Από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε η συγκομιδή βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, ενώ τις επόμενες ημέρες ξεκινά η συγκομιδή στη Θεσσαλία με παραγωγούς, συλλογείς και μεταφορείς να περιμένουν το άνοιγμα των εργοστασίων.
Την Παρασκευή (31/7) ανοίγει οριστικά το εργοστάσιο του ΝΟΜΙΚΟΥ στο Δομοκό, και ακολουθεί από Δευτέρα (3/8) η ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ στη Φίλια Καρδίτσας, με τα πρώτα φορτία να διεκδικούν όπως κάθε χρόνο το μπόνους της πρωιμότητας, το οποίο κυμαίνεται ανάλογα με το εργοστάσιο, από 2 έως και 6 ευρώ ανά τόνο.
Ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, Διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΘΕΣΤΟ ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «φέτος ειχαμε μια οψίμιση στην παραγωγή. Επίσης η καλλιέργεια στην περιοχή αρχίζει να επανακάμπτει και αναμένεται να έχουμε αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας. Στο συνεταιρισμό έχουμε μια αύξηση της καλλιέργειας της τάξης του 12% σε σχέση με πέρσι. Φέτος οι παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα στην καλλιέργεια από το ζιζάνιο Οροβάγχη.
Το σύνολο των συνεργαζόμενων εργοστασίων (ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ, AGROFARM, DEL MONTE), ανοίγουν τις πύλες τους σε μια χρονιά η οποία αναμένεται να κινηθεί σε υψηλά στάνταρ.
Η καλλιέργεια της βιομηχανικής τομάτας, έχοντας αφήσει πίσω τη δύσκολη διετία 2017-2018, η οποία δοκίμασε τις αντοχές των παραγωγών και το μέλλον της καλλιέργειας, συνεχίζει και φέτος της ανοδική της πορεία, δείχνοντας την ιδιαίτερη δυναμική της.
Η φετινή χρονιά κύλησε μέχρι στιγμής σχετικά ομαλά και η παραγωγή, αναμένεται να είναι πολύ καλή, τόσο ποσοτικά όσο κυρίως ποιοτικά. Αυτό που ανησυχεί αυτή τη στιγμή είναι η οψίμιση της χρονιάς, η οποία αναμένεται να δημιουργήσει πίεση συλλογής περί τα μέσα Αυγούστου, όπως επίσης και η πιθανότητα απότομης υπερωρίμανσης των πρώιμων και μη ανθεκτικών καρπών, από της επικρατούσες πολύ υψηλές θερμοκρασίες.
Τα διαδικαστικά θέματα της συλλογής, όπως τιμές εργοστασίων, γενικοί όροι διακίνησης του προϊόντος, μεταφορικά, συμβάσεις, έχουν ολοκληρωθεί και παρουσιάστηκαν διεξοδικά στη Γενική Συνέλευση των ΘΕΣΤΟ που πραγματοποιήθηκε στις 22/7, με αυξημένη συμμετοχή και έντονο ενδιαφέρον από τα μέλη. Αυτή την περίοδο το επιτελείο του ΘΕΣΤΟ οργανώνει τις τελικές λεπτομέρειες της καμπάνιας, με την ευχή αυτή να κυλήσει ομαλά. Οι γεωπόνοι του ΘΕΣΤΟ θα βρίσκονται καθόλη τη περίοδο της συγκομιδής στα χωράφια και τα εργοστάσια, για να διασφαλίσουν την ορθή συλλογή αλλά και τον έλεγχο της τήρησης των συμφωνηθέντων από πλευράς των εργοστασίων. Σε κάθε περίπτωση, οι παραγωγοί έχουν ενημερωθεί να επικοινωνούν πριν τη συγκομιδή με τους υπεύθυνους γεωπόνους καμπάνιας του ΘΕΣΤΟ».
Το μεταφορικό κόμιστρο για τα εργοστάσια ΝΟΜΙΚΟΣ, ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ και AGROFARM έχει καθοριστεί ως εξής:
- Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Ευύδριο 9 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Φάρσαλα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Ευύδριο 6 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Δομοκό 13 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Φάρσαλα εργοστάσιο ΝΟΜΙΚΟΣ - Δομοκό 11 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ - Φίλια 11 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Φάρσαλα εργοστάσιο ΝΤΑΜΑΒΑΝΤ - Φίλια 9 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Λάρισα εργοστάσιο AGROFARM - Πολυνέρι 9 ευρώ /τόνο
- Τόπος Συλλογής Φάρσαλα εργοστάσιο AGROFARM - Πολυνέρι 6 ευρώ /τόνο
Διαβάστε τα τιμολόγια και τους λοιπούς όρους σύμβασης ΘΕΣΤΟ (πατήστε εδώ)
Ηλεία
Από τις αρχές της προηγούμενης εβδομάδας ξεκίνησαν τη λειτουργία τους τα δύο εργοστάσια βιομηχανικής τομάτας στην Ηλεία, της Unillever στη Γαστούνη και του Κύκνου στα Σαβάλια. Η ποιότητα φέτος είναι πολύ καλή όπως φαίνεται από τα πρώτα φορτία. Οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν να έχουμε ένα άριστο προϊόν και αναμένουμε καλές αποδόσεις. Όμως οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Βαλλιανάτος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Αμαλιάδας, «ευχόμαστε οι καιρικές συνθήκες να συνεχίσουν να είναι καλές μέχρι τον Σεπτέμβριο μήνα, που θα ολοκληρωθεί η συγκομιδή. Φέτος φαίνεται να έχουμε μια καλή ποιότητα και αποδόσεις, κάτι που θα βοηθήσει τους παραγωγούς να ξεπεράσουν τα περσινά προβλήματα. Πάντως η τιμή είναι χαμηλή και οι παραγωγοί είναι αγανακτισμένοι, γιατί τα έξοδά τους είναι στα 750 - 800 ευρώ. Με 75 - 78 ευρώ τον τόνο, δεν βγαίνει ο παραγωγός».




