Από τον επόμενο μήνα ξεκινούν τα κλαδέματα οι συκοπαραγωγοί.
Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια της συκιάς θέλει κλάδεμα για να μας δώσει πλούσια καρποφορία.
Κανονικά αρχίζουμε το κλάδεμα του δέντρου από αρχές του Φεβρουαρίου. Τότε τα δέντρα βρίσκονται σε κατάσταση λήθαργου και δε θα τρέξει χυμός από τις τομές του κλαδέματος που κάνουμε. Αυτό θα κάνω και εγώ. Βέβαια μπορεί να γίνει κλάδεμα και με τα φύλλα στα μέσα Φεβρουαρίου.
Κλαδεύουμε τις συκιές με τέτοιο τρόπο, ώστε να διατηρήσουμε το σχήμα και και το ύψος των δένδρων και να εξασφαλίσουμε ικανοποιητικό φωτισμό και αερισμό στο εσωτερικό του φυλλώματος.
Η λίπανση του δέντρου με Φώσφορο και Κάλιο γίνεται στα τέλη Νοεμβρίου. Τα αζωτούχα λιπάσματα τα βάζουμε από τέλος Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου. Προσπαθούμε να κάνουμε ορθολογική λίπανση γιατί το κόστος είναι πολύ αυξημένο και οι συκοπαραγωγοί δεν έχουν στήριξη από την πολιτεία.
Αρκεί να σας αναφέρω ότι την κορονοενίσχυση του 2020 ο τότε υπουργός κ. Λιβανός μας έλεγε ότι θα είναι στα 130 ευρώ το στρέμμα. Τελικά το ποσό το ποσό μειώθηκε και μας έδωσαν 67 ευρώ το στρέμμα.
Στη συνέχεια μας ανακοίνωσαν την καταβολή κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) λόγω της σοβαρής μείωσης του εισοδήματος που είχαμε από την καταστροφική πυρκαγιά του 2021. Το ποσό αρχικά μας είπαν οτι θα ήταν στα 250 ευρώ το στρέμμα. Στο ΦΕΚ όμως είδαμε με έκπληξη ότι το ποσό μειώθηκε στα 115 ευρώ. Τελικά το ΥπΑΑΤ άλλα μας λέει και άλλα τελικά κάνει».
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Τσώτος, παραγωγός στην Κορινθία που καλλιεργεί 25 στρέμματα με σύκα, «το κλάδεμα κανονικά άλλες χρονιές θα έπρεπε να το είχα ήδη ξεκινήσει αλλά φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών καθυστέρησα. Από τέλος του Ιανουαρίου θα το ξεκινήσω.
Όσον αφορά την λίπανση, προς το τέλος Φεβρουαρίου θα γίνει με τα αζωτούχα. Στη συνέχεια κάνουμε λίπανση με σύνθετα σταδιακά με μικρές ποσότητες κάθε μήνα μέχρι την συγκομιδή. Αυτή την μέθοδο την εφαρμόζουμε στην περιοχή πιλοτικά εδώ και τρια χρόνια και βλέπουμε πολύ καλά αποτελέσματα όσον αφορά την ποσότητα παραγωγής όσο και στα μεγέθη».
Σε περίπου 2 εβδομάδες ξεκινά η συγκομιδή ροδιών της ποικιλίας Wonderful που είναι η βασική ποικιλία στην χώρα μας.
Σε πολλές περιοχές της χώρας υπάρχει φέτος πρόβλημα ακαρπίας λόγω των καιρικών συνθηκών την εποχή της ανθοφορίας, με αποτέλεσμα η παραγωγή να είναι μειωμένη αλλά να έχουμε και ποιοτικά προβλήματα. Αυτή την περίοδο είναι στην συγκομιδή η ποικιλία Ερμιόνη.
Ο κ. Παναγιώτης Αθανασιάδης, διευθυντής και υπεύθυνος πωλήσεων του ΑΣΟΠ Αγίου Αθανασίου Δράμας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρόβλημα ακαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας λόγω καιρικών συνθηκών. Οι έντονες βροχοπτώσεις την εποχή της ανθοφορίας και οι καύσωνες του καλοκαιριού δημιούργησαν πρόβλημα και θα έχουμε μειωμένη παραγωγή.
Εκτός από τις μειωμένες ποσότητες αναμένεται να υπάρχουν και προβλήματα ποιότητας κυρίως στα βρώσιμα ρόδια. Στην καλλιέργεια ροδιού έχουμε την πρώτη ποιοτικά κατηγορία που είναι τα βρώσιμα ρόδια και τη δεύτερη που είναι τα ρόδια για χυμοποίηση. Η διαφορά τους αφορά την εμφάνιση.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός μας καλλιεργεί εδώ και 20 χρόνια συστηματικά το ρόδι. Οι παραγωγοί που συνεργαζόμαστε καλλιεργούν 8.500 στρέμματα με ρόδια σε όλη την Ελλάδα. Στις περιοχές της Θεσσαλίας και Στερεάς οι καλλιέργειες έπαθαν σημαντικές ζημιές από τις θεομηνίες.
Στην Ελλάδα έχουμε μικρό αγροτικό κλήρο και διάσπαρτο που κάνει μη βιώσιμα τα αγροκτήματα. Ο μικρός κλήρος επηρεάζει αρνητικά την βιωσιμότητα όλων των καλλιεργειών. Από την άλλη έχουμε ανταγωνιστές στο εξωτερικό που λόγω του μεγάλου κλήρου έχουν οικονομία κλίματος και καταφέρνουν να έχουν μειωμένο κόστος καλλιέργειας.
Στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας στο ρόδι, η οποία έχει σαν αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην μπορούν να κάνουν τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και να υπάρχουν προβλήματα ποσότητας και ποιότητας.
Επίσης δεν υπάρχουν συλλογικά σχήματα σε όλο το φάσμα της αγροτικής παραγωγής. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι μόλις το 7% της αγροτικής παραγωγής της χώρας διακινείται μέσω συλλογικών σχημάτων όταν στις άλλες χώρες της ΕΕ φτάνει το 60%. Αποτέλεσμα η χώρα μας να χάνει κοινοτικούς πόρους που πριμοδοτούν τα συλλογικά σχήματα (συνεταιρισμοί, ομάδες παραγωγών κ.α.).
Υψηλό όμως είναι και το κόστος της μεταποίησης για την παραγωγή χυμού. Έχουμε μεγάλη αύξηση του κόστους λόγω τιμών στην ενέργεια και στην συσκευασία. Ακόμη θα ήθελα να σας επισημάνω ότι έχουμε σοβαρό πρόβλημα έλλειψης χρηματοδότησης στην χώρα μας ειδικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ούτε τα αναπτυξιακά προγράμματα στηρίζουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αλλά ούτε και το τραπεζικό σύστημα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην υπάρχουν κεφάλαια για να γίνει εκσυγχρονισμός της καλλιέργειας και της μεταποιητικής βιομηχανίας.
Το ρόδι έχει αυξημένη ζήτηση στην εγχώρια αγορά αλλά και στις διεθνείς αγορές. Κατέχει υψηλή θέση στην υγιεινή διατροφή. Το ελληνικό ρόδι λόγω του μικροκλίματος της χώρας μας έχει καλή ποιότητα. Ο συνεταιρισμός εμπορεύεται 4.000 τόνους ροδιού από όλη την χώρα. Το 20% της παραγωγής πάει για βρώσιμη χρήση και το υπόλοιπο 80% για παραγωγή χυμού. Το πρόβλημα είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι τιμές παραγωγού και χονδρικής παραμένουν σε σταθερά επίπεδα ενώ το κόστος παραγωγής ακολουθεί ανοδική πορεία».
Από την πλευρά του ο κ. Βασίλης Ανδριόπουλος, από τον Πύργο Ηλείας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «η ποικιλία Ako που είναι και η πιο πρώιμη έχει συγκομισθεί. Αυτή την περίοδο είναι στα τελειώματα η Ερμιόνη που δεν έχουμε μεγάλες ποσότητες στην περιοχή. Από 15 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Wonderful από την οποία προέρχεται κύριος όγκος παραγωγής.
Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή κατά 60% λόγω των βροχοπτώσεων που είχαμε κατά την ανθοφορία. Επίσης από τις 17 Φεβρουαρίου 2023 διέκοψε την λειτουργία της η Ομάδα Παραγωγών «Αλφειός Ρόδι». Από τότε οι εγκαταστάσεις του συνεταιριστικού εργοστασίου είναι κλειστές και τα μηχανήματα σταμάτησαν να λειτουργούν. Όλα αυτά δημιουργούν πρόβλημα βιωσιμότητας και γίνεται ασύμφορη η καλλιέργεια ροδιού στην περιοχή. Το επόμενο διάστημα εκτιμώ ότι κλείνει ο κύκλος καλλιέργειας ροδιού στην περιοχή της Ηλείας.
Οι τιμές παραγωγού στην ποικιλία Ako κυμάνθηκαν στα περσινά επίπεδα στα 75 - 80 λεπτά το κιλό. Ελπίζουμε τα ρόδια της ποικιλίας Wonderful να έχουν και αυτά τις περσινές τιμές (60 λεπτά για βρώσιμη χρήση και 20 λεπτά για χυμό) για να καταφέρουν οι παραγωγοί να βγάλουν κάποια από τα έξοδα καλλιέργειας».
Τις προβλέψεις για την παραγωγή ακτινιδίων του 2023 αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.
Όπως επισημαίνει «η εκτιμώμενη παραγωγή στην ΕΕ, για το 2023, όπως ανακοινώθηκε στο 42ο συνέδριο του ΙΚΟ (Διεθνής Οργανισμός Ακτινιδίων), που πραγματοποιήθηκε στην Χιλή (12-14/9/2023) είναι περίπου σοτυς 755.000 τόνους, μειωμένη, κατά -4%, σε σχέση με αυτου του 2022.
Όσον αφορά την ελληνική παραγωγή ακτινιδίων το 2023, εκτιμάται ότι θα κυμανθεί στους 311.000 τόνους, μειωμένη, κατά -3%, σε σχέση με το 2022.
Η ιταλική παραγωγή αναμένεται και αυτή να είναι μειωμένη, κατά -15% σε σχέση με το 2022, στις ποικιλίες πράσινων ακτινιδίων.
Στόχος μας οφείλει να είναι η εκμετάλλευση της μείωσης της παραγωγής της Ιταλίας, με στόχο τη διεύρυνση του πελατολογίου των προϊόντων μας (νέες αγορές) με ταυτοποίηση της προέλευσης τους τυποποίηση και ποιότητα και όχι η διακίνηση πρώτης ύλης (χωρίς μετασυλλεκτική προστιθέμενη αξία) στο ιταλικό εξαγωγικό εμπόριο για διατήρηση της παρουσίας του στα ράφια των λιανικών καταναλωτικών διεθνών αγορών.
Πάντως συνεχίζονται και την τρέχουσα περίοδο τα φαινόμενα διακίνησης από «Ελληνες, Ιταλούς και Βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων ακτινιδίων (χωρίς να πληρούν τις κατάλληλες απαιτήσεις για βαθμούς ωρίμανσης 6,2% Brix η μέσης περιεκτικότητας ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) ή για «βιομηχανική χρήση», υπονομεύοντας έτσι την προσπάθεια της χώρας μας για διατήρηση της φήμης των προϊόντων της, κινδυνεύοντας να διατεθούν ακατάλληλα προς νωπή κατανάλωση προϊόντα.
Συγκεκριμένα, το βράδυ της Τρίτης (26/09), εντοπίστηκαν νέα παράνομα φορτία προς εξαγωγή με ακτινίδια - που η ημερομηνία συγκομιδής τους είναι καθορισμένη με ΚΥΑ για τις 15/10 - συσκευασμένα μαζί με ροδάκινα για παραπλάνηση των αρχών.
Ενώ συμβαίνουν αυτές οι παραβιάσεις είχαμε την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ που επιτρέπει την κατά εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην Θεσσαλία (λόγω της κακοκαιρίας Daniel), με έκδοση εγκυκλίου. Η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της αρμόδιας ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους, υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ (!) Σύμφωνα με το ΥπΑΑΤ, η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας.
Στο μεταξύ οι εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων, τον μήνα Σεπτέμβριο (από 1/9/2023 έως και 28/9/2023), ανέρχονται σε 2.129 τόνους, έναντι 1.109 τόνων το αντίστοιχο διάστημα 2022. Οι μεγαλύτερες ποσότητες εξήχθησαν προς Ινδία και ανέρχονται σε 295 τόνους και ακολουθούν προς Καναδά 205 τόνους, προς Ισπανία 294 τόνους και προς Ιταλία 177 τόνους».
Με καλή ζήτηση και ικανοποιητικές τιμές ξεκίνησε η φετινή εμπορική περίοδο στα ακτινίδια.
Το ΥπΑΑΤ ανακοίνωσε ότι πάει για υπογραφή εγκύκλιος αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων σε περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «daniel».
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ με αφορμή αιτήματα Δήμων ΠΕ Λάρισας για κατ΄ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες στις οποίες έχει περιέλθει η καλλιέργεια του προϊόντος λόγω της κακοκαιρίας «daniel», δόθηκε εντολή για την άμεση έκδοση εγκυκλίου αναφορικά με την κατ’ εξαίρεση συγκομιδή ακτινιδίων στην εν λόγω Περιφερειακή Ενότητα.
Τονίζεται, ότι η κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκομιδής ακτινιδίων θα αφορά μόνο τα πλημμυρισμένα αγροτεμάχια της συγκεκριμένης καλλιέργειας, η συγκομιδή θα γίνει με επίβλεψη της ΔΑΟΚ, ενώ τα προϊόντα (ακτινίδια) των εν λόγω εκτάσεων θα παραμείνουν δεσμευμένα σε κατάλληλους αποθηκευτικούς χώρους υπό την ευθύνη της οικείας ΔΑΟΚ. Η αποδέσμευσή τους θα καταστεί δυνατή κατόπιν ελέγχων από τις αρμόδιες υπηρεσίες και σύμφωνα με τα προβλεπόμενα περί εμπορίας της Ενωσιακής και Εθνικής νομοθεσίας.
Στο μεταξύ σε καλά επίπεδα είναι οι τιμές για τα πρώιμα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδη, ενώ κλείνονται εμπορικές συμφωνίες για την ποικιλία Χέιγουορθ (Hayward) σε διπλάσια τιμή σε σχέση με πέρυσι.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ένα καλό ξεκίνημα στα ακτινίδια με τις τιμές παραγωγού στα πρώιμα της ποικιλίας Τσεχελίδη να κυμαίνονται από 65 έως και 70 λεπτά το κιλό. Οι τιμές αυτές είναι αυξημένες σε σχέση με τις αντίστοιχες περυσινές που ήταν γύρω στα 45 λεπτά. Όμως ζήτηση υπάρχει και για την βασική ποικιλία Hayward και υπάρχουν προσδοκίες ότι η τιμή θα ξεπεράσει το 1 ευρώ. Πάντως ζημιές στην παραγωγή λόγω κακοκαιρίας δεν υπάρχουν στην Πιερία που είναι η κύρια παραγωγική περιοχή της χώρας».
Την κατ’ εξαίρεση πρόωρη συγκομιδή ακτινιδίων, σε Τέμπη και Αγιά, λόγω της θεομηνίας ζητούν οι παραγωγοί της περιοχής.
Το συγκεκριμένο αίτημα έφερε στη Βουλή ο βουλευτής Λάρισας της ΝΔ, Μάξιμος Χαρακόπουλος, με παρέμβασή του στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Λευτέρη Αυγενάκη.
Όπως υποστηρίζει ο κυβερνητικός βουλευτής, η συγκομιδή πρέπει να γίνει λόγω της πρόωρης ωρίμανσης του καρπού που προκάλεσαν στο δέλτα του Πηνειού οι μεγάλες καταστροφές της πλημμύρας «Daniel», αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι καιρικές συνθήκες, γιατί σε διαφορετική περίπτωση κινδυνεύει με ολοκληρωτική καταστροφή η παραγωγή.
Ο Θεσσαλός πολιτικός, μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου, κατέθεσε Αναφορά με την οποία συνηγορεί στο σχετικό αίτημα που διατύπωσαν οι δήμαρχοι Τεμπών κ. Γεώργιος Μανώλης και Αγιάς κ. Αντώνης Γκουντάρας για τις καλλιέργειες που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή του οικισμού Περαταριά Ραψάνης στην θέση Φτέρη, τις τοποθεσίες Κάνα, Γεροκώστα, Μπαριάμακα, Κουτσέκια, Καμάρα του Πυργετού και στον οικισμό Κουλούρας Κρανέας του Δήμου Τεμπών, καθώς και στις κοινότητες Ομολίου, Στομίου και Παλαιοπύργου του Δήμου Αγιάς.
Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος στην Αναφορά του επισυνάπτει επιστολή του Δημάρχου Τεμπών, στην οποία, μεταξύ άλλων, ενημερώνει ότι στον Δήμο του «καλλιεργούνται 1.000 στρέμματα ακτινίδια, σε κτήματα που είναι διαμορφωμένα σε σύστημα υποστήριξης με κρεβατίνα και καλυμμένα με νερό από 1,5 μέτρο και πάνω, ενώ αρκετά είναι και πλήρως καλυμμένα. Ο καρπός του ακτινιδίου συγκομίζεται μετά τις 15 Οκτωβρίου εκάστου έτους με την προϋπόθεση να έχει φτάσει στον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας (6,2 βαθμούς Brix) ώστε να μπορέσει να διακινηθεί/αποθηκευτεί και να καταναλωθεί σε καλή κατάσταση». Όπως επισημαίνει «οι ειδικές ασφυκτικές συνθήκες στις οποίες έχουν περιέλθει τα δέντρα του ακτινιδίου σίγουρα θα επισπεύσουν τις διαδικασίες ωρίμανσης πάνω στα δέντρα, ενώ ο καρπός δεν θα μπορεί να αποθηκευτεί ή ακόμα και να αποβληθεί από το ίδιο το δέντρο».
Συνεχίζεται η πρόωρη κοπή ακτινιδίων
Στο μεταξύ όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δυστυχώς υπάρχει συνέχεια στην εξαγωγή ελληνικών ακτινιδίων που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ.
Επιβεβαιώθηκε η εκφρασθείσα ανησυχία και εστάλησαν ακτινίδια στην Ινδία (άρα υπήρξε συγκομιδή τους προ 14 ημερών με υποψία ότι είναι και ποικιλία Τσεχελίδης) παρά το ότι είναι γνωστό ότι οι καρποί δεν έχουν τα απαιτούμενα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (οι τοπικές ΔΑΟΚ που έχουν την ευθύνη πιστεύουμε να έχουν τηρήσει τις ποιοτικές & φυτουγειονομικές απαιτήσεις Ελλάδος - Ινδίας) τώρα μάλιστα που η Ινδία επέτρεψε, από 5/9/2023, την εισαγωγή ιρανικών ακτινιδίων και υπάρχει κίνδυνος απώλειας της αγοράς λόγω εισαγωγής ανώριμων καρπών.
Πληροφορίες από παραγωγικά κέντρα αναφέρουν ότι εντοπίσθηκαν φορτία ανώριμων ακτινιδίων, προοριζομένων για εξαγωγή, που δεν είχαν αναγγελθεί στο ΜΕΝΟ και απορρίφθηκαν (δεν πληρούσαν ούτε τον δείκτη σακχάρων ούτε της ξηράς ουσίας) και βεβαίως χαιρετίζεται η δραστηριοποίηση των αρμοδίων δημόσιων ελεγκτικών υπηρεσιών, και αναμένουμε την ανακοίνωση της επιβολής των προβλεπομένων κυρώσεων σε βάρος των παραβατών που χωρίς να πτοούνται συνεχίζουν το έργο τους.
Ευελπιστούμε ότι τα παραπάνω θα ερευνηθούν, άμεσα, ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές - πελάτες της χώρας μας που με τόση προσπάθεια κατακτήθηκαν».
Η καλλιέργεια της ακτινιδιάς παρουσιάζει μια μεγάλη δυναμική και ένα έντονο ενδιαφέρον τα τελευταία χρόνια μεταξύ των Ελλήνων παραγωγών.
Νέες ποικιλίες ακτινιδίων έχουν εμφανιστεί, με τις κιτρινόσαρκες να χαρακτηρίζονται από ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που τις καθιστούν εμπορικά επιθυμητές. Παρουσιάζονται τα κυριότερα χαρακτηριστικά των καρπών, των φυτών, εμπορικά χαρακτηριστικά, διεθνείς τάσεις.
Η πρώτη συγκομιδή των ποικιλιών της Jingold προγραμματίστηκε για τον Οκτώβριο του 2023.
Το ακτινίδιο εκτός από το κλασικό πράσινο χρώμα που γνωρίζουμε όλοι, μπορεί να είναι και κίτρινο και ενίοτε…κόκκινο!
Τα τελευταία χρόνια με την εκρηκτική ανάπτυξη της καλλιέργειας της ακτινιδιάς στην χώρα μας, έχουν κάνει την εμφάνιση τους και νέες ποικιλίες με κίτρινη σάρκα που φιλοδοξούν να κερδίσουν μερίδιο αγοράς τόσο στους παραγωγούς όσο και στους καταναλωτές. Στο παρών άρθρο θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε τα χαρακτηριστικά αυτών των νέων κιτρινόσαρκων ποικιλιών έτσι ώστε να τις γνωρίσουν όλοι καλύτερα.
Τα καλλιεργούμενα είδη ακτινιδιάς παγκοσμίως
Η ακτινιδιά ανήκει στο γένος Actinidia sp. της οικογένειας Actinidiaceae. Οι ποικιλίες που συνήθως καλλιεργούνται παγκοσμίως ανήκουν στα είδη Actinidia deliciosa, Actinidia chinensis, Actinidia arguta, Actinidia kolomikta, Actinidia polygama και Actinidia eriantha.
Τα δύο βασικά καλλιεργούμενα και με εμπορικό ενδιαφέρον είδη είναι τα A.deliciosa και A.chinensis. Στο είδος deliciosa περιλαμβάνονται οι πράσινες ποικιλίες (Hayward, Boerica κτλ.) ενώ στο είδος chinensis περιλαμβάνονται οι κιτρινόσαρκες ποικιλίες (Jintao, Jinyan κτλ.).
Χαρακτηριστικά καρπών κίτρινων και κόκκινων ποικιλιών
Το βασικό χαρακτηριστικό των καρπών των κίτρινων ποικιλιών είναι το ζωηρό έντονο κίτρινο χρώμα της σάρκας τους έναντι του κλασικού πράσινου των «παραδοσιακών» ποικιλιών. Το κίτρινο χρώμα οφείλεται κυρίως σε διαφορετικές συγκεντρώσεις και αναλογίες καροτονοειδών και χλωροφυλλών σε σχέση με τα πράσινα ακτινίδια.
Οι δε κοκκινόσαρκες ποικιλίες όπως η Oriental Red της Jingold χαρακτηρίζονται από ένα έντονο κόκκινο στεφάνι στο κέντρο του καρπού.
Οι καρποί έχουν ένα καθαρά κυλινδρικό σχήμα και η φλούδα είναι λεία με παντελή απουσία τριχών ενώ το μέγεθος των καρπών είναι μεσαίο έως μεγάλο με μία χρυσο-καφέ απόχρωση.
Στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των καρπών μπορούμε να αναφέρουμε ότι παρουσιάζουν τρυφερή και ζουμερή υφή και η εξωτική γεύση τους είναι κατά γενική ομολογία το μεγάλο τους πλεονέκτημα έναντι των πράσινων καρπών.
Τα κίτρινα ακτινίδια συγκομίζονται με πολύ υψηλότερα σάκχαρα (8+ Brix) έναντι των πράσινων (6,2 Brix) με αποτέλεσμα να έχουν γλυκύτερη γεύση. Επίσης, η χαρακτηριστική όξινη γεύση που έχουν τα πράσινα ακτινίδια, στα κίτρινα είναι πολύ ήπια σχεδόν ανεπαίσθητη. Γενικώς, μιλάμε για εντελώς διαφορετική γεύση μεταξύ των πράσινων και των κίτρινων ακτινιδίων κάτι που εκτιμάται δεόντως από τον καταναλωτή και ειδικά τα παιδιά που κυριολεκτικά…τα λατρεύουν!
Όσον αφορά τις διατροφικές ιδιότητες, τα κίτρινα ακτινίδια περιέχουν κατά 60% περισσότερη βιταμίνη C έναντι των πράσινων και κατατάσσονται στα φρούτα με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C έναντι όλων των άλλων φρούτων (3 φορές περισσότερη από τα πορτοκάλια)! Η περιεκτικότητα σε Κάλιο και σε Ασβέστιο είναι επίσης πολύ υψηλότερη έναντι των πράσινων, 45% και 30% αντιστοίχως.
Τέλος, όσον αφορά την διάρκεια συντήρησης των καρπών, λόγω της ιδιαίτερης σύστασης της φλούδας τους αλλά και τα υψηλά επίπεδα ξηράς ουσίας, οι κιτρινόσαρκοι καρποί διατηρούνται στους ψυκτικούς θαλάμους για μεγάλο χρονικό διάστημα (6-8 μήνες).
Χαρακτηριστικά φυτών κίτρινων και κόκκινων ποικιλιών
Η ζωηρότητα των φυτών χαρακτηρίζεται ως υψηλή (υψηλότερη της πράσινης Hayward) με πολύ πυκνά μεσογονάτια διαστήματα (5-10 cm).
Το υψηλότατο ποσοστό έκπτυξης οφθαλμών που αγγίζει το 80%, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα των κιτρινόκαρπων ποικιλιών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο προσδιορισμός της αναμενόμενης παραγωγής είναι σχετικά εύκολος και επιτυγχάνεται με την επιλογή του επιθυμητού αριθμού των καρποφόρων οφθαλμών.
Ένα επίσης χαρακτηριστικό γνώρισμα των κίτρινων ποικιλιών έναντι των πράσινων, είναι η χαμηλότερη απαίτηση σε χαμηλές θερμοκρασίες που έχουν για να διαφοροποιήσουν οφθαλμούς. Για παράδειγμα, όταν η Hayward που θεωρείται ποικιλία αναφοράς των πράσινων ποικιλιών, χρειάζεται άνω των 800 hr για να διαφοροποιήσει οφθαλμούς, η Jintao που θεωρείται ποικιλία αναφοράς των κίτρινων ποικιλιών χρειάζεται 450-500 hr. Αυτό το γεγονός σημαίνει ότι πρώτον η Jintao μπορεί να παράγει ακόμη και μετά από ήπιους χειμώνες που οι ώρες ψύχους (0 - 7,2 oC) δεν έχουν συμπληρωθεί. Δεύτερον, ότι η Jintao (και η Jinyan με ακόμα λιγότερες απαιτήσεις) είναι οι πλέον κατάλληλες ποικιλίες για καλλιέργεια σε περιοχές της Ελλάδος όπου εμφανίζεται πρόβλημα στην συμπλήρωση των απαιτούμενων χαμηλών θερμοκρασιών και συνεπώς στην παραγωγικότητα των δένδρων.
Η έκπτυξη των οφθαλμών πραγματοποιείται νωρίτερα της Hayward κατά μία βδομάδα περίπου όπως επίσης και η ανθοφορία. Η πρωιμότητα αυτή διατηρείται μέχρι και την συγκομιδή κατά 7-10 ημέρες. Σημειώνεται ότι οι κόκκινες ποικιλίες είναι ακόμα πιο πρώιμες κατά 3-4 εβδομάδες σε σύγκριση με την Hayward.
Αν και θεωρούνται πιο πρώιμες ποικιλίες έναντι των πράσινων, εντούτοις οι κίτρινες ποικιλίες παρουσιάζουν μεγαλύτερη αντοχή στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα καθώς και στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού.
Η αντοχή-ανεκτικότητα έναντι των κύριων παθογόνων της ακτινιδιάς (βακτηριακό έλκος, Moria, κτλ.) για ορισμένες κιτρινόσαρκες ποικιλίες όπως η Jintao και η Jinyan είναι αξιοσημείωτη.
Εμπορικά χαρακτηριστικά των κίτρινων & κόκκινων ποικιλιών
Το χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των κιτρινόκαρπων ποικιλιών είναι ότι αφορούν ποικιλίες μεγάλης εμπορικής αξίας, προστατεύονται με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας, και καλλιεργούνται κατόπιν παραχώρησης αυτών από τις ιδιοκτήτριες εταιρείες προς τους παραγωγούς.
Η υπεροχή του κίτρινου ακτινιδίου στην αγορά, αποτελεί μεγάλο δέλεαρ για τους Έλληνες παραγωγούς, καθώς η υψηλότερη τιμή διάθεσης εξασφαλίζει μεγαλύτερο εισόδημα.
Οι εταιρείες που κατέχουν τα δικαιώματα για τις κίτρινες ποικιλίες (π.χ. Jingold) συνάπτουν συμβόλαιο συνεργασίας με τους παραγωγούς το οποίο περιλαμβάνει μια ολοκληρωμένη διαχείριση ανάπτυξης της καλλιέργειας, συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση από έμπειρους γεωπόνους, εγγυημένη απορρόφηση του συνόλου της παραγωγής και υψηλή τιμή διάθεσης των προϊόντων λόγω παγκόσμιου δικτύου αγοράς και λόγω διεθνώς αναγνωρίσιμου Brand Name, γεγονός που προσδίδει επιπλέον προστιθέμενη αξία.
Κίτρινα και κόκκινα ακτινίδια στην Ελλάδα
Τα ελληνικά ακτινίδια διατηρούν το πλεονέκτημα της ανταγωνιστικής τους τιμής, ενώ η βελτιστοποίηση της ποιότητάς τους και η ενίσχυση των χαρακτηριστικών τους μέσω καινοτόμων διαδικασιών καλλιέργειας δημιουργούν επιπλέον προστιθέμενη αξία την οποία οι Έλληνες παραγωγοί έχουν σταδιακά ξεκινήσει να εκμεταλλεύονται προωθώντας τα ελληνικά ακτινίδια ως «premium» φρούτα, ισάξια με εκείνα των Ιταλών. Σημειώνουμε ότι πολλές ελληνικές εταιρείες-παραγωγοί ξεκινούν την καλλιέργεια κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων στοχεύοντας στην αύξηση των πωλήσεων στις διεθνείς αγορές οι οποίες ήδη στρέφονται στις κίτρινες ποικιλίες τύπου Jintao/Jinyan.
Στην Νέα Ζηλανδία, ήδη άνω του 50% των καλλιεργειών είναι κίτρινα ακτινίδια με αυξητική τάση κάθε χρονιά ενώ στην γειτονική μας Ιταλία αυξάνονται με γρήγορους ρυθμούς και ήδη το 2023 ένα 25% των καλλιεργούμενων εκτάσεων με ακτινίδια αποτελείται από κίτρινες ποικιλίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εκτιμήσεις (2018-2028) για την παγκόσμια αγορά κίτρινου ακτινιδίου προβλέπουν μια αύξηση της τάξης του 300%!!
Όσον αφορά τη παρουσία κίτρινων ποικιλιών στην Ελλάδα, οι πρώτες φυτεύσεις ήδη έχουν πραγματοποιηθεί, το ενδιαφέρον από πλευράς παραγωγών αυξάνεται συνεχώς και μεσοπρόθεσμα αναμένεται να ακολουθήσει τις διεθνείς τάσεις.
Ήδη η εταιρεία Jingold προγραμματίζει την πρώτη συγκομιδή των κίτρινων & κόκκινων ποικιλιών της επί Ελληνικού εδάφους, για το φθινόπωρο του 2023.
Το ενδιαφέρον είναι τέτοιο που τους τελευταίους μήνες στην Ελλάδα, έχουν παρατηρηθεί διάφορα κρούσματα πώλησης φυτών κιτρινόσαρκων ακτινιδίων ως ποικιλίας JINGOLD, τα οποία είναι απομιμήσεις, αμφιβόλου ποιότητας και προέλευσης. Μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις πωλούνται και ακριβότερα από τα γνήσια με την υπόσχεση ότι η JINGOLD θα αγοράσει τους καρπούς! Οι απομιμήσεις δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, επιδεικνύοντας πολύ υποδεέστερες ιδιότητες και τονίζεται ότι η εταιρεία JINGOLD αγοράζει μόνο τις δικές τις ποικιλίες από τους παραγωγούς που έχουν συμβόλαιο με την εταιρεία.
Σε αντίθεση με τα πράσινα ακτινίδια που λίγο πολύ έχουν παρόμοια χαρακτηριστικά μεταξύ τους (αποθήκευση, γεύση, κλπ.) στα κιτρινόσαρκα ακτινίδια η κάθε ποικιλία έχει σημαντικές διαφορές σε σύγκριση με τις άλλες. Για παράδειγμα εάν γίνει ανάμιξη ποικιλιών κατά την συγκομιδή ή σε ένα συσκευαστήριο/ψυγείο, η λιγότερο ανθεκτική ποικιλία θα αλλοιώσει όλα τα φρούτα κατά την αποθήκευση ή μεταφορά τους στον πελάτη. Επιπρόσθετα, ο τελικός πελάτης θα παραλάβει προϊόν με μεγάλη ανομοιομορφία στην γεύση, ωριμότητα, αλλοιωμένα/χαλασμένα φρούτα, κλπ.
Οι γνήσιες ποικιλίες JINGOLD είναι οι JINTAO, JINYAN (κιτρινόσαρκες), ORIENTAL RED (κοκκινόσαρκα), και BOERICA (πράσινα). Οι ποικιλίες έχουν προέλθει από έρευνες, διασταυρώσεις και δοκιμές δεκαετιών προσδίδοντας ανώτερα χαρακτηριστικά (υψηλή παραγωγή, προσαρμοστικότητα στο κλίμα & ασθένειες, γλυκιά αρωματική γεύση, πολύμηνη συντήρηση, κλπ.).
Ο μόνος τρόπος προμήθειας των φυτών είναι με την σύναψη συμβολαίου με την «JINGOLD Ελλάδα» (Θεσσαλονίκη). Η φυτεία παρακολουθείται σε όλη την διάρκεια της ζωής της με την τεχνική υποστήριξη των γεωπόνων της JINGOLD. Το προϊόν περνάει από αυστηρό έλεγχο ποιότητας και μόνο αυτά τα φρούτα διοχετεύονται στο παγκόσμιο δίκτυο πελατών της εταιρείας.
Συμπερασματικά, στο άμεσο μέλλον δίνονται σημαντικές ευκαιρίες για τους Έλληνες παραγωγούς κίτρινων και κόκκινων ακτινιδίων, χρειάζεται όμως μεγάλη προσοχή και ενημέρωση για να προχωρήσει κάποιος στην σωστή επένδυση με ένα συνεργάτη που έχει διέξοδο στις αγορές, μπορεί να εγγυηθεί την απορρόφηση του προϊόντος και να προσδώσει την υπεραξία στον παραγωγό και στο ενδιάμεσο συσκευαστήριο.
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΠΙΣΑΛΙΔΗΣ, Agronomy Manager, Jingold Greece A.E.
KΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΝΔΡΟΥΔΗΣ, General Manager, Jingold Greece A.E
Αυξήσεις σε όλες τις ποιότητες των ξηρών σύκων της Πελοποννήσου ανακοίνωσε φέτος η ΣΥΚΙΚΗ.
Οι τιμές αγοράς ξηρών σύκων από τους συκοπαραγωγούς για το έτος 2023 διαμορφώνονται ως εξής:
Ξηρά σύκα
Ποιότητα Α’ 2,70 € /κιλό από 2,40 που ήταν το 2022
Ποιότητα Β’ 2,50 € /κιλό από 2,20 που ήταν το 2022
Ποιότητα Γ’ 1,65 € /κιλό από 1,45 που ήταν το 2022
Ποιότητα Δ’ 1,40 € /κιλό από 1,25 που ήταν το 2022
Βιολογικά σύκα
Ποιότητα Α’ 3,20 € /κιλό από 3,10 που ήταν το 2022
Ποιότητα Β’ 2,90 € /κιλό από 2,80 που ήταν το 2022
Ποιότητα Γ’ 2,40 €/κιλό από 2,35 που ήταν το 2022
Ποιότητα Δ’ 2,20 € /κιλό από 2,15 που ήταν το 2022
Από την άλλη σημαντικά προβλήματα υπάρχουν στην παραγωγή σύκων της Εύβοιας.
Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «είναι η τρίτη συνεχόμενη χρονιά που έχουμε προβλήματα στην παραγωγή ξερών σύκων στην Εύβοια.
Φέτος δεν καταφέραμε να ολοκληρώσουμε την συγκομιδή λόγω των βροχοπτώσεων. Στην περιοχή κατά μέσο όρο καταφέραμε να συγκομίσουμε μόλις το 40% της παραγωγής. Στη συνέχεια όμως κατά την ξήρανση οι βροχοπτώσεις και η υγρασία έφεραν μυκητολογικές ασθένειες και πολλές ποσότητες δεν είναι εμπορεύσιμες.
Δεν μπορούμε να καλύψουμε ούτε τις ανάγκες των πελατών μας. Και φέτος είχαμε καταφέρει να ανοίξουμε νέες αγορές (Ιορδανία κ.α.). Οι συκοπαραγωγοί πρέπει να ενισχυθούν για την απώλεια του εισοδήματος».
Με απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας της Ινδίας που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ήρθη η απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από το Ιράν, που ίσχυε από 1η Ιανουαρίου 2022.
Είναι γνωστό ότι λόγω αυτής της απαγόρευσης την περίοδο 2022/2023 (1/10/22-30/9/2023) οι εξαγωγές ακτινιδίων της Ελλάδας αυξήθηκαν από 1.631 τόνους την περίοδο 2021/2022 σε 19.678 την περίοδο 2022/2023 (μέχρι 30/6) προς την Ινδία εκμεταλλευόμενοι την απουσία Ιρανικών ακτινιδίων και την ανταγωνιστικότητα των τιμών πωλήσεώς τους έναντι άλλων προμηθευτών τους.
Σημειώνεται ότι στην Ινδία, τα ακτινίδια είναι ένα από τα τρία βασικά φρούτα που εισάγει η χώρα. Ωστόσο, η δημοτικότητα του ακτινιδίου έχει αυξηθεί δεδομένου ότι θεωρείται ένα από τα φρούτα που περιέχει τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «η ζήτηση για ακτινίδιο είναι πλέον δημοφιλής κυρίως στη Βόρεια Ινδία.
Δεδομένου ότι οι τιμές των Ιρανικών ακτινιδίων είναι πολύ χαμηλές (χαρακτηριστικά το 8μηνο 2023 εισήχθησαν στην Ελλάδα 99,12 τόνοι με μέση τιμή 0,132.ευρώ /κιλό) και τα μεταφορικά λόγω γειτνίασης ελάχιστα το μόνο πλεονέκτημά μας είναι η ποιότητα και γενικότερο τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των ακτινιδίων μας.
Όπως δήλωσε Ινδός έμπορος τα ελληνικά ακτινίδια εκτιμώνται πολύ στην Ινδία, καθώς η ποιότητα είναι υψηλού επιπέδου, ακόμη και σε σύγκριση με τα Ιταλικά ακτινίδια. Η Ινδία έχει αγαπήσει την πράσινη ποικιλία Hayward, καθώς ο χρόνος αποθήκευσης είναι μεγαλύτερος και μπορεί να επιβιώσει στις ακραίες θερμοκρασίες στην Ινδία.
Βάσει όλων των παραπάνω και με τις διαμορφούμενες συνθήκες στην εξαγωγή ακτινιδίων προς την Ινδία την νέα εμπορική περίοδο 2023/2024 απευθύνουμε έκκληση όπως:
- μη αποσταλούν ανώριμα προϊόντα
- μη αποσταλούν ποικιλίες με μικρή μετασυλλεκτική συμπεριφορά π.χ. τσεχελίδης
- συμμορφωθούμε στις απαιτήσεις για pro-coldtreeatment
Kαι προς τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες όπως ο έλεγχος τόσο των ποιοτικών προδιαγραφών των εξαγομένων προϊόντων ανταποκρίνονται στην εθνική και ενωσιακή νομοθεσία
Μια αγορά στην οποία διείσδυσαν τα ελληνικά ακτινίδια με προσπάθειες και με ποιοτικά προϊόντα είναι «εγκληματικό» να επιχειρηθεί η αποστολή ανώριμων καρπών για μια ευκαιρική «αρπαχτή» με Τσεχελίδης κ.α.
Ας αναμείνουμε την ποικιλία Hayward που την γνωρίζουν και την προτιμούν έναντι του ανταγωνισμού και ιδιαίτερα αυτών του Ιράν άλλως κινδυνεύει να απωλεσθεί μεγάλο μέρος των περσινών εξαχθέντων ποσοτήτων. Θα πρέπει κάποια φορά να αντιμετωπισθεί με σοβαρότητα η προσπάθεια των υγειών παραγωγικών τάξεων κατάκτησης της διεθνούς αγοράς ,σε ωφέλεια του συνόλου των παραγωγών και της εθνικής οικονομίας».
Ο υφυπουργός, Διονύσης Σταμενίτης, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνο Μπαγινέτα, συναντήθηκε με τα μέλη της υπό σύστασης Διεπαγγελματικής Ακτινίδιου στα γραφεία του ΣΕΒΕ.
Το φαινόμενο της πρόωρης συγκομιδής και παράνομης διακίνησης ακτινιδίων, που εντοπίζει και καταγγέλλει η Διεπαγγελματική βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης. Πρόκειται για μια πρακτική που δημιουργεί προβλήματα σε πολλαπλά επίπεδα, όπως η δυσφήμιση του ελληνικού προϊόντος στις διεθνείς αγορές αλλά και η καταστρατήγηση της ενωσιακής νομοθεσίας.
Ο υφυπουργός τόνισε ότι η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ενήργησε άμεσα μόλις ενημερώθηκε για το ζήτημα, δίνοντας εντολή για ενδελεχή εξέταση του θέματος και τον σχεδιασμό των ενεργειών εφόσον κριθούν απαραίτητες.
Θυμίζουμε ότι πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων κ. Χρήστος Κολιός είχε δηλώσει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έχει ξεκινήσει η πρόωρη κοπή και διακίνηση ακτινιδίων από ορισμένους Έλληνες επαγγελματίες – εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, τονίζοντας πως ήδη έχουν φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων.
Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι εύκολο να γίνουν εξαγωγές στην ΕΕ. Αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν να ξεχωρίζουν ποικιλίες, δοκιμάζουν τα μη ώριμα (δεν έχουν τα κατάλληλα Brix) και να μην θέλουν να τα αγοράσουν ξανά. Η χώρα μας είναι μεγάλος παραγωγός ακτινιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει και την Ιταλία, με περίπου 135.000 στρέμματα καλλιέργειας παραγωγικών δέντρων (ΟΣΔΕ 2022). Θα πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το καλό όνομα που έχει κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια στις διεθνείς αγορές».
Επιστολή προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη, απέστειλε ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ακτινιδίων κ. Χρήστος Κολιός, με την οποία καταγγέλλει την πρόωρη συγκομιδή και παράνομη διακίνηση ακτινιδίων.
Συγκεκριμένα, ο κ. Κολιός αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «όπως έχει ξεκινήσει η πρόωρη κοπή και διακίνηση ακτινιδίων από ορισμένους Έλληνες επαγγελματίες – εξαγωγείς - εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, τονίζοντας πως ήδη έχουν φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας, με αποτέλεσμα να διαταράσσονται οι μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών, που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων. Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα γιατί είναι εύκολο να γίνουν εξαγωγές στην ΕΕ. Αποτέλεσμα οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, που δεν γνωρίζουν να ξεχωρίζουν ποικιλίες, δοκιμάζουν τα μη ώριμα (δεν έχουν τα κατάλληλα Brix) και να μην θέλουν να τα αγοράσουν ξανά. Η χώρα μας είναι μεγάλος παραγωγός ακτινιδίων σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει ξεπεράσει και την Ιταλία, με περίπου 135.000 στρέμματα καλλιέργειας παραγωγικών δέντρων (ΟΣΔΕ 2022). Θα πρέπει να διαφυλάξει σαν κόρη οφθαλμού το καλό όνομα που έχει κερδίσει με μεγάλη προσπάθεια στις διεθνείς αγορές».
Πάντως από το σχετικό ρεπορτάζ ο ΑγροΤύπος πρέπει να επισημάνει ότι ήδή τα κέρδη αυτών που παρανομούν είναι μεγάλα μήπως το ΥπΑΑΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αναπροσαρμογή (προς τα πάνω) των προστίμων.
Αναλυτικά, το πλήρες περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:
«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ.
Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι, κατά πάγια πλέον δυστυχώς πρακτική, έχει ήδη ξεκινήσει η πρόωρη κοπή (με χαμηλά σάκχαρα) και διακίνηση ακτινιδίων που έρχονται από τη μια σε αντίθεση με την ευρωπαϊκή νομοθεσία και από την άλλη να καταστρέψουν την εικόνα των ελληνικών ακτινιδίων στο εξωτερικό, υποβαθμίζοντας σοβαρά την ποιότητα και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του φρούτου. Συγκεκριμένα έχουν ήδη φτάσει φορτία ελληνικών ακτινιδίων στην αγορά της Ολλανδίας και της Ισπανίας.
Είναι γνωστό ότι, πέραν των ακτινιδίων ποικιλιών Hayward και Τσεχελίδη, ακόμη και ως προς τις πρωϊμότερες ποικιλίες – Summer Kiwi, Sorelli και Green light που είναι σε κάθε περίπτωση πολύ περιορισμένες – θα πρέπει για τη συγκομιδή, εμπορία και εξαγωγή τους να πληρούνται οι προβλεπόμενες προϋποθέσεις: δεν δύναται τα σάκχαρα των προς συγκομιδή καρπών να είναι λιγότερα των 6,2brix και να μην έχουν μέση περιεκτικότητα σε ξηρά ουσία ποσοστού τουλάχιστον 15%, όπως άλλωστε ορίζει η νομοθεσία.
Η πιθανή επίτευξη καλύτερων τιμών για μικρό χρονικό διάστημα από ορισμένους Έλληνες ευκαιριακούς επαγγελματίες-εξαγωγείς-εμπόρους, χωρίς υποδομή, γνώση και αξιοπιστία, μπορεί να βοηθά τους ίδιους, καταστρέφει όμως τις μακροχρόνιες προσπάθειες των αξιόπιστων παραγωγών και εξαγωγέων που ενδιαφέρονται για την ποιότητα των προϊόντων που εξάγουν και τη διαφύλαξη του «καλού ονόματος» των ελληνικών ακτινιδίων, το οποίο έστησαν όλα αυτά τα χρόνια στις απαιτητικές διεθνείς αγορές πραγματοποιώντας σημαντικές επενδύσεις. Εξάλλου θα μπορούσαν σε κάθε περίπτωση να προχωρήσουν και οι ίδιοι, με βάση την υποδομή και την τεχνογνωσία τους, σε πρόωρη ωρίμανση του ακτινιδίου, εφόσον κάτι τέτοιο δεν επηρέαζε την ποιότητα και την καταλληλότητα του εν λόγω προϊόντος.
Θα πρέπει, επίσης, να επισημανθεί ότι η διακίνηση των ακτινιδίων από εμπόρους (ξένους) θα πρέπει να διασφαλίζει την ιχνηλασιμότητά τους, καθώς έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη ακτινίδια ελληνικά να χαρακτηρίζονται ιταλικά, γαλλικά, ισπανικά, για την εξασφάλιση καλύτερων τιμών, με αποτέλεσμα να προκαλείται αναστάτωση στην αγροδιατροφική αλυσίδα. Το εν λόγω φαινόμενο της «πολιτογράφησης» των ακτινιδίων που συνεπάγεται απώλεια της εθνικής τους ταυτότητας, ερευνούν οι Αρχές των κρατών-μελών της ΕΕ που είναι παραγωγοί ακτινιδίων, μετά και από παρέμβαση του ΙΚΟ-Ιnternational Kiwifruit Organisation (IΚΟ), στο οποίο συμμετέχουμε συστηματικά εκπροσωπώντας το ελληνικό ακτινίδιο.
Τα τυποποιημένα μάλιστα ακτινίδια που διακινούνται εντός ή εκτός της χώρας, εκτός από τα νόμιμα παραστατικά, θα πρέπει να αναγράφουν (επάνω στην συσκευασία, δηλαδή στο χαρτοκιβώτιο) όλα τα προαπαιτούμενα από τον νόμο (όνομα συσκευαστηρίου ή παραγωγού, προέλευση, κατηγορία, μέγεθος, είδος-ποικιλία, κ.λ.π.).
Ζητούμε λοιπόν και πάλι, όπως κάθε χρόνο, την εντατικοποίηση των ελέγχων σε όλα τα επίπεδα (συνοδευτικά πιστοποιητικά, οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, ποικιλίες ακτινιδίων, μέσα συσκευασίας, νόμιμα φορολογικά παραστατικά, κλπ) των αρμοδίων Αρχών, στους συνοριακούς σταθμούς, στα λιμάνια και στο εσωτερικό της χώρας (οπωρώνες, τυποποιητήρια- συσκευαστήρια, ψυγεία, εθνικές οδούς, κλπ) και την επιβολή των προβλεπομένων κυρώσεων.
Ιδιαίτερα επιτακτική είναι η ανάγκη εντατικοποίησης των ελέγχων από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και τα Περιφερειακά Κέντρα Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου – σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) – ιδιαίτερα την επικείμενη περίοδο (Σεπτέμβριος-μέσα Νοεμβρίου), κατά την οποία κάθε χρόνο εμφανίζονται παρόμοια κρούσματα, στους τόπους παραγωγής-τυποποίησης-διακίνησης και κυρίως στους συνοριακούς σταθμούς (με έμφαση σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Ευζώνους και Προμαχώνα).
Μόνο με τον τρόπο αυτό θα καταπολεμηθεί η παράνομη διακίνηση ατυποποίητων ακτινιδίων από εμπόρους γειτονικών κυρίως χωρών, που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσφήμιση των ελληνικών προϊόντων και τον αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ παραβατών και υγιών εξαγωγικών επιχειρήσεων του κλάδου, ανταγωνισμός που ενισχύεται από τα φαινόμενα φορολογικών παραβάσεων που παρατηρούνται στην ενδοκοινοτική ιδίως διακίνηση οπωροκηπευτικών με απώλεια εσόδων για το ελληνικό δημόσιο. Είναι γνωστό ότι το παραπάνω φαινόμενο έχει ενταθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα λόγω των αλλαγών στην φορολόγηση των αγροτών και μάλιστα σε όλη την γκάμα των οπωροκηπευτικών.
Στους παραβάτες, παραγωγούς και τυποποιητές-διακινητές-εμπόρους, θα πρέπει να επιβάλλονται αυστηρές κυρώσεις και συγκεκριμένα απόλυτη, χωρίς καμία εξαίρεση ή εναλλακτική κύρωση, καταστροφή προβληματικών παρτίδων με σχετικά πρωτόκολλα και κάλυψη των εξόδων ταφής των ακτινιδίων στις χωματερές από τους υπεύθυνους, δημοσιοποίηση των στοιχείων των παραβατών, πέραν όποιων άλλων κυρώσεων βάσει του Ν. 4235/14 και της ΥΑ 9475/136897/10.10.2018 «Ρυθμίσεις Θεμάτων Εμπορίας και διακίνησης των ακτινιδίων όπως τροποποιημένα ισχύουν σήμερα.
Ξεκίνησε η συγκομιδή σύκων, με την παραγωγή να είναι μειωμένη λόγω των καιρικών συνθηκών σε όλες τις παραγωγικές περιοχές.
Τα ξερά σύκα αναμένεται να βγουν στην αγορά σε μεγάλες ποσότητες από τις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ τα νωπά ήδη πωλούνται στην λιανική αγορά σε υψηλές τιμές.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ» κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «στην Πελοπόννησο για ακόμη μια χρονιά τα δέντρα δεν θα έχουν καλή παραγωγή σύκων. Φέτος ήταν όψιμη παραγωγή και αυτές τις ημέρες ξεκίνησε η συγκομιδή, ενώ άλλες χρονιές η συγκομιδή ξεκινούσε στο πρώτο 10ήμερο του Αυγούστου. Η παραγωγή είναι μειωμένη και η συγκομιδή γίνεται αυτή την εποχή με αργούς ρυθμούς. Τις επόμενες ημέρες η ΣΥΚΙΚΗ θα ανακοινώσει τιμές. Μετά τις 5 Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσουν οι παραδόσεις ξερών σύκων στα τυποποιητήρια».
Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «με μικρές ποσότητες ξεκίνησε, από σήμερα Τετάρτη (23/8), η συγκομιδή σύκων στην Εύβοια. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες. Φέτος είναι μια μέτρια χρονιά ποσοτικά και ποιοτικά. Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί η φετινή πορεία των τιμών στα ξερά σύκα. Η διαδικασία ξήρανσης εξαρτάται από τις καιρικές συνθήκες και κρατά περίπου 10 ημέρες».
Στο μεταξύ στην αγορά έκαναν την εμφάνισή τους και τα νωπά σύκα. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αλέξανδρος Κολιαβασίλης, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μαρκόπουλου, «σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή των βασιλικών σύκων, ενώ θα ακολουθήσουν τα μαύρα. Η παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών είναι μειωμένη κατά 30-40% σε σχέση με πέρσι.
Στην αρχή είχαμε ικανοποιητικές τιμές στο χωράφι αλλά στην συνέχεια μειώθηκαν. Αυτή την εποχή τα σύκα φεύγουν από το χωράφι στα 2 ευρώ το κιλό. Στο κιβώτιο των 6 κιλών έχουμε 2,20 ευρώ τα έξοδα συσκευασίας και μεταφορικών. Στα ράφια των σούπερ μάρκετ η λιανική τιμή κυμαίνεται από 5,85 έως και 9 ευρώ το κιλό. Μιλάμε για μεγάλη διαφορά τιμής από το χωράφι στο ράφι.
Επίσης φέτος καθυστέρησαν να ξεκινήσουν οι εξαγωγές κατά 15 ημέρες, που έδωσαν στον παραγωγό μια πρόσθετη τιμή 10 - 15 λεπτά (2,10 έως 2,15 ευρώ το κιλό). Πάντως η τιμή 2 ευρώ το κιλό σε μια μειωμένη παραγωγή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς (πέρσι η τιμή ήταν 1,80 ευρώ το κιλό αλλά είχαμε αυξημένη παραγωγή)».
Αυξημένη ζήτηση, διατήρηση μεριδίου στην Ινδία και άνοιγμα νέων αγορών, φέρνουν μια θετική εικόνα για τη νέα εμπορική περίοδο (2023-2024) στο ακτινίδιο.
Έχουμε όμως και φέτος τα φαινόμενα πρόωρης συγκομιδής μη ώριμων ακτινιδίων που μπορεί να φέρνουν πρόσκαιρο κέρδος αλλά δυσφημούν το ελληνικό προϊόν στους καταναλωτές. Μάλιστα φέτος η συγκομιδή τους ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε φορά, αφού τα προηγούμενα χρόνια είχαμε αυτά τα φαινόμενα από μέσα έως τέλη Σεπτεμβρίου, ενώ φέτος ξεκίνησαν από τα μέσα Αυγούστου.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι ορισμένοι «έμποροι» συγκόμισαν και εξήγαγαν ακτινίδια, ποικιλίας Τσεχελίδης, που αυτή την περίοδο δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ωριμότητας ή εμπορικής ποιότητας και κατά παράβαση της υφιστάμενη ΚΥΑ και εμφανίσθηκαν στην αγορά της Ολλανδίας.
Σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του Fruitsalesprices.com της 33ης εβδομάδος (14/8-20/8), οι τιμές χονδρικής κυμάνθηκαν από από 24,5 έως 27,5 ευρώ το κουτί των 10 κιλών (2,45 - 2,75 το κιλό, ανάλογα το μέγεθος). Δηλαδή με μια μέση τιμή στα 2,5 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι καλή και ανταγωνιστική για την εποχή, αφού τα χιλιανά ακτινίδια της ποικιλίας Hayward διακινήθηκαν στα 31 - 32,5 ευρώ τα 10 κιλά (3,1 - 3,25 ευρώ το κιλό).
Σημειώνεται ότι αυτές οι αποστολές δεν αναγγέλθηκαν ως προβλέπεται στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) προκειμένου να υποστούν τους απαραίτητους ελέγχους ποιότητος. Η συγκομιδή του καρπού νωρίτερα χωρίς να πληροί τις κατάλληλες προδιαγραφές ωριμότητας (δηλαδή βαθμούς ωρίμανσης 6,2 ο Brix, μέση περιεκτικότητα ξηράς ουσίας 15%, που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) είναι μια πραγματική απερισκεψία και εμφανής ανευθυνότητα, η οποία μπορεί να καταστρέψει την εν όψει εμπορική περίοδο αποθαρρύνοντας τους πελάτες μας.
Αυτή την εποχή τα ακτινίδια ποικιλίας Τσεχελίδης έχουν τα μεγέθη και την εξωτερική εμφάνιση των ακτινιδίων του νοτίου ημισφαιρίου αλλά δεν έχουν την καλή γεύση τους. Και με τα συγκεκριμένα Brix δεν μπορούν να ωριμάσουν.
Ζητάμε να:
1) Κινητοποιηθούν οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για έλεγχο των διακινηθέντων ή διακινουμένων προς εξαγωγή ακτινιδίων ελεγχθούν εκτός των φορολογικών και τα σχετικά συνοδευτικά τυχόν εκδοθέντα πιστοποιητικά συμμόρφωσης και φυτοϋγείας.
2) Αναζητηθούν και ελεγχθούν οι παραγωγοί προμηθευτές των εν λόγω προϊόντων αν και κατά πόσο είναι καλλιεργητές ακτινιδίων, ποικιλίας Τσεχελίδης, που θα πρέπει να αναγράφεται στα πιστοποιητικά και
3) Ελεγχθούν οι τυχόν υπάρχουσες αναλύσεις ή αν όχι διενεργηθούν αναλύσεις των εξαχθέντων ή εξαγομένων φορτίων, ως προς την ύπαρξη των προβλεπομένων ορίων για σάκχαρα και ξηρά ουσία.
Τα παραπάνω πρέπει να ερευνηθούν, άμεσα ως προβλέπονται στις σχετικές διατάξεις, προκειμένου να μη δυσφημισθούν τα ελληνικά ακτινίδια και χαθούν για τα ελληνικά οπωροκηπευτικά προϊόντα αγορές-πελάτες της χώρας μας».
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις έφεραν οψίμιση στην καλλιέργεια σύκων αλλά και οι καύσωνες δημιουργούν πρόβλημα στην παραγωγή.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της «ΣΥΚΙΚΗΣ» κ. Παναγιώτης Παπαγεωργίου, «κανονικά αυτές τις ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή των σύκων. Όμως οι καιρικές συνθήκες που επικράτησαν όλο το προηγούμενο διάστημα, με τις συνεχόμενες βροχοπτώσεις, έφεραν μια οψίμιση στην καλλιέργεια πάνω από 15 ημέρες.
Όμως τα προβλήματα συνεχίστηκαν στην καλλιέργεια με τους συνεχόμενους καύσωνες. Οι υψηλές θερμοκρασίες και η μειωμένη υγρασία που υπάρχει στις περιοχές καλλιέργειας έχει δημιουργήσει πρόβλημα με πτώση των φύλλων. Θέλουμε να υπάρξουν βροχοπώσεις το επόμενο διάστημα για να «σωθεί» η καλλιέργεια.
Αυτό το διάστημα ο καρπός βρίσκεται στην περίοδο της ωρίμανσης. Δεν μπορούμε να έχουμε εικόνα για την φετινή παραγωγή. Το σίγουρο είναι ότι για ακόμη μια χρονιά τα δέντρα δεν θα έχουν καλή παραγωγή σύκων. Υπάρχει ανάγκη για αναδιάρθρωση στην καλλιέργεια σύκων στην χώρα μας. Όμως έτσι που «έτρεξε» το πρόγραμμα το ΥπΑΑΤ δεν συνέφερε οικονομικά τους συκοπαραγωγούς και δεν είχαμε ενδιαφέρον.
Από την άλλη ο μεγάλος ανταγωνιστής μας η Τουρκία αναμένεται να έχει μια καλή παραγωγή. Βλέπετε στις περιοχές καλλιέργειας σύκων στη γειτονική χώρα δεν υπάρχουν υψηλές θερμοκρασίες».
Πρόβλημα από τους καύσωνες έχουν τα σύκα και στην περιοχή της Εύβοιας. Ο κ. Δημήτρης Στολίδης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχη Ευβοίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «η καλλιέργεια έχει πάει αρκετές ημέρες πίσω λόγω των καιρικών συνθηκών τοπυ χειμώνα και της άνοιξης. Όμως και οι καύσωνες δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα. Ήδη σε πολλούς συκεώνες έχουν αρχίσει να πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα. Τα σύκα όταν ωριμάσουν δεν θα έχουν χυμούς που χρειάζονται και θα πέσουν από τα δέντρα. Θα είναι μια δύσκολη χρονιά για την καλλιέργεια».
Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το ΦΕΚ με την απόφαση χορήγησης βασικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια κάνναβης.
Σκοπός της απόφασης αυτής είναι:
α) ο καθορισμός των αναγκαίων συμπληρωματικών μέτρων σχετικά με τη χορήγηση βασικής ενίσχυσης για την καλλιέργεια κάνναβης,
β) ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4139/2013, με περιεκτικότητα σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) μέχρι 0,3% (εφεξής ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης), για την καλλιέργεια των οποίων απαιτείται προηγούμενη έγκριση (εφεξής άδεια καλλιέργειας) και
γ) η αναπροσαρμογή του ανώτατου επιτρεπτού ορίου περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), για τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, της παρ. 3 του άρθρου 1 του ν. 4139/2013, από 0,2% σε 0,3%.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι αρμόδιος για:
α) την παραλαβή και εξέταση της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ),
β) την ενημέρωση της Διεύθυνσης Συστημάτων Καλλιέργειας και ΠΦΠ για την ακριβή θέση των καλλιεργειών ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ) και καλλιεργητή, σύμφωνα με το χαρτογραφικό υπόβαθρο του αγροτεμαχίου της ΕΑΕ, όπου έχει δηλωθεί ότι πρόκειται να καλλιεργηθούν ποικιλίες βιομηχανικής κάνναβης.
Ο Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός - ΔΗΜΗΤΡΑ (ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ) είναι αρμόδιος για:
α) την αξιολόγηση των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης στις εδαφοκλιματικές συνθήκες της χώρας, με σκοπό την αύξηση της παραγωγικότητας της καλλιέργειας,
β) την επικαιροποίηση του οδηγού καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης,
γ) την εκπαίδευση των ελεγκτών που πραγματοποιούν τη συλλογή των δειγμάτων
Τα Τμήματα Αγροτικής Ανάπτυξης και Ελέγχων (ΤΑΑΕ) των Διευθύνσεων Αποκεντρωμένων Υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ είναι αρμόδια για:
α) τη χορήγηση της άδειας καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης,
β) την εισήγηση στον Προϊστάμενο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκεντρωμένων Δομών του ΥΠΑΑΤ για την επιβολή των κυρώσεων,
γ) την τήρηση του ηλεκτρονικού μητρώου των καλλιεργητών ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και την επαλήθευση των στοιχείων των αιτήσεων που εισάγονται σε αυτό,
δ) τη διενέργεια των επιτόπιων ελέγχων και τη συλλογή του πρώτου και του δεύτερου δείγματος, ως αντιδείγματος για επιβεβαιωτική ανάλυση, στις καλλιέργειες βιομηχανικής κάνναβης,
ε) τη διενέργεια ετήσιων επιτόπιων ελέγχων στις μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις,
στ) την αποστολή των δειγμάτων στα εργαστήρια,
ζ) τη σύνταξη των εκθέσεων ελέγχου και την ενημέρωση του μητρώου με τα αποτελέσματα των ελέγχων,
η) την τήρηση των αρχείων για τις καλλιέργειες που βρίσκονται εντός της περιοχής αρμοδιότητάς τους, καθώς και την αποστολή των αποτελεσμάτων των αναλύσεων στον ενδιαφερόμενο καλλιεργητή.
Για την καλλιέργεια ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης και την υποβολή της ΕΑΕ (ΟΣΔΕ), ο ενδιαφερόμενος καλλιεργητής, φυσικό ή νομικό πρόσωπο, υποβάλλει ηλεκτρονικά, στο οικείο ΤΑΑΕ του τόπου καλλιέργειας, αίτηση για τη χορήγηση άδειας καλλιέργειας. Ειδικά για το έτος 2023 η υποβολή αιτήσεων μπορεί να γίνεται και εγγράφως.
Οι αιτήσεις για χορήγηση άδειας υποβάλλονται από 1 Ιανουαρίου κάθε έτους έως και δεκαπέντε (15) ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της ΕΑΕ.
Η αίτηση συνοδεύεται από:
α) σύμβαση αγοραπωλησίας ακατέργαστων προϊόντων κάνναβης, σύμφωνα με την παρ. 11, με μεταποιητικές/εμπορικές επιχειρήσεις βιομηχανικής κάνναβης, οι οποίες τηρούν τις υποχρεώσεις του άρθρου 7. Σε περίπτωση μη ύπαρξης σύμβασης κατά την υποβολή της αίτησης, υποβάλλεται αίτηση για παράταση προθεσμίας προσκόμισής της μέχρι 30 Σεπτεμβρίου του έτους υποβολής της αίτησης.
Εάν δεν πραγματοποιηθεί υποβολή της σύμβασης μέχρι και την ως άνω προθεσμία, η τυχόν χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται, δεν επιτρέπεται η εμπορία και καταστρέφεται το παραχθέν προϊόν.
Σε περίπτωση που ο καλλιεργητής μεταποιεί ο ίδιος το προϊόν του, υποβάλλει έγκριση ή γνωστοποίηση λειτουργίας μεταποιητικής μονάδας και υπεύθυνη δήλωση περί τήρησης των απαιτήσεων του άρθρου 7,
β) αποδεικτικό για την ακριβή θέση και την έκταση την οποία πρόκειται να καλλιεργήσει, και συγκεκριμένα με βάση το σύστημα που καταχωρίζεται για την ΕΑΕ (γεωγραφικές συντεταγμένες ΧΨ και 13ψήφιος κωδικός έκτασης με βάση το χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ), είτε πρόκειται για υπαίθρια είτε για θερμοκηπιακή καλλιέργεια.
Σε περίπτωση που ο καλλιεργητής δεν διαθέτει 13ψήφιο κωδικό στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ, υποχρεούται να υποβάλλει υπεύθυνη δήλωση ότι θα τον καταθέσει εκ των υστέρων, και σε κάθε περίπτωση πριν την καταληκτική ημερομηνία υποβολής των ΕΑΕ, που αποτελεί και την προθεσμία επισύναψης της οριστικής άδειας καλλιέργειας στην ΕΑΕ.
Σε περίπτωση μη υποβολής του εν λόγω δικαιολογητικού μέχρι και την ως άνω προθεσμία, η τυχόν χορηγηθείσα άδεια ανακαλείται,
γ) την άδεια χρήσης νερού, σύμφωνα με την υπ’ αρ. οικ. 146896/17.10.2014 κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών, Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων και Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (Β’ 2878),
δ) αντίγραφο ποινικού μητρώου γενικής χρήσης των αιτούντων φυσικών προσώπων ή των φυσικών προσώπων που συμμετέχουν στη διοίκηση ή διαχείριση των αιτούντων νομικών προσώπων και υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν καταδικασθεί για αδίκημα που προβλέπεται στην νομοθεσία περί ναρκωτικών και ότι δεν έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα σε βαθμό κακουργήματος για οποιοδήποτε άλλο αδίκημα.
Τα οικεία ΤΑΑΕ, πραγματοποιούν έλεγχο της αίτησης και της πληρότητας των υποβληθέντων δικαιολογητικών. Αν κατά τον έλεγχο τα οικεία TAAE διαπιστώσουν έλλειψη κάποιου δικαιολογητικού ενημερώνουν τον αιτούντα, ο οποίος μέσα σε δέκα (10) ημέρες από την ενημέρωσή του προσκομίζει τα ελλείποντα δικαιολογητικά, διαφορετικά η αίτησή του απορρίπτεται.
Μετά την ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των δικαιολογητικών και εφόσον τηρείται η πληρότητα αυτών χορηγούν, μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες από την ημερομηνία υποβολής του συνόλου των απαιτούμενων δικαιολογητικών, την άδεια καλλιέργειας και ενημερώνουν το μητρώο ή απορρίπτουν την αίτηση του ενδιαφερόμενου με αιτιολόγηση.
Οι καλλιεργητές ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης έχουν τις εξής υποχρεώσεις:
α) Να προμηθεύονται και να χρησιμοποιούν πιστοποιημένους σπόρους προς σπορά των ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης.
Η πυκνότητα των φυτών να ανταποκρίνεται στις καλλιεργητικές ανάγκες ανάλογα με το παραγόμενο προϊόν και να εξασφαλίζεται επαρκής αριθμός φυτών για την πραγματοποίηση της δειγματοληψίας.
β) Να διαθέτουν την άδεια καλλιέργειας ποικιλιών βιομηχανικής κάνναβης.
γ) Να υποβάλλουν την ΕΑΕ κάθε έτους, όπως αυτή ανακοινώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, με τα στοιχεία σχετικά με τις χρησιμοποιηθείσες ποικιλίες και ποσότητες πιστοποιημένων σπόρων προς σπορά (χιλιόγραμμα ανά εκτάριο), τις επίσημες ετικέτες που είχαν επικολληθεί στις συσκευασίες των πιστοποιημένων σπόρων. Κατά παρέκκλιση, για την κάνναβη που καλλιεργείται ως επίσπορη καλλιέργεια, δηλαδή η σπορά της πραγματοποιείται μετά τις 30 Ιουνίου κάθε έτους, οι επίσημες ετικέτες υποβάλλονται μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου.
δ) Να παραδίδουν όλη τη συγκομιζόμενη ποσότητα στις μεταποιητικές μονάδες ή και εμπορικές επιχειρήσεις βιομηχανικής κάνναβης, με τις οποίες έχουν συνάψει σύμβαση.
ε) Να συνεργάζονται με τα ενωσιακά και τα εθνικά ελεγκτικά όργανα κατά τη διενέργεια των προβλεπόμενων ελέγχων και να παρέχουν τα απαιτούμενα στοιχεία.
στ) Να γνωστοποιούν στα οικεία ΤΑΑΕ, ενημέρωση με τον χρόνο συγκομιδής, τον τόπο αποθήκευσης, την καταστροφή συγκομιζόμενου προϊόντος.
Ειδικά για το έτος 2023 η εν λόγω γνωστοποίηση δύναται να γίνεται και εγγράφως.
Στο πλαίσιο της στρατηγικής ότι η εξωστρέφεια του τομέα των φρούτων και λαχανικών αποτελεί προτεραιότητα, υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και στην αγορά του Βιετνάμ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, οι αρμόδιες Υπηρεσίες του Βιετνάμ, σε συνέχεια διαπραγματεύσεων, απέστειλαν κλιμάκιο επιθεωρητών στην χώρας μας, που, συνοδευόμενο από αντίστοιχο κλιμάκιο της Δ/νσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ, επιθεωρεί αυτές τις ημέρες καλλιέργειες και εγκαταστάσεις τυποποίησης - συσκευασίας και εξαγωγής ακτινιδίων. Μετά την επιστροφή των επιθεωρητών αναμένεται η υπογραφή διμερούς φυτουγειονομικού πρωτοκόλλου για εξαγωγής ελληνικών ακτινιδίων στο Βιετνάμ».
Θυμίζουμε ότι το προηγούμενο χρονικό διάστημα είχε «ανοίξει» ακόμη μια αγορά για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας, με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων.
Περισσότερο ορατό όσο περνά ο καιρός φαίνεται το πρόβλημα ακαρπίας που αντιμετωπίζει φέτος η καλλιέργεια ακτινιδίου λόγω των καιρικών συνθηκών.
Σε προηγούμενο άρθρο του ΑγροΤύπου είχαμε αναφερθεί στο πρόβλημα ακαρπίας φέτος στα ακτινίδια της Πιερίας αλλά τώρα που έχει γίνει η καρπόδεση φαίνεται περισσότερο το πρόβλημα.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ της Πιερίας, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακαρπία στα ακτινίδιαν στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Πιερία που φτάνει μέχρι και στο 50%. Εδώ και 15 ημέρες έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση και τώρα που έχει καρπό φαίνεται πιο καθαρά η εικόνα της μειωμένης παραγωγής. Από την άλλη οι παραγωγοί έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα και δεν βλέπουν να υπάρχει παραγωγή. Η βασική λίπανση έχει καθυστερήσει λόγω του καιρού αλλά έχει γίνει κατά 80%, ενώ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Ιούλιο. Οι ψεκασμοί για φυτοπροστασία επίσης γίνονται και αυξάνουν το κόστος. Πέρσι τα ακτινίδια είχαν τιμή παραγωγού στα 30 - 35 λεπτά. Φέτος ελπίζουμε να δούμε μια αύξηση της τιμής».
Ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης, που είναι παραγωγός και μέλος στο Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων (ΑΣΕΑ) στην Άρτα, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «η ακαρπία στην περιοχή ξεπερνά το 50%. Φέτος δεν συμπληρώθηκαν οι απαραίτητες ώρες ψύχους για τα δέντρα λόγω του ήπιου χειμώνα. Επίσης οι βροχοπτώσεις πάνω στην ανθοφορία δημιούργησαν πρόβλημα στην γονιμοποίηση. Είναι πολύ πιθανόν να έχουμε και φέτος προβλήματα μικροκαρπίας. Πάντως οι παραγωγοί είναι υποχρεωμένοι να κάνουν όλες τις καλλιεργητικές εργασίες. Μεταξύ αυτών είναι και το θερινό κλάδεμα που έχει υψηλό κόστος για τον παραγωγό. Σε συνεργασία με την τοπική ΔΑΟΚ κάνουμε προσπάθεια για κατάθεση φακέλου ώστε οι παραγωγοί να αποζημιωθούν για την απώλεια εισοδήματος μέσω ΚΟΕ-ΠΣΕΑ».
Ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και της Ομάδας Εργασίας για το ακτινίδιο της ΕΘΕΑΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το φαινόμενο της ακαρπίας υπάρχει στην περιοχή μας αλλά δεν είναι τόσο έντονο όσο στις άλλες περιοχές (Πιερία, Άρτα). Οι γεωπόνοι υποστηρίζουν ότι οφείλεται στον ήπιο χειμώνα που είχαμε φέτος. Πάντως έχουμε μεγάλη διαφοροποίηση στα χωράφια της ακαρπίας που κυμαίνεται από 30% έως και 70% σε κάποιες περιοχές. Είναι δεδομένο ότι θα έχουμε φέτος μειωμένη παραγωγή. Βέβαια από την άλλη έχουμε και τις νέες φυτεύσεις που έγιναν το 2018 και 2019 και τώρα τα δέντρα έχουν μπει στην παραγωγική διαδικασία. Αυτό μπορεί να έχει σαν αποτέλεσμα να μην έχουμε μεγάλη μείωση της παραγωγής σε σύνολο κιλών αλλά θα υπάρξει απώλεια στο εισόδημα των παραγωγών. Αυτή την εποχή ο καρπός είναι σε μέγεθος καρυδιού σε κάποιες περιοχές. Προσπαθούμε με τη βοήθεια τιης τοπικής ΔΑΟΚ να φτιάξουμε φάκελο για το πρόβλημα για να καταφέρουν να αποζημιωθούν οι παραγωγοί. Πάντως τα καλλιεργητικά έξοδα είναι μεγάλα. Έχει ολοκληρωθεί η λίπανση και η ζιζανιοκτονία. Τώρα πρέπει να γίνει το θερινό κλάδεμα για να έχουν αέρα και φως τα δέντρα και έτσι θα μειωθούν τα προβλήματα του βοτρύτη».
Το ελληνικό ακτινίδιο έκανε, το 2023, δυναμική εμφάνιση στην αγορά της Ινδίας και κατέλαβε την δεύτερη θέση, όσον αφορά σε ποσότητα, μετά τη Νέα Ζηλανδία.
Οι ελληνικές εξαγωγές φέτος ξεπέρασαν τους 20.000 τόνους στην χώρα.
Μάλιστα όπως φαίνεται οι Ινδοί καταναλωτές έχουν σε μεγαλύτερη εκτίμηση τα ελληνικά ακτινίδια σε σύγκριση με τα ιταλικά.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Incofruit - Hellas, «εκμεταλλευόμενη η χώρα μας την απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από το Ιράν, κατά την τρέχουσα εμπορική περίοδο, υπόγραψε συμβάσεις πωλήσεως ελληνικών ακτινιδίων, τις οποίες υλοποιεί με συνέπεια και με προοπτικές συνέχειας.
Η Ινδία είναι μια αγορά που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68 - 70 χιλιάδες τόνους τον χρόνο. Πιστεύουμε δε ότι μετά την γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί, παρά του ότι αναμένεται η άρση του εμπάργκο στα ιρανικά ακτινίδια.
Για αυτό είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια και στο μέλλον».
Τα στοιχεία των εξαγωγών δείχνουν την θετική πορεία των ελληνικών εξαγωγών ακτινιδίου. Από 1/9/2022 έως και 2/6/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή ακτινιδίων αφορούσαν 202.489 τόνους, έναντι 195.871 τόνων την αντίστοιχη περισυνή περίοδο.
Οι εξαγωγές ακτινιδίων προς ΗΠΑ την φετινή εμπορική περίοδο ανέρχονται σε 13.793 τόνους (έναντι 14.804 τόνων πέρυσι), προς Ισπανία 29.050 τόνους (έναντι 28.431 τόνων), Ιταλία 20.920 τόνους (έναντι 45.413 τόνων), Καναδά 6.725 τόνους (έναντι 5.289 τόνων), Ινδία 20.133 τόνους (έναντι 1.630 τόνων) και στη νέα αγορά του Ισραήλ 385 τόνοι.
Άλλη μια αγορά «ανοίγει» για το ελληνικό ακτινίδιο, αυτή της Βραζιλίας με πληθυσμό 215 εκατομμύρια κατοίκων, μετά από συντονισμένες προσπάθειες των στελεχών της Διεύθυνσης Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του Τμήματος Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, του ΥπΑΑΤ.
Η βραζιλιάνικη κυβέρνηση με έγγραφό της προς την ελληνική κυβέρνηση καθόρισε τους όρους βάσει των οποίων θα γίνει η εξαγωγή ακτινιδίων στην αγορά τους η δε ελληνική πλευρά αποδέχτηκε τους ως άνω όρους, γεγονός που σηματοδοτεί την έναρξη της εξαγωγής των ελληνικών ακτινιδίων στην εν λόγω αγορά.
«Καλούνται, λοιπόν οι ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις, συνεταιριστικές και ιδιωτικές, όπως φροντίσουν για την ανεύρεση των σχετικών δικτύων εισαγωγής νωπών προϊόντων, έτσι ώστε να γίνει άμεση αξιοποίηση της νέας αγοράς με τη νέα παραγωγική περίοδο ακτινιδίων», τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της η ΕΘΕΑΣ.
Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο γεγονός ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων στην αγορά της Βραζιλίας.
Ο Εθνικός Οργανισμός Φυτοπροστασίας της Βραζιλίας (DSV), σε συνέχεια διαπραγματεύσεων με την Δ/νση Προστασίας Φυτικής Παραγωγής του ΥπΑΑΤ και επίσκεψης ελεγκτών του στην χώρας μας, απέστειλε πρόσφατα επίσημη επιστολή με την οποία καθόρισε τις φυτοϋγειονομικές απαιτήσεις που πρέπει να πληρούν τα εξαγόμενα από την χώρα μας φορτία ακτινιδίων προς την Βραζιλία
Με την αποδοχή των απαιτήσεων αυτών από την ελληνική πλευρά ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πρόσβασης στην αγορά της Βραζιλίας για τα ελληνικά ακτινίδια για την επερχόμενη νέα σεζόν 2023 - 2024. Το άνοιγμα της αγοράς της Βραζιλίας αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας».
Για προβλήματα ακαρπίας φέτος στα ακτινίδια της Πιερίας κάνει λόγο ο γεωπόνος της ΠΕΣΚΟ, Γιώργος Γεωργαντάς, σε επιστολή που έστειλε στο ΥπΑΑΤ.
Όπως αναφέρει ο κ. Γεωργαντάς, υπάρχει μεγάλο ποσοστό ακαρπίας και μη έκπτυξη οφθαλμών σε αρκετά χωράφια της περιοχής. Όπως υποστηρίζει το γεγονός αυτό συμβαίνει εξαιτίας του ήπιου χειμώνα και των χαμηλών θερμοκρασιών που βίωσαν τα δέντρα της ακτινιδιάς την φετινή άνοιξη. Αποτέλεσμα είναι να έχουμε ανομοιομορφία στην βλάστηση και οφθαλμούς που δεν «έσκασαν». Φέτος η ανθοφορία έλαβε χώρα δέκα ημέρες αργότερα σε σχέση με πέρσι.
Επειδή και το 2022 υπήρχαν μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις και χαμηλές τιμές ο συνεταιρισμός ζητά την ενίσχυση των παραγωγών με την μορφή de minimis για τα έτη 2022 και 2023.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακαρπία στα ακτινίδιαν στην περιοχή μας και σε ολόκληρη την Πιερία που φτάνει μέχρι και στο 60%. Αυτή την περίοδο είμαστε στο στάδιο της γονιμοποίησης και φαίνεται το πρόβλημα. Οι παραγωγοί έχουν κάνει και συνεχίζουν να κάνουν τα απαραίτητα καλλιεργητικά έξοδα (λίπανση, φυτοπροστασία κ.α.) και δεν βλέπουν να υπάρχει παραγωγή. Θα πρέπει να υπάρξει μια οικονομική στήριξη γιατί είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που θα έχουν οικονομικά προβλήματα οι παραγωγοί».
Διαβάστε την επιστολή του συνεταιρισμού (εδώ)
Ο μήνας Μάιος αποτελεί το τοπ στην συγκομιδή των μούρων (berries) της εταιρείας BerryPlasma World που βρίσκεται στη Βάρδα Ηλείας.
Το θετικό είναι ότι κάθε χρόνο αυξάνει η εγχώρια κατανάλωση και όλο και περισσότεροι Έλληνες βάζουν στις καθημερινές διατροφικές τους συνήθειες την κατανάλωση σμέουρων (Raspberries), μύρτιλων (Blueberries) και βατόμουρων (Blackberries).
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Κορδονούρης, υπεύθυνος πωλήσεων της BerryPlasma World, «στην ελληνική αγορά οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλο τον χρόνο μούρα είτε εισαγωγής είτε εγχώριας παραγωγής. Γνωρίζουν όμως ότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν τα εγχώρια μούρα και για αυτό τα προτιμούν. Τα τελευταία 5 χρόνια η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δυναμικό brand name το «Olympic Land Berries» και έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά αλλά και να κάνει εξαγωγές. Τα προϊόντα μας τα πουλάμε μόνο νωπά.
Τα μούρα είνα ένα ευαίσθητο προϊόν αλλά έχουν μεγάλη διατροφική αξία. Είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά και φτωχά σε θερμίδες και λίπος. Κατατάσσονται ανάμεσα στα πιο ωφέλιμα φρούτα για την υγεία, ενώ κερδίζουν μία από τις πρώτες θέσεις στη λίστα με τις «σούπερ» τροφές. Επίσης καταφέραμε μετά από χρόνια ερευνών τα προϊόντα μας να εμφανίζουν μηδενική υπολειμματικότητα στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Η αυξημένη ζήτηση στην αγορά μας οδήγησε να βάλουμε σαν βασικό στόχο μας την αύξηση της παραγωγής αλλά και της διάρκειας της συγκομιδής.
Βέβαια όπως και στα υπόλοιπα προϊόντα έτσι και στα berries έχουμε μια αύξηση του κόστους παραγωγής που με τα εργατικά και τα υλικά συσκευασίας κυμαίνεται πάνω από 20%. Το κόστος καλλιέργειας ξεπερνά τα 5 ευρώ, ενώ αν προσθέσουμε τα έξοδα συγκομιδής και συσκευασίας φτάνει τα 6 έως 7 ευρώ, ανάλογα την περίοδο συγκομιδής. Από την άλλη προσπαθήσαμε η αύξηση της τιμής να είναι της τάξης 10 - 15% για να μπορεί να τα αγοράζει ο καταναλωτής.
Βέβαια πάντα υπάρχει ανταγωνισμός στην ελληνική αγορά με τα μούρα που εισάγονται από Ισπανία και Μαρόκο, τα οποία έχουν πιο μειωμένες τιμές αλλά εμείς κερδίζουμε στην ποιότητα.
Σμέουρα (Raspberries)
Κάνουμε παραγωγή 46 εβδομάδες τον χρόνο. Συνολικά γίνονται τέσσερις συγκομιδές. Η παραγωγή τους φτάνει περίπου σε 60-65 τόνους ετησίως. Από την ποσότητα αυτή το μεγαλύτερο μέρος πάει προς την εγχώρια αγορά και ένα μικρό ποσοστό πάει για εξαγωγή. Αυτή την εποχή είμαστε στην αγορά και η μέση τιμή χονδρικής φέτος κυμαίνεται από 8,5 έως 10 ευρώ το κιλό.
Μύρτιλα (Blueberries)
Η συγκομιδή τους ξεκίνησε από τις αρχές Απριλίου και ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Παράγουμε περίπου 55-60 τόνους ετησίως. Στην εγχώρια αγορά πηγαίνει το 85% της παραγωγής μας και το υπόλοιπο σε εξαγωγές. Το κλίμα της Ελλάδας είναι κατάλληλο για την καλλιέργεια του Μύρτιλου. Η μέση τιμή χονδρικής κυμαίνεται από 7,5 έως 10,5 ευρώ το κιλό.
Βατόμουρα (Blackberries)
Είναι η πιο δύσκολη καλλιέργεια γιατί είναι ένα πολύ ευαίσθητο προϊόν. Η συγκομιδή τους ξεκινά από τέλος Απριλίου και ολοκληρώνεται τέλη Ιουνίου. Παράγουμε γύρω στους 14 τόνους και όλη η ποσότητα πηγαίνει προς την εγχώρια αγορά. Αυτή την εποχή έχουν βγει στην εγχώρια αγορά μικρές ποσότητες αλλά μετά από 15 ημέρες θα αυξηθούν. Η μέση τιμή χονδρικής κυμαίνεται από 9 έως 11 ευρώ το κιλό.
Οι τιμές μπορεί να φαίνονται υψηλές για τα συγκεκριμένα προϊόντα αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψιν μας το αυξημένο κόστος που έχουν μέχρι να φτάσουν στο ράφι της αγοράς».
Τα στοιχεία δείχνουν μια αύξηση ρεκόρ στις φετινές εξαγωγές ακτινιδίων της χώρας μας.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, που επεξεργάστηκε ο Σύνδέσμος Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, από τις 1/9/2022 έως και 12/5/2023 οι αναγγελίες φορτίων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ για εξαγωγή - διακίνηση ακτινιδίων αφορούσαν 200.567 τόνους, έναντι 191.972 τόνων την αντίστοιχη περισυνή περίοδο.
Οι ποσότητες ακτινιδίων που εξήχθησαν προς ΗΠΑ να ανέρχονται σε 13.793 τόνους (έναντι 14.804 τόνων πέρυσι), προς Ισπανία 28.819 τόνους (27.785 τόνους πέρυσι), Ιταλία 20.687 τόνους (44.828 τόνων πέρυσι), Καναδά 6.725 τόνους (5.289 τόνους πέρυσι), Ινδία 20.133 τόνους (1.630 τόνους πέρυσι) και στη νέα αγορά του Ισραήλ έγιναν εξαγωγές ύψους 385 τόνων.
Με την υπέρβαση, βάσει των προσωρινών στοιχείων, των 200 χιλ τόνων εξαγωγής ρεκόρ στα ακτινίδια επισημαίνουμε την σημαντικότητα του προϊόντος, με την παραγωγή της χώρας μας να υπερέβη το 2022 κατ εκτίμηση τους 320 χιλ. τόνους ελαφρώς αυξημένη έναντι του 2021 των 12.570 εκταρίων και 313.390 τόνων.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία έχουμε μια αύξηση εξαγωγών το 2022/2023 κατά 200.000 τόνους. Αυτό δείχνει την σημαντικότητα της χώρας μας η οποία είναι από τις μεγαλύτερες χώρες παραγωγής ακτινιδίων παγκοσμίως (τέταρτη μετά την Ιταλία) σύμφωνα και με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAO). Εκτιμάται ότι η παραγωγή ακτινιδίων στην Ελλάδα το 2022 ανήλθε στους 320.000 τόνους και ήταν ελαφρώς αυξημένη σε σχέση με την παραγωγή του 2021 που ήταν στους 313.390 τόνους.
Την φετινή περίοδο το εξαγωγικό εμπόριο της χώρας μας εκμεταλλευόμενο την καλή παραγωγή μας διεύρυνε και αύξησε τις εξαγωγές τυποποιημένων προϊόντων προς την ΕΕ και τις τρίτες χώρες και αντικατέστησε το Ιράν στην αγορά της Ινδίας καθιστώντας την για αυτή την περίοδο το δεύτερο προορισμό των τυποποιημένων ακτινιδίων μας μετά την Ισπανία.
Η παραγωγή της Ιταλίας (τρίτη χώρα παγκοσμίως μετά από Κίνα και Νέα Ζηλανδία) είχε μια ανάκαμψη το 2022 (σε σχέση με το 2021) και ανήλθε στους 431.558 τόνους. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα φέτος να υπάρξει μείωση των εισαγωγών ακτινιδίων από την Ελλάδα (κατά 24.000 τόνους - κυρίως ατυποποίητων απευθείας από τον αγρό).
Οι ιταλικές εξαγωγές ακτινιδίων το 2022 σε ετήσια βάση ανήλθαν σε 282.219 τόνους (ένταντι 268.077 το 2021). Την τρέχουσα εμπορική περίοδο 2022/2023 (με τα μέχρι στιγμής στοιχεία) οι ιταλικές εξαγωγές ακτινιδίων είναι αυξημένες, κατά +16,6%, έναντι της αντίστοιχης περιόδου 2021/2022.
Πιστεύουμε ότι την νέα εμπορική περίοδο 2023/2024 θα διαφυλαχθεί η φήμη του ελληνικού ακτινιδίου από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».
Για μεγάλη αδικία κάνουν λόγο στον ΑγροΤύπο οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας την στάση του ΕΛΓΑ τις ζημιές που έπαθαν το 2021 από τις χιονοπτώσεις και τις φωτιές.
Συγκεκριμένα ο ΕΛΓΑ καλεί τους παραγωγούς που είχαν πάθει ζημιές στην Εύβοια από τις χιονοπτώσεις στις 16 Φεβρουαρίου 2021 (κακοκαιρίας Μήδεια) να υποβάλουν οριστική δήλωση ζημιάς στον Ανταποκριτή από 3/4/2023 έως 12/4/2023 και από 24/4/2023 έως 2/5/2023. Από τις δηλώσεις ζημιάς εξαιρούνται οι συκιές, τονίζει ο ΕΛΓΑ.
«Αισθανόμαστε αγρότες δεύτερης κατηγορίας», δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Συκοπαραγωγών Ταξιάρχης στην Ευβοία κ. Δημήτριος Στολίδης.
Και πρόσθεσε: «ουσιαστικά οι συκοπαραγωγοί της Εύβοιας μένουν εκτός αποζημιώσεων για τις ζημιές από της χιονοπτώσεις του 2021. Τότε οι συκοπαραγωγοί δήλωσαν ότι είχαν ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο σε 12.000 δέντρα. Οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ έδειξαν ότι έσπασαν 8.500 δέντρα. Οι χιονοπτώσεις ήταν πολύ πυκνές στην περιοχή Καστανιώτισσας και εκεί έπαθαν ζημιές τα δέντρα. Στις γειτονικές περιοχές δεν δηλώθηκαν ζημιές.
Επειδή όμως ο ΕΛΓΑ λέει ότι σε όλο το Δήμο Ιστιαίας - Αιδηψού υπάρχουν 125.000 συκιές, η ζημιά σε 8.500 δέντρα δεν φτάνει το 30% και έτσι δεν θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Υπάρχει όμως και δεύτερη αδικία την ίδια χρονιά (2021) είχαμε τις φωτιές που είχαν σαν αποτέλεσμα την απώλεια παραγωγής. Το ΥπΑΑΤ μας είχε υποσχεθεί ενισχύσεις de minimis ύψους 250 ευρώ το στρέμμα στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και τα 125 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Μας υποσχέθηκαν ότι θα πληρωνόμασταν τον Σεπτέμβριο του 2022.
Τον Δεκέμβριο του 2022 όμως με μια απόφαση μείωσαν τα ποσά της ενίσχυσης στα 115 ευρώ στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και στα 57,50 ευρώ στους ετεροεπαγγελματίες. Και τα μείωσαν και ακόμη φτάσαμε στον Απρίλιο του 2023 και δεν μας πλήρωσαν. Όλα αυτά αποτελούν ένα μεγάλο χτύπημα στην συκοπαραγωγή της περιοχής».
Απογοήτευση υπάρχει στους παραγωγούς ακτινιδίων της χώρας οι οποίοι έμειναν εκτός του πακέτου πληρωμής ενισχύσεων de minimis που ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ.
Το υπουργείο κατάφερε να «βαφτίσει» τα χρήματα του de minimis που ήταν για ζημιές από βροχοπτώσεις σε αποζημίωση για την ενέργεια. Αλλά άφησε το ακτινίδιο εκτός που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση του κόστους ενέργειας.
Θυμίζουμε ότι στην Πιερία ο Αγροτικός Συνεταιρισμός ΠΕΣΚΟ, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καρίτσας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δίου - Ολύμπου και η ΖΕΥΣ Ακτινίδια, είχαν καταθέσει από κοινού μελέτη στο ΥπΑΑΤ, στην οποία ανέγραφαν όλα τα στοιχεία προκειμένου να καταβληθεί ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος στους παραγωγούς ακτινιδίων.
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού ΠΕΣΚΟ, Ηλίας Γκρίνιας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «θα αρχίσω με τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα, που η πληρωμή έγινε τον Οκτώβριο του 2022 και την εισέπραξαν τα μέλη Οργανώσεων Παραγωγών (Ο.Π.) των οπωροκηπευτικών που υλοποιούν δράσεις στο στόχο «Περιβάλλον» . Ο συνεταιρισμός μας έχει 1.050 μέλη αλλά τα πήραν τα 230 μέλη της Ομάδας Παραγωγών. Περίμεναν και τα υπόλοιπα μέλη ότι θα κατάφερναν να εισπράξουν κάποια ενίσχυση που θα αναπλήρωνε την απώλεια του εισοδήματός τους.
Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε το ΥπΑΑΤ η οριζόντια αποζημίωση 70 ευρώ ανά στρέμμα, εξαιτίας των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργήθηκε στην αγορά αυτών των προϊόντων από την ενεργειακή κρίση, δεν συμπεριλαμβάνει τα ακτινίδια. Και μιλάμε για ένα προϊόν που έχει υψηλό κόστος αποθήκευσης λόγω της ενεργειακής κρίσης. Βέβαια έμειναν εκτός και τα βερίκοκα της Πιερίας. Το ίδιο έχει συμβεί με τις αποζημιώσεις για το προανθικό στάδιο όπου ξανά μένουμε εκτός πληρωμής.
Ας μιλήσουμε για την φετινή χρονιά στο ακτινίδιο. Η μέση τιμή παραγωγού το 2022 κυμάνθηκε στα 30 λεπτά το κιλό. Η μέση απόδοση ήταν στους 3 τόνους το στρέμμα. Το κόστος παραγωγής ανέβηκε και έφτασε στα 1.108 ευρώ ανά στρέμμα. Εμείς είχαμε έσοδα 900 ευρώ το στρέμμα. Φέτος υπήρχε πρόβλημα μικροκαρπίας σε πολλές περιοχές της χώρας με αποτέλεσμα μέρος της παραγωγής να μην είναι εμπορεύσιμο.
Γνωρίζουμε ποιος ήταν ο πολιτικός αρχιτέκτονας αυτή της απόφασης. Υπάρχει «πίεση» προς το ΥπΑΑΤ να γίνει επέκταση της ενίσχυσης de minimis και σε άλλες περιοχές (εκτός από τις ΠΕ Ημαθίας, Πέλλας, Φλώρινας, Λάρισας και Κοζάνης). Επίσης ζητάμε να ενταχθούν στην ενίσχυση και τα ακτινίδια. Την Τετάρτη (8/3) είχαμε συνάντηση με την Αντιπεριφερειάρχη Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου, με την οποία συζχητήσαμε τους τρόπους στήριξης της καλλιέργειας».
Αίτημα για την στήριξη της καλλιέργειας ακτινιδίου έχει καταθέσει στο ΥπΑΑΤ και η ΕΑΣ Καβάλας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάββας Αργυράκης, παραγωγός ακτινιδίων και μέλος της διοίκησης της ΕΑΣ Καβάλας και της Ομάδας Εργασίας για το ακτινίδιο της ΕΘΕΑΣ, «καταθέσαμε μελέτη που την έκανε ο συνεταιρισμός με τη βοήθεια της ΔΑΟΚ και του Αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αλέξη Πολίτη, στην οποία αναφέραμε την ανάγκη να αντισταθμιστεί η απώλεια εισοδήματος των παραγωγών ακτινιδίων.
Το 2022 ήταν μια χρονιά που είχαμε μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας, συσκευασίας και αποθήκευσης στο ακτινίδιο. Επίσης οι καιρικές συνθήκες στην ανθοφορία σε συνδιασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού έφεραν σε πολλές περιοχές της χώρας το πρόβλημα της μικροκαρπίας. Τα μικρά μεγέθη - άποντα (κάτω από 65 γρ.) δεν ήταν εμπορεύσιμα. Περίπου το 30% της παραγωγής σε πανελλαδικό επίπεδο είχε πρόβλημα μικροκαρπίας το 2022. Τα λίγα καλά μεγέθη πληρώθηκαν σε καλές τιμές. Αποζημιώσεις για την μικροκαρπία έχουν καταβληθεί στο παρελθόν.
Ένα ακόμη σημαντικό πρόβλημα είναι ότι είχαμε καθυστέρηση στην συγκομιδή γιατί δεν έκλειναν εμπορικές συμφωνίες. Οι μεμονωμένοι παραγωγοί αναγκάστηκαν σε μεγάλο ποσοστό να δώσουν τα ακτινίδια με ανοικτές τιμές. Η παράταση της συγκομιδής μέχρι το Δεκέμβριο είχε σαν αποτέλεσμα τα ακτινίδια που συγκομίστηκαν όψιμα να έχουν υψηλά σάκχαρα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αποθηκευτούν αλλά να βγουν απευθείας στην αγορά. Αυτό οδήγησε τον Δεκέμβριο να υπάρξουν μεγάλες ποσότητες ακτινιδίων στην αγορά που ήταν δύσκολο να απορροφηθούν και να δημιουργήσουν προβλήματα στην εμπορία του προϊόντος. Για όλα τα παραπάνω ζητάμε την στήριξη της καλλιέργειας».
Έχουν μπει ήδη εκτάσεις στην Αιτωλοακαρνανία, στην Άρτα, αλλά και σε περιοχές της βόρειας Ελλάδας.
Τα πρώτα στρέμματα «χτίζουν» οι κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίου στη χώρα μας, με τις πρώτες προσπάθειες να αφορούν αγρότες μέσω συνεταιρισμών, όπως στην περίπτωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Νεάπολης Αγρινίου, ιδιωτικών εταιρειών, αλλά και μεμονωμένων, έμπειρων παραγωγών, που ήδη ασχολούνται για χρόνια με τις ποικιλίες πράσινου ακτινίδιου.
Τα απαραίτητα ποιοτικά χαρακτηριστικά στο κίτρινο ακτινίδιο
Ιδιαίτερη γνώση πάνω στα συγκεκριμένα προϊόντα έχει ο κ. Θανάσης Πισαλίδης, έμπειρος γεωπόνος από το νομό Πιερίας και τεχνικός της εταιρείας Jingold, που ασχολείται με τις κίτρινες ποικιλίες. Όπως μας τόνισε ο κ. Πισαλίδης: «υπάρχει ενδιαφέρον μεγάλο για τις κίτρινες ποικιλίες, κατά βάση, από περιοχές με παράδοση στις πράσινες ποικιλίες, όπως η Αιτωλοακαρνανία, η Άρτα, οι νομοί της Κεντρικής Μακεδονίας, αλλά και η Καβάλα και η Ξάνθη. Με τη νέα χρονιά, θα έχουμε και τις πρώτες αξιόλογες σοδειές. Οι κίτρινες ποικιλίες ακτινίδιου μπορεί να έχουν ομοιότητες στα καλλιεργητικά με τις πράσινες ποικιλίες, έχουν όμως και διαφοροποιήσεις. Στην Ελλάδα υπάρχουν αρκετές ποικιλίες και για όλες είναι κατοχυρωμένες εμπορικά. Καταρχήν, πέραν του αντιχαλαζικού που είναι αυτονόητο για κάθε παραγωγό, απαιτείται εγκατάσταση και διχτυού σκίασης, ώστε να υπάρχει προστασία από τον αέρα, το χαλάζι, κυρίως τον ήλιο, αλλά και να δημιουργείται γενικώς το καλοκαίρι και το χειμώνα, ένα ευνοϊκό περιβάλλον για το προϊόν και την ανάπτυξή του. Ως τιμή παραγωγού, το κίτρινο ακτινίδιο διεθνώς έχει διπλάσια από εκείνη του πράσινου. Το κίτρινο ακτινίδιο είναι πιο γλυκό και προτιμάται σε χώρες πιο Μεσογειακές για κατανάλωση, ενώ στις πιο βόρειες (π.χ. Ρωσία) καταναλώνεται τώρα πιο πολύ το πράσινο, που έχει πιο όξινη γεύση. Η τιμή πάντως στο κίτρινο ακτινίδιο θα εξαρτάται από την ποιότητα του προϊόντος. Και λέγοντας ποιότητα εννοούμε το χρώμα ασφαλώς, το μέγεθος, τα σάκχαρα, το ύψος της ξηράς ουσίας που πρέπει να είναι η βάση της στο 15%, αλλά και η σκληρότητα. Ως προϊόν το κίτρινο ακτινίδιο είναι πιο ντελικάτο θα λέγαμε από το πράσινο, που έχει πιο τραχιά υφή».
Μια πρώιμη και μια πιο όψιμη κίτρινη ποικιλία στην Άρτα
Πενήντα στρέμματα με κίτρινες ποικιλίες ακτινιδίου έχουν αρχίσει και καλλιεργούν κάποιοι αγρότες στην Άρτα, μια περιοχή με εμπειρία πολλών ετών στο πράσινο ακτινίδιο. Τα συγκεκριμένα στρέμματα έχει βάλει η οικογένεια Ξυλογιάννη και όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Άγγελος Ξυλογιάννης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εκμετάλλευσης Ακτινιδίων Άρτας (ΑΣΕΑ): «ουσιαστικά την πρώτη ικανή παραγωγή στα συγκεκριμένα ακτινίδια θα την έχουμε σε δυο χρόνια. Με την αγροτική αυτή εκμετάλλευση ασχολούνται οι γιοι μου, αλλά γνωρίζω πως έχουν βάλει δυο ποικιλίες. Το μεγάλο θέμα με τις κίτρινες ποικιλίες είναι το αρκετά αυξημένο κόστος εγκατάστασης σε σχέση με τις πράσινες ποικιλίες, καθώς απαιτούνται οπωσδήποτε αντιχαλαζικά και δίχτυα σκίασης, μόλις γίνεται η φύτευση, για να έχουν συγκεκριμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά ως προς το χρώμα, τη γεύση κ.λπ. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6.000 με 7.000 ευρώ το στρέμμα. Οι απαιτήσεις είναι αυξημένες και σε σχέση με τη θρέψη, εν συγκρίσει με το πράσινο. Ενώ και με τα εργατικά υπάρχουν ιδιαίτερες απαιτήσεις, δεδομένου ότι πρέπει να δένονται όλες οι βέργες και χρειάζεται και πιο λεπτομερές αραίωμα. Ένα ζήτημα που σίγουρα θα μας απασχολήσει στο μέλλον με το συγκεκριμένο ακτινίδιο είναι ποιός θα το διακινεί, αλλά και η δυνατότητα της αγοράς να το απορροφήσει και του καταναλωτή να το πληρώσει, μιας και είναι πιο ακριβό από το πράσινο. Συνήθως όταν βγαίνει στην αγορά ένα καινούργιο προϊόν, έχει ζήτηση και οι τιμές είναι καλές για τον παραγωγό, αλλά όσο επεκτείνεται, αυτό συνήθως φθίνει». Σύμφωνα τώρα με τον παραγωγό Δημήτρη Οικονόμου από την ίδια περιοχή υπάρχουν κι άλλα στρέμματα με κίτρινη ποικιλία, από χρόνια με άριστες αποδόσεις, χωρίς δίχτυα και τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, καθώς επίσης και σε άλλες περιοχές.
Ενδιαφέρον και από τους παραγωγούς της Νάουσας
Ο κ. Νίκος Δημητρίου, παραγωγός από την Επισκοπή Νάουσας τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει μεν ενδιαφέρον για καθετί νέο στην περιοχή, όμως μέχρι ώρας, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει: «δεν έχουν γίνει φυτεύσεις κίτρινων ποικιλιών, καθώς η καλλιέργεια αυτή απαιτεί και δίχτυα σκίασης, που έχουν μεγάλα κόστη και πολλοί αποτρέπονται. Είναι σίγουρα θετικό ότι υπάρχουν και προγράμματα επιδοτούμενα για τα δίχτυα, οπότε ίσως πιο μελλοντικά υπάρχει αύξηση του ενδιαφέροντος, καθώς η αγορά ζητάει νέα προϊόντα και στην Ιταλία, που μιλάω με παραγωγούς τα συγκεκριμένα ακτινίδια πιάνουν πολύ καλές τιμές».
Πιερία: Έχουν δώσει ήδη παραγωγή κάποια κτήματα
Ο κ. Διονύσης Φόλιος είναι καλλιεργητής ακτινίδιου και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Καρίτσας Πιερίας. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο: «στην περιοχή μας έχουν μπει τα πρώτα κτήματα εδώ και τρία-τέσσερα χρόνια, οπότε υπάρχει ήδη μια κάποια παραγωγή κίτρινων ακτινιδίων. Τα πράγματα με τα συγκεκριμένα ακτινίδια είναι πιο στενά καθώς υπάρχουν δικαιώματα από εταιρείες με τους συνεργαζόμενους παραγωγούς για τα φυτά, αλλά και μετέπειτα την εμπορία, καθώς το προϊόν τώρα το μαθαίνει ο κόσμος».
Κάμπος Γιαννιτσών: Ετοιμάζονται εκτάσεις με κίτρινες ποικιλίες
Ενδιαφέρον για τις κίτρινες ποικιλίες και στον κάμπο των Γιαννιτσών διαβλέπει και ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος από το Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών. Όπως σημειώνει: «εκτιμώ πως στο άμεσο μέλλον οι ποικιλίες οι κίτρινες θα έχουν ζήτηση καθώς αυτό επιβάλλει η αγορά και οι ηγέτες στο ακτινίδιο διεθνώς. Υπ' αυτή την άποψη θα υπάρξει ενδιαφέρον. Ήδη, υπάρχει κινητικότητα στην περιοχή και υπάρχουν καλές ποικιλίες, οι οποίες έχουν δικαιώματα και δεν μπορεί να τις διακινεί ο καθένας, όπως και η εμπορία δεν μπορεί να γίνει από τον καθένα. Το κόστος για ένα κτήμα 10 στρέμματα με αντιχαλαζικά, συν τα πρώτα τρία - τέσσερα χρόνια, τα πρώτα της καλλιέργειας, σίγουρα είναι κοντά ή και πάνω από 50.000 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για μεγάλη δαπάνη. Εμπορικά πάντως δείχνει πως το ζητάει η αγορά παγκοσμίως».