Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Καστοριά: Αναγγελία για βροχόπτωση - σχίσιμο καρπών μήλων και εκτιμήσεις στα φασόλια

27/08/2024 01:17 μμ
Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Σύμφωνα με τον ΕΛΓΑ παράρτημα Κοζάνης, από Δευτέρα (26 Αυγούστου 2024) ξεκίνησε η αναγγελία για ζημιές από βροχόπτωση-σχίσιμο καρπών για την καλλιέργεια των μήλων και συγκεκριμένα για την ποικιλία gala.

Την άλλη εβδομάδα οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα ξεκινήσουν εκτιμήσεις ζημιών στην καλλιέργεια φασολιού.

Θυμίζουμε την Παρασκευή, 23 Αυγούστου, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Αμανατίδης, επισκέφτηκε στην Καστοριά τα αγροκτήματα, Κορησού, Βασιλειάδας, Μελισσoτόπου, Σταυροποτάμου, βλέποντας αρχικά καλλιέργειες φασολιών, μήλων και πατάτας.

Παρόντες ήταν ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Όλγα Τράσια και Θεοφύλακτος Ζυμπίδης, ο Δ/ντης Αγροτικής Οικονομίας ΠΕ Καστοριάς Παναγιώτης Πετρίδης και κλιμάκιο του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης με επικεφαλής την προϊσταμένη Κατόγλου Ελένη.

Στα αγροκτήματα συναντήθηκαν με τους παραγωγούς της περιοχής μας και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Οι αγρότες τόνισαν πως η φετινή χρονιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, λόγω των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν το προηγούμενο διάστημα.

Στην συνέχεια μετέβησαν στην ΓΕΟΚ, οπού συναντήθηκαν με τον πρόεδρο, Δημοσθένη Μωυσίδη, συζήτησαν και ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάζονται στα αγροτικά προϊόντα καθώς επίσης και για τις δυσκολίες στα στάδια της μεταποίησης και της εμπορίας.

Σχετικά άρθρα
05/12/2024 11:50 πμ

Το πρόγραμμα Ad hoc για την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην Καστοριά, αφορά όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα χρήματα θα καταβληθούν σε όλους τους νομούς που υπάρχει μηλοκαλλιέργεια. Με βάση τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μιλάμε για περίπου 75.000 στρέμματα καλλιέργειας μήλων στην χώρα, οπότε έχουμε μια στρεμματική ενίσχυση γύρω στα 200 ευρώ το στρέμμα.

Ο υπουργός ΑΑΤ ανέφερε ότι τα χρήματα αναμένεται να πληρωθούν τον Απρίλιο του 2025. Μιλάμε για Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ) οπότε θα πρέπει να αναζητηθούν από το ταμείο του κρατικού προϋπολογισμού.

Όσον αφορά τις ενισχύσεις λόγω του πολέμου της Ουκρανίας (χρήματα για Ουκρανόμετρο), όπως είχαμε αναφέρει στον ΑγροΤύπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πληρωμή των αποζημιώσεων, τον Απρίλιο του 2023, συνολικού ύψους 25.145.430 ευρώ (150 €/στρ. για κάστανα και 250 €/στρ για μήλα).

Για το 2024 η χώρα μας έστειλε νέο φάκελο αλλά δεν έγινε σωστή ανάλυση των στοιχείων και έτσι δεν εγκρίθηκε από την ΕΕ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δώσει το «πράσινο φως» για πληρωμή του ποσού 237.839 ευρώ, που είναι το υπόλοπο των 25.145.430 ευρώ που δεν είχαν καταβληθεί για το 2023.

Τελευταία νέα
03/12/2024 05:53 μμ

Ad hoc πρόγραμμα αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών ύψους 16 εκατ. ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην εκδήλωση: «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη-Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά».

Έργα και δράσεις ύψους 180 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο νομό Καστοριάς, με στόχο την αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στην περιοχή. Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη- Συζητάμε, Αποφασίζουμε, Προχωράμε, ΜΑΖΙ για την Καστοριά», τα ποσά αυτά αφορούν χρηματοδοτήσεις από το ΠΑΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης και αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι υπάρχει συντονισμένη κυβερνητική δράση για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής που αφορά στην ανάπτυξη της Καστοριάς και πρόσθεσε ότι η στρατηγική αυτή δίνει απάντηση στην κραυγή αγωνίας που εκπέμπουν οι τοπικοί φορείς για συγκράτηση του πληθυσμού στην περιοχή. Όπως υπογράμμισε ο υπουργός η μεγαλύτερη συμβολή που έχει ο πρωτογενής τομέας στη χώρα είναι η διατήρηση και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, συμπληρώνοντας ότι οι υποδομές και τα έργα που έχουν προγραμματισθεί συμβάλλουν, αφενός προς την κατεύθυνση αυτή και αφετέρου προς την πραγματική ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας.

Αναφερόμενος στο αίτημα των τοπικών θεσμικών παραγόντων για αποζημίωση των μηλοπαραγωγών, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι αν και η ζημιά που υπέστησαν δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει ένα ad hoc πρόγραμμα, ύψους 16 εκατ. ευρώ, που θα αφορά στους μηλοπαραγωγούς, το οποίο αναμένεται να πληρωθεί έως τον Απρίλιο.

Ο Υπουργός ανέδειξε, ακόμη, τον αναπτυξιακό ρόλο του ΥΠΑΑΤ και αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται μέσω των χρηματοδοτικών εργαλείων στα οποία συμμετέχει το υπουργείο.

Τα προγραμματισμένα έργα

Τα 180 εκατ. ευρώ κατανέμονται ως εξής:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν καταβληθεί περίπου 71,8 εκατ. ευρώ σε 6.497 δικαιούχους γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Για τη βελτίωση των καλλιεργειών έχουν ξεκινήσει εγγειοβελτιωτικά έργα, φράγματα και αρδευτικά Δίκτυα προϋπολογισμού 87 εκατ. ευρώ.
Επίσης υλοποιούνται 9 έργα αγροτικής οδοποιίας, προϋπολογισμού 4,3 εκατ. ευρώ.
Με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας χρηματοδοτούνται 5 ιδιωτικά επενδυτικά σχέδια με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 5 εκατ. ευρώ και 1 επενδυτικό σχέδιο βρίσκεται σε στάδιο αξιολόγησης, με προϋπολογιζόμενη δημόσια δαπάνη 3 εκατ. ευρώ.
Επίσης, το 2024 καταβλήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 1.289 δικαιούχους.
Συγκεκριμένα, όπως είπε ο κ. Τσιάρας:
Από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022, μέχρι σήμερα 6.497 δικαιούχοι έχουν λάβει, 71,8 εκατ. ευρώ.
Ενδεικτικά:
Εξισωτική αποζημίωση (ενίσχυση γεωργών σε μειονεκτικές περιοχές για την αντιστάθμιση του επιπλέον κόστους λόγω των γεωγραφικών περιορισμών) 19,2 εκατ. ευρώ και 4.498 ωφελούμενοι
Σχέδια Βελτίωσης: 13,2 εκατ. ευρώ και 252 ωφελούμενοι
Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία: 7,1 εκατ. ευρώ και 381 ωφελούμενοι
Εκκίνηση επιχείρησης για νέους γεωργούς: 9,8 εκατ. ευρώ και 355 ωφελούμενοι
Υλοποίηση δράσεων της στρατηγικής ανάπτυξης CLLD/LEADER: 7,3 εκατ. ευρώ και 62 ωφελούμενοι

Σε ό,τι αφορά στα εγγειοβελτιωτικά έργα:

Κατασκευή Φράγματος Νεστορίου: Προϋπολογισμός 49.000.000 ευρώ. Αφορά την Κατασκευή φράγματος, ύψους 75 μ., επί του ποταμού Αλιάκμονα, στο Νεστόριο Καστοριάς και δημιουργία τεχνητής λίμνης 823 στρεμμάτων. Η άρδευση θα αφορά 000 στρέμματα και θα δώσει τη δυνατότητα για αναδιάρθρωση των ξερικών καλλιεργειών με νέες δυναμικές με έμφαση στα φασόλια, ενώ το αρδευτικό του δίκτυο που είναι υπό μελέτη θα αλλάξει τον παραγωγικό χάρτη ιδιαίτερα μετά την κρίση στη γουνοποιία και τις επιπτώσεις της επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, καθώς θα ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή σε όλη την Καστοριά.
Αρδευτικό δίκτυο Γέρμας: προϋπολογισμός 5.000.000 ευρώ. Το έργο καλύπτει συνολική καλλιεργήσιμη έκταση 3.278 στρ. και περιλαμβάνει:
Τον κεντρικό αγωγό μεταφοράς του νερού από τη θέση του υφιστάμενου φρεατίου του αγωγού υδροληψίας του φράγματος στην προς άρδευση περιοχή.
Το δίκτυο διανομής με τις απαιτούμενες υδροληψίες και
Μικρά τεχνικά και φρεάτια ελέγχου του δικτύου
Φράγμα και αρδευτικά δίκτυα Διποταμιάς στο Δήμο Νεστορίου: Προϋπολογισμός 33.000.000 ευρώ. έργο αφορά φράγμα ύψους 30 μ. Με αργιλικό πυρήνα με ταμιευτήρα 900.000 μ3. Τα αρδευτικά δίκτυα είναι σε έκταση 500 στρεμμάτων.

Έργα Αγροτικής Οδοποιίας

Βελτίωση προσβασιμότητας στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις των αγροκτημάτων του Δήμου Άργους Ορεστικού. Προϋπολογισμός: 2,62 εκατ. ευρώ για 5 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Άργους Ορεστικού
Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας κτηματικής περιοχής Καστοριάς και Καλοχωρίου-Τσαρτίστας. Προϋπολογισμός: 1 εκατ. ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Καστοριάς
Βελτίωση υφιστάμενης αγροτικής οδοποιίας Δήμου Νεστορίου. Προϋπολογισμός: 686.000 ευρώ για 2 έργα, με δικαιούχο τον Δήμο Νεστορίου.

Ιδιωτικές Επενδύσεις με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

Άξονες:
Πράσινος αγροτουρισμός
Εκσυγχρονισμός του πρωτογενούς τομέα
Καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων
Ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών
Άξονας: Πράσινος Αγροτουρισμός
α) Υλοποιείται 1 επενδυτικό έργο, με δημόσια δαπάνη ύψους 3,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 7 εκατ. ευρώ.
β) Σε στάδιο αξιολόγησης 3 επενδυτικά έργα, με δημόσια δαπάνη ύψους 1,5 εκατ. ευρώ και συνολικού προϋπολογισμού 3 εκατ. ευρώ.

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Το τρέχον έτος:
Έχουν καταβληθεί αποζημιώσεις συνολικού ύψους 8,4 εκατ. ευρώ σε 289 δικαιούχους για ζημιές που σημειώθηκαν το 2023, κυρίως σε καλλιέργειας φασολιών και μήλων.
Έχουν υποβληθεί 113 αναγγελίες ζημιάς και 199 δηλώσεις ζημιάς, με κυριότερα ζημιογόνα αίτια:

  • τις βροχοπτώσεις Μαΐου, που έπληξαν σανοδοτικές καλλιέργειες,
  • τον καύσωνα Ιουλίου, που έπληξε κυρίως καλλιέργειες φασολιών,
  • τις χαλαζοπτώσεις Αυγούστου – Σεπτεμβρίου, που έπληξαν κυρίως κηπευτικά και δενδρώδεις καλλιέργειες (κυρίως μήλα).

Έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις
Έχει ξεκινήσει η διατύπωση των πορισμάτων εκτίμησης.

Πρόγραμμα Αλιεία, Υδατοκαλλιέργεια και Θάλασσα 2021-2027

Περιοχή Στρατηγικής Τοπικής Ανάπτυξης (Αλιευτικές Ζώνες): Εσωτερικών Υδάτων
Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.
Προϋπολογισμός: 4.300.000 ευρώ.

Φυσικά στις προαναφερόμενες δράσεις θα πρέπει να συνυπολογισθεί η δυνατότητα ανάπτυξης θερμοκηπιακών καλλιεργειών που προσφέρει το πρόγραμμα των 600 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση 50% από το ΣΣ ΚΑΠ, 35% από τραπεζικό δανεισμό και 15% από ίδια κεφάλαια.

Για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες της περιοχής ισχύουν τα μέτρα για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, καθώς και οι ρυθμίσεις για τα κόκκινα δάνεια που σύντομα θα έλθουν προς ψήφιση στη Βουλή.

Μέσα, τέλος, από την υλοποίηση των δράσεων του ΣΣ ΚΑΠ για την περίοδο 2023-2027 θα απορροφηθούν στον πρωτογενή τομέα 14 δις ευρώ σε ολόκληρη τη χώρα.

02/12/2024 02:50 μμ

Σοβαρό πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στο νότιο Έβρο γιατί λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να πουλήσουν τα τριφύλλια τους.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης, Κώστας Αλεξανδρής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «από τον Αύγουστο που εμφανίστηκε η ευλογιά των προβάτων στην περιοχή είμαστε συνεχώς σε καραντίνα. Αυτό έχει δημιουργήσει μεγάλο πρόβλημα στους κτηνοτρόφους αλλά και στους παραγωγούς τριφυλλιού που λόγω της καραντίνας δεν μπορούν να πουλήσουν το προϊόν τους.

Στην περιοχή του νότιου και κεντρικού Έβρου καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα ποτιστικά με τριφύλλι (μηδική) και 20.000 στρέμματα ξηρικά.

Μιλάμε ότι αυτή την στιγμή βρίσκονται στις αποθήκες της περιοχής μας απούλητοι πάνω από 12.000 τόνοι τριφύλλια.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής αυτής διοχειτεύεται εκτός νομού και ήδη υπάρχουν ανοικτά συμβόλαια και συμφωνίες που αναγκαστικά και βιαίως διακόπηκαν και αθετούνται.

Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού είναι στα 24 - 30 λεπτά το κιλό και έχει αυξηθεί επειδή υπάρχει έλλειψη στην αγορά λόγω της καραντίνας.

Οι ποσότητες που έχουν συλλεχθεί και αποθηκευτεί, κατά την περίοδο του καλοκαιριού, αποτελούν για τους παραγωγούς ένα βασικό εισόδημα ίσως για πολλούς και το μοναδικό.

Οι βασικές περιοχές παραγωγής τριφυλλιού είναι στη Βοιωτία, στις Σέρρες και στον Έβρο. Κάποιες περιοχές στις Σέρρες και ο ολόκληρος ο Έβρος είμαστε σε καραντίνα εδώ και τρεις μήνες.

Στον Έβρο έχουν θανατωθεί χιλιάδες ζώα, λόγω της ευλογιάς, με αποτέλεσμα οι στάβλοι να έχουν αδειάσει και δεν υπάρχει ζήτηση για ζωοτροφές.

Από την περιοχή μας προμηθεύουμε με τριφύλλια τους κτηνοτρόφους του Βόρειου Αιγαίου. Ούτε οι παραγωγοί μπορούν να πουλήσουν ούτε οι κτηνοτρόφοι μπορούν να αγοράσουν.

Τα εύκολα λοιπόν για κάποιους γενικευμένα μέτρα καταστολής της ευλογιάς, που εφαρμόζονται και που αποδείχθηκαν εκ του αποτελέσματος αναποτελεσματικά είχαν σαν αποτέλεσμα να μείνει αδιάθετη η παραγωγή στις αποθήκες.

Πλέον κινδυνεύει να χαθεί η εμπορική περίοδος που πωλούνται τα συγκεκριμένα προϊόντα. Πως θα καταφέρουν να ζήσουν οι παραγωγοί της περιοχής και πως θα ανταπεξέλθουν στα έξοδα μια πολύ δύσκολης παραγωγικής χρονιάς.

Ρωτάμε το ΥπΑΑΤ τι μέτρα θα πάρει για τις αποθηκευμένες ποσότητες μηδικής που με δική του απόφαση απαγορεύει να διακινηθούν στην αγορά».

27/11/2024 10:06 πμ

Κάλεσμα για νέο συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην πλατεία της Αγιάς Λάρισας, την Τετάρτη (4 Δεκέμβρη), από την Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας και τους Αγροτικούς Συλλόγους και Συνεταιρισμούς της Αγιάς, διεκδικώντας την αποζημίωση των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του Δήμου έπειτα από τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel».

Όπως σημειώνουν στην κοινή τους ανακοίνωση η Ομοσπονδία και οι Σύλλογοι:

«Οι αγρότες της Αγιάς που είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται και να έχουν μειωμένο εισόδημα, δεν έχουν άλλα έσοδα πέρα από τις αποζημιώσεις που έχουν δοθεί σε όλους τους πληγέντες αγρότες της Θεσσαλίας εκτός από την Αγιά.

Δώσαμε ως δείγμα καλής θέλησης περιθώριο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να ανακοινώσει το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και το ποσό αποζημίωσης ως τέλος του Νοεμβρίου, ως τώρα δεν έχουμε πάρει απάντηση.

Με δικές μας έρευνες γνωρίζουμε τον αριθμό των παραγωγικών στρεμμάτων που πρέπει να αποζημιωθούν και το ποσό για τα μήλα ανέρχεται στα 380 €/στρέμμα, ενώ για τα κάστανα έχει ανακοινωθεί ποσό 200 €/στρέμμα.

Απαιτούμε από το υπουργείο να μας απαντήσει για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής και να αποζημιώσει άμεσα τους δικαιούχους παραγωγούς μήλων και κάστανων με το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης.

Απαιτούμε και διεκδικούμε άμεσα να ολοκληρωθούν και να δοθούν τα πορίσματα για την χαλαζόπτωση που έπληξε το καλοκαίρι εκτάσεις του Δήμου Αγιάς καθώς και τα πορίσματα από τον παγετό σε κεράσια και άλλες εκκρεμότητες από τον ΕΛΓΑ.

Να υπάρχει κάλυψη του χαμένου εισοδήματος από τις καιρικές συνθήκες που έπληξαν τον Δήμο Αγιάς και δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Απευθύνουμε κάλεσμα στους παραγωγούς της Αγιάς να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα εφόσον δεν υπάρξει δέσμευση από το Υπουργείο ως τέλος του μήνα.

Γνωρίζουμε πολύ καλά την δύναμη του συλλογικού αγώνα, της ενότητας μας και της αποφασιστικότητας μας, της μαζικής συμμετοχής στις αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Αυτά ήταν τα καθοριστικά στοιχεία που ανάγκασαν δυο φορές την Κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα μας και να προχωρήσει σε αποζημιώσεις που δίνουν μια ανάσα στην οικονομική και κοινωνική ζωή όλου του Δήμου».

27/11/2024 09:52 πμ

Τις πρωτοβουλίες που ανέλαβε η Κυβέρνηση για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ και την έγκαιρη καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς, ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, παρουσία των Υφυπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη και Χρήστου Κέλλα και του Προέδρου του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζου.

«Συνολικά, στο χρονικό διάστημα 2020-2024 έχουν πληρωθεί περίπου 1,5 δις € για αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ και 120 εκ. €, μέσω των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Τσιάρας.

Όσον αφορά στις πρωτοβουλίες της Κυβέρνησης για τη στήριξη του ΕΛΓΑ είπε: «Ενισχύσαμε τον ΕΛΓΑ με 372 εκατ. ευρώ για την κάλυψη υπερβολικών αποζημιώσεων λόγω φυσικών καταστροφών, όπως οι πυρκαγιές των ετών 2021, 2022, 2023 και οι ζημιές του παγετού 2021.

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα "Daniel" και "Elias" μας οδήγησαν στη διαπραγμάτευση ενός ad-hoc προγράμματος με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύψους άνω των 310 εκατ. ευρώ, ώστε να στηρίξουμε τους αγρότες στις δύσκολες ώρες που αντιμετωπίζουν».

Σύμφωνα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων «η πραγματικότητα, όμως, είναι ότι από το 2019 και μετά, εύκολα μπορεί κανείς να δει και να καταγράψει ότι ο ΕΛΓΑ έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, ότι έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια δεδομένη πραγματικότητα που ποτέ δεν υπήρχε στο παρελθόν και με την έγκαιρη καταβολή των αποζημιώσεων».

«Πρωτόγνωρη διαδικασία»

Ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε διεξοδικά στα όσα έπραξε ο ΕΛΓΑ μετά τις φυσικές καταστροφές, ειδικά στη Θεσσαλία. «Σε μόλις ένα χρόνο, κάτι που δεν έχει ποτέ στην ιστορία της ελληνικής πολιτείας καταβλήθηκαν 312 εκατ. ευρώ μέσα από αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ για ένα μόνο φαινόμενο, για μία μόνο περιοχή, για 33.000 περίπου δικαιούχους. Και επρόκειτο για μια διαδικασία η οποία ήταν απολύτως πρωτόγνωρη. Και επειδή κάποια στιγμή πρέπει να είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, πέρα από τα παράπονα και την γκρίνια για καθυστερήσεις, αυτό το οποίο έγινε, είναι κάτι το οποίο οφείλεται στην εντατικοποίηση της εργασίας και στην πραγματική προσφορά όλων των ανθρώπων που εμπλέκονται στην υπηρεσιακή διαδικασία του ΕΛΓΑ», τόνισε.

Νέες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του ΕΛΓΑ

Παράλληλα, ο Υπουργός υπογράμμισε ότι πλέον ο Οργανισμός βρίσκεται σε μια νέα εποχή. «Δεν είναι η εποχή που ο ΕΛΓΑ ήταν εντός εισαγωγικών «επαίτης» προς την ελληνική πολιτεία για να πάρει τη νομοθετημένη εισφορά της ελληνικής πολιτείας προκειμένου να συμπληρώσει τις αποζημιώσεις. Δεν είναι η εποχή που οι αποζημιώσεις δίνονταν σε τρεις δόσεις και δεν ξέραμε πότε θα κατέληγε να πληρώσει. Δεν είναι η εποχή που υπήρχε η αμφισβήτηση και αμφιβολία για το αν θα πληρώσει με επάρκεια και αν θα πληρώσει γενναία όλα αυτά τα οποία συνέβαιναν. Είναι μια εποχή που όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν και μια εποχή που ο Οργανισμός τουλάχιστον καταφέρνει - το λέω για τρίτη φορά - να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες που δημιουργεί η σημερινή πραγματικότητα», σημείωσε.

Επιπροσθέτως, ο Κ. Τσιάρας επισήμανε ότι στη νομοθετική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ, θα υπάρχουν ως βασικές αρχές ο εκσυγχρονισμός του Οργανισμού, η ψηφιοποίησή του, η στελέχωση, η κωδικοποίηση της νομοθεσίας, η ένταξη των νέων καταστροφών που υπάρχουν και οι οποίες δεν περιγράφονται αυτή τη στιγμή. «Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια ουσιαστική μεταρρύθμιση του ΕΛΓΑ και να του δώσουμε τον ρόλο, την οντότητα αλλά και τη δυνατότητα, να ανταποκρίνεται στην προσδοκία όλων αυτών των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα, με την ευχή να μετασχηματιστεί σε έναν Οργανισμό ο οποίος θα είναι σύγχρονος, θα είναι ευέλικτος, θα είναι λειτουργικός και αποτελεσματικός», συμπλήρωσε.

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι πλέον βρισκόμαστε σε μια νέα συνθήκη, λόγω της κλιματικής κρίσης. «Θέλουμε να δούμε σε ποια κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε. Δεν πιστεύουμε ότι υπάρχει μαγικό ραβδί. Ο Οργανισμός έχει συγκεκριμένους πόρους και συγκεκριμένη ευθύνη και καλείται να λύσει νέα προβλήματα που δεν είχαμε αντιμετωπίσει μέχρι τώρα», επισήμανε. Αναφέρθηκε, επίσης, στην πρόσφατη συνάντησή του με τον νέο Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, λέγοντας ότι πλέον κανένας Προϋπολογισμός, κανενός κράτους δεν μπορεί να στηρίξει τις φυσικές καταστροφές και ότι απαιτούνται αποφάσεις σε επίπεδο ΕΕ.

Κλείνοντας, ο Κ. Τσιάρας αναφέρθηκε στις ζωονόσους υπογραμμίζοντας ότι είναι μια νέα απειλή και για την αντιμετώπισή τους χρειάζεται η συνεισφορά όλων από το Υπουργείο, τους κτηνιάτρους μέχρι και τον τελευταίο κτηνοτρόφο. «Κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να κλείσουμε τον κύκλο της ευλογιάς, όπως έγινε με την πανώλη μικρών μηρυκαστικών. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο», δήλωσε.

Δ. Σταμενίτης: Σε νέα εποχή ο ΕΛΓΑ

Στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης τονίζοντας: «Έχουμε πραγματικά μεγάλες φιλοδοξίες για τον ΈΛΓΑ. Άποψη μας είναι ότι δεν πρέπει απλώς να καλύπτει την αποζημίωση, που ναι, είναι το κυριότερο και το βασικότερο, θέλουμε παράλληλα να γίνει και ένα εργαλείο ανάπτυξης της πρωτογενούς παραγωγής. Σίγουρα μιλάμε για έναν Οργανισμό, που κύρια δουλειά του είναι να αποζημιώνει, όμως μπορεί να δώσει κίνητρα στον παραγωγό να κερδίσει περισσότερα ή να δώσει κατευθύνσεις στους νέους παραγωγούς προς ποιες καλλιέργειες είναι προτιμότερο να στραφούν ανάλογα με το μέγεθος της γεωργικής τους εκμετάλλευσης ή τη γεωγραφική περιοχή της καλλιέργειας. Είναι βέβαιο ότι ο ΕΛΓΑ πρέπει να περάσει στη νέα εποχή, να συμβαδίζει τόσο με τις αλλαγές των καιρικών συνθηκών όσο και με τα νέα μοντέλα διαχείρισης και ασφαλίσεων».

Χρ. Κέλλας: Διπλάσιες οι αποζημιώσεις για Daniel και ζωονόσους

Ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας είπε ότι «οι αποζημιώσεις για τις ζημίες του Daniel, είναι διπλάσιες από εκείνη που ήταν ασφαλισμένοι. Έχουν πληρωθεί πέρα των προκαταβολών που δόθηκαν προ μηνών, έγινε στις 8-9 Νοεμβρίου η αποπληρωμή για το ζωικό κεφάλαιο. Υπάρχουν 110 ενστάσεις από κτηνοτρόφους που αισθάνθηκαν αδικημένοι οι οποίες εξετάζονται από τις περιφερειακές επιτροπές ώστε να γίνει η αποπληρωμή και αυτών».

Για τις αποζημιώσεις για την πανώλη και την ευλογιά, ο υφυπουργός επισήμανε ότι είναι και αυτές διπλάσιες από εκείνες που ήταν την περασμένη χρονιά, ενώ αυξήθηκε και η ηλικία των ζώων ώστε να αποζημιώνονται και τα ζώα που είναι έως 8 χρονών από 6 ετών που ήταν «γιατί θέλουμε να στηρίζουμε την κτηνοτροφία».

Ανδρέας Λυκουρέντζος: Η κυβέρνηση μετά το 2019 είναι συνεπής στη καταβολή των επιχορηγήσεων

Τέλος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντική η θεώρηση να υπάρξει εθνική συνένωση για τον εκσυγχρονισμό του Οργανισμού.

Παράλληλα, ανάφερε ότι έχουν δοθεί περίπου 400 εκατ. ευρώ ως αναδρομικά οφειλόμενα και τακτική επιχορήγηση - γιατί από το 2020 και μετά η Κυβέρνηση είναι συνεπής στην καταβολή της - συν 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 310 εκατ. ευρώ (από το πρόγραμμα Daniel και τα χρήματα που αφορούσαν τα προανθικά) και 120 εκατ. ευρώ που είναι οι κρατικές οικονομικές ενισχύσεις.

26/11/2024 12:27 μμ

Οι ισχυροί άνεμοι του περασμένου Σαββατοκύριακου άφησαν πίσω τους πολλές ζημιές σε θερμοκήπια και ελαιώνες στην περιοχή της Ιεράπετρας. Θερμποκήπια καταστράφηκαν ολοσχερώς μαζί με την φυτική παραγωγή τους.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Μιχάλης Βιαννιτάκης, Γραμματέας του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας, «για τις ζημιές στο πάγιο κεφάλαιο στο παρελθόν έδιναν αποζημιώσεις μέσω των ΠΣΕΑ αλλά τώρα είναι στην αρωγή του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Για την φυτική παραγωγή που καταστράφηκε ο ΕΛΓΑ έχει βάλει ένα «φίλτρο» που λέει ότι για να πληρωθεί αποζημίωση θα πρέπει να έχει γίνει ζημιά τουλάχιστον στο 30% της έκτασης.

Μιλάμε ότι θα έπρεπε να είχαν ζημιά 6.000 στρέμματα με θερμοκήπια κάτι που δεν είναι δυνατόν να συμβεί εκτός αν έχουμε κάποια θεομηνία.

Επειδή οι παραγωγοί θερμοκηπίων δεν έχουν ποτέ αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ για αυτό οι περισσότεροι ζητούν απαλλαγή ασφάλισης.

Στη διαβούλευση για την τροποποίηση του Ασφαλιστικού Κανονισμού καταθέσαμε πρόταση να μην υπάρχει αυτή η ρήτρα του 30% που λειτουργεί κατά των παραγωγών που έχουν πάθει ζημιά. Είναι σαν να πάθεις ζημιά σε ένα φανάρι του αυτοκινήτου σου και η ασφαλιστική να μην σε αποζημιώσει επειδή δεν έπαθε ζημιά το 30% του οχήματος.

Έχουμε τονίσει στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι ο ΕΛΓΑ θα πρέπει να σταματήσει να αποτελεί ένα ψηφοθηρικό εργαλείο στα χέρια της κάθε κυβέρνησης και προκαλούμε να δημοσιοποιήσει ο Οργανισμός Ασφάλισης τις περιοχές και τις καλλιέργειες που έχει αποζημιώσει τα τελευταία χρόνια».

25/11/2024 01:19 μμ

Μεγάλες καταστροφές στις καλλιέργειες προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε τις ορεινές περιοχές της Πέλλας, στις 2 Ιουλίου 2024. Τη δυνατή χαλαζόπτωση ακολούθησε ισχυρή ανεμοθύελλα, προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο.

Μάλιστα ο κ. Ιορδάνης Τζαμτζής, αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, είχε κάνει λόγο για ισχυρά καιρικά φαινόμενα που έπληξαν αρκετές περιοχές την περίοδο της συγκομιδής.

Η κακοκαιρία έπληξε όλη την ορεινή περιοχή Καιμακτσαλάν, σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια, αλλά και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.

Μεσα σε λίγες ημέρες επισκέφτηκε την περίοχο που επλήγηκε από την κακοκαιρία ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, ο οποίος υποσχέθηκε προφορικά ότι θα πληρωθούν προκαταβολές των αποζημιώσεων στους παραγωγούς μέχρι το τέλος έτους.

Παραγωγοί μήλων, ροδάκινων, αχλαδιών κ.α. που επλήγησαν από την κακοκαιρία δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι καταστράφηκαν όλες οι παραγωγές που δεν είχαν προλάβει μέχρι τότε να συγκομιστούν.

Το χαλάζι είχε μέγεθος καρυδιού και μέσα σε λίγα λεπτά ισοπέδωσε τα πάντα στον ορεινό όγκο, σε μια έκταση χιλιάδων στρεμμάτων. Αν και ο Υφυπουργός μίλησε για πληρωμή αποζημιώσεων ακόμη οι παραγωγοί δεν έχουν πληρωθεί.

Υπάρχουν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο και θα πρέπει να πληρώσουν χρήματα οι παραγωγοί για να σώσουν τα δέντρα και να έχουν παραγωγή το επόμενο έτος.

22/11/2024 03:53 μμ

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα ώστε οι παραγωγοί βάμβακος και καλαμποκιού να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έδωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην αντιπροσωπεία της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, που τον επισκέφθηκε στο ΥπΑΑΤ.

Ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, δήλωσε προς τους εκπροσώπους των αγροτών ότι θα εξαντληθούν όλα τα όρια και θα γίνει ό,τι είναι δυνατόν ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα που δημιουργεί η μειωμένη παραγωγή λόγω Daniel, χωρίς να τίθενται σε κίνδυνο οι επιδοτήσεις του επομένου έτους.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κώστας Τζέλλας, έθεσε, επίσης, μεταξύ άλλων, ζητήματα που αφορούν στην ανάγκη αναπλήρωσης του εισοδήματος των αγροτών της περιοχής, το πρόβλημα της μειωμένης παραγωγής και της ακαρπίας, την ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ αλλά και τη συνέχιση του προγράμματος απονιτροποίησης, το οποίο ο κ. Τσιάρας έχει θέσει ήδη στην ΕΕ.

Έγινε ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση για το σύνολο των ζητημάτων που ετέθησαν, καθώς και για τις προοπτικές της καλλιέργειας βάμβακος.

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, αναφερόμενος στην συνάντηση τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το Υπουργός δήλωσε ότι θα λύσει τα προβλήματα με συνδεδεμένη. Εμείς του αναφέραμε το πρόβλημα με τις μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και την απώλεια εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών. Με τις χαμηλές τιμές και τις μειωμένες αποδόσεις θα έπρεπε να είχε 600 κιλά απόδοση στο στρέμμα για να έχει εισόδημα ο βαμβακοπαραγωγός.

Εμείς ζητήσαμε να γίνει στήριξη του εισοδήματος των βαμβακοπαραγωγών και μας απάντησε ότι το εξετάζει και θα πρέπει να πάρει το «πράσινο φως» από την Κομισιόν.

Τον επόμενο χρόνο λήγει το πρόγραμμα απονιτροποίησης. Ο υπουργός υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί το πρόγραμμα μπορεί με διαφορετικό όνομα αλλά θα είναι κάτι αντίστοιχο.

Για τον Ασφαλιστικό Κανονισμό του ΕΛΓΑ θέλει ακόμη τουλάχιστον ένα χρόνο για να ολοκληρωθεί η αλλαγή και να εφαρμοστεί. Αυτό ακούμε βέβαια εδώ και χρόνια από τις ηγεσίες του ΥπΑΑΤ. Το θετικό είναι ότι θα συνεχιστεί η κρατική χρηματοδότηση του ασφαλιστικού Οργανισμού».

21/11/2024 04:57 μμ

Καταβάλλονται την Παρασκευή (22 Νοεμβρίου 2024) και ώρα 12:00 μ.μ., από τον ΕΛΓΑ, αποζημιώσεις ύψους 2.628.897,76 ευρώ σε 2.397 δικαιούχους παραγωγούς.

Οι αποζημιώσεις αφορούν την πληρωμή εκτιμήσεων και επανεκτιμήσεων, κατόπιν ενστάσεων των παραγωγών, των ετών ζημιάς 2021, 2022, 2023 και 2024.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, «ο Οργανισμός με διαφανείς διαδικασίες, τόσο ως προς την ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου όσο και την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, εκπληρώνει τις υποχρεώσεις του και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες των αγροτών, με ταχύτητα, ακρίβεια και δικαιοσύνη».

21/11/2024 10:34 πμ

Η Ελλάδα έχει μια αρνητική παράδοση όταν είναι να πληρώσει αποζημιώσεις ή ενισχύσεις σε αγρότες γιατί πάντα το κάνει με μεγάλη καθυστέρηση.

Μέχρι το τέλος του 2024 θα πρέπει να καταβληθούν οι κρατικές ενισχύσεις σε παραγωγούς μήλων και κάστανων, σύμφωνα με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η πληρωμή αφορά κάποια υπόλοιπα του Ουκρανόμετρου που δόθηκαν το 2023.

Θυμίζουμε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε την πληρωμή των αποζημιώσεων καλλιεργειών στους παραγωγούς μήλων και καστάνων της χώρας από τον Απρίλιο του 2023.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται σε 25.145.430 ευρώ και θα βαρύνει τις πιστώσεις του ΠΔΕ και συγκεκριμένα του Τομεακού Προγράμματος Ανάπτυξης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η ενίσχυση για τα κάστανα αφορά σε 57.332 παραγωγικά στρέμματα καστανιάς και 4.885 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 150 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 7.438.750 ευρώ.

Η ενίσχυση για τα μήλα αφορά σε 74.950 παραγωγικά στρέμματα μηλιάς και 6.710 δικαιούχους, με ύψος ενίσχυσης 250 €/στρ και συνολικό ποσό ενίσχυσης 17.706.680 ευρώ.

Όπως αναφέρει η απόφαση στο ΦΕΚ, η ενίσχυση δίνεται για στήριξη των παραγωγών μήλων και κάστανων της χώρας, που επλήγησαν από την αύξηση του κόστους παραγωγής (και ιδίως από την αύξηση του κόστους ενέργειας, φυτοπροστασίας, θρέψης φυτών) με συνακόλουθη τη μείωση του εισοδήματός τους, ως αποτέλεσμα της Ρωσικής Εισβολής στην Ουκρανία και της διαταραχής της εφοδιαστικής αλυσίδας και παράλληλα της αναγκαιότητας κάλυψης της ρευστότητας των ανωτέρω παραγωγών.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

Η απόφαση της ΕΕ για την έγκριση της πληρωμής αναφέρει ότι θα καταβληθούν από την Ελλάδα κρατικές ενισχύσεις ύψους 250 ευρώ το στρέμμα στα μήλα και 150 ευρώ το στρέμμα για τα κάστανα. Το συνολικό ποσό θα ανέρχεται σε 237.839 ευρώ.

Διαβάστε την απόφαση της ΕΕ (εδώ)

15/11/2024 09:52 πμ

Για τις αποζημιώσεις των μηλοπαραγωγών, τα De minimis των καστανοπαραγωγών και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις χαλαζοπτώσεις θα συζητήσουν οι παραγωγοί της Αγιάς.

Ανακοίνωση που εξέδωσε η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Αγιάς αναφέρει τα εξής:

Καλούμε τους αγρότες του Δήμου Αγιάς να συμμετέχουν στην σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη (19 Νοεμβρίου) και ώρα 7 το βράδυ στην Ταβέρνα ΧΑΤΖΑΚΟΣ στην Αγιά.

Μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις, μπροστά στην ενότητα και την αποφασιστικότητα μας, η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να αλλάξει την άδικη και παράλογη απόφαση της και να δώσει αποζημιώσεις μέσω De minimis για τις καταστροφές στην παραγωγή από τον Daniel. Πέρασε ενάμιση μήνας και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το ακριβές ποσό που θα πάρουν ως αποζημίωση οι παραγωγοί της Αγιάς για τα μήλα αλλά ούτε και το χρονοδιάγραμμα πληρωμής ενώ όλοι οι υπόλοιποι δικαιούχοι αγρότες στην Θεσσαλία έχουν εξοφληθεί για την παραγωγή τους από τον Daniel.

Δεν έχει ζητηθεί από τον ΕΛΓΑ από όσο ξέρουμε να δώσει στο υπουργείο τον ακριβή αριθμό στρεμμάτων μήλων που είναι παραγωγικά, άρα και ασφαλισμένα στον ΕΛΓΑ. Βεβαίως είναι πολύ εύκολο για το Υπουργείο να πάρει τα στοιχεία από τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ και τις αρμόδιες υπηρεσίες. Δεν ξέρουμε που οφείλεται αυτή η κωλυσιεργία αλλά απαιτούμε άμεσα να ανακοινωθεί το ποσό της στρεμματικής αποζημίωσης και η ημερομηνία καταβολής του.

Αντίστοιχα να προχωρήσει η διαδικασία στους καστανοπαραγωγούς για την αποζημίωση της παραγωγής τους για τον Daniel.

Σε εκκρεμότητα παραμένει πότε θα δοθούν τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ για την σφοδρή χαλαζόπτωση που έπληξε δενδροκαλλιέργειες στην Αγιά το καλοκαίρι.

Τα καιρικά φαινόμενα και οι εκτεταμένη υψηλή θερμοκρασία που έχει καταγραφεί έπληξε την παραγωγή μήλων σε πολλές ποικιλίες. Χρειάζεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών, εξάλλου τα φαινόμενα καύσωνα αποζημιώνονται και από τον ΕΛΓΑ.

Για όλα αυτά τα ζητήματα όπως και για το υψηλό κόστος παραγωγής και τις χαμηλές ή και ανοιχτές τιμές στα προϊόντα μας, καλούμε σε μαζική συμμετοχή στην σύσκεψη.

14/11/2024 12:39 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται ο αλωνισμός των ξερών φασολιών στις Πρέσπες και την Καστοριά, με την παραγωγή φέτος να είναι πολύ μειωμένη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών του περασμένου καλοκαιριού.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, πρόεδρος στον αγροτικό συνεταιρισμό Πενταβρύσου Καστοριάς, «αυτές τις ημέρες ξεκινά ο αλωνισμός των μεγάλων ποσοτήτων φασολιών.

Κάθε χρόνο επειδή ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ αναφέρει ότι τα φασόλια είναι ασφαλισμένα μέχρι 31/10 οι παραγωγοί προσπαθούν να τα έχουν συγκομίσει αυτή την ημερομηνία. Φέτος όμως λόγω των υψηλών θερμοκρασιών ο αλωνισμός πήγε πίσω. Τα φασόλια πάνω από 35 βαθμούς Κελσίου δεν αντέχουν και φέτος είχαμε πολλές συνεχόμενες ημέρες υψηλές θερμοκρασίες. Ευτυχώς που έφτασε η θερμοκρασία στους 40 βαθμούς Κελσίου για να είναι δυνατή η αποζημίωση του ΕΛΓΑ βάση Κανονισμού.

Πάντως η φετινή χρονιά έχει μεγαλύτερες ζημιές από την παραγωγή σε σχέση με την περσινή που ήταν και εκείνη μια μειωμένη παραγωγή. Πέρσι ο ΕΛΓΑ έδωσε ζημιά 85% φέτος θα είναι περισσότερη. Οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ πέρασαν από τα χωράφια και έκαναν τις εκτιμήσεις ζημιάς. Ακούγεται ότι θα γίνει οριζόντια εκτίμηση στην περιοχή.

Οι τιμές παραγωγού είναι γύρω στα 5 ευρώ το κιλό. Από την άλλη τα καλλιεργητικά έξοδα είναι μεγάλα και έχουμε πολλά εργατικά.

Στην περιοχή καλλιεργούμε τα «αναρριχώμενα» φασόλια που τα καλλιεργητικά πρέπει να γίνονται όλα με το χέρι. Πολλοί όμως σκέφτονται να αλλάξουν καλλιέργεια και να βάλουν «καθιστά», που είναι πιο ανθεκτικά στις υψηλές θερμοκρασίες και είναι μηχανική καλλιέργεια.

Την τελευταία 5ετία είχαμε 3 χρονιές με ζημιές στην παραγωγή φασολιών λόγω των καιρικών συνθηκών. Βέβαια ο παραγωγός εκείνες τις χρονιές έπρεπε να κάνει τα καλλιεργητικά έξοδα, ενώ είχε απώλειες εισοδήματος λόγω των ζημιών και μειωμένης παραγωγής».

Από την πλευρά του ο κ. Κώστας Ναλμπαντίδης, πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού (ΑΣΦΕΔ) Πρεσπών «Πελεκάνος», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «συγκομίζουμε ότι παραγωγή φασολιού έχει μείνει. Φέτος είναι η πιο καταστροφική χρονιά σε σχέση με τις ζημιές. Φέτος πολλά προβλήματα λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασίων είχαμε ανθόπτωση και δεν έγινε καρπόπτωση. Είχαμε πρόβλημα με τους καύσωνες ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε την παραγωγή φασολιών στις Πρέσπες.

Στα «πλακέ» φασόλια η ζημιά φτάνει στο 95%, ενώ στους «γίγαντες» και «ελέφαντες» κυμαίνεται από 80 έως 85%. Οι τιμές παραγωγού είναι στα 5 ευρώ το κιλό.

Πάντως έγιναν οι εκτιμήσεις των ζημιών από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ. Αυτό που περιμένουν οι φασολοπαραγωγοί είναι να πάρουν την αποζημίωση για να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και να μείνουν στην περιοχή».

13/11/2024 11:59 πμ

Τις επόμενες ημέρες έρχονται πληρωμές αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ παλαιοτέρων ετών.

Σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις, αναμένονται να πιστωθούν συνολικά 6.359.378 ευρώ, τα οποία αφορούν:

  • Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Ετήσιο 2020, Πυρκαγιές 2020, Ετήσιο 2021, Πυρκαγιές 2021) το ποσό των 330.883,1 ευρώ
  • Αποζημιώσεις παραγωγών πληρωμή ΚΟΕ (φυτικό) το ποσό 27.270,28 ευρώ
  • Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (Ετήσιο 2020, Πυρκαγιές 2020, Ετήσιο 2021, Πυρκαγιές 2021, Ετήσιο 2020 - ΙΑΝΟΣ,ΘΑΛΕΙΑ, Πλημμύρες Κρήτης) το ποσό των 1.906.961 ευρώ
  • ΚΟΕ ΦΥΤΙΚΟ το ποσό των 26.288,55 ευρώ
  • Κρατικές οικονομικές ενισχύσεις (Πλημμύρες Daniel 2023) 4.067.976 ευρώ

08/11/2024 10:13 πμ

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν την πληρωμή της εκκαθάρισης των πορισμάτων ζωικού κεφαλαίου στους κτηνοτρόφους, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias.

Οι αποζημιώσεις ύψους 4,1 εκ. ευρώ, θα πιστωθούν στους λογαριασμούς των πληγέντων κτηνοτρόφων σήμερα Παρασκευή, 8η Νοεμβρίου 2024 και ώρα 12:00.

Εκκρεμούν οι περιπτώσεις περίπου εκατό κτηνοτρόφων, οι οποίες εντάχθηκαν στις διαδικασίες αναθεώρησης των πορισμάτων.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κωνσταντίνος Τσιάρας, για τις περιπτώσεις αυτές, κατόπιν προσωπικής του δεσμεύσεως, με εντολή του στον Πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. και σύμφωνα με τον Κανονισμό του Οργανισμού Ασφαλίσεων Ζωικού Κεφαλαίου, ζήτησε ενεργοποίηση του Άρθρου 17 για την αναθεώρηση των πορισμάτων των κτηνοτρόφων, οι οποίοι υπέβαλαν σχετικό αίτημα.

Στην υλοποίηση του ad-hoc προγράμματος για την καταβολή ενισχύσεων στους παραγωγούς, οι οποίοι επλήγησαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα Daniel-Elias, δεν προβλέπεται η διαδικασία της υποβολής ενστάσεων, αλλά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η Διοίκηση του ΕΛΓΑ με ευαισθησία και αίσθημα δικαιοσύνης απέναντι στους πληγέντες αγρότες, εξήντλησε κάθε δυνατή και νόμιμη διαδικασία για να αντιμετωπισθούν οι οποιεσδήποτε αστοχίες, λάθη ή παραλείψεις διαπιστώθηκαν κατά τη σύνταξη των πορισμάτων του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις για την πανώλη των αιγοπροβάτων, ο υπουργός ΑΑΤ κ. Τσιάρας έχει δηλώσει ότι αναμένονται τα στοιχεία των πληγέντων κτηνοτρόφων από τις Περιφέρειες της χώρας ώστε οι αποζημιώσεις να καταβληθούν έως το τέλος Νοεμβρίου.

06/11/2024 09:46 πμ

Έως 22 Νοεμβρίου 2024 οι δηλώσεις των παραγωγών για την Ομαδική Αγωγή κατά ΕΛΓΑ που οργανώνει η Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

Όπως επισημαίνει η ΔΕΣΑ, «736 ημέρες μετά τον παγετό στην Αργολίδα, στις 26/01/2022, έκανε «επανεκτιμήσεις» ζημίας ο ΕΛΓΑ, χωρίς μάλιστα οι ελεγκτές να επισκεφθούν τα αγροκτήματα. Από τα γραφεία.

Αυτές τις μοναδικές «πρωτοτυπίες» της εκτιμητικής επιστήμης που εισάγει ο ΕΛΓΑ, διότι προφανώς θεωρεί ότι απευθύνεται σε μη νοήμονες, θα καταγγελθούν με ομαδικές αγωγές που οργανώνει η ΔΕΣΑ.

Οι παραγωγοί, που έχουν αδικηθεί, μπορούν να ενταχθούν στις ομαδικές αγωγές ΔΕΣΑ απευθυνόμενοι, έως 22 Νοεμβρίου 2024, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τους.

Το κόστος για κάθε παραγωγό έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στα 25 ευρώ και εφόσον αυξηθεί η συμμετοχή, ενδέχεται να μειωθεί και άλλο».

05/11/2024 05:00 μμ

Η χώρα μας έκανε εισαγωγές 3.000 τόνων μήλων μόνο κατά τον Οκτώβριο του 2024 και ενώ ακόμη δεν είχε ολοκληρωθεί η συγκομιδή της εγχώριας παραγωγής.

Από την άλλη σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από 1/9/2024 έως 1/11/2024, εξήχθησαν από την χώρα μας συνολικά 22.000 τόνοι μήλων, από τους οποίους περίπου 4.000 τόνοι πήγαν προς την Αίγυπτο.

Πάντως η κατάσταση όσον αφορά τη δυνατότητα εξαγωγής στην Αίγυπτο δεν άλλαξε. Η κυβέρνηση της Αιγύπτου απαιτεί από τις εισαγωγικές εταιρείες της χώρας να έχουν εξαγωγική δραστηριότητα που τους επιτρέπει να αποκτούν ξένο νόμισμα.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (Α.Σ.) Άρνισσας, Γιώργος Παπαδόπουλος, «η ελληνική παραγωγή μήλων έχει δεσμευτεί με την αιγυπτιακή αγορά, η οποία λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ζητάει μήλα με μειωμένες τιμές.

Μόλις το 10% της ελληνικής παραγωγής διακινείται στην εγχώρια αγορά ενώ το υπόλοιπο πάει για εξαγωγή.

Τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή της ποικιλίας Φούτζι που έχει ζήτηση στην αγορά αλλά είναι μειωμένες ποσότητες. Αντίθετα οι κόκκινες ποικιλίες μήλων δεν έχουν ζήτηση στην αγορά.

Η χώρα μας έχει το υψηλότερο κόστος παραγωγής μήλων στην ΕΕ και αυτό θα πρέπει να το εξετάσει η πολιτεία.

Φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών αλλά και των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν την περιοχή η παραγωγή έχει πολλά ποιοτικά προβλήματα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πολλές ποσότητες μήλων να έχουν οδηγηθεί στην χυμοποίηση, με τις τιμές να έχουν ξεκινήσει από 7 λεπτά και τώρα να είναι στα 16 λεπτά το κιλό.

Φέτος η τιμή παραγωγού στα μήλα δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 38 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας.

Τα προγράμματα δωρεάν διανομής φρούτων στα σχολεία και επισιτιστικής βοήθειας θα πρέπει να τρέξουν στην χώρα μας ξανά γιατί βοηθούσαν στην απορρόφηση της παραγωγής μήλων».

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο τελείωμα της συγκομιδής μήλων Φούτζι με την παραγωγή να έχει εξαχθεί κυρίως στην Αίγυπτο.

Αντίθετα οι κόκκινες ποικιλίες μήλων δεν έχουν καλή απορρόφηση από την αγορά. Μικρό ενδιαφέρον υπάρχει και για τα πράσινα μήλα σε αντίθεση με τα προηγούμενα χρόνια.

Είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου με τα προβλήματα να παραμένουν στις εξαγωγές προς την Αίγυπτο. Δεν καταφέραμε να βρούμε νέες αγορές για την εξαγωγή. Κάπως καλύτερα πάνε τα πράγματα στην εγχώρια αγορά αλλά δεν είναι δυνατόν να απορροφήση την ελληνική παραγωγή.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις που θα καταβληθούν στους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς λόγω της θεομηνίας, μας είπαν για ένα ποσό της τάξης των 4 εκατ. ευρώ αλλά ακόμη δεν γνωρίζουμε πόση θα είναι η στρεμματική ενίσχυση».

O κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή στην περιοχή στα μήλα Φούτζι, που έχουν καλή ζήτηση, με τιμές που κυμαίνονται από 50 έως και 65 λεπτά το κιλό.

Αντίθετα υποτονική είναι η ζήτηση στα κόκκινα μήλα με τις τιμές παραγωγού να κυμαίνονται από 15 έως 35 λεπτά το κιλό.

Παραμένει το πρόβλημα της ακαρπίας για δεύτερη συνεχή χρονιά στην περιοχή και όπως φαίνεται από την εικόνα που έχει το μικροκλίμα της περιοχής θα το έχουμε και τα επόμενα χρόνια. Επίσης πολλά μήλα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν εγκαύματα και είναι μη εμπορεύσιμα».

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Παγκόσμιας Ένωσης Μήλων και Αχλαδιών (World Apple and Pear Association – WAPA), η φετινή ελληνική παραγωγή μήλων αναμένεται να είναι αυξημένη, κατά 56,4%, σε σχέση με το 2023, ανερχόμενη στους 287.000 τόνους, καθώς και κατά 14,8% αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας τριετίας.

05/11/2024 11:24 πμ

Αρχίζουν να αυξάνουν οι φωνές για το θέμα της ενίσχυσης των παραγωγών στην χώρα μας, που είχαν μειωμένη σοδεία λόγω της ξηρασίας, θέμα που ανάδειξε ο ΑγροΤύπος.

Μετά την παρέμβασή του κυβερνητικού βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, για στήριξη των ελαιοπαραγωγών, έχουμε νέα παρέμβαση από τον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμου Χαρακόπουλου.

Συγκεκριμένα ο βουλευτής Λάρισας, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στην Τερψιθέα, όπου είχε επαφές με αγρότες και κτηνοτρόφους της περιοχής, ανέφερε ότι «η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή για την πλειονότητα των αγροτικών προϊόντων από άποψη παραγωγής άλλα και τιμών και οι αγρότες βρίσκονται σε δεινή θέση. Όπως σημειώνουν η κλιματική κρίση δείχνει τα δόντια της και οι επιπτώσεις της επηρεάζουν τις παραγωγές τους.

Πέρυσι οι πλημμύρες από τον Daniel εκμηδένισαν τις όψιμες παραγωγές, ενώ φέτος ο παρατεταμένος καύσωνας επέδρασε επίσης αρνητικά. Η πρωτοβουλία χωρών της ΕΕ, όπως η Ρουμανία, για ενισχύσεις λόγω ξηρασίας, δείχνει τον δρόμο που και εμείς θα πρέπει να εξετάσουμε».

Πού ξέμεινε η αλλαγή του ΕΛΓΑ;

Ο Θεσσαλός πολιτικός επισήμανε επίσης ότι «κάποια στιγμή θα πρέπει να τελεσφορήσουν οι ενέργειες που έχουν εξαγγελθεί για να βελτιωθεί το «δίχτυ προστασίας» του ΕΛΓΑ, καθώς το υφιστάμενο πλαίσιο του Κανονισμού του δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και δεν προσφέρει επαρκή κάλυψη».

Όπως τόνισαν οι αγρότες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά βλέπουν τα εισοδήματά τους να συρρικνώνονται λόγω της χαμηλής παραγωγής, άλλα και των τιμών σε βασικά προϊόντα, όπως το βαμβάκι, το σιτάρι, το καλαμπόκι.

Για αυτούς η επίδραση του καιρού, όπως οι συνεχόμενες υψηλές θερμοκρασίες για πάνω από δύο μήνες φέτος και οι έντονες βροχοπτώσεις του Daniel πέρυσι, αποτελούν επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης που μείωσαν δραστικά την παραγωγικότητα.

Υπό αυτές τις συνθήκες, η αγροτική παραγωγή είναι καταδικασμένη σε χαμηλές αποδόσεις και πρόσοδο και η πολιτεία θα μπει σε έναν ατέρμονο κύκλο αποζημιώσεων, ενισχύσεων και γενικότερα αναζήτησης λύσεων εκ των υστέρων, αφού παραγίνει το κακό.

Συνεπώς, η συζήτηση για την ασφάλιση της αγροτικής παραγωγής πρέπει να καταλήξει σε σαφείς προτάσεις και χρονοδιαγράμματα, γιατί θα φοβούνται ότι πάθουν ότι και με τον Daniel. Δεν πίστευαν ότι θα συμβεί, όμως συνέβη. Η υπάρχουσα μέριμνα αποδείχθηκε ανεπαρκής και το κράτος ξοδεύει τεράστιους πόρους για αποζημιώσεις, ενώ θα μπορούσε, αξιοποιώντας εδώ και χρόνια μέρος μόνο αυτών των χρημάτων, να θωρακιστεί αρτιότερα.

Δεν λειτουργεί το net metering

Επίσης, η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την επέκταση των φωτοβολταϊκών σε αγροτική γη, με τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να δηλώνουν ότι έπρεπε να προωθηθούν περισσότερο τα συστήματα αυτοπαραγωγής και συμψηφισμού (net metering).

Συγκεκριμένα, κτηνοτρόφος ανέφερε ότι η αίτησή του για φωτοβολταϊκά στη στέγη της κτηνοτροφικής του μονάδας για συμψηφισμό της ενέργειας απορρίφθηκε από τον ΔΕΔΔΗΕ λόγω απουσίας χώρου στο δίκτυο, αφού φωτοβολταϊκά σε χιλιάδες στρέμματα χρήσιμης καλλιεργήσιμης γης είχαν ήδη δεσμεύσει τον χώρο.

Συνεπώς, η εξοικονόμηση ενέργειας για την αγροτική παραγωγή έχει περάσει σε υποδεέστερη μοίρα, γεγονός που πρέπει να αλλάξει άμεσα αν θέλουμε να μειωθεί δραστικά το υψηλό κόστος παραγωγής και να μην επηρεάζεται από εξωγενείς κρίσεις.

23/10/2024 05:34 μμ

Συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνο Τσιάρα, είχε ο βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, στον οποίο έθεσε μετ' επιτάσεως το πρόβλημα που αρχίζει να παίρνει σοβαρές διαστάσεις στην Ημαθία - και κυρίως στην περιοχή της Αλεξάνδρειας - με την καταστροφή που έχουν υποστεί πολλές καλλιέργειες βάμβακος, εξαιτίας του ρόδινου σκουληκιού.

Ο βουλευτής της ΝΔ μετέφερε στον κ. Υπουργό την διάχυτη και έντονη ανησυχία των καλλιεργητών, ότι οι ζημιές θα οδηγήσουν σε μεγάλη μείωση της παραγωγής, πιθανώς σε ποσοστό που θα αγγίξει το 40%, με κίνδυνο να μην μπορέσουν να συγκομίσουν την ελάχιστη στρεμματική απόδοση που απαιτείται για να λάβουν την Ειδική Συνδεδεμένη Ενίσχυση, με βάση την υπ'αριθμ. 243/101146/12/04/2024 Υπουργική Απόφαση.

Ο Υπουργός από την πλευρά του, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Βουλευτή για παρέμβαση στο ζήτημα αυτό, και αντιλαμβανόμενος πλήρως την έκταση του προβλήματος, θα εξετάσει κάθε δυνατή λύση προκειμένου να καταστούν δικαιούχοι της Ειδικής Ενίσχυσης - Συνδεδεμένης, ενώ ανεμένει το κλείσιμο της εκκοκκιστικής περιόδου για να λάβει τις κατάλληλες αποφάσεις.

Επίσης, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε για ακόμη μία φορά στον Υπουργό το πρόβλημα - για το οποίο έχει καταθέσει και Κοινοβουλευτική Ερώτηση, και αφορά στις ζημίες σε καλλιέργειες ροδάκινου, αλλά και γενικά σε δενδροκαλλιέργειες, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων τον περασμένο Αύγουστο στην Ημαθία.

Ο κ. Υπουργός αναγνώρισε την ανάγκη να αποζημιωθούν οι καλλιεργητές που εξαιτίας της κλιματικής κρίσης έχουν υποστεί πολλαπλά πλήγματα στην παραγωγή τους.

17/10/2024 02:47 μμ

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών (ΣΕΚΛΑ), Νίκος Καλόγρης, με ανακοίνωσή του αναφέρθηκε στην πορεία του μήλου από το χωράφι στο ράφι.

Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα μήλα (Στάρκιν) ξεκινάνε από το χωράφι με τιμή 0,70 ευρώ το κιλό και φτάνουν στο ράφι σε τιμή - κατ' ελάχιστο - 1,70 € το κιλό.

Αναφερόμενος στο θέμα ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Βερμίου, εκφράζει την έκπληξή του στην αναφορά του προέδρου του ΣΕΚΛΑ ότι ο παραγωγός λαμβάνει 70 λεπτά και ότι το κόστος συγκομιδής είναι στα 10 λεπτά το κιλό.

Όπως υποστηρίζει ο παραγωγός στον ΑγροΤύπο, «στην περοχή του Βερμίου παράγονται 25.000.000 κιλά μήλα. Ο μέσος όρος τιμής παραγωγού φέτος είναι στα 35 λεπτά το κιλό, ενώ τα έξοδα αγγίζουν τα 30 λεπτά (φυτοπροστασία, λίπανση, ενέργεια, καύσιμα και εργατικά που επωμίζεται αποκλειστικά ο παραγωγός). Ο μηλοπαραγωγός σήμερα πλήττεται από παντού και παλεύει για να επιβιώσει. Για αυτό χρειάζεται τον σεβασμό όλων».

Να θυμίσουμε τι είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ:

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών, ενόψει του χειμώνα και της εποχής παραγωγής και διάθεσης μήλων, φέρνει στη δημοσιότητα τις τιμές σε όλα τα στάδια της παραγωγής και διακίνησης αυτού του πολύτιμου αγροτικού προϊόντος στην Ελλάδα.

Όπως ανέφερε ο κ. Νίκος Καλόγρης, πρόεδρος του ΣΕΚΛΑ, συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70 € το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ' ελάχιστο- 1,70 € το κιλό. Η πορεία έχει ως εξής:

  • 0,70 €/κιλό παραγωγός
  • 0,10 €/κιλό εργάτες συγκομιδής
  • 0,20 €/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
  • 0,15 €/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
  • 0,07 €/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
  • 0,35 €/κιλό έξοδα συσκευασίας
  • 0,13 €/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων

Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70 €. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή - κατ' ελάχιστο - στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός.

Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35 €/ κιλό.

11/10/2024 01:59 μμ

Από το Δήμο Φαρσάλων έγινε γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ απέστειλε πίνακες με τα πορίσματα εκτίμησης των ζημιών από την θεομηνία Daniel.

Οι παραγωγοί που πήραν στα χέρια τους το πόρισμα μπορούν να υποβάλλουν αίτηση επανεκτίμησης μέσα σε προθεσμία δέκα ημερολογιακών ημερών (έως 21/10/2024).

Ωστόσο με έκπληξη είδαν το κούρεμα του ποσοστού ζημιάς οι παραγωγοί της βιομηχανικής ντομάτας, μιας καλλιέργειας που είχε ολική καταστροφή από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες της θεομηνίας.

Ενώ όμως περίμεναν 100% ζημιά - δεν είχαν κάνει παράδοση στην βιομηχανία - είδαν το ποσοστό να μειώνεται στο 50 - 60%. Θυμίζουμε ότι η προκαταβολή στην βιομηχανική ντομάτα ήταν στα 500 ευρώ το στρέμμα.

Ο ΑγροΤύπος συζήτησε με τον κ. Δημήτρη Προσμίτη, παραγωγό βιομηχανικής ντομάτας από τα Φάρσαλα, ο οποίος ανέφερε ότι «πληρώνω ασφάλιστρο +20% στον ΕΛΓΑ και είχα την προκαταβολή των 500 ευρώ το στρέμμα και τώρα περιμένω με την εξόφληση να πάρω 350 ευρώ το στρέμμα. Αυτή την αποζημίωση πρέπει να έχω για την ζημιά 100% που έπαθα στην καλλιέργεια. Αν είναι η αποζημίωση κουρεμένη αυτό είναι πολύ άδικο».

Με αποδόσεις 9 - 10 τόνους το στρέμμα και τιμή αποζημίωσης αισθητά μειωμένη, στα 76 ευρώ το τόνο (τιμή αναφοράς 2020 - 2021), θα περίμεναν οι παραγωγοί βιομηχανικής ντομάτας μια αποζημίωση γύρω στα 900 το στρέμμα. Εδώ όμως έχουμε περιπτώσεις με παραγωγούς που θα δουν μηδενική εξόφληση. Μπορεί όμως σε κάποιες περιπτώσεις να ζητήσει ο ΕΛΓΑ και επιστροφή χρημάτων από τους παραγωγούς.

Θυμίζουμε επίσης ότι τα πορίσματα ζημιάς δεν τα υπόγραψαν οι εκτιμητές γεωπόνοι του ΕΛΓΑ αλλά τριμερή επιτροπή. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες να υπάρξουν κάποια θετικά αποτελέσματα για τους παραγωγούς μετά την ένσταση.

09/10/2024 11:21 πμ

Η χρήση του πιστοποιημένο σπόρου για την συνδεδεμένη ενίσχυση στην καλλιέργεια των πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών (μηδική και τριφύλλι), για το έτος 2024, για λόγους προσαρμογής, εξαιρείται ή καθίσταται προαιρετική, αναφέρει τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ.

Από το 2025 όμως οι παραγωγοί μηδικής και τριφυλλιού είναι υποχρεωμένοι χρησιμοποιούν καθολικά πιστοποιημένο σπόρο προς σπορά 1ης ή 2ης γενεάς (αναπαραγωγής) για να λαβουν την συνδεδεμένη ενίσχυση.

Η χρήση του σπόρου αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπων τιμολογίων αγοράς των σπόρων προς σπορά και των πρωτότυπων επίσημων ετικετών, που φέρουν οι συσκευασίες των σπόρων προς σπορά, που αναγράφονται στα ανωτέρω τιμολόγια αγοράς.

Επίσης οι παραγωγοί θα πρέπει να προσκομίζουν τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση μηρυκαστικών, δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της εκμετάλλευσής τους, καθώς θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή.

Η συγκομιδή πρέπει να πραγματοποιείται μόνο στην ωριμότητα ή κοντά στην ωριμότητα.

Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο (1 στρέμμα).

Οι παραγωγοί θα πρέπει να παραδίδουν το προϊόν σε εμπόρους, ομάδες/οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς αγροτών, το αργότερο έως την 28η Φεβρουαρίου του επόμενου από το έτος υποβολής της αίτησης. Σε εξαιρετικές περιστάσεις, η καταληκτική αυτή ημερομηνία δύναται να τροποποιηθεί με απόφαση προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Όσον αφορά το ακριβές ύψος της ενίσχυσης για κάθε έτος καθορίζεται με απόφαση του ΥπΑΑΤ, μετά τον καθορισμό των τελικών επιλέξιμων στρεμμάτων καλλιέργειας.

Σύμφωνα με το Σ.Σ. της ΚΑΠ η προτεινόμενη τιμή ενίσχυσης είναι 8,3 ευρώ το στρέμμα (με ±15% μπορεί να κυμανθεί από 7,1 έως 9,5 ευρώ το στρέμμα) τόσο για τη μηδική όσο και για το τριφύλλι.

Η έκταση αναφοράς για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 καθορίζεται σε 1.194.935 στρέμματα (194.935 εκτάρια).

Ο προϋπολογισμός της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 στο πλαίσιο της συνδεδεμένης εισοδηματικής ενίσχυσης για τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή ανέρχεται στα 16.179.600 ευρώ.

Διαβάστε στο ΦΕΚ (εδώ)

03/10/2024 09:38 πμ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, κ. Α. Λυκουρέντζο, πραγματοποίησε ο Βουλευτής Ημαθίας, Τάσος Μπαρτζώκας, από κοινού με τον Βουλευτή Πέλλας, Λάκη Βασιλειάδη.

Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα ζητήματα που αφορούν τις δύο περιοχές σε σχέση με τις αποζημιώσεις των αγροτών και των παραγωγών από τις πρόσφατες φυσικές καταστροφές που υπέστησαν ενώ η παραγωγή τους βρίσκονταν σε φάση συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτή.

Συγκεκριμένα, οι δύο Βουλευτές έθεσαν στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που έχουν ανακύψει μετά τις άκαιρες βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν μέσα στον Αύγουστο και είχαν ως αποτέλεσμα εκτεταμένες ζημιές κυρίως σε πυρηνόκαρπα -και άλλα προϊόντα-, που βρίσκονταν στο στάδιο της συγκομιδής ή λίγο πριν από αυτό.

Όπως τόνισαν οι Βουλευτές, είναι επιτακτική ανάγκη να αναγνωριστεί το ζημιογόνο αίτιο και να προχωρήσει τελικά η διαδικασία με τις σχετικές αναγγελίες μέσω ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί.

Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλισθεί η ένταξη στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ της ζημίας από έντονες και ακραίες βροχοπτώσεις, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία για τους παραγωγούς που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια λόγω των ακραίων καιρικών αυτών φαινομένων.

Επιπλέον, ο Τάσος Μπαρτζώκας έθεσε στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ την ανάγκη ενίσχυσης σε προσωπικό του Υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Ημαθίας - Πέλλας, αίτημα στο οποίο ο κ. Λυκουρέντζος ανταποκρίθηκε θετικά, ενημερώνοντας πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρξει πρόσληψη επιπλέον προσωπικού με τριετείς συμβάσεις και δυνατότητα ανανέωσης για ακόμα τρία έτη.

Ο Τάσος Μπαρτζώκας επεσήμανε για ακόμη μια φορά το σύνολο των ζημιών που έχουν υποστεί οι αγρότες της Ημαθίας εξαιτίας καιρικών φαινομένων, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις στα τέλη Μαρτίου 2024, αλλά και η καταστροφική ανεμοθύελλα στις αρχές Ιουνίου 2024, και τόνισε ότι για όλα τα περιστατικά θα πρέπει να υπάρξει επίσπευση στην έκδοση των πορισμάτων και τελικά στις αποζημιώσεις.

Ο στόχος της επίσκεψης αλλά και της όλης προσπάθειας από πλευράς των δύο Βουλευτών όλο αυτό το διάστημα από τις αρχές του καλοκαιριού είναι αφενός να εξασφαλιστεί η αποζημίωση των πληγέντων παραγωγών από τις καταστροφές που τους οδήγησαν σε απώλεια της παραγωγής και του εισοδήματός τους, και αφετέρου, να γίνει πράξη η ένταξη της αιτίας αυτής ξεκάθαρα στον νέο κανονισμό του ΕΛΓΑ, ώστε να αποφεύγεται η ταλαιπωρία της διεκδίκησης των αποζημιώσεων από τους αγρότες και οι μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται τώρα.

Η ανάγκη να δημιουργηθεί το πλαίσιο αυτό είναι επιτακτική δεδομένου πως τα φαινόμενα αυτά έχουν παγιωθεί και γίνονται όλο και συχνότερα.

02/10/2024 12:14 μμ

Κλιμάκια του ΕΛΓΑ πάνε στην πυρόπληκτη Κορινθία για αποτίμηση των ζημιών.

O Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Λυκουρέντζος, μετά από συνεργασία τους αποφάσισαν, συνεργεία του Οργανισμού με Επικεφαλή τον Προϊστάμενο του Υποκαταστήματος Πάτρας κ. Γιώργο Τσιλιγιάννη, αποτελούμενα από υπαλλήλους, Γεωπόνους και Κτηνιάτρους, να μεταβούν, από σήμερα Τετάρτη (2/10), στην Περιφερειακή Ενότητα της Κορινθίας, με αποστολή τους την οριοθέτηση των περιοχών, οι οποίες επλήγησαν από τις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών.

Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με τον προγραμματισμό της Διοίκησης του Οργανισμού, θα επιχειρήσουν, μέχρι και την Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), με στόχο τον προσδιορισμό των καλλιεργειών, οι οποίες κατεστράφησαν.

Ακολούθως θα υποβάλλουν έκθεση στην Διοίκηση του Οργανισμού, ώστε την επομένη εβδομάδα με την αξιοποίηση των δορυφορικών εικόνων Copernicus και τις αναφορές των υπαλλήλων του Οργανισμού, να πραγματοποιηθεί σύσκεψη στην Κόρινθο με την συμμετοχή του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δημήτρη Πτωχού, του Προέδρου ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζου και υπηρεσιακών παραγόντων, για τον σχεδιασμό της ανάπτυξης του εκτιμητικού έργου και της διαδικασίας πληρωμής προκαταβολών στους πληγέντες αγρότες.