Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Στύλιος: Πότε πληρώνονται ενίσχυσεις λιπασμάτων, ζωοτροφών και αποζημιώσεις ροδάκινων

03/10/2022 10:28 πμ
Σε ερώτηση Λαμπρούλη απάντησε στη βουλή την Παρασκευή ο Γιώργος Στύλιος.

Σε ερώτηση Λαμπρούλη απάντησε στη βουλή την Παρασκευή ο Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα τόνισε τα ακόλουθα:

Για τις ενισχύσεις λιπασμώτων και ζωοτροφών

«Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κρίσεις οι οποίες έχουν έρθει εξωγενώς στη χώρα μας και μας επηρεάζουν. Γι’ αυτόν το λόγο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός έκανε δύο βασικές εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Θα δοθούν 89 εκατομμύρια ευρώ για την κτηνοτροφία και 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα, μέσα από το προσωρινό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ισχύει μέχρι 31/12/2022. Άρα, εργαζόμαστε και μελετάμε στο Υπουργείο ούτως ώστε αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν στους αγρότες, στους παραγωγούς. Το ξέρουν, το γνωρίζουν, το ξαναλέμε και πάλι και από εδώ για να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Θα μιλήσουμε και πιο εξειδικευμένα τι αντιστοιχεί στον καθένα».

Για τις ενισχύσεις-αποζημιώσεις πυρηνόκαρπων

«Πολύ σύντομα να σας πω τρεις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου της 8ης Σεπτεμβρίου: Οι αιτήσεις για την αντιχαλαζική προστασία -γιατί συζητήθηκε πάρα πολύ η αντιχαλαζική προστασία- ήταν χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις και θα καλυφθούν στο σύνολό τους, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν 15 εκατομμύρια και πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατομμυρίων. Άρα, θέλουμε να πούμε ότι οι χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις αιτήσεις που είχαν γίνει για αντιχαλαζική προστασία θα καλυφθούν όλες. Επιπλέον, είπαμε ότι θα ζητήσουμε την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου -κι εσείς το αναφέρατε για τις συνέπειες που έχουμε από τον πόλεμο. Στα υπόλοιπα προϊόντα, τα αδιάθετα προϊόντα που είναι στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και πιθανόν θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση. Εκεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν μέσα από πρόγραμμα De minimis που μας δίνει τη δυνατότητα, διότι κάθε πληρωμή πρέπει να είναι μία νόμιμη πληρωμή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ζημιά την οποία έχουν πάθει -αυτό που είπα πιο πριν για τα εξατομικευμένα πορίσματα- θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και δεν το εκτιμούμε αυθαίρετα, επικαλούμαι τι έχει γίνει μέχρι τώρα, την προηγούμενη χρονιά, όπου έχουμε καταφέρει μέσα στην ίδια χρονιά να δίνεται η αποζημίωση στους αγρότες για τα χρήματα που δικαιούνται, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν δεκατέσσερις, δεκαοκτώ, είκοσι δύο μήνες για να πάρουν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ».

Αναλυτικά η συζήτηση από τα επίσημα πρακτικά της βουλής έχει ως εξής:

Συνεχίζουμε με την επόμενη επίκαιρη ερώτηση, την πέμπτη με αριθμό 1047/26-9-2022 επίκαιρη ερώτηση δεύτερου κύκλου του Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κ. Λεωνίδα Στολτίδη προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί με τα ροδάκινα και τα υπόλοιπα φρούτα στις περιοχές της Ημαθίας, της Πέλλας, του Τυρνάβου, της Φλώρινας και της Λάρισας». Ορίστε, κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, οι παραγωγοί ροδάκινων και άλλων φρούτων, μήλων, κερασιών, αχλαδιών των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Τυρνάβου, Φλώρινας, Λάρισας για ακόμη μια φορά βλέπουν τον ιδρώτα τους και τον κόπο τους να πηγαίνουν χαμένοι, τη σοδειά τους απούλητη, ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής.

Η κατάσταση είναι εκρηκτική, με το εμπάργκο στη Ρωσία έχει χαθεί μια μεγάλη αγορά, ενώ λόγω του πολέμου υπάρχουν επιπτώσεις και στις εξαγωγές σε άλλες χώρες. Ταυτόχρονα, οι τιμές παραγωγού φέτος ήταν πολύ κάτω του κόστους παραγωγής. Στα συμπύρηνα ροδάκινα ήταν γύρω στα 26 με 27 λεπτά, ενώ οι βιομήχανοι από πέρσι είχαν υποσχεθεί ότι θα έδιναν 35 λεπτά και στα επιτραπέζια γύρω στα 40 λεπτά. Αντίστοιχη είναι η εικόνα και για τα υπόλοιπα φρούτα, όπως τα μήλα που πωλούνται 28 με 30 λεπτά το κιλό, τα αχλάδια 40 λεπτά και τα λοιπά.

Σε αυτά κερασάκι στην τούρτα ήταν και οι άκαιρες βροχοπτώσεις του Αυγούστου, καθώς και οι χαλαζοπτώσεις του Ιούνη που κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραγωγής. Παράλληλα, τα φρούτα δεν απορροφώνται ούτε από την εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού, καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα.

Μέχρι στιγμής, κύριε Υπουργέ, η Κυβέρνηση δεν έχει δεσμευθεί συγκεκριμένα για μέτρα στήριξης του εισοδήματος των παραγωγών. Με δεδομένο ότι βρισκόμαστε μπροστά στη νέα καλλιεργητική περίοδο είναι αναγκαίο να στηριχθούν άμεσα οι αγροτοπαραγωγοί, προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους.

Ερωτάσθε, κύριε Υπουργέ, τι θα κάνει η Κυβέρνηση για οικονομική στήριξη των παραγωγών που θα αναπληρώνει το χαμένο εισόδημά τους από τις τιμές κάτω του κόστους που πλήρωσαν οι εμποροβιομήχανοι, για αποζημιώσεις στο 100% και προληπτικά μέτρα προστασίας της παραγωγής. Επίσης, ερωτάσθε τι θα γίνει για τη μείωση του κόστους παραγωγής, όπως για παράδειγμα μείωση της τιμής των λιπασμάτων, της ενέργειας, για την εξασφάλιση τιμών στον παραγωγό που θα καλύπτουν το κόστος της παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων του στη λαϊκή κατανάλωση. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς. Ορίστε, κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε συνάδελφε, το θέμα που θέτετε και συζητάμε είναι γνωστό στο Υπουργείο και έχει συζητηθεί σε έναν ανοιχτό διάλογο πρόσφατα, στο τέλος Αυγούστου στην Ημαθία, όπου παρέστησαν η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών, ήταν εκπρόσωποι των ομάδων παραγωγών, απλοί καλλιεργητές και αγρότες, φορείς της περιοχής. Εκεί, λοιπόν, έγινε μία εκτεταμένη συζήτηση, ανοιχτός διάλογος και ακούστηκαν όλα τα προβλήματα και αυτά που θέτετε και εσείς. Εκεί υπήρξε και δελτίο Τύπου από το Υπουργείο μας στις 8-9-2022 με συγκεκριμένα τρία μέτρα που αφορούν την περιοχή στην οποία αναφέρεστε. Θέλω να ξέρετε ότι η Κυβέρνησή μας από την αρχή ήταν δίπλα στους αγρότες, στις εξωγενείς κρίσεις και δοκιμασίες που χρειάστηκε να διαχειριστούμε. Μιλώ για την πανδημία και τώρα για την κρίση με την παράνομη και την καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, όπου χρειάστηκε να έρθουμε και να βοηθήσουμε με μια σειρά από μέτρα.

Σας λέω, λοιπόν -να το ακούσουν και οι αγρότες και όλοι που τα γνωρίζουν- ότι 600 εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν στους αγρότες μας από την επιστρεπτέα προκαταβολή από ενισχύσεις για τον Covid από το Υπουργείο, καθώς και από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Και θυμίζω ότι και άλλα 370 εκατομμύρια ευρώ έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ ως ενίσχυση σε διάφορες φυσικές καταστροφές και ζημιές που υπήρξαν. Δεν μείναμε, όμως, εκεί. Υπήρχαν μέτρα, όπως η κάλυψη του 80% έως 90% της αύξησης στην τιμή του ρεύματος στο αγροτικό ρεύμα, η στήριξη των παραγωγών με μέτρα «de minimis», η μείωση του συντελεστή ΦΠΑ των λιπασμάτων και ζωοτροφών στο 6%, πρόσφατη νομοθετική πρωτοβουλία, όπου μειώνουμε τον φόρο εισοδήματος για τους αγρότες που συμμετέχουν στις ομάδες παραγωγών και στα συνεταιριστικά σχήματα στο 50%. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: Αγρότης που έχει 30.000 ευρώ εισόδημα πλήρωνε 5.400 ευρώ φόρο, τώρα θα πληρώνει μόνο 1.700 ευρώ. Είναι μια σειρά από μόνιμα μέτρα που έχουν θεσπιστεί από την Κυβέρνησή μας, αλλά και μέτρα που βοηθούν να οργανώσουμε καλύτερα τον χώρο και να σταθούμε στην κυριολεξία δίπλα στους αγρότες. Να δώσω ορισμένα στοιχεία για τους συγκεκριμένους νομούς που αναφέρατε στην ερώτησή σας, για την Ημαθία, την Πέλλα, τη Λάρισα και τη Φλώρινα: Για το 2021 δόθηκαν 48 εκατομμύρια ευρώ στην Ημαθία, στην Πέλλα 91 εκατομμύρια ευρώ, στη Λάρισα 48 εκατομμύρια ευρώ, στη Φλώρινα 11,5 εκατομμύρια ευρώ. Πρόσφατα είχαμε κάποια καιρικά φαινόμενα -ήταν η χαλαζόπτωση- όπου έτρεξε η διαδικασία από τον ΕΛΓΑ. Εκεί, λοιπόν, προχωρά η συλλογή των δηλώσεων, συντάσσονται τα εξατομικευμένα πορίσματα και εκτιμούμε ότι μετά από διασταύρωση που θα γίνει μέσα στον Οκτώβριο θα μπορέσουμε να έχουμε τη δυνατότητα να έρθει ο ΕΛΓΑ και να δώσει τα χρήματα που δικαιούνται οι αγρότες και οι παραγωγοί. Τα υπόλοιπα θα σας τα πω και στη δευτερολογία μου.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Γεώργιος Λαμπρούλης): Καλώς, εντάξει. Ορίστε, κύριε Στολτίδη, έχετε τον λόγο.

ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΣΤΟΛΤΙΔΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Κύριε Υπουργέ, εντάξει, την ενημέρωση την παίρνουμε, φυσικά και από τους οργανωμένους φορείς των αγροτών. Τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί -και αν εφαρμοστούν- αφορούν το βασανιστήριο της σταγόνας. Έτσι θα το λέγαμε με κάποιον άλλο τρόπο που δείχνει ακριβώς ότι δεν κινούνται στη λογική της κάλυψης των αναγκών τους, στη λύση. (Στο σημείο αυτό την Προεδρική Έδρα καταλαμβάνει ο Γ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΜΠΟΥΡΑΣ)

Η απάντησή σας, δηλαδή, σαν Κυβέρνηση επιβεβαιώνει το πόσο σε σωστή κατεύθυνση είναι το γεγονός ότι οι αγρότες συναντήθηκαν σε μια, πέρα από κάθε προσδοκία, μαζική σύσκεψη, δηλώνοντας αποφασισμένοι για μαζικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ενωμένοι, παραμερίζοντας τις ψεύτικες και χιλιοειπωμένες υποσχέσεις για στήριξη του πρωτογενούς τομέα, παραμερίζοντας επίσης και τα θορυβημένα από τη μαζικότητα της σύσκεψης διάφορα παπαγαλάκια, που καλούν σε εναπόθεση ελπίδων στις επερχόμενες εκλογές.

Χωρίς αυταπάτες για σωτήρες λένε και -πολύ σωστά κατά τη γνώμη μας- διεκδικούν αποφασιστικά και αταλάντευτα την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όλες τις ποικιλίες του ροδάκινου, αλλά και του συνόλου των προϊόντων λόγω της ασύδοτης δράσης των εμποροβιομηχάνων -που είναι δική σας ευθύνη, κύριε Υπουργέ- τις χαμηλές τιμές -που είναι δική σας ευθύνη, της Κυβέρνησης εννοώ- το υψηλό κόστος παραγωγής -που είναι δική σας ευθύνη και επιλογή- μέτρα στήριξης κατά του εμπάργκο -που είναι δική σας ευθύνη και επιλογή- και φυσικά από τη χαμένη παραγωγή λόγω καταστροφών. Επίσης, μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές. Αφορολόγητο πετρέλαιο έχουν αυτοί που έχουν «σκάσει» σε δισεκατομμύρια κερδών, κύριε Υπουργέ και δεν έχουν οι αγρότες. Μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, που εσείς το στείλατε στα ύψη, εξόντωσης ουσιαστικά, γενναία επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και στα εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια. Διεκδικούν εξόφληση του συνόλου των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, που ξέρουμε όλοι τον αλγόριθμο που οδηγεί στις ελάχιστες αποζημιώσεις -και αν γίνουν και όταν γίνουν- και φυσικά μια αποζημίωση που να καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100% με επαρκή, φυσικά, κρατική χρηματοδότηση, που ούτως ή άλλως θα λέγαμε είναι πάλι η επιστροφή ενός μικρού μέρους των χρημάτων από το ξεζούμισμα των ίδιων των αγροτών. Και φυσικά ζητούν κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής -γιατί μπορεί να γίνει αυτό- θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη, που δεν εξασφαλίζεται αυτήν τη στιγμή ούτε με τα μέτρα που εξαγγείλατε -και αν τα εφαρμόσετε- και προσιτές τιμές των προϊόντων τους στη λαϊκή κατανάλωση, κάτι που μπορεί να υπολογιστεί πολύ μεγάλη υποχώρηση αν φύγει από τη μέση η ληστεία των μεσαζόντων. Αυτά, κύριε Υπουργέ -με άλλα λόγια- που βιώνουν οι αγρότες, όλα αυτά που περιγράφηκαν, δεν είναι εξωτερικοί και αστάθμητοι παράγοντες. Είναι επιλογή και ευθύνη δική σας και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Και δεν είναι και τυχαία. Γιατί εμείς λέμε ότι είναι στρατηγική του κεφαλαίου που απλώς όλες οι κυβερνήσεις -και η δική σας τώρα- την υλοποιείτε για λογαριασμό του. Ποιο είναι αυτό; Το ξεκλήρισμα των αγροτών και το πέρασμα της γης σε μεγάλες καπιταλιστικές εκμεταλλεύσεις συνδεδεμένες με τη βιομηχανία. Θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό χρειάζονται και οι αγρότες: Τη δική τους στρατηγική απέναντι στη στρατηγική των μονοπωλιακών ομίλων, που εφαρμόζει η Κυβέρνησή σας, για να επιβιώσουν. Θεωρούμε ότι την έχουν. Αυτό έχει αποδείξει η σύσκεψη. Μένει απλώς να καταφέρουν να βάλουν στη μάχη όλες τις δυνάμεις που απαιτούνται για την εφαρμογή της δικής τους στρατηγικής. Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Αθανάσιος Μπούρας): Κι εμείς ευχαριστούμε. Κύριε Υπουργέ, έχετε το λόγο για τη δευτερολογία σας.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΥΛΙΟΣ (Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων): Ευχαριστώ πολύ. Πολύ σύντομα να σας πω τρεις αποφάσεις που περιλαμβάνονται στο δελτίο Τύπου της 8ης Σεπτεμβρίου: Οι αιτήσεις για την αντιχαλαζική προστασία -γιατί συζητήθηκε πάρα πολύ η αντιχαλαζική προστασία- ήταν χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις και θα καλυφθούν στο σύνολό τους, υπερδιπλασιάζοντας τον αρχικό προϋπολογισμό που ήταν 15 εκατομμύρια και πλέον θα καλύψει αιτήσεις ύψους 34 εκατομμυρίων. Άρα, θέλουμε να πούμε ότι οι χίλιες διακόσιες εικοσιτέσσερις αιτήσεις που είχαν γίνει για αντιχαλαζική προστασία θα καλυφθούν όλες.

Επιπλέον, είπαμε ότι θα ζητήσουμε την κάλυψη της απώλειας εισοδήματος των αγροτών από την Ευρωπαϊκή Ένωση και συγκεκριμένα από τα κονδύλια που υπάρχουν για αποζημιώσεις λόγω του πολέμου -κι εσείς το αναφέρατε για τις συνέπειες που έχουμε από τον πόλεμο. Στα υπόλοιπα προϊόντα, τα αδιάθετα προϊόντα που είναι στα ψυγεία, θα γίνει καταγραφή και πιθανόν θα οδηγηθούν σε κομποστοποίηση. Εκεί θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο να αποζημιωθούν μέσα από πρόγραμμα De minimis που μας δίνει τη δυνατότητα, διότι κάθε πληρωμή πρέπει να είναι μία νόμιμη πληρωμή σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία και τον κανονισμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σε σχέση με τον ΕΛΓΑ, όλοι όσοι είναι ασφαλισμένοι στον ΕΛΓΑ και προβλέπεται στον κανονισμό του ΕΛΓΑ η ζημιά την οποία έχουν πάθει -αυτό που είπα πιο πριν για τα εξατομικευμένα πορίσματα- θα αποζημιωθούν στο σύνολό τους. Εκτιμούμε ότι αυτό θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου. Και δεν το εκτιμούμε αυθαίρετα, επικαλούμαι τι έχει γίνει μέχρι τώρα, την προηγούμενη χρονιά, όπου έχουμε καταφέρει μέσα στην ίδια χρονιά να δίνεται η αποζημίωση στους αγρότες για τα χρήματα που δικαιούνται, όταν στο παρελθόν χρειάζονταν δεκατέσσερις, δεκαοκτώ, είκοσι δύο μήνες για να πάρουν τα χρήματα από τον ΕΛΓΑ.

Έχουμε σε προτεραιότητα -το έχω πει και άλλη φορά εδώ στη Βουλή- μια μεταρρύθμιση που ετοιμάζουμε για τον ΕΛΓΑ που την περιμένει και ο αγροτικός κόσμος, καθώς επίσης και μια προγραμματική σύμβαση με την κοινωνία της πληροφορίας, ώστε με μεγαλύτερη ταχύτητα και με διαφάνεια και να συλλέγονται τα στοιχεία και να εκδίδονται γρήγορα τα πορίσματα και να μπορούν να κάνουν και τις ενστάσεις τους οι αγρότες.

Κλείνω με το εξής: Ξέρουμε ότι έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο η οποία έχει διαμορφωθεί από τις κρίσεις οι οποίες έχουν έρθει εξωγενώς στη χώρα μας και μας επηρεάζουν. Γι’ αυτόν το λόγο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Πρωθυπουργός έκανε δύο βασικές εξαγγελίες για τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας.

Θα δοθούν 89 εκατομμύρια ευρώ για την κτηνοτροφία και 60 εκατομμύρια ευρώ για τα λιπάσματα, μέσα από το προσωρινό πλαίσιο που έχει θεσμοθετηθεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα ισχύει μέχρι 31/12/2022. Άρα, εργαζόμαστε και μελετάμε στο Υπουργείο ούτως ώστε αυτά τα χρήματα μέχρι το τέλος του χρόνου να φτάσουν στους αγρότες, στους παραγωγούς. Το ξέρουν, το γνωρίζουν, το ξαναλέμε και πάλι και από εδώ για να μπορούν και οι ίδιοι να κάνουν τον προγραμματισμό τους. Θα μιλήσουμε και πιο εξειδικευμένα τι αντιστοιχεί στον καθένα.

Θέλω, επίσης, να σας πω το εξής: Έχουμε θέσει στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας -και θα το ξαναθέσουμε- τα προϊόντα μας, οι καλλιέργειες μας, οι οποίες είχαν εξαγωγικό χαρακτήρα και έχουν συνέπειες στις εξαγωγές τους λόγω του πολέμου -ήταν εξαγωγές κυρίως προς αυτές τις χώρες- να χρηματοδοτηθούν -το έχουμε ζητήσει ήδη και θα το ξαναθέσουμε- από ειδικό πλαίσιο από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να διατεθούν σε ειδικά προγράμματα στην ελληνική αγορά.

Σας θυμίζω ότι το αγροτικό πετρέλαιο είχε καταργηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Ίσχυσε από το 2017 και για πρώτη φορά ήταν η δική μας Κυβέρνηση, τώρα, φέτος, που επανέφερε το αγροτικό πετρέλαιο, δηλαδή την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο με 68 εκατομμύρια ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε εδώ, μιλάμε με τους αγρότες, τους ακούμε, διαβουλευόμαστε μαζί τους, ακούμε τους φορείς, τους εκπροσώπους τους, τα κόμματα, όλους και εργαζόμαστε για να βρούμε και να δώσουμε λύσεις και στα περιστασιακά που συμβαίνουν τώρα, αλλά και λύσεις μόνιμες, μακροπρόθεσμες, που θα βάλουν σε μια διαφορετική βάση τον πρωτογενή τομέα της χώρας, πάντοτε μέσα στο πλαίσιο της στρατηγικής που έχουμε της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και του στρατηγικού μας σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που ξέρετε πολύ καλά ότι μέσα από εκεί έχουμε ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα χρηματοδοτήσεων για τη χώρα και έχουμε μια πλέον ανοιχτή και κοινή αγορά.

Ευχαριστώ.

Σχετικά άρθρα
14/03/2025 01:06 μμ

Ολοκληρώνονται οι καταχωρήσεις των τιμολογίων και των αποδεικτικών σφαγής με στόχο να προχωρήσουν οι έλεγχοι και να γίνουν οι πληρωμές των συνδεδεμένων ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ο προγραμματισμός του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να ξεκινήσουν οι πληρωμές της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος στους δικαιούχους παραγωγούς προς τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.

Μαζί με την ενίσχυση στο βαμβάκι θα πληρωθούν και οι συνδεδεμένες ενισχύσεις για προϊόντα που δεν έχουν παραδόσεις.

Για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις σκληρού σίτου, μαλακού σίτου και κριθαριού και την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι, στην ΕΑΕ δηλώνεται η ποσότητα πιστοποιημένου σπόρου και ο αριθμός των ετικετών ανά ποικιλία και υποβάλλεται υποχρεωτικά ηλεκτρονικά το τιμολόγιο αγοράς του πιστοποιημένου σπόρου.

Προς τα πίσω φαίνεται ότι θα πάει η συνδεδεμένη αραβόσιτου και των άλλων προϊόντων (μηδική κ.α.) που έχουν θέμα με τους ελέγχους για την ιδιοκατανάλωση (κτηνοτρόφοι). Αγώνας δρόμου γίνεται να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι συνδεδεμένη πριν το Πάσχα.

Όσον αφορά το ΟΣΔΕ του 2025, πληροφορίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι είναι καλύτερα τα πράγματα σε σχέση με την εικόνα του 2024.

Σε σχέση με πέρσι είναι σίγουρο ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει νωρίτερα.

Ήδη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει από τα ΚΥΔ φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα και αν υπάρχουν μεταβολές, μέχρι τις 30 Μαρτίου 2025, με στόχο τη διατήρηση της πιστοποίησης. Μετά την εξέταση των δικαιολογητικών θα ακολουθήσει η σχετική αξιολόγηση των ΚΥΔ.

Το πρόβλημα είναι (όπως και κάθε χρόνο) ότι για να ανοίξει το ΟΣΔΕ θα πρέπει να έχει γίνει η ανανέωση στο χαρτογραφικό υπόβαθρο και να καταχωρηθούν αυτές στο σύστημα monitoring για να μπορέσει να κάνει τους ελέγχους.

Να επισημάνουμε ότι το 2025 έχουμε αλλαγές στην αιρεσιμότητα και στα Οικολογικά Σχήματα που θα πρέπει να περάσουν και αυτά στην εφαρμογή της δήλωσης ΟΣΔΕ.

Με την προϋπόθεση ότι όλα αυτά θα ετοιμαστούν αναμένεται αρχές του καλοκαιριού να μπορέσει να λειτουργήσει χωρίς προβλήματα η πλατφόρμα για δηλώσεις.

Στο μεταξύ ο νέος πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Νίκος Σαλάτας, κάνει μεγάλες προσπάθειες για να αλλάξει το πολύ αρνητικό κλίμα που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατά του Ελληνικού Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου. Η έρευνα βγάζει μεγάλα λαυράκια και υπάρχει κίνδυνος με την πιστοποίηση πληρωμών.

Ήδη τα στοιχεία της EPPO φέρνουν την πρώτη δίκη, στις 16 Μαΐου 2025, με εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) για τα οποία απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.

Ακολουθεί δεύτερη δίκη, στις 24 Μαρτίου 2025, με 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί), που κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου.

Στην συνέχεια έχουμε την τρίτη υπόθεση, που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 30 Μαΐου 2025, που αφορά 14 υπόπτους (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) οι οποίοι κατηγορήθηκαν πέρυσι.

Και θα ακολουθήσουν νέοι φακέλοι από την EPPO το επόμενο διάστημα. Εκτός από τις παρανομίες με την είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων από την ΚΑΠ, στο μικροσκόπιο της EPPO είναι οι αγορές δικαιωμάτων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία ερευνά γιατί σε συγκεκριμένο νησί αγοράζουν δικαιώματα σε τιμές πολύ πάνω από την αξία τους. Μάλιστα κάποιες εταιρείες αγοράζουν δικαιώματα από πολλές περιοχές της χώρας και στην συνέχεια τα πουλάνε στο συγκεκριμένο νησί με μεγάλα ποσοστά κέρδους.

Τελευταία νέα
13/03/2025 10:58 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.

Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:

α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)

β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και

γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.

Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

13/03/2025 10:31 πμ

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα και του Προέδρου της Ένωσης Βιολογικής και Οικολογικής Φυτοπροστασίας (ΕΒΙΟΦ) κ. Γιώργου Κομιανού, στην οποία συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την ΚΑΠ και τα Οικολογικά Σχήματα.

Στην συνάντηση ο υπουργός ΑΑΤ, ανέφερε ότι γίνονται προσπάθειες να ανοίξει σύντομα το ΟΣΔΕ του 2025 αλλά και τα «κλικαρίσματα» στα οικολογικά σχήματα για να μπορούν να εφοδιαστούν οι παραγωγοί τα υλικά που χρειάζονται και να τα εφαρμόσουν την βέλτιστη χρονική στιγμή.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην προτεραιότητα που δίνει ο κύριος Υπουργός να επιταχυνθεί η διαδικασία για να βγει άμεσα η νέα πρόσκληση για το Κομφούζιο και η οποία έχει καθυστερήσει αδικαιολόγητα.

Σχετικά με τις πληρωμές των οικολογικών σχημάτων, ο υπουργός ΑΑΤ τόνισε πως γίνεται προσπάθεια να πραγματοποιηθούν οι πληρωμές το συντομότερο δυνατό.

Νωρίτερα ο ΑγροΤύπος ανέφερε σε σχετικό άρθρο τα εξής:

«Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές. Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία. Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία».

12/03/2025 10:49 πμ

Αρχικά οι αρμόδιοι έλεγαν ότι οι πληρωμές των Οιικολογικών Σχημάτων θα ξεκινήσουν πριν το τέλος του 2024.

Αυτό τελικά δεν έγινε και όπως φαίνεται θα ακολουθήσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την περσινή συνταγή της σταδιακής πληρωμής τους.

Οι αρμόδιοι επικεντρώθηκαν σε µία συγκεκριµένη µερίδα Οικολογικών Σχηµάτων και όχι στο σύνολό τους για να φέρουν νωρίτερα τις πληρωμές στους δικαιούχους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, ζήτησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από τα ΚΥΔ τα ΑΦΜ των δικαιούχων για συγκεκριμένες δράσεις μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

Αυτό σημαίνει ότι από την επόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσουν σταδιακά οι πληρωμές.

Πιο πιθανό είναι να προκριθούν δράσεις που είναι πιο εύκολες στην πληρωµή τους, όπως είναι για παράδειγµα η ∆ράση 6 για τα ψηφιακά εργαλεία.

Επίσης αναμένεται να γίνουν πληρωμές για κλαδέματα, λιπάσματα, ωφέλιμα, ακροφύσια, κυκλική οικονομία.

Ακόμη δεν έχει γίνει γνωστό αν υπάρξουν έλεγχοι στα σιτηρέσια ή θα πάνε σε πληρωμή και οι έλεγχοι παραστατικών μεταφερθούν για το μέλλον.

Στο μεταξύ οι ενστάσεις για την εξισωτική γίνονται μέχρι στιγμής μέσω χρήσης κωδικών Taxisnet, ενώ ζητούν από τους «κομμένους» να καταθέσουν ξανά τα δικαιολογητικά μαζί με την ένσταση.

10/03/2025 10:51 πμ

Ανακοινώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ οι πινάκες παραδεκτών αιτήσεων πληρωμής, καθώς και οι πινάκες με όλες τις μη παραδεκτές αιτήσεις πληρωμής της Παρέμβασης Π3-71 (Εξισωτική) για το 2024.

Οι αιτούντες μπορούν να ενημερώνονται, μέσω προσωποποιημένης πληροφόρησης, σε διαδικτυακή εφαρμογή του Ολοκληρωμένου Συστήματος.

Κατά των πινάκων παραδεκτών και μη παραδεκτών αιτήσεων, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 9 της ανωτέρω ΥΑ, οι παραγωγοί δύναται να υποβάλλουν σχετική ενδικοφανή προσφυγή. Για την διαδικασία υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής ισχύουν τα παρακάτω:

1. Οι προσφυγές υποβάλλονται εντός δέκα (10) εργασίμων ημερών σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΦΔ, αρχής γενομένης από την Δευτέρα (10/03/2025), μέχρι την Παρασκευή (21/03/2025). Η υποβολή πραγματοποιείται στην διεύθυνση (εδώ) απ’ ευθείας από τον ενδιαφερόμενο παραγωγό με τη χρήση των προσωποποιημένων κωδικών taxisnet

2. Η φόρμα υποβολής της ενδικοφανούς προσφυγής είναι προσωποποιημένη και εμφανίζει ανά Δράση τους κωδικούς απόρριψης που αφορούν το συγκεκριμένο χρήστη.

3. Χρήστες που έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης και έχουν απορριφθεί σε παραπάνω από μια δράση, πρέπει να υποβάλουν ενδικοφανή προσφυγή για κάθε δράση χωριστά.

4. Η ενδικοφανής προσφυγή δύναται να αφορά:
i. Σε επαναξιολόγηση της αίτησης ενίσχυσης μέσω της ισχύουσας διαδικασίας. Ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο αντίστοιχο πεδίο και η επαναξιολόγηση της αίτησης υλοποιείται με μηχανογραφική επαναξιολόγηση των δεδομένων της Αίτησης Ενίσχυσης.
ii. Σε ένσταση κατά ενός ή περισσοτέρων κωδικών απόρριψης. Για τους κωδικούς κατά των οποίων υποβάλλεται η ενδικοφανής προσφυγή, ο χρήστης επιλέγει «ΝΑΙ» στο πεδίο «Ένσταση» για όσους από τους κωδικούς απόρριψης επιθυμεί και επιλέγει την αιτία απόρριψης για την οποία επιθυμεί να υποβάλλει ενδικοφανή προσφυγή (επιλέγοντας το αντίστοιχο πεδίο ένστασης). Στην συνέχεια πραγματοποιείται η αποθήκευση και εφόσον έχει ολοκληρώσει την επεξεργασία προχωρά σε οριστικοποίηση.

Εφόσον οριστικοποιηθεί η ενδικοφανής προσφυγή δεν μπορεί να τροποποιηθεί.

Οι Δράσεις παρέμβασης:
Δράση 1: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε ορεινές περιοχές
Δράση 2: Αντισταθμιστική ενίσχυση σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, εκτός των ορεινών
Δράση 3: Αντισταθμιστική ενίσχυση για τις περιοχές με ειδικά μειονεκτήματα

05/03/2025 02:32 μμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.

Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:

  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.

Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».

Μέτρο 23 και ροδάκινα

Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.

Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.

05/03/2025 12:32 μμ

Δεν θα χωράνε στις δικαστικές αίθουσες οι ύποπτοι για την παράνομη είσπραξη αγροτικών ενισχύσεων στην χώρα μας με το κόλπο των βοσκοτόπων.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, στο Πρωτοδικείο Αθηνών, κατά 100 συνολικά υπόπτων για απάτη με αγροτικά κονδύλια, που είχαν σαν αποτέλεσμα συνολική ζημία 2,9 εκατομμυρίων ευρώ στον προϋπολογισμό της ΕΕ.

Οι κατηγορίες αφορούν την εξαπάτησης της ΕΕ για αγροτικές επιδοτήσεις με την χρήση βοσκοτόπων.

Όπως τονίζει η EPPO, μεταξύ 2017 και 2020, κτηνοτρόφοι, κυρίως από την Κρήτη, έκαναν αίτηση για ενίσχυση από τα κοινοτικά γεωργικά ταμεία που προορίζονταν να βοηθήσουν τον κλάδο. Οι ενισχύσεις καταβλήθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, την Ελληνική Αρχή Πληρωμών της ΚΑΠ, η οποία είναι υπεύθυνη για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων και το Ευρωπαϊκό Αγροτικό Εγγυητικό Ταμείο.

Όπως έχει προκύψει από την έρευνα, οι ύποπτοι υπέβαλαν ψευδείς δηλώσεις ιδιοκτησίας ή πλαστά συμβόλαια μίσθωσης οικοπέδων που στην πραγματικότητα δεν κατείχαν ή δεν είχαν μισθώσει. Επιπλέον, η πλειονότητα των υπόπτων ζούσε σε διαφορετικά μέρη της χώρας από αυτά που είχαν δηλώσει στις αιτήσεις τους.

Σε εξήντα τέσσερα άτομα (56 ύποπτοι δράστες και οκτώ κατηγορούμενοι ως συνεργοί) απαγγέλθηκαν κατηγορίες, στις 18 Φεβρουαρίου 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 16 Μαΐου 2025.

Άλλα 22 άτομα (16 ύποπτοι δράστες και έξι συνεργοί) κατηγορήθηκαν, τον Ιανουάριο του 2025, σε υπόθεση που είχε προγραμματιστεί να συζητηθεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου, στις 24 Μαρτίου 2025.

Τέλος, άλλοι 14 υπόπτοι (οκτώ κατηγορούμενοι ως δράστες και έξι ως συνεργοί) κατηγορήθηκαν πέρυσι, σε υπόθεση που θα εκδικαστεί ενώπιον του αρμόδιου εθνικού δικαστηρίου στις 30 Μαΐου 2025.

Η εκτιμώμενη συνολική ζημία στα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, που προκλήθηκαν από τη συμπεριφορά των κατηγορουμένων, υπερβαίνει τα 2,9 εκατομμύρια ευρώ. Εάν κριθούν ένοχοι, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και πέντε ετών αλλά και πρόστιμο.

Οι έρευνες βασίστηκαν στην υποστήριξη του Τμήματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Διεύθυνσης Καταπολέμησης Οργανωμένου Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πάντως, όπως επισημαίνει η EPPO, όλοι οι ενδιαφερόμενοι τεκμαίρονται αθώοι έως ότου αποδειχθεί η ενοχή τους στα αρμόδια ελληνικά δικαστήρια.

05/03/2025 11:27 πμ

Σημαντικά στοιχεία δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) για τις έρευνες που κάνει στην χώρα μας, οι οποίες αφορούν εγκλήματα κατά του προϋπολογισμού της ΕΕ.

Το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει ότι το 2024 στην Ελλάδα πραγματοποίησαν έρευνες 10 Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς, 9 Εθνικοί Ευρωπαίοι Εντεταλμένοι Εισαγγελείς αλλά και ένας αριθμός από εξειδικευμένους ερευνητές.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της EPPO, συνολικά πραγματοποιήθηκαν μέσα σε ένα χρόνο 46 έρευνες για μια εκτιμώμενη ζημιά της τάξης των 1,3 δις ευρώ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ερευνών της EPPO, 25 στον αριθμό, αφορούν απάτες στις αγροτικές ενισχύσεις από την ΚΑΠ (πρώτο και δεύτερο Πυλώνα).

Οι έρευνες επικεντρώνονται όχι μόνο στους ψευδείς δικαιούχους, αλλά και στη δυνατή εμπλοκή κρατικών αρχών.

Με βάση τον αριθμό των καταγγελιών αναμένεται να έχουν συνταχθεί ογκώδεις φάκελοι, που το επόμενο διάστημα θα μεταφερθούν στις Βρυξέλλες.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι τις έρευνες της EPPO τις προκάλεσαν:

  • 250 καταγγελίες ιδιωτών
  • 10 καταγγελίες από φορείς της ΕΕ
  • 53 καταγγελίες από τις εθνικές αρχές της χώρας
  • 2 αυτεπάγγελτες καταγγελίες

Πάντως η Κομισιόν έχει προειδοποιήσει ότι, αν δεν υπάρξουν δραστικά διορθωτικά μέτρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τη διαχείριση των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

04/03/2025 09:36 πμ

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, αποφάσισαν την εκκαθάριση των πορισμάτων, τα οποία καταχωρήθηκαν μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2025, στα πληροφοριακά συστήματα της Κεντρικής Υπηρεσίας του Οργανισμού και αφορούν στις ζημίες φυτικής παραγωγής και απώλεια ζωικού κεφαλαίου έτους 2024.

Οι αποζημιώσεις, οι οποίες υπερβαίνουν τα 38 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς 12.915 δικαιούχων παραγωγών σήμερα Τρίτη (4η Μαρτίου 2025) και ώρα 12:00 μ.μ.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη.

27/02/2025 12:32 μμ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.

Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

27/02/2025 11:24 πμ

Το ερχόμενο καλοκαίρι αναμένεται είναι έτοιμο από το ΥπΑΑΤ το θεσμικό πλαίσιο του Συστήματος Γεωργικής Γνώσης και Καινοτομίας AKIS (Agricultural Knowledge and Innovation System).

Το πρόβλημα είναι ότι οι κτηνοτρόφοι από φέτος είναι υποχρεωμένοι να αξιοποιήσουν δράσεις του Συστήματος, προκειμένου να λαμβάνουν την ενίσχυσή τους. Θα πρέπει να παρουσιάσουν κάποια σύμβαση με συμβούλους για να πάρουν την ενίσχυση.

Συγκεκριμένα, όσοι αιτούνται τη συνδεδεμένη Ενίσχυση Βόειου και τη Συνδεδεμένη Ενίσχυση Αιγοπρόβειου, για να κριθούν δικαιούχοι θα πρέπει, μεταξύ άλλων, «μετά την 01/01/2025, να συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS - Agricultural Knowledge and Innovation System)», σύμφωνα με όσα προβλέπει το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027.

Οι κτηνοτρόφοι λοιπόν, θα κληθούν να επιλέξουν παρεμβάσεις, κάτω από την ομπρέλα του AKIS, όπως γεωργικές συμβουλές, εκπαίδευση κ.ά., για να λάβουν την ενίσχυσή τους από το έτος ενίσχυσης 2025.

Θυμίζουμε τον περασμένο Δεκέμβριο συστάθηκε η Επιτροπή του AKIS με την αρ. 357/199473 (Β 4081/2024) Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστα Τσιάρα με σκοπό τη δικτύωση, διασύνδεση και επικοινωνία όλων των βασικών φορέων που εμπλέκονται στη δημιουργία, διάχυση και εφαρμογή της γεωργικής γνώσης και καινοτομίας σε εθνικό επίπεδο και έκανε την πρώτη συνεδρίαση.

Προς τα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2025 πρόκειται να συνεδριάσει για δεύτερη φορά η Εθνική Επιτροπή του Συστήματος ΑΚΙS, οπότε και αναμένονται τα πρώτα απτά αποτελέσματα σχετικά με την υλοποίηση των σχεδιαζόμενων δράσεων, που αναμένεται να ανακοινωθούν το καλοκαίρι.

Έλεγχοι στα Οικολογικά Σχήματα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το επόμενο διάστημα η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) μετά από καταγγελίες που έχει, αναμένεται να επικεντρωθεί στις πληρωμές και τους ελέγχους στα Οικολογικά Σχήματα.

Αναφέρονται ελλειπείς έλεγχοι από τον Οργανισμό Πληρωμών στα παραστατικά που απαιτούνται για να ενταχθούν στο Οικολογικό Σχήμα 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».

Αφορά την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών.

Ο φάκελος δικαιούχου έπρεπε να περιέχει τα κάτωθι παραστατικά:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.

Αυτό που μελετά η EE είναι κατά πόσο ελέγχθηκαν τα συγκεκριμένα παραστατικά πριν πληρωθεί η ενίσχυση για το Οικολογικό Σχήμα. Αν δεν έγιναν έλεγχοι και αποδειχτεί ότι υπάρχουν ελλειπή παραστατικά πιθανό να αναγκαστούν να επιστρέψουν τα χρήματα.

26/02/2025 05:01 μμ

Προβλήματα αντιμετωπίζουν τα Οικολογικά Σχήματα σχετικά με την ταυτοποίηση των βοσκοτόπων και την ασυμβατότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, εντοπίζονται περιπτώσεις που έχουν δηλωθεί Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β «Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων» (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» (ECO-07.02, 07.03, 07.05) ταυτόχρονα με Π1-31.9-Β «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας» (ECO-09.28, 09.29, 09.30).

Να τονίσουμε ότι τα οικολογικά προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β (ECO-07.02, 07.03), Π1-31.7-Δ (ECO-07.05) μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους αλλά δεν μπορούν να συνδυαστούν με το Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο βοσκοτόπου/αγροτεμαχίου.

Για το πρόβλημα ο ΟΠΕΚΕΠΕ επισημαίνει ότι πριν γίνει η κατανομή βοσκοτόπων (τεχνική λύση) δεν υπήρχε η δυνατότητα για δήλωση αιτημάτων στα Οικολογικά Προγράμματα Π1-31.5-Β (ECO-05.02), Π1-31.7-Β,Δ (ECO-07.02, 07.03, 07.05) και τα Π1-31.9-Β (ECO-09.28, 09.29, 09.30) σε επίπεδο αγροτεμαχίου. Για αυτό όσοι έχουν αιτηθεί στην καρτέλα «Οικολογικά Σχήματα» για τα συγκεκριμένα οικολογικά αυτά θα εισαχθούν μηχανογραφικά στους βοσκοτόπους κατανομής.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι ότι δεν θα εισαχθούν μηχανογραφικά αιτήματα σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια (βοσκοτόπια) δεδομένου ότι τα αιτήματα αυτά μπορούσαν να δηλωθούν από τους ενδιαφερόμενους κατά την περίοδο υποβολής των αιτήσεων ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).

Επίσης τυχόν προσθήκες ή διαγραφές όσον αφορά το ECO-05.02 (Βελτίωση αγροδασικών οικοσυστημάτων) σε ιδιόκτητα ή ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια είναι εφικτό να γίνει και τώρα που είναι ανοικτό για διορθώσεις το ΟΣΔΕ.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καταγγελίες, προκύπτουν σοβαρά προβλήματα στις δηλώσεις αγροτεμαχίων και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων, με αποτέλεσμα οι αγρότες να χάνουν την πρόσβαση στις επιδοτήσεις, που δικαιούνται. Συγκεκριμένα:

  • Περίπου 5.000 κτηνοτρόφοι σε όλη τη χώρα δεν έχουν λάβει τις επιδοτήσεις τους, καθώς οι μεταβιβάσεις δικαιωμάτων δεν έχουν ελεγχθεί πλήρως, επειδή δεν έχει γίνει σωστή κατανομή των βοσκοτόπων. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δηλώσει ότι δεν προλαβαίνει να ολοκληρώσει τους απαραίτητους ελέγχους, γεγονός που καθυστερεί τις πληρωμές των δικαιούχων.
  • Στις δηλώσεις αγροτεμαχίων, οι παραγωγοί δηλώνουν τις καλλιέργειές τους, οι οποίες ελέγχονται μέσω δορυφόρου. Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, τα δορυφορικά δεδομένα δεν απεικονίζουν σωστά τις καλλιέργειες, με αποτέλεσμα οι εκτάσεις να σημειώνονται ως «προβληματικές» και να περικόπτονται οι επιδοτήσεις.

Οι παραγωγοί, οι οποίοι καλούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να στείλουν φωτογραφίες από τα αγροτεμάχιά τους, με στόχο την επίλυση του προβλήματος, όμως κινδυνεύουν να χάσουν οριστικά τις επιδοτήσεις τους, εξαιτίας της μεγάλης καθυστέρησης ολοκλήρωσης της διαδικασίας.

26/02/2025 11:19 πμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα παραμείνει ανοικτό για ακόμη λίγες ημέρες ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις.

Συγκεκριμένα ο ΟΠΕΚΕΠΕ, κατόπιν αιτημάτων από πολλά ΚΥΔ, αναφέρει ότι μέχρι την ερχόμενη Τρίτη (4/3/2025), στις 12 το βράδυ, θα παραμείνει ανοικτό το ΟΣΔΕ για τις εξής διορθώσεις:

Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.

Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού. Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο. Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.

Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.

Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.

Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.

25/02/2025 05:02 μμ

Το σύστημα της ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ), που είναι ανοικτό για διορθώσεις, θα κλείσει την Τετάρτη (26/2/2025).

Ωστόσο θα πρέπει να ανοίξει ξανά για να καταχωρηθούν τα τιμολόγια σφαγής, εργασία που θα πρέπει να γίνει μέχρι 15 Μαρτίου 2025, ώστε στην συνέχεια να γίνει η πληρωμή των κτηνοτρόφων.

Ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα με την «τεχνική λύση» και τα βοσκοτόπια του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πρόβλημα λόγω πιστοποιημένου σπόρου σε μηδική και τριφύλλι

Στο μεταξύ υπάρχουν αλλαγές που πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί για την συνδεδεμένη ενίσχυση σε μηδική και τριφύλλι, επειδή σε αντίθετη περίπτωση θα έχουν πρόβλημα στην πληρωμή της.

Το 2025 είναι πλέον υποχρεωμένοι να χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) οι καλλιεργητές μηδικής και τριφυλλιού, ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση ύψους 7-9,5 ευρώ το στρέμμα, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση.

Ως εκ τούτου οι παραγωγοί θα πρέπει να διατηρούν τις επίσημες ετικέτες πιστοποιημένου σπόρου προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) επί διετία. Επειδή όμως είναι πολυετής καλλιέργεια, δηλαδή δεν σπέρνεται κάθε χρόνο, μένει να φανεί πώς θα γίνει η εφαρμογή αυτού του μέτρου για όσους παρασγωγούς δεν θα κάνουν φέτος σπορά.

Επίσης η απόφαση δεν αναφέρει το πλαφόν με τις ποσότητες που θα πρέπει να παραδώσουν οι παραγωγοί και με ποια κριτήρια θα θεωρηθεί η ιδιοκατανάλωση (από κτηνοτρόφους).

Όλα αυτά θα πρέπει να ξεκαθαριστούν πριν τις σπορές, που συνήθως γίνονται από Μάρτιο έως Απρίλιο.

25/02/2025 01:52 μμ

Οι υπογραφές έπεσαν για απόφαση αποζημίωσης στους πληγέντες παραγωγούς για τα παραμορφωμένα ροδάκινα και αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι είχε υπογραφεί από τις 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια. Όλο αυτό το διάστημα η απόφαση καθυστερούσε στο υπουργείο Οικονομικών.

Το εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται στα 5 εκατομμύρια ευρώ. Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Τώρα λένε από ΥπΑΑΤ ότι θα καταβληθούν αποζημιώσεις 200 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά πάνω από 70% και 150 ευρώ το στρέμμα για όσους έχουν ζημιά κάτω από 70%.

Η πληρωμή αναμένεται να γίνει μαζί με την επόμενη πληρωμή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ, που προγραμματίζεται για την προσεχή Παρασκευή (28/2) με Τρίτη (4/3).

Οι πληρωμές του ΕΛΓΑ θα αφορούν αναγγελίες ζημιών του 2024 στην φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο.

Στο μεταξύ ο ΕΛΓΑ απέστειλε, σήμερα Τρίτη (25/02/2025), τον πίνακα με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από το ζημιογόνο αίτιο βροχόπτωσης της 16/05/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών στην Χαρίεσσα της Ημαθίας. Κάθε ενδιαφερόμενος παραγωγός μπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσματα των πραγματογνωμοσυνών και όποιος διαφωνεί με αυτά, μπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίμησης μέσα στην παρακάτω προθεσμία των 10 ημερολογιακών ημερών (7 Μαρτίου 2025).

Είχε προηγηθεί, στις 24/02/2025, ο πίνακας µε τα πορίσµατα εκτίµησης των ζηµιών από το χαλάζι στις 02/07/2024 στις καλλιέργειες παραγωγών της Κορυφής του δήμου Αλεξάνδρειας στην Ημαθία. Κάθε ενδιαφερόµενος παραγωγός µπορεί να πληροφορηθεί τα πορίσµατα των πραγµατογνωµοσυνών και όποιος διαφωνεί µε αυτά, µπορεί να υποβάλει αίτηση επανεκτίµησης (ενστάσεις) έως τις 6 Μαρτίου 2025

25/02/2025 12:58 μμ

Ερώτηση στην Βουλή για την έλλειψη ενημέρωσης από το ΥπΑΑΤ σε σχέση με το Μέτρο 23 και συγκεκριμένα για το ποιες καλλιέργειες πρόκειται να ενταχθούν αλλά και ποιες διαδικασίες θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πληγέντες παραγωγοί.

Θυμίζουμε ότι ο Υπουργός ΑΑΤ έχει αναφέρει ότι έως το τέλος Φεβρουαρίου (δηλαδή σε τρεις ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ και μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή. Αλλά ακόμη δεν έχει ανακοινώσει σε ποιες καλλιέργειες αναφέρεται.

Ερώτηση στην Βουλή

Για «ελλιπή ενημέρωση και στενά χρονικά περιθώρια αποκλείουν πληττόμενες καλλιέργειες από το Μέτρο 23», αναφέρεται ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης, με ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα. Συγκεκριμένα, στην ερώτησή του ο κ. Κόκκαλης αναφέρει τα εξής:

«Στα νέα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρόσφατα για τη στήριξη των αγροτών (18/02/2025 Δελτίο Τύπου ΥΠ.Α.Α.Τ.), για τις «Αποζημιώσεις για Ζημιές Άνω του 30% - Στήριξη Καλλιεργειών που επλήγησαν» προβλέπεται η ενεργοποίηση του Μέτρου 23 για τον προσανατολισμό πρόσθετων πόρων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στην αποζημίωση παραγωγών που υπέστησαν απώλειες άνω του 30%.

Σε ότι αφορά τη διαδικασία για τις καλλιέργειες που πληρούν τα κριτήρια και μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια μέσω ισοζυγίων, οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30% ανά προϊόν, προβλέπεται να αποσταλούν στην ΕΕ για έγκριση εώς το τέλος Φεβρουαρίου.

Δυστυχώς όμως δεν καθορίζεται ούτε προσδιορίζεται ο τρόπος και η ακριβής διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί από τους ενδιαφερόμενους, και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση και σχετική πληροφόρηση στους Συνεταιρισμοί, τις Ομάδες Παραγωγών και τους παραγωγούς.

Επιπλέον ενώ αφήνεται να εννοηθεί ότι θα συμπεριληφθούν όλα τα προϊόντα που μπορούν να τεκμηριώσουν την απώλεια, σε δημοσιεύματα αναφέρεται ότι «οι καλλιέργειες που εξετάζονται για συμπερίληψη στο πρόγραμμα περιλαμβάνουν την ελιά, το βαμβάκι, το σιτάρι και τον ηλίανθο».

Επειδή υπάρχει ασάφεια, δεν έχει οριστεί η ακριβής διαδικασία και δεν έχει προηγηθεί καμία επίσημη ενημέρωση προς τους ενδιαφερόμενους πληττόμενους παραγωγούς για τον τρόπο υποβολής της τεκμηρίωσης του αιτήματος τους.

Επειδή λόγω της ανύπαρκτης ενημέρωσης και τα στενά χρονικά όρια ελλοχεύει ο κίνδυνος αποκλεισμού παραγωγών, που πραγματικά επλήγησαν, από τη δυνατότητα της εν λόγω χορήγησης στρεμματικών αποζημιώσεων.

Επειδή η εξέλιξη αυτή δημιουργεί άνιση και μεροληπτική μεταχείριση μεταξύ των πληττόμενων παραγωγών και έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση και ανησυχία στους κύκλους τους.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί προκειμένου να καταστεί δυνατή η υποβολή τεκμηριωμένων στοιχείων για όλες τις πληττόμενες καλλιέργειες και να μην αποκλειστεί καμία, εξαιτίας της παράλειψης προσδιορισμού της διαδικασίας και της ελλιπούς ενημέρωσης από τους αρμοδίους;».

25/02/2025 09:43 πμ

Με καθυστερήσεις αναμένεται να γίνει η πληρωμή των Οικολογικών Σχημάτων στους δικαιούχους παραγωγούς.

Καλή Σαρακοστή και Καλό Πάσχα θα πουν οι αγρότες φέτος χωρίς τα χρήματα από τα Οικολογικά Σχήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός δηλώσει οικολογικό σχήμα το οποίο είναι ασύμβατο με παρέμβαση στην οποία έχει αιτηθεί την ένταξη, για το 2024, δεν θα καταβληθεί ενίσχυση για το οικολογικό σχήμα μέχρι την ένταξη στην παρέμβαση και μόνο στην περίπτωση που δεν ενταχθεί στην παρέμβαση θα λάβει ενίσχυση για το οικολογικό σχήμα, αν έχει τις προϋποθέσεις.

Η ασυμβατότητα θα ελεγχθεί μετά την ένταξη των παραγωγών και όχι από τα αιτήματα στην ΕΑΕ 2024 (ΟΣΔΕ).

Μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι ενταγμένοι στη Δράση Π3.70.2.1 - Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές (νεοεισερχόμενοι στη βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία) και τις ασυμβατότητες οικολογικών σχημάτων για το έτος 2024.

Θυμίζουμε ότι έως και την Τετάρτη (26/2/2025) το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα είναι ανοιχτό για τροποποιήσεις και διορθώσεις.

Διορθώσεις που μπορούν να γίνουν στο ΟΣΔΕ είναι οι εξής:
Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.
Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού.
Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο.
Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.
Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.
Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.
Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.

21/02/2025 03:02 μμ

Ένα από τα μείζονα ζητήματα που απασχολεί, καθώς παραμένει άλυτο, για τους πληγέντες από τον Daniel αγρότες στην Θεσσαλία, είναι οι αποζημιώσεις για στους αγρούς που δεν ήταν δυνατό να καλλιεργηθούν την επόμενη των πλημμυρών καλλιεργητική περίοδο, δηλαδή την περίοδο 2023-2024.

Τα παραπάνω τονίζει ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος σε ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστα Τσιάρα.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, που από την πρώτη στιγμή και κατ’ επανάληψη έχει θέσει το θέμα, επανέρχεται μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Όπως υπογραμμίζει «στον νομό Λάρισας, εκτός από την περιοχή της λίμνης Κάρλας, όπου στα πλημμυρισμένα για μήνες αγροτεμάχια δόθηκαν γενναίες αποζημιώσεις για δύο έτη, υπάρχουν αγροί και σε πολλές άλλες περιοχές που επλήγησαν από τις πλημμύρες, όπου η καλλιέργεια για το 2024 κατέστη αδύνατη και μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν αποζημιώσεις.

Αυτές οι αγροτικές εκτάσεις δεν καλλιεργήθηκαν κυρίως διότι οι όγκοι των φερτών υλικών από τις πλημμύρες ήταν τεράστιοι και συνεπώς απαιτούνταν χρόνος και οικονομικοί πόροι που οι αγρότες δεν διέθεταν για να τους απομακρύνουν και να καλλιεργήσουν έγκαιρα, το αργότερο μέχρι το τέλος της άνοιξης του 2024.

Οι αγρότες που έχασαν εισόδημα το 2024 λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των χωραφιών τους, διαμαρτύρονται εύλογα διότι οι κατά καιρούς εξαγγελίες της πρώην και της νυν ηγεσίας του ΥπΑΑΤ για πρόγραμμα αποζημίωσης για τα εν λόγω αγροτεμάχια, δεν έχουν υλοποιηθεί μέχρι στιγμής.

Επίσης, σημειώνουν ότι αυτή η κατάσταση δημιούργησε και άλλα προβλήματα,που μείωσαν το εισόδημά τους.

Πρώτον, η προσμονή για τις εξαγγελθείσες αποζημιώσεις, οδήγησε τους ενοικιαστές αγρότες ακαλλιέργητων αγροτεμαχίων να διατηρήσουν την μίσθωση, παρότι γνώριζαν ότι δεν θα εσοδέψουν, με αποτέλεσμα την επιβάρυνσή τους με έξοδα που δεν είχαν οικονομικό αντιστάθμισμα από τα έσοδα.

Δεύτερον, παρά το γεγονός ότι δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ του 2024 ως ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών, διαπίστωσαν την επιβολή ποινών ή την απουσία πληρωμών σε προγράμματα στα οποία ήταν ενταγμένα αυτά τα αγροτεμάχια, όπως η βιολογική γεωργία ή η μείωση νιτρορύπανσης.

Επειδή οι δηλώσεις αυτές έγιναν εν γνώσει της πολιτείας οι ωφελούμενοι των προγραμμάτων ανέμεναν την εκ προοιμίου πρόβλεψη των αρμοδίων αρχών και όχι την επιβολή ποινών, για λόγους ανωτέρας βίας.

Εν κατακλείδι, η αδυναμία καλλιέργειας αγροτεμαχίων λόγω φερτών υλικών το 2024, επιβάρυνε οικονομικά τους ήδη εξασθενημένους αγρότες. Εύλογα την επομένη των πλημμυρών χρονιά, ευελπιστούσαν σε στήριξη μέσω αποζημιώσεων, άλλα αντ’ αυτού, παραμένουν σε μια μακρά περίοδο αναμονής, προσμένοντας την υλοποίηση των εξαγγελιών.

Όπως επισημαίνουν, οι δηλώσεις καλλιέργειας για το 2024, όπου δηλώθηκαν τα μη καλλιεργήσιμα αγροτεμάχια με ειδικό κωδικό, έχουν τελειώσει εδώ και περίπου έξι μήνες. Εντούτοις, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση, άλλα ούτε και σχετικό χρονοδιάγραμμα για το εξαγγελθέν πρόγραμμα, μέχρι σήμερα».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακόπουλος ρωτά τον αρμόδιο υπουργό:

1. Προτίθεστε να προβείτε σε αποζημιώσεις για τα ακαλλιέργητα λόγω φερτών υλικών αγροτεμάχια και αν ναι, πότε και με ποιο τρόπο;

2. Επειδή έχει παρέλθει εύλογος χρόνος από την ολοκλήρωση του ΟΣΔΕ του 2024, ποια η εικόνα των εκτάσεων που δηλώθηκαν ακαλλιέργητες λόγω φερτών υλικών στον νομό Λάρισας και την Θεσσαλία;

3. Θα προβείτε σε διορθώσεις, ώστε να αρθούν οι ποινές και να πληρωθούν οι αγρότες δικαιούχοι προγραμμάτων που κατείχαν την καλλιεργητική περίοδο 2023-2024 αγροτεμάχια που λόγω φερτών υλικών ήταν αδύνατον να καλλιεργηθούν;

21/02/2025 11:08 πμ

Τέλος στις ενισχύσεις με βοσκοτόπια και ιστορικά δικαιώματα βάζουν οι δηλώσεις της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ursula von der Leyen, για το μέλλον του αγροτικού τομέα.

Διαβάστε για το μέλλον των άμεσων ενισχύσεων στους αγρότες

Στις πολιτικές κατευθυντήριες γραμμές της, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατέστησε σαφές ότι πρέπει να υπάρχει μια ενιαία εισοδηματική πολιτική της ΕΕ για τους ευρωπαίους αγρότες.

Και πρόσθεσε: «θα εργαστούμε για μια δικαιότερη κατανομή των κοινωτικών ενισχύσεων στήριξης των αγροτών της ΕΕ. Η μελλοντική στήριξη της ΚΓΠ θα απευθύνεται περισσότερο στους παραγωγούς που συμμετέχουν ενεργά στην παραγωγή τροφίμων, στην οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγικών αγροκτημάτων και στη διατήρηση της φιλοπεριβαλλοντικής πολιτικής μας».

Αναγνωρίζει πάντως τα ειδικά προβλήματα των μικρών αγροτικών εκμεταλλεύσεων και επισημαίνει ότι θα πρέπει βέβαια να ενισχυθούν αλλά με πιο εξορθολογισμένη στήριξη (με έλεγχο από ΕΕ).

Από τις μέχρι σήμερα δηλώσεις φαίνεται ότι τα κοινοτικά κονδύλια για τον αγροτικό τομέα θα είναι περιορισμένα

Για αυτό στις Βρυξέλλες μιλάνε για οι αγροτικές ενισχύσεις θα κατευθύνονται για την υποστήριξη των γεωργών που την έχουν ανάγκη, με ιδιαίτερη βαρύτητα στους αγρότες σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς, στους νέους αγρότες και στις μικτές εκμεταλλεύσεις.

Ακόμη θα δοθεί προτεραιότητα στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων που είναι απαραίτητα για τη στρατηγική αυτονομία και ανθεκτικότητα της ΕΕ (π.χ. ζωοτροφές).

Επίσης, εξετάζεται η χρήση μέτρων που θα λειτουργήσουν σαν «κόφτες» των ενισχύσεων, όπως η φθίνουσα πορεία (μείωση των ενισχύσεων) και η επιβολή ανώτατων ορίων (πλαφόν), λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορετικές διαρθρωτικές και κλαδικές περιπτώσεις σε κάθε κράτος μέλος της ΕΕ.

Οι αγρότες θα συνεχίσουν να εισπράττουν ενισχύσεις για την «πράσινη» πολιτική (πρασίνισμα, οικολογικά σχήματα κ.α.), η οποία όμως θα εξορθολογιστεί και θα απλουστευθεί, καθώς και από τα εργαλεία για τη διαχείριση κρίσεων και κινδύνων.

20/02/2025 01:54 μμ

Έως το τέλος Φεβρουαρίου θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας. Βέβαια δεν ανέφερε για ποια προϊόντα θα κατατεθεί φάκελος.

Όσον αφορά τις πληρωμές - σε περίπτωση που δώσει το πράσινο φως η Κομισιόν - σύμφωνα με τον υπουργό μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή.

Είναι πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση θα ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του ΠΑΑ, το οποίο επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Βέβαια σε κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ ήδη έχουν μπει στους τραπεζικούς λογαριασμούς τα χρήματα της ενίσχυσης των αγροτών που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές του 2024. Εκεί φαίνεται οι πολιτικές ηγεσίες λειτουργούν πιο γρήγορα.

Μιλώντας για τις αλλαγές στον ΟΠΕΚΕΠΕ, ο Υπουργός ξεκαθάρισε ότι η νέα διοίκηση αποτελείται από θεσμικά πρόσωπα και όχι από πολιτικές επιλογές. «Τα πρόσωπα που στελεχώνουν τη νέα διοίκηση είναι πρόσωπα θεσμικά, δεν είναι πρόσωπα που προέρχονται από πολιτική επιλογή», υπογράμμισε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, σημειώνοντας: «Έχω πει πολλές φορές δημόσια ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι να κλείσω το θέμα των προβλημάτων του ΟΠΕΚΕΠΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η επίλυση αυτών των προβλημάτων δεν μπορεί να γίνει άμεσα, καθώς «δεν υπάρχει ούτε μαγικό κουμπί, ούτε μαγικό ραβδί» και έθεσε χρονικό όριο για την επίλυση των προβλημάτων το τέλος του 2026.

Ρωτάμε έχει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ την πιστοποίηση της ΕΕ για να κάνει πληρωμές;

19/02/2025 05:41 μμ

Την Τετάρτη (19/2/2025) είχαμε θετική γνωμοδότηση στην πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την μεταφορά κονδυλίου 98,6 εκατ. ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη των αγροτών.

Το ποσό θα κατανεμηθεί στην Ισπανία, την Κροατία, την Κύπρο, τη Λετονία και την Ουγγαρία, που έχουν πληγεί από έκτακτα δυσμενή κλιματικά φαινόμενα και φυσικές καταστροφές από την άνοιξη του 2024.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή θα διανείμει 68 εκατ. ευρώ στην Ισπανία, 16,2 εκατ. ευρώ στην Ουγγαρία, 6,7 εκατ. ευρώ στην Κροατία, 4,2 εκατ. ευρώ στη Λετονία και 3,5 εκατ. ευρώ στην Κύπρο, με έκτακτη στήριξη.

Το μέτρο αυτό θα βοηθήσει στη στήριξη των γεωργών από τις χώρες αυτές που έχουν υποστεί απώλεια παραγωγής και, κατά συνέπεια, απώλεια εισοδήματος. Τα ανωτέρω ποσά καταδεικνύουν τη συνεχιζόμενη αλληλεγγύη της ΕΕ προς τους πληγέντες γεωργούς και μπορούν να συμπληρωθούν με έως και το 200 % των εθνικών κονδυλίων.

Οι εθνικές αρχές πρέπει να διανέμουν την ενίσχυση αυτή έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2025 και να διασφαλίσουν ότι οι γεωργοί είναι οι τελικοί δικαιούχοι.

Τα πέντε κράτη μέλη θα πρέπει επίσης να ενημερώσουν την Επιτροπή, έως τις 31 Μαΐου 2025, σχετικά με τις λεπτομέρειες εφαρμογής των μέτρων. Αυτό περιλαμβάνει τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για τον καθορισμό της χορήγησης της ενίσχυσης, τον επιδιωκόμενο αντίκτυπο του μέτρου, τις προβλέψεις για τις πληρωμές που κατανέμονται ανά μήνα έως το τέλος Σεπτεμβρίου και το επίπεδο της πρόσθετης στήριξης που πρέπει να παρασχεθεί.

Μετά την σημερινή απόφαση από τα κράτη μέλη, η Επιτροπή θα εγκρίνει την πρότασή της. Στη συνέχεια, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα τεθεί σε ισχύ την επομένη της δημοσίευσής της, ώστε τα πέντε ενδιαφερόμενα κράτη μέλη να μπορέσουν να την εφαρμόσουν χωρίς καθυστέρηση.

18/02/2025 05:00 μμ

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου το σύστημα της ΕΑΕ 2024 θα είναι ανοιχτό για τροποποιήσεις και διορθώσεις από σήμερα Τρίτη (18/2/2025) έως και την Τετάρτη (26/2/2025).

Ειδικότερα, τα ΚΥΔ έλαβαν ενημέρωση πως επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης ή ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.

Το σύστημα θα είναι ανοικτό για τις εξής διορθώσεις:

Επιτρέπονται όλες οι αλλαγές πλην της προσθήκης / ψηφιοποίησης νέου αγροτεμαχίου.

Νέο αγροτεμάχιο θεωρείται η εισαγωγή γεωμετρίας που είναι εκτός ορίων ψηφιοποίησης σε σχέση με τα αγροτεμάχια της οριστικής αίτησης του παραγωγού.

Επομένως αν διαγραφεί ένα αγροτεμάχιο και εισαχθεί νέο που είναι εντός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης δεν θεωρείται νέο.

Ενώ αν σε ένα υπάρχον γίνει αλλαγή θέσης ή αυξηθεί η έκτασή του εκτός ορίων προηγούμενης ψηφιοποίησης θεωρείται νέο.

Ισχύουν όλοι οι κανόνες τροποποίησης για τυχόν αγροτεμάχια που έχουν εύρημα από monitoring.

Νέα αιτήματα παρεμβάσεων συνδεδεμένων και οικολογικών θα ελεγχθούν επιτοπίως ή με monitoring.

Τέλος, επιτρέπεται η καταχώρηση απαράδεκτων αιτήσεων.

Θυμίζουμε η ΕΘΕΑΣ, με πρόσφατη επιστολή της, αιτήθηκε ολιγοήμερο άνοιγμα της ΕΑΕ 2024, προκειμένου να γίνουν διορθώσεις και επικαιροποίηση των στοιχείων, ώστε να διευθετηθούν τα προβλήματα που προέκυψαν από τις πληρωμές εξόφλησης της βασικής ενίσχυσης, της αναδιανεμητικής, της εξισωτικής αποζημίωσης, καθώς και οι εκκρεμότητες πληρωμών που έπονται από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα.

18/02/2025 02:46 μμ

Σημαντικές αλλαγές στον τρόπο πληρωμής των αγροτικών επιδοτήσεων έρχονται μετά το 2027.

Όπως δηλώνει ο κ. Θωμάς Μόσχος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, πριν λίγη ώρα ολοκληρώθηκε η ενημέρωση που είχαμε από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων.

Τα νέα δεν φαίνεται να είναι ευχάριστα για τις αγροτικές επιδοτήσεις μετά το 2027

Τις τελευταίες ημέρες στην Ευρώπη κυκλοφορούν πολλά έγγραφα για το μέλλον της ΚΑΠ.

Εξετάζεται ένας νέος τρόπος επιδοτήσεων. Για να πάρει o αγρότης επιδοτήσεις θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένα περιβαλλοντικά πρότυπα, τα οποία όμως θα πρέπει και να τα αποδεικνύει. Αυτό θα γίνεται είτε με ημερολόγιο που θα κάνει καταγραφή εργασιών στο χωράφι (με gps στο τρακτέρ) είτε με αναλύσεις υγείας τους εδάφους.

Για τις μικρές όμως φάρμες, που δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο, θα αποφασίζει η ίδια η Κομισιόν αν θα πληρωθείς ή όχι την επιδότηση.

Για αυτό θα χρησιμοποιεί δορυφορικά δεδομένα των τριών τελευταίων ετών (δείκτες βλάστησης ή αγωγιμότητα εδάφους) και μέσω αυτών θα αποφασίζει αν ο παραγωγός έχει βελτιώσει την υγεία του εδάφους και ανάλογα θα πληρώνει ή όχι την επιδότηση.

Κάτι ανάλογο αναμένεται να κάνει και με τον φόρο του άνθρακα που βρίσκεται αυτή την εποχή σε διαβούλευση.

Περιμένουμε τώρα να δούμε ποια ακριβώς θα είναι η τελική συζήτηση για την ΚΑΠ μετά το 2027.

Μεγάλη βαρύτητα πάντως θα έχουν οι αποφάσεις που θα πάρει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Ευρωβουλευτές θα κρίνουν με την ψήφο τους τι θα πρέπει να κάνουμε τα επόμενα χρόνια οι αγρότες.

Πάντως σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα σήμερα μόλις το 12% των αγροτών είναι κάτω των 40 ετών, που σημαίνει ότι μετά από μια 5ετία θα έχει μείνει το 20 έως 26% των αγροτών στην Ευρώπη.