Ένα νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την Τετάρτη (6/9) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.
Ο κ. Χαράλαμπος Μυλωνάς, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 58 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 8,50 ευρώ το κιλό. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο πήγε για εξαγωγή στην Ιταλία». Πάντως ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περσινό απόθεμα ελαιολάδου στις αποθήκες του.
Πάντως το Διεθνές Συμβούλιο Ελαιολάδου σε απολογισμό της χρονιάς ανέφερε ότι η παραγωγή ελαιολάδου, την περίοδο 2022-2023, στην Ισπανία και την Ιταλία, τους σημαντικότερους παραγωγούς στον κόσμο, μειώθηκε κατά 20% λόγω της ξηρασίας. Τα πράγματα θα είναι άσχημα και για την φετινή περίοδο.
Θυμίζουμε επίσης ότι η Τουρκία προχώρησε σε απαγόρευση στις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου μέχρι την περίοδο συγκομιδής τον Νοέμβριο.
Στην Ιταλία η τιμή του ελαιολάδου έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 50% από πέρυσι, ενώ το τελικό κόστος για τον καταναλωτή είναι ήδη περίπου 10 ευρώ στην Ιταλία.
Στα 8,50 και 8,60 ευρώ το κιλό πουλήθηκαν ελαιόλαδα της Λακωνίας σε πρόσφατες εμπορικές συμφωνίες που έκανε ο Συνεταιρισμό Συκεάς.
Ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «την προηγούμενη εβδομάδα πουλήσαμε 15 τόνους ελαιόλαδου περσινής χρονιάς με τιμή στα 8,60 ευρώ το κιλό. Επίσης την περασμένη Παρασκευή (22/9) πουλήσαμε 58 τόνους ελαιολάδου στην τιμή των 8,50 ευρώ το κιλό. Από τα τέλη Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η νέα συγκομιδή ελιάς, με τις ποσότητες να παρουσιάζουν μείωση κατά περίπου 50% σε σχέση με τις περσινές».
Μεγάλος αριθμός ελαιοπαραγωγών δεν φαίνεται πάντως διατεθειμένος να πουλήσει ελαιόλαδο αυτή την εποχή. Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 8,5 ευρώ το κιλό. Υπάρχουν μειωμένα περυσινά αποθέματα. Όμως οι συνεταιρισμοί στην Κρήτη που έχουν ελαιόλαδο δεν είναι εύκολο να πουλήσουν γιατί αντιδρούν τα μέλη τους. Εκτιμώ όμως ότι οι τιμές είναι καλές και θα πρέπει να πουληθεί το περσινό ελαιόλαδο γιατί θα πρέπει να αδειάσουν οι δεξαμενές για τη νέα σοδειά. Πρέπει να φύγει το περσινό για να μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε το φετινό. Όσον αφορά τη νέα παραγωγή στην περιοχή μας θα είναι πολύ μειωμένη. Αρκεί να σας αναφέρω ότι από 1.200 τόνους που είχαμε παραγωγή στην περιοχή ζήτημα φέτος να έχουμε γύρω στους 70 τόνους».
Στο μεταξύ η ισπανική Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA), σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 321.183 τόνους, εκ των οποίων οι 195.848 τόνοι βρίσκονται σε συσκευαστήρια, οι 116.821 τόνοι στα ελαιουργεία και 8.514 τόνοι τα αποθέματα του οργανισμού Patrimonio.
Οι τιμές ελαιολάδου ανεβαίνουν από τότε που φάνηκε η έκταση της φετινής μειωμένης σοδειάς, τονίζει σε έκθεσή του το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).
Πάντως η αναστάτωση στη διεθνή αγορά έχει και ευκαιρίες γιατί υπάρχουν θετικές προοπτικές φέτος για τις εξαγωγές ελληνικού ελαιολάδου στις ΗΠΑ.
Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ τονίζει ότι οι ανησυχίες σχετικά με την μειωμένη φετινή παραγωγή στην Ισπανία (χώρα που κάνει το 45% των παγκόσμιων εξαγωγών) οδήγησαν τις τιμές στα ύψη και αναμένεται να παραμείνουν σε αυτά τα επίπεδα.
Τον Σεπτέμβριο το UDSA αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις για την παγκόσμια παραγωγή ελαιολάδου του 2022/2023, που εκτιμά ότι θα ανέλθουν στους 2,5 εκατομμύρια τόνους, μια παραγωγή που είναι μειωμένη τόσο σε σχέση με το περσινό έτος όσο και με τον μέσο της τελευταίας 5ετίας.
Όπως αναφέρει το USDA, η παγκόσμια κατανάλωση ελαιολάδου προβλέπεται να είναι μειωμένη το 2022/2023 στις χώρες παραγωγής, εκτός από την Τουρκία όπου η κυβέρνηση απαγόρευσε πρόσφατα τις εξαγωγές χύμα ελαιολάδου για να διασφαλίσει τον εγχώριο εφοδιασμό και να μετριάσει την αύξηση των τιμών.
Πάντως τονίζεται ότι αν και οι αυξήσεις στις τιμές έχουν μειώσει κάπως την κατανάλωση, οι καταναλωτικές προτιμήσεις για το ελαιόλαδο θα παραμείνουν και στα επόμενα χρόνια στις χώρες παραγωγής (Μεσόγειο) γιατί οι διατροφικές συνήθειες που έχουν οι καταναλωτές καθιστούν δύσκολη την υποκατάστασή του από άλλα φυτικά έλαια.
Οι φτωχές χώρες στη βόρεια Αφρική τείνουν να μειώσουν την κατανάλωση ελαιολάδου με στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές τους (που έχουν αυξημένες τιμές) για να καλύψουν τη διεθνή ζήτηση.
Αντίθετα η κατανάλωση στις ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί. Τα προηγούμενα χρόνια οι Αμερικάνικες εισαγωγές αποτελούν περίπου το 30 τοις εκατό του παγκόσμιου εμπορίου ελαιολάδου, αλλά προβλέπεται να αυξηθούν και να φτάσουν στο 35 - 37% για την περίοδο 2023/2024.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ (Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τυποποιήσεως Ελαιολάδου) με ανακοίνωσή του ζητά από τους καταναλωτές να παραμείνουν στην χρήση του ελαιολάδου.
Βέβαια η ανοδική πορεία των τιμών έχει δημιουργήσει πρόβλημα στην εγχώρια αγορά. Το ελληνικό κράτος όμως παραμένει απλός παρατηρητής.
Όμως δεν αρκεί μόνο μια ανακοίνωση για την ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου από την οργάνωση των τυποποιητών αλλά και η κυβέρνηση θα πρέπει να πάρει μέτρα για να μην έχουμε μείωση της κατανάλωσης στην χώρα μας αλλά και για να προστατέψει την ποιότητα του ελληνικού προϊόντος.
Ήδη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου η Ελλάδα έχει τον υψηλότερο ΦΠΑ μεταξύ των ελαιοπαραγωγικών χωρών της ΕΕ. Συγκεκριμένα η χώρα μας έχει ΦΠΑ στο ελαιόλαδο 13%, όταν η Γαλλία έχει 5,5%, η Ισπανία 5%, η Ιταλία 4% και η Πορτογαλία 0%. Την μείωση του ΦΠΑ στο ελαιόλαδο η Ελλάδα έπρεπε να την είχε πάρει εδώ και μήνες.
Επίσης υπάρχει ο κίνδυνος από τις προσμίξεις του ελαιολάδου με σπορέλαια. Κανένα μέτρο δεν έχει πάρει η χώρα μας για αυτόν τον κίνδυνο αδιαφορώντας εντελώς για τους Έλληνες καταναλωτές. Θυμίζει ο ΑγροΤύπος ότι μόνο οι ελαιοπαραγωγικές χώρες στην ΕΕ έχουν επιβάλλει απαγορεύσεις στην ανάμιξη του ελαιολάδου με σπορέλαια (ηλιέλαιο, αραβοσιτέλαιο, κραμβέλαιο κ.α.) με στόχο να προστατέψουν την εγχώρια παραγωγή τους. Η γειτονική Βουλγαρία όμως που έχει μεγάλες ποσότητες ηλιέλαιο έχει τη δυνατότητα να το αναμιγνύει με ελαιόλαδο και στην συνέχεια να το εξάγει στην χώρα μας σαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Ποιος θα το ελέγξει; Το ίδιο μπορεί να κάνει και το Βέλγιο αλλά και οποιαδήποτε χώρα της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Άρα θα πρέπει άμεσα να πάρει μέτρα η χώρα μας για να προφυλάξει τους καταναλωτές από τους κερδοσκόπους.
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΙΤΕΛ αναφέρει τα εξής:
«O ΣΕΒΙΤΕΛ εκπροσωπώντας το 85% των Εταιριών Τυποποίησης Ελαιολάδου του Επώνυμου προϊόντος, που διακινείται εντός της ελληνικής αγοράς αλλά και το σύνολο σχεδόν των ελληνικών εξαγωγών Επώνυμου Ελαιολάδου, παρακολουθεί με προσοχή την κατάσταση, που έχει διαμορφωθεί στην διεθνή αλλά και την εγχώρια αγορά.
Οι επιπτώσεις από την κλιματική κρίση (μειωμένες βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, καύσωνες, ασθένειες των ελαιόδενδρων) στις μεγαλύτερες ελαιοπαραγωγές χώρες της Ε.Ε (Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα) επηρέασαν την ελαιοκαλλιέργεια και τις παραγόμενες ποσότητες ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο (μείωση μεταξύ 2022 και 2023 κατά 11% στην παγκόσμια αγορά, σύμφωνα με στοιχεία του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιοκομίας - ΔΣΕ και πάνω από 40% στην Ε.Ε.).
Οι πρωτοφανείς και συνεχείς αυξητικές τάσεις στις τιμές των τελευταίων μηνών, δημιούργησαν αστάθεια στην αγορά και ανησυχία στους καταναλωτές, ωστόσο σημειώνεται ότι η χώρα μας, ως πλεονασματική στον ελαιοκομικό τομέα αλλά και λόγω της δομής και διάρθρωσής της, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα επάρκειας.
Οι Επιχειρήσεις της Τυποποίησης και των Επώνυμων Εξαγωγών Ελαιολάδου, προσπαθούν να απορροφούν τις αυξήσεις των υπόλοιπων συντελεστών κόστους (καύσιμα, υλικά συσκευασίας, εργατικά, κλπ) και να συμπιέζουν τα περιθώρια τους, προκειμένου, να εξελίσσονται ομαλότερα οι τιμές των προϊόντων, για να διατηρείται η εμπιστοσύνη του καταναλωτή, στο επώνυμο ελαιόλαδο και καλούν όλους τους κρίκους της Εφοδιαστικής Αλυσίδας, να υποστηρίξουν αντίστοιχα, τον κλάδο του ελαιολάδου, προς την ίδια κατεύθυνση.
Θεωρούμε χρήσιμο, να διευκρινιστεί επίσης, ότι οι Εταιρίες Τυποποίησης Ελαιολάδου, διαχειρίζονται τις προμήθειες αγορών τους, σταδιακά και ανάλογα με την ζήτηση, από την εκκίνηση κάθε ελαιοκομικής περιόδου (Νοέμβριο) μέχρι την έναρξη της επόμενης (Οκτώβριο) και λειτουργούν σύμφωνα με το αυστηρό πλαίσιο της Εθνικής και Ενωσιακής Νομοθεσίας.
Κατά συνέπεια, η διαμόρφωση της τιμής του τελικού επώνυμου ελαιολάδου είναι κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, αποτέλεσμα του κόστους πρώτης ύλης που προμηθεύονται από τους παραγωγούς. Προσβλέποντας, στην σύντομη ομαλοποίηση της αγοράς του εθνικού μας προϊόντος, ελπίζουμε οι καταναλωτές να παραμείνουν πιστοί στην ποιοτική υπεροχή του ελαιολάδου και να διατηρήσουν την αυξημένη ευαισθητοποίηση τους, για τις ευεργετικές ιδιότητες και τα οφέλη του στην υγεία».
Από τα 8,20 ευρώ το κιλό ξεκίνησαν να κλείνουν εμπορικές συμφωνίες για τα ελαιόλαδα νέας σοδειάς στην Ισπανία, την Τρίτη (29 Αυγούστου 2023).
Η Ισπανία, που παράγει περίπου το 45% της παγκόσμιας παραγωγής, αναμένεται να έχει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μειωμένη παραγωγή λόγω της ξηρασίας.
Θυμίζουμε ότι την περίοδο 2022/2023, η Ισπανία παρήγαγε περίπου 662.000 τόνους ελαιόλαδου, σύμφωνα με το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας. Πρόκειται για μείωση 54% σε σχέση τον μέσο όρο παραγωγής της τελευταίας τετραετίας.
Αντίστοιχη μείωση αναμένουν οι ελαιοπαραγωγοί της χώρας και για το 2023/2024. Όπως αναφέρουν οι ισπανικές οργανώσεις παραγωγών, η φετινή ισπανική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Από την άλλη στην λιανική αγορά οι τιμές του ελαιολάδου έχουν διπλασιαστεί, ενώ η κατανάλωση στην ισπανική αγορά έχει μειωθεί κατά 50%, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου της Χαέν.
Το διεθνές εμπόριο όμως οργανώνεται και υπάρχουν κάποιες επιφυλάξεις και ανησυχίες για την φετινή πορεία των τιμών παραγωγού στο ελαιόλαδο. Μερικά πράγματα δεν είναι όπως κάποιοι θέλουν να τα παρουσιάσουν.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Κόκκινος, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Νηλέας, από την Χώρα της Τριφυλλίας, «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για την φετινή πορεία των τιμών ελαιολάδου.
Πέρυσι ήταν μια χρονιά που οι Ισπανοί είχαν υπογράψει μεγάλα συμβόλαια με ρήτρες και έπρεπε να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να αγοράζουν με κάθε τρόπο ελαιόλαδο από τις χώρες του εξωτερικού και κυρίως, από την Ελλάδα που είχε μια καλή παραγωγή. Οι Ιταλοί δεν μπορούσαν να βρουν ελαιόλαδο στην χώρα μας. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να έχουμε το περσινό ράλι τιμών.
Φέτος όμως γνώριζαν από καιρό ότι θα είχαν μειωμένη ισπανική παραγωγή και το περσινό πάθημα τους έγινε μάθημα. Έτσι στις εμπορικές τους συμφωνίες με τους πελάτες δεν πρόκειται να επαναλάβουν το ίδιο λάθος. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε την εξέλιξη των τιμών που αναμένουμε».
Η άνοδος των τιμών ελαιολάδου στο ράφι των σούπερ μάρκετ οφείλεται στο γεγονός υπάρχει έλλειψη αποθεμάτων, ωστόσο δεν βελτιώνει την κερδοφορία του Ισπανού παραγωγού. Αυτό υποστηρίζουν οι ισπανικές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις.
Η ξηρασία επηρεάζει αρνητικά την ελαιοκαλλιέργεια σε όλη την Ισπανία. Η μόνη ελπίδα για την ισπανική παραγωγή είναι ένα πολύ βροχερό φθινόπωρο.
Η αναμενόμενη μειωμένη παραγωγή σε συνδιασμό με τα χαμηλά αποθέματα λόγω της καταστροφικής περσινής χρονιάς, έφεραν τις λιανικές τιμές του ελαιολάδου να εκτοξεύονται στα ράφια των σούπερ μάρκετ, με αύξηση, σε ποσοστό 86,4%, σε σχέση με τις αντίστοιχες τιμές της περιόδου του 2022. Μάλιστα η ASAJA (Ένωση Νέων Αγροτών) της επαρχίας Alicante θεωρεί ότι η τιμή θα συνεχίσει να αυξάνεται και τους επόμενους μήνες.
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος της ASAJA Alicante, José Vicente Andreu, «η αύξηση της τιμής του ελαιολάδου είναι φυσιολογική όταν υπάρχει τόσο σημαντική μείωση της παραγωγής. Ωστόσο οι αλυσίδες εφοδιασμού λόγω του πληθωρισμού ενδέχεται να ωφεληθούν από την αύξηση και όχι οι ελαιοπαραγωγοί της Ισπανίας. Επιπλέον, οι ελαιοπαραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν την αύξηση του κόστους που υφίσταται ο αγροτικός τομέας. Δεν μπορούμε να μιλάμε για αποφυγή της ερήμωσης, δεν μπορούμε να μιλάμε για ενσωμάτωση νέων αγροτών στην παραγωγή, εάν δεν είναι εγγυημένη μια τιμή που να μας επιτρέπει να κάνουμε τα αγροκτήματα μας κερδοφόρα».
Επίσης η ΕΕ έχει επιβάλλει διαφορετικούς κανόνες παιχνιδιού στους παραγωγούς της Ευρώπης σε σχέση αυτούς των τρίτων χωρών. Ο José Vicente Andreu υπενθυμίζει ότι τον Οκτώβριο του 2022 η ισπανική κυβέρνηση έβαλε την υπογραφή της (όπως έκανε και η ελληνική) για να χορηγήσει η ΕΕ στο Μαρόκο 115 εκατομμύρια ευρώ για να προωθήσει την ελαιοκαλλιέργεια. Αυτά τα χρήματα θα χρησιμοποιηθούν για την φύτευση 600.000 νέων ελαιόδεντρων στην χώρα της Αφρικής.
Η τουρκική κυβέρνηση μελετά την απαγόρευση εξαγωγών χύμα ελαιολάδου της χώρας.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης, οι εξαγωγές ελαιολάδου στην γειτονική χώρα, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023, ξεπέρασαν σε ποσότητα τις εξαγωγές που έκανε ολόκληρο τον χρόνο. Αυτό οφείλεται στην υψηλή ζήτηση που υπήρχε από τις αγορές της Ιταλίας και Ισπανίας.
Όμως η αύξηση των εξαγωγών έφερε μείωση της προσφοράς στην τουρκική αγορά και αύξηση των τιμών. Η κυβέρνηση της Άγκυρας σε μια προσπάθεια να συγκρατηθεί η άνοδος των τιμών στην εγχώρια αγορά μελετά να απαγορεύσει τις εξαγωγές μέχρι τον Οκτώβριο που θα αρχίσει η συγκομιδή της νέας παραγωγής.
Πάντως θα επιτρέπεται η εξαγωγή συσκευασμένου ελαιολάδου μέχρι 18 λίτρα.
Το τουρκικό υπουργείο εμπορίου υποστηρίζει ότι οι τιμές του ελαιολάδου στην αγορά αυξήθηκαν κατά 77% μέσα σε δύο μήνες, από 90 λίρες σε 160 λίρες.
Πάντως, μειωμένη προβλέπεται να είναι η φετινή τουρκική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με το ρεκόρ που είχε την περσινή περίοδο. Οι προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει στους 280.000 τόνους το 2023/2024, από τους 380.000 τόνους που ήταν το 2022/2023. Όμως παρά την μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να είναι, σχεδόν 14%, πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (246.000 τόνους).
Θυμίσουζε ότι η Κομισιόν πόνταρε στην παραγωγή ελαιολάδου της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών στην ΕΕ, θα είχε ενδιαφέρον για την ευρωπαϊκή αγορά. Αν εφαρμοστεί η απόφαση αυτή από την τουρκική κυβέρνηση θα ανατρέψει αυτά τα σχέδια και θα φέρει νέα αναταραχή στην αγορά.
Πάντως παρά τα αρνητικά σχόλια που θα υπάρξουν για αυτή την απόφαση ένα είναι δεδομένο, η κυβέρνηση της Άγκυρας θέλησε να προστατεύσει τους Τούρκους καταναλωτές για να μην έχουν έλλειψη του προϊόντος και να το αγοράζουν σε λογικές τιμές. Αυτό δεν το έκαναν οι χώρες της ΕΕ (μεταξύ αυτών και η Ελλάδα) γιατί έχουν ιδεολογικές παρωπίδες και δεν βλέπουν τα προβλήματα με τις αυξημένες τιμές των τροφίμων. Καλή η ελεύθερη αγορά αλλά να τρώνε και οι πολίτες της χώρας σε λογικές τιμές.
Η τελευταία εκτίμηση της Κομισιόν για την παραγωγή ελαιολάδου της ΕΕ, την περίοδο 2022/2023, κάνει λόγο για μια μείωση, σχεδόν κατά -40%, σε σχέση με την περσινή (2021/2022).
Η μειωμένη διαθεσιμότητα θα κρατήσει σε υψηλά επίπεδα τις τιμές. Αυτό θα επηρεάσει ιδιαίτερα αρνητικά την κατανάλωση ελαιολάδου στις κύριες χώρες παραγωγής της ΕΕ.
Πολλά προβλήματα στην παραγωγή δημιουργεί η ξηρασία στην Ιβηρική χερσόνησο.
Όπως υποστηρίζει η Κομισιόν, στα μέσα Ιουλίου, οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην ΕΕ κυμαίνονταν από 600 ευρώ/100 κιλά (6 ευρώ/κιλό).
Στην Ελλάδα - που έχει ακόμη προϊόν - οι τιμές έξτρα παρθένου ελαιολάδου στον παραγωγό έφτασαν στα 720 ευρώ/100 κιλά (7,2 ευρώ/κιλό) με συνεχόμενη ανοδική πορεία.
Την μεγαλύτερη αύξηση της μέσης τιμής, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 5ετίας, εμφανίζει η Ισπανία, κατά 3,65 ευρώ το κιλό, ποσοστό 133% (έφτασε στα 6,4 ευρώ το κιλό).
Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει η Κομισιόν, είναι πιθανό ότι η κατανάλωση να είναι ακόμη πιο χαμηλότερη από όσα ανέφεραν οι εαρινές προοπτικές του 2023 (κατά -16% σε σχέση με πέρσι).
Υπάρχουν ελπίδες την ζήτηση στην ΕΕ να την καλύψη η παραγωγή της Τουρκίας, που λόγω των υψηλών τιμών, βλέπει με ενδιαφέρον την ευρωπαϊκή αγορά. Ωστόσο οι προβλέψεις για τις ευρωπαϊκές εισαγωγές ελαιολάδου κάνουν λόγο για μια ποσότητα της τάξης των 170.000 τόνων (μειωμένες κατά 30.000 τόνους σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις της Κομισιόν). Πάντως τα αποθέματα μέχρι το τέλος του έτους αναμένεται να είναι πολύ μειωμένα.
Η Κομισιόν τονίζει ότι με την αβεβαιότητα που κυριαρχεί όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου στην ΕΕ δεν είναι ακόμη δυνατό να προβλεφθεί το ύψος των τιμών ή της ζήτησης στην Ευρώπη.
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ επισημαίνει ότι η δραστική ουσία phosmet, μία ευρέως χρησιμοποιούμενη ουσία κατά το παρελθόν, δεν είναι πλέον εγκεκριμένη για χρήση ως φυτοπροστατευτικό προϊόν, σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία (Κανονισμός (ΕΕ) 2022/94).
Και προσθέτει: Όλες οι άδειες διάθεσης στην αγορά των φυτοπροστατευτικών προϊόντων που περιείχαν τη δραστική ουσία phosmet έχουν ανακληθεί, ενώ η καταληκτική ημερομηνία χρήσης αποθεμάτων από τον τελικό χρήστη έληξε την 1 Νοεμβρίου 2022.
Σε συνέχεια της μη ανανέωσης της έγκρισης της δραστικής ουσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων αναθεωρήθηκαν με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2023/1029, ο οποίος εφαρμόζεται από τις 15 Σεπτεμβρίου 2023 και θα ισχύει για όλα τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά ανεξάρτητα από την ημερομηνία παραγωγής τους.
- Για τις επιτραπέζιες ελιές (κωδικός 0161030 στην ομάδα καρπών με βρώσιμο φλοιό́) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
- Για τις ελιές παραγωγής ελαιολάδου (κωδικός 0402010 στην ομάδα ελαιούχων καρπών) το νέο ανώτατο όριο καταλοίπων ανέρχεται επίσης στα 0,01 mg/kg (κατώτατο όριο αναλυτικού προσδιορισμού).
Ο ΣΕΒΙΤΕΛ, προκειμένου να προστατευθούν οι καταναλωτές και να ενημερωθούν οι τυποποιητικές επιχειρήσεις ελαιολάδου, τονίζει ότι λόγω των νέων πολύ χαμηλών τιμών αναφοράς (ARfD/ADI) της δραστικής ουσίας phosmet καθώς και της έλλειψης τοξικολογικών δεδομένων του μεταβολίτη phosmet-oxon, μη συμμορφώσεις αγροτικών προϊόντων με τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων, μεταξύ άλλων ενεργειών (κυρώσεις, απόσυρση προϊόντων από την αγορά κ.α.), δύναται να οδηγήσουν και σε ανακοινώσεις στο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές (RASFF), ένα σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των Κρατών Μελών αλλά και αξιολόγησης των προϊόντων ως προς την ασφάλειά τους με βάση τη χώρα προέλευσης.
Αρμόδιος φορέας ελέγχου είναι το τμήμα Φυτοπροστατευτικών Προϊόντων, της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής, της Γεν. Διεύθυνσης Γεωργίας του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (έγγραφο υπ'αριθμ.7656/214113/6-7-23).
Με βάση τα πιο πάνω, ενημερώνουμε όλους τους εμπλεκόμενους συνεργάτες - προμηθευτές και κυρίως τους ελαιοπαραγωγούς, ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση του παραγόμενου και διακινούμενου ελαιολάδου με τα νέα (μειωμένα) Μrls και να αποφευχθούν προβλήματα αποσύρσεων, κυρώσεων και επιστροφών σε όλες τις συναλλαγές, εντός και εκτός της χώρας μας.
Νέα ρεκόρ τιμής στην πώληση ελαιολάδου είχαμε σήμερα Τετάρτη (19/7/2023). Οι τιμές φαίνεται ότι σταθεροποιούνται σε υψηλά επίπεδα στην χώρα μας και ακόμη βρισκόμαστε στον Ιούλιο.
Συγκεκριμένα ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Μολάων - Πακίων συμφώνησε για την πώληση 30 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,3, στην Λακωνική εταιρεία Χελιώτης ΑΕ, με τιμή 8,40 ευρώ ανά κιλό.
Η τιμή αυτή είναι μέχρι στιγμής η υψηλότερη στην χώρα μας.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, είχε προγηγηθεί, στις 14 Ιουλίου 2023, ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, ο οποίος πούλησε με τιμή 8,326 ευρώ το κιλό, δύο φορτία (60 συν 60 τόνοι), που αφορούσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου.
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου προχώρησε σε διαγωνισμό πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, οξύτητας 0,37% και 0,32%, την Παρασκευή (14 Ιουλίου 2023).
Η ζήτηση ήταν αυξημένη και είχαμε συμφωνία τελικά με Έλληνα τυποποιητή, σε μια ενιαία τιμή 8,326 ευρώ το κιλό και για τα δύο φορτία (60 συν 60 τόνοι), που αφορούσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Σητείας Λασιθίου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Κεκερίδης, πρόεδρος του Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, «μας απομένουν λίγες ποσότητες που τις κρατάμε για τυποποίηση για τις ανάγκες του συνεταιρισμού. Αν έχουμε κάποιες ποσότητες θα δούμε πως θα τις διαθέσουμε από τον Σεπτέμβριο.
Για την ερχόμενη παραγωγή, αν και περιμέναμε να είναι αυξημένη κάποια προβλήματα στην καρπόδεση θα έχουν σαν αποτέλεσμα να κυμανθεί περίπου στα ίδια με τα περσινά επίπεδα.
Έχει γίνει ήδη μια δακοκτονία από τη ΔΑΟΚ στην περιοχή αλλά οι υψηλές θερμοκρασίες των τελευταίων ημερών βοηθάνε στην αντιμετώπιση του δάκου. Θα δούμε τι θα δείξουν οι παγίδες τις επόμενες ημέρες για να αποφασίουμε αν θα προχωρήσουμε ή όχι σε νέα».
Είδε τα προβλήματα στην παραγωγή ελαιολάδου και την αυξημένη ζήτηση η Τυνησία και θέλει να μπει δυναμικά για να καλύψει τα κενά της ευρωπαϊκής αγοράς.
Ο πρόεδρος της Τυνησίας κ. Κάις Σαγιέντ και η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κα Ούρσουλα, φον ντερ Λάιεν, υπέγραψαν μια συμφωνία «στρατηγικής συνεργασίας».
Το μνημόνιο κατανόησης καλύπτει πέντε πυλώνες: μακροοικονομική σταθερότητα, εμπόριο και επενδύσεις, μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, επαφές μεταξύ των λαών και μετανάστευση. Θα υλοποιηθεί μέσω των διαφόρων μορφών συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Τυνησίας, ακολουθώντας τους σχετικούς κανονισμούς και τις ισχύουσες διαδικασίες.
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτισε τη συμφωνία η οποία, όπως είπε, «επενδύει στην κοινή ευημερία» των δύο χωρών.
Όσον αφορά τον αγροτικό τομέα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τονίζει ότι τα δύο μέρη εργάζονται για να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στον τομέα της βιώσιμης διαχείρισης των υδάτων για να εγγυηθούν την πρόσβαση σε ποιοτικό πόσιμο νερό, να εργαστούν για τη βιώσιμη γεωργική άρδευση, μεταξύ άλλων μέσω της χρήσης ύδατος χωρίς νερό (βρόχινο νερό, υφάλμυρο νερό και επεξεργασμένα λύματα) και να αναπτύξουν στρατηγικής υποδομής για τη διαχείριση και μεταφορά υδάτων.
Επίσης ΕΕ και Τυνησία θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τη συνεργασία τους στους τομείς της βιώσιμης γεωργίας, της ανθεκτικότητας των συστημάτων τροφίμων και της επισιτιστικής ασφάλειας, μεταξύ άλλων προς όφελος της ενίσχυσης του εμπορίου δημητριακών και ορισμένων γεωργικών προϊόντων (ελαιολάδου), αναφέρει η ΕΕ.
Ξεσκονίζει το ΣΔΟΕ (Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος), με εντολή του Προϊσταμένου της ΔΟΥ Τρίπολης, τα παραστατικά αγορών και τις δηλώσεις ΦΠΑ σε ελαιοτριβείο στην περιοχή της Ηλείας όσον αφορά διακίνηση με πλαστά τιμολόγια και φοροδιαφυγή
Η αναστάτωση είναι μεγάλη μεταξύ των ελαιοπαραγωγών της περιοχής. Το σκάνδαλο αφορά αγοραπωλησίες για τις εμπορικές περιόδους του 2016/2017 και του 2017/2018.
Οι ελαιοπαραγωγοί καλούνται από τις φορολογικές αρχές να καταθέσουν ότι στοιχεία έχουν αλλά (αποδεικτικά πληρωμής, αντίγραφα τραπεζικών λογαριασμών, κ.α) και να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου καθώς και τις ποσότητες που παρέμειναν στο ελαιοτριβείο προς φύλαξη για τα συγκεκριμένα έτη.
Επίσης οι φορλογικές αρχές ζητούν από τους παραγωγούς αντίγραφα με τις δηλώσεις εισοδήματος εκείνων των ετών, καθώς και αντίγραφα των λογιστικών βιβλίων.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το σκάνδαλο αφορά μεγάλο ποσό φοροδιαφυγής που μπορεί να φτάνει μέχρι και 20 εκατ. ευρώ.
Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λ. Αυγενάκη, με την οποία ζητά την τροποποίηση του Τομεακού Προγράμματος του Ελαιολάδου, έτσι ώστε οι ελαιοκομικοί και ελαιουργικοί συνεταιρισμοί να μπορέσουν να υλοποιήσουν τα προγράμματα ΟΕΦ (Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων), προς επίτευξη της μεγαλύτερης ωφέλειας των νέων προγραμμάτων.
1η Πρόταση Τροποποίησης: Μείωση του ελάχιστου κύκλου εργασιών συμμετοχής και συγκεκριμένα:
I. από 800.000 € σε 500.000 € στην περιφέρεια της ελληνικής επικράτειας
II. από 300.000 € σε 200.000 € σε νησιωτικές περιοχές
Στα προηγούμενα προγράμματα ΟΕΦ, ο κύκλος εργασιών ως «κατώφλι» συμμετοχής στα επιχειρησιακά προγράμματα (ΕΠ) των Οργανώσεων Παραγωγών (ΟΠ) ήταν 250.000€, ποσό που ταυτιζόταν με την απαίτηση αναγνώρισης μιας ΟΠ, όπως αναφέρεται στην ΥΑ 397/18235/2017, όπως ισχύει. Στο ΣΣ ΚΑΠ επιλέξιμες για χρηματοδότηση είναι οι ΟΠ με ελάχιστο κύκλο εργασιών 800.000 €, ποσό τριπλάσιο σε σχέση με τα προηγούμενα προγράμματα ΟΕΦ και την ισχύουσα ΥΑ. Αντίστοιχα, στις νησιωτικές περιοχές, ο ελάχιστος κύκλος εργασιών για τη συμμετοχή στα προγράμματα ΟΕΦ ήταν 100.000 €, ενώ στο ΣΣ ΚΑΠ ο ελάχιστος κύκλος εργασιών ορίζεται στις 300.000 €.
2η Πρόταση Τροποποίησης: Τροποποίηση καταμερισμού του προϋπολογισμού των παρεμβάσεων που συγκροτούν ένα ολοκληρωμένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΕΠ):
1) Περιβαλλοντικές δράσεις έως το 25% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
2) Πάγιος εξοπλισμός έως το 20% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
3) Ενωσιακά συστήματα ποιότητας (Π.ΟΠ/Π.Γ.Ε.) και εθνικά συστήματα ποιότητας (Agro 2) κατ’ ελάχιστο 20% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
4) Συστήματα ποιότητας και ιχνηλασιμότητας (ISO 22000, 9001, 22005, IFS, BRC κ.α) κατ’ ελάχιστο 5% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
5) Συμβουλευτικές υπηρεσίες, τεχνική βοήθεια, εφαρμογή καινοτομίας κατ’ ελάχιστο 10% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
6) Κατάρτιση παραγωγών, εκπαιδευτικά ταξίδια, εκπαιδευτικές επισκέψεις κατ’ ελάχιστο 15% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος.
7) Προώθηση, επικοινωνία και εμπορία (website, εκθέσεις, Β2Β συναντήσεις, δημιουργία branding κ.α.) έως το 15% του προϋπολογισμού του επιχειρησιακού προγράμματος, εφόσον το προϊόν τυποποιείται/ συσκευάζεται.
Οι ως άνω προτάσεις είναι εναρμονισμένες με ό,τι περιλαμβάνεται στα επιχειρησιακά προγράμματα του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027, όπως εγκρίθηκε, και δεν επέρχονται αλλαγές τόσο στους στόχους και στους δείκτες, όσο και στο σχέδιο χρηματοδότησης, όπως ορίζεται στο άρθρο 88, παράγραφος 4, σημείο α) του Καν. (ΕΕ) 2021/2115.
3η Πρόταση Τροποποίησης: Παράταση κατά ένα έτος των επιχειρησιακών προγραμμάτων (πενταετής διάρκεια)
Οι διαδικασίες έκδοσης της σχετικής ΥΑ για την υποβολή των επιχειρησιακών προγραμμάτων έχει καθυστερήσει απίστευτα λόγω καθυστέρησης έγκρισης του ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027 το Νοέμβριο του 2022 και κατ’ επέκταση των αλλαγών στις αρμόδιες διαχειριστικές αρχές, με κίνδυνο τα προγράμματα να έχουν τετραετή διάρκεια, με έναρξη το 2024 και κατά συνέπεια, την απώλεια των 4,85 εκατ. € που αφορούν το έτος 2023.
Ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισµός Παπαδιανίκων προχώρησε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, την Τετάρτη (12/7/2023), πετυχαίνοντας την καλύτερη τιμή σε πανελλαδικό επίπεδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Αλιφέρης, διαχειριστής στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισµό Παπαδιανίκων του Δήµου Μονεµβασίας στο νοµό Λακωνίας, «συμφωνήσαμε στην πώληση ενός βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην τιμή των 8 ευρώ το κιλό. Αγοραστής είναι ιταλική εταιρεία. Ο συνεταιρισμός έχει ακόμη αποθέματα από την περσινή παραγωγή. Από μια παραγωγή της τάξης των 1.300 τόνων έχουμε σήμερα περίπου 200 τόνους.
Πάντως οι παραγωγοί μας δεν φαίνεται να βιάζονται να πουλήσουν τα αποθέματα. Ακόμη και σε αυτήν την τιμή με δυσκολία πούλησαν. Είναι μεγάλοι παραγωγοί στην περιοχή που δεν έχουν ανάγκη να πουλήσουν και αναμένουν την πορεία των τιμών. Όσον αφορά την επόμενη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή αναμένεται να είναι μειωμένη τουλάχιστον κατά 40%».
Στο μεταξύ στην Ισπανία η Υπηρεσία Πληροφοριών και Ελέγχου Τροφίμων (AICA) δημοσίευσε τα στοιχεία της αγοράς για τον κλάδο του ελαιολάδου για τον μήνα Ιούνιο, τα οποία δείχνουν ότι οι πωλήσεις ανήλθαν σε 85.800 τόνων (λαμβάνοντας υπόψη 12.000 τόνους εισαγωγές).
Όμως αναφέρει σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος της ASAJA - Jaén, Luis Carlos Valero, «σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, βλέπουμε ότι διατηρείται μια πολύ σημαντική εμπορική κίνηση στην αγορά, αν και κάπως χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα (Μάιο), όταν είχαν καταγραφεί 97.850 τόνους. Αν υπολογίσουμε αυτούς τους όγκους με τα τρέχοντα αποθέματα τότε αναμένουμε για τους επόμενους τρεις μήνες εμπορίας - Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο - να έχουμε είχαμε μια ζήτηση της τάξης των 180.000 και 200.000 τόνων. Αναμένουμε τη νέα παραγωγή ισπανικού ελαιολάδου αν και οι μέχρι σήμερα προβλέψεις δείχνουν ότι δεν θα είναι καλή. Αυτό φέρνει ένταση στην αγορά, όπου οι τιμές σ εκάθε περίπτωση θα αυξηθούν».
Όσον αφορά τα ισπανικά αποθέματα ελαιολάδου, τα στοιχεία της AICA αναφέρουν ότι αυτή τη στιγμή έχουμε 465.447 τόνους, εκ των οποίων οι 244.894 τόνοι βρίσκονται σε συσκευαστήρια, οι 204.323 τόνοι στα ελαιουργεία και 7.227 τόνοι τα αποθέματα του οργανισμού Patrimonio.
Όπως φαίνεται και τον επόμενο χρόνο θα έχουμε αυξημένη ζήτηση από ξένους για την αγορά ελληνικού ελαιόλαδου για να καταφέρουν να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους και να μην χάσουν αγορές.
Με την απονομή των βραβείων στις εταιρίες και τους παραγωγούς ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα (3 Ιουλίου), ο 8ος Διεθνής Διαγωνισμός Ποιότητας Εξαιρετικών Παρθένων Ελαιολάδων ΚΟΤΙΝΟΣ 2023.
Το Διαγωνισμό διοργανώνει η Λέσχη Φίλων Ελαιολάδου και Ελιάς ΦΙΛΑΙΟΣ, σύμφωνα με αυστηρές διαδικασίες, οι οποίες περιλαμβάνουν σε πρώτη φάση κατάταξη των ελαιολάδων από διαπιστευμένο ανεξάρτητο οργανοληπτικό εργαστήριο και σε δεύτερη φάση αξιολόγηση από έμπειρη Ομάδα γευσιγνωστών.
Στην εκδήλωση η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Φιλολογικού Συλλόγου ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ, στην ιστορική αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου, παραβρέθηκαν και χαιρέτησαν ο Γεν. Γραμματέας Εμπορίου Σωτήρης Αναγνωστόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Περιφέρειας Αττικής Γεώργιος Βλάχος, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και εντεταλμένος στον πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης, και η Εντεταλμένη Περιφερειακή σύμβουλος Αλιείας, Αγροτικής & Κτηνιατρικής Πολιτική της Περιφέρειας Αττικής Δήμητρα Αγγελάκη.
Ο Πρόεδρος της Λέσχης, Γρηγόρης Αντωνιάδης, επεσήμανε ότι ένα βραβείο κύρους, επιστημονικά τεκμηριωμένο, όπως το ΚΟΤΙΝΟΣ, αποτελεί σημαντική αναγνώριση και κυρίως κίνητρο και παράγοντα ανάπτυξης και προόδου για κάθε επιχείρηση και παραγωγό.
Το Μέλος του ΔΣ του Φιλολογικού Συλλόγου Παρνασσός, Γεράσιμος Φωκάς, αναφέρθηκε στους δεσμούς που συνδέουν την ΦΙΛΑΙΟΣ με τον ΠΑΡΝΑΣΣΟ, και ιδιαίτερα στην πολιτισμική διάσταση που και οι δύο υπηρετούν, εν προκειμένω μέσα από ένα προϊόν που διαχρονικά έχει συνδεθεί με τον πολιτισμό της Ελλάδας και της Μεσογείου.
Η εκδήλωση πλαισιώθηκε από μία εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα την δημιουργία ενός βιώσιμου ελαιοκομικού τομέα. Τα παραπροϊόντα του ελαιοτριβείου, επισημάνθηκε στη συζήτηση, κρύβουν ένα θησαυρό, ο οποίος για να αξιοποιηθεί απαιτείται η συνδρομή της Πολιτείας, καθώς η νομοθεσία είναι ξεπερασμένη και αποτελεί τροχοπέδη αυτή τη στιγμή για τη μετάβαση σε μια βιώσιμη ελαιοκομία, απαιτείται επίσης ενημέρωση των ελαιοπαραγωγών και ελαιοτριβέων, πρόσκληση επενδυτών, οι οποίοι θα στηρίξουν την τεχνική - τεχνολογική εξέλιξη, καθώς και αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων καινοτομίας (European Innovation Council).
Για να διαβάσετε τα βραβεία πατήστε εδώ
Συνεχίζεται το ντέρμπι με τις φετινές τιμές πώλησης ελαιολάδου με ένα νέο ρεκόρ που είχαμε στη Λακωνία.
Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «έγινε μια εμπορική πράξη πώλησης 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, 0,3 οξύτητας, στην τιμή των 7,70 ευρώ το κιλό, που είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα στην αγορά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε η ελληνική εταιρεία Χελιώτης, που έχει αγοράσει τις μεγαλύτερες ποσότητες φέτος στην Λακωνία. Το ενδιαφέρον από την εταιρεία ήταν για αγορά μεγαλύτερης ποσότητας αλλά οι παραγωγοί δεν δέχτηκαν. Πάντως μετά από αυτή την πώληση τα αποθέματα έχουν μειωθεί. Όσον αφορά την νέα παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη, αν και ακόμη είναι νωρίς να μιλήσουμε για ποσοστά. Η μείωση οφείλεται στις εναλλαγές θερμοκρασίες που είχαμε κατά την καρπόδεση τους μήνες Απρίλιο και Μάιο».
Στο μεταξύ επιστολή για ενημέρωση για τα προβλήματα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής και άμεση καταβολή των αποζημιώσεών που δικαιούνται, απέστειλε ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας Γιώργος Κατσούλας προς τον νέο Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη. Στην επιστολή του ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας εκθέτει τις επιπτώσεις που είχαν οι φετινές καιρικές συνθήκες στην παραγωγή και την καρποδεσία των ελιών και ζητά από το αρμόδιο Υπουργείο και τον ΕΛΓΑ να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν σε καταγραφή των ζημιών, ώστε οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν εφαρμοστεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Αναλυτικά η επιστολή του Δημάρχου Αμφιλοχίας έχει ως εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θέλω να σας συγχαρώ για την ανάληψη των καθηκόντων σας ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και να σας ευχηθώ καλή και ευδόκιμη θητεία, αλλά και να σας ενημερώσω για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει σε ελαιοπαραγωγούς του Δήμου.
Συγκεκριμένα, οι διαρκείς εναλλαγές θερμοκρασίας που παρατηρούνται τη φετινή χρονιά, είχαν σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην ανθοφορία όσο και στην καρπόδεση, δημιουργώντας σημαντικό πρόβλημα επιβίωσης στους ελαιοπαραγωγούς του Δήμου μας.
Το πρόβλημα απαντάται κυρίως στις ελιές τύπου Καλαμών και τις επιτραπέζιες, όπως όμως είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε, η κατάσταση αυτή δεν περιορίζεται μόνο σε συγκεκριμένους τύπους καρπών και αφορά ευρύτερα τους ελαιοπαραγωγούς πολλών περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, οι οποίοι καταγράφουν μεγάλη μείωση της παραγωγής τους.
Όπως αντιλαμβάνεστε, έχει προκληθεί κατακόρυφη πτώση του εισοδήματος των παραγωγών, σε μια περιοχή μάλιστα που η τοπική οικονομία βασίζεται κυρίως στον πρωτογενή τομέα, προκαλώντας έτσι ευρύτερες αρνητικές συνέπειες στο σύνολο του Δήμου μας και όχι μόνο.
Θέλω να σας παρακαλέσω θερμά να μεριμνήσετε ώστε οι αρμόδιες υπηρεσίες να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν στους απαραίτητους ελέγχους και στην καταγραφή των ζημιών ώστε οι πληγέντες αγρότες να ενταχθούν στα μέτρα προστασίας που έχουν ληφθεί σε άλλες περιοχές της χώρας.
Κύριε Υπουργέ, ευελπιστώ ότι θα λάβετε υπόψη σας το δίκαιο αίτημα των ντόπιων ελαιοπαραγωγών και θα προχωρήσετε στα αναγκαία μέτρα στήριξής τους».
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αιγιών Λακωνίας, στις 3/7/2023, προχώρησε σε δημοπρασία πώλησης ελαιολάδου 20 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου εσοδείας 2022-2023.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Χατζηχαραλάμπους, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αιγιών, «η πώληση του ελαιολάδου έγινε έναντι της τιμής των 7,50 ευρώ το κιλό στον αγροτικό συνεταιρισμό.
Ήταν η τελευταία δημοπρασία που έγινε για την περίοδο 2022-2023 και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε μέσω του ΑγροΤύπου όλους τους εμπόρους που συμμετείχαν στην δημοπρασίες που διοργάνωσε ο συνεταιρισμός μας».
Εξαγωγές στη Βραζιλία
Στο μεταξύ στις μεγάλες ευκαιρίες που υπάρχουν για τις εξαγωγές του ελληνικού ελαιόλαδου, που όμως δεν φαίνεται να μπορεί να τις εκμεταλλευτεί η χώρα μας, αναφέρεται σχετικό κείμενο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC). Το IOC κάνει αναφορά στις εισαγωγές ελαιολάδου που έκανε, την προηγούμενη περίοδο (2021/2022), η Βραζιλία, που έφτασαν συνολικά τους 100.573 τόνους. Η Πορτογαλία ήταν ο κυριότερος προμηθευτής της χώρας με 56.037 τόνους. Ακολουθεί η Ισπανία (18.185 τόνους), η Αργεντινή (11.129 τόνους), η Χιλή (6.590 τόνους), η Ιταλία (5.644 τόνους), η Τυνησία (1.883 τόνους). Στη συνέχεια έχουμε με τριψήφια νούμερα να ακολουθεί η Τουρκία (359 τόνους) και τέλος η Ελλάδα με μόλις 352 τόνους. Βλέπουμε πόσο πίσω βρισκόμαστε στις εξαγωγές σε μια χώρα που έχει περίπου το 9% των παγκόσμιων εισαγωγών ελαιολάδου, καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση, πίσω από τις ΗΠΑ με 35% και την Ευρωπαϊκή Ένωση με 16%.
Όσο υπάρχει ελαιόλαδο στις αποθήκες της χώρας μας τόσο θα αυξάνει η τιμή του.
Σε δημοπρασία πώλησης έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022-2023 και οξύτητας 0,37%, προχώρησε η Ομάδα Παραγωγών Βακιώτες ΙΚΕ από το Ηράκλειο της Κρήτης, την Τετάρτη, 15 Μαρτίου 2023.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Νικόλαος Λέριος, παραγωγός και υπεύθυνος εμπορίας ελαιολάδου της Ομάδας, «η τιμή που έκλεισε η συμφωνία ήταν στα 7,15 ευρώ το κιλό. Αφορούσε ποσότητα 38 τόνων. Υπάρχουν ακόμη λίγες ποσότητες ελαιολάδου στις αποθήκες μας».
Στο μεταξύ εμπορική συμφωνία, με τιμή 6,85 ευρώ το κιλό, με λακωνική εταιρεία έκλεισε πριν λίγες ημέρες ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Απιδέας στην Λακωνία αλλά για μικρές ποσότητες έξτρα παρθένου ελαιολάδου. Το ελαιόλαδο το αγόρασε η εταιρεία Χελιώτη, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού κ. κ. Κώστας Κομινός.
Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο εκπρόσωπος του συνεταιρισμού: «οι ποσότητες που πωλήθηκαν ήταν μικρές γιατί οι παραγωγοί αναμένουν αύξηση των τιμών το επόμενο διάστημα. Πάντως ζήτηση υπάρχει και αναμένουμε σύντομα νέες προσφορές. Υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον και αναμένουμε τιμές από 7,4 έως 7,5 ευρώ το κιλό. Στον συνεταιρισμό έχουμε ακόμη ένα απόθεμα περίπου 100 τόνους.
Όσον αφορά την νέα παραγωγή αναμένεται με μια πρώτη εικόνα να είναι μειωμένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η δακοκτονία στην περιοχή μας».
Ένα νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την Παρασκευή (30/6) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.
Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 1 βυτίου (27 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 7,5 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ξένη εταιρεία. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 400 τόνους περσινό απόθεμα στις αποθήκες του».
Θυμίζουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας της Κρήτης είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ότι αγοράζει από παραγωγούς ελαιόλαδο με οξύτητα 0,3, στην τιμή των 7 ευρώ το κιλό.
Στο μεταξύ εγκρίθηκε από ΕΕ πακέτο ενίσχυσης, ύψους 81.082.911 ευρώ, για τους Ισπανούς αγρότες, που επλήγησαν από την ξηρασία (αφορά κυρίως την ελαιοκαλλιέργεια). Σε σχετικές του δηλώσεις, ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας κ. Planas, τόνισε «την απόλυτη ικανοποίηση της Κυβέρνησης της χώρας για το γεγονός της άμεσης προοπτικής χορήγησης ευρωπαϊκών οικονομικών ενισχύσεων προς τους Ισπανούς αγρότες, οι οποίοι έχουν πληγεί ιδιαίτερα έντονα από την ξηρασία, με έμφαση σε ορισμένους κλάδους ιδιαίτερα σημαντικούς για την ισπανική γεωργία, όπως η ελαιοκαλλιέργεια».
Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι η Ελλάδα θα εισπράξει 15,7 εκατ. ευρώ και η Πορτογαλία 11,6 εκατ. ευρώ.
Στην υψηλότερη τιμή πώλησης ελαιολάδου σε πανελλαδικό επίπεδο, μέχρι σήμερα, προχώρησε ο Ελαιοκομικός Συνεταιρισμός Σταυρωμένου του Δήμου Σητείας.
Με σχετική ανακοίνωση, καλεί όσους παραγωγούς έχουν αλέσει στον Συνεταιρισμό και επιθυμούν να πωλήσουν να δηλώσουν το ενδιαφέρον τους.
Η τιμή που δίνει είναι στα 7 ευρώ το κιλό, με οξύτητα 0,3 και μείωση 0,03 ανά δέκατο οξύτητας.
Ο πρόεδρος του Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Σταυρωμένου κ. Γιάννης Μαζωνάκης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πήρε δείγμα ελαιολάδου και στη συνέχεια μας έδωσε τιμή στα 7 ευρώ το κιλό. Καλέσαμε τους παραγωγούς και ήδη έχουμε συγκεντρώσει δύο βυτία. Αύριο Τετάρτη (28/6) θα φύγει το ένα βυτίο από τον συνεταιρισμό.
Πάντως η πολύ καλή φετινή ελαιοκομική χρονιά σε ότι αφορά τις τιμές ήρθε μετά από σχεδόν 33 χρόνια. Ήταν το 1991 που η τιμή παραγωγού ήταν στα 1.270 δραχμές το κιλό. Φέτος είναι ακόμη ψηλότερα η τιμή.
Την επόμενη χρονιά αναμένεται να έχουμε μια μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην περιοχή. Από την μέχρι σήμερα εικόνα εκτιμώ ότι η μείωση φέτος θα φτάνει σε ποσοστό -60%. Το θετικό είναι ότι οι καιρικές συνθήκες και οι θερμοκρασίες αυτή την περίοδο είναι κατάλληλες για την αντιμετώπιση του δάκου».
Συνεχίζεται η άνοδος στις τιμές του έξτρα παρθένου ελαιολάδου όσο και τα αποθέματα στην χώρα μειώνονται, με την τιμή να φτάνει στο κατώφλι των 7 ευρώ, όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος.
Συγκεκριμένα ο διαχειριστής του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φοινικίου της Λακωνίας κ. Γιώργος Κρητικός, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι έγινε μια εμπορική πράξη πώλησης 1 βυτίου έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, 0,3 οξύτητας, στην τιμή των 6,75 ευρώ το κιλό, που είναι η υψηλότερη μέχρι σήμερα στην αγορά. Το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο το αγόρασε η ελληνική εταιρεία Χελιώτης, που έχει αγοράσει τις μεγαλύτερες ποσότητες φέτος στην Λακωνία. Υπήρχε ενδιαφέρον για αγορά παραπάνω ποσοτήτων αλλά οι παραγωγοί δεν βιάζονται να πουλήσουν.
Όσον αφορά τη νέα παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να είναι μειωμένη. Μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζει στην περιοχή η ποικιλία Αθηνολιά που δεν έχει καλή καπρόδεση. Αυτό εκτιμώ ότι οφείλεται στη μεγάλη διαφορά θερμοκρασίας που είχαμε κατά την εποχή της ανθοφορίας».
Στο μεταξύ μειωμένη προβλέπεται να είναι η φετινή τουρκική παραγωγή ελαιολάδου σε σχέση με το ρεκόρ που είχε την περσινή περίοδο. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) η παραγωγή ελαιολάδου αναμένεται να ανέλθει στους 280.000 τόνους το 2023/2024, από τους 380.000 τόνους που ήταν το 2022/2023. Πάντως παρά την μείωση της παραγωγής εξακολουθεί να είναι, σχεδόν 14%, πάνω από τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας (246.000 τόνους). Μακροπρόθεσμα αναμένεται να μπουν στην παραγωγική διαδικασία και οι νέες φυτεύσεις που έχουν γίνει στην γειτονική χώρα, με αποτέλεσμα να έχουμε ποσότητες που θα κυμαίνονται σε υψηλά τα επίπεδα, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες της χώρας για νέες τεχνολογίες που θα αυξήσουν τις αποδόσεις (στάγδην άρδευση, μηχανική συγκομιδή κ.α.) Σε υψηλά επίπεδα αναμένεται να κυμανθούν και οι τουρκικές εξαγωγές (περίπου 150.000 τόνους για την περίοδο 2023/2024).
Νέο ρεκόρ πώλησης ελαιολάδου είχαμε την Παρασκευή (16/6) από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη στην Λακωνία.
Ο κ. Παναγιώτης Βαρελάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Βλαχιώτη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «συμφωνήσαμε στην πώληση 2 βυτίων (54 τόνους) έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, στην τιμή παραγωγού των 6,60 ευρώ το κιλό. Αγοραστής ήταν ξένη εταιρεία. Ο συνεταιρισμός διαθέτει ακόμη περίπου 400 τόνους περσινό απόθεμα στις αποθήκες του».
Είχε προηγηθεί, πριν 5 ημέρες (Κυριακή - 11 Ιουνίου), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φαλάνθης, από την Μεσσηνία, ο οποίος διέθεσε με δημοπρασία 107 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, στην τιμή 6,35 ευρώ το κιλό. Το ελαιόλαδο το αγόρασε Μεσσηνιακή εταιρεία.
Επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου στην Κρήτη διέθεσε με δημοπρασία, στις 9/6/2023, ποσότητα 30 τόνους ελαιολάδου με διάφορες οξύτητες στην τιμή 6,16 ευρώ το κιλό.
Είμαστε Ιούνιο και η τιμή στο ελαιόλαδο έχει πλησιάσει τα 6,50 ευρώ, ενώ μέχρι τον Σεπτέμβριο αναμένεται να ανέβει σε υψηλότερα επίπεδα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς είναι η μείωση που θα έχουμε στην παραγωγή της νέας σοδειάς.
Την περαμένη Παρασκευή (9/6) ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Συκέας στην Λακωνία προχώρησε στην πώληση 29 τόνων έξτρα παρθένου ελαιολάδου.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Σωτήρης Μπατσάκης, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Συκεάς, «η πώληση αφορούσε 29 τόνους έξτρα παρθένου ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας κάτω από 0,3. Το προϊόν το αγόρασε η εταιρεία Agrovim στην τιμή των 6,40 ευρώ το κιλό. Στις αποθήκες του συνεταιρισμού απομένουν ακόμη 380 τόνοι ελαιολάδου.
Όσον αφορά την ερχόμενη παραγωγή αναμένεται να είναι πολύ μειωμένη στην περιοχή. Εκτιμώ ότι η μείωση θα φτάσει σε ποσοστό 50% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Η μείωση αφορά προβλήματα στην καρπόδεση».
Σε μια πώληση με υψηλή τιμή 1 βυτίου ελαιολάδου προχώρησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αχλαδίων στην Σητεία.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Χριστοδουλάκης, πρόεδρος στον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αχλαδίων, «πωλήσαμε σε έμπορο 1 βυτίο ελαιολάδου, εσοδείας 2022/2023, οξύτητας κάτω από 0,3, στην τιμή των 6,30 ευρώ το κιλό, που θεωρώ ότι είναι μια υψηλή τιμή για την Κρήτη. Έχουμε ακόμη περίπου 30 τόνους ελαιολάδου στις αποθήκες του συνεταιρισμού.
Όσον αφορά τη νέα σοδεία αναμένεται να είναι μειωμένη κατά περίπου 40-50% σε σχέση με την προηγούμενη (που ήταν υψηλή παραγωγή). Υπάρχουν προβλήματα σχινοκαρπίας αλλά και μεγάλος πληθυσμός δάκου. Τον επόμενο χρόνο αν και θα έχουμε υψηλή τιμή στο λάδι, που εκτιμώ θα φτάσει στα 7 ευρώ, θα έχουμε μειωμένη παραγωγή».