Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Kαθυστερούν έκδοση ετικετών πιστοποίησης σποροπαραγωγής σιτηρών, σε κίνδυνο η συνδεδεμένη

15/07/2024 12:52 μμ
Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία.

Ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας κ. Ζαφείρης Μυστακίδης, σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, αναφέρεται στην «επικίνδυνη καθυστέρηση στην έκδοση ετικετών πιστοποίησης για την Ελληνική σποροπαραγωγή σιτηρών όσον αφορά τη φετινή εσοδεία, καθυστέρηση η οποία θα έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τους καλλιεργητές όσο και τους σποροπαραγωγούς».

Και προσθέτει: «Ειδικότερα, τα προηγούμενα χρόνια η σποροπαραγωγή σιτηρών διεξαγόταν κανονικά υπό την επίβλεψη των Τμημάτων Αγροτικής Ανάπτυξης (Τ.Α.Α.) του ΥπΑΑΤ, ανά νομό και στη συνέχεια επιδίδονταν από το κάθε Τ.Α.Α. οι σχετικές ετικέτες πιστοποίησης για την περαιτέρω διακίνηση του πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών. Να σημειώσουμε εδώ ότι η χρήση πιστοποιημένου σπόρου σιτηρών πέραν του ποιοτικού και ποσοτικού αποτελέσματος στην καλλιεργητική προσπάθεια των αγροτών μας, τους εξασφαλίζει και τη σχετική συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια τους.

Όμως, για τη φετινή χρονιά δεν υπάρχουν ετικέτες πιστοποίησης σιτηρών στα κατά τόπους Τ.Α.Α., ούτε το λοιπό αναλώσιμο υλικό (π.χ. μελανοταινίες) που χρειάζονται για τη λειτουργία τους οι εν λόγω υπηρεσίες.

Πληροφορηθήκαμε δε, ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δέσμευσε τα σχετικά κονδύλια που είχαν στη διάθεση τους τα προηγούμενα χρόνια τα Τ.Α.Α., για να κάνει συνολική προμήθεια των ανωτέρω υλικών (ετικέτες πιστοποίησης κ.λ.π.) πανελλαδικά. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχει προκηρυχθεί ούτε κάποιος τέτοιος σχετικός διαγωνισμός, ούτε έχει γίνει κάποια σχετική ανάθεση για την προμήθεια ετικετών πιστοποίησης σιτηρών (κ.α. υλικών) και από ότι διαφαίνεται η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει ούτε τον Αύγουστο.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία σοβαρών προβλημάτων στην πιστοποίηση των σπόρων αφού η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Ακόμα και αν τον Σεπτέμβριο χορηγηθούν τελικά από το ΥπΑΑΤ οι ετικέτες πιστοποίησης, είναι σχεδόν αδύνατο να προλάβει να πιστοποιηθεί ο σπόρος μέχρι τις σπορές των αγροτών μας.

Για αυτό το λόγο παρακαλούμε για την επίσπευση των σχετικών διαδικασιών για την προμήθεια των ετικετών πιστοποίησης σιτηρών, χωρίς άλλη χρονική καθυστέρηση ώστε να ολοκληρωθεί ομαλά η διαδικασία πιστοποίησης και ο πιστοποιημένος σπόρος να καταλήξει στα χέρια των αγροτών πριν την εποχή της σποράς του.

Διαφορετικά, οι αγρότες μας θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε σπορές με μη πιστοποιημένο σπόρο, από τα τυχόν αποθέματα της περσινής παραγωγής τους. Αυτό θα έχει ένα δυσμενές αποτέλεσμα με τρεις σημαντικές συνιστώσες:

1. Οι αγρότες μας θα χάσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση στα σιτηρά τους, που δίνεται μόνο με τη χρήση πιστοποιημένων σπόρων. Τη στιγμή που το υψηλό κόστος παραγωγής της σιτοκαλλιέργειας καθιστά αναγκαία τη συγκεκριμένη ενίσχυση.

2. Θα υπάρξει ποσοτική και ποιοτική υποβάθμιση του παραγόμενου προϊόντος της σιτοκαλλιέργειας σε μια εποχή που η διατροφική επάρκεια της χώρας μας είναι το ζητούμενο, εν μέσω της συνεχιζόμενης πολεμικής σύγκρουσης στην Ουκρανία και τα προβλήματα που αυτή δημιουργεί στη διακίνηση των σιτηρών παγκοσμίως.

3. Και τέλος θα προκύψει πολύ μεγάλη οικονομική ζημιά στις Ελληνικές σποροπαραγωγικές επιχειρήσεις, που δεν θα προλάβουν να πιστοποιήσουν τους σπόρους που παρήγαγαν και συνεπώς να τους διαθέσουν στην αγορά, ενώ ήδη από μέρους τους θα έχουν προβεί στις απαραίτητες δαπάνες σποροπαραγωγής.

Κ. Υπουργέ,
Γνωρίζοντας την ευαισθησία σας σε τέτοια ζητήματα και παρά το γεγονός ότι η όποια καθυστέρηση στη διαδικασία πιστοποίησης από το ΥΠΑΑΤ μπορεί να μην είναι δική σας ευθύνη, καθότι τώρα αναλάβατε τα καθήκοντα σας, παρακαλούμε να επιληφθείτε και να επιλύσετε το πρόβλημα που έχει προκύψει, διαφορετικά θα έχετε να αντιμετωπίσετε και τις σοβαρές επιπτώσεις αυτής της καθυστέρησης, μαζί με όλα τα άλλα θέματα που απασχολούν τον τελευταίο καιρό το ΥΠΑΑΤ, τους Αγρότες μας και την Αγροτική παραγωγή της χώρας μας γενικότερα».

Σχετικά άρθρα
06/03/2025 11:58 πμ

Σε ανακοινωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας αναφέρεται στα προβλήματα από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας.

Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, η ΚΑΠ, πέραν των σχεδιαστικών ή δομικών προβλημάτων που έχει, εφαρμόστηκε διαχρονικά στη χώρα μας με ένα βασικό γνώμονα: τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Προς χάριν συντομίας θα αναφέρουμε μόνο την χρόνια τελμάτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετήσεις, αποφάσεις και ρυθμίσεις, μοιράζονται απλώς τα χρήματα με «τεχνικές λύσεις».

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση της στρεβλής εφαρμογής της ΚΑΠ αποτελούν τα «ιστορικά δικαιώματα», η διανομή της βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τις επιδοτήσεις του 2000-2003.

Με την ίδια λογική εφαρμόστηκε και το μέτρο των «οικολογικών σχημάτων» (eco-schemes) κατά την περασμένη περίοδο. Δράσεις ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, οι έλεγχοι ελάχιστοι ή μηδενικοί και πολλά ευτράπελα δημιουργήθηκαν με εικονικά τιμολόγια και δράσεις, όπως στη βιολογική γεωργία, τη μηχανική ζιζανιοκτονία, την ανάρτηση δακοπαγίδων, την κομποστοποίηση κλπ.

Σχετικά με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων παρατηρήθηκαν επιπλέον: άκαιρη εφαρμογή τους μέχρι τον Οκτώβριο, με δοσολογίες που είχαν τεράστιες αποκλίσεις μέχρι μόνο 20 φακελάκια αρπακτικών ανά στρέμμα, για εχθρούς μη στόχους όπως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, γενικά εκτός τόπου και χρόνου.

Τα κυκλώματα βέβαια που «στήριξαν» αυτές τις δράσεις υποσχέθηκαν το μέγιστο ποσό ενίσχυσης 95 €/στρέμμα, σαν να μην γνώριζαν ότι όσο αυξάνονται οι εκτάσεις μειώνεται αντίστοιχα αυτό το ποσό.

Ως αποτέλεσμα οι «ωφελούμενοι» παραγωγοί θεωρούν ότι οι παραπάνω δράσεις είναι μια ακόμη απάτη που στόχο έχουν να τους περικόψουν την ήδη μειωμένη οικονομική ενίσχυση.

Έτσι, μέθοδοι όπως της εξαπόλυσης ωφέλιμης πανίδας που μπορεί να είναι μία σημαντική λύση στην αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών, ειδικά μετά την απαγόρευση της πλειοψηφίας των εντομοκτόνων, και αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και οικονομικών τροφίμων δυσφημούνται ουσιαστικά.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα μέτρα επιδότησης για την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, είχαν δοκιμαστεί τη δεκαετία του 1990 με αντίστοιχα προβλήματα εφαρμογής.

Τέλος να τονιστεί, πως η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, οδήγησε σε ιδιαίτερη αύξηση της γραφειοκρατίας, παρά τις δεσμεύσεις και τους στόχους της ΚΑΠ και της ΕΕ για περιορισμό της.

Καλούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές, που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να καρπώνονται διάφοροι μη δικαιούχοι τις αγροτικές ενισχύσεις και να εφαρμόσει μία σύγχρονη αποτελεσματική αγροτική πολιτική, με γνώμονα την ενίσχυση των αγροτών και της υπαίθρου και την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.

Τελευταία νέα
07/03/2025 02:51 μμ

Επιπλέον 3 λεπτά εκκαθάριση έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για τα καλαμπόκια που παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα καταβάλλοντας 20 λεπτά ανοιχτή τιμή τότε στους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (6/3/2025), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2024 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ το κιλό.

Έτσι η τελική τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ το κιλό, κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ το κιλό (23 λεπτά το κιλό).

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (11/03/2025), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

04/03/2025 05:04 μμ

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο φάκελος του ΥπΑΑΤ, που προβλέπει την σχετική διαδικασία με την οποία η χώρα μας θα πάρει άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τις ενισχύσεις του Μέτρου 23 του ΠΑΑ.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, σε περίπου 142 εκ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα του ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2022 που θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 23. Το µέγιστο ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποιες καλλιέργειες περιλαμβάνονται στον φάκελο δε μπορεί να είναι γνωστό, όμως θα αφορούν μια μείωση της παραγωγής, κατά µέσο όρο 30%, που οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσα στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι και τα σιτηρά.

Η στήριξη λαµβάνει την µορφή κατ’ αποκοπή ποσού, που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.

«Διαχρονικά τα σιτηρά στην χώρα μας μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα για την επισιτιστική ασφάλεια, ως συνέπεια του ολοένα και πιο μειωμένου εισοδήματος, σε μόλις 7 εκατ. στρέμματα την διετία 2021-22 από 12 εκατ. στρέμματα που ήταν την τριετία 2008-2010. Ειδικά για φέτος η κατάρρευση των τιμών του κριθαριού στα 18 λεπτά του μαλακού στα 20 λεπτά και του σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις και το υψηλό κόστος,είχαν σαν αποτέλεσμα ,να καταγραφεί πρωτοφανή οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά θα φανεί από τις παραδόσεις των τιμολογίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σε άλλα μέτρα (νιτρικά, Κάρλα κ.α.). Επίσης συνήθως η έκτακτη ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος δίνεται σε κατά επάγγελμα αγρότες, που σημαίνει ότι μειώνονται οι δικαιούχοι.

Υπολογίζεται ότι από το Μέτρο 23 θα πάνε για τα σιτηρά γύρω στα 25 εκ. ευρώ, με μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 17 ευρώ το στρέμμα. Τα νούμερα είναι εφικτά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να τα υποστηρίξει στην ΕΕ.

27/02/2025 01:20 μμ

Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις εισάγεται σήμερα, Πέμπτη (27/2), για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο υπουργός κ. Τσιάρας ανέφερε ότι κατατέθηκε επίσης και μια τροπολογία για το κτηνιατρικό επίδομα, καθώς όπως είπε, «οι κτηνίατροι έδωσαν έναν πολύ μεγάλο αγώνα κατά την περίοδο της Πανώλης και μετέπειτα της Ευλογιάς και νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί με έναν γενναίο τρόπο και με μια ευγνωμοσύνη απέναντί τους».

Όπως αναφέρει η τροπολογία για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών, στο κτηνιατρικό και λοιπό προσωπικό το χρονικό διάστημα από 1/4/2024 έως 31/12/2024, καταβάλλεται έκτακτη αποζημιώση, εφάπαξ, έως 2.000 ευρώ. Τα χρήματα θα χορηγηθούν με την μισθοδοσία του μηνός Μαΐου 2025.

Ειδικά στο κτηνιατρικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετούσε στον ΕΦΕΤ και συμμετείχε στην αντιμετώπιση των επιζωοτιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα (από 1/4/2024 έως 31/12/2024), καταβάλλεται έκτακτη αποζημιώση, εφάπαξ, έως 1.000 ευρώ.

Στην ίδια τροπολογία υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα την σύναψη συμβάσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου. Όπως αναφέρει η διάρκεια των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του 2026, για κάλυψη παροδικών αναγκών, θα ανέρχεται σε ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος.

27/02/2025 12:55 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.

Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».

Δικαιούχοι συνδεδεμένης

Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.

Αγορά ζώων

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.

Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.

17/02/2025 11:05 πμ

Παρά τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα, προς την ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και ΠΕΓΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων), για εφάπαξ αποζημίωση στους κτηνιάτρους, στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή δεν περιλαμβάνει αυτό το μέτρο.

Ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΚΔΥ αναφέρει τα εξής:

«Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, στη συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ και αντιπροσωπία της ΠΕΚΔΥ, στο περιθώριο της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του κλάδου των κτηνιάτρων, υπήρξε η δέσμευση από την πολιτική ηγεσία ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που κατατίθεται στη Βουλή θα περιλαμβάνεται εφ’ άπαξ αποζημίωση για τους κτηνιάτρους που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ασθενειών της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.

Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου, που μας απεστάλη την Παρασκευή (14/2/2025), δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.

Θεωρούμε αδιανόητο ότι μπορεί να αθετούνται οι δεσμεύσεις με τέτοιο στυγνό και προσβλητικό για έναν ολόκληρο κλάδο τρόπο.

Καλούμε την πολιτική ηγεσία ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με τα υποσχεθέντα.

Επίσης, αναμένουμε και τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εντός των χρονοδιαγραμμάτων που δόθηκαν.

Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται».

12/02/2025 02:54 μμ

Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των αγροτών από τα μπλόκα με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος και να βρεθούν λύσεις.

Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και του κλιμακίου υπουργών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή (14 Φεβρουαρίου), στις 1 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Όπως έχει γίνει γνωστό στην εν λόγω συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αποφάσεών τους για πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις, οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός κλείνοντας εθνικές οδούς και άλλους δρόμους, προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μεγαλώσει η πίεση προς την κυβέρνηση.

Στον Έβρο, οι αγρότες παραμένουν για 25η μέρα στο μπλόκο Καστανιών.

Οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης στη Λάρισα προχώρησαν ακόμη μία φορά στο κλείσιμο της ΠΑΘΕ, ενώ και οι αγρότες του μπλόκου Ε65 προχώρησαν χτες το απόγευμα σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.

Παραμένουν οι αγρότες της Μαγνησίας στο μπλόκο Ριζόμυλου όσο και οι αγρότες των Τρικάλων στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.

Αγρότες από την Καστοριά, την Παρασκευή, την ώρα της συνάντησης στο ΥπΑΑΤ, θα μεταβούν χωρίς τρακτέρ στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού και θα κλείσουν την Εγνατία Οδό για περίπου μια ώρα.

Σε συμβολικό κλείσιμο δρόμου για δεύτερη μέρα προχώρησαν χτες οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Αντιγόνου, ενώ σε συνέλευση που έγινε πάνω στον δρόμο αποφάσισαν να συνεχίσουν με αντίστοιχη δράση και σήμερα το απόγευμα.

Στην Αιτωλοακαρνανία, στο μπλόκο της Λεπενούς, προχωρούν κάθε βράδυ σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αγρινίου - Άρτας.

Στην Μεσσηνία αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στον Χανδρινό και στην Μεσσήνη.

12/02/2025 09:12 πμ

Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.

Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.

Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.

Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.

11/02/2025 09:54 πμ

Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, και συζήτησαν αναλυτικά τα θέματα που απασχολούν τους κτηνιάτρους, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.

Κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα που αφορά στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, το οποίο καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ μετά τις πρόσφατες επιζωοτίες.

Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή του και, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, αναμένεται η χορήγησή του άμεσα, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2025.\

Συζητήθηκε, επίσης, η εφάπαξ αμοιβή των κτηνιάτρων για την υπερωριακή τους απασχόληση τους προηγούμενους μήνες, λόγω της διαχείρισης των επιζωοτιών. Ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι αυτή θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει ήδη δεσμευτεί και ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας.

Τέλος, έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι οι προσλήψεις από τον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε πως θα ακολουθήσει η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων που δεν θα καλυφθούν.

Ο Χρήστος Κέλλας μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, σε φιλικό κλίμα, με το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ, σχετικά με τα αιτήματα των κτηνιάτρων, και σχετικά με τις επιζωοτίες που έπληξαν τον κτηνοτροφικό κλάδο. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά θερμά τους κτηνιάτρους και για τη σημερινή μας συνάντηση, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανώλης και της ευλογιάς, καθώς και για την αδιάκοπη προσφορά τους στον αγώνα για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε, θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους».

Παρόντες από το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ ήταν ο πρόεδρος, Κώστας Μήλιος, και οι Βάσω Ζαφειροπούλου, Σέβη Ασλανίδου, Αγγελική Χατζοπούλου, Παναγιώτα Παπαδάκη, Γιάννης Τομαζινάκης, Κατερίνα Καρανικολάου και Θάλεια Οικονόμου.

10/02/2025 09:49 πμ

Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιείται η 24ωρη προειδοποιητική απεργία των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, που απεργούν σήμερα Δευτέρα (10/2/2025), διεκδικώντας την στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την επαναχορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Κλειστά είναι όλα τα σφαγεία της χώρας και οι συνοριακοί σταθμοί κτηνιατρικού ελέγχου, ενώ όλοι οι παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα με ανακοινώσεις τους έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα των κτηνιάτρων.

Τα προβλήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) που βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:

1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Στήριξη από κτηνοτρόφους

Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ) εκφράζουν την στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του Πανελλήνιου Ενιαίου Κτηνιατρικού Δικτύου Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.). Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:

Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, λάβαμε γνώση των αιτημάτων που διεκδικούν προς ικανοποίηση οι δημόσιοι κτηνίατροι (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), μέσω ανακοίνωσης που μας γνωστοποιήθηκε, από το παράρτημά τους στη Θράκη.

Όντας οι άμεσα επηρεαζόμενοι από τη λειτουργία της δημόσιας κτηνιατρικής δομής της χώρας μας και ως ο επαγγελματικός κλάδος που συνεργάζεται διά ζώσης με τους δημόσιους κτηνιάτρους στην πράξη και επί του πεδίου, γινόμαστε αρωγοί και κοινωνοί των δίκαιων και αυτονόητων διεκδικήσεών τους.

Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια, το μόνιμο και διαχρονικό αίτημα των συλλόγων μας, για προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων στις κτηνιατρικές δομές της περιφέρειάς μας, έχει μείνει ουσιαστικά ανεκπλήρωτο.

Ως οι κατεξοχήν μάρτυρες εκτέλεσης της εργασίας τους, όταν αυτή επιτελείται επί του πεδίου και ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ζωονόσων αλλά και ζωοανθρωπονόσων, επιβεβαιώνουμε το επικίνδυνο και ανθυγιεινό του επαγγέλματός τους.

Ευχόμαστε τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά των κτηνιάτρων να υιοθετηθούν άμεσα, από τα αρμόδια υπουργεία, γιατί με το ρυθμό που μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο και οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρειά μας, φοβόμαστε ότι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει αντικείμενο άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Ασφάλεια και ανάπτυξη στην κτηνοτροφία δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες.

Ανακοίνωση ΕΘΕΑΣ

Η ΕΘΕΑΣ στηρίζει τη σημερινή 24ωρη αγωνιστική κινητοποίηση και απεργία των κτηνιάτρων του Δημοσίου, οι οποίοι αιτούνται να επιλυθούν χρόνια και επείγοντα προβλήματα, όπως η άμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.

Συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) εδράζονται στα εξής σημεία:

Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

Έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η ΕΘΕΑΣ, εκπροσωπώντας τους κτηνοτρόφους της χώρας, αναγνωρίζει την κρισιμότητα των ανωτέρω αιτημάτων και στηρίζει τους κτηνιάτρους, η παρουσία των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του κλάδου και την αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών, οι οποίες πλήττουν τους παραγωγούς. Χωρίς την επιστημονική συμβολή των κτηνιάτρων, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή των ζώων και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων.

Οι κτηνίατροι για να είναι κοντά στον αγρότη και στα θέματα βιοασφάλειας, θα πρέπει να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.

07/02/2025 04:49 μμ

Παραγωγοί δημητριακών από όλη την χώρα συμφώνησαν να συντάξουν υπόμνημα προ το ΥπΑΑΤ, στο οποίο να ζητούν την οικονομική στήριξη για ζημιά στην καλλιέργεια που είχαν τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Αυτό αποφασίστηκε στην συνάντηση, που έγινε, την Πέμπτη (7/2), στο Αιγίνιο της Πιερίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στα σιτηρά μειωμένες αποδόσεις και χαμηλές τιμές. Αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Από την άλλη έχουμε μια διαχρονική πολιτική του ΥπΑΑΤ με την οποία μεταφέρονται πόροι της ΚΑΠ από τα σιτηρά σε άλλες καλλιέργειες. Αυτή την πολιτική ζητάμε να την αλλάξει και να στηρίξει την καλλιέργεια γιατί την έχει ανάγκη.

Ένα τρίτο θέμα που αποφασίσαμε, το οποίο βέβαια είναι πιο μακροχρόνιο, είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Δημητριακών, όπως έχει γίνει και σε άλλες καλλιέργειες».

Πάντως το πρώτο θέμα της συνάντησης που αφορά την οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών φαίνεται να έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ έχει καταθέσει φάκελο στην ΕΕ για στήριξη της καλλιέργειας λόγω καιρικών συνθηκών.

Να θυμίσουμε ότι η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις (περιλάμβαναν και την καλλιέργεια σιτηρών) από την ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

06/02/2025 03:24 μμ

Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για ένταξη αλλά φαίνεται αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην έκδοση βεβαίωσης Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη από το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) οι υποψήφιοι δικαιούχοι της παρέμβασης Π3-75 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας».

Το θέμα επισημαίνει σε επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδόνιας.

Όπως αναφέρει η επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, την 1/11/2024 εκδόθηκε η με αρ.πρωτ. 3088/1-11-2024, 1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027».

Με βάση την παραπάνω πρόσκληση, ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους υποψηφίους Νέους Αγρότες, είναι η εγγραφή τους στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) ως Νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες στον αγροτικό τομέα. Για να κριθεί όμως κάποιος ως «νεοεισερχόμενος» επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρ. 5α του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151) καθώς και οι προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με την πρόσκληση, η ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης νοείται η ημερομηνία απόκτησης του υποψηφίου της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα και δεν πρέπει να είναι προγενέστερη των 18 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης του υποψηφίου.

Η ανωτέρω πρόβλεψη της πρόσκλησης έρχεται σε αντιδιαστολή με τον Ν. 3874/2010, όπου για να κριθεί κάποιος «Νεοεισερχόμενος» Επαγγελματίας Αγρότης θα πρέπει είναι εγγεγραμμένος στον ΟΓΑ μέχρι 12 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή του ΜΑΑΕ.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι που δεν ξεπερνούν τους 18 μήνες ενταγμένοι στον αγροτικό τομέα να μην μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση νεοεισερχόμενου, διότι έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες από την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να είναι μη επιλέξιμοι για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, παρόλο που πληρούν όλες τις άλλες προδιαγραφές του προγράμματος και έχουν ήδη ενταχθεί στον αγροτικό τομέα απορρίπτοντας ή παραιτούμενοι από οποιαδήποτε άλλη εργασία.

Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει εγγραφεί στον ΕΦΚΑ (κλάδος ΟΓΑ) την 1/1/2024 (συνήθεις πρακτική του ΕΦΚΑ ή και των λογιστών να τους εγγράφουν αναδρομικά στην αρχή του έτους) και αιτείται την έκδοση βεβαίωσης ΜΑΑΕ την 2/1/2025 δεν χαρακτηρίζεται πλέον Νεοεισερχόμενος Επαγγελματίας Αγρότης ώστε να είναι δικαιούχος του προγράμματος αλλά Επαγγελματίας Αγρότης με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα επιλογής στην ανωτέρω Πρόσκληση της Παρέμβασης Π3-75.1.

Στην περίπτωση που κάποιος έχει εκδώσει βεβαίωση Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη, πριν τις 31/12/2024, και έχει χαρακτηριστεί ως Νεοεισερχόμενος αυτή έχει ισχύ έως το τέλος του έτους 2024, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανέκδοση νέας βεβαίωσης. Όμως αν αιτηθεί νέα βεβαίωση, μετά την 1/1/2025, τότε χαρακτηρίζεται Επαγγελματίας Αγρότης και όχι Νεοεισερχόμενος με αποτέλεσμα να αποκλείεται από την παρέμβαση.

Γίνεται αντιληπτό με βάση τα παραπάνω ότι δημιουργείτε μια καταφανής αδικία για αρκετούς νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και γενικώς υπάρχει μία αναντιστοιχία με το πνεύμα τόσο της παρέμβασης όσο και της αναγκαιότητας ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού στην χώρα μας.

Τα παραπάνω ενισχύονται και από το γεγονός ότι η πρόσκληση της Π3-75.1 εκδόθηκε στο τέλος του έτους 2024 και έχει διάρκεια υποβολής εντός δύο ημερολογιακών ετών με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αδικία.

Τι πρέπει να γίνει

Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το ενδιαφέρον ένταξης στην παρέμβαση Π3-75.1 είναι σχετικά περιορισμένο με αποτέλεσμα να μην εξαντληθεί το ποσό της παρέμβασης (δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες), αλλά και της αναγκαιότητας ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας προτείνουμε την τροποποίηση της πρόσκλησης και της ΥΑ ώστε ως κριτήριο επιλεξιμότητας να αποτελεί όχι ο χαρακτηρισμός ως Νεοεισερχόμενος Επαγγελματίας Αγρότης έως 18 μήνες πριν αλλά ως Επαγγελματίας Αγρότης έως 18 μήνες πριν.

Άλλως προτείνουμε την τροποποίηση του Ν. 3874/2010 (Α’151) που να επεκτείνει την περίοδο εγγραφής στον ΕΦΚΑ (κλάδος ΟΓΑ) από τους 12 μήνες πριν στους 18 μήνες πριν για όλους τους υποψήφιους δικαιούχους που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και αποκλείονται από την ένταξη τους στην παρέμβαση Π3-75.1.

Ειδάλλως θα αποκλειστούν αρκετοί νέοι άνθρωποι από την παρέμβαση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της παρέμβασης.

06/02/2025 01:38 μμ

Μια καλή εικόνα έχει μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Οι βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά.

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και έχουμε καλά φυτρώματα. Οι σπορές έγιναν σε δύο δόσεις γιατί πολλοί περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια. Ακόμη είμαστε σε μικρό στάδιο η καλλιέργεια και δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα φυτοπροστασίας. Τις επόμενες ημέρες, από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου αναμένεται θα γίνει η λίπανση.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς με μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας και χαμηλές τιμές. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.
Και τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια για μια καλλιέργεια που έχει αυξηθεί το κόστος της. Έχουμε μια στροφή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας από το μαλακό στο σκληρό σιτάρι. Στο παρελθόν όλοι βλέπαμε την καλλιέργεια στον Καναδά. Τώρα έχουν αυξηθεί οι ανταγωνιστές μας που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας. Επίσης με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αρδευόμενο χωράφι να έχει κάνεις λιγότερα ποτίσματα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κιλά».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουμε καλά φυτρώματα. Σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel είχαμε προβλήματα στα φυτρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορές.
Οι παραγωγοί ετοιμάζονται σε περίπου 15 ημέρες να κάνουν τις επιφανειακές λιπάνσεις. Αυτές θα γίνουν είτε σε μια δόση είτε σε δύο. Τα στρεσαρισμένα φυτά θα χρειαστούν κάποιους βιοδιεγέρτες για να επανέλθουν και να μπορέσουν να προσλάβουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της λίπανσης.
Αυτή την περίοδο οι σιτοπαραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν πολύ για τους μύκητες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Επειδή δεν μπορεί ο παραγωγός να είναι συνεχώς στο χωράφι προτείνω να γίνουν και κάποιες προληπτικές εφαρμογές με μυκητοκτόνα, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι παραγωγοί. Αν εμφανιστεί ο μύκητας στο φυτό θα είναι πολύ αργά. Είναι πολύ βασικό να μην έχουμε προσβολή από μύκητα για να έχουμε μια αυξημένη παραγωγή.
Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Προτιμώ να υπάρχουν τώρα τα κρύα παρά αργότερα να έχουμε παγετούς που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουμε πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στους παραγωγούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις οφειλές που έχουν στα μαγαζιά εφοδίων και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας εκτιμώ ότι μπορεί να αυξήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αφού και οι υπόλοιπες καλλιέργειες έφεραν μειωμένα εισοδηματα (βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α.)».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί σιτηρά στην Χαλκιδική, «η καλλιέργεια φέτος πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά σε όλη την χώρα. Οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας. Ήδη στα πρώιμα σιτάρια έγινε η επιφανειακή λίπανση και θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες και στα υπόλοιπα. Το πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι το υψηλό ρίσκο. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κόστους στα δημητριακά λόγω της αύξησης των εφοδίων. Στο παρελθόν με αποδόσεις 200 κιλά το στρέμμα θα έφερνα εισόδημα στον παραγωγό. Σήμερα χρειαζόμαστε 400 κιλά το στρέμμα για να καλύψουμε το κόστος και να έχουμε εισόδημα.
Η Τουρκία που είναι μια μεγάλη δύναμη στην παραγωγή σκληρού σιταριού έχει κόστος για τη ζιζανιοκτονία γύρω στο 1,5 ευρώ το στρέμμα. Στην χώρα μας το κόστος είναι δεκαπλάσιο και κυμαίνεται στα 9 έως 10 ευρώ. Αυτό μας βγάζει εκτός ανταγωνισμού. Επίσης στην Τουρκία αναγράφουν τις τιμές λιανικής στην συσκευασία των φυτοπροστατευτικών κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.
Πέρυσι χαμηλές αποδόσεις και μειωμένες τιμές στο σκληρό σιτάρι, από 23 έως 25 λεπτά το κιλό, έφεραν μια έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει την καλλιέργεια. Γενικά στην Ελλάδα δεν συμφέρει να κάνεις καλλιέργεια δημητριακών σε μικρές εκτάσεις. Έχουν μείνει μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας. Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Επενδύουμε 100 ευρώ το στρέμμα για να βγάλουμε 110 ευρώ το στρέμμα. Δεν αφήνει εισόδημα η καλλιέργεια. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σιτηρών είναι να στραφούν στη δενδροκαλλιέργεια».

Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η καλλιέργεια έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι λίγες βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα. Η βασική λίπανση έγινε με την σπορά. Τις επόμενες ημέρες προς τα τέλη του μήνα θα γίνει η επιφανειακή λίπανση. Ακόμη είναι μικρά τα σιτάρια και δεν έχουμε κάποια προβλήματα. Η ζιζανιοκτονία θα γίνει κατά τον Μάρτιο.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις, σε αρδευόμενο μια μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια. Έχουμε και το πρόβλημα στην άρδευση λόγω της Βουλγαρίας. Για όλα αυτά τα προβλήματα οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο στις Καστανιές του Έβρου και ζητάμε στήριξη του εισοδήματος».

06/02/2025 01:20 μμ

Οι υποσχέσεις της κυβέρνηση και του πρώην υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τους κτηνιάτρους του δημοσίου δεν τηρήθηκαν από τον Τσιάρα.

Ούτε έχουν γίνει προσλήψεις ούτε θεσμοθετήθηκε το ανθυγιεινό επίδομα ούτε καταβλήθηκε η εφάπαξ αποζημιώση λόγω των ζωονόσων.

Μετά από αυτό η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αρχή την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στις 10/02/2024, σε απάντηση - όπως αναφέρει - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Τα προβλήματα που βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:

1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η ΠΟΓΕΔΥ σας καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αχαρνών 2, Αθήνα, τη Δευτέρα (10/2/2025), ώρα 10:30 πμ, ημέρα της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχουμε προκηρύξει.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, στον 1ο όροφο του ΥπΑΑΤ, γραφείο της Ομοσπονδίας 113 και ώρα 12.30 μμ, όπου θα παρουσιαστούν:
1. Οι λόγοι που οδήγησαν στην απεργία.
2. Τα αιτήματα του κλάδου για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της δημόσιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Οι επόμενες δράσεις και στρατηγικές του κλάδου.

03/02/2025 10:14 πμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αρχή την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στις 10/02/2024, σε απάντηση - όπως αναφέρει - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Σύμφωνα με την ΠΕΚΔΥ, βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:

1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Οι Κτηνίατροι, έχουν αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στο πεδίο, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από τις ζωονόσους. Ταυτόχρονα, είναι πλέον γενική παραδοχή στην κοινωνία ότι η υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών και οικονομικών τροφίμων.

Ειδικότερα στην Περιφέρεια Κρήτης, η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της με κάλυψη μόλις του 21% των απαιτούμενων θέσεων κτηνιάτρων (σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΠΕΚΔΥ του 2018). Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας Κρήτης είναι ενήμερες, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων και έχουν δεσμευθεί επανειλημμένα, αποδεικνύεται, όμως, ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Η ΠΕΚΔΥ, όπως τονίζει, έχει εξαντλήσει όλα τα τελευταία χρόνια, τις προσπάθειες, για να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δυστυχώς, η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε, ήταν υποσχέσεις και καλές προθέσεις.

Η μόνη λύση που απομένει για τον κλάδο μας, η μόνη λύση που θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά μας, είναι η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και μοναδικό τρόπο, ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στη Δημόσια Υγεία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.

28/01/2025 04:28 μμ

Με έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, το ΓΕΩΤΕΕ ζητά την παράταση κατά δύο (2) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων πληρωμής του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Π.Α.Α. 2014-2020, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη του Μέτρου και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.

Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Επιμελητηρίου, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης, αναφέρει τα εξής:

«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), έγινε αποδέκτης αιτημάτων από πολλά μέλη μας, για χορήγηση παράτασης στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων πληρωμών του Μέτρου 16 του Π.Α.Α. 2014-2022, η οποία λήγει στις 31/1/2025.

Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά προβληματική την τήρηση της παραπάνω προθεσμίας. Ο βασικότερος είναι η δυσλειτουργία που δημιουργείται λόγω των μη αποπληρωμών των πρώτων αιτημάτων, τα οποία από όσο γνωρίζουμε βρίσκονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Δυστυχώς, είναι αιτήματα τα οποία φτάνουν και τους έξι μήνες αναμονής μέχρι την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν οικονομική δυσπραγία τόσο στις εταιρείες όσο και στους συνεταιρισμούς αλλά, το κυριότερο, να υποχρεώνουν πολλές εταιρείες, για να μην δεχθούν άδικη φορολόγηση, να μεταθέσουν την αγορά εξοπλισμού για τις αρχές του 2025, αφού τελικά το σύνολο των δαπανών που θα τους επιστραφούν τόσο από το πρώτο αίτημα που έγινε το 2024 αλλά και από τα υπόλοιπα που θα γίνουν το 2025, να εμπεριέχουν τον κίνδυνο το 2024 να εμφανίζονται ελλειμματικοί ενώ το 2025 με υπερπλεόνασμα.

Επιπρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης στην εν λόγω Δράση είναι ότι οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν αφορούν με την επαλήθευση των δαπανών από τους ορκωτούς λογιστές αφορούν πάντα μέχρι ένα μήνα πριν, επομένως σε όσα αιτήματα υποβληθούν εντός του Ιανουαρίου θα αφορούν καθαρά το έτος 2024.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πιστεύουμε επιβεβλημένη η παράταση κατά δύο (2) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων πληρωμής, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη της Δράσης και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, αφού με αυτό τον τρόπο θα συμπεριληφθούν το σύνολο των δαπανών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2025, εξυπηρετώντας το σύνολο των εταιρειών.

Ευελπιστώντας στις άμεσες ενέργειές σας στην κατεύθυνση αυτή, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία και συνεργασία».

27/01/2025 12:51 μμ

Η ΠΟΓΕΔΥ στηρίζει και συνδράμει την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Όπως αναφέρει βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:

1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπονταν οικονομικές παροχές για τους γεωτεχνικούς, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αμέσως μετά τη σύσκεψη, αλλά και από τον ίδιο την Πρωθυπουργό, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία αναφορά.

Οι αρμόδιοι Υπουργοί φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική της Κυβέρνησης θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων.

Για αυτό, αντιπροσωπεία της ΠΟΓΕΔΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, αλλά και άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν στις 23 και 24/1 τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης.

Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η δήθεν αναγνώριση της προσφοράς των κτηνιάτρων.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, «στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ υπήρχε και το θέμα της αμοιβής των κτηνιάτρων για τις υπηρεσίες που προσέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανώλης και της ευλογιάς. Μιλάμε για κτηνίατρους του ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και των Περιφερειών, που έκαναν ένα μεγάλο αγώνα με την συλλογή δειγμάτων από τις εκτροφές, στις περιοχές που είχαμε κρούσματα. Με μεγάλη έκπληξη είδαμε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα είχαν αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου που ανέβηκε για διαβούλευση».

24/01/2025 03:33 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε απάντηση - όπως τονίζουν - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.

Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση, βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:

1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους

2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.

Οι Κτηνίατροι, έχουν αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στο πεδίο, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από τις ζωονόσους. Ταυτόχρονα, είναι πλέον γενική παραδοχή στην κοινωνία ότι η υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών και οικονομικών τροφίμων.

Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων και έχουν δεσμευθεί επανειλημμένα, αποδεικνύεται, όμως, ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι.

Η ΠΕΚΔΥ έχει εξαντλήσει όλα τα τελευταία χρόνια, τις προσπάθειες, για να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δυστυχώς, η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε, ήταν υποσχέσεις και καλές προθέσεις.

Η μόνη λύση που απομένει για τον κλάδο μας, η μόνη λύση που θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά μας, είναι η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και μοναδικό τρόπο, ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στη Δημόσια Υγεία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.

21/01/2025 10:53 πμ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.

3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.

4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).
Οι Λεκάνες Απορροής Ποταμών και τα Υδατικά Διαμερίσματα έχουν καθορισθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων της 16/07/2010. Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ όπως ισχύουν υπάρχουν για κάθε Υδατικό Διαμέρισμα επικαιροποιημένα προγράμματα βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Επίσης, στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνεται πλαίσιο για δράσεις και μέτρα που αφορούν και τους γεωργικούς υδατικούς πόρους.

5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 1313/178948/9-6-2023 υπουργικής απόφασης. Η εν λόγω αστοχία κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή ελέγχου εφαρμογής της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως λαμβάνει χώρα παράνομη χρήση αυτού του πόρου.
Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών ελέγχων των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).
Εάν, ως αποτέλεσμα αυτών των κοινοποιήσεων, στους αιτούντες ενίσχυσης έχουν επιβληθεί οριστικά κυρώσεις από την αρμόδια υδατική αρχή για παράνομη χρήση αυτού του πόρου, αυτοί οι γεωργοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό για τα αρδευόμενα εκτάρια, για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση.

6. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων εκτιμήσεων ζημιών στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων

Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), με βάση τον υπ ́αρ. 2115/2021 Κανονισμό (Ε.Ε.), τον υπ ́αρ. 126/2022 κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (Ε.Ε , τον υπ ́αρ. 2022/1317 εκτελεστικό κανονισμό (Ε.Ε.) και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αφορά την αιρεσιμότητα.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (επιλογή του κωδικού καθεστώτος 0114: «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ»), ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4. Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.

Υποχρεώσεις Φορέων

Οι φορείς, στους οποίους οι γεωργοί παραδίδουν το προϊόν υποχρεούνται:
1. Να έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης το αργότερο πριν την έναρξη των παραδόσεων στο σχετικό μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσκομίζοντας κατά περίπτωση:

  • Απόφαση αναγνώρισης (για τις ΑΣΟ)
  • Έναρξη επιτηδεύματος και/ή
  • Βεβαίωση Γ.Ε.ΜΗ. (για εμπόρους).

Οι φορείς μπορούν να απεντάσσονται από το σχετικό μητρώο με αίτηση διαγραφής στα ανωτέρω διαστήματα, από το επόμενο έτος της ένταξής τους.

2. Εφόσον εντάσσονται στο ανωτέρω μητρώο, να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ΑΦΜ του γεωργού, τη συνολική παραλαμβανομένη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής - τιμολογίου. Τα τιμολόγια αγοράς υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην εφαρμογή, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.

3. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων και παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους

4. Να συνεργάζονται και να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης

Οι δικαιούχοι γεωργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς σπόρου κατά την επιλογή της ενίσχυσης καθώς και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα πεδία. Η δήλωση των σπόρων προς σπορά μπορεί να γίνεται είτε σε κιλά είτε σε αριθμό σπόρων ανάλογα με την περίπτωση αγοράς. Επιπλέον:
Για την περίπτωση ιδιοκατανάλωσης του προϊόντος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:

  • να υποβάλλον ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή
  • να επιλέγεται το πεδίο «Ιδιοκατανάλωση» στην αίτηση με την υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «Κιλά Προϊόντος για Ιδιοκατανάλωση»

Για την περίπτωση παραδόσεων σε κτηνοτρόφους, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:

  • να συμπληρώνουν τα πεδία «ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφου», «Κιλά Προϊόντος προς Πώληση» και «Ημερομηνία Τιμολογίου»
  • να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχετικό παραστατικό (Κωδικός δικαιολογητικού 194: Τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε κτηνοτρόφο - Αραβόσιτος).

Σε περίπτωση απώλειας ή άλλης επίσημης χρήσης των πρωτότυπων τιμολογίων, ο παραγωγός πρέπει να προσκομίσει γνήσια αντίγραφα τους, από το στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή σπόρου, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και πριν την πληρωμή του καθεστώτος, προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:
- Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλαδή όσοι:

  • έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης
  • έχουν χρησιμοποιήσει σπόρο σποράς τουλάχιστον 25 κιλά ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο στα αγροτεμάχια με αραβόσιτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραστατικά
  • έχουν παραδώσει τουλάχιστον 9 τόνους προϊόν ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο σε μεταποιητική μονάδα/έμπορο του προϊόντος ή σε κτηνοτρόφο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως 28/02 του επόμενου έτους και έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία ή διατηρούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση και έχουν επιλέξει το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης

- Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις αραβόσιτου προκειμένου να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή.
- Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
- Nα κοινοποιηθούν τα προκύπτοντα στατιστικά στοιχεία στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας & Π.Φ.Π. του ΥπΑΑΤ

Σημειώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

09/01/2025 12:04 μμ

Απολογισμό του 2024 και σχεδιασμό του επόμενου έτους κάνει η τουρκική αγορά σκληρού σιταριού.

Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο ότι στις αρχές του 2025 υπάρχει στην χώρα μια ποσότητα περίπου 2,5 εκατομμύρια τόνους σκληρού σίτου, με τις ανάγκες της τουρκικής αγοράς, για τους επόμενους 6 μήνες, να ανέρχονται σε περίπου 2 εκατομμύρια τόνους και τον Ιούνιο του 2025 (στα αλώνια) θα πρέπει να υπάρχει ένα απόθεμα στους 600 χιλιάδες τόνους, που είναι ο μέσος όρος των τελευταίων ετών.

Θυμίζουμε ότι η Τουρκική Επιτροπή Σιτηρών (TMO) πραγματοποίησε, το 2024, διεθνή διαγωνισμό για την πώληση 100.000 τόνων σκληρού σίτου για εξαγωγή σε τιμή FOB. Στον διαγωνισμό δεν υπήρξαν εμπορικές συμφωνίες επειδή οι τιμές που προσέφεραν οι συμμετέχοντες για το σιτάρι ήταν πολύ χαμηλές. Η Τουρκία είχε στόχο τιμή πώλησης στα 315,19 έως 320,03 ευρώ ο τόνος αλλά δεν έγινε εφικτός.

Αυτή την περίοδο οι τιμές σκληρού στην τουρκική αγορά παραμένουν σε σταθερά υψηλά επίπεδα και κυμαίνονται από 329,73 έως 344,28 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.

Οι τιμές σκληρού σίτου που δίνει η TMO, το Δεκέμβριο του 2024, κυμαίνονται από 300,64 έως 329,73 ευρώ ο τόνος. Η αγορά δεν αναμένει κάποια σημαντική αύξηση τιμών για τον Ιανουάριο του 2025.

Οι τιμές του τουρκικού σκληρού σίτου δεν είναι καθόλου ανταγωνιστικές σε αυτά τα επίπεδα και δεν αναμένεται να γίνουν εξαγωγές, υποστηρίζουν οι κύκλοι της αγοράς. Για να εξαχθεί το τουρκικό σκληρό σιτάρι πρέπει να έχει τιμές CIF από 368,52 έως 387,92 ευρώ ο τόνος στα λιμάνια της Ιταλίας ή τη Βόρεια Αφρική.

Όμως οι υψηλές τιμές φέρνουν προβλήματα και στις βιομηχανίες ζυμαρικών επειδή δεν τους δίνουν κέρδη, με αποτέλεσμα να έχουν πρόβλημα στις εξαγωγές.

Πάντως αυτή την εποχή το μεγαλύτερο μέρος του σκληρού σίτου βρίσκεται στα χέρια της κυβέρνησης (TMO) και εκείνη θα αποφασίσει για το αν μείνει στην τουρκική αγορά ή θα πάει για εξαγωγές.

19/12/2024 10:38 πμ

Στο πλαίσιο υλοποίησης του σκέλους του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που εκχωρείται στις Υπηρεσίες των Περιφερειών (Διαχειριστικές Αρχές και ΔΑΟ) για την εφαρμογή σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας παρεμβάσεων, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Γεωργοί, τα τοπικά προγράμματα LEADER, κλπ., προβλέφθηκε η δυνατότητα υποστήριξής τους με πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του ΣΣ ΚΑΠ.

Στόχος να διασφαλιστεί η διοικητική και διαχειριστική επάρκεια ανταπόκρισης των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίες διαχρονικά εμπλέκονται στην υλοποίηση μέτρων και δράσεων αγροτικής ανάπτυξης, στις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ, δεδομένων μάλιστα των μεγάλων προκλήσεων και κρίσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας.

Στην προσπάθεια αυτή η συνεισφορά των υπηρεσιών των ελληνικών Περιφερειών και του Γεωτεχνικού στελεχιακού δυναμικού τους θεωρείται περισσότερο από απαραίτητη, όπως άλλωστε και η υποχρέωση της συνεχούς υποστήριξής τους με κάθε τρόπο και μέσο.

Η ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παρακολουθούν από κοντά τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των Γεωτεχνικών, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσπαθώντας να βελτιώσουν τα προβλήματα αυτά που είναι και το αυτονόητο. Να σημειωθεί ότι ενόψει κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ έχει υποβάλλει προς συζήτηση και τα υπόλοιπα προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά, που απασχολούν τους γεωτεχνικούς όπως η εξομοίωση των αποζημιώσεων του ΠΑΑ με το Ταμείο ανάκαμψης που ψηφίστηκε πρόσφατα (φυσικών προσώπων και επιτροπών) στο ύψος των 6.800 ευρώ.

16/12/2024 01:32 μμ

Με επιστολή, προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητά την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία», στην είσπραξη της προβλεπόμενης από το εν λόγω Μέτρο προκαταβολής.

Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, αναφέρει τα εξής:

Κατόπιν σχετικών αναφορών Γεωπόνων μελετητών - μελών του Επιμελητηρίου μας, οφείλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες που είναι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία» του ΠΑΑ 2014 – 2022 στην είσπραξη της προβλεπόμενης από το εν λόγω Μέτρο προκαταβολής.

Πιο συγκεκριμένα, οι ως άνω αγρότες πληροφορηθήκαν πρόσφατα ότι, αν και έχουν ενεργή Σύμβαση με Σύμβουλο – Γεωπόνο έως τις 31/12/2024, απορρίφθηκε το αίτημά τους για την πληρωμή της προκαταβολής που δικαιούνται με την αιτιολογία: «Κωδικός Ευρήματος 100012, Μη κάλυψη έτους με σύμβαση με σύμβουλο, Μη καλυπτόμενες μέρες: Από 01/01/2025 Έως 28/06/2025, ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ 3».

Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως σύμβουλος της Πολιτείας για τα ζητήματα πρωτογενούς παραγωγής και αγροτικής ανάπτυξης, υπογραμμίζει ότι η παραπάνω ενέργεια έχει δημιουργήσει, άδικα και αδικαιολόγητα, μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθόσον αφορά σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα για πολλά έτη, οι οποίοι καλύπτουν αδιαλείπτως το σύνολο των απαιτήσεων του Μέτρου και αναμένουν τη συγκεκριμένη πληρωμή για να καλύψουν πολλές από τις υποχρεώσεις τους ενόψει του τέλους του έτους.

Πέραν τούτου, επισημαίνουμε ότι οι ως άνω δικαιούχοι θα πρέπει να θεωρηθεί πως συμμορφώνονται με την απαίτηση του Μέτρου για ύπαρξη σχετικής σύμβασης με Σύμβουλο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές συμβάσεις παραγωγών – Συμβούλων, οι οποίες μπορούν εύλογα να ανανεωθούν μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους, προκειμένου να καλύψουν και το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, πολλές από τις σχετικές συμβάσεις έχουν ήδη ανανεωθεί και έχουν ανέβει στο Σύστημα.

Κατόπιν των ανωτέρω και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά προκαταβολή και όχι εξόφληση, παρακαλούμε για τη μέριμνά σας προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης είσπραξής της από τους ως άνω δικαιούχους παραγωγούς.

Αναμένοντας τις άμεσες, λόγω του επείγοντος του θέματος, ενέργειές σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.

13/12/2024 02:34 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) εκφράζει την έντονη ανησυχία και την κατηγορηματική αντίθεσή της απέναντι στη συμφωνία της ΕΕ με τις χώρες Mercosur.

Όπως αναφέρει σε επιστολή του προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της ΕΔΟΡΕΛ, Ιωάννης Αρναουτέλης, η συμφωνία αυτή θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τόσο τον τομέα της παραγωγής ρυζιού, όσο και τον τομέα της μεταποίησης στη χώρα μας, απειλώντας άμεσα τη βιωσιμότητα του κλάδου μας.

Ειδικότερα, οι ανησυχίες μας εστιάζονται στα εξής σημεία:

Αθέμιτος Ανταγωνισμός:
Οι χώρες του Mercosur έχουν χαμηλότερα κόστη παραγωγής λόγω διαφορετικών προδιαγραφών, συχνά κατώτερων από τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η εισαγωγή φθηνών προϊόντων ρυζιού από τις περιοχές αυτές θα δημιουργήσει ασφυκτικές συνθήκες για τους Έλληνες παραγωγούς και μεταποιητές, οι οποίοι καλούνται να λειτουργήσουν σε περιβάλλον αυστηρών κανονισμών και αυξημένων λειτουργικών δαπανών.

Κίνδυνος για την Εγχώρια Παραγωγή:
Το ρύζι είναι μια στρατηγική καλλιέργεια για την Ελλάδα, με σημαντική παραγωγική βάση, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Χαλάστρα, το Δέλτα του Αξιού και άλλες περιοχές της Ελλάδας. Η μαζική εισαγωγή ρυζιού από τις χώρες Mercosur θα οδηγήσει στη συρρίκνωση της καλλιέργειας, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την αγροτική οικονομία και την κοινωνική συνοχή στις τοπικές κοινότητες.

Απειλή για τον Τομέα Μεταποίησης:
Η εγχώρια βιομηχανία μεταποίησης ρυζιού, η οποία προσφέρει σημαντική προστιθέμενη αξία και απασχόληση, θα υποστεί πλήγμα από την εισροή φθηνών εισαγόμενων προϊόντων. Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που επενδύουν σε ποιότητα και καινοτομία, δεν θα μπορέσουν να ανταγωνιστούν την ανισότητα στις συνθήκες παραγωγής και κόστους.

Περιβαλλοντικά και Ποιοτικά Ζητήματα:
Οι αγροτικές πρακτικές στις χώρες του Mercosur δεν συμμορφώνονται πάντα με τα υψηλά ευρωπαϊκά περιβαλλοντικά και ποιοτικά πρότυπα. Η εισαγωγή ρυζιού που ενδέχεται να μην πληροί τα ίδια πρότυπα διατροφικής ασφάλειας μπορεί να πλήξει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών και τη φήμη των ευρωπαϊκών προϊόντων.

Περιβαλλοντικές Επιπτώσεις:
Η ενίσχυση της εμπορικής συνεργασίας με χώρες που εμπλέκονται στην αποψίλωση δασών, όπως το τροπικό δάσος του Αμαζονίου, αντίκειται στους στόχους της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Κίνδυνος Υποβάθμισης της Αγροτικής Παραγωγής:
Η μαζική εισαγωγή φθηνών αγροτικών προϊόντων από τις χώρες Mercosur απειλεί τη βιωσιμότητα των τοπικών καλλιεργητών και κτηνοτρόφων, οδηγώντας σε περαιτέρω ερήμωση της υπαίθρου.