Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αύξηση των τιμών στα αγγούρια έφερε η μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές

07/01/2021 12:13 μμ
Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της χειμερινής καλλιέργειας αγγουριού σε περιοχές της Κρήτης, ενώ στην Τριφυλία θα ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.

Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή της χειμερινής καλλιέργειας αγγουριού σε περιοχές της Κρήτης, ενώ στην Τριφυλία θα ξεκινήσει τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου. Οι τιμές παραγωγού είχαν δύο πρόσωπα, πολύ χαμηλές μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια είχαν μια απότομη αύξηση λόγω μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές.

Χανιά
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Κηπευτικων Κουντούρας κ. Γιώργος Χαλκιάς, σε προσωπική επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο τόνισε τα εξής:  «τα αγγούρια, σε αντίθεση με τις ντομάτες, από τις αρχές του έτους πήραν μια ξαφνική αύξηση των τιμών. Αυτό οφείλεται στην αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Από τα επίπεδα των 25 έως 30 λεπτών το κιλό που ήταν μέχρι τις μέρες των Χριστουγέννων έφτασαν σήμερα να πωλούνται στα 80 έως 85 λεπτά. Αυτό που θα πρέπει να προσέχουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών καλλιεργειών στην χώρα μας είναι να κάνουν προγραμματισμό και να μην ρίχνουν μεγάλες ποσότητες των προϊόντων ταυτόχρονα στην αγορά».      

Ηράκλειο
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ψαρής κ. Νίκος Μαρουλάκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο: «Μέχρι αυτή την εποχή έχουμε συγκομίσει το 50% της παραγωγής αγγουριού. Η συγκομιδή του αγγουριού είναι στο φούλ Δεκέμβριο και Ιανουάριο, αν και συγκομίζουμε αγγούρια μέχρι τον Απρίλιο αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Ο συνεταιρισμός καλλιεργεί ετησίως 400 στρέμματα αγγουριού σε θερμοκήπια. Το 90% της παραγωγής εξάγεται και το 10% πωλείται εγχώρια. Από Νοέμβριο μέχρι Δεκέμβριο οι τιμές παραγωγού ήταν σε εξευτελιστικά επίπεδα, από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό. Αρχές Ιανουαρίου έφτασαν απότομα στο 1 ευρώ το κιλό λόγω αυξημένης ζήτησης για εξαγωγές. Η Ισπανία καθορίζει τις διεθνείς τιμές στο αγγούρι. Φέτος είχαν μια υπερπαραγωγή με αποτέλεσμα οι τιμές να κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα και πολλοί Ισπανοί να τα πετάνε στα χωράφια. Επίσης τις; τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου είχαμε πολύ χαμηλές θερμοκρασίες. Η μείωση των ποσοτήτων έφερε αύξηση της ζήτησης για εξαγωγές και απογείωση των τιμών».

Λασίθι
Από αρχές έως τέλη Οκτώβρη γίνεται η φύτευσή του και τώρα είμαστε στα μέσα της συγκομιδής. Ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών Ιεράπετρας «Α.Σ. Ανατολή», Αντώνης Ζαχαριαδάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «όλο το 2020 οι τιμές των αγγουριών ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Μέχρι τέλος Δεκεμβρίου κυμαίνονταν από 30 έως 40 λεπτά το κιλό. Από 1η Ιανουαρίου 2021 ξαφνικά έχουμε μεγάλη ζήτηση για εξαγωγές και άνοδο των τιμών, που οφείλεται στις ζημιές λόγω της κακοκαιρίας που υπήρξαν στην Ισπανία».

Τριφυλία
Ο Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τρυφιλίας, σε επικοινωνία που είχε με τον ΑγροΤύπο, ανέφερε τα εξής: «στην περιοχή έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις αγγουριών. Από τα τέλη Ιανουαρίου θα βγουν τα πρώιμα αγγούρια της περιοχής, ενώ από τον Φεβρουάριο θα ξεκινήσουν οι κοπές των μεγάλων ποσοτήτων και τελειώνει τον Ιούνιο που ξεκινά η επόμενη καλλιέργεια. Οι φυτεύσεις γίνονται καλά χωρίς να υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα λόγω καιρικών συνθηκών».   

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
03/03/2021 05:21 μμ

Πολλοί είναι οι παραγωγοί που εμπιστεύονται την καλλιέργεια του σπανακιού.

Το φυλλώδες λαχανικό καλλιεργείται κυρίως στην ύπαιθρο και ανάλογα με την ποικιλία και τα υβρίδια που υπάρχουν στην αγορά γίνονται σπορές όλο τον χρόνο. Θεωρείται μία εύκολη καλλιέργεια και παρά τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν στη χώρα δεν εμφανίστηκαν ιδιαίτερα προβλήματα. Παρακάτω παρουσιάζονται οι απόψεις παραγωγών και γεωπόνων για τα προβλήματα από τα οποία πλήττεται. 

Η καλλιέργεια στα Μέγαρα

Ο κ. Μουρτζούκος Θωμάς, γεωπόνος στα Μέγαρα με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Γεωπονική Μουρτζούκος Μ ΕΠΕ, μας εξηγεί ότι στην περιοχή καλλιεργούνται συνολικά σε όλες τις καλλιεργητικές σεζόν περίπου 3000 στρ. Το σπανάκι είναι από τη φύση του χειμερινό καλλιεργούμενο είδος και δεν επηρεάζεται από τον παγετό, εκτός εάν κατέβει η θερμοκρασία στους -5°C. Στα Μέγαρα δεν παρατηρούνται τέτοιες θερμοκρασίες εξαιτίας του μικροκλίματος. Από μυκητολογικές και εντομολογικές ασθένειες είναι από τις λιγότερο πληττόμενες καλλιέργειες στην περιοχή εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης υγρασίας που επικρατούν και για αυτόν τον λόγο χρησιμοποιούμε ελάχιστα μυκητοκτόνα κυρίως βιολογικά με βάση τον χαλκό και από εντομοκτόνα κυρίως βιολογικά πύρεθρα. Η ζήτηση είναι σχεδόν αμετάβλητη εξαιτίας της διατροφικής τους αξίας, του χαμηλού κόστους και της καθαρότητας της τροφής χωρίς υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Σύμφωνα με τον κ. Πάνο Προίσκο, γεωπόνο με κατάστημα γεωργικών εφοδίων Φυτοπροστασία, Προίσκος Αναστάσιος, στην περιοχή των Μεγάρων, προβλήματα με τον παγετό δεν προέκυψαν παρά μόνο στις ορεινές περιοχές που δημιουργήθηκε πρόβλημα, εξαιτίας των δυνατών ανέμων. Παρ’ όλα αυτά έχουν μείνει τεράστιες ασυγκόμιστες ποσότητες στα χωράφια κάποια από τα οποία έχουν ήδη φρεζαριστεί. Ο λόγος είναι ότι ο κύριος όγκος του προϊόντος πηγαίνει στην λαχαναγορά, και στις λαϊκές αγορές και λιγότερο για βιομηχανική χρήση και εξαιτίας της κατάστασης δεν έχει πουληθεί το προϊόν.

Επιπλέον, αναφέρθηκε στα προβλήματα που εμφανίζονται στην καλλιέργεια. Συγκεκριμένα, προς το παρόν, υπάρχουν μόνο μυκητολογικές ασθένειες ενώ αργότερα εμφανίζονται και τα έντομα. Από τις μυκητολογικές ασθένειες τα τελευταία χρόνια η πιο σοβαρή που μπορεί να προκαλέσει και ολική καταστροφή στο σπανάκι είναι η λευκή σκωρίαση η οποία ευνοείται από τις χαμηλές θερμοκρασίες και αντιμετωπίζεται δύσκολα καθώς χρειάζονται επαναλαμβανόμενοι ψεκασμοί. Επίσης, ο περονόσπορος δεν αποτελεί πλέον πρόβλημα εξαιτίας των υβριδίων που ευρέως χρησιμοποιούνται τα οποία παρουσιάζουν αυξημένη αντοχή, ενώ το ωίδιο δεν έχει εμφανιστεί στην περιοχή.

Από εντομολογικής φύσεως έντονο πρόβλημα δημιουργεί ο θρίπας ο οποίος εξαιτίας των πολλών γενεών που έχει χρειάζεται πολλούς ψεκασμούς και ο άλτης ή ψύλλος.

Τέλος, μεγάλο πρόβλημα δημιουργείται με τα ζιζάνια και την έλλειψη εκλεκτικών πλατύφυλλων ζιζανιοκτόνων. Συγκεκριμένα, το μόνο σκεύασμα που υπάρχει είναι το venzar, το οποίο όμως θα καταργηθεί, ενώ τα κυριότερα ζιζάνια που εμφανίζονται στο σπανάκι είναι το άγριο βλήτο, η καλεντούλα, η περικοκλάδα  κ.α.

Επιπλέον, ο κ. Βενιδιάτης Θωμάς, γεωπόνος στον συνεταιρισμό παραγωγών Μεγάρων μας εξηγεί ότι ανάλογα με τα υβρίδια που χρησιμοποιούνται η περίοδος από τη σπορά μέχρι τη συγκομιδή μπορεί να φτάσει τις 90 ημέρες. Σαν καλλιέργεια είναι εύκολη, πέραν των μυκητολογικών προβλημάτων, ωστόσο είναι απαιτητική σε λίπανση.

Πέρα από τη βασική λίπανση κατά την οποία η αζωτούχος λίπανση συνιστάται, είναι αναγκαία και ως επιφανειακή και πολλοί παραγωγοί χορηγούν άζωτο για να συγκομίσουν νωρίτερα καθώς αυξάνει τις αποδόσεις.

Η καλλιέργεια στη Θεσσαλονίκη

Τέλος, μιλήσαμε με παραγωγούς από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι προμηθεύουν σπανάκι στις λαϊκές αγορές. Σύμφωνα με τον κ. Κιουτσούκη, δεν υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις από τον παγετό ενώ τα φύλλα του σπανακιού κιτρινίζουν μόνο στην περίπτωση που υπήρχαν έντονες βροχοπτώσεις και δημιουργήθηκε νεροκράτηση στο έδαφος. Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο φαίνεται ότι τα υβρίδια είναι σκληραγωγημένα και παρουσιάζουν αντοχή στην σκωρίαση. Τέλος, ο κ. Κωστηκεχαγιάς Συμεών μας αναφέρει ότι το ωίδιο και ο περονόσπορος αντιμετωπίζονται με χαλκούς, ενώ ο κύριος εντομολογικός εχθρός είναι το πράσινο σκουλήκι.

Τελευταία νέα
02/03/2021 10:37 πμ

Συνεχίζεται ο εμπαιγμός των παραγωγών, οι καλλιεργητικές όμως ανάγκες τρέχουν και η νέα χρονιά είναι μπροστά.

Ένα μήνα σχεδόν παραμένει στο υπουργείο των Οικονομικών και συγκεκριμένα στον αναπληρωτή υπουργό Θεόδωρο Σκυλακάκη ο φάκελος για τις κοροενισχύσεις όψιμου καρπουζιού, ένα προϊόν το οποίο υπέστη διαταραχή λόγω του κορονοϊού.

Οι πληροφορίες από τα συναρμόδια υπουργεία είναι συγκεχυμένες και ανεπίσημες, με αποτέλεσμα να επιτείνεται η αγωνία των παραγωγών που έχουν μεγάλες ανάγκες και κόστη να αντιμετωπίσουν ενόψει των νέων φυτεύσεων.

Ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το υπουργείο Οικονομικών και συγκεκριμένα το γραφείο του Θεόδωρου Σκυλακάκη, από το οποίο μας απάντησαν πως τα αιτήματα είναι πολλά και σε περίπτωση έγκρισης, αυτό ανακοινώνεται από το αρμόδιο υπουργείο (στην προκειμένη περίπτωση το ΥπΑΑΤ).

Βέβαια στις 19 Φεβρουαρίου 2021 ο αναπληρωτής υπουργός των Οικονομικών, κ. Θεόδωρος Σκυλακάκης σε απάντηση της υπ΄αριθμ. πρωτ. 3828/3-2-2021 ερώτησης, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Χήτας, επισημαίνει ότι... αρμόδιο να απαντήσει είναι το συνερωτώμενο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Με τον ΑγροΤύπο επικοινωνούν καθημερινά δεκάδες παραγωγοί, επισημαίνοντας το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

Ένας από αυτούς είναι και ο κ. Χρήστος Παπανικολάου, γεωπόνος και παραγωγός όψιμου καρπουζιού στην περιοχή των Φαρσάλων, που είναι και επικεφαλής μιας υπό σύσταση ομάδας παραγωγών όψιμου καρπουζιού. Όπως αναφέρει ο ίδιος, σε λίγες εβδομάδες θα αρχίσουν οι νέες φυτεύσεις και τα φυτώρια ζητάνε τα χρήματα για την προμήθεια των φυτών, όμως ο κόσμος δεν έχει ευχέρεια καθώς δεν πήρε ενίσχυση, ενώ τόσο καιρό ακούγεται ότι θ πάρουμε.

Οι αγρότες ζητούν ακόμα και από το ΥπΑΑΤ να ξεκαθαρίσει τα ζητήματα αυτά και να ανακοινώσει επιτέλους αν, πότε και πόση θα είναι η ενίσχυση για να μπορούν να προγραμματίσουν τις ανάγκες τους.

23/02/2021 01:09 μμ

Με αυξημένους ρυθμούς γίνεται η εξαγωγή φράουλας, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ από 1/1/2021 έως 18/2/2021 ανέρχονται σε 6.242 τόνους, έναντι 4.744 τόνων που ήταν την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Όμως αυτή την εποχή και στην εγχώρια αγορά έχει αρχίσει να αυξάνει η ζήτηση.

Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, επισημαίνει ότι «η ελληνική αγορά μόλις το 4-5% της παραγωγής ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή. Είναι ένα αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν. Αυτή την εποχή η ροή των εξαγωγών γίνεται με καλούς ρυθμούς.

Από τις 15 Μαρτίου αρχίζουν να πέφτουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες και όλες οι ποικιλίες. Στις 25 Μαρτίου έχουμε το τοπ της καθημερινής παραγωγής και τότε θα μπορούμε να δούμε την εικόνα των τιμών. Πάντως τα τελευταία χρόνια με τις νέες ποικιλίες και τις καλές εξαγωγές έχει κερδίσει νέα στρέμματα η καλλιέργεια.

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η φράουλα έχει ανάγκη σε εργατικά χέρια όλο το έτος. Θα πρέπει η ελληνική πολιτεία να φροντίσει να υπάρξει ένα θεσμικό πλαίσιο για τους εργάτες γης σε όλες τις καλλιέργειες. Οι κύριοι ανταγωνιστές μας στην φράουλα είναι οι Ισπανοί, οι οποίοι από το 2000 έχουν λύσει αυτά τα προβλήματα. Όπως φαίνεται οι ελληνικές κυβενήσεις δεν θέλουν η χώρα μας να έχει αγροτική οικονομία».

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Καραχάλιος, Γραμματέας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ήλιδα», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση φράουλας για εξαγωγές. Όμως και στην εγχώρια αγορά οι καταναλωτές, στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές, έχουν αρχίσει να τις προτιμούν. Η απορρόφηση της παραγωγής γίνεται με καλούς ρυθμούς».

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas, «η ποικιλία Victory εξάγεται κυρίως στις αγορές της δυτικής Ευρώπης. Οι ποικιλίες Camarosa και Fortuna πάνε προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Camarosa έχει μεγαλύτερη εκτίμηση στην εγχώρια αγορά. Η προβλεπόμενη φετινή παραγωγή στην Ελλάδα αναμένεται να είναι περίπου στους 75.000 τόνους». 
 

19/02/2021 03:56 μμ

Αν και ανθεκτικό στις παγωνιές το iceberg, εντούτοις δεν έμεινε ανεπηρέαστο.

Η καλλιέργεια του iceberg τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς το προϊόν χρησιμοποιείται ως πρώτη ύλη σε εταιρείες τροφίμων με έτοιμες κομμένες σαλάτες και σε μικρότερη κλίμακα στα σούπερ μάρκετ και στις λαϊκές αγορές όπου και εκεί οι τιμές είναι καλές.

Η αυξημένη ζήτησή του δεν καλύπτεται από την εγχώρια αγορά με αποτέλεσμα να γίνονται εισαγωγές όλο το χρόνο. Τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την χώρα μας αυτό το διάστημα όμως δεν άφησαν ανεπηρέαστο το iceberg αν και ως καλλιέργεια είναι ανθεκτική στις χαμηλές θερμοκρασίες.

Η χειμερινή παραγωγή του καλλιεργείται κατά κόρων στα Ίρια Αργολίδας καθώς το μικροκλίμα της περιοχής είναι ιδιαίτερα ευνοϊκό για την παραγωγή του. Είναι μία απαιτητική καλλιέργεια και ο παραγωγός πρέπει να είναι γνώστης του αντικειμένου γιατί επηρεάζεται από παθολογικά και μη αίτια. Τα μη παθολογικά αίτια είναι το σκούρο περιφερειακό κάψιμο στα άκρα των φύλλων και το κάψιμο στην καρδιά του μαρουλιού, σύμφωνα με τον κ. Παντελή Καλιοντζή, γεωπόνο-σύμβουλο.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Τόγιας Χρήστος, γεωπόνος με κατάστημα γεωργικών εφοδίων, στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 500 στρέμματα υπαίθριας καλλιέργειας και γίνονται 2 φυτεύσεις. Η πρώτη γίνεται από τον Σεπτέμβριο και το προϊόν συγκομίζεται απο τον Δεκέμβριο και μετά, και η δεύτερη ακολουθεί από τις αρχές της άνοιξης, με ποικιλίες ανθεκτικές στη ζέστη, αφότου το έδαφος φρεζαριστεί. Πρίν φρεζαριστεί το έδαφος και ξεκινήσει η δεύτερη σεζόν φυτεύονται σπορόφυτα ώστε να υπάρχει συνεχής ροή στην αγορά.

Η συγκομιδή τους γίνεται σταδιακά ανά εβδομάδα ή ανά 15 ημέρες αφότου περάσουν τρεις μήνες από την φύτευση και εξαρτάται από τη ζήτηση που υπάρχει. Μέχρι στιγμής η χρονιά ήταν ελαφρώς ανοδική όσον αφορά την παραγωγή σε σύγκριση με τα περσινά δεδομένα. Παρ’όλα αυτά οι χαμηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει σοβαρές ζημιές στις μικρές σαλάτες οι οποίες έχουν καταστραφεί εντελώς, όπως επισημαίνει ο κ. Τόγιας. Στις μεγάλες σαλάτες το πρόβλημα είναι μικρότερο καθώς επηρεάστηκαν μόνο τα εξωτερικά φύλλα.

Ο κ. Δέδες Κωνσταντίνος, ιδιοκτήτης της εταιρείας Σαλάτες Καλάμου στους Αγ. Αποστόλους Αττικής, αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αν και το iceberg είναι καλλιέργεια που ευδοκιμεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, παρ’όλα αυτά η χιονόστρωση που υπήρχε τις προηγούμενες ημέρες σίγουρα δεν ήταν ευνοϊκή. Το iceberg όπως και κάθε άλλο σπορόφυτο που εγκαθίσταται στο χωράφι, αρχικά πρέπει να ξεπεράσει το μεταφυτευτικό σοκ των πρώτων ημερών. Σαφώς και οι μικρές σαλάτες που δεν έχουν φτάσει σε ώριμο στάδιο είναι πολύ πιο ευαίσθητες σε ακραίες θερμοκρασίες. Οι ορεινές περιοχές, όπως για παράδειγμα τα Καλάβρυτα όπου καλλιεργείται το iceberg σίγουρα έχουν απώλειες παραγωγής.

Επίσης, ο κ. Μπαζώτης Βαγγέλης, υπεύθυνος παραγωγής του φυτωρίου Green plants στα Ψαχνά Ευβοίας, μας εξηγεί ότι η φετινή παραγωγή ήταν ιδιαίτερη καθώς η παραγωγή είναι γενικότερα μειωμένη εξαιτίας της κατάστασης με τον κορονοϊό. Ακόμα, κατά τη διάρκεια του χειμώνα επικράτησαν υψηλές θερμοκρασίες γεγονός που επέφερε χαμηλής ποιότητας προϊόν το οποίο όμως πουλήθηκε. Η τωρινή κατάσταση θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες ωστόσο όπως προβλέπεται η καλλιέργεια θα έχει ζημιωθεί.

Η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει υποστεί τρομερές απώλειες σύμφωνα με γεωπόνους και παραγωγούς των περιοχών του Άργους και των Ιρίων. Ο κ. Γαμβρουλάς Γιώργος, γεωπόνος στην περιοχή του Νέου Ήραιου μας εξηγεί ότι η καλλιέργεια της αγκινάρας έχει περιοριστεί δραματικά τα τελευταία χρόνια καθώς δεν προτιμάται από τους καταναλωτές ως νωπό προϊόν. Στην περιοχή του καλλιεργούνται συνολικά περίπου 60 στρέμματα και οι συγκομιδές ξεκινάνε τέλη Μαρτίου, δηλαδή έχουν καλλιεργηθεί όψιμα. Όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες, σε περιοχές που καλλιεργήθηκε πρώιμα, δημιουργήθηκε μεγάλο πρόβλημα με τις συγκομιδές καθώς τώρα οι αγκινάρες βρίσκονται στη διαμόρφωση του ανθικού στελέχους, το οποίο έχει καεί, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει εμπορεύσιμο προϊόν.

Ο κ. Μπέκος Κώστας είναι παραγωγός αγκινάρας 40 χρόνια στο χωριό Δαλαμανάρα, στο Άργος. Φέτος καλλιέργησε μόνο 13 στρέμματα σε σύγκριση με άλλες χρονιές που καλλιεργούσε τα διπλάσια. Η καταστροφή που υπέστει προβλέπεται να είναι σημαντική καθώς οι πρώιμες ποικιλίες, όπως οι καλαματιανές και οι λευκαδίτικες, όπου ήδη έχει ξεκινήσει η συγκομιδή, κάηκαν, ενώ κανονικά θα γινόντουσαν άλλες 8 συγκομιδές. Περιορισμένα έχει βάλει και την ποικιλία της κόκκινης αγκινάρας, η οποία είναι όψιμη και δεν έχει επηρεαστεί.

19/02/2021 02:53 μμ

Εδώ και λίγες ημέρες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή αγγουριού στην περιοχή της Τριφυλίας. Στην Κρήτη οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια χειμερινής καλλιέργειας είχαν δύο πρόσωπα, πολύ χαμηλές μέχρι το τέλος του 2020 και στη συνέχεια από αρχές Ιανουαρίου είχαν μια απότομη αύξηση λόγω μεγάλης ζήτησης για εξαγωγές. Τον Φεβρουάριο όμως αν και είχαμε μείωση των ποσοτήτων οι τιμές κυμάνθηκαν κάτω από 1 ευρώ το κιλό.

Οι εξαγωγές αγγουριών από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου φαίνεται να είναι αυξημένες σε σχέση με πέρσι (27.228 τόνοι μέχρι τώρα έναντι 23.900 τόνων την αντίστοιχη περσινή περίοδο). Το 60% των ποσοτήτων (κυρίως σε μικρές συσκευασίες) εξάγονται στις αγορές της δυτικής Ευρώπης, ενώ το υπόλοιπο 40% στις αγορές των Βαλκανίων. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) Τριφυλίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, «παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι πρώτες εξαγωγές του θερμοκηπιακού αγγουριού στην περιοχή. Η καλλιέργεια γίνεται σε 900 στρέμματα και η φετινή παραγωγή αναμένεται να κυμανθεί σε περίπου 20.000 τόνους».

Για καλό ξεκίνημα κάνει λόγο ο κ. Άγγελος Κοροβίλας, παραγωγός από τα Φιλιατρά της Τριφυλίας. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο, «οι τιμές παραγωγού για τα αγγούρια που πάνε για εξαγωγή προς Βουλγαρία είναι στα 50 λεπτά το ζευγάρι (1,10 ευρώ το κιλό), ενώ στην Λαχαναγορά κυμαίνονται στα 45-50 λεπτά. Περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη των τιμών όταν πέσουν στην αγορά οι μεγάλες ποσότητες».  

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Χειλάς, Αντιπρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας και μέλος της Ο.Π. Κρητικό Περβόλι, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «στο Λασίθι αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, το Δεκέμβριο, λόγω της τότε καλοκαιρίας είχαμε συγκομιδή μεγάλων ποσοτήτων, με μέση τιμή στα 20 - 30 λεπτά το κιλό. Τον Ιανουάριο είχαμε μυκητολογικά προβλήματα και οι ποσότητες που συγκομίστηκαν ήταν μειωμένες, με τη μέση τιμή παραγωγού να κυμαίνεται στα 60 - 70 λεπτά το κιλό. Τον Φεβρουάριο είχαμε εξαιρετικά μειωμένες ποσότητες αγγουριών. Παρόλα αυτά η μέση τιμή παραγωγού κυμάνθηκε σε όλη την Κρήτη κάτω από 1 ευρώ το κιλό, όταν οι ανταγωνιστές μας Ισπανοί για το ίδιο χρονικό διάστημα πουλούσαν στα 1,70 ευρώ το κιλό».     
 

12/02/2021 04:20 μμ

Η υπό κάλυψη παραγωγή πιπεριάς είναι ιδιαίτερα εδραιωμένη τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών παραγωγών εξαιτίας της ζήτησης του προϊόντος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Αν και η παραγόμενη ποσότητα τον χειμώνα δεν είναι μεγάλη εξαιτίας των καιρικών συνθηκών και των προβλημάτων από τα οποία πλήττεται η πιπεριά, ωστόσο η ζήτηση της είναι αρκετά ικανοποιητική. Η πιπεριά έχει αυξημένες ανάγκες σε ηλιοφάνεια για να επιτευχθεί η καρπόδεσή της και εχθροί όπως οι θρίπες, οι αλευρώδεις, οι αφίδες και οι τετράνυχοι δημιουργούν σοβαρά προβλήματα. Παρακάτω γίνεται λόγος για την αντιμετώπιση των εντομολογικών εχθρών που προσβάλλουν την καλλιέργεια με τη χρήση ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων.

Επικοινωνήσαμε με τον κ. Μελισσά Στέλιο ο οποίος είναι γεωπόνος στα Θερμοκήπια Δράμας όπου καλλιεργείται αποκλειστικά πιπεριά τύπου καλιφόρνια. Το θερμοκήπιο της εταιρείας είναι υαλόφρακτο και έχει έκταση 100 στρέμματα. Είναι το μεγαλύτερο θερμοκήπιο παραγωγής πιπεριάς στην Ελλάδα. Η φύτευση ξεκινάει απο τον Αύγουστο και εξαιτίας των ιδανικών συνθηκών που επιτυγχάνονται για την πιπεριά διαρκεί μέχρι τέλη Ιουλίου. Όπως μας αναφέρει ο κ. Μελισσάς η μέση ετήσια παραγωγή είναι 2000 τόνοι. Η καλλιέργεια της πιπεριάς είναι υδροπονική και ακολουθείται το σύστημα (IPM) ολοκληρωμένης διαχείρισης παρασίτων.

Κατά το σύστημα αυτό η αντιμετώπιση των εντομολογικών προσβολών γίνεται με τη χρήση ωφέλιμων αρπακτικών και λιγότερο με εντομοκτόνα σκευάσματα. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνται παράλληλα με την χρήση των ωφέλιμων, πρέπει να έχουν εκλεκτική δράση και μικρή υπολειμματικότητα για να είναι όσο το δυνατόν λιγότερο καταστρεπτικά για αυτά. Επίσης, αν γίνονται ψεκασμοί πρέπει να εφαρμόζονται προγραμματισμένα πριν από την εφαρμογή των ωφέλιμων. Η πληροφορία αυτή δίνεται από τις εταιρείες που προμηθεύουν τα έντομα.

Η διαδικασία για τον εντοπισμό των βλαβερών εντόμων είναι η ακόλουθη. Αρχικά, όπως μας εξηγεί ο κ. Μελισσάς, γίνεται παρακολούθηση των πληθυσμών των εντόμων με τη χρήση κολλητικών παγίδων και με ελέγχους από τους αρμόδιους γεωπόνους της εταιρείας. Εφόσον εντοπιστούν τα έντομα και ανάλογα με την έκταση του προβλήματος χρησιμοποιούνται ωφέλιμοι οργανισμοί σύμφωνα με τις οδηγίες που δίνονται από την εταιρεία που τα προμηθεύει. Η δοσολογία διαφέρει όταν πρόκειται για πρόληψη ή καταστολή. Τα ωφέλιμα αρπακτικά είναι χρήσιμα όλη την περίοδο της καλλιέργειας, εφαρμόζονται κυρίως προληπτικά και πρέπει να επιτευχθεί μία καλή ισορροπία ανάμεσα στα ωφέλιμα και τα βλαβερά έντομα σε ένα βαθμό που να μην υπάρχουν προβλήματα στη φυτεία από τους εχθρούς.

Πιο συγκεκριμένα παρακάτω είναι η λίστα με τα ωφέλιμα έντομα που χρησιμοποιούνται στην καλλιέργεια της πιπεριάς:

  • Amblyseius swirskii: για την καταπολέμηση του θρίπα και του αλευρώδη, προληπτικά και θεραπευτικά
  • Orius laevigadus: για την καταπολέμηση του θρίπα (όπως Frankliniella occidentalis), σημαντική η δράση του γιατί επιτίθεται στα ακμαία έντομα περιορίζοντας έτσι την εξάπλωση ιώσεων
  • Αphidius colemani: κατά των αφίδων Αphis gossipii και Μizus persicae, προληπτικά και λιγότερο θεραπευτικά
  • Phytoseiulus persimilis: μόνο για την καταπολέμηση του τετράνυχου, (κυρίως τα αυγά) θεραπευτικά
  • Amblyseius cucumeris: για την καταπολέμηση του θρίπα, προληπτικά και θεραπευτικά
  • Macrolophus pygmaeus: για την αντιμετώπιση των αλευρωδών, καλό είναι να υπάρχει στο θερμοκήπιο απο την αρχή της καλλιέργειας, προληπτικά και θεραπευτικά.

Επίσης, αναφέρονται οι συμβατές δραστικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τη χρήση των ωφέλιμων στην ολοκληρωμένη διαχείριση της πιπεριάς.

Συμβατές δραστικές ουσίες – Εντομοκτόνα: Cyantraniliprole, Cyantraniliprole+ acibenzolar-S-methyl, Beauveria bassiana, Metarhizium anisopliae, Άλατα λιπαρών οξέων (όχι όλα), cyromazine, Baciluus thurigiensis, Binenezate, Hexythiazox, metaflumizone

Συμβατές δραστικές ουσίες – Μυκητοκτόνα: Potassium hydrogen carbonate, Difenoconazole+Fluxapyroxad, Cyflufenamid, Azoxystrobin, Fenpyrazamine, Pyraclostrobin+Boscalid, Metrafenone, bacillus amyloliquefaciens, propamocarb.

Η μέθοδος καταπολέμησης με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων έχει εφαρμοστεί με επιτυχία εδώ και 14 χρόνια. Συγκεκριμένα, χρησιμοποιούνται στο 90% των θερμοκηπίων στην Ιεράπετρα Κρήτης. Όπως έχει φανεί σε βάθος χρόνων, η χρήση των ωφέλιμων είναι 30%-50% φθηνότερη από τη χρήση φυτοπροστατευτικών. Από την τρίτη χρονιά εφαρμογής υπάρχει σημαντική μείωση του μολύσματος, ιδιαίτερα όταν εφαρμόζεται και στα γειτονικά θερμοκήπια.  Στα θετικά επίσης συγκαταλέγεται ότι παράγεται προϊόν εξαιρετικής ποιότητας, χωρίς υπολείμματα.

09/02/2021 12:56 μμ

Δύσκολη έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στο μαρούλι, λόγω του συνδυασμού μεγάλης προσφοράς - χαμηλής ζήτησης.

Σύμφωνα με όσα μας είπαν παραγωγοί, οι τιμές δεν ξεπερνούν τώρα τα 10-15 λεπτά, με τις όποιες ελπίδες για άνοδο να μετατίθενται για την άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού και τρέξει και η εστίαση.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος από τον Πύργο Ηλείας καλλιεργεί 1,5 εκατ. μαρούλια και μάλιστα όλο το χρόνο, σε μια έκταση 200 και πλέον στρεμμάτων. Υπό κανονικές συνθήκες, το καλοκαίρι διαθέτει το μαρούλι που παράγει σε νησιά, ενώ το υπόλοιπο διάστημα στην τοπική αγορά και με επιλεγμένες συμφωνίες με μαγαζιά. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον περασμένο Οκτώβρη που βγήκαν στην αγορά τα πρώτα μαρούλια, έπιασαν μια ικανοποιητική τιμή της τάξης των 20-25 λεπτών ανά τεμάχιο, όμως μετέπειτα που μπήκαν σε παραγωγική φάση τα θερμοκήπια από Βάρδα και άλλες περιοχές, η τιμή κατρακύλησε λόγω φυσικά της υπερ-προσφοράς προϊόντος και της μειωμένης ζήτησης λόγω κλειστής εστίασης. Σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, η ζήτηση από τα νοικοκυριά δεν έχει μεταβληθεί, όμως η εστίαση απορροφά τη μερίδα του λέοντος, όσον αφορά στο μαρούλι, οπότε υπάρχει πρόβλημα και οι τιμές δεν περνούν σήμερα τα 10 λεπτά το τεμάχιο, με αποτέλεσμα να μην βγαίνει ούτε το κόστος. Ο κ. Δασκαλόπουλος εκτιμά ότι μέσα στην άνοιξη, αν και εφόσον αρθούν οι περιορισμοί και ανοίξει η εστίαση, τότε θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις ανόδου των τιμών παραγωγού. Σε αυτό, εκτιμά ο ίδιος αναμένεται να βοηθήσει το γεγονός ότι κάποιες παραγωγικές ζώνες (π.χ. Αργολίδα) αναμένεται να έχουν μειωμένες φυτεύσεις λόγω και των πολλών βροχοπτώσεων που έχουν δεχτεί, αλλά και το γεγονός ότι στην Ηλεία πολλοί μαρουλοπαραγωγοί έχουν μπει πλέον στο καρπούζι, οπότε την άνοιξη ίσως δημιουργηθεί κενό αγοράς στο μαρούλι...

Ο κ. Αντώνης Πετρόπουλος, παραγωγός μαρουλιών από τη Βάρδα Ηλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση, με κλειστή την εστίαση, τα πράγματα είναι πάρα πολύ δύσκολα. Όπως μας εξήγησε τα πράσινα σαλατικά, που άρχισαν να βγαίνουν από τις 18 Νοεμβρίου, αλλά και τα υπόλοιπα που βγαίνουν έως το Μάρτιο, αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές αλλά και τη διάθεση. Σύμφωνα με τον ίδιο, η τιμή πλέον ανά κεφάλι δεν ξεπερνά τα 10 λεπτά, όταν χρονιές με κανονικότητα, έπιαναν τα 20-25 λεπτά.

Ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, τέλος, από τα Μέγαρα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι τιμές δέχονται πιέσεις και δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά ανά τεμάχιο, ως αποτέλεσμα της κλειστής εστίασης και φυσικά της μείωσης της αγοραστικής δύναμης εκ μέρους των καταναλωτών.

08/02/2021 05:19 μμ

Η καλλιέργεια θερμοκηπιακής μελιτζάνας έχει ξεκινήσει από τον Σεπτέμβριο και όπως μας λένε παραγωγοί και μέλη συνεταιρισμών στην Ιεράπετρα και στο Ηράκλειο η απόδοση της καλλιέργειας είναι ομαλή καθώς οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές.

Δεν προέκυψαν σημαντικά εντομολογικά και μυκητολογικά προβλήματα και απο τον Δεκέμβριο οι παραγωγοί βρίσκονται στη φάση της συλλογής του προϊόντος η οποία ολοκληρώνεται τον Ιούνιο.

Μεγάλο ενδιαφέρον για εξαγωγές δημιουργήθηκε κατα τη διάρκεια Δεκεμβρίου - Ιανουαρίου έπειτα από σφοδρή κακοκαιρία στην Ισπανία. Η Ισπανία θεωρείται η κύρια παραγωγική χώρα μελιτζάνας και οι τιμές κυμαίνονται σε πολύ υψηλά επίπεδα γεγονός που επωφελήθηκαν Έλληνες παραγωγοί το διάστημα που μας πέρασε. Σε συνδυασμό μάλιστα με την μειωμένη παραγωγή εξαιτίας των χαμηλών θερμοκρασιών του χειμώνα που επηρεάζουν την παραγόμενη ποσότητα της μελιτζάνας, η ζήτηση του προϊόντος ήταν ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων - Λαχανικών - Χυμών και τον υπεύθυνο σύμβουλο κ. Γιώργο Πολυχρονάκη τον Δεκέμβριο εξήχθησαν 318 τόνοι μελιτζάνας και τον Ιανουάριο 423 τόνοι.

Οι τιμές έχουν σκαμπανεβάσματα όπως μας είπαν καθώς μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου ήταν μειωμένες στα 25- 40 λεπτά και μέχρι και πριν 10 μέρες υπήρχε μια θεαματική άνοδος στα 2 ευρώ εξαιτίας της ζήτησης για εξαγωγές. Τώρα κυμαίνονται στα 1,5 - 2 ευρώ και υπάρχει ομαλή ζήτηση μέχρι στιγμής. Απο δω και έπειτα αναμένεται κάποια μείωση στη ζήτηση της μελιτζάνας καθώς γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες όπως την Τουρκία και τη Βουλγαρία με πολύ χαμηλότερες τιμές.

Ο κ. Γιώργος Λυρατζάκης γεωπόνος του συνεταιρισμού κηπευτικών ΑΝΑΤΟΛΗ στον δήμο Ιεράπετρας επιβεβαιώνει την αυξητική τάση της μελιτζάνας. Ιδια άποψη έχει και ο κ. Σταράκης Αλέξανδρος γεωπόνος - σύμβουλος στην εταιρεία Rijk Zwaan ο οποίος κάνει λόγο για πολύ ικανοποιητικές τιμές και πολύ καλή απόδοση ιδιαίτερα στην ποικιλία leticia η οποία παρουσιάζει αυξημένη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες. Στην περιοχή της Ιεράπετρας καλλιεργούνται 700-800 στρέμματα θερμοκηπιακής μελιτζάνας και η μέση παραγωγή είναι 18-20 τόνους ανα στρεμμα. Το γεγονός αυτό όπως μας λέει δίνει πλεονέκτημα στην καλλιέργεια της μελιτζάνας η οποία προτιμάται από τους παραγωγούς καθώς εξασφαλίζει σταθερό εισόδημα.

Επιπλέον ο κ. Νίκος Δελιμπαλταδάκης γεωπόνος σύμβουλος στην εταιρεία Σπύρου μας μίλησε εκτενώς για την θερμοκηπιακή καλλιέργεια της μελιτζάνας. Έπειτα από προσωπική εμπειρία δηλώνει ότι μεσοσταθμικά η θερμοκηπιακή μελιτζάνα θεωρείται από τις πιο σταθερές καλλιέργειες όσον αφορά το εισόδημα του παραγωγού και η εξέλιξη των υβριδίων έχει συνεισφέρει στην διευκόλυνση των καλλιεργητικών πρακτικών. Tο υβρίδιο μελιτζάνας Bartok δεν έχει αγκάθια και διατηρεί το σκούρο χρώμα καθ΄όλη τη διάρκεια της καλλιέργειάς του.

Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις ακούσαμε από παραγωγούς της περιοχής του Λεωνιδίου για την τιμή του προϊόντος όπως διαμορφώθηκε την καλοκαιρινή περίοδο που μας πέρασε με αποτέλεσμα να προγραμματίζουν μείωση των στρεμμάτων φέτος. Η περιζήτητη Τσακώνικη μελιτζάνα του Λεωνιδίου είναι Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και είναι παραδοσιακή ποικιλία της περιοχής η οποία καλλιεργείται υπαίθρια. Η κατάσταση στην αγορά είναι τραγική, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Άγιος Λεωνίδας, κ. Ηλίας Πουτσελάς.

Δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει, δουλεύουμε για να πετάμε τα προϊόντα μας, μας είπε αναφερόμενος στην κατάσταση που επικράτησε το καλοκαίρι. Ο προγραμματισμός της καλλιέργειας ξεκινάει 6 μήνες πριν τη φύτευση και η κρίση που υπάρχει στην αγορά έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους παραγωγούς. Υπάρχει μεγάλη μείωση τιμών και υπερπροσφορά του προϊόντος το οποίο μένει αδιάθετο με αποτέλεσμα να καταρρέει η τοπική αγροτική οικονομία και να μας δένει τα χέρια. Ο ίδιος είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής και στην ερχόμενη καλλιεργητική περίοδο που ξεκιναει τον Απρίλιο για την τσακώνικη μελιτζάνα θα μειωσει τις παραγώμενες εκτάσεις του στις μισές.

Την ίδια απογοήτευση νιώθει και ο κ. Κοντολέων Μιχάλης όπου αναφέρει ότι η εμπορία έχει χαθεί εντελώς εξαιτίας των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Ο ίδιος ενώ παλιότερα καλλιεργούσε μέχρι και 8 στρέμματα τώρα θα καλλιεργήσει μόλις 2.

05/02/2021 12:05 μμ

Προχωρούν οι διαδικασίες για την αποζημίωση των παραγωγών (και της Ηλείας), υποστήριξε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Απαντώντας στη βουλή την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου, σε ερώτηση του Μιχάλη Κατρίνη, βουλευτή του Κινήματος Αλλαγής (στο νομό Ηλείας) για τις απώλειες εισοδήματος από τον κορονοϊό των παραγωγών, η Φωτεινή Αραμπατζή σημείωσε ότι έχει υποβληθεί φάκελος τεκμηρίωσης και έχει ζητηθεί το ποσό από το υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να αποζημιωθούν τα όψιμα καρπούζια, οι φθινοπωρινές πατάτες και τα θερμοκήπια.

Υπάρχει αίτημα δέσμευσης, μόλις δώσει το Οικονομικων έγκριση θα ανακοινωθεί το ποσό ακριβώς, πρόσθεσε η υφυπουργός, επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της κυβέρνησης να στηρίξει όσους παραγωγούς πλήττονται.

Ήδη έχουν πληρωθεί για τις απώλειες από τον κορονοϊό, θυμίζουμε, τα πρώιμα καρπούζια και οι ανοιξιάτικες πατάτες.

Ο κ. Κατρίνης σημείωσε ότι οι εν λόγω παραγωγοί έχουν περιέλθει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση, καθώς επωμίστηκαν το πολύ υψηλό κόστος παραγωγής, αλλά είχαν πρόβλημα διάθεσης. Ειδικά στα καρπούζια το κόστος έφθασε τα 800 ευρώ ανά στρέμμα και για τις πατάτες στα 700, ανέφερε ο κ. Κατρίνης.

Ο βουλευτής Ηλείας ζήτησε και αποζημιώσεις για κηπευτικά, πορτοκάλια, μανταρίνια και σαλατικά, όμως δεν υπήρξε απάντηση από το ΥπΑΑΤ συγκεκριμένη.

Τα ποσά που έλαβε η Ηλεία

Σε σχέση με τις κορονοενισχύσεις η κα Αραμπατζή σημείωσε ότι στο νομό Ηλείας καταβλήθηκε 1 εκατ. ευρώ σε αιγοπροβατοτρόφους (4ευρο), 196 παραγωγοί επίσης λαϊκών αγορών, ενώ 7 εκατ. ευρώ έλαβαν από το μέτρο 21 και οι παραγωγοί λαδολιάς της Ηλείας.

04/02/2021 03:03 μμ

Σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές παραγωγού στις ντομάτες θερμοκηπίου. Όπως φαίνεται λόγω του κλεισίματος της εστίασης υπάρχει μειωμένη ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές. 

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Λουίζος Κόλλιας, πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών «Το Νησί», είναι ανησυχητικό ότι οι τιμές ντομάτας θερμοκηπίου βρίσκονται σε χαμηλά επίπεδα αυτή την εποχή. Σε μια περίοδο που λόγω καιρικών συνθηκών είναι μειωμένες οι ποσότητες. Σήμερα οι τιμές στα δημοπρατήρια κυμαίνονται από 40 έως 54 λεπτά το κιλό. Υπάρχει μειωμένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές. Ακόμη και σε μεγάλες αγορές του εξωτερικού, όπως της Γερμανίας, που κάνουμε εξαγωγές, βλέπουμε το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας να έχει μειώσει την κατανάλωση. Και βέβαια την ίδια στιγμή γίνονται εισαγωγές από τρίτες χώρες που έχουν χαμηλό κόστος. Με αυτή την εικόνα της αγοράς δεν μπορώ να είμαι αισιόδοξος.

Από την πλευρά του ο κ. Μανώλης Φραγκιαδάκης, παραγωγός και πρόεδρος στην ΟΠ Κάμιρος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πήγε να ανέβει η τιμή αλλά έπεσε ξανά σε χαμηλά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνεται στα 40 έως 50 λεπτά, που είναι πολύ χαμηλά επίπεδα. Εμείς που πολάμε με συμβόλαια με σούπερ μάρκετ έχουμε μια καλύτερη εικόνα στις τιμές. Επίσης οι απότομες χαμηλές θερμοκρασίες έχουν στρεσάρει τα φυτά και έχουμε μειωμένη παραγωγή. Αυτό που βλέπω είναι ότι όσο είναι κλειστή η εστίαση θα υπάρχει μειωμένη ζήτηση για ντομάτες».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «τους τελευταίους μήνες η τιμή στη ντομάτα ξεκίνησε από πολύ χαμηλά επίπεδα, στη συνέχεια έκανε ένα άλμα στα 75 λεπτά για λίγες ημέρες και μετά έπεσε ξανά στα 50 λεπτά. Εκτιμώ ότιόσο η εστίαση είναι κλειστή θα έχουμε πρόβλημα με τη μειωμένη ζήτηση. Και την ίδια στιγμή εισάγονται ντομάτες αμφιβόλου ποιότητας από τρίτες χώρες. Εμείς ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στις ντομάτες που εισάγονται από Τουρκία, όπως κάνουν ελέγχους στις ελληνικές γιατί είναι θέμα υγείας των καταναλωτών». 

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Οπωροκηπευτικού Συνεταιρισμού Φιλιατρών «Η Τριφυλία», κ. Αλεξανδρόπουλο, «στην περιοχή έχουν ολοκληρωθεί οι φυτεύσεις ντομάτας. Οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν τόσο καλές. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από μέσα Μαρτίου με αρχές Απριλίου». 

03/02/2021 01:48 μμ

Ο κ. Πρεκατσάκης Γιώργος είναι ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Γραμβούσας. Όπως μας είπε, η παραγωγή ξερού, καλοκαιρινού κρεμμυδιού φέτος θα ξεκινήσει σε 10 ημέρες και όπως φαίνεται θα υπάρχει στρεμματική αύξηση. Τόσο η τιμή όσο και η ποιότητα ήταν πολύ ικανοποιητικές τη σεζόν που μας πέρασε. Συγκεκριμένα η τιμή είναι πάνω από 70 λεπτά το κιλό στην πρώιμη σπορά. Καλλιεργούνται περίπου 400 στρέμματα κρεμμυδιού και η απόδοση είναι 4-7 τόνους/ στρέμμα. Χρησιμοποιείται η ντόπια, παραδοσιακή ποικιλία με το όνομα Μεσογειανή και σε μικρότερο βαθμό ή Βατικιώτικη. Ο μόνος λόγος ανησυχίας είναι αν έχουν κρατήσει οι παραγωγοί κοκκάρι και αν θα φτάσει.

Ο κ. Γιάννης Μάντζαρης παραγωγός στην Θήβα και συνιδιοκτήτης της εταιρείας Αγροδίκτυο Μάντζαρης-Παραπούλης, μίλησε στον ΑγροΤύπο για την ανοδική πορεία που έχει το κρεμμύδι στην περιοχή της Θήβας. Συγκεκριμένα είπε, “η περίοδος της πρώιμης σποράς ήταν ικανοποιητική αν και ήμασταν αισιόδοξοι. Παρά την κατάσταση με τον covid η ζήτηση του προϊόντος ισοσκελίστηκε με την εγχώρια ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ και τις λαχαναγορές. Κατά το τρίμηνο Μαϊου - Ιουλίου οι τιμές ήταν 20 λεπτά δηλαδή τιμές κόστους. Ωστόσο έπειτα παρατηρήθηκε άνοδος τιμών εξαιτίας των εξαγωγών για κόκκινο κρεμμύδι. Πλέον υπάρχει προϊόν στα ψυγεία για διάθεση στην αγορά και οι παραγωγοί μας στη Θήβα κρατάνε αμυντική στάση ως προς την πώληση. Οι τιμές έχουν φτάσει στα 40 λεπτά για τα κόκκινα και στα 35 λεπτά για τα ξανθά. Όσον αφορά τη δεύτερη σεζόν έχουν ξεκινήσει ήδη οι σπορές. Γενικότερα υπάρχει 10-15% στρεμματική αύξηση. Ευελπιστούμε ότι το ξανθό θα έχει συγκομιστεί στα μέσα Απριλίου και το κόκκινο μετά τις 20 Μαΐου.”

Στο ξινό νερό Φλώρινας ο κ. Κράινος Παναγιώτης παραγωγός 25 στρεμμάτων κρεμμυδιού αναφέρει μειωμένες τιμές στα 25 - 45 λεπτά το κιλό και πρόβλημα στη ζιζανιοκτονία καθώς δεν υπάρχουν εγκεκριμένα σκευάσματα. “Αποσύρουν συνεχώς δραστικές που είναι χρήσιμες στη ζιζανιοκτονία του κρεμμυδιού, τα σκευάσματα που υπάρχουν δεν είναι αποτελεσματικά για όλα τα ζιζάνια με αποτέλεσμα να ξεριζώνουμε με τα χέρια και να ανεβαίνει το κοστολόγιο”.

Ο κ. Σπανίδης Νίκος είναι γεωπόνος και καλλιεργεί συνολικά 190 στρέμματα κρεμμυδιού, 60 χειμερινά και 130 καλοκαιρινά στη Ξάνθη. ‘Οπως μας εξηγεί η διάθεση στα χειμερινά κρεμμύδια ήταν πολύ μειωμένη λόγω covid. Δεν υπήρχε καθόλου κατανάλωση εφόσον και τα εστιατόρια είναι κλειστά και η τιμή αρχικά ήταν στα 15 - 22 λεπτά το κιλό. Τώρα τα πράγματα είναι καλύτερα αναφορικά με τις τιμές όμως και πάλι δημιουργείται θέμα καθώς γίνονται πολύ φθηνές εισαγωγές κίτρινου κρεμμυδιού από Αυστρία και Ολλανδία. Στο κόκκινο κρεμμύδι αν και η απόδοση ήταν λίγο χαμηλότερη, οι τιμές είναι πολύ υψηλότερες. Οι πιο δημοφιλείς ποικιλίες που χρησιμοποιούνται, όπως μας λέει, είναι δύο, η Moranda και η Rosita. Αναμένεται να ξεκινήσει η σπορά τον Μάρτιο.

03/02/2021 11:36 πμ

Πέρσι το προϊόν είχε ενισχυθεί για τις απώλειες λόγω κορονοϊού με 270 ευρώ το στρέμμα, ενώ οι παραγωγοί ζητούν και φέτος βοήθημα.

Δυσοίωνη φαίνεται η κατάσταση με το σπαράγγι λίγο πριν τη συγκομιδή, καθώς υπάρχουν προβλήματα λόγω του καιρού, λείπει εργατικό δυναμικό για τη συγκομιδή και ο κορονοϊός απειλεί την αγορά της Γερμανίας.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Ξάνθης και παραγωγός σπαραγγιού ο ίδιος, κ. Ανδρέας Καμαριανάκης, οι καιρικές συνθήκες είναι αντίξοες, κανείς παραγωγός δεν έχει σκεπάσει και όπως φαίνεται υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οψιμίσει η καλλιέργεια και να πέσουν οι τιμές παραγωγού.

Επίσης, όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης στον Έβρο που έχει 800 στρέμματα με σπαράγγια υπάρχει πρόβλημα στις καλλιέργειες από τις πλημμύρες και τα λιμνάζοντα νερά των βροχοπτώσεων.

Σημειωτέον ότι η συγκομιδή στο σπαράγγι ξεκινά τέλη Φεβρουαρίου με αρχές Μαρτίου και τα προβλήματα που προαναφέραμε αφορούν σε όλη τη χώρα (Αγρίνιο, Ανατολική Μακεδονία, Έβρος κ.λπ.).

Ανησυχία και για τους εργάτες γης

Ο κ. Καμαριανάκης από την Ξάνθη δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει πρόβλημα και με τους εργάτες γης από τρίτες χώρες που συμμετέχουν κάθε χρόνο στην συγκομιδή, λόγω των περιορισμών για τον κορονοϊό. Για παράδειγμα, ακόμα και η απαγόρευση να μπαίνουν στο αμάξι πάνω από 2 άτομα, δημιουργεί μεγάλες δυσχέρειες.

Στα προβλήματα σε σχέση με τους εργάτες αναφέρεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο Θανάσης Μαλτεπιώτης από τον νεοσύστατο Συνεταιρισμό ΑΕΣ Θράκης, ο οποίος είναι και ίδιος παραγωγός εδώ και χρόνια. Όπως μας εξηγεί ο κ. Μαλτεπιώτης θα γίνει αίτημα προς το ΥπΑΑΤ να δοθεί παράταση στο καθεστώς που επιβάλλει η ρύθμιση Βορίδη για τις μετακλήσεις εργατών γης από τρίτες χώρες, χωρίς να απαιτείται βίζα, παρά μόνον με ένα παράβολο (ΦΕΚ, 1 Μαΐου 2020 αριθμός Α90/01.052020). Ακόμα, ζητά να ανοίξουν τα τελωνεία Ορμενίου Έβρου και Νυμφαίας Κομοτηνής για εργάτες γης με πρόσκληση, ώστε να μην αναγκάζονται να μπαίνουν στην Ελλάδα μέσω Προμαχώνα, κάτι που πολλές φορές δρα και αποτρεπτικά για την είσοδό τους στην χώρα μας λόγω... κόστους. Τέλος, σημειώνει ότι οι Συνεταιρισμοί έχουν κάνει ήδη επαφές για ανεύρεση εργατών σε χώρες όπως η Ουκρανία, η Μολδαβία και άλλες.

Η Γερμανία έχει θέμα λόγω κορονοϊού και δεν αποκλείεται ολικό κλείσιμο, ανησυχία από Ελλάδα

Ο κ. Καμαριανάκης μιλώντας στον ΑγροΤύπο εκφράζει την ανησυχία του και για τις εξελίξεις στη Γερμανία και τα προβλήματα που δημιουργεί εκεί η έξαρση του κορονοϊού, γεγονός που ίσως σημάνει μεγάλες απώλειες για το ελληνικό προϊόν που εξάγεται σε μεγάλο βαθμό στη Γερμανία.

Σημειωτέον ότι το σπαράγγι ως προϊόν δεν έχει μεγάλη μετασυλλεκτική διάρκεια και πρέπει να καταναλωθεί εντός 10 το πολύ ημερών από το μάζεμά του, γεγονός που το καθιστά ιδιαίτερα ευάλωτο σε περιόδους κρίσης όπως η σημερινή.

29/01/2021 05:14 μμ

Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Ο Γραμματέας της Κ.Ο. Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση μαζί με άλλους βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής προς τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Οικονομικών, αναφορικά με τις εισαγωγές κηπευτικών από τρίτες χώρες, εν μέσω πανδημίας covid-19.

Αναλυτικά το κείμενο της κοινής ερώτησης έχει ως εξής:

Κύριοι Υπουργοί,

Το τελευταίο χρονικό διάστημα οι αγρότες των περιοχών της χώρας που διαθέτουν θερμοκήπια, όπως η Κρήτη και η Χαλκιδική βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται. Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της Τουρκίας.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ’ επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από τούρκικα κηπευτικά, λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα ελληνικά – ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες – Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Μάλιστα στα τουρκικά προϊόντα σύμφωνα με το RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και Ε.Ε.

Δυστυχώς όμως ο βαθμός ελέγχου από τις Ελληνικές – Ευρωπαϊκές τελωνειακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος, γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη Ε.Ε. , περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.

Δεδομένου, ότι το θέμα των εισαγωγών κηπευτικών από τρίτες χώρες πλήττουν την εγχώρια παραγωγή.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα – Ευρωπαίου παραγωγού και να αναπτυχθεί η ευρωπαϊκή αγροτική οικονομία της υπαίθρου.

Δεδομένου, ότι πρέπει να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα – Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα.

Δεδομένου, ότι είναι αδιαπραγμάτευτο πως πρέπει να προστατευτεί η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή

Ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1) Τι προτίθεσθε να πράξετε, προκειμένου να αναθεωρηθεί το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς τα φρούτα και τα κηπευτικά, εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία για να αυξηθεί στο μέγιστο το ποσοστό ελέγχου;

2) Πώς σκοπεύετε να εξασφαλίσετε την οικονομική βιωσιμότητα και να προστατέψετε το εισόδημα του Έλληνα- Ευρωπαίου παραγωγού;

Οι ερωτώντες Βουλευτές: Κεγκέρογλου Βασίλης, Πάνας Απόστολος, Γιώργος Αρβανιτίδης, Μιχάλης Κατρίνης, Χρήστος Γκόκας.

28/01/2021 02:22 μμ

Σοβαρά προβλήματα λόγω της πανδημίας αντιμετωπίζουν οι κλάδοι της ανθοκομίας και κηπευτικών, τονίζει σε επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Συλλόγου, Μιχάλης Βιαννιτάκης, «θα πρέπει να μειωθούν οι αποστάσεις μεταξύ των πάγκων στις λαϊκές αγορές, από 5 μέτρα που είναι σήμερα στα 3, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις πώλησης. Έτσι θα γίνει με μεγαλύτερους ρυθμούς η απορρόφηση των προϊόντων και θα σταματήσει η πίεση των τιμών παραγωγού».

Η επιστολή προς τον υπουργό αναφέρει τα εξής:  

«Καθώς η ελληνική κοινωνία ζει πρωτόγνωρες καταστάσεις λόγω πανδημίας covid-19, η αγροτική οικονομία δεν διαδραματίζει το ρόλο που θα έπρεπε να έχει, δηλαδή τον κινητήριο μοχλό για να βγούμε από το αδιέξοδο αυτής της οικονομικής συγκυρίας.

Σε αυτό συνέβαλαν μικρές αλλά ουσιαστικές παρεμβάσεις που δεν έγιναν έγκαιρα, με αποτέλεσμα ένα μέρος των αγροτικών κλάδων να βρίσκονται υπό καθεστώς κατάρρευσης.

Χαρακτηριστικό είναι ο διαφαινόμενος πλέον αφανισμός της Ελληνικής Ανθοκομίας, όπου τους τελευταίους δύο μήνες έχετε απαγορεύσει με κρατική εντολή την λιανική τους πώληση ακόμα και στις λαϊκές αγορές, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες για αυτό τον κλάδο.

Αντίστοιχο παράδειγμα αποτελεί και κλάδος των Κηπευτικών, όπου με την εστίαση κλειστή τους τελευταίους μήνες και μείωση κατά 50% των θέσεων πώλησης σε υπαίθριους πάγκους και λαϊκές, είχε σαν αποτέλεσμα (εκτός από την σύγχυση των λιγοστών καταναλωτών) να περιοριστεί ακόμα περισσότερο ζήτηση τους. 

Κατάληξη αυτής της απόφασης ήταν να συσσωρεύονται για μέρες τα προϊόντα, οι τιμές να κατρακυλούν σε ανυπόφορα επίπεδα και τελικά να πετιούνται η πλειονότητα αυτών των προϊόντων.

Από τα παραπάνω, σας καλούμε να τροποποιήσετε και να εγκρίνετε περισσότερες θέσεις στις υπαίθριες και λαϊκές αγορές. Αυτό θα επιτευχθεί με μείωση των αποστάσεων μεταξύ των πάγκων, από 5 μέτρα που ισχύει σήμερα, σε 3 μέτρα. 

Είναι μια πρόταση εφικτή, που δεν ελλοχεύει κανέναν επιπλέον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία και βγάζει από το τέλμα χιλιάδες αγρότες που επηρεάζονται είτε ΑΜΕΣΑ είτε ΕΜΜΕΣΑ από αυτήν την τροποποίηση.

Ευελπιστούμε στην θετική σας ανταπόκριση».

26/01/2021 02:46 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί κηπευτικών της χώρας μας με τις εισαγωγές που γίνονται από τρίτες χώρες στην ΕΕ. 

Ειδικότερα, τα προβλήματα στην Ευρώπη λόγω της πανδημίας και το κλείσιμο της εστίασης και του τουρισμού, είχαν σαν αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί της ΕΕ έχουν να αντιμετωπίσουν τις αθρόες εισαγωγές από τρίτες χώρες κηπευτικών σε πολύ χαμηλές τιμές. Αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη προσφορά και πίεση των τιμών παραγωγού στις χώρες της ΕΕ. Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι να επανεξεταστεί το θεσμικό καθεστώς των εισαγωγών της ΕΕ από τρίτες χώρες χαμηλού κόστους και χωρίς τις απαιτήσεις ποιότητας κι ασφάλειας που επιβάλλει η Κομισιόν στους παραγωγούς της Ευρώπης. 

Για το πρόβλημα ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας έστειλε επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι.  

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω των εισαγωγών από τρίτες χώρες. Αυτή την εποχή οι ντομάτες της Κρήτης είναι απούλητες στα θερμοκήπια και η ζήτηση καλύπτεται από τις τούρκικες. Η τιμή παραγωγού τις προηγούμενες ημέρες έχει καρφωθεί στα 30 λεπτά το κιλό στα δημοπρατήρια του νησιού. Την ίδια στιγμή γίνεται παράδοση στη Θεσσαλονίκη με τουρκικές ντομάτες συσκευασμένες σε τιμές στα 30 λεπτά το κιλό. Στην Κρήτη μόνο το κόστος μεταφοράς και συσκευασίας της ντομάτας ανέρχεται στα 30 λεπτά. Καταλαβαίνεται ότι είναι πολύ δύσκολο να ανταγωνιστούμε την Τουρκία με αυτές τις τιμές».

Η επιστολή προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας ΕΕ κ. Γιάνους Βοϊτσιεχόφσκι αναφέρει τα εξής:

«Η θερμοκηπιακή Κρήτη εκπέμπει για δεύτερη φορά σήμα κινδύνου το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Η παραγωγική διαδικασία στα κηπευτικά θερμοκηπίου, διεξάγεται κανονικά με τα έξοδα καλλιέργειας συνεχώς να αυξάνονται, ενώ η τελική διάθεση των προϊόντων συνεχώς μειώνεται.

Μεγάλο πλήγμα για την κατανάλωση των θερμοκηπιακών προϊόντων, είναι το κλείσιμο της Εστίασης λόγω πανδημίας covid-19.

Παρόλα αυτά, η περιορισμένη ζήτηση που καταγράφεται, εξακολουθεί να καλύπτεται από εισαγόμενα προϊόντα, προερχόμενα από αμφιβόλου ποιότητας και ασφάλειας προορισμούς όπως αυτή της ΤΟΥΡΚΙΑΣ.

Αποτέλεσμα αυτού, είναι η Ελληνική (και κατ' επέκταση η Ευρωπαϊκή) αγορά να κατακλύζεται από ΤΟΥΡΚΙΚΑ κηπευτικά, λόγω και της μεγάλης υποτίμησης του εθνικού νομίσματος της Τουρκίας. Τα Ελληνικά - Ευρωπαϊκά προϊόντα θερμοκηπίου καταλήγουν στα αζήτητα και οι οικονομικές συνέπειες για τους Έλληνες - Ευρωπαίους παραγωγούς είναι τεράστιες.

Όλα τα παραπάνω καταδεικνύουν την αναγκαιότητα να γίνουν άμεσες και καίριες παρεμβάσεις, ώστε προστατευτεί το εισόδημα του Έλληνα - Ευρωπαίου παραγωγού.

Οφείλουν όλοι, Ελληνικές - Ευρωπαϊκές υπηρεσίες, να πράξουν υπεύθυνα απέναντι σε αυτές τις συνθήκες ώστε να προστατευθεί η διατροφική επάρκεια και ασφάλεια των προϊόντων που καταλήγουν στο τραπέζι του Έλληνα - Ευρωπαίου καταναλωτή, με προϊόντα απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα. Αυτό ΔΕΝ συμβαίνει με τα ΤΟΥΡΚΙΚΑ κηπευτικά, καθώς όπως αναφέρεται τακτικά στο RASFF (σύστημα ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές) της ΕΕ, υπάρχουν περιπτώσεις με υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων, όπου δεσμεύονται και κατάσχονται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Ελλάδας και ΕΕ.

Δυστυχώς όμως ο βαθμός έλεγχου από τις Ελληνικές - Ευρωπαϊκές τελωνιακές αρχές, είναι εξαιρετικά περιορισμένος , γιατί το ίδιο το θεσμικό πλαίσιο ελέγχου της Ε.Ε. προς εισαγωγές σε Κράτη Μέλη ΕΕ, περιορίζει δραστικά τις δυνατότητες αυτές.

Σας καλούμε να αναθεωρήσετε το Θεσμικό Πλαίσιο Ελέγχου προς φρούτα και κηπευτικά,  εισαγόμενων από τρίτες χώρες προς στην Ε.Ε. και κυρίως από την Τουρκία. 

Στόχος όλων είναι να αυξηθεί στο ΜΕΓΙΣΤΟ το ποσοστό ελέγχου, ώστε να διαφυλαχτεί στο έπακρο:

  • η υγεία του Ευρωπαίου καταναλωτή, 
  • η οικονομική βιωσιμότητα του Ευρωπαίου παραγωγού και
  • η ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής αγροτικής οικονομίας και υπαίθρου.

Ευελπιστούμε στη άμεση και θετική σας ανταπόκριση».

25/01/2021 02:12 μμ

Καλή ροή υπάρχει στις εξαγωγές φράουλας, αφού, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από 1/1 έως 21/1/2020 οι ποσότητες ανήλθαν σε 1.905 τόνους (έναντι 1.239 τόνων το αντίστοιχο περσινό διάστημα). Βέβαια ακόμη οι ποσότητες είναι μικρές και δεν γνωρίζουμε αν συνεχιστεί η ζήτηση τον Μάρτιο, που θα έχουμε το τοπ της συγκομιδής. 

Πάντως φαίνεται ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει προσπάθεια των Ελλήνων παραγωγών να αλλάξουν οι εμπορικές στρατηγικές και να εντάξουν νέες ποικιλίες, με στόχο να προσαρμοστούν στις ανάγκες των χωρών της Ευρώπης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η ποικιλία Camarosa, μια ποικιλία που ήταν πολύ διαδεδομένη στην χώρα μας στο παρελθόν αλλά τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει υποχώρηση, αφού μπορεί να είναι δημοφιλής στη Ρωσία, όχι όμως και στη Δυτική Ευρώπη.

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος Incofruit Hellas, «έχει αρχίσει να γίνεται προσαρμογή ποικιλιών με στόχο τις νέες αγορές της Ευρώπης. Εκτιμώ ότι έχουμε μια μικρή αύξηση των φυτεύσεων, με την προβλεπόμενη φετινή παραγωγή να είναι περίπου στους 75.000 τόνους (η περσινή παραγωγή, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Eurostat, ανήλθε στους 72.000 τόνους)».

Ο κ. Γιάννης Αρβανιτάκης, παραγωγός και εξαγωγέας φράουλας στη Νέα Μανωλάδα, επισημαίνει ότι «οι εξαγωγές μέχρι στιγμής πάνε πολύ καλά. Υπάρχει αυξημένη ζήτηση στις χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα. 
Στην χώρα μας από την αρχή της περιόδου οι φράουλες είχαν μια καλή πορεία στις τιμές και τις εξαγωγές. Είναι αποκλειστικά εξαγώγιμο προϊόν, με μόλις το 4% να απορροφάται από την εγχώρια αγορά.
Αυτή την εποχή οι κύριες ποικιλίες είναι η Victory και η Camarosa (η οποία τα τελευταία χρόνια υποχωρεί και μειώνονται τα στρέμματα). Τώρα έχουμε λίγες ποσότητες της ποικιλίας Fortuna, η οποία θα κάνει δυναμική εμφάνιση στην αγορά μετά τα μέσα Φεβρουαρίου.
Οι κύριοι ανταγωνιστές μας, που είναι οι Ισπανοί, φαίνεται να έχουν προβλήματα στην παραγωγή λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.
Στην αύξηση της ζήτησης βοήθησε σε μεγάλο βαθμό και η αλλαγή ποικιλιών που έκαναν οι μεγάλοι φραουλοπαραγωγοί της χώρας, κάτι που έκανε την ελληνική φράουλα να κερδίσει νέες και πιο απαιτητικές διεθνείς αγορές. Εκτιμώ ότι η φράουλα έχει καλές προοπτικές και θα έχει ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, ενώ προβλέπω ότι θα διπλασιαστούν οι εκτάσεις καλλιέργειας».

Ο κ. Ανδρέας Γούργαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Υρμίνη», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μια ροή των εξαγωγών αλλά είναι μικρές οι ποσότητες μέχρι αυτή την εποχή. Το πρόβλημα θα φανεί από τον Μάρτιο, που έχουμε τις μεγάλες ποσότητες φράουλας. Πέρσι εκείνη την περίοδο είχαν πρόβλημα οι εξαγωγές και έμειναν απούλητες».

Ο κ. Γιάννης Διασάκος, παραγωγός στην Ηλεία, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι οι καιρικές συνθήκες φέτος δεν δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια, μόνο η ποικιλία Fortuna είχε κάποια θέματα. Αν και οι ποσότητες μέχρι στιγμής είναι μικρές η ροή των εξαγωγών φέτος είχε καλούς ρυθμούς. Ελπίζουμε το ίδιο να συνεχιστεί και τον Μάρτιο όταν συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες».

22/01/2021 12:58 μμ

Οι αρνητικές θερμοκρασίες που επικράτησαν στο πέρασμα του «Λέανδρου» προκάλεσαν κάποια προβλήματα στις καλλιέργειες. Μεγαλύτερες ζημιές είχαμε στα κηπευτικά αλλά δεν την γλύτωσαν και τα εσπεριδοειδή κυρίως στην Δυτική Ελλάδα, αφού στην Πελοπόννησο μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να επηρεάστηκαν τα δέντρα από τις χαμηλές θερμοκρασίες. 

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προΐστάμενος στο Υποκατάστημα ΕΛΓΑ Πάτρας κ. Γιώργος Κεχαγιάς, «υπήρξαν ζημιές από τον παγετό κυρίως στα χειμερινά κηπευτικά σε Αχαΐα και Ηλεία (μαρούλια, κουνουπίδια κ.α.). Γίνονται ήδη επισημάνσεις και οι παραγωγοί έχουν 15 ημέρες για να υποβάλλουν τις δηλώσεις ζημιάς. Για τα εσπεριδοειδή θα πρέπει να περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας και τι συμπτώματα θα δείξει».  

Από την πλευρά του ο κ. Λάμπρος Πόρκος, μέλος Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «η χρονιά για τους παραγωγούς είναι πολύ δύσκολη από την μειωμένη κατανάλωση και τις καιρικές συνθήκες. Ο πρόσφατος παγετός σε συνδιασμό με τις αυξημένες υγρασίες που προηγήθηκαν έφεραν μεγάλη καρπόπτωση. Το 50% του συνόλου της ηρτημένης παραγωγής εσπεριδοειδών έπεσε στο έδαφος. Γίνονται ήδη δηλώσεις ζημιάς για όλες τις ποικιλίες μανταρινιών και πορτοκαλιών (θα επηρεαστούν και τα Βαλέντσια πυ η συγκομιδή τους θα ξεκινήσει αργότερα). Αναμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να έρθουν για να κάνουν τις εκτιμήσεις».

Από την άλλη στην Πελοπόννησο φαίνεται ότι γλύτωσαν από τον παγετό τα εσπεριδοειδή. 

Ο κ. Γιάννης Δημάκης, Διευθυντής της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Αργολίδας, επισήμανε στον ΑγροΤύπο ότι «η πρώτη εικόνα δείχνει λοτι δνε θα υπάρξουν ζημιές στα εσπεριδοειδή της περιοχής αν και οι θερμοκρασίες έφτασαν και στους -3 βαθμούς Κελσίου». 

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, «δεν φαίνεται να υπάρχουν ζημιές στα εσπεριδοειδή. Συνεχίζεται η συγκομιδή για τις λίγες Ναβελίνες που έχουν μείνει ακόμη και για τα Μέρλιν. Επίσης έχουμε και την συγκομιδή για τα μανταρίνια Νόβα και Ορτανίκ».  
 

15/01/2021 12:59 μμ

Η διάρκεια ανάπτυξης του σπανακιού από την σπορά έως την συγκομιδή είναι περίπου 60 ημέρες. Είναι μια καλλιέργεια απαιτητική σε λίπανση και νερό. Στην αγορά μπορούμε να το βρούμε σαν νωπό ή κατεψυγμένο (βιομηχανικό). 

Η καλλιέργεια μπαίνει συνήθως ως επίσπορη, από τον Σεπτέμβριο έως και τον Ιανουάριο και συγκομίζεται από Νοέμβριο έως τον Απρίλιο. Μπορεί να γίνουν έως και 4 σπορές για το σπανάκι ετησίως.

Πρόβλημα για όσους εμπορεύονται νωπό το προϊόν είναι η ευπάθεια του προϊόντος. Επίσης πρόβλημα είναι η παρουσία ζιζανίων. 

Ο πρόεδρος της Ο.Π. Κηπευτικών Μεγάρων κ. Γιώργος Παπαβασίλης, αναφέρει ότι «αυτή την εποχή η τιμή για το νωπό σπανάκι είναι γύρω στα 45 - 60 λεπτά το κιλό. Πάντα όταν έχουμε κακοκαιρία παρουσιάζεται αύξηση της τιμής. Η καλλιέργεια του σπανακιού αποτελεί μια καλή συμπληρωματική καλλιέργεια για την ενίσχυση του εισοδήματος του παραγωγού.

Βασικό όμως πρόβλημα στην καλλιέργεια σπανακιού είναι το παραγόμενο προϊόν να μην έχει καθόλου ζιζάνια. Πριν από λίγους μήνες όμως αποσύρθηκε το μοναδικό ζιζανιοκτόνο για την καλλιέργεια που κυκλοφορούσε στην αγορά. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα στους παραγωγούς».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας ΘΕΣγη, κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι: «Το σπανάκι έχει δύο κατευθύνσεις στην καλλιέργειά του, αρχικά το φρέσκο, οπού καλλιεργείται κυρίως για την πώληση των φύλων για σαλάτες και το βιομηχανικό που καλλιεργείται για κατάψυξη και πωλείται σε βιομηχανικές επιχειρήσεις μεταποίησης. Ο συνεταιρισμός μας ασχολείται με το βιομηχανικό σπανάκι που αυτή την εποχή έχει τιμή παραγωγού στα 16 έως 17 λεπτά το κιλό. Μέχρι στιγμή οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν πρόβλημα στην καλλιέργεια αλλά πρέπει να δούμε πως θα εξελιχθεί η κακοκαιρία των επόμενων ημερών».
 

14/01/2021 04:16 μμ

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο παραγωγοί Σταυρανθών στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης, το κύριο πρόβλημα στο μπρόκολο και στο κουνουπίδι είναι η πρωιμότητα λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών του Δεκεμβρίου. Οι παρατεταμένες μέχρι στιγμής θερμοκρασίες έχουν ως αποτέλεσμα να έχει αυξηθεί ο όγκος των παραγώμενων προϊόντων και να μειωθούν οι τιμές. Μικρότερο δε, είναι το πρόβλημα όσον αφορά τις μυκητολογικές ασθένειες λόγω υγρασίας. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο κακός προγραμματισμός στις συγκομιδές με μεγάλες ποσότητες, τόσο στο κουνουπίδι όσο και στο μπρόκολο, να μένουν στο χωράφι ασυγκόμιστες. Το γεγονός ότι δεν πρόλαβαν οι παραγωγοί να συγκομίσουν έχει ως αποτέλεσμα η κεντρική ανθοκεφαλή να ξεπεράσει το κατάλληλο προς συγκομιδή στάδιο, να ξεκινήσει η άνθιση και να υποβαθμιστεί η ποιότητα του προϊόντος.

Στο κουνουπίδι παρατηρείται επίσης και μειωμένη ζήτηση από τους καταναλωτές συγκριτικά με το μπρόκολο.

Πάντως η μεγάλη πρωιμότητα φαίνεται από τις συγκομιδές, που έχουν ξεκινήσει ήδη για μπρόκολα και κουνουπίδια αν και προγραμματίζονταν να κοπούν τέλη Φεβρουαρίου.

Όσον αφορά τις τιμές, κατά την περίοδο του Οκτώμβριου - Νοέμβριου ήταν υψηλές σε αντίθεση με την σημερινή εικόνα, όπου η τιμή κυμαίνεται στα 15-25 λεπτά/ το κιλό (μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν 1 ευρώ το κιλό), όπως αναφέρει ο κ. Φώτης Κιουτσούκης, παραγωγός Σταυρανθών και κηπευτικών. Η μελλοντική εικόνα πάντως αναμένεται να είναι ανατρεπτική με αύξηση των τιμών, καθώς θα υπάρχει έλλειψη από τον Φεβρουάριο, εξαιτίας της μέχρι στιγμής πρωιμότητας από την πλειονότητα των παραγωγών.

11/01/2021 01:16 μμ

«Αρχές Δεκεμβρίου ολοκληρώθηκαν φέτος οι φυτεύσεις», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας.

Και προσθέτει: «πέρσι είχαμε μια δύσκολη χρονιά. Κατά την συγκομιδή (Μάιο με Ιούνιο) είχαμε πολλές βροχές με αποτέλσμα να υπάρχουν ζημιές και μειωμένη παραγωγή. Να σας αναφέρω ότι από τις αρχές Δεκεμβρίου ξεπούλησαν τα ξερά σκόρδα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές η εμπορική περίοδο έφτανε μέχρι τον Φεβρουάριο. Τώρα αναμένουμε πως θα εξελιχθούν οι καιρικές συνθήκες και τα κρύα για να δούμε την εξέλιξη της καλλιέργειας».

Πάντως ο κ. Γιακμογλίδης θεωρεί θετικό ότι και άλλες περιοχές μπαίνουν δυναμικά στην καλλιέργεια σκόρδου. Όπως τονίζει «δεν υπάρχει αρκετή ελληνική παραγωγή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Επίσης φαίνεται ότι ο κορονοϊός αύξησε την κατανάλωση. Κάναμε κάποιες εξαγωγές σκόρδου προς την Ιορδανία αλλά χρειάζονται αυξημένες ποσότητες για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους Κινέζους και τους Ισπανούς, που είναι μεγάλες εξαγωγικές δυνάμεις.

Στην Ελλάδα έχουμε υψηλό κόστος καλλιέργειας. Μπορεί η τιμή παραγωγού να κυμαίνεται σε σταθερά επίπεδα τα τελευταία χρόνια, περίπου 1,5 ευρώ το κιλό αλλά το κόστος είναι υψηλό και κυμαίνεται πάνω από 1.100 ευρώ το στρέμμα. Για να έχει καλό εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει να έχει απόδοση πάνω από 1.000 κιλά ανά στρέμμα. Πέρσι είχαμε κατά μέσο όρο 700 κιλά ανά στρέμμα. Οι παραγωγοί δεν έχουν την οικονομική ρευστότητα για να αυξησουν τις εκτάσεις καλλιέργειας. Και παράλληλα υπάρχει μεγάλο ρίσκο που με τα σημερνιά δεδομένα είναι δύσκολο να προχωρήσει ο παραγωγός. Για αυτό η ελληνική παραγωγή παραμένει σε σταθερά επίπεδα αν και υπάρχει ζήτηση, η οποία καλύπτεται από εισαγωγές».     

Ο Πλατύκαμπος Λάρισας ήταν πάντα γνωστός για την ευρεία και διαδεδομένη παραγωγή εξαιρετικού σκόρδου, η οποία τα τελευταία χρόνια επανακάμπτει. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Καλφούντζος, πρόεδρος στο Συνεταιρισμό ΘΕΣΓΗ, «ο καιρός βοήθησε στις φυτεύσεις και έγιναν χωρίς προβλήματα. Στα πράσινα σκόρδα η συγκομιδή θα γίνει μετά τις 15 Απριλίου, ενώ θα ακολουθήσουν τα ξερά από τέλος Μαΐου».

07/01/2021 04:13 μμ

Επείγουσα παρέμβαση από τον Ευρωβουλευτή της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR.

Θέμα της ερώτησης είναι η: «Απόφαση για επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο & Βοσνία-Ερζεγοβίνη».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει, την ώρα που η επιτεινόμενη παγκόσμια ύφεση έχει αρχίσει να επηρεάζει την αγορά φρούτων και λαχανικών, η απόφαση για την επέκταση του ευνοϊκού φορολογικού καθεστώτος στα Δυτικά Βαλκάνια, δηλαδή της δυνατότητας πώλησης αφορολόγητων φρούτων και λαχανικών από την Αλβανία, τα Σκόπια, το Κόσοβο και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη πλήττει τους Έλληνες παραγωγούς.

Ο Ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης και της ομάδας του ECR, Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης κατέθεσε επείγουσα ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την επέκταση των αφορολόγητων εισαγωγών οπωροκηπευτικών προϊόντων από Σκόπια, Αλβανία, Κόσοβο και Βοσνία-Ερζεγοβίνη.

Ο Έλληνας Ευρωβουλευτής ενημερώνει ότι το χαμηλό κόστος παραγωγής, λόγω των χαμηλών ημερομισθίων αλλά και της απουσίας ελέγχων ποιότητας στις εν λόγω χώρες, καθιστούν τα εισαγόμενα προϊόντα από εκεί ανταγωνιστικότερα. Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τον Αγρότυπο, το ύψος των εξαγωγών των χωρών αυτών προς την ΕΕ από 7,3 δις ευρώ έφτασε στα 17,7 δις ευρώ, στη διάρκεια της παρελθούσης δεκαετίας.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος σημειώνει ότι η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών οπωροκηπευτικών, βάσει της τριμηνιαίας Έκθεσης της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2ο τρίμηνο 2020), αντιμετωπίζει επιπλέον το πρόβλημα του επιβαρυμένου κόστους παραγωγής, καθώς η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει τα αρνητικά πρωτεία στην χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, με μέση τιμή κατά 50% ακριβότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Ο Εμμανουήλ Φράγκος απευθυνόμενος στην Κομισιόν ερωτά:

1)Έχει υπολογίσει το κόστος της απώλειας εισοδήματος για τους Έλληνες παραγωγούς;

2)Καθώς οι παραγωγοί πλήττονται γι' ακόμα μια φορά λόγω πολιτικών αποφάσεων, πώς σκοπεύει να τους αποζημιώσει, άμεσα κατά την νέα 5ετία; Ποιά αντισταθμιστικά μέτρα σκοπεύει να λάβει μακροπρόθεσμα για να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής, άρα και το εισόδημα των αγροτών;

3) Από ποιούς φορείς λαμβάνει στοιχεία για τους ελέγχους ποιότητας των οπωροκηπευτικών προϊόντων που προέρχονται από αυτές τις χώρες;

04/01/2021 01:41 μμ

Η εορταστική περίοδος δεν τόνωσε την ζήτηση και η κλειστή εστίαση φέρνει αδιέξοδο για τους παραγωγούς.

Πέραν των χαμηλών τιμών, οι αγρότες, έχουν να αντιμετωπίσουν και το γεγονός ότι το προϊόν τους μένει αδιάθετο.

Ξαναργυρνάμε στο Μάρτιο, λένε οι Κρητικοί

Ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ιδιαίτερα θορυβημένος με την κατάσταση στην αγορά της ντομάτας, η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, από τις 24-25 του μήνα κατρακυλά ως προς τις τιμές, φέρνοντας σε αδιέξοδο τους παραγωγούς. Όπως μας ανέφερε ο κ. Χαλκιάς, οι τιμές στο μέσο όρο παίζουν πλέον από τα 20-35 λεπτά, αρκετές ντομάτες μένουν απούλητες, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις υπερλουξ ντομάτας μπορεί να πιάσουν τα 45 λεπτά το κιλό. Ο έμπειρος συνεταιριστής εκτιμά ότι στην κατάσταση αυτή έχουν συντελέσει καταρχήν, η κλειστή εστίαση, σαφώς οι μεγάλες εισαγωγές το περασμένο διάστημα σε χαμηλές τιμές, επιπροσθέτως, ο ζεστός καιρός που φέρνει περισσότερες κοπές και μαζικά από τους παραγωγούς και τέλος οι φυτεύσεις που έγιναν φέτος νωρίς και ειδικά στην Κρήτη αγγίζουν τα 4.000 στρέμματα, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να πέσει πολύ προϊόν στην αγορά στο ίδιο χρονικό σημείο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Συνεταιρισμός Κουντούρας μοίρασε και δωρεάν σε ιδρύματα ντομάτα αυτές τις ημέρες. Πλέον όμως ζητά έμπρακτη στήριξη των παραγωγών από το ΥπΑΑΤ, καθότι φαίνεται πως η κατάσταση θυμίζει... Μάρτιο και πρώτη καραντίνα.

Πρόβλημα η υπολειτουργία των λαϊκών

Ο κ. Νίκος Φουντουλάκης από την Ιεράπετρα καλλιεργεί θερμοκηπιακή ντομάτα σε μια έκταση 9 στρεμμάτων. Όπως λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, μέχρι και δυο εβδομάδες πριν η κατάσταση ήταν καλή για τη ντομάτα, ωστόσο από κει και έπειτα η τιμή κατρακυλά και πλέον δεν περνά τα 20-25 λεπτά, ενώ μεγάλο μέρος της σοδειάς μένει απούλητο. Σύμφωνα με τον ίδιο για την κατάσταση αυτή φταίει φυσικά η καραντίνα και η κλειστή εστίαση, οι αργίες, η υπολειτουργία των λαϊκών, αλλά και ο ζεστός καιρός.

Κάθε πέρσι και... καλύτερα, λένε οι αγρότες από τη Βόνιτσα

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές της ντομάτας και στην περιοχή της Βόνιτσας Αιτωλοακαρνανίας, καθώς όπως μας λέει ο παραγωγός, κ. Θανάσης Παλούκης, έχει πέσει στα τάρταρα η κατανάλωση, με αποτέλεσμα ειδικά η ντομάτα να μην ξεπερνά τα 30-40 λεπτά το κιλό. Ο κ. Παλούκης έχει αρκετά στρέμματα θερμοκηπιακών καλλιεργειών, καθώς πουλά και σε λαϊκές αγορές τα προϊόντα του, αλλά όπως υποστηρίζει, την περίοδο των εορτών ο τζίρος έπεσε 50-60% από πέρσι.

04/01/2021 11:22 πμ

Το πρώτο εμπορικό υβρίδιο, μεγαλόκαρπης τομάτας, με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης ToBRFV στην αγορά.

H Syngenta ανακοίνωσε, στις 30 Νοεμβρίου 2020, την άφιξη στην παγκόσμια αγορά, του πρώτου υβριδίου με ανοχή στην ίωση της καστανής ρυτίδωσης της τομάτας - ToBRFV.

Πρόκειται για το υβρίδιο μεγαλόκαρπης τομάτας με το εμπορικό όνομα LANSOR. Το πρώτο εμπορικό υβρίδιο παγκοσμίως με ανοχή στην ίωση ToBRFV που θα είναι διαθέσιμο το 2021, γεγονός που δημιουργεί μεγάλη ανακούφιση στους παραγωγούς τομάτας σε πολλές χώρες του κόσμου, όπου η ίωση της καστανής ρυτίδωσης έχει δημιουργήσει έντονα προβλήματα τα τελευταία χρόνια, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρίας.

Η LANSOR θα ξεκινήσει επιλεκτικά από τις χώρες όπου η ίωση ToBRFV έχει προκαλέσει τις μεγαλύτερες απώλειες παραγωγής. Οι χώρες προτεραιότητας βρίσκονται στην Μεσογειακή λεκάνη και είναι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ.

Η LANSOR είναι ένα υβρίδιο με σκούρο πράσινο χρώμα φυλλώματος, ενδεικτικό ευρωστίας και υγείας, με πολύ καλά δεσίματα σε όλο τον καλλιεργητικό κύκλο. Οι καρποί είναι στρογγυλοί, ομοιόμορφοι και το βάρος τους κυμαίνεται από 240-280 γραμ. Η σάρκα έχει υφή κλασσικής μεγαλόκαρπης beef τομάτας με πολύ καλή γεύση, γυαλιστερό κόκκινο χρώμα και πολύ καλή διατηρησιμότητα. Χαρακτηριστική και η προσαρμοστικότητα της σε διάφορες γεωγραφικές ζώνες.

Η ίωση της καστανής ρυτίδωσης - ToBRFV εξελίσσεται σε σοβαρό πρόβλημα για τους παραγωγούς τομάτας παγκοσμίως, λόγω του ιδιαίτερα επιθετικού τρόπου εξάπλωσής της. Η λήψη μέτρων υγιεινής στο θερμοκήπιο είναι το πλέον καθοριστικό μέτρο πρόληψης. Ο συνδυασμός του νέου ανεκτικού υβριδίου LANSOR με τα προληπτικά μέτρα υγιεινής επιτρέπουν στους παραγωγούς την επιστροφή στην κανονικότητα!

To τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης των Σπόρων Κηπευτικών της Syngenta, εγκαινιάζει μια νέα εποχή και πρωτοπορεί για μια ακόμα φορά, με την είσοδο στην αγορά του πρώτου εμπορικού υβριδίου τομάτας με ανοχή στην ίωση ToBRFV, εξηγεί ο Ruud Kaagman, Global Crop Unit Head για την τομάτα. Σε συνέχεια αυτής της ανακοίνωσης, σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε μια πλήρη σειρά, από διάφορους τύπους τομάτας, με ανοχή στην ίωση ToBRFV, μέσω των ερευνητικών προγραμμάτων της Syngenta που βρίσκονται σε εξέλιξη σε διάφορες περιοχές του κόσμου.

Ποιος είναι ο ιός ToBRFV;

Ο ιός ToBRFV είναι ένας ιός του γένους  Tobamovirus όπως  ταυτοποιήθηκε από το 2014 στο Ισραήλ. Στο ίδιο γένος περιλαμβάνονται και οι ιοί Tobacco Mosaic Virus -TMV και  Tomato Mosaic Virus ToMV. Πρόκειται για ιό πολύ σταθερό, ιδιαίτερα μολυσματικό, στις καλλιέργειες τομάτας και πιπεριάς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι χαρακτηρισμένος ως επιβλαβής οργανισμός καραντίνας εξαιρετικής επικινδυνότητας.

τομάτα

Οι ιοί του γένους Tobamovirus μεταδίδονται μηχανικά με την επαφή μεταξύ των φυτών, με τις καλλιεργητικές φροντίδες των εργαζομένων (μολυσμένα εργαλεία, ρούχα προσωπικού), με μολυσμένο φυτωριακό υλικό και πιθανόν με τον σπόρο. Τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός  είναι παρόμοια με τα συμπτώματα των υπόλοιπων ιών του γένους Tobamovirus. Εμφανίζονται ως μωσαϊκό φύλλων, χλώρωση, παραμόρφωση του ελάσματος των φύλλων, νέκρωση σε ποδίσκους, μίσχους και κάλυκες καθώς και κίτρινους ή καστανούς δακτυλίους στους καρπούς. Σε έντονες προσβολές εμφανίζονται καστανές περιοχές και ρυτίδωση των καρπών. Γενικά ο ιός υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα αλλά και την ποσότητα της παραγωγής.

To Τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης της Syngenta Seeds, καινοτομεί και δίνει λύσεις στις επιτακτικές ανάγκες της αγοράς

Η Syngenta έχει δεσμευτεί να προσθέσει αξία στη φυτική  παραγωγή εισάγοντας καινοτόμες τεχνολογικές λύσεις. Η τεχνολογία μας οδηγεί γρηγορότερα σε αποτελεσματικές επιλογές ακριβείας που αφορούν στις ποικιλίες μας, επιτρέποντας μας να παρουσιάζουμε ταχύτερα στους παραγωγούς και στους συνεργάτες μας μοναδικά οφέλη.

Διάφορα επίπεδα ανοχής στην ίωση ToBRFV εμφανίζονται ήδη στο γενετικό υλικό τομάτας της Syngenta. Με καινοτόμο τεχνολογία η ομάδα Έρευνας και Ανάπτυξης κατάφερε να εντοπίσει τα γονίδια που σχετίζονται με την συγκεκριμένη φυσική ανοχή.

Με την τεχνολογία και την χρήση μοριακών δεικτών, η Syngenta έχει τη δυνατότητα να εμβαθύνει, επεκτείνοντας έτσι την ανοχή στο γενετικό υλικό μας. Χωρίς τη χρήση των μοριακών δεικτών η ανάπτυξη ανεκτικής ποικιλίας θα μπορούσε να πάρει μέχρι και 10 χρόνια. Με την ευρεία χρήση της μοριακής τεχνολογίας, η Syngenta αναπτύσσει ανεκτικές ποικιλίες γρηγορότερα και με ακρίβεια, σχολιάζει η Pilar Checa, Global Breeding Lead για την τομάτα.

Αναπτύσσοντας τις τομάτες του μέλλοντος

Η εμφάνιση του νέου υβριδίου LANSOR με ανοχή  στην ίωση ToBRFV είναι αποτέλεσμα της  δέσμευσης και αφοσίωσης της Syngenta στην υποστήριξη των καλλιεργητών και των συνεργατών της. Με περισσότερα από 350 υβρίδια τομάτας, διαθέσιμα στους παραγωγούς παγκοσμίως, η Syngenta υλοποιεί την ανάπτυξη σειράς υβριδίων που ικανοποιούν ποικίλες ανάγκες των παραγωγών. Για να ανταποκριθεί στις ανάγκες αυτές, η Syngenta βάζει σε προτεραιότητα την σύνδεση του ανθρώπινου δυναμικού της και της τεχνολογίας ώστε να εξασφαλίσει καλλιέργειες υψηλής διατροφικής αξίας, που αξιοποιούν τις γενετικές τους δυνατότητες. Το γενετικό υλικό και η κλίμακα δυνατοτήτων της Syngenta οδηγούν στην βελτίωση της γεύσης, της ποιότητας, της ευκολίας και της παραγωγικότητας, προς όφελος των παραγωγών, των εμπόρων, των καταστημάτων λιανικής πώλησης και των καταναλωτών.

Συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς σε Ελλάδα και Κύπρο

‘’Συμβουλευόμαστε τους ειδικούς Ιολόγους, συνεργαζόμαστε με τους τοπικούς Γεωπόνους - Φυτοελεγκτές για να περιορίσουμε την διασπορά του ιού στις καλλιέργειες και εμπιστευόμαστε τους πρωτοπόρους στην έρευνα του σπόρου όπως η Syngenta Seeds. Έχουμε πραγματοποιήσει πολλαπλούς κύκλους πειραματισμού στην Ελλάδα και την Κύπρο από το φθινόπωρο του 2018 έως τώρα. Ενώ έπονται ακόμα μεγαλύτεροι αποδεικτικοί αγροί την άνοιξη του 2021. Η προσπάθεια μας δεν σταματά εδώ. Φροντίζουμε να εξελισσόμαστε και να αποτελούμε διαχρονικό συνεργάτη της Διατροφικής Αλυσίδας. Σήμερα λοιπόν δηλώνουμε ότι συνεχίζουμε να συνεισφέρουμε, ώστε η καλλιέργεια της τομάτας στην Ελλάδα και στην Κύπρο να προχωρήσει απρόσκοπτα. Σύντομα θα είμαστε κοντά σας με την παρουσίαση και δευτέρου υβριδίου μεγαλόκαρπης τομάτας, ανεκτικού στην καστανή ρυτίδωση’’,  δηλώνει ο Γιώργος Κοντοσφύρης, Εμπορικός Διευθυντής σπόρων κηπευτικών Ελλάδος και Mediterranean.

Στον συγκεκριμένο ιό είχε αναφερθεί διεξοδικά με σχετικό άρθρο της κας Χριστίνας Βαρβέρη από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό το Περιοδικό Γεωργία Κτηνοτροφία (τεύχος Μαρτίου 2020).

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε: www.syngenta.com και www.goodgrowthplan.com