Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

10 χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας και συνεργασίας με στόχο την ανάδειξη του βαμβακιού που παράγεται από τις ποικιλίες FiberMax®, μέσα από κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά προσαρμοσμένο τρόπο παραγωγής.
10 χρόνια ταξιδιού απο το σπόρο μέχρι το ρούχο, μέσα απο χιλιάδες παραγωγούς, συνεργάτες, διαφορετικούς αγρούς, γενιές και πρακτικές.
Οι παραγωγοί Γιώργος Φασούλας και Κώστας Σκουλαρίδης εκπροσωπούν την παλαιότερη και τη νεότερη γενιά του CSF και ενώνουν την φωνή τους για να ευχηθούν Χρόνια πολλά!
Το ταξίδι του CSF συνεχίζεται...

Προστιθέμενη αξία για τον παραγωγό

Το πρόγραμμα CSF είναι το πρώτο πρόγραμμα παραγωγής βιώσιμου βαμβακιού στην Ελλάδα, που δίνει προστιθέμενη αξία και πολλαπλά οφέλη στον παραγωγό.
Τα οφέλη που απολαμβάνουν οι παραγωγοί CSF συνδέονται με:

  • Καλλιέργεια κορυφαίων ποικιλιών βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®, αναγνωρισμένες για την υψηλή απόδοσή τους στο χωράφι, αλλά και τα ποιοτικά τους τεχνολογικά χαρακτηριστικά
  • Επιβράβευση με διαφοροποιημένες τιμές από τα συνεργαζόμενα στο πρόγραμμα εκκοκιστήρια (Θρακικά Εκκοκιστήρια, Κ.Β. Μάρκου και Βιολάρ)
  • Παραγωγή πιστοποιημένου προϊόντος που έχει τις προϋποθέσεις για την ένταξή του σε κάποια από τα υπό διαμόρφωση οικολογικά σχήματα
  • Το τελικό προϊόν αυτής της διαδικασίας συνδέεται με τον αγρό, που συνάδει με τις απαιτήσεις της βιομηχανίας για ιχνηλασιμότητα.

Το CSF οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα βιώσιμο μέλλον

Τα τελευταία δύο χρόνια, έχει μετρηθεί πιλοτικά το αποτύπωμα άνθρακα σε αγροτεμάχια και σε εκκοκιστήρια που συμμετέχουν στο πρόγραμμα, προετοιμάζοντας έτσι τους παραγωγούς και την αλυσίδα αξίας για πιθανές μελλοντικές απαιτήσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Επιπρόσθετα, στα πλαίσια του προγράμματος CSF και σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, πραγματοποιήθηκαν τα έτη 2020, 2022 και 2023 μελέτες που απέδειξαν ότι το βαμβάκι στην Ελλάδα μπορεί να καλλιεργηθεί και με αναγεννητικές, βιώσιμες πρακτικές.
Το βαμβάκι CSF, ως παραγόμενο σε χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πληροί όλες τις απαιτήσεις πιθανών ενδιαφερόμενων αγοραστών τόσο από την ευρωπαϊκή αγορά μεταποίησης, όσο και από την παγκόσμια αγορά.

Το CSF οδηγεί τις εξελίξεις προς ένα βιώσιμο μέλλον

“Πιστεύω ακράδαντα στην υπεύθυνη καλλιέργεια του βαμβακιού μου. Νοιάζομαι για το έδαφος, ώστε να διατηρούνται τα επίπεδα γονιμότητας υγιή και σταθερά. Καλλιεργώ βαμβάκι ακολουθώντας το βιώσιμο πρόγραμμα βαμβακιού CSF, σχεδόν 10 χρόνια! Είμαι περήφανος που παράγω βαμβάκι εξαιρετικής ποιότητας με υπεύθυνο και βιώσιμο τρόπο, ώστε να αφήσω τη γη στην επόμενη γενιά”.
Γιώργος Φασούλας, Παραγωγός CSF, Λάρισα

“Είμαι παραγωγός βαμβακιού στην Κομοτηνή και συμμετέχω στο πρόγραμμα CSF εδώ και λίγα χρόνια.
Η συμμετοχή μου στο CSF με βοήθησε να κατανοήσω την ανάγκη για βιώσιμες γεωργικές πρακτικές που όχι μόνο προστατεύουν το περιβάλλον, αλλά βελτιώνουν και την ποιότητα και την αποδοτικότητα της καλλιέργειας μου. Μου άνοιξε το δρόμο για συνεργασία με την αλυσίδα αξίας και δημιούργησε τις προϋποθέσεις για ένα πιστοποιημένο ταξίδι του βαμβακιού απο το χωράφι μου, μέχρι το τελικό προϊόν.
Η βιώσιμη γεωργία δεν είναι απλά μια επιλογή, αποτελεί ανάγκη για το μέλλον όλων μας. Είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος που είμαι μέλος της οικογένειας του CSF!”
Κώστας Σκουλαρίδης, παραγωγός CSF, Κομοτηνή

Προστιθέμενη αξία για όλη την αλυσίδα αξίας

«Για εμάς είναι σημαντικό να θέτουμε ως ύψιστη προτεραιότητα της επιχείρησής μας τη βιωσιμότητα. Συνεργαζόμαστε με τη BASF και το πρόγραμμα CSF από το ξεκίνημα του προγράμματος. Οι αξίες ενός τέτοιου προγράμματος μας βοήθησαν να καλύψουμε τις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας, για υψηλή ποιότητα, ιχνηλασιμότητα και παραγωγή με βιώσιμες πρακτικές. Μόνο θετική συνεισφορά μπορεί να έχει αυτό το πρόγραμμα για όλους τους συμμετέχοντες. Γι' αυτό στηρίζουμε τους καλλιεργητές μας με όλες μας τις δυνάμεις, ώστε να εξασφαλίζουμε από αυτούς την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού και επιβραβεύουμε την προσήλωσή τους στις καλλιεργητικές πρακτικές που απαιτεί το πρωτόκολλο CSF.»
Εμμανουέλα Κουρούδη, Sustainability Manager Θρακικά Εκκοκιστήρια

«Συνεργαζόμαστε με την BASF από την πρώτη χρονιά υλοποίησης του προγράμματος CSF. Για εμάς, το CSF αποτελεί μια ολοκληρωμένη πρόταση στις ανάγκες των αγορών, συνδυάζοντας την ποιότητα, τις βιώσιμες πρακτικές και την ιχνηλασιμότητα. Το βαμβάκι CSF είναι πλέον ένα επώνυμο προϊόν, που μας δίνει τη δυνατότητα διαφοροποίησης και μας επιτρέπει να προσεγγίσουμε ενδιαφερόμενους αγοραστές τόσο της ευρωπαϊκής όσο και της παγκόσμιας αγοράς. Βασική μας προτεραιότητα είναι να στηρίζουμε τους παραγωγούς βαμβακιού και να τους ωθούμε συνεχώς στη βελτίωση της καλλιέργειάς τους και στην παραγωγή ενός ποιοτικού προϊόντος, ακολουθώντας όλες τις σύγχρονες τάσεις της αγοράς. Όλα αυτά συνδυάζονται στο πρόγραμμα CSF.»
Βασίλης Μάρκου, Πρόεδρος της επιχείρησης Κ.Β. Μάρκου

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το πρόγραμμα CSF μπείτε στην ιστοσελίδα της BASF: www.certified-fibermax.basf.com

Σχετικά άρθρα
14/03/2025 03:49 μμ

Την ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Το Mέτρο 23, το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, θα επιτρέψει σε μια σειρά καλλιεργειών να τύχουν ενίσχυσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ένα από τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν είναι το βαμβάκι. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτούς τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το βαμβάκι».

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».

Σημαντική ήταν η αναφορά του Υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις».

Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».

Σχεδιασμός ΕΕ για πρωτογενή τομέα

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική ανάπτυξη, ο Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να αποφασίσει τι σχεδιασμό έχει για τον πρωτογενή τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, των γυναικών, καθώς και των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Και συμπλήρωσε πως «ένα θέμα το οποίο έθεσα και εγώ κι άλλοι συνάδελφοί μου είναι η διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «παλιά θέλαμε την αειφορία και την ανάπτυξη, σήμερα με την κλιματική κρίση και με όλα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα που πρέπει να είναι ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου».

Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις νέες προκλήσεις.

Για το αρδευτικό νερό ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση των πόρων του αρδευτικού νερού και για την ορθολογική διαχείριση του.

«Αυτό γίνεται με τα μεγάλα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη που έχουν ενταχθεί στο Ύδωρ 2.0. Δύο εξ αυτών που έχουν ενταχθεί είναι στη Θεσσαλία και έχουν συγκεκριμένη αναφορά στην Καρδίτσα. Σύντομα, μάλιστα, θα δημιουργήσουμε μια πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα που θα απευθύνονται στις περιφέρειες και για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα απευθύνονται στους δήμους», δήλωσε.

Τελευταία νέα
14/03/2025 01:55 μμ

Δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια η τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ προκειμένου να χορηγηθεί η ειδική ενίσχυση βάμβακος, έτους 2024, στους δικαιούχους παραγωγούς.

Σύμφωνα με την απόφαση χωρίς όρια πλαφόν είναι οι εκτάσεις καλλιέργειας σε Θεσσαλία, Βοιωτία, Φθιώτιδα, ενώ πρόσθετη μείωση, κατά 30%, θα έχει το πλαφόν στις ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση αναφέρει ότι κατά παρέκκλιση, λόγω των ιδιαίτερων καιρικών συνθηκών που αντιμετώπισε η χώρα, για την καλλιεργητική περίοδο 2024:

Α. οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, εξαιρούνται από την εφαρμογή των όρων επιλεξιμότητας των σημείων γ και δ της παρ. 6 του άρθρου 2 και παρ. 2 του άρθρου 3 της υπ’ αριθ. 472/158760/25-5-2023 (ΦΕΚ/Β/3523/2023), για τη χορήγηση της ειδικής ενίσχυσης.

Β. στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας μειωμένο κατά 51% σύμφωνα με τον πίνακα ΙV ελάχιστης απόδοσης κιλών σύσπορου βαμβακιού ανά στρέμμα του παραρτήματος της παρούσας Απόφασης».

Δείτε την απόφαση (εδώ)

Όπως ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, μιλώντας, στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος, στην Καρδίτσα, που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, οι Περιφερειακές Ενότητες Βοιωτίας, Καρδίτσας, Μαγνησίας, Λάρισας, Τρικάλων και Φθιώτιδας, δεν έχουν υποχρέωση τήρησης της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης ως όρου επιλεξιμότητας για την καταβολή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος.

Την ίδια ώρα, στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Δράμας, Δυτ. Αττικής, Έβρου, Εύβοιας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Ξάνθης, Πέλλης, Πιερίας, Ροδόπης, Σερρών, και Φλωρίνης η ελάχιστη στρεμματική απόδοση, μειώνεται επιπλέον 30% και ως εκ τούτου ορίζεται με βάση το μέσο όρο της πραγματικής στρεμματικής απόδοσης της πενταετίας 2016-2020 κάθε περιφερειακής ενότητας, μειωμένο κατά 51%.

Ο Υπουργός τόνισε, παράλληλα, τη σημασία της βαμβακοκαλλιέργειας για την ελληνική γεωργία, επισημαίνοντας ότι «πάνω από 2 εκατομμύρια είναι τα στρέμματα που καλλιεργούνται. Είναι γεγονός πως είναι ένα δυναμικό προϊόν το οποίο στην πραγματικότητα αντιπροσωπεύει το 80% της ευρωπαϊκής παραγωγής και θα πρέπει να βρει το δικό του χώρο». Ωστόσο, δεν παρέλειψε να αναγνωρίσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί, επισημαίνοντας: «Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την παραγωγή του βαμβακιού».

11/03/2025 03:37 μμ

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ), σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, διοργανώνουν το «5ο Πανελλήνιο Συνέδριο για το Βαμβάκι», την Παρασκευή (14 Μαρτίου 2025) και ώρα έναρξης 10:00, στην αίθουσα δεξιώσεων-συνεδρίων «ΚΕΝΤΙΑ» στην Καρδίτσα, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και την υποστήριξη του Συνδέσμου Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών.

Οι θεματικές ενότητες που θα αναπτυχθούν περιλαμβάνουν τα εθνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία για την καλλιέργεια του βαμβακιού, τη συμβολή της τεχνολογίας και της καινοτομίας στη βελτιστοποίηση του κόστους παραγωγής και τη μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων, την ευρωπαϊκή προοπτική του βαμβακιού και τις συνθήκες που επικρατούν στην παγκόσμια αγορά και τη κλιματική κρίση και προστασία της βαμβακοκαλλιέργειας.

Κατά τις εργασίες του συνεδρίου, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, θεσμικοί φορείς, παραγωγοί και εκκοκκιστές θα συζητήσουν και θα προσεγγίσουν καίρια θέματα που απασχολούν την ελληνική βαμβακοκαλλιέργεια.

Κύριος σκοπός του συνεδρίου είναι η χάραξη στρατηγικών επιλογών για το προϊόν, η ανάδειξη του προϊόντος, των ευκαιριών και των προοπτικών που ανοίγονται αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει είτε καλλιεργητικά είτε κατά την εμπορία του, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο παγκόσμιο στερέωμα.

Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου θα κηρύξει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος θα συμμετέχει και σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα: «Εθνική Στρατηγική για το βαμβάκι: Παρόν και μέλλον».

Για τη συμμετοχή απαιτείται ΠΡΟΕΓΓΡΑΦΗ (εδώ). Είσοδος ελεύθερη.

06/03/2025 05:23 μμ

Σε αναμονή βρίσκονται οι παραγωγοί βάμβακος για την προκήρυξη του Μέτρου που αφορά την μείωση του αποτυπώματος του άνθρακα, το οποίο προβλέπει μια οικονομική στήριξη στα 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ.

Το ερώτημα είναι αν το κονδύλι αυτό θα μπορεί να καλύψει την συνολική έκταση βαμβακοκαλλιέργειας στην χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα).

Σύμφωνα με πηγές από το ΥπΑΑΤ, όσοι ενταχθούν στο Μέτρο δεν θα μπορούν να ενταχθούν στα Βιολογικά και στο Μέτρο της Απονιτροποίησης.

Με το πρόγραμμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα χρηµατοδοτηθεί το βαµβάκι και η βιοµηχανική ντοµάτα.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Επίσης, σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%. Μεταξύ των καλλιεργειών που θα καταθέσει φάκελο στην ΕΕ το ΥπΑΑΤ θα είναι η βαμβακοκαλλιέργεια.

Ακόμη οι βαμβακοπαραγωγοί περιμένουν τις επίσημες ανακοινώσεις από το ΥπΑΑΤ για τη διευκόλυνση της πληρωμής της ειδικής ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν όλες οι εκμεταλλεύσεις. Αυτό είναι άμεση πληρωμή και θα βοηθήσει τους παραγωγούς να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να βάλουν τα τρακτέρ στα χωράφια.

06/03/2025 04:20 μμ

Η BASF, μία από τις κορυφαίες εταιρείες παγκοσμίως στον τομέα των χημικών προϊόντων και γεωργικών λύσεων, καλωσόρισε τους συνεργάτες της, καταστήματα γεωργικών εφοδίων, σε μία ενημερωτική εκδήλωση σχετικά με τις πρωτοβουλίες και τις καινοτόμες λύσεις της στην γεωργία και ειδικότερα στην βαμβακοκαλλιέργεια.
Με κεντρικό μήνυμα «Διαχρονική αξία στο Βαμβάκι», η BASF παρουσίασε τις ολοκληρωμένες λύσεις της στην καλλιέργεια του βαμβακιού από τον σπόρο έως τη φυτοπροστασία, σε μία επιτυχημένη εκδήλωση που διοργάνωσε στις 26 - 27 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Makedonia Palace.

Ο κ. Σπύρος Γεωργίου, Εμπορικός Διευθυντής, καλωσόρισε τους προσκεκλημένους παρουσιάζοντας την δέσμευση της BASF να συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός βιώσιμου μέλλοντος για τη γεωργία, συνδέοντας την καινοτομία, με τους συνεργάτες της και την κοινωνία.
Ο κ. Αθανάσιος Τσούτσας, Διευθυντής Μεγάλης Καλλιέργειας Νότιας Ευρώπης, άνοιξε την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας τη δέσμευση της BASF να προσφέρει λύσεις που ενισχύουν την παραγωγικότητα και την βιωσιμότητα στη γεωργία, σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο και απαιτητικό περιβάλλον που διαμορφώνεται από τις κλιματικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές. Επιπλέον, ανέλυσε το παγκόσμιο αποτύπωμα της δραστηριότητας της
BASF στην γεωργία, αλλά και τη δέσμευση της εταιρείας για τη συνεχή επένδυση σε γενετικό υλικό υψηλού δυναμικού, ευρείας προσαρμοστικότητας και κατάλληλο στις μελλοντικές προκλήσεις.

Η κα Σοφία Ζιώγα, Crop Manager Μεγάλης Καλλιέργειας της BASF Ελλάς, παρουσίασε την σφαιρική συνεισφορά της BASF στο βαμβάκι, με τις ολοκληρωμένες λύσεις Φυτοπροστασίας, το χαρτοφυλάκιο των σπόρων FiberMax® και Stoneville®, αλλά και την πιστοποιημένη παραγωγή βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές, με το πρόγραμμα CSF (Certified Sustainable FiberMax®). Τόνισε την εκτενή έρευνα της εταιρείας στη βελτίωση και ανάπτυξη νέων ποικιλιών, αλλά και τη διαδικασία επιλογής και πειραματισμού στις τοπικές συνθήκες καλλιέργειας, εξασφαλίζοντας τη συνεχή ροή νέου γενετικού υλικού και την ανάπτυξη ποικιλιών για τη χώρα μας, ώστε να καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες του Έλληνα παραγωγού.
Συνεχίζοντας, αναφέρθηκε στην ενίσχυση της αλυσίδας μεταποίησης του βαμβακιού, μέσω του προγράμματος FiberMax® CSF, που φέτος γιορτάζει 10 χρόνια στην Ελλάδα και στηρίζεται στην παραγωγή βαμβακιού με κοινωνικά δίκαιο, οικονομικά βιώσιμο και περιβαλλοντικά υπεύθυνο τρόπο. Τόνισε επίσης την σημασία των συνεργασιών στο πλαίσιο του CSF, οι οποίες προσφέρουν σημαντικό όφελος στους παραγωγούς και αναδεικνύουν το ελληνικό βαμβάκι CSF στην αλυσίδα αξίας, ενισχύοντας την ανταγωνιστικότητά του στην αγορά.

O Υπεύθυνος Πωλήσεων Σπόρων σε Θεσσαλία & Στερεά Ελλάδα, κος Κώστας Δημακόπουλος, απευθύνθηκε στους καλεσμένους αναπτύσσοντας το χαρτοφυλάκιο των σπόρων βαμβακιού FiberMax® και Stoneville®.
Αναλύοντας τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών, παρουσίασε στο κοινό τις νέες ποικιλίες FiberMax® Adora και Irida, καθώς και τις νέες ποικιλίες Stoneville® Olivia, ST830 και ST810. Η νέα γενιά ποικιλιών FiberMax® και Stoneville® είναι ποικιλίες άριστα προσαρμοσμένες στις περιβαλλοντικές
συνθήκες της Ελλάδας, καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες των παραγωγών στην πρώιμη και μεσοπρώιμη ζώνη, ενώ συνδυάζουν το υψηλό δυναμικό παραγωγής σε σύσπορο και ίνα, την βελτιωμένη αντοχή σε συνθήκες στρες. Επιπλέον, η ύπαρξη τριχώματος σε κάποιες από αυτές βελτιώνει κατά πολύ τη συμπεριφορά τους στις προσβολές από μυζητικά έντομα. Τέλος, το εξαιρετικό άνοιγμα του καρυδιού συνεισφέρει στην μεταβροχική τους συμπεριφορά, και τα άριστα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά αναγνωρίζονται από τη βιομηχανία εκκόκκισης.

Σχετικά με τις διαθέσιμες λύσεις στην φυτοπροστασία του βαμβακιού, ο κ. Χαράλαμπος Κουκίδης, Υπεύθυνος Τεχνικής Ανάπτυξης, παρουσίασε στο κοινό το νέο πρoφυτρωτικό ζιζανιοκτόνο βαμβακιού Conaxis®. Το Conaxis® συνδυάζει δυο δραστικά συστατικά, το Clomazone και το Dimethenamid-P (DMTA-P), για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε βασικά ζιζάνια της καλλιέργειας, ακόμη και σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας. Τέλος, αναφέρθηκε στη δέσμευση της εταιρείας για συνεχή στήριξη της καλλιέργειας, μέσα από νέες λύσεις σε προϊόντα φυτοπροστασίας και ρύθμισης της ανάπτυξης του βαμβακιού, που θα συμπληρώσουν το χαρτοφυλάκιο της εταιρείας στο μέλλον.

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ήταν και η δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης, με προσκεκλημένο ομιλητή τον πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, κο Ευθύμιο Φωτεινό. Στην ομιλία του ο κ. Φωτεινός εξέθεσε τις θέσεις και τις δράσεις της Δ.Ο.Β. για τη στήριξη της ελληνικής βαμβακοκαλλιέργειας. Εξέφρασε την ανάγκη για συλλογική προσπάθεια και συνεχή δουλειά προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του κλάδου, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις της Δ.Ο.Β. για την προώθηση της καλλιέργειας του βαμβακιού, με στόχο την ενίσχυση του προϊόντος και τη διασφάλιση της βιωσιμότητας της καλλιέργειας, καθώς και στην εξαγωγική προοπτική του ελληνικού βαμβακιού, το οποίο κατέχει σημαντική θέση στην αγορά. Μετά την ομιλία του ακολούθησε συζήτηση σχετικά με επίκαιρα και σημαντικά θέματα για την καλλιέργεια, κρατώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού.

06/03/2025 03:00 μμ

Η KYKNOS, η ιστορική ελληνική εταιρεία παραγωγής προϊόντων τομάτας, έλαβε για πρώτη φορά την πιστοποίηση Great Place to Work®, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευσή της στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που εμπνέει, εξελίσσει και στηρίζει τους ανθρώπους της.
Η πιστοποίηση του Great Place to Work® βασίζεται σε μια ανώνυμη και εμπιστευτική έρευνα που συμπληρώνουν οι εργαζόμενοι, οι οποίοι αξιολογούν την εργασιακή τους εμπειρία με βάση πέντε βασικούς πυλώνες: εμπιστοσύνη, σεβασμό, δικαιοσύνη, υπερηφάνεια και συντροφικότητα. Μέσα από αυτή τη διαδικασία, η KYKNOS αναγνωρίστηκε και έμπρακτα για το καλό εργασιακό της περιβάλλον.

Ένα εργασιακό περιβάλλον βασισμένο στην εμπιστοσύνη και την εξέλιξη

Η εταιρεία επενδύει σταθερά στη διαρκή εκπαίδευση, στην επαγγελματική ανάπτυξη και στην ευημερία των ανθρώπων της, προσφέροντας ένα περιβάλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοβουλία και η ομαδικότητα ενθαρρύνονται καθημερινά. Η αναγνώριση αυτή ενισχύει την KYKNOS ως εργοδότη προτίμησης, αναδεικνύοντας τη σημασία που αποδίδει στη διαμόρφωση μιας εργασιακής εμπειρίας που προάγει τη δημιουργικότητα και την επαγγελματική ολοκλήρωση.

Ο κ. Αχιλλέας Αγγελόπουλος, CEO της KYKNOS, δήλωσε σχετικά:
«Η πιστοποίηση του Great Place to Work® αποτελεί μια σημαντική αναγνώριση για την KYKNOS, επιβεβαιώνοντας τη διαρκή μας δέσμευση στη δημιουργία ενός εργασιακού περιβάλλοντος που προάγει την ικανοποίηση, την ανάπτυξη και τη συνοχή της ομάδας μας. Οι άνθρωποί μας βρίσκονται στο επίκεντρο κάθε μας προσπάθειας και η εμπιστοσύνη τους μας δίνει τη δύναμη να εξελισσόμαστε συνεχώς. Ευχαριστούμε όλους τους εργαζόμενους της KYKNOS για τη συνεισφορά τους στη διαμόρφωση μιας εταιρικής κουλτούρας που βασίζεται στη συνεργασία, την καινοτομία και την αμοιβαία υποστήριξη».
Η KYKNOS, με 110 χρόνια δυναμικής παρουσίας, συνεχίζει την πορεία της με όραμα ένα εργασιακό περιβάλλον που εμπνέει, προσφέρει προοπτικές και επιβεβαιώνει τη διαρκή δέσμευσή της στους ανθρώπους της, αναγνωρίζοντας ότι αυτοί αποτελούν την καρδιά της επιτυχίας της.

05/03/2025 12:40 μμ

Φωτογραφία: Η ομιλία του προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου της DE SANGOSSE Hellas, κ. Χρήστου Σπηλιόπουλου.
Παρουσίαση της νέας θυγατρικής της στην Ελλάδα έκανε η DE SANGOSSE, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (22/2/2025), σε ξενοδοχείο της Νέας Ερυθρέας.

Η νέα εταιρεία, που λειτουργεί από τις 10 Ιανουαρίου 2025, ονομάζεται De Sangosse Hellas και εδρεύει στην Αθήνα.

Ο Όμιλος έρχεται στην χώρα μας με 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών και πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο

Τη διεύθυνση της DE SANGOSSE Hellas, αναλαμβάνει ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, διακεκριμένος γεωπόνος με πολυετή εμπειρία στους τομείς των βιοδιεγερτών, βιολιπασμάτων και φυτοπροστασίας. Γεωπόνος με διδακτορικό δίπλωμα από Γαλλικό πανεπιστήμιο στην τοξικολογία φαρμάκων, ο κ. Χρήστος Σπηλιόπουλος, έχει διανύσει τρεις δεκαετίες εργαζόμενος στον τομέα των βιοδιεγερτών των βιολιπασμάτων και της φυτοπροστασίας και με μεγάλη θητεία στην VALAGRO ΕΛΛΑΣ σαν τεχνοκράτης και μάνατζερ.

«Είμαι ενθουσιασμένος που εντάσσομαι στον Όμιλο DE SANGOSSE, του οποίου η αφοσίωση στις βιολύσεις με εμπνέει βαθιά. Θα δημιουργήσουμε γρήγορα μια ομάδα γεωπόνων, αφοσιωμένων στην ενίσχυση των συνεργασιών με τοπικούς ενδιαφερόμενους φορείς, την ανάπτυξη εκπαιδευτικών προγραμμάτων κατάρτισης σχετικά με τη χρήση των προϊόντων μας και την στήριξη πρωτοβουλιών που αποσκοπούν στη βιώσιμη γεωργία», τόνισε ο κ. Σπηλιόπουλος.

«Θα μιλήσουμε για ένα καινούργιο ξεκίνημα, μια νέα συνεργασία που θα βασίζεται στην καινοτομία και στις βιολογικές λύσεις στην ελληνική και κυπριακή αγορά. Παρέχοντας τις καινοτόμες τεχνολογίες μας και συνεργαζόμενοι με εθνικούς διανομείς, γεωργικά καταστήματα και αγρότες, θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γεωργικές προκλήσεις», πρόσθεσε.

Ο κύριος στόχος της ελληνικής θυγατρικής μας θα είναι να υποστηρίξει τους πελάτες της στην υιοθέτηση και ανάπτυξη βιολύσεων για τις ανάγκες των κύριων καλλιεργειών στην Ελλάδα, μια χώρα που φημίζεται για τον αγροτικό της πλούτο και τις εμβληματικές καλλιέργειες, όπως οι ελιές, εσπεριδοειδή, αμπέλια, βαμβάκι, ακτινίδια, πεπόνια, φράουλες και ντομάτες. Διαθέτουμε βιοδιεγέρτες, βιοπροστασία, φυτοθεραπεία και μια ενδιαφέρουσα γκάμα από διαβρέχτες.

«Με τον Όμιλο μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα, να κάνουμε πραγματικότητα μια φιλοδοξία, που βασίζεται στην καινοτομία, την στρατηγική και την ανάπτυξη. Τα προϊόντα που προσφέρει την καθιστούν ηγέτιδα στον τομέα των βιολογικών λύσεων. Έχει ένα εξαιρετικά δομημένο χαρτοφυλάκιο προϊόντων. Έχουμε εκπονήσει ένα πλάνο προτεραιότητων για την εγχώρια αγορά. Στόχος μας να διαμορφώσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την ελληνική γεωργία», κατέληξε ο κ. Σπηλιόπουλος.

100 χρόνια κλείνει ο γαλλικός όμιλος στις διεθνείς αγορές

ο πρόεδρος της DE SANGOSSE, Nicolas Fillon
Φωτογραφία: Ο CEO της DE SANGOSSE, Nicolas Fillon

Όπως τόνισε από την πλευρά του ο CEO της DE SANGOSSE, Nicolas Fillon, που είναι γιος αγρότη από τη νοτιοδυτική Γαλλία, «το 2026 ο όμιλος θα κλείσει 100 χρόνια ζωής. Αποτελεί έναν διεθνή ηγέτη στην γεωργική τεχνολογία, με στόχο τη μετατροπή των γεωργικών μοντέλων σε πιο βιώσιμες μορφές.

Το όραμα της εταιρείας εστιάζει με μια θετική, σύγχρονη και βιώσιμη γεωργία που να αντιμετωπίζει τις νέες διατροφικές προκλήσεις, τους κλιματικούς κινδύνους, τις κοινωνικές προσδοκίες και τους εξελισσόμενους διεθνείς κανονισμούς.

Ο Όμιλος έχει 1.350 υπαλλήλους, 44 διεθνείς θυγατρικές εταιρείες, 28 μονάδες παραγωγής και κάνει πωλήσεις σε περισσότερες από 60 χώρες. Οι εργαζόμενοι της DE SANGOSSE κατέχουν, πρωτίστως, το κεφάλαιο της εταιρείας, κάτι που διασφαλίζει την ανεξαρτησία της και ένα μακροπρόθεσμο όραμα για το μέλλον της εταιρείας.

Αναπτυσσόμαστε με μεγάλη ταχύτητα στη διεθνή αγορά. Διαθέτουμε το 9% του κύκλου εργασιών του Ομίλου σε έρευνα και ανάπτυξη. Επενδύουμε στην καινοτομία με επίκεντρο τις βιολύσεις.

Πριν 20 χρόνια έγινε η μεγάλη στροφή του Ομίλου στις βιολύσεις. Απευθυνόμαστε σε όλους τους κλάδους των καλλιεργειών στην Ελλάδα.

Προτείνουμε λύσεις για το έδαφος και την προστασία καλλιεργειών με βιοέλεγχο. Έχουμε λύσεις για όλα τα προβλήματα φυτοπροστασίας».

Καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη

Όπως τόνισε στη δευτερολογία του ο κ. Nicolas Fillon, «ο όμιλος βασίστηκε για την ανάπτυξή του στο τρίπτυχο καινοτομία, βιολύσεις, διεθνής ανάπτυξη. Για να είναι υγιές το φυτό θα πρέπει πρώτα από όλα να τρέφεται σωστά.

Χρησιμοποιούμε μια τεράστια τεχνολογία και μια ευρεία γκάμα τεχνικών λύσεων φυτοπροστασίας για κάθε τομέα καλλιέργειας (δενδροκομία, μεγάλες καλλιέργειες κ.α.).
Για παράδειγμα έχουμε λύσεις για την καταπολέμηση του περονόσπορου στην πατάτα και στο άμπελι, καθώς και για άλλες μυκητολογικές ασθένειες (π.χ. Βοτρύτης) και για τα έντομα.

Διαθέτουμε σήμερα συνολικά 1.200 εγκρίσεις στον τομέα της προστασίας των φυτών, που σύντομα πρόκειται να διαθέσουμε στους πελάτες μας στην Ελλάδα. Επίσης με τους διαβρέχτες που διαθέτουμε θα μπορούμε να βελτιώσουμε τα αποτελέσματα της φυτοπροστασίας.

Διαθέτουμε πάνω από 1.000 προϊόντα στο χαρτοφυλάκιο. Αυτή τη στιγμή δίνουμε βιολύσεις σε 60 εκ. εκτάρια και θα συνεχίσουμε την προσπάθεια να τα αυξήσουμε στην Ελλάδα.

Με νέες τεχνολογίες και τις βιολύσεις που διαθέτουμε θέλουμε να κάνουμε μια πιο αποδοτική γεωργία με μεγαλύτερο σεβασμό στο περιβάλλον. Χτίζουμε γέφυρες μεταξύ παραγωγής και κατανάλωσης.

Θέλουμε να κάνουμε ένα νέο οδικό χάρτη για την γεωργία στην Ελλάδα. Επειδή είμαστε κοντά στο πεδίο ακούμε τους αγρότες και τα προβλήματα που έχουν. Έχουμε γερά θεμέλια για αυτό πάντα πετυχαίνουμε».

Στην συνέχεια τα στελέχη της Agronutrition, μέλους του ομίλου De Sangosse, κ.κ. Eric Gantoy (διευθύνων σύμβουλος) και Emmanuel Challet (Marketing, Technical & Development Director) αναφέρθηκαν πιο αναλυτικά στην γκάμα των 200 προϊόντων βιολογικής προστασίας και θρέψης των φυτών, πολλά από τα οποία θα είναι σύντομα διαθέσιμα και στην ελληνική αγορά.

26/02/2025 10:38 πμ

Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει επίσημα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, τέλος του μήνα (δηλαδή σε λίγες ημέρες) θα έχουν σταλεί στην ΕΕ οι φάκελοι που στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%, ώστε να ενεργοποιηθεί το Μέτρο 23 του ΠΑΑ.

Το Μέτρο 23 του ΠΑΑ επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Μεταξύ των καλλιεργειών που έχει υποσχεθεί ότι θα μελετήσει τα στοιχεία της παραγωγής το ΥπΑΑΤ για να καταθέσει φάκελο στην ΕΕ είναι και η βαμβακοκαλλιέργεια.

Όμως για το Μέτρο 23 αναφέρει ο υπουργός ΑΑΤ ότι «μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στην ΕΕ για αναπλήρωση του εισοδήματος των αγροτών που έχουν αποδεδειγμένα μειωμένη παραγωγή».

Οι βαμβακοπαραγωγοί θέλουν οικονομική ρευστότητα για να προχωρήσουν στις σπορές. Τα χρήματα των ενισχύσεων θα είναι «δώρον άδωρον» να τα πάρουν το καλοκαίρι.

Επίσης ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, ανέφερε την πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ. Όμως και αυτό το ποσό - όπως και τα άλλα μέτρα του ΠΑΑ - αφορά το 2025 και θα καταβληθεί στους δικαιούχους μετά τις σπορές.

Για να έχουν ρευστότητα και να προχωρήσουν την καλλιέργεια θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να σχεδιάσει να δοθούν άτοκα δάνεια στους βαμβακοπαραγωγούς και στην συνέχεια όταν θα γίνουν οι πληρωμές της ειδικής στρεμματικής ενίσχυσης, του αποτυπώματος του άνθρακα και αν τελικά δοθεί το Μέτρο 23, να επιστραφούν τα χρήματα. Έτσι θα μπορέσουν να έχουν την αναγκαία ρευστότητα για να μπουν τα τρακτέρ στα χωράφια.

24/02/2025 01:37 μμ

Στις 20 Φεβρουαρίου 2025 σε πανηγυρική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη στο ξενοδοχείο Μακεδονία Παλλάς, παρουσία καλεσμένων από τον ευρύτερο αγροδιατροφικό τομέα όλης της Ελλάδος, ανακοινώθηκε επίσημα η σημαντική επέκταση της στρατηγικής συνεργασίας του Ομίλου Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη με τον ιαπωνικό όμιλο Mitsui, μέσω της θυγατρικής του Certis Belchim B.V.

Στο πλαίσιο αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, η Certis Belchim αποκτά μερίδιο 30% στην Κ&Ν Ευθυμιάδης ΑΒΕΕ (Κ&ΝΕ), την μεγαλύτερη ελληνική εταιρία φυτοπροστασίας και γεωργικών εφοδίων. Η εμπορική συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών είναι ιστορική και μακροχρόνια, και η είσοδος του ομίλου Mitsui στο μετοχικό κεφάλαιο της Κ&ΝΕ αποτελεί όχι μόνο μια ψήφο εμπιστοσύνης από έναν διεθνή κολοσσό, αλλά και το εχέγγυο ότι η ελληνική εταιρία θα συνεχίσει να έχει πρόσβαση σε νέα, υψηλής προστιθέμενης αξίας, προϊόντα φυτοπροστασίας και θρέψης για πάρα πολλά χρόνια ακόμα.

Ταυτόχρονα, για την περαιτέρω ενίσχυση της παρουσίας τους στην αγορά των Βαλκανίων, δημιουργήθηκε μια νέα κοινοπραξία μεταξύ των εταιριών με την επωνυμία KCB Agriscience B.V. Η νέα εταιρία, στην οποία η Certis Belchim και ο Όμιλος Ευθυμιάδη έχουν μερίδιο 70% και 30% αντίστοιχα, δραστηριοποιείται ήδη στις κυριότερες χώρες των Βαλκανίων, όπως η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Βόρεια Μακεδονία, η Μολδαβία και η Αλβανία, και φιλοδοξεί να εδραιωθεί ως ένας εκ των ηγετών της ευρύτερης περιοχής στον τομέα αυτό.

Τόσο η Certis Belchim όσο και ο Όμιλος Αγροτεχνολογίας Ευθυμιάδη, ως καταξιωμένες επιχειρήσεις του αγροτικού κλάδου, δεσμεύονται να συνεχίσουν να οδηγούν τις γεωργικές εξελίξεις και να προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, προσφέροντας ολιστικές λύσεις αιχμής στους αγρότες των αγορών αυτών, μέσω καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών.

21/02/2025 03:34 μμ

Χορηγήθηκε κατά παρέκκλιση άδεια διάθεσης στην αγορά για το προϊόν STAPLE® SL με δ.ο. pyrithiobac-sodium 38.3%, της εταιρείας SIPCAM ΕΛΛΑΣ ΜΟΝ. Α.Ε., για την καλλιέργεια του βαμβακιού.
Η ισχύς της άδειας αφορά την περίοδο χρήσης από 15/03/2025 έως 13/07/2025.
Η άδεια χορηγείται για χρήση του προϊόντος στις Περιφερειακές Ενότητες:
Ροδόπης, Ξάνθης, Δράμας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Ηλείας, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου, Λάρισας, Μαγνησίας και Σποράδων, Τρικάλων, Καρδίτσας, Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Αττικής, Εύβοιας, Κιλκίς, Χαλκιδικής και Καβάλας
Το ζιζανιοκτόνο STAPLE® SL μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο βαμβάκι:

  • Είτε προσπαρτικά με ελαφρά ενσωμάτωση ή μετασπαρτικά-προφυτρωτικά για την καταπολέμηση της πορφυρής κύπερης, της ακανθώδους σίντα και του λεπτού βλήτου
  • Είτε μεταφυτρωτικά για την καταπολέμηση της αγριοβαμβακιάς, της αγριομελιτζάνας, του τραχέως βλήτου, του τάτουλα, της αγριοτοματιάς, της ακανθώδους σίντα, της Physalis angulata, της αγροποϊνσέτιας και της κύπερης.

ΔΟΣΗ: 18 κ.εκ./στρ. με 20-40 λίτρα νερού /στρ.
Αποτελεί δε τη μοναδική λύση για τη μεταφυτρωτική αντιμετώπιση σημαντικών πλατύφυλλων ζιζανίων, που δεν ελέγχθηκαν με την προσπαρτική - προφυτρωτική ζιζανιοκτονία στο βαμβάκι.
Δείτε περισσότερες πληροφορίες, εδώ
Προσοχή: Τα φυτοπροστατευτικά προϊόντα να χρησιμοποιούνται με ασφαλή τρόπο. Να διαβάζετε πάντα την ετικέτα και τις πληροφορίες σχετικά με το προϊόν πριν από τη χρήση, καθώς και τις προειδοποιητικές φράσεις και σύμβολα.

18/02/2025 01:28 μμ

Με αισιοδοξία για τη νέα χρονιά αλλά και επίγνωση των προκλήσεων που φέρνει το 2025, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων (ΣΠΕΛ) στις 17 Φεβρουαρίου 2025, στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι της Πολιτικής Ηγεσίας, θεσμικών φορέων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, του αγροδιατροφικού κλάδου και όλου του κλάδου των λιπασμάτων και του τύπου, αναδεικνύοντας τον κεντρικό ρόλο του ΣΠΕΛ, ως συλλογικό όργανο στη διαμόρφωση στρατηγικής για το μέλλον της γεωργίας.

Ο Πρόεδρος του ΣΠΕΛ, κ. Ρουσσέας Δημήτρης, τόνισε τις προτεραιότητες του Συνδέσμου για το νέο έτος, αναφερόμενος στη σημασία της καινοτομίας και της συνεργασίας.

Όπως ανέφερε: «Τα προβλήματα στον πρωτογενή τομέα είναι μεγάλα, αλλά με δυο λόγια θα πρέπει να εστιάσουμε στο να παράξουμε περισσότερο με λιγότερο, άρα να γίνουμε πιο παραγωγικοί, αυτός είναι ο στόχος του κλάδου και πάνω σε αυτόν δουλεύουμε, δεδομένου της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στην αγροτική παραγωγή. Ο ΣΠΕΛ λειτουργεί ως κοιτίδα γνώσης, συνεργασίας και καινοτομίας με τα κέντρα λήψης αποφάσεων, την ακαδημαϊκή και ερευνητική κοινότητα, καθώς και άλλους ευρωπαϊκούς και εθνικούς φορείς. Οι εξελίξεις είναι μεγάλες και ο κλάδος των λιπασμάτων καλείται να δώσει λύσεις για την αύξηση της αξίας της παραγωγής».

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Σταμενίτης Διονύσης, τόνισε τη σημασία της ανθεκτικότητας, ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας ως βασικούς άξονες για το μέλλον της ελληνικής γεωργίας. Όπως δήλωσε, «Να έχουμε το 2025 παραγωγές χωρίς ζημιές από την κλιματική κρίση, την οποία έχουμε βιώσει πολύ τα τελευταία χρόνια είτε με τους έντονους καύσωνες είτε με τις παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες, είτε με τα φαινόμενα των πλημμυρών του ‘23 και τον καθολικό παγετό του ’21. Τα τελευταία 5-6 χρόνια έχουμε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση, που καλούμαστε όλοι μας να την αντιμετωπίσουμε.

Εμείς πιστεύουμε ότι μέσα από τη συνεργασία μπορούμε να βρούμε λύσεις. Πρέπει να καταστήσουμε την αγροτική εκμετάλλευση βιώσιμη, ανταγωνιστική και ανθεκτική σε αυτό που ζούμε. Όλοι μας με διάλογο μπορούμε να συμμετέχουμε σε αυτόν τον στόχο. Έχουν αρχίσει και οι παραγωγοί και αντιλαμβάνονται ότι θα πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, να εφαρμόσουν την ευφυή γεωργία και όλα τα συστήματα που θα βοηθήσουν σε μεγαλύτερες αποδόσεις και μικρότερο κόστος παραγωγής».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, το φλουρί της βασιλόπιτας κέρδισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής-Πειραιώς (ΣΒΑΠ), κ. Μαθιός Δημήτρης.

Με όραμα, καινοτομία και συνεργασία, ο ΣΠΕΛ συνεχίζει να εργάζεται για τη διασφάλιση ενός ισχυρού και βιώσιμου αγροτικού τομέα, στηρίζοντας την ευρωπαϊκή και ελληνική γεωργία.

17/02/2025 02:45 μμ

Πρόσθετα μέτρα οικονομικής στήριξης ζητά η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) για τους βαμβακοπαραγωγούς.

Δεν αρκεί η πρόσθετη ενίσχυση 31,7 ευρώ/στρέμμα για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια

Όπως αναφέρει η ΔΟΒ φετινή καλλιεργητική περίοδος ήταν μία από τις δυσκολότερες των τελευταίων ετών για τους βαμβακοπαραγωγούς, καθώς κλήθηκαν να διαχειριστούν:

  • Υψηλό κόστος παραγωγής,
  • Μειωμένες αποδόσεις, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών.
  • Χαμηλές τιμές, που έθεσαν και θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα πολλών εκμεταλλεύσεων.

Η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ) παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, έχει πραγματοποιήσει αλλεπάλληλες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αναγνωρίζει ότι παρά τις δυσκολίες, έχουν ανακοινωθεί δια στόματος του Υπουργού κ. Τσιάρα σημαντικά βήματα στήριξης της καλλιέργειας, και ειδικότερα:

Ένταξη της βαμβακοκαλλιέργειας στο Μέτρο 23, το οποίο προβλέπει έκτακτη αποζημίωση για τους παραγωγούς που υπέστησαν εισοδηματική απώλεια άνω του 30%.

Διευκόλυνση της απόδοσης της συνδεδεμένης ενίσχυσης, με χαμηλότερο πλαφόν παραδόσεων ανά στρέμμα, ώστε να καλυφθούν περισσότερες εκμεταλλεύσεις.

Πρόσθετη ενίσχυση για τη νέα καλλιεργητική περίοδο μέσω του περιβαλλοντικού μέτρου μείωσης του αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα.

Όλες αυτές είναι παρεμβάσεις που ενισχύουν την καλλιέργεια και αποτελούν σημαντική βοήθεια ειδικά για τη φετινή χρονιά που οι επικρατούσες συνθήκες οδηγούν σε οικονομική ζημία χιλιάδες βαμβακοκαλλιεργητές, αλλά σε καμία περίπτωση δεν εξαντλούνται για να καλύψουν τις συνολικές απώλειες και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Ως εκ τούτου, παραμένουν ανοιχτά κρίσιμα ζητήματα που απαιτούν παρεμβάσεις, όπως:

  • Ο έλεγχος του κόστους παραγωγής του προϊόντος
  • Η εκπαίδευση των βαμβακοπαραγωγών στις σύγχρονες καλλιεργητικές πρακτικές.
  • Η προώθηση κινήτρων για επενδύσεις στις σύγχρονες τεχνολογίες της γεωργία ακριβείας, στην στάγδην άρδευση, και σε έργα ΑΠΕ και ενεργειακού συμψηφισμού του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας,
  • Η ενίσχυση των προσπαθειών για την προώθηση του προϊόντος στις διεθνείς αγορές και τη δημιουργία ταυτότητας και υπεραξίας για αυτό.

Η ΔΟΒ, αντιλαμβανόμενη τη βούληση του ΥΠΑΑΤ για μια ουσιαστική βοήθεια, σεβόμενη τον θεσμικό της ρόλο δεσμεύεται να συνεχίσει ακατάπαυστα τις παρεμβάσεις και τον διάλογο με τα στελέχη του Υπουργείου και τους αρμόδιους φορείς, με βασικό στόχο τη στήριξη των παραγωγών και τη διατήρηση της βιωσιμότητας της βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα.

14/02/2025 04:35 μμ

Η Milkplan, κορυφαίος κατασκευαστής και προμηθευτής κτηνοτροφικού εξοπλισμού για την γαλακτοκομία και την τυροκομία, στον τομέα των αιγοπροβάτων και των αγελάδων, ανακοινώνει την ανανέωση της εταιρικής της ταυτότητας και την υιοθέτηση της νέας στρατηγικής επικοινωνίας. Η ανανέωση αυτή σηματοδοτεί μια εποχή για την εταιρεία, που στόχο έχει την ενίσχυση της σχέσης της με τους πελάτες της, την ανάδειξη των καινοτόμων προϊόντων της και την προβολή της εταιρείας ως έναν σύγχρονο και ελκυστικό εργοδότη.
Η νέα εταιρική ταυτότητα της Milkplan είναι αποτέλεσμα μιας ενδελεχούς μελέτης και ανάλυσης της αγοράς, των αναγκών των πελατών και των αξιών της εταιρείας. Σχεδιάστηκε για να αντικατοπτρίζει τη δέσμευση της Milkplan για αέναη εξέλιξη, καινοτομία, βιωσιμότητα και υψηλή ποιότητα. Η νέα οπτική και γραπτή επικοινωνία της εταιρείας είναι πιο σύγχρονη, δυναμική και ελκυστική, ενώ παράλληλα διατηρεί την αναγνωρισιμότητα που χαρακτηρίζει τη Milkplan εδώ και χρόνια.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που παρουσιάζουμε τη νέα μας εταιρική ταυτότητα και τη στρατηγική επικοινωνίας, δηλώνει ο κος Νίκος Ημερίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της Milkplan. Η ανανέωση αυτή είναι κάτι περισσότερο από μια απλή αλλαγή εμφάνισης. Είναι μια στρατηγική κίνηση που αποσκοπεί στην ακριβή έκφραση του DNA της Milkplan, στην ενίσχυση της σχέσης μας με τους πελάτες μας, στην ανάδειξη της εξειδίκευσής μας και στην προβολή του ταλέντου και της αφοσίωσης του ανθρώπινου δυναμικού μας. Είμαστε πεπεισμένοι ότι η νέα μας τοποθέτηση θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους στόχους μας και να συνεχίσουμε να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας προϊόντα και υπηρεσίες στους πελάτες μας.

Η νέα στρατηγική επικοινωνίας της Milkplan περιλαμβάνει μια σειρά από ενέργειες, όπως η ανανέωση του ιστοτόπου της εταιρείας, η δημιουργία νέου υλικού μάρκετινγκ, η παρουσία της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η επικοινωνία του τμήματος ανθρωπίνου δυναμικού με στόχο την προσέλκυση ταλέντων. Στόχος των ενεργειών αυτών είναι η δημιουργία μιας πιο άμεσης και ουσιαστικής επικοινωνίας με τους πελάτες και τους εργαζόμενους μας, η ενημέρωση τους για τα νέα προϊόντα και τις τεχνολογίες της Milkplan και η ενίσχυση της εμπιστοσύνης και της αφοσίωσης τους στην εταιρεία.

12/02/2025 12:13 μμ

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Τρικαλινής γαλακτοβιομηχανίας ΟΜΗΡΟΣ, κ. Γιώργος Γιαννίτσης, σε εκδήλωση κοπής πίτας, αναφέρθηκε στις επιτυχίες του 2024, καθώς και στις στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025.

Επενδύσεις και επιχειρηματική ανάπτυξη

Το 2024 αποτέλεσε έτος-ορόσημο για την ΟΜΗΡΟΣ, με τον κύκλο εργασιών να αγγίζει τα 100 εκατομμύρια ευρώ, αποδεικνύοντας τη σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Με επενδύσεις ύψους 10 εκατομμυρίων ευρώ, η εταιρεία επικεντρώθηκε στον τεχνολογικό εκσυγχρονισμό, στη βιωσιμότητα και στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, ενώ η θυγατρική της, ΑΓΚΡΟΛΑΚΤ, ενίσχυσε τη θέση της στον τομέα των ζωοτροφών υψηλής ποιότητας και παραγωγικότητας. Ιδιαίτερα σημαντική ήταν η έναρξη λειτουργίας του νέου σταθμού συλλογής γάλακτος στη Συδινή Ξάνθης, μιας επένδυσης που ενισχύει την τοπική παραγωγή και επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΟΜΗΡΟΣ στην υποστήριξη των Ελλήνων παραγωγών.

Δέσμευση στη βιωσιμότητα και την κοινωνική ευθύνη

Η περιβαλλοντική υπευθυνότητα και η κοινωνική προσφορά αποτελούν βασικούς πυλώνες της φιλοσοφίας της ΟΜΗΡΟΣ. Το 2024, η εταιρεία εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σταθμό 2 MW της στέγες των εργοστασίων της και προχώρησε στη δρομολόγηση μονάδας βιοαερίου 2.5 MW, μειώνοντας σημαντικά το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Παράλληλα, ανανέωσε τον στόλο της με οχήματα Euro 6, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών ρύπων. Στο πλαίσιο της κοινωνικής της ευθύνης, η ΟΜΗΡΟΣ διέθεσε 130.000 ευρώ για την ανακαίνιση της καρδιολογικής κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Τρικάλων, ενώ στήριξε σχολεία, κοινωνικά συσσίτια, αθλητικά σωματεία και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες.

Στρατηγικές προτεραιότητες για το 2025

Με το βλέμμα στο μέλλον, η ΟΜΗΡΟΣ θέτει υψηλούς στόχους για το 2025. Οι βασικοί άξονες ανάπτυξης περιλαμβάνουν:

  • Οργανική ανάπτυξη κατά 25%
  • Επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στα Τρίκαλα, με νέες επενδύσεις στις εγκαταστάσεις της εταιρείας
  • Καινοτομία και διαφοροποίηση προϊόντων, με την είσοδο σε νέες κατηγορίες που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ΟΜΗΡΟΣ στις διεθνείς αγορές

Με σταθερό προσανατολισμό στην εξωστρέφεια και την ανάπτυξη, η ΟΜΗΡΟΣ συνεχίζει να αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους πρεσβευτές της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας, έχοντας πάντα στο επίκεντρο την ποιότητα, την καινοτομία και την κοινωνική υπευθυνότητα.

10/02/2025 03:31 μμ

Η Οργάνωση Βαμβακοπαραγωγών «Cotton Farsala» ανακοινώνει την πρώτη απευθείας εξαγωγή του εκκοκκισμένου βαμβακιού της σε έναν από τους μεγαλύτερους εμπορικούς οίκους της Γαλλίας.

«Η συμφωνία αυτή αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο για την οργάνωσή μας, καθώς διασφαλίζει την απευθείας διάθεση του προϊόντος μας σε αγορές υψηλής προστιθέμενης αξίας, αναδεικνύοντας την εξαιρετική ποιότητα του βαμβακιού μας.

Χάρη στη σωστή διαχείριση της παραγωγής, την εφαρμογή του πρωτοκόλλου Green Cotton και τις αυστηρές διαδικασίες εκκόκκισης, το βαμβάκι της «Cotton Farsala» απέσπασε το υψηλότερο δυνατό μπόνους ποιότητας, επιβεβαιώνοντας την ανταγωνιστικότητά του στη διεθνή αγορά», αναφέρει σχετική ανακοίνωση.

«Η εξαγωγή αυτή είναι μόνο η αρχή. Ο στόχος μας είναι να εδραιώσουμε το βαμβάκι των παραγωγών μας ως ένα κορυφαίο ελληνικό προϊόν, διαπραγματευόμενο απευθείας με μεγάλους εμπορικούς οίκους του εξωτερικού», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης.

Η οργάνωσή συνεχίζει δυναμικά, επενδύοντας στη διαφάνεια, την ποιότητα και τη βιωσιμότητα, με σκοπό να εξασφαλίσει καλύτερες τιμές και σταθερότητα για τους παραγωγούς του.

05/02/2025 05:08 μμ

Ολοκληρώθηκε, το μεσημέρι της Τετάρτης (5/2/2025), η συνάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης του Βάμβακος (ΔΟΒ).

Ο πρόεδρος της ΔΟΒ και βαμβακοπαραγωγός κ. Ευθύμιος Φωτεινός ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η συνάντηση με τον υπουργό, Κώστα Τσιάρα, έγινε σε θετικό κλίμα και είχαμε μια αναλυτική συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κλάδος.

Η ηγεσία του ΥπΑΑΤ αναγνώρισε το ειδικό πρόβλημα που υπήρξε τον περασμένο χρόνο με το βαμβάκι.

Αξίζει να επισημάνουμε ότι η ΔΟΒ με επιστολή της έχει ενημερώσει το ΥπΑΑΤ για την απώλεια εισοδήματος αλλά και την ανάγκη στήριξης των παραγωγών.

Ο υπουργός μας ανέφερε ότι το ΥπΑΑΤ έχει πρόθεση να στηρίξει την καλλιέργεια βάμβακος και αναμένεται το επόμενο διάστημα να ανακοινώσει επίσημα το ύψος της στρεμματικής ενίσχυσης.

Όσον αφορά το πλαφόν για την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, ήδη έχει προχωρήσει το ΥπΑΑΤ στην μείωση κατά 30%. Μετά τα στοιχεία που θα λάβει από τις ΔΑΟΚ θα εξετάσει σε ποιες περιοχές θα υπάρξει περαιτέρω μείωση του πλαφόν.

Στόχος του ΥπΑΑΤ - όπως μας ανέφερε ο υπουργός - είναι να εισπράξουν όλοι οι βαμβακοπαραγωγοί την στρεμματική ενίσχυση».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:
«Σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα με εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επιβεβαιώθηκε η διαρκής συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου και του κλάδου, με στόχο την ενίσχυση και τη βιώσιμη ανάπτυξη της βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα μας.

Στο πλαίσιο της συζήτησης, τέθηκαν επί τάπητος κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τους παραγωγούς, με ιδιαίτερη έμφαση στην ενίσχυση του κλάδου. Ο Υπουργός επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να μειωθεί το υφιστάμενο πλαφόν παράδοσης του προϊόντος, προκειμένου να καταβληθεί το ποσό της συνδεδεμένης ενίσχυσης στους δικαιούχους, με στόχο να στηριχθούν και να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της κλιματικής κρίσης.

Παράλληλα, θα εξεταστεί κάθε δυνατή λύση για την αντιμετώπιση μεμονωμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι βαμβακοπαραγωγοί.

Επίσης, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι «κλείδωσε» το νέο πρόγραµµα, που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για τη μείωση αποτυπώματος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναγνώρισε τις προκλήσεις της φετινής δύσκολης χρονιάς, τόσο στην παραγωγή όσο και στις τιμές, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι ο βαμβακοκαλλιεργητής πρέπει να εξελιχθεί σε επιχειρηματία, διαχειριζόμενος το προϊόν του με όρους αγοράς».

04/02/2025 04:12 μμ

Με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρα, θα συναντηθούν, την Τετάρτη (5 Φεβρουαρίου), στην Αθήνα, οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος (ΔΟΒ).

Στην συνάντηση θα συζητηθούν τα αιτήματα των αγροτών, μεταξύ των οποίων είναι και η έκτακτη ενίσχυση για τους βαμβακοκαλλιεργητές από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους.

Την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, προβλήματα παρουσιάστηκαν στην καλλιέργεια του βαμβακιού σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας.

Σε αυτές τις περιοχές προέκυψε η ανάγκη επανασποράς, λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, καθώς και των φερτών υλικών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους (DANIEL, ELIAS), κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, που παρεμπόδισαν το ομαλό φύτρωμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με έλλειψη αρδευτικού νερού, οδήγησαν σε μειωμένες αποδόσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, η μέση απόδοση ανέρχεται μόλις στα 317 κιλά ανά στρέμμα, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 47 λεπτά ανά κιλό.

Οι αριθμοί αυτοί δείχνουν ότι οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα βασικά κόστη παραγωγής, πολλώ δε μάλλον να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα.

Οι παραγωγοί ζητούν ενίσχυση 53 ευρώ/στρέμμα για να καλύψουν τις ζημιές. Επίσης ζητούν να καταβληθεί χωρίς όρους η φετινή ειδική ενίσχυση στο βαμβάκι.

Από την πλευρά του ο υπουργός έχει δηλώσει ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα λάβουν αποζημίωση, στα 31,7 ευρώ/στρέμμα, από το περιβαλλοντικό πρόγραμμα, με ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ. Δεν έχει ξεκαθαρίσει όμως για ποιο έτος θα λάβουν την ενίσχυση (2024 ή 2025).

Όλα τα παραπάνω θα ξεκαθαρίζουν στην συνάντηση στο ΥπΑΑΤ.

31/01/2025 10:01 πμ

Για την ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών αναφέρθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στο πλαίσιο γεύματος στην 13η Zootechnia.

Για την επικείμενη συνάντησή του με αντιπροσωπεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, αρχές της επόμενης εβδομάδας, και απαντώντας στα αιτήματά τους για ενίσχυση του απολεσθέντος φετινούς τους εισοδήματος, ο κ. Τσιάρας είπε ότι «είναι δεδομένο ότι οι βαμβακοπαραγωγοί θα λάβουν αποζημίωση, από 31,7 ευρώ/στρέμμα, από περιβαλλοντικό πρόγραμμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα και «ουσιαστικά μιλάμε για ένα συνολικό ποσό της τάξης άνω των 90 εκατ. ευρώ που θα τους διανεμηθεί», τόνισε.

Με πρόγραμμα για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ. Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Θυμίζουμε έκτακτη ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών της Ελλάδας, ζήτησε από την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με επιστολή της η Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος (ΔΟΒ).

30/01/2025 11:00 πμ

Το άζωτο, είναι στοιχείο κλειδί για υψηλές αποδόσεις στα σιτηρά. Για αυτό πρέπει να προτιμούνται λιπάσματα με προστατευμένο άζωτο που παρέχουν επαρκή θρέψη χωρίς απώλειες αζώτου και άρα σπατάλες και μπορούν να εγγυηθούν αύξηση σοδειάς.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε πως για κάθε 4 μονάδες αζώτου που στερούμε από τα σιτηρά μας η απόδοση μειώνεται κατά 100 κιλά /στρέμμα.

Η GAVRIEL προτείνει τα λιπάσματα αυξημένης αποδοτικότητας NUTRIMORE WINNER και N- PLUS και τα μοναδικά NUTRIMORE GOLD WINNER και N-PLUS στην επιφανειακή λίπανση των σιτηρών και εγγυάται αυξημένες αποδόσεις γιατί είναι τα μόνα με AGROTAIN.

Τα NUTRIMORE και NUTRIMORE GOLD είναι αποτελεσματικά γιατί περιέχουν AGROTAIN.

To AGROTAIN παράγεται στην Αμερική από την Koch Agronomic Services, τον μεγαλύτερο παραγωγό σταθεροποιημένων λιπασμάτων παγκοσμίως. Είναι ο μοναδικός αποδεδειγμένα από πολυάριθμες έρευνες, πιο αποτελεσματικός αναστολέας ουρεάσης.

Με πάνω από 20 χρόνια δοκιμών σε χιλιάδες στρέμματα παγκοσμίως, είναι αυτός που εμπιστεύονται οι καλλιεργητές σιτηρών – ως την καλύτερη τεχνολογία σταθεροποίησης. Έχει αποδειχτεί ότι η παρουσία των συγκεκριμένων βοηθητικών ουσιών που περιέχονται στο AGROTAIN, είναι καθοριστικής σημασίας και χάρις σε αυτές το ΝΒPT που εμπεριέχεται, παραμένει σταθερό και άρα αποτελεσματικό στην σταθεροποίηση που παρέχει. Αντίθετα, οι υπόλοιπες σταθεροποιημένες ουροθειϊκές που δεν περιέχουν AGROTAIN αλλά μόνο ΝΒΡΤ ή ΝΒΡΤ και διαφορετικές βοηθητικές ουσίες, χάνουν την αποτελεσματικά τους πολύ γρήγορα και πρακτικά την στιγμή που εφαρμόζονται στο χωράφι λειτουργούν ως απλά λιπάσματα. Γι’αυτό τα NUTRIMORE και NUTRIMORE GOLD, είναι τα μόνα που παραμένουν 100% σταθεροποιημένα και άρα αποτελεσματικά τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την συσκευασία τους.

Τα μόνα με διπλή ασπίδα προστασίας στο άζωτο. Το NUTRIMORE WINNER και NUTRIMORE WINNER GOLD παράγονται πάντα και μόνο με θειϊκή αμμωνία χαμηλής οξύτητας. Στις περισσότερες σταθεροποιημένες ουροθειϊκές σύμμεικτες ή σύμπλοκες , χρησιμοποιούνται κοινές θειϊκές αμμωνίες υψηλής οξύτητας με αποτέλεσμα την απενεργοποίηση του σταθεροποιητή ουρεάσης. Χιλιάδες πειραματικά σε αξιόπιστα εργαστήρια στην Αμερική αλλά και παγκοσμίως απέδειξαν ότι η χρήση θειϊκής αμμωνίας υψηλής οξύτητας απενεργοποιεί τον σταθεροποιητή NBPT εντός 15 ημερών από την συσκευασία του προϊόντος.

Τα NUTRIMORE WINNER και NUTRIMORE WINNER GOLD είναι τα μόνα με διπλή ασπίδα προστασίας (αποτελεσματικό AGROTAIN και θειϊκή αμμωνία χαμηλής οξύτητας), γι’ αυτό και εγγυώνται αξιόπιστη προστασία στο άζωτο.

Νέα σειρά NUTRIMORE GOLD µε νέα καινοτοµία:
Τα NUTRIMORE N-PLUS GOLD και NUTRIMORE WINNER GOLD είναι ενισχυμένα με ένα επιπλέον καινοτόμο συστατικό που δρα σαν booster σε δύο σημείο στο εσωτερικό του φυτού. Από το μίγμα Zn +Mo Wolf Trax με το οποίο ενισχύονται, ο ψευδάργυρος (Zn) που περιέχεται έχει 2 ρόλους: Ενισχύει την ανάπτυξη της ρίζας, με αποτέλεσμα την καλύτερη απορρόφηση του αζώτου από αυτή. Επιπλέον βοηθά τα φυτά να σχηματίσουν αυξητικές ορμόνες, πρωτεΐνες και άμυλο. Το μολυβδαίνιο (Mo) που περιέχεται: Ενισχύει τον μεταβολισμό του αζώτου στο εσωτερικό του φυτού. Δηλαδή την μετατροπή του αζώτου σε αμινοξέα και ύστερα σε πρωτεΐνες.
Οι δύο παραπάνω μηχανισμοί σε συνδυασμό με την παρουσία του AGROTAIN εξασφαλίζουν την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση του αζώτου που παρέχουμε από τα φυτά, και άρα maximum αποδόσεις δεδομένου ότι το άζωτο είναι το στοιχείο που επηρεάζει πιο πολύ όλα, τις τελικές αποδόσεις των φυτών.

Αύξηση τουλάχιστον 10-15% της παραγωγής.
Τα NUTRIMORE WINNER και N-PLUS, κυκλοφορούν ήδη εδώ και 15 χρόνια στην Ελλάδα, έχοντας αποκτήσει φανατικούς χρήστες για την επιφανειακή λίπανση σε όλες τις καλλιέργειες. Στην γκάμα ήρθαν τώρα να προστεθούν και τα NUTRIMORE GOLD και να κάνουν το καλό ακόμα καλύτερο. Τα λιπάσματα αυτά έχει αποδειχτεί με διετές πειραματικό που πραγματοποίησε το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, αλλά ταυτόχρονα και από τα αποτελέσματα που έχουν δείξει εδώ και 15 χρόνια από την χρήση τους στην πράξη σε πανελλαδικό επίπεδο, ότι αυξάνουν την σοδειά 10-15 % αλλά και το ποσοστό πρωτεΐνης στα σιτηρά, και άρα την κερδοφορία. Λιπάσματα κατάλληλα για απαιτητικούς επαγγελματίες χρήστες που δεν αφήνουν τίποτα στην τύχη του.

30/01/2025 10:39 πμ

O Sebastian Sanchez αναλαμβάνει καθήκοντα Γενικού Διευθυντή στην Αθηναϊκή Ζυθοποιία, από την 1η Απριλίου 2025, διαδεχόμενος τον Αλέξανδρο Δανιηλίδη, ο οποίος από την 1η Νοεμβρίου 2024 έχει αναλάβει τον ρόλο του Managing Director G9 Europe της ΗΕΙΝΕΚΕΝ, καλύπτοντας τις χώρες Ελλάδα, Βουλγαρία, Κροατία, Ουγγαρία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβακία, Σλοβενία και Τσεχία.

Ο Sebastian Sanchez, ο οποίος κατάγεται από την Αργεντινή, κατείχε τα τελευταία τέσσερα χρόνια τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη ΗΕΙΝΕΚΕΝ Παναμά με πολύ μεγάλη επιτυχία, καθώς βελτίωσε σημαντικά τις επιδόσεις της εταιρίας στην τοπική αγορά, κατατάσσοντάς την στην πρώτη θέση.

Πριν από αυτόν τον ρόλο είχε αναλάβει μια σειρά θέσεων στη ΗΕΙΝΕΚΕΝ, επίσης με ιδιαίτερη επιτυχία. Ξεκίνησε το 2004 ως Brand Manager Heineken και στη συνέχεια ως Country Manager Αργεντινής, συνεχίζοντας ως Marketing & Commerce Manager στη ΗΕΙΝΕΚΕΝ Παναμά, ενώ μετά ανέλαβε ρόλο Regional Marketing Director Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Γενικού Διευθυντή της Windward & Leeward Brewery Ltd. της εταιρίας της ΗΕΙΝΕΚΕΝ στην Αγία Λουκία.

29/01/2025 12:31 μμ

Από την Πέμπτη (30 Ιανουαρίου 2025) έως και την Κυριακή (2 Φεβρουαρίου 2025) θα πραγματοποιηθεί η 13η Zootechnia - Διεθνής Έκθεση για την κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, στην Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Το περίπτερο του ΑγροΤύπου βρίσκεται στο Περίπτερο 9, στο ισόγειο STAND 11, όπου θα σας περιμένουμε για να μιλήσουμε και να παραλάβετε δωρεάν το Τεύχος 1 του 2025 του Περιοδικού Γεωργία - Κτηνοτροφία.

13η Zootechnia

Η 13η Zootechnia φέτος έχει 954 εκθέτες (άμεσους και έμμεσους) από συνολικά 49 χώρες και με αυξημένη εκθεσιακή κάλυψη, που ανέρχεται σε συνολικά 15.085 τ.μ. στεγασμένων και υπαίθριων εγκαταστάσεων έναντι 14.115 τ.μ. της προηγούμενης διοργάνωσης.

Ειδικότερα, οι άμεσοι εκθέτες της φετινής διοργάνωσης προέρχονται από Ελλάδα, Βουλγαρία, Γαλλία, Ιταλία, Κίνα, Κύπρο, Ολλανδία, Πολωνία, Ρουμανία, Σερβία και Τουρκία, ενώ οι έμμεσοι από 38 χώρες.

Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν αύριο (Πέμπτη 30 Ιανουαρίου) στις 19:00, στο Συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός, αίθουσα Α, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Στην σημαντική αύξηση των εκθετών της Zootechnia αναφέρθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΘ-HELEXPO, κ. Τάσος Τζήκας, υπογραμμίζοντας τη σημασία της για τον κλάδο της κτηνοτροφίας, στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ενόψει των εγκαινίων της διοργάνωσης.

Μοναδική ευκαιρία για να συζητηθούν και να παρουσιαστούν οι λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο κτηνοτροφικός κλάδος -όπως το υψηλό κόστος παραγωγής, η ανάγκη εκσυγχρονισμού και το μεγάλο πλήγμα που έχει δεχθεί το εγχώριο ζωικό κεφάλαιο εξαιτίας ασθενειών- αποτελεί η Zootechnia, σύμφωνα με την πρόεδρο της Ένωσης Κατασκευαστών Γεωργικών Μηχανημάτων Ελλάδος (ΕΚΑΓΕΜ), κα Δήμητρα Εμμανουηλίδου.

Ο δε πρόεδρος του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Μηχανημάτων, κ. Σάββας Μπαλουκτσής (ΣΕΑΜ), αφού ανέφερε πως ο ΣΕΑΜ συμμετέχει στη Zootechnia με 10 εταιρείες που καταλαμβάνουν 1.700 τ.μ. και θα παρουσιάσουν ό,τι πιο σύγχρονο αυτή τη στιγμή στα κτηνοτροφικά και πτηνοτροφικά μηχανήματα, σημείωσε πως υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον του κλάδου για τις νέες τεχνολογίες και η έκθεση αναμένεται να έχει καλή επισκεψιμότητα.

28/01/2025 02:11 μμ

Οι παραγωγοί βάμβακος στη χώρα μας βρίσκονται σε απόγνωση, καθώς αντιμετωπίζουν μια από τις χειρότερες χρονιές των τελευταίων ετών.

Ζητούν έκτακτη ενίσχυση ύψους 53 ευρώ ανά στρέμμα. Ωστόσο, η κυβέρνηση δεν έχει ανταποκριθεί, αφήνοντας χιλιάδες οικογένειες αγροτών σε αβεβαιότητα.

Να αναφέρουμε ότι η Τράπεζα Πειραιώς, στο δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων, αναφέρει ότι το 2024 στο βαμβάκι έχουμε μείωση τιμής, κατά -15,56%, σε σχέση με το 2023.

Το πρόβλημα έφεραν στην Βουλή οι βουλευτές της Νέας Αριστεράς, με ερώτησή τους προς τον κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Όπως αναφέρουν, «η καλλιέργεια βάμβακος, μια καίριας σημασίας δραστηριότητα για την αγροτική οικονομία της χώρας, παρουσίασε το 2024 εξαιρετικά χαμηλές αποδόσεις λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών και προσβολών από το ρόδινο σκουλήκι, σε συνδυασμό με τη δραματική πτώση των τιμών πώλησης και τα αυξημένα κόστη παραγωγής.

Προβλήματα που αναγνώρισε και ο ίδιος ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο οποίος σε απάντηση του σε Κοινοβουλευτική Ερώτηση (345653/8-11-2024) αναφέρει ότι «την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο, προβλήματα παρουσιάστηκαν στην καλλιέργεια του βαμβακιού σε πολλές περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας. Σε αυτές τις περιοχές προέκυψε η ανάγκη επανασποράς, λόγω των καιρικών συνθηκών της άνοιξης, καθώς και των φερτών υλικών από τα πλημμυρικά φαινόμενα του προηγούμενου έτους (DANIEL, ELIAS), κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλίας, που παρεμπόδισαν το ομαλό φύτρωμα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες ότι οι ξηροθερμικές συνθήκες του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με έλλειψη αρδευτικού νερού, οδήγησαν σε μειωμένες αποδόσεις», χωρίς όμως μέχρι σήμερα να έχει ληφθεί κάποιο μέτρο στήριξης των βαμβακοπαραγωγών.

Σύμφωνα με στοιχεία, η μέση απόδοση ανέρχεται μόλις στα 317 κιλά ανά στρέμμα, με τη μέση τιμή να φτάνει στα 47 λεπτά ανά κιλό. Οι αριθμοί αυτοί υποδεικνύουν ότι οι παραγωγοί αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τα βασικά κόστη παραγωγής, πολλώ δε μάλλον να εξασφαλίσουν ένα αξιοπρεπές εισόδημα. Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα όχι μόνο φυσικών παραγόντων, αλλά και της απουσίας μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής από την κυβέρνηση για την προστασία των καλλιεργειών και τη στήριξη των παραγωγών σε περιόδους κρίση».

07/01/2025 12:50 μμ

Στο νέο πρόγραµµα, που προωθεί το ΥπΑΑΤ, για τη µείωση αποτυπώµατος του άνθρακα στην βαμβακοκαλλιέργεια, αναφέρθηκε ο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε παραγωγούς στους Σοφάδες της Καρδίτσας.

Με την σχετική παρέµβαση, που θα αντικαταστήσει το Μέτρο Απονιτροποίησης, θα χρηµατοδοτηθεί βαµβάκι και βιοµηχανική ντοµάτα. Θα προκηρυχθεί ως Γεωργοπεριβαλλοντικό Μέτρο στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) στο 2ο πυλώνα της ΚΑΠ.

Για την επίτευξη του στόχου µείωσης του αποτυπώµατος άνθρακα κατά 20% οι δικαιούχοι πρέπει να εφαρµόσουν ενδεικτικά κάποιες δεσµεύσεις φιλικές προς το περιβάλλον. Θα περιλαμβάνει τριετείς δεσμεύσεις για μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά 20%, από το πρώτο έτος δεσμεύσεων μέχρι και το τρίτο έτος, ενώ θα προβλέπεται και παράταση διετίας αν και εφόσον κριθούν θετικά τα αποτελέσματά του.

Όπως ανέφερε ο υπουργός ΑΑΤ, οι βαμβακοπαραγωγοί θα μπορούν να εξασφαλίσουν μια «σημαντική ενίσχυση που εκτιμάται στα 40 ευρώ ανά στρέμμα».

Για τις χαμηλές τιμές παραγωγού στο βαμβάκι, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος δεν μπορεί να στηρίζεται σε επιδοματική λογική.

Στο θέμα της ειδικής ενίσχυσης στο βαμβάκι και την ανάγκη μείωσης του πλαφόν ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης, ο υπουργός δήλωσε ότι «θα κάνει ότι μπορεί» για να μην την χάσουν οι παραγωγοί.

Ακόμη κατέστησε σαφές ότι οι «κινητοποιήσεις, χωρίς ουσιαστικά αιτήματα, ταλαιπωρούν την υπόλοιπη κοινωνία».

Ο κ. Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Ενωτικής Ομοσπονδίας Καρδίτσας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός ΑΑΤ δεν είπε κάτι ουσιαστικό για την μείωση του πλαφόν στο βαμβάκι παρά αόριστα ότι θα κάνει ότι μπορεί.

Μίλησε ακόμη για ένα πρόγραμμα μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα, που σχεδιάζει το ΥπΑΑΤ, για το οποίο ακόμη δεν έχουμε ενημερωθεί πως θα το εφαρμόσουμε. Μας μιλάνε για σπορά βίκου το φθινόπωρο και να το συγκομίζουμε την άνοιξη και μετά να βάζουμε βαμβάκι. Όμως τα κονδύλια που θα διατεθούν για το μέτρο θα επαρκούν για την κάλυψη της συνολικής έκτασης βαμβακοκαλλιέργειας στη χώρα (περί τα 2,2 εκατομμύρια στρέμματα);

Όλα αυτά είναι θεωρητικά και δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα οικονομικά προβλήματα που έχουν οι παραγωγοί. Εμείς έχουμε έξοδο των τρακτέρ στους δρόμους, όπως αποφάσισε η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ) στη Νίκαια της Λάρισας, γιατί έχουμε προβλήματα επιβίωσης».

Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν:

  • Να καλυφθεί το χαμένο εισόδημα σε αγροτοκτηνοτρόφους λόγω της μεγάλης απώλεια παραγωγής και εισοδήματος λόγο και της χαμηλής τιμής.
  • Άμεσα μέτρα και αποζημίωση στο 100% και κάλυψη του χαμένου εισοδήματος για την κτηνοτροφία για τα απολεσθέντα ζώα και την δημιουργία των κοπαδιών με ευθύνη του κράτους.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης, καθώς και διαχείρισης των υδάτων. Να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να ολοκληρωθούν τα έργα του Αχελώου. Να γίνουν τα φράγματα π.χ. Μουζακίου, Πύλης, Σκοπιάς, κλπ και να γίνουν όλα τα απαραίτητα αρδευτικά έργα με κλειστά κυκλώματα και να ολοκληρωθούν της λίμνης Σμοκόβου, (χωρίς ΣΔΙΤ).
  • Κατώτερες εγγυημένες τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να μας αφήνουν εισόδημα να συνεχίσουμε την καλλιεργητική δραστηριότητα και να επιβιώσουν οι οικογένειες μας.
  • Μείωση του κόστους παραγωγής. Αφορολόγητο πετρέλαιο, 7 λεπτά/Kwh στο ρεύμα με κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επιδότηση μέσων και εφοδίων και ζωοτροφών και κατάργηση του ΦΠΑ.
  • ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
  • Καμία κατάσχεση ακινήτων, λογαριασμών για χρέη σε εφορία, ΕΦΚΑ, τράπεζες, καθώς και αναγκαστικών μέτρων είσπραξης.

Φέτος στα αιτήματα µπαίνουν και οι συµφωνίες της ΕΕ για ελεύθερο εµπόριο µε τρίτες χώρες, όπως αυτή της Mercosur.