Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πουλούσε πλαστά πιστοποιητικά σπόρων, θα έπαιρναν συνδεδεμένη άνω των 472.000 ευρώ

10/04/2023 09:20 πμ
Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, ημεδαπός κατηγορούμενος για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού.

Από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Οικονομικής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος συνελήφθη, την περασμένη Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, ημεδαπός κατηγορούμενος για κατάρτιση και διακίνηση πλαστών ετικετών πιστοποίησης σπόρων βαμβακιού, σιταριού και κριθαριού.

Πρόκειται για ιδιοκτήτη εταιρίας εμπορίας σπόρων, η οποία έχει διαγραφεί από τα μητρώα σποροπαραγωγικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού από το 2018, διότι είχε απασχολήσει για παρόμοιο αδίκημα στο παρελθόν.

Όπως προέκυψε, εξέδιδε τιμολόγια πώλησης μέσω της εταιρίας και προμήθευε σε αγρότες τις πλαστές ετικέτες πιστοποίησης σπόρων, οι οποίοι τις υπέβαλαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ), προκειμένου να λάβουν οικονομική ενίσχυση.

Οι οικονομικές ενισχύσεις που θα λάμβαναν οι αγρότες με την υποβολή των πλαστών ετικετών πιστοποίησης υπερβαίνει το ποσό των 472.000 ευρώ, ποσό που θα προερχόταν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

Επίσης, η ζημία των νομίμων εταιριών εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού στις οποίες αντιστοιχούσαν οι κατασχεθείσες ετικέτες, υπολογίζεται στο ποσό των 68.000 ευρώ.

Σε έρευνες που πραγματοποιήθηκαν με τη συνδρομή της Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών Κεντρικής Μακεδονίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 759 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων σίτου, που αντιστοιχούν σε 30.345 κιλά σπόρων σίτου,
  • 692 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων βάμβακος, που αντιστοιχούν σε 13.840 κιλά σπόρων βάμβακος,
  • 74 ετικέτες πιστοποίησης σπόρων κριθαριού, που αντιστοιχούν σε 2.590 κιλά σπόρων κριθαριού,
  • 7 σφραγίδες, εκ των οποίων 3 δημόσιων φορέων, παραστατικά και χειρόγραφες σημειώσεις και φορητή συσκευή σφράγισης σάκων.

Ο συλληφθείς, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος του για πλαστογραφία, οδηγήθηκε στην αρμόδια εισαγγελική Αρχή.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
15/03/2024 11:41 πμ

Δόθηκε στην δημοσιότητα από το ΥπΑΑΤ ο οδηγός εφαρμογής του προτύπου Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ) 7: «Αμειψισπορά σε αρόσιμη γη», που αποτελεί μέρος των υποχρεώσεων της Αιρεσιμότητας.

Υποχρεώσεις των Γεωργών
Στις εκμεταλλεύσεις με εκτάσεις αροτραίων καλλιεργειών άνω των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων), αφού αφαιρεθούν οι εκτάσεις με καλλιέργειες ρυζιού και βιολογικών καλλιεργειών, εφαρμόζεται αμειψισπορά. Οι γεωργοί έχουν δύο υποχρεώσεις:

1. Την αλλαγή της κύριας καλλιέργειας με άλλο βοτανικό γένος σε σχέση με το προηγούμενο έτος τουλάχιστον στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης της εκμετάλλευσης της τρέχουσας χρονιάς.
Για το έτος 2024, για παράδειγμα, ο έλεγχος της αλλαγής της κύριας καλλιέργειας στο 1/3 της αρόσιμης έκτασης θα γίνει επί της έκτασης της ΕΑΕ 2024 σε σχέση με τις καλλιέργειες που υπήρχαν στην εκμετάλλευση το 2023, σύμφωνα με τα προσδιορισθέντα στοιχεία της ΕΑΕ 2023.

2. Σε κύκλο τριετίας σε κάθε αγροτεμάχιο θα πρέπει να καλλιεργηθούν τουλάχιστον 2 διαφορετικά βοτανικά γένη κύριας καλλιέργειας. Ο έλεγχος της τριετίας θα γίνει για πρώτη φορά το 2026 (τριετία 2024-2025-2026, λόγω της παρέκκλισης για το 2023), και έκτοτε θα διενεργείται ετησίως με τα προηγούμενα δύο έτη (κυλιόμενη τριετία).

Επισημαίνεται ότι:

1. η αγρανάπαυση συμπεριλαμβάνεται στον τριετή κύκλο αμειψισποράς και μπορεί να θεωρηθεί ως αλλαγή καλλιέργειας στο πλαίσιο της διάταξης αυτής. Εάν ένα αγροτεμάχιο είναι σε αγρανάπαυση για τρία συναπτά χρόνια θεωρείται συμμορφούμενο.

2. Τα αγροτεμάχια με πολυετείς καλλιέργειες (μηδική, ρίγανη, κ.ά.), με αγρωστώδη και άλλα ποώδη κτηνοτροφικά φυτά (κωδικοί της ΕΑΕ : 8688 «Κοφτολίβαδα», 7607 «Λόλιουμ» και 80117 «Λόλιουμ NIVAL) και με αγρανάπαυση, συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών αρόσιμων εκτάσεων της εκμετάλλευσης για το κατώφλι των 10 εκταρίων. Όμως ο υπολογισμός της έκτασης αμειψισποράς (δηλαδή του 1/3) θα γίνει με την έκταση που υπολείπεται της έκτασης αυτών των κατηγοριών καλλιεργειών.

3. Οι ορυζώνες και τα πιστοποιημένα βιολογικά αγροτεμάχια δε συμμετέχουν στον υπολογισμό των συνολικών εκτάσεων για το κατώφλι των 10 εκταρίων και δεν υπόκεινται σε αμειψισπορά.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αμειψισποράς εκμεταλλεύσεις:

1. Με συνολική έκταση αρόσιμων μικρότερη ή ίση των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων). Στον υπολογισμό της έκτασης αυτής ΔΕ συμπεριλαμβάνονται οι εκτάσεις βιολογικών καλλιεργειών και ρυζιού.

2. Όταν η αρόσιμη γη καλλιεργείται εξ ολοκλήρου με καλλιέργειες κάτω από το νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας π.χ ρύζι.

3. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της αρόσιμης γης της εκμετάλλευσης:
i. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
ii. καλλιεργείται με καλλιέργειες ψυχανθών: μηδική, τριφύλλια, φασόλια, ρεβύθια, μαυρομάτικα, λωτός, κουκιά, φακές, λούπινα, μπιζέλια ή πίσσα, βίκος, ρόβη, λαθούρια. Ως καλλιέργεια ψυχανθών μπορούν να θεωρηθούν οι καλλιέργειες ζωοτροφών (κωδικός 8 της ΕΑΕ) εφ’ όσον αποτελούνται από κάποιο από τα προαναφερθέντα ψυχανθή, καθώς και τα οσπριοειδή (κωδικός 11 της ΕΑΕ), είτε
iii. χρησιμοποιείται ως γη υπό αγρανάπαυση, είτε iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

4. Όταν ποσοστό μεγαλύτερο του 75% της επιλέξιμης γεωργικής έκτασης της εκμετάλλευσης:
i. αποτελεί μόνιμο βοσκότοπο, είτε
ii. χρησιμοποιείται για την παραγωγή αγρωστωδών ή λοιπών ποωδών κτηνοτροφικών φυτών (κοφτολίβαδα και λόλιουμ), είτε
iii. καλλιεργείται με καλλιέργειες κάτω από νερό για σημαντικό μέρος του έτους ή για σημαντικό μέρος του κύκλου καλλιέργειας, είτε
iv. αποτελεί συνδυασμό των ανωτέρω χρήσεων.

5. Οι εκμεταλλεύσεις που έχουν πιστοποιηθεί ως βιολογικές σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 θεωρούνται ότι συμμορφώνονται με το παρόν πρότυπο ΚΓΠΚ.

Εφαρμογή του προτύπου σε περίπτωση μεταβίβασης

Η υποχρέωση αλλαγής δύο βοτανικών γενών κύριας καλλιέργειας εντός τριετίας ελέγχεται σε επίπεδο αγροτεμαχίου, ακόμη και αν το αγροτεμάχιο αλλάζει κάτοχο, με εξαίρεση τις περιπτώσεις που ο νέος κάτοχος δεν είναι υπόχρεος τήρησης του ΚΓΠΚ 7 με βάση τις εξαιρέσεις που προαναφέρονται.
Ο υπολογισμός του 1/3 της έκτασης γίνεται κάθε χρόνο με βάση την ΕΑΕ του έτους, οπότε όσοι μεταβιβάζουν ή αποδέχονται την μεταβίβαση εκτάσεων πρέπει να λαμβάνουν και αυτό το στοιχείο υπόψη τους.

Διαβάστε τον οδηγό με παραδείγματα (εδώ)

Τελευταία νέα
14/03/2024 05:58 μμ

Η μεγαλύτερη τιμή που προσφέρθηκε στο διαγωνισμό της Δευτέρας (11/3), που έκανε το κρατικό συμβούλιο σιτηρών της Τουρκίας (ΤΜΟ), για πώληση προς εξαγωγή 150.000 τόνων σκληρού σίτου, ήταν στα 315 δολάρια/τόνος (289,37 ευρώ/τόνος) τιμή FOB.

Η προσφορά υποβλήθηκε από τον εμπορικό οίκο Casillo και οι φορτώσεις θα γίνουν, από 29 Μαρτίου και 26 Απριλίου, στα τουρκικά λιμάνια Mersin‎‎, Tasucu και İskenderun. Στο κάθε λιμάνι θα φορτωθούν δύο αποστολές των 25.000 τόνων.

Την μεγαλύτερη τιμή είχε το φορτίο που θα φύγει από το İskenderun. Η τιμή από το λιμάνι της Mersin ήταν στα‎‎ 270 δολάρια/τόνος (248,04 ευρώ/τόνος) και από το Tasucu στα 264 δολάρια/τόνος (242,52 ευρώ/τόνος).

Στο μεταξύ τo ΤΜΟ δίνει μέση τιμή αγοράς για σκληρό, στις 13/3/2024, στα 318 δολάρια/τόνος (292,13 ευρώ/τόνος).

Η Τουρκία πραγματοποιεί συνεχώς μεγάλες πωλήσεις σκληρού τους τελευταίους μήνες, ειδικά σε χώρες της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, αφού η χώρα κατάφερε να συγκεντρώσει πέρυσι μεγάλη παραγωγή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, καλά εξελίσσεται μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην Τουρκία.

Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από την 4η εβδομάδα του Μαΐου, στις πρώιμες περιοχές Kızıltepe/Mardin και Sanlıurfa.

Στο μεταξύ οι προβλέψεις της στατιστικής υπηρεσίας του Καναδά αναφέρουν ότι σε εθνικό επίπεδο θα υπάρξει μια μικρή αύξηση των εκτάσεων καλλιέργειας σιτηρών (μαλακού και σκληρού). Συγκεκριμένα προβλέπεται φύτευση 27 εκατομμυρίων στρεμμάτων το 2024, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 0,1% σε σχέση με το 2023.

Όσον αφορά όμως την έκταση του σκληρού σιταριού, αναμένεται να αυξηθεί, κατά 5,1%, φτάνοντας στα 6,3 εκατομμύρια στρέμματα.

14/03/2024 04:46 μμ

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις ζητούν της τροποίηση της ΚΑΠ ώστε να μην γίνονται έλεγχοι στις ενισχύσεις που θα παίρνουν οι μικρές εκμεταλλεύσεις (γεωργών και κτηνοτρόφων).

Συγκεκριμένα ζητούν την εφαρμογή ενός απλοποιημένου καθεστώτος της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για εκμεταλλεύσεις που λαμβάνουν έως και 5.000 ευρώ άμεση ενίσχυση ανά έτος (έναντι του ορίου των 1.250 ευρώ που υπήρχε το προηγούμενο διάστημα).

Το συγκεκριμένο αίτημα δεν έχει γίνει μέχρι στιγμής αποδεκτό από την ισπανική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA, UPA και COAG διαβεβαιώνουν ότι σε καμία περίπτωση δεν έχουν συμφωνήσει με το Υπουργείο Γεωργίας και για αυτό συνεχίζονται οι διαμαρτυρίες, ενώ το συγκεκριμένο αίτημα δεν περιλαμβάνεται στο κείμενο που έχει στείλει ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Λουίς Πλάνα, στην ΕΕ.

Όπως τονίζουν οι ισπανικές συνδικαλιστικές οργανώσεις, «όσοι λαμβάνουν λιγότερα από 5.000 ευρώ άμεσης ενίσχυσης από την ΚΑΠ θα πρέπει να υποστούν λιγότερους ελέγχους».

Αυτό έχει μεγάλη σημασία για την χώρα μας γιατί στην μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων παραγωγών οι άμεσες ενισχύσεις κυμαίνονται κάτω από τα 5.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο Ισπανός Υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, Luis Planas, μαζί με τον Γάλλο ομόλογό του, Marc Fesneau, στις 5 Μαρτίου 2024, έστειλε επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή (το κείμενο έχει υπογραφεί από άλλα 20 κράτη μέλη της ΕΕ και την χώρας μας), στην οποία ζητάνε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατό η απλοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) για να ικανοποιηθούν τα αιτήματα των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει τις προτάσεις της στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα πραγματοποιηθεί, στις Βρυξέλλες, στις 26 Μαρτίου 2024.

14/03/2024 02:33 μμ

Η 7η Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες επιδιώκει να φέρει κοντά επιστήμονες από διαφορετικά πεδία και παράλληλα να αναπτύξει έναν γόνιμο διάλογο με τους παραγωγούς των προϊόντων που προέρχονται από Τοπικές και Γηγενείς ποικιλίες. Προχωρώντας έτσι σε μία από κοινού διερεύνηση και κατανόηση των ιστορικών, πολιτισμικών, γεωπονικών και οικονομικών παραγόντων που έχουν συμβάλει στη διαμόρφωση των τοπικών ποικιλιών. Τελικός στόχος είναι η ανάδειξη των μελλοντικών προοπτικών που οι τοπικές ποικιλίες ανοίγουν στην έρευνα, την οικονομία την κοινωνία και γενικότερα στο ανθρωπογενές περιβάλλον.

21 Μαρτίου 2024, 8:30-17:30, Αμφιθέατρο Λεωνίδας Ζέρβας, Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, Λεωφόρος Βασιλέως Κωνσταντίνου 48 (Μετρό Ευαγγελισμός)

Η 7η Συνάντηση Επιστημονική Συνάντηση για τις Τοπικές και Γηγενείς Ποικιλίες που διοργανώνουν το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών θα μεταδοθεί και διαδικτυακά.
Οδηγίες για να παρακολουθήσετε διαδικτυακά την Συνάντηση είναι αναρτημένες εδώ όπως είναι και το Πρόγραμμα και η σχετική Ανακοίνωση. Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

13/03/2024 10:56 πμ

Ένα από τα Οικολογικά Προγράμματα που αφορά κτηνοτρόφους είναι το Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».

Η παρέμβαση αφορά τις εξής δράσης:

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους
Ενίσχυση παραγωγών για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η δράση συνίσταται στην ενίσχυση για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Δικαιούχοι του Π1-31.7 είναι φυσικά ή νομικά πρόσωπα, για τους οποίους συντρέχουν οι ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β,
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Ασυμβατότητα
1. Για την αποφυγή διπλής χρηματοδότησης και αντικρουόμενων γεωργικών πρακτικών, υφίσταται ασυμβατότητα σε επίπεδο αγροτεμαχίου μεταξύ:
α) Των παρεμβάσεων του άρθρου 31 «Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων» και του άρθρου 70 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 «Περιβαλλοντικές, κλιματικές και άλλες δεσμεύσεις διαχείρισης»,
β) των οικολογικών προγραμμάτων και των γεωργοπεριβαλλοντικών δράσεων των Μέτρων 10 «Ενίσχυση για γεωργοπεριβαλλοντικές και κλιματικές υποχρεώσεις» και 11 «Βιολογική Γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022, εφόσον τα αγροτεμάχια αυτά περιλαμβάνονται σε ενεργά Τεχνικά Δελτία των παραπάνω Μέτρων κατά το έτος της αίτησης.

Γενικές δεσμεύσεις
Οι γεωργοί πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων που περιγράφονται στα αντίστοιχα άρθρα της παρούσας για κάθε επιμέρους παρέμβαση και δράση, υποχρεούνται:
α) Να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
β) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
Ο φάκελος που θα καταθέσει ο αιτών περιέχει το σύνολο των εγγράφων που χορηγούνται από τις δημόσιες αρχές (άδεια διακίνησης ζώων, αντίγραφο μητρώου εκμετάλλευσης κ.α.), καθώς και το σύνολο των φορολογικών παραστατικών αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών, σε όσες δράσεις της παρούσας απαιτούνται. Τα φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης, εκτός αν προβλέπεται διαφορετικά στις επιμέρους παρεμβάσεις.

Το ερώτημα που απευθύνουμε προς το ΥπΑΑΤ είναι στον φάκελο που θα καταθέσει ο αιτών κτηνοτρόφος θα πρέπει να περιλαμβάνεται και η άδεια της κτηνοτροφικής του εγκατάστασης;
Αν ναι τότε αναμένεται μεγάλος αριθμός αιτούντων να μην καταφέρουν να ενταχθούν και να χάσουν την ενίσχυση.

Να θυμίσουμε στην προηγούμενη ΚΑΠ στο Δεύτερο πυλώνα του ΠΑΑ είχαμε το Μέτρο 14 «Καλή μεταχείριση των ζώων», το οποίο δεν μπόρεσε να τρέξει λόγω των προβλημάτων στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών.

12/03/2024 05:18 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας κατά τον Μάρτιο του 2024 ανήλθαν συνολικά σε 1,54 εκατομμύρια τόνους, έναντι 1,93 εκατομμυρίων τόνων που είχαν εξαχθεί την περίοδο 1 - 13 Μαρτίου του περασμένου έτους, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Γεωργίας της χώρας.

Αντίθετα τον Φεβρουάριο η Ουκρανία εξήγαγε 5,8 εκατομμύρια τόνους σιτηρών, 11,5% περισσότερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο. Το υπουργείο δεν έδωσε καμία εξήγηση για αυτή την αύξηση.

Οι συνολικές εξαγωγές δημητριακών, από αρχή της περιόδου μέχρι τον Μάρτιο, ανέρχονταν σε 12,5 εκατομμύρια τόνους σιταριού, 16,7 εκατομμύρια τόνους καλαμποκιού και 1,76 εκατομμύρια τόνους κριθαριού.

Η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το 2023 είχε μια παραγωγή της τάξης των 81,3 εκατομμυρίων τόνων σιτηρών και ελαιούχων σπόρων, με τα αποθέματα να κυμαίνονται σε περίπου 50 εκατομμύρια τόνους την περίοδο 2023/2024 λόγω των προβλημάτων στις εξαγωγές.

Ο υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, υποστηρίζει ότι παρά το μειωμένο κόστος παραγωγής και την βελτίωση των logistics, η καλλιέργεια σιτηρών το 2023 παρέμεινε γενικά ασύμφορη.

Αν και τα επίπεδα κερδοφορίας στα σιτηρά και τους ελαιούχους σπόρους βελτιώθηκαν το 2023, σε σύγκριση με το 2022, οι χαμηλές διεθνείς τιμές εμπόδισαν την αύξηση του εισοδήματος.

Τα λιπάσματα κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο του κόστους καλλιέργειας σιτηρών και το 2023 έφτασαν σε ποσοστό 28%. Αν και υπήρξε μείωση τιμών τα ποσοστά εφαρμογής λιπασμάτων από τους αγρότες μειώθηκαν κατά μέσο όρο κατά -49%.

Μείωση των τιμών παρατηρήθηκε και στα άλλα εφόδια, όπως στους σπόρους (-13% ανά εκτάριο), φυτοπροστατευτικά προϊόντα (-22% ανά εκτάριο σιτηρών και -16% ανά εκτάριο ελαιούχων καλλιεργειών), καύσιμα και λιπαντικά (-31% ανά εκτάριο). Επιπλέον, οι εκμεταλλεύσεις μείωσαν το κόστος στην παραγωγή σιτηρών χάρη στην χρήση σπόρων αυτοπαραγωγής.

Τον Ιανουάριο του 2024, για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια, οι εξαγωγές σιτηρών από το λιμάνι της Οδησσού ξεπέρασαν το ρουμανικό λιμάνι της Κωνστάντζας και το πολωνικό λιμάνι του Γκντανσκ.

Για το 2024 η ουκρανική κυβέρνηση εκτιμά ότι το επίπεδο κερδοφορίας αναμένεται να αυξηθεί για όλους τους τύπους σιτηρών και ελαιούχων καλλιεργειών, υπό την προϋπόθεση ότι η κατάσταση με τις εξαγωγές δεν θα αλλάξει στα δυτικά σύνορα της χώρας.

Πάντως ο κ. Mykola Solskyi παραδέχεται ότι φέτος θα αυξηθεί το κόστος του ρεύματος και θα υπάρξει μια μικρή αύξηση του ενοικίου γης - κατά περίπου 5% - στα 125 USD/εκτάριο, λόγω του ανοίγματος της αγοράς γης για νομικά πρόσωπα.

12/03/2024 12:07 μμ

Στην συνάντηση που έγινε τη Δευτέρα (11/3), στο Μαξίμου, ειπώθηκαν κάποιες σκληρές αλήθειες και ήταν φανερός ο εκνευρισμός από πλευράς υπουργών της κυβέρνησης.

Κάθε χρόνο η πληρωμή συνδεδεμένης στο σιτάρι και στο βαμβάκι είχε ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάρτιο. Τελευταία έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ πάντα την πληρωμή της συνδεδεμένης στα ζωικά λίγο πριν το Πάσχα.

Σήμερα έρχεται ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ και λέει ότι η πληρωμή στις συνδεδεμένες θα γίνει τον Μάιο. Οι αγρότες ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να πάρει το θέμα πάνω του και να γίνει η πληρωμή τον Μάρτιο. Όπως ανέφεραν υπάρχει μεγάλο πρόβλημα έλλειψης ρευστότητας στους αγρότες όλης της χώρας και τα περίπου 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει άμεσα να πληρωθούν. Οι παραγωγοί δεν πληρώθηκαν το νέο πρασίνισμα (Οικολογικά Προγράμματα) τουλάχιστον να πάρουν τις συνδεδεμένες ενισχύσεις. Ο Αυγενάκης δεν δεσμεύτηκε να πάρει αυτή την απόφαση.

Μια ακόμη πληρωμή που έχει καθυστερήσει είναι το Εθνικό Απόθεμα 2023. Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ εν δυνάμει δικαιούχοι εθνικού αποθέματος 2023 είναι γεωργοί νεαρής ηλικίας ή νέοι γεωργοί που κατείχαν μόνο μισθωμένα δικαιώματα το 2018. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί σε σχέση με την τεχνική υποστήριξη, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ ανέφερε ότι η πληρωμή θα γινόταν Δεκέμβριο μαζί με την εξόφληση της βασικής καταβολής. Από τότε έχουμε μέχρι σήμερα σιωπή των αμνών για την πληρωμή (ισχύει και δεν έχει τροποποιηθεί η απόφαση Γεωργαντά).

Ο απόλυτος όμως αιφνιδιασμός του πρωθυπουργού ήταν όταν άκουσε τους αγρότες να του λένε ότι τα χρήματα που ανακοινώνει δεν φτάνουν σε αυτούς. Για παράδειγμα στην περιοχή της Κάρλας είναι περίπου 4.000 αγρότες που καταστράφηκαν εντελώς. Αυτοί οι αγρότες έχουν πάρει τα 2.000 ευρώ της αρωγής αλλά τους αναγκάζουν να καταθέσουν ξανά φακέλους για να πάρουν τα 10.000 ευρώ. Αν είναι δυνατόν μια τέτοια ταλαιπωρία λες και έχει αλλάξει κάτι στην εικόνα της καταστροφής. Αποτέλεσμα πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που ανακοίνωσε την πληρωμή ο πρωθυπουργός και ακόμη αυτοί οι αγρότες δεν έχουν πάρει τα 10.000 ευρώ. Ο Τριαντόπουλος δεν έκανε κανένα σχόλιο.

Και ένα ερώτημα προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Το ΟΣΔΕ του 2023 είναι ανοικτό για διορθώσεις αλλά αλλάζουν οι καλλιέργειες; Για παράδειγμα κάνω συγκομιδή σιταριού το καλοκαίρι και έρχεται θεομηνία τον Σεπτέμβριο. Είχα σιτάρια και αλλάζω ΟΣΔΕ και δηλώνω ότι είχα βαμβάκια. Κάνω δήλωση ζημιάς αποζημιώνομαι για βαμβάκια και παίρνω συνδεδεμένη.

12/03/2024 10:34 πμ

Εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός στα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και αυτό φάνηκε στην πρόσφατη αγορά που πραγματοποίησε η Αίγυπτος μέσω διεθνή διαγωνισμού.

Συγκεκριμένα, στις 5 Μαρτίου 2024, ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της Αλγερίας OAIC ανακοίνωσε ότι προχώρησε στην αγορά 870.000 έως 900.000 τόνων σιτηρών.

Περίπου δέκα εμπορικοί οίκοι έδειξαν ενδιαφέρον για πώληση κάτι που δείχνει την μεγάλη αύξηση αποθεμάτων.

Τα σιτηρά αγοράστηκαν μεταξύ 227,75 $/τόνο (208,43 ευρώ/τόνο) και 228 $/τόνο (208,65 ευρώ/τόνο) σε τιμές c&f.

Τα σιτηρά θα παραδοθούν στις 1-15 Ιουνίου και στις 16-30 Ιουνίου.

Η Αλγερία αποτελεί βασικό αγοραστή μαλακού σιταριού από την Γαλλία, όμως τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον και απο Ρωσία.

H τιμή αυτή είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο διαγωνισμό, που έγινε στις 17 Ιανουαρίου, στον οποίο η Αλγερία αγόρασε περίπου 900.000 τόνους σε τιμή c&f περίπου 265,50 $/τόνο (242,97 ευρώ/τόνο).

Πάντως η μείωση των διεθνών τιμών είχε σαν αποτέλεσμα η Κίνα το τελευταίο διάστημα να προχωρά σε ακύρωση εμπορικών συμφωνιών αγοράς μαλακού σιταριού από τις ΗΠΑ.

Το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), σε ενημέρωση που έκανε, τη Δευτέρα (11 Μαρτίου 2024), ανακοίνωσε την ακύρωση της αγοράς 264.000 τόνων αμερικανικού μαλακού χειμερινού σίτου από την Κίνα.

Είναι η τρίτη συνεχόμενη αναφορά, ανεβάζοντας το σύνολο των ακύρωσης στους 504.000 τόνους αμερικάνικου σιταριού, που είναι η μεγαλύτερη ποσότητα από το 1999.

11/03/2024 11:01 πμ

Είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών, δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Food Expo.

Σε συνδυασμό με τα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση, επεσήμανε ο Υπουργός, είναι η ώρα να ανοίξει η συζήτηση για την αναδιάρθρωση καλλιεργειών.
«Δεν μπορούμε να συζητάμε για συγκεκριμένα μοντέλα που μάθαμε να ακολοθούμε χωρίς να λαμβάνουμε υπ' όψιν μας συγκεκριμένα δεδομένα (όπως τι νερό απαιτείται) αλλά παράλληλα και τι ζητάει η αγορά.

Θα παράξουμε αυτό που η ίδια η αγορά ζητάει», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι «αυτή η κουβέντα που γίνεται για πολλά χρόνια αλλά ουδέποτε υλοποιήθηκε, θα προχωρήσει».

Θυμίζουμε ότι η «Αναδιάρθρωση Καλλιεργειών», που περιλαμβανόταν στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, αφορούσε υπό σύσταση νομικά πρόσωπα και όχι φυσικά πρόσωπα (παραγωγούς) και με προϋπολογισμό ύψους 166.720.000 ευρώ.

Η εξωστρέφεια για την ενδυνάμωση του πρωτογενούς τομέα

Μέσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο προκλήσεις, οι οποίες απειλούν την ύπαρξη του πρωτογενούς τομέα, όπως η κλιματική κρίση και η διεθνής γεωστρατηγική αστάθεια, καλούμαστε να διαβάσουμε σωστά τα δεδομένα και να κάνουμε σωστές ενέργειες που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την ανταγωνιστικότητα του κλάδου. «Με πλάνο, όραμα και ολιστικό σχεδιασμό να καταφέρουμε τον δομικό μετασχηματισμό του πρωτογενούς τομέα», τόνισε ο ΥπΑΑΤ, εκφράζοντας τον στόχο του Υπουργείου στη νέα εποχή.
Βασικό εργαλείο της χώρας μας στην προσπάθεια αυτή είναι, όπως σημείωσε, τα κονδύλια 19.3 δις που εξασφάλισε η Ελλάδα από την ΚΑΠ, τα οποία θα βοηθήσουν τους παραγωγούς να προσδώσουν νέα χαρακτηριστικά στον αγροδιατροφικό τομέα. «Οφείλουμε να τον εξελίξουμε από το παραδοσιακό πρότυπο και χαρακτηριστικά όπως οι νέες τεχνολογίες, οι συνέργειες, η πράσινη ανάπτυξη και η εξωστρέφεια να γίνουν αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας των αγροτών», τόνισε.
Ειδικότερα σε ό,τι αφορά στην εξωστρέφεια, σημείωσε ότι «αποτελεί προϋπόθεση ώστε να καταστήσουμε τον πρωτογενή τομέα έναν εκ των βασικών πυλώνων ανάπτυξης της χώρας μας, απελευθερώνοντας το δυναμικό του ελληνικού οικοσυστήματος της αγροτικής οικονομίας αλλά και να ενισχύσουμε αποτελεσματικά τα μοναδικής ποιότητας προϊόντα της ελληνικής γης και να καταφέρουμε την ενίσχυση της διείσδυσής τους στις διεθνείς αγορές».
Ο Υπουργός προέτρεψε, ακόμη, τους παραγωγούς να αναδείξουν περαιτέρω την αδιαμφισβήτητη ποιότητα των ελληνικών προϊόντων, η οποία δίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των υπολοίπων.
Ο υπουργός κάλεσε όλους τους φορείς να συμπράξουν γιατί μόνο έτσι, κατέληξε, «η μετάβαση προς έναν έξυπνο, βιώσιμο, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό και έντονα αναπτυξιακό ελληνικό αγροδιατροφικό τομέα θα είναι επιτυχημένη».

Μέτρα στήριξης

Προς την κατεύθυνση αυτή ο Υπουργός ανέφερε ενδεικτικά ότι: Ενθαρρύνεται εκ μέρους του υπουργείου «η συμμετοχή των παραγωγών σε εθνικά συστήματα ποιότητας όπως οι πιστοποιήσεις κατά Agro, διαδικασία που στηρίζουμε ήδη από το ΠΑΑ μέσω του μέτρου 3.1 «Στήριξη για νέα συμμετοχή σε συστήματα ποιότητας», σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, και με πόρους της τάξης των 50 εκ. ευρώ»
«Τρέχουν» προγράμματα προώθησης γεωργικών προϊόντων και οίνου σε χώρες της ΕΕ ή και σε τρίτες χώρες. Τα προγράμματα χρηματοδοτούνται από ενωσιακά ή εθνικά κεφάλαια σε ποσοστά από 50 έως και 80%.
Για τα γεωργικά προϊόντα, υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο συνολικά 22 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 42,7 εκ. ευρώ, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία συμβασιοποίησης 6 ακόμη εγκεκριμένα προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 11,7 εκ. ευρώ.
Για την προώθηση οίνου, την περίοδο 2019-2023 υλοποιήθηκαν 33 προγράμματα με συνολικό προϋπολογισμό 25 εκ. ευρώ, με την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας να υλοποιεί πρόγραμμα προώθησης οίνων με χώρες-στόχους την Κορέα και την Ιαπωνία, προϋπολογισμού 1.840.760 €. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε επιτυχώς και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2023.
Για την περίοδο 2023-2027, υπάρχουν στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΑΠ παρεμβάσεις ετήσιου προϋπολογισμού 12,8 εκ ευρώ για την προώθηση οίνου.

08/03/2024 04:09 μμ

Το χρονοδιάγραμμα πληρωμών του ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σε σύσκεψη με Κτηνοτρόφους στο Βαρύπετρο στα Χανιά.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ που αφορά στο μεταφορικό ισοδύναμο, στο οποίο η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% και κονδύλι στα 10 εκ. ευρώ.

Για την Αμάλθεια (έκτακτη ενίσχυση για κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφους) γίνεται προσπάθεια ώστε να εξασφαλιστούν οι πιστώσεις για τα 10.800.000 ευρώ για τους νησιώτες κτηνοτρόφους. Τα 7,8 εκατ. ευρώ εξ αυτών αφορούν την Κρήτη.

Ειδικότερα για τον ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε:

  • Διόρθωση ενιαίας ενίσχυσης 2023. Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις έως 10 Μαρτίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.
  • Πληρωμή συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου – 245 εκατ. ευρώ.
  • Άνοιγμα αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 εντός του Μαρτίου ώστε να έχουμε χρόνο να γίνουν οι σχετικοί έλεγχοι για να πάμε σε όσο το δυνατόν καλύτερες πληρωμές φέτος.
  • Έχει ανοίξει η πλατφόρμα για διορθώσεις στα Οικολογικά Σχήματα η πληρωμή των οποίων, ύψους 425 εκατ. ευρώ, αναμένεται να γίνει έως το Πάσχα.
  • Έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019. Έχουμε περιπτώσεις από το 2014 που δεν είχαν πληρωθεί ακόμα και αν είχαν δικαιωθεί σε δικαστήρια.
  • Ξεκίνησε η εκκαθάριση των 16.000 δεσμευμένων ΑΦΜ και αποδέσμευση των νομίμων. Τα υπόλοιπα θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη.
  • Σταδιακός έλεγχος και πληρωμή όσων δικαιούχων έχουν προσφύγει και δικαιωθεί από τη Δικαιοσύνη για λάθη στην πληρωμή παρελθόντων ετών.

Για το μεταφορικό ισοδύναμο είπε, ότι έγινε συνάντηση των διοικήσεων των τεσσάρων Επιμελητηρίων της Κρήτης με τον αρμόδιο υπουργό Ναυτιλίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη και ανακοίνωσε την τροποποίηση της ΚΥΑ για το έτος 2023.
Σημείωσε δε ότι η Κρήτη θα έχει κατανομή 25% του συνολικού προϋπολογισμού του ισοδύναμου. Αυτό σημαίνει ότι για το 2023 από τα 8 εκ θα ανέβει στα 10 εκ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά το ποσοστό του αντισταθμίσματος (ΑΝΗΚΟ), από το 20% θα πάει στο 40%, ώστε οι επιχειρήσεις της Κρήτης να αντιμετωπίζονται όπως οι επιχειρήσεις μεγάλων νησιών (όπως Ρόδος, Λέσβος, Κως κλπ.).
Για να περιοριστεί η κακή χρήση του μέτρου θα μπορούν να εντάσσονται επιχειρήσεις με τον κύριο ή και μέχρι 2 δευτερεύοντες ΚΑΔ. Έτσι θα αποφευχθεί να εντάσσονται ευκαιριακά ΚΑΔ.
Οι έλεγχοι πλέον θα γίνονται από 2.000 ευρώ και πάνω και θα γίνεται διασταύρωση, μέσω my AADE, ώστε οι φορτωτικές να αντιστοιχούν σε υπαρκτά τιμολόγια αγοράς των μεταφερόμενων πρώτων υλών ή προϊόντων.

Στην σύσκεψη με τους κτηνοτρόφους μετείχαν οι: Γιώργος Στρατάκος Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ, Νεκτάριος Βιδάκης Αντιπρόεδρος ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, Λευτέρης Ζερβός Αντιπρόεδρος ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Γλεντζάκης Μέλος Δ.Σ. ΟΠΕΚΕΠΕ, Γιάννης Βερυκάκης Πρόεδρος Κτηνοτρόφων Νομού Χανίων, Γεωργία Χονδρολέου, Εθνική Συντονίστρια της Ελλάδας για τη μετάβαση αγροδιατροφικών συστημάτων στον FAΟ.

06/03/2024 05:00 μμ

Η Κίνα προχώρησε, τη Δεύτερα (4/3), σε συμφωνία για την αγορά τουλάχιστον 65.000 τόνων καλαμποκιού για ζωοτροφή από την Ουκρανία.

Η Κίνα είναι παραδοσιακά μεγάλος αγοραστής ουκρανικού καλαμποκιού με τις αγορές να συνεχίζονται τους τελευταίους μήνες παρά τα προβλήματα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η τιμή c&f ήταν στα 236 $/τόνο (216,75 ευρώ/τόνος) και η παράδοση του φορτίου θα γίνει τον Απρίλιο.

Η προηγούμενη εμπορική συμφωνία για αγορά ουκρανικού καλαμποκιού 240.000 τόνων από την Κίνα έγινε στις 27 Φεβρουαρίου, με τιμή στα 227 $/τόνο (208,49 ευρώ/τόνος) και στα 230 $/τόνο (211,24 ευρώ/τόνος) με παράδοση φορτίων Μάρτιο και Απρίλιο.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, τον Ιανουάριο ξεπέρασαν κατά πολύ τις προηγούμενες προσδοκίες και αυξήθηκαν, κατά 2 εκατομμύρια τόνους, φτάνοντας στα 23 εκατομμύρια τόνους.

Μετά από τη ρωσική εισβολή οι εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας έχουν περιοριστεί, προκαλώντας μια μεγάλη αύξηση αποθεμάτων. Από 1,5 εκατομμύριο τόνους αποθέματα που είχε κατά μέσο όρο ετησίως πριν τον πόλεμο εκτοξεύτηκαν τις περιόδους 2021/22 και 2023/24 σε πάνω από 5 εκατομμύρια τόνους.

Ωστόσο από τον Ιούλιο του 2023 η Ουκρανία δημιούργησε μια νέα διαδρομή για εξαγωγές σιτηρών που ξεκινά από τα λιμάνια της (Odesa και Chornomorsk) και εκτείνεται κοντά στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας, κυρίως στα χωρικά ύδατα των γειτονικών χωρών. Η συγκεκριμένη διαδρομή αποδείχθηκε επιτυχημένη, το κόστος ασφάλισης και μεταφοράς μειώθηκε αισθητά, αυξάνοντας τις εξαγωγές της. Βελτίωσε επίσης την ικανότητά της να εξάγει γεωργικά προϊόντα χρησιμοποιώντας τον ποταμό Δούναβη.

Όπως τονίζει το USDA, οι τιμές του καλαμποκιού της Ουκρανίας είναι αυτή τη στιγμή οι πιο χαμηλές στην παγκόσμια αγορά.

06/03/2024 12:13 μμ

Όπως αναφέρει η 1η έγκριση της τροποποίησης του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027, το συνολικό ποσό που θα διατεθεί για τη βασική ενίσχυση θα ανέλθει σε 4.274.574.890 €.

Ειδικότερα, για κάθε έτος από το 2023 μέχρι το 2026, το ποσό αυτό θα ανέλθει σε 829.567.104 €, ενώ για το 2027 σε 956.306.474 €.

Για το 2024 τα 829.567.104 € της βασικής ενίσχυσης θα κατανεμηθούν στις τρεις αγρονομικές περιφέρειες ως εξής:

  • Αρόσιμων Καλλιεργειών 378.282.599 €
  • Μόνιμων Καλλιεργειών 228.130.954 €
  • Βοσκότοπων 223.153.551 €

Οι μέσοι όροι της αξίας των δικαιωμάτων σε κάθε περιφέρεια, που θα ισχύουν στο τέλος του 2026, δηλαδη μετά την σύγκλιση της αξίας των δικαιωμάτων ενίσχυσης προς ενιαία τιμή μονάδας («flat rate»), σε επίπεδο αγρονομικής περιφέρειας είναι:

  • μέση αξία δικαιώματος 23 €/στρ στις Αρόσιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 28,2 €/στρ. στις Μόνιμες Καλλιέργειες
  • μέση αξία δικαιώματος 16 €/στρ στους Βοσκοτόπους.

Για το 2024

  • Αγρονομική Περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 16.386.590 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών - Προβλεπόμενη έκταση 8.069.390 στρέμματα
  • Αγρονομική Περιφέρεια Βοσκοτόπων - Προβλεπόμενη έκταση 13.902.230 στρέμματα

Η βασική ενίσχυση διατίθεται στους ενεργούς γεωργούς, οι οποίοι:
1) Έχουν αποκτήσει δικαιώματα ενίσχυσης:
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης το έτος ενίσχυσης 2015,
-μέσω χορήγησης δικαιωμάτων ενίσχυσης από το εθνικό απόθεμα,
-με μεταβίβαση δικαιωμάτων ενίσχυσης,
2) αποκτούν δικαιώματα ενίσχυσης από το 2023 και μετά, είτε από το απόθεμα, είτε μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης σύμφωνα με τη νέα εθνική νομοθεσία.

Δεν χορηγούνται άμεσες ενισχύσεις σε γεωργούς όταν το συνολικό ποσό των προς καταβολή αμέσων ενισχύσεων δεν υπερβαίνει τα 150 ευρώ.
Η πρόβλεψη αυτή δεν εφαρμόζεται για τους γεωργούς των οποίων η έδρα της εκμετάλλευσης βρίσκεται στα μικρά νησιά του Αιγαίου (στα οποία συγκαταλέγονται όλα τα νησιά του Αιγαίου με εξαίρεση την Εύβοια και την Κρήτη), αφενός διότι οι εκμεταλλεύσεις εκεί είναι πολύ μικρές συγκριτικά με της ηπειρωτικής χώρας και αφετέρου αντιμετωπίζουν σε μεγάλο ποσοστό προβλήματα λόγω του νησιωτικού τους χαρακτήρα, αλλά και λόγω σοβαρών γεωγραφικών ή φυσικών περιορισμών.

Αναδιανεμητική ενίσχυση
Το 55,6% των εκμεταλλεύσεων της χώρας και το 32,3% των συνολικών επιλέξιμων εκτάσεων της χώρας, θα ενταχθούν στην παρέμβαση της αναδιανεμητικής ενίσχυσης. Επιλέξιμες εκτάσεις είναι:

Μόνο στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 20 στρ. - Ανώτερο όριο 110 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 40 στρ.

Μόνο στην περιφέρεια Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. - Ανώτερο όριο 170 στρ

Αροτραίων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 10 στρ. στους Βοσκοτόπους ή 10 στρ. στις Μόνιμες - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Αροτραίων και Βοσκοτόπων και Μόνιμων:
Κατώτερο όριο 20 στρ. στις Αροτραίες ή 10 στρ. στις Μόνιμες ή 10 στρ. στους Βοσκοτόπους - Ανώτερο όριο 170 ισοδύναμα στρ.

Το συνολικό διαθέσιμο ποσό για την αναδιανεμητική ενίσχυση ανέρχεται σε 885.297.896 €. Το συνολικό αυτό ποσό κατανέμεται ως εξής: 174.032.724 € για κάθε έτος από το 2023 έως το 2026 και 189.167.000 € για το 2027. Δηλαδή για το 2024 θα καταβληθούν 174.032.724 €.

Αυτό το ποσό θα καταβληθεί:

  • Στην περιφέρεια Αροτραίων Καλλιεργειών 79.358.922 € (μέσο όρο 13,8 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Μόνιμων Καλλιεργειών 47.859.000 € (μέσο όρο 11,6 €/στρ)
  • Στην περιφέρεια Βοσκοτόπων 46.814.802 € (μέσο όρο 17,7 €/στρ)
01/03/2024 09:48 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοινώνει στους δικαιούχους παραγωγούς και στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ότι το πληροφοριακό σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ θα παραμείνει ανοικτό για την υποβολή τροποποιητικών και διορθωτικών δηλώσεων επί των αιτήσεων ΕΑΕ 2023, μέχρι την Κυριακή, 10 Μαρτίου 2024.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε, στις 15 Φεβρουαρίου, η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων για τυχόν τροποποιήσεις και διορθώσεις επί της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2023.

Επισημαίνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση.

Πάντως μετά από αυτή την παράταση λογικό είναι να πάει πίσω η πληρωμή των Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes). Το ΥπΑΑΤ έλεγε ότι θα γίνει μέχρι τον Μάιο (5/5 έχουμε Πάσχα). Τώρα - και με την προϋπόθεση ότι δεν θα δοθεί άλλη παράταση - θα πάει 10 ημέρες αργότερα.

29/02/2024 02:45 μμ

Απαντήσεις επίσημες περιμένουμε από τον Υπουργό ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τις αλλαγές που θα υπάρξουν στα Οικολογικά Προγράμματα (Eco Schemes) της ΚΑΠ.

Αλλαγές με διαρροές δεν γίνονται για ένα τόσο σοβαρό πρόβλημα, που έχει αφήσει απλήρωτους τους παραγωγούς το 2023 και είναι αδύνατον να κάνουν τον προγραμματισμό τους για το 2024.

Όπως έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ, τον Μάρτιο (δηλαδή σε λίγες ημέρες) αναμένεται να ανοίξει το ΟΣΔΕ του 2024.

Οι αγρότες που είχαν κάποια στρέμματα που δεν βγήκαν επιλέξιμα στο ΟΣΔΕ του 2023 τι θα πρέπει να κάνουν το 2024;

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις στα Οικολογικά Προγράμματα και οι αγρότες θα καταφέρουν να τα κάνουν φέτος στο νέο ΟΣΔΕ επιλέξιμα ή θα πρέπει να αναζητήσουν νέα αγροτεμάχια;

Τι θα συμβεί το 2024 με τα βιολογικά Eco Schemes, το ΥπΑΑΤ έχει μια εικόνα για το που θα φτάσει η ενίσχυση και αν συμφέρει να ενταχθούν αγρότες και κτηνοτρόφοι;

Οι κτηνοτρόφοι που μπορούν να ενταχθούν και αν προγραμματίζει να σχεδιάσει κάποιο νέο πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ;

Φτάσαμε Μάρτιο και ακόμη δεν υπάρχει κάτι ξεκάθαρο για Οικολογικά Προγράμματα της ΚΑΠ.

Το σίγουρο είναι ότι δεν πρόκειται να πάρουν όλοι ενίσχυση όπως γινόταν στο προηγούμενο «πρασίνισμα».

Την ίδια στιγμή η ηλεκτρονική πλατφόρμα δεδομένων του ΟΣΔΕ 2023 για την υποβολή αιτήσεων, τυχόν διορθώσεων και ειδικότερα την τεκμηρίωση eco-schemes στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης του 2023, δηλαδή δηλώσεων της προηγούμενης χρονιάς.

Πάντως ο υπουργός ΑΑΤ είναι ικανοποιημένος επειδή έγινε υιοθέτηση των προτάσεων της Ελλάδος από τους Ευρωβουλευτές του ΕΛΚ και τις χώρες του νότου της ΕΕ.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε τα εξής: «Η επιτυχία της Ελλάδος με την υιοθέτηση από την πλευρά του ΕΛΚ του ψηφίσματος που κατέθεσε η χώρα μας για την κλιματική κρίση και τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν στην ΚΑΠ, είναι αποτέλεσμα της συντονισμένης δουλειάς που έγινε εδώ και καιρό και έχει ξεκινήσει πριν από τις κινητοποιήσεις, με τη δημιουργία συμμαχιών σε όλα τα επίπεδα της ΕΕ».

28/02/2024 10:02 πμ

Σχετικά με τη Διατήρηση Πιστοποίησης των ΚΥΔ ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών παρατείνεται έως και τη Δευτέρα (4/3/2024), η οποία έληγε τέλη Φεβρουαρίου.

Ο ΑγροΤύπος θυμίζει ότι καλούνται τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων που πιστοποιήθηκαν βάσει της υπ. αριθμ. 11096/18.02.2022 "Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027" και επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2024, να επισυνάψουν έως και τις 29/02/2024, στην εφαρμογή kyd.opekepe.gr τα ακόλουθα:

  • Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης ένταξης της υποβολής των ΕΑΕ 2024 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό "Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου").
  • Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου".
  • Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει "για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ".

Επισημαίνεται ότι πρέπει να έχουν υποβληθεί 100 τουλάχιστον οριστικές αιτήσεις για το έτος 2023.

22/02/2024 12:42 μμ

Ουκρανικά και Τουρκικά σιτηρά έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην αγορά της ΕΕ και έχουν φέρει μεγάλες «πιέσεις» των τιμών και απόγνωση στους Ευρωπαίους παραγωγούς.

Την ίδια στιγμή η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αλλά και οι εθνικές κυβερνήσεις κοιτούν αμήχανα τις αγροτικές κινητοποιήσεις.

Η επανεμφάνιση της Τουρκίας στις εξαγωγές σκληρού σιταριού προς τις χώρες της Μεσογείου έχει προξενήσει προβλήματα στις διεθνείς αγορές.

Όπως ανακοίνωσε ο κρατικός οργανισμός σιτηρών της χώρας (ΤΜΟ) προχωρά σε πώληση μέσω διαγωνισμού 150.000 τόνων σκληρού σιταριού, με υψηλότερη τιμή FOB 404,80 δολάρια ανά τόνο (373,02 ευρώ ο τόνος).

Για τις 20 Φεβρουαρίου 2024, η ΤΜΟ δίνει χρηματιστηριακή τιμή για το τουρκικό σκληρό σιτάρι στα 331 δολάρια ο τόνος (305,17 ευρώ ο τόνος).

Η Τουρκία αξιοποιεί μεγάλα αποθέματα σκληρού σιταριού (άγνωστης προέλευσης) και έχει καταφέρει να αντιστρέψει τον συνήθη ρόλο της από εισαγωγέας σε εξαγωγέας.

Στο μεταξύ οι αγρότες στην Ουκρανία ξεκίνησαν την ανοιξιάτικη σπορά σιτηρών. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Υπυοργείου Γεωργίας της Ουκρανίας, η έκταση της εαρινής σποράς του 2024 θα είναι η ίδια με αυτή του 2023.

Μεγάλες αντιδράσεις για τις εισαγωγές ουκρανικών μαλακών σιτηρών χωρίς δασμούς υπάρχουν στην Πολωνία, όπου το εγχώριο σιτάρι πωλείται στη μισή τιμή σε σύγκριση με την περσινή χρονιά.

Πολωνοί αγρότες σταμάτησαν τρία φορτηγά σε συνοριακό πέρασμα μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας και έχυσαν στον δρόμο τις ποσότητες ουκρανικών σιτηρών που μετέφεραν. Άλλη ομάδα αγροτών κατέλαβε τη σιδηροδρομική γραμμή και έριξε το φορτίο στις ράγες.

Πολλά τρακτέρ συγκεντρώθηκαν στο Ρίκι με στόχο να αποκλείσουν τον αυτοκινητόδρομο που οδηγεί στην πόλη Λούμπλιν και τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι διαδηλωτές είχαν υψώσει στα αγροτικά μηχανήματα πολωνικές σημαίες και πλακάτ στα οποία έγραφαν συνθήματα όπως «σταματήστε την ανεξέλεγκτη εισαγωγή ουκρανικών προϊόντων» και «η γεωργία αργοπεθαίνει». Μάλιστα οι Πολωνοί είχαν και σύνθημα υπέρ του Πούτιν μαζί με μια σοβιετική σημαία. Το πανό που έγραφε «Πούτιν, ξεκαθαρίστε την Ουκρανία, τις Βρυξέλλες και την κυβέρνησή μας», κάτι που έφερε μεγάλες αντιδράσεις από την κυβέρνηση του Κιέβου.

Αντιδράσεις όμως για τα ουκρανικά σιτηρά υπάρχουν και στο άλλο άκρο της ΕΕ στην Ισπανία.

Χιλιάδες αγρότες και 500 τρακτέρ, από όλη την Ισπανία, κατέβηκαν, την Τετάρτη (21/2), στους δρόμους της Μαδρίτης, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Ένωσης Συνδικάτων (Union de Uniones) αλλά και ομάδων αγροτών.

Ο πρόεδρος της ισπανικής οργάνωσης αγροτών APAG, Juan José Laso, τόνισε ότι «οι τιμές των δημητριακών έχουν καταρρεύσει και η Ισπανία έχει πλημμυρίσει από ουκρανικά δημητριακά. Και πρόσθεσε: «Εισάγονται χωρίς δασμούς και οι Ισπανοί αγρότες πληρώνουν για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Δεν μπορεί ένας Ισπανός αγρότης να μην μπορεί να πουλήσει τα σιτηρά του και τα λιμάνια της χώρας να είναι γεμάτα εισαγόμενα σιτηρά που έχουν καλλιεργηθεί με απαγορευμένα στην ΕΕ φυτοπροστατευτικά.

Οι εισαγωγές από τρίτες χώρες έχουν δημιουργήσεις μεγάλα προβλήματα στο εισόδημα των Ισπανών αγροτών. Δημητριακά που προέρχονται από την Ουκρανία, φρούτα και λαχανικά από το Μαρόκο, κρέας από τη Νέα Ζηλανδία ή την Αυστραλία, κρασί που προέρχεται από την Αργεντινή ή τη Χιλή, αμύγδαλα από τις ΗΠΑ και όσπρια από τον Καναδά και τις ΗΠΑ, είναι μερικά από τα πολλά τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες, με φυτοϋγειονομικά προϊόντα, σπόρους, λιπάσματα και συνθήκες εργασίας, που δεν έχουν καμιά σχέση με όσα ισχύουν στην ΕΕ.

Ζητάμε να εισάγονται στην ΕΕ προϊόντα που να έχουν ίδια πρότυπα παραγωγής και εμπορίας που ισχύουν στην Ευρώπη».

21/02/2024 12:23 μμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ καλεί τα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων) να καταθέσουν τα απαραίτητα έγγραφα για να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους το 2024.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Καλούνται τα ΚΥΔ που πιστοποιήθηκαν βάσει της υπ. αριθμ. 11096/18.02.2022 «Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για την πιστοποίηση των ΚΥΔ, στο πλαίσιο του ΟΣΔΕ, για τα έτη 2022-2027» και επιθυμούν να διατηρήσουν την πιστοποίησή τους, για το έτος αιτήσεων 2024, να επισυνάψουν έως και τις 29/02/2024, στην εφαρμογή kyd.opekepe.gr τα ακόλουθα:

  • Τεκμηριωμένα αιτήματα αλλαγής και μεταβολών του επιχειρησιακού τους σχεδιασμού μόνο για τις περιπτώσεις αυτές που έχουν επέλθει αλλαγές/μεταβολές ή πρόκειται να πραγματοποιηθούν ενόψει της επικείμενης ένταξης της υποβολής των ΕΑΕ 2024 (επιλέγοντας το δικαιολογητικό «Αίτημα αλλαγής επιχειρησιακού σχεδίου»).
  • Φορολογική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για κάθε νόμιμη χρήση εκτός είσπραξης και εκτός μεταβίβασης ακινήτου».
  • Ασφαλιστική ενημερότητα εν ισχύ μέχρι το πέρας της υποβολής των αιτήσεων, η οποία θα πρέπει να αναγράφει «για συμμετοχή σε διαγωνισμούς ανάληψης δημοσίων έργων ή προμηθειών του Δημοσίου και των ΝΠΔΔ».

Επισημαίνεται ότι πρέπει να έχουν υποβληθεί 100 τουλάχιστον οριστικές αιτήσεις για το έτος 2023.

20/02/2024 04:11 μμ

Την Πέμπτη, 15 Φεβρουάριου 2024, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Ρυζιού από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Ελληνικού Ρυζιού - Ε.Δ.Ο.Ρ.ΕΛ., στη Θεσσαλονίκη.

Το 2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ρυζιού διεξήχθη στο ξενοδοχείο Porto Palace Hotel με στόχο να αναδειχθούν καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική ρυζοκαλλιέργεια και τη μεταποίηση του ρυζιού και κύριο σκοπό τη χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν και την ανάδειξη της αξίας του Ελληνικού ρυζιού.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, εκπρόσωποι φορέων και αγροτικών συνεταιρισμών, παραγωγοί και ορυζόμυλοι, συζήτησαν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική ορυζοκαλλιέργεια.

Το συνέδριο τελέστηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Κατά την έναρξη του συνεδρίου χαιρέτισαν οι Ελευθέριος Αυγενάκης, Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γεώργιος Κεφαλάς, εκπροσώπησε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Τσαλακίδης Χρήστος, εκπροσώπησε το Υπουργείο Εσωτερικών, Τομέα Μακεδονίας – Θράκης, Χρήστος Γκαντζάρας, Πρόεδρος ΕΔΟΡΕΛ και Γεωργία Κωστηνάκη, Πρόεδρος Συνδέσμου Ορυζόμυλων Ελλάδος (ΣΟΕ).

Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου, αναπτύχθηκε ένας γόνιμος και ουσιαστικός διάλογος γύρω από θεματικούς άξονες σχετικούς με Καλλιέργεια και αγορά ρυζιού (καλλιεργούμενες εκτάσεις, ποικιλίες, πωλήσεις, στατιστικά, προοπτικές για επόμενα έτη) ​και τις Χρηματοδοτήσεις για την ανάπτυξη του ρυζιού.

Στον πυρήνα των συνεδριακών συζητήσεων βρέθηκε η θεματική ενότητα Νέες καλλιεργητικές μέθοδοι, ποικιλίες, πολλαπλασιαστικό υλικό, λιπάσματα.

Παράλληλα, συζητήθηκε η Γεωργία ακριβείας – Νέες τεχνολογίες – Χρήση drones κλπ. ενώ μεγάλο ενδιαφέρον προκάλεσαν οι ομιλίες σχετικά με τη Κλιματική αλλαγή και απαραίτητες υποδομές – Βιώσιμη Γεωργία – Υδάτινοι πόροι.

Η ενότητα Προοπτικές ανάδειξης Ελληνικού ρυζιού, Δράσεις, Ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λ.π. αποτέλεσε τον επίλογο των ομιλιών κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των συνέδρων.

20/02/2024 09:54 πμ

Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης έως το τέλος Φεβρουαρίου και έως το Πάσχα θα γίνει η διορθωτική πληρωμή του υπολοίπου των 88 εκατ. ευρώ της βασικής ενίσχυσης, που δεν είχε απορροφηθεί.

Παράλληλα προγραμματίζεται πληρωμή των συνδεδεμένων ενισχύσεων εντός του Απριλίου - 245 εκατ. ευρώ - ενώ το άνοιγμα των νέων αιτήσεων ΟΣΔΕ 2024 τον Μάρτιο.

Τα παραπάνω αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, με αφορμή τις σημερινές αγροτικές κινητοποιήσεις στην Αθήνα.

Επίσης ο υπουργός έκανε λόγο για έναρξη των διαδικασιών προκειμένου να αποπληρωθούν οι δικαιούχοι για τα έτη 2014-2019 με βάση την παλιά ΚΑΠ όσο και για τη μεταβατική περίοδο 2020- 2022.

Δηλώσεις πρωθυπουργού

Σε πολλά από τα αιτήματα των αγροτών η κυβέρνηση έχει ανταποκριθεί, αναγνωρίζοντας ότι είναι δικαιολογημένα, δήλωσε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη ενώ για το ενδεχόμενο να δώσει η κυβέρνηση κάτι επιπλέον δήλωσε: «Εμείς δεν έχουμε να δώσουμε κάτι παραπάνω. Και νομίζω ότι και οι αγρότες αυτό το αναγνωρίζουν και ξέρουν πολύ καλά ότι ήδη η κυβέρνηση μάλλον ξεπέρασε και τα όρια των προσδοκιών τους, ειδικά στο ζήτημα του ρεύματος. Κατά συνέπεια, νομίζω ότι θα είναι μία κινητοποίηση η οποία θα έχει ένα χαρακτήρα, θα έλεγα, κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων και πιστεύω ότι μετά τα πράγματα θα ξαναμπούν στο ρυθμό τους».

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε πως «ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να συζητήσει τη μόνιμη χορήγηση της επιδότησης στα αγροτικά καύσιμα από το 2025, όπως γινόταν έως το 2016 όταν κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση». Ανέφερε ότι εντός του σχεδίου νόμου που κατατέθηκε στη Βουλή για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων οι ρυθμίσεις αναφορικά με την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.

19/02/2024 02:38 μμ

Με την πρόβλεψη του USDA ότι τα αποθέματα σιταριού θα φτάσουν σε επίπεδα ρεκόρ 4ετίας άρχισαν να «πιέζονται» οι διεθνείς τιμές.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβερνητική υπηρεσία FranceAgriMe τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σίτου στο τέλος αυτής της σεζόν στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 19 ετών, καθώς ο ανταγωνισμός από την Ουκρανία περιορίζει τις γαλλικές εξαγωγές σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Όμως η Ουκρανία κάνει εξαγωγές και προς τρίτες χώρες. Η Αιγυπτιακή Γενική Αρχή Προμήθειας Εμπορευμάτων (GASC) αγόρασε 180.000 τόνους σίτου, από την Ουκρανία και τη Ρουμανία, σε διαγωνισμό που έγινε στις 15 Φεβρουαρίου 2024.

Η τιμή αγοράς ήταν κατά 30,5 $/τόνο (28,30 ευρώ/τόνος) χαμηλότερη από ό,τι στη δημοπρασία της 17ης Ιανουαρίου2024.

Η παράδοση θα γίνει με τρία φορτία, μεταξύ 10-25 Απριλίου, με μέση τιμή C&F (παραδοτέο στην Αίγυπτο) στα 255 $/τόνο (236,60 ευρώ/τόνος), ως εξής:

  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία Nibulon σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνο ναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ουκρανικού σίτου από την εταιρεία LDC σε τιμή 218,1 $/τόνο FOB + 36,9 $/τόνοναύλος = 255 $/τόνο C&F,
  • 60 χιλιάδες τόνοι ρουμανικού σίτου από την Ameropa σε τιμή 237,4 $/τόνο FOB + 17,6 $/τόνο ναύλο = 255 $/τόνο C&F

Πάντως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού σιταριού υποχώρησαν την Παρασκευή (16/2), καθώς οι προβλέψεις για μεγάλες παγκόσμιες προμήθειες δείχνουν να πιέζουν την αγορά.

Όσον αφορά το σκληρό σιτάρι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Φότζια στην Ιταλία, μικρή πτώση είχε η τιμή για όλες τις ποιοτικές κατηγορίες σκληρού σιταριού, στη συνεδρίαση που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου 2024.

Συγκεκριμένα, η τιμή σκληρού πρώτης ποιότητας (με ειδικό βάρος 78 kg/hl, υαλώδη 70% και πρωτεΐνη 12%) κυμάνθηκε από 375 έως 380 ευρώ ο τόνος (στην συνεδρίαση της 7ης Ιανουαρίου ήταν από 378 έως 383 ευρώ ο τόνος).
Στη δεύτερη ποιότητα (με ειδικό βάρος 76 kg/hl, υαλώδη 50% και πρωτεΐνη 11%) η τιμή κυμάνθηκε από 355 έως 360 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 365 έως 370 ευρώ ο τόνος).
Στην τρίτη ποιότητα (με ειδικό βάρος 74 kg/hl, υαλώδη 30% και πρωτεΐνη 10,5%) η τιμή κυμάνθηκε από 330 έως 335 ευρώ ο τόνος (μείωση σε σχέση με συνεδρίαση της 7ης Φεβρουαρίου που ήταν από 335 έως 340 ευρώ ο τόνος).

Στην ελληνική αγορά, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την εποχή η τιμή Fob (επί του πλοίου) στο σκληρό σιτάρι κυμαίνεται από 310 - 320 ευρώ ο τόνος. Οι αλευρόμυλοι μπορεί να δώσουν μια καλύτερη τιμή γύρω 330 ευρώ ο τόνος αλλά για καλή ποιότητα, αν και δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Αυτό σημαίνει ότι στον παραγωγό πάει γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν το επόμενο διάστημα δεν βγάλουν στην αγορά οι Τούρκοι μεγάλες ποσότητες σκληρού τότε μπορεί να κρατηθεί σε αυτά τα επίπεδα η τιμή.

16/02/2024 05:39 μμ

Το εγχειρίδιο με τις διαδικασίες χορήγησης ενισχύσεων για τα Οικολογικά Προγράμματα (eco schemes) έτους 2023 ανακοίνωσε με εγκύκλιό του ο ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά το άνοιγμα για τροποποιήσεις του ΟΣΔΕ 2023.

Πρόκειται για στήριξη δράσεων από την ΚΑΠ που αφορούν:
α) το μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από γεωργικές πρακτικές, καθώς και διατήρηση των υφιστάμενων δεξαμενών άνθρακα και ενίσχυση της δέσμευσης του άνθρακα,
β) την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, συμπεριλαμβανομένων των δράσεων για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας των συστημάτων παραγωγής τροφίμων και της ποικιλότητας των ζώων και των φυτών για μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις ασθένειες και την κλιματική αλλαγή,
γ) την προστασία ή βελτίωση της ποιότητας των υδάτων και μείωση της πίεσης στους υδάτινους πόρους,
δ) την πρόληψη της υποβάθμισης του εδάφους, αποκατάσταση του εδάφους, βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και της διαχείρισης των θρεπτικών στοιχείων και των ζώντων οργανισμών του εδάφους,
ε) την προστασία της βιοποικιλότητας και διατήρηση ή αποκατάσταση οικοτόπων ή ειδών, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης και της δημιουργίας χαρακτηριστικών τοπίου ή μη παραγωγικών εκτάσεων,
στ) τις δράσεις για τη βιώσιμη και μειωμένη χρήση φυτοφαρμάκων, ιδίως φυτοφαρμάκων που παρουσιάζουν κίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία ή τη βιοποικιλότητα,
ζ) τις δράσεις για τη βελτίωση της διαβίωσης των ζώων και την καταπολέμηση της μικροβιακής αντοχής.

Το αίτημα συμμετοχής σε κάθε οικολογικό πρόγραμμα γίνεται σε ειδικό πεδίο του εντύπου της δήλωσης σε επίπεδο αγροτεμαχίου.

Για την επιβολή μειώσεων και κυρώσεων διενεργούνται μηχανογραφικοί διασταυρωτικοί, διοικητικοί και επιτόπιοι έλεγχοι, με σκοπό την επαλήθευση της τήρησης της αιρεσιμότητας, των όρων επιλεξιμότητας, των δεσμεύσεων, και άλλων υποχρεώσεων των δικαιούχων.

Όπως αναφέρει η εγκύκλιος μόνο τιμολόγια του 2023 θα γίνονται δεκτά για την επιλεξιμότητα στις δράσεις των eco-schemes. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι όπου απαιτούνται παραστατικά αγοράς σπόρου ή και άλλων ειδών δικαιολογητικά αυτά οι γεωργοί δεσμεύονται να τα διατηρούν σε περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά η αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές.

Ο περιβαλλοντικός φάκελος περιέχει το σύνολο των φορολογικών παραστατικών που έχουν εκδοθεί τόσο για την αγορά των εισροών (φυτοπροστασία, λίπανση, πολλαπλασιαστικό υλικό) όσο και για την παροχή υπηρεσιών (τεχνικού συμβούλου για τη δράση 31.6-Α, χρήση εξοπλισμού κ.ά), λοιπά δικαιολογητικά, όπως σύμβαση με τεχνικό σύμβουλο για τη δράση 31.6-Α, λοιπά δικαιολογητικά για την επαλήθευση της τήρησης των δεσμεύσεων, όπως κατάλογοι των προϊόντων ή του εξοπλισμού (προσπέκτους), σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις επιμέρους παρεμβάσεις και δράσεις.

Ειδικά για το οικολογικό πρόγραμμα 31.6, στον περιβαλλοντικό φάκελο του γεωργού φυλάσσεται, επίσης, το Σχέδιο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ).

Τα δικαιολογητικά/φορολογικά παραστατικά γίνονται αποδεκτά εφόσον έχουν εκδοθεί εντός του έτους της αίτησης για τις παρεμβάσεις Π1-31. 1, 31.2, 31.5, 31.6 και Π1-31.3, 31.4, 31.8, 31.10 και Π1-31.7, πλην της περίπτωσης του 31.6-Ζ : «Χρήση ψεκαστικών ακροφυσίων μειωμένης διασποράς».

Στην περίπτωση πολυετών καλλιεργειών (π.χ. ψυχανθών, φαρμακευτικών - αρωματικών φυτών) που έχουν σπαρεί/φυτευτεί σε προηγούμενο έτος, γίνονται αποδεκτά και παραστατικά αγοράς πολλαπλασιαστικού υλικού προηγούμενων ετών εφόσον υπάρχουν. Εναλλακτικά, τεκμηριώνεται με Υπεύθυνη Δήλωση του παραγωγού που να αναφέρει το έτος σποράς/φύτευσης της καλλιέργειας ή από την ΕΑΕ της προηγούμενης χρονιάς.

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

16/02/2024 11:31 πμ

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε τις ενισχύσεις για την οικονομική στήριξη των αγροτών στα μικρά νησιά του Αιγαίου για το 2023.

Η στήριξη αφορά στα εξής τοπικά γεωργικά προϊόντα των νησιών:

1. Δαμάσκηνα Σκοπέλου
Ενίσχυση σε όσους καλλιεργούν την ποικιλία «Δαμάσκηνα Σκοπέλου» στη νήσο Σκόπελο.
Tο συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 17.000 ευρώ, με ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο τα 0,1 εκτάρια (10 στρέμματα), με ελάχιστο αριθμό δένδρων ανά εκτάριο τα 80 (8 ανά στρέμμα) και ελάχιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο τα 0,05 εκτάρια (0,5 στρέμματα).

2. Φασόλια και βρώσιμο λαθούρι
Ενίσχυση για την καλλιέργεια φασολιού και βρώσιμου λαθουριού στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους και φάβας στα νησιά της Θήρας και της Θηρασίας.
Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 150.000 ευρώ.

3. Αμπελοοινικός τομέας
Ενίσχυση για μέλη των Οργανώσεων Παραγωγών του Αμπελοοινικού τομέα των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, αλλά και μεμονωμένοι παραγωγοί, και διαθέτουν εκτάσεις αμπελώνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.).
To συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης των ανωτέρω αμπελώνων ανέρχεται σε 1.400.000 ευρώ.

4. Διατήρηση παραδοσιακών ελαιώνων
Δικαιούχοι για χορήγηση της οικονομικής ενίσχυσης είναι οι γεωργοί των οποίων τα ελαιοκτήματα πληρούν τους παρακάτω όρους:
α) Έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 80 δένδρα ανά εκτάριο.
β) Διατηρούνται σε καλή καλλιεργητική κατάσταση και εφαρμόζονται οι κανόνες πολλαπλής συμμόρφωσης.
Το συνολικό διατιθέμενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης για τους ως άνω ελαιοκαλλιεργητές ανέρχεται σε 8.800.000 ευρώ.

5. Γεώμηλα
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια γεώμηλων στα μικρά νησιά Αιγαίου Πελάγους.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 395.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια (1 στρέμμα).

6. Τοματάκι Σαντορίνης
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργειας του τοματακιού στη νήσο Σαντορίνη.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 22.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.

7. Αγκινάρα Τήνου
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια Αγκινάρας Τήνου στο νησί της Τήνου.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 6.000 ευρώ ετησίως. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια.

8. Εσπεριδοειδή
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργεια εσπεριδοειδών στα νησιά Χίος και Σάμος και στις ΠΕ Καλύμνου, Καρπάθου και Ρόδου.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης είναι 255.000 ευρώ. Η επιδοτούμενη καλλιεργούμενη έκταση ανά δικαιούχο πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,1 εκτάρια, με ελάχιστο αριθμό διακόσια (200) δένδρα ανά εκτάριο και η ελάχιστη έκταση κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να είναι τουλάχιστον 0,05 εκτάρια.

9. Διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας Χίου
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την διατήρηση της παραδοσιακής καλλιέργειας της μαστίχας Χίου.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 1.120.000 ευρώ.

10. Κριθάρι Λήμνου
Χορηγείται οικονομική ενίσχυση για την καλλιέργειας κριθαριού στη Λήμνο.
Το συνολικό ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης ανέρχεται σε 230.000 ευρώ. Η ελάχιστη επιδοτούμενη έκταση ανά δικαιούχο ορίζεται σε 0,1 εκτάρια.

11. Παραγωγή γάλακτος που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και για την παραγωγή γιαούρτης
Χορηγείται ενίσχυση ανά τόνο παραγόμενου και παραδιδόμενου γάλακτος σε τοπικές μεταποιητικές μονάδες των μικρών νησιών Αιγαίου, για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και για την παραγωγή γιαούρτης.
Οι επιλέξιμες ποσότητες γάλακτος δεν πρέπει να ξεπερνούν τις μέγιστες ποσότητες που αντιστοιχούν στις διατηρούμενες στην εκμετάλλευση κατά το έτος ενίσχυσης αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, προβατίνες και αίγες με βάση τις παρακάτω αναλογίες:

  • Μέχρι 7.000 κιλά γάλακτος / αγελάδα για το αγελαδινό γάλα.
  • Μέχρι 150 κιλά γάλακτος / προβατίνα για το πρόβειο γάλα.
  • Μέχρι 180 κιλά γάλακτος / γίδα για το γίδινο γάλα.

Ο διαθέσιμος προϋπολογισμός ανέρχεται σε 3.790.000 ευρώ.

16/02/2024 10:37 πμ

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι επιλέξιμες εκτάσεις και τα ποσά για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις του 2023.

Θυμίζουμε ότι η πληρωμή πάει για τον Απρίλιο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα η συνδεδεμένη εισοδηματική στήριξη χορηγείται στους παρακάτω τομείς:

Α. Συνδεδεμένες ενισχύσεις βάσει έκτασης

1. Σκληρό Σιτάρι - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 1.600.000 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 100 € ανά εκτάριο (10 € ανά στρέμμα)

2. Μαλακό Σιτάρι - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 582.400 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 100 € ανά εκτάριο (10 € ανά στρέμμα)

3. Κριθάρι - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 832.000 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 100 € ανά εκτάριο (10 € ανά στρέμμα)

4. Αραβόσιτο - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 770.000 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 550 € ανά εκτάριο (55 € ανά στρέμμα)

5. Ρύζι - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 264.600 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 300 € ανά εκτάριο (30 € ανά στρέμμα)

6. Σπόροι προς Σπορά - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται στα 95.000 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 470 € ανά εκτάριο (47 € ανά στρέμμα)

7. Βιομηχανική τομάτα - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 43.630 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 512 € ανά εκτάριο (51,2 € ανά στρέμμα)

8. Πορτοκάλια χυμοποίησης - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 87.800 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 407 € ανά εκτάριο (40,7 € ανά στρέμμα)

9. Όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 293.650 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023, είναι 285 € ανά εκτάριο (28,5 € ανά στρέμμα)

10. Κορινθιακή Σταφίδα - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 101.110 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 348 € ανά εκτάριο (34,8 € ανά στρέμμα)

11. Μήλα Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 11.500 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 472 € ανά εκτάριο (47,2 € ανά στρέμμα)

12. Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 749.840 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 192 € ανά εκτάριο (19,2 € ανά στρέμμα)

13. Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική και τριφύλλι) - Η έκταση αναφοράς καθορίζεται σε 1.949.350 στρέμματα - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 83 € ανά εκτάριο (8,3 € ανά στρέμμα)

Β. Συνδεδεμένες ενισχύσεις για ζώα

1. Βόειο κρέας - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023, είναι για το Μέτρο Α 108 € ανά επιλέξιμο ζώο, για το Μέτρο Β 200 € ανά επιλέξιμο ζώο και για το Μέτρο Γ 250 € ανά επιλέξιμο ζώο

2. Πρόβειο και αίγειο κρέας - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 12 € ανά επιλέξιμο ζώο

3. Σηροτροφία - Ο αριθμός κουτιών αναφοράς καθορίζεται σε 1.311 κουτιά - Η ενδεικτική τιμή για το έτος 2023 είναι 245 € ανά κουτί.

Ειδική ενίσχυση βάμβακος

Το ποσό της ειδικής ενίσχυσης καθορίζεται σε 733,98 €/ ανά εκτάριο (73,398 €/ ανά στρέμμα) επιλέξιμης έκτασης για βασική έκταση καλλιέργειας 2.500.000 στρεμμάτων.
Σε περίπτωση υπέρβασης της βασικής έκτασης το ποσό της ειδικής ενίσχυσης μειώνεται κατ’ αναλογία της υπέρβασης.

Θυμίζουμε σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση η ημερομηνία παράδοσης συσπόρου βαμβακιού σε εκκοκκιστικές επιχειρήσεις παρατείνεται έως τις 16/2/2024.