Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Ζημιές από ακραία φαινόμενα σε Πακιστάν και Τέξας αναφέρει η ICAC, πρόβλεψη τιμών

09/09/2022 10:45 πμ
Οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, υποστηρίζει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

Οι επιπτώσεις από τα ακραία καιρικά φαινόμενα άρχισαν να έχουν μεγάλο αντίκτυπο στην παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού, υποστηρίζει η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βάμβακος (ICAC).

Προβλήματα στην παραγωγή βάμβακος υπάρχουν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις στο Πακιστάν και την ξηρασία στο Τέξας των ΗΠΑ. 

Οι πλημμύρες ήταν καταστροφικές στο Πακιστάν με χιλιάδες νεκρούς. Ο αντίκτυπος στην καλλιέργεια βαμβακιού δεν θα γίνει πλήρως αντιληπτός μέχρι να υποχωρήσει το νερό αλλά κυβερνητικές πηγές αναφέρουν αναμένεται μεγάλη μείωση της αναμενόμενης παραγωγής για την περίοδο 2022/2023. Η ICAC μειώνει την εκτιμώμενη παραγωγή για το Πακιστάν από 1,5 εκατομμύριο τόνους σε 1 εκατομμύριο τόνους.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, οι επιπτώσεις από την ξηρασία στην καλλιέργεια βαμβακιού στο Τέξας ήταν καταστροφικές. Επί του παρόντος ανέρχονται σε μια εκτιμώμενη απώλεια άνω του 1 εκατομμυρίου τόνων σε σύγκριση με την προηγούμενη σεζόν. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα στις ΗΠΑ να αναμένεται μια παραγωγή της τάξης των 2,7 εκατομμύρια τόνων. Στην περιοχή του Δυτικού Τέξας είχαμε κάποιες βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες αλλά ήρθαν πολύ αργά για να βοηθήσουν τα ξηρικά βαμβάκια.

Η τρέχουσα πρόβλεψη τιμών της ICAC για τον δείκτη Α την περίοδο 2022/2023 αναφέρει ότι θα κυμαίνεται από 99 σεντς έως 157 σεντς, με ένα μέσο όρο στα 126,95 σεντς ανά λίβρα.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
02/12/2022 02:09 μμ

Ενώ οι αποδόσεις είναι καλές, σύμφωνα με το USDA, εντούτοις έχουν εγκαταλειφθεί πολλά βαμβακοχώραφα λόγω πλημμυρών το περασμένο καλοκαίρι.

Με πολλά προβλήματα συνεχίζεται η χρονιά για τη βαμβακοκαλλιέργεια στο Πακιστάν, σύμφωνα με σχετικό ενημερωτικό δελτίο του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Όπως επισημαίνει το USDA, ενώ οι αποδόσεις παραμένουν αμετάβλητες από πέρσι, οι εκτάσεις συγκομιδής το 2022/23 μειώθηκαν, λόγω του ότι πολλά χωράφια εγκαταλείφθηκαν. Κάτι τέτοιο έχει συμβεί σε περιοχές, όπως η επαρχία Σιντ, που είναι κλειδί για την παραγωγή στο Πακιστάν, λόγω των πλημμυρών κατά το περασμένο καλοκαίρι.

Στην επαρχία Σιντ, η συλλογή του βαμβακιού έχει σήμερα προχωρήσει κατά 90% ολοκληρωθεί, ενώ στην περιοχή Παντζάμπ εκτιμάται ότι το βαμβάκι έχει μαζευτεί κατά 60%.

Στην κύρια πάντως παραγωγική ζώνη της επαρχίας Σιντ, εκτιμάται ότι η φετινή παραγωγή είναι... μισή από πέρσι, ενώ στο Παντζάμπ έχει μειωθεί περίπου 29% σε σχέση με πέρυσι. Με βάση την έως σήμερα πρόοδο της συλλογής, το USDA εκτιμά πως οι εισαγωγές σε βαμβάκι λόγω των συμβολαίων που υπάρχουν, θα αυξηθούν πολύ και θα φθάσουν στα 5,5 εκατ. μπάλες.

Στην Ελλάδα πάντως το κλίμα δεν είναι καλό, μετά την κατρακύλα των εμπορικών τιμών στα επίπεδα των 68-70 λεπτών κι ενώ ήδη σε περιοχές όπως η Καρδίτσα, οι παραγωγοί έχουν εξαγγείλει κινητοποιήσεις με αιχμή στα αιτήματά τους, το ζήτημα των τιμών στο βαμβάκι, αλλά και του κόστους παραγωγής, που απειλεί τις εκτάσεις τη νέα σεζόν με μεγάλη μείωση.

Τελευταία νέα
25/11/2022 01:42 μμ

Όλοι οι παράγοντες της διεθνείς αγοράς βαμβακιού εναποθέτουν τις ελπίδες τους στα μέσα Δεκεμβρίου για να υπάρξει κάποια άνοδο στη διεθνή τιμή.

Τα νέα για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ ήταν καλά για τον Οκτώβριο και τώρα περιμένουν να δουν την εξέλιξη που είχε το Νοέμβριο.  

Από την άλλη όμως η Κίνα έχει πολλά προβλήματα αφού άρχισαν τα επαναλαμβανόμενα lockdown, σχεδόν υποχρεωτικά μοριακά τεστ πολλές φορές την εβδομάδα και καραντίνα για τους ανθρώπους που προέρχονται από επικίνδυνες περιοχές. Τον υψηλότερο αριθμό ημερήσιων νέων κρουσμάτων COVID-19 από την αρχή της πανδημίας, τον Δεκέμβριο του 2019, κατέγραψε την Τετάρτη η Κίνα, παρά τα δρακόντεια μέτρα για τον περιορισμό της μετάδοσης που επέβαλε η κινεζική κυβέρνηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια, «είχαμε μια συνεχή άνοδο της τιμής για 3 εβδομάδες που από τα 70 έφτασε στα 90 σεντς η λίμπρα και στη συνέχεια μια πτώση μέχρι αυτή την εβδομάδα την Τετάρτη (23/11) που είχαμε πτώση στα 82 σεντς η λίμπρα. Αυτό που φαίνεται είναι ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση για τα συμβόλαια του Δεκεμβρίου 2022.

Όμως εκτός την αύξηση της τιμής αν δούμε τα «ανοικτά συμβόλαια» έχουμε μια μείωση, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπαίνουν νέοι να αγοράσουν. Πάντως περιμένουμε πως θα κινηθεί η αγορά στα μέσα Δεκεμβρίου, αφού τις προηγούμενες χρονιές είχαμε μια αύξηση εκείνη την περίοδο.

Στις ΗΠΑ που έχουμε τις αγοραπωλησίες βλέπουμε ότι η ενέργεια είναι σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με την Ευρώπη. Το πρόβλημα εκεί είναι ο πληθωρισμός που τον Οκτώβριο παρουσίασε μείωση και περιμένουμε να δούμε θα γίνει το Νοέμβριο.

Από την άλλη όμως η Κίνα που είναι ο μεγάλος παίκτης στις εισαγωγές και κύριος μοχλός στην παγκόσμια χρήση βαμβακερών νημάτων δεν τα πάει καλά με την πανδημία και μεγάλες περιοχές μπαίνουν ξανά σε lockdown και τα εργοστάσια ρούχων κλείνουν. Υπάρχει μια μεγάλη ρευστότητα στις τιμές.

Από την άλλη οι παραγωγοί θα πρέπει να κλείσουν τις τιμές ανάλογα βέβαια με την πολιτική του κάθε εκκοκκιστήριου. Εμείς δίνουμε χρονικό διάστημα στους παραγωγούς να κλείσουν τιμές μέχρι τον Φεβρουάριο. Τώρα με τα πριμ ποιότητας σε κάποιες ποικιλίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να πιάσουν τα 80 λεπτά.

Πάντως με τα επίπεδα των σημερινών τιμών η παγκόσμια αγορά γνωρίζει ότι θα χαθούν στρέμματα καλλιέργειας. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα άνοδο τιμών μετά την σπορά. Έτσι από τώρα κάποιοι θα σπεύσουν να αγοράσουν συμβόλαια πριν ανέβουν οι τιμές. Αυτό έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν για αυτό οι Έλληνες παραγωγοί λένε πολλές φορές ότι στην σπορά οι τιμές στο βαμβάκι είναι υψηλές».

Περισσότερα για το βαμβάκι μπορείτε να διαβάσετε στην συνέντευξη που έδωσε ο κ. Σταμάτης Κουρούδης στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία (τεύχος 11 - Νοέμβριος 2022), που κυκλοφορεί από το Σάββατο (26/11) στα περίπτερα.

25/10/2022 12:48 μμ

Ολοκληρώθηκε σε κάποιες περιοχές η συγκομιδή βαμβακιού, ενώ σε άλλες βρίσκεται σε εξέλιξη. Οι τιμές έχουν πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα και τελικά όσοι δεν έκαναν φέτος προπωλήσεις είναι οι μεγάλοι χαμένοι.

Ο κ. Νίκος Τούτουζας, παραγωγός βαμβακιού από την Θήβα, «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή και για τα δύο χέρια στην περιοχή. Σχεδόν οι μισοί αγρότες έχουν ήδη προχωρήσει στη διαμόρφωση του εδάφους (οργώματα) για τη νέα καλλιέργεια. Ήδη οι παραγωγοί έχουν πάρει τις αποφάσεις τους για το είδος καλλιέργειας. Όσοι βάλουν σκληρό έχουν απο τα αλώνια κρατήσει τον σπόρο και όσοι θα πάνε για βαμβάκι κάνουν τους υπολογισμούς τους για τη νέα περίοδο. Οι τιμές φέτος αν και ξεκίνησαν από υψηλά επίπεδα στη συνέχεια είχαν κάθετη πτώση. Αυτή την στιγμη είναι στα 65 λεπτά το κιλό. Οι περισσότεροι παραγωγοί δεν είχαν κάνει προπωλήσεις. Οι αγρότες δεν είναι χρηματιστές αλλά παράγουν. Τους είναι δύσκολο να πουλήσουν μέρος της παραγωγής τους όταν ακόμη δεν έχουν προχωρήσει στη φύτευση».    

Ο Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, «οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και ολοκληρώθηκε το δεύτερο χέρι. Οι αποδόσεις δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς γιατί δεν πήραν τα κιλά που ανέμεναν. Από την άλλη οι τιμές έχουν πέσει σε επίπεδα σοκαριστικά στα 65 - 67 λεπτά. Αν έχουν κάνει προπωλήσεις η μέση τιμή γύρω στα 80 λεπτά είναι καλή. Όσοι δεν έχουν κάνει είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και μάλιστα σε μια χρονιά που το κόστος (ενέργεια και εφόδια) είναι πολύ αυξημένο».     

Ο κ. Γιώργος Καρτάλης, βαμβακοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αλιστράτης των Σερρών, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είχαμε μια χαλαζόπτωση και μας πήγε πίσω την συγκομιδή. Αυτή την εποχή είμαστε περίπου στα μισά της παραγωγής. Εκτιμήσεις έγιναν από τον ΕΛΓΑ και αναμένουμε μέχρι τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου να μας καταβάλλουν την προκαταβολή. Όσοι δεν έχουν ζημιά βλέπουν πολύ χαμηλές τιμές. Η τιμή στο εκκοκκιστήριο σήμερα είναι κάτω από 70 λεπτά. Όσοι έκαναν προπωλήσεις έκλεισαν από 90 λεπτά μέχρι ακόμη και στο 1 ευρώ. Οι υπόλοιποι έχουν δώσει με ανοικτή τιμή και περιμένουν μήπως ανέβει για να κλείσουν». 

Ο κ. Αλί Μεχμέτ, παραγωγός από την Κομοτηνή, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη μια εβδομάδα θα συγκομίζουμε το δεύτερο χέρι. Ο καιρός βοηθά την συγκομιδή και τα κιλά με τις αποδόσεις είναι σε καλά επίπεδα. Οι τιμές όμως είναι πολύ χαμηλές, σήμερα στο εκκοκιστήριο είναι στα 65,5 λεπτά το κιλό. Όσοι δεν έχουν κάνει προπωλήσεις είναι πολύ δύσκολο να κλείσουν σε τέτοιες τιμές».

Ο κ. Νίκος Σκοπιανός, βαμβακοπαραγωγός από Ροδόπη και πρώην πρόεδρος Διεπαγγελματικής, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «οι αποδόσεις κυμαίνονται περίπου στα περσινά επίπεδα. Όμως οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και υπάρχει μεγάλος προβληματισμός από τους παραγωγούς. Πολλοί λίγοι έκαναν προπώληση γιατί ακόμη δεν έχει γίνει αποδεκτή αυτή η διαδικασία από την πλειοψηφία των παραγωγών. Όλοι παραδίδουν τώρα με ανοικτές τιμές και περιμένουν μήπως ανεβούν για να κλείσουν. Με τιμή στα 67 λεπτά και με τα φετινά υψηλά κοστολόγια δεν μπορούν να βγουν οι παραγωγοί. Εκτιμώ ότι του χρόνου θα έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση καλλιεργειών». 

20/10/2022 10:56 πμ

Για σαφώς κουτσουρεμένα χρήματα κάνουν λόγο οι βαμβακοπαραγωγοί.

Αναβρασμός επικρατεί στο Θεσσαλικό κάμπο μετά την καταβολή της πρώτης δόσης ενιαίας ενίσχυσης.

Βαμβακοπαραγωγοί από περιοχές του Παλαμά, των Σοφάδων και όχι μόνο είδαν πολύ λιγότερα χρήματα από εκείνα που ενδεχομένως περίμεναν στους λογαριασμούς, κάτι που το αποδίδουν στους ελέγχους του ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω monitoring.

Όπως καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΕΟΑΣ Καρδίτσας Κώστας Τζέλλας, υπάρχουν παραγωγοί που έλαβαν κουτσουρεμένα χρήματα, παραγωγοί που δεν πήραν καθόλου πρώτη δόση λόγω monitoring. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με τις μεταβιβάσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων, έμειναν απλήρωτες στο νομό Καρδίτσας, όπως έγκαιρα και έγκυρα είχε επισημάνει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Σύμφωνα με τον κ. Τζέλλα, καταγγελίες για πενιχρά ποσά επιδοτήσεων υπάρχουν και από άλλες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές της χώρας, τόσο της Θεσσαλίας, όσο και από αλλού. Όπως εξηγεί ο κ. Τζέλλας πριν την πληρωμή, υπήρχε η πληροφορία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πως η πρώτη δόση θα καταβληθεί κανονικά και μετέπειτα θα έτρεχαν οι έλεγχοι μέσω monitoring, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε, με αποτέλεσμα να επικρατεί ένα... μπάχαλο στον κάμπο.

Πέραν τούτου, ο κ. Τζέλλας καταδικάζει και την πρακτική του ΕΛΓΑ να τραβάει το 70% των εισφορών από τους λογαριασμούς των παραγωγών, που δεν πληρώθηκαν πάνω από το 47-48% των επιδοτήσεών τους.

13/10/2022 10:12 πμ

Μείωση της παγκόσμιας ζήτησης για το βαμβάκι, προβλέπει το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) σε πρόσφατη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Όπως υποστηρίζει το διεθνές εμπόριο συρρικνώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης και της μείωσης της παγκόσμιας ανάπτυξης για το 2022 και το 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Προβλέπεται ότι η παγκόσμια κατανάλωση θα ανέλθει στις 115,6 εκατομμύρια μπάλες (μείωση κατά 3 εκατομμύρια μπάλες). 

Από την άλλη τα παγκόσμια αποθέματα προβλέπεται ότι ανέρχονται σε 87,9 εκατομμύρια μπάλες, παρουσιάζοντας μια αύξηση κατά 3 εκατομμύρια μπάλες υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα (Σεπτέμβριο).     

Οι παγκόσμιες τιμές του βαμβακιού μειώθηκαν σε όλες τις αγορές σε σχέση με αυτές του περασμένου μήνα, με την Ινδία να σημειώνει τη μεγαλύτερη πτώση. 

Οι ανησυχίες λόγω της οικονομικής κρίσης αναμένεται να μειώσουν τις μελλοντικές αγορές για προϊόντα βαμβακιού. Κίνα, Μεξικό, Πακιστάν, Τουρκία και Βιετνάμ έχουν μειώσει τις εισαγωγές τους, δείχνουν τα στοιχεία του USDA.

06/10/2022 11:58 πμ

Το διήμερο, 4 - 5 Οκτωβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο) της BASF για την παραγωγή βάμβακος σε Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πιλοτική πλατφόρμα Blockchain που επιτρέπει την ιχνηλάτηση βαμβακιού που παράγεται με βιώσιμο τρόπο από το χωράφι μέχρι το ράφι. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα συμμετέχουν η BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε, τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, τα Κλωστήρια Θράκης και η εμπορική αντιπροσωπεία ενδυμάτων και υφασμάτων Athos Pallas. Με το πρόγραμμα, που υπάρχει σε εφαρμογή στο κινητό τηλέφωνο, ήδη συνεργάζονται 4 βαμβακοπαραγωγοί από την περιοχή της Κομοτηνής.

Ο κ. Θανάσης Τσούτσας, Διευθυντής του Τμήματος Σπόρων της BASF Ελλάς Α.Β.Ε.Ε. τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «με το συγκεκριμένο πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας γίνεται καταγραφή μέσω του κινητού του παραγωγού της ποσότητας βαμβακιού κατά την συγκομιδή στο χωράφι, καταγράφεται η διαδρομή που κάνει η πλατφόρμα από το χωράφι μέχρι το εκκοκιστήριο και φωτογραφίζεται το ζύγισμα και η παραλαβή του προϊόντος. Στη συνέχεια καταγράφει όλη την πορεία που κάνει στο προϊόν στα κλωστήρια και στην κατασκευή του ρούχου. Έτσι οι καταναλωτές θα γνωρίζουν την ταυτότητα των ρούχων που θα αγοράζουν. Ο καταναλωτής, σκανάροντας με το κινητό του την ετικέτα στο ρούχο θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Είναι μια καινοτόμα διαδικασία που έχει στόχο να δώσει ταυτότητα και προστιθέμενη αξία στο ελληνικό βαμβάκι. Οι βαμβακοπαραγωγοί θα κερδίζουν ένα πριμ ιχνηλασιμότητας που θα προστίθεται στην τιμή πώλησης του προϊόντος».

Ο κ. Abhijeet Sharma, από τα κεντρικά της BASF, που είναι ο δημιουργός της πλατφόρμας  Blockchain, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι το πρόγραμμα ιχνηλασιμότητας λειτουργεί ήδη στην παραγωγή βάμβακος αλλά έχει τη δυνατότητα στο μέλλον να επεκταθεί και σε άλλες καλλιέργειες (π.χ. ρύζι).  

Ο κ. Σταμάτης Κουρούδης, από τα Θρακικά Εκκοκιστήρια, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόγραμμα Blockchain θα βοηθήσει το βαμβάκι που παράγεται στην χώρα μας να αποκτήσει μια ταυτότητα και προστιθέμενη αξία. Οι καταναλωτές θα το γνωρίσουν αλλά και οι παραγωγοί θα μπορούν να κερδίσουν μια καλύτερη τιμή».

Ο κ. Willy Mirliauntas, διευθύνων σύμβουλος στα Κλωστήρια Θράκης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «παίζει σημαντικό ρόλο στο καρούλι η ίνα να έχει ενιαία ποιότητα για να έχει ομοιομορφία το ένδυμα. Αυτή την περίοδο παράγουμε ίνα από τα περσινά αποθέματα και στη συνέχεια θα ακολουθήσει η νέα παραγωγή. Γνωρίζουμε τα υψηλά στάνταρ ποιότητας γιατί συνεργαζόμαστε με την εταιρεία ρούχων Βenetton. Οι εταιρείες ρούχων ζητάνε ίνα με ενιαία και υψηλή ποιότητα. Μεγάλο πρόβλημα για τον κλάδο σε όλη την Ευρώπη αυτή την εποχή είναι το υψηλό κόστος ενέργειας».

Basf         

Παρουσιάστηκε επίσης το πρόγραμμα που εφαρμόζεται από κοινού από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και την BASF για την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού, το γνωστό CSF. Όπως ανέφερε ο κ. Θανάσης Τσούτσας, «το συγκεκριμένο πρόγραμμα CSF προωθεί την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού με βιώσιμο τρόπο, γεγονός που ανταποκρίνεται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καταναλωτών, ενώ προσφέρει προστιθέμενη αξία σε όλους τους εμπλεκόμενους της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού. Η Ελλάδα με την πολύχρονη και εξειδικευμένη τεχνογνωσία της, θα αποτελέσει το κέντρο ανάπτυξης και διανομής ποικιλιών βαμβακιού για την περιοχή της Μεσογείου και Ευρασίας. Με τα δύο πασίγνωστα ονόματα Fiber Max & Stoneville, φιλοδοξούμε να δώσουμε νέα δυναμική στην καλλιέργεια».

Το πρόγραμμα έχει καταξιωθεί αφενός στους παραγωγούς ως το πρόγραμμα βελτίωσης του εισοδήματος τους και αφεταίρου στη διεθνή αγορά ως ένα επώνυμο προϊόν μεγαλύτερης αξίας, ένα premium βαμβάκι. Μάλιστα στην εκδήλωση παρευρέθηκαν κατασκευαστές ρούχων από το εξωτερικό που συνεργάζονται με την Athos Pallas και πουλάνε ρούχα στους καταναλωτές από το συγκεκριμένο βαμβάκι. Από την πλευρά τους οι παραγωγοί χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους και εφαρμόζουν ορθές γεωργικές πρακτικές με βάση την αρχή της βιωσιμότητας. Με τη χρήση ευφυούς γεωργίας (μετεωρολογικοί σταθμοί και συλλογή δεδομένων) και με συμβουλές από γεωπόνους οι παραγωγοί υποστηρίζονται στην καλλιέργεια (άρδευση, θρέψη, αντιμετώπιση ασθενειών). Αφού συγκομισθεί το βαμβάκι, που παράγεται στη Θράκη, εκκοκκίζεται στην Κομοτηνή από τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια και ακολούθως γίνεται νήμα στα Κλωστήρια Θράκης. Από εκεί μεταφέρεται στη Θεσσαλονίκη για να γίνει ύφασμα, να βαφεί, να κοπεί, να συσκευαστεί και μετά τον ποιοτικό έλεγχο να γίνει το τελικό ρούχο για λογαριασμό των πελατών.

Ο κ. Κούρτζας, ιδιοκτήτης της Athos Palace, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το κλειδί για ένα προϊόν υψηλής ποιότητας είναι η χρήση εξίσου υψηλής ποιότητας υλικών. Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από μεγάλους οίκους παραγωγής ρούχων για το blockchain. Θέλουν να υπάρχει ιχνηλασιμότητα στο προϊόν. Η συνεργασία μας με την BASF και το CSF έχει ήδη καλά αποτελέσματα. Μετά τη δημιουργία του νήματος, το βαμβάκι περνάει στο επόμενο στάδιο που είναι η πλέξη του νήματος. Για αυτή τη διαδικασία, το υπεύθυνο πλεκτήριο είναι η Yarntex. Αφού τελειώσει το στάδιο της πλέξης, το ολοκληρωμένο πια ύφασμα προχωρά για το επόμενο στάδιο, δηλαδή την βαφή του. Η βαφή του υφάσματος γίνεται στους συνεργάτες µας, την Colora. Όταν το ύφασμα είναι πια βαμμένο και έτοιμο, οδηγείται στον τελικό προορισμό του που είναι οι βιοτεχνίες παραγωγής ρούχων».

basf

Τη δεύτερη ημέρα της εκδήλωσης έγινε μια καινοτόμα και πρωτοπόρα παρουσίαση ενδυμάτων που έχουν παραχθεί από αυτό το premium βαμβάκι. Μοντέλα από την Ελλάδα και το εξωτερικό φορώντας ρούχα από ελληνικό βαμβάκι έκαναν πασαρέλα μέσα στο χωράφι με τα βαμβάκια των παραγωγών που εφαρμόζουν το πρόγραμμα και άφησαν πολύ θετικές εντυπώσεις στους ξένους σχεδιαστές μόδας. Είναι η πρώτη φορά που γίνεται παρουσιάση ρούχων στο χωράφι.  

Η ανακοίνωση της BASF αναφέρει τα εξής:
Η πλατφόρμα blockchain της BASF Agricultural Solutions επιτρέπει την ιχνηλάτηση βαμβακιού που παράγεται με βιώσιμο τρόπο από το Σπόρο μέχρι το Ρούχο.

1) Η πρωτοβουλία «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο), δίνει την ευκαιρία στη βιομηχανία της μόδας να εξασφαλίσει τα στοιχεία που χρειάζεται, όσον αφορά στην ιχνηλάτηση και στην εγγύηση προέλευσης του βαμβακιού 

2) Η τεχνολογία Blockchain Hyperledger, από την Bext 360, προσφέρει μια οπτική 360ο της αλυσίδας εφοδιασμού του βαμβακιού, εξασφαλίζοντας τη συνδεσιμότητα και την εμπιστοσύνη μεταξύ των συνεργατών 

3) Το λανσάρισμα και η πιλοτική εφαρμογή του blockchain πραγματοποιείται στην Κομοτηνή, όπου ο συνεργάτης μας Athos Pallas θα παρουσιάσει ρούχα, που έχουν δημιουργηθεί από βαμβάκι παραγόμενο με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές. 

Η BASF Agricultural Solutions ξεκίνησε το πιλοτικό πρόγραμμα «Seed 2 Sew» (Από το σπόρο στο ρούχο), με σκοπό τη δημιουργία μιας πλατφόρμας blockchain, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μίας από τις πιο περίπλοκες αλυσίδες εφοδιασμού. Ο κόσμος της μόδας μπορεί πλέον να εξασφαλίσει τα στοιχεία που χρειάζεται για την προέλευση του βαμβακιού που επιλέγει. 

Η ιχνηλασιμότητα εντός της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού συνήθως περιοριζόταν στα στάδια από την εκκόκκιση εώς το τελικό ύφασμα. Οι παραγωγοί λόγω έλλειψης εφαρμογών, υποδομών και τεχνολογίας δεν συμμετείχαν στην καταγραφή και πιστοποίηση των εισροών τους, γεγονός που δημιουργούσε κενό στην πληροφόρηση στη βιομηχανία της κλωστοϋφαντουργίας. 

Για να καλυφθεί αυτό το κενό, η BASF Agricultural Solutions, στα πλαίσια του προγράμματος Certified Sustainable FiberMax® (CSF) συνεργαστήκε με 5 παραγωγούς και με σημαντικούς παράγοντες της αλυσίδας αξίας του βαμβακιού στην Ελλάδα, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής βαμβακιού στην Ευρώπη. Σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι ένα σύστημα προμήθειας βιώσιμου βαμβακιού στη βιομηχανία της μόδας, το οποίο ακολουθεί το ταξίδι ενός βαμβακερού ενδύματος, από το σπόρο της BASF μέχρι το λιανικό εμπόριο. 

Όλοι οι συνεργάτες βρίσκονται σε ακτίνα 250 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, γεγονός που επιτρέπει επιπλέον τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα κατά την κατασκευή βαμβακερών ενδυμάτων. Μαζί με τη Bext 360, εταιρεία παροχής του κατάλληλου λογισμικού για την καταγραφή της βιωσιμότητας σε αλυσίδες εφοδιασμού, η BASF έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα blockchain, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία Hyperledger, για να προσφέρει μεγαλύτερη ευελιξία στα πληροφοριακά συστήματα και χαμηλότερη χρήση ενέργειας κατά 99,95% σε σύγκριση με τα προηγούμενα δίκτυα blockchain. 

Η ιχνηλασιμότητα και η διαφάνεια βρίσκονται πλέον στα χέρια του τελικού καταναλωτή, ο οποίος με την χρήση ψηφιοποιημένης τεχνολογίας παρακολουθεί κάθε βήμα κατά μήκος της αλυσίδας αξίας. «Είμαστε υπερήφανοι που προωθούμε τη μακροχρόνια δέσμευσή μας για βιωσιμότητα και ψηφιακή πρόοδο αξιοποιώντας τη δύναμη της τεχνολογίας blockchain», δήλωσε ο Gustavo Palerosi Carneiro, Αντιπρόεδρος Agricultural Solutions EMEA & CIS της BASF Agricultural Solutions. «Η προσφορά τέτοιων ψηφιακών εργαλείων στους παραγωγούς είναι ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς την επίτευξη των δεσμεύσεών μας για βιωσιμότητα». 

Η πρωτοβουλία Seed 2 Sew βασίζεται στο κοινό όραμα και στην εμπιστοσύνη πολλών εταίρων. Τα Θρακικά Εκκοκκιστήρια συνεργάζονται με τη BASF από το 2015, καθιερώνοντας το πρόγραμμα παραγωγής βαμβακιού με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές Certified Sustainable FiberMax® (CSF), το οποίο αποτελεί τη βάση του έργου, χρησιμοποιώντας σπόρους FiberMax® από τη BASF, και διασφαλίζοντας το σύστημα πριμοδότησης στους παραγωγούς του CSF. «Είμαστε μια οικογενειακή επιχείρηση τρίτης γενιάς και η βιωσιμότητα αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για την επιχείρησή μας. Είναι σημαντικό να δημιούργουμε μια αμοιβαία κερδοφόρα συνθήκη για όλους τους εταίρους μας στην αλυσίδα αξίας. 

Πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να δοθεί μια οικονομική πριμοδότηση στους παραγωγούς του προγράμματος CSF, με σκοπό την παραγωγή ποιοτικού βαμβακιού και ακολουθώντας το πρωτόκολο βιωσιμότητας του CSF κατά γράμμα», Εμμανουέλα Κουρούδη, Αντιπρόεδρος στα «Θρακικά Εκκοκκιστήρια». 

Από πέρυσι, νέοι εταίροι έχουν προστεθεί στο πρόγραμμα CSF, το οποίο με τη σειρά του έχει ενεργοποιήσει το blockchain πρόγραμμα «Seed 2 Sew». Ο συνεργάτης Athos Pallas, έχει φέρει την παραγωγή ρούχων πιο κοντά στην ομάδα, και αποτελεί σύνδεση με τις εταιρείες μόδας, οι οποίες ενδιαφέρονται για υψηλής ποιότητας, βιώσιμο και ανιχνεύσιμο βαμβάκι. «Από τότε που ξεκινήσαμε να προμηθευόμαστε βαμβάκι CSF, έχουμε προωθήσει το ελληνικό premium βαμβάκι, που παράγεται με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές και είναι ανιχνεύσιμο. Η ανταπόκριση ήταν φανταστική, αυξάνοντας την ποιότητα, αλλά και την ποσότητα των εμπορικών σημάτων μόδας, που ενδιαφέρονται για τη βιωσιμότητα. Οι πιστοποιήσεις δεν είναι πάντα αξιόπιστες στον κλάδο της κλωστοϋφαντουργίας και ένα blockchain που προμηθεύει βαμβάκι θα οδηγήσει την εμπιστοσύνη σε άλλο επίπεδο», εξηγεί η Μαρία Καραμπά, Υπεύθυνη Πωλήσεων της Athos Pallas.

Basf

Μετά από αυτό το πρώτο ορόσημο, η BASF θα συνεχίσει να εργάζεται στο blockchain, διασφαλίζοντας ότι τα σημεία δεδομένων καλύπτονται κατά τη διάρκεια της τρέχουσας συγκομιδής, καθώς επίσης, θα συνεχίσει να διερευνά τις πτυχές της δημιουργίας tokens που είναι διαθέσιμα σε κάθε πλατφόρμα blockchain. Πρόκειται για ένα σύστημα επιβράβευσης που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και για την αντιστάθμιση και/ή την εισαγωγή εκπομπών άνθρακα στην αλυσίδα αξίας. 

Η ομάδα μας θα συνεχίσει να προσεγγίζει τον κόσμο της μόδας, ώστε να μπορεί να προμηθεύεται τις 5.000 μπάλες από πιστοποιημένο και παραγόμενο με βιώσιμες γεωργικές πρακτικές βαμβάκι, που εντοπίζεται στο blockchain, και το οποίο έχει τη δυνατότητα να παράξει περισσότερα από 6 εκατομμύρια μπλουζάκια!

27/09/2022 05:07 μμ

Στις πιο πολλές περιοχές της χώρας, τα κιλά είναι μειωμένα από πέρσι.

Προχωρά η συλλογή του βάμβακος στη χώρα μας, όμως παρά το ότι η εικόνα των βαμβακοχώραφων ήταν προ της συγκομιδής καλή, σήμερα οι παραγωγοί παραπονιούνται για μειωμένες αποδόσεις.

Ο κ. Χρήστος Τσιχήτας, πρόεδρος στην ΕΑΣ Θεσσαλονίκης δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως η συγκομιδή βάμβακος στον κάμπο της Θεσσαλονίκης έχει αρχίσει εδώ και 4-5 ημέρες, με την πρώτη εικόνα από τις αποδόσεις να δείχνει κάμψη από πέρσι, κάτι που μάλλον, λέει ο ίδιος οφείλεται στον καιρό. Σύμφωνα με τον κ. Τσιχήτα, οι αποδόσεις φέτος κυμαίνονται μεταξύ 350 και 500 κιλών.

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, βαμβακοπαραγωγός, μέλος της Διεπαγγελματικής και πρόεδρος στο ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η συλλογή του βαμβακιού στην περιοχή αυτή έχει προχωρήσει κατά 50%, η παραγωγή είναι πρώιμη κατά 10 ημέρες τουλάχιστον σε σχέση με πέρσι, αλλά οι στρεμματικές αποδόσεις είναι κάτω 100-150 κιλά, σε σύγκριση με πέρσι, καθώς δεν ξεπερνούν τα 350 με 400 κιλά ανά στρέμμα. Η μείωση αυτή, εκτιμά, ο κ. Γιαννάκος οφείλεται στις καιρικές συνθήκες του φθινοπώρου που δεν ευνόησαν την καλλιέργεια. Όσον αφορά στις τιμές, όπως λέει ο κ. Γιαννάκος, υπάρχουν πολλοί παραγωγοί που έχουν κάνει προ-συμβόλαια και είναι ευνοημένοι, αλλά οι υπόλοιποι και περισσότεροι παραδίδουν με ανοικτή τιμή στα εκκοκκιστήρια.

Από την Ομάδα Παραγωγών Βάμβακος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πολυνερίου «Ευ Γη» με έδρα στα Φάρσαλα μας είπαν πως η συγκομιδή έχει προχωρήσει στο 10 με 20%. Οι αποδόσεις στα πρώτα βαμβακοχώραφα που μαζεύτηκαν ήταν στα 350 με 470 κιλά το στρέμμα, δηλαδή γύρω στο 15-20% κάτω από πέρσι.

Ο κ. Βασίλης Τσαγαλάς από το Συνεταιρισμό Ορχομενού τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως: «η διαδικασία της συγκομιδής είναι στο φουλ τώρα για το πρώτο χέρι και έχουμε προχωρήσει 50-60%. Δεν υπάρχουν προβλήματα από τον καιρό, όμως φαίνεται πως οι αποδόσεις είναι πεσμένες στα 300-350 κιλά το στρέμμα, όταν πέρσι, έφθασαν μεσοσταθμικά στα 400 κιλά. Πιστεύω πως τον Αύγουστο ήταν πολύ ξηρός ο καιρός, δεν έκανε καθόλου ψύχρα και έχει επηρεαστεί το φυτό, παρά το γεγονός μάλιστα ότι είχε πολύ καλή εμφάνιση. Όσον αφορά στις τιμές, σήμερα στην πόρτα του εκκοκκιστηρίου είναι 78 λεπτά, υπάρχουν όμως παραγωγοί που έκαναν προπώληση στα 97 λεπτά, συν τα 6 λεπτά του ποικιλιακού μπόνους, δηλαδή έπιασαν τιμή 1,03 ευρώ. Η προπώληση αφορούσε μια ποσότητα 150 κιλών ανά στρέμμα».

Ο κ. Μάριος Μπούτσης είναι μέλος στο Συνεταιρισμό Λαμίας και μετέχει και στο συμβούλιο της ομάδας βαμβακοπαραγωγών Ανθήλης, στα πλαίσια του Συνεταιρισμού. Όπως λέει στον ΑγροΤύπο, η συγκομιδή προχωρά χαλαρά και όσο ο καιρός δεν πιέζει, οι παραγωγοί δεν βιάζονται, καθώς η συγκυρία με τις τιμές διεθνώς δεν είναι και η πιο ευνοϊκή. Με αυτά τα δεδομένα η συλλογή έχει προχωρήσει στο 30% περίπου, εκτιμά ο ίδιος, προσθέτοντας ότι οι αποδόσεις ανάλογα τα χωράφια είναι κάτω από πέρσι από 30 έως 100 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Μπούτση, μόλις το 10-20% των αναμενόμενων ποσοτήτων έχει φύγει με προπώληση, καθώς για να κλειστεί συμφωνία, τότε υποχρεώνονταν ο παραγωγός να κλείσει προσυμβόλαιο στα 150 κιλά και τα υπόλοιπα να τα πάει υποχρεωτικά στο εκκοκκιστήριο με το οποίο υπέγραφε την προπώληση. Αυτό αποθάρρυνε αρκετό κόσμο, καταλήγει ο κ. Μπούτσης, από τα προσυμβόλαια.

Στα ίδια επίπεδα με πέρσι οι αποδόσεις στην Κομοτηνή

Σταθερότητα σε σχέση με πέρσι εμφανίζουν οι στρεμματικές αποδόσεις βάμβακος στην περιοχή της Κομοτηνής. Αυτό τουλάχιστον λέει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σταύρος Κοσουτζής, παραγωγός με 180 στρέμματα καλλιέργεια βάμβακος φέτος. Ο κ. Κοσουτζής αναμένεται να μπει στο χωράφι για συγκομιδή σε λίγες ημέρες, αλλά υπάρχουν βαμβακοπαραγωγοί που ήδη μαζεύουν. Σύμφωνα με τον κ. Κοσουτζή, οι αποδόσεις κυμαίνονται φέτος στην περιοχή στα 350-400 κιλά το στρέμμα, στα ίδια με τα περσινά επίπεδα δηλαδή. Η τιμή σήμερα στο εκκοκκιστήριο ήταν 77-78 λεπτά το κιλό, προσθέτει, για να μας εξηγήσει πως πέρσι έδωσε το προϊόν 73 λεπτά το κιλό. Όμως φέτος, καταλήγει, τα έξοδα και τα κόστη είναι στην... καλύτερη 30% πάνω από πέρσι.

19/09/2022 02:55 μμ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή βάμβακος στην χώρα μας. Περίπου από τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε την συγκομιδή των μεγάλων ποσοτήτων σε Θεσσαλία πρώτα και ακολουθεί η βόρεια Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι φέτος προβλήματα φυτοπροστασίας δεν υπήρξαν και αναμένεται μια καλή χρονιά για την παραγωγή. Είχαμε μια μικρή μείωση της έκτασης καλλιέργειας (περίπου 100.000 στρέμματα) επειδή κάποιοι στράφηκαν σε σιτάρια και καλαμπόκια λόγω τιμής».

«Οι βροχές πριν την συγκομιδή θα φέρουν φέτος μια ανομοιογένεια στην ποιότητα», επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο Δρ Μωχάμεντ Νταράουσε, προϊστάμενος του Εθνικού Κέντρου Ποιοτικού Ελέγχου Βάμβακος.
 
Κασι προσθέτει: «Υπήρξε φέτος ενδιαφέρον για αγορά ελληνικού βαμβακιού από το Ιράν. Αυτοί συνήθως αγοράζουν από το Ουζμπεκιστάν. Φέτος όμως έδειξαν ενδιαφέρον για την χώρα μας αλλά τα οικονομικά μέτρα κατά των ιρανικών τραπεζών που έχει επιβάλλει η δύση και η υψηλή ποιότητα που ζητούν δημιουργούν δυσκολίες στο να υπάρξει κάποια συμφωνία».

14/09/2022 12:52 μμ

Τι αναφέρει στην τελευταία του έκθεση το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Σε έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) αναφέρεται ότι η χρήση βάμβακος στο Πακιστάν το 2022/23 προβλέπεται να μειωθεί κατά 400.000 μπάλες σε 10,5 εκατομμύρια, υπό την πίεση μιας μικρότερης παραγωγής. Η εγχώρια παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί κατά 700.000 μπάλες στα 5,5 εκατομμύρια, το δεύτερο χαμηλότερο επίπεδο παραγωγής εδώ και σχεδόν 40 χρόνια, κάτι που αποδίδεται στις πρόσφατες πλημμύρες και τους καύσωνες. Όπως επισημαίνει το USDA, τα μικρότερου μεγέθους εκκοκκιστήρια εξαρτώνται ιδιαίτερα από τις εγχώριες προμήθειες και δεν μπορούν να τις υποκαταστήσουν πλήρως με εισαγωγές.

Οι εισαγωγές προβλέπονται τώρα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδό τους στα 5,0 εκατομμύρια μπάλες, από την πρόβλεψη του περασμένου μήνα για 4,8 εκατομμύρια. Με δεδομένη μια σημαντική πτώση της παραγωγής στις Ηνωμένες Πολιτείες, ο μεγαλύτερος προμηθευτής της, η All Pakistan Textile Mills Association φέρεται να ζήτησε από κυβερνητικούς αξιωματούχους να εξετάσουν το ενδεχόμενο άρσης του περιορισμού της χώρας στις εισαγωγές ινδικού βαμβακιού, κάνοντας λόγο για... τρομερές ανάγκες στο Πακιστάν για βαμβάκι.

Η πτώση της χρήσης από την άλλη, αποδίδεται επίσης στις ελλείψεις ενέργειας σε εθνικό επίπεδο και στις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι καύσωνες καταπονούν τα τοπικά δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας. Το υψηλότερο κόστος μειώνει τα περιθώρια κέρδους των εργοστασίων, ιδιαίτερα για τους κατασκευαστές τζιν. Τα επεξεργασμένα προϊόντα τζιν του Πακιστάν αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος των εξαγωγών, ειδικά προς τους δύο μεγαλύτερους εισαγωγείς βαμβακερών ενδυμάτων στον κόσμο, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη.

Η κλωστοϋφαντουργία του Πακιστάν είναι ο μεγαλύτερος μεταποιητικός τομέα, σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου της χώρας, με βαμβακερά νήματα, υφάσματα και άλλα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα βαμβακιού προστιθέμενης αξίας που αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της χώρας. Το βαμβάκι και τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα συμβάλλουν περίπου στο 60% των εξαγωγών της χώρας ετησίως, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση του Οργανισμού Επιτρόπου Κλωστοϋφαντουργίας.

09/09/2022 03:20 μμ

Αν δηλωθούν στο ΟΣΔΕ 2.500.000 στρέμματα, η ενίσχυση θα ανέλθει σε 73,3 ευρώ ανά στρέμμα για το 2022. Το 2021 οι παραγωγοί πληρώθηκαν 70,25 ευρώ καθώς ήταν δηλώθηκαν πάνω από 2.500.000 στρέμματα.

Τις λεπτομέρειες εφαρμογής της διαδικασίας ελέγχου για την χορήγηση της ειδικής καλλιεργητικής ενίσχυσης για το βαμβάκι περιόδου 2022/23 καθορίζει εγκύκλιος Σημανδράκου. Η πληρωμή δε της ενίσχυσης αναμένεται το 2023.

Όπως αναφέρεται σε αυτήν, σύμφωνα με την υπ’αριθμ. 1178/27361/10-03-2015 Υπουργική Απόφαση όπως τροποποιήθηκε και ισχύει , προκειμένου να αποδοθεί στους δικαιούχους παραγωγούς η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ισχύουν τα κατωτέρω:

1. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι ανέρχεται σε 733,98 € ανά εκτάριο εφ όσον η επιλέξιμη προς ενίσχυση έκταση δεν ξεπεράσει τα 250.000 εκτάρια σύμφωνα με τον Καν. (ΕΕ) 1307/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου.

2. Η ειδική ενίσχυση χορηγείται στους παραγωγούς που καλλιεργούν βαμβάκι σε επιλέξιμες εκτάσεις και έχει δηλωθεί, η καλλιέργεια, στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης.

3. Οι εκκοκκιστικές επιχειρήσεις, παραλαμβάνουν, επεξεργάζονται και αποστέλλουν τα στοιχεία των παραδόσεων βάμβακος στον ΟΠΕΚΕΠΕ.

4. Η μέση απόδοση του εκκοκκιστηρίου στο οποίο έχουν παραδώσει οι παραγωγοί πρέπει να είναι άνω του 32% η οποία παρακολουθείται και επιβεβαιώνεται με τελικό ισοζύγιο.

Υποχρεώσεις των παραγωγών βάμβακος

1. Οι παραγωγοί βάμβακος πρέπει να έχουν χρησιμοποιήσει για την καλλιέργειά τους αποκλειστικά πιστοποιημένο σπόρο με ελάχιστη ποσότητα 16 κιλών ανά καλλιεργούμενο εκτάριο ή 13 κιλών ανά εκτάριο στην περίπτωση καλλιέργειας υβριδίων βάμβακος με καταληκτική ημερομηνία σποράς την 31η Μαΐου έκαστου έτους εκτός των περιπτώσεων ανωτέρας βίας που απαιτείται επανασπορά.

Η σπορά των επιλέξιμων εκτάσεων με βαμβάκι αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτοτύπου τιμολογίου αγοράς ή τιμολογίου αγοράς- δελτίου αποστολής ή απόδειξη λιανικής πώλησης και βεβαίωση του φορέα πώλησης σπόρου ανά ποικιλία και καρτέλας σπόρου και εξασφαλίζει ελάχιστη πυκνότητα 100.000 φυτών ανά εκτάριο ή 85.000 φυτών ανά εκτάριο σε καλλιέργεια υβριδίων βάμβακος. (Τροποποίηση αριθμ. 1133/34446/24-03-2017 της Υπουργικής Απόφασης). Κατά παρέκκλιση των ανωτέρω οι παραγωγοί μπορούν να χρησιμοποιούν σπόρο βελτιωτή.

2. Οι παραγωγοί στην αίτηση της ενιαίας ενίσχυσης πρέπει να αναφέρουν το όνομα της ποικιλίας του χρησιμοποιούμενου σπόρου, το όνομα και τη διεύθυνση της εγκεκριμένης Διακλαδικής Οργάνωσης, εφόσον ο παραγωγός είναι μέλος, καθώς και ότι αιτούνται της ειδικής ενίσχυσης.

3. Να διατηρούν την καλλιέργεια τους υπό κανονικές συνθήκες ανάπτυξης των φυτών, λαμβάνοντας μέριμνα για την εκτέλεση των απαραίτητων καλλιεργητικών φροντίδων.

4. Να συγκομίζουν και να παραδίδουν τουλάχιστον την ελάχιστη στρεμματική απόδοση της καλλιεργητικής ζώνης στην οποία ανήκουν (Τροποποίηση αριθμ. 4755/108273/30- 09-2016 της Υπουργικής Απόφασης) , υπογράφοντας πέραν των άλλων την προβλεπόμενη σύμβαση αγοραπωλησίας με την εκκοκκιστική επιχείρηση ή τη Συνεταιριστική Οργάνωση, εφόσον το επιλέξουν, που θα διαπραγματευτεί και θα πουλά την παραγωγή τους σε εκκοκκιστική επιχείρηση για λογαριασμό τους.

5. Να μην παραδίδουν σύσπορο βαμβάκι με ποσοστό ξένων υλών μεγαλύτερο του 10% διότι δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό της ελάχιστης στρεμματικής απόδοσης. (Τροποποίηση αριθμ. 2537/84963/07-08-2017 της Υπουργικής Απόφασης).

6. Οι παραδόσεις στα εκκοκκιστήρια για τους παραγωγούς που θέλουν να τύχουν της ενίσχυσης πρέπει να ολοκληρωθούν το αργότερο έως την 31η Ιανουαρίου του επόμενου έτους από το έτος σποράς.

Δείτε εδώ όλη την εγκύκλιο

08/09/2022 03:14 μμ

Μείωση εισαγωγών βάμβακος αναμένεται κατά το 2022-2023, λέει το USDA.

Σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), oι εκτιμώμενες εισαγωγές βάμβακος για την περίοδο εμπορίας 2022-2023 μειώνονται σε 2,2 εκατομμύρια τόνους. Η παραγωγή το 2022-2023 αυξάνει σε 6 εκατ. τόνους, λόγω των υψηλότερων αποδόσεων στην επαρχία Xinjiang. Η επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση μείωσαν τη χρήση βαμβακιού την περίοδο 2021-2022, σε 8 εκατ. τόνους και επίσης τις εισαγωγές σε 1,76 εκατ. τόνους. Στις 13 Ιουλίου 2022, το κρατικό αποθεματικό ανακοίνωσε σχεδιάζει να αγοράσει έως και 0,5 εκατ. τόνους βαμβάκι από την Xinjiang. Από τα τέλη Ιουλίου, τα αποθέματα βάμβακος στα εκκοκκιστήρια υπολογίστηκαν σε 2 εκατ. τόνους.

Παραγωγή

Η παραγωγή βάμβακος την περίοδο 2022-2023 της Κίνας αυξήθηκε στα 6 εκατ. τόνους, από την προηγούμενη εκτίμηση της Post για 5,91 εκατ. τόνους και έναντι 5,88 εκατ. τόνους το 2021-2022. Η εκτιμώμενη καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι για το 2022-2023 αναμένεται να παραμείνει αμετάβλητη στα 3,03 εκατ. εκτάρια (1 εκτάριο ισούται με 10 στρέμματα περίπου) και η απόδοση του βαμβακιού αναμένεται να αυξηθεί κατά 1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η ελαφρά αύξηση της βαμβακοφυτευμένης έκτασης το 2022-2023 έρχεται ως αποτέλεσμα των υψηλότερων τιμών βάμβακος κατά το προηγούμενο έτος.

Με βάση μια σειρά ερευνών που διεξήχθησαν τον Ιούλιο του 2022, η China Cotton Association (CCA) εκτίμησε την καλλιεργούμενη έκταση με βαμβάκι το 2022-2023 στα 2,9 εκατ. εκτάρια, αυξάνοντας την εκτιμώμενη παραγωγή σε 5,92 εκατ. τόνους, σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψη (5,86 εκατ. τόνους).

Έτερη έρευνα τον Ιούνιο του 2022, κατέδειξε ότι η ανάπτυξη του βαμβακιού βαθμολογήθηκε ως «καλή» σε εθνικό επίπεδο με υψηλότερο ποσοστό εκβλάστησης και μικρότερο αντίκτυπο από ασθένειες και παράσιτα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Στην επαρχία Xinjiang, η έρευνα έδειξε ότι ο καιρός παρέμεινε ευνοϊκός με επαρκείς ηλιόλουστες ημέρες και θερμοκρασία για την ανάπτυξη του βαμβακιού, κάτι που οδηγεί σε αύξηση της απόδοσης.

Χρήση

Η χρήση για την περίοδο 2021-2022 και την περίοδο 2022-2023 μειώνεται σε 8 εκατ. τόνους και 8,15 εκατ. τόνους αντίστοιχα σε σχέση με την προηγούμενη αναφορά της Post. Η αύξηση της χρήσης από έτος σε έτος για το 2022-2023 εδράζεται στην προσδοκώμενη τόνωση της ζήτησης στην εγχώρια αγορά αλλά και τη συνεχιζόμενη ζήτηση στο εξωτερικό. Μια σημαντική πτώση των τιμών του βαμβακιού από τον Απρίλιο του 2022 αύξησε την ανταγωνιστικότητα των ινών βαμβακιού σε σχέση με άλλες ίνες, ωστόσο οι πρόσφατες ανησυχίες για την παραγωγή στις Ηνωμένες Πολιτείες ώθησαν και πάλι τις τιμές υψηλότερα. Η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας συνεχίζει να αποδυναμώνει την εγχώρια ζήτηση για προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας και ένδυσης, με αποτέλεσμα τη χαμηλή χρήση βαμβακιού το 2021-2022.

Αποθέματα

Τα τελικά αποθέματα για την περίοδο 2022-2023 αυξάνουν στα 8,2 εκατ. τόνους από την προηγούμενη εκτίμηση της Post για 7,2 εκατ. τόνους. Η Κίνα διατηρεί άγνωστο όγκο κρατικών αποθεμάτων βαμβακιού. Σε απάντηση στις αυξανόμενες τιμές του βαμβακιού και την υψηλότερη ζήτηση από τον κλάδο της νηματοποίησης για διάφορες ποιότητες βαμβακιού, το κρατικό απόθεμα πούλησε ενεργά αποθέματα βαμβακιού το 2021. Από τις αρχές Ιουλίου έως τα τέλη Νοεμβρίου, η κυβέρνηση πούλησε περίπου 1,2 εκατ. τόνους κρατικά αποθέματα βαμβακιού. Με βάση έρευνα του Εθνικού Δικτύου Παρακολούθησης Αγοράς Βαμβακιού, τα αποθέματα βαμβακιού (εγχώριο βαμβάκι εσοδείας 2021-2022) στα εκκοκκιστήρια παρέμειναν υψηλά, περίπου στα 2 εκατ. τόνους στα τέλη Ιουλίου.

06/09/2022 04:48 μμ

Υψηλές τιμές, ειδική ενίσχυση, διαφαινόμενες καλές αποδόσεις, προ-πωλήσεις και ευεργετικές βροχές που έριξαν το κόστος άρδευσης, οι βασικοί λόγοι.

Στο Αγναντερό Καρδίτσας έγινε η πρώτη συλλογή βάμβακος της χρονιάς, μιας χρονιάς με ιδιαίτερες συγκινήσεις για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής, οι οποίοι αναμένεται σε 20 με 30 ημέρες αναμένεται να μπουν στο χωράφι για να αρχίσουν στο φουλ την συγκομιδή.

Ο κ. Χρήστος Φώτης, υπεύθυνος στο εκκοκκιστήριο Καφαντάρη-Παπακώστα τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι την Κυριακή μαζεύτηκαν τα πρώτα βαμβάκια στο χωριό Αγναντερό Καρδίτσας και έτσι άνοιξε και επίσημα η εκκοκκιστική περίοδος για την εν λόγω επιχείρηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, «υπάρχουν βαμβάκια που επηρεάστηκαν από τις τελευταίες βροχοπτώσεις. Στα πρώτα βαμβάκια η ίνα είναι καλή, οι αποδόσεις πάνω από 350 κιλά, αλλά η υγρασία ήταν 19%. Τα συγκεκριμένα που είναι ίσως τα πρώτα που κόπηκαν στην Ελλάδα ήταν ποτιστικά βαμβάκια. Κατά τα άλλα συγκομιδή στο... φουλ αναμένουμε περί τις 25 του μήνα. Στην περιοχή μας είναι πολύ μικρό ίσως και κάτω από 10% το ποσοστό των αγροτών που έκαναν προ-πώληση».

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου, βαμβακοπαραγωγός και μέλος στο ΔΣ της Διεπαγγελματικής Βάμβακος λέει από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο πως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου οι βαμβακοπαραγωγοί θα ξεκινήσουν την αποφύλλωση και η φουλ συγκομιδή θα αρχίσει το πρώτο δεκαήμερο του Οκτώβρη. Σύμφωνα με τον ίδιο, λόγω βροχοπτώσεων και χαλαζιού, έχουν προκληθεί ζημιές στα βαμβάκια της Ιτέας, ιδίως σε όσα είχαν ανοίξει τα καρύδια. Το θετικό βέβαια, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι πως αρκετοί αγρότες έκαναν προ-πωλήσεις φέτος με τιμή στο 1 ευρώ, ενώ όσοι είχαν κάνει προ-πώληση πριν 1,5 μήνα για παράδειγμα, είχαν την δυνατότητα να πάνε να κλειδώσουν τιμή πριν μια βδομάδα, όταν και οι τιμές ήταν στο 1 ευρώ.

Λάρισα: Οι αγρότες θα παραμείνουν στην καλλιέργεια βάμβακος

Πολύ καλά εξελίσσεται η χρονιά με το βαμβάκι στη Λάρισα και όπως μας λέει ο πολύπειρος Χρήστος Σιδερόπουλος, γύρω στις 24 του μήνα ανέκαθεν αρχίζει η συγκομιδή. Στα θετικά της χρονιάς, η υψηλή τιμή (γύρω στο 1 ευρώ) που έκαναν προ-πωλήσεις πολλοί αγρότες, οι ευεργετικές βροχές που μείωσαν το κόστος άρδευσης και εν τέλει οι ελάχιστες απώλειες από το πράσινο σκουλήκι εφόσον έγιναν οι ενδεδειγμένοι χειρισμοί από τους παραγωγούς. Υπ' αυτή την έννοια τονίζει ο κ. Σιδερόπουλος η χρονιά θα έχει κατά τα φαινόμενα θετικό πρόσημο, γεγονός που θα κρατήσει τους παραγωγούς στην καλλιέργεια. Κάποιες ωστόσο ζημιές καταγράφηκαν στα Φάρσαλα, το Κιλελέρ, την Καρδίτσα κ.λπ. από το χαλάζι, ενώ οι τελευταίες βροχές ευτυχώς δεν βρήκαν ανοιχτά τα καρύδια για να προκαλέσουν πρόβλημα. Πλέον, εκτιμά, ο κ. Σιδερόπουλος αν κρατήσει ο καιρός 20 μέρες χωρίς βροχή, όπως λένε, η αποφύλλωση θα γίνει χωρίς πρόβλημα και αναμένονται καλές αποδόσεις.

Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τι γίνεται με το ρεύμα και τη ρήτρα αναπροσαρμογής

Σύγχυση επικρατεί σε πολλές αγρότες της Λάρισας σχετικά με τις χρεώσεις στο ρεύμα. Όπως αναφέρει ο κ. Σιδερόπουλος «οι αγρότες που πάνε με τους λογαριασμούς για να τους εξοφλήσουν, ζητούν να μην πληρώσουν τη ρήτρα, γιατί η κυβέρνηση υποσχέθηκε πως θα απορροφήσει τις επιβαρύνσεις κατά 90%. Όταν πάνε οι παραγωγοί στις εταιρείες, διαπιστώνουν πως υπάρχει μια έκπτωση 40% γενικώς στα αγροτικά τιμολόγια και μια έκπτωση στη ρήτρα αναπροσαρμογής κατά 40%. Η πρώτη έκπτωση υπάρχει για δεκαετίες. Οφείλει το αρμόδιο υπουργείο να απαντήσει με στοιχεία για τις χρεώσεις γιατί είναι υπέρογκες».

29/08/2022 03:34 μμ

Ήδη ο Συνεταιρισμός Φαρσάλων Ενιπέα ανακοίνωσε πως η τιμή στις 29 Αυγούστου είναι στα 0,99 λεπτά.

Η τιμή για την προπώληση βαμβακιού στον Συνεταιρισμό διαμορφώνεται Ενιπέα όσον αφορά στις προπωλήσεις διαμορφώνεται στα 0,995 ευρώ το κιλό. Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Συνεταιρισμός Φαρσάλων Ενιπέας, με τον πρόεδρό του Θανάση Καραΐσκο, να δηλώνει στον ΑγροΤύπο πως οι τιμές για το βαμβάκι λόγω της πτώσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να ενισχύονται.

Από την πλευρά του, ο κ. Θανάσης Μπαντής, γεωπόνος από τις Σέρρες και εξειδικευμένος στην καλλιέργεια βάμβακος αναφέρει χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως και η φετινή, θα αποδειχθεί... χρονιά βάμβακος, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τονίζοντας πως η καλλιέργεια στην περιοχή του εξελίσσεται ικανοποιητικά.

Μειώνονται διαρκώς τα παγκόσμια αποθέματα

Για την χρονιά 2022/23 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στο πιο πρόσφατο report του αναφέρει στις 12 Αυγούστου πως η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 3,1 εκατομμύρια μπάλες, με την κάμψη να αποδίδεται στις Ηνωμένες Πολιτείες. Τα παγκόσμια αποθέματα χρήσης μειώνονται κατά 800.000 και 1,5 εκατομμύρια μπάλες, αντίστοιχα. Το παγκόσμιο εμπόριο μειώνεται κατά 1,8 εκατομμύρια μπάλες, με αποτέλεσμα τη μείωση των εξαγωγών των ΗΠΑ κατά 2,0 εκατομμύρια μπάλες στα 12,0 εκατομμύρια και οι εισαγωγές της Κίνας μειώθηκαν κατά 1,0 εκατομμύρια μπάλες στα 9,0 εκατομμύρια. Οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης για το Μπαγκλαντές, την Ινδία, το Πακιστάν, την Τουρκία και το Βιετνάμ. Για τις ΗΠΑ προβλέπεται σημαντικά χαμηλότερη παραγωγή, εξαγωγές, αλλά και τελικά αποθέματα. Η παραγωγή μειώθηκε σχεδόν κατά 3,0 εκατομμύρια μπάλες και λόγω της ιστορικά μεγάλης εγκατάλειψης στις νοτιοδυτικές ΗΠΑ. Τα τελικά αποθέματα προβλέπονται στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 100 ετών στα 1,8 εκατομμύρια μπάλες. Η προβλεπόμενη μέση τιμή αγροκτήματος για την περίοδο των ΗΠΑ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2 σεντς στα 97 σεντς ανά λίβρα.

20/07/2022 04:55 μμ

Σε περιοχές της Περιφέρειας Θεσσαλίας, αλλά και στο νομό Φθιώτιδας (Στερεά Ελλάδα) είναι το δίκτυο.

Συνεχίζοντας την επιτυχημένη παράδοση για 9ο χρόνο, η ADAMA ΕΛΛΑΣ έχει εγκαταστήσει δίκτυο φερομονικών παγίδων σε πολλά σημεία των νομών Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας, Μαγνησίας και Φθιώτιδας, για την παρακολούθηση της πορείας των πληθυσμών των ακμαίων του πράσινου και του ρόδινου σκουληκιού, συνεπικουρώντας στη σημαντική προσπάθεια των κατά τόπους ΔΑΟΚ του ΥπΑΑΤ μέσω του υπάρχοντος εγκατεστημένου δικτύου παγίδων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους όσο και με βαμβακοπαραγωγούς παρέχονται χρήσιμες πληροφορίες για την πορεία της καλλιέργειας και τη φυτοπροστασία της, στην κοινή προσπάθεια για καλύτερη ποιοτικά και ποσοτικά σοδειά. Η ενέργεια αυτή της ADAMA ΕΛΛΑΣ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της εταιρείας, τελεί υπό την οργάνωση κι επίβλεψη των γεωπόνων της Χρήστου Σαμουρέλη (Διευθυντής πωλήσεων Θεσσαλίας), Κωνσταντίνου Κουτσομάρκου και Κωνσταντίνου Γούναρη.

Πλέον της παραπάνω ενέργειας, η εταιρεία διαθέτει ολοκληρωμένο πακέτο εντομοκτόνων για την καταπολέμηση τόσο των παραπάνω σημαντικών εχθρών όσο κι εχθρών όπως ο Λύγκος, οι Αφίδες, τα Τζιτζικάκια, ο Θρίπας, οι Αλευρώδεις.

Τα προϊόντα Mavrik Aquaflow, Ampligo 150 ZC, Lamdex 2.5 WG, Ikarus ΙΙ EC και Grafiti 2.5 EC μόνα τους ή σε συνδυασμούς αποτελούν εξαιρετική πρόταση για την αντιμετώπιση των επιζήμιων εντόμων της καλλιέργειας στα πλαίσια της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης και Διαχείρισης της Ανθεκτικότητας και πάντα με τις συμβουλές και την αρωγή των τοπικών όσο και των γεωπόνων της ADAMA ΕΛΛΑΣ.

Περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν εδώ

28/06/2022 10:05 πμ

Απότομη διόρθωση προς τα κάτω των διεθνών τιμών για τα συμβόλαια βάμβακος είχαμε την προηγούμενη εβδομάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Οι χρηματιστηριακές τιμές για τη βασική ποιότητα του βαμβακιού (χρώμα 41, φύλλο 4, αντοχή 27,0-28,9 και ομοιομορφία 81,0-81,9) έφτασαν στα 121,80 σεντς ανά λίβρα την Πέμπτη (23 Ιουνίου 2022), όταν ο μέσος όρος της προηγούμενης εβδομάδας κυμαινόταν στα 139,18 σεντς. Συγκεκριμένα οι μέσες ημερήσιες τιμές κυμάνθηκαν από το υψηλό των 129,50 σεντς την Παρασκευή (17 Ιουνίου) έως το χαμηλό των 113,65 σεντς την Πέμπτη (23 Ιουνίου).

Βέβαια παρόλα αυτά το USDA επισημαίνει ότι οι τιμές παραμένουν σε υψηλά επίπεδα σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές, που ήταν στα 82,65 σεντς.

Πάντως, από τις αρχές του Ιουνίου, η Διεθνής Συμβουλευτική Επιτροπή Βαμβακιού (ΙCAC) είχε επισημάνει ότι πρόβλεψη της πορείας των τιµών σε ένα τόσο ευάλωτο κλίµα στην αγορά είναι δύσκολο να γίνει.

Από την πλευρά του το USDA υποστηρίζει ότι το παγκόσμιο εμπόριο παραμένει αμετάβλητο. 

Όπως προβλέπει, για το 2022/2023, η παγκόσμια παραγωγή αυξάνεται οριακά στις 121,2 εκατομμύρια μπάλες, με υψηλότερες προβλεπόμενες παραγωγές στην Αίγυπτο και Δυτική Αφρική. 

Από την άλλη η παγκόσμια κατανάλωση μειώθηκε, κατά 450.000 μπάλες, λόγω κυρίως της πτώσης ζήτησης στο Μεξικό και το Βιετνάμ, ενώ αμετάβλητα αναμένεται να παραμείνουν τα τελικά αποθέματα.

Το θετικό είναι ότι αναμένεται να αυξηθούν οι εισαγωγές βαμβακιού της Κίνας, για το 2022/2023, κατά 2 εκατ. μπάλες και να ανέλθουν σε 10,5 εκατ. μπάλες, που θα είναι οι μεγαλύτερες εισαγωγές σε παγκόσμιο επίπεδο για τρίτη συνεχή χρονιά.

24/06/2022 01:25 μμ

Αντιπροσωπεία αγροτών από το Καστρί - Αγιάς συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ της Λάρισας κ. Σπυρόπουλο για να εκφράσουν τις έντονες διαμαρτυρίες τους για τις χαμηλές ως και μηδενικές εκτιμήσεις.

Οι ζημιές αφορούσαν παρατεταμένες βροχοπτώσεις - πάνω από 2 εβδομάδες - το φθινόπωρο 2021, που είχαν σαν αποτέλεσμα μεγάλη απώλεια παραγωγής στο βαμβάκι. 

Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος στην Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), «έχουν καθυστερήσει οι εκτιμήσεις και μιλάμε στο βαμβάκι. Και ενστάσεις να γίνουν δεν θα μπορούν να γίνουν εκτιμήσερις μετά τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. 

Ενώ είχε προηγηθεί αυτοψία από τους προϊσταμένους του ΕΛΓΑ πέρυσι στο Καστρί και στα γύρω χωριά της περιοχής που επλήγησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις και είχε εκτιμηθεί από τους ίδιους ότι υπάρχει ζημιά στο Βαμβάκι, αυτή η ζημιά δεν αποτυπώθηκε στις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. 

Πολλοί παραγωγοί και χωράφια έχουν μηδενικές εκτιμήσεις και σε πολλά χωράφια το ποσοστό ζημιάς σύμφωνα με τις εκτιμήσεις δεν ξεπερνάει το 25% που σημαίνει ότι αποζημιώνονται για 8,8% απώλεια παραγωγής σύμφωνα με τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ». 

Στη συνάντηση με τον εκπρόσωπο του ΕΛΓΑ εκφράστηκε η έντονη διαμαρτυρία και αντίθεση των παραγωγών στην κατάφωρη αδικία που έχει γίνει και δεν αποζημιώνονται για την απώλεια παραγωγής που είχαν. 

Η ΕΟΑΣΝΛ και οι παραγωγοί από το Καστρί που αδικούνται ζητάμε το αυτονόητο: 

 • Να αρθεί η αδικία σε βάρος τους και να αποδοθούν τα πραγματικά ποσοστά ζημιάς από τις βροχοπτώσεις και να αποζημιωθεί η χαμένη παραγωγή. 
 • Να υπάρχει δέσμευση από τον ΕΛΓΑ πως οι ενστάσεις δεν θα είναι ένα ακόμη χαράτσι για να πληρώσουν επιπλέον χρήματα οι παραγωγοί αλλά ουσιαστικά θα ανατρέψουν τις μηδενικές εκτιμήσεις και θα αποζημιώσουν τους παραγωγούς για την απωλεσθείσα παραγωγή. 
 • Να αλλάξει ο άδικος και αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζεται και να αποζημιώνεται η παραγωγή από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.
 • Να δίνονται πιο έγκαιρα τα πορίσματα και οι αποζημιώσεις και να αλλάξει ο τρόπος που γίνονται οι εκτιμήσεις ώστε να γίνει πιο ορθολογικός και δίκαιος. 
   
22/06/2022 04:11 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας η εικόνα από τα βαμβακοχώραφα είναι καλή. Υπάρχουν όμως και περιοχές που υπέστησαν ζημιά από τα χαλάζια.

Με καλό ρυθμό προχωρά το βαμβάκι. Εμείς μιλήσαμε με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα για να μας πουν πώς εξελίσσεται η καλλιέργεια ανά περιοχή.

Γλίτωσαν ποτίσματα στην Καρδίτσα λόγω βροχών

Ο κ. Βασίλης Γιαννάκος, πρόεδρος στον ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, βαμβακοπαραγωγός με 300 στρέμματα καλλιέργεια φέτος και μελος στο Διοικητικό Συμβούλιο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Βάμβακος τόνισε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τα βαμβάκια στην περιοχή μας πάνε πολύ καλά και είναι σε φάση ανάπτυξης. Σε 10 περίπου ημέρες υπολογίζουμε ότι θα έχουμε ανθοφορία. Γίνονται ψεκασμοί για τυχόν εντομολογικούς εχθρούς, ενώ μέχρι σήμερα μας πάει πολύ καλά και ο καιρός. Από την άποψη ότι έριξε βροχές και δεν χρειάστηκε να ποτίσουμε, αλλά συνάμα δεν προκάλεσε και ζημιές η βροχή. Από την επόμενη εβδομάδα με τις ζέστες και την ανθοφορία θα αρχίσουμε πιο εντατικό πότισμα. Το κακό είναι πως σε ορισμένες περιπτώσεις παραγωγών, παρατηρείται αργή ανάπτυξη των φυτών λόγω ύπαρξης μελίγκρας». Αναφορικά με τις τιμές των προ-συμβολαίων, προσθέτει ο κ. Γιαννάκος, υπάρχουν παραγωγοί που υπέγραψαν με τιμές άνω του 1 ευρώ, αλλά ο μέσος όρος είναι στα 95 λεπτά. Δεν έλειψαν ωστόσο και οι διστακτικοί, που δεν έκαναν προ-πώληση.

Σε καλή κατάσταση το βαμβάκι στη Λάρισα, προβλήματα στα Φάρσαλα

Σε πολύ καλή κατάσταση βρίσκονται και οι καλλιέργειες βάμβακος στο νομό Λάρισας, τις οποίες βοηθούν τώρα η ζέστη και η ηλιοφάνεια. Σύμφωνα με τον πολύπειρο Χρήστο Σιδερόπουλο, οι ζημιές από τις χαλαζοπτώσεις αφορούν κυρίως τα Φάρσαλα. Στην Λάρισα πάει πολύ καλά η καλλιέργεια και υπάρχει και καλή ψυχολογία στους παραγωγούς, λόγω των υψηλών τιμών στις προ-πωλήσεις (ακόμα και πάνω από 1 ευρώ). Σύμφωνα πάλι με τον κ. Σιδερόπουλο, κέρδος για τους παραγωγούς συνιστά κι ότι μέχρι σήμερα δεν έχει επί της ουσίας αρχίσει η άρδευση, λόγω των αρκετών βροχών το περασμένο διάστημα.

Χωρίς προβλήματα στις Σέρρες

Σύμφωνα με τον Θανάση Μπαντή, γεωπόνο από τις Σέρρες με εξειδίκευση στο βαμβάκι, πολύ καλά εξελίσσεται η καλλιέργεια, όμως υπάρχει φόβος ότι η απότομη άνοδος της θερμοκρασίας, ίσως φέρει χαλαζοπτώσεις μετέπειτα. Κατά τα άλλα, υπάρχει γενικώς ικανοποίηση έως σήμερα, προσθέτει ο κ. Μπαντής.

Κομοτηνή: Ψεκάζουν για ζιζάνια οι αγρότες

Δεν υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα στα βαμβάκια της περιοχής που είναι κυρίως ποτιστικά, εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Χρήστος Παρασκευούδης, αγρότης από την Κομοτηνή. Σύμφωνα με τον κ. Παρασκευούδη, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο γίνονται ψεκασμοί για ζιζάνια και λιγότερο για έντομα, ενώ δεν έχουν ξεκινήσει και ποτίσματα λόγω των βροχοπτώσεων του περασμένου διαστήματος. Τα περισσότερα βαμβάκια εδώ είναι ποτιστικά, προσθέτει, καταλήγοντας πως σε γενικές γραμμές η καλλιέργεια εξελίσσεται κι εδώ ομαλά.

Αύξηση παγκόσμιας παραγωγής βλέπει το USDA

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε τον Ιούνιο του 2022 το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), η παγκόσμια παραγωγή το 2022-2023 προβλέπεται πως θα αυξηθεί οριακά, στα 121,2 εκατ. μπάλες, λόγω αναμενόμενης αύξησης στις αποδόσεις στην Αίγυπτο και τη Δυτική Αφρική. Η παγκόσμια χρήση μειώθηκε κατά 450.000 μπάλες, λόγω κυρίως της πτώσης στο Μεξικό και το Βιετνάμ και τα τελικά αποθέματα παραμένουν αμετάβλητα. Αμετάβλητο παραμένει και το παγκόσμιο εμπόριο, με εισαγωγές και εξαγωγές 47,5 εκατ. δεμάτων. Ο ισολογισμός των ΗΠΑ παραμένει αμετάβλητος από τον προηγούμενο μήνα. Η προβλεπόμενη μέση τιμή αγροκτήματος για την εποχή των ΗΠΑ είναι αυξημένη κατά 5 σεντς σε ένα ρεκόρ 95 σεντς.

10/06/2022 03:18 μμ

Τι αναφέρει η έκθεση μηνός Μαΐου για το βαμβάκι, που εξέδωσε το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA).

Μειωμένη κατά 1 εκατ. μπάλες προβλέπει την παγκόσμια χρήση σε βαμβάκι φέτος το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, σε έκθεση που εξέδωσε το Μάιο. Ως εκ τούτου η χρήση προβλέπεται να ανέλθει σε 122,0 εκατομμύρια μπάλες, ούσα μειωμένη, σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι υψηλότερες τιμές του βαμβακιού τα τελευταία 11 χρόνια και οι ανησυχίες σχετικά με το παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον αναμένεται να περιορίσουν την ανάπτυξη της χρήσης, εκτιμά το USDA. Παρ' όλα αυτά, αν και η χρήση προβλέπεται να μειωθεί, θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και συγκεκριμένα στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο της τελευταίας πενταετίας.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει επί του παρόντος πως το παγκόσμιο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα σημειώσει αύξηση 3,6% για τα έτη 2022 και 2023, αντί για 6,1% που εκτιμάται ότι ήταν το 2021. Σύμφωνα με το USDA, ανάλογα την χρονιά, οι αλλαγές στο παγκόσμιο ΑΕΠ και η χρήση βαμβακερών νημάτων συσχετίζονται, δηλαδή το ένα εξαρτάται από το άλλο.

Το υψηλότερο κόστος σίτισης, μεταφορικών και στέγασης θα περιορίσει τις δαπάνες των νοικοκυριών για βαμβακερά προϊόντα (π.χ. ένδυση, οικιακά υφάσματα όπως σεντόνια και πετσέτες κ.λπ.). Οι δαπάνες για οικιακά κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα και βελτιώσεις παρουσίασαν σημαντικά κέρδη μετά την εφαρμογή των εκτεταμένων περιορισμών στις μετακινήσεις για λόγους προστασίας από τον COVID-19. Αυτές λοιπόν οι δαπάνες αναμένεται τώρα να επιβραδυνθούν, εκτιμά το USDA.

Οι καταναλωτές αναμένεται να διαθέσουν μεγαλύτερο μερίδιο του διαθέσιμου εισοδήματός τους, σε υπηρεσίες, παρά σε άλλα αγαθά, όπως είναι τα ενδύματα, φέτος και το επόμενο έτος. Τέλος, τα υψηλότερα επιτόκια είναι πιθανό να αυξήσουν το κόστος χρηματοδότησης για τους χρήστες προϊόντων βαμβακιού και τα εργοστάσια που αγοράζουν βαμβακερά νήματα. Τα αυξανόμενα επίπεδα του παγκόσμιου Δείκτη Τιμών Παραγωγού αναμένεται, επίσης, να είναι ενδεικτικά της επιβράδυνσης της αύξησης της χρήσης βάμβακος, καθώς τα εργοστάσια προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το αυξανόμενο κόστος, κυρίως για το βαμβάκι.

Από τις δέκα κορυφαίες χώρες χρήσης, οι τέσσερις (Ινδία, Κίνα, Ηνωμένες Πολιτείες και Ουζμπεκιστάν) αναμένεται να εμφανίσουν κάμψη. Σε Τουρκία και Βραζιλία προβλέπει το USDA, η χρήση δεν θα πέσει σε σχέση με πέρσι. Το Πακιστάν, το Μπαγκλαντές και το Βιετνάμ αναμένεται να αυξήσουν ποσότητες. Η μεγαλύτερη δυναμικότητα επίσης των κλωστηρίων σε Νότια και Νοτιοανατολική Ασία αναμένεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση για βαμβακερά νήματα. Ωστόσο, η κατανάλωση στην Ινδία αναμένεται να μειωθεί, λόγω των χαμηλότερων προβλεπόμενων εγχώριων προμηθειών τα τελευταία 4 έτη.

Το παγκόσμιο εμπόριο προβλέπεται να ανέβει από το προηγούμενο έτος στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ανέκαθεν. Η Κίνα προβλέπεται να είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας για τρίτη συνεχή χρονιά με 10,5 εκατ. μπάλες, λόγω της έντονης ζήτησης για αναπλήρωση των κρατικών και εμπορικών αποθεμάτων.

Πεσμένες οι εισαγωγές Τουρκίας

Από τους πέντε κορυφαίους εισαγωγείς, μόνο η Τουρκία αναμένεται να πέσει, λόγω της υψηλότερης μεταφοράς και της εγχώριας παραγωγής. Οι εξαγωγές για τη Βραζιλία και την Αυστραλία προβλέπονται αυξημένες με μεγάλες εξαγώγιμες προμήθειες. Οι αποστολές στην Ινδία προβλέπονται χαμηλότερες με μικρότερες εγχώριες προμήθειες.

Τα παγκόσμια τελικά αποθέματα για τις περισσότερες μεγάλες χώρες παραγωγής και χρήσης είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Παρά την υψηλότερη παγκόσμια παραγωγή και τη χαμηλότερη χρήση, η δραστικά χαμηλότερη απόδοση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος προβλέπεται να περιορίσει κάθε σημαντική άνοδο στα επίπεδα αποθεμάτων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Κίνα και την Ινδία.

Μείωση παραγωγής

Η παγκόσμια παραγωγή μειώθηκε κατά 1,8 εκατ. μπάλες από τον περασμένο μήνα, σε μεγάλο βαθμό λόγω της πτώσης κατά 1 εκατ. δέματα από την Ινδία. Η παγκόσμια χρήση μειώθηκε κατά 1,1 εκατ. μπάλες και τα τελικά αποθέματα αυξήθηκαν κατά 271.000 μπάλες. Το παγκόσμιο εμπόριο υποχωρεί ελαφρά με πτώση 500.000 δεμάτων στις εξαγωγές της Ινδίας. Επιπλέον, οι εισαγωγές είναι χαμηλότερες για την Κίνα, το Πακιστάν και το Βιετνάμ. Η παραγωγή των ΗΠΑ μειώνεται ελαφρώς στα 17,5 εκατ. μπάλες, οι εξαγωγές παραμένουν αμετάβλητες στα 14,8 εκατομμύρια και τα τελικά αποθέματα μειώνονται στα 3,4 εκατομμύρια μπάλες.

03/06/2022 04:05 μμ

Η νέα διοίκηση αναλαμβάνει ηνία για την περίοδο 2022-2024.

Πραγματοποιήθηκαν, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, την Τρίτη 31 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη οι εκλογές για την ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Εκκοκκιστών και Εξαγωγέων Βάμβακος (ΠΕΕΕΒ) για τη διετία 2022-2024, η σύνθεση του οποίου έχει ως εξής:

 • Πρόεδρος: Αντώνιος Σιάρκος
 • Αντιπρόεδρος: Πρόδρομος Ουσουλτζόγλου
 • Γενικός γραμματέας: Δημήτριος Πολύχρονος
 • Ταμίας: Δημήτριος Δοντάς
 • Μέλη: Ευθαλία Βουδούρη, Βασίλειος Μάρκου, Χαράλαμπος Χατζηεμμανουήλ.

Με δήλωσή του ο επανεκλεγείς πρόεδρος κ. Αντώνης Σιάρκος τονίζει: «Παρ’ όλες τις αντίξοες συνθήκες λόγω της υγειονομικής πανδημίας COVID-19 αλλά και της υψηλής μεταβλητότητας των αγορών λόγω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου που επηρέασαν το βαμβάκι, ο κλάδος των επιχειρήσεων εκκόκκισης βάμβακος έδειξε σημάδια ανθεκτικότητας και ισχυρού επαγγελματισμού ενώ σταθήκαμε και αρωγοί απέναντι στην κοινωνία, στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής μας ευθύνης. Πλέον, είμαστε αισιόδοξοι για την πορεία του βαμβακιού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό καθώς έχουν τεθεί ισχυρές βάσεις για την ακόμα μεγαλύτερη αναγνώριση του εθνικού προϊόντος μας, κάτι που μόνο υπερηφάνεια μας γεμίζει. Ως διοίκηση θα συνεχίσουμε ακαταπόνητα να πρωτοστατούμε και να συνεργαζόμαστε αγαστά και με αξιοσύνη με όλους όσους πιστεύουν στη δυναμική του βαμβακιού προκειμένου να διατηρήσουμε και να βελτιώσουμε την υψηλή ποιότητά του, προς όφελος των παραγωγών και των εργαζομένων μας».

20/05/2022 12:52 μμ

Εντός του β’ εξαμήνου 2022 το ΥπΑΑΤ προτίθεται να προχωρήσει στην έκδοση Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος του υπομέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συμμετοχές σε συστήματα ποιότητας» για την καλλιέργεια του βαμβακιού, η οποία θα αφορά την καλλιεργητική περίοδο 2023.

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Πρόσκλησης εκτιμάται ότι θα κυμανθεί περίπου στα 41 εκατ. ευρώ.

Το υπομέτρο 3.1 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2022 αποσκοπεί στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών γεωργικών προϊόντων με την αξιοποίηση των συστημάτων ποιότητας.

Δικαιούχοι μπορούν να κριθούν «ομάδες γεωργών», δηλαδή συλλογικοί φορείς καταχωρισμένοι στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων (ΕΜΑΣ), συμπεριλαμβανομένων των αναγνωρισμένων Οργανώσεων και Ομάδων Παραγωγών και των Ενώσεών τους.

Οι όροι στήριξης που οφείλουν να πληρούν οι δικαιούχοι για την ένταξή τους στην δράση καθώς και οι δεσμεύσεις που οφείλουν να τηρούν καθ’ όλη την διάρκεια υλοποίησης της πράξης τους είναι οι εξής: 

 • Για να είναι επιλέξιμοι για ένταξη στην δράση, πριν την υποβολή αίτησης στήριξης οι υποψήφιοι φορείς (ομάδες γεωργών) πρέπει να υποβάλουν αίτηση πιστοποίησης στο πληροφοριακό σύστημα i-AGRO του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, η οποία να αφορά τα πρότυπα AGRO 2- 1 και 2-2 και την καλλιέργεια βαμβακιού. Η αίτηση πιστοποίησης πρέπει να έχει υποβληθεί εντός ενός έτους από την έναρξη της υποβολής των αιτήσεων στήριξης και να αφορά την πιο πρόσφατη καλλιεργητική περίοδο για την καλλιέργεια βαμβακιού. 
 • Επιλέξιμες είναι οι νέες συμμετοχές στο σύστημα ποιότητας AGRO 2, δηλαδή δικαιούχοι που έχουν ξεκινήσει την συμμετοχή τους στο σύστημα έως και τέσσερα έτη πριν από την αίτηση στήριξης. Η στήριξη παρέχεται για ετήσιες περιόδους («έτη υλοποίησης»), με ελάχιστη διάρκεια παραμονής στη δράση το ένα (1) έτος υλοποίησης. Με βάση την ημερομηνία της πρώτης συμμετοχής κάθε δικαιούχου στο σύστημα καθορίζεται η διάρκεια της στήριξης, η οποία παύει με την συμπλήρωση πέντε (5) ετών συμμετοχής στο σύστημα. 
 • Οι ομάδες γεωργών συμμετέχουν ως δικαιούχοι στην δράση 3.1.2 εκπροσωπώντας τους παραγωγούς-μέλη τους («ωφελούμενα μέλη»), με ελάχιστο αριθμό ωφελούμενων μελών τα πέντε (5) μέλη. 
 • Τα ωφελούμενα μέλη πρέπει να περιλαμβάνονται στο μητρώο μελών του φορέα, να είναι ενεργοί γεωργοί, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 της αριθ. 104/7056/21-1-2015 ΥΑ (ΦΕΚ Β΄ 147) και όπως ισχύει, και να υποβάλουν Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ), δηλώνοντας ως μέρος της εκμετάλλευσής τους το φυτικό κεφάλαιο που συνδέεται με την ενισχυόμενη δραστηριότητα της ομάδας γεωργών που ανήκουν. 
 • Κατά την διάρκεια της υλοποίησης της πράξης, οι δικαιούχοι οφείλουν να εφαρμόζουν το σύστημα ποιότητας AGRO 2 στην καλλιέργεια βαμβακιού, να υποβάλουν αίτηση πληρωμής προσκομίζοντας αποδεικτικό πιστοποίησης, κατάσταση ωφελούμενων μελών και τα λοιπά κατά περίπτωση δικαιολογητικά για κάθε έτος υλοποίησης, καθώς και να γνωστοποιούν στην αρμόδια ΔΑΟΚ τυχόν μεταβολές στα στοιχεία που περιλαμβάνονται στην ενταγμένη πράξη. 
 • Να τηρούν τις λοιπές δεσμεύσεις, μεταξύ των οποίων είναι να παρέχουν κάθε σχετική πληροφόρηση στους αρμόδιους φορείς, να διευκολύνουν τους ελέγχους, να διατηρούν τα προβλεπόμενα δικαιολογητικά για όσο διάστημα προβλέπεται και να αποδέχονται την επεξεργασία και δημοσιοποίηση των προσωπικών δεδομένων τους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Η στήριξη στο πλαίσιο της δράσης 3.1.2 καλύπτει τις πάγιες δαπάνες που απορρέουν από τη συμμετοχή των δικαιούχων στο σύστημα ποιότητας AGRO 2. 

Η ενίσχυση παρέχεται με τη μορφή επιχορήγησης, ως ετήσιο ποσό. 

Το ύψος ενίσχυσης υπολογίζεται ως: α) το μοναδιαίο κόστος (ετήσιο ποσό ενίσχυσης ανά μέλος) που αντιστοιχεί στο μέγεθος ομάδας του δικαιούχου επί β) τον αριθμό των επιλέξιμων ωφελούμενων μελών της ομάδας γεωργών.

Το ύψος του μοναδιαίου κόστους καθορίζεται ανάλογα με το μέγεθος της ομάδας (ξεκινά από ομάδα με 5-25 μέλη που δίνει κόστος 856 ευρώ ανά γεωργική εκμετάλλευση και φτάνει μέχρι ομάδα 301 έως 400 μέλη που δίνει 540 ευρώ ανά εκμετάλλευση).

Το ετήσιο ύψος ενίσχυσης, για οποιονδήποτε γεωργό ενισχύεται από το υπομέτρο 3.1 άμεσα (ως δικαιούχος) ή έμμεσα (ως ωφελούμενο μέλος) για περισσότερες από μία συμμετοχές σε επιλέξιμο σύστημα ποιότητας του υπομέτρου, δεν μπορεί να υπερβαίνει αθροιστικά το ανώτατο ποσό ενίσχυσης 3.000 ευρώ ετησίως.

Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)   

17/05/2022 04:23 μμ

Καλυτερεύει ολοένα και περισσότερο το εμπορικό κλίμα.

Το εξαιρετικό εμπορικό κλίμα διεθνώς για το βαμβάκι αρχίζει ήδη και κεφαλαιοποιεί ολοένα και περισσότερο και η εγχώρια αγορά.

Οι πληροφορίες θέλουν τους βαμβακοπαραγωγούς να έχουν ήδη στο τσεπάκι τα 99,5 λεπτά το κιλό ή ακόμα και το 1 ευρώ στο συμβόλαιο προ-πώλησης για ένα μέρος της παραγωγής τους, καθώς στις 17 Μαΐου η διεθνής τιμή για το εκκοκκισμένο προϊόν έφθασε στα 163,95 σεντς ανά λίμπρα, που με αναγωγή στο σύσπορο, μας κάνει 1,13 ευρώ το κιλό.

Το επόμενο βήμα, όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο παραγωγός Γιάννης Βάγκος από τη Λιβαδειά είναι η προπώληση και σε αυτή την τιμή να αφορά όλη την ποσότητα του προϊόντος, που θα παράξει ένας παραγωγός. Εδώ όμως μπαίνει εμφατικά το θέμα των ρητρών που θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί και τι ενδεχομένως θα συμβεί αν για κάποιο λόγο δεν καταφέρουν να παραδώσουν στο εκκοκκιστήριο την ποσότητα που συμφώνησαν.

Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ήδη υπάρχει εκκοκκιστήριο που προσφέρει προ-πώληση στην τρέχουσα τιμή της αγοράς και δυνατότητα στον παραγωγό να επωφεληθεί περαιτέρω αν μόλις παραδώσει προϊόν το φθινόπωρο, η τότε τιμή είναι υψηλότερη από την σημερινή. Στην περίπτωση αυτή το εκκοκκιστήριο θα παρακρατάει κάποια λεπτά από την τότε προσφερόμενη στον παραγωγό τιμή ως... ασφάλιστρο.

13/05/2022 09:47 πμ

Ποια είναι η κατάσταση με το βαμβάκι στην Βραζιλία, εκ των πιο δυνατών παικτών παγκοσμίως στο προϊόν. Τι αναφέρει η τελευταία έκθεση του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ.

Για τη σεζόν 2022/23, προβλέπεται συρρίκνωση των εκτάσεων με βαμβάκι κατά -3%, σε σύγκριση με την σεζόν 2021/22. Η πρόβλεψη για την παραγωγή βαμβακιού 2022/23 είναι στα 12,6 εκατ. μπάλες ή 2,74 εκατ. τόνους, αντί για τα 13 εκατ. μπάλες (2,83 εκατ. τόνοι) το 2020/21. Την επόμενη σεζόν, η έκταση με βαμβάκι και η παραγωγή, πιθανότατα θα παραμείνουν κάτω από τα ρεκόρ του 2019/20, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, εκτιμά στην τελευταία του έκθεση το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), αλλά και των ανησυχιών για τις προμήθειες λιπασμάτων και των πολύ καλών περιθωρίων για εναλλακτικές καλλιέργειες, όπως η σόγια και το καλαμπόκι. Με άφθονες προμήθειες και ευνοϊκή συναλλαγματική ισοτιμία, οι εξαγωγές βαμβακιού της Βραζιλίας θα πρέπει να ανακάμψουν από την πίεση της πανδημικής περιόδου. Το USDA προβλέπει ότι οι εξαγωγές βαμβακιού της Βραζιλίας για το 2022/23 θα αυξηθούν σε 9,2 εκατ. μπάλες (2 εκατ. τόνοι), από 8 εκατ. μπάλες (1,74 εκατ. τόνοι) την τρέχουσα σεζόν. Την ίδια στιγμή, αναμένεται πως η εγχώρια χρήση βάμβακος θα ανέλθει σε 3,3 εκατ. μπάλες για το 2022/23 (718.000 τόνοι), από 3,2 εκατ. μπάλες (697.000 τόνοι) την τρέχουσα περίοδο εμπορίας (2021/2022).

Σύμφωνα με την έκθεση του USDA, πριν την πανδημία, η επέκταση των καλλιεργούμενων με βαμβάκι εκτάσεων υποστηρίζονταν από την αύξηση της παγκόσμιας χρήσης βαμβακιού, η οποία με τη σειρά της ανέβασε τις παγκόσμιες τιμές. Οι αγρότες της Βραζιλίας ανταποκρίθηκαν, τονίζεται στην έκθεση, στις συνθήκες, βάζοντας περισσότερες εκτάσεις στην παραγωγή και επενδύοντας σε εξοπλισμό, που θα τους επέτρεπε να έχουν καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με την έκθεση, η ζήτηση για βαμβάκι θα ανακάμψει σταδιακά, μετά τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών συνολικά, καθώς οι χώρες εξέρχονται από την πανδημική κρίση. Η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να έχει ανταγωνιστικές αγορές (2022/2023) για ανάκαμψη το 2022 και το 2023, καταλήγει το USDA.

Φουλ στις... επίσπορες λόγω κόστους

Σε αυτό το περιβάλλον, υψηλού κόστους παραγωγής, όπως το σημερινό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι περισσότεροι καλλιεργητές βάμβακος στη Βραζιλία έχουν την επιλογή να κάνουν επίσπορη καλλιέργεια. Στα κέντρο-δυτικά της χώρας για παράδειγμα, τονίζει το USDA, όπου βρίσκεται η βασική βαμβακοπαραγωγική πολιτεία του Mato Grosso, πολλοί αγρότες φυτεύουν δύο καλλιέργειες ετησίως. H σόγια σπέρνεται το Σεπτέμβριο/Οκτώβριο, ακολουθούμενη από μια δεύτερη καλλιέργεια βαμβακιού ή καλαμποκιού τον Ιανουάριο. Στη βορειοανατολική πολιτεία Bahia, οι καλλιεργητές κάνουν συνήθως μόνο μία καλλιέργεια, είτε βαμβάκι, είτε σόγια. Τόσο οι τιμές της σόγιας όσο και του καλαμποκιού έχουν φτάσει σε υψηλά ρεκόρ και αναμένεται να παραμείνουν υψηλές. Με μικρότερη αρχική επένδυση και επί του παρόντος υψηλά περιθώρια κέρδους για τη σόγια και τα δημητριακά, αναμένεται πως ορισμένοι καλλιεργητές θα προτιμήσουν αυτά τα δυο προϊόντα, εις σε βάρος του βαμβακιού. Εξαιτίας αυτών, θα περιοριστεί η ανάκαμψη της έκτασης με βαμβάκι, εκτιμά το USDA, και δεν θα ανέλθει στα επίπεδα - ρεκόρ της σεζόν 2019/20.

Για τη συγκομιδή 2022/23, το USDA δεν προβλέπει σημαντικές αλλαγές στις κύριες βαμβακοπαραγωγικές περιοχές. Η κεντροδυτική πολιτεία Mato Grosso της Βραζιλίας και η βορειοανατολική πολιτεία Bahia αντιπροσωπεύουν το 90% της συνολικής έκτασης βαμβακιού στη Βραζιλία (71% και 19% αντίστοιχα για κάθε πολιτεία). Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμούν ότι το 2030/31, η παγκόσμια παραγωγή βαμβακιού θα φτάσει τους 28,4 εκατ. τόνους και ότι η Βραζιλία θα αντιπροσωπεύει το 12,5%.

10/05/2022 11:00 πμ

Τι ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πολύχρονος από τα Κλωστήρια Ναυπάκτου για τη μίσθωση.

Σε μίσθωση εννιαετούς διάρκειας του εκκοκκιστηρίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσολογγίου (πρώην ΕΑΣ) που βρίσκεται στην περιοχή του Νεοχωρίου, προχώρησαν τα Κλωστήρια Ναυπάκτου, όπως αναφέρεται σε οικονομική έκθεση που δημοσίευσε η εταιρεία από το νομό Αιτωλοακαρνανίας.

Την εξέλιξη αυτή επιβεβαίωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Πολύχρονος από τα Κλωστήρια Ναυπάκτου. Όπως σημειώνει ο κ. Πολύχρονος, το αρχικό πλάνο προέβλεπε άλλο πλάνο με σύσταση κοινής εταιρείας μεταξύ των δυο πλευρών, της Ένωσης και των Κλωστηρίων, ωστόσο ο σχεδιασμός δεν προχώρησε.

Παράλληλα, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Πολύχρονος, τα Κλωστήρια Ναυπάκτου σε αυτό το πλαίσιο, προχώρησαν και στη σύσταση εταιρείας γεωργικών εφοδίων με την επωνυμία Grow West, με σκοπό την υποστήριξη αρχικά των βαμβακοπαραγωγών.

Σύμφωνα εξάλλου με όσα μας είπε ο κ. Πολύχρονος, στην περιοχή του Μεσολογγίου θα καλλιεργηθούν φέτος περισσότερα στρέμματα με βαμβάκι, σε σύγκριση με πέρσι.