Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Εν αναμονή της ενεργοποίησης του συστήματος διαχείρισης κενών συσκευασιών.

Το βράδυ της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου, πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετά πανδημίας Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (Ε.ΣΥ.Φ.), όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια, στο Galo Nero του Radisson Blu Park, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΕΣΥΦ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των εταιρειών μελών του Συνδέσμου, εκπρόσωποι από όλους τους κλάδους των αγροτικών εισροών (Σ.Π.Ε.Λ., Σ.Ε.Π.Υ., Σ.Ε.Α.Μ.), αλλά και εκπρόσωποι του ΥπΑΑΤ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Νωρίτερα πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου, με κύριο θέμα τη διεύρυνση του ΕΣΥΦ στα φυτοπροστατευτικά προϊόντα βιολογικής και φυσικής προέλευσης, λαμβάνοντας υπόψη τους στόχους που έχει θέσει η ΕΕ με την Πράσινη Συμφωνία και τη Στρατηγική «Από το Αγρόκτημα στο Πιάτο», αλλά και το πρόσφατο Σχέδιο Κανονισμού για την Ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Βάσος Ευθυμιάδης, καλωσορίζοντας τους προσκεκλημένους αναφέρθηκε στην θέληση του ΕΣΥΦ να διευρυνθεί προς τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στο χώρο των βιολογικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αλλά και στην προσπάθεια πίεσης των διαδικασιών έγκρισης νέων βιολογικών σκευασμάτων τόσο σε εθνικό επίπεδο, όσο και σε ευρωπαϊκό με την εφαρμογή σχετικού νομοθετικού πλαισίου.

εκδήλωση ΕΣΥΦ - φωτογραφία
Φωτογραφία: Ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ, Βάσος Ευθυμιάδης, καλωσορίζει τους προσκεκλημένους στην εκδήλωση.

«Βαδίζουμε προς μια γεωργία πολύ πιο στοχευμένη, η οποία οφείλει να παράγει χρησιμοποιώντας λιγότερες εισροές και περισσότερη τεχνολογία. Ευρύτερα σαν κλάδος των εισροών, όχι μόνο των φυτοπροστατευτικών, είμαστε υποχρεωμένοι να στραφούμε κι εμείς σε αυτή την κατεύθυνση», ανέφερε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΕΣΥΦ αναφέρθηκε στο ζήτημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Όπως ανέφερε, αναμένεται άμεσα η έγκριση συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης συσκευασιών της εταιρείας ΚΥΚΛΟΣ Α.Ε. (Εταιρεία Ανακύκλωσης Συσκευασιών Φυτοπροστασίας).

«Πρόκειται για μια υποχρέωση, στην εκπλήρωση της οποίας έχουμε ήδη καθυστέρηση, όχι όμως με δική μας υπαιτιότητα, καθώς ως κλάδος είμαστε έτοιμοι εδώ και τουλάχιστον δύο χρόνια», επισήμανε. Εκτίμησε ότι «μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουν αρθεί και τα τελευταία νομοθετικά κωλύματα ώστε εντός του 2023 η ΚΥΚΛΟΣ να ξεκινήσει την λειτουργία της».

Ακολούθησε βίντεο με τις δραστηριότητες του ΕΣΥΦ:

Σχετικά άρθρα
04/12/2023 12:34 μμ

Την εξαγορά του 80% της εταιρείας ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ, μίας ελληνικής εταιρείας με μακρά και επιτυχημένη παρουσία στον κλάδο της αγροδιατροφής, ανακοίνωσε η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, θυγατρική της Vivartia.

Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1972 από τον Βλάση Χαλβατζή, ενώ το 1989 ανέλαβαν και συνέχισαν την ανοδική πορεία της επιχείρησης τα παιδιά του, Βασίλης και Λεωνίδας. Τα βασικά προϊόντα που παράγει και διαθέτει στην αγορά η ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ είναι λαχανικά στον ατμό, έτοιμες σαλάτες λαχανικών & οσπρίων και φρουτοσαλάτες χωρίς ζάχαρη, με το σήμα «Αγρόκηπος Χαλβατζή». Επιπλέον, διαθέτει μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού και λαχανικά σε άλμη, με τα σήματα «Οικογένεια Χαλβατζή» και «Μακεδονική». 

Με αφορμή την υπογραφή της συμφωνίας, ο Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ, κ. Νικήτας Ποθουλάκης δήλωσε: «Με μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε σήμερα την ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ στην οικογένεια της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ. Πρόκειται για μία επιχείρηση με άριστο ανθρώπινο δυναμικό, μακρόχρονη πορεία και ουσιαστική παρουσία στον χώρο της αγροδιατροφής. Κοινό μας τόπο αποτελούν τόσο η έμπνευση που αντλούμε από τη φύση για την προσφορά προϊόντων αδιαπραγμάτευτης ποιότητας και μέγιστης ασφάλειας, όσο και η ανάγκη μας να δημιουργήσουμε για τους καταναλωτές ένα οικοσύστημα απολαυστικής διατροφής, που θα οδηγεί στην ευζωία τους ίδιους και τις γενιές που θα ακολουθήσουν. Οι δύο αυτοί πυλώνες διασφαλίζουν την επιτυχία του συγκεκριμένου εγχειρήματος. Συνεχίζουμε το επενδυτικό μας πρόγραμμα, υπογραμμίζοντας την πίστη της ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ στις δυνατότητες και τις προοπτικές του ελληνικού πρωτογενούς τομέα και της εθνικής οικονομίας».

Ο κ. Λεωνίδας Χαλβατζής, ο οποίος  παραμένει Διευθύνων Σύμβουλος της ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ, επεσήμανε: «Σήμερα το όραμά μας μεγεθύνεται, το αποτύπωμά μας γίνεται εντονότερο και αποκτά υψηλότερη ταχύτητα,  με ευρύτερα οφέλη για την τοπική κοινωνία και την ελληνική οικονομία. Οι εργαζόμενοί μας, η ομάδα των αγροτών μας, οι συνεργάτες μας, σε περιβάλλον μεγαλύτερης προοπτικής και ασφάλειας, θα έχουν πλέον νέες ευκαιρίες ανάπτυξης και  προσωπικής προόδου σε μία ισχυρότερη εταιρεία».

Η ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ το 2022 είχε κύκλο εργασιών 12,33 εκατ. ευρώ, έναντι 9,92 εκατ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη προ φόρων της αυξήθηκαν κατά 24,32% σε ετήσια βάση,  ξεπερνώντας τα 1,24 εκατ. ευρώ για το σύνολο του προηγούμενου έτους, έναντι 998 χιλ. ευρώ το 2021. Τα κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθηκαν στα 988 χιλ. ευρώ αυξημένα κατά 24,88% σε σχέση με  το 2021. Το εργοστάσιο της ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΑΒΕΕ έχει έκταση 40.000 τ.μ. και εδρεύει στην περιοχή Ριζό της Σκύδρας, στην Κεντρική Μακεδονία.

Τελευταία νέα
06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής  ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος,  η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.

29/11/2023 03:26 μμ

Για 6η χρονιά διοργανώθηκαν οι «Μεσογειακοί Δρόμοι Βαμβακιού» τη Δευτέρα, 20 Νοεμβρίου, στη Θεσσαλονίκη, με οικοδεσπότη την Πανελλήνια Ένωση Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) και συνδιοργανωτές το Izmir Commodity Exchange και το Centro Algodonero Nacional, με την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος καλωσορίζοντας τους παρισταμένους παρουσίασε την όλη προσπάθεια που πραγματοποιείται στον κλάδο της εκκόκκισης και του βαμβακιού γενικότερα στην Ελλάδα, τονίζοντας μεταξύ άλλων, την 10ετή θέσπιση εθνικής στρατηγικής για το βαμβάκι, τη δημιουργία εθνικού φακέλου ποιότητας για τη χώρα, την εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών και στελεχών εκκοκκιστικών επιχειρήσεων στις σύγχρονες καλλιεργητικές τεχνικές και σε θέματα ποιότητας του προϊόντος, την αύξηση της ποσότητας της πιστοποιημένης παραγωγής βαμβακιού σύμφωνα με τα πρότυπα του Εθνικού συστήματος ποιότητας και ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών AGRO 2, την εναρμόνιση του AGRO2 με το BCI, την εισαγωγή το συλλογικού ευρωπαϊκού σήματος EUCOTTON κ.α.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος του Izmir Commodity Exhcange κ. Baris Kocagoz αναφέρθηκε στη συνεργασία των φορέων για την ενίσχυση των δεσμών μεταξύ των χωρών στον τομέα του βαμβακιού που είναι άρρηκτα δεμένες και θα συνεχίσουν να υφίστανται, μέσα σε οιοδήποτε συνθήκες που καλούνται να αντιμετωπίσουν, όπως η κλιματική αλλαγή που επηρεάζει έντονα πλέον την ποιότητα της παραγωγής βαμβακιού, και οι επιπτώσεις της είναι ήδη εμφανείς.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, ανέφερε: «Το ελληνικό βαμβάκι, ο «λευκός χρυσός» όπως συνηθίζουμε να το αποκαλούμε, αποτελεί ένα εθνικό εμβληματικό προϊόν και μέσα από τη συνεργασία όλων μας πρέπει να εργαστούμε ώστε να γίνουμε ακόμα πιο ανταγωνιστικοί, να προσελκύσουμε νέους καλλιεργητές, να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο την καλλιέργεια και να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα».

κ.κ. Αντώνης Σιάρκος και Διονύσης Σταμενίτης
Φωτογραφία: Ο Πρόεδρος της ΠΕΕΕΒ κ. Αντώνης Σιάρκος και ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Στην 1η ενότητα ο επικεφαλής του τομέα βάμβακος του εμπορικού οίκου VITERRA κ. Colin Iles ανέλυσε την παγκόσμια αγορά βάμβακος καθώς και τις δεσμεύσεις των εμπόρων απέναντι στο προϊόν.  Χαρακτηριστικά είπε πως αρκετές ποσότητες βαμβακιού δεν καταναλώθηκαν λόγω ακυρώσεων παραγγελιών εξαιτίας της οικονομικής αστάθειας που επικρατεί σε παγκόσμιο  επίπεδο καθώς και στο υψηλό ενεργειακό κόστος ιδιαίτερα ύστερα από το πόλεμο στην Ουκρανία.  Αυτό είχε ως αποτέλεσμα και τη συρρίκνωση της ζήτησης των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Οι εκπρόσωποι από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Ισπανία και την Αίγυπτο αναφέρθηκαν στις εξελίξεις μέσα στο 2023 για το βαμβάκι στη λεκάνη της Μεσογείου.  Όσον αφορά την Ελλάδα η κα Έφη Βουδούρη, από την εταιρία ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ, ανέφερε ότι λόγω των πρόσφατων πλημμύρων από τις κακοκαιρίες στην περιοχή της Θεσσαλίας η εγχώρια παραγωγή βαμβακιού έχει μειωθεί κατά 1/3 περίπου ενώ η μέχρι τώρα πορεία των τιμών δεν είναι ικανοποιητική ώστε να προκαλέσει αισιοδοξία τόσο στους παραγωγούς όσο και στους εκκοκκιστές.  Σίγουρα το ελληνικό βαμβάκι επηρεάστηκε τόσο από τον πόλεμο στην Ουκρανία όσο και από την κλιματική αλλαγή, τα αποτελέσματα των οποίων είχαν αρνητικό αντίκτυπο και στις προπωλήσεις, που κυμάνθηκαν σε χαμηλό επίπεδο.

Επιπρόσθετα, ο κλωστοϋφαντουργός κ. Δημήτρης Πολύχρονος προβληματίστηκε για την πορεία της κατανάλωσης, η οποία όσον αφορά τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα είναι τόσο μειωμένη που δημιουργεί πρόβλημα σε στοκ όχι μόνο του βαμβακιού αλλά και των επώνυμων ρούχων.

Οι Τούρκοι εκπρόσωποι σημείωσαν τις καταστροφικές συνέπειες που είχε για την τουρκική κλωστοϋφαντουργία ο σεισμός τον περασμένο Φεβρουάριο και ενδεχομένως η ετήσια παραγωγή να μειωθεί στους 650.000 τόνους λόγω των καιρικών συνθηκών.  Η Τουρκία «παλεύει» με τον πληθωρισμό στη χώρας της και το ισχυρό δολάριο ενώ είναι δύσκολο να ανταγωνιστεί χώρες όπως η Ινδία και το Μπαγκλαντές. Ο κ. Alper Deniz, της εταιρίας BOSSA, τόνισε πως είναι δύσκολο να προβλεφθούν οι ανάγκες για την επόμενη χρονιά ενώ για φέτος είπε πως η κατανάλωση θα ανέλθει στους 1,3 με 1,5 εκατ. τόνους.

Στον αντίποδα, ο κ. Mohamed Negm, ερευνητής του Ινστιτούτου Έρευνας για το βαμβάκι, σημείωσε πως η Αίγυπτος ετοιμάζεται για επενδύσεις σε κλωστήρια καθώς και την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει σημαντικές ποσότητες της εγχώριας αγοράς καθώς τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος τομέας ζητούν βαμβάκι ενώ παράλληλα θα χρειαστεί εισαγωγή 50.000 τόνων.

Τέλος, το μέλος του Δ.Σ. του Centro Algodonero Nacional κα Paula Romero σημείωσε πως η παρατεταμένη ξηρασία έχει οδηγήσει σε μείωση των αποδόσεων και της παραγωγής βαμβακιού την τρέχουσα περίοδο, πράγμα που σημαίνει ότι, παρά το γεγονός ότι τα εκτάρια που φυτεύτηκαν ήταν πρακτικά ίδια με την περασμένη σεζόν, ορισμένα αγροτεμάχια δεν συγκομίστηκαν καθώς δεν καλύφθηκαν τα έξοδα συγκομιδής, επομένως η παραγωγή έπεσε δραστικά.

Στη 2η ενότητα η Διευθύντρια Πιστοποίησης και Τυποποίησης του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ κα Μαίρη Σπέντζου αναφέρθηκε στα οφέλη από τη χρήση του προτύπου AGRO το οποίο είναι μια μέθοδος εξάσκησης της γεωργίας με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον που διασφαλίζει την ορθολογική χρήση των διαφόρων καλλιεργητικών εισροών, την περιορισμένη χρήση χημικών σκευασμάτων και τη συνετή χρήση καλλιεργητικών παρεμβάσεων.

Η κα Paula Lum Young Bautil, Διευθύντρια Εφοδιαστικής Αλυσίδας του Better Cotton Initiative παρουσίασε το πρότυπο BCI δηλώνοντας:  «…Για να επιτευχθεί θετικός αντίκτυπος για τους αγρότες, η ζήτηση σε κλίμακα είναι απολύτως σημαντική. Η αλλαγή πρέπει να είναι βαθιά, γρήγορη και εκτεταμένη αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε διαφαινόμενα ζητήματα βιωσιμότητας, όπως η άνοδος της θερμοκρασίας και η κλιματική αλλαγή, μια κρίση νερού, η απώλεια βιοποικιλότητας και η υποβάθμιση των εδαφών, αλλά και ζητήματα βιοπορισμού των αγροτών και ενδυνάμωσης των γυναικών».

Η κα Φραγκίσκη Συμπούρα, από την COSMOCERT, αναφέρθηκε στην Αναγεννητική Γεωργία η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα βασικό εργαλείο για την υποστήριξη μακροπρόθεσμων στόχων γύρω από τη βιωσιμότητα και τη μείωση των εκπομπών άνθρακα έως το 2030.

Τέλος, από την πλευρά της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, ο Σύμβουλός της κ. Δημήτρης Μελάς, σημείωσε πως η ενσωμάτωση με ισορροπημένο τρόπο των στόχων για οικονομική, περιβαλλοντική και κοινωνική ανάπτυξη σίγουρα αποτελεί σοβαρή επιδίωξη για την Ελλάδα, στα πλαίσια της νέας ΚΑΠ, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα κοινό μέλλον πολιτικής της Ευρώπης για τον αγροτικό τομέα.

Τις ενότητες συντόνισαν οι agents βαμβακιού κ. Γιάννης Ψαρόπουλος (NICOT) και ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου (ΒΑΜΒΑΚΙ ΕΠΕ).

Στα πλαίσια της εκδήλωσης τιμήθηκε ο συνεργάτης – σύμβουλος της ΠΕΕΕΒ κ. Παναγιώτης Κεμπέσης ως αναγνώριση της πολύτιμης προσφοράς του και υπηρεσιών του προς την Ένωση Εκκοκκιστών, τον κλάδο εκκόκκισης και εν γένει της ανάπτυξης της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας.

Όλοι οι συμμετέχοντες έκλεισαν ραντεβού για την επόμενη εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί το 2024, στη Σμύρνη της Τουρκίας.

29/11/2023 02:10 μμ

Η Bayer Ελλάς πιστή στη δέσμευσή της για την προστασία του περιβάλλοντος συνεχίζει τις δράσεις της για ενα καλύτερο μέλλον για τον πλανήτη και την κοινωνία. Στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης και επιτυχημένης συνεργασίας της με την οργάνωση We4all, τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκε η φύτευση 1.500 καρποφόρων δέντρων και μελισσοκομικών φυτών σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, με τη συμμετοχή εργαζομένων της Bayer και παρουσία της  We4all και των τοπικών αρχών.

Η We4all είναι ένας παγκόσμιος μη κερδοσκοπικός, περιβαλλοντικός και ανθρωπιστικός οργανισμός, που επικεντρώνεται στο περιβάλλον και τη βιωσιμότητα. Μέρος των δράσεών της  είναι η δενδροφύτευση, η περιβαλλοντική εκπαίδευση και οι περιβαλλοντικές δράσεις με ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στην πρόσφατη συνεργασία της Bayer Ελλάς με την We4all, φυτεύθηκαν 1.500 καρποφόρα δέντρα σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν στις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, αλλά και τις πρόσφατες πλημύρες. Στόχος της δράσης ήταν να να αποκατασταθεί πρωτίστως το τοπικό οικοσύστημα, αλλά και η αγροτική παραγωγή, η οποία είναι βασικός πυλώνας της τοπικής οικονομίας. Η δράση αυτή θα έχει θετικό αντίκτυπο στην περιβαλλοντική προστασία της πληγείσας περιοχής και θα συνεισφέρει στη δημιουργία ενός καθαρού και υγιούς περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα, θα συντελέσει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, διασφαλίζοντας τη βιωσιμότητα της και για τις επόμενες γενιές.

“Για δεύτερη χρονιά με τη στήριξη της Bayer Ελλάς έχουμε φέρει στην Κοινότητα των Ροβιών της Βόρειας Εύβοιας πάνω από 1500 δασικά δενδρύλλια, τα οποία είναι συμβατά με το τοπικό οικοσύστημα, καθώς είναι βραδύκαυστα και ανθεκτικά. Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021, πάνω από 1,2 εκατομμύρια στρέμματα γης κάηκαν στη Βόρεια Εύβοια, ενώ και ο  τυφώνας Daniel έπληξε την Κοινότητα των Ροβιών, όπου με τις  καταστροφικές πλημμύρες ξεριζώθηκαν πολλά από τα δέντρα που είχαν φυτευτεί. Τα γεγονότα αυτά έχουν τεράστιες επιπτώσεις τόσο στο περιβάλλον, όσο και στις τοπικές κοινότητες της Εύβοιας, καθώς επαγγέλματα όπως οι ελαιοπαραγωγοί, οι ρετσινάδες και οι μελισσοκόμοι κινδυνεύουν να εξαφανιστούν. Ως We4all και με την υποστήριξη της Bayer Ελλάς, βοηθάμε αυτές τις κοινότητες, τους ανθρώπους και το περιβάλλον να ανακάμψουν και ανταποκριθήκαμε άμεσα στα αιτήματα της Κοινότητας για παροχή βοήθειας”, δήλωσε η κ. Τζώρτζια Ψαρουδάκη, Διευθύντρια ΕΚΕ της We4all.

Ο κ. Θοδωρής Κέρης, Πρόεδρος της Κοινότητας Ροβιών, τόνισε στην ομιλία του: “Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, δεν υπάρχει πράσινο πουθενά, με αποτέλεσμα τα τέσσερα ποτάμια που περνάνε μέσα από το χωριό να ξηλώνουν και να πλημμυρίζουν τα πάντα. Ευχαριστούμε τη We4all και την Bayer Ελλάς για την έμπρακτη υποστήριξή τους και ελπίζουμε να συνεχιστούν αυτές οι ευγενείς προσπάθειες ώστε να έχουμε την ευτυχία να ξαναπρασινίσουμε την Κοινότητά μας.»
 
 “Τα τελευταία χρόνια βιώνουμε πρωτοφανείς καταστάσεις. Ξεκινώντας από τη φωτιά του Αυγούστου, εκατομμύρια στρέμματα και δάση χάθηκαν. Ήμασταν ένα μέρος αγροτικό και τουριστικό. Έχουμε όμως χάσει τη χαρά μας και τη σιγουριά μας. Ευχαριστούμε την Bayer Ελλάς για τη συμβολή της και τη We4all που μεσολάβησε για αυτή τη δωρεά. Οι κινήσεις αυτές μας  γεμίζουν χαρά και μας δίνουν ελπίδα για να συνεχίσουμε. Θέλουμε έναν τόπο που να κατοικείται από ανθρώπους χαρούμενους που να εργάζονται για αυτόν” ανέφερε η κ. Κατερίνα Μαμούχα, Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της Κοινότητας Ροβιών.

Από το 1955, η Bayer Ελλάς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής κοινωνίας. Έτσι, μέσα από τα προϊόντα, τις υπηρεσίες και τις δράσεις της, στοχεύει στο να συμβάλλει στην ευημερία τόσο των ανθρώπων, όσο και του πλανήτη.

Όπως δήλωσε η Σόνια Μουσαβερέ, Διευθύντρια Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων και Υπεύθυνη Προγραμμάτων Εταιρικής Κοινωνικής Συμμετοχής «Σε αυτό το πλαίσιο, υποστηρίζουμε για 3η χρονιά την Β. Εύβοια, σε συνεργασία με την We4all, αλλά και άλλες οργανώσεις, με στόχο την ανακούφιση της κοινωνίας, την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και τη διασφάλιση του περιβάλλοντος, ώστε ο τόπος να είναι πλέον κατάλληλος για τους κατοίκους του σήμερα αλλά και τις επόμενες γενιές. Δεσμευόμαστε να παραμείνουμε στο πλάι σας, όσο υπάρχει τέτοια ανάγκη!»

24/11/2023 03:57 μμ

Η Κωνσταντίνα Σπυροπούλου ορίστηκε νέα πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Αυτό αποφασίστηκε στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη (23/11). Ως εκπρόσωπος του ΣΕΟ (Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου) αναλαμβάνει για την επόμενη διετία την προεδρία της οργάνωσης.

Η κ. Σπυροπούλου είναι η πρώτη γυναίκα που τίθεται επικεφαλής της Διεπαγγελματικής Αμπέλου και Οίνου στα 22 χρόνια της λειτουργίας της, «πρωτιά» που αφορά και όλες τις Διεπαγγελματικές.

Παραδίδοντας την σκυτάλη της προεδρίας, ο απερχόμενος πρόεδρος, Κώστας Ευσταθίου, ευχήθηκε στην κ. Σπυροπούλου μια γόνιμη και δημιουργική θητεία, σημειώνοντας τον αναντικατάστατο ρόλο που έχει η ΕΔΟΑΟ για την ελληνική αμπελουργία και το κρασί. 

Πριν από τη Γενική Συνέλευση πραγματοποιήθηκε εκδήλωση- συζήτηση, με αντικείμενο κρίσιμης σημασίας θέματα του κλάδου και εισηγητές κορυφαία στελέχη του ΣΕΟ, της ΚΕΟΣΟΕ και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Την Γενική Συνέλευση  τίμησαν με την παρουσία τους ο Υφυπουργός ΑΑΤ κ. Διονύσιος Σταμενίτης, ο Γενικός Γραμματέας ΑΑΤ κ. Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, η Σύμβουλος της Ελληνικής Προεδρίας κα Χριστιάννα Καλογήρου και ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ κ. Χρίστος Τσιτσιρίγκος.

24/11/2023 03:32 μμ

Ημερίδα για το παρόν και το μέλλον στην ανακύκλωση συσκευασιών φυτοπροστασίας, πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, την Παρασκευή (24/11/2023) από την εταιρεία CYCLOS και τον ΕΣΥΦ.

«Η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών δεν είναι περήφανη για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας», τόνισε ο κ. Β. Ευθυμιάδης, πρόεδρος της CYCLOS και Αντιπρόεδρος του ΕΣΥΦ. «Περιμένουμε από την πολιτεία τη δημιουργία ενός νομοθετικού πλαισίου για την ανακύκλωση των συσκευασιών φυτοπροστασίας. Όσο αυτό καθυστερεί τόσο θα αυξάνονται τα προβλήματα», πρόσθεσε.

Στην ημερίδα παρευρέθησαν και απεύθυναν χαιρετισμό ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων κ. Ε. Γραφάκος, οι οποίοι υποσχέθηκαν ότι η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για το θεσμικό πλαίσιο της της συγκέντρωσης κενών συσκευασιών θα είναι έτοιμη τον Μάρτιο του 2024.

Πάντως ο κ. Στρατάκος παραδέχτηκε ότι η κατάσταση σήμερα στην ελληνική ύπαιθρο είναι ανεξέλεγκτη. Τόνισε ακόμη ότι σε μια ημερίδα, που έγινε στο Κιλελέρ, το 2020, στην οποία συμμετείχε και ο συμπατριώτης του από την Μάνη κ. Γραφάκος, έδωσαν την υπόσχεση να ολοκληρώσουν την ΚΥΑ μέσα σε δύο μήνες. Όμως στην συνέχεια παραιτήθηκε από την θέση του και δεν προχώρησε η απόφαση. Τώρα που επανήλθε στο ΥπΑΑΤ θα προχωρήσουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο κ. Γραφάκος παραδέχτηκε ότι βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο για υπογραφεί της ΚΥΑ και στην συνέχεια θα υπάρξει έγκριση του υπηρεσιακού σχεδίου και η εφαρμογή του προγράμματος. Εκτίμησε πάντως ότι από τα τέλη του 2024 με αρχές του 2025 θα τρέξει η διαδικασία συλλογής και ανακύκλωσης κενών συσκευασιών φυτοπροστατευτικών και στην χώρα μας (που έχει ήδη μια κόκκινη κάρτα από την ΕΕ).

«Η βιομηχανία είναι έτοιμη να δώσει λύση στο πρόβλημα της διαχείρισης των κενών συσκευασιών και δεν ζητά κάποια χρηματοδότηση», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Ευθυμιάδης. Όλοι ευχήθηκαν τον επόμενο χρόνο αυτή την εποχή να τρέχει η σχετική διαδικασία.

23/11/2023 10:58 πμ

Δεν πέρασε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η νομοθεσία για τον περιορισμό της χρήσης φυτοπροστατευτικών στην ΕΕ.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν ουσιαστικά την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Μετά από μια συζήτηση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια την Τρίτη (21 Νοεμβρίου 2023), 299 ευρωβουλευτές ψήφισαν την Τετάρτη (22 Νοεμβρίου 2023) υπέρ της απόρριψης της πρότασης της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε από τους ευρωβουλευτές, με 207 να υποστηρίζουν την πρόταση και 121 να απέχουν.

Με αυτήν την ψηφοφορία, το Κοινοβούλιο ουσιαστικά απέρριψε την πρόταση της Επιτροπής και έκλεισε την πρώτη του ανάγνωση.

Το Συμβούλιο τώρα θα πρέπει να αποφασίσει για τη θέση του σχετικά με την πρόταση για να καθορίσει εάν θα απορριφθεί οριστικά ή θα επιστρέψει στο Κοινοβούλιο για δεύτερη ανάγνωση.

Θυμίζουμε ότι ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, η Επιτροπή πρότεινε, στις 22 Ιουνίου 2022, κανονισμό για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων ως μέρος μιας δέσμης μέτρων που αποσκοπούν στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος του συστήματος τροφίμων της ΕΕ. Ουσιαστικά ζητούσε την υποχρεωτική μείωση της χρήσης τους κατά 50%.

Ιταλία
Η απόφαση αυτή έφερε θετικές αντιδράσεις από τις ιταλικές οργανώσεις αγροτών και τις εταιρείες αγροδιατροφής.

Οι οργανώσεις Coldiretti (ιταλική οργάνωση αγροτών) και Filiera Italia (σύλλογος εταιρειών αγροδιατροφής) σε δηλώσεις τους επισημαίνουν ότι η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να συμφωνήσει σχετικά με την πρόταση για τη βιώσιμη χρήση φυτοφαρμάκων (SUR) σώζει την παραγωγή στη βάση της μεσογειακής διατροφής. Καλλιέργειες, όπως το αμπέλι και η ντομάτα, είχαν μεγάλο κίνδυνο από την μη ρεαλιστική - όπως χαρακτηρίζουν - πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποχρεωτική μείωση της χρήσης φυτοπροστατευτικών κατά 50%.

Αν περνούσε αυτή η διάταξη - υπογραμμίζουν οι Coldiretti και Filiera Italia - θα είχε καταστροφικές επιπτώσεις στη γεωργική παραγωγή σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και σε εθνικό επίπεδο, ανοίγοντας ουσιαστικά τις πόρτες στις εισαγωγές από χώρες εκτός ΕΕ, οι οποίες δεν έχουν τα ίδια πρότυπα όσον αφορά το περιβάλλον και την υγεία και την τήρηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων. 

Και προσθέτουν: «Απαιτείται μια ρεαλιστική προσέγγιση για να υποστηριχθεί η βιωσιμότητα του αγροτικού κλάδου, η οποία έχει ήδη οδηγήσει την Ιταλία να χαρακτηριστεί ως η πιο πράσινη χώρα στην Ευρώπη, με τον μεγαλύτερο αριθμό γεωργικών εταιρειών που καλλιεργούν βιολογικά, περίπου στο 1/5 της συνολικής έκτασης καλλιέργειας της χώρας.

Η Ιταλία, η οποία ανταγωνίζεται τη Γαλλία για τον ρόλο του κορυφαίου παραγωγού κρασιού στον κόσμο και του κορυφαίου παραγωγού τομάτας στην Ευρώπη, θα ήταν η χώρα που θα είχε πληγεί περισσότερο από αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική.

Η έλλειψη συμφωνίας και κυρίως η έλλειψη σύγκλισης επιτρέπει τώρα, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα, να ξεκινήσει ένας εις βάθος προβληματισμός βασισμένος σε πραγματικές επιστημονικές γνώσεις, μελέτες επιπτώσεων και εναλλακτικές λύσεις για την προστασία των εθνικών και ευρωπαϊκών αγροδιατροφικών προϊόντων.

Τώρα θα πρέπει να διακοπούν οι εργασίες και μετά τις ευρωεκλογές οι νέοι ευρωβουλευτές, που θα εκλεγούν, να αναλάβουν τη συνέχιση των εργασιών και να ζητήσουν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να βελτιώσει την πρόταση κανονισμού σχετικά με το μέλλον της ιταλικής και ευρωπαϊκής γεωργίας».

22/11/2023 02:45 μμ

Περισσότεροι από 900 εντομολόγοι από 60 χώρες ανά τον κόσμο, συγκεντρώθηκαν, στο Ηράκλειο Κρήτης, για να συμμετάσχουν στις εργασίες του 12ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου Εντομολογίας - XII European Congress of Entomology (ECE2023). Το Συνέδριο διεξήχθη από τις 16 ως τις 20 Οκτωβρίου 2023, στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο της πόλης.

Αποτέλεσε για όλους τους συμμετέχοντες μία μοναδική ευκαιρία για ανταλλαγή πληροφοριών και ερευνητικών αποτελεσμάτων σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων παρουσία διακεκριμένων επιστημόνων από όλο τον κόσμο. Συζητήθηκαν οι προκλήσεις και οι προοπτικές της νέας εποχής στον χώρο της εντομολογίας και προσφέρθηκαν ευκαιρίες για γόνιμο διάλογο και ανταλλαγή γνώσεων, τεχνογνωσίας και ερευνητικών ευρημάτων ενώ παράλληλα αποτέλεσε τόπος συνάντησης για δικτύωση και δημιουργία δυνητικών συνεργειών. Το 12ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Εντομολογίας συγκέντρωσε το ενδιαφέρον ακαδημαϊκών, ερευνητών και φοιτητών που σχετίζονται με την επιστήμη της Εντομολογίας, καθώς και υπευθύνων χάραξης πολιτικής, γεωπόνων πεδίου και εμπειρογνωμόνων φυτοπροστασίας.

Τη διοργάνωση του συνεδρίου ανέλαβε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με την υποστήριξη της Οργανωτικής Επιτροπής, υπό την εποπτεία του ECE Praesidium.
Το επιστημονικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με τη συμβολή της Επιστημονικής Επιτροπής, αποτελούμενη από 61 επιστήμονες Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων και Ερευνητικών Κέντρων από 12 χώρες.

Κατά τη διάρκεια του πενθήμερου συνεδρίου, το οποίο έτρεχε σε έξι παράλληλες αίθουσες, πραγματοποιήθηκαν:

  • 6 ειδικές διαλέξεις από διακεκριμένους επιστήμονες
  • 455 προφορικές παρουσιάσεις
  • 372 αναρτημένες ανακοινώσεις
  • 2 workshops
  • 1 συμπόσιo βιολογικής καταπολέμησης
  • 1 σεμινάριο ταυτοποίησης υμενοπτέρων/μελισσών
  • και πλήθος παράλληλων εκδηλώσεων

Προεδρεύοντες του συνεδρίου ήταν ο Δρ Στέφανος Ανδρεάδης, Εντεταλμένος Ερευνητής του Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και ο Αναπληρωτής Καθηγητής Εμμανουήλ Ροδιτάκης, Πρόεδρος του Τμήματος Γεωπονίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του ΕΛΜΕΠΑ.

22/11/2023 01:26 μμ

Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.

Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.

Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.

Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.

Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.

Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να  κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».

21/11/2023 02:16 μμ

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Εξαγωγέων Incofruit - Hellas σε κοινή τους επιστολή καταθέτουν τις απόψεις τους, τόσο για την έκθεση του σχεδίου κανονισμού μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων όσο και για την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που πραγματοποιείται από τη Δευτέρα 20/11 έως και την Πέμπτη 23/11/2023, στο Στρασβούργο, θα συζητήσει και θα ψηφίσει την έκθεση του σχεδίου κανονισμού για τη μείωση χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων και θα συζητήσει την έκθεση για συσκευασίες και απορρίμματα συσκευασίας.

Τα εν λόγω σχέδια έχουν επικριθεί έντονα από πολλούς φορείς παραγωγής και εμπορίου διαφορετικών κρατών μελών, θεωρώντας ότι δεν λαμβάνουν υπόψη την πραγματικότητα της παραγωγής και εμπορίας φρούτων και λαχανικών. Εντούτοις, προωθούνται για τελική ψήφιση.

Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου, θα συζητηθεί η έκθεση σχετικά με το σχέδιο κανονισμού για την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που εκπονήθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και προβλέπεται να ψηφισθεί την επομένη ημέρα 22/11/2023 Οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων σύμφωνα με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG SANTE) για κανονισμό σχετικά με την βιώσιμη χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων απειλούν την κοινοτική παραγωγή, με κίνδυνο να καταβαραθρωθεί ποσοτικά και να υποβαθμισθεί ποιοτικά, επειδή ρυθμίζεται η εξάλειψη των χημικών εργαλείων φυτοπροστασίας στην ΕΕ, χωρίς να υπάρχουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις για την αντικατάστασή τους. Οι γεωργικοί τομείς των κρατών μελών της ΕΕ πλήττονται επίσης, επειδή οι περιορισμοί επηρεάζουν την κοινοτική παραγωγή, αλλά όχι την παραγωγή σε τρίτες χώρες που θα συνεχίσουν να παράγουν ανταγωνιστικότερα.

Όσον αφορά την πρόταση κανονισμού για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, η έκθεση του Κοινοβουλίου έχει επίσης προετοιμαστεί από την ίδια Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων και θα συζητηθεί κι αυτή την ίδια μέρα 21/11/2023. 

Ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων «Incofruit - Hellas» και η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών «ΈΘΕΑΣ» απορρίπτουμε κυρίως ένα από τα σημεία που περιλαμβάνονται στον προτεινόμενο κανονισμό και στην έκθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και αυτό είναι ο περιορισμός στην εμπορία φρούτων και λαχανικών σε παρτίδες (μονάδες) κάτω του 1,5 κιλού, σε κάθε τύπο συσκευασίας μιας χρήσης.

Θεωρείται ότι αυτό θα βλάψει τη στρατηγική της διαφοροποίησης ανά καταγωγή και ποιότητα, γεγονός που θα οδηγούσε σε απώλεια προστιθέμενης αξίας στις κοινοτικές παραγωγές.

Ζητείται από τους Έλληνες Ευρωβουλευτές:

α) για τον Κανονισμό η διάταξη για τη μείωση χρήσης των φυτοπροστατευτικών προϊόντων η εφαρμογή της να περιλαμβάνει υποχρεωτικά περίοδο προσαρμογής (adaptation) να αρχίσει να ισχύει μετά την εξεύρεση εναλλακτικών αποτελεσματικών και οικονομικών φυτοπροστατευτικών προϊόντων και

β) για δε τον Κανονισμό συσκευασιών να απαλειφθεί η διάταξη της κατάργησης της κυκλοφορίας κάτω του 1,5 κιλού χύμα, χωρίς ταυτοποίηση των πωλούμενων προϊόντων».

17/11/2023 01:57 μμ

Με αξιοσημείωτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 11 Νοεμβρίου η επετειακή εκδήλωση της STIHL Ελλάδος στο ξενοδοχείο Wyndham για την 25ετη επιτυχημένη παρουσία της στην ελληνική αγορά. Ως μέλος του παγκόσμιου ομίλου  STIHL, η ελληνική θυγατρική με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αγορά από το 1998, διανέμει καινοτόμα μηχανοκίνητα εργαλεία για τη δασοκομία και τη γεωργία, για την κηπουρική και τον κατασκευαστικό κλάδο, αποτελώντας τον πιο δυνατό σύμμαχο του επαγγελματία, αλλά και του οικιακού χρήστη, για αυτές του είδους τις απαιτητικές εργασίες.

Διαθέτοντας ένα ισχυρό δίκτυο 300 πιστοποιημένων αντιπροσώπων, που συνεχώς επεκτείνεται, δημιουργώντας μάλιστα φέτος και το δικό της υποκατάστημα στην  Λευκωσία της Κύπρου, σύμφωνα με το πρότυπα του concept store 4.0., έχει καταφέρει να χτίσει σχέση εμπιστοσύνης προσφέροντας καινοτόμα μηχανήματα και πρωτοποριακές υπηρεσίες όπως τεχνολογία μπαταριών, ψηφιακές λύσεις, ρομποτική και τεχνητή νοημοσύνη. Mε όχημα την τεχνογνωσία, το άρτια τεχνικώς καταρτισμένο δίκτυο της εταιρείας μπορεί να συμβουλεύσει τον τελικό καταναλωτή, τοποθετώντας πάντα τις ανάγκες του στην πρώτη γραμμή.

Πέρα από την ποιότητα των μελών του δικτύου της, η ιστορία επιτυχίας της STIHL στην Ελλάδα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το πραγματικό κεφάλαιο της εταιρείας ήτοι το ανθρώπινο δυναμικό της, που αποτελούν τους σταθερούς συνοδοιπόρους της. Η τεχνογνωσία και η αφοσίωση τους συντείνουν σε ένα κλίμα συλλογικότητας που κάνει πιο εύκολη την επίτευξη στόχων μέσα από το όραμα της εταιρείας το οποίο συνοψίζεται στα λόγια του Διευθύνοντα Συμβούλου κου Ηλία Ραβάνη: Μαζί καταφέραμε πολλά, μαζί μπορούμε να κάνουμε περισσότερα. Πάμε να δημιουργήσουμε το αύριο, Σήμερα!»

25 χρόνια stihl

Γι' αυτές τις δυόμισι δεκαετίες στον ελλαδικό χώρο συμπληρωσε περαιτέρω, «είναι ένας σταθμός που αξίζει να γιορτάσουμε, ταυτόχρονα όμως και μια ευκαιρία να ανανεώσουμε την υπόσχεσή μας ότι θα συνεχίσουμε με πάθος και όραμα να προσφέρουμε προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής αξίας ικανοποιώντας απόλυτα τις ανάγκες των πελατών μας, δίνοντας παράλληλα βαρύνουσα σημασία στους εργαζόμενους και στο περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα».

Με σταθερές τις αρχές μας για κορυφαία ποιότητα, καινοτομία, τεχνολογική υπεροχή, αλλά πάνω από όλα βαθύ αίσθημα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, η STIHL Ελλάδος αναλαμβάνει τη δημιουργία μικρών πνευμόνων πρασίνου στο κέντρο της Αθήνας, κάνοντας την αρχή στην διασταύρωση Μητσάκη και Πολυλά στα Πατήσια, που θα αναβαθμίσουν σημαντικά το αστικό περιβάλλον και θα βελτιώσουν τις συνθήκες και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Άλλωστε όπως υπογράμμισε και η κα Sarah Gewert, Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, «o πυρήνας της μπράντας συνδέεται στενά με τη φύση και το πάθος των ανθρώπων γι αυτήν, αφού αντιπροσωπεύει τεχνολογία αιχμής που  διευκολύνει την εργασία τους στη φύση και με τη φύση».
Παράλληλα, ως διαχρονικός χορηγός στο Πυροσβεστικό Σώμα πραγματοποιώντας σεμινάρια και δωρεές μηχανημάτων, συνεχίζει εμπράκτως την υποστήριξη της με τη χορηγία ενός πλήρως εξοπλισμένου πυροσβεστικού οχήματος.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους, μέλη του δικτύου πιστοποιημένων αντιπροσώπων STIHL, της ελληνογερμανικής κοινότητας, του ελληνικού επιχειρείν, στελέχη του ομίλου STIHL ενεργά και παλαιότερα, εκπρόσωποι της πολιτείας και θεσμικών φορέων.
Χαιρετισμό στους 250 και πλέον προσκεκλημένους απεύθυναν μεταξύ άλλων η Πρόεδρος Πωλήσεων και Marketing STIHL παγκοσμίως και μέλος του Δ.Σ. του Ομίλου, κα Sarah Gewert, o Αντιπρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κος Γεώργιος Πατεράκης, ενώ ανεγνώσθη χαιρετισμός του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κου Λευτέρη Αυγενάκη, λόγω απουσίας του σε προγραμματισμένο επαγγελματικό ταξίδι.
Ανάμεσα στους διακεκριμένους  παρευρισκoμένους ήταν και ο κος Marko Holtari Περιφερειακός Διευθυντής Πωλήσεων Ανατολικής Ευρώπης, ο κος Nικόλαος Τσιπλακίδης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος,  καθώς και ο κ. Γεώργιος Παπαγεωργίου Προϊστάμενος μονάδας Ελέγχου Ενισχύσεων και Τομεακών Παρεμβάσεων στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.   
Μεσα σε ένα ιδιαίτερο κλίμα χαράς και συγκίνησης, αποτυπώθηκαν οι ημερομηνίες- ορόσημα και τα επιτεύγματα της εταιρείας, επιχειρήθηκε ιστορική αναδρομή στην οποία τιμήθηκαν οι  δύο επί σχεδόν 5 δεκαετίες, ενεργοί αντιπρόσωποι του δικτύου σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ μίλησαν για το ελκυστικό πρόσωπο της εταιρείας ως εργοδότης 2 παλιοί και 2 νέοι υπάλληλοι της από Ελλάδα και Κύπρο.

25 χρόνια stihl

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης αναφέρθηκαν τα θέματα ασφάλειας στο επάγγελμα του υλοτόμου από τον αξιωματικό του Πυροσβεστικού Σώματος, κο Νικο Τσιπλακίδη. Παράλληλα δόθηκε το βήμα και στον Brand Ambassador της STIHL Ελλάδος Αλέξη Τζόρβα, να εξηγήσει πως από το χώμα των γηπέδων, βρέθηκε στο χώμα της υπαίθρου.

Με αφορμή την την 25η επέτειο της εταιρείας μοιράστηκαν συμβολικά δώρα, σε ολους τους προσκεκλημένους όπως θεματικό κολιέ και μπρελόκ σε ασήμι και στο προσωπικό της εταιρείας διανεμήθηκε ένα δεντράκι ελιάς, πολύτιμο αγαθό για τον τόπο μας,  που σηματοδοτεί την ανάπτυξη που φέρνει απλόχερα, αλλά και συνάμα την ευθύνη - φροντίδα που απαιτείται από όλους μας, για να επιτευχθεί αυτό.

Μετά την εκδήλωση η Stihl Eλλάδος παρέθεσε εορταστικό δείπνο για όλους τους προσκεκλημένους στο dinner & show restaurant «Parfait» που εκτυλίχθηκε σε μια ανεπανάληπτη βραδιά γεμάτη κέφι, χαμόγελα και ευχές για περισσότερα και μεγαλύτερα επιτεύγματα, συμπαρασύροντας τους θεατές να συμμετάσχουν και να διασκεδάσουν με την καρδιά τους και τις εκπλήξεις να διαδέχονται η μία την άλλη!

10/11/2023 02:47 μμ

Η πτώση της θερμοκρασίας είναι καλή για τον χρωματισμό των εσπεριδοειδών αλλά οι βροχές φέρνουν προβλήματα με τις σήψεις καρπών.

Όπως αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Ναυπλίου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου οι παραγωγοί πρέπει να προσέχουν τα προβλήματα με μύκητες λόγω της υγρασίας.

Σήψεις καρπών από Φυτόφθορα (ΚΑΣΤΑΝΗ ΣΗΨΗ ΚΑΡΠΩΝ)
Οι μύκητες του γένους Φυτόφθορα, ζουν στο έδαφος (στα πρώτα εκατοστά) και τα σπόρια τους σχηματίζονται πάνω στην επιφάνεια του υγρού εδάφους. Οι σταγόνες της βροχής πέφτοντας εκτινάσσουν μολυσμένο έδαφος πάνω στους καρπούς, ιδιαίτερα σε εκείνους που βρίσκονται στις ποδιές των δένδρων.

Συνθήκες μόλυνσης:
Η μόλυνση γίνεται στην επιδερμίδα των καρπών, ανεξάρτητα από την ύπαρξη πληγής, χρειάζεται όμως σταγόνα νερού. Οι βροχοπτώσεις και αυξημένη υγρασία ευνοούν πολύ τις μολύνσεις. Μολυσμένοι καρποί που δεν εμφανίζουν συμπτώματα μπορεί να συγκομισθούν και η ασθένεια εμφανίζεται αργότερα στα κιβώτια συσκευασίας, μεταδίδοντας τη σήψη και στους υγιείς καρπούς που ακουμπούν επάνω τους .

Οδηγίες:
Η ασθένεια αντιμετωπίζεται μόνο στο χωράφι (τα μυκητοκτόνα που χρησιμοποιούνται μετασυλλεκτικά δεν είναι αποτελεσματικά για μύκητες του γένους Phytophthora ), με την λήψη καλλιεργητικών μέτρων και την προληπτική εφαρμογή μυκητοκτόνων για την αποφυγή των μολύνσεων.

Καλλιεργητικά μέτρα:

  • Υποστύλωση των χαμηλών κλάδων, ώστε οι καρποί να μην βρίσκονται πολύ κοντά στο έδαφος που αποτελεί εστία μόλυνσης.
  • Διατήρηση της χαμηλής αυτοφυούς βλάστησης, όπου αυτή δεν δημιουργεί προβλήματα για να μην λερωθούν οι καρποί με χώμα.
  • Τακτική απομάκρυνση των καρπών που έχουν πέσει στο έδαφος (χαμάδες).
  • Αποφυγή συγκομιδής των καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.

Εφαρμογή μυκητοκτόνων:
Να γίνει ψεκασμός των δένδρων. Είναι πολύ σημαντικό να καλυφθούν οι καρποί με το ψεκαστικό υγρό σε ύψος τουλάχιστον 1-1,5 μέτρο από το έδαφος. Να γίνει καλό λούσιμο και ψεκασμός και των εσωτερικών σημείων της κόμης.
Τα χαλκούχα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα επάνω στους καρπούς (μέχρι 4 μήνες) και εμποδίζουν την ανάπτυξη παγοποιητικών βακτηρίων. Η χρήση τους αυτή την εποχή βοηθά στην αντιμετώπιση και άλλων ασθενειών (βακτηρίωση, καπνιά, κορυφοξήρα, λειχήνες).

Σήψεις καρπών από Πενικίλλια
Συνθήκες μόλυνσης:
Τα σπόρια των Πενικιλλίων μεταφέρονται με τον αέρα και κατακάθονται πάνω στο έδαφος, στα δένδρα, στα μηχανήματα και στο δάπεδο των συσκευαστηρίων. Τα σπόρια μπορούν να μείνουν ζωντανά και ικανά να μολύνουν τους καρπούς για ένα χρόνο. Για να γίνει μόλυνση πρέπει να υπάρχει πάνω στον καρπό πληγή από την οποία θα διεισδύσει. Οι ώριμοι καρποί είναι περισσότερο ευπαθείς στις μολύνσεις από τους πράσινους. Υψηλές θερμοκρασίες γύρω στους 25o C και υγρασία, ευνοούν την γρήγορη ανάπτυξη του μύκητα και την σήψη των καρπών. Στα ψυγεία η εξέλιξη του μύκητα απλώς επιβραδύνεται.

Οδηγίες:
Για την πρόληψη των προβλημάτων που ενδεχομένως θα εμφανιστούν στους τυποποιημένους καρπούς, συνιστώνται τα παρακάτω μέτρα:

  • Αποφυγή συγκομιδής καρπών μετά από πρόσφατη βροχή ή δροσιά.
  • Προσεκτικός χειρισμός των καρπών κατά την συγκομιδή, συσκευασία και εμπορία. Συνιστάται η χρήση ειδικών ψαλιδιών κατά την συγκομιδή για την αποφυγή δημιουργίας πληγών στους καρπούς.
  • Αυστηρά μέτρα υγιεινής στα συσκευαστήρια και τους χώρους αποθήκευσης.
  • Απολύμανση των χώρων συσκευασίας αποθήκευσης και εξοπλισμού.
  • Απομάκρυνση και καταστροφή των μολυσμένων καρπών τόσο στον οπωρώνα όσο και στο συσκευαστήριο.
  • Στα συσκευαστήρια, έγκαιρη εφαρμογή εγκεκριμένων μυκητοκτόνων (καρποί που παραμένουν πολλές μέρες για να συσκευαστούν και ιδιαίτερα αν μείνουν στον ήλιο ή σε ψηλές θερμοκρασίες μπορεί να παρουσιάσουν υψηλά ποσοστά σήψεων).  
10/11/2023 11:30 πμ

Η Yara Ελλάς και η farmB® Digital Agriculture, ηγέτιδες εταιρείες στη θρέψη των καλλιεργειών και των ψηφιακών τεχνολογιών αντίστοιχα, ενώνουν τις δυνάμεις τους για να προσφέρουν αναβαθμισμένες λύσεις γύρω από τη θρέψη των καλλιεργειών και τη διαχείριση των γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

Η Yara ενσωματώνει μέρος των ψηφιακών της εφαρμογών στο ψηφιακό σύστημα της farmB δημιουργώντας ένα αναβαθμισμένο σύστημα που συνδυάζει όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας της farmB με τη βαθιά γνώση της Yara στη λίπανση των καλλιεργειών.

Για να είναι σε θέση να παράξει πιο αποτελεσματικά και βιώσιμα, ο αγροτικός τομέας χρειάζεται γνώσεις και δεδομένα υψηλής ποιότητας και αξιοπιστίας.  Η ψηφιοποίηση της γεωργίας είναι γεγονός και θα αποτελέσει στο μέλλον, καθοριστικό παράγοντα βελτίωσης της παραγωγικότητας των καλλιεργειών.

Κάθε θρεπτικό στοιχείο μετράει

Το YaraFX INSIGHT είναι το λειτουργικό σύστημα της Yara που προσδιορίζει τις ανάγκες των καλλιεργειών σε θρεπτικά στοιχεία με βάση το προσδοκώμενο ύψος της παραγωγής, τη σύσταση και τη γονιμότητα των εδαφών. Οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προσθέσουν εύκολα στο σύστημα τις εδαφολογικές τους αναλύσεις και να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια τη λίπανση των καλλιεργειών τους, διασφαλίζοντας ότι οι καλλιέργειες λαμβάνουν τη σωστή ποσότητα θρεπτικών συστατικών την περίοδο που τα χρειάζονται.

Τα δεδομένα του YaraFX INSIGHT ενσωματώνονται αυτόματα στις λειτουργίες της farmB για τη δημιουργία χαρτών μεταβλητών δόσεων αζώτου και την εφαρμογή των κατάλληλων λιπασμάτων σε συγκεκριμένες εδαφικές ζώνες στον αγρό.
Σταδιακά το ψηφιακό σύστημα της farmB θα εμπλουτίζεται με περισσότερες τεχνολογίες της Yara που θα βελτιώνουν ακόμα περισσότερο τη διαχείριση της λίπανσης των καλλιεργειών όπως και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της παραγωγής, απαίτηση που έρχεται στο προσκήνιο από την εφαρμογή της στρατηγικής Farm to Fork της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

03/11/2023 10:47 πμ

Για τον πιστοποιημένο σπόρο στην καλλιέργεια του ρυζιού αναφέρεται σε επιστολή του ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πολλαπλασιαστικού Υλικού (ΣΕΠΥ).

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Στο πλαίσιο της παρούσας επιστολής, θα θέλαμε να παρουσιάσουμε συνοπτικά τις θέσεις του Συνδέσμου μας, αναφορικά με ένα σοβαρό θέμα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τον κλάδο για την καλλιέργεια του ρυζιού, και πιο συγκεκριμένα την υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στην καλλιέργεια του.
Πολλές φορές, οι αναφορές στο συγκεκριμένο ζήτημα εγείρουν αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά των ρυζοπαραγωγών και των συλλογικών τους οργάνων, τις οποίες βέβαια κατανοούμε πλήρως, αλλά μέχρι ενός σημείου.

Ωστόσο, όλοι οι «κρίκοι» στην αλυσίδα αξίας για το Ελληνικό ρύζι, θα πρέπει να κατανοήσουν ότι η καλλιέργεια βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο και το καθοριστικό βήμα για την βιωσιμότητα της στη χώρα μας, είναι να ακολουθήσει το παράδειγμα της πιστοποίησης και της ιχνηλασιμότητας που εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή ρυζιού, κάτι όμως που δεν μπορεί να εφαρμοστεί χωρίς την χρήση πιστοποιημένου σπόρου και όλα τα οφέλη που αυτή επιφέρει.

Σε αυτό το πλαίσιο, όλα τα τελευταία χρόνια που διεξάγεται η σχετική συζήτηση, το μόνιμο και ουσιαστικά μοναδικό επιχείρημα έναντι στην υιοθέτηση της χρήσης πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν είναι άλλο από την αύξηση του κόστους για τον παραγωγό.
Η υιοθέτηση όμως αυτής της άποψης, αποπροσανατολίζει την ουσία της συζήτησης που δεν είναι άλλη από τα αδιαμφισβήτητα οφέλη που τόσα χρόνια έχει επιφέρει στον ρυζοκαλλιεργητή, η χρήση των νέων βελτιωμένων ποικιλιών και προσφάτως η χρήση νέων ποικιλιών με τη δυνατότητα διαχείρισης στο μεγαλύτερο πρόβλημα της καλλιέργειας που είναι το κόκκινο ρύζι.

Εύλογα λοιπόν αναρωτιόμαστε εάν ο παράγοντας κόστος είναι άραγε τόσο ανυπέρβλητος σε σχέση με το όφελος που οι ποικιλίες αυτές ανταποδίδουν. Ας μην λησμονούμε ότι οι νέες βελτιωμένες ποικιλίες στο ρύζι, όπως και σε κάθε καλλιέργεια άλλωστε, είναι το αποτέλεσμα πολυετούς προσπάθειας γενετιστών και αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία των επιχειρήσεων του τομέα, οι οποίες προχωρούν σε τεράστιες επενδύσεις, προκειμένου να βελτιώσουν και να εξελίξουν νέες ποικιλίες στο ρύζι, με απώτερο πάντα σκοπό κερδισμένος να είναι σε κάθε περίπτωση και ο παραγωγός.

Οι μελέτες των τελευταίων 20 ετών έχουν αποτυπώσει ότι το 50% της αύξησης της παραγωγής που σημειώθηκε σε όλες τις καλλιέργειες οφείλεται στο γενετικό υλικό και η συμβολή του αναμένεται να ανέλθει στο 80-85% εξαιτίας και των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Κάθε χρόνο στην Ευρώπη εγκρίνονται για κυκλοφορία 3.500 νέες ποικιλίες μέσα σε ένα ξεκάθαρο πλαίσιο συγκριτικών δοκιμών, με σεβασμό στον δημιουργό της ποικιλίας, καθώς χιλιάδες παραγωγοί επωφελούνται από την εξέλιξη και την καινοτομία στο γενετικό υλικό.

Συνεπώς, όσοι κατά καιρούς εκφράζονται με μοναδικό σκεπτικό την αύξηση του κόστους που θα επιφέρει για τον παραγωγό η χρήση του πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι, δεν έχουν προφανώς αντιληφθεί τις επιπτώσεις που θα έχει στους Έλληνες ρυζοπαραγωγούς ο ενδεχόμενος αποκλεισμός τους από την εξέλιξη και την καινοτομία στο νέο γενετικό υλικό. Έχουν άραγε αναλογιστεί την μελλοντική τους ευθύνη απέναντι στην ίδια την καλλιέργεια και τον διαρκώς αυξανόμενο κίνδυνο αφανισμού της, εξαιτίας της αδυναμίας διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού; Σε επίρρωση των ανωτέρω, θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι είμαστε η μοναδική Ευρωπαϊκή χώρα που ουσιαστικά απαξίωσε την πρώτη τεχνολογία διαχείρισης του κόκκινου ρυζιού και τώρα ρισκάρουμε να επαναλάβουμε το ίδιο και με τη νέα τεχνολογία που ήδη ξεκίνησε να εφαρμόζεται σε όλες τις Ρυζοπαραγωγικές χώρες.

Πρόσφατα, η γειτονική μας Ιταλία υπερψήφισε διάταξη σύμφωνα με την οποία καθίσταται υποχρεωτική πλέον η χρήση μιας ελάχιστης ποσότητας πιστοποιημένου σπόρου προκειμένου ο ρυζοπαραγωγός να λάβει τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Μάλιστα η ποσότητα αυτή μεταβάλλεται ανάλογα με την τεχνολογία που αξιοποιεί η κάθε κατηγορία πολλαπλασιαστικού υλικού. Δυστυχώς λοιπόν διαπιστώνεται για άλλη μια φορά ότι η χώρα μας παραμένει «ουραγός» στην ενσωμάτωση της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην καλλιέργεια του ρυζιού μέσα από τον πιστοποιημένο σπόρο.

Συνεπώς αναρωτιόμαστε εύλογα τί θέλουμε τελικά για το Ελληνικό ρύζι; Μπορούμε να λέμε ναι στη νέα τεχνολογία, ναι στις νέες ποικιλίες, αλλά στην πράξη να καταστρατηγούμε αυτή την στρατηγική, αναπαράγοντας μόνοι μας τον πολύχρονο και πολυέξοδο κόπο του βελτιωτή;

Είμαστε πεπεισμένοι ως ΣΕΠΥ ότι η πλειοψηφία των Ρυζοκαλλιεργητών δεν ασπάζεται αυτή την πρακτική. Δυστυχώς, η Ελλάδα έχει χαρακτηριστεί, ως η χώρα με την ανυπαρξία οποιουδήποτε κανονιστικού πλαισίου ως προς τη χρήση πιστοποιημένου σπόρου στο ρύζι και ως εκ τούτου υφίσταται απροθυμία σοβαρών οίκων του εξωτερικού να επιτρέψουν την διακίνηση του νέου τους γενετικού υλικού στη χώρα μας, καθώς γνωρίζουν ότι ύστερα από την πρώτη πώληση των ποικιλιών τους, θα αρχίσει η ανεξέλεγκτή αναπαραγωγή τους!

Είναι απολύτως βέβαιο ότι σταδιακά θα μας αποκόψουν από κάθε νέο γενετικό υλικό με αποτέλεσμα η παραγωγή ρυζιού της χώρας μας να μην μπορεί να παρακολουθήσει τις νέες τάσεις και τις καινοτομίες στο γενετικό υλικό!

Και εδώ είναι το πραγματικό «σταυροδρόμι» για την καλλιέργεια του ρυζιού στη χώρα μας, αλλά και ταυτόχρονα η μεγάλη ευκαιρία που παρουσιάζεται και ως ΣΕΠΥ σε αυτό θα εστιάσουμε, καθώς για τα μέλη μας είναι προτεραιότητα η ανίχνευση ευκαιριών και η δημιουργία προστιθέμενης αξίας στον τόπο μας.

Επιπρόσθετα των όσων παραπάνω αναφέρθηκαν, η χρήση πιστοποιημένου σπόρου και η θέσπιση κανόνων στην χρήση πιστοποιημένου σπόρου θα ενισχύσει την τοπική σποροπαραγωγή, θα ενισχύσει ποικιλοτρόπως τον παραγωγό, την παραγωγή αλλά και τη μεταποίηση, με αποτέλεσμα τα παρακάτω ενδεικτικά αναφερόμενα σημαντικά οφέλη:

  • Ο παραγωγός θα έχει διαφοροποιημένη τιμή σε ότι σποροπαράγει, καθώς θα ενισχύεται από τις σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις για τις επιπλέον καλλιεργητικές φροντίδες που ίσως χρειαστεί να προσθέσει στον τρόπο διαχείρισης της καλλιέργειας.
  • Η μεταποίηση θα μπορεί να ταξινομεί καλύτερα το παραγόμενο προϊόν, να δημιουργεί κατηγορίες εμπορίας και ανάλογες τιμές.
  • Όλοι οι εμπλεκόμενοι στην αλυσίδα αξίας θα μπορούν να συνάπτουν συμφωνητικά παραγωγής μεταξύ τους για την παραγωγή τελικών προϊόντων με συγκεκριμένες προδιαγραφές.
  • Θα μπορούν να εφαρμόζονται συστήματα Ιχνηλασιμότητας και καταγραφής όλων των γεωργικών πρακτικών (απαιτήσεις eco schemes).
  • Θα δίνεται η δυνατότητα εξαγωγής δεικτών παραγωγής, αποτυπώματος άνθρακα και πιστοποιήσεων (Green deal & farm to fork strategy).
  • Η αυξημένη χρήση πιστοποιημένου σπόρου σε άλλες χώρες και η δυσκολία εύρεσης χωραφιών “καθαρών” από κόκκινο ρύζι, εκδηλώνεται ήδη με ζήτηση προς τα μέλη μας για τη δυνατότητα εγχώρια παραγωγής ρυζιού προς εξαγωγή.

Συνεπώς ας αναλογιστούμε όλοι μας, ποιο είναι το όφελος μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα και ποια είναι η στρατηγική μας πρόταση έναντι του παραγωγού και της καλλιέργειας;

Είναι η απολύτως λογική χρηματική επιβάρυνση για την αγορά πιστοποιημένου σπόρου με όλα τα οφέλη της ποικιλιακής καθαρότητας, της φυτοϋγειας, της νέας τεχνολογίας, της ιχνηλασιμότητας, της ταυτότητας στο τελικό προϊόν και παράλληλα η ευκαιρία μεταφοράς όγκου σποροπαραγωγής στην χώρα μας ή είναι η παραμονή μας στην ανεξέλεγκτη και χωρίς καμία αδειοδότηση, χρήση ιδιοπαραγόμενου σπόρου ρυζιού με απουσία φυτοϋγειονομικου ελέγχου που συνεπάγεται διασπορά παθογόνων με επιπτώσεις στην ποιότητα και ταυτότητα του τελικού προϊόντος;

Αν όλα τα παραπάνω αγνοηθούν, τίθεται πλέον σε ρίσκο η ίδια η καλλιέργεια, κάτι που τα μέλη μας δεν είναι δυνατό να το αποδεχθούν! Ο σπόρος είναι πόρος, είναι επένδυση, είναι η πιο βασική απόφαση, είναι το αρχικό κεφάλαιο της καλλιέργειας.

Το παράδειγμα του βαμβακιού είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και παρακίνηση!».

26/10/2023 01:50 μμ

Οι καιρικές συνθήκες συνθήκες αυτή την εποχή είναι ευνοϊκές για την Μύγα της Μεσογείου (Ceratitis capitata).

Ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Αργολίδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν βοηθούν το έντομο και έχουμε έξαρση πληθυσμών. Θα πρέπει να είναι προσεκτικοί οι παραγωγοί.

Στα πορτοκάλια και τα μανταρίνια την εποχή που αλλάζουν χρωματισμό γίνονται οι προσβολές από την Μύγα της Μεσογείου. Αυτή την εποχή έχουμε θερμοκρασίες κάτω από 33 βαθμούς Κελσίου και μεγάλες εναλλαγές της θερμοκρασίας. Επίσης η μεγάλη υγρασία βοηθά το έντομο.

Είναι ένας ύπουλος εχθρός γιατί μπορεί το φρούτο να πάει στην συσκευασία και μετά να σαπίσει.

Πάντως αυτή την εποχή έχουμε μεγάλη ζήτηση από το εμπόριο για πορτοκάλια και μανταρίνια. Όμως ο καιρός δεν βοηθά στην ωρίμανση των φρούτων και αναγκαστικά περιμένουμε».

Το πρόβλημα επιβεβαιώνει και το Περιφερειακό Κέντρο Ηρακλείου, Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου.  

Όπως αναφέρει «στο δίκτυο φερομονικών παγίδων οι συλλήψεις της Μύγας της Μεσογείου αυξάνονται. Στις πρώιμες περιοχές καλλιέργειας και στις πρώιμες ποικιλίες ομφαλοφόρων πορτοκάλιων και μανταρινιών οι καρποί ωριμάζουν, αλλάζουν χρώμα και γίνονται επιδεκτικοί σε προσβολές.

Στις ποικιλίες που ωριμάζουν αργά, μετά το Νοέμβριο, αποφεύγονται συνήθως σοβαρές προσβολές λόγω μειωμένης δραστηριότητας της μύγας σε χαμηλές θερμοκρασίες. -

Συστήνεται έναρξη καταπολέμησης με εγκεκριμένα σκευάσματα. 

Οι εφαρμογές κοντά στη συγκομιδή έχουν τον κίνδυνο ανεύρεσης υπολειμμάτων των εντομοκτόνων στους καρπούς και γι αυτό πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι δοσολογίες και ο αναγκαίος χρόνος αναμονής έως τη συγκομιδή.

Οι ψεκασμοί κάλυψης πρέπει να περιορίζονται στους απολύτως αναγκαίους λόγω επιβάρυνσης στα ωφέλιμα έντομα και στο περιβάλλον.

Η συλλογή και η απομάκρυνση προσβεβλημένων καρπών πάνω από το δέντρο και από το έδαφος είναι ένα μέτρο περιορισμού των προσβολών».  

18/10/2023 04:07 μμ

H Bayer Ελλάς, πιστή στη δέσμευσή της για καινοτομία σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησής της και αναγνωρίζοντας τη δύναμη της συνεργασίας απέναντι στις συνεχώς αυξανόμενες προκλήσεις, ανακοινώνει την έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Level-up που πραγματοποιείται για 3η συνεχόμενη χρονιά, ανανεωμένο σε Level-up| G4A.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2021 για υποστήριξη και συμβουλευτική νεοφυών επιχειρήσεων, διαφορετικής ωριμότητας, έχοντας ως κύριο στόχο την ανάπτυξη καινοτόμων ιδεών σε βιώσιμες επιχειρήσεις, οι οποίες μπορεί να αναπτυχθούν είτε οργανικά είτε μέσω της εξασφάλισης χρηματοδότησης. Ήδη από το 2022, το πρόγραμμα ενισχύθηκε περαιτέρω και από την Bayer AG μέσω του προγράμματος Ανοικτής Καινοτομίας G4A.

Το ανανεωμένο πρόγραμμα Level-up|G4A, περιλαμβάνει δύο βασικούς άξονες:

α. Το Level-up |G4A Incubator: Ο άξονας αυτός αφορά σε πανεπιστημιακές ομάδες και ομάδες ερευνητών από τους κλάδους της Υγείας και της Αγροδιατροφής, που θέλουν να εξελίξουν μία καινοτόμο ιδέα ή έργο σε επιχειρηματική πρόταση και

β. Το Level-up|G4A Accelerator που αφορά  σε νεοφυείς επιχειρήσεις της βιομηχανίας της Υγείας και της Γεωργίας, οι οποίες βρίσκονται σε pre-seed/ Seed επίπεδο

Μέχρι σήμερα, 14 νεοφυείς επιχειρήσεις από τον χώρο της υγείας και της αγροδιατροφής έχουν ολοκληρώσει τους δύο κύκλους του προγράμματος, έχοντας έρθει σε επαφή με σημαντικούς εταίρους του οικοσυστήματος, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.

Για τον νέο κύκλο, θα επιλεχθούν maximum 10 υποψήφιοι για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, προερχόμενοι και από τους δύο άξονες του προγράμματος. Μία είναι η βασική προϋπόθεση: οι υποψήφιοι να καταθέσουν μία ιδέα ή ένα προϊόν που απαντά στις ακόλουθες 5 προκλήσεις:

  • Διαχείριση της Χρόνιας Νεφρικής Νόσου
  • Διαχείριση των διαταραχών όρασης που οφείλονται σε εκφυλιστικές νόσους της ωχράς κηλίδας
  • Πρόληψη και διαχείριση του καρκίνου του προστάτη
  • Εφαρμογές και εργαλεία που υποστηρίζουν την Αναγεννητική Γεωργία
  • Εκπαίδευση και ενημέρωση των παραγωγών στις νέες τάσεις

Δείτε λεπτομερείς περιγραφές των προκλήσεων εδώ.

Οι ανάγκες των νεοφυών επιχειρήσεων και των ομάδων θα καλυφθούν μέσω των ολοκληρωμένων υπηρεσιών που προσφέρει το πρόγραμμα Level-up | G4A. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα παρέχει δωρεάν πρόσβαση στους συμμετέχοντες τις ακόλουθες υπηρεσίες:

  • Mentoring από εξειδικευμένα, υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας, με εμπειρία στον χώρο της Υγείας και της Γεωργίας.
  • Συμβουλευτική από στελέχη της εταιρείας, ώστε η νεοφυής επιχείρηση ή η ομάδα να αποκτήσει επιπλέον εφόδια αν και εφόσον συμμετάσχει σε διεθνή διαγωνιστικά προγράμματα της Bayer (όπως το G4A) ώστε να αποτελέσει υποψήφιο συνεργάτη της εταιρείας τοπικά ή σε περιφερειακό επίπεδο.
  • Συμμετοχή σε τρίωρα σεμινάρια και ανοικτές συζητήσεις πάνω σε σημαντικά θέματα, όπως η ανεύρεση χρηματοδότησης, η κατάρτιση επιχειρηματικού πλάνου, το branding, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τη διαμόρφωση επιτυχημένης ομάδας.

Η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 16 Οκτωβρίου 2023 και θα ολοκληρωθεί στις 11 Δεκεμβρίου 2023. Η έναρξη του τρίτου κύκλου του προγράμματος είναι τον Ιανουάριο του 2024 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του ίδιου χρόνου. Κατά την ολοκλήρωση του προγράμματος Level-up|G4A Accelerator, μία από τις νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν, θα επιλεχθεί βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, για να λάβει χρηματικό έπαθλο.

H κυρία Σόνια Μουσαβερέ, Επικεφαλής του τμήματος Επικοινωνίας της Bayer Ελλάς και Υπεύθυνη του προγράμματος Level-up|G4A για την Ελλάδα  δήλωσε σχετικά: «Η Bayer Ελλάς, μια εταιρεία με ηγετική θέση στους τομείς της Υγείας και της Γεωργίας, στέκεται πάντα αρωγός σε καινοτόμα επιχειρηματικά εγχειρήματα που θέτουν ισχυρές βάσεις για το μέλλον. Η εταιρεία ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων ιδεών, που μας φέρνουν πιο κοντά στο όραμα μας Υγεία και Τροφή για όλους. Το πρόγραμμα Level-up | G4A έρχεται να προσφέρει τα εφόδια εκείνα που χρειάζονται για ανάπτυξη και συνεχή εξέλιξη, τόσο των νεοφυών επιχειρήσεων, όσο και των εξαιρετικών ερευνητικών ομάδων της χώρας μας, ώστε να αναδειχθεί περισσότερο το Ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας. Άλλωστε, για να ανταποκριθούμε σε ένα ταχέως μεταβαλλόμενο περιβάλλον, χρειαζόμαστε καινοτόμες λύσεις και αυτές μπορούν να επιτευχθούν, μόνο μέσω της ουσιαστικής και αποτελεσματικής συνεργασίας.»

17/10/2023 01:30 μμ

Ένα business to business πρότυπο το οποίο παρέχει ανεξάρτητη αξιοπιστία στην εξέλιξη των πρακτικών αναγεννητικής γεωργίας για την υποστήριξη των προσδοκιών της αλυσίδας εφοδιασμού.

Η FoodChain ID, ένας από τους κορυφαίους παγκόσμιους παρόχους ασφάλειας τροφίμων, βιωσιμότητας και πιστοποίησης προϊόντων, ανακοινώνει σήμερα ένα νέο παγκόσμιο πρότυπο για την πιστοποίηση αναγεννητικών γεωργικών πρακτικών με σκοπό την υποστήριξη των αγροτών και των πελατών τους στο ταξίδι προς μια πιο βιώσιμη αλυσίδα εφοδιασμού.

Το πρότυπο Αναγεννητικής Γεωργίας της FoodChain ID είναι ένα ανεξάρτητο, παγκόσμιο, πρότυπο πιστοποίησης από επιχείρηση σε επιχείρηση για κάθε τύπο γεωργίας, συμβατική ή βιολογική, που ενσωματώνει περιβαλλοντικά στοιχεία και απαιτήσεις αναγεννητικής γεωργίας για την υγεία του εδάφους και τη διαχείριση της γης.

Το νέο πρότυπο, το οποίο δημιουργήθηκε από την COSMOCERT Α.Ε., μια εταιρεία του ομίλου FoodChain ID, σε συνεργασία με γεωπόνους, αγρότες, ακαδημαϊκούς και βιομηχανικούς φορείς σύμφωνα με τις αρχές του ISO 17065, εφαρμόζεται σε τρόφιμα ή άλλα γεωργικά προϊόντα. Προσφέρει επίπεδα πιστοποίησης από "υπό μετατροπή" έως "full expert" αναγεννητικών αρχών, επιτρέποντας στους αγρότες να προχωρήσουν στο ταξίδι τους προς πιο αναγεννητικές πρακτικές.

Η Αναγεννητική Γεωργία στοχεύει να εξασφαλίσει υγιή εδάφη, να αυξήσει τη βιοποικιλότητα, να αποκαταστήσει την ισορροπία των οικοσυστημάτων και να μετριάσει την επιτάχυνση της κλιματικής αλλαγής, ενώ παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στους γεωργούς να δημιουργήσουν μια βιώσιμη επιχείρηση. Όσοι ασκούν Αναγεννητική Γεωργία επιδιώκουν να ελαχιστοποιήσουν τις μηχανικές εργασίες και τη χρήση εισροών, όπως τα φυτοφάρμακα, που μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στο έδαφος, την οργανική ύλη, τα υδάτινα συστήματα και τους ζωντανούς οργανισμούς.

"Το νέο μας πρότυπο Αναγεννητικής Γεωργίας είναι το πιο πρόσφατο ορόσημο στη μακρά ιστορία της FoodChain ID για την υποστήριξη μιας διαφανούς και βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων", σχολιάζει ο Dr. Chetan Parmar, SVP Τεχνικών Υπηρεσιών της FoodChain ID για την Ευρώπη και την Ασία. "Εκτός από την παροχή διαφάνειας στην εφοδιαστική αλυσίδα και την ευελιξία του ελέγχου με άλλα πρότυπα ή συστήματα πιστοποίησης, ο κλιμακωτός χαρακτήρας του προτύπου προσφέρει στους αγρότες αναγνώριση καθώς προχωρούν προς την πλήρη αναγεννητική πρακτική".

"Καθώς η βιομηχανία τροφίμων διερευνά νέους τρόπους για την οικοδόμηση ανθεκτικότητας έναντι της κλιματικής αλλαγής, η Αναγεννητική Γεωργία θα διαδραματίσει ζωτικό ρόλο στη δημιουργία μιας πιο βιώσιμης αλυσίδας εφοδιασμού και στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων της γεωργίας", προσθέτει ο Κώστας Διαμαντόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της COSMOCERT. "Αυτό το νέο παγκόσμιο πρότυπο πιστοποίησης θα βοηθήσει στην προετοιμασία των αγροτών για τις εισερχόμενες πρωτοβουλίες καθώς το σύστημα τροφίμων κινείται προς την κατεύθυνση του περιορισμού CO2 - για παράδειγμα, η αγορά credits CO2- ενώ παράλληλα θα επεκτείνει τις αναγεννητικές μεθόδους καλλιέργειας για το καλό τόσο των ανθρώπων όσο και του πλανήτη".

Το πρότυπο Aναγεννητικής Γεωργίας της FoodChain ID εφαρμόζεται σε μεμονωμένους παραγωγούς ή ομάδες παραγωγών στο πλαίσιο οποιουδήποτε γεωργικού συστήματος, καθώς και σε παραγωγικές και εμπορικές εταιρείες σε επίπεδο ιχνηλασιμότητας.

13/10/2023 04:13 μμ

Η 13η Οκτωβρίου -Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων- αποτελεί το εφαλτήριο, για την ανάδειξη του ρόλου των Λιπασμάτων στη θρέψη του παγκόσμιου πληθυσμού και στην εξασφάλιση της επάρκειας και της ποιότητας των τροφίμων, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ).

Οι ολοένα και αυξανόμενες προκλήσεις που βιώνουμε, επιβεβαιώνουν τη σημασία της γεωργίας και του αγροδιατροφικού τομέα. Την ίδια στιγμή, αναδεικνύεται και ο καθοριστικός ρόλος της θρέψης των φυτών στην αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους μείωσης της αξίας της γεωργικής παραγωγής.

Τα λιπάσματα αποτελούν το θεμέλιο της ανάπτυξης και καρποφορίας των φυτών, παρέχοντας τα αναγκαία θρεπτικά στοιχεία για την επίτευξη υψηλών αποδόσεων και ποιοτικών αγροτικών προϊόντων. Συγχρόνως, η θρέψη φυτών ενισχύει την ευρωστία των καλλιεργούμενων φυτών, καθιστώντας τα φυτά πιο ανθεκτικά σε αβιοτικές καταπονήσεις και καταστάσεις στρες. Επιπλέον, η αναπλήρωση των θρεπτικών στοιχείων που απομακρύνονται από τις καλλιέργειες με τη συγκομιδή, διασφαλίζει τη διατήρηση της γονιμότητας και της παραγωγικότητας των εδαφών.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΣΠΕΛ κ. Ρουσσέα Δημήτρη, «στις 13 Οκτωβρίου, γιορτάζουμε όλοι οι εμπλεκόμενοι με τα λιπάσματα είτε με την ιδιότητα του αγρότη, του γεωπόνου, του ερευνητή ή/και του στελέχους επιχειρήσεων παραγωγής και εμπορίας λιπασμάτων και αισθανόμαστε περήφανοι για τη συμμετοχή μας στη διατροφή της ανθρωπότητας. Ο κλάδος των λιπασμάτων συνεχίζει, με σεβασμό στο περιβάλλον, να παρέχει κατάλληλες λύσεις και προϊόντα λίπανσης για τη θρέψη των φυτών, με βάση της αρχές της ορθολογικής λίπανσης, προσαρμοσμένα στις εδαφολογικές συνθήκες της χώρας και στις ανάγκες των αγροτών».

Διαβάστε (εδώ) τι αναφέρουν τα μέλη του Δ.Σ. του ΣΠΕΛ για την Παγκόσμια Ημέρα Λιπασμάτων

13/10/2023 01:17 μμ

Με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρη Αυγενάκη, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών, Αθανάσιος Μαλλιαράς, στο περιθώριο των συναντήσεων που είχε ο Υπουργός με φορείς στη Θεσσαλία, με αντικείμενο τη λήψη μέτρων για τους πλημμυροπαθείς συμπολίτες μας.  

Το θέμα που συζήτησαν οι κ. Μαλλιαράς και Αυγενάκης ήταν η σύσταση και η λειτουργία αγροτικών τμημάτων σε όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, κάτι το οποίο έχει εξαγγείλει ο Υπουργός ήδη από τον Αύγουστο. 

Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Σερρών επισήμανε στον κ. Αυγενάκη πως στο Επιμελητήριο Σερρών λειτουργεί ήδη εδώ και δύο χρόνια αγροτικό τμήμα, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την στήριξη της επιχειρηματικότητας στον πρωτογενή τομέα. 

Μάλιστα ζήτησε από τον Υπουργό να δρομολογηθούν άμεσα πολιτικές και αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία των αγροτικών τμημάτων, ώστε να ενισχυθεί η λειτουργία τους.

Ο Υπουργός από την πλευρά του συνεχάρη το Επιμελητήριο Σερρών που είναι μεταξύ των λίγων Επιμελητηρίων στα οποία υφίσταται ήδη αγροτικό τμήμα και επανέλαβε την πρόθεση του Υπουργείου και της κυβέρνησης να δώσει στους αγρότες το ισχυρότερο «όπλο», που είναι οι γνώσεις. 

Επιπλέον, ο Αθανάσιος Μαλλιαράς επισήμανε στον Υπουργό, την αναγκαιότητα για διαρκή και ουσιαστική στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ιδιαίτερα σε έναν νομό, όπως ο Σερρών, ο οποίος είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός και ζήτησε στενή συνεργασία με το Υπουργείο, ώστε να προωθούνται άμεσα ζητήματα του αγροτικού κόσμου.

Απαντώντας στις δηλώσεις του Προέδρου του Επιμελητηρίου Σερρών, ο αγροτοσυνδικαλιστής κ. Στέργιος Λίτος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «προς ενημέρωση των αγροτών του νομού Σερρών και του «αδαούς» προέδρου του επιμελητήριου. Οι αγρότες του νόμου Σερρών ξεκινήσαμε να κάνουμε εγγραφή στο επιμελητήριο πριν από περίπου 10 - 12 χρόνια (τότε γραφομασταν στο τμήμα υπηρεσιών) και το όραμα του τότε προέδρου, Χρήστου Μέγκλα, ήταν να δημιουργήσει το αγροτικό τμήμα στο επιμελητήριο των Σερρών. Το έκανε πράξη, μας έβαλε σε πολλές εκθέσεις και ειχαμε πρωταγωνιστικό ρόλο. Εδω και δύο χρόνια, που ο Χρήστος Μεγκλας λείπει από την ζωή, το αγροτικό τμήμα είναι αδρανές. Μετά τις εκλογές θα επαναλειτουργησει όπως ακριβώς πρέπει».

12/10/2023 05:34 μμ

Κατάσχεση 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων πραγματοποιήθηκε στην μεγαλύτερη μέχρι σήμερα επιχείρηση της Εuropol.

Η ετήσια επιχείρηση «Ασημένιο Τσεκούρι - Silver Axe» της Εuropol, με στόχο τα παράνομα φυτοφάρμακα, πραγματοποιήθηκε από τις 23 Ιανουαρίου έως τις 28 Απριλίου 2023 και συμμετείχαν αρχές από 32 χώρες (όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ και πέντε τρίτες χώρες), μεταξύ αυτών και η Ελλάδα.

Στα πλαίσια της επιχείρησης, κατασχέθηκαν συνολικά, 2.040 τόνοι παράνομων φυτοφαρμάκων, συνελήφθησαν 21 ύποπτοι και εξαρθρώθηκαν εγκαταστάσεις παραγωγής που χρησιμοποιούνταν για την παραποίηση φυτοφαρμάκων.

Οι έρευνες πραγματοποιήθηκαν σε χερσαία και θαλάσσια σύνορα καθώς και ηλεκτρονικές αγορές. Κύρια πηγή των παράνομων πρώτων υλών παραμένουν η Ασία και η Νότια Ασία, ενώ αυξάνεται η συσκευασία των τελικών προϊόντων εντός της ΕΕ.

Παρόλο που η Ασία παραμένει βασική περιοχή προέλευσης παράνομων φυτοφαρμάκων, μεγάλο μέρος της παραγωγής και της τελικής επεξεργασίας πραγματοποιείται στην ΕΕ.

Η κα Catherine De Bolle, Εκτελεστική Διευθύντρια της Europol, δήλωσε σχετικά: «η επιχείρηση Silver Axe όχι μόνο έχει καταφέρει να κατασχέσει συνολικά σχεδόν 7.000 τόνους παράνομων και πλαστών φυτοφαρμάκων. Αυτές οι παράνομες ουσίες μπορεί να έχουν χαμηλή τιμή, αλλά έχουν μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, τη δημόσια υγεία αλλά ακόμη και την ευημερία μελισσών μας. Εξαλείφοντας αυτές τις απειλές από την αγορά, συμβάλλουμε σε ένα ασφαλέστερο και υγιέστερο μέλλον για τους πολίτες της ΕΕ. Η Εuropol συντόνισε την επιχείρηση και διευκόλυνε την ανταλλαγή πληροφοριών».

Ο κ. João Negrão, Εκτελεστικός Διευθυντής του Γραφείου Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO) δήλωσε: «η συγκεκριμένη επιχείρηση απέδειξε για άλλη μια φορά πόσο αποτελεσματική και απαραίτητη είναι η συντονισμένη δράση για την καταπολέμηση αυτού του παράνομου εμπορίου, όχι μόνο για την πρόληψη οικονομικών ζημιών στη νόμιμη βιομηχανία, αλλά κυρίως για την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος».

Ο κ. Ville Itälä, Γενικός Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) δήλωσε: «το λαθρεμπόριο φυτοφαρμάκων αποτελεί σοβαρή απειλή για τους ευρωπαίους καταναλωτές. Η επιχείρηση Silver Axe συγκέντρωσε την τεχνογνωσία και τους πόρους από την OLAF, την Europol και πολλούς άλλους εταίρους για την προστασία των πολιτών, των αγροτών μας και του περιβάλλοντός μας».

12/10/2023 01:10 μμ

Οι πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες που προκάλεσαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα του Σεπτεμβρίου, έχουν δημιουργήσει εκτεταμένα προβλήματα και καταστροφές σε αρκετές περιοχές της Θεσσαλίας. 

Η Yara Ελλάς ανακοίνωσε ότι προσέφερε από 16.000 φιάλες νερού σε τρία διαφορετικά σημεία, στο δήμο Παλαμά Καρδίτσας, στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του δήμου Λαρισαίων και στο δήμο Νοτίου Πηλίου στην περιοχή Καλών Νερών.

Παράλληλα, η εταιρία Yara στηρίζει το Δημοτικό Σχολείο Χάλκης παρέχοντας έναν σύγχρονο φορητό υπολογιστή και ένα πολυμηχάνημα που θα υποστηρίξουν τις ανάγκες του σχολείου, αντικαθιστώντας εξοπλισμό που καταστράφηκε από τις πρόσφατες πλημμύρες. 

Όραμα της Yara είναι μια κοινωνία που βασίζεται στη συνεργασία, την εξάλειψη της πείνας και την προστασία του πλανήτη. Και η κίνηση αυτή αποτελεί μια ελάχιστη προσπάθεια στήριξης των συμπολιτών μας.

02/10/2023 05:13 μμ

Τα νέα της καθήκοντα ως Διευθύνουσα Σύμβουλος της Bayer Ελλάς αναλαμβάνει, από την 1η Οκτωβρίου 2023, η Ana Vega.  

Η κα Vega θα έχει την ευθύνη για το σύνολο της δραστηριότητας της εταιρείας στη χώρα μας ως Senior Bayer Representative (SBR), ενώ παράλληλα αναλαμβάνει καθήκοντα Country Division Head (CDH) στον Τομέα Φαρμάκων για το  Cluster Southern Mediterranean & Black Sea (Ελλάδα, Κύπρος, Βουλγαρία, Ρουμανία, Μολδαβία και Ουκρανία).

Η Ana Vega είναι στέλεχος με σημαντική εμπειρία στη φαρμακευτική αγορά, έχοντας αναλάβει θέσεις ευθύνης εντός της Bayer, για περισσότερα από 20 χρόνια. Γεννημένη στο Ελ Σαλβαδόρ, έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της επαγγελματικής της ζωής στην Ευρώπη, όπου από το 2003 και έπειτα απέκτησε ευρεία εμπειρία στη διεύθυνση Επιχειρησιακών Μονάδων στην Ογκολογία, την Αιματολογία, την Ακτινολογία, την Οφθαλμολογία και άλλους θεραπευτικούς τομείς, στην Γαλλία και την Ελβετία. Τελευταίος σταθμός στην πορεία της ήταν στον Τομέα Φαρμάκων της Bayer AG στη Βασιλεία, όπου κατείχε το ρόλο της Head of Growth & Value Portfolio. Έχει πτυχίο στη Διοίκηση Επιχειρήσεων και μεταπτυχιακό δίπλωμα σε International Business  από το Grenoble Ecole de Management στη Γαλλία, ενώ μιλάει τέσσερις γλώσσες.

Ana Vega

Η Ana Vega, δήλωσε σχετικά: «Είναι μεγάλη τιμή και χαρά να εντάσσομαι στην ομάδα της Bayer Ελλάς. Σε μια εποχή αλλαγών και προκλήσεων, στην εποχή του ψηφιακού μετασχηματισμού και της καινοτομίας, η Βayer Ελλάς βρίσκεται πάντα στην πρώτη γραμμή, επενδύοντας σημαντικά στην ψηφιακή εξέλιξη, στην τεχνολογία, στην έρευνα και στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων που θα ωφελήσουν όλους τους εμπλεκόμενους στους τομείς της υγείας και της γεωργίας. Κάτω από τους πυλώνες της καινοτομίας, της βιωσιμότητας, της συμπερίληψης και της κοινωνικής ευαισθητοποίησης, που καθοδηγούν το έργο μας, αλλά και με όραμα, συνεργασία και αξιοποίηση της δυνατής ομάδας μας, θα συνεχίσουμε να πρωτοπορούμε και να προσφέρουμε προϊόντα και λύσεις για την υγεία και την ευημερία των ανθρώπων και του πλανήτη και είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη που συμβάλλω και εγώ σε αυτή την κατεύθυνση». 

29/09/2023 05:09 μμ

Η εταιρεία Fertiberia Hellas  με την ευκαιρία του πρώτου χρόνου δραστηριότητας της στην Ελλάδα πραγματοποίησε σειρά εκδηλώσεων σε Τρίπολη (19/9), Καμένα Βούρλα (20/9) και Θεσσαλονίκη (22/9).

Οι παρευρισκόμενοι γεωπόνοι καταστημάτων γεωργικών εφοδίων και αγροτικών συνεταιρισμών, είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν τόσο για την Fertiberia ως εταιρεία όσο και για τα καινοτόμα προϊόντα θρέψης που παράγει με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους.

Οι ομιλητές της εταιρείας κ.κ. Guillermo Pérez-Medina Satrústegui (Διευθυντής Ξένων Αγορών και πρόεδρος της Fertiberia Hellas), Ραϊλάκης Γεώργιος (διευθύνων σύμβουλος της Fertiberia Hellas) και Julio Bonet (υπεύθυνος τεχνικού τμήματος της Fertiberia) ανέπτυξαν στις εισηγήσεις τους τόσο τη φιλοσοφία, τη δυναμική και τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας, όσο και τα προϊόντα θρέψης με τις καινοτόμες τεχνικές παραγωγής και τυποποίησης τους.

Οι παρευρισκόμενοι, μετά το πέρας των παρουσιάσεων, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τα έμπειρα στελέχη της εταιρείας.

 Fertiberia Hellas

O όμιλος εταιρειών Fertiberia
Η Fertiberia γεννήθηκε το 1995 και, κατά τη διάρκεια αυτών των ετών, καταφέραμε να γίνουμε μόνιμο σημείο αναφοράς για τη γεωργία και τη βιομηχανία τόσο στην Ισπανία όσο και στην Ευρώπη.

Δεσμευμένοι να συμβάλουμε σε μια πραγματική ενεργειακή μετάβαση και να προωθήσουμε συνεχείς διαδικασίες έρευνας-ανάπτυξης και καινοτομίας, έχουμε εξελίξει τη δραστηριότητά μας για να αναπτύξουμε και να παράγουμε:

  • Ανανεώσιμες πηγές και πράσινη αμμωνία: 

Πρωτοπορούμε στην παραγωγή πράσινης αμμωνίας αντικαθιστώντας το φυσικό αέριο με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας για να αναπτύξουμε τις λύσεις θρέψης των φυτών μας, όπως η τεχνολογία Impact Zero®

  • Προϊόντα θρέψης: 

Σύγχρονες λύσεις θρέψης φυτών με υψηλή προστιθέμενη αξία που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα του αγροτικού τομέα και συνεισφέρουν στην οικολογική του μετάβαση.

  • Περιβαλλοντικές λύσεις για τη βιομηχανία και άλλους τομείς: όπως το AdBlue® με το οποίο συμβάλλουμε στη μείωση των εκπομπών μονοξειδίου του αζώτου σε οχήματα με κινητήρες ντίζελ.

Μέχρι το 2035, στόχος μας είναι να γίνουμε η πρώτη εταιρεία με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα στον κλάδο μας, επενδύοντας στην αμμωνία και το πράσινο υδρογόνο ως κινητήριους μοχλούς που θα οδηγήσουν σε ένα βιώσιμο μέλλον.

Ο όμιλός μας αποτελείται από τη Fertiberia ως μητρική εταιρεία και τις θυγατρικές της που βρίσκονται στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία, την Ελλάδα, τη Σουηδία και την Ολλανδία. Στρατηγικά τοποθετημένες οι εταιρείες του ομίλου υπό την καθοδήγηση της μητρικής εταιρείας, μας επιτρέπει να επιτυγχάνουμε μεγαλύτερη εμπορική και παραγωγική αποτελεσματικότητα.

Κάθε εταιρεία διαθέτει τις γνώσεις και τις δεξιότητες που ανταποκρίνονται στις ειδικές ανάγκες των περιοχών επιρροής της, πάντα υπό τον κοινό στόχο να ηγηθούμε της ευρωπαϊκής αγοράς θρέψης των καλλιεργειών, καθώς και της αποτελεσματικής και βιώσιμης βιομηχανίας.

Μαζί, συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε για να αφήσουμε ένα θετικό αποτύπωμα σε όλες τις περιοχές όπου είμαστε παρόντες.