Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Δεν μπορούν να κάνουν σπορά οι παραγωγοί πατάτας στον Αρχάγγελο

14/06/2023 10:16 πμ
Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί της ορεινής Πέλλας που για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορέσουν να προβούν έγκαιρα στην σπορά της «ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου».

Ενίσχυση ζητούν οι παραγωγοί της ορεινής Πέλλας που για πρώτη φορά φέτος δεν θα μπορέσουν να προβούν έγκαιρα στην σπορά της «ορεινής πατάτας Αρχαγγέλου».

Οι φυτεύσεις της πατάτας γίνονται κάθε χρόνο κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο (μέχρι τα μέσα Μαΐου). Φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και οι παραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν στις σπορές πατάτας. Φέτος όμως είναι η πρώτη χρονιά που οι πατατοπαραγωγοί δεν μπορούν να προχωρήσουν σε σπορά. Ενώ θα έπρεπε να είχαν ολοκληρώσει τις σπορές δεν τις έχουν αρχίσει ακόμη. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια και οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Που σημαίνει ότι οι παραγωγοί πρέπει να περιμένουν ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.

Ο κ. Διονύσιος Βρένος, πατατοπαραγωγός από τον Αρχάγγελο, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έπρεπε να είχαν σπαρθεί τα χωράφια με τις πατάτες. Οι καιρικές συνθήκες όμως δεν μας επιτρέπουν να μπούμε στα χωράφια. Στην περιοχή καλλιεργούνται πάνω από 2.000 στρέμματα με πατάτες αλλά μέχρι σήμερα έχουν καταφέρει να γίνουν σπορές σε μόλις 30 στρέμματα. Επίσης ο σπόρος που έχουμε αγοράσει ή αποθηκεύσει έχει αρχίσει να αλλοιώνεται. Η πατάτα που βάζουμε είναι 120 ημερών και πολύ ευαίσθητη. Κανονικά κάναμε συγκομιδή Σεπτέμβριο. Αν τελικά κατεφέρουμε να κάνουμε σπορά θα καθυστερήσει η συγκομιδή και με τις υγρασίες υπάρχει κίνδυνος να έχουμε ζημιές στην παραγωγή. Πρέπει να υπάρξει στήριξη για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε από τις βροχοπτώσεις».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
11/09/2024 10:10 πμ

Στα τάρταρα έφτασε φέτος η παραγωγή πατάτας Νάξου λόγω της ξηρασίας που μαστίζει το νησί ενώ η πολιτεία ακόμη δεν έχει προχωρήσει στην κατασκευή των αναγκαίων μέτρων για να γίνει η άρδευση της καλλιέργειας.

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Νάξου διοργάνωσε τη 15η Γιορτή της Πατάτας Νάξου, η οποία, σε αντίθεση με τον εορταστικό χαρακτήρα που είχε τα προηγούμενα χρόνια, φέτος πήρε τη μορφή διαμαρτυρίας.

Φέτος οι υπεύθυνοι του Αγροτικού Συνεταιρισμού του νησιού, επέλεξαν να της δώσουν μια μορφή έντονης διαμαρτυρίας, με κυριότερο θέμα αυτό της λειψυδρίας η οποία απειλεί τη καλλιέργεια πατάτας.

Σύμφωνα με στοιχεία που εμφάνισαν η ακαρπία έχει οδηγήσει φέτος σε μείωση της παραγωγής πατάτας, κατά 70%, ενώ μέχρι πέρυσι οι 300 παραγωγοί πατάτας είχαν σοδειά 6.000 τόνων σε ετήσια βάση, με τη φετινή να εκτιμάται μόλις στους 1.800 τόνους.

Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και άλλων συνεταιρισμών από κάθε γωνιά της χώρας βρέθηκαν στη Νάξο και διαπίστωσαν ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσμος του νησιού, τα ίδια που ταλανίζουν τον πρωτογενή τομέα όλης της χώρας, με κυριότερα όλων την ανομβρία και τη λειψυδρία που έχουν μετατραπεί σε εφιάλτη για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγινε συνεδρίαση των συνεταιριστών στην οποία συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς, ο Πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων της πολύπαθης Δυτικής Θεσσαλίας, Γιώργος Βαϊόπουλος, η Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμύνταιου, Διαμάντω Κρητικού και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αιγιαλείας, Θανάσης Σωτηρόπουλος.

Κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε οι πρόεδροι των συνεταιρισμών υπογράμμισαν ότι υπάρχει ο κίνδυνος αφανισμού της καλλιέργειας πατάτας Νάξου, ενώ κατήγγειλαν την αδράνεια των αρμόδιων κεντρικών, περιφερειακών και τοπικών οργάνων, για την αδυναμία έγκαιρης πρόληψης της κατάστασης και τη λήψη συντονισμένων και προγραμματισμένων ενεργειών εξασφάλισης νερού άρδευσης.

Η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τον ενεργό παραγωγό και πρέπει να υλοποιηθούν τα στρατηγικά έργα, όπως το Ύδωρ 2.0, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα. Η Νάξος είναι μια μικρογραφία του τι συμβαίνει με την ξηρασία σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι πρόεδροι των συνεταιρισμών με προτάσεις τους σημείωσαν ότι πρέπει να επιδοτηθεί η ακαρπία και η μεσοκαρπία μέσω των μέτρων ήσσονος σημασίας (de minimis) διότι η Πατάτα Νάξου αποτελεί ΠΓΕ προϊόν.

Τελευταία νέα
08/08/2024 02:09 μμ

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Στέφανος Γκίκας, υπέγραψε τις εγκρίσεις αδειών προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στις νήσους Νάξο και Σέριφο, προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα της λειψυδρίας.

Συγκεκριμένα οι σχετικές αποφάσεις αφορούν:

  • Στη νήσο Νάξο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας δύο μονάδων αφαλάτωσης, συνολικής δυναμικότητας 1600μ3/d, στη θέση «ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ» της Χώρας Νάξου για λογαριασμό του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
  • Στη νήσο Σέριφο την άδεια προσωρινής εγκατάστασης και λειτουργίας μιας μονάδας αφαλάτωσης δυναμικότητας 600μ3/d, στην περιοχή «Αυλόμωνας» για λογαριασμό του Δήμου Σερίφου.

Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Στέφανος Γκίκας, σχετικά με το θέμα, δήλωσε: «Οι ιδιαίτερα πιεστικές ανάγκες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από το παρατεταμένο πρόβλημα της λειψυδρίας στα νησιά, μας υποχρεώνουν να κινηθούμε άμεσα, αποτελεσματικά και ευέλικτα προκειμένου οι τοπικές κοινωνίες να ξεπεράσουν τις δυσκολίες και οι οικονομίες των νησιών μας να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα.
Ήδη το πρώτο επτάμηνο του 2024 έχουν εκδοθεί 16 άδειες προσωρινής λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης, όταν στην περίοδο 2018-2023 είχαν εκδοθεί συνολικά 25.
Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπό τις κατευθύνσεις του Υπουργού Χρήστου Στυλιανίδη, με συγκεκριμένες αποφάσεις και σειρά παρεμβάσεων στο νησιωτικό χώρο, δίνει λύσεις στα ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση του νερού. Η Κυβέρνησή μας, στηρίζει έμπρακτα τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης των νησιωτικών περιοχών, στις πρωτόγνωρες καταστάσεις που βιώνουμε λόγω της κλιματικής κρίσης».

Στο πρόβλημα της λειψυδρίας στη Νάξο έχει αναφερθεί σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και μέλος της ΕΘΕΑΣ, κ. Δημήτρης Καπούνης. Όπως τόνισε από 6.000 τόνους πατάτας Νάξου που είχε παραγωγή στο παρελθόν φέτος είχε 1.800 τόνους επειδή δεν υπάρχει νερό στο νησί. Στην περιοχή του Λιβαδιού, πηγάδια 60 ετών και είναι από 15 έως 18 μέτρα αυτή τη στιγμή είναι ξερά.

30/07/2024 12:00 μμ

Αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή του Νευροκοπίου της Δράμας, με σοβαρά προβλήματα φέτος να αντιμετωπίζει η καλλιέργεια λόγω της ανομβρίας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «ξεκίνησε σε κάποια χωράφια η συγκομιδή πατάτας αν και με μικρές ακόμη ποσότητες. Οι πρώιμες ποικιλίες θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται με αυξημένους ρυθμούς από τον Αύγουστο.

Φέτος δεν είχαμε προβλήματα στις φυτεύσεις όπως είχαμε στην περσινή χρονιά. Υπάρχει όμως σοβαρό πρόβλημα λόγω της ξηρασίας. Πριν 5 ημέρες είχαμε μια κανονική ποτιστική βροχή.

Αν δεν έχουμε βροχές - όπως φέτος - η καλλιέργεια πατάτας θέλει 14 ποτίσματα. Μιλάμε για μεγάλη αύξηση του κόστους σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με άλλες χρονιές.

Αρκεί να σας επισημάνω ότι στο φράγμα Λευκόγεια στο Νευροκόπι τα προηγούμενα χρόνια είχαμε νερό για άρδευση γύρω στα 8 εκατ. κυβικά νερό και φέτος μόλις 2 εκατ. κυβικά. Κάποια χωράφια δεν κατάφεραν να ποτιστούν.

Επίσης οι υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα θα έχουν σαν αποτέλεσμα μικροκαρπία και λιγότερα κιλά, άρα μειωμένο εισόδημα για τον παραγωγό.

Πάντως ζήτηση υπάρχει αν και οι ποσότητες πατάτας στη Δράμα θα είναι μειωμένες. Φέτος έχουμε μια μείωση, κατά 30%, των στρεμμάτων καλλιέργειας και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα προβλήματα της άρδευσης».

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας και στην Αρκαδία.

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσογιάννης, παραγωγός πατάτας με συσκευαστήριο από το Νεοχώρι της Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τις επόμενες δέκα ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πατάτας στην περιοχή. Προβλήματα δεν είχαμε στις φυτεύσεις αλλά από τις υψηλές θερμοκρασίες. Οι πατάτες δεν έχουν καταφέρει να πάρουν μέγεθος και θα έχουμε πρόβλημα μικροκαρπίας».

25/04/2024 01:25 μμ

Στο 60% της παραγωγής είναι η συγκομιδή πατάτας στην Μεσσηνία, ακολουθεί η Αχαΐα με να είναι στο 20% και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή στην Ηλεία.

Ο κ. Γιώργος Γκούμας, μεγαλοπαραγωγός και έμπορος πατάτας από την Μεσσηνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκές και έχουμε καλύτερη ποιότητα σε σχέση με πέρυσι.

Στην Μεσσηνία καλλιεργούνται 2.500 στρέμματα πατάτας τα οποία συνεχώς δέχονται συρρίκνωση λόγω της πίεσης από την εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας, με τις βασικές ποικιλίες να είναι οι Voyager, Farida και Spounta.

Η ζήτηση ικανοποιητική τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ήδη από αυτή την εβδομάδα η ζήτηση από τα σούπερ μάρκετ είναι αυξημένη, ενώ παράλληλα έχουμε καλή ροή και στις εξαγωγές. Οι εξαγωγές όταν πάνε καλά βοηθούν σε μεγάλο βαθμό να κρατηθούν οι τιμές παραγωγού σε καλά επίπεδα.

Οι αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών είναι σε καλά επίπεδα. Μέση απόδοση κυμαίνεται από 3,5 έως 4 τόνους το στρέμμα, ενώ τις επόμενες εβδομάδες θα αυξηθούν πάνω από 4 τόνους.

Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου με καλή ζήτηση. Τις δύο πρώτες εβδομάδες οι τιμές παραγωγού για μεγάλα μεγέθη ήταν στα 60 λεπτά το κιλό και για μικρά μεγέθη στα 50 λεπτά. Την τρίτη εβδομάδα μπήκε στην παραγωγή και η Αχαΐα και υπήρξε ένας πανικός από τους παραγωγούς με αποτέλεσμα να έχουμε πτώση τιμών. Παρόλα αυτά η Μεσσηνία είχε μια αυξημένη τιμή παραγωγού σε σχέση με την Αχαΐα κατά 5 - 6 λεπτά. Αυτή την περίοδο η μέση τιμή παραγωγού στην Μεσσηνία είναι στα 45 λεπτά, ενώ στην Αχαΐα στα 38 λεπτά. Θα πρέπει οι παραγωγοί να κρατούν την ψυχραιμία τους και να μην βιαστούν κάνουν πρώιμη συγκομιδή.

Οι εξαγωγές γίνονται κυρίως προς την Πολωνία (ζητάνε μικρά μεγέθη πατάτας) και τη Ρουμανία (ζητάνε μεγάλα μεγέθη).

Η πατάτα της Μεσσηνίας θα είναι στην αγορά μέχρι τις 15 Μαΐου».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα της Αχαΐας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το κόστος της καλλιέργειας πατάτας στην χώρα μας είναι υψηλό. Κυμαίνεται από 1.000 έως 1.200 ευρώ το στρέμμα. Με αυτό το κόστος δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τις πατάτες της Αιγύπτου. Αυτή την περίοδο η ελληνική είναι 10 λεπτά ακριβότερη από την αιγυπτιακή πατάτα. Οι ελληνικές είναι πιο ποιοτικές πατάτες αλλά δεν μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των αιγυπτιακών.

Θα έπρεπε όμως και το ΥπΑΑΤ να στηρίξει τους πατατοπαραγωγούς της χώρας μας και να κάνει αυστηρούς ελέγχους για υπολείμματα στις εισαγωγές.

Στην περιοχή καλλιεργούνται περίπου 6.000 στρέμματα με πατάτες αλλά πολλοί εγκαταλείπουν την καλλιέργεια λόγω υψηλού κόστους. Φέτος είχαμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας και οι παραγωγοί περίμεναν ότι οι μειωμένες ποσότητες θα έφερναν και καλύτερες τιμές.

Αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα με τιμή παραγωγού στα 60 λεπτά το κιλό στην συνέχεια είχαμε πτώση τιμών και σήμερα έχει φτάσει η μέση τιμή στα 40 λεπτά. Η πατάτα θα πρέπει να φεύγει από το χωράφι στα 50 λεπτά για να δίνει εισόδημα στον παραγωγό. Οι καιρικές συνθήκες ήταν ευνοϊκές και δεν είχαμε ζημιές, ενώ οι αποδόσεις κυμάνθηκαν από 3 έως 4 τόνους το στρέμμα.

Πάντως η ζήτηση στην αγορά τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας θα αυξηθεί και εκτιμώ ότι θα παραμείνει σε καλά επίπεδα και μετά το Πάσχα. Ελπίζω να έχουμε και μια αύξηση της τιμής. Θα πρέπει όμως οι παραγωγοί να μην βιάζονται να κάνουν συγκομιδή πριν την ωρίμανση.

Στις εξαγωγές τα μικρά μεγέθη πάνε προς Πολωνία, Τσεχία και Λιθουανία, ενώ τα μεγάλα μεγέθη στη Ρουμανία και την εγχώρια αγορά».

09/04/2024 12:07 μμ

Από τα μέσα Απριλίου περίπου ξεκινάει η συγκομιδή της πατάτας στην Πελοπόννησο και σε καλά επίπεδα φαίνεται πως θα κινηθούν από τώρα ως και το Πάσχα οι τιμές για τους παραγωγούς.
Σύμφωνα με τον κ. Γκούμα Γιώργο, μεγαλοπαραγωγό και έμπορο πατάτας στη Μεσσηνία «στο Νομό αυτή τη στιγμή καλλιεργούνται 2,500 στρέμματα πατάτας τα οποία συνεχώς δέχονται συρρίκνωση λόγω της πίεσης από την εισαγωγή Αιγυπτιακής πατάτας».
Όπως τονίζει «οι καιρικές συνθήκες τη φετινή χρονιά ήταν ευνοϊκές και η συγκομιδή της πατάτας ξεκίνησε ήδη δειλά αυτή την εβδομάδα στη Μεσσηνία για τις ποικιλίες Voyager, Farida και Spounta, ενώ αναμένεται να ενταθεί τις επόμενες εβδομάδες, ιδίως μετά τις 20/04 και οδεύοντας προς το Πάσχα. Στους νομούς Ηλείας και Αχαϊας αναμένεται να ακολουθήσει η συγκομιδή με 1 εδβομάδα περίπου καθυστέρηση.
Η ποιότητα είναι πολύ καλή και η ζήτηση αρκετά ικανοποιητική τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό.
Οι τιμές για τον παραγωγό είναι περίπου 0,60 λεπτά το κιλό για τις μεγαλύτερες πατάτες οι οποίες πάνε σε μεγάλες αγορές όπως η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και τα super markets, ενώ για τις μικρότερες πατάτες οι οποίες εξάγονται στην Κεντρική Ευρώπη, η τιμή για τον παραγωγό είναι περίπου στα 0,50 λεπτά το κιλό.»

Ο κ. Καπώνης Γιώργος ασχολείται με την καλλιέργεια των ποικιλιών El mundo, Tyson, Laperla και Universa στο Κουρτέση Ηλείας και αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο πως «ο καιρός ήταν καλός αν και η έλλειψη του νερού άρδευσης δημιούργησε προβλήματα στην παραγωγή. Η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει περίπου στις 20/04 για τις πρώιμες ποικιλίες και 15/05 για τις ώριμες. Οι Αιγυπτιακές πατάτες είναι λιγοστές φέτος με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι καλές για τον παραγωγό, περίπου 0,55 λεπτά το κιλό σε σύγκριση με 0,37 λεπτά πέρυσι.»

Ο κ. Κουτρουμάνης Νίκος είναι παραγωγός στο Καγκάδι Αχαΐας με καλλιέργειες των ποικιλιών Fabula, Laperla και Rashida, μίλησε στον ΑγροΤύπο: «Ο καιρός φέτος ήταν καλός, αν και οι βροχές ήταν πολλές κατά το σκάλισμα. Η συγκομιδή θα ξεκινήσει στα τέλη Απρίλη και η τιμή ως το Πάσχα για τον παραγωγό αναμένεται να μείνει στα επίπεδα που είναι και τώρα, δηλαδή 0,55 – 0,60 λεπτά το κιλό».

Ο ΑγροΤύπος μίλησε και με τον κ. Βέρρα Χαράλαμπο, ο οποίος καλλιεργεί τις ανοιξιάτικες ποικιλίες Safrane, Liseta, Mondial στoν Άραξο Αχαΐας εδώ και τουλάχιστον 40 χρόνια: «Ο καλός καιρός και η ζέστη δείχνουν ως τώρα ότι όλα θα πάνε καλά με την παραγωγή άνευ απροόπτου. Η συγκομιδή στο νομό ξεκινάει σιγά σιγά, αλλά στη δική μου παραγωγή φαίνεται πως θα ξεκινήσει κοντά στις 5/05. Δυστυχώς η εισαγωγή από την Αίγυπτο είναι μεγάλη όπως πάντα. Δεν μπορώ να προβλέψω πως θα πάνε ακριβώς οι τιμές, αλλά φέτος έχουν φυτευτεί στην περιοχή πολλές περισσότερες πατάτες από πέρυσι. Εάν η εξαγωγή βοηθήσει θα πάνε όλα καλά.»

Σύμφωνα με τον κ. Μπαλαλά Σπύρο, καλλιεργητή και έμπορο των ποικιλιών Mondial, Farida και Rashida από την περιοχή Λακκόπετρα της Αχαΐας «φέτος οι παραγωγές θα είναι καλές. Η συγκομιδή αναμένεται μετά τις 15-20/04.Η χρονιά ήταν καλή και οι τιμές ακριβές. Η Ευρώπη είναι άδεια από πατάτες και περιμένουμε καλή ζήτηση. Λογικά οι τιμές θα ανέβουν λίγο ακόμα ως το Πάσχα».

14/11/2023 10:33 πμ

Επίσημη διαμαρτυρία από την Κύπρο ότι κάνουμε στην χώρα μας «βαφτίσια πατάτας».

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισκέφτηκε επίσημα την Κύπρο και συναντήθηκε με τον Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Πέτρο Ξενοφώντος.

Στο πλαίσιο της συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος καθώς και τρόποι περαιτέρω ενίσχυσης της στενής συνεργασίας με την Ελλάδα, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων, τόσο σε διμερές, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Παράλληλα έγινε συζήτηση για την αύξηση του Γεωργικού Αποθεματικού και την ανάγκη ύπαρξης μόνιμου Ταμείου στήριξης των χωρών που υφίστανται τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης, ενώ ο Κύπριος υπουργός χαρακτήρισε την εμπειρία του από την επίσκεψή του στη Θεσσαλία συγκλονιστική.
Επιπλέον, συζητήθηκε η περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας με διάφορα ακαδημαϊκά κρατικά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας στους τομείς της γεωργικής εκπαίδευσης, της έξυπνης γεωργίας και της εφαρμογής νέων τεχνολογιών στη γεωργία και σε θέματα βιολογικής γεωργίας. Επισημάνθηκε ότι η συνεργασία με ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας θεωρείται ωφέλιμη και η διεύρυνσή της στοχεύει στη διάχυση της γνώσης σε γεωργούς, μέσω της οργάνωσης εκπαιδευτικών προγραμμάτων στα οποία θα συμμετέχουν ως εκπαιδευτές ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον, με δεδομένες τις δυσμενείς επιπτώσεις που προκαλεί η κλιματική κρίση και η ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην πάταξη του φαινομένου βαφτίσματος ελληνικών γεωργικών προϊόντων ως κυπριακά. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μετά από σχετικές καταγγελίες Κύπριων εμπόρων πατατών κατανάλωσης και οργανωμένων συνόλων, απέστειλε σχετικό υλικό προς την αρμόδια αρχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Ελλάδας. Στόχος είναι ο εντοπισμός και η πάταξη του φαινομένου του βαφτίσματος πατατών προέλευσης Ελλάδας, Αιγύπτου και ενδεχομένως άλλων χωρών ως κυπριακές και η διάθεσή τους στην αγορά της Ελλάδας.

Καίριο θέμα συζήτησης αποτέλεσαν τα θαλάσσια ξενικά είδη, δηλαδή τα θαλάσσια είδη που, λόγω ανθρωπογενών δραστηριοτήτων, βρίσκονται εκτός των ορίων της ιστορικά φυσικής τους γεωγραφικής κατανομής, καθώς αυτό αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και για την Ελλάδα, όπως ο λαγοκέφαλος και το λεοντόψαρο.

Τέλος, συμφωνήθηκε η συνέχιση της στενής συνεργασίας που ήδη υπάρχει σε επίπεδο Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, για τη διαμόρφωση πολιτικών και προώθηση των συμφερόντων των δύο χωρών, όπως επίσης και η ενδυνάμωσή της σε διμερές επίπεδο. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε η επικαιροποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας, στη βάση της Συμφωνίας των Κυβερνήσεων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελληνικής Δημοκρατίας, για συνεργασία στο αγροτικό τομέα, η οποία τέθηκε σε ισχύ το 1991, σε θέματα αρμοδιοτήτων των δύο Υπουργείων.

09/10/2023 11:32 πμ

Με μειωμένη παραγωγή και απώλειες εισοδήματος για τους παραγωγούς συνεχίζεται η συγκομιδή της πατάτας στη Δράμα.

Η ζήτηση πάντως παραμένει σε υψηλά επίπεδα γιατί ακόμη δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους στην αγορά εισαγόμενες πατάτες.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «αυτή την εποχή είμαστε στο τοπ της συγκομιδής πατάτας στο οροπέδιο.

Η ζήτηση είναι καλή και οι τιμές μέχρι στιγμής στην αγορά είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αυτή την εποχή κυμαίνονται από 50 έως 55 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού.

Όμως έχουμε μειωμένες αποδόσεις (λόγω καιρικών συνθηκών) αλλά και οι εκτάσεις καλλιέργειας είναι μειωμένες.

Φέτος η παραγωγή πατάτας Νευροκοπίου είναι μειωμένη πάνω από 40%.

Η Ομάδα Παραγωγών σε συνεργασία με τον Σύλλογο και τη ΔΑΟΚ Δράμας έχουν συντάξει φάκελο και τον έχουν στείλει στο ΥπΑΑΤ με τον οποίο ζητούν την στήριξη των πατατοπαραγωγών για την απώλεια εισοδήματος που έχουν το 2023 λόγω των δυσμενών συνθηκών που υπήρξαν κατά την εποχή των φυτεύσεων.

Η καθυστέρηση στην συγκομιδή οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που είχαμε κατά την διάρκεια της φύτευσης που πήγαν πιο πίσω την καλλιέργεια και είχαμε προβλήματα στις αποδόσεις.

Συνήθως η πατάτα της Δράμας είναι στην εγχώρια αγορά μέχρι τον Μάρτιο αλλά φέτος που είναι λιγότερες οι ποσότητες δεν γνωρίζουμε μέχρι πότε θα είμαστε στην αγορά. Πάντως αυτό θα εξαρτηθεί και από τις εισαγωγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα».

29/08/2023 12:40 μμ

Ξεκίνησε, με αρκετή καθυστέρηση, η συγκομιδή πατάτας από τις περιοχές της Αρκαδίας και Δράμας, με τις ποσότητες να είναι μειωμένες λόγω καιρικών συνθηκών και προβλημάτων στην φύτευση.

Στην αγορά βρίσκονται αυτή την εποχή οι πατάτες από την Κοζάνη, που έχουν μειωμένη ζήτηση αν και οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες.

Ο κ. Σωκράτης Βοϊτσίδης, που ασχολείται με την παραγωγή και εμπορία πατάτας, με μια έκταση 1.000 στρεμμάτων στην Πτολεμαΐδα της Κοζάνης, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι πατάτες της Κοζάνης θα είναι στην αγορά μέχρι τον Οκτώβριο. Φέτος αν και ακόμη δεν έχουν βγει στην αγορά οι πατάτες από τις περιοχές της Δράμας και της Αρκαδίας - δηλαδή έχουμε μειωμένες ποσότητες - η ζήτηση είναι υποτονική. Ίσως αυτό να οφείλεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τουρισμός. Πάντως οι τιμές κυμαίνονται στα ίδια με τα περσινά επίπεδα, συσκευασμένες στα 55 - 57 λεπτά το κιλό και τιμή παραγωγού στο χωράφι στα 50 λεπτά».

Ο κ. Κωνσταντίνος Κατσογιάννης, παραγωγός πατάτας με συσκευαστήριο από το Νεοχώρι της Αρκαδίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχει ξεκινήσει με μικρές ποσότητες η συγκομιδή στην περιοχή. Από την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι ποσότητες και η συγκομιδή θα γίνει με πιο εντατικούς ρυθμούς. Η καθυστέρηση στην συγκομιδή οφείλεται στις άσχημες καιρικές συνθήκες που είχαμε κατά την διάρκεια της φύτευσης που πήγαν πιο πίσω την καλλιέργεια».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «ξεκίνησαν αυτές τις ημέρες να συγκομίζονται κάποιες πρώιμες ποικιλίες που πρόλαβαν να φυτευθούν πριν ξεκινήσουν οι βροχοπτώσεις (5% της παραγωγής). Μιλάμε όμως για πολύ μικρή παραγωγή. Η κανονική συγκομιδή στο Οροπέδιο Νευροκοπίου θα ξεκινήσει σε περίπου 15 ημέρες και βέβαια αν βοηθησει ο καιρός. Το σίγουρο είναι ότι θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις (λόγω καιρικών συνθηκών) αλλά και οι εκτάσεις καλλιέργειας θα είναι μειωμένες. Εκτιμάται ότι η παραγωγή φέτος θα είναι μειωμένη κατά 30 - 40% σε σχέση με πέρσι. Οι τιμές μέχρι στιγμής στην αγορά είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα. Αναμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν όταν συγκομιστούν οι μεγάλες ποσότητες σε Δράμα, Κοζάνη και Αρκαδία».

28/07/2023 11:11 πμ

Σε υψόμετρο 1.400 μέτρων, στις πλαγιές της Πίνδου, καλλιεργείται η πατάτα Χρυσοβίτσας. Μεγάλη καθυστέρηση είχαν φέτος στην σπορά της πατάτας λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών.

Ο κ. Χρήστος Παλαιοπάνος, παραγωγός πατάτας από την Χρυσοβίτσα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μεγάλα προβλήματα στις σπορές. Κάθε μέρα έβρεχε και οι θερμοκρασίες ήταν σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Κανονικά τις άλλες χρονιές κάναμε φυτεύσεις από 20 Μαΐου και συγκομίζαμε από 20 Σεπτεμβρίου. Φέτος όμως πήγαν πίσω οι σπορές κατά 1,5 περίπου μήνα. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει στην περιοχή και κανείς δεν γνωρίζει φέτος πότε θα γίνει η συγκομιδή. Επίσης η μεγάλη και ξαφνική εναλλαγή της θερμοκρασίας, από βροχές και κρύα σε καύσωνες, έχει δημιουργήσει σοκ στα φυτά. Αυτή την εποχή έχουν ύψος 15 - 20 πόντους αλλά φαίνονται καχεκτικά. Σίγουρα θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Φέτος η πατάτα στη βόρεια Ελλάδα δεν θα έχει ποσότητες και αναμένεται να αυξηθεί η τιμή της».

Στο μεταξύ το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών & Ποιοτικού Ελέγχου Ιωαννίνων αναφέρει ότι από επιτόπιες παρατηρήσεις στο οροπέδιο της Χρυσοβίτσας, διαπιστώθηκε ότι οι περισσότερες καλλιέργειες πατάτας είναι σε σχετικά νεαρό στάδιο και μόνο στα πρωιμότερα πατατοχώραφα τα φυτά πλησιάζουν στο κλείσιμο των γραμμών της καλλιέργειας. Δεν εντοπίσαμε πουθενά συμπτώματα προσβολών από τον μύκητα. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτή την εποχή κατά τη διάρκεια της ημέρας είναι αποτρεπτικές για την εμφάνιση της ασθένειας.

Ωστόσο κατά τις βραδινές ώρες που υποχωρεί η θερμοκρασία και υγροποιούνται οι υδρατμοί της ατμόσφαιρας με αποτέλεσμα τα φύλλα των φυτών να παραμένουν βρεγμένα για πολλές ώρες δημιουργούνται συνθήκες σαφώς πιο ευνοϊκές για την εκδήλωση της ασθένειας. Συνιστάται ο πρώτος ψεκασμός να γίνεται νωρίτερα από το κλείσιμο των γραμμών της καλλιέργειας όταν τα φυτά έχουν ύψος 15-20 εκατοστά. Οι ψεκασμοί κατά του περονόσπορου πρέπει να γίνονται προληπτικά, δηλαδή όταν οι συνθήκες αναμένεται να γίνουν ευνοϊκές για τη μόλυνση των φυτών, και πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθότι μετά καθίσταται πιο δύσκολη η αντιμετώπιση.

Για τους πρώτους προληπτικούς ψεκασμούς, στο στάδιο της ταχείας ανάπτυξης των φυτών της καλλιέργειας, συνιστάται να προτιμώνται τα διεισδυτικά και διασυστηματικά μυκητοκτόνα ώστε να εξασφαλίζεται η προστασία της νέας βλάστησης που αναπτύσσεται στο μεσοδιάστημα. Για να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο της εμφάνισης ανθεκτικότητας στα μυκητοκτόνα συνιστάται να γίνεται εναλλαγή των μυκητοκτόνων, ώστε να αποφεύγεται η επαναλαμβανόμενη χρήση ενός ή περισσοτέρων μυκητοκτόνων της ίδιας χημικής ομάδας

30/06/2023 11:44 πμ

Με λίγες ποσότητες αποθεμάτων και καλές εξαγωγές κλείνει η φετινή συγκομιδή πατάτας στις περιοχές Ηλείας και Αχαΐας.

Στην Λακκόπετρα της Δυτικής Αχαΐας έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή, ενώ συνεχίζεται με τις τελευταίες ποσότητες στις περιοχές της Ηλείας.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας που έχει και συσκευαστήριο, «είμαστε στα τελειώματα της συγκομιδής πατάτας. Οι ποσότητες που έχουν μείνει στα χωράφια είναι λίγες και θα πρέπει να συγκομιστούν τις επόμενες ημέρες γιατί αυξάνει η θερμοκρασία.

Οι βροχές και οι υγρασίες τους προηγούμενους μήνες έφεραν προβλήματα περονόσπορου με αποτέλεσμα να έχουμε απώλειες στην παραγωγή αλλά και αύξηση των ψεκασμών και του κόστους καλλιέργειας.

Αυτή την εποχή έχουν ολοκληρωθεί οι εξαγωγές και όση παραγωγή βρίσκεται στα ψυγεία πάει για την εγχώρια αγορά. Φέτος δεν ξεκίνησε καλά η εμπορική χρονιά τον Απρίλιο αλλά στην συνέχεια υπήρξε αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές. Αυτό έδωσε μια αλλαγή εικόνας και είχαμε καλή πορεία στις τιμές παραγωγού.

Συγκεκριμένα οι τιμές παραγωγού ξεκίνησαν από 35 - 40 λεπτά. Στην συνέχεια όμως είχαμε μια αύξηση και σταθεροποιήθηκαν στα επίπεδα των 40 έως 45 λεπτών το κιλό

Από 10 έως 30 Μαΐου, που συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στην περιοχή, είχαμε αυξημένη ζήτηση για εξαγωγή προς την Ρουμανία, Πολωνία, Βουλγαρία και Τσεχία. Οι Πολωνοί ζητούν τα μεσαία μεγέθη και οι Ρουμάνοι τα χοντρά μεγέθη. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα σήμερα να υπάρχουν μειωμένα αποθέματα και έτσι αναμένεται να συνεχιστεί η καλή πορεία των τιμών και όταν μπουν σητν συγκομιδή οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας».

Οι φυτεύσεις της πατάτας Νευροκοπίου γίνονται κάθε χρόνο από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όμως φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις είχαν αποτέλεσμα να πάνε πίσω οι σπορές που ολοκληρώθηκαν στις αρχές της εβδομάδας. Αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη οψίμιση της παραγωγής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «φέτος θα έχουμε μια μεγάλη οψίμιση της παραγωγής πατάτας στο οροπέδιο. Όσοι πρόλαβαν να σπείρουν μέχρι τέλος Μαρτίου ήταν τυχεροί. Ακολούθησαν συνεχόμενες βροχοπτώσεις και μεγάλη καθυστέρηση στην σπορά. Αναμένεται να έχουμε συγκομιδή γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Εκτός όμως από όψιμη παραγωγή έχουμε και πολλά προβλήματα με προσβολές από περονόσπορο λόγω της μεγάλης υγρασίας. Είναι δεδομένο ότι φέτος θα έχουμε μειωμένες αποδόσεις και πτώση της παραγωγής το θέμα είναι πόσο κάτω θα είμαστε.

Θα πρέπει κάποια στιγμή να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναπροσαρμογή αποζημιώσεων και ασφαλίστρων. Δεν είναι δυνατόν με τόσες ζημιές να πληρώνουν πάντα οι ίδιοι και να μην εισπράττουν αποζημιώσεις. Επίσης θα πρέπει να γίνουν σωστές και δίκαιες εκτιμήσεις ζημιών. Ο ΕΛΓΑ δεν μας κάνει χάρη αλλά διαχειρίζεται τα δικά μας χρήματα».

06/06/2023 02:58 μμ

Σημαντικά προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι βροχοπτώσεις που είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα στην καλλιέργεια πατάτας στο Οροπέδιο του Λασιθίου.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Χαριτάκης, γεωπόνος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Οροπεδίου Λασιθίου, «στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας (Πέμπτη και Παρασκευή) είχαμε συνεχόμενες βροχοπτώσεις που δημιούργησαν προβλήματα και ζημιές στην παραγωγή πατάτας της περιοχής.

Όμως εκτός από τις ζημιές στην παραγωγή οι αυξημένες υγρασίες αναμένεται να ευνοήσουν προσβολές από τον περονόσπορο. Ήδη έχουν καταγραφεί προσβολές σε κάποια αγροτεμάχια. Το φαινόμενο πάντως είναι σε εξέλιξη και το επόμενο χρονικό διάστημα θα φανεί το μέγεθος του προβλήματος».

Αναφορά στον κίνδυνο για περονόσπορο στην πατάτα έκανε και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου. Όπως αναφέρει στο οροπέδιο Λασιθίου το βλαστικό στάδιο που επικρατεί στην καλλιέργεια της πατάτας ποικίλλει ανάλογα με την εποχή φύτευσης. Υπάρχουν καλλιέργειες που βρίσκονται στο στάδιο του φυτρώματος και άλλες λίγο πριν το κλείσιμο.

Την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου και στο πρώτο διήμερο του μήνα επικράτησαν ευνοϊκές συνθήκες για προσβολές από περονόσπορο (βροχοπτώσεις αθροιστικού ύψους 55 mm και μέχρι 80 συνεχόμενες ώρες, με μέση σχετική υγρασία 89,5% και μέση θερμοκρασία 14,2 βαθμούς Κελσίου) και συμπτώματα της προσβολής του μύκητα εμφανίζονται τις τελευταίες ημέρες.

Καλλιέργειες με προχωρημένο βλαστικό στάδιο να προστατευτούν το συντομότερο δυνατό. Οι υπόλοιπες καλλιέργειες να ελέγχονται και όπου εμφανίζονται συμπτώματα να γίνεται άμεσα αντιμετώπιση. Στις καλλιέργειες με συμπτώματα πρέπει να συνεχίζεται η προστασία σε περιόδους που επικρατούν συνθήκες αυξημένης υγρασίας ή που προβλέπονται βροχές.

18/05/2023 11:27 πμ

Οι φυτεύσεις της πατάτας Νευροκοπίου γίνονται κάθε χρόνο από τις αρχές Απριλίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου. Όμως φέτος οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τα χωράφια του κάμπου και δεν μπορούν οι πατατοπαραγωγοί να προχωρήσουν στις σπορές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «πρώτη χρονιά αντιμετωπίζουμε τέτοια καιρικά φαινόμενα. Έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει τις σπορές αλλά πολλοί ακόμη δεν έχουν αρχίσει.

Εκτιμώ ότι μόλις ένα ποσοστό 20% των εκτάσεων έχει καταφέρει να κάνει σπορά αλλά και αυτή έχει γίνει κάτω από δύσκολες συνθήκες. Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έχουν πλημμυρίσει τον κάμπο. Και όταν δεν βρέχει οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθούν να στεγνώσει το χώμα. Σε κάποια χωράφια θα πρέπει να περιμένουν οι παραγωγοί ακόμη και 10 ημέρες για να καταφέρουν να μπουν με τα μηχανήματά τους για να καλλιεργήσουν.

Ήδη σε πολλές περιπτώσεις οι σπόροι έχουν αρχίσει να έχουν πρόβλημα και δεν θα είναι κατάλληλοι για σπορά. Με αυτές τις συνθήκες είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα στις στρεμματικές αποδόσεις και στην ποιότητα παραγωγής.

Όσον αφορά τα περσινά αποθέματα τελικά κατάφεραν να πωληθούν αλλά σε χαμηλές τιμές. Οι μεγάλες ποσότητες πατάτας στην περιοχή θα συγκομιστούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου».

21/04/2023 05:10 μμ

Στην περιοχή της Μεσσήνης, κοντά στην παραλία της Μπούκας, βρίσκονται τα κτήματα του Αργυρίου Δουρούμη, ο οποίος καλλιεργεί σε επαγγελματικό επίπεδο πατάτες με την βοήθεια, πλέον, και των δύο γιων του, Γεώργιου και Δημήτριου Δουρούμη.
Την ενασχόληση αυτή ο κύριος Αργύρης «κληρονόμησε» από τον πατέρα του, μάλιστα, θυμάται τον εαυτό του από πολύ μικρή ηλικία να απασχολείται στα οικογενειακά κτήματα και να μαθαίνει τα μυστικά της πατάτας. Μετά το πέρας της δημοτικής του εκπαίδευσης ανέλαβε δυναμικό ρόλο, κατορθώνοντας να εξελίξει μια οικογενειακή επιχείρηση μικρού βεληνεκούς σε μια επιχείρηση με σταθερή και δυναμική παρουσία στην εγχώρια παραγωγή πατάτας.
Όπως χαρακτηριστικά περιγράφει ο κύριος Αργύρης η αρχικά περιορισμένη παραγωγή της οικογένειας Δουρούμη ξεκίνησε με μόλις πέντε στρέμματα καλλιέργειας πατάτας, χωρίς τη βοήθεια μηχανημάτων, ενώ όλες οι δουλειές γινόντουσαν χειρωνακτικά και με την βοήθεια ζώων. Με την πάροδο του χρόνου και ιδίως αφότου ανέλαβε την παραγωγή ο κύριος Αργύρης, η έκταση των κτημάτων επεκτάθηκε δυναμικά, με τον συνολικό αριθμό στρεμμάτων σήμερα να ανέρχεται περί των 140! Παράλληλα, επένδυσε στην αγορά τρακτέρ, ένα εκ των οποίων, μάλιστα, το αγόρασε από την Γαλλία στην τιμή των 50.000 ευρώ. Ξεκινώντας από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση ο Μεσσήνιος παραγωγός, κάνοντας τις κατάλληλες επιχειρηματικές επενδύσεις κατόρθωσε να προμηθεύει σήμερα τρία συσκευαστήρια πατάτας!

Αργύρης Δουρούμης: Ο Μεσσήνιος παραγωγός πατάτας που προμηθεύει τρία συσκευαστήρια πατάτας

Παραγωγοί και εργάτες του σήμερα

Αργύρης Δουρούμης: Ο Μεσσήνιος παραγωγός πατάτας που προμηθεύει τρία συσκευαστήρια πατάτας

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κύριος Αργύρης ο δρόμος για την εξέλιξη μιας αγροτικής επιχείρησης είναι ανηφορικός και δύσκολος, καθώς οι δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει ένας παραγωγός είναι πολλές, ενώ η απουσία της κρατικής μέριμνας, ιδίως σε οικονομικό επίπεδο, είναι αισθητή. Όπως ο ίδιος αναφέρει «δεν ασχολείται κανένας με τη γη, δεν τον συμφέρει», κάνοντας λόγω ιδιαίτερα για τους νέους ανθρώπους του τόπου μας. Στη περιοχή της Μεσσήνης, μια περιοχή όπου οι καλλιέργειες θα μπορούσαν πραγματικά να «ανθίσουν» και να αποφέρουν και τα ανάλογα κέρδη, οι νέοι ηλικιακά παραγωγοί μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού, εξαιτίας της έλλειψης κρατικών και οικονομικών εναυσμάτων.
Αυτή την στιγμή ο κύριος Αργύρης, απασχολεί στα πλαίσια της οικογενειακής επιχείρησης του 16 άτομα, σημειώνει, ωστόσο, ότι η αναζήτηση εργατών πολλές φορές μπορεί να φέρει έναν παραγωγό σε απόγνωση, καθώς στις μέρες μας τα εργατικά χέρια είναι δυσεύρετα. Μάλιστα, ο ίδιος πλέον της αμοιβής στο τέλος της ημέρας προμηθεύει τους εργάτες και με 10 με 15 κιλά πατάτες τον καθένα, στην προσπάθεια του να τους παρέχει μεγαλύτερο κίνητρο ενασχόλησης.

Κέρδος ή ζημία;

Αργύρης Δουρούμης: Ο Μεσσήνιος παραγωγός πατάτας που προμηθεύει τρία συσκευαστήρια πατάτας

Η πατάτα σύμφωνα με τον ίδιο δεν έχει «καλή εποχή». Η αστάθεια αυτή μεταξύ άλλων είναι συνέπεια των καιρικών συνθηκών που επικρατούν, της ποιότητας του σπόρου που αγοράζεται από τον παραγωγό, καθώς και της συνεχώς ευμετάβολης τιμής της. Το κύριο εισόδημα ενός παραγωγού σύμφωνα με τον κ. Δουρούμη είναι οι πρώιμες πατάτες και όχι οι καλοκαιρινές, με την τιμή του σπόρου να ξεκινά από την τιμή των 1,10 έως των 1,60 ευρώ. Η φετινή χρονιά έφερε μείωση στην παραγωγή του κ Αργύρη, αφού σύμφωνα με τον ίδιο δεν τον ευνόησαν ούτε οι καιρικές συνθήκες, αλλά ούτε και ο σπόρος της πατάτας που αγόρασε, ο οποίος, δυστυχώς, βγήκε σε μεγάλο ποσοστό χαλασμένος. Όπως ο ίδιος σημειώνει η αγορά του σπόρου ενέχει πάντοτε ρίσκο για τον παραγωγό, διότι δεν μπορεί να γνωρίζει εκ των προτέρων αν ο σπόρος που του δίνεται θα του αποδώσει μια καλή παραγωγή. Το αν θα έχει κέρδος ένας παραγωγός πατάτας, σύμφωνα με τον κ. Δουρούμη, εξαρτάται από μια πληθώρα παραγόντων, που πολλές φορές είναι αδύνατον να προβλεφθούν. Τα έξοδα, μάλιστα, που έκανε την φετινή χρονιά δεν γνωρίζει αν θα τα εισπράξει στο ακέραιο, πόσο μάλλον αν θα έχει κέρδος, και αυτό αποτελεί ένα μόνιμο άγχος του παραγωγού. Η κακής ποιότητας σπόρου και η ακαταλόγιστη φετινή εισαγωγή πατάτας από την Αίγυπτο στην εγχώρια αγορά, περί των 100.000 τόνων, σίγουρα, όπως σημειώνει ο ίδιος, λειτούργησε ζημιογόνα για την επιχείρηση του. Ενώ, παράλληλα, τόνισε ότι, η τιμή στην οποία αγοράζει ο καταναλωτής την πατάτα είναι τριπλάσια της τιμής που ο ίδιος την πουλά ως παραγωγός, το οποίο συνηγορεί στο γεγονός ότι ο παραγωγός «βγάζει τα λεφτά του» δύσκολα.

Αργύρης Δουρούμης: Ο Μεσσήνιος παραγωγός πατάτας που προμηθεύει τρία συσκευαστήρια πατάτας

Στα χέρια, λοιπόν, του κ. Δουρούμη, στην εύφορη Μεσσηνιακή γη, η αρχικώς περιορισμένη οικογενειακή καλλιέργεια πατάτας εξελίχθηκε σε μια οικογενειακή επιχείρηση με πλούσια παραγωγή πατάτας, που έχει κατορθώσει σήμερα να προμηθεύει τρία συσκευαστήρια. Κλείνοντας, ο κ. Δουρούμης θέλοντας να μοιραστεί το “μυστικό” της φρέσκιας πατάτας με το καταναλωτικό κοινό πήρε στο χέρι του μια πατάτα της παραγωγής του και με μια κίνηση του δακτύλου του η φλούδα από το σημείο που έτριψε έφυγε αβίαστα!

06/04/2023 03:51 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή ανοιξιάτικης πατάτας στην περιοχή της Μεσηνίας. Η ποιότητα είναι άριστη φέτος ωστόσο οι βροχές δημιουργούν προβλήματα και καθυστερούν την συγκομιδή.

Ο παραγωγός και εξαγωγέας κ. Γεώργιος Γκούμας, από την εταιρία Agrexpo, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος η συγκομιδή της πατάτας στην Μεσσηνία ξεκίνησε από τις 20 Μαρτίου, ημερομηνία που αποτελεί ρεκόρ για την καλλιέργεια. Είμαστε στην τρίτη εβδομάδα της συγκομιδής και οι βροχοπτώσεις δημιουργούν κάποια πρόβλημα. Την Μεγάλη Εβδομάδα έχουμε το τοπ της ζήτησης και αν μας βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες θα μπορούσαμε να συγκομίσουμε το 50% της παραγωγής. Εκτιμώ ότι φέτος η παραγωγή πρώιμης ανοιξιάτικης πατάτας στην Μεσσηνία θα κυμανθεί σε περίπου 8.000 τόνους. Σε πανελλαδικό επίπεδο η ελληνική παραγωγή πατάτας ανέρχεται σε περίπου 200.000 τόνους.

Η πρώτη εβδομάδα της συγκομιδής ξεκίνησε με την ποικιλία Βόγιατζερ με τιμή παραγωγού στα 55 λεπτά το κιλό. Τις επόμενες μπήκαν στην συγκομιδή και οι ποικιλίες Spunta και Farinda και η τιμή παραγωγού έπεσε γύρω στα 50 λεπτά.

Φέτος υπάρχει αυξημένη ζήτηση για εξαγωγές σε σχέση με ότι συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια. Ήδη αρκετές ποσότητες εξήχθησαν σε Τσεχία και Πολωνία ενόψει και του Καθολικού Πάσχα. Αντίθετα με προβλήματα γίνεται η διακίνηση στην εγχώρια αγορά. Κάποια μεγάλα σούπερ μάρκετ βγάζουν εκτός ράφι την πατάτα Μεσσηνίας. Μπορείς να βρεις πατάτες Κύπρου και Αιγύπτου αλλά όχι Μεσσηνιακές. Είναι οξύμωρο να βρίσκεις πατάτες από Μεσσηνία στα σούπερ μάρκετ της Πολωνίας και της Τσεχίας και να μην μπορείς να βρεις στην χώρα μας. Έτσι υπάρχει «πίεση» στις τιμές παραγωγού σήμερα στην Μεσσηνία και το επόμενο διάστημα σε Ηλεία και Αχαΐα. Για το θέμα θα πρέπει να παρέμβει το υπουργείο Ανάπτυξης. Έχω κάνει εξαγωγές σε Ηνωμένο Βασίλειο και Γερμανία και πουθενά δεν είχαμε τέτοια αντιμετώπιση».

Ο κ. Γεώργιος Δουρούμης, παραγωγός από την Μεσσήνη αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μείωση στρεμμάτων και χαμηλές αποδόσεις. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται γύρω στα 44 λεπτά το κιλό. Η συγκομιδή καθυστερεί λόγω των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Οι παραγωγοί φοβούνται μήπως πέσουν περισσότερο οι τιμές αν ξεκινήσει εντατικά η συγκομιδή και στις άλλες περιοχές της Πελοποννήσου και αυξηθούν οι ποσότητες φρέσκιας πατάτας στην αγορά».

16/03/2023 09:30 πμ

Σε κυριολεκτική απόγνωση βρίσκονται οι αγρότες - παραγωγοί πατάτας της χώρας μας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ. Αθανάσιος Πετρόπουλος, Γραμματέας Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Και προσθέτει: η αύξηση του κόστους παραγωγής σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ υπερβαίνει το 22% σε σχέση με την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο (αυξήθηκαν τα λιπάσματα και αγροτικά εφόδια, η ενέργεια και τα καύσιμα).

Η τιμή πώλησης από τον παραγωγό της πατάτας, έχει συμπιεστεί κάτω από 50λεπτά /κιλό.

Οι αθρόες εισαγωγές πατάτας αμφιβόλου ποιότητας και οι «ελληνοποιήσεις» αυξάνουν τον όγκο της αδιάθετης Ελληνικής πατάτας και προκαλούν με αθέμιτες εμπορικές πρακτικές στρεβλώσεις στη λειτουργία της αγοράς παραπλανώντας τους καταναλωτές.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής προτείνει:

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων στα σημεία εισόδου της χώρας (λιμάνια, συνοριακούς σταθμούς), στα συσκευαστήρια, στους χώρους αποθήκευσης, στις λαχαναγορές στα σημεία λιανικής πώλησης.
  • Συστηματική παρακολούθηση της διαδρομής από την εισαγωγή στη χώρα ως την πώληση, για την αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων με τον αποτελεσματικό έλεγχο όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών.
  • Διενέργεια ελέγχων ιχνηλασιμότητας.
  • Πραγματοποίηση αυστηρών φυτοϋγειονομικών ελέγχων, μακροσκοπικά και εργαστηριακά, για κάθε εισαγόμενο φορτίο πατάτας.
  • Αύξηση των ελέγχων στα σημεία χονδρικής και λιανικής πώλησης για ψευδείς και παραπλανητικές ενδείξεις όσον αφορά τη χώρα προέλευσης και την αναγραφή σημάτων ΠΟΠ / ΠΓΕ (πατάτα κ. Νευροκοπίου ΠΓΕ, πατάτα ΠΓΕ Νάξου).
  • Αυστηροποίηση του πλαισίου των διοικητικών κυρώσεων και προστίμων σε όσους επιχειρούν «ελληνοποιήσεις» προϊόντων και παραβιάζουν τη νομοθεσία περί ΠΟΠ και ΠΓΕ.
  • Ειδικότερα για τις περιοχές του Νευροκοπίου, Άνω Βροντού και Ορεινή Σερρών όπου υπάρχουν αδιάθετες στις αποθήκες 10.000 τόνοι πατάτες προτείνουμε να διατεθούν για επισιτιστική βοήθεια.
  • Άμεση ενεργοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών για την καταγραφή των εκτάσεων καλλιέργειας και των παραγόμενων ποσοτήτων πατάτας ώστε να γνωρίζουμε κάθε έτος τις διαθέσιμες ποσότητες.

14/03/2023 02:59 μμ

Ολοκληρώθηκε η σημερινή (14/3/2023) διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών της Μεσσήνης στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας.

Οι αγρότες έφτασαν στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα με τα τρακτέρ τους. Μεταξύ άλλων διαμαρτυρήθηκαν για τις παράνομες ελληνοποιήσεις αλλά και για την τιμή.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, πρόεδρος Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης, «η κινητοποίηση είχε επιτυχία και συμμετοχή. Υπάρχει μεγάλη ανησυχία στους παραγωγούς της Μεσσήνης και Καλαμάτας για τη φετινή διάθεση της πατάτας, που αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της από τα τέλη Μαρτίου.

Φέτος υπάρχει μια πρωιμότητα στην καλλιέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών και αναμένεται να έχουμε καλές αποδόσεις και ποσότητες. Οι πατατοπαραγωγοί όμως ζητούν ελέγχους στην αγορά γιατί οι εισαγωγές από την Αίγυπτο είναι ανεξέλεγκτες. Πολλές φορές κάποιοι ελληνοποιούν τις εισαγόμενες πατάτες.

Οι αγρότες της περιοχής «χτυπούν το καμπανάκι» πριν ξεκινήσει η διάθεση του προϊόντος για να μπορέσουν να έχουν μια τιμή που να καλύπτει το κόστος και ένα εισόδημα για να συνεχίσουν την καλλιέργεια».

10/03/2023 10:14 πμ

Σε δυναμική κινητοποίηση στην Καλαμάτα θα προχωρήσει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, την Τρίτη (14/3), απαιτώντας άμεσα μέτρα αναπλήρωσης του χαμένου εισοδήματος των παραγωγών πατάτας. Όπως υποστηρίζει υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στη φετινή παραγωγή της ανοιξιάτικης πατάτας και κίνδυνος εγκατάλειψης της καλλιέργειας.

Και προσθέτει: «Σε απόγνωση βρίσκονται οι παραγωγοί πατάτας της περιοχής μας, αφού πριν ακόμη καλά-καλά ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής ανοιξιάτικης παραγωγής οι μεγαλέμποροι τους χτύπησαν την πόρτα με τα γνωστά παιχνίδια, που συμβάλλουν στην πτώση της τιμής στον παραγωγό, με αθρόες εισαγωγές, παράνομες ελληνοποιήσεις, τεχνητές ελλείψεις στην αγορά κτλ.

Από την μια το κόστος παραγωγής έχει εκτοξευτεί, η τιμή των 0,35 με 0,50 λεπτών δεν αναπληρώνει τα χαμένα εισοδήματα τόσων ετών και δεν εξασφαλίζει το κόστος της φετινής παραγωγής και την επιβίωση των οικογενειών μας. Ενώ στον λαό θα καταλήγει πάλι με τιμές χρυσάφι πάνω του 1,20 ευρώ, αυτό καθιστά την χρονιά κομβική για την συνέχεια της καλλιέργειας. Από την άλλη εισάγουν ανεξέλεγκτες ποσότητες πατάτας Αιγύπτου αμφιβόλου ποιότητας, έτσι κρατούν χαμηλά τις τιμές στον παραγωγό, ενώ ταυτόχρονα σπρώχνουν στον καταναλωτή πανάκριβες ελληνοποιημένες πατάτες. Με αποκορύφωμα το ότι ο καταναλωτής τρώει αμφιβόλου ποιότητας προϊόν μιας και στις τρίτες χώρες χρησιμοποιούνται φυτοφάρμακα που έχουν απαγορευτεί πολλά χρόνια τώρα στην Ε.Ε. Σχεδιάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο, θα μας βρουν μπροστά τους, συγκεντρώνουμε από σήμερα τα τρακτέρ μας στο Δημαρχείο Μεσσήνης, με σκοπό την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων μας.

Δεν παζαρεύουμε τις ζωές των οικογενειών μας εδώ και τώρα απαιτούμε:
Με ευθύνη του κράτους να παρθούν μέτρα για τη διοχέτευση των προϊόντων με προσιτές τιμές στη λαϊκή κατανάλωση.
Να μπει φρένο στην κερδοσκοπία μεγαλεμπόρων και βιομηχάνων.
Να απαγορευτούν οι εισαγωγές στην πατάτα και στα άλλα προϊόντα, ώστε να διοχετευτεί πρώτα η εγχώρια αγροτική παραγωγή.
Αυστηροί έλεγχοι τυχόν ελληνοποιήσεων αλλά και επιπλέον έλεγχος της ποιότητας των εισαγωγών, π.χ. η πατάτα Αιγύπτου ραντίζεται με απαγορευμένα φυτοφάρμακα.
Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια.
Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για όσα προϊόντα πουλήθηκαν κάτω του κόστους, ή υπήρχαν δυσκολίες στη διάθεσή τους».

Στο μεταξύ το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον ούτε για τις πατάτες Νευροκοπίου. Κανένας έλεγχος στις εισαγωγές και πτώση τιμών δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας. Και προσθέτει: «έχουν έρθει μεγάλες ποσότητες από Αίγυπτο. Επίσης αυτή την εποχή άρχισαν να ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες και οι πατάτες στις αποθήκες των παραγωγών δύσκολα μπορούν να συντηρηθούν. Ο συνεταιρισμός της Δράμας έχει ψυγεία και μπορεί να γίνει η συντήρηση της πατάτας αλλά αυξάνει το κόστος η τιμή του ρεύματος. Αυτή την εποχή δεν δίνουν οι έμποροι πάνω από 40 λεπτά για τις πατάτες. Αλλά το κυριότερο δεν δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον για να κάνουν αγορές».

02/03/2023 02:30 μμ

Αύξηση παρουσίασαν το 2022 οι εισαγωγές πατάτας κατά 24,7%, σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΣΤΑΤ που επεξεργάσθηκαν από τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Incofruit-Hellas.

Συγκεκριμένα έγιναν εισαγωγές 208.104 τόνων έναντι 166.930 τόνων το 2021. Οι περισσότερες εισαγωγές γίνονται από την Αίγυπτο. Και αυτή την περίοδο όμως γίνονται εισαγωγές πατάτας.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «έχουν γίνει και φέτος πολλές εισαγωγές πατάτας από Αίγυπτο. Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που αγοράζεται αυτή την εποχή είναι εισαγόμενο. Το περίεργο είναι ότι πουθενά οι καταναλωτές δεν διαβάζουν στα ράφια της λιανικής για πατάτες προέλευσης Αιγύπτου. Θα πρέπει να μας πει κάποιος αρμόδιος που πάνε όλες αυτές οι πατάτες.

Από την άλλη το εμπόριο έχει «παγώσει» και δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τις πατάτες Νευροκοπίου. Η τιμή από τα 50 - 55 λεπτά το κιλό έχει πέσει στα 35 - 40 λεπτά. Φέτος για πρώτη φορά βλέπουμε τόσο μειωμένο εμπορικό ενδιαφέρον. Και θα πρέπει να σας επισημάνω ότι αυτή την εποχή δεν υπάρχει σε καμιά περιοχή της Ελλάδας φρέσκια πατάτα. Από τις αρχές Απριλίου θα βγουν στην αγορά οι πρώτες ελληνικές πατάτες από τα θερμοκήπια και θα ακολουθήσουν οι πρώιμες της Μεσσηνίας.

Ακόμη έχουμε απούλητο στην Δράμα το 8% της περσινής παραγωγής, δηλαδή περίπου 8 έως 10 χιλιάδες τόνους. Όσο θα αυξάνει η θερμοκρασία τόσο θα είναι δύσκολο να συντηρηθεί το προϊόν. Αν και υπάρχει ζήτηση για πατάτα κινδυνεύει να μείνει απούλητη η παραγωγή μας. Ζητάμε επιτέλους οι καταναλωτές να γνωρίζουν την προέλευση της πατάτας που αγοράζουν. Οι φυτεύσεις στο οροπέδιο της Δράμας θα ξεκινήσουν από τον Απρίλιο».

24/02/2023 11:44 πμ

Η ομάδα παραγωγών Θυμαριάς Κοιλάδας Ελλησπόντου μετρά φέτος 19 χρόνια λειτουργίας.

Στο 19ο έτος λειτουργίας μπήκε φέτος η ομάδα παραγωγών πατάτας - Γαία Ελλησπόντου, που έχει έδρα στην ορεινή Κοζάνη και ασχολείται με την καλλιέργεια πατάτας.

Την περσινή χρονιά, όπως ανέφερε, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, εκ μέρους της ομάδας ο κ. Θέμης Σαρηκυριακίδης, ήταν μια πολύ καλή για τις αποδόσεις και τις τιμές παραγωγού στην πατάτα, καθώς έφτασαν ακόμα και τα 55 λεπτά το κιλό, παρά το γεγονός ότι καταγράφηκαν και απώλειες από χαλαζόπτωση στην περιοχή.

Πέντε μέλη με 500 στρέμματα και τη νέα χρονιά

Συνολικά η ομάδα έχει πέντε μέλη - παραγωγούς, οι οποίοι καλλιεργούν 500 στρέμματα με ανοιξιάτικη πατάτα. Και τη νέα χρονιά τα στρέμματα θα είναι στο ίδιο επίπεδο, τονίζει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σαρηκυριακίδης, σημειώνοντας πως η φύτευση θα γίνει το Μάρτιο, με την συγκομιδή από τον Αύγουστο έως τον Οκτώβριο. Κύρια ποικιλία που καλλιεργούν τα μέλη της ομάδας, είναι η Spunta, καθώς η συγκεκριμένη πατάτα, έχει μεγάλη ζήτηση από την αγορά της Αθήνας, προσθέτει ο ίδιος.

Σχέδια για πουρέ και νιφάδες πατάτας

Μέχρι και σήμερα η ομάδα παραγωγών διαθέτει την παραγόμενη πατάτα στην εγχώρια αγορά, όμως έχει διάφορες προτάσεις και σκέπτεται και τις εξαγωγές. Όπως εξηγεί ο κ. Σαρηκυριακίδης, η ομάδα έχει καταθέσει αιτήσεις για ένταξη σε διάφορα προγράμματα, με σκοπό να κάνει νέα γραμμή παραγωγής και να εισέλθει στην αγορά νέων προϊόντων. «Μέχρι και σήμερα δίνουμε την πατάτα στη χονδρική, όμως τώρα πλέον υπάρχει ενδιαφέρον από το εξωτερικό, όπως Κίνα, Ινδίες κ.λπ. και για άλλα προϊόντα πατάτας, όπως είναι ο πουρές και ακόμα πιο πρωτοποριακά, οι νιφάδες πατάτας, που μας ζητάνε από το εξωτερικό. Μέχρι τώρα έχουμε ενταχθεί σε πρόγραμμα και έχουμε κάνει και ένα κτήριο για τις ανάγκες μας 3.000 τετραγωνικών μέτρων», σημειώνει.

Το ύψος των επενδύσεων της εν λόγω ομάδας αγγίζει τα 2.500.000 ευρώ, ενώ όπως λέει ο κ. Σαρηκυριακίδης, στόχος είναι να γίνουν κι άλλα αναπτυξιακά έργα.

17/02/2023 11:04 πμ

Αυξημένο κοστολόγιο κατά 30-35% στην ανοιξιάτικη πατάτα.

Με προσδοκίες για έναρξη τιμών στην πατάτα γύρω στα 60 λεπτά πορεύονται οι χιλιάδες πατατοπαραγωγοί της χώρας, που έχουν να αντιμετωπίσουν τα υπέρογκα κόστη παραγωγής.

Ο κ. Γιώργος Γκούμας από την Agrexpo δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο «οι πρώτες πατάτες της σεζόν βγαίνουν στην Καλαμάτα. Τις φυτεύσεις τις πρώιμες τις ξεκινήσαμε εδώ στις 15 Νοεμβρίου και διήρκησαν ως τα τέλη Νοεμβρίου ενώ μετά από μια διακοπή λόγω βροχών, άρχισαν πάλι αρχές Δεκεμβρίου, για να ολοκληρωθούν στο τέλος του μήνα. Η μείωση στις καλλιεργούμενες σήμερα εκτάσεις είναι στο 20% βάσει των πωλήσεων πατατόσπορου, όμως αν συνεχίσει καλά ο καιρός, οι αναμενόμενες αποδόσεις ανά στρέμμα, θα είναι πιο υψηλές από πέρσι. Φέτος οι πρώτες πατάτες την άνοιξη και συγκεκριμένα στα τέλη Μαρτίου αναμένονται νωρίτερα τουλάχιστον 20 ημέρες, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά. Το κοστολόγιο είναι αυξημένο 30-35%, αλλά η ποιότητα είναι εξαιρετική στις εαρινές πατάτες. Αν σκεφτεί κανείς ότι οι τελευταίες πατάτες που δόθηκαν εδώ στα τέλη Ιανουαρίου, έπιασαν τιμές έως 60 λεπτά στον παραγωγό και οι Αιγυπτιακές έρχονται σήμερα σε λιμάνι με τιμή 50 λεπτά, τότε εύκολα αντιλαμβανόμαστε πως η πατάτα Καλαμάτας, θα πρέπει να ξεκινήσει το λιγότερο με τιμή στα 60 λεπτά το κιλό στον παραγωγό. Σήμερα δεν υπάρχει πατάτα προς διάοθεση εδώ. Εκτιμώ πως οι τιμές θα είναι ανταγωνιστικές, ώστε επιτέλους και ο παραγωγός να βοηθηθεί να συνεχίσει την καλλιέργεια. Φέτος είναι εξαιρετική κρίσιμη χρονιά για την συνέχιση ή όχι της καλλιέργειας πατάτας στην Καλαμάτα. Σημειώνουμε πως τη δεκαετία του '90 είχαμε 8.000 στρέμματα με πατάτα και σήμερα μόλις 2.000 στρέμματα, δηλαδή υπάρχει μείωση 75%. Κυριότερες ποικιλίες είναι η Spunta, που έχει μερίδιο εδώ 50% και μετά οι Voyager και η Farida. Η πατάτα Καλαμάτας εξάγονταν παλιότερα κυρίως στη Γερμανία και τώρα πλέον σε Πολωνία, Τσεχία. Το κόστος στην εαρινή πατάτα έχει ανέλθει με τις γενικότερες ανατιμήσεις στα 1.200 ευρώ ανά στρέμμα».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σπύρος Μπαλαλάς, μεγαλοπαραγωγός πατάτας από τη Λακκόπετρα του νομού Αχαΐας: «οι πρώτες πατάτες αναμένονται στις αρχές Απριλίου, 5-10 του μήνα. Οι καλλιεργούμενες εκτάσεις είναι σχεδόν σταθερές σε σχέση με πέρσι, ίσως με μια ανεπαίσθητη μείωση. Πατάτες τώρα δεν έχουμε και αναμένουμε τη νέα παραγωγή. Οι τελευταίες πατάτες πουλήθηκαν γύρω στα 50 λεπτά στον παραγωγό».

Τέλος, ο κ. Συμεών Μπουτσάκης, πατατοπαραγωγός από το Οροπέδιο Λασηθίου τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι στο νομό μέχρι πρότινος έμπαιναν γύρω στα 10.000 - 12.000 στρέμματα με πατάτα, όμως τώρα πλέον μπαίνουν γύρω στα 7.000 με 8.000 λόγω των χαμηλών τιμών και του αυξημένου κόστος παραγωγής. Οι πρώτες φυτεύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν στην περιοχή στα μέσα Απριλίου και η πρώτη συγκομιδή στις αρχές Αυγούστου. Το κόστος παραγωγής, σύμφωνα με τον κ. Μπουτσάκη έχει φύγει πάνω από τα 1.000 ευρώ λόγω των ανατιμήσεων στις εισροές. Πέρσι ο μέσος όρος τιμής παραγωγού, λέει ο ίδιος, ήταν γύρω στα 50 λεπτά και με μια απόδοση στους 4 τόνους, άφηνε κέρδος η καλλιέργεια.

03/02/2023 11:22 πμ

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι φυτεύσεις πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως προβλήματα έχει δημιουργήσει στην αγορά η εισαγωγή μεγάλων ποσοστήτων πατάτας από Αίγυπτο.

Τα προβλήματα έχουν αρχίσει να φαίνονται και στις αποθηκευμένες πατάτες της Δράμας.

Μεγάλο ποσοστό της πατάτας που καταναλώνεται στην χώρα μας είναι εισαγωγής. Οι εισαγωγές δεν είναι δυνατόν να απαγορευτούν. Όμως δεν γίνονται αυστηροί έλεγχοι ούτε για τα υπολείμματα στις εισαγόμενες πατάτες αλλά ούτε για τα «βαφτίσια» που γίνονται με αποτέλεσμα να τις πουλάνε για ελληνικές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Απόστολος Βέσμελης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κάτω Νευροκοπίου της Δράμας, «στο λεκανοπέδιο του Νευροκοπίου παράγονται 80.000 - 100.000 τόνους νωπής πατάτας. Μάλιστα ανήκουμε στην Ομάδα Παραγωγών που καταθέσαμε και έγινε αποδεκτό σχέδιο επένδυσης για μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας με επιδότηση 55% από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Αυτή την εποχή έχουμε αυξημένες εισαγωγές πατάτας κυρίως από Αίγυπτο. Αυτό σε συνδιασμό με την ζήτηση που είναι υποτονική αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να δημιουργεί προβλήματα στη διάθεση της πατάτας σε όλη την χώρα. Η ροή στην αγορά γίνεται με αργούς ρυθμούς και όσο περνάνε οι ημέρες η κατασταση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Ακόμη στις αποθήκες της περιοχής έχουμε 10.000 έως 15.000 τόνους αποθηκευμένης πατάτας, αριθμός υψηλός για την εποχή.

Παρά τις εισαγωγές όμως δεν βρίσκεις εύκολα στην αγορά πατάτες να αναφέρουν ότι προέρχονται από την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι κάνουν «ελληνοποιήσεις» και τις πουλάνε για ελληνικές. Τα βαφτίσια δεν γίνονται μόνο από τους εισαγωγείς αλλά και από το λιανεμπόριο. Δεν είναι μόνο τα πολλά κέρδη που έχουν από τα «βαφτίσια» αλλά και οι καταναλωτές νιώθουν πιο «ασφαλείς» να αγοράζουν ελληνικές πατάτες. Υπάρχει παντελής απουσία ελέγχων στην αγορά. Το κράτος δεν κάνει καθόλου ελέγχους στις οδικές μεταφορές. Γίνονται κάποιοι έλεγχοι στα λιμάνια για όσες ποσότητες έρχονται μέσω θαλάσσης αλλά και αυτοί δεν είναι αρκετοί.

Έχουμε και καταγγελίες από αγρότες του εξωτερικού ότι γίνονται μεγάλες εισαγωγές από τρίτες χώρες προϊόντων με αυξημένα υπολείμματα φυτοφαρμάκων που είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Μάλιστα και η ίδια η Κομισιόν ζητά να αυξηθούν οι έλεγχοι στα φορτία που έρχονται από Τουρκία και Αίγυπτο.

Όσον αφορά τις τιμές, αυτή την εποχή οι πατάτες Νευροκοπίου στην λιανική κυμαίνονται από 90 λεπτά μέχρι 1 ευρώ το κιλό σε συσκευασία. Οι χύμα πωλούνται γύρω στα 80 λεπτά. Εμείς οι παραγωγοί πουλάμε στα ίδια με τα περσινά επίπεδα γύρω στα 45 έως 50 λεπτά το κιλό. Αυτό βέβαια παρά την μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας».

26/01/2023 11:59 πμ

Με μεγάλες προοπτικές, αν συνεχιστούν οι καλές χρονιές, το προϊόν, τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΑΣ Δράμας κ. Γιάννης Κεσκίνογλου.

Μια μεγάλη μονάδα επεξεργασίας και μεταποίησης πατάτας ετοιμάζει ο Αγροτικός Συνεταιρισμός (ΕΑΣ) Δράμας, όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Κεσκίνογλου. Την μονάδα που φιλοδοξούν να μπει σε λειτουργία πλήρως οι συνεταιριστές της περιοχής από το 2025, έχει καταφέρει να εντάξει η ΕΑΣ με επιδότηση 55% στο Ταμείο Ανάκαμψης. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 7 εκατ. ευρώ και όπως λέει στον ΑγροΤύπο ο κ. Κεσκίνογλου, αναμένεται να θέσει σε μια νέα εποχή ανάπτυξης και εξωστρέφειας την συνεταιριστική οργάνωση.

Μεγάλες προοπτικές για το ντόπιο προϊόν

«Από σχετική έρευνα που έχουμε κάνει, κάθε χρόνο γίνεται εισαγωγή στη χώρα μας προτηγανισμένης πατάτας 100.000 με 130.000 τόνους. Μόνο το Νευροκόπι παράγει 100.000 νωπό προϊόν, άρα αντιλαμβάνεστε πόσο μεγάλες είναι οι προοπτικές για την ευρύτερη περιοχή και το νομό Δράμας γενικότερα. Μέχρι σήμερα ως ΕΑΣ Δράμας ασχολούμαστε με την παραγωγή και εμπορία νωπού προϊόντος. Η μεγάλη πληγή της πατάτας είναι οι αθρόες εισαγωγές και οι ελληνοποιήσεις. Δεν γίνεται το μανάβικο της διπλανής πόρτας να πουλάει πατάτα και ο καταναλωτής να μην είναι σίγουρος για την προέλευση του προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν στα σούπερ μάρκετ να πωλείται σήμερα εισαγόμενη πατάτα με 80 λεπτά το κιλό και εμείς να πουλάμε 50-65 λεπτά και όλοι να φωνάζουν στα κανάλια για την ακρίβεια. Για όλους αυτούς τους λόγους κρίναμε σκόπιμο να κάνουμε αυτή την επένδυση γιατί διαβλέπουμε καλό μέλλον. Φέτος η χρονιά ήταν πολύ καλή για την πατάτα, τόσο σε ποσότητες όσο και ποιότητες. Η ομάδα μας αποτελείται από 50 άτομα-παραγωγούς και συνολικά έχουμε ένα τονάζ στους 20.000 τόνους. Εκτιμώ πως η καλλιέργεια έχει μέλλον είδικά αν πιάσουμε το κομμάτι της μεταποίησης», αναφέρει ο κ. Κεσκίνογλου.

Τα φετινά αποθέματα σε πατάτα

Σε σχέση, τέλος, με τα φετινά αποθέματα πατάτας ο πρόεδρος της ΕΑΣ σημειώνει στον ΑγροΤύπο πως ο Συνεταιρισμός έχει γύρω στους 4.000 με 5.000 τόνους προϊόν.

24/01/2023 11:48 πμ

Προχωρούν και ολοκληρώνονται το επόμενο διάστημα οι φυτεύσεις πατάτας σε Ηλεία και Αχαΐα. Όμως υπάρχει απογοήτευση στους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους και των εισαγογών πατάτας από τρίτες χώρες που ήδη έχουν ξεκινήσει.

Ο κ. Αρτέμης Κούγιας, από την περιοχή της Βάρδας Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ολοκληρώθηκαν στις 10 Ιανουαρίου οι φυτεύσεις πατάτας στην περιοχή. Από αρχές Απριλίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή στην Μεσσηνία και από αρχές Μαΐου σε Ηλεία και Αχαΐα. Γενικότερα στην περιοχή υπάρχει μια μείωση των εκτάσεων καλλιέργειας κατά 30%. Αυτό οφείλεται στις μειωμένες τιμές λόγω των εισαγωγών πατάτας από Αίγυπτο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές και αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι την περίοδο συγκομιδής στην περιοχή μας. Πολλές από τις αιγυπτιακές πατάτες ελληνοποιούνται στην ελληνική αγορά. Την τελευταία τριετία έχει αυξηθεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων και θα πρέπει να υπάρξουν κάποια στιγμή έλεγχοι στην αγορά».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Διονύσιος Μάλιαρης, μεγάλος παραγωγός στην περιοχή της Ηλείας που έχει και συσκευαστήριο, «περίπου το 80% των εκτάσεων έχουν φυτευτεί στην περιοχή της Ηλείας. Αν βοηθήσουν οι καιρικές συνθήκες η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει από το τέλος Απριλίου. Μέχρι στιγμής οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει προβλήματα στην καλλιέργεια».

Ο κ. Νίκος Καπώνης παραγωγός με συσκευαστήριο στην Ηλεία, αναφέρει από την πλευρά του ότι «είμαστε στο 60% των φυτεύσεων πατάτας. Ακόμη δεν έχουμε εικόνα για τα στρέμματα καλλιέργειας. Υπάρχει όμως μια απογοήτευση στους παραγωγούς λόγω του υψηλού κόστους καλλιέργειας και των χαμηλών τιμών. Στο μεταξύ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο».

Ο κ. Φίλιππος Λιάκος, παραγωγός που ασχολείται και με την εμπορία πατάτας από την Λακκόπετρα και δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Δυτικής Αχαΐας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πάμε για ολοκλήρωση των φυτεύσεων με ένα ποσοστό μόλις 10% να έχει απομείνει. Είχαμε ένα τοπικό χαλάζι και αρκετές βροχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στην παραγωγή. Ο ΕΛΓΑ δεν έχει αρκετούς γεωπόνους και κάνει καθυστερημένες εκτιμήσεις ζημιών με αποτέλεσμα πάντα οι παραγωγοί να είναι αδικημένοι.

Η ενεργειακή κρίση και το κόστος εφοδίων έχει αυξήσει πάνω από 30% το κόστος καλλιέργειας. Η συγκομιδή στις πατάτες θερμοκηπίου αναμένεται να ξεκινήσει από τις αρχές Μαρτίου. Στις υπαίθριες θα ξεκινήσει τον Απρίλιο λίγες ημέρες πριν το Πάσχα. Όμως ήδη από αυτή την εποχή έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο, που άλες πάνε στην εγχώρια αγορά και άλλες επανεξάγονται. Για την πορεία των τιμών παίζει σημαντικό ρόλο η εξαγωγή. Αν δεν εξάγουμε συσσωρεύονται μεγάλες ποσότητες μεγάλες ποσότητες στην εγχώρια αγορά και έχουμε πίεση στις τιμές. Με τα σημερινά δεδομένα για να μπορεί να έχει εισόδημα ο παραγωγός θα πρέπει οι πατάτες να ξεκινήσουν με τιμές πάνω από 60 λεπτά. Επίσης προβλήματα αναμένεται να υπάρξουν στην συγκομιδή λόγω της έλλειψης εργατών γης».