Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Οδηγίες ΥπΑΑΤ για την άμεση διάθεση μελιού από τους μελισσοκόμους

05/04/2024 03:23 μμ
Οδηγίες εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Οδηγίες εξέδωσε το ΥπΑΑΤ για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Συγκεκριμένα οι ενεργοί μελισσοκόμοι μπορούν να διαθέτουν το μέλι:

α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης ή/και

β) στα καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφέρειας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή όμορης.

Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας δύνανται να προμηθεύουν μέχρι 15 κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας 1.500 κιλών μελιού.

Καταχώριση και τήρηση μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας

Για την καταχώριση, ο φορέας εγκαταστάσεων μελισσοκομίας υποβάλει στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της οικείας Περιφερειακής Ενότητας ή στην αρμόδια κτηνιατρική υπηρεσία, σε περίπτωση που δεν υπάρχει ΔΑΟΚ, σχετική αίτηση η οποία συνοδεύεται από τα παρακάτω:

1. Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και αποδεικτικό εγγραφής στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο. Σε περίπτωση έλλειψης των ανωτέρω, απαιτείται Βεβαίωση Κατοχής Μελισσοσμηνών.

2. Γενικό σχεδιάγραμμα (κάτοψη) με λεπτομερή απεικόνιση και περιγραφή των χώρων και τοποθέτηση του βασικού εξοπλισμού στο χώρο.

3. Έγγραφα τεκμηρίωσης της ταυτότητας του ενδιαφερόμενου.

Σχετικά άρθρα
05/09/2024 09:38 πμ

Συμπληρώθηκε ένας χρόνος από την μεγαλύτερη πυρκαγιά της Ευρώπης η οποία για 18 μέρες έκαιγε καταστρέφοντας 1.000.000 στρεμμάτων.

«Ένας χρόνος όλο υποσχέσεων», τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Γιάννης Καλογιαντσίδης, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συλλόγου Κεντρικού Έβρου «Η ΚΥΨΕΛΗ».

Και προσθέτει: «Η μελισσοκομία στον Έβρο αφέθηκε στην τύχη της, χωρίς καμιά βοήθεια. Η επικοινωνιακή διαχείριση κι ο κατευνασμός των μελισσοκόμων εκ μέρους των αρμοδίων ήταν άριστος.

Οι πράξεις μηδενικές. Παίζοντας το παιχνίδι του Άννα και του Καϊάφα το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με την Περιφέρεια, δεν έδωσαν ούτε μισό γραμμάριο τροφές στους πληγέντες μελισσοκόμους.

Χωρίς ζωτικό χώρο, αφού η φωτιά κατέστρεψε χιλιάδες στρέμματα μελισσοχλωρίδας, με τους μελισσοφάγους επί δύο μήνες να τριγυρνούν πάνω από τις κυψέλες και την μακρά ξηρασία να έχει στεγνώσει τα πάντα η ενίσχυση με μελισσοτροφές ήταν μονόδρομος για τη διάσωση των μελισσοσμηνών. Αν δεν υπήρχε ο Μελισσοκομικός Σύλλογος να απαλύνει το πρόβλημα σήμερα θα είχαμε ελάχιστους μελισσοκόμους.

Προφανώς δεν θέλουν, όπως φαίνεται, να υπάρχει μελισσοκομία όπως δεν θέλουν και την ύπαρξη του πρωτογενή τομέα γι’ αυτό κι έχουν σπείρει παντού φωτοβολταϊκά. Η διατροφική επάρκεια της χώρας ουδόλως τους απασχολεί».

Τελευταία νέα
30/08/2024 02:21 μμ

Όλοι οι ενεργοί μελισσοκόμοι είναι υποχρεωμένοι, εφόσον διατηρούν τουλάχιστον πέντε (5) κυψέλες, να υποβάλλουν δήλωση κατεχόμενων κυψελών.

Η δήλωση κατεχόμενων κυψελών γίνεται στο διάστημα 01/09/2024 έως 20/11/2024.

Υποβάλλεται είτε σε έντυπη μορφή στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, είτε μέσω του gov.gr, είτε μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του ΥπΑΑΤ.

Στην περίπτωση που η δήλωση γίνει:

  • στο διάστημα 01.09 - 20.10 γίνεται επιτόπιος έλεγχος στους μελισσοκόμους που περιλαμβάνονται σε δείγμα ελέγχου που αποστέλλεται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
  • στο διάστημα 21.10 - 20.11, γίνεται υποχρεωτικά επιτόπιος έλεγχος σε όλους τους μελισσοκόμους.

Η μη υποβολή της δήλωσης συνεπάγεται κυρώσεις (επιβολή προστίμων, διαγραφή από το μητρώο, μη συμμετοχή σε επιδοτούμενα προγράμματα κ.λ.π.).

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι είναι υποχρεωτική εκ μέρους του ενεργού μελισσοκόμου η δήλωση στο Μητρώο, τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο:

α) της ετήσιας παραγόμενης ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων και

β) της ποσότητας μελιού και λοιπών μελισσοκομικών προϊόντων που διακινεί - εμπορεύεται νόμιμα στην αγορά, με ταυτόχρονη ψηφιακή καταχώρηση των σχετικών παραστατικών.

28/08/2024 11:20 πμ

Ελλιπέστατος ο μηχανισμός αντιμετώπισης της νοθείας του εισαγόμενου μελιού στην χώρα μας.

Την απουσία ενός ολοκληρωμένου και αποτελεσματικού μηχανισμού αντιμετώπισης νοθείας και παράνομων ελληνοποιήσεων εισαγόμενου μελιού επιβεβαίωσαν τα Υπουργεία Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Δικαιοσύνης, με τις απαντήσεις τους σε σχετική ερώτηση της βουλετού Αιτωλοακαρνανίας και συνυπεύθυνης του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ, Χριστίνας Σταρακά.

Παρά το πλέγμα των δομών και των συνεργαζόμενων υπηρεσιών, καθώς και των σχετικών ενεργειών εκ μέρους της Πολιτείας, η νοθεία και η συνακόλουθη στρέβλωση του αθέμιτου ανταγωνισμού που υφίσταται το ελληνικό μέλι παραμένουν σε πολύ υψηλά επίπεδα. Και αυτό, λόγω των νομοθετικών κενών και των ελλιπών ελέγχων σε συνδυασμό με τα ελεύθερα ευρωπαϊκά σύνορα.

Συγκεκριμένα, πολλά στάδια στην εφοδιαστική αλυσίδα παρουσιάζουν ευκαιρίες για απάτη, την ώρα που η πολυδιαφημισμένη ψηφιακή πλατφόρμα αποτύπωσης της αλυσίδας παραγωγής – εμπορίας και διακίνησης μελιού του ΥπΑΑΤ δεν έχει ακόμα τεθεί σε λειτουργία.

Ταυτόχρονα, νεφελώδες παραμένει το τοπίο σχετικά με τον τρόπο που ασκούνται και την τύχη που έχουν οι διοικητικές κυρώσεις, οι ποινικές διώξεις και τα επιβληθέντα πρόστιμα για αξιοσημείωτα περιστατικά παραβατικότητας. Ενώ ακόμα, πολλά είναι αυτά που πρέπει να γίνουν στον τομέα συμμόρφωσης με τα ευρωπαϊκά πρότυπα ασφαλείας και τις μεθόδους πρόληψης της απάτης στο εμπόριο μελιού.

Με βάση τα παραπάνω, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Οι εκπρόσωποι της μελισσοκομίας εκπέμπουν SOS, αναφέροντας ότι μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει κάποια ουσιαστική βοήθεια από την κυβέρνηση για τη νοθεία. Είναι σημαντικό να ενταθούν οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου της χώρας, οι αγορανομικοί έλεγχοι, οι αποτελεσματικότερες μέθοδοι ιχνηλασιμότητας του μελιού καθώς και να επιβληθούν αυστηρότερες κυρώσεις. Παράλληλα, η καλύτερη εκπαίδευση και ενημέρωση των μελισσοκόμων, των εμπόρων και του κοινού σχετικά με τη νοθεία, καθώς και η ανάδειξη της σημασίας της γνησιότητας του μελιού, θα αναβάθμιζαν τη φήμη του. Λύσεις υπάρχουν, όμως απαιτείται ισχυρή πολιτική βούληση για τη διάσωση του κλάδου».

Από την πλευρά της η ΟΜΣΕ υποστηρίζει ότι τα «βαφτισμένα» εισαγόμενα μέλια ως ελληνικά έχουν κατακλύσει την αγορά. Οι τζίροι που γίνονται από τη νοθεία και τις ελληνοποιήσεις είναι τεράστιοι. Το πιο τραγικό στην όλη κατάσταση δεν είναι ότι καταστρέφεται μόνο ο μελισσοκόμος, αλλά έχουν διοχετευθεί στην αγορά επικίνδυνα μέλια, τα οποία κυκλοφορούν με παραπλανητικές ετικέτες. Όμως, για την καταπολέμηση αυτών των πρακτικών, εδώ και χρόνια η πολιτεία φαίνεται ότι αδιαφορεί, καθώς δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο έτσι ώστε να προστατέψει τον Έλληνα παραγωγό και τους καταναλωτές.

26/08/2024 04:26 μμ

Η περίοδος της ελεύθερης εισαγωγής μελιού από την Ουκρανία φτάνει στο τέλος της, καθώς η Κομισιόν ανακοίνωσε την Τρίτη (20 Αυγούστου) ότι ο όγκος που έχει εισαχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) έχει υπερβεί το όριο που προέβλεπε ο κανονισμός για τα εμπορικά πλεονεκτήματα του Κιέβου.

Το μέλι έγινε το τελευταίο προϊόν που έφτασε το καθορισμένο όριο, ενεργοποιώντας το φρένο έκτακτης ανάγκης. Ο μέγιστος όγκος εισαγωγών για το προϊόν ήταν 44.417,56 τόνοι, από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Από τις 21 Αυγούστου και έως τις 5 Ιουνίου 2025, το ουκρανικό μέλι που εισάγεται στην ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο της δασμολογικής ποσόστωσης για τη ζώνη ελεύθερων συναλλαγών (DCFTA), που ισχύει από το 2016, μεταξύ των δύο μερών.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, θα θεσπιστεί νέα δασμολογική ποσόστωση. Για το μέλι, ο όγκος αυτής της νέας ποσόστωσης καθορίζεται σε 18 507,32 τόνους.

Θυμίζουμε ότι η Κομισιόν μετά τις φετινές διαμαρτυρίες των αγροτών αναγκάστηκε να δημιουργήσει έναν μηχανισμό έκτακτης ανάγκης για τις εισαγωγές από Ουκρανία στα αυγά, τα πουλερικά, τη ζάχαρη, τη βρώμη, τον αραβόσιτο, τα πλιγούρια και το μέλι,

Μέχρι σήμερα, τα πουλερικά και ο αραβόσιτος είναι τα μόνα ουκρανικά προϊόντα που δεν έχουν υπερβεί τα αντίστοιχα όρια, αλλά δεν απέχουν πολύ από το να το κάνουν.

11/07/2024 09:37 πμ

Συνάντηση με το προεδρείο της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ) είχε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, στο ΥπΑΑΤ.

Κεντρικό θέμα στην ατζέντα της συζήτησης ήταν τα προβλήματα του κλάδου της μελισσοκομίας από τις μεγάλες καταστροφές που προέκυψαν από τα πλημμυρικά φαινόμενα της κακοκαιρίας Daniel, στη Θεσσαλία, και τις πυρκαγιές στον Έβρο.

Ο κ. Κέλλας τόνισε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, θα καταβληθούν στους μελισσοκόμους, εντός των επόμενων ημερών.

Συγχρόνως, θα κινηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες, ώστε να αρθούν αδικίες, που τυχόν προέκυψαν, αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ώστε να υπάρχει πλήρης αποκατάσταση των πληγέντων.

Στη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν, επίσης, διεξοδικά οι λεπτομέρειες και οι βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν αναφορικά με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, για να αντιμετωπιστεί κάθε δυσλειτουργία, που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί. Παράλληλα, αναλύθηκαν τρόποι και εργαλεία για την πάταξη του φαινομένου των ελληνοποιήσεων εισαγόμενου μελιού.

Επιπλέον, το προεδρείο της Ομοσπονδίας των Μελισσοκόμων έθεσε το μείζον θέμα της κλιματικής αλλαγής και της ξηρασίας, που αντιμετωπίζουν οι μελισσοκόμοι στα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη, με αποτέλεσμα να παρατηρείται ανεπάρκεια στις διαθέσιμες τροφές των μελισσών.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επεσήμανε ότι θα δώσει εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου να εξετάσουν το θέμα και να αναζητήσουν τα κατάλληλα εργαλεία ενίσχυσης των παραγωγών.

Στο τέλος της συνάντησης ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, δήλωσε: «Είχαμε σήμερα μια εποικοδομητική συνάντηση με τους φίλους μελισσοκόμους. Όλες οι υπηρεσίες του Υπουργείου, ο Γενικός Γραμματέας και εγώ προσωπικά είμαστε στο πλευρό των μελισσοκόμων. Διορθώνουμε, βελτιώνουμε, «τρέχουμε» ζητήματα που τους αφορούν, ώστε να συνεχίσουν απρόσκοπτα να παράγουν και να ενισχύουν την εθνική οικονομία, με ένα προϊόν σημαντικής διατροφικής αξίας και μεγάλης σπουδαιότητας για τη χώρα. Θα βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με την Ομοσπονδία των Μελισσοκόμων, ώστε να ικανοποιούμε κάθε δίκαιο αίτημα των παραγωγών».

Από την Ομοσπονδία παρέστησαν οι: Κωνσταντίνος Λεονταράκης, Γιώργος Παπιώτης και Πέτρος Σαρούδης, ενώ παρών στη συνάντηση ήταν και ο Γενικός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, κ. Γιώργος Στρατάκος.

02/07/2024 10:55 πμ

Δημοσιεύθηκε τροποποιητική της προδημοσίευσης που αφορά την πρόσκληση για την Παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

Η τροποποίηση αφορά στα κριτήρια επιλεξιμότητας εκμετάλλευσης.

Η αρχική προδημοσίευση ανέφερε ότι «προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024».

Η τροποποίηση αναφέρει ότι «προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες, πρέπει να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π από την 1η Ιανουαρίου 2023 μέχρι και την 15η Ιουνίου 2024».

Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

Οι δεσμεύσεις των δικαιούχων εκκινούν από τις 30 Ιουνίου 2024 και είναι διάρκειας έξι (6) ετών.

Οι δικαιούχοι δεσμεύονται:

  • Να έχουν συνάψει σύμβαση με ΟΕ&Π από τις 16 Ιουνίου 2024 έως και τις 30 Ιουνίου 2024
  • Να διατηρούν τουλάχιστον τον αριθμό των κατεχόμενων κυψελών/παραφυάδων με τα οποία εντάχθηκαν στην Παρέμβαση, πλην των περιπτώσεων ανωτέρας βίας - εξαιρετικών περιστάσεων.
  • Να εφαρμόζουν τις εθνικές και ενωσιακές διατάξεις για τη βιολογική μελισσοκομία όπως αυτές απορρέουν από τις υπ’ αρ. 2985/397197/30.12.2022 (Β’ 279), 2543/103240/03.10.2017 (Β’ 3529) Υπουργικές Αποφάσεις και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 30ής Μαΐου 2018 με την προϋπόθεση της τήρησης της λοιπής εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας για τη συμβατική μελισσοκομία και τα προϊόντα της, καθ’ όλη τη διάρκεια της δέσμευσης.
  • Να υποβάλλουν κατ’ έτος αίτηση πληρωμής.
  • Nα δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
  • Να τηρούν φάκελο δικαιούχου, ο οποίος φυλάσσεται για τρία (3) επιπλέον έτη μετά την ολοκλήρωση των δεσμεύσεων.

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824 ευρώ.

Το ΥπΑΑΤ, εντός του έτους 2024, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης Π3-70-1.6.

Οι αιτήσεις στήριξης των υποψηφίων θα πραγματοποιηθούν βάσει της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024 (έτος αναφοράς).

Το έτος 2024 θα αποτελεί το πρώτο έτος εφαρμογής των δεσμεύσεων της πρόσκλησης.

Διαβάστε την τροποποίησης προδημοσίευσης (εδώ)

28/06/2024 10:10 πμ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η τροποποιητική απόφαση των δράσεων του τομεακού προγράμματος μελισσοκομίας, του εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) 2023 - 2027.

Η νέα Υπουργική Απόφαση αφορά κυρίως την καθυστέρηση υποβολής αιτήσεων.

Όπως αναφέρει εκτός από τις περιπτώσεις ανωτέρας βίας και τις εξαιρετικές περιστάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 3 του Καν. (ΕΕ) 2021/2116, η υποβολή αίτησης συμμετοχής στη Δράση μετά την καταληκτική ημερομηνία, συνεπάγεται μείωση κατά 1% ανά ημέρα, επί των ποσών που θα εδικαιούτο να λάβει ο δικαιούχος εάν η αίτηση είχε υποβληθεί εμπρόθεσμα, με την προϋπόθεση ότι τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά και παραστατικά έχουν εκδοθεί το αργότερο μέχρι την ως άνω καταληκτική ημερομηνία.

Αν η καθυστέρηση στην υποβολή της αίτησης συμμετοχής στη Δράση είναι μεγαλύτερη των 25 ημερών, η αίτηση κρίνεται ως μη αποδεκτή και δεν χορηγείται ουδεμία ενίσχυση στον δικαιούχο.

Κατ’ εξαίρεση, για την προγραμματική περίοδο 2024, η υποβολή αίτησης συμμετοχής στη Δράση έως είκοσι (20) ημέρες μετά την καταληκτική ημερομηνία, ήτοι μέχρι την 19η Ιουνίου 2024 δεν επισύρει μείωση της χορηγούμενης ενίσχυσης, ενώ ενδεχόμενη ένταξη ή μη του δικαιούχου στο δείγμα ελέγχου προκύπτει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης κινδύνου της παρ. 2 του άρθρου 7.

Αν η υποβολή της αίτησης πραγματοποιηθεί από την 20η Ιουνίου 2024 έως την 24η Ιουνίου 2024, η χορηγούμενη ενίσχυση μειώνεται κατά 1% ανά ημέρα επί των ποσών που θα εδικαιούτο να λάβει ο δικαιούχος εάν η αίτηση είχε υποβληθεί μέχρι την 19η Ιουνίου 2024, ενώ ο δικαιούχος υπόκειται υποχρεωτικά σε επιτόπιο έλεγχο.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

26/06/2024 10:41 πμ

Ο ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ πρόκειται να ξεκινήσει την υλοποίηση ταχύρρυθμων προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης μελισσοκόμων σε όλη τη χώρα για το μελισσοκομικό έτος 2024.

Τα προγράμματα εκπαίδευσης - κατάρτισης είναι δωρεάν και έχουν διάρκεια έως τριών (3) ημερών (έως 15 διδακτικές ώρες).

Σε όλους τους καταρτιζόμενους μελισσοκόμους θα χορηγηθεί βεβαίωση παρακολούθησης μετά το πέρας του προγράμματος κατάρτισης.

Οι θεματικές ενότητες των προγραμμάτων εκπαίδευσης - κατάρτισης των Μελισσοκόμων είναι ενδεικτικά οι εξής:

  • Αρχές οργάνωσης και λειτουργίας μελισσοκομείου κ.ά.
  • Εχθροί και ασθένειες των μελισσών και τρόποι πρόληψης και αντιμετώπισης,
  • Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων,
  • Εθνική και ενωσιακή νομοθεσία για την ασφάλεια και υγιεινή στα τρόφιμα, περιβαλλοντική νομοθεσία και την εργατική νομοθεσία.

Τα προγράμματα κατάρτισης - κατάρτισης θα πραγματοποιούνται σε αίθουσες των Κέντρων «ΔΗΜΗΤΡΑ» ή σε αίθουσες που θα παραχωρηθούν από τους μελισσοκομικούς συνεταιρισμούς ή συλλόγους ή τα Κέντρα Μελισσοκομίας ή και από τις Περιφερειακές Ενότητες ώστε να εξυπηρετήσουν σε τοπικό επίπεδο τους ενδιαφερόμενους.

Οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες Μελισσοκόμοι προκειμένου να συμμετάσχουν στα προγράμματα κατάρτισης μπορούν να απευθύνονται τόσο στα Κέντρα «ΔΗΜΗΤΡΑ» του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, όσο και στους μελισσοκομικούς Συνεταιρισμούς – Συλλόγους της περιοχής τους, προκειμένου να αιτηθούν για τη συμμετοχή τους.

14/06/2024 11:09 πμ

Βγήκε σε προδημοσίευση η πρόσκλησης για την Παρέμβαση Π3-70-1.6 «Ενισχύσεις για την ανάληψη πρόσθετων γεωργο-περιβαλλοντικών υποχρεώσεων από τους μελισσοκόμους για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας».

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων ανακοινώνει ότι εντός του έτους 2024, προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση της 1ης πρόσκλησης της Παρέμβασης.

Ο συνολικός διαθέσιμος προϋπολογισμός που διατίθεται για τη χρηματοδότηση της Παρέμβασης Π3-70-1.6 ανέρχεται σε 18.858.824 ευρώ.

Σκοπός του προγράμματος είναι η οικονομική στήριξη των μελισσοκόμων για την προστασία των μελισσοσμηνών και την ενίσχυση της βιοποικιλότητας.

Οι αρχές κριτηρίων επιλογής είναι οι κάτωθι:

  • Γεωργοί νεαρής ηλικίας
  • Εντασσόμενες κυψέλες/παραφυάδες, με προτεραιότητα στους μελισσοκόμους με μικρές και μεσαίες εκμεταλλεύσεις
  • Έδρα Εκμετάλλευσης, με προτεραιότητα σε ορεινές, μειονεκτικές και νησιώτικες περιοχές
  • Έδρα εκμετάλλευσης σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές

Δικαιούχοι της Παρέμβασης μπορούν να κριθούν οι κάτωθι:

  • Δικαιούχοι είναι φυσικά και νομικά πρόσωπα ή ομάδες αυτών κάτοχοι μελισσοκομικής ταυτότητας και εγγεγραμμένοι στο Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, που κατέχουν από 20 και πάνω κυψέλες/ παραφυάδες.
  • Επιλέξιμες είναι οι εκμεταλλεύσεις οι οποίες δεν είναι ενταγμένες στο σύστημα ελέγχου της βιολογικής γεωργίας σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) 848/2018, μέσω σύμβασης με Οργανισμό Πιστοποίησης και Ελέγχου, στις 15 Ιουνίου 2024.

Απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης στήριξης είναι να έχει προηγηθεί από τους υποψηφίους η υποβολή της ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) έτους 2024.

Κριτήρια Επιλεξιμότητας Εκμετάλλευσης

Προκειμένου να ενταχθούν στην Παρέμβαση Π3-70-1.6, οι αιτούμενες προς ένταξη κυψέλες/ παραφυάδες , πρέπει να πληρούν τα παρακάτω κριτήρια επιλεξιμότητας:

  • Να είναι δηλωμένες στην ΕΑΕ του 2024 του υποψηφίου.
  • Να κατέχονται νόμιμα κατά την ένταξη, και για κάθε έτος, καθ’ όλη την περίοδο δέσμευσης.
  • Να μην περιλαμβάνονται σε ενεργή σύμβαση με ΟΕ&Π στις 15 Ιουνίου 2024.

Δεν είναι επιλέξιμες οι εκμεταλλεύσεις που είναι ενταγμένες στη Δράση 11.1.2 «Ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» ή στη Δράση 11.2.2 «Ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής στην μελισσοκομία» του Μέτρου 11 «βιολογική γεωργία» του ΠΑΑ 2014-2022.

Η οικονομική ενίσχυση χορηγείται σε ετήσια βάση και διαμορφώνονται με βάση τον ακόλουθο πίνακα
Κλάσεις Κυψελών/παραφυάδων - 1.650 €/έτος
Κλάσεις Κυψελών/παραφυάδων - 5.115 €/έτος
Κλάσεις Κυψελών/παραφυάδων - 8.580 €/έτος
Κλάσεις Κυψελών/παραφυάδων - 10.230 €/έτος

Διαβάστε την πρόσκληση (εδώ)

13/06/2024 03:45 μμ

Η νέα Οδηγία (ΕΕ) 2024/1438, στην οποία περιλαμβάνονται οι κανόνες επισήμανσης για το μέλι, αρχίζει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή από σήμερα Πέμπτη (13/6/2024).

Στο μεταξύ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε επίσης τη δημιουργία μιας νέας πλατφόρμας για το μέλι, με σκοπό τη συγκέντρωση της βέλτιστης διαθέσιμης γνώσης από εμπειρογνώμονες, σχετικά με μεθόδους για την γνησιότητα και την ιχνηλασιμότητα του μελιού.

Όπως τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι νέοι κοινοί ευρωπαϊκοί κανόνες για τη σύνθεση και την επισήμανση του μελιού, θα βοηθήσουν τους καταναλωτές να κάνουν συνειδητές επιλογές αυξάνοντας τη διαφάνεια στην τροφική αλυσίδα και περιορίζοντας τις δόλιες πρακτικές.

Η αναθεωρημένη οδηγία εξουσιοδοτεί την Επιτροπή να εισαγάγει, εντός 4 ετών, τους κανόνες για εναρμονισμένες μεθόδους ανάλυσης για την ανίχνευση νοθείας μελιού με ζάχαρη και, εντός 5 ετών, τις μεθόδους εντοπισμού της προέλευσης του μελιού που θα ισχύσουν σε όλη την ΕΕ.

Για να δημιουργηθούν οι νέοι κανόνες απαιτείται η δημιουργία της πλατφόρμας για το μέλι. Τα ενδιαφερόμενα μέρη κατά μήκος της εφοδιαστικής αλυσίδας μελιού, συμπεριλαμβανομένων όσων προέρχονται από την ακαδημαϊκή κοινότητα, ενθαρρύνονται από την Επιτροπή να υποβάλουν την αίτησή τους. Η πρόσκληση υποβολής υποψηφιοτήτων είναι ανοικτή έως τις 15 Ιουλίου 2024.

Η πλατφόρμα μελιού, αναμένεται, μεταξύ άλλων, να συλλέξει δεδομένα για μεθόδους βελτίωσης των ελέγχων γνησιότητας του μελιού και να παρέχει συστάσεις για την ιχνηλασιμότητα.

Στα μέσα του 2026, όταν θα αρχίσουν να εφαρμόζονται οι νέοι κανόνες επισήμανσης, οι χώρες προέλευσης των μειγμάτων μελιού θα πρέπει να εμφανίζονται στην ετικέτα της συσκευασίας, με φθίνουσα σειρά με το ποσοστό μεριδίου που θα έχουν.

Τα κράτη μέλη θα έχουν την ευελιξία να απαιτούν ποσοστά για τα τέσσερα μεγαλύτερα μερίδια που έχουν τα μείγματα μελιού μόνο όταν αντιπροσωπεύουν ποσοστό πάνω από το 50% του προϊόντος που έχει η συσκευασία.

Θυμίζουμε ότι στα πλαίσια ερευνητικού προγράμματος «From the Hives», πραγματοποιήθηκαν συντονισμένοι έλεγχοι σε δεκαέξι κράτη μέλη της ΕΕ συν της Ελβετίας και της Νορβηγίας. Έγιναν τυχαίοι δειγματοληπτικοί έλεγχοι σε 320 αποστολές μελιού, που εισήχθησαν από 20 χώρες εκτός ΕΕ (τρίτες χώρες), μεταξύ Νοεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2022. Οι έλεγχοι έδειξαν ότι 147 δείγματα (46% του συνόλου) ήταν νοθευμένα με παράνομα πρόσθετα.

20/05/2024 04:25 μμ

Η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας έχει καθιερωθεί από το 2017 και γιορτάζεται στις 20 Μαΐου. Τα πρώτα ανησυχητικά στοιχεία για τις μεγάλες κι αυξανόμενες απώλειες μελισσών σημειώθηκαν ήδη από το 2006, σύμφωνα με την Ομοσπονδία των Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ). Από τότε τα μέτρα για την προστασία των μελισσών, οι οποίες συμβάλουν σημαντικά στην επικονίαση και τη βιοποικιλότητα, παραμένουν ανεπαρκή.

Όπως τονίζει στην ανακοίνωση του για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας ο ΟΜΣΕ:

«Πέρσι, στη χώρα μας, κάηκαν πάνω από 1.000.000 στρέμματα δάσους και πλημμύρισαν πάνω από 700.000, ενώ η Κρήτη πλήττεται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από ξηρασία. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ κι ως μελισσοκόμοι το φωνάζουμε εδώ και μια δεκαετία. Ωστόσο, αντί για μέτρα προστασίας του δασικού μας πλούτου και αντιπλημμυρικά έργα, η μελισσοκομία που θρηνεί δεκάδες χιλιάδες μελίσσια καμένα και πνιγμένα, υφίσταται διωγμό. Οι αυθαίρετες απαγορεύσεις εισόδου στα δάση από ορισμένα δασαρχεία και η επίσημη κρατική πολιτική πυροπροστασίας μας αντιμετωπίζουν ως υποψήφιους εμπρηστές ενώ εμείς κι οι μέλισσές μας ζούμε από τα δάση κι έχουμε -όχι απλά συμφέρον- αλλά ζωτική ανάγκη να τα προστατέψουμε!

Η μελισσοκομία πλήττεται σήμερα και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη από πολλές πλευρές. Οι απώλειες μελισσιών αυξάνουν και η παραγωγή μελιού μειώνεται. Το κόστος παραγωγής εκτινάσσεται ενώ οι πωλήσεις κάνουν βουτιά. Μέχρι τώρα οι αριθμοί έδειχναν αύξηση των μελισσιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μιας και οι μελισσοκόμοι αναπλήρωναν τις απώλειες και πολλαπλασίαζαν τα μελίσσια τους (με δικά τους έξοδα! ) για να αντιμετωπίσουν τη χαμηλή παραγωγικότητα και να βγάλουν το μέλι που θα τους επέτρεπε να ζήσουν αξιοπρεπώς. Πλέον, η κλιματική αλλαγή και το κόστος παραγωγής από τη μια και οι ελληνοποιήσεις εισαγόμενων «μελιών» από την άλλη, που μειώνουν τη ζήτηση και τις τιμές του ελληνικού μελιού, οδηγούν πολλούς συνάδελφους να βρουν άλλο επάγγελμα.

Όμως μαζί με το μελισσοκόμο που αποχωρεί χάνονται και τα εκατομμύρια μέλισσες που φρόντιζε και παρείχαν την ανεκτίμητη υπηρεσία της επικονίασης σε καλλιέργειες και περιβάλλον. Τι θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας;

Ας είναι κάθε χρόνο η 20η του Μάη γιορτή κι όλον τον άλλον χρόνο να αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε καλύτερα, σε έναν καλύτερο κόσμο. Ζωή χωρίς τις μέλισσες δεν υπάρχει, τουλάχιστον ζωή όπως την ξέρουμε σήμερα. Ας μην το θυμόμαστε αυτό μόνο στις 20 του Μάη!»

O ΥπΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε σχετικά με την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας:

«Η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην σημασία που έχει η μέλισσα στη ζωή μας. Και δεν είναι μόνο το μέλι, το εκλεκτό αυτό προϊόν που μας προσφέρουν. Όντας ο σημαντικότερος επικονιαστής παγκοσμίως, ο ρόλος της τόσο στην ισορροπία των οικοσυστημάτων όσο και στην επισιτιστική ασφάλεια είναι τεράστιος. Χωρίς αυτή, η παγκόσμια παραγωγή φρούτων και λαχανικών θα ήταν μειωμένη έως και 90%. Στην εποχή της κλιματικής κρίσης, αυτή η προσφορά έχει ιδιαίτερη αξία.

Στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στηρίζουμε τον κλάδο της μελισσοκομίας, με την ΚΑΠ 2023-27 να έχει ένα ξεχωριστό τομεακό πρόγραμμα αφιερωμένο σε αυτή, ύψους άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ. Με δράσεις έρευνας και κατάρτισης, ποιοτικής αναβάθμισης της παραγωγής και του παραγόμενου προϊόντος αλλά και προώθησής του, ενώ ακόμα στηρίζεται η εποχιακή μελισσοκομία. Ενώ ακόμα, μεριμνήσαμε για την αποζημίωση των πληγέντων μελισσοκόμων από τις πυρκαγιές και πλημμύρες του περασμένου έτους. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την χρήση τεχνολογιών αιχμής για την οργάνωση του κλάδου και την προστασία του μελιού, βάζουν τις βάσεις ώστε να πετύχουμε το στόχο μας, ένα κλάδο ανταγωνιστικό και βιώσιμο.

Οι μέλισσες όσο μικρές είναι, τόσο μεγάλη είναι η συνεισφορά τους σε κάθε πτυχή της ζωής μας αλλά και στην επιβίωση όλου του πλανήτη μας!».

Παράλληλα, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, οι εισαγωγές φυσικού μελιού σε κράτη μέλη της ΕΕ από χώρες εκτός αυτής, κατά το 2023 ήταν 163,7 χιλ. τόνοι, αξίας 359.3 εκατομ. ευρώ. Την ίδια στιγμή οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ ήταν μόνο 24,9 χιλ. τόνοι, με αξία περίπου 146 εκατομ. ευρώ. Συγκριτικά με τα τα αντίστοιχα στοιχεία του 2013, γίνεται εμφανές πως οι εισαγωγές από χώρες εκτός της ΕΕ αυξήθηκαν κατά 20% (από περίπου 136 χιλ. τόνους σε 164 χιλ. τόνους), ενώ οι εξαγωγές σε χώρες εκτός ΕΕ αυξήθηκαν κατά 14% (από περίπου 22 χιλ. τόνους σε 25 χιλ. τόνους).

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το μεγαλύτερο μέρος των εισαγωγών προήλθε από την Κίνα (60,2 χιλ. τόνοι, περίπου δηλαδή 37% των συνολικών εισαγωγών στην ΕΕ), έπειτα την Ουκρανία (28%), την Αργεντινή (12%), το Μεξικό (7%) και την Κούβα (3%). Το Ηνωμένο Βασίλειο το 2023 έλαβε το μεγαλύτερο ποσοστό εισαγωγών μελιού από τα κράτη-μέλη της ΕΕ, περίπου δηλαδή 4,3 χιλ. τόνους, ίσους με το 17% των συνολικών εξαγωγών της ΕΕ. Ακολουθούν η Σαουδική Αραβία (14%), η Ελβετία (13%), οι ΗΠΑ (13%) και η Ιαπωνία (10%). Αντίστοιχα η Γερμανία αναδείχτηκε ως η χώρα που έκανε τις περισσότερες εισαγωγές μελιού, καθώς εκπροσωπούσε το 25% των συνολικών εισαγωγών μελιού στην ΕΕ από χώρες εκτός αυτής, με το Βέλγιο (19%), την Πολωνία (14%), την Ισπανία (10%) και τη Γαλλία (5%) να ακολουθούν. Τέλος ως μεγαλύτερος εξαγωγές της ΕΕ αναδείχθηκε η Ισπανία, εξάγοντας 7,1 χιλ. τόνους μέλι (29% συνολικών εξαγωγών σε κράτη εκτός της ΕΕ) σε χώρες εκτός της ΕΕ. Επόμενες ακολουθούν η Γερμανία (22%), η Ρουμανία (7%), η Ουγγαρία (6%) και η Ελλάδα (6%).
Δείτε την ανάλυση

22/04/2024 01:25 μμ

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωσε ότι είναι ενεργή η ψηφιακή εφαρμογή καταχώρησης αιτήσεων των δράσεων του προγράμματος ενίσχυσης του τομέα της μελισσοκομίας, σύμφωνα με το εγκεκριμένο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) του έτους 2024.

Ειδικότερα, η εφαρμογή είναι ενεργή για τις παρακάτω δράξεις:

1. Εξοπλισμός για τη διευκόλυνση των μετακινήσεων, όπου η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων παρατατικών γίνεται μέχρι 30η Μαΐου 2024.

2. Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας, όπου η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων παραστατικών γίνεται μέχρι 30η Μαΐου 2024.

3. Αναλύσεις μελιού και λοιπών προϊόντων κυψέλης, όπου η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων παραστατικών γίνεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024.

4. Προώθησή του μελιού και των άλλων προϊόντων της κυψέλης και προβολή του κλάδου της μελισσοκομίας – ενίσχυση της καινοτομίας, όπου η υποβολή των αιτήσεων και των απαραίτητων παραστατικών γίνεται μέχρι την 31η Ιουλίου 2024.

Η είσοδος στην εφαρμογή πραγματοποιείται μέσω συνδέσμου (πατήστε εδώ)

11/04/2024 02:17 μμ

Ο κ. Κωνσταντίνος Λεονταράκης, από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Ηρακλείου, είναι ο νέος πρόεδρος στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ).

Μετά τις αρχαιρεσίες, της 30ης Μαρτίου 2024, συγκροτήθηκε σε σώμα το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΣΕ και κατανεμήθηκαν τα αξιώματα ως ακολούθως:

  • Λεονταράκης Κωνσταντίνος - Πρόεδρος
  • Νικόπουλος Αθανάσιος - Αντιπρόεδρος
  • Παπιώτης Γεώργιος - Γενικός Γραμματέας
  • Κυριαζής Κωνσταντίνος - Ταμίας
  • Βρασταμνός Γεώργιος - Μέλος
  • Γαβριηλίδης Γεώργιος - Μέλος
  • Δημητρόπουλος Αναστάσιος - Μέλος
  • Κρασσάς Κωνσταντίνος - Μέλος
  • Μαριδάκης Γεώργιος - Μέλος
  • Σαρούδης Πέτρος - Μέλος
  • Τρουλλίδης Θωμάς - Μέλος

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το νέο Δ.Σ. αναφέρει τα εξής:

«Το Σάββατο, 6 Απριλίου 2024, ολοκληρώθηκαν οι αρχαιρεσίες για την εκλογή Προεδρείου του Διοικητικού Συμβουλίου της Ομοσπονδίας μας.
Ως νεοεκλεγέν Δ.Σ. έχοντας πλήρη επίγνωση των δυσκολιών, αλλά και ειλικρινή διάθεση επίλυσής τους, αναλαμβάνουμε να κρατήσουμε τα ηνία του ανώτερου συνδικαλιστικού οργάνου μας στην ιστορικά πιο δύσκολη, ίσως, στιγμή του κλάδου μας, με μείζονα προβλήματα να ταλανίζουν τη μελισσοκομία τόσο σε επαγγελματικό, όσο και σε οργανωτικό - συνδικαλιστικό επίπεδο. Κοινή θέληση και στόχος όλων μας είναι να ικανοποιηθούν οι προσδοκίες του συνόλου των συναδέλφων μελισσοκόμων, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.

Σε αυτήν την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Όλοι πρέπει να γίνουμε αρωγοί - από τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας μέχρι το απλό μέλος του κάθε Συλλόγου - προκειμένου να διεκδικήσουμε αποτελεσματικά τα δίκαιά μας και να πετύχουμε τους στόχους μας.

Θα χρειαστεί μία μικρή πίστωση χρόνου προκειμένου να ενημερωθούμε ουσιαστικά και να οργανωθούμε όσο τον δυνατόν καλύτερα για το σύνολο των θεμάτων που εκκρεμούν.

Όμως xωρίς, σε καμία περίπτωση, να υποτιμούμε τη σημασία των προβλημάτων - διεκδικήσεων που αφορούν τις ελληνοποιήσεις, την αλλαγή του καταστατικού λειτουργίας της Ομοσπονδίας, τα κόστη παραγωγής, τη νέα ΚΑΠ, το Μητρώο και άλλων εξίσου σημαντικών, θεωρούμε πως άμεση προτεραιότητα πρέπει να έχουν τα ζητήματα της Πυροσβεστικής Διάταξης και της κίνησης των οχημάτων μας στις παράπλευρες οδούς, αφού επηρεάζουν άμεσα τον τρόπο εργασίας μας κατά την εαρινή/θερινή περίοδο που ήδη διανύουμε.

Πρέπει, λοιπόν, γι’ αυτά, τουλάχιστον, τα θέματα να βρεθεί βιώσιμη λύση πάραυτα! Και βήμα - βήμα να προχωρήσουμε, χωρίς χρονοτριβές, και στα υπόλοιπα.
Οργανωμένα, συντονισμένα και - κυρίως - με ομόνοια και σύμπνοια, είμαστε σίγουροι ότι θα πάμε τη μελισσοκομία μπροστά.

Καλή μελισσοκομική χρονιά σε όλους και καλή δύναμη».

09/04/2024 04:30 μμ

Την Τρίτη, 9 Απριλίου 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόσθεσε το ελληνικής προέλευσης μέλι ανθέων «Μέλι Κισσούρι» στο μητρώο των Προστατευόμενων Ονομασιών Προέλευσης (ΠΟΠ).

Η προστασία της ονομασίας «Μέλι Κισσούρι / Meli Kissouri» αφορά ολόκληρη την επικράτεια του Δήμου Καρύστου της Εύβοια (ο οποίος περιλαμβάνει τις δημοτικές ενότητες Καρύστου, Καφηρέως, Μαρμαρίου και Στυρέων).

Η διαδικασία παραγωγής του Μέλι Κισσούρι περιλαμβάνει την εκτροφή των μελισσών και την εξαγωγή του μελιού σε κατάλληλες εγκαταστάσεις εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

Η σύνδεση της προέλευσης της διακινούμενης ποσότητας με την οριοθετημένη περιοχή παραγωγής πραγματοποιείται μέσω τήρησης αρχείων ιχνηλασιμότητας που τηρούν οι μελισσοκόμοι - κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου, καθώς και των αρχείων εισροών -εκροών και των παραστατικών, που τηρούν οι μελισσοκόμοι και οι επιχειρήσεις που αγοράζουν από αυτούς για να το συσκευάσουν και να το διαθέσουν στο εμπόριο.

Παραγωγή του μελιού
Η παραγωγή του Μέλι Κισσούρι ξεκινά αργά το καλοκαίρι αφού έχει ολοκληρωθεί ο τρύγος του θυμαρίσιου μελιού. Μετά τα μέσα Ιουλίου τα μελίσσια μεταφέρονται σε περιοχές του όρους Όχη που βρίσκονται σε μεγάλο υψόμετρο (άνω των 600 μέτρων). Στο υψόμετρο αυτό και υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης καλοκαιρινών βροχοπτώσεων ξεκινά η ανθοφορία της ερείκης από την οποία οι μέλισσες συγκεντρώνουν νέκταρ και γύρη.

Μέχρι τα μέσα Αυγούστου κάθε έτους πραγματοποιείται ο πρώτος τρύγος του. Στην περίπτωση που δεν υπάρξει καλοκαιρινή βροχόπτωση, καθυστερεί η ανθοφορία της ερείκης και κατ’ επέκταση ο πρώτος τρύγος του, ο οποίος γίνεται περί τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Οι μελισσοκόμοι μεταφέρουν σταδιακά, μέχρι το μήνα Δεκέμβριο, τα μελίσσια τους από το μεγάλο υψόμετρο σε χαμηλότερα (μέχρι και το επίπεδο της θάλασσας) ακολουθώντας τη σταδιακή άνθηση της ερείκης η οποία ολοκληρώνεται στις αρχές Δεκεμβρίου σε υψόμετρο που είναι κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Με τον τρόπο αυτό εκμεταλλεύονται πλήρως τη σταδιακή ανθοφορία της ερείκης και τρυγούν τα μελίσσια τους κατά διαστήματα.

Μετά την ολοκλήρωση του τρύγου του, οι μελισσοκόμοι διατηρούν στα μελίσσια επαρκείς ποσότητες μελιού προκειμένου να τραφούν οι μέλισσες κατά την περίοδο διαχείμασής τους αποφεύγοντας με τον τρόπο αυτό τη χορήγηση τεχνητής τροφής.

Οι μελισσοκόμοι κατά την εξαγωγή μελιού, τρυγούν τις κηρήθρες με το λιγότερο δυνατό κάπνισμα των μελισσών.

Η εξαγωγή του μελιού γίνεται με φυγοκέντριση είτε με χειροκίνητο είτε με ηλεκτρικό μελιτοεξαγωγέα. Ακολουθεί η διαύγαση του μελιού η οποία γίνεται σε δεξαμενές καθίζησης και διαρκεί περίπου 1 εβδομάδα. Ο αφρός αφαιρείται προσεκτικά μετά τη διαύγαση και τα δοχεία συσκευασίας γεμίζουν καλά μέχρι επάνω, ώστε να μην μένει αέρας στο ενδιάμεσο κενό. Το μέλι δεν θερμαίνεται σε κανένα στάδιο εξαγωγής ή επεξεργασίας του. Τα εργαλεία και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται για τον τρύγο και τη συντήρηση του προϊόντος (μελισσοκομική βούρτσα, μαχαίρι απολεπισμού, μελιτοεξαγωγέας, φίλτρα, δοχεία μεταφοράς και διατήρησης του μελιού) καθαρίζονται με ζεστό νερό και κατάλληλα απορρυπαντικά για σκεύη τροφίμων.

Για την αντιμετώπιση του παρασιτικού ακάρεος βαρρόα (Varroa destructor), χρησιμοποιούνται μόνο εγκεκριμένα σκευάσματα με ιδιαίτερη προσοχή. Δεν χρησιμοποιούνται αντιβιοτικά ή χημικά θεραπευτικά μέσα για καμιά άλλη ασθένεια των μελισσών.

Η εξαγωγή του Μέλι Κισσούρι και η πρώτη συσκευασία γίνεται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής σε εγκαταστάσεις που διαθέτουν οι παραγωγοί.

01/04/2024 01:40 μμ

Οι εκλογές στην Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) έγιναν το Σάββατο, 30 Μαρτίου 2024, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λάρισα.

Στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο εκλέχθηκαν οι εξής: Δημητρόπουλος Αναστάσιος (72 ψήφοι) από την Αχαϊα, Γαβρηϊλίδης Γεώργιος (57 ψήφους) από την Κοζάνη, Βρασταμνός Γεώργιος (52 ψήφους) από τη Χαλκιδική, Τρουλίδης Θωμάς (50 ψήφους) από τον Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, Λεονταράκης Κωνσταντίνος (49 ψήφους) από την Ανατολική Κρήτη, Νικόπουλος Αθανασιος (48 ψήφους) από την Καρδίτσα, Σαρούδης Πέτρος (43 ψήφους) από τη Λάρισα, Παπιώτης Γεώργιος (43 ψήφους) από τη Λιβαδειά, Κρασάς Κωνσταντίνος (43 ψήφους) από το Λασίθι, Μαριδάκης Γεώργιος (39 ψήφους) από τα Χανιά, Κυριαζής Κωνσταντίνος (38 ψήφους) από τα Ιωάννινα.

Στην Εξελεγκτική Επιτροπή εξελέγησαν οι εξής: Κωνσταντινής Σταύρος από την Πρέβεζα, Πέτρος Πανταζής από τη Λάρισα, και Σούλιος Σωτήρης από την Ελασσόνα.

Όπως ανέφερε στον Αγροτύπο ο κ. Αναστάσιος Δημητρόπουλος, το ερχόμενο Σάββατο (6/4) θα υπάρξουν οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη του νέου προεδρείου της ΟΜΣΕ.

29/03/2024 05:44 μμ

Η Ελλάδα είναι ο κυριότερος προμηθευτής της Κύπρου σε μέλι, ενώ ακολουθούν η Κίνα, η Γερμανία και η Ισπανία.

Το 2022, το ελληνικό μερίδιο στις κυπριακές εισαγωγές μελιού (αξία) ανήλθε σε 75% (1.823.038 ευρώ), που αντιστοιχεί σε μια ποσότητα της τάξης 624.195 κιλών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείο Ο.Ε.Υ. της ελληνικής πρεσβείας στην Λευκωσία, η μέση τιμή του ελληνικού μελιού είναι στα 2,9 ευρώ/κιλό, όταν τα μέλια από Βουλγαρία και Ιταλία είναι στα 7 ευρώ/κιλό και από Αυστρία στα 7,9 ευρώ το κιλό.

Επίσης η Κύπρος κάνει εισαγωγές μελιού από Γερμανία (2,1 ευρώ/κιλό) και Ισπανία (2,7 ευρώ/κιλό).

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το μέλι από την Κίνα δεν εισάγεται συσκευασμένο αλλά χρησιμοποιείται ως πρόσμιξη σε κυπριακά brands (τιμή 1,5 ευρώ/κιλό).

Κυπριακά μέλια

Η κυπριακή παραγωγή μελιού προέρχεται σχεδόν αποκλειστικά από άνθη και εσπεριδοειδή, ενώ δεν περιλαμβάνει καθόλου τα κωνοφόρα (πεύκο, έλατο). Συνεπώς, τα μέλια που κυριαρχούν στην κυπριακή αγορά είναι εκείνα με έντονα γλυκιά γεύση, λόγω της υψηλής τους περιεκτικότητας σε σάκχαρα, σε αντίθεση με τα μέλια με πικρή επίγευση (όπως της καστανιάς), τα οποία είναι εισαγόμενα και λιγότερο δημοφιλή. Κυριότερες κυπριακές ποικιλίες μελιού είναι το θυμαρίσιο μέλι και το μέλι πορτοκαλιάς ενώ στην αγορά κυκλοφορεί ευρέως το «μέλι ποικίλης ανθοφορίας» το οποίο συνήθως αποτελεί μίξη των παραπάνω ανθέων.

Η σήμανση του μελιού στην Κύπρο

Η σήμανση του μελιού που πωλείται στην κυπριακή αγορά διέπεται από τους περί Μελιού Κανονισμούς του 2004 και 2015, οι οποίοι εναρμονίζονται με την Οδηγία 2001/110/ΕΚ (όπως αυτή έχει τροποποιηθεί μέχρι σήμερα).

Χώρες συγκομιδής: Σε ό,τι αφορά το μέλι το οποίο συσκευάζεται στην Κύπρο, είναι υποχρεωτικό στην σήμανσή του να αναγράφονται ονομαστικά οι χώρες συγκομιδής του. Στην περίπτωση αυτήν, δεν γίνονται αποδεκτές οι ενδείξεις «Μείγμα μελιών ΕΕ», «Μείγμα μελιών εκτός ΕΕ» ή «Μείγμα μελιών ΕΕ και εκτός ΕΕ».

Αντίθετα, η υποχρέωση αυτή δεν ισχύει για το μέλι το οποίο εισάγεται στην Κύπρο προ συσκευασμένο, σε συσκευασίες λιανικού εμπορίου οι οποίες φτάνουν στον τελικό καταναλωτή.

Η διατροφική δήλωση δεν είναι υποχρεωτική για το μέλι. Ωστόσο, εάν ένας εμφιαλωτής μελιού επιθυμεί εθελοντικά να συμπεριλάβει στη σήμανση μελιού διατροφική δήλωση, αυτή θα πρέπει να συμμορφώνεται πλήρως με τις σχετικές διατάξεις του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1169/2011, όπως ισχύει για τα τρόφιμα στα οποία η διατροφική δήλωση στη σήμανση είναι υποχρεωτική.

Μετά από σχετικό Διάταγμα το 12/2023, τα μέλια που προέρχονται μερικώς ή κυρίως, είτε από θυμάρι είτε από πορτοκαλιά και έχουν συγκομιστεί στην Κυπριακή Δημοκρατία, δύναται η ένδειξη ονομασίας υπό την οποία αυτά πωλούνται και αναγράφεται στη επισήμανσή τους, να συμπληρώνεται με πληροφορίες που αφορούν την ανθική ή φυτική τους προέλευση εφόσον οι γυρεόκοκκοι του πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

(i) έχουν ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων θυμαριού (Thymus type) 16%, όσον αφορά το θυμάρι (Thymus type),

(ii) έχουν ελάχιστο ποσοστό γυρεόκοκκων πορτοκαλιάς 3%, όσον αφορά την πορτοκαλιά.

19/03/2024 09:51 πμ

Η στήριξη του αγροτικού τομέα της Εύβοιας γίνεται μέσω της ΚΑΠ και μέσω τομεακών και επιχειρησιακών προγραμμάτων, όπως για τους μελισσοκόμους και τους συκοπαραγωγούς. Αυτό απαντά το ΥπΑΑΤ στην Βουλή σε ερώτηση βουλευτών της Νέας Αριστεράς

Συγκεκριμένα, όσον αφορά την ενίσχυση των συκοπαραγωγών, το YπΑAT υποστηρίζει ότι στηρίζει και προωθεί τον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων και των σύκων, μέσω των Οργανώσεων Παραγωγών. Στη νέα ΚΑΠ (2023-2027) και το Στρατηγικό Σχέδιο που θα υλοποιηθεί, στις τομεακές παρεμβάσεις των οπωροκηπευτικών, οι Οργανώσεις Παραγωγών, μέσω των επιχειρησιακών τους προγραμμάτων, θα περιλαμβάνουν υποχρεωτικά σε ποσοστό 2%, δράσεις που έχουν στόχο την έρευνα περί των βιώσιμων μεθόδων παραγωγής και ανάπτυξή τους, συμπεριλαμβανομένων της ανθεκτικότητας έναντι των επιβλαβών οργανισμών και του μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και της προσαρμογής σε αυτήν, των καινοτόμων πρακτικών και των τεχνικών παραγωγής που ενισχύουν την οικονομική ανταγωνιστικότητα και δίνουν ώθηση στην ανάπτυξη αγορών. Επισημαίνεται ότι στην Εύβοια, εν προκειμένω, υπάρχει μία Οργάνωση Παραγωγών με αναγνωρισμένο προϊόν τα σύκα, η «Ο.Π. ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΤΑΞΙΑΡΧΗ», η οποία και υλοποιεί τριετές Επιχειρησιακό Πρόγραμμα, με το ύψος δαπανών για το έτος 2024 να ανέρχεται σε 85.884 ευρώ.

Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΑΤ λαμβάνει μέτρα και για τη στήριξη των κτηνοτρόφων, συμπεριλαμβανομένων και των μελισσοκόμων. Βασικό εργαλείο για την ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα και των αγροτικών περιοχών της χώρας αποτελεί το Στρατηγικό Σχέδιο Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, ύψους 14 δισ. ευρώ για την περίοδο 2023-2027. Στον τομέα της μελισσοκομίας, τα περισσότερα από τα μέτρα του τομεακού προγράμματος ενίσχυσης της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου (2020 – 2022) υφίστανται και στο εγκεκριμένο 2023 - 2027, ενώ κάποια από αυτά αναπτύσσονται και εξελίσσονται περαιτέρω. Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 ανέρχεται σε 61.626.450 € (12.325.290 € ετησίως). Το ποσό αυτό θα καλυφθεί κατά 50% από Ενωσιακούς πόρους και κατά 50% από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (εθνικοί πόροι).

Στον σχεδιασμό του ΥπΑΑΤ για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα σε πληττόμενες περιοχές, όπως η Βόρεια Εύβοια, περιλαμβάνεται η αξιοποίηση πόρων, ύψους 2 δις ευρώ, οι οποίοι κατευθύνονται σε σημαντικές μεταρρυθμιστικές αναπτυξιακές δράσεις με ισχυρό περιβαλλοντικό και κοινωνικό πρόσημο.

Το πακέτο αυτό, το οποίο έχει εγκριθεί από την ΕΕ, περιλαμβάνει τα εξής μέτρα:

  • Νέοι Γεωργοί, με 420 εκατ. ευρώγια την ηλικιακή αναδιάρθρωση του παραγωγικού δυναμικού της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 107 εκατ. ευρώγια την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε, ενώ, με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, εγκρίθηκαν επιπλέον πόροι 81 εκατ. € για την ένταξη του συνόλου των 2.200 επιλαχόντων της συγκεκριμένης πρόσκλησης.
  • Σχέδια Βελτίωσης για την παραγωγική αναδιάρθρωση του πρωτογενούς τομέα, με αρχικό προϋπολογισμό 180 εκατ. ευρώκαι δυνατότητα υπερδέσμευσης στα 230 εκατ. ευρώ. Μετά και την παράταση που χορηγήθηκε με απόφαση του ΥπΑΑΤ, εκδηλώθηκε σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον, καθώς υποβλήθηκαν 6.901 αιτήσεις στήριξης, με συνολικό προϋπολογισμό προτεινόμενων επενδύσεων 704 εκατ. ευρώ και αιτούμενη δημόσια δαπάνη 403 εκατ. ευρώ περίπου.
  • Νέα ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, με 21,5 εκατ. ευρώγια τη διευκόλυνση της πρόσβασης των παραγωγών σε ρευστότητα με ευνοϊκούς όρους. Προστέθηκαν επιπλέον πόροι, της τάξης των 40 εκατ. ευρώ, διαμορφώνοντας τη συνεισφορά του ΠΑΑ στα 61,5 εκατ. ευρώ.
  • Μικρά εγγειοβελτιωτικά αρδευτικά έργα υποδομής, με 40 εκατ. ευρώγια την αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη χρήση του αρδευτικού νερού, καθώς και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Το μέτρο προκηρύχθηκε και μετά από χορήγηση πρόσθετης υπερδέσμευσης, εγκρίθηκαν έργα, ύψους 240 εκατ ευρώ. Αγροτική Οδοποιία, με 43 εκατ. ευρώγια τη βελτίωση της προσβασιμότητας στις γεωργικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, τη μείωση του κόστους μεταφοράς, καθώς και την ταχύτερη και ασφαλέστερη διακίνηση ευπαθών προϊόντων. Στο μέτρο διατέθηκαν επιπλέον 97 εκατ. ευρώ για την ικανοποίηση του μεγάλου επενδυτικού ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε.
  • Ενίσχυση της ποιότητας στην παραγωγή, με 41 εκατ. ευρώγια την αύξηση της προστιθέμενης αξίας στρατηγικής προτεραιότητας προϊόντων, όπως το βαμβάκι και τη βελτίωση της εξωστρέφειάς τους. Το μέτρο προκηρύχθηκε και πρόσφατα ολοκληρώθηκε και η υποβολή των αιτήσεων ενίσχυσης από τους υποψηφίους.

Τέλος, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων των πρόσφατων θεομηνιών, προβλέπεται το Μέτρο 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, και πάγιο από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα», μέσω του οποίου παρέχεται στήριξη στους παραγωγούς (φυσικά και νομικά πρόσωπα, συνεταιρισμούς) και λοιπούς φορείς (ΤΟΕΒ) να αποκαταστήσουν το παραγωγικό δυναμικό των γεωργικών εκμεταλλεύσεων τους (γεωργικές καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο και υποδομές). Η ένταση ενίσχυσης για τις εν λόγω επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις ανέρχεται έως 100%. Το Μέτρο διαθέτει πόρους της τάξης των 45 εκατ. ευρώ δημόσια δαπάνη και την ευθύνη εφαρμογής του έχει αναλάβει ο ΕΛΓΑ. Ήδη, ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η ενεργοποίηση του συγκεκριμένου Μέτρου για την αγορά ζωικού κεφαλαίου, καθώς και τη χρηματοδότηση δημιουργίας νέων σταβλικών εγκαταστάσεων, ενώ υπογράφηκε και η σχετική Υπουργική Απόφαση.

04/03/2024 02:40 μμ

Μετά την παραίτηση του προέδρου και των μελών του ΔΣ της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Γενική Συνέλευση στην Λάρισα, στις 17 Φεβρουαρίου 2024.

Το περασμένο Σάββατο (2 Μαρτίου 2024) έγινε νέα σύνθεση του ΔΣ και τα αναπληρωματικά μέλη κάλυψαν τις κενές θέσεις της διοίκησης.

Μετά από διάλογο αποφασίστηκε να προχωρήσουν σε εκλογές για ανάδειξη του νέου ΔΣ στις 30 Μαρτίου 2024, ημέρα Σάββατο, στην Λάρισα.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέλαβε προσωρινός πρόεδρος της ΟΜΣΕ. Αντιπρόεδρος ανέλαβε ο Γιάννης Ρηγούλης, Γραμματέας ο Βασίλης Ντούρας και Ταμίας η Χριστίνα Ζαγαριώτη.

Το επόμενο διάστημα βασικό σημείο συζήτησης της ΟΜΣΕ θα είναι οι προτάσεις που θα πρέπει να καταθέσει για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

Θυμίζουμε ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, έχει ζητήσει τις προτάσεις όλων των φορέων - μεταξύ αυτών και του κλάδου της μελισσοκομίας - για την τροποποίηση της ΚΑΠ.

23/02/2024 10:19 πμ

Σε θετικό κλίμα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης και η Συντονιστική Επιτροπή Μελισσοκόμων συζήτησαν επί ένα τρίωρο τα προβλήματα του κλάδου.

Σε ό,τι αφορά το μείζον ζήτημα των ελληνοποιήσεων που έθεσε η Συντονιστική Επιτροπή, ο υπουργός τόνισε ότι έχει δώσει εντολή να επεκταθούν και στο μέλι οι έλεγχοι στην αγορά. «Θα γίνουν εντατικοί έλεγχοι και στο μέλι. Δεν θα κάνουμε ρούπι πίσω στο ζήτημα αυτό. Όποιοι κι αν είναι οι παραβάτες, όπως και να λέγονται θα εφαρμοσθεί ο νόμος. Δεν θα ανεχθούμε παιχνιδάκια. Έχουμε την απόλυτη στήριξη του Πρωθυπουργού και θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να προστατεύσουμε Έλληνες παραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές», είπε ο υπουργός, επισημαίνοντας ότι οι ελληνοποιήσεις καταστρέφουν την ελληνική παραγωγή και υπονομεύουν την οικονομία της χώρας.

Επίσης ο ΥπΑΑΤ ζήτησε από τους παραγωγούς να προχωρήσουν στην σύσταση Διεπαγγελματικής μελιού στην οποία θα μετέχει όλη η αλυσίδα, από τους παραγωγούς και τους μεταποιητές έως τους εξαγωγείς. «Έτσι θα αποκτήσετε ισχυρότερη οντότητα στην αγορά», τόνισε ο υπουργός. Οι εκπρόσωποι των μελισσοκόμων αναγνώρισαν το πραγματικό ενδιαφέρον του ΥπΑΑΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι δείχνει πως «υπάρχει ενσυναίσθηση για τα προβλήματα του κλάδου». Παράλληλα είπαν «φεύγουμε με θετικό πρόσημο ότι ασχολείσθε με τα προβλήματά μας».

Πρωτοβουλίες ενάντια στις ελληνοποιήσεις

Στη σύσκεψη αναλύθηκαν όλες οι πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει το ΥΠΑΑΤ αλλά και όσες δρομολογεί, με στόχο την προστασία του ελληνικού μελιού.
Έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία της ψηφιακής πλατφόρμας για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού, η οποία είναι σε πλήρη διασύνδεση με το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο και τα στοιχεία που δηλώνονται σε αυτό, ενώ θα παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην προστασία και ανάδειξη των ελληνικών μελισσοκομικών προϊόντων, τη διαφύλαξη των παραγωγών και του καταναλωτικού κοινού, από φαινόμενα νοθείας και παραπλάνησης, αποτελώντας καθοριστικό εργαλείο για καθιέρωση μηχανισμών ιχνηλασιμότητας και την τήρηση του ισοζυγίου μελιού. Η ολοκλήρωση της διαδικασίας έχει δρομολογηθεί με την προσαρμογή του κανονιστικού πλαισίου αρμοδιότητας του Υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αφορά στην εμπορία και τη διακίνηση μελιού, δηλαδή των σχετικών διατάξεων (ιδίως το άρθρο 24) της υπ’ αριθ. 91354/2017 υπουργικής απόφασης «Κωδικοποίηση Κανόνων Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών (Κανόνες ΔΙ.Ε.Π.Π.Υ.).» (Β΄ 2983).

Με τη θέσπιση και αξιοποίηση τεχνολογικών εργαλείων όπως το Εθνικό Ηλεκτρονικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η Ατομική Ψηφιακή Μελισσοκομική Ταυτότητα και τη διασύνδεσή τους με την ψηφιακή πλατφόρμα για την αποτύπωση της αλυσίδας παραγωγής, εμπορίας και διακίνησης μελιού και την αποτύπωση του ισοζυγίου μελιού, ο κλάδος της μελισσοκομίας ψηφιοποιείται και παρέχεται η τεχνική δυνατότητα, για την εποπτεία των εισαγωγών και την παρακολούθηση της αγοράς του μελιού.

Επίσης έχει νομοθετηθεί (άρθρα 27, 28 και 30 του ν 4691/2020 -Α΄ 108) η αυστηροποίηση των ποινών και των κυρώσεων που σχετίζονται με την παραπλάνηση των καταναλωτών ως προς την προέλευση των τροφίμων, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνεται και το μέλι.

Με εφόδιο τη δυνατότητα που μας δίνεται για την παρακολούθηση του ισοζυγίου μελιού μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας, στηρίχθηκε στα αρμόδια όργανα της Ε.Ε. η γνώμη της Χώρας μας ως προς την ανάγκη τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ 2001/110 για το μέλι. Στην τροποποίηση της ΟΔΗΓΙΑΣ, θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα των μιγμάτων μελιού που προέρχονται από περισσότερες από μία χώρες, όλες οι χώρες προέλευσης. Συμφωνήθηκε να καταστεί υποχρεωτικό να αναγράφονται με σαφήνεια στο ίδιο οπτικό πεδίο με το όνομα του προϊόντος, οι χώρες από τις οποίες προέρχεται το μέλι αντί της υποχρέωσης αναγραφής της ένδειξης από χώρες εντός ΕΕ ή εκτός ΕΕ, όπως ισχύει σήμερα για τα μίγματα μελιού. Θα πρέπει επίσης να αναγράφονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχεται από τουλάχιστον τις τέσσερις (4) πρώτες χώρες προέλευσης.

Επίσης, ο υπουργός ζήτησε από τους εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής να ορίσουν μια τριμελή Επιτροπή η οποία θα συνεργαστεί με τον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ στο ζήτημα της προστασίας της ελληνικής παραγωγής από ελληνοποιήσεις.

Ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο

Σε νομοσχέδιο που εισάγεται προς έγκριση στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο, γεγονός που σημαίνει ισχυροποίηση της νομοθεσίας για προστασία των ελληνικών προϊόντων- και του μελιού- από ελληνοποιήσεις.

Συγκεκριμένα, σκοπός του νομοσχεδίου είναι η δημιουργία θεσμικού πλαισίου με την εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), καθώς και η θέσπιση διατάξεων για τα ελεγκτικά όργανα, τους ελέγχους, τη διαπίστωση παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων από το ΥΠΑΑΤ και τους εποπτευόμενους από αυτό Οργανισμούς.

Αντικείμενο του ν/σ συνιστά:
α) η παράθεση ορισμών και ο καθορισμός των αρμοδίων αρχών
β) οι προϋποθέσεις για την πιστοποίηση των επιχειρήσεων και οι υποχρεώσεις τους
γ) τα είδη των ενεργούμενων ελέγχων και τα ελεγκτικά όργανα
δ) τα είδη των παραβάσεων, τα διοικητικά μέτρα, οι κυρώσεις και η διαδικασία επιβολής τους

Το πρόβλημα της επικονίασης

Για την ενίσχυση της επικονίασης επισημάνθηκαν τα εξής:
Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μέχρι το 2025 καταρτίζεται Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την αναστροφή της μείωσης των πληθυσμών των επικονιαστών, έως το 2030, και τη σταδιακή αύξηση των πληθυσμών τους μέχρι να επιτευχθούν ικανοποιητικά επίπεδα.
Έχει θεσπιστεί η πρόβλεψη της δυνατότητας υλοποίησης προγραμμάτων επικονίασης αυτοφυούς ή/και καλλιεργούμενης βλάστησης, στα οποία θα μπορούν να συμμετάσχουν οι μελισσοκόμοι της χώρας.

Στο πλευρό των μελισσοκόμων ο ΕΛΓΑ

Σε ό,τι αφορά στον ΕΛΓΑ ο Πρόεδρος του Οργανισμού, Ανδρέας Λυκουρέντζος αναφέρθηκε στους κινδύνους που καλύπτει ο υφιστάμενος Κανονισμός Ασφάλισης Ζωικού Κεφαλαίου, οι περισσότεροι των οποίων συμπεριλαμβάνονται στα αιτήματα των μελισσοκόμων.
Επεσήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση έχει καλύψει και ζημιές πέραν των καλυπτόμενων από τους Κανονισμούς του ΕΛΓΑ, με προγράμματα από την Κρατική Αρωγή, όπως στις περιπτώσεις των θεομηνιών.

Επισήμανε τις καθυστερήσεις που σημειώνονται στην καταβολή της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς από τους παραγωγούς, διευκρινίζοντας ότι δεν μπορεί – εκ του νόμου- να υπάρξει συμψηφισμός οφειλών ασφαλίστρων και καταβολής αποζημιώσεων.

Σε ό,τι αφορά την πληρωμή εκτιμητικού τέλους, υπενθύμισε ότι δεν έχει ζητείται στις περιπτώσεις των ζημιών από ακραία καιρικά φαινόμενα ωστόσο δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί.

Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ καταδεικνύοντας το πρόβλημα που υπάρχει στην υποχρέωση δήλωσης όλων των μονάδων μελισσοκομίας, ανέφερε ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι μελισσοκόμοι είναι 14.750, έχουν δηλωθεί 2.015.483 κυψέλες και οι ασφαλιστικές εισφορές ανέρχονται στο 1.058.109 €.

Η αποζημίωση είναι 70 €, για την απώλεια μελισσοσμήνους, 30 € για την απώλεια κυψέλης ενώ η ειδική ασφαλιστική εισφορά ανά μελισσοσμήνος και κυψέλη είναι μόνον 0,53 €.

Και ο κ. Λυκουρέντζος επισήμανε ότι και για λειτουργικούς λόγους του ΕΛΓΑ είναι επιβεβλημένη η ψηφιακή οργάνωση των μελισσοκόμων, ανακοίνωσε δε ότι στο σχεδιασμό του Οργανισμού με τον νέο κανονισμό είναι η αποζημίωση του 100% των ζημιών.

Χρηματοδοτήσεις και τομεακό πρόγραμμα

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτήσεις, ο υπουργός επισήμανε ότι η μελισσοκομία είναι ένας κλάδος που έχει δικό του τομεακό πρόγραμμα που ανέρχεται στα 61 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 30% από το προηγούμενο αντίστοιχο πρόγραμμα. Οι απορροφήσεις ανέρχονται στο 95%. Παράλληλα αναφέρθηκε στο Μέτρο 5.2 για την κτηνοτροφία, στο οποίο έχουν ενταχθεί και οι μελισσοκόμοι.

Επίσης η μελισσοκομία εντάχθηκε για πρώτη φορά στο μέτρο της βιολογικής παραγωγής ύψους 705 εκατ. ευρώ και όπως ανακοινώθηκε θα ενταχθούν και στη νέα προκήρυξη η οποία θα εκδοθεί έως το τέλος του έτους.

Τέλος, υπενθύμισε ότι καταβλήθηκαν 15 ευρώ ανά κυψέλη σε όλους τους μελισσοκόμους που επλήγησαν από τις πρόσφατες θεομηνίες σε Θεσσαλία και Έβρο.

Ακόμη ετέθησαν και άλλα ζητήματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα άλλων υπουργείων, όπως του Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Οικονομικών, τα οποία ο ΥπΑΑΤ δεσμεύθηκε να μεταφέρει στους αρμοδίους υπουργούς.

Ποιοι μετείχαν

Στη σύσκεψη εκτός του υπουργού Λευτέρη Αυγενάκη και του υφυπουργού Σταύρου Κελέτση, μετείχαν ο Γ.Γρ. Γιώργος Στρατάκος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος και ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ Παναγιώτης Χατζηνικολάου. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος παρίσταντο οι κ.κ. Στέλιος Τζαφέρος και Νίκος Καραμέτος.

Η Συντονιστική Επιτροπή των μελισσοκόμων αποτελείτο από τους:
Δημητρόπουλος Αναστάσιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Αχαΐας και μέλος του Δ.Σ. της ΟΜΣΕ)
Χιτόγλου Γεώργιος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης)
Κρασσάς Κωνσταντίνος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λασιθίου)
Χαρίσης Ιωάννης (Πρόεδρος πανελλήνιος Συλλόγου Επαγγελματιών Μελισσοκόμων)
Καρανίκας Σωτήριος (Μέλος Μελισσοκομικού Συλλόγου Λαμίας)
Χιώτης Πέτρος (Πρόεδρος Συλλόγου Μελισσοκόμων Μεσσηνίας)
Βήρος Κυριάκος (Πρόεδρος Σωματείου Βιολογικών Μελισσοκόμων Ελλάδος
Κασσανδρινός Τέλης (Πρόεδρος Επαγγελματιών Μελισσοκόμων Νικήτης)
Κρίτζαλης Νικόλαος (Πρόεδρος Μελισσοκομικού Συλλόγου Φωκίδας)
Αποσπόρης Παναγιώτης (Γραμματέας Μελισσοκομικού Συλλόγου Αθήνας)
Τσούκος Παναγιώτης (Μέλος Συντονιστική Επιτροπής)

22/02/2024 09:37 πμ

Οι μελισσοκόμοι έφτασαν, σήμερα Πέμπτη (22/2), στην Αθήνα, προκειμένου διεκδικώντας τα αιτήματα τους και αναδεικνύοντας τα προβλήματα τους.

Ήδη για αρκετή ώρα οι μελισσοκόμοι βρίσκονται πάνω στην πλατεία Συντάγματος απέναντι από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, φορώντας τις στολές εργασίας τους και έχοντας ανάψει τα καπνιστήρια διαμαρτύρονται για τις ελληνοποιήσεις και το κόστος παραγωγής.

Το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν είναι οι «ελληνοποιήσεις». Ζητούν να γίνουν έλεγχοι στην αγορά και οι καταναλωτές να τρώνε μέλι και όχι μίγματα με γλυκαντικές ουσίες.

Επίσης ζητούν να μπορούν να εργαστούν το καλοκαίρι μέσα στην αντιπυρική περίοδο δηλαδή τότε που παράγεται το μέλι.

Άρα κάνουν αγώνα υπέρ των καταναλωτών και καλό είναι να συμπαρασταθούν οι Αθηναίοι στον αγώνα τους.

Το περίεργο είναι ότι αν και η μελισσοκομία προστατεύει το περιβάλλον η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δεν την έχει εντάξει στην ΚΑΠ ούτε βέβαια στα Οικολογικά Προγράμματα (το κράτος έχει συνέχεια ανεξάρτητα με την εναλλαγή υπουργών και πρέπει να έχει μακροχρόνια στρατηγική και όχι προσωπικές φιλοδοξίες).

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
21/02/2024 09:04 πμ

Mελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, την Πέμπτη (22 Φεβρουαρίου), θα έρθουν στην Αθήνα για Πανελλήνια διαμαρτυρία.

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), η οποία έλαβε χώρα το Σάββατο (17 Φεβρουαρίου 2024), εξελέγη συντονιστική επιτροπή κινητοποιήσεων μελισσοκόμων, που αποφάσισε τα ακόλουθα:

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου 2024, ώρα 8 π.μ. οι μελισσοκόμοι από όλη την Ελλάδα, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Συντάγματος για Πανελλήνια διαμαρτυρία.
Συμβολικά θα συμμετάσχουν 20 (είκοσι) Μελισσοκομικά φορτηγά.

Στο πλαίσιο της δράσης, θα επιδοθεί το πλαίσιο των αιτημάτων, καθώς και το ψήφισμα μας στην Βουλή των Ελλήνων.

Ακόμα θα αιτηθούν συνάντησης με τους Υπουργούς των εμπλεκόμενων υπουργείων με τα αιτήματα του κλάδου, που είναι το ΥπΑΑΤ, το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Υπουργείο Μεταφορών.

Τα Αιτήματα του κλάδου που χρήζουν άμεσης λύσης είναι:

  • Eλληνοποιήσεις (Διοικητικά μέτρα για την πλήρη ιχνηλασιμότητα της πορείας του εισαγόμενου μελιού. Θεσμοθέτηση γυρεοσκοπικής εξέτασης ως εργαστηριακός έλεγχος).
  • Κόστος παραγωγής (αποφορολόγηση καυσίμου, διατήρηση αφορολογήτου στο φορολογικό καθεστώς των αγροτών)
  • Άρση των περιοριστικών Πυροσβεστικών διατάξεων, που μας αφαιρούν το δικαίωμα στην εργασία.
  • Άρση περιορισμών τοπικών Δασαρχών. Τοποθέτηση μελισσοσμηνών, όπως ορίζει ο νόμος 6238/1934.
  • Επιδότηση επικονίασης. Πλήρη ένταξη στην ΚΑΠ και το πρασίνισμα.
  • Αναμόρφωση ΕΛΓΑ και ολική αποζημίωση σε απολεσθέν ζωικό κεφάλαιο.
  • Κίνηση μελισσοκομικών φορτηγών στο παράπλευρο οδικό δίκτυο.
19/02/2024 10:29 πμ

Στη Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), που έγινε στην Λάρισα, το Σάββατο (17/2), ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά την παραίτησή του ο πρόεδρος κ. Αναστάσιος Ποντίκης.

Στην συνέχεια και τα υπόλοιπα πέντε μέλη του προεδρείου παραιτήθηκαν. Ακολούθησε η παραίτηση εγγράφως και του έκτου μέλους.

Όπως υποστήριξαν δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των μελισσοκόμων. Στην ουσία περίμεναν στήριξη την οποία όμως δεν έλαβαν από την Συνέλευση.

Ο πρώην πρόεδρος της ΟΜΣΕ, Βασίλης Ντούρας, στην συνέχεια ανέλαβε πρωτοβουλία για την ανασύνθεση του ΔΣ και την εκ νέου καταμομή αξιωμάτων με στόχο - όπως ανέφερε - την εύρυθμη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Όσον αφορά την συγκέντρωση των αγροτών στην Αθήνα, την Τρίτη (20/2), η ΟΜΣΕ ακολουθεί τις κινητοποιήσεις, ενώ την πρωτοβουλιά έχει η Συντονιστική Επιτροπή, που εκλέχτηκε μετά την ολοκλήρωση της Γενική Συνέλευση. Πάντως όλα τα μέλη του πρώην ΔΣ δεσμεύτηκαν ότι ακολουθούν τις κινητοποιήσεις.

Ο Αναστάσιος Δημητρόπουλος, πρόεδρος στον Μελισσοκομικό Σύλλογο Αχαΐας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η Γενική Συνέλευση προχώρησε στην εκλογή 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής, η οποία θα αναλάβει τη διοργάνωση των κινητοποιήσεων.

Θα συμμετέχουμε στην κινητοποίηση της Τρίτης (20/2) με τους υπόλοιπους αγρότες και θα διοργανώσουμε νέα κινητοποίηση στην Αθήνα, την Πέμπτη (22/2), στην οποία καλούμε όλους τους μελισσοκόμους της χώρας να συμμετάσχουν».

15/02/2024 05:28 μμ

«Είναι δύσκολο για κάποιον να ασχοληθεί με το επάγγελμα της μελισσοκομίας στην χώρα μας», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Μουγκοπέτρος, μελισσοκόμος από τα Καλάβρυτα, που έχει σχεδόν 220 μελισσοσμήνη.

«Δυστυχώς με τις λανθασμένες πολιτικές δεν είναι βιώσιμοι οι μελισσοκόμοι.

Οι καιρικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην παραγωγή μελιού της χώρας. Ο μελισσοκόμος είναι αναγκασμένος να είναι δίπλα στα μελίσσια και πρέπει ανά πάσα στιγμή να πάρει αποφάσεις για να γλυτώσει την παραγωγή του.

Είναι βέβαια και θέμα τύχης για να γλυτώσεις από μια καταστροφή. Προσωπικά φέτος σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια δεν είχα μεγάλη απώλεια παραγωγής. Αλλά παρόλα αυτά δεν είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Επίσης σε γενικές γραμμές έχουμε μείωση της παραγωγής μελιού λόγω των καιρικών συνθηκών. Αρκεί να σας αναφέρω ότι στην Κυπαρισσία που πηγαίνω τον χειμώνα τα μελίσσια μου είχε πάνω από ένα μήνα να βρέξει.

Όμως δεν είναι μόνο οι καιρικές συνθήκες που έχουν πλήξει τον κλάδο. Είναι και τα προβλήματα που μας δημιουργούν τα δασαρχεία της χώρας στις μετακινήσεις μας.
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν μας αφήνουν να ανεβούμε πάνω στα βουνά. Ποιον θα ενοχλήσουμε;

Επίσης το καλοκαίρι στα δάση είναι πρόβλημα. Σε κάθε κλάδο υπάρχουν οι καλοί και οι κακοί επαγγελματίες. Όμως δεν μπορεί να τιμωρείς έναν ολόκληρο κλάδο γιατί ένα μικρό ποσοστό δημιουργεί πρόβλημα. Ο σωστός επαγγελματίας ξέρει πως θα λειτουργήσει το καπνιστήρι του. Ποτέ ο μελισσοκόμος δεν πρόκειται να βλάψει το δάσος που του δίνει εισόδημα.

Βέβαια όλοι μας πρέπει να έχουμε απαιτήσεις αλλά και υποχρεώσεις. Δεν μπορεί το καλοκαίρι να μην βάζουμε νερό δίπλα στα μελίσσια. Επίσης πρέπει να χρησιμοποιούμε δίχτυα όταν βάζουμε τα μελίσσια μας κοντά σε οικίες ή δρόμους για να μην ενοχλούμε τους άλλους. Ξέρω και σέβομαι κάποιους ανθρώπους που έχουν αλλεργίες. Και ο γείτονάς μου γεωργός όταν είναι να ψεκάσει να με ενημερώνει. Όλα είναι θέμα παιδείας, πρέπει να μάθουμε ότι το συμφέρον του γείτονα είναι και δικό μου συμφέρον.

Η μέλισσα κάνει ένα λειτούργημα. Μιλάνε για προστασία του περιβάλλοντος. Το επάγγελμά μας βοηθάει την φύση να παράγει τρόφιμα αλλά δεν έχει καμιά ενίσχυση για αυτό. Η πολιτεία δεν στηρίζει ένα νέο να ασχοληθεί με τον κλάδο μας.

Στα Καλάβρυτα προσπαθήσαμε να κάνουμε ένα συνεταιρισμό αλλά οι ακιρικές συνθήκες δεν μας βοήθησαν να παράγουμε τις ποσότητες που πρέπει για να κάνουμε εξαγωγή. Στοπ εξωτερικό γνωρίζουν την ποιότητα του ελληνικού μελιού και είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν για να το αγοράσουν. Για φτάσει στο επίπεδο να κάνεις εξαγωγές θα πρέπει να σε στηρίξει η πολιτεία.

Από το 2016 ασχολούμε με το επάγγελμα και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι υπάρχει μια αύξηση του κόστους κατά 300%. Μόνο οι τροφές της μέλισσας έχουν αυξηθεί κατά 200%.

Από την άλλη η ζήτηση λόγω των οικονομικών προβλημάτων έχει μειωθεί πάνω από 30%. Οι ελληνοποιήσεις και οι αυξημένες εισαγωγές φτηνών μελιών φέρνουν «πίεση» στις τιμές παραγωγού. Επίσης ένα ακόμη πρόβλημα είναι οι μίξεις (χαρμάνια) μελιών από διάφορες χώρες που τα πουλάνε σε χαμηλές τιμές.

Τελικά η μελισσοκομία έχει πολλά έξοδα και δεν αφήνει κάποιο σοβαρό έσοδο. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί να αναγκάζονται να ασχοληθούν με άλλα επαγγέλματα για να έχουν ένα πρόσθετο εισόδημα και να παραμελούν τα μελίσσια τους.

Η ασφάλιση στον ΕΛΓΑ είναι υποχρεωτική αλλά για να αποζημιωθεί ο μελισσοκόμος υπάρχει μια μεγάλη γραφειοκρατία. Πολλές φορές δεν αξίζει ο μελισσοκόμος να χάσει τον χρόνο του. Μόνο αν υπάρχουν μεγάλες ζημιές, όπως η θεομηνία στην Θεσσαλία, μπορεί να καταβληθούν κάποιες αποζημιώσεις σε σύντομο διάστημα.

Παράγω μέλι από έλατο, πεύκο, άνθη και ρείκι. Με τα έξοδα που υπάρχουν σήμερα τιμή παραγωγού κάτω από 6 ευρώ το κιλό στην χονδρική και 10 ευρώ στην λιανική δεν συμφέρει να πουλήσει ο μελισσοκόμος».