Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία.
Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.
Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.
Από την πλευρά τους οι πτηνοτρόφοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ.
Δεν ενημερώθηκαν στην Ήπειρο
Σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, για τη λήψη μέτρων κατά της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Ήδη στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» και της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.
Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του για τη μη κλήση στη σύσκεψη στο Υπουργείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των μεγάλων πτηνοτροφικών της επιχειρήσεων.
Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ΠΙΝΔΟΣ, Άρτας και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, καθώς τόσο σε κοτόπουλα, όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε, όμως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πήραν πρωτοβουλία και μαζί με τα στελέχη Πτηνοτροφικού και Νιτσιάκου έκαναν την πρώτη σύσκεψη για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Πρέπει να λάβουμε μέριμνα ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Θα λάβουμε αποφάσεις, με πρώτη που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ είναι να μείνουν μέσα τα οικόσιτα, γιατί έχουμε και λίμνες στην περιοχή και μπορούν να περάσουν πτηνά προερχόμενα από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος που έχουν πρόβλημα. Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής».
Ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Μήνα Μπόρη, κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια υπάρχει έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.
Λόγω του κρούσματος στην Βουλγαρία της γρίπης των πτηνών οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή. Όμως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τρομερά υποστελεχωμένες.
Ζητάμε να προσληφθούν οι κτηνίατροι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που προβλέπουν την άμεση πρόσληψή τους».
Η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αναφέρει για ακόμη μια φορά το πρόβλημα που πλήττει την ελληνική πτηνοτροφία, το οποίο αφορά στη διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ, μεταξύ των αγορών ζωοτροφών (6%) και των πωλήσεων ζώντων πτηνών (13%).
Το προαναφερθέν πρόβλημα, μας δηλώθηκε ότι έχει «δημιουργηθεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ, σωρευτικά, θέτει, πλέον, σε κίνδυνο, εκτός από τη ρευστότητα των Ελλήνων πτηνοτρόφων, την ίδια τη βιωσιμότητα αλλά και την ικανότητά τους να είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα για τις συνεργαζόμενες με αυτούς εταιρείες και εν τέλει, για την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ενημερωθήκαμε, ακόμα για το ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του παραπάνω φορέα να επιλυθεί το ζήτημα μέσω επικοινωνίας με την πολιτική και αρμόδια Υπηρεσιακή ηγεσία Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ούτε δημοσιοποιηθεί, ως μη όφειλε.
Η διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην εμπορική διακίνηση μεταξύ ζώντων πτηνών (13%) και μειγμάτων φυραμάτων (6%), παρατεινόμενη χρονικά, εξοντώνει οικονομικά τους παραπάνω πτηνοτρόφους.
Η ως άνω διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε συνεχές χρεωστικό ΦΠΑ τους παραγωγούς, με τα σχετικά ποσά έναντι ΦΠΑ να είναι καταβλητέα σε άμεσο χρόνο, την ώρα που οι παραπάνω πτηνοτρόφοι πληρώνονται από τις εταιρείες σφαγής ή μεταποίησης, συνήθως, μέσω επιταγών, εξαργυρώσιμων μετά από 4 έως 12 μήνες, κατόπιν κάθε πώλησης.
Ερώτηση στην Βουλή
Για το συγκεκριμένο πρόβλημα κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή από τον κ. Στυλιανό Φωτόπουλο, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης.
Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής, ο ως άνω θιγόμενος κλάδος των κρεατοπαραγωγών πτηνοτρόφων, αποτελώντας κρίσιμο πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας, όφειλε να έχει τύχει περισσότερης στήριξης από την αρμόδια πολιτική ηγεσία των ερωτώμενων Υπουργείων, καθώς, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, τα τελευταία χρόνια, λόγω εξωγενών ζημιογόνων παραγόντων, όπως η πρόσφατη πανδημία του ιού «COVID-19», ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και η αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για την διαιώνιση ενός επιλεκτικά εξοντωτικού φορολογικού καθεστώτος εις βάρος, ειδικά, αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών, όπως οι ως άνω θιγόμενοι.
Με σκοπό την επιβίωση του παραπάνω παραγωγικού κλάδου, που οφείλει να είναι ζητούμενο από κάθε εμπλεκόμενη με τη δραστηριότητά του πολιτική ηγεσία, κρίνονται άκρως επείγουσες και απαραίτητες στον αμεσότερο δυνατό χρόνο:
Α. Η προώθηση της εξίσωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον παραπάνω θιγόμενο κλάδο,
Β. Η ρύθμιση των χρεών που έχουν προκύψει λόγω αυτής της ασυμφωνίας, με τη δυνατότητα ρυθμίσεων από 60 ως 100 δόσεις για εξόφληση των εν λόγω χρεών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους και
Γ. Η άμεση επαναφορά της παραπάνω αναφερόμενης προταθείσας από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετικής παρέμβασης, που ενώ είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, τελικά, απορρίφθηκε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης για λόγους που αντικειμενικά δεν υφίστανται ή δεν αντέχουν το φως της δημοσιότητας.
Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:
1. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς θεσμοθέτηση της εξίσωσης του οφειλόμενου ποσοστού ΦΠΑ που ισχύει για την εμπορική διακίνηση των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον μέχρι τώρα θιγόμενο κλάδο των αναπαραγωγών - κρεατοπαραγωγών κτηνοτρόφων;
2. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση δυνατότητας ρύθμισης των χρεών που έχουν προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ΦΠΑ που περιγράφηκε στην παρούσα, με την παραχώρηση δυνητικού διακανονισμού εξόφλησης σε 60 - 100 δόσεις, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους ως άνω θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους;
3. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση του παραπάνω αναφερόμενου προταθέντος από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετήματος, που είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ;
Σε ανακοινωσή του ο Σύλλογος Γεωπόνων Πρέβεζας αναφέρεται στα προβλήματα από την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) στη χώρα μας.
Όπως τονίζουν οι γεωπόνοι, η ΚΑΠ, πέραν των σχεδιαστικών ή δομικών προβλημάτων που έχει, εφαρμόστηκε διαχρονικά στη χώρα μας με ένα βασικό γνώμονα: τη μέγιστη δυνατή απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.
Προς χάριν συντομίας θα αναφέρουμε μόνο την χρόνια τελμάτωση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, που παρά τις αλλεπάλληλες νομοθετήσεις, αποφάσεις και ρυθμίσεις, μοιράζονται απλώς τα χρήματα με «τεχνικές λύσεις».
Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση της στρεβλής εφαρμογής της ΚΑΠ αποτελούν τα «ιστορικά δικαιώματα», η διανομή της βασικής ενίσχυσης, σύμφωνα με τις επιδοτήσεις του 2000-2003.
Με την ίδια λογική εφαρμόστηκε και το μέτρο των «οικολογικών σχημάτων» (eco-schemes) κατά την περασμένη περίοδο. Δράσεις ανακοινώθηκαν την τελευταία στιγμή, οι έλεγχοι ελάχιστοι ή μηδενικοί και πολλά ευτράπελα δημιουργήθηκαν με εικονικά τιμολόγια και δράσεις, όπως στη βιολογική γεωργία, τη μηχανική ζιζανιοκτονία, την ανάρτηση δακοπαγίδων, την κομποστοποίηση κλπ.
Σχετικά με την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων και ακάρεων παρατηρήθηκαν επιπλέον: άκαιρη εφαρμογή τους μέχρι τον Οκτώβριο, με δοσολογίες που είχαν τεράστιες αποκλίσεις μέχρι μόνο 20 φακελάκια αρπακτικών ανά στρέμμα, για εχθρούς μη στόχους όπως ο μαύρος ακανθώδης αλευρώδης, γενικά εκτός τόπου και χρόνου.
Τα κυκλώματα βέβαια που «στήριξαν» αυτές τις δράσεις υποσχέθηκαν το μέγιστο ποσό ενίσχυσης 95 €/στρέμμα, σαν να μην γνώριζαν ότι όσο αυξάνονται οι εκτάσεις μειώνεται αντίστοιχα αυτό το ποσό.
Ως αποτέλεσμα οι «ωφελούμενοι» παραγωγοί θεωρούν ότι οι παραπάνω δράσεις είναι μια ακόμη απάτη που στόχο έχουν να τους περικόψουν την ήδη μειωμένη οικονομική ενίσχυση.
Έτσι, μέθοδοι όπως της εξαπόλυσης ωφέλιμης πανίδας που μπορεί να είναι μία σημαντική λύση στην αντιμετώπιση των εχθρών των καλλιεργειών, ειδικά μετά την απαγόρευση της πλειοψηφίας των εντομοκτόνων, και αποδεδειγμένα συμβάλλουν στην παραγωγή ασφαλών, ποιοτικών και οικονομικών τροφίμων δυσφημούνται ουσιαστικά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχα μέτρα επιδότησης για την εξαπόλυση ωφέλιμων εντόμων, είχαν δοκιμαστεί τη δεκαετία του 1990 με αντίστοιχα προβλήματα εφαρμογής.
Τέλος να τονιστεί, πως η εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων, οδήγησε σε ιδιαίτερη αύξηση της γραφειοκρατίας, παρά τις δεσμεύσεις και τους στόχους της ΚΑΠ και της ΕΕ για περιορισμό της.
Καλούμε τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να βάλει ένα τέλος σε αυτές τις πρακτικές, που αφήνουν ελεύθερο το πεδίο να καρπώνονται διάφοροι μη δικαιούχοι τις αγροτικές ενισχύσεις και να εφαρμόσει μία σύγχρονη αποτελεσματική αγροτική πολιτική, με γνώμονα την ενίσχυση των αγροτών και της υπαίθρου και την παραγωγή ποιοτικών τροφίμων.
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις εισάγεται σήμερα, Πέμπτη (27/2), για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο υπουργός κ. Τσιάρας ανέφερε ότι κατατέθηκε επίσης και μια τροπολογία για το κτηνιατρικό επίδομα, καθώς όπως είπε, «οι κτηνίατροι έδωσαν έναν πολύ μεγάλο αγώνα κατά την περίοδο της Πανώλης και μετέπειτα της Ευλογιάς και νομίζω ότι η ελληνική πολιτεία πρέπει να σταθεί με έναν γενναίο τρόπο και με μια ευγνωμοσύνη απέναντί τους».
Όπως αναφέρει η τροπολογία για την αντιμετώπιση των επιζωοτιών, στο κτηνιατρικό και λοιπό προσωπικό το χρονικό διάστημα από 1/4/2024 έως 31/12/2024, καταβάλλεται έκτακτη αποζημιώση, εφάπαξ, έως 2.000 ευρώ. Τα χρήματα θα χορηγηθούν με την μισθοδοσία του μηνός Μαΐου 2025.
Ειδικά στο κτηνιατρικό και λοιπό προσωπικό που υπηρετούσε στον ΕΦΕΤ και συμμετείχε στην αντιμετώπιση των επιζωοτιών, για το ίδιο χρονικό διάστημα (από 1/4/2024 έως 31/12/2024), καταβάλλεται έκτακτη αποζημιώση, εφάπαξ, έως 1.000 ευρώ.
Στην ίδια τροπολογία υπάρχουν διατάξεις που αφορούν τον ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα την σύναψη συμβάσεων προσωπικού ορισμένου χρόνου. Όπως αναφέρει η διάρκεια των συμβάσεων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού προσλήψεων του 2026, για κάλυψη παροδικών αναγκών, θα ανέρχεται σε ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης για ένα ακόμη έτος.
Ομάδα Εργασίας συστήνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αυγού και προϊόντων αυτού. H Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:
α. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
β. Αντώνιο Περδικάρη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊστάμενο του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
γ. Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
δ. Μαρία Ζώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη του Τμήματος Πτηνοτροφίας, Χοιροτροφίας, Κονικλοτροφίας και Γουνοφόρων της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ε. Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ. Όλγα Παπαδοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊσταμένη Εποπτείας Ανατολικής Στερεάς και Νήσων, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ζ. Ιωάννη Τσακίρη, Α’ Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
η. Πέτρο Πετρόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
θ. Ελευθέριο Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
ι. Βασίλειο Κόμπουλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αβγού και προϊόντων αυτού. Η Ομάδα Εργασίας θα αναφέρεται στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη.
Η θητεία της Προέδρου και των μελών της Ομάδας Εργασίας λήγει σε δώδεκα (12) μήνες. Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.
Παρά τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού, Χρήστου Κέλλα, προς την ΠΟΓΕΔΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων) και ΠΕΓΔΥ (Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων), για εφάπαξ αποζημίωση στους κτηνιάτρους, στο σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή δεν περιλαμβάνει αυτό το μέτρο.
Ανακοίνωση που εξέδωσαν ΠΟΓΕΔΥ και ΠΕΚΔΥ αναφέρει τα εξής:
«Μόλις την προηγούμενη Δευτέρα, στη συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστου Κέλλα, με τον πρόεδρο της ΠΟΓΕΔΥ και αντιπροσωπία της ΠΕΚΔΥ, στο περιθώριο της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας του κλάδου των κτηνιάτρων, υπήρξε η δέσμευση από την πολιτική ηγεσία ότι στο νομοσχέδιο του Υπουργείου που κατατίθεται στη Βουλή θα περιλαμβάνεται εφ’ άπαξ αποζημίωση για τους κτηνιάτρους που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση των ασθενειών της πανώλης και της ευλογιάς των αιγοπροβάτων.
Με έκπληξη διαπιστώσαμε ότι στο κείμενο του νομοσχεδίου, που μας απεστάλη την Παρασκευή (14/2/2025), δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόβλεψη.
Θεωρούμε αδιανόητο ότι μπορεί να αθετούνται οι δεσμεύσεις με τέτοιο στυγνό και προσβλητικό για έναν ολόκληρο κλάδο τρόπο.
Καλούμε την πολιτική ηγεσία ΑΜΕΣΑ να προχωρήσει σε κατάθεση τροπολογίας σύμφωνα με τα υποσχεθέντα.
Επίσης, αναμένουμε και τη χορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας εντός των χρονοδιαγραμμάτων που δόθηκαν.
Σε διαφορετική περίπτωση θα υπάρξει κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων με ότι αυτό συνεπάγεται».
Οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των αγροτών από τα μπλόκα με κυβερνητικό κλιμάκιο, προκειμένου να συζητηθούν τα αιτήματα του αγροτικού κινήματος και να βρεθούν λύσεις.
Η συνάντηση της αντιπροσωπείας της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων και του κλιμακίου υπουργών της κυβέρνησης θα πραγματοποιηθεί, την Παρασκευή (14 Φεβρουαρίου), στις 1 το μεσημέρι, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως έχει γίνει γνωστό στην εν λόγω συνάντηση θα συμμετάσχουν και οι συναρμόδιοι υπουργοί Οικονομικών, Υποδομών και Ενέργειας.
Στο μεταξύ, στο πλαίσιο των αποφάσεών τους για πανελλαδικές συντονισμένες κινητοποιήσεις, οι αγρότες βρίσκονται επί ποδός κλείνοντας εθνικές οδούς και άλλους δρόμους, προγραμματίζοντας νέες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μεγαλώσει η πίεση προς την κυβέρνηση.
Στον Έβρο, οι αγρότες παραμένουν για 25η μέρα στο μπλόκο Καστανιών.
Οι αγρότες του μπλόκου της Γυρτώνης στη Λάρισα προχώρησαν ακόμη μία φορά στο κλείσιμο της ΠΑΘΕ, ενώ και οι αγρότες του μπλόκου Ε65 προχώρησαν χτες το απόγευμα σε αποκλεισμό του αυτοκινητόδρομου.
Παραμένουν οι αγρότες της Μαγνησίας στο μπλόκο Ριζόμυλου όσο και οι αγρότες των Τρικάλων στο μπλόκο στον κόμβο Μεγαλοχωρίου.
Αγρότες από την Καστοριά, την Παρασκευή, την ώρα της συνάντησης στο ΥπΑΑΤ, θα μεταβούν χωρίς τρακτέρ στην αερογέφυρα του Άργους Ορεστικού και θα κλείσουν την Εγνατία Οδό για περίπου μια ώρα.
Σε συμβολικό κλείσιμο δρόμου για δεύτερη μέρα προχώρησαν χτες οι αγρότες του μπλόκου στον κόμβο Αντιγόνου, ενώ σε συνέλευση που έγινε πάνω στον δρόμο αποφάσισαν να συνεχίσουν με αντίστοιχη δράση και σήμερα το απόγευμα.
Στην Αιτωλοακαρνανία, στο μπλόκο της Λεπενούς, προχωρούν κάθε βράδυ σε συμβολικούς αποκλεισμούς της Παλαιάς Εθνικής Οδού Αγρινίου - Άρτας.
Στην Μεσσηνία αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στον Χανδρινό και στην Μεσσήνη.
Με το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), συναντήθηκε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, και συζήτησαν αναλυτικά τα θέματα που απασχολούν τους κτηνιάτρους, οι οποίοι μάλιστα βρίσκονται σε 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση.
Κατά τη συνάντηση, τέθηκε το θέμα που αφορά στο επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, το οποίο καθίσταται πιο επίκαιρο από ποτέ μετά τις πρόσφατες επιζωοτίες.
Ο Υφυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για την υλοποίησή του και, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, αναμένεται η χορήγησή του άμεσα, με αναδρομική ισχύ από 01/01/2025.\
Συζητήθηκε, επίσης, η εφάπαξ αμοιβή των κτηνιάτρων για την υπερωριακή τους απασχόληση τους προηγούμενους μήνες, λόγω της διαχείρισης των επιζωοτιών. Ο Χρήστος Κέλλας επεσήμανε ότι αυτή θα περιλαμβάνεται στο επικείμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως έχει ήδη δεσμευτεί και ο Υπουργός, Κώστας Τσιάρας.
Τέλος, έθεσαν το θέμα της υποστελέχωσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε ότι οι προσλήψεις από τον προηγούμενο διαγωνισμό του ΑΣΕΠ βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ τόνισε πως θα ακολουθήσει η διαδικασία πλήρωσης των θέσεων που δεν θα καλυφθούν.
Ο Χρήστος Κέλλας μετά τη συνάντηση δήλωσε: «Είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση, σε φιλικό κλίμα, με το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ, σχετικά με τα αιτήματα των κτηνιάτρων, και σχετικά με τις επιζωοτίες που έπληξαν τον κτηνοτροφικό κλάδο. Από πλευράς μου, θέλω να ευχαριστήσω ακόμα μια φορά θερμά τους κτηνιάτρους και για τη σημερινή μας συνάντηση, αλλά και για την πολύτιμη συνεισφορά τους στη διαχείριση και την αντιμετώπιση της πανώλης και της ευλογιάς, καθώς και για την αδιάκοπη προσφορά τους στον αγώνα για την υγεία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας. Η κυβέρνηση, όπως δεσμεύτηκε, θα ικανοποιήσει τα αιτήματά τους».
Παρόντες από το ΔΣ της ΠΕΚΔΥ ήταν ο πρόεδρος, Κώστας Μήλιος, και οι Βάσω Ζαφειροπούλου, Σέβη Ασλανίδου, Αγγελική Χατζοπούλου, Παναγιώτα Παπαδάκη, Γιάννης Τομαζινάκης, Κατερίνα Καρανικολάου και Θάλεια Οικονόμου.
Με καθολική συμμετοχή πραγματοποιείται η 24ωρη προειδοποιητική απεργία των κτηνιάτρων δημοσίων υπαλλήλων, που απεργούν σήμερα Δευτέρα (10/2/2025), διεκδικώντας την στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών και την επαναχορήγηση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Κλειστά είναι όλα τα σφαγεία της χώρας και οι συνοριακοί σταθμοί κτηνιατρικού ελέγχου, ενώ όλοι οι παραγωγικοί φορείς του πρωτογενούς τομέα με ανακοινώσεις τους έχουν συμπαρασταθεί στον αγώνα των κτηνιάτρων.
Τα προβλήματα της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) που βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:
1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Στήριξη από κτηνοτρόφους
Οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜ-Θ) εκφράζουν την στήριξή τους στα δίκαια αιτήματα του Πανελλήνιου Ενιαίου Κτηνιατρικού Δικτύου Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.). Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν τα εξής:
Οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της ΑΜ-Θ, λάβαμε γνώση των αιτημάτων που διεκδικούν προς ικανοποίηση οι δημόσιοι κτηνίατροι (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), μέσω ανακοίνωσης που μας γνωστοποιήθηκε, από το παράρτημά τους στη Θράκη.
Όντας οι άμεσα επηρεαζόμενοι από τη λειτουργία της δημόσιας κτηνιατρικής δομής της χώρας μας και ως ο επαγγελματικός κλάδος που συνεργάζεται διά ζώσης με τους δημόσιους κτηνιάτρους στην πράξη και επί του πεδίου, γινόμαστε αρωγοί και κοινωνοί των δίκαιων και αυτονόητων διεκδικήσεών τους.
Άλλωστε εδώ και πολλά χρόνια, το μόνιμο και διαχρονικό αίτημα των συλλόγων μας, για προσλήψεις μόνιμων κτηνιάτρων στις κτηνιατρικές δομές της περιφέρειάς μας, έχει μείνει ουσιαστικά ανεκπλήρωτο.
Ως οι κατεξοχήν μάρτυρες εκτέλεσης της εργασίας τους, όταν αυτή επιτελείται επί του πεδίου και ιδιαίτερα σε περιόδους έξαρσης ζωονόσων αλλά και ζωοανθρωπονόσων, επιβεβαιώνουμε το επικίνδυνο και ανθυγιεινό του επαγγέλματός τους.
Ευχόμαστε τα δίκαια και αυτονόητα αιτήματά των κτηνιάτρων να υιοθετηθούν άμεσα, από τα αρμόδια υπουργεία, γιατί με το ρυθμό που μειώνεται το ζωικό κεφάλαιο και οι κτηνοτρόφοι στην περιφέρειά μας, φοβόμαστε ότι σε μερικά χρόνια δεν θα υπάρχει αντικείμενο άσκησης των υπηρεσιακών τους καθηκόντων.
Ασφάλεια και ανάπτυξη στην κτηνοτροφία δεν μπορεί να υπάρξει, χωρίς ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Ανακοίνωση ΕΘΕΑΣ
Η ΕΘΕΑΣ στηρίζει τη σημερινή 24ωρη αγωνιστική κινητοποίηση και απεργία των κτηνιάτρων του Δημοσίου, οι οποίοι αιτούνται να επιλυθούν χρόνια και επείγοντα προβλήματα, όπως η άμεση στελέχωση όλων των κτηνιατρικών υπηρεσιών, καθώς και η καταβολή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας.
Συγκεκριμένα, οι διεκδικήσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) εδράζονται στα εξής σημεία:
Άμεση στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
Έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Η ΕΘΕΑΣ, εκπροσωπώντας τους κτηνοτρόφους της χώρας, αναγνωρίζει την κρισιμότητα των ανωτέρω αιτημάτων και στηρίζει τους κτηνιάτρους, η παρουσία των οποίων κρίνεται απαραίτητη για την προστασία του κλάδου και την αποφυγή εξάπλωσης ασθενειών, οι οποίες πλήττουν τους παραγωγούς. Χωρίς την επιστημονική συμβολή των κτηνιάτρων, δεν μπορεί να εξασφαλιστεί η υγιεινή των ζώων και η απρόσκοπτη λειτουργία των εκμεταλλεύσεων.
Οι κτηνίατροι για να είναι κοντά στον αγρότη και στα θέματα βιοασφάλειας, θα πρέπει να στελεχωθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες.
Υπάρχει μειωμένο ενδιαφέρον για ένταξη αλλά φαίνεται αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην έκδοση βεβαίωσης Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη από το ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) οι υποψήφιοι δικαιούχοι της παρέμβασης Π3-75 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας».
Το θέμα επισημαίνει σε επιστολή του, προς την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, το ΓΕΩΤΕΕ Παράρτημα Ανατολικής Μακεδόνιας.
Όπως αναφέρει η επιστολή, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Ανατολικής Μακεδονίας, Ζαφείρης Μυστακίδης, την 1/11/2024 εκδόθηκε η με αρ.πρωτ. 3088/1-11-2024, 1η Πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων στήριξης προς ένταξη στην παρέμβαση Π3-75.1 «Εγκατάσταση γεωργών νεαρής ηλικίας» του Στρατηγικού Σχεδίου Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΣΣ ΚΑΠ) της Ελλάδας 2023 – 2027».
Με βάση την παραπάνω πρόσκληση, ένα από τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τους υποψηφίους Νέους Αγρότες, είναι η εγγραφή τους στο ΜΑΑΕ (Μητρώο Αγροτών & Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων) ως Νεοεισερχόμενοι επαγγελματίες αγρότες στον αγροτικό τομέα. Για να κριθεί όμως κάποιος ως «νεοεισερχόμενος» επαγγελματίας αγρότης, σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, πρέπει να πληρούνται οι όροι και οι προϋποθέσεις της παρ. 5α του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151) καθώς και οι προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται στις σχετικές εγκυκλίους του Μητρώου Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων.
Σύμφωνα με την πρόσκληση, η ημερομηνία πρώτης εγκατάστασης νοείται η ημερομηνία απόκτησης του υποψηφίου της ιδιότητας του επαγγελματία αγρότη νεοεισερχόμενου στον αγροτικό τομέα και δεν πρέπει να είναι προγενέστερη των 18 μηνών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης του υποψηφίου.
Η ανωτέρω πρόβλεψη της πρόσκλησης έρχεται σε αντιδιαστολή με τον Ν. 3874/2010, όπου για να κριθεί κάποιος «Νεοεισερχόμενος» Επαγγελματίας Αγρότης θα πρέπει είναι εγγεγραμμένος στον ΟΓΑ μέχρι 12 μήνες πριν την υποβολή της αίτησης στην ψηφιακή εφαρμογή του ΜΑΑΕ.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα αρκετοί υποψήφιοι που δεν ξεπερνούν τους 18 μήνες ενταγμένοι στον αγροτικό τομέα να μην μπορούν να εκδώσουν βεβαίωση νεοεισερχόμενου, διότι έχουν ξεπεράσει τους 12 μήνες από την εγγραφή τους στον ΕΦΚΑ, με αποτέλεσμα να είναι μη επιλέξιμοι για το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, παρόλο που πληρούν όλες τις άλλες προδιαγραφές του προγράμματος και έχουν ήδη ενταχθεί στον αγροτικό τομέα απορρίπτοντας ή παραιτούμενοι από οποιαδήποτε άλλη εργασία.
Για παράδειγμα κάποιος ο οποίος έχει εγγραφεί στον ΕΦΚΑ (κλάδος ΟΓΑ) την 1/1/2024 (συνήθεις πρακτική του ΕΦΚΑ ή και των λογιστών να τους εγγράφουν αναδρομικά στην αρχή του έτους) και αιτείται την έκδοση βεβαίωσης ΜΑΑΕ την 2/1/2025 δεν χαρακτηρίζεται πλέον Νεοεισερχόμενος Επαγγελματίας Αγρότης ώστε να είναι δικαιούχος του προγράμματος αλλά Επαγγελματίας Αγρότης με αποτέλεσμα να μην έχει το δικαίωμα επιλογής στην ανωτέρω Πρόσκληση της Παρέμβασης Π3-75.1.
Στην περίπτωση που κάποιος έχει εκδώσει βεβαίωση Νεοεισερχόμενου Επαγγελματία Αγρότη, πριν τις 31/12/2024, και έχει χαρακτηριστεί ως Νεοεισερχόμενος αυτή έχει ισχύ έως το τέλος του έτους 2024, με αποτέλεσμα να απαιτείται επανέκδοση νέας βεβαίωσης. Όμως αν αιτηθεί νέα βεβαίωση, μετά την 1/1/2025, τότε χαρακτηρίζεται Επαγγελματίας Αγρότης και όχι Νεοεισερχόμενος με αποτέλεσμα να αποκλείεται από την παρέμβαση.
Γίνεται αντιληπτό με βάση τα παραπάνω ότι δημιουργείτε μια καταφανής αδικία για αρκετούς νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα και γενικώς υπάρχει μία αναντιστοιχία με το πνεύμα τόσο της παρέμβασης όσο και της αναγκαιότητας ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού στην χώρα μας.
Τα παραπάνω ενισχύονται και από το γεγονός ότι η πρόσκληση της Π3-75.1 εκδόθηκε στο τέλος του έτους 2024 και έχει διάρκεια υποβολής εντός δύο ημερολογιακών ετών με αποτέλεσμα να δημιουργείται αυτή η αδικία.
Τι πρέπει να γίνει
Με βάση τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι το ενδιαφέρον ένταξης στην παρέμβαση Π3-75.1 είναι σχετικά περιορισμένο με αποτέλεσμα να μην εξαντληθεί το ποσό της παρέμβασης (δεν θα υπάρχουν επιλαχόντες), αλλά και της αναγκαιότητας ανανέωσης του αγροτικού πληθυσμού στη χώρα μας προτείνουμε την τροποποίηση της πρόσκλησης και της ΥΑ ώστε ως κριτήριο επιλεξιμότητας να αποτελεί όχι ο χαρακτηρισμός ως Νεοεισερχόμενος Επαγγελματίας Αγρότης έως 18 μήνες πριν αλλά ως Επαγγελματίας Αγρότης έως 18 μήνες πριν.
Άλλως προτείνουμε την τροποποίηση του Ν. 3874/2010 (Α’151) που να επεκτείνει την περίοδο εγγραφής στον ΕΦΚΑ (κλάδος ΟΓΑ) από τους 12 μήνες πριν στους 18 μήνες πριν για όλους τους υποψήφιους δικαιούχους που ανήκουν στις παραπάνω κατηγορίες και αποκλείονται από την ένταξη τους στην παρέμβαση Π3-75.1.
Ειδάλλως θα αποκλειστούν αρκετοί νέοι άνθρωποι από την παρέμβαση, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το πνεύμα της παρέμβασης.
Οι υποσχέσεις της κυβέρνηση και του πρώην υπουργού ΑΑΤ, Λευτέρη Αυγενάκη, για τους κτηνιάτρους του δημοσίου δεν τηρήθηκαν από τον Τσιάρα.
Ούτε έχουν γίνει προσλήψεις ούτε θεσμοθετήθηκε το ανθυγιεινό επίδομα ούτε καταβλήθηκε η εφάπαξ αποζημιώση λόγω των ζωονόσων.
Μετά από αυτό η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αρχή την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στις 10/02/2024, σε απάντηση - όπως αναφέρει - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Τα προβλήματα που βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:
1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Η ΠΟΓΕΔΥ σας καλεί στην παράσταση διαμαρτυρίας που θα πραγματοποιήσουν οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι στην είσοδο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αχαρνών 2, Αθήνα, τη Δευτέρα (10/2/2025), ώρα 10:30 πμ, ημέρα της 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας που έχουμε προκηρύξει.
Θα ακολουθήσει συνέντευξη τύπου, στον 1ο όροφο του ΥπΑΑΤ, γραφείο της Ομοσπονδίας 113 και ώρα 12.30 μμ, όπου θα παρουσιαστούν:
1. Οι λόγοι που οδήγησαν στην απεργία.
2. Τα αιτήματα του κλάδου για τη βελτίωση των εργασιακών συνθηκών και της δημόσιας κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3. Οι επόμενες δράσεις και στρατηγικές του κλάδου.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, με αρχή την κήρυξη 24ωρης προειδοποιητικής απεργίας, στις 10/02/2024, σε απάντηση - όπως αναφέρει - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Σύμφωνα με την ΠΕΚΔΥ, βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:
1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Οι Κτηνίατροι, έχουν αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στο πεδίο, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από τις ζωονόσους. Ταυτόχρονα, είναι πλέον γενική παραδοχή στην κοινωνία ότι η υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών και οικονομικών τροφίμων.
Ειδικότερα στην Περιφέρεια Κρήτης, η υποστελέχωση έχει ως αποτέλεσμα την οριακή λειτουργία των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της με κάλυψη μόλις του 21% των απαιτούμενων θέσεων κτηνιάτρων (σύμφωνα με σχετική μελέτη της ΠΕΚΔΥ του 2018). Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων και της Περιφέρειας Κρήτης είναι ενήμερες, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων και έχουν δεσμευθεί επανειλημμένα, αποδεικνύεται, όμως, ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Η ΠΕΚΔΥ, όπως τονίζει, έχει εξαντλήσει όλα τα τελευταία χρόνια, τις προσπάθειες, για να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δυστυχώς, η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε, ήταν υποσχέσεις και καλές προθέσεις.
Η μόνη λύση που απομένει για τον κλάδο μας, η μόνη λύση που θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά μας, είναι η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και μοναδικό τρόπο, ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στη Δημόσια Υγεία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.
Με έγγραφό του προς τον Γενικό Γραμματέα Ενωσιακών Πόρων & Υποδομών του ΥπΑΑΤ κ. Δημήτρη Παπαγιαννίδη, το ΓΕΩΤΕΕ ζητά την παράταση κατά δύο (2) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων πληρωμής του Μέτρου 16 «Συνεργασία» του Π.Α.Α. 2014-2020, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη του Μέτρου και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων.
Πιο συγκεκριμένα, το έγγραφο του Επιμελητηρίου, που υπογράφει ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ, Μενέλαος Δ. Γαρδικιώτης, αναφέρει τα εξής:
«Με την παρούσα επιστολή θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), έγινε αποδέκτης αιτημάτων από πολλά μέλη μας, για χορήγηση παράτασης στην προθεσμία υποβολής των αιτήσεων πληρωμών του Μέτρου 16 του Π.Α.Α. 2014-2022, η οποία λήγει στις 31/1/2025.
Υπάρχουν αντικειμενικοί λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά προβληματική την τήρηση της παραπάνω προθεσμίας. Ο βασικότερος είναι η δυσλειτουργία που δημιουργείται λόγω των μη αποπληρωμών των πρώτων αιτημάτων, τα οποία από όσο γνωρίζουμε βρίσκονται στον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Δυστυχώς, είναι αιτήματα τα οποία φτάνουν και τους έξι μήνες αναμονής μέχρι την πληρωμή τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν οικονομική δυσπραγία τόσο στις εταιρείες όσο και στους συνεταιρισμούς αλλά, το κυριότερο, να υποχρεώνουν πολλές εταιρείες, για να μην δεχθούν άδικη φορολόγηση, να μεταθέσουν την αγορά εξοπλισμού για τις αρχές του 2025, αφού τελικά το σύνολο των δαπανών που θα τους επιστραφούν τόσο από το πρώτο αίτημα που έγινε το 2024 αλλά και από τα υπόλοιπα που θα γίνουν το 2025, να εμπεριέχουν τον κίνδυνο το 2024 να εμφανίζονται ελλειμματικοί ενώ το 2025 με υπερπλεόνασμα.
Επιπρόσθετοι λόγοι που επιβάλλουν τη χορήγηση παράτασης στην εν λόγω Δράση είναι ότι οι διαδικασίες που έχουν να κάνουν αφορούν με την επαλήθευση των δαπανών από τους ορκωτούς λογιστές αφορούν πάντα μέχρι ένα μήνα πριν, επομένως σε όσα αιτήματα υποβληθούν εντός του Ιανουαρίου θα αφορούν καθαρά το έτος 2024.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, είναι πιστεύουμε επιβεβλημένη η παράταση κατά δύο (2) μήνες της χρονικής προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων πληρωμής, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή υποστήριξη της Δράσης και η αυξημένη απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων, αφού με αυτό τον τρόπο θα συμπεριληφθούν το σύνολο των δαπανών Ιανουαρίου και Φεβρουαρίου του 2025, εξυπηρετώντας το σύνολο των εταιρειών.
Ευελπιστώντας στις άμεσες ενέργειές σας στην κατεύθυνση αυτή, παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε σχετική πληροφορία και συνεργασία».
Το πρόβλημα με το χρεωστικό ΦΠΑ αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα για τους πτηνοτρόφους.
Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.
Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Ενημερώσαμε την κυβέρνηση, μετά από πολλές συναντήσεις, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, συμφώνησε να υπάρξουν αλλαγές στο ΦΠΑ.
Εδώ όμως και δύο μήνες δεν έχουμε καμιά επικοινωνία με την κυβέρνηση για το θέμα. Αποφασίσαμε σαν κλάδος να επικοινωνήσουμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα.
Ακόμη προτείναμε στην ΑΑΔΕ να δει πόσοι πτηνοτρόφοι έχουν οφειλές ΦΠΑ και δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Από την άλλη στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, χρωστά το κράτος επιστροφή ΦΠΑ.
Αν και συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί για κάποιο ανεξήγητο λόγο η απόφαση μπλόκαρε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».
Η ΠΟΓΕΔΥ στηρίζει και συνδράμει την απόφαση της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων για αγωνιστικές κινητοποιήσεις.
Όπως αναφέρει βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:
1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Η υποκρισία της πολιτικής ηγεσίας αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι, ενώ στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που συζητήθηκε και εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο προβλέπονταν οικονομικές παροχές για τους γεωτεχνικούς, όπως άλλωστε ανακοινώθηκε από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο αμέσως μετά τη σύσκεψη, αλλά και από τον ίδιο την Πρωθυπουργό, στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται πλέον καμία αναφορά.
Οι αρμόδιοι Υπουργοί φαίνεται ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Γεωτεχνικοί Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Είναι πλέον φανερό ότι η πολιτική της Κυβέρνησης θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών και ασφαλών τροφίμων.
Για αυτό, αντιπροσωπεία της ΠΟΓΕΔΥ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, αλλά και άλλα μέλη του Γενικού Συμβουλίου επισκέφτηκαν στις 23 και 24/1 τις γεωτεχνικές υπηρεσίες των Περιφερειακών Ενοτήτων Έβρου και Ροδόπης.
Φτάνει πια ο εμπαιγμός και η δήθεν αναγνώριση της προσφοράς των κτηνιάτρων.
Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ, Νίκος Κακαβάς, «στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του ΥπΑΑΤ υπήρχε και το θέμα της αμοιβής των κτηνιάτρων για τις υπηρεσίες που προσέφεραν όλο το προηγούμενο διάστημα για την αντιμετώπιση της πανώλης και της ευλογιάς. Μιλάμε για κτηνίατρους του ΥπΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ και των Περιφερειών, που έκαναν ένα μεγάλο αγώνα με την συλλογή δειγμάτων από τις εκτροφές, στις περιοχές που είχαμε κρούσματα. Με μεγάλη έκπληξη είδαμε ότι τα συγκεκριμένα άρθρα είχαν αφαιρεθεί από το σχέδιο νόμου που ανέβηκε για διαβούλευση».
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ) αποφάσισε την έναρξη αγωνιστικών κινητοποιήσεων, σε απάντηση - όπως τονίζουν - της άρνησης για επίλυση των πραγματικών και αντικειμενικών προβλημάτων του κλάδου από την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους Υπουργούς, κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό σε όλη την διάρκεια της τελευταίας πενταετίας.
Όπως αναφέρουν στην σχετική ανακοίνωση, βασικές, αλλά και αυταπόδεικτες διεκδικήσεις των Κτηνιάτρων, βρίσκονται στις καλένδες εδώ και αρκετά χρόνια, όπως:
1. Η άμεση στελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της χώρας με προσλήψεις κτηνιάτρων για την κάλυψη των λειτουργικών κενών και με προσλήψεις προσωπικού για τη διοικητική και οικονομική εύρυθμη λειτουργία τους
2. Η έκδοση της ειλημμένης απόφασης για τη χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας σύμφωνα με το πόρισμα της Επιτροπής, καθώς και η χορήγηση στους Κτηνιάτρους που ασχολούνται σε επικίνδυνες και ανθυγιεινές εργασίες για την οποία οι Υπουργοί Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων παραπέμπουν στα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και αντίστροφα.
Οι Κτηνίατροι, έχουν αποδείξει το τελευταίο χρονικό διάστημα ότι με αίσθημα ευθύνης και καθήκοντος εργάστηκαν κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες στο πεδίο, για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου της χώρας από τις ζωονόσους. Ταυτόχρονα, είναι πλέον γενική παραδοχή στην κοινωνία ότι η υποστελέχωση των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών θέτει εν αμφιβόλω την επιβίωση της κτηνοτροφικής παραγωγής και την παραγωγή ποιοτικών, ασφαλών και οικονομικών τροφίμων.
Για όλα τα παραπάνω οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων Υπουργείων είναι ενήμερες, έχουν αναγνωρίσει την ανάγκη ικανοποίησης των αιτημάτων και έχουν δεσμευθεί επανειλημμένα, αποδεικνύεται, όμως, ότι έχουν άλλες προτεραιότητες, στις οποίες δεν συμπεριλαμβάνονται οι Κτηνίατροι Δημόσιοι Υπάλληλοι.
Η ΠΕΚΔΥ έχει εξαντλήσει όλα τα τελευταία χρόνια, τις προσπάθειες, για να ακουστούν και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Δυστυχώς, η μόνη συγκεκριμένη απάντηση που πήραμε, ήταν υποσχέσεις και καλές προθέσεις.
Η μόνη λύση που απομένει για τον κλάδο μας, η μόνη λύση που θα διαφυλάξει την αξιοπρέπειά μας, είναι η πραγματοποίηση αγωνιστικών κινητοποιήσεων που αποτελεί αδήριτη ανάγκη και μοναδικό τρόπο, ώστε να διαφανεί η σοβαρότητα του ρόλου μας στον Πρωτογενή Τομέα, στην Αγροτική Οικονομία, στη Δημόσια Υγεία και στην Προστασία του Περιβάλλοντος.
Στο πλαίσιο υλοποίησης του σκέλους του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ που εκχωρείται στις Υπηρεσίες των Περιφερειών (Διαχειριστικές Αρχές και ΔΑΟ) για την εφαρμογή σημαντικής χρηματοδοτικής βαρύτητας παρεμβάσεων, όπως τα Σχέδια Βελτίωσης, οι Νέοι Γεωργοί, τα τοπικά προγράμματα LEADER, κλπ., προβλέφθηκε η δυνατότητα υποστήριξής τους με πόρους της Τεχνικής Βοήθειας του ΣΣ ΚΑΠ.
Στόχος να διασφαλιστεί η διοικητική και διαχειριστική επάρκεια ανταπόκρισης των εν λόγω υπηρεσιών, οι οποίες διαχρονικά εμπλέκονται στην υλοποίηση μέτρων και δράσεων αγροτικής ανάπτυξης, στις αυξημένες απαιτήσεις του κανονιστικού πλαισίου της νέας ΚΑΠ, δεδομένων μάλιστα των μεγάλων προκλήσεων και κρίσεων που αντιμετωπίζει ο αγροδιατροφικός τομέας της χώρας μας.
Στην προσπάθεια αυτή η συνεισφορά των υπηρεσιών των ελληνικών Περιφερειών και του Γεωτεχνικού στελεχιακού δυναμικού τους θεωρείται περισσότερο από απαραίτητη, όπως άλλωστε και η υποχρέωση της συνεχούς υποστήριξής τους με κάθε τρόπο και μέσο.
Η ΠΟΓΕΔΥ και τα πρωτοβάθμια σωματεία της, σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι παρακολουθούν από κοντά τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των Γεωτεχνικών, χωρίς τυμπανοκρουσίες, προσπαθώντας να βελτιώσουν τα προβλήματα αυτά που είναι και το αυτονόητο. Να σημειωθεί ότι ενόψει κατάθεσης στη Βουλή του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ έχει υποβάλλει προς συζήτηση και τα υπόλοιπα προβλήματα, οικονομικά και θεσμικά, που απασχολούν τους γεωτεχνικούς όπως η εξομοίωση των αποζημιώσεων του ΠΑΑ με το Ταμείο ανάκαμψης που ψηφίστηκε πρόσφατα (φυσικών προσώπων και επιτροπών) στο ύψος των 6.800 ευρώ.
Με επιστολή, προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ) ζητά την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία - Κτηνοτροφία», στην είσπραξη της προβλεπόμενης από το εν λόγω Μέτρο προκαταβολής.
Συγκεκριμένα στην επιστολή του ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ κ. Μενέλαος Γαρδικιώτης, αναφέρει τα εξής:
Κατόπιν σχετικών αναφορών Γεωπόνων μελετητών - μελών του Επιμελητηρίου μας, οφείλουμε να θέσουμε υπόψη σας και να ζητήσουμε την επίλυση του σοβαρού προβλήματος που αντιμετωπίζουν αρκετοί αγρότες που είναι δικαιούχοι του Μέτρου 11 «Βιολογική Γεωργία – Κτηνοτροφία» του ΠΑΑ 2014 – 2022 στην είσπραξη της προβλεπόμενης από το εν λόγω Μέτρο προκαταβολής.
Πιο συγκεκριμένα, οι ως άνω αγρότες πληροφορηθήκαν πρόσφατα ότι, αν και έχουν ενεργή Σύμβαση με Σύμβουλο – Γεωπόνο έως τις 31/12/2024, απορρίφθηκε το αίτημά τους για την πληρωμή της προκαταβολής που δικαιούνται με την αιτιολογία: «Κωδικός Ευρήματος 100012, Μη κάλυψη έτους με σύμβαση με σύμβουλο, Μη καλυπτόμενες μέρες: Από 01/01/2025 Έως 28/06/2025, ΜΗ ΠΛΗΡΩΜΗ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ 3».
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, στο πλαίσιο του θεσμικού του ρόλου ως σύμβουλος της Πολιτείας για τα ζητήματα πρωτογενούς παραγωγής και αγροτικής ανάπτυξης, υπογραμμίζει ότι η παραπάνω ενέργεια έχει δημιουργήσει, άδικα και αδικαιολόγητα, μεγάλη αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, καθόσον αφορά σε μεγάλο αριθμό δικαιούχων παραγωγών που είναι ενταγμένοι στο πρόγραμμα για πολλά έτη, οι οποίοι καλύπτουν αδιαλείπτως το σύνολο των απαιτήσεων του Μέτρου και αναμένουν τη συγκεκριμένη πληρωμή για να καλύψουν πολλές από τις υποχρεώσεις τους ενόψει του τέλους του έτους.
Πέραν τούτου, επισημαίνουμε ότι οι ως άνω δικαιούχοι θα πρέπει να θεωρηθεί πως συμμορφώνονται με την απαίτηση του Μέτρου για ύπαρξη σχετικής σύμβασης με Σύμβουλο, δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν ενεργές συμβάσεις παραγωγών – Συμβούλων, οι οποίες μπορούν εύλογα να ανανεωθούν μέχρι το τέλος τους τρέχοντος έτους, προκειμένου να καλύψουν και το επόμενο χρονικό διάστημα. Σημειώνουμε μάλιστα ότι, εξ όσων γνωρίζουμε, πολλές από τις σχετικές συμβάσεις έχουν ήδη ανανεωθεί και έχουν ανέβει στο Σύστημα.
Κατόπιν των ανωτέρω και τονίζοντας ότι η συγκεκριμένη πληρωμή αφορά προκαταβολή και όχι εξόφληση, παρακαλούμε για τη μέριμνά σας προκειμένου να διασφαλιστεί η δυνατότητα άμεσης είσπραξής της από τους ως άνω δικαιούχους παραγωγούς.
Αναμένοντας τις άμεσες, λόγω του επείγοντος του θέματος, ενέργειές σας, παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε επιπλέον σχετική πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.
Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]
Τα αποτελέσματα για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ» για το 2023 αντανακλούν μια εξαιρετική χρονιά ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του για ανάπτυξη και βιωσιμότητα.
Αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στην χώρα. Το 100% της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου διακινούν τα μέλη παραγωγοί μέσω του συνεταιρισμού.
Η ΠΙΝΔΟΣ συνέχισε δυναμικά και το 2024, υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.
Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασαν, την Τρίτη (12/11), στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Αθήνα, ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής, Λάζαρος Τσακανίκας, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,5% στα 356.512.059 ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 7.174.000 ευρώ υπογραμμίζουν την ενισχυμένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του Συνεταιρισμού.
Επιπλέον, η μείωση του δανεισμού, κατά 24%, στα 54.000.000 ευρώ βελτιώνει σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του.
Οι μονάδες ΑΠΕ που έχει εγκαταστάσει ο συνεταιρισμός έχουν σαν στόχο να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ΠΙΝΔΟΥ κατά 40%.
Όσον αφορά την υψηλή κερδοφορία που εξασφαλίζει για τα μέλη του, κινείται μεθοδικά σε ένα δεύτερο 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 45 εκατ. ευρώ (όσο και το πρώτο) για την περίοδο 2026-2030.
Η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου, ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της ΠΙΝΔΟΣ, ενώ η άνοδος της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του Συνεταιρισμού.
Το νέο επενδυτικό πλάνο προβλέπει νέο εκκολαπτήριο, επέκταση της μονάδας για τα ψημένα κοτόπουλα, ενίσχυση του ιδιόκτητου δικτύου μεταφορικών μέσων, ψηφιοποίηση των logistics, νέο Net Metering και ίδρυση μονάδας βιοαερίου το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 14 εκατ. ευρώ.
Επενδυτικό πλάνο 2025 - 2030
Η ΠΙΝΔΟΣ επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη και την καινοτομία, παρακολουθώντας:
Τις τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών
Την ανάπτυξη της αγοράς πουλερικών
Την εξέλιξη της δικής της παραγωγής
Κύριες Επενδύσεις (Προϋπολογισμός 2025-2030: 27.000.000 €
- Επέκταση εκκολαπτηρίου: 10.000.000 €
- Επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων: 7.000.000
- Μεταφορικά μέσα: 3.000.000 €
- Ψηφιοποίηση: 2.000.000 €
- Νέες πτηνοτροφικές μονάδες: 5.000.000 €
- Net Metering: 3.000.000 €
- Μονάδα βιοαερίου 2MW: 15.000.000 €
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου, το 10% του τζίρου αφορά την εξωστρέφια. Εξάγει φρέσκα κοτόπουλα σε Βαλκανικές χώρες και Κύπρο. Ψημένα κοτόπουλα σε Ντουμπάι, Γερμανία, Αυστρία. Το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η μονάδα ψημένων κοτόπουλων.
Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες εκτροφές. Έχουμε νέους πτηνοτρόφους που επενδύουν σε νέες εκτροφές, ενώ ο συνεταιρισμός τους βοηθά στα πρώτα τους βήματα.
Τα κέρδη του συνεταιρισμού για το 2023 είναι αυξημένα σε σχέση με το 2023 και γίνονται επενδύσεις.
Ο συνεταιρισμός επενδύει μόνο στην παραγωγή κρέατος κοτόπουλου. Στόχος είναι την επόμενη 5ετία να αυξηθεί η παραγωγή κατά 10% και στην συνέχεια να φτάσει ο συνεταιρισμός στην παραγωγή 60 εκ. κοτόπουλων.
Στο φρέσκο κοτόπουλο η χώρα μας δεν έχει ανταγωνισμό. Εισάγουμε μόνο λίγες ποσότητες από Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ανέφερε ότι αποτέλεσε ένα θετικό μέτρο η μείωση της φορολογίας για τα μέλη του συνεταιρισμού. Ισχύει η μείωση κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα κατά επάγγελμα αγρότες και κατά 30% στους ετεροεπαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που αν και υπάρχουν προβλήματα σύντομα θα λυθούν σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές, εισάγονται οι πρώτες ύλες κυρίως από Βουλγαρία και από Βραζιλία (σόγια) τις οποίες επεξεργάζονται στα 2 εργοστάσια του συνεταιρισμού και στην συνέχεια τις δίνει στους πτηνοτρόφους.
Με όραμα για ένα βιώσιμο και υπεύθυνο μέλλον, η ΠΙΝΔΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στη διαμόρφωση υψηλών προτύπων ποιότητας και καινοτομίας, υπηρετώντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.
Η ισχυρή οικονομική της απόδοση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023, όπως η σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών, η βελτιωμένη κερδοφορία και η μείωση του δανεισμού, αποτυπώνουν την επιτυχία της, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και στη δέσμευσή της για μια υπεύθυνη και αειφόρα πτηνοτροφία.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ), παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια, εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου και της αγροτικής οικονομίας της χώρας.
Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της, έχουμε πολλές φορές στο παρελθόν αναδείξει τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία. Ελπίζουμε πλέον να γίνεται κατανοητό ότι χρειάζονται άμεσες δράσεις και αποτελεσματικές ενέργειες, πριν να είναι πολύ αργά.
Οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες τόσο των Περιφερειών όσο και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Κτηνιατρικά Εργαστήρια και Κεντρική Υπηρεσία) είναι τρομερά υποστελεχωμένες.
Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί στέκονται στο ύψος των περιστάσεων όμως πραγματικά «δεν είναι αρκετοί» για να μπορέσουν να πράξουν για ακόμη μια φορά το καθήκον τους.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από την πολιτική ηγεσία των δύο συναρμόδιων Υπουργείων (ΥπΑΑΤ & ΥΠΕΣ) ότι άμεσα πρέπει να αναληφθούν διορθωτικές ενέργειες ειδάλλως η καταστροφή της ελληνικής κτηνοτροφίας θα είναι μη αναστρέψιμη.
Η ΠΟΓΕΔΥ σε αυτή τη χρονική συγκυρία, ζητά τα εξής:
1. Ολοκλήρωση - επίσπευση της διαδικασίας του διορισμού των επιτυχόντων κτηνιάτρων του διαγωνισμού του ΑΣΕΠ κατά απόλυτη προτεραιότητα,
2. Άμεση κάλυψη των κενών των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών με προσλήψεις κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού για την απρόσκοπτη λειτουργία τους. Πρόσληψη κτηνιάτρων από την λίστα των μη επιτυχόντων του γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ μέχρι την κάλυψη των θέσεων που προβλέπονται,
3. Μονιμοποίηση ή μετατροπή των συμβάσεων σε Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου των συμβασιούχων κτηνιάτρων Ι.Δ.Ο.Χ., που εργάζονται για την πρόληψη και αντιμετώπιση των Εξωτικών νοσημάτων, της Σαλμονέλλας, της Γρίππης, του Κορωνοϊού και των Μεταδοτικών Σπογγωδών Εγκεφαλοπαθειών, εδώ και χρόνια σε συγκεκριμένες περιοχές της Ελλάδας βάση ανάλυσης κινδύνου. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι είναι άρτια εκπαιδευμένοι, διαθέτουν πολύτιμη εμπειρία και προσφέρουν τα μέγιστα αφού έχουν ενσωματωθεί πλήρως στη δύναμη των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών, καλύπτοντας πάγιες και διαρκείς ανάγκες.
4. Άμεση πρόσληψη κτηνιάτρων και λοιπού προσωπικού με συμβάσεις εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου με τη διαδικασία του κατεπείγοντος (άρθρο 36, του Ν. 4765/2021) για κάλυψη απρόβλεπτων και επειγουσών αναγκών στις Περιφέρειες, στις οποίες εμφανίστηκαν κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς.
Πραγματοποιήθηκε, την Τετάρτη (30/10/2024), συνάντηση του Δ.Σ. της Πανελλήνιας Ένωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Γ.Δ.Υ.) με τον Υπουργό AAT, Κώστα Τσιάρα, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γ. Στρατάκου και του Γενικού Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστα Μπαγινέτα.
Στη συνάντηση κατατέθηκε υπόμνημα και τέθηκαν τα χρόνια θεσμικά, οικονομικά και διοικητικά προβλήματα που απασχολούν τους Γεωπόνους δημόσιους υπαλλήλους.
Όπως αναφέρει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ. ο Υπουργός δεν δεσμεύθηκε για την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων του κλάδου μας. Παρά το γεγονός ότι το μισθολόγιο των Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων αποτελεί ντροπή και κατάντια και οι δημόσιες γεωπονικές υπηρεσίες της Χώρας είναι σε διάλυση το μόνον που εισπράξαμε είναι γενικόλογες υποσχέσεις.
Για το ζήτημα του οργανισμού του ΥπΑΑΤ, στην πρόταση της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για το ενιαίο και αδιάρρηκτο των Γεωπονικών υπηρεσιών είπε ότι χρειάζεται αναδιοργάνωση το υπουργείο σε συμφωνία με τους εργαζόμενους, χωρίς ένταση και βιασύνες, γιατί π.χ. δεν μπορούν να υπάρχουν πολλά επίπεδα ελεγκτικών μηχανισμών. Τα έχουμε ξανακούσει και όχι μόνον από αυτήν την κυβέρνηση. Κάθε φορά που αναδιοργανώνετε το Υπουργείο μειώνονται οι υπάλληλοί του και οι αρμοδιότητές του μεταφέρονται σε ιδιώτες.
Για το θέμα της υποστελέχωσης καμία δέσμευση.
Για τα πρόσθετα ανταποδοτικά τέλη για διενεργηθέντες ελέγχους εκτός του κανονικού ωραρίου εξέφρασε την πρόθεση του να διευθετηθεί το πρόβλημα ώστε να μην υπάρχει περεταίρω καθυστέρηση καταβολής στους δικαιούχους ελεγκτές, μιας και τα χρήματα καταβάλλονται από ιδιώτες και δεν βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό.
Για την υπογραφή Ειδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που θα διευθετεί βασικά εργασιακά και κοινωνικά ζητήματα όπως την μείωση του ωραρίου, την χορήγηση διατακτικών επιταγών τροφίμων, την στήριξη των οικογενειών των εργαζομένων λόγω επείγουσας ανάγκης κ.λ.π. ούτε κουβέντα.
Δυστυχώς και στα οικονομικά αιτήματα αρκέστηκε σε υποσχέσεις: «ότι η Κυβέρνηση στο μέλλον θα δώσει κάτι στο σύνολο των εργαζομένων», χωρίς να δεσμευτεί στην επαναφορά του 13ου κ 14ου μισθού, την κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας, το ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, το αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ κ.α.
Δεν έκανε ουδεμία αναφορά στο αίτημα της Π.Ε.Γ.Δ.Υ. για καταβολή του ελεγκτικού επιδόματος στους Γεωπόνους ελεγκτές Δ.Υ., αλλά και στα υπόλοιπα οικονομικά αιτήματα για την αύξηση των ημερών της ημερήσιας αποζημίωσης ή της τιμαριθμικής - ρεαλιστικής αναπροσαρμογής της χιλιομετρικής και ημερήσιας αποζημίωσης.
Ανακοίνωσε το δίκαιο της καταβολής του ανθυγιεινού επιδόματος στους Γεωπόνους που αφορά το πόρισμα της επιτροπής του Γ.Λ.Κ. και ανέφερε πως θα διευθετηθεί σύντομα.
Για τις αυξήσεις στις αμοιβές αξιολογητών - επιτροπών Π.Α.Α. και την αύξηση του ετήσιου ορίου αμοιβών Γεωπόνων δημοσίων υπαλλήλων βλέπει λογικό το αίτημα της ΠΕΓΔΥ.
Στα λοιπά αιτήματα του υπομνήματος δεσμεύτηκε για τη διερεύνηση με το Υπουργείο Εσωτερικών της δυνατότητας της αναγνώρισης ως πραγματικής προϋπηρεσίας των συναδέλφων Γεωπόνων που έχουν εργαστεί στις συνεταιριστικές οργανώσεις.
Για τις παιδικές κατασκηνώσεις του Υπουργείου πρότεινε δύο λύσεις για την επαναλειτουργία: είτε να λειτουργήσουν με χρήματα του ΥπΑΑΤ, είτε του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής, λόγω των φθορών που έχουν υποστεί κατά τη χρήση τους. Αναφέρθηκε σε ενδεχομένη παραχώρηση σε ιδιώτη κατά το ήμισυ, βάζοντας ως αντάλλαγμα να αναλάβει την αποκατάσταση των ζημιών και ότι θα καταστούν λειτουργικές-πολυτελείας, όλο το χρόνο προκειμένου να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο για τα παιδιά των εργαζομένων αλλά και από τους ίδιους τους εργαζόμενους και για τους αγρότες. Αξιοποίηση μέσω ιδιωτικοποίησης κατά το ήμισυ.
Για τη νομική κάλυψη, τόνισε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια λύση που να μην καλύπτει όμως και τους υπαλλήλους που πράγματι έχουν προβληματικές υπηρεσιακές συμπεριφορές.
Για τα κτιριακά προβλήματα του Υπουργείου και τις συνθήκες εργασίας αναγνώρισε ότι, είναι πράγματι άθλια η κατάσταση σε πολλά από αυτά. Προβληματίζεται όμως εάν θα ήταν σκόπιμη η μετακίνηση των υπηρεσιών σε άλλο κτήριο ή η επένδυση χρημάτων στα ήδη υπάρχοντα, μιας και το ποσό που θα πρέπει να επενδυθεί είναι πολύ μεγάλο.
Για τις κρίσεις στις θέσεις ευθύνης, επίσης, δεν είχαμε ουδεμία απάντηση.
«Ουσιαστικά ο Υπουργός δεσμεύθηκε σε ελάχιστα αιτήματα. Σταγόνα στον ωκεανό. Λεφτά δεν υπάρχουν για τους εργαζόμενους», τονίζει η Π.Ε.Γ.Δ.Υ.
Και προσθέτει: «Οι Γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν είναι επαίτες και δεν πρόκειται να σταματήσουμε να διεκδικούμε το δίκαιο των αιτημάτων μας όχι μόνον για την επιβίωση και το καλό του κλάδου αλλά και για την επιβίωση και το καλό της υπαίθρου και του αγροτικού κόσμου. Το Σωματείο μας εκφράζει την απογοήτευσή του για τα αποτελέσματα της συνάντησης και θα σχεδιάσει αγωνιστικό πλαίσιο διεκδίκησης για την επίλυση των χρόνιων προβλημάτων και την έμπρακτη αναγνώριση του δίκαιου των αιτημάτων μας».
Oλοκληρώθηκε η διαδικασία, που αφορά στην Ημερίδα του ΓΕΩΤΕΕ και του Συλλόγου Ελλήνων Γεωλόγων, με θέμα: «Διαχείριση υδατικών πόρων και κλιματική κρίση. Προκλήσεις - Προτάσεις», που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στις 25 Απριλίου 2024, με την έκδοση - εκτύπωση βιβλίου, που περιλαμβάνει τις εισηγήσεις που παρουσιάστηκαν στην Ημερίδα και τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από αυτή.
Το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, αναγνωρίζοντας τη σπουδαιότητα της συγκεκριμένης εκδήλωσης, προχώρησε στη δημιουργία ηλεκτρονικού βιβλίου (flip book), δίνοντας με τον τρόπο αυτό τη δυνατότητα πρόσβασης και ενημέρωσης σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Μπορείτε να επισκεφθείτε το ηλεκτρονικό βιβλίο στην ακόλουθη ηλεκτρονική διεύθυνση: εδώ
Χωρίς ελέγχους από στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες δεν μπορεί να έχει μέλλον η ελληνική κτηνοτροφία. Η πρόληψη και ο έλεγχος των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (Π.Ε.Κ.Δ.Υ.), με αφορμή τα κρούσματα Πανώλους και Ευλογιάς των μικρών μηρυκαστικών, που εμφανίστηκαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, τονίζει για ακόμη μια φορά τα συστηματικά προβλήματα που οφείλει να αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, ώστε να υπάρχει μέλλον για την ελληνική κτηνοτροφία.
Τα κρούσματα της Πανώλους σε όλη την Ελλάδα, αλλά και της Ευλογιάς στην Θράκη είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα των νοσημάτων των ζώων που έχουν εμφανιστεί στην χώρα μας το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Νοσήματα υποχρεωτικής δήλωσης για τα οποία προβλέπεται η λήψη αυστηρών μέτρων αντιμετώπισης, που περιλαμβάνει περιορισμό στις μετακινήσεις και στη διάθεση των προϊόντων, με συντριπτικές επιπτώσεις στην κτηνοτροφική παραγωγή και φτάνει έως την θανάτωση και υγειονομική ταφή των ζώων.
Η πρόληψη και ο έλεγχος αυτών των νοσημάτων απαιτεί κτηνιατρικές υπηρεσίες με επαρκές κτηνιατρικό προσωπικό, καθώς και διάθεση πόρων, όπως αυτοκίνητα, υγειονομικό υλικό, μέσα θανάτωσης και υγειονομικής ταφής.
Αντί αυτών οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της πρώτης γραμμής, αλλά και αυτές που συνδράμουν με ουσιαστικό ρόλο, όπως τα Κτηνιατρικά Εργαστήρια και φυσικά οι κεντρικές υπηρεσίες της Γενικής Δ/νσης Κτηνιατρικής είναι δραματικά υποστελεχωμένες.
Οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί όλο αυτό το διάστημα με απόλυτο επαγγελματισμό και αυταπάρνηση πράξαμε το καθήκον μας και θα συνεχίσουμε να το πράττουμε.
Παρόλα αυτά, δηλώνουμε ότι δεν μπορούμε να ανεχτούμε πλέον πολιτικά παιχνίδια στις πλάτες μας.
Δεν μπορούμε να ανεχτούμε την εργαλειοποίηση του κλάδου για να υπηρετηθεί το «success story» της πολιτικής ηγεσίας, όταν ταυτόχρονα, για παράδειγμα, δεν πράττεται το αυτονόητο, δηλαδή η επαναχορήγηση του ανθυγιεινού επιδόματος, το οποίο σταμάτησε να χορηγείται λόγω των μνημονιακών πολιτικών.
Ταυτόχρονα, δεν μπορούμε να ανεχτούμε και τη στοχοποίηση του κλάδου με θεωρίες στα όρια της συνωμοσιολογίας που διακινούνται προκειμένου να αποκομίσουν κάποιοι αλλότρια οφέλη (πολιτικά και άλλα), εμφανιζόμενοι ως κήνσορες και καταγγέλλοντες ή ακόμα και ως εκπληττόμενοι από τα συστηματικά προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Η Πανελλήνια Ένωση Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων προειδοποιεί για ακόμη μια φορά ότι δεν μπορεί να υπάρξει αύριο για την Ελληνική Κτηνοτροφία χωρίς ισχυρές και στελεχωμένες κτηνιατρικές υπηρεσίες. Πρέπει όλοι να καταλάβουν, πριν να είναι πολύ αργά, ότι οι κτηνίατροι Δημόσιοι Λειτουργοί δεν είναι μέρος του προβλήματος, αλλά μέρος της λύσης.