Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αγγούρια: Άσχημο τελείωμα στην Τριφυλία, πτωτική πορεία τιμών στην Κρήτη

01/12/2021 01:11 μμ
Συνεχίζεται η συγκομιδή αγγουριών στην Κρήτη, ενώ στα Φιλιατρά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν νέες φυτεύσεις. Οι τιμές ακολουθούν πτωτική πορεία και υπάρχει προβληματισμός των παραγωγών από το υψηλό κόστος.

Συνεχίζεται η συγκομιδή αγγουριών στην Κρήτη, ενώ στα Φιλιατρά τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν νέες φυτεύσεις. Οι τιμές ακολουθούν πτωτική πορεία και υπάρχει προβληματισμός των παραγωγών από το υψηλό κόστος.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Αλεξανδρόπουλος, πρόεδρος στον ΑΣ Φιλιατρών Τριφυλίας, «στο τελείωμα είναι η συγκομιδή αγγουριών στην περιοχή. Μέχρι τον Αύγουστο οι τιμές παραγωγού ήταν σε υψηλά επίπεδα επειδή λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπήρχε μειωμένη προσφορά και αυξημένη ζήτηση.

Από τον Σεπτέμβριο όμως οι τιμές μειώθηκαν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Προς το τέλος της εμπορικής περιόδου ο συνεταιρισμός πουλούσε στην εγχώρια αγορά στα 30 - 35 λεπτά το ζευγάρι (γύρω στα 25 λεπτά η τιμή παραγωγού). Η εικόνα των τιμών είναι καλύτερη για τα αγγούρια της Κρήτης γιατί κάνουν και εξαγωγές.

Από τις 20 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσουν στην περιοχή οι νέες φυτεύσεις. Οι παραγωγοί όμως είναι προβληματισμένοι από την μεγάλη αύξηση του κόστους. Λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών πάνε πιο πίσω τις φυτεύσεις σε σχέση με πέρσι. Έχουμε μια αύξηση κατά 40% στο κόστος καλλιέργειας λόγω των υψηλών τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος και των πυρηνόξυλων που χρησιμοποιούμε για θέρμανση (έφτασαν 90 - 100 ευρώ / τόνος, από 55 ευρώ / τόνος που ήταν). Επίσης έχει αυξηθεί και η τιμή των λιπασμάτων.

Εκτιμώ ότι το κόστος καλλιέργειας φτάνει στα 30 λεπτά το κιλό για τα αγγούρια. Οι παραγωγοί προβληματίζονται αν θα καταφέρουν να πιάσουν υψηλότερη τιμή. Στο στρέμμα το αρχικό κόστος φτάνει τα 2.300 ευρώ (φυτά, λίπανση, εδαφοκάλυψη κ.α.), ενώ το συνολικό κόστος ξεπερνά τα 7.000 ευρώ. Εγώ καλλιεργώ 15 στρέμματα δηλαδή ξεκινώ με ένα αρχικό κόστος στα 34.000 ευρώ. Πρέπει να αναφέρουμε ότι το πλαστικό νάιλον που χρησιμοποιείται για την κάλυψη του θερμοκηπίου κοστίζει 1,60 ευρώ / το τετραγωνικό μέτρο. Επίσης έχουν αυξηθεί τα χαρτοκιβώτια συσκευασίας. Όλα αυτά κάνουν τους παραγωγούς θερμοκηπίων στην περιοχή να στρέφονται σε καλλιέργειες χαμηλού κόστους (κολοκύθια, πιπεριές κ.α.) και να εγκαταλείπουν τα αγγούρια.

Αξίζει ακόμη να αναφέρουμε ότι μπορεί να έχει ψηφιστεί σε νομοσχέδιο η πληρωμή των παραγωγών μέχρι 60 ημέρες αλλά αυτό δεν εφαρμόζεται στην αγορά. Επίσης η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται να φτιάξει ένα σωστό μητρώο εμπόρων και έχουμε συχνά το φαινόμενο να σκάνε «κανόνια» στην αγορά».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «φέτος είναι αρκετά όψιμη η χρονιά. Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή και οι εξαγωγές. Η ποιότητα είναι πολύ καλή. Ωστόσο όσο περνάνε οι ημέρες βλέπουμε οι τιμές να ακολουθούν πτωτική πορεία. Ξεκίνησαν από 1,20 ευρώ το κιλό, έπεσαν στη συνέχεια στα 1,10 ευρώ και σήμερα έχουν φτάσει στα 80 λεπτά με προοπτική η πτώση να συνεχιστεί.

Οι εξαγωγές έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τα λοκντάουν που κάνουν την εμφάνισή τους σε χώρες της Ευρώπης. Επίσης οι Ισπανοί βγήκαν στις αγορές και έχουν τιμές από 50 έως 57 λεπτά το κιλό. Αυτό μας δημιουργεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας στις εξαγωγές. Από την άλλη οι τιμές στην εγχώρια αγορά προσαρμόζονται ανάλογα με τις τιμές των εξαγωγών. Εκτιμώ ότι ο Δεκέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για τα αγγούρια και να δούμε που θα σταθεροποποιηθούν οι τιμές».  

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
20/01/2022 03:27 μμ

Καιρός, τουρισμός, κορονοϊός, προσφορά και ανταγωνιστές κρίνουν τη φετινή χρονιά.

Ξεκίνησαν τις προετοιμασίες οι παραγωγοί καρπουζιού για τη νέα σεζόν, ειδικά για τα πρώιμα. Όπως αναφέρουν, τα περιθώρια είναι στενά φέτος και δεν υπάρχει... χώρος για μια ακόμα κακή σεζόν. Πολλά θα εξαρτηθούν και από το τουριστικό ρεύμα, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα.

Ο κ. Κώστας Μαλάμος θα καλλιεργήσει και φέτος 340 στρέμματα με καρπούζι υπαίθριο χαμηλής κάλυψης στην περιοχή των Φιλιατρών Μεσσηνίας. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, από μια πρώτη εικόνα, αν και είναι νωρίς ακόμα, οι εκτάσεις που θα φυτευθούν, το πιθανότερο είναι, να εμφανίσουν μια μικρή μείωση. Σύμφωνα με τον κ. Μαλάμο, παρά τις κορονοενισχύσεις (που δόθηκαν επί Βορίδη στο ΥπΑΑΤ), ο κλάδος αντιμετωπίζει δυσκολίες επί διετία, κάτι που αποδίδεται στον κορονοϊό. Όπως τονίζει ο κ. Μαλάμος, οι παραγωγοί που προτίθενται να κάνουν φύτευση, έχουν ήδη αρχίσει να απλώνουν τα πανιά τους στα χωράφια. Σημειωτέον ότι στην περιοχή αυτή, οι περισσότερες εκμεταλλεύσεις είναι εξοπλισμένες με δίχτυα, αντιπαγετικά και αντιχαλαζικά, οπότε δεν προβλέπεται να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Αλλά και καλλιεργητικά γενικότερα, η καλλιέργεια είναι ελεγχόμενη, οπότε αυτό που περιμένουν οι αγρότες, είναι να έχει τιμή το προϊόν.

Ο κ. Κώστας Ψαχούλιας, παραγωγός υπαίθριου καρπουζιού με καταγωγή από την Αμαλιάδα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι φυτεύσεις στο υπαίθριο καρπούζι αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 25 Φεβρουαρίου. Η περσινή χρονιά είχε μεγάλες δυσχέρειες. λόγω και της γενικότερης κατάστασης με τον κορονοϊό. Ο μέσος όρος τιμών έπαιξε στα 6-12 λεπτά το κιλό, όμως έγιναν και κοπές στα 25 λεπτά. Φέτος, αυτό που θα παίξει ρόλο πέραν του καιρού, θα είναι οι εξελίξεις με τον κορονοϊό και τουρισμό-εστίαση, το πόσες φυτεύσεις θα γίνουν, αλλά και τους ανταγωνιστές μας ως χώρα, όπως επίσης και τις εισαγωγές».

Ο κ. Βασίλης Τσιρίκος, γεωπόνος από Βάρδα Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι όποιες φυτεύσεις, έχουν και φέτος δρομολογηθεί, αλλά μια πρώτη εκτίμηση δείχνει μείωση στρεμμάτων στο θερμοκηπιακό καρπούζι, καθώς πολύς κόσμος μετακινήθηκε στη φράουλα. Όσον αφορά στο υπαίθριο, μας είπε ότι είναι ακόμα σχετικά νωρίς.

Τέλος, ο κ. Φώτης Γεωργόπουλος, παραγωγός από το Βαρθολομιό Ηλείας, λέει στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς, σε σχέση με τα κοστολόγια. Σύμφωνα με τον ίδιο, στην Κυπαρισσία, που υπάρχει αρκετό πρώιμο καρπούζι διαχρονικά, φέτος θα είναι μειωμένες οι εκτάσεις, ενώ και στην Ηλεία, όσον αφορά στο πρώιμο θερμοκηπιακό, φαίνεται πως 1.500 τουλάχιστον στρέμματα έχουν... πάει από το καρπούζι, στην φράουλα. Ο κ. Γεωργόπουλος πάντως είναι ακόμα σε σκέψη αν θα καλλιεργήσει τα 300 περσινά στρέμματα με καρπούζι, όπως χαρακτηριστικά τονίζει στον ΑγροΤύπο.

Τελευταία νέα
04/01/2022 11:14 πμ

Τονώθηκε λίγο η ζήτηση πριν και εντός των εορτών, όμως η προσφορά είναι μικρή από τους παραγωγούς.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού και iceberg από την περιοχή του Πύργου Ηλείας τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι: «πολύ καλά εξελίχθηκε η τιμή παραγωγού στα μαρούλια την περίοδο των εορτών, με τις τιμές να φθάνουν τα 35 με 40 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές ισχύουν και σήμερα και φαίνεται πως υπάρχει προοπτική να διατηρηθούν ψηλά για δυο λόγους. Πρώτον, λόγω του ότι ήδη τα μαρούλια είναι λίγα και δεύτερον, γιατί από τις 20 του μήνα αρχίζουν οι φυτεύσεις καρπουζιού στα θερμοκήπια στην περιοχή μας, ακολουθούν την καλλιέργεια του μαρουλιού χρονικά από τους ίδιους τους παραγωγούς που βάζουν μαρούλι. Πολύ καλά πάει και το iceberg, με τις κοπές να έχουν ήδη αρχίσει. Για το iceberg ο παραγωγός πιάνει έως και 1,20 με 1,30 ευρώ το κιλό. Το αρνητικό βέβαια είναι πως με εξαίρεση την περίοδο των γιορτών, η ζήτηση ήταν περιορισμένη λόγω περιορισμένων διαθέσιμων πόρων του καταναλωτικού κοινού».

Δασκαλόπουλος παραγωγή

Ίδια εικόνα έχει για τα μαρούλια αλλά και τα iceberg και ο κ. Βασίλης Δρούζας, ιδιοκτήτης φυτωρίου και γεωπόνος από τα Ίρια, μια περιοχή με εξέχουσα θέση στην καλλιέργεια και την αγορά των κηπευτικών. Όπως μας εξήγησε ο κ. Δρούζας είναι η εποχή που πολλοί αγρότες με θερμοκήπια αλλάζουν καλλιέργεια και πάνε σε φυτεύσεις καρπουζιού και πεπονιού, κάτι που έχει ως αποτέλεσμα να περιορίζει την διαθεσιμότητα στα μαρούλια, αλλά και στα iceberg, που ακολουθούν καλή πορεία όσον αφορά στις τιμές τους.

Ο κ. Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός κηπευτικών με παρουσία στις λαϊκές του Αγρινίου, της Βόνιτσας, της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας και της Κατούνας δήλωσε στον ΑγροΤύπο σχετικά με τα μαρούλια πως είναι... δυσεύρετα αυτή την εποχή με αποτέλεσμα να πιάνουν τιμές έως 45 λεπτά το τεμάχιο στην χονδρική και 75 λεπτά - 1 ευρώ στον πάγκο της λαϊκής. Σύμφωνα με τον ίδιο, παραμονές Χριστουγέννων αλλά και Πρωτοχρονιάς που άλλα χρόνια υπήρχε μεγάλη κίνηση στην αγορά, φέτος τα πράγματα ήταν κάτι παραπάνω από υποτονικά.

Για σημαντική έλλειψη προσφοράς σε μαρούλι κάνει λόγο από την πλευρά του και ο Γιώργος Παπαβασίλης, παραγωγός κηπευτικών και συνεταιριστής από τα Μέγαρα, με ιδία άποψη για το γίνεται στη λαχαναγορά. Όπως λέει ο ίδιος,τέλος, η ζήτηση είναι πεσμένη και οι τιμές έχουν φτάσει έως τα 45 λεπτά.

03/01/2022 01:07 μμ

Καλά πήγαν οι τιμές παραγωγού στα αγγούρια το μήνα Δεκέμβριο με υψηλή ζήτηση στην εγχώρια και διεθνή αγορά.

Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου μέχρι τις 30/12/2021 οι εξαγωγές τους ανήλθαν σε 15.694 τόνους, υψηλότερες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο που ήταν στους 12.475 τόνους. Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν στον ΑγροΤύπο ότι οι προοπτικές των εξαγωγών είναι καλές και για το επόμενο χρονικό διάστημα. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Ρουμελιώτης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Παραγωγών Άρβης Ηρακλείου Κρήτης, «ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα αγγούρια. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 70 έως 80 λεπτά το κιλό (αυξημένες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι που ήταν στα 27 λεπτά). Τις τελευταίες 3 έως 4 ημέρες έχουμε μια πτωτική τάση αλλά παραμένουν στα 80 λεπτά το κιλό. Η πτώση οφείλεται στους Ισπανούς που έχουν βγει στην αγορά με χαμηλές τιμές για να κερδίσουν αγορές. Επίσης αυτή την περίοδο έχουμε υψηλές θερμοκρασίες που δεν βοηθούν την κατανάλωση αγγουριών στις αγορές της Ευρώπης. Εκτιμώ όμως ότι οι τιμές θα επανέλθουν σε καλά επίπεδα μετά τα Φώτα. Βέβαια μιλάμε για υψηλές τιμές παραγωγού αλλά έχουμε και μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας, που στα εφόδια είναι πάνω από 60 - 70% και στην ενέργεια διπλασιάστηκε». 

Ο κ. Γιώργος Καραλάκης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ανατολή Ιεράπετρας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «συνεχίζεται η συγκομιδή στην Κρήτη και ποσότητες υπάρχουν ακόμη. Γενικά ο Δεκέμβριος ήταν ένας καλός μήνας για τα αγγούρια. Υπήρχε καλή ζήτηση σε εγχώρια αγορά και εξαγωγές με τις τιμές να είναι γύρω στα 80 με 85 λεπτά. Μάλιστα στην εγχώρια αγορά οι τιμές έφτασαν κάποιες στιγμές σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με τις εξαγωγές. Από την περασμένη Παρασκευή είχαμε μια πτώση των τιμών. Σήμερα κυμαίνονται στα 80 με 83 λεπτά το κιλό τα αγγούρια για εξαγωγή. Εκτιμώ όμως ότι το επόμενο διάστημα θα παραμείνουν οι τιμές γύρω στα 80 λεπτά, που είναι καλές για τον παραγωγό».  

30/12/2021 03:48 μμ

Περισσότερα τα στρέμματα φέτος, αλλά με όψιμη παραγωγή.

Από τον περασμένο Νοέμβριο άρχισαν δειλά-δειλά να κόβονται οι πρώτες φράουλες της σεζόν, όμως τα κιλά, όπως μας εξήγησαν οι παραγωγοί είναι λίγα, με τον καιρό να μην ευνοεί παραγωγή και κατανάλωση.

Ο κ. Ανδρέας Γκοτσόπουλος, παραγωγός φράουλας από την Λακκόπετρα Αχαΐας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ο καιρός δεν έχει σταθεί σύμμαχος των παραγωγών φέτος, με αποτέλεσμα να οψιμίσει η παραγωγή, κάτι που δεν είναι καλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, όσο καλές και να είναι οι τιμές, είναι δύσκολο να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα, καθώς οι αποδόσεις αναμένονται χαμηλές. Ήδη, όπως λέει ο ίδιος, δεν έχουν κοπεί παρά ελάχιστα κιλά προϊόντος (ποικιλία Φορτούνα), σε αντίθεση με πέρσι, που τέτοια εποχή είχαν κοπεί πολλά κιλά.

Τέλος, ο κ. Γιώργος Καπλάνης, παραγωγός από την περιοχή Βάρδα Ηλείας λέει στον ΑγροΤύπο πως οι πρώτες κοπές στην ποικιλία Φορτούνα άρχισαν από το Νοέμβριο, μπήκαν φέτος περισσότερα στρέμματα, τουλάχιστον 5.000 αυξημένα από πέρσι, με το σύνολο να φθάνει τα 20.000 περίπου σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως όπως λέει ο ίδιος ο καιρός με τις πολλές βροχές, τα κρύα και τις πλημμύρες δημιουργούν πρόβλημα στο προϊόν, τόσο στην παραγωγή του, όσο και στην κατανάλωση. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο παραγωγός πιάνει μια τιμή στα 3,5 με 4 ευρώ το κιλό, όμως το κακό είναι πως είναι μικρές οι αποδόσεις για την εποχή.

29/12/2021 01:10 μμ

Μέχρι 50 λεπτά πιάνει ο παραγωγός για κάθε ματσάκι στην λαϊκή, αλλά στην χονδρική η τιμή είναι σαφώς χαμηλότερη.

Η κα Μαρία Γκουτζαμπασούλη καλλιεργεί αρκετά στρέμματα με βιολογικά κηπευτικά, μεταξύ αυτών και ρόκα, στην περιοχή της Γλαύκης Λάρισας. Σύμφωνα με την ίδια, η καλλιέργεια ρόκας είναι γενικά εύκολη καλλιέργεια, χωρίς προβλήματα, χρειάζεται όμως προσοχή το χειμώνα καθώς λόγω του κρύου μπορεί να αργήσει η ανάπτυξή της, ενώ το καλοκαίρι είναι δύσκολο να καλλιεργηθεί λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Σύμφωνα με την ίδια, η ρόκα το χειμώνα θέλει 40 μέρες μέχρι να κοπεί, πωλείται δε στην λαϊκή βιολογική ως 1 ευρώ το ματσάκι. Στην περιοχή της Γλαύκης, καταλήγει η ίδια, δεν υπάρχουν άλλοι παραγωγοί με βιολογική ρόκα.

Ο κ. Μανώλης Βαρδάκης καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά μέσω της ΚΟΙΝΣΕΠ Μελίτακες στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην περιοχή του δήμου Αστερουσίων. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο έχει... ξεφύγει από το να εμπορεύεται νωπό προϊόν (ρόκα) και έχει πάει σε άλλα προϊόντα, όπως το αποξηραμένο. Ο ίδιος λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ξεκίνησε την δραστηριότητά του, με σκοπό να καλύψει το θέμα της αυτάρκειας και συνεχίζει, κάνοντας και εμπόριο. Όπως μας ανέφερε, συνηθίζει να κόβει τα φύλλα της ρόκας και να τα αποξηραίνει. Καλλιεργεί με σπορά και δεν χρησιμοποιεί φυτά. Παράλληλα, μας αναφέρει πως η ρόκα είναι εύκολη και αποδοτική καλλιέργεια, ενώ ο ίδιος χρησιμοποιεί παραδοσιακές ποικιλίες σπόρων.

Ο κ. Νίκος Θεοδωρόπουλος από το Αγρίνιο καλλιεργεί διαφόρων ειδών κηπευτικά και μέχρι πριν κάποια χρόνια έβαζε και λίγη ρόκα για να πουλάει στην λαϊκή αγορά. Όπως μας αναφέρει, σταμάτησε να βάζει, καθώς το προϊόν δεν εμφανίζει ιδιαίτερη ζήτηση, σε αντίθεση με τα μεγάλα κέντρα των Αθηνών ή της Θεσσαλονίκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, προοπτική έχει η συγκεκριμένη, εύκολη σε γενικές γραμμές, καλλιέργεια σε περιοχές, όπως ο Μαραθώνας κ.λπ. που είναι κοντά στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όπως αναφέρει τέλος ο κ. Θεοδωρόπουλος, συνήθως η ρόκα πωλείται στην λαϊκή σε ματσάκι προς 50 λεπτά.

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, τέλος, από τα Μέγαρα καλλιεργεί 30 στρέμματα με ρόκα κάθε χρόνο και παίρνει προϊόν όλο το έτος σχεδόν. Προβλήματα καλλιεργητικά δεν έχει, όπως προσθέτει, αλλά δεν είναι και πολύ εύκολη ως καλλιέργεια και θέλει προσοχή για να έχεις υψηλές αποδόσεις. Αυτές, όπως τονίζει, για ρόκα προσεγμένη μπορεί να φθάσουν και στα 120 τελάρα το στρέμμα ετησίως, ενώ υπάρχει περίπτωση να υπάρξει και δεύτερο χέρι. Αυτή την περίοδο, καταλήγει ο κ. Παπαβασίλης, η τιμή παραγωγού είναι χαμηλή λόγω περιορισμένης ζήτησης, με το 1 ματσάκι να μην πιάνει πάνω από 17 λεπτά, αν και στην λαϊκή πωλείται έως 50 λεπτά.

22/12/2021 01:10 μμ

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ από τα βασικά παραγωγικά κέντρα της χώρας.

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος, παραγωγός με ντομάτα υδροπονίας από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι έχει αρχίσει τις κοπές και πως η ζήτηση για το προϊόν, όσο πλησιάζουμε στις γιορτές ανεβαίνει διαρκώς. Σύμφωνα με τον κ. Κωστάκο, ο κρύος καιρός έχει πάει πίσω τις κοπές σε όλες τις περιοχές της χώρας, ακόμα και στην Κρήτη. Οι δε τιμές παραγωγού κινούνται στα επίπεδα του 1 ευρώ με 1,10 ευρώ το κιλό.

Για μικρό ενδιαφέρον εκ μέρους των παραγωγών της περιοχής για νέες φυτεύσεις κάνει λόγο εξάλλου από την πλευρά του ο κ. Μιλτιάδης Αθανασόπουλος, ντοματοπαραγωγός από τα Φιλιατρά. Οι φυτεύσεις, μας λέει ο ίδιος, στα θερμοκήπια της περιοχής είναι σε εξέλιξη και θα συνεχιστούν για κανένα μήνα ακόμα, αλλά φαίνεται πως υπάρχει απογοήτευση στις τάξεις των παραγωγών, καθώς τα προβλήματα είναι πολλά.

Ο κ. Δημήτρης Πάλλας, καλλιεργητής κηπευτικών, επίσης από τα Φιλιατρά Μεσσηνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως τα πράγματα είναι ιδιαίτερα δύσκολα για τους ντοματοπαραγωγούς της περιοχής, εξαιτίας του τσουχτερού κόστους και κυρίως των ζημιών και των απωλειών στο εισόδημά τους, από την Tuta και διάφορες ιώσεις. Όπως λέει ο ίδιος, πολλά θερμοκήπια, ουσιαστικά υπολειτουργούν.

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης, παραγωγός ντομάτας θερμοκηπίου με 25 στρέμματα στην Ιεράπετρα και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Νότος δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το προηγούμενο διάστημα που θέλαν τα μάρκετ να πάρουν προϊόν, υπήρξε μια ζήτηση και το προϊόν έφθασε και το 1 ευρώ το κιλό, όμως τώρα, φαίνεται να δέχεται πάλι πιέσεις και η ζήτηση σε καμιά περίπτωση δεν είναι η αναμενόμενη. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, ο καιρός έχει πάει πίσω τις κοπές, ενώ ούτως ή άλλως είναι μειωμένες σε σχέση με άλλα χρόνια οι φυτεύσεις που έχουν γίνει.

17/12/2021 03:40 μμ

Αλλάζει το κλίμα ενόψει των εορτών, όμως οι τιμές είναι πολύ κάτω από εκείνες του καλοκαιριού, οπότε έφθασαν και στα 50 λεπτά ανά τεμάχιο.

Να... συνέλθουν από την περσινή, κακή λόγω του κορονοϊού χρονιά προσπαθούν οι παραγωγοί μαρουλιού της χώρας. Προβλήματα καλλιεργητικά δεν υπάρχουν, όμως η κατ’ όγκο παραγωγή έχει περιοριστεί σημαντικά. Όπως και η ζήτηση, με εξαίρεση, την περίοδο του καλοκαιριού, αλλά και των επερχόμενων εορτών Χριστουγέννων - Πρωτοχρονιάς.

Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος, μεγαλοπαραγωγός μαρουλιού από την περιοχή του Πύργου Ηλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι: «πολύ προϊόν λόγω των απωλειών στο εισόδημα πέρσι από τον κορονοϊό, δεν υπάρχει, δεδομένου ότι ήταν περιορισμένες και οι φυτεύσεις. Ωστόσο, παρά την κατάσταση αυτή το περασμένο διάστημα, δεν ήταν ικανοποιητικές οι τιμές στο χωράφι και κυμαίνονταν μέχρι πριν από λίγες ημέρες στα επίπεδα των 15 λεπτών το τεμάχιο, καθώς δεν υπάρχει αγοραστική δύναμη. Παρ’ όλα αυτά, τις τελευταίες ημέρες και ενόψει των εορτών, τα μεγάλα σούπερ μάρκετ προσπαθούν να κλείσουν ποσότητες, ούτως ώστε να έχουν διαθεσιμότητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι τιμές στο χωράφι και η ζήτηση να κινούνται ανοδικά, κάτι που έχει αντίκτυπο και στις τιμές, οι οποίες μέσα σε λίγες μόλις ημέρες, έφθασαν στα επίπεδα των 20 λεπτών ανά τεμάχιο».

Ο κ. Νεράτζης Χαλκίδης είναι ένας συστηματικός παραγωγός μαρουλιού από την περιοχή του Μαυροβουνίου Πέλλας. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο: «πέρσι με τον κορονοϊό πολύς κόσμος έπαθε ζημιά. Μεταξύ αυτών κι εγώ, οπότε αναγκάστηκα να φρεζάρω 45.000 σαλάτες διαφόρων τύπων, επειδή δε με συνέφερε να τις δώσω μπιρ παρά. Αυτό έγινε λόγω του κορονοϊού και της κλειστής εστίασης. Οι παραγωγοί που τροφοδοτούσαν τις λαχαναγορές, αναγκάστηκαν να διαθέσουν την παραγωγή στα μάρκετ με αποτέλεσμα να υπάρξει υπερπροσφορά και να επικρατήσουν εξευτελιστικές τιμές. Φέτος έχω βάλει μόνο σγουρές σαλάτες και ενόψει εορτών υπάρχει ζήτηση. Οι τιμές ανά κιλό έχουν ανέλθει στα 60-65 λεπτά, ενώ ανά τεμάχιο σε ειδική συσκευασία στα μάρκετ κυμαίνονται μεταξύ 20 και 30 λεπτών το τεμάχιο. Πρέπει να πούμε πως οι συσκευασίες αυτές είναι πολύ ακριβές και στοιχίζουν 5 λεπτά έκαστη. Έρχονται δε από Ολλανδία».

Ο Γιώργος Παπαβασίλης, τέλος, παραγωγός και συνεταιριστής από την περιοχή των Μεγάρων Αττικής δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «έχει πέσει η κίνηση στις αγορές για όλα τα προϊόντα και δεν έχει γλιτώσει ούτε το μαρούλι. Ευελπιστούμε από βδομάδα, να ανεβεί η ζήτηση, συνεπώς και οι τιμές παραγωγού».

09/12/2021 03:08 μμ

Τεράστιο πρόβλημα διάθεσης αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί θερμοκηπιακών κηπευτικών εξαιτίας της ελλειμματικής ζήτησης εγχώρια. Το πρόβλημα εντείνεται λόγω των εισαγωγών από γειτονικές χώρες. Εξαίρεση αποτελεί το εξαγώγιμο αγγούρι με τιμή 1 ευρώ/ το κιλό.

Περισσότερα μας εξηγεί ο κ. Πρασιανάκης Χρήστος, διευθυντής της Ένωσης Σελίνου στα Χανιά Κρήτης. «Στην περιοχή καλλιεργούνται 1.500 στρέμματα με θερμοκηπιακές καλλιέργειες. Υπάρχει καλή παραγωγή αλλά οι τιμές είναι εξευτελιστικά χαμηλές για όλα τα προϊόντα (ντομάτες, πιπεριές, λιγότερο μελιτζάνες) εκτός από το αγγούρι που η τιμή του τώρα είναι στο 1 ευρώ το κιλό.

Επιπρόσθετο βάρος είναι οι εξωφρενικές αυξήσεις στις τιμές λιπάσματος. Όλοι όσοι εμπλέκονται στη διαδικασία παραγωγής, οι παραγωγοί, οι γεωπόνοι και τα καταστήματα εφοδίων, ανησυχούμε για το που θα φτάσουν οι τιμές. Εξαγωγές αγγουριού γίνονται αλλά όχι σε ικανοποιητικό βαθμό. Η μειωμένη ζήτηση οφείλεται κυρίως στην πτώση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών και στις εισαγόμενες ποσότητες προϊόντων που έρχονται από γειτονικές χώρες. Για παράδειγμα στη Θεσσαλονίκη γίνονται σε μεγάλο βαθμό εισαγωγές ντομάτας από την Τουρκία».

Ο κ. Τζωρτζακάκης Γιάννης, γεωπόνος στον ΑΣ Τυμπακίου στο Ηράκλειο επίσης επισημαίνει ότι «όσον αφορά την παραγωγή υπάρχουν ικανοποιητικές ποσότητες και πολύ καλή ποιότητα. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα διάθεσης όμως από τις 20 Οκτωβρίου. Οι πελάτες μας από Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να αγοράζουν μεγάλες ποσότητες.

Έχει κορεστεί η αγορά. Στην Θεσσαλονίκη μεγάλες ποσότητες κηπευτικών διοχετεύονταν σε αγορές της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας με συχνότητα 2-3 φορές την εβδομάδα. Πλέον δεν πουλάμε κηπευτικά στην ίδια συχνότητα καθώς έχουν μειωθεί σημαντικά τα δρομολόγια. Πιάνουν στο τελωνείο τους μεταφορείς με πλαστά πιστοποιητικά εμβολιασμού και δεν τους επιτρέπουν να μπουν στη χώρα.

Έτσι μεγάλες ποσότητες πιπεριάς, ντομάτας και μελιτζάνας μένουν αδιάθετες. Η εξαγωγή αγγουριού από την άλλη έχει σκαμπανεβάσματα. Πριν από 20 ημέρες παρατήρησα ότι οι εξαγωγείς αγόραζαν κηπευτικά από τους παραγωγούς σε πολύ υψηλές τιμές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να τα προωθήσουν στις αγορές του εξωτερικού. Αντίστοιχα, εμείς με την σειρά μας ζητούσαμε πολύ υψηλές τιμές από τα σούπερ μάρκετ για να μπορέσουμε να ανταγωνιστούμε τους εξαγωγείς. Τώρα η κατάσταση έχει κάπως εξισορροπηθεί.

Οι τιμές στις πιπεριές είναι μειωμένες κατά 50% κάτω του κόστους και στις ντομάτες  κατά 20% κάτω του κόστους παραγωγής. Στις μελιτζάνες μόνο σήμερα έχουν ανεβεί οι τιμές. Η μετασυλλεκτική διάρκεια σε αυτά τα προϊόντα είναι πολύ μικρή. Οι πιπεριές μπορούν να παραμείνουν στο χωράφι για λιγότερο από 15 ημέρες, τα αγγούρια για 5-6 ημέρες αν και δεν υπάρχει πρόβλημα διάθεσης, οι ντομάτες 4-5 ημέρες και οι μελιτζάνες 5-6 ημέρες.
Τα ντοματίνια τύπου βελανίδι έχουν μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις ντομάτες ωστόσο και σε αυτήν την καλλιέργεια υπάρχει μεγάλη πτώση τιμών. Η τιμή παραγωγού κανονικά δεν θα πρέπει να πέφτει κάτω από 1,30 το κιλό καθώς το κόστος συγκομιδής είναι πολύ αυξημένο. Ο παραγωγός τώρα πουλάει πολύ χαμηλότερα από το κόστος συγκομιδής. Τα αδιάθετα προϊόντα δυστυχώς πετιούνται. Δώσαμε ωστόσο και κάποιες ποσότητες στους σεισμόπληκτους».

Τέλος, σύμφωνα με τον κ. Τζωρτζακάκη εισαγωγές γίνονται κατά κόρον από Αλβανία και Τουρκία στα κηπευτικά. «Τα προϊόντα έρχονται χωρίς κανένα πιστοποιητικό, ενώ εμείς έχουμε τις πιστοποιήσεις Argo και Global gap ορθών γεωργικών πρακτικών. Τα εισαγόμενα προϊόντα έχουν παραχθεί νομίμως με τη χρήση σκευασμάτων που στην χώρα μας έχουν καταργηθεί από το 1990».

Από την πλευρά του ο κ. Απόστολος Κενανίδης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ) σε ανακοίνωσή του με τίτλο: Ντροπή κ. Καραμανλή επισημαίνει:
«Για άλλη μια φορά η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, μετά από διμερή συνεργασία και διαπραγματεύσεις που διεξήγαγαν διευθυντικά στελέχη του Υπουργείου, παραχώρησε χωρίς δισταγμό όσα ζήτησε η Τουρκία σε ποσοστώσεις στο θέμα των διελεύσεων φορτηγών.

Και το σημαντικότερο: Παρότι εδώ και πολλά χρόνια οι κυβερνήσεις τηρούσαν έστω και στο ελάχιστο, την σχέση αμοιβαιότητας, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου -παρά τις αντιδράσεις των Ελλήνων μεταφορέων- ικανοποίησε ένα πάγιο αίτημα της τουρκικής πλευράς, παραχωρώντας στους Τούρκους εξ ολοκλήρου το μεταφορικό έργο Ελλάδας – Τουρκίας με τις άδειες, καταργώντας την αρχή της αμοιβαιότητας και προσχωρώντας στη λογική της τουρκικής πλευράς «τα δικά μου δικά μου και τα δικά σας πάλι δικά μου».

30/11/2021 03:01 μμ

Το λάχανο είναι από τα φθινοπωρινά κηπευτικά που προτιμάται από τους παραγωγούς καθώς δεν είναι τόσο ευαίσθητο στις θερμοκρασιακές διακυμάνσεις συγκριτικά με άλλα λαχανικά της ίδιας κατηγορίας.

Η ζήτησή του ωστόσο, όπως και στα υπόλοιπα, παραμένει σε μέτρια επίπεδα, ενώ στα αρνητικά της καλλιέργειας συνυπολογίζεται η αδυναμία εξαγωγής.

Μιλήσαμε με τον κ. Γιώργο Δούβα, αντιπρόεδρο του ΑΣ Καλαμάτας, ο οποίος σχολιάζει ότι «η παραγωγική περίοδος που διανύουμε είναι πολύ καλή για την καλλιέργεια του λάχανου. Η ζήτηση είναι ίδια και για τα τρία είδη σταυρανθών (λάχανο, κουνουπίδι και μπρόκολο), ενώ σε όγκο παραγωγής το λάχανο υπερέχει από τα υπόλοιπα δύο εξαιτίας του μεγάλου βάρους. Εμείς κάνουμε προγραμματισμό φυτεύσεων βάσει των παραγγελιών που έχουμε και οι ποσότητες ζήτησης κάθε εβδομάδα είναι σχεδόν ίδιες. Για παράδειγμα, σε μία εβδομάδα η ζήτηση αναλογικά για τα τρία είδη είναι: 5 τόνοι λάχανο, 4 τόνοι κουνουπίδι και 1,5 τόνος μπρόκολο. 

Καλλιεργητικά, αυτήν την περίοδο η παραγωγή λάχανου είναι πολύ ικανοποιητική, σε αντίθεση με τα κουνουπίδια και τα μπρόκολα, τα οποία έχουν ανθίσει λόγω των υψηλών θερμοκρασιών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Υπάρχει μεγάλη ποσότητα μπρόκολων και κουνουπιδιών τα οποία δεν μπορούμε να πουλήσουμε και δημιουργείται πρόβλημα ως προς τον προγραμματισμό φυτεύσεων.

Το λάχανο δεν έχει το πρόβλημα της άνθισης και είναι πιο διατηρήσιμο κατά την αποθήκευση συγκριτικά με τα άλλα δύο προϊόντα. Διαθέτουμε ψυγεία και αποθηκεύουμε τα προϊόντα μας στους 0°C. Ωστόσο η διατηρησιμότητα του μπρόκολου και του κουνουπιδιού μειώνεται σημαντικά κατά την μεταφορά και πώληση στα μαγαζιά λιανικής και σούπερ μάρκετ, όπου οι θερμοκρασίες είναι πολύ υψηλότερες. Εξαιτίας όμως της υψηλής διατηρησιμότητας το λάχανο έχει και μικρότερη τιμή».

Ο κ. Αργύρης Μπεληγιάννης, παραγωγός υπαίθριων κηπευτικών στην περιοχή του Πίσσωνα Ευβοίας, καλλιεργεί 150-200 στρέμματα λάχανου. Οι φυτεύσεις, σύμφωνα με τον ίδιο, ολοκληρώθηκαν μέχρι τις 20 Αυγούστου και η παραγωγή συγκομίζεται από 10 Σεπτεμβρίου μέχρι και τέλος Απριλίου. «Καθ’ όλη τη διάρκεια μπαίνουν υβρίδια/ποικιλίες λάχανου διαφορετικές ανάλογα με τον κύκλο ημερών, ξεκινώντας από τις μικρότερες 90 ημερών και μέχρι των 150 ημερών. Στο στρέμμα η παραγωγή λάχανου φτάνει τους 5 τόνους ενώ στα κουνουπίδια τους 2 τόνους. 

Προβλήματα παγωνιάς ακόμα δεν υπάρχουν στην περιοχή. Συνήθως κάτω από 0°C επηρεάζονται δυσμενώς αυτά τα κηπευτικά. Προβλήματα υπάρχουν στα κουνουπίδια και στα μπρόκολα τα οποία έχουν ανθίσει και η διάθεσή τους αυτήν την περίοδο είναι πολύ δύσκολη στην εγχώρια αγορά. Το πλεονέκτημα με τα λάχανα είναι ότι μπορούν να παραμείνουν στο χωράφι ασυγκόμιστα χωρίς φθορά μέχρι και μία εβδομάδα ενώ τα κουνουπίδια αν δεν συγκομιστούν κιτρινίζουν.

Τώρα υπάρχει μεγάλη προσφορά στα κουνουπίδια και στα μπρόκολα και η τιμή είναι στα 30-40 λεπτά/ το κιλό. Σε λίγο καιρό που θα υπάρχει έλλειψη θα αναγκαστούμε να κάνουμε εισαγωγές από Γαλλία και Ολλανδία για να καλύψουμε το κενό στην αγορά. Ωστόσο το συγκριτικό πλεονέκτημα ανάμεσα στο κουνουπίδι και στο λάχανο είναι ότι το κουνουπίδι έχει μεγαλύτερη τιμή και μπορεί να εξαχθεί.

Η ζήτηση εδώ και τρεις εβδομάδες είναι πολύ περιορισμένη εξαιτίας των μέτρων που πλέον ισχύουν στην εστίαση λόγω κορονοϊού. Από το χωράφι η τιμή λάχανου είναι στα 23-35 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό. Τα έξοδα από την άλλη στην τιμή λιπασμάτων και στο ρεύμα έχουν διπλασιαστεί. Όσον αφορά τη λίπανση, η νιτρική αμμωνία από 400 ευρώ/τόνο πλέον κοστολογείται στα 900 ευρώ/τόνο. Η χρέωση του ρεύματος στον τελευταίο λογαριασμό, με την ρήτρα προσαρμογής, από 330 ευρώ ανέβηκε στα 650 ευρώ». 

Καταλήγοντας ο κ. Μπεληγιάννης εκτιμάει ότι η ζήτηση για την εορταστική περίοδο θα αυξηθεί αλλά μόνο για 5 ημέρες. Όπως αναφέρει και τα υπόλοιπα είδη που χρησιμοποιούνται για σαλάτα όπως η ντομάτα και το κουνουπίδι είναι πολύ φθηνά».

30/11/2021 10:43 πμ

Το αίτημα για στήριξη της ενιαίας δημοπράτησης των πρώιμων κηπευτικών κατέθεσαν  οι εκπρόσωποι του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας στον Περιφερειάρχη Κρήτης.

Συγκεκριμένα σε συνάντηση που έγινε στην Περιφέρεια Κρήτης παρουσία του Δημάρχου Ιεράπετρας Θεοδόση Καλαντζάκη, ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Ιωάννης Γαϊτάνης και ο Ταμίας του Συλλόγου Μανόλης Καβουσανάκης, ζήτησαν τη στήριξη του Περιφερειάρχη Κρήτης για την εκπόνηση της μελέτης που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του σχεδιασμού του Συλλόγου για ενιαία δημοπράτηση των κηπευτικών.

Ο Σταύρος Αρναουτάκης αποδέχθηκε το αίτημα να στηρίξει η Περιφέρεια Κρήτης την εκπόνηση της μελέτης του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας για την ενιαία δημοπράτηση των πρώιμων κηπευτικών της περιοχής.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, Ιωάννης Γαϊτάνης, «τα βήματα μας είναι προσεκτικά και ξεκινούν με την βοήθεια της Περιφέρειας. Τα δημοπρατήρια θα παραμείνουν ως έχουν. 

Όταν λέμε ενιαία δημοπράτηση μιλάμε για δημοπρατήσεις που θα γίνουν σε ένα ανεξάρτητο χώρο και θα είναι ενιαίες. Επίσης θα μπορεί να γίνει και σε παγκρήτιο επίπεδο. 

Ο έμπορας θα παρακολουθεί όλα τα προϊόντα και θα μπορεί να δίνει τιμές. Έτσι εκτιμούμε ότι θα γίνει ελκυστικός ξανά ο θεσμός της δημοπράτησης των κηπευτικών. Κάθε δημοπρατήριο δεν θα μπορεί να έχει διαφορετική τιμή. 

Συμφωνήσαμε με την Περιφέρεια να ξεκινήσει η σύνταξη μελέτης, που αναμένεται να διαρκέσει περίπου δέκα μήνες, η οποία θα βοηθήσει στο τρόπο που θα μπορεί να εξελιχθεί η όλη διαδικασία». 

29/11/2021 10:34 πμ

Η καλλιέργειά του είναι εδραιωμένη σε όλη την χώρα και δίνει ένα συμπληρωματικό εισόδημα στους παραγωγούς κηπευτικών.

Ο κ. Βελισσάρης Βασίλης γεωπόνος και ιδιοκτήτης της εταιρείας Γεωγνώση, ο οποίος δραστηριοποιείται στην εμπορία υβριδίων παντζαριού χαρακτηριστικά αναφέρει ότι είναι μία καλλιέργεια χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις και έξοδα, η οποία αποφέρει κέρδος. «Καλλιεργείται σε όλη την Ελλάδα και φυτεύσεις γίνονται τον Αύγουστο, τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο και έπειτα τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Αυτήν την περίοδο υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα παντζαριού στην αγορά και η τιμή, όπως και στα υπόλοιπα κηπευτικά είναι μειωμένη. Σε γενικές γραμμές η τιμή παραγωγού στη λαχαναγορά είναι στα 60 λεπτά το κιλό. Είναι μία πολύ καλή τιμή, αν αναλογιστεί κανείς ότι η παραγωγή ανά στρέμμα φτάνει τους 3-4 τόνους. Θέλει μία ικανοποιητική ποσότητα νερού και δεν μπορεί να καλλιεργηθεί ως ξηρική. Η κυριότερη μυκητολογική ασθένεια, από την οποία προσβάλλεται το παντζάρι είναι η Κερκόσπορα (Cercospora beticola), η οποία δημιουργεί χλωρωτικές κηλίδες στο φύλλωμα. Αντιμετωπίζεται με υβρίδια υψηλής ανοχής στην ασθένεια και εγκεκριμένα μυκητοκτόνα. Οι χρήσεις του παντζαριού είναι ποικίλες και προορίζεται είτε για απευθείας διάθεση στο εμπόριο είτε για βιομηχανική χρήση. Χρησιμοποιείται ευρέως σε εταιρείες μεταποίησης, όπου το τελικό προϊόν είναι τα βρασμένα παντζάρια ή σε εταιρείες χυμοποίησης (ως χρωστική στο χυμό ροδιού). Τα παντζάρια για βιομηχανική χρήση έχουν συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος από αυτά που προορίζονται για νωπή κατανάλωση».

Παράλληλα, ο κ. Παπαβασίλης Γιώργος, παραγωγός κηπευτικών στην περιοχή του Μαραθώνα καλλιεργεί παντζάρια και μας δίνει σχετικές πληροφορίες. Στην περιοχή γίνονται φυτεύσεις από το Πάσχα μέχρι και τώρα και είναι μία καλλιέργεια πολύ διαδεδομένη. Ανάλογα την εποχή καλλιέργειας επιλέγονται και τα αντίστοιχα υβρίδια, προσαρμοσμένα στις εκάστοτε κλιματικές συνθήκες. Αυτήν την περίοδο συνεχίζονται οι φυτεύσεις και οι συγκομιδές. Οι μεγαλύτεροι εχθροί του παντζαριού είναι το Ωίδιο και είδη κάμπιας, τα οποία αντιμετωπίζονται με την εφαρμογή χαλκούχων ή φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων με ψεκασμό καλύψεως φυλλώματος μετά την σπορά με σκοπό να επιτύχουμε μεγαλύτερη διάρκεια συγκομιδής. Εμπορικά, το τελευταίο μήνα έχει πέσει η ζήτηση για το προϊόν και η τιμή παραγωγού έχει πέσει στα 45 λεπτά το κιλό ενώ πριν ένα μήνα ήταν πολύ ικανοποιητικές, στα 60 λεπτά το κιλό.

26/11/2021 01:55 μμ

Δύσκολη η κατάσταση στην αγορά, αλλά παραγωγοί και συνεταιρισμοί περιμένουν ανάκαμψη την περίοδο των γιορτών.

Όπως μας ανέφερε ο κ. Γιώργος Χαλκιάς, πρόεδρος στον ΑΣ Παραγωγών Κηπευτικών Κουντούρας: «τις τελευταίες ημέρες τόσο οι πιπεριές (κέρατο, καυτερά, φλάσκα και Φλωρίνης), όσο και οι ντομάτες της περιοχής μας δέχονται μεγάλες πιέσεις στις τιμές, με τον παραγωγό να εισπράττει ψίχουλα. Οι τιμές παίζουν για όλα αυτά τα κηπευτικά κατά μέσο όρο στα 60-70 λεπτά το κιλό, ενώ υπάρχουν και χαμηλότερες τιμές, αναλόγως της ποιότητας. Μεγάλη πτώση τιμών καταγράφεται και στην ντομάτα βελανίδι, που είχε υψηλές τιμές το καλοκαίρι, αλλά και αργότερα. Τώρα ο παραγωγός εισπράττει μόλις 70-80 λεπτά το κιλό. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το αγγούρι, που εδώ στην Κρήτη ως προϊόν το αποκαλούμε και... χρηματιστήριο, επειδή έχει μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή. Σήμερα το αγγούρι πιάνει και 1 ευρώ το κιλό στον παραγωγό. Η κατάσταση αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι έπεσαν στην αγορά ταυτόχρονα μεγάλες ποσότητες. Παλιότερα ήταν πιο ξεκάθαρα τα πράγματα αναφορικά με το ποιά περιοχή βάζει προϊόντα και ποιά περίοδο. Σήμερα δεν υπάρχει διαχωρισμός με αποτέλεσμα να έχουμε όλη αυτή την κατάσταση. Όλοι οι παραγωγοί είμαστε σε δυσχερή θέση, γιατί ερχόμαστε από δυο δύσκολες χρονιές, με τον κορονοϊό, ενώ ακόμα και σήμερα επί της ουσίας υπάρχουν περιορισμοί. Παράλληλα, μέσα στο 2021 δεν έχουμε πάρει ενίσχυση. Μοναδική μας ελπίδα είναι να ανεβεί η ζήτηση στις γιορτές και οι τιμές. Εκτιμώ πως τα μάρκετ δεν θα μας ζητήσουν προϊόν σε τιμές χαμηλότερες, για να κάνουν προσφορές, αφού ήδη οι τιμές είναι χαμηλές».

Ο κ. Ηλίας Παλούκης, παραγωγός κηπευτικών, υπαίθριων αλλά και θερμοκηπιακών σε Αιτωλοακαρνανία και Κρήτη, κρούει καμπανάκι κινδύνου σε σχέση με την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική αγορά. Όπως σημειώνει είναι πολύ δύσκολη περίοδος σχεδόν για όαλ τα κηπευτικά, λόγω του ότι δεν υπάρχει μεγάλη ζήτηση από το καταναλωτικό κοινό, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Όπως μας λέει ο ίδιος «η ντομάτα στην Κρήτη έχει φθάσει να πωλείται ακόμα και 20 λεπτά το κιλό και στην Πρέβεζα 30 λεπτά. Το λάχανο φεύγει από τον παραγωγό 10 λεπτά, το μπρόκολο 30 λεπτά, κουνουπίδι 20 λεπτά».

Στην έλλειψη αγοραστικού ενδιαφέροντος στέκεται από την πλευρά του και ο Θανάσης Παλούκης, έμπειρος παραγωγός, επίσης από τη Βόνιτσα, που πουλάει τα προϊόντα του στις λαϊκές αγορές της Λευκάδας, της Αμφιλοχίας, της Βόνιτσας και του Αγρινίου, που είναι μεγάλο εμπορικό κέντρο.

Ο ΑγροΤύπος απεθύνθηκε και σε μια επιχείρηση με θερμοκήπια στη βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ημαθία. Όπως μας είπαν από τα Θερμοκήπια Ανδρέου, πιπεριές τώρα δεν κόβονται αφού είναι εκτός περιόδου. Οι τιμές στις πιπεριές, σύμφωνα με τον κ. Ανδρέου ήταν το προηγούμενο διάστημα και ιδίως το καλοκαίρι γύρω στο 1 ευρώ για τον παραγωγό.

24/11/2021 03:04 μμ

Την περίοδο των γιορτών θα χρειαστεί να περιμένουν οι περισσότεροι παραγωγοί, μήπως και αλλάξει η κατάσταση.

Αρκετές είναι οι δυσκολίες αυτή την περίοδο για τους παραγωγούς σπανακιού, καθώς έχουν να αντιμετωπίσουν πέραν του υψηλού κόστους παραγωγής και την χαμηλή ζήτηση, φαινόμενο που εντείνεται κάθε Νοέμβριο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιοχές, όπου το σπανάκι είναι σε έλλειψη και πιάνει καλή τιμή ο παραγωγός.

Το συγκεκριμένο φυλλώδες λαχανικό καλλιεργείται όλο το χρόνο και θεωρείται μια εύκολη σε γενικές γραμμές καλλιέργεια. Πολύ την προτιμούν οι αγρότες που μπαίνουν στο πρόγραμμα των νέων.

Ο κ. Γιώργος Παπαβασίλης, από τον Συνεταιρισμό Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η ζήτηση για σπανάκι αυτή την περίοδο κάθε χρόνο είναι περιορισμένη, όμως τον φετινό Νοέμβριο, τα πράγματα φαίνεται πως είναι ακόμα πιο δύσκολα. Ο κ. Παπαβασίλης έχει παραγωγή σπανακιού όλο το χρόνο και όπως μας λέει η τιμή στην λαχαναγορά είναι τώρα στην χονδρική στα 80 λεπτά, με τον παραγωγό να μην εισπράττει πάνω από 50 με 55 λεπτά ανά κιλό. Ο ίδιος στέκεται στην αύξηση τιμών των σπόρων που είναι αναγκασμένος να υπομείνει ο παραγωγός. Για παράδειγμα μας λέει ότι ένας καλός σπόρος με αντοχή σε περονόσπορο κ.λπ. στοιχίζει πλέον ανά κιλό 55 και 60 ευρώ, ενώ ανά στρέμμα ο παραγωγός χρειάζεται πάνω από 1 κιλό σπόρο. Οι αποδόσεις σε ένα καλό σπανάκι με όλες τις εφαρμογές από τον παραγωγό στην περιοχή των Μεγάρων, φθάνουν τον 1,5 τόνο.

Ο κ. Γιώργος Μπίχτας από τα Τρίκαλα καλλιεργεί κάθε χρόνο γύρω στα 11 στρέμματα με σπανάκια. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο το σπανάκι στην περιοχή είναι εύκολο ως καλλιέργεια, αλλά χρειάζεται προσοχή από εντομολογικής άποψης. Σύμφωνα με τον ίδιο, στο νομό Τρικάλων δεν μπαίνουν πολλά στρέμματα με σπανάκια κι ως εκ τούτου, η προσφορά είναι μειωμένη. Η δε τιμή που πουλάει ο ίδιος το σπανάκι στη λαϊκή αγγίζει το 1 ευρώ το κιλό, ενώ στη λιανική το δίνει και 1,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Παναγιώτης Αρσένης, τέλος, από την Ελασσόνα καλλιεργούσε μέχρι τρία χρόνια πριν σπανάκι και είναι από τις περιπτώσεις εκείνες των παραγωγών, που μπήκαν στην καλλιέργεια λόγω του ότι πριμοδοτείται περισσότερο στο πρόγραμμα των νέων αγροτών. Σύμφωνα με τον ίδιο, το σπανάκι είναι απαιτητικό ως καλλιέργεια, ιδίως σε νερά και γι’ αυτό το λόγο στην Ελασσόνα δεν μπαίνουν και τόσες πολλές εκτάσεις, όπως στη Λάρισα. Τέλος, όπως μας πληροφορεί ο ίδιος, ζήτηση υπάρχει αρκετή για το προϊόν και η απορρόφηση για κάποιον που θα ασχοληθεί συστηματικά δεν είναι δύσκολη.

17/11/2021 04:43 μμ

Μιλήσαμε με τον κ. Γιάννη Αρβανιτάκη, έμπειρο παραγωγό και εξαγωγέα του προϊόντος ο οποίος σχολιάζει την φετινή παραγωγική περίοδο και την εμπορία της φράουλας.

Πείτε μας λίγα λόγια για τη φετινή παραγωγή.

Έχει ολοκληρωθεί το φύτεμα πριν 10 ημέρες, οι καιρικές συνθήκες ήταν πολύ καλές και οι φυτεύσεις έγιναν χωρίς προβλήματα ενώ εμφάνιση ασθενειών προς το παρόν δεν έχουμε. Είναι μία πλήρως ελεγχόμενη καλλιέργεια όπου ασθένειες και εχθροί αντιμετωπίζονται άμεσα, με εγκεκριμένα σκευάσματα τα οποία χρησιμοποιούνται με ορθολογικό τρόπο ώστε να μην υπάρχει μεγάλη φυτοτοξικότητα στο τελικό προϊόν. Φυτεύονται περίπου 10 ποικιλίες, οι περισσότερες από τις οποίες είναι μεσοπρώιμες εκτός από την ποικιλία Fortuna. Οι φυτεύσεις για τις μεσοπρώιμες ποικιλίες γίνονται με γυμνόριζα φυτά και για την Fortuna χρησιμοποιούνται ανεπτυγμένα φυτάρια. Τώρα έχουμε τις πρώτες συγκομιδές της ποικιλίας Fortuna οι οποίες θα διαρκέσουν μέχρι τις 10 Δεκεμβρίου. Είναι μία καλή ποικιλία η οποία λειτουργεί ως συμπληρωματική για μεγαλύτερη διάρκεια παραγωγής.

Ποια ποικιλία στην Ελλάδα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση στο εξωτερικό;

Τον πρώτο λόγο έχει η ποικιλία Victory. Χρησιμοποιείται στην Ελλάδα εδώ και 5-6 χρόνια και είναι μεσοπρώιμη ποικιλία, αναμένουμε συγκομιδές από 15 Δεκεμβρίου. Καλύπτει περίπου το 60% της στρεμματικής έκτασης στην Ελλάδα.

Για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί τώρα, είναι μεγάλο το αρχικό κόστος εγκατάστασης καλλιέργειας;

Το κόστος καλλιέργειας είναι πολύ μεγάλο και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 6.000 ευρώ το στρέμμα. Εξαρτάται από το αν υπάρχουν οι θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις και ο εξοπλισμός. Επίσης, το κόστος καλλιέργειας για κάποιον που ενδιαφέρεται να ασχοληθεί από φέτος είναι σαφώς αυξημένο εξαιτίας των προσαυξήσεων στα υλικά (πλαστικό εδαμοκάλυψης, σίδερα για την κατασκευή τούνελ) και στα εφόδια.

Γιατί οι μεγαλύτερες εκτάσεις φράουλας έχουν συγκεντρωθεί στην περιοχή της Μανωλάδας;

Ο κύριος όγκος παραγωγής παράγεται στην Μανωλάδα σε μία έκταση που φέτος φτάνει τις 19.000-20.000 στρέμματα. Πλέον έχει γίνει εμπορικό κέντρο και υπάρχουν εργαζόμενοι που μένουν στην περιοχή γιατί ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια. Σε πολύ μικρότερη έκταση, περίπου 50 στρεμμάτων παράγεται φράουλα στην Κατερίνη και στην Κρήτη σε έκταση 100 στρεμμάτων. Σίγουρα οι κλιματικές συνθήκες ευνοούν την καλλιέργεια της φράουλας εδώ παρά σε άλλες περιοχές όπως για παράδειγμα στην Λάρισα όπου οι θερμοκρασίες είναι υψηλές. Ωστόσο υπάρχουν περιοχές που θα μπορούσε να καλλιεργηθεί η φράουλα εξίσου ικανοποιητικά.

Πως προβλέπετε ότι θα είναι η φετινή εμπορική περίοδος;

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσουμε τον όγκο παραγωγής και τις τιμές καθώς μόλις ξεκίνησαν σιγά σιγά οι πρώτες συγκομιδές. Η φράουλα είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν και στην εσωτερική αγορά διοχετεύονται πολύ μικρές ποσότητες. Πέρσι ήταν μία πολύ καλή εμπορική χρονιά για την Ελλάδα, η οποία επωφελήθηκε από την μειωμένη παραγωγή της Ισπανίας. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε από τώρα πως θα κινηθεί η διεθνής αγορά.

05/11/2021 05:21 μμ

Την καλοκαιρινή περίοδο σημειώθηκε μεγάλη μείωση παραγωγής στην υπαίθρια καλλιέργεια με συνέπεια το λιγοστό προϊόν να πωλείται πολύ ακριβά. Αργότερα, οι τιμές μειώθηκαν, επαναφέροντας την κατάσταση στα περσινά δεδομένα πλην όμως τις αυξήσεις κόστους παραγωγής.

Ο κ. Αριστοτέλης Καναβός, γραμματέας του ΑΣ Τριφυλλίας, κάνει λόγο για απότομη μείωση τιμών. Ειδικότερα, όπως μας εξηγεί, «από αρχές Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα η τιμή παραγωγού διατηρείται στα 50-55 λεπτά ενώ στις λαχαναγορές το προϊόν πωλούνταν μέχρι τότε στα 1,05 1,10 ευρώ το κιλό. Στην περιοχή παράγουμε σχεδόν αποκλειστικά πιπεριές θερμοκηπίου, σκούρου πράσινου χρώματος ποικιλίας Φλάσκα. Η παραγωγή τώρα είναι στα τελειώματά της. Κάποιοι παραγωγοί έκαναν φυτεύσεις τον Σεπτέμβριο ώστε να έχουν παραγωγή μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου προσδοκώντας να διατηρηθούν οι υψηλές τιμές. Οι νέες φυτεύσεις κηπευτικών στα θερμοκήπια κανονικά ξεκινούν από μέσα Ιανουαρίου». 

Επίσης ο κ. Καναβός αναφέρει ότι «στην Τριφυλλία πέρα από τις πράσινες πιπεριές παράγουμε ελάχιστες κόκκινες Φλωρίνης. Κάναμε κάποιες προσπάθειες φέτος να παράγουμε πιπεριές Φλωρίνης αλλά δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Αυτό που παρατηρήσαμε είναι ότι τα φυτά είναι πιο αδύναμα και η παραγωγή δεν έχει καλές αποδόσεις. Η συγκεκριμένη ποικιλία έχει ζήτηση μόνο εφόσον η ποιότητα των καρπών είναι άριστη και το μέγεθός τους μεγάλο».

Την άποψη του μας μεταφέρει επίσης και εκπρόσωπος από τον ΑΣ Τυμπακίου. Οι συγκομιδές της πιπεριάς έχουν πλέον ξεκινήσει και στον συνεταιρισμό καλλιεργούνται τα περισσότερα είδη πιπεριάς. Ειδικότερα στα θερμοκήπιά μας καλλιεργούμε πιπεριές ποικιλιών Φλωρίνης, Φλάσκες, Κέρατο, Ντολμάς και καυτερές πιπεριές. Αν και αυτήν την περίοδο δεν αναμένουμε μεγάλη ζήτηση για πιπεριές ωστόσο, οι τιμές είναι πολύ χαμηλές αν αναλογιστεί κανείς τα πολύ υψηλά κόστη παραγωγής που πλέον καλούνται οι παραγωγοί να πληρώσουν. 

Η τιμή παραγωγού είναι στα 40-50 λεπτά το κιλό και υπό κανονικές συνθήκες είναι χαμηλή. Οι τιμές των λιπασμάτων όμως έχουν αυξηθεί κατά 30%-50% και προσεχώς θα υπάρχει αύξηση στα φυτοφάρμακα. Δεν γίνεται να διπλασιάζεται το κόστος παραγωγής και να παραμένει χαμηλή η τιμή. Επίσης οι προσβολές από εντομολογικούς εχθρούς τα τελευταία χρόνια είναι πολύ έντονες γεγονός που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες που υπάρχουν στην Κρήτη για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του έτους. Κυριότεροι εχθροί της θερμοκηπιακής καλλιέργειας είναι ο θρίπας, ο αλευρώδης και οι τετράνυχοι».

05/11/2021 04:17 μμ

Άλλη μία καλλιέργεια που δεν έμεινε ανεπηρέαστη από τους καλοκαιρινούς καύσωνες και τις έντονες βροχοπτώσεις. Οι τιμές αυτήν την περίοδο κρατιούνται σε καλά επίπεδα στη Θήβα, όπου παράγεται ο κύριος όγκος καρότων, ενώ στην Εύβοια έχουν ξεκινήσει οι φυτεύσεις. 

Ο κ. Κάπρος Βασίλης, γεωπόνος στην περιοχή της Θήβας μας μίλησε για την φετινή παραγωγή καρότων. Κάνει λόγο για απώλειες λόγω καιρικών συνθηκών και ασθενειών. «Αρχικά, υπήρχε μείωση εξαιτίας των υψηλών καλοκαιρινών θερμοκρασιών και έπειτα παρατηρήθηκε αυξημένη εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων με συνέπεια πολλά καρότα να σαπίσουν. Η κυριότερη μυκητολογική ασθένεια που δημιουργεί πρόβλημα είναι το Φουζάριο, το οποίο αντιμετωπίζεται με τη χρήση χημικών σκευασμάτων. Εξαρτάται ωστόσο από το στάδιο ανάπτυξης του καρότου και από το πόσο γρήγορα έγινε ο εντοπισμός της ασθένειας από τους παραγωγούς».

Ο κ. Κάπρος προσθέτει επίσης ότι «υπάρχει ζήτηση στην αγορά και οι τιμές κινούνται σε καλά επίπεδα. Από το χωράφι, οι τιμές αυτές τις μέρες είναι στα 25 λεπτά το κιλό και μετά τη διαδικασία πλύσης το προϊόν πωλείται περίπου στα 35-40 λεπτά. 

Οι στρεμματικές εκτάσεις είναι ίδιες καθώς υπάρχουν παραγωγοί που ασχολούνται αποκλειστικά με την καλλιέργεια και έχουν επενδύσει σε εξειδικευμένο μηχανολογικό εξοπλισμό. Συνολικά στην περιοχή της Θήβας καλλιεργούνται 15.000-20.000 στρέμματα. Παραγωγή υπάρχει σχεδόν όλο τον χρόνο με εξαίρεση το γεγονός ότι δεν γίνονται φθινοπωρινές σπορές. Παραγωγή υπάρχει επίσης στην Εύβοια, στην περιοχή των Ψαχνών όπου πραγματοποιούνται οι φθινοπωρινές σπορές στα τέλη Σεπτεμβρίου», καταλήγει ο κ. Κάπρος. 

Στην περιοχή των Ψαχνών Ευβοίας, ο γεωπόνος κ. Νίκος Γκίκας μας ενημερώνει ότι «η περίοδος των φυτεύσεων έχει ξεκινήσει από τέλη Σεπτεμβρίου με αρχές Οκτωβρίου και συνεχίζεται μέχρι σήμερα ενώ η παραγωγή διαρκεί μέχρι Απρίλιο - Μάιο. Η Εύβοια αποτελεί το δεύτερο κέντρο παραγωγής καρότου της χώρας και φέτος καλλιεργήθηκαν περίπου 600 στρέμματα. Φαίνεται ότι υπάρχει μία μικρή αύξηση συγκριτικά με πέρσι.

Όλος ο όγκος παραγωγής πωλείται σε χονδρέμπορους στη Θήβα. Οι τιμές συνήθως εξαρτώνται από την περίοδο συγκομιδών της Θήβας, η οποία ξεκινάει 20-25 ημέρες αργότερα, δηλαδή από Μάιο - Ιούνιο. Όσο μεγαλώνει το διάστημα, η ζήτηση είναι υψηλή και η καλλιέργεια αφήνει ικανοποιητικό μεροκάματο για τους παραγωγούς της Εύβοιας. Ωστόσο, έχει τύχει οι παραγωγοί να θερίσουν κατευθείαν χωρίς να συγκομίσουν καθόλου την παραγωγή τους».

Τέλος ο κ. Γκίκας καταλήγει λέγοντας ότι, «είναι μία καλλιέργεια η οποία προσβάλλεται σημαντικά από μύκητες και έντομα και για τον λόγο αυτό συνηθίζεται να ακολουθείται πρόγραμμα ψεκασμών. Η βιολογική καλλιέργεια δεν είναι αδύνατη ωστόσο θα είναι σίγουρα μειωμένες οι αποδόσεις». 

01/11/2021 01:56 μμ

Οι υπαίθριες καλλιέργειες σταυρανθών έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τις υψηλές καλοκαιρινές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα μειωμένες αποδόσεις ενώ οι φυτεύσεις συνεχίζονται με προβλήματα. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν υψηλές όπως επίσης και τα κόστη.

Ο κ. Μάρκος Σαπούτζογλου από την εταιρεία Ms Farm, στο Δυτικό Πέλλας, επισημαίνει ότι «υπάρχει μεγάλη ζήτηση για μπρόκολο και κουνουπίδι καθώς υπάρχει έλλειψη στην εγχώρια αγορά. Υπάρχουν προϊόντα προς διάθεση αλλά η ζήτηση είναι πολύ μεγαλύτερη. Στη Βόρεια Ελλάδα, οι νυχτερινές θερμοκρασίες αυτές τις μέρες φτάνουν τους 4-5°C και είναι ασυνήθιστα χαμηλές σε σχέση με άλλες χρονιές. Παρατηρούμε αναστολή της βλάστησης και υποβάθμιση ποιότητας στα μπρόκολα και τα κουνουπίδια. Πρόκειται για υπαίθριες καλλιέργειες που επηρεάζονται άμεσα από τις κλιματικές συνθήκες και ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο που η υγρασία είναι αυξημένη λόγω των βροχοπτώσεων. Αυτήν την στιγμή η τιμή παραγωγού είναι στο 1 ευρώ το κιλό για το μπρόκολο. Η ζήτηση είναι αυξημένη και για το κουνουπίδι όπου η ανάπτυξή του επηρεάστηκε επίσης λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών και των βροχοπτώσεων μεγάλης διάρκειας. Τώρα η τιμή παραγωγού είναι στα 50-60 λεπτά το κιλό».

Στην περιοχή της Καλαμάτας, ο κ. Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του ΑΣ Καλαμάτας, από την πλευρά του αναφέρει ότι «η παραγωγή κηπευτικών στον συνεταιρισμό γίνεται μέσω συμβολαιακής γεωργίας με τα σούπερ μάρκετ αλλά με τη διαφορά ότι δεν υπάρχουν κλειστά συμβόλαια τιμών. Οι φυτεύσεις ξεκινάνε από τον Ιούλιο μέχρι και τον Μάρτιο και είναι διαδοχικές ανάλογα με τις παραγγελίες. Αυτήν την στιγμή η τιμή είναι στα 90 λεπτά το κιλό για τον παραγωγό αλλά η απόδοση των φυτών είναι μειωμένη εξαιτίας του παρατεταμένου καύσωνα. Για τον λόγο αυτό η τιμή παραγωγού από αρχές Σεπτεμβρίου - μέχρι μέσα Οκτωβρίου ήταν στα 2,50 ευρώ. Παράλληλα ποσότητες δίνονται για την κάλυψη των αναγκών της εγχώριας αγοράς. Τα συνολικά στρέμματα που καλλιεργούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους είναι περίπου 250 στρέμματα». 

Τέλος, ο κ. Θανάσης Πλώτας από την Λάπα Αχαΐας, κάνει λόγο για μεγάλη αύξηση κόστους παραγωγής στα εργατικά και στα εφόδια. Πιο συγκεκριμένα, «η συγκομιδή γίνεται με το χέρι και το μεροκάματο για εργατικά φτάνει στα 27-30 ευρώ. Οι τιμές παραγωγού όμως είναι στο όριο του κόστους. Αν ο παραγωγός πουλάει τα μπρόκολα στα 60-70 λεπτά το κιλό στο χωράφι δεν έχει πλέον κέρδος καθώς για παράδειγμα η τιμή φυταρίου είναι στα 55 λεπτά. Η τιμή λιανικής βέβαια είναι πολύ αυξημένη και φτάνει στα 2-2,50 ευρώ. Οι φυτεύσεις στην περιοχή ολοκληρώθηκαν αυτήν την περίοδο και ήταν όψιμες εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο του Αυγούστου. Τώρα τα φυτά είναι μικρά και η παραγωγή των μπρόκολων θα γίνει μετά τις 20 Ιανουαρίου».

01/11/2021 09:19 πμ

Στη διαδικασία σποράς βρίσκονται αυτές τις ημέρες οι παραγωγοί σκόρδου Νέας Βύσσας Έβρου.

Συνεχίζονται οι φυτεύσεις στα σκόρδα και θα κρατήσουν ακόμη περίπου για μια εβδομάδα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Αναστάσιος Γιακμογλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγής Επεξεργασίας Εμπορίας (Α.Σ.Π.Ε.Ε.) Σκόρδου Βύσσας.

Οι βροχές στα μέσα Οκτωβρίου πήγαν πίσω την φύτευση. Εκτιμώ ότι τα στρέμματα καλλιέργειας θα κυμανθούν στα ίδια επίπεδα.

Δεν υπάρχει αρκετή ελληνική παραγωγή για να καλύψει τις εγχώριες ανάγκες. Για να έχει καλό εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει να έχει απόδοση πάνω από 1.000 κιλά ανά στρέμμα.

Τον Ιούνιο που έγινε η συγκομιδή είχαμε βροχοπτώσεις και υπήρξαν ζημιές. Με αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλη παραγωγή αν και υπάρχει ζήτηση λόγω της πανδημίας.

Αναμένεται σύντομα να πουληθούν τα ξερά σκόρδα. Η τιμή παραγωγού φέτος κυμάνθηκε στα 2 ευρώ το κιλό, αυξημένη σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά που ήταν στα 1,60 ευρώ.

Αποθέματα δεν πρόκειται να υπάρξουν φέτος λόγω μειωμένης παραγωγής. Είναι κρίμα μια χρονιά που υπάρχει ζήτηση για το προϊόν να μην έχουν σκόρδα οι παραγωγή. Λογικά αναμένεται να γίνουν εισαγωγές από Ισπανία και Κίνα, αν και οι τιμές τους θα είναι αυξημένες λόγω μεταφορικών.  

29/10/2021 04:55 μμ

Αν και η καλλιέργεια του iceberg είναι απαιτητική, η ζήτηση του προϊόντος είναι σταθερά αυξημένη και πολλοί είναι οι παραγωγοί που δοκιμάζουν την καλλιέργεια. Η παραγωγή υπαίθριων μαρουλιών αυτήν την περίοδο ευνοείται από τα ανεκτά επίπεδα θερμοκρασιών και υγρασίας.

Η παραγωγή του iceberg
Ο κ. Χαράλαμπος Δασκαλόπουλος έμπειρος παραγωγός φυλλωδών λαχανικών στον Πύργο Ηλείας μας δίνει πληροφορίες για την καλλιέργεια του iceberg. «Από πέρσι κάναμε κάποια πειραματικά στον αγρό για να δούμε αν μπορεί η καλλιέργεια να προσαρμοστεί στο μικροκλίμα της περιοχής και φέτος ξεκινάμε την παραγωγή του. Πρόκειται για μία υπαίθρια, πολύ απαιτητική ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες καλλιέργεια, όπου για την χειμερινή παραγωγή προσαρμόζεται καλύτερα σε παραθαλάσσιες περιοχές με ήπιο χειμώνα. Η ευαισθησία του στο κρύο είναι μικρότερη συγκριτικά με τα υπόλοιπα είδη μαρουλιών, ανέχεται θερμοκρασίες μέχρι και τους -4 °C ενώ το μαρούλι μέχρι τους -2°C. Σε μία εβδομάδα αναμένω την πρώτη συγκομιδή και μέχρι στιγμής ο καιρός είναι ευνοϊκός και η παραγωγή του ικανοποιητική. 
Το φυλλώδες λαχανικό «κεφαλώνει» και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τυχόν εντομολογικές προσβολές που μπορεί να επιφέρουν και μυκητολογικές ασθένειες. Πληρέστερη εικόνα θα έχουμε με τις πρώτες κοπές. Η παραγωγή του iceberg θα συνεχιστεί μέχρι Μάιο - Ιούνιο και κατά την καλοκαιρινή περίοδο διακόπτεται. Η παραγωγή μου είναι περίπου 10.000 -15.000 τεμάχια την εβδομάδα. Κάνω μόνος μου τα σπορόφυτα και έχω φυτευτική μηχανή για την μεταφύτευσή τους στο χωράφι». 

Στην περιοχή των Ιρίων Αγρολίδας, όπως μας εξηγεί ο γεωπόνος κ. Χριστόπουλος, το iceberg καλλιεργείται πολλά χρόνια και τελευταία παρατηρείται μικρή στρεμματική αύξηση. «Φέτος η συνολική έκταση φτάνει περίπου τα 2.500 στρέμματα και μόλις έχουν ξεκινήσει οι πρώτες κοπές. Η συγκομιδή είναι κλιμακωτή και διαρκεί μέχρι το Πάσχα. Συνήθως γίνονται δύο φυτεύσεις τον χρόνο και είναι αποκλειστικά υπαίθρια καλλιέργεια. Δεν ανέχεται τον παγετό, όπως και τα υπόλοιπα φυλλώδη λαχανικά και δημιουργούνται μυκητολογικά προβλήματα σε περιόδους με έντονες βροχοπτώσεις. Το καλοκαίρι οι υψηλές θερμοκρασίες είναι ακατάλληλες για την καλλιέργειά του και παράγεται σε περιοχές με χαμηλότερες θερμοκρασίες όπως είναι η Τρίπολη». 

Εμπορία του iceberg
Το συγκεκριμένο προϊόν σύμφωνα με τον κ. Δασκαλόπουλο, πωλείται με το κιλό και όχι με το τεμάχιο. Πωλείται στην εγχώρια αγορά σε λαχαναγορές ενώ χρησιμοποιείται και για βιομηχανική επεξεργασία και πιο συγκεκριμένα από τις εταιρείες με κομμένες σαλάτες καθώς είναι η βάση για τις έτοιμες κομμένες σαλάτες. Είναι μαλακό προϊόν, έχει μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το μαρούλι και δεν πικρίζει. Οι τιμές για τον παραγωγό  είναι συνήθως σταθερές σε περίπτωση συμβολαίων και φτάνουν τα 0,60 - 0,70 λεπτά το κιλό». 

Παραγωγή και εμπορία μαρουλιών
Παράλληλα, ο κ . Δασκαλόπουλος κάνει λόγο για μειωμένη παραγωγή μαρουλιών εξαιτίας των βροχοπτώσεων που έφτασαν τα 200 χιλιοστά. Μεγαλύτερη μείωση όμως παρουσιάστηκε κατά την καλοκαιρινή περίοδο Ιουλίου - Σεπτεμβρίου εξαιτίας του καύσωνα με τη ζήτηση και τις τιμές να είναι στα ύψη λόγω του τουρισμού. «Τα μαρούλια αυτήν την στιγμή έχουν μία μέση τιμή στα 20 λεπτά το τεμάχιο για τον παραγωγό. Η παραγωγή δεν φτάνει για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς και γίνονται εισαγωγές φυλλωδών λαχανικών από την Ιταλία. Εμείς δίνουμε τα προϊόντα μας στην τοπική αγορά και στις λαχαναγορές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης».

Τέλος, ο κ. Βόρδος Νίκος, παραγωγός κηπευτικών στην περιοχή του Μαραθώνα μας λέει ότι «η καλλιέργεια των μαρουλιών αυτήν την περίοδο είναι ικανοποιητική από άποψη παραγωγικότητας και κοστολογίου. Η τιμή επίσης κυμαίνεται σε καλά επίπεδα και είναι στα 25 - 35 λεπτά το τεμάχιο για τον παραγωγό. Κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής περιόδου ωστόσο, η παραγωγή ήταν πάρα πολύ περιορισμένη, με τις υψηλές θερμοκρασίες να δημιουργούν τεράστιες ζημιές στην ανάπτυξη των φυτών και το κόστος παραγωγής να είναι πολύ αυξημένο. Για τον λόγο αυτό πολλοί ήταν οι παραγωγοί που επέλεξαν να μην κάνουν καλοκαιρινές φυτεύσεις. Το μαρούλι επίσης, δεν ανέχεται τους παγετούς που συνήθως εμφανίζονται από τέλη Δεκεμβρίου όπου αναστέλλουν την ανάπτυξή και δημιουργούν μαύρισμα στο εσωτερικό του μίσχου», καταλήγει ο έμπειρος παραγωγός.  

27/10/2021 01:17 μμ

Τι αναφέρουν οι αγρότες από διάφορες περιοχές της χώρας. Λιγότερες από πέρσι είναι οι εκτάσεις.

Ο κ. Ηλίας Κωστάκος από την Σκάλα Λακωνίας είναι παραγωγός κηπευτικών υδροπονίας. Καλλιεργεί κάθε χρόνο ντομάτα, ντοματίνια και αγγουράκι. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο εδώ κι ένα μήνα έχουν βγει στην αγορά οι υπαίθριες ντόπιες ντομάτες, με πολύ ικανοποιητικές τιμές παραγωγού, της τάξης του 1 - 1,10 ευρώ το κιλό. Πολύ καλά, μας λέει ο ίδιος, πάνε και τα ντοματίνια, που στα μέσα Σεπτέμρβη έπιαναν τιμές έως και 4,5 ευρώ το κιλό, ενώ σήμερα γύρω στα 3,5 ευρώ το κιλό. Για τα ντοματίνια, αλλά και τις υπόλοιπες ντομάτες, υπογραμμίζει ο κ. Κωστάκος, έχει αυξηθεί αρκετά η ζήτηση, δεν υπάρχει πολύ προϊόν ακόμα στην εγχώρια αγορά και κάπως έτσι παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι τιμές.

Ο κ. Αντώνης Πλεξουσάκης από την Ιεράπετρα καλλιεργεί 25 στρέμματα με θερμοκηπιακή ντομάτα, ενώ είναι και πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Νότος. Από τα μέσα Νοεμβρίου βλέπει να βγαίνει περισσότερο προϊόν στην αγορά, που σήμερα ελλείψει ποσοτήτων, δίνει καλές τιμές, ακόμα και πάνω από το 1 ευρώ το κιλό. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πλεξουσάκης, οι εκτάσεις που μπήκαν με ντομάτα στην περιοχή είναι φέτος μειωμένες, λόγω του ότι έχουν μεσολαβήσει δυο κακές για τον παραγωγό σεζόν, γεγονός που έχει στρέψει τους αγρότες και σε άλλα προϊόντα, όπως είναι οι πιπεριές, που κυρίως εξάγονται, το αγγουράκι, αλλά και τα ντοματίνια, η καλλιέργεια των οποίων σημειωτέον ξεκίνησε από την Ιεράπετρα, όπως μας υπογραμμίζει. Σε σχέση με θέματα καλλιεργητικά, ο κ. Πλεξουσάκης σημείωσε πως δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα, με τις... δυσχέρειες από ιώσεις... σε φυσιολογικά επίπεδα. Ο καιρός είναι γενικά ευνοϊκός, ενώ την Τετάρτη έπεσαν βροχές, μετά από πολύ καιρό, στην Ιεράπετρα.

Ο κ. Θανάσης Φίλανδρος καλλιεργεί ντομάτα υδροπονίας στην Σκύδρα Πέλλας. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, σε δυο εβδομάδες σταματάει η παραγωγή και μετά από αρχές του νέου έτους αρχίζουν νέες φυτεύσεις. Η αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο είναι σε σταθερά υψηλά επίπεδα από το καλοκαίρι, όμως η ζήτηση έχει ελαφρώς περιοριστεί το τελευταίο διάστημα. Όμως και η ντομάτα είναι επίσης λίγη στην αγορά. Προβλήματα καλλιεργητικά, συνεχίζει ο ίδιος δεν υπάρχουν στη βόρεια Ελλάδα ιδιαίτερα, αν και στην υπόλοιπη χώρα προκαλεί μεγάλες ζημιές ο ιός της καστανής ρυτίδωσης.

Ο κ. Θανάσης Βαθράκης, τέλος, από την Τσαριτσάνη Λάρισας καλλιεργεί έξι - επτά, όπως μας είπε παραδοσιακές ποικιλίες ντομάτας. Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν αρκετές καλλιέργειες ντομάτας στην περιοχή, που βρίσκεται στους πρόποδες του Ολύμπου, ενώ η τιμή κρατιέται στα επίπεδα του 1 ευρώ το κιλό περίπου ή και παραπάνω.

26/10/2021 05:34 μμ

Τα προβλήματα προέρχονται από εκτεταμένες εντομολογικές προσβολές και από την εμφάνιση σημαντικών ιώσεων που μειώνουν αισθητά την παραγωγή και την ποιότητα.

Ο κ. Δουλούμης Ξενοφών, ταμίας στον ΑΣ Ανατολή, μας ενημερώνει σχετικά με τους εντομολογικούς εχθρούς που λειτουργούν καταστρεπτικά στην καλλιέργεια της ντομάτας θερμοκηπίου. «Αυτήν την περίοδο τα φυτά ντομάτας βρίσκονται στο στάδιο του τέταρτου- πέμπτου σταυρού και η πλήρης παραγωγή τους ξεκινάει από 15 με τέλη Δεκεμβρίου. Το έντομο Tuta absoluta είναι ένας κύριος εχθρός της καλλιέργειας που εμφανίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια και η έξαρση του πληθυσμού του παρατηρείται κατά την περίοδο Μαρτίου-Ιουνίου. Όσο το φυτό βρίσκεται σε νεαρό στάδιο ο πληθυσμός μπορεί να ελεγχθεί ευκολότερα καθώς το έντομο πετάει και μπορούμε να το εντοπίσουμε. 

Αυτήν την περίοδο σημαντικό πρόβλημα δημιουργεί ο αλευρώδης θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum) και ο αλευρώδης του καπνού (Bemisia tabaci). Πρόκειται για πολύ μικρά έντομα τα οποία ανιχνεύονται δύσκολα και τα οποία απομυζούν τα φυτά. Παρουσιάζουν πολύ έντονο ρυθμό εξάπλωσης και είναι ξενιστές ιώσεων. Οι ιώσεις που μεταδίδονται μέσω των αλευρωδών είναι αυτός του κίτρινου καρουλιάσματος των φύλλων (Tomato yellow leaf curl virus, TYLCV) και της καστανής ρυτίδωσης (Tomato brown rugose fruit virus, ToBRFV) ο οποίος είναι και ιός καραντίνας. Στην περιοχή της Ιεράπετρας 2-3 κτήματα που είχαν προσβληθεί από τον ιό τον Σεπτέμβριο πραγματοποίησαν ηλιοαπολύμανση για μεγάλο χρονικό διάστημα και αλλάξαν καλλιέργεια. 

Οι περισσότεροι παραγωγοί στην Ιεράπετρα αλλά και γενικότερα στην Κρήτη είναι πολύ έμπειροι. Όλοι ακολουθούν συστήματα προληπτικών ψεκασμών για αποτροπή δυσμενών αποτελεσμάτων. Για τους ψεκασμούς χρησιμοποιούνται φυτικά λάδια και βιολογικά σκευάσματα καθώς τα περισσότερα φυτοπροστατευτικά έχουν απαγορευτεί. Μυκητολογικές ασθένειες αυτήν την περίοδο δεν έχουμε, η εμφάνισή τους είναι έντονη όταν η διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας είναι μεγάλη δηλαδή κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου».

O κ. Αθανασόπουλος Βασίλης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Φιλιατρών, επισημαίνει ότι αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή της θερμοκηπιακής ντομάτας στην περιοχή και υπάρχει εμφάνιση εχθρών και ιώσεων. «Η συνολική καλλιεργούμενη έκταση των Φιλιατρών είναι περίπου 800-1.000 στρέμματα. Το κύριο εντομολογικό πρόβλημα που υπάρχει στην περιοχή προέρχεται από το έντομο Tuta absoluta. Ο πληθυσμός του εντόμου παρακολουθείται όλο τον χρόνο και ακολουθείται πρόγραμμα ψεκασμών με σκοπό τον περιορισμό του. 

Παράλληλα όμως όπως αναφέρει ο κ. Αθανασόπουλος, μείωση της παραγωγής σε ποσοστό 30% και υποβάθμιση της ποιότητας έχει επιφέρει ο ιός της καστανής ρυτίδωσης και το πρόβλημα πλέον είναι εκτεταμένο. Τέλος όπως μας εξηγεί το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί σημαντικά εξαιτίας της αύξησης τιμών σε πρώτες ύλες (φυτοπροστατευτικά και λιπάσματα). Στο ήδη υπάρχον κόστος προστίθενται και το κόστος απολύμανσης εργαλείων και θερμοκηπίων για την πολύ δύσκολη αντιμετώπιση του ιού».

26/10/2021 12:37 μμ

Σε βόρεια Ελλάδα και Πελοπόννησο οι πιο πολλές καλλιέργειες.

Ο κ. Νεράτζης Χαλκίδης από τα Αγροκτήματα Πέλλας, με έδρα στο Μαυροβούνι καλλιεργεί 60 στρέμματα με κολοκύθα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «καλλιεργώ το υβρίδιο Butternut, που είναι πορτοκαλί σε χρώμα, από το 2017. Η καλλιέργεια της κολοκύθας δεν είναι και η πιο εύκολη, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί, ιδίως οι νέοι, αντιμετωπίζουν θέματα με σκασίματα, με αποτέλεσμα να απογοητεύονται εύκολα. Υπάρχουν απαιτήσεις αρκετές, πρέπει να υπάρχει νερό ενώ στην περιοχή μας δημιουργούνται προβλήματα από τις συχνές χαλαζοπτώσεις και γι’ αυτό το λόγο η σπορά του γίνεται τον Ιούνιο κι όχι το Μάιο.Σε πιο νότιες περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, η καλλιέργεια είναι πιο πρώιμη, ενώ στη βόρεια Ελλάδα, όψιμη. Οι αποδόσεις του συγκεκριμένου υβριδίου μπορεί να φθάσουν και στους 5 τόνους το στρέμμα, αν και οι προδιαγραφές προβλέπουν 3,5 με 4 τόνους το στρέμμα».

Σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος, ο κ. Χαλκίδης τονίζει στον ΑγροΤύπο πως φεύγει κυρίως στο εσωτερικό σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ είτε και στη βιομηχανία, αλλά και στο εξωτερικό, είτε χύμα, είτε και συσκευασμένο σε ειδικά κιβώτια. Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, ο κ. Χαλκίδης, σημείωσε στον ΑγροΤύπο πως κυμαίνονται μεταξύ 25 και 80 λεπτών το κιλό.

Οι εκπομπές στην τηλεόραση βοηθούν

Η κατανάλωση τέτοιου είδους κολοκύθας δεν είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στην Ελλάδα. Όπως τονίζει όμως ο κ. Χαλκίδης, τελευταία οι εκπομπές με τους σεφ και τις συνταγές έχουν βοηθήσει στην προώθηση του προϊόντος, που πλέον προτιμάται κυρίως από νοικοκυρές μεγάλης ηλικίας στην παρασκευή πίτας, αλλά και από νεότερης ηλικίας γυναίκες, που ακολουθούν τις καινούργιες διατροφικές τάσεις.

Υπάρχουν και βιολογικές κολοκύθες

Ο κ. Νίκος Λόφτσαφλης από το χωριό Περδίκκας Κοζάνης καλλιεργεί πιο πολύ για ιδία χρήση κολοκύθες, προέλευσης Κωνσταντινούπολης, οι οποίες έχουν γκρι χρώμα, αλλά με πορτοκαλί σάρκα. Όπως μας λέει το προϊόν του είναι βιολογικό και πιάνει αποδόσεις της τάξης των 2-3 τόνων το στρέμμα. Όπως μας εξηγεί ο ίδιος, δεν είναι διαδεδομένη η καλλιέργεια στο νομό Κοζάνης.

12/10/2021 04:52 μμ

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου στην περιοχή της Ηλείας όπου η καλλιέργεια κολοκυθιού είναι εκτεταμένη με έντονο οικονομικό ενδιαφέρον, τα προβλήματα από τις ιώσεις ταλαιπωρούν τους παραγωγούς και πολλοί είναι εκείνοι που εγκατέλειψαν την καλλιέργεια.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Θανάσης Γρηγορόπουλος παραγωγός θερμοκηπιακού και υπαίθριου κολοκυθιού από την Μυρσίνη Ηλείας σχολιάζει ότι «τώρα υπάρχει έλλειψη του προϊόντος στην αγορά και η τιμή του είναι υψηλή γεγονός που οφείλεται στην μειωμένη παραγωγή. Σήμερα στη λαχαναγορά του Ρέντη η τιμή χονδρικής είναι 1,5 ευρώ/το κιλό στα πρώτης ποιότητας κολοκύθια με ανθό. Συγκριτικά με πέρσι υπάρχει μεγάλη άνοδος τιμών. Πριν λίγες μέρες ξεκίνησα τις σπορές σε κάποια λίγα στρέμματα υπαίθριου κολοκυθιού και σήμερα έβαλα σπόρους για παραγωγή σποροφύτων, τα οποία θα φυτευθούν στο θερμοκήπιο τέλη του μηνός. Πριν την εγκατάσταση της καλλιέργειας στο θερμοκήπιο κάνω ηλιοαπολύμανση με σκοπό να περιοριστούν οι ιώσεις που ταλαιπωρούν τα κολοκύθια. Ωστόσο το πρόβλημα είναι εκτεταμένο, ιδιαίτερα φέτος και πιστεύεται ότι οι υψηλές θερμοκρασίες εντείνουν την κατάσταση. Αναφέρομαι στον ιό του Μαρόκου, Moroccan Watermelon Mosaic Virus (MWMV) και στον ιό Νέο Δελχί (ToLCNDV)».

Ο κ. Κοντόνης Πέτρος, παραγωγός θερμοκηπιακού και υπαίθριου κολοκυθιού στην Ηλεία επιβεβαιώνει την κατάσταση. «Οι φυτεύσεις έχουν μειωθεί πάρα πολύ καθώς λόγω των ιώσεων οι παραγωγοί ξέρουν ότι δεν θα έχουν παραγωγή. Η νέα ίωση (ToLCNDV) μειώνει την παραγωγή στο μισό. Τα κολοκύθια που παράγονται είναι καλής ποιότητας αλλά οι αποδόσεις είναι πολύ μειωμένες. Τα καλύτερα υβρίδια που υπάρχουν στην αγορά δεν είναι ανθεκτικά. Οι τιμές είναι καλές λόγω αυτού του γεγονότος. Στην λαχαναγορά του Ρέντη η τιμή χοντρικής είναι 1-1,5 ευρώ το κιλό ανάλογα με το μέγεθος και την ποιότητα του καρπού. Οι συγκομιδές διαρκούν συνήθως 2 μήνες και γίνονται κλιμακωτές φυτεύσεις».

Ο κ. Μητσόπουλος Σωτήρης, παραγωγός κηπευτικών από την Αμαλιάδα Ηλείας σημειώνει ότι το πρόβλημα με τις ιώσεις είναι σοβαρότατο. «Αυτήν την στιγμή καλλιεργώ 7 στρέμματα υπαίθριου κολοκυθιού και παράλληλα προετοιμάζω τα σπορόφυτα για το θερμοκήπιο. Αν και η υπαίθρια παραγωγή είναι όψιμη και οι θερμοκρασίες είναι μειωμένες, παρατηρώ ότι το πρόβλημα με τις ιώσεις υπάρχει και είναι εκτεταμένο. Η εμφάνιση των φυτών είναι αποκαρδιωτική. Τα φυτά παρουσιάζουν παραμορφωμένα φύλλα τα οποία είναι χλωρωτικά. Χρησιμοποιώ σπόρο και σπορόφυτα για την παραγωγή στο θερμοκήπιο και κάνω κάθε χρόνο ηλιοαπολύμανση. Τον Αύγουστο τα κολοκύθια είχαν διπλή τιμή συγκριτικά με πέρσι και πουλήθηκαν μέχρι και 1 ευρώ το κιλό τιμή παραγωγού».

Τέλος, μιλήσαμε με τον κ. Αντώνη Βουρδάνο που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία κηπευτικών στην περιοχή των ψαχνών Ευβοίας. Στην περιοχή όπως αναφέρει «καλλιεργούνται συνολικά γύρω στα 100 στρέμματα υπαίθριων κολοκυθιών. Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν 1 μήνα και η παραγωγή φέτος είναι πολύ καλή αν και υπάρχει απώλεια εξαιτίας των ιώσεων κατά 20%. Η ζήτηση επίσης είναι πολύ μεγάλη και τα προϊόντα πωλούνται στην τοπική αγορά. Οι τιμές είναι ικανοποιητικές και για τον παραγωγό κυμαίνονται στα 70-80 λεπτά/το κιλό».