Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Υπογράφηκε η εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Κρήτη

12/02/2021 12:53 μμ
Προγραμματική σύμβαση για τα βοσκοτόπια της Κρήτης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διάρκεια συνάντησης τους στην Αθήνα.

Προγραμματική σύμβαση για τα βοσκοτόπια της Κρήτης υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κρήτης με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, στη διάρκεια συνάντησης τους στην Αθήνα.

Η προγραμματική σύμβαση αφορά την εκπόνηση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης στην Περιφέρεια Κρήτης. Υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιο Λιβανό και τον Περιφερειάρχη Κρήτης, Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη πρωτογενή τομέα, Μανόλη Χνάρη.

Το έργο της σύμβασης αφορά τη σύνταξη μελετών διαχείρισης των βοσκήσιμων γαιών, οι οποίες θα έχουν ως επιδίωξη την αειφορική αξιοποίηση τους, προς όφελος της βιώσιμης ανάπτυξης της κτηνοτροφίας και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος.

Συγκεκριμένα, επιδιώκεται ο χωρικός προσδιορισμός, να είναι γνωστή η ακριβής επιφάνειά τους, η αξιόπιστη εκτίμηση της βοσκοϊκανότητας τους, η λιβαδική κατάσταση και να καταστεί δυνατή η διαίρεσή τους σε λιβαδικές μονάδες οι οποίες θα κατανεμηθούν στη συνέχεια στους κτηνοτρόφους, ούτως ώστε να εξατομικευτεί η χρήση τους. Ο συνολικός προϋπολογισμός για την εκτέλεση του Έργου της προγραμματικής σύμβασης για έκταση 4.711.807,83 στρεμμάτων ανέρχεται μέχρι του ποσού των 2.120.313 ευρώ.

Στις διαδοχικές συναντήσεις του Περιφερειάρχη με τον Υπουργό και τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ιωάννη Οικονόμου, συζητήθηκαν επίσης τα εγγειοβελτιωτικά έργα της Κρήτης, οι χρηματοδοτήσεις των αναπτυξιακών προγραμμάτων του πρωτογενή τομέα και η στήριξη του αγροδιατροφικού τομέα στο νησί, τόσο κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, όσο και με το νέο ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μανόλης Χνάρης, μετά την υπογραφή θα ακολουθήσει η διαγωνιστική διαδικασία για κάθε Περιφερειακή Ενότητα ξεχωριστά μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/04/2024 02:26 μμ

Συνάντηση με τον κ. Αθανάσιο Μαυρομμάτη, Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, θα έχουν, την Πέμπτη (18/4), οι κτηνοτρόφοι της περιοχής Οινιάδων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωσήφ Καρατζογιάννης, από τον Αγροτικό Σύλλογο Νεοχωρίου, «οι κτηνοτρόφοι περιμένουν να πληρωθούν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις για να αγοράσουν ζωοτροφές.

Δεν πουλιέται τίποτα αυτή την περίοδο σε τριφύλλια και κτηνοτροφικά ψυχανθή (κουκί, μπιζέλι, λαθούρι κ.α.) γιατί δεν υπάρχει ρευστότητα. Μας είπαν ότι θα μας πληρώσουν πριν το Πάσχα και περιμένουμε με αγωνία.

Αλλά αντιμετωπίζουμε και άλλα σοβαρά προβλήματα. Γύρω από τις εκτροφές μας είναι περιβόλια και ελαιώνες. Αυτό δεν είναι πρόβλημα καταρχήν γιατί παράγουν αγαθά αυτά τα χωράφια.

Όμως στην περιοχή μας δεν έχουμε καθόλου βοσκοτόπια για να βοσκάνε τα ζώα, με αποτέλεσμα να είμαστε αναγκασμένοι να δίνουμε ζωοτροφές στα ζώα μας όλο τον χρόνο. Ένας βοσκότοπος υπήρχε στην περιοχή μας και τώρα θέλουν να κάνουν εκεί αποστραγγιστικό έργο.

Έχω 80 αγελάδες και καλλιεργώ 120 στρέμματα για ζωοτροφές. Παρόλα αυτά δεν μου φτάνουν και είμαι αναγκασμένος να αγοράζω 13 μπάλες κάθε χρόνο.

Από την άλλη είμαστε εκτός εξισωτικής αποζημίωσης γιατί η περιοχή μας θεωρείται «πλεονεκτική» αν και δεν γνωρίζω τι πλεονέκτημα έχει.

Αυτό όμως που μας κάνει έξω φρενών είναι η αδιαφορία της πολιτείας για τους κτηνοτρόφους.

Στην Θεσσαλία λένε ότι δεν έχουν νερά. Η περιοχή μας είναι κοντά στις εκβολές του Αχελώου αλλά παρόλα αυτά δεν μπορούμε να ποτίσουμε τα ζώα μας.

Περιβόλια και ελαιώνες υπάρχουν αλλά δεν υπάρχουν έργα για να πηγαίνει νερό από το ποτάμι στις ποτίστρες. Και εμείς δεν μπορούμε να περάσουμε μέσα από τους ελαιώνες και τα περιβόλια τα ζώα μας.

Αναγκαζόμαστε να μεταφέρουμε νερό από τα χωριά μας στους στάβλους μας.

Στην Ελλάδα και στις περιοχές με νερά έχουν πρόβλημα. Θα πρέπει η πολιτεία κάποτε να ενδιαφερθεί σοβαρά η πολιτεία για τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα».

Κτηνοτρόφοι της περιοχής επίσης τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι οι εκτάσεις στην περιοχή λόγω των φυσικών χαρακτηριστικών τους (αλατούχα), είναι μη γόνιμες και αυτό έχει ως συνέπεια να μειονεκτούν για χρήση ως βοσκότοποι, είτε φυσικοί είτε τεχνητοί καθώς δεν ευδοκιμεί καμία σπορά.

Επίσης, τις ημέρες του χειμώνα όπου επικρατούν ακραίες καιρικές συνθήκες (έντονες βροχοπτώσεις), οι εκτάσεις αυτές πλημμυρίζουν και το αποστραγγιστικό δίκτυο της περιοχής -το οποίο έχει κριθεί ανεπαρκές από τον τοπικό οργανισμό εγγείων βελτιώσεων (ΤΟΕΒ)- δεν είναι αποτελεσματικό.

Αυτό έχει ως συνέπεια οι κτηνοτρόφοι να αναγκάζονται να απομακρύνουν τα ζώα τους από τις εν λόγω περιοχές, κάτι που δημιουργεί και προβλήματα μετακίνησης αλλά και στέγασης των ζώων. Πολλά σημεία λιμνάζουν και αυτό έχει συχνό αποτέλεσμα να βουλιάζουν ζώα και να χάνονται με αντίκτυπο σοβαρές ζημίες για τους κτηνοτρόφους.

Τελευταία νέα
17/04/2024 11:49 πμ

Ένα Καλάθι για το Πασχαλινό τραπέζι που θα περιλαμβάνει αρνί και κατσίκι και ένα Καλάθι του Νονού, προανήγγειλε, από την Θεσσαλονίκη, ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Γνωστοποίησε, επίσης, ότι «θέλουμε οι τιμές στο Πασχαλινό Καλάθι να είναι ίδιες ή χαμηλότερες με πέρυσι και έχουμε ζητήσει από όλα τα Σούπερ-Μάρκετ την τιμή του αρνιού να είναι ίδια με πέρυσι ή χαμηλότερη. Και πιστεύω θα το πετύχουμε».

Όσον αφορά το Καλάθι του Πάσχα, με βάση τα παραπάνω, σύμφωνα πάντοτε με τον υπουργό Ανάπτυξης, «θεωρούμε ότι η τιμή του αρνιού θα πρέπει να είναι στα 10 ευρώ το κιλό και χαμηλότερα φέτος».

Δηλαδή ο Υπουργός κάνει λόγο για μια τιμή στο αρνί στην λιανική (στο ράφι) στα 10 ευρώ το κιλό.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, κτηνοτρόφος από Καστοριά και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «τα 10 ευρώ το κιλό στον καταναλωτή σημαίνουν περίπου 6,30 - 6,50 ευρώ στον κτηνοτρόφος.

Μπορεί να πιάσουν αυτή την τιμή κάποια μεμονωμένα αρνιά που είναι στην κατάψυξη αλλά με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να έχουμε αυτές τις τιμές.

Φέτος έχουμε μειωμένες ποσότητες επειδή είχαμε αύξηση των εξαγωγών λόγω του Καθολικού Πάσχα, με καλές τιμές για τον κτηνοτρόφο.

Επίσης αυτή την περίοδο δεν μπορείς να βρεις φτηνό αρνί στο εξωτερικό. Πολλά ρουμάνικα αρνιά έφυγαν το Καθολικό Πάσχα και όσα έμειναν έχουν τιμές ίδιες με τα ελληνικά.

Άρα δεν μπορεί να έχουμε στα περσινά επίπεδα τις τιμές στα αμνοερίφια.

Όπως πάει φέτος η αγορά βλέπω την τιμή λιανικής στο αρνάκι να κυμαίνεται από 13 έως 14 ευρώ το κιλό.

Αυτό σημαίνει ότιο η τιμή στον κτηνοτρόφο θα κυμαίνεται φέτος από 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό.

Πάντως η αιγοπροβατοτροφία στην χώρα μας έχει σοβαρά προβλήματα και καλό είναι να ασχοληθεί κάποτε με το κόστος παραγωγής το ΥπΑΑΤ.

Πολλές εκτροφές βάζουν λουκέτο λόγω του υψηλού κόστος παραγωγής και αν συνεχιστεί αυτό θα πρέπει να πάψουν να έχουν ελπίδες οι καταναλωτές ότι θα βρίσκουν στην αγορά φτηνό κρέας για να αγοράσουν».

11/04/2024 04:30 μμ

Οι κρεοπώλες θυμίζουν στο ΥπΑΑΤ ότι δεν θα μπορούν να γίνουν έλεγχοι στα αμνοερίφια που θα διακινηθούν τις ημέρες του Πάσχα γιατί θα κάνουν απεργία οι κτηνίατροι.

Σε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, επισημαίνει ότι πρόσφατα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), μέλους της οποίας είναι και οι κτηνίατροι, εξήγγειλε απεργία - απόχη από τα ελεγκτικά τους καθήκοντα, αρχής γενόμενης την 15η Απριλίου, για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών προβλημάτων.

Αυτό το γεγονός - προσθέτουν οι κρεοπώλες - θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στην σφαγή, στον έλεγχο και την τροφοδοσία κρέατος, ιδιαίτερα των αμνοεριφίων.

Η ΠΟΚΚ ζητά από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ να προβεί σε νόμιμο και εποικοδομητικό διάλογο για την επίλυση των αιτημάτων των κτηνιάτρων, έτσι ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε δυσλειτουργία στην σφαγή και την εν γένει τροφοδοσία της αγοράς, ελλείψη των απαραίτητων κτηνιατρικών ελέγχων, σε βάρος του πελάτη - καταναλωτή.

Στο μεταξύ σε δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, ανέφερε ότι «έχουμε ζητήσει από τους συντελεστές της αγοράς οι τιμές των αμνοεριφίων φέτος να είναι ίδιες ή χαμηλότερες από τις τιμές του περσινού Πάσχα και η δέσμευση που έχουμε είναι ότι στο καλάθι του νοικοκυριού οι τιμές και του αρνιού και του κατσικιού θα είναι χαμηλότερες ή τουλάχιστον ίδιες με τις περσινές. Ο στόχος μας είναι για την τιμή του αρνιού να είναι χαμηλότερη από 10 ευρώ το κιλό».

05/04/2024 12:35 μμ

Συνάντηση υπήρξε στο ΥπΑΑΤ μεταξύ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) και εκπροσώπων του ΥπΑΑΤ στην οποία συζητήθηκαν τα θέματα των ελληνοποιήσεων αμνοεριφίων ενόψει του Πάσχα.

Στην αντιπροσωπεία της ΠΟΚΚ συμετείχαν ο Πρόεδρος Σάββας Κεσίδης, ο Β΄ Αντιπρόεδρος Στέφανος Τικέλης, το μέλος του 25μελούς Ιπποκράτης Πεπονάς και ο Τεχνικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας Πάνος Κατοίκος, ενώ από το ΥπΑΑΤ ήταν ο Γενικός Γραμματέας, Γεώργιος Στρατάκος. Στη συνάντηση παρευρέθηκε επίσης ο Πρόεδρος της ΕΔΟΤΟΚΚ κ. Ιωάννης Φασουλάς, εκπρόσωποι από τη ΔΝΣΗ Κτηνιατρικής, τη ΔΝΣΗ Τροφίμων και αντιπροσωπεία από τον ΕΦΕΤ. Θέματα της συζήτησης ήταν:

1. η κατάσταση στην αγορά του κρέατος ενόψει Πάσχα καθώς και τον επικείμενο σχεδιασμό κοινώς τα μέτρα του Υπουργείου για την διενέργεια των σχετικών ελέγχων κατά την εορταστική περίοδο,

2. συζητήθηκε η πρόταση της ΠΟΚΚ για την πώληση αμνοεριφίων με το κεφάλι, όποτε αυτό απαιτηθεί, καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου και η σχετική τροποποίηση του νομικού πλαισίου που απαιτείται,

3. η δημιουργία εθνικών μέτρων από τον ΕΦΕΤ για την κατάψυξη του κρέατος στα κρεοπωλεία που προορίζεται για δωρεά τροφίμων.

Κατά την σύσκεψη ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, μίλησε για εντατικοποίηση των ελέγχων και έστειλε μήνυμα για μηδενική ανοχή σε φαινόμενα ελληνοποιήσεων και σε παραπλανητικές πρακτικές στην αγορά.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (ΠΟΚΚ) κ. Σάββας Κεσίδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «κατά την συνάντηση αναλύσαμε τους τρόπους που γίνονται οι ελληνοποιήσεις αμνοεριφίων την περίοδο των εορτών του Πάσχα. Μιλάμε για ελληνοποιήσεις ζωντανών ζώων αλλά και σφάγιων. Ήδη αυτή την εποχή έρχονται εισαγωγές ζωντανών ζώων που πάνε για πάχυνση ή για σφαγή. Επίσης λίγες ημέρες πριν το Πάσχα έχουμε εισαγωγές σφαγμένων αμνοεριφίων. Ζητάμε να γίνονται αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα και να γνωρίζουμε τις ποσότητες που εισάγονται. Πήραμε από την πλευρά του ΥπΑΑΤ την υπόσχεση ότι θα παταχθούν οι ελληνοποιήσεις. Ακόμη μιλήσαμε για τις λαθροσφαγές, να θυμίσουμε ότι αν πιάσουν κάποιον με ασφράγιστο αρνί τότε πάει αυτόφωρο.

Είναι πολύ δύσκολο πάντως να κάνει ελληνοποιήσεις ένα κρεοπωλείο. Σύμφωνα με το νόμο στις αποδείξεις λιανικής πρέπει να αναγράφεται η προέλευση του κρέατος. Επίσης κάθε μήνα ο κρεοπώλης είναι υποχρεωμένος να καταγράφει τα κιλά της ζυγιστικής και τα κιλά της ταμειακής. Αυτά τα αρχεία θα πρέπει να τα έχει για τρία χρόνια ώστε αν γίνει έλεγχος από ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ να τα παρουσιάζει. Τα κρεοπωλεία διακινούν περιορισμένες ποσότητες αμνοεριφίων και είναι εύκολος ο έλεγχος αλλού θα πρέπει να ρίξει το βάρος του ο κρατικός μηχανισμός».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, Δημήτρης Καπούνης, ζητά να μπει πλαφόν στην τιμή παραγωγού για τα αμνοερίφια που θα πουληθούν το Πάσχα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Καπούνης, «φέτος για το Καθολικό Πάσχα εξήχθησαν από την Ελλάδα μεγάλες ποσότητες αμνοεριφίων (μπορεί και πάνω από 350 χιλιάδες) σε Ιταλία, Γαλλία και Γερμανία, με τιμές παραγωγού γύρω στα 8 ευρώ. Για το Ορθόδοξο Πάσχα θα υπάρξουν ελλείψεις αρνιών και κατσικιών στην αγορά.

Πέρυσι το κράτος έβαλε το αρνί και το κατσίκι στο «Καλάθι του Πάσχα». Φέτος εγώ προτείνω να βάλει η πολιτεία πλαφόν στην τιμή του κτηνοτρόφου στα 8 ευρώ το κιλό. Έτσι θα δούμε πόσο θα φτάσει η τιμή στο ράφι. Δεν γίνεται να έχει διπλάσιο περιθώριο κέρδους ο έμπορος από τον κτηνοτρόφο που θρέφει τόσους μήνες ένα κατσίκι. Πρέπει και ο κτηνοτρόφος να πουλήσει σε μία τιμή ικανοποιητική. Με τον τρόπο αυτό θα γίνει ένα βήμα ούτως ώστε οι κτηνοτρόφοι να μην παρατήσουν το επάγγελμά τους και να εξακολουθήσει να υφίσταται ντόπια παραγωγή. Δεν μπορεί να εισάγονται ζώντα ζώα και να ελληνοποιούνται έχοντας μείνει 10-20 μέρες στους στάβλους και μετά να τα πουλάνε σαν ελληνικά. Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι για αυτό στην αγορά».

Θα γίνουν όμως έλεγχοι τις ημέρες του Πάσχα από τους γεωτεχνικούς του ΥπΑΑΤ;
Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) κ. Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία των γεωτεχνικών προχωρά σε απεργία - αποχή από τους ελέγχους από 15 Απριλίου μέχρι 30 Ιουνίου. Αυτό σημαίνει με απλά λόγια ότι δεν θα κάνουμε ελέγχους».

Όσον αφορά τις εισαγωγές αμοεριφίων αυτή την περίοδο έχουμε πολλές ποσότητες ζωντανών ζώων που έρχονται από Ρουμανία και Βουλγαρία. Είτε θα πάνε στάβλο και θα γίνει πάχυνση είτε θα πάνε απευθείας στο σφαγείο. Ένα 15ήμερο πριν το Πάσχα θα έρθουν και τα σφαγμένα από το εξωτερικό. Το πρόβλημα είναι ότι στην ελληνική αγορά όλα αυτά θα πουληθούν σαν ελληνικά. Τα ζωντανά Ρουμάνικα σήμερα έρχονται με τιμές από 3 - 3,5 ευρώ το κιλό, που σημαίνει σφαγμένα είναι στα 7,30 - 7,50 ευρώ το κιλό κρέας. Σήμερα Παρασκευή (5/4) στο χονδρεμπόριο τα σφαγμένα ρουμάνικα τα πουλάνε στα 8,20 ευρώ το κιλό και τα ελληνικά στα 8,80 ευρώ το κιλό.

Τα εισαγόμενα ζωντανά ζώα προσπαθούν από τα σύνορα να τα περάσουν επιτήδειοι νύχτα και ώρες που δεν κάνουν ελέγχους οι κτηνίατροι αλλά οι τελωνειακοί. Ένας κτηνίατρος έμπειρος ξέρει από ζώα και μπορεί αμέσως να δει πόσα είναι τα ζώα στο φορτηγό και αν είναι αυτά που αναγράφει το παραστατικό (τιμολόγιο - δελτίο παροχής). Επίσης στα σφαγμένα βάζουν στις τελευταίες σειρές τις σφραγίδες και στις πρώτες είναι τα ασφράγιστα. Όταν είναι λίγοι υπάλληλοι και νύκτα δύσκολο ο ελεγκτής να μπει μέσα στο φορτηγό και να βλέπει με φακό τις σφραγίδες. Η διαφορά στα τιμολόγια μπορεί να διορθωθεί στις μεγάλες ποσότητες με το πάτημα ενός κουμπιού.

29/03/2024 04:58 μμ

Αμέσως μετά την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΣΕΔΗΚ, που έγινε στις 26 Μαρτίου, στο Ρέθυμνο, οι 13 εκλεγέντες από την Γενική Συνέλευση Εκπρόσωποι Δήμων, ως Μέλη για το επόμενο ΔΣ, συνήλθαν σε ειδική συνεδρίαση για κατανομή αξιωμάτων.

Κατά την συνεδρίαση αυτή ομόφωνα αναδείχτηκε ως Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ ο Γιάννης Μαλανδράκης, Δήμαρχος Πλατανιά, τον οποίο είχε ήδη προτείνει ως διάδοχο του στη ΓΣ ο απερχόμενος Πρόεδρος Γιώργος Μαρινάκης.

Τα αξιώματα του ΔΣ ομόφωνα κατανεμήθηκαν μεταξύ των εκλεγέντων ως εξής.

ΤΑΚΤΙΚΑ ΜΕΛΗ:
Πρόεδρος ΣΕΔΗΚ: Μαλανδράκης Ιωάννης, Δήμαρχος Δήμου Πλατανιά
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ρεθύμνου: Μαρινάκης Γεώργιος, Δήμαρχος Δήμου Ρεθύμνου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Ηρακλείου: Μποκέας Μενέλαος, Δήμαρχος Δήμου Μαλεβιζίου
Αντιπρόεδρος ΠΕ Λασιθίου: Φυγετάκης Νικόλαος, Αντιδήμαρχος Δήμου Σητείας
Γραμματέας Διοικητικών: Νικηφοράκης Ιωάννης, Αντιδήμαρχος Δήμου Χανίων
Γραμματέας Οικονομικών (Ταμίας): Σταυρουλάκης Σταύρος, Αντιδ. Δήμου Αποκορώνου
Γραμματέας Διάθεσης - Αφορδακός Κωνσταντίνος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Αγ. Νικολάου
Γραμματέας Παραγωγής - Κλάδος Βασίλειος, Αντιδήμαρχος Δήμου Αμαρίου
Γραμματέας Προγραμμάτων - Χαιρέτης Εμμανουήλ, Αντιδήμαρχος Δήμου Ηρακλείου

ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΑ ΜΕΛΗ
Ατσαλάκης Στερεός, Αντιδήμαρχος Δήμου Αγίου Νικολάου
Βαβουράκης Εμμανουήλ, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγίου Βασιλείου
Μαυροφοράκης Ιωάννης, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Χερσονήσου
Παυλάκης Εμμανουήλ, Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Ρεθύμνου

Παράλληλα, ως Επιστημονικός Συμβουλος του ΣΕΔΗΚ, μετά από πρόταση του ΔΣ, εξακολουθεί να παραμένει ο Δρ. Γεωπόνος Νίκος Μιχελάκης, ο οποίος διαθέτει σημαντική εμπειρία, αφού υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες και δράσεις του ΣΕΔΗΚ επί 23 χρονιά, από την ίδρυση του μέχρι σήμερα.

Όπως δήλωσε ο νέος Πρόεδρος του ΣΕΔΗΚ κ. Μαλανδρακης, «η σφραγίδα και η παρακαταθήκη της προηγούμενης διοίκησης, είναι ο οδηγός του νέου ΔΣ του ΣΕΔΗΚ.
Το αποτύπωμα που αφήνει πίσω της, με την υποστήριξη του άμεσου επιστημονικού συνεργάτη, Νίκου Μιχελάκη, αλλά και όλων των μελών του Συμβουλίου είναι σημαντικό εφαλτήριο για την επόμενη μέρα του ΣΕΔΗΚ και θα πρέπει να τον βρει με προγραμματικές συνεργασίες και στρατηγικό σχεδιασμό με την Περιφέρεια Κρήτης και με τα επιστημονικά και ερευνητικά ιδρύματα και τους επιστημονικούς φορείς του νησιού, όπως το ΓΕΩΤΕΕ.

Παράλληλα, τόνισε ότι «πρέπει να υπάρξει μία πρόταση προς το Υπουργείο, αναφορικά με τις δενδρώδεις καλλιέργειες, την οποία θα πρέπει να την ενστερνιστεί κατ’ αρχήν το ιδιο και στη συνέχεια να την προτείνει σαν εθνική πολιτική σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Πριν απ’ αυτά, διευκρίνισε ο ίδιος, «απαιτείται η σύζευξη των δυνάμεων του Συνδέσμου με τους επιστημονικούς φορείς, ώστε η Κρήτη να έχει μία ενιαία θέση στον τρόπο με τον οποίο θα διεκδικήσει αναθεώρηση της ΚΑΠ για τις δενδρώδεις καλλιέργειες».

28/03/2024 11:15 πμ

Η αντιμετώπιση της ευλογιάς στα αιγοπρόβατα ήταν το βασικό αντικείμενο της συνάντησης που είχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης με κτηνοτρόφους από τον Αγροτικό Σύλλογο Αταλάντης Φθιώτιδας.

Στη συνάντηση μετείχαν ο υφυπουργός, Σταύρος Κελέτσης και ο ΓΓ, Γιώργος Στρατάκος, ενώ από την πλευρά του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης μετείχαν μέλη του ΔΣ με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Χρήστο Λιγδή.

Κατά τη συνάντηση έγινε ενημέρωση για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης της νόσου και τη στήριξη που παρέχει το ΥΠΑΑΤ στους κτηνοτρόφους της περιοχής, σε συνεργασία με τις αντίστοιχες υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα αμέσως μόλις εμφανίσθηκε η νόσος, στις 12 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος υπό τον ΓΓ, Γιώργο Στρατάκο και υπηρεσιακούς παράγοντες της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας του ΥΠΑΑΤ και της Περιφέρειας, και δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες για τις δράσεις των κτηνιατρικών αρχών.

Ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία και με την παρουσία των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων της DGSANTE.

Ορίσθηκαν δύο ζώνες, η ζώνη προστασίας και η ζώνη επιτήρησης. Στη ζώνη προστασίας κτηνίατροι ήλεγξαν 221 εκμεταλλεύσεις και 28.234 αιγοπρόβατα την ΠΕ Φθιώτιδα και 27 εκμεταλλεύσεις και 4.220 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας και στη ζώνη επιτήρησης ήλεγξαν 144 εκμεταλλεύσεις και 13.368 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Φθιώτιδας και 48 εκμεταλλεύσεις και 9.650 αιγοπρόβατα στην ΠΕ Βοιωτίας.

Για πρώτη φορά ελήφθησαν δείγματα σιέλου με τη νέα μέθοδο πρόωρης διάγνωσης με χρήση PCR, μέσω της οποίας δύναται να γίνει έγκαιρη ανίχνευση της νόσου, ακόμα και έξι ημέρες πριν από την πρώτη εκδήλωση των πρώτων συμπτωμάτων, γεγονός που συνέβαλε καθοριστικά στην επιδημιολογική έρευνα αλλά και στη λήψη των επιβεβλημένων προληπτικών μέτρων ώστε να αποτραπεί η μετάδοση της νόσου.

Πραγματοποιήθηκαν, επίσης, τρεις ενημερωτικές εκδηλώσεις στην ΠΕ Φθιώτιδας και μία στην ΠΕ Βοιωτίας.

Οι ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας αποδείχθηκαν καθοριστικές στον περιορισμό μετάδοσης της νόσου.
Σημειώνεται ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας για το καταναλωτικό κοινό, δεδομένου ότι η νόσος δεν μεταδίδεται στον άνθρωπο.

Ο ΥπΑΑΤ διαβεβαίωσε τους κτηνοτρόφους ότι θα υπάρχει έγκυρη πληροφόρηση αναφορικά με τις ημερομηνίες καταβολών, τα ποσά, αλλά κι ευρύτερα για τις δράσεις του Υπουργείο.

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουν θανατωθεί 2.000 αμνοερίφια και αρνιά σε 9 εκτροφές.

Από τις 8 Δεκεμβρίου είχαμε το πρώτο κρούσμα στην περιοχή. Είναι ασθένεια καραντίνας που σημαίνει ότι αν βρεθεί ένα κρούσμα σε μια εκτροφή θανατώνονται όλα τα ζώα.

Στη ζώνη καραντίνας (10 χιλιόμετρα γύρω από την Αταλάντη) αυτή την στιγμή όλα τα ζώα μένουν μέσα στους στάβλους. Δεν βγαίνουν άδειες μετακίνησης και δεν γίνονται σφαγές.

Στον Υπουργό αναφέραμε ότι η αποζημίωση που δίνουν για τα ζώα είναι πολύ μικρή (κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ). Διαφώνησαν στην αρχή αλλά όταν μελετήσαμε την σχετική ΚΥΑ είδαμε ότι εκεί πάνω κάτω κυμαίνονται οι αποζημιώσεις, αφού στην περιοχή δεν έχουμε καθαρόαιμα ζώα.

Επίσης οι κτηνοτρόφοι έχουν απώλεια εισοδήματος όλα αυτό το διάστημα γιατί από τότε που ξεκίνησε η καραντίνα δεν έχουν πάρει καθόλου αποζημίωση.

Πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι εκτροφές που βρίσκονται στη ζώνη καραντίνας. Όταν ο κτηνοτρόφος είναι υποχρεωμένος να δίνει καθημερινά ζωοτροφές δεν μπορεί να έχει βιώσιμη η εκτροφή του.

Ακόμη πρέπει να σας επισημάνω ότι στα έγκλειστα ζώα έχει μειωθεί η παραγωγικότητά τους κατά 50%.

Θα πρέπει να στηριχτούν οικονομικά οι κτηνοτρόφοι που κάνουν μεγάλο αγώνα να μην εξαπλωθεί η ασθένεια».

12/03/2024 10:55 πμ

Με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, τροποποιείται η προηγούμενη απόφαση που αφορά τον «Καθορισμό ανώτατου αριθμού αδειών διαμονής για εργασία πολιτών τρίτων χωρών για τα έτη 2023 και 2024», ανά Περιφέρεια.

Συγκεκριμένα στον κωδικό «Ανειδίκευτοι εργάτες γεωργίας, κτηνοτροφίας, δασοκομίας και αλιείας (Εργάτες γης, φυτωρίων/θερμοκηπίων, κτηνοτροφίας, χοιροτροφείων, πτηνοτροφείων, δασεργάτες, υλοτόμοι, εργάτες αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, εργάτες ιχθυοπαραγωγής κλπ)», τα ανώτατα όρια αυξήθηκαν σε 7 Περιφέρειες, ως εξής:

Περιφέρεια Αττικής: 650 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας: 320 Εξαρτημένη εργασία και 680 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας: 800 Εξαρτημένη εργασία και 4.000 Εποχική εργασία
Περιφέρεια Κρήτης: 1.000 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου: 52 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας: 1.500 Εξαρτημένη εργασία
Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας: 2.000 Εξαρτημένη εργασία

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

27/02/2024 03:34 μμ

Χάθηκαν στους ελέγχους στην κυβέρνηση με αποτέλεσμα να μην έχει γίνει ακόμη η καταβολή της οικονομική ενίσχυσης της «Αμάλθειας» στους κατ’ επάγγελμα αιγοπροβατοτρόφους της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας.

Η «Αμάλθεια» είναι έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Το κονδύλι ήταν ύψους 12 εκατ. ευρώ. Η υποβολή αιτήσεων έγινε έως και 17/07/2023. Εδώ και 6 μήνες η κυβέρνηση κάνει έλεγχους για τους δικαιούχους. Με αυτούς τους ρυθμούς οι κτηνοτρόφοι αναμένεται να βγουν στην σύνταξη και ακόμη να περιμένουν την ενίσχυση.

Το κατ' αποκοπή ποσό της ενίσχυσης ανά δικαιούχο στην Κρήτη και στα λοιπά νησιά υπολογίζεται με βάση των αριθμό του ζωικού κεφαλαίου (αιγοπρόβατα) ως εξής:

Κρήτη
1-100 ποσό ενίσχυσης 250 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 500 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 650 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 800 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 900 ευρώ

Λοιπά νησιά
1-100 ποσό ενίσχυσης 300 ευρώ
101-200 ποσό ενίσχυσης 550 ευρώ
201-300 ποσό ενίσχυσης 700 ευρώ
301-500 ποσό ενίσχυσης 850 ευρώ
501 και πάνω ποσό ενίσχυσης 950 ευρώ

Ερώτηση στη Βουλή

Την παρατεταμένη καθυστέρηση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» επικρίνει με εκ νέου με δήλωση του, ο Βουλευτής Ρεθύμνης και Υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης. Πιο συγκεκριμένα ο Βουλευτής επισημαίνει: «Σε συνέχεια Ερώτησης που είχε καταθέσει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής, τον Οκτώβριο του 2023 με θέμα τις καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτής οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια», δεδομένης της μέχρι σήμερα Κυβερνητικής απραξίας, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, κατόπιν πρωτοβουλίας μου, προέβη εκ νέου σε αντίστοιχη κοινοβουλευτική παρέμβαση, καταθέτοντας την 24/01/2024 την με αρ. πρωτ. 2803 Ερώτηση με θέμα: Συνεχίζονται οι αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «Αμάλθεια» στην κτηνοτροφική παραγωγή στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα που πλήττεται λόγω των σημαντικών αυξήσεων του κόστους παραγωγής».

Το αρμόδιο Υπουργείο μας ενημέρωσε για τα ακόλουθα: «Στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης … δημιουργήθηκε σχετικός λογαριασμός στο Πληροφοριακό Σύστημα Σώρευσης Κρατικών Ενισχύσεων Ήσσονος Σημασίας, προκειμένου η ΕΔΥΤΕ να προχωρήσει στους ελέγχους των δικαιούχων…Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Υπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Με τη σειρά του ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής σχολίασε: «Η ελλειμματική αγροτική πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ αποδεικνύει για ακόμα μία φορά την αναξιοπιστία της. Αν και γνωρίζει το τεράστιο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κόσμος της Κρήτης και της νησιωτικής Ελλάδας, λόγω της δυσβάστακτης αύξησης του κόστους παραγωγής, αδυνατεί να εφαρμόσει τα μέτρα που η ίδια έχει εξαγγείλει, όπως είναι η οικονομική ενίσχυση «Αμάλθεια» για την ανακούφιση των παραγωγών μας. Κατά την πάγια και προσφιλή της τακτική, συνεχίζει τις παρατεταμένες καθυστερήσεις και τις αόριστες δικαιολογίες της, επιβεβαιώνοντας τα τεράστια κενά της αγροτικής της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω, καταδεικνύουν την αδιαφορία και την απραξία της Κυβέρνησης να επιλύσει το εύρος των προβλημάτων των κτηνοτρόφων Το σχετικό οικονομικό μέτρο, είχε εξαγγελθεί από την Κυβέρνηση το Μάιο του 2023, για τη στήριξη της κτηνοτροφικής παραγωγής αρχικά στην Κρήτη και εν συνεχεία στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, για την αντιμετώπιση της σημαντικής αύξησης του κόστους στις βασικές πρώτες ύλες των κτηνοτρόφων, η οποία επιτάθηκε με το ξέσπασμα του ρωσο-ουκρανικού πολέμου. Ωστόσο, αν και έχει παρέλθει μεγάλο χρονικό διάστημα από την εν λόγω Κυβερνητική εξαγγελία, μέχρι και σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, επιτείνοντας ακόμα περισσότερο το αδιέξοδο των κτηνοτρόφων παραγωγών μας»..

21/02/2024 03:55 μμ

Δεν διαφαίνεται έντονη πτώση τιμών παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα, λέει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση το ΥπΑΑΤ κατάφερε να «φρενάρει» την πτώση τιμών.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ τα στοιχεία δείχνουν ότι οι τιμές εξακολουθούν να διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, σε όλη τη χώρα, πλην της Περιφέρειας της Κρήτης και της Περιφερειακής Ενότητας των Κυκλάδων όπου οι τιμές που λαμβάνει ο παραγωγός παρεκκλίνουν σημαντικά από τον μέσο όρο της τιμής που λαμβάνει ο παραγωγός στη χώρα (μειωμένες περίπου στο 20% στο πρόβειο γάλα και 10% στο αίγειο, αντίστοιχα). Αυτό ανέφερε ο Υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση 20 Βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Η πτώση στις τιμές που παρατηρείται είναι της τάξης του 3% τον Νοέμβριο, σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2023 και δεν μπορεί να αποδοθεί σε εισκομίσεις, καθώς παρατηρείται μικρή μείωση κα αυτών, εξαιτίας πιθανότατα της απώλειας ζωικού κεφαλαίου στην περιοχή της Θεσσαλίας από την κακοκαιρία Daniel.

Σε ό,τι αφορά στους ελέγχους αρμοδιότητας της Διεύθυνσης Αξιοποίησης και Τεχνολογίας Τροφίμων - Τμήμα Αξιοποίησης Γάλακτος και Γαλακτοκομικών Προϊόντων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ισοζύγια εισροών/εκροών γάλακτος και κρέατος), επισημαίνεται ότι πραγματοποιούνται απρόσκοπτα και αδιάλειπτα και το ίδιο συμβαίνει με την επιβολή των σχετικών διοικητικών κυρώσεων στις περιπτώσεις των διαπιστωμένων σχετικών παραβάσεων. Τονίζεται ότι στη ψηφιακή πλατφόρμα ΑΡΤΕΜΙΣ καταγράφονται ήδη όλες οι εισροές γάλακτος και όχι μόνο το νωπό γάλα (π.χ. συμπυκνωμένο, πρωτεΐνες κ.λπ.).

Σχετικά με τις ελληνοποιήσεις επισημαίνεται ότι από το ιστορικό των παραβάσεων καθίσταται σαφές ότι δεν αφορούν μόνο στο γάλα. Κυρίως αφορούν:
στην παρακολούθηση των ημι-έτοιμων ή έτοιμων προϊόντων που έρχονται στη χώρα, αλλάζουν «χέρια», ανασυσκευάζονται ενδεχομένως και τελικά διακινούνται «βαφτισμένα», στη νοθεία του τυριού ΦΕΤΑ ή άλλων τυριών με αγελαδινό γάλα οιασδήποτε μορφής, όπως συμπυκνωμένο ή σκόνη πρωτεϊνών,
στην «ελληνοποίηση», εκτός από γάλα, και άλλων γαλακτοκομικών πρώτων υλών (όπως τυρομάζα «μπασκί», συμπυκνωμένο ή κατεψυγμένο ή σκόνη γάλα, πρωτεΐνες κ.τ.λ.) και τελικών προϊόντων (κυρίως τυριά), είτε μέσα από τη χρήση τους σε προϊόντα ΠΟΠ είτε και σε άλλα προϊόντα, τα οποία διακινούνται ως «ελληνικά προϊόντα».

Όπως αναφέρεται στην απάντηση το Υπουργείο χρησιμοποιεί κάθε πρόσφορο μέσον που προσφέρει η τεχνολογία για να ενίσχυση των ελέγχων αλλά «σε κάθε περίπτωση, βασική στόχευση του ΥΠΑΑΤ είναι η σε μεγαλύτερο βαθμό στελέχωση του ελεγκτικού μηχανισμού με προσωπικό και η ενίσχυση αυτού με σύγχρονα εργαλεία ελέγχου. Ένα από αυτά είναι και η ηλεκτρονική τιμολόγηση και η διασύνδεση του ΥΠΑΑΤ με αυτή, που αναμένεται να μειώσει την παραβατικότητα».

Αξιοποιώντας την κείμενη νομοθεσία γίνονται έλεγχοι από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και όπου διατυπώνονται παρατυπίες ή παραβάσεις της ενωσιακής ή εθνικής νομοθεσίας, επιβάλλονται διοικητικές κυρώσεις και πρόστιμα.

Την τετραετία 2020-2023 παραπέμφθηκαν στην Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, 86 υποθέσεις για τυροκομικά προϊόντα (όχι απαραίτητα για νοθευμένη φέτα).

Από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, την τετραετία 2020-2023, έχουν εξεταστεί συνολικά 178 υποθέσεις, που αντιστοιχούν σε 120 επιχειρήσεις και έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων πρόστιμα, ύψους περίπου 1.275.000 €.

Η συντριπτική πλειοψηφία των υποθέσεων που εξετάστηκαν (164 υποθέσεις), αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από την Πρωτοβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων είναι 1.108.700 ευρώ. Από τα πρόστιμα αυτά, τα 101.000 ευρώ έχουν είτε εισπραχθεί είτε διαβιβαστεί στην Οικονομική Υπηρεσία του ΥΠΑΑΤ για τη βεβαίωσή τους στην εφορία. Για τα υπόλοιπα πρόστιμα η είσπραξή τους θα δρομολογηθεί, όταν ολοκληρωθεί η εξέταση των υποθέσεων από τη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων, στην οποία έχουν προσφύγει με ένστασή τους οι επιχειρήσεις και εκκρεμεί είτε η εξέτασή τους είτε η ολοκλήρωση της διαδικασίας έκδοσης των αποφάσεων.

Επί πλέον από τις 18-1-2024, και ύστερα από εντολή του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, διενεργούνται σαρωτικοί έλεγχοι στο γάλα και στα προϊόντα αυτού, με γνώμονα την προστασία και στήριξη των Ελλήνων κτηνοτρόφων, της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας και των Ελλήνων καταναλωτών. Πιο συγκεκριμένα, οι εν λόγω έλεγχοι γίνονται σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας, όπως στα σημεία λιανικού εμπορίου, σε αλυσίδες supermarket, στις πύλες εισόδου της χώρας, σε βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος και όπου αλλού απαιτηθεί, από μικτά κλιμάκια της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥΠΑΑΤ, του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ, με τη συνδρομή αστυνομικών, λιμενικών και δικαστικών αρχών- όπου κρίνεται αναγκαίο.

Ήδη, φορείς του χώρου, όπως η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση του Κρέατος και του Τομέα της Κτηνοτροφίας (Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ.), ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (Σ.Ε.Κ.), η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) κ.ά., εκφράζουν την ικανοποίησή τους για τους ελέγχους που διενεργεί το ΥπΑΑΤ.

Συμπερασματικά, αυτό που προκύπτει είναι ότι το ΥπΑΑΤ, μέσω της αρμόδιας υπηρεσίας του (Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας-Τμήμα ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ) προβαίνει στις δέουσες ενέργειες για την εξασφάλιση της προστασίας της ονομασίας ΦΕΤΑ από σφετερισμούς τόσο στην ΕΕ όσο και σε τρίτες χώρες κατά περίπτωση, γεγονός που διαφυλάττει τη φήμη της και τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών.

05/02/2024 04:11 μμ

Η κυβέρνηση δεν εξετάζει επιπρόσθετα μέτρα στήριξης των αγροτών. Αυτό ανακοίνωσε, τη Δευτέρα (5/2), ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

Και πρόσθεσε: «Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο σε συνέχεια των δύο προηγούμενων ετών που εφαρμόστηκε το μέτρο με στόχο την ανακούφιση του αγροτικού κόσμου από το αυξημένο κόστος. Παράλληλα, 5 νέα μέτρα ανακοινώθηκαν για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών.

Δεν γνωρίζω για κάποια συνάντηση, που είναι προγραμματισμένη. Όμως, είναι δεδομένο ότι υποχρέωση της Κυβέρνησης είναι να συμμερίζεται πλήρως την ανησυχία των πολιτών, να προσπαθεί να ικανοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των αιτημάτων των επαγγελματικών ομάδων, πάντοτε, όμως, με γνώμονα και το δημοσιονομικό κόστος κάθε παρέμβασης. Τώρα, ως προς το σκέλος των παρεμβάσεων που έχουν δημοσιονομικό κόστος, ή αυτό που λέμε «των έκτακτων ενισχύσεων», αυτό που μπορούσε να κάνει η Κυβέρνηση, το ανακοίνωσε. Και είμαστε ειλικρινείς σε αυτό.

Προφανώς, όμως, υπάρχουν κάποια πολύ σημαντικά αιτήματα που ξεπερνούν αυτό που λέμε παρεμβάσεις με δημοσιονομικό κόστος, όπως είναι η διαπραγμάτευση για την αναθεώρηση ή τροποποίηση ή, τέλος πάντων, μια πιο ήπια προσαρμογή της ΚΑΠ, που θεωρώ ότι είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Και, προφανώς, σε αυτή την κατεύθυνση εργάζεται η Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και εκτός συνόρων. Είμαστε εδώ, συνεχίζουμε τον διάλογο. Θεωρούμε ότι ο διάλογος δεν πρέπει να οδηγεί σε ένταση».

Για διάλογο έκανε λόγο και ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με σεβασμό τον κόπο των αγροτών και τις αγωνίες τους για το μέλλον της παραγωγής τους. Με τις τελευταίες εξαγγελίες του πρωθυπουργού έδειξε ότι ανταποκρίνεται στα λογικά αιτήματα που αφορούν στη μείωση του κόστους παραγωγής και του κόστους ενέργειας. Είναι μέτρα τα οποία εξαντλούν τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αλλά και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Είναι ώρα οι αγρότες να αξιολογήσουν τα μέτρα της κυβέρνησης και να επαναπροσδιορίσουν τη στάση τους. Είναι η ώρα της συναίνεσης, της συναντίληψης, της κοινωνικής ομαλότητας. Είναι η ώρα του διαλόγου και της κοινής προσπάθειας. Μαζί θα κερδίσουμε πολλά περισσότερα».

Τα μέτρα στήριξης των αγροτών

Στις συναντήσεις του με εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου ο ΥπΑΑΤ αναφέρθηκε στο πακέτο μέτρων που ανακοινώθηκε τόσο από τον Πρωθυπουργό όσο και από τον ίδιο για τη στήριξη των αγροτών. Συγκεκριμένα έχουν ανακοινωθεί:
Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο και για το 2024. Το μέτρο της επιστροφής του ΕΦΚ είχε ενεργοποιηθεί από την κυβέρνηση και για τα έτη 2022 και 2023 και μέσω αυτού δόθηκαν περίπου 160 εκατ. ευρώ.

Τα 5 νέα μέτρα για τη μείωση του ενεργειακού κόστους των αγροτών είναι:

  • Η ΔΕΗ θα προσφέρει πρόσθετη έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τον Μάιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ. Στην Θεσσαλία οι ΟΕΒ θα ενταχθούν στον νέο Οργανισμό Υδάτων Θεσσαλίας με το κράτος να αναλαμβάνει το 75% του χρέους των (8 εκ. ευρώ). Στην υπόλοιπη Ελλάδα τα υπόλοιπα (76 εκ.) χρέη θα ρυθμιστούν με δεκαετή εξόφληση και μηδενικό επιτόκιο το οποίο θα επιδοτηθεί από το κράτος.
  • Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης του αυξημένου ενεργειακού κόστους των αγροτών, η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει στους αγρότες που συμμετέχουν σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμοί, οργανώσεις και ομάδες παραγωγών κ.λπ.) και στους αγρότες που ασκούν συμβολαιακή γεωργία), μεσοπρόθεσμη μείωση του κόστους της τάξεως τουλάχιστον του 30% σε σχέση με τις σημερινές τιμές για μια δεκαετία. Για το σκοπό αυτό θα προτεραιοποιήσει και θα επιδοτήσει την κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων με μπαταρία που θα διατίθενται αποκλειστικά στις κατηγορίες αυτές αγροτών με τη μορφή μακρόχρονιων διμερών συμβάσεων παροχής ηλεκτρικής ενέργειας. Τα διμερή αυτά συμβόλαια, ανάλογα εκείνων που γίνονται με την βιομηχανία, θα υλοποιηθούν εντός διετίας από την εφαρμογή του μέτρου.
  • Για τους μεμονωμένους αγρότες θα ξεκινήσει άμεσα νέο Πρόγραμμα αποκλειστικά για Αγρότες με τίτλο «Φωτοβολταϊκά στο Χωράφι», ύψους 30 εκ. ευρώ. Παράλληλα, αυξάνεται άμεσα από 3MW σε 6MW ο «κλειδωμένος» ηλεκτρικός χώρος διαθέσιμος κατά προτεραιότητα στους αγρότες ανά υποσταθμό του ΔΕΔΔΗΕ (6MW Χ 225 υποσταθμοί στη χώρα = 1350MW), ενώ αυξάνεται και το επιτρεπόμενο όριο για αγροτικά φωτοβολταϊκά με κατά προτεραιότητα πρόσβαση στον «κλειδωμένο» χώρο από 10kW σε 50kW.
  • Σημαντική τομή είναι και το Πρόγραμμα Απόλλων, το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού με πράσινη ενέργεια στη χώρα. Μέσα από διαγωνισμούς θα επιλεγούν ώριμα έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που θα είναι έτοιμα εντός διετίας. Η ενέργειααπό τα έργα αυτά θα προορίζεται για να καλύψει μέρος των ενεργειακών αναγκών των ευάλωτων συμπολιτών μας, των ΟΤΑ Α΄ και Β΄ βαθμού, των ΔΕΥΑ αλλά και των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Μέσα από το Πρόγραμμα Απόλλων δηλαδή, οι ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ θα έχουν σημαντική, και μόνιμη, ανακούφιση από το ενεργειακό κόστος που εμποδίζει την εκπλήρωση της καίριας αποστολής τους αλλά και ανακόπτει την αναπτυξιακή τους δυναμική.

Τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός είχε ανακοινώσει την αύξηση έως το ύψος των 10.000 ευρώ στην πρώτη αποζημίωση στους πληγέντες αγρότες, η οποία ανέρχονταν σε 5.000 ευρώ, ανάλογα με το ύψος των ζημιών στον εξοπλισμό, προκειμένου να μπορούν οι αγρότες να ετοιμαστούν για τη νέα περίοδο, μέχρι να βγουν οι συνολικές αποζημιώσεις και για τα προϊόντα που καταστράφηκαν.

25/01/2024 03:28 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) με ανακοίνωση, που έστειλε στον ΑγροΤύπο, καταδικάζει την μονομερή μείωση των τιμών παραγωγού γάλακτος αλλά και την μείωση των επιδοτήσεων στους κτηνοτρόφους κατά 50%. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

«Χαιρετίζουμε τις αποφάσεις του ΥπΑΑΤ για τη διενέργεια ελέγχων με μικτά κλιμάκια του Υπουργείου, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και ΕΦΕΤ (μακάρι να ενταθούν και να ενισχυθούν).
Συγχρόνως όμως διαμαρτυρόμαστε έντονα για την απόφαση του ΣΕΒΓΑΠ για μείωση των τιμών παραγωγού, αφού οι τιμές στο ράφι σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο έχουν αυξηθεί.

Η απόφαση αυτή μας ξαναγυρίζει δεκαετίες πίσω όταν λειτουργούσαν πρακτικές αθέμιτου ανταγωνισμού και αποφάσισαν για τις τιμές ερήμην της αγοράς. Με δεδομένο το υψηλό κόστος παραγωγής, την μείωση ζωικού κεφαλαίου λόγω πλημμύρων και πυρκαγιών, δεν συντρέχουν λόγοι μείωσης των τιμών παραγωγού, οι οποίες μαζί με τις κάκιστες πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ, μας οδηγούν στην οικονομική καταστροφή.

Καταγγέλουμε αυτή την πρακτική και τακτική, όπως και τις κακές πληρωμές του ΥπΑΑΤ μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ. Δ υστηχώς πρέπει να ξαναβγούμε στους δρόμους παρότι δεν μας το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας, αγωνιζόμενοι για την επιβίωση και την αξιοπρέπειά μας.

Καλούμε τους κτηνοτρόφους σε αγωνιστική ετοιμότητα και την ενίσχυση των αγροτικών μπλόκων. Ο αγώνας είναι κοινός και πρέπει να είναι συντονισμένος.
Χαιρετίζουμε τους αγώνες των Ευρωπαίων συναδέλφων με τους οποίους πρέπει να συνταχθούμε.

Η ΠΕΚ έχει μεγάλη ιστορία αγώνων και δεν πρόκειται να υποκύψει ούτε στους γαλακτοβιομήχανους με την μονομερή μείωση τιμών ούτε στις κακές κυβερνητικές πολιτικές με την μείωση των επιδοτήσεων κατά 50% που εξαφάνισαν το εισόδημά μας.

Επαινούμε κάθε σωστό που γίνεται για τον πρωτογενή τομέα και είμαστε απέναντι σε αυτούς που θέλουν να βάλουν ταφόπλακα στον πιο περήφανο και παραγωγικό κλάδο της χώρας που αποτελεί την ατμομηχανή εξόδου από όλες τις κρίσεις.

Με την επιβίωση και τις ζωές των οικογενειών μας δεν παίζουμε».

23/01/2024 11:25 πμ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κτηνοτροφικών συλλόγων και κτηνοτρόφων περιφέρειας Θεσσαλίας, Δημήτρης Μπαλούκας, τονίζει ότι δεν αντέχεται «μείωση» της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα. Προσθέτει ακόμη ότι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει τα εξής:

«Πληροφορηθήκαμε από τον Τύπο και το Υπουργείο ότι ξεκίνησαν άμεσα έλεγχοι στο αιγοπρόβειο γάλα που χρησιμοποιείται για την παρασκευή φέτας. Ήταν κυρίαρχο θέμα κατά την πρόσφατη συνάντηση μας στην Ελασσόνα με τον Υπουργό κ. Λευτέρη Αυγενάκη και την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Επιμείναμε προς την κατεύθυνση της κατεπείγουσας ανάπτυξης δράσεων για την προστασία της φέτας του εμβληματικού προιόντος που μας κρατάει στο επάγγελμα.

Γι’ αυτόν τον λόγο είναι προς την σωστή κατεύθυνση και δηλώνουμε συνοδοιπόροι στην προσπάθεια της πολιτικής ηγεσίας και του ίδιου του υπουργού προσωπικά να γίνουν εντατικοί έλεγχοι από μεικτά κλιμάκια. Πρέπει να προστατεύσουμε την φέτα από τους επιτήδειους που στον βωμό του χρήματος δεν λογαριάζουν τίποτα. Η προσπάθεια αυτή του Υπουργείου θα αξίζει ιδιαίτερων εγκωμίων όταν θα έχουμε αποτελέσματα.

Υπάρχουν κάποιοι σε όλο τον κύκλο της φέτας που δεν θέλουν ελέγχους; Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν υπάρχουν. Γιατί διαφορετικά θα μας βρουν απέναντι. Ας μην ξεχνάμε ότι σε όλη την Ευρώπη στα ΠΟΠ προιόντα γίνονται συνέχεια έλεγχοι για την διασφάλιση αυτών των προιόντων.

Η θέση μας είναι ξεκάθαρη. Οι έλεγχοι πρέπει να γίνονται συνέχεια και σε όλη την αλυσίδα παραγωγής της φέτας συμπεριλαμβάνοντας και τους κτηνοτρόφους. Όποιος παρανομεί να διώκεται γιατί μόνο έτσι θα διασφαλίσουμε την Φέτα ΠΟΠ.

Τέλος επειδή υπήρξαν και κάποιοι που έσπευσαν να βγάλουν μέχρι και κοστολόγια για τους κτηνοτρόφους υποστηρίζοντας ότι «αντέχεται» η μείωση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα τους καλούμε να έρθουν και τις επόμενες 365 ημέρες να αναλάβουν τα κοπάδια μας για να δουν αν βγαίνουν κερδισμένοι οι κτηνοτρόφοι. Είναι εύκολο από ένα γραφείο να υπολογίζεις. Είναι δύσκολο να βοσκάς το κοπάδι έξω στις δύσκολες καιρικές συνθήκες 365 μέρες τον χρόνο».

22/01/2024 02:49 μμ

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Τις τελευταίες ημέρες είδαν το φώς της δημοσιότητας καταγγελίες ότι συνεχίζεται η διοχέτευση από ελληνικές βιομηχανίες σε χώρες της ΕΕ νοθευμένης φέτας ΠΟΠ με αγελαδινό γάλα, που αποτελεί μεγάλο κίνδυνο για την υπόστασή της ως ΠΟΠ.

Το ΥπΑΑΤ αντέδρασε με ελέγχους σε όλο το φάσμα διακίνησης γάλακτος και τυριών, ιδιαίτερα φέτας ΠΟΠ, στις βιομηχανίες, τα σημεία πώλησης, σε αλυσίδες, super market και στα σημεία εισαγωγής στη χώρα, με μικτά κλιμάκια, όπως έχουμε ζητήσει εδώ και χρόνια.

Θεωρούμε θετικά τα μέτρα ελέγχου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αρκεί να μην είναι προσωρινά και μετά τον θόρυβο ξεχαστούν, όπως έχει γίνει και στο παρελθόν.

Επισημαίνουμε ότι τα μέτρα αυτά δεν αρκούν για να εξασφαλιστεί το χτύπημα στις ελληνοποιήσεις πρόβειου γάλακτος και οι νοθείες στην παραγωγή φέτας ΠΟΠ, που πέραν των άλλων δημιουργούν και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των μεταποιητικών επιχειρήσεων και ολέθρια πτώση της τιμής παραγωγού αιγοπρόβειου γάλακτος, όπως συμβαίνει σήμερα, με καταστροφικές συνέπειες για την πρωτογενή παραγωγή.

Ζητάμε να προχωρήσει άμεσα το ΥπΑΑΤ και σε άλλα μέτρα διασφάλισης και κατοχύρωσης της φέτας ΠΟΠ όπως και των άλλων τυριών ΠΟΠ και συγκεκριμένα:

1. Ενεργοποίηση του προγράμματος ΑΡΤΕΜΙΣ 2 που διασφαλίζει την πορεία του αιγοπρόβειου και αγελαδινού γάλακτος από τον παραγωγό κτηνοτρόφο έως τη μεταποιητική βιομηχανία - βιοτεχνία παραγωγής τυροκομικών, ιδιαίτερα της φέτας ΠΟΠ.

2. Να καταργηθεί η υπερδιήθηση σε όσες βιομηχανίες παράγουν φέτα ΠΟΠ γιατί παραβιάζει τους όρους παραγωγής ΠΟΠ.

3. Όποια μεταποιητική βιομηχανία παραβιάζει τους όρους παραγωγής φέτας ΠΟΠ και άλλων τυριών ΠΟΠ, πέραν των αυστηρών προστίμων να αφαιρείται η άδεια παραγωγής.

4. Να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος για την παραγωγή αιγοπρόβειου γάλακτος και παραγωγής φέτας ΠΟΠ, στην Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση φέτας ΠΟΠ.

5. Να επανέλθει η ανταποδοτικότητα στην εισφορά στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ από τους παραγωγούς γάλακτος και τους μεταποιητές, γιατί δεν νοείται εισφορά χωρίς ανταποδοτικότητα. Αλλιώς να καταργηθεί και η εισφορά.

6. Να εκπροσωπούνται οι Εθνικές Διεπαγγελματικές Οργανώσεις φέτας ΠΟΠ - ΕΔΟΦ και Κρέατος - ΕΔΟΤΟΚΚ στο Δ.Σ. του ΕΛΓΟ.

Βέβαια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κτηνοτροφία στη χώρα μας είναι πολλά και συσσωρευμένα με κυρίαρχα σήμερα η καταστροφή στη Θεσσαλία στον Έβρο κ.τ.λ. που άμεσα πρέπει να αποκατασταθούν αυτές οι καταστροφές, να στηριχθούν στο μέγιστο βαθμό οι κτηνοτρόφοι και οι αγρότες - μελισσοκόμοι, όπως και οι υποδομές, ώστε να μην επαναληφθούν οι καταστροφές και να μπορέσουν να συνεχίσουν τις παραγωγές τους.

16/01/2024 03:54 μμ

Συνεχίζεται η πτώση της τιμής στο αιγοπρόβειο γάλα και υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από τους κτηνοτρόφους που βλέπουν το κόστος να παραμένει σε υψηλά επίπεδα.

Επίσης οι ζωοτροφές είναι σε υψηλά επίπεδα και οι κτηνοτρόφοι - ειδικά της Κρήτης και της νησιώτικης Ελλάδας - ζητούν στήριξη από την πολιτεία.

Στο υπουργείο Οικονομικών πάντως είναι προς υπογραφή η απόφαση για την πληρωμή του μεταφορικού ισοδύναμου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ξυλούρης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Κόφινα στο Ηράκλειο, «υπάρχει μεγάλη απογοήτευση από τους κτηνοτρόφους στην Κρήτη. Οι τιμές στις ζωοτροφές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και θα πρέπει να καταβληθεί το μεταφορικό ισοδύναμο για να στηρίξει το εισόδημα του κτηνοτρόφου.

Η κατάσταση στο αιγοπρόβειο γάλα είναι πολύ άσχημη. Ιδιωτική γαλακτοβιομηχανία δίνει 1,07 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα. Οι συνεταιρισμοί Μυλοποτάμου, Λασιθίου, Ρεθύμνης, Ανωγείων και Κόφινα κρατάνε ακόμη το γάλα στα 1,35 ευρώ αλλά το ερώτημα είναι πόσο ακόμη θα αντέξουν.

Βλέπουμε να πέφτει απότομα η τιμή παραγωγού στο γάλα αλλά παράλληλα και τα αποθέματα των τυριών αυξάνουν. Όλα αυτά σε συνδιασμό με το κόστος των ζωοτροφών κάνουν πολύ δύσκολο το κλίμα στους αιγοπροβατοτρόφους».

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά την 4ήμερη περιοδεία του στην Θεσσαλία, έκανε λόγο και για εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας την αποφασιστικότητά του να μη μείνει «τίποτα κάτω από το χαλί», είπε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να σέβονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές».

Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».

15/01/2024 10:58 πμ

Δεν υπάρχει ανταποδοτικότητα στην εισφορά των κτηνοτρόφων στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ. Αυτό ξεκαθάρισε ο υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους, που έγινε στην Καρδίτσα.

Τα χρήματα που πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι πάνε για τα λειτουργικά έξοδα του Οργανισμού και ότι χρήματα μείνουν πάνε στο δημόσιο ταμείο.

Σε ερώτηση των κτηνοτρόφων για τα νέα κρούσματα νοθείας της φέτας, ο υπουργός δήλωσε ότι μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ενημέρωση στον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στον ΥπΑΑΤ. Αυτές τις ημέρες βρίσκεται άτομο από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην Γερμανία για να μάθει περισσότερα για τα νέα κρούσματα νοθείας.

Πάντως όπως επεσήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, εκπρόσωπος ΣΕΚ και μέλος της διοίκησης της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας (ΕΔΟΦ), «στην χώρα μας μπορεί να εισαχθεί γάλα - αγελαδινό ή αιγοπρόβειο - χωρίς να δηλωθεί. Μπορεί όμως να βρεθεί αν κάνει έλεγχο η ΑΑΔΕ. Επίσης ζητάμε από το ΥπΑΑΤ η Διεπαγγελματική φέτας να λειτουργεί με βάση το ιταλικό μοντέλο, δηλαδή να είναι υπεύθυνη για τους ελέγχους ΠΟΠ Φέτας, όπως κάνουν οι Ιταλοί με τα αντίστοιχα ΠΟΠ τυριά τους. Αυτό το αίτημά μας δεν γίνεται δεκτό από το ΥπΑΑΤ».

Βέβαια από την άλλη ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δηλώνει ότι η ενίσχυση των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης. Ενίσχυση σημαίνει και θεσμική κατοχύρωση.

Επίσης ο υπουργός ΑΑΤ επεσήμανε στην συνάντηση με τους κτηνοτρόφους ότι με βάση την ΚΑΠ όσοι κτηνοτρόφοι είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα βιολογικών του ΠΑΑ (δεύτερο Πυλώνα) δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από το οικολογικό σχήμα των βιολογικών (πρώτο Πυλώνα) άρα δεν θα πάρουν το πρασίνισμα.

Μεγάλες αλλαγές στα οικολογικά σχήματα (eco schemes) της ΚΑΠ δεν μπορούν να γίνουν και όσες γίνουν θα πάνε μετά το 2025. Για τα δυο χρόνια που έχουμε μέχρι τότε θα γίνει προσπάθεια από το ΥπΑΑΤ να γίνουν οι όροι πιο «ελαστικοί» για να μπορέσουν να εισπράξουν όλοι οι δικαιούχοι τα χρήματα (όπως γινόταν στην προηγούμενη ΚΑΠ με το πρασίνισμα). Αυτό βέβαια θα πρέπει να το κάνει δεκτό η ΕΕ για να εφαρμοστεί.

Τις επόμενες ημέρες βγαίνει προς διαβούλευση ο νέος Κανονισμός του ΕΛΓΑ. Υπόσχεται η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι θα αυξήσει τα ζημιογόνα αίτια για αποζημίωση αλλά δεν προβλέπονται μεγάλες αλλαγές για την ζωική παραγωγή. «Και στα αυτοκίνητα όλοι πληρώνουν ασφάλιστρα αλλά δεν έχουν όλοι ατυχήματα για να πληρώσει η ασφαλιστική», δήλωσε στην συνάντηση ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος.

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως έχει γράψει και ο ΑγροΤύπος, ο κ. Αυγενάκης ανέφερε ότι αυτή την εβδομάδα θα αναλάβει νέα προσωρινή διοίκηση (με προσωρινό πρόεδρο τον Μπαμπασίδη).

12/01/2024 05:20 μμ

Τους τρόπους ενίσχυσης της κτηνοτροφίας τόσο στη Θεσσαλία όσο και πανελλαδικά αλλά και προστασίας των προϊόντων ζωικής παραγωγής, με προεξάρχουσα τη φέτα, ανέδειξε η ηγεσία του ΥπΑΑΤ σε ευρεία σύσκεψη που έγινε υπό την προεδρία του αρμοδίου υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη, στην Καρδίτσα και τη συμμετοχή εκπροσώπων της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Κτηνοτρόφων.

Στη σύσκεψη μετείχαν επίσης ο υφυπουργός Σταύρος Κελέτσης, ο Γ.Γ. Γιώργος Στρατάκος, οι Βουλευτές Καρδίτσας, Κώστας Τσιάρας, Γιώργος Κωτσός, Ασημίνα Σκόνδρα και Αριστοτέλης Σπάνιας, ο Δήμαρχος Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδη, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ-Δήμητρα Νεκτάριος Βιδάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος HVA International Μίλτος Γκουζούρης.

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία ο υπουργός υπενθύμισε ότι το ΥΠΑΑΤ μέσω του ΕΛΓΑ έχει καταβάλει ήδη στους πληγέντες του πρωτογενούς τομέα 150 εκατ. ευρώ. Οι προκαταβολές στη ζωική παραγωγή δόθηκαν μόλις 18 ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων διαψεύδοντας δημοσιεύματα για χαμηλές τιμές.
Όπως είπε ο υπουργός οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας λαμβάνουν ενίσχυση από τρεις πηγές:

  • Πρώτη φορά εντάχθηκαν και έλαβαν ενίσχυση για απώλεια παγίου κεφαλαίου από την Κρατική Αρωγή.
  • Γενναίες προκαταβολές από τον ΕΛΓΑ ύψους 16,5 εκατ. ευρώ
  • Μέτρο 5.2 του ΠΑΑ, ύψους 45 εκατ. ευρώ για δωρεάν αντικατάσταση ζωικού κεφαλαίου και ανακατασκευή σταβλικών εγκαταστάσεων (παρουσιάσθηκαν τα σχέδια)

Παράλληλα ο ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι πέραν του εκσυγχρονισμού του κανονισμού του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει εκσυγχρονισμός του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ενός Οργανισμού με τον οποίο έχουν άμεση σχέση οι κτηνοτρόφοι.

Αναφερόμενος στην αγορά κρέατος και γάλακτος ο υπουργός τόνισε ότι πρόθεσή του είναι η ενίσχυση του ΕΦΕΤ ώστε να μη γίνονται πολλαπλοί έλεγχοι στις επιχειρήσεις αλλά ένας κεντρικός και ουσιαστικός. Σχετικά με τις περίπου 165 εκκρεμείς υποθέσεις που έχουν παραπεμφθεί από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ στην πρωτοβάθμια Επιτροπή του ΥπΑΑΤ, τόνισε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση εκκαθάρισή τους. «Δεν με ενδιαφέρει όποιοι κι αν είναι. Δεν θα χαριστούμε σε κανέναν. Πρέπει να καταλάβουν όλοι ότι πρέπει να σέβονται τους παραγωγούς και τους καταναλωτές». Ανάλογη ήταν η αντίδραση του υπουργού και στην περίπτωση καταγγελίας για τη φέτα που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητα. Όπως είπε κινήθηκαν ήδη οι διαδικασίες τονίζοντας «δεν ανεχόμαστε, ούτε καλύπτουμε κανέναν. Η αλυσίδα της αγοράς πρέπει να λειτουργήσει με κανόνες. Θα πάμε μέχρι τέλους, και η σύγκρουση με κυκλώματα που εξελίσσονται χρόνια ήδη γίνεται. Και αυτό είναι ένα μήνυμα στην αγορά».

Για τον ΟΠΕΚΕΠΕ επανέλαβε ότι θα ελεγχθούν από ορκωτούς λογιστές όλες οι καταγγελίες για κακοδιοίκηση της τελευταίας διετίας. «Τίποτα δεν θα μείνει ατιμώρητο», είπε χαρακτηριστικά και ανέφερε ότι θα υπάρξει συνεργασία με οργανωμένη ομάδα πληροφορικής για την καλύτερη λειτουργία του Οργανισμού και την καλύτερη διασύνδεσή του και συνεργασία με τα περιφερειακά τμήματα που μέχρι σήμερα δεν υπάρχει. Είπε ακόμη ότι έγιναν λάθη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στην καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και ανέφερε ότι έχει δώσει εντολή για άμεση διερεύνηση των 16.000 ΑΦΜ που είναι δεσμευμένα και σε όσες περιπτώσεις υπάρχουν παρατυπίες να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη. Παράλληλα τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες για πληρωμή εκείνων των περιπτώσεων που έχουν δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη.

Με βάση τη νέα ΚΑΠ, είπε ο υπουργός, η ενιαία ενίσχυση ήταν μειωμένη κατά 239 εκατ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά μεταφέρθηκαν από τον Πυλώνα Ι στον Πυλώνα ΙΙ. Από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ διαπιστώθηκαν προβλήματα για τα οποία υπάρχει αίτημα στην ΕΕ να διορθωθούν. Όπως είπε ο υπουργός, καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια οι όποιες βελτιώσεις υπάρξουν να ενσωματωθούν στις πληρωμές του 2024. «Θέλουμε να είναι ευχαριστημένοι γεωργοί και κτηνοτρόφοι. Και σε αυτήν την προσπάθεια είμαστε μαζί», είπε.

Σε ό,τι αφορά στους βοσκοτόπους, ο ΥπΑΑΤ επισήμανε ότι στην προσπάθεια που ξεκίνησε από το 2011, μόνο η Περιφέρεια Ηπείρου και Δυτικής Μακεδονίας ανταποκρίθηκαν. Για να λυθεί το πρόβλημα, όπως είπε, το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε να πάρει την υπόθεση επάνω του και για το λόγο αυτό θα προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τα συμφέροντα των Περιφερειών που έχουν ήδη προχωρήσει σε λύση.

Για τα οικολογικά σχήματα (eco schemes) το ΥπΑΑΤ όπως ελέχθη, έχει εκκινήσει διαδικασία για την εφετινή χρονιά να γίνουν οι κατάλληλες τροποποιήσεις ούτως ώστε να γίνουν πιο φιλικά στους Έλληνες αγρότες, με σκοπό να ενταχθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι με διαδικασίες απλές, χωρίς γραφειοκρατικές υποχρεώσεις. Στόχος της όλης προσπάθειας είναι να εξομαλυνθούν τα ποσά που θα πιστωθούν στους δικαιούχους με τρόπο δίκαιο.

Η Σύσκεψη διήρκεσε περισσότερο από τρεις ώρες.

11/01/2024 01:50 μμ

Στις 22 Ιανουαρίου θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας στους δρόμους του Αγρινίου.

Ο κ. Βελισάριος Στραβομύτης, κτηνοτρόφος από την περιοχή του Αγρινίου, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «την Τετάρτη (10/1) είχαμε συγκέντρωση στην Λεπενού και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε δυναμική διαμαρτυρία στο κέντρο του Αγρινίου. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει με τις μειώσεις των ενισχύσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ και συνεχίζεται η τεχνική λύση στη νέα ΚΑΠ. Ο ΕΛΓΑ δεν μας έχει πληρώσει ούτε ένα ευρώ για τις ζημιές που είχαμε το 2023 αλλά εμείς πληρώνουμε τις εισφορές μας.
Όσον αφορά την τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχουμε συνεχόμενες μειώσεις κάθε μήνα. Μάλιστα κάποιες βιομηχανίες κάνουν αναδρομικά μειώσεις. Οι κτηνοτρόφοι στην πραγματικότητα δεν γνωρίζουν σε ποια τιμή πουλάνε το γάλα τους.

Έλεγχοι δεν γίνονται και αυτό το έχουν καταλάβει οι κτηνοτρόφοι. Επίσης δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία για την αναγραφή της συσκευασίας στα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ για την φέτα. Η φέτα θα πρέπει με μεγάλα γράμματα να αναγράφει ότι είναι ελληνικό προϊόν και όχι να προσπαθούν να παραπλανούν τους καταναλωτές με σημαιάκια κ.α.
Αν δεν πάρει μέτρα η κυβέρνηση και το ΥπΑΑΤ θα αναγκαστούμε να προσφύγουμε σε νομικά μέτρα εναντίον όσων κάνουν νοθεία στην φέτα και δυσφημούν το προϊόν που παράγεται από το γάλα μας».

Για την άσχημη εικόνα που υπάρχει στο αιγοπρόβειο γάλα μιλά ο κτηνοτρόφος από την περιοχή της Βόνιτσας κ. Νικόλαος Κοκόλης.
Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο «οι κτηνοτρόφοι είναι πολύ αγανακτισμένοι. Έχουμε πολλά έξοδα και δεν έχουμε χρήματα να τα πληρώσουμε.
Μας μείωσαν τις ενισχύσεις από την ΚΑΠ χωρίς να μας ενημερώσουν. Δεν πήραμε χρήματα από τα οικολογικά σχήματα.
Έρχονται τώρα και οι γαλακτοβιομηχανίες και μειώνουν τις τιμές στο αιγοπρόβειο γάλα. Φτάσανε να δίνουν στον κτηνοτρόφο 1,20 ευρώ το κιλό για το πρόβειο γάλα».

10/01/2024 11:02 πμ

Η μείωση των επιδοτήσεων σε συνδιασμό με την πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στους κτηνοτρόφους και αναγκάζει πολλούς να αλλάξουν επάγγελμα.

Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) σε ανακοίνωσή του αναφέρει τα εξής:

«Για άλλη μια φορά βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια πραγματικότητα που μας συνθλίβει.
Η τεράστια μείωση των επιδοτήσεων, η ολέθρια πτώση τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα μεταλλάσσει την επιβίωσή μας σε ανυπέρβλητη πρόκληση.
Η αλλαγή επαγγέλματος γίνεται ρουτίνα για πολλούς από εμάς και μοιάζει μη αναστρέψιμη, ενώ η πλημμυρίδα νοθειών με αγελαδινό γάλα στο εθνικό μας προϊόν, καταδεικνύει την αποτυχία των ελεγκτικών μηχανισμών του κράτους.

Σαν Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), απαιτούμε επειγόντως από τις βιομηχανίες να σταματήσουν τον εκβιασμό μας, μέσω των τιμών και να αποκαταστήσουν τη δικαιοσύνη στις συναλλαγές τους με τους κτηνοτρόφους.

Παράλληλα, καταγγέλλουμε την εμφανή αδυναμία των ελεγκτικών μηχανισμών, που αφήνει το πεδίο ελεύθερο για ανεξέλεγκτες νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις των εγκληματιών που νοθεύουν το εθνικό μας προϊόν την ΦΕΤΑ, οδηγούν το καλύτερο τυρί στον κόσμο σε υποβάθμιση ποιότητας και τιμών, χωρίς να χρειάζεται να αναφέρουμε για άλλη μια φορά τον κίνδυνο προστασίας του ΠΟΠ στο συγκεκριμένο προϊόν το οποίο απειλείται πολλά χρόνια τώρα από άλλες χώρες.
Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να αναλάβουν άμεση δράση, ενισχύοντας τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και προωθώντας αυστηρές και πραγματικές κυρώσεις για όσους υποκύπτουν στη διαδικασία των νοθειών.
Άλλωστε δεν είναι και η πρώτη φορά που οι συγκεκριμένες βιομηχανίες έχουν βρεθεί με νοθείες, όπου σε συνδυασμό με τις ανύπαρκτες κυρώσεις, τους δίνουν περιθώριο να συνεχίζουν τις ίδιες πρακτικές εις βάρος των άλλων επιχειρήσεων δημιουργώντας αθέμιτο ανταγωνισμό.
Ζητάμε επίσης άμεση ενεργοποίηση του πετυχημένου πιλοτικού προγράμματος «ΑΡΤΕΜΙΣ 2» για όλη τη χώρα.

Καλούμε το ΥpΑΑΤ να αναθεωρήσει την ΚΑΠ, ξεκινώντας διαβουλεύσεις με τους κτηνοτρόφους και τους αγρότες άμεσα, ώστε μαζί να διαμορφώσουμε την ΚΑΠ βασισμένη στις πραγματικές ανάγκες της πρωτογενούς παραγωγής και όχι συγκεκριμένων λόμπι.
Μόνον έτσι μπορούμε να σταθούμε αντιμέτωποι με αυτήν την κρίση και να διαφυλάξουμε τον τομέα μας και την εγχώρια παραγωγή.
Ενωμένοι για την επιβίωσή μας και την προστασία της ελληνικής γεωργίας, καλούμε όλους σας να σταθούμε αντιμέτωποι με την παραβατικότητα και να δράσουμε άμεσα, σε αντίθετη περίπτωση οι μηχανές των τρακτέρ δεν αργούν να ζεσταθούν».

08/01/2024 10:00 πμ

Ακόμη μια προσπάθεια να «τρέξει» στην χώρα μας η δημιουργία των κτηνοτροφικών πάρκών για τον σταυλισμό των ζώων και διευκρινήσεις για τον ομαδικός χώρος σταυλισμού φέρνει το νέο σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ που βρίσκεται σε διαβούλευση.

Όπως αναφέρει το σχέδιο νόμου του Υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, στην περίπτωση ομαδικού χώρου σταυλισμού, η διαχείριση της κτηνοτροφικής εγκατάστασης αποτελεί ατομική ευθύνη κάθε κτηνοτρόφου.

Η κτηνοτροφική εγκατάσταση κατασκευάζεται από τον ενδιαφερόμενο κτηνοτρόφο και χρησιμοποιείται με βάση το καταστατικό λειτουργίας του ομαδικού χώρου σταυλισμού.

Κάθε κτηνοτρόφος που αποδέχεται το καταστατικό λειτουργίας του ομαδικού χώρου σταυλισμού:
α) συμφωνεί με τους όρους της από κοινού χρήσης των παρεχόμενων υπηρεσιών και των κοινών κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού,
β) πληροί τις προϋποθέσεις κτηνοτροφικής ομοιογένειας του καταστατικού λειτουργίας,
γ) μπορεί να αγοράσει ή να μισθώσει σε μακροχρόνια βάση ένα από τα κτηνοτροφικά οικόπεδα που περιλαμβάνει ο ομαδικός χώρος σταυλισμού, προκειμένου να κατασκευάσει ορισμένων προδιαγραφών κτηνοτροφική εγκατάσταση σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας, ώστε να διασφαλίσει βέλτιστες συνθήκες περιβαλλοντικής διαχείρισης και υγιεινής και καλής διαβίωσης των ζώων της κτηνοτροφικής εγκατάστασης, καθώς και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μέσω της βελτίωσης:
γα) της παραγωγικότητας των ζώων και της εργασίας,
γβ) της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων, και
γγ) των συνθηκών προμήθειας των βασικών κτηνοτροφικών εισροών και της πώλησης των κτηνοτροφικών προϊόντων.

Οι προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων ορίζονται στο Κεφάλαιο ΙΗ’ του ν. 4442/2016 (Α΄ 230)».

Επίσης στο άρθρο 1 του ν. 4056/2012 (Α’ 52), περί ορισμών, προστίθενται:
Κτηνοτροφική ζώνη: είναι η οριοθετημένη περιοχή στην οποία επιτρέπεται η λειτουργία εκτατικής μορφής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Σε περίπτωση κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων σε δάση, δασικές εκτάσεις και δημόσιες χορτολιβαδικές και βραχώδεις εκτάσεις των περ. α) και β) της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 998/1979 (Α΄ 289) ισχύουν τα άρθρα 47 και 47α του ν. 998/1979.
Κτηνοτροφικό πάρκο: είναι η κτηνοτροφική ζώνη για την οποία έχει γίνει χωροταξική μελέτη οργάνωσης, ήτοι προβλέπονται η δημιουργία της απαραίτητης υποδομής και η οριοθέτηση των κτηνοτροφικών οικοπέδων, στα οποία μπορούν να εγκριθούν η ίδρυση και λειτουργία κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, καθώς και η οριοθέτηση συγκεκριμένου χώρου που χρησιμοποιείται ως λειμώνας και βοσκότοπος, με την επιφύλαξη της απόφασης της παρ. 5 του άρθρου 15.
Ομαδικός χώρος σταυλισμού: είναι η οριοθετημένη έκταση κτηνοτροφικού πάρκου, η οποία διέπεται από καταστατικό λειτουργίας και είναι κατάλληλα οργανωμένη από ομάδα κτηνοτρόφων ή κτηνοτροφικό συνεταιρισμό ή ιδιώτη, προκειμένου να εγκατασταθεί περιορισμένος αριθμός, ομοειδούς φύσεως και μεγέθους, κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων».

05/01/2024 04:02 μμ

Για τις τιμές παραγωγού στο αιγοπρόβειο γάλα μιλά στον ΑγροΤύπο ο κ. Παύλος Σατολιάς, πρόεδρος στον Αγροτικό Γαλακτοκομικό Συνεταιρισμός Καλαβρύτων και στην ΕΘΕΑΣ.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε οι τιμές που δίνει ο συνεταιρισμός είναι από 1,55 έως 1,65 ευρώ το κιλό ανάλογα με τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του γάλακτος. Πάνω σε αυτή την τιμή δίνει πριμ 5 λεπτών για μονάδες μεγάλου όγκου παραγωγής.

Όπως επισημαίνει ο συνεταιρισμός θέλει να στηρίξει τους παραγωγούς. Όμως και αυτοί θα πρέπει να οργανωθούν σε συλλογικά σχήματα.

«Η εικόνα φέτος στις τιμές παραγωγού δεν είναι καλή», τονίζει ο κ. Σατολιάς και προσθέτει: «Αν θέλουμε να έχουμε κτηνοτρόφους θα πρέπει να καταλάβουμε ότι είναι αναγκαίο να έχουν ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

Κανείς δεν θα συνεχίσει να κάνει μια τόσο δύσκολη εργασία αν μειωθούν οι τιμές στο γάλα. Και η αποχώρηση των κτηνοτρόφων από το επάγγελμα θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία της υπαίθρου αλλά και για την ελληνική οικονομία.

Εκτιμώ ότι οι «σοβαρές» γαλακτοβιομηχανίες θέλουν να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους και δεν θα ρίξουν τις τιμές.

Είναι όμως και υποχρέωση της πολιτείας να κάνει ελέγχους στα ισοζύγια με στόχο την αντιμετώπιση της νοθείας στην φέτα αλλά και στα υπόλοιπα τυριά. Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν τι αγοράζουν και να είναι σίγουροι ότι απολαμβάνουν ελληνικά προϊόντα».

03/01/2024 11:29 πμ

Στην Ισπανία έχουμε συνεχή ανοδική πορεία των τιμών παραγωγού στο πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα σε σχέση με πέρυσι. Αυτό οφείλεται σύμφωνα με το ισπανικό υπουργείο στην μείωση του αριθμού των εκτροφών.

Άρα βλέπουμε στην χώρα της Ιβηρικής να λειτουργεί η προσφορά και ζήτηση, κάτι που δεν ισχύει στην Ελλάδα, που με μειωμένη παραγωγή βλέπουμε να πέφτουν οι τιμές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων (MAPA), τον Οκτώβριο του 2023, συνεχίστηκαν οι τάσεις που παρατηρούνται εδώ και καιρό στην αγορά του αιγοπρόβειου γάλακτος, με κατακόρυφη αύξηση των τιμών σε σχέση με πέρυσι.

Συγκεκριμένα η τιμή του πρόβειου γάλακτος αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023 σε σύγκριση με πέρυσι. Τον συγκεκριμένο μήνα, σύμφωνα με το MAPA, η μέση τιμή του πρόβειου γάλακτος ήταν 1,80 ευρώ/λίτρο, 35,25% περισσότερο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022. Η παραγωγή πρόβειου γάλακτος μειώθηκε κατά 2,66% (στα 29,654 εκατ. λίτρα) και ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώθηκε κατά 5,32% (στους 2.457 παραγωγούς, έναντι 2.596 έναν χρόνο πριν).

Επίσης η τιμή του κατσικίσιου γάλακτος αυξήθηκε τον Οκτώβριο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία του MAPA, η μέση τιμή του κατσικίσιου γάλακτος τον Οκτώβριο ήταν 1,14 ευρώ/λίτρο (+17,16% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022). Η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,48% (26,64 εκατ. λίτρα), ενώ ο αριθμός των κτηνοτρόφων μειώθηκε κατά 7,01% (στους 3.714 παραγωγούς, έναντι 3.994 τον Οκτώβριο του 2022).

02/01/2024 11:30 πμ

Από την «σιωπή των αμνών» που είχαμε όλο το προηγούμενο διάστημα άρχισαν οι «παραφωνίες» με το που μπήκε το 2024 στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.

Ήδη με τα νέα τιμολόγια ακούγονται τιμές κάτω από τα περσινά επίπεδα και φυσικά κάτω από το πλαφόν των 1,60 ευρώ το κιλό που έβαζαν οι αιγοπροβατοτρόφοι.

Υπάρχει μεγάλη δυσαρέσκεια από την πλευρά των αιγοπροβατοτρόφων αλλά ο χρόνος λειτουργεί εναντίον τους. Οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες καθυστέρησαν να προχωρήσουν σε συμφωνίες, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να δίνουν το γάλα τους οι κτηνοτρόφοι με ανοικτές τιμές και να μαθαίνουν την τιμή από τα τιμολόγια. Φτάσαμε τέλος του έτους για να αρχίσουμε να μιλάμε για τιμές.

Όπως δηλώνουν κτηνοτρόφοι στον ΑγροΤύπο, το 2023 υπήρξε μεγάλη μείωση του ζωικού κεφαλαίου πρώτα από τις φωτιές και στην συνέχεια από τις πλημμύρες. Μόνο από τις πλημμύρες στην Θεσσαλία χάθηκαν 85.000 αιγοπρόβατα. Μόνο από αυτή την απώλεια ζωικού κεφαλαίου η τιμή στο πρόβειο γάλα (με κανόνες προσφοράς και ζήτησης) θα έπρεπε να φτάσει στα 2 ευρώ. Για να μπορούν όμως να αγοράζουν τα τυροκομικά προϊόντα οι καταναλωτές οι κτηνοτρόφοι ζητούσαν να παραμείνουν οι τιμές του γάλακτος στα περσινά επίπεδα (1,65 ευρώ μέση τιμή για πρόβειο γάλα).

Από την πλευρά τους οι μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες με την δικαιολογία ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην τιμή λιανικής της φέτας με το αγελαδινό τυρί (το λένε λευκό τυρί ή τύπου ... φέτας) αποφάσισαν να ρίξουν τις τιμές κάτω από τα περσινά επίπεδα.

Βέβαια εδώ έχουμε και την απουσία ελέγχων από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κάτι που έχει παραδεχτεί το ΥπΑΑΤ αλλά και οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό. Και χωρίς ελέγχους η αγορά ... χορεύει.

Η τιμή 1,65 ευρώ το κιλό που έδωσε ο Πλεξίδας τον Οκτώβριο αλλά και το 1,70 ευρώ που έδωσε το Νοέμβριο το τυροκομείο Χώτος, δεν ήταν αρκετά για να αλλάξουν την εικόνα της αγοράς.

Πολλοί μιλάνε για τιμές που κυμαίνονται από 1,50 έως 1,53 ευρώ για το 2024. Επίσης μέσα Δεκεμβρίου έγινε κινητοποίηση κτηνοτρόφων στην Αμφιλοχία επειδή δίνουν χαμηλές τιμές στον παραγωγό από 1,47 έως 1,52 ευρώ για πρόβειο γάλα.

Με χαμηλές τιμές παραγωγού το σίγουρο είναι ότι πολλές μονάδες δεν θα είναι βιώσιμες το 2024 και θα κλείσουν, με αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη μεγαλύτερη μείωση του ζωικού κεφαλαίου (του πραγματικού) στην χώρα. Όταν στο μέλλον μειωθούν τα αποθέματα να δούμε αν θα μπορούν οι βιομηχανίες να καλύψουν τις παραγγελίες των πελατών τους (οι εισαγωγές γάλακτος δεν θα είναι πάντα φτηνές).