Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Αμπελόφυλλα από Τουρκία με επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων μπλόκαρε η Κύπρος

10/02/2021 11:29 πμ
Οι κυπριακές αρχές εμπόδισαν την αποστολή αμπελόφυλλων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές αγορές, που περιείχαν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα το σύστημα γρήγορης ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF).

Οι κυπριακές αρχές εμπόδισαν την αποστολή αμπελόφυλλων από την Τουρκία προς τις ευρωπαϊκές αγορές, που περιείχαν ένα εκρηκτικό και επικίνδυνο κοκτέιλ υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων, σύμφωνα το σύστημα γρήγορης ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές της ΕΕ (RASFF).

Η συγκεκριμένη αποστολή, η οποία προοριζόταν για τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, περιείχε 18 υπολείμματα φυτοφαρμάκων που υπερέβαιναν τα προβλεπόμενα μέγιστα όρια υπολειμμάτων (MRL).

Τα φορτία είχαν τα ακόλουθα υπολείμματα:

  • pyrimethanil (1.3 mg/kg – ppm),
  • metalaxyl (0.022 mg/kg – ppm),
  • cyprodinil (0.057 mg/kg – ppm),
  • penconazole (0.046 mg/kg – ppm),
  • acetamiprid (0.054 mg/kg – ppm),
  • tebuconazole (0.15 mg/kg – ppm),
  • cymoxanil (0.073 mg/kg – ppm),
  • famoxadone (0.074 mg/kg – ppm),
  • dimethomorph (3.1 mg/kg – ppm),
  • difenoconazole (0.27 mg/kg – ppm),
  • azoxystrobin (0.6 mg/kg – ppm),
  • metrafenone (2.0 mg/kg – ppm),
  • cyflufenamid (0.023 mg/kg – ppm),
  • fluxapyroxad (0.093 mg/kg – ppm) and
  • ametoctradin (4.6 mg/kg – ppm) and
  • unauthorised substances chlorpyrifos (0.13 mg/kg – ppm),
  • dithiocarbamates (29.6 mg/kg – ppm) and
  • chlorpyrifos-methyl (0.13 mg/kg – ppm)

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit - Hellas, μερικά από τα φυτοφάρμακα που βρέθηκαν είναι πολύ επικίνδυνα για την υγεία, ειδικά στις αναλογίες που βρέθηκαν.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
27/03/2024 11:39 πμ

Σημαντικές αλλαγές έρχονται στα τρόφιμα με γεωργικές ενδείξεις με τις αποφάσεις που πήρε, στις 26 Μαρτίου 2024, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην ΕΕ.

Μεταξύ άλλων έρχεται η δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν «αναγνωρισμένες Ομάδες Παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα την παραγωγή προϊόντων με προστασία των Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κ.α.).

Αυτό σημαίνει ότι το ΥπΑΑΤ θα αναλάβει την υποχρέωση να αναγνωρίσει Ομάδες Παραγωγών που θα έχουν το δικαίωμα να παράγουν προϊόνταν ΠΟΠ ή ΠΓΕ (π.χ. Ελιά Καλαμάτας κ.α.).

Ειδικότερα το Συμβούλιο προέβη στην τυπική θέσπιση κανονισμού για τη βελτίωση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων (ΓΕ) και άλλων συστημάτων ποιότητας για τον οίνο, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα, τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου, και παράλληλα για την απλούστευση των διαδικασιών καταχώρισης των ΓΕ.

Μεταξύ των βελτιώσεων του υφιστάμενου συστήματος ΓΕ περιλαμβάνονται οι ακόλουθες:

  • ενίσχυση του ρόλου των ομάδων παραγωγών με την παροχή εξουσιών και αρμοδιοτήτων για τη διαχείριση των γεωγραφικών τους ενδείξεων, συμπεριλαμβανομένης της εκπροσώπησης των μελών τους στα δίκτυα επιβολής της νομοθεσίας για τη διανοητική ιδιοκτησία
  • τη δυνατότητα των κρατών μελών να ορίζουν ομάδες παραγωγών ως «αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών» με αποκλειστικά δικαιώματα που πρέπει να ασκούνται εξ ονόματος όλων των παραγωγών του προϊόντος που φέρει ΓΕ
  • επιβεβαίωση του ρόλου της Επιτροπής στην εξέταση των αιτήσεων καταχώρισης προϊόντων ως ΓΕ
  • καλύτερη προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, μεταξύ άλλων και στο διαδίκτυο, σε ονόματα τομέων που περιέχουν γεωγραφικές ενδείξεις, μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού για τον σκοπό αυτό, έχει ανατεθεί στο Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) η δημιουργία συστήματος πληροφοριών και προειδοποιήσεων για τα ονόματα τομέα
  • μεγαλύτερη προστασία μιας ονομασίας ΓΕ που προσδιορίζει ένα συστατικό όταν αυτό χρησιμοποιείται στην ονομασία ενός σχετικού μεταποιημένου τροφίμου, στις περιπτώσεις αυτές, θα πρέπει να ενημερώνονται οι αναγνωρισμένες ομάδες παραγωγών και να αναφέρεται το ποσοστό του συστατικού.

O Κανονισμός πρόκειται τώρα να υπογραφεί και να δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Θα αρχίσει να ισχύει την εικοστή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Οι ονομασίες των αγροδιατροφικών προϊόντων και των οίνων προστατεύονται ως προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης (ΠΟΠ) και προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις (ΠΓΕ), ενώ εκείνες των αλκοολούχων ποτών ως γεωγραφικές ενδείξεις (ΓΕ). Ορισμένα γνωστά παραδείγματα είναι το Parmigiano Reggiano, η σαμπάνια, οι ελιές Καλαμών, η πολωνική βότκα και τα τυριά Manchego και Gruyère.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση προστατεύει επίσης τα εγγυημένα παραδοσιακά ιδιότυπα προϊόντα (ΕΠΙΠ). Πρόκειται για τις ονομασίες γεωργικών προϊόντων που τονίζουν τις παραδοσιακές πτυχές ενός προϊόντος χωρίς να συνδέονται με συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή. Παραδείγματα διάσημων ΕΠΙΠ είναι η Pizza Napoletana και η Vieille Kriek.

Τελευταία νέα
27/03/2024 03:58 μμ

Ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Μεσσηνίας, στην τελευταία Γενική Συνέλευση, αποφάσισε ομόφωνα τα εξής:

Εκφράζουμε ομόφωνα την κάθετη αντίρρησή μας στον προτεινόμενο τρόπο ανακύκλωσης από την εταιρεία CYCLOS που αφορά: την τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης στα καταστήματα πώλησης γεωργικών φαρμάκων, τον έλεγχο από τους υπευθύνους επιστήμονες του σωστού ξεπλύματος, την ζύγιση και την έκδοση πιστοποιητικού.

Η αντίρρησή μας έχει να κάνει τόσο με λόγους υγείας εμάς των ίδιων, των εργαζομένων μας αλλά και των πελατών μας, όσο και των περιοίκων που υπάρχουν στα εν λόγω καταστήματα,

Επίσης θεωρούμε ότι η προτεινόμενη λύση σε πρακτικό επίπεδο δεν είναι λειτουργική, κάτι το οποίο θα έχει ως αποτέλεσμα, η ανακύκλωση να μην έχει επιτυχία.

Δηλώνουμε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην ανεξέλεγκτη απόθεση των κενών συσκευασίας των φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, με εναλλακτικές προτάσεις για να λυθεί το πρόβλημα.

Τονίζουμε την προθυμία όλων μας να συνεπικουρήσουμε σε ένα διαφορετικό σύστημα ανακύκλωσης, συμπεριλαμβανομένης της ενημέρωσης των χρηστών ΦΠΠ, μοιράζοντας όλα εκείνα τα υλικά που είναι απαραίτητα, αλλά και την συνδιοργάνωση μαζί με τον ΕΣΥΦ ή οποιαδήποτε άλλον φορέα ημερίδων για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των παραγωγών - χρηστών ΦΠΠ.

Τέλος έχει σημασία να επισημάνουμε ότι τα κενά συσκευασίας των ΦΠΠ δεν είναι απλά πλαστικά αλλά εν δυνάμει τοξικά απόβλητα τα οποία μπορεί να επηρεάσουν τον περιβάλλοντά χώρο απόθεσή τους αλλά και την δημόσια υγεία

26/03/2024 10:56 πμ

Εξαρθρώθηκε εγκληματική ομάδα τα μέλη της οποίας εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Πρόκειται για 5 ημεδαπούς άνδρες και 2 αλλοδαπούς άνδρες, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για σύσταση συμμορίας και λαθρεμπορία.

Κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, ένα φορτηγό και τρία οχήματα

Μετά από συντονισμένες ενέργειες των αστυνομικών της Ομάδας Δημόσιας Ασφάλειας του Τμήματος Ασφάλειας Κιλκίς, συνελήφθησαν 7 μέλη εγκληματικής ομάδας, που εισήγαγαν και διακινούσαν στη χώρα ποσότητες λαθραίων γεωργικών φαρμάκων.

Ειδικότερα, από την αναλυτική έρευνα των αστυνομικών, προέκυψε ότι οι προαναφερόμενοι άνδρες είχαν συστήσει εγκληματική ομάδα, με στόχο την παράνομη εισαγωγή στη χώρα λαθραίων γεωργικών φαρμάκων και την περαιτέρω διακίνησή τους, αποκομίζοντας παράνομο οικονομικό όφελος.

Στο πλαίσιο οργανωμένης αστυνομικής επιχείρησης, στις 23 Μαρτίου 2024 το βράδυ, σε αγροτική περιοχή της Ημαθίας, εντοπίστηκαν τη στιγμή που μεταφόρτωναν ποσότητες λαθραίων φυτοφαρμάκων από φορτηγό όχημα – που επέβαιναν οι 2 αλλοδαποί άνδρες – σε δύο Ι.Χ.Ε. οχήματα – που επέβαιναν οι 4 από τους ημεδαπούς άνδρες – οι οποίοι και συνελήφθησαν.

Ο πέμπτος ημεδαπός άνδρας εντοπίστηκε σε κοντινό σημείο να επιβαίνει σε Ι.Χ.Ε. όχημα, εποπτεύοντας τον χώρο και στη θέα των αστυνομικών ανέπτυξε ταχύτητα προκειμένου να διαφύγει, ωστόσο λίγο αργότερα εντοπίστηκε και συνελήφθη.

Σε έρευνα που έγινε στο φορτηγό όχημα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 680 συσκευασίες και 318 δοχεία λαθραίων φυτοφαρμάκων και στα άλλα 2 Ι.Χ.Ε. οχήματα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 98 συσκευασίες με λαθραία φυτοφάρμακα.

Συνολικά κατασχέθηκαν 778 κιλά και 306 λίτρα λαθραίων φυτοφαρμάκων, τα οποία δεν έφεραν, όπως απαιτείται, ετικέτα με ελληνική επιγραφή και οδηγίες χρήσης, ούτε αριθμό έγκρισης του προϊόντος και άδεια διάθεσης στην αγορά, ενώ δεν καταβλήθηκαν γι’ αυτά οι νόμιμοι φόροι και δασμοί. Στην κατοχή των 2 ημεδαπών ανδρών και του ενός αλλοδαπού άνδρα βρέθηκε συνολικά και κατασχέθηκε το χρηματικό ποσό των 5.065 ευρώ.

Επίσης κατασχέθηκαν και τα παραπάνω οχήματα.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βέροιας.

19/03/2024 10:47 πμ

Στις δράσεις που υλοποιεί το ΥπΑΑΤ για την αντιμετώπιση του επιβλαβούς οργανισμού Μαύρου ακανθώδους αλευρώδους, που είχε εμφανιστεί για πρώτη φορά το 2016, σε καλλιέργειες εσπεριδοειδών στην Κέρκυρα, αναφέρεται ο αρμόδιος υπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης, απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή και προέδρου της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκου Βελόπουλου, με θέμα: «Ανήσυχοι οι εσπεριδοπαραγωγοί Άρτας, εξαιτίας του Μαύρου Ακανθώδους Αλευρώδους».

Το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει μεριμνήσει έγκαιρα και έχει παράσχει όλες τις απαραίτητες οδηγίες στις τοπικές φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες των ΔΑΟΚ σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας, για την ενημέρωση των παραγωγών για τη διαχείριση του εντόμου «Μαύρος Ακανθώδης Αλευρώδης».

Επισημαίνεται ότι η καταπολέμηση του συγκεκριμένου είδους θεωρείται ιδιαιτέρως δύσκολη καθώς η χρήση των διαθέσιμων εντομοκτόνων δεν έχει καλά αποτελέσματα.

Επιπλέον, τόσο στη χώρα μας όσο και στις υπόλοιπες Ευρωπαϊκές χώρες δεν υπάρχουν φυσικοί εχθροί που να μπορούν να το καταπολεμήσουν. Έχει διαπιστωθεί πως μόνιμη και αποτελεσματική αντιμετώπιση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της στοχευμένης βιολογικής καταπολέμησης, με την εισαγωγή και εξαπόλυση υμενοπτέρων παρασιτοειδών.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Τμήμα Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥΠΑΑΤ, προκειμένου να προστατευτούν οι καλλιέργειες εσπεριδοειδών, αμπέλου και μηλοειδών της χώρας, έχει εισηγηθεί από τον Ιανουάριο του 2017 αντίστοιχη διαδικασία καθώς έχει αποδειχθεί ότι παράγουν εξαιρετικά αποτελέσματα και δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Έτσι, ζητήθηκε από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος "Περιορισμός της εξάπλωσης του Μαύρου ακανθώδη αλευρώδη", διάρκειας τριών ετών, συνολικού προϋπολογισμού 228.000 ευρώ.

Ως εκ τούτου, το ΥΠΑΑΤ ενέκρινε και υλοποιεί το εν λόγω πρόγραμμα, από τον Μάρτιο του 2022, το οποίο βρίσκεται στη φάση των πρώτων πειραματικών εξαπολύσεων των παρασιτοειδών του εντόμου. Σε όσες περιοχές εφαρμόσθηκε, όπως η Κέρκυρα και η Άρτα, διαπιστώθηκε ότι οι πληθυσμοί του αλευρώδη είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παράλληλα, συνεχίζονται να πραγματοποιούνται συγκεκριμένες δράσεις που προβλέπονται, σύμφωνα με τα διεθνή πρωτόκολλα για την εφαρμογή της κλασικής βιολογικής καταπολέμησης του Ευρωπαϊκού & Μεσογειακού Οργανισμού για την Προστασία των Φυτών.

07/03/2024 11:56 πμ

Την Τρίτη, 5 Μαρτίου, η Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και οι εκπρόσωποι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν σε προσωρινή συμφωνία για στοχευμένη αναθεώρηση του κανονισμού (ΕΕ) 2016/2031, γνωστός και ως φυτοϋγειονομικός νόμος.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η αναθεώρηση αποσκοπεί στη βελτίωση και τον εξορθολογισμό της εφαρμογής και επιβολής του κανονισμού.

Οι εισαγωγείς στην ΕΕ θα υποχρεούνται να δηλώνουν σε φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό ποια μέτρα έχουν λάβει για να διασφαλίσουν τη συμμόρφωση με τους κανόνες για την καραντίνα των επιβλαβών οργανισμών όχι μόνο για τα παράσιτα καραντίνας της Ένωσης αλλά και για τα ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα, σύμφωνα με τη συμφωνηθείσα μεταρρύθμιση.

Για την απλούστευση των διαδικασιών, οι ευρωβουλευτές, με επικεφαλής την εισηγήτρια Clara Aguilera (S&D, ES), επέμειναν στην καλύτερη χρήση του ηλεκτρονικού συστήματος για την υποβολή κοινοποιήσεων και εκθέσεων από τα κράτη μέλη και συμφώνησαν ότι πριν από την έκδοση φυτικού διαβατηρίου, η μετακίνηση ενός σχετικού φυτού, φυτικού προϊόντος ή άλλου αντικειμένου μπορεί να συνοδεύεται από ηλεκτρονικό φυτοϋγειονομικό πιστοποιητικό που περιέχεται στο σύστημα ή από επικυρωμένο αντίγραφο του αρχικού φυτοϋγειονομικού πιστοποιητικού

Το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο αντικατοπτρίζει τους γενικούς στόχους της πρότασης της Επιτροπής. Πιο συγκεκριμένα, ο αναθεωρημένος κανονισμός στοχεύει:
βελτίωση των διαδικασιών για τον εντοπισμό και την καταχώριση φυτών υψηλού κινδύνου, καθώς και για την υποβολή και εξέταση αιτημάτων για προσωρινές παρεκκλίσεις από τις υποχρεώσεις εισαγωγής που προέρχονται από χώρες εκτός ΕΕ αποσαφήνιση μέτρων για παράσιτα που χαρακτηρίζονται ως παράσιτα καραντίνας, αλλά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί πλήρως εξορθολογισμός και απλούστευση των υποχρεώσεων υποβολής εκθέσεων, χάρη στην αυξημένη ψηφιοποίηση. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τις αρμόδιες αρχές, καθώς και για τους φορείς εκμετάλλευσης

Ομάδα έκτακτης ανάγκης για την υγεία των φυτών

Οι δύο συννομοθέτες βελτίωσαν περαιτέρω την πρόταση της Επιτροπής προβλέποντας τη δημιουργία μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης .
Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες που θα διορίζονται από την Επιτροπή, βάσει προτάσεων των κρατών μελών. Αυτοί οι εμπειρογνώμονες θα έχουν διαφορετικές ειδικότητες στον τομέα της φυτοϋγειονομικής περίθαλψης και θα μπορούν να βοηθούν σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ.
Επιπλέον, θα μπορούσαν να παράσχουν επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία στις συνοριακές τρίτες χώρες σε περίπτωση εστιών που θα μπορούσαν να επηρεάσουν την ΕΕ, εάν αυτό ζητηθεί από ένα ή περισσότερα κράτη μέλη.

Πολυετή προγράμματα ερευνών

Προκειμένου να εξορθολογιστούν οι υποχρεώσεις υποβολής εκθέσεων, οι συννομοθέτες συμφώνησαν να αυξήσουν τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών , τα οποία θα πρέπει τώρα να θεσπιστούν για περίοδο πέντε έως δέκα ετών , αντί για την τρέχουσα περίοδο πέντε έως επτά ετών. Αυτό θα συμβάλει στη μείωση του διοικητικού φόρτου για τις αρμόδιες αρχές.
Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά πρέπει να επανεξεταστούν και να επικαιροποιηθούν ανάλογα με τη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Διαβατήρια φυτών

Σύμφωνα με το προσωρινά συμφωνηθέν κείμενο, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει μέσω εκτελεστικών πράξεων ποια φυτά, φυτικά προϊόντα ή άλλα αντικείμενα μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς φυτικό διαβατήριο φυσικώς προσαρτημένο σε αυτά επειδή, για παράδειγμα, το μέγεθος ή το σχήμα τους, που θα καθιστούσαν αδύνατη την προσκόλληση ή πολύ δύσκολο. Αυτά τα φυτά ή τα φυτικά προϊόντα θα έχουν αντί αυτού το φυτικό διαβατήριο συσχετισμένο μαζί τους με τρόπο διαφορετικό από αυτόν της φυσικής προσκόλλησης.
Αυτή η αλλαγή στους ισχύοντες κανόνες βασίζεται στην εμπειρία που έχουν αποκτήσει μέχρι στιγμής οι φορείς εκμετάλλευσης στην εφαρμογή της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας.

Επόμενα βήματα

Η προσωρινή συμφωνία θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο. Στη συνέχεια θα εγκριθεί επίσημα και από τα δύο θεσμικά όργανα μετά από νομογλωσσική αναθεώρηση.

Ιστορικό

Ο κανονισμός (ΕΕ) 2016/2031 είναι επί του παρόντος το βασικό νομικό πλαίσιο για τη φυτοϋγειονομική πολιτική της ΕΕ . Αποσκοπεί στην πρόληψη της εισόδου και της εξάπλωσης νέων φυτικών παρασίτων (τα λεγόμενα «Ενωσιακά παράσιτα καραντίνας») και στην καταπολέμηση των παρασίτων που υπάρχουν ήδη στην ΕΕ («ρυθμιζόμενα παράσιτα που δεν είναι καραντίνα»). Τέθηκε σε εφαρμογή στις 14 Δεκεμβρίου 2019.

06/03/2024 10:40 πμ

Τελικά βρέθηκε νοθεία στην φέτα με τους ελέγχους του ΥπΑΑΤ. Από τις 57 αναλύσεις που έχουν μέχρι σήμερα ολοκληρωθεί βρέθηκε ένα που περιλάμβανε «φέτα» νοθευμένη με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, αποτέλεσμα των ελέγχων που διενεργούνται είναι η επιβολή προστίμων σε 12 επιχειρήσεις, ενώ σε ακόμα 300 έχουν επιδοθεί συστάσεις, πριν την επιβολή προστίμων. Επίσης εντός του Μαρτίου αναμένεται να επιδοθούν πρόστιμα σε ακόμη 16 επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα σε δήλωσή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, αναφέρει: «Δεύτερος μήνας ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, του ΕΦΕΤ και της Διεύθυνσης Τροφίμων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Δεύτερο μήνα και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά, τόσο σε επίπεδο ελέγχων γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων όσο και σε επίπεδο οπωροκηπευτικών, μελιού, λαδιού και λίγο αργότερα και κρέατος. Έλεγχοι οι οποίοι έχουν ήδη φέρει αποτελέσματα ορατά, όμως η προσπάθεια συνεχίζεται και ένα είναι βέβαιο. Κανένα συμφέρον δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο σε αυτή την προσπάθεια που ξεκίνησε οργανωμένα και θα συνεχιστεί. Για να προστατεύσουμε τους καταναλωτές, να βάλουμε τάξη στην αγορά και βέβαια να ενισχύσουμε τους νοικοκυραίους παραγωγούς».

Οι έλεγχοι μέχρι σήμερα

Μέχρι σήμερα οι έλεγχοι επικεντρώνονται στο γάλα και στα ΠΟΠ προϊόντα που παράγονται από αυτό, αλλά και στις ετικέτες των προϊόντων, αν δηλαδή συμβαδίζει το περιεχόμενο με τα αναγραφόμενα και αν η σήμανση που έχουν πληροί την εθνική και ενωσιακή νομοθεσία. Λαμβάνονται δείγματα προϊόντων και αποστέλλονται για εξέταση στα εργαστήρια του Γενικού Χημείου του Κράτους και του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ανάλογα το είδος της εξέτασης που πρέπει να γίνει.
Ανάλογα τα ευρήματα – αν και εφόσον προκύψουν- διαβιβάζονται στον ΕΦΕΤ και στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ για να προχωρήσει η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων. Ενημερώνονται οι παραβάτες και κατόπιν και από την εκδίκαση της ένστασης που δικαιούνται- εφόσον δηλαδή τελεσιδικήσει η απόφαση- επιβάλλεται το πρόστιμο και ανακοινώνεται ο παραβάτης.
Επίσης πέραν των δειγματοληψιών στο πλαίσιο των έκτακτων ελέγχων, πάλι από μικτά κλιμάκια, γίνονται επιτόπιοι έλεγχοι ισοζυγίων, στις γαλακτοβιομηχανίες.
Συγκεκριμένα, από 18 Ιανουαρίου έως 3 Μαρτίου, στα σημεία λιανεμπορίου σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Πάτρα, Βόλο, Ιωάννινα, έχουν πραγματοποιηθεί 84 έλεγχοι από όπου έχουν σταλεί προς ανάλυση 175 δείγματα, εκ των οποίων 103 έχουν αποσταλεί για εργαστηριακή ανάλυση στο ΓΧΚ και 72 στα εργαστήρια του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Για τη σήμανση ετικέτας έχουν συλλεχθεί 267 δείγματα και έχουν αποσταλεί σε ΕΦΕΤ (32 για ΦΕΤΑ, 113, λοιπά τυριά, 51 γάλα, 64 γιαούρτι, 3 αριάνη, 3 Κεφίρ και 1 κρέμα) και 30 στον ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (7 ΦΕΤΑ, 16 για κίτρινα τυριά, 3 για γάλα, 1 για επιδόρπιο γιαουρτιού, 1 για γιαούρτι και 2 για κεφίρ).

Στις πύλες εισόδου έχουν πραγματοποιηθεί:

Στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας έχουν γίνει 75 έλεγχοι, όλα σε βυτία που μεταφέρουν προϊόντα γάλακτος.
Στο λιμάνι των Πατρών έχουν γίνει 35 έλεγχοι (16 σε βυτία προϊόντων γάλακτος και 19 σε φορτία με τυριά).
Στον Προμαχώνα έχουν γίνει 3 έλεγχοι, όλοι αφορούν βυτία με προϊόντα γάλακτος.
Στις γαλακτοβιομηχανίες για επιτόπιο έλεγχο ισοζυγίων έχουν πραγματοποιηθεί τρείς έλεγχοι (Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Τρίπολη) και εντός της εβδομάδας έχουν προγραμματισθεί επιτόπιοι έλεγχοι σε ακόμα δύο γαλακτοβιομηχανίες.

Αντίστοιχοι έλεγχοι έχουν πραγματοποιηθεί και στα νωπά οπωροκηπευτικά.

Συγκεκριμένα:
193 έλεγχοι (Αττική 54, Θεσσαλονίκη 14, Λάρισα 38, Βόλος 23, Ιωάννινα 52, Πάτρα 12).
Σε βιολογικά: 33 έλεγχοι (Αττική 24, Λάρισα 2, Βόλος 5, Θεσσαλονίκη και Βούλα στις Λαϊκές Βιολογικών Προϊόντων).
Εργαστηριακοί έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών 26 (Αττική 24, Θεσσαλονίκη 2).
Στο τελικό στάδιο βρίσκεται και το πρόγραμμα κατάρτισης εκτάκτων ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια και αναμένεται ότι τις επόμενες μέρες θα εκκινήσουν έλεγχοι, στο ελαιόλαδο, στο κρέας, στο μέλι. Ειδικότερα στα οπωροκηπευτικά οι έλεγχοι αφορούν σε μήλα και στις πατάτες, ενώ έχει ξεκινήσει έλεγχος στα πορτοκάλια και στα μανταρίνια και συνεχίζεται στα ακτινίδια.
Σημειώνεται ότι όλα τα ανωτέρω, αφορούν τους έκτακτους που λειτουργούν συμπληρωματικά με τους τακτικούς ελέγχους που περιλαμβάνονται στον ετήσιο προγραμματισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και του ΕΦΕΤ.

Αποτελέσματα ελέγχων

Έως σήμερα από τα 103 δείγματα που έχουν σταλεί στο ΓΧΚ τα 86 αφορούν τη ΦΕΤΑ, εκ των οποίων στα 57 έχουν ολοκληρωθεί οι αναλύσεις. Στα 55 δεν προέκυψαν ευρήματα ενώ, ένα είναι νοθευμένο με αγελαδινό γάλα και σε ακόμη ένα διαπιστώθηκε μεγαλύτερη υγρασία από την προβλεπόμενη.

Σε ό,τι αφορά στην επισήμανση ετικέτας:
Ο ΕΦΕΤ εξετάζει 267 δείγματα εκ των οποίων τα 249 είναι διαφόρων γαλακτοκομικών προϊόντων. Μέχρι τώρα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση 79 δειγμάτων και έχουν αναφερθεί 45 διαπιστωθείσες μη συμμορφώσεις, οι οποίες αφορούν σε μη αναγραφή της προέλευσης γάλακτος, των στοιχείων του παραγωγού, της χώρας καταγωγής, των ενδείξεων επί των συσκευασιών καθώς και μη ορθή επισήμανση ΠΟΠ προϊόντων.
Στο μικροσκόπιο των ελέγχων των μικτών κλιμακίων έχουν μπει και τα οπωροκηπευτικά. Οι ενδελεχείς έλεγχοι έχουν οδηγήσει σε απόσυρση πατάτας από την Αθήνα και Θεσσαλονίκη (πράσινες).
Επίσης διερευνώνται περαιτέρω και έχουν κληθεί σε ακρόαση περιπτώσεις ελληνοποιήσεων ακτινιδίων από το Ιράν. Επί πλέον, διαπιστώθηκε μία περίπτωση μη συμμόρφωση, ως προς την αναγραφή σε ταμπέλα της χώρας καταγωγής σε πατάτες.

Πρόστιμα

Τους πρώτους δύο μήνες του 2024, έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 130.000 ευρώ σε 12 επιχειρήσεις.
Έχουν επιδοθεί 24 συστάσεις- κυρίως για σημάνσεις και συσκευασίες- σε επιχειρήσεις εμπορίας νωπών οπωροκηπευτικών.
Τέλος, άνω των 300 συστάσεων έχουν αποσταλεί και παραληφθεί, εντός του 2024 σε εμπόρους, χονδρεμπόρους και εξαγωγείς αγροτικών προϊόντων για να συμμορφωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΥΠΑΑΤ Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών, (Μ.Ε.Ν.Ο.)
Στον τομέα των γαλακτοκομικών, εντός του Μαρτίου, θα επιδοθούν πρόστιμα σε 16 επιχειρήσεις, συνολικού ύψους 267.286 ευρώ. Οι παραβάσεις αυτές αφορούν ισοζύγια γάλακτος, εκτός ΠΟΠ προϊόντων και οδηγούν σε κυρώσεις απ’ ευθείας από το ΥΠΑΑΤ χωρίς να απαιτείται πόρισμα πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας Επιτροπής.

Εκκρεμότητες από Επιτροπές επιβολής κυρώσεων

Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία τα πορίσματα των ελέγχων για τα προϊόντα στα οποία έχουν διαπιστωθεί παραβάσεις – παρατυπίες, αποστέλλονται στην Α΄ Βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ.
Έως σήμερα, έχουν εξετασθεί συνολικά 196 υποθέσεις που εκκρεμούσαν και έχουν υποβληθεί πρόστιμα ύψους 1.297.181 ευρώ. Εξ αυτών η συντριπτική πλειονότητα των υποθέσεων, αφορούσε σε τυροκομικά προϊόντα (182 υποθέσεις). Και τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε επιχειρήσεις τυροκομικών προϊόντων είναι 1.131.000 ευρώ.
Οι υπόλοιπες 14 υποθέσεις αφορούσαν σε φυτικά προϊόντα (ελαιόλαδα κι ελιές) και τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν, είναι 166.181 ευρώ.
Οι συνολικές εκκρεμότητες παραπομπών που παραμένουν προς εξέταση 149 υποθέσεις που αφορούν σε τυροκομικά προϊόντα.
Όσον αφορά στη Β΄ βάθμια Επιτροπή Εξέτασης Παρατυπιών και Παραβάσεων του ΥΠΑΑΤ την τετραετία 2020- 2023, έχουν διαβιβασθεί 26 υποθέσεις επιχειρήσεων οι οποίες προέβησαν σε ένσταση κατά της απόφασης της Α΄βάθμιας Επιτροπής. Εξ αυτών των 26 υποθέσεων, 8 έχουν εξετασθεί (7 για τυροκομικά προϊόντα και μία για φυτικά, σε επί πλέον 6 έχει γίνει εξέταση από την β΄βάθμια Επιτροπή, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία έκδοσης πρακτικών και αποστολής των αποφάσεων, ενώ για τις υπόλοιπες 12 που αφορούν σε 10 τυροκομικά και 2 φυτικά, εκκρεμεί η εξέτασή τους. Επόμενη συνεδρίαση της β΄βάθμιας Επιτροπής έχει ορισθεί η 13η Μαρτίου, όπου αναμένεται να συζητηθούν 3 υποθέσεις. Έως το τέλος Απριλίου θα πραγματοποιηθεί η εξέταση 7 ακόμη υποθέσεων τυροκομικών προϊόντων).
Επίσης σε ακόμη 7 υποθέσεις, προκειμένου να εξετασθούν από τη Β΄ βάθμια, αναμένεται απόφαση του ΣτΕ. Οι εν λόγω υποθέσεις αφορούν ελιά Καλαμών.

06/03/2024 09:47 πμ

Όπως επισημαίνει η ΠΟΓΕΔΥ, έστω και με καθυστέρηση τριών σχεδόν χρόνων, «χαιρετίζουμε» την ανάληψη πρωτοβουλίας από την νυν πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ για να επαναφέρει το Νομοσχέδιο - που είχε επεξεργαστεί προηγούμενη πολιτική ηγεσία - και να δημιουργήσει πλαίσιο για την θωράκιση της προστασίας των προϊόντων ΠΟΠ και την επιβολή, επιτέλους, σοβαρών κυρώσεων σε όσους παραβαίνουν συστηματικά την νομοθεσία, λειτουργώντας με αθέμιτες πρακτικές που παραπλανούν τον καταναλωτή, δυσφημίζοντας ταυτόχρονα εμβληματικά προϊόντα.

Η Ομοσπονδία μας έχει αναφέρει κατ’ επανάληψη ότι το θεσμικό πλαίσιο για τα τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένου του Ελεγκτικού Μηχανισμού, χρειάζεται άμεσα εκσυγχρονισμό και αναπροσαρμογή ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς με ευέλικτο και ενιαίο τρόπο. Δυστυχώς αποδεικνύεται ότι απευθυνόμαστε σε ώτα μη ακουόντων που έχουν μεταβάλει ένα βασικό Υπουργείο, σε Φορέα Διαχείρισης Αγροτικών Επιδοτήσεων και μέτρων, αγνοώντας το κομμάτι του τροφίμου.

Το προτεινόμενο νομοθέτημα, το οποίο πρακτικά αποτελεί συμπληρωματικά μέτρα δύο Κανονισμών, κάνει ένα μικρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση αλλά υπολείπεται εκείνης της τόλμης και της βούλησης να αλλάξει ριζικά πράγματα και καταστάσεις. Θεσπίζει ξεχωριστό κυρωτικό πλαίσιο και ξεχωριστή διαδικασία διαχείρισης των παραβάσεων για μια κατηγορία τροφίμων, διαχωρίζοντάς τα, χωρίς εμφανή λόγο, από τον υφιστάμενο κυρωτικό Νόμο (Ν. 4235/2014) με τον οποίο διαχειρίζονται όλες οι παραβάσεις στον τομέα των τροφίμων, ενώ θα μπορούσε να τον συμπληρώσει και για λόγους απλοποίησης της Νομοθεσίας.

Επίσης δηλώνουμε αντίθετοι στις διατάξεις που αναφέρονται στο άρθρο 15 «Ελεγκτικά όργανα» σύμφωνα με τις οποίες ο ΕΛΓΟ μπορεί να αναθέτει επιμέρους καθήκοντα που αφορούν στην διενέργεια ελέγχων σε ένα ή περισσότερα Εξουσιοδοτημένα Πρόσωπα, εφόσον κρίνεται αναγκαίο, εντάσσοντάς τα με ειδικό κωδικό αριθμό σε σχετικό μητρώο που τηρεί.

Η πράξη έχει καταδείξει ότι η αξιοπιστία των ελέγχων, η προστασία της Δημόσια Υγείας, του καταναλωτή και της Αγροτικής Οικονομίας διασφαλίζεται μόνο από τους επίσημους ελέγχους που διενεργούν οι Γεωτεχνικοί των Δημοσίων Υπηρεσιών και Φορέων.

Πέρα από τον τρόπο αντιμετώπισης της παραβατικότητας σε αυτή την κατηγορία τροφίμων, πρόδηλη είναι η ανάγκη αναδιάρθρωσης του κατακερματισμένου Ελεγκτικού Μηχανισμού με απαλοιφή των αρμοδιοτήτων που δημιουργούν ευνοϊκό περιβάλλον για την παραβατικότητα και με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ και των Περιφερειών.

Στο πλαίσιο αυτό, αναμένουμε από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου να αναγνωρίσει και στην πράξη την αξία των Γεωτεχνικών Ελεγκτών που καθ’ υπέρβαση των υποχρεώσεών τους εργάζονται και εκτός ωραρίου και Σαββατοκύριακα.

Η αναγνώριση θα υπάρξει τηρώντας, μεταξύ άλλων την υπόσχεση να χορηγηθεί ελεγκτική αποζημίωση σε όσους ασκούν αυτά τα ελεγκτικά καθήκοντα, κάτι που δυστυχώς δεν έγινε με την προηγούμενη και πρώτη Νομοθετική πρωτοβουλία της νυν πολιτικής ηγεσίας (Ν. 5087/2024) αν και με αυτήν αναγνώρισε την σπουδαιότητα άλλων ελέγχων, ελπίζουμε μη υποβαθμίζοντας τους ελέγχους των Συναδέλφων μας. Άλλωστε έχει αποδειχθεί ότι ο Υπουργός έχει την ικανότητα να βρίσκει τις πηγές χρηματοδότησης όταν πραγματικά το θέλει. Ελπίζουμε λοιπόν ότι πίσω από τον βαρύγδουπο τίτλο «….Διατάξεις για τα Ελεγκτικά Όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών» θα φροντίσει έμπρακτα και για την αναγνώριση του παρεχομένου έργου των Συναδέλφων.

Η Ομοσπονδία μας είναι υπέρμαχη την ενίσχυσης του Ελεγκτικού έργου για την προστασία των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων και την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στους παραβάτες γιατί με αυτόν τον τρόπο καταπολεμάται ο αθέμιτος ανταγωνισμός και διασφαλίζονται καλύτερες τιμές για τους Έλληνες αγρότες. Είναι προφανές όμως ότι σε κάθε επιτυχία εφαρμογής των μέτρων στήριξης της Αγροτικής οικονομίας, βασικοί συντελεστές είναι οι Γεωτεχνικοί δημόσιοι υπάλληλοι.

Η Πολιτική ηγεσία λοιπόν θα πρέπει να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των Γεωτεχνικών Δημοσίων υπαλλήλων και να μην εφαρμόσει τη γνωστή τακτική της παραπομπής των στις καλένδες γιατί τότε θα είναι υπεύθυνη και για τις συνέπειες που θα προκύψουν.

05/03/2024 03:57 μμ

Από την Τετάρτη (13 Μαρτίου) έως και το Μεγάλο Σάββατο (4 Μαΐου) τίθεται σε ισχύ το «Καλάθι της Σαρακοστής», όπως προβλέπει η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψε σήμερα Τρίτη (5 Μαρτίου), ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας.

Το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» που είναι ήδη σε ισχύ, καθώς προστίθενται τρεις νέες κατηγορίες τροφίμων, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιμές.

Στο «Καλάθι της Σαρακοστής» εντάσσονται τα εξής προϊόντα:

  • Χαλβάς
  • Νηστίσιμες Σαλάτες (αλοιφές – μελιτζανοσαλάτες, ταραμοσαλάτες κ.α.)
  • Κατεψυγμένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη).

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουμε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές αυτές τις άγιες ημέρες. Το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του Νοικοκυριού», περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιμα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισμένος από τα πολύτιμα εκείνα αγαθά για να γεμίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες για να βοηθά εμπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πάντως θα έχει ενδιαφέρον αν και φέτος θα είναι τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα», όπως έγινε το 2023 και να δούμε πως θα αντιδράσουν οι κτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ο Κώστας Σκρέκας είναι βουλευτής Τρικάλων.

01/03/2024 11:11 πμ

Γίνονται έλεγχοι στα γαλακτοκομικά προϊόντα και θα ενταθούν, ενώ το επόμενο διάστημα θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Θυμίζουμε χτες Πέμπτη (29/1) το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ για το θεσμικό πλαίσιο των ελέγχων. Τίτλος του νομοσχεδίου είναι: «Θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή αιτήσεων καταχώρησης, τροποποίησης, και ακύρωσης, τις διαδικασίες ελέγχου, τα διοικητικά μέτρα και τις κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (ΠΓΕ) και στα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ) – Διατάξεις για τα ελεγκτικά όργανα και τους ελέγχους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και των εποπτευομένων από αυτό Οργανισμών».

Όπως δήλωσε ο Υπουργός ΑΑΤ, έλεγχοι εκτός από τα γαλακτοκομικά, θα γίνονται και σε άλλα προϊόντα, όπως το μέλι, το κρέας και τα οπωροκηπευτικά, ενώ αποκάλυψε ότι ήδη έχουν επιβληθεί πρόστιμα ύψους 1,5 εκατ. ευρώ σε εταιρείες που έχουν διαπιστωθεί παρατυπίες σε προϊόντα που έχουν ελεγχθεί. Ο υπουργός σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του οι έλεγχοι γίνονται από μικτά κλιμάκια καθώς οι αρμοδιότητες στις ελεγκτικές υπηρεσίες είναι διάσπαρτες τόσο στο ΥπΑΑΤ όσο και στα υπόλοιπα υπουργεία.

Και τόνισε: «Εμείς τι κάναμε, σε πρώτη φάση ενεργοποιήσαμε το δικό μας το μηχανισμό, τις τρεις ελεγκτικές μηχανές που έχουμε. Κάναμε μικτά κλιμάκια, δεν είχε ξαναγίνει και τους βγάλαμε στο δρόμο. Είχαμε κάποιες δυσκολίες σε σχέσεις, συμπάθειες πολλών ετών, ακόμα και με δίκτυα σούπερ μάρκετ και μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες, τα αφήσαμε όμως στην άκρη και είπαμε πάμε μπροστά να σπάσουμε αυγά και να ελέγξουμε. Να προστατεύσουμε και το κτηνοτρόφο και το σωστό, γαλακτοβιομηχανίες και το σωστό τυροκομείο, αλλά και τον καταναλωτή.

Τι έχει γίνει μέχρι σήμερα; Κάναμε σειρά ελέγχων. Δώσαμε μάλιστα αναλυτικά στοιχεία στο Υπουργικό Συμβούλιο. Έχουμε ήδη τις πρώτες απαντήσεις πορίσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους. Έχει ενδιαφέρον. Έχουμε ήδη ανακοινώσει σειρά προστίμων. Μάλιστα δώσαμε και κάποιες εταιρείες στις οποίες μας δίνει τη δυνατότητα το δικαίωμα από τον νόμο. Ενάμισι εκατομμύριο είναι τα πρόστιμα τα οποία έχουν μέχρι αυτή την ώρα εγκριθεί. Έχω υπογράψει περίπου 600 χιλιάδες ευρώ πρόστιμα και συνεχίζεται η διαδικασία».

29/02/2024 09:55 πμ

Σήμερα Πέμπτη (29/2) θα παρουσιαστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο το προς διαμόρφωση νομοσχέδιο του ΥπΑΑΤ, με το οποίο ενισχύεται το κυρωτικό πλαίσιο για την προστασία των ελληνικών αγροτικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης θα παρουσιάσει το νομοσχέδιο για το Θεσμικό πλαίσιο για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις, και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα, αλλά και τα Ελεγκτικά όργανα και έλεγχοι του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ο Υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, θα κάνει εισήγηση σχετικά με την τροποποίηση Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου για τη σύσταση, συγκρότηση και λειτουργία της Κυβερνητικής Επιτροπής για την ανάπτυξη της εφοδιαστικής αλυσίδας, όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Ευρωβουλή

Στο μεταξύ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών κανόνων για την ενίσχυση της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων για το κρασί, τα αλκοολούχα ποτά και τα γεωργικά προϊόντα.
Ο κανονισμός που εγκρίθηκε σήμερα με 520 ψήφους υπέρ, 19 κατά και 64 αποχές προστατεύει τις γεωγραφικές ενδείξεις εντός και εκτός διαδικτύου, παρέχει περισσότερα δικαιώματα στους παραγωγούς και απλουστεύει τη διαδικασία καταχώρισης προστατευόμενων προϊόντων.

Προστασία στο διαδίκτυο

Κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τα κράτη μέλη, οι ευρωβουλευτές επέμειναν ότι οι εθνικές αρχές θα πρέπει να λαμβάνουν διοικητικά και δικαστικά μέτρα για να αποτρέψουν ή να σταματήσουν την παράνομη χρήση γεωγραφικών ενδείξεων εκτός και εντός διαδικτύου. Οι ιστότοποι που χρησιμοποιούν παράνομα γεωγραφικές ενδείξεις θα κλείσουν ή θα απενεργοποιηθεί η πρόσβαση σε αυτούς μέσω γεωγραφικού αποκλεισμού. Το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO) θα δημιουργήσει σύστημα προειδοποίησης για αυτούς τους ιστοτόπους.

Προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων ως συστατικών

Οι νέοι κανόνες ορίζουν επίσης ότι η γεωγραφική ένδειξη για ένα συστατικό μπορεί να χρησιμοποιείται στην ονομασία, την ετικέτα ή το διαφημιστικό υλικό ενός επεξεργασμένου προϊόντος - αλλά μόνο όταν το συστατικό αυτό χρησιμοποιείται σε επαρκείς ποσότητες ώστε να προσδίδει ένα ουσιώδες χαρακτηριστικό στο τελικό προϊόν και δεν χρησιμοποιείται κανένα άλλο αντίστοιχο συστατικό. Επιπλέον, το σχετικό ποσοστό θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα. Οι παραγωγοί του επεξεργασμένου προϊόντος θα πρέπει να ενημερώνουν μια αναγνωρισμένη ομάδα παραγωγών του προστατευόμενου συστατικού, η οποία θα μπορεί να εκδίδει συστάσεις σχετικά με την ορθή χρήση της γεωγραφικής ένδειξης.

Περισσότερα δικαιώματα για τους παραγωγούς γεωγραφικών ενδείξεων

Οι παραγωγοί προϊόντων προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης θα είναι σε θέση να αποτρέψουν ή να αντιμετωπίσουν μέτρα ή πρακτικές που βλάπτουν την εικόνα και την αξία των προϊόντων τους, συμπεριλαμβανομένων εμπορικών πρακτικών που οδηγούν σε απαξίωση και χαμηλότερες τιμές. Για να αυξηθεί η διαφάνεια για τους καταναλωτές, οι ευρωβουλευτές εξασφάλισαν επίσης ότι η ονομασία του παραγωγού θα εμφανίζεται στο ίδιο σημείο με τη γεωγραφική ένδειξη στη συσκευασία όλων των σχετικών προϊόντων.

Εξορθολογισμένος μηχανισμός καταχώρισης

Η Επιτροπή θα παραμείνει ο μοναδικός ελεγκτής του συστήματος γεωγραφικών ενδείξεων, σύμφωνα με τον επικαιροποιημένο κανονισμό. Η διαδικασία καταχώρισης των γεωγραφικών ενδείξεων θα είναι απλούστερη και θα οριστεί προθεσμία έξι μηνών για τον έλεγχο νέων προϊόντων.

Δηλώσεις

Ο εισηγητής Paolo De Castro (Σοσιαλιστές, Ιταλία) δήλωσε: «Χάρη στο Κοινοβούλιο, έχουμε επιτέλους έναν κρίσιμης σημασίας κανονισμό για τα ποιοτικά προϊόντα των αγροδιατροφικών μας αλυσίδων, ο οποίος ενισχύει τον ρόλο των ομάδων παραγωγών και την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, με γνώμονα την απλοποίηση των διαδικασιών, τη βιωσιμότητά τους και την διαφάνεια για τους καταναλωτές. Το καινούριο σύστημα είναι καλύτερο, καθώς παράγει προστιθέμενη αξία χωρίς τη χρήση δημόσιων πόρων. Μετά τις κρίσεις που πυροδότησε η πανδημία και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την συνεπακόλουθη κατακόρυφη αύξηση του κόστους των παράγωγών, ο νέος κανονισμός φέρνει επιτέλους καλά νέα για τους αγρότες της ΕΕ».

Μετά την επίσημη έγκριση του κανονισμού και από το Συμβούλιο, θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και θα τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα.

27/02/2024 11:40 πμ

Ο τρόπος διενέργειας των ελέγχων πρέπει να γίνει πιο ολοκληρωμένος και όχι αποσπασματικός, όπως είναι σήμερα. Αυτό αναφέρει επιστολή που έστειλε η ΕΘΕΑΣ προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στην οποία ζητά μέτρα βελτίωσης, που θα πρέπει να παρθούν στην αγορά αγροτικών προϊόντων και τροφίμων.

Μάλιστα ζητά οι ποινές όσων παρανομούν να μετατραπούν σε χρόνο φυλάκισης ένα και δύο ετών και η νοθεία των προϊόντων Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. να είναι κακούργημα.

Ο έλεγχος για ένα προϊόν ή τρόφιμο, αφού πραγματοποιηθεί σε ένα οποιοδήποτε στάδιο της αλυσίδας παραγωγής, μεταποίησης, διακίνησης και πώλησής τους, θα πρέπει να επεκτείνεται με την εφαρμογή της ιχνηλασιμότητας, που παρέχει πλέον με χαμηλό κόστος η τεχνολογία, τόσο στα προηγούμενα όσο και στα επόμενα στάδια, δηλαδή να περιλάβει όλα τα βασικά στάδια της αλυσίδας. Να επεκτείνεται παντού, δηλαδή από το χωράφι στο ράφι, ώστε να εξυγιαίνεται όλη η αλυσίδα.

Στην συνέχεια η ΕΘΕΑΣ αναφέρει αυτό που έχουμε γράψει σε σχετικά άρθρα στον ΑγροΤύπο ότι «καμία ουσιαστική και αποτρεπτική ποινή δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα παρά τον εντοπισμό κρουσμάτων νοθείας στη φέτα».

Όπως τονίζει οι κυρώσεις (δηλαδή τα πρόστιμα) θα πρέπει να εφαρμόζονται άμεσα και κυρίως να είναι αποτρεπτικές.

Η χρήση των ηλεκτρονικών τιμολογίων πλέον, τα ισοζύγια, οι ποιοτικοί και εργαστηριακοί έλεγχοι των προϊόντων και των τροφίμων και οι ηλεκτρονικές διασυνδέσεις των υπηρεσιών του κράτους, μπορούν μέσα από διασταυρώσεις να δώσουν έγκαιρα και αξιόπιστα στοιχεία για την επιβολή των κυρώσεων στους παραβάτες.

Πάντως τα θέματα καταστρατήγησης της αγοράς αγροτικών προϊόντων και τροφίμων, όσον αφορά τόσο τη διαδικασία εξόφλησης των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων, των ελληνοποιήσεων, του αθέμιτου ανταγωνισμού, όσο και της νοθείας των ποιοτικών ελληνικών προϊόντων - ιδίως των ΠΟΠ και ΠΓΕ - επηρεάζουν αρνητικά το εισόδημα των αγροτών.

Διαβάστε την επιστολή (εδώ)

13/02/2024 10:02 πμ

Σε εγρήγορση βρίσκεται η Περιφέρεια Κρήτης για το έντομο καραντίνας Spodoptera frugiperda που προκαλεί μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Το έντομο αποτελεί επιβλαβή οργανισμό καραντίνας για την Ε.Ε. και συμπεριλαμβάνεται στον κατάλογο επιβλαβών οργανισμών προτεραιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι παραγωγοί θα πρέπει να κάνουν εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο που αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου.

Σχετικά με την παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού καραντίνας Spodoptera frugiperda στην Κρήτη και σε εφαρμογή της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας και των οδηγιών του ΥπΑΑΤ, και λόγω του επικείμενου ορισμού της Κρήτης ως προσβεβλημένη ζώνη η Περιφέρεια Κρήτης ενημερώνει:

Οι παραγωγοί καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας και αραβοσίτου (για ανθρώπινη κατανάλωση) αλλά και φυτών (ολόκληρων ή κομμένων) χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που τα διακινούν εκτός Κρήτης απαιτείται ως πρώτο βήμα να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν. Σε επόμενο στάδιο, για το οποίο θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση, θα απαιτηθεί τα προϊόντα αυτά να συνοδεύονται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο και να διασφαλίζεται η ιχνηλασιμότητά τους πριν τη διακίνησή τους.

Διευκρινίζεται ότι:

  • Αιτήσεις οι οποίες θα έχουν ελλιπή δικαιολογητικά, δεν θα διεκπεραιώνονται από τις αρμόδιες Υπηρεσίες.
  • Η εγγραφή στο Φυτοϋγειονομικό Μητρώο αποτελεί προϋπόθεση για την έγκριση έκδοσης φυτοϋγειονομικού διαβατηρίου, η οποία χορηγείται από τις ΔΑΑΚ/ΔΑΑ, μετά από κατάθεση σχετικού αιτήματος.
  • Όλη η διαδικασία θα πρέπει να γίνει χωρίς χρονοτριβές, καθώς σύντομα θα επιβληθούν οι ζώνες οριοθέτησης, και τα προϊόντα όσων δεν συμμορφώνονται δεν θα μπορούν να διακινηθούν.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προμηθευτούν ηλεκτρονικά την αίτηση πατώντας τον παρακάτω σύνδεσμο (εδώ). Αφού οι παραγωγοί πάρουν την αίτηση θα πρέπει να την συμπληρώσουν και να την καταθέσουν στη ΔΑΟΚ της περιοχής τους.

Δράση από Eνιαίο Αγροτικό Σύλλογο Ιεράπετρας

Στο μεταξύ στα πλαίσια του σχεδιασμού για την διαχείριση του εντόμου Spodoptera frugiperda στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Eνιαίος Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας πραγματοποίησε, την Παρασκευή (9/2/2024), σύσκεψη με τους γεωτεχνικούς από την ευρύτερη περιοχή της Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι:

«Έγινε ανάλυση των ισχύουσας κατάστασης σε επιμέρους ζητήματα και ως συμπέρασμα της σύσκεψης αναδείχθηκε ότι «η σύμπραξη όλων των εμπλεκομένων μερών θεωρείται ως προϋπόθεση για να μην εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα για την περιοχή μας».

Ως Αγροτικός φορέας καλούμε όλους τους παραγωγούς καρπών πιπεριάς, μελιτζάνας, χρυσάνθεμων, πελαργονίων και γαρυφάλλων, καθώς και οι επαγγελματίες (έμποροι) που διακινούν τα παραπάνω προϊόντα εκτός Κρήτης να εγγραφούν άμεσα στο φυτοϋγειονομικό μητρώο της Περιφερειακής Ενότητας που εδρεύουν.

Για αυτό το πρώτο στάδιο της διαδικασίας, ενημερώνουμε ότι οι ενδιαφερόμενοι αγρότες μπορούν να επικοινωνήσουν στα γραφεία του Συλλόγου ώστε να γίνει η σύνταξη της αίτησης για την εγγραφή στο φυτοϋγειονομικό μητρώο.

Η δράση αυτή πραγματοποιείται σε συνεργασία με την Δ/νση Αγρ. Αν/ξης & Κτην/κής ΠΕ Λασιθίου (ΔΑΟΚ) Λασιθίου / Τμήμα Ιεράπετρας και σκοπό έχει την επίσπευση της διαδικασίας ώστε οι παραγωγοί να είναι προετοιμασμένοι και να μην αντιμετωπίσουν πρόβλημα στη διακίνηση των προϊόντων τους».

07/02/2024 01:12 μμ

Στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για το ζήτημα της φαιάς σήψης στις καστανιές της Πιερίας βρέθηκε η Υφυπουργός Ανάπτυξης, Άννα Μάνη - Παπαδημητρίου.

Η Υφυπουργός, στο πλαίσιο των συνεχών δράσεών της για στήριξη των καστανοπαραγωγών της Πιερίας, πραγματοποίησε συνάντηση εργασίας με το επιστημονικό προσωπικό του Μπενακείου στην Αθήνα, με επίκεντρο την αντιμετώπιση της «φαιάς σήψης» της καστανιάς, του μύκητα που έχει προκαλέσει σημαντικές ζημιές στην καλλιέργεια καστανιάς της Πιερίας.

Έγινε εκτενής ανάλυση του ζητήματος, αναφέρθηκαν οι αιτίες εμφάνισης του μύκητα, συζητήθηκαν οι επιπτώσεις του και τέθηκαν κάποιες προτάσεις για λύσεις στο πρόβλημα.

Η κα Μάνη επισήμανε την ανάγκη δράσεων, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του κλάδου της καστανοπαραγωγής για την τοπική οικονομία στην Πιερία, αλλά και γενικότερα στην ευρύτερη αγροτική ανάπτυξη της χώρας.

Τόνισε, επίσης, την ανάγκη για συνεργασία, ώστε να εξευρεθούν βιώσιμες και μακροπρόθεσμες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε ότι ήδη το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εγκρίνει τη χρήση ουσιών για την αντιμετώπιση της φαιάς σήψης και είχε παράσχει οικονομική στήριξη στους πληγέντες καστανοπαραγωγούς.

06/02/2024 03:02 μμ

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε την Τρίτη (6 Φεβρουαρίου) ότι αύριο θα προτείνει στο Σώμα των Επιτρόπων την απόσυρση του Κανονισμού για την αειφόρο χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων («SUR»).

Αυτό σημαίνει ότι αποσύρει την πρότασή της για μείωσης της χρήσης κατά 50% των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην ΕΕ.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν με εκπροσώπους από την COPA-COGECA.

Την απόφαση αυτή αναγκάστηκε να πάρει η Κομισιόν υπό την πίεση των συνεχιζόμενων αγροτικών κινητοποιήσεων σε όλη την Ευρώπη. Τα αιτήματα των αγροτών αφορούν και τους νέους κανονισμούς της λεγόμενης «Πράσινης Συμφωνίας» της ΕΕ.

Στην Ιταλία τα τρακτέρ έφτασαν στη Ρώμη, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το αυξημένο κόστος λόγω της «Πράσινης Συμφωνίας» και για τις εισαγωγές φθηνών αγροτικών προϊόντων εκτός ΕΕ, ενώ ζητούν μείωση των φόρων.

Αγανακτισμένοι αγρότες στο Βέλγιο, που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τις οποίες ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, απέκλεισαν έναν αυτοκινητόδρομο στα σύνορα Ολλανδίας - Βελγίου, που συνδέει το Μάαστριχτ με τη Λιέγη, για να διαμαρτυρηθούν για την πράσινη πολιτική της ΕΕ.

Στην Ισπανία ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών της Βαλένθια (AVA-ASAJA), Cristóbal Aguado, τονίζει ότι «η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρχίζει να εκπληρώνει τις υποσχέσεις που έδωσε την περασμένη Πέμπτη στην συνάντηση που είχε με την COPA-COGECA, στην οποία συμμετείχε και η ισπανική ASAJA.

Εμείς οι αγρότες είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να χρησιμοποιούμε λιγότερα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, γιατί μας κοστίζουν χρήματα και κόπο. Αλλά αν μας αφαιρέσουν μια δραστική θα πρέπει να μας δώσουν αποτελεσματικές εναλλακτικές λύσεις.

Έτσι όπως ήθελαν να επιβάλλουν την μείωση των φυτοπροστατευτικών το μόνο που θα κατάφερναν θα ήταν η μείωση της παραγωγής τροφίμων».

02/02/2024 06:49 μμ

Αρκετοί Γάλλοι πολιτικοί εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στις δηλώσεις των αγροτών της χώρας τους, που υποστηρίζουν ότι οι Ισπανοί συνάδελφοί τους απολαμβάνουν πλεονέκτημα στην ΕΕ, καθώς «υπόκεινται σε λιγότερο απαιτητικά ποιοτικά πρότυπα και έτσι μπορούν να παράξουν φρούτα και λαχανικά σε χαμηλότερο κόστος».

Μάλιστα ο Γάλλος πρωθυπουργός, Gabriel Attal, υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας σε δηλώσεις του ότι δεν είναι δίκαιο γείτονες χώρες να χρησιμοποιούν φυτοπροστατευτικά που είναι απαγορευμένα στη Γαλλία και έκανε λόγο για «αθέμιτο ανταγωνισμό».

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της πρώην Γαλλίδας υπουργού, Ségolène Royal, η οποία ισχυρίστηκε ότι «τα ισπανικά βιολογικά προϊόντα είναι μη βρώσιμα» και «δεν είναι στην πραγματικότητα βιολογικά».

Μάλιστα οι Γάλλοι αγρότες έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από την κυβέρνησή τους να κάνει φυτοϋγειονομικούς ελέγχους στα τρόφιμα που εισάγονται από την Ισπανία.

Μετά την Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης (1/2), στις Βρυξέλλες όμως, ο Ισπανός πρωθυπουργός, Pedro Sánchez, απέρριψε τα σχόλια του Γάλλου πρωθυπουργού, επαινώντας την ισπανική παραγωγή οπωροκηπευτικών.

Οι δηλώσεις των Γάλλων πολιτικών όμως ξεσήκωσαν μεγάλες αντιδράσεις από τις ισπανικές αγροτικές οργανώσεις.

Η ισπανική Ένωση Νέων Αγροτών (ASAJA) ζητά από την πολιτική ηγεσία της χώρας να δώσει «μια δυναμική υπεράσπιση του ισπανικού αγροτικού τομέα ενόψει των πρόσφατων και συνεχών επιθέσεων από τη Γαλλία.

Εκφράζουμε την βαθιά της ανησυχία και διαφωνία με τη συνεχή και αυξανόμενη αδικαιολόγητη κριτική που έρχεται από τη Γαλλία προς τον Ισπανικό αγροτικό τομέα.

Οι δηλώσεις του Gabriel Attal και της Ségolène Royal, χωρίς καμία αποδεικτική βάση, δημιούργησαν την επιτακτική ανάγκη για απάντηση από την πλευρά της ισπανικής κυβέρνησης.

Η γεωργία στην Ισπανία χαρακτηριζόταν πάντα από την αυστηρή τήρηση των προτύπων ποιότητας και ασφάλειας των τροφίμων που έχουν θεσπιστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Τα ισπανικά αγροτικά προϊόντα χαίρουν διεθνούς αναγνώρισης για την αριστεία τους. Επομένως, οι πρόσφατες δηλώσεις της Γαλλίας όχι μόνο είναι αβάσιμες, αλλά υπονομεύουν την προσπάθεια των Ισπανών παραγωγών.

Είναι ζωτικής σημασίας ο πρόεδρος κ. Sánchez και η κυβέρνησή του να προστατεύσουν τον εθνικό αγροτικό τομέα και να αντικρούσουν αυτές τις κατηγορίες με ισχυρά επιχειρήματα και αδιάσειστα στοιχεία».

23/01/2024 03:00 μμ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε η Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης», τη Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023 στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ).
Το έντομο αυτό θεωρείται εξαιρετικά καταστρεπτικό σε καλλιέργειες όπως ο αραβόσιτος, αλλά και σε πολλές άλλες καθώς ο αριθμός των φυτών που προσβάλλει ξεπερνά τα 350. Ένα άλλο στοιχείο που προκαλεί προβλήματα στην αντιμετώπισή του είναι ότι μετακινείται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, ενδεικτικά μπορεί να διανύσει 250 χιλιόμετρα σε μία ημέρα κατά τη μετανάστευσή του. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά βρέθηκε εκτός της περιοχής καταγωγής του (βλ. Αμερική) και συγκεκριμένα στη Δ. Αφρική το 2016 και μέχρι σήμερα έχει σημειωθεί σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής και της Ασίας αλλά και στην Αυστραλία.

Πρωταρχικός στόχος της Ημερίδας ήταν μετά την πρόσφατη πρώτη καταγραφή του εντόμου σε διάφορες περιοχές της χώρα μας, να ενημερωθεί η επιστημονική κοινότητα για την εξάπλωσή του, την επικινδυνότητά του, την αντιμετώπισή του αλλά και για τα μέτρα που πρέπει άμεσα να ληφθούν.
Στην ημερίδα το παρόν έδωσε ο Πρύτανης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών Καθηγητής Σπυρίδων Κίντζιος, η εκπρόσωπος του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Φωτεινή Τσακουμάκη, ο Πρόεδρος του Τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής Καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς και η Γενική Διευθύντρια του ΕΣΥΦ (Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας) και Μέλος του ΔΣ του ΓΠΑ κα Φραντζέσκα Υδραίου.

Οι ομιλητές ήταν ο Δρ Παπαχρήστος Δημήτριος, Τακτικός Ερευνητής Αʹ από το Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο, ο κ. Χρήστος Αραμπατζής Προϊστάμενος του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ και ο Kαθηγητής του ΓΠΑ και Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, Δρ Βόντας Ιωάννης. Ο Δρ Δ. Παπαχρήστος αναφέρθηκε στην μορφολογία και διάκριση των προνυμφών και των ενηλίκων του εντόμου και στην πρώτη καταγραφή του αλλά και την εμφάνιση του σε διάφορες περιοχές στη χώρα μας. Κατόπιν αναφέρθηκε στη βιολογία του εντόμου, στις πιθανές περιοχές εγκατάστασής του στην Ελλάδα (π.χ. την Κρήτη, κ.α. παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές) ή παροδικής εμφάνισής του, και στα μέτρα αντιμετώπισης με έμφαση στις καλλιεργητικές πρακτικές και στη βιολογική αντιμετώπιση. Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο κ. Χρ. Αραμπατζής που ανέλυσε την Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με τα μέτρα επιτήρησης του φυτικού κεφαλαίου της χώρας μας και τη σημασία του προγράμματος επισκοπήσεων για τον έγκαιρο εντοπισμό νέων εχθρών και ασθενειών. Κατόπιν αναφέρθηκε στα μέτρα που προβλέπονται σύμφωνα με τους Κανονισμούς της Ε.Ε. μετά την εμφάνιση του Spodoptera frugiperda σε μια περιοχή, τον καθορισμό οριοθετημένων περιοχών, τη διακίνηση συγκεκριμένων φυτών από τις οριοθετημένες ζώνες και την ενημέρωση του κοινού. Ακολούθησε η εισήγηση του Καθηγητή Ι. Βόντα σχετικά με τα βιβλιογραφικά δεδομένα για την ανθεκτικότητα του S. frugiperda σε διάφορες ομάδες εντομοκτόνων και με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων από σημαντικό αριθμό δειγμάτων ενήλικων του S. frugiperda που συλλέχθηκαν από φερομονικές παγίδες στη χώρα μας. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα έντομα που βρέθηκαν στη χώρα μας φαίνεται να μην έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα σε βασικές κατηγορίες εντομοκτόνων, ωστόσο είχαν υψηλό βαθμό ανθεκτικότητας στο βάκιλλο της Θουριγγίας (Bt).

Ακολούθησε συζήτηση και το ενδιαφέρον εστιάστηκε στα είδη φυτών που κινδυνεύουν περισσότερο από το έντομο στη χώρα μας, στην ικανότητα του S. frugiperda να μετακινείται και να μεταναστεύει, στα μέτρα αντιμετώπισης, στη σχετικά μειωμένη εκλεκτικότητα των φερομονών του, στην ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλα Λεπιδόπτερα, ότι δηλαδή έχει ανθεκτικότητα στο Bt και όχι σε άλλα εντομοκτόνα και πως μπορεί αυτό να επηρεάσει τα ήδη εφαρμοζόμενα προγράμματα ολοκληρωμένης αντιμετώπισης σε αραβόσιτο, τομάτα και βαμβάκι. Επίσης, αναπτύχθηκαν και προβληματισμοί σε σχέση με τον συντονισμό και την οργάνωση της (άμεσης) εφαρμογής των μέτρων ελέγχου διασποράς του εντόμου και τέλος, της ανάγκης για οργάνωση περαιτέρω δράσεων ενημέρωσης.

Η Οργανωτική Επιτροπή αποτελούνταν από τον Δρ Διονύσιο Περδίκη, Αναπληρωτή Καθηγητή ΓΠΑ, Πρόεδρο του ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος, τον Δρ Αντώνιο Τσαγκαράκη, Επίκουρο Καθηγητή ΓΠΑ, Μέλος του ΔΣ της ΕΕΕ, την κα Σοφία Δερβίσογλου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ και την κα Ζωή Θάνου Υποψήφια Διδάκτορα του ΓΠΑ.
Η Οργανωτική Επιτροπή ευχαριστεί θερμά τους ομιλητές, το ΔΣ της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και όλους όσους συνέβαλαν στην υλοποίηση της Ημερίδας.

H Ημερίδα είναι διαθέσιμη με ελεύθερη πρόσβαση στο κανάλι της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος στο YouTube

23/01/2024 11:07 πμ

Σε υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα, από το 2016, δεν έχουν καταφέρει να εισπράξουν μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ πρόστιμο παραδέχεται το ΥπΑΑΤ.

Συγκεκριμένα σε δηλώσεις που έκανε ο Υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, είπε ότι ενημερώθηκε, στην αρχή του χρόνου, για 164 υποθέσεις νοθείας σε κρέας και γάλα από το 2016 και ότι δεν έχουν εισπραχθεί τα πρόστιμα.

Πρόσθετε δε ότι ζήτησε να εξεταστούν όλες οι υποθέσεις και να καταβληθούν τα πρόστιμα, όχι τόσο για να μπουν χρήματα στα ταμεία του κράτους, αλλά γιατί πρέπει να σταλεί ένα αυστηρό μήνυμα προς όλους «δεν με νοιάζει πως λέγεται ή ποιος είναι ο παραβάτης. Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι δεν παίζουμε με την τιμή του γάλακτος ή με την ποιότητα προϊόντων σημαντικών για τη χώρα μας όπως η φέτα».

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος, σε ρεπορτάζ του έγραφε από τις 30/05/2023:

«Ποτέ δεν τιμωρήθηκε στην χώρα μας κάποιος που έκανε νοθεία σε ένα ΠΟΠ προϊόν. Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος του ΕΛΓΟ Δήμητρα, Καθηγητής Σέρκος Χαρουτουνιάν, σε εκδήλωση για την προώθηση των ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντων «Μικροί Θησαυροί της Ευρώπης», που έγινε στην Αθήνα. Δηλαδή η Ελλάδα ξόδεψε χρήματα δημιούργησε τα ισοζύγια προϊόντων (γάλα, κρέας κ.α.), την ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, με χρήματα των φορολογουμένων αλλά και των ίδιων των κτηνοτρόφων και όλα αυτά τα χρόνια οι διάφοροι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έβγαζαν ανακοινώσεις για «ελέγχους» αλλά ... οι παραβάτες ποτέ δεν είχαν κάποια ποινή και δεν πλήρωναν κανένα πρόστιμο. Αυτό είναι ένα δείγμα κράτους που δεν είναι σοβαρό».

Περιμένουμε λοιπόν τι θα κάνει τώρα το ΥπΑΑΤ.

18/01/2024 03:24 μμ

Η ΟΛΥΜΠΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στην παραγωγή προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας και αυτό επιβραβεύεται για ακόμα μία χρονιά από τον καταξιωμένο διεθνή διαγωνισμό Superior Taste Awards 2024 iTQi, του Διεθνούς Ινστιτούτου Γεύσης.

Στην διαγωνιστική διαδικασία ξεχώρισε το ΣΤΡΑΓΓΙΣΤΟ ΓΙΑΟΥΡΤΙ 5% ΟΛΥΜΠΟΣ με το CRYSTAL TASTE AWARD, για τη ανώτερη ποιότητα και γεύση του, καθώς για 3 συνεχόμενες χρονιές λαμβάνει το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών. Παράλληλα, το ανώτατο βραβείο των 3 χρυσών αστεριών έλαβε το ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΣΑΙ ΦΡΑΟΥΛΑ και πλήθος βραβείων έλαβαν: η ΦΕΤΑ, το ΚΕΦΙΡ ΦΡΑΟΥΛΑ, το ΚΑΡΠΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΟ ΚΑΚΑΟ και το ΚΕΦΙΡ ΦΡΟΥΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ ΟΛΥΜΠΟΣ.

Όλυμπος βραβεία 2024

Οι νέες επιτυχίες έρχονται να προστεθούν στην φαρέτρα των βραβείων της ΟΛΥΜΠΟΣ, επιβραβεύοντας την κορυφαία ποιότητά της ως εταιρείας τροφίμων και επιβεβαιώνοντας ταυτόχρονα την βαθιά εμπιστοσύνη των καταναλωτών. Καθημερινά σταθεροί στις αξίες μας συνεχίζουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής ποιότητας και γεύσης με αγαθά που μας προσφέρει η ελληνική φύση.

20/12/2023 10:36 πμ

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για την ενίσχυση επιχειρηματικών σχεδίων υπο ίδρυση και νεοσύστατων μικρομεσαίων επιχειρήσεων μέσω του ΕΣΠΑ 2021-2027.

Οι δραστηριότητες που επιδοτούνται είναι: Αγροδιατροφή / Βιομηχανία Τροφίμων, Υλικά/Κατασκευές, Εφοδιαστική Αλυσίδα, Ενέργεια, Περιβάλλον, Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνίας ΤΠΕ, Υγεία, Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Υπηρεσίες.

Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου κυμαίνεται από ​30.000 € έως 400.000 €.

Ο προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 190.000.000 ευρώ.​​

Το ποσοστό ενίσχυσης των αιτήσεων χρηματοδότησης είναι ενιαίο για όλες τις επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων και ανέρχεται στο 45% του επιχορηγούμενου προϋπολογισμού.

Το ποσοστό της επιχορήγησης δύναται να αυξηθεί κατά:

  • ​​10% εφόσον η επένδυση πραγματοποιηθεί σε απομακρυσμένη ή πυρόπληκτη ή πλημμυροπαθή περιοχή ή μικρά νησιά και
  • επιπλέον κατά 5% με την επίτευξη του στόχου της απασχόλησης τουλάχιστον 1 ΕΜΕ, τον πρώτο χρόνο μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης.

Η διάρκεια υλοποίησης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου θα είναι 24 μήνες απο την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης.

Σε ποιους απευθύνεται
​Υπό ίδρυση και νεοσύστατες Πολύ Μικρές, Μικρές, και Μεσαίες Επιχειρήσεις, οι οποίες θα δραστηριοποιηθούν ή δραστηριοποιούνται στους επιλέξιμους ΚΑΔ της Πρόσκλησης (Παράρτημα ΙΙ EΠΙΛΕΞΙΜΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ – ΚΑΔ).

Κατηγορία Α. Υπό ίδρυση. Επιχειρήσεις που θα συσταθούν από την ημερομηνία έκδοσης της Προκήρυξης της Δράσης έως και την πρώτη εκταμίευση της επιχορήγησης και θα δραστηριοποιηθούν αποκλειστικά σε επιλέξιμο/ους ΚΑΔ, καθ’ όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Κατηγορία Β. Νεοσύστατες. Με τον όρο νεοσύστατες ορίζονται οι επιχειρήσεις για τις οποίες δεν έχε​​ι παρέλθει 12μηνο συνεχούς λειτουργίας (δεν έχει παρέλθει 12μηνο από την ημερομηνία έναρξης της επιχείρησης στην ΑΑΔΕ έως και την ημερομηνία προκήρυξης της Δράσης). Σημειώνεται ότι θα πρέπει να δραστηριοποιούνται αποκλειστικά σε επιλέξιμους ΚΑΔ της Δράσης κατά την υποβολή της αίτησης χρηματοδότησης, καθ’όλη τη διάρκεια υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου και μέχρι την αποπληρωμή της επένδυσης.

Διευκρινίζεται ότι οι επιχειρήσεις οφείλουν να διαθέτουν τον ΚΑΔ επένδυσης πριν την πρώτη εκταμίευση.

Η υποβολή αιτήσεων έχει ξεκινήσει και θα ολοκληρωθεί έως 29/2/2024.

Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνον ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).

Τι χρηματοδοτείται
Κτίρια, εγκαταστάσεις και περιβάλλον χώρος
Μηχανήματα – Εξοπλισμός
Ψηφιακός εξοπλισμός – Λογισμικό και υπηρεσίες Λογισμικού
Συμπληρωματικά, ενισχύονται δαπάνες για:
α) Πιστοποίηση Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας, Περιβαλλοντικής Διαχείρισης, σύμφωνα με εθνικά εναρμονισμένα καθώς και λοιπά ευρωπαϊκά και διεθνή πρότυπα,
β) προβολή εξωστρέφεια και διεθνοποίηση,
γ) μεταφορικά μέσα,
δ) μελέτες και συμβουλευτικές υπηρεσίες,
ε) σχεδιασμός λογοτύπου και εταιρικής ταυτότητας,
στ) έμμεσες δαπάνες

Δείτε την πρόσκληση (εδώ)

15/12/2023 03:23 μμ

Η ετήσια εορταστική εκδήλωση του Ελληνικού Συνδέσμου Φυτοπροστασίας (ΕΣΥΦ), για μέλη, συνεργάτες και φίλους, πραγματοποιήθηκε, στις 14/12/2023, σε κέντρο διασκέδασης στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το βίντεο του απολογισμού του ΕΣΥΦ για το 2023. Ακολούθησε χαλαρή συζήτηση για τη χρονιά που πέρασε αλλά και για ανταλλαγή ευχών.

Στην ομιλία του ο κ. Γεώργιος Ποντίκας, πρόεδρος του ΕΣΥΦ, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην εξωστρέφεια που ήταν η βασική προτεραιότητα που είχε ο σύνδεσμος το 2023.

«Η εξωστρέφεια είναι σημαντική προτεραιότητα για τις κρίσιμες εποχές που έχουμε. Φέτος είχαμε την καταστροφή στην Θεσσαλία και τις αλλαγές που έρχονται στην ΕΕ.

Η όλη προσέγγιση που γίνεται σήμερα στην ΕΕ με την πράσινη πολιτική και την στρατηγική Farm to Fork - την οποία στηρίζει η βιομηχανία φυτοπροστατευτικών - μας δίνει την υποχρέωση να παρέμβουμε με τέτοιο τρόπο για να στηρίξουμε την μετάβαση του αγροτικού τομέα στα νέα δεδομένα. Η φυτοπροστασία αποτελεί τον καταλύτη για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή πράσινη εποχή.

Θα πρέπει να εξασφαλίσουμε τροφή για όλο τον κόσμο και να παράγουμε τα αναγκαία τρόφιμα από πλευράς ποσότητας και ποιότητας, ενώ παράλληλα να εξασφαλίσουμε και την βιωσιμότητα του περιβάλλοντος.

Σε αυτό τον στόχο μεγάλη σημασία θα έχουν τα μέλη του ΕΣΥΦ, που αντιπροσωπεύουν σήμερα το 80% του τζίρου της φυτοπροστασίας στην χώρα μας».

14/12/2023 12:11 μμ

Η ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων συζητήθηκε στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε στις 10-11 Δεκεμβρίου 2023.

Η Ισπανική Προεδρία παρουσίασε έκθεση προόδου εστιάζοντας στις εργασίες που πραγματοποιήθηκαν σχετικά με την ανωτέρω πρόταση στο πλαίσιο του Συμβουλίου.

Η πρόταση της Επιτροπής, που εγκρίθηκε στις 22 Ιουνίου 2022, αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των συστημάτων τροφίμων της ΕΕ. Τα κύρια μέτρα που προτείνονται περιλαμβάνουν: νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ για τη μείωση, κατά 50%, της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων και του κινδύνου από αυτά, καθώς και της χρήσης των πλέον επικίνδυνων φυτοφαρμάκων έως το 2030, νέα μέτρα ελέγχου των επιβλαβών οργανισμών και απαγόρευση των φυτοφαρμάκων σε ευαίσθητες περιοχές

Κατά τη διάρκεια της Ισπανικής Προεδρίας, πραγματοποιήθηκαν τεχνικές εργασίες σχετικά με την πρόταση σε επίπεδο Ομάδας. Η Προεδρία υπέβαλε στο Συμβούλιο επισκόπηση των εργασιών αυτών, εστιάζοντας στην πρόοδο που έχει σημειωθεί σε διάφορες πτυχές, συμπεριλαμβανομένων των «ευαίσθητων περιοχών», των υποχρεωτικών στόχων μείωσης σε επίπεδο ΕΕ και των εθνικών μέτρων, καθώς και των εθνικών σχεδίων δράσης.

Στην μελέτη της Επιτροπής αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «οι πιθανές επιπτώσεις της πρότασης κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων στη διαθεσιμότητα τροφίμων και ζωοτροφών στην ΕΕ και η πιθανότητα αυξημένης εξάρτησης από τις εισαγωγές, καθώς και μείωσης των εξαγωγών, θα εξαρτηθούν από τις πιθανές επιπτώσεις στην απόδοση των καλλιεργειών. Αυτό πρέπει να εξεταστεί από δύο οπτικές γωνίες: η μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων χωρίς διαχείριση ή με κακή διαχείριση μπορεί πράγματι να οδηγήσει σε μειώσεις της απόδοσης, αλλά η ορθή διαχείριση της μετάβασης δεν θα έχει τέτοιες αρνητικές επιπτώσεις.

Ταυτόχρονα, είναι επίσης σαφές ότι, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα, η έλλειψη επικονιαστών θα μειώσει επίσης την απόδοση των καλλιεργειών, και μάλιστα η τάση είναι ήδη εμφανής σήμερα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι στόχοι μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων, σύμφωνα με την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων έχουν ως ορίζοντα το 2030, και αυτό το χρονικό διάστημα, στο οποίο προστίθεται η προθεσμία έναρξης ισχύος για τα διάφορα προτεινόμενα μέτρα, συνεπάγεται την ύπαρξη περιόδου διαχειριζόμενης μετάβασης με χρονικά περιθώρια για την καθιέρωση εναλλακτικών λύσεων και την πραγματοποίηση σταδιακών αλλαγών.

Δεδομένης της έλλειψης εμπειρικών δεδομένων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων, οι δημοσιευμένες μελέτες επιπτώσεων χρησιμοποίησαν γενικές παραδοχές για τη μείωση της απόδοσης ή χρησιμοποίησαν ειδικές ανά καλλιέργεια και ανά περιοχή εκτιμήσεις για τις μειώσεις της απόδοσης με βάση γνωμοδοτήσεις εμπειρογνωμόνων.

Οι μεγαλύτερες επιπτώσεις που προβλέπονται στις εν λόγω μελέτες όσον αφορά την απόδοση εκτιμήθηκε ότι θα προκύψουν για τις καλλιέργειες που έχουν περιορισμένη σημασία για την ασφάλεια των τροφίμων και των ζωοτροφών, όπως το σταφύλι, ο λυκίσκος και η τομάτα.

Βασικό στοιχείο της πρότασης είναι ότι επιτρέπει στα κράτη μέλη να αποφασίσουν, στα οικεία εθνικά σχέδια δράσης, τον τρόπο εφαρμογής των εθνικών στόχων μείωσης της χρήσης φυτοφαρμάκων του κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων, λαμβάνοντας υπόψη την ανάγκη προστασίας της καλλιέργειας συγκεκριμένων φυτών, σε συγκεκριμένες περιοχές ή με συγκεκριμένες πρακτικές. Ως εκ τούτου, μπορούν να περιορίσουν τις επιπτώσεις των μέτρων, κατανέμοντάς τα σε λιγότερο κρίσιμες περιοχές.

Μια ευρεία ποικιλία εναλλακτικών αγρονομικών και τεχνολογικών στρατηγικών καθιστά επίσης δυνατή τη μείωση της χρήσης φυτοφαρμάκων και του σχετικού κινδύνου με παράλληλη διατήρηση της απόδοσης των καλλιεργειών. Πολλές τεχνολογίες γεωργίας ακριβείας επιτρέπουν τη στοχευμένη και ελεγχόμενη εφαρμογή φυτοφαρμάκων ή παρέχουν εναλλακτικές λύσεις αντί των φυτοφαρμάκων. Τα μέτρα αυτά υποστηρίζονται από την πρόταση κανονισμού σχετικά με την ορθολογική χρήση των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και από μια σειρά συναφών μέτρων, μεταξύ άλλων με χρήση της χρηματοδότησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)».

11/12/2023 11:52 πμ

Τη Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2023, πραγματοποιείται η Επιστημονική Ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ) με τίτλο: «Spodoptera frugiperda: Μια νέα απειλή εντός των πυλών της Ευρώπης».

Η Ημερίδα, που διοργανώνεται από την Εντομολογική Εταιρεία Ελλάδος, θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τελεί υπό την αιγίδα του ΓΠΑ και του ΥπΑΑΤ.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι:
11:30-12:00 Προσέλευση
12:00-12:30 Χαιρετισμοί, έναρξη εργασιών Ημερίδας
12:30-12:50 «Το έντομο Spodoptera frugiperda (Lepidoptera: Noctuidae) και η εμφάνισή του στη χώρα μας», Δρ. Δημήτριος Παπαχρήστος, Ερευνητής Α', ΜΦΙ
12:50-13:10 «Φυτοϋγειονομική Νομοθεσία σχετικά με το Spodoptera frugiperda» κ. Χρήστος Αραμπατζής, Προϊστάμενος Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου ΥπΑΑΤ
13:10-13:30 «Είναι η ανθεκτικότητα του Spodoptera frugiperda στα εντομοκτόνα απειλή για τα προγράμματα φυτοπροστασίας στην Ελλάδα;» Καθ. Γιάννης Βόντας, ΓΠΑ & ΙΜΒΒ
13:30-14:30 Συζήτηση, συμπεράσματα
14:30-15:30 Ελαφρύ γεύμα

Η απομακρυσμένη παρακολούθηση θα είναι δυνατή μέσω του συνδέσμου (πατήστε εδώ)

06/12/2023 01:21 μμ

Τα επίπεδα ποσοτικής και ποιοτικής ζημιάς στις αμπελοκαλλιέργειες, εξαιτίας του περενόσπορου της αμπέλου, καθώς και τους παράγοντες που ευνόησαν την εκδήλωση της μυκητολογικής ασθένειας, για την καλλιεργητική περίοδο 2023, στην Π.Ε. Πέλλας, διερεύνησε Ομάδα Εργασίας, η οποία συστάθηκε με απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Ιορδάνη Τζαμτζή.

Ως περιοχή μελέτης ορίστηκαν ο Δήμος Αλμωπίας και η ΔΚ Κρύας Βρύσης. Με βάση τα συμπεράσματα των μελών της Ομάδας Εργασίας, το ποσοστό ζημιάς στα επιτραπέζια σταφύλια ανέρχεται, κατά μέσο όρο, σε 89,33% ενώ στα οινοποιήσιμα σταφύλια η μέση τιμή ποσοστού ζημιάς υπολογίζεται σε 63,38%.

Όλα τα στοιχεία της έρευνας εστάλησαν από τον κ. Τζαμτζή στον Υπουργό ΑΑΤ κ. Λευτέρη Αυγενάκη, στον Υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύση Σταμενίτη, στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και στον ΕΛΓΑ Βέροιας, με την επισήμανση ότι παρά τις πολλαπλές επεμβάσεις φυτοπροστασίας, οι παραγωγοί δεν κατάφεραν να προστατεύσουν την καλλιέργεια, λόγω των καιρικών συνθηκών που ευνόησαν την ανάπτυξη του μύκητα.

Από την Τεχνική Έκθεση προκύπτει ότι το έτος 2023 υπήρξε μεγάλη πίεση προσβολής της αμπελοκαλλιέργειας από τη μυκητολογική ασθένεια περενόσπορος, η οποία τεκμηριώνεται:
1) Από το ιστορικό προσβολών στη μελετώμενη περιοχή.
2) Από τα κλιματολογικά δεδομένα στα ευαίσθητα στάδια της προσβολής
3) Από τα επίσημα στοιχεία γεωργικών προειδοποιήσεων των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Θεσσαλονίκης και Καβάλας.

Όλες οι καλλιεργούμενες ποικιλίες προσβλήθηκαν εξίσου από την ασθένεια ενώ το ποσοστό προσβολής ίδιων ποικιλιών, μεταξύ των παραγωγών, ήταν διαφορετικό εξαιτίας παραγόντων όπως:
1) Το μικροκλίμα της κάθε περιοχής
2) Οι συνθήκες εφαρμογής των φυτοπροστατευτικών προϊόντων και ιδιαίτερα εάν ακολούθησε βροχή μετά την εφαρμογή.
3) Το επίκαιρο των εφαρμογών σε σχέση με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες.
4) Η οικονομική δυνατότητα των παραγωγών να προβαίνουν σε διαρκείς εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Όπως επισημαίνεται στην Τεχνική Έκθεση, οι καθημερινές βροχοπτώσεις, την τελευταία εβδομάδα του Μαϊου 2023, σε συνδυασμό με τις θερμοκρασίες δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες για την προσβολή των σταφυλιών (άνθη, μίσχοι, άξονες, ράγες). Οι καθημερινές βροχοπτώσεις και η υψηλή σχετική υγρασία δεν άφηναν περιθώριο για εφαρμογές φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Επί πλέον οι κλιματολογικές συνθήκες ευνόησαν την ανάπτυξη δευτερογενών μολύνσεων ενώ δεν υπήρχε δυνατότητα να γίνουν ψεκασμοί λόγω των διαρκών βροχοπτώσεων.