Με ελπίδες αλλά και ανησυχία μπήκαν οι παραγωγοί στη φετινή σεζόν της κλιμεντίνης. Σε κάποιες περιοχές η συγκομιδή έχει ήδη ξεκινήσει, αλλού όμως καθυστερεί λόγω βροχών, ενώ κοινός παρονομαστής παντού είναι η καλή ποιότητα των καρπών και η αβεβαιότητα για τις τιμές και τη διάθεση στην αγορά.
Θεσπρωτία – Η καρδιά της κλιμεντίνης με 30%-40% μείωση
Η φετινή χρονιά στη Θεσπρωτία ήρθε 7–10 ημέρες πιο νωρίς από κάθε άλλη. Η συγκομιδή ξεκίνησε στις 20–22 Οκτωβρίου, ενώ οι πρώτες εξαγωγές περίπου πέντε ημέρες νωρίτερα από το συνηθισμένο, χάρη στις γρήγορες βροχές Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου. Η παραγωγή, όμως, είναι κατά 30%–40% μειωμένη. Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Θεσπρωτίας Στέργιος Νικόλαος, οι έντονες βροχοπτώσεις του περασμένου Μαρτίου και Απριλίου επηρέασαν τα πρώιμα μανταρίνια, ιδιαίτερα όσα είναι πάνω σε υποκείμενο νεραντζιάς: «Τα άνθη μαύρισαν και σαπίσανε πάνω στα δέντρα, κι έτσι τα μισά μανταρίνια δεν έδεσαν».
Παρότι τα φρούτα είναι ποιοτικά πολύ καλά, οι παραγωγοί παραμένουν επιφυλακτικοί. «Δεν ξέρουμε πώς θα πάει η χρονιά», αναφέρει ο κ. Νικόλαος, σημειώνοντας πως το υψηλό κόστος φυτοπροστασίας και εργατικών αποθαρρύνει πολλούς. «Ο κόσμος έχει απογοητευτεί με τα κλημεντίνια – δίνουν χαμηλές τιμές και έχουν πολλά χέρια». Οι πρώτες τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 0,40 έως 0,50 ευρώ το κιλό, «οριακές» όπως τις χαρακτηρίζει. Παρά τα προβλήματα, η Θεσπρωτία παραμένει η μεγαλύτερη παραγωγική δύναμη κλιμεντίνης στη χώρα, με σταθερά καλή ποιότητα καρπών, όπως καταλήγει ο κ. Στέργιος.
Άρτα – Καθυστερημένη έναρξη αλλά πολλά υποσχόμενη χρονιά
Στην Άρτα η συγκομιδή δεν έχει ακόμη ξεκινήσει, καθώς οι συνεχείς βροχοπτώσεις των τελευταίων εβδομάδων καθυστέρησαν τον χρωματισμό των καρπών. Όπως αναφέρει ο παραγωγός Αλέξανδρος Τσαμπάς, οι βροχές ωστόσο λειτούργησαν θετικά για την ανάπτυξη: «Έχουν βοηθήσει πολύ στο μέγεθος του καρπού, οπότε η ποιότητα φέτος είναι από τις καλύτερες». Ο ίδιος εκτιμά πως θα ξεκινήσει τη συγκομιδή την επόμενη εβδομάδα, καθώς τα δέντρα είναι «φορτωμένα» και η εικόνα της χρονιάς εμφανώς καλύτερη από πέρυσι. «Η γάνα έχει ισορροπήσει εδώ και καιρό, οπότε φέτος είμαστε πολύ καλύτερα από πλευράς προσβολών. Έχουμε το πλεονέκτημα του καλού μεγέθους και θεωρώ πως θα πάμε καλά», σημειώνει.
Στην αγορά επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία, με τις πρώτες τιμές που ακούγονται να κυμαίνονται από 0,50 έως 0,60 ευρώ το κιλό, λίγο υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι. «Υπάρχει ζήτηση από την Ευρώπη, αλλά όλα εξαρτώνται από το αν έχεις ποιοτικό προϊόν και αν μπορείς να το μαζέψεις στην ώρα του – χρειάζονται πολλά εργατικά», εξηγεί. Παρά τη δυναμική της περιοχής στα εσπεριδοειδή, πολλοί παραγωγοί της Άρτας κρατούν πλέον την καλλιέργεια σε συμπληρωματικό ρόλο. «Οι περισσότεροι δεν ζουν αποκλειστικά από το μανταρίνι, γιατί οι τιμές είναι χαμηλές και τα έξοδα πολλά», καταλήγει ο κ. Τσαμπάς.
Αιτωλοακαρνανία – Καλή εικόνα, αλλά πίεση στα εργατικά
Στην Αιτωλοακαρνανία η συγκομιδή των πρώιμων κλιμεντινών ξεκίνησε, αλλά οι βροχές των τελευταίων ημερών ανάγκασαν τους παραγωγούς να σταματήσουν προσωρινά. «Μαζέψαμε τα ώριμα που είχαν πάρει χρώμα και αφήσαμε τα πράσινα για αργότερα. Αν κρατήσει ο καιρός, μέσα στην εβδομάδα θα μπούμε ξανά», λέει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγγελοκάστρου Σωτήρης Ζαρναβέλης.
Ο ίδιος σημειώνει πως το μανταρίνι είναι ευαίσθητο και απαιτητικό, με αυξημένο κόστος και ανάγκη για πολλά εργατικά: «Αν δεν το πουλήσεις τη στιγμή που πρέπει, μετά το έχασες. Είχαμε και πρόβλημα με τον αλευρώδη φέτος». Η έλλειψη εργατικών και το υψηλό κόστος αποθαρρύνουν τους παραγωγούς: «Πολλοί αποφεύγουν να βάζουν κλημεντίνες· αν βάλουν, προτιμούν πρώιμες ποικιλίες όπως Νόβα», εξηγεί. Προς το παρόν η ζήτηση είναι χαμηλή, όμως οι παραγωγοί ελπίζουν σε καλύτερες τιμές από πέρυσι. «Πέρυσι πουλήσαμε με 19–20 λεπτά και οι εργολάβοι έπαιρναν τα μισά. Φέτος περιμένουμε κάτι καλύτερο», αναφέρει ο κ. Ζαρναβέλης.
Αργολίδα – Σταθερή ποιότητα
Στην Αργολίδα, η συγκομιδή των κλιμεντινών έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου είκοσι ημέρες, με χαλαρούς ρυθμούς και χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου Θωμάς Φάκλαρης, η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20%–30%, ωστόσο η ποιότητα των καρπών παραμένει πολύ καλή. «Ο χρωματισμός έχει μείνει λίγο πίσω, αλλά προχωράμε κανονικά», σημειώνει, προσθέτοντας πως οι πρώτες κοπές δείχνουν θετική εικόνα. Η καθαρή τιμή παραγωγού για τους ποιοτικούς καρπούς κυμαίνεται από 0,50 έως 0,55 ευρώ το κιλό, ενώ για τα υπόλοιπα ακολουθεί πτωτική πορεία.
Το μεγάλο βάρος πέφτει στα εργατικά, τα οποία παραμένουν υψηλά και δύσκολα καλύπτονται. «Δεν βρίσκεις εύκολα εργάτες και χρειάζονται πολλά χέρια για το μάζεμα», εξηγεί ο κ. Φάκλαρης. Παρά τα προβλήματα, ο ίδιος εκτιμά ότι η χρονιά θα εξελιχθεί ικανοποιητικά, εφόσον ο καιρός παραμείνει καλός:
«Αν συνεχίσουμε έτσι, θεωρώ πως θα πάμε καλά», καταλήγει.
Λακωνία – Έτοιμη να μπει στη συγκομιδή
Στη Λακωνία, τα πρώτα φορτία κλιμεντίνης αναμένονται μέσα στις επόμενες ημέρες. Εκπρόσωπος συσκευαστηρίου ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συγκομιδή δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αλλά είναι θέμα ημερών». Παράλληλα, καταγράφηκαν τοπικά προβλήματα από υπερχείλιση ρέματος, χωρίς ωστόσο να προκαλέσουν σοβαρές ζημιές. Η περιοχή παραμένει από τις πιο σταθερές ποιοτικά στη χώρα, με συνεχή παρουσία στις εξαγωγές.
Προοπτικές – Καλή ποιότητα, αβέβαιη αγορά
Η φετινή σεζόν για την κλιμεντίνη συνδυάζει εξαιρετική ποιότητα με μικρότερες ποσότητες και έντονη αβεβαιότητα στην αγορά. Τα υψηλά κόστη παραγωγής και η έλλειψη εργατικών παραμένουν τα βασικά εμπόδια, ενώ η εξέλιξη των εξαγωγών θα κρίνει αν οι τιμές θα διατηρηθούν σε ικανοποιητικά επίπεδα.
Παρά τις δυσκολίες, οι παραγωγοί δηλώνουν πως «η κλιμεντίνη είναι ένα προϊόν που δεν περιμένει· αν δεν κοπεί στην ώρα της, χάνεται». Μια φράση που αποτυπώνει τη ρευστότητα της αγοράς αλλά και τη σταθερή προσήλωση όσων συνεχίζουν να καλλιεργούν, ελπίζοντας κάθε χρόνο σε μια καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στον κόπο και το αποτέλεσμα.
