Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Θερίζει τα ακτινίδια της Ιταλίας η ασθένεια moria

06/08/2020 10:46 πμ
Πρωτο-εμφανίστηκε σε ακτινιδιές της γείτονος το 2012 και συνεχώς επεκτείνεται προκαλώντας μείωση της παραγωγής.

Πρωτο-εμφανίστηκε σε ακτινιδιές της γείτονος το 2012 και συνεχώς επεκτείνεται προκαλώντας μείωση της παραγωγής.

Σύμφωνα με σχετική έκθεση του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ Μιλάνου) της Ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, σε εθνικό επίπεδο, µε βάσει εκτιµήσεις της CSO Italy (Συνεταιρισµός παραγωγών φρούτων και λαχανικών Ιταλίας) οι καλλιεργούµενες εκτάσεις το 2019 (άνω των 3 ετών) ακτινιδίων στην Ιταλία ανέρχονται σε περίπου 249.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας µείωση της τάξεως του -2% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Οι καλλιεργούµενες εκτάσεις πράσινων ακτινιδίων το τρέχον έτος, ανέρχονται σε 212.000 στρέμματα, παρουσιάζοντας µείωση της τάξεως του -5% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος.

Στις κυριότερες περιφέρειες παραγωγής ακτινιδίου της χώρας υπήρξε µείωση των καλλιεργούµενων εκτάσεων, κυρίως λόγω της ασθένειας moria. Εκτιµάται ότι πάνω από το 25% της παραγωγής έχει επηρεαστεί από την συγκεκριµένη ασθένεια και οι ζηµίες θα ξεπεράσουν τα 300 εκ. ευρώ.

Η ασθένεια έχει εξαπλωθεί στις περιφέρειες Veneto, Piemonte, Emilia Romagna και Friuli, ενώ άρχισε να εµφανίζεται και στις περιφέρειες του νότου, όπως το Lazio και η Calabria

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, κ. Σάββας Παστόπουλος, που ασχολείται ενεργά μεταξύ άλλων και με το ακτινίδιο, από την Ιταλία προκύπτει ότι το σύνδρομο αυτό δεν έχει ακόμα τουλάχιστον αποδοθεί σε κάποιο παθογόνο, αλλά πιθανόν να σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες και συγκεκριμένα με τις πάρα πολλές βροχοπτώσεις στη βόρεια Ιταλία. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα κύρια συμπτώματα του συνδρόμου περιλαμβάνουν αρχικά μαρασμό των φύλλων που ακολουθείται από μια ολική και ξαφνική κατάρρευση των φυτών, ιδίως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Τα μαραμένα φύλλα πέφτουν και οι κύριες και δευτερεύουσες ρίζες τροφοδοσίας εμφανίζονται σάπιες, μερικές φορές δε παρουσιάζουν αποχρωματισμό με κοκκινωπό καφέ.

Σημειωτέον ότι σύμφωνα με την ίδια έκθεση, οι καλλιεργούµενες εκτάσεις κίτρινου (gold) ακτινιδίου (G3, Jintao, Jinyang, Soreli, Dori) συνεχίζουν την αυξητική πορεία που κατέγραφαν τα προηγούµενα έτη (28.000 στρέμματα το 2018 και άνω των 36.000 στρεμμάτων το 2019, αύξηση της τάξεως του 27%).

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται περισσότερο σήµερα είναι οι εξής: - Πράσινα Ακτινίδια: Green angel cm 2018, Hayward, Hayward clone 8, Summer 3373 Summerkiwi, Super Bo-Erica, Tuscia, Z5Z6 - Κίτρινα Ακτινίδια: Dori AC1536, Jinyan, Jintao Jingold, Soreli, Zespri Sun Gold Zesy 002 (Gold3) - Κόκκινα Ακτινίδια: Dong Hong Oriental Red, Enza Red RS1 (Sun Red 1, Honyang, Red Sun), HFR18. Η παραγωγή ακτινιδίων στην Ιταλία σταµατά περίπου για 4 µήνες, την περίοδο Απριλίου – Ιουλίου. Οι κυριότεροι ανταγωνιστές της Ιταλίας, στο Β. Ηµισφαίριο είναι η Ελλάδα µε παραγωγή που αγγίζει τους 220.000 τόνους, η Γαλλία µε 55.000 τόνους, η Πορτογαλία µε 27.000 τόνους και η Ισπανία µε παραγωγή πάνω από 18.000 τόνους το 2019.

Σηµειώνεται ότι, η αύξηση της παραγωγής στην Καλιφόρνια (+3% σε σχέση µε το προηγούµενο έτος) δεν επηρεάζει τις εξαγωγές της Ιταλίας καθώς διατίθεται κυρίως στις ΗΠΑ και κάποιες µικρές ποσότητες στο Μεξικό, τον Καναδά και την Ταϊβάν.

Καταναλωτικές συνήθειες

Από έρευνα µας στα supermarket ESSELUNGA και CARREFOUR της Λοµβαρδίας διαπιστώσαµε ότι: -οι καταναλωτές έχουν επιλογή να αγοράσουν τα πράσινα ακτινίδια είτε χύµα προς 6,48ευρώ το κιλό, είτε σε συσκευασία των 950 γραμμαρίων/4,23 ευρώ (συσκευασία, ιδιωτική ετικέτα ESSELUNGA), είτε σε συσκευασία των 4 ακτινιδίων σε τιµές από 2,69 ευρώ έως 3,29 ευρώ αντίστοιχα (ESSELUNGA –CARREFOUR/συσκευασία της εταιρείας Zespri). -αναφορικά µε τα κίτρινα ακτινίδια (gold) πωλούνται στη λιανική από 4,58 ευρώ/500 γραμμάρια έως 3,98 ευρώ/500 γραμμάρια (συσκευασία της εταιρείας Zespri). Τη θερινή περίοδο, η κύρια προµηθεύτρια χώρα ακτινιδίων της Ιταλίας είναι η Νέα Ζηλανδία, καταλήγει η έκθεση του γραφείου ΟΕΥ.

Εκτιμήσεις από INCOFRUIT - HELLAS

Σύμφωνα βέβαια με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και του ΥπΑΑΤ που επεξεργάστηκε ο INCOFRUIT - HELLAS στην Ελλάδα την περίοδο 2019-2020 εκτιμάται ότι οι εκτάσεις με ακτινίδια ήταν 99.060 στρέμματα, έναντι 95.500 την περίοδο 2018-2019. Η παραγωγή εκτιμάται με βάση τα ίδια στοιχεία σε 290.000 τόνους την περίοδο 2019-2020 και οι εισαγωγές σε 2.025 τόνους, ενώ οι εξαγωγές σε 175.295 τόνους. Όσον αφορά στην αξία των εξαγωγών ακτινιδίων της Ελλάδας εκτιμάται για το έτος 2019-2020 σε 162,6 εκατ. ευρώ (στοιχεία έως τις 31/05), ενώ σε σχέση με την Ιταλία βάσει στοιχείων της Eurostat η παραγωγή φέτος ήταν 552.000 τόνοι.

Σχετικά άρθρα
29/09/2023 02:10 μμ

Τις προβλέψεις για την παραγωγή ακτινιδίων του 2023 αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Όπως επισημαίνει «η εκτιμώμενη παραγωγή στην ΕΕ, για το 2023, όπως ανακοινώθηκε στο 42ο συνέδριο του ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων), που πραγματοποιήθηκε στην Χιλή (12-14/9/2023) είναι περίπου σοτυς 755.000 τόνους, μειωμένη, κατά -4%, σε σχέση με αυτου του 2022.

Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή ακτινιδίων το 2023, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 311.000 τόνους, μειωμένη, κατά -3%, σε σχέση με το 2022.

Η ιταλική παραγωγή αναμένεται και αυτή να είναι μειωμένη, κατά -15% σε σχέση με το 2022, στις ποικιλίες πράσινων ακτινιδίων.

Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση  της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας, με στόχο τη διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας (νέες αγορές) με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η  διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών διεθνών αγορών.

Πάντως συνεχίζονται και την τρέχουσα περίοδο τα φαινόμενα διακίνησης από «Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύοντας έτσι την προσπάθεια της χώρας μας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.

Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης (26/09), εντοπίστηκαν νέα παράνομα φορτία προς εξαγωγή με ακτινίδια - που η ημερομηνία συγκομιδής τους είναι καθορισμένη με ΚΥΑ για τις 15/10 - συσκευασμένα μαζί με ροδάκινα για παραπλάνηση των αρχών.

Ενώ συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις είχαμε την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ που επιτρέπει την κατά εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην Θεσσαλία (λόγω της κακοκαιρίας Daniel), με έκδοση εγκυκλίου. Η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της αρμόδιας ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ (!) Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων, τον μήνα Σεπτέμβριο (από 1/9/2023 έως και 28/9/2023), ανέρχονται σε 2.129 τόνους, έναντι 1.109 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξήχθησαν προς Ινδία και ανέρχονται σε 295 τόνους και ακολουθούν προς Καναδά 205 τόνους, προς Ισπανία 294 τόνους και προς Ιταλία 177 τόνους».

Τελευταία νέα
28/09/2023 10:36 πμ

Με καλή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε η φετινή εμπορική περίοδο στα ακτινίδια.

Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι πάει για υπογραφή εγκύκλιος αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «daniel».

Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ με αφορμή  αιτήματα Δήμων ΠΕ Λάρισας για κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η καλλιέργεια του προϊόντος λόγω της κακοκαιρίας «daniel», δόθηκε εντολή για την άμεση έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.

Τονίζεται, ότι η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων θα αφορά μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ. Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες  και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.

Στο μεταξύ σε καλά επίπεδα είναι οι τιμές για τα πρώιμα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδη, ενώ κλείνονται εμπορικές συμφωνίες για την ποικιλία Χέιγουορθ (Hayward) σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ένα καλό ξεκίνημα στα ακτινίδια με τις τιμές παραγωγού στα πρώιμα της ποικιλίας Τσεχελίδη να κυμαίνονται από 65 έως και 70 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές που ήταν γύρω στα 45 λεπτά. Όμως ζήτηση υπάρχει και για την βασική ποικιλία Hayward και υπάρχουν προσδοκίες ότι η τιμή θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Πάντως ζημιές στην παραγωγή λόγω κακοκαιρίας δεν υπάρχουν στην Πιερία που είναι η κύρια παραγωγική περιοχή της χώρας».

25/09/2023 03:09 μμ

Την κατ’ εξαίρεση πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, σε Τέμπη και Αγιά, λόγω της θεομηνίας ζητούν οι παραγωγοί της περιοχής.

Το συγκεκριμένο αίτημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με παρέμβασή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη. 

Όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός βουλευτής, η συγκομιδή πρέπει να γίνει λόγω της πρόωρης ωρίμανσης του καρπού που προκάλεσαν στο δέλτα του Πηνειού οι μεγάλες καταστροφές της πλημμύρας «Daniel», αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή. 

Ο Θεσσαλός πολιτικός, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε Αναφορά με την οποία συνηγορεί στο σχετικό αίτημα που διατύπωσαν οι δήμαρχοι Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περαταριά Ραψάνης στην θέση Φτέρη, τις τοποθεσίες Κάνα, Γεροκώστα, Μπαριάμακα, Κουτσέκια, Καμάρα του Πυργετού και στον οικισμό Κουλούρας Κρανέας του Δήμου Τεμπών, καθώς και στις κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιοπύργου του Δήμου Αγιάς.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Αναφορά του επισυνάπτει επιστολή του Δημάρχου Τεμπών, στην οποία, μεταξύ άλλων, ενημερώνει ότι στον Δήμο του «καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα ακτινίδια, σε κτήματα που είναι διαμορφωμένα σε σύστημα υποστήριξης με κρεβατίνα και καλυμμένα με νερό από 1,5 μέτρο και πάνω, ενώ αρκετά είναι και πλήρως καλυμμένα. Ο καρπός του ακτινιδίου συγκομίζεται μετά τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους με την προϋπόθεση να έχει φτάσει στον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2 βαθμούς Brix) ώστε να μπορέσει να διακινηθεί/αποθηκευτεί και να καταναλωθεί σε καλή κατάσταση». Όπως επισημαίνει «οι ειδικές ασφυκτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει τα δέντρα του ακτινιδίου σίγουρα θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης πάνω στα δέντρα, ενώ ο καρπός δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί ή ακόμα και να αποβληθεί από το ίδιο το δέντρο». 

Συνεχίζεται η πρόωρη κοπή ακτινιδίων
Στο μεταξύ όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δυστυχώς υπάρχει συνέχεια στην εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ. 

Επιβεβαιώθηκε η εκφρασθείσα ανησυχία και εστάλησαν ακτινίδια στην Ινδία (άρα υπήρξε συγκομιδή τους προ 14 ημερών με υποψία ότι είναι και ποικιλία Τσεχελίδης) παρά το ότι είναι γνωστό ότι οι καρποί δεν έχουν τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οι τοπικές ΔΑΟΚ που έχουν την ευθύνη πιστεύουμε να έχουν τηρήσει τις ποιοτικές & φυτουγειονομικές απαιτήσεις Ελλάδος - Ινδίας) τώρα μάλιστα που η Ινδία επέτρεψε, από 5/9/2023, την εισαγωγή ιρανικών ακτινιδίων και υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αγοράς λόγω εισαγωγής ανώριμων καρπών.

Πληροφορίες από παραγωγικά κέντρα αναφέρουν ότι εντοπίσθηκαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων, προοριζομένων για εξαγωγή, που δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ και απορρίφθηκαν (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας) και βεβαίως χαιρετίζεται η δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, και αναμένουμε την ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών που χωρίς να πτοούνται συνεχίζουν το έργο τους.

Ευελπιστούμε ότι τα παραπάνω θα ερευνηθούν, άμεσα, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές - πελάτες της χώρας μας που με τόση προσπάθεια κατακτήθηκαν».

20/09/2023 01:15 μμ

«Όποιος παρανομήσει θα το πληρώσει ακριβά», τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, στην συνέντευξη τύπου που έδωσε παρουσιάζοντας τα νέα μέτρα για την προστασία των καταναλωτών.

Και πρόσθεσε: «Η ακρίβεια είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ελληνική οικογένεια. Ένα πρόβλημα παγκόσμιο και πανευρωπαϊκό απέναντι στο οποίο, η μάχη θα είναι συνεχής και σκληρή μέχρι να αντιμετωπισθεί». 

Τα νέα μέτρα που ανέφερε ο υπουργός είναι τα εξής:

Μέτρο 1ο: Εξασφαλίζουμε μόνιμη μείωση τιμής στο ράφι με ειδική σήμανση
Με ειδική πινακίδα αναδεικνύουμε στο ράφι των σούπερ μάρκετ τα προϊόντα, στα οποία οι προμηθευτές θα προχωρούν σε μείωση κατά τουλάχιστον 5% στην τιμή, για χρονικό διάστημα κατ’ ελάχιστον 6 μηνών. 
Η μείωση τιμής θα είναι πάνω και πέρα των όποιων ειδικών προωθητικών προσφορών κάνουν ήδη.
Ως τιμή αναφοράς για τον υπολογισμό της μείωσης θα λαμβάνεται η τιμή ραφιού πριν της 20/9/23 όπου ανακοινώνονται τα μέτρα.
Σε περίπτωση που κάποια εταιρεία δηλώσει ψευδώς ότι προχώρησε σε μείωση, θα επιβάλλεται πρόστιμο τουλάχιστον 20.000 ευρώ/κωδικό προϊόντος.
Στόχος μας είναι σε βασικά προϊόντα για τη διαβίωση του νοικοκυριού:

  • η μόνιμη και ορατή μείωση τιμής στο ράφι
  • και η τόνωση του ανταγωνισμού.

Μέτρο 2ο: Ελέγχουμε αυστηρά τους προμηθευτές, όπως και όλη την εφοδιαστική αλυσίδα.
Από την ψήφιση της αντίστοιχης διάταξης τα σούπερ μάρκετ, με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ, υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τους τιμοκαταλόγους των προμηθευτών τους και τις μεταβολές αυτών, προκειμένου να εντοπίζονται αμέσως τα προϊόντα στα οποία προωθούνται αυξήσεις και να διενεργούνται άμεσοι και εστιασμένοι έλεγχοι από τη ΔΙΜΕΑ για πιθανή παραβίαση του νόμου για την αισχροκέρδεια.

Μέτρο 3ο: Διαφάνεια στις τιμές για τα οπωροκηπευτικά 
Τα σούπερ μάρκετ με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 90.000.000 ευρώ υποχρεούνται να κοινοποιούν στο Υπουργείο Ανάπτυξης τις τιμές λιανικής στα βασικότερα φρούτα και λαχανικά. 
Οι τιμές θα αναρτώνται στον ιστότοπο e-katanalotis και θα δημοσιοποιούνται από το Υπουργείο Ανάπτυξης για την ενημέρωση των καταναλωτών σχετικά με τις επικρατούσες τιμές στα οπωροκηπευτικά.  
Στόχος μας είναι:

  • η τόνωση του ανταγωνισμού
  • και η ενίσχυση της διαφάνειας στις τιμές των οπωροκηπευτικών

Μέτρο 4ο: Αποφασιστική ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών - ο καταναλωτής σύμμαχος στη μάχη κατά της ακρίβειας
Ενδυναμώνουμε τον καταναλωτή και τον καθιστούμε σύμμαχό μας στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Αναβαθμίζουμε το σύστημα υποβολής και διαχείρισης καταγγελιών όσον αφορά: 

  • τόσο την τηλεφωνική γραμμή 1520 
  • όσο και τον ειδικό ιστότοπο για τις καταγγελίες.

Σχεδιάζουμε και ενεργοποιούμε ειδική εφαρμογή (app) για την υποβολή καταγγελιών και μέσω κινητού τηλεφώνου.

18/09/2023 02:43 μμ

Μετά τα ακτινίδια νέα προϊόντα της χώρας μας θα μπορούν να εξάγονται στην αγορά του Ισραήλ.

Με έγγραφό της η Δ/νση Προστασίας Φυτικής παραγωγής του Υπ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι: «Οι Έλληνες εξαγωγείς φρέσκων καρπών τομάτας (Solanum lycopersicon), καρπουζιού (Citrullus lanatus) και κολοκυθιού (Cucurbita pepo), έχουν την δυνατότητα να εξάγουν τα ανωτέρω είδη στο Ισραήλ, από την Παρασκευή (15/9), σύμφωνα με τις επίσημες φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας.

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι υπηρεσίες φυτοϋγειονομικού ελέγχου κοινοποιούν υποχρεωτικά το πιστοποιητικό φυτοϋγείας και τα στοιχεία της αποστολής των καρπών τομάτας, καρπουζιού και κολοκυθιού, στην Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής - Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου μέσω ηλεκτρονικού Ταχυδρομείου (charampatzis@minagric.gr, stioannidou@minagric.gr, mpatsou@minagric.gr ) πριν την αναχώρηση του φορτίου από τη χώρα μας. Οι φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις της χώρας υπάρχουν στα γραφεία του Συνδέσμου».

13/09/2023 04:11 μμ

Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς παρουσιάζει μια μεγάλη δυναμική και ένα έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών. 

Νέες ποικιλίες ακτινιδίων έχουν εμφανιστεί, με τις κιτρινόσαρκες να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν εμπορικά επιθυμητές. Παρουσιάζονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά των καρπών, των φυτών, εμπορικά χαρακτηριστικά, διεθνείς τάσεις. 

Η πρώτη συγκομιδή των ποικιλιών της Jingold προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2023.

Το ακτινίδιο εκτός από το κλασικό πράσινο χρώμα που γνωρίζουμε όλοι, μπορεί να είναι και κίτρινο και ενίοτε…κόκκινο!

Τα τελευταία χρόνια με την εκρηκτική ανάπτυξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην χώρα μας, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και νέες ποικιλίες με κίτρινη σάρκα που φιλοδοξούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων κιτρινόσαρκων ποικιλιών έτσι ώστε να τις γνωρίσουν όλοι καλύτερα.

Τα καλλιεργούμενα είδη ακτινιδιάς παγκοσμίως
Η ακτινιδιά ανήκει στο γένος  Actinidia sp. της οικογένειας Actinidiaceae. Οι ποικιλίες που συνήθως καλλιεργούνται παγκοσμίως ανήκουν στα είδη Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis, Actinidia arguta, Actinidia kolomikta, Actinidia polygama και Actinidia eriantha.
Τα δύο βασικά καλλιεργούμενα και με εμπορικό ενδιαφέρον είδη είναι τα A.deliciosa και A.chinensis. Στο είδος deliciosa περιλαμβάνονται οι πράσινες ποικιλίες (Hayward, Boerica κτλ.) ενώ στο είδος chinensis περιλαμβάνονται οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες (Jintao, Jinyan κτλ.).

Χαρακτηριστικά καρπών κίτρινων και κόκκινων ποικιλιών
Το βασικό χαρακτηριστικό των καρπών των κίτρινων ποικιλιών είναι το ζωηρό έντονο κίτρινο χρώμα της σάρκας τους έναντι του κλασικού πράσινου των «παραδοσιακών» ποικιλιών. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται κυρίως σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και αναλογίες καροτονοειδών και χλωροφυλλών σε σχέση με τα πράσινα ακτινίδια.
Οι δε κοκκινόσαρκες ποικιλίες όπως η Oriental Red της Jingold χαρακτηρίζονται από ένα έντονο κόκκινο στεφάνι στο κέντρο του καρπού.
Οι καρποί έχουν ένα καθαρά κυλινδρικό σχήμα και η φλούδα είναι λεία με παντελή απουσία τριχών ενώ το μέγεθος των καρπών είναι μεσαίο έως μεγάλο με μία χρυσο-καφέ απόχρωση.
Στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των καρπών μπορούμε να αναφέρουμε ότι παρουσιάζουν τρυφερή και ζουμερή υφή και η εξωτική γεύση τους είναι κατά γενική ομολογία το μεγάλο τους πλεονέκτημα έναντι των πράσινων καρπών.
Τα κίτρινα ακτινίδια συγκομίζονται με πολύ υψηλότερα σάκχαρα (8+ Brix) έναντι των πράσινων (6,2 Brix) με αποτέλεσμα να έχουν γλυκύτερη γεύση. Επίσης, η χαρακτηριστική όξινη γεύση που έχουν τα πράσινα ακτινίδια, στα κίτρινα είναι πολύ ήπια σχεδόν ανεπαίσθητη. Γενικώς,  μιλάμε για εντελώς διαφορετική γεύση μεταξύ των πράσινων και των κίτρινων ακτινιδίων κάτι που εκτιμάται δεόντως από τον καταναλωτή και ειδικά τα παιδιά που κυριολεκτικά…τα λατρεύουν!
Όσον αφορά τις διατροφικές ιδιότητες, τα κίτρινα ακτινίδια περιέχουν κατά 60% περισσότερη βιταμίνη C έναντι των πράσινων και κατατάσσονται στα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έναντι όλων των άλλων φρούτων (3 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια)! Η περιεκτικότητα σε Κάλιο και σε Ασβέστιο  είναι επίσης  πολύ υψηλότερη έναντι των πράσινων, 45% και 30% αντιστοίχως.
Τέλος, όσον αφορά την διάρκεια συντήρησης των καρπών, λόγω της ιδιαίτερης σύστασης της φλούδας τους αλλά και τα υψηλά επίπεδα ξηράς ουσίας, οι κιτρινόσαρκοι καρποί διατηρούνται στους ψυκτικούς θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-8 μήνες).

Χαρακτηριστικά φυτών κίτρινων και κόκκινων ποικιλιών
Η ζωηρότητα των φυτών χαρακτηρίζεται ως υψηλή (υψηλότερη της πράσινης Hayward) με πολύ πυκνά μεσογονάτια διαστήματα (5-10 cm).
Το υψηλότατο ποσοστό έκπτυξης οφθαλμών που αγγίζει το 80%, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κιτρινόκαρπων ποικιλιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο προσδιορισμός της αναμενόμενης παραγωγής είναι σχετικά εύκολος και επιτυγχάνεται με την επιλογή του επιθυμητού αριθμού των καρποφόρων οφθαλμών.
Ένα επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα των κίτρινων ποικιλιών έναντι των πράσινων,  είναι η χαμηλότερη απαίτηση σε χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν για να διαφοροποιήσουν οφθαλμούς. Για παράδειγμα, όταν η Hayward που θεωρείται ποικιλία αναφοράς των πράσινων ποικιλιών, χρειάζεται άνω των 800 hr για να διαφοροποιήσει οφθαλμούς, η Jintao που θεωρείται ποικιλία αναφοράς των κίτρινων ποικιλιών χρειάζεται 450-500 hr. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι πρώτον η Jintao μπορεί να παράγει ακόμη και μετά από ήπιους χειμώνες που οι ώρες ψύχους (0 - 7,2 oC) δεν έχουν συμπληρωθεί. Δεύτερον, ότι η Jintao (και η Jinyan με ακόμα λιγότερες απαιτήσεις) είναι οι πλέον κατάλληλες ποικιλίες για καλλιέργεια σε περιοχές της Ελλάδος όπου εμφανίζεται πρόβλημα στην συμπλήρωση των απαιτούμενων χαμηλών θερμοκρασιών και συνεπώς στην παραγωγικότητα των δένδρων.
Η έκπτυξη των οφθαλμών πραγματοποιείται νωρίτερα της Hayward κατά μία βδομάδα περίπου όπως επίσης και η ανθοφορία. Η πρωιμότητα αυτή διατηρείται μέχρι και την συγκομιδή κατά 7-10 ημέρες. Σημειώνεται ότι οι κόκκινες ποικιλίες είναι ακόμα πιο πρώιμες κατά 3-4 εβδομάδες σε σύγκριση με την Hayward.
Αν και θεωρούνται πιο πρώιμες ποικιλίες έναντι των πράσινων, εντούτοις οι κίτρινες ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Η αντοχή-ανεκτικότητα έναντι των κύριων παθογόνων της ακτινιδιάς (βακτηριακό έλκος, Moria, κτλ.) για ορισμένες κιτρινόσαρκες ποικιλίες όπως η Jintao και η Jinyan είναι αξιοσημείωτη.
Εμπορικά χαρακτηριστικά των κίτρινων & κόκκινων ποικιλιών
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των κιτρινόκαρπων ποικιλιών είναι ότι αφορούν ποικιλίες μεγάλης εμπορικής αξίας,  προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και καλλιεργούνται κατόπιν παραχώρησης αυτών από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες προς τους παραγωγούς.
Η υπεροχή του κίτρινου ακτινιδίου στην αγορά, αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς η υψηλότερη τιμή διάθεσης εξασφαλίζει μεγαλύτερο εισόδημα.
Οι εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα για τις κίτρινες ποικιλίες (π.χ. Jingold) συνάπτουν συμβόλαιο συνεργασίας με τους παραγωγούς το οποίο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση ανάπτυξης της καλλιέργειας, συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση από έμπειρους γεωπόνους, εγγυημένη απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής και υψηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων λόγω παγκόσμιου δικτύου αγοράς και λόγω διεθνώς αναγνωρίσιμου Brand Name, γεγονός που προσδίδει επιπλέον προστιθέμενη αξία.

Καλλιέργεια κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων

Κίτρινα και κόκκινα ακτινίδια στην Ελλάδα
Τα ελληνικά ακτινίδια διατηρούν το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικής τους τιμής, ενώ η βελτιστοποίηση της ποιότητάς τους και η ενίσχυση των χαρακτηριστικών τους μέσω καινοτόμων διαδικασιών καλλιέργειας δημιουργούν επιπλέον προστιθέμενη αξία την οποία οι Έλληνες παραγωγοί έχουν σταδιακά ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται προωθώντας τα ελληνικά ακτινίδια ως «premium» φρούτα, ισάξια με εκείνα των Ιταλών. Σημειώνουμε ότι πολλές ελληνικές εταιρείες-παραγωγοί ξεκινούν την καλλιέργεια κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων στοχεύοντας στην αύξηση των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές οι οποίες ήδη στρέφονται στις κίτρινες ποικιλίες τύπου Jintao/Jinyan.
Στην Νέα Ζηλανδία, ήδη άνω του 50% των καλλιεργειών είναι κίτρινα ακτινίδια με αυξητική τάση κάθε χρονιά ενώ στην γειτονική μας Ιταλία αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και ήδη το 2023 ένα 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ακτινίδια αποτελείται από κίτρινες ποικιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις (2018-2028) για την παγκόσμια αγορά κίτρινου ακτινιδίου προβλέπουν μια αύξηση της τάξης του 300%!!
Όσον αφορά τη παρουσία κίτρινων ποικιλιών στην Ελλάδα, οι πρώτες φυτεύσεις ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, το ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών αυξάνεται συνεχώς και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις. 
Ήδη η εταιρεία Jingold προγραμματίζει την πρώτη συγκομιδή των κίτρινων & κόκκινων ποικιλιών της επί Ελληνικού εδάφους, για το φθινόπωρο του 2023.
Το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, έχουν παρατηρηθεί διάφορα κρούσματα πώλησης φυτών κιτρινόσαρκων ακτινιδίων ως ποικιλίας JINGOLD, τα οποία είναι απομιμήσεις, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούνται και ακριβότερα από τα γνήσια με την υπόσχεση ότι η JINGOLD θα αγοράσει τους καρπούς! Οι απομιμήσεις δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, επιδεικνύοντας πολύ υποδεέστερες ιδιότητες και τονίζεται ότι η εταιρεία JINGOLD αγοράζει μόνο τις δικές τις ποικιλίες από τους παραγωγούς που έχουν συμβόλαιο με την εταιρεία.
Σε αντίθεση με τα πράσινα ακτινίδια που λίγο πολύ έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά μεταξύ τους (αποθήκευση, γεύση, κλπ.) στα κιτρινόσαρκα ακτινίδια η κάθε ποικιλία έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τις άλλες. Για παράδειγμα εάν γίνει ανάμιξη ποικιλιών κατά την συγκομιδή ή σε ένα συσκευαστήριο/ψυγείο, η λιγότερο ανθεκτική ποικιλία θα αλλοιώσει όλα τα φρούτα κατά την αποθήκευση ή μεταφορά τους στον πελάτη. Επιπρόσθετα, ο τελικός πελάτης θα παραλάβει προϊόν με μεγάλη ανομοιομορφία στην γεύση, ωριμότητα, αλλοιωμένα/χαλασμένα φρούτα, κλπ.
Οι γνήσιες ποικιλίες JINGOLD είναι οι JINTAO, JINYAN (κιτρινόσαρκες), ORIENTAL RED (κοκκινόσαρκα), και BOERICA (πράσινα). Οι ποικιλίες έχουν προέλθει από έρευνες, διασταυρώσεις και δοκιμές δεκαετιών προσδίδοντας ανώτερα χαρακτηριστικά (υψηλή παραγωγή, προσαρμοστικότητα στο κλίμα & ασθένειες, γλυκιά αρωματική γεύση, πολύμηνη συντήρηση, κλπ.).  
Ο μόνος τρόπος προμήθειας των φυτών είναι με την σύναψη συμβολαίου με την «JINGOLD  Ελλάδα»  (Θεσσαλονίκη). Η φυτεία παρακολουθείται σε όλη την διάρκεια της ζωής της με την τεχνική υποστήριξη των γεωπόνων της JINGOLD. Το προϊόν περνάει από αυστηρό έλεγχο ποιότητας και μόνο αυτά τα φρούτα διοχετεύονται στο παγκόσμιο δίκτυο πελατών της εταιρείας. 
Συμπερασματικά, στο άμεσο μέλλον δίνονται σημαντικές ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή και ενημέρωση για να προχωρήσει κάποιος στην σωστή επένδυση με ένα συνεργάτη που έχει διέξοδο στις αγορές, μπορεί να εγγυηθεί την απορρόφηση του προϊόντος και να προσδώσει την υπεραξία στον παραγωγό και στο ενδιάμεσο συσκευαστήριο. 

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΣΑΛΙΔΗΣ, Agronomy Manager, Jingold Greece A.E.
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥΔΗΣ, General Manager, Jingold Greece A.E

11/09/2023 12:14 μμ

Αυξήσεις σε όλες τις ποιότητες των ξηρών σύκων της Πελοποννήσου ανακοίνωσε φέτος η ΣΥΚΙΚΗ.

Οι τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τους συκοπαραγωγούς για το έτος 2023 διαμορφώνονται ως εξής:

Ξηρά σύκα
Ποιότητα Α’ 2,70 € /κιλό από 2,40 που ήταν το 2022
Ποιότητα Β’ 2,50 € /κιλό από 2,20 που ήταν το 2022
Ποιότητα Γ’ 1,65 € /κιλό από 1,45 που ήταν το 2022
Ποιότητα Δ’ 1,40 € /κιλό από 1,25 που ήταν το 2022

Βιολογικά σύκα
Ποιότητα Α’ 3,20 € /κιλό από 3,10 που ήταν το 2022
Ποιότητα Β’ 2,90 € /κιλό από 2,80 που ήταν το 2022
Ποιότητα Γ’ 2,40 €/κιλό από 2,35 που ήταν το 2022
Ποιότητα Δ’ 2,20 € /κιλό από 2,15 που ήταν το 2022

Από την άλλη σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην παραγωγή σύκων της Εύβοιας. 
Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε προβλήματα στην παραγωγή ξερών σύκων στην Εύβοια.
Φέτος δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων.  Στην περιοχή κατά μέσο όρο καταφέραμε να συγκομίσουμε μόλις το 40% της παραγωγής. Στη συνέχεια όμως κατά την ξήρανση οι βροχοπτώσεις και η υγρασία έφεραν μυκητολογικές ασθένειες και πολλές ποσότητες δεν είναι εμπορεύσιμες.
Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις ανάγκες των πελατών μας. Και φέτος είχαμε καταφέρει να ανοίξουμε νέες αγορές (Ιορδανία κ.α.). Οι συκοπαραγωγοί πρέπει να ενισχυθούν για την απώλεια του εισοδήματος».

08/09/2023 09:51 πμ

Με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήρθη η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από το Ιράν, που ίσχυε από 1η Ιανουαρίου 2022.

Είναι γνωστό ότι λόγω αυτής της απαγόρευσης την περίοδο 2022/2023 (1/10/22-30/9/2023) οι εξαγωγές ακτινιδίων της Ελλάδας αυξήθηκαν από 1.631 τόνους την περίοδο 2021/2022 σε 19.678 την περίοδο 2022/2023 (μέχρι 30/6) προς την Ινδία εκμεταλλευόμενοι την απουσία Ιρανικών ακτινιδίων και την ανταγωνιστικότητα των τιμών πωλήσεώς τους έναντι άλλων προμηθευτών τους.

Σημειώνεται ότι στην Ινδία, τα ακτινίδια είναι ένα από τα τρία βασικά φρούτα που εισάγει η χώρα.  Ωστόσο, η δημοτικότητα του ακτινιδίου έχει αυξηθεί δεδομένου ότι θεωρείται ένα από τα φρούτα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά. 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η ζήτηση για ακτινίδιο είναι πλέον δημοφιλής κυρίως στη Βόρεια Ινδία.

Δεδομένου ότι οι τιμές των Ιρανικών ακτινιδίων είναι πολύ χαμηλές (χαρακτηριστικά το 8μηνο 2023 εισήχθησαν στην Ελλάδα 99,12 τόνοι με μέση τιμή 0,132.ευρώ /κιλό) και τα μεταφορικά λόγω γειτνίασης ελάχιστα το μόνο πλεονέκτημά μας είναι η ποιότητα και γενικότερο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ακτινιδίων μας.

Όπως δήλωσε Ινδός έμπορος τα ελληνικά ακτινίδια εκτιμώνται πολύ στην Ινδία, καθώς η ποιότητα είναι υψηλού επιπέδου, ακόμη και σε σύγκριση με τα Ιταλικά ακτινίδια. Η Ινδία έχει αγαπήσει την πράσινη ποικιλία Hayward, καθώς ο χρόνος αποθήκευσης είναι μεγαλύτερος και μπορεί να επιβιώσει στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία.

Βάσει όλων των παραπάνω και με τις διαμορφούμενες συνθήκες στην εξαγωγή ακτινιδίων προς την Ινδία την νέα εμπορική περίοδο 2023/2024 απευθύνουμε έκκληση όπως:

  • μη αποσταλούν ανώριμα προϊόντα
  • μη αποσταλούν ποικιλίες με μικρή μετασυλλεκτική συμπεριφορά π.χ. τσεχελίδης
  • συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις για pro-coldtreeatment

Kαι προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες όπως ο έλεγχος τόσο των ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγομένων προϊόντων ανταποκρίνονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία

Μια αγορά στην οποία διείσδυσαν τα ελληνικά ακτινίδια με προσπάθειες και με ποιοτικά προϊόντα είναι «εγκληματικό» να επιχειρηθεί η αποστολή ανώριμων καρπών για μια ευκαιρική «αρπαχτή» με Τσεχελίδης κ.α. 

Ας αναμείνουμε την ποικιλία Hayward που την γνωρίζουν και την προτιμούν έναντι του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα αυτών του Ιράν άλλως κινδυνεύει να απωλεσθεί μεγάλο μέρος των περσινών εξαχθέντων ποσοτήτων. Θα πρέπει κάποια φορά να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα η προσπάθεια των υγειών παραγωγικών τάξεων κατάκτησης της διεθνούς αγοράς ,σε ωφέλεια του συνόλου των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας». 

07/09/2023 10:30 πμ

Με οδηγό τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας, η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ επενδύει διαρκώς σε τεχνολογία αιχμής και πράσινες πρακτικές που στόχο έχουν να μειώσουν το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σε αυτό το πλαίσιο, η εταιρεία επενδύει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μέσα από την ολοκλήρωση της εγκατάστασης  φωτοβολταϊκού σταθμού στις εγκαταστάσεις της μονάδας παραγωγής φρέσκων σαλατών και την ταυτόχρονη επέκταση του αντίστοιχου έργου στη μονάδα καταψυγμένων λαχανικών στη ΒΙ.ΠΕ.Θ. στη Σίνδο.  Με την ολοκλήρωση αυτού του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, η συνολική ισχύς και των δύο σταθμών υπολογίζεται αθροιστικά στα 2.926 kW, με την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια να ανέρχεται ετησίως στα 3.800 MWh, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών  CO2  ίση με 2.693 τόνους ετησίως.

ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ: φωτοβολταϊκοί σταθμοί για την παροχή ενέργειας στις μονάδες παραγωγής

Η ΜΠΑΡΜΠΑ ΣΤΑΘΗΣ συνεχίζει με αμείωτη ένταση να ηγείται της προσπάθειας για την προστασία του πλανήτη από τις επιπτώσεις της κλιματική αλλαγής μέσα από ποικίλες δράσεις. Η αξιοποίηση του φωτοβολταϊκού σταθμού έρχεται να ενδυναμώσει περαιτέρω την προσπάθεια της εταιρείας για διαρκή εκσυγχρονισμό στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία την τελευταία τριετία (2019-2022) έχει πετύχει ισοδύναμη μείωση της συνολικής κατανάλωσης  ηλεκτρικής ενέργειας κατά 32%, της θερμικής ενέργειας κατά 37%, καθώς και σημαντική μείωση στην κατανάλωση νερού κατά 42%, συμβάλλοντας στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.

05/09/2023 12:44 μμ

Αύξηση είχαμε στις εισαγωγές τομάτας στην χώρα μας το πρώτο οκτάμηνο 2023 σε σχέση με πέρσι. Εισήχθησαν 13.866 τόνοι τομάτες, έναντι 10.993 τόνων το 2022 (αύξηση κατά 26,1%).

Όπως επισήμανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «οι ντομάτες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου, σε ποσοστό 23,7% προέρχονταν από Αλβανία και ακολουθούν Τουρκία και Ολλανδία.

Μόνο τον Αύγουστο του 2023 εισάγαμε από Τουρκία 3.500 τόνους τομάτας. Ο μέσος όρος αξίας των τομάτων που εισήγαγε η χώρα μας ήταν στα 1,96 ευρώ το κιλό.

Όμως οι εισαγωγές της Ελλάδας δεν περιορίστηκαν μόνο στις τομάτες. Εισήχθησαν από Ιράν 119 τόνοι ακτινίδια με μέση τιμή 0,13 ευρώ/κιλό και 241 τόνοι καρπούζια με 0,14 ευρώ/κιλό.

Το πρώτο οκτάμηνο 2023 έχουν εισαχθεί συνολικά 455,1 χιλιάδες τόνοι φρούτα και λαχανικά, έναντι 402,1 χιλιάδων τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι εισαγωγές είναι αυξημένες κατά 13,2% και προερχόμενες κατά 74,4% από τρίτες χώρες εκτός ΕΕ. 

Αναλυτικά, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του Συνδέσμου, στα κυριότερα προϊόντα οι εισαγωγές αφορούσαν:  
α) 174.004 τόνοι πατάτες έναντι 148.456 το 2022, αύξηση +17,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενες (βάσει στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ) κατά 82% από Αίγυπτο και ακολουθούν Κύπρος και Γαλλία.

β) 154.979 τόνοι μπανάνες έναντι 138.303 τόνων το 2022, αύξηση + 12,6%, προερχόμενες κατά 92% από Ισημεριινό και ακολουθούν Κόστα Ρίκα και Γουατεμάλα

γ) 23.688.τόνοι  κρεμμύδια, έναντι 6.313 τόνων πέρσι + 275,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 41% από Ινδία και ακολουθούν Αίγυπτος και Αυστρία

δ) 2.828.τόνοι πιπεριές γλυκοπιπεριές έναντι 3.233 τόνων το 2022, μειωμένες -12,5%, προερχόμενες κατά 29,8% από Ιορδανία και ακολουθούν Ισραήλ και Ολλανδία

ε) 19.162 τόνοι λεμονιών έναντι 22,341 τόνων το 2022, μειωμένες -14,2%, προερχόμενα κατά 35,7% από Αργεντινή και ακολουθούν Νοτ. Αφρική  και Αίγυπτος 

στ) 5.023 τόνοι μήλων έναντι 8.260 πέρσι μειωμένες -39,2% (χωρίς ουσιαστικές εισαγωγές τον Αύγουστο) προερχόμενα κατά 38,5% από Ιταλία και ακολουθούν Πολωνία και Γερμανία, με την μέση τιμή αυξημένη κατά 32% και 

ζ) 4.242 τόνοι αβοκάντο έναντι 5.276 πέρσι μειωμένες -19,6% προερχόμενα κατά 45,2 % από Ολλανδία και ακολουθούν Ισπανία και Γαλλία 
η) 1.386 τόνοι ακτινίδια έναντι 918 πέρσι αυξημένες +51%, προερχόμενα κατά 23,7% από Ιταλία και ακολουθούν Ισπανία και Ολλανδία.

Η εισαγωγή νωπών φρούτων και λαχανικών δείχνει τη συνεχή ανάπτυξη του ξένου ανταγωνισμού, τόσο στην χώρα μας όσο και στις λοιπές κοινοτικές αγορές και οφείλεται σε λιγότερο απαιτητικούς κανονισμούς στους τόπους παραγωγής, σε διάφορους τομείς, όπως ο φυτοϋγειονομικός και ο περιβαλλοντολογικός, καθιστώντας το κοινοτικό μοντέλο παραγωγής στις καταναλωτικές αγορές όλο και λιγότερο ανταγωνιστικό.

Ζητείται η ευρωπαϊκή παραγωγή να έχει την ίδια μεταχείριση που έχουν οι τρίτες χώρες από την ΕΕ. Είναι απαραίτητο τα τρόφιμα που προέρχονται από τρίτες χώρες να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς (γεωργούς και κτηνοτρόφους) της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Επίσης να  επιδιωχθεί όπως οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές ξεκινήσουν αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα προϊόντα για ύπαρξη υπολειμμάτων στην ελληνική αγορά, με διασφάλιση της μη ελληνοποίησης των εισαγομένων αλλά και στα εξαγόμενα οπωροκηπευτικά προϊόντα, προς διασφάλιση της φήμης των προϊόντων μας που θα συμβάλλει στην περαιτέρω αύξηση των εξαγωγών τους».

04/09/2023 09:30 πμ

Ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, συναντήθηκε με τα μέλη της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Ακτινίδιου στα γραφεία του ΣΕΒΕ.

Το φαινόμενο της πρόωρης συγκομιδής και παράνομης διακίνησης ακτινιδίων, που εντοπίζει και καταγγέλλει η Διεπαγγελματική βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Πρόκειται για μια πρακτική που δημιουργεί προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η δυσφήμιση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές αλλά και η καταστρατήγηση της ενωσιακής νομοθεσίας.

Ο υφυπουργός τόνισε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενήργησε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα, δίνοντας εντολή για ενδελεχή εξέταση του θέματος και τον σχεδιασμό των ενεργειών εφόσον κριθούν απαραίτητες.

Θυμίζουμε ότι  πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων κ. Χρήστος Κολιός είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έχει ξεκινήσει η πρόωρη κοπή και διακίνηση ακτινιδίων από ορισμένους Έλληνες επαγγελματίες – εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, τονίζοντας πως ήδη έχουν φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.

Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι εύκολο να γίνουν εξαγωγές στην ΕΕ. Αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν να ξεχωρίζουν ποικιλίες, δοκιμάζουν τα μη ώριμα (δεν έχουν τα κατάλληλα Brix) και να μην θέλουν να τα αγοράσουν ξανά. Η χώρα μας είναι μεγάλος παραγωγός ακτινιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει και την Ιταλία, με περίπου 135.000 στρέμματα καλλιέργειας παραγωγικών δέντρων (ΟΣΔΕ 2022). Θα πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το καλό όνομα που έχει κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια στις διεθνείς αγορές».

01/09/2023 02:37 μμ

Η βρετανική κυβέρνηση ανέβαλε εκ νέου τους συνοριακούς ελέγχους στα ζωικά και φυτικά προϊόντα που εισάγονται από την ΕΕ. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς μπορούν να συνεχίσουν να στέλνουν τα προϊόντα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ανεμπόδιστα για αρκετούς μήνες μετά τον Οκτώβριο. Είναι η πέμπτη φορά που οι Βρετανοί αναβάλλουν τους ελέγχους του Brexit. Αυτή τη φορά είναι μια σχετικά μικρή καθυστέρηση. Οι πρώτες νέες διατυπώσεις στα σύνορα θα εισαχθούν στις 31 Ιανουαρίου 2024.

Στο πλαίσιο αυτό, δημοσιεύτηκε το οριστικό Μοντέλο Επιχειρήσεων Συνόρων της Μεγάλης Βρετανίας. Αυτό το μοντέλο περιγράφει τους ελέγχους ασφαλείας που θα εφαρμόζονται σε όλες τις εισαγωγές και τους υγειονομικούς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους φυτών και φυτικών προϊόντων στα σύνορα. Περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο θα απλοποιηθούν και θα ψηφιοποιηθούν οι έλεγχοι και για τη νέα ενιαία εμπορική θυρίδα του Ηνωμένου Βασιλείου που θα τεθεί σταδιακά από τα τέλη Ιανουαρίου 2024.

Ελπίζοντας ότι δεν θα υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, οι Ευρωπαίοι εξαγωγείς θα πρέπει να φροντίζουν ότι τα αποστελλόμενα φορτία, από τις 31 Ιανουαρίου 2024, θα συνοδεύονται από υγειονομικά πιστοποιητικά. Οι φυσικοί έλεγχοι θα αρχίσουν να εφαρμόζονται από τις 30 Απριλίου 2024 και τέλος υποχρεωτικές δηλώσεις ασφαλείας στις 31 Οκτωβρίου 2024. 

Ωστόσο, μέχρι τον Ιανουάριο 2024 οι κοινοτικοί εξαγωγείς θα πρέπει να συνεχίσουν να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις εισαγωγής που έχει ήδη επιβάλει το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρησή του από την ΕΕ και οι οποίες, έχουν οδηγήσει σε υψηλότερο διοικητικό κόστος διαχείρισης αποστολών αλλά και περισσότερες διατυπώσεις τεκμηρίωσης. Υπό αυτή την έννοια, τα περισσότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά πρέπει να συνεχίσουν να υποβάλλουν την τελωνειακή διασάφηση (DUA) και το πιστοποιητικό συμμόρφωσης εμπορικών προδιαγραφών (ποιότητος). Και οι δύο προϋποθέσεις είναι υποχρεωτικές από τον Ιανουάριο του 2021». 

25/08/2023 10:07 πμ

Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων κ. Χρήστος Κολιός, με την οποία καταγγέλλει την πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση ακτινιδίων.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κολιός αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έχει ξεκινήσει η πρόωρη κοπή και διακίνηση ακτινιδίων από ορισμένους Έλληνες επαγγελματίες – εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, τονίζοντας πως ήδη έχουν φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι εύκολο να γίνουν εξαγωγές στην ΕΕ. Αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν να ξεχωρίζουν ποικιλίες, δοκιμάζουν τα μη ώριμα (δεν έχουν τα κατάλληλα Brix) και να μην θέλουν να τα αγοράσουν ξανά. Η χώρα μας είναι μεγάλος παραγωγός ακτινιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει και την Ιταλία, με περίπου 135.000 στρέμματα καλλιέργειας παραγωγικών δέντρων (ΟΣΔΕ 2022). Θα πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το καλό όνομα που έχει κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια στις διεθνείς αγορές».

Πάντως από το σχετικό ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος πρέπει να επισημάνει ότι ήδή τα κέρδη αυτών που παρανομούν είναι μεγάλα μήπως το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή (προς τα πάνω) των προστίμων. 

Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, κατά πάγια πλέον δυστυχώς πρακτική, έχει ήδη ξεκινήσει η πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) και διακίνηση ακτινιδίων που έρχονται από τη μια σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη να καταστρέψουν την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό, υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου. Συγκεκριμένα έχουν ήδη φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας.

Είναι γνωστό ότι, πέραν των ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, ακόμη και ως προς τις πρωϊμότερες ποικιλίες – Summer Kiwi, Sorelli και Green light που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένες – θα πρέπει για τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή τους να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις: δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2brix και να μην έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού τουλάχιστον 15%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.

Η πιθανή επίτευξη καλύτερων τιμών για μικρό χρονικό διάστημα από ορισμένους Έλληνες ευκαιριακούς επαγγελματίες-εξαγωγείς-εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, μπορεί να βοηθά τους ίδιους, καταστρέφει όμως τις μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών και εξαγωγέων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που εξάγουν και τη διαφύλαξη του «καλού ονόματος» των ελληνικών ακτινιδίων, το οποίο έστησαν όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτητικές διεθνείς αγορές πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις. Εξάλλου θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν και οι ίδιοι, με βάση την υποδομή και την τεχνογνωσία τους, σε πρόωρη ωρίμανση του ακτινιδίου, εφόσον κάτι τέτοιο δεν επηρέαζε την ποιότητα και την καταλληλότητα του εν λόγω προϊόντος.

Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η διακίνηση των ακτινιδίων από εμπόρους (ξένους) θα πρέπει να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους, καθώς έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη ακτινίδια ελληνικά να χαρακτηρίζονται ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Το εν λόγω φαινόμενο της «πολιτογράφησης» των ακτινιδίων που συνεπάγεται απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας, ερευνούν οι Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ που είναι παραγωγοί ακτινιδίων, μετά και από παρέμβαση του ΙΚΟ-Ιnternational Kiwifruit Organisation (IΚΟ), στο οποίο συμμετέχουμε συστηματικά εκπροσωπώντας το ελληνικό ακτινίδιο.

Τα τυποποιημένα μάλιστα ακτινίδια που διακινούνται εντός ή εκτός της χώρας, εκτός από τα νόμιμα παραστατικά, θα πρέπει να αναγράφουν (επάνω στην συσκευασία, δηλαδή στο χαρτοκιβώτιο) όλα τα προαπαιτούμενα από τον νόμο (όνομα συσκευαστηρίου ή παραγωγού, προέλευση, κατηγορία, μέγεθος, είδος-ποικιλία, κ.λ.π.).

Ζητούμε λοιπόν και πάλι, όπως κάθε χρόνο, την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (συνοδευτικά πιστοποιητικά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες ακτινιδίων, μέσα συσκευασίας, νόμιμα φορολογικά παραστατικά, κλπ) των αρμοδίων Αρχών, στους συνοριακούς σταθμούς, στα λιμάνια και στο εσωτερικό της χώρας (οπωρώνες, τυποποιητήρια- συσκευαστήρια, ψυγεία, εθνικές οδούς, κλπ) και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.

Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου – σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – ιδιαίτερα την επικείμενη περίοδο (Σεπτέμβριος-μέσα Νοεμβρίου), κατά την οποία κάθε χρόνο εμφανίζονται παρόμοια κρούσματα, στους τόπους παραγωγής-τυποποίησης-διακίνησης και κυρίως στους συνοριακούς σταθμούς (με έμφαση σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ευζώνους και Προμαχώνα).

Μόνο με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων από εμπόρους γειτονικών κυρίως χωρών, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ παραβατών και υγιών εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, ανταγωνισμός που ενισχύεται από τα φαινόμενα φορολογικών παραβάσεων που παρατηρούνται στην ενδοκοινοτική ιδίως διακίνηση οπωροκηπευτικών με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Είναι γνωστό ότι το παραπάνω φαινόμενο έχει ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω των αλλαγών στην φορολόγηση των αγροτών και μάλιστα σε όλη την γκάμα των οπωροκηπευτικών.

Στους παραβάτες, παραγωγούς και τυποποιητές-διακινητές-εμπόρους, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα απόλυτη, χωρίς καμία εξαίρεση ή εναλλακτική κύρωση, καταστροφή προβληματικών παρτίδων με σχετικά πρωτόκολλα και κάλυψη των εξόδων ταφής των ακτινιδίων στις χωματερές από τους υπεύθυνους, δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, πέραν όποιων άλλων κυρώσεων βάσει του Ν. 4235/14 και της ΥΑ 9475/136897/10.10.2018 «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων όπως τροποποιημένα ισχύουν σήμερα.

23/08/2023 04:11 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκων, με την παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές.
 
Τα ξερά σύκα αναμένεται να βγουν στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τα νωπά ήδη πωλούνται στην λιανική αγορά σε υψηλές τιμές. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ» κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «στην  Πελοπόννησο  για ακόμη μια χρονιά τα δέντρα δεν θα έχουν καλή παραγωγή σύκων. Φέτος ήταν όψιμη παραγωγή και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή, ενώ άλλες χρονιές η συγκομιδή ξεκινούσε στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Η παραγωγή είναι μειωμένη και η συγκομιδή γίνεται αυτή την εποχή με αργούς ρυθμούς. Τις επόμενες ημέρες η ΣΥΚΙΚΗ θα ανακοινώσει τιμές. Μετά τις 5 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις ξερών σύκων στα τυποποιητήρια».  

Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι  «με μικρές ποσότητες ξεκίνησε, από σήμερα Τετάρτη (23/8), η συγκομιδή σύκων στην Εύβοια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες. Φέτος είναι μια μέτρια χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί η φετινή πορεία των τιμών στα ξερά σύκα. Η διαδικασία ξήρανσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και κρατά περίπου 10 ημέρες».

Στο μεταξύ στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους και τα νωπά σύκα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, «σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των βασιλικών σύκων, ενώ θα ακολουθήσουν τα μαύρα. Η παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών είναι μειωμένη κατά 30-40% σε σχέση με πέρσι.

Στην αρχή είχαμε ικανοποιητικές τιμές στο χωράφι αλλά στην συνέχεια μειώθηκαν. Αυτή την εποχή τα σύκα φεύγουν από το χωράφι στα 2 ευρώ το κιλό. Στο κιβώτιο των 6 κιλών έχουμε 2,20 ευρώ τα έξοδα συσκευασίας και μεταφορικών. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η λιανική τιμή κυμαίνεται από 5,85 έως και 9 ευρώ το κιλό. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι. 

Επίσης φέτος καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι εξαγωγές κατά 15 ημέρες, που έδωσαν στον παραγωγό μια πρόσθετη τιμή 10 - 15 λεπτά (2,10 έως 2,15 ευρώ το κιλό). Πάντως η τιμή 2 ευρώ το κιλό σε μια μειωμένη παραγωγή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς (πέρσι η τιμή ήταν 1,80 ευρώ το κιλό αλλά είχαμε αυξημένη παραγωγή)».

22/08/2023 02:50 μμ

Εντυπωσιακή είναι η απότομη αύξηση των γερμανικών εισαγωγών ντομάτας από το Μαρόκο. 

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, η Γερμανία από 27.000 τόνους ντομάτας που έκανε εισαγωγή από το Μαρόκο, κατά το πρώτο εξάμηνο του 2021, έφτασε σε 40.000 τόνους πέρυσι και σε 43.000 τόνους το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Για να καταλάβουμε το μέγεθος των μαροκινών εξαγωγών ντομάτας αρκεί να αναφέρουμε ότι οι συνολικές ελληνικές εξαγωγές ντομάτας το πρώτο εξάμηνο του 2023 ανήλθαν σε 32.500 τόνους, από τους οποίους μόλις 209 τόνοι εξήχθησαν στην γερμανική αγορά.  

Στο μεταξύ η δημοσιευθείσα έκθεση της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας SBA (Statistisches Bundesambt) αναφέρει ότι οι γερμανικές εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών συνέχισαν να μειώνονται και στο πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους. 

Όμως, μετά την απότομη μείωση των τελευταίων ετών, η πτώση περιορίστηκε περίπου στο 3%. 

Ποσοτικά, η Γερμανία εισήγαγε 650.000 τόνους λιγότερα φρέσκα φρούτα και λαχανικά το πρώτο εξάμηνο του 2023. Αυτό θα διαμορφωθεί σε επίπεδο έτους 1,2 εκατομμύρια τόνους λιγότερες εισαγωγές για το 2023 (συνολικά 4,2 εκατομμύρια τόνους).

Η εικόνα της αξίας των εισαγωγών όμως είναι διαφορετική. Τους πρώτους έξι μήνες του 2023, οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στη Γερμανία ανήλθαν σε αξία 7,34 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό είναι 8% περισσότερο από τα δύο προηγούμενα χρόνια. Η μέση τιμή το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν, επομένως, πάνω από δέκα τοις εκατό υψηλότερη από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ιδιαίτερα οι πιπεριές και τα πορτοκάλια, είχαν πολύ υψηλότερες τιμές.

Όλα τα κύρια προϊόντα εισαγωγής φρέσκων φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν πτωτική τάση στη Γερμανία τα τελευταία χρόνια. Σταθερές παρέμειναν και οι εισαγωγές αγγουριού το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Γερμανία εισήγαγε ακόμη λιγότερες ντομάτες το πρώτο εξάμηνο του 2023. Η πτώση 4% ωστόσο δεν είναι τόσο κακή σε σχέση με την μείωση κατά 14% και 9% στις εισαγωγές μήλων και πορτοκαλιών, αντίστοιχα. Οι εισαγωγές πιπεριάς μειώθηκαν επίσης απότομα κατά 12%. Ελάχιστα προϊόντα παρουσίασαν αυξημένες εισαγωγές, κυρίως αβοκάντο και μάνγκο.

Μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών προμηθευτών οπωροκηπευτικών της Γερμανίας περιλαμβάνονται η Νότια Αφρική, το Μαρόκο και το Περού.

21/08/2023 02:38 μμ

Αυξημένη ζήτηση, διατήρηση μεριδίου στην Ινδία και άνοιγμα νέων αγορών, φέρνουν μια θετική εικόνα για τη νέα εμπορική περίοδο (2023-2024) στο ακτινίδιο.

Έχουμε όμως και φέτος τα φαινόμενα πρόωρης συγκομιδής μη ώριμων ακτινιδίων που μπορεί να φέρνουν  πρόσκαιρο κέρδος αλλά δυσφημούν το ελληνικό προϊόν στους καταναλωτές. Μάλιστα φέτος η συγκομιδή τους ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αυτά τα φαινόμενα από μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και εξήγαγαν ακτινίδια, ποικιλίας Τσεχελίδης, που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ και εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας.

Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Fruitsalesprices.com της 33ης εβδομάδος (14/8-20/8), οι τιμές χονδρικής κυμάνθηκαν από από 24,5 έως 27,5 ευρώ το κουτί των 10 κιλών (2,45 - 2,75 το κιλό, ανάλογα το μέγεθος). Δηλαδή με μια μέση τιμή στα 2,5 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι καλή και ανταγωνιστική για την εποχή, αφού τα χιλιανά ακτινίδια της ποικιλίας Hayward διακινήθηκαν στα 31 - 32,5 ευρώ τα 10 κιλά (3,1 - 3,25 ευρώ το κιλό).

Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος.  Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας.

Αυτή την εποχή τα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης έχουν τα μεγέθη και την εξωτερική εμφάνιση των ακτινιδίων του νοτίου ημισφαιρίου αλλά δεν έχουν την καλή γεύση τους. Και με τα συγκεκριμένα Brix δεν μπορούν να ωριμάσουν.

Ζητάμε να:
1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων  ή διακινουμένων προς εξαγωγή ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά τυχόν εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.
2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων, ποικιλίας Τσεχελίδης, που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά και
3) Ελεγχθούν οι τυχόν υπάρχουσες αναλύσεις ή αν όχι διενεργηθούν αναλύσεις των εξαχθέντων ή εξαγομένων φορτίων, ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηρά ουσία.

Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις, προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας».

02/08/2023 03:35 μμ

Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έφεραν οψίμιση στην καλλιέργεια σύκων αλλά και οι καύσωνες δημιουργούν πρόβλημα στην παραγωγή.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ» κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «κανονικά αυτές τις ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή των σύκων. Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έφεραν μια οψίμιση στην καλλιέργεια πάνω από 15 ημέρες.

Όμως τα προβλήματα συνεχίστηκαν στην καλλιέργεια με τους συνεχόμενους καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη υγρασία που υπάρχει στις περιοχές καλλιέργειας έχει δημιουργήσει πρόβλημα με πτώση των φύλλων. Θέλουμε να υπάρξουν βροχοπώσεις το επόμενο διάστημα για να «σωθεί» η καλλιέργεια.

Αυτό το διάστημα ο καρπός βρίσκεται στην περίοδο της ωρίμανσης. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την φετινή παραγωγή. Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μια χρονιά τα δέντρα δεν θα έχουν καλή παραγωγή σύκων. Υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση στην καλλιέργεια σύκων στην χώρα μας. Όμως έτσι που «έτρεξε» το πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ δεν συνέφερε οικονομικά τους συκοπαραγωγούς και δεν είχαμε ενδιαφέρον. 

Από την άλλη ο μεγάλος ανταγωνιστής μας η Τουρκία αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Βλέπετε στις περιοχές καλλιέργειας σύκων στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες».

Πρόβλημα από τους καύσωνες έχουν τα σύκα και στην περιοχή της Εύβοιας. Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια έχει πάει αρκετές ημέρες πίσω λόγω των καιρικών συνθηκών τοπυ χειμώνα και της άνοιξης. Όμως και οι καύσωνες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Ήδη σε πολλούς συκεώνες έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα. Τα σύκα όταν ωριμάσουν δεν θα έχουν χυμούς που χρειάζονται και θα πέσουν από τα δέντρα. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια».

27/07/2023 11:37 πμ

Το Συμβούλιο εξέδωσε κανονισμό ο οποίος ανανεώνει και επεκτείνει την προσωρινή αναστολή όλων των υφιστάμενων δασμών και του συστήματος τιμών εισόδου που εξακολουθούν να ισχύουν για επτά γεωργικά προϊόντα για ένα επιπλέον έτος, έως τις 24 Ιουλίου 2024.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, σκοπός της ανανέωσης και της επέκτασης των μέτρων είναι να διασφαλίσουν ότι οι υφιστάμενες εμπορικές ροές, από τη Μολδαβία προς την ΕΕ, μπορούν να συνεχιστούν, κάτι που θα στηρίξει την οικονομία της Μολδαβίας. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, λόγω της συνεχιζόμενης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και των συνεχιζόμενων επιπτώσεων στη Μολδαβία και λαμβάνοντας υπόψη ότι στη Μολδαβία χορηγήθηκε καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Ιούνιο του 2022.

Όπως δήλωσε ο κ. Héctor Gómez Hernández, υπουργός Βιομηχανίας, Εμπορίου και Τουρισμού της Ισπανίας, «τα μέτρα εξακολουθούν να καλύπτουν και τα επτά γεωργικά προϊόντα των οποίων οι εξαγωγές από τη Μολδαβία στην ΕΕ δεν έχουν ακόμη πλήρως ελευθερωθεί στο πλαίσιο της σφαιρικής και σε βάθος ζώνης ελεύθερων συναλλαγών, καθώς υπόκεινται σε ποσοστώσεις δασμολογικής ατέλειας: ντομάτες, σκόρδα, επιτραπέζια σταφύλια, μήλα, κεράσια, δαμάσκηνα και χυμούς σταφυλιών.

Η διαφορά στην κάλυψη, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συνίσταται στην πλήρη ελευθέρωση των εισαγωγών στην ΕΕ, καθώς η ισχύουσα νομοθεσία αναστέλλει όλες τις δασμολογικές ποσοστώσεις που παρέμεναν σε ισχύ».

Ο κανονισμός περιλαμβάνει επίσης αυστηρότερες υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων της Επιτροπής και προβλέπει τη συμμετοχή της επιτροπής μέτρων διασφάλισης (αντί της επιτροπής τελωνειακού κώδικα) στην εφαρμογή του μηχανισμού διασφάλισης. Προτείνεται ένας ταχύτερος μηχανισμός διασφάλισης, ο οποίος αναμένεται να είναι αποτελεσματικότερος εάν οι εισαγωγές έχουν δυσμενείς επιπτώσεις στην αγορά της ΕΕ.

Όπως και πέρυσι, αναμένεται απώλεια τελωνειακών εσόδων της ΕΕ περίπου 0,3 εκατ. ευρώ ετησίως, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος στους ιδίους πόρους της ΕΕ να είναι πολύ περιορισμένος.

Αυτό όμως δεν ισχύει για τους Ευρωπαίους αλλά και Έλληνες αγρότες που καλούνται να ανταγωνιστούν τα προϊόντα της Μολδαβίας που έχουν χαμηλό κόστος καλλιέργειας αλλά και εργατικών. Αυτό όμως δεν ενδιαφέρει τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών.

24/07/2023 01:48 μμ

Με αμοιβή 5 ευρώ την ώρα, χιλιομετρική αποζημίωση 15 λεπτά το χιλιόμετρο, πλαφόν 198 ευρώ το μήνα στο ποσό αποζημίωσης και καταβολή των δεδουλευμένων μετά από 2 χρόνια, είναι απαγορευτικές οι εισαγωγές - εξαγωγές από και προς τρίτες χώρες εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών.

Αυτό δηλώνει σε συνέντευξη τύπου στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Γεωργιάδης, Γεωπόνος ΔΑΟΑ ΜΕ Θεσσαλονίκης, Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, Γραφείο Ελέγχου εξαγωγών, στην οποία αναφέρεται στο αναχρονιστικό πλαίσιο αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών που παρέχουν πρόσθετη εργασία τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις εξαιρέσιμες και τις αργίες.

Ερ. Παραμένει το πρόβλημα στο καθεστώς πρόσθετης ανταποδοτικής εργασίας για τις ανάγκες του εξαγωγικού-εισαγωγικού εμπορίου εξαιτίας του αναχρονιστικού πλαισίου αμοιβής των ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων εκτός κανονικού ωραρίου;

Απ. Μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της Χώρας από την νέα κυβέρνηση που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου 2023, επανέρχεται εκ νέου και πιο επίκαιρο από ποτέ το θέμα του επανακαθορισμού της αμοιβής απασχόλησης (οικονομικών απολαβών) των γεωπόνων ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελεγκτών από την πρόσθετη ανταποδοτική εργασία που προσφέρουν εκτός του κανονικού ωραρίου των δημοσίων υπηρεσιών, για τις ανάγκες κάλυψης, πρώτον, του κρίσιμου εξαγωγικού εμπορίου γεωργικών προϊόντων με τις τρίτες χώρες, δεύτερον, του ποιοτικού και φυτοϋγειονομικού ελέγχου εισαγωγών τροφίμων (βασικών επισιτιστικών αγαθών) για τη διατροφική επάρκεια, την ομαλή τροφοδοσία της αγοράς και τη συγκράτηση των τιμών, καθώς και για την προστασία της υγείας του Έλληνα και Ευρωπαίου καταναλωτή (υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αφλατοξίνες κλπ) και την προστασία του φυτικού κεφαλαίου της Χώρας και της ΕΕ από την εισαγωγή επικίνδυνων επιβλαβών οργανισμών από τρίτες χώρες.
Αδιαμφησβήτητα, το συγκεκριμένο καθεστώς παρασχεθείσας δημόσιας υπηρεσίας αποτελεί για  πολλούς παράγοντες του γεωπονικού κλάδου, της αγοράς και του επιχειρηματικού κόσμου, μια από τις «διαχρονικές παθογένειες» της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης ή καλύτερα «εστία αναχρονισμού και αναξιοκρατίας» καθώς τόσο το ύψος της αμοιβής της ωριαίας απασχόλησης ανά γεωπόνο ελεγκτή (περίπου 5 € καθαρά/ώρα) όσο και η επιβολή πλαφόν στην μηνιαία αποζημίωση ανά ελεγκτή (198 € καθαρά/μήνα/ελεγκτή), συμπεριλαμβανόμενης και της τεράστιας καθυστέρησης (που έχει παγιωθεί πια) για την καταβολή των δεδουλευμένων, με μέσο χρόνο αναμονής τα 2 χρόνια και άνω για την πληρωμή-εξόφληση των δικαιούχων, αποτελούν όλα μαζί σωρευτικά ένα σοβαρό αντικίνητρο για τη συμμετοχή των δημοσίων λειτουργών, σε μια τόσο σημαντική για την ελληνική οικονομία και την αγροδιατροφική επάρκεια, εργασία για ελέγχους ποιότητας και φυτοϋγείας πέραν του ωραρίου λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών.
Η στρέβλωση, όμως, είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογισθεί κανείς ότι τα ανταποδοτικά αυτά τέλη που προκαταβάλλονται από τους ιδιώτες συναλλασσόμενους προς εξυπηρέτηση των εισαγωγών-εξαγωγών, δεν βαρύνουν σε καμία περίπτωση τον κρατικό προϋπολογισμό και ενώ θα έπρεπε να καταλήγουν, βάσει νόμου, εξολοκλήρου στον δικαιούχο-υπάλληλο, με παρέμβαση-χειραγώγηση της ίδιας της πολιτείας αποφασίστηκε (με ΚΥΑ του 2016) να διανέμονται μεταξύ κράτους και ελεγκτή καταστρατηγώντας έτσι τη συνταγματική έννοια της ανταποδοτικότητας αλλά και τους κρατικούς νόμους θεμέλιο για τους ελέγχους εκτός ωραρίου οι οποίοι υπερισχύουν μιας ΚΥΑ (μεγαλύτερη νομική ισχύ).
Επιπρόσθετα, η επιβολή πλαφόν στο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης μεταφράζεται επί της ουσίας σ'ένα ανώτατο επιτρεπόμενο όριο 37,5 πληρωτέων ωρών το μήνα για κάθε ελεγκτή, το οποίο σε περιοχές με μεγάλο όγκο διακίνησης φορτίων (είτε πρόκειται για εξαγωγές είτε για εισαγωγές) καλύπτεται ήδη από την 1η εβδομάδα του μήνα. Το γεγονός αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι γεωπόνοι να εργάζονται άνευ αμοιβής τις εναπομείνασες 3 εβδομάδες του μήνα αφού, αφενός όλες οι ΔΑΟΚ της Χώρας είναι υποστελεχωμένες και δεν υπάρχει γεωπονικό προσωπικό για να καλύψει τις επιπλέον ώρες και αφετέρου, παρατηρείται μεγάλη απροθυμία από πολλούς συναδέλφους, και δικαιολογημένα, να εμπλακούν σε τέτοιου είδους ελέγχους και να «θυσιάσουν» τα Σαββατοκύριακα τους και τις αργίες για ένα παράσχουν πρόσθετη εργασία, για τις ανάγκες του Δημοσίου και των ιδιωτών, χωρίς να υπάρχει το ανάλογο οικονομικό αντίκρισμα ή για να καταλήξουν σε σημείο «να επιδοτούν τις εξαγωγές-εισαγωγές από την τσέπη τους» μιας και η καταβολή των αποζημιώσεων από την Ελληνική πολιτεία ολοκληρώνεται σταθερά με καθυστέρηση 2 χρόνων και άνω. Για να σημειώσω και κάτι άλλο: Για να οριστεί κάποιος "Επίσημος Υπάλληλος Φυτοϋγειονομικών Υπηρεσιών (ή φυτοϋγειονομικός ελεγκτής αλλιώς), θα πρέπει να πληροί κάποιες βασικές προϋποθέσεις ενώ ταυτόχρονα ο ορισμός του υπέχει και σημαντικές υποχρεώσεις για τον ίδιο ως προς την Κεντρική Αρχή (Συνεχή επιμόρφωση, πολύ καλή γνώση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας σε διεθνές, ενωσιακό και εθνικό επίπεδο,κλπ). Άρα και από πλευράς πολιτείας, δεν είναι εύκολη η ανεύρεση τέτοιων στελεχών πλέον.

Ερ. Σε ποια σημεία έχουμε εξαγωγική δραστηριότητα ώστε είναι αναγκαίο να γίνονται έλεγχοι;

Απ. Από τις 69 ΔΑΟΚ ανά την επικράτεια, διαχρονικά μόνο στις 16 (23%) παρατηρείται εξαγωγική ή εισαγωγική δραστηριότητα τα απογεύματα, τα Σαββατοκύριακα, τις εξαιρέσιμες και τις αργίες ενώ παρόμοια είναι η κατάσταση και στα Π.Κ.Π.Φ.Π. & Φ.Ε του ΥπΑΑΤ, όπου μόνο στα 2 από τα 8 καταγράφεται απασχόληση των ελεγκτών εκτός του κανονικού ωραρίου, και αυτό κυρίως για την κάλυψη εποχικών αναγκών εφοδιασμού της αγοράς με εισαγωγές συγκεκριμένων ειδών τροφίμων (πατάτες, λεμόνια από τρίτες χώρες).
Πάντως, ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το εξής παράδοξο ότι μέχρι και το 2010 (πριν τη θέσπιση του νόμου Σαχινίδη), οι πληρωμές των ελεγκτών με την απαρχαιωμένη διαδικασία των διπλοτύπων είσπραξης τύπου Β και της κατάθεσης των τελών με φυσική παρουσία στα Δημόσια Ταμεία της Χώρας, ολοκληρώνονταν στην ώρα τους (εντός διμήνου), σε εφαρμογή νόμου που ίσχυε από το 1981, ενώ από το 2010 και έπειτα αλλά πολύ περισσότερο σήμερα με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και την διασύνδεση των μητρώων, η αναμονή για καταβολή των δεδουλευμένων υπερβαίνει τα 2 χρόνια με ορατό τον κίνδυνο της παραγραφής πολλές φορές!

Ερ. Δηλαδή θεωρείται αναγκαίο να αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο για τους ελέγχους;

Απ.Το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο (από το 2006 και 2008 αντίστοιχα) που διέπει τη διενέργεια των ελέγχων ποιότητας και φυτοϋγείας πέραν του κανονικού ωραρίου για εξυπηρέτηση των εμπορικών απαιτήσεων των εξαγωγικών και εισαγωγικών επιχειρήσεων, είναι αναχρονιστικό και δεν μπορεί πια να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες των δημοσίων υπαλλήλων όπως αυτές διαμορφώνονται μέσα σε ένα δυσμενές οικονομικό περιβάλλον από τις διαδοχικές κρίσεις (οικονομική, υγειονομική) αλλά και από την συνεχώς αυξανόμενη πίεση του πληθωριστικού κύματος ακρίβειας. Οι γεωπόνοι, όμως, του Δημοσίου και «πλάτη έβαλαν» στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων όταν υπέστησαν κατακρεούργηση του εισοδήματος τους κατά 40% ή όταν παρέμειναν απλήρωτοι τέσσερα ολόκληρα χρόνια για αυτά τα ίδια ανταποδοτικά τέλη (2011-2014) σε μια πρωτοφανή στάση πληρωμών της πολιτείας, αλλά και συνεισφορά σημαντική είχαν στην ενδυνάμωση του εξαγωγικού εμπορίου και στη βελτίωση του εμπορικού ελλείμματος κατά τη διάρκεια της πανδημίας από τον covid-19, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους αδιάλειπτα (σε οργανικές μονάδες πλήρους λειτουργίας) και επιδεικνύοντας με αυτόν τον τρόπο υψηλό αίσθημα ευθύνης.
Για να γίνει αντιληπτή η τάξη μεγέθους της αστοχίας (σφάλματα) της ισχύουσας νομοθεσίας, αρκεί να αναφερθεί ότι ο ελεγκτής, ενόσω δεν γνωρίζει ακόμη τον πραγματικό όγκο διακινούμενων φορτίων που θα κληθεί να διεκπεραιώσει την ημέρα της βάρδιάς του, συντάσσει εκ των προτέρων και με βάση τις υποβληθείσες αιτήσεις, ειδικό σημείωμα υπολογισμού των τελών για τους ελέγχους αυτούς (με στοιχεία για τις ώρες απασχόλησης, τα διανυθέντα χιλιόμετρα, τα προϊόντα και τις διακινηθείσες ποσότητες, τη δαπάνη σε € που βαρύνει τον συναλλασσόμενο) και μετά εκδίδεται από τον Προϊστάμενό του έγγραφη εντολή πραγματοποίησης του ελέγχου». Εκτός, βέβαια, αν διαθέτει μαντικές ικανότητες και γνωρίζει a  priori τον διακινούμενο όγκο φορτίων όποτε και εξηγούνται όλα.
Η στήριξη των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί τη δεδομένη χρονική περίοδο, βασικό πυλώνα στήριξης της ελληνικής οικονομίας. Επίσης, όσον αφορά τις εισαγωγές, πολύ συχνά βρισκόμαστε στο μικροσκόπιο κλιμακίων ελέγχου της ΕΕ προκειμένου να εξακριβώνεται η τήρηση του Ενωσιακού Νομοθετικού Πλαισίου. Με τις υπάρχουσες, όμως, συνθήκες (πχ η χιλιομετρική αποζημίωση για τις μετακινήσεις των ελεγκτών η οποία βαρύνει τους ιδιώτες και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό, ειδικά για τους ελέγχους εκτός ωραρίου, παραμένει «κολλημένη» στα 0,15 €/km εν αντιθέσει με την τρέχουσα τιμή της βενζίνης στη Χώρα μας που κατά καιρούς «φλερτάρει» με τα 2€/λίτρο) ο θεσμός της εκτός ωραρίου εργασίας για την κάλυψη των αναγκών του εξαγωγικού-εισαγωγικού εμπορίου, είναι «μεταξύ αυτών που μας κρατάνε πίσω», αν μας επιτραπεί η υιοθέτηση της συγκεκριμένης φράσης που ειπώθηκε προεκλογικά από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Ως εκ τούτου, η αναμόρφωση και ο εκσυγχρονισμός του καθεστώτος των ελέγχων αυτών αποτελεί από τη μια, ηθικό χρέος της πολιτείας και είναι μεταξύ «όσων πρέπει να γίνουν από εδώ και στο εξής» όπως επίσης ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός για τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές των διαδικασιών «που θα πάνε την Ελλάδα μπροστά». Από την άλλη, η οριστική διευθέτηση του ζητήματος δεν μπορεί να μην εκληφθεί και ως επιβεβαίωση των προσδοκιών της κοινωνικής κατηγορίας των δημοσίων υπαλλήλων, στο ευρύτερο πλαίσιο των εξαγγελιών της νέας κυβέρνησης, για ενίσχυση-βελτίωση του εισοδήματός τους μέσα στην επόμενη τετραετία.
Ωστόσο, για να πάει η Ελλάδα πιο μπροστά και πιο ψηλά, θα πρέπει σύσσωμη η πολιτική ηγεσία (ΥπΑΑΤ, Υπουργείο Οικονομικών, Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Περιφερειάρχες) να «σκύψει» πάνω από τέτοιου είδους προβληματικές διαδικασίες και να πατάξει, με την εφαρμογή κατάλληλων πολιτικών και ριζικών αλλαγών, τις εστίες αναχρονισμού και αναξιοκρατίας της Δημόσιας Διοίκησης. Για παράδειγμα, ακόμη και η ίδια η διαλειτουργικότητα εμφανίζεται να έχει επιλεκτική εφαρμογή στη Χώρα μας καθώς μπορεί να χρησιμοποιείται για την απευθείας καταβολή των τελών υπέρ του κράτους μέσω της ψηφιακής εφαρμογής του e-παραβόλου που πληρώνουν οι ιδιώτες, αλλά την ίδια στιγμή δεν έχει υπάρξει μέριμνα από πλευράς πολιτείας για μια αναλογική αντιμετώπιση των υπαλλήλων-ελεγκτών προκειμένου να μπορούν να αποζημιωθούν άμεσα και όχι μετά από βασανιστική καθυστέρηση, με χρήση των αναβαθμισμένων ψηφιακών υπηρεσιών και μητρώων του κράτους.
Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι και ο επιχειρηματικός κόσμος έχει σοβαρά παράπονα από την πολιτεία για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση που τον υποχρέωνει να προπληρώνει τα τέλη προς το κράτος και τους ελεγκτές (οικονομικές υποχρεώσεις) αλλά, την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις καταλήγουν να γίνονται μάρτυρες της δυσμενούς θέσης στην οποία βρίσκονται οι μόνιμα απλήρωτοι ελεγκτές (με τα επακόλουθα προβλήματα όπως η απουσία κινήτρου για εκτέλεση εργασίας εκτός ωραρίου, η δυσαρέσκεια από την πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τις μετακινήσεις από και προς τα σημεία εξαγωγής-εισαγωγής κλπ).

Ερ. Πάντως οι ελληνικές εξαγωγές συνεχίζουν να κρατούν τα σκήπτρα της αναπτυξιακής πορείας της χώρας;

Απ. Είναι γνωστό ότι η ανάπτυξη και η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας οφείλονται, μεταξύ άλλων, στην εξωστρέφεια και στις επενδύσεις. Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι οι εξαγωγές το 2023 μπορούν να φτάσουν τα 70 δισ.€ όταν ήδη το 2022 σημείωσαν νέο ιστορικό ρεκόρ, καθώς διαμορφώθηκαν σε 54,68 δισ.€ από 40 δισ. το 2021. Στον αγροτικό τομέα, μια ανάσα πριν το φράγμα των 10 δισ. € βρέθηκε η αξία των ελληνικών εξαγωγών αγροτικών προϊόντων το 2022. Βαρύ πυροβολικό για τον κλάδο αποτελούν οι εξαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών, οι οποίες πέρυσι (2022) αυξήθηκαν κατά 7,6% σε αξία και μαζί με τα μεταποιημένα προϊόντα έφτασαν στα 2,85 δισ.€.
Η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, έχει εισέλθει σε μια δυναμική αναπτυξιακή πορεία. Η βελτίωση των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας είναι δραστική με τη Χώρα να πετυχαίνει την μεγαλύτερη, πανευρωπαϊκή δημοσιονομική βελτίωση το 2022. Στο άκουσμα τέτοιων ευχάριστων οικονομικών αποτελεσμάτων, δεν μπορεί η πολιτεία να γυρίζει την πλάτη σε μια μερίδα σημαντικών συντελεστών της ενίσχυσης της πίστης του εξαγωγικού εμπορίου και της εξασφάλισης της εγχώριας αγροδιατροφικής επάρκειας που εργάζονται τις δύσκολες ώρες, συνεισφέροντας στην επίτευξη ολοένα και μεγαλύτερων επιδόσεων στις διεθνείς πωλήσεις της Χώρας, προς όφελος πάντα της εθνικής οικονομίας και της εξομάλυνσης των πιέσεων για ομαλή τροφοδοσία και λειτουργία της ελληνικής αγοράς.

Ερ. Ποιο το αποτύπωμα της Κεντρικής Μακεδονίας στις ελληνικές εξαγωγές τροφίμων;

Απ. Ακολουθώντας το συμπαθητικό μότο «η Κεντρική Μακεδονία παράγει και εξάγει», σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη Περιφέρεια καταγράφει υψηλές πτήσεις οι οποίες την κατατάσσουν ως την 2η πιο εξωστρεφή Περιφέρεια της χώρας. Αναφορικά με τα προϊόντα που εξάγει, τη μερίδα του λέοντος καταλαμβάνουν τα τρόφιμα με 32,1 % και μετά έρχονται οι υπόλοιπες κατηγορίες αγαθών (πετρελαιοειδή, πλαστικά, χημικά κλπ.). Στην παρούσα φάση, το 80 % του συνόλου των εξαγωγών μας γίνονται από το 20 % των ελληνικών επιχειρήσεων. Αν αποκτήσουν εξωστρέφεια και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε εκτιμάται ότι η ελληνική οικονομία θα εκτοξευτεί (πηγή ΣΕΒΕ). Αυτό είναι, επίσης, ένα από τα ενθαρρυντικά στοιχεία του τοπικού εξαγωγικού μοντέλου της ΠΚΜ όπου πολυάριθμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις τροφίμων έχουν καταφέρει να δώσουν μια ανοδική ώθηση στις ελληνικές εξαγωγές.

Ερ. Στις γειτονικές χώρες υπάρχουν παρόμοια προβλήματα;

Απ. Δεν δικαιολογείται χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ (Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Πολωνία) να έχουν προβεί σε ρύθμιση τέτοιων θεμάτων, με ευνοικές επιπτώσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους τους (μπορούμε να σας παραθέσουμε στοιχεία), αναγνωρίζοντας το σημαντικό έργο που επιτελούν και η ελληνική πολιτεία, την ίδια στιγμή, να παραμένει αμέτοχη χωρίς κανένα αντανακλαστικό και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις για την εξεύρεση μιας εποικοδομητικής και αμοιβαία επωφελούς λύσης για το ζήτημα της εκτός ωραρίου εργασίας. Μέχρι πότε, λοιπόν, θα διαιωνίζεται αυτή η κατάσταση; Ας ενδιαφερθεί επιτέλους κάποιος από την νέα πολιτική ηγεσία για το χτίσιμο μιας σύγχρονης Δημόσιας Διοίκησης σε ένα ευνομούμενο κράτος.

Ερ. Πείτε μας την θέση σας για την λύση του προβλήματος;

Απ. Η αποκατάσταση της απαξίωσης του θεσμού της πρόσθετης εργασίας των γεωπόνων - ελεγκτών του Δημοσίου μπορεί να επιτευχθεί με την ανάληψη δράσης από πλευράς πολιτείας και ειδικότερα με τις παρακάτω επείγουσες παρεμβάσεις:
1. Με τη λειτουργική αξιοποίηση των ψηφιακών υπηρεσιών, της διαλειτουργικότητας και την περαιτέρω χρήση των δεδομένων προκειμένου να θεσπιστεί, με νομοθετική ρύθμιση, ένας σύγχρονος τρόπος καταβολής των δεδουλευμένων στους δικαιούχους με άμεση εξόφλησή τους εντός διμήνου από την ημερομηνία υποβολής των δικαιολογητικών (καταστάσεων αποζημίωσης)
2. Αναπροσαρμογή του ύψους της ωριαίας αποζημίωσης/ελεγκτή στα 13,33€ ή και παραπάνω και απόδοση του συνόλου των ανταποδοτικών τελών υπέρ του απασχολούμενου ελεγκτή
3. Κατάργηση του ανώτατου ορίου των 300€ μεικτά (198€ καθαρά) στο μηνιαίο ποσό αποζημίωσης (πλαφόν) από πρόσθετη εργασία ή, στη χειρότερη περίπτωση, αύξηση του ορίου αμοιβής στα 500 € καθαρά
4. Αύξηση της χιλιομετρικής αποζημίωσης για τις μετακινήσεις των ελεγκτών για παροχή πρόσθετης εργασίας σε τουλάχιστον 0,40 €/Km η οποία, ούτως ή άλλως, βαρύνει τους ιδιώτες συναλλασσόμενους και όχι τον κρατικό προϋπολογισμό
5. Άμεση εξόφληση των υπαλλήλων - δικαιούχων για τα έτη 2020 και 2021 (ΔΑΟΚ Έβρου), για ολόκληρο το 2022 και για τους μήνες του τρέχοντος έτους.
Και κάτι τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: 
Όλα τα παραπάνω αιτήματα, δεν εντάσσονται στο συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για τα επόμενα 4 χρόνια, κυρίως για τον απλούστατο λόγο ότι δεν χρειάζεται «δημοσιονομικός χώρος» για την κάλυψή τους και δεν επηρεάζουν τον κυβερνητικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% μιας και η συνολική δαπάνη προέρχεται από ανταποδοτικά τέλη που καταβάλουν οι ιδιώτες - επιχειρηματίες (εξαγωγείς - εισαγωγείς), δηλαδή μια πηγή εσόδων δεν μπορεί να προϋπολογιστεί υπό την έννοια ότι εξαρτάται από τον συνολικό διακινούμενο όγκο φορτίων ανά έτος.

Όσον αφορά τον αριθμό των γεωπόνων που κάνουν ελέγχους ο κ. Γεωργιάδης τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι δεν είναι εύκολο να υπολογιστεί διότι δεν έχουμε εικόνα για τον αριθμό των υπαλλήλων που ανήκουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου σε καθεμιά από τις 16 ΔΑΟΚ ή στα 2 Περιφερειακά Κέντρα (π.χ. στη Θεσσαλονίκη είμαστε 5, στην Ημαθία έχει εμπλακεί όλη η Υπηρεσία ανεξαρτήτως αν ανήκουν στο Τμήμα Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ή στο Φυτικής & Ζωικής, στο Γραφείο της Σκύδρας 5, στο ΠΚΠΦΠ&ΦΕ Θεσσαλονίκης 5 κλπ). Αν βάζαμε έναν μέσο όρο εμπλεκόμενων υπαλλήλων 5, τότε θα είχαμε περίπου 90 ελεγκτές + 10 από τα 2 Περιφερειακά, άρα 100 άτομα.


Ερ. Περίπου σε πόσα φορτία καλείται ένας γεωπόνος-ελεγκτής, δημόσιος λειτουργός, την ημέρα Κυριακή να πραγματοποιεί ελέγχους

Απ. Με βάση την εικόνα από την Υπηρεσία μας, ένας γεωπόνος μπορεί να χρειαστεί να ελέγξει από ένα min 8-10 φορτίων μέχρι max 30 φορτία (για ένα συνολικό tonnage 600 περίπου tn), με νωπά οπωρ/κά από όλη την Ελλάδα (η Λαχαναγορά της Θεσσαλονίκης έχει εξελιχτεί στο σημαντικότερο διαμετακομιστικό κέντρο της Χώρας για τα φορτία νωπών οπωρ/κών). Το χειρότερο όμως είναι κάτι άλλο. Ότι δηλ. από τα 30 φορτία, στα οποία διενεργείται και ποιοτικός και φυτοϋγειονομικός έλεγχος, μόνο για τα 18 θα πληρωθεί διότι υπάρχει το πλαφόν των 37,5 ωρών το μήνα (300 € μεικτά / 8 €  που είναι η ωριαία αμοιβή χωρίς τις κρατήσεις = 37,5). Τα τέλη για τα υπόλοιπα 12 καταλήγουν στην "μαύρη τρύπα". Νομίζω ότι η περίπτωση αυτή προσομοιάζει σε κουμουνιστικού τύπου παραγωγικά μοντέλα και αυτό πρέπει να ακουστεί κ.Παϊσιάδη.

Ερ. Οι περισσότεροι έλεγχοι γίνονται σε φορτία που πάνε προς εξαγωγή ή που εισάγονται

Απ. Σίγουρα υπερτερούν αριθμητικά τα προς εξαγωγή φορτία. Σημαντικός όγκος εισαγόμενων φορτίων ελέγχεται εκτός του κανονικού ωραρίου στον Συνοριακό Σταθμό Ελέγχου των Κήπων (ΔΑΟΚ Έβρου) κάθε Σαββατοκύριακο και απογεύματα, καθώς και στις ΔΑΟΚ Πιερίας και Σκύδρας για τις οδικές εισαγωγές από τρίτες χώρες των Βαλκανίων. Μεγάλες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου και λεμονιών Αργεντινής εκτελωνίζονται στο λιμάνι Θεσσαλονίκης, μετά από εποχιακούς ελέγχους εκτός ωραρίου του ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Θεσσαλονίκης. Από την άλλη στον Πειραιά για παράδειγμα (το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας με COSCO κλπ), δεν είναι άξιο απορίας που οι συνάδελφοι του ΠΚΠΦΠ & ΦΕ Πειραιά δεν εργάζονται εκτός του κανονικού ωραρίου; Προσοχή δεν το λέω ως μομφή για τους συναδέλφους, προφανώς και έχουν καταλάβει εδώ και χρόνια ότι δεν αξίζει τον κόπο να κάνουν κάτι τέτοιο.

18/07/2023 03:00 μμ

Πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (18/7), στην Βέροια, η συνάντηση μεταξύ Ένωσης Κονσερβοποιών Ελλάδος (ΕΚΕ) και της Εθνικής Επιτροπής Συμπύρηνου Ροδάκινου ΕΘΕΑΣ, όπως είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος.

Στην συνάντηση παρευρέθηκε και ο αρμόδιος υφυπουργός Διονύσιος Σταμενίτης, ο οποίος φάνηκε να γνωρίζει τα θέματα μιας και είναι βουλευτής Πέλλας. Είναι η πρώτη φορά που κάθονται σε ένα τραπέζι συνεταιρισμοί και μεταποίηση κονσέρβας με παρουσία εκπροσώπου του ΥπΑΑΤ.

Στην συνάντηση αποφασίστηκε από κοινού ΕΚΕ και ΕΘΕΑΣ να προσφύγουν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού για να αποφασίσει με ποιές προϋποθέσεις θα πρέπει να υπογράφονται οι συμβάσεις μεταξύ των παραγωγών και της μεταποίησης.

Η ΕΚΕ υποστηρίζει ότι δεν πρέπει να αναφέρονται τιμές γιατί δεν θα λειτουργεί έτσι ο ανταγωνισμός.

Το θέμα είναι γιατί σε άλλα προϊόντα - όπως π.χ. η βιομηχαντική ντομάτα - υπογράφει η μεταποίηση συμβόλαια με τους παραγωγούς πριν την συγκομιδή με την αναγραφή τιμοκαταλόγων.

Ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης, που παρευρέθηκε στην συνάντηση, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε από την Επιτροπή Ανταγωνισμού τις προϋποθέσεις με τις οποίες θα πρέπει να υπογράφονται συμβάσεις μεταξύ παραγωγών και μεταποίησης στα συμπύρηνα ροδάκινα.

Η θέση μας είναι ότι οι συμβάσεις θα πρέπει να υπογράφονται πριν την έναρξη της συγκομιδής και με προσδιορισμό τιμής παραγωγού.

Επίσης να καταγράψουμε το πλαίσιο των φορέων από το οποίο θα γίνεται η προμήθεια της πρώτης ύλης (συμπύρηνα ροδάκινα) από την βιομηχανία και να μην υπάρχουν ανεξέλεγκτα στέκια.

Οι τιμές παραγωγού παραμένουν καθηλωμένες επί σειρά ετών, ενώ το κόστος της πρωτογενούς παραγωγής εκτοξεύτηκε σε υψηλότατα επίπεδα, οδηγώντας σε αδιέξοδο τους αγρότες. Αντίστοιχα οι τιμές πώλησης της κομπόστας αυξήθηκαν χωρίς να ωφεληθεί ο παραγωγός».

Ο ΑγροΤύπος πάντως θέτει ερώτημα προς το Υπουργείο Οικονομικών, πως οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου μπορούν να επωφεληθούν την μείωση φορολογίας λόγω συμβολαιακής αφού δεν υπογράφουν συμβόλαια με την μεταποίηση. Επίσης γίνεται να υπογράφονται συμβόλαια χωρίς τιμή και ποιοτικά χαρακτηριστικά του προϊόντος; Βέβαια αν υπάρξει λύση σε αυτά τα ερωτήματα τότε δεν θα έχουν λόγο ύπαρξης τα «στέκια». Στο θέμα θα πρέπει να πάρει θέση και η ΑΑΔΕ.

18/07/2023 01:00 μμ

Έφυγε από την ζωή ο Ιωάννης Χριστοδούλου, τέως Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών & Χυμών Incofruit - Hellas. 

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, ο εκλιπών, ενενήντα επτά ετών, προσέφερε τα μέγιστα στην θεμελίωση και εξέλιξη της μεταποιητικής βιομηχανίας παραγωγής και εξαγωγής χυμών εσπεριδοειδών και συνέβαλε στην ανάπτυξη και βελτίωση της ανταγωνιστικότητος της ελληνικής γεωργίας με την  θετική πορεία της μεταποίησης των φρούτων της χώρας μας, δημιουργώντας δια της εταιρείας ΑΦΟΙ Χριστοδούλου Α.Ε σε πρώτη φάση και του Ομίλου Χριστοδούλου (CHB), με την απόκτηση και δευτέρου εργοστασίου της ΒΙΤΟΜ ΑΕ, την παραγωγή και εμπορία μιας ολοκληρωμένης γκάμας προϊόντων.

Ο Ιωάννης Χριστοδούλου διετέλεσε με συνέπεια επί σειρά ετών Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου μας. 

Η εξόδιος ακολουθία του Ιωάννη Χριστοδούλου θα γίνει την Τετάρτη (19/7/2023) και ώρα 11:00 πρωινή, στον Ιερό Ναό Αγία Τριάδας στην Αγία Τριάδα Αργολίδος. 

Το Δ.Σ. του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas και τα μέλη του  εκφράζουν στους οικείους του τα συλλυπητήριά τους για τον χαμό του Ι. Χριστοδούλου.

14/07/2023 03:50 μμ

Εν όψει της έναρξης συγκομιδής και εξαγωγής ελληνικών μήλων, που το 57% εξάγεται προς την Αίγυπτο, χρειάζεται η παρέμβαση της Ελληνικής Πολιτείας στις Αιγυπτιακές Αρχές για την εξαίρεση, τουλάχιστον των μήλων, από το νέο φόρο (10% της αξίας του τιμολογίου). Αυτό αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

Θυμίζουμε ότι στις 28 Μαΐου 2023 το κοινοβούλιο της Αιγύπτου ενέκρινε νέους φόρους, μεταξύ των οποίων και τέλος 10% της αξίας του τιμολογίου - επιπλέον του τελωνειακού φόρου - για τα ακόλουθα εισαγόμενα υλικά: ψάρι σολομού, φιλέτα σολομού, γαρίδες, αστακός, τυριά, γαύρος, χαβιάρι, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, καβουρδισμένος καφές, σοκολάτα, μύλοι, μπλέντερ, ηλεκτρικά μηχανήματα ξυρίσματος, πιστολάκια για τα μαλλιά, καφετιέρες και τσαγιέρες, τοστιέρες για οικιακή χρήση, ακουστικά, ακουστικά, ρολόγια καρπού και τσέπης, τρίκυκλα, σκούτερ, πεντάλ καροτσιών, και αναπτήρες.

Σημειώνεται ότι από 1/1 μέχρι 14/7, βάσει επισήμων στοιχείων ΕΛΣΤΑΤ και προσωρινών ΜΕΝΟ, οι εξαγωγές ελληνικών φρούτων και λαχανικών προς την Αίγυπτο ανέρχονται σε 17.910 τόνους, εκ των οποίων 14.153 τόνους είναι τα μήλα. Από την άλλη οι εισαγωγές της Ελλάδας από την Αίγυπτο, για το ίδιο διάστημα, ανέρχονται σε 154.416 τόνους, με κυριότερα εισαγόμενα προϊόντα πατάτες 138.098 τόνους, κρεμμύδια 8.122 τόνους, μαρούλια 1.244 τόνους και πορτοκάλια 1.496 τόνους.

Στο μεταξύ επανήλθε το θετικό πρόσημο στο εμπορικό ισοζύγιο της εξαγωγής – εισαγωγής των αγροτικών μας προϊόντων.

Όπως τονίζει ο κ. Πολυχρονάκης, «είναι γνωστό ότι το 2020  το πλεόνασμα του ισοζυγίου αγροτικών προϊόντων διαμορφώθηκε στα 510,953 εκατ. ευρώ, με κυρίαρχη την συμμετοχή του τομέα μας (φρούτων λαχανικών και παρασκευασμάτων τους) στην διαμόρφωσή του (1,608 δις ευρώ). Αυτά τα χαρακτηριστικά του πλεονασματικού ισοζυγίου διατηρήθηκαν και το 2021. Όμως αντεστράφησαν σε αρνητικό ισοζύγιο το 2022 με έλλειμμα που έφτασε τα 330,61 εκατ. ευρώ. 

Όμως κατά το πρώτο πεντάμηνο του 2023 επανήλθε το θετικό πρόσημο, με ένα πλεόνασμα ύψους +604,462 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος -45,681 εκ ευρώ του αντίστοιχου πενταμήνου του 2022 (κυρίαρχη και πάλι συμμετοχή του τομέα φρούτων και λαχανικών). Οι εναπομείναντες μήνες του 2023 είναι μεν οι κύριοι μήνες εισαγωγής στην χώρα μας (και λόγω τουρισμού), προβλέπεται όμως ότι δεν θα εξαλειφτεί το δημιουργηθέν πλεόνασμα, παρά το ότι οι εισαγωγές τον Ιούνιο εκτιμώνται ότι είναι αυξημένες, κατά 40%, σε σχέση με τον Ιούνιο 2022».

06/07/2023 11:10 πμ

Ευθύνη των εθνικών αρχών είναι ο έλεγχος των παράνομων εισαγωγών εσπεριδοειδών και υπόλοιπων οπωροκηπευτικών. 

Αυτό αναφέρει η κοινοτική νομοθεσία, ενώ από την πλευρά της η Κομισιόν έχει ειδική πλατφόρμα (Ευρωπαϊκή Πύλη Έγκαιρης Ειδοποίησης για τα Τρόφιμα - RASFF) και ανακοινώνει τα φορτία, με το είδος και την χώρα προέλευσης, που δεσμεύονται στις χώρες της ΕΕ, επειδή έχουν υψηλά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία είναι επικίνδυνα για την υγεία. 

Έχουμε αναφέρει επανειλημμένως στον ΑγροΤύπο για τούρκικα φορτία που έχουν πιαστεί από γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία) λόγω υπολειμμάτων. Η κυβέρνηση της Σόφιας έχει επενδύσει (από ευρωπαϊκά κυρίως κεφάλαια) σε μηχανολογικό εξοπλισμό και έχει δημιουργήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα ελέγχων για αγροτικά προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και μέλος της πολιτικής ομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR), Εμμανουήλ Φράγκος «Φραγκούλης», έλαβε την απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας, κ. Γιάνους Βοϊτσεχόφσκι, σχετικά με την ερώτηση που είχε καταθέσει στην Επιτροπή για τη στήριξη της ελληνικής λεμονοπαραγωγής και τον έλεγχο των εισαγωγών από αγορές τρίτων χωρών, δηλαδή εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η απάντηση του Επιτρόπου Γεωργίας της ΕΕ αναφέρει τα εξής:
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί στενά την αγορά εσπεριδοειδών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, και ιδίως την παραγωγή, τις εξαγωγές και τις εισαγωγές τους στην ΕΕ από τρίτες χώρες. Οι εισαγωγές στην ΕΕ πρέπει να συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις της ΕΕ και οι επιθεωρήσεις πρέπει να διενεργούνται από τις αρμόδιες εθνικές αρχές στα σημεία εισόδου. 

Ο κανονισμός για τους επίσημους ελέγχους προβλέπει ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίζουν τη διάθεση επαρκών χρηματοδοτικών πόρων, ώστε να έχουν οι αρμόδιες αρχές το προσωπικό και τους λοιπούς πόρους που απαιτούνται για τη διενέργεια των επίσημων ελέγχων και άλλων επίσημων δραστηριοτήτων. Επιπλέον, τα κράτη μέλη εισπράττουν τέλη για τους επίσημους ελέγχους. Ο κανονισμός αυτός εφαρμόζεται επίσης στους ελέγχους του άρθρου 89 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1306/20133 , εάν κατά τους εν λόγω ελέγχους εντοπίζονται πιθανές δόλιες ή παραπλανητικές πρακτικές όσον αφορά τα πρότυπα εμπορίας που αναφέρονται στα άρθρα 73 έως 91 του κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1308/20134 . 

Για να στηρίξει τους Έλληνες παραγωγούς λεμονιών καθώς και τους άλλους γεωργούς, η Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ) προβλέπει μέσα για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής γεωργίας, συμπεριλαμβανομένης της παραγωγής εσπεριδοειδών. Οι αναγνωρισμένες οργανώσεις παραγωγών στον τομέα των οπωροκηπευτικών, συμπεριλαμβανομένων των λεμονιών, λαμβάνουν στήριξη για την ανάπτυξη επιχειρησιακών προγραμμάτων με στόχο την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και τη βελτίωση της θέσης των παραγωγών στην αλυσίδα εφοδιασμού. Η εν λόγω στήριξη, καθώς και τα μέτρα αγροτικής ανάπτυξης, μπορούν να περιλαμβάνουν επενδύσεις για την αύξηση της προστιθέμενης αξίας της παραγωγής τους. Η Ελλάδα μπορεί να κάνει χρήση των μέσων αυτών για τον προγραμματισμό των σχετικών τύπων παρεμβάσεων στο στρατηγικό σχέδιο της ΚΓΠ».  

Όπως γίνεται σαφές στην απάντηση του Επιτρόπου, η Ελλάδα λαμβάνει ευρωπαϊκή χρηματοδότηση για να πραγματοποιεί ελέγχους σχετικά με την παράνομη εισαγωγή εσπεριδοειδών. Οι εθνικές αρχές των κρατών μελών είναι υποχρεωμένες να εντοπίζουν τις παραβάσεις και να επιβάλλουν κυρώσεις, βάσει του Ευρωπαϊκού Κανονισμού. Επίσης φαίνεται πως η Ελλάδα μπορεί να αιτηθεί επιπλέον στήριξης σε περίπτωση που τα υπάρχοντα μέσα δεν αρκούν για να πραγματοποιούνται άρτιοι έλεγχοι. Κάθε ολιγωρία ή αδιαφορία της ελληνικής κυβέρνησης οδηγεί σε δύσκολη θέση τον ελληνικό πρωτογενή τομέα.