Εξακολουθεί να προσελκύει το ενδιαφέρον του κόσμου η μελισσοκομία, πλην όμως όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, έμπειροι παραγωγοί πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις σε επίπεδο αγοράς, για να ανέλθει η τιμή και να βγαίνει κάποιο εισόδημα.
Περί τους 4.000 οι μελισσοκόμοι στην Κρήτη
Ο κ. Στέλιος Μανωλίτσης είναι επαγγελματίας μελισσοκόμος, ζει δηλαδή αποκλειστικά από την ενασχόλησή του με τη μελισσοκομία και είναι και πρόεδρος στον Μελισσομικό Συνεταιρισμό Ηρακλείου Κρήτης. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, στην Κρήτη υπάρχουν περί τους 4.000 απασχολούμενους με τη μελισσοκομία, εκ των οποίων οι 900 είναι επαγγελματίες. Στην δε Ελλάδα, σύμφωνα με τον ίδιο, όσοι ασχολούνται με τη μελισσοκομία, είναι κάποιες δεκάδες χιλιάδες. Ο κ. Μανωλίτσης έχει πάνω από 1.000 κυψέλες και θεωρείται από τους μεγάλους παραγωγούς της Κρήτης, όπου ένας μέσος μελισσοκόμος, είτε ετερο-επαγγελματίας, είτε κατ’ επάγγελμα έχει γύρω στις 350 κυψέλες. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανωλίτσης που παράγει βιολογικό αποκλειστικά προϊόν, τα τελευταία χρόνια καταγράφηκε μια μεγάλη στροφή του κόσμου στην μελισσοκομία, πλην όμως από τη μια, λόγω της κλιματικής αλλαγής κι από την άλλη, λόγω του χάους που επικρατεί στην αγορά με τα μέλια, τις νοθείες και τις εισαγωγές, η κατάσταση δεν πάει καθόλου καλά. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Ηρακλείου «η Κρήτη παράγει το 1/4 του μελιού στην Ελλάδα, έχει δυο ανθοφορίες, αλλά τα τελευταία χρόνια - όπως και φέτος- ο καιρός δεν είναι ευνοϊκός και έχει πέσει η παραγωγή. Εκτός αυτού όμως έχουν πέσει δραματικά και οι τιμές. Πριν λίγα χρόνια πουλάγαμε μέλι με 7,5 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι ήταν μια καταστροφική χρονιά για την Ελλάδα και την Κρήτη, με παραγωγούς να πουλάνε μέλια, ακόμα και προς 3,5 ευρώ το κιλό, μια τιμή δηλαδή που αν μιλάμε για φυσικό μέλι, δεν καλύπτει σε καμιά περίπτωση το κόστος». Ο κ. Μανωλίτσης υποστηρίζει ότι το κόστος παραγωγής για το μέλι που παράγει ο ίδιος ανέρχεται σε 4,5 ευρώ περίπου, καθώς απαιτούνται πολλά μεταφορικά έξοδα για τις κυψέλες ιδίως στην Κρήτη, μισθώματα για το χώρο των κυψελών που δεν πρέπει να μένουν σταθερές, κόστη για το πετρέλαιο, για τη ζάχαρη που μπαίνει στις κυψέλες κι άλλα πολλά.
Απαιτείται σαρωτικός έλεγχος στην αγορά για νοθείες και τσουχτερά πρόστιμα
Στην συνέχεια ο κ. Μανωλίτσης αναφέρεται στο πρόβλημα της νοθείας του μελιού. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει πάντοτε γίνονταν εισαγωγές από διάφορες χώρες, όμως τώρα το κακό έχει παραγίνει. Έτσι εισάγεται μέλι από Ουκρανία, Κίνα κ.λπ., σε πολλές περιπτώσεις δεν δηλώνεται, γίνονται αναμίξεις με αγνό μέλι και επικρατεί στην κυριολεξία ένα μπάχαλο. Ο κ. Μανωλίτσης μπροστά σ’ αυτή την κατάσταση, που έχει αφήσει εκτεθειμένους τους αγνούς μελισσοκόμους, ζητά από την επίσημη πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς μέτρα, ελέγχους και όχι άλλα, πρόστιμα - χάδια, όπως αυτά που ανακοινώνονται κατά καιρούς για παραβάτες. «Η μεγάλη ζημιά για την ελληνική παραγωγή γίνεται από εκείνους που κάνουν εισαγωγές αδήλωτες, πουλώντας καραμελόχρωμα για αγνό μέλι και εξαπατώντας και τους καταναλωτές». Σημειωτέον ότι στην Κρήτη το μέλι συλλέγεται από τους παραγωγούς την περίοδο από τον Ιούλιο έως και τον Οκτώβριο ως επί το πλείστον, όμως φέτος σε αρκετές περιοχές αναμένεται δραστική μείωση παραγωγής.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για είσοδο νέων στη μελισσοκομία
Ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά στον κλάδο μας, λόγω και των καιρικών συνθηκών. Ευτυχώς τελευταία οι συνθήκες γίνονται πιο ευνοϊκές, δουλεύει η βελανιδιά και περιορίζεται λίγο η ζημιά, τα θυμάρια είναι μέτρια, ενώ στα ανθόμελα σχεδόν μηδενική η παραγωγή. Τώρα είμαστε σε μεταβατικό στάδιο. Την τελευταία διετία οι τιμές παραγωγού στο μέλι έπεσαν 20% περίπου. Συνολικά στην Ελλάδα με τη μελισσοκομία ασχολούμαστε 25.000 άτομα. Υπάρχει ενδιαφέρον από κόσμο να μπει στο επάγγελμα και σ’ αυτό έχουν βοηθήσει και τα προγράμματα Νέων Γεωργών. Η μελισσοκομία θα είναι και στο επερχόμενο πρόγραμμα Νέων, αλλά οι δικλείδες για να ενταχτεί κάποιος είναι πλέον πάρα πολλές. Όσον αφορά στον έλεγχο της αγοράς, πιστεύω, έχουν γίνει βήματα για να περιοριστούν οι νοθείες, όμως χρειάζονται κι άλλα, πολλά και επίσης να επιβληθούν κυρώσεις σε παραβάτες».
Γίνονται και πολλές απάτες στην αγορά του μελιού
Ο κ. Βασίλης Ξεσφίγγης, τέλος, είναι χρόνια μελισσοκόμος και έχει έδρα στο χωριό Σταμνά Μεσολογγίου, όμως μετακινεί τα μελίσσια του σε διάφορες περιοχές της χώρας, φθάνοντας έως και την Χαλκιδική. Ο κ. Ξεσφίγγης στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της αγοράς, για την οποία όπως λέει η κατάσταση δεν είναι πλέον καλή. Πιο δύσκολα, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η κατάσταση σε περιοχές μη τουριστικές. Αντίθετα σε μέρη με τουρισμό, το μέλι φεύγει πιο εύκολα από τον παραγωγό. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι παραγωγοί επιλέγουν την... αυτοδιάθεση, καθώς οι έμποροι συμπιέζουν τις τιμές, ειδικά την τελευταία διετία. Σήμερα για παράδειγμα το καλό μέλι, δεν πωλείται πάνω από 3,5 ευρώ το κιλό. Σύμφωνα, επίσης, με τον κ. Ξεσφίγγη, από την αγορά δεν λείπουν και πολλές απάτες, με επιτήδειους εμπόρους, οι οποίοι δίνουν σε παραγωγούς ακάλύπτες επιταγές. Ο έμπειρος μελισσοκόμος από την Αιτωλοακαρνανία λέει στον ΑγροΤύπο ότι αρκετοί υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν δεσμευθεί για κορονοενίσχυση, όμως οι παραγωγοί δεν έχουν πάρει κάποιο βοήθημα. Τέλος, ο κ. Ξεσφίγγης μας τόνισε πως σε δημόσιες εκτάσεις δεν τους ζητάνε κάποιο μίσθωμα για τα μελίσσια, όμως σε ιδιωτικές, τους ζητάνε, προφανώς.