Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Το πευκόμελο δίνει το φιλί της ζωής στους μελισσοκόμους, τι φέρνει το νέο τριετές

20/09/2019 01:41 μμ
Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι μελισσοκόμοι καλά ξεκίνησε φέτος η παραγωγή πευκόμελου. Το πρώτο βάρεμα έχει ολοκληρωθεί και τώρα περιμένουν να φτιάξει ο καιρός για το δεύτερο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι μελισσοκόμοι καλά ξεκίνησε φέτος η παραγωγή πευκόμελου. Το πρώτο βάρεμα έχει ολοκληρωθεί και τώρα περιμένουν να φτιάξει ο καιρός για το δεύτερο.

Όσοι μπήκαν από την αρχή του πρώτου βαρέματος τρύγησαν περίπου 10 κιλά μέλι ανά μελίσσι. Το δεύτερο βάρεμα εκτιμάται να πάει καλύτερα επειδή πλέον είναι φθινόπωρο και οι μέλισσες μπορούν και συλλέγουν όλη μέρα, σε αντίθεση με τον Αύγουστο που συλλέγουν μόνο το πρωί.

Όσον αφορά τα άλλα μέλια στη δυτική Ελλάδα είχαμε κάποια καλή παραγωγή ανθόμελου, επίσης και το μέλι από ηλίανθο φαίνεται να πήγε καλά.

Τα υπόλοιπα μέλια όμως φέτος δεν έδωσαν καλά αποτελέσματα. Τα θυμάρια και τα βελανίδια λόγω των καιρικών συνθηκών δεν είχαν καλή παραγωγή. Το ίδιο συνέβη με τα πορτοκάλια και τα βαμβάκια.

Φέτος η παραγωγή μελιού ελάτης χαρακτηρίζεται ελάχιστη έως μηδενική από τους περισσότερους μελισσοκόμους της χώρας. Οι βροχοπτώσεις, οι χαλαζοπτώσεις, οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο δυνατός αέρας, φαινόμενα που εκδηλώθηκαν από τον Μάιο μέχρι τον Ιούνιο, περιόρισαν ή ακόμη και εκμηδένισαν τα μελιτώματα, πλήττοντας τους πληθυσμούς των μελιτοφόρων εντόμων και εμπόδισαν το έργο της μέλισσας. Την τελευταία πενταετία (με εξαίρεση την περσινή χρονιά που υπήρξε κάποια παραγωγή) οι μελισσοκόμοι στην μεγάλη τους πλειοψηφία δεν κατάφεραν να πάρουν μέλι ελάτης.

Οι τιμές αναμένεται να διαμορφωθούν από τις αρχές Οκτωβρίου, όταν οι μεγάλες εταιρείες αρχίσουν τις αγορές μελιού νέας παραγωγής. Ωστόσο το τελευταίο διάστημα λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχουν πιέσεις στις τιμές παραγωγού.

Νέο τριετές πρόγραμμα µελισσοκοµίας
Στο μεταξύ το 2019 «κλείνει» το τριετές πρόγραμμα μελισσοκομίας και όπως κάθε χρόνο υπάρχει μεταφορά των αδιάθετων κονδυλίων. Όσον αφορά τη νέα περίοδο, ο κ. Βασίλης Ντούρας, πρόεδρος της Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας (ΟΜΣΕ), δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τα κονδύλια για τη νέα περίοδο θα είναι μειωμένα για τους μελισσοκόμους κατά 800.000 ευρώ ετησίως και αυτό οφείλεται σε λάθος χειρισμούς της προηγούμενης ηγεσίας του ΥπΑΑΤ».

Το νέο τριετές πρόγραµµα µελισσοκοµίας για τη χώρα µας (περίοδο 2020-2022), θα έχει προϋπολογισµό 27,83 εκατ. ευρώ. Αν και η Κομισιόν αποφάσισε να αυξήσει τα κονδύλια για την ευρωπαϊκή μελισσοκομία, κατά 70%, η ελληνική μελισσοκομία θα πάρει τελικά αύξηση μόνο 30%. Αυτό έγινε επειδή η ΕΕ δίνει τα χρήματα με βάση τον αριθμό των μελισσοσμηνών που κατέχει κάθε χώρα. Δυστυχώς η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ, παρά τις αντιδράσεις των μελισσοκομικών φορέων, άλλαξε την μέθοδο καταγραφής των μελισσοσμηνών, με αποτέλεσμα να προκύψει μείωση του αριθμού τους (η χώρα μας φαίνεται ότι κατέχει κοντά στις 800 χιλιάδες μελίσσια όταν με το προηγούμενο σύστημα κατέγραφε 1,3 εκατομμύρια).

Μεταξύ των Μέτρων που διατηρούνται στο νέο τριετές πρόγραμμα είναι αυτό που αφορά την επιδότηση για τον εξοπλισµό µε κονδύλια 6,3 εκατ. ευρώ και αυτό που προσφέρει οικονοµική στήριξη στη νοµαδική µελισσοκοµία µε προϋπολογισµό 12,78 εκατ. ευρώ στην τριετία.

Ως προς τα υπόλοιπα Μέτρα που περιλαµβάνονται στο πρόγραµµα είναι τα εξής:

Τεχνική βοήθεια προς µελισσοκόµους και οργανώσεις µελισσοκόµων. Περιλαµβάνει  δράσεις για τη λειτουργία Κέντρων Μελισσοκοµίας, εκπαιδεύσεις και προώθησης προϊόντων.  Προϋπολογισµός 4,94 εκατ. ευρώ.

Καταπολέµηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών. Προϋπολογισµός 800.000 ευρώ.

Αναλύσεις µελιού και των άλλων µελισσοκοµικών προϊόντων: Προϋπολογισµός 600.000 ευρώ.

Βελτίωση και διατήρηση γενετικού υλικού ελληνικών πληθυσµών µελισσών: Προϋπολογισµός 500.000 ευρώ

Εφαρµοσµένη έρευνα: Προϋπολογισµός 450.000 ευρώ.

Έρευνα αγοράς του µελιού και των λοιπών μελισσοκοµικών προϊόντων-προώθηση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφιας: Προϋπολογισµός 60.000 ευρώ.

Ταυτοποίηση τύπων ελληνικού µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων και αναγνώριση µελιού και των λοιπών µελισσοκοµικών προϊόντων ως ΠΟΠ, ΠΓΕ, ΕΠΙΠ: Προϋπολογισµός 900.000 ευρώ.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
30/07/2019 10:15 πμ

Το 2019 έχουμε σημαντική μείωση στην παραγωγή μελιού της Ιταλίας σε ποσοστό άνω του 41%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Ινστιτούτο Υπηρεσιών για την Αγροτική και την Επισιτιστική Αγορά (ISMEA).

Από οικονομική άποψη, αυτό σήμαινεi μείωση των εσόδων των μελισσοκόμων κατά περίπου 73 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με το ISMEA, η μείωση της ιταλικής παραγωγής οφείλεται στις κλιματικές συνθήκες κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός από τα εισαγόμενα μέλια.

Οι απώλειες παραγωγής για το μέλι ακακίας εκτιμώνται σε περίπου 55 εκατ. ευρώ - έπληξαν πολλές περιοχές του Βορρά (Πιεμόντε, Εμίλια Ρομάνια, Τοσκάνη, Λομβαρδία, Βένετο και Φρουίλη Βενέζια Γκιούλια).

Για το μέλι των εσπεριδοειδών, η εκτιμώμενη ζημιά είναι περίπου 18 εκατ. ευρώ, έχει πληγεί όλος ο Νότος της χώρας και απώλειες παραγωγής μεταξύ 40% και 80%. Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη κυρίως στη Σικελία (απώλειες περίπου 7 εκατ. ευρώ), στην Καμπανία (πάνω από 4 εκατ. ευρώ) και στην Καλαβρία (3 εκατ. ευρώ).

Σταύρος Παϊσιάδης

Τελευταία νέα
14/06/2019 11:08 πμ

Το  Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, θα πραγματοποιήσει  δωρεάν ένα τμήμα τριήμερης εκπαίδευσης σε Μελισσοκόμους, από την Δευτέρα έως την Τετάρτη, 1  - 3 Ιουλίου 2019. Οι Μελισσοκόμοι της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας θα ενημερωθούν για τα εξής θέματα

 • Μελισσοκομικό εξοπλισμό και συντήρησή του,
 • Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης
 • Τυποποίηση - εμπορία - προώθηση - σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων

Η εκπαίδευση  που θα είναι συνολικής διάρκειας 15 ωρών, θα γίνεται από τις  16:00  έως 21:00  και τα μαθήματα θα διεξάγονται στις εγκαταστάσεις του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας, που βρίσκεται στο 2ο χιλιόμετρο Μαυροβουνίου - Έδεσσας.

Για περισσότερες πληροφορίες, καθώς και για δηλώσεις συμμετοχής (θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας) οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους υπεύθυνους γεωπόνους του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Σκύδρας  κ. Μιχάλη Σιδηρόπουλο και  κ. Ιωάννη Θεοχαρόπουλο, στο τηλ. 23810 89483.

10/06/2019 03:34 μμ

Μεγάλο ενδιαφέρον δείχνουν οι Γάλλοι για την κατανάλωση ελληνικού μελιού. Το 2018 η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της, κατά 42% σε αξία και κατά 50% σε ποσότητα. Όπως επισημαίνει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της ελληνικής πρεσβείας στο Παρίσι, κρίσιμα στοιχεία για την επιτυχή διείσδυση στη γαλλική αγορά αποτελούν η ανάδειξη του προϊόντος μέσω της καλαίσθητης συσκευασίας και ετικέτας, η σωστή τοποθέτηση, καθώς και η στοχευμένη προώθηση και προβολή του προϊόντος. Οι Γάλλοι καταναλώνουν περίπου 40.000 τόνους μελιού ετησίως, ήτοι 600 γραμμάρια ανά κάτοικο ανά έτος, γεγονός που τοποθετεί τη Γαλλία αρκετά υψηλά μεταξύ των μεγαλύτερων καταναλωτών μελιού στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με στοιχεία του Γαλλικού Συνδικάτου Μελιού (Syndicat Français des Miels), η κατανάλωση αφορά σε ποσοστό 56,4% μέλι σε ρευστή μορφή και σε ποσοστό 43,3% μέλι με κρεμώδη υφή, ενώ το υπόλοιπο 0,3% αντιστοιχεί στη γύρη.

Όσον αφορά στην κατανάλωση ανά είδος μελιού, το μέλι ανθέων κυριαρχεί, αντιστοιχώντας στο 21,3% του συνολικού όγκου που καταναλώθηκε στη χώρα το 2017. Ακολουθεί το μέλι καστανιάς με μερίδιο 15,2% και το μέλι από ελαιοκράμβη με 13,9%. Το μέλι ηλίανθου καταλαμβάνει την 4η θέση με μερίδιο 10%.

Σύμφωνα με στοιχεία της γαλλικής Τελωνειακής Υπηρεσίας, το συντριπτικό μερίδιο του μελιού που εισάγει η Γαλλία προέρχεται από χώρες της Ε.Ε.. Συγκεκριμένα, το 2018 εισήγαγε μέλι αξίας 90,7 εκ. ευρώ και ποσότητας 24 χιλ. τόνων από τα κράτη μέλη της Ε.Ε., το οποίο αντιστοιχεί σε 83% της συνολικής αξίας και σε 75% της συνολικής ποσότητας που εισήγαγε η χώρα.

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι δέκα προμηθευτές μελιού της Γαλλίας διαμορφώθηκαν
ως εξής:

Πιο συγκεκριμένα, οι πρώτοι δέκα προμηθευτές μελιού της Γαλλίας διαμορφώθηκαν ως εξής:

1. Ισπανία: με μερίδιο 23% επί των συνολικών εισαγωγών μελιού που πραγματοποίησε η Γαλλία το 2018 (σε όρους αξίας), η χώρα κατέχει την 1η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας. Οι εξαγωγές της, συνολικής αξία 25,2 εκ. ευρώ και ποσότητας περίπου 6 χιλ. τόνων εμφάνισαν πτώση κατά 15,4% και 7,8 αντιστοίχως σε σχέση με το 2017.

2. Βέλγιο: πραγματοποίησε εξαγωγές αξίας 19,6 εκ. ευρώ και ποσότητας 6,3 χιλ. τόνων προς τη Γαλλία το 2018, μειωμένες κατά 5,4% και 17,5% αντιστοίχως. Το μερίδιο των βελγικών εξαγωγών ανήλθε σε 18% σε όρους αξίας και 19,6% σε όρους ποσότητας επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών μελιού.

3. Γερμανία: σε αντίθεση προς τις προηγούμενες χώρες, οι εξαγωγές μελιού της Γερμανίας προς τη Γαλλία αυξήθηκαν το 2018 κατά 17,6% σε όρους αξίας και 18,4% σε όρους ποσότητας και ανήλθαν σε 18,7 εκ. ευρώ και 4,5 χιλ. τόνους, που αντιστοιχούν σε μερίδιο 17,1% και 14% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών της Γαλλίας.

4. Ουκρανία: με εξαγωγές αξίας 9,1 εκ. ευρώ και ποσότητας 4,7 χιλ. τόνων, η χώρα κατέγραψε αύξηση των εξαγωγών της κατά 4% σε αξία, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2017 σε όρους ποσότητας. Οι επιδόσεις αυτές αντιστοιχούν σε μερίδιο 8,4% σε αξία και 14,8% σε ποσότητα επί των συνολικών εισαγωγών της Γαλλίας.

5. Ουγγαρία: οι εξαγωγές της κινήθηκαν σε αξία στα ίδια επίπεδα με αυτές της Ουκρανίας (9,1 εκ. ευρώ), αντιστοιχώντας, ωστόσο, σε ποσότητα σημαντικά χαμηλότερη ύψους 2,4 χιλ. τόνων. Η χώρα κατέγραψε μικρές αυξήσεις τόσο ως προς την αξία των εξαγωγών της (2,3%) όσο και ως προς την ποσότητα (3,4%).

6. Πολωνία: με εξαγωγές μειωμένες κατά 3,5% σε όρους αξίας και 10,9% σε όρους ποσότητας, η χώρα κατέλαβε μερίδιο 4,5% και 6,1% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών της Γαλλίας. Οι εξαγωγές της διαμορφώθηκαν σε 4,9 εκ. ευρώ σε αξία και σχεδόν 2 χιλ. τόνους σε ποσότητα.

7. Ιταλία: οι εξαγωγές της προς τη Γαλλία ανήλθαν σε 4,5 εκ. ευρώ και 584 τόνους, έχοντας μειωθεί σημαντικά κατά 23% και 34,7% αντιστοίχως σε σχέση με το 2017, και καταλαμβάνοντας μερίδιο 4,2% και 1,8% αντιστοίχως επί των συνολικών γαλλικών εισαγωγών.

8. Αργεντινή: σημαντική μείωση κατά 28% σε όρους ποσότητας κατέγραψαν οι εξαγωγές της χώρας προς τη Γαλλία το 2018, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 1,6 χιλ. τόνους. Σε όρους αξίας, η μείωση ήταν πιο ήπια της τάξης του 12,3%, με αποτέλεσμα αυτές να ανέλθουν σε 3,5 εκ. ευρώ.

9. Ρουμανία: σημαντική μείωση κατά 20,8% σε όρους αξίας και 32% σε όρους ποσότητας κατέγραψαν και οι εξαγωγές της Ρουμανίας, οι οποίες ανήλθαν σε 2,5 εκ. ευρώ και 614 τόνους, καταλαμβάνοντας μερίδιο 2,3% και 1,9% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών της Γαλλίας.

10. Ελλάδα: η χώρα μας κατέλαβε τη 10η θέση μεταξύ των προμηθευτών της Γαλλίας, έχοντας επιτύχει εντυπωσιακή αύξηση των εξαγωγών της προς τη Γαλλία σε σχέση με το 2017 της τάξης του 42% σε όρους αξίας και σχεδόν 50% σε όρους ποσότητας. Οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 1,9 εκ. ευρώ και 597 τόνους, καταλαμβάνοντας μερίδια 1,8% και 1,85% αντιστοίχως επί των συνολικών εισαγωγών μελιού της Γαλλίας.

Γαλλική παραγωγή μελιού
Γεωγραφικά, η παραγωγή μελιού επικεντρώνεται κυρίως στο νότιο μισό της χώρας. Η κύρια περιοχή παραγωγής είναι η Οξιτανία με 4.132 τόνους (21% της συνολικής παραγωγής) το 2017, ακολουθούμενη από τη Νέα Ακουιτανία (2.744 τόνοι) και την Ωβέρνη-ΡοδανόΆλπεις (2.743 τόνοι), την Προβηγκία-Άλπεις-Κυανή Ακτή (2.141 τόνοι) και το Grand Est (1.934 τόνοι). Αντιστρόφως, η Νορμανδία παραμένει η περιοχή της Γαλλίας όπου η παραγωγή μελιού είναι η χαμηλότερη (315 τόνοι).

Ως προς τα είδη μελιού που παράγει η Γαλλία, το μέλι ανθέων κυριαρχεί, αποτελώντας το 35,2% του όγκου του συνολικά παραγόμενου μελιού στη χώρα το 2017, και έχοντας καταγράψει εντυπωσιακή αύξηση 51%, από 3.427 τόνους το 2016 σε 6.965 τόνους το 2017. Ακολουθεί το μέλι από ελαιοκράμβη με 14,6% και το μέλι ηλίανθου (11,1%). Το μέλι καστανιάς μειώθηκε σε σύγκριση με το 2016, αντιπροσωπεύοντας το 7,8% της παραγόμενης ποσότητας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γαλλικού Συνδικάτου Μελιού (Syndicat Français des Miels), ο γαλλικός κλάδος μελισσοκομίας αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες επιχειρήσεις (petite et moyenne entreprise-PME) σε ποσοστό 77%. Μόλις το 8% των επιχειρήσεων του κλάδου είναι επιχειρήσεις μεσαίου μεγέθους (entreprise de taille intermédiaire-ETI), ενώ το υπόλοιπο 15% αποτελείται από πολύ μικρές επιχειρήσεις και μικρο-επιχειρήσεις (petite entreprise, micro entreprise-TPE).

Με συγκομιδή 19.788 τόνων μελιού, η γαλλική παραγωγή μελιού το 2017 κατέγραψε αύξηση 23% κατά όγκο σε σύγκριση με το 2016 (16.099 τόνοι).

Σταύρος Παϊσιάδης

07/06/2019 01:55 μμ

Τριήμερη ταχύρρυθμη εκπαίδευση μελισσοκόμων, στα πλαίσια του Εθνικού Προγράμματος του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, 1.3 «Εκπαιδεύσεις Μελισσοκόμων» για το έτος 2019, με σκοπό τη βελτίωση της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων μελισσοκομίας στη χώρα μας, διοργανώνει το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» στη Δράμα.

Η εκπαίδευση περιλαμβάνει τρεις θεματικές ενότητες:
α) Βασιλοτροφία, παραγωγή βασιλικού πολτού και προϊόντων κυψέλης,
β) Μελισσοκομικά φυτά και
γ) Τυποποίηση - Εμπορία - Προώθηση - Σήμανση των μελισσοκομικών προϊόντων.

Η εκπαίδευση απευθύνεται σε τριάντα (30) Μελισσοκόμους, κατόχους μελισσοκομικού βιβλιαρίου, είναι συνολικής διάρκειας 15 ωρών και θα πραγματοποιηθεί, στις 18, 19 και 20 Ιουνίου 2019 (έναρξη 16.00 μ.μ., λήξη 21.00 μ.μ), στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων-προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕ.Γ.Ε.), στο 5ο χλμ. Δράμας – Θεσσαλονίκης.

Εισηγητές της εκπαίδευσης  είναι οι,  Κανέλης Δημήτριος, γεωπόνος PhD., Λιόλιος Βασίλειος, γεωπόνος PhD. και  Καραζαφείρης Εμμανουήλ, γεωπόνος PhD.

Η επιλογή των εκπαιδευομένων θα γίνει κατά σειρά προτεραιότητας, κατόπιν υποβολής αίτησής τους προς το Κέντρο «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας και την προσκόμιση θεωρημένου μελισσοκομικού βιβλιαρίου ή φωτοαντιγράφου αυτού.

Μελισσοκόμοι μη κάτοχοι μελισσοκομικού βιβλιαρίου, δύναται να παραστούν στην εκπαίδευση, σε περίπτωση που οι θέσεις δεν συμπληρωθούν από υποψηφίους κατόχους μελισσοκομικού βιβλιαρίου.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας κ. Άνθιμο Αναστασιάδη, στο τηλ. 25210-58175.

05/06/2019 02:54 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η απόφαση έγκρισης υλοποίησης της δράσης: 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» και ο καθορισμός συνολικού ποσού επιχορήγησης και ύψους επιχορήγησης ανά δικαιούχο για το έτος 2019, στο πλαίσιο εφαρμογής του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της μελισσοκομίας.

Η απόφαση καθορίζει το ποσό των 984.243 ευρώ ως μέγιστο ύψος επιχορήγησης για τη δράση 1.1 «Λειτουργία Κέντρων Μελισσοκομίας» για το μελισσοκομικό πρόγραμμα έτους 2019. Το εν λόγω ποσό θα βαρύνει κατά 50% τον ΚΑΕ 4324 του Ευρωπαϊκού Γεωργικού Ταμείου Εγγυήσεων και κατά 50% τις πιστώσεις του ΠΔΕ του ΥπΑΑΤ.

Διαβάστε την απόφαση

04/06/2019 02:56 μμ

Στο διεθνή διαγωνισμό ελαιόλαδου London International Olive Οil Competitions 2019, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 400 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, βραβεύτηκαν 40 ελληνικές επιχειρήσεις, που προέρχονταν κυρίως από Κρήτη, Καλαμάτα, Μυτιλήνη και Χαλκιδική.

Επίσης, στο διεθνή διαγωνισμό μελιού London Honey Awards 2019, στον οποίο συμμετείχαν περισσότερες από 150 επιχειρήσεις από όλο τον κόσμο, βραβεύτηκαν 17 ελληνικές επιχειρήσεις, που προέρχονταν κυρίως από Κάλυμνο, Άνδρο, Κρήτη, Λακωνία, Ευρυτανία, Αιτωλοακαρνανία και Μακεδονία.

Το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΦΕΤ εκφράζει τα θερμά του συγχαρητήρια προς τις επιχειρήσεις που ξεχώρισαν για την ποιότητα των προϊόντων τους, εύχεται και άλλες ελληνικές επιχειρήσεις και άλλα ελληνικά προϊόντα διατροφής να κατακτήσουν παρόμοιες θέσεις κορυφής και υπόσχεται ότι εργάζεται με όλες του τις δυνάμεις προς αυτήν την κατεύθυνση.

03/06/2019 04:50 μμ

Όπως επισημαίνει ο ΕΦΕΤ, το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν που περιέχει περίπου 180 διαφορετικές ουσίες (σάκχαρα, οργανικά οξέα, νερό, πρωτεΐνες, αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, φλαβονοειδή), οι οποίες του προσδίδουν μοναδικές ιδιότητες.

Το ελληνικό μέλι κατέχει ξεχωριστή θέση στη Μεσογειακή Διατροφή και έχει κερδίσει τη διεθνή αναγνώριση, λόγω των ιδιαίτερων ποιοτικών χαρακτηριστικών του, καθώς είναι πιο πυκνό και πιο πλούσιο σε αρωματικές ουσίες και θρεπτικά συστατικά, σε σχέση με το μέλι που εισάγεται από χώρες με πυκνή βλάστηση. Σε αυτό συμβάλλουν οι ευνοϊκές για την ανάπτυξη της μελισσοκομίας κλιματικές συνθήκες, καθώς και η πλούσια και ποιοτική μελισσοκομική χλωρίδα της χώρας μας.

Στην Ελλάδα το μέλι συλλέγεται κατά 90% από άγρια οικοσυστήματα και όχι από μονοανθικές καλλιέργειες (όπως συμβαίνει με το μέλι άλλων χωρών) ενώ δεν υπάρχουν καλλιέργειες γενετικά τροποποιημένων φυτών. Τα 2/3 του παραγόμενου ελληνικού μελιού είναι μέλι μελιτώματος (πεύκο 55% – 60%, ελάτης 5% – 10%) και το 1/3 είναι μέλι ανθέων (θυμαριού 10%, πορτοκαλιάς 10%).

Το «Μέλι Ελάτης Βανίλια Μαινάλου» και το «Πευκοθυμαρόμελο Κρήτης» είναι προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης – ΠΟΠ, ενώ έχουν ταυτοποιηθεί και θεσμοθετηθεί τα φυσικοχημικά και μικροσκοπικά χαρακτηριστικά 8 κατηγοριών ελληνικού μελιού (πεύκου, ελάτης, καστανιάς, ερείκης, θυμαριού, πορτοκαλιάς, βαμβακιού, ηλίανθου).

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει το μέλι ως το έκτο κατά σειρά τρόφιμο που είναι ευάλωτο σε πρακτικές απάτης - νοθείας. Η νοθεία του μελιού αποτελεί οικονομική απάτη και παραπλάνηση του καταναλωτή, καθώς το νοθευμένο προϊόν στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού.

Οι πιο συνηθισμένες παραπλανητικές πρακτικές είναι η ψευδής δήλωση της βοτανικής προέλευσης (διαθέτουν ανθόμελο ως θυμαρίσιο) ή της γεωγραφικής προέλευσης (διαθέτουν εισαγόμενο μέλι ως ελληνικό), ενώ η πιο συνηθισμένη νοθεία είναι η προσθήκη εξωγενών σακχάρων (π.χ. ισογλυκόζη).

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

 • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο και φέρει ετικέτα με τα ακόλουθα στοιχεία: Ονομασία του προϊόντος (π.χ. μέλι ανθέων).
 • Χώρα συγκομιδής (για το μέλι που συσκευάζεται διατίθεται στην Ελλάδα είναι υποχρεωτική η αναγραφή της χώρας προέλευσης ή, στην περίπτωση μιγμάτων μελιού, των χωρών προέλευσης).
 • Ονοματεπώνυμο ή εμπορική επωνυμία και έδρα του παρασκευαστή ή του συσκευαστή ή του διανομέα.
 • Στοιχεία για το καθαρό βάρος, τη χρονολογία ελάχιστης διατηρησιμότητας (σε περίπτωση που περιλαμβάνεται η ημέρα και ο μήνας, αναγράφεται ο αριθμός παρτίδας) και οι ιδιαίτερες συνθήκες διατήρησης και χρήσης (π.χ. διατήρηση σε ξηρό και σκιερό μέρος).

Η σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του μελιού συμβάλλουν στην επί μακρόν διατήρησή του. Το προϊόν διατηρεί τη θρεπτική αξία του όταν βρίσκεται σε κλειστή συσκευασία, σε δροσερό, σκοτεινό, ξηρό και χωρίς έντονες οσμές περιβάλλον (έχει την ιδιότητα να απορροφά υγρασία από το περιβάλλον και επηρεάζεται από την απευθείας έκθεση στο ηλιακό φως).

Η κρυστάλλωση του μελιού είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως στο ανθόμελο και δεν αλλάζει τη θρεπτική αξία του προϊόντος. Μέλι με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει πολύ γρήγορα (π.χ. μέλι ρεικιού) ενώ μέλι με χαμηλότερη περιεκτικότητα σε γλυκόζη κρυσταλλώνει αργότερα ή καθόλου (π.χ. μέλι πεύκου). Αν θελήσουμε να ρευστοποιήσουμε κρυσταλλωμένο μέλι θα χρειαστεί να τοποθετήσουμε το βάζο με το μέλι μέσα σε ένα δοχείο με νερό – το οποίο θερμαίνεται – ανακατεύοντάς το συνεχώς ώστε να θερμανθεί ομοιόμορφα. Η θερμοκρασία του μελιού δεν θα πρέπει να ξεπεράσει τους 45ο C, καθώς η υψηλή θερμοκρασία μπορεί να επηρεάσει το χρώμα, το άρωμα και τη γεύση του.

Το χρώμα του μελιού σχετίζεται με τη βοτανική προέλευσή του και όλα τα είδη μελιού έχουν τον τυπικό χρωματισμό της φυτικής προέλευσής τους. Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσοστό των Ελλήνων καταναλωτών δείχνει προτίμηση στο  ανοικτόχρωμο μέλι μη λαμβάνοντας υπόψη ότι αρκετές αμιγείς κατηγορίες (π.χ. πεύκου, ελάτης, καστανιάς) είναι εκ φύσεως σκουρόχρωμες με μειωμένη διαύγεια.

Να αποφεύγεται η αγορά μελιού από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.

Ο ΕΦΕΤ, μέσα από τακτικούς και έκτακτους ελέγχους καθώς και με τη σύνταξη και υλοποίηση των εθνικών προγραμμάτων ελέγχου και δειγματοληψιών, σε συνεργασία με τις συναρμόδιες αρχές, εργάζεται συνεχώς για την αποτροπή φαινομένων νοθείας και παραπλάνησης, με στόχο την προστασία του καταναλωτή, τη διασφάλιση της ποιότητας του πολύτιμου αυτού εθνικού διατροφικού θησαυρού και τη στήριξη των παραγωγών.

31/05/2019 11:46 πμ

Η Bee&BE είναι μια δράση που ξεκίνησε για να ενημερώσει το κοινό για τη σπουδαιότητα της Μέλισσας στη ζωή μας και για να παροτρύνει τους κατοίκους των πόλεων να δημιουργήσουν μελισσόκηπους με κατάλληλα λουλούδια σε βεράντες και κήπους.

Είναι μεγάλη ανάγκη να προστατεύσουμε τη μέλισσα, καθώς το 1/3 της τροφής μας προέρχεται από αυτή.

Μετά την ολοκλήρωση της ενημέρωσης των πολιτών στην Ανθοκομική Έκθεση Κηφισιάς κι επειδή δεν είμαστε της θεωρίας, περνάμε όλοι μαζί σε Δράση!

Δημιουργούμε ο καθένας το δικό του μικρό ή μεγάλο οικιακό Μελισσόκηπο σε βεράντες και κήπους και θρέφουμε τον σπουδαιότερο Επικονιαστή μας: Τη Μέλισσα. Όχι μόνο αυτές που κάνουν το μέλι, αλλά και τα 20.000 είδη μέλισσας που υπάρχουν για να εξασφαλίζουν την τροφή μας και τη βιοποικιλότητα.

Την ποικιλία που χρειάζεται σε τροφή, μπορούμε να την εξασφαλίσουμε και στις πόλεις, φυτεύοντας τα κατάλληλα λουλούδια, βότανα και φυτά στα μπαλκόνια και τους κήπους μας. Το σύνθημα είναι Μελισσόκηποι Παντού! Μια εύκολα εφαρμόσιμη ιδέα, αφού ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι τόσο απλό αλλά και τόσο σημαντικό!

Τι χρειάζεται να κάνουμε: Φυτεύουμε, τραβάμε ένα Home video από τη δημιουργία τους δικού μας μελισσόκηπου, το στέλνουμε στο και οι 3 πιο πλήρεις οικιακοί Αστικοί Μελισσόκηποι, θα κερδίσουν διακοπές σε βίλα στην Πάρο και την Πελοπόννησο!

Οι προδιαγραφές και τα κατάλληλα φυτά αναλύονται στη σελίδα Bee&BE – Μελισσόκηποι Παντού στο Facebook και είναι απλές: Τουλάχιστον 10 φυτά με διαδοχική άνθιση και φρέσκο νερό σε ένα πιατάκι με βοτσαλάκια ή υδρόφυτα, όπου μπορεί να καθίσει η μέλισσα για να πιει! Λουλούδια με γύρη, αρωματικά βότανα που χρησιμοποιούμε στην κουζίνα μας, ένα οπωροφόρο σε γλάστρα, ένα αγιόκλημα, ακόμα και κρεμμύδια, μπορούν να συνθέσουν έναν οικιακό μελισσόκηπο που θα θρέφει τους επικονιαστές μας.

Ο Διαγωνισμός θα τρέξει 31/5/19 – 30/6/19!

«Ταξιδέψτε μαζί μας σε έναν καλύτερο κόσμο που θα έχετε δημιουργήσει εσείς», τονίζει στην ανακοίνωση.

29/05/2019 04:51 μμ

Η ΔΑΟΚ ΠΕ Σάμου ενημερώνει ότι στα πλαίσια συνεργασίας της με το Τμήμα Μελισσοκομίας του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», πραγματοποιήθηκε επιμορφωτικό σεμινάριο, από 20-22 Μαΐου 2019, με τίτλο: «Παροχή Συμβουλευτικής και Εκπαιδευτικής βοήθειας στους Μελισσοκόμους της Σάμου-Ικαρίας-Φούρνων, για την βελτίωση της μελισσοκομικής τους επιχειρηματικότητας», για την αντιμετώπιση των ασθενειών των μελισσοσμηνών και περιλάμβανε θεωρητική και πρακτική κατάρτιση.

Στο σεμινάριο παρουσιάστηκαν δράσεις όπως: Αναλύσεις γενετικού υλικού ώστε να καθοριστεί η ντόπια φυλή και να ενισχυθεί η ανθεκτικότητα της στο βαρρόα με σκοπό την αναπαραγωγή της, λήψη και αναλύσεις δειγμάτων για ασθένειες και εκπαίδευση μελισσοκόμων σε όργανα εργαστηρίου (μικροσκόπιο κλπ). Ακόμη πραγματοποιήθηκαν επισκέψεις σε μελισσοκομία για συλλογή γενετικού υλικού.

Επίσης η ΔΑΟΚ αναφέρει ότι μέσω της δράσης «συμμετοχή παραγωγών σε διεθνείς διαγωνισμούς», υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής για τους μελισσοκόμους Σάμου, Φούρνων και Ικαρίας (κάλυψη εξόδων αποστολής δειγμάτων μελιού) στο 46ο διεθνές μελισσοκομικό συνέδριο της Apimondia, που θα πραγματοποιηθεί στο Montreal, από 8-12 Σεπτεμβρίου 2019 (https://www.apimondia2019.com/)

Όσοι μελισσοκόμοι ενδιαφέρονται, να επικοινωνήσουν άμεσα με το Δρ. Λεωνίδα Χαριστό (τηλ. 23730 91297, Δ/νση: Νέα Μουδανιά 63200 Χαλκιδική), που θα συντονίσει τη δράση.

17/05/2019 02:52 μμ

Στις 20 Μαΐου γιορτάζεται για δεύτερη φορά η Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας, αναφέρει η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ). Και προσθέτει:

«Αυτό το μικροσκοπικό έντομο που παράγει για μας μέλι, γύρη, βασιλικό πολτό, πρόπολη,  κερί και που ακόμα και το δηλητήριό του συλλέγουμε για την  μεγάλη θεραπευτική του αξία,  επιτελεί επιπλέον το τιτάνιο έργο της επικονίασης, της γονιμοποίησης των φυτών.

Περίπου το 84% των φυτών που καλλιεργούνται για ανθρώπινη κατανάλωση - κάπου 400 διαφορετικά είδη φυτών - χρειάζονται μέλισσες και άλλα έντομα για να τα γονιμοποιήσουν και να παράξουν καρπούς.

Αυτά περιλαμβάνουν τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς αλλά και φυτά όπως την ελαιοκράμβη και τον ηλίανθο που μετατρέπονται σε λάδι, καθώς και το κακάο, τον καφέ και το τσάι και κάμποσα αλκοολούχα ποτά! Φυτά που καλλιεργούνται ως ζωοτροφές για γαλακτοπαραγωγές αγελάδες και άλλα ζώα επικονιάζονται επίσης από μέλισσες.

Και δεν είναι μόνο οι καλλιέργειες τροφίμων που βασίζονται στην επικονίαση των μελισσών, το βαμβάκι τις χρειάζεται επίσης. Ως αποτέλεσμα, η αξία της ετήσιας επικονίασης των καλλιεργειών από τις μέλισσες εκτιμάται ότι ανέρχεται σε 170 δισ. δολάρια παγκόσμια. Η επικονίαση των άγριων φυτών που διαμορφώνουν αυτό που λέμε περιβάλλον είναι ανυπολόγιστης αξίας…..

Με δυο λόγια η μέλισσα είναι εξίσου απαραίτητη για την διατροφική μας επάρκεια και τον διατροφικό μας πλούτο όσο και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και του περιβάλλοντος.

Ωστόσο οι μέλισσες, οι άγριες μέλισσες (υπάρχουν περίπου 20.000 είδη άγριων μελισσών) και όλα τα έντομα, ως φαίνεται, κινδυνεύουν. Κάποια είδη έχουν εξαφανιστεί κι άλλα απειλούνται με εξαφάνιση  Η κλιματική αλλαγή και κυρίως η εντατικοποίηση της γεωργίας (μεγάλες μονοκαλλιέργειες, χρήση και κατάχρηση αγροχημικών) αποτελούν τον κύριο παράγοντα πίσω από αυτές τις απώλειες.

Παγκόσμια οι μελισσοκομικές οργανώσεις, μαζί με περιβαλλοντικές οργανώσεις, ζητούν να λάβουμε όλοι μας υπ’ όψη τη σημασία της προστασίας των μελισσών, των επικονιαστών και της βιοποικιλότητας εν γένει,  διεκδικώντας τη θέσπιση μιας βιώσιμης πολιτικής για τα τρόφιμα ώστε να αντιμετωπίζουμε την υγεία του περιβάλλοντος, την ανθρώπινη υγεία και την υγεία των ζώων ως ενιαίο σύστημα (one health system). 

Γνωρίζουμε τώρα ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα προκαλεί την εξαφάνιση των ειδών με «δεκάδες έως εκατοντάδες φορές ταχύτερους ρυθμούς από τον μέσο όρο των τελευταίων 10 εκατομμυρίων ετών». Οι επιστήμονες έχουν βρει και τεκμηριώσει τα στοιχεία και  πλέον είναι καθήκον μας ως πολίτες να διορθώσουμε τη στραβή πορεία που έχουμε πάρει.

Για να βελτιωθεί η προστασία της βιοποικιλότητας, συμπεριλαμβανομένων των επικονιαστών, η Ευρώπη, στην οποία ανήκοπυμε, οφείλει να λαμβάνει υπόψη πρώτα τα συμφέροντα των πολιτών και του περιβάλλοντος. Η απαγόρευση τριών δραστικών ουσιών της οικογένειας των νεονικοτινοειδών είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα που οι μελισσοκόμοι γιόρτασαν πέρυσι.

Ωστόσο, τα μέτρα αυτά πρέπει να συνδέονται και με την κατάλληλη παρακολούθηση και απαιτούν μια πιο ολιστική προσέγγιση. Η προστασία των επικονιαστών, τόσο της εκτρεφόμενης μέλισσας όσο και των  άγριων επικονιαστών, αλλά και του περιβάλλοντος συνολικά (ποιότητα νερού και εδάφους), απαιτεί διαδικασία αξιολόγησης της επικινδυνότητας των φυτοπροστατευτικών, διαφανή και ανεξάρτητη, που να αποδεικνύει ότι το περιβάλλον και το μέλλον μας αποτελούν προτεραιότητα.

Η Ομοσπονδία Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος έχει ήδη υποβάλλει στην ελληνική πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μέλισσας στέλνουμε σε όλους αυτό το απλό μήνυμα:

«Αν θέλουμε να ζήσουμε και να ζήσουμε καλά πρέπει να προστατέψουμε όλες τις μέλισσες, άγριες κι εκτρεφόμενες. Οι μέλισσες με την ίδια τους την ύπαρξη μας δείχνουν τον τρόπο: ο δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον είναι η συνύπαρξη κι όχι ο ανταγωνισμός».

14/05/2019 02:48 μμ

Τη δημιουργία ενός μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών (Ι.Γ.Ε.) προκειμένου να στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τις σύγχρονες τεχνικές, ανέφερε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρος Αραχωβίτης, μιλώντας στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα της Μέλισσας, που είναι στις 20 Μαΐου.

Η ημερίδα, διοργανώθηκε στο Ι.Γ.Ε. με θέμα: «Ελληνική παραδοσιακή μελισσοκομία: Μέθοδοι και συμβολή στις διεθνείς εξελίξεις», την περασμένη Πέμπτη (9 Μαΐου 2019).

Την εκδήλωση που είχε ως σημείο αναφοράς το υπάρχον Μουσείο Μελισσοκομίας στεγαζόμενο εντός του Πύργου Συγγρού, προλόγισε ο νέος Πρόεδρος του Ι.Γ.Ε. Παναγιώτης Σκοτειδάκης και τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, η πρέσβειρα της Σλοβενίας, κα. Ανίτα Πίπαν, ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, κ. Νικόλαος Αντώνογλου και στελέχη του υπουργείου, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, κ. Αθανάσιος Μπακαλέξης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ), κ. Βασίλειος Ντούρας, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της APIVITA, κ. Νίκος Κουτσιανάς, ο κ. Γεώργιος Πίττας ως εκπρόσωπος της ΕΔΙΑΜ (Εταιρίας Διαφύλαξης Μελισσοκομικού αρχείου) και πλήθος μελισσοκόμων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, απευθύνοντας χαιρετισμό, εξήρε το έργο του εκλιπόντος Αθανάσιου Μπίκου που ήταν το πνεύμα και η ουσιαστική ψυχή του υπάρχοντος Μουσείου Μελισσοκομίας, το οποίο στεγάζεται εντός του Πύργου Συγγρού. Ο κ. Αραχωβίτης ανέφερε ότι έγινε αποδεκτή η εισήγηση όλων των παραγόντων για τη δημιουργία ενός μουσείου μελισσοκομίας και ελληνικού μελιού στο Ι.Γ.Ε. προκειμένου να στεγάσει όλη την παράδοση από την αρχαιότητα μέχρι και τις σύγχρονες τεχνικές. Τόνισε ότι στο Ινστιτούτο υπάρχουν ευρήματα από κυψέλες και εργαλεία τα οποία αναζητούν ένα «σπίτι» αντάξιο της ιστορίας και της προσφοράς της μελισσοκομίας στην κοινωνική και στην οικονομική ζωή του τόπου αλλά και στη βιοποικιλότητα και στη διατήρηση του περιβάλλοντος.

Η πρέσβειρα της Σλοβενίας, κα. Ανίτα Πίπαν εξέφρασε τη χαρά της που παραβρέθηκε στον Πύργο Συγγρού ενόσω πραγματοποιήθηκε  η ανακοίνωση από τον κ. Αραχωβίτη. Μιλώντας για τη χώρα της ανέφερε τη μεγάλη ανάπτυξη της μελισσοκομίας σε αυτήν καθώς και τη σύνδεση που έχει επιτευχθεί με τον αγροτουρισμό. Επίσης, αναφέρθηκε στη σημασία της μέλισσας στο οικοσύστημα και ζήτησε από όλους να συνεργαστούν για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών, κ. Παναγιώτης Σκοτειδάκης, έκανε ιδιαίτερη μνεία σε όλους όσοι έχουν συμβάλει με την εθελοντική τους προσπάθεια στο να υπάρχει το Μουσείο Μελισσοκομίας. Έδωσε έμφαση στη σημασία του μουσείου για την ελληνική μελισσοκομία και στη λειτουργία του ως επικοινωνιακό κέντρο για ανθρώπους που ασχολούνται με τη μελισσοκομία αλλά και για τους ενδιαφερόμενους που θέλουν να γνωρίσουν τον κλάδο.

Στη συνέχεια, ο αρχαιολόγος κ. Γεώργιος Μαυροφρύδης αναφέρθηκε στη συμβολή της ελληνικής παραδοσιακής μελισσοκομίας στις διεθνείς εξελίξεις. Ακολούθησε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στην οποία συμμετείχαν η κα. Σοφία Γούναρη, εντεταλμένη ερευνήτρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ο κ.  Μαυροφρύδης, ο κ. Ντούρας και ο αντιπρόεδρος του Ι.Γ.Ε., κ. Δημήτριος Πετροπουλάκης,  ο οποίος συνόψισε τα συμπεράσματα της εκδήλωσης.

Ο κ. Πετροπουλάκης επισήμανε τη συμβολή του Ι.Γ.Ε. στη μελισσοκομία μέσω των εκπαιδευτικών του προγραμμάτων και των δράσεών του. Ευχαρίστησε όλους τους παρευρισκόμενους για τις παρεμβάσεις τους στη συζήτηση, ενώ τόνισε ότι ο στόχος όλων είναι να δημιουργηθεί ένα ζωντανό μουσείο που θα προσφέρει γνώση, ιστορική, διαδρομή, καθημερινότητα και επιστημονική κατάρτιση.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στο μουσειακό χώρο που στεγάζει πλούσια συλλογή από κοφίνια, πήλινες, ξύλινες και πέτρινες κυψέλες, πήλινα καπνιστήρια καθώς και διάφορα άλλα εργαλεία από την ιστορία της ελληνικής μελισσοκομίας.

17/04/2019 11:47 πμ

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας υπενθυμίζει στους παραγωγούς τη αναγκαιότητα προστασίας των μελισσών από τους διενεργούμενους ψεκασμούς κατά την περίοδο ανθοφορίας των καλλιεργειών.

Τονίζεται ότι η συμβολή των μελισσών είναι καθοριστικής σημασίας στη φυτική παραγωγή και το περιβάλλον λόγω του ρόλου τους στην αποτελεσματική επικονίαση και γονιμοποίηση των φυτικών ειδών.

Τα οφέλη των μελισσών στη φυτική παραγωγή είναι πολλαπλάσια από την παραγωγή των μελισσοκομικών προϊόντων (π.χ. μέλι).

Ο επαγγελματίας χρήστης οφείλει να ενημερώνει εγγράφως τους μελισσοκόμους της περιοχής όπου ενδέχεται να μετακινηθεί το ψεκαστικό νέφος και οι μέλισσες των οποίων ενδέχεται να εκτεθούν σε αυτό, σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από το χρόνο ψεκασμού, έτσι ώστε οι μελισσοκόμοι να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των μελισσών.

Μετά την επιλογή του πλέον κατάλληλου γεωργικού φαρμάκου, λαμβάνονται υπόψη τα παρακάτω μέτρα προστασίας των μελισσών:

 • Πρέπει να ελέγχεται η παρουσία και δραστηριότητα μελισσών στο χωράφι. Τονίζεται ότι το μελίτωμα που παράγουν οι αφίδες είναι ελκυστικό για τις μέλισσες.
 • Πρέπει να εφαρμόζονται πιστά τα οριζόμενα επί της συσκευασίας του γεωργικού φαρμάκου, όσον αφορά τις μέλισσες.
 • Απαγορεύεται η εφαρμογή γεωργικών φαρμάκων που αναφέρουν επί της συσκευασίας τους επικινδυνότητα στις μέλισσες, όταν η καλλιέργεια ή τα ζιζάνια είναι ανθισμένα, εκτός εάν άλλως αναφέρουν οι οδηγίες χρήσης του γεωργικού φαρμάκου.
 • Συνιστάται ψεκασμός τις βραδινές ώρες, όταν οι μέλισσες έχουν σταματήσει να πετάνε, καθώς αυτό επιτρέπει να περάσουν μερικές ώρες για να στεγνώσει το ψεκαστικό υγρό.
 • Εάν είναι απαραίτητος ο ψεκασμός κατά τη διάρκεια της ημέρας, συνιστάται να γίνεται νωρίς το πρωί ή όταν επικρατεί συννεφιά και δροσερές θερμοκρασίες.
 • Αποφεύγεται τη δημιουργία μετακινούμενου ψεκαστικού νέφους.

Συστήνεται τέλος στους μελισσοκόμους να αναρτούν σε εμφανές σημείο τον κωδικό της εκμετάλλευσης  τους και τα στοιχεία επικοινωνίας μαζί τους.

12/04/2019 05:09 μμ

Καμία διάθεση να προχωρήσει στην σύσταση θέσης Καθηγητού Σηροτροφίας - Μελισσοκομίας στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Ν. Ορεστιάδας δεν έχει ο Υπουργός Παιδείας, όπως φάνηκε από την συζήτηση στη Βουλή, την Παρασκευή (12/04), δηλώνει ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης.

«Ο Υπουργός Παιδείας υποστήριξε ότι… σέβεται το αυτοδιοίκητο του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), χωρίς ο ίδιος να έχει την πρόθεση να υποδείξει ή να παρέμβει με οποιοδήποτε τρόπο», προσθέτει.

Ο Βουλευτής της ΝΔ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι:

 • Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης μέσα από τη σύσταση της θέσης Σηροτροφίας – Μελισσοκομίας μπορεί να παίξει τον ρόλο επιστημονικού συμβούλου για όσους ασχολούνται με αυτούς τους τομείς.
 • Το Σουφλί αποτελεί τον βασικό πυλώνα παραγωγής μετάξης σε όλα τα επίπεδα, ο δε Έβρος διαθέτει το καλύτερο μελισσοκομικό πεδίον για την ανάπτυξη!
 • Χίλιες οικογένειες στον Έβρο ασχολούνται με τη μελισσοκομία κι άλλες 50 με τη σηροτροφία, επιδιώκοντας την επιστημονική στήριξη από την πλευρά του Πανεπιστημίου.
 • Δυστυχώς όμως ο Υπουργός αδιαφορεί, γυρνάει την πλάτη και υπονομεύει με τη στάση του όσους επιδιώκουν την ανάπτυξη μέσω του πρωτογενούς τομέα.
 • Ο Καθηγητής Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας θα μπορεί να οργανώσει και τα πανεπιστημιακά επιστημονικά εργαστήρια στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης του ΔΠΘ!
 • Η επιστημονική κι εργαστηριακή θωράκιση του Έβρου είναι απαραίτητη γιατί μπορεί να αποτρέπει και να προλαμβάνει στο μέλλον προβλήματα όπως το πράσινο και ρόδινο σκουλήκι που κατέστρεψε τις βαμβακοκαλλιέργειες σε δυο Νομούς της Θράκης!
 • Ο «καθηγητοκλεπτικός» νόμος είναι έργο του σημερινού Υπουργού Παιδείας, καθώς με αυτόν μεταφέρει στα κεντρικά Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στο ΔΠΘ και οι διαδικασίες είχαν αποβεί άγονες…

Αναλυτικά η συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, αποτελεί ευχάριστη είδηση σήμερα, μετά από πέντε αναβολές, να συζητείται η επίκαιρη ερώτησή μου που αφορά τη σύσταση θέσης καθηγητού στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Ορεστιάδας, στο αντικείμενο της Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας, όπου είναι απαραίτητος ο καθηγητής, αλλά και το Πανεπιστήμιο, ώστε να συμβάλουν στην πρόοδο και στην ανάπτυξη της περιοχής και να αποτελέσει τον επιστημονικό σύμβουλο σε αυτούς που ασχολούνται με τα δύο αντικείμενα που προείπα.

Το Σουφλί αποτελεί στον κεντρικό Έβρο τον βασικό πυλώνα ενασχόλησης μεγάλης μερίδας επαγγελματιών με την παραγωγή μετάξης σε όλα τα επίπεδα. Ο Νομός Έβρου αποτελεί το καλύτερο μελισσοκομικό πεδίο ανάπτυξης σε όλη τη Θράκη. Και πιστεύω ότι το Πανεπιστήμιο θα πρέπει να μπει σε αυτή τη διαδικασία. Ήδη έχει δομήσει εξαιρετικές σχέσεις μαζί με τους παράγοντες του πρωτογενούς τομέα και μέσα από αυτή τη διαδικασία πιστεύουμε ότι θα αναπτυχθεί έτι περισσότερο.
Ερωτούμε τι σκέφτεστε να κάνετε μετά από αυτή την ερώτηση, την οποία έχω καταθέσει, αν θα συστήσετε τη θέση του καθηγητή Σηροτροφίας και Μελισσοκομίας και επίσης, σε ποιες ενέργειες θα μπορούσατε να προβείτε, προκειμένου να τεθούν οι ακαδημαϊκές βάσεις για την ανάπτυξη των δύο κλάδων, που προείπα, στον Έβρο και στη Θράκη.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Τον λόγο έχει ο κύριος Υπουργός για τρία λεπτά.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κύριε Δημοσχάκη, να υπενθυμίσουμε ορισμένα βασικά πράγματα.
Το πρώτο είναι ότι τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι αυτοδιοίκητα και ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται το περιεχόμενο των θέσεων είναι κάτι που έχει σχέση αποκλειστικά με τα Ιδρύματα. Δεν μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία. Και καλώς δεν μπορεί να παρέμβει η Πολιτεία, διότι το Ίδρυμα το ίδιο γνωρίζει τις ανάγκες του. Άρα, εμείς δίνουμε θέσεις, γίνεται μια πρώτη κατανομή αυτών στα Τμήματα και οι γενικές συνελεύσεις των Τμημάτων λένε ότι για αυτά που μας έδωσε η Σύγκλητος εμείς θεωρούμε ότι η τάδε θέση πρέπει να έχει το τάδε περιεχόμενο και να είναι της τάδε βαθμίδας.

Αυτή είναι η διαδικασία. Άρα, και να θέλουμε να το κάνουμε δεν είναι μόνο ότι μας απαγορεύει ο νόμος. Αλλά και ορθά απαγορεύει ο νόμος στην Πολιτεία να καθορίζει το περιεχόμενο των θέσεων. Είναι μια σοβαρή παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο και κυρίως, η Πολιτεία δεν είναι σε θέση να γνωρίζει όλες τις ανάγκες των Τμημάτων.
Δεύτερον, θα σας θυμίσω πάλι την νέα αρχιτεκτονική των Ανώτατων Εκπαιδευτικών μας Ιδρυμάτων. Εδώ και ενάμιση χρόνο, όπως γνωρίζετε, αρχίζει να υλοποιείται ένα σχέδιο που αλλάζει με έναν εξαιρετικά θετικό τρόπο την αρχιτεκτονική των ιδρυμάτων μας. Σε αυτή την αρχιτεκτονική υπάρχουν τέσσερα στοιχεία που χαρακτηρίζουν, αν θέλετε, αυτό το μεταρρυθμιστικό σχέδιο: Το πρώτο είναι η δημιουργία νέων τμημάτων με νέα γνωστικά αντικείμενα, το δεύτερο είναι οι συνέργειες με τα τμήματα των ΤΕΙ, το τρίτο είναι η ίδρυση πανεπιστημιακών ερευνητικών κέντρων και το τέταρτο είναι τα διετή προγράμματα σπουδών.

Στα διετή προγράμματα σπουδών θα έχουν ελεύθερη πρόσβαση οι απόφοιτοι των ΕΠΑΛ, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι τα διετή προγράμματα σπουδών θα αρχίσουν από τον Σεπτέμβριο να λειτουργούν και σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς της περιοχής. Άρα τα θέματα που θίγετε να υπογραμμίσουμε εμείς και ως Υπουργείο Παιδείας ότι είναι πάρα πολύ σημαντικά κι είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί θα δώσουν τη δυνατότητα στα ιδρύματα -και στην προκειμένη περίπτωση και στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης- σε συνεργασία με παραγωγικούς φορείς να δουν τι μπορούν να διαμορφώσουν. Έχουμε κονδύλια για τα διετή προγράμματα σπουδών. Αυτό δεν σημαίνει ότι αν τα διετή προγράμματα σπουδών θεραπεύουν αυτά στα οποία αναφερθήκατε δεν μπορεί να υπάρχουν και αντίστοιχες διδασκαλίες, σεμινάρια κ.λπ. και στο Τμήμα το οποίο αναφέρατε.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, ήρθαμε να συζητήσουμε για ένα συγκεκριμένο αίτημα παραγόντων του πρωτογενούς τομέα αλλά και παραγόντων του τοπικού Πανεπιστημίου, οι οποίοι δηλώνουν ότι θέλουν έναν σύμβουλο πανεπιστημιακό, δηλαδή τη στήριξη του τοπικού Πανεπιστημίου, προκειμένου να πετύχουν σε αυτό με το οποίο ασχολούνται. Εσείς, και κατ’ εξαίρεση ακόμα, το έχετε το δικαίωμα αυτό, να συστήσετε τη θέση. Ή θέλετε ή δεν θέλετε, να μας το πείτε.

Δεύτερον, το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης της Νέας Ορεστιάδας λειτουργεί σε αντιστοίχιση με τα γεωπονικά τμήματα των λοιπών πανεπιστημίων και μάλιστα τώρα που θέλετε να ιδρύσετε και αντίστοιχα και ομότιτλα, τουλάχιστον διορθώστε το, για να μη λέγεται «Αγροτικής Ανάπτυξης» και υπάρχει σύγχυση, αλλά να λέγεται Γεωπονικό Τμήμα Νέας Ορεστιάδας. Αυτό είναι αίτημα και των πανεπιστημιακών.

Ο καθηγητής αυτός δεν είναι μόνο ότι θα είναι ο σύμβουλος όλων αυτών που ασχολούνται με τη μελισσοκομία και με τη σηροτροφία. Χίλιες οικογένειες του Έβρου, κύριε Πρόεδρε, ασχολούνται αποκλειστικά με τη μελισσοκομία στον Έβρο και άλλες πενήντα με την παραγωγή μεταξοσκώληκα στην περιοχή του Σουφλίου. Εσείς γυρνάτε την πλάτη σε αυτούς που θέλουν την πρόοδο, σε αυτούς που θέλουν την ανάπτυξη. Και πώς την ευαγγελίζεστε όταν την υπονομεύετε και δεν συμβάλλετε;
Επίσης, ο καθηγητής θα πρέπει να οργανώσει τα επιστημονικά εργαστήρια που πρέπει να λειτουργούν σε ένα γεωπονικό πανεπιστήμιο. Αυτά δεν υπάρχουν. Πώς λέτε ότι μόνο του θα αποφασίσει το πανεπιστήμιο, αν δεν συστήσετε εσείς τη θέση;

Άλλωστε, όσες θέσεις έχουν συσταθεί στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο εσείς με τον «καθηγητοκλεπτικό» νόμο που ψηφίσατε τις παίρνετε μετά την πρώτη προκήρυξη και εφ’ όσον αποβεί άκαρπη, τις μεταφέρετε στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη.
Αυτά είναι τα έργα σας, κύριε Υπουργέ και λυπάμαι πάρα πολύ που δεν στηρίζετε έναν ακριτικό νομό, όπου θέλει ο πολίτης να εργαστεί και δεν του παρέχετε όλα τα εργαλεία. Και μάλιστα, ποια εργαλεία; Τα επιστημονικά.
Θέλω εδώ να επαινέσω τη Σχολή Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας της Νέας Ορεστιάδας η οποία έχει υποδειγματική συνεργασία με τον πρωτογενή τομέα. Γυρίζουν στα χωριά και ενημερώνουν τους ανθρώπους για το πώς πρέπει να κινούνται. Και μάλιστα αποτελεί και παράδειγμα υιοθέτησης και για το ελληνικό πανεπιστήμιο στο σύνολό του.

Θέλω επίσης να σας πω ότι πέρυσι ζήσαμε μία στενόχωρη περίοδο σε ό,τι αφορά τους παραγωγούς βάμβακος.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Άλλο θέμα είναι αυτό!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Μισό λεπτό, κύριε Υπουργέ.
Εκτός από τα καιρικά φαινόμενα που χτύπησαν την παραγωγή, είχαμε και τις αρρώστιες. Αν υπήρχαν τα επιστημονικά εργαστήρια στο τοπικό πανεπιστήμιο, ίσως θα προλαμβάναμε αυτήν την ασθένεια, την αρρώστια που χτύπησε την παραγωγή μας σχεδόν στο σύνολο. Διότι αυτή την έννοια έχει να λειτουργούν τα επιστημονικά εργαστήρια μέσα στο πανεπιστήμιο, προληπτικά να γίνονται οι έρευνες και να ενημερώνονται οι φορείς, προκειμένου να έχουμε καλή παραγωγή, όπως το επιθυμεί και το ελληνικό κράτος, αλλά μόνο εσείς δεν το βλέπετε.
Σας ευχαριστώ πολύ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Μάριος Γεωργιάδης): Ευχαριστούμε τον κύριο συνάδελφο.
Κύριε Υπουργέ, έχετε τρία λεπτά στη διάθεσή σας για τη δευτερολογία σας.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.
Κατ’ αρχάς, να πω στους συναδέλφους και στα παιδιά, μόλις τελειώσω τις υποχρεώσεις μου σε λίγα λεπτά, αν είστε ακόμη εδώ, με μεγάλη χαρά θα ήθελα να τα πούμε και κάτω εδώ στην Αίθουσα.

Κοιτάξτε, κύριε Δημοσχάκη -και δεν αναφέρομαι μόνο σε εσάς, αναφέρομαι και στους συναδέλφους της Αντιπολίτευσης- εάν σε ένα προεκλογικό κλίμα για εκλογές που θα γίνουν τον Οκτώβριο αρχίζουμε να μην ακούει ο ένας τον άλλον, δεν έχει νόημα να κάνουμε και αυτές τις συζητήσεις.

Σας είπα ορισμένα πράγματα και επανέρχεστε. Λέτε, λοιπόν, ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα. Από πού προκύπτει; Πείτε μου έναν νόμο, λοιπόν, στον οποίο έχουμε εμείς αυτό το δικαίωμα. Έναν νόμο! Δεν υπάρχει γιατί είναι παρέμβαση στο αυτοδιοίκητο. Μην δημιουργείτε, λοιπόν, εντυπώσεις όπου θέλετε να δημιουργήσετε εντυπώσεις! Ας έχουμε έναν πολιτισμένο διάλογο με επιχειρήματα και επί της ουσίας και όχι έναν διάλογο ώστε να ανεβαίνουν όλα αυτά στο «facebook» και ούτω καθεξής.

Tώρα κοιτάξτε, λέτε επί λέξει ότι γυρνάμε την πλάτη σε όσους θέλουν πρόοδο. Πείτε μου τώρα, είναι μια σοβαρή συζήτηση αυτή; Ποια πλάτη γυρνάμε σε όσους θέλουν πρόοδο; Εγώ δεν σας είπα πριν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού πανεπιστημίου -για πρώτη φορά!- θα δημιουργηθούν τα διετή προγράμματα σπουδών, για τα οποία υπάρχει κονδύλιο -και μπορείτε να πάτε να το δείτε και στον προϋπολογισμό, διότι υπάρχει κωδικός- και με βάση αυτά τα χρήματα τα πανεπιστήμια θα κάνουν συζητήσεις, όπως κάνουν πολλά πανεπιστήμια, με τους παραγωγικούς φορείς; Συζητούν, λοιπόν, με τους παραγωγικούς φορείς και λένε «κοιτάξτε, εμείς θα κάνουμε ένα πρόγραμμα, το 30% των μαθημάτων θα διδάσκεται από πανεπιστημιακούς, το 70% θα διδάσκεται από ανθρώπους που έχουν εμπειρία σε αυτά, θα πληρώνονται έξτρα». Αυτή είναι η σχέση του πανεπιστημίου με τους παραγωγικούς φορείς και όχι μία γενική και αόριστη κλάψα γύρω από αυτά τα ζητήματα.

Εδώ, λοιπόν, θα έλεγα ότι έχει μεγάλη σημασία τα άτομα με το κύρος στην περιοχή τους -όπως και εσείς- να πάτε να μιλήσετε και με τους παραγωγικούς φορείς, γιατί ούτε και οι παραγωγικοί φορείς έχουν την εμπειρία της σχέσης τους με το πανεπιστήμιο ούτε το πανεπιστήμιο ιστορικά έχει αυτή την εμπειρία ως προς τη σχέση του με τους παραγωγικούς φορείς. Για αυτό τώρα πρέπει οι τοπικοί παράγοντες να γίνουν καταλύτες. Αντί αυτού πολλές φορές ακούμε, όπως εδώ: «Δώστε και άλλες θέσεις, δώστε και άλλες θέσεις!».

Θέσεις δίνουμε και μάλιστα έχουμε ανακοινώσει πεντακόσιες θέσεις στη Σύνοδο Πρυτάνεων. Για πρώτη φορά από το 2008, επανέρχεται η ρύθμιση ότι θα προκηρύσσονται και οι θέσεις όσων παίρνουν σύνταξη. Εν πάση περιπτώσει, θα πρέπει να ξέρουμε τι ακριβώς γίνεται.

Για το βαμβάκι που είπατε, προφανώς δεν το γνωρίζω το θέμα. Εκείνο όμως που γνωρίζω είναι ότι, πρώτον, υπάρχουν σίγουρα τα εργαστήρια στα οποία αναφέρεστε και δεύτερον, υπάρχει ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, που είναι ένας ερευνητικός φορέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει όλη αυτήν την τεχνογνωσία και προφανώς οι παραγωγικοί φορείς θα πρέπει να απευθύνονται εκεί. Αλλά ξέρετε, συμβαίνει αυτό το πράγμα: για χρόνια -και ελπίζω να καταλάβετε ότι δεν είναι δική μας ευθύνη- το πανεπιστήμιο με την παραγωγή ήταν δύο διαφορετικά πράγματα. Το μόνο που ενδιέφερε ήταν αν τα παιδιά βρίσκουν δουλειά. Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα. Το δεύτερο είναι ως θεσμός να έχει οργανική σχέση και με τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας μας. Ευχαριστώ.

11/04/2019 02:55 μμ

Εξιχνιάστηκε, ύστερα από τις έρευνες των αστυνομικών του Αστυνομικού Τμήματος Σαπών και Αστυνομικού Σταθμού Ξυλαγανής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ροδόπης, κλοπή 115 κυψελών μαζί με τον πληθυσμό μελισσών, η οποία διαπράχθηκε το χρονικό διάστημα 6 - 21 Μαρτίου 2019, στο νομό Ροδόπης.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση της αστυνομίας, ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία 39χρονου ημεδαπού, σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί ζωοκλοπής.

Ειδικότερα, από τις αστυνομικές έρευνες προέκυψε ότι ο 39χρονος, το παραπάνω χρονικό διάστημα, αφαίρεσε από αγροτική περιοχή της Πελαγίας Ροδόπης, 115 κυψέλες μαζί με τον πληθυσμό μελισσών.

Στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης, βρέθηκαν σε δασική περιοχή της Ροδόπης 100 από τις αφαιρεθείσες κυψέλες χωρίς τον πληθυσμό μελισσών, ενώ σε δασική περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης, βρέθηκαν 91 κυψέλες, στο εσωτερικό των οποίων ο δράστης είχε τοποθετήσει τα πλαίσια με τους πληθυσμούς μελισσών από τις κυψέλες που είχε αφαιρέσει.

Οι παραπάνω κυψέλες και τα πλαίσια με τους πληθυσμούς μελισσών αποδόθηκαν στην ιδιοκτήτριά τους.

Η δικογραφία που σχηματίσθηκε θα υποβληθεί στην κα Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ροδόπης, ενώ την προανάκριση ενεργεί ο Αστυνομικός Σταθμός Καλλίστης Ροδόπης.

06/03/2019 12:00 μμ

Να ιδρυθεί σχολή μελισσοκομίας στο τμήμα Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα Κτηνιατρικής, που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ζητά με επιστολή προς τον Υπουργό Παιδείας κ. Κώστα Γαβρόγλου, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Βράντζα.

Συγκεκριμένα η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Η μελισσοκομία αποτελεί έναν πολύ σημαντικό κλάδο του πρωτογενούς τομέα της χώρας, με πληθώρα συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

Σήμερα λειτουργεί κυρίως ως ενασχόληση η οποία παρέχει κύριο εισόδημα σε επαγγελματίες μελισσοκόμους, αλλά και συμπληρωματικό εισόδημα σε αγρότες, ετεροεπαγγελματίες και συνταξιούχους.

Η χώρα μας, λόγω των γεωκλιματικών χαρακτηριστικών της  (κλίμα, ανάγλυφο, χλωρίδα), έχει τη δυνατότητα να παράξει μελισσοκομικά προϊόντα υψηλής θρεπτικής αξίας αλλά και με εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ο νομός Καρδίτσας είναι αυτός με τη μεγαλύτερη μελισσοκομική δραστηριότητα στη χώρα και οι παραγωγοί έχουν πλέον οργανωθεί σε έναν πολύ δραστήριο σύλλογο.

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας στο τμήμα της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα, έως σήμερα δεν υπάρχει ειδικό μέλος του διδακτικού – εκπαιδευτικού προσωπικού για τη διδασκαλία των σχετικών με τη μελισσοκομία μαθημάτων.

Η ύπαρξη του θα ενίσχυε την εκπαίδευση των φοιτητών στο αντικείμενο αυτό και παράλληλα  θα συνέβαλε ουσιαστικά στην ανάπτυξη του κλάδου όχι μόνο στην περιοχή αλλά στη χώρα ολόκληρη.

Προτείνω λοιπόν να εξεταστεί η πιθανότητα  διορισμού ενός μέλους ΔΕΠ, με γνωστικό αντικείμενο τη μελισσοκομία - μελισσοπαθολογία, ώστε να μπορέσει να δημιουργηθεί η αντίστοιχη υποδομή στο τμήμα της Κτηνιατρικής στην Καρδίτσα».

Με εκτίμηση,
Βράντζα Παναγιώτα – Κτηνίατρος
Βουλευτής Ν. Καρδίτσας ΣΥΡΙΖΑ

05/03/2019 12:38 μμ

Ο ΕΛ.Γ.Ο. «ΔΗΜΗΤΡΑ», σε συνεργασία με το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας, στη Δράμα, διοργανώνουν δωρεάν πεντάωρο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που απευθύνεται σε ελαιοπαραγωγούς, με τίτλο «Μαθήματα Ελαιοκομίας», στις 12 Μαρτίου 2019, στην κεντρική αίθουσα διαλέξεων - προβολών του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας (πρώην ΚΕΓΕ), από τις 08:30 π.μ. ως τις 13:30 μ.μ.

Οι συμμετέχοντες στην εκπαίδευση, θα παρακολουθήσουν μαθήματα σχετικά με την θρέψη-λίπανση της ελιάς, τους εχθρούς και ασθένειες της ελιάς και τον τρόπο αντιμετώπισής τους, καθώς και για το κλάδεμα των ελαιοδέντρων στο οποίο περιλαμβάνεται θεωρία αλλά και πρακτική άσκηση των εκπαιδευομένων στο κλάδεμα της ελιάς, σε ελαιώνα της περιοχής.

Εισηγητές του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι οποίοι θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις τους, είναι οι γεωπόνοι, Μυστακίδης Ζαφείρης, πρόεδρος του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Ανατ. Μακεδονίας, Μπούντας Κων/νος, πρώην Δ/ντης ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής και Αναστασιάδης Άνθιμος, προϊστάμενος του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Δράμας.

Η συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι ελεύθερη.

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Δράμας, κ. Αναστασιάδη Άνθιμο, στο τηλέφωνο 2521058175.

19/02/2019 05:03 μμ

Πήρε ΦΕΚ η υπουργική απόφαση η οποία προχωρά στον καθορισμό των όρων και των προϋποθέσεων για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή. Σύμφωνα με αυτή, οι μελισσοκόμοι, που διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, δύνανται να προμηθεύουν:

α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή και

β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας, μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.

Στην απόφαση επισημαίνεται ότι απαγορεύεται προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το ΦΕΚ


Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος (ΟΜΣΕ) κ. Β. Ντούρας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «η Ομοσπονδία μας δεν ενημερώθηκε από τον υπουργό κ. Αραχωβίτη για αυτή την απόφαση. Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε η σχετική εθνική νομοθεσία για να μπορεί να πουλά ο μελισσοκόμος την παραγωγή του απευθείας στον καταναλωτή. Οι ποσότητες όμως που αναφέρει η συγκεκριμένη απόφαση είναι μικρές και δεν ικανοποιούν τους μελισσοκόμους».

08/02/2019 03:54 μμ

Στους τρόπους νοθείας αλλά και στο τι θα πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι, αναφέρεται σε ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ.

Όπως επισημαίνει το ελληνικό μέλι συλλέγεται κατά 90% σε άγρια οικοσυστήματα και όχι σε καλλιεργούμενα φυτά, σε μια χώρα που δεν καλλιεργούνται γενετικά τροποποιημένα φυτά.

Μάλιστα, πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αποδεικνύει τις ιδιαίτερες βιολογικές δράσεις του ελληνικού μελιού σε σχέση με το μέλι MANUKA της Νέας Ζηλανδίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι δύο είδη ελληνικού μελιού έχουν αναγνωριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης: το μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου και το πευκοθυμαρόμελο Κρήτης.

Για τους παραπάνω λόγους, η νοθεία του μελιού δεν συνιστά απλή οικονομική απάτη, καθώς το νοθευμένο προϊόν που εμφανίζεται σαν μέλι στερείται των ευεργετικών ιδιοτήτων του πραγματικού μελιού. Υπάρχουν διαφόρων ειδών νοθείες του μελιού. Μια πολύ απλή νοθεία είναι να πουλιέται ένα είδος σαν κάτι άλλο, π.χ. ένα ανθόμελο για θυμαρίσιο ή ένα εισαγόμενο για ελληνικό. Επίσης, υπάρχουν νοθείες με εξωγενή σάκχαρα (π.χ. ισογλυκόζη, γλυκόζη και άλλες γλυκαντικές ύλες, με παράλληλη προσθήκη χρωστικών και αρωματικών ουσιών). 

Τι πρέπει να προσέχει ο καταναλωτής όταν αγοράζει μέλι:

 • Συνιστάται να αποφεύγεται η αγορά μελιού χωρίς επισήμανση και η αγορά από πλανόδιους πωλητές, οι οποίοι συστήνονται ως μελισσοκόμοι αλλά δεν διαθέτουν άδεια πλανόδιου εμπορίου ούτε μελισσοκομικό βιβλιάριο.
 • Το μέλι διατίθεται συσκευασμένο σε βάζα και όχι χύμα και φέρει ετικέτα με τη γεωγραφική προέλευση, τη βοτανική προέλευση, το βάρος, την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας, τον αριθμό παρτίδας, τα στοιχεία του παραγωγού ή του τυποποιητή ή του διακινητή και τον κωδικό αριθμό καταχώρησης του συσκευαστηρίου, εφόσον δεν διατίθεται από τον ίδιο τον παραγωγό.
 • Η διαδικασία της κρυστάλλωσης είναι μία φυσική διαδικασία που παρατηρείται κυρίως σε ανθόμελα. Το μέλι δεν χάνει τις ευεργετικές ιδιότητές του εφόσον κρυσταλλώσει. Συντηρείται καλά κλειστό, σε μέρος σκιερό, δροσερό, χωρίς έντονες οσμές και υγρασία. 

Δεν συνιστάται η κατανάλωση μελιού σε παιδιά μικρότερα του ενός έτους και σε άτομα που εμφανίζουν τροφική αλλεργία στο μέλι. Οι διαβητικοί μπορούν να τρώνε μέλι μόνο μετά από συνεννόηση  με το γιατρό τους.

10/01/2019 10:57 πμ

Η δήλωση διαχείμασης είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι οι μελισσοκόμοι δικαιούχοι και να μπορούν να υποβάλλουν αίτηση συμμετοχής στις δράσεις «Αντικατάσταση Κυψελών» και «Οικονομική στήριξη της νομαδικής μελισσοκομίας» για το έτος 2019. Η δήλωση διαχείμασης γίνεται στις κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ).

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων και για τις δύο δράσεις, καθώς και για τη δήλωση κυψελών διαχείμασης είναι η 21η Ιανουαρίου 2019 (ημέρα Δευτέρα).

Δικαιούχοι της δράσης 3.1 για την «Αντικατάσταση Κυψελών» είναι όσοι:

 • Έχουν υποβάλει δήλωση κυψελών διαχείμασης έως 21/1/2019 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2018.
 • Κατέχουν τουλάχιστον 20 μελίσσια.

Δικαιούχοι της δράσης 3.2 ενίσχυσης της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών είναι οι επαγγελματίες οι οποίοι:

 • Έχουν υποβάλει δήλωση διαχείμασης έως 21 Ιανουαρίου 2019 ή έχουν θεωρήσει το μελισσοκομικό τους βιβλιάριο, κατά το διάστημα από 1η Σεπτεμβρίου μέχρι 31η Δεκεμβρίου 2018.
 • Διαθέτουν βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων ως επαγγελματίες αγρότες.
 • Κατέχουν τουλάχιστον 110 δηλωμένες κυψέλες διαχείμασης.
 • Έχουν θεωρημένο σε ισχύ Μελισσοκομικό Βιβλιάριο.
 • Έχουν ελάχιστη ακαθάριστη αξία συνολικής ετήσιας οικογενειακής γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ.
 • Μελισσοκόμοι οι οποίοι εγγράφηκαν στο ΜΑΑΕ ως επαγγελματίες αγρότες και/ή υπέβαλλαν Δήλωση ΟΣΔΕ και/ή εντάχθηκαν στο καθεστώς των νέων αγροτών για πρώτη φορά εντός των δύο προηγούμενων ημερολογιακών ετών από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης συμμετοχής στη δράση, απαλλάσσονται από την υποχρέωση δήλωσης ελάχιστης ακαθάριστης ετήσιας αξίας γεωργικής παραγωγής 5.000 ευρώ.

Διευκρίνηση για τη δράση ενίσχυση της δαπάνης για τη μετακίνηση των μελισσιών:

1. Το εκκαθαριστικό σημείωμα, δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μετά την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλεται εντός του μελισσοκομικού έτους και μέχρι την Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019.

2. H Βεβαίωση εγγραφής στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ), δύναται να κατατεθεί συμπληρωματικά μέχρι την Δευτέρα, 1η Ιουλίου 2019.

12/12/2018 04:10 μμ

Με απόλυτη επιτυχία και αθρόα προσέλευση επισκεπτών ολοκληρώθηκε το 10ο Φεστιβάλ ελληνικού μελιού και προϊόντων μέλισσας (7-9 Δεκεμβρίου 2018), στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, η μεγαλύτερη γιορτή του μελισσοκομικού κλάδου στην Ελλάδα.

Περισσότεροι από 18 χιλιάδες επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν αυθεντικό και ποιοτικό μέλι από όλες τις περιοχές της ηπειρωτικής και νησιωτικής χώρας και να ζήσουν μια μοναδική εμπειρία γεύσεων με ιδιαίτερα ελληνικά προϊόντα που έχουν ως βάση το μέλι.

Το Φεστιβάλ εγκαινίασε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, παρουσία και του γ.γ. Νίκου Αντώνογλου, ο οποίος το χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου στην Ελλάδα και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού.

Όπως ανέφερε, ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και τις εξαγωγές, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο. Πρόσθεσε, επίσης, ότι στο πλαίσιο υλοποίησης του τριετούς Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020 περιλαμβάνεται η βελτίωση των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας και προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος, ποσό που καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους.

Κατά τη διάρκεια των εγκαινίων του Φεστιβάλ, χαιρετισμούς απηύθυναν οι: Κώστας Φωτάκης  αναπλ. υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας, Βασίλης Λεβέντης πρόεδρος Ένωσης Κεντρώων, Φωτεινή Αραμπατζή τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΝΔ, Γιάννης Κουτσούκος πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, βουλευτής ΚΙΝ.ΑΛ, Γιάννης Τσιρώνης πρ. Αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και πρ. Αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, βουλευτής Οικολόγων Πράσινων, Εμμανουήλ Χνάρης, εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για τον πρωτογενή τομέα Περιφέρειας Κρήτης, Βασίλης Ντούρας πρόεδρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδας, Νίκος Κατσαρός επιστημονικός συνεργάτης ΕΚΕΦΕ ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ, Γιώργος Πίττας αντιπρόεδρος Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Μελιού & λοιπών προϊόντων μέλισσας.

Τιμώμενη Περιφέρεια του 10ου Φεστιβάλ μελιού και προϊόντων μέλισσας ήταν η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το αναμνηστικό βραβείο παρέλαβε από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Φιλήμων Ζαννετίδης.

Εξαιρετικά μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στο 9ο Συνέδριο μελιού και προϊόντων Μέλισσας, όπου επιστήμονες, ερευνητές, καθηγητές και μελισσοκόμοι ανέλυσαν τα προβλήματα, τις καινοτόμες τεχνολογίες, τα νέα ερευνητικά δεδομένα αλλά και το μέλλον της μελισσοκομίας στην Ελλάδα. Επίσης, παρουσιάστηκαν εκτενώς οι ευκαιρίες και οι προκλήσεις για την αγροτική επιχειρηματικότητα.

10/12/2018 03:03 μμ

Tην Παρασκευή (7/12/2018), εκπρόσωποι του συνδέσμου δεκαπέντε μελισσοκομικών συλλόγων της χώρας με τη Βουλευτή Καρδίτσας του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτα Βράντζα, συναντήθηκαν με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρο Αραχωβίτη. Ο Υπουργός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι επίκειται άμεσα η ψήφιση του συνδικαλιστικού νόμου, στον οποίο ρυθμίζονται τα της εκπροσώπησης των παραγωγικών κλάδων. Επίσης, ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη τροποποίηση στον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όσον αφορά το είδος των επιλέξιμων δαπανών που χρηματοδοτούνται μέσω του προγράμματος μελισσοκομίας αλλά και τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ο υπουργός ζήτησε τις τεκμηριωμένες προτάσεις των φορέων. Για το γνωστό και σοβαρό, όπως είπε, ζήτημα των ελληνοποιήσεων και της νοθείας, τα μέτρα που θα ληφθούν θα είναι πολύ αυστηρά.

Τέλος, συμφώνησε ότι το μέλι είναι ένα σημαντικό προϊόν, υψηλής θρεπτικής αλλά και οικονομικής αξίας και γίνονται από το υπουργείο προσπάθειες, ώστε να αναγνωριστούν αυτά τα χαρακτηριστικά.

Η συζήτηση αφορούσε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των μελισσοκομικών και συγκεκριμένα:

 • Τις ελληνοποιήσεις και τη νοθεία στο μέλι.
 • Την έλλειψη θεσμικής  εκπροσώπησης των παραγωγών.
 • Την καθιέρωση του ελληνικού σήματος στο μέλι.
 • Το ετήσιο χρηματοδοτικό πρόγραμμα της μελισσοκομίας.
 • Η δυνατότητα να υπάρξουν επιδοτήσεις και για τη μελισσοκομία, ή/και έκτακτες επιχορηγήσεις που θα αντισταθμίζουν απώλεια εισοδήματος.
 • Τον τρόπο αποζημίωσης από τον ΕΛΓΑ.
 • Τα εκπαιδευτικά προγράμματα των Μελισσοκόμων.
 • Την προοπτική εμπλουτισμού της χλωρίδας.

Από την πλευρά των παραγωγών στη συνάντηση συμμετείχαν: Ο πρόεδρος του Συλλόγου μελισσοκόμων Καρδίτσας Άρης Γαλιατσάτος, ο επιμορφωτής μελισσοκομίας και αντιπρόσωπος του Μελισσοκομικού  συλλόγου Καρδίτσας στην ΟΜΣΕ Γκουσιάρης Αλέξανδρος, ο Προεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ιωαννίνων Τάσος Ποντίκης, ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Αθηνών - Πειραιώς και προαστίων Νίκος Τζιάσιος, το μέλος του ΔΣ της ένωσης παραγωγών βασιλικού πολτού κ. Ελισσάβετ Λαζαρίδου, ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Αχαΐας Τάσος Δημητρόπουλο και το μέλος του ΔΣ του μελισσοκομικού συλλόγου Ρεθύμνου Νίκος Μπιρλιράκης.

07/12/2018 06:04 μμ

Στο τριετές πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας στο οποίο προβλέπεται ενίσχυση ύψους 21.795.000 ευρώ, δηλαδή 7.265.000 ευρώ ανά έτος. Το ποσό αυτό καλύπτεται κατά 50% από κοινοτικούς και κατά 50% από εθνικούς πόρους. Αυτό τόνισε στην ομιλία του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στα εγκαίνια του 10ου Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας, που έγινε στις 7/12/2018,  στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας. «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων στηρίζει έμπρακτα τον κλάδο της Μελισσοκομίας μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, και με το «Εθνικό Μελισσοκομικό πρόγραμμα διαρθρωτικού χαρακτήρα 2017-2019, σύμφωνα με τον Καν. Ε.Ε. 1308/2013», ανέφερε ο Υπουργός.

Το τριετές πρόγραμμα βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και εμπορίας των προϊόντων της Μελισσοκομίας περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

 • Εκπαίδευση – Έρευνα
 • Προώθηση-Aναλύσεις μελιού
 • Καταπολέμηση των εισβολών στις κυψέλες και των ασθενειών με στόχο την πρόληψη και αντιμετώπιση εισβολών στις κυψέλες,
 • Αγορά εγκεκριμένων φαρμάκων για την καταπολέμησή τους
 • Εξορθολογισμός της νομαδικής μελισσοκομίας
 • Διαχείριση των μετακινήσεων του μελισσοκομικού κεφαλαίου στην Ε.Ε.,
 • Χωροταξική κατανομή των θέσεων για μελισσοκόμους κατά την περίοδο της ανθοφορίας

Ο κλάδος της µελισσοκοµίας µπορεί να επωφεληθεί από τα εξής Μέτρα του ΠΑΑ:

 • Μέτρο 4.1 Επενδύσεις σε γεωργικές εκµεταλλεύσεις. Αποτελεί συνέχεια των Σχεδίων Βελτίωσης της τρέχουσας περιόδους, όπου προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις µελισσοκοµικές εκµεταλλεύσεις και ενίσχυσης δαπανών αγοράς µελισσοσµηνών
 • Μέτρο 4.2.1 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων: Προβλέπονται δράσεις για επενδύσεις στις εγκαταστάσεις τυποποίησης/επεξεργασίας µελιού µε ποσοστά επιχορήγησης 40%, 50%, 75%
 • Μέτρο 4.2.2 Επενδύσεις στη µεταποίηση εµπορία και /ή ανάπτυξη µη γεωργικών προϊόντων: Ενίσχυση για τη δηµιουργία εγκαταστάσεων επεξεργασίας προϊόντων κυψέλης (γύρη, πρόπολη, βασιλικός πολτός)
 • Μέτρο 4.4 Στήριξη για µη παραγωγικές επενδύσεις σε υποδοµές που συνδέονται µε την επίτευξη γεωργοπεριβαλλοντικών και κλιµατικών στόχων: Καλύπτει την αγορά και εγκατάσταση ηλεκτροφόρου περίφραξης για τη µελισσοκοµία µε επιχορήγηση 80% για ατοµικές και 100% για συλλογικές περιφράξεις.

Επιπλέον, στο πλαίσιο του προγράμματος στήριξης των μικρών νησιών του Αιγαίου Πελάγους, ο προϋπολογισμός μελισσοκομικών συνεταιρισμών ανέρχεται στα 1.200.000 ευρώ, και καλύπτεται κατά 100% από κοινοτικούς πόρους.

Ο κ. Αραχωβίτης πρόσθεσε κατά την ομιλία του τα εξής:

«Το Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα και τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού

Η Ελλάδα είναι μία κατεξοχήν μελισσοκομική χώρα, με μεγάλη παράδοση στη μελισσοκομία, η οποία οφείλεται στις άριστες περιβαλλοντικές και κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν, αλλά και στην εξαιρετική μελισσοκομική χλωρίδα της. Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του ελληνικού μελιού επικεντρώνονται στις άριστες οργανοληπτικές του ιδιότητες, που οφείλονται κυρίως στην πλούσια βλάστηση της χώρας μας. Ο κλάδος της μελισσοκομίας, παρουσιάζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης και στον εξαγωγικό κλάδο, χάρη στην άριστη ποιότητα των διαφόρων ειδών μελιού και των προϊόντων κυψέλης που παράγονται με μεράκι στην ελληνική ύπαιθρο.

Χρειάζεται να ληφθούν σημαντικές πρωτοβουλίες σε ό,τι αφορά στην ενίσχυση της παραγωγικής διαδικασίας, την καθιέρωση ελληνικού σήματος, την πιστοποίηση του προϊόντος, την ανάδειξη της ονομασίας προέλευσης, καθώς και την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών «εργαλείων» της ΕΕ, ώστε το ελληνικό μέλι να αποκτήσει την θέση που του αρμόζει. Αναγκαία είναι και η διαφύλαξη της ελληνικής παραγωγής μελιού από τις νοθείες και τις ελληνοποιήσεις των εισαγόμενων μελιών.

Η κυβέρνηση μας δίνει περαιτέρω έμφαση στη στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας των μελισσοκομικών προϊόντων, αλλά και ενισχύει τους τομείς της πιστοποίησης, εμπορίας και τυποποίησης του ελληνικού μελιού, προχωρώντας παράλληλα σε στοχευμένες δράσεις και συνέργειες με άλλους τομείς. Για παράδειγμα στη διασύνδεση της μελισσοκομίας με τον τουρισμό και τη γαστρονομία,

Το μέλι και τα άλλα προϊόντα της κυψέλης είναι πολύ σημαντικά, εάν μάλιστα ληφθούν υπόψη και οι ωφέλειες που έχει ο άνθρωπος από τη μέλισσα με την επικονίαση, που επιτελεί στις διάφορες καλλιέργειες και στην άγρια βλάστηση. Στη χώρα μας, η μελισσοκομία είναι ένας δυναμικός κλάδος της γεωργίας, καλύπτοντας σχεδόν το 1% της ακαθάριστης αξίας της γεωργικής παραγωγής.

Εκτιμάται ότι οι περίπου 20.000 μελισσοκόμοι και οι περισσότερες από 1.300.000 κυψέλες δίνουν μια παραγωγή περίπου 15.000 τόνων ετησίως.

Επιπλέον, τον περασμένο Αύγουστο του 2018, υπογράφηκε Υπουργική απόφαση, με την οποία ορίζονται εντάχθηκε ο βασιλικός πολτός στον Κώδικα Τροφίµων και Ποτών. Με αυτήν την υπουργική απόφαση, ο βασιλικός πολτός είναι φυσικό προϊόν στο οποίο δεν επιτρέπεται η προσθήκη άλλου συστατικού, συμπεριλαμβανομένων των προσθέτων τροφίμων και οποιασδήποτε μορφής επεξεργασία. Στον προσυσκευασμένο βασιλικό πολτό δύναται να αναγράφεται ένδειξη που να υποδηλώνει τη χώρα συλλογής».

06/12/2018 05:31 μμ

Το 10ο Φεστιβάλ Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας θα εγκαινιάσει αύριο στις 7 μ.μ. ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρος Αραχωβίτης, στον εκθεσιακό χώρο του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας.

Το Φεστιβάλ πραγματοποιείται από 7 έως 9 Δεκεμβρίου, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και αποτελεί τη μεγαλύτερη εκδήλωση του κλάδου που γίνεται στην Ελλάδα. Αποτελεί τον τόπο συνάντησης των ανθρώπων της μελισσοκομίας και έναν άριστο τρόπο για την προβολή του ελληνικού μελιού τόσο στους χώρους εστίασης και εμπορίας όσο και στο καταναλωτικό κοινό.

Στις 8 και 9 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί το 9ο Συνέδριο Ελληνικού Μελιού & Προϊόντων Μέλισσας.