Την εποχή που διανύουμε, ειδήσεις που σχετίζονται με ξένες επενδύσεις στη χώρα μας σπανίζουν. Μια από αυτές τις περιπτώσεις αποτελεί η σερραϊκή κονσερβοποιΐα ΣΕΡΚΟ Α.Ε., η οποία εξαγοράσθηκε από την Pisando Holdings Ltd, θυγατρική της αμερικανικής επενδυτικής ALINIAN. Μιλώντας με τον εκπρόσωπο των επενδυτών και υπεύθυνο μάρκετινγκ, κ. Αδάμ Κοσσιώρη μας έκανε γνωστό ότι η εταιρεία Pisando εξαγόρασε το 80% της ΣΕΡΚΟ και επένδυσε σε πρώτη φάση 2 εκατ. ευρώ, με προγραμματισμένες επενδύσεις επιπλέον 2 εκατ. ευρώ το 2016 για ανάπτυξη της εταιρείας, ενώ της εξασφάλισε κεφάλαια κίνησης για να μπορέσει να κινηθεί εξαγωγικά σε νέες αγορές, στις ΗΠΑ, στα Η.Α. Εμιράτα, τη Νότιο Αφρική και την Ευρώπη. Η Pisando έχει δημιουργήσει την εμπορική Alinian Trading με έδρα την Αθήνα, έχει στην ιδιοκτησία της πετρελαϊκή εταιρεία, ενώ βρίσκεται υπό σύσταση ναυτιλιακή εταιρεία στην οποία θα συμμετέχουν και Έλληνες επιχειρηματίες του εξωτερικού.
Η ΣΕΡΚΟ, λοιπόν ξεκίνησε πλέον σαν SERCO FOODS, και στόχο έχει να αξιοποιήσει τα προϊόντα τομάτας που παράγονται στις Π.Ε. Σερρών, Κιλκίς, Δράμας και Έβρου. Η εταιρεία φέτος θα επεξεργαστεί περί τις 20.000 τόνους τομάτας, προϊόν που θα κατευθυνθεί στην αγορά του cattering trade (χονδρέμποροι που πωλούν σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, πιτσαρίες κ.α.). Να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της SERCO στο Σκούταρι, έχει παραγωγική δυναμικότητα 1.800 tn/ ημέρα ενώ σχέδια υπάρχουν και για την επαναλειτουργία του εργοστάσιου στην περιοχή Τράγιλος.
Ειδικότερα, μιλώντας με τον εκπρόσωπο των επενδυτών και υπεύθυνος μάρκετινγκ, στη SERCO Foods, κ. Αδάμ Κοσσιώρη μας αναφέρει: «Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή και για να καταλάβει ο κόσμος θα πρέπει να εξηγήσουμε ότι υπάρχει μια εταιρεία στην Αμερική που ονομάζεται ALINIAN Capital Group. Πρόκειται για μια εταιρεία η οποία έχει πολλές επενδύσεις σε μεγάλες εταιρείες - είτε κρατώντας το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών, είτε κατέχει ένα μικρότερο ποσοστό. Ένας από τους ιδιοκτήτες αυτής της εταιρείας είναι ο κ. Φρανκ Κουγεντάκης και συγκεκριμένα της εταιρείας Pisando Holdings που εξαγόρασε την σερραϊκή κονσερβοποιΐα ΣΕΡΚΟ Α.Ε».
Και προσθέτει: «Η Pisando Holdings διαθέτει μια πετρελαϊκή εταιρεία, μια υπό σύσταση ναυτιλιακή, την εταιρεία Alinian trading και πλέον και την SERCO FOODS S.A. Σκοπός της Pisando Holdings είναι να επεκταθεί, να βρει εταιρείες που με ένα καλό management θα αναπτυχθούν προσφέροντας θέσεις εργασίας αλλά παράλληλα θα βοηθήσουν τα ελληνικά προϊόντα. Η SERCO FOODS S.A. είναι η πρώτη που δέχθηκε την οικονομική ενίσχυση στην Ελλάδα με σκοπό να αξιοποιηθούν τα προϊόντα που παράγει ο σερραϊκός κάμπος, να επεκταθούμε και στην αξιοποίηση των φρούτων αφού η τεχνογνωσία υπάρχει. Ήδη το 2015 ξεκινήσαμε, έχουμε παραγωγή και αξιοποιούμε 20.000 τόνους πρώτης ύλης τομάτας τα οποία θα εξάγουμε. Πριν την συμφωνία αυτή η εταιρεία εξήγαγε μόνο χονδρικά στην Ευρώπη».
Προβλήματα στη νομοθεσία με τους εποχιακούς υπαλλήλους
Απαντώντας σε ερώτησή μας σχετικά με τις θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν ο κ. Κοσσιώρης μας απαντά: «Φέτος προσλάβαμε περίπου 100 εποχιακούς υπαλλήλους και έχουμε περίπου 20 άτομα μόνιμο προσωπικό και θα κοιτάξουμε αυξάνοντας τις ημέρες λειτουργίας εφόσον ξεκινήσουμε και με τα φρούτα να επεκτείνουμε το χρονικό διάστημα απασχόλησης των εποχιακών υπαλλήλων μας».
Και καταλήγει: «Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι οι εποχιακοί αποτελούν ένα τεράστιο πρόβλημα για εμάς αφού δεν υπάρχει νομοθεσία να καλύπτει εποχιακούς υπαλλήλους. Για να γίνουν και να αναπτυχθούν τέτοιου είδους επενδύσεις θα πρέπει να σταματήσει η γραφειοκρατία και να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις. Με όσα ισχύουν σήμερα αυξάνεται το κόστος παραγωγής τουλάχιστον κατά 10%».
Χρήστος Διαμαντόπουλος




