Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αύξηση πωλήσεων Φέτας, ελαιολάδου και ελιών από Ελλάδα στη Γερμανία εν μέσω καραντίνας

19/06/2020 05:07 μμ
Αποκαλυπτικά στοιχεία έκθεσης του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου.

Αποκαλυπτικά στοιχεία έκθεσης του γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων Μονάχου.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ένας περιορισμένος αριθμός παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως Φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, τα οποία διακρίνονται από υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας και έχουν αποκτήσει σταθερή πρόσβαση σε μεγάλες αλυσίδες supermarkets, διατήρησαν ή και αύξησαν τις πωλήσεις τους, αντισταθμίζοντας, ως ένα βαθμό, τη μείωση πωλήσεων μέσω των εστιατορίων.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν, επίσης, οι διαδικτυακές παραγγελίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων και ποτών, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την πτώση των πωλήσεων που επέφερε η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων γαστρονομίας και εστίασης, επισημαίνεται επίσης.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, το Γραφείο (ΟΕΥ) επικοινώνησε με 20 από τις σημαντικότερες εταιρείες ελληνικών συμφερόντων, εισαγωγείς, εμπόρους και διανομείς ελληνικών προϊόντων, χονδρεμπόρους της Κεντρικής Λαχαναγοράς, υπευθύνους μεγάλων καταστημάτων λιανικής πώλησης, εμπορικούς αντιπροσώπους ελληνικών εταιρειών και άλλους παράγοντες της εδώ αγοράς οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην περιοχή αρμοδιότητας του.

Από τις ανωτέρω επαφές και συνομιλίες μας προκύπτει μία αρκετά διαφοροποιημένη εικόνα, ανάλογα με τον εκάστοτε κλάδο δραστηριότητας και τον τρόπο λειτουργίας των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Διατήρησαν ή και αύξησαν τα μερίδιά τους τα Ελληνικά προϊόντα μέσα στην καραντίνα στη Γερμανία

Οι περισσότερες επιχειρήσεις κατέγραψαν το τελευταίο δίμηνο μία ιδιαίτερα αισθητή μείωση του κύκλου εργασιών (άνω του 50% σε πολλές περιπτώσεις), αναβολές και ακυρώσεις παραγγελιών, προβλήματα καθυστερήσεων στις παραδόσεις και αυξημένη αβεβαιότητα ως προς την ομαλή ροή νέων παραγγελιών τους επόμενους μήνες.

Παρά τη σημαντική βοήθεια που έλαβαν από τη γερμανική κυβέρνηση, προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας, διατήρησης θέσεων εργασίας, με μερική έστω απασχόληση, κάλυψης των λειτουργικών τους δαπανών και των εκκρεμών φορολογικών και ασφαλιστικών τους υποχρεώσεων, οι περισσότερες επιχειρήσεις αναμένουν ότι, στο αμέσως προσεχές διάστημα, η ύφεση που θα πλήξει τη γερμανική οικονομία (της τάξεως του 6 με 7% κατά το τρέχον έτος, σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ινστιτούτου IFO), θα επηρεάσει αναμφίβολα αρνητικά τις πωλήσεις και τη συνολική τους κερδοφορία.

Αρκετές επιχειρήσεις και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι, παρά την παραδοσιακή σταθερότητα που χαρακτηρίζει διαχρονικά τη γερμανική αγορά, η συνέχιση της πανδημίας και των επιπτώσεων της στην οικονομική δραστηριότητα και τους επόμενους μήνες, θα επιφέρει πιθανώς σημαντικές αλλαγές στη διαχείριση και στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της εφοδιαστικής αλυσίδας. Οι αλλαγές αυτές θα οδηγήσουν σταδιακά σε μία ευρύτερη αναδιοργάνωση και αναπροσαρμογή της, εστιασμένη στον τελικό χρήστη ή καταναλωτή, στην ικανότητα άμεσης ανταπόκρισης σε απότομες μεταβολές και διακυμάνσεις της ζήτησης, καθώς και στη διαρκή αναζήτηση εναλλακτικών πηγών αγοραστών και προμηθευτών.

Για να ανταποκριθούν στις νέες αυτές προκλήσεις, ορισμένες εξαγωγικές μας επιχειρήσεις σχεδιάζουν στρατηγικές εξειδίκευσης, βασισμένες στην ικανοποίηση ειδικών αναγκών ή επιμέρους τομέων της αγοράς και εστίαση σε παράγοντες πέραν του κόστους και της τυποποιημένης ποιότητας, όπως ευελιξία στην παράδοση και εκτέλεση παραγγελιών, εξατομικευμένη σχεδίαση, καινοτομικές χρήσεις και εφαρμογές και παροχή ολοκληρωμένων συνοδευτικών υπηρεσιών.

Για τον κλάδο τροφίμων και ποτών τονίζονται τα ακόλουθα:

Οι σημαντικότεροι εισαγωγείς ελληνικών τροφίμων και ποτών διοχετεύουν τα προϊόντα τους, κατά κύριο λόγο, στα πολυάριθμα ελληνικά εστιατόρια και, σε μικρότερο βαθμό, σε μεσογειακής κουζίνας εστιατόρια, ενώ ένα μικρότερο μέρος κατευθύνεται στη λιανική πώληση, σε ethnic καταστήματα και μικρά supermarkets ή μπακάλικα.

Όπως είναι εύλογο, η αναστολή της λειτουργίας των εστιατορίων και συναφών καταστημάτων το τελευταίο δίμηνο (με εξαίρεση τις παραδόσεις γευμάτων κατ’ οίκον σε συνεργασία με εταιρείες delivery και την παράδοση πακέτων υπό μορφή take away), επέφερε ραγδαία μείωση των πωλήσεων τους, ακύρωση νέων παραγγελιών και συνακόλουθα μεγάλη πτώση των εξαγωγών μας συσκευασμένων τροφίμων, με την εξαίρεση ορισμένων μακράς διαρκείας βασικών αγαθών στα οποία σημειώθηκε ακόμα και συγκυριακή αύξηση.

Με την επαναλειτουργία των καταστημάτων εστίασης αναμένεται να υπάρξει κάποια σταδιακή ανάκαμψη. Ωστόσο, αρκετοί συνομιλητές μας επεσήμαναν ότι λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, της επιφυλακτικής στάσης πολλών πελατών τους και της γενικότερης αβεβαιότητας την οποία τροφοδοτεί η πανδημία, δεν πρέπει να αναμένεται επάνοδος στα θεωρούμενα, προ της κρίσης, ως φυσιολογικά επίπεδα πριν από την παρέλευση ικανού χρονικού διαστήματος. Ως εκ τούτου, οι προοπτικές των εξαγωγών τυποποιημένων προϊόντων δεν θεωρούνται ιδιαίτερα ευοίωνες στο άμεσο μέλλον.

Αντίθετα, όπως μας ανέφεραν χονδρέμποροι της Κεντρικής Λαχαναγοράς, διανομείς νωπών προϊόντων και υπεύθυνοι μεγάλων αλυσίδων λιανικής πώλησης, οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών διατηρήθηκαν σε σταθερά επίπεδα ή και, σε μερικές περιπτώσεις, αυξήθηκαν το τελευταίο δίμηνο, λόγω της στροφής των καταναλωτών σε μοντέλα υγιεινής διατροφής και της αναγκαστικής αύξησης του αριθμού των γευμάτων στο σπίτι.

Παράλληλα, ένας περιορισμένος αριθμός παραδοσιακών μας προϊόντων, όπως φέτα, γιαούρτι, ελαιόλαδο και ελιές, τα οποία διακρίνονται από υψηλό βαθμό αναγνωρισιμότητας και έχουν αποκτήσει σταθερή πρόσβαση σε μεγάλες αλυσίδες supermarkets, διατήρησαν ή και αύξησαν τις πωλήσεις τους, αντισταθμίζοντας, ως ένα βαθμό, τη μείωση πωλήσεων μέσω των εστιατορίων.

Σημαντική αύξηση σημείωσαν, επίσης, οι διαδικτυακές παραγγελίες και το ηλεκτρονικό εμπόριο τροφίμων και ποτών, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να αντισταθμίσουν την πτώση των πωλήσεων που επέφερε η αναστολή της λειτουργίας των καταστημάτων γαστρονομίας και εστίασης.

Σχετικά άρθρα
25/04/2024 06:02 μμ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 10o Πανελλήνιο Φεστιβάλ Επιτραπέζιας Ελιάς και Ελαιολάδου, που πραγματοποιήθηκε, στις 20-21/04/2024, στη Καλαμάτα.

Παρουσιάστηκαν ομιλίες και παρεμβάσεις που προξένησαν μεγάλο ενδιαφέρον και πλούσια συζήτηση.

Σημαντική ήταν η παρουσία επιστημόνων διαφόρων κλάδων, συνεταιριστών και παραγόντων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Οι εισηγήσεις εστίασαν σε πολλά φλέγοντα θέματα που αφορούν τους αγρότες, τους συνεταιρισμούς, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα.

Παράλληλα πραγματοποιήθηκε και το 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ, με πολύ σημαντικές εισηγήσεις από τους:

  • Δημήτρη Πετρόπουλο, Κοσμήτορα της Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων Πανεπιστημίου Πελοποννήσου - Παγκοσμιοποίηση και τοπικότητα τροφίμων
  • Παρασκευόπουλο Αντώνη, Διευθυντή ΔΑΟΚ Τριφυλίας - Οι περιβαντολλογικές εξελίξεις της ελαιοκαλλιέργειας στη Μεσόγειο
  • Δημήτρη Μπουραντά, Πρύτανη του New York college Αθηνών, πρώην πρύτανης της ΑΣΟΕ - Στρατηγική ανάπτυξης του αγροτοδιατροφικού τομέα
  • Δημήτρη Ζαρρή, Δρ. Πολιτικό Μηχανικό ΕΜΠ M.Sc. Υδρολογίας, Μελετητή Υδραυλικών έργων και Έργων Διαχείρισης Υδατικών Πόρων - Τα φράγματα στην κλίνη του Προκρούστη - Ευεργετήματα και προβληματισμοί.
  • Νάσο Μάκιo, Φυσικό MSc EU, Πρεσβευτή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για το Κλίμα - Επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ευρώπη στον τομέα της γεωργίας

Παράλληλα παρουσιάστηκαν τα τέσσερα επιστημονικά προγράμματα που συμμετέχει ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας.

Τελευταία νέα
22/04/2024 10:19 πμ

Αποφασισμένος να ενισχύσει τις προσπάθειες για σύσταση Διεπαγγελματικής Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ, των φορέων που θέλουν να προχωρήσουν στη δημιουργία της, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Το δήλωσε ξεκάθαρα σε σύσκεψη με εκπροσώπους παραγωγικών και θεσμικών φορέων της Κρήτης στο περιθώριο του 3ου Κρητικού Forum που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της Helexpo στην Αθήνα, δίνοντας περιθώριο στον κάθε φορέα για να εκδηλώσει τις προθέσεις του για συμμετοχή ή όχι στην Διεπαγγελματική, έως τις 10 Μαΐου.

Όπως τόνισαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, πρέπει να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και να δημιουργηθεί Διεπαγγελματική σε ένα προϊόν που είναι μοναδικό σε ποιότητα και χαρακτηρίζει την Κρήτη.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των παραγωγών ήταν σαφής: «Δεν με ενδιαφέρουν οι παλαιότερες εντάσεις και διαφορές. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι να προωθήσουμε και να προστατεύσουμε ένα μοναδικό προϊόν, όπως η κρητική γραβιέρα, αλλά και το γάλα από το οποίο παράγεται». Τους κάλεσε επίσης να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ τους με στόχο την καλύτερη προώθηση του προϊόντος που παράγουν.

Πρόθεση του υπουργού είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχουν προστεθεί ακόμα οκτώ Διεπαγγελματικές στις υπάρχουσες οκτώ και μια εξ αυτών, όπως είπε, να είναι η Διεπαγγελματική Οργάνωση Γραβιέρας Κρήτης - ΠΟΠ.

Ο ΥπΑΑΤ απαντώντας σε σχετική ερώτηση παραγωγού είπε ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα συνεχισθούν. «Θα γίνουν χειρουργικές παρεμβάσεις και οι έλεγχοι θα είναι πιο αυστηροί στα προϊόντα ΠΟΠ», τόνισε.

Στη σύσκεψη μετείχαν:
- Σταύρος Τζεδάκης, αντιπεριφερειάρχης αγροτικού Κρήτης
- Γιάννης Φασουλάς, Πρόεδρος ΕΔΟΤΟΚΚ
- Γιάννης Βερυκάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Χανίων
- Γιάννης Μανουσάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Αμαρίου
- Γρύλλος Παπαδάκης, Πρόεδρος Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μυλοποτάμου
- Γιάννης Γλετζάκης, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρεθύμνου
- Σπύρος Μπαλαντίνος, Πρόεδρος Ένωσης Τυροκόμων Κρήτης (με τηλεδιάσκεψη)
- Ειρήνη Χουδετσανάκη, Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Περιφέρειας Κρήτης
- Μύρων Χιλετζάκης, Πρόεδρος Μικρών Συνεταιρισμών ΕΘΕΑΣ
- Ιδομενέας Μαρκάκης, Αντιπρόεδρος ΕΦΕΤ
- Αλκιβιάδης Καλαμπόκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Κρήτης
- Μάνος Δασκαλάκης, Μέλος Δ.Σ. Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ζωοτροφών
- Μανώλης Αλιφιεράκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου
- Νίκος Ηλιάκης Εκπρόσωπος Πρόεδρου Επιμελητηρίου Χανίων
- Γιώργος Γιακουμάκης, Πρόεδρος Επιμελητηρίου Ρεθύμνου
- Πατεράκης Εμμανουήλ, Μέλος ΔΣ Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας

18/04/2024 04:36 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ περήφανα ανακοινώνει ότι το Κεφίρ µε φρούτα ψηφίστηκε ως το «Προϊόν της Χρονιάς 2024» στην κατηγορία του, από τους Έλληνες καταναλωτές, στον μεγαλύτερο και σημαντικότερο θεσμό βράβευσης διεθνώς σχετικά µε την καινοτομία καταναλωτικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Αυτή η διάκριση έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς προκύπτει από επιλογή και ψηφοφορία των καταναλωτών και αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο την προσπάθειά µας στην επιμονή, στη διαφοροποίηση και στην προσφορά γευστικών ποιοτικών προϊόντων προστιθέμενης αξίας προς τους καταναλωτές.

Κεφίρ ΟΛΥΜΠΟΣ: Προϊόν Της Χρονιάς 2024

Το Κεφίρ με φρούτα ΟΛΥΜΠΟΣ έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη του κοινού, καθώς συνδυάζει όλα τα θρεπτικά συστατικά του Κεφίρ µε απολαυστικά φρούτα που συμβάλλουν στην ευεξία του σώματος και του οργανισμού.

Τα νέα προϊόντα έχουν υπέροχη γεύση και απευθύνονται σε όσους προσέχουν τη διατροφή τους και αναζητούν μια θρεπτική και απολαυστική πρόταση διατροφής για όλες τις ώρες.

Με οδηγό την αγάπη των καταναλωτών μας, δεσμευόμαστε ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε καινοτόμα προϊόντα υψηλής ποιότητας με αγαθά της ελληνικής φύσης.

18/04/2024 10:02 πμ

Βγήκε σε ΦΕΚ τροποποιητική απόφαση περί υποχρεωτικής επισήμανσης προέλευσης στο γάλα και στα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η συγκεκριμένη απόφαση λέει το ... αυτονόητο δηλαδή αναφέρει ότι:

«Η χρήση της ελληνικής σημαίας νοείται μόνο σε προϊόντα που η προέλευση του γάλακτος και των λοιπών γαλακτοκομικών συστατικών είναι αποκλειστικά ελληνικής προέλευσης ή σε προϊόντα που τους έχει απονεμηθεί το «Ελληνικό Σήμα», βάσει της ΚΥΑ Κ4 7838/2014 (Β’ 1432)».

Θυμίζουμε όπως είχε αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο αγελαδοτρόφος και πρόεδρος του Συνδέσμου Αγελαδοτρόφων Γαλακτοπαραγωγών Ελλάδος, Γιώργος Κεφαλάς, «το πρόβλημα εντοπίζεται στην παραγωγή γιαουρτιού. Εκεί γίνονται εξαγωγές και έχουν αυξημένους τζίρους οι γαλακτοβιομηχανίες. Δεν μπορεί να παράγουν γιαούρτι ελληνικού τύπου από εισαγόμενο αγελαδινό γάλα. Έτσι δίνεις το «πράσινο φως» και σε άλλες χώρες να θέλουν να παράγουν τέτοιου είδους γιαούρτια με δικά τους γάλατα».

12/04/2024 01:57 μμ

Από τον περασμένο Φεβρουάριο άρχισε η κατηφόρα στις τιμές του ελαιολάδου. Όσοι δεν θέλησαν να πουλήσουν τον Ιανουάριο του 2024, που ήταν οι τιμές στο τοπ, φαίνεται ότι θα αναγκαστούν να πουλήσουν σε χαμηλότερες τιμές.

Οι τιμές ήταν σε υψηλά επίπεδα και είναι φυσικό να πέσουν αλλά και η ζήτηση μειώθηκε και έχουμε στροφή των καταναλωτών σε πιο φτηνά λάδια (επανήλθε στα φυσιολογικά επίπεδα τιμών το ηλιέλαιο από Ουκρανία).

Αυτή την εποχή οι τιμές παραγωγού για τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στην Λακωνία είναι στα 8 ευρώ το κιλό και στην Μεσσηνία είναι στα 7 - 7,20 ευρώ το κιλό.

Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν η ανθοφορία φαίνεται να εξελίχθηκε ομαλά σε Ελλάδα και Ισπανία. Αυτό σημαίνει ότι αναμένεται μια κανονική παραγωγή το 2024.

Τις προηγούμενες ημέρες η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε από Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της Λακωνίας περίπου 300 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου σε τιμή 8 ευρώ το κιλό.

Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας κ. Γεώργιος Χελιώτης δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η τιμή 8 ευρώ το κιλό είναι αυτή την στιγμή η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Και είναι πολύ υψηλή αν σκεφτούμε ότι πέρυσι αυτή την περίοδο (αρχές Απριλίου 2023) η εταιρείας μας αγόραζε τα καλής ποιότητας ελαιόλαδα στα 5,10 - 5,20 ευρώ το κιλό.

Αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι ότι στην Λακωνία ακόμη έχουμε υψηλά αποθέματα, παρά την μειωμένη παραγωγή και τις υψηλές τιμές.

Η Λακωνία δίνει υψηλές τιμές όχι μόνο επειδή έχει καλής ποιότητας ελαιόλαδα αλλά και σωστό τρόπο διακίνησης. Υπάρχουν συνεταιρισμοί και μπορείς να συγκεντρώσεις τουλάχιστον ένα βυτίο ελαιολάδου, κάτι που δεν είναι εύκολο να γίνει σε άλλες περιοχές. Εμείς σαν εταιρεία αλλά και οι Ιταλοί έμποροι θα αγοράσουν ελάχιστη ποσότητα 28 τόνους καλής ποιότητας και ομογενοποιημένο ελαιολάδου. Στην Λακωνία είναι εύκολο να το βρούμε αυτό.

Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή, η ανθοφορία δείχνει να έχει πάει καλά στην Λακωνία και - με την βοήθεια των καιρικών συνθηκών - αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Οπότε οι ελπίδες κάποιων ότι θα επανέλθουν οι τιμές στα επίπεδα των 10 ευρώ δεν είναι εφικτές».

Ισπανία
Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) αναφέρει ότι τον Μάρτιο είχαμε μια παραγωγή της τάξης των 70.000 τόνων ελαιολάδου, ενώ σε αυτή την ποσότητα πρέπει να προστεθούν ακόμη 15.000 τόνοι από εισαγωγές. Η περσινή παραγωγή ανέρχεται στους 845.000 τόνους, ενώ τα ισπανικά αποθέματα ανέρχονται αυτή την στιγμή στους 658.796 τόνους, από τα οποία οι 470.913 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.382 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.501 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

12/04/2024 11:04 πμ

Χωρίς καμιά προστασία από το ελληνικό κράτος το «Ελληνικό Γιαούρτι» εδώ και πολλά χρόνια.

Αποτέλεσμα μεγάλες επιχειρήσεις του εξωτερικoύ να βγάζουν τεράστια κέρδη από αυτό το brand name αλλά παράλληλα να δυσφημούν και να προσβάλουν το εθνικό μας προϊόντος, όπως καταγγέλλει ο ΣΕΒΓΑΠ.

«Άστε τους Έλληνες να έχουν τους φιλοσόφους τους, αφήστε το γιαούρτι σε μας». Αυτό αναγράφει πάνω στην συσκευασία του γιαουρτιού εταιρεία η οποία πουλά τα προϊόντα της σε όλο τον κόσμο.

Βέβαια να θυμίσουμε ότι ο ΑγροΤύπος είχε αναφερθεί και στο παρελθόν για σχετικά θέματα και συγκεκριμένα για κάποια γιαούρτια στην Ιαπωνία, με ελληνικά σύμβολα και πιστοποίηση.

Η σχετική ανακοίνωση του ΣΕΒΓΑΠ, στην οποία καταγγέλλει το θέμα, αναφέρει τα εξής:

«Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανίων Γαλακτοκομικών Προϊόντων (ΣΕΒΓΑΠ) εκπροσωπεί έναν από τους πλέον δυναμικούς και σημαντικούς κλάδους των επιχειρήσεων τροφίμων στην Ελλάδα με ένα πολύ μεγάλο εξαγωγικό δυναμικό αλλά και ακόμη μεγαλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτή την πολύ θετική εικόνα έχουν συμβάλει σημαντικά τα δυο εθνικά μας προϊόντα, το Ελληνικό Γιαούρτι & η Φέτα. Επειδή η αξία τους είναι πραγματικά μοναδική και η φήμη τους ασύγκριτη, πολύ συχνά στις αγορές του εξωτερικού έχουμε φαινόμενα αθέμιτου μιμητισμού, με παραπλανητικές επικοινωνίες, που προσπαθούν όχι μόνο να καρπωθούν χαρακτηριστικά από την μοναδική τους ταυτότητα αλλά και αυτή την ίδια την ταυτότητά τους, εμφανιζόμενα ως αφεντικά! Συχνά αυτός ο παράνομος μιμητισμός και η παραπλανητική επικοινωνία είναι πολύ ακραία και ενάντια σε πολύ βασικές αρχές και κανόνες, όχι μόνο της κοινοτικής νομοθεσίας, αλλά οποιασδήποτε άλλης χώρας.

Υπάρχουν αναρίθμητα παραδείγματα καπήλευσης της ταυτότητας εθνικών μας προϊόντων αλλά πρόσφατα υπέπεσε στην αντίληψή μας ένα προϊόν που έχει κατά πολύ ξεπεράσει το επίπεδο της δυσφήμισης και έχει αγγίξει αυτό της εθνικής προσβολής.

Πρόκειται για ένα γιαούρτι που παράγεται από την εταιρεία Trimona Foods με έδρα τη Νέα Υόρκη που συναντήσαμε στην αγορά της Ν. Κορέας. Η αναγραφή που χρησιμοποιεί η εταιρεία στα γιαούρτια της είναι απολύτως προσβλητική, χρησιμοποιώντας στην επισήμανσή τους με εμφατικό τρόπο τη φράση «ΑΣΤΕ ΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ ΤΟΥΣ, ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ ΣΕ ΕΜΑΣ»!

Το γεγονός αυτό μας έχει εξοργίσει όχι μόνον γιατί τα Μέλη μας είναι οι μόνοι παραγωγοί «Ελληνικού γιαουρτιού», του πλέον φημισμένου και διαδεδομένου γαλακτοκομικού προϊόντος στον κόσμο, αλλά και γιατί η παραπάνω αναγραφή στη συσκευασία του μας προσβάλει ως Έλληνες!

Αυτό το θέμα δεν είναι απλώς ένα αντικείμενο δια-εταιρικής διένεξης όπου μια εταιρεία θα προσφύγει κατά μιας άλλης εταιρείας για να αποδείξει ότι οι ενέργειες της μιας θίγουν με παράνομο τρόπο τα συμφέροντα της άλλης, αλλά είναι ένα εθνικό θέμα που θίγει κατάφορα τα δικαιώματα και τις αξίες του εθνικού μας προϊόντος, παραπληροφορώντας τους καταναλωτές όλων των ξένων αγορών στον μέγιστο βαθμό. Η έκταση αυτής της παρανομίας και της εθνικής συκοφαντίας καθώς και η σημαντικότητά της, εξ ορισμού ανάγει το πρόβλημα σε εθνικό επίπεδο στο οποίο η Ελληνική Πολιτεία οφείλει άμεσα να αντιδράσει. Γι’ αυτό τον λόγο o ΣΕΒΓΑΠ ζήτησε την άμεση παρέμβαση των αρμοδίων Υπουργείων (Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και του Εξωτερικών) σε κάθε επίπεδο (διοικητικό, διπλωματικό κτλ.).

Η υπομονή και η ανοχή έχει τα όρια της, τα οποία έχουν στην προκειμένη περίπτωση ξεπεραστεί κατά πολύ!».

04/04/2024 01:31 μμ

Παγωμένη είναι αυτή την εποχή η εγχώρια αγορά ελαιολάδου στην χώρα μας, ενώ αν και δεν γίνονται αγοραπωλησίες οι προσφερόμενες τιμές έχουν μειωθεί σε σχέση με αυτές που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

Όπως δηλώνουν στον ΑγροΤύπο εκπρόσωποι των συνεταιρισμών, δεν υπάρχει ούτε πρόθεση αγοράς και υπογραφή συμβολαίων από μεγάλους αγοραστές του εξωτερικού, αλλά ούτε και διάθεση, προσώρας, από τους παραγωγούς για να κάνουν πώληση. Οι πρώτοι περιμένουν τις προβλέψεις για την φετινή ισπανική παραγωγοί για να δουν πως θα κινηθεί η αγορά, ενώ οι δεύτεροι αναμένουν να υπάρξει νέα αύξηση τιμών.

Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι συνεταιριστικές οργανώσεις στην χώρα μας είναι ότι υπάρχει δυσκολία στην συγκέντρωση του ελαιολάδου για να προχωρήσει η πώληση. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λάγγης, πρόεδρος στον Ελαιουργικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Μεταμόρφωσης Λακωνίας, «όταν τον περαμένο Ιανουάριο βρήκαμε αγοραστή, που έδινε τιμή στα 9,53 ευρώ το κιλό, δεν μπορούσαμε να συγκεντρώσουμε ούτε ένα βυτίο. Αυτό γινόταν γιατί τότε οι παραγωγοί περίμεναν ότι θα έχουμε ακόμη μεγαλύτερη τιμή. Έτσι όμως δεν μπορεί να λειτουργήσει το εμπόριο».

Ισπανία

Στο μεταξύ ανακοίνωσε το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή ελαιολάδου, πυρηνέλαιου και επιτραπέζιων ελιών, της περιόδου 2023/2024.

MAPA

Σύμφωνα με αυτά η περσινή ισπανική παραγωγή ελαιολάδου ανέρχεται σε 845.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου ανήλθαν σε 215.000 τόνους, από τους οποίους οι 115.455 τόνοι προέρχονται από χώρες της ΕΕ και οι 99.545 τόνοι από τρίτες χώρες. Αν προστεθούν τα αρχικά αποθέματα που ήταν στους 248.172 τόνους, τότε η ισπανική παραγωγή ήταν της τάξης των 1.308.172 τόνων ελαιολάδου.

Η ισπανική παραγωγή πυρηνέλαιου το 2023/2024 ανήλθε στους 81.000 τόνους. Οι συνολικές εισαγωγές έφτασαν στους 75.000 τόνους, από τους οποίους οι 51.000 τόνοι από χώρες της ΕΕ και οι 24.000 από τρίτες χώρες. Τα αρχικά αποθέματα ήταν στους 57.063 τόνους και έφτασαν σε μια συνολική παραγωγή 213.000 τόνων.

Η ισπανική παραγωγή επιτραπέζιων ελιών το 2023/2024 ανήλθε 408.720 τόνοι. Μαζί με τα αρχικά αποθέματα 323.588 τόνους και τις εισαγωγές 45.000 τόνων έφτασε στους 777.308 τόνους.

03/04/2024 04:54 μμ

Το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Ελαιολάδου & Ελιάς στην Καλαμάτα έχει καθιερωθεί πια ως ένα από τα σημαντικότερα ετήσια φόρουμ ελαιοκομίας στην Ελλάδα.

Η 10η διοργάνωση του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί, στις 20-21 Απριλίου 2024, στο Elysian Luxury Hotel and Spa στη Καλαμάτα.

Για το παρόν και το μέλλον της ελαιοκομίας και όχι μόνο θα παρέμβουν πολύ σημαντικοί επιστήμονες, πανεπιστημιακοί και τεχνοκράτες από την Μεσσηνία αλλά και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

Επιπρόσθετα θα παρουσιαστούν καινοτόμα προϊόντα νέας τεχνολογίας από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Γεωργίας.

Επίσης ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Καλαμάτας θα παρουσιάσει τα επιστημονικά προγράμματα που συμμετέχει και όλα τα οικολογικά.

Οι 4 θεματικές ενότητες του συνεδρίου θα είναι οι παρακάτω :

Θεματική ενότητα Α:
Καινοτόμες δράσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων
Κλιματικά ουδέτερα ελαιοτριβεία.
Περιβαλλοντικό αποτύπωμα ελαιοτριβείων και ελαιοκαλλιέργειας.
Υδατικοί πόροι στην άρδευση της ελαιοκαλλιέργειας.

Θεματική ενότητα Β:
Βιοποικιλότητα. Αλλαγή χρήσεων γης, ενίσχυση της για αντιμετώπιση ασθενειών. Υγεία του εδάφους

Θεματική ενότητα Γ:
Αγροτικοί Συνεταιρισμοί. Σύγχρονα μοντέλα διοίκησης. Θεσμικές αλλαγές. Μεσσηνία. Συνεργατικά σχήματα του Αγροτοδιατροφικού κλάδου. Εξελίξεις Νέας ΚΑΠ.

Θεματική ενότητα Δ:
Αγροτουρισμός - Επισκέψιμα ελαιοτριβεία και παραδοσιακά ελαιοπερίβολα. Πολυλειτουργικά αγροκτήματα.

Παράλληλα θα διεξαχθεί και το 1ο Αγροτοοικονομικό Φόρουμ, με αντικείμενο τα πορτοκάλια, την πατάτα και το λάδι, με συναντήσεις παραγωγών με τις αντίστοιχες εταιρείες για να το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Στο τέλος των εργασιών θα διεξαχθεί ο διαγωνισμός ελαιολάδου, όπου η επιτροπή γευσιγνωσίας των διαγωνιζόμενων ελαιολάδων θα απαρτίζεται από γευσιγνώστες ελαιολάδου, παραγωγούς, επισκέπτες και εκπρόσωπους φορέων - ΜΜΕ κ.λ.π.

Το πλήρες πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

29/03/2024 04:58 μμ

Αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που έγινε στις 26 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, οι 13 εκλεγέντες από την Γενική Συνέλευση Εκπρόσωποι Δήμων, ως Μέλη για το επόμενο ΔΣ, συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχο του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης.

Τα αξιώματα του ΔΣ ομόφωνα κατανεμήθηκαν μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ: Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου: Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου: Φυγετάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
Γραμματέας Διοικητικών: Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων
Γραμματέας Οικονομικών (Ταμίας): Σταυρουλάκης Σταύρος, Αντιδ. Δήμου Αποκορώνου
Γραμματέας Διάθεσης - Αφορδακός Κωνσταντίνος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Αγ. Νικολάου
Γραμματέας Παραγωγής - Κλάδος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων - Χαιρέτης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ατσαλάκης Στερεός, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
Βαβουράκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου
Μαυροφοράκης Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Παυλάκης Εμμανουήλ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

Παράλληλα, ως Επιστημονικός Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία, αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επί 23 χρονιά, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδρακης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη, Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ και θα πρέπει να τον βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ιδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει αναθεώρηση της ΚΑΠ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

19/03/2024 12:48 μμ

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μαλλών Ιεράπετρας για διάθεση 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2023-2024 και οξύτητας 0,5.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Φραγκιαδάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Μαλλών, «την περασμένη Παρασκευή (15/3) πραγματοποιήσαμε διαγωνισμός πώλησης 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου.

Δεν υπήρχε κάποιο εμπορικό ενδιαφέρον και θα επαναλάβουμε τη διαδικασία. Το εμπόριο ελαιολάδου πάντως αυτή την περίοδο φαίνεται να είναι «παγωμένο» και όλοι περιμένουν τις επίσημες προβλέψεις για την επερχόμενη παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία».

Στο μεταξύ η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου της χώρας μέχρι τέλος Φεβρουαρίου του 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 829.516 τόνους.

Από αυτή την ποσότητα οι 203.102 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén (μειωμένη σε σχέση με αρχικές προβλέψεις που έκαναν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 215.000 τόνων).

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Φεβρουάριο έφτασε στους 53.445 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στα τέλη του Φεβρουαρίου, ανέρχονταν σε 712.376 τόνους, εκ των οποίων 522.058 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 185.956 τόνοι σε συσκευαστήρια και 4.362 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

29/02/2024 12:26 μμ

Πάνω από 50% αυξήθηκε η τιμή του ελαιόλαδου στην ΕΕ μέσα σε ένα χρόνο, μεταξύ Ιανουαρίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Η τιμή του ελαιολάδου εκτοξεύτηκε στα ύψη το δεύτερο εξάμηνο του 2023 με αύξηση 37% τον Αύγουστο (σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2022). Η τάση αυτή επιταχύνθηκε τον Σεπτέμβριο (+44%) και τον Οκτώβριο (+50%). Η κορύφωση του ετήσιου ρυθμού μεταβολής σημειώθηκε τον Νοέμβριο του 2023 (+51% σε σύγκριση με τον Νοέμβριο του 2022).

Το Δεκέμβριο σημειώθηκε μικρή επιβράδυνση, καθώς οι τιμές ήταν 47% υψηλότερες (σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2022).
Τον Ιανουάριο του 2024, όλες οι χώρες της ΕΕ ανέφεραν αύξηση του ετήσιου πληθωρισμού του ελαιολάδου.

Η υψηλότερη αύξηση καταγράφηκε στην Πορτογαλία (+69% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023), ακολουθούμενη από την Ελλάδα (+67%) και την Ισπανία (+63%).

Αντίθετα, οι μικρότερες αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν στη Ρουμανία (+13%), στην Ιρλανδία (+16%) και στην Ολλανδία (+18%).

Πάντως, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου, παρά την ελαφρά ανάκαμψη σε Ισπανία και αύξηση στην Ιταλία, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Η παγκόσμια διαθεσιμότητα δεν φαίνεται να ξεπερνά τους 2,4 εκατομμύρια τόνους, κάτι που κρατάει υψηλά και τις τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ismea, στην Ιταλία μόνο τον περασμένο Νοέμβριο είχαμε μια σταθεροποίηση των τιμών παραγωγού που κράτησε μόλις για ένα μήνα και ήταν αναμενόμενη λόγω της εξέλιξης της συγκομιδής. Από το Δεκέμβριο άρχισε πάλι η ανάκαμψη τιμών.

Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2024, ο μέσος όρος τιμών ξεπέρασε τα 9,55 ευρώ το κιλό στην Απουλία και έφτασε στα 9,70 ευρώ στην Καλαβρία.

Ακόμη παρατηρήθηκε μείωση στη διαφορά τιμών μεταξύ του συμβατικού ελαιολάδου και των βιολογικών ή ΠΟΠ ελαιολάδων στην ίδια περιοχή της χώρας.

27/02/2024 04:35 μμ

Πρόστιμο στην Lactalis για αθέμιτες πρακτικές στις τιμές προμήθειας γάλακτος από τους Ιταλούς κτηνοτρόφους.

«Πρώτη ιστορική νίκη σε μια μάχη για τις τιμές του γάλακτος. Ήμασταν ο μόνος οργανισμός που καταγγείλαμε την πολυεθνική Lactalis γιατί δεν σεβάστηκε τις συμβάσεις που είχε κάνει με τους κτηνοτρόφους, τροποποιώντας τις μονομερώς. Και ζητάμε η Lactalis να πληρώσει τώρα τη διαφορά και στους γαλακτοπαραγωγούς», δήλωσε ο κ. Ettore Prandini, προέδρος της ιταλικής Ένωσης Αγροτών Coldiretti.

Μετά την σχετική καταγγελία ξεκίνησαν οι έλεγχοι και όλα τα συμβόλαια και οι αλλαγές που έκανε η πολυεθνική μπήκαν στο μικροσκόπιο της Κεντρικής Επιθεώρησης του Ιταλικού Υπουργείου Γεωργίας για την προστασία της ποιότητας και την καταστολή της απάτης στα αγροδιατροφικά προϊόντα της Ιταλίας (ICQRF). Ο νόμος που παραβίασε η πολυεθνική, προβλέπει ότι οι τιμές που καταβάλλονται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους δεν πρέπει να πέφτουν ποτέ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Η Γαλλική πολυεθνική, που έχει εξαγοράσει τις ιταλικές μάρκες Parmalat, Locatelli, Invernizzi, Galbani, Cadermartori και Nuova Castelli, είπε ότι θα ασκήσει έφεση για τυχόν κυρώσεις που θα επιβληθούν, υποστηρίζοντας ότι το 2023 οι προτεινόμενες αλλαγές στις συμβάσεις επέτρεψαν στους παραγωγούς να κερδίσουν 40 εκατομμύρια ευρώ, 10% περισσότερα από ό,τι είχε αρχικά προβλεφθεί.

Τον Σεπτέμβριο του 2023, η Coldiretti ήταν ο μόνος οργανισμός στην Ιταλία που κατήγγειλε την πολυεθνική. Μετά από 5 μήνες, η Επιθεώρηση του Υπουργείου επέβαλε κυρώσεις στη Lactalis, επειδή διαπίστωσε την άδικη συμπεριφορά της γαλλικής εταιρείας.

Από την πλευρά του ο Ettore Prandini, δήλωσε ότι «δεν θα σταματήσουμε γιατί για εμάς η προστασία των εσόδων των παραγωγών είναι θεμελιώδεις. Είμαστε ωστόσο έτοιμοι να ξαναρχίσουμε οποιαδήποτε μορφή διαπραγμάτευσης, ακόμη και με την ίδια την Lactalis με στόχο να χτίσουμε μια κερδοφόρα σχέση για τον γαλακτοκομικό τομέα».

Θυμίζουμε, την Τετάρτη (21/2), στην Γαλλία, περίπου 200 κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων στο Laval, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

22/02/2024 05:30 μμ

Σταθεροποιήθηκαν οι τιμές του ελαιολάδου στην Ιταλία, μετά από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Φεβρουαρίου που είχαμε μια ελαφρά πτώση.

Σύμφωνα με το Ismea (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), αυτή την εβδομάδα η μέση τιμή στην Ιταλία του έξτρα παρθένου ελαιολάδου διαμορφώνεται στα στα 9,55 ευρώ το κιλό.

Το βιολογικό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, διαπραγματευόταν στην τιμή των 10,50 ευρώ το κιλό, η οποία παραμένει σταθερή μετά από τις 9 Ιανουαρίου.

Σταθερότητα στις τιμές δείχνουν, στις 20 Φεβρουαρίου 2024, τα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Μπάρι και του Μιλάνου.

Τα αποθέματα ιταλικού ελαιολάδου στις 31 Ιανουαρίου 2024 ανέρχονταν σε 203.554 τόνους, μειωμένα σε σύγκριση με τους 236.496 τόνους που ήταν στις 31 Ιανουαρίου 2023 (κατά -13,9%). Η ιταλική παραγωγή σύμφωνα με το Ismea στα τέλη του Ιανουαρίου ανερχόταν στους 152.517 τόνους.

Στο μεταξύ η Συνεταιρική Οργάνωση «Italia Olivicola», σε έρευνα που έκανε έδειξε ότι η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου μειώνεται επικίνδυνα, χρόνο με το χρόνο, κάτι που είναι αποτέλεσμα της εγκατάλειψης ελαιώνων στην χώρα.

Σήμερα στην Ιταλία τουλάχιστον 2.000.000 στρέμματα ελαιώνων βρίσκονται σε κατάσταση ολικής εγκατάλειψης και πάνω από 3.000.000 διαχειρίζονται με καθαρές πρακτικές συντήρησης και έτσι εξασφαλίζεται πολύ χαμηλή παραγωγή.

«Είναι αδιανόητο να μην αξιοποιούνται πλήρως οι παραγωγικοί πόροι της χώρας μας. Αυτό συμβαίνει λόγω της αδιαφορίας της εθνικής πολιτικής στην Ιταλία και της ΕΕ, που για πολλά χρόνια ήταν πεπεισμένη ότι η παραγωγή της Ευρώπης ήταν σε μεγάλο βαθμό πλεονασματική. Όμως οι δύο τελευταίες χρονιές, με την παραγωγή ελαιολάδου μειωμένη στο ήμιση σε σχέση με τις προσδοκίες, είναι ένα ξαφνικό ξύπνημα. Η κλιματική αλλαγή επιβάλλει μια αλλαγή αυτής της πολιτικής για το καλό των καταναλωτών και της εθνικής οικονομίας», δηλώνει ο κ. Gennaro Sicolo, πρόεδρος της Italia Olivicola.

22/02/2024 10:19 πμ

Περίπου 200 οργισμένοι κτηνοτρόφοι κατέλαβαν την έδρα της πολυεθνικής γαλακτοκομικών προϊόντων Lactalis στο Laval της Γαλλίας, διεκδικώντας καλύτερες τιμές παραγωγού.

Με την βοήθεια τρακτέρ εισέβαλαν, την Τετάρτη (21/2), στις εγκαταστάσεις της με συνθήματα που ανέφεραν ότι «αν και η Lactalis, είναι η νούμερο ένα εταιρεία γαλακτοκομικών στον κόσμο δεν μπορεί να πληρώσει σωστά τους παραγωγούς της».

Την κινητοποίηση διοργάνωσε η γαλλική Αγροτική Ομοσπονδία «Confédération paysanne». «Υπάρχει άρνηση των μετόχων της Lactalis να μας προτείνουν μια συνάντηση, η Confédération paysanne θα καταλάβει τα κεντρικά γραφεία της Lactalis για να υπερασπιστεί μια τιμή γάλακτος που θα επιτρέπει στους κτηνοτρόφους να ζουν με αξιοπρέπεια από τη δουλειά τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Confédération paysanne κ. Laurence Marandola.

Οι κτηνοτρόφοι ζητούν επίσης θέσπιση μηχανισμών ελέγχου των περιθωρίων κέρδους των αγροδιατροφικών βιομηχανιών και προστασία από αθέμιτες εισαγωγές προϊόντων χαμηλού κόστους από τρίτες χώρες.

Στο μεταξύ το μεγαλύτερο αγροτικό συνδικάτο της Γαλλίας FNSEA προειδοποιεί την γαλλική κυβέρνηση ότι θα βγουν ξανά τα τρακτέρ στους δρόμους αν δεν ικανοποιήσει τα αιτήματά τους για υψηλότερες τιμές παραγωγού.

Θυμίζουμε ότι γαλλική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους αγρότες της χώρας ότι θα προετοιμάσει μέχρι το καλοκαίρι νέο νόμο που θα αφορά τις τιμές των αγροτικών προϊόντων. Ο νόμος θα διασφαλίζει την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στις διαπραγματεύσεις με τους εμπόρους αγροτικών προϊόντων και τις εταιρείες.

Ο επικεφαλής του FNSEA, Arnaud Rousseau, δήλωσε ότι 10 ημέρες να απομένουν μέχρι την έναρξη της ετήσιας έκθεσης γεωργικών προϊόντων Salon de l' Agriculture, που θα γίνει στο Παρίσι, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε κανένα μέτρο. Απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων για το εάν οι αγρότες θα μπορούσαν να βγουν ξανά στου δρόμους, όπως έκαναν τον Ιανουάριο, ο κ. Rousseau απάντησε: «Πολύ πιθανόν».

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

13/02/2024 05:50 μμ

Η Ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία της παραγωγής ελαιολάδου μέχρι τέλος Ιανουαρίου 2024.

Σύμφωνα με αυτά η συνολική φετινή ισπανική παραγωγή ανέρχεται σε 774.653 τόνους, ενώ από αυτή την ποσότητα οι 190.410 τόνοι έχουν παραχθεί στην επαρχία της Jaén.

Η παραγωγή ισπανικού κατά τον μήνα Ιανουάριο έφτασε στους 185.019 τόνους.

Τα συνολικά αποθέματα ισπανικού ελαιολάδου, στις 31 Ιανουαρίου 2024, ανέρχονταν σε 735.144 τόνους, εκ των οποίων 547.310 τόνοι βρίσκονται στα ελαιοτριβεία, 184.000 τόνοι σε συσκευαστήρια και 3.834 τόνοι είναι τα κοινοτικά αποθέματα.

Τα στοιχεία της AICA δείχνουν σημαντική αύξηση στις εξαγωγές να έχουν καταγραφεί αυτόν τον τελευταίο μήνα.

Ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Μικρών Αγροτών (UPA) στην Ανδαλουσία και επικεφαλής του Τομέα Ελαιολάδου της Οργάνωσης, Cristóbal Cano, τόνισε ότι «ο τέταρτος μήνας της περιόδου 2023/2024 ελαιολάδου έχει τα καλύτερα στοιχεία πωλήσεων.

Ο Ιανουάριος είναι ο πιο καλός μήνας μέχρι σήμερα, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι ο Ισπανός καταναλωτής παραμένει πιστός στην χρήση ελαιολάδου στη διατροφή του.

Παρόλα αυτά οι ελαιοπαραγωγοί βρισκόμαστε σε μια δύσκολη κατάσταση, γιατί αν και έχουμε υψηλές τιμές δεν έχουμε παραγωγή για να πουλήσουμε.

Αντιμετωπίζουμε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου. Έτσι οι καλές τιμές που έχουμε δεν φέρνουν ένα καλό εισόδημα στους παραγωγούς και κερδοφορία στις επιχειρήσεις τους».

Και πρόσθεσε ότι «ο Ιανουάριος τελειώνει με 185.000 τόνους παραγωγής ελαιολάδου, που σημαίνει ότι θα μπορούσαμε να φτάσουμε στους 800.000 τόνους παραγωγή σε εθνικό επίπεδο, ένας αριθμός που απέχει πολύ από μια μεσαία σοδειά στην χώρα».

13/02/2024 12:13 μμ

Πάνε καλά οι εξαγωγές φέτας στον Καναδά, λέει έρευνα που έκανε το ελληνικό Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) στο Τορόντο.

Συγκεκριμένα μεταξύ του 2018 - έτους υπογραφής της Συμφωνίας Οικονομίας και Εμπορίου ΕΕ-Καναδά (CETA) - και του 2023 (στοιχεία Ιαν.- Νοέμ.) σημειώθηκε αύξηση στις εξαγωγές φέτας σε αξία κατά 111% φθάνοντας τα 9 εκ. ευρώ και σε ποσότητα αύξηση κατά 49% φθάνοντας τους 980 τόνους.

Στην καναδική αγορά κυκλοφορούν διάφορα είδη τυριών φέτας και τύπου «φέτας». Σύμφωνα με τις διατάξεις της CETA διατηρείται το δικαίωμα χρήσης της επωνυμίας για τους Καναδούς παραγωγούς, είτε ως feta είτε με την συνοδεία χαρακτηρισμού "kind", "type", "style", "imitation" ή παρόμοιους και εφ’ όσον είναι εμφανής η γεωγραφική προέλευση του προϊόντος.

Βάσει της CETA, προβλέφθηκε η δυνατότητα εισαγωγής τυριών ΕΕ με μηδενικό δασμό, εφ’ όσον είναι εντός συγκεριμένης ποσόστωσης. Η ποσόστωση αυξήθηκε σταδιακά από το 2018 φθάνοντας το 2022 στο τελικό ύψος της, ίσο με 16.000 τόννους ετησίως. Ωστόσο η ΕΕ εξάγει συνολικά τουλάχιστον 28.000 τόννους τυριών ετησίως στον Καναδά. Για εισαγωγές εκτός ποσόστωσης ο δασμός ανέρχεται σε 245,5%. Παρόλα αυτά το σύνολο των ελληνικών εξαγωγών γίνεται εντός της προβλεπόμενης ποσόστωσης.

Οι ελληνικές εξαγωγές φέτας στον Καναδά αντιστοιχούν στο 8% περίπου της καναδικής παραγωγής λευκού τυριού, η οποία καταναλώτεται στην εγχώρια αγορά. Πάντως είτε ως φέτα αυθεντική ελληνικής παραγωγής, είτε ως τυρί καναδικής παραγωγής, η φέτα που διατίθεται στην καναδική αγορά είναι ένα από τα φθηνότερα τυριά που διατίθενται, γεγονός που ενδεχομένως πρέπει να οδηγήσει σε προβληματισμό τονίζει το Γραφείο ΟΕΥ.

Ενδεικτικά, τον Ιανουάριο του 2024, μια συνηθισμένη τιμή ελληνικής φέτας σε σούπερ μάρκετ είναι 35-40 CAD/κιλό ή 27,5 ευρώ/κιλό, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να πωλούνται κυρίως εισαγόμενα τυριά σε τιμές άνω των 60 CAD/κιλό (41,43 ευρώ το κιλό).

07/02/2024 04:42 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά τον κρόκο, πρόσθεσε το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με την ονομασία «Aydın Memecik Zeytinyağı» στο μητρώο Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ) της ΕΕ.

Το συγκεκριμένο ελαιόλαδο λαμβάνεται από την ποικιλία ελιάς Memecik που καλλιεργείται στην επαρχία Αϊδινίου. Οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δίνουν στο ελαιόλαδο τα μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του.

Η ποικιλία Memecik, μια τυποποιημένη ποικιλία που περιλαμβάνεται στον κατάλογο καταχώρισης και πιστοποίησης του Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας της Τουρκίας, είναι ποικιλία ελιών που καλλιεργούνται στην περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου (επαρχίες Αϊδινίου, Σμύρνης και Μούγλων).

Όπως τονίζει η Επιτροπή, στις οργανοληπτικές δοκιμές που διεξάγονται από επαγγελματίες δοκιμαστές γευσιγνωσίας, το ελαιόλαδο «Aydın Memecik Zeytinyağı» λαμβάνει υψηλή βαθμολογία, ιδίως όσον αφορά την πικρή και πικάντικη γεύση του, που προσμετρώνται στα θετικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Οι φαινολικές ενώσεις είναι αυτές που προσδίδουν στα έλαια τη χαρακτηριστική πικράδα τους. Η ποικιλία ελιάς Memecik έχει επίσης έντονη επίδραση στη φαινολική περιεκτικότητα του ελαιολάδου.

Η συνολική φαινολική περιεκτικότητα του «Aydın Memecik Zeytinyağı» θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 mg/kg. Τα εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από ελιές Memecik στην επαρχία Αϊδινίου είναι πλούσια σε λουτεολίνη. Η λουτεολίνη είναι μία από τις κύριες φαινολικές ουσίες του ελαιολάδου.

Σε μελέτες που διερευνούν τον βιοχημικό χαρακτηρισμό των ελαιολάδων Memecik, διαπιστώθηκε ότι η συνολική φαινολική περιεκτικότητα σε εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα που παράγονται από την ποικιλία ελιάς Memecik στην επαρχία Αϊδινίου ήταν σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των εξαιρετικών παρθένων ελαιολάδων που παράγονται στην επαρχία Σμύρνης.

Η περιεκτικότητα σε στερόλες των ελαιολάδων Memecik που παράγονται στην επαρχία Αϊδινίου διαπιστώθηκε ότι είναι υψηλότερη από εκείνη των ελαιολάδων που παράγονται στις επαρχίες Σμύρνης και Μούγλων υπό τις ίδιες συνθήκες.

Ο λόγος για την υψηλή φαινολική περιεκτικότητα της ελιάς Memecik είναι ότι είναι πολύ καλά προσαρμοσμένη στα θερμά καλοκαίρια της επαρχίας Αϊδινίου. Και παράγεται παραδοσιακά στην περιοχή λόγω της ανθεκτικότητάς της στην ξηρασία.

Επίσης οι άνεμοι στην περιοχή προστατεύουν τις ελιές από τον δάκο κατά την περίοδο ωρίμασης. Αυτό διασφαλίζει ότι η ελεύθερη οξύτητα και η περιεκτικότητα σε υπεροξείδιο είναι χαμηλές.

05/02/2024 10:49 πμ

Από τη Διεύθυνση Οικονομικής Αστυνομίας, πρωινές ώρες την Παρασκευή, 2 Φεβρουαρίου 2024, σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, συνελήφθη 48χρονος ημεδαπός, για παράβαση της νομοθεσίας που αφορά στη νόθευση τροφίμων.

Προηγήθηκε καταγγελία και παράλληλη συνδυαστική προδικαστική έρευνα, από την οποία προέκυψε ότι ο 48χρονος διαθέτει χώρο σε περιοχή της Δυτικής Αττικής, όπου αφού προμηθευόταν ποσότητα ειδικής ουσίας από τη Βόρεια Ελλάδα, την αναμίγνυε με ηλιέλαιο και προέβαινε στην παρασκευή λαδιού που προσομοίαζε με ελαιόλαδο, το οποίο στη συνέχεια διακινούσε σε διάφορες περιοχές της Αττικής.

Στο πλαίσιο συντονισμένης επιχείρησης, που έλαβε χώρα με τη συνδρομή της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, Ομάδων Πρόληψης Καταστολής Εγκληματικότητας, καθώς και του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων, πραγματοποιήθηκαν έρευνες σε οικία, επιχείρηση και αποθηκευτικό χώρο του εμπλεκόμενου, όπου - μεταξύ άλλων - βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 13.960 λίτρα ηλιέλαιο,
  • 6.332 λίτρα ουσίας που προσομοιάζει με ελαιόλαδο,
  • 70 λίτρα διάφανου υγρού με οσμή ελαιόκαρπου,
  • 720 κενά μεταλλικά δοχεία,
  • 1.750 ευρώ,
  • 2 οχήματα και
  • πλήθος αυτοκόλλητων ετικετών και εργαλεία πρόσμειξης.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του, οδηγήθηκε στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Θυμίζουμε ότι πριν ένα μήνα ο ΣΕΒΙΤΕΛ με ανακοίνωσή του ανέφερε ότι οι απάτες σε βάρος ανυποψίαστων καταναλωτών βρίσκονται φέτος, λόγω των υψηλών τιμών του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου, σε έξαρση στη χώρα μας, με τον ελαιοκομικό τομέα να εισέρχεται σε νέες περιπέτειες από την κυκλοφορία μειγμάτων ελαιόλαδου με σπορέλαια, παραγόμενα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. και εισαγόμενα στην Ελλάδα.

02/02/2024 06:14 μμ

Παραμένει η δυναμική στις διεθνείς τιμές ελαιολάδου και τον πρώτο μήνα του 2024, τόσο για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο όσο και για το λαμπάντε (εξευγενισμένο).

Υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές αν και στις χώρες της Μεσογείου έχει μειωθεί η κατανάλωση. Στην Ισπανία οι τιμές για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο κυμαίνονται στα 8,79 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Σύστημα Πληροφοριών για την Ασφάλεια των Τροφίμων (Poolred). Στην Ιταλία η μέση τιμή για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο είναι στα 9,60 ευρώ το κιλό, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου (ISMEA). Σε Πορτογαλία και Ελλάδα, σύμφωνα με Διεθνές Συμβούλιο Ελαιοκομίας (IOC), οι τιμές κυμαίνονται στα 10 ευρώ, ενώ στην Τυνησία στα 9 ευρώ.

Διαγωνισμός ελαιολάδου στην Κρήτη

Ο Α.Σ. Επισκοπής πραγματοποίησε, την Τετάρτη (31 Ιανουαρίου 2024), διαγωνισμό διάθεσης ελαιολάδου. Αφορούσε διάθεση 28 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου περυσινής σοδείας, οξύτητας 0,60%. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο εκπρόσωπος του Συνεταιρισμού, «ο διαγωνισμός ήταν άγονος και θα κάνουμε νέο προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Στην περιοχή Επισκοπής του Ηρακλείου Κρήτης έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή επειδή ήταν μειωμένη φέτος η παραγωγή. Άλλες χρονιές είχαμε συγκομιδή ελαιοκάρπου μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου. Πάντως και φέτος έχουμε στην Κρήτη πρόβλημα με την ξηρασία. Το θετικό ήταν ότι για λίγες ημέρες είχαμε μια πτώση της θερμοκρασίας».

Στον IOC ο Έλληνας Πρέσβης στην Μαδρίτη

Ο Έλληνας Πρέσβης στην Ισπανία κ. Φωτόπουλος επισκέφθηκε, στις 30/1/2024, την έδρα του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας (IOC) στην Μαδρίτη, συνοδευόμενος από τον Επικεφαλής του Γραφείου ΟΕΥ, κ. Γκάσιο και συναντήθηκε με το νέο Ισπανό Εκτελεστικό Διευθυντή κ. Jaime Lillo, ο οποίος ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα από τις αρχές του έτους. Αφού συνεχάρη τον κ. Lillo, ο Έλληνας Πρέσβης αναφέρθηκε στις σχέσεις της Ελλάδας με το Συμβούλιο, του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλο από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, καθώς και στην επιθυμία για περαιτέρω ενίσχυσης των σχέσεων.
Ο Έλληνας Πρέσβης ανέφερε επίσης το ενδιαφέρον της Ελλάδας για την πλήρωση κενών διοικητικών θέσεων που ανακύπτουν στο Συμβούλιο, τονίζοντας την σημασία που έχει για την χώρα μας, δεδομένης της θέσης που κατέχει η Ελλάδα στην παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου και επιτραπέζιων ελιών.
Από απόψεως προωθητικών δράσεων σε καταναλώτριες χώρες, κ. Lillo ενημέρωσε ότι προσοχή Συμβουλίου θα στραφεί φέτος κυρίως στην αμερικανική πολιτεία της Καλιφόρνια που παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον, καθώς και στη Βραζιλία, ενώ θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον η υλοποίηση προωθητικών δράσεων στην εξαιρετικά δυναμική αγορά της Αυστραλίας. Επίσης ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες αγορές ανέφερε ο κ. Lillo την Κίνα και την Ιαπωνία.

02/02/2024 02:32 μμ

Με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς της ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη, 1 Φεβρουαρίου 2024, έκτακτη γενική συνέλευση στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στα Ιωάννινα, όπου εξελέγη νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Δ.Σ. με την εξής σύνθεση:
Πρόεδρος: ο κ. Χρήστος Τσόλκας
Αντιπρόεδρος: ο κ. Ιωάννης Βιτάλης
Διευθύνων Σύμβουλος: o κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης
Μέλη: ο κ. Νίκος Σερέτης και ο κ. Σπύρος Παπαγιάννης.

Ο κ. Χρήστος Τσόλκας, Πρόεδρος Δ.Σ. της ΔΩΔΩΝΗ & Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, δήλωσε σχετικά: «Αναλαμβάνω τα νέα μου καθήκοντα με αίσθημα τιμής, αλλά και ευθύνης, απέναντι στην εταιρεία, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές. Η ΔΩΔΩΝΗ διακρίνεται για το όραμα και τη φιλοσοφία της καθώς και για τα υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Μέσα από το νέο μου ρόλο, δεσμεύομαι πως θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε δυναμικά, με στόχο να οδηγήσουμε την εταιρεία, υπό το πρίσμα του νέου ομίλου, σε ακόμα περισσότερες επιτυχίες».

Ο κ. Μιχάλης Παναγιωτάκης, Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΩΔΩΝΗ, δήλωσε σχετικά: «Η ΔΩΔΩΝΗ Α.Ε. συνεχίζει την επιτυχημένη και ανοδική της πορεία ως μια από τις μεγαλύτερες εταιρίες τροφίμων, φημισμένη για τα αγνά και υψηλής ποιότητας προϊόντα που παράγει. Στόχος μας παραμένει η διεύρυνση του προϊοντικού μας χαρτοφυλάκιού, το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων και η διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς μας τόσο σε εθνικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο».

01/02/2024 01:07 μμ

Το κύρος του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού βασίζεται στην ουσιαστική αναβάθμιση των υπηρεσιών του και στο σεβασμό των κανόνων με τους οποίους λειτουργεί, όχι στα επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και στις ειδικές μεταχειρίσεις. Αυτό αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε ο Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Και προσθέτει:

«Τον τελευταίο καιρό βλέπουμε μία ιδιαίτερη προσπάθεια να φανεί ότι κάτι αλλάζει δραστικά προς το καλύτερο όσον αφορά στον τομέα του ελεγκτικού έργου του Οργανισμού και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Φιλόδοξες δηλώσεις δια στόματος αρμόδιου Υπουργού και επικοινωνιακές ενέργειες με τους επικεφαλής πολιτικούς προϊστάμενους των ελεγκτικών υπηρεσιών και ελεγκτικών φορέων του Υπουργείου, όπως διενέργεια δειγματοληψιών με τη συνδρομή φωτογραφικών μηχανών και δημοσιογράφων και διάφορα παρόμοια.

Οι εργαζόμενοι στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ περιορίζονται να επισημάνουν ότι με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και διακηρύξεις προς κατανάλωση μέσω των ΜΜΕ, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει πραγματικά προς το καλύτερο στη λειτουργία του Οργανισμού, ώστε να επιτευχθούν οι απώτεροι στόχοι στους οποίους αποβλέπουν τα θεσπισμένα με ευρωπαϊκούς κανονισμούς συστήματα ποιότητας και ελεγκτικοί μηχανισμοί.

Αυτό που χρειάζεται είναι να σκύψουν οι έχοντες την πολιτική και διοικητική ευθύνη με προσοχή, στα προβλήματα που οι εργαζόμενοι στον τομέα της Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, πασχίζουν όχι μόνο να αντιμετωπίσουν καθημερινά, αλλά και να τα αναδείξουν στους αρμόδιους για να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις. Έχουμε χορτάσει χρόνια τώρα από ανίδεους «ειδικούς» που δεν έχουν αυτιά για να ακούσουν το έμπειρο και άκρως καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό, αλλά επιμένουν να αρκούνται στη δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων, χωρίς να δίνουν καμία προσοχή στην ουσιαστική επιτέλεση του έργου του Οργανισμού. Το γεγονός ότι ο Οργανισμός κάνει αυτό για το οποίο ιδρύθηκε ούτε τις κάμερες αφορά, ούτε μπορεί να αποτελεί επικοινωνιακό «καύχημα».

Οι δημιουργούμενες εντυπώσεις είναι εντελώς αντίθετες από αυτό που πραγματικά ισχύει και οι εργαζόμενοι δε σταματούν να καταγγέλλουν: Υποστελέχωση, υποχρηματοδότηση και εγκατάλειψη του δημόσιου φορέα και της αποστολής του στη φθορά.

Τέλος, και αφού φαίνεται ότι το εποπτεύον, προϊστάμενο Υπουργείο δίνει μεγάλη σημασία στο κύρος του Οργανισμού και του ρόλου που επιτελεί – κάτι που προφανώς μας κάνει να ευελπιστούμε – πολύ θα θέλαμε να δώσει την προσοχή που αναλογεί και να εξετάσει εξονυχιστικά μία υπόθεση χορήγησης πιστοποίησης σε προϊόν ΠΟΠ-ΠΓΕ, πολύ μεγάλου εμπορικού ενδιαφέροντος, η οποία έχει θορυβήσει ιδιαίτερα τους εργαζόμενους για τον τρόπο που τη χειρίστηκε η ηγεσία του Οργανισμού, ερήμην και σε απόλυτη αντίθεση προς τις εισηγήσεις σύσσωμης της υπηρεσιακής ιεραρχίας. Κάτι που συμβαίνει για δεύτερη φορά υπό την ευθύνη της σημερινής Διοίκησης και αυτό δεν μπορεί να περάσει ασχολίαστο.

Ήδη μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, έχουν ζητήσει σχετική ενημέρωση για τη συγκεκριμένη υπόθεση, σε απάντηση της οποίας μέχρι στιγμής υπάρχει – γιατί άραγε - μόνο παρατεταμένη σιωπή. Επειδή, η συγκεκριμένη περίπτωση, εάν περάσει ανενόχλητη δημιουργεί πολύ κακό προηγούμενο για το κύρος των πιστοποιήσεων και του Οργανισμού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι ο αρμόδιος Υπουργός και οι εκπρόσωποι του στο Διοικητικό Συμβούλιο του Οργανισμού, θα τη διερευνήσουν δεόντως, ώστε να καταλάβουμε κι εμείς ποια θέση παίρνουν ως προς το ερώτημα, κατά πόσο οι προδιαγραφές ποιότητας που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανονισμοί ισχύουν για όλους με τον ίδιο τρόπο, ή μπορούν να γίνονται λάστιχο, όταν «το απαιτούν οι περιστάσεις».

Μη ξεχνάμε εξάλλου ότι είναι και η προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, που πρέπει να απασχολεί την πολύπαθη Γενική Διεύθυνση Διασφάλισης Ποιότητας Αγροτικών Προϊόντων του Οργανισμού, μετά και τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου για τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Ούτε και το περιβόητο δέος λοιπόν, της προστασίας του ανταγωνισμού - όπως φαίνεται - δεν αποδεικνύεται αρκετό μερικές φορές, να αποτρέψει κάποιους από το να ευαρεστήσουν ένα «βασιλιά της αγοράς», οποίος επιζητά – και το πετυχαίνει - να παρακάμψει ό,τι ισχύει για όλους τους ταπεινούς ανταγωνιστές του. Τι κι αν ορκίζονται σε αυτόν (υγιή ανταγωνισμό), όλες οι διοικήσεις του Οργανισμού και οι πολιτικοί τους προϊστάμενοι.

01/02/2024 11:07 πμ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΥπΑΑΤ, από τις 18 Ιανουαρίου, οπότε ξεκίνησαν οι σαρωτικοί έλεγχοι, έως και σήμερα, έχουν ληφθεί δείγματα από 39 σημεία λιανικής πώλησης στην Αττική, τρία στη Λάρισα, δύο στο Βόλο, τρία στη Θεσσαλονίκη, τρία στα Ιωάννινα και τρία στην Πάτρα.

Ο ΕΦΕΤ έχει αποστείλει στα διαπιστευμένα εργαστήρια του ΓΧΚ (Γενικό Χημείο του Κράτους) 46 δείγματα (φέτας και κίτρινα τυριά) για περαιτέρω χημική ανάλυση. Ταυτόχρονα ο ΕΦΕΤ διενεργεί επί πλέον έλεγχο σε 154 δείγματα για θέματα επισήμανσης της ετικέτας.

Ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ έχει λάβει και έχει αποστείλει για χημική ανάλυση 46 δείγματα από φέτα και κίτρινα τυριά και 38 δείγματα γάλακτος.

Από το σύνολο των δειγμάτων που εξετάζει το Γενικό Χημείο του Κράτους, 75 εξ αυτών αφορούν τη φέτα.

Επιπροσθέτως έχουν διεξαχθεί έλεγχοι σε 43 βυτία γάλακτος και προϊόντων γάλακτος, στις πύλες εισόδου της χώρας.

Στην πρωτοβάθμια επιτροπή έχουν εξετασθεί τα τελευταία έτη 166 υποθέσεις που σχετίζονται με τυροκομικά προϊόντα και έχουν υποβληθεί κυρώσεις ύψους 1.108.700 ευρώ.

Ειδικότερα το 2023, εξετάστηκαν 34 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα και ήδη τον πρώτο μήνα του 2024 εξετάστηκαν 18 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα.

Στη δευτεροβάθμια επιτροπή, τα αντίστοιχα χρόνια, έχουν διαβιβαστεί 25 υποθέσεις, εκ των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τεσσάρων και έχει αποσταλεί έγγραφο στην οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για βεβαίωση των προστίμων στην Εφορία. Δέκα ακόμα υποθέσεις έχει ολοκληρωθεί η εξέτασή τους και αναμένεται η σύνταξη των πρακτικών και η αποστολή των αποφάσεων ενώ υπολείπονται ακόμα 11 υποθέσεις, οι οποίες αναμένεται να εξετασθούν άμεσα.

Από τις ανωτέρω περιπτώσεις δύο αφορούν νοθεία σε φέτα και μετά την ολοκλήρωση όλων των διαδικασιών, το Υπουργείο θα προβεί στη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της Επιτροπής.

Σύμφωνα με την εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη οι έλεγχοι των μικτών κλιμακίων θα είναι συνεχείς.

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ υπέγραψε σήμερα την επιβολή διοικητικών προστίμων, ύστερα από απόρριψη των ενστάσεων που είχαν υποβληθεί προς τις επιχειρήσεις.