Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Συνελήφθησαν οι κλέφτες 4 τόνων σύκων από την περιοχή Ιστιαίας Εύβοιας

05/09/2019 11:08 πμ

Εξιχνιάσθηκαν κλοπές σύκων, οι οποίες διαπράχθηκαν τον περασμένο μήνα, από αγροκτήματα σε διάφορες περιοχές της Ιστιαίας Ευβοίας. Από την αστυνομία ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία τριών ατόμων, οι οποίοι είχαν αφαιρέσει περίπου 4 τόνους σύκα από παραγωγούς της περιοχής, συνολικής αξίας 13.700 ευρώ.

Ειδικότερα, από αστυνομικούς του Αστυνομικού Τμήματος Ιστιαίας Ευβοίας, κατόπιν κατάλληλης αξιολόγησης και αξιοποίησης πληροφοριακών στοιχείων της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε. της ιδίας Υπηρεσίας, εξιχνιάσθηκαν έξι (6) κλοπές αγροτικών προϊόντων (σύκων), οι οποίες διαπράχθηκαν από αγροκτήματα, σε διάφορες περιοχές της Ιστιαίας.

Από την έρευνα που διεξήχθη, προέκυψε η εμπλοκή τριών (3) ατόμων και συγκεκριμένα ενός 30χρονου ημεδαπού, μίας 39χρονης αλλοδαπής και ενός 29χρονου αλλοδαπού, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για κλοπή κατά συναυτουργία και κατ’ εξακολούθηση.

Ειδικότερα, το χρονικό διάστημα από 16 έως 26/8/2019 (περίοδος συγκομιδής σύκων), οι κατηγορούμενοι είχαν αφαιρέσει συνολικά (3) τόνους και (950) κιλά σύκα, αξίας (13.700) ευρώ.

Από τους αστυνομικούς της Γ’ Ο.Π.Κ.Ε., τέθηκε σε διακριτική επιτήρηση εγκαταλελειμμένη οικία στην Ιστιαία, την οποία οι κατηγορούμενοι χρησιμοποιούσαν ως χώρο απόκρυψης – αποθήκευσης των προϊόντων που αφαιρούσαν, με αποτέλεσμα να εντοπισθούν ο 30χρονος και η 39χρονη, τη στιγμή που μετέβησαν σε αυτή, προκειμένου να μεταφέρουν τις ποσότητες των σύκων προς πώληση.

Βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, τόσο από την εγκαταλελειμμένη οικία, όσο και από την οικία του 30χρονου, ομοίως στην περιοχή της Ιστιαίας, εντός της οποίας εντοπίσθηκε και ο 29χρονος:

  • 51 πλαστικά δοχεία (κλούβες) που περιείχαν αποξηραμένα σύκα, συνολικού βάρους (1) τόνου και (250) κιλών, αξίας (4.500) ευρώ, καθώς και
  • 22 τελάρα αποξήρανσης και (52) πλαστικά δίχτυα.

Σημειώνεται ότι ο 30χρονος, έχει απασχολήσει κατ’ επανάληψη τις Διωκτικές Αρχές, για τη διάπραξη παρόμοιων και άλλων αδικημάτων.

Η έρευνα συνεχίζεται προκειμένου να διακριβωθεί η τυχόν εμπλοκή τους και σε άλλες συναφείς αξιόποινες πράξεις.

Την προανάκριση διενεργεί το Αστυνομικό Τμήμα Ιστιαίας, ενώ η δικογραφία που σχηματίζεται θα υποβληθεί στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Χαλκίδας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
20/09/2019 11:54 πμ

Ξεκίνησε στην χώρα μας η συγκομιδή και εξαγωγή υπερπρώιμων ποικιλιών ακτινιδίων. Οι πρώτες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η ελληνική παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Μειωμένη αναμένεται να είναι η παραγωγή της Ιταλίας, ενώ στα ίδια επίπεδα θα κυμανθεί η παραγωγή της Γαλλίας.

Από τα μέσα Οκτωβρίου αναμένεται να διαμορφωθούν οι φετινές τιμές παραγωγού. 

Οι παραγωγοί θα πρέπει να προσέξουν τα ακτινίδια να έχουν την κατάλληλη ωρίμανση. Επισημαίνεται ότι η συγκομιδή δεν πρέπει να γίνεται πρόωρα, αλλά όταν τα διαλυτά στερεά των καρπών είναι αυξημένα (κοντά στο 7%) ώστε να έχουμε καλή συντηρησιμότητα. 

Κατά τη συλλογή και συσκευασία των συγκομισθέντων ακτινιδίων οι βαθμοί των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 6,2 brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%, ενώ σε όλα τα επόμενα στάδια διακίνησης οι βαθμοί brix των καρπών πρέπει να είναι τουλάχιστον 9,5.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, στην χώρα μας καλλιεργούνται 97.000 στρέμματα. Πέρσι οι ελληνικές εξαγωγές ανήλθαν σε 137.000 τόνους, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Ελληνικής Στατιστικής Αρχής).

Όσον αφορά την φετινή παραγωγή ακτινιδίων στην χώρα μας, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών (Incofruit-Hellas), αναμένεται να ανέλθει σε 270.000 τόνους.

Κατά την πρόσφατη συνάντηση εργασίας των μελών του International Kiwifruit Organisation (IKO) συμμετείχαν από την χώρα μας οι εκπρόσωποι της Άτυπης Διεπαγγελματικής Ομάδας Ακτινιδίου υπό τους κ.κ. Ζήση Μανώση και Χρήστο Κολιό. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ζήσης Μανώσης, κατά την συνάντηση συζητήθηκαν οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια παραγωγή ακτινιδίου το 2019.

Εκτιμήσεις για ελληνική παραγωγή
Όσον αφορά τις εκτιμήσεις για την ελληνική παραγωγή, ο κ. Ζήσης Μανώσης μας ανέφερε ότι «εικάζουμε ότι θα κυμανθεί στα ίδια με τα περσινά επίπεδα. Οι όψιμοι παγετοί είχαν σαν αποτέλεσμα οι στρεμματικές αποδόσεις να είναι μειωμένες, κατά περίπου 10%, σε Πιερία και Άρτα. Αντίθετα στην Καβάλα αναμένεται να κυμανθούν στα ίδια επίπεδα με πέρσι. Τις απώλειες στην παραγωγή από τις μειωμένες αποδόσεις θα εξισορροπήσει η παραγωγή από τις νέες φυτεύσεις (δυστυχώς συνεχίζονται στην χώρα μας νέες φυτεύσεις χωρίς κάποιο στρατηγικό σχεδιασμό). Οι φετινές τιμές παραγωγού αναμένεται να διαμορφωθούν μετά τα μέσα Οκτωβρίου».

Παγκόσμια Παραγωγή και Αγορά
Μιλώντας για τη διεθνή παραγωγή ο κ. Ζήσης Μανώσης αναφέρει στον ΑγροΤύπο τα εξής:

«Η ιταλική παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη σε ποσοστό 10%. Στα ίδια επίπεδα θα είναι η γαλλική παραγωγή, όπως και η ισπανική και πορτογαλική (που όμως δεν έχουν μεγάλες παραγωγές). Υψηλή παραγωγή έχει το Ιράν που δυστυχώς το IKO δεν έχει στοιχεία αλλά εκτιμώ ότι ανέρχεται σε 150 έως 300 χιλιάδες τόνους. Η Κίνα είναι παγκόσμια υπερδύναμη στην παραγωγή ακτινιδίων αλλά κάνει και μεγάλες εισαγωγές για να καλύψει την εγχώρια ζήτηση. Παράγει ίδια εποχή με το βόρειο ημισφαίριο. Η χώρα μας εξάγει περίπου 2.000 τόνους αλλά τους πρώτους 2 – 3 μήνες υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός από τον εγχώριο κινέζικο ακτινίδιο και οι τιμές είναι σε χαμηλά επίπεδα. Αν οργανωθεί η καλλιέργεια (με νέες ποικιλίες όπως για παράδειγμα τα Hayward) τότε μπορεί να δούμε τα επόμενα χρόνια και κινέζικες εξαγωγές ακτινιδίων. Πάντως τα τελευταία δύο χρόνια βλέπουμε ελαφρά μείωση των ελληνικών εξαγωγών στην κινέζικη αγορά. 

Πέρσι στην ελληνική αγορά υπήρξαν αρχικά υψηλές προσδοκίες για τις τιμές, που στη συνέχεια όμως δεν δικαιώθηκαν. Αυτό που θα πρέπει να προσέξουμε είναι ότι κάθε χρόνο οι τιμές τους πρώτους μήνες εξαρτώνται από τα αποθέματα που υπάρχουν στις χώρες του νοτίου ημισφαιρίου. Έτσι η Νότια Ζηλανδία που είχε μεγάλη παραγωγή και πολλά αποθέματα «έριξε» τις τιμές στην αγορά τους δύο πρώτους μήνες εμπορίας και στη συνέχεια δεν κατάφεραν να ανακάμψουν. Επίσης πέρσι είχαμε πολλά προβλήματα συντηρησιμότητας στα ελληνικά ακτινίδια.

Φέτος η Χιλή και η Νέα Ζηλανδία έχουν μειωμένα αποθέματα, με αποτέλεσμα να δημιουργείται «κενό» στη διεθνή αγορά που κάποιοι θέλουν να το εκμεταλλευτούν. Θα πρέπει όμως να προσέξουν οι παραγωγοί να συγκομίζουν ακτινίδια με σωστή ωρίμανση. Η πολιτεία θα πρέπει να ενδιαφερθεί για το προϊόν και να κάνει ελέγχους. Δεν μπορεί να ανακοινώνει ότι η συγκομιδή της κυριότερης ποικιλίας στην χώρα μας της Hayward να ξεκινά από τις 15 Οκτωβρίου. Δεν έχουν τότε αποκτήσει τα κατάλληλα brix. Η συγκεκριμένη ποικιλία δεν έπρεπε να συγκομιζόταν πριν τις 20-22 Οκτωβρίου.

Προοπτικές υπάρχουν για το προϊόν αλλά θα πρέπει να στραφεί προς νέες αγορές στις τρίτες χώρες. Η αγορά της ΕΕ είναι «κορεσμένη» από ακτινίδια. Θα πρέπει η πολιτεία να προχωρήσει άμεσα σε υπογραφεί νέων διακρατικών συμφωνιών με χώρες τις Ασίας και της Λατινικής Αμερικής (οι ανταγωνιστές μας ήδη έχουν υπογράψει αντίστοιχες συμφωνίες)».

Τελευταία νέα
13/09/2019 03:28 μμ

Το Υπουργείο Γεωργίας της Ισπανίας αποφάσισε να προχωρήσει στην στήριξη της καλλιέργειας λυκίσκου αλλά και στην αλλαγή των ποικιλιών καλλιέργειας ώστε να καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας.

Το κριθάρι (που επεξεργάζεται και μετατρέπεται σε βύνη) μαζί με το λυκίσκο και το νερό, αποτελούν τα κύρια συστατικά που χρησιμοποιούνται στη ζυθοποιία για την παραγωγή μπύρας.

Τον περασμένο Απρίλιο το ισπανικό υπουργείο ενέκρινε ένα βασιλικό διάταγμα με το οποίο γίνεται προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών παραγωγής και αύξηση της κερδοφορίας της καλλιέργειας. Στόχος είναι ο εκσυγχρονισμός του κλάδου και η «στροφή» σε νέες αρωματικές ποικιλίες που είναι πιο ανθεκτικές στα παράσιτα και με νέα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Ο προϋπολογισμός του συγκεκριμένου προγράμματος ανέρχεται σε 350.000 ευρώ / έτος και δίνει τη δυνατότητα για:

  • δημιουργία νέων εκτάσεων καλλιέργειας λυκίσκου
  • μετατροπή και βελτίωση των υφισταμένων ποικιλιών
  • ενισχύσεις για την αγορά μηχανημάτων.

Μάλιστα η ισπανική κυβέρνηση έχει εκπονήσει μελέτη για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων de minimis στους παραγωγούς, την οποία θα καταθέσει στην ΕΕ.

Το 2018 η ισπανική παραγωγή λυκίσκου άγγιξε τους 927 τόνους, παρουσιάζοντας αύξηση σε σχέση με τους 689 τόνους που ήταν το προηγούμενο έτος. Η Καστίλλη και Λεόν (Castilla y León) συγκεντρώνει πάνω από το 95% της έκτασης καλλιέργειας και το 99% της ισπανικής παραγωγής λυκίσκου. Η υπόλοιπη παραγωγή βρίσκεται στην Καταλονία, τη Λα Ριόχα και τη Γαλικία. Με την αύξηση της παραγωγής η χώρα θα καλύψει τις ανάγκες της εγχώριας ζυθοποιίας αλλά και θα κάνει εξαγωγές.

Ο λυκίσκος, παρότι αποκαλείται και «πράσινος χρυσός» για χώρες όπως η Γερμανία, η Τσεχία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ, όπου έχει αναπτυχθεί ευρέως η καλλιέργειά του, στην Ελλάδα ποτέ μέχρι σήμερα δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή.

11/09/2019 01:52 μμ

Για τις ευκαιρίες που προσφέρει η καινοτομία στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, συζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιρισμούς ορυζοπαραγωγών στη Χαλάστρα.

Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Εταιρικής Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ Α.Ε.) στη Σίνδο, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων. Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ «Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και υπογράμμισε ότι η οργάνωση των αγροτών σε μεγάλα και ισχυρά συλλογικά σχήματα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη, ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους με χαμηλότερο κόστος παραγωγής».

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε στη Χαλάστρα μία από τις πιο καινοτόμες φάρμες παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη. Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει ότι οι Έλληνες αγρότες μπορούν να ανταγωνιστούν τους καλύτερους και να παράγουν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα με χαμηλό κόστος, εφαρμόζοντας συστήματα ευφυούς γεωργίας.

Οι δυο συνεταιρισμοί της Χαλάστρας παράγουν το 75% του εγχώριου ρυζιού

Η ανακοίνωση του υφυπουργού έχει ως εξής:

Για τις ευκαιρίες που προσφέρει η καινοτομία στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του πρωτογενούς τομέα, συζήτησε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκρέκας, κατά την επίσκεψή του σε συνεταιρισμούς ορυζοπαραγωγών στη Χαλάστρα Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 9 Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε τα κεντρικά γραφεία της Εταιρικής Αγροτικής Σύμπραξης Θεσσαλονίκης (ΕΑΣΘ Α.Ε.) στη Σίνδο, όπου πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων. Ακολούθησε γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος για τα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτικούς συνεταιρισμούς, καθώς και τις προκλήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθεί η Κυβέρνηση για τη στήριξη των συνεργατικών σχημάτων και υπογράμμισε ότι η οργάνωση των αγροτών σε μεγάλα και ισχυρά συλλογικά σχήματα θα ενισχύσει τη διαπραγματευτική τους δύναμη, ώστε να επιτύχουν καλύτερες τιμές πώλησης των προϊόντων τους με χαμηλότερο κόστος παραγωγής.

Μετά τη σύσκεψη, ο κ. Σκρέκας επισκέφθηκε στη Χαλάστρα μία από τις πιο καινοτόμες φάρμες παραγωγής ρυζιού στην Ευρώπη. Ο Υφυπουργός επισήμανε ότι η συγκεκριμένη περίπτωση αποδεικνύει ότι οι Έλληνες αγρότες μπορούν να ανταγωνιστούν τους καλύτερους και να παράγουν υψηλής ποιότητας αγροτικά προϊόντα με χαμηλό κόστος, εφαρμόζοντας συστήματα ευφυούς γεωργίας.

Στη συνέχεια, ο κ. Σκρέκας βρέθηκε στις εγκαταστάσεις των συνεταιρισμών ορυζοπαραγωγών, Α.Σ. Χαλάστρας Α΄ και Α.Σ. Χαλάστρας Β'. Σημειώνεται ότι από τους αγρότες που είναι μέλη των δύο συνεταιριστικών οργανώσεων προέρχεται το 75% της εγχώριας παραγωγής ρυζιού.

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συνοδευόταν από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, τον Πρόεδρο της ΕΑΣΘ Χρήστο Τσιχήτα και τον Γενικό Διευθυντή της ΕΑΣΘ Κώστα Γιαννόπουλο.

30/08/2019 05:09 μμ

Η Τουρκία κατέχει ηγετική θέση στην παραγωγή και τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων στον κόσμο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Τουρκικού Υπουργείου Γεωργίας και Δασοκομίας, η χώρα παράγει το 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού, 26% κερασιών, 27% σύκων και 23% βερίκοκων και κατέχει την πρώτη θέση στην παγκόσμια παραγωγή αυτών των προϊόντων.

Φουντούκια
Στην Τουρκία παράγεται ένας ετήσιος μέσος όρος των 500 χιλιάδων έως 750 χιλιάδων τόνων φουντουκιού. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 67% της παγκόσμιας παραγωγής φουντουκιού. Η Τουρκία εξήγαγε φουντούκια αξίας 1,4 δις δολάρια μεταξύ Σεπτεμβρίου 2018 και Μαΐου 2019.

Σύκα
Επίσης παράγει το 27% της παγκόσμιας παραγωγής σύκων. Το 2019 η παραγωγή ανήλθε σε 306 χιλιάδες τόνους και οι εξαγωγές έφτασαν τα 286 εκατ. δολάρια από την αποξηραμένη και φρέσκια παραγωγή σύκων.

Κεράσια
Ακόμη παράγει το 26% της παγκόσμιας παραγωγής κερασιών, που αντιστοιχεί σε 627 χιλιάδες τόνους και εξήγαγε κεράσια συνολικής αξίας162 εκατ. δολαρίων. 

Βερίκοκα
Η παραγωγή βερίκοκων της Τουρκίας κυμαίνεται από 750 έως 985 χιλιάδες δολάρια και 294 εκατομμύρια δολάρια είναι τα έσοδα που προέρχονται από εξαγωγές βερίκοκων.

Έσοδα από εξαγωγές
Έτσι, το 2018, τα έσοδα που προέρχονταν μόνο από τις εξαγωγές φουντουκιών, κερασιών, σύκων και βερίκοκων ανήλθαν συνολικά στα 2,17 δις δολάρια.

Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Γεωργίας και Δασών, Bekir Pakdemirli, τόνισε  «η Τουρκία είναι μία από τις ηγετικές χώρες της Ευρώπης όσον αφορά τη γεωργική παραγωγή. Τα γεωργικά μας έσοδα αυξήθηκαν από τα 37 δις τουρκικές λίρες (1 € = 6,4359 TL) στα 213,4 δις τουρκικές λίρες τα τελευταία 16 χρόνια».

28/08/2019 03:30 μμ

Μια ακόμα κακή χρονιά στη γειτονική χώρα.

Σύμφωνα με όσα αναμεταδίδουν Ιταλικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, από το βορά έως το νότο οι παραγωγοί ακτινίδιων αναμένουν μια ακόμα κακή χρονιά, τόσο όσον αφορά στις αποδόσεις και κατ’ επέκταση τον τελικό όγκο παραγωγής, όσο και την ποιότητα και στο μέγεθος.

Ιδιαίτερη μνεία γίνεται από τα Ιταλικά ΜΜΕ για την ποικιλία Hayward, με τους παραγωγούς, με βάση τα σημερινά στοιχεία, να προβλέπουν μείωση ανάλογα την περιοχή από 50 έως 60%.

Σύμφωνα με μαρτυρίες παραγωγών και εκπροσώπων της αγοράς, η μειωμένη παραγωγή οφείλεται στις συνεχείς βροχές που έπληξαν την Ιταλία κατά την ανθοφορία και τις μετέπειτα πολύ υψηλές θερμοκρασίες (έως 40 Βαθμούς Κελσίου) που επικράτησαν.

Από τις περιοχές που αναφέρονται, προβλήματα αναμένονται στην Περιφέρεια του Λάτσιο αλλά και σε πολλές άλλες.

28/08/2019 09:31 πμ

Το 29o Συνέδριο της ΕΕΕΟ αποτελεί το μεγαλύτερο Γεωπονικό Συνέδριο της χώρας και αφορά  τον Αγροδιατροφικό τομέα με έμφαση τα Οπωροκηπευτικά.

Στο πλαίσιο του συνεδρίου αναμένεται να φιλοξενηθούν στην Πάτρα πάνω από 400 σύνεδροι, Πανεπιστημιακοί και Ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τονίζεται σε ανακοίνωση των διοργανωτών.

Η ΕΕΕΟ έχει πραγματοποιήσει έως σήμερα επιτυχημένα επιστημονικά συνέδρια σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Κύπρου τα οποία αποτελούσαν ανέκαθεν πόλο συνάντησης και συνεργασίας των ασχολούμενων με την Γεωπονική Επιστήμη και παραγωγή στους τομείς της Αμπελουργίας, Δενδροκομίας, Λαχανοκομίας, Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής τοπίου, Αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών. Στο συγκεκριμένο συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερη  έμφαση στις  «Εφαρμογές της Έρευνας και στην εφαρμογή Τεχνολογιών Αιχμής στα Οπωροκηπευτικά».

Το Συνέδριο πραγματοποιείται από τις 15 – 18 Οκτωβρίου 2019 στην Πάτρα.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκέπτονται και το site της εταιρείας: www.29eeeo.gr

27/08/2019 03:10 μμ

Η Περιφερειακή Ενότητα (Π.Ε.) Ημαθίας με ανακοίνωση που εξέδωσε ενημερώνει τα εξής:

1. έχουν καταργηθεί οι αποφάσεις κοπής των ακτινιδίων των ΔΑΟΚ των Π.Ε.

2. ορίζεται ως ημερομηνία έναρξης συγκομιδής της ποικιλίας Hayward για όλη τη χώρα η 15η Οκτωβρίου κάθε έτους και ως ημερομηνία έναρξης της περιόδου εμπορίας για την εγχώρια αγορά η 1η Νοεμβρίου κάθε έτους.

3. για όλες τις υπόλοιπες ποικιλίες η κοπή των ακτινιδίων επιτρέπεται εφόσον τα ακτινίδια έχουν αποκτήσει φυσιολογικά 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

4. οι εισαγωγείς – εξαγωγείς διασφαλίζουν ότι κατά το στάδιο της εξαγωγής – εισαγωγής οι παρτίδες των ακτινιδίων έχουν αποκτήσει βαθμό 6,2° Brix ή μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία 15%.

5. οι έμποροι διαθέτουν τα ακτινίδια σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης – συσκευασίας, εισαγωγής και της εξαγωγής, αφού αυτά έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5° Brix.

6. τα ακτινίδια μεταφέρονται από τους τόπους παραγωγής τους προς εγκαταστάσεις τυποποιητηρίων – συσκευαστηρίων που βρίσκονται αποκλειστικά και μόνο εντός της χώρας.

7. οι τυποποιητές/συσκευαστές υποχρεούνται να καταχωρούν συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν σε κάθε εισερχόμενη ποσότητα ακτινιδίων από τους παραγωγούς στις εγκαταστάσεις τους, το αργότερο μέχρι το τέλος της επόμενης ημερολογιακής ημέρας από την ημέρα παραλαβής της, στην Ψηφιακή Υπηρεσία του ΥπΑΑΤ «δηλώσεις Ακτινιδίου προς τυποποίηση/συσκευασία»

8. καθορίζεται το βάρος των συσκευασιών για παρτίδες ακτινιδίων που διακινούνται, στα 20 κιλά κατά το μέγιστο.

27/08/2019 12:04 μμ

Στα ίδια με τα περσινά επίπεδα προβλέπει η ΣΥΚΙΚΗ ότι θα κυμανθεί η φετινή παραγωγή σύκων στη νότια Πελοπόννησο. Επίσης ανακοίνωσε τις φετινές τιμές για την αγορά του προϊόντος, που είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι.

Ειδικότερα, το διοικητικό συμβούλιο της συνεταιριστικής οργάνωσης των συκοπαραγωγών, καθόρισε τη Δευτέρα (26 Αυγούστου) τις τιμές των σύκων ως εξής:
α’ ποιότητα: 2,15 ευρώ από 1,87 πέρσι
β’ ποιότητα: 1,90 ευρώ από 1.67 πέρσι
γ’ ποιότητα: 1,40 ευρώ από 1,27 πέρσι
δ’ ποιότητα: 1,15 ευρώ από 1,00 πέρσι

Βιολογικά σύκα
α’ ποιότητα: 3,00 ευρώ από 2,45 πέρσι
β’ ποιότητα: 2,70 ευρώ από 2,25 πέρσι
γ’ ποιότητα: 2,30 ευρώ από 1,85 πέρσι
δ’ ποιότητα: 2,00 ευρώ από 1,65 πέρσι

Ο πρόεδρος της ΣΥΚΙΚΗΣ κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, μιλώντας στον ΑγροΤύπο τόνισε το αίτημα που κατάθεσε στον υπουργό κ. Βορίδη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων της νότιας Πελοποννήσου. Όπως ανέφερε «φέτος η παραγωγή σύκων αναμένεται να ανέλθει περίπου στους 2.000 τόνους, όσους και πέρσι. Και αυτό επειδή κατά την περίοδο γονιμοποίησης των συκιών δεν επικράτησαν ευνοϊκές καιρικές συνθήκες. Την τελευταία πενταετία έχουμε μειωμένες ποσότητες σύκων αν και υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές.

Η ΣΥΚΙΚΗ έχει ετοιμάσει και υποβάλει στο ΥπΑΑΤ τεχνικο-οικονομική μελέτη για την αναδιάρθρωση των συκεώνων με στόχο το ύψος της ετήσιας παραγωγής σύκων να ανέλθει στους 5.000 τόνους. Το κόστος της αναδιάρθρωσης θα φτάσει σε περίπου 14 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αποσβεστεί σύντομα από τις αυξημένες εξαγωγές που θα έχουμε. Το θέμα το είδε θετικά ο υπουργός».

23/07/2019 01:54 μμ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από τον Ομοσπονδιακό φορέα για τη Γεωργία και τη Διατροφή (Bundesanstalt für Landwirtschaft und Ernährung) οι εισαγωγές φράουλας στη Γερμανία ανήλθαν το 2018 σε 237,7 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 222,2 εκατ. ευρώ προέρχονται από χώρες της Ε.Ε και 15,7 εκατ. από τρίτες χώρες με σημαντικότερο προμηθευτή την Αίγυπτο.

Όπως αναφέρεται σε έγγραφο του Γραφείου Ο.Ε.Υ. Μονάχου, παρά τη σημαντική βελτίωση της εγχώριας παραγωγής την τελευταία πενταετία, το μερίδιό της στη συνολική εγχώρια κατανάλωση περιορίζεται σε 15,1%.

Σημαντικότεροι προμηθευτές παραμένουν η Ισπανία με εξαγωγές φράουλας αξίας 161 εκατ. ευρώ και μερίδιο αγοράς 67,6%, η Ολλανδία με 37,5 εκατ., η Αίγυπτος με 15 εκατ.,  η Ιταλία με 10,6 εκατ., η Ελλάδα με 5,8 εκατ. και μερίδιο αγοράς 2,4%, και το Βέλγιο με 4,9 εκατ. ευρώ.

Παρά την εξαιρετική τους ποιότητα, τονίζεται στο έγγραφο «οι ελληνικές εξαγωγές φράουλες έχουν εν πολλοίς αποσπασματικό και συμπληρωματικό χαρακτήρα, σε σχέση ιδιαίτερα με τις ισπανικές εξαγωγές που κατέχουν δεσπόζουσα θέση στη γερμανική αγορά λόγω κυρίως των χαμηλών τιμών τους, της τυποποίησης και ομοιομορφίας του προιόντος και των ισχυρών εμπορικών δικτύων διανομής και προωθησής τους στη γερμανική αγορά».

Η μέση τιμή ανά 100 κιλά ανήλθε το περασμένο έτος σε 643 ευρώ για φράουλες  γερμανικής  προέλευσης, σε 516 ευρώ για φράουλες από Ολλανδία, σε 420 στις ιταλικές φράουλες, σε 398 για φράουλες ελληνικής προέλευσης, σε 386 για φράουλες Βελγίου και σε 311 στις φράουλες ισπανικής προέλευσης.

19/07/2019 10:47 πμ

Την επίσπευση των διαδικασιών για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές φρούτων από την ΕΕ στην Ιαπωνία ανακοινώνει η Κομισιόν. Αφορούν αχλάδια από το Βέλγιο, ακτινίδια από την Ιταλία και την Ελλάδα και κεράσια από την Ουγγαρία και Πορτογαλία.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas. «έχουμε καταθέσει έγκαιρα τον σχετικό φάκελο και εκτιμώ ότι θα γίνει εφικτή η εξαγωγή ακτινιδίων από την φετινή εμπορική περίοδο».

Μετά την έναρξη ισχύος της συμφωνίας οικονομικής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ιαπωνίας, η Κομισιόν ενέτεινε τις προσπάθειές της για την πρόσβαση στην ιαπωνική αγορά ευρωπαϊκών αγροτικών προϊόντων, βασιζόμενη σε πολιτικές επαφές στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης μιας συνάντησης μεταξύ του πρώην προέδρου της ΕΕ Juncker και του πρωθυπουργού της Ιαπωνίας Άμπε, στην Οσάκα, τον περασμένο μήνα.

Εκτός των φρούτων η Ιαπωνία επιβεβαίωσε την επίσπευση της χορήγησης αδειών για εξαγωγές βοείου κρέατος (κυρίως από Κροατία, Ισπανία) ή προϊόντων με βάση το βόειο κρέας (κυρίως από Δανία, Γαλλία, Πολωνία).

Αυτές θα συμπληρώσουν τις προηγούμενες εγκρίσεις που χορήγησε η Ιαπωνία σε κράτη μέλη της ΕΕ για εισαγωγές βοείου κρέατος ή / και προϊόντων με βάση το βόειο κρέας, από το 2013 (πρόκειται για τη Γαλλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Πολωνία, Ηνωμένο Βασίλειο και Κάτω Χώρες).

Υπενθυμίζεται ότι το βόειο κρέας της ΕΕ που εξάγεται στην Ιαπωνία θα ωφεληθεί με δασμολογική μείωση από 38,5% σε 9%. Οι εξαγωγείς βοείου κρέατος της ΕΕ θα έχουν πλέον καλύτερη πρόσβαση σε αυτή την πολύ κερδοφόρα αγορά.

Σταύρος Παϊσιάδης

05/07/2019 11:46 πμ

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκου (ΕΟΦ) τονίζει με ανακοίνωσή του πως «όσες επιχειρήσεις συνεχίζουν απτόητες την παραπλάνηση των πολιτών θέτοντας σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία τους θα βρεθούν αντιμέτωπες με κυρώσεις».

Παράλληλα εφιστά την προσοχή των καταναλωτών ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), που τονίζει ακόμα ότι «λαμβάνει καθημερινά καταγγελίες και αναφορές σχετικά «με τον παραπλανητικό τρόπο με τον οποίον παρουσιάζονται τα προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης».

Όπως αναφέρει ο ΕΟΦ ο τρόπος με τον οποίον παρουσιάζονται τα συγκεκριμένα προϊόντα «δημιουργούν την εντύπωση πως πρόκειται για "θαυματουργά" προϊόντα με πολλαπλές ευεργετικές ιδιότητες»,  αφού η προώθησή τους «εμπεριέχει ισχυρισμούς που προσιδιάζουν μόνο σε φάρμακα, αποδίδοντάς τους ιδιότητες πρόληψης, αγωγής ή θεραπείας ανθρώπινης νόσου».

Στην ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ σημειώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει εγκρίνει καμία κυκλοφορία τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης αλλά ούτε και έχει κάνει δεκτή καμία γνωστοποίηση κυκλοφορίας προϊόντος ως συμπλήρωμα διατροφής με κάνναβη.

26/06/2019 12:55 μμ

Προβλήματα στην περίοδο του φυτρώματος ανέφεραν καλλιεργητές ελαιοκράμβης μιλώντας στον ΑγροΤύπο, λόγω των δυσμενών για το προϊόν, καιρικών συνθηκών. Το προϊόν πήγε πολύ καλά, όπως μας είπαν παραγωγοί από τη Θήβα, όπου η συγκομιδή ολοκληρώνεται. Στη Βόρεια Ελλάδα, η χρονιά οψίμησε. Η τιμή για το προϊόν θυμίζουμε είναι φιξ, στα 40 λεπτά το κιλό και οι παραγωγοί, εμφανίζονται γενικά ικανοποιημένοι από το προϊόν.

Οψίμησε η χρονιά στη Δράμα, ενώ δεν έλειψαν τα προβλήματα στο φύτρωμα

Ο Βασίλης Ευσταθόπουλος παραγωγός ελαιοκράμβης από την περιοχή της Δράμας δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα ακόλουθα: «καλλιεργώ δέκα χρόνια ελαιοκράμβη, αλλά φέτος μπορώ να πω ότι είναι πολύ δύσκολη χρονιά, για να μην πω η δυσκολότερη. Αυτό συνέβη, γιατί είχαμε μεγάλες απώλειες στο φύτρωμα, που είναι και η πιο κρίσιμη χρονική περίοδος για το προϊόν. Επίσης, αυτά τα φυτά που έμειναν οψίμησαν, κάτι που σημαίνει ότι η συγκομιδή πέρσι τέτοια εποχή είχε αρχίσει, αλλά φέτος, θα γίνει με καθυστέρηση, μιας εβδομάδας τουλάχιστον. Ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας ή αποτυχίας στην καλλιέργεια ελαιοκράμβης είναι το φύτρωμα που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες της περιόδου Σεπτέμβριος έως Οκτώβριος. Όταν δεν υπάρχουν αρκετές βροχές μετά την σπορά, το φυτό δεν αντέχει την ξηρασία όπως τα σιτάρια και τα κριθάρια, και έτσι χάνεται μεγάλο ποσοστό φυτών και χαλάνε τα χωράφια ή πρέπει να ξαναγίνει η σπορά. Έτσι χάνεται η καλλιέργεια για την χρονιά ή αυξάνει το κοστολόγιο».

Σύμφωνα με τον ίδιο «γενικά η ελαιοκράμβη είναι μια καλή περίπτωση για τους αγρότες, γιατί δεν έχει μεγάλες απαιτήσεις, παρά μόνο θέλει προσοχή στα φυτρώματα. Το κόστος παραγωγής είναι εφάμιλλο του σιταριού, αλλά η τιμή που εισπράττουμε μέσω των συμβάσεων που συνάπτουμε με εταιρείες βιοντίζελ είναι... διπλάσια από του σιταριού και κυμαίνεται εδώ και χρόνια στα 40 λεπτά το κιλό. Πέρα από τα προβλήματα στα φυτρώματα δεν είχαμε άλλα προβλήματα. Εδώ στο νομό το προϊόν δεν καλλιεργείται μαζικά, ενώ πολλοί παραγωγοί κάνουν εναλλαγές στα χωράφια τους».

Αυξημένα στρέμματα και ικανοποίηση στη Βοιωτία

Πολύ καλά εξελίχθηκε φέτος η καλλιέργεια στην Θήβα, με τους περισσότερους παραγωγούς να έχουν ήδη ολοκληρώσει το μάζεμα. Σύμφωνα λοιπόν με όσα μας είπε ο Θάνος Πανταζής, παραγωγός ελαιοκράμβης από τη Θήβα: «στην αρχή είχαμε κάποια θέματα με προσβολές από έντομα εδάφους, αλλά τα αντιμετωπίσαμε, το φυτό αντεπεξήλθε μέσω της πυκνότητας και οι αποδόσεις στα ξηρικά χωράφια της Θήβας, με βάση τα δικά μου δεδομένα αλλά κι ακόμη 2 παραγωγών, που γνωρίζω, ξεπέρασαν τα 250 κιλά στο στρέμμα. Στα ποτιστικά οι αποδόσεις μπορεί να φτάσουν αν όλα πάνε καλά πέριξ των 400 κιλών στο στρέμμα. Και στην περιοχή μας το προϊόν, το πουλάμε με συμβάσεις και η τιμή απορρόφησης είναι φιξαρισμένη στα 40 λεπτά το κιλό. Γενικά πάντως στη Θήβα μπήκαν φέτος περισσότερα στρέμματα με ελαιοκράμβη, απ’ ό,τι πέρσι».

«Ως γεωπονικό κατάστημα της Θήβας προτείναμε σε δυο παραγωγούς την καλλιέργεια της ελαιοκράμβης στην περιοχή μας. Με δισταγμό στην αρχή οι παραγωγοί, αλλά η επιβεβαίωση ήρθε στην συγκομιδή της. Οι αγρότες μας πήραν 260 κιλά στον κάμπο Βαγίων και 330 κιλά στο στρέμμα στον κάμπο της Θήβας. Και τα δυο ξερικά χωράφια, χωρίς ιδιαίτερες περιοποιήσεις και χωρίς προβλήματα. Ως εκ τούτου, εκτιμώ, ότι η καλλιέργεια από την επόμενη χρονιά, σίγουρα θα αυξηθεί», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σπύρος Ματαλάς.

Εγκαταλείπουν την καλλιέργεια όλο και περισσότεροι Σερραίοι

Μειωμένα τέλος υπολογίζει τα καλλιεργηθέντα με ελαιοκράμβη στρέμματα στο νομό Σερρών ο κ. Σούρλας, που μέχρι πρότινος έβαζε ελαιοκράμβη, αλλά όπως μας λέει «ολόκληρα χωριά έχουν σταματήσει πλέον».

Αλέξανδρος Μπίκας

25/06/2019 05:58 μμ

Δύσκολη διαμορφώνεται η κατάσταση στην εγχώρια αγορά στο κολοκυθάκι, όπως δήλωσαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, αρκετοί συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, από διάφορα μέρη της χώρας, κάνοντας λόγο για πρόβλημα διάθεσης και πολύ χαμηλές τιμές. Οι ίδιοι αναμένουν τόνωση της ζήτησης από τις αρχές Ιουλίου, μήπως και εισπράξουν υψηλότερες τιμές, καθώς τώρα δείχνει να υπάρχει πρόβλημα διάθεσης του προϊόντος.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ένας παραγωγός – γεωπόνος από την Καστέλλα Ευβοίας, ο οποίος θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία του «η κατάσταση τις τελευταίες εβδομάδες με το κολοκυθάκι είναι χάλια από την άποψη της ζήτησης. Προφανώς η τουριστική κίνηση έχει πέσει, δεν είναι σε καμιά περίπτωση όπως πέρσι και αυτό μάλλον έχει επιδράσει κατακόρυφα στην ζήτηση. Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλιώς. Τις τελευταίες ημέρες οι τιμές είναι εξευτελιστικές αν και η ποιότητα είναι πολύ καλή και ζημιές ή υποβάθμιση του προϊόντος δεν υπάρχει, δηλαδή 10 λεπτά το κιλό. Επίσης το βασικότερο πρόβλημα τώρα είναι ότι μένουν αδιάθετα τα προϊόντα μας, τα οποία είναι ευπαθή και αν δεν πέσουν άμεσα μόλις κοπούν στην αγορά χαλάνε μετά από λίγες ημέρες».

Την δική του εξήγηση για την κατάσταση που επικρατεί τώρα στην αγορά δίνει εξάλλου μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο Θανάσης Παλούκης, ένας έμπειρος παραγωγός κηπευτικών από τη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Όπως μας είπε: «η κατάσταση αυτή την περίοδο είναι δύσκολη για τον παραγωγό, ο οποίος βγάζει προϊόν και δεν ξέρει αν θα πουλήσει γιατί όλη η Ελλάδα έχει κολοκύθι. Υπάρχει και φέτος λοιπόν έντονο πρόβλημα διάθεσης. Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, δηλαδή να πέφτει η ζήτηση από τις αρχές Ιουνίου, έως τις αρχές Ιουλίου και μετά να ανεβαίνει κατακόρυφα, το ίδιο και οι τιμές. Οι οποίες τώρα δεν ξεπερνούν στον παραγωγό τα 10, 20 λεπτά το πολύ στο κιλό, ενώ προηγουμένως ήταν από 35-50 λεπτά ανάλογα και το κολοκύθι. Όλη η Ελλάδα... έχει βάλει κολοκύθι, οπότε αυτό είναι αναμενόμενο. Από τον Αύγουστο που θα ανέβει η ζήτηση, πιστεύω ότι οι τιμές θα φτάσουν 1,5 και 2 ευρώ το κιλό, όπως συμβαίνει κάθε φορά».

Έναν άλλο... δρόμο από την πώληση του προϊόντος που παράγει στους εμπόρους έχει επιλέξει ένας άλλος παραγωγός, ο Γιώργος Διαμαντόπουλος, από το Ποδοχώρι Καβάλας, μια περιοχή στους πρόποδες του Παγγαίου, ο οποίος διαθέτει μόνος του την παραγωγή του και ο οποίος μας είπε τα εξής «φυτεύουμε μια φορά κολοκύθι και συγκεκριμένα την άνοιξη. Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ότι δεν υπάρχει ζήτηση. Εμείς εδώ όμως έχουμε φτιάξει έναν μεγάλο λαχανόκηπο και εξυπηρετούμε τον κόσμο εδώ και κάποια μαγαζιά. Δεν έχουμε συναλλαγές με εμπόρους, προσπαθούμε ό, τι προϊόν βγάζουμε να το πουλάμε μόνοι μας».

Σε τιμές από 0,30 έως 0,40 ευρώ το κιλό πωλούνται τώρα από τον παραγωγό τα κολοκυθάκια στην Κω, όπου η τουριστική κίνηση κάθε χρόνο είναι μεγάλη, το ίδιο και η ζήτηση για τα κηπευτικά όλων των ειδών, μας είπε τέλος, ο Πάρης Έψιμος. Σύμφωνα με τον κ. Έψιμο, που βγάζει κολοκυθάκια από τα μέσα Απριλίου έως το Νοέμβριο, η ζήτηση έπεσε λίγο λόγω των Ευρωεκλογών, τώρα ανεβαίνει όμως, ενώ η Τουρκία φέτος εμφανίζεται δυνατή στο συγκεκριμένο προϊόν και τα πρώιμα χτυπήθηκαν από ίωση σε μεγάλο βαθμό. 

Σημειωτέον ότι η κολοκυθιά είναι ένα φυτό θερμής εποχής και πολύ ευπαθές στον παγετό. Καλλιεργείται σε όλα τα εδάφη που στραγγίζουν καλά και περιλαμβάνουν αρκετή ποσότητα οργανικής ουσίας και υγρασίας. Η συγκομιδή του γίνεται όταν οι καρποί αποκτήσουν το συνηθισμένο μέγεθος δηλαδή από 8-15 εκατοστά, μερικές φορές μεγαλύτερο ή και μικρότερο, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καταναλωτή. Ο καρπός κόβεται με τμήμα του ποδίσκου, γιατί δεν χάνει εύκολα υγρασία από τη σκληρή και συμπαγή τομή του μίσχου και έτσι διατηρείται νωπός και δροσερός για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μετά τη συγκομιδή. Η διάρκεια της συγκομιδής είναι συνήθως 2-3 μήνες. Οι αποδόσεις κυμαίνονται από 2,3-3,5 τόνους/στρέμμα.

Τα κολοκύθια μετά τη συγκομιδή πρέπει να φθάσουν γρήγορα στον καταναλωτή (1-2 ημέρες), γιατί δεν διατηρούνται σε καλή κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αλέξανδρος Μπίκας

21/06/2019 04:59 μμ

Ακόμα μια άδεια για εγκατάσταση μονάδας καλλιέργειας και μεταποίησης φαρμακευτικής κάνναβης χορηγεί το ελληνικό δημόσιο, αυτή τη φορά στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα στο Αιτωλικό.

Όπως αναφέρεται στην απόφαση «χορηγούμε ενιαία έγκριση εγκατάστασης διάρκειας πέντε (5) ετών για τους σκοπούς της παραγράφου 1 του άρθρου 2Α του ν.4139/2013 στην ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «K.B ENERGY Ε.Π.Ε. – ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΕΝΗΣ ΕΥΘΥΝΣΗ» με δ.τ. «Κ.Β. ENERGY ΕΠΕ», με ΑΦΜ: 998505373, σύμφωνα με τα στοιχεία του ερωτηματολογίου και των δικαιολογητικών που έχουν κατατεθεί και συνοδεύουν την παρούσα».

Σκοπός της εγκατάστασης είναι η «Καλλιέργεια, επεξεργασία, μεταποίηση και παραγωγή τελικών προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης».

Η μονάδα θα παράγει τελικά προϊόντα φαρμακευτικής κάνναβης, κατόπιν απόκτησης από τον Ε.Ο.Φ. άδειας δυνατότητας παραγωγής και αντίστοιχης ειδικής έγκρισης κυκλοφορίας.

Δείτε την απόφαση

21/06/2019 03:52 μμ

Μετά την νομιμοποίηση της καλλιέργειας βιομηχανικής κάνναβης στην χώρα μας τον Απρίλιο του 2016, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα στην Ελλάδα είναι πλέον δεκάδες προσφέροντας ήδη θέσεις εργασίας και οικονομικά οφέλη στην χώρα.

Επιπρόσθετα, η νομοθετική ρύθμιση παραγωγής σκευασμάτων φαρμακευτικής κάνναβης το 2018, προσέλκυσε μέσα σε ένα χρόνο πάνω από 50 επιχειρηματικά σχήματα και επενδύσεις πολλών εκατομμυρίων.

Όπως όμως επισημαίνει ο υπό σύσταση Σύνδεσμος Ελληνικής Κάνναβης «Παρότι το βασικό νομικό πλαίσιο για την βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη έχει πλέον οριστεί, εκκρεμούν εδώ και αρκετό καιρό οι αποφάσεις εκείνες που θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στον τομέα μας. Βασικά θέματα που αφορούν στην παραγωγή, μεταποίηση και διάθεση ελληνικών προϊόντων δεν έχουν ακόμα ρυθμιστεί, με αποτέλεσμα οι επαγγελματίες της βιομηχανικής και φαρμακευτικής κάνναβης να είμαστε στον «αέρα».

Παγκοσμίως, η «οικονομία της κάνναβης» προβλέπεται να αυξηθεί ραγδαία τα αμέσως επόμενα χρόνια. Ο κλάδος των τροφίμων αποτιμάται στα 200 εκ. € με σταθερά αυξητικές τάσεις ενώ ο κλάδος των προϊόντων κανναβιδιόλης (CBD) εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 700% έως και το 2020 ξεπερνώντας τα 2 δις €.

Η Ελλάδα, αν πράγματι επιδιώκει ένα μέλλον δημιουργικό, καινοτόμο και βιώσιμο, πρέπει να περιλάβει την βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της.

Οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι καινοτόμες και πρωτοπόρες, με γνώμονα το γενικό συμφέρον και με προσανατολισμό την έξυπνη και βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς και άτυπους αθέμιτους ανταγωνισμούς.

Ο «Ε.Σ.ΚΑΝΝΑ.» μπορεί να υποστηρίξει τους αρμόδιους φορείς θέτοντας τις κατάλληλες βάσεις που θα συμβάλλουν στην απρόσκοπτη ανάπτυξη του κάθε κλάδου και να επεξεργαστεί ρεαλιστικά στρατηγικά οράματα που, με την υλοποίησή τους, να διασφαλίζεται η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα και της μεταποίησης, η δημιουργία καινοτόμων ελληνικών προϊόντων και η διεθνής προβολή και διάθεσή τους, η  δημιουργία νέων θέσεων εργασίας υψηλής απασχόλησης και η δημόσια υγεία».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ελληνικός Σύνδεσμος Κάνναβης «Ε.Σ.ΚΑΝΝΑ.» ολοκλήρωσε τις διαδικασίες υπογραφής του καταστατικού του και επιλογής της Διοικούσας Επιτροπής.

Τα μέλη που απαρτίζουν την Δ.Ε. προέρχονται και από τους τρεις κλάδους και εκπροσωπούν ισότιμα αγρότες, παραγωγούς, μεταποιητές και εμπόρους. Συμμετέχουν πλέον περισσότεροι από 70 επαγγελματίες.

Ολόκληρη η ανακοίνωση

20/06/2019 01:54 μμ

Σε ένα από τους μεγαλύτερους και πιο οργανωμένους μέχρι σήμερα αποδεικτικούς αγρούς ειδών και τύπων σαλάτας, η Rijk Zwaan Ελλάς παρουσίασε πολλές από τις ποικιλίες της καθώς και όλες τις καινοτομίες που έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια. Ο αποδεικτικός οργανώθηκε σε συνεργασία με το Κτήμα Βεζύρογλου, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, και τον επισκέφθηκαν πολλοί καλλιεργητές και έμποροι, παραγωγοί έτοιμης σαλάτας και μεγάλα σουπερμάρκετς απ’ όλη την Ελλάδα.

Στον αποδεικτικό υπήρχαν 90 παλαιότερες και νέες ποικιλίες όλων των τύπων μαρουλιού, νέες ποικιλίες αντιδιού που μπορούν να χρησιμοποιηθούν στις σαλάτες για μεγαλύτερη ποικιλία καθώς και νέες πολύ ενδιαφέρουσες ποικιλίες σπανακιού και ρόκας που μπορούν να καλλιεργηθούν για παραγωγή baby leaf. Περιλαμβάνονταν επίσης αντιπροσωπευτικές ποικιλίες με ενσωματωμένες τις πρόσφατες σημαντικές καινοτομίες της εταιρείας όπως τα Knox, Salanova, Crystal κ.ά. Οι επισκέπτες κατά το διήμερο 11 και 12 Ιουνίου μπορούσαν να δουν τις ποικιλίες σε τέσσερις επαναλήψεις στον αποδεικτικό και να συζητήσουν με τα στελέχη της εταιρείας τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και τις τελευταίες εξελίξεις.

Στο πρόγραμμα του διημέρου περιλαμβάνονταν και σχετικές ομιλίες από ειδικούς ξένους επιστήμονες της Rijk Zwaan ενώ ο γνωστός Σεφ κ. Κωνσταντίνος Νικολάου παρασκεύαζε στο χώρο της εκδήλωσης για τους επισκέπτες σνακ με βάση τα μαρούλια, γευστικές δημιουργίες εμπνευσμένες από την ιστοσελίδα Love my salad της εταιρείας. Σε χαιρετισμό του προς τους καλεσμένους, ο κ. Αντώνης Βεζύρογλου αναφέρθηκε στην ιστορία του κτήματος καθώς και στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης παραγωγής έτοιμων σαλατών “Απ’ τα Περιβόλια του Βεζύρογλου”.

Γεωπόνοι του agrotypos.gr συμμετείχαν ως προσκεκλημένοι της Rijk Zwaan στην εκδήλωση και κατέγραψαν όλες τις νέες τάσεις και τις εξελίξεις στον κλάδο, με βάση όσα είδαν στον αποδεικτικό και τις συζητήσεις που είχαν με τους γεωπόνους της εταιρείας. Αναλυτικό άρθρο με πλήρη αναφορά στις πιο ενδιαφέρουσες ποικιλίες, στους νέους τύπους και στις καινοτομίες θα δημοσιευθεί στο περιοδικό Γεωργία-Κτηνοτροφία, τεύχος Ιουνίου (κυκλοφορεί στα περίπτερα το Σάββατο 29/6).

19/06/2019 05:53 μμ

Πάνω από 60 είδη σαλάτας διαφόρων τύπων, χρωμάτων και σχημάτων με ενισχυμένο πακέτο ανοχών και υψηλά ποιοτικά standards, όπως Romaine, Βatavia, Butterhead, Ιceberg, Endive κ.ά. από την πλούσια γκάμα της Syngenta, καθώς επίσης και 25 υβρίδια κολοκυθιού είχαμε την ευκαιρία να δούμε από κοντά και να γνωρίσουμε, κατά την επίσκεψή μας στον αποδεικτικό αγρό σαλατών και κολοκυθιού της Syngenta, στην Καστέλλα Ευβοίας, μια παραθαλλάσια περιοχή, βόρεια της Χαλκίδας. Έναν αγρό, ανοιχτό τόσο για τους παραγωγούς, όσο και τους εμπόρους και τη βιομηχανία.

Από τα μαρούλια – σαλάτες ξεχωρίσαμε τη Musena (Romain Type), που είναι μεγάλο σε μέγεθος, έχει σκουροπράσινο γυαλιστερό χρώμα και υψηλή ποιότητα. Έχει μεγάλο αριθμό φύλλων και εντυπωσιάζει με την εμφάνισή του, αλλά και την γεύση του, σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γιώργος Κοντοσφύρης, Διευθυντής Πωλήσεων Κηπευτικών MEDA. Είναι ιδανικό για ανοιξιάτικες και φθινοοπωρινές κυρίως φυτεύσεις με ανοχές HR: BI 16-24, 27-28, 30-32, BI: CA I-VIII, Fol: 1 (Φουζάριο). Στο αγρό είδαμε επίσης την σαλάτα επίσης Romain Type, Sivna, που είναι πάλι μεγάλου μεγέθους και παρουσιάζει υψηλή ομοιομορφία και βάρος, ενώ αντέχει το κρύο και το στρίψιμο (twisting). Ακόμα ένα μαρούλι του ίδιου τύπου είναι το LSI6844, που είναι καινούργιο.με μεγάλο μέγεθος κι αυτό. Έχει σκουροπράσινο γυαλιστερό φύλλωμα και συμμετρική διάταξη φύλλων. Έχει πολύ καλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα και θεωρείται ιδανική επιλογή για ποιοτικό προϊόν στο ράφι των σούπερ μάρκετς, αλλά και για χρήση σε μίγματα κομμένων σαλατών.

Μια ακόμα ενδιαφέρουσα σαλάτα, όπως είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε είναι η Typical, με μέγεθος μέτριο (midi cos), που παρουσιάζει άριστη ομοιομορφία. Νέα είδη σαλάτας Batavia είδαμε στον αγρό την Coriole, που είναι σγουρή, τύπου Μακεδονίας, με μεγάλο βάρος, βελτιωμένη μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα και ανοχές σε ιούς, την ξανθιά Davidole που έχει μεγάλο όγκο φύλλων, την Lauiole, την Vignole, την Frisole που χρησιμοποιείται αντί της λόλας και την Julian, που συνιστά ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθότι γαλλική με ανοιχτό τύπο φυλλώματος.

Ακόμα είδαμε αντίδια fine leaves, όπως το Pandie, που είναι καλοκαιρινό και έρπον στο έδαφος και το Smittie, για φθινόπωρο και χειμώνα. Σύμφωνα με τον κ. Κοντοσφύρη «το ενδιαφέρον για τις σαλάτες, οι οποίες πωλούνται είτε φρέσκες, είτε κομμένες στην αγορά είναι μεγάλο. Μάλιστα φαίνεται ότι οι γείτονές μας με χαρακτηριστικό το παράδειγμα της Τουρκίας, προτιμά τις ξανθές σαλάτες, ενώ στην Ελλάδα επιμένει το καταναλωτικό κοινό στο πράσινο χρώμα, αν και το κόκκινο χρώμα είναι πολύ ελκυστικό».

Τα σημαντικότερα υβρίδια κολοκυθιού

Όσον αφορά στο κολοκύθι είδαμε στον αποδεικτικό αγρό της Syngenta στην Καστέλλα Ευβοίας 25 συνολικά είδη, τα οποία διακρίνονται σε πέντε θα λεγε κανείς κατηγορίες.

Η πρώτη περιλαμβάνει τα λευκά κολοκύθια, που καταναλώνονται κυρίως από τη Λάρισα και πάνω, με χαρακτηριστικό το υβρίδιο Chivas, το Petronella και το Angelina.

Το Chivas όπως μας εξήγησε ο κ. Γιώργος Κοντοσφύρης, Διευθυντής Πωλήσεων Κηπευτικών MEDA, είναι ανοιχτοπράσινο, κυλινδρικό- ελαφρά μπουκαλωτό, με σταθερή και υψηλή ποιότητα. Το συγκεκριμένο είναι ανεκτικό στις ιώσεις CMV, WMV, ZYMV και στο ωίδιο.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει τα τύπου Greyzini κολοκύθια. Από αυτά ξεχωρίζουν το Rigas και το Dolmas, όπως μας είπε ο κ. Κοντοσφύρης. Σημειωτέον ότι το Dolmas είναι το πρώτο υβρίδιο με ανοχή σε 4 ιώσεις, με φυτό δυνατό και υγιές. Δίνει καρπούς κυλινδρικούς και ομοοιόμορφους, με πολύ καλή μετασυλλεκτική διατηρησιμότητα, με τη συγκομιδή του να γίνεται παρατεταμένα και ακόμα και υπό αντίξοες συνθήκες. Το Dolmas, σύμφωνα με τους ανθρώπους της Syngenta, είναι μια πολύ καλή επιλογή για υπάιθρια καλλιέργεια την άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο.

Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει τα υβρίδια Grey Type, με χαρακτηριστικό το San Martin, το οποίο έχει γκριζοπράσινο χρώμα.

Τέταρτη κατηγορία είναι τα στρογγυλά κολοκύθια, που δίνουν καρπό στο μέγεθος που έχει το μπαλάκι του τένις, τα οποία τα 4 ζυγίζουν ένα κιλό περίπου. Σε αυτή την κατηγορία ανήκει και το Brice, που σύμφωνα με τον κ. Κοντοσφύρη, ο οποίος μας έκανε την παρουσίαση είναι αποδοτικό και ανθεκτικό.

Η πέμπτη και τελευταία κατηγορία, που είδαμε και στον αποδεικτικό αγρό της Καστέλλας περιλαμβάνει σκουρόχρωμα κολοκύθια, όπως είναι για παράδειγμα, το Naxos, που δίνει καρπούς, λείους, ομοιόμορφους και σε κυλινδρικό σχήμα. Ως φυτό, όπως είδαμε είναι εύρωστο, κοντό μεσογονάτιο και με σταθερά υψηλή παραγωγή. Είναι μάλιστα και ιδανικό για εξαγωγή, λόγω της μετασυλλεκτικής του διατηρησιμότητας.

Σημειωτέον ότι στον ίδιο αγρό έκτασης 6 στρεμμάτων το team της Syngenta εφαρμόζει κι ένα πείραμα σε συνεργασία με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, προς μελέτη της διακύμανσης των πληθυσμών των εντόμων, που ευθύνονται για την εξάπλωση των ιώσεων σε πειραματικά τεμάχια με διαφορετικούς καλλιεργητικούς χειρισμούς.

13/06/2019 03:35 μμ

Την υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας περιμένουν στον Συνεταιρισμό Κροκοπαραγωγών Κοζάνης για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές του προϊόντος στην Κίνα. «Οι Κινέζοι είναι έτοιμοι για την υπογραφή το ίδιο και οι Έλληνες αλλά η υπογραφή της συμφωνίας θα πρέπει να γίνει σε επίπεδο υπουργών και όχι μέσω πρεσβειών», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού κ. Νίκος Πατσιούρας.

Ωστόσο υπάρχει φόβος ότι οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές θα πάνε πίσω την υπογραφή της συμφωνίας.

Ένα άλλο θέμα είναι η συνδεδεμένη ενίσχυση για τους παραγωγούς κρόκου. Έγινε προσπάθεια με τον πρώην υπουργό κ. Αποστόλου αλλά δεν ευδοκίμησε. Το ίδιο συνέβη με το νυν υπουργό. Η προσπάθεια όμως θα συνεχιστεί τονίζει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού.

Ανατρέχοντας στο παρελθόν, ο κ. Πατσιούρας επισήμανε πως πρόκειται για μια διαδικασία η οποία διήρκεσε περίπου δυόμισι χρόνια, στη διάρκεια της οποίας επισκέφθηκαν τον Αναγκαστικό Συνεταιρισμό στελέχη των αρμόδιων κινεζικών υπηρεσιών.

Από το σύνολο της παραγωγής κρόκου Κοζάνης, το μεγαλύτερο μέρος απορροφάται από αγορές του εξωτερικού. Εξαγωγές κρόκου Κοζάνης γίνονται σήμερα σε όλη την Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και πρόσφατα στο Βιετνάμ.

Σταύρος Παϊσιάδης

13/06/2019 01:52 μμ

Ανασταλτικό παράγοντα για την εφετινή παραγωγή πεπονιού αποτέλεσαν τα πολλά νερά που έπεσαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο, αλλά και οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν την Άνοιξη. Ως εκ τούτου οι αποδόσεις είναι πολύ πεσμένες, όπως μας είπαν οι παραγωγοί, ενώ οι τιμές αν και εκκίνησαν από υψηλά επίπεδα, τώρα, «γράφουν» καθοδική τάση.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός πεπονιού από την περιοχή Λαγκούβαρδος Μεσσηνίας, κ. Αντώνης Γκόνης «η κατάσταση φέτος δεν έχει εξελιχθεί καθόλου καλά για το πεπόνι, αφού λόγω του κρύου έχει οψιμίσει τουλάχιστον 20 ημέρες η χρονιά, ενώ παρατηρείται και μικροκαρπία. Με νύχια και με δόντια κρατήσαμε την ποιότητα πολύ ψηλά και εδώ και δυο εβδομάδες που κόψαμε προϊόν, πουλάμε σε Αθήνα και Μεσσηνία, προς 1,50 – 1,70 ευρώ το κιλό. Οι τιμές αυτές ειδικά για εμάς είναι προκαθορισμένες και φιξ καθώς βασίζονται σε άτυπες συμφωνίες που κάνουμε με επιχειρήσεις τροφίμων σε Αττική και Μεσσηνία. Γενικά από σήμερα όμως η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 1,20 ευρώ το κιλό, αφού τώρα μπαίνουν οι περισσότερες ποσότητες στην αγορά. Το θετικό είναι ότι υπάρχει ζήτηση στην αγορά, η οποία για το πεπόνι στη χώρα μας είναι ελλειμματική».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Στέλλιος Αλεξίου από το χωριό Χριστός Σερρών «μόλις χθες ξεκινήσαμε δειλά-δειλά το μάζεμα. Η χρονιά είναι όψιμη γύρω στη μια εβδομάδα, αλλά σε φουλ παραγωγή γενικά το πεπόνι μπαίνει στις 20 Ιουνίου. Απ’ ό,τι ξέρω ούτε τα Τρίκαλα έχουν δώσει ακόμα μεγάλη παραγωγή, οπότε υπάρχει ζήτηση. Τιμές δεν έχουν καθοριστεί ακόμα στην περιοχή μας, αλλά ακούγεται έντονα για 70-80 λεπτά του ευρώ. Μακάρι να είναι αυτή η τιμή και να κρατήσει και πιο μετά, όταν θα πέσουν στην αγορά οι περισσότερες ποσότητες. Καλλιεργητικά πήγαμε πολύ καλά, δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα, πέρα από κάποιες βροχές που μας εμπόδισαν λίγο, αλλά είμαστε καλά ποιοτικά και υπάρχει ζήτηση. Αυτό είναι το σημαντικό».

Ο Γιάννης Κράγκαρης, παραγωγός πεπονιού από τα Λεχαινά Ηλείας μας είπε τα ακόλουθα: «σε δυο – τρεις μέρες αρχίζουμε τη συγκομιδή του προϊόντος. Γενικά στην περιοχή μας η συγκομιδή στα υπαίθρια έχει καθυστερήσει λόγω καιρού, ενώ τα θερμοκηπιακά τώρα άρχισαν να μαζεύονται. Ιδιαίτερα προβλήματα λόγω καιρού δεν είχαμε, ενώ είχαμε προσβολές από περονόσπορο, τον οποίο όμως αντιμετωπίσαμε. Για τις τιμές ακούγονται στο ξεκίνημα τα 70 λεπτά το κιλό».

Ο Κωνσταντίνος Κοντός, παραγωγός πεπονιού από την περιοχή Γλίνος Τρικάλων, όπου παράγει προϊόν που φημίζεται για την ποιότητά του, μας τόνισε τα ακόλουθα: «πεπόνι ξεκινήσαμε να κόβουμε στις 2 Ιουνίου. Η γενικότερη εικόνα που έχω, δείχνει ότι παρ' όλο που δεν υπάρχει ποσότητα στην αγορά, αν και οι τιμές ξεκίνησαν από ψηλά, σιγά-σιγά κατηφορίζουν. Τώρα κυμαίνονται στο 50λεπτο. Οι αποδόσεις είναι πολύ πεσμένες. Υπάρχουν άτομα με 60-70 στρέμματα στην περιοχή μας, που έπιασαν 500 και 1.000 κιλά μόνο πεπόνι από... όλο το χωράφι, ενώ κανονικά οι αποδόσεις στο πεπόνι μπορεί να πάνε και 3 - 3,5 τόνους το στρέμμα».

Ο Πάρης Έψιμος, τέλος, παραγωγός πεπονιού και λοιπών οπωροκηπευτικών από την Κω, μας είπε τα ακόλουθα: «Η ζήτηση είναι χαμηλή μπορώ να πω. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 70 λεπτά το κιλό και είναι καλή. Το κακό είναι ότι στα πολύ πρώιμα δεν έχουμε καθόλου παραγωγή λόγω των πάρα πολλών νερών που έπεσαν το Μάρτιο και τον Απρίλιο».

Αλέξανδρος Μπίκας

10/06/2019 03:13 μμ

Τη λήψη άδειας για καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης, στην Ήπειρο, γνωστοποίησε η εταιρεία GReenCann.

Η GReenCann είναι μια 100% ελληνική εταιρεία και μία από τις πρώτες που υπέβαλε αίτηση σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο Ν.4523 / 2018 και έλαβε άδεια για καλλιέργεια, παραγωγή και τυποποίηση τελικού προϊόντος φαρμακευτικής κάνναβης (ΦΕΚ 2115B – 6/6/2019).

Η πρωτοποριακή για την Ελλάδα επένδυση θα πραγματοποιηθεί στην Ήπειρο και συγκεκριμένα σε ιδιόκτητη έκταση περίπου 42.000 τ.μ στην Πρέβεζα. Τα πλήρως εξοπλισμένα γραφεία μας, στελεχωμένα με μια πολύ έμπειρη ομάδα εμπειρογνωμόνων στον συγκεκριμένο τομέα, βρίσκονται δίπλα στο υπερσύγχρονο Κέντρο Καλλιέργειας.

Όπως δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας, «πρόκειται για μια πολύ μεγάλη επένδυση που θα φτάσει τα 15 εκατ. ευρώ και η οποία θα δημιουργήσει περισσότερες από 50 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας. Μας τιμάει πολύ η εξέλιξη αυτή ενώ η επιλογή μας να επενδύσουμε στην Πρέβεζα ήταν συνειδητή. Έτσι ελπίζουμε ότι θα δοθεί στην Ήπειρο η ώθηση που χρειάζεται για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της περιοχής».

Διαβάστε το ΦΕΚ

22/05/2019 11:34 πμ

Σε δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Βιομηχανίας, Στέργιου Πιτσιόρλα, ανέφερε ότι έχουν ήδη αδειοδοτηθεί 9 εταιρείες και βρίσκονται υπό εξέταση 47 ακόμη επενδυτικά σχέδια για την καλλιέργεια και παραγωγή προϊόντων φαρμακευτικής κάνναβης.

Και πρόσθεσε: «Ήδη η Ελλάδα μετατρέπεται σε πολύ σημαντική χώρα σε αυτόν τον ραγδαία αναπτυσσόμενο τομέα.

Με τόλμη αλλά και με μεγάλη προσοχή βάλαμε τις βάσεις για τη δημιουργία ενός σημαντικού κλάδου φαρμακοβιομηχανίας στη χώρα μας.

Το ίδιο ακριβώς θα γίνει και με τη βιομηχανική κάνναβη.

Οι ίνες της βιομηχανικής κάνναβης θα αποτελέσουν τη βάση για την ανάπτυξη νέων υλικών που θα βρουν τη θέση τους σε πολλές βιομηχανικές εφαρμογές.

Εδώ λοιπόν έχουμε ένα πολύ απλό παράδειγμα για το πώς πρέπει να κινούμαστε προκειμένου να προωθήσουμε τον καινοτόμο χαρακτήρα και την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας».

17/05/2019 09:23 πμ

Σε απόγνωση βρίσκονται αρκετοί παραγωγοί ακτινίδιου της ευρύτερης περιοχής του πρώην δήμου Μελίκης Ημαθίας, καθώς όπως είπαν μιλώντας στον ΑγροΤύπο, τώρα φαίνονται οι ζημιές στις ακτινιδιές της περιοχής από τους παγετούς του χειμώνα.

Όπως μας ανέφερε εις εξ αυτών «η ζημιά στις ακτινιδιές από τον παγετό που αναπτύχθηκε στην περιοχή μας όταν η θερμοκρασία έπεσε και στους μείον 23 βαθμούς Κελσίου είναι τεράστια. Φαίνεται τώρα όμως που ανέβηκε η θερμοκρασία όπως γίνεται σε αντίστοιχες περιπτώσεις. Τέτοια φαινόμενα είχαν συμβεί στην περιοχή μας, πριν από 25 χρόνια πάλι».

«Πως ν’ αντέξουμε να πάμε πάλι σε παραγωγή», διερωτάται ο ίδιος σημειώνοντας ότι «υπάρχει ολική καταστροφή και χρειάζεται αφαίρεση ξερών δέντρων, δέσιμο νέων βλαστών για κορμό, πότισμα, λίπασμα, φροντίδες επί τετραετία ώστε να πάρουμε ξανά παραγωγή».

Οι παραγωγοί του πρώην δήμου Μελίκης ζητούν την παρέμβαση των υπεύθυνων. Μάλιστα ζητούν από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρο Αραχωβίτη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Φάνη Κουρεμπέ, που θα βρίσκονται την Τετάρτη στην Ημαθία, να πάνε να δουν από κοντά τις ζημιές και να δώσουν λύσεις.

16/05/2019 09:27 πμ

Οι προοπτικές στον τομέα της καλλιέργειας, της βιομηχανίας αλλά και της ιατρικής από τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα, παρουσιάστηκαν την Κυριακή (12/5), στη Λάρισα, στο «1ο Φόρουμ για τη βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη», που διοργανώθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και το Γραφείο Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, σε δήλωση του σημείωσε πως η Ελλάδα θα πρέπει να επενδύσει στην καινοτομία, ενώ τόνισε πως στον τομέα της κάνναβης «έχουμε πλεονέκτημα λόγω καιρικών, αλλά και κλιματολογικών συνθηκών». Αναφορικά με το επενδυτικό τοπίο που υπάρχει ήδη στον τομέα της κάνναβης, ο κ. Πιτσιόρλας είπε ότι αυτή τη στιγμή έχουν κατατεθεί περίπου 60 φάκελοι που ζητούν την άδεια, και υποστήριξε πως μέχρι το τέλος του μήνα περίπου 10 εταιρείες θα είναι αδειοδοτημένες.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βασίλης Κόκκαλης, αναφερόμενος στο επενδυτικό περιβάλλον και το ενδιαφέρον που υπάρχει στην Ελλάδα, σημείωσε πως «οι αναμενόμενες θέσεις εργασίας θα ξεπεράσουν τις 3.000 και οι επενδύσεις αφορούν αυτή τη στιγμή μέχρι και τα 200 εκατομμύρια ευρώ». Επίσης, τόνισε πως το νομικό περιβάλλον στη χώρα μας είναι πολύ θετικό για την ανάπτυξη της καλλιέργειας της κάνναβης, λέγοντας ότι «η χώρα μας είναι πρωτοπόρος στη νομοθεσία για την κάνναβη γι' αυτό την καθιστά ελκυστική στις ξένες επενδύσεις».

Τα ουσιαστικά πλεονεκτήματα που καθιστούν την Ελλάδα ελκυστική χώρα για επενδύσεις στην φαρμακευτική κάνναβη είναι:

  • η ύπαρξη μη γραφειοκρατικού, απλού και ευέλικτου θεσμικού πλαισίου,
  • η στιβαρή πολιτική βούληση στην αντιμετώπιση όλων των ζητημάτων που προκύπτουν σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ίδιους τους επενδυτές
  • η θαρραλέα προσέγγιση σε ένα ζήτημα όπως η καλλιέργεια κάνναβης που διέλυσε το συρφετό δεκαετιών προκαταλήψεων, ενώ παράλληλα με αυστηρούς ελέγχους διασφαλίζει την τήρηση της νομιμότητας
  • οι ιδανικές εδαφοκλιματικές συνθήκες που δίνουν επιβεβαιωμένα καλύτερο ποιοτικά προϊόν σε σχέση με χώρες που βρίσκονται γύρω από εμάς.

Βρισκόμαστε ήδη σε μια συνεχή και ανοιχτή διαβούλευση, ώστε να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στη Φαρμακευτική Κάνναβη προκειμένου να γίνουμε ακόμη ελκυστικότεροι στην προσέγγιση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Ο σύμβουλος Στρατηγικού Σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Δημήτρης Καρανίκας, σε δήλωση του υποστήριξε ότι «καταφέραμε να κάνουμε ένα νόμο τόσο καλό που είναι ανοιχτός στην αγορά, γι' αυτό και έχουμε καταστήσει τη χώρα μας παγκόσμια δύναμη στο ζήτημα της κάνναβης». Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρανίκας είπε πως το φυτό της κάνναβης είναι ένα παρεξηγημένο φυτό, τονίζοντας ότι «αυτό που μένει είναι να χτυπήσουμε τη δεισιδαιμονία».