Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση λέει το ΥπΑΑΤ. Αυτή την φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.
Όπως τονίζει, «η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.
Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.
Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.
Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.
Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.
Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής».
Κέλλας: Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων
Διαδοχικές συσκέψεις με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, αντιπεριφερειάρχες, δημάρχους, αντιδημάρχους και κτηνιάτρους των κατά τόπους κτηνιατρικών υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη 7 Αυγούστου στον Πύργο και στο Μεσολόγγι, με επικεφαλής τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστο Κέλλα, αναφορικά με τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης της πανώλης αιγοπροβάτων.
Στις συσκέψεις συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Γ.Γ. Αγροτικής Ανάπτυξης του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανδρέας Φίλιας, ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Νίκος Κοροβέσης, και ο αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας, Θανάσης Μαυρομάτης, δήμαρχοι των περιοχών και υπηρεσιακοί φορείς της Ηλείας και της Αιτωλοακαρνανίας.
«Μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Π.Ε. Ηλείας και στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ακολουθήσαμε αμέσως τον αυστηρό Ευρωπαϊκό Κανονισμό 687. Ξεκίνησαν σαρωτικοί έλεγχοι σε όλα τα πεδία, στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, τονίζοντας ότι «αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση σε όλη τη χώρα. Ζητούμε τη στενή συνεργασία όλων, κτηνοτρόφων και αρμοδίων φορέων, ώστε να περιορίσουμε τη μετάδοση και να εκριζώσουμε τη νόσο της πανώλης των αιγοπροβάτων».
«Κτηνίατροι του Υπουργείου και των εποπτευομένων φορέων μαζί με τους κτηνιάτρους της Περιφέρειας ελέγχουν όλα τα εκτροφεία της περιοχής και πραγματοποιείται ο επιδημιολογικός έλεγχος. Έχει απαγορευτεί η μετακίνηση των αιγοπροβάτων σε όλη τη χώρα», δήλωσε ο υφυπουργός, προσθέτοντας: «Δεν υφίσταται θέμα έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων. Επαναλαμβάνουμε για ακόμη μια φορά ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τη δημόσια υγεία, είναι αμιγώς ζωνόσος και δεν επηρεάζει τους καταναλωτές».
Ο Χρήστος Κέλλας, τέλος, επεσήμανε: «Η υπάρχουσα ΚΥΑ ορίζει συγκεκριμένη αποζημίωση ανά αμνοερίφιο, ωστόσο μόλις ολοκληρωθεί η φάση του περιορισμού και της εκρίζωσης της νόσου, θα ακολουθήσουν δίκαιες αποζημιώσεις και η πολιτεία θα σταθεί στο πλευρό των κτηνοτρόφων. Ήδη ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας ζήτησε με επιστολή του ζητεί με επιστολή του προς τον Επίτροπο Γεωργίας και Αλιείας και την Επίτροπο Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, την οποία κοινοποίησε και στους 26 ομολόγους του στα κράτη μέλη της ΕΕ, πρόσθετη οικονομική στήριξη και αποζημιώσεις για τους κτηνοτρόφους, τα ζώα των οποίων επλήγησαν από πανώλη».
Στο μεταξύ ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, σε πρόσφατες δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «θα ζήσουµε ∆εκαπενταύγουστο χωρίς αρνί», φράση που ερµηνεύεται ως παράταση της απαγόρευσης µετακίνησης και σφαγής αµνοεριφίων.
Με την απαγόρευση σφαγής αµνοεριφίων χάνουν χρήματα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι που είναι στα κάγκελα, ενώ την ίδια στιγμή η εγχώρια αγορά γεμίζει από ισπανικά και ρουμάνικα κρέατα.