Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Άνοιξε το ταμείο το ΥπΑΑΤ και κάνει πληρωμές, 20 εκ. δίνει ο ΕΛΓΑ και τι ακολουθεί

30/01/2025 09:47 πμ
Πιστώνονται 30 εκατ. ευρώ για εκκαθάριση πορισμάτων που αφορούν σε ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2024.

Πιστώνονται 30 εκατ. ευρώ για εκκαθάριση πορισμάτων που αφορούν σε ζημιές φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου του 2024.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι σήμερα στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου του έτους 2024.

Οι ενισχύσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 30 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 11.537 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Πέμπτη (30η Ιανουαρίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.

Πάντως η πολιτική που ξεκίνησε το ΥπΑΑΤ τις τελευταίες ημέρες είναι ότι όποιος ζητά θα πάρει.

Στην συνάντηση με τους αγρότες της Κρήτης ο υπουργός ΑΑΤ αναφέρθηκε στις ενισχύσεις για τις ζωοτροφές που όπως φαίνεται θα καταβληθούν το επόμενο διάστημα αλλά δεν μίλησε γι9α ποσά. Συγκεκριμένα ο Κώστας Τσιάρας τόνισε την ανάγκη στήριξης των κτηνοτρόφων, με τη δρομολόγηση της χορήγησης ενίσχυσης μέσω του προγράμματος de minimis για τις ζωοτροφές, καθώς και στη βελτίωση των όρων στήριξης της αγροτικής παραγωγής μέσω της νέας ΚΑΠ της επόμενης προγραμματικής περιόδου.

Αναμένται η πληρωμή στις περιοχές της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και της Π.Ε. Λάρισας, όπου οι καλλιέργειες επλήγησαν από τη θεομηνία «Daniel», λοιπές ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα που αφορά:

  • Παραγωγοί σύκων και φιστικιών (Π.Ε. Ανατολικής Αττικής): Ενίσχυση 650 ευρώ το στρέμμα για σύκα και 400 ευρώ το στρέμμαγια φιστίκια, με συνολικό ποσό 2,425 εκατ. ευρώ.
  • Παραγωγοί μήλων (Π.Ε. Λάρισας): Ενίσχυση 320 ευρώ το στρέμμα, με συνολικό ποσό 3,84 εκατ. ευρώ.
  • Παραγωγοί καστάνων (Π.Ε. Λάρισας): Ενίσχυση 200 ευρώ το στρέμμα, με συνολικό ποσό 4,9 εκατ. ευρώ.

Ακόμη έχουμε το αίτημα για έκτακτη ενίσχυση ύψους 53 ευρώ ανά στρέμμα στο βαμβάκι.

Επίσης αναμένεται η πληρωμή για τα 5 εκατομμύρια ευρώ (200 ευρώ το στρέμμα) στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Ακόμη επεξεργάζονται στο ΥπΑΑΤ το αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
13/03/2025 10:58 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.

Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:

α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)

β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και

γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.

Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Τελευταία νέα
05/03/2025 02:32 μμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.

Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:

  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.

Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».

Μέτρο 23 και ροδάκινα

Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.

Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.

04/03/2025 09:36 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2025, στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου έτους 2024.

Οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 38 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 12.915 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Τρίτη (4η Μαρτίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

27/02/2025 12:32 μμ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.

Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

25/02/2025 01:52 μμ

Οι υπογραφές έπεσαν για απόφαση αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι είχε υπογραφεί από τις 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια. Όλο αυτό το διάστημα η απόφαση καθυστερούσε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Τώρα λένε από ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις 200 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά πάνω από 70% και 150 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά κάτω από 70%.

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μαζί με την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή (28/2) με Τρίτη (4/3).

Οι πληρωμές του ΕΛΓΑ θα αφορούν αναγγελίες ζημιών του 2024 στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ απέστειλε, σήμερα Τρίτη (25/02/2025), τον πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο βροχόπτωσης της 16/05/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών στην Χαρίεσσα της Ημαθίας. Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παρακάτω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών (7 Μαρτίου 2025).

Είχε προηγηθεί, στις 24/02/2025, ο πίνακας µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το χαλάζι στις 02/07/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της Κορυφής του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης (ενστάσεις) έως τις 6 Μαρτίου 2025

25/02/2025 12:58 μμ

Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Μέτρο 23 και συγκεκριμένα για το ποιες καλλιέργειες πρόκειται να ενταχθούν αλλά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΑΑΤ έχει αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου (δηλαδή σε τρεις ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή. Αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε ποιες καλλιέργειες αναφέρεται.

Ερώτηση στην Βουλή

Για «ελλιπή ενημέρωση και στενά χρονικά περιθώρια αποκλείουν πληττόμενες καλλιέργειες από το Μέτρο 23», αναφέρεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

«Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των αγροτών (18/02/2025 Δελτίο Τύπου ΥΠ.Α.Α.Τ.), για τις «Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% - Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν» προβλέπεται η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τις καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων, οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30% ανά προϊόν, προβλέπεται να αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση εώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως δεν καθορίζεται ούτε προσδιορίζεται ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους, και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση στους Συνεταιρισμοί, τις Ομάδες Παραγωγών και τους παραγωγούς.

Επιπλέον ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «οι καλλιέργειες που εξετάζονται για συμπερίληψη στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την ελιά, το βαμβάκι, το σιτάρι και τον ηλίανθο».

Επειδή υπάρχει ασάφεια, δεν έχει οριστεί η ακριβής διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους πληττόμενους παραγωγούς για τον τρόπο υποβολής της τεκμηρίωσης του αιτήματος τους.

Επειδή λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης και τα στενά χρονικά όρια ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παραγωγών, που πραγματικά επλήγησαν, από τη δυνατότητα της εν λόγω χορήγησης στρεμματικών αποζημιώσεων.

Επειδή η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άνιση και μεροληπτική μεταχείριση μεταξύ των πληττόμενων παραγωγών και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες και να μην αποκλειστεί καμία, εξαιτίας της παράλειψης προσδιορισμού της διαδικασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης από τους αρμοδίους;».

21/02/2025 03:02 μμ

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024.

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως υπογραμμίζει «στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις.

Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.

Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες της πρώην και της νυν ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα,που μείωσαν το εισόδημά τους.

Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης.

Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.

Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

2. Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3. Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

20/02/2025 01:54 μμ

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Βέβαια δεν ανέφερε για ποια προϊόντα θα κατατεθεί φάκελος.

Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.

Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Βέβαια σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτών που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές του 2024. Εκεί φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν πιο γρήγορα.

Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές. «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.

Ρωτάμε έχει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση της ΕΕ για να κάνει πληρωμές;

19/02/2025 05:41 μμ

Την Τετάρτη (19/2/2025) είχαμε θετική γνωμοδότηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών.

Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα διανείμει 68 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, 16,2 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 6,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία, 4,2 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 3,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με έκτακτη στήριξη.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη των γεωργών από τις χώρες αυτές που έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, απώλεια εισοδήματος. Τα ανωτέρω ποσά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πληγέντες γεωργούς και μπορούν να συμπληρωθούν με έως και το 200 % των εθνικών κονδυλίων.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διανέμουν την ενίσχυση αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Τα πέντε κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου 2025, σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χορήγησης της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, τις προβλέψεις για τις πληρωμές που κατανέμονται ανά μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το επίπεδο της πρόσθετης στήριξης που πρέπει να παρασχεθεί.

Μετά την σημερινή απόφαση από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρότασή της. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

13/02/2025 01:56 μμ

Μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζημιώσεις πυροπλήκτων 2021.

Αυτό ανακοινώθηκε στην συνάντηση που είχε η Βουλευτής Ηλείας της ΝΔ, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο.

Συγκεκριμένα η κα. Αυγερινοπούλου έθεσε στον κ. Λυκουρέντζο το θέμα της ολοκλήρωσης των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων των παραγωγών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2021, μια διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη ωστόσο θα πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω, καθώς αντιμετωπίζουν σημαντικές ανάγκες λόγω των καταστροφών στο φυτικό τους κεφάλαιο.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέμα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό και σε συνεργασία με την ηγεσία του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, μέσα στο επόμενο δίμηνο, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Ταυτόχρονα, έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήμεροι το εν λόγω χρονικό διάστημα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να αποκλειστούν αρχικά από το δικαίωμα αποζημίωσης. Παράλληλα, εξετάζονται με εντατικούς ρυθμούς και οι ενστάσεις που υποβλήθηκαν επί των πορισμάτων.

Αποζημιώσεις για ελιά, σταφίδα, βιομηχανική τομάτα, καρπούζι και πιπέρια

Η κα. Αυγερινοπούλου μετέφερε, εξάλλου, στον κ. Λυκουρέντζο το αίτημα του αγροτικού κόσμου της Ηλείας για αποζημιώσεις των ζημιών που υφίστανται οι καλλιέργειες της ελιάς, της σταφίδας, της βιομηχανικής τομάτας, του καρπουζιού και των βιομηχανιών πιπεριών, μέσα από τα σχετικά αποζημιωτικά εργαλεία που διαθέτει το Υπουργείο και ο Οργανισμός, προς κάλυψη της απώλειας εισοδήματος.

Όπως μάλιστα επεσήμανε η Βουλευτής Ηλείας, τα προϊόντα πλήττονται από τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, με τις ζημιές συχνά να ξεπερνούν το κόστος παραγωγής και ασφάλισής τους και ζήτησε από τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ αυτές οι παράμετροι συνυπολογίζονται στα πορίσματα του Οργανισμού. Επιπρόσθετα, πρότεινε την άμεση κατάρτιση σχεδίου παρεμβάσεων, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, για να μειωθούν οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

04/02/2025 02:47 μμ

Παρουσία εκπροσώπων της ΕΘΕΑΣ κ.κ. Σάββα Αργυράκη μέλος Διοικητικού Συμβουλίου και Μόσχου Κορασίδη Γενικού Διευθυντή, πραγματοποιήθηκε ημερίδα, που διοργάνωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαζομένων του ΕΛΓΑ, στο πλαίσιο της 13ης Διεθνούς Έκθεσης Zootechnia 2025, στη Θεσσαλονίκη.

Κεντρικό θέμα της ενημερωτικής ημερίδας ήταν οι προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής, αλλά και οι προτάσεις για την αναθεώρηση του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Ο κ. Σάββας Αργυράκης κατέθεσε τις απόψεις και τις ανησυχίες του επί της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως θα πρέπει να δούμε ρεαλιστικά τους στόχους που οφείλουμε να θέσουμε για την προστασία της αγροτικής παραγωγής. «Θα πρέπει οι αγρότες, να μπορούν, να καλλιεργούν με μικρότερο ρίσκο» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αργυράκης, συμπληρώνοντας πως «ως ΕΘΕΑΣ, είμαστε εδώ, ώστε να συζητήσουμε για ένα ασφαλές μέλλον στη γεωργία, καταθέτοντας προτάσεις προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛΓΑ».

Στην συνέχεια ο κ. Μόσχος Κορασίδης στην παρέμβασή του, μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη γεωργική παραγωγή, ξεκινώντας από το έλλειμμα στην παραγωγή τροφίμων σε σχέση με τις ανάγκες που έχουν δημιουργηθεί από το 2015, λόγω του μειωμένου ρυθμού αύξησης της παραγωγικότητας.

Η αυξανόμενη συχνότητα εκδήλωσης φαινομένων και η ένταση των ακραίων καιρικών καταστροφών, όπως οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές έχουν επιφέρει ανυπολόγιστες ζημιές στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων, την επισιτιστική ασφάλεια, αλλά και στο εισόδημα των γεωργών. Σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ, σήμερα, η ετήσια εμφάνιση καταστροφών είναι τριπλάσια από εκείνη των δεκαετιών του 70 και του 80 ως αποτέλεσμα της αύξησης θερμοκρασίας. Τα ανωτέρω δεδομένα, όπως τόνισε ο κ. Κορασίδης έχουν αλλάξει τον τρόπο άσκησης της γεωργίας, καθώς κάθε χρόνο τουλάχιστον το 20% των γεωργών χάνει το 30% και πλέον των εσόδων του.

Ακολούθως, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, παρουσίασε τις ζημιές, που έχουν προκληθεί σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις (επιτραπέζια ελιά, οπωροκηπευτικά, σιτηρά, αμπέλι, βαμβάκι) εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, αλλά και τις καταστροφές που πλέον αφορούν και τις γεωργικές υποδομές και εγκαταστάσεις.

Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι αυξήσεις της θερμοκρασίας που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή έχουν διαταράξει τη σταθερότητα των αποθεμάτων οργανικού άνθρακα του εδάφους, δημιουργώντας απειλές για τη γονιμότητα και τη βιοποικιλότητα του εδάφους, επιδεινώνοντας έτσι τα προβλήματα αλάτωσης του εδάφους. Το νερό και το έδαφος αποτελούν κρίσιμους παράγοντες της παραγωγής τροφίμων και του εισοδήματος των αγροτών που απειλεί η κλιματική κρίση.

Στη συνέχεια, ο κ. Κορασίδης παρουσίασε τις στρατηγικές που απαιτούνται για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στη γεωργική παραγωγή και τα μελλοντικά αποτελέσματα από αυτές.

Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ δήλωσε πως ο ΕΛΓΑ λειτούργησε θετικά συνολικά από την ίδρυσή του ως εργαλείο αποζημίωσης ζημιών στην αγροτική παραγωγή. Σήμερα, όμως, δεν μπορεί με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, τόσο λόγω της οργανωτικής του δομής, όσο και λόγω της ασφαλιστικής κάλυψης να καλύψει τις ανάγκες της αγροτικής παραγωγής.

Τονίστηκε, πως χρειάζεται μια νέα ολοκληρωμένη προσέγγιση βασισμένη πάνω στην στρατηγική νέων εργαλείων που θα είναι μεικτής χρηματοδότησης και θα στηρίζεται στην ενημέρωση, στην εκπαίδευση, στην εμβάθυνση της ανθεκτικότητας σε τοπικό επίπεδο με τη συνεργασία της κοινότητας, των Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων των αγροτών. «Χρειάζεται ένας νέος ΕΛΓΑ για να μπορέσει να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες και είναι ο πιο κατάλληλος φορέας σε συνεργασία με τις οργανώσεις των αγροτών για να εφαρμόσουν προγράμματα πρόληψης, εκπαίδευσης και ενεργητικής προστασίας ώστε να μειωθεί η αβεβαιότητα των γεωργών απέναντι στις ζημιές από την κλιματική κρίση», ανέφερε.

04/02/2025 11:54 πμ

Έχουμε ακύρωση του διευρυμένου Εθνικού Προγράμματος Χαλαζικής Προστασίας 2025-2028 του ΕΛΓΑ λόγω έλλειψης συμμετοχής.

Παρά τις συνεχόμενες παρατάσεις της όλης διαδικασίας του διαγωνισμού δεν υπήρξε τελικά ενδιαφέρον από πλευράς υποψηφίων αναδόχων.

Θυμίζουμε ο συγκεκριμένος διαγωνισμός θα κάλυπτε:

1. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Κοζάνης και Φλώρινας, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης: 5.000.000 στρέμματα.

2. Περιοχή Προστασίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (Περιοχή 2) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Καβάλας, Ξάνθης και Ροδόπης, συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 2.000.000 στρέμματα

3. Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 3) που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας συνολικής καλυπτόμενης έκτασης 4.000.000 στρέμματα.

Η εκτιμώμενη αξία των συμβάσεων ανερχόταν στα 63.953.000 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24% (προϋπολογισμός χωρίς ΦΠΑ: 51.575.000 ευρώ ΦΠΑ: 12.378.000 ευρώ).

Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αναμένεται ο ΕΛΓΑ να προχωρήσε σε νέο διαγωνισμό επιστρέφοντας στο πεδίο προστασίας μόνο των δύο περιοχών που καλύπτονταν τα προηγούμενα χρόνια (μια εταιρεία πάντα υπόγραφε τα προηγούμενα χρόνια το σχετικό διαγωνισμό στην χώρα).

Αυτή την στιγμή γίνεται αγώνας δρόμου ώστε στις 20 Μαρτίου 2025 να τεθεί σε λειτουργία το συγκεκριμένο πρόγραμμα.

Πάντως ο ΕΛΓΑ θέλει να προχωρήσει σε ένα νέο διευρυμένο πρόγραμμα αλλά φαίνεται να υπήρξαν προβλήματα όσον αφορά τους όρους της πρόσκλησης.

03/02/2025 09:56 πμ

Έρχονται επιτέλους πληρωμές ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), συνολικού ύψους 11.165.000 ευρώ, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά τη δημοσίευση της σχετικής απόφαση σε ΦΕΚ.

Αφορά παραγωγούς νωπών σύκων, φιστικιών, μήλων και κάστανων, που επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές το 2024.

Οι ενισχύσεις αφορούν παραγωγούς της Ανατολικής Αττικής και της Λάρισας, οι καλλιέργειες των οποίων επλήγησαν από τη θεομηνία «Daniel», ασθένειες και ακραία καιρικά φαινόμενα, κατά την περίοδο 01/01/2024 έως 31/08/2024.

Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή:

1. Σύκων ξηρών μη μεταποιημένων και φιστικιών σε παραγωγούς της Π.Ε. Αν. Αττικής, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας σύκων και φιστικιών και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε εξακόσια πενήντα ευρώ (650) ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων και αντίστοιχα τετρακόσια (400) ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας φιστικιών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

2. Μήλων της Αγιάς και Ελασσόνας της Π.Ε. Λάρισας, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας μήλων και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε τριακόσια είκοσι ευρώ (320€) ανά στρέμμα καλλιέργειας μήλων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες,ενώ στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού που θα λάβουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

3. Κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023 και διατηρούν τουλάχιστον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας κάστανων και διαθέτουν παραγωγικά δένδρα. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε διακόσια ευρώ (200€) ανά στρέμμα καλλιέργειας κάστανων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, ενώ, στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Ερώτημα προς το Μαξίμου. Στη δυτική Αττική, περιοχή Μεγάρων, δεν υπάρχουν φιστικιές που θα έπρεπε να ενισχυθούν;

Μάλιστα ο δήμος Μεγαραίων, έστειλε, σήμερα Δευτέρα (3/2), έγγραφο προς το ΥπΑΑΤ, με το οποίο ζητά να χορηγηθεί κρατική ενίσχυση και στους φιστικοπαραγωγούς των Μεγάρων λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών το 2024. Διαβάτε την επιστολή (εδώ)

30/01/2025 04:25 μμ

Θύελλα αντιδράσεων ξεσήκωσε η ομιλία του Πρωθυπουργού, στην Βουλή, στην οποία ανέφερε ότι οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ πάνε σε δύο νομούς της χώρας (Πέλλα και Ημαθία).

Σε κοινή επιστολή, που υπογράφουν ο Ενιαίος Σύλλογος Αγροτών Νάουσας και ο Αγροτικός Σύλλογος Σκύδρας, την οποία έστειλαν στον πρωθυπουργό και τους βουλευτές των δύο νομών, αναφέρουν τα εξής:

Στην πρόσφατη ομιλία του Πρωθυπουργού, στην Βουλή, στην απάντησή του στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, στοχοποιήθηκαν οι δύο νομοί, αναφέροντας ότι εισπράττουν το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ.

Όμως αυτό έτσι όπως ανακοινώθηκε είναι τελείως άδικο. Και είναι άδικο διότι:
Οι ζημίες είναι πραγματικές και έχουν συμβεί μετά από αδιαμφισβήτητες θεομηνίες.
Οι αποζημιώσεις δίνονται μετά από εκτιμητικό έργο και πραγματογνωμοσύνες των Γεωπόνων του ΕΛΓΑ, ακολουθώντας την σχετική νομοθεσία και τους Κανονισμούς και όχι αυθαίρετα.
Οι αποζημιώσεις τις περισσότερες φορές είναι μόνο ένα μέρος της πραγματικής αξίας της ζημίας και δεν καλύπτουν το πραγματικό κόστος παραγωγής.
Η εμπορική αξία των προϊόντων είναι υψηλή και η στρεμματική απόδοση επίσης το ίδιο, με αποτέλεσμα οι αποζημιώσεις να είναι υψηλές, άσχετα αν δεν καλύπτουν την απώλεια του πραγματικού απωλεσθέντος εισοδήματος. Δεν μπορεί επομένως να συγκριθούν για παράδειγμα με τις καλλιέργειες δημητριακών ή άλλων χαμηλότερης εμπορικής αξίας προϊόντων.

Οι παραγωγοί της περιοχής ποτέ δεν αρνήθηκαν την προσαρμογή του ασφαλίστρου σε επίπεδα δίκαια.
Επίσης θα πρέπει να θυμίσουμε στον Πρωθυπουργό ότι καταχρήσεις και υπερβάσεις στην είσπραξη Ευρωπαϊκών επιδοτήσεων δεν κάνουν οι συγκεκριμένες περιοχές, επομένως ότι εισπράττουν σε αποζημιώσεις, είναι με βάσει την Εθνική νομοθεσία, κατόπιν ελέγχων και για πραγματικές ζημίες που έχουν υποστεί.

Πέραν όμως των ανωτέρω επισημάνσεων, θα θέλαμε να ενημερωθεί ο Πρωθυπουργός ότι οι Συνεταιριστικές και Ιδιωτικές επιχειρήσεις της περιοχής περιμένουν με αγωνία, κάθε χρονιά, την ολοκλήρωση της πρωτογενούς παραγωγής, έτσι ώστε να καλύψουν τις ανάγκες των πελατών τους, κυρίως του Εξωτερικού, τους οποίους με πολύ αγώνα και προσπάθειες κατέκτησαν και προσπαθούν να τους κρατήσουν από την διείσδυση των ανταγωνιστών τους.

Επομένως οι ζημίες από τις θεομηνίες και την κλιματική αλλαγή βλάπτουν όλο το παραγωγικό σύστημα και κυρίως το εισόδημα των αγροτών της περιοχής.
Θα πρέπει μάλιστα να θυμίσουμε ότι οι εν λόγω περιοχές έχουν εισοδήματα μόνο από την Γεωργία και όχι από άλλες πηγές, είναι παραμεθόριες και έχουν πρόσθετους λόγους να στηρίζονται όταν το έχουν ανάγκη.

Ας δούμε όμως τώρα τι έκανε η πολιτεία της οποίας προΐστασθε κύριε Πρωθυπουργέ.
Έχει καταρτίσει κάποιο Εθνικό Σχέδιο αντιμετώπισης των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής στον αγροτικό τομέα και έχει δώσει τις σχετικές κατευθύνσεις;
Έχει διαθέσει σοβαρά κονδύλια από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα για την προστασία από το χαλάζι, την βροχόπτωση, τους παγετούς, τους καύσωνες και την ξηρασία;
Ή είναι ασήμαντα σε σχέση με τις εκτάσεις που πρέπει να προστατευτούν με ενεργητική προστασία για την αποφυγή ζημιών, έτσι ώστε να μειωθούν οι αποζημιώσεις και να σωθεί η αγροτική παραγωγή.
Είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι; Ή δεν είναι;
Είναι σωστό να κατηγορείται μία ολόκληρη περιοχή ότι εισπράττει πολλές αποζημιώσεις από βεβαιωμένες θεομηνίες όταν το Κράτος δεν κάνει αυτό που πρέπει για να επεκτείνει τις ενεργητικές προστασίες;

Και τέλος είναι σωστό να δίνονται ανόητες, προσβλητικές και επιπόλαιες πληροφορίες στον Πρωθυπουργό, που θίγουν άδικα μία ολόκληρη παραγωγική περιοχή και έναν μαχόμενο αγροτικό πληθυσμό που έδωσε εξετάσεις και πέτυχε στον εξαγωγικό τομέα και να μένουν αναπάντητες από τους τοπικούς Βουλευτές;
Τι έκαναν οι Βουλευτές μας όταν άκουσαν αυτή την τοποθέτηση του πρωθυπουργού;
Γιατί δεν είπαν στο πρωθυπουργό ότι η Ημαθία και Πέλλα είναι ουραγοί στην είσπραξη των κοινοτικών επιδοτήσεων της ΚΑΠ;

Μήπως δεν ξέρουν ότι το 2024 οι δενδρώδεις καλλιέργειες, δεν πήραν ούτε καν αυτά που πλήρωσαν στα Οικολογικά Σχήματα και κάποιοι άλλοι - πολλοί μάλιστα - χωρίς κανένα απολύτως έλεγχο, στις οικολογικές δράσεις που δήλωσαν, εισέπραξαν παράνομα, κατά την άποψή μας, εκατομμύρια ευρώ;

Όλοι όμως στοχοποιούν τους δύο νομούς. ΦΤΑΝΕΙ!
Αυτά τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν άμεσα και να αποκατασταθεί η αλήθεια.

27/01/2025 02:40 μμ

Το Σάββατο (25 Ιανουαρίου 2025) ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύση Σταμενίτη.

Ο πρόεδρος του συλλόγου, κ. Στέφανος Τοπαλίδης, αναφέρθηκε στην αλλαγή Κανονισμού του ΕΛΓΑ, τις αδικίες που υπήρξαν στα οικολογικά σχήματα στους παραγωγούς, για τις άδικες «οριζόντιες» εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ σημειώνοντας την ανάγκη στελέχωσης του υποκαταστήματος στη Βέροια για να γίνονται οι εκτιμήσεις στην ώρα τους.

Για τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ ο υφυπουργός κ. Σταμενίτης ανακοίνωσε στους παραγωγούς ότι από αρχές Φεβρουαρίου (την ερχόμενη εβδομάδα) θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για ζημιές του 2024.

Για το νέο Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι ήδη είναι σε εξέλιξη.

Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι ο οργανισμός θα χρηματοδοτείται από τρεις πλευρές, από τον κρατικό προϋπολογισμό με 50 εκ. ευρώ (από 30 εκ. ευρώ), από το πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) με 200 εκ. ευρώ για τέσσερα χρόνια και βεβαίως από τις εισφορές των παραγωγών, οι οποίες, όπως δήλωσε, θα είναι λίγο αυξημένες αλλά διαχειρίσιμες.

Πέρυσι - τόνισε ο υφυπουργός - πληρώθηκαν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ συνολικού ύψους 80 εκ. ευρώ σε Πέλλα και Ημαθία.

Σε ενάμιση μήνα θα υπογραφεί η σχετική σύμβαση για να γίνει η πιστοποίηση του εκτιμητικού έργου, με το οποίο θα γίνεται με ηλεκτρονική μορφή η εκτίμηση ζημιάς.

Με ψηφιοποίηση εκτιμητικού έργου δεν θα υπάρχουν τόσο πολλές ανάγκες σε προσωπικό. Πάντως ανακοίνωσε ότι φέτος θα γίνουν προσλήψεις 120 γεωπόνους για δύο έτη που θα είναι οι ίδιοι σε ένα υποκατάστημα του ΕΛΓΑ.

Επίσης οι δηλώσεις καλλιέργειας στον ΕΛΓΑ θα γίνονται από τους παραγωγούς τον πρώτο μήνα κάθε έτους. Εκεί θα δηλώνουν την καλλιέργεια με ανώτερο και κατώτερο όριο στα κιλά για να προκύπτει το ασφάλιστρο και η αποζημίωση σε περίπτωση ζημιάς.

Η τιμή αποζημίωσης δεν θα βγαίνει με βάση την τελευταία τριετία αλλά κάθε μήνα. Στόχος του ΥπΑΑΤ είναι μέσα στο έτος της ζημιάς θα παραλαμβάνουν οι παραγωγοί τα πορίσματα.

Επίσης μέσα στο 2025 θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα αντιχαλαζικών δικτύων από τον ΕΛΓΑ.

20/01/2025 04:24 μμ

Tην παράταση της καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών στον ΕΛΓΑ, για το έτος 2023, ζητούν με επιστολή τους οι αγροτικοί συνεταιρισμοί βιομηχανικής τομάτας της Ηλείας, υπογραμμίζοντας τη δύσκολη οικονομική συγκυρία η οποία πιέζει τη ρευστότητά τους.

Όπως αναφέρουν στην επιστολή τους ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κηπευτικών «Ηλείας Κήπος» και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Εύφορη Γη», οι οικονομικές δυσχέρειες δεν τους επέτρεψαν να πληρώσουν εγκαίρως τις εισφορές του 2023, με συνέπεια να μην μπορούν να λάβουν αποζημιώσεις για ζημιές της ίδιας χρονιάς και να πρέπει να πληρώσουν διπλή εισφορά (και για το 2023 και για το 2024).

Ο κ. Χρήστος Βαλιανάτος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Εύφορη Γη», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι οι ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ για το 2023 έληξαν στις 30 Σεπτεμβρίου 2024. Όμως πολλοί παραγωγοί δεν είχαν την αναγκαία ρευστότητα για να τις πληρώσουν. Για αυτό στην επιστολή μας ζητάμε να δοθεί η δυνατότητα να πληρώσουν τις εισφορές μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Έτσι δεν θα χάσουν τις αποζημιώσεις όσοι παραγωγοί έπαθαν ζημιά το συγκεκριμένο έτος».

Παράλληλα, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί αναφέρουν ότι η βιομηχανική τομάτα είναι προϊόν κομβικής σημασίας για την τοπική οικονομία, καθώς τροφοδοτεί τη μεταποιητική βιομηχανία, αποτελεί σημαντικό εξαγώγιμο αγαθό, εισφέρει υψηλά ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και προσφέρει θέσεις εργασίας σε χιλιάδες πολίτες της Ηλείας.

Επιπλέον, τονίζουν πως η κλιματική κρίση πλέον επηρεάζει την αγροτική παραγωγή, αφού τα ακραία καιρικά φαινόμενα είναι πιο συχνά, ζητώντας να γίνει πιο ευέλικτος και πιο υποστηρικτικός ο ΕΛΓΑ.

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί σημειώνουν ότι η άμεση παράταση της καταβολής των ασφαλίστρων του 2023 είναι απαραίτητη, ώστε οι παραγωγοί να μπορέσουν να καταστούν δικαιούχοι των αποζημιώσεων.

15/01/2025 10:29 πμ

Συνάντηση και σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια Λασιθίου πραγματοποιείται, σήμερα Τετάρτη (15/1), υπό τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο οποίος συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Σε σύσκεψη στο Ρέθυμνο ο Κώστας Τσιάρας ανέπτυξε τα μέτρα που λαμβάνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας του πρωτογενούς τομέα. Σε ό,τι αφορά στον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ο οποίος τα τελευταία χρόνια έχει στηρίξει τους παραγωγούς με 1,6 δις ευρώ, εκ των οποίων οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών δεν φθάνουν ούτε το ήμισυ, ο κ. Τσιάρας είπε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξή του καθώς γίνεται προσπάθεια να συμπεριληφθούν όλο και περισσότερα παθογόνα αίτια που έχουν προκύψει από την κλιματική κρίση. Είπε ότι με τα υπάρχοντα δεδομένα προκρίνεται το μοντέλο της ανταποδοτικότητας με διαφάνεια και την συνέχιση της στήριξης του κράτους και διαβεβαίωσε τους παραγωγούς ότι ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει πυλώνας στήριξης της παραγωγής τους.

Χθες Τρίτη (14/1), το σύνολο των προβλημάτων του πρωτογενούς τομέα του νομού Ηρακλείου τέθηκαν στην συνάντηση τρεισήμισι ωρών, που είχε με τους αγρότες ο υπουργός στο Ηράκλειο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του στην Κρήτη. Κυρίαρχο ζήτημα της τρίωρης συζήτησης με εκπροσώπους του συνόλου του αγροτικού κόσμου και εκπροσώπων της Αυτοδιοίκησης, ήταν οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης και ιδιαίτερα το φαινόμενο της λειψυδρίας, ενώ οι αλιείς έθεσαν το πρόβλημα που δημιουργεί η εισβολή ξενικών ειδών και οι ζημιές που προκαλούνται στην αλιεία.

Σε ό,τι αφορά στο πρόβλημα της λειψυδρίας ο κ. Τσιάρας ανακοίνωσε ότι μέχρι το Πάσχα θα έχει παραδοθεί η δεύτερη φάση της μελέτης που ανέλαβε, για λογαριασμό του ελληνικού δημοσίου, η ολλανδική εταιρεία HVA. Ήδη έχει παραδοθεί η πρώτη φάση και στη δεύτερη αναμένεται να καταγράφεται η χωροθέτηση των έργων που πρέπει να γίνουν και η διασύνδεσή τους με αυτά που βρίσκονται σε εξέλιξη, όπως τα δύο μεγάλα έργα ΣΔΙΤ στο Λασίθι ή άλλα μεγάλα και μικρότερα αρδευτικά έργα που προγραμματίζονται μέσω του ΣΣ ΚΑΠ. Όπως τόνισε ο κ. Τσιάρας για πρώτη φορά στην Ελλάδα επιχειρείται ένας ολιστικός σχεδιασμός στον τομέα των αρδευτικών έργων, μέσω του ΥΔΩΡ 2.0 και άλλων προγραμμάτων του ΠΑΑ και είπε ότι και στην Κρήτη θα δημιουργηθεί κεντρικός οργανισμός για τη διαχείριση των υδάτων στο νησί, κατά τα πρότυπα του ΟΔΥΘ στη Θεσσαλία.

Σε ό,τι αφορά στην αγροτική οδοποιία, πρόβλημα που ετέθη από όλους τους δημάρχους του Νομού που συμμετείχαν στη σύσκεψη, ο κ. Τσιάρας τους διαβεβαίωσε ότι με την υπερδέσμευση το πρόγραμμα αναμένεται να φθάσει στα 300 εκατ. ευρώ.

Για τα προβλήματα που δημιουργεί στην παραγωγή η κλιματική κρίση, ο κ. Τσιάρας έδωσε έμφαση στην πρόταση που έχει καταθέσει και έχει συζητήσει με τον αρμόδιο Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κρίστοφ Χάνσεν, για τη δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοηθείας που θα καλύπτει ζητήματα ακαρπίας στα παραγόμενα προϊόντα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στις αποφάσεις που αφορούν την αγροτική παραγωγή της περιοχής δίνοντας έμφαση στην επίλυση της εκκρεμότητας με το εθνικό απόθεμα των Νέων Αγροτών του 2018, την ενεργοποίηση του προγράμματος «Αμάλθεια» από το οποίο τα 7,8 εκατ. από τα 10,2 εκατ. του συνολικού προγράμματος, αφορούν στην Κρήτη, στην εφαρμογή του Μεταφορικού Ισοδύναμου και στη ρύθμιση που αφορά στο πρόγραμμα για τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, συνολικού ύψους 600 εκατ. ευρώ, ώστε να μπορούν να μετάσχουν και παραγωγοί που δεν έχουν πάρει «έγκριση τύπου».

Τέλος ο κ. Τσιάρας ευχαρίστησε τον μετέχοντα στη σύσκεψη Περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη για την καθοριστική συμβολή της Περιφέρειας στην αντιμετώπιση της πανώλης, διαβεβαιώνοντας τους αγρότες για την καταβολή αποζημίωσης για την αγορά ζωοτροφών, ισοδύναμη με ένα μήνα τροφής, λόγω του γενικού περιορισμού που επεβλήθη στις μετακινήσεις ζώων το καλοκαίρι.

Η κοροϊδία με ΕΛΓΑ πρέπει να σταματήσει

Η Νέα Αριστερά με ανακοίνωσή της καταγγέλλει την κυβερνητική ανακολουθία και τον εμπαιγμό απέναντι στον αγροτικό κόσμο, καθώς για ακόμη μια φορά οι υποσχέσεις του Πρωθυπουργού προς τους αγρότες αποδεικνύονται χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο.

Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης, στις 21 Ιουνίου 2024, δήλωνε ότι ο νέος κανονισμός και η νομοθεσία για τις αγροτικές ασφαλίσεις θα έρθουν προς έγκριση στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν την ολοκλήρωση του καλοκαιριού, με στόχο την εξορθολογισμένη και δικαιότερη λειτουργία του μηχανισμού. Ωστόσο, μόλις σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας παραδέχτηκε ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του κανονισμού, δικαιολογούμενος ότι γίνεται ακόμα προσπάθεια να συμπεριληφθούν περισσότερα ζημιογόνα αίτια από την κλιματική κρίση.

Η πραγματικότητα είναι πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, που διανύει ήδη τον έκτο χρόνο της θητείας της, συνεχίζει να μεταθέτει τις λύσεις στο αόριστο μέλλον, αφήνοντας τους αγρότες εκτεθειμένους στις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών. Η Νέα Αριστερά απαιτεί άμεση υλοποίηση μέτρων που θα διασφαλίσουν την έγκαιρη και δίκαιη αποζημίωση των αγροτών, τον εκσυγχρονισμό του ΕΛΓΑ με βάση τις πραγματικές ανάγκες του αγροτικού κόσμου και την προσαρμογή στις νέες κλιματικές συνθήκες.
Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει - οι αγρότες δεν μπορούν να περιμένουν άλλο».

09/01/2025 04:17 μμ

Για τις ζημιές από τον καύσωνα, στην Κρήτη, τον Ιουνίο του 2024, ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει τα αβοκάντο αλλά όχι τα εσπεριδοειδή. Φαίνεται ότι δεν έχει χρήματα ο Οργανισμός και αποζημιώνει κατά το δοκούν.

Όπως δηλώνει στον Αγροτύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης από τα Χανιά, «πολύ καλά έκανε ο ΕΛΓΑ να αποζημιώσει λόγω του καύσωνα τα αβοκάντο αλλά δεν υπάρχει εξήγηση γιατί δεν αποζημιώνει τα εσπεριδοειδή.

Εκείνη την εποχή στα δέντρα (αβοκάντο και εσπεριδοειδή) υπήρχαν διαμορφωμένα καρπίδια. Άρα δεν μπορεί να υποστηρίξει ο ΕΛΓΑ ότι ήταν στο προανθικό στάδιο, που λόγω Κανονισμού δεν αποζημιώνεται η καλλιέργεια.

Ο Οργανισμός Ασφάλισης δεν έβγαλε αναγγελία για τα εσπεριδοειδή. Όσοι παραγωγοί επικοινώνησαν με τον ΕΛΓΑ τους είπαν ότι μπορούν αν θέλουν να κάνουν αναγγελία ζημιάς.

Αρχικά δεν απέκλεισαν το ενδεχόμενο να καταβληθούν αποζημιώσεις τα εσπεριδοειδή αλλά στην συνέχεια αποφάσισαν να μην πληρώσουν.

Οι εκτιμητές γεωπόνοι πέρασαν από το χωράφι και είδαν το πρόβλημα. Στα πορίσματα όμως που εστάλησαν στους παραγωγούς δείχνει για τα εσπεριδοειδή (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ) ζημιά 0%.

Ουσιαστικά ο ΕΛΓΑ για το ίδιο αίτιο αποζημιώνει την καλλιέργεια αβοκάντο αλλά δεν αποζημιώνει την καλλιέργεια εσπεριδοειδών.

Ακόμη και σήμερα αν περάσουν οι γεωπόνοι θα δουν ότι τα δέντρα έχουν μειωμένη παραγωγή αν και είχαν μια καλή ανθοφορία.

Ας αποφασίσουν στον ΕΛΓΑ τι αναφέρει ο Ασφαλιστικός Κανονισμός.

Όχι ότι με την αποζημίωση ο παραγωγός θα έχει αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος αλλά τουλάχιστον θα έχει μια ενίσχυση για να συνεχίσει την καλλιέργεια.

Όταν για παράδειγμα τα μανταρίνια ποικιλίας Ανκόρ έχουν τιμή γύρω στα 90 λεπτά η ασφαλιστική κάλυψη του ΕΛΓΑ είναι μόλις στα 35 λεπτά».

08/01/2025 10:07 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023 για τα αμύγδαλα στην Καβάλα (περιοχή Παγγαίο).

Δεν ήταν όμως οι μόνες καλλιέργειες της περιοχής που χτυπήθηκαν από την χαλαζόπτωση.

Ο κ. Γρηγόρης Γρουζίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Παγγαίου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής που επλήγησαν από τη μεγάλη χαλαζόπτωση του Ιουνίου 2022, εντάχθηκαν στο πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ). Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση στα αμύγδαλα Καβάλας σημειώθηκε μείωση παραγωγής 37% (2022-2023). Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί από τον ΕΛΓΑ και αναμένεται σχετική ανακοίνωση από τον Οργανισμό για τη κατάθεση αιτήσεων χορήγησης ενίσχυσης. Τώρα περιμένουμε την ένταξη σε ΚΟΕ για τις καλλιέργειες ελιάς και αμπελιών, της περιοχής του Παγγαίου, που επλήγησαν από την ίδια χαλαζόπτωση».

Αδικία με αποζημιώσεις αμυγδαλοπαραγωγών Λάρισας

Στο μεταξύ στην Βουλή φέρνει ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης το ζήτημα της μη αποζημίωσης αμυγδαλοπαραγωγών από διάφορες περιοχές του νομού Λάρισας.

Ο κ. Κόκκαλης ζητά εξηγήσεις γιατί οι συγκεκριμένοι παραγωγοί αποκλείστηκαν από την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis), ενώ έχουν πληγεί αποδεδειγμένα από τα ίδια ακριβώς αίτια για τα οποία αποζημιώθηκαν συνάδελφοι τους σε τρία χωριά της Π.Ε. Μαγνησίας.

Μάλιστα για το θέμα που «καίει» εκατοντάδες αγρότες, συναντήθηκε με τη διοίκηση του Αγροκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού του πρώην Δήμου Νέσσωνος και Ελάτειας και συγκεκριμένα με τον πρόεδρο κ. Στέργιο Ζιώγα, τον αντιπρόεδρο κ. Χρηστό Γεροκώστα, τον γραμματέα κ. Σπύρο Πράπα και τα μέλη του Δ.Σ. κ.κ. Σωτήρη Μπέη και Δημήτρη Ζαϊρέ, καθώς και με τους αντιπροσώπους της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας κ.κ. Κώστα Μητροδήμο και Νίκο Γεροκώστα.

Ο Λαρισαίος πρώην υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συζήτησε με τους εκπροσώπους των αγροτών αναλυτικά όλες τις λεπτομέρειες, ενώ τους ενημέρωσε αναλυτικά και για την ερώτηση που κατέθεσε στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα.

«Στη θέσπιση καθεστώτος χορήγησης κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) για την ανάγκη στήριξης των παραγωγών γεωργικών προϊόντων σε περιόδους ειδικών δυσχερειών και ειδικότερα των παραγωγών αμυγδάλων τριών (3) χωριών της Μαγνησίας για το έτος 2022 (ΚΥΑ 710/123176/2023), ελήφθησαν υπόψη τα καιρικά φαινόμενα και η προσβολή των δέντρων από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, αίτια τα οποία προκάλεσαν μείωση της παραγωγής με συνέπεια την απώλεια εισοδήματος.

Όμως, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, παρατηρήθηκε εξίσου σημαντική μείωση της παραγωγής αμυγδάλου και στην περιοχή της Π.Ε. Λάρισας εξαιτίας των επικρατούντων κλιματολογικών συνθηκών αλλά και της αποδεδειγμένης προσβολής της καλλιέργειας από τον μύκητα Fusicoccum amygdali, την σοβαρότητα της οποίας μάλιστα είχε εντοπίσει και η Ομάδα Αγροτικών Κρίσεων που είχε συστήσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας. Επιπλέον, λόγω της κατακόρυφης αύξησης του κόστους παραγωγής, της επίτασης της διαταραχής της τοπικής αγοράς αλλά και των εξαγωγών, προκλήθηκε συσσώρευση σημαντικών αδιάθετων ποσοτήτων αμύγδαλων, με αποτέλεσμα να καταστεί ζημιογόνος η καλλιέργεια και να προκληθεί σημαντική απώλεια στο εισόδημα των αμυγδαλοπαραγωγών», αναφέρει στην ερώτησή του ο βουλευτής.

07/01/2025 11:36 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η απόφαση με την οποία γίνεται ανάθεση στον ΕΛΓΑ της υλοποίησης του προγράμματος Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ) του 2023.

Αφορούν ζημιές σε εκμεταλλεύσεις ζημιώθηκαν από θεομηνίες (ανεμοστρόβιλοι, κατολισθήσεις, πλημμύρες) και δυσμενείς καιρικές συνθήκες (παγετούς, χαλάζι, ανεμοθύελλες, σφοδρές βροχοπτώσεις, υψηλές θερμοκρασίες, διακυμάνσεις θερμοκρασίας, χιονοπτώσεις και έντονη ξηρασία), κατά τη χρονική περίοδο Ιανουάριος - Δεκέμβριος 2023.

Περιλαμβάνουν καλλιέργειες ακτινιδίων, αμυγδάλων, λεβάντας και φασολιών, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει η σχετική ΚΥΑ, αξιολογήθηκαν μετά τη λήξη της καλλιεργητικής περιόδου αλλά και της εμπορίας των προϊόντων, λόγω της ετερόχρονης εμφάνισής τους αλλά και της συνεχιζόμενης φύσης τους, οι επιπτώσεις των εκτεταμένων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων της περιόδου Απριλίου - Μαΐου σε συνδυασμό με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες της περιόδου Ιουλίου - Αυγούστου και κρίθηκε επιλέξιμη η αντιστάθμιση ζημιών απώλειας φυτικής παραγωγής σε συγκεκριμένες καλλιέργειες και συγκεκριμένες περιοχές.

Επιπλέον διαπιστώθηκε ότι οι επιπτώσεις των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο στην καλλιέργεια της αμυγδαλιάς στην Π.Ε. Καβάλας, που προκλήθηκαν από τις έντονες χαλαζοπτώσεις του έτους 2022, εκδηλώθηκαν με σημαντική μείωση της παραγωγής του έτους 2023.

Μετά την έγκριση του προγράμματος και την καταχώρηση αναγγελιών στο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα (ΟΠΣ) του ΕΛ.Γ.Α. για αιτήματα που είχαν εμπρόθεσμα υποβληθεί, με σχετική ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ θα κληθούν οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποβάλουν αιτήσεις χορήγησης ενίσχυσης.

Λόγω της μεταβατικής περιόδου στην ισχύ των διατάξεων του νέου Κανονισμού, κατ’ εξαίρεση, θα εκδοθεί ανακοίνωση από τον ΕΛΓΑ, προκειμένου οι παραγωγοί να οριστικοποιήσουν τις υποβληθείσες δηλώσεις, καθώς και να τους δοθεί το δικαίωμα υποβολής δήλωσης για ζημιά που έχουν υποστεί στο φυτικό κεφάλαιο των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων, για τις επιλέξιμες ζημιές του προγράμματος.

Ακόμη θα πρέπει να προσκομιστεί Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, μέσω της οποίας οι ενδιαφερόμενοι δίδουν τη συναίνεσή τους για την «αυτεπάγγελτη αναζήτηση εγγράφων» στον ΕΛ.Γ.Α., προκειμένου να αξιολογηθεί η δυνατότητα να κριθούν δικαιούχοι κρατικής ενίσχυσης. Η αυτεπάγγελτη αναζήτηση αφορά κατά κύριο λόγο σε φορολογικά στοιχεία (δήλωση γεωργικού εισοδήματος, συνολικό ατομικό και οικογενειακό εισόδημα, όπως δηλώνεται στα φορολογικά έντυπα) που αναζητούνται μέσω ΑΑΔΕ, καθώς και στοιχεία του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.

Τονίζεται ότι στο σύνολο της η συνολική καταβληθείσα ενίσχυση δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 200.000 € ανά δικαιούχο, εκτός των Συνεταιρισμών. Ποσά ενίσχυσης μικρότερα των 15 € ανά δικαιούχο δεν χορηγούνται.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

30/12/2024 02:01 μμ

Ενεργοποιήθηκε ο RF για την πληρωμή εισφοράς ΕΛΓΑ μέχρι και την 31η Μαρτίου 2025.

Ειδικότερα, ενεργοποιήθηκε την παραμονή Χριστουγέννων η δυνατότητα καταβολής της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς των ασφαλισμένων παραγωγών στον ΕΛΓΑ, για την ΔΚΕ 2024, με τη χρήση κωδικού πληρωμής RF, μέσω του διατραπεζικού συστήματος ΔΙΑΣ.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.

Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

19/12/2024 04:11 μμ

Όλα στην χώρα μας θέλουν «σπρώξιμο» για να γίνουν ακόμη και τα αυτονόητα.

Πριν λίγες ημέρες είχαμε γράψει στον ΑγροΤύπο για την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες.

Το θέμα είχε αναδείξει σχετική επιστολή, που απέστειλε η ΕΘΕΑΣ, προς την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και τον ΕΛΓΑ, στην οποία ανέφερε την αδυναμία καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ΕΛΓΑ από τους αγρότες εξαιτίας της μη ενεργοποίησης της Ενιαίας Συναλλαγής Πληρωμής (RF).

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΘΕΑΣ, σήμερα Πέμπτη (19/12), υπογράφηκε σχετική σύμβαση, μεταξύ του ΕΛΓΑ και αρμόδιας Τράπεζας, προκειμένου μέχρι τέλος του χρόνου να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, επιλύοντας έτσι, ένα σημαντικό πρόβλημα.

18/12/2024 04:07 μμ

Εκκαθαριστικές πληρωμές συνολικού ύψους 4,7 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ.

Συγκεκριμένα κατεβλήθησαν, σήμερα Τετάρτη (18η Δεκεμβρίου 2024), από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 3.533.056,08 ευρώ, σε 1.637 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων στο Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων έτους 2021.

Καταβάλλονται επίσης την Παρασκευή (20η Δεκεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ. από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 1.236.619,08 ευρώ, σε 817 δικαιούχους παραγωγούς, για την εκκαθάριση πορισμάτων ζημιών φυτικής παραγωγής, οι οποίες προκλήθηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, «ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη».