Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Παράταση για τις αψίδες προστασίας των τρακτέρ και επιδότησή τους ζητά η ΠΕΠΤΕΓ

13/01/2023 10:50 πμ
Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.

Έληξε η παράταση στο τέλος του 2022, μια παράταση που είχε δοθεί πέρσι από το ΥπΑΑΤ.

Την παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ), των αψίδων δηλαδή και των θαλάμων και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους ζητά από το ΥπΑΑΤ η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο γενικός γραμματέας της Ένωσης κ. Κώστας Καρύδης: «είμαστε ακριβώς στο ίδιο σημείο που ήμασταν και πριν ένα χρόνο. Δεν έχει δοθεί καμιά λύση στο θέμα της υποχρέωσης των ιδιοκτητών τρακτέρ για εγκατάσταση προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής στους γεωργικούς ελκυστήρες. Καλούμε το ΥπΑΑΤ και την κυβέρνηση να χορηγήσουν νέα παράταση για τοποθέτηση αψίδας ή θαλάμου και γιατί όχι να επιδοτήσουν αυτές τις προσθήκες, καθώς η κατάσταση με τα δυστυχήματα έχει ξεφύγει. Να πούμε ότι δεν υπάρχει θεσμοθετημένη διαδικασία για τοποθέτηση αψίδας σε τέτοιου είδους τρακτέρ ή καμπίνας, οπότε όλα είναι στον αέρα. Πρέπει να βρεθεί λύση και για τον απλό λόγο ότι έχουν παγώσει και οι μεταβιβάσεις αυτών των τρακτέρ».

Ολόκληρη η επιστολή έχει ως εξής:

Αίτημα της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. στο ΥπΑΑΤ για παράταση της εγκατάστασης προστατευτικών διατάξεων έναντι ανατροπής (Δ.Π.Ε.Α) στους Διαξονικούς Γεωργικούς Ελκυστήρες (Τρακτέρ) και εφαρμογή προγράμματος επιδότησης τους:

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Μετά από συνεχή αιτήματα από αγρότες και κτηνοτρόφους από όλη τη χώρα σας ζητούμε την παράταση της προθεσμίας για την προμήθεια και την εγκατάσταση των ειδικών προστατευτικών μπαρών-αψίδων –θαλάμων (κατά τύπο και κατά περίπτωση) στους γεωργικούς ελκυστήρες -τρακτέρ, που κατασκευάστηκαν και πήραν άδεια κυκλοφορίας στη χώρα μας πριν τις 22 Μαΐου 1998.

Με την παράταση, που ζητούμε, επιλύεται προσωρινά ένα σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετώπιζαν πολλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι στη χώρα μας σε μία δύσκολη διεθνή συγκυρία και το οποίο θα είχε ως συνέπεια, αφενός την απαξίωση του καλλιεργητικού τους εξοπλισμού (τρακτέρ) και αφετέρου θα επιλύσει κάθε κίνδυνο στη συμμετοχή τους σε κοινοτικά προγράμματα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης των γεωργικών τους εκμεταλλεύσεων.

Σύμφωνα με την απόφαση ΔΓC47/23-4-1998 και στη συνέχεια με την 11337/Γ3Β/2365/2009, καθίσταται υποχρεωτική η ύπαρξη Δ.Π.Ε.Α. στους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες.

Ο σημαντικότερος λόγος που εξακολουθεί να δίνεται κάθε χρόνο η παράταση είναι ότι δεν υπάρχουν στην αγορά εγκεκριμένες Δ.Π.Ε.Α. (Διατάξεις προστασίας έναντι ανατροπής για τους διαξονικούς γεωργικούς ελκυστήρες) για όλους τους τύπους διαξονικών ελκυστήρων που κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.

Σημειώνουμε ότι για τον ορισμό του νέου χρόνου παράτασης και κατ΄ επέκταση των τερματισμό των συνεχιζόμενων έως τώρα παρατάσεων απαιτείται:
 
α. Η ολοκλήρωση της Απογραφής των διαξονικών ελκυστήρων
 
Σήμερα η απογραφή γίνεται στις Περιφέρειες αλλά δεν υπάρχει ενιαίο μηχανογραφικό σύστημα ώστε να υπάρχει εικόνα για το πόσοι και ποιοι τύποι ελκυστήρων κυκλοφορούν στην ελληνική επικράτεια.
 
β. Η θεσμοθέτηση διαφορετικής διαδικασίας εθνικής έγκρισης τύπου των Δ.Π.Ε.Α.
 
Σήμερα η εθνική έγκριση τύπου (ισχύει μόνο για κυκλοφορία αγροτικών μηχανημάτων στην Ελλάδα) μιας Δ.Π.Ε.Α. ,απαιτεί ως δικαιολογητικό την έγκριση τύπου ΕΕ.
 
Καλούμε το Υπ.Α.Α.Τ. να προχωρήσει άμεσα στον εκσυγχρονισμό του νομοθετικού πλαισίου και την ανάπτυξη νέου πληροφοριακού συστήματος που θα ενσωματώνει την υφιστάμενη πληροφορία και θα υποστηρίζει το σύνολο των διαδικασιών που απαιτούνται σχετικά με:

 • τη χρήση
 • την έγκριση τύπου
 • την επισκευή
 • την τοποθέτηση
 • τον τεχνικό έλεγχο
 • τη μεταβίβαση και γενικά όλο τον κύκλο ζωής των αγροτικών μηχανημάτων.

 Προτείνουμε την εφαρμογή προγράμματος επιδότησης από το Υπ.Α.Α.Τ. στους κατ’ επάγγελμα Αγρότες και Κτηνοτρόφους άλλα και γενικότερα στους κατόχους αγροτικών εκμεταλλεύσεων βάση του Μ.Α.Ε.Ε. και της Δήλωσης στο Ο.Σ.Δ.Ε. και οι οποίοι θα προχωρήσουν στην τοποθέτηση Δ.Π.Ε.Α. στο Αγροτικό τους μηχάνημα (Τρακτέρ) μέσω είτε των αντιπροσωπειών πώλησης αγροτικών μηχανημάτων, είτε μέσω εξουσιοδοτημένων συνεργείων αγροτικών μηχανημάτων, προκειμένου να επιταχυνθεί και να ολοκληρωθεί η διαδικασία το ταχύτερο δυνατόν.
 
Με την συνεχιζόμενη απογραφή των αγροτικών μηχανημάτων και με την οριστική ρύθμιση της διαδικασίας και της τοποθέτησης Προστατευτικών στους Γεωργικούς Ελκυστήρες (Δ.Π.Ε.Α. = Διάταξη Προστασίας Έναντι Ανατροπής):
 
Θα μειωθούν οι τραυματισμοί και τα θανατηφόρα ατυχήματα από την ανατροπή των διαξονικών ελκυστήρων που στοιχίζουν δεκάδες ζωές σε αγρότες και κτηνοτρόφους κάθε χρόνο.

Επιπλέον με την ολοκλήρωση της θα είναι ίσως το χρησιμότερο εργαλείο για την εφαρμογή των πολιτικών που αφορούν τα αγροτικά μηχανήματα σε όλη την Χώρα.

Σημειώνουμε επίσης πως θα πρέπει να γίνει και αναγκαία πρόβλεψη και προγραμματισμός από το Υπ.Α.Α.Τ. για την στελέχωση των υπηρεσιών των Διευθύνσεων Αγροτικής Ανάπτυξης με το αναγκαίο μόνιμο Γεωτεχνικό Προσωπικό Τ.Ε. και Π.Ε. σε όλες τις Περιφέρειες της χώρας και για αυτό σας ζητούμε να προχωρήσετε στην προκήρυξη των απαιτούμενων θέσεων μέσω διαδικασιών Α.Σ.Ε.Π.

Αθήνα, 12/01/2023

Σχετικά άρθρα
13/09/2023 01:33 μμ

Οδηγίες για την επανεκκίνηση των γεωργικών ελκυστήρων μετά τις πλημμύρες ανακοίνωσε η εταιρεία ΠΑΥΛΟΣ Ι. ΚΟΝΤΕΛΛΗΣ Α.Ε.Β.Ε. 

Πάντως το τεχνικό τμήμα της εταιρίας συμβουλεύει να απευθυνθείτε στο πλησιέστερο επίσημο συνεργείο για ολοκληρωμένο έλεγχο του μηχανήματος μετά την πλημμύρα.

Οδηγίες:

1) Δεν βάζουμε ποτέ μπρος το μηχάνημα πριν εκτελέσουμε τους παρακάτω ελέγχους 

2) Εντοπίζουμε, αν μπορούμε, σε ποιο σημείο έχει φτάσει η στάθμη του νερού στο μηχάνημα. Έτσι μπορούμε να καταλάβουμε αν έχει εισέλθει νερό στον κινητήρα ή αν έχει επηρεάσει μόνο περιφερειακά εξαρτήματα του μηχανήματος. 

3) Αφαιρούμε την μπαταρία. 

4) Πλένουμε με πιεστικό επικαθίσεις λάσπης και ξένα υλικά που έχουν συγκεντρωθεί στο μηχάνημα. 

ΜΠΡΟΣΤΙΝΟΣ ΑΞΟΝΑΣ 

1) Ελέγχουμε τα λάδια του μπροστινού άξονα και μειωτήρες για ένδειξη νερού στα λάδια, εφόσον έχουμε τρακτέρ FWD. Το νερό μπορεί να εισέλθει από τις τσιμούχες που υπάρχουν στα διάφορα σημεία, ειδικά αν παρουσίαζε κάποια διαρροή λαδιού το μηχάνημα από τα σημεία αυτά. Προσοχή στους εξαερωτήρες, όπου υπάρχουν, γιατί από εκεί εισέρχεται νερό στο διαφορικό, μειωτήρες. 

2) Αλλάζουμε όλα τα λιπαντικά. 

3) Γρασάρουμε όλα τα σημεία και συνδέσμους για να απωθήσουμε το νερό που έχει εισέλθει στα δαχτυλίδια ακραξονίων, σύνδεσμοι ανάρτησης, supersteer κτλ. 

4) Έλεγχος και αντικατάσταση σταυρών μπροστινού άξονα και ρουλεμάν συγκράτησης μπροστινού άξονα. Είναι εξαρτήματα εκτεθειμένα και σίγουρα θα έχουν επηρεαστεί. 

5) Καθαρισμός φίσας ποτενσιόμετρου FWD και ότι άλλα ηλεκτρονικά εξαρτήματα υπάρχουν στο σημείο αυτό. 

ΚΙΝΗΤΗΡΑΣ 

1) Έλεγχος λαδιού κινητήρα. Εφόσον υπάρχει ένδειξη νερού στα λάδια απαιτείται αντικατάσταση μαζί με το φίλτρο λαδιού. 

2) Έλεγχος και αντικατάσταση του φίλτρου αέρος. Εφόσον το φίλτρο αέρος είναι βρεγμένο τότε πιθανόν να έχει εισέλθει νερό στον κινητήρα. 

3) Για να αφαιρέσουμε το νερό από τον κινητήρα θα πρέπει να βγάλουμε τα μπεκ και να γυρίσουμε τον κινητήρα αρκετές φορές με εργαλείο ώστε να απωθηθεί το νερό. Η χρήση λιπαντικού σπρέι στους κυλίνδρους βοηθάει στην απομάκρυνση της υγρασίας.

4) Εξαγωγή μίζας και δυναμό για έλεγχο και καθάρισμα. 

5) Έλεγχος σε ιμάντες και τεντωτήρες. 

6) Ελέγχουμε ενδεικτικά κάποιες κεντρικές φίσες στην περιοχή του κινητήρα και καθαρίζουμε με σπρέι επαφών. 

7) Ανάλογα με την ποσότητα του νερού που έχει εισέλθει στον κινητήρα μπορεί να χρειαστεί ακόμα και να αφαιρεθεί το κάρτερ για καλύτερο καθαρισμό, καθώς και να αλλαχθούν τα λάδια του κινητήρα για δύο και τρεις φορές μετά την επαναλειτουργία του μηχανήματος. 

8) Έλεγχος αν έχει εισέλθει νερό στο intercooler. 

9) Έλεγχος αν γυρίζει η τουρμπίνα με το χέρι. 

10) Φυσάμε την πολλαπλή εισαγωγής για τυχόν νερό που μπορεί να έχει σε διάφορα σημεία. 

ΚΙΒΩΤΙΟ - ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ 

1) Έλεγχος αν έχει περάσει νερό στα λάδια του κιβωτίου - διαφορικού. Προσοχή στον εξαερωτήρα του διαφορικού. Αλλαγή λάδια και φίλτρα. 

2) Γρασάρισμα τα διάφορα σημεία για να απωθηθεί το νερό. 

3) Εξαγωγή όπου είναι εφικτό και υπάρχει πρόσβαση των πηνίων από τις ηλεκτροβαλβίδες κιβωτίου για να καθαριστούν με πεπιεσμένο αέρα. 

4) Καθαρισμός φισών και καλωδιώσεων με σπρέι επαφών όπου είναι εφικτό.

ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ 
Εφόσον το νερό έχει φτάσει στο ύψος του ρεζερβουάρ, τότε θα έχει εισέλθει νερό μέσα στο ρεζερβουάρ από τον εξαερωτήρα. 

1) Αφαιρούμε το πετρέλαιο από το ρεζερβουάρ σε περίπτωση που το δείγμα μας έχει νερό. 

2) Φυσάμε με πεπιεσμένο αέρα τις σωληνώσεις. 

3) Ίσως χρειαστεί να αλλαχθούν και τα φίλτρα πετρελαίου. 

ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΚΥΚΛΩΜΑΤΑ - ΕΓΚΕΦΑΛΟΙ - ΚΑΜΠΙΝΑ 

1) Αφαιρούμε όλες τις φίσες των εγκεφάλων για καθαρισμό με σπρέι επαφών. Ιδιαίτερα στον εγκέφαλο του κινητήρα. 

2) Παρότι οι εγκέφαλοι των τρακτέρ τελευταίας γενιάς παρέχουν προστασία από νερό και υγρασία, υπάρχει περίπτωση όμως να έχει εισέλθει νερό. Για να απομακρυνθεί το νερό από μία ηλεκτρονική πλακέτα θα πρέπει να τοποθετηθεί το εξάρτημα σε μία σακούλα και να σκεπαστεί με ρύζι παραμένοντας εκεί για 48 h προκειμένου να απομακρυνθεί η υγρασία. 

3) Οπτικός έλεγχος όλων των εξαρτημάτων εσωτερικά στην καμπίνα. 

4) Φυσάμε όλες τις κεντρικές φίσες που υπάρχουν κάτω από την καμπίνα, ιδιαίτερα στα τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης. 

Τέλος, κατά την εκκίνηση του μηχανήματος παρατηρούμε αν εμφανίζονται κωδικοί βλαβών, ελέγχουμε την λειτουργία των φρένων, του συστήματος διεύθυνσης και την λειτουργία του υδραυλικού συστήματος. 

Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία. Για συνεργείο Θεσσαλονίκης καλέστε 2310-779023 & 2310-779035. Για συνεργείο Αθηνών καλέστε 210-3408713 & 210-3408720.

Τελευταία νέα
15/09/2023 02:46 μμ

Το ΓΕΩΤΕΕ επισημαίνει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Θεσσαλίας την προηγούμενη εβδομάδα και βύθισαν τη θεσσαλική γη, την παραγωγή και τους οικισμούς σε τόνους λάσπης και φερτών υλικών θα είναι η αρχή μιας σειράς δυσμενών εξελίξεων μακροχρόνιων και βραχυχρόνιων (καταστροφή της παραγωγής, διατροφική κρίση κ.α.). 

Ο κρατικός μηχανισμός οφείλει να παρεμβεί άμεσα και ριζικά προκείμενου να μετριάσει τις συνέπειες.

Επείγουσα όμως τώρα είναι η ανάγκη διασφάλισης της Δημόσιας Υγείας. Για αυτό απαιτείται η άμεση απομάκρυνση και ορθή διαχείριση των νεκρών ζώων της περιοχής (παραγωγικών, ζώων συντροφιάς,  άγριων ζώων, μελισσιών). Ο κίνδυνος επιδημιών είναι υψηλός και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνεται η επικινδυνότητα της κατάστασης (διάδοση νοσημάτων, ζωονομών, ζωοανθρωπονόσων, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα, δικτύου νερού κ.α.). Οι επιδημίες εάν ξεσπάσουν δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν αριθμητικά ούτε να περιοριστούν γεωγραφικά. Η υγειονομική κατάσταση στη Θεσσαλία αφορά τη Δημόσια Υγεία όλης της Ελλάδας. Η προφύλαξη της ανθρώπινης υγείας περνά μέσα από την ορθή διαχείριση της κρίσης που συνέβη στο ζωικό κεφάλαιο της περιοχής.

Οι αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής πρέπει να υποστηριχτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την Κεντρική κυβέρνηση: κατάλληλα οχήματα μεταφοράς, εμπλοκή μονάδων καύσης, κινητές μονάδες καύσης, απαραίτητος εξοπλισμός κ.α. Σημειώνεται ότι και η συμμετοχή του στρατού στην αποκομιδή των νεκρών ζώων θα πρέπει να γίνεται με τους ισχύοντες υγειονομικούς κανόνες, υπό την εποπτεία και την καθοδήγηση των δημόσιων κτηνιατρικών υπηρεσιών.

Οι ήδη υποστελεχωμένες δημόσιες κτηνιατρικές υπηρεσίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην πρώτη «γραμμή άμυνας» και θα πρέπει να στελεχωθούν με κάθε τρόπο με ανθρώπινο δυναμικό (κτηνιάτρους και βοηθητικό προσωπικό, οχήματα και οδηγούς και όλα τα μέτρα προφύλαξης). Η πίεση που δέχονται αυτή τη στιγμή οι Κτηνίατροι (σωματική και ψυχική) είναι μεγάλη και αυξάνει ο κίνδυνος και για την δική τους υγεία. 
Από την άλλη υπάρχει και το ζωικό κεφάλαιο που έχει διασωθεί το οποίο πρέπει να φροντιστεί, να σιτιστεί, να στεγαστεί και να περιθαλφθεί προκειμένου να αποφευχθούν περεταίρω απώλειες. Πρέπει να υπάρξει μέριμνα για συνεχή αποστολή ζωοτροφών και κτηνιατρικό υγειονομικό υλικό αλλά από την άλλη πρέπει να εξασφαλιστεί ένα δίκτυο δίκαιης διανομής. Ομάδες κτηνίατρων πρέπει να οργανωθούν και να σταλούν στην περιοχή με συγκεκριμένες δράσεις ανά περιοχή. 

Θα πρέπει να γίνουν έλεγχοι στις υδρογεωτρήσεις που είχαν κατακλυσθεί ως προς τη λειτουργικότητά τους. Επίσης, υπάρχει άμεση ανάγκη ελέγχου της ποιότητας του νερού των γεωτρήσεων ύδρευσης που είχαν κατακλυσθεί από τα νερά των πλημμυρών. Τα αποτελέσματα του έμμεσου τεχνητού εμπλουτισμού της υπόγειας υδροφορίας από τα νερά των πλημμυρών, νερά εν δυνάμει ρυπασμένα, θα πρέπει να ελεγχθούν ως προς τον κίνδυνο επηρεασμού της ποιότητας του υδρευτικού νερού.

Κατά τις αυτοψίες στα κατεστραμμένα οδικά δίκτυα, ιδιαίτερα των ορεινών περιοχών, θα πρέπει να συμμετέχουν και γεωλόγοι, για την εκτίμηση των κινδύνων που συνδέονται με κατολισθήσεις και διαβρώσεις εδαφών. Πρέπει να ελέγχονται οι απομακρύνσεις των μετακινημένων εδαφών, ώστε να μην δημιουργούν περαιτέρω κινδύνους επέκτασης των κατολισθήσεων.

Οι έντονες διαβρώσεις στη ζώνη πλημμύρας των ρεμάτων θα πρέπει να ελεγχθούν, ιδιαίτερα στις κατοικημένες περιοχές, ώστε να εντοπισθούν οι ζώνες επικινδυνότητας για ένα επόμενο πλημμυρικό γεγονός και να ληφθούν άμεσα μέτρα προσωρινής προστασίας.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, οι υποδομές της (δίκτυα, δρόμοι, αγωγοί κ.λπ.) έχουν υποστεί καταστροφές και η αποκατάστασή τους δεν μπορεί να γίνει γρήγορα και άμεσα χωρίς την εμπλοκή του κεντρικού κρατικού μηχανισμού. 

Μεγάλες είναι και οι καταστροφές των γεωπονικών καταστημάτων και μελετητικών γραφείων αλλά και των κτηνιατρείων της περιοχής. Θα πρέπει άμεσα να υπάρξει μέριμνα, τόσο για την οικονομική στήριξη των εργαζομένων στην περιοχή, δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις θα προχωρήσουν, αναγκαστικά, σε προσωρινή αναστολή ή παύση των εργασιών τους, όσο και για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, οι οποίες αντιμετωπίζουν ήδη τεράστια προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία τους με προϊόντα και θα αντιμετωπίσουν, άμεσα, τεράστια προβλήματα οικονομικής ρευστότητας, μιας και το σύνολο των παραγωγών και κτηνοτρόφων της περιοχής θα έχει, εκ των πραγμάτων, αδυναμία κάλυψης των οικονομικών του υποχρεώσεων και οφειλών, λόγω των τεράστιων καταστροφών στις καλλιέργειες και το ζωικό κεφάλαιο.

Το ΓΕΩΤΕΕ είναι σε συνεχή επαφή με τη Διοικούσα Επιτροπή του Παραρτήματός του στην Κεντρική Ελλάδα και τους εκεί επιστημονικούς συλλόγους, για την παρακολούθηση της κατάστασης και την αντιμετώπιση των αναγκών της περιοχής. Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους συμπολίτες μας που πλήγηκαν από την τεράστια αυτή φυσική καταστροφή και καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων και να βοηθήσουν με όλες τους τις δυνάμεις στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την αποκατάσταση του παραγωγικού αλλά και κοινωνικού ιστού της περιοχής.

12/09/2023 10:47 πμ

Ο πρόεδρος των Γεωτεχνικών της ΠΟΓΕΔΥ, μαζί με αντιπροσωπεία του ΔΣ, επισκέφτηκε τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας είχε συναντήσεις που είχε με τους Γεωτεχνικούς της περιοχής.

Στη συνέχεια, μέσω Γρεβενών και Βέροιας, έφτασε στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε συνάντηση με το πρόεδρο της ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος), Λαζαρο Κυρίζογλου, με θέμα συζήτησης τις λύσεις που πρέπει να δοθούν και την αποστολή βοήθειας στην κατεστραμμένη Θεσσαλία. 

Ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στις οικογένειες που επλήγησαν από την κακοκαιρία. Πρέπει να επιταχυνθούν οι εκτιμήσεις ζημιάς και όσο το δυνατό γρηγορότερα να καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους πληγέντες αγρότες και κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας». 

Θυμίζουμε επίσης ότι ο υπουργός ΑΑΤ, Λευτέρης Αυγενάκης, ανακοίνωσε την πρόσληψη 100 τοπικών στελεχών, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, για να κάνουν εκτιμήσεις μαζί με τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ 

11/09/2023 02:21 μμ

Την πρόσληψη 100 γεωπόνων για να βοηθήσουν στις εκτιμήσεις των ζημιών ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.

«Για το φυτικό κεφάλαιο συντομότατα θα έχουμε τουλάχιστον 100 στελέχη, τοπικά στελέχη, μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου, ώστε να ενδυναμώσουμε τους συνεργάτες του ΕΛΓΑ ώστε να σπεύσουν ταχύτατα για όλα αυτά που πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα», ανέφερε σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Από την πλευρά του το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Κεντρικής Ελλάδας ανέφερε ότι «έχει ξεκινήσει η απογραφή και οι εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ για το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο. Η απογραφή ξεκινάει από τις περιοχές και τις εκμεταλλεύσεις που είναι προσβάσιμες. Ελέγχονται και απογράφονται από τον ΕΛΓΑ όλες οι ζημιές των εκμεταλλεύσεων (φυτικό, ζωικό, εξοπλισμός αγροτικής παραγωγής, αποθηκευμένα προϊόντα, πάγια κ.α.).
Προτεραιότητα θα δοθεί στις ζωικές εκμεταλλεύσεις, ώστε να απομακρυνθούν  τα νεκρά ζώα απο κάθε περιοχή γρήγορα γιατί υπάρχει κίνδυνος της δημόσιας υγείας. Η δήλωση ζημιάς για το ζωικό κεφάλαιο γίνεται απευθείας στον ΕΛΓΑ, ενώ για το φυτικό ισχύει το γνωστό καθεστώς με τους ανταποκριτές (ανά δήμο). Οι εκτιμήσεις είναι ατελώς».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Meteo, πλημμύρισαν 720.000 στρέμματα μόνο στην Θεσσαλία. Ζημιές όμως έχουμε και σε άλλες περιοχές της χώρας. Εκτιμάμαι ότι και όλους τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ να πάρουν (μόνιμους και συμβασιούχους) και ακόμη 100 άτομα να προσλάβουν δεν αρκούν για να κάνουν έγκαιρα τις εκτιμήσεις ζημιάς στην φυτική παραγωγή.

08/09/2023 03:47 μμ

Η Massey Ferguson, ένα παγκόσμιο εμπορικό σήμα του Ομίλου AGCO (NYSE:AGCO), παρουσιάζει με υπερηφάνεια την MF By You, μια νέα υπηρεσία εργοστασιακής προσαρμογής που επιτρέπει στους αγρότες να καθορίζουν τους γεωργικούς ελκυστήρες τους ώστε να ανταποκρίνονται καλύτερα στις αγρονομικές ή λειτουργικές προσδοκίες τους.

"Γνωρίζουμε ότι κάθε αγρόκτημα και αγρότης έχει διαφορετικές ανάγκες, γι' αυτό επεκτείνουμε τώρα το MF eXperience για να διασφαλίσουμε ότι οι ελκυστήρες μας ανταποκρίνονται σε περισσότερες απαιτήσεις και ότι η διαδικασία διευκολύνει τη δουλειά των αντιπροσώπων", εξηγεί ο Jérôme Aubrion, Διευθυντής Marketing Massey Ferguson, Ευρώπη και Μέση Ανατολή.

"Οι εκτεταμένες παγκόσμιες διαβουλεύσεις μας με τη Φωνή του Πελάτη διασφαλίζουν ότι κάθε ελκυστήρας MF είναι "Σχεδιασμένος από αγρότες για αγρότες". Το MF By You, επεκτείνει την προσωπική μας επαφή δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να επιλέξουν τις προσθήκες που χρειάζονται", προσθέτει.

Τα τρακτέρ Massey Ferguson φημίζονται για την απλή και αξιόπιστη λειτουργία τους και είναι καλά εξοπλισμένα ακόμα και στην Standard έκδοση. Όλοι οι πελάτες μπορούν επίσης να προσαρμόσουν περαιτέρω τις αγορές τους κάνοντας επιλογές κατά την παραγγελία, χρησιμοποιώντας το νέο σύστημα των αντιπροσώπων τους "MF Configurator".

mf by you

Προδιαγραφές στα μέτρα σας

Το MF By You πηγαίνει τη διαδικασία αγοράς ένα βήμα παραπέρα, δίνοντας τη δυνατότητα στους πελάτες να επιλέξουν πρόσθετο εξοπλισμό από έναν μεγάλο κατάλογο.
"Η ευρεία επιλογή από εργοστασιακό πρόσθετο εξοπλισμό έχει σχεδιαστεί για να επιτρέπει στους ιδιοκτήτες να αυξάνουν την παραγωγικότητα και την άνεση, να ενισχύουν τις επιδόσεις και να βελτιώνουν τις λειτουργίες. Για παράδειγμα, το κεντρικό σύστημα φουσκώματος ελαστικών προστατεύει το έδαφος από τη συμπίεση, ενώ παράλληλα μειώνει τη φθορά των ελαστικών και την κατανάλωση καυσίμου", λέει ο κ. Aubrion.
"Άλλες προσθήκες του MF By You αυξάνουν την ευελιξία, επιτρέποντας, για παράδειγμα, την τοποθέτηση του MF Guide σε καμπίνες Visio Roof - παρέχοντας το πλεονέκτημα της καλύτερης στην κατηγορία ορατότητας και της ακριβούς καθοδήγησης. Και, για να διασφαλίσουμε ότι οι ελκυστήρες μας ανταποκρίνονται σε κάθε ειδική απαίτηση, το συνεργείο προσφέρει επίσης ειδικές ζάντες και ελαστικά, τα οποία δεν διατίθενται μέσω της standard προσφοράς", συνεχίζει.
Άλλες προσθήκες στην ευρεία γκάμα περιλαμβάνουν, για παράδειγμα, φιμέ τζάμια, πατάκια δαπέδου και καλύμματα καθισμάτων. Όλα όσα μπορεί να χρειάζονται οι αγρότες για να βελτιώσουν την αποδοτικότητα ή την άνεση θα είναι διαθέσιμα μέσω της MF By You.

mf by you

Αφιερωμένο εργαστήριο MF By You

Η MF By You βρίσκεται σε ένα νέο ειδικά διαμορφωμένο χώρο 1.000 τ.μ. στο εργοστάσιο Beauvais, ο οποίος είναι αρκετά μεγάλος για να φιλοξενήσει δέκα τρακτέρ. Εδώ όλες οι τροποποιήσεις και οι προσθήκες εγκαθίστανται από ειδικά εκπαιδευμένους μηχανικούς, οι οποίοι προσαρμόζουν τους ελκυστήρες στις επιθυμητές ατομικές προδιαγραφές κάθε αγρότη.

Αυτό απλοποιεί επίσης σημαντικά τη διαδικασία αγοράς για τους αντιπροσώπους, οι οποίοι μπορούν πλέον να παραδίδουν πρόσθετο, πλήρως εγκεκριμένο εξοπλισμό που τοποθετείται στο εργοστάσιο.
Όλος ο εγκατεστημένος εξοπλισμός και οι εργασίες που εκτελούνται συμμορφώνονται με τους νόμιμους κανονισμούς. Επίσης, συμμορφώνονται με τα ίδια αυστηρά πρότυπα ποιότητας που έχει θέσει το εργοστάσιο και καλύπτονται από την ίδια εγγύηση MF, ώστε να παρέχουν πλήρη ηρεμία στους αγρότες.

06/09/2023 02:47 μμ

Το FendtONE αποτελεί την απάντηση της Fendt στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αγρότης του 21ου αιώνα. Είναι μια ιδέα και μια φιλοσοφία ταυτόχρονα. Ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ γραφείου και ελκυστήρα. Με το FendtONE ο σύγχρονος παραγωγός καταφέρνει να διαχειριστεί συγκεντρωτικά και από μία μόνο εφαρμογή/πλατφόρμα τα αγροτεμάχια του, τον στόλο των μηχανημάτων του και το προσωπικό του. Το FendtONE είναι ισοδύναμο με την ολιστική διαχείριση και αντιμετώπιση της παραγωγικής διαδικασίας.

Οι δύο βασικοί πυλώνες του συστήματος FendtONE είναι το OFFBOARD και το ONBOARD. Με τη λέξη OFFBOARD εννοούμε τις λειτουργίες του FendONE που γίνονται από την οθόνη του υπολογιστή ή του tablet. Αντίστοιχα το ONBOARD είναι οι λειτουργίες πάνω στο μηχάνημα. Και τα δύο μαζί αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, καθότι είναι σε θέση να επικοινωνούν μεταξύ τους ασύρματα σε πραγματικό χρόνο.

Το OFFBOARD περιλαμβάνει:

 • Τη διαχείρηση των εργασιών στο χωράφι, των μηχανημάτων και του προσωπικού.
 • Τη δημιουργία νέων εργασιών και την αποστολή τους ασύρματα στο μηχάνημα.
 • Τα δεδομένα των αγροτεμαχίων.
 • Τις αναφορές των εργασιών που έχουν γίνει.
30/08/2023 01:54 μμ

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος, συμμετείχε στη σύσκεψη του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιήθηκε την 30η Αυγούστου 2023 εν όψει της 87ης Δ.Ε.Θ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, ο κ. Αθ. Σαρόπουλος υπέβαλλε αναλυτικό Υπόμνημα του Περ. Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε στον Πρωθυπουργό για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον και για τις απαιτούμενες ενέργειες υποστήριξης και ενίσχυσης των γεωτεχνικών επιστημών στην Ελλάδα. 

Η καταγεγραμμένη πλέον ανθρωπογενής κλιματική κρίση και οι επιστημονικές προβλέψεις για την εξέλιξή της και τις επιπτώσεις της δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελούν άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιούνται για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»).

Αντιθέτως, θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια στενή συνεργασία της Ελληνικής Πολιτείας με την επιστημονική κοινότητα, για τον ορθό σχεδιασμό των απαιτούμενων νέων πολιτικών και για την κινητοποίηση της κοινωνίας για την εφαρμογή τους. Ιδιαίτερα κρίσιμος είναι ο ρόλος όλων των γεωτεχνικών επιστημόνων (γεωλόγων, γεωπόνων, δασολόγων, κτηνιάτρων και ιχθυολόγων), καθώς οι επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στο φυσικό περιβάλλον και στην αγροτική παραγωγή είναι μεγάλες και άμεσες και ήδη εμφανείς. Γι΄ αυτό το λόγο η διεθνής γεωτεχνική επιστημονική κοινότητα έχει στραφεί εντατικά κατά τα τελευταία χρόνια στην έρευνα των παραμέτρων και των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης προτείνοντας ταυτόχρονα πολλές αλλαγές πολιτικής και διαχείρισης και νέες τεχνικές για την αντιμετώπισή της.
    
Η ανάλυση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον, όπως αυτή παρουσιάστηκε σε Υβριδική Διημερίδα που διοργάνωσε το Περιφερειακό Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) σε συνεργασία με το Διεπιστημονικό Κέντρο Αγροδιατροφής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΚΕΑΓΡΟ - Α.Π.Θ.), δείχνει ένα μέλλον εφιαλτικό (και πολύ κοντινό) για την Ελλάδα, ακόμη και στο καλύτερο σενάριο με τις μηδενικές εκπομπές «αερίων θερμοκηπίου» το 2050 και θα πρέπει να επιστρατευθούν άμεσα οι γεωτεχνικές επιστήμες και όλοι οι θεράποντές τους εάν δεν θέλουμε να το ζήσουμε.

Ιδιαίτερα στην Κεντρική Μακεδονία, οι επιστήμονες προβλέπουν πιθανή ακαρπία στην ελιά και στα βερίκοκα στη Χαλκιδική, στα ακτινίδια στην Πιερία, αλλά και στα ροδάκινα στην Ημαθία και στην Πέλλα, ως αποτέλεσμα της αύξησης των χειμερινών θερμοκρασιών, καταστροφές της παραγωγής στα μύδια της Θεσσαλονίκης, μείωση στην ποσότητα και αλλαγή στη σύνθεση των αλιευμάτων, οικονομική αδυναμία για να αντιμετωπιστεί το αναγκαίο αυξημένο κόστος ψύξης και πιθανή εγκατάλειψη των εκμεταλλεύσεων στην χοιροτροφία και στην πτηνοτροφία, αλλά και σημαντική μείωση παραγωγής στη λοιπή κτηνοτροφία με λιγότερες και ακριβότερες ζωοτροφές ως αποτέλεσμα της αύξησης των θερινών θερμοκρασιών, πιθανή αδυναμία άρδευσης του κάμπου της Θεσσαλονίκης με καταστροφικές συνέπειες στο ρύζι και στα βαμβάκια, παντού εναλλαγές ξηρασίας και πλημμυρών / χαλαζοπτώσεων, αλλά και σφοδρές πυρκαγιές να κατακαίνε τα δάση και τη φυσική βλάστηση και να επιδεινώνουν από μόνες τους τα πλημμυρικά φαινόμενα…

Οι καλλιέργειες και οι δραστηριότητες που αναμένεται να πληγούν στην Κεντρική Μακεδονία είναι άμεσα συνδεδεμένες με σημαντικές επενδύσεις της βιομηχανίας τροφίμων (κονσερβοποιεία, μονάδες επεξεργασίας βρώσιμης ελιάς κ.α.) και δεν είναι δυνατή μια μεγάλη παραγωγική αναδιάρθρωση χωρίς τεράστιες κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Η μόνη ελπίδα αντιμετώπισης της κρίσης που έρχεται είναι η γεωτεχνική έρευνα και εφαρμογή, αλλά, δυστυχώς, σε αυτόν τον τομέα εντοπίζονται χρόνιες παθογένειες και μεγάλη αδιαφορία από την Πολιτεία, παρότι διεθνώς οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η Ελλάδα «βιώνει» την κλιματική κρίση 5 – 10 έτη νωρίτερα (θα γίνει θερμότερη και ξηρότερη ταχύτερα καθώς προχωρά η κλιματική αλλαγή) σε σχέση με την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη και θεωρούν τη χώρα μας ιδανικό πεδίο ερευνών. 

Για να μπορέσουν οι Έλληνες γεωτεχνικοί να στηρίξουν τον τόπο και να ανασχέσουν τις καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής κρίσης κατά τις επόμενες δεκαετίες θα πρέπει πρώτα και άμεσα να λυθούν τα παρακάτω σοβαρά προβλήματα:

1. Αναδιάρθρωση και εξορθολογισμός των πανεπιστημιακών Τμημάτων Γεωπονίας και Δασολογίας

2. Αυτόνομη και αποτελεσματική λειτουργία του Αγροκτήματος και των Πανεπιστημιακών Δασών του Α.Π.Θ.

3. Στήριξη των ερευνητικών Ινστιτούτων και ενίσχυσή τους με ερευνητικό προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή

4. Στήριξη των δημόσιων γεωτεχνικών Υπηρεσιών με άμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, εξορθολογισμό των αποζημιώσεων και επάρκεια των μέσων

5. Ανάπτυξη του θεσμού των Γεωργικών Συμβούλων και κάθε μορφής επικοινωνίας και διάχυσης της γνώσης στους αγρότες

6. Προστασία της Γεωργικής Γης Υψηλής Παραγωγικότητας

7. Άμεση εκπόνηση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και εκμίσθωση των λιβαδικών μονάδων που θα προκύψουν στους κτηνοτρόφους

8. Στελέχωση και υποστήριξη των Δασικών Υπηρεσιών για την αποτελεσματική πρόληψη και καταστολή των Δασικών Πυρκαγιών

9. Αλλαγή - εκσυγχρονισμός κανονιστικού πλαισίου ΕΛΓΑ

10. Δημιουργία αμειβόμενων Επιτροπών και Ομάδων Εργασίας στο ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

28/08/2023 01:47 μμ

Η DEUTZ-FAHR λανσάρισε με το hashtag #Superior comfort package: UPLOAD COMPLETED την τελευταία Σειρά 5D Keyline, που τώρα διατίθεται με PowerShuttle.

Η νέα Σειρά 5D Keyline συνοπτικά:

4 μοντέλα με ιπποδυνάμεις από 65 HP - 102 HP.
4 επιλογές κιβωτίων:

 • Μηχανική ρεβέρσα με 15+15 ή 30+15 ταχύτητες
 • PowerShuttle με 15+15 ή 30+30 ταχύτητες με Powershift 2 βημάτων

Σε όλες τις περιπτώσεις ταχύτητα 40 χλμ./ώρα με μόλις 1800 σ.α.λ.
Έκδοση PowerShuttle με

 • SenseClutch – επιτρέπει άνετες αλλαγές κατεύθυνσης
 • Stop&Go – επιτρέπει στον χειριστή να σταματήσει το τρακτέρ και να συνεχίσει την οδήγηση χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του φρένου
 • ComfortClutch – επιτρέπει την αλλαγή ταχυτήτων χωρίς χρήση του πεντάλ του συμπλέκτη
 • Ηλεκτρονικής ενεργοποίησης PTO

Έως 3 λειτουργίες PTO: 540/540ECO/1000.
Ευρύχωρη και άνετη καμπίνα με οροφή που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα.
Εργοστασιακό κιτ για εγκατάσταση εμπρός φορτωτή.

Η Deutz-Fahr αναβάθμισε περαιτέρω την 5D Keyline Series προσθέτοντας ένα PowerShuttle στην εξαιρετικά ευέλικτη σειρά τρακτέρ.

Deutz-Fahr: Η νέα Σειρά 5D Keyline με κιβώτιο PowerShuttle

Με αυτή την αναβάθμιση, η Σειρά 5D Keyline παρέχει μεγαλύτερη άνεση για  εργασίες στο χωράφι, καθώς επίσης και για οδικές μεταφορές και αγροτικές δουλειές, χάρη στις λειτουργίες SenseClutch, ComfortClutch και Stop&Go, καθώς και στην ηλεκτροϋδραυλική ενεργοποίηση του PTO. Με ισχύ από 65 HP/48 kW έως 102 HP/75 kW, τα τέσσερα νέα μοντέλα της οικογένειας προσφέρουν εντυπωσιακή τεχνολογία και υψηλή άνεση σε τιμές στάνταρ μοντέλου.

Διαθέτοντας ψεκασμό καυσίμου common rail με πίεση 2000 bar, ανακυκλοφορία καυσαερίων, καταλυτικό μετατροπέα DOC, συμπαγές πακέτο ψύξης, συνεκτικό ανεμιστήρα viscostatic και φίλτρο αέρα PowerCore, οι υπερτροφοδοτούμενοι κινητήρες FARMotion 35 με intercooler συνδυάζουν ομαλή απόδοση ισχύος με εξαιρετική οικονομική κατανάλωση. Τόσο ο 5070 όσο και ο 5080 είναι εξοπλισμένοι με φίλτρο DPF χωρίς απαιτήσεις Ad-Blue, ενώ τα δύο ισχυρότερα μοντέλα - 5090 και 5100 - διαθέτουν σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων κάνοντας χρήση τόσο του φίλτρου DPF όσο και της τεχνολογίας SCR. Με δεξαμενή καυσίμου 90 λίτρων, τα μηχανήματα αυτά να λειτουργούν για ώρες χωρίς διακοπή για ανεφοδιασμό.

Τα νέα μοντέλα με PowerShuttle διατίθενται με δυνατότητα επιλογής μεταξύ δύο εκδόσεων κιβωτίου ταχυτήτων: με 15+15 ταχύτητες ή 30+30 ταχύτητες με Powershift 2 βημάτων. Και τα δύο κιβώτια ταχυτήτων προσφέρουν μέγιστη ταχύτητα στο δρόμο 40 km/h που επιτυγχάνεται με οικονομικές στροφές κινητήρα. Όταν είναι εφοδιασμένοι με το μεγαλύτερο δυνατό μέγεθος ελαστικών, αυτοί οι ελκυστήρες μπορούν να κινούνται με ταχύτητα 40 km/h με μόλις 1800 στροφές ανά λεπτό, γεγονός που μειώνει όχι μόνο την κατανάλωση καυσίμου αλλά και τις εκπομπές θορύβου.

Deutz-Fahr: Η νέα Σειρά 5D Keyline με κιβώτιο PowerShuttle

Ως μία έξυπνη έκδοση PowerShuttle, το νέο 5D Keyline προσφέρει μια σειρά από πρόσθετες λειτουργίες που δεν είναι μέχρι στιγμής διαθέσιμες στην αγορά ως ενιαίο πακέτο. Ξεκινώντας από τη λειτουργία SenseClutch, η οποία επιτρέπει τη ρύθμιση της άνεσης της αλλαγής κατεύθυνσης σε 5 βήματα - για μέγιστη προστασία του χλοοτάπητα ή ταχύτερους κύκλους φόρτωσης. Η λειτουργία ComfortClutch προσθέτει ένα κουμπί στον επιλογέα ταχυτήτων, επιτρέποντας την αλλαγή ταχυτήτων χωρίς χρήση του πεντάλ του συμπλέκτη. Τέλος, η λειτουργία Stop&Go, η οποία είναι ιδανική κατά τη χρήση του εμπρόσθιου φορτωτή ή κατά τη διάρκεια εργασιών δεματοποίησης/χορτοδεσίας, καθώς, όταν είναι ενεργοποιημένη, ο οδηγός έχει τη δυνατότητα να σταματήσει και να επανεκκινήσει το τρακτέρ χρησιμοποιώντας αποκλειστικά το πεντάλ του φρένου.

Ο μπροστινός άξονας, με μέγιστη γωνία διεύθυνσης 55° και μέγιστη ικανότητα φορτίου άξονα 2300 kg, προσφέρει επίσης ηλεκτροϋδραυλική ενεργοποίηση και απενεργοποίηση της τετρακίνησης και 100% κλείδωμα του διαφορικού. Για ασυμβίβαστη ασφάλεια, όλα τα μοντέλα 5D Keyline είναι εξοπλισμένα με εμπρός υδραυλικά δισκόφρενα.

Deutz-Fahr: Η νέα Σειρά 5D Keyline με κιβώτιο PowerShuttle

Τα εξαιρετικά διαμορφώσιμα συστήματα βραχιόνων προσφέρουν την τέλεια λύση για το ευρύ φάσμα εφαρμογών που καλύπτει η σειρά 5D Keyline. Η προαιρετική αντλία 56 l/min τροφοδοτεί έως και τρεις μηχανικές βαλβίδες διπλής ενέργειας. Το ανυψωτικό έχει ικανότητα φόρτωσης έως και 3500 kg. Το σύστημα Easylift καθιστά το πίσω σύστημα σημαντικά απλούστερο στη χρήση. Το μηχανικά ελεγχόμενο ανυψωτικό μπορεί πλέον να ανεβαίνει και να κατεβαίνει απλά με το πάτημα ενός κουμπιού. Η ευελιξία της σειράς 5D Keyline μπορεί να επεκταθεί περαιτέρω με το εργοστασιακά εγκατεστημένο Light Kit ή το Ready Kit που επιτρέπει την εγκατάσταση ενός εμπρόσθιου φορτωτή.

Διατίθενται τρεις διαμορφώσεις PTO: Ταχύτητα Οχήματος (Groundspeed)/540/540 ECO, 540/540 ECO/1000 ή 540/540 ECO. Για μέγιστη άνεση, τα μοντέλα PowerShuttle ενεργοποιούν το PTO ηλεκτροϋδραυλικά μέσω ενός μπουτόν.

Deutz-Fahr: Η νέα Σειρά 5D Keyline με κιβώτιο PowerShuttle

Η ευρύχωρη καμπίνα διαθέτει εργονομικά χειριστήρια με χρωματική κωδικοποίηση για άμεση αναγνώριση, ενώ η ευανάγνωστη οθόνη που είναι τοποθετημένη στην κολόνα του τιμονιού και το άνετο κάθισμα του χειριστή εξασφαλίζουν εξαιρετική άνεση εν ώρα εργασίας ή κατά την οδήγηση. Διατίθενται τρεις εκδόσεις οροφής για την κάλυψη των ειδικών αναγκών του χρήστη: κλειστή οροφή, οροφή με υψηλή ορατότητα ή οροφή με πιστοποίηση FOPS για εργασία με εμπρόσθιο φορτωτή.

Η νέα Σειρά DEUTZ-FAHR 5D Keyline με PowerShuttle προσφέρει μια γκάμα από συμπαγείς και οικονομικούς γεωργικούς ελκυστήρες κατάλληλους για ένα ευρύ φάσμα εφαρμογών.

22/08/2023 12:30 μμ

Επιλέξτε και κλείστε τώρα το επαγγελματικό μοντέλο Ford της αρεσκείας σας με τα ειδικά προωθητικά προγράμματα Αυγούστου.

Με τα προνομιακά και ευέλικτα προωθητικά προγράμματα της Ford για τον μήνα Αύγουστο η επιλογή ενός Ranger, Transit ή Transit Custom από την πολυσυλλεκτική γκάμα μοντέλων της εταιρείας είναι όχι μόνο εύκολη, αλλά και ακόμα πιο συμφέρουσα. 

Πριν λοιπόν φύγετε για τις φετινές σας διακοπές μπορείτε να κλείσετε το επαγγελματικό σας Ford, ενώ όσοι είστε ήδη «εκτός των τειχών» έχετε τη δυνατότητα να αποφασίσετε ποιο από αυτά ταιριάζει στις ανάγκες σας και να το παραγγείλετε, μέχρι τις 31 Αυγούστου, αξιοποιώντας τα οφέλη των ειδικών προωθητικών προγραμμάτων που σας προσφέρει τώρα η Ford.

Αποτελώντας τη μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις επαγγελματικών οχημάτων στην Ευρώπη για όγδοη συνεχή χρονιά, η γκάμα της Ford Pro περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη σειρά προτάσεων που έρχεται να καλύψει ιδανικά τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε επαγγελματία οδηγού ή διαχειριστή στόλου.

Μεταξύ των οχημάτων αυτών σημείο αναφοράς αποτελεί το Ranger, ένα πολυτάλαντο pick-up  μοντέλο με κορυφαίες δυνατότητες και προηγμένο σύστημα τετρακίνησης, το οποίο καλύπτει κάθε απαίτηση για απρόσκοπτη οδήγηση τόσο εντός όσο και εκτός των αυστηρών ορίων της ασφάλτου. Διαθέσιμο σε τρεις τύπους αμαξώματος αλλά και με έξι επίπεδα εξοπλισμού, το νέο Ranger τροφοδοτείται από την τελευταία γενιά προηγμένων μηχανικών συνόλων της Ford, συμπεριλαμβανομένου ενός 4κύλινδρου κινητήρα ντίζελ με χωρητικότητα 2,0 λίτρων και απόδοση 170 ή 205 ίππων και ενός πανίσχυρου 3.0L V6 πετρελαιοκινητήρα της οικογένειας EcoBlue με μέγιστη ισχύ που φτάνει τους 240 ίππους.

Από την πολυσχιδή σουίτα επαγγελματικών οχημάτων Ford ασφαλώς και δεν θα μπορούσε να λείψει το Transit, ένα «καθαρόαιμο» πολυεργαλείο για κάθε επαγγελματία στην κατηγορία έως 5 τόνους. Σε εκδόσεις van, με τρεις παραλλαγές αμαξώματος, αλλά και chassis cab, με πέντε αντίστοιχες επιλογές, τα νέο Ford Transit προτάσσει επίσης εκτός από τον κορυφαίο ντίζελ κινητήρα 2.0L EcoBlue 130 PS, κορυφαίες επιδόσεις και στον τομέα της ασφάλειας, έχοντας αποσπάσει από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP για τις επιδόσεις του στο συγκεκριμένο τομέα το πολύτιμο «Χρυσό Βραβείο». 

Με τη σειρά του, το ολοκαίνουργιο Transit Custom αποτελεί ένα ακόμα επίλεκτο μέλος στην ολοκληρωμένη από κάθε πτυχή γκάμα των επαγγελματικών οχημάτων Ford παίρνοντας κίνηση από τον αποδοτικό και προηγμένο σε τεχνολογίες κινητήρα ντίζελ 2.0L EcoBlue, ο οποίος είναι διαθέσιμος τώρα σε τρεις επιλογές που αποδίδουν μέγιστη ισχύ 136, 150 ή 170 ίππους. Πλήρως επανασχεδιασμένο και με δύο επιλογές αμαξώματος, χειροκίνητο ή αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων και επιλεκτική τετρακίνηση, το νέο Transit Custom προσφέρει έναν πλήρως εκμεταλλεύσιμο χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα, ανάλογα με την έκδοση, από 5,8 έως 9,0 m3.

Για περισσότερες πληροφορίες για όλα τα επαγγελματικά μοντέλα Ford και τα ειδικά προωθητικά προγράμματα για τον μήνα Αύγουστο μπορείτε να απευθύνεστε στο δίκτυο των επισήμων εμπόρων της εταιρείας στην Ελλάδα.

Για καλύτερη ενημέρωση επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Ford (πατήστε εδώ)

22/08/2023 12:21 μμ

Η οικογένεια Dorado Natural ξεχωρίζει πάνω απ' όλα για την εξαιρετική ευελιξία και τις δυνατότητές της για εργασίες σε ανοιχτό χωράφι - σπορά και παραγωγή σανού - αλλά και για πιο περιορισμένους χώρους, όπως ένας στάβλος ή οπωρώνας με πυκνή φύτευση. 

Αποτελούμενη από 4 μοντέλα που αποδίδουν από 66 έως 102 HP, αυτή η οικογένεια αποκτά τώρα κάποιες εκδόσεις με PowerShuttle, οι οποίες εισάγουν ένα τεχνολογικά προηγμένο νέο σύστημα μετάδοσης κίνησης που διαθέτει μονάδα Hi-Lo Powershift, τις ιδιαίτερα αναγνωρισμένες λειτουργίες Stop&Go και ComfortClutch, τη λειτουργία SenseClutch, που επιτρέπει στο χρήστη να επιλέξει την απόκριση της ρεβέρσας, και έναν προοδευτικό, ηλεκτροϋδραυλικά ενεργοποιούμενο συμπλέκτη PTO. Ακόμα περισσότερες βελτιώσεις υπάρχουν στην καμπίνα, η οποία περιλαμβάνει τώρα μια πρακτική θύρα USB και μια βάση για την τοποθέτηση οθονών παρελκόμενων τρίτων.

Ο καινοτόμος FARMotion 35 είναι ένας από τους λίγους κινητήρες αυτής της κατηγορίας ισχύος που αναπτύχθηκε ειδικά για γεωργικά μηχανήματα. Στο Dorado Natural, η εκ φύσεως συμπαγής τρικύλινδρη διάταξη συνδυάζεται με εξαιρετική αξιοπιστία, ανώτερη απόδοση και ελάχιστες ανάγκες συντήρησης. Χαρακτηριστικά όπως ο συνεκτικός ανεμιστήρας viscostatic, ο υπερσυμπιεστής με intercooler και wastegate, ο ψεκασμός καυσίμου Common Rail με μπεκ 7 οπών και οι νέες βελτιστοποιημένες χαρτογραφήσεις του κινητήρα επιτρέπουν μια πρακτικά επίπεδη καμπύλη ροπής σε ένα ευρύ φάσμα στροφών, με πλούσια ροπή ήδη από τις χαμηλές στροφές. Στα μοντέλα 70 και 80, η συμμόρφωση με τα πρότυπα εκπομπών Stage V επιτυγχάνεται με μια συνδυασμένη λύση DOC+DPF (η οποία δεν απαιτεί τη χρήση AdBlue), ενώ οι εκδόσεις 90 και 100 διαθέτουν επίσης καταλυτικό μετατροπέα SCR. Το νέο φίλτρο αέρα δύο σταδίων PowerCore που τοποθετείται κάτω από το καπό διατίθεται επίσης με προαιρετικό σύστημα αποβολής σκόνης.

Εναλλακτικά, αντί του υπάρχοντος πλήρως μηχανικού κιβωτίου ταχυτήτων, τα τρακτέρ της οικογένειας Dorado Natural διατίθενται τώρα και με PowerShuttle. Τα νέα κιβώτια, τα οποία βασίζονται όλα σε ένα κύριο κιβώτιο 5 ταχυτήτων, επιτρέπουν πλέον στον χειριστή να αλλάζει την κατεύθυνση κίνησης πιο άνετα και εύκολα από ποτέ. Αυτό συμβάλλει σημαντικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ιδίως σε εργασίες που απαιτούν συχνούς ελιγμούς αλλαγής κατεύθυνσης, όπως κατά την εργασία με εμπρόσθιο φορτωτή. Οι εκδόσεις με PowerShuttle διαθέτουν στάνταρ τη λειτουργία Stop&Go, η οποία επιτρέπει στο χειριστή να σταματήσει, να κρατήσει το τρακτέρ σε σταθερή θέση και να ξεκινήσει ξανά χρησιμοποιώντας μόνο το πεντάλ του φρένου, καθώς και τη λειτουργία SenseClutch, η οποία του δίνει τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ πέντε διαφορετικών επιπέδων απόκρισης για τη ρεβέρσα, και τη λειτουργία ComfortClutch, η οποία επιτρέπει την αβίαστη αλλαγή ταχύτητας με ένα κουμπί στο μοχλό ταχυτήτων που αντιγράφει τη λειτουργία του πεντάλ του συμπλέκτη. Προσφέρονται αρκετές διαφορετικές διαμορφώσεις, από τη βασική παραλλαγή 15+15 ταχυτήτων μέχρι την πιο ολοκληρωμένη, με μονάδα Powershift 2 σταδίων (Hi-Lo) και συνολικά 30+30 ταχύτητες.

Όλες οι διαμορφώσεις κιβωτίου ταχυτήτων είναι ικανές να επιτύχουν μέγιστη ταχύτητα 40 χλμ/ώρα με τον κινητήρα να λειτουργεί μόλις στις 1800 στροφές ανά λεπτό, για ταχύτερες και πιο ξεκούραστες, οδικές μεταφορές ή μετακινήσεις μεταξύ των διαφόρων εγκαταστάσεων, με ταχύτητα εδάφους μόλις 250 μέτρα ανά ώρα, και τη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του κινητήρα στη χαμηλότερη διαθέσιμη σχέση μετάδοσης. Οι μπροστινοί άξονες διαθέτουν στάνταρ πολλαπλά υδραυλικά δισκόφρενα για απόλυτη ασφάλεια, ενώ τα 100% εμπρός και πίσω μπλοκέ διαφορικά και η τετρακίνηση, η οποία επιλέγεται ηλεκτροϋδραυλικά από ένα πρακτικό κουμπί, εξασφαλίζουν απόλυτη πρόσφυση σε όλες τις συνθήκες.

Τα μοντέλα με το νέο κιβώτιο PowerShuttle είναι στάνταρ εξοπλισμένα με έναν ηλεκτροϋδραυλικό υγρό συμπλέκτη, ο οποίος επιτρέπει στον χειριστή να ενεργοποιήσει το PTO πατώντας απλά ένα κουμπί στην κονσόλα. Προσφέρεται μια ολοκληρωμένη γκάμα διαμορφώσεων: ο βασικός συνδυασμός διατίθεται με την κλασική λειτουργία 540 σ.α.λ./540 ECO (στην οποία η ονομαστική ταχύτητα PTO επιτυγχάνεται με τον κινητήρα στις 1560 σ.α.λ.), ενώ μπορούν επίσης να προστεθούν προαιρετικά ένα mode 1000 σ.α.λ. και μια λειτουργία "Groundspeed", για αποτελεσματική εργασία με ρυμουλκούμενα με κινητήριο άξονα.  

Για αβίαστη οδήγηση ακόμη και με τον κινητήρα σε στροφές ρελαντί, όλες οι εκδόσεις Dorado Natural είναι στάνταρ εξοπλισμένες με ανεξάρτητη αντλία που τροφοδοτεί αποκλειστικά το υδραυλικό κύκλωμα διεύθυνσης, ενώ ο πίσω ανυψωτήρας και οι πίσω υδραυλικοί διανομείς (διαθέσιμοι με διαμόρφωση έως και 6 δρόμων) τροφοδοτούνται από την πρωτεύουσα αντλία με μέγιστη παροχή έως και 56 l/min. Ο ισχυρός πίσω ανυψωτήρας διαθέτει μέγιστη χωρητικότητα έως 3500 kg.

Η διάταξη της ευρύχωρης καμπίνας είναι απλή και εργονομική. Μία από τις λύσεις που καθιστούν αυτά τα μηχανήματα τόσο εύχρηστα είναι το δοκιμασμένο σύστημα χρωματικής κωδικοποίησης της μάρκας, που εξασφαλίζει την άμεση αναγνώριση - χωρίς τον κίνδυνο ενδεχομένως επικίνδυνων παρερμηνειών - όλων των χειριστηρίων, τα οποία είναι άριστα τοποθετημένα σε λειτουργικές ομάδες γύρω από το κάθισμα και το τιμόνι. Η ρυθμιζόμενη κολόνα του τιμονιού, το ανοιγόμενο παρμπρίζ και το πίσω παράθυρο και τα απλά, διαισθητικά χειριστήρια συμβάλλουν στο να γίνει η εργάσιμη ημέρα λιγότερο αγχωτική, ενώ η πρακτική ψηφιακή οθόνη στο ταμπλό προσφέρει στον οδηγό ξεγνοιασιά αφού γνωρίζει ότι όλα είναι υπό έλεγχο.

Τα γεωργικά μηχανήματα των SAME & DEUTZ-FAHR κατασκευάζονται για να αποδίδουν αλλά και για να αντέχουν. Προσφέρουν την μέγιστη δυνατή ευελιξία με υψηλές παραγωγικές δυνατότητες που καλύπτουν στο έπακρο τις μεγάλες και μεσαίες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

Περισσότερες λεπτομέρειες πατήστε εδώ, όπως και στο δίκτυο των επίσημων συνεργατών SAME & DEUTZ–FAHR ανά την Ελλάδα.

02/08/2023 03:08 μμ

«Για μια ακόμα φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ρόδο, στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα», τονίζει σε δηλώσεις του ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ κ. Νίκος Κακαβάς. 

Και προσθέτει: «πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα, με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. 

Βρίσκομαι, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων. 

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι: Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης.

Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής Επικράτειας. Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις και ανθρώπινες ζωές.

Επειδή είδαμε, όπως συνήθως, να διακινούνται σε ορισμένες περιπτώσεις αρνητικά σχόλια σε βάρος των Δασικών Υπηρεσιών, τονίζουμε ότι σύμφωνα με το νόμο 2612/1998 στην αρμοδιότητα της Γενικής Γραμματείας Δασών ανήκει η πρόληψη των δασικών πυρκαγιών.

Εκφράζουμε την βαθειά θλίψη μας για τον θάνατο των αεροπόρων και των συμπολιτών μας. Συγχαίρουμε τους Πυροσβέστες, Σώματα Ασφαλείας, Στρατό, τους Εθελοντές, τους Πολίτες και τους Γεωτεχνικούς και τους Εργαζόμενους στα Δασαρχεία που δίνουν την καθημερινή τους μάχη.

Ζητούμε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αναδιοργάνωσης των Δασικών Υπηρεσιών και να προσλάβει επιτέλους ειδικούς επιστήμονες (Δασολόγους και Δασοπόνους) οι προσλήψεις των οποίων βρίσκονται σε εκκρεμότητα εδώ και τέσσερα χρόνια, αλλά και Δασοφύλακες. 8. Επειδή ο νόμος 2612/1998 εκ του αποτελέσματος όχι μόνο απέτυχε αλλά είναι υπεύθυνος για τις καταστροφές και τους θανάτους, για αυτό επιβάλλεται η πλήρης υιοθέτηση των προτάσεων-λύσεων όπως έχει πολλές φορές υποβάλλει στους Πολιτικούς το Α΄/θμιο Σωματείο μας η Π.Ε.Δ.Δ.Υ. (Πανελλήνια Ένωση Δασολόγων Δημοσίων Υπαλλήλων)».  

31/07/2023 10:05 πμ

Στις 19/7/2023 δημοσιεύτηκε η 43926/19-7-2023 εγκύκλιος περί χορήγησης ενισχύσεων βάσει ΟΣΔΕ έτους 2023 του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Επαγγελματιών Γεωπόνων (Π.Ο.Σ.Ε.Γ.), η εγκύκλιος έχει σημαντικά λάθη και εμφανίζεται σαν ένα αντίγραφο της εγκύκλιου του 2022, ενώ φέτος έχουν αλλάξει πολλά (αναφορά σε αυτό είχαμε κάνει και σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ότι είναι copy paste). 

Και προσθέτει: Στην εγκύκλιο ορίζεται ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων η 25/8/2023, ενώ μέχρι σήμερα δεν έχουν εκδοθεί βασικές υπουργικές αποφάσεις και εγκύκλιοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 

Συγκεκριμένα, δεν έχουν εκδοθεί: 
1. Οι υπουργικές αποφάσεις για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης σε εφαρμογή των άρθρων 32-35 του κανονισμού (ΕΕ) 2021/2115, για τα προϊόντα: Αραβόσιτο, Ρύζι, Σπόροι προς Σπορά, Βιομηχανική τομάτα, Πορτοκάλια χυμοποίησης, Όσπρια ανθρώπινης κατανάλωσης, Κορινθιακή Σταφίδα, Μήλα, Πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά ψυχανθή, Πρωτεϊνούχα σανοδοτικά ψυχανθή, Μεταξοσκώληκες 
2. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις συνδεδεμένες εισοδηματικής στήριξης στα παραπάνω προϊόντα αλλά και για τα προϊόντα σίτος σκληρός, σίτος μαλακός, κριθάρι, βοείο κρέας, πρόβειο και αίγειο κρέας 
3. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση για τα Προγράμματα για το κλίμα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31 του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 (ecoschemes), στα οποία μπορούν να συμμετέχουν οι δικαιούχοι του καθεστώτος βασικής εισοδηματικής στήριξης κατόπιν ενεργοποίησης των δικαιωμάτων ενίσχυσης 
4. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες που αφορούν σε μεταβολές στους ελέγχους επιλεξιμότητας, περιφερειοποίησης και επικαλύψεων, όπου αναφέρονται οι καταληκτικές προθεσμίες αιτημάτων επανελέγχου ανά περίπτωση 
5. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την πολλαπλή συμμόρφωση. 
6. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα 
7. Οι εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την ειδική ενίσχυση για το βαμβάκι. 

Επιπλέον και για όσες υπουργικές αποφάσεις και εγκυκλίους έχουν εκδοθεί δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ διότι: 
1. Δεν έχει ενεργοποιηθεί η δυνατότητα για συμπλήρωση των τιμολογίων και των ετικετών πιστοποιημένου σπόρου στην αίτηση για το μαλακό σίτο και το κριθάρι 
2. Δεν γίνεται χαρακτηρισμός της έκτασης από το σύστημα ως ορεινής ή μειονεκτικής για να δηλωθούν τα μέτρα 13.1, 13.2, 13.3 
3. Δεν μπορούν να δηλωθούν οι εξαιρέσεις της αιρεσιμότητας ως προς την αγρανάπαυση 
4. Δεν εμφανίζονται πιστοποιημένες ποικιλίες που είναι εγγεγραμμένες στον εθνικό κατάλογο στα φυτικά είδη για να επιλεγούν για επιδότηση. Για παράδειγμα αναφέρονται στο βαμβάκι (Monica, ST 810, Adora, Irida κα) στον αραβόσιτο DKC7084, DKC6812, P1441, P1884 κα) κριθάρι (fortuna, RGT ASTEROID κ.α) σίτος μαλακός (DIM 401, STAVENTO κα) 
5. Δεν γίνονται βασικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι και σε περίπτωση που θα οριστικοποιηθούν οι αιτήσεις και περάσει η ημερομηνία της 25/8/2023 θα υπάρχουν προβλήματα στις πληρωμές όπως πέρυσι 

Ενδεικτικά λάθη και προβλήματα που προκύπτουν από την 43926/19-7-2023: 

A. 1.7.3.1 Χρήση μη Ιδιόκτητων Αγροτεμαχίων «Σημειώνεται ότι όλα τα μισθωτήρια πρέπει να φέρουν βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής των ενδιαφερομένων μερών μέσω gov».
Η παραπάνω απαίτηση της τελευταίας στιγμής μόνο προβλήματα δημιουργεί και ουσιαστικά ακυρώνει όλους τους άλλους εξουσιοδοτημένους φορείς. 

«Από το έτος 2022 λαμβάνονται υπόψιν τα στοιχεία του Λειτουργούντος Κτηματολογίου όπου εμφανίζονται κύριοι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν ανεβεί στο σύστημα τα γεωχωρικά δεδομένα για τις εκτάσεις που εμφανίζονται ως κύριοι οι Φορείς του Ελληνικού Δημοσίου και δεν γίνεται καμία διασταύρωση. 

B. 1.7.3.3 Έλεγχος ΑΤΑΚ 
«3. Στις περιπτώσεις που ένα ΑΤΑΚ αντιστοιχεί σε περισσότερους από έναν ενοικιαστές τότε θα γίνεται αντιπαραβολή με τη συνολική έκταση που δηλώνει ο ιδιοκτήτης κι εφόσον είναι επαρκής δεν θα γίνεται καμία προσαρμογή. Στην περίπτωση που δεν επαρκεί η έκταση που δηλώνεται από τον εκμισθωτή θα βγαίνει προειδοποιητικό μήνυμα ότι η δηλούμενη έκταση θα αναπροσαρμοσθεί ενώ θα του επιτρέπει να οριστικοποιεί».
Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει στο σύστημα διασταυρωτικός έλεγχος για τα ΑΤΑΚ των εκμισθωτών και δεν μπορεί να γίνει τέτοιος έλεγχος μέχρι να οριστικοποιηθούν όλες οι δηλώσεις. 

C. 2.1 Χρήση της Γεωργικής Γης 
«3. Για να είναι επιλέξιμες, οι εκτάσεις πρέπει να ανταποκρίνονται στον ορισμό του επιλέξιμου εκταρίου καθ’ όλο το ημερολογιακό έτος, εκτός από περίπτωση ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων».
Ενδεικτικά ποιες είναι οι περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιπτώσεων. 

D. 2.3 Δηλούμενες Καλλιέργειες 
«Κύριες καλλιέργειες είναι οι φθινοπωρινές/χειμερινές ή ανοιξιάτικες/καλοκαιρινές καλλιέργειες που καταλαμβάνουν το αγροτεμάχιο για το μεγαλύτερο μέρος της περιόδου και λαμβάνονται υπόψη κατά τον έλεγχο της τήρησης του πρασινίσματος».
Δεν υπάρχει το «πρασίνισμα» πλέον. 

«Ως αγρανάπαυση: δηλώνεται η αρόσιμη έκταση που δεν καλλιεργείται καθ’ όλη τη διάρκεια του κύκλου αλλά εφαρμόζεται μία άροση ανά έτος».
Με βάση την εθνική και διεθνή γεωπονική βιβλιογραφία η άροση δεν είναι καλό να γίνεται κάθε έτος γιατί επιφέρει μεγάλα προβλήματα στην δομή και την γονιμότητα του εδάφους και στην πανίδα της περιοχής. Επιπλέον το κόστος για την άροση είναι μεγάλο όπως και το ενεργειακό αποτύπωμα κατά την άροση. Η σωστή γεωπονική ορολογία θα έπρεπε να είναι: «η κατεργασία του εδάφους με όποιον τρόπο είναι εφικτός ανάλογα με τις κλίσεις του εδάφους». 

E. Γη Υπό Αγρανάπαυση 
«Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων του πρασινίσματος, κατά παρέκκλιση για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022:».
Είμαστε στο έτος 2023 και δεν υπάρχει πλέον το πρασίνισμα αλλά το καθεστώτος της Αιρεσιμότητας με τα πρότυπα Καλής Περιβαλλοντικής και Γεωργικής Κατάστασης και συγκεκριμένα το (ΚΠΓΚ) 

8 F. 6 Προγράμματα για το Κλίμα, το Περιβάλλον και την Καλή Διαβίωση των Ζώων (ECO- SCHEME) 
«Θα ακολουθήσει σχετική εγκύκλιος της Υπηρεσίας με αναλυτικές οδηγίες αναφορικά με το περιεχόμενο και τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

G. 8.1 Δικαιούχοι και Όροι Επιλεξιμότητας 
«Οι παραγωγοί οφείλουν να δηλώνουν όλες τις εκτάσεις που υπάρχουν στην εκμετάλλευση τους και να μην προβαίνουν σε ενέργειες που δημιουργούν τεχνικές προϋποθέσεις/συνθήκες για την λήψη της εν λόγω ενίσχυσης όπως είναι η κατάτμηση ή μείωσης της έκτασης της εκμετάλλευσης για την λήψη της σχετικής ενίσχυσης σε σχέση με την αίτηση του προηγουμένου έτους, περίπτωση στην οποία η Υπηρεσία μπορεί να αρνηθεί την χορήγηση της σχετικής ενίσχυσης μετά την διασταύρωση των αιτήσεων».
Η κατοχή των αγροτεμαχίων είναι μια δυναμική κατάσταση. Ο παραγωγός δεν γνωρίζει κάθε έτος τους μισθωμένους αγρούς που θα έχει την επόμενη χρονιά και μπορεί να απολέσει κάποια μισθωμένα αγροτεμάχια. Έτσι πρέπει να μην είναι γενική η κατάσταση της άρνησης αλλά να ελεγχθεί με τα πραγματικά δεδομένα χρησιμοποιώντας αντικειμενικά θεσμοθετημένα κριτήρια για να μην υπάρχει υποψία συναλλαγής. 

H. 9 Συνδεδεμένη Εισοδηματική Στήριξη 
«2. Οι όροι και οι προϋποθέσεις χορήγησης των ενισχύσεων αυτών περιγράφονται σε σχετικές Υπουργικές αποφάσεις».
Μέχρι σήμερα δεν έχουν βγει οι Υπουργικές αποφάσεις για τις περισσότερες ενισχύσεις της συνδεδεμένης εισοδηματικής στήριξης και οι εφαρμοστικές εγκύκλιοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

I. 12 Αιρεσιμότητα 
«Οι υποχρεώσεις των γεωργών σε σχέση με τις παραπάνω απαιτήσεις, περιγράφονται αναλυτικά στην κατ’ έτος εκδιδόμενη εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ για την αιρεσιμότητα».
Μέχρι σήμερα δεν έχει βγει η εφαρμοστική εγκύκλιος από τον ΟΠΕΚΕΠΕ 

J. 13.1.1.2 Κριτήρια μη Επιλεξιμότητας των προς Ενίσχυση Εκτάσεων 
«8. η σπορά δεν είχε ολοκληρωθεί το αργότερο πριν από τις 31 Μαΐου 2022, προκειμένου για το βαμβάκι».
Το έτος υποβολής είναι το 2023 όχι το 2022 

«10. το τιμολόγιο αγοράς πιστοποιημένου σπόρου σποράς, για τις ενισχύσεις που προβλέπεται η προσκόμισή του φέρει ημερομηνία μετά τις 31 Ιανουαρίου 2023 ή μετά τις 15/2/2023 στην περίπτωση που υπάρχει δελτίο αποστολής έως 31/1/2023».
Η συγκεκριμένη περίπτωση αφορά συγκεκριμένα φυτικά είδη (όπως το σκληρό σιτάρι) και πρέπει να αναφερθούν. 

Με βάση τα ανωτέρω σας ζητάμε:

 • την άμεση διόρθωση της συγκεκριμένης εγκυκλίου, 
 • την άμεση έκδοση των υπουργικών αποφάσεων που αναμένονται, 
 • την άμεση έκδοση των εφαρμοστικών εγκυκλίων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, 
 • την άμεση αναβάθμιση της εφαρμογής με τα απαραίτητα στοιχεία, φόρμες, διασταυρωτικούς και δεχούμενα στο gov για να μπορούν να εισαχθούν οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, 
 • την παροχή του απαραίτητου χρόνου, μετά την οριστικοποίηση των απαραίτητων διαδικασιών, έτσι ώστε το έργο του ΟΣΔΕ να γίνει λειτουργικό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό για όλους τους εμπλεκόμενους και κυρίως για τους 650.000 δικαιούχους.
21/07/2023 02:23 μμ

Τις προτάσεις του ανακοίνωσε το ΓΕΩΤΕΕ για την αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:

Για μια ακόμη φορά γινόμαστε μάρτυρες μιας μεγάλης καταστροφής, με τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Αττική, στην Κορινθία και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Πυρκαγιές που, εκτός από τη βαθιά και ανείπωτη θλίψη που προκαλούν σε όλο τον ελληνικό λαό, δημιουργούν κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα με άμεσες επιπτώσεις σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας αλλά και της υγείας των κατοίκων των πληγέντων (και όχι μόνο) περιοχών. Τα παραπάνω καθιστούν επιτακτική την ανάγκη ριζικών αλλαγών στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εθνικής πολιτικής που αφορά στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών (αλλά και των φυσικών καταστροφών γενικότερα). Η μεγαλύτερη τομή που επιβάλλεται να κάνει η πολιτεία είναι να ρίξει το βάρος της στην ουσιαστική αναβάθμιση της πρόληψης των δασικών πυρκαγιών έναντι της καταστολής τους, κάτι που θα συμβάλει τα μέγιστα στην άμβλυνση των συνεπειών που αυτές μπορεί να έχουν.

Το Διοιητικό Συμβούλιο του ΓΕΩΤΕΕ, ως σύμβουλος της πολιτείας για θέματα που έχουν να κάνουν με την προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, ενώνει τη φωνή του και τις δυνάμεις του με τον υπόλοιπο επιστημονικό κόσμο της χώρας, ώστε να βοηθήσει την πολιτεία στο σχεδιασμό μιας νέας πολιτικής η οποία θα βασίζεται στην επιστημονική γνώση και εμπειρία, τόσο για την πρόληψη όσο και για την αποκατάσταση των ζημιών που προκαλούνται από τις πυρκαγιές και τα πλημμυρικά φαινόμενα που τις ακολουθούν, όσο και για την αποκατάσταση του κοινωνικού ιστού και του αγρο-δασικού χώρου.
Βρισκόμαστε, δυστυχώς, στη δυσάρεστη θέση να επαναλάβουμε τις προτάσεις που είχαμε κάνει μετά την καταστροφή στο Μάτι και τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού του 2021, οι οποίες όμως αγνοήθηκαν κατά το μεγαλύτερο μέρος τους από την πολιτεία διαχρονικά. Επαναλαμβάνουμε την πρότασή μας να γίνει αξιολόγηση των υπαρχόντων σχεδίων αντιπυρικής προστασίας και της επιχειρησιακής εφαρμογής τους, ώστε να υπάρξει απόδοση ευθυνών για την καταστροφή που συντελέστηκε, όπου κι αν αυτές ανήκουν. Επίσης, θα πρέπει να υπάρξουν άμεσα δράσεις για την αποκατάσταση των καμένων περιοχών (οι οποίες θα βοηθήσουν και στην προστασία από ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα), με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

Όσον αφορά τη γενικότερη πολιτική για τις δασικές πυρκαγιές, επισημαίνουμε ότι:

1) Το μοντέλο δασοπυρόσβεσης που εφαρμόζεται σήμερα, έχει πλέον αποδεδειγμένα αποτύχει. Και αυτό κρίνοντας όχι με βάση τον αριθμό των πυρκαγιών που καλείται να αντιμετωπίσει κάθε χρόνο η Πυροσβεστική Υπηρεσία, αλλά με βάση το κόστος που αυτές έχουν σε οικονομικούς πόρους και στη σωματική και ψυχική υγεία των ανθρώπων. Έχει αποδειχθεί ότι το κόστος καταστολής είναι 30 φορές μεγαλύτερο από το κόστος πρόληψης. Άρα, η πρόληψη δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κόστος αλλά ως επένδυση.

2) Επιβάλλεται άμεσα η σύνταξη Επιχειρησιακών Σχεδίων Αντιμετώπισης Δασικών Πυρκαγιών και Φυσικών Καταστροφών ανά Δασαρχείο, που να περιλαμβάνει τη σύνδεση και την ένταξη του αγροτικού χώρου και πληθυσμού στο σχεδιασμό αυτό, ώστε να θωρακιστεί το σύνολο της Ελληνικής επικράτειας. Επιβάλλεται να γίνει άμεσα η αναθεώρηση του Π.Δ. για τις επικίνδυνες περιοχές έναρξης και εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς και η ένταξη της αυτοδιοίκησης Α’ Βαθμού στη πρόληψη και καθαρισμό των Δασικών οικοσυστημάτων, ενώ καθοριστικής πλέον σημασίας θα πρέπει να είναι στο εξής η ένταξη των νέων τεχνολογιών στην διαδικασία πρόληψης και διαχείρισης των δασικών πυρκαγιών. Επίσης, όπως έχουμε ξαναπεί, θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή προτεραιοτήτων στη χρηματοδότηση δράσεων της πολιτείας. Σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, που το μεγαλύτερο μέρος της έκτασής της είναι δάση ή δασικές εκτάσεις και πολλές αστικές περιοχές περικλείονται ή βρίσκονται εντός δασικών περιοχών, δεν μπορεί η υποστήριξη της δασικής υπηρεσίας να είναι ελλιπής. Σε αντίθεση με την σημερινή κατάσταση, χρειάζεται μια πλήρως εξοπλισμένη και επαρκώς στελεχωμένη δασική υπηρεσία η οποία θα έχει έγκαιρα τους αναγκαίους για την εκπλήρωση της αποστολής της πόρους. Έτσι και προκειμένου η Δασική Υπηρεσία να είναι σε θέση να υλοποιήσει τον προαναφερόμενο σχεδιασμό, απαιτούνται τόσο οι απαραίτητες πιστώσεις όσο και, κυρίως, η άμεση ουσιαστική στελέχωσή της, πέρα και πάνω από τις περιορισμένες και σίγουρα ανεπαρκείς και καθυστερημένες προγραμματισμένες προσλήψεις, οι οποίες ουσιαστικά δεν καλύπτουν ούτε την αντικατάσταση των υπαλλήλων που αποχώρησαν μόλις τα τελευταία έτη.

3) Οι δασικές πυρκαγιές είναι ένα πολύπλοκο πρόβλημα που έχει οικονομικές, κοινωνικές, περιβαλλοντικές προεκτάσεις. Πλέον οι προεκτάσεις αφορούν και την υγεία των πολιτών (σωματική αλλά και ψυχική), ενώ έχουν άμεση επίδραση στην κοινωνική συνοχή και οργάνωση. Θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα βοηθήσουν τον πληθυσμό σε όλες αυτές τις παραμέτρους. Κυρίως όμως θα πρέπει να ληφθούν μέτρα συγκράτησης του πληθυσμού στην ύπαιθρο και αναδιοργάνωσης της οικονομικής τους δραστηριότητας.

4) Επίσης, δεν μπορούμε να μην τονίσουμε την ανάγκη για δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών σχετικά με την προστασία από τις φυσικές καταστροφές και την εξαιρετική σημασία που αυτές έχουν στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών. Στα πλαίσια αυτά, κρίνεται απαραίτητη και επιβεβλημένη η εισαγωγή, ως αυτοτελές αντικείμενο, στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, μαθήματος ή σειράς μαθημάτων με αντικείμενο την προστασία από τις φυσικές καταστροφές (πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς κλπ.).

Σε κάθε περίπτωση, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας εκφράζει τη διαθεσιμότητά του να συνδράμει στο έργο της Πολιτείας με όλες τις δυνάμεις και δομές του και τίθεται στην διάθεση των αρμόδιων αρχών.
Τονίζουμε ότι βρισκόμαστε δίπλα σε όλους τους πολίτες που πλήγηκαν από τη φυσική αυτή καταστροφή, συγχαίρουμε τους ήρωες πυροσβέστες, τα σώματα ασφαλείας, το στρατό, τους γεωτεχνικούς και εργαζόμενους στα δασαρχεία, τους εθελοντές και πολίτες που έδωσαν και δίνουν τη μάχη με την πύρινη λαίλαπα.

Τέλος, καλούμε όλους τους συναδέλφους γεωτεχνικούς να σταθούν στο πλευρό των πληγέντων τις δύσκολες τούτες ώρες και να βοηθήσουν, με όλες τους τις δυνάμεις, στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των συμπολιτών μας, καθώς και στην αποκατάσταση της περιβαλλοντικής καταστροφής στις πληγείσες περιοχές και στην περίθαλψη των ζώων, δεσποζομένων και αδέσποτων, που αυτή την ώρα χρειάζονται ακόμη περισσότερο τη βοήθειά μας.
 

20/07/2023 02:03 μμ

Η πλούσια εξοπλισμένη έκδοση Wildtrak του νέου, σκληροτράχηλου και προηγμένου Ranger επόμενης γενιάς είναι τώρα διαθέσιμη για παραγγελία στη χώρα μας στις εκθέσεις του δικτύου των Επίσημων Εμπόρων Ford.

Άφθονη ισχύ και οικονομία καυσίμου με τον εντελώς νέο κινητήρα ντίζελ 3.0L EcoBlue V6, ο οποίος αποδίδει ισχύ 240PS και ροπή 600Nm συνεργαζόμενος με αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων.

Άπλετοι χώροι χάρη στο Double Cab αμάξωμα, μοναδικές δυνατότητες κίνησης με το προηγμένο σύστημα τετρακίνησης και κορυφαία παθητική ασφάλεια με βαθμολογία 5 αστέρων από τον ανεξάρτητο οργανισμό Euro NCAP

Με προηγμένες και πρακτικές λύσεις, όπως ο ηλεκτρονικός επιλογέας E-Shifter και το πλαϊνό πίσω βοηθητικό σκαλοπάτι καρότσας
Η γκάμα του Ford Ranger επόμενης γενιάς εμπλουτίζεται τώρα με την άφιξη στις εκθέσεις του δικτύου των Επίσημων Εμπόρων Ford της πλούσια εξοπλισμένης έκδοσης Wildtrak, η οποία έρχεται να προσφέρει πολυτέλεια, μοναδικές δυνατότητες κίνησης αλλά και έξυπνες λύσεις για κάθε επαγγελματία, σε συνδυασμό με απαράμιλλες επιδόσεις χάρη στο νέο κινητήρα ντίζελ που έχει αναλάβει την κίνηση του.

Τολμηρό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και με ένα δυναμικό εξωτερικό που μοιράζεται το παγκόσμιο σχεδιαστικό DNA των pick-up μοντέλων της Ford, το νέο Ranger Wildtrak ξεχωρίζει χάρη στους εντυπωσιακούς εμπρός προβολείς LED, τη νέα τραπεζοειδή μάσκα και τις επιβλητικές ζάντες ελαφρού κράματος με διάμετρο 18 ιντσών. Στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, τα φωτιστικά σώματα είναι σχεδιασμένα σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά γραφικά του εμπρός τμήματος δημιουργώντας ένα καθ’ όλα κομψό και καθηλωτικό σύνολο, ενώ έξτρα πόντους πρακτικότητας και ευκολία προσφέρει το νέο πλαϊνό πίσω βοηθητικό σκαλοπάτι καρότσας.

Στο εσωτερικό το νέο Ranger Wildtrak Ranger συνθέτει τον ιδανικό χώρο εργασίας για κάθε επαγγελματία και συγχρόνως ένα ευρύχωρο, έξυπνο και συνδεδεμένο περιβάλλον με άφθονες επιλογές άνεσης και αποθήκευσης αντικειμένων. Κύριο χαρακτηριστικό της καμπίνας είναι η κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 12 ιντσών με κορυφαία συνδεσιμότητα Ford SYNC 4, σύστημα πλοήγησης και ενσωματωμένο modem. 

Το νέο Ranger Wildtrak παραμένει απόλυτα πιστό στην πολυετή πλέον παράδοση της Ford για κορυφαία επίπεδα ασφάλειας. Έχοντας αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, το νέο Ranger Wildtrak είναι εφοδιασμένο μεταξύ άλλων με ένα πλήρες πακέτο αερόσακων (μετωπικοί οδηγού και συνοδηγού, πλευρικοί, οροφής και γονάτων οδηγού και συνοδηγού). Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοση του νέου Ranger προτάσσει πλούσιο εξοπλισμό και σε ότι αφορά τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, όπως το αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας (Adaptive Cruise Control), το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS), η αυτόματη ενεργοποίηση φρένων κατά την όπισθεν με Traffic Alert και ο φωτισμός ζωνών οχήματος 360 μοιρών (Zone Lighting).

Με την αστείρευτη ισχύ του νέου ντίζελ κινητήρα 3.0L EcoBlue V6 της Ford
Το νέο Ranger Wildtrak τροφοδοτείται από τον νέο πετρελαιοκινητήρα 3.0L EcoBlue V6 της Ford, ο οποίος αποδίδει εντυπωσιακή ισχύ 240PS στις 3.250 σ.α.λ. σε συνδυασμό με ροπή που φτάνει τα 600 Nm στις 1.750 έως και τις 2.250 σ.α.λ. Έτοιμος να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους δοκιμασία και απαίτηση, ο υπερσύγχρονος αυτός ντίζελ κινητήρας συνεργάζεται υποδειγματικά με το κορυφαίο αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων της Ford, που για μια ακόμα φορά προσφέρει άμεσες και ομαλές αλλαγές, περισσότερη οικονομία αλλά και ευκολία στην οδήγηση.

Διατηρώντας στο ακέραιο τις μοναδικές δυνατότητες κίνησης του Ranger επόμενης γενιάς σε κάθε είδους επιφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα η διέλευση υδάτινου εμποδίου 800mm, η έκδοση Wildtrak διαθέτει στάνταρ ένα προηγμένο σύστημα τετρακίνησης με ηλεκτρονικό επιλογέα E-Shifter, έξι επιλέξιμα προφίλ οδήγησης και δυνατότητα κλειδώματος του πίσω διαφορικού για ακόμα πιο υψηλές επιδόσεις σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Ford Ranger

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ford Ranger Wildtrak:

Η γκάμα του Ford Ranger επόμενης γενιάς εμπλουτίζεται τώρα με την άφιξη στις εκθέσεις του δικτύου των Επίσημων Εμπόρων Ford της πλούσια εξοπλισμένης έκδοσης Wildtrak, η οποία έρχεται να προσφέρει πολυτέλεια, μοναδικές δυνατότητες κίνησης αλλά και έξυπνες λύσεις για κάθε επαγγελματία, σε συνδυασμό με απαράμιλλες επιδόσεις χάρη στο νέο κινητήρα ντίζελ που έχει αναλάβει την κίνηση του.

Τολμηρό, γεμάτο αυτοπεποίθηση και με ένα δυναμικό εξωτερικό που μοιράζεται το παγκόσμιο σχεδιαστικό DNA των pick-up μοντέλων της Ford, το νέο Ranger Wildtrak ξεχωρίζει χάρη στους εντυπωσιακούς εμπρός προβολείς LED, τη νέα τραπεζοειδή μάσκα και τις επιβλητικές ζάντες ελαφρού κράματος με διάμετρο 18 ιντσών. Στο πίσω τμήμα του αυτοκινήτου, τα φωτιστικά σώματα είναι σχεδιασμένα σε αρμονία με τα χαρακτηριστικά γραφικά του εμπρός τμήματος δημιουργώντας ένα καθ’ όλα κομψό και καθηλωτικό σύνολο, ενώ έξτρα πόντους πρακτικότητας και ευκολία προσφέρει το νέο πλαϊνό πίσω βοηθητικό σκαλοπάτι καρότσας.

Στο εσωτερικό το νέο Ranger Wildtrak Ranger συνθέτει τον ιδανικό χώρο εργασίας για κάθε επαγγελματία και συγχρόνως ένα ευρύχωρο, έξυπνο και συνδεδεμένο περιβάλλον με άφθονες επιλογές άνεσης και αποθήκευσης αντικειμένων. Κύριο χαρακτηριστικό της καμπίνας είναι η κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 12 ιντσών με κορυφαία συνδεσιμότητα Ford SYNC 4, σύστημα πλοήγησης και ενσωματωμένο modem. 

Το νέο Ranger Wildtrak παραμένει απόλυτα πιστό στην πολυετή πλέον παράδοση της Ford για κορυφαία επίπεδα ασφάλειας. Έχοντας αποσπάσει την ανώτατη διάκριση των 5 αστέρων στις δοκιμές του ανεξάρτητου οργανισμού Euro NCAP, το νέο Ranger Wildtrak είναι εφοδιασμένο μεταξύ άλλων με ένα πλήρες πακέτο αερόσακων (μετωπικοί οδηγού και συνοδηγού, πλευρικοί, οροφής και γονάτων οδηγού και συνοδηγού). Μάλιστα, η συγκεκριμένη έκδοση του νέου Ranger προτάσσει πλούσιο εξοπλισμό και σε ότι αφορά τα συστήματα ασφάλειας και υποβοήθησης οδήγησης, όπως το αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας (Adaptive Cruise Control), το σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων (BLIS), η αυτόματη ενεργοποίηση φρένων κατά την όπισθεν με Traffic Alert και ο φωτισμός ζωνών οχήματος 360 μοιρών (Zone Lighting).

Με την αστείρευτη ισχύ του νέου ντίζελ κινητήρα 3.0L EcoBlue V6 της Ford
Το νέο Ranger Wildtrak τροφοδοτείται από τον νέο πετρελαιοκινητήρα 3.0L EcoBlue V6 της Ford, ο οποίος αποδίδει εντυπωσιακή ισχύ 240PS στις 3.250 σ.α.λ. σε συνδυασμό με ροπή που φτάνει τα 600 Nm στις 1.750 έως και τις 2.250 σ.α.λ. Έτοιμος να ανταπεξέλθει σε κάθε είδους δοκιμασία και απαίτηση, ο υπερσύγχρονος αυτός ντίζελ κινητήρας συνεργάζεται υποδειγματικά με το κορυφαίο αυτόματο κιβώτιο 10 σχέσεων της Ford, που για μια ακόμα φορά προσφέρει άμεσες και ομαλές αλλαγές, περισσότερη οικονομία αλλά και ευκολία στην οδήγηση.

Διατηρώντας στο ακέραιο τις μοναδικές δυνατότητες κίνησης του Ranger επόμενης γενιάς σε κάθε είδους επιφάνεια, όπως είναι για παράδειγμα η διέλευση υδάτινου εμποδίου 800mm, η έκδοση Wildtrak διαθέτει στάνταρ ένα προηγμένο σύστημα τετρακίνησης με ηλεκτρονικό επιλογέα E-Shifter, έξι επιλέξιμα προφίλ οδήγησης και δυνατότητα κλειδώματος του πίσω διαφορικού για ακόμα πιο υψηλές επιδόσεις σε εκτός δρόμου διαδρομές.

Ford Ranger

Τα κύρια χαρακτηριστικά του νέου Ford Ranger Wildtrak:

Νέα εξωτερική σχεδίαση

 • Εμπρός προβολείς LED
 • Νέα ιδιαίτερη τραπεζοειδής μάσκα
 • Ζάντες ελαφρού κράματος 18"

Συνδεσιμότητα

 • Κεντρική ψηφιακή οθόνη αφής 12" πολλαπλής λειτουργίας με συνδεσιμότητα Ford SYNC 4 και Σύστημα Πλοήγησης
 • Ενσωματωμένο Modem

Άνεση & Ασφάλεια

 • Αερόσακοι οδηγού, συνοδηγού, πλευρικοί, οροφής, γονάτων οδηγού και συνοδηγού
 • Αερόσακος οδηγού αντίθετης πλευράς
 • 5 αστέρια Euro NCAP
 • Ηλεκτρονικός επιλογέας E-Shifter
 • Αυτορρυθμιζόμενο σύστημα σταθερής ταχύτητας (Adaptive Cruise Control)
 • Σύστημα επιτήρησης τυφλών σημείων(BLIS)
 • Αυτόματη ενεργοποίηση των φρένων κατά την όπισθεν με Traffic Alert
 • Σύστημα εισόδου και εκκίνησης χωρίς κλειδί (Keyless Entry/Start)
 • Πίνακας οργάνων οδηγού με ψηφιακή οθόνη 8”
 • Αυτόματο ηλεκτρονικό διζωνικό σύστημα κλιματισμού (DEATC)
 • Φωτισμός ζωνών οχήματος 360ο (Zone Lighting)

Επιδόσεις

 • 6 επιλέξιμα προφίλ οδήγησης
 • Κλείδωμα πίσω διαφορικού
 • Διέλευση υδάτινου εμποδίου 800mm
 • Πετρελαιοκινητήρας 3.0L EcoBlue V6 240PS (177kW)

Το νέο Ford Ranger Wildtrak 3.0L EcoBlue V6 σε έκδοση αμαξώματος Double Cab είναι τώρα διαθέσιμο στις εκθέσεις του δικτύου των Επίσημων Εμπόρων Ford. Για την απόκτησή του προσφέρεται το πρόγραμμα χρηματοδότησης Ford Finance με προνομιακό επιτόκιο, καθώς και το πρόγραμμα μίσθωσης Ford Lease.

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφτείτε τον σύνδεσμο (εδώ)

18/07/2023 04:33 μμ

Η New Holland γιορτάζει την 20η Επέτειο της σειράς CX, της ναυαρχίδας των θεριζοαλωνιστικών μηχανών, η οποία  έθεσε τα υψηλά στάνταρτ στην κατηγορία των αλωνιστικών μηχανών συμβατικής λειτουργίας. 

Από την παρουσίασή της, ανεβάζει συνεχώς τον πήχη στην απόδοση, την ευελιξία και την ποιότητα συγκομιδής. Ένας πραγματικός ηγέτης στην τεχνολογία, η CX έχει ξεπεράσει τα όρια της καινοτομίας, συλλέγοντας 33 σημαντικά βραβεία κατά την διάρκεια της μακράς πορείας της. 

Οι περισσότερες από 20.000 πωλήσεις παγκοσμίως, μαρτυρούν μία επιτυχία που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η θεριζοαλωνιστική CX εκτέθηκε στο περίπτερο της New Holland στην έκθεση SIMA 2022 σε μία ειδική εμφάνιση που τιμά αυτό το σημαντικό ορόσημο.

Ο κ. Lars Sorensen, Διευθυντής Παραγωγής Θεριζοαλωνιστικών New Holland παγκοσμίως, είπε: «Όταν παρουσιάσαμε την CX, το 2002, έκανε τεράστια εντύπωση από την  πρώτη ματιά, με τις καμπύλες γραμμές σπάζοντας την παράδοση του τετραγωνισμένου σχήματος των θεριζοαλωνιστικών μηχανών της εποχής. Ήταν η αρχή μίας σειράς θεριζοαλωνιστικών μηχανών που συνεχίζει να εισάγει αμέτρητες πρωτοποριακές καινοτομίες και έχει γίνει το πιο βραβευμένο μηχάνημα παγκοσμίως».

Μία ιστορία πρωτοποριακών καινοτομιών που βασίζονται σε μια ισχυρή κληρονομιά
Η CX, ναυαρχίδα των θεριζοαλωνιστικών μηχανών, γεννήθηκε έχοντας κληρονομήσει την υπεροχή των μηχανών συγκομιδής της New Holland, η οποία περιλαμβάνει πρωτοποριακά χαρακτηριστικά, όπως ο περιστροφικός διαχωριστήρας που παρουσιάστηκε το 1972, το ενσωματωμένο υποβραχιόνιο από το 1993 και την μεγαλύτερη τρόμπα αλωνισμού στην κατηγορία, με διάμετρο 750mm, που ξεκίνησε το 2001.
Η 20ετής ιστορία της CX χαρακτηρίζεται από τις σημαντικότερες διακρίσεις κύρους στην κατηγορία, συμπεριλαμβανομένου του τίτλου «Μηχάνημα της Χρονιάς» (Machine of the Year) στην έκθεση Agritechnica και των βραβείων καινοτομίας στην έκθεση SIMA. Ήταν το πρώτο μηχάνημα που σχεδιάστηκε για λειτουργία σε περιβάλλον γεωργίας ακριβείας και μόνο τα τελευταία 10 χρόνια, η παραγωγικότητά του αυξήθηκε κατά 17% και η εξαιρετική ευελιξία του από καλλιέργεια σε καλλιέργεια βελτιώθηκε ακόμη περισσότερο. 
Η σειρά CX δεν σταμάτησε ποτέ να καινοτομεί και το 2020 κυκλοφόρησε στην αγορά την κλιμακωτή τρόμπα Ultra-FlowTM, την πρώτη νέα ιδέα για τρόμπα από την κυκλοφορία των αυτοκινούμενων θεριζοαλωνιστικών το 1952.  Αυτός ο μοναδικός σχεδιασμός της τρόμπας αλωνισμού, ο οποίος χρησιμοποιεί 16% λιγότερη ισχύ, μειώνοντας την κατανάλωση καυσίμου και αυξάνοντας την απόδοση της θεριζοαλωνιστικής έως 15%, βραβεύτηκε με το Ασημένιο Μετάλλιο στα βραβεία καινοτομίας της έκθεσης Agritechnica 2019. Η CX είναι ένας πραγματικός τεχνολογικός ηγέτης, με την εφαρμογή της προηγμένης τεχνολογίας ανάλυσης θρεπτικών συστατικών Nutrisense που βοηθά τους αγρότες να λαμβάνουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για να εμπορεύονται τις σοδειές τους πιο κερδοφόρα, πρόσθεσε ένα Ασημένιο Μετάλλιο καινοτομίας, από την έκθεση SIMA 2021, στο γεμάτο βραβεία ιστορικό της.
Σήμερα η θεριζοαλωνιστική CX παραμένει στην κορυφή του παιχνιδιού, προσφέροντας στους πελάτες της το πρωτοποριακό σύστημα αυτόματης προσαρμογής της ταχύτητας των αλόγων Opti-Speed™, τα νέα συστήματα SmartTrax™, Opti-Fan™, Opti-Clean™ και Opti-Spread™, την καλύτερη άνεση στην κατηγορία της καμπίνας Harvest SuiteTM Ultra Cab, την ισχύ και την οικονομία καυσίμου του κινητήρα HI-eSCR ECOBLUE 2.0™ της FPT. Τα οφέλη: εξαιρετική απόδοση, ανώτερη ποιότητα συγκομιδής, χαμηλότερο λειτουργικό κόστος και απόλυτη οδηγική απόλαυση.

New Holland

Το νέο FD2 FlexDraper®  προσφέρει υψηλή παραγωγικότητα και ταχύτητα
Η CX είναι τώρα διαθέσιμη με το ολοκαίνουργιο μαχαίρι FD2 Flex Draper, από την συνεργασία της New Holland με την MacDon Industries, το οποίο διαθέτει μία μοναδική απόκριση πλεύσης, περισσότερη ευελιξία και απόλυτη ικανότητα κοπής για να προσφέρει μία ανώτερη εμπειρία συγκομιδής. Σχεδιασμένο με στόχο να διευκολύνει την συγκομιδή, το FD2 Flex Draper απαλλάσσει τους χειριστές από το άγχος, ενσωματώνοντας την εύκολη ρύθμιση και λειτουργία.
Το μοντέλο FD2 Flex Draper χρησιμοποιεί το σύστημα MacDon Active Float System, το οποίο διασφαλίζει ότι η απόκριση του συστήματος πλεύσης στις διακυμάνσεις του εδάφους, δημιουργεί έως και 70% περισσότερη ευκαμψία. Το σύστημα κοπής υψηλής ταχύτητας MacDon ClearCut™ παρέχει στους πελάτες την απαραίτητη ισχύ, ταχύτητα  και αντοχή για τις πιο δύσκολες συνθήκες κοπής. Το σύστημα MacDon Active Crop Flow το οποίο είναι μέρος του εξοπλισμού στο μοντέλο FD2 Flex Draper, τροφοδοτεί με υλικό κατά μήκος των πλαϊνών ταινιών μεταφοράς το σύστημα τροφοδοσίας FeedMax™ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική τροφοδοσία και η βελτιωμένη απόδοση αλωνίσματος.
Η συνεργασία της New Holland με την MacDon Industries, ανακοινώθηκε το 2021, ξεκίνησε λόγω κοινού ενδιαφέροντος για την δημιουργία εξοπλισμού συγκομιδής για να βοηθήσει τους αγρότες να αυξήσουν την απόδοση στο χωράφι και να μειώσουν το κόστος λειτουργίας. Αυτό είναι το πρώτο βήμα της συνεργασίας των δύο εταιριών που θα συνεχίσουν να εργάζονται μαζί για την ανάπτυξη των καλύτερων προϊόντων συγκομιδής στην κατηγορία τους.

Ο κ. Joost Vannieuwenborgh, Εμπορικός Διευθυντής των θεριζοαλωνιστικών μηχανών είπε: «Η σειρά CX είναι η τελευταία γενιά σε μια μεγάλη σειρά συμβατικών θεριζοαλωνιστικών υψηλής απόδοσης που ξεκίνησε το 2001 με την παρουσίαση των πρώτων μοντέλων CX και χαρακτηρίζεται από συνεχή εφαρμογή καινοτομιών. Η νέα σειρά CX παραμένει πιστή σε αυτή την κληρονομιά. Είναι η συμβατική θεριζοαλωνιστική με την υψηλότερη απόδοση παγκοσμίως, προσφέροντας τις καλύτερες τεχνολογίες της New Holland».

14/07/2023 10:16 πμ

Το ROTOSARK είναι το σκαλιστικό ζιζανιοκτονίας που χρειάζεται η καλλιέργειά σας. Μια πατέντα από την Ιταλική OLIVER AGRO.

Δεν πρόκειται για ένα κοινό δακτυλοσκαλιστήρια, διότι περιλαμβάνει 3 λειτουργίες σε ένα μηχάνημα:
1. Ζιζανιοκτονία
2. Σκάλισμα/ Αερισμός του εδάφους
3. Διόρθωση του στρώματος του εδάφους

Σύστημα Rotoblizz – κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες με ελάχιστη απόσταση φυτών σειρά από σειρά 30cm – max 100cm
-2 αντίστροφα τοποθετημένοι ρότορες με καμπυλωτές λεπίδες
-Κεκλιμένες κατά 28ο προς κατεύθυνση του φυτού
-Διεισδύουν έως και 4cm στο έδαφος, εξαλείφοντας την βλάστηση των ζιζανίων
-Μπορείτε να εργαστείτε 7 ημέρες από την μεταφύτευση και 20 ημέρες μετά την σπορά.

ROTOSARK

Σύστημα Rotovert – κατάλληλο για μεταφυτευμένα ή σπαρμένα φυτά σε σειρές και αναχώματα όπως πράσινη σαλάτα, σέλινο, πράσο, κρεμμύδι, καρότο, ραντίτσιο κ.α. με ελάχιστη απόσταση φυτών σειρά από σειρά 15cm – max 35cm
-2 αντίστροφα τοποθετημένοι ρότορες με καμπυλωτές λεπίδες
-Τοποθετημένοι κατακόρυφα σε σχέση με το φυτό
-Διεισδύουν έως και 4cm στο έδαφος, εξαλείφοντας την βλάστηση των ζιζανίων
-Μπορείτε να εργαστείτε 7 ημέρες από την μεταφύτευση και 20 ημέρες μετά την σπορά.

ROTOSARK

Σύστημα Colibri - κατάλληλο για όλες τις καλλιέργειες σε στενές σειρές φύτευσης (π.χ. καρότο, ραπανάκι, μαϊντανό, ρύζι, βασιλικό, ρόκα κ.λ.π.) με απόσταση από 4,5-35cm
Αποτελείται από ομάδες οδοντωτών δίσκων
Α) δόντια κεκλιμένα στην αντίθετη κατεύθυνση από το φυτό, προστατεύουν το φυτό με την συμπίεση του χώματος προς τα έξω
Β) Δόντια πριονωτά, κεκλιμένα, διατεταγμένα στους χώρους που δεν καταλαμβάνουν τα φυτά, οι δίσκοι ζιζανιοκτονίας δουλεύουν μέχρι και 2,5cm από τις σειρές σε βάρος ρυθμιζόμενο από 3cm, προστατεύοντας το φύλλωμα της καλλιέργειας.
Μπορείτε να εργαστείτε 20 ημέρες μετά την σπορά

Πλεονεκτήματα:

 • 90-95% ζιζανιοκτονία
 • Μειώνει την εφαρμογή χημικών ζιζανιοκτόνων
 • Ανακατεύει το έδαφος δημιουργώντας κενά αέρος απαραίτητα για την απορρόφηση όχι μόνο της βροχής, αλλά επίσης και της νυχτερινής υγρασίας
 • Επιτρέπει τον αερισμό του εδάφους, σπάει την κρούστα του εδάφους– με αποτέλεσμα την γρήγορη ανάπτυξη του φυτού
 • Δεν καταστρέφεται το ριζικό σύστημα και το φύλλωμα των φυτών 
 • Αξιόπιστο με ακρίβεια και αντοχή στην εργασία, φθάνει μόλις 2cm από το φυτό
 • Ευέλικτο
 • Προσαρμόσιμο, κατάλληλο για όλα τα εδάφη και τις καλλιέργειες
 • Οικονομικό, καθώς μειώνει το κόστος των εργατικών 
12/07/2023 12:59 μμ

Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:

 • Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
 • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
 • Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
 • Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
 • Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
 • Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).

ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: 
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.

Απαιτούμε:

 • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
 • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
 • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
 • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
 • Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.

ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».

Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:

«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».

Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».

Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.

Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.

Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες. 

Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού. 

11/07/2023 04:37 μμ

Η New Holland επεκτείνει την σειρά τρακτέρ T5, με τα νέα μοντέλα T5S utility μεσαίου μεγέθους και με το αναβαθμισμένο T5 Utility.

Ο στόχος αυτής της νέας σειράς είναι να παρέχει στην κατηγορία 90-120 ίππων νέα, στιβαρά, ισχυρά και εύχρηστα μηχανήματα που εξασφαλίζουν το μέγιστο επίπεδο απόδοσης και παραγωγικότητας για την ολοκλήρωση της εργασίας, σε όλες τις συνθήκες.

Τόσο το T5S όσο και το T5 Utility Powershuttle είναι εξαιρετικά ευέλικτα τρακτέρ με μεταξόνιο 2.350 mm και βάρος περίπου 4 τόνους, προσφέροντας υψηλή απόδοση και ευκολία στη χρήση. Αυτά τα μοντέλα ενισχύουν περαιτέρω την ευρεία γκάμα της σειράς T5 από 80 έως 140 hp, που περιλαμβάνει και τα T5 Utility DualCommand, T5 ElectroCommand, T5 DynamicCommand και T5 AutoCommand.

Οι νέες κατηγορίες έχουν κοινούς κινητήρες υψηλής απόδοσης, μαζί με ATS και υδραυλικά συστήματα, αλλά διαφέρουν ως προς τις συνολικές διαστάσεις, το βάρος, τους άξονες και την προσφορά ελαστικών και έχουν σημαντική διαφορά στην καμπίνα.

Και τα δύο μοντέλα διαθέτουν τετρακύλινδρο κινητήρα FPT F5 Stage V με κυβισμό 3,6 λίτρων. Ο βελτιστοποιημένος σχεδιασμός του υπερσυμπιεστή και των εμβόλων εγγυάται ισχυρή απόδοση και οικονομία καυσίμου, με μέγιστη ισχύ μόλις στις 1.900 στροφές ανά λεπτό και την καλύτερη σε αυτή την κατηγορία μέγιστη ροπή (450 Nm για το T5.100S και 506 Nm για το T5.120 Utility Powershuttle) που παρέχεται στις χαμηλές 1.300 στροφές ανά λεπτό, με εξαιρετική αύξηση ροπής έως και 47% για γρήγορη ανάκτηση υπό φορτίο.

Τα τρακτέρ ενσωματώνουν ένα σύστημα μετεπεξεργασίας καυσαερίων που ενσωματώνει καταλύτη οξείδωσης ντίζελ, φίλτρο σωματιδίων ντίζελ και μονάδα επιλεκτικής καταλυτικής αναγωγής σε μια ενιαία, χωρίς συντήρηση, συμπαγή λύση που ταιριάζει πλήρως κάτω από το καπό, εξασφαλίζοντας τέλεια ορατότητα και ευελιξία, υψηλή απόσταση από το έδαφος και εύκολη εγκατάσταση φορτωτή.

Τα τρακτέρ έχουν διάστημα σέρβις κινητήρα 600 ωρών και όλη η καθημερινή συντήρηση μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί μόνο από την αριστερή πλευρά.

Απόδοση και παραγωγικότητα για να ολοκληρώσετε τη δουλειά
Το T5S διαθέτει επιλογή σασμάν 12x12 ή προαιρετικά 20x20 με έρπουσες με μηχανική ή αυτόματη μετάδοση κίνησης (powershuttle transmission) για ομαλές και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης χωρίς την χρήση συμπλέκτη. Από την άλλη, το αναβαθμισμένο T5 Utility Powershuttle έρχεται με κιβώτιο ταχυτήτων μόνο Powershuttle που εξασφαλίζει ομαλές και γρήγορες αλλαγές κατεύθυνσης χωρίς την χρήση συμπλέκτη.

Τόσο το T5S όσο και το T5 Utility Powershuttle έχουν ένα υδραυλικό σύστημα που διαθέτει διπλές αντλίες: μια αντλία 36 L/min αφιερωμένη στο τιμόνι και μια δεύτερη με έως και 82 L/min για την συντήρηση. Η νέα αντλία MegaFlow™, είναι σε θέση να εξασφαλίσει ταχύτερους χρόνους κύκλου φόρτωσης και γρήγορο ανέβασμα και κατέβασμα των εργαλείων. Συμπληρώνοντας, αυτό είναι ένα 540 / 540E / 1000 σ.α.λ. ηλεκτροϋδραυλικά ενεργοποιημένο PTO με ενεργοποίηση μαλακής εκκίνησης, οικολογική λειτουργία και ταχύτητα συγχρονισμένης πορείας. Μπορούν να διατεθούν έως και τρεις υδραυλικές βαλβίδες εξωτερικών εργασιών, όλες με σύστημα push-pull για εύκολη σύνδεση. Τα τρακτέρ T5S και T5 Utility Powershuttle μπορούν να παραγγελθούν με ένα ενσωματωμένο πακέτο έτοιμο για εμπρόσθιο φορτωτή από το εργοστάσιο και περαιτέρω επιλογές περιλαμβάνουν εργοστασιακά τοποθετημένο εμπρόσθιο υδραυλικό και PTO.

Τα 2 νέα μοντέλα διαφέρουν ως προς τον τύπο του εμπρόσθιου άξονα, το μικτό βάρος οχήματος (GVW) και την μέγιστη διάσταση των πίσω ελαστικών που καθιστούν τη νέα προσφορά ιδανική για να στοχεύσει διαφορετικούς πελάτες: αυτοί που αναζητούν ένα ελαφρύτερο ευέλικτο τρακτέρ θα μπορούσαν να επικεντρωθούν περισσότερο στο T5S, ενώ αυτοί που αναζητούν ένα μεγαλύτερο και βαρύτερο βοηθητικό τρακτέρ θα μπορούσαν να εκτιμήσουν το αναβαθμισμένο T5 Utility Powershuttle.

Το T5S διαθέτει ελαφρύτερο άξονα HD κατηγορίας 1 με πλάτος φλάντζας προς φλάντζα 1.584 mm, ενώ το T5 Utility Powershuttle διαθέτει μεγάλο άξονα κλάσης 1.5 HD με πλάτος φλάντζας προς φλάντζα 1.789 mm, γεγονός που καθιστά το τρακτέρ ιδανικό και για τις βαρύτερες εργασίες με φορτωτή. Το μικτό βάρος οχήματος (GVW) διαφέρει και είναι 6,5 τόνους για το T5S και 7 τόνους για το T5 Utility Powershuttle.

Σχετικά με την μέγιστη διάσταση των πίσω ελαστικών, στο T5S μπορούν να τοποθετηθούν R34 (SRI 750) ενώ, για πρώτη φορά, στα αναβαθμισμένα T5 Utility Powershuttle, μπορούν να τοποθετηθούν R38 (SRI 800).

New Holland

Και τα δύο τρακτέρ μπορούν να παραγγελθούν με εμπρόσθιο φορτωτή έτοιμο από το εργοστάσιο και επιπλέον PTO και εμπρόσθια υδραυλικά.

Το οπίσθιο μπράτσο έχει πλήρως επανασχεδιαστεί και τώρα διαθέτει 2 εξωτερικούς κυλίνδρους, για να αυξήσει την απόδοση και να διευκολύνει την συντήρηση. Η εξαιρετική μέγιστη ανυψωτική ικανότητα ανέρχεται σε 4,4 τόνους για το T5S και 5 τόνους για το T5 Utility Powershuttle.

Το T5S διαθέτει χειριστήρια ανύψωσης (lift-o-matic) και το T5 Utility Powershuttle διαθέτει το δημοφιλές lift-o-matic plus system.

Ασυναγώνιστη άνεση και ορατότητα 
Τόσο τα τρακτέρ T5S όσο και T5 Utility Powershuttle παρέχουν άνεση και ορατότητα που ταιριάζουν απόλυτα με τις διαφορετικές απαιτήσεις των εργασιών στις οποίες υπερέχουν.

Τα τρακτέρ T5S επωφελούνται από ένα νέο σχεδιασμό 4 κολώνων που προσφέρει εξαιρετική ορατότητα 320ο. Το επίπεδο πάτωμα της καμπίνας, οι μεγάλες πόρτες, το κάθισμα με ανάρτηση αέρα και η ηλιοροφή μεγάλης ορατότητας, προσφέρουν εξαιρετική άνεση για εργασίες με φορτωτή. Ενώ τα τρακτέρ T5S βρίσκονται στο τέλος της σειράς Τ5, μπορούν να προσδιοριστούν σε υψηλό βαθμό, εάν απαιτηθεί. Οι επιλογές περιλαμβάνουν την τηλεματική PLM Connect, την αυτόματη καθοδήγηση EZ-Pilot και την οθόνη IntelliViewTM 4 με δυνατότητα ISOBUS UT/TC.

Το T5 Utility Powershuttle, από την άλλη πλευρά, διαθέτει μια άνετη καμπίνα 6 κολώνων που σας επιτρέπει όμως να έχετε τα πάντα υπό έλεγχο με μεγάλη ορατότητα. Τα κύρια χειριστήρια είναι πολύ εύχρηστα και εύκολα προσβάσιμα στη δεξιά πλευρά του χειριστή για εξαιρετική εργονομία. Η ευρύχωρη καμπίνα προσφέρει εύκολη πρόσβαση στον χειριστή, ένα ήσυχο περιβάλλον με μόλις 76db, την άνεση ενός καθίσματος με ανάρτηση αέρα και εξαιρετική εργονομία.

Ο σχεδιασμός της καμπίνας 4 κολώνων του νέου T5S και 6 κολώνων του T5 Utility Powershuttle, ικανοποιεί τις απαιτήσεις των πελατών που εργάζονται σε περιορισμένο χώρο, όπως μέσα σε στάβλους: στην πραγματικότητα και τα δύο τρακτέρ παραμένουν κάτω από τα 2,65 μέτρα συνολικού ύψους με το αναβαθμισμένο T5 Utility Powershuttle να αποτελεί σημείο αναφοράς στην σειρά χάρη στην οροφή εξαιρετικά χαμηλού προφίλ που εγγυάται συνολικό ύψος κάτω από 2,6 μέτρα με ελαστικά R34.

Εν συντομία οι νέες σειρές τρακτέρ Utility της New Holland ξεχειλίζουν από νέα χαρακτηριστικά, την πιο άνετη καμπίνα με την καλύτερη ορατότητα στην κατηγορία, κινητήρες καθαρότερους με γρήγορη ανταπόκριση, ισχυρότερα μπράτσα και υψηλή ανυψωτική ικανότητα. Στον κόσμο των τρακτέρ Utility, η New Holland συνεχίζει την ηγεσία και την καινοτομία της, προσφέροντας βιώσιμες λύσεις με στόχο την ικανοποίηση των αναγκών των πελατών, την βελτίωση της απόδοσης και της παραγωγικότητας, μαζί με τη μεγιστοποίηση της άνεσης του χειριστή.

Ο κ. Oscar Baroncelli, Επικεφαλής των Τρακτέρ New Holland Παγκοσμίως, είπε: «Αυτές οι νέες προσθήκες στη σειρά αποδεικνύουν την φήμη της οικογένειας T5 ως τα πιο ευέλικτα και συμπαγή μηχανήματα με τις καλύτερες επιδόσεις στην κατηγορία τους μαζί με ευκολία χρήσης και συντήρησης».

05/07/2023 04:04 μμ

Το πρόγραμμα Road to Carbon Neutral Farming της New Holland στοχεύει στο να παρέχει στους πελάτες μηχανήματα που λειτουργούν με καύσιμα εκτός ντίζελ, ενώ εργάζεται προς μία ευρεία κατεύθυνση για την μείωση του αποτυπώματος άνθρακα στην γεωργία.
Το πρώτο τρακτέρ LNG παγκοσμίως, είναι ένα πρωτότυπο που αναπτύχθηκε για να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη για μηχανήματα μεγαλύτερης ιπποδύναμης, που συνδυάζουν εξαιρετική απόδοση με χαμηλότερες εκπομπές ρύπων και λειτουργικό κόστος.
Με την λύση του LNG, η New Holland θα υπερδιπλασιάσει την αυτονομία των σημερινών προϊόντων μεθανίου αυξάνοντας παράλληλα την συνολική βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η χρήση του υγροποιημένου μεθανίου παρέχει τετραπλάσια χωρητικότητα αποθήκευσης καυσίμου, σε σύγκριση με τη χρήση συμπιεσμένου αερίου (CNG). Αυτό αυξάνει σημαντικά την αυτονομία του τρακτέρ, ακόμη και κατά την εκτέλεση ενεργοβόρων εργασιών. Με ένα μοντέλο 270hp, το T7 Methane Power LNG παρέχει την ίδια ισχύ και ροπή με το αντίστοιχο τρακτέρ ντίζελ.

T7 LNG

Ο Carlo Lambro, Πρόεδρος της New Holland Agriculture είπε: «Αυτό το πρωτότυπο δείχνει στον κόσμο ότι η δέσμευσή μας για βιωσιμότητα ήρθε για να μείνει. Πιστεύουμε ότι η καλύτερη λύση σήμερα στην αγορά για τη μείωση των εκπομπών ρύπων και του κόστους είναι το φυσικό αέριο – ειδικά το βιομεθάνιο. Οι αγρότες εξακολουθούν να χρειάζονται ισχυρά τρακτέρ, γι’ αυτό προσφέρουμε όλα τα οφέλη αυτής της λύσης στους πελάτες μας με τα τρακτέρ μεγάλης ιπποδύναμης άνω των 200 hp. Επίσης γνωρίζουμε ότι η αυτονομία είναι πολύ σημαντική για τους πελάτες μας: την έχουμε ήδη βελτιώσει στο υπάρχον τρακτέρ T6 Methane Power και την έχουμε επεκτείνει περαιτέρω με το νέο T7 Methane Power LNG. Αυτή η πρεμιέρα συμπληρώνει το υπάρχον T6 Methane Power και το ευρύτερο χαρτοφυλάκιο εναλλακτικής ισχύος της CNH Industrial».

Δείτε Video με το New Holland T7 LNG

Το T7 Methane Power LNG διαθέτει το πατενταρισμένο ενεργό σύστημα καυσίμου ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Ενσωματώνει μία κρυογονική δεξαμενή από ανοξείδωτο χάλυβα που είναι διαμορφωμένη για να ταιριάζει με το αντίστοιχο ντίζελ, μεγιστοποιώντας το χώρο και αποθηκεύοντας αποτελεσματικά υγροποιημένο μεθάνιο στο τρακτέρ. Το σύστημα έχει ένα χώρο κενού αέρα που απομονώνει το καύσιμο μέσα και μειώνει το πάχος της δεξαμενής. Μόλις βγείτε στο χωράφι, το σύστημα ελεγχόμενης θερμοκρασίας της δεξαμενής διασφαλίζει ότι ο κινητήρας λειτουργεί ομαλά.

T7 New Holland LNG

Το T7 Methane Power LNG μπορεί να τροφοδοτείται από υγροποιημένο βιομεθάνιο που προέρχεται από ζωική και υδαρή κοπριά, πράγμα που σημαίνει ότι είναι ακόμη πιο βιώσιμο. Αυτή η λύση ενσωματώνει τέλεια με την προτεινόμενη προσέγγιση της Bennamann, μιας νεοσύστατης επιχείρησης με έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο που συνεργάζεται με την New Holland και επικεντρώνεται στην καινοτομία γύρω από την συλλογή, την επεξεργασία και την αποθήκευση του διαφυγόντος μεθανίου, με στόχο την  απελευθέρωση των οφελών της κυκλικής οικονομίας για τους πελάτες και της υλοποίησης μιας τοπικής, καθαρής ενεργειακής επανάστασης.
Η προσέγγιση της Bennamann μπορεί να μειώσει σημαντικά το αποτύπωμα του άνθρακα μιας μέσης γαλακτοκομικής εκμετάλλευσης, καθώς μειώνεται η εντατική χρήση των χημικών λιπασμάτων, μετατοπίζεται η χρήση ορυκτών καυσίμων στα τρακτέρ, την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και την παροχή θερμότητας και μειώνεται η εξάπλωση της υδαρούς κοπριάς.
Παρέχει επίσης νέες ευκαιρίες για την δημιουργία εσόδων και την επαναχρησιμοποίηση των αποβλήτων. Αυτά περιλαμβάνουν: παραγωγή καυσίμων με σταθερό κόστος, πώληση πλεονάζοντος βιομεθανίου στην αγορά, παραγωγή 100% φυσικού λιπάσματος και μετατροπή του πλεονάζοντος μεθανίου σε ηλεκτρική ενέργεια για προώθηση στο δίκτυο ή τοπική χρήση. Η ευκαιρία για ηλεκτρική παραγωγή είναι καίριας σημασίας – μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την λειτουργία ηλεκτρικών μηχανημάτων (μελλοντικά γεωργικά μηχανήματα παράλληλα με υπάρχοντα αυτοκίνητα και ημιφορτηγά), καθώς και για την τροφοδοσία του αγροκτήματος, το οποίο σε απομακρυσμένες περιοχές με περιορισμένη ηλεκτρική ενέργεια, θα μπορούσε να “ξεκλειδώσει” την μελλοντική του επέκταση.

NH T7 LNG

Ο Oscar Baroncelli, Επικεφαλής της παραγωγής Τρακτέρ και Τηλεσκοπικών Φορτωτών της New Holland Agriculture δήλωσε: «Η βιωσιμότητα βρίσκεται στον πυρήνα όλων όσων κάνουμε και το νέο τρακτέρ T7 Methane Power LNG είναι το τελευταίο μας βήμα προς ένα πραγματικά ενεργειακά ανεξάρτητο μέλλον για την γεωργία. Η συνεργασία με την Bennamann έχει φέρει πολλές σημαντικές καινοτομίες στα μηχανήματά μας, όπως το πατενταρισμένο ενεργό σύστημα καυσίμου ελεγχόμενης θερμοκρασίας. Είμαστε ευθυγραμμισμένοι στην προσέγγισή μας για κυκλική οικονομία στην γεωργία και μοιραζόμαστε τη δέσμευσή μας να προσφέρουμε στους πελάτες μας όλα τα περιβαλλοντικά, λειτουργικά και οικονομικά οφέλη».
Ο σχεδιασμός του πρωτοτύπου διαθέτει στυλ νέας γενιάς σε συνδυασμό με την κλασσική αισθητική της New Holland, με νέο χρώμα «Clean Blue», πανίσχυρα πίσω φώτα LED με ενσωματωμένο φωτιζόμενο λογότυπο-φύλλο, φωτιζόμενο λογότυπο-φύλλο στις κολώνες της καμπίνας, τροχούς με γυαλιστερό μαύρο χρώμα και μπροστινά φτερά με διακριτικές πινελιές Clean Blue. Η γυάλινη οροφή παρέχει βελτιωμένη ορατότητα και μεγαλύτερη αίσθηση του χώρου.

T7 LNG καμπίνα

Το πρωτοποριακό υποβραχιόνιο SideWinder™ Ultra, η νέα μεγαλύτερη ρυθμιζόμενη οθόνη αφής IntelliView™ 12 ιντσών και η μοναδική οθόνη CentreView™ πάνω στο τιμόνι, παρέχουν εξαιρετική εργονομία και ευκολία στη λειτουργία. Τα εργονομικά διαμορφωμένα καθίσματα από δέρμα και Alcantara, με ρίγες για αντίθεση και κεντημένο το λογότυπο, φαίνονται σπορ και άνετα. Το T7 Methane Power LNG έρχεται επίσης με την προηγμένη τεχνολογία γεωργίας ακριβείας (PLM Intelligence) της New Holland και την υποστήριξη χρόνου λειτουργίας PLM Connect.

16/06/2023 02:30 μμ

Η Massey Ferguson (MF) ήταν ο νικητής του βραβείου Trator do Ano 2023/2024 με το MF 8S. Το ίδιο τρακτέρ επιλέχθηκε και στην κατηγορία «Τρακτέρ άνω των 200 ίππων». Η MF κέρδισε επίσης στην κατηγορία μηχανημάτων έως 100 ίππους με τον ελκυστήρα MF 4707 Cab για δεύτερη συνεχή χρονιά. 

Η ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε την 1η Μαΐου στην Agrishow.

Το τρακτέρ MF 8S.265 τροφοδοτείται από εξακύλινδρο κινητήρα AGCO Power 7,4 λίτρων, την τελευταία λέξη της τεχνολογίας κινητήρων. Φτάνει σε πλήρη ισχύ ακόμη και σε χαμηλές στροφές, όπως στις 1500 στροφές ανά λεπτό, προσφέροντας εξαιρετική οικονομία και αθόρυβη λειτουργία. Το νέο αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων Dyna-7 προσφέρει αποτελεσματική λειτουργία με συνολικά 28 ταχύτητες εμπρός και πίσω σε τέσσερα group και επτά ταχύτητες.

MF 8S

Με την αποκλειστική σχεδίαση Protect-U, ο ελκυστήρας διαθέτει απόσταση 24 εκατοστών μεταξύ της καμπίνας και του κινητήρα, απομονώνοντας το εσωτερικό περιβάλλον από το θόρυβο, τη θερμότητα και τους ανεπιθύμητους κραδασμούς. Με επίπεδα θορύβου μόλις 68dB, είναι μία από τις πιο αθόρυβες καμπίνες της αγοράς, καθώς και η πιο άνετη. Με εσωτερικό όγκο 3,4m³, είναι επίσης μία από τις πιο ευρύχωρες. 

Ο ελκυστήρας MF 4707 με καμπίνα σχεδιάστηκε για να αυξάνει τις επιδόσεις και την ευελιξία στις υπαίθριες δραστηριότητες. Βασίζεται στον κινητήρα AGCO Power. Ο ηλεκτρονικός κινητήρας διαθέτει turbo και intercooler όπου το καύσιμο καίγεται αποτελεσματικά για εξοικονόμηση καυσίμου έως και 10% ανά εκτάριο. Ένα ακόμα πλεονέκτημα του τρακτέρ MF 4707 Cab είναι η ευελιξία του κιβωτίου ταχυτήτων 12x12 - το μοναδικό στην αγορά σε αυτή την κατηγορία με μηχανική ή ηλεκτροϋδραυλική ρεβέρσα. Το κιβώτιο ταχυτήτων διαθέτει την τελευταία λέξη της τεχνολογίας και είναι πολύ οικονομικό.

Ιδανικό για σιτηρά και κηπευτικά, αυτό το τρακτέρ διαθέτει τον καλύτερο εξοπλισμό στην αγορά. Με την ηλεκτροϋδραυλική ρεβέρσα, είναι δυνατή η πραγματοποίηση αλλαγής ταχυτήτων εμπρός-πίσω με το τρακτέρ εν κινήσει και χωρίς τη χρήση του συμπλέκτη. Αυτό το τρακτέρ έχει ανυψωτική ικανότητα 3.000 kg και παροχή 65 λίτρα ανά λεπτό. Η καμπίνα έχει ορατότητα 360 μοιρών, παρέχοντας βελτιωμένη άνεση και ασφάλεια κατά την εργασία.

Η αξιολόγηση για το βραβείο Trator do Ano πραγματοποιήθηκε από τεχνική επιτροπή αποτελούμενη από καθηγητές με διδακτορικά στον τομέα της γεωργικής μηχανικής από σημαντικά δημόσια πανεπιστήμια της Βραζιλίας, όπως το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Ceará (UFC), το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο του Mato Grosso (UFMT), το Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο της Santa Maria (UFSM), το Κρατικό Πανεπιστήμιο Paulista (Unesp) του Jaboticabal.

07/06/2023 03:19 μμ

Η φυτευτική QUBIK από την Checchi & Magli είναι κατάλληλη για συμπιεσμένους κύβους διαστάσεων μεταξύ 3,2 cm και 5 cm (1-1/3 “-2”).
Η απόσταση σειρά από σειρά είναι ρυθμιζόμενη με ελάχιστη 23 cm (9") και η απόσταση φυτού από φυτό με ελάχιστη 5 cm (2”).
Ένα ηλεκτρο-πνευματικό σύστημα επιτρέπει τον διαχωρισμό των κύβων και την ακριβή τοποθέτηση τους στο έδαφος.
Η QUBIK είναι εξοπλισμένη με ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες και πνευματικούς κυλίνδρους δοκιμασμένους και σχεδιασμένους για χρήση ακόμη και σε χαμηλές θερμοκρασίες (έως -10°).
Ενδεικτική παραγωγή έως 7.200 φυτά/ώρα/σειρά.
Διαστάσεις: 250 (M)Χ330(Π)Χ200(Υ)cm - 1800kg
Ελάχιστη απαιτούμενη ιπποδύναμη 100ΗΡ.

Περιλαμβάνει:
1.Πίσω λεπίδες κάλυψης
2.Μπροστινό τροχό ισοπέδωσης
3.Αυλακωτήρα
4.Μπροστινό κύλινδρο "farmflex"
5.Πολυλειτουργικό ψηφιακό πίνακα ελέγχου
6.Οδηγό κύβων ρυθμιζόμενος μεταξύ 3,2 cm και 5 cm (1-1/ 3”-2”)
7.Γραμμικούς ενεργοποιητές για το βάθος φύτευσης

Δείτε περισσότερα για την φυτευτική QUBIK, εδώ

Φυτευτική QUBIK από την Checchi & Magli

29/05/2023 01:20 μμ

Η Πανελλήνια Ένωση Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών (Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ.) ιδρύθηκε πριν από περίπου 40 χρόνια με σκοπό να εκπροσωπήσει τους Γεωπόνους της Ανώτατης Τεχνολογικής Εκπαίδευσης.

Ολοκληρώθηκε η διαδικασία ελέγχου από την Κ.ΕΦ.Ε. (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή) και ανακοινώθηκε η τελική λίστα των υποψηφιοτήτων για τις εκλογές της Π.Ε.Π.Τ.Ε.Γ. που θα διεξαχθούν την Κυριακή (18 Ιουνίου 2023).

Για την τελική λίστα υποψηφιοτήτων για τις εκλογές πατήστε εδώ 

08/05/2023 03:01 μμ

Ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του ΥπΑΑΤ, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, με απόφασή του προσκαλεί κάθε ενδιαφερόμενο να υποβάλει αίτηση προκειμένου να στελεχωθεί το Μητρώο Αξιολογητών για την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων που εντάσσονται στα έργα και τις δράσεις του Υπουργείου, τα οποία χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης υποψηφιότητας έχουν μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Ειδικότερα:
Οι κάτοχοι τίτλου σπουδών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης (Α.Ε.Ι./Α.Τ.Ε.Ι.) της ημεδαπής ή αναγνωρισμένου ισότιμου τίτλου σπουδών της αλλοδαπής γεωτεχνικών, μηχανικών ανάλογης ειδικότητας των επενδυτικών σχεδίων (ενδεικτικά: πολιτικοί μηχανικοί, μηχανολόγοι μηχανικοί) (εφεξής μηχανικοί) ή οικονομικών επιστημών ή επιστημών τροφίμων, οι οποίοι εγγράφονται στα υποΜητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών τους και οι οποίοι:
α) είναι ηλικίας μέχρι 67 ετών,
β) είναι μέλη του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) ή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) ή του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί,
γ) διαθέτουν κατ’ ελάχιστον 3ετή τεκμηριωμένη εμπειρία σε σχέση με το αντικείμενο αξιολόγησης, όπως σύνταξη αιτήσεων υπαγωγής, συμμετοχή στο σχεδιασμό ή στην κατάρτιση ή στην υλοποίηση χρηματοδοτούμενων επενδυτικών έργων ή εναλλακτικά έχουν αξιολογήσει τουλάχιστον 10 επενδυτικά έργα σε ίδιες ή ανάλογες κατηγορίες ενισχύσεων,
δ) διαθέτουν Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχουν ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Οffice και Οutlook ή ανάλογων) και διαδικτύου.

Το έργο περιλαμβάνει το αντικείμενο του Μητρώου και τα τρία υποΜητρώα:
α) Μητρώο αξιολογητών περιφερειακών ενισχύσεων για τα υποέργα «καινοτομία και πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση γεωργικών προϊόντων», «εκσυγχρονισμός του πρωτογενή τομέα» και «πράσινος αγροτουρισμός».
β) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 702/2014 για τα υποέργα «αναδιάρθρωση των καλλιεργειών» και «γενετική βελτίωση ζώων» και
γ) Μητρώο αξιολογητών ενισχύσεων του Κανονισμού (ΕΕ) 1388/2014 για το υποέργο «ενίσχυση υδατοκαλλιεργειών».
Οι ενδιαφερόμενοι δύνανται να εγγραφούν σε περισσότερα υπο-Μητρώα αναλόγως του τίτλου σπουδών. Όποιοι επιθυμούν να εγγραφούν σε περισσότερα υποΜητρώα ανάλογα του τίτλου σπουδών τους, υποβάλουν μία
αίτηση στην οποία δηλώνουν τα υποΜητρώα, στα οποία ενδιαφέρονται να εγγραφούν.

Οι υποψήφιοι που επιθυμούν να ενταχθούν στο Μητρώο Αξιολογητών υποβάλλουν με επισυναπτόμενα τα δικαιολογητικά στην ηλεκτρονική διεύθυνση (εδώ)

Ειδικότερα, η αίτηση συνοδεύεται με τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
α) αντίγραφο τίτλου σπουδών ή αντίγραφο τίτλου αναγνώρισης,
β) αντίγραφο δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή άλλου επίσημου εγγράφου που αποδεικνύει την ηλικία,
γ) αντίγραφο εγγραφής στο αντίστοιχο επιμελητήριο, εφόσον η επαγγελματική τους ειδικότητα το απαιτεί με απαλλαγή της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης, εφόσον από το έγγραφο του επιμελητηρίου τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
δ) δικαιολογητικά τεκμηρίωσης της εμπειρίας, όπως συμβάσεις εργασίας ή έργου, βεβαιώσεις εργοδότη, αποδεικτικά αξιολόγησης αντίστοιχων έργων,
ε) ενιαίο πιστοποιητικό δικαστικής φερεγγυότητας ή για τους ενδιαφερόμενους δημόσιους υπαλλήλους βεβαίωση από την Υπηρεσία τους, όπου θα αναφέρεται ότι δεν τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή και δεν εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη για τα παραπτώματα που αφορούν στις προϋποθέσεις υποψηφιότητας. Οι δημόσιοι υπάλληλοι απαλλάσσονται της υποχρέωσης υποβολής τίτλου σπουδών ή αναγνώρισης εφόσον από το έγγραφο τεκμαίρεται ο τίτλος σπουδών,
στ) υπεύθυνη δήλωση του ν. 1599/1986, με γνήσιο υπογραφής ή ψηφιακά υπογεγραμμένη, με την οποία βεβαιώνεται ότι: 
i) Όλα τα στοιχεία που ο ενδιαφερόμενος έχει υποβάλει ηλεκτρονικά είναι πραγματικά, έγκυρα και ακριβή, δεν υπάρχει σε βάρος του καταδίκη, εκκρεμοδικία, πειθαρχική ποινή ή δίωξη, 
ii) έχει λάβει γνώση των υποχρεώσεων καθώς και του έργου που θα αναλάβει βάσει του εκάστοτε ισχύοντος θεσμικού πλαισίου,
iii) διαθέτει Η/Υ με δυνατότητα τηλεδιάσκεψης και έχει ικανότητα χειρισμού προγραμμάτων βασικών εφαρμογών γραφείου (Microsoft Office και Outlook ή ανάλογων) και διαδικτύου, 
iv) δεν έχει συνταξιοδοτηθεί και 
v) δεν έχει υποχρέωση εγγραφής σε επιμελητήριο (αν πρόκειται για ειδικότητα, για την οποία δεν απαιτείται εγγραφή σε επιμελητήριο).

Προσοχή όπως επισημαίνει η Απόφαση, η ένταξη στο Μητρώο Αξιολογητών δεν γεννά αυτοδικαίως δικαίωμα καταβολής της οποιασδήποτε αποζημίωσης/αμοιβής. Δικαίωμα αποζημίωσης αποκτάται μετά την επιτυχή αξιολόγηση του αντιθέμενου επενδυτικού σχεδίου.

Διαβάστε την Πρόσκληση (εδώ)