Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ποιότητα, ζημιές από καύσωνα, αποθέματα και κορονοϊός θα κρίνουν τις τιμές ελαιολάδου

11/06/2020 01:03 μμ
Στάση αναμονής τηρούν οι περισσότεροι αγρότες στις βασικές ζώνες παραγωγής, περιμένοντας μήπως και υπάρξει αύξηση ζήτησης και τιμών το επόμενο διάστημα.

Στάση αναμονής τηρούν οι περισσότεροι αγρότες στις βασικές ζώνες παραγωγής, περιμένοντας μήπως και υπάρξει αύξηση ζήτησης και τιμών το επόμενο διάστημα.

Χωρίς συνταρακτικές αλλαγές σε σχέση με ένα μήνα πριν κινείται η αγορά του ελαιολάδου στην χώρα μας, με τις τιμές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και τους παραγωγούς που έχουν αποθέματα, σε στάση αναμονής, μήπως και τσιμπήσουν οι τιμές αργότερα. Το βασικότερο πρόβλημα πάντως παραμένει η έλλειψη αγοράς και μαζικού ενδιαφέροντος ακόμα και για τα πολύ ποιοτικά ελαιόλαδα.

Οι ελπίδες των παραγωγών, αλλά και των συνεταιριστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται εμπορικά στο ελαιόλαδο εδράζονται καταρχήν στο γεγονός ότι η επερχόμενη εσοδεία θα είναι σε κάποιο βαθμό μειωμένη λόγω των ζημιών από τον καύσωνα σε ανθοφορία και καρποδεσία, αλλά και στο γεγονός ότι προχωρά η σεζόν και τα αποθέματα μειώνονται, έστω κι αν τώρα βρίσκονται μάλλον σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, κυρίως στην Πελοπόννησο. Βέβαια, το πρόβλημα με την εστίαση, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού εξακολουθεί να υφίσταται, αφορά δε και τις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, που προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελαιολάδου.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μολάων Πακίων κ. Τάκης Ντανάκας: «ζήτηση υπάρχει και από το εξωτερικό, αλλά οι τιμές δεν ξεπερνούν τα επίπεδα των 2,45 - 2,50 ευρώ το κιλό. Στη Λακωνία έκαναν τελευταία την εμφάνιση τους πάλι Ιταλικές εταιρείες, οι οποίες δειγματίζουν ελαιόλαδα από την περιοχή μας και ζητούν προϊόν με πιστοποιητικό ιχνηλασιμότητας, κάτι απολύτως θετικό». Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μολάων-Πακίων, που διαθέτει αποθέματα περσινής εσοδείας σε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο περί τους 600 τόνους σήμερα, έχει προϊόν με το συγκεκριμένο πιστοποιητικό, με αποτέλεσμα να καρπούται και τιμές 5 λεπτά, υψηλότερες από τις τρέχουσες στην αγορά. Σε σχέση τώρα με τις ζημιές από τον πρόσφατο καύσωνα, ο κ. Ντανάκας, λέει ότι η έκτασή τους στο νομό Λακωνίας ποικίλει, καθώς υπάρχουν αναφορές για ελαιώνες με ζημιές έως 20% και ελαιώνες με ζημιές έως 70%.

«Η ποιότητα θα κρίνει τις τιμές»

Στις ζημιές της περσινής χρονιάς από τους μύκητες και το δάκο, οι οποίες θα μπορούσε να είχαν αποφευχθεί αν, όπως λέει, η επίσημη πολιτεία αξιοποιούσε την σχετική εμπειρία που διαθέτει από παρόμοιες καταστάσεις σε άλλες περιοχές της χώρας, στέκεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Σχοινοπλοκάκης, παραγωγός βιολογικού ελαιολάδου από τις Λουσακιές Κισσάµου Χανίων. Ο κ. Σχοινοπλοκάκης καλλιεργεί ελιές σε μια έκταση 150 στρεμμάτων και διαθέτει το προϊόν του, είτε σε μικρές επιχειρήσεις εστίασης, είτε στην χονδρική. Όπως ο ίδιος υπογράμισε, οι μικρές επιχειρήσεις εστίασης λόγω του κορονοϊού, ακόμα και όταν άνοιξαν μετά την κρίση της πανδημίας, κάνουν συνήθως παραγγελίες μειωμένες κατά 50%, σε σύγκριση με πέρσι ενώ υπάρχει και αβεβαιότητα.

Μικρότερες παραγγελίες κάνουν οι επιχειρήσεις εστίασης

Η δε χονδρική στο ελαιόλαδο αντιμετωπίζει πολύ μεγάλα προβλήματα εδώ και ένα χρόνο, προσθέτει ο κ. Σχοινοπλοκάκης, ο οποίος ελπίζει ότι οι τιμές θα ανεβούν στην Ελλάδα, μόνον όταν η αγορά αναζητήσει... ποιοτικό ελαιόλαδο. Σύμφωνα όμως με τον ίδιο, ακόμα και αυτό θα είναι δύσκολο σε λίγο, δεδομένων των μεγάλων αλλαγών στο κλίμα, που ειδικά στην Κρήτη, πλησιάζει πλέον το... τροπικό  ορισμένες περιόδους (όπως πέρσι), με αποτέλεσμα να δυσκολεύει την παραγωγή.

Με την άποψη ότι η ποιότητα του ελαιολάδου που θα παραχθεί την επόμενη χρονιά και όχι τόσο η ποσότητα (αν θα είναι μειωμένη δηλαδή) θα παίξει τον πιο καθοριστικό ρόλο στις τιμές, συμφωνεί και ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης, πρόεδρος της Οργάνωσης Αμπελουργών και Ελαιοπαραγωγών Κρήτης. Όπως μας είπε ο ίδιος, οι τιμές παίζουν και για τα πολύ καλά ελαιόλαδα, τα οποία όμως είναι ελάχιστα, μπορεί ο παραγωγός να πάρει έως και 2,50-2,60 ευρώ το κιλό.

«Η φετινή παραγωγή δεν θα έχει σχέση με την περσινή»

Πέρσι ποιοτικά η χρονιά για το ελαιόλαδο στην Κρήτη αποδείχθηκε καταστροφική λόγω των εκτεταμένων προσβολών από μύκητες, δάκο κ.λπ.

Φέτος, ο κ. Ιερωνυμάκης ευελπιστεί ότι με βάση τις καιρικές συνθήκες που έχουν επικρατήσει ως σήμερα, αλλά και την καλύτερη προετοιμασία από το κράτος στο θέμα της δακοκτονίας, αλλά και τους παραγωγούς, που είναι πιο προετοιμασμένοι, η επερχόμενη παραγωγή ελαιολάδου θα είναι πολύ πιο ποιοτική.

Σχετικά άρθρα
17/11/2023 05:28 μμ

Συνελήφθησαν, την Πέμπτη (16/11), σε περιοχή της Δυτικής Αχαΐας, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας, τρεις ημεδαποί άνδρες, σε βάρος των οποίων, σχηματίστηκε δικογραφία, για κλοπή κατά συναυτουργία.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει η αστυνομία οι τρεις κατηγορούμενοι, από την 15/11/2023 έως την 16/11/2023, ενεργώντας από κοινού με ακόμα πέντε άγνωστους συνεργούς τους, προέβησαν στην συγκομιδή (10) τόνων και (500) κιλών ελαιοκάρπου, από αγροτεμάχια ιδιοκτησίας δυο ημεδαπών, σε περιοχή της Δυτικής Αχαίας.

Στη συνέχεια οι κατηγορούμενοι μετέφεραν τον συγκεντρωμένο ελαιοκαρπό, με αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του ενός κατηγορούμενου, σε δυο ελαιοτριβεία, όπου εξήγαγαν και πούλησαν στους ιδιοκτήτες των ελαιοτριβείων, 1.355 λίτρα ελαιολάδου, συνολικής αξίας 10.840 ευρώ, τα οποία αποκόμισαν ως παράνομο περιουσιακό όφελος.

Σε έρευνες που πραγματοποίησαν οι αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Δυτικής Αχαίας στα ελαιοτριβεία βρήκαν και κατέσχεσαν συνολικά 652 λίτρα ελαιολάδου και 800 κιλά ελαιοκάρπου, τα οποία αποδόθηκαν στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, ενώ κατασχέθηκε και το όχημα του ενός κατηγορούμενου ως μέσο τέλεσης αξιόποινης πράξης.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Πατρών, ενώ συνεχίζονται οι έρευνες για να διαπιστωθεί τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.

Στο μεταξύ, μετά από εμπεριστατωμένη και αναλυτική έρευνα των αστυνομικών του Τμήματος Ασφάλειας Πολυγύρου, σχηματίστηκε δικογραφία για τα αδικήματα της κακουργηματικής υπεξαίρεσης, της απάτης και παράβαση της νομοθεσίας για την προστασία του περιβάλλοντος, σε αγροτικό συνεταιρισμό σε περιοχή της Χαλκιδικής.

Ειδικότερα, τον Οκτώβριο του 2023, στο Τμήμα Ασφάλειας Πολυγύρου, καταγγέλθηκε κλοπή μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου, από τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης του εν λόγω συνεταιρισμού.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της καταγγελίας, δεν προέκυψε η τέλεση κλοπής, ωστόσο διαπιστώθηκαν τα ανωτέρω αδικήματα, με χρόνο τέλεσης που προσδιορίζεται από την Άνοιξη του 2022 έως το Καλοκαίρι του 2023, ενώ η έρευνα συνεχίζεται και για παρελθόντα έτη.

Η συνολική ποσότητα του ελαιολάδου, για το οποίο διερευνάται η αφαίρεσή του, υπερβαίνει τους 80 τόνους.

Επίσης διερευνάται η νόθευση και παράτυπη διάθεση ποσοτήτων ελαιολάδου.

Κατόπιν ενεργειών του Τμήματος Ασφάλειας Πολύγυρου, η μονάδα του Αγροτικού Συνεταιρισμού έχει σφραγισθεί από τις αρμόδιες Αρχές.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε υποβλήθηκε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκιδικής.

Τελευταία νέα
15/11/2023 02:11 μμ

Ανακοινώθηκε η καταχώριση των εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων «ΠΟΠ Σητείας» και «ΠΟΠ Καλαμάτα» ως προϊόντα προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης στην Ινδία.

Όπως εξήγησε στον ΑγροΤύπο ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Ένωσης Μεσσηνίας κ. Γιάννης Πάζιος, «μετά την αποτυχημένη πρωτοβουλία της ΕΕ το 2018 ο συνεταιρισμός μας μαζί με την ΕΑΣ Σητείας προχωρήσαμε την όλη διαδικασία. 

Στις 31 Οκτωβρίου 2023, δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα Γεωγραφικών Ενδείξεων της Κυβέρνησης της Ινδίας η καταχώριση της προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης.

Η Ινδία είναι η επόμενη μεγάλη αγορά στην οποία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» κατάφερε, μετά από μια πολυετή και απαιτητική διαδικασία, το εξαιρετικό παρθένο Ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα να προστατεύεται έναντι απομιμήσεων και να απαιτούνται οι εγκεκριμένες προδιαγραφές που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων το όνομα (Καλαμάτα) και την περιοχή προέλευσης (Μεσσηνία).

Αυτή η προστασία έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η Ινδική αγορά θα αποτελέσει στο μέλλον στόχο των ελληνικών εξαγωγών μιας και αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη χώρα παγκοσμίως σε πληθυσμό μετά την Κίνα, με 1,36 δισεκατομμύρια κατοίκους. Συνεπώς, είναι ένα παράθυρο στο μέλλον. Η Ινδία είναι μια δύσκολη αγορά που δεν γνωρίζει γαστρονομικά το προϊόν. Υπάρχει όμως ένας μεγάλος αριθμός πολιτών με μεγάλο εισόδημα που γνωρίζει την Μεσογειακή διατροφή και σε αυτόν θα πρέπει να στοχεύσουν οι Έλληνες εξαγωγείς. 

Σειρά το επόμενο διάστημα έχει και η ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μετά από μια σειρά χωρών στις οποίες έχουμε πετύχει την προστασία της. Έχουμε καταφέρει ήδη να προστατέψουμε την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» στην Κίνα και την Ιαπωνία. 

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε για τον καταλυτικό τους ρόλο, την καθοδήγηση και την υποστήριξη, την Προϊσταμένη και τα στελέχη του Τμήματος ΠΟΠ-ΠΓΕ-ΕΠΙΠ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τον Πρέσβη της Ελλάδας στο Νέο Δελχί και τα στελέχη του Γραφείου Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ινδία.

10/11/2023 02:08 μμ

Έντονη ανησυχία υπάρχει για τα περιστατικά νοθείας ελαιολάδου, ενώ έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των αναφορών και καταγγελιών που υποβάλλονται το τελευταίο διάστημα σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ. 

Συνελήφθη άτομο στην Πέλλα που διέθετε προς πώληση ελαιόλαδο αμφιβόλου ποιότητας από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφάλειας Έδεσσας.

Ειδικότερα, χθες (9 Νοεμβρίου 2023) το πρωί σε περιοχή της Πέλλας, συνελήφθη ημεδαπή γυναίκα, η οποία διαπιστώθηκε να ασκεί υπαίθριο εμπόριο, διαθέτοντας προς πώληση 31 πλαστικά δοχεία χωρητικότητας 5 λίτρων το καθένα, που περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, ως εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα οποία απέκρυπτε σε όχημα ιδιοκτησίας της.

Σε έρευνα που ακολούθησε στην οικία της ημεδαπής, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 668 πανομοιότυπα δοχεία των 5 λίτρων, που έφεραν ετικέτα με την ένδειξη «Εξαιρετικό Παρθένο Ελαιόλαδο» και περιείχαν έλαιο αμφιβόλου ποιότητας και προελεύσεως, για τα οποία δεν διέθετε τα νόμιμα παραστατικά έγγραφα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 699 δοχεία που περιείχαν 3.495 λίτρα ελαίου, δείγμα των οποίων θα αποσταλεί στην αρμόδια Χημική Υπηρεσία για εργαστηριακή εξέταση. Επίσης κατασχέθηκε το όχημα που χρησιμοποιούσε.

Η συλληφθείσα, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος της, θα οδηγηθεί στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Έδεσσας.

Οδηγίες ΕΦΕΤ για νοθεία στο ελαιόλαδο
Με αφορμή την έντονη ανησυχία για την εμφάνιση περιπτώσεων νοθείας του ελαιολάδου σε συνδυασμό με την αύξηση του αριθμού των αναφορών/καταγγελιών που υποβάλλονται τελευταία στον ΕΦΕΤ, επισημαίνεται ότι νοθεία του ελαιολάδου συνιστά απάτη που επιφέρει οικονομικές απώλειες στους καταναλωτές και στις επιχειρήσεις και ενδέχεται να εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία.

Η απάτη κλονίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών, απειλεί την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και έχει σοβαρές επιπτώσεις στο νόμιμο εμπόριο και τις νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις.

Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις μπορούν να προστατευθούν από την απάτη ακολουθώντας τα εξής:
Να προμηθεύονται ελαιόλαδο μόνο από νόμιμα άρα και ελεγχόμενα σημεία πώλησης.
Να εξετάζουν με ιδιαίτερη προσοχή την ετικέτα του ελαιολάδου που πρόκειται να αγοράσουν η οποία πρέπει να περιέχει τουλάχιστον:την κατηγορία πώλησης του ελαιολάδου (ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΈΝΟ, ΠΑΡΘΕΝΟ, ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ).
τον αλφαριθμητικό αριθμό έγκρισης της μονάδας τυποποίησης (EL-40-_ _ _).
τα στοιχεία του υπευθύνου της επιχείρησης.
Να αποφεύγουν την αγορά ελαιολάδου από πλανόδιους (χωρίς την απαραίτητη άδεια) και ανώνυμους πωλητές.
Να επιλέγουν με ιδιαίτερη προσοχή την προμήθεια ελαιολάδου μέσω του ηλεκτρονικού εμπορίου, από ιστοσελίδες παραγωγικών ή εμπορικών επιχειρήσεων που διαθέτουν όλες τις εγγυήσεις για την διάθεση επώνυμου ελαιολάδου.
Οι καταναλωτές να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες, μέγιστης χωρητικότητας 5 λίτρων.
Οι επιχειρήσεις (εστιατόρια, νοσοκομεία, καντίνες ή άλλες παρόμοιες εγκαταστάσεις) να προμηθεύονται επώνυμο ελαιόλαδο σε προσυσκευασμένες συσκευασίες των 5, 10, 20, 25, έως και 50 λίτρων. .
Να μεριμνούν ώστε με την παραλαβή του ελαιολάδου να παραλαμβάνουν τις νόμιμες φορολογικές αποδείξεις αγοράς του.
Να επιλέγουν με προσοχή τους προμηθευτές τους μεταξύ αυτών που διαθέτουν στοιχεία που εγγυόνται την αξιοπιστία τους (διεύθυνση επιχείρησης, εγκαταστάσεις παραγωγής, εγκυρότητα τιμολογίων και άλλων παραστατικών) και τη νομιμότητα της διαδικασίας αγοραπωλησίας.
Να επικοινωνούν άμεσα με τον ΕΦΕΤ στο τηλέφωνο 11717 ή μέσω της ιστοσελίδας του ΕΦΕΤ (εδώ)

08/11/2023 01:00 μμ

Μετά από κάποιες ημέρες που είχαμε έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος για το ελαιόλαδο έχουν αρχίσει οι έμποροι να δίνουν ξανά τιμές.

Στην Μεσσηνία το περσινό ελαιόλαδο πουλήθηκε πριν λίγες ημέρες στα 7,90 +ΦΠΑ ευρώ. Τα φετινά ελαιόλαδα ξεκίνησαν από τα 8 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού. Ακολούθησε μια παύση εμπορίου και εμφανίστηκαν ξανά με τιμή στα 7,20 ευρώ το κιλό.

Πολλοί παραγωγοί βέβαια δεν έχουν ελαιόλαδο και όσοι έχουν περιμένουν να δουν καλύτερες τιμές. Το πρόβλημα το έχουν όσοι έχουν οικονομικές υποχρεώσεις και πρέπει άμεσα να πουλήσουν. Στο μεταξύ συνεχίζεται ο βομβαρδισμός για το «ακριβό» για τους καταναλωτές ελαιόλαδο που δεν έχει καμιά σχέση με τους παραγωγούς.

Ο κ. Νικόλαος Αθανασόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιώνας από τους Γαργαλιάνους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είναι μειωμένη η παραγωγή στην χώρα μας. Σε ένα μήνα εκτιμώ ότι θα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή.

Οι Ιταλοί αυτή την εποχή δεν αγοράζουν και προσπαθούν να δουν την δική τους παραγωγή. Από την άλλη η Ισπανία με τις βροχές που είχε τις προηγούμενες ημέρες περιμένει να δει πως θα εξελιχθεί η επόμενη παραγωγή, ενώ κοιτά να δει και πόσο θα μειωθεί η καταμάλωση. Σε περίπου 20 ημέρες αναμένεται να αλλάξει η εικόνα για την εγχώρια αγορά ελαιολάδου, αφού θα έχουμε εικόνα για τις φετινές ποσότητες ελαιολάδου.

Αυτό που θα ήθελα να επισημάνω είναι ότι τελευταία κάνουν λόγο πολλοί για ακριβές τιμές ελαιολάδου στον καταναλωτή. Έχουμε μια μέση ετήσια κατανάλωση στα 18 - 12 κιλά στην χώρα μας. Αν πούμε για τιμή λιανικής στα 15 ευρώ το λίτρο θα έχουμε στα 12 κιλά μια τιμή γύρω στα 180 ευρώ. Αυτό μας δείχνει ότι ο μέσος Έλληνας ξοδεύει για το ελαιόλαδο που θα καταναλώσει 50 λεπτά την ημέρα».  

Για την μεγάλη μείωση της φετινής παραγωγής αναφέρεται στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλειος Κατσάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γλυφάδας στην Πύλο. Όπως τονίζει «η ποσότητα φέτος είναι μειωμένη κατά 80% σε σχέση με πέρυσι. Αρχή του συνεταιρισμού μας είναι να πουλάμε το ελαιόλαδο με δημοπρασίες. Όμως με τόσο μικρές ποσότητες φέτος είναι δύσκολο να γίνει δημοπρασία».

Ο κ. Σωτήρης Κρητικός, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίου Δημητρίου Μονεμβασίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Αθηνολιά έχει φέτος μεγάλη μείωση παραγωγής. Επίσης μεγάλο είναι και το πρόβλημα με το δάκο. Κάποιοι παραγωγοί που δεν έχουν οικονομικό πρόβλημα έχουν κρατήσει περυσινά ελαιόλαδα και περιμένουν αύξηση της τιμής. Για φετινό ελαιόλαδο οι έμποροι προσφέρουν αυτή την περίοδο 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό αλλά οι ελαιοπαραγωγοί δεν δέχονται να πουλήσουν σε αυτή την τιμή».

31/10/2023 09:30 πμ

Είναι αλήθεια ότι η ποιότητα του ελαιολάδου είναι άμεσα συνδεδεμένη με: 
- Την ποικιλία
- Τις εδαφο-κλιματικές συνθήκες
- Τις καλλιεργητικές πρακτικές (κλάδεμα, λίπανση, άρδευση)
- Την ορθή εφαρμογή της φυτοπροστασίας (για να μην υπάρχουν υπολείμματα φυτοφαρμάκων)
- Το βαθμό ωριμότητας του καρπού (όταν η επιδερμίδα αλλάζει χρώμα από πρασινο-κίτρινο σε μελανο-ϊώδες).
- Τον τρόπο συγκομιδής (να αποφεύγεται ο τραυματισμός του καρπού)
- Το χρόνο μεταξύ της συγκομιδής και της έκθλιψης (ελαχιστοποίηση του χρόνου μεταφορά και η έκθλιψη να γίνεται μέσα σε 12 ώρες)
- Τη σωστή λειτουργία του ελαιουργείου (συνθήκες HACCP και ποιότητας ISO, θερμοκρασία < 28 βαθμούς C, χρόνος μάλαξης όχι πάνω από 30-40 λεπτά για Κορωνέϊκη.

Είναι μύθος ότι η ελαιοπεριεκτικότητα του ελαιοκάρπου αυξάνεται σημαντικά μέχρι και το Δεκέμβριο.
Η λανθασμένη εντύπωση προέρχεται από το γεγονός ότι η απόδοση (ελαιοππεριεκτικότητα) στο ελαιουργείο υπολογίζεται επί νωπού βάρους και συνήθως ο ελαιόκαρπος λόγω καιρικών συνθηκών χάνει μέρος της υγρασίας.
Η αλήθεια είναι ότι η μέγιστη περιεκτικότητα του καρπού σε λάδι (επί ξηρού βάρους) επιτυγχάνεται σε 170-185 μέρες μετά την καρπόδεση και για την Κορωνέϊκη και παραμένει σταθερή.

Είναι μύθος ότι η καθυστέρηση της συγκομιδής δεν επηρεάζει την ποιότητα του ελαιολάδου;
Ναι. η αλήθεια είναι ότι επηρεάζει σημαντικά την ποιότητα, αφού η συγκέντρωση πολυφαινολών (αντιοξειδωτικών) μειώνεται σημαντικά με την αλλαγή του χρώματος σε μώβ.

Είναι αλήθεια ή μύθος ότι η καθυστερημένη συγκομιδή επηρεάζει την παραγωγή του επόμενου έτους;
Είναι αλήθεια ότι επηρεάζεται η παραγωγή της επόμενης χρονιά, που μπορεί να φτάσει και μέχρι και 80%, αν η καθυστέρηση είναι 11 εβδομάδες μετά την επίτευξη της μέγιστης ελαιοπεριεκτικότητας,

Κ. Χαρτζουλάκης,
Γεωπόνος-Ερευνητής

26/10/2023 10:16 πμ

O προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλλίας, Αντώνης Παρασκευόπουλος, εν όψει της επικείμενης έναρξης συγκομιδής του ελαιόκαρπου στην περιοχή και προκειμένου να διασφαλιστεί η άριστη ποιότητα του ελαιόλαδου, ενημερώνει του ελαιοκαλλιεργητές και τους ελαιοτριβείς για τα παρακάτω:

«Οι ελαιοκαλλιεργητές, καθώς και τα ελαιοτριβεία που έχουν ήδη ή προτίθενται να ενταχθούν στο Σύστημα Ελέγχου και Πιστοποίησης του AGROCERT για την παραγωγή «εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου «ΚΑΛΑΜΑΤΑ» - ΠΟΠ» θα πρέπει να τηρούν με προσοχή τις προϋποθέσεις, σε όλα τα στάδια παραγωγής, ώστε να εξασφαλίζονται οι προδιαγραφές του παραγόμενου προϊόντος.

Για την παραγωγή συμβατικού, εξαιρετικά παρθένου ελαιόλαδου θα πρέπει:

Στον Αγρό
1. Εφόσον απαιτηθεί χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, με σκοπό την αποφυγή παρουσίας υπολειμμάτων στο παραγόμενο ελαιόλαδο, οι ελαιοκαλλιεργητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα κατά τις επεμβάσεις και να τηρούν με ακρίβεια τα οριζόμενα στην ετικέτα ή τη συσκευασία αυτών, όσον αφορά στη δόση, στο χρόνο εφαρμογής, στο χρονικό διάστημα μεταξύ της τελευταίας επέμβασης και της συγκομιδής, κ.α.
2.Η ελαιοσυλλογή θα πρέπει να προγραμματίζεται να γίνεται στο κατάλληλο στάδιο ωριμότητας του καρπού της κάθε ποικιλίας, έτσι ώστε να εξασφαλίζονται οι βέλτιστες συνθήκες ποιότητας (οργανοληπτικά και άλλα ποιοτικά χαρακτηριστικά) και απόδοσης ελαιολάδου.
3. Να αποφεύγεται κάθε είδους τραυματισμός του καρπού (χτυπήματα, πατήματα) και οι επιμολύνσεις από το έδαφος κατά τη συγκομιδή.
4. Κατά τη συγκομιδή να χρησιμοποιούνται δίχτυα συλλογής, ελαιόπανα και πλαστικά εξαρτήματα των ελαιοραβδιστικών που πληρούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία όρια για τα υλικά σε επαφή με τρόφιμα, ιδιαίτερα σε ότι αφορά τους πλαστικοποιητές (φθαλικοί εστέρες).
5. Να δίνεται προσοχή στην απομάκρυνση πλαστικών εξαρτημάτων ή τμημάτων αυτών (π.χ. δακτύλιοι) των ελαιοραβδιστικών, από τον ελαιόκαρπο, ενώ στα ελαιοτριβεία να τοποθετείται κατάλληλη σίτα μετά το πλυντήριο και πριν τον σπαστήρα ώστε αυτά να «παγιδεύονται».
6. ΠΡΟΣΟΧΗ! Τα αλυσοπρίονα και οι ελαιοσυλλεκτικές μηχανές πρέπει να λιπαίνονται με κατάλληλα λιπαντικά φυτικής προέλευσης (food grade). Τα συμβατικά λιπαντικά ορυκτέλαια πετρελαίου είναι πιθανό να επιμολύνουν τον ελαιόκαρπο με υδρογονάνθρακες ορυκτελαίων (MOSH-MOAH) και να καταστήσουν το παραγόμενο ελαιόλαδο ακατάλληλο προς βρώση. Επίσης, θα πρέπει να αποφεύγεται διαρροή λιπαντικών και πιθανή επαφή τους με τον ελαιόκαρπο, τα δίχτυα ελαιοσυλλογής και τα σακιά.
7. Μετά τη συγκομιδή, ο ελαιόκαρπος πρέπει να τοποθετείται σε καθαρά διάτρητα πλαστικά τελάρα, στα οποία δεν τραυματίζεται, ενώ παράλληλα διευκολύνεται ο αερισμός του και αποφεύγεται η αύξηση της θερμοκρασίας. Εάν χρησιμοποιούνται σακιά, να είναι πλεκτά, αεροπερατά και κατάλληλα για επαφή με τρόφιμα.
Συνιστάται η αποφυγή χρήσης σακιών καθόσον ο ελαιόκαρπος δεν αερίζεται και υφίσταται επιβλαβείς για την ποιότητα του ελαιόλαδου ζυμώσεις με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας του, γεγονός που επιδεινώνεται και με το στοίβαγμα των σακιών αυτών στο χωράφι και κατά τη μεταφορά.
8. Η μεταφορά του ελαιόκαρπου από το χωράφι στο ελαιουργείο πρέπει να γίνεται το συντομότερο δυνατό, διότι η παραμονή του σε θερμό και υγρό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλεί σημαντική υποβάθμιση του ελαιόλαδου. Τα οχήματα μεταφοράς (π.χ. αυτοκίνητα, τρακτέρ) πρέπει να είναι καθαρά και απαλλαγμένα από υπολείμματα λιπασμάτων ή γεωργικών φαρμάκων.
9. Να αποφεύγεται το κάψιμο των ελαιοκλαδεμάτων εντός των ελαιώνων. Στην περίπτωση που δεν μπορεί να αποφευχθεί (καταπολέμηση εχθρών και ασθενειών ελιάς), να πραγματοποιείται όταν τα δέντρα δεν έχουν καρπό.

Στο Ελαιουργείο
Διαδικασία Εξαγωγής Ελαιολάδου από Ελαιόκαρπο
Οι εγκαταστάσεις και οι πρακτικές που εφαρμόζονται από το προσωπικό στο ελαιουργείο επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ελαιόλαδου.

Α. Κατά την παραλαβή συνιστάται:
1. Η παραλαβή του ελαιόκαρπου να γίνεται εκτός του χώρου του ελαιουργείου. Τα οχήματα μεταφοράς ελαιόκαρπου να μην προσεγγίζουν το χώρο παραγωγής ελαιολάδου, διότι τα καυσαέριά τους περιέχουν ουσίες που απορροφώνται από το ελαιόλαδο και το επιμολύνουν.
2. Ο χώρος παραμονής του ελαιόκαρπου να είναι καθαρός, ψυχρός, ξηρός και αεριζόμενος. Ο ελαιόκαρπος να μην έρχεται σε επαφή με οξειδωμένα μεταλλικά σκεύη ή τμήματα μηχανημάτων, ούτε με γράσα ή ορυκτέλαια μηχανής, διότι το παραγόμενο ελαιόλαδο επιμολύνεται.
3. Η παρτίδα κάθε παραγωγού θα πρέπει να καταγράφεται στο Ημερολόγιο Παραλαβής Ελαιοκάρπου, να σημαίνεται και να τοποθετείται ξεχωριστά. Τυχόν σακιά να τοποθετούνται πάνω σε ξύλινες παλέτες, όχι περισσότερα από τρία καθ΄ ύψος. Η παραμονή του ελαιόκαρπου μέχρι την έκθλιψη δεν πρέπει να υπερβαίνει τη μία ημέρα.
4. Η τροφοδοσία του ελαιόκαρπου, στη γραμμή παραγωγής, να γίνεται με τη χρήση μεταφορικής ταινίας για την αποφυγή τραυματισμών.
5. Για τον έλεγχο της ποιότητας του ελαιόκαρπου, να γίνεται προσεκτική επιλογή διαδοχής των παρτίδων ελαιόκαρπου προς έκθλιψη, ώστε να διαδέχονται στα ίδια μηχανήματα παρόμοιες ποιότητες.
6. Το πλύσιμο του ελαιόκαρπου να γίνεται με άφθονο, πόσιμο νερό, το οποίο να αλλάζει τακτικά.

Β. Κατά την άλεση του ελαιοκάρπου συνιστάται:
1. Προσθήκη πόσιμου νερού.
2. Καθαρισμός του εξοπλισμού σε περίπτωση που έχει διακοπεί η λειτουργία του για περισσότερο από 4 ώρες και πριν την έναρξη παραγωγής.

Γ. Κατά τη μάλαξη συνιστάται:
1. Χρήση πόσιμου νερού και έλεγχος της θερμοκρασίας στη μάζα η οποία ποτέ δε θα πρέπει να ξεπερνάει τους 35°C.
2. Κατά τη διαδικασία έκθλιψης, θα πρέπει η θερμοκρασία στα επί μέρους στάδια, να διατηρείται στο κατάλληλο επίπεδο. Επισημαίνεται ότι υψηλές θερμοκρασίες υποβαθμίζουν την ποιότητα του ελαιολάδου.
3. Η θερμοκρασία της ελαιοζύμης κατά την μάλαξη να μην ξεπερνά τους 27ο C γιατί καταστρέφονται τα πτητικά χαρακτηριστικά του ελαιολάδου στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα και αυξάνεται η περιεκτικότητά του σε κηρούς. Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιολάδου.
4. Η θερμοκρασία περιβάλλοντος των χώρων αποθήκευσης ελαιολάδου πάντα εντός ανοξείδωτων περιεκτών, δεν πρέπει να υπερβαίνει τους 24ο C.
5. Η διάρκεια της μάλαξης να μην ξεπερνά τα 30 λεπτά.
6. Η ταχύτητα περιστροφής των πτερυγίων του μαλακτήρα να είναι μικρότερη από 19 στροφές το λεπτό γιατί στις υψηλές στροφές υποβαθμίζεται η ποιότητα.
7. Να πραγματοποιείται έλεγχος της θερμοκρασίας, τουλάχιστον 2 φορές την ημέρα και διόρθωση της θερμοκρασίας στην περίπτωση που υπερβαίνει την επιθυμητή τιμή.
8. Στα κλασσικά (πιεστικά) ελαιουργεία η κατανομή της ελαιοζύμης να είναι ομοιόμορφη για ομοιόμορφη εξάντληση της μάζας. Οι ελαιοσπυρίδες ή τα ελαιόπανα να τυχαίνουν ιδιαίτερης φροντίδας και καθαρισμού, διαφορετικά προσδίδονται στο παραγόμενο ελαιόλαδο δυσάρεστοι οργανοληπτικοί χαρακτήρες.

Δ. Στον διαχωριστήρα συνιστάται:
Απομάκρυνση του ελαιοπυρήνα και της πάστας που παραμένουν μετά τη συμπίεση και καθημερινός διεξοδικός καθαρισμός ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε ζύμωση.
Οι υψηλές θερμοκρασίες και ο πλημμελής καθαρισμός του διαχωριστήρα οδηγούν στην υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου.

Αποθήκευση
1. Να απομακρύνεται η μούργα με μετάγγιση και φιλτράρισμα.
2. Κατά τη μετάγγιση, το ελαιόλαδο να προφυλάσσεται από το φως και τον αέρα και να αποφεύγεται η χρησιμοποίηση αντλιών που ενσωματώνουν αέρα στη μάζα του ελαιόλαδου και σχηματίζουν γαλακτώματα. Η μούργα να αφαιρείται με μία στρόφιγγα από τον πυθμένα του δοχείου ή της δεξαμενής και η εκροή του ελαιόλαδου να γίνεται από τον πυθμένα της καθαρής δεξαμενής και όχι από πάνω.
3. Ο χώρος αποθήκευσης να έχει θερμοκρασία χαμηλότερη των 20°C, να είναι σκιερός, καθαρός, απαλλαγμένος από οσμές, έντομα και τρωκτικά.
4. Οι δεξαμενές αποθήκευσης πρέπει να είναι ανοξείδωτες και κλειστές. Στον κενό χώρο που δημιουργείται κατά το γέμισμα η άδειασμά τους, πρέπει να διοχετεύεται αδρανές αέριο (άζωτο), ώστε να προστατεύεται το ελαιόλαδο από την οξειδωτική αλλοίωση, που οφείλεται στο οξυγόνο του αέρα.

Γενικές Απαιτήσεις για το Ελαιουργείο
1. Το ελαιόλαδο πολύ εύκολα απορροφά και κατακρατεί δύσοσμες ουσίες που αναδύονται στο χώρο και για το λόγο αυτό πρέπει να διατηρούνται όλοι οι χώροι καθαροί με σχολαστικότητα και αυστηρότητα.
2. Δεν επιτρέπεται η πρόσβαση στο χώρο της παραγωγής, παρά μόνο στο προσωπικό της επιχείρησης.
3. Υλικά (π.χ λιπαντικά, πλαστικά) που δε χρησιμοποιούνται στην παραγωγική διαδικασία θα πρέπει να απομακρύνονται από τον χώρο της παραγωγής και να τοποθετούνται σε ξεχωριστό χώρο.
4. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Μυοκτονίας – Εντομοκτονίας.
5. Να υπάρχει και να τηρείται πρόγραμμα Καθαρισμού και Απολύμανσης. Τα σκευάσματα (για καθαρισμό/απολύμανση) που χρησιμοποιούνται θα πρέπει να είναι σύμφωνα με την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.
6. Το νερό που χρησιμοποιείται στα ελαιουργεία πρέπει να είναι πόσιμο, εκτός των περιπτώσεων που χρησιμοποιείται για άλλους σκοπούς (π.χ. λέβητες). Όταν υπάρχει νερό από ιδιωτική ύδρευση (γεώτρηση, πηγάδι), θα πρέπει να ελέγχεται ως προς την ποιότητα και την υγιεινή του.
7. Οι καυστήρες για την παραγωγή ζεστού νερού να βρίσκονται σε κλειστό και απομακρυσμένο χώρο, μακριά από τον χώρο παραγωγής του ελαιόλαδου και με την καπνοδόχο όσο το δυνατό ψηλότερα και σε τέτοια θέση ώστε η κατεύθυνση των επικρατέστερων τοπικών ανέμων κατά το χειμώνα να οδηγούν τους καπνούς μακριά από το χώρο ελαιοποίησης.
8. Η δεξαμενή συλλογής των απόνερων να διαχωρίζεται από τον χώρο παραγωγής.
9. Τα λιπαντικά του μηχανολογικού εξοπλισμού πρέπει να είναι κατάλληλα για επιχειρήσεις τροφίμων (food grade).
10. Να μην επιτρέπονται κράματα χαλκού σε τμήματα του μηχανολογικού εξοπλισμού, σε διάφορες θέσεις της παραγωγικής διαδικασίας και της διαδικασίας του φιλτραρίσματος του ελαιόλαδου (π.χ. σύνδεσμοι αντλιών, σύνδεσμοι των σωλήνων μεταφοράς ελαιόλαδου).
11. Να μην επιτρέπεται η είσοδος πετρελαιοκίνητων κλάρκ, το κάπνισμα και εστίες καύσης (π.χ. τζάκι) εντός του ελαιουργείου.
12. Να λαμβάνεται μέριμνα για την προστασία του ελαιοπυρήνα από φυσικούς κινδύνους και οποιαδήποτε χημική επιμόλυνση κατά τη συγκέντρωσή του, εφόσον αποτελέσει πρώτη ύλη για την παραγωγή πυρηνέλαιου.
13. Συμμόρφωση με την υφιστάμενη νομοθεσία αναφορικά με τα υλικά και αντικείμενα σε επαφή με τρόφιμα. Αυτό αφορά:
α) Στα πλαστικά, με κυριότερο κίνδυνο τη μετανάστευση των φθαλικών εστέρων στο ελαιόλαδο. Όταν χρησιμοποιούνται εύκαμπτοι σωλήνες μεταφοράς ελαιόλαδου, περιέκτες (βαρέλια, δοχεία) και υλικά συσκευασίας-παρεμβύσματα από πλαστικά, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να κατέχουν τις σχετικές δηλώσεις συμμόρφωσης.
β) Στα δοχεία και στις δεξαμενές, οι οποίες κατά προτίμηση θα πρέπει να είναι από ανοξείδωτο χάλυβα για να προφυλάσσεται το ελαιόλαδο από το φως και τον αέρα.
14. Εκπαίδευση προσωπικού: Το προσωπικό, αν και εποχιακό, θα πρέπει να εκπαιδεύεται σε θέματα υγιεινής (κατάλληλος ιματισμός, πλύσιμο χεριών, χειρισμοί που διενεργεί στο χώρο παραγωγής) και ασφάλειας στην εργασία.
15. Η τήρηση αρχείου εισροών- εκροών (ημερομηνία, στοιχεία παραγωγών, ποσότητες εισερχόμενου ελαιόκαρπου και στοιχεία αποδεκτών και ποσοτήτων παραγόμενου ελαιόλαδου) είναι υποχρεωτική και απαραίτητη για τον εντοπισμό μιας παρτίδας που τυχόν προκάλεσε πρόβλημα.

25/10/2023 10:03 πμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή ελιάς Καλαμών με την παραγωγή φέτος να είναι μειωμένη, ενώ άρχισαν και οι «ελαιοποιήσεις» λόγω υψηλών τιμών ελαιολάδου.

Ο κ. Κώστας Τσιριμώκος, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, που έχει 10.000 ρίζες ελαιόδεντρα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος όλη η περιοχή έχει μειωμένη παραγωγή στις ελιές Καλαμών. Υπάρχουν ελαιοχώραφα που δεν έχουν καθόλου ελιά.

Η δική μου παραγωγή φέτος είναι μειωμένη κατά 60% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης έχουμε μεγάλα προβλήματα με το δάκο που έχει «τσακίσει» τις λίγες ελιές που υπάρχουν.

Αυτό οφείλεται στις καιρικές συνθήκες αλλά και στην μειωμένη παραγωγή, ενώ είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί.

Πριν 3 - 4 ημέρες ξεκίνησα να συγκομίζω τις ελιές. Σε 5 ημέρες οι Καλαμών θα μαυρίσουν και θα είναι έτοιμες για συγκομιδή αλλά τιμή δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί από τους έμπορους της περιοχής. Εγώ δεν μπορώ να περιμένω και ήδη έχω πάει δύο φορτία στο ελαιοτριβείο. Το πρώτο έδωσε ελαιοποίηση 16% και το δεύτερο 17%. Η τιμή παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό».

συγκομιδή Καλαμών

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξαγοράκης, παραγωγός και αυτός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι δύσκολο για έναν παραγωγό να πηγαίνει 130άρι μέγεθος ελιάς στο ελαιοτριβείο. Σήμερα Τετάρτη (25/10) ξεκίνησα την συγκομιδή Καλαμών και τις πήγα απευθείας για ελαιοποίηση, με τιμή 8 ευρώ το κιλό. Μιλάμε «σκούπα» όλα τα μεγέθη, μαύρες και πράσινες ελιές. Φέτος επειδή έχουμε λίγες ποσότητες οι ελιές είναι κυρίως μεγάλα μεγέθη».

Θυμίζουμε ότι η συγκομιδή ελιάς για ελαιοποίηση δεν έχει διαλογή και αυτό σημαίνει χαμηλότερο κόστος. Πάντως οι πρώτες ανεπίσημες τιμές που κυκλοφόρησαν στην περιοχή κάνουν λόγο για το 200άρι στα 1,60 ευρώ το κιλό. Αυτή την τιμή έδιναν και την περίοδο 2018/2019 για μια κανονική όμως παραγωγή (199 χιλιάδες τόνους) και δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από τους παραγωγούς.

24/10/2023 02:19 μμ

Ανακοινώθηκαν οι πρώτες επίσημες προβλέψεις για την φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία.

Οι εκτιμήσεις, που ανακοίνωσε το ISMEA (Ινστιτούτο Ενημέρωσης Αγροδιατροφικού Εμπορίου), σε συνεργασία με την Italia Olivicola (Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) και την Unaprol - Consorzio Olivicolo Italiano, κάνουν λόγο για μια αύξηση της παραγωγής ιταλικού ελαιολάδου, για την περίοδο 2023/2024, παρά τα προβλήματα λόγω των καιρικών συνθηκών, λόγω της ξηρασίας του χειμώνα και των βροχών της άνοιξης, που δημιούργησαν προβλήματα στην ανθοφορία και την καρπόδεση σε πολλές περιοχές.

Οι προβλέψεις κάνουν λόγο για μια παραγωγή της τάξης των 290 χιλιάδων τόνων ελαιολάδου, που είναι αυξημένη, κατά 20%, σε σχέση με την περσινή αλλά μειωμένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 4ετίας.

Η αύξηση της παραγωγής οφείλεται κυρίως στην μεγαλύτερη παραγωγή του νότου (αύξηση κατά +34%), χάρη στις καλές αποδόσεις που αναμένονται στην Απουλία και στην Καλαβρία, περιοχές που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα το 50% και το 13% της ιταλικής παραγωγής ελαιολάδου. Στην Σικελία η παραγωγή εκτιμάται ότι θα είναι ουσιαστικά ίδια σε σχέση με την ήδη χαμηλή παραγωγή του περασμένου έτους.

Αντίθετα μείωση της παραγωγής αναμένεται να υπάρξει στις περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ιταλίας, η οποία θα είναι πάνω από 30% σε σχέση με πέρσι (μείωση κατά 33% στις βόρειες και κατά 31% στις κεντρικές περιοχές).

Πάντως οι φετινές υψηλές τιμές του ελαιολάδου στην χώρα είναι σίγουρο ότι θα οδηγήσουν πολλούς παραγωγούς που έχουν ελιές διπλής χρήσης (βρώσιμες και λαδοελιές) να πάνε τον ελαιόκαρπο στα ελαιοτριβεία για ελαιοποίηση, τονίζει το ISMEA.

20/10/2023 10:00 πμ

«Οι καταναλωτές και οι αγρότες παραμένουν οι αδύναμοι κρίκοι της μεγάλης αισχροκέρδειας που επικρατεί με το λάδι, την ώρα που η κυβέρνηση κινείται ξανά με δημιουργική ασάφεια, ανίκανη να αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα», τονίζει ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Στη δήλωσή του, ο κ. Κόκκαλης αναφέρει αναλυτικά τα εξής: «Δυστυχώς η τιμή του λαδιού απογειώνεται με ευθύνη της Κυβέρνησης διότι απουσιάζουν ουσιαστικοί έλεγχοι σε όλη την αλυσίδα από το χωράφι μέχρι το ράφι. Οι  ποσότητες λαδιού που πωλούνται σήμερα στην τιμή των 10 και 12 ευρώ/λίτρο είναι αγορασμένες με 4 ευρώ/λίτρο.

Ενδεικτικά ο παραγωγός πούλησε με 0,60-0,70 ευρώ την ελιά καλαμών (με κόστος 1 ευρώ) και η ελιά καλαμών πωλείται 5 ευρώ στον καταναλωτή.

Ουδέποτε εφάρμοσε η Κυβέρνηση την ψηφισμένη Ευρωπαϊκή Οδηγία περί αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Προτείναμε εγκαίρως στην Βουλή κατά την συζήτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας την εξ’ ολοκλήρου εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας η οποία προστατεύει και τον αγρότη παραγωγό και τον καταναλωτή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ παραμένει προσηλωμένος και θα είναι αρωγός σε πολιτικές στήριξης της τιμής του ελαιόλαδου και του εισοδήματος των  ελαιοπαραγωγών της χώρας μας, με όλα τα πρόσφορα μέσα και τους πόρους που μπορούν να διατεθούν.  Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να μένει απαθής και να μην ζητά να ληφθούν άμεσα και δραστικά μέτρα για την εκτόξευση της τιμής του ελαιολάδου για τον καταναλωτή, αποδεχόμενος τις κυβερνητικές παρόλες για «το παγκόσμιο φαινόμενο αύξησης της τιμής του ελαιολάδου» και τους «νόμους ζήτησης και προσφοράς», καθώς και τα πρωθυπουργικά φληναφήματα για το ότι «αυτό που είναι πρόβλημα για τον καταναλωτή είναι όφελος για τον παραγωγό»!

Δυστυχώς, η κυβέρνηση της ΝΔ επιστρατεύει για άλλη μια φορά τη δημιουργική ασάφεια, τον κοινωνικό αυτοματισμό και την κατευθυνόμενη προπαγάνδα για να αποσείσει τις τεράστιες ευθύνες της και την απουσία ουσιαστικών πολιτικών, τόσο στο επίπεδο του παραγωγού, όσο και στο επίπεδο του καταναλωτή. Και βέβαια αυτό αποτελεί έμπρακτη απόδειξη ότι δεν πιστεύει πως ο πρωτογενής τομέας θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ταυτόχρονα ότι η προστασία του καταναλωτή συνιστά βασική αρχή και αξία κάθε ευνομούμενης Πολιτείας».

20/10/2023 09:41 πμ

Το Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα τα 9,25 ευρώ το κιλό, ως τιμές αγοράς εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου από τους παραγωγούς της Ηλείας. 

Ο κ. Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος ανέφερε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε και να εξελίσσουμε την παροχή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας και να δίνουμε επιλογές τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές πάντα με στόχο το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το 9,25 ευρώ αποτελεί την υψηλότερη τιμή που έχει δοθεί ποτέ για Ελληνικό Ελαιόλαδο και αφορά αγουρέλαια με αυστηρά υψηλές προδιαγραφές ποιότητας. 

Το Ελαιοτριβείο Παπαδόπουλος έχοντας κερδίσει την εμπιστοσύνη της αγοράς, με πάνω από 400 διεθνείς βραβεύσεις τα τελευταία χρόνια κατάφερε σε συνεργασία με τους ελαιοπαραγωγούς της Ηλείας να αναδείξει το ηλειακό ελαιόλαδο σε ένα από τα καλύτερα ελαιόλαδα της Μεσογείου και να επιτύχει αυτή την ιστορική τιμή».

Πάντως η ελληνική αγορά την περίοδο αυτή παρουσιάζει μια αρκετά χαμηλή κινητικότητα και οι αγοραπωλησίες που πραγματοποιούνται είναι λίγες έως ελάχιστες.

18/10/2023 12:56 μμ

Την προδημοσίευση της προκήρυξης των προγραμμάτων των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) της περιόδου 2024-2027 ζητά η ΕΘΕΑΣ.

Τα νέα προγράμματα ΟΕΦ είναι ετήσια και θα έπρεπε να έχουν προκηρυχθεί ήδη από τους πρώτους μήνες του 2023. Έχουμε φτάσει λίγους μήνες πριν το τέλος του έτους και ακόμη δεν είναι γνωστά τα κριτήρια για την προετοιμασία των οργανώσεων των ελαιοπαραγωγών. Πρέπει άμεσα να γίνει η προδημοσίευση γιατί υπάρχει κίνδυνος απώλειας των αντίστοιχων ενισχύσεων και για το 2024, όπως, δυστυχώς έγινε για το 2023.

Η επιστολή της ΕΘΕΑΣ προς το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Σε συνέχεια των επιστολών μας με τις προτάσεις μας για βελτίωση των επιχειρησιακών προγραμμάτων των ΟΕΦ και την έγκαιρη προκήρυξή τους, ώστε με την εφαρμογή των νέων προϋποθέσεων που περιέχει το ΣΣ ΚΑΠ να μην υπάρξει απώλεια πόρων για τους ελαιοπαραγωγούς και τους φορείς τους, παρατηρούμε μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της Υπουργικής Απόφασης για την προκήρυξη των προγραμμάτων Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων (ΟΕΦ) της περιόδου 2024-2027, με κίνδυνο την απώλεια των αντίστοιχων ενισχύσεων και για το 2024, όπως, δυστυχώς έγινε για το 2023.

Είναι επιτακτικής ανάγκης η Υπουργική Απόφαση Ένταξης των προγραμμάτων ΟΕΦ για υλοποίηση να εκδοθεί με ημερομηνία εντός του 2023, ώστε να μη διακυβευθούν οι ενωσιακοί πόροι. Έτσι, τα χρονικά περιθώρια για την προετοιμασία των οργανώσεων των ελαιοπαραγωγών (ΟΕΦ), την αναγνώρισή τους, την κατάστρωση και την υποβολή των επιχειρησιακών τους σχεδίων είναι ιδιαίτερα ασφυκτικά, ιδιαίτερα αν συνυπολογίσουμε και τον χρόνο αξιολόγησης αυτών. Ενδεικτικά, το ανωτέρω χρονικό περιθώριο σε προγράμματα 20ετίας, όπως τα ΟΕΦ, πάντοτε ήταν τουλάχιστον 3 μήνες.

Ήδη, οι ελαιοκομικοί και ελαιουργικοί συνεταιρισμοί μέλη μας ανησυχούν σοβαρά για τα προγράμματα ΟΕΦ, που υπενθυμίζουμε είναι τομεακά – Πυλώνας I – Άμεσες Ενισχύσεις- και για αυτό τον λόγο δεν μπόρεσαν οι προβλεπόμενες διαθέσιμες πιστώσεις να μεταφερθούν από το 2023 στο 2024, λόγω μη προκήρυξης των προγραμμάτων έγκαιρα και με αποτέλεσμα να χαθεί η περίοδος 2023 και οι αντίστοιχοι πόροι.

Για βελτιώσεις, που είναι αναγκαίες, σημειώνουμε ότι είναι δυνατή η προδημοσίευση προκήρυξης της προκήρυξης του τομεακού προγράμματος ελαιολάδου, που θα περιλαμβάνει τις κύριες βελτιώσεις, που εστάλησαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την τροποποίηση του στρατηγικού σχεδίου για αυτό το θέμα, ώστε να κερδηθεί πολύτιμος χρόνος μέχρι την τυπική γραπτή απάντηση. Συνημμένα αποστέλλουμε την επιστολή των βελτιωτικών προτάσεων της ΕΘ.Ε.Α.Σ. για τα προγράμματα ΟΕΦ με αριθμό πρωτ. 123, από 28 Ιουνίου 2023, καθώς και την επιστολή τεκμηρίωσης και απρόσκοπτης εφαρμογής τους με αριθμό πρωτ. 132, από 13 Ιουλίου 2023.

17/10/2023 05:59 μμ

Η ποικιλία ελιών για ελαιοποίηση αντιπροσωπεύει το 81,71% της συνολικής παραγωγής ελιάς στην Αλβανία, ενώ η ποικιλία επιτραπέζιων ελιών το 18,29%.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της αλβανικής Στατιστικής Υπηρεσίας (INSTAT), για το 2022 η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών ανήλθε σε 28.848 τόνους, ενώ η παραγωγή ελιών που οδηγήθηκαν προς ελαιοποίηση στους 128.861 τόνους.  

Ο Νοέμβριος θεωρείται ο καλύτερος μήνας για την ελαιοπαραγωγή στην Αλβανία. Τα Τίρανα, το Δυρράχιο, η Αυλώνα, το Μπεράτι, οι Άγιοι Σαράντα είναι οι νομοί με τη μεγαλύτερη παραγωγή ελαιόλαδου στη χώρα. 

Σύμφωνα με το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στα Τίρανα, σχετικά με την ελαιοπαραγωγή στην Αλβανία, κατά το 2022, παρήχθησαν 157.710 τόνοι ελιών, σημειώνοντας αύξηση 43,16% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το υψηλότερο επίπεδο παραγωγής σημειώθηκε στο Φιέρι με 43.827 τόνους. Επίσης η ελαιοπαραγωγή στο Μπεράτι αυξήθηκε κατά 186,68%.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, η Αλβανία διαθέτει περί τα 450 εργοστάσια επεξεργασίας ελαιόλαδου με το 90% αυτών να επεξεργάζονται την ελιά που τους φέρνει ο αγρότης, ο οποίος, στη συνέχεια, παίρνει το τελικό προϊόν (το ελαιόλαδο) και το χρησιμοποιεί για ιδία κατανάλωσή ή το πουλάει. Με αυτόν τον τρόπο, το μεγαλύτερο μέρος του ελαιόλαδου που παράγεται στην Αλβανία πηγαίνει κατευθείαν από τον αγρότη στους καταναλωτές. 

Η Αλβανία εξάγει το ελαιόλαδο της σε γειτονικές χώρες (το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο) αλλά και μέχρι την Κένυα και τις ΗΠΑ, ενώ οι χώρες που η Αλβανία εισάγει περισσότερο ελαιόλαδο είναι η Ιταλία και η Ελλάδα. Σε γενικές γραμμές, κυριαρχούν οι εισαγωγές ελαιόλαδου με ποσοστό 70% έναντι 30% των εξαγωγών.

Οι εξαγωγές ελαιόλαδου της Αλβανίας τετραπλασιάστηκαν το α’ τετράμηνο του 2023 σε σύγκριση με το 2022. Συγκεκριμένα, κατά το α’ τετράμηνο 2023, οι αλβανικές εξαγωγές ελαιόλαδου έφτασαν τους 1.258 τόνους, έναντι μόλις 326 τόνων που είχαμε κατά το α΄ τετράμηνο 2022.

Σε αυτή την αύξηση υποστηρίζεται ότι συνέβαλε κυρίως η μείωση της προσφοράς ελαιόλαδου από τις χώρες της Μεσογείου, λόγω χαμηλής παραγωγής εξαιτίας της ξηρασίας. 

Επιπρόσθετα, το Μάιο του 2023, άνοιξε η αγορά για εξαγωγές ελαιόλαδου στην Ιταλία, κυρίως λόγω της προαναφερόμενης ξηρασίας.

Αναφορικά με την τιμή πώλησης του αλβανικού ελαιόλαδου, αυτή ξεκίνησε από 400 λεκ/λίτρο (3,98 ευρώ/λίτρο), ενώ λόγω υψηλής ζήτησης στη συνέχεια υπήρξε αύξηση και έφτασε να εξάγεται στην τιμή των 600 λεκ/λίτρο (6 ευρώ/λίτρο).

17/10/2023 11:23 πμ

Πρώτη εμπορική πράξη για ελαιόλαδο νέας εσοδείας με τιμή στα 9,25 ευρώ το κιλό στη Λακωνία.

Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων, ανακοίνωσε ότι μετά από διαπραγμάτευση και κατάθεση προσφορών, προχώρησε σε εμπορική συμφωνία με την ιταλική Alta Maremma από την Τοσκάνη, για πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου (αγουρέλαιο), εσοδείας 2023/2024, στην τιμή των 9,25 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα η Κομισιόν, στην ΕΕ την μεγαλύτερη αύξηση στην τιμή του ελαιολάδου την είχε η Ισπανία, που έφτασε σε ποσοστό 133% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (από 365 σε 640 ευρώ/100 κιλά).

17/10/2023 10:10 πμ

Αυξήθηκε φέτος η τιμή του ελαιολάδου αλλά ίσως ακόμη δεν το έχει καταλάβει ο ΕΛΓΑ.

Στις 12/10/2023 εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση στις περιοχές Μώραινα, Ξαλιάρη, Παλιόβαλτα, καθώς και στις όμορες περιοχές της Τριφυλίας, αναφέρει ο κ. Ευάγγελος Κοροβίλας, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών.

Και προσθέτει: «Μάλιστα επισκέφτηκαν επί τόπου κλιμάκια της Δ.Α.Ο.Κ και του ΕΛΓΑ, όπου και διαπίστωσαν το εύρος και το μέγεθος της ζημιάς. 

Από όσο γνωρίζουμε οι τιμές υπολογισμού της αποζημίωσης του ελαιόκαρπου ανέρχεται σε 0,59 ευρώ ανά κιλό, που αντιστοιχεί σε τιμή ελαιόλαδου περίπου 3 ευρώ ανά κιλό. 

Οι εμπορικές πράξεις που έχουν ήδη αρχίσει, για την τρέχουσα ελαιοκομική περίοδο (2023/2024), βρίσκονται γύρω στα 9 ευρώ ανά κιλό και με τάσεις μάλιστα ανόδου. 

Για αυτό παρακαλούμε να γίνει αναπροσαρμογή των τιμών του υπολογισμού της αποζημίωσης, σύμφωνα με τα αντικειμενικά δεδομένα της αγοράς».

16/10/2023 03:15 μμ

Τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου στο τέλος της τρέχουσας ελαιοκομικής περιόδου ανακοίνωσε το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA).

Οι ποσότητες που ανακοινώθηκαν είναι με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία (έως τις 11 Οκτωβρίου 2023) του Πληροφοριακού Συστήματος Αγορών Ελιάς (SIMO).

Συγκεκριμένα τα τελικά αποθέματα ελαιολάδου στην Ισπανία μετά το κλείσιμο της εκστρατείας 2022/2023 ανέρχονται σε 247.284 τόνους.

Πάντως, την περυσινή περίοδο, παρά τα χαμηλά επίπεδα της ισπανικής παραγωγής που υπήρξαν, διατηρήθηκε ο μέσος ρυθμός πωλήσεων των 83.000 τόνων ελαιολάδου μηνιαίως.

Για την περίοδο 2023/2024 η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία αναμένεται να ανέλθει στους 765.300 τόνους, που είναι 15% πάνω από τη χαμηλή συγκομιδή της προηγούμενης σεζόν 2022/2023 (664.000 τόνοι) αλλά και 34% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών.

11/10/2023 12:04 μμ

Οι Ισπανοί συνεχίζουν την πολιτική τους να προχωρούν σε επίσημες προβλέψεις παραγωγής πριν την έναρξη της συγκομιδής ενός προϊόντος.

Ο ΑγροΤύπος παρουσιάζει τις εκτιμήσεις από το Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων της Ισπανίας (MAPA) για την παραγωγή ελαιολάδου της φετινής περιόδου 2023/2024.

Σύμφωνα με αυτές, η παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία θα ανέλθει στους 765.300 τόνους, που είναι 15% πάνω από τη χαμηλή συγκομιδή της προηγούμενης σεζόν 2022/2023 (664.000 τόνοι) και 34% κάτω από τον μέσο όρο των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Η νέα εμπορική περίοδο ξεκίνησε από την 1η Οκτωβρίου 2023, με τα αποθέματα να εκτιμά ότι ανέρχονται σε 257.000 τόνους, 43% χαμηλότερα από τα αρχικά αποθέματα της προηγούμενης εκστρατείας και και 52% μειωμένα σε σχέση με των τεσσάρων τελευταίων ετών.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε σχέση με πέρυσι έχουμε αύξηση της παραγωγής στην Ανδαλουσία (+7%), στην Εξτρεμαδούρα (+101%) και στην Καστίγια-Λα Μάντσα (+29%).

Παρόλα αυτά στην Ανδαλουσία (περιοχή με το 70% της ισπανικής παραγωγής ελαιολάδου) η παραγωγή υπολογίζεται μειωμένη κατά 40% κάτω από τον μέσο όρο των τελευταίων ετών.

Η μειωμένη φέτος παραγωγή οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που υπήρξαν την εποχή της ανθοφορίας, που προκάλεσαν απώλεια ανθέων και μείωση της καρπόδεσης .

Πάντως οι προβλέψεις παραγωγής είναι προκαταρκτικά δεδομένα που θα προσαρμοστούν με βάση την εξέλιξη των συνθηκών συγκομιδής στην κάθε περιοχή. Φέτος η συγκομιδή των καρπών δεν προβλέπεται να ξεκινήσει πριν από το Νοέμβριο.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του MAPA, η φετινή παραγωγή της Ανδαλουσίας θα ανέλθει σε 550.000 τόνους (Χαέν στους 215.000 τόνους και Κόρδοβα σε 143.000 τόνους), στην στην Καστίγια-Λα Μάντσα τους 86.000 τόνους και στην  Εξτρεμαδούρα τους 73.000 τόνους.

Ότι άλλο γράφετε στην χώρα μας είναι απλά ... προφητείες.

09/10/2023 05:00 μμ

Στην Ισπανία είχαμε σημαντική αύξηση της λιανικής τιμής του ελαιολάδου μέσα σε ένα μήνα.

Σύμφωνα με έρευνα, που δημοσιοποίησε το Γραφείο Ο.Ε.Υ. της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη - την οποία σας παρουσιάζει ο ΑγροΤύπος - στο διάστημα μεταξύ Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου, οι τιμές του έξτρα παρθένου και παρθένου ελαιολάδου αυξήθηκαν έως και 75% στην λιανική αγορά της χώρας.

Ειδικότερα, έπειτα από σύγκριση των τιμών ανάμεσα σε 70 μάρκες σε διαφορετικές μορφές (πλαστικό, γυαλί, κουτάκι ή σπρέι) σε οκτώ μεγάλες εγχώριες αλυσίδες σούπερ μάρκετ της χώρας (Mercadona, Dia, Hipercor, Alcampo, Lidl, Aldi, Eroski και Carrefour), από τις 345 τιμές παρθένων και εξαιρετικά παρθένων ελαιολάδων που συγκεντρώθηκαν και εξετάσθηκαν στην έρευνα, οι 126 εμφάνισαν αύξηση (μερίδιο 36,5%), οι 39 μειώθηκαν (μερίδιο 11,3%) και οι 180 παρέμειναν ίδιες. 

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις σημειώθηκαν σε συσκευασίες 5 λίτρων έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην αλυσίδα Carrefour (+74,8%), σε συσκευασίες 5 λίτρων στην αλυσίδα Alcampo (+68%) και σε συσκευασίες 1 λίτρου στην Hipercor (+55,6%). Το υψηλότερο εύρος διαφοράς τιμών μεταξύ της ίδιας μάρκας σε διαφορετικά σούπερ-μάρκετ ανήλθε σε ποσοστό 55,7%. Βάσει των στοιχείων της ίδιας έρευνας, οι αλυσίδες Hipercor και Carrefour παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών (49,2% και 47,4%, αντίστοιχα), ενώ οι αλυσίδες Mercadona και η Lidl διατήρησαν σχετικά σταθερές τις τιμές τους.

Πάντως η εταιρεία που διεξήγε την έρευνα «Facua-Consumers in Action» ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποστείλει τα παραπάνω στοιχεία στο Ισπανικό Υπουργείο Κατανάλωσης, με σκοπό τη διεξαγωγή έρευνας ως προς τα περιθώρια κέρδους του κλάδου.

Από την άλλη οι τάσεις των τιμών παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο τον μήνα Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας, (IOC) κυμάνθηκαν ως εξής:  

Η τιμή παραγωγού για αυτήν την κατηγορία ελαιολάδου στην Ισπανία έφτασε τα 8,52 €/κιλό, την εβδομάδα από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 116,5% σε σύγκριση για την ίδια περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

Στην Ιταλία η τιμή παραγωγού για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ήταν 9,08 €/κιλό, την εβδομάδα από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, σημειώνοντας αύξηση 78,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. 

Στην Ελλάδα, κατά την εβδομάδα από 11 έως 17 Σεπτεμβρίου 2023, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο διαπραγματευόταν στα 7,45 €/κιλό, σημειώνοντας αύξηση 122,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου καλλιεργητικού έτους.

06/10/2023 04:05 μμ

Ο Καναδάς αποτελεί την 6η σημαντικότερη ξένη αγορά για το ελληνικό ελαιόλαδο.

Όμως το ελληνικό ελαιόλαδο χάνει σταθερά έδαφος στον Καναδά κατά την τελευταία 20ετία. Ισπανία και Τυνησία είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι.

Σύμφωνα με στοιχεία από το Γραφείο Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελλάδας στο Τορόντο, στον Καναδά το μερίδιο αγοράς του ελληνικού ελαιολάδου ανήλθε το 2022 σε 4,3%. 

Αν και οι συνολικές εισαγωγές ελαιολάδου στον Καναδά αυξάνονται σταθερά κατά την τελευταία 20ετία τόσο σε όρους ποσότητας όσο και αξίας, οι ελληνικές εξαγωγές ακολουθούν καθοδική πορεία.

Η καναδική αγορά ελαιολάδου σημείωσε σαφή ανοδική τάση κατά την τελευταία 20ετία (2003-2022), σε όρους τόσο ποσότητας όσο και αξίας. Με εξαίρεση τις περιόδους 2006-2009 που σημειώθηκε πτώση στις εισαγωγές ως προς την ποσότητα αλλά με μικρότερη υποχώρηση ως προς την αξία,  και 2019-2021 οπόταν η εισαγόμενη ποσότητα υποχώρησε λόγω της πανδημίας κορωνοϊού, κατά την 20ετία εμφανίζεται σωρευτικά σημαντική άνοδος. 

Το 2022 η αξία των ελληνικών εξαγωγών όλων των υποκατηγοριών ελαιολάδου στον Καναδά ανήλθε σε 10,4 εκ. €, επιδεικνύοντας στασιμότητα σε περίοδο 10ετίας, η οποία μπορεί να θεωρηθεί και ως αρνητική επίδοση αν συνυπολογισθεί η επίδραση του πληθωρισμού.

Μεταξύ 2021 και 2022 οι ελληνικές εξαγωγές σημείωσαν αύξηση από 8,1 εκ. € σε 10,4 εκ. € ή ποσοστό αύξησης κατά 28%. Ωστόσο, κατά την ίδια περίοδο,  η αξία των συνολικών καναδικών εισαγωγών ελαιολάδου αυξήθηκε κατά 47%, επομένως ο διεθνής ανταγωνισμός μάς ξεπέρασε. 

Σε διάρκεια 10ετίας 2013-2022, η Ιταλία διατήρησε μεν την πρώτη θέση στην καναδική αγορά, όμως η θέση της απειλείται πλέον σοβαρά από Ισπανία και Τυνησία. Οι δύο αυτές χώρες κέρδισαν σημαντικό μερίδιο αγοράς, σε βάρος Ιταλίας και Ελλάδας. Η Ισπανία αύξησε τις εξαγωγές της από 5,1 εκ. € το 2013 σε 77,3 εκ. € το 2022 (+1416%) και η Τυνησία από 7,5 εκ. € σε 63,4 εκ.€ (+745%). 

Σε ό,τι αφορά την ποσότητα, η εικόνα για τις ελληνικές εξαγωγές ελαιολάδου είναι δυσμενέστερη. 

Το 2013 εισήχθησαν στην καναδική αγορά 36,3 χιλ. τόννοι, ενώ το 2022 57,8 χιλ. τόννοι,  επομένως σημειώθηκε αύξηση κατά 59%. 

Ωστόσο, οι ελληνικές εξαγωγές κινήθηκαν σε αντίθετη πορεία. Μεταξύ 2013-2022, η πτώση είναι της τάξης του 13%.

Συνεπώς, παρ’ όλο που ο Καναδάς παραμένει 6η καλύτερη αγορά διεθνώς για το ελληνικό ελαιόλαδο, η πορεία είναι ανησυχητική. Τόσο σε όρους αξίας όσο και ποσότητας, το ελληνικό ελαιόλαδο υστερεί σημαντικά έναντι της ανοδικής τάσης της καναδικής αγοράς. 

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι η Τυνησία κυριαρχεί στην καναδική αγορά βιολογικού ελαιολάδου. Μέσα σε λίγα χρόνια, κυρίως με το συγκεκριμένο προϊόν - Terra Delyssa, έχει κατακτήσει κυρίαρχη θέση στα σούπερ μάρκετ του Καναδά. 

04/10/2023 04:01 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας της Τυνησίας ανακοίνωσε επίσημα ότι οι προβλέψεις για την παραγωγή ελαιολάδου, την περίοδο 2023/2024, θα είναι της τάξης των 200.000 τόνων, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά 11%, σε σχέση με την παραγωγή της προγούμενης περιόδου.

Πάντως αν και η συγκομιδή στην χώρα της βόρειας Αφρικής ακόμη δεν έχει ξεκινήσει οι τρέχουσες τιμές του ελαιολάδου (από τα αποθέματα περσινής εσοδείας) στην εγχώρια αγορά προκαλούν ανησυχία στην κυβέρνηση της Τύνιδας.

Ο Τυνήσιος υπουργός, Abdelmonem Belati, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε ότι η τιμή στο ελαιόλαδο εκτινάχθηκε από 15 δηνάρια (4,53 ευρώ) το κιλό, τον Μάρτιο του 2023, σε περίπου 25 δηνάρια (7,54 ευρώ) το κιλό, δηλαδή υπήρξε μια αύξηση κατά 80%. Ωστόσο τόνισε ότι η αγορά ελαιολάδου είναι ελεύθερη και οι τιμές καθορίζονται ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση και ποικίλλουν ανά χώρα.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της Ένωσης Τυνησίων Αγροτών, Fawzi Al-Zayani, εκτιμά ότι οι τιμές του ελαιολάδου στην εγχώρια αγορά το επόμενο διάστημα αναμένεται να φτάσουν στα 30 δηνάρια (9 ευρώ) το κιλό, λόγω της αυξημένης ζήτησης και των τρέχουσων διεθνών τιμών, καθώς και της μειωμένης φετινής παγκόσμιας παραγωγής.

Πάντως η Τυνησία κατάφερε να κάνει ρεκόρ εξαγωγών. Τα τελευταία στοιχεία για τις εξαγωγές που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από το Εθνικό Γραφείο Ελαιολάδου, δείχνουν ότι παρουσίασαν αύξηση κατά 54% κατά τους πρώτους δέκα μήνες της περιόδου 2022/2023. Η Τυνησία κατάφερε να εξαγωγές ελαιολάδου αξίας περίπου 3 δισεκατομμυρίων δηναρίων (1 δηνάριο = 0,30 ευρώ), δηλαδή περίπου 900.000.000 ευρώ.

Η μέση τιμή ελαιολάδου που καταγράφηκε στις εξαγωγές της Τυνησίας τους πρώτους δέκα μήνες της περιόδου 2022/2023 ήταν στα 16,92 δηνάρια το κιλό, εμφανίζοντας μια αύξηση κατά 57,7% σε σχέση την μέση τιμή της προηγούμενης περιόδου. 

04/10/2023 09:02 πμ

Το ελαιόλαδο θεωρείται κόσμημα λόγω της υψηλής τιμής του και ξεκίνησαν οι κλοπές στην χώρα μας.

Σε καταγγελία για την εξαφάνιση 37 τόνων ελαιολάδου προχώρησε ο Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Πολυγύρου στη Χαλκιδική. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η κλοπή έγινε την προηγούμενη εβδομάδα.

Η κλοπή αφορά σχεδόν 37 τόνους ελαιόλαδου, με τη ζημιά να ξεπερνά τις 370.000 ευρώ.

Φέρεται να πραγματοποιήθηκε από τον χώρο που φυλάσσουν οι παραγωγοί το περσινό τους απόθεμα.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, άγνωστοι εισέβαλαν στον συνεταιρισμό Ελαιουργίας και άρπαξαν όσο περισσότερο ελαιόλαδο μπορούσαν.

Η ασφάλεια Πολυγύρου έχει ξεκινήσει ανακρίσεις και πληροφορίες αναφέρουν ότι θα εξετάσει τις κάμερες της περιοχής.

02/10/2023 02:02 μμ

Eκδήλωση για την συγκομιδής της ποικιλίας «Μαυρολιάς» πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας».

Η εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του «Oliday: Διαδραστικό Συμπόσιο» που έγινε, στις 29 και 30 Σεπτεμβρίου, στην Χώρα της Μεσσηνίας.

Την πρώτη μέρα έγινε εκπαιδευτική δράση με τη συμμετοχή μαθητών από 3 Δημοτικά Σχολεία (2 από τη Χώρα και 1 από την Καλαμάτα), με σκοπό να έρθει η νέα γενιά κοντά στον παραδοσιακό ελαιώνα και στην καλλιέργεια της ελιάς, το ελαιόλαδο, το περιβάλλον και την πολιτιστική μας κληρονομιά. Η δεύτερη μέρα (Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου) ήταν αφιερωμένη στην ανάδειξη της «Μαυρολιάς», τοπικής ποικιλίας, αλλά υποτιμημένης από το ευρύ κοινό.

Η μαυρολιά είναι μια μοναδική, αρχέγονη ποικιλία της Μεσσηνίας, που έχει διαμορφώσει καταλυτικά την ελαιοκομική ταυτότητα και το ανάγλυφο της περιοχής (Χώρα – Αμπελόφυτο – Πύργος – Μουζάκι – Ρωμανού – Πετροχώρι – Κορυφάσιο – Πλάτανος – Μυρσυνοχώρι – Μεταμόρφωση). Συγκεκριμένα, στην προαναφερθείσα ζώνη η καλλιέργεια της μαυρολιάς αντιστοιχεί περίπου στο 30-40% της συνολικής καλλιέργειας ελαιοδέντρων. Πρόκειται για την αρχαιότερη γηγενή και πρωιμότερη ποικιλία της περιοχής (αναφέρεται και ως Χωραΐτικη), ο καρπός της οποίας συλλέγεται από τον Σεπτέμβριο.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Ελαιοπαραγωγών «Νηλέας», ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το Oliday είναι μια εκδήλωση που έχουμε στόχο να την κάνουμε κάθε χρόνο. Θέλουμε να συνδέσουμε το περιβάλλον με το ελαιόλαδο και τον πολιτισμό της περιοχής. Προσπαθούμε να αναδείξουμε ένα νέο μοντέλο ελαιοκαλλιέργειας που να είναι βιώσιμο και να συνδέεται με το τοπικό προϊόν και τον αγροτουρισμό της περιοχής.

Οι μαθητές των σχολείων φάνηκαν πολύ ενθουσιασμένοι από την παρουσίαση. Θέλουμε να αναδείξουμε την ποικιλία της Μαυρολιάς. Φέτος είχαμε μόνο ένα δείγμα ελαιολάδου αλλά από τον επόμενο χρόνο θα έχουμε περισσότερα για να μπορέσουμε να συνθέσουμε το οργανοληπτικό προφίλ αυτής της αρχαίας ποικιλίας (έχουμε ενδείξεις ότι είναι από την εποχή της βασιλείας του Νέστωρα).

Το αγουρέλαιο που παράγαμε είχε μια γλυκειά γεύση και φαίνεται ότι είναι ένα διαφορετικό ελαιόλαδο που έχει προοπτικές στην αγορά. Στην περιοχή της Χώρας καλλιεργούνται 20.000 στρέμματα με  Μαυρολιά. Αν βάλουμε με 80 κιλά το στρέμμα παραγωγή ελαιολάδου έχουμε συνολικά 1.600 τόνους που μπορούμε να παράγουμε από την συγκεκριμένη ποικιλία. Κύριο χαρακτηριστικό της είναι ότι η συγκομιδή ξεκινά από τον Σεπτέμβριο. Το ελαιόλαδο που θα παράγουμε από αυτή την ποικιλία μπορεί να βγαίνει στην αγορά από τα μέσα Οκτωβρίου. Δηλαδή θα είναι από τα πρώτα ελαιόλαδα της χρονιάς».

Από την πλευρά του ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και γευσιγνώστης ελαιολάδου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έγινε την περασμένη Τρίτη (26/9) η πρώτη ελαιοποίηση της πρώιμης ποικιλίας Μαυρολιάς Μεσσηνίας. Κατά την γευσιγνωσία που πραγματοποιήθηκε είδαμε ότι σε αντίθεση με τις άλλες ποικιλίες το αγουρέλαιο που παράχθηκε δεν είχε την χαρακτηριστική πικράδα αλλά ειχε γλυκιά γεύση. 

Η ποικιλία έχει μέλλον και μάλιστα αποδίδει όταν γίνεται νωρίτερα η συγκομιδή της. Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν νέες προοπτικές για να κάνουμε αντίστοιχα πειράματα και σε άλλες ντόπιες ποικιλίες ελιάς. Τον επόμενο χρόνο θα προχωρήσουμε σε νέους πειραματισμούς με περισσότερα δείγματα γευσιγνωσίας για την καλύτερη ανάδειξη του ελαιολάδου της ποικιλίας Μαυρολιάς. 

Μήπως η ποικιλία αυτή μπορεί να παράγει το πρώτο premium ελαιόλαδο της χρονιάς στο βόρειο ημισφαίριο; Μήπως το ότι βρίσκεται σε μια άκρως τουριστική περιοχή μπορεί να αποφέρει ακόμα μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία στο προϊόν; Ένα ελαιόλαδο δηλαδή που θα συγκομίζεται στο αποκορύφωμα της τουριστικής περιόδου, προωθώντας παράλληλα και τον αγροτουρισμό».

28/09/2023 11:23 πμ

Η τιμή παραγωγού στο ελαιόλαδο στην χώρα μας κινείται στα 8,5 ευρώ το λίτρο, με τη λιανική τιμή του λίτρου να έχει ξεπεράσει τα 10 ευρώ το λίτρο. Αυτό τονίστηκε σε συνέντευξη που έδωσε ο κλάδος του ελαιολάδου για τη νέα ελαιοκομική περίοδο σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Ωστόσο για ακόμη μια φορά φάνηκε ότι δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία αλλά κατά προσέγγιση εκτιμήσεις για το ύψος της παραγωγής, της κατανάλωσης, των ποσοτήτων που διακινούνται χύμα και για το ύψος των αποθεμάτων. Και χωρίς στοιχεία δεν μπορεί να υπάρξει στρατηγική. Μάλιστα η χώρα μας διαθέτει και επαγγελματίες «προφήτες» για να λένε τα στοιχεία της εγχώριας και ξένης παραγωγής με το αζημίωτο φυσικά, σε αντίθεση με την Ισπανία που το εκεί Υπουργείο Γεωργίας ανακοινώνει επίσημα τα στοιχεία για όλες τις παραγωγές της χώρας πριν την συγκομιδή. Διαβάστε σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου για την έλλειψη στρατηγικής στο ελαιόλαδο (εδώ).

Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός ΑΑΤ κ Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «τόσο το ελαιόλαδο όσο και η επιτραπέζια ελιά είναι εθνικά εμβληματικά προϊόντα. Συνδέονται με τον πολιτισμό μας, τις διατροφικές μας συνήθειες, τον τουρισμό και την ανάπτυξη της χώρας μας. Για την ελληνική κυβέρνηση, η προστασία της καλλιέργειας, η ενίσχυσή της και η προώθηση των προϊόντων της, βρίσκονται στον πυρήνα των πολιτικών της. Ειδικά για το ελληνικό ελαιόλαδο αλλά και την επιτραπέζια ελιά, βάζουμε τον πήχη πολύ ψηλά, φιλοδοξώντας μέσα από την εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού να καταστήσουμε αυτά τα προϊόντα κυρίαρχα σε κάθε αγορά του εξωτερικού. Και εδώ νομίζω θα συμφωνήσουμε όλοι, ότι σε αυτήν την προσπάθεια κύρια όπλα μας είναι τόσο η εξαιρετική τους γεύση όσο και η υψηλή διατροφική τους αξία». 

Πάντως αντίθετα με τα «όνειρα» κάποιων δεν θα μπει σε διατίμηση το ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά. Κατά την συζήτηση στη Βουλή τροπολογίας για την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων, αναφερόμενος στις τιμές του ελαιολάδου, ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Γιατί στο λάδι έχουμε 8 ή 9 ευρώ; Φταίει η ελληνική κυβέρνηση; Όχι. Αυτή είναι η τιμή σε επίπεδο Ευρώπης. Εάν βάλουμε μία διατίμηση 3 ευρώ, για παράδειγμα, στην τιμή του λαδιού στον παραγωγό, τι θα γίνει; Την επόμενη μέρα δεν θα υπάρχει λάδι την Ελλάδα. Θα πουληθεί και θα εξαχθεί στην Ισπανία την Ιταλία και στις υπόλοιπες χώρες. Δυστυχώς έτσι δουλεύει η ελεύθερη αγορά. Άρα τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για το λάδι; Να ελέγξουμε τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας μετά τον παραγωγό, εάν εκμεταλλευτούν την κρίσιμη κατάσταση και προσθέσουν κέρδος παραπάνω από αυτό που είχανε τα προηγούμενα χρόνια. Και αυτό ελέγχουμε» ανέφερε.

25/09/2023 12:08 μμ

Στα 8,50 και 8,60 ευρώ το κιλό πουλήθηκαν ελαιόλαδα της Λακωνίας σε πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες που έκανε ο  Συνεταιρισμό Συκεάς.

Ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «την προηγούμενη εβδομάδα πουλήσαμε 15 τόνους ελαιόλαδου περσινής χρονιάς με τιμή στα 8,60 ευρώ το κιλό. Επίσης την περασμένη Παρασκευή (22/9) πουλήσαμε 58 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 8,50 ευρώ το κιλό. Από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συγκομιδή ελιάς, με τις ποσότητες να παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 50% σε σχέση με τις περσινές».

Μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να πουλήσει ελαιόλαδο αυτή την εποχή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 8,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μειωμένα περυσινά αποθέματα. Όμως οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη που έχουν ελαιόλαδο δεν είναι εύκολο να πουλήσουν γιατί αντιδρούν τα μέλη τους. Εκτιμώ όμως ότι οι τιμές είναι καλές και θα πρέπει να πουληθεί το περσινό ελαιόλαδο γιατί θα πρέπει να αδειάσουν οι δεξαμενές για τη νέα σοδειά. Πρέπει να φύγει το περσινό για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε το φετινό. Όσον αφορά τη νέα παραγωγή στην περιοχή μας θα είναι πολύ μειωμένη. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από 1.200 τόνους που είχαμε παραγωγή στην περιοχή ζήτημα φέτος να έχουμε γύρω στους 70 τόνους».

Στο μεταξύ η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 321.183 τόνους, εκ των οποίων οι 195.848 τόνοι βρίσκονται σε συσκευαστήρια, οι 116.821 τόνοι στα ελαιουργεία και 8.514 τόνοι τα αποθέματα του οργανισμού Patrimonio.