Την Παρασκευή (17/12/2021) η ΠΟΓΕΔΥ κλήθηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας να συμμετάσχει στην συζήτηση του νέου Οργανογράμματος της Περιφέρειας, ως η καθ΄ ύλην αρμόδια Ομοσπονδία Θεσμική Εκπρόσωπος των Γεωτεχνικών.
Η ΠΟΓΕΔΥ, δια του προέδρου της Ν. Κακαβά, τόνισε την ανάγκη να ψηφιστεί αυτός ο νέος Οργανισμός διότι ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες του Πρωτογενή Τομέα της Περιφέρειας που είναι κατ΄ εξοχήν Αγροτοκτηνοτροφικός και συγκεκριμένα:
1. Επανέρχονται δομές που τα καταστροφικά μνημόνια είχαν καταργήσει (Δ/νσεις Κτηνιατρικής στις Περιφερειακές Ενότητες, Δ/νση Εγγείων Βελτιώσεων).
2. Οι υπηρεσίες διαχωρίζονται με βάση το αντικείμενό τους και το επιστημονικό υπόβαθρο. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται εξειδικευμένη και στέρεα επιστημονική γνώση και όχι γενικόλογη και ασαφή διοίκηση στα πρότυπα των μνημονιακών απαιτήσεων, που εν τέλει υπηρετούν απλώς την μείωση του κόστους και την εξαφάνιση του δημόσιου γεωτεχνικού υπαλλήλου. Διαφορετικά θα μείνουμε πολύ σύντομα, με γραφειοκράτες Δ/ντες και αποστειρωμένες Υπηρεσίες, χωρίς αγρότες και κτηνοτρόφους.
3. Στηρίζεται η αποκέντρωση των υπηρεσιών. Διατηρούνται και δημιουργούνται δομές κοντά στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο.
4. Δίνονται κίνητρα για τους γεωτεχνικούς υπαλλήλους, ώστε να στελεχώνουν τις αποκεντρωμένες δομές και να μην συνωστίζονται στα αστικά κέντρα.
Έφυγε από την ζωή ο Ευάγγελος Α. Τσιαμάδης, Κτηνίατρος MSc και PhD, Προϊστάμενος του Τμήματος Υγείας Ζώων και Κτηνιατρικής Αντίληψης Φαρμάκων Δ/νση Κτηνιατρικής, ΜΕ Θεσσαλονίκης.
Υπήρξε συγγραφέας σε σειρά άρθρων στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία.
Ένα σημαντικό μέλος της κτηνιατρικής κοινότητας της ΜΕ Θεσσαλονίκης αλλά και της χώρας μας έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Ο Ευάγγελος Τσιαμάδης γεννήθηκε πριν από 52 χρόνια στην Μυρρίνη Σερρών. Άριστος μαθητής, τόσο στα θετικά, όσο και στα θεωρητικά μαθήματα, από τα γυμνασιακά και λυκειακά του χρόνια ήταν ταγμένος στην επιστήμη. Μελετηρός, με ευρύτατη παιδεία και εγκύκλια μόρφωση, προκαλούσε τον θαυμασμό με την αυτοπεποίθησή του, την ευρυμάθειά του, τον πνευματώδη λόγο του, είτε αυτός αφορούσε στην επιστήμη, στη λογοτεχνία, στην ποίηση, στην ιστορία, ακόμη και στην ελληνική μυθολογία. Δεν θα ξεχάσει ο γράφων ότι όταν ακόμη ήταν αμούστακα παιδιά γυμνασίου, τον άκουγε με θαυμασμό να μιλάει με πάθος για θέματα ψυχολογίας μαζών, ή φυσικής υψηλών ενεργειών.
Μεγάλο πάθος του οι βιολογικές επιστήμες και ιδιαίτερή του αγάπη η ιατρική. Αποφοίτησε από το Τμήμα Κτηνιατρικής του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης το 1996. Μελέτησε σε βάθος την Κτηνιατρική επιστήμη. Στην αρχή της καριέρας του απασχολήθηκε στον ιδιωτικό τομέα ως κτηνίατρος και αργότερα υπηρέτησε στον δημόσιο τομέα, αρχικώς στην ΠΕ Ζακύνθου και από το 2003 στην ΜΕ Θεσσαλονίκης. Η εσωτερική του ανάγκη να εντρυφήσει περισσότερο στην απεραντοσύνη της επιστήμης του τον οδήγησε να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Το 2010 έλαβε μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης (MSc) στην Εκτροφή και Παθολογία Μηρυκαστικών, ενώ το 2017 τού απονεμήθηκε ο τίτλος του Διδάκτορα (PhD) μετά την υποστήριξη της διατριβής του με θέμα «Γενετική μελέτη της υποκλινικής υπασβεστιαιμίας σε αγελάδες της φυλής Holstein». Τελευταία ασχολείτο ερευνητικά ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Κτηνιατρικής τού ΑΠΘ.
Είχε εκτεταμένη εργαστηριακή και κλινική εμπειρία στην εκτροφή και παθολογία των βοοειδών, καθώς και σε θέματα βιοασφάλειας στις εκτροφές των παραγωγικών ζώων, στην επιδημιολογική έρευνα και στην αντιμετώπιση και εκρίζωση επιδημιών των ζώων. Είχε παρακολουθήσει σεμινάρια στο εξωτερικό για την καταπολέμηση επιδημιών, την εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας στις εκτροφές παραγωγικών ζώων για ζητήματα ελέγχου νοσημάτων, βιοασφάλειας και ευζωίας των ζώων. Είχε δώσει διαλέξεις στην Κτηνιατρική Σχολή τού ΑΠΘ, καθώς και σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για την καταπολέμηση επιδημιών των ζώων που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Επίσης, είχε στο ενεργητικό του συμμετοχές με ανακοινώσεις σε επιστημονικά συνέδρια στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πολλές δημοσιεύσεις σε αναγνωρισμένα διεθνή περιοδικά.
Ο Ευάγγελος Α. Τσιαμάδης έφυγε από τη ζωή στις 01/12/2023 και άφησε ένα δυσαναπλήρωτο κενό και έναν βουβό πόνο στις καρδιές όλων όσοι των γνωρίσαμε.
Θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του, στη σύζυγό του Ελισάβετ και στα παιδιά τους Γεώργιο-Ανδρέα και Αναστάσιο-Παναγιώτη.
Καλό σου ταξίδι Βαγγέλη!
Κωνσταντίνος Β. Σίμογλου,
Γεωπόνος, Δ.Α.Ο.Κ. Δράμας
Ανακοίνωση Π.Ε.Κ.Δ.Υ.
Από την πλευρά της η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.) σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:
«Με βαθιά θλίψη και οδύνη πληροφορηθήκαμε τον ξαφνικό θάνατο του συναδέλφου μας και μέλους της Ένωσής μας Κτηνιάτρου, Βαγγέλη Τσιαμάδη, Αν. προϊσταμένου του Τμήματος Υγείας των Ζώων-ΚΑΦΕ, της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης.
Ως επιστήμονας ήταν εξαιρετικός και τίμησε την επιστήμη και τον κλάδο προσφέροντας τα μέγιστα στην προστασία της κτηνοτροφίας της Κεντρικής Μακεδονίας. Μετά την επιλογή του από την EFSA της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ετοιμαζόταν να προσφέρει και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ως κτηνίατρος δημόσιος υπάλληλος βρισκόταν πάντα μπροστά στα δύσκολα με ψυχραιμία, αξιοσύνη και κατάρτιση. Ήταν πάντα η ήρεμη δύναμη του τομέα της Υγείας των Ζώων.
Ως επίσημος κτηνίατρος δεν φοβήθηκε να αντιμετωπίσει τα φοβερά κυκλώματα της κτηνιατρικής παραβατικότητας στην Θεσσαλονίκη, υπερασπιζόμενος πάντα το δημόσιο συμφέρον.
Ως άνθρωπο τον χαρακτήριζε η ευγένεια, η καλοσύνη, η ακεραιότητα και η αγάπη για την επιστήμη. Καλός οικογενειάρχης και αγωνιστής σε όλα τα μετερίζια της ζωής. Η Κεντρική Μακεδονία και η Ελλάδα γίνεται φτωχότερη με τον θάνατό του.
Για όλους τους Κτηνιάτρους Δημοσίους Υπαλλήλους αποτελεί πρότυπο επιστήμονα, ανθρώπου και υπαλλήλου και βρίσκεται ψηλά στην συνείδηση και στην μνήμη όλων μας.
Με την είδηση του θανάτου, το Δ.Σ. της Π.Ε.Κ.Δ.Υ. αποφάσισε ομόφωνα:
1. Να εκφράσει τα συλλυπητήρια των Μελών της Ένωσης στην οικογένεια και τους οικείους του εκλιπόντος αγαπημένου συναδέλφου.
2. Να δημοσιευτεί η παρούσα επιστολή στον τύπο».
Τις επόμενες μέρες ανεβαίνει στη διαβούλευση και στην συνέχεια έρχεται προς συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το νέο πλαίσιο για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την ομιλία του στη Βουλή.
Αυτό αναμένεται να φέρει νέες καθυστερήσεις στην εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης.
Αναφερόμενος ο υπουργός ΑΑΤ στα αίτια της καθυστέρησης που υπήρξε στην υλοποίηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, είπε ότι οι Περιφέρειες δεν ανταποκρίθηκαν.
Απαντώντας στον υπουργό κ. Αυγενάκη, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «δεν έχουν ευθύνη οι Περιφέρειες για την καθυστέρηση της εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Από την πρώτη στιγμή η περιφέρεια Ηπείρου και αυτή της Δυτικής Μακεδονίας έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να προχωρήσει η σχετική διαδικασία.
Ωστόσο βλέπουμε ότι κάποιοι υπηρεσιακοί παράγοντες σε ΥπΑΑΤ και ΟΠΕΚΕΠΕ δεν θέλουν να προχωρήσει η σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών (βοσκοτόπων) αλλά προσπαθούν να συνεχίσουν να εφαρμόζουν την «τεχνική λύση».
Ποτέ δεν ήθελαν να γίνει στην χώρα μας ο διαχειριστικός χάρτης βόσκησης.
Αυτό φάνηκε από τις συζητήσεις που είχα στο ΥπΑΑΤ με τους τότε υπουργούς κ.κ. Αποστόλου και Τσιρώνη. Επίσης την εποχή του Λιβανού κάποιοι δεν θέλησαν να εντάξουν στο σύστημα τις εκτάσεις με βοσκοτόπια που κέρδισε η χώρα μας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Θα συνεχίσουμε μόνοι μας την προσπάθεια να ολοκληρώσουμε τις προγραμματικές συμβάσεις για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας. Δεν μπορεί να συνεχιστεί το αφήγημα της τεχνικής λύσης του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Πρέπει να γίνει καταγραφή της φυσιογνωμίας, του καθεστώτος χρήσης και του παραγωγικού δυναμικού των βοσκήσιμων γαιών, σε πανελλαδική κλίμακα, με σύγχρονες τεχνολογίες, προκειμένου να γίνει ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής έκτασή τους, η εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες, προκειμένου να κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους.
Βλέπω με λύπη μου ότι κάποιοι θέλουν να μην έχουμε σχέδια βόσκησης και να λέμε στην ΕΕ ότι η απόφαση βρίσκεται στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ)».
Θυμίζουμε ότι ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Δρ. Γρηγόρης Βάρρας, με την μεθοδολογία που έκανε κατάφερε με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου να φέρει στην χώρα μας επιπλέον 10 εκ. στρέμματα βοσκοτόπων.
Στο 56,22% ανέρχεται, κατά μέσο όρο, το ποσοστό ζημιάς από φουζικλάδιο στην φετινή παραγωγή μήλων της Πέλλας.
Αυτό κατέδειξε εμπεριστατωμένη έρευνα επιστημόνων της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, που έγινε σε συνεργασία με καταστήματα που δραστηριοποιούνται στον τομέα της φυτοπροστασίας και ομάδες μηλοπαραγωγών της ΔΕ Βεγορίτιδας.
Η Ομάδα εργασίας, η οποία συγκροτήθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη, κ. Ιορδάνη Τζαμτζή, ερεύνησε ολιστικά τις παραμέτρους που οδήγησαν σε εκτεταμένη προσβολή των οπωρώνων μηλιάς, από τη μυκητολογική ασθένεια «Φουζικλάδιο της Μηλιάς», κατά την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Πέλλα. Όλα τα στοιχεία της έρευνας, η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε και η επιστημονική τεκμηρίωση εστάλησαν στον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό κ. Διονύση Σταμενίτη, καθώς και στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στο υποκατάστημα του Οργανισμού της Βέροιας.
Με βάση τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια προσβολής και τις γεωργικές προειδοποιήσεις του Περιφερειακού Κέντρου Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου, συνάγεται το συμπέρασμα ότι υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλη πίεση προσβολής των καλλιεργειών από την εν λόγω ασθένεια.
Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν από φουζικλάδιο. Οι διαφοροποιήσεις που παρατηρήθηκαν μεταξύ διαφόρων παραγωγών οφείλονταν κυρίως στο μικροκλίμα της κάθε περιοχής, στη συχνότητα εφαρμογών των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, στις συνθήκες εφαρμογής τους όπως η καταλληλότητα των καιρικών συνθηκών και ιδιαιτέρως το ενδεχόμενο να ακολούθησε βροχόπτωση αμέσως μετά τον ψεκασμό.
Από την εξέταση των ημερολογίων των αγρών και των αρχείων των τοπικών γεωπόνων προκύπτει ότι πραγματοποιήθηκαν, κατά μέσο όρο, 18 εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων, για την αντιμετώπιση του φουζικλαδίου, σύμφωνα με τις γεωργικές προειδοποιήσεις του ΥπΑΑΤ και τις υποδείξεις των τοπικών γεωπόνων.
Η ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής επηρεάσθηκε αρνητικά, καθώς οι καρποί που απέμειναν στα δέντρα προέρχονται από ενδιάμεσα άνθη και όχι από το κεντρικό άνθος, οι καρποί του οποίου απομακρύνθηκαν από τους παραγωγούς λόγω της ασθένειας.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η ζημιά που έπαθαν οι μηλοπαραγωγοί δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Εμείς καταθέσαμε την μελέτη στο ΥπΑΑΤ και ζητάμε να κααβληθούν έκτακτες ενισχύσεις στους μηλοπαραγωγούς για την απώλεια του εισοδήματός τους».
Σε εξώδικα και αγωγές κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ δηλώνουν αποφασισμένοι να προχωρήσουν αγρότες και φορείς με αφορμή τα λάθη που υπήρξαν στην πληρωμή της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης.
Ήδη εξώδικο στον ΟΠΕΚΕΠΕ απέστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) μέσα στο οποίο αναφέρονται τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα και αφορούν στην πληρωμή της Βασικής Ενίσχυσης, προγραμμάτων αλλά και άλλων ενισχύσεων.
Στο εξώδικο τονίζεται ακόμη ότι εταιρείες παρέχουν υπηρεσίες δηλώσεων εκτός του gov.gr, γεγονός που παραβιάζει τους κανονισμούς σε σχέση με την οριστικοποίηση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ τονίζεται ότι δεν έχει γίνει σωστή «φόρτωση» των δικαιωμάτων της Βασικής Ενίσχυσης, καθώς και ότι δεν δόθηκε παράταση των 10 ημερών στην υλοποίηση των µεταβιβάσεων.
Με το εξώδικο η ΠΕΦΑΣΥ ζητά τη λήψη των άμεσων μέτρων για την κατάσταση αυτή που θέτει υπό αμφισβήτηση την ασφάλεια του gov.gr αλλά και ολόκληρο το σύστημα υποβολής των δηλώσεων για το 2023.
Απαντώντας ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση η οποία αναφέρει ότι από έλεγχο της νομικής υπηρεσίας του Οργανισμού τόσο στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Αθηνών όσο και στο Πρωτοδικείο και Ειρηνοδικείο Λάρισας, δεν ανευρέθηκε καταχωρημένο καταστατικό του εν λόγω σωματείου, κατά την επίδοση της εξώδικης απάντησης του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Διεύθυνση επί της οδού Καραολή και Δημητρίου 25 δεν ανευρέθηκε εκεί η έδρα της ΠΕΦΑΣΥ από τον Δικαστικό Επιμελητή.
Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με τον κ. Ιωάννη Φλωρίδη, αντιπρόεδρο της ΠΕΦΑΣΥ, ο οποίος ανέφερε ότι «μετά απο πολύ καιρό ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να μας απαντήσεις. Η Ένωση έχει κοινοποιήσει πολλά email με τις αλλαγές που έχει κάνει. Επίσης ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Σημανδράκος είχε παρευρεθεί στην πρόσφατη γενική συνέλευση της ΠΕΦΑΣΥ. Προχωράμε και σε αγωγή κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την στιγμή υπάρχουν 90 εκ. ευρώ αδιανέμητα δικαιώματα».
Διαβάστε το εξώδικο (εδώ)
Διαβάστε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ (εδώ)
Απάντηση ΠΕΦΑΣΥ στην ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ
Με λύπη μας παρατηρούμε το επίπεδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΟΠΕΚΕΠΕ το τελευταίο χρονικό διάστημα που αδυνατώντας να ανταποκριθεί στα βασικά, δηλαδή στις ορθές πληρωμές και στους σωστούς ελέγχους, και ανταπαντά στην εξώδικη αναφορά που κατέθεσε η ΠΕΦΑΣΥ στις 04/10/2023 σχεδόν ένα (1) μήνα μετά.
Αντί όμως η ανταπάντηση να αφορά τα 73 σημεία τεχνικών θεμάτων – έλλειψη οδηγιών, έλλειψη εγκυκλίων, έλλειψη διευκρινήσεων καθώς και καταστρατήγησης της σύμβασης με τα ΚΥΔ, η «Μπάλα αποστέλλεται στην κερκίδα» θίγοντας ψευδώς την νομιμότητα της λειτουργίας του σωματείου μας που από το 2015 υφίσταται βάσει του καταστατικού που εσείς ζητήσατε από το πρωτοδικείο και ειρηνοδικείο Αθηνών το ΑΦΜ, του οποίου εμείς σας αποδώσαμε γιατί δεν έχουμε να φοβηθούμε κάτι, όπως και την φυσική έδρα του σωματείου το οποίο με ομόφωνη απόφαση γενικής συνέλευσης Μάρτιος 2023, μετασχηματίστηκε με τροποποίηση καταστατικού από ΠΕΦΑ σε ΠΕΦΑΣΥ.
Η ερώτηση μας βέβαια είναι «ΔΕΝ ΜΑΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ;» κύριε πρόεδρε;
Έχετε κάνει τουλάχιστον τρείς (3) δημόσιες αναφορές ευχαριστώντας την ΠΕΦΑΣΥ και τον πρόεδρο του σωματείου κ. Ντογκούλη για την υποστήριξη που παρέχει στον οργανισμό τους τελευταίους έξι (6) μήνες.
Έχετε συμμετάσχει εσείς ο ίδιος όπως και στελέχη του οργανισμού σε τεχνικές συσκέψεις τόσο στο γραφείο του υπουργού όσο και σε τηλεδιασκέψεις προσπαθώντας να μάθετε από εμάς βασικά λειτουργικά κενά που παρουσιάστηκαν στην ΕΑΕ 2023.
Έχετε συμμετάσχει με την διοίκηση και στελέχη του οργανισμού σε διευρυμένη σύσκεψη στο υπουργείο για την εξέλιξη του έργου του 2023 την οποία ενώπιον υπουργού και γενικού γραμματέα τοποθετηθήκατε ότι βρίσκεστε σε πλήρη συνεννόηση με το Δ.Σ. της ΠΕΦΑΣΥ για την επίλυση τεχνικών θεμάτων.
Μας έχετε δεχθεί σαν διοικητικό συμβούλιο τρείς (3) φορές στο γραφείο σας θεσμικά για να συζητήσουμε πάλι για τεχνικά θέματα και τεχνικά προβλήματα του έργου.
Το αποκορύφωμα όλων είναι η συμμετοχή σας ως κεντρικό ομιλητή σε γενική συνέλευση του σωματείου μας μέσω τηλεδιάσκεψης την Πέμπτη (27/07/2023).
Παρόλες αυτές τις ενέργειες θεωρείται ακόμα την ΠΕΦΑΣΥ ή ΠΕΦΑ όπως θέλετε πείτε την, όλοι μας γνωρίζουν άλλωστε, σωματείο ανύπαρκτο και ανυπόστατο;
Προφανώς λοιπόν την απάντηση στα άνωθεν την γνωρίζετε καλά γιατί η ΠΕΦΑΣΥ όπως και όλα τα προηγούμενα χρόνια στάθηκε πάντα στο πλευρό του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποστήριξε οποιαδήποτε αλλαγή ο οργανισμός επέλεξε και οραματίστηκε από κοινού με τον οργανισμό την μεγάλη αλλαγή της μετάβασης στην ψηφιακή εποχή μέσω του GOV.GR
Ασχοληθείτε λοιπόν με τις τεχνικές λεπτομέρειες της νομικής μας όχλησης που ακόμα και σήμερα παραμένουν εκκρεμείς και αρχίζουμε πλέον να είμαστε απαισιόδοξοι για το αν θα επιλυθούν. Υπάρχουν τεχνικά κενά που αν στο επόμενο χρονικό διάστημα δεν επιλυθούν θα οδηγήσουν σε νέο Βατερλό πληρωμών τον Δεκέμβριο.
Δυστυχώς αναγνωρίζουμε ότι το τεχνικό επίπεδο στο οποίο βρίσκεται αυτή την στιγμή η υπηρεσία είναι χαμηλότερo των περιστάσεων εξού και τα αρκετά σφάλματα στην πληρωμή, που ευχόμαστε να μην επαναληφθούν για το καλό των Ελλήνων αγροτών και των ΚΥΔ που τους υποστηρίζουν.
Πιθανόν να είχαμε συνηθίσει σε ένα ασφαλές περιβάλλον τεχνικής υποστήριξης μέχρι το 2021, στο οποίο θα πρέπει να επανέλθουμε άμεσα γιατί τις εκκρεμότητες που δημιουργούν οι κακές πληρωμές αδυνατούμε να τις διαχειριστούμε πλέον.
Σας καλούμε λοιπόν άμεσα να επικεντρώσετε την προσοχή σας ως οργανισμός στο να επιλύσετε τα προβλήματα της πληρωμής, καθώς και των τεχνικών θεμάτων που σας έχουμε εδώ και ένα (1) μήνα κοινοποιήσει και να αφήσετε τις βαρύγδουπες εξαγγελίες νομικών κινήσεων γιατί δεν οφελούν κανέναν.
Ακυρώθηκε και πρόκειται να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός για τη διάθεση όλων των βοσκοτόπων που μπορούν να διατεθούν σε κτηνοτρόφους.
Το αποκαλούμενο Διαχειριστικό Σχέδιο Βόσκησης για την Ήπειρο, είχε προκηρυχθεί από την Περιφέρεια και ακυρώθηκε μετά από προσφυγές εταιρειών και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.
Πλέον τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και τα Διαχειριστικά Σχέδια πρέπει να ολοκληρωθούν ως το τέλος του 2024.
Ο Αλέξανδρος Καχριμάνης, Περιφερειάρχης Ηπείρου, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στη δυτική Μακεδονία έγινε δεκτός, ενώ στην Ήπειρο θα πρέπει να προκηρυχθεί εκ νέου ο διαγωνισμός. Τα χρονικά περιθώρια είναι λίγα. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να κάνει τις απαραίτητες διορθώσεις για να κάνουμε ξανά το διαγωνισμό. Πρέπει εκεί στο υπουργείο να ασχοληθούν με το πρόβλημα. Είναι απαραίτητο να γίνει η καταγραφή των βοσκίσιμων εκτάσεων στην Ήπειρο».
Μια λανθασμένη πληρωμή προκαταβολής του τσεκ από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι της αγανάκτηση από την πλευρά των αγροτών.
Όμως πρέπει να αναφέρουμε ότι και στο παρελθόν οι αγρότες διαμαρτύρονταν για λάθη του Οργανισμού που ταλαιπωρούσαν τους δικαιούχους των κοινοτικών ενισχύσεων. Εϊναι αλήθεια περίεργο ένας οργανισμός που χορηγεί κοινοτικά χρήματα (κάνει πληρωμές) στους αγρότες να μην είναι ... δημοφιλής.
Για να δούμε μερικά ιστορικά στοιχεία για τον Οργανισμό:
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συστήθηκε το 1998 με το Νόμο 2637 (ΦΕΚ 200/Α/1998) και είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, Δημοσίου Συμφέροντος.
Συστάθηκε ως επιχειρησιακός οργανισμός και δραστηριοποιείται από τις 1.9.2001 με προσωρινή διαπίστευση μέχρι τις 2 Σεπτεμβρίου 2002 οπότε και έλαβε και οριστική διαπίστευση ως οργανισμός πληρωμών.
Από το 2005 είναι ο μοναδικός φορέας στην Ελλάδα που έχει την ευθύνη για τις επιδοτήσεις της νέας ΚΑΠ, η οποία εφαρμόστηκε στη χώρα μας από το 2006.
Το 2006 λόγω της αναδιοργάνωσης του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Προσανατολισμού και Εγγυήσεων, έγινε ο υπεύθυνος οργανισμός πληρωμής και των δύο γεωργικών ταμείων, του ΕΓΤΕ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων) και του ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης), καθως επίσης και βάσει του και του Νόμου 3508 (ΦΕΚ 249/Α/2006 άρθρο 3) του ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας). Εποπτεύεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥπΑΑΤ).
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο, «ήμουν στην Βουλή όταν κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την ίδρυση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την πρώτη στιγμή είχα τις διαφωνίες μου με τον τρόπο που πήγαν θεσμοθετήσουν τον οργανισμό πληρωμών. Μάλιστα συμφωνούσε μαζί μου και ο τότε Γραμματέας του Υπουργείου κ. Βαγγέλης Τσεκούρας, ο οποίος και στην συνέχεια παραιτήθηκε.
Τότε είχα επισημάνει ότι πάνε να ιδρύσουν έναν γραφειοκρατικό μηχανισμό - έκτρωμα που σύντομα θα πέσει στα βράχια. Τότε είχαμε προτείνει να δημιουργηθεί μια Ειδική Γραμματεία Πληρωμών και Ελέγχων στο Υπουργείο Γεωργίας. Από το 2003 που θεσπίστηκε το σύστημα πληρωμών με δικαιώματα και ενισχύσεις στους αγρότες δημιουργούνται συνεχώς προβλήματα και αδικίες.
Από την άλλη έχουμε έναν πολυδάπανο οργανισμό με «περίεργους» διαγωνισμούς και απευθείας αναλήψης εργολαβιών. Περίπου 80 εκατ. ευρώ έχει ετήσιο λειτουργικό κόστος ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Από την ίδρυσή του μέχρι σήμερα έχουμε ξοδέψει 1,2 δις ευρώ για να λειτουργήσει ένας οργανισμός που δημιουργεί όλο προβλήματα.
Φτάσαμε στο 2023 και δεν έχει καταφέρει ο οργανισμός να έχει μια ολοκληρωμένη βάση δεδομένων για να ξέρουμε τι καλλιεργούμε και τι παράγουμε σε αυτό τον τόπο. Σε ποια άλλη χώρα της Ευρώπης θα έκαναν τόσες δαπάνες για έναν οργανισμό χωρίς κανένα αποτέλεσμα.
Δεν χαιρόμαστε που μετά από τόσα χρόνια δικαιωνόμαστε. Ουσιαστικά έχουμε μια μεγάλη αποτυχία με έναν οργανισμό που έχει μια τόσο σημαντική λειτουργία να ελέγχει και να κάνει πληρωμές. Ούτε μπορεί να ελέγχει ούτε κάνει σωστές πληρωμές. Ακόμη και σήμερα ζητάμε ότι ζητούσαμε και τότε να ιδρυθεί μια Γραμματεία στο ΥπΑΑΤ που να αναλάβει τους ελέγχους και τις πληρωμές».
Με τον εκλεγμένο περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, θα συναντηθεί αύριο Τρίτη (17/10), στις 15:00, στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης.
Με το νέο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας θα συναντηθούν για να συνεργαστούν, προκειμένου να αποφευχθούν εύλογες καθυστερήσεις που προκαλεί η μετάβαση σε νέα διοίκηση.
«Στόχος της συνάντησης είναι να μη χαθεί ούτε μέρα στην εφαρμογή του προγράμματος που έχει εξαγγείλει το ΥΠΑΑΤ για τη Θεσσαλία», τόνισε ο υπουργός ΑΑΤ.
Επίσης ο Λευτέρης Αυγενάκης ανέφερε ότι ποτέ ο ίδιος ή κάποιο άλλο στέλεχος της κυβέρνησης δεν είπαν ότι δεν θα συνεργαστούν με τους εκλεγμένους Δημάρχους ή Περιφερειάρχες, από όποιο κόμμα κι αν προέρχονται.
Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, διατροφική κρίση κ.α.).
Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να παρεμβεί άμεσα και ριζικά προκείμενου να μετριάσει τις συνέπειες.
Επείγουσα όμως τώρα είναι η ανάγκη διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό απαιτείται η άμεση απομάκρυνση και ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων της περιοχής (παραγωγικών, ζώων συντροφιάς, άγριων ζώων, μελισσιών). Ο κίνδυνος επιδημιών είναι υψηλός και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης (διάδοση νοσημάτων, ζωονομών, ζωοανθρωπονόσων, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, δικτύου νερού κ.α.). Οι επιδημίες εάν ξεσπάσουν δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αριθμητικά ούτε να περιοριστούν γεωγραφικά. Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία αφορά τη Δημόσια Υγεία όλης της Ελλάδας. Η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας περνά μέσα από την ορθή διαχείριση της κρίσης που συνέβη στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.
Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής πρέπει να υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Κεντρική κυβέρνηση: κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, εμπλοκή μονάδων καύσης, κινητές μονάδες καύσης, απαραίτητος εξοπλισμός κ.α. Σημειώνεται ότι και η συμμετοχή του στρατού στην αποκομιδή των νεκρών ζώων θα πρέπει να γίνεται με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.
Οι ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη «γραμμή άμυνας» και θα πρέπει να στελεχωθούν με κάθε τρόπο με ανθρώπινο δυναμικό (κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, οχήματα και οδηγούς και όλα τα μέτρα προφύλαξης). Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι Κτηνίατροι (σωματική και ψυχική) είναι μεγάλη και αυξάνει ο κίνδυνος και για την δική τους υγεία.
Από την άλλη υπάρχει και το ζωικό κεφάλαιο που έχει διασωθεί το οποίο πρέπει να φροντιστεί, να σιτιστεί, να στεγαστεί και να περιθαλφθεί προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για συνεχή αποστολή ζωοτροφών και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί ένα δίκτυο δίκαιης διανομής. Ομάδες κτηνίατρων πρέπει να οργανωθούν και να σταλούν στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις ανά περιοχή.
Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των πλημμυρών. Τα αποτελέσματα του έμμεσου τεχνητού εμπλουτισμού της υπόγειας υδροφορίας από τα νερά των πλημμυρών, νερά εν δυνάμει ρυπασμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού της ποιότητας του υδρευτικού νερού.
Κατά τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, θα πρέπει να συμμετέχουν και γεωλόγοι, για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών. Πρέπει να ελέγχονται οι απομακρύνσεις των μετακινημένων εδαφών, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους επέκτασης των κατολισθήσεων.
Οι έντονες διαβρώσεις στη ζώνη πλημμύρας των ρεμάτων θα πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές, ώστε να εντοπισθούν οι ζώνες επικινδυνότητας για ένα επόμενο πλημμυρικό γεγονός και να ληφθούν άμεσα μέτρα προσωρινής προστασίας.
Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές της (δίκτυα, δρόμοι, αγωγοί κ.λπ.) έχουν υποστεί καταστροφές και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού κρατικού μηχανισμού.
Μεγάλες είναι και οι καταστροφές των γεωπονικών καταστημάτων και μελετητικών γραφείων αλλά και των κτηνιατρείων της περιοχής. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα, τόσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, σε προσωρινή αναστολή ή παύση των εργασιών τους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία τους με προϊόντα και θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.
Το ΓΕΩΤΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός του στην Κεντρική Ελλάδα και τους εκεί επιστημονικούς συλλόγους, για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν από την τεράστια αυτή φυσική καταστροφή και καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση του παραγωγικού αλλά και κοινωνικού ιστού της περιοχής.
Ο πρόεδρος των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε συναντήσεις που είχε με τους Γεωτεχνικούς της περιοχής.
Στη συνέχεια, μέσω Γρεβενών και Βέροιας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Λαζαρο Κυρίζογλου, με θέμα συζήτησης τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και την αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη Θεσσαλία.
Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις ζημιάς και όσο το δυνατό γρηγορότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας».
Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 τοπικών στελεχών, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να κάνουν εκτιμήσεις μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ
Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.
Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.
Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 30η Αυγούστου 2023 εν όψει της 87ης Δ.Ε.Θ.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αθ. Σαρόπουλος υπέβαλλε αναλυτικό Υπόμνημα του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα.
Η καταγεγραμμένη πλέον ανθρωπογενής κλιματική κρίση και οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιούνται για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»).
Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, για τον ορθό σχεδιασμό των απαιτούμενων νέων πολιτικών και για την κινητοποίηση της κοινωνίας για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων και ιχθυολόγων), καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες και άμεσες και ήδη εμφανείς. Γι΄ αυτό το λόγο η διεθνής γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα των παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης προτείνοντας ταυτόχρονα πολλές αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης και νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή της.
Η ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε Υβριδική Διημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ - Α.Π.Θ.), δείχνει ένα μέλλον εφιαλτικό (και πολύ κοντινό) για την Ελλάδα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο με τις μηδενικές εκπομπές «αερίων θερμοκηπίου» το 2050 και θα πρέπει να επιστρατευθούν άμεσα οι γεωτεχνικές επιστήμες και όλοι οι θεράποντές τους εάν δεν θέλουμε να το ζήσουμε.
Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιστήμονες προβλέπουν πιθανή ακαρπία στην ελιά και στα βερίκοκα στη Χαλκιδική, στα ακτινίδια στην Πιερία, αλλά και στα ροδάκινα στην Ημαθία και στην Πέλλα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χειμερινών θερμοκρασιών, καταστροφές της παραγωγής στα μύδια της Θεσσαλονίκης, μείωση στην ποσότητα και αλλαγή στη σύνθεση των αλιευμάτων, οικονομική αδυναμία για να αντιμετωπιστεί το αναγκαίο αυξημένο κόστος ψύξης και πιθανή εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων στην χοιροτροφία και στην πτηνοτροφία, αλλά και σημαντική μείωση παραγωγής στη λοιπή κτηνοτροφία με λιγότερες και ακριβότερες ζωοτροφές ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερινών θερμοκρασιών, πιθανή αδυναμία άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης με καταστροφικές συνέπειες στο ρύζι και στα βαμβάκια, παντού εναλλαγές ξηρασίας και πλημμυρών / χαλαζοπτώσεων, αλλά και σφοδρές πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη φυσική βλάστηση και να επιδεινώνουν από μόνες τους τα πλημμυρικά φαινόμενα…
Οι καλλιέργειες και οι δραστηριότητες που αναμένεται να πληγούν στην Κεντρική Μακεδονία είναι άμεσα συνδεδεμένες με σημαντικές επενδύσεις της βιομηχανίας τροφίμων (κονσερβοποιεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς κ.α.) και δεν είναι δυνατή μια μεγάλη παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η μόνη ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται είναι η γεωτεχνική έρευνα και εφαρμογή, αλλά, δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται χρόνιες παθογένειες και μεγάλη αδιαφορία από την Πολιτεία, παρότι διεθνώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα «βιώνει» την κλιματική κρίση 5 – 10 έτη νωρίτερα (θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη ταχύτερα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή) σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό πεδίο ερευνών.
Για να μπορέσουν οι Έλληνες γεωτεχνικοί να στηρίξουν τον τόπο και να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει πρώτα και άμεσα να λυθούν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:
1. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας
2. Αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία του Αγροκτήματος και των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.
3. Στήριξη των ερευνητικών Ινστιτούτων και ενίσχυσή τους με ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή
4. Στήριξη των δημόσιων γεωτεχνικών Υπηρεσιών με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξορθολογισμό των αποζημιώσεων και επάρκεια των μέσων
5. Ανάπτυξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και κάθε μορφής επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης στους αγρότες
6. Προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας
7. Άμεση εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και εκμίσθωση των λιβαδικών μονάδων που θα προκύψουν στους κτηνοτρόφους
8. Στελέχωση και υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των Δασικών Πυρκαγιών
9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου ΕΛΓΑ
10. Δημιουργία αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς.
Και προσθέτει: «πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών.
Βρίσκομαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι: Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης.
Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις και ανθρώπινες ζωές.
Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.
Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον θάνατο των αεροπόρων και των συμπολιτών μας. Συγχαίρουμε τους Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, τους Εθελοντές, τους Πολίτες και τους Γεωτεχνικούς και τους Εργαζόμενους στα Δασαρχεία που δίνουν την καθημερινή τους μάχη.
Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και Δασοφύλακες. 8. Επειδή ο νόμος 2612/1998 εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι υπεύθυνος για τις καταστροφές και τους θανάτους, για αυτό επιβάλλεται η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων-λύσεων όπως έχει πολλές φορές υποβάλλει στους Πολιτικούς το Α΄/θμιο Σωματείο μας η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων)».
Στις 19/7/2023 δημοσιεύτηκε η 43926/19-7-2023 εγκύκλιος περί χορήγησης ενισχύσεων βάσει ΟΣΔΕ έτους 2023 του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), η εγκύκλιος έχει σημαντικά λάθη και εμφανίζεται σαν ένα αντίγραφο της εγκύκλιου του 2022, ενώ φέτος έχουν αλλάξει πολλά (αναφορά σε αυτό είχαμε κάνει και σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ότι είναι copy paste).
Και προσθέτει: Στην εγκύκλιο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων η 25/8/2023, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί βασικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί:
1. Οι υπουργικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης σε εφαρμογή των άρθρων 32-35 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για τα προϊόντα: Αραβόσιτο, Ρύζι, Σπόροι προς Σπορά, Βιομηχανική τομάτα, Πορτοκάλια χυμοποίησης, Όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, Κορινθιακή Σταφίδα, Μήλα, Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, Μεταξοσκώληκες
2. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης στα παραπάνω προϊόντα αλλά και για τα προϊόντα σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι, βοείο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας
3. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση για τα Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (ecoschemes), στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι δικαιούχοι του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης
4. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες που αφορούν σε μεταβολές στους ελέγχους επιλεξιμότητας, περιφερειοποίησης και επικαλύψεων, όπου αναφέρονται οι καταληκτικές προθεσμίες αιτημάτων επανελέγχου ανά περίπτωση
5. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση.
6. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα
7. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι.
Επιπλέον και για όσες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους έχουν εκδοθεί δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ διότι:
1. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για συμπλήρωση των τιμολογίων και των ετικετών πιστοποιημένου σπόρου στην αίτηση για το μαλακό σίτο και το κριθάρι
2. Δεν γίνεται χαρακτηρισμός της έκτασης από το σύστημα ως ορεινής ή μειονεκτικής για να δηλωθούν τα μέτρα 13.1, 13.2, 13.3
3. Δεν μπορούν να δηλωθούν οι εξαιρέσεις της αιρεσιμότητας ως προς την αγρανάπαυση
4. Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο στα φυτικά είδη για να επιλεγούν για επιδότηση. Για παράδειγμα αναφέρονται στο βαμβάκι (Monica, ST 810, Adora, Irida κα) στον αραβόσιτο DKC7084, DKC6812, P1441, P1884 κα) κριθάρι (fortuna, RGT ASTEROID κ.α) σίτος μαλακός (DIM 401, STAVENTO κα)
5. Δεν γίνονται βασικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και περάσει η ημερομηνία της 25/8/2023 θα υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές όπως πέρυσι
Ενδεικτικά λάθη και προβλήματα που προκύπτουν από την 43926/19-7-2023:
A. 1.7.3.1 Χρήση μη Ιδιόκτητων Αγροτεμαχίων «Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών μέσω gov».
Η παραπάνω απαίτηση της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί και ουσιαστικά ακυρώνει όλους τους άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς.
«Από το έτος 2022 λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του Λειτουργούντος Κτηματολογίου όπου εμφανίζονται κύριοι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανεβεί στο σύστημα τα γεωχωρικά δεδομένα για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως κύριοι οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και δεν γίνεται καμία διασταύρωση.
B. 1.7.3.3 Έλεγχος ΑΤΑΚ
«3. Στις περιπτώσεις που ένα ΑΤΑΚ αντιστοιχεί σε περισσότερους από έναν ενοικιαστές τότε θα γίνεται αντιπαραβολή με τη συνολική έκταση που δηλώνει ο ιδιοκτήτης κι εφόσον είναι επαρκής δεν θα γίνεται καμία προσαρμογή. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί η έκταση που δηλώνεται από τον εκμισθωτή θα βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα ότι η δηλούμενη έκταση θα αναπροσαρμοσθεί ενώ θα του επιτρέπει να οριστικοποιεί».
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο σύστημα διασταυρωτικός έλεγχος για τα ΑΤΑΚ των εκμισθωτών και δεν μπορεί να γίνει τέτοιος έλεγχος μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι δηλώσεις.
C. 2.1 Χρήση της Γεωργικής Γης
«3. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων».
Ενδεικτικά ποιες είναι οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων.
D. 2.3 Δηλούμενες Καλλιέργειες
«Κύριες καλλιέργειες είναι οι φθινοπωρινές/χειμερινές ή ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου και λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της τήρησης του πρασινίσματος».
Δεν υπάρχει το «πρασίνισμα» πλέον.
«Ως αγρανάπαυση: δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».
Με βάση την εθνική και διεθνή γεωπονική βιβλιογραφία η άροση δεν είναι καλό να γίνεται κάθε έτος γιατί επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην δομή και την γονιμότητα του εδάφους και στην πανίδα της περιοχής. Επιπλέον το κόστος για την άροση είναι μεγάλο όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα κατά την άροση. Η σωστή γεωπονική ορολογία θα έπρεπε να είναι: «η κατεργασία του εδάφους με όποιον τρόπο είναι εφικτός ανάλογα με τις κλίσεις του εδάφους».
E. Γη Υπό Αγρανάπαυση
«Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:».
Είμαστε στο έτος 2023 και δεν υπάρχει πλέον το πρασίνισμα αλλά το καθεστώτος της Αιρεσιμότητας με τα πρότυπα Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης και συγκεκριμένα το (ΚΠΓΚ)
8 F. 6 Προγράμματα για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Καλή Διαβίωση των Ζώων (ECO- SCHEME)
«Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
G. 8.1 Δικαιούχοι και Όροι Επιλεξιμότητας
«Οι παραγωγοί οφείλουν να δηλώνουν όλες τις εκτάσεις που υπάρχουν στην εκμετάλλευση τους και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις/συνθήκες για την λήψη της εν λόγω ενίσχυσης όπως είναι η κατάτμηση ή μείωσης της έκτασης της εκμετάλλευσης για την λήψη της σχετικής ενίσχυσης σε σχέση με την αίτηση του προηγουμένου έτους, περίπτωση στην οποία η Υπηρεσία μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση της σχετικής ενίσχυσης μετά την διασταύρωση των αιτήσεων».
Η κατοχή των αγροτεμαχίων είναι μια δυναμική κατάσταση. Ο παραγωγός δεν γνωρίζει κάθε έτος τους μισθωμένους αγρούς που θα έχει την επόμενη χρονιά και μπορεί να απολέσει κάποια μισθωμένα αγροτεμάχια. Έτσι πρέπει να μην είναι γενική η κατάσταση της άρνησης αλλά να ελεγχθεί με τα πραγματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας αντικειμενικά θεσμοθετημένα κριτήρια για να μην υπάρχει υποψία συναλλαγής.
H. 9 Συνδεδεμένη Εισοδηματική Στήριξη
«2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων αυτών περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές αποφάσεις».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι Υπουργικές αποφάσεις για τις περισσότερες ενισχύσεις της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
I. 12 Αιρεσιμότητα
«Οι υποχρεώσεις των γεωργών σε σχέση με τις παραπάνω απαιτήσεις, περιγράφονται αναλυτικά στην κατ’ έτος εκδιδόμενη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα».
Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η εφαρμοστική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ
J. 13.1.1.2 Κριτήρια μη Επιλεξιμότητας των προς Ενίσχυση Εκτάσεων
«8. η σπορά δεν είχε ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από τις 31 Μαΐου 2022, προκειμένου για το βαμβάκι».
Το έτος υποβολής είναι το 2023 όχι το 2022
«10. το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σποράς, για τις ενισχύσεις που προβλέπεται η προσκόμισή του φέρει ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2023 ή μετά τις 15/2/2023 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2023».
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συγκεκριμένα φυτικά είδη (όπως το σκληρό σιτάρι) και πρέπει να αναφερθούν.
Με βάση τα ανωτέρω σας ζητάμε:
- την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου,
- την άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται,
- την άμεση έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ,
- την άμεση αναβάθμιση της εφαρμογής με τα απαραίτητα στοιχεία, φόρμες, διασταυρωτικούς και δεχούμενα στο gov για να μπορούν να εισαχθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ,
- την παροχή του απαραίτητου χρόνου, μετά την οριστικοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, έτσι ώστε το έργο του ΟΣΔΕ να γίνει λειτουργικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους 650.000 δικαιούχους.
Ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» καταγγέλλει την απόφαση της διοίκησης των ΕΛΤΑ για το κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων σε όλη τη χώρα, μεταξύ αυτών και του υποκαταστήματος των ΕΛΤΑ της κοινότητας Κοπανού του Δήμου Νάουσας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» κ. Δημήτρης Τσιουλάκος, «η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και των διοικήσεων που διόρισαν, οι οποίες υλοποίησαν και υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για την «απελευθέρωση της ταχυδρομικής αγοράς».
Κερδισμένες βγαίνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου. Χαμένοι οι εργαζόμενοι σε αυτές και στα ΕΛΤΑ, εμείς πού χρυσοπληρώνουμε για μία βασική και αναγκαία υπηρεσία και ιδιαίτερα οι αγρότες, κάτοικοι της περιοχής που εξυπηρετούνταν μέχρι σήμερα από το υποκατάστημα που έκλεισε.
Αυτή η αρνητική εξέλιξη έχει όνομα και επώνυμο: Την πολιτική της απελευθέρωσης τομέων και κλάδων της οικονομίας, της ανταγωνιστικότητας και της εξυγίανσης.
Καλούμε το λαό του Κοπανού, των Κοινοτήτων που εξυπηρετούνταν από το συγκεκριμένο υποκατάστημα, να παλέψει για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο από όλους.
Καταδικάζουμε όλους αυτούς που μας κατατάσσουν ως πολίτες β' κατηγορίας.
Καλούμε το δημοτικό συμβούλιο να συνεδριάσει άμεσα για το συγκεκριμένο αυτό ζήτημα που προέκυψε και να πάψουν ορισμένοι να παριστάνουν τους «έκπληκτους» και τους «ανήξερους».
Έπρεπε να γνώριζαν. Ιδιαίτερα ο Δήμαρχος και οι πρόεδροι των κοινοτήτων, και να ενημερώσουν το λαό της περιοχής για την εξέλιξη αυτή. Όμως δεν το έπραξαν, ενώ ζητάνε ξανά την ψήφο των κατοίκων των περιοχών αυτών. Ας βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Απαιτούμε:
- Να παρθεί πίσω η απόφαση αυτή.
- Να επαναλειτουργήσει το υποκατάστημα στον Κοπανό με πλήρη μόνιμο προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό, έτσι ώστε να παρέχονται ταχυδρομικές υπηρεσίες για όλους τους αγρότες και κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
Καλούμε το λαό της περιοχής να παλέψει για την επαναλειτουργία του υποκαταστήματος για ταχυδρομικό έργο φθηνό και αξιόπιστο, προσβάσιμο σε όλους».
Τις προτάσεις του ανακοίνωσε το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής που αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών (αλλά και των φυσικών καταστροφών γενικότερα). Η μεγαλύτερη τομή που επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία είναι να ρίξει το βάρος της στην ουσιαστική αναβάθμιση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έναντι της καταστολής τους, κάτι που θα συμβάλει τα μέγιστα στην άμβλυνση των συνεπειών που αυτές μπορεί να έχουν.
Το Διοιητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ, ως σύμβουλος της πολιτείας για θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με τον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο της χώρας, ώστε να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό μιας νέας πολιτικής η οποία θα βασίζεται στην επιστημονική γνώση και εμπειρία, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα που τις ακολουθούν, όσο και για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και του αγρο-δασικού χώρου.
Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.
Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι:
1) Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης. Άρα, η πρόληψη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση.
2) Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η αναθεώρηση του Π.Δ. για τις επικίνδυνες περιοχές έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς και η ένταξη της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη πρόληψη και καθαρισμό των Δασικών οικοσυστημάτων, ενώ καθοριστικής πλέον σημασίας θα πρέπει να είναι στο εξής η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην διαδικασία πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων στη χρηματοδότηση δράσεων της πολιτείας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πολλές αστικές περιοχές περικλείονται ή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών, δεν μπορεί η υποστήριξη της δασικής υπηρεσίας να είναι ελλιπής. Σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση, χρειάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία η οποία θα έχει έγκαιρα τους αναγκαίους για την εκπλήρωση της αποστολής της πόρους. Έτσι και προκειμένου η Δασική Υπηρεσία να είναι σε θέση να υλοποιήσει τον προαναφερόμενο σχεδιασμό, απαιτούνται τόσο οι απαραίτητες πιστώσεις όσο και, κυρίως, η άμεση ουσιαστική στελέχωσή της, πέρα και πάνω από τις περιορισμένες και σίγουρα ανεπαρκείς και καθυστερημένες προγραμματισμένες προσλήψεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε την αντικατάσταση των υπαλλήλων που αποχώρησαν μόλις τα τελευταία έτη.
3) Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Πλέον οι προεκτάσεις αφορούν και την υγεία των πολιτών (σωματική αλλά και ψυχική), ενώ έχουν άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή και οργάνωση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τον πληθυσμό σε όλες αυτές τις παραμέτρους. Κυρίως όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αναδιοργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας.
4) Επίσης, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την ανάγκη για δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την εξαιρετική σημασία που αυτές έχουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη η εισαγωγή, ως αυτοτελές αντικείμενο, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματος ή σειράς μαθημάτων με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).
Σε κάθε περίπτωση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει τη διαθεσιμότητά του να συνδράμει στο έργο της Πολιτείας με όλες τις δυνάμεις και δομές του και τίθεται στην διάθεση των αρμόδιων αρχών.
Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες που πλήγηκαν από τη φυσική αυτή καταστροφή, συγχαίρουμε τους ήρωες πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό, τους γεωτεχνικούς και εργαζόμενους στα δασαρχεία, τους εθελοντές και πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.
Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων τις δύσκολες τούτες ώρες και να βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας, καθώς και στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και στην περίθαλψη των ζώων, δεσποζομένων και αδέσποτων, που αυτή την ώρα χρειάζονται ακόμη περισσότερο τη βοήθειά μας.
Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).
ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.
Απαιτούμε:
- Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
- Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
- Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
- Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.
ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».
Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:
«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».
Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».
Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.
Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.
Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού.
Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ, με επικεφαλής τον προϊστάμενο κ. Σπύρο Σπυρόπουλο, επισκέφθηκε μετά από πρόσκληση του Δημάρχου Τυρνάβου, Γιάννη Κόκουρα, τις πληγείσες από το χαλαζόπτωση αμπελοκαλλιέργειες και δενδροκαλλιέργειες στο Δαμάσι.
Ο Δήμαρχος Τυρνάβου κ. Κόκουρας ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια έντονη χαλαζόπτωση το περασμένο Σάββατο (24 Ιουνίου) στην περιοχή. Διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές σε αμπέλια αλλά και σε κάποιες δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι δηλώσεις ζημιάς από τους αγρότες της περιοχής θα γίνονται μέχρι 10 Ιουλίου. Θα πρέπει να υπάρξουν δίκαιες και άμεσες αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».
Την επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να επουλωθούν το συντομότερο δυνατό οι πληγές που άφησαν σε περιοχές του νομού Αρκαδίας η σφοδρή χαλαζόπτωση και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που σημειώθηκαν την Κυριακή (25 Ιουνίου), ζήτησε με επιστολή του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής, από τους υπευθύνους του ΕΛΓΑ. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ζητά να επισκεφθεί άμεσα κλιμάκιο τις πληγείσες καλλιέργειες.
Η επιστολή του κ. Τρουπή αναφέρει τα εξής:
«Μετά τις ισχυρές χαλαζοπτώσεις (25/6/2023) που σημειώθηκαν σε εκτεταμένες περιοχές των Δημοτικών Ενοτήτητων Μαντινείας και Λεβιδίου σας ενημερώνουμε ότι το φαινόμενο αυτό είχε ως συνέπεια να προκληθούν σημαντικές καταστροφές σε καλλιέργειες, που η έκτασή τους αυτή τη στιγμή είναι απροσδιόριστη.
Ζητούμε την άμεση αντίδρασή σας, προκειμένου να έλθουν κλιμάκια του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές των εν λόγω ενοτήτων ώστε να καταγραφούν οι καταστροφές που σημειώθηκαν και να δρομολογηθούν οι απαραίτητες αποζημιώσεις προς τους πληγέντες. Με δεδομένες τις σημαντικές δυσκολίες που αντιμετωπίζει η πρωτογενής παραγωγή στην Αρκαδία, συνεπεία αλλεπάλληλων πληγμάτων, η άμεση αντιμετώπιση των ακραίων καιρικών φαινομένων, ακόμα και αυτών που αναμένονται, είναι παραπάνω από επείγουσα. Η στήριξη των αγροτών είναι επιτακτική και είμαστε σίγουροι πως ως Οργανισμός θα ανταποκριθείτε, για ακόμη μία φορά, ταχύτατα».
Συνεχίζεται η προσπάθεια από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέσει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες, όπως είχε αναφέρει σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου.
Αυτή την εποχή ζημιές υπάρχουν κυρίως τις καλλιέργειες ελιάς, αμπελιού, σταφίδας, κηπευτικών και άλλων δυναμικών προϊόντων, με αποτέλεσμα να διαπιστώνονται εκτεταμένα προβλήματα στην καρπόδεση.
Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, 21 Ιουνίου 2023, στο συνεδριακό κέντρο της Π.Ε. Ηλείας στον Πύργο, υπό τον αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης, Θεόδωρο Βασιλόπουλο, με τη συμμετοχή των επικεφαλής των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας τέθηκαν επί τάπητος όλα τα δεδομένα που έχουν μέχρι στιγμής αποτυπωθεί και αποφασίστηκε να διαμορφωθεί τεκμηριωμένος φάκελος-πρόταση που θα υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διεκδικώντας αποζημιώσεις για τους πληγέντες. Δίνοντας μια γενική εικόνα της κατάστασης που επικρατεί οι επικεφαλής των Διευθύνσεων επεσήμαναν ότι κατά περιοχή, προϊόν και στάδιο ανάπτυξης η παραγωγή διαφόρων προϊόντων αχρηστεύτηκε τελείως ή υποβαθμίστηκε ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι ασύμφορη η συγκομιδή της.
«Δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια. Με ολοκληρωμένη πρόταση που θα συνδιαμορφώσουμε, θα ζητήσουμε αποζημιώσεις από το Ταμείο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή και της νέας ηγεσίας του υπουργείου ΑΑΤ. Ο αγροτικός κόσμος έχει απελπιστεί και αναρωτιέται τι πρέπει να γίνει για να μπορέσει να εξασφαλίσει το εισόδημά του που συνεχώς δέχεται σοβαρά πλήγματα από τις αλλαγές του καιρού. Βρισκόμαστε σε καθημερινή επικοινωνία και με άλλες Περιφέρειες ώστε να προχωρήσουμε σε από κοινού ενέργειες. Η περιοχή μας στηρίζεται στην αγροτική μας οικονομία και οφείλουμε να την προστατεύσουμε», τόνισε ο κ Βασιλόπουλος.
Θυμίζουμε ότι το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΕΣ) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κλιματική αλλαγή και προαναγγέλλει αξιολόγηση των ενεργειών και των μέτρων που λαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σε έκθεση που θα κάνει τέλος του μήνα. Για την περίοδο 2021-2027, ο κοινοτικός προϋπολογισμός ανέρχεται σε 87 δισεκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως υπέρ της δράσης για το κλίμα.
Πάντως η Κομισιόν έχει ήδη συμφωνήσει με Ισπανούς και Πορτογάλους για αποζημιώσεις για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης προχωρά τη διαδικασία για να αποζημιωθούν και οι Ιταλοί για τις ζημιές που είχαν οι καλλιέργειες από τις πρόσφατες πλημμύρες.
Προσπερνάει το ΥπΑΑΤ η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και καταθέτει απευθείας στην ΕΕ φάκελο για τις ζημιές από τις καιρικές συνθήκες.
Θυμίζουμε ότι ήδη η Κομισιόν έχει αποφασίσει την χορήγηση αποζημιώσεων σε Ισπανούς και Πορτογάλους, από το αγροτικό αποθεματικό (κονδύλι 250 εκατ. ευρώ), για τις ζημιές που είχαν οι παραγωγές τους από την ξηρασία. Επίσης έχει υποσχεθεί αποζημιώσεις στους Ιταλούς για τις ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες. Η χώρα μας αποτελεί τον «κομπάρσο» στην ΕΕ και δεν ζητάει τίποτα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος, «την ερχόμενη Τετάρτη (21/6) ετοιμάζουμε να καταθέσουμε φάκελο απευθείας στις Βρυξέλλες για αίτημα αποζημιώσεων λόγω ζημιών από τις καιρικές συνθήκες. Θα καταγράφουμε το πρόβλημα της ακαρπίας στις ελιές. Επίσης τον περονόσπορο που δημιουργεί προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια (οινοποιήσιμα, επιτραπέζια, σταφίδα). Ζημιές υπάρχουν λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων στην μηδική (δεν μπορεί να γίνουν κοπές), καθώς σε σιτάρια και βρώμη αφού τα χωράφια έχουν πλημμυρίσει. Επίσης καταστροφές έχουμε σε καρπούζια και πεπόνια που έχουν πάθει ζημιά από την μεγάλη διαφορά θερμοκρασιών και δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».
Στο μεταξύ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη (13 Ιουνίου 2023) στον Πύργο Ηλείας, έγινε ενημέρωση των παγιδοθετών για το έργο τους - ξεκινά την Παρασκευή (16 Ιουνίου) - με σκοπό να αποφευχθούν τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Αυτό θα επιτευχθεί με την καθημερινή εποπτεία και συνεργασία της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και του τμήματος Φυτοπροστασίας που έχει την ευθύνη υλοποίησης του προγράμματος.
Ο κ. Βασιλόπουλος επεσήμανε ότι θα υπάρχουν έλεγχοι για την αποτελεσματική εφαρμογή του προγράμματος και θα αποδοθούν ευθύνες όπου χρειαστεί σε μια δύσκολη, όπως την χαρακτήρισε, ελαιοκομική χρονιά: «oφείλουμε να προστατεύσουμε το ελαιόλαδο σε μια χρονιά περίεργη λόγω των κλιματικών αλλαγών που βιώνουμε γι αυτό και θα πρέπει να είμαστε συνεπείς στον ρόλο που έχουμε αναλάβει. Μετά το πετυχημένο εγχείρημα του τριετούς προγράμματος δολωματικής δακοκτονίας που υλοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας επιμείναμε και συνεχίζουμε την εφαρμογή του και την περίοδο 2023-2025 που έχουμε μπροστά μας».
Αίτημα για τη διάθεση πιστώσεων ύψους 3,8 εκατ. ευρώ κατέθεσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας προς το ΥπΑΑΤ, προκειμένου οι πληρωμές δικαιούχων δύο δράσεων να συνεχιστούν απρόσκοπτα.
Ειδικότερα, υποβλήθηκε αίτημα για διάθεση πίστωσης ύψους 3 εκατ. ευρώ, που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης στο πλαίσιο της πράξης «Υπομέτρο 4.1 Επενδύσεις στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις, Δράσεις 4.1.1 & 4.1.3, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας» και αντίστοιχα 800.000 ευρώ για το Υπομέτρο 6.1 «Εγκατάσταση Νέων Γεωργών» του ΠΑΑ 2014-2020.
«Δεδομένου ότι πλέον οι πληρωμές των δικαιούχων γίνονται με ταχείς ρυθμούς, ζητάμε να μας εγκριθούν οι πιστώσεις που μας αναλογούν για το τρέχον διάστημα, ώστε να συνεχίσουμε τις πληρωμές απρόσκοπτα», εξηγεί ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος, προκειμένου να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στις πληρωμές των δικαιούχων.
Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια με σκοπό να εκπροσωπήσει τους Γεωπόνους της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από την Κ.ΕΦ.Ε. (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) και ανακοινώθηκε η τελική λίστα των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. που θα διεξαχθούν την Κυριακή (18 Ιουνίου 2023).
Για την τελική λίστα υποψηφιοτήτων για τις εκλογές πατήστε εδώ
Με τροποποιητική Υπουργική Απόφαση που πήρε ΦΕΚ καθορίζεται ο τρόπος καταβολής του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης βοσκής από κτηνοτρόφους προς τις οικείες Περιφέρειες.
Συγκεκριμένα στην απόφαση αναφέρεται η διαδικασία μίσθωσης βοσκήσιμων γαιών και η συγκρότηση και λειτουργία επιτροπών ελέγχου χωροταξικής ορθότητας της κατανομής δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής, κατά τη μεταβατική περίοδο μέχρι την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης (που θα γίνει από τις Περιφέρειες).
Καταβολή του μισθώματος για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής στις Περιφέρειες
1. Στη δήλωση της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης κάθε χρόνο, ο κτηνοτρόφος εκτός των άλλων, δηλώνει ότι εξουσιοδοτεί την οικεία Περιφέρεια να εισπράξει για λογαριασμό του, το ποσό της οφειλής με ισόποση χρέωση του τραπεζικού του λογαριασμού που έχει δηλωθεί στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) κατά την πίστωση αυτού με τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που αφορούν στο συγκεκριμένο ημερολογιακό έτος, ως μίσθωμα για τον επιλέξιμο δημόσιο βοσκότοπο που έτυχε κατανομής.
Σε περίπτωση, που ο κτηνοτρόφος δεν επισυνάψει την σχετική εξουσιοδότηση στην ενιαία αίτηση ενίσχυσης, δεν θα λαμβάνεται υπόψη ως προσδιορισθείσα έκταση, η έκταση που αναλογεί στην κατανομή επιλέξιμου δημόσιου βοσκότοπου.
2. Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΟΠΕΚΕΠΕ πριν από την χορήγηση των δικαιούμενων ενισχύσεων αποστέλλει στη Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ, ηλεκτρονικό αρχείο με τα απαραίτητα στοιχεία των δικαιούχων ανά Περιφέρεια, με το ονοματεπώνυμο, τον ΑΦΜ, το ποσό που οφείλεται και το IBAN του τραπεζικού λογαριασμού του δικαιούχου. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ αποστέλλει το εν
λόγω αρχείο προς την Τράπεζα, η οποία έχει συμβληθεί με το Ελληνικό Δημόσιο για την διαχείριση του ΕΛΕΓΕΠ.
Η Τράπεζα αποστέλλει ηλεκτρονικό αρχείο στις λοιπές Τράπεζες, στις οποίες διατηρούν λογαριασμό οι δικαιούχοι. Όλα τα Τραπεζικά ιδρύματα υποχρεούνται να εισπράξουν για λογαριασμό των δικαιούχων το ποσό της οφειλής τους από τα δικαιούμενα ποσά των ενισχύσεων που πιστώνεται ο τραπεζικός λογαριασμός των δικαιούχων.
Οι τράπεζες προχωρούν στην είσπραξη των ποσών των μισθωμάτων για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής, τα οποία συγκεντρώνονται με ευθύνη του τραπεζικού ιδρύματος που έχει συμβληθεί με τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
3. Η Γενική Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών (ΓΔΟΥ) του ΥπΑΑΤ αποστέλλει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε κάθε Περιφέρεια για την επικαιροποίηση των στοιχείων του τραπεζικού λογαριασμού. Κατόπιν αποστολής των σχετικών στοιχείων από την Περιφέρεια στη ΓΔΟΥ, τα ποσά που έχουν συγκεντρωθεί μεταφέρονται στον τραπεζικό λογαριασμό της κάθε Περιφέρειας, με εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς την Τράπεζα. Τα αποδεικτικά μεταφοράς κοινοποιούνται στην κάθε Περιφέρεια και στη Γενική Διεύθυνση Γεωργίας.
4. Δεν οφείλουν την καταβολή μισθώματος οι ιδιοκτήτες για την δική τους βοσκήσιμη γαία και οι αποκατεστημένοι κτηνοτρόφοι για την βοσκήσιμη γαία στην οποία έγινε η αποκατάστασή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενοι αιτούνται και λαμβάνουν από την αρμόδια ΔΑΟΚ βεβαίωση μη οφειλής, προσκομίζοντας τα σχετικά αποδεικτικά.
Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)
Τον Μάρτιο στον «αέρα» οι διαγωνισμοί για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, είχε δηλώσει μιλώντας στα εγκαίνια της έκθεσης Zootechnia ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γιώργος Γεωργαντάς.
Τώρα με επίσημη ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ η ημερομηνία πάει για μετά τις εκλογές τον Ιούνιο. Συγκεκριμένα στις 15 Μαΐου 2023 ανακοίνωσε ότι «σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις».
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Στο πλαίσιο της συνεργασίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τις οικείες Περιφέρειες για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, κατόπιν δημοσίευσης της υπ’ αρ. 164/2023 Πράξης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, υπεγράφησαν στις 15 Μάϊου, οι νέες προγραμματικές συμβάσεις από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιώργο Γεωργαντά και
α) τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, κ. Γεώργιο Κασαπίδη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας», με συνολικό προϋπολογισμό 1.949.213,90 ευρώ,
β) τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Ηπείρου» με συνολικό προϋπολογισμό 1.928.868,44 ευρώ,
γ) τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, κ. Φάνη Σπανό, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας», με συνολικό προϋπολογισμό 2.374.646,40 ευρώ,
δ) τον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Περιφέρειας Κρήτης», με συνολικό προϋπολογισμό 2.120.313,52 ευρώ,
ε) τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, κ. Χρήστο Μέτιο, για την υλοποίηση του έργου «Εκπόνηση Διαχειριστικού Σχεδίου Βόσκησης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης», με συνολικό προϋπολογισμό 1.800.102,86 ευρώ.
Με τις προγραμματικές συμβάσεις οι οικείες Περιφέρειες αναλαμβάνουν την αρμοδιότητα για την ωρίμανση, δημοπράτηση και διεξαγωγή των διαγωνιστικών διαδικασιών για την επιλογή αναδόχων για την εκπόνηση των μελετών για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.
Η διάρκεια των προγραμματικών συμβάσεων αρχίζει από την ημερομηνία υπογραφής τους και λήγει με την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου και σε κάθε περίπτωση μέχρι τις 31.12.2024.
Οι πόροι χρηματοδότησης των έργων θα προέλθουν από τα εισπραχθέντα μισθώματα για τα δικαιώματα χρήσης της βοσκής που έχουν κατατεθεί υπέρ της κάθε Περιφέρειας.
Με δεδομένη τη λήξη των προηγούμενων προγραμματικών συμβάσεων, επιλύεται μία εκκρεμότητα του ελληνικού πρωτογενούς τομέα, επιτυγχάνεται η επίλυση ενός χρονίζοντος ζητήματος για τη χώρα και τους κτηνοτρόφους, εφαρμόζονται πολιτικές ορθολογικής και σύγχρονης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και αποφεύγεται ο κίνδυνος επιβολής περαιτέρω δημοσιονομικών διορθώσεων, καθώς έχουν τροποποιηθεί οι ειδικοί όροι και έχει τεθεί αυστηρό χρονοδιάγραμμα και σε χρονικό διάστημα ενός μηνός θα δημοσιευθούν οι σχετικές διακηρύξεις.
Επίκειται η υπογραφή των προγραμματικών συμβάσεων με τις Περιφέρειες Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Ελλάδος και Νοτίου Αιγαίου, τα σχέδια των οποίων έχουν ήδη υποβληθεί για προσυμβατικό έλεγχο νομιμότητας στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου».