Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λιγοστεύει το ντόπιο βόειο κρέας, ανεβαίνουν οι τιμές παραγωγού

08/02/2023 04:14 μμ
Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Έχουν πάρει τα πάνω τους οι τιμές παραγωγού, αλλά αυτό δεν αρκεί στους κτηνοτρόφους, καθώς τα κόστη είναι υπέρογκα.

Ανοδικά κινούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τιμές παραγωγού στο ντόπιο βόειο κρέας, κάτι που οι αγελαδοτρόφοι αποδίδουν στη μείωση της προσφοράς, ως αποτέλεσμα της μείωσης του ζωικού κεφαλαίου και των πρόωρων σφαγών. Στο ράφι την ίδια ώρα ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει 13 και 14 ευρώ το κιλό, με τα κέρδη να καταλήγουν κατά το πλείστον στις τσέπες των μεσαζόντων.

Μέχρι και 6,30 με 6,40 πιάνει το κρέας στη Λάρισα, πρόωρα σφάζονται τα ζώα

Μετά από μια αναμενόμενη εν πολλοίς... «κοιλιά» στις τιμές παραγωγού κατά τις αρχές του έτους, οι τιμές που σφάζει ο παραγωγός, έχουν πάρει την ανιούσα τονίζει από την πλευρά στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Τσόκανος από τον ΑΚΣ Κρέατος Ελευθέρας Βοσκής με έδρα στη Λάρισα, μια οργάνωση που προσπαθεί να περάσει τη συνεταιριστική λογική σε όσο το δυνατόν περισσότερους κτηνοτρόφους γίνεται. Σύμφωνα με τον κ. Τσόκανο το μέλλον θα είναι δύσκολο, αν δεν γίνουν συνεταιριστικά σχήματα παραγωγών στη χώρα. Φέρνει ως παράδειγμα μάλιστα το κίνητρο της μείωσης φορολογίας που θέσπισε για τους συνεταιρισμένους η πολιτεία πρόσφατα. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, οι τιμές έχουν ανοδική πορεία και παίζουν κοντά στα 6 ευρώ και σε ορισμένες περιπτώσεις έχουν φθάσει και στα 6,30 με 6,40 ευρώ το κιλό. Ο κ. Τσόκανος θεωρεί την ακρίβεια των ζωοτροφών εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις μονάδες, ενώ καταλήγοντας, χαρακτηρίζει, πολύ μικρή την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, που δόθηκε πριν από λίγες ημέρες. Τέλος, επισημαίνει πως στην αγορά και στις τιμές έχουν επιδράσει οι σφαγές ζώων πρόωρα, που συνεχίζονται εξαιτίας της κατάστασης με τις ζωοτροφές και τα υπόλοιπα κόστη εκτροφής.

Φυλλοροούν οι μονάδες στην Πέλλα

Ο κ. Κυριάκος Χλάιδης, που εκτρέφει 120 μοσχάρια Ελληνικής κόκκινης φυλής στην περιοχή Άψαλος Πέλλας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για το κρέας το μοσχαρίσιο που πουλάμε έχουν ανεβεί το τελευταίο διάστημα και ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. Συγκεκριμένα έχουν φτάσει στα 6 ευρώ το κιλό στον παραγωγό, όταν πρωτύτερα δεν έφταναν τα 3,80 με 4,50 ευρώ το κιλό. Αυτό είναι ασφαλώς θετικό, αλλά δεν αρκεί και είναι και συγκυριακό καθώς τα κοπάδια μειώνονται και πολλοί κτηνοτρόφοι εγκαταλείπουν το επάγγελμα. Το προϊόν φεύγει από το σφαγείο και καταλήγει στην αγορά της Αθήνας στον καταναλωτή με 13 και 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή το μεγάλο κέρδος το αποκομίζει ο μεσάζοντας τη στιγμή που ο κτηνοτρόφος παλεύει να καλύψει τα έξοδα. Προσωπικά έχω έξοδα για τη μονάδα για φάρμακα, ζωοτροφές κ.λπ. πάνω από 50.000 ευρώ. Η ενίσχυση που μας έδωσαν για ζωοτροφές δεν φθάνει παρά μόνο για λίγες ημέρες καθώς ήταν κάτω από 5.000 ευρώ. Η πολιτεία πρέπει να πάρει σοβαρά μέτρα γιατί σε λίγο θα ψάχνουμε για ντόπιο κρέας και δεν θα βρίσκουμε. Μόνο στην ευρύτερη περιοχή εδώ από 1.000 βοοειδή που εκτρέφονταν πριν 1 χρόνο, είναι ζήτημα σήμερα αυτά να είναι 200. Ίδιο πρόβλημα έχει και η αιγοπροβατοτροφία. Από 60.000 ζώα στην ευρύτερη περιοχή έχουν απομείνει 5.000 με 6.000 πλέον. Και εδώ θα υπάρχει θέμα επάρκειας».

Σχετικά άρθρα
01/09/2023 05:01 μμ

Το οικολογικό σχήμα (eco-schemes) Π1-31.7 - «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων» περιλαμβάνει τις εξής δράσεις:

α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»

Οι δικαιούχοι πρέπει να:
α) ’Εχουν την ιδιότητα του ενεργού γεωργού,
β) υποβάλλουν αίτηση ενιαίας ενίσχυσης για το ζωικό κεφάλαιο για το όποιο τους κατανέμεται ο ανάλογος βοσκότοπος,
γ) είναι μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι στην περίπτωση της δράσης 31.7 Β. Μετακινούμενοι κτηνοτρόφοι νοούνται οι κτηνοτρόφοι που μετακινούν το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου (αίγες, πρόβατα, βοοειδή) για τουλάχιστον 4 μήνες το χρόνο, από πεδινό σε ορεινό βοσκότοπο, όπως προκύπτει από την δήλωση του ΟΣΔΕ στο αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ.
δ) εφαρμόζουν τις απαιτήσεις για την αναγνώριση και καταγραφή των ζώων όπως προβλέπονται στο εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Επίσης πέραν των υποχρεωτικών απαιτήσεων και δεσμεύσεων υποχρεούνται:
α) να διατηρούν τη χρήση των μονίμων βοσκοτόπων
β) να τηρούν περιβαλλοντικό φάκελο σε έντυπη μορφή, καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους που αφορά την αίτηση, ο οποίος θα πρέπει να είναι διαθέσιμος στις ελεγκτικές αρχές,
γ) να δέχονται και να διευκολύνουν όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους από τα αρμόδια εθνικά και ενωσιακά ελεγκτικά όργανα.
δ) να υποβάλλουν αίτημα συμμετοχής στο εν λόγω πρόγραμμα. Το αίτημα συμμετοχής γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης του αγροτεμαχίου. Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής συνεπάγεται ότι ο ενδιαφερόμενος αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.

Δράση 31.7-Β Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπου
Υποχρεώσεις:

  • Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
  • Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
  • Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
  • Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
  • Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.

Η ενίσχυση ορίζεται:
Aίγες, πρόβατα μέγιστο ύψος ενίσχυσης 65 ευρώ/εκτάριο (6,5 ευρώ/στρέμμα)
Bοοειδή  μέγιστο ύψος ενίσχυσης 55 ευρώ/εκτάριο (5,5 ευρώ/στρέμμα)

Δράση 31.7-Δ Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου σε μέσης-καλής κατάστασης βοσκοτόπους
Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.
Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.

Η ενίσχυση ορίζεται:
Αιγοπρόβατα - βοοειδή μέγιστο ύψος ενίσχυσης 30 ευρώ/εκτάριο (3 ευρώ/στρέμμα). 

Όπως αναφέρει το σχετικό ΦΕΚ με την απόφαση, για να λάβουν την ετήσια οικονομική ενίσχυση οι κτηνοτρόφοι υποβάλλουν ΕΑΕ με την συμπλήρωση σχετικού πεδίου (κωδικός παράλληλης δράσης) για τα αγροτεμάχια στα οποία εφαρμόζουν το αντίστοιχο οικολογικό πρόγραμμα.

Τελευταία νέα
31/08/2023 11:26 πμ

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη και στελέχη του υπουργείου, είχαν ο πρόεδρος, Ηλίας Κοτόπουλος και μέλη του ΔΣ της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) στα γραφεία της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη.
 
Συγκεκριμένα στη σύσκεψη υπό τον υπουργό κ. Αυγενάκη συμμετείχαν ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Φάνης Παπάς από την πλευρά του υπουργείου οι δυο γενικοί γραμματείς Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης. Από την πλευρά της ΕΦΧΕ, εκτός από τον πρόεδρο Ηλία Κοτόπουλο, συμμετείχαν στη συνάντηση ο επίτιμος πρόεδρος της οργάνωσης Θανάσης Βασιλέκας και από την πλευρά του ΔΣ και μελών της ΕΦΧΕ, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Κεφαλάς, ο Χρήστος Βουλγαρίδης, ο Στέφανος Μπακαρτσάκης, ο Κώστας Κεφαλάς, ο Δημήτρης Τζελέπης, ο Κώστας Κουκουζέλης, ο διευθυντής της ΕΦΧΕ Σταμάτης Μηλιούδης κ.ά. 

Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας είναι επιστημονική ένωση και μη κερδοσκοπικό σωματείο, που ασχολείται με τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής της φυλής Χολστάιν. 

Οι αγελάδες φυλής Χολστάιν φημίζονται για την καλή προσαρμοστικότητα στο κλίμα της Ελλάδας, την υψηλή απόδοσή τους σε γάλα καθώς και την καλή συμπεριφορά του ζώου. Η έδρα μας είναι στη Θεσσαλονίκη κι αξιοποιούμε τις πλέον σύγχρονες τεχνολογίες για να παράγουμε ελληνικό, ποιοτικό γάλα στις κτηνοτροφικές μονάδες μας. 

Η ΕΦΧΕ είναι υπεύθυνη για τον έλεγχο 23.000 αγελάδων γαλακτοπαραγωγής, των 213 παραγωγών – μελών της, οι οποίες παράγουν περίπου 200.000 τόνους φρέσκου αγελαδινού γάλακτος, ήτοι το 1/3 της συνολικής ελληνικής παραγωγής.

Παραμένουμε εταίρος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης τρέχοντας Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης αγελάδων αναπαραγωγής Χολστάιν από το 2003 μέχρι και σήμερα. Έχουμε αναγνωριστεί ως επίσημος φορέας τήρησης και κατάρτισης του Γενεαλογικού Βιβλίου αγελάδων αναπαραγωγής καθαρής φυλής Xoλστάιν βάση του Νο2/13.03.2007 Πρακτικού – Απόφασης της Συνεδρίασης της Μόνιμης Επιτροπής Αναγνώρισης Φορέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και εκ νέου με το ΦΕΚ 1997/08.09.2011.

Θεωρούμε επιτακτική ανάγκη την χάραξη εθνικής στρατηγικής για την ανάπτυξη της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

1. Αλλαγή του Κώδικα Τροφίμων και Ποτών σε ό, τι αφορά στο άρθρο 82 για το γιαούρτι (επαναφορά ισχύος της παρασκευής του στραγγιστού γιαουρτιού από 100% νωπό ελληνικό γάλα, και όχι από 70% και 30% υποκατάστατα γάλακτος).

2. Θέσπιση μέτρων για τις παραπλανητικές ετικέτες ώστε να αποτρέπεται η σύγχυση του καταναλωτή από παραπλανητικά τοπωνύμια (ΠΓΕ).


3. Νομοθέτηση για ξεχωριστό ράφι για τα νωπά προϊόντα στο ψυγείο, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες στο εξωτερικό, αντί να μπλέκονται μαζί και ροφήματα, που ουδεμία σχέση έχουν σε θρεπτική αξία, καθώς επίσης και διαχωρισμός ελληνικών και μη προϊόντων.

4. Αλλαγή στο ασφαλιστικό καθεστώς για την απορρόφηση εργατών στις αγελαδοτροφικές μονάδες (μετατροπή από ΙΚΑ σε εργόσημο ή έστω δυνατότητα προσέλκυσης και ξένων εργατών μέσω ΟΑΕΔ).

5. Άρση της απαγόρευσης εμπορίου ζώντος ζώων και σφαγείων σε άλλες χώρες λόγω της οζώδους δερματίτιδας των βοοειδών, η οποία ισχύει μέχρι 31/12/2023.

6. Θέσπιση και ενεργοποίηση μεταβατικού διετούς προγράμματος Γενετικής Βελτίωσης του τρέχοντος ΠΑΑ 2014–2020, με πρόσκληση στο πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου 2023. Προώθηση των διεργασιών της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, ιδίως όσον αφορά τα Προγράμματα Γενετικής Βελτίωσης, ώστε να μην υπάρξουν μεγάλες διακοπές και καθυστερήσεις από την λήξη τους, στις 31/10/2023.

Συνοψίζοντας θα θέλαμε να ζητήσουμε την στήριξή σας για την επιτακτική ανάγκη που υπάρχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να θέσει σαφείς στόχους για την αλλαγή της φθίνουσας πορείας στον τομέα της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας της χώρας προς την κατεύθυνση της επάρκειας.
 

25/08/2023 11:17 πμ

Μεγάλη διαφορά υπάρχει στην συνδεδεμένη στο βόειο κρέας που δίνει η Φιλανδία (έχει και συνδεδεμένη για αγελαδινό γάλα) σε σχέση με αυτή που δήλωσε η Ελλάδα.

Αυτό δείχνει ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης η στήριξη της βοοτροφίας. 

Ο κτηνοτρόφος και τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ, Θωμάς Μόσχος, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «για το 2020 η Φινλανδία που έχει πληθυσμό 5,5 εκατομμύρια, διαθέτουν 260.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής με ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 721 ευρώ ανά ζώο. Η Ελλάδα που έχει 10 εκατομμύρια πληθυσμός, 221.000 αγελάδες κρεατοπαραγωγής ανώτερη συνδεδεμένη επιδότηση 143 ευρώ ανά ζώο. Μην απορείτε μετά γιατί εισάγουμε το 85% του μοσχαρίσιου κρέατος και γιατί η ακρίβεια σε βασικά αγαθά θα συνεχίσει να καλπάζει».

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Μόσχου, βοοτρόφος κρεατοπαραγωγής από την Καστοριά και ταμίας στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων «η Ελλάδα έχει ουσιαστικά υποβιβάσει εδώ και χρόνια την γέννα μοσχαριού κρεατοπαραγωγής. Εμείς παράγουμε την πρώτη ύλη για τους παχυντές και όμως η συνδεδεμένη ενίσχυση είναι πολύ μικρότερη σε σχέση με τα 200 και 250 ευρώ που θα πάρουν οι παχυντές στη νέα ΚΑΠ. Και μάλιστα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ βλέπουμε ότι το ΥπΑΑΤ έχει την τάση να μειώση αυτή την ενίσχυση ακόμη περισσότερο.

Η χώρα μας είναι ελλειματική στο μοσχαρίσιο κρέας και παρόλα αυτά δίνουμε λιγότερα χρήματα σε σχέση με άλλες χώρες όπως η Φιλανδία. Επίσης στις γέννες υπάρχει μεγάλη θνησιμότητα. Ένα 10% των μοσχαριών που θα γεννηθούν στους πρώτους δύο μήνες θα πεθάνουν. Για τα μοσχάρια αυτά δεν θα αποζημιωθούμε από τον ΕΛΓΑ. Το οικονομικό κόστος είναι μεγάλο και είναι ορατή πια η τάση αποχώρησης από το επάγγελμα που αν δεν πάρει μέτρα το ΥπΑΑΤ το επόμενο διάστημα θα κορυφωθεί. Τέλος θέλω να ευχαριστήσω τον ΑγροΤύπο για την φωνή που μας δίνει, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες, που κάνουμε ένα πολύ δύσκολο επάγγελμα πάνω στα βουνά».      

Θυμίζουμε ότι στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης είναι τα ακόλουθα:

i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €. Δηλαδή δίνουν 22.680.000 € για τις γέννες και 23.695.600 € για την σφαγή. 

03/08/2023 05:09 μμ

Στα προβλήματα και στις προοπτικές που έχει η βοοτροφία ελευθέρας βοσκής στην χώρα μας, αναφέρεται σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο η αγελαδοτρόφος κρεατοπαραγωγής, Δέσποινα Γκερσάνη.

Η κ. Δέσποινα Γκερσάνη έχει μια εκτροφή στο Ξινό Νερό της Φλώρινας, με 120 αγελάδες κόκκινης φυλής ελευθέρας βοσκής και είναι πιστοποιημένη στο κέντρο γενετικής βελτίωσης Νέας Μεσημβρίας Θεσσαλονίκης.

«Η εκτροφή ξεκίνησε από το 1970 και συνεχίζει μέχρι σήμερα. Όπως πολλοί συνάδελφοι έτσι και εμείς με συνεχείς βελτιώσεις στο κοπάδι μας φτάσαμε στο σημερινό αποτέλεσμα, στην ελληνική κόκκινη φυλή, ζώα γεννημένα και μεγαλωμένα στην χώρα μας, τα οποία είναι απόλυτα προσαρμοσμένες στη μορφολογία και το κλίμα της Ελλάδας.

Ερ. Ποια είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει μια εκτροφή σαν την δική σου;

Απ. Πουλάω τα μοσχάρια σε παχυντές. Τα μοσχάρια είναι ένα πολύ δύσκολο κομμάτι της δουλειάς μας. Μετράμε την χρονιά με τα μοσχάρια που μπορέσαμε να κρατήσουμε. Κάθε χρονιά έχει τις δικές της δυσκολίες και ο αριθμός των μοσχαριών δεν είναι πάντα ο ίδιος. Ο θάνατος των νεογνών από διάρροια, πνευμονία, καθώς και οι αποβολές και οι θάνατοι στον τοκετό και άλλοι αστάθμητοι παράγοντες που έχουν να κάνουν με τις ίδιες τις μάνες δεν δίνουν πάντα τον ίδιο αριθμό μοσχαριών στην εκτροφή. Υπάρχουν χρονιές που θα φτάσει στα 75 μοσχάρια ζωντανά και λέμε ότι ήταν μία πολύ καλή χρονιά. Όμως υπάρχουν και δύσκολες χρονιές με απώλειες μοσχαριών και δεν παίρνεις τα μοσχάρια που θα μπορούσε να σου δώσει η εκτροφή. Έτσι κάθε χρονιά είναι διαφορετική. Μακάρι όσα μοσχάρια γεννιόντουσαν να μπορούσαμε να τα κρατήσουμε, είναι ένας δύσκολος αγώνας να μπορέσεις να κρατήσεις όλα τα νεογνά ζωντανά. Οι γέννες είναι ένα ρίσκο για τον αγελαδοτρόφο για αυτό ζητούσαμε οικονομική στήριξη από την ΚΑΠ αλλά δεν άκουσε το ΥπΑΑΤ. Η συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ πρέπει να αυξηθεί σημαντικά, έτσι ώστε να είναι βιώσιμη η βοοτροφεια και στηριχθεί πραγματικά η παραγωγή. Επίσης η νέα ΚΑΠ στηρίζεται στην κλιματική αλλαγή και η βόσκηση όχι μόνο θα έπρεπε να πριμοδοτεί αλλά και να αποτελεί πρότυπο εκτροφής, καθώς έχει μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Ένα άλλο μεγάλο πρόβλημα είναι οι βοσκότοποι. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια οι διαθέσιμοι βοσκότοποι συνεχώς μειώνονται λόγω της άναρχης τοποθέτησης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων. Δεν υπάρχει εθνικό χωροταξικό σχέδιο και μία σωστή περιβαλλοντική πολιτική με σαφείς χρήσεις της γης τόσο των βοσκοτόπων όσο και των δασικών εκτάσεων. Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα στην περιοχή μου στο Ξινό Νερό του Αμυνταίου πρόκειται να δημιουργηθεί φωτοβολταϊκό πάρκο 20.000 στρεμμάτων πάνω από το χωριό, μιλάμε για μια έκταση η οποία είναι όλοι βοσκότοπος. Επίσης τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε πως μεγάλοι πληθυσμοί αρκούδας έχουν μετακινηθεί σε πεδινές περιοχές γιατί οι βίαιες παρεμβάσεις που έχουν γίνει στα βουνά με τα αιολικά πάρκα έχουν διαταράξει την αρμονία της φύσης, τα ζώα ενοχλούνται και αναγκάζονται να κατέβουν στα πεδινά για αναζήτηση τροφής.

Ερ. Για τους θανάτους των ζώων σου αποζημιώνεσαι από τον ΕΛΓΑ;

Απ. Ο ΕΛΓΑ είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα για την κτηνοτροφία. Οι περιπτώσεις αποζημίωσης του ζωικού κεφαλαίου είναι λίγες. Θα πρέπει να εξετάσουν από την αρχή το θέμα του Κανονισμού Ασφάλισης στην κτηνοτροφία. Από την στιγμή που ασφαλίζεται όλο το ζωικό κεφάλαιο, οποίο και αν είναι το αίτιο του θανάτου θα πρέπει να αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι τα μοσχάρια τα οποία χάνουμε και δεν αποζημιώνονται. Ένας κερασοπαραγωγός για παράδειγμα αποζημιώνεται για τα «κεράσια» που έπαθαν ζημιά, τα δικά μας «κεράσια» είναι τα μικρά μοσχάρια. Είναι η παραγωγή μας. Δεν πρέπει να αποζημιωθεί; Πολλές φορές σε έναν δύσκολο τοκετό χάνουμε και την μάνα και το μικρό και η αποζημίωση δεν επαρκεί για να καλύψει την ζημιά. Οι εισφορές των κτηνοτρόφων ετησίως στον ΕΛΓΑ αγγίζουν τα 20 εκ. ευρώ ετησίως. Οι κτηνοτρόφοι μέσω των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ παίρνουν μόνο 5 εκατ. ευρώ. Άποψή μου είναι ότι πρέπει να διαχωρίσει ο ασφαλιστικός οργανισμός τα ταμεία ασφάλισης και εισφορών. Οι αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής να καταβάλλονται από τις εισφορές των γεωργών και οι αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου από τις εισφορές των κτηνοτρόφων. Αυτό όχι μόνο είναι δίκαιο αλλά θα έχει σαν αποτέλεσμα να στηριχθεί η κτηνοτροφία για την απώλεια του ζωικού κεφαλαίου.

Ερ. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε μια μεγάλη αύξηση στις ζωοτροφές, αυτό δημιούργησε πρόβλημα στην εκτροφή σου;

Απ. Το κόστος παραγωγής τα τελευταία χρόνια δημιούργησε πρόβλημα σε όλες τις εκτροφές. Δίνουμε ζωοτροφή όταν οι αγελάδες είναι στον σταύλο και στα μοσχάρια για τον απογαλακτισμό τους. Οι ζωοτροφές διπλασιάστηκαν και αυτό οδήγησε σε μια καταστροφική πορεία την κτηνοτροφία. Τα στοιχεία τα οποία δημοσιοποίησε η ΕΛΣΤΑΤ σοκάρουν. Την τριετία 2020 - 2022 χάθηκαν 1.332 εκμετάλλευσης βοοειδών, που αντιστοιχούν σε 49.923 βοοειδή. Το ίδιο συνέβη και στην αιγοπροβατοτροφία και στις άλλες εκτροφές. Οδηγήθηκαν χιλιάδες ζώα στη σφαγή. Ζώα παραγωγικά χάθηκαν. Η κερδοσκοπία σε βάρος των κτηνοτρόφων ήταν ανεξέλεγκτη. Όσοι από μας καταφέραμε να κρατήσουμε τα κοπάδια, αυτό έγινε με πολλές θυσίες και τεράστιες αντοχές. Όμως αυτή είναι η δουλειά μας έπρεπε να παλέψουμε να μείνουμε όρθιοι. Η ενίσχυση η οποία δόθηκε από το κράτος ήταν ελάχιστη και δεν άρκουσε. Η κατάσταση ακόμη και σήμερα δεν έχει αλλάξει, είναι ένας ατέλειωτος Γολγοθάς. Ζητάμε στήριξη ουσιαστική και όχι ψίχουλα, έτσι ώστε να συνεχίσουμε να παράγουμε και να μείνουμε ζωντανοί. Κάποτε θα πρέπει να καταλάβουνε ότι ο πρωτογενής τομέας πρέπει να στηριχθεί για να υπάρχει επάρκεια αγαθών σε μία εποχή που η επισιτιστική κρίση είναι γεγονός. Οι βοοτρόφοι μπορούμε.... αλλά χρειαζόμαστε βοήθεια σε αυτόν τον δύσκολο δρόμο.

Ερ. Μπορεί να γίνει βιώσιμη μια εκτροφή κόκκινης φυλής;

Απ. Μία εκτροφή ελληνικής κοκκίνης φυλής βοοειδών μπορεί και πρέπει να γίνει βιώσιμη. Για να αυξηθεί η τιμή του προϊόντος μας πρέπει να πάρει υπεραξία το κρέας ως τελικό προϊόν στον καταναλωτή. Αυτό πιστεύω ότι θα γίνει δημιουργώντας ένα όνομα στην αγορά ή αλλιώς brand name για το ελληνικό κρέας των μονάδων αγελαίας μορφής. Μία τέτοια προσπάθεια γίνεται αυτή τη στιγμή μέσω του συνεταιρισμού Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής και Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής «Βους Ελλάς», στον οποίο είμαι και μέλος. Όμως θα πρέπει να υπάρξει στήριξη και από την πλευρά των παχυντών. Εδώ και πολλά χρόνια η τιμή των μοσχαριών δεν έχει ανέβει σημαντικά, έτσι ώστε να μπορεί μία εκτροφή να είναι βιώσιμη. Όσοι από μας δεν φτάνουμε στο σφάγειο έχουμε ένα μακρύ και δύσκολο δρόμο να κάνουμε. Φροντίζουμε τη μάνα για εννιά μήνες μέχρι τον τοκετό και μετά πρέπει να μεγαλώσουμε τα μοσχάρια μέχρι τους 6 με 7 μήνες μέχρι να πουληθούν στους παχυντές. Η τελική τιμή όμως των μοσχαριών δεν καλύπτει σε καμία περίπτωση αυτό το κόστος. Στη νέα ΚΑΠ έδωσαν συνδεδεμένη ενίσχυση στους παχυντές 200 - 250 ευρώ στο σφαγείο ανάλογα τους μήνες σφαγής, ενώ η ενίσχυση για τη μάνα είναι εξαιρετικά χαμηλή μόλις 114 ευρώ. Το σωστό θα ήταν την ενίσχυση των παχυντών να την έπαιρναν μόνο για τα ελληνικά μοσχάρια και όχι και τα εισαγωγής. Έτσι στηρίζεις την εγχώρια βοοτροφία και έτσι θα μπορούν να βρουν ντόπια μοσχάρια για πάχυνση. Το σίγουρο πάντως είναι ότι το κρέας μας έχει τόσο καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορεί εύκολα να κερδίσει και τον πιο απαιτητικό καταναλωτή. Βόσκουν τα ζώα μας στα ελληνικά βουνά και υπάρχει μεγάλη χλωρίδα με πλούσια θεπτικά στοιχεία. Η ποιότητα των ζώων μας, τόσο σε επίπεδο ζωικού κεφαλαίου γεννετικά όσο και σε επίπεδο κρέατος θρεπτικά είναι αδιαμφισβήτητη. Αυτό που χρειάζεται είναι ενημέρωση των καταναλωτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται με σταθερά βήματα ο Βους Ελλάς, ο ΑΚΣ κρέατος ελευθέρας βοσκής, καθώς και άλλοι συνεταιρισμοί, ώστε ο καταναλωτής να ζητάει το δικό μας κρέας, με το όνομά του από τα κρεοπωλεία.

Ερ. Είναι δύσκολο για μια γυναίκα να είναι και αγελαδοτρόφος; 

Απ. Είναι αρκετά δύσκολο για μια γυναίκα να είναι βοοτρόφος γιατί είναι ένα κατεξοχήν ανδρικό επάγγελμα και χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή για να κερδίσεις τον σεβασμό και να σε αντιμετωπίζουν ως ισάξιο μέλος. Θέλει μεγάλες σωματικές αντοχές μα πολύ περισσότερο τεράστια ψυχικά αποθέματα γιατί είναι μια δύσκολη δουλειά που πολλές φορές σε λυγίζει. Τα βουνά είναι δύσκολα για μια γυναίκα. Έχει τύχει πολλές φορές στην βοσκή να συναντήσω άγρια ζώα. Πρέπει να παλέψεις και να νικήσεις τους φόβους σου γιατί διαφορετικά δεν μπορείς να σταθείς στα βουνά. Θέλει πείσμα και δύναμη ψυχής αυτήν η δουλειά».

27/07/2023 11:07 πμ

Πριν δύο εβδομάδες στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζητήθηκε η πρόταση για την επιβολή προστίμων στις εκτροφές βοοειδών και αιγοπροβάτων της ΕΕ επειδή - όπως υποστηρίζουν κάποιοι Ευρωβουλευτές - μολύνουν το περιβάλλον.

Η πρόταση, που κατατέθηκε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωκοινοβουλίου, ανέφερε ότι κάθε εκτροφή βοοειδών και αιγοπροβάτων που θα έχει πάνω από έναν αριθμό ζώων θα πρέπει η μονάδα εκτροφής να πληρώνει πρόστιμο. Μάλιστα για τις εκτροφές βοοειδών το όριο ήταν οι 200 αγελάδες, είτε είναι κρεατοπαραγωγής είτε γαλακτοπαραγωγής.

Αν και οι Σοσιαλιστές και οι Οικολόγοι ψήφισαν υπέρ τελικά η πρόταση καταψηφίστηκε. 

Δεν πέρασε επίσης η πρόταση των Ευρωβουλευτών για μείωση του ορίου για πρόστιμα, που ήδη εφαρμόζεται από το 2010, στις εκτροφές της πτηνοτροφίας (10.000 κοτόπουλα) και χοιροτροφίας (2.000 χοίρους).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Γεωργούδης, τεχνικός σύμβουλος του ΣΕΚ και της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ), «αυτές οι προτάσεις δεν έχουν καμιά επιστημονική βάση αλλά είναι καθαρά ιδεολογικές και μάλιστα δεν έχουν απήχηση στους πολίτες της ΕΕ, όπως κάποιοι κύκλοι θέλουν να το εμφανίσουν. Μάλιστα τις καταθέτουν παρά τις αντιρρήσεις της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου (AGRI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που είναι η καθ' ύλην αρμόδια για αυτά τα θέματα και παρά τις μεγάλες αντιδράσεις των αγροτοσυνεταιριστικών ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa και Cogeca». 

Όμως η Επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αν και δεν κατάφερε να περάσει το θέμα από την Ολομέλεια τώρα προσπαθεί να το περάσει με πλάγιο τρόπο μέσω της τριμερούς διαβούλευσης. 

Στη νέα πρόταση διαπραγμάτευσης όμως η ENVI βάζει πιο αυστηρούς όρους. Να μην γίνεται η μέτρηση του αριθμού των ζώων ανά εκτροφή αλλά ανά περιοχή. Αυτό θα έχει ακόμη πιο καταστροφικές συνέπειες για την κτηνοτροφία της χώρας μας, γιατί ουσιαστικά θα αφορά ένα πρόσθετο φόρο για τον κλάδο. 

20/07/2023 10:08 πμ

Ο αριθμός των βοοειδών μειώθηκε οπότε αυξήθηκε η συνδεδεμένη ενίσχυση στην αγελαδοτροφία.  

Με τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, στις 19 Ιουλίου 2023, έρχονται αλλαγές στην συνδεδεμένη ενίσχυση του βόειου κρέατος.

Συγκεκριμένα ο καθορισμός του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης ήταν στο ποσό των 114 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, για το έτος ενίσχυσης 2022.

Με την τροποποιητική το άρθρο 1 της, αντικαθίσταται ως εξής:
Τον καθορισμό του ύψους της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο ποσό των 134,5 € ανά επιλέξιμο θηλυκό ζώο, για το έτος ενίσχυσης 2022.

Στη νέα ΚΑΠ για τη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:

i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.

ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.

iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Θυμίζουμε ο ετήσιος προϋπολογισμός για το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €.

19/07/2023 05:51 μμ

Η Ελλάδα κατάφερε να προμηθεύει μοσχάρια για πάχυνση την Αλβανία. Αυτό επισημαίνει σε συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Ιωάννης Καϊμακάμης- Διδάκτωρ Ζωικής Παραγωγής ΑΠΘ, ΜΔΕ στην Αγροτική Οικονομία και βοοτρόφος.

Ο κ. Ιωάννης Καϊμακάμης αξίζει να αναφέρουμε ότι εκτός από επιστήμονας είναι και κτηνοτρόφος, αφού διαθέτει εκτροφή στο Πύθιο της Ελασσόνας με 85 αγελάδες κρεατοπαραγωγής, αποτέλεσμα διασταυρώσεων με ταύρους Limousine (Λιμουζίν).   

Ερ.: Υπάρχει ενδιαφέρον για εξαγωγές ζώντων μοσχαριών από την χώρα μας προς την Αλβανία;

Απ: Η Ελλάδα αποτελεί εμπορικό προμηθευτή της αλβανικής αγοράς σε ζώντα βοοειδή. Είναι σημαντικό να αναφέρω επίσης ότι η Ελλάδα δεν πραγματοποιεί εξαγωγές σε καμία άλλη ευρωπαϊκή ή και τρίτη χώρα ζώντων βοοειδών.
Με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεση μας το 2022 καταγράφηκε σημαντική αύξηση ζώων που εξήχθησαν στην Αλβανία και η ανάπτυξη αυτή σε κιλά ζώντος βάρος υπολογίζεται +65% εν συγκρίσει με το έτος 2021. Η παραδοχή αυτή από μόνη της αποκαλύπτει ότι το ενδιαφέρον και το διμερές εμπόριο μεταξύ των χωρών βαίνει αυξημένο.
Προοπτική η οποία εκτιμώ ότι θα συνεχιστεί λαμβάνοντας υπόψιν τις πληροφορίες από την αγορά και τις στατιστικές του πρώτου τετραμήνου του τρέχοντος έτους.

Ερ.: Πώς κυμαίνονται αυτή την εποχή οι τιμές εισαγωγής ζώντων μοσχαριών για πάχυνση από χώρες της ΕΕ και οι τιμές στα εγχώρια μοσχάρια;

Απ: Όσο αφορά τις τιμές εισαγωγής από χώρες της ΕΕ, θα αναφερθώ σε τιμές εισαγωγής ζώντων ζώων κυρίως από την Γαλλία. 
Βλέπουμε λοιπόν ως μέση τιμή εισαγωγής τα 3,92 € ανά κιλό ζώντος βάρος (εξαιρούνται οι δαπάνες μεταφοράς και λοιπά έξοδα που συνδέονται με την ενδοκοινοτική διακίνηση) και αναφέρομαι σε ζώα που εισάγονται για αναπαραγωγή - κυρίως αρσενικοί γεννήτορες - και ζώα που εισάγονται με σκοπό τη βραχεία πάχυνση και τη σφαγή (5,5 - 7 μήνες επί ελληνικού εδάφους). Οι τιμές αδιαμφισβήτητα είναι υψηλές. 
Στην ελληνική αγορά γίνονται εμπορικές πράξεις, με τιμές που κυμαίνονται από 3,40 - 3,80 € ανά κιλό ζώντος βάρος για μοσχάρια ηλικίας 6-10 μηνών.  

Ερ.: Είναι βιώσιμες οι ελληνικές εκτροφές; Υπάρχουν προοπτικές για την ελληνική βοοτροφία και αν θα πρέπει να εφαρμόσουμε σχέδιο για αύξηση της εγχώριας παραγωγής;

Απ: Ως προς την οικονομική βιωσιμότητα των ελληνικών εκτροφών κρεοπαραγωγής, αυτή αποτιμάται θετικά. Βρισκόμαστε σε εκείνο το σημείο όπου οι τιμές πώλησης σε ζων βάρος ή κρέας καταγράφουν ιστορικό υψηλό, ενώ οι τιμές των εισροών και κυρίως των ζωοτροφών σημειώνουν σημαντική μείωση. 
Κατά συνέπεια, προσεγγίζοντας αποκλειστικώς με όρους έσοδα - έξοδα τ,ο αποτέλεσμα βρίσκεται προς τη σωστή κατεύθυνση. 

Από την άλλη, έχουμε δύο σημαντικά γεγονότα: 
1) οι εισαγωγές σε κρέας μειώνονται ως αποτέλεσμα της μείωσης της παραγωγής στις κύριες χώρες εισαγωγής και 
2) καταναλωτική στροφή στο ελληνικό κρέας, όπου πιστέψτε με η αγορά της Αθήνας λαχταρά να γεύεται βόειο κρέας ελληνικής προέλευσης.

Παρά ταύτα, τα προβλήματα στον κλάδο παραμένουν και αυτά έχουν να κάνουν τη σημαντική έλλειψη εξειδικευμένης πολιτικής. Και επιτρέψτε μου να σας αναφέρω ότι για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η Κυβέρνηση αλλά είναι ένα ζήτημα όμως που ξεφεύγει από την κύρια σημερινή θεματολογία και θα χαρώ να το συζητήσουμε σε δεύτερο χρόνο. 

Ως προς τις προοπτικές της ελληνικής κρεοπαραγωγού βοοτροφίας, ιστορικά, σταθερά και απαρέγκλιτα απαντώ πως ναι υπάρχουν και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Το βροντοφωνάζω άλλωστε. 

Λείπει όμως το στρατηγικό σχέδιο, που θα εστιάζει σε πέντε κλειστούς θεματικούς άξονες και ίσως η θεσμοθέτηση ειδικού συμβούλου, με εξειδίκευση σε θέματα κτηνοτροφίας υπό το ΥπΑΑΤ. Αναφέρω περιληπτικά τους άξονες αυτούς:

  • Προσαρμογή της παραγωγής στην εγχώρια αγορά σε πρώτη φάση και μετατροπή του συστήματος εκτροφής αγελάδων σε ολοκληρωμένο σύστημα πάχυνσης μόσχων 
  • Έλεγχος κόστους παραγωγής στο πρότυπο του συστήματος COUPROD που ήδη εφαρμόζεται στη Γαλλία 
  • Δημιουργία υποχρεωτικού check off προγράμματος με υποχρεωτική συμμετοχή βοοτρόφων και εγκατάσταση μηχανισμού αυθεντικότητας (και όχι ιχνηλασιμότητας - δεν αρκεί)
  • Εθνικό πρόγραμμα εκρίζωσης ζωονόσων. Και για όσους βιαστούν να απαντήσουν ότι υπάρχει θα αντιτείνω ότι ναι μεν υπάρχει αλλά δεν φέρει κανένα αποτέλεσμα. Λυπούμαι που αναφέρομαι σε αυτό αλλά δυστυχώς δεν αποτελούμε χώρα ελεύθερη νοσημάτων
  • Παροχή κινήτρων για εξαγορές και συγχωνεύσεις επιχειρήσεων με δραστηριότητα στη σφαγή, επεξεργασία και εμπορία κρέατος 
15/06/2023 01:15 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η απόφαση για το οικολογικό σχήμα (eco-scheme) Π1-31.7 «Περιβαλλοντική διαχείριση κτηνοτροφικών συστημάτων».

Το συγκεκριμενο eco-scheme αποτελείται από τις κάτωθι δράσεις:
α) 31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους».
β) 31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου».
Η παρέμβαση αφορά στη βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης και υποβάθμισης τους. Επίσης περιλαμβάνει την κατάρτιση σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, με στόχο αφενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση.

31.7-Β «Μετακίνηση από υποβαθμισμένους βοσκοτόπους»
Αφορά ενίσχυση κτηνοτρόφων για την μετακίνηση του συνόλου του ζωικού κεφαλαίου (βοειδή, αίγες και πρόβατα) σε ορεινές βοσκήσιμες γαίες για τουλάχιστον τέσσερις συνεχόμενους μήνες το έτος έτσι ώστε από τη μία πλευρά να μειώνεται η πίεση της ποσότητας βιομάζας στους ορεινούς βοσκότοπους που αυξάνει τον κίνδυνο πυρκαγιάς κατά τους ξηρούς μήνες και από την άλλη να μην επιβαρύνονται περαιτέρω οι υποβαθμισμένοι πεδινοί βοσκότοποι από την υπερβόσκηση.

Υποχρεωτικές απαιτήσεις
Τήρηση του προτύπου ΚΓΠΚ 1: Διατήρηση των μόνιμων βοσκοτόπων βάσει της αναλογίας των μόνιμών βοσκοτόπων σε σχέση με τη γεωργική έκταση, όπως αυτή καθορίζεται στην υπ’ αρ. 1313/178948/2023 (Β’ 3777) υπουργική απόφαση για την αιρεσιμότητα.

Δεσμεύσεις
Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης οι δικαιούχοι δεσμεύονται ως προς τα ακόλουθα:
Διάρκεια παραμονής στον ορεινό βοσκότοπο τουλάχιστον 4 συνεχόμενους μήνες το έτος.
Μετακίνηση για το σύνολο του ζωικού κεφαλαίου.
Μετακίνηση κατόπιν έκδοσης άδειας διακίνησης από τις αρμόδιες κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Κατά την διάρκεια των μετακινήσεων να εξασφαλίζεται η πλήρης εφαρμογή των κανόνων ευζωίας.
Συμμόρφωση στα διαχειριστικά σχέδια των περιοχών NATURA όπου αυτά υπάρχουν.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Aίγες, πρόβατα - 65 ευρώ ανά εκτάριο - 6,5 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα)
Bοοειδή - 55 ευρώ ανά εκτάριο - 5,5 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα)

31.7-Δ «Κατάρτιση και εφαρμογή βελτιωμένου σιτηρεσίου»
Αφορά ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη κατάρτιση και εφαρμογή προγράμματος κατάλληλου εμπλουτισμού και τελικά βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου, σε συνεργασία με σύμβουλο, έτσι ώστε να μειωθούν οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου στα μηρυκαστικά, και να μειωθεί η χρήση αντιβιοτικών. 
Ο κτηνοτρόφος σε συνεργασία με το σύμβουλο παρακολουθεί και προσαρμόζει το βελτιωμένο σιτηρέσιο και ενημερώνει ηλεκτρονική εφαρμογή παρακολούθησης των εκπομπών αερίου και της μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.

Δεν υπάρχει υποχρέωση κάποιας απαίτησης για τη δράση.

Δεσμεύσεις
1. Η εκμετάλλευση, σε συνεργασία με σύμβουλο, καταρτίζει και εφαρμόζει σιτηρέσιο με στόχο αφ’ ενός τη μείωση των αερίων θερμοκηπίου και αφετέρου τον εμπλουτισμό της τροφής με φυσικά συστατικά με αντιμικροβιακή δράση έτσι ώστε να συμβάλλει στη μείωση της χρήσης αντιβιοτικών.

2. Τα χαρακτηριστικά του βελτιωμένου σιτηρεσίου δύνανται να είναι ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:
α) Μείωση της αναλογίας χονδροειδών προς συμπυκνωμένες ζωοτροφές, έως του βαθμού που δεν δημιουργούνται αρνητικές συνέπειες για τα ζώα,
β) μεγαλύτερη χρήση ψυχανθών έναντι αγροστωδών φυτών,
γ) βελτίωση της ποιότητας των χορηγούμενων ή βοσκούμενων χονδροειδών ζωοτροφών,
δ) βελτίωση του ενσιρώματος με τη χρήση πρόσθετων υλών (ή προμιγμάτων αυτών) εγκεκριμένων για την εν λόγω χρήση σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003,
ε) αύξηση της συμπερίληψης ελαιούχων σπόρων, καρπών και προϊόντων αυτών,
στ) εφαρμογή διατροφής ακριβείας (κυρίως ως προς τα αμινοξέα),
ζ) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρώτων υλών ζωοτροφών όπως ζυμών, καθώς και άλλων προϊόντων και αραπροϊόντων που λαμβάνονται μέσω ζύμωσης με χρήση μικροοργανισμών,
η) συμπερίληψη στο σιτηρέσιο πρόσθετων υλών όπως:
ηα) προστατευμένων στη μεγάλη κοιλία αμινοξέων,
ηβ) αιθέριων ελαίων (π.χ. ριγανέλαιο κ.λπ.),
ηγ) ενζύμων, μικροοργανισμών και άλλων ζωοτεχνικών πρόσθετων υλών, οι οποίες είναι εγκεκριμένες σύμφωνα με τον Καν.(ΕΚ) 1831/2003 και τηρούνται οι ειδικές απαιτήσεις για τους όρους χρήσης, σύμφωνα με τον Κανονισμό έγκρισης,
θ) εφαρμογή οποιασδήποτε τεχνικής διατροφής ή και τροποποίησης του σιτηρεσίου ή και χρήση άλλης πρώτης ή πρόσθετης ύλη ζωοτροφών, η οποία συμβάλει, σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα, στη μείωση των αερίων θερμοκηπίου ή και της χρήσης αντιβιοτικών, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται οι λοιπές απαιτήσεις της νομοθεσίας των ζωοτροφών.

3. Στο πλαίσιο της παρούσας δράσης, ο φάκελος δικαιούχου περιέχει, επιπλέον, τα κάτωθι:
α) Βεβαίωση του συμβούλου για την εφαρμογή τουλάχιστον μίας εκ των περιγραφόμενων δεσμεύσεων,
β) παραστατικά αγοράς προσθέτων υλών ζωοτροφών, προμιγμάτων, πρώτων υλών και συνθέτων ζωοτροφών και στην περίπτωση ενσωμάτωσης/χρήσης πρόσθετων υλών ή και προμιγμάτων προσθέτων υλών ή και σύνθετων ζωοτροφών (π.χ. ισορροπιστής) που περιέχουν πρόσθετες ύλες, παραστατικά (ετικέτες ζωοτροφών, πιστοποιητικά ανάλυσης κ.λπ.) που να το αποδεικνύουν.

4. Οι αποδοχές του συμβούλου καθορίζονται κατά μέγιστο σε ποσοστό έως και 5% της ενίσχυσης που λαμβάνει ο δικαιούχος για την παρούσα δράση, και σε έως 500 ευρώ συνολικά.

Το μέγιστο ύψος ενίσχυσης ορίζεται ως εξής:
Aιγοπρόβατα/Βοοειδή  - 30 ευρώ ανά εκτάριο - 3 ευρώ το στρέμμα (1 εκτάριο = 10 στρέμματα).

Η ενίσχυση καλύπτει τις πρόσθετες δαπάνες κατάρτισης, εφαρμογής (αγορά συστατικών σιτηρεσίου), παρακολούθησης και προσαρμογής βελτιωμένου σιτηρεσίου, καθώς και οι δαπάνες για την αγορά άδειας χρήσης και την ενημέρωση ηλεκτρονικής εφαρμογής παρακολούθησης των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και μείωσης της χρήσης αντιβιοτικών.

Σε περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης, το ύψος ενίσχυσης και για τις 2 δράσεις (ευρώ ανά εκτάριο και έτος) δύναται να μειωθεί.

Διαβάστε το ΦΕΚ πατήστε εδώ

26/05/2023 12:05 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Υπουργική Απόφαση της εφαρμογής των μέτρων χορήγησης συνδεδεμένης ενίσχυσης στον τομέα του βόειου κρέατος.

Άρα αναμένουμε το επόμενο διάστημα τη δημοσίευση ξεχωριστών αποφάσεων για τις Εφαρμοστικές της νέας ΚΑΠ.

Στη συνδεδεμένη βόειου κρέατος τα μέτρα παρέμβασης που θεσπίζονται είναι τα ακόλουθα:
i) Μέτρο Α: Συνδεδεμένη ενίσχυση για τα θηλυκά βοοειδή που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης (ΜΚ1- 32.3-2).
Η παρέμβαση αφορά την ενίσχυση για την εκτροφή αγελάδων, δηλαδή τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε θηλυκά βοοειδή ηλικίας 18 μηνών έως 12 ετών, που έχουν γεννήσει στο έτος ενίσχυσης. Το Μέτρο αυτό στοχεύει στην αξιοποίηση του εγχώριου αναπαραγωγικού δυναμικού και θα αποτελέσει σημαντικό κίνητρο για τη διατήρηση του αριθμού των εγχώριων γεννήσεων σε ικανοποιητικά επίπεδα.
ii) Μέτρο Β: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας 11-12 μηνών (ΜΚ1-32.3-3). Η παρέμβαση αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά) που σφάζονται σε ηλικία 11-12 μηνών.
iii) Μέτρο Γ: Συνδεδεμένη ενίσχυση για σφάγια ηλικίας από 14 έως 24 μηνών (ΜΚ1- 32.3-4).
Η παρέμβαση αφορά τη χορήγηση συνδεδεμένης ενίσχυσης σε βοοειδή (αρσενικά και θηλυκά), τα οποία εκτρέφονται για πάχυνση και σφάζονται σε ηλικία από 14 έως και 24 μηνών, με σκοπό την παραγωγή σφάγιων μεγάλου βάρους.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τα έτη 2023 έως 2027 για το Μέτρο Α ανέρχεται σε 113.400.000 €, για το Μέτρο Β σε 8.853.000 € και για το Μέτρο Γ σε 109.625.000 €, σύμφωνα με το ΣΣ ΚΑΠ 2023-2027.

Ο ετήσιος προϋπολογισμός ανά Μέτρο, αρχής γενομένης από το έτος ενίσχυσης 2023, ανέρχεται για το Μέτρο Α σε 22.680.000 €, για το Μέτρο Β σε 1.770.600 € και για το Μέτρο Γ σε 21.925.000 €.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Α είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης, εκτρέφουν στην εκμετάλλευσή τους τουλάχιστον 6 επιλέξιμα, θηλυκά βοοειδή, οποιασδήποτε φυλής και παραγωγικής κατεύθυνσης, ηλικίας από 18 μηνών έως 12 ετών και για τα οποία υποβάλλουν την αίτηση ενιαίας ενίσχυσης.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS, «Agricultural Knowledge and Innovation System», δηλαδή «σύστημα γνώσης και καινοτομίας στη γεωργία»), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Α είναι τα θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν ηλικία από 18 μηνών έως 12 ετών.
Έχουν γεννήσει μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), όπως διαπιστώνεται από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Κτηνιατρικής (εφεξής ΟΠΣΚ).
Τα νεογέννητα μοσχάρια έχουν καταγραφεί και σημανθεί, σύμφωνα με ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία. Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση θανάτου του νεογέννητου μόσχου πριν τη σήμανσή του, το θηλυκό βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Β είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Κατά τη διάρκεια του έτους ενίσχυσης εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό, επιλέξιμους μόσχους, ηλικίας 11-12 μηνών, αρσενικούς ή και θηλυκούς, οι οποίοι να έχουν εκτραφεί στην εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο, τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Β είναι τα αρσενικά ή και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 11 έως 12 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής της βάσης δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης βόειου κρέατος για το Μέτρο Γ είναι οι κτηνοτρόφοι, που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

  • Είναι ενεργοί γεωργοί σύμφωνα με τον ορισμό που περιγράφεται στο Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023-2027.
  • Είναι κάτοχοι βοοτροφικών εκμεταλλεύσεων στη χώρα, ανεξαρτήτως παραγωγικής κατεύθυνσης.
  • Εκτρέφουν τουλάχιστον 6 σε αριθμό επιλέξιμους μόσχους (αρσενικά ή/και θηλυκά), οι οποίοι πρέπει να έχουν εκτραφεί στη εκμετάλλευση που τους οδηγεί στο σφαγείο τουλάχιστον για 5 μήνες πριν τη σφαγή και σφάζονται σε ηλικία 14-24 μηνών.
  • Προσκομίζουν τιμολόγιο πώλησης του σφάγιου ή και άλλο αποδεικτικό σφαγής του βοοειδούς.
  • Συμμετέχουν σε πρόγραμμα παροχής συμβουλευτικής υποστήριξης (ΑKIS), μετά την 1/1/2025.

Επιλέξιμα για το Μέτρο Γ είναι τα αρσενικά ή/και θηλυκά βοοειδή που πληρούν τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
Έχουν σφαγεί μέσα στο έτος ενίσχυσης (από 01/01 έως και τις 31/12), σε ηλικία από 14 έως 24 μηνών, όπως διαπιστώνεται από τις ημερομηνίες σφαγής των δεδομένων της διαδικτυακής πύλης «ΑΡΤΕΜΙΣ» του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και την ηλικία των ζώων κατά την ημερομηνία σφαγής, όπως διαπιστώνεται από τη διαδικτυακή πύλη «ΑΡΤΕΜΙΣ» σε συνδυασμό με το ΟΠΣΚ.
Τα βοοειδή έχουν καταγραφεί και σημανθεί σύμφωνα με την ισχύουσα ενωσιακή και εθνική νομοθεσία.
Τα βοοειδή έχουν εκτραφεί για διάστημα τουλάχιστον 5 μηνών στην ίδια εκμετάλλευση πριν από τη σφαγή τους.
Σε περίπτωση θανάτου του βοοειδούς πριν τη σφαγή του, το βοοειδές δεν θεωρείται επιλέξιμο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι για τους κτηνοτρόφους που διέθεταν ειδικά δικαιώματα ενίσχυσης στις 31/12/2014, τα οποία χορηγήθηκαν σύμφωνα με τους Κανονισμούς υπ’ αρ. 1782/2003 και υπ’ αρ. 73/2009, δίνεται η δυνατότητα συμμετοχής στη διαδικασία κατανομής βοσκοτόπων.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ

09/05/2023 12:54 μμ

Όπως υποστηρίζουν οι αγελαδοτρόφοι, η μείωση των τιμών στο ράφι οφείλεται στις διαδοχικές μειώσεις στην τιμή παραγωγού του αγελαδινού γάλακτος, ενώ τα κέρδη των γαλακτοβιομηχανιών παραμένουν σταθερά.

Μάλιστα καταγγέλλουν ότι γαλακτοβιομηχανία στη Θεσσαλία έκανε τους τελευταίους μήνες μεσοσταθμική μείωση της τιμής παραγωγού κατά 10 λεπτά το κιλό.    

Όπως τονίζει σε δηλώσεις του ο κ. Ηλίας Κοτόπουλος, αγελαδοτρόφος και πρόεδρος στην Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ) «παρακολουθώντας τα κατευθυνόμενα δημοσιεύματα της επικαιρότητας των τελευταίων ημερών γύρω από την μείωση της τιμής των προϊόντων από αγελαδινό γάλα στο «ράφι» και δηλώσεις στις οποίες προβαίνουν ιθύνοντες και εκπρόσωποι «ελληνικών» γαλακτοβιομηχανιών επιθυμεί να παρέμβει για μία ακόμη φορά στο δημόσιο διάλογο. Εκφράζει την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για την πορεία και τις αρνητικές προοπτικές επιβίωσης του κλάδου της γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας στην Ελλάδα, που βρίσκεται στην πιο κρίσιμη καμπή της ιστορίας της. Απειλείται δηλαδή με ολοκληρωτικό αφανισμό και σπεύδει να ενημερώσει το καταναλωτικό κοινό για όσα επιμελώς αποσιωπώνται κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Την ίδια ώρα που με τρόπο μεθοδικό σχεδιάζεται και συντελείται το έγκλημα της εξόντωσης της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού αγελαδοτροφίας «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες επιχαίρουν, διακινώντας την είδηση της μείωσης των τιμών προϊόντων τους από αγελαδινό γάλα στο ράφι. 

Μία μείωση, η οποία όμως προέρχεται και παρέχεται αποκλειστικά στις πλάτες του Έλληνα παραγωγού χωρίς οι γαλακτοβιομηχανίες να «βάζουν το χέρι στην τσέπη». Τους τελευταίους μήνες έχουν επιβληθεί σε βάρος του Έλληνα παραγωγού διαδοχικές μειώσεις στην τιμή προμήθειας του αγελαδινού γάλακτος από «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες, με πρωτοστάτη μεγάλη γαλακτοβιομηχανία της Θεσσαλίας, που φθάνουν μεσοσταθμικά σε πάνω από 10 λεπτά/λίτρο. 

Ο Έλληνας παραγωγός βρίσκεται έτσι αντιμέτωπος με μια πρωτόγνωρη κατάσταση και εξαναγκάζεται πλέον να πωλεί προς τις γαλακτοβιομηχανίες κάτω από το κόστος παραγωγής του. Είναι σε απόγνωση λόγω του αδιεξόδου στο οποίο καιροσκοπικές πρακτικές γαλακτοβιομηχανιών τον έχουν περιάγει. Δεν πρόκειται όμως απλώς για καιροσκοπισμό αλλά στην πραγματικότητα για εγκληματικό σχέδιο, που συντελείται σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και των συμφερόντων του Έλληνα καταναλωτή. 

Η ήδη φθίνουσα ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος, που μετά βίας πλέον επαρκεί προς κάλυψη του 1/3 της εγχώριας κατανάλωσης, απειλείται με ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση και μαρασμό. 

Με τις πλάτες της ελληνικής πολιτείας οι «ελληνικές» γαλακτοβιομηχανίες σχεδιάζουν επιμελώς την εξαφάνιση του κλάδου ώστε να μπορούν ανενόχλητες να προβαίνουν σε ολοένα και αυξανόμενη παραγωγή των προϊόντων τους από εισαγόμενα συμπυκνώματα, σταθεροποιητές, σκόνες κλπ. Αντικαθιστούν έτσι σχεδόν ολοκληρωτικά το φρέσκο ελληνικό γάλα και θυσιάζουν την ποιότητα ενός βασικού καταναλωτικού αγαθού πρώτης ανάγκης για την ελληνική οικογένεια στο βωμό της επίτευξης αυξημένου περιθωρίου κέρδους.

Η αδράνεια της ελληνικής πολιτείας εκτρέφει κι επιτρέπει φαινόμενα τρομακτικής αδιαφάνειας που οδηγούν στην εξαπάτηση του Έλληνα καταναλωτή που είναι αδύνατον να γνωρίζει πια τι καταναλώνει. Η Ένωση Φυλής Χολστάιν Ελλάδας με αίσθημα ευθύνης έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών ενημέρωσης προβαίνοντας σε αλλεπάλληλα διαβήματα προς επίσημους φορείς και Αρχές και προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Ευελπιστούμε η ελληνική πολιτεία, η Βουλή και ο νέος υπουργός, που θα προκύψει μετά τις εκλογές της 21ης Μαΐου, να δείξουν μεγαλύτερη ευαισθησία για ένα τόσο καίριο ζήτημα για τον Έλληνα καταναλωτή και για ολόκληρο τον ελληνικό πρωτογενή τομέα. Θα αποτρέψει έτσι την επιχειρούμενη εν μία νυκτί εξαφάνιση εις βάρος της ελληνικής οικονομίας παραγωγικών μονάδων και υποδομών που είναι αποτέλεσμα πολυετών κόπων και προσπαθειών στο βωμό της εξυπηρέτησης ιδιωτικών συμφερόντων».
 

05/05/2023 03:18 μμ

Στο Αμφιθέατρο της Βιβλιοθήκης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών πραγματοποιήθηκε στις 4 Μαΐου, ημέρα Πέμπτη, ημερίδα με θέμα «Κτηνοτροφία Ακριβείας – Εφαρμογές στην Εκτροφή Μηρυκαστικών» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Γεωργικής Ακαδημίας και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση της ενότητας με θέμα «Τεχνολογίες Εκτροφής Ακριβείας Μηρυκαστικών» του Αν. Καθηγητή του ΓΠΑ κ. Θωμά Μπαρτζάνα αναφορικά με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας και των έξυπνων λύσεων στον τομέα της κτηνοτροφίας.

Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία

Ο Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ κος Μπαρτζάνας υπενθυμίζει, ότι το φιλόδοξο σχέδιο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας, γνωστή και ως «Green Deal», το οποίο στοχεύει στην κλιματική ουδετερότητα μέσω του πράσινου ψηφιακού μετασχηματισμού, απαιτεί να ληφθούν άμεσα αλλαγές στον τομέα της γεωργίας και της κτηνοτροφίας. Ειδικότερα, με την εφαρμογή της άνω συμφωνίας μέσα στην επόμενη δεκαετία προβλέπεται να πραγματοποιηθούν σημαντικές μειώσεις στις αγροτικές εισροές, που εκτείνονται σε ολόκληρο το φάσμα της πρωτογενούς παραγωγής.
Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι δεν θα πρέπει να είναι διστακτικοί απέναντι στο πράσινο αυτό εγχείρημα, καθώς, όπως επεξηγεί ο κος Μπαρτζάνας, μέσω των εφαρμογών τεχνικών και τεχνολογιών γεωργίας και δη κτηνοτροφίας ακριβείας στα πλαίσια εκτροφής των μυρηκαστικών θα εξασφαλιστεί η  βιωσιμότητα των γεωργικών και των κτηνοτροφικών μονάδων αντίστοιχα σ’ έναν συνεχώς αυξανόμενο και ανταγωνιστικό τομέα.

Τεχνικές και τεχνολογίες κτηνοτροφίας ακριβείας

Τα τελευταία χρόνια η δυναμικότητα των κτηνοτροφικών μονάδων αυξάνεται συστηματικά είτε με την ένωση μικρότερων μονάδων είτε με τις επιχειρηματικές δραστηριότητες δημιουργίας μεγάλων κτηνοτροφικών συγκροτημάτων. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ανακύπτουν ζητήματα διαχείρισης, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι στις πολυπληθείς φάρμες είναι αδύνατον ο κτηνοτρόφος να δώσει την ίδια προσοχή στην ευζωία του κάθε ζώου χωριστά, όπως θα συνέβαινε σε μια μικρή φάρμα. Λύση έρχονται να δώσουν οι εφαρμογές τεχνικών και τεχνολογιών κτηνοτροφίας ακριβείας, όπου μέσω ενός συστήματος αυτοματοποίησης και ψηφιακής ιχνηλάτισης, παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση και αναλυτική πληροφόρηση αναφορικά με την ευζωία των μηρυκαστικών και την περιβαλλοντική αειφορία. Ως εκ τούτου ο κτηνοτρόφος προσθέτει ένα πολύ σημαντικό όπλο στην φαρέτρα του, καθώς θα μπορεί να παρέμβει έγκαιρα και εν συνεχεία να διαχειριστεί αποδοτικά οτιδήποτε ζήτημα ανακύψει στα πλαίσια της διαχείρισης της κτηνοτροφικής παραγωγής του.

Κτηνοτροφία ακριβείας στην πράξη: Έξυπνα περιλαίμια

Η εφαρμογή της κτηνοτροφίας ακριβείας προϋποθέτει την χρήση ειδικού εξοπλισμού και ιδίως την εκπαίδευση και την εξοικείωση των κτηνοτρόφων στις νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Μέσω της χρήσης έξυπνων συσκευών πραγματοποιείται αρχικά άντληση μιας πληθώρας δεδομένων που σχετίζονται με το επίπεδο ευζωίας του ζώου, καθώς και με το επίπεδο ποιότητας του συνόλου της φάρμας. Εν συνεχεία, τα δεδομένα αυτά αναλύονται και παρέχουν σημαντικές πληροφορίες όχι μόνο αναφορικά με την αειφορία του περιβάλλοντος, αλλά και αναφορικά με την τυχόν ύπαρξη και αποτελεσματική αντιμετώπιση ασθενειών, που μπορεί να προσβάλλουν τα μηρυκαστικά.
Ιδίως, στα μηρυκαστικά η χρήση των έξυπνων περιλαίμιων, τα οποία είναι εφοδιασμένα με αισθητήρες δορυφορικού εντοπισμού, θερμοκρασίας και ζωτικών λειτουργιών, παρέχουν μια πληθώρα σημαντικών πληροφοριών στους κτηνοτρόφους. Θέλοντας, μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας να τονίσει τα πλεονεκτήματα και ιδίως την ευελιξία, που δύναται να παρέχει η χρήση τους στους κτηνοτρόφους, έφερε ως παράδειγμα την ακόλουθη εικόνα: μηρυκαστικά να βοσκούν ελεύθερα άνευ της ύπαρξης φρακτών και όταν αυτά τυχόν υπερβούν τα όρια της ηλεκτρονικά και μέσω δορυφόρου χωροθετημένης περιοχής, μέσω ενός ακίνδυνου σήματος προς το ζώο, αυτό να επανέρχεται πίσω στο κοπάδι.
Στον ελλαδικό χώρο είναι διαδεδομένη η χρήση έξυπνων περιλαίμιων στα βοοειδή, όπου παρέχουν ενδείξεις αναφορικά με την κατανάλωση της βοσκής βάσει της κινήσεως του λαιμού του ζώου. Με την πρόοδο της τεχνολογίας ενσωματώνονται, επιπλέον, συστήματα καταγραφής της θερμοκρασίας και της υγρασίας του περιβάλλοντος, που συμβάλλουν σε θέματα περιβαλλοντικής αειφορίας.

Έγκαιρη αντιμετώπιση ασθενειών με ανάλυση εικόνας και ήχου

Η εφαρμογή έξυπνων συσκευών καταγραφής εικόνας στα βοοειδή παρέχει ζωτικής σημασίας πληροφορίες αναφορικά με την έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος της πολότητας.  Ειδικότερα, μέσω της συστηματικής παρατήρησης και καταγραφής των κινήσεων του ζώου, η έξυπνη συσκευή δύναται να παρέχει πιθανούς δείκτες πολότητας, πριν ακόμα κάνει την εμφάνιση της στο ζώο.
Στα μηρυκαστικά η ανάλυση του ήχου δεν είναι ακόμα λεπτομερώς εφαρμοσμένη σε μεγάλη κλίμακα, παρόλα αυτά ο κος Θωμάς Μπαρτζάνας σημείωσε ότι «ήδη γίνονται πολλά πειράματα σε κέντρα του εξωτερικού (…). Ειδικότερα, με την ανάλυση του σήματος και των ηχητικών μηνυμάτων, που παίρνουμε από τους χοίρους αναφορικά με την ζωή, την επιθετικότητα, είτε με κάποια ασθένεια και τα οποία μεταφράζουμε σε χρήσιμες πληροφορίες, μπορούν να μεταφραστούν και για τα μηρυκαστικά».

Σίτιση ακριβείας

Όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο  Αν. Καθηγητής του ΓΠΑ η κτηνοτροφία θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα των ολοκληρωμένων γεωργικών συστημάτων ακριβείας άρδευσης και λίπανσης, όπου μέσω στρατηγικής διαχείρισης περιορίζεται η άσκοπη κατανάλωση αρδευτικού νερού και λίπανσης. Στα πλαίσια της κτηνοτροφίας, αντίστοιχα, με την υποστήριξη της τεχνολογίας δύναται να εφαρμοστεί η σίτιση ακριβείας, όπου τα ζώα σιτίζονται στην ώρα και στην ποσότητα που χρειάζεται. Επιπλέον, ο κος Μπαρτζάνας τόνισε, ότι ένας μεγάλος αριθμός κτηνοτρόφων δεν γνωρίζει την ακριβή ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται στην φάρμα τους, καθώς απλώς γεμίζουν το δοχείο τροφής, όποτε αυτό τελειώνει. Στον αντίποδα, βρίσκονται τα ολοκληρωμένα συστήματα διαχείρισης των κτηνοτροφικών μονάδων, τα οποία καταγράφουν την ποσότητα της ζωοτροφής που καταναλώνεται από το κάθε ζώο, ενώ, παράλληλα, παρέχουν σημαντικές οδηγίες αναφορικά με την κατανάλωση ζωοτροφής για το κάθε ζώο ξεχωριστά, σε καθημερινή βάση και ανάλογα με τις βιοτικές του ανάγκες.
Η αναίτια σπατάλη των ζωοτροφών μόνο αρνητικά μπορεί να λειτουργήσει για την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας, ιδίως αν λάβει κανείς υπόψη την κατακόρυφη αύξηση τιμών που σημειώθηκαν συνεπεία του  πολέμου στην Ουκρανία.  Και ως είναι φυσικό η αύξηση του κόστους αγοράς της ζωοτροφής συνεπάγεται με αύξηση της τιμής των παραγόμενων αγαθών, όπως για παράδειγμα το γάλα ή το κρέας, γεγονός που πλήττει και τον τελικό αποδεκτή, ήτοι τον καταναλωτή.

Γεωργικές κατασκευές

Οι γεωργικές κατασκευές, όπως η κατασκευή ενός κτιρίου που θα φιλοξενήσει τα ζώα, σύμφωνα με τον Αν. Καθηγητή κ. Μπαρτζάνα, αποτελούν τον πλέον σημαντικό παράγοντα αναφορικά με την βιωσιμότητα μιας κτηνοτροφικής παραγωγής. Παράγοντα, ωστόσο, που πολλές φορές οι κτηνοτρόφοι παραγνωρίζουν, καθώς επιλέγουν να επενδύουν υπέρμετρα σε εξοπλισμό, στο ζωικό κεφάλαιο ή στην καλλιέργεια εν γένει.
Μάλιστα, ο κος Μπαρτζάνας ο οποίος εξειδικεύεται στις γεωργικές κατασκευές, τόνισε ότι η τεχνολογία σήμερα μας παρέχει τεχνικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να προ-δημιουργήσουν σε εικονικό επίπεδο το κτίριο, με απαραίτητη προϋπόθεση, βέβαια, ο κτηνοτρόφος να γνωρίζει εκ των προτέρων την τοποθεσία του, το είδος του ζώου που επιθυμεί να στεγάσει και τον συνολικό αριθμό των ζώων. Ως εκ τούτου, σήμερα ο κτηνοτρόφος έχει την δυνατότητα να ελέγξει τα διάφορα στοιχεία του μικροπεριβάλλοντος πριν ακόμα τα ζώα εισέλθουν στην κατασκευή, έχοντας, πάντοτε, την δυνατότητα παρέμβασης και διόρθωσης. Μάλιστα, όπως ο ίδιος τόνισε «Είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί πολύ χρόνο και είναι καλό να γίνεται πριν κάποιος επενδύσει σε ένα κτηνοτροφικό κτίριο».

03/05/2023 10:14 πμ

Ακόμη μια «προβληματική» πληρωμή έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Αυτή την φορά πρόκειται για την συνδεδεμένη στην αγελαδοτροφία.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό πληρωμών, η συνδεδεμένη βόειου ανέρχεται στα 114 ευρώ ανά ζώο. Ωστόσο κάποια ζώα έμειναν εκτός πληρωμής λόγω αναντιστοιχίας στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ:

Μετά την ολοκλήρωση διασταυρωτικών ελέγχων και ενσωμάτωσης των στοιχείων ελέγχων, πραγματοποιήθηκε, στις 2/5/2023, από τον ΟΠΕΚΕΠΕ η πληρωμή της συνδεμένης ενίσχυσης Βόειου 2022.

Τα ποσά που καταβλήθηκαν αργά το απόγευμα στους λογαριασμούς των 8.440 κτηνοτρόφων ανέρχονται σε 28,9 εκ ευρώ, με τιμή ενίσχυσης 114 ευρώ ανά επιλέξιμο ζώο.

Από την 1η αυτή πληρωμή έχει εξαιρεθεί ένας αριθμός ζώων, για τον οποίο κατά την λήψη των στοιχείων τους από την Κτηνιατρική Βάση Δεδομένων (ΚΒΔ), υπήρξαν αναντιστοιχίες στις καταχωρίσεις ενωτίων σε σχέση με την χρονική περίοδο παραμονής τους στην εκμετάλλευση.  

Για τα ζώα αυτά ενώ είχαν περιληφθεί αρχικά στον υπολογισμό της τιμής ενίσχυσης, δεν καταβάλλεται σήμερα ενίσχυση. 

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ συνεχίζει τους ελέγχους και για όσα ζώα προκύψουν θέματα θα ζητηθούν διευκρινίσεις από τους κατόχους τους. Στην συνέχεια μετά τους ελέγχους και προσδιορισμό εκ νέου του τελικού αριθμού επιλέξιμων ζώων, θα γίνει επαναπροσδιορισμός της τιμής ενίσχυσης και θα ακολουθήσει συμπληρωματική πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους.

27/04/2023 04:15 μμ

Σημαντικά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι αγελαδοτρόφοι της χώρας, αφού συνεχίζεται η πτωτική πορεία των τιμών αγελαδινού γάλακτος που ξεκίνησε από τον Ιανουάριο του 2023. Από την άλλη συνεχίζεται το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω ενέργειας και ζωοτροφών. 

Επίσης παρά τις δηλώσεις της ηγεσίας του ΥπΑΑΤ παραμένουν τα προβλήματα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, που προβλέπει γιαούρτι, όχι μόνο από νωπό γάλα. Επίσης δεν υπήρξε κάποιο θετικό αποτέλεσμα στο αίτημα των αγελαδοτρόφων για επάνοδο της αναγραφής της χώρας αρμεγής ευκρινώς στη συσκευασία, ακόμη κι αν είναι πάνω από μία.  

Ο κ. Γιώργος Κεφαλάς, αγελαδοτρόφος από την Θεσσαλονίκη και μέλος της της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει μια διαφοροποίηση στις τιμές παραγωγού στο αγελαδινό γάλα. Πάντως από τον Ιανουάριο του 2023 μέχρι σήμερα έχουμε μια πτώση των τιμών στο αγελαδινό. Το διάστημα Φεβρουαρίου - Απριλίου 2023 έχουμε μια πτώση τιμής 3 - 4 λεπτά. Αυτό που ελπίζουμε είναι να μειωθούν τα αποθέματα στο συμπύκνωμα γάλακτος στην ΕΕ, γιατί έτσι θα αυξηθούν οι τιμές του και δεν θα συμφέρει να το εισάγουν οι γαλακτοβιομηχανίες και θα στραφούν στο ντόπιο γάλα». 

Η κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Σοφοκλή Φιλιππίδη, στις Σέρρες, διαθέτει ζωικό κεφάλαιο 200 αγελάδων της φυλής Χολστάιν, μια αμιγώς γαλακτοπαραγωγική μονάδα. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο «από τον Ιανουάριο του 2023 όλες οι γαλακτοβιομηχανίες μειώνουν την τιμή παραγωγού στο γάλα κατά 2 λεπτά το κιλό κάθε μήνα. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τους αγελαδοτρόφους και δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι. Απλά περιμένουμε τον επόμενο μήνα να μας μειώσουν περαιτέρω την τιμή. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί αλλαγές στην παραγωγή γιαουρτιού, κάτι που θα στήριζε την ελληνική παραγωγή αγελαδινού γάλακτος. Ήρθαν οι εκλογές και τελικά δεν έγινε τίποτα».

Ο κ. Γεώργιος Βαϊόπουλος, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Αγελαδοτρόφων και Προβατοτρόφων Δυτικής Θεσσαλίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το αγελαδινό γάλα δεν έχει καλή πορεία των τιμών. Αυτη την εποχή έχει πέσει κάτω από τα 50 λεπτά το κιλό. Σε αντίθεση στο πρόβειο και το γιδινό γάλα που έχουμε μια αυξημένη ζήτηση και υπάρχει τάση για αύξηση των τιμών».

12/04/2023 04:09 μμ

Αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της Διεπαγγελματικής οργάνωσης αιγοπρόβειου κρέατος και κτηνοτροφίας.

Συγκεκριμένα στην αναγνώριση σε εθνικό επίπεδο της διεπαγγελματικής οργάνωσης με την επωνυμία «Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωσης του Κρέατος και του τομέα της Κτηνοτροφίας» με τον διακριτικό τίτλο Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. προχώρησε το ΥπΑΑΤ.

Την σχετική απόφαση υπόγραψε ο Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων του ΥπΑΑΤ κ. Β. Μιχαλόπουλος.

Όπως αναφέρει η απόφαση, η Ε.Δ.Ο.ΤΟ.Κ.Κ. πληροί τις οριζόμενες προϋποθέσεις αναγνώρισης, αφού κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης αναγνώρισης, αντιπροσωπεύει διά των μελών της το 17,36% της συνολικής παραγωγής (μ.ο. τριετίας) και το 32,27% της μεταποίησης (μ.ο. τριετίας), στον τομέα του αιγοπρόβειου κρέατος.

Διαβάστε την απόφαση (εδώ)

11/04/2023 01:19 μμ

Στα περσινά επίπεδα κυμαίνονται οι τιμές σε αρνί και κατσίκι, επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, κατά την επίσκεψη, που έκανε την Μεγάλη Τρίτη (11/4), στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (Βαρβάκειο). 

Σε δήλωσή του ο υπουργός τόνισε ότι «θέλω να τους ευχαριστήσω διότι αν και δεν καταφέραμε να κάνουμε επισήμως το καλάθι στη Βαρβάκειο, παρά ταύτα, βρήκαν τελικά τον τρόπο, έβαλαν πλάτη, κρατήθηκαν οι τιμές και, όπως βλέπετε εδώ πέρα, διατίθεται κατσικάκι Νάξου προς 9,99 ευρώ/κιλό, καθώς και το ελληνικό αρνάκι προς 9,90 ευρώ/κιλό. Υπάρχουν και ακριβότερα, υπάρχουν και φθηνότερα, για όλα τα βαλάντια. Πάντως σε γενικές γραμμές οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουνε μείνει στα περσινά επίπεδα και πιο κάτω. Και να ξέρετε, αυτό δεν ήταν εύκολο. Χρειάστηκε να είμαι από πάνω κάθε μέρα να σχεδιάσουμε μία πολιτική και να φτάσουμε εδώ».

Στο μεταξύ από 9,69 ευρώ το κιλό ξεκινούν πλέον οι τιμές του αρνιού στο «Καλάθι του Πάσχα», ενώ έως μισό ευρώ φθηνότερα διατίθεται το κατσίκι, με βάση τις νέες χαμηλότερες τιμές που ανακοίνωσαν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Από την άλλη συνεχίζεται η κόντρα του Υπουργού με τους κτηνοτρόφους, με αφορμή την απόφασή του να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο λεγόμενο «καλάθι του Πάσχα».

Σε δηλώσεις που έκανε ο  υπουργός ανέφερε ότι φωνάζουν οι κτηνοτρόφοι πως χάνουν λεφτά αλλά πάντα κάποιος χάνει δεν μπορεί όλοι να κερδίζουνε, όμως η τιμή στα σούπερ μάρκετ είναι ακριβώς ίδια με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς εφαρμόζει την σιωπή των ... αμνών για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Στην τηλεδιάσκεψη που πρόσφατα έγινε αναφέρεται ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Θέμα της τηλεδιάσκεψης, ήταν η απόφαση του υπουργού, να ενταχθούν τα αμνοερίφια στο καλάθι του νοικοκυριού, ενόψει του Πάσχα. 

Όπως αναφέρουν οι κτηνοτρόφοι, «καταβλήθηκε πολύ μεγάλη προσπάθεια από τα άτομα που συμμετείχαν στην τηλεδιάσκεψη, να πειστεί ο υπουργός έως την τελευταία στιγμή και να ακυρώσει αυτή την λάθος απόφαση. Ταυτόχρονα, επιστρατεύθηκε η προσωπική ευγένεια και υπομονή των συμμετεχόντων κτηνοτρόφων, για να γίνει μία πολιτισμένη συζήτηση μέχρι το τέλος και να υπάρξει το ποθητό αποτέλεσμα, έστω και την τελευταία στιγμή. Δυστυχώς, «φωνή βοώντος εν τη ερήμω», ή όπως λέμε και στα χωριά μας, «αιγιαλώ λαλείς».

Στην ερώτηση με ποιους κτηνοτροφικούς φορείς ήρθε σε διαβούλευση ο υπουργός το προηγούμενο διάστημα κι έλαβε αυτή την απόφαση, όπως δήλωσε στα Μέσα Ενημέρωσης, η απάντηση επί της ουσίας θύμιζε το κάπου, κάπως, κάποτε, δηλαδή με κανέναν. Από τους κτηνοτρόφους έγινε ανάλυση του κόστους παραγωγής των αμνοεριφίων, της ζημιάς που θα υποστούν οι κτηνοτρόφοι με αδιάθετα αμνοερίφια, των επιπτώσεων στην αγορά των αμνοεριφίων από παρεμβάσεις του ιδίου τα προηγούμενα χρόνια και της αθέμιτης παρέμβασης που αποφάσισε στην λειτουργία της αγοράς».

Οι κτηνοτρόφοι επισήμαναν ακόμη στον υπουργό ότι «ο καταναλωτής που δεν έχει την οικονομική δυνατότητα, μπορεί να μειώσει την ποσότητα που θα αγοράσει, όπως κάνουμε όλοι μας στις αγορές μας, ενώ του εξηγήσαμε ότι το φτηνό και το ακριβό έχει σχέση με το κόστος παραγωγής και σε περίπτωση που ήθελε να είναι χαμηλότερη η τιμή των αμνοεριφίων θα έπρεπε να είχε φροντίσει να είναι χαμηλότερο το κόστος παραγωγής τους, πριν αυτά γεννηθούν, σε ζωοτροφές, σε φάρμακα, σε ενέργεια, σε καύσιμα και σε όλα τα εφόδια και υπηρεσίες που συντελούν στο κόστος παραγωγής.

Οι τιμές που πούλησαν οι κτηνοτρόφοι για το καθολικό Πάσχα κυμάνθηκαν από 7 έως και 7,5 ευρώ το κιλό. Αυτό έγινε επειδή υπήρχε ζήτηση για πολύ ελαφριά σφάγια, της τάξης των 4-8 κιλών, δηλαδή αμνοεριφίων σχετικά λίγων ημερών, τα οποία πούλησε ο κτηνοτρόφος με ζημιά, αφού δεν μπορούσε να τα θρέψει και για να αποκτήσει ρευστότητα και να καλύψει τις υποχρεώσεις του. Τα εμπορεύσιμα σφάγια για το ελληνικό Πάσχα είναι αρκετά βαρύτερα, άρα μεγαλύτερου κόστους και οι κτηνοτρόφοι τα εκτρέφουν για να αποκομίσουν την περίοδο αυτή την καλύτερη δυνατή τιμή. Με μια απλή κοστολόγηση του προϊόντος, του αναφέρθηκε ότι το κόστος παραγωγής υπερβαίνει τα 9 ευρώ και σε πολλές περιπτώσεις φτάνει τα 10 ευρώ».

«Ο κ. Γεωργιάδης άφησε να εννοηθεί ότι συνεργάστηκε μαζί με τον κ. Γεωργαντά για το συγκεκριμένο θέμα, αλλά εμείς δεν τολμάμε καν να σκεφτούμε ότι συμφωνεί μαζί του», προσθέτουν.

10/04/2023 10:28 πμ

«Εδώ και 4 χρόνια η πρωτογενής παραγωγή έχει αφεθεί στο έλεος του Θεού. Κι ενώ η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής στα ύψη και έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους κτηνοτρόφους της χώρας, έρχεται τώρα, το Πάσχα, να τους δώσει τη χαριστική βολή», αναφέρει σε δηλώσεις του ο κ. Φάνης Κουρεμπές, Γεωπόνος Msc, μέλος Δ.Σ. ΓΕΩΤΕΕ, συντονιστής τμήματος Αγροτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

«Συγκεκριμένα κλείνει το μάτι στις αθρόες και ανεξέλεγκτες ελληνοποιήσεις ώστε οι καταναλωτές να προμηθευτούν φθηνό κρέας αμφιβόλου ποιότητας. 

Είναι ξεκάθαρο πως:

  • οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να ανταγωνιστούν στην πώληση των προϊόντων τους
  • οι Έλληνες καταναλωτές λόγω έλλειψης ελέγχων δεν γνωρίζουν τι αγοράζουν
  • οι κρεοπώλες είναι απροστάτευτοι απέναντι στις μεγάλες αλυσίδες super market.​

Αλήθεια, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ενημερώσει τον Υπουργό Ανάπτυξης για το αυξημένο κόστος παραγωγής ή παρακολουθεί απαθής την καταστροφή των Ελλήνων κτηνοτρόφων;

Θα κάνει κάτι για τις ελληνοποιήσεις; Ας του θυμίσουμε ότι πέρυσι έφεραν από Ρουμανία αρνιά και τα έσφαξαν και τα σφράγισαν σαν ντόπια με αποτέλεσμα να μείνουν στη βόρεια Ελλάδα πάνω από 20.000 αρνιά απούλητα, κάτι που «νομιμοποίησε» με ανακοίνωση του ο ΕΦΕΤ, παραπλανώντας και τον καταναλωτή.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σκόπιμα να καταλάβει ότι όσο δεν λαμβάνει ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, που έχει εκτοξευθεί (με τις τιμές στις ζωοτροφές να έχουν διπλασιαστεί και το ενεργειακό κόστος να έχει υπερβεί το 300%), οι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορούν να επιβιώσουν και ταυτόχρονα ο καταναλωτής θα πληρώνει πανάκριβα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Φαίνεται ότι ο κ. Γεωργιάδης εκτός από τα μικρά εμπορικά καταστήματα έχει βαλθεί να εξοντώσει τους εναπομείναντες Έλληνες κτηνοτρόφους και τα συνοικιακά κρεοπωλεία προς όφελος των μεγάλων εισαγωγέων κρέατος και των σούπερ μάρκετ. Των πολιτικών του φίλων με τους οποίους διαφημίζεται αλλά και διαφημίζει ο ίδιος σχεδόν καθημερινά στα τηλεοπτικά κανάλια

Αν ο κ. Γεωργιάδης θέλει να είναι χρήσιμος δεν έχει παρά να πιέσει την κυβέρνησή του να επιδοτήσει την τιμή του οβελία στον παραγωγό ώστε και αυτός να μπορεί να ανταπεξέλθει στο υψηλό κόστος παραγωγής, και να διενεργήσει τους απαραίτητους ελέγχους προέλευσης των αρνιών ώστε ο καταναλωτής να γνωρίζει τι αγοράζει και να προμηθευτεί όχι μόνο από super market αλλά και από κρεοπωλεία ποιοτικό, ασφαλές και εγχώριο κρέας για το πασχαλινό τραπέζι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει δεσμευτεί για ένα συνολικό σχέδιο για την ελληνική κτηνοτροφία, που περιλαμβάνει ανάμεσα στα άλλα την επαρκή οικονομική στήριξη των κτηνοτρόφων και την άμεση επαναδημιουργία των υπηρεσιών ελέγχου ασφάλειας και ποιότητας των τροφίμων, για την καταπολέμηση των ελληνοποιήσεων, της αισχροκέρδειας σε όλα τα επίπεδα, τη μείωση του ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής και για την ουσιαστική στήριξη όλου του ελληνικού λαού».

06/04/2023 11:49 πμ

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης και ο Αναπληρωτής Υπουργός, Νίκος Παπαθανάσης, επισκέφθηκαν σήμερα Πέμπτη, 6 Απριλίου 2023, δύο σούπερ μάρκετ, με αφορμή την 2η ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα». 

Κατά την επίσκεψη ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Μετά από μία μακρά περίοδο ανησυχίας για την τιμή του οβελία και των Πασχαλινών αγαθών, εμείς ως Υπουργείο Ανάπτυξης είχαμε κρατήσει τη ψυχραιμία μας και είχαμε πει ότι κάνουμε τα απαραίτητα βήματα για να συγκρατήσουμε τις αυξήσεις. Είμαι εξαιρετικά ευτυχής όπως είδατε γιατί οι τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, το βασικό αγαθό που οι συμπολίτες μας προτιμούν για τις εορτές του Πάσχα, κρατήθηκαν απολύτως στα περσινά επίπεδα με ακρίβεια λεπτού. 

Το οποίο είναι εντυπωσιακό αν σκεφτεί κάποιος ότι έχει μεσολαβήσει ένας χρόνος με μέσο όρο πληθωρισμό περίπου 15% στα τρόφιμα και στο κρέας παραπάνω από 20%. Άρα, νομίζω ότι βοηθήσαμε τα νοικοκυριά να μπορούν να βρουν κρέας σε προσιτή για αυτούς τιμή, αντιμετωπίζοντας τις συνέπειες της ακρίβειας που έφερε ο πόλεμος. Θέλω να ευχαριστήσω τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ο ανταγωνισμός λειτούργησε και προσδοκώ την άλλη εβδομάδα να έχουμε νέες μειώσεις». 

Ειδικότερα για τις τιμές των αμνοεριφίων και τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε τα εξής: «Υπήρξε πολύ μεγάλη ανησυχία όλες τις προηγούμενες μέρες, ότι φέτος η τιμή του παραδοσιακού οβελία θα ξεφύγει πάρα πολύ. Θυμίζω διάφορες δηλώσεις από κτηνοτρόφους και από παράγοντες της αγοράς. Κάποιοι υπολόγιζαν φέτος το αρνί και το κατσίκι να ξεπεράσει τα 13, τα 14 και τα 15 ευρώ. 

Εγώ είχα πει από την αρχή ότι δουλεύουμε για να πετύχουμε καλύτερες τιμές για τον καταναλωτή. Βρισκόμαστε στον Γαλαξία, είναι η δεύτερη αλυσίδα που επισκέπτομαι σήμερα μετά τον Μασούτη. Και εδώ η τιμή είναι 9,90 όπως και στην προηγούμενη. Βλέπετε αρνί και κατσίκι 9,90. Άρα, όποιος θέλει να πάρει κρέας για το Πάσχα σε τιμή η οποία είναι προσιτή, πετύχαμε να δώσουμε σε όλες τις αλυσίδες τιμές σαν τις περσινές. 

Αν σκεφτείτε ότι έχει μεσολαβήσει μια χρονιά πληθωρισμού στα τρόφιμα στο 15% και  στο κρέας πάνω από 20%, αυτό είναι μία επιτυχία. Διότι πετύχαμε αυτό το μεγάλο πληθωρισμό, για τους συμπολίτες μας που είναι περισσότερο ευάλωτοι, να το αποσοβήσουμε και να προστατεύσουμε το εισόδημά τους. Το ότι καταφέραμε να τους δώσουμε τον οβελία στην περσινή τιμή, γιατί σας φαίνεται κακό;  

Το ότι μπορεί παραδείγματος χάρη κάποιοι να ενοχλούνται γιατί είχαν σκοπό να πουλήσουν 13, 14 και 15 ευρώ το κιλό τα αμνοερίφια και τώρα λόγω του καλαθιού θα αναγκαστούν να τα πουλήσουν φθηνότερα, άρα θα κερδίσουν λιγότερα χρήματα απ’ όσα υπολόγιζαν ή το ότι δεν μπορούν να καλύψουν τις ζημιές που ενδεχομένως έχουν, αυτό το δέχομαι. Τους καταλαβαίνω και δεν αντιδικώ μαζί τους». 

06/04/2023 09:54 πμ

Η Oμοσπονδία Κτηνοτρόφων Θεσσαλίας εκφράζει την οργή και την αγανάκτηση του συνόλου των κτηνοτρόφων για τις δηλώσεις του υπουργού Άδωνι Γεωργιάδη που βάζει το αρνάκι και το κατσικάκι στο καλάθι του Πάσχα.

Όπως τονίζουν σε ανακοίνωσή τους «ο κύριος Γεωργιάδης θεώρησε καλό 15 μέρες πριν το Πάσχα να κάνει την αγαπημένη του κωλοτούμπα και σε τηλεοπτική εκπομπή της Κυριακής ανακοίνωσε πως το αρνάκι και το κατσικάκι θα είναι στο καλάθι του Πάσχα και μάλιστα με στόχο η τιμή να μην ξεπεράσει τα 10 ευρώ στον καταναλωτή. 

Δήλωσε δε, με περίσσιο θράσος πως μίλησε με φορείς των κτηνοτρόφων και συμφώνησαν, πολύ θα θέλαμε να ξέρουμε ποιοι είναι αυτοί οι κτηνοτροφικοί φορείς που μίλησαν με τον κύριο Γεωργιάδη, γιατί εμείς σαν Ομοσπονδία δεν είμαστε και τονίζουμε πως δεν καλεστήκαμε σε καμιά τηλεδιάσκεψη με τον εν λόγω υπουργό και καλό θα ήταν όσοι μας κατηγορούν και μας κουνούν το δάχτυλο να προσέχουν τα λόγια τους και τις πράξεις τους γιατί όπως έχει δείξει η ιστορία τους γυρνάει μπούμερανγκ.      

Ο ίδιος υπουργός δε, λίγες ημέρες πριν είχε δηλώσει πως αυτά τα δύο προϊόντα δεν θα έμπαιναν στο «καλάθι του Πάσχα» γιατί θα θιγόταν η κοινωνική ομάδα των κτηνοτρόφων και μας συμπονούσε τότε λέγοντας πως δεν είναι σωστό γιατί κι εμείς δίνουμε το αγώνα μας 365 μέρες τον χρόνο κι έχουν ανέβει πολύ και τα κοστολόγια.

Μας έβαλε στον ύπνο λοιπόν κι έτσι μετά από εκείνον τον απίθανο πρόεδρο του ΙΝΚΑ που έκανε μποϊκοτάζ στα Ελληνικά τυροκομικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουμε τον απίθανο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη να μας μποϊκοτάρει και να μας οδηγεί στην καταστροφή.

Το αρνάκι και το κατσικάκι χρειάζονται 6-7 μήνες για να καταλήξουν στο τσιγκέλι και το κοστολόγιο τους φέτος να ξεπερνά τα 8 ευρώ το κιλό, πως γίνεται λοιπόν να αγοράσει ο καταναλωτής 10 ευρώ;

Αν ο απίθανος αυτός υπουργός θέλει να κάνει κοινωνική πολιτική προεκλογικά ας την κάνει με άλλα προϊόντα, όπως το ρεύμα, το πετρέλαιο, η βενζίνη και όχι στις πλάτες των πιο σκληρά εργαζόμενων πολιτών. 

Τέλος ας μας πει ο απίθανος κύριος Άδωνις, ξέρει πόσες χιλιάδες αμνοερίφια έγιναν εισαγωγή; Και μετά το Πάσχα ας μας πει τελικά πόσα από αυτά πουλήθηκαν σαν ξένα και πόσα σαν Ελληνικά; Και πόσοι Έλληνες έφαγαν ελληνικό αρνάκι ή κατσικάκι τελικά και όχι βαπτισμένο ελληνικό στα σφαγεία;
Είστε επικίνδυνος κύριε υπουργέ  Άδωνι Γεωργιάδη και για τους πολίτες και για το κόμμα σας».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Ιωάννης Γκουρομπίνος, «προς αποφυγή παρεξηγήσεων δηλώνουμε πως με την αναφορά μας στις ελληνοποιήσεις στα σφαγεία  σε καμία περίπτωση δεν θέλαμε να θίξουμε το έργο της κτηνιατρικής υπηρεσίας. Η οποία παρά το γεγονός πως είναι υποστελεχομένη υπερβάλει εαυτόν με υπερωρίες και κάτω από αντίξοες συνθήκες να φέρει εις πέρας το έργο της με τους κτηνιάτρους που διαθέτει. Η ένσταση μας είναι προς το κράτος γιατί η σφραγίδα της χώρας προέλευσης είναι προαιρετική και όχι υποχρεωτική και όλα τα σφάγεια  φεύγουν με κωδικό σφαγείου». 

Κτηνοτρόφοι Τυρνάβου: Κύριε πρωθυπουργέ, συμμαζέψτε τον κ. Γεωργιάδη
Μια ακόμη αιχμηρή ανακοίνωση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου δήμου Τυρνάβουαναφέρει τα εξής:

«Κύριε πρωθυπουργέ, επειδή ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Άδωνης Γεωργιάδης, έχει υποπέσει σε πολλαπλά παραπτώματα, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, ενάντια στους κτηνοτρόφους και στον κτηνοτροφικό κλάδο, σας λέμε ευθαρσώς: Συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον, συμμαζέψτε τον. 

Ο συγκεκριμένος υπουργός έχει γίνει επικίνδυνος για το πιο παραγωγικό κομμάτι της χώρας, για τους ανθρώπους του μόχθου και της εργασίας, που δουλεύουν 365 ημέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24άρο και που παράγουν κάτω από αντίξοες συνθήκες, ποιοτικά και υγιεινά διατροφικά προϊόντα. 

Η ένταξη των αμνοεριφίων στο «καλάθι του Πάσχα», παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις του κ. Γεωργιάδη, που λειτουργώντας ως γνωστός «κωλοτούμπας», δυστυχώς, επιφέρει καίριο πλήγμα στους αιγοπροβατοτρόφους και αποτελεί «τσάμπα μαγκιά» του υπουργού, αφού αν θέλει να παρεμβαίνει στην αγορά για φθηνότερα καταναλωτικά αγαθά, ας το κάνει και στους παρόχους ενέργειας, για να υπάρχει φθηνό ρεύμα στους καταναλωτές, ας το κάνει και στους ιδιοκτήτες των διυλιστηρίων της χώρας μας, για να έχουν οι καταναλωτές φθηνή βενζίνη, πετρέλαιο και αέριο. Αλλά εκεί δεν τολμά να το κάνει, διότι αφενός δεν το επιθυμεί, αφετέρου, εκεί είναι οι «κολλητοί» του.

Σε όλη αυτή την κατάσταση, θα περιμέναμε τον «δικό» μας υπουργό, τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γιώργο Γεωργαντά, να ορθώσει το ανάστημά του και να γίνει «ανάχωμα» στις βουλές του συναδέλφου του, του  κ. Γεωργιάδη, αλλά δυστυχώς πέσαμε έξω, αφού οκ. Γεωργαντάς, παρακολουθεί, άβουλος και άφωνος την κατακρεούργηση των κτηνοτρόφων και τον μαρασμό του κτηνοτροφικού τομέα, δίχως να παρεμβαίνει πουθενά, ωσάν να ζει σε άλλο διάστημα.

Και μιας και αναφερθήκαμε σε ανάστημα, να επισημάνουμε ότι, το ύψος του ανθρώπου μετράται μέχρι το κεφάλι, πάνω από το κεφάλι, μετράται το ανάστημα.
Κύριε Γεωργαντά, είχαμε πει παλαιότερα ότι είστε η ταφόπλακα της κτηνοτροφίας και δυστυχώς επιβεβαιωνόμαστε πλήρως!».

05/04/2023 02:39 μμ

Όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα Τετάρτη, 5 Απριλίου, πρώτη ημέρα εφαρμογής του «Καλαθιού του Πάσχα», η τιμή του αρνιού ξεκινά από τα 9,78 ευρώ/κιλό και του κατσικιού από τα 9,90 ευρώ/κιλό, ενώ αναμένεται περαιτέρω πτώση των τιμών τις επόμενες μέρες.

«Παρά τους αρχικούς φόβους για μεγάλη αύξηση φέτος στις τιμές στο αρνί και στο κατσίκι, η τιμή στόχος των 10 ευρώ επετεύχθη, κρατώντας στο «Καλάθι» τις τιμές στα περσινά τελικά επίπεδα», σχολίασε ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης.

Την έντονη αντίθεσή τους στην ένταξη των αμνοεριφίων στο «Καλάθι του Πάσχα» εξέφρασαν οι κτηνοτρόφοι.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Καμπούρης, Αντιπρόεδρος της ΠΕΚ (Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων), «ο υπουργός Ανάπτυξης αναίρεσε αυτά που είπε πριν λίγες μέρες και τελικά σε συνεργασία με τα σούπερ μάρκετ θα βάλει στο «Καλάθι» τα αμνοερίφια. Είχαμε πει ότι για μας είναι αιτία πολέμου! Ζητάμε την άμεση ανάκληση της απόφασης αυτής και την διενέργεια εντατικών ελέγχων για την αποφυγή παράνομων εισαγωγών και ελληνοποιήσεων.

Σε διαφορετική περίπτωση ζητάμε την παραίτηση των δύο υπουργών, Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεωργιάδη και Γεωργαντά. Παράλληλα καλούμε τους κτηνοτρόφους με την ψήφο και την στάση τους να καταδικάσουν αυτήν την καταστροφική πολιτική. 

Ψεύδονται συνεχώς και «κλέβουν» τις ζωές μας, τα όνειρά μας, το μέλλον και τη ζωή των παιδιών μας. Φτάνει ως εδώ. Σε λίγο έρχεται και η δική μας ώρα. Ραντεβού στην κάλπη και στους δρόμους για την τιμή, την αξιοπρέπεια και το μέλλον των παιδιών μας».

04/04/2023 03:53 μμ

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε, σήμερα Τρίτη (4/4/2023), μεταξύ κτηνοτρόφων και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη, για το θέμα της τιμής των αμνοεριφίων.

Όπως δήλωσε ο υπουργός στους κτηνοτρόφους στο «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο πρόκειται να τεθεί σε ισχύ από αύριο Τετάρτη (5 Απριλίου 2023), θα περιλαμβάνονται και τα αμνοερίφια.

Όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), «ο υπουργός μας ενημέρωσε ότι αύριο θα ανακοινωθεί το «Καλάθι του Πάσχα», το οποίο θα συμπεριλαμβάνει το αρνί και το κατσίκι. Βέβαια πριν λίγες ημέρες δήλωνε τα αντίθετα. Τα αμνοερίφια στο «Καλάθι του Πάσχα» είναι αιτία πολέμου για τους κτηνοτρόφους. Όπως φαίνεται στο ράφι των σούπερ μάρκετ η τιμή των αμνοεριφίων θα κυμανθεί από 10 έως 11 ευρώ το κιλό. 

Οι τιμές αυτές αποτελούν οικονομική καταστροφή για τον κλάδο της αιγοπροβατοτροφίας, αφού σε αυτή την τιμή ανέρχεται το κόστος παραγωγής. Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα τα αμνοερίφια σε τόσο χαμηλές τιμές. Σοβαρά προβλήματα θα έχουν και τα κρεοπωλεία που δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τις τιμές των σούπερ μάρκετ».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ο υπουργός μας ανέφερε ότι πρέπει να αγοράσουν σε χαμηλή τιμή τα αμνοερίφια οι καταναλωτές. Ένα βασικό πρόβλημα είναι ότι έχουμε και εκλογές και δεν θέλει να δυσαρεστήσει τους ψηφοφόρους. Δεν μπορεί να καταλάβει το κόστος παραγωγής πόσο έχει αυξηθεί για τον κτηνοτρόφο. Μεγάλη ευθύνη έχει και ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεωργαντάς, που δεν ενημέρωσε τον κ. Γεωργιάδη για το υψηλό κόστος εκτροφής που έχουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι».   

03/04/2023 11:14 πμ

Με μια τούμπα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης δήλωσε ότι τα αμνοερίφια θα ενταχθούν τελικά στο καλάθι του Πάσχα. Αυτό ξεσήλωσε θύελλα αντιδράσεων από την πλευρά των κτηνοτρόφων όλης της χώρας. 

«Την Τετάρτη (5/4) ξεκινάει το καλάθι του Πάσχα, θα συμπεριλαμβάνει αρνί, κατσίκι, τσουρέκι και σοκολατένια αυγά. Κάναμε αρκετές συζητήσεις και με τους κτηνοτρόφους και με τα σούπερ μάρκετ για την τιμή που θα μπορούμε να έχουμε στο αρνί και το κατσίκι. Φέτος, το αρνί και το κατσίκι έχουν πρωτόγνωρη αύξηση σε σχέση με πέρυσι. Στόχος είναι, η τιμή του αρνιού να μείνει γύρω στα 10 ευρώ», ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνης Γεωργιάδης. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις είναι έτοιμες για να υπογραφούν.

«Για επάρκεια ελληνικών αμνοεριφίων στην αγορά της χώρα μας ενόψει των εορτών του Πάσχα, παρά τις αυξημένες εξαγωγές που γίνονται φέτος από τον Ιανουάριο, νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά», τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ). Και πρόσθεσε: «Φέτος οι εξαγωγές αμνοεριφίων είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι και έφυγαν μικρά αρνιά στο εξωτερικό από τις αρχές του έτους.

Με το κόστος παραγωγής κοντά τα δέκα ευρώ ανά κιλό, έναντι των 7,5 έως 8 ευρώ το κιλό πέρυσι, οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν μπορούν «σε καμία περίπτωση» να διαθέσουν φέτος για το Πάσχα αμνοερίφια σε κόστος κάτω των 9 ευρώ το κιλό.

Για να το πουλά στο ράφι το σούπερ μάρκετ στα 10 ευρώ το κιλό (όπως δηλώνει ο υπουργός) και όπως είναι η κατάσταση σήμερα στην αγορά θα πρέπει να το αγοράζει από τον κτηνοτρόφο κάτω από 5,5 ευρώ το κιλό. Τιμή που είναι καταστροφική για τον κλάδο. Οι κτηνοτρόφοι θα στραφούν στην Επιτροπή Ανταγωνισμού κατά των υπουργών Γεωργαντά και Γεωργιάδη για αθέμιτη χειραγώγηση της αγοράς.

Την Πέμπτη (6/4) θα γίνει κοινή συνέντευξη τύπου, στην Θεσσαλονίκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας, για την τιμή των αμνοεριφίων το Πάσχα».

Πάντως η τιμή 10 ευρώ το κιλό στα σούπερ μάρκετ για τα αμνοερίφια αναμένεται να πλήξει και τα κρεοπωλεία που σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούν να ανταγωνιστούν τιμές λιανικής σε αυτά τα επίπεδα.  

Ανακοίνωση κτηνοτρόφων
Η κοινή ανακοίνωση, που εξέδωσαν ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων (ΠΕΚ) και το Συντονιστικό Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, αναφέρει τα εξής:

«Ο Υπουργός ισχυρίστηκε ότι έχει έρθει σε διαβούλευση με κτηνοτρόφους, ενώ δεν έχει έρθει σε καμία επαφή με τα πανελλήνια όργανα των κτηνοτρόφων ούτε και των κρεοπωλών, αποδεικνύει έτσι για ακόμη μια φορά ότι δεν σέβεται τα θεσμικά εκλεγμένα όργανα, ενώ τίθεται και το ερώτημα με ποιους ακριβώς διαβουλεύτηκε.

Προ ολίγων ημερών ο ίδιος υπουργός δήλωνε: «δεν σκοπεύω στο «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το Καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω». 

«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια. Είμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι».

Άραγε τι άλλαξε αυτές τις ημέρες και οι δύο υπουργοί τώρα σκοπεύουν να πλήξουν την αγορά κρέατος υποδεικνύοντας στους καταναλωτές να αγοράσουν τα αμνοερίφια από μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εις βάρος των Ελλήνων Κτηνοτρόφων και Κρεοπωλών οι οποίοι διακινούν το 80% της εγχώριας παραγωγής κρέατος. 

Εκτός από την παραπλάνηση των καταναλωτών, οι οποίοι θα αγοράσουν αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης εισαγόμενων ή ελληνοποιημένων αμνοεριφίων, οι κτηνοτρόφοι οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια στην καταστροφή, αφού το κόστος παραγωγής ανά κιλό αμνοεριφίου σήμερα ξεπερνάει τα 9 ευρώ το κιλό.
 
Από πότε η κυβέρνηση πήρε την απόφαση να επεμβαίνει στην εγχώρια αγορά για τιμές παραγωγών, και εφόσον αποφάσισε να επέμβει στην αγορά, γιατί επεμβαίνει μόνο για τα αμνοερίφια και δεν επεμβαίνει στην αγορά για φθηνή παραγωγή ρεύματος, για φθηνό πετρέλαιο, για φθηνά λιπάσματα, για φθηνά φυτοφάρμακα, για φθηνές ζωοτροφές, για κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά προϊόντα τα οποία είναι μέτρα που ζητούσαν οι αγρότες και κτηνοτρόφοι για μείωση κόστους παραγωγής αλλά και τελικού προϊόντος ακόμα από πέρυσι; 
Καλούμε τον υπουργό να αναθεωρήσει άμεσα και να έρθει σε διαβούλευση με τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων και κρεοπωλών.

Σε αντίθετη περίπτωση σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά προς όλους τους εμπλεκόμενους δηλαδή υπουργούς και σούπερ μάρκετ για την σύσταση ΚΑΡΤΕΛ στην αγορά κρέατος, να υπενθυμίσουμε ότι καρτέλ σημαίνει: η ρητή σύμπραξη (συμφωνία) μεγάλων κυρίως επιχειρήσεων εταιρικής μορφής δραστηριοποιούμενων στον ίδιο κλάδο, με σκοπό την αποφυγή του μεταξύ τους ανταγωνισμού δια κοινής διαμόρφωσης ενιαίας τιμής των προσφερόμενων υπηρεσιών ή των προϊόντων τους, ή και με πολύ ελάχιστες μεταξύ τους διαφορές τιμών, η δημιουργία «καρτέλ» πολλές φορές προκαλεί την αθέμιτη χειραγώγηση της λεγόμενης «ελεύθερης αγοράς», με επακόλουθο αφενός τη δυσφήμιση του ίδιου του καρτέλ, αφετέρου τον κίνδυνο για την προστασία των ασθενέστερων οικονομικά τάξεων. 

Με τις δηλώσεις του υπουργού προφανώς προκύπτει ότι ο κρατικός παρεμβατισμός υποχρεώνει μεγάλες ομοειδείς επιχειρήσεις να συμπράξουν σε δημιουργία καρτέλ.
Κύριε υπουργέ αυτό συμβαίνει συνήθως σε αγορές χωρίς ανταγωνισμό π.χ. σε αγορές ολοκληρωτικών καθεστώτων».

30/03/2023 12:15 μμ

Δεν θα είναι «στο καλάθι του Πάσχα», που θα τεθεί σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου στα σούπερ μάρκετ, το αρνί και το κατσίκι, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης. 

Να θυμίσουμε ότι οι κτηνοτρόφοι δήλωναν ότι θα είναι αιτία πολέμου αν βάλει ο Άδωνης τα αμνοερίφια στο καλάθι του Πάσχα. 

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «δεν σκοπεύω στο «Καλάθι του Πάσχα» στα σούπερ μάρκετ να βάλω το αρνί και το κατσίκι, διότι ο σκοπός μου δεν είναι να πλήξω την αγορά του κρέατος. Θα μπορούσε να εκληφθεί μια τέτοια προσπάθειά μου σαν μια υπόδειξη στους καταναλωτές να πάνε να αγοράσουν το αρνί ή το κατσίκι από τα σούπερ μάρκετ. Εγώ ποτέ δεν είδα το Καλάθι ως έναν μηχανισμό για να βλάψω άλλους κλάδους της αγοράς και δεν θέλω να το κάνω».

Για τις τιμές στα αμνοερίφια ο υπουργός ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε σφάζουν και στέλνουν στην Ιταλία, γιατί είναι το Πάσχα των Ιταλών και υπάρχει μεγάλη κατανάλωση εκεί. Η τιμή που διαμορφώνεται για την Ιταλία, από τον παραγωγό εννοώ, όχι η τιμή στο ράφι, είναι από 7,5 μέχρι 8,5 ευρώ το αρνί και το κατσίκι. Αυτή είναι μία τιμή περίπου 1 με 1,5 ευρώ πάνω από πέρσι. Φέτος, φαίνεται ότι υπάρχει μικρότερη επάρκεια στα αρνιά και τα κατσίκια. Είμαστε σε μια μεγάλη προσπάθεια με τον συνάδελφό μου τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κύριο Γεωργαντά, για το πως θα μπορέσουμε να κρατήσουμε τις τιμές όσο το δυνατόν πιο χαμηλά. Σε 2-3 μέρες θα κάνουμε ανακοινώσεις. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι θα πετύχουμε πάλι».

Πάντως τόνισε ότι στο άτυπο «καλάθι της Βαρβακείου», που εφαρμόζεται πιλοτικά εδώ και περίπου ένα μήνα, με αφορμή την έναρξη της περιόδου της Σαρακοστής - θα γίνει προσπάθεια να ενταχθούν τα αμνοεφίδια. «Τις επόμενες μέρες θα έχω συνάντηση με τους κρεοπώλες της Βαρβακείου αγοράς για να συμφωνήσουμε για το «Καλάθι». Θα κάνουμε ειδικό Καλάθι για το αρνί και το κατσίκι στη Βαρβάκειο. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να έχουμε μία καλή συμφωνία, για να συγκρατήσουμε τις τιμές στα περσινά επίπεδα. Αν το κατορθώσουμε θα είναι μεγάλη επιτυχία».

O πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, Σάββας Κεσίδης, τόνισε εφόσον οι τιμές παραγωγού παραμείνουν στα σημερινά επίπεδα των 7,5 - 8,5 ευρώ και την επόμενη εβδομάδα, οι επαγγελματίες στα κρεοπωλεία είναι διατεθειμένοι να συμπιέσουν το κέρδος τους για να πουλήσουν στους καταναλωτές στις περσινές τιμές».

Την επόμενη εβδομάδα θα γίνει κοινή συνέντευξη Τύπου, στην Θεσσαλονίκη, από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Kαταστηματαρχών Κρεοπωλών, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων και τη νέα Διεπαγγελματική Οργάνωση Κρέατος και Κτηνοτροφίας, για θέματα που αφορούν την τιμή των αμνοεριφίων στις γιορτές του Πάσχα.

Αντιδρά ο ΣΕΚ στις προθέσεις του Γεωργιάδη για αμνοερίφια
Πάντως οι κτηνοτρόφοι αντιδρούν σε κάθε προσπάθεια να μπουν σε καλάθι τα αμνοερίφια. Ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι αντίθετος στην σχεδιαζόμενη από το Υπουργείο Ανάπτυξης, ένταξη των αμνοεριφίων στο λεγόμενο «καλάθι του νοικοκυριού». 

Δεδομένου του τεράστιου κόστους παραγωγής που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, (αύξηση τιμών ζωοτροφών, ενέργειας, κτηνιατρικών φαρμάκων, ανταλλακτικών κλπ), ο καθορισμός τιμής πώλησης μέσω του «καλαθιού» θα έρθει να συμπιέσει το εισόδημα κυρίως των παραγωγών. Όταν το κόστος που πρέπει να καλύψει ο παραγωγός ανέρχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις μας πάνω από 9 ευρώ το κιλό, τιμή πώλησης μέσω του καλαθιού στα 9,90 θα είχε σαν συνέπεια:

  • Την πίεση εκ μέρους των εμπόρων για τιμές παραγωγού σημαντικά χαμηλότερες του κόστους παραγωγής.
  • Αυξημένες εισαγωγές αμνοεριφίων με χαμηλότερη ποιότητα και τιμή για διατήρηση της τιμής του καλαθιού.

Και στις δύο περιπτώσεις η δύναμη του εμπορικού κέρδους πιέζει όχι μόνο πτωτικά την τιμή του παραγωγού αλλά και ενισχύει τις εισαγόμενες ποσότητες. 
Το αποτέλεσμα συνολικά θα είναι σε βάρος της βιωσιμότητας των κτηνοτρόφων μας. Θα αναγκασθούν να πουλάνε και λιγότερα αμνοερίφια και χαμηλότερα από το κόστος παραγωγής. Αυτή όμως, είναι η λογική της συρρίκνωσης και όχι της ανάπτυξης. 

Για την αντιμετώπιση της ακρίβειας που επιβαρύνει τόσο τους παραγωγούς όσο και τους καταναλωτές, ο ΣΕΚ έχει κατ΄ επανάληψη ζητήσει:
1. Μείωση ή και μηδενισμό του ποσοστού ΦΠΑ, στα βασικά είδη τροφίμων έως το τέλος του έτους.
2. Στήριξη της κτηνοτροφίας με ενίσχυση 160 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπιση της αύξησης του κόστους παραγωγής.
3. Αυστηρός έλεγχος στα εισαγόμενα αρνιά (από Ρουμανία κλπ) και στη συνέχεια την ελληνοποίηση τους.
4. Μέτρα στήριξης των κρεοπωλών για συγκράτηση και μείωση των τιμών πώλησης.

09/03/2023 11:16 πμ

Σάρκα και οστά παίρνει ένας νέος συνεταιρισμός, ο Πανελλήνιος Αγροτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Πρόκειται, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού, για μια ομάδα εκτροφέων βοοειδών αναπαραγωγής/πάχυνσης ελευθέρας βοσκής, που με χαρακτηριστικά παρέας και γνώμονα το μεράκι και την αγάπη για το επάγγελμα του βοοτρόφου που επέλεξαν συνειδητά να ακολουθήσουν αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να δημιουργήσουν τον Πανελλήνιο Αγροτικό Κτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Εκτροφέων Βοοειδών Αναπαραγωγής/Πάχυνσης Αγελαίας Μορφής.

Ο Συνεταιρισμός έχει προσωρινό συμβούλιο με πρόεδρο τον κ. Θανάση Κουτίνα, ο οποίος μίλησε στον ΑγροΤύπο, τονίζοντας ότι το σχήμα ξεκίνησε με 11 μέλη, τα οποία ήδη έχουν φτάσει τα 30 με 40 από διάφορες περιοχές της χώρας, ενώ το ενδιαφέρον για εγγραφή στον Συνεταιρισμό ολοένα και μεγαλώνει με αποτέλεσμα ήδη να εκπροσωπούνται φάρμες με πάνω από 3.500 μάνες σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, με ορμητήριο τα ορεινά βοσκοτόπια της Πίνδου, του Όλυμπου, του Γράμμου, τις Μπέλλες, του Μενοίκιου και του Βέρμιου, τα πεδινά βοσκοτόπια της Θεσσαλίας αλλά και τα παραθαλάσσια της Βόνιτσας και του Αλμυρού και έδρα στον Τύρναβο, ο Βοῦς ΕΛΛΑΣ (Π.Α.Κ.Σ.Ε.Β.Α.Π.Α.Μ.) φιλοδοξεί να ενώσει τους εκτροφείς βοοειδών σε όλη την Ελλάδα και να δώσει λύσεις, φωνή και στήριξη και στην πιο απόμερη εκτροφή και στον πιο απομακρυσμένο κτηνοτρόφο.

Στόχος μας, προσθέτει ο κ. Κουτίνας είναι η ανταλλαγή γνώσεων, η αύξηση της Ελληνικής παραγωγής μοσχαριών, η μεγιστοποίηση του κέρδους του παραγωγού, η μείωση του κόστους παραγωγής, η βελτίωση της συνολικής ευημερίας των μελών και όλα αυτά επιτυγχάνονται με την εκπαίδευση των μελών του, την άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση, τη αγαστή συνεργασία όλων των μελών, την εθελοντική και ελεύθερη συμμετοχή αλλά και την Δημοκρατική Διοίκηση. Σύμφωνα με τον ίδιο, απώτερος σκοπός είναι αύξηση της εγχώριας παραγωγής που σήμερα δεν καλύπτει σε μοσχάρι πάνω από το 8% των αναγκών της Ελλάδας, αλλά και η πιστοποίηση του τελικού προϊόντος, δηλαδή του μοσχαρίσιου κρέατος.

Εν κατακλείδι, όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο προσωρινός πρόεδρος του Συνεταιρισμού, οι τιμές στο μοσχαρίσιο κρέας έχουν ανέβει το τελευταίο διάστημα και κυμαίνονται μεταξύ 6,20 και 6,50 ευρώ το κιλό.