Αυτή η περίοδος αποτελεί το τοπ στην συγκομιδή των μούρων (berries) στην χώρα μας. Οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός από το υψηλό κόστος καλλιέργειας και τον μεγάλο ανταγωνισμό από τα εισαγόμενα.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ανδρέας Κορδονούρης, υπεύθυνος πωλήσεων της BerryPlasma World που βρίσκεται στη Βάρδα Ηλείας, «οι καιρικές συνθήκες με τις υψηλές θερμοκρασίες το 2024 επηρέασαν τα σμέουρα (raspberries) που είναι μονοετή αλλά κυρίως τα μύρτιλα (blueberries) που είναι πολυετή φυτά. Έχουμε φέτος μειωμένες αποδόσεις που στα μύρτιλα φτάνει στο 15% σε σχέση με πέρσι.
Η συγκομιδή στα μύρτιλα έχει ξεκινήσει από τα τέλη Μαρτίου και αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι τα μέσα Ιουνίου.
Η εταιρεία έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα δυναμικό brand name το «Olympic Land Berries» και έχει εδραιωθεί στην ελληνική αγορά αλλά και να κάνει εξαγωγές. Τα προϊόντα μας τα πουλάμε μόνο νωπά. οι καταναλωτές μπορούν να βρουν όλο τον χρόνο μούρα είτε εισαγωγής είτε εγχώριας παραγωγής. Γνωρίζουν όμως ότι αυτή την εποχή κυκλοφορούν τα εγχώρια μούρα και για αυτό τα προτιμούν.
Η ζήτηση είναι φέτος αυξημένη σε σχέση με πέρσι. Υπάρχει όμως πτώση των τιμών στην αγορά. Αυτό οφείλεται στο ότι το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν μεγάλες ποσότητες με εισαγόμενα μύρτιλα από Μαρόκο, Ισπανία, Πορτογαλία στη ελληνική αγορά. Αυτή την εποχή μπορείς να βρεις μύρτιλα από το Περού, που άλλες χρονιές θα είχαν ολοκληρωθεί οι εισαγωγές τους από τον Απρίλιο.
Τα εισαγόμενα μύρτιλα πωλούνται στην αγορά κατά 1,5 ευρώ το κιλό πιο φτηνά σε σχέση με τα ελληνικά. Αυτή η διαφορά φέρνει μια «πίεση» των τιμών στην εγχώρια παραγωγή.
Γίνονται όμως εισαγωγές σμέουρων (raspberries) και βατόμουρων (blackberries) στην χώρα μας, αν και σε αυτά υπάρχει μια σταθερότητα στις τιμές τους. Αν και η Ισπανία είχε προβλήματα στην παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών μεγάλες ποσότητες έχουν εισαχθεί στην εγχώρια αγορά».
Ο κ. Νίκος Παπουτσής, παραγωγός και πρόεδρος του συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών και Βιοκτηνοτρόφων «ΒΙΟΔΡΑΜΑ» στο νομό Δράμας, «φέτος η χρονιά ήταν καλή για την καλλιέργεια και σε αυτό βοήθησαν οι καιρικές συνθήκες. Φέτος η παραγωγή, σε αντίθεση με άλλες καλλιέργειες, δεν επηρεάστηκε από τους παγετούς της Άνοιξης.
Όμως είχαμε μια οψίμιση της παραγωγής. Η συγκομιδή στην περιοχή ξεκίνησε αυτές τις ημέρες, ενώ σε κανονικές συνθήκες ξεκινά από τα τέλη Μαΐου και ολοκληρώνεται έως τον Δεκαπενταύγουστο.
Χρησιμοποιούμε ρώσικες ποικιλίες του γένους Vaccinium corymbosum, που αντέχουν σε θερμοκρασίες μέχρι και 40 βαθμούς Κελσίου κάτω του μηδενός και αναπτύσσονται επαρκώς αποδίδοντας υψηλή παραγωγή, εφόσον περάσουν μια περίοδο χαμηλών θερμοκρασιών, αλλά στο στάδιο της καρποφορίας και της έκπτυξης φύλλων είναι πολύ ευαίσθητα. Μετά τον πέμπτο χρόνο δίνουν μια μέση απόδοση 500 έως 800 κιλά το στρέμμα.
Τα μύρτιλα της Δράμας έχουν γίνει γνωστά στην αγορά με ένα δυναμικό brand name το «Grandpas blueberry». Έχουμε καταφέρει να έχουμε σταθερούς πελάτες και οι τιμές παραμένουν σε σταθερά επίπεδα.
Όταν ξεκίνησα πρώτος στην Ελλάδα, το 2005, να καλλιεργώ μύρτιλα κανείς δεν τα ήξερε. Από τότε κάθε χρόνο αυξάνει συνεχώς η ζήτηση στην χώρα μας. Το μύρτιλο είναι πλέον περιζήτητο από τους καταναλωτές και ιδίως από εκείνους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας (π.χ. σακχαρώδη διαβήτη, υπέρταση και καρδιακές παθήσεις).
Όμως δεν πουλώ μόνο νωπό μύρτιλο αλλά κάνω στο μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής το κάνω μεταποίηση και έτσι δίνω μια προστιθέμενη αξία στο προϊόν. Στις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις παράγω μαρμελάδα από βιολογικά μύρτιλα χωρίς ζάχαρη, αφεψήματα (από αποξηραμένα φύλλα) και χυμούς από μύρτιλλα ή σε συνδυασμό με ρόδι και σκόνη μύρτιλου που το πουλάμε σαν συμπλήρωμα διατροφής».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Παναγιώτης Καμινιώτης, γεωπόνος και παραγωγός βιολογικού blueberry (μύρτιλο) από την Καρδίτσα, «εδώ και 15 ημέρες ξεκινήσαμε την συγκομιδή μύρτιλου. Οι παγετοί δεν επηρέασαν την καλλιέργεια γιατί το φυτό έχει μια ανθεκτικότητα στις χαμηλές θερμοκρασίες. Φέτος φαίνεται ότι έχουμε μια καλή καρπόδεση. Επίσης οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν και έχουμε καλές αποδόσεις.
Ήταν χειμώνας του 2013 που αποφασίσαμε εγώ μαζί με τον κ. Παύλο Κουσιά να προχωρήσουμε πιλοτικά στην καλλιέργεια μύρτιλου, ενός προϊόντος με υπέροχη γεύση που χαρακτηρίζεται από πολλούς ως superfood. Μετά από έρευνα καταλήξαμε σε συγκεκριμένες ποικιλίες από την Ολλανδία και κυκλοφορούμε από τότε στην αγορά με brand name «ΚΠ Fruits».
Η βιολογική καλλιέργεια σημαίνει αυξημένο κόστος με χειρωνακτική ζιζανιοκτονία (με τα υψηλά μεροκάματα και την έλλειψη εργατών γης) και θρέψη με οργανικά λιπάσματα.
Η ζήτηση είναι καλή και έχουμε σταθερούς πελάτες. Η εγχώρια αγορά αυτή την εποχή ζητάει το μύρτιλο. Επίσης επειδή υπάρχουν ζημιές στα καλοκαιρινά φρούτα πολλοί καταναλωτές έχουν στραφεί σε αυτό το προϊόν. Ωστόσο έχουν γίνει πολλές εισαγωγές κυρίως από Ισπανία. Υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός με τα εισαγόμενα μύρτιλα που έχουν χαμηλότερες τιμές σε σχέση με τα εγχώρια. Προσπαθούμε να κρατήσουμε το μερίδιό μας στην αγορά.
Πάντως οι καταναλωτές γνωρίζουν ότι το ελληνικό μύρτιλο είναι φρέσκο (λίγος χρόνος από το χωράφι στο ράφι) και είναι πολύ καλής ποιότητας και γεύσης».

