Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Μπαίνουν δασμοί στις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από Ουκρανία στην ΕΕ

02/07/2024 02:29 μμ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι οι εισαγωγές ζάχαρης και αυγών από την Ουκρανία δεν θα απαλλάσσονται πλέον από δασμούς και ποσοστώσεις.

Συγκεκριμένα, από σήμερα Τρίτη, 2 Ιουλίου 2024, οι δασμολογικές ποσοστώσεις επανεισάγονται για τις εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία στην ΕΕ.

Η εισροή φθηνών ουκρανικών προϊόντων, ιδίως στις γειτονικές χώρες της ΕΕ (Ρουμανία, Πολωνία, Σλοβακία, Ουγγαρία και Βουλγαρία) και οι δυναμικές κινητοποιήσεις των Ευρωπαίων αγροτών, οδήγησαν την ΕΕ να ενεργοποιήσει ένα «φρένο έκτακτης ανάγκης» στις εισαγωγές.

Τα αναθεωρημένα εμπορικά μέτρα (ΑΤΜ), που εφαρμόζονται από τις 6 Ιουνίου 2024, περιλαμβάνουν επτά γεωργικά προϊόντα (πουλερικά, αυγά, ζάχαρη, βρώμη, καλαμπόκι, δημητριακά και μέλι) που πρέπει να ενεργοποιείται αυτόματα εάν ο όγκος των εισαγωγών φθάσει τις μέσες ετήσιες εισαγωγές που καταγράφηκαν μεταξύ της 1ης Ιουλίου 2021 και της 31ης Δεκεμβρίου 2023.

Η βρώμη ήταν το πρώτο προϊόν για το οποίο ενεργοποιήθηκε το μέτρο στις 18 Ιουνίου.

Για τα αυγά και τη ζάχαρη, ο μέσος όρος είναι 23.188 τόνοι και 262.652 τόνοι αντίστοιχα.

Το άρθρο 4 του κανονισμού 2024/1392 ορίζει ότι μόλις επιτευχθούν οι εν λόγω όγκοι, η Επιτροπή έχει προθεσμία 14 ημερών για να επαναφέρει την αντίστοιχη δασμολογική ποσόστωση από την DCFTA μεταξύ της ΕΕ και της Ουκρανίας.

Δεδομένου ότι οι εισαγωγές αυγών και ζάχαρης από την Ουκρανία από τις αρχές του 2024 υπερβαίνουν ήδη τις ποσότητες που καθορίζονται στη δασμολογική ποσόστωση DCFTA, οι πρόσθετες εισαγωγές θα συνεχιστούν με τους δασμούς του μάλλον ευνοούμενου κράτους.

Από την 1η Ιανουαρίου 2025 και έως τις 5 Ιουνίου 2025, θα θεσπιστεί νέα δασμολογική ποσόστωση. Για τα αυγά, η νέα αυτή ποσόστωση καθορίζεται σε 9.662 τόνους και για τη ζάχαρη σε 109.438 τόνους.

Η Ουκρανία εξήγαγε σε όλες τις τρίτες χώρες συνολικά 32.000 τόνους προϊόντων αυγών το 2022 και 57.000 τόνους το 2023. Εκτός από την ΕΕ, εξάγει επίσης σε αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής, της Αραβικής Χερσονήσου και της Δυτικής Αφρικής.

Όσον αφορά την ζάχαρη, η Ουκρανία εξήγαγε συνολικά περίπου 181.000 τόνους το 2022 και 508.000 τόνους το 2023. Από τον Νοέμβριο του 2023, η Ουκρανία άρχισε να εξάγει σε προορισμούς εκτός της ΕΕ στην Ευρώπη, καθώς και σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Σχετικά άρθρα
14/03/2025 11:48 πμ

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε, το Σάββατο (8 Μαρτίου 2025), εκδήλωση με τίτλο «Make Tomato Great Again», στο πλαίσιο της έκθεσης AGROTHESSALY 2025.

Η εκδήλωση διεξήχθη στο Συνεδριακό Κέντρο της έκθεσης και συγκέντρωσε σημαντικούς εκπροσώπους από τον τομέα της μεταποίησης, της πρωτογενούς παραγωγής, του τραπεζικού κλάδου καθώς και της έρευνας.

Η οργάνωση πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Δ. Σάνδρος ΑΕ με χορηγό επικοινωνίας την εταιρεία ΑγροΤύπος ΑΕ.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν καταξιωμένοι ομιλητές από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι αντάλλαξαν απόψεις και ιδέες για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται για την βιομηχανική τομάτα στην Ελλάδα.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: Ο υφυπουργός ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστος Κέλλας.

Ουσιαστική ήταν και η παρουσία του υφυπουργού ΥΠΑΑΤ, κ. Χρήστου Κέλλα, ο οποίος επεσήμανε το σημαντικό αποτύπωμα της καλλιέργειας στον πρωτογενή τομέα καθώς και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης του προϊόντος. Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό του ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος, ο οποίος τόνισε την ανάγκη πραγμάτωσης της δυναμικής της καλλιέργειας, σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Ο κ. Δημήτρης Νομικός, Προέδρος της ΑΒΕΚ Δ. Νομικός καθώς και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κονσερβοποιών, ανέπτυξε τις σύγχρονες τάσεις και προοπτικές της βιομηχανικής τομάτας στο πλαίσιο της επεξεργασίας και της παραγωγής προϊόντων αξίας. Τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ρεαλισμός ως προς τον στρεμματικό στόχο που θέτουμε, μιας και θα πρέπει να επιδιώκουμε ανάπτυξη σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας, και ότι πρέπει να επενδύσουμε στην δημιουργία μεγάλων πρωτογενών παραγωγικών μονάδων. Προσέδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ποιότητα σε όλα τα στάδια.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: Από αριστερά - Ο δημοσιογράφος του ΑγροΤύπου Σταύρος Παϊσιάδης, συντονίζει τη συζήτηση - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.

Ο κ. Χρήστος Σουλιώτης, πρόεδρος της ΘΕΣΤΟ και εκπρόσωπος της πρωτογενούς παραγωγής, παρουσίασε τις προκλήσεις και τις ανάγκες του τομέα παραγωγής βιομηχανικής τομάτας, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα για επενδύσεις και εκσυγχρονισμό των καλλιεργητικών πρακτικών ώστε να κατεβάσουμε το υψηλό κόστος παραγωγής, καθώς και στην αναγκαιότητα των παραγωγών στην προσήλωση και εξειδίκευση στην καλλιέργεια. Κάλεσε τους συμμετέχοντες σε μια εθνική συνεννόηση για να διατηρήσουν το προϊόν ισχυρό και ανταγωνιστικό.

Ο κ. Δημήτρης Γιούδης, στέλεχος Επιχειρηματικού Κέντρου Αγροτικού Τομέα Κεντροδυτικής Ελλάδος της Τράπεζας Πειραιώς παρουσίασε χρηματοδοτικά εργαλεία και στρατηγικές στήριξης των παραγωγών που δραστηριοποιούνται στον τομέα της βιομηχανικής τομάτας κι όχι μόνο. «Η πρόσβαση των παραγωγών στα χρηματοδοτικά προϊόντα της Πειραιώς πραγματοποιείται μέσα από μια πληθώρα εξειδικευμένων λύσεων που προσαρμόζονται ανάλογα με τις εκάστοτε ανάγκες τους. Μόνο το 2024 εκταμιεύτηκαν νέες χρηματοδοτήσεις άνω των 400 εκατ. €. Συνεχίζουμε τη χρηματοδότηση των βιώσιμων επενδύσεων σε όλο τον κλάδο της αγροδιατροφής».

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες
Φωτογραφία: ο Διευθύνων Σύμβουλος της Δ. Σάνδρος ΑΕ, κ. Γεώργιος Σάνδρος.

Τέλος ο κ. Διονύσιος Μπόχτης, διευθυντής του Ινστιτούτου Βιο-οικονομίας και Αγροτεχνολογίας (iBo), περιέγραψε την σημασία των νέων τεχνολογιών στην βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της πρωτογενούς παραγωγής αλλά με γνώμονα την γνωσιακή επάρκεια των εμπλεκομένων και την λειτουργία ενός σαφούς κανονιστικού πλαισίου. Ανθρακοδεσμευτική γεωργία, ψηφιακές τεχνολογίες, συμπόρευση των ιδιωτών όλων των κλάδων: «οι αναδυόμενες ψηφιακές τεχνολογίες, μπορούν και πρέπει να προσφέρουν την απαιτούμενη διαφάνεια και να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη μεταξύ των εμπλεκομένων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση της καλλιέργειας και μεταποίησης της βιομηχανικής τομάτας, όπου η βιο-παραγωγή συνδέεται άρρηκτα με τη βιομηχανική παραγωγή. Εδώ παρουσιάζεται μια εξαιρετική ευκαιρία δημιουργίας ενός πρότυπου παραδείγματος ιδιωτικής πρωτοβουλίας από τους πρωτοπόρους σε κάθε κρίκο της αλυσίδας παραγωγής βιομηχανικής τομάτας. Διότι οι πρωτοπόροι είναι αυτοί που χαράσσουν τη διαδρομή».

Οι ομιλητές ανέδειξαν τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των διαφορετικών κλάδων και την ανάγκη για στρατηγικές επενδύσεις, τεχνολογική καινοτομία και χρηματοδοτική στήριξη, ώστε να ενισχυθεί ο τομέας της βιομηχανικής τομάτας και να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις του μέλλοντος.

Το μέλλον της Βιομηχανικής Τομάτας περνά μέσα από συνεργασίες

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασίες και δράσεις που θα συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της βιωσιμότητας της βιομηχανικής τομάτας στην Ελλάδα.

Στόχος είναι να αποτελέσει η διοργάνωση αυτή την απαρχή για την δημιουργία ενός σύγχρονου think tank για την βιομηχανική τομάτα.
Κύρια Φωτογραφία άρθρου: Από αριστερά - Δημήτρης Νομικός, Χρήστος Σουλιώτης, Γεώργιος και Δημήτρης Σάνδρος, Δημήτρης Γιούδης, Διονύσιος Μπόχτης.

Τελευταία νέα
04/03/2025 10:38 πμ

Η Περιφέρεια ξεκίνησε νέα διαδικασία διαβούλευσης για τη διεύρυνση της λίστας των προϊόντων για πιστοποίηση προϊόντων ως Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ και ΠΓΕ) με την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα.

Μετά την κατάθεση φακέλων για 12 προϊόντα τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, η Περιφέρεια με νέα προγραμματική σύμβαση με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και με επικεφαλής τον Καθηγητή κ. Σέρκο Χαρουτουνιάν, βρίσκεται σε διαδικασία διερεύνησης για την υποβολή φακέλων για 8 νέα προϊόντα τα οποία είναι τα εξής:

  • Τόνος Αλοννήσου
  • Βαμβάκι Θεσσαλίας
  • Αγουρέλαιο Πτελεού
  • Μαρκάτι (γιαούρτι)
  • Χαλβάς Φαρσάλων
  • Τσάι Ολύμπου
  • Χυλοπίτες Θεσσαλίας
  • Σκοπελίτικη τυρόπιτα

Παράλληλα άνοιξε εκ νέου τη διαδικασία διαβούλευσης με παραγωγικούς φορείς, ζητώντας να προσέλθουν με νέες προτάσεις προκειμένου να διευρυνθεί η λίστα των προϊόντων που θα αποκτήσουν τη συγκεκριμένη πιστοποίηση.

Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε ειδική εκδήλωση με θέμα: «Πιστοποίηση Γεωγραφικής Προέλευσης Αγροτικών Προϊόντων και Τροφίμων (ΠΟΠ/ΠΓΕ/ΕΠΙΠ): Διαδικασία, Οφέλη, Υποχρεώσεις και Προοπτικές», στην αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας.

Κατά την έναρξη της εκδήλωσης, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, τόνισε τη σημασία αυτής της στρατηγικής επιλογής για την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «η προστιθέμενη αξία των προϊόντων που θα αποκτήσουν την ονομασία προέλευσης αντιστοιχεί στον ΕΝΦΙΑ ολόκληρης της Θεσσαλίας». Υπενθύμισε ότι ανάλογη προσπάθεια είχε γίνει το 2007, κατά τη διάρκεια της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, για την κατοχύρωση του κατσικιού Ελασσόνας και του φιρικιού Πηλίου ως ΠΟΠ. Παράλληλα, κάλεσε τους παραγωγούς να αξιοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, θέτοντας ως στόχο την ένταξη τουλάχιστον 25 προϊόντων στη λίστα των ΠΟΠ μέσα στην επόμενη πενταετία.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, κ. Σέρκος Α. Χαρουτουνιάν, Αντιπρόεδρος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του FAO (Food and Agriculture Organization) και πρώην Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ. Ο κ. Χαρουτουνιάν παρουσίασε αναλυτικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των αγροτικών προϊόντων που δύνανται να αποκτήσουν την ένδειξη ΠΟΠ, τη διαδικασία υποβολής και αξιολόγησης των φακέλων και τα πλεονεκτήματα της πιστοποίησης ΠΟΠ για τους παραγωγούς και την αγορά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικού Τομέα, Δημήτρης Τσέτσιλας, υπογράμμισε ότι η διαδικασία πιστοποίησης ενός προϊόντος ως ΠΟΠ είναι απαιτητική και χρονοβόρα , καθώς περιλαμβάνει αυστηρούς ελέγχους και τήρηση συγκεκριμένων προδιαγραφών. Ωστόσο, σημείωσε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας θα παρέχουν ουσιαστική στήριξη στους παραγωγούς καθ’όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Από την πλευρά του και ο Γενικός διευθυντής της ΔΑΟΚ, Δημήτρης Σταυρίδης, σημείωσε ότι με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη κ. Κουρέτα έχει δημιουργηθεί και νέο τμήμα στη Διεύθυνση, το οποίο θα ασχολείται με τα ζητήματα αυτά και θα παρέχει πληροφορίες και ενημέρωση σε όλους τους ενδιαφερόμενους.

ΥπΑΑΤ: Ενστάσεις σε εθνικό επίπεδο

Στο μεταξύ ενστάσεις για Προϊόντα ΠΟΠ - ΠΓΕ - ΕΠΙΠ σε Εθνικό Επίπεδο ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ. Οι ενστάσεις αφορούν:

«Γαρίδα Αμβρακικού / Garida Amvrakikou / Γάμπαρη Αμβρακικού / Gampari Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)

«Σαρδέλα Amvrakikou / Sardela Amvrakikou» (ΠΓΕ) - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 25/04/2025)

«Λαδοτύρι Μυτιλήνης (LADOTYRI MYTILINIS)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)

«Κασέρι (KASSERI)» ΠΟΠ - (ημερομηνία υποβολής ενστάσεων έως και την 22/04/2025)

04/03/2025 09:57 πμ

Η Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νοτίου Ελλάδος (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αναφέρει για ακόμη μια φορά το πρόβλημα που πλήττει την ελληνική πτηνοτροφία, το οποίο αφορά στη διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ, μεταξύ των αγορών ζωοτροφών (6%) και των πωλήσεων ζώντων πτηνών (13%).

Το προαναφερθέν πρόβλημα, μας δηλώθηκε ότι έχει «δημιουργηθεί» τα τελευταία χρόνια, ενώ, σωρευτικά, θέτει, πλέον, σε κίνδυνο, εκτός από τη ρευστότητα των Ελλήνων πτηνοτρόφων, την ίδια τη βιωσιμότητα αλλά και την ικανότητά τους να είναι σε θέση να παράγουν προϊόντα για τις συνεργαζόμενες με αυτούς εταιρείες και εν τέλει, για την ίδια την ελληνική κοινωνία. Ενημερωθήκαμε, ακόμα για το ότι, παρά τις επανειλημμένες προσπάθειες του παραπάνω φορέα να επιλυθεί το ζήτημα μέσω επικοινωνίας με την πολιτική και αρμόδια Υπηρεσιακή ηγεσία Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δεν έχει δοθεί ακόμα λύση για λόγους που δεν έχουν αποσαφηνιστεί, ούτε δημοσιοποιηθεί, ως μη όφειλε.

Η διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ στην εμπορική διακίνηση μεταξύ ζώντων πτηνών (13%) και μειγμάτων φυραμάτων (6%), παρατεινόμενη χρονικά, εξοντώνει οικονομικά τους παραπάνω πτηνοτρόφους.

Η ως άνω διαφορά των συντελεστών ΦΠΑ οδηγεί σε συνεχές χρεωστικό ΦΠΑ τους παραγωγούς, με τα σχετικά ποσά έναντι ΦΠΑ να είναι καταβλητέα σε άμεσο χρόνο, την ώρα που οι παραπάνω πτηνοτρόφοι πληρώνονται από τις εταιρείες σφαγής ή μεταποίησης, συνήθως, μέσω επιταγών, εξαργυρώσιμων μετά από 4 έως 12 μήνες, κατόπιν κάθε πώλησης.

Ερώτηση στην Βουλή

Για το συγκεκριμένο πρόβλημα κατατέθηκε ερώτηση στην Βουλή από τον κ. Στυλιανό Φωτόπουλο, Βουλευτή Α’ Ανατολικής Αττικής της Ελληνικής Λύσης.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων ο βουλευτής, ο ως άνω θιγόμενος κλάδος των κρεατοπαραγωγών πτηνοτρόφων, αποτελώντας κρίσιμο πυλώνα της πρωτογενούς παραγωγής και της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας, όφειλε να έχει τύχει περισσότερης στήριξης από την αρμόδια πολιτική ηγεσία των ερωτώμενων Υπουργείων, καθώς, έχει υποστεί σοβαρά πλήγματα, τα τελευταία χρόνια, λόγω εξωγενών ζημιογόνων παραγόντων, όπως η πρόσφατη πανδημία του ιού «COVID-19», ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος και η αύξηση των τιμών ενέργειας και πρώτων υλών. Υπό αυτό το πρίσμα, δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για την διαιώνιση ενός επιλεκτικά εξοντωτικού φορολογικού καθεστώτος εις βάρος, ειδικά, αυτής της κατηγορίας επαγγελματιών, όπως οι ως άνω θιγόμενοι.

Με σκοπό την επιβίωση του παραπάνω παραγωγικού κλάδου, που οφείλει να είναι ζητούμενο από κάθε εμπλεκόμενη με τη δραστηριότητά του πολιτική ηγεσία, κρίνονται άκρως επείγουσες και απαραίτητες στον αμεσότερο δυνατό χρόνο:

Α. Η προώθηση της εξίσωσης του ΦΠΑ των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον παραπάνω θιγόμενο κλάδο,

Β. Η ρύθμιση των χρεών που έχουν προκύψει λόγω αυτής της ασυμφωνίας, με τη δυνατότητα ρυθμίσεων από 60 ως 100 δόσεις για εξόφληση των εν λόγω χρεών, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους και

Γ. Η άμεση επαναφορά της παραπάνω αναφερόμενης προταθείσας από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετικής παρέμβασης, που ενώ είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ, τελικά, απορρίφθηκε στο τελικό στάδιο αξιολόγησης για λόγους που αντικειμενικά δεν υφίστανται ή δεν αντέχουν το φως της δημοσιότητας.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω ερωτάται ο κ. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

1. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες προς θεσμοθέτηση της εξίσωσης του οφειλόμενου ποσοστού ΦΠΑ που ισχύει για την εμπορική διακίνηση των ζωοτροφών και των ζώντων πτηνών στο 6%, κάτι που θα έχει ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και θα δώσει ανάσα στον μέχρι τώρα θιγόμενο κλάδο των αναπαραγωγών - κρεατοπαραγωγών κτηνοτρόφων;

2. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες νομοθετικές πρωτοβουλίες για τη θεσμοθέτηση δυνατότητας ρύθμισης των χρεών που έχουν προκύψει λόγω της ασυμφωνίας ΦΠΑ που περιγράφηκε στην παρούσα, με την παραχώρηση δυνητικού διακανονισμού εξόφλησης σε 60 - 100 δόσεις, ώστε να επιτευχθεί η απαιτούμενη ρευστότητα για τους ως άνω θιγόμενους επαγγελματίες πτηνοτρόφους;

3. Προτίθεστε να λάβετε τις απαραίτητες πολιτικές πρωτοβουλίες για θεσμοθέτηση του παραπάνω αναφερόμενου προταθέντος από τον κλάδο των πτηνοτρόφων νομοθετήματος, που είχε αρχικά εγκριθεί από το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και την ΑΑΔΕ;

21/02/2025 10:35 πμ

Αλλαγές στο εμπόριο αγροδιατροφικών προϊόντων στην ΕΕ υπόσχεται ο «οδικός χάρτης» που ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Κομισιόν μιλά τώρα για διαμόρφωση κόστους και των περιθωρίων κέρδους στις τιμές από το χωράφι στο ράφι

Όπως παραδέχεται η Επιτροπή το χαμηλό εισόδημα και η μείωση της κερδοφορίας επιβαρύνει περαιτέρω την ανθεκτικότητα του αγροτοκτηνοτροφικού κλάδου.

Η Επιτροπή έχει στόχο να βελτιώσει το εισόδημα των παραγωγών και να αυξήσει τους ελέγχους στις εισαγωγές

Οι αγρότες πρέπει να έχουν καλύτερα έσοδα από την πώληση των προϊόντων τους, που θα τους δίνουν τη δυνατότητα να κάνουν τις απαραίτητες επενδύσεις για να καταστήσουν τις εκμεταλλεύσεις τους πιο ανθεκτικές. Προϋπόθεση για αυτό είναι να διορθωθούν οι τρέχουσες ανισορροπίες στην τροφική αλυσίδα.

Η μεταποίηση πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη

Έχουν ήδη γίνει τα πρώτα βήματα για την εξισορρόπηση των θέσεων και τη διευκόλυνση της ορθής επιβολής των κανόνων για την αντιμετώπιση των αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Οι στοχευμένες τροποποιήσεις στον κανονισμό για την κοινή οργάνωση αγοράς (ΚΟΑ) και οι αυστηρότεροι κανόνες για τη διασυνοριακή επιβολή της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές (UTP) αναμένεται να προσφέρουν μεγαλύτερη διαφάνεια και να διευκολύνουν τη συνεργασία μεταξύ των αγροτών, με στόχο πιο δίκαιες τιμές για τους παραγωγούς.

Στο επόμενο βήμα ο οδικός χάρτης αναφέρει ότι οι «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές» θα διερευνηθούν περαιτέρω, μαζί με ανάλυση των εθνικών κανονισμών, σχετικά με την πώληση κάτω του κόστους παραγωγής, η οποία θα ενημερώσει το έργο της Επιτροπής για την αναθεώρηση των κανόνων αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.

Ένα ακόμη βασικό στοιχείο για την τόνωση της «δικαιοσύνης» στις τιμές τροφίμων είναι η διαφάνεια σχετικά με τον τρόπο διαμόρφωσης και κατανομής του κόστους και των περιθωρίων κέρδους στην τροφική αλυσίδα.

Η Επιτροπή θα ενισχύσει περαιτέρω τη διαφάνεια κατά μήκος της τροφικής αλυσίδας, μέσω του νέου Παρατηρητηρίου Αγροδιατροφικής Αλυσίδας (AFCO). Αυτό θα καταρτίσει και θα δημοσιεύσει δείκτες που σχετίζονται με τη διαμόρφωση των τιμών στην τροφική αλυσίδα.

Παράλληλα Επιτροπή θα θεσπίσει µια αρχή σύµφωνα µε την οποία τα πιο επικίνδυνα φυτοφάρµακα που απαγορεύονται στην ΕΕ για λόγους υγείας και περιβάλλοντος δεν επιτρέπεται να επιστρέφουν στην ΕΕ µέσω εισαγόµενων προϊόντων.

Για να προχωρήσει σε αυτό, η Επιτροπή θα ξεκινήσει το 2025 την εκτίµηση επιπτώσεων που θα εξετάσει τις επιπτώσεις στην ανταγωνιστική θέση της ΕΕ και τις διεθνείς επιπτώσεις και, εάν χρειάζεται, θα προτείνει τροποποιήσεις στο ισχύον νοµικό πλαίσιο.

19/02/2025 10:40 πμ

Ομάδα Εργασίας συστήνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με αντικείμενο την παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αυγού και προϊόντων αυτού. H Ομάδα Εργασίας συγκροτείται από τους:

α. Ελένη Τζαβάρα, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως Πρόεδρο, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

β. Αντώνιο Περδικάρη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄ προϊστάμενο του Τμήματος Βιολογικών Προϊόντων Ζωικής Προέλευσης και Υδατοκαλλιεργειών της Διεύθυνσης Συστημάτων Ποιότητας και Βιολογικής Γεωργίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

γ. Μαρία Γιαννιού, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄ προϊσταμένη κατ’ αναπλήρωση της Διεύθυνσης Υγείας των Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

δ. Μαρία Ζώτη, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό A΄, προϊσταμένη του Τμήματος Πτηνοτροφίας, Χοιροτροφίας, Κονικλοτροφίας και Γουνοφόρων της Διεύθυνσης Συστημάτων Εκτροφής Ζώων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ε. Ευστράτιο Νικολάου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Γεωπόνων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊστάμενο κατ’ αναπλήρωση της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.
στ. Όλγα Παπαδοπούλου, υπάλληλο του κλάδου ΠΕ Γεωτεχνικών, ειδικότητας ΠΕ Κτηνιάτρων, με βαθμό Α΄, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, προϊσταμένη Εποπτείας Ανατολικής Στερεάς και Νήσων, της Γενικής Διεύθυνσης Διασφάλισης Ποιότητας και Ανταγωνιστικότητας Αγροτικών Προϊόντων του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ζ. Ιωάννη Τσακίρη, Α’ Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

η. Πέτρο Πετρόπουλο, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

θ. Ελευθέριο Γεωργούδη, μέλος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

ι. Βασίλειο Κόμπουλη, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αβγού και Προϊόντων Αβγού (ΕΔΟΑΠΑ), ως τακτικό μέλος, χωρίς αναπληρωτή/τρια.

Έργο της Ομάδας Εργασίας είναι η παρακολούθηση, αξιολόγηση και ανασκόπηση του συστήματος ελέγχου στη Βιολογική Πτηνοτροφία με βάση τον Κανονισμό (ΕΕ) 2018/848 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς αβγού και προϊόντων αυτού. Η Ομάδα Εργασίας θα αναφέρεται στον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη.

Η θητεία της Προέδρου και των μελών της Ομάδας Εργασίας λήγει σε δώδεκα (12) μήνες. Η Ομάδα Εργασίας είναι μη αμειβόμενη.

12/02/2025 09:48 πμ

Στην Επιτροπή Γεωργίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τοποθετήθηκε ο Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σάκης Αρναούτογλου, κατά τη συζήτηση με τον Επίτροπο Γεωργίας, Christophe Hansen, για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση της θέσης των αγροτών στην αλυσίδα εφοδιασμού τροφίμων και τη διασυνοριακή επιβολή των κανόνων της ΕΕ για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές.

Ο κ. Αρναούτογλου τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι αγρότες εξακολουθούν να βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, αν και θετικές, δεν αρκούν για να αλλάξουν την κατάσταση. «Χωρίς δίκαιους όρους για τους Αγρότες, το τραπέζι της Ευρώπης μένει άδειο και κινδυνεύουμε να γίνουμε delivery άλλων Ηπείρων» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο Ευρωβουλευτής έθεσε τρία κρίσιμα ερωτήματα προς τον Επίτροπο Hansen:

  • Πώς θα διασφαλιστούν δίκαιοι όροι για τους μικρομεσαίους αγρότες που πιέζονται από τις μεγάλες διατροφικές αλυσίδες;
  • Πώς θα εφαρμοστούν οι κανόνες για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, ώστε να μην καταστρατηγούνται μέσω διασυνοριακών συναλλαγών;
  • Πώς θα εξασφαλιστεί μια πιο δίκαιη κατανομή των κερδών στην αλυσίδα εφοδιασμού, ώστε οι αγρότες να λαμβάνουν το μερίδιο που τους αναλογεί;

«Το ερώτημα είναι: Θέλουμε μια Ευρώπη που παράγει ή μια Ευρώπη που εισάγει;» διερωτήθηκε ο κ. Αρναούτογλου.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, υπογράμμισε, όπως του μετέφεραν αγρότες από την Κεντρική Μακεδονία, ότι «αν συνεχίσουμε έτσι, η Ευρώπη θα εισάγει και το ψωμί και το τυρί, ενώ οι αγρότες μας θα μείνουν με τις … τρύπες του κασεριού».

07/02/2025 01:14 μμ

Από τις 11 Φεβρουαρίου θα ξεκινήσει η κατάθεση των αιτήσεων υποψηφίων για τα βιολογικά βραβεία της ΕΕ του 2025.

Ο διαφωνισμός περιλαμβάνει 7 βραβεία σε 6 διαφορετικές κατηγορίες. Συγκεκριμένα αφορά:

  • Καλύτερο βιοκαλλιεργητή (άντρα και γυναίκα)
  • Καλύτερη βιολογική περιοχή
  • Καλύτερη οργανική πόλη
  • Καλύτερη ΜΜΕ επεξεργασίας βιολογικών τροφίμων
  • Καλύτερο λιανοπωλητή βιολογικών τροφίμων
  • Καλύτερο βιολογικό εστιατόριο

Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα ολοκληρωθούν στις 27 Απριλίου 2025.

Η αξιολόγηση των βραβείων θα γίνει τον Ιούνιο και η τελετή απονομής στις 23 Σεπτεμβρίου 2025.

Για περισσότερες πληροφορίες (εδώ)

Επίσης ο Επίτροπος Γεωργίας και Τροφίμων της ΕΕ, Christophe Hansen, θα επισκεφθεί την Ιαπωνία, στις 8-13 Ιουνίου 2025, συνοδευόμενος από επιχειρηματική αντιπροσωπεία ανώτερων εκπροσώπων από τον τομέα των αγροδιατροφών της ΕΕ.

Σκοπός αυτής της επίσκεψης είναι να διευκολύνει τις εξαγωγές ευρωπαϊκών γεωργικών τροφίμων και ποτών στην Ιαπωνία και να επεκτείνει την παρουσία τους στην αγορά αυτή.

Η Επιτροπή καλεί ιδίως τους ενδιαφερόμενους εκπροσώπους των ακόλουθων τομέων που θέλουν να συμμετάσχουν στο ταξίδι να υποβάλουν αίτηση:

  • κρέας (μοσχάρι, χοιρινό και πουλερικά),
  • μεταποιημένα αγροτικά προϊόντα, γαλακτοκομικά (με έμφαση στα τυριά),
  • κρασί, μπύρα και οινοπνευματώδη ποτά, ελαιόλαδο, φρούτα και λαχανικά.

Για κατάθεση αίτησης πατήστε (εδώ)

04/02/2025 05:14 μμ

Κατηγορούμενη είναι η Ελλάδα για καθυστέρηση εφαρμογής δύο Οδηγιών που αφορούν στη μείωση του ΦΠΑ σε σειρά αγαθών και υπηρεσιών πρώτης ανάγκης, καθώς και στην απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων και επαγγελματιών (αγροτών) από τον ΦΠΑ.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι γνωστό ότι επιμένει να έχει υψηλό ΦΠΑ στα τρόφιμα για να εισπράττει φόρους, κάτι που έχει αρνητικές επιπτώσεις στην εγχώρια κατανάλωση αλλά και στις τιμές παραγωγού. Δεν υπάρχουν αντιδράσεις από τους Έλληνες καταναλωτές και παραγωγούς δεν αλλάζει αυτή η πολιτική και γεμίζει τα κρατικά ταμεία.

Επίσης για να μην χάσει φόρους το κράτος δεν προχωρά στην απαλλαγή από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων στην χώρα μας, με ετήσιο κύκλο εργασιών εντός του κράτους μέλους έως 85.000 ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασίες «επί παραβάσει» με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα. Η χώρα μας έχει πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσει και να ολοκληρώσει τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο, καθώς και να κοινοποιήσει τα μέτρα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ

Η πρώτη Οδηγία που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2022/542, η οποία επιτρέπει την ευρύτερη χρήση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ από τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 7 κράτη μέλη (Βέλγιο, Βουλγαρία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία).

Τα κράτη μέλη έπρεπε να κοινοποιήσουν την πλήρη μεταφορά της παρούσας οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η οδηγία για τους συντελεστές ΦΠΑ επιτρέπει την ευρύτερη χρήση από τα κράτη μέλη μειωμένων συντελεστών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μηδενικών συντελεστών για βασικά προϊόντα όπως τα τρόφιμα, φαρμακευτικά προϊόντα και προϊόντα που προορίζονται για ιατρική χρήση. Ακόμη αφορά ποτά εκτός των αλκοολούχων, ζωοτροφές, σπόρους, φυτά και πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή τροφίμων, καθώς και η διανομή νερού.

Καθεστώς ΦΠΑ για μικρές επιχειρήσεις

Η δεύτερη Οδηγία, που δεν ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο η ελληνική κυβέρνηση, αφορά στην (ΕΕ) 2020/285, με την οποία αυξάνει σημαντικά το όριο του ετήσιου τζίρου, μέχρι το οποίο επιτρέπεται στις μικρές επιχειρήσεις να πωλούν αγαθά και υπηρεσίες χωρίς να επιβάλλουν ΦΠΑ, αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή σε 8 κράτη μέλη (Βουλγαρία, Ιρλανδία, Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος, Λιθουανία, Πορτογαλία και Ρουμανία) επειδή δεν μετέφεραν στο εθνικό τους δίκαιο την Οδηγία για το ειδικό καθεστώς ΦΠΑ στις μικρές επιχειρήσεις, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Η Οδηγία δίνει τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ των μικρών επιχειρήσεων με ετήσιο τζίρο έως και 85.000 ευρώ. Σήμερα, στην Ελλάδα το όριο του τζίρου για την απαλλαγή από τον ΦΠΑ είναι το ποσό των 10.000 ευρώ.

27/01/2025 01:21 μμ

Το πρόβλημα με το χρεωστικό ΦΠΑ αποτελεί εδώ και χρόνια μεγάλο πρόβλημα για τους πτηνοτρόφους.

Ο κλάδος της πτηνοτροφίας κρεατοπαραγωγής έχει βρεθεί σε δεινή οικονομική θέση, δεδομένης της διαφοράς του ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών που είναι 6% και της πώλησης των ζώντων ορνιθίων που είναι 13%. Αυτό έχει ως συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στον ΦΠΑ. Οι παραγωγοί δεν έχουν την δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμα.

Ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και δεν έχει λυθεί εδώ και δύο χρόνια είναι το ΦΠΑ. Ενημερώσαμε την κυβέρνηση, μετά από πολλές συναντήσεις, ενώ ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Χρίστος Δήμας, συμφώνησε να υπάρξουν αλλαγές στο ΦΠΑ.
Εδώ όμως και δύο μήνες δεν έχουμε καμιά επικοινωνία με την κυβέρνηση για το θέμα. Αποφασίσαμε σαν κλάδος να επικοινωνήσουμε με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για να τους ενημερώσουμε για το πρόβλημα.

Ακόμη προτείναμε στην ΑΑΔΕ να δει πόσοι πτηνοτρόφοι έχουν οφειλές ΦΠΑ και δεν μπορούν να τις πληρώσουν. Από την άλλη στις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, με τις οποίες συνεργαζόμαστε, χρωστά το κράτος επιστροφή ΦΠΑ.

Αν και συμφώνησαν οι αρμόδιοι υπουργοί για κάποιο ανεξήγητο λόγο η απόφαση μπλόκαρε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους».

27/01/2025 01:05 μμ

Δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ ο Κανονισμός (ΕΕ) 2025/40 για τις συσκευασίες και τα απορρίμματα συσκευασίας, ο οποίος περιλαμβάνει, μεταξύ των βασικών νέων υποχρεώσεων τη μη χρήση πλαστικών συσκευασιών για λιανική πώληση.

Ο νέος Κανονισμός καταργεί την προηγούμενη Οδηγία 94/62/ΕΚ και τροποποιεί την Οδηγία 2019/904 και τον Κανονισμό (ΕΕ) 2019/1020 και μεταξύ των βασικών καινοτομιών περιορίζει ορισμένες μορφές συσκευασίας, όπως πλαστικό μιας χρήσης, για φρούτα και λαχανικά που διατίθεται στο εμπόριο σε μορφές κάτω του 1,5 κιλού.

Αυτός ο περιορισμός θα ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2030 και θα επηρεάσει γενικά όλα τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, με ορισμένες εξαιρέσεις. Ο κατάλογος των εξαιρέσεων θα αναπτυχθεί σύντομα.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «ζητάμε την τροπολογία του Κανονισμού για την εξαίρεση των οπωροκηπευτικών ή ακόμη και να πάρει παράταση η εφαρμογή του. Αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα ειδικά στην αγορά έτοιμης συσκευασμένης σαλάτας. Θα αυξήσει το κόστος συσκευασίας λόγω των νέων υλικών.

Συμφωνούμε ότι η μείωση της παραγωγής απορριμμάτων συσκευασίας αποτελεί προτεραιότητα ωστόσο δεν λήφθηκαν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των φρέσκων προϊόντων όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία, όντας πολύ ευπαθή, απαιτούν τη χρήση συσκευασίας που εγγυάται ασφάλεια, ποιότητα και επαρκή μεταφορά.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι με τους εφαρμοστικούς Κανονισμούς θα εξαιρεθούν τα νωπά φρούτα και λαχανικά από τις θεσπεσθείσες υποχρεώσεις, πολύ περισσότερο που η διακίνηση και εμπορία τους διέπεται από εξειδικευμένους Κανονισμούς εμπορικών προδιαγραφών, που εξασφαλίζουν την υγιεινή των καταναλωτών και ότι τα χρησιμοποιούμενα υλικά συσκευασίας είναι πλήρως ανακυκλώσιμα».

17/01/2025 11:22 πμ

Την Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025, πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύση Σταμενίτη, με στελέχη του ΥΠΑΑΤ και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς και με εκπροσώπους των Οργανισμών Ελέγχου και Πιστοποίησης, κατά τη διάρκεια της οποίας διεξήχθη συζήτηση για την ανάπτυξη και ενίσχυση του τομέα της βιολογικής γεωργίας στην Ελλάδα.

Η συνάντηση επικεντρώθηκε σε θέματα πιστοποίησης και ελέγχου των βιολογικών προϊόντων, με στόχο την ενίσχυση των διαδικασιών διασφάλισης ποιότητας και την καλύτερη υποστήριξη των παραγωγών που ακολουθούν τις βιολογικές μεθόδους καλλιέργειας. Όπως τονίστηκε στη συνάντηση από όλους τους συμμετέχοντες, η βιολογική γεωργία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της βιώσιμης ανάπτυξης και της προώθησης των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές.

Ο Υφυπουργός κ. Σταμενίτης αναφέρθηκε στη σημασία της συνεργασίας με τους Οργανισμούς Ελέγχου και Πιστοποίησης για την επίτευξη υψηλών προτύπων και την ενίσχυση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών στις βιολογικές παραγωγές.

Συζητήθηκαν επίσης, πρωτοβουλίες για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία των Ελλήνων παραγωγών και των καταναλωτών.

«Η βιολογική γεωργία είναι ένα στρατηγικό πεδίο για την ανάπτυξη της ελληνικής γεωργίας, και είναι επιτακτική η ανάγκη να διασφαλίσουμε την πιστοποίηση και την ποιότητα των προϊόντων μας, μέσα από την αναβάθμιση των διαδικασιών του συστήματος ελέγχου», δήλωσε ο Υφυπουργός μετά τη συνάντηση. Ενώ συμπλήρωσε ότι: «Με τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων, μπορούμε να διασφαλίσουμε την πρόοδο του τομέα».

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υπό τον Υπουργό κ. Τσιάρα, έχει στραμμένο το βλέμμα στην ενίσχυση της βιολογικής γεωργίας με συγκεκριμένες πολιτικές και πρωτοβουλίες ώστε οι Έλληνες παραγωγοί βιολογικών προϊόντων αλλά και τα ίδια τα προϊόντα να πρωταγωνιστήσουν σε εθνικό και διεθνές επίπεδο», σημείωσε ο Διονύσης Σταμενίτης.

Από την πλευρά τους οι συμμετέχοντες υπογράμμισαν τη σημασία της διαρκούς επιμόρφωσης και της συνεχούς επικαιροποίησης των διαδικασιών ελέγχου και πιστοποίησης, προκειμένου να ανταποκριθούν στις αυξανόμενες απαιτήσεις των καταναλωτών και των αγορών. Ενώ έθεσαν και ζητήματα ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου, καθώς και περαιτέρω ανάδειξης των προϊόντων.

13/12/2024 04:02 μμ

Η Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 132 εκ. ευρώ, το 2025, για τη συγχρηματοδότηση δραστηριοτήτων προώθησης βιώσιμων και υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων διατροφής της ΕΕ στην ευρωπαϊκή αγορά και παγκοσμίως.

Τα ποσά που διατίθενται για τα προγράμματα που θα επιλεγούν κατανέμονται μεταξύ προώθησης σε τρίτες χώρες και στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, με 63,4 εκατ. ευρώ και 58,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Το πρόγραμμα για τρίτες χώρες αφορά κύριες αγορές-στόχους προώθησης με υψηλό αναπτυξιακό δυναμικό. Αυτές περιλαμβάνουν την Κίνα, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, τη Σιγκαπούρη και τη Βόρεια Αμερική.

Το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μία από τις κύριες εξαγωγικές αγορές για τα αγροδιατροφικά προϊόντα της ΕΕ, απορροφώντας πάνω από το 20 % των εξαγωγών γεωργικών ειδών διατροφής.

Ο προϋπολογισμός για την εσωτερική αγορά της ΕΕ κατανέμεται ως εξής:

  • Οι εκστρατείες που στοχεύουν στην εσωτερική αγορά θα περιλαμβάνουν μέτρα ενημέρωσης και προώθησης που εστιάζονται στα συστήματα ποιότητας της ΕΕ, ιδίως στις γεωγραφικές ενδείξεις, Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ), Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) και Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (ΕΠΙΠ), με ειδικό προϋπολογισμό 17,1 εκατ. ευρώ.
  • Προϋπολογισμός ύψους 28,8 εκατ. ευρώ διατίθεται σε προγράμματα που αποσκοπούν στην αύξηση της ευαισθητοποίησης ή σε προϊόντα που εκτρέφονται βιολογικά και βιώσιμα, μεταξύ άλλων με υψηλότερα πρότυπα καλής μεταχείρισης των ζώων.
  • 12,7 εκατ. ευρώ προορίζονται για την τόνωση της κατανάλωσης νωπών οπωροκηπευτικών στο πλαίσιο της ισορροπημένης διατροφής.

Επιπλέον 10 εκατ. ευρώ διατίθενται για δράσεις σε περίπτωση σοβαρής διατάραξης της αγοράς, απώλειας της εμπιστοσύνης των καταναλωτών ή άλλων προβλημάτων. Ο προϋπολογισμός αυτός ανακατανέμεται σε προγράμματα σε τρίτες χώρες εάν δεν χρησιμοποιηθεί.

27/11/2024 12:11 μμ

Το Εργαστήριο Γενικής και Ειδικής Ζωοτεχνίας του Τμήματος Γεωπονίας του ΑΠΘ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο: «Εφαρμογή καινοτόμων τεχνολογιών και μεθοδολογία για την εκτίμηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών παραγομένων προϊόντων από εκστατικά και εντατικά συστήματα εκτροφής αιγών και πουλερικών.» και αφορά την παρουσίαση αποτελεσμάτων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος Code-ReFarm, HORIZON 2020.
Η εκδήλωση θα γίνει στο Αγρόκτημα του Πανεπιστημίου τη Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:00 στα Πέτρινα κτήρια (Συντεταγμένες 40.536522, 22.988971).
Όσοι γεωπόνοι, παραγωγοί ή άλλοι ενδιαφερόμενοι επιθυμούν να την παρακολουθήσουν θα πρέπει να στείλουν email στο [email protected]

25/11/2024 04:38 μμ

Στις προοπτικές και στις απειλές για τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας, αναφέρεται ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

Σημαντικές είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα την τελευταία περίοδο στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και που μπορούν ανάλογα με τι αποφάσεις που θα ληφθούν είτε να ενισχύσουν είτε όμως και να μειώσουν τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας αλλά και των αντίστοιχων χυμών και κατεψυγμένων φρούτων. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πιο συγκεκριμένα

Α. Διαπραγματεύσεις ΕΕ/MERCOSUR

Μετά από πολλά χρόνια συνομιλιών είμαστε πλέον μπροστά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Οι αγορές των χωρών της MERCOSUR ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδακίνου (π.χ. εξαγωγές του 1998 22.000 τόνους), μέχρις ότου επιβλήθηκαν αρχικοί εισαγωγικοί δασμοί 55%, που στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34% αργότερα.

Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί.

Στην προς υπογραφή συμφωνία προβλέπεται η σταδιακή υποχώρησή τους κατά 5% ετησίως, μέχρι τον μηδενισμό τους.

Είναι προφανές ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση των εξαγωγών μας, ώθηση που την έχουν απόλυτη ανάγκη ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της Ε.Ε. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων (αγροτών - μεταποιητών - εργαζομένων) η γρήγορη λειτουργία της συμφωνίας και καλούμε την Κυβέρνηση να την υποστηρίξει δυναμικά.

Β. ΗΠΑ - Δασμοί

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο σημαντικότερος προορισμός για την κομπόστα ροδακίνου, αφού η αξία των εξαγωγών εκεί ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και το 2024 έχει αυξητική τάση.

Η προεδρεία Trump, που μετά την νίκη του στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, αναλαμβάνει στις αρχές του 2025, έχει ευθέως δηλώσει ότι θα επιβάλλει δασμούς, ύψους 10-20% ,στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη περίοδο της διοίκησης Trump επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές κομπόστες ροδακίνου, ύψους 25%, πλήττοντας τις εξαγωγές μας.

Οι δασμοί αυτοί ανεστάλησαν από την διοίκηση Biden και οι εξαγωγές έφθασαν σταδιακά στα επίπεδα που παραπάνω αναφέραμε.

Σήμερα ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός για την πιθανότητα επιβολής νέων δασμών.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση σε εγρήγορση με στόχο την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης.

12/11/2024 06:06 μμ

Τα αποτελέσματα για τον Αγροτικό Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ» για το 2023 αντανακλούν μια εξαιρετική χρονιά ανάπτυξης και οικονομικής ενίσχυσης, καταδεικνύοντας την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής του για ανάπτυξη και βιωσιμότητα.

Αποτελεί τον μεγαλύτερο συνεταιρισμό στην χώρα. Το 100% της παραγωγής κρέατος κοτόπουλου διακινούν τα μέλη παραγωγοί μέσω του συνεταιρισμού.

Η ΠΙΝΔΟΣ συνέχισε δυναμικά και το 2024, υιοθετώντας μια στρατηγική ανάπτυξης που επικεντρώνεται στην εξωστρέφεια και την καινοτομία.

Σύμφωνα με στοιχεία, που παρουσίασαν, την Τρίτη (12/11), στους δημοσιογράφους σε εκδήλωση στην Αθήνα, ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου και ο Γενικός Διευθυντής, Λάζαρος Τσακανίκας, η αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 5,5% στα 356.512.059 ευρώ και τα καθαρά κέρδη προ φόρων στα 7.174.000 ευρώ υπογραμμίζουν την ενισχυμένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα του Συνεταιρισμού.

Επιπλέον, η μείωση του δανεισμού, κατά 24%, στα 54.000.000 ευρώ βελτιώνει σημαντικά τη χρηματοοικονομική σταθερότητα, ενισχύοντας τη ρευστότητα και την αυτονομία του.

Οι μονάδες ΑΠΕ που έχει εγκαταστάσει ο συνεταιρισμός έχουν σαν στόχο να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες της ΠΙΝΔΟΥ κατά 40%.

Όσον αφορά την υψηλή κερδοφορία που εξασφαλίζει για τα μέλη του, κινείται μεθοδικά σε ένα δεύτερο 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 45 εκατ. ευρώ (όσο και το πρώτο) για την περίοδο 2026-2030.

Η αυξημένη παραγωγική δραστηριότητα, με άνοδο στις παραγωγές νεοσσών, ζωοτροφής και προϊόντων κοτόπουλου, ενδυναμώνει τις δυνατότητες εφοδιασμού της ΠΙΝΔΟΣ, ενώ η άνοδος της θυγατρικής Αγροζωή ΑΒΕΕ, με 13,68% αύξηση στον κύκλο εργασιών και μηδενικό δανεισμό, συμβάλλει συνολικά στη θετική εικόνα και στην ισχυροποίηση του Συνεταιρισμού.

Το νέο επενδυτικό πλάνο προβλέπει νέο εκκολαπτήριο, επέκταση της μονάδας για τα ψημένα κοτόπουλα, ενίσχυση του ιδιόκτητου δικτύου μεταφορικών μέσων, ψηφιοποίηση των logistics, νέο Net Metering και ίδρυση μονάδας βιοαερίου το κόστος της οποίας θα φθάσει τα 14 εκατ. ευρώ.

Επενδυτικό πλάνο 2025 - 2030

Η ΠΙΝΔΟΣ επενδύει συνεχώς στην ανάπτυξη και την καινοτομία, παρακολουθώντας:
Τις τάσεις και προτιμήσεις των καταναλωτών
Την ανάπτυξη της αγοράς πουλερικών
Την εξέλιξη της δικής της παραγωγής

Κύριες Επενδύσεις (Προϋπολογισμός 2025-2030: 27.000.000 €

  • Επέκταση εκκολαπτηρίου: 10.000.000 €
  • Επέκταση μονάδας έτοιμων ψημένων: 7.000.000
  • Μεταφορικά μέσα: 3.000.000 €
  • Ψηφιοποίηση: 2.000.000 €
  • Νέες πτηνοτροφικές μονάδες: 5.000.000 €
  • Net Metering: 3.000.000 €
  • Μονάδα βιοαερίου 2MW: 15.000.000 €

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος, Ανδρέας Δημητρίου, το 10% του τζίρου αφορά την εξωστρέφια. Εξάγει φρέσκα κοτόπουλα σε Βαλκανικές χώρες και Κύπρο. Ψημένα κοτόπουλα σε Ντουμπάι, Γερμανία, Αυστρία. Το επόμενο διάστημα θα επεκταθεί η μονάδα ψημένων κοτόπουλων.
Κάθε χρόνο δημιουργούνται νέες εκτροφές. Έχουμε νέους πτηνοτρόφους που επενδύουν σε νέες εκτροφές, ενώ ο συνεταιρισμός τους βοηθά στα πρώτα τους βήματα.

Τα κέρδη του συνεταιρισμού για το 2023 είναι αυξημένα σε σχέση με το 2023 και γίνονται επενδύσεις.

Ο συνεταιρισμός επενδύει μόνο στην παραγωγή κρέατος κοτόπουλου. Στόχος είναι την επόμενη 5ετία να αυξηθεί η παραγωγή κατά 10% και στην συνέχεια να φτάσει ο συνεταιρισμός στην παραγωγή 60 εκ. κοτόπουλων.

Στο φρέσκο κοτόπουλο η χώρα μας δεν έχει ανταγωνισμό. Εισάγουμε μόνο λίγες ποσότητες από Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου ανέφερε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού ανέφερε ότι αποτέλεσε ένα θετικό μέτρο η μείωση της φορολογίας για τα μέλη του συνεταιρισμού. Ισχύει η μείωση κατά 50% στα φυσικά πρόσωπα κατά επάγγελμα αγρότες και κατά 30% στους ετεροεπαγγελματίες και φυσικά πρόσωπα που αν και υπάρχουν προβλήματα σύντομα θα λυθούν σύμφωνα με την ΑΑΔΕ.

Όσον αφορά τις ζωοτροφές, εισάγονται οι πρώτες ύλες κυρίως από Βουλγαρία και από Βραζιλία (σόγια) τις οποίες επεξεργάζονται στα 2 εργοστάσια του συνεταιρισμού και στην συνέχεια τις δίνει στους πτηνοτρόφους.

Με όραμα για ένα βιώσιμο και υπεύθυνο μέλλον, η ΠΙΝΔΟΣ παραμένει αφοσιωμένη στη διαμόρφωση υψηλών προτύπων ποιότητας και καινοτομίας, υπηρετώντας ταυτόχρονα την τοπική κοινωνία και το περιβάλλον.

Η ισχυρή οικονομική της απόδοση και τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του 2023, όπως η σημαντική αύξηση κύκλου εργασιών, η βελτιωμένη κερδοφορία και η μείωση του δανεισμού, αποτυπώνουν την επιτυχία της, όχι μόνο σε αριθμούς, αλλά και στη δέσμευσή της για μια υπεύθυνη και αειφόρα πτηνοτροφία.

07/11/2024 02:06 μμ

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες αφότου η Βουλγαρία ενημέρωσε το ΥπΑΑΤ για άκρως παθογόνο γρίπη των πτηνών σε πτηνοτροφεία.

Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η εικόνα στα ελληνικά πτηνοτροφεία μέχρι στιγμής δεν εμπνέει ανησυχία. Δεδομένων όμως των εμπορικών ροών της γειτονικής χώρας με την Ελλάδα, οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή.

Όπως ανέφερε το υπουργείο, οι κατά τόπους Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) έχουν λάβει οδηγίες για τη διενέργεια προληπτικών ελέγχων και τη λήψη δειγμάτων για αναλύσεις στο Εθνικό Εργαστήριο Αναφοράς.

Από την πλευρά τους οι πτηνοτρόφοι δηλώνουν στον ΑγροΤύπο ότι δεν είχαν καμιά ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ.

Δεν ενημερώθηκαν στην Ήπειρο

Σε επιφυλακή τέθηκαν οι κτηνιατρικές υπηρεσίες και οι πτηνοτροφικές επιχειρήσεις της Ηπείρου, για τη λήψη μέτρων κατά της μετάδοσης της γρίπης των πτηνών, μετά και τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το σκοπό αυτό στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Ήδη στην Περιφέρεια έγινε συνάντηση της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας με τους εκπροσώπους του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού «ΠΙΝΔΟΣ» και της ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, κατά την οποία έγινε ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν, ενώ ανάλογη συνάντηση θα πραγματοποιηθεί και στην Π.Ε. Άρτας.

Ο Περιφερειάρχης κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης, αναφέρθηκε στο ζήτημα αυτό στη συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής, εκφράζοντας και τη δυσαρέσκειά του για τη μη κλήση στη σύσκεψη στο Υπουργείο των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών της Ηπείρου και των μεγάλων πτηνοτροφικών της επιχειρήσεων.

Σε δηλώσεις του μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Στη σύσκεψη που έγινε στην Αθήνα, θεωρώ ότι έπρεπε να ειδοποιηθούν πρώτα οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Ηπείρου, οι πτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί ΠΙΝΔΟΣ, Άρτας και η ΝΙΤΣΙΑΚΟΣ, καθώς τόσο σε κοτόπουλα, όσο και σε αβγά, ως Ήπειρος έχουμε, το μεγαλύτερο ποσοστό από όλη την Ελλάδα. Αυτό δεν έγινε, όμως οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες πήραν πρωτοβουλία και μαζί με τα στελέχη Πτηνοτροφικού και Νιτσιάκου έκαναν την πρώτη σύσκεψη για την Π.Ε. Ιωαννίνων. Πρέπει να λάβουμε μέριμνα ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας. Θα λάβουμε αποφάσεις, με πρώτη που θα τεθεί άμεσα σε ισχύ είναι να μείνουν μέσα τα οικόσιτα, γιατί έχουμε και λίμνες στην περιοχή και μπορούν να περάσουν πτηνά προερχόμενα από άλλες περιοχές εκτός Ελλάδος που έχουν πρόβλημα. Γενικά πρέπει να προετοιμαστούμε, ώστε να διαφυλάξουμε την πτηνοτροφία που έχει συμβάλει πολύ θετικά στην ανάπτυξη της περιοχής».

Ανάγκη πρόσληψης κτηνιάτρων

Μιλώντας στον ΑγροΤύπο η κα Μήνα Μπόρη, κτηνίατρος, αντιπρόεδρος της ΠΟΓΕΔΥ και πρώην πρόεδρος της ΠΕΚΔΥ, ανέφερε ότι «παρακολουθώντας την εξέλιξη των επιζωοτιών (Ευλογιάς, Πανώλους και Καταρροϊκού Πυρετού) στην ελληνική επικράτεια υπάρχει έντονη ανησυχία της για την προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Λόγω του κρούσματος στην Βουλγαρία της γρίπης των πτηνών οι ελληνικές κτηνιατρικές υπηρεσίες τέθηκαν σε επιφυλακή. Όμως οι κτηνιατρικές υπηρεσίες είναι τρομερά υποστελεχωμένες.

Ζητάμε να προσληφθούν οι κτηνίατροι επιτυχόντες του ΑΣΕΠ. Υπάρχουν οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες που προβλέπουν την άμεση πρόσληψή τους».

17/10/2024 09:54 πμ

Δημοσιεύθηκε εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) στην οποία κοινοποιούνται διατάξεις που αφορούν στις υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.).

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 6 «Υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο» αναφέρει τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο, τηρούν αρχεία σχετικά με τους προμηθευτές πρώτης ύλης, τις εισερχόμενες ποσότητες και την προέλευση των πρώτων υλών, την κίνηση της παραγωγής, της συσκευασίας και ανασυσκευασίας των τελικών προϊόντων τους, τους αποδέκτες και τον προορισμό των εξερχόμενων ποσοτήτων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών πρώτων υλών και κάθε παρτίδας εκροών τελικού προϊόντος.

Επίσης, κατά τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., μη προσυσκευασμένων ή συσκευασμένων, αυτά συνοδεύονται από τα καθορισμένα από τη φορολογική νομοθεσία έγγραφα, στα οποία αναγράφονται η καταχωρισμένη ονομασία και η ένδειξη Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π..

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιεί, αρχεία με δηλώσεις παραγωγής και αποθεμάτων, στοιχεία για τις ποσότητες ανά προϊόν που διακίνησαν στην εσωτερική αγορά, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ποσότητες που εξήγαγαν σε τρίτα κράτη, τον κύκλο εργασιών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τους ζητηθεί σχετικά με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους στον τομέα των Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π..

Οι επιχειρήσεις ενημερώνουν άμεσα εγγράφως τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για κάθε μεταβολή που δύναται να επηρεάσει την καταχώρισή τους στο Μητρώο, όπως της αλλαγής ή τροποποίησης της νομικής τους μορφής, της επωνυμίας, της ετικέτας, αλλαγές στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στο διάγραμμα ροής της παραγωγής, στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν, ιδίως δεξαμενές ή ψυγεία, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση της διαδικασίας και των μέσων παραγωγής που χρησιμοποιούν.

15/10/2024 02:55 μμ

Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι τα προϊόντα θα είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης του μέτρου.

Η συγκεκριμένη πρόταση για το μηδενικό ΦΠΑ θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».

19/09/2024 11:48 πμ

Συνεχίζεται η πολιτική κατά των Ευρωπαίων παραγωγών, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια η Κομισιόν, η οποία «πιέζει» για απελευθέρωση των εισαγωγών τροφίμων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων δραστικών ουσιών στην ΕΕ.

Να θυμίσουμε οι εισαγωγές από τρίτες χώρες ήταν ένα βασικό αίτημα των μεγάλων αγροτικών κινητοποιήσεων που έγιναν πέρυσι σε όλη την Ευρώπη αλλά φαίνεται ότι η Κομισιόν συνεχίζει να αδιαφορεί για τους αγρότες της ΕΕ.

Δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να επιτρέψουν τις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες που περιέχουν υπολείμματα απαγορευμένων στην ΕΕ δραστικών ουσιών καταψηφίστηκαν, την Τετάρτη (18/9), στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι Ευρωβουλευτές απέρριψαν τις αποφάσεις για να επιτραπούν ανοχές στην εισαγωγή (γνωστές και ως μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων) που αφορούν τις δραστικές ουσίες cyproconazole και spirodiclofen στα δημητριακά, σπόροι, κρέας, καθώς και τις benomyl, carbendazim και thiophanate‐methyl σε οπωροκηπευτικά (όπως λεμόνια, λάιμ, μανταρίνια και μπάμιες).

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η χρήση όλων αυτών των φυτοφαρμάκων είναι απαγορευμένη στην ΕΕ.

522 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης στην απόφαση της Επιτροπής σχετικά με την cyproconazole και τη spirodiclofen, 127 κατά και 28 απείχαν.

Για το benomyl, το carbendazim και το thiophanate-methyl, 516 ευρωβουλευτές ψήφισαν υπέρ της ένστασης, 129 κατά και 27 απείχαν.

Χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία τουλάχιστον 359 βουλευτών για την απόρριψη των δύο αποφάσεων της Επιτροπής.

Η Επιτροπή πρέπει τώρα να αποσύρει τις προτάσεις της.

Οι ευρωβουλευτές καλούν την Επιτροπή να υποβάλει νέο σχέδιο που να μειώνει όλα τα μέγιστα επίπεδα υπολειμμάτων (στη χαμηλότερη ποσότητα στην οποία μπορεί να ανιχνευθεί) ή στην προεπιλεγμένη τιμή του 0,01 mg/kg και να απορρίψει τυχόν αιτήματα για ανοχές εισαγωγής τροφίμων από τρίτες χώρες.

Για το θέμα σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Μανώλης Κεφαλογιάννης, αναφέρει ότι απορρίφθηκαν από το Ευρωκοινοβούλιο δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που θα επέτρεπαν την αύξηση των ορίων ανοχής στις εισαγωγές εσπεριδοειδών, λαχανικών και σιτηρών από τρίτες χώρες. Η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτών των φυτοφαρμάκων θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και την προστασία της υγείας των καταναλωτών και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.Οι παραπάνω δραστικές ουσίες είναι απαγορευμένες στην Ε.Ε. εδώ και πολλά χρόνια, αλλά χρησιμοποιούνται ευρέως από τρίτες χώρες που εξάγουν προϊόντα στην Ευρώπη.

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε προτάσεις για την αύξηση των ανώτατων ορίων καταλοίπων (MRLs) για τις ουσίες αυτές σε εισαγόμενα προϊόντα. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών».

13/09/2024 04:41 μμ

Στην ανάγκη να υπάρξουν έλεγχοι ιχνηλασιμότητας στην αγορά, καθώς και εκτός των προστίμων να υπάρχουν ποινικές ποινές σε όσους παρανομούν, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΘΕΑΣ μιλώντας στην Βουλή για το νομοσχέδιο με τα ΠΟΠ/ΠΓΕ.

Συνεχίστηκε, την Παρασκευή (13/09), η 2η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου στη Βουλή, στην οποία μετείχαν εξωκοινοβουλευτικοί φορείς, κατά την οποία κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Σε αυτήν μετείχε, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης, ο οποίος κατέθεσε μία σειρά προτάσεων, που είχε επεξεργαστεί η ΕΘΕΑΣ επί του νομοσχεδίου, που στόχο έχουν τη διαφύλαξη των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων. Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το παρών έδωσε ο υφυπουργός, κ. Διονύσιος Σταμενίτης.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως «η ΕΘΕΑΣ εκπροσωπεί το 80% του ετήσιου κύκλου εργασιών των Αγροτικών Συνεταιρισμών της χώρας, συνεπάγοντας πως αφουγκράζεται σε μέγιστο βαθμό το πλαίσιο του παρόντος σχεδίου νόμου. Το εν λόγω νομοσχέδιο έρχεται να θεραπεύσει ένα πρόβλημα, το οποίο δεν αφορά μόνο τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα, αλλά είναι ευρύτερο, καθώς εμπεριέχονται θέματα, όπως αθέμιτου ανταγωνισμού, ελέγχων της αγοράς, ελληνοποιήσεων και κακών πρακτικών από διαφόρους μεταποιητές για την απόσπαση χρημάτων κ.α. Πρόκειται, δηλαδή για ζωτικά θέματα, τα οποία βλάπτουν, τόσο τον παραγωγό, όσο και τον καταναλωτή, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό της απληστίας, καθώς στα τρόφιμα έχουμε τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών».

Στη συνέχεια, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, μιλώντας για τα ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντα δήλωσε πως έχουν ιδιαίτερη σημασία για την τοπική και εθνική οικονομία, καθώς είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πρακτικής, καλλιεργητικής και μεταποιητικής με ευρύτερη αξία. Στα εν λόγω προϊόντα, που διαθέτουν αυτά τα χαρακτηριστικά, εμφανίζονται προβλήματα καταστρατήγησης του όρου «ΠΟΠ», καθώς είναι ελκυστικός προς τους καταναλωτές, με αποτέλεσμα τα κέρδη των παρανομούντων να είναι μεγαλύτερα. Έτσι, λοιπόν, είναι πολύ σημαντικό πως διευθετείται η διοικητική διαδικασία, όπως και για εκείνον που διενεργεί τους ελέγχους, δηλαδή στην περίπτωσή μας, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ να εισηγείται τις ποινές. Ωστόσο, εμείς εμμένουμε πως θα πρέπει να δημοσιοποιούνται οι ποινές, αλλά και στην ποινική μετατροπή των κυρώσεων, συμπλήρωσε.

Επίσης, επί του νομοσχεδίου, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ σημείωσε ότι δεν είναι θετικό το γεγονός πως σε κανένα σημείο δεν γίνεται αναφορά στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, οι οποίοι διαθέτουν ευρεία γκάμα ΠΟΠ προϊόντων, όπως είναι οι κροκοπαραγωγοί, οι μαστιχοπαραγωγοί, οι παραγωγοί μήλων και άλλες σημαντικές συνεταιριστικές οργανώσεις ελιάς, ελαιολάδου, κρασιού, σταφίδας, φέτας κτλ Ένα ακόμη μείζον σημείο, το οποίο πρέπει να εξεταστεί αφορά το Άρθρο 21, το οποίο προβλέπει μια σειρά εξουσιοδοτικών διατάξεων για τον υπουργό, ώστε να εφαρμοστεί το παρόν νομικό πλαίσιο. Ωστόσο, παρατηρείται το εξής, από τη μία πλευρά πολλές αποφάσεις περνούν από διαβούλευση, άρα ενσωματώνουν προτάσεις και λοιπές παρατηρήσεις, ενώ άλλες δεν περνούν από την ανωτέρω διαδικασία. Άρα, ως ΕΘΕΑΣ προτείνουμε οι εξουσιοδοτικές διατάξεις να περάσουν από μια διαδικασία διαβούλευσης προς τυχόν βελτιστοποίηση αυτών.

Επιπρόσθετα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ έκανε αναφορά στη σημασία ενεργοποίησης από τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ της Εθνικής Επιτροπής για τη Φέτα, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως θα πρέπει να γίνει μια εξειδίκευση των μέτρων για τα ΠΟΠ προϊόντα, διαφορετική για τα ζωϊκής προέλευσης και διαφορετική για τα φυτικής προέλευσης. Κλείνοντας, την εισήγησή του, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως αυτό που εκλείπει από την αγορά είναι η ιχνηλασιμότητα, καθώς οι έλεγχοι, που διενεργούνται δεν πρέπει να είναι στιγμιαίοι. Για παράδειγμα στην ελιά, η ιχνηλασιμότητα μπορεί να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο, καθώς μιλάμε για παραγωγούς, ποικιλίες κ.α. Άρα, η ηλεκτρονική καταχώριση των στοιχείων βοηθά στην πρόληψη. Επιπλέον, είναι σημαντικό πως στα φορολογικά παραστατικά διακίνησης, προστέθηκε υποχρεωτικά η αναγραφή ΠΟΠ/ΠΓΕ το οποίο είναι σημαντικό για την έναρξη της ιχνηλασιμότητας και καθιστά τις ποινές φορολογίας αποτρεπτικές για τους παραβάτες. Πιλοτικά, ο κ. Κορασίδης δήλωσε πως θα μπορούσαμε να διαθέτουμε την τιμή παραγωγού στα ΠΟΠ προϊόντα, προκειμένου να εντοπίζονται οι παραβάσεις σε περιπτώσεις, όπου η τιμή είναι υποδιπλάσια.

Ακολούθως, απαντώντας στα ερωτήματα που τέθηκαν από την πλευρά των Βουλευτών της Επιτροπής, ο κ. Κορασίδης σημείωσε πως το γεγονός πως ομαδοποιείται η διαδικασία επιβολής των κυρώσεων είναι θετική και συνιστά αποτρεπτική διαδικασία. Ωστόσο, χρειάζονται δύο καίριες παρεμβάσεις:

  • Πρώτον, οι ποινές θα πρέπει να εφαρμόζονται γρήγορα, καθώς αυτή τη στιγμή προβλέπεται η διαδικασία επιβολής των ποινών, αλλά όχι η προθεσμία για την καταβολή αυτών προς όσους παρανομούν και
  • Δεύτερον, η δημοσιοποίηση των ποινών με στόχο την προστασία των καταναλωτών.

Καταλήγοντας, ο κ. Κορασίδης προβαίνοντας σε ένα γενικό σχόλιο δήλωσε πως μετά τη δυστοπία που πέρασαν οι Συνεταιρισμοί, όπως και οι θεσμοί μέσα στην κρίση, καλούνται σήμερα να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Απαιτείται σήμερα, για την ανθεκτικότητα του αγροτικού χώρου και της υπαίθρου, οι Συνεταιρισμοί να έχουν πολλαπλό ρόλο, είτε αυτό αφορά καινοτομίες, είτε προστασία περιβάλλοντος, καθώς θα πρέπει να καταστεί σαφές πως στην παραγωγική κοινότητα την πρώτη θέση πρέπει να την έχουν οι Συνεταιρισμοί.

Ο Νίκος Κακαβάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) είπε ότι το νομοσχέδιο ασχολείται αποσπασματικά με διαδικασίες ΠΟΠ, ΠΓΕ και ΕΠΙΠ, υπογράμμισε την ανάγκη ενιαίου ελεγκτικού μηχανισμού και την ανάγκη επιβολής «εξοντωτικών» προστίμων, που θα αποτρέπουν την ελληνοποίηση.

Ο Κωνσταντίνος Μπαρμπέρης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ασφαλείας Τροφίμων της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) χαρακτήρισε σημαντικό το γεγονός ότι στην ουσία, με τις προωθούμενες διατάξεις, καθίσταται υποχρεωτική η συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων αρχών, στο ελεγκτικό πεδίο.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσιος Σταμενίτης, είπε ότι το νομοσχέδιο εντάσσεται στη συνολική στρατηγική που έχει η κυβέρνηση, δηλαδή την ενίσχυση των ελληνικών προϊόντων συνολικά. «Βασικός στόχος είναι να ενισχύσουμε τα ελληνικά προϊόντα να καταστούν κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές, να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να ενισχύσουμε, κατά συνέπεια, και τους παραγωγούς», είπε ο κ. Σταμενίτης και πρόσθεσε ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δίνει ένα ακόμα όπλο σε αυτή την κατεύθυνση.

Σε σχέση με το συζητούμενο νομοσχέδιο, ο κ. Σταμενίτης εξήγησε ότι πλέον ο ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ορίζεται η αρμόδια επιτροπή ελέγχου της αγοράς, για τα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα που φέρουν επισήμανση προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, τα προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης, τα προϊόντα ΕΠΙΠ.

«Θέλουμε να καταστήσουμε τα γεωργικά προϊόντα, κυρίαρχα στις διεθνείς αγορές. Να ανοίξουμε νέους δρόμους και έτσι να στηρίξουμε τους παραγωγούς», ανέφερε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Διονύσης Σταμενίτης, μιλώντας νωρίτερα στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής. Η επιτροπή επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου «Διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης, Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων».

Καθώς φορείς έθεσαν το ζήτημα των προληπτικών ελέγχων, ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είπε ότι προληπτικοί έλεγχοι γίνονται, από τον ΕΛΓΟ, κατά την παραγωγική διαδικασία, τα δε τρόφιμα ελέγχονται και από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και από τον ΕΦΕΤ και από το υπουργείο Ανάπτυξης και συνεπώς, «δεν υπάρχει τρόφιμο στην αγορά για το οποίο να μην υπάρχει διαδικασία ελέγχου».

Επί της αρχής το νομοσχέδιο ψήφισε η Νέα Δημοκρατία. Επιφύλαξη για την ολομέλεια δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Πλεύση Ελευθερίας, «Σπαρτιάτες» και Ελληνική Λύση. Το ΚΚΕ, η Νέα Αριστερά, η Νίκη, το καταψήφισαν.

13/09/2024 02:11 μμ

Μοναδική διαφήμιση και προβολή για τα ελληνικά τρόφιμα Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΟΠ και ΠΓΕ) στο επιχειρηματικό και καταναλωτικό κοινό της Ταϊλάνδης.

Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο, με τίτλο: «Geographical Indications Exhibition: Promoting rural development and tourism», που διοργανώνεται από την Υπηρεσία Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Ταϊλάνδης, σε συνεργασία με το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της ΕΕ (EUIPO), για τα ελληνικά ΠΟΠ και ΠΓΕ προϊόντα, όπως η φέτα, το ελληνικό ελαιόλαδο, το ούζο και η μαστίχα. Η επιτυχία για την χώρα μας είναι ότι επέλεξαν τα ελληνικά προϊόντα να παρουσιάζονται ως αντιπροσωπευτικά ευρωπαϊκά προϊόντα στους καταναλωτές και εμπόρους της ασιατικής χώρας.

Το σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί από 1 έως 6 Οκτωβρίου 2024, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού της Μπανγκόκ, περιλαμβάνει την προβολή ενός ειδικού βίντεο αφιερωμένου στα ελληνικά προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στο εν λόγω σεμινάριο προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία να προβληθούν τα ελληνικά προϊόντα ως βασικά εκπρόσωπα των ευρωπαϊκών τροφίμων υψηλής ποιότητας και να ενισχυθεί η εμπορική διπλωματία της χώρας στην περιοχή.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Προϊσταμένη στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (Ο.Ε.Υ.) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μπανγκόκ κα Ειρήνη Καμά, πρόκειται για μια διαφημιστική προβολή της Ελλάδος στην Ταϊλάνδη, χωρίς κόστος για τον Έλληνα φορολογούμενο.

Καταλυτικό ρόλο στην επιτυχία μας αυτή ήταν η αποστολή από μέρους μας στους διοργανωτές των επικοινωνιακών προγραμμάτων (βίντεο), που πραγματοποιήθηκαν στην Ιαπωνία, το 2019, με χρηματοδότηση της ΕΕ.

Στα προβαλλόμενα προϊόντα, κατόπιν ενεργειών μας, περιλαμβάνεται η μαστίχα, ώστε να προβληθεί το γεγονός ότι τα ανατολικά σύνορα της ΕΕ ταυτίζονται με τα ελληνικά σύνορα, και το ούζο, το οποίο έχει κατοχυρωθεί ταυτόχρονα και ως προϊόν «Γεωγραφικών Ενδείξεων» (GI) της Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός που μας προσφέρει μοναδική ευκαιρία προβολής του ως Ευρωπαϊκού προϊόντος GI στον ενιαίο γεωγραφικό χώρο Ελλάδος - Κύπρου και του οποίου η εικόνα συνδέεται άμεσα με το Αιγαίο.

Την Έκθεση θα εγκαινιάσουν εκπρόσωποι της Αντιπροσωπείας της ΕΕ και αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας και του Υπουργείου Εμπορίου της Ταϊλάνδης.

Για περισσότερες πληροφορίες (εδώ)

09/09/2024 10:16 πμ

Κατατέθηκε στην Βουλή νομοσχέδιο με διαδικασίες ελέγχου, διοικητικά μέτρα και κυρώσεις στον τομέα των τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων ( Ε.Π.Ι.Π.).

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι:

α) ο εκσυγχρονισμός και η αναμόρφωση του συστήματος ελέγχου του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού «ΔΗΜΗΤΡΑ» (εφεξής «ΕΛ.Γ.Ο. – ΔΗΜΗΤΡΑ») για τα προϊόντα με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης, Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη και τα Εγγυημένα Παραδοσιακά Ιδιότυπα Προϊόντα (εφεξής «Π.Ο.Π.», «Π.Γ.Ε.» και «Ε.Π.Ι.Π.» αντίστοιχα),

β) η ενίσχυση και επιτάχυνση του συστήματος επιβολής διοικητικών μέτρων συμμόρφωσης και προστίμων για παραβιάσεις της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π. και

γ) η εν γένει αντιμετώπιση των ζητημάτων που αφορούν στην παρακολούθηση της εφαρμογής του εθνικού και του ενωσιακού πλαισίου στον τομέα των προϊόντων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., για την ενίσχυση της κατοχύρωσης και αναγνώρισης των προϊόντων αυτών.

Με το νομοσχέδιο θεσπίζεται σύστημα αναγνώρισης ομάδων παραγωγών προϊόντων Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. και προβλέπεται η δυνατότητα αναγραφής μιας καταχωρισμένης ονομασίας Π.Ο.Π. ή Π.Γ.Ε. στον κατάλογο των συστατικών ενός τροφίμου, καθώς και στην επισήμανση, στην παρουσίαση και διαφήμιση αυτού.

Διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και διοικητικά πρόστιμα

1. Όταν κατά τη διενέργεια των ελέγχων διαπιστώνονται παραβάσεις που αφορούν στις καταχωρισμένες προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, επιβάλλονται διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και διοικητικά πρόστιμα. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης και τα διοικητικά πρόστιμα επιβάλλονται ανά κατηγορία και είδος παράβασης. Τα διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης επιβάλλονται σωρευτικά.

2. Με απόφαση του αρμόδιου οργάνου του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ δύναται να επιβάλλονται τα εξής διοικητικά μέτρα συμμόρφωσης:
α) έγγραφη σύσταση για συμμόρφωση εντός καθορισμένης προθεσμίας,
β) περιορισμός ή απαγόρευση διάθεσης στην αγορά γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων, κατόπιν αιτιολογημένου πρακτικού ελέγχου, έως ότου διαπιστωθεί από τον ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (Δ.Α.Ο.Κ.),
γ) διόρθωση ή αντικατάσταση της επισήμανσης σε τηρούμενα έγγραφα, αρχεία, συνοδευτικά έγγραφα, συσκευασίες προϊόντων, σε κάθε είδους ηλεκτρονικές καταχωρίσεις στο διαδίκτυο, ιδίως σε ιστοσελίδες, μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαφημιστικό υλικό, στα οποία διαπιστώθηκε η μη συμμόρφωση,
δ) απόσυρση του προϊόντος από την αγορά με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, υπό την ευθύνη και επίβλεψη του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
ε) ανάκληση διαφημιστικού υλικού, έντυπου και ηλεκτρονικού, από την αγορά, με ευθύνη και έξοδα του παραβάτη, με απόφαση του ΕΛ.Γ.Ο. - ΔΗΜΗΤΡΑ και υπό την επίβλεψή του ή της αρμόδιας Δ.Α.Ο.Κ.,
στ) αναστολή του πιστοποιητικού της επιχείρησης για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα,
ζ) οριστική ανάκληση του πιστοποιητικού της επιχείρησης.

Το ύψος των προστίμων ανά παράβαση ξεκινά από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει έως 300.000 ευρώ.

Διαβάστε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)

28/08/2024 02:02 μμ

Απάντηση στην ακρίβεια των τροφίμων είναι οι μόνιμες αυξήσεις στο εισόδημα, τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εισήγησή του κατά την σημερινή (Τετάρτη - 28/8) συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα τόνισε ότι στην Ελλάδα ο βασικός μισθός είναι διπλάσιος σε σχέση με την Βουλγαρία.

Και πρόσθεσε: Αυτός είναι ο κεντρικός μας στόσος και αυτό συνεχίζουμε να υπηρετούμε. Θα έχουμε την ευκαιρία να πούμε περισσότερα για όλα αυτά σε δέκα μέρες από τώρα, για να μπορούμε να απαντήσουμε, βέβαια, και σε κάποιους από τους μύθους οι οποίοι διακινούνται, οι οποίοι παρουσιάζουν την Ελλάδα περίπου να είναι χειρότερη και από τη Βουλγαρία.

Βουλγαρία με βασικό μισθό στα 477 ευρώ, να θυμίσω, όταν στην Ελλάδα είναι στα 830.

Η Ελλάδα, η οποία είναι δεύτερη σε ρυθμό αύξησης του κατά κεφαλήν ΑΕΠ και μια χώρα στην οποία ο δείκτης της κατανάλωσης, που είναι ίσως και ο πιο ενδεικτικός γιατί περιέχει όλα τα έξοδα των νοικοκυριών, βελτιώνεται διαρκώς.

Να δώσω ένα παράδειγμα μόνο από τη σημερινή ατζέντα: θα δώσουμε την εξουσιοδότηση για να υπογραφεί η νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού. Τα δημόσια ταμεία θα ενισχυθούν με παραπάνω από 3 δισ. ευρώ από την εταιρεία που θα τη διαχειριστεί, αλλά θα υπάρχει και χειροπιαστό όφελος για τους πολίτες, καθώς από τις 6 Οκτωβρίου τα διόδια στην Αττική Οδό θα μειωθούν από 2,8 ευρώ στα 2,5 ευρώ. Αυτό είναι ένα χειροπιαστό αποτέλεσμα για τους πολίτες, ειδικά γι’ αυτούς οι οποίοι χρησιμοποιούν τακτικά τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο της πόλης.

Αντίστοιχη ήταν και η χθεσινή μας παρουσίαση στη Θεσσαλονίκη, να ευχαριστήσω τους Υπουργούς οι οποίοι συμμετείχαν. Για πρώτη φορά, νομίζω, ότι διαπίστωσαν οι παρευρισκόμενοι στην Κεντρική Μακεδονία το εύρος των παρεμβάσεων οι οποίες υλοποιούνται σε πολλά διαφορετικά επίπεδα.

Αντίστοιχες παρουσιάσεις θα γίνουν σε όλες τις Περιφέρειες. Η δε πλατφόρμα την οποία πια έχουμε αναρτήσει στο διαδίκτυο -erga.gov.gr είναι το σχετικό link- παρουσιάζει αναλυτικά όλα τα έργα τα οποία υλοποιούνται σε όλη την επικράτεια άνω του 1 εκατομμυρίου: ποιος είναι ο φορέας υλοποίησης, ποιοι είναι το στάδιο υλοποίησης του έργου, ποια είναι η πηγή χρηματοδότησης.

Τώρα, ως προς τα θέματα της ατζέντας μας, εκτός από τη σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού, τρεις σύντομες παρατηρήσεις.

Πρώτον, η παρουσίαση την οποία θα κάνει ο κ. Παπαθανάσης για την έκθεση της πορείας του Ταμείου Ανάκαμψης. Νομίζω το μήνυμα είναι κοινό, το ξέρετε πολύ καλά, ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας ώστε να φροντίσουμε να πετύχουμε τα ορόσημα, να απορροφήσουμε τα σχετικά κονδύλια, ώστε το φθινόπωρο η χώρα να μπορεί να εισπράξει την πέμπτη δόση των ενισχύσεων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ένα ακόμα νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο προσθέτει νέα όπλα στη φαρέτρα μας για την ενδοοικογενειακή βία. Θέλω να χαιρετίσω τη μεγάλη προσπάθεια η οποία έχει γίνει από τα συναρμόδια Υπουργεία στον τομέα αυτό -και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη τα νέα γραφεία αντιμετώπισης της ενδοοικογενειακής βίας.

Και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη θα μας παρουσιάσει τα σχέδιά του για τις περαιτέρω παρεμβάσεις αναδιοργάνωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, προγράμματα εκσυγχρονισμού, χρήση νέων τεχνολογιών, παρεμβάσεις οι οποίες θα γίνουν στην Αστυνομική Ακαδημία, οργανωτική αναδιάταξη της ΕΛ.ΑΣ. Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στα νέα τεχνικά μέσα τα οποία μπορούμε να έχουμε στην διάθεσή μας. Και σε αυτό συμπεριλαμβάνονται προφανώς και πολλές νέες κάμερες στους δρόμους.