Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Kαθυστερούν έκδοση ετικετών πιστοποίησης σποροπαραγωγής σιτηρών, σε κίνδυνο η συνδεδεμένη

15/07/2024 12:52 μμ
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην «επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία, καθυστέρηση η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους καλλιεργητές όσο και τους σποροπαραγωγούς».

Και προσθέτει: «Ειδικότερα, τα προηγούμενα χρόνια η σποροπαραγωγή σιτηρών διεξαγόταν κανονικά υπό την επίβλεψη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Τ.Α.Α.) του ΥπΑΑΤ, ανά νομό και στη συνέχεια επιδίδονταν από το κάθε Τ.Α.Α. οι σχετικές ετικέτες πιστοποίησης για την περαιτέρω διακίνηση του πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρήση πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών πέραν του ποιοτικού και ποσοτικού αποτελέσματος στην καλλιεργητική προσπάθεια των αγροτών μας, τους εξασφαλίζει και τη σχετική συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια τους.

Όμως, για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχουν ετικέτες πιστοποίησης σιτηρών στα κατά τόπους Τ.Α.Α., ούτε το λοιπό αναλώσιμο υλικό (π.χ. μελανοταινίες) που χρειάζονται για τη λειτουργία τους οι εν λόγω υπηρεσίες.

Πληροφορηθήκαμε δε, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέσμευσε τα σχετικά κονδύλια που είχαν στη διάθεση τους τα προηγούμενα χρόνια τα Τ.Α.Α., για να κάνει συνολική προμήθεια των ανωτέρω υλικών (ετικέτες πιστοποίησης κ.λ.π.) πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προκηρυχθεί ούτε κάποιος τέτοιος σχετικός διαγωνισμός, ούτε έχει γίνει κάποια σχετική ανάθεση για την προμήθεια ετικετών πιστοποίησης σιτηρών (κ.α. υλικών) και από ότι διαφαίνεται η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε τον Αύγουστο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πιστοποίηση των σπόρων αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ακόμα και αν τον Σεπτέμβριο χορηγηθούν τελικά από το ΥπΑΑΤ οι ετικέτες πιστοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να πιστοποιηθεί ο σπόρος μέχρι τις σπορές των αγροτών μας.

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την προμήθεια των ετικετών πιστοποίησης σιτηρών, χωρίς άλλη χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πιστοποίησης και ο πιστοποιημένος σπόρος να καταλήξει στα χέρια των αγροτών πριν την εποχή της σποράς του.

Διαφορετικά, οι αγρότες μας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σπορές με μη πιστοποιημένο σπόρο, από τα τυχόν αποθέματα της περσινής παραγωγής τους. Αυτό θα έχει ένα δυσμενές αποτέλεσμα με τρεις σημαντικές συνιστώσες:

1. Οι αγρότες μας θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα σιτηρά τους, που δίνεται μόνο με τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων. Τη στιγμή που το υψηλό κόστος παραγωγής της σιτοκαλλιέργειας καθιστά αναγκαία τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

2. Θα υπάρξει ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος της σιτοκαλλιέργειας σε μια εποχή που η διατροφική επάρκεια της χώρας μας είναι το ζητούμενο, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διακίνηση των σιτηρών παγκοσμίως.

3. Και τέλος θα προκύψει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά στις Ελληνικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, που δεν θα προλάβουν να πιστοποιήσουν τους σπόρους που παρήγαγαν και συνεπώς να τους διαθέσουν στην αγορά, ενώ ήδη από μέρους τους θα έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες σποροπαραγωγής.

Κ. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα και παρά το γεγονός ότι η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ μπορεί να μην είναι δική σας ευθύνη, καθότι τώρα αναλάβατε τα καθήκοντα σας, παρακαλούμε να επιληφθείτε και να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει, διαφορετικά θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το ΥΠΑΑΤ, τους Αγρότες μας και την Αγροτική παραγωγή της χώρας μας γενικότερα».

Σχετικά άρθρα
29/08/2024 09:46 πμ

Χωρίς ελέγχους από στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία. Η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει για ακόμη μια φορά τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία.

Τα κρούσματα της Πανώλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Ευλογιάς στην Θράκη είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.

Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και φτάνει έως την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.

Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής.

Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.

Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί όλο αυτό το διάστημα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.

Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.

Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργαλειοποίηση του κλάδου για να υπηρετηθεί το «success story» της πολιτικής ηγεσίας, όταν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δεν πράττεται το αυτονόητο, δηλαδή η επαναχορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται λόγω των μνημονιακών πολιτικών.

Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε και τη στοχοποίηση του κλάδου με θεωρίες στα όρια της συνωμοσιολογίας που διακινούνται προκειμένου να αποκομίσουν κάποιοι αλλότρια οφέλη (πολιτικά και άλλα), εμφανιζόμενοι ως κήνσορες και καταγγέλλοντες ή ακόμα και ως εκπληττόμενοι από τα συστηματικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.

Τελευταία νέα
09/09/2024 02:21 μμ

Οι τελευταίες εκτιμήσεις για την φετινή παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία μιλάνε για μια ποσότητα της τάξης περίπου των 4,6 εκατομμύρια τόνων.

Κύκλοι της τουρκικής αγοράς αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές του σκληρού το τελευταίο διάστημα εμφανίζεται να έχουν μια ανοδική πορεία.

Η τιμή του σκληρού σιταριού την εγχώρια αγορά αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 271,26 έως 287,21 ευρώ ο τόνος. Άρα αυτό αποκλείεται η περίπτωση να αγοράζουν Ιταλοί έμποροι σκληρό στα 298,95 ευρώ τον τόνο.

Οι τιμές εξαγωγής σκληρού στην Τουρκία, από το λιμάνι της Αλεξανδρέττας (Ισκεντερούν) έχουν τιμή στα 284,55 ευρώ ο τόνος, για σιτάρι που παραδίδεται στα σιλό (όχι FOB). Κάποια καλής ποιότητας σκληρά, με πρωτεϊνη πάνω από 13,5%, πωλούνται στα 308,01 ευρώ ο τόνος (τιμή FOB).

Στην Τουρκία παραμένει η απαγόρευση εισαγωγής σιταριού (έως τις 15 Οκτωβρίου 2024), ενώ η τοπική αγορά μιλά ακόμη και για παράταση αυτής της απαγόρευσης, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι η χώρα δεν εισάγει ρώσικα σιτάρια, τα οποία στην συνέχεια τα επανεξάγει (οι Τούρκοι μιλάνε για εξαγωγές προς Ιράν, Συρία και Ιράκ, αλλά μπορεί και σε άλλες αγορές).

Βέβαια οι μεταποιητές εκφράζουν δυσαρέσκεια γιατί το εισαγόμενο ρώσικο αλεύρι έχει τιμή στα 190,24 ευρώ ο τόνος, ενώ αυτοί είναι αναγκασμένοι να αγοράζουν το τουρκικό σκληρό από τους παραγωγούς ακριβότερα στα 271,77 ευρώ τον τόνο. Για αυτό πιέζουν την κυβέρνηση της Άγκυρας να άρει την απαγόρευση στις εισαγωγές αλεύρων και να συνεχίσει την απαγόρευση στις εισαγωγές σκληρού σίτου.

Πάντως φέτος οι εξαγωγές σκληρού της Τουρκίας μέχρι στιγμής είναι γύρω στους 300.000 τόνους, αισθητά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι που έφτασαν στα 1,7 εκατομμύρια τόνους. Όμως αν η τουρκική κυβέρνηση αποφασίσει την άρση της απαγόρευσης εισαγωγών σκληρού τότε θα αλλάξει όλη η εικόνα στην αγορά λόγω του καζακικού και ρώσικου σιταριού.

Ο Καναδάς, που παίζει μεγάλο ρόλο στο διεθνές εμπόριο σκληρού, θα φανεί το επόμενο διάστημα αν οι φήμες για ποιοτικά προβλήματα φέτος είναι αληθινές ή όχι. Αν είναι αληθινές τότε αναμένεται να αλλάξει όλη την εικόνα των τιμών στις παγκόσμιες αγορές, κάτι που θα αυξήσει το ενδιαφέρον για εξαγωγές στην τουρκική αγορά.

Πάντως η Στατιστική Υπηρεσία του Καναδά (STC), στις πρόσφατες εκτιμήσεις που έκανε, αναφέρει ότι η καναδική παραγωγή σκληρού σκληρού φέτος θα ανέλθει σε 6 εκατομμύρια τόνους, αυξημένη σε σχέση με την περσινή κατά 47,3%.

Όμως η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές της επαρχίας Σασκάτσουαν (Yellowgrass) είχαμε και χαλαζοπτώσεις.

Στην επαρχία Σασκάτσουαν είμαστε στο 37% της συγκομιδής σκληρού σιταριού, ενώ στην Αλμπέρτα βρισκόμαστε στο 39% της συγκομιδής.

30/08/2024 02:50 μμ

Ρεκόρ είχαμε τον Αύγουστο του 2024 στην παγκόσμια κατανάλωση σιταριού, τόσο για ζωοτροφή όσο και για ανθρώπινη χρήση, όπως ενημερώνει ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όσον αφορά την ΕΕ λόγω των μειωμένων αποθεμάτων καλαμποκιού αυξάνεται η ζήτηση του σιταριού για χρήση ζωοτροφών.

Επίσης μεγάλο πρόβλημα είχαμε στην καλλιέργεια σιταριού της Γαλλίας από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μειωμένη παραγωγή.

Η αυξημένη ζήτηση σιταριού, προβλέπει το USDA, αναμένεται να έχει σαν αποτέλεσμα τα παγκόσμια τελικά αποθέματα σιταριού να μειωθούν (σε 256,6 εκ. μετρικούς τόνους), το χαμηλότερο όριο των τελευταίων 9 ετών.

Μείωση αποθεμάτων σιταριού θα έχουμε στην ΕΕ λόγω της αυξημένης ζήτησης για ζωοτροφές επειδή αναμένεται να υπάρξει μειωμένη παραγωγή καλαμποκιού στις κύριες παραγωγικές χώρες.

Τα τελικά αποθέματα για τις μεγάλες χώρες εξαγωγής σιταριού προβλέπεται να είναι μειωμένα κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος και 12% χαμηλότερα σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας.

27/08/2024 02:12 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση με τη διαδικασία και τα δικαιολογητικά αναγνώρισης των Οργανώσεων Παραγωγών (Ορ.Π.), των Ομάδων Παραγωγών (Ομ. Π) και των Ενώσεών τους (Ε.Ο.Π.).

Για την αναγνώριση τους το νομικό πρόσωπο υποβάλλει στην υπηρεσιακή μονάδα της Περιφερειακής Ενότητας (ΔΑΟΚ) στην εδαφική περιφέρεια της οποίας έχει την έδρα του, αίτηση που απευθύνεται στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Αναγνώρισης.

Στην αίτηση αναγράφονται υποχρεωτικά η επωνυμία του, ο αριθμός του Φορολογικού του Μητρώου καθώς και ο αριθμός του αντίστοιχου Μητρώου που τηρείται από τις αρμόδιες Αρχές.

Η αίτηση για την αναγνώριση των Ομ.Π. και των Ο.Π. συνοδεύεται από τα ακόλουθα δικαιολογητικά:

α) Αναλυτική κατάσταση των μελών, φυσικών και νομικών προσώπων του ν.π. της Ομ.Π ή Ο.Π., με τον Α.Φ.Μ. τους και την ελάχιστη αξία εμπορευθείσας παραγωγής του/των προϊόντων προς αναγνώριση.

β) Απόσπασμα Πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του νομικού προσώπου (ν.π.), από το οποίο προκύπτει η έγκριση σύστασης και λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π.

γ) Απόσπασμα πρακτικών του αρμοδίου για τη λήψη σχετικών αποφάσεων οργάνου του ν.π., από το οποίο προκύπτει ότι καταρτίσθηκε-ψηφίστηκε το καταστατικό λειτουργίας.

δ) Καταστατικό λειτουργίας της Ομ.Π. ή Ο.Π., υπογεγραμμένο από όλα τα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., στο οποίο προβλέπονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:
αα) την υποχρέωση των παραγωγών-μελών της Ομ.Π ή Ο.Π. να εφαρμόζουν τους κανόνες που θεσπίζει η Ομ.Π. ή Ο.Π. και τις διαδικασίες για τον καθορισμό, την έγκριση και την τροποποίηση των κανόνων αυτών, όπως καθορίζονται στο καταστατικό,
ββ) την υποχρέωση των μελών να καταβάλλουν τις χρηματικές εισφορές που απαιτούνται για τη χρηματοδότηση της Ομ.Π. ή Ο.Π. και να διακινούν εφόσον έχουν εμπορική ιδιότητα μέσω της Ομ.Π. ή Ο.Π τουλάχιστον το 80% της παραγωγής τους,
γγ) το μέγιστο ποσοστό των δικαιωμάτων ψήφου και των μεριδίων που κατέχει φυσικό ή νομικό πρόσωπο μέλος της Ομ.Π. ή Ο.Π. ώστε να διασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία αυτής. Το εν λόγω ποσοστό δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο από το 20%, ανεξάρτητα αν τα μέλη αυτά συμμετέχουν με μεγαλύτερο μερίδιο διάθεσης προϊόντων στην Ομ.Π. ή Ο.Π.,
δδ) την επιβολή κυρώσεων στα μέλη της Ομ.Π. ή Ο.Π., σε περίπτωση παραβάσεων των υποχρεώσεών τους, που απορρέουν από το Καταστατικό λειτουργίας,
εε) τους κανόνες για την αποδοχή νέων μελών, την οικειοθελή αποχώρηση μελών, τη διαγραφή μελών καθώς και την ελάχιστη διάρκεια της συμμετοχής στην Ομ.Π. ή Ο.Π. η οποία δεν μπορεί να είναι μικρότερη του ενός έτους.

Ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος της εμπορευθείσας αξίας παραγωγής των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την ημερομηνία αναγνώρισης της Ομ.Π. ή Ο.Π.

Στον τομέα των νωπών οπωροκηπευτικών, ως περίοδος αναφοράς για τον υπολογισμό της Αξίας Εμπορευθείσας Παραγωγής (ΑΕΠ) λαμβάνεται υπόψη το έτος ν-2, όπου ν το έτος υποβολής της αίτησης αναγνώρισης.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

27/08/2024 11:02 πμ

Μικρή μείωση, κατά 3,2%, φαίνεται να έχει η φετινή παραγωγή αραβόσιτου στην ΕΕ, σύµφωνα µε τις επικαιροποιηµένες εκτιµήσεις της Κοµισιόν.

Αυτό οφείλεται κυρίως στις μειωμένες αποδόσεις που θα έχουμε στις καλλιέργειες της ανατολικής Ευρώπης λόγω των συνεχόμενων καύσωνων.

Σε επίπεδο ΕΕ οι μέσες αποδόσεις φαίνεται να είναι μειωμένες το 2024 κατά -6% σε σχέση με το 2023. Μεγάλη όμως προβλέπεται να είναι η μείωση των αποδόσεων στην Ρουμανία που εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στο -18% σε σχέση με το 2023 και στο -22% σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5 ετίας (2019 - 2023). Επίσης μειωμένες αποδόσεις σε επίπεδο 5ετίας, λόγω καιρικών συνθηκών, προβλέπει η ΕΕ για την Βουλγαρία (-16%) και την Ελλάδα (-10%).

Από την πλευρά του το USDA προβλέπει μια ρουμάνικη παραγωγή καλαμποκιού, για την περίοδο εμπορίας 2024/2025, στα 8,7 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, μειωμένη, κατά 25%, σε σχέση με τον μέσο όρο της 5ετίας.

Η καλλιέργεια ανήλθε στα 22 εκατομμύρια στρέμματα, με μείωση, κατά -2%, σε σχέση με πέρυσι και κατά -13% κάτω από τον μέσο όρο της 5ετίας.

Οι απόδόσεις προβλέπει το USDA ότι θα κυμανθούν στους 4,03 τόνους ανά εκτάριο (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Η Ρουμανία έχει τη δεύτερη μεγαλύτερη έκταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με καλαμπόκι, πίσω από τη Γαλλία. Όμως η καλλιέργεια δεν έχει καλή άρδευση και είναι πολύ ευπαθή στις ακραίες υψηλές θερμοκρασίες και στην ξηρασία που εμφανίζονται συχνά στην περιοχή των Βαλκανίων κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία για την περίοδο εμπορίας 2024/2025 προβλέπεται σε 27,2 εκατομμύρια μετρικούς τόνους, εμφανίζοντας μια πτώση κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.

Ο ζεστός και ξηρός καιρός στην Ουκρανία τον Ιούλιο του τρέχοντος έτους δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή.

Η μέση απόδοση της καλλιέργειας φέτος προβλέπεται στους 6,63 τόνους ανά εκτάριο, σημειώνοντας μείωση, κατά -14% από πέρυσι.

Διαγωνισμός αγοράς καλαμποκιού

Στο μεταξύ εταιρεία της Νότιας Κορέας προχώρησε, την περαμένη Παρασκευή (16/8), σε διεθνή διαγωνισμό για την αγορά 67.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφές. Πληροφορίες της αγοράς αναφέρουν ότι το φορτίο αγοράστηκε με ποσό στα 209,64 ευρώ ανά τόνο C&F συν επιπλέον 1,12 ευρώ ανά τόνο επιβάρυνση για εκφόρτωση λιμένα. Ο πωλητής πιστεύεται ότι ήταν ο εμπορικός οίκος Pan Ocean, ενώ η αποστολή θα γίνει από τη Νότια Αμερική, μεταξύ 1ης και 31ης Οκτωβρίου.

26/08/2024 03:11 μμ

Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, την Τρίτη (27/8), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.

Μεταξύ των φορέων θα έχει συνάντηση με το Περιφερειακό Παραρτήματο Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Συντονίστρια κ. Έλενα Σώκου σχετικά με την υποβολή Υπομνήματος των προτάσεων των οκτώ (8) Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον στη γεωγραφική περιοχή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική), στο οποίο επισυνάπτονται και τα Πορίσματα – Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υποβληθέν Υπόμνημα, η κλιματική κρίση που βιώνουμε δεν είναι η κλιματική αλλαγή - μεταβολή που πάντα υπήρχε μέσα στην ιστορία της γης. Είναι μία πολύ πιο οξεία και ταχεία στην εκδήλωσή της, αλλά και ανθρωπογενής στην προέλευσή της, μεταβολή του κλίματος, οφειλόμενη στην έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική εποχή. Είναι η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη και μονοδιάστατη χρήση του τεχνολογικού πολιτισμού χωρίς φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση – διάσταση.

Συνεπώς, είναι μία κρίση με βάση ηθική, κοινωνική και πολιτική και για αυτό το λόγο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται πρώτα από όλα η συνειδητοποίηση του λάθους και η αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιηθεί για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»). Από αυτόν το ζητούμενο νέο τρόπο σκέψης και πράξης, ο οποίος είναι συμβατός με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, εμπνέονται οι αναλυτικές προτάσεις των Ομάδων Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκαν.

Οι εβδομήντα πέντε (75) ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ., του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με τις μελέτες και τις προτάσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στις τριακόσιες σαράντα πέντε (345) σελίδες των πορισμάτων - εκθέσεών τους, ετοίμασαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον από την κλιματική κρίση και να διαβούμε τα χρόνια που έρχονται με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.

Αυτός ο «οδικός χάρτης», ο οποίος αναμένεται να συμπληρωθεί και με νέα κεφάλαια στη συνέχεια, δεν αφορά μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αναλογικά, στη φιλοσοφία του και στους κεντρικούς του άξονες αφορά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Πρωτογενούς Παραγωγής και του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Κρίση.

Οποιοδήποτε, όμως, σχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί επιτακτική και αδήριτη ανάγκη. Απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση για ριζικές αλλαγές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Απαιτείται άμεση και στοχευμένη δράση της Κυβέρνησης σε πέντε (5) άξονες δημόσιας πολιτικής με υποχρεωτικό το δημόσιο χαρακτήρα της λόγω της εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος:

1. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

2. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών και κατασκευής γεωτεχνικών / τεχνικών έργων για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία από τις πλημμμύρες.

3. Ανασύσταση των Γεωργικών Εφαρμογών, ώστε να διαχυθεί στους Έλληνες αγρότες έγκαιρα, βιωματικά και αποτελεσματικά η γνώση των απαιτούμενων προσαρμογών των καλλιεργειών / εκτροφών στις νέες συνθήκες.

4. Ανασύσταση των Δασικών Υπηρεσιών με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και επαναλειτουργία μίας οργανικής μονάδας Υδρονομικών (τεχνικών και φυτοτεχνικών) και Αντιπλημμυρικών έργων & Δασικής Υδρολογίας.

5. Στελέχωση και χρηματοδότηση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε αφενός η αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση όσον αφορά στην προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση και αφετέρου η στενή συνεργασία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) για την υλοποίηση των προτάσεων του Υπομνήματος.

08/08/2024 10:43 πμ

Η Ελλάδα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που δήλωσε (ως όφειλε) την εμφάνιση της Πανώλης των Αιγοπροβάτων και ακολούθησε με καθυστέρηση μερικών ημερών η Ρουμανία.

Όπως αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ, «από την πρώτη στιγμή οι Δημόσιες Κτηνιατρικές Υπηρεσίες καταβάλλουν τα μέγιστα προκειμένου να ελεγχθεί και να μην εξαπλωθεί η νόσος, γεγονός που θα έχει τραγικές συνέπειες για την ελληνική αιγοπροβατοτροφία, την εξαρτώμενη δευτερογενή παραγωγή (κρεοπαραγωγή και γαλακτοκομία) και γενικά την ελληνική οικονομία.

Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών (ΠΜΜ) (Peste des Petits Ruminants-PPR), είναι μια πολύ μεταδοτική ασθένεια των ζώων που προσβάλει τα εκτρεφόμενα και τα άγρια μικρά μηρυκαστικά. Προκαλείται από ιό του γένους Morbillivirus (οικογένειας Paramyxoviridae), μεγάλης μεταδοτικότητας (προσβολή ως 100% των ζώων του κοπαδιού) και υψηλής θνησιμότητας (έως το 90% των προσβεβλημένων ζώων).

Οι πολίτες ας ξέρουν πως ο ιός της ΠΜΜ (PPR virus) ΔΕΝ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ. Για τον λόγο αυτό δεν υπάρχει καμία ανησυχία για μετάδοση του ιού στον άνθρωπο από γαλακτοκομικά προϊόντα και κρέας. Η προτεινόμενη επεξεργασία των προϊόντων (γάλα και κρέας) καθώς και τα αυστηρά μέτρα βιοασφάλειας σχετίζονται ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ με την αποτροπή μετάδοσης του ιού σε άλλες εκτροφές και άλλες περιοχές.

Οι Κτηνοτρόφοι οφείλουν αυτή τη στιγμή να εφαρμόζουν αυστηρά όλες τις οδηγίες και τα μέτρα προφύλαξης που τους δίνονται από τις Δ/νσεις Κτηνιατρικής της χώρας, να συνεργάζονται απόλυτα και να βοηθούν τόσο στην ιχνηλασιμότητα όσο και στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου.

Το ΥπΑΑΤ πρέπει άμεσα να ενεργοποιήσει κρατικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να βρεθούν οι απαιτούμενοι πόροι για την εξυγίανση του ζωικού κεφαλαίου και τα ζώα που θανατώνονται να αποζημιώνονται κοντά στην εμπορική τους αξία και σε σύντομο χρόνο. Μόνο έτσι θα προληφθεί μια ραγδαία και μοιραία εγκατάλειψη του κτηνοτροφικού επαγγέλματος.

Η οικονομική πίεση που θα δεχθούν οι κτηνοτρόφοι το επόμενο διάστημα (έλλειψη εισοδήματος, ανεξόφλητα δάνεια κ.λπ.) θα πρέπει να εκτονωθεί από το κράτος μέσω της απλοποίησης των διαδικασιών αποζημιώσεων και την άμεση βοήθεια για τις ανάγκες απολύμανσης και αντικατάστασης των κοπαδιών, ενίοτε και των σταβλικών εγκαταστάσεων.

Η πολιτεία, με την τραγική αφορμή της εμφάνισης της ΠΜΜ στην Ελλάδα, θα πρέπει να κατανοήσει πως οφείλει να υποστηρίξει ενεργά ένα σύστημα αποτελεσματικής προστασίας του ζωικού κεφαλαίου και, κατ’ επέκταση, επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας μας.

Ένα σύστημα που θα βασίζεται στις διεθνείς στρατηγικές για τη νόσο, όπως αυτές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας των Ζώων (WOAH/ΟΙΕ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Γεωργίας και Τροφίμων (FAO), ενώ θα λαμβάνει ταυτόχρονα υπόψη του τη γεωγραφική θέση της Ελλάδας, όπου η γειτνίαση της με βαλκανικές χώρες και την Τουρκία αυξάνουν τα επίπεδα κινδύνου για την μετάδοση νοσημάτων από τα οποία η χώρα ήταν απαλλαγμένη.

Η προσέγγιση που ακολούθησε η Πολιτεία τα προηγούμενα χρόνια, με δογματικά μνημονικά κριτήρια και άκριτη αντιγραφή των συστημάτων της «υγειονομικά ασφαλούς» δυτικής Ευρώπης, οδήγησε σε υποστελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών, περιορισμό των κτηνιατρικών υποδομών, πολυδιάσπαση των κτηνιατρικών αρμοδιοτήτων κ.α.

Εξάλλου, η έλλειψη κτηνιατρικού προσωπικού επισημαίνεται σταθερά από το 2006 σε κάθε επιθεώρηση από Ευρωπαϊκούς Φορείς (FVO, DG-SANCO), αποτελεί δε σοβαρή µη συμμόρφωση έναντι της ενωσιακής νομοθεσίας, μιας και η χώρα έχει παραπεμφθεί στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2007 και έχει καταδικαστεί το 2009.

Αν η Ελλάδα θέλει κτηνοτροφία, η πολιτεία πρέπει να ενισχύσει (και όχι να υποβαθμίσει) τη δημόσια κτηνιατρική και να βοηθήσει στην εδραίωση μιας ανεξάρτητης επαγγελματικής σχέσης μεταξύ κτηνοτρόφων και ιδιωτών κτηνίατρων.

Η υγεία του ζωικού κεφαλαίου, ο έλεγχος των εμπόρων, η ευρωστία της κτηνοτροφικής παραγωγής και η επισιτιστική επάρκεια και ασφάλεια δεν μπορεί να βασίζονται ούτε στο φιλότιμο των κτηνίατρων των δημόσιων υπηρεσιών ούτε στον εθελοντισμό των ιδιωτών, δεν μπορεί να γίνεται χωρίς θεσμοθετημένα σαφή όρια, δεν μπορεί να γίνεται με αναλώσιμους, μέσω συμβάσεων ορισμένου χρόνου, επιστήμονες, ούτε με επιδοτούμενους ιδιώτες.

Σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, ο νέος Κανονισμός για την υγεία των ζώων [ΕΕ 2016/429 «Νόμος για την Υγεία των Ζώων»] καθορίζει πως είναι ΕΥΘΥΝΗ του κάθε κράτους μέλους να διασφαλίζει ότι:

  • η αρμόδια αρχή διαθέτει επαρκώς καταρτισμένους κτηνίατρους εγκαταστάσεις, εξοπλισμό, εργαστήρια, χρηματοδοτικούς πόρους και αποτελεσματική οργάνωση που να καλύπτουν το σύνολο της επικράτειας του κράτους μέλους,·
  • ενθαρρύνονται οι υπεύθυνοι των επιχειρήσεων και τους κατ' επάγγελμα ασχολούμενοι με τα ζώα να αποκτούν, να διατηρούν και να αναπτύσσουν επαρκείς γνώσεις σχετικά με την υγεία των ζώων.

Ειδικά για τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια, που αυτή τη στιγμή αποτελούν την αιχμή του δόρατος στην έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση της νόσου, πρέπει να επισημανθεί το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος τους τόσο σε εξετάσεις ρουτίνας για τον έλεγχο των νοσημάτων υποχρεωτικής δήλωσης του ζωικού κεφαλαίου και της ασφάλειας των τροφίμων αλλά και η ετοιμότητα τους για την υποστήριξη εκτάκτων αναγκών (σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια, γρίπη πτηνών, πανώλη). Το δίκτυο των Κτηνιατρικών Εργαστηρίων του ΥΠ.Α.Α.Τ. πρέπει να ενισχυθεί και να διευρυνθεί (σε χωρικό επίπεδο, σε μεθόδους, σε εργαστήρια αναφοράς).

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. σημειώνει πως όλοι αρμόδιοι διεθνείς οργανισμοί τονίζουν πως η ΠΜΜ μπορεί να εκριζωθεί διεθνώς μέχρι το 2030. Το εγχείρημα αυτό όμως προϋποθέτει την ενδυνάμωση των Εθνικών Κτηνιατρικών Υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες με τον έλεγχο και την εκρίζωση της ΠΜΜ, καθώς παράλληλα η ενίσχυσή τους παράγει μεγάλα οφέλη στην μάχη και άλλων ασθενειών, εξωτικών και μη (π.χ. αφθώδης πυρετός, βρουκέλλωση των αιγοπροβάτων, φυματίωση, αφρικανική πανώλη των χοίρων κ.α.).

Γενικά, η εκρίζωση της ΠΜΜ αποκτά ιδιαίτερη αξία γιατί, καταπολεμώντας τη νόσο, καταπολεμάται ταυτόχρονα η φτώχεια στις αγροτικές περιοχές, διασφαλίζεται επάρκεια τροφίμων και διατροφή υψηλής βιολογικής αξίας και δυναμώνει η ανθεκτικότητα της κοινωνίας και της εθνικής οικονομίας.

Η κρίση που περνά αυτή την ώρα η ελληνική αιγοπροβατοτροφία είναι πολύ μεγάλη και τα αίτια που φτάσαμε ως εδώ είναι πολλά, διαχρονικά και αφορούν τόσο την πολιτεία όσο και την παραγωγή, με τους όρους που αυτή γίνεται στη χώρα. Αυτή όμως είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει όταν ο κίνδυνος θα έχει περάσει και η κτηνοτροφία θα έχει αντέξει».

06/08/2024 12:28 μμ

Καταρρέει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού, η πολύτιμη κιβωτός των σπόρων της ελληνικής γεωργίας.

Η Ελληνική Τράπεζα Γενετικού Υλικού ιδρύθηκε, το 1981, με την υποστήριξη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ως η εθνική οργάνωση για την προστασία των καλλιεργειών της χώρας και εργάζεται για να σώσει τη βιολογική ποικιλότητα των διατροφικών πόρων.

Χαρακτηριστικό μάλιστα της κατάστασης που επεσήμαναν τα στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα, είναι το γεγονός ότι, «αν δεν αλλάξει κάτι την επόμενη πενταετία, το 20% των δειγμάτων που διαθέτει σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) θα περάσει στην …ιστορία. Τα 15.000 δείγματα συλλογής από διάφορες παραδοσιακές ποικιλίες, αλλά και αυτοφυή είδη που είναι συγγενή με τα καλλιεργούμενα, δεν μπορούν να διατηρηθούν για πάντα μέσα στους θαλάμους. Πρέπει ανά τακτά χρονικά διαστήματα να ελέγχουμε τη βλαστική τους ικανότητα, να τα πολλαπλασιάζουμε ξανά και να αποθηκεύουμε και πάλι».

Η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού, αποτελεί το συντονιστικό-εκτελεστικό όργανο του Εθνικού Συστήματος Διατήρησης και Προστασίας Φυτογενετικών Πόρων Καλλιεργούμενων Ειδών και οι συλλογές της συμπεριλαμβάνουν -μεταξύ άλλων- είδη και ποικιλίες σιτηρών, οσπρίων, ψυχανθών, κηπευτικών, αμπέλου, χορτοδοτικών, βιομηχανικών, αρωματικών-φαρμακευτικών, νέων ανθοκομικών, καθώς και θαμνώδων- δενδρώδων ειδών. Αποτελεί έναν πολύτιμο «ταμιευτήρα χαρακτηριστικών και γονιδίων για τη βελτίωση των φυτών, συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και βιώσιμης γεωργίας, συμμετέχοντας σε ευρωπαϊκά δίκτυα, ερευνητικά έργα και δράσεις, με στόχο τη διατήρηση και αξιοποίηση της βιοποικιλότητας», αναφέρουν στελέχη του ΕΛΓΟ–Δήμητρα.

Ερώτηση στην Βουλή

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ώστε να μη καταρρεύσει η Τράπεζα Γενετικού Υλικού (ΤΓΥ) των σπόρων της Ελληνικής Γεωργίας, ζητά ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα.

Αναλυτικά η ερώτηση του κ. Κόκκαλη την οποία συνυπογράφουν επίσης 15 Βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης αναφέρει τα εξής:

«Mε το άρθρο 21 του ν. 1564/1985 προβλεπόταν η σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.) με τις κάτωθι αρμοδιότητες που είχαν και αναπτυξιακό χαρακτήρα:

  • Χρηματοδότηση ερευνητικών Ιν/των για τη δημιουργία νέων Ελληνικών ποικιλιών.
  • Διατήρηση υπό τους όρους και προϋποθέσεις του νόμου αυτού των ποικιλιών, καθώς και η παραγωγή και εμπορία πολλαπλασιαστικού υλικού των κατηγοριών α, β και γ της παρ. 2 του άρθρ. 3. (δηλαδή παραγωγή μέχρι βασικού υλικού σπόρων ή αγενούς πολ/κού υλικού)
  • Υποβοήθηση των αγροτικών συνεταιριστικών οργανώσεων οι οποίες ασχολούνται με το πολλαπλασιαστικό υλικό.
  • Συμμετοχή και παροχή τεχνογνωσίας σε εταιρείες οι οποίες ασχολούνται με την παραγωγή, επεξεργασία και εμπορία του πολλαπλασιαστικού υλικού.

Το 1989 οι αρμοδιότητες του παραπάνω Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού υλικού μεταφέρονται στο ΕΘΙΑΓΕ με την παρ.2 του άρθρου 4 του νόμου 1845/89 «Το αντικείμενο δραστηριότητας του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού (Ε.Ο.Π.Υ.), τα μέσα για την επίτευξη των σκοπών του και οι πόροι του, όπως ορίζονται στις παρ. 3,4 και 5 του άρθρου 21 του ν. 1564/1985 (ΦΕΚ 164), περιέρχονται στο ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε.

Αναγνωρίζοντας τον ύψιστο ρόλο λειτουργίας της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού, η Κυβέρνηση ΣΥ.ΡΙ.Ζ.Α., τον Φεβρουάριο του 2018 ολοκλήρωσε τη λειτουργία της Τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού στο Ινστιτούτου Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ–Δήμητρα. Με τη χρηματοδότηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης έγινε η ανέγερση ενός νέου κτιρίου για την εγκατάσταση της ΤΓΥ και συλλέχθηκαν πάνω από 7000 δείγματα τοπικών παραδοσιακών ποικιλιών και 4500 δείγματα άγριων συγγενών των καλλιεργούμενων ειδών με προοπτική να χρησιμοποιηθούν για τη βελτίωση των Ελληνικών ποικιλιών. Επιπλέον, τον Μάρτιο του 2019 ((ΦΕΚ 950/Β’/20.03.2019), για πρώτη φορά στην Ελλάδα, εγκρίθηκε από το ΥπΑΑΤ το Ειδικό Πρόγραμμα Δημιουργίας Νέων Ποικιλιών Φυτικών Ειδών το οποίο και υλοποιείται από τα Ινστιτούτα Αγροτικής Έρευνας του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.

Σήμερα, όμως σαν κεραυνός εν αιθρία έρχεται ο νόμος 5035/2023 «Ενιαίο ρυθμιστικό πλαίσιο για την οργάνωση και λειτουργία του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού ΕΛΓΟ– ΔΗΜΗΤΡΑ» και βάζει οριστική ταφόπλακα στο όραμα της δεκαετίας του 1980 για έναν δυναμικό Τομέα Ελληνικού Φυτικού Πολλαπλασιαστικού Υλικού.

Στον παραπάνω νόμο, στις αρμοδιότητες του ΕΛΓΟ-Δήμητρα, δεν συμπεριλαμβάνονται πλέον οι αρμοδιότητες του Εθνικού Οργανισμού Πολλαπλασιαστικού Υλικού. Εκείνο που αναφέρεται και αφορά το Φ.Π.Υ. είναι το εδάφιο στ του άρθρου 4 για τους σκοπούς του ΕΛΓΟ: «η καταγραφή, διατήρηση και αξιοποίηση των εθνικών φυτικών, ζωικών και μικροβιακών γενετικών πόρων, που σχετίζονται με τη γεωργία, τα τρόφιμα και το περιβάλλον, μέσω, ιδίως, της τήρησης Εθνικών Συλλογών και Τράπεζας Γενετικού Υλικού»,

Επειδή οι γενετικοί πόροι της χώρας μας είναι αυξημένοι και κατατάσσουν την Ελληνική βιοποικιλότητα σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο.
Επειδή η ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των Ελληνικών ποικιλιών συμβάλλει όχι μόνο στην κάλυψη των εγχώριων αναγκών σε πολλαπλασιαστικό υλικό, αλλά δημιουργεί και προοπτικές εξαγωγών πολλαπλασιαστικού υλικού σε άλλες χώρες.
Επειδή για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και τη διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας απαιτείται η αξιοποίηση των εγχώριων ποικιλιών.
Επειδή η λειτουργία της τράπεζας Διατήρησης Γενετικού Υλικού αποτελεί εθνικό πλούτο, σε σύνδεση με την ιστορία και τον πολιτισμό και καθορίζει ακόμη και την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας μας.
Επειδή επιβάλλεται η συλλογή, διάσωση, διατήρηση και προστασία των φυτογενετικών πόρων της χώρας μας μέσω ενός ολοκληρωμένου σχεδιασμού άμεσης προτεραιότητας για την Πολιτεία.
Επειδή καταλήξαμε να κάνουμε μόνο συλλογές και αν δεν υπάρχει μέριμνα και επαρκή χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ στο μέλλον και αυτές οι συλλογές σταδιακά θα χαθούν.
Επειδή αν η ΤΓΥ έχει σαν στόχο μόνο τη διατήρηση /συντήρηση διαφόρων συλλογών γενετικών πόρων και δεν τους χρησιμοποιούμε για τη γενετική βελτίωση των καλλιεργούμενων φυτών και του ζωικού κεφαλαίου της χώρας μας για την αντιμετώπιση π.χ. της κλιματικής αλλαγής τότε η ΤΓΥ υπολείπεται του αναπτυξιακού της ρόλου.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

1. Ποια είναι η Πολιτική του Υπουργείου για την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, για το Φυτικό πολλαπλασιαστικό Υλικό;»

2. Θα αναλάβει πρωτοβουλία για την ετήσια χρηματοδότηση από το ΥΠΑΑΤ για να καλύψει την έλλειψη του επιστημονικού προσωπικού του ΤΓΥ και την αγορά σύγχρονου εργαστηριακού εξοπλισμού;

3. Γνωρίζει ότι η αν δεν ληφθούν μέτρα στην επόμενη πενταετία υπάρχει ο κίνδυνος απώλειας του 20% των δειγμάτων της ΤΓΥ;

4. Προτίθεται να συμπεριλάβει τη θεσμοθέτηση και οργάνωση Τράπεζας Ζωικού γενετικού υλικού και μικροβιακών γενετικών πόρων;»

05/08/2024 03:17 μμ

Στην πρόσφατη ενημέρωση που εξέδωσε η Κομισιόν για την κατάσταση στην αγορά σκληρού σιταριού αναφέρει ότι αναμένεται να ανέλθει φέτος η παγκόσμια παραγωγή στους 35,1 εκατ. τόνους (αυξημένη κατά 12,6% σε σχέση με πέρσι) που είναι ρεκόρ της τελευταίας 6ετίας (από 2019).

Αυτό οφείλεται στις ευνοϊκές συνθήκες που υπήρξαν σε κάποιες συγκεκριμένες χώρες καλλιέργειας.

Ειδικότερα, αύξηση της παραγωγής σκληρού έχουμε στον Καναδά (παραγωγή 6,2 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +53,3%) και στις ΗΠΑ (παραγωγή 2,4 εκατ. τόνοι και αύξηση κατά +50,5%).

Οι αυξήσεις αυτές αντιστάθμισαν εν μέρει την μείωση που παρουσίασε φέτος η παραγωγή σκληρού σιταριού στην ΕΕ (6,6 εκατ. τόνους και μείωση κατά -6%). Στην ποσότητα αυτή περιλαμβάνεται και η παραγωγή της Ιταλίας, που φέτος κυμαίνεται σε 3 εκατ. τόνους, παρουσιάζοντας μια μείωση κατά -16,9%.

Μείωση παρουσιάζει και η παραγωγή του Μεξικού που φτάνει φέτος στους 1,5 εκατ. τόνους (μείωση κατά -19,9%).

Από την άλλη και σύμφωνα με όσα προβλέπει η Κομισιόν, η παραγωγή σκληρού σιταριού στην Τουρκία ανέρχεται σε 4,5 εκατ. τόνους (αύξηση +4,7%).

Η αυξημένη παγκόσμια προσφορά αναμένεται να φέρει αύξηση και στην κατανάλωση που το 2024/2025 θα ανέλθει στους 34,4 εκατλ. τόνους (αύξηση κατά 0,7%), από τους οποίους οι 32,2 εκατ. τόνοι θα πάνε για την χρήση στα τρόφιμα.

Ανάκαμψη προβλέπει η Κομισιόν στα αποθέματα σκληρού, που εκτιμά ότι θα ανέλθουν σε 5,5 εκατ. τόνους (αύξηση σε σχέση με πέρσι κατά +14,6%) αλλά θα παραμείνουν σε επίπεδα κάτω του μέσου όρου.

Πάντως αναμένεται να έχουμε ρεκόρ εισαγωγών σκληρού από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής (3,8 εκατ. τόνους), ενώ και οι παγκόσμιες συναλλαγές θα φτάσουν σε ρεκόρ 5ετίας στους 9,5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +1,8% σε σχέση με πέρσι).

Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές σκληρού του Καναδά αναφέρουν ότι θα κυμανθούν στους 5 εκατ. τόνους (αύξηση κατά +47,1%), ενώ η ΕΕ θα εισάγει από τρίτες χώρες 2,7 εκατ. τόνους.

31/07/2024 03:45 μμ

Η παγκόσμια παραγωγή σιτηρών, το 2024/2025, προβλέπεται να ανέλθει στους 877,4 εκατ. τόνους, σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του USDA.

Οι αποδόσεις και η παραγωγή φαίνεται να είναι αυξημένες στις ΗΠΑ. Επίσης καλή συγκομιδή προβλέπει να έχει το Πακιστάν, ενώ ο Καναδάς εκτιμάται να έχει υψηλές αποδόσεις λόγω καλής υγρασίας.

Αύξηση στις εκτάσεις καλλιέργειας και στην παραγωγή αναμένεται να έχουμε στην Αργεντινή, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του υπουργείου γεωργίας της χώρας και σε αυτό βοήθησαν οι επαρκείς βροχοπτώσεις στις ζώνες παραγωγής.

Αντίθετα μείωση ρεκόρ αναμένεται να έχει η παραγωγή σιτηρών στο Μεξικό λόγω παρατεταμένης ξηρασίας.

Μειωμένη, κατά 35%, προβλέπεται επίσης να είναι η παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ. Έντονες βροχοπτώσεις έχουν επηρεάσει αρνητικά τις αποδόσεις και την ποιότητα των σιτηρών στη Γαλλία, που αντισταθμίζεται εν μέρει από την υψηλότερη παραγωγή στη Γερμανία.

Όσον αφορά την Τουρκία, η συνολική παραγωγή σιταριού αναμένεται να ανέλθει σε 18,75 εκατ. τόνους, αναθεωρημένη κατά 1 εκατ. τόνους χαμηλότερα από την πρόβλεψή της για την αρχή της περιόδου των 19,75 εκατ. τόνων και 10,7 % χαμηλότερα από την περσινή συγκομιδή ρεκόρ των 21 εκατ. τόνων. Αυτό γίνεται για μια καλλιεργούμενη έκταση 7,25 εκατ. εκταρίων, από 7,2 εκατ. εκτάρια το 2023. Το σκληρό σιτάρι αντιπροσωπεύει το 22,4% της εκτιμώμενης τουρκικής παραγωγής και θα ανέλθει σε 4,2 εκατ. τόνους.

Σύμφωνα με το USDA, τα παγκόσμια αποθέματα σιταριού αναμένεται να ανέλθουν στους 283,3 εκατ. τόνους, ποσότητα που είναι μειωμένη σε σχέση με πέρυσι.

Διαγωνισμός Τυνησίας για αγορά μαλακού - σκληρού

Στο μεταξύ η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC), στις 30 Ιουλίου 2024, προχώρησε σε δύο διαγωνισμούς για αγορά 125.000 τόνων μαλακού σιταριού και 50.000 τόνους σκληρού.

Συγκεκριμένα αγόρασε 125 χιλιάδες τόνους μαλακού σίτου από τις ακόλουθες εταιρείες:

  • Amber: 25 χιλιάδες τόνοι στα 243,99 $ (225,25 ευρώ)/τόνος C&F
  • Farm Sense: 25 χιλιάδες τόνοι στα 245 $ (226,18 ευρώ)/τόνος C&F και 25 χιλιάδες τόνοι στα 246 $ (227,11 ευρώ)/τόνος C&F
  • Buildcom: 50.000 τόνοι στα 245,77 $ (226,89 ευρώ)/τόνος C&F

Το σκληρό σιτάρι (που ήταν από Τουρκία, Ισπανία, Ελλάδα και Ιταλία) αγοράστηκε:

  • από την Amber: 25.000 τόνοι στα 322,89 $ (298,09 ευρώ)/τόνος C&F
  • και την Casillo: 25.000 τόνοι στα 326,29 $ (301,23 ευρώ)/τόνος C&F

Σύμφωνα με τους όρους του διαγωνισμού η παράδοση των σιτηρών θα γίνει την περίοδο Αύγουστο-Οκτώβριο 2024.

25/07/2024 01:33 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τις σοβαρές καταγγελίες ότι αιγοπρόβατα που νοσούσαν, στην Θεσσαλία, θάφτηκαν «στην ουσία ζωντανά».

Όπως τονίζει η ΠΕΚΔΥ, «η καταγγελία, που αφορούσε τις συνθήκες ως προς την υποχρεωτική θανάτωση των ζώων, σε μια εκτροφή στην περιοχή των Τρικάλων, στα πλαίσια των μέτρων για την αντιμετώπιση της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών, θα πρέπει να διερευνηθεί αρμοδίως το συγκεκριμένο και μεμονωμένο περιστατικό, για να διαπιστωθεί αν πράγματι ευσταθούν αυτά τα οποία καταγγέλλονται.

Η αρχή της κτηνιατρικής επιστήμης, δεοντολογίας και νομοθεσίας είναι ότι τα ζώα πρέπει να θανατώνονται χωρίς πρόκληση πόνου, αγωνίας και ταλαιπωρίας.

Τονίζουμε ότι οι κτηνιατρικές υπηρεσίες με ιδιαίτερη μέριμνα εφαρμόζουν τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Νομοθεσίας για την ευθανασία των ζώων κατά την αντιμετώπιση παρόμοιων επιζωοτιών.

Τέλος, θα πρέπει να αναδειχθεί ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μια τεράστια προσπάθεια περιορισμού του νοσήματος σε όλη την Περιφέρεια Θεσσαλίας, προκειμένου να προστατευτεί η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ζώων και να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητα της κτηνοτροφίας και της αγροτικής οικονομίας της περιοχής και της χώρας.

Σε αυτή την προσπάθεια συμμετέχουν δεκάδες συνάδελφοι κτηνίατροι, που παρά τις αντίξοες συνθήκες εξακολουθούν να επιχειρούν στο πεδίο με αυταπάρνηση και επαγγελματισμό».

23/07/2024 10:28 πμ

«Η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσε από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων Υπουργείου Γεωργίας (ΠΟΣΕΥΓ).

Παράλληλα η ΠΟΣΕΥΓ καλεί «να σταματήσει η κυβέρνηση το παιχνίδι αποπροσανατολισμού και να αναλάβει τις τεράστιες ευθύνες της. Στελέχωση των υπηρεσιών τώρα».

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι «η ευλογιά των προβάτων, ο καταρροϊκός πυρετός, η αφρικανική πανώλη των χοίρων, η οζώδης νόσος των βοοειδών, η πανώλη των αιγοπροβάτων δεν έπεσαν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής κυβερνητικής πολιτικής διαχρονικά, στο πλαίσιο συνδιαμόρφωσης και υλοποίησης της ΚΑΠ της ΕΕ.

Αυτή είναι η πολιτική που έχει μετατρέψει την χώρα σε «ξέφραγο αμπέλι» για λογαριασμό των επιχειρηματικών συμφερόντων που μέσω των αθρόων εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, γεωργικού και κτηνοτροφικού κεφαλαίου εξασφαλίζουν εισροές από όπου τους συμφέρει καλύτερα.

Αυτή είναι η πολιτική που έχει αποδεκατίσει τις κτηνιατρικές υπηρεσίες σε όλα τα επίπεδα (κεντρική κτηνιατρική υπηρεσία ΥΠΑΑΤ, κτηνιατρικά εργαστήρια, υπηρεσίες της Περιφέρειας κλπ.), γιατί θεωρεί τη στελέχωσή τους ως κόστος».

Συνεχίζοντας η Ομοσπονδία υπογραμμίζει ότι «οι διαχρονικές ελλείψεις δεν διορθώνονται με μετακινήσεις-μπαλώματα, χωρίς μέτρα προστασίας, οργανωμένο σχέδιο και χωρίς εμπεριστατωμένη ενημέρωση των εμπλεκομένων.

Σε ό,τι αφορά στους εργαζόμενους στο ΥπΑΑΤ οι συνάδελφοί μας (κτηνιατρικό και λοιπό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό) στην Κεντρική Υπηρεσία και στα Κτηνιατρικά Εργαστήρια που εμπλέκονται στη διαχείριση και τη διάγνωση της νόσου, παρά τις τεράστιες δυσκολίες (υποστελέχωση, ελλείψεις σε υποδομές κλπ.), με θυσία, αυταπάρνηση, επαγγελματισμό, δουλεύοντας από το ξημέρωμα μέχρι τη νύχτα, ακόμα και Κυριακή και με πλήρη συναίσθηση του επιστημονικού τους ρόλου, μέσα σε ένα 24ωρο διέγνωσαν το άγνωστο μέχρι σήμερα για τη χώρα μας νόσημα και προετοίμασαν την απαιτούμενη παρέμβαση.

Είναι αυτοί οι εργαζόμενοι που ουκ ολίγες φορές βρέθηκαν στο στόχαστρο των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων του κράτους με τις συγχωνεύσεις (είναι χαρακτηριστικό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των συγχωνεύσεων υπηρεσιακών μονάδων του ΥπΑΑΤ για να «πιαστούν» οι μνημονιακές δεσμεύσεις προήλθαν από τα κτηνιατρικά εργαστήρια), τις απόπειρες εκχώρησης αρμοδιοτήτων των υπηρεσιών (όπως στην περίπτωση της διάγνωσης του Covid σε ζώα κατά την πρόσφατη πανδημία το κορονοϊού), την κάλυψη των πάγιων και διαρκών αναγκών με συμβάσεις προσωπικού ορισμένου χρόνου, οι οποίοι μάλιστα έμειναν απλήρωτοι για σχεδόν 4 μήνες φέτος!

Πρόκειται για τους εργαζόμενους, στους οποίους ο πρωθυπουργός Μητσοτάκης, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στο ΥπΑΑΤ, κούνησε προκλητικά το δάχτυλο, λέγοντάς τους να ξεχάσουν την επιστροφή του 13ου και 14ου μισθού».

Για αυτόν τον λόγο, υπογραμμίζει η ΠΟΣΕΥΓ, «το ξαναλέμε: Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι εγκληματικές:

  • Πού είναι το μέτρο 5.2 που δήθεν θα εξασφάλιζε «άμεση» αποκατάσταση του κτηνοτροφικού κεφαλαίου της Θεσσαλίας που χάθηκε από την πλημμύρα Daniel;
  • Πού είναι τα υπόλοιπα μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από την καταστροφή έναν χρόνο πριν και οι οποίοι για να μπορέσουν να επιβιώσουν δεν είναι δύσκολο να υποκύψουν στους εκβιασμούς του κάθε μεγαλοεισαγωγέα και βιομηχάνου;
  • Μια εβδομάδα μετά την αναγγελία των κρουσμάτων είναι δυνατόν να μη γνωρίζει από πού μπήκε η πανώλη και πώς αυτή έφτασε στην πολύπαθη Θεσσαλία;».
19/07/2024 03:22 μμ

Ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου κ. Αχιλλέας Φαρμάκης, διαμαρτύρεται και καταγγέλλει όλους τους εμπλεκόμενους και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, καθώς ο νομός Πιερίας έχει εξαιρεθεί από την πληρωμή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι.

Ειδικότερα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Φαρμάκης «έλαβα την συνδεδεμένη ενίσχυση στο 50% και επειδή έγινε αναφορά ότι στους πρόποδες του Ολύμπου ο νομός είναι ποτιστικός, αυτό όμως είναι ψέμα και προκαλώ όλους τους εμπλεκόμενους, είτε λέγονται Δήμαρχοι, είτε Αντιπεριφερειάρχης, είτε Βουλευτές, να έρθουν και μας αποδείξουν που βρίσκονται αυτά τα νερά και τα έργα τους».

Και συνεχίζει ο κ. Φαρμάκης «επανειλημμένες υποσχέσεις επί υποσχέσεων έχω λάβει από όλους τους αρμόδιους, ενώ μάλιστα γνωρίζω πως οι γειτονικοί νομοί, της Πέλλας και της Ημαθίας, έχουν λάβει την σχετική αποζημίωση (της συνδεδεμένης ενίσχυσης), οι οποίες σημειωτέον έχουν έργα υποδομής και άρδευσης στις περιοχές τους»....

Ο κ. Φαρμάκης αγανακτισμένος ρωτάει λοιπόν, «για ποιο λόγο έχει εξαιρεθεί της πληρωμής αυτής, ο νομός Πιερίας;»

Όπως επισημαίνει ο πρώην πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λιτοχώρου, «το καλοκαίρι του 2023, είχαμε επί 50 ημέρες καύσωνα με 40 C. Επίσης και φέτος, το 2024, από τις 10 Ιουνίου, συνεχίζει να έχει καύσωνες πρωτοφανείς. Άρα λοιπόν, πως επιτέλους θα δικαιωθούμε εμείς ως αγρότες και κτηνοτρόφοι;».

Και καταλήγει «αντιλαμβάνεστε ότι μας αδικείτε κατάφωρα ως αγρότες - παραγωγούς και μας οδηγείτε με μαθηματική ακρίβεια στην χρεωκοπία».

Τέλος, ο κ. Φαρμάκης καλεί προσωπικά τον ίδιο τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, να επιληφθεί άμεσα του θέματος δίνοντας λύση στο αίτημα του ίδιου αλλά και άλλων ομοιοπαθούντων αγροτών παραγωγών της Πιερίας, που βρίσκονται σε απόγνωση.

17/07/2024 04:52 μμ

Άγονος ήταν ο διαγωνισμός που έκανε, σήμερα Τετάρτη (17 Ιουλίου), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ».

Ο διαγωνισμός αφορούσε ποσότητα σκληρού σιταριού 35.000 τόνων (+/-10%) και μαλακού 2.500 (+/-10%).

Ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι προσφορές που κατατέθηκαν δεν ικανοποίησαν τον συνεταιρισμό.

Οι τιμές (επί αυτοκινήτου) που δόθηκαν ήταν:

  • για το σκληρό κατώτερη 230 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 265 ευρώ ο τόνος
  • για το μαλακό κατώτερη 162 ευρώ ο τόνος και ανώτερη στα 175 ευρώ ο τόνος

Θα επαναλάβουμε τη διαδικασία του διαγωνισμού στο μέλλον».

Το πρόβλημα είναι ότι οι έμποροι αγόρασαν φέτος με ανοικτές τιμές στα αλώνια.

Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ.

Θυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνάντηση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ για λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης.

12/07/2024 12:12 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή σκληρού σιταριού στην Τουρκία, ενώ μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον υπάρχει αυτή την εποχή για εξαγωγές.

Οι πωλήσεις περσινών αποθεμάτων από το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) έχουν ολοκληρωθεί.

Η εξαγωγή γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εκτιμήσεις μιλούν ότι μόνο για 100.000 τόνους έχουν συναφθεί συμβάσεις ή έχουν ληφθεί άδεια για εξαγωγή, με το τελευταίο φορτίο 10.000 τόνων σκληρού σίτου να φεύγει πριν λίγες ημέρες από το λιμάνι Ισκεντερούν (Αλεξανδρέττα).

Σύμφωνα με την TMO το κόστος FOB του τουρκικού σκληρού σίτου καλής ποιότητας δεν είναι μικρότερο από 315-320 USD/τόνο (289,39-293,98 ευρώ/τόνο) αν και δεν έχουν αναφερθεί τις τελευταίες ημέρες νέες πωλήσεις.

Οι Ιταλοί έχουν επισκεφτεί την Τουρκία για αγορά σκληρού αναζητώντας ευκαιρίες για αγορές κάτω από το πλαφόν τιμής που έχει βάλει η TMO στα 330,73 ευρώ/τόνο.

Η τουρκική βιομηχανία ακόμη δεν έχει ξεκινήσει να αγοράζει σκληρό για τις ανάγκες της.

Αυτή την εποχή το σκληρό της Τουρκίας πηγαίνει από τα αλώνια στο TMO.

Ανάλογα με την ποιότητα, το εύρος τιμών είναι στα 9.500-10.000 TL/τόνο (264,51-278,43 ευρώ/τόνο) για πρωτεϊνη από 12,5% έως 14,5%, ενώ η καλύτερη ποιότητα πληρώνεται στα 10.500 TL/τόνο (292,35 ευρώ/τόνο).

Η ποιότητα της πρωτεΐνης του τουρκικού σκληρού πάντως φέτος δεν είναι τόσο καλή όσο πέρυσι, ειδικά στο Μαρντίν και στο Ντιγιαρμπακίρ.

Ο αλωνισμός του σκληρού σιταριού βρίσκεται σε εξέλιξη στην Κεντρική Ανατολία, σε περιοχές με υψόμετρο 700-1.400 μέτρων στο Τσορούμ, Γιοζγκάτ, Σεβάστεια (Σίβα) και Ικόνιο (Κόνια).

Από την πλευρά του το TMO έχει διαβεβαιώσει όλους τους ντόπιους παραγωγούς ότι θα αγοράσει σιτάρι - σκληρό και μαλακό - και διαθέτει τους πόρους για να το κάνει.

Κύκλοι του διεθνούς εμπορίου εκτιμούν ότι καθοριστικός παράγοντας για την εξέλιξη των τιμών σκληρού σιταριού θα είναι η αγορά της Βόρειας Αφρικής, που αναμένεται να ανοίξει με διαγωνισμούς το επόμενο διάστημα.

11/07/2024 12:29 μμ

Πιέσεις δέχεται αυτή την περίοδο η διεθνής χρηματιστηριακή αγορά σιτηρών.

Ωστόσο οι εμπειρογνώμονες της ομάδας εργασίας σιτηρών των αγροτικών οργανώσεων Copa και Cogeca προβλέπουν μια πολύ κακή χρονιά για τα σιτηρά της ΕΕ το 2024.

Όπως υποστηρίζουν η παραγωγή δημητριακών της ΕΕ-27 αναμένεται να φτάσει τους 257,3 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας μείωση, κατά -4,7%, σε σύγκριση με τη συγκομιδή το 2023.

Οι αποδόσεις για τα δημητριακά αναμένεται να μειωθούν ελαφρά για το 2024 (-1,2%) και λαμβάνοντας υπόψη τη μείωση της έκτασης σπαρμένης (-3,5%), τα αποτελέσματα για τη συγκομιδή θα πρέπει να είναι κάτω από το 2023.

Ειδικότερα στην ΕΕ η παραγωγή σιταριού θα είναι μειωμένη (-6,3%), καθώς και του κριθαριού (-9%), ενώ ο αραβόσιτος θα έχει μικρή μείωση (-0,5%) και η βρώμη θα έχει μια μικρή αύξηση (+21,2%).

Όσον αφορά τη γεωγραφική κατανομή της παραγωγής σιτηρών σε σύγκριση με το 2023, δείχνει ότι οι βόρειες κεντρικές και ανατολικές χώρες της ΕΕ (Βέλγιο, Γαλλία, Δανία, Γερμανία) παρουσίασαν μεγάλη πτώση της παραγωγής (-3 εκατομμύρια τόνοι για την Πολωνία, -9 εκατομμύρια τόνοι για τη Γαλλία), μειώσεις που δεν αντισταθμίζεται από μια αύξηση της παραγωγής στην Ισπανία (+3 εκατομμύρια τόνοι για την Ισπανία).

Συμπερασματικά η συνολική παραγωγή σιτηρών του 2024 θα είναι κάτω από τα επίπεδα του 2023 (που ήταν ήδη μια φτωχή σοδειά), καθώς και πολύ κάτω από τον μέσο όρο παραγωγής σιτηρών της τελευταίας 5ετίας (-8,4%).

Όπως όλα δείχνουν το εμπόριο προσβλέπει στις εισαγωγές για να ρίξει τις τιμές μια και η παραγωγή της ΕΕ θα είναι μειωμένη.

Στο μεταξύ οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν την σύλληψη φορτηγού πλοίου, υπό σημαία Καμερούν, ανοικτά της Οδησσού, με την κατηγορία ότι μετέφερε σιτηρά προερχόμενα από την Κριμαία.

Όπως υποστηρίζουν τα ουκρανικά μέσα ενημέρωσης, το πλοίο εισήλθε για πρώτη φορά στο λιμάνι της Σεβαστούπολης, το Νοέμβριο του 2023. Εκεί φορτώθηκε με περισσότερους από 3.000 τόνους για Τουρκική εταιρεία.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU), το πλήρωμα του πλοίου συνέχισε τα ταξίδια του (Μάιος και Ιούλιος) βοήθησε στην εξαγωγή πολλών χιλιάδων τόνων σιτηρών προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής, πωλώντας τα για λογαριασμό της Ρωσίας.

10/07/2024 01:25 μμ

Με αφορμή τη συνεχή μείωση της τιμής του σκληρού σίτου, πραγματοποιήθηκε, τη Δευτέρα (8/7/2024), συνάντηση μεταξύ Αγροτικών Συνεταιρισμών που δραστηριοποιούνται στον τομέα των σιτηρών.

Ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «είναι θετικό ότι μετά από πολλά χρόνια βρεθήκαμε τόσοι συνεταιρισμοί σε ένα τραπέζι για να συζητήσουμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σκληρό σιτάρι. Έχουμε ένα προϊόν με καλή ποιότητα που δεν δίνει εισόδημα στον παραγωγό. Η εγχώρια αγορά, που απορροφά αρκετές ποσότητες θα μπορούσε σε αυτές τις συγκυρίες, να βάλει πλάτη και να στηρίξει το προϊόν αλλά δεν το κάνει. Πρέπει να ενημερώσουμε το νέο υπουργό ΑΑΤ για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει το σκληρό σιτάρι. Επίσης θα συνεχίσουμε τις συναντήσεις με στόχο να φέρουμε μια αλλαγή στην εμπορία του σκληρού στην χώρα μας».

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Κουμπρίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αποφασίσαμε να σταματήσουμε την πτώση τιμής στο σκληρό σιτάρι στην ελληνική αγορά. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού στο σκληρό κυμαίνονται στα 23 έως 25 λεπτά το κιλό. Το πρόβλημα είναι ότι η μεταποίηση αγοράζει φτηνά αλλά πουλάει ακριβά. Επίσης θα πρέπει το ελληνικό κράτος να ξεκινήσει να κάνει φυτο-υγειονομικούς ελέγχους στο τουρκικό σκληρό σιτάρι που εισάγεται χωρίς δασμούς στην ΕΕ. Το κοστολόγιο της φυτοπροστασίας στην Τουρκία ανέρχεται σε 20 - 40 λεπτά το στρέμμα, την στιγμή που στην χώρα μας η βασική φυτοπροστασία ξεπερνά τα 5 ευρώ το στρέμμα και η σύνθετη έχει πολύ μεγαλύτερο κόστος. Ζητάμε ακόμη συνάντηση με το νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με στόχο να ενημερωθεί για τα προβλήματα του κλάδου».

Όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, η συνάντηση αποτελεί μια σημαντική πρωτοβουλία Αγροτικών Συνεταιρισμών, οι οποίοι διαχειρίζονται περισσότερους από 80 χιλιάδες τόνους σκληρού σίτου και εκπροσωπούν πάνω από 5.000 μέλη - παραγωγούς.

Στην συνάντηση κατέθεσαν τις απόψεις τους για την τρέχουσα δυσμενή εικόνα που έχει προκαλέσει αναστάτωση στον αγροτικό χώρο, καθώς οι τιμές πλέον είναι αρκετά χαμηλές, με αποτέλεσμα να μην καλύπτουν το κόστος παραγωγής της καλλιέργειας.

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τέθηκαν επί τάπητος μια σειρά ζητημάτων. Πιο συγκεκριμένα:

  • Οι χαμηλές τιμές που επικρατούν στην εγχώρια αγορά και οι παράγοντες που έχουν οδηγήσει στη μείωση αυτή
  • Το υψηλό κόστος παραγωγής της καλλιέργειας σε σύγκριση με γειτονικές χώρες, ειδικά στα φυτοφάρμακα, στα λιπάσματα και στην ενέργεια
  • Η χαμηλή τιμή αγοράς του προϊόντος (ως α’ ύλη), η οποία δεν αντικατοπτρίζεται στην τιμή του τελικού προϊόντος που αγοράζει ο καταναλωτής, ενδεικτικό της ακρίβειας που επικρατεί στην ελληνική αγορά

Απόρροια των ανωτέρω προβληματισμών ήταν η ομόφωνη απόφαση για τη δημιουργία μιας επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τον συντονισμό των εν λόγω Συνεταιρισμών και την ενημέρωση άλλων που διαχειρίζονται σιτηρά.

Ταυτόχρονα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι ιθύνοντες των Συνεταιρισμών, έκριναν αναγκαίο τον προγραμματισμό μιας συνάντησης με τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την γνωστοποίηση των ανωτέρω θεμάτων.

Στόχος της συνάντησης θα είναι η λήψη μέτρων για τον περιορισμό φαινομένων αισχροκέρδειας σε βάρος των παραγωγών, αλλά και η παροχή κινήτρων για τη στήριξη των σιτηρών ελληνικής προέλευσης, έναντι εισαγόμενων αμφιβόλου ποιότητας, από την εγχώρια βιομηχανία.

Η προστασία του κλάδου των σιτηρών και κατ’ επέκταση του πρωτογενούς τομέα κρίνεται επιβεβλημένη. Θα πρέπει να καταστεί ξεκάθαρο πως οι αγρότες έρχονται αντιμέτωποι με πολλαπλές κρίσεις και θα πρέπει επιτέλους να βαδίσουν σε ένα σταθερό περιβάλλον, έχοντας τα κατάλληλα εφόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα.

Στην συνάντηση συμμετείχαν:
1. Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ»
2. Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ»
3. Αγροτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλών Τοματοπαραγωγών «ΘΕΣΤΟ»
4. Συνεταιρισμός Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣγη»
5. Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Βόλου «ΕΒΟΛ»
6. Αγροτικός Συνεταιρισμός Βαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala»
7. Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Δημητριακών & Οσπρίων Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων
8. Γεωργικός Συνεταιρισμός Χάλκης «Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ»
9. Αγροτικός Συνεταιρισμός Λιβαδειάς «Ο ΑΙΧΜΕΑΣ»
10. Αγροτικός Συνεταιρισμός Νίκαιας «Ο ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ»

04/07/2024 02:21 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, δύο νέες Γενετικά Τροποποιημένες (ΓΤ) ποικιλίες αραβόσιτου και ανανέωσε την έγκριση μιας ακόμη για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές.

Οι αποφάσεις έγκρισης της Επιτροπής επιτρέπουν μόνο την εισαγωγή αυτού του γενετικά τροποποιημένου αραβοσίτου για χρήση σε τρόφιμα και ζωοτροφές, αλλά όχι την καλλιέργεια στην ΕΕ.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, οι εν λόγω ποικιλίες αραβόσιτου έχουν υποβληθεί σε ολοκληρωμένη και αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης, η οποία διασφαλίζει υψηλό επίπεδο προστασίας της υγείας των ανθρώπων και των ζώων, καθώς και του περιβάλλοντος.

Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA) εξέδωσε θετική επιστημονική αξιολόγηση, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι συγκεκριμένες γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες είναι εξίσου ασφαλείς με τις συμβατικές.

Οι εγκρίσεις θα ισχύουν για 10 έτη και κάθε προϊόν που παράγεται από αυτές τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες θα υπόκειται στους αυστηρούς κανόνες επισήμανσης και ιχνηλασιμότητας της ΕΕ.

Η Επιτροπή είχε νομική υποχρέωση να αποφασίσει σχετικά με τις άδειες αυτές, καθώς τα κράτη μέλη δεν πέτυχαν ειδική πλειοψηφία ούτε υπέρ ούτε κατά της έγκρισης στη μόνιμη επιτροπή και στην επακόλουθη επιτροπή προσφυγών.

01/07/2024 10:23 πμ

Μια τεράστια ανατροπή έρχεται στην παγκόσμια αγορά σιτηρών.

Η ομάδα των χωρών BRICS συμφώνησε στην ρωσική πρόταση για δημιουργία «ανταλλακτήριο σιτηρών», δήλωσε η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας κα Oksana Lut.

Η ανταλλαγή θα επιτρέψει στους αγοραστές να αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς σιτηρών.

Η πρωτοβουλία αυτή θα μπορούσε να μεταμορφώσει την παγκόσμια αγορά και να αμφισβητήσει το σύστημα καθορισμού των τιμών αγροτικών προϊόντων, που κυριαρχεί στη Δύση.

Επίσης θα μπορούσε να εξασφαλίσει έναν σταθερό εφοδιασμό των μελών των BRICS, εν μέσω των αυξανόμενων ανησυχιών για την επισιτιστική ασφάλεια.

«Θα εργαστούμε μαζί με τους συναδέλφους μας για τη δημιουργία και την ανάπτυξη αυτής της πλατφόρμας,καθώς και τη δυνατότητα διακανονισμών σε εθνικά νομίσματα των χωρών BRICS», δήλωσε η ρωσίδα υπουργός μετά τη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας των BRICS, που πραγματοποιήθηκε στη Μόσχα.

Ο όμιλος BRICS, ο οποίος περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη Βραζιλία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 30% της παγκόσμιας γεωργικής γης, με πάνω από το 40% της παγκόσμιας παραγωγής δημητριακών και κρέατος, σχεδόν το 40% γαλακτοκομικών προϊόντων και περισσότερο από το 50% της συνολικής παραγωγής ψαριών και θαλασσινών.

Η δημιουργία αυτού του «ανταλλακτηρίου σιτηρών» αναμένεται να ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στις χώρες της ομάδας, μιας και είναι άλλωστε ένας σημαντικός προμηθευτής σιτηρών και λιπασμάτων της παγκόσμιας αγοράς (πλην ΕΕ μετά τις πρόσφατες κυρώσεις).

Η Ρωσία αναμένεται να εξάγει το 56% της συγκομιδής σιτηρών για την φετινή περίοδο (2023/2024), ποσότητα που αποτελεί ρεκόρ από τη σοβιετική εποχή.

26/06/2024 12:01 μμ

Το σκληρό σιτάρι το πήραν στα αλώνια με ανοικτή τιμή και έβαλαν κάποιους να λένε για μια καλή εμπορική χρονιά και τώρα θα γίνουν πλούσιοι χωρίς να βάλουν το χέρι στην τσέπη.

Ένα άσχημο ξεκίνημα είχαμε για την χώρα μας, αφού ανακοινώθηκε η πρώτη επίσημη τιμή παραγωγού στα 25 λεπτά το κιλό για το σκληρό.

Να θυμίσουμε ότι φέτος έχουμε μειωμένες αποδόσεις και πολύ καλή ποιότητα στο σκληρό. Από την άλλη το κόστος της καλλιέργειας παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Ρεντζιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ο Προμηθέας» στη Νίκαια, «είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς σκληρού. Όλες οι ποσότητες έφυγαν στα αλώνια με ανοικτή τιμή που σημαίνει ότι ο παραγωγός δεν μπορεί να διαπραγματευτεί την φετινή ποιότητα. Τώρα φαίνεται το έλλειμα των συνεταιριστικών οργανώσεων στην χώρα μας που θα μπορούσαν να πουλάνε με διαγωνισμούς το σιτάρι».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η αγορά αυτό το διάστημα έχει παγώσει και όλοι βρίσκονται σε αναμονή γιατί περιμένουν τι θα κάνει η Τουρκία.
Πάντως η εικόνα δεν είναι καλή όταν βλέπεις κριθάρι να φέρνουν οι Βούλγαροι, παραδοτέο στην Ελασσόνα, στα 17 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει η χώρα μας να πάρει κάποια μέτρα για τις εισαγωγές σκληρού από την Τουρκία γιατί δεν μπορούν οι Έλληνες να ανταγωνιστούν το κόστος στην γειτονική χώρα».

Στο μεταξύ το χρηματιστήριο της Φότζια στην Ιταλία, την Τετάρτη (19 Ιουνίου 2024), για τα σκληρά σιτάρια με μίνιμουμ ειδικό βάρος 79,5-80 kg/hl, ελάχιστα υαλώδη 80% και πρωτεΐνη 12-12,50%, έδωσε τιμή από 337 έως 342 ευρώ ο τόνος.

20/06/2024 03:30 μμ

Διευκρινίσεις δίνει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για τις ειδικότητες ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΩΝ και ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ, στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση φυσικών προσώπων ως Γεωργικών Συμβουλών και την εγγραφή τους στο Μητρώο.

Όπως αναφέρει, κατόπιν σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, παρέχεται η δυνατότητα σε ενδιαφερόμενους για πιστοποίηση ως Γεωργικοί Σύμβουλοι των ειδικοτήτων ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΩΝ και ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΩΝ να πιστοποιηθούν, εφόσον το επιθυμούν, και στα Θεματικά Πεδία (ΘΠ) 11 «ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» και 12 «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ», ως ακολούθως:

  • ΠΕ ΔΑΣΟΛΟΓΟΙ: ΘΠ 11 «ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ» & ΘΠ 12 «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ»
  • ΠΕ ΓΕΩΛΟΓΟΙ: ΘΠ 11 « ΑΙΡΕΣΙΜΟΤΗΤΑ»

Διευκρινίζονται τα εξής: Οι ενδιαφερόμενοι των δύο αυτών ειδικοτήτων, που έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα (εδώ) στο πλαίσιο της 4ης πρόσκλησης, εφόσον επιθυμούν να πιστοποιηθούν και στα εν λόγω θεματικά πεδία, πρέπει να δηλώσουν την επιλογή τους, αποστέλλοντας σχετικό μήνυμα στο email: [email protected], αναφέροντας το ονοματεπώνυμο, την ειδικότητα και το ΑΦΜ τους, έως και την Δευτέρα (15 Ιουλίου 2024) και ώρα 23:59, που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων.

Για τις νέες αιτήσεις που θα υποβληθούν από ενδιαφερόμενους των ως άνω ειδικοτήτων, το πληροφοριακό σύστημα έχει ενημερωθεί και δεν απαιτείται καμία επιπλέον ενέργεια εκ μέρους του.

19/06/2024 10:58 πμ

Η βρώμη είναι το πρώτο αγροτικό προϊόν της Ουκρανίας το οποίο, από σήμερα Τετάρτη (19 Ιουνίου), δεν θα απαλλάσσεται πλέον από δασμούς, καθώς υπερβαίνει το ανώτατο όριο που καθορίζεται στον πρόσφατο κανονισμό της ΕΕ.

Με απλά λόγια η αγορά της Ευρώπης «πλημμύρισε» με 11.173 τόνους ουκρανικής βρώμης και αναγκάστηκε η ΕΕ να ενεργοποιήσει το σχετικό μέτρο.

Να θυμίσουμε ότι ο σχετικός Κανονισμός είναι αποτέλεσμα των έντονων κινητοποιήσεων διαμαρτυρίας που έκαναν όλο το προηγούμενο διάστημα οι αγρότες της Ανατολικής Ευρώπης (με πρώτους τους Πολωνούς), οι οποίοι βγήκαν με τα τρακτέρ στο δρόμο, επειδή οι εισαγωγές χωρίς δασμούς από την Ουκρανία τους μείωσαν το εισόδημά τους.

Τελικά η Κομισιόν αναγκάστηκε να φέρει νέο Κανονισμό, μετά και από τις ενστάσεις στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο της ΕΕ, ο οποίος περιλάμβανε ρήτρα για την αυτόματη επαναφορά δασμών εάν οι εισαγωγές «ευαίσθητων αγροτικών προϊόντων» (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) αυξηθούν πάνω από τον μέσο όρο μιας περιόδου αναφοράς, από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 έως το 2023.

Η ποσόστωση για τη βρώμη καθορίζεται σε 4.000 τόνους. Δεδομένου ότι οι εισαγωγές από την Ουκρανία, από τις αρχές του 2024, υπερβαίνουν αυτόν τον όγκο, οι δασμοί θα ισχύουν έως το τέλος του 2024.

Η ποσόστωση για εισαγωγές χωρίς δασμούς θα είναι και πάλι διαθέσιμη από την 1η Ιανουαρίου 2025.

Η Ουκρανία έκανε εξαγωγές πάνω από 7.000 τόνους βρώμης σε όλες τις χώρες το 2022, ενώ στους 11.173 τόνους ανήλθαν οι εξαγωγές από τον Ιούλιο του 2023 έως τον Μάιο του 2024.

17/06/2024 11:09 πμ

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Εμπόρων Δημητριακών (COCERAL) δημοσίευσε, στις 12 Ιουνίου, επίσηµη πρόβλεψη για την ευρωπαϊκή παραγωγή δηµητριακών και ελαιούχων σπόρων το 2024.

Τα ρεκόρ βροχοπτώσεων στα τέλη του περασμένου έτους είχαν σημαντικό αντίκτυπο στη σπορά χειμερινών δημητριακών (σίτος/κριθάρι) στη βορειοδυτική Ευρώπη (Γαλλία, Γερμανία, Βαλτική, Πολωνία), ενώ η παραγωγή της Ισπανίας θα αυξηθεί σημαντικά σε σύγκριση με το 2023.

Αύξηση 4,6% αναμένεται να έχει η ελληνική παραγωγή σκληρού σιταριού, από 924.000 τόνους το 2023 στους 966.000 τόνους το 2024.

Αντίθετα μείωση θα έχει η ελληνική παραγωγή μαλακού σιταριού (253.000 τόνους έναντι 300.000 πέρυσι) και κριθαριού (308.000 τόνους έναντι 345.000 πέρυσι).

Συνολικά, σε επίπεδο Ευρώπης αναµένεται φέτος µία σοδειά στο σκληρό στους 7.273.000 τόνους, έναντι 7.345.000 που είχαμε πέρυσι (-0,8%).

Mειωµένη αναµένεται η παραγωγή σκληρού σε Ιταλία (3.306.000 τόνους φέτος, έναντι 3.677.000 τόνους πέρυσι) και Γαλλία (1.150.000 τόνους φέτος, έναντι 1.284.000 τόνους πέρυσι). Σε υπερδιπλασιασµό της παραγωγής της αναμένεται να έχει η Ισπανία (798.000 τόνους φέτος, έναντι 306.000 τόνους πέρυσι).

Η ευρωπαϊκή παραγωγή κριθαριού προβλέπεται να φτάσει στους 59,9 εκατ. τόνους, αυξημένη σε σχέση με τους 54,4 εκατ. τόνους που αλωνίστηκαν το 2023. Η Δανία, η Φινλανδία και η Ισπανία θα έχουν φέτος καλύτερες παραγωγές κριθαριού σε σχέση με το 2023.