Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Τέλος Σεπτεμβρίου ξεκινά η συγκομιδή αραχίδας, το φιστικοβούτυρο δίνει προοπτικές

16/09/2019 05:34 μμ
Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της αραχίδας (αράπικο φιστίκι). Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στις Σέρρες, στα Τρίκαλα κ.α.

Προς το τέλος του μήνα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της αραχίδας (αράπικο φιστίκι). Η αραχίδα καλλιεργείται στην Ελλάδα στις περιοχές της Μεσσηνίας (στον Μπουρνιά και στην Μπούκα), στις Σέρρες, στα Τρίκαλα κ.α.

Πάντως τα φιστίκια που εισάγονται από Κίνα και Αργεντινή ανταγωνίζονται το φιστίκι της χώρας μας. Το πρόβλημα είναι ότι εισάγονται σε πολύ χαμηλές τιμές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «η καλλιέργεια στην περιοχή λειτουργεί σαν συμπληρωματική της πατάτας. Είναι περιοχή που παραδοσιακά καλλιεργούσε το προϊόν και σε αυτό βοηθούσαν τα εδάφη της. Τα τελευταία χρόνια έχουμε μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας στην περιοχή. Έχουμε μειωμένες αποδόσεις και υπάρχει πρόβλημα με την εξεύρεση σπόρου. Αυτό σε συνδυασμό με την τιμή παραγωγού που τα τελευταία χρόνια είναι «παγωμένη» κάτω από 1 ευρώ το κιλό έχει απογοητεύσει τους παραγωγούς της περιοχής».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Αντωνόπουλος, πρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ο συνεταιρισμός μας προχώρησε πρόσφατα στην τυποποίηση του φιστικιού αλλά και στην παραγωγή φιστικοβούτυρου. Αυτό βοήθησε να δίνουμε παραπάνω τιμή στον παραγωγό που φτάνει μέχρι και 1,10 ευρώ το κιλό. Η ελληνική αγορά είναι «παρθένα» και δεν υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός, ενώ ο καταναλωτής αρχίζει και το βάζει στη διατροφή του. Η τιμή που πουλά ο συνεταιρισμός στα σούπερ μάρκετ το φιστικοβούτυρο ξεπερνά τα 5 ευρώ το κιλό. Επίσης υπάρχει ζήτηση για βιολογικό φιστικοβούτυρο. Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τις εκτάσεις καλλιέργειας και να μπούμε πιο δυναμικά στην ελληνική αγορά».

Ο κ. Ιωάννης Μακανίκας, υπεύθυνος της εταιρείας ΜΑΚΙΝ που ασχολείται με το εμπόριο ξηρών καρπών στην περιοχή της Μαγνησίας, είχε κάνει μια προσπάθεια πριν λίγα χρόνια να συνεργαστεί με παραγωγούς της περιοχής για την καλλιέργεια αραχίδας. «Δυστυχώς οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να έχουν καλές αποδόσεις και εγκαταλείφθηκε η προσπάθεια», μας ανέφερε.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
17/09/2019 12:25 μμ

Ελπίδες για τόνωση της ζήτησης μηδικής εκ μέρους των κτηνοτρόφων γεννούν οι πληροφορίες περί ανόδου τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα τη νέα σεζόν.

Σε ορισμένες περιοχές η τιμή παραγωγού έχει ανέλθει στα 17-18 λεπτά το κιλό, αν και στην ηπειρωτική χώρα και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας, η τιμή κινείται σε χαμηλά επίπεδα.

Ο κ. Δημήτρης Κουτρούλης, παραγωγός μηδικής από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου μας είπε τα ακόλουθα: «ξεκινήσαμε με την πρώτη κοπή τον Απρίλιο και συνεχίζουμε. Τώρα είμαστε στο έκτο χέρι και τον επόμενο μήνα, εφόσον υπάρχει νερό ή βρέξει θα πάμε στο έβδομο και τελευταίο χέρι για φέτος. Η κατάσταση δεν είναι καλή με τις τιμές να διαμορφώνονται για τον παραγωγό κατά μέσο όρο στα 13-15 λεπτά το κιλό. Πρέπει οπωσδήποτε να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος, είτε με καλύτερη τιμή στο γάλα, είτε με χρηματοδότηση. Επίσης, σημαντικό είναι να ξέρει πότε ακριβώς θα πάρει τα χρήματα της επιδότησης, των προγραμμάτων κ.λπ. Ο κτηνοτρόφος αγοράζει τη μηδική και το καλαμπόκι που παράγει ο γεωργός. Αν δεν αλλάξει κάτι σύντομα, δεν θα συμφέρει η καλλιέργεια. Πέρσι αυξήθηκαν τα άτομα που αποθήκευσαν μηδική και πέρασαν στην εμπορία, τόσο στην περιοχή μας, όσο και στη βόρεια Ελλάδα. Η αποθήκευση μηδικής δεν είναι εύκολη όμως, γιατί υπάρχει φύρα για τον παραγωγό και επιπλέον έξοδα για μεταφορά και την αποθήκευση. Συμφέρει μόνο τον παραγωγό αν αποθηκεύσει και πουλήσει μετέπειτα σε τιμές 8-10 λεπτά το κιλό παραπάνω απ’ ό,τι θα πούλαγε απευθείας από το χωράφι. Πάντως τελευταία δεδομένων και των εξελίξεων με το γάλα είναι πιο καλό το κλίμα και για τους παραγωγούς μηδικής».

Στα 18 λεπτά η ανώτερη τιμή για τη μηδική

«Υπάρχει στο περιβάλλον μια αισιοδοξία και σε μας τελευταία λόγω του κλίματος υπέρ ανόδου τιμών στο αιγοπρόβειο γάλα. Οι τιμές είναι εδώ, στον κάμπο του Λαγκαδά και στα περίχωρα 2 με 3 λεπτά υψηλότερες από τις Σέρρες, όπου έπαιζαν στα 9 και 10 λεπτά. Εμείς λειτουργούμε καθετοποιημένα. Κόβουμε το προϊόν και το 90% το πάμε στις αποθήκες μας. Όμως δεν το πουλάμε τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, αλλά πιο νωρίς, δηλαδή τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο. Έτσι εξυπηρετούμε και τους πελάτες – κτηνοτρόφους μας που αγοράζουν καλύτερο ποιοτικά προϊόν, αλλά επιτυγχάνουμε και μεις από την πλευρά μας λιγότερο ποσοστό φύρας. Κατά τα άλλα, οι τιμές για το φετινό αποθηκευμένο προϊόν την περίοδο που θα πουλήσουμε, αν μέσα στο καλοκαίρι μιλάγαμε για τιμή χωραφιού στα 11 λεπτά ανά κιλό, τότε θα πουλάμε στα 17-18 λεπτά. Φέτος λόγω της κακοκαιρίας κόψαμε ένα χέρι λιγότερο, οπότε σε λίγες ημέρες πάμε για το πέμπτο και τελευταίο. Πρέπει να στηριχθεί ο κτηνοτρόφος, για να έχουμε και μεις δουλειά», δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πανούσης από το Δρυμό Θεσσαλονίκης από την εταιρεία «Αφοί Πανούση».

Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά μας είπε τα εξής: «είμαστε στο πέμπτο χέρι και το θετικό είναι ότι δεν έχουμε χάσει κανένα χέρι, παρά το γεγονός ότι ο καιρός δεν μας πήγε καλά στην αρχή. Τελευταία οι τιμές έχουν τσιμπήσει εδώ και είναι τώρα στα 17-18 λεπτά, αν και στη Θεσσαλία δεν ξεπερνούν τα 14 λεπτά. Τώρα ο καιρός είναι και πιο ευνοϊκός για μας».

Τέλος, ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος, παραγωγός από το Κιλελέρ μας είπε τα ακόλουθα: «μέχρι τις 20 του μήνα θα κόψουμε το έκτο και τελευταίο, καθώς φαίνεται χέρι, αφού οι αποδόσεις φθίνουν και δεν συμφέρει πλέον. Οι τιμές είναι καθηλωμένες, όπως όλη τη σεζόν, μη ξεπερνώντας τα 13-14 λεπτά το κιλό στην περιοχή μας».

Τελευταία νέα
04/07/2019 12:52 μμ

Έλλειψη ρευστότητας από την πλευρά των κτηνοτρόφων και υπερ-προσφορά λόγω μεγάλης παραγωγής ως απόρροια των πολλών εκτάσεων που καλλιεργούνται πλέον με το προϊόν δημιουργούν ένα εκρηκτικό κλίμα στις τάξεις των παραγωγών τριφυλλιού, οι οποίοι διαμαρτύρονται ότι πουλάνε τσάμπα το προϊόν, ιδιαίτερα φέτος.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, τη φετινή χρονιά χαρακτηρίζουν οι πολύ χαμηλές τιμές, της τάξης των 10-11 λεπτών το κιλό στις βόρειες περιοχές της χώρας, που όμως είναι λίγο πιο αυξημένες, όσο κατεβαίνουμε νοτιότερα, όπως συμβαίνει άλλωστε παραδοσιακά με το προϊόν. Πάντως μεγάλη επίπτωση στην αγορά του προϊόντος, τη ζήτηση και τις τιμές φαίνεται πως έχουν οι πολλές εκτάσεις που καλλιεργήθηκαν φέτος, με το δέλεαρ των συνδεδεμένων ενισχύσεων.

Όπως μας είπε ο κ. Γιάννης Κερανιδόπουλος, παραγωγός τριφυλλιού εδώ και 15 χρόνια στην Καστοριά: «έχουμε πάει πολύ πίσω χρονικά στις κοπές φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών και της κακοκαιρίας, αλλά το κακό είναι πως ζήτηση δεν υπάρχει καλή και αναγκαζόμαστε να πουλάμε προς 10-11 λεπτά το κιλό. Πιστεύω ότι η επιλογή να δοθεί συνδεδεμένη στο προϊόν και το γεγονός ότι πολλοί που απορρίφθηκαν από τα βιολογικά τα προηγούμενα χρόνια, στράφηκαν στα τριφύλλια, που θεωρούνται πιο εύκολη καλλιέργεια, έχουν δημιουργήσει πρόβλημα στην αγορά».

Ο γεωργo-κτηνοτρόφος από τον δήμο Τοπείρου της Ξάνθης, κ. Σάκης Λουκμακιάς, μας ανέφερε τα ακόλουθα: «οι τιμές στην Ξάνθη είναι στα 10-11 λεπτά το κιλό και η ζήτηση δεν είναι καλή. Με τις τιμές πρόβειου γάλακτος στα 70-75 λεπτά και με τις συνεχείς αποχωρήσεις συναδέλφων από το επάγγελμα, κάτι που επιβεβαιώνουν μάλιστα και στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, οι προοπτικές για το προϊόν δεν φαίνονται καλές».

Τέλος, ο επίσης γεωργo-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Μεσολογγίου, Ορφέας Κουτρούλης, μας τόνισε τα ακόλουθα: «ο καιρός είναι καλός εδώ αν και στα πρώτα χέρια είχαμε βροχές και τώρα κόψαμε το τρίτο και πάμε για το τέταρτο χέρι. Η ποιότητα επίσης είναι καλή, αλλά το κακό είναι ότι η ζήτηση δεν κυμαίνεται σε καλά επίπεδα, τόσο στην περιοχή μας, όσο και σε γειτονικές, όπως τα Ιόνια νησιά, για παράδειγμα. Συνεπώς οι τιμές των 12-14 λεπτών το κιλό σε εξαιρετικές περιπτώσεις, που πουλάμε, σε καμιά περίπτωση δεν μας ικανοποιούν».

Αλέξανδρος Μπίκας

11/06/2019 04:32 μμ

Σε άλλες περιοχές έχει μαζευτεί η βρώμη, που πάει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για ζωοτροφή, αλλά στα πιο βόρεια τμήματα της χώρας, όπου υπάρχουν οι μεγαλύτερες εκτάσεις ξεκινά το αλώνισμα, σε 15-20 ημέρες, όπως μας είπαν οι αγρότες. Οι τιμές στη βόρεια Ελλάδα, πέρσι, στο αλώνι ήταν 20-22 λεπτά, κάτι που σύμφωνα με τους παραγωγούς και εκπροσώπους συνεταιρισμών, είναι εφικτό να γίνει και φέτος, αφού μάλλον τα στρέμματα που μπήκαν είναι λιγότερα. Σημειωτέον ότι τα τελευταία χρόνια η βρώμη μπαίνει σιγά-σιγά και στην ανθρώπινη διατροφή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το προϊόν, που στην χώρα μας ως ώρας καλλιεργείται κυρίως για σποροπαραγωγή, αλλά και για λιβάδια (ζωοτροφή).

Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Αγροτικού – Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Γαλάτιστας, κ. Κωνσταντίνος Τσιαρτσαφλής «σε 15-20 ημέρες ξεκινά το αλώνισμα στην περιοχή μας, όπου έχουν μπει αρκετά λιγότερα στρέμματα με βρώμη, σε σύγκριση με πέρσι. Συνεπώς, ακόμα δεν υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα, ούτε για τις αναμενόμενες αποδόσεις, αλλά ούτε και για τις τιμές. Πέρσι, αυτές στο αλώνι ήταν στα 20-22 λεπτά και δεδομένης της μείωσης στα στρέμματα, μπορεί πάλι να ξεκινήσει μ’ αυτή την τιμή και φέτος».

Ο Κωνσταντίνος Μερτζεμέκης, γεωπόνος από την περιοχή του Κιλκίς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «στην περιοχή μας, όπως ακριβώς και για το κιρθάρι, έτσι για τη βρώμη, ο αλωνισμός έχει διακοπεί λόγω των ισχυρών βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Το κακό είναι ότι έπεσε πολύ νερό και ίσως έχουμε επιπτώσεις στην ποιότητα. Όσον αφορά στη βρώμη πριν τρία-τέσσερα χρόνια η τιμή της είχε ανέλθει σε υψηλά επίπεδα της τάξης των 20 λεπτών το κιλό. Μετέπειτα όμως που μπήκαν πολλά στρέμματα, οι τιμές έπαιζαν στα 14-15 λεπτά το κιλό, ενώ πέρσι έφτασε και τα 19 λεπτά, αφού υπήρχε έλλειψη. Στο Κιλκίς δεν έχουν μπει πολλά στρέμματα, αλλά εκτιμώ ότι μια τιμή 2 λεπτά πάνω από το σκληρό σιτάρι στο κιλό είναι πιθανή στο ξεκίνημα».

Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Γιώργος Μέντζος, γεωπόνος της εταιρείας ΚΑΡΒΕΛΑΣ ΑΒΕΕ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «η βρώμη ως προϊόν είναι μπορώ να πω παρεξηγημένο ως ένα σημείο, αλλά τα τελευταία χρόνια τα διατροφικά πρότυπα τη συστήνουν στους καταναλωτές, με αποτέλεσμα να υπάρχει κινητικότητα. Συνήθως η βρώμη μπαίνει είτε για σποροπαραγωγή, είτε για βοσκή σε χωράφια από τα ζώα, όπως συμβαίνει συνήθως και στην περιοχή του Αγρινίου».

Σύμφωνα με τον πρώην πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαρισαίων Αγροτών, κ. Χρήστο Σιδερόπουλο ο αλωνισμός της βρώμης που γίνεται μαζί με το αλώνισμα στο βίκο, συνήθως λίγο πριν από το αλώνι στο κριθάρι έχει προχωρήσει αρκετά στη Λάρισα. Ωστόσο στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν πολλές καλλιέργειες βρώμης.

Η καλλιέργεια της βρώμης συγκαταλέγεται στις λεγόμενες «εύκολες» και χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις καλλιέργειες, λόγω του χαμηλού κόστους παραγωγής. Αυτή την περίοδο ολοκληρώνεται το μάζεμα στις περιοχές της Θεσσαλίας, ενώ είτε βρίσκεται σε εξέλιξη είτε ακολουθεί στη βόρεια Ελλάδα. Η χώρα μας δεν έχει επάρκεια σε κτηνοτροφική βρώμη, με αποτέλεσμα να κάνει εισαγωγές από Βουλγαρία και Ρουμανία. Μάλιστα, όσον αφορά στην σποροπαραγωγή, υπάρχουν εταιρείες που συνάπτουν και συμβόλαια με τους παραγωγούς.

Αλέξανδρος Μπίκας

07/06/2019 05:48 μμ

Μείωση της παραγωγής τριφυλλιού καταγράφεται φέτος στην χώρα μας, ως απόρροια των δυσμενών για την καλλιέργεια, καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Τα πολλά νερά κράτησαν πλημμυρισμένες πολλές εκτάσεις με τριφύλλια, γεγονός που έφερε μείωση αποδόσεων, σε πολλές περιπτώσεις έως και 30%. Στις περισσότερες περιοχές το πρώτο χέρι ξεκίνησε καθυστερημένα, όπως και το δεύτερο, που παραδοσιακά είναι ανώτερο ποιοτικά και περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους. Όσον αφορά στις τιμές, οι περισσότερες αγοραπωλησίες γίνονται στα 12 και 13 λεπτά το κιλό, ενώ έχουν ακουστεί και τιμές στα 14 λεπτά το κιλό.

Σύμφωνα με τον κ. Γιάννη Βάγκο, παραγωγό τριφυλλιού από τη Λιβαδειά: «οι αποδόσεις στο δεύτερο χέρι που είναι το πιο καθαρό και ως εκ τούτου, περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους είναι πεσμένες κατά 30%, σε σχέση με πέρσι. Αυτό οφείλεται σε δυο λόγους. Ο πρώτος έχει να κάνει με τα πολλά νερά που έπεσαν όλο το προηγούμενο διάστημα και είχαν ως αποτέλεσμα να στρεσαριστούν τα φυτά. Ο δεύτερος λόγος έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι περισσότεροι αγρότες δεν έχουν πλέον οικονομική ευχέρεια να περιποιηθούν τις καλλιέργειές τους, με αποτέλεσμα να μη μπορούν ούτε να ραντίσουν όπως πρέπει. Έτσι, οι αποδόσεις πέφτουν και κυμάνθηκαν στα 200 – 250 κιλά το κιλό σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Βέβαια, αυτή η μείωση των αποδόσεων, που αντανακλά και μείωση της παραγωγής γενικότερα, έχει οδηγήσει σε μια κάποια τόνωση της ζήτησης για καλό προϊόν, η τιμή για το οποίο πλέον στις περιοχές αυτές έχει φτάσει στα 13 λεπτά, ενώ σε άλλες περιοχές ακούγονται και υψηλότερες τιμές παραγωγού».

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πλάτων Ρέντζιος, παραγωγός τριφυλλιού από τον Πάμισο Καρδίτσας: «η κατάσταση μόνον ενθαρρυντική δεν είναι για εμάς τους παραγωγούς τριφυλλιού, καθώς από τη μια έχουμε να αντιμετωπίσουμε την αστάθεια του καιρού, που μας γεμίζει αμφιβολία και μας πάει πίσω χρονικά στις κοπές και από την άλλη είμαστε αντιμέτωποι με την έλλειψη ρευστότητας από πλευράς των κτηνοτρόφων, που ψάχνουν να αγοράσουν φθηνό προϊόν. Όλη αυτή η κατάσταση έχει οδηγήσει σε καθίζηση την ζήτηση και φυσικά τις τιμές, οι οποίες δεν ξεπερνούν τα 12, 13, 14 λεπτά το κιλό. Τώρα εδώ είμαστε στο δεύτερο χέρι, αλλά όλοι οι αγρότες πάνε αργά, γιατί φοβούνται τις εξάρσεις του καιρού. Το πρώτο χέρι λόγω των συχνών βροχοπτώσεων καθυστέρησε πάρα πολύ, ενώ και στο δεύτερο χέρι οι παραγωγοί μπαίνουν δειλά – δειλά. Επίσης πρέπει να πω ότι αρκετοί έμποροι αλλά και παραγωγοί που είχαν αποθηκεύσει ποσότητες το χειμώνα με σκοπό να πιάσουν υψηλές τιμές, δεν κατάφεραν να δώσουν πολλές ποσότητες, με αποτέλεσμα τώρα προκειμένου να ξεστοκάρουν, να πωλούν όσο – όσο. Αυτή η κατάσταση πιέζει όμως περαιτέρω τις τιμές».

Ακόμα, όπως μας είπε ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός τριφυλλιού από τα Καλύβια Αγρινίου «προβλέπω ότι σε λίγα χρόνια δεν θα βρίσκει εύκολα κανείς τριφύλλια, αφού οι περισσότεροι παραγωγοί λόγω της κατάστασης με τις χαμηλές τιμές, έχουν απογοητευθεί και το γυρνάνε στα δέντρα εδώ στον κάμπο. Πολλοί άλλοι προτιμάνε να τα αφήσουν χέρσα, αφού δεν βγαίνει μεροκάματο με τιμή στα 12 λεπτά το κιλό. Τώρα, εδώ στο Αγρίνιο είμαστε στο δεύτερο χέρι, λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν. Όσον αφορά τέλος στην ζήτηση, πρέπει να πω ότι υπάρχει μεν, αλλά κανείς δεν φαίνεται διατεθειμένος να πληρώσει καλές τιμές σε εμάς για να αγοράσει».

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Κουτρούλη, παραγωγό τριφυλλιού από την περιοχή του Μεσολογγίου «εμείς εδώ σε 10-15 ημέρες αν πάει καλά ο καιρός μπαίνουμε να κόψουμε το τρίτο χέρι. Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου λόγω των πολλών βροχοπτώσεων οι πρώτες κοπές καθυστέρησαν, όπως και το δεύτερο χέρι. Προβλήματα μειωμένων αποδόσεων δεν έχουμε, αλλά το κακό είναι ότι δεν κουνιέται φύλλο όσον αφορά στην ζήτηση, ούτε εδώ σε τοπικό επίπεδο, αλλά ούτε και από τα νησιά του Ιονίου, που πηγαίνουμε προϊόν σε κτηνοτρόφους. Το πρόβλημα εδώ έγκειται στις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών και στις επιταγές των γαλατάδων που καθυστερούν να πληρώσουν τους παραγωγούς, με αποτέλεσμα, με τη σειρά τους οι κτηνοτρόφοι να μην έχουν ρευστότητα να αγοράσουν από εμάς. Όπως καταλαβαίνετε αυτό είναι ένας κύκλος, μια αλυσίδα και όταν ένας κρίκος είναι αδύναμος, τότε χτυπάει στην ζήτηση του προϊόντος. Οι τιμές είναι οι ίδιες πάνω – κάτω με πέρσι και κυμαίνονται στα 12, 13 και 14 λεπτά το κιλό σε ορισμένες περιπτώσεις, αλλά επαναλαμβάνω, η ζήτηση είναι στα... τάρταρα γιατί οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λεφτά διαθέσιμα».

Παραγωγός, τέλος, από το Μητρούσι Σερρών με τον οποίον και μιλήσαμε, μας ανέφερε ότι εκεί έχουν γίνει και αγοραπωλησίες ακόμα και σε τιμές 8,5 λεπτά το κιλό στο καλό τριφύλλι.

Αλέξανδρος Μπίκας

24/05/2019 03:48 μμ

Με απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σταύρου Αραχωβίτη και της Υφυπουργού, Ολυμπίας Τελιγιορίδου, εγκρίθηκε ο φάκελος για την κατοχύρωση του Προϊόντος Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) «Φάβα Αμοργού» και αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς έγκριση.

Η γεωγραφική περιοχή καλλιέργειάς της είναι το νησί της Αμοργού που ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Η μέθοδος καλλιέργειας της Φάβας της Αμοργού και οι ξηροθερμικές συνθήκες που επικρατούν στο νησί επηρεάζουν το μέγεθος των καρπών και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά.

Το προϊόν έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη τόσο στην τοπική κοινωνία και στους επισκέπτες του νησιού, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα και η αναγνώρισή του ως ΠΓΕ θα επιφέρει προστιθέμενη αξία στους παραγωγούς.

Διαβάστε προδιαγραφές του προϊόντος

21/05/2019 04:13 μμ

Στοιχεία για τις πρωτεΐνες ζωοτροφών για το 2017/18 δημοσίευσε πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έπειτα από την ενσωμάτωση των χονδροειδών ζωοτροφών για πρώτη φορά στο ισοζύγιο πρωτεϊνών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, η Ε.Ε. έχει 78% αυτάρκεια στις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης, ενώ πλήρη αυτάρκεια δηλώνει στις χονδροειδείς ζωοτροφές, οι οποίες αποτελούν και την κύρια πηγή πρωτεΐνης στο σύνολο των ζωοτροφών που χρησιμοποιεί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το μερίδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε πηγές πρωτεΐνης ανέρχεται στους 85 εκατ. τόνους (σε ακατέργαστη πρωτεΐνη). Το 45% προέρχεται από τις χονδροειδείς ζωοτροφές όπως χόρτο, ενσιρωμένο καλαμπόκι και χορτονομή από ψυχανθή. Σχεδόν το ¼ (24%) προέρχεται από γεύματα ελαιούχων σπόρων, το 22% από φυτά μεγάλης καλλιέργειας, το 6% από υποπροϊόντα (γεύματα από σύνθλιψη σόγιας, κραμβέλαιο, ηλίανθο ή μεταποίηση προϊόντων από αροτραίες καλλιέργειες), και το υπόλοιπο προέρχεται από πρωτεϊνούχες ζωοτροφές μη φυτικής προέλευσης.

Το 78% του συνόλου των ζωοτροφών που χρησιμοποιεί η Ε.Ε. παράγεται από την ίδια την Ε.Ε. Όσον αφορά όμως, στο περιεχόμενό τους σε πρωτεΐνη, η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε προϊόντα που έχουν ποσοστό πρωτεΐνης κάτω από 15% και πάνω από 50%, ανέρχεται στο 97% και στο 92% αντίστοιχα. Για προϊόντα με 30-50% σε πρωτεΐνη (κυρίως σόγια και ελαιοκράμβη) η παραγωγή της Ε.Ε. μπορεί να καλύψει μόλις το 29% των αναγκών της, καλύπτοντας το υπόλοιπο με εισαγωγές.

Ο επίτροπος Phil Hogan, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το νέο ισολογισμό, θεωρώντας τον ως μια σημαντική βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς και ως σημαντική παρακολούθηση της έκθεσης της Επιτροπής, σχετικά με την ανάπτυξη των φυτικών πρωτεϊνών στην Ε.Ε. Όπως τόνισε ο ίδιος: «Τα στοιχεία για πρωτεΐνες ζωοτροφών αντανακλούν τη συνεχιζόμενη δέσμευση της Επιτροπής για βελτίωση της διαφάνειας της αγοράς στον τομέα των πρωτεϊνών, όπως σε αρκετούς άλλους τομείς. Ο τομέας είναι ζωτικός για την επιτυχία της γεωργίας μας. Η βελτιωμένη διαφάνεια της αγοράς διευκολύνει την περαιτέρω ανάλυση της δυναμικής αυτής της αγοράς και επιτρέπει στους φορείς να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αυτές τις δυναμικές».

Το Νοέμβριο του 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε έκθεση σχετικά με την ανάπτυξη των πρωτεϊνών φυτικής προέλευσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να ανταποκριθεί τόσο στις ανάγκες των παραγωγών όσο και στις ανάγκες της αγοράς. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν συστάσεις για τα κυριότερα ζητήματα που αφορούσαν στην έρευνα και την καινοτομία, τις αγρονομικές πρακτικές, την εφοδιαστική αλυσίδα και την ανάλυση της αγοράς, ώστε να ενισχυθεί η αυτάρκεια της Ε.Ε. σε ζωοτροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη. Ο νέος ισολογισμός (που παρουσιάζει την προσφορά, τη ζήτηση και το εμπόριο διαφόρων πηγών πρωτεϊνών), αποτελεί άμεση συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης, που αφορούσαν ειδικά στη βελτίωση της ανάλυσης και διαφάνειας της αγοράς, με τη χρήση καλύτερων εργαλείων παρακολούθησης.

09/04/2019 04:57 μμ

Αρχίζουν δειλά – δειλά τις πρώτες κοπές τριφυλλιού νέας εσοδείας οι αγρότες, κυρίως των πιο νότιων περιοχών της χώρας. Γύρω στα τέλη Απριλίου, με αρχές Μαΐου, προβλέπεται να μπουν σε παραγωγικούς ρυθμούς και οι πιο βόρειες γεωγραφικά περιοχές της Ελλάδας. Προβλήματα υπάρχουν λόγω των συνεχών βροχοπτώσεων, πολλές εκτάσεις ίσως βγουν... εκτός φέτος λόγω... πλημμυρών (Βοιωτία), ενώ οι τιμές (αποθήκης) αγγίζουν τα 22 λεπτά το κιλό τώρα.

Το βασικό πρόβλημα των παραγωγών έχει να κάνει με τον καιρό, καθώς ως γνωστόν το τριφύλλι όταν κοπεί και αφεθεί για φυσική ξήρανση στο χωράφι ακάλυπτο, κινδυνεύει αν βρέξει, να υποβαθμιστεί. Ένα άλλο ζήτημα για τους αγρότες, πέραν των χαμηλών επιπέδων ρευστότητας των Ελλήνων κτηνοτρόφων λόγω των τιμών του γάλακτος, έχει να κάνει με τα αποθέματα σε προϊόν εσοδείας, που βρίσκονται σε αποθήκες παραγωγών, αλλά και μεσαζόντων, οι οποίοι έχουν μπει τελευταία στην... εξίσωση. Όπως λέγεται, υπάρχουν τριφύλλια από πέρσι, ωστόσο, η προσφορά αυτή αναμένεται να εξισορροπηθεί από τα πολλά χαμένα στρέμματα που θα μείνουν ακαλλιέργητα λόγω πλημμυρών.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Σεβασλίδης, παραγωγός από το Βόιο του νομού Κοζάνης: «οι τιμές για το περσινό τριφύλλι, που υπάρχει αρκετό ως απόθεμα σε αποθήκες, κυμαίνονται τώρα στα 20 λεπτά το κιλό. Εδώ λόγω του ότι είμαστε πιο βόρεια και είμαστε πιο όψιμοι λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών, δεν έχουμει κόψει τριφύλλια της νέας σεζόν ακόμα, όμως μαθαίνω ότι νοτιότερα, όπως στα Τρίκαλα για παράδειγμα, ξεκίνησαν να κόβουν».

Καλύτερα πάει η σεζόν στο Αγρίνιο, μια περιοχή με πολλά στρέμματα με τριφύλλια, λόγω και της ενασχόλησης χιλιάδων παραγωγών με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός από τα Καλύβια, ένα χωριό ενωμένο με την πόλη του Αγρινίου «ακόμα δεν έχουμε μπει να κόψουμε για φέτος, λόγω της κακοκαιρίας και των βροχοπτώσεων των τελευταίων ημερών. Αν είχε καλό καιρό προφανώς θα είχαμε κόψει. Η τιμή στην αποθήκη κυμαίνεται στα 22 λεπτά το κιλό, όσον αφορά στην περιοχή μας». Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εκτάσεις καλαμποκιού και τριφυλλιού εκεί, θα είναι μοιρασμένες.

Πιο μεγάλο θέμα αντιμετωπίζουν οι αγρότες της Βοιωτίας, λόγω των χιλιάδων πλημμυρισμένων στρεμμάτων στον κάμπο της Κωπαΐδας, φαινόμενο για το οποίο και γράψαμε από χθες. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο Βοιωτός, έμπειρος παραγωγός, Γιάννης Βάγκος, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα φέτος, καθότι δεν υπάρχει χρόνος να στεγνώσουν τα χωράφια, αλλά κι όταν αυτό γίνει τα τριφύλλια που θα βγουν δεν θα είναι φυσιολογικά, ενώ στις πλείστες των περιπτώσεων, θα χρειαστεί επανασπορά». Σε σχέση με τις τιμές, ο κ. Βάγκος, μας είπε ότι αγγίζουν τα 22 λεπτά το κιλό για το περσινό, αποθηκευμένο προϊόν. Η συγκεκριμένη τιμή είναι... αποθήκης, ενώ τα μεταφορικά είναι άλλη χρέωση.

Σημειώνεται ότι πιο ακριβά στοιχίζουν, όπως έχουμε γράψει ξανά, τα τριφύλλια στους νησιώτες κτηνοτρόφους, οι οποίοι τα πληρώνουν σε τιμές πολύ πάνω από τα 30 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές αφορούν μεταξύ άλλων και τους Κρητικούς, οι οποίοι ζητούν από το κράτος, να τους επιδοτήσει ένα μέρος των χρημάτων που καταβάλλουν επιπλέον (για μεταφορά).

Αλέξανδρος Μπίκας

19/02/2019 10:32 πμ

Ενστάσεις για την φάβα Αμοργού ΠΓΕ θα μπορούν να υποβάλλουν στο ΥπΑΑΤ μέχρι έως και την 18/04/2019. Στη συνέχεια ο φάκελος θα πάει για έγκριση στην ΕΕ. Η γεωγραφική περιοχή (ζώνη) στην οποία καλλιεργείται το φυτό του οποίου τα σπέρματα αποτελούν «το Φάβα της Αμοργού» είναι το νησί της Αμοργού, το οποίο ανήκει διοικητικά στην Περιφερειακή Ενότητα Νάξου της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου.

Η παραγωγή «του Φάβα της Αμοργού» γίνεται ιστορικά και παραδοσιακά με τον ίδιο πάντα τρόπο, ως επί τω πλείστον χωρίς τη χρήση φυτοπροστατευτικών ουσιών. Ο κάθε παραγωγός κάνει τη δική του σποροπαραγωγή (από το συγκομιζόμενο σπόρο της προηγουμένης περιόδου) σε δικό του χωράφι.

Όλες οι φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας από την καλλιέργεια (η προετοιμασία του εδάφους, η σπορά, η άρδευση, η λίπανση, η αντιμετώπιση των ζιζανίων, η φυτοπροστασία) έως τη συγκομιδή και την ξήρανση του προϊόντος, αλλά και τη συλλογή του σπόρου για την επόμενη χρονιά γίνονται στην Αμοργό που είναι ένα μικρό νησί το οποίο σε διάφορα σημεία του διαθέτει γαίες για γεωργική χρήση.

Κατά των αιτήσεων καταχώρισης ή τροποποίησης έχουν δικαίωμα να υποβάλλουν ένσταση φυσικά ή νομικά πρόσωπα που έχουν έννομο συμφέρον και είναι εγκατεστημένα στην Ελληνική επικράτεια.

Οι ενστάσεις υποβάλλονται εντός της οριζόμενης προθεσμίας, στην Διεύθυνση Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας, Τμήμα ΠΟΠ ΠΓΕ ΕΠΙΠ, Ταχ. Διεύθυνση: Λεωφ. Αθηνών 58, ΤΚ 104 41, Αθήνα, email: , τηλέφωνο: 210 5275286-287-288-289, Fax: 210 5275273.

Διαβάστε τον φάκελο

29/01/2019 02:39 μμ

Να παραμείνει το status quo στην παραγωγή οίνων (απαγόρευση υβριδικών ποικιλιών) αλλά και στο να διατηρηθεί ο προϋπολογισμός της ΚΑΠ όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο επίπεδο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου, τάχθηκαν τα περισσότερα κράτη μέλη στη σύνοδο του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας της ΕΕ, που πραγματοποιήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2019, στις Βρυξέλλες. Όσον αφορά την ανάπτυξη των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για την έκθεση της Επιτροπής και διερεύνησαν τους τρόπους με τους οποίους η παραγωγή τους θα μπορούσε να ενταθεί με τρόπο οικονομικά και περιβαλλοντικά ορθό. Επικεντρώθηκαν κυρίως στον ρόλο της συνδεδεμένης ενίσχυσης σαν εργαλείο στήριξης των παραγωγών και η Γαλλία ζήτησε την εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τις πρωτεΐνες σε ενωσιακό επίπεδο.

«Πιστεύουμε ότι πρέπει να ληφθούν συγκεκριμένες δράσεις και να γίνουν επενδύσεις για τη στήριξη της ανάπτυξης ενός τομέα που διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο τόσο στην ανθρώπινη διατροφή όσο και στη διατροφή των ζώων», δήλωσε σχετικά ο κ. Petre Daea, Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ρουμανίας και Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Τη χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταύρος Αραχωβίτης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, κ. Χαράλαμπο Κασίμη.

Στο Συμβούλιο συνεχίστηκαν οι συζητήσεις για τη δέσμη μεταρρύθμισης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) μετά το 2020, όπου αρχικά οι Υπουργοί τοποθετήθηκαν σχετικά με κρίσιμα σημεία εφαρμογής της μελλοντικής ΚΑΠ, όσον αφορά στα Στρατηγικά Σχέδια και τον Οριζόντιο Κανονισμό. Ο κ. Αραχωβίτης εξέφρασε τις ανησυχίες του για την προθεσμία της 15ης Φεβρουαρίου εντός της οποίας πρέπει να υποβληθεί η ετήσια έκθεση επιδόσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι νέες πολλαπλές απαιτήσεις, στις οποίες καλούνται να ανταποκριθούν οι διοικήσεις, κάνει εξαιρετικά δύσκολη την άσκηση αυτή για τα κράτη μέλη.

Ιδιαίτερη πρόκληση, τόνισε, θα αποτελέσει η εφαρμογή του συστήματος στον πρώτο πυλώνα, όπου ποιοτικά στοιχεία θα μετρηθούν και θα αξιολογηθούν για πρώτη φορά. Υπογράμμισε ότι ποιοτικά στοιχεία, όπως η διαδικασία αξιολόγησης των επιδόσεων και η αιτιολόγηση τυχόν αποκλίσεων, απαιτούν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προκειμένου οι εκθέσεις να είναι ολοκληρωμένες και αξιόπιστες.

Επιπλέον, ο Υπουργός τάχθηκε υπέρ της πρότασης για αύξηση του ποσοστού απόκλισης από τους στόχους από το 25% στο 35% σε συνδυασμό με διετή ορόσημα και διετή αξιολόγηση επιδόσεων. Πέραν της έλλειψης εμπειρίας εφαρμογής του συστήματος στις άμεσες ενισχύσεις και τις τομεακές παρεμβάσεις του πρώτου πυλώνα, ο κ. Αραχωβίτης σημείωσε την ανάγκη διατήρησης του σημερινού συστήματος με ένα μόνο ενδιάμεσο ορόσημο και την τελική αξιολόγηση.

Στο θέμα του γεωργικού αποθεματικού, ο Υπουργός συμφώνησε με την πρόταση της Επιτροπής για μεταφορά των μη χρησιμοποιημένων κονδυλίων από το 2020 στο 2021, όπως και για την επακόλουθη χρηματοδότησή του από τα έσοδα ειδικού σκοπού και άλλα διαθέσιμα, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα αποτελεί πάντα την ύστατη λύση.

Τέλος, υπερασπίστηκε τη διατήρηση του κατωφλίου των 2.000 ευρώ για τους δικαιούχους στην περίπτωση εφαρμογής της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ως ένα ελάχιστο δείγμα προσέγγισης των μικρών καλλιεργητών.

Επιπλέον, στο πλαίσιο της ανωτέρω συζήτησης έγινε αναφορά στη Δήλωση της Σλοβενίας σχετικά με τον σημαντικό ρόλο της Αγροτικής Ανάπτυξης στην επίτευξη των νέων απαιτητικών στόχων της μελλοντικής ΚΑΠ, καλώντας για διατήρηση του προϋπολογισμού της όσο το δυνατόν πλησιέστερα στο επίπεδο της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου. Την εν λόγω Δήλωση συνυπέγραψε η Ελλάδα μαζί με άλλα 14 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Κύπρος, Εσθονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Σλοβακία).

Αναφορικά με την πρόταση κανονισμού για την Κοινή Οργάνωση των Αγορών (ΚΟΑ) γεωργικών προϊόντων, το Συμβούλιο ασχολήθηκε με τις προτάσεις για την εισαγωγή νέων δυνατοτήτων καλλιέργειας στον τομέα του οίνου, που σήμερα είναι απαγορευμένες. Ο κ. Αραχωβίτης επεσήμανε ότι δεν έχουν αποσαφηνιστεί και διασφαλιστεί σοβαρά θέματα που άπτονται της υγείας του καταναλωτή, δεν έχουν εκτιμηθεί τα αποτελέσματα μιας τέτοιας απόφασης στην ποσότητα και την ποιότητα των παραγόμενων ευρωπαϊκών οίνων και δεν έχουν ξεκαθαριστεί οι ανάγκες και οι τάσεις του τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η συζήτηση, υπογράμμισε ο Υπουργός, δεν πρέπει να γίνει βιαστικά, αλλά υπό το φως επιστημονικών δεδομένων και στη βάση μιας μελέτης επιπτώσεων. Κλείνοντας, τάχθηκε υπέρ του status quo, με στόχο τη διασφάλιση της φήμης του Ευρωπαϊκού οίνου, τονίζοντας ότι σε καμία δε περίπτωση δεν θα μπορούσαμε να δεχθούμε τέτοιους οίνους να χαρακτηριστούν ως προϊόντα ΠΟΠ. Οι ανησυχίες και οι επιφυλάξεις της Ελλάδας στο θέμα αυτό εκφράζονται και στην κοινή Δήλωση της χώρας μας με την Ουγγαρία και άλλα 11 οινοπαραγωγά κράτη μέλη (Βουλγαρία, Κροατία, Κύπρος, Γαλλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία).

Ακολούθως, το Συμβούλιο συζήτησε το σχέδιο πρωτεϊνών της Ένωσης, όπου ο Υπουργός τόνισε ότι στη χώρα στηρίζονται μέτρα ανάπτυξης των πρωτεϊνούχων καλλιεργειών, αξιοποιώντας με επιτυχία τα διάφορα εργαλεία του δεύτερου Πυλώνα, καθώς και τη συνδεδεμένη ενίσχυση. Ωστόσο, επεσήμανε τους αυστηρότερους περιορισμούς που προκύπτουν για την εφαρμογή της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη μελλοντική ΚΑΠ, τόσο από την ένταξή της στο «κεχριμπαρένιο» κουτί (ενισχύσεις που με όρους Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου θεωρούνται στρεβλωτικές του εμπορίου) όσο και από την αυξημένη τεκμηρίωση που απαιτείται στα Στρατηγικά Σχέδια. Κλείνοντας, ο κ. Αραχωβίτης επανέλαβε τη δέσμευσή μας για την ανάπτυξη του τομέα και χαιρέτησε την πρόταση της Γαλλίας για εκπόνηση Σχεδίου Δράσης για τις πρωτεΐνες σε ενωσιακό επίπεδο.

22/01/2019 05:29 μμ

Ανοδικές τάσεις εμφανίζουν το τελευταίο διάστημα οι τιμές παραγωγού για τα τριφύλλια. Κοψιές δεν γίνονται τώρα σε καμιά περιοχή και οι εμπορικές πράξεις αφορούν αποθηκευμένο προϊόν, το οποίο είναι περιζήτητο από τους κτηνοτρόφους και ως εκ τούτου έχει ανοίξει δουλειές και για μεσίτες. Ταυτόχρονα, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, σαφώς ανοδικές είναι οι τάσεις και για τις τιμές στο λιγοστό φέτος άχυρο. Πιο ακριβές είναι οι τιμές στα νησιά, όπως γίνεται συνήθως.

Σε περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Καρδίτσα, αλλά και της Δυτικής Ελλάδας, όπου υπάρχει ένα κάποιο απόθεμα έχουν στρέψει το ενδιαφέρον τους οι κτηνοτρόφοι της Ηπείρου.

Για παράδειγμα, όπως τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, η Μυρτώ Λύκα, πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Θεσπρωτίας, «εμείς αγοράζουμε τριφύλλια για τις ανάγκες της μονάδας μας, από αγρότες στην Καρδίτσα, που έχουν αποθηκευμένο προϊόν. Οι τιμές για παράδοση στη Θεσπρωτία, στο στάβλο μας, όσον αφορά στα τροφύλλια ποικίλλουν. Έτσι ακούς και τιμές στα 20 λεπτά, αλλά ακούς και τιμές στα 26 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με την Μυρτώ Λύκα, η πρόσφατη κακοκαιρία πυροδότησε ορισμένες «κερδοσκοπικές» τάσεις, με ορισμένους να ζητούν τιμές έως και 2 λεπτά παραπάνω στο κιλό για τα τριφύλλια.

Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα ολοένα και περισσότεροι, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν καμιά σχέση με τον αγρότη έχουν αναλάβει ρόλο μεσίτη, με σκοπό να συγκεντρώσουν τριφύλλια το καλοκαίρι και να τα πουλήσουν το χειμώνα.

Όπως μας εξηγεί ο Θωμάς Στεργιάτος από τον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας, ο οποίος διαθέτει κτηνοτροφική μονάδα με αιγοπρόβατα, η κατάσταση με τις τιμές πάει από το κακό στο χειρότερο. «Για τα τριφύλλια, έχουν φτάσει να μας ζητάνε έως και 27 λεπτά το κιλό, χωρίς στην τιμή αυτή να συμπεριλαμβάνεται ο ΦΠΑ, οπότε εύκολα, αντιλαμβάνεστε πόσο αυξημένα είναι τα κόστη, αν σκεφτεί κανείς ότι οι τιμές το καλοκαίρι είναι πολύ κάτω από τα 20 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε.

Ακόμα πιο δύσκολη είναι η κατάσταση στη νησιωτική Ελλάδα. Ιδίως στην Κρήτη, η κατάσταση έχει ξεφύγει με τις τιμές στα τριφύλλια, με τους κτηνοτρόφους να πληρώνουν τώρα έως και 35 λεπτά το κιλό. «Οι τρέχουσες τιμές στα τριφύλλια, τα οποία δεν είναι και καμιάς υψηλής ποιότητας φέτος είναι απαγορευτικές για τις μονάδες μας, οι οποίες αναγκάζονται να επωμιστούν και τα μεταφορικά. Ενδεικτικά να πω ότι έρχονται τριφύλλια από Λιβαδειά, Σέρρες και άλλες περιοχές, με τιμές στα 33 – 35 λεπτά το κιλό, χωρίς να συμπεριλαμβάνεται σε αυτές, ο ΦΠΑ. Αργότερα, θεωρώ, ότι οι τιμές αυτές θα φτάσουν και τα 40 λεπτά το κιλό», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ρεθύμνου και κτηνοτρόφος στο επάγγελμα, κ. Γιάννης Γλεντζάκης.

Ακολουθεί και το άχυρο φέτος την τάση στην τιμή

Απαγορευτικές είναι οι τιμές που πληρώνουν τώρα οι κτηνοτρόφοι της χώρας και για να προμηθευιούν άχυρο, καθώς υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, λόγω των πολλών βροχών που έπεσαν στη χώρα, τον Ιούνιο και τον Ιούνιο, οπότε μαζέυεται, μετά τα αλώνια σε κριθάρι και σιτάρι.

Όπως μας είπε η Μυρτώ Λύκα «οι τιμές στο άχυρο από τα 5 λεπτά του καλοκαιριού έχουν φτάσει στα 15 με 20 σήμερα», ενώ ο Θωμάς Στεργιάτος, από τον Αστακό κάνει λόγο για τιμές στα 3 ευρώ ανά δέμα, όταν τον Ιούλιο δεν ξεπερνούσε το 1,20 ευρώ. Σύμφωνα με τον ίδιο «οι καιρικές συνθήκες δεν ευνόησαν φέτος την παραγωγή αυτή, οπότε τώρα κάποιοι που αποθεματοποίησαν, το εκμεταλλεύονται, πουλώντας ακριβά».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην Κρήτη, όπως μας ανέφερε ο κ. Γλεντζάκης «το δέμα έχει πιάσει ήδη τα 8 ευρώ», κάτι που μας λέει ότι «τους επόμενους μήνες ίσως πάει και στα 10 ευρώ».

Αλέξανδρος Μπίκας

mpikas@agrotypos.gr

22/01/2019 09:54 πμ

Στα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή (μηδική, τριφύλλι κ.α.) η ενδεικτική τιμή για το έτος 2018 είναι 270 ευρώ ανά εκτάριο ή 27 ευρώ ανά στρέμμα. Η έκταση καλλιέργειας καθορίστηκε σε 94.558 εκτάρια (1 εκτάριο=10 στρέμματα). Ο συνολικός ετήσιος προϋπολογισμός για το 2018 είναι στα 25.531.408 ευρώ.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης είναι οι γεωργοί, που καλλιεργούν πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό την προϋπόθεση να χρησιμοποιούν ποικιλίες οι οποίες είναι εγγεγραμμένες στον Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών ή και στον Κοινό Κατάλογο των Ποικιλιών των Ειδών των Γεωργικών Φυτών. Η ελάχιστη επιλέξιμη έκταση αγροτεμαχίου καθορίζεται σε 0,1 εκτάριο.

Διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους έλεγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και πριν την πληρωμή του καθεστώτος, προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:
- Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλαδή όσοι:

  • καλλιεργούν πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή των ειδών που αναγράφονται στον πίνακα
  • έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης

- Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών οι οποίες περιλαμβάνουν τα αγροτεμάχια που πληρούν την προϋπόθεση της ελάχιστης έκτασης των 0,1 εκταρίων ώστε να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή
- Να αποσταλεί πίνακας στατιστικών στοιχείων στις αρμόδιες Δ/νσεις ΥπΑΑΤ
- Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
Σημειώνεται ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

Επιλέξιμα είδη
Επιλέξιμα είδη, για την παρούσα ενίσχυση είναι τα παρακάτω:
Μηδική, Medicago sativa
Μηδική η λυκίσκη ή λουπουλίνα, Medicago lupulina
Μηδική ποικιλία στικτή υβρίδιο, Medicago x varia
Μηδική Δενδρώδης, Medicago arborea
Αγριοτρίφυλλο, Medicago polymorpha
Τριφύλλι το αλεξανδρινό, Trifolium alexandrinum
Τριφύλλι το νόθο ή υβρίδιο, Trifolium hybridum
Τριφύλλι το σαρκόχρουν, Trifolium incarnatum
Τριφύλλι το λειμώνιο, Trifolium pratense
Τριφύλλι το έρπον ή λευκό, Trifolium repens
Τριφύλλι το ύπτιο ή Περσικό, Trifolium resupinatum
Τριφύλλι Υπόγειο, Trifolium subterraneum

Σταύρος Παϊσιάδης

10/01/2019 04:00 μμ

Σημαντική αύξηση παρουσίασαν οι εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε ποσοστό 112%, κατά την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (Ιούλιος-Δεκέμβριος 2018), σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, οι ΗΠΑ παραμένουν ο πρώτος προμηθευτής σόγιας της Ευρώπης.

Αυτό αποτελεί μέρος της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ των Προέδρων κ.κ. Juncker και Trump, που έγινε τον Ιούλιο του 2018. Στην κοινή δήλωση, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο μεταξύ των δύο πλευρών και ιδιαίτερα της σόγιας. Ως αποτέλεσμα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει τακτικά στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές της ΕΕ.

Για το 2018 (Ιανουάριος-Δεκέμβριος), το 50% των εισαγωγών σόγιας στην Ευρώπη προέρχεται από τις ΗΠΑ και ακολουθεί το 36% από τη Βραζιλία (μειωμένο σχε σχέση με το 37% που ήταν το 2017).

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΕ, οι ευρωπαϊκές εισαγωγές σόγιας από τις ΗΠΑ αναμένεται να αυξηθούν ακόμη περισσότερο, μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ξεκινήσει η διαδικασία για έγκριση της χρήσης σόγιας για την παραγωγή βιοκαυσίμων.

Ιστορικό
Η ΕΕ εισάγει περίπου 14 εκατομμύρια τόνους σπόρων σόγιας ετησίως για τη διατροφή των ζώων, συμπεριλαμβανομένου των κοτόπουλων, χοίρων και βοοειδών, καθώς και για την παραγωγή γάλακτος. Όπως τονίζει η ΕΕ, οι σπόροι σόγιας από τις ΗΠΑ είναι πολύ «ελκυστική» επιλογή για χρήση ζωοτροφών χάρη στις ανταγωνιστικές τιμές τους.

11/12/2018 02:40 μμ

Καθοριστικές για την εξέλιξη των τιμών παραγωγού στο κριθάρι αποδεικνύονται οι μεγάλες ζημιές από τις βροχές, που υπέστησαν οι σοδειές των γειτονικών, παραγωγικών χωρών και γενικότερα των Βαλκανίων, αλλά και το γεγονός ότι η μέχρι πρότινος ξηρασία στη χώρα μας, προξένησε ζημιές στη σπορά των κτηνοτροφικών φυτών το φθινόπωρο.

Ως εκ τούτου και σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού προϊοντος καταλήγει για βυνοποίηση, έχουν ανεβάσει αρκετά τις τιμές παραγωγού. Βέβαια, αυτό σημαίνει ότι ο ντόπιος κτηνοτρόφος, που θέλει να το χρησιμοποιήσει ως ζωοοτροφή, πρέπει να το πληρώσει ακριβά κι ενώ η ρευστότητά του έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα λόγω των εξελίξεων με το γάλα.

Σύμφωνα με τον κ. Δήμο Μπέτσικα, διευθυντή του εργοστασίου παραγωγής σύνθετων ζωοτροφών και πρώτων υλών της Ένωσης Αγρινίου «οι τιμές στο κριθάρι έχουν ανέλθει σε πολύ υψηλά επίπεδα, λόγω της μεγάλης ξηρασίας που δημιούργησε θέματα στις σπορές κτηνοτροφικών φυτών, όλο το προηγούμενο διάστημα».

«Πούλησα τον Ιούνιο το κριθάρι που έβγαλα από μια έκταση 100 στρέμματα, που καλλιεργώ για λογαριασμό πελάτη. Πούλησα βέβαια 18 λεπτά το κιλό, ενώ τώρα το σακιασμένο προϊόν, ο κτηνοτρόφος το αγοράζει προς 28 λεπτά το κιλό. Τα προηγούμενα χρόνια η τιμή αυτή δεν ξεπερνούσε τέτοια περίοδο τα 24 λεπτά ανά κιλό», μας λέει ο κ. Διονύσης Οικονόμου, επίσης από την περιοχή του Αγρινίου.

«Στην περιοχή της Θεσσαλονίκης οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 200 – 220 ευρώ ο τόνος. Οι τιμές είναι ανεβασμένες από πέρσι, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πάει για βυνοποίηση. Παράλληλα, οι σοδειές των χωρών της Βαλκανικής ξέμειναν από προϊόν φέτος ή είχαν υποβαθμισμένο προϊόν. Τα κριθάρια στη Βουλγαρία και όχι μόνο μαύρισαν, οπότε και το δικό μας, που τώρα είναι λίγο, πωλείται ακριβά», μας δήλωσε ο κ. Κώστας Μερτζεμέκης, γεωπόνος, από την περιοχή του Κιλκίς.

Σημειώνεται ότι οι τιμές στα νησιά είναι ακόμα πιο υψηλές, φτάνοντας για τον κτηνοτρόφο ακόμα και πάνω από τα 35 λεπτά το κιλό.

Υπενθυμίζεται ότι στο ξεκίνημα του θερισμού, τον Ιούνιο, οι τιμές κυμαίνονταν για τον παραγωγό περί τα 15,5  - 16 λεπτά το κιλό, όσον αφορά στο προϊόν που κατευθύνεται για ζωοτροφή. Οι δε αποδόσεις στη χώρα μας φέτος ήταν πολύ καλές (κατά μέσο όρο 500 - 600 κιλά), το ίδιο και οι ποιότητες.

03/12/2018 05:16 μμ

Κύμα προσφυγών στην ελληνική δικαιοσύνη και για άλλα αγροτικά προϊόντα που εισάγονται αθρόα και ελληνοποιούνται από επιτήδειους φαίνεται πως προκαλεί η μεγάλη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων και των φορέων τους για το γάλα. Πληροφορίες του ΑγροΤύπου αναφέρουν ότι εντός των επόμενων ημερών προσφεύγουν στο Εισαγγελέα και οι φασολοπαραγωγοί της βόρειας Ελλάδας, οι οποίοι όπως καταγγέλλουν υφίστανται αθέμιτο ανταγωνισμό.

Αυτό ήταν το βασικό συμπέρασμα σχετικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 3 Δεκεμβρίου 2018 στην ακριτική Καστοριά, με τη συμμετοχή εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών και συλλόγων του νομού, αλλά και από τις Πρέσπες (παρέστησαν εκπρόσωποι από τον Συνεταιρισμό «Πελεκάνος»).

«Δεν μας έχει απομείνει άλλο μέσο αντίδρασης ενάντια στις εμπορικές εκείνες πρακτικές που καταρρακώνουν τις τιμές των προϊόντων μας, καταδικάζοντας χιλιάδες αγροτικές οικογένειες. Δε μπορεί να εισάγεται φασόλι απέξω και τα δικά μας, ποιοτικά προϊόντα να μένουν αδιάθετα ή να αγοράζονται σε τιμές κάτω του κόστους. Υπάρχουν περιπτώσεις, όπου προτιμάται από εμπόρους η εισαγωγή σε υψηλότερη τιμή απ’ ότι διατίθεται το ντόπιο. Πρέπει να πάρει μέτρα η πολιτεία. Επίσης να δει το θέμα της ψαλίδας τιμών. Δε γίνεται να πουλάμε το φασόλι στα 2 ευρώ, 30% κάτω από πέρσι δηλαδή, και να φθάνει στο ράφι 8 ευρώ το κιλό», δήλωσε σχετικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κ. Δημήτρης Μόσχος, πρόεδρος του Αγροτοκτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς.

22/10/2018 10:56 πμ

Για απελπιστική κατάσταση, η οποία επικρατεί στην εγχώρια αγορά οσπρίων φέτος, κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Αγίου Κωνσταντίνου Φαρσάλων, κ. Κωνσταντίνος Μπρέλλας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο «έχουμε στις αποθήκες μας 80 τόνους ψιλές φακές και ρεβίθι, που συγκομίσαμε στα τέλη του Ιουνίου, αλλά υπάρχει μεγάλο πρόβλημα απορρόφησης. Κάτι γίνεται φέτος στην αγορά. Μαθαίνω, ότι γίνονται εισαγωγές φακής με 45 λεπτά το κιλό και 65 λεπτά στο ρεβίθι. Το δικό μας κοστολόγιο φτάνει τα 60 λεπτά το κιλό. Μπαίνουμε μέσα. Πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις. Μέχρι πέρσι πουλάγαμε φακή με 80-90 λεπτά το κιλό και ρεβίθι με 1,20 ευρώ το κιλό».

«Επίσης, πρέπει να πω ότι, φέτος δεν εμφανίζονται πια έμποροι για να πάρουν τα προϊόντα μας. Κάποιοι μόνον εμφανίστηκαν στις αρχές, αλλά τώρα κανείς».

Ο κ. Μπρέλλας αναφέρθηκε μιλώντας στον ΑγροΤύπο και στην κατάσταση που επικρατεί στην αγορά του σκληρού σιταριού. Όπως μας είπε «με 20 λεπτά τρέχουσα τιμή παραγωγού, είμαστε ίσα βάρκα, ίσα νερά. Με 2 και 3 λεπτά κέρδος στο κιλό, δεν κάνουμε τίποτα».

19/10/2018 02:09 μμ

Σε δυσθεώρητα ύψη για τις τσέπες των Ελλήνων κτηνοτρόφων έχει ανέλθει η τιμή στα τριφύλλια. Κι αν οι περισσότερες πράξεις γίνονται στα 16-18 λεπτά το κιλό, από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου προκύπτει, ότι υπάρχουν περιπτώσεις που οι αγρότες ζητούν έως και 23 λεπτά το κιλό, για το αποθηκευμένο προϊόν, καθώς έχουν πολύ υψηλό κοστολόγιο. Αυτή την περίοδο, πάντως, στις πιο πολλές περιοχές της χώρας κόβεται το πέμπτο, το έκτο ή ακόμα και το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά και τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν ανά περιοχή.

«Τώρα στην περιοχή μας κόβεται το έκτο ή το έβδομο χέρι, ανάλογα με το πότε έγινε η πρώτη κοψιά. Ο καιρός το καλοκαίρι δεν μας πήγε καλά, αφού έπεσαν πολλές βροχές, με αποτέλεσμα να βραχούν τα τριφύλλια και να χάσουμε πολλά λεφτά. Προσωπικά, μου βράχηκε κομμένο τριφύλλι 150 στρεμμάτων, οπότε έχασα πολλά χρήματα. Οι τιμές εδώ ξεκίνησαν από τα 13-14 λεπτά το κιλό, αλλά τώρα έχουν φτάσει ακόμα και στα 20 λεπτά το κιλό, δηλαδή 5 ευρώ η μπάλα. Έχουμε πολλά έξοδα. Μας έχουν γονατίσει το πετρέλαιο και τα αρδευτικά τέλη, ξέχωρα ότι ποτίζουμε όποτε θέλει ο ΤΟΕΒ και όχι όποτε έχουμε ανάγκη. Μόνο το νερό στοιχίζει 30 ευρώ το στρέμμα, οπότε δεν έχουμε περιθώρια να πουλήσουμε φθηνά», μας ανέφερε ο κ. Νίκος Τσάχαλος, από τη Βάρδα Ηλείας.

Στα Τρίκαλα, όπως πληροφορείται ο ΑγροΤύπος από αγρότες, μια μέση τιμή για τα τριφύλλια τώρα είναι τα 17-18 λεπτά το κιλό. «Εγώ αγόρασα πριν λίγες ημέρες τριφύλλια με 17 λεπτά, αλλά οι τιμές έχουν ξεφύγει και εμείς οι κτηνοτρόφοι αδυνατούμε να ανταποκριθούμε», μας ανέφερε από την πλευρά της η κα Βίκυ Σαργιώτη, κτηνοτρόφος από τα Τρίκαλα, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι «ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει, δηλαδή 21,22 ακόμη και 23 λεπτά το κιλό».

Στα 16-18 λεπτά το κιλό πωλούν οι περισσότεροι αγρότες σε Καρδίτσα και Ήπειρο, αλλά υπάρχουν τιμές έως και 20 λεπτά το κιλό.

«Τώρα η μπάλα έχει φτάσει και 6-7 ευρώ, ωστόσο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται φέτος μεταξύ 14-20 λεπτά το κιλό», μας ανέφερε η πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Θεσπρωτίας, κα Μυρτώ Λύκα.

Τέλος, στην Λάρισα, όπως μας εξήγησε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος «οι τιμές παραμένουν ακόμα χαμηλά στα επίπεδα των 13-14 λεπτών το κιλό, ενώ προηγουμένως ήταν χαμηλότερα, στα 12-13 λεπτά το κιλό».

21/09/2018 03:05 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσίευσε, την Παρασκευή (21/9), τα τελευταία στοιχεία σχετικά με τις εισαγωγές σόγιας στην ΕΕ, τα οποία δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν καταστεί ο κύριος προμηθευτής αυτού του προϊόντος στην Ευρώπη, φθάνοντας το 52%, σε σύγκριση με 25% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Θυμίζουμε οι πρόεδροι ΕΕ και ΗΠΑ κ.κ. Juncker και Trump, ανακοίνωσαν, μετά από την συνάντηση στην Ουάσινγκτον, στις 25 Ιουλίου, πως οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αυξήσουν το εμπόριο σόγιας.

Στη συνέχεια ο πρόεδρος κ. Juncker θέσπισε μηχανισμό συλλογής στοιχείων, σύμφωνα με τον οποίο οι εισαγωγές από τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 133%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (Ιούλιος - μέσα Σεπτεμβρίου 2017).

Ο αρμόδιος για τη γεωργία Επίτροπος, Phil Hogan, δήλωσε τα εξής: «Χαιρετίζω τα τελευταία στοιχεία που δείχνουν ότι υλοποιούμε τη δέσμευση των Προέδρων Juncker και Trump να αυξήσουν το εμπόριο αγροτικών προϊόντων μεταξύ των δύο πλευρών, ιδίως σε σχέση με τους σπόρους σόγιας».

10/09/2018 02:00 μμ

Διαφοροποιήσεις εμφανίζει η τιμή παραγωγού στο τριφύλλι αναλόγως την περιοχή. Η ζήτηση είναι ικανοποιητική, ωστόσο στις τσέπες των κτηνοτρόφων... λεφτά δεν υπάρχουν. Οι τιμές πάντως στο χωράφι φτάνουν και τα 16 λεπτά το κιλό. Στις περισσότερες περιοχές οι αγρότες κόβουν για τέταρτη φορά αυτές τις ημέρες, ώστοσο στις πιο νότιες περιοχές (π.χ. Δυτική Ελλάδα) τώρα κόβεται το πέμπτο χέρι.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός-έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Δημήτρης Κουτρούλης «τώρα κόβουμε το πέμπτο χέρι. Προβλήματα ιδιαίτερα δεν έχουμε, αφού επικρατεί καλοκαιρία και ευελπιστούμε αν πάει καλά ο καιρός να κόψουμε άλλη μια φορά, το επόμενο διάστημα.

Η ζήτηση, σύμφωνα με τον ίδιο είναι ικανοποιητική, ωστόσο, η έλλειψη ρευστότητας των κτηνοτρόφων είναι πασιφανής. Σημειωτέον ότι τουλάχιστον για την περιοχή του Μεσολογγίου οι μέσες τιμές χωραφιού είναι στα 15 λεπτά το κιλό, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εξηγεί ο κ Κουτρούλης, γίνονται πράξεις στα 13-14 λεπτά, αλλά και στα 16 λεπτά το κιλό. «Τα 16 λεπτά αφορούν βέβαια τα πολύ καλά και άβρεχα τριφύλλια».

«Στην περιοχή μας είχε και φέτος κάμπια (σκουλήκι), η οποία όμως δεν προκάλεσε ιδιαίτερες ζημιές», μας επεσήμανε ο ίδιος.
Στη Θεσσαλία, τώρα, χειρότερα διαμορφώνεται η κατάσταση όσον αφορά τις τιμές. Σύμφωνα με όσα μας είπε ο κ. Αχιλλέας Γεροτόλιος από το Κιλελέρ «τώρα κόβουμε το τέτεαρτο χέρι και αν κρατήσει ο καιρός τον Οκτώβριο, το πέμπτο. Η τιμή στο χωράφι παραμένει πολύ χαμηλά. Είμαστε στα 13-14 λεπτά το κιλό, ενώ στην Καρδίτσα μαθαίνω ότι έπεσε ακόμα και στα 9-10 λεπτά το κιλό».

Σύμφωνα με τον κ. Γεροτόλιο «η ζήτηση είναι ικανοποιητική, όχι όμως και η τιμή».

Στις Σέρρες, όπως μας λέει ο Στέργιος Λίτος από τη Νιγρίτα, οι τιμές για τα καθαρά τριφύλλια είναι μόλις στα 14 λεπτά το κιλό.

Στο νομό Ηλείας, τέλος, όπου και παρατηρήθηκαν ζημιές από την κάμπια, η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 14-16 λεπτά το κιλό, ενώ στην ευρύτερη περιοχή του Κιλκίς, το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου καταγράφει τιμές από 13-15 λεπτά το κιλό.

03/09/2018 11:50 πμ

«Τα φασόλια Καστοριάς είναι ένα μοναδικό προϊόν, με ονομασία προέλευσης και μάλιστα έχουν το δικό τους brand name στην αγορά», επισήμανε η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ολυμπία Τελιγιορίδου, κατά την επίσκεψη που έκανε, στις 2/9/2018, στην Agroka.

Η κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, είχε συνάντηση με τον δήμαρχο Άργους Ορεστικού κ. Πάνο Κεπαπτσόγλου και με τους τρεις αντιδημάρχους του δήμου.

Στη συνάντηση τονίστηκε πως ο τομέας της φασολοπαραγωγής είναι ένας σημαντικός κλάδος για την περιοχή μας και η Agroka μπορεί να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στον αγροτικό τομέα.

Η Agroka είναι Δημοτική επιχείρηση λαϊκής βάσης και διακινεί κυρίως φασόλια γίγαντες Καστοριάς.

27/08/2018 05:09 μμ

Η Πρέσπα και τα προϊόντα της θα έχουν την τιμητική τους για ένα τριήμερο, από την Τετάρτη (29/08/2018) ως την Παρασκευή (31/08/2018) στην περιοχή του Λευκού Πύργου της Θεσσαλονίκης. Ο Δήμος Πρεσπών μαζί με φορείς της περιοχής διοργανώνουν εκστρατεία ενημέρωσης για την περιοχή και τα προϊόντα της.

Ο στόχος της δράσης είναι διπλός, αφενός η ενημέρωση των Θεσσαλονικέων για τις Πρέσπες, την περιοχή, τα αξιοθέατα καθώς και τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν ως επισκέπτες και αφετέρου η γνωριμία με τα προϊόντα της γης των Πρεσπών και ιδίως τα φασόλια και τα ψάρια των λίμνών.

Την Πέμπτη (30/08/2018) στις 7.30μ.μ, στον χώρο του περιπτέρου θα προσφέρονται στους πολίτες της Θεσσαλονίκης παραδοσιακά εδέσματα της Πρέσπας, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να ταξιδέψουν νοερά στην περιοχή μέσα από τις μελωδίες των χάλκινων της Πρέσπας και των τοπικών παραδοσιακών χορών που θα παρουσιάσουν τα χορευτικά συγκροτήματα του «Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπιωτών».

Το Σάββατο (1/9/2018) οι εκδηλώσεις θα μεταφερθούν στις Πρέσπες όπου θα πραγματοποιηθεί η γιορτή φασολιού τσιρονιού στο Λαιμό, στο πάρκο μπροστά στο Δημαρχείο, με παραδοσιακά εδέσματα βασισμένα στα περίφημα φασόλια Πρεσπών και τα πεντανόστιμα τσιρόνια, τραγούδια και χορούς της περιοχής και βέβαια την παραδοσιακή πρεσπιώτικη φιλοξενία.

Οι δράσεις συνδιοργανώνονται από την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών «Ο Πελεκάνος», τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πρεσπιωτών, στα πλαίσια του προγράμματος POLIPRESPA που συγχρηματοδοτείται από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

22/08/2018 05:08 μμ

Μέτρα από την πολιτεία, ώστε να διασφαλιστούν οι παραγωγοί των Πρεσπών που παράγουν το φημισμένο, όσο και ποιοτικό φασόλι, αλλά και οι οργανώσεις-επιχειρήσεις του κλάδου, έναντια στις ελληνοποιήσεις ζητά μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Κώστας Ναλπαντίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φασολοπαραγωγών Πρεσπών «Πελεκάνος».

Όπως ο ίδιος λέει στο τέλος έτσι όπως έχει η κατάσταση «δεν μένει τίποτα θετικό για τον παραγωγό, αφού οι ελληνοποιήσεις είναι μεγάλες, όσον αφορά στο χύμα φασόλι».

Σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού «Πελεκάνος» αν και η ετήσια παραγωγή φασολιών στην περιοχή κυμαίνεται στους 3.000 τόνους, στην αγορά της Αθήνας υπολογίζεται ότι πωλούνται περίπου 30.000 τόνοι φασολιών με αυτή την ονομασία κάθε χρόνο.

«Πρέπει να ληφθούν μέτρα από την πολιτεία», επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, που προσέλαβε νέο διευθυντή πωλήσεων, με στόχο να ενισχύσει τις εξαγωγές του, σε τυποποιημένο προϊόν. «Εμείς τυποποιούμε και έχουμε μια διασφάλιση, αλλά οι υπόλοιποι παραγωγοί έχουν πρόβλημα».

Σύμφωνα με τον κ. Ναλπαντίδη το φασόλι που εμπορεύεται ο «Πελεκάνος» και θα συγκομιστεί μετά τις 20 Σπτέμβρη, πάει καλά φέτος καλλιεργητικά, αν και γενικότερα στη Φλώρινα το πλακέ φασόλι υπέστη φέτος ζημιές από τις βροχές.

Τα φασόλια Πρεσπών αποτελούν παραδοσιακό προϊόν της περιοχής.

Είναι ιδιαίτερα θρεπτικά, ενώ ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους που οφείλεται στον τόπο αλλά και στον τρόπο παραγωγής τους. Έχουν χαρακτηριστεί ως Προϊόν Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε).

Επιπλέον, η καλλιέργεια των φασολιών των Πρεσπών έχει ενταχθεί στο Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης. Με το Σύστημα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης τα φασόλια Πρεσπών καλλιεργούνται ακολουθώντας ένα σύστημα σύγχρονης γεωργικής πρακτικής με σεβασμό στο περιβάλλον έτσι ώστε να παράγονται προϊόντα ποιοτικά και ασφαλή, τόσο για το περιβάλλον όσο και για τους παραγωγούς και τους καταναλωτές των φασολιών Πρεσπών.

Ακριβή στοιχεία για το πότε ακριβώς άρχισε η καλλιέργεια του φασολιού στην Πρέσπα δεν υπάρχουν, αναφέρεται όμως ότι πληθυσμός φασολιού με την επωνυμία «πλακί» ή «πλακέ» εισήχθη στην περιοχή την δεκαετία του 1920 και καλλιεργήθηκε συστηματικά σε κοιλάδες και δροσερά μικροκλίματα, ενώ υπάρχουν ταξιδιωτικά κείμενα που ανάγονται στη δεκαετία του 1930 και του 1940 και βεβαιώνουν πως η καλλιέργεια του φασολιού στη περιοχή των Πρεσπών ήταν ιδιαίτερα αναπτυγμένη από τότε. Μετά τη λειτουργία του αρδευτικού δικτύου, που ολοκληρώθηκε το 1967, οι καλλιέργειες μετατοπίστηκαν στις παραλίμνιες περιοχές της Μικρής Πρέσπας.

07/08/2018 09:29 πμ

Ως ένα από τα πιο ζεστά καλοκαίρια στην ιστορία της ΕΕ θα καταγραφεί το φετινό, καθώς σχεδόν ολόκληρη η δυτική και βόρεια Ευρώπη βρίσκεται στο έλεος του καύσωνα για μια ολόκληρη εβδομάδα, με αποτέλεσμα μείωση της αγροτικής παραγωγής. Προβλήματα υπάρχουν στην παραγωγή σιτηρών και ζωοτροφών αλλά και στην παραγωγή γάλακτος. Σύμφωνα με εκτιμήσεις που δημοσιοποίησαν οι Copa και Cogeca για τη συγκομιδή σιτηρών της ΕΕ, προβλέπεται μείωση σε ποσοστό 6% της παραγωγής σιτηρών και ελαιούχων σπόρων στην ΕΕ, λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Όπως προβλέπουν η μείωση στην παραγωγή σιτηρών στην ΕΕ αναμένεται να ανέλθει σε ποσοστό -6% σε σύγκριση με το 2017. Στο μεταξύ χαμηλότερη από την αναμενόμενη θα είναι φέτος η παραγωγής γάλακτος στης Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, γεγονός που θα οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2018, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Όπως επισημαίνει η Κομισιόν, «η συνεχής και παρατεταμένη ξηρασία που επικρατεί σε διάφορες χώρες της ΕΕ έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγή των αροτραίων καλλιεργειών, καθώς και στις ζωοτροφές. Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις και στην καλή μεταχείριση των ζώων. Επιπλέον, η μείωση του επιπέδου των ζωοτροφών έχει ιδιαίτερο αντίκτυπο στο εισόδημα των κτηνοτρόφων, διότι θα αυξήσει το κόστος των εισροών τους, αν υπάρξει έλλειψη χορτονομών αργότερα κατά τη διάρκεια του έτους».

Ο επίτροπος Γεωργίας, κ. Φιλ Χόγκαν, δήλωσε τα εξής: «Ανησυχώ πολύ για αυτές τις παρατεταμένες κλιματικές εξελίξεις. Είμαι σε επαφή με διάφορους υπουργούς από τις χώρες που πλήττονται, προκειμένου να συζητήσουμε την κατάσταση και να λάβουμε επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για τις επιπτώσεις. Η Επιτροπή, όπως πάντα, είναι έτοιμη να στηρίξει τους γεωργούς που πλήττονται από την ξηρασία, κάνοντας χρήση ορισμένων μέσων, όπως είναι μεταξύ άλλων οι μεγαλύτερες προκαταβολές, οι παρεκκλίσεις από τις απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού και οι κρατικές ενισχύσεις. Η κοινή γεωργική πολιτική παρέχει ήδη ένα δίχτυ ασφαλείας για τους γεωργούς που καλούνται να αντιμετωπίσουν απρόβλεπτα γεγονότα. Παροτρύνω όλα τα κράτη μέλη να εξετάσουν όλες τις δυνατές δράσεις και τα μέτρα που προβλέπονται στην νομοθεσία μας».

Μέτρα από ΕΕ
Από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή λήφθηκαν δύο ειδικές αποφάσεις, με σκοπό να βοηθηθούν οι γεωργοί να αντιμετωπίσουν την ξηρασία, επιπλέον της στήριξης στο πλαίσιο της ισχύουσας νομοθεσίας για την κοινή γεωργική πολιτική:

Μεγαλύτερες προκαταβολές: οι γεωργοί θα μπορούν να λαμβάνουν ποσοστό έως και 70 % των άμεσων πληρωμών και 85 % των πληρωμών στο πλαίσιο της αγροτικής ανάπτυξης, ήδη από τα μέσα Οκτωβρίου 2018, αντί να περιμένουν έως τον Δεκέμβριο για να βελτιωθεί η κατάσταση των ταμειακών τους ροών·

Παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες απαιτήσεις οικολογικού προσανατολισμού (δηλαδή τους κανόνες για τη διαφοροποίηση των καλλιεργειών και τις περιοχές οικολογικής εστίασης σε γαίες υπό αγρανάπαυση): ώστε να καταστεί δυνατή η χρήση των εν λόγω γαιών για την παραγωγή ζωοτροφών. Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο έγκρισης περαιτέρω παρεκκλίσεων από τον οικολογικό προσανατολισμό, προκειμένου να δοθεί στους γεωργούς περισσότερη ευελιξία για την παραγωγή χορτονομής. Τα μέτρα αυτά θα είναι ιδιαίτερα επωφελή για τους κτηνοτρόφους.

Στο πλαίσιο των υφιστάμενων κανόνων για τις γεωργικές κρατικές ενισχύσεις, μπορούν να χορηγούνται ενισχύσεις ύψους έως 80 % των ζημιών που προκαλούνται λόγω ξηρασίας (ή έως 90 % στις περιοχές με φυσικούς περιορισμούς), υπό ορισμένους ειδικούς όρους. Η αγορά χορτονομών μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση ενίσχυσης είτε ως υλική ζημία είτε ως απώλεια εισοδήματος.

Μπορεί επίσης να χορηγείται αποζημίωση για ζημίες χωρίς να χρειάζεται να γνωστοποιείται στην Επιτροπή (οι λεγόμενες «ενισχύσεις ήσσονος σημασίας»). Τα κράτη μέλη μπορούν να χορηγούν ενισχύσεις ύψους έως 15.000 ευρώ ανά γεωργό σε διάστημα τριών ετών.

Όσον αφορά την αγροτική ανάπτυξη, προβλέπεται ευρύ φάσμα δυνατοτήτων στην ισχύουσα νομοθεσία για την ΚΑΠ:

  • Όταν ένα κράτος μέλος αναγνωρίζει την ξηρασία ως «φυσική καταστροφή», μπορεί να παρέχει στήριξη σε ποσοστό έως 100% για την αποκατάσταση του γεωργικού παραγωγικού δυναμικού που καταστράφηκε λόγω της ξηρασίας. Τα χρήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις, όπως η επανασπορά των βοσκοτόπων, για παράδειγμα. Το μέτρο αυτό μπορεί να ενεργοποιηθεί αναδρομικά·
  • Οι γεωργοί μπορούν να γνωστοποιούν στις αντίστοιχες εθνικές αρχές περιπτώσεις έκτακτων περιστάσεων και ενδεχομένως να απαλλάσσονται από το οικείο κράτος μέλος από τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο διαφόρων καθεστώτων. Για παράδειγμα, θα επιτρέπεται στους γεωργούς να χρησιμοποιούν ζώνες ανάσχεσης για ζωοτροφές·
  • Τα κράτη μέλη μπορούν να παρέχουν στήριξη στους γεωργούς με εργαλεία διαχείρισης κινδύνων. Για παράδειγμα, μπορούν να προβούν σε οικονομικές συνεισφορές σε ταμεία αλληλοβοήθειας για την καταβολή χρηματικών αποζημιώσεων στους πληγέντες γεωργούς. Επίσης, οι γεωργοί που υφίστανται απώλεια εισοδήματος, άνω του 30 % του μέσου ετήσιου εισοδήματος τους, θα λάβουν οικονομική αποζημίωση.

«Τα κράτη μέλη έχουν τη δυνατότητα να τροποποιήσουν το πρόγραμμά τους για την αγροτική ανάπτυξη μία φορά ετησίως για να συμπεριλάβουν ένα από τα προαναφερόμενα μέτρα», τονίζει στον ΑγροΤύπο στέλεχος της Κομισιόν.

Εκτός από τα μέτρα αυτά, καθώς και τη συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης της ξηρασίας και του αντικτύπου της με ευρωπαϊκούς δορυφόρους, η Επιτροπή είναι σε επαφή με όλα τα κράτη μέλη για να λαμβάνει επικαιροποιημένες πληροφορίες σχετικά με τις επιπτώσεις που έχει η εαρινή και η θερινή ξηρασία για τους γεωργούς τους. Οι πληροφορίες, που έχουν ζητηθεί με προθεσμία τις 31 Αυγούστου, θα χρησιμοποιηθούν για να αξιολογηθεί η επάρκεια και η καταλληλότητα της αντίδρασης της Επιτροπής και να ληφθούν τεκμηριωμένες αποφάσεις σχετικά με την τροποποίηση των μέτρων που έχουν ήδη ληφθεί ή όσον αφορά τυχόν πρόσθετα μέτρα που μπορεί να θεωρηθούν κατάλληλα.

31/07/2018 10:06 πμ

Έκτακτη οικονομική στήριξη ζητούν οι αγρότες της Γερμανίας, των οποίων οι σοδειές, λόγω ζέστης και ξηρασίας, έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, το τελευταίο διάστημα. Μεγάλο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι κτηνοτρόφοι της χώρας, καθώς δυσκολεύονται να βρουν τροφές για τα κοπάδια τους.

Πιο συγκεκριμένα, στο 20% υπολογίζει τη μείωση της φετινής σοδειάς σε ολόκληρη τη χώρα ο πρόεδρος τη Γερμανικής Αγροτικής Ένωσης (DBV) Γιοάχιμ Ρούκβιντ, ενώ υπάρχουν φόβοι πως σε ορισμένες περιοχές το ποσοστό αυτό, μπορεί να φτάσει και το 70%.

Γι’ αυτό το λόγο ο κ. Ρούκβιντ ζητά από το κράτος να διαθέσει ένα δισ. ευρώ για να βοηθήσει εκείνους τους αγρότες, στους οποίους η φετινή συγκομιδή θα είναι κατά 30% χαμηλότερη από το μέσο όρο των τελευταίων χρόνων.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσουν στο Βερολίνο σε τεχνικό επίπεδο εκπρόσωποι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των 16 κρατιδίων προκειμένου να εξετάσουν τις επιπτώσεις της ζέστης και της ξηρασίας που πλήττουν εδώ και εβδομάδες τη Γερμανία. Την Τετάρτη το ίδιο θέμα θα απασχολήσει και το υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με την υπουργό Γεωργίας Γιούλια Κλέκνερ η γενική κατάσταση είναι ανησυχητική.

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση προκαλεί μειωμένες σοδειές στα δημητριακά αλλά και ζημιές στην πατάτα, στο καλαμπόκι και στα ζαχαρότευτλα.

Πολλοί κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να φροντίσουν τα ζώα τους λόγω της έλλειψης τροφής. Μια «μικρή ελάφρυνση» για τους αγρότες συνιστά, σύμφωνα με την υπουργό, το γεγονός ότι σε σχέση με πέρυσι οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν φέτος κατά 10%. Πάντως, μια ολοκληρωμένη εικόνα για τη φετινή συγκομιδή θα διαμορφωθεί στα τέλη Αυγούστου. Στη βάση αυτού του απολογισμού η Γιούλια Κλέκνερ θα είναι έτοιμη να εξετάσει πιθανές βοήθειες.

Οι Σοσιαλδημοκράτες από την πλευρά τους απορρίπτουν τέτοιου είδους βοήθειες επειδή θα δημιουργούσαν προηγούμενο. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο για αγροτικά θέματα της Κ.Ο. του SPD Ράινερ Σπίρινγκ οι σύγχρονοι αγρότες είναι επιχειρηματίες και συνεπώς. όπως κάθε ιδιωτική επιχείρηση, αντιμετωπίζουν ρίσκα. Σε περίπτωση που δοθεί βοήθεια στους αγρότες τότε θα πρέπει μελλοντικά να στηρίζονται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι θεωρούνται η βάση της γερμανικής οικονομίας. Αντί να παρέχεται έκτακτη βοήθεια στους γεωργούς θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα για τον σχεδιασμό μιας αγροτικής στρατηγικής που θα έχει προοπτική εξέλιξης.

Οι δε Πράσινοι συνδέουν την ξηρασία με την κλιματική αλλαγή, για την οποία ευθύνεται το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Για να αντιμετωπιστεί θα πρέπει να ληφθούν αυστηρότερα μέτρα που θα οδηγήσουν στη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν η απαγόρευση των κινητήρων που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα αλλά και το κλείσιμο των ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής.