Κανείς στον κόσμο δεν θα με πείσει ότι αυτά αποτελούν μέρος της δουλειάς των πολιτικών, ανέφερε η Ευρωπαία Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, σε δηλώσεις που έκανε για το σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ στο οικονομικό φόρουμ των Δελφών.
Η Εισαγγελέας, Λάουρα Κοβέσι, αρχικά μίλησε σε πάνελ και στη συνέχεια έδωσε συνέντευξη Τύπου. Στις δηλώσεις της καταγγέλει καθεστώς ατιμωρησίας και στέλνει μήνυμα στην κυβέρνηση και την ελληνική δικαιοσύνη για τις δίκες που γίνονται λόγω του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η αναφορά της στις διαφορές νομικής πρακτικής μεταξύ κρατών-μελών. «Στην Ελλάδα, αν κάνεις κάποια παρανομία, αν κλέψεις χρήματα, τα πληρώνεις και είσαι ελεύθερος. Για μας αυτό ήταν ένα σοκ», ανέφερε, τονίζοντας ότι η EPPO επιδιώκει ενιαία εφαρμογή του νόμου. «Αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος λειτουργίας και όταν είσαι μέρος του EPPO πρέπει να προσαρμόζεσαι αναλόγως», σημείωσε.
Χαρακτήρισε την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) «μεγάλη επιτυχία», υπογραμμίζοντας ότι δεν περιορίστηκε στη θέσπιση κανόνων, αλλά προχώρησε και στην ουσιαστική εφαρμογή τους. «Για πρώτη φορά στην ιστορία έχουμε έναν ευρωπαϊκό θεσμό που έχει άμεσο αποτέλεσμα στη ζωή των πολιτών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι βασικός στόχος από την αρχή ήταν η οικοδόμηση εμπιστοσύνης. «Δεχόμαστε πολλές καταγγελίες από πολίτες. Αυτό θέλαμε εξαρχής, να μας εμπιστευτούν», είπε.
«Όσα αναφέρονται στη δικογραφία ορίζονται ως εγκλήματα σε όλες τις χώρες-μέλη της ΕΕ. Κανείς στον κόσμο δεν θα με πείσει ότι αυτά αποτελούν μέρος της δουλειάς των πολιτικών», τόνισε.
Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε πάντως να αποκαλύψει αν υπάρχουν και «άλλες υποθέσεις απάτης, υπεξαίρεσης, και κακοδιαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων» όπως αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ που εκκρεμούν σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Σχετικά με τις κατηγορίες ότι η EPPO χειρίστηκε την υπόθεση ΟΠΕΚΕΠΕ «σε δόσεις», η Κοβέσι ήταν ξεκάθαρη: «Κατηγορηματικά απορρίπτω όλους αυτούς τους ισχυρισμούς». Πρόσθεσε ότι κατά κανόνα δεν σχολιάζει δηλώσεις πολιτικών, υπονοώντας ότι η κριτική εις βάρος της προέρχεται από εκεί.
Ερωτηθείσα για την κριτική που δέχεται η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ακόμη και από μέλη της κυβέρνησης για «σαλαμοποίηση», η ίδια απάντησε: «Δεν σχολιάζω τι λένε οι πολιτικοί. Απορρίπτω κάθε κατηγορία και στέκομαι στο πλευρό κάθε δικαστικού, τέτοιοι ισχυρισμοί δεν είναι αληθείς. Νομίζω όλος αυτός ο θόρυβος αποτελεί προσπάθεια να στρέψει την προσοχή από την ουσία του ζητήματος. Και η ουσία δεν αφορά την ανανέωση της θητείας της Εισαγγελίας, αλλά τι συνέβη στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σας θυμίζω τι είπα τον Οκτώβριο εδώ στην Ελλάδα: ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι ακρωνύμιο της διαφθοράς και του νεποτισμού. Έχω εμπιστοσύνη στους Έλληνες πολίτες ότι θα μπορέσουν να εστιάσουν εκεί που πρέπει».
Η Ευρωπαία Εισαγγελέας ανέφερε μεταξύ άλλων πως συμφωνεί με την θέση που έχει εκφράσει τόσο ο Ελληνας πρωθυπουργός, όσο και άλλα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης πως πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες με τις δικογραφίες που εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα.
«Είδα τις ανακοινώσεις που έχουν γίνει και συμφωνώ ότι πρέπει να γίνουν γρήγορα οι διαδικασίες. Γνωρίζουμε πως υπάρχει προσδοκία από το κοινό να διευκρινιστεί τι συνέβη. Αλλά όλοι πρέπει να καταλάβουν ότι είμαστε άνθρωποι. Και επίσης, έχουμε μόνο 24 ώρες στις οποίες εργαζόμαστε. Και ίσως πρέπει να κοιμηθούμε λίγο. Και οι πόροι μας είναι πολύ περιορισμένοι. Μέχρι στιγμής, σε αυτή την έρευνα, έχουμε μόνο έναν αστυνομικό που συνεργάστηκε με τους δύο εισαγγελείς μας, τρεις άνθρωποι που πρέπει να αξιολογήσουν χιλιάδες έγγραφα. Πρέπει να ακούσουν εκατοντάδες παρακολουθήσεις.
Δεν είναι εύκολο. Αλλά το καλό είναι ότι έχουμε συμφωνία», είπε και πρόσθεσε: «Χθες, είχαμε μια πολύ καλή συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και θα έχουμε περισσότερους πόρους για να προχωρήσουμε περαιτέρω σε αυτήν την έρευνα. Είχα αυτή τη συζήτηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης σχετικά με αλλαγές στη νομοθεσία. Κατάλαβα ότι θέλουν να κάνουν κάτι για να επιταχυνθεί η διαδικασία. Το καλωσορίζω πραγματικά. Και συμφωνώ ότι πρέπει να κάνουμε κάτι. Εξέφρασα επίσης μία άποψη. Και πάλι, δεν είναι ότι ζήτησα κάτι από τις ελληνικές αρχές, αλλά έχουμε μια επισκόπηση 24 διαφορετικών δικαστικών συστημάτων και έχουμε μια καλή άποψη του τι πρέπει να γίνει».
Με αφορμή την άρση ασυλίας 13 βουλευτών, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας ξεκαθάρισε ότι η διαδικασία αυτή δεν προδικάζει ενοχή. «Δεν σημαίνει ότι είναι ένοχοι. Είναι ένα βήμα υποχρεωτικό για μας ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε την έρευνα», είπε. Τόνισε ότι χωρίς την άρση ασυλίας «δεν μπορούμε να εξετάσουμε πολιτικά πρόσωπα ούτε να συλλέξουμε στοιχεία», υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για ζήτημα σεβασμού του νόμου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. «Κάθε μέρα ελέγχεται η ανεξαρτησία μας ως Οργανισμός», είπε, τονίζοντας ότι «είναι κόκκινη γραμμή για μας, δεν μπορείς να την υπερβείς αυτή τη γραμμή». Συνδέοντας το ζήτημα με τη λειτουργία του θεσμού, υπογράμμισε: «Για αυτό και η ανανέωση της θητείας είναι σημαντική, αφήστε μας να κάνουμε τη δουλειά μας», εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση ότι «οι ελληνικές αρχές θα κάνουν το σωστό».
Κλείνοντας, επανέλαβε την ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας και στάθηκε στη σημασία που έχουν οι πολίτες. «Δεν μπορώ να δεχθώ τη φράση «έτσι κάνουμε τα πράγματα στην Ελλάδα», είπε, αναφερόμενη και σε επιστολές αγροτών που της ζητούσαν να ερευνήσει υποθέσεις διαφθοράς. «Οι εισαγγελείς έχουν το κουράγιο να ελέγξουν όλες τις καταγγελίες», τόνισε και κατέληξε: «Δεν μπορούμε να φερόμαστε σαν να είναι όλα τέλεια, ενώ γνωρίζουμε ότι δεν είναι».