Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπλόκο από Αίγυπτο σε εξαγωγές μήλων, υπάρχουν αποθέματα ενώ ξεκινά συγκομιδή στα πρώιμα

11/08/2022 04:29 μμ
Πρόβλημα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο, ενώ αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλίων και υπάρχουν περσινά αποθέματα στα ψυγεία.

Πρόβλημα με τις εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο, ενώ αυτές τις ημέρες ξεκινά η συγκομιδή των πρώιμων ποικιλίων και υπάρχουν περσινά αποθέματα στα ψυγεία.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Αγιάς «Ο Κίσσαβος», αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων μήλων ποικιλίας Gala. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με τις ελληνικές εξαγωγές στην Αίγυπτο που είναι και η κύρια αγορά των μήλων της χώρας μας. Υπάρχει πρόβλημα στην εμπορία μήλων ποικιλιών Gala αλλά το επόμενο διάστημα θα έχουμε πρόβλημα και στις κόκκινες ποικιλίες. Η Αίγυπτος αποφάσισε να βάλει περιορισμούς στην εξαγωγή συναλλάγματος. Έτσι ανακοίνωσε ότι βάζει συγκεκριμένη τιμή εισόδου στις εισαγωγές μήλων ανά φορτίο και αύξησε τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πρέπει άμεσα τα υπουργεία Οικονομικών και Εξωτερικών να βρουν κάποια λύση στο πρόβλημα γιατί όσο περνάει ο καιρός θα μεγαλώνει. Υπάρχει κίνδυνος να βρεθούν τα ελληνικά μήλα εκτός αιγυπτιακής αγοράς.

Ανακοίνωση εξέδωσε για το συγκεκριμένο πρόβλημα και η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) η οποία αναφέρει τα εξής: 

«Έχει προκύψει σοβαρό πρόβλημα με την διάθεση και εμπορία στα μήλα της Αγιάς και οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και χρειάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα. 

Το κόστος παραγωγής έχει φτάσει στα ύψη με τις υπέρογκες αυξήσεις στα καύσιμα, το ρεύμα, τα λιπάσματα, τα υπόλοιπα μέσα και εφόδια για τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ακόμη αδιάθετες περυσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία. Σαν να μην έφταναν αυτά, στην ποικιλία Gala, που είναι κυρίως εξαγώγιμο προϊόν, εμφανίζονται μεγάλες δυσκολίες στην διακίνηση, εξαγωγή και εμπορία τους. 

Το γεγονός ότι στην Αίγυπτο, χώρα που κυρίως απορροφούσε την συγκεκριμένη ποικιλία, υπάρχει καθεστώς capital control, κατέστη απαγορευτικός παράγοντας για την εξαγωγή των μήλων αλλά και την πληρωμή τους ή έχουν σταλεί εκεί πολύ μικρότερες ποσότητες. 

Με αυτό το πρόσχημα οι έμποροι προσφέρουν πολύ χαμηλότερες τιμές, σχεδόν τις μισές σε σχέση με πέρυσι, είτε εμπορεύονται τα μήλα κυρίως με τις λεγόμενες ανοιχτές τιμές, δηλαδή οι αγρότες δεν ξέρουν πόσα χρήματα και πότε θα πληρωθούν την παραγωγή τους ενώ τα καλλιεργητικά έξοδα συνεχίζουν να αυξάνονται όπως και τα έξοδα διαβίωσης των οικογενειών τους. 

Σε όλα τα παραπάνω πρέπει να προσθέσουμε τις αρνητικές συνέπειες που έχει στην τιμή των μήλων το εμπάργκο στην Ρωσία που έχει επιβάλλει η Ε.Ε με την θετική ψήφο όλων των ελληνικών κυβερνήσεων από το 2014 αλλά και το πρόσφατο εμπάργκο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία. 

Επιπρόσθετα όλοι γνωρίζουμε ότι τόσα χρόνια μνημονίων και οικονομικών κρίσεων έχουν βουλιάξει στην φτώχεια τον ελληνικό λαό. Η αγοραστική ικανότητα του λαού είναι μειωμένη, δεν υπάρχει το εισόδημα που να επιτρέπει στην λαϊκή κατανάλωση να καλύπτει τα πάγια έξοδα και ταυτόχρονα να προβαίνει στις αναγκαίες αγορές ειδών διατροφής, φρούτων κλπ με αποτέλεσμα τα προϊόντα μας να μην μπορούν να διακινηθούν ούτε στην εγχώρια κατανάλωση. Η αύξηση των μισθών, των συντάξεων, είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να κινηθεί η λαϊκή κατανάλωση. 

Το αποτέλεσμα όλων αυτών των παραγόντων είναι να διακινούνται τα μήλα με τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής, οι αγρότες να αδυνατούν να πληρώσουν τα καλλιεργητικά έξοδα, μέσα και εφόδια, να μην υπάρχει εισόδημα να ζήσουν τις οικογένειες τους, με ορατό τον κίνδυνο πολλοί να εγκαταλείψουν την καλλιεργητική δραστηριότητα. Σαν συνέπεια η Αγιά θα γνωρίσει γενικότερη υποβάθμιση αφού το εισόδημα από τα μήλα καθορίζει όλη την κοινωνική ζωή της περιοχής.  

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς δεν θα καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια, έχουμε την εμπειρία, την θέληση και την δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις.  Καλούμε τους συναδέλφους να βρίσκονται σε εγρήγορση ώστε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε άμεσα λύσεις. 

Διεκδικούμε και απαιτούμε:

  • Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, σχεδόν διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι. 
  • Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες και μέσα από διακρατικές συμφωνίες με την Αίγυπτο και άλλες χώρες που εξάγεται η ποικιλία Gala να υπάρξει μέριμνα για την απορρόφηση των μήλων. Συμφωνίες που κάνανε ήδη άλλες χώρες, πχ Ιταλία, Πολωνία. 
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα,  που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. 
  • Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής και μείωσης της τιμής του ρεύματος, επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ». 
Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
29/09/2022 10:11 πμ

Μακρή με Γεωργαντά για τα προβλήματα των αγροτών.

Η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων και βουλευτής Ν. Μαγνησίας κ. Ζέττα Μ. Μακρή συμμετείχε μαζί με τους βουλευτές Λάρισας κ. Μ. Χαρακόπουλο, Κοζάνης κ. Γ. Αμανατίδη και Πιερίας κ. Φ. Μπαραλιάκο - οι οποίοι όχι μόνο προέρχονται και αυτοί από μηλοπαραγωγικές περιοχές αλλά, κυρίως, έχουν γίνει αποδέκτες της απόγνωσης των αγροτών -, σε συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2022.

Κύριο θέμα της συζήτησης αποτέλεσε το μεγάλο πρόβλημα με τις ελληνικές εξαγωγές μήλων στην Αίγυπτο, λόγω των capital controls, που επιβλήθηκαν εξαιτίας της προσφυγής της συγκεκριμένης χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και της  νομισματικής επιτήρησής της από αυτό. Η βασική αιτία του προβλήματος είναι οι περιορισμοί που σημειώνονται στην αγορά της Αιγύπτου, καθώς το όριο των 1.600€ για κάθε εξαγωγικό φορτίο που έχει επιβληθεί στην συγκεκριμένη χώρα δεν καλύπτει καν το κόστος μεταφοράς. Παράλληλα, οι αρχές της Αιγύπτου έχουν αυξήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το πρόβλημα είναι, ήδη, γνωστό και υπάρχει συνεργασία τόσο με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κώστα Φραγκογιάννη όσο και με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο και τον Διοικητή της ΑΑΔΕ κ. Πιτσιλή.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού άκουσε με προσοχή την υφυπουργό και τους βουλευτές των μηλοπαραγωγικών νομών, ενημέρωσε ότι πέραν της διερεύνησης εναλλακτικών αγορών για τη νέα χρονιά, προτίθεται, εφόσον αντίστοιχο πρόβλημα με τις εξαγωγές φρούτων στην Αίγυπτο αντιμετωπίζει και άλλη χώρα της ΕΕ, να θέσει το ζήτημα στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, διεκδικώντας ευρωπαϊκή λύση, τονίζεται σε ανακοίνωση της υφυπουργού.

Επιπλέον, για το θέμα της αποζημίωσης των παραγωγών μέσω de minimis, που ετέθη από τους βουλευτές, ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα αξιοποιήσει κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο στήριξης των παραγωγών. Κατά τη συνάντηση, εκτενής συζήτηση έγινε και για το μείζον ζήτημα της έλλειψης εργατών γης - παρά τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έλαβε η κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια για την άμβλυνση του προβλήματος. Οι βουλευτές ζήτησαν η αμοιβή των εργατών γης να μην συνυπολογίζεται στις αποδοχές τους για την καταβολή του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος ή κάθε άλλου είδους επιδόματος.

Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να εξετάσει θετικά την πρόταση, καθώς το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης παρουσιάζεται με ιδιαίτερη ένταση στις περισσότερες περιοχές της χώρας. Tέλος, σε ερώτημα της Υφυπουργού προς τον κ. Γεωργαντά σχετικά με το ζήτημα της ενίσχυσης των κερασοπαραγωγών της Μαγνησίας, ο Υπουργός ήταν εξαιρετικά θετικός και δήλωσε ότι θα αντιμετωπισθούν και οι συγκεκριμένοι παραγωγοί όπως ακριβώς και οι συνάδελφοί τους κερασοπαραγωγοί των άλλων νομών στους οποίους έχει καταβληθεί η ενίσχυση.

Αμέσως μετά την συνάντηση, η κ. Μακρή δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, εμπράκτως, στέκεται πάντα στο πλευρό των αγροτών. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει σειρά μέτρων για τον πρωτογενή τομέα στην ΔΕΘ, με την μορφή επιδότησης τόσο για το ρεύμα όσο και για το πετρέλαιο καθώς και χρηματοδότηση για το κόστος των λιπασμάτων και των ζωοτροφών προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες των αγροτών μας. Έτσι, και τώρα,  στην σύσκεψη με τον αρμόδιο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Γεωργαντά, στην οποία παρέστησαν και οι συνάδελφοι βουλευτές των μηλοπαραγωγικών περιοχών, θέσαμε το ζήτημα της διεξοδικής διερεύνησης των εναλλακτικών στήριξης των παραγωγών μήλων, που αδυνατούν να διαθέσουν τα φρούτα τους σε παραδοσιακές αγορές, όπως αυτή της Αιγύπτου, λόγω των capital controls στην συγκεκριμένη χώρα, και όχι μόνο. Ακόμη, θέσαμε και άλλα ζητήματα που απασχολούν τους αγροτοπαραγωγούς, όπως είναι η διασφάλιση των επιδομάτων των εργατών γης αλλά και μεμονωμένα ζητήματα όπως αυτό της ενίσχυσης των κερασοπαραγωγών του Νομού Μαγνησίας. Από την πολύωρη και εποικοδομητική αυτή συνάντηση που είχαμε με τους συναδέλφους και με δεδομένη την εκφρασμένη βούληση από τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει προς την θετική κατεύθυνση τα τεθέντα αιτήματα και με την πεποίθηση ότι θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, είμαι βεβαία ότι στο εγγύς μέλλον θα υπάρξουν ικανοποιητικές λύσεις».

Τελευταία νέα
26/09/2022 09:14 πμ

Πρέπει να υπάρξει περισσότερη δράση από την κυβέρνηση για τα μήλα, τονίζουν οι Έλληνες εξαγωγείς.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του του Σύνδεσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι συνολικές εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι τις 23/9/2022 ανέρχονται σε 11.354 τόνους, έναντι 15.750 τόνων το αντίστοιχο διάστημα του 2021. Οι ποσότητες μήλων που εξήχθησαν προς Αίγυπτο το συγκεκριμένο διάστημα του 2022 ανέρχονται σε 7.030 τόνους, έναντι 12.776 τόνων που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2021. 

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, «μεγάλη ανησυχία για την διάθεση των μήλων μας είναι η έλλειψη μεγάλων ευκαιριών πωλήσεων στην Αίγυπτο δεδομένου ότι είναι ο κυριότερος παραλήπτης των προϊόντων μας τα τελευταία χρόνια (66% των ελληνικών εξαγωγών) και επειδή η πώληση εκεί είναι σχεδόν αδύνατη αυτή τη στιγμή, καταβάλλονται προσπάθειες να ανοίξουν νέες αγορές. 

Όμως η παλαιότερη απώλεια της Ρωσικής αγοράς και το εμπάργκο της Λευκορωσίας επιδρούν αρνητικά σε αυτές τις προσπάθειες. 

Όλοι ανυπομονούν να αποκτήσουν περισσότερο έδαφος σε αγορές όπως η Μέση Ανατολή, κάτι που θα μπορούσε να είναι μια καλή λύση φέτος, πλην όμως θα χρειαστούν έως και 1 - 2 χρόνια για να ολοκληρωθούν οι προσπάθειες και δεν μπορούμε να περιμένουμε τόσο πολύ γιατί το πρόβλημα υπάρχει αυτή τη στιγμή.

Σίγουρα η τεράστια αύξηση του κόστους της ενέργειας θα αλλάξει την τιμή αποθήκευσης των μήλων και μπορούμε να πούμε χωρίς αμφιβολία ότι το κόστος θα διαμορφώσει τιμή που θα είναι πολύ υψηλή έως απαγορευτική.

Θα πρέπει να υπάρξει περισσότερη δράση από την κυβέρνηση για να αποτραπεί η ελλοχεύουσα προοπτική να μην συγκομιστεί το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής, με συνέπεια ακόμη και την εγκατάλειψη της καλλιέργειας αλλά και το κλείσιμο επιχειρήσεων του κλάδου που δραστηριοποιούνται με το προϊόν αυτό. 

Μεγάλο πρόβλημα είναι επίσης ότι η τιμή ακόμη και των προς εμπορία μήλων δεν αυξάνεται επαρκώς σε σχέση με το αυξανόμενο κόστος παραγωγής. 

Σε οποιοδήποτε άλλο προϊόν η τιμή πώλησής ανά μονάδα βάρους έχει αυξηθεί (+15% κατά μέσο όρο) εν αντιθέσει με τα μήλα που η τιμή παρουσιάζει στασιμότητα χωρίς βεβαίως να καλύπτεται το αυξημένο κόστος παραγωγής (+35% περίπου).

Χρειάζεται η χορήγηση ενίσχυσης του κόστους παραγωγής αλλά και αποθήκευσης των συγκομιζομένων μήλων, η αυστηρή επιτήρηση των εισαγομένων και η άμεση και έγκαιρη δραστηριοποίηση της Πολιτείας - τόσο διμερώς όσο και δια της ΕΕ - για την άρση των περιορισμών εισαγωγών της Αιγύπτου στα μήλα, τουλάχιστον για αυτή την παραγωγική περίοδο».

21/09/2022 10:35 πμ

Σε κατώτερα επίπεδα σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις (που έκανε στις αρχές Αυγούστου κατά τη διάρκεια του Prognosfruit) εκτιμά την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).

Με εξαίρεση την Πολωνία και την Τσεχία οι υπόλοιπες χώρες της ΕΕ θα αναθεωρήσουν προς τα κάτω τις παραγωγές τους. Μεγάλη μείωση παραγωγής αναμένεται σε Γαλλία, Ιταλία και Ισπανία.

Από την αρχική πρόβλεψη για ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων στους 12.167.887 τόνους, εκτιμάται ότι τελικά θα ανέλθει σε 12.076.000 τόνους.

Οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν τον Αύγουστο (καύσωνες και ξηρασίες σε ορισμένες περιοχές) επηρέασαν τον χρωματισμό και το μέγεθος μεγάλου μέρους της παραγωγής της ΕΕ. 

Η έλλειψη εργατών γης, που υπάρχει από την αρχή της πανδημίας, θα δημιουργήσει προβλήματα στην συγκομιδή της φετινής παραγωγής. 

Ένα πρόσθετο ζήτημα που προέκυψε είναι η εκτίναξη της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, η οποία θα οδηγήσει το κόστος των εγκαταστάσεων αποθήκευσης σε μη βιώσιμα επίπεδα για τους παραγωγούς, ενώ εκτιμάται ότι αρκετοί θα είναι αυτοί που μπορεί να αναγκαστούν να αφήσουν ασυγκόμιστο μέρος της παραγωγής τους.

Όπως επισημαίνει η Ένωση, υπάρχει μεγάλος προβληματισμός με τον υψηλό κόστος και την ανταγωνιστικότητα των παραγωγών. Τα ποιοτικά προβλήματα στα μήλα αναμένεται να οδηγήσουν μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής παραγωγής στην μεταποίηση. 

16/09/2022 02:57 μμ

Σημαντική μείωση παρουσιάζουν τους τελευταίους μήνες οι εξαγωγές μήλων και δαμάσκηνων προς την αγορά της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit-Hellas, οι συνολικές εξαγωγές μήλων μετά την 1η Ιουλίου και μέχρι σήμερα (16/9/2022) ανέρχονται σε 9.231 τόνους έναντι 12.877 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2021. Επίσης οι εξαγωγές δαμάσκηνων ανήλθαν σε 5.064 έναντι 1.465 τόνων το 2021. 

Για την συγκεκριμένη περίοδο οι ποσότητες ελληνικών μήλων που εξήχθησαν προς την Αίγυπτο ανέρχονται σε 5.522 τόνους έναντι 10.305 τόνων και δαμάσκηνων στους 1.987 τόνους έναντι 173 τόνων.

Ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Incofruit-Hellas, δήλωσε ότι υπεβλήθη σχετικό αίτημα του Συνδέσμου μας προς το Υπουργείο Εξωτερικών - με κοινοποίηση και προς το ΥπΑΑΤ - με προτάσεις για αντιμετώπιση του προβλήματος εξαγωγής φρούτων και λαχανικών στην Αίγυπτο άλλως κινδυνεύει να μείνει ασυγκόμιστη και αδιάθετη μεγάλη ποσότητα της φετινής καλής παραγωγής μήλων και όχι μόνο.

13/09/2022 03:31 μμ

Προς ολοκλήρωση βρίσκεται η συγκομιδή αχλαδιών απόμειναν λίγες ακόμη ποσότητες στα δέντρα. 

Οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι με τα αχλάδια ποικιλίας «Κρυστάλλι» που τα έδωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους με ανοικτή τιμή.

Αντίθετα στα βιομηχανικά αχλάδια (ποικιλιών Sissy, Williams και Highland) είχαμε καλές τιμές.

Ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «πάει προς ολοκλήρωση η συγκομιδή αχλαδιών. Υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών που έχουν μια δύσκολη φετινή χρονιά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας.

Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη (κατά 20 - 30%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Τα Κρυστάλλια τα έδωσαν στην μεγάλη πλειοψηφία τους οι παραγωγοί σε ανοικτές τιμές και με πληρωμή μιας προκαταβολής.

Αντίθετα για τα βιομηχανικά αχλάδια οι βιομηχανίες έδωσαν καλές τιμές, που κυμάνθηκαν από 40 έως 42 λεπτά το κιλό.

Η αύξηση του κόστους καλλιέργειας όμως είναι μεγάλη. Είναι τα λιπάσματα αλλά και τα φυτοφάρμακα που έχουν μεγάλη αύξηση της τιμής τους. Υπάρχει όμως αύξηση και στα προϊόντα τυποποίησης που σαν συνεταιρισμός το βλέπουμε καθημερινά.

Επίσης σοβαρό είναι το θέμα των ψυγείων αγροτικών προϊόντων. Τα φρούτα (μήλα, αχλάδια κ.α.) πρέπει μετά την συγκομιδή να τα βάλουμε στα ψυγεία για να διατηρήσουν την φρεσκάδα τους. 

Ο λογαριασμός ρεύματος όμως είναι πολύ μεγάλος. Τα ψυγεία λειτουργούν σε μόνιμη βάση και είμαστε αναγκασμένοι να πληρώνουμε χιλιάδες ευρώ για την αποθήκευσή τους. Περιμέναμε από τον Πρωθυπουργό ότι θα ανακοινώσει κάποιο μέτρο στη ΔΕΘ για το συγκεκριμένο πρόβλημα αλλά δεν ακούσαμε τίποτα».

05/09/2022 04:28 μμ

Τα κόστη ενέργειας έχουν φέρει ενώπιον πρωτοφανούς αδιεξόδου τους αγρότες και όχι μόνον.

Πολλά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι μηλοκαλλιεργητές της Καστοριάς, οι οποίοι κινδυνεύουν για πρώτη φορά στα χρονικά να μείνουν χωρίς να διαθέσουν την παραγωγή τους.

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της συνεταιριστικής ΓΕΟΚ, οι αγρότες φέτος έχουν οδηγηθεί σε ένα πρωτοφανές αδιέξοδο, ενώ η επίσημη πολιτεία εξακολουθεί να σφυρίζει αδιάφορα. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει ο κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης για πρώτη φορά στα χρονικά η φετινή σοδειά κινδυνεύει να μην διατεθεί κι αυτό γιατί υπάρχει έλλειψη υποδομών. Μια έλλειψη υποδομών που σχετίζεται με την έλλειψη ψυγείων.

«Τα περισσότερα ψυγεία τα ενοικιάζουμε εμείς οι συνεταιρισμοί, οι αγρότες, αλλά και οι έμποροι. Λόγω των εξωφρενικών τιμών της ενέργειας πολλές τέτοιες υποδομές δεν πρόκειται να ανοίξουν φέτος. Οι ιδιοκτήτες πέρσι υπέγραψαν συγκεκριμένες συμφωνίες με παραγωγούς και ομάδες, αλλά μετά οι χρεώσεις στα ρεύματα ήταν υψηλές με αποτέλεσμα να επιβαρυνθούν. Πολλοί δεν πρόκειται να ανοίξουν ξανά τα ψυγεία για να τα ενοικιάσουν αφού υπάρχει ακρίβεια και αβεβαιότητα. Με αυτά τα δεδομένα και αν δεν αλλάξει κάτι πολύς κόσμος δεν θα μαζέψει καν τα μήλα. Οι τιμές που παίζουν στο χωράφι είναι σε απόσταση τεράστια από το ράφι αλλά κανείς δεν κάνει κάτι για να αλλάξει αυτό και ο αγρότης να σταμτήσει να υποαμείβεται. Το κόστος παραγωγής στα μήλα είναι στα 25 με 30 λεπτά. Επίσης σημαντικά πρόβλημα υπάρχει και με τα υλικά μεταφοράς και συσκευασίας. Ενδεικτικά να σας πω, ότι έχουν σταματήσει πολλοί να μας στέλνουν παλέτες γιατί έχει ανέλθει το κόστος και κλείνουν εργοστάσια. Μια παλέτα που παίρναμε πριν μήνες 4,5 ευρώ, σήμερα έχει 6 και 6,5 ευρώ, ενώ και οι μικρές συσκευασίας διπλασιάστηκαν», σημείωσε ο κ. Μωϋσίδης.

Συνάντηση με Γεωργαντά την Τρίτη

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Γεωργαντά έχουν προγραμματίσει εξάλλου οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς, που κινητοποιήθηκαν κιόλας την περασμένη Παρασκευή. Στη συνάντηση αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και των Α.Σ θα θέσει στον υπουργό το πλαίσιο με τα αιτήματα.

Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι Αγροτικοί Σύλλογοι του Δήμου Αγιάς χαιρετίζουν τους αγρότες που συμμετείχαν μαζικά και μαχητικά στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο με δεκάδες τρακτέρ στην είσοδο της πόλης την Τετάρτη 31 Αυγούστου, ημέρα έναρξης της Γιορτής Μήλου αλλά και στην βραδινή συγκέντρωση με σημαίες και πανό την ίδια ημέρα.

Η τεράστια συμμετοχή, ανέδειξε τα οξυμμένα προβλήματα με την διάθεση του Μήλου, το τεράστιο κόστος παραγωγής και τις απαράδεκτα χαμηλές τιμές πώλησης των προϊόντων κάτω από το κόστος παραγωγής ή με το αίσχος των ανοιχτών τιμών.

Χαιρετίζουμε επίσης τους φορείς της Αγιάς που στέκονται στο πλευρό μας και υποστηρίζουν τα δίκαια αιτήματα που έχουμε καθώς η επιβίωση των αγροτών είναι όρος και προϋπόθεση για την κοινωνική και οικονομική συνοχή του Δήμου Αγιάς.

Η ενότητα και η αποφασιστικότητα των αγροτών για την συνέχιση της κινητοποίησης ήδη φέρνει θετικές εξελίξεις στην διακίνηση των μήλων. Για μια ακόμη φορά ξεκάθαρα τονίζουμε πως ο μόνος χαμένος αγώνας είναι ο αγώνας που δεν γίνεται. Πρέπει να πιστέψουν ακόμη περισσότεροι αγρότες στην οργάνωση και στην δύναμη μας.

Ως αποτέλεσμα και αντίκτυπο της μεγάλης αγωνιστικής κινητοποίησης είναι η συνάντηση που προγραμματίστηκε το απόγευμα της Τρίτης 6 Σεπτεμβρίου με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Γεωργαντά.

Στην συνάντηση αντιπροσωπεία της ΕΟΑΣΝΛ και των Α.Σ θα θέσει στον Υπουργό το πλαίσιο πάλης και διεκδίκησης με τα αιτήματα που όλοι μαζί έχουμε αποφασίσει. Μετά θα υπάρχει ενημέρωση των συναδέρφων και προγραμματισμός των επόμενων δράσεων μας.

Διεκδικούμε να πληρωνόμαστε τον κόπο και την παραγωγή μας. Παλεύουμε για να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε την καλλιέργεια μας.

Έχουμε μια και μόνο επιλογή: Να νικήσουμε!

ΕΟΑΣΝΛ

ΑΓΡΟΤΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΑΣ

31/08/2022 12:14 μμ

Πολλά τα προβλήματα που απασχολούν τους μηλοπαραγωγούς, με κύριο αυτό του κόστους παραγωγής, των εξευτελιστικών τιμών, των δυσκολιών διάθεσης και των αδιάθετων ποσοτήτων.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, στις 6 το απόγευμα της Τετάρτης 31 Αυγούστου, θα γίνει παράταξη των τρακτέρ στην είσοδο της Αγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Αγιάς-Αγιοκάμπου.

Όπως δήλωσε εκ μέρους της Ομοσπονδίας ο Ρίζος Μαρούδας, στην διαμαρτυρία αναμένεται μαζικότατη συμμετοχή των παραγωγών, κάτι άλλωστε που φάνηκε και από την αντίστοιχη συμμετοχή των αγροτών στην σύσκεψη που έγινε στην Αγιά τις προηγούμενες ημέρες. Σύμφωνα με τον κ. Μαρούδα, τα προβλήματα των μηλοπαραγωγών είναι πολλά και έχουν ενταθεί το τελευταίο διάστημα.

Δείτε την σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Την Δευτέρα 29 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε η πιο μαζική σύσκεψη αγροτών της Αγιάς τα τελευταία χρόνια. Δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία αλλά φυσικό αποτέλεσμα της απόγνωσης στην οποία έχουν οδηγηθεί εκατοντάδες μηλοπαραγωγοί στην Αγιά βλέποντας τον ιδρώτα και τον κόπο τους να πάνε χαμένα, την σοδειά τους απούλητη ή να πωλείται σε τιμές κάτω από το τεράστιο κόστος παραγωγής. Μπροστά στον κίνδυνο να χαθεί η χρονιά, να μην μπορούμε να ζήσουμε τις οικογένειες μας ενώ δουλεύουμε σκληρά και παράγουμε, να εγκαταλείψουμε τα χωράφια και τον τόπο μας που αγαπάμε, όλοι οι αγρότες της Αγιάς, ενωμένοι σε μια γροθιά, λέμε ότι δεν πάει άλλο, φτάνει ως εδώ!

Απαιτούμε να γίνει σεβαστός ο κόπος, ο ιδρώτας, τα χρήματα που επενδύουμε στην παραγωγή κάθε χρόνο! Απαιτούμε το αυτονόητο, να πουλάμε τα μήλα, τα κεράσια, τα κάστανα, τα άλλα προϊόντα που παράγουμε, σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να βγάζουμε ένα μεροκάματο ώστε να ζήσουμε τις οικογένειες μας και να συνεχίσουμε να δουλεύουμε στα χωράφια μας.

Τα κεράσια πουλήθηκαν σε τιμές από 0.90-1.25€ κάτω από το κόστος παραγωγής, άσχετα αν στην κατανάλωση φτάνανε πανάκριβα.

Τα μήλα GALA με το γνωστό πρόβλημα που προέκυψε στις εξαγωγές στην Αίγυπτο, χωρίς να παρθεί κανένα μέτρο στήριξης από την Κυβέρνηση, έμειναν αδιάθετα, είναι στα ψυγεία, πουλήθηκαν είτε με το αίσχος των ανοιχτών τιμών που δεν ξέρουμε αν, πόσο, πότε θα πληρωθούμε, είτε κοψοχρονιά σε τιμές πολύ κάτω από το κόστος παραγωγής.

Το πετρέλαιο είναι στο 1.85€/λίτρο και η επιστροφή-κοροϊδία των 70εκ που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν είναι ούτε ψίχουλα σε σχέση με την τεράστια κατανάλωση που κάναμε. Όταν το 2016 που κόπηκε η ΕΦΚ το ποσό ήταν 180εκ ευρώ και το πετρέλαιο κόστιζε 0.90€/λίτρο. Το αγροτικό ρεύμα ήταν 0,07 λεπτά/κιλοβατώρα και με την ρήτρα αναπροσαρμογής με την οποία μας κοροϊδεύουν και δεν την μείωσαν 90% όπως δήλωσε το υπουργείο για τους αγρότες, στους λογαριασμούς που ήρθαν πληρώνουμε 0,21 λεπτά, δηλαδή το τριπλάσιο ρεύμα σε ένα χρόνο.

Με το εμπάργκο στην Ρωσία χάσαμε μια τεράστια αγορά για τα μήλα αλλά και άλλα φρούτα (Ροδάκινα, αχλάδια, δαμάσκηνα κλπ) με αποτέλεσμα να μην εξάγονται τα προϊόντα.

Δυστυχώς δεν απορροφούνται ούτε στην εγχώρια λαϊκή κατανάλωση εξαιτίας της χαμηλής αγοραστικής ικανότητας του λαού καθώς οι μισθοί, οι συντάξεις, το εισόδημα παραμένουν καθηλωμένα σε χαμηλά επίπεδα και η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα. Τα φρούτα έχουν μετατραπεί σε είδος πολυτελείας για την ελληνική οικογένεια. Όλα αυτά δημιουργούν εκρηκτική κατάσταση σε μια χρονιά που πετρέλαιο, ρεύμα, μέσα και εφόδια, το κόστος παραγωγής έχει διπλασιαστεί και πουλάμε φθηνότερα σε σχέση με πέρυσι ή μένουν απούλητα.

Η μαζική σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε εξέφρασε μια και μόνο άποψη, ότι δεν θα επιτρέψουμε να ξεκληριστούμε, να γίνουμε ζητιάνοι, να μην μπορούμε να πληρώσουμε τις στοιχειώδης υποχρεώσεις μας και να ζήσουμε τις οικογένειες μας!

Χρήματα υπάρχουν, και είναι πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης αν θα συνεχίσει να μπουκώνει με δις τους επιχειρηματίες όπως συμβαίνει τώρα ή θα στηρίξει τον πρωτογενή τομέα!

Έχουμε εμπειρία, θέληση και την δύναμη να επιβάλλουμε λύσεις. Ξέρουμε τον δρόμο. Τον έχουμε δοκιμάσει στο παρελθόν και είχαμε θετικά αποτελέσματα, αποσπάσαμε κατακτήσεις, ανακόψαμε την επίθεση στην ζωή και στο εισόδημα μας, τον ίδιο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά ενωμένοι! Την Τετάρτη 31 Αυγούστου, έναρξη της Γιορτής Μήλου στην Αγιά, εμείς που παράγουμε τα μήλα, εμείς που στηρίζουμε την οικονομική και κοινωνική συνοχή της Αγιάς, στις 6 το απόγευμα θα παρατάξουμε τα τρακτέρ μας στην είσοδο της Αγιάς, στον επαρχιακό δρόμο Λάρισας – Αγιάς-Αγιοκάμπου διατρανώνοντας την θέληση μας να σώσουμε τα μήλα και τις ζωές μας. Στην διάρκεια των χαιρετισμών για την Γιορτή Μήλου θα βρισκόμαστε παραταγμένοι με πανό και σημαίες στην συγκέντρωση στην οποία θα απευθύνουμε χαιρετισμό αναδείχνοντας το πρόβλημα και θα διαβαστεί το ψήφισμα της σύσκεψης των Αγροτικών Συλλόγων Αγιάς.

Διεκδικούμε και δεν κάνουμε βήμα πίσω:

Να υπάρξει οικονομική στήριξη των παραγωγών της Αγιάς που θα καλύπτει την απώλεια εισοδήματος παίρνοντας υπόψη το αυξημένο, διπλάσιο κόστος παραγωγής σε σχέση με πέρυσι.

Η Κυβέρνηση εδώ και τώρα να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες για την διακίνηση και απορρόφηση των μήλων. Να σταματήσει το εμπάργκο στην Ρωσία και να ανοίξει η αγορά για τα προϊόντα μας.

Κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα, που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα αφήνουν ένα βιώσιμο εισόδημα, ένα μεροκάματο που να εξασφαλίζει την συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας.

Άμεσα μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο όπως στους εφοπλιστές. Μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν στην τιμή ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του προστίμου ρύπων. Επιδότηση για την αγορά μέσων και εφοδίων και κατάργηση του ΦΠΑ.

Να μην λείψει κανείς! Είναι ώρα ευθύνης για τον κάθε μηλοπαραγωγό της Αγιάς! Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στις οικογένειες και τα παιδιά μας. Είναι ώρα ευθύνης απέναντι στον τόπο μας! Θα νικήσουμε!»

25/08/2022 04:26 μμ

Συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών, εκπροσώπων συνεταιριστικών οργανώσεων και υπουργών, γίνονται το τελευταίο χρονικό διάστημα με θέμα τις ελληνικές εξαγωγές μήλων προς την Αίγυπτο.

Για να υπάρξει μια καλύτερη εικόνα του προβλήματος ο ΑγροΤύπος επικοινώνησε με το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της ελληνικής πρεσβείας του Καΐρου, το οποίο μας έστειλε γραπτή απάντηση, η οποία αναφέρει τα εξής:

1. Από τις αρχές Μαρτίου 2022, η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), κατόπιν σχετικού Διατάγματος, άλλαξε τον τρόπο πληρωμής των εξαγωγέων, εφαρμόζοντας την μέθοδο Letter of Credit, καταργώντας την ευρέως χρησιμοποιούμενη μέθοδο Cash Against Documents (CAD).

2. Στη συνέχεια και με νεότερή της εγκύκλιο η Κεντρική Τράπεζα της Αιγύπτου (CBE), με ημερομηνία 24 Μαρτίου 2022, έδωσε εντολή στις εγχώριες τράπεζες να μην εκδίδουν L/C  χωρίς προηγούμενη έγκριση της, για 12 κατηγορίες προϊόντων μεταξύ των οποίων και τα φρέσκα φρούτα. Αυτό σημαίνει ότι οι πληρωμές βρίσκονται στον απόλυτο έλεγχο της τράπεζας. Μάλιστα, προκειμένου να συζητήσουν οι εγχώριες τράπεζες το ενδεχόμενο ανοίγματος πίστωσης για την αποπληρωμή του ξένου εξαγωγέα, θα πρέπει η σχετική συναλλαγή να αρχίζει τουλάχιστον από 1.600 ευρώ, ποσό εξαιρετικά μηδαμινό, όπως αντιλαμβάνεσθε, για ολοκλήρωση διαδικασίας εξαγωγής ευπαθών αγροτικών προϊόντων, χωρίς βέβαια να αποκλείεται - θεωρητικά τουλάχιστον - και η συζήτηση για υψηλότερα και πιο κοντά στην πραγματικότητα τιμολόγια. Σε όλες βέβαια τις περιπτώσεις η κατάληξη είναι ίδια: η απόρριψη του αιτήματος χορήγησης ενεγγύου πιστώσεως για την αποπληρωμή της εξαγωγής.

3. Σε έγγραφά μας, προς τις αρμόδιες διευθύνσεις του Υπουργείου και τους εμπλεκόμενους συλλογικούς φορείς, έχουν αποτυπωθεί τα έντονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιγυπτιακή οικονομία λόγω των μειωμένων συναλλαγματικών αποθεμάτων, τους φόβους για πιθανή νέα υποτίμηση της αιγυπτιακής λίρας και λοιπά ζητήματα, τα οποία έχουν οδηγήσει σε μία πολιτική μείωσης των εισαγωγών και μεγάλων καθυστερήσεων στις πληρωμές των εξαγωγέων, οι οποίες αποτελούν ανασταλτικό παράγοντα για τις εμπορικές δραστηριότητες. Το Γραφείο του αρμόδιου Υφυπουργού Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία, κ. Κ.Φραγκογιάννη, είναι απολύτως ενήμερο και έχει επιληφθεί του θέματος.

4. Ωστόσο, δεδομένων των οικονομικών δυσκολιών και των διαπραγματεύσεων για την νέα δανειακή σύμβαση με το ΔΝΤ, το οποίο προϋποθέτει ένα γενικότερο «μάζεμα» των οικονομικών, εξακολουθούν να ισχύουν οι απαγορεύσεις για τις εισαγωγές εν γένει, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων.
 
5. Από πλευράς Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει επισημανθεί ότι οι περιορισμοί στην έκδοση ενέγγυων επιστολών (Letter of Credit) παραβιάζουν σαφώς τις δεσμεύσεις της Αιγύπτου στον ΠΟΕ και τη Συμφωνία Σύνδεσης ΕΕ - Αιγύπτου. Με βάση αυτό απαιτήθηκε η άρση του ίδιου του μέτρου. Τον Ιούλιο 2022, το αίτημα για την κατάργηση του μέτρου έγινε στη βάση τριών διμερών εμπορικών διαβουλεύσεων, που διεξήχθησαν με την Αίγυπτο ειδικά για το θέμα αυτό, μία για αυτές πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της συνάντησης TBT (Εμπόδια στο Εμπόριο) στον ΠΟΕ. Το θέμα τέθηκε και σε πολυμερές επίπεδο, στον ΠΟΕ, ξεκινώντας από τη συνεδρίαση του Γενικού Συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε επίσης τον Ιούλιο 2022. Επί του παρόντος, αναμένεται  από την Αίγυπτο, εντός του ερχόμενου Σεπτεμβρίου, επίσημη γραπτή απάντηση, προκειμένου να  αποφασιστούν οι περαιτέρω δράσεις.

Ο Προϊστάμενος
Περικλής Δαβανέλος
Σύμβουλος ΟΕΥ Α΄

22/08/2022 12:06 μμ

Με ανοικτή τιμή ή σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι δίνουν τα αχλάδια ποικιλίας «Κρυστάλλι» ενώ οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση.

Θυμίζουμε ότι οι πρώιμες ποικιλίες αχλαδιών, που ολοκληρώθηκε η συγκομιδή τους, είχαν μια μέση τιμή γύρω στο 1 ευρώ το κιλό, αυξημένη κατά 10% σε σχέση με πέρυσι, που όμως για τα σημερινά δεδομένα θεωρείται μια χαμηλή τιμή για τους παραγωγούς.

Ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος - διευθυντής στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι έμποροι ζητούν να παραλάβουν με ανοικτή τιμή τα αχλάδια ποικιλίας «Κρυστάλλι» με τη δικαιολογία ότι υπάρχουν περσινά αποθέματα στα ψυγεία. Πέρσι η μέση τιμή που έδωσαν οι παραγωγοί τα αχλάδια τους κυμάνθηκε από 60 έως 70 λεπτά το κιλό. Αν η τιμή παραγωγού πέσει στα περσινά επίπεδα θα είναι καταστροφική για τους παραγωγούς που έχουν μια μεγάλη αύξηση του κόστους».   

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τώρα φορτώνουμε τα Κρυστάλλια και οι έμποροι που τα παραλαμβάνουν δεν θέλουν να ανακοινώσουν τιμή. Στο παρελθόν από τον Ιούλιο ανακοίνωναν τιμή για τα αχλάδια. Υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών που έχουν μια δύσκολη φετινή χρονιά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας».

O κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια. Είμαστε προς το τέλος της συγκομιδής. Η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη (κατά 20 - 30%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Παρόλα αυτά οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι και είναι για τα πρώτης ποιότητας στα 50 - 60 λεπτά, ενώ για τα δεύτερης κάτω από 40 λεπτά. Αυτές οι τιμές σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής».
 

22/08/2022 09:36 πμ

Τη συνδρομή των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Εξωτερικών ζήτησε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προκειμένου όπως δήλωσε να προστατευτεί το εισόδημα των παραγωγών μήλων της Αγιάς, που κινδυνεύει με δραματική μείωση και εξαιτίας του περιορισμού των εξαγωγών προς Αίγυπτο (σχετικό ρεπορτάζ είχε ο ΑγροΤύπος). 

Ο Λαρισαίος πολιτικός, που έγινε δέκτης της απόγνωσης των μηλοπαραγωγών, μετά και από σχετική επικοινωνία με τους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών, «Ο Κίσσαβος», Γιώργο Ζέικο, «Ορεινά Κισσάβου», Αντώνη Τσιάρα, και Ποταμιάς - Σκήτης, Ευάγγελο Μανίκα, επικοινώνησε τις προηγούμενες ημέρες με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, θέτοντας πρωτίστως το πρόβλημα των capital controls, που ισχύουν στην Αίγυπτο και δυσχεραίνουν τις εξαγωγές προς τη συγκεκριμένη χώρα. Ειδικότερα, τόνισε ότι, λόγω εποπτείας της Αιγύπτου από το ΔΝΤ, επιτρέπεται η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1.600 €, ποσό που δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς. Ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ επισήμανε, ακόμη, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι το εισόδημα των μηλοπαραγωγών της Αγιάς πλήττεται δραματικά κι από άλλους παράγοντες, όπως το αυξημένο ενεργειακό κόστος συνεπεία της ενεργειακής κρίσης και η έλλειψη εργατικών χεριών. 

Ο Χρήστος Κέλλας επικοινώνησε ακόμη με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, Κώστα Φραγκογιάννη, με τον οποίο συζήτησε, επίσης, το πρόβλημα των παραγωγών, ώστε να βρεθεί λύση για την αγορά της Αιγύπτου, προτείνοντας και την εύρεση εναλλακτικών εξαγωγικών προορισμών για τα ελληνικά μήλα. Ο υφυπουργός Εξωτερικών, κατανοώντας την αγωνία των παραγωγών τόνισε ότι το υπουργείο θα εξετάσει τις δυνατότητες παρέμβασης, ώστε να ενισχυθούν οι εξαγωγές των ελληνικών μήλων, υπογραμμίζοντας ότι η πολιτική εξωτερικού εμπορίου της ΕΕ με τρίτες χώρες χαράσσεται καταρχήν σε κοινοτικό επίπεδο.

Ο βουλευτής Λάρισας επικοινώνησε ξανά, σήμερα Δευτέρα (22/8), με τον κ. Φραγκογιάννη για τον συντονισμό των αρμόδιων κυβερνητικών φορέων με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικότερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως προγραμματίζει άμεσα τηλεδιάσκεψη με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Γεωργαντά, τον υφυπουργού Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, και τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, για να συζητηθούν οι κυβερνητικές ενέργειες για τη διευκόλυνση των εξαγωγών των ελληνικών μήλων. 

Ο κ. Φραγκογιάννης τόνισε ότι θα εστιάσει στο περιεχόμενο των υπομνημάτων με τα αιτήματα, που απέστειλαν, έπειτα από μεσολάβηση του Χρήστου Κέλλα, στο υπουργείο Εξωτερικών, οι πρόεδροι των Αγροτικών Συνεταιρισμών, «Ο Κίσσαβος», Γιώργος Ζέικος, και, «Ορεινά Κισσάβου», Αντώνης Τσιάρας. Επίσης, σημείωσε πως θα επικοινωνήσει με την ελληνική πρεσβεία στην Αίγυπτο, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες σύναψης διακρατικής συμφωνίας για τη διοχέτευση των μήλων της Αγιάς στην αιγυπτιακή αγορά. 

Ο Χρήστος Κέλλας επισήμανε, από πλευράς του, πως τα υπουργεία Εξωτερικών και Οικονομικών πρέπει να βρουν τρόπο παράκαμψης των εμποδίων, που υφίστανται στην Αίγυπτο, λόγω της εποπτείας της από το ΔΝΤ και της επιβολής capital controls. Ως γνωστόν, με το νέο καθεστώς, επιτρέπεται στη συγκεκριμένη χώρα η εισαγωγή ευπαθών προϊόντων σε κοντέινερ με τιμολόγιο έως 1.600 €. Σημείωσε, δε, ξανά, όπως είχε υπογραμμίσει και στον κ. Γεωργαντά, πως το εν λόγω ποσό δεν ανταποκρίνεται ούτε στα στοιχειώδη έξοδα μεταφοράς, με αποτέλεσμα οι μηλοπαραγωγοί της Αγιάς να βρίσκονται σε απόγνωση. 

Νέα σύσκεψη στο υπουργείο Εξωτερικών
Στο μεταξύ το θέμα με τις εξαγωγές μήλων προς Αίγυπτο τέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε, στις 22 Αυγούστου, ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια, κ. Κωνσταντίνο Φραγκογιάννη.

Στη συνάντηση, που έγινε σε συνέχεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε ο Θεσσαλός πολιτικός με τον υφυπουργό μετά την ενημέρωση που είχε από παραγωγούς της Αγιάς και τους εκπροσώπους των συνεταιρισμών, συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας κ. Ιωάννης Σμυρλής και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Εξαγωγικών Επιχειρήσεων (ΟΑΕΠ) κ. Γρηγόρης Σταματόπουλος. 

Κατά την συνεργασία που είχε ο κυβερνητικός βουλευτής με τον υφυπουργό Εξωτερικών υπήρξε και επικοινωνία με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ορεινά Κισσάβου» κ. Αντώνη Τσιάρα, τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγιάς «Κίσσαβος» κ. Γιώργο Ζέικο και τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ποταμιάς - Σκήτης κ. Βαγγέλη Μανίκα. Τόσο ο Μάξιμος Χαρακόπουλος όσο και οι πρόεδροι των συνεταιρισμών περιέγραψαν το μέγεθος του προβλήματος, καθώς το όριο των 1.600 ευρώ για κάθε εξαγωγικό φορτίο δεν καλύπτει ούτε καν το κόστος μεταφοράς. 

Εξερχόμενος του γραφείου του υφυπουργού Εξωτερικών ο Θεσσαλός πολιτικός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Φραγκογιάννη για την ουσιαστική συζήτηση που είχαμε και το ειλικρινές του ενδιαφέρον για την εξεύρεση λύσης στο πρόβλημα της εξαγωγής μήλων στην Αίγυπτο. Αναμφίβολα, πρόκειται για ζήτημα που άπτεται συνολικά των συναλλαγών των κρατών-μελών της ΕΕ με τρίτη χώρα και γι αυτό, πέραν των διαβουλεύσεων που ήδη πραγματοποιούνται μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων, η όποια λύση θα πρέπει να είναι εντός του ευρωπαϊκού πλαισίου».

09/08/2022 01:36 μμ

Η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA) ανακοίνωσε την πρόβλεψη που έγινε στα πλαίσια του συνεδρίου της Prognosfruit 2022, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 4 Αυγούστου, στο Βελιγράδι της Σερβίας, για την ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων και αχλαδιών.

Όπως επισημαίνει για το 2022 η παραγωγή μήλων στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε σύγκριση με το 2021, ενώ η επερχόμενη καλλιέργεια αχλαδιών εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 20% σε σύγκριση με την περσινή μειωμένη παραγωγή (αρνητικό ρεκόρ δεκαετίας) και κατά 5% σε σύγκριση με τον μέσο όρο της τριετίας.

Η συνολική παραγωγή μήλων στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022 προβλέπεται να ανέλθει στους 12.168.000 τόνους. Αντίστοιχα η παραγωγή αχλαδιών το 2022 αναμένεται ότι θα φτάσει στους 2.007.000 τόνους. 

Για την ελληνική παραγωγή μήλων το 2022 αναφέρει ότι θα κυμανθεί στους 294.000 τόνους (αύξηση κατά 20% σε σχέση με το 2021).

Η πολωνική παραγωγή μήλων το 2022 θα κυμανθεί στους 4.495.000 τόνους (αύξηση κατά 5% σε σχέση με το 2021).

Η ελληνική παραγωγή αχλαδιών το 2022 θα κυμανθεί στους 101.000 τόνους (αύξηση κατά 51% σε σχέση με το 2021).

Μεγάλη αύξηση θα έχει η παραγωγή αχλαδιών της Ιταλίας που θα κυμανθεί στους 474.000 τόνους (αύξηση κατά 135% σε σχέση με το 2021). 

05/08/2022 12:52 μμ

Παιχνίδια εμπόρων για να πάρουν σε χαμηλές τιμές τα αχλάδια και απογοήτευση από την πλευρά των παραγωγών που φέτος είχαν μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Ο κ. Βασίλης Τζουχάλας, γεωπόνος - διευθυντής στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «από σήμερα Παρασκευή (5/8) ξεκινά η συγκομιδή αχλαδιών ποικιλίας «Κρυστάλλι», που είναι αυτή που έχει επικρατήσει τις τελευταίες δεκαετίες στην περιοχή. Τα μέλη του συνεταιρισμού μας έχουν αποκτήσει, μετά από εμπειρίες δεκαετιών, την απόλυτη τεχνογνωσία στην ιδιαίτερα απαιτητική καλλιέργεια της συγκεκριμένης ποικιλίας. Οι μεγάλοι όγκοι παραγωγής θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται από την ερχόμενη εβδομάδα. Το προιόν αποθηκεύεται και διατίθεται στην αγορά έως και τον Μάρτιο περίπου του επόμενου έτους.

Φέτος οι καιρικές συνθήκες δεν δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στην καλλιέργεια και αναμένουμε σε γενικές γραμμές μια καλή παραγωγή. Είχαμε κάποιες χαλαζοπτώσεις σε τοπικό επίπεδο αλλά οι ζημιές δεν είχαν μεγάλο μέγεθος όπως είχε συμβεί πέρσι.

Όσον αφορά τις πρώιμες ποικιλίες ολοκληρώθηκε η συγκομιδή τους με μια μέση τιμή γύρω στο 1 ευρώ το κιλό που για τα σημερινά δεδομένα είναι μια χαμηλή τιμή. Υπάρχει μια ελαφρά αύξηση τιμής παραγωγού κατά περίπου 10% σε σχέση με πέρσι αλλά το κόστος καλλιέργειας έχει εκτοξευτεί πάνω από 30%. Τη διαφορά δεν πρόκειται να την εισπράξπουν οι παραγωγοί γιατί λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούν οι καταναλωτές να πληρώσουν σε αυτές τις τιμές».

Από την πλευρά του ο κ. Σωτήρης Ταμπόσης, πρόεδρος στον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι γνωστό από την πλευρά των εμπόρων για την τιμή στα Κρυστάλλια. Όπως φαίνεται η αύξηση του κόστους δεν πρόκειται να περάσει στην τιμή παραγωγού. Οι έμποροι έρχονται και βλέπουν τα χαράφια αλλά κρατάνε κλειστά τα χαρτιά τους και δεν δίνουν τιμές. Στο παρελθόν από τον Ιούλιο ανακοίνωναν τιμή για τα αχλάδια. Υπάρχει προβληματισμός από την πλευρά των παραγωγών που έχουν μια δύσκολη φετινή χρονιά λόγω του αυξημένου κόστους καλλιέργειας».

O κ. Μιχάλης Βαρδάκας, παραγωγός και μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίου Βασιλείου Κορινθίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας καλλιεργούνται αχλάδια ποικιλίας Κρυστάλλια. Η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι μειωμένη (κατά 20 - 30%) σε σχέση με πέρσι λόγω καιρικών συνθηκών. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει σε περίπου 10 ημέρες στην περιοχή».

20/07/2022 09:22 πμ

Ευοδώθηκαν οι κοινές προσπάθειες του Επιμελητηρίου Αρκαδίας και του Αγροτικού Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Αρκαδίας «Η Ένωση» για την αποζημίωση των παραγωγών των μήλων Τριπόλεως Πιλαφά, των όψιμων ποικιλίων κερασιών και των βύσσινων Τριπόλεως, για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τον παγετό της 10ης Απριλίου 2021.

Με το ΦΕΚ 2482/20-05-2022 τεύχος Β΄ ανατέθηκε στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση ad hoc προγράμματος κρατικών ενισχύσεων (αποζημιώσεων) όπου εντάσσονται οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, παρότι βρίσκονταν τη δεδομένη χρονική στιγμή σε προανθικό στάδιο και συνεπώς δεν καλύπτονταν από τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ.

«Μετά από τη θετική αυτή εξέλιξη, για την οποία εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας σε όλους όσους συνεργαστήκαμε, αναμένουμε ενημέρωση για το χρόνο καταβολής των σχετικών αποζημιώσεων, η σημασία των οποίων είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μετά τις ασφυκτικές για τους παραγωγούς ανατιμήσεις σε λιπάσματα, εφόδια, πετρέλαιο και ενέργεια», σημείωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αρκαδίας κ. Γιάννης Τρουπής.

Η συγκεκριμένη απόφαση αφορά ενισχύσεις για την απώλεια φυτικής παραγωγής για την καλλιέργεια όψιμων κερασιών στις ΠΕ Αρκαδίας, Βοιωτίας, Έβρου, Ημαθίας, Κοζάνης, Μαγνησίας, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών και Φλώρινας, βύσσινων στην ΠΕ Αρκαδίας, μήλων στις ΠΕ Αρκαδίας, Γρεβενών, Κοζάνης, αχλαδιών όψιμων (βιομηχανικών) στην ΠΕ Λάρισας, και καρυδιών των ορεινών περιοχών της Δυτικής Μακεδονίας (ΠΕ Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης, Φλώρινας).

Οι παραγωγοί, των οποίων η αναμενόμενη παραγωγή των εκμεταλλεύσεων τους ζημιώθηκε σε ποσοστό κατ’ είδος 30% και πάνω, δικαιούνται κρατική ενίσχυση το ύψος της οποίας ορίζεται σε ποσοστό μέχρι το 70% της Αξίας της Απωλεσθείσας Παραγωγής. Από το ποσοστό ζημιάς θα αφαιρείται το 20%, που αποτελεί το ποσοστό ζημιάς που δεν ενισχύεται και το υπόλοιπο θα πολλαπλασιάζεται με το 70% της αξίας της απολεσθείσας παραγωγής.

08/06/2022 05:25 μμ

Στο πρώτο αραίωμα προχώρησαν οι παραγωγοί μήλων στις περισσότερες παραγωγικές περιοχές. Προβλήματα υπάρχουν από την έλλειψη εργατών γης γιατί παράλληλα γίνονται συγκομιδές σε άλλα φρούτα. 

Επίσης στις περισσότερες περιοχές παραγωγής υπάρχει πρόβλημα ακαρπίας και καρπόπτωσης λόγω καιρικών συνθηκών στην καρπόδεση και θα γίνει ένα αραίωμα, ενώ αναμένεται μειωμένη παραγωγής.

Πολλές ποσότητες από την περσινή παραγωγή παραμένουν απούλητες λόγω των προβλημάτων από την μειωμένη ζήτηση ενώ και το κόστος αποθήκευσης στα ψυγεία έχει αυξηθεί λόγω των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Μείωση μεγαλύτερη από πέρσι έχει η παραγωγή μήλων στην Αγιά, δηλώνει στον ΑγροΤύπο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Αγιάς «Ο Κίσσαβος». Και προσθέτει: «Πέρσι είχαμε μείωση κατά 30% ενώ φέτος αναμένεται να φτάσει και στο 50%. Πολλά χωράφια μπορεί να μην έχουν καθόλου παραγωγή.

Είχαμε μια ικανοποιητική ανθοφορία αλλά στη συνέχεια οι καιρικές συνθήκες που ακολούθησαν δεν βοήθησαν την καρπόδεση (ξηρικές και με ανέμους). Επίσης είχαμε μεγάλη καρπόπτωση. Εκτιμώ ότι ο ΕΛΓΑ δεν θα αποζημιώσει τους παραγωγούς για τη φετινή απώλεια παραγωγής.

Η οικονομιή κρίση και η μειωμένη ζήτηση κατά την φετινή εμπορική περίοδο είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός μήλων να έχει μείνει απούλητος. Οι μέσες τιμές παραγωγού πέρσι κυμάνθηκαν από 30 έως 50 λεπτά το κιλό. Το κόστος της αποθήκευσης όμως έχει αυξηθεί πολύ λόγω των τιμών της ενέργειας. Αποτέλεσμα πολλά μήλα κινδυνεύουν να μείνουν απούλητα και να έχουν ζημιά. Ο χυμός είναι στα 2 λεπτά που είναι απαξιωτική τιμή. 

Επίσης ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στη διεθνή αγορά τόσο από τους Πολωνούς που βγάζουν μεγάλες ποσότητες όσο και από τους Αλβανούς και Βούλγαρους που έχουν μειωμένο κόστος. Ακόμη ένα πρόβλημα είναι ότι οι ελληνικές εξαγωγές μήλων γίνονται προς τις χώρες της Μέσης Ανατολής, κυρίως προς Αίγυπτο, όπου οι καταναλωτές δεν έχουν οικονομική δύναμη να πληρώσουν ένα προϊόν και να του δώσουν προστιθέμενη αξία. Εκεί το χαμηλό κόστος των ανταγωνιστών μας τους δίνει πλεονέκτημα».   

Ο κ. Αθανάσιος Μπελιάς, παραγωγός από την Μελιβοία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή μας φέτος υπάρχει μια καλή παραγωγή μήλων αντίθετα με την Αγιά που υπάρχει πρόβλημα. Υπάρχουν πάντως ακόμη απούλητα περσινά μήλα στα ψυγεία. Αυτή την εποχή έχουμε το πρώτο αραίωμα και δεν υπάρχουν εργατικά χέρια. Είναι και η συγκομιδή κερασιών και οι εργάτες είναι λίγοι στην περιοχή».

Ο κ. Αναστάσιος Αϊβαζίδης, μηλοπαραγωγός και πρόεδρος Αγροκτηνοτροφικού Συλλόγου Ανατολικής Εορδαίας στην Κοζάνη, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος υπάρχει μεγάλη ακαρπία και μείωση της παραγωγής που κατά μέσο όρο κυμαίνεται από 50% έως 70% ανάλογα την ποικιλία και την περιοχή. Οι αποδόσεις είναι μειωμένες αλλά αναμένουμε καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρσι. Ολοκληρώσαμε το πρώτο αραίωμα αλλά δεν αναμένεται να χρειαστεί να γίνει άλλο. Στο παρελθόν κάναμε και δεύτερο και τρίτο αραίωμα. Στο μεταξύ ακόμη παραμένουν απούλητα μήλα της περσινής παραγωγής».

27/05/2022 09:42 πμ

Μεγάλες απώλειες στην παραγωγή μήλων και αχλαδιών παρατηρείται από την σημαντική καρπόπτωση που εμφανίζεται σε αυτά τα προϊόντα στην περιοχή της Αγιάς.

Την ίδια στιγμή όμως πρέπει να γίνουν όλες οι καλλιεργητικές φροντίδες, καθώς πρόκειται για δενδρώδεις πολυετείς καλλιέργειες και με το κόστος παραγωγής στον ουρανό που βρίσκεται σήμερα, σημαίνει ότι οι αγρότες θα ξοδέψουν χιλιάδες ευρώ χωρίς να έχουν κανένα εισόδημα. 

Όπως επισημαίνουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, επιβάλλεται χωρίς χρονοτριβή, η Κυβέρνηση να πάρει την πολιτική απόφαση και να  καλύψει την απώλεια παραγωγής των αγροτών όπως έχει συμβεί και με άλλα προϊόντα για αντίστοιχη αιτία σε περιοχές της χώρας. 

Σημαντικό επίσης είναι το πρόβλημα με την συγκομιδή και διάθεση των κερασιών του δήμου Αγιάς. Η τιμή που παίρνει ο παραγωγός είναι κάτω από το κόστος παραγωγής και σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και παύση της συγκομιδής καθώς δεν συμφέρει ή δεν διατίθεται σε επαρκή ποσότητα το κεράσι. Με το τεράστιο κόστος παραγωγής φέτος, η χασούρα μετριέται σε χιλιάδες ευρώ για κάθε παραγωγό και οφείλει η κυβέρνηση να καλύψει το χαμένο εισόδημα τους για να μπορέσουν να ζήσουν τις οικογένειες τους και να συνεχίσουν να παράγουν. 

Πρέπει ακόμη να τονίσουμε το μεγάλο πρόβλημα έλλειψης εργατών γης που κινδυνεύει να τινάξει στον αέρα τα κεράσια, τα μήλα και τα άλλα προϊόντα της Αγιάς. Έλλειψη που δεν οφείλεται σε κωλυσιεργία των αγροτών που έκαναν όλες τις απαραίτητες ενέργειες να εξασφαλίσουν εργατικά χέρια αλλά σε ολιγωρία των αρχών και της κυβέρνησης. Πρέπει να αναλάβει την ευθύνη και να εξασφαλίσει εργατικό δυναμικό για τις καλλιέργειες της περιοχής.

Έγιναν προσπάθειες μέσω του Δήμου να αξιοποιηθούν σε αυτή την κατεύθυνση όσοι βρίσκονται στις δομές προσφύγων και θέλουν να δουλέψουν, έχουν περάσει πολλές ημέρες χωρίς απάντηση από τους αρμόδιους φορείς για αυτή την πρόταση. 

Σε κάθε περίπτωση η έλλειψη των εργατών γης είναι αποτέλεσμα κρατικής ολιγωρίας και πρέπει να αναλάβει άμεσα δράση και να επιλύσει το πρόβλημα εξασφαλίζοντας τις απαραίτητες συνθήκες διαμονής, διαβίωσης, μετακίνησης των εργατών γης.

18/05/2022 01:16 μμ

Σοβαρά οικονομικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί στη Δημοτική Ενότητα Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας.

Μετά από 14 μήνες που έπαθαν ζημιές λόγω παγετών στην παραγωγή κερασιών, ροδακίνων, νεκταρινίων και περισσότερων ποικιλιών μήλων, που ήταν σε προανθικό στάδιο, ακόμη δεν έχουν πληρωθεί αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο, έχουν πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και εκτιμητικά αλλά ακόμη δεν έχουν πάρει ούτε ένα ευρώ αποζημίωση. Υπάρχει ένας οικονομικός μαρασμός στην περιοχή και αδυνατούν να ανταπεξέλθουν στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης. 

Σε επιστολή που δημοσιοποίησαν αναφέρουν τα εξής:

Αβεβαιότητα, απόγνωση, ανασφάλεια, θλίψη, οδύνη, αγωνία για το μέλον μας, αγανάκτηση, είναι τα αισθήματα που μας διακατέχουν.
Στις 8, 9 και 10 Απριλίου, στη Δημοτική Ενότητα Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας της Π.Ε. Πέλλας, σημειώθηκαν τρεις διαδοχικοί καταστροφικοί παγετοί, που προκάλεσαν καθολική ζημία (100%) στην καλλιέργεια κερασιάς. 

Χωρίς παραγωγή κερασιών, αλλά και ροδακίνων, νεκταρινίων και των περισσότερων ποικιλιών μήλων, κληθήκαμε να χρηματοδοτήσουμε δυο καλλιεργητικές περιόδους, αυτήν του 2021 και του 2022. 

Όλα αυτά σε περίοδο πρωταφανούς αύξησης του κόστους παραγωγής, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των τιμών του πετρελαίου, του ηλεκτρικού ρεύματος, των λιπασμάτων, των φυτοφαρμάκων, κ.λπ.

Μετά από 14 μήνες, οι πολύπαθοι παραγωγοί της ακριτικής Δημοτικής Ενότητας Βεγορίτιδας του Δήμου Έδεσσας και έπειτα από τιτάνια υπομονή για την αποζημίωση του παγετού στο προανθικό στάδιο του έτους 2021, για την καλλιέργεια της κερασιάς, έχουμε ξεπεράσει τα όρια μας. 

Είμαστε εξαθλιωμένοι, απογοητευμένοι, συντετριμένοι.

Το νέο καλλιεργητικό έτος 2022 ξεκίνησε, με την διαιώνιση των υποσχέσεων και του «εμπαιγμού» για, τάχα, άμεσες και δίκαιες αποζημιώσεις. 
Κληθήκαμε να υποβάλλουμε δηλώσεις ζημίας λόγω των παραπάνω παγετών, καταβάλαμε τέλη εκτίμησης, λάβαμε πάμπολλες διαβεβαιώσεις και σήμερα, μετά από αναμονή και υπομονή 14 μηνών, δεν γνωρίζουμε αν αποζημιωθούμε και τα κριτήρια αποζημίωσής μας !!!

Αδυνατούμε να καλλιεργήσουμε. Δίχως παραγωγή και επομένως εισόδημα καθόλο το παραπάνω χρονικό διάστημα των 14 μηνών, καταβάλλαμε ΕΦΚΑ, ασφάλεια ΕΛΓΑ, ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήματος, κ.λπ. και σήμερα, εμείς οι ακριτικοί παραγωγοί, υπό συνθήκες μάλιστα εκτόξευσης του κόστους καλλιέργειας και διαβίωσης, αδυνατούμε να ανταπεξέλθουμε στα καθημερινά έξοδα διαβίωσης.

Εύλογα θέτουμε τα παρακάτω ερωτήματα:
1) Βάσει ποιών κριτηρίων και πότε θα αποζημιωθούμε;
2) Για ποιον λόγο δεν μας κοινοποιούνται τα πορίσματα του ΕΛΓΑ για τις ποικιλίες κερασιάς που υπέστησαν ζημίες κατά το προανθικό στάδιο, αφού κληθήκαμε να υποβάλλουμε δηλώσεις ζημίας, να καταβάλουμε τέλη εκτίμησης και στη συνέχεια έλαβε χώρα αυτοψία στους καλλιεργούμενους αγρούς μας;

Απαιτούμε:
1) Την άμεση καταβολή δίκαιων αποζημιώσεων.
2) Την άμεση κοινοποίηση των πορισμάτων για της δηλώσεις ζημίας που κληθήκαμε να υποβάλουμε.
3) Την άμεση συνάντηση αντιπροσωπείας μας με τον Υπουργό ΑΑΤ, κύριο Γεωργαντά.

Για τους λόγους αυτούς, την Πέμπτη (19/05/2022) και ώρα 10:00, θα πραγματοποιήσουμε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο 18ο χλμ της Εθνικής Οδού Έδεσσας - Φλώρινας, στην τοποθεσία «Αλυσίδα», όπου θα αποφασίσουμε και τους τρόπους των περαιτέρω κινητοποιήσεών μας.

Την επιστολή υπογράφουν:
Α.Σ. ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ - ΒΟΡΑΣ
ΟΜΑΔΑΣ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΟΠΩΡΩΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ Α.Σ. ΒΕΓΟΡΙΤΙΔΑΣ
Α.Σ. ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΑΡΝΙΣΣΑΣ
Α.Σ. ΟΠΩΡΟΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΠΑΝΑΓΙΤΣΑΣ

28/04/2022 10:02 πμ

Το επόμενο διάστημα αναμένεται η πληρωμή αποζημίωσης παραγωγών βιομηχανικών αχλαδιών που επλήγησαν από τον περσινό παγετό και ήταν σε προανθικό στάδιο. Αυτό προέκυψε κατά την συνάντηση που είχε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά και παραγωγούς βιομηχανικού αχλαδιού από την περιοχή του Τυρνάβου.

Μαζί με τα αχλάδια αναμένεται να αποζημιωθούν μήλα και κεράσια που ήταν και αυτά σε προανθικό στάδιο. Η αποζημιώση θα καταβληθεί μετά το πράσινο φως που έδωσε η Κομισιόν και αφορά πακέτο ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ. Αφορά παραγωγούς βιομηχανικών αχλαδιών που αποδεδειγμένα επλήγησαν από τον περσινό παγετό, αλλά δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν εντός του πλαισίου του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. 

Νωρίτερα, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος επεσήμανε ότι ο κύριος όγκος παραγωγής του βιομηχανικού αχλαδιού στη χώρα εστιάζεται στο δήμο Τυρνάβου, που αντιμετωπίζει και το μεγαλύτερο πρόβλημα. Για αυτό και το προηγούμενο διάστημα, είχε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο - μάλιστα, σε δύο συναντήσεις ήταν παρόντα και τα προεδρεία των δύο συνεταιρισμών από τα Πλατανούλια του Τυρνάβου - και είχε λάβει διαβεβαιώσεις από τον τελευταίο για αποζημιώσεις μέσω ειδικού ad hoc προγράμματος για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο από τους διαδοχικούς παγετούς την άνοιξη του 2021.

Ο υπουργός ενημέρωσε ότι με βάση τις ενέργειες που έγιναν από τον ΕΛΓΑ η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που προβλέπει ενισχύσεις ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για τις καλλιέργειες που ζημιώθηκαν από τον παγετό σε προανθικό στάδιο την άνοιξη του 2021, είναι έτοιμη και το επόμενο διάστημα, μετά τις υπογραφές του ίδιου και του συναρμόδιου αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Θεόδωρου Σκυλακάκη, αναμένονται οι καταβολές των σχετικών ποσών. 

Παρόντες στη συνάντηση εκ μέρους τον αγροτών, που ευχαρίστησαν την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ήταν ο πρόεδρος των Πλατανουλίων κ. Δημήτρης Ρίζος και τα προεδρεία των Συνεταιρισμών Α.Σ. Πλατανουλίων και Α.Σ. Φρουτοπηγή κ.κ. Θανάσης Κατσής, Γιάννης Ζαμπόγιας, Γιώργος Ματράκης, Κώστας Μαλάκος και Στέλιος Μαλάκος.

20/04/2022 10:30 πμ

Χωρίς κανένα εισόδημα έχουν μείνει χιλιάδες παραγωγοί μήλων, καθώς η παραγωγή τους πέρσι υπέστη σοβαρές ζημιές, με αποτέλεσμα να μη μπορεί να διατεθεί στο εμπόριο, ενώ και ο ΕΛΓΑ τους έχει γυρίσει την πλάτη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Φλώρινας, όπου μόνον ο Συνεταιρισμός Βοκερίας 551 Ορεινά Φρούτα έχει μεγάλες, αδιάθετες περσινές ποσότητες μήλων στα ψυγεία και οι παραγωγοί έχουν μείνει χωρίς εισόδημα και αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης πλέον.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Κουρτπαρασίδης, αντιπρόεδρος και υπεύθυνος πωλήσεων στον Συνεταιρισμό Βοκερίας 551 Ορεινά Φρούτα με έδρα στην Φλώρινα που ασχολείται ως οργάνωση με την παραγωγή, συσκευασία, μεταποίηση και το εμπόριο μήλων κι άλλων φρούτων, η κατάσταση είναι δραματική για τους περίπου 500 παραγωγούς του νομού, καθώς μια μεγάλη ποσότητα μήλων περσινής εσοδείας, κυρίως ποικιλίας Φούτζι, παραμένει σε ψυκτικούς θαλάμους αδιάθετη και χωρίς τιμή για τον παραγωγό. Τα συγκεκριμένα φρούτα, όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κουρτπαρασίδης είχαν προβληματική γονιμοποίηση πέρσι εξαιτίας των παγετών, με αποτέλεσμα να μην πάρουν ικανό μέγεθος. Όταν όμως είχαν περάσει οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ για να καταγράψουν τις ζημιές, επειδή τα μήλα είχαν γίνει καρποί, έγραψαν μηδενική ζημιά και οι παραγωγοί δεν πήραν ούτε ένα ευρώ για αποζημίωση. Ταυτόχρονα, χωρίς εισόδημα έμειναν και οι αγρότες - παραγωγοί μήλων της περιοχής, που οι παγετοί πέρσι προξένησαν ζημία στο προανθικό στάδιο, καθώς ο Οργανισμός δεν έκανε κάτι για την αποζημίωση των εκτεταμένων ζημιών. Σύμφωνα με τον κ. Κουρτπαρασίδη ο Συνεταιρισμός Βοκερίας έχει στα ψυγεία γύρω στους 100 τόνους μήλα περσινής εσοδείας, τα οποία δεν απορροφώνται από το εμπόριο. Σημειωτέον ότι στην περιοχή της Φλώρινας δραστηριοποιούνται γύρω στους 300 με 500 παραγωγούς μήλων.

Για εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση και στο νομό Καστοριάς μίλησε στον ΑγροΤύπο και ο πρόεδρος της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικών Καστοριάς (ΓΕΟΚ) κ. Δημοσθένης Μωϋσίδης, καθώς όπως λέει υπάρχουν αδιάθετες ποσότητες και έχει σε ένα βαθμό φρενάρει η αγορά ακόμα και του εξωτερικού. Αλλά και στο εσωτερικό, όπως καταγγέλει ο πρόεδρος της ΓΕΟΚ τα μήλα πιάνουν σήμερα 20% χαμηλότερες τιμές από ό,τι τον Σεπτέμβριο, ενώ την ίδια ώρα τα σούπερ μάρκετ πουλάνε σε 20% ακριβότερες τιμές. Ο κ. Μωϋσίδης τονίζει επίσης ότι πέρσι εξαιτίας των παγετών που χτύπησαν και το νομό Καστοριάς, υποβαθμίστηκε σε ένα βαθμό η παραγωγή, όμως ο ΕΛΓΑ, όπως πρόσθεσε, σε ρόλο Πόντιου Πιλάτου δεν αναγνώρισε καμιά υποβάθμιση, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην πάρουν καμιά αποζημίωση.

Ο κ. Κυρατλίδης Ιορδάνης, πρόεδρος στον Συνεταιρισμό Μέσης με έδρα στην Ημαθίας σημείωσε στον ΑγροΤύπο ότι ο Συνεταιρισμός παραλαμβάνει μικρές ποσότητες πράσινων κυρίως μήλων από παραγωγούς της περιοχής, αλλά πρόλαβε και διέθεσε την παραγωγή πριν τις γιορτές. Σε σχέση με τον καιρό πέρσι, όπως λέει, δεν καταγράφηκαν ζημιές στην περιοχή από τους παγετούς στα μήλα. Αλλά και στην Ζαγορά, όπως μας είπε ο κ. Γουβιώτης, γεωπόνος στον Συνεταιρισμό Ζαγοράς, τα μήλα πέρσι, περισσότερο επηρεάστηκαν από τους καύσωνες του καλοκαιριού, αλλά οι αγρότες δεν αποζημιώθηκαν ποτέ...

17/02/2022 09:33 πμ

Σύσκεψη πραγματοποίησε ο υπουργός κ. Γιώργος Γεωργαντάς, με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργο Κασαπίδη και τους βουλευτές της ΝΔ στην Κοζάνη, για τις αποζημιώσεις από τον παγετό της Άνοιξης 2021, που δεν έχουν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ επειδή η παραγωγή τους ήταν σε προανθικό στάδιο.

Ο βουλευτής Κοζάνης της ΝΔ, Γιώργος Αμανατίδης, που συμμετείχε στην σύσκεψη, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το κονδύλι έχει βρεθεί και αναμένουμε να σταλεί η θετική απάντηση από την ΕΕ και να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους παραγωγούς χωρίς περαιτέρω διαδικασίες».

Πάντως για τις αποζημιώσεις που ήταν σε προανθικό στάδιο αναμένεται να καταβληθεί κονδύλι που θα κυμανθεί από 20 έως 25 εκατ. ευρώ και θα αφορά τις καλλιέργειες όλης της χώρας που έπαθαν ζημιά από τον συγκεκριμένο παγετό.  

Από την πλευρά τους οι παραγωγοί Πύργων και Μεσόβουνου του δήμου Εορδαίας Κοζάνης υποστηρίζουν ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες όταν έγινε ο παγετός ήταν ανθισμένες και σύμφωνα με τον κανονισμό, το ζημιογόνο αυτό γεγονός καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ.

Ο παραγωγός κερασιών από τους Πύργους Εορδαίας Κοζάνης κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι ζημιές αφορούν μήλα και κεράσια στην Κοζάνη. Εμείς υποστηρίζουμε ότι οι συγκεκριμένες ποικιλίες όταν έγινε ο παγετός ήταν ανθισμένες και μάλιστα στείλαμε εξώδικο κατά του Οργανισμού. 

Παρόλα αυτά ο νέος υπουργός μας ενημέρωσε μέσω της συνάντησης ότι τα χρήματα υπάρχουν στο γραφείο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Θεόδωρου Σκυλακάκη. Μετά την θετική απάντηση από την ΕΕ θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις. Οι παραγωγοί θα πληρωθούν με βάση τις εξατομικευμένες δηλώσεις ζημιάς που έκαναν στην περιοχή οι Γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».

Να θυμίσουμε ότι η ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε δεσμευτεί πριν λίγες ημέρες ότι θα αποζημιωθούν τα βιομηχανικά αχλάδια στον Τύρναβο, που υπέστησαν ζημιά από παγετό της άνοιξης του 2021, στο προανθικό στάδιο, όταν πάρει η χώρα τις απαραίτητες εγκρίσεις από την ΕΕ.

Αντίθετα οι ελιές της Χαλκιδικής που έπαθαν ζημιές από τον παγετό και ήταν σε προανθικό στάδιο είναι δύσκολο να αποζημιωθούν επειδή δεν έγιναν εξατομικευμένες δηλώσεις ζημιάς από τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ.

08/02/2022 10:19 πμ

«Ελπίζω η νέα χρονιά που διανύουμε να μην είναι ζημιογόνος, όπως το 2021, να κυλήσει πιο ομαλά, χωρίς τις «τρικλοποδιές» που βάζουν στους αγρότες οι ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα», δήλωσε ο βουλευτής Λαρίσης της ΝΔ, κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά τη συνάντησή του μαζί με τα προεδρεία αγροτικών συνεταιρισμών από την περιοχή του Τυρνάβου με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο. 

Στη συνάντηση συζητήθηκε το χρονοδιάγραμμα καταβολής των αποζημιώσεων στους πληγέντες από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης.

Από πλευράς των αγροτών, στη συνάντηση παραβρέθηκαν από τον Α.Σ. Πλατανουλίων, ο πρόεδρος κ. Θανάσης Κατσής, ο αντιπρόεδρος κ. Γιάννης Ζαμπόγιας και το μέλος κ. Γιώργος Ματράκης, ενώ από τον Α.Σ. «Φρουτοπηγή», ο πρόεδρος κ. Κώστας Μαλάκος, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Μαλάκος και το μέλος κ. Βασίλης Γκουρομπίνος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Α.Σ. Πλατανουλίων «Φρουτοπηγή», Κώστας Μαλάκος, «συζητήσαμε για την αποζημίωση στα βιομηχανικά αχλάδια και ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ μας δήλωσε ότι υπάρχουν τα χρήματα αλλά περιμένει η χώρα μας την έγκριση από την ΕΕ για να προχωρήσει η πληρωμή. Η επόμενη πληρωμή, που θα γίνει την Πέμπτη, θα αφορά κυρίως κεράσια γιατί οι εκτιμήσεις ζημιών στα επιτραπέζια αχλάδια έχουν πάει πίσω. Πάντως εκτιμώ ότι θα κλείσουν οι εκκρεμότητες με τα πορίσματα που αφορούν τις αποζημιώσεις από τους παγετούς της περασμένης άνοιξης».

Θυμίζουμε ότι τα βιομηχανικά αχλάδια υπέστησαν ζημιά από παγετό στο προανθικό στάδιο, ενώ στην περιοχή Πλατανουλίων-Δένδρων του Τυρνάβου όπου και δραστηριοποιούνται οι εν λόγω συνεταιρισμοί παράγεται το 70% περίπου της πανελλήνιας παραγωγής. 

Κατά την συνάντηση πρόεδρος του ΕΛΓΑ ανέφερε ότι τα πορίσματα που φτάνουν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΛΓΑ από τα υποκαταστήματα πληρώνονται μέσα στο επόμενο 20ήμερο, χωρίς να γίνονται διακρίσεις ανάμεσα σε περιοχές ή καλλιέργειες. Αποζημιώσεις για τους περυσινούς παγετούς θα πληρωθούν την προσεχή Πέμπτη (στις 10 Φεβρουαρίου) και ανάλογα με την ροή των πορισμάτων θα ολοκληρωθούν με πληρωμή εντός του πρώτου δεκαημέρου του Μαρτίου. 

Σε ότι αφορά τα βιομηχανικά αχλάδια, που με βάση τον κανονισμό του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνονται στο προανθικό στάδιο, επεσήμανε ότι αναμένει τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ad hoc πρόγραμμα, ύψους 25 εκατ. ευρώ, το οποίο όπως έχει προϋπολογίσει θα καλύψει τις ζημιές για τις καλλιέργειες που επλήγησαν στο προανθικό στάδιο.

26/01/2022 11:06 πμ

Την συνέχιση της συνδεδεμένης ενίσχυσης μήλων και στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα της μεταβατικής περιόδου 2021-2022 αλλά και στη νέα ΚΑΠ 2023-2027, αναφέρει σε γραπτή απάντηση ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιος Στύλιος, που έδωσε στον βουλευτή Λάρισας της ΝΔ κ. Μάξιμο Χαρακόπουλο.

Όπως σημειώνει ο υφυπουργός «για την περίοδο 2021-2022, ο προϋπολογισμός της συνδεδεμένης ενίσχυσης των μήλων ανέρχεται ετησίως στο ποσό των 4.000.000 ευρώ περίπου».

Στο μεταξύ παραμένει η συνδεδεμένη στα μήλα επειδή - σύμφωνα με την έκθεση στρατηγικού σχεδιασμού του ΥπΑΑΤ για τη νέα ΚΑΠ 2023-2027 - το υψηλό κόστος παραγωγής σε συνδυασμό την συνέχιση εμφάνισης του φαινομένου της μικροκαρπίας έχουν ως αποτέλεσμα τη συνεχή και σταδιακή συμπίεση του εισοδήματος των παραγωγών, με όλες τις συνακόλουθες αρνητικές συνέπειες. Επίσης η σταδιακή αλλαγή των κλιματολογικών συνθηκών και κυρίως η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας, έχει ως αποτέλεσμα, αφενός τη συχνή ζημίωση της παραγωγής από καιρικά φαινόμενα, όπως χαλάζι, αέρας, εγκαύματα επιφάνειας καρπών από έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι και αφετέρου την απώλεια παραγωγής, λόγω έξαρσης εχθρών της καλλιέργειας όπως η περίπτωση της Μύγας Μεσογείου.

Στη νέα ΚΑΠ δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα μήλα είναι οι ενεργοί γεωργοί που καλλιεργούν σε επιλέξιμες εκτάσεις και με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

  • Να παραδίδουν κατ’ έτος τουλάχιστον 500 κιλά προϊόντος ανά στρέμμα καλλιεργούμενης έκτασης.
  • Να προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης ή αγοράς του προϊόντος.

Ο στόχος της ενίσχυσης για κάθε έτος της περιόδου 2023-2027 είναι τα 86.850 στρέμματα, που προκύπτει ως μέσος όρος των επιλέξιμων εκτάσεων των ετών 2018, 2019 και 2020. Επίσης, για την περίοδο 2023-2027, διατηρείται η μοναδιαία αξία της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου, δηλαδή 47,2 ευρώ ανά στρέμμα.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της ενίσχυσης για ολόκληρη την περίοδο 2023-2027 είναι στα 20.496.600 ευρώ.

03/01/2022 04:03 μμ

Τις εκτιμήσεις για την φετινή ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων ανακοίνωσε η Παγκόσμια Ένωση Μήλων και Αχλαδιών (WAPA).

Σύμφωνα με αυτές για την εμπορική περίοδο 2021/2022 η ευρωπαϊκή παραγωγή μήλων εμφάνισε αύξηση κατά 160.000 τόνους και διαμορφώθηκε στους 11.895.000 τόνους, που είναι 1,36% περισσότερο από ό,τι αρχικά είχε προβλεφτεί (αυξημένη κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή).

Την μεγαλύτερη αύξηση είχε η παραγωγή της Πολωνίας (+130.000 τόνους και ανήλθε σε 4,3 εκατ. τόνους) και ακολουθεί το Βέλγιο (+48.000 τόνους σε 240.000 τόνους) και η Αυστρία (+5.000 τόνους σε 120.000 τόνους). Αυξημένη είναι επίσης και η παραγωγή μήλων, κατά 28%, στην Ισπανία (543.000 τόνους).

Αντίθετα μείωση είχε η παραγωγή στη Γαλλία (-12.000 τόνους και ανήλθε σε 1.363.000 τόνους) και η Ολλανδία (-5.000 τόνους σε 245.000 τόνους). Μειωμένη κατά 5% είναι η παραγωγή στο Ηνωμένο Βασίλειο (187.000 τόνους).

Σταθερή παραγωγή είχε η Ιταλία (2.044.000 τόνους). Σταθερή επίσης είναι η παραγωγή της Γερμανίας (1.080.000 τόνους).

Η WAPA εμφανίζει μειωμένη σε σχέση με πέρσι την φετινή ελληνική παραγωγή, κατά -28%, η οποία ανήλθε σε 203.000 τόνους (πέρσι 280.000 τόνους). 

15/12/2021 10:22 πμ

Οι αποζημιώσεις των αχλαδιών που «χτυπήθηκαν» από τον παγετό της άνοιξης του 2021 συζητήθηκε στη συνάντηση που είχαν με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Στύλιο, ο αν. Γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής νομού Λάρισας κ. Χρήστος Κέλλας και συνεταιριστές του δήμου Τυρνάβου.

Αναλυτικότερα στη συνάντηση που έγινε στο ΥπΑΑΤ με πρωτοβουλία του κ. Κέλλα, παραβρέθηκαν ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δένδρων «Γαία fruit» κ. Χρήστος Τασιούλας, ο αντιπρόεδρος κ. Στέλιος Κουτούκας και ο ταμίας κ. Φάνης Μπαντραλέξης. 

Οι Τυρναβίτες συνεταιριστές ζήτησαν να αποζημιωθούν τα βιομηχανικά αχλάδια που «κάηκαν» από τον παγετό της περασμένης Άνοιξης και βρίσκονταν στο προανθικό στάδιο. Ο Υφυπουργός απάντησε ότι ήδη έχουν υποβληθεί οι εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ στο ΥπΑΑΤ και οι αποζημιώσεις θα καταβληθούν μόλις ανάψει το πράσινο φως το υπουργείο Οικονομικών και ειδικότερα ο αναπληρωτής Υπουργός κ. Σκυλακάκης. 

Στη συνέχεια, οι Τυρναβίτες παραγωγοί αναφέρθηκαν στην ζημιά που υπέστη, από το βακτηριακό κάψιμο, το φυτικό κεφάλαιο κυρίως των αχλαδιών, από τις ποικιλίες «κοντούλα», «santa», «williams», «hilland» και ζήτησαν να βρεθεί τρόπος να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που θα σημειωθεί και τα επόμενα χρόνια και για τα επιπλέον έξοδα που προέκυψαν με τις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες. Οι παραγωγοί προσκόμισαν μάλιστα φωτογραφικό υλικό και επιστημονικές γνωματεύσεις του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Βαγγέλα και του προϊσταμένου του Τμήματος Φυτοπροστασίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Λάρισας κ. Δημήτρη Σταυρίδη. Ο κ. Στύλιος δεσμεύτηκε να εξετάσει κάθε δυνατότητα εξεύρεσης κονδυλίων για την αποζημίωση τους.