Η ζήτηση για φυσικά χριστουγεννιάτικα έλατα παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην χώρα μας και για το 2025 παρά την οικονομική κρίση.
Από τα τέλη Νοεμβρίου, σε πολλά σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, βρίσκονται οι ελατοπαραγωγοί με τα φορτηγά τους γεμάτα με έλατα, έτοιμα να διακοσμήσουν τα σπίτια ως χριστουγεννιάτικα δένδρα.
Οι τιμές, όπως αναφέρουν οι παραγωγοί, μένουν στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρσι. Η βασική τιμή εκκίνησης για τα μικρότερα δέντρα ξεκινά από 40 έως 50 ευρώ για την Θεσσαλονίκη, ενώ σε υψηλότερα επίπεδα πωλούνται στην Αθήνα (από 50 ευρώ και πάνω). Από την άλλη έχουμε καταγγελίες ότι φέτος έγιναν εισαγωγές από χώρες της βόρειας Ευρώπης, κάτι που έφερε «πίεση» στις τιμές.
Οι περιοχές Ταξιάρχης και Πετρούλι παραδοσιακά ασχολούνται με την καλλιέργεια ελάτων. Είναι μια καλλιέργεια που γίνεται σε ιδιόκτητα χωράφια. Οι κοπές γίνονται με ελέγχους από το δασαρχείο.
Το χωριό Ταξιάρχες βρίσκεται στις πλαγιές του όρους Χολομώντα, σε υψόμετρο 800 μέτρων, αριθμεί σήμερα περίπου 1.200 κατοίκους, από τους οποίους ποσοστό της τάξης του 90% - 95% ασχολείται συστηματικά με την καλλιέργεια του έλατου. Το 65% των χριστουγεννιάτικων δένδρων στην Ελλάδα προέρχεται από τις καλλιέργειες των κατοίκων του Ταξιάρχη Χαλκιδικής. Φέτος πάνω από 30.000 φυσικά έλατα πήγαν για διάθεση στην ελληνική αγορά.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Ξάκης, ελατοπαραγωγός από την Χαλκιδική και πρόεδρος της Κοινότητας Ταξιάρχη, «στην περιοχή καλλιεργούνται έλατα σε περίπου 15.000 στρέμματα (σύμφωνα με τα στοιχεία της δασικής υπηρεσίας). Φέτος είχαμε ένα δύσκολο ξεκίνημα της εμπορικής περιόδου, στις αρχές Δεκεμβρίου, λόγω των βροχοπτώσεων που δυσκόλεψαν τις αγορές. Στην συνέχεια όμως ομαλοποιήθηκε η κατάσταση στην αγορά που είχε καλή ζήτηση, με αποτέλεσμα μέχρι σήμερα περίπου το 70% - 75% των ελατοπαραγωγών της περιοχής να έχουν καταφέρει να πουλήσουν τα δέντρα τους και να έχουν επιστρέψει στην Χαλκιδική.
Η Αθήνα είναι πιο ακριβή από την Θεσσαλονίκη λόγω των αυξημένων μεταφορικών. Επίσης τα νοίκια που πληρώνουν οι παραγωγοί στους δήμους είναι σε υψηλά επίπεδα, που κυμαίνονται από 2.500 έως και 5.000 ευρώ. Ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί είναι ότι το έλατο θεωρείται δασικό και όχι αγροτικό προϊόν. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην είναι επιλέξιμο για πληρωμές από τις ενισχύσεις της ΚΑΠ. Μετά την πώληση των δέντρων μας θα προχωρήσουμε στις νέες φυτεύσεις.
Η οικογένεια Καρανταγλή από το 1980 μέχρι και σήμερα ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια Χριστουγεννιάτικων δένδρων. Ο κ. Αθανάσιος Καρανταγλής, που ασχολείται συστηματικά με την παραγωγή και την καλλιέργεια, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί κρατούν τις τιμές στα ίδια επίπεδα εδώ και τρία χρόνια. Πουλάω στα 50 ευρώ το μέτρο μέχρι τα 3 μέτρα έλατο. Από εκεί και πάνω αυξάνει η τιμή επειδή έχουμε αύξηση και στο κόστος μεταφοράς. Ένα έλατο για να γίνει εμπορεύσιμο χρειάζεται 12 χρόνια καλλιέργειας. Πάντως εμείς ήδη έχουμε πουλήσει την παραγωγή μας στην αγορά της Αθήνας και επιστρέφουμε στον Ταξιάρχη. Ένα φυσικό έλατο μπορεί να διακοσμήσει το σαλόνι σας τις ημέρες των Χριστουγέννων και να χαρίσει στο χώρο σας μια φυσική ομορφιά την οποία δεν μπορείτε να αναζητήσετε στο πλαστικό. Το έντονο ενδιαφέρον για τη φύση και το περιβάλλον με έκανε να ασχοληθώ περισσότερο με την παραγωγή ριζωμένων ελάτων. Έτσι όχι μόνο δίνεται η ευκαιρία να διατηρηθεί το έλατο φρέσκο μέσα στη γλάστρα χωρίς να χάνει τις βελόνες του και να «στεγνώνει», αλλά υπάρχει η δυνατότητα μεταφύτευσης. Με αυτό τον τρόπο το φυσικό έλατο μπορεί να αποτελέσει ένα στολίδι και στον κήπο.
Η ενασχόληση της οικογένειας Μπήτσιου με την καλλιέργεια ελάτης ξεκίνησε το 1984. Προτεραιότητα ήταν η οργάνωση του φυτωρίου, διαδικασία χρονοβόρα και κοπιαστική. Οι ιδιόκτητες εκτάσεις που καλλιεργούν έλατα βρίσκονται στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής και φτάνουν τα 40 στρέμματα, ενώ τα φυτεμένα δέντρα είναι πάνω από 50.000. Από τη φύτευση ενός σπόρου απαιτείται διάστημα 10 τουλάχιστον ετών προκειμένου το ύψος του δέντρου να φτάσει το 1,5 μέτρο. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μπήτσιος, ελατοκαλλιεργητής δεύτερης γενιάς, φέτος έγιναν εισαγωγές πολλών ελάτων από το εξωτερικό και αυτό έφερε «πίεση» στην τιμή παραγωγού. Η ζήτηση πάντως κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, αν και από την πλευρά τους οι ελατοπαραγωγοί προσπαθούν να κρατήσουν σε λογικά πλαίσια τις τιμές. Βέβαια η τιμή κυμαίνεται ανάλογα την ποιότητα και την εμφάνιση του δέντρου. Από την άλλη τα τελευταία χρόνια αυξάνει συνεχώς το κόστος παραγωγής. Οι καταναλωτές προτιμούν συνήθως τα έλατα γύρω στα 3 μέτρα, αν και εμείς διαθέτουμε ριζωμένα έλατα σε γλάστρα εώς και 10 μέτρα. Ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές είναι ότι αν και καλλιέργεια ελάτου είναι μια δύσκολη διαδικασία δεν είναι επιλέξιμη για αγροτικές ενισχύσεις. Προσωπικά αν και εντάχθηκα στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών δεν μπορώ να πάρω βασική ενίσχυση για την καλλιέργεια μέσω της ΚΑΠ.

