Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.
Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.
Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Βαλέντσια στις περιοχές της Λακωνίας. Είναι η μόνη περιοχή της χώρας που βγάζει αυτή την εποχή πορτοκάλια.
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Σκάλα Λακωνίας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες δεν έχουν δημιουργήσει κανένα πρόβλημα στην συγκομιδή που προχωρά ομαλά. Μάλιστα βοηθούν και την καρπόδεση της νέας χρονιάς. Η ζήτηση αυτή την εποχή για τα πορτοκάλια είναι αυξημένη κάτι που φαίνεται και από την πορεία της τιμής τους. Οι εξαγωγές έχουν καλούς ρυθμούς. Η τιμή παραγωγού από τα επίπεδα 30 έως 35 λεπτών το κιλό έχει αυξηθεί στα 35 έως 40 λεπτά».
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους της Λακωνίας, «υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και όπως φαίνεται θα έχουμε μια καλή ροή όλο το καλοκαίρι. Ιταλοί και Ισπανοί έχουν έρθει στην χώρα μας και κλείνουν εμπορικές συμφωνίες σε καλές τιμές. Όμως πολλοί παραγωγοί της περιοχής στηρίζουν τα ντόπια συσκευαστήρια και πουλάνε εκεί το προϊόν τους. Οι τιμές παραγωγού έφτασαν στα 35 λεπτά αλλά έχουν μια συνεχή ανοδική πορεία. Αν δεν έχουμε κάποια χαλαζόπτωση αναμένεται να συνεχιστεί χωρίς προβλήματα η συγκομιδή».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «φέτος έχουμε μια καλή πορεία στην εξαγωγή πορτοκαλιών. Από 1/9/2022 έως 12/5/2023 ανέρχονται σε 320.637 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη, κατά +29,5%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο».
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργος Τσακίρης και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέας Θ. Λυκουρέντζος, συνεργάστηκαν για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην αγροτική κοινωνία των ζημιών, οι οποίες προκλήθηκαν από τις βαρύτατες χαλαζοπτώσεις και τις ραγδαίες βροχές των τελευταίων ημερών.
Αποφάσισαν τα ακόλουθα:
1) Θα καταγραφούν από τα συνεργεία του ΕΛΓΑ το σύνολο των ζημιών οι οποίες έχουν προκληθεί στις δενδροκαλλιέργειες και ετήσιες καλλιέργειες είτε οι ζημίες εντάσσονται σε όσα προβλέπει ο Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής του Οργανισμού είτε αντιμετωπίζονται με άλλα χρηματοδοτικά Προγράμματα, μέσω των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ) ή της Κρατικής Αρωγής.
2) Τα συνεργεία του ΕΛΓΑ ευρίσκονται ήδη στις πληγείσες περιοχές, για να επισημάνουν την έκταση των ζημιών και να οριοθετήσουν τις περιοχές και τις καλλιέργειες, οι οποίες επλήγησαν.
3) Οι παραγωγοί, κατόπιν της έκδοσης αναγγελιών ζημιών από τους ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α., θα υποβάλλουν δηλώσεις ζημίας και αμέσως μετά θα ξεκινήσει το εκτιμητικό έργο.
4) Ο ΕΛΓΑ προσλαμβάνει καθημερινά συμβασιούχους Γεωπόνους - εκτιμητές, για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού των Υποκαταστημάτων και τις αμέσως επόμενες ημέρες θα προκηρύξει κατεπειγόντως, με το άρθρο 36 του ν.4765, νέες θέσεις εκτάκτων υπαλλήλων ούτως ώστε να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν η διαδικασία του εκτιμητικού έργου και η σύνταξη των πορισμάτων.
Ο ΕΛΓΑ από την πλευρά του υπόσχεται ότι θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα τόσο για την ταχύτερη ολοκλήρωση του εκτιμητικού έργου, την σύνταξη των πορισμάτων και του υπολογισμού των αποζημιώσεων όσο και για την καταβολή τους στους παραγωγούς.
Σοβαρές είναι οι ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες στον κάμπο των Ιωαννίνων αλλά και στις πεδιάδες της Άρτας και της Πρέβεζας, λόγω της συνεχιζόμενης κακοκαιρίας των τελευταίων ημερών. Ήδη οι παραγωγοί της περιοχής υποβάλλουν αναφορές ζημιών προκειμένου να λάβουν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αντώνης Πιλιαφάς από το υποκατάστημα του ΕΛΓΑ των Ιωαννίνων, «συνεχίζεται η κακοκαιρία των τελευταίων ημερών με ζημιές από έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις, καθώς και ανεμοθύελλες, που έπληξαν πολλές περιοχές και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Υπάρχουν ζημιές σε σανοδοτικά φυτά, καλαμπόκι και κηπευτικά.
Επίσης βλέπουμε ζημιές σε ακτινιδιές στην Άρτα, που αυτή την εποχή είναι σε προχωρημένο στάδιο η καλλιέργεια. Δεν γνωρίζουμε ακόμη τι ζημιές έχει προκαλέσει η κακοκαιρία στα αμπέλια της Ζίτσας. Ακόμη θα πρέπει να δούμε σε τι στάδιο βρίσκονται τα εσπεριδοειδή σε Άρτα, Πρέβεζα και Θεσπρωτία, γιατί από τον ΕΛΓΑ καλύπτονται οι ζημιές μόνο μετά το δέσιμο του καρπού».
Στο μεταξύ λόγω των παρατεταμένων δυσμενών καιρικών συνθηκών, που πλήττουν περιοχές της χώρας και έχουν προκαλέσει σημαντικές ζημιές στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ. H επιστολή αναφέρει τα εξής:
«Αντιμέτωποι με σοβαρά αδιέξοδα για το εισόδημά τους βρίσκονται πολλοί παραγωγοί, μέλη Συνεταιρισμών και μη, σε πολλές περιοχές της χώρας. Αιτία οι ζημιές που προκλήθηκαν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης και συνεχίζονται μέχρι και σήμερα αρχές καλοκαιριού από τις ασυνήθιστα συνεχείς και παρατεταμένες βροχοπτώσεις.
Οι βροχοπτώσεις αυτές δημιουργούν μια σειρά έντονων προβλημάτων, που πρέπει να καταγραφούν και να αντιμετωπισθούν τώρα, ώστε να υπάρξουν οι κατάλληλες ενέργειες αποζημίωσης για την απώλεια εισοδήματος και, παράλληλα, την αποφυγή απώλειας κοινοτικών ενισχύσεων.
Οι ζημιές αυτές ανησυχούν σοβαρά τους παραγωγούς γιατί το κόστος καλλιέργειας στην αρχή της περιόδου ειδικά στα σιτηρά ήταν πολύ αυξημένο, οπότε από τη μείωση της παραγωγής η ζημιά φέτος είναι μεγαλύτερη.
Ενδεικτικά, ανά μεγάλη ομάδα καλλιεργειών αυτή τη στιγμή μας μεταφέρονται από τους Συνεταιρισμούς μέλη μας οι εξής σημαντικές ζημιές:
1. Σιτηρά και άλλα ετήσια σανοδοτικά ή καρποδοτικά φυτά: Από τον Έβρο και μέχρι την Κεντρική και Δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα, μεγάλες εκτάσεις ετήσιων καλλιεργειών προσβλήθηκαν από ασθένειες λόγω των βροχοπτώσεων και πλέον σημαντικές εκτάσεις δεν θα μπορούν να συγκομισθούν γιατί πλάγιασαν από το βάρος του νερού. Όμοια, ήδη κοπές, ειδικά μηδικής, ακόμα και σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος δεν θα μπορέσουν να συγκομισθούν γιατί σάπισαν στο έδαφος. Σε όσες από αυτές τις καλλιέργειες καταβάλλονται συνδεμένες ενισχύσεις με βάση και την παραγωγή πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.
2. Νέες σπορές και φυτεύσεις σε Βαμβάκι, Αραβόσιτο, βιομηχανική τομάτα, ετήσια κηπευτικά κλπ.: Στις ίδιες παραγωγικές περιοχές οι παραγωγοί, είτε έχουν προβλήματα καταστροφής των πρώτων σπορών σε αυτές τις καλλιέργειες και αναγκάζονται να επανασπείρουν, ή οι μεταφυτεύσεις που έκαναν δεν έχουν επιτυχία και αναγκάζονται ξαναπροβούν στην ίδια διαδικασία. Ειδικά για τις καλλιέργειες, όπως το Βαμβάκι που η ειδική ενίσχυση καταβάλλεται και με βάση την απόδοση θα χρειαστεί προσαρμογή.
3. Δενδρώδεις καλλιέργειες και αμπέλια: Από τις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας και μέχρι την Κρήτη πολλές ζημιές έχουν σημειωθεί στα ροδάκινα και στα βερίκοκα από χαλαζόπτωση και βροχές, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται σοβαρά προβλήματα στην αμπελοκαλλιέργεια με τις μεγάλες προσβολές από ασθένειες που την πλήττουν, λόγω της παρατεταμένης ασυνήθιστης υψηλής ατμοσφαιρικής υγρασίας.
Όλα τα παραπάνω έχουν σημαντική αρνητική επίδραση στο εισόδημα των αγροτών. Απαιτούν άμεση ενεργοποίηση και καταγραφή των ζημιών από τον ΕΛΓΑ και παρακαλούμε τις επόμενες ημέρες να υπάρξει μια συνάντηση μαζί σας για να συζητήσουμε αυτά τα θέματα, καθώς και τα επείγοντα για την εφαρμογή της Νέας ΚΑΠ ενόψει της υποβολής των Δηλώσεων ΟΣΔΕ 2023, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα στους αγρότες μέλη μας. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων και είμαστε πάντα στη διάθεσή σας για οτιδήποτε σας είναι αναγκαίο».
Συνεχίζονται οι βροχοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας που δημιουργούν προβλήματα στις καλλιέργειες. Όμως την 1η Ιουνίου είχαμε και χαλαζόπτωση στον Τύρναβο.
Κατά τα άλλα συστήνεται στο ΥΠΑΑΤ ad hoc ομάδα εργασίας, με σκοπό την εξέταση του κινδύνου ξηρασίας στον αγροτικό τομέα της χώρας μας κατά την τρέχουσα περίοδο.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου κ. Σωτήρης Ταμπόσης, «είχαμε έντονη χαλαζόπτωση σε μια περιοχή του κάμπου που δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες.
Όμως προβλήματα υπάρχουν και από τις συνεχόμενες έντονες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών. Τα πρώιμα ροδάκινα, που είναι αυτή την εποχή στην συγκομιδή, θα αρχίσουν να έχουν ποιοτικά προβλήματα.
Μέχρι στιγμής πάντως οι ποσότητες είναι μικρές και η ζήτηση αυξημένη. Μένει να δούμε πως θα εξελιχθεί η φετινή χρονιά μετά από 15 ημέρες που θα ξεκινήσουν να συγκομίζονται οι μεγάλες ποσότητες ροδάκινων και νεκταρινιών».
Στο μεταξύ, όπως αναφέρει σε έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, σήμερα Παρασκευή (2/6/2023) βαρομετρικό χαμηλό που βρίσκεται νότια της Κρήτης και κινείται ανατολικά προκαλεί ισχυρές βροχές και καταιγίδες κατά διαστήματα στην Κρήτη, τις Κυκλάδες και τα Δωδεκάνησα.
Μετά από τις ζημιές που έχουν οι καλλιέργειες από τις βροχοπτώσεις όλο και περισσότεροι αγρότες ζητούν να υπάρξει αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να αποζημιώνονται στο 100% για όλα τα ζημιογόνα αίτια στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο.
Επίσης, θα πρέπει να επανδρωθεί άμεσα ο ΕΛΓΑ με έμπειρους γεωπόνους εκτιμητές, για να γίνονται πιο γρήγορα οι εκτιμήσεις γιατί έχουμε διαδοχικές ζημιές στην παραγωγή από τα καιρικά φαινόμενα.
Οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις φέτος έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε πολλές αροτραίες καλλιέργειες σε πολλές περιοχές της χώρας. Όπως πάνε τα πράγματα οι παραγωγοί θα λένε ότι είναι τυχεροί αν καταφέρουν να κάνουν συγκομιδή.
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, παραγωγός από την Θεσσαλονίκη, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά οι συνεχόμενες βροχοπτώσεις δεν μας αφήνουν να μπούμε στα χωράφια. Όσο βρέχει οι αποδόσεις θα μειώνονται. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις και μετά την Πέμπτη θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα στην ποιότητα του κριθαριού. Επίσης προβλήματα υπάρχει με τα τριφύλλια που δεν μπορούμε να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια».
Ο κ. Θωμάς Μόσχος, γεωργός και κτηνοτρόφος από την Καστοριά, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «σοβαρά προβλήματα υπάρχουν στα φασόλια. Τα χωράφια πλημμυρισμένα και υπάρχει ζημιά η οποία δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ. Ζημιά υπάρχει και στα καλαμπόκια που σε πολλά χωράφια θα πρέπει να γίνει επανασπορά. Αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις το επόμενο διάστημα θα αρχίσουν να έχουν προβλήματα και τα σιτάρια. Τα τριφύλλια που σπάρθηκαν στις αρχές Μαΐου θα πρέπει οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορά. Τα υπόλοιπα τριφύλλια δεν μπορούν να συγκομιστούν λόγω βροχής».
Ο κ. Χρήστος Σιδερόπουλος, παραγωγός από την Λάρισα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα βαμβάκια έχουν πρόβλημα. Πολλοί παραγωγοί που είχαν κάνει επανασπορά θα πρέπει να ξανακάνουν. Είμαστε στα τέλη Μαΐου και ο ΕΛΓΑ λέει ότι μπορεί να γίνει επανασπορά (μέχρι 2 Ιουνίου), την οποία αποζημιώνει. Όμως είναι δεδομένο ότι θθα υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες στρεμματικές αποδόσεις. Μέχρι χτες Κυριακή (28/5) δεν υπήρχε πρόβλημα στο σκληρό σιτάρι από τις βροχές. Αν συνεχιστούν όμως θα υπάρξει πρόβλημα και σε αυτή την καλλιέργεια».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι «τα κριθάρια είναι έτοιμα για συγκομιδή αλλά με τις συνεχόμενες βροχές είναι αδύνατον να γίνει. Μέχρι στιγμής οι αποδόσεις είναι καλές και αναμένεται μια καλή παραγωγή. Κανείς όμως δεν γνωρίζει με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν τι θα γίνει όσο περνάει ο καιρός. Κάποια χωράφια που δεν γίνεται αμειψισπορά λόγω υγρασίας υπάρχουν μυκητολογικά προβλήματα (φουζάριο). Αυτό συμβαίνει επειδή έχουμε αυξημένη υγρασία λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων της Άνοιξης».
Ο κ. Βαγγέλης Τασιούλης, παραγωγός το Ριζοβούνι Καρδίτσας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «στο βαμβάκι πολλοί αναγκαστήκαμε να κάνουμε επανασπορά. Πέρσι τέτοια εποχή το βαμβάκι είχε σχηματίσει τα πρώτα του χτένια, φέτος είναι ακόμη στα φυτρώματα. Πολλοί θα αναγκαστούν να κάνουν ξανά επανασπορά.
Στα τριφύλλια αυτή την εποχή έπρεπε να κόβουμε το δεύτερο χέρι αλλά δεν έχουμε κόψει ούτε πρώτο λόγω των συνεχόμενων βροχών. Οι κτηνοτρόφοι έχουν πολύ μεγάλο πρόβλημα γιατί δεν μπορούν να βρουν τριφύλλι για να ταΐσουν τα ζώα τους. Κανείς δεν το περίμενε τέτοια εποχή να μην έχουμε τριφύλλια. Από την άλλη τα σιτάρια είναι σίγουρο ότι φέτος θα έχουν ποιοτικά προβλήματα».
Βλέπουμε ότι οι καιρικές συνθήκες έχουν αρχίσει να δημιουργούν σοβαρά προβλήματα στις καλλιέργειες. Άμεση προτεραιότητα θα πρέπει να είναι μια αλλαγή του Κανονισμού Ασφάλισης του ΕΛΓΑ αλλά και μια ανοικτή επικοινωνία με τους παραγωγούς για να δούμε τι θα πρέπει να αλλάξει για να μπορούμε να έχουμε βιώσιμες παραγωγές.
Η κατάσταση των αγορών αγροτικών προϊόντων, ιδίως μετά την εισβολή στην Ουκρανία, θα είναι το βασικό σημείο της ημερήσιας διάταξης στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που θα γίνει, στις 30 Μαΐου 2023, στις Βρυξέλλες.
Οι Υπουργοί της ΕΕ είναι χωρισμένοι στα δύο για τα ουκρανικά σιτηρά. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2022 η ΕΕ κατήργησε τους τελωνειακούς δασμούς για τα αγροτικά προϊόντα της Ουκρανίας, λόγω του πολέμου με τη Ρωσία και η κατάργηση θα ανανεωθεί για ακόμη ένα χρόνο.
Στα μέσα Απριλίου η Πολωνία, η Ουγγαρία, η Σλοβακία και η Βουλγαρία απαγόρευσαν μονομερώς την εισαγωγή σιτηρών και άλλων αγροτικών προϊόντων από την Ουκρανία καθώς η συσσώρευσή τους προκάλεσε την πτώση των τιμών στις τοπικές αγορές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέληξε στα τέλη Απριλίου σε μια συμφωνία με αυτές τις τέσσερις χώρες και τη Ρουμανία, που προβλέπει ότι μπορούν να μπλοκάρουν τη διάθεση του ουκρανικού σιταριού, καλαμποκιού και ηλιελαίου στην εγχώρια αγορά τους, υπό τον όρο ότι δεν θα απαγορεύουν τη διαμετακόμισή τους προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Αυτό όμως άνοιξε τις πόρτες για να μπουν τα ουκρανικά αγροτικών προϊόντα (σιτηρά, ηλιόσπορο κ.α.) στις άλλες χώρες της ΕΕ.
Οι υπουργοί Γεωργίας 12 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα (που δεν αντίδρασε κατά της Βουλγαρίας και Ρουμανίας νομίζοντας ότι δεν θα κάνει δεκτές αυτές τις αποφάσεις η Κομισιόν), η Γαλλία και η Γερμανία, εξέφρασαν «σοβαρές ανησυχίες» για τους περιορισμούς που επέβαλαν πέντε χώρες της ανατολικής Ευρώπης στις εισαγωγές ουκρανικών σιτηρών, στο πλαίσιο συμβιβαστικής συμφωνίας που επιτεύχθηκε στα τέλη Απριλίου με τις Βρυξέλλες. Πάντως η Ελλάδα δεν έχει δείξει κάποιο ενδιαφέρον για οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών στην χώρα μας. Τώρα με τη νέα διαδικασία μένει να δούμε πως θα εξελιχθούν οι τιμές στην εγχώρια αγορά την εποχή του αλωνισμού.
Ένα ακόμη θέμα που θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Υπουργών θα είναι η ξηρασία. Η πορτογαλική αντιπροσωπεία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τον αντίκτυπο των πρόσφατων ξηρασιών στη νότια Ευρώπη και θα ζητήσει από την Επιτροπή να συμφωνήσει με τη χρήση των εργαλείων που διατίθενται στο πλαίσιο της ΚΑΠ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Επίσης η κροατική αντιπροσωπία θα κοινοποιήσει πληροφορίες για τις τρέχουσες πρακτικές σχετικά με την εμπορία κατεψυγμένων προϊόντων.
Σημαντικές ζημιές στην αγροτική παραγωγή, από τις καταιγίδες και τα ακραία καιρικά φαινόμενα, υπάρχουν στην περιοχή της Εμίλια-Ρομάνα της Ιταλίας.
Οι πλημμύρες, που σκότωσαν 14 ανθρώπους την περασμένη εβδομάδα, βύθισαν χιλιάδες στρέμματα ιδιαίτερα εύφορης γεωργικής γης.
Σήμερα Τρίτη (23/5) έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για την έγκριση μιας πρώτης δέσμης μέτρων έκτακτης ανάγκης για τους αγρότες στην περιοχή της Ιταλίας.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η Coldiretti (Ένωση Ιταλών Αγροτών), οι πλημμύρες κατέστρεψαν πάνω από 5 χιλιάδες αγροκτήματα σε μια από τα πιο αγροτικές περιοχές της χώρας.
Η περιοχή είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός αχλαδιών, μήλων, λωτών, ροδάκινων, νεκταρινιών, βερίκοκων και δαμάσκηνων της χώρας και ο δεύτερος μεγαλύτερος κερασιών και ακτινιδίων. Αντιστοιχεί στο ένα τρίτο της συνολικής παραγωγής φρούτων της Ιταλίας. Μεγάλος αριθμός δέντρων θα πρέπει να ξεριζωθεί επειδή οι ρίζες τους θα σαπίσουν από τα νερά. Επίσης καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα σκληρού σιταριού.
Υπάρχουν όμως απώλειες και στο ζωικό κεφάλαιο. Η κατάσταση είναι δύσκολη για 250 χιλιάδες βοοειδή, χοίρους, πρόβατα και κατσίκες, που εκτρέφονται στους στάβλους της πλημμυρισμένης Εμίλια-Ρομάνα, όπου υπάρχουν επίσης περίπου 400 πτηνοτροφικές μονάδες. Πολλά ζώα έχουν πνιγεί μέσα στο νερό.
Η ιταλική οργάνωση αγροτών εκτιμά ότι οι ζημιές στην αγροτική παραγωγή θα ανέλθουν σε περίπου 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ιταλική κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει αίτημα προς την Κομισιόν για κονδύλια στήριξης των αγροτών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις φυσικές καταστροφές. Το σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα θα κάνουν την εμφάνισή τους Ιταλοί έμποροι στην χώρα μας για να καλύψουν τις απώλειες στην παραγωγή φρούτων.
Σημαντικές ζημίες σε δενδρώδεις και αροτραίες καλλιέργειες είχαμε από την μεγάλη χαλαζόπτωση που έπληξε, την Τετάρτη (17/5), πολλές περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός ροδακινιών από τη Νάουσα κ. Μάκης Αντωνιάδης, «χτυπήθηκαν πολλές περιοχές του κάμπου σε Νάουσα και Βέροια. Η ζημιά είναι ανεπανόρθωτη αυτή την περίοδο για όλες τις ποικιλίες. Βέβαια τις μεγαλύτερες ζημιές έχουν τα φρούτα που είναι στην περίοδο συγκομιδής. Αναμένουμε τις εκτιμήσεις και τις αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ».
Από την πλευρά του ο Τάσος Χαλκίδης, παραγωγός από την Βέροια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «περίπου το μισό του κάμπου της Ημαθίας και πολλές περιοχές της Πέλλας χτυπήθηκαν από το χαλάζι και την μεγάλη βροχόπτωση που ακολούθησε. Πολλά χωριά, όπως Αρχάγγελος, Σκύδρα, ορεινή Αλμωπία, Αγία Τριάδα, αλλά και η Επισκοπή, έχουν σημαντικές ζημιές. Σε πείπου 15 ημέρες θα ξεκινούσε η συγκομιδή σε ροδάκινα και νεκταρίνια και τώρα όλα αυτά είναι μη εμπορεύσιμα. Πολλά βαμβακοχώραφα έχουν πλημμυρίσει και έπαθαν ζημιά. Οι παραγωγοί έκαναν όλα τα καλλιεργητικά έξοδα και τώρα πρέπει να αποζημιωθούν. Άμεσα η νέα κυβέρνηση πρέπει να αλλάξει τον Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ γιατί έχουν αυξηθεί τα ακραία καιρικά φαινόμενα».
Ακραία καιρικά φαινόμενα με ισχυρό χαλάζι έπληξαν την ορεινή Αλμωπία, κυρίως περιοχές σε Αρχάγγελο και Περίκλεια. Ο κ. Γιάννης Τσολάκης, παραγωγός από την Αριδαία, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι χτύπησε ταυτόχρονα από δύο πλευρές τον κάμπο της Αλμωπίας, ανατολικά και δυτικά. Οι ζημιές για όλα τα πυρηνόκαρπα που ήταν στην συγκομιδή είναι μεγάλες. Είναι μια δύσκολη χρονιά φέτος για τους παραγωγούς».
Ο κ. Θωμάς Δεληγιάννης, παραγωγός από την Αλεξάνδρεια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «χαλάζι χτύπησε τα χωριά Καμποχώρι, Επισκοπή και Λουτρό. Ήταν τόσο μεγάλη η διάρκεια του φαινομένου που ακόμη και την επόμενη ημέρα τα χωράφια ήταν κάτασπρα σαν να είχε χιονίσει. Τα νεκταρίνια ήταν να συγκομιστούν σε 15 ημέρες. Το χαλάζι τα έκανε μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά στα νεκταρίνια είναι ολική 100%. Όμως ζημιά έπαθε σε πολλές περιπτώσεις και το φυτικό κεφάλαιο. Θα υπάρξει πρόβλημα και τον επόμενο χρόνο στην παραγωγή».
Οι έντονες βροχοπτώσεις, από τις οποίες μαστίζεται η Καστοριά εδώ και δύο μήνες, έχουν σαν αποτέλεσμα η καλλιεργητική περίοδος να έχει καθυστερήσει περισσότερο από ένα μήνα.
Αυτό έχει δημιουργήσει τα εξής προβλήματα:
- Τα αιγοπρόβατα παρουσιάζουν σημαντική μείωση στην παραγωγή γάλακτος λόγο των μεγάλων μεταβολών στις θερμοκρασίες. Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι σε τέτοιες περιπτώσεις μείωσης της παραγωγής λόγο μεταβολών θερμοκρασίας και έντονου στρες των ζώων η παραγωγή δεν επανέρχεται στα αρχικά της στάδια, ενώ η βοσκή για μείωση κόστους παραγωγής είναι αδύνατη όταν υπάρχουν βροχοπτώσεις, κάτι το οποίο ισχύει και για τις αγελάδες ελευθέρας βοσκής.
- Η συγκομιδή των σανοδετικών ψυχανθών της περιοχής έχει πάει ήδη έναν μήνα πίσω, καθώς ακόμα οι αγρότες της περιοχής μας δεν έχουν πάρει το λεγόμενο «πρώτο χέρι», με αποτέλεσμα να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής. Επίσης η συγκομιδή όσο καθυστερεί τόσο περισσότερο μειώνεται η ποιότητα αλλά και η ποσότητα του προϊόντος.
- Πολλά φασόλια που σπάρθηκαν θα χρειαστεί να σπαρθούν εκ νέου, καθώς υπάρχει μεγάλη ζημιά λόγο της υγρασίας. Αποτέλεσμα οι αγρότες τώρα να ψάχνουν εκ νέου σπόρο για την καλλιέργεια τους διπλασιάζοντας το κόστος παραγωγής, αφού τα αγροτεμάχια θα πρέπει να καλλιεργηθούν εκ νέου.
- Η καλλιέργεια του καλαμποκιού έχει καθυστερήσει και αυτήν έναν μήνα καθώς μέχρι στιγμής ελάχιστα έχουν σπαρθεί ενώ και όσα σπάρθηκαν έχουν πρόβλημα λόγο υψηλής υγρασίας του εδάφους με αποτέλεσμα να πρέπει να καλλιεργηθούν ξανά.
- Η καλλιέργεια του μήλου εμφανίζει και αυτή μεγάλο πρόβλημα, καθώς είχαμε σχετικά ήπιο χειμώνα και πολλές βροχοπτώσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχει πολύ χαμηλή καρποφορία στα δέντρα.
- Τα σιτηρά εμφανίζουν σε μεγάλο βαθμό πλέον αρρώστιες λόγω υγρασίας, ενώ κάποια έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν και το πρόβλημα θα οξυνθεί όταν γίνει η ξαφνική εναλλαγή μέσης θερμοκρασίας δηλαδή από τον μήνα Ιούνιο και μετά.
- Τα ελαιούχα και τα αρωματικά φυτά έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.
Για τον λόγο αυτό οι αγροτικοί σύλλογοι και συνεταιρισμοί του νομού Καστοριάς (Αγροτικός Σύλλογος Καστοριάς Μακεδνός, Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων Καστοριάς, Αγροτικός Συνεταιρισμός Πενταβρύσου, Αγροτικός Σύλλογος Άργους Ορεστικού, Ομάδα Παραγωγών της Γεωργικής Εταιρείας Οπωροκηπευτικων Καστοριάς (ΓΕΟΚ) ΑΕ, Αγροτικός Συνεταιρισμός Άργους Ορεστικού) ζητούν την άμεση επίσκεψη κλιμακίου του ΕΛΓΑ, ώστε να γίνει καταγραφή των ζημιών και την άμεση αποζημίωση των παραγωγών, είτε με την διαδικασία de minimis είτε με άλλα εργαλεία τα οποία έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση, όπως είχαμε αποζημίωση μέσω ΕΛΓΑ λόγω παγετού (μήνα Απρίλιο) και έντονων βροχοπτώσεων (Απρίλιο και Μάιο).
Ένα βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο Πέλαγος θα επηρεάσει τη χώρα μας με βροχές, καταιγίδες και ισχυρούς έως θυελλώδεις νότιους ανέμους.
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από σήμερα Τρίτη (2/5/2023) και από τα δυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και χαλαζοπτώσεις, καθώς και πρόσκαιρα θυελλώδεις ανέμους.
Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Σήμερα Τρίτη (2/5/2023) από αργά το απόγευμα στο Ιόνιο και προς το βράδυ στην Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, τη Θεσσαλία (κυρίως τα δυτικά τμήματα) και την Πελοπόννησο.
Β. Αύριο Τετάρτη (3/5/2023)
α) στο Ιόνιο, τη δυτική Στερεά, τη Θεσσαλία και την κεντρική Μακεδονία.
β) έως και τις απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Στερεά και τη δυτική και βόρεια Πελοπόννησο.
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.
Την Πέμπτη (4/5/2023) τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, ωστόσο ο καιρός θα διατηρηθεί άστατος, με βροχές και καταιγίδες πιθανώς κατά τόπους ισχυρές στο Ιόνιο τις πρωινές ώρες και στα ηπειρωτικά το μεσημέρι - απόγευμα.
Σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το βράδυ της Δευτέρας (3/4) περιοχές της Χαλκιδικής.
Για αρκετή ώρα έριξε χαλάζι σε χωριά, όπως η Πορταριά, ο Άγιος Παντελεήμονας αλλά και η Όλυνθος. Οι παραγωγοί εκτιμούν ότι τα βερίκοκα σίγουρα υπέστησαν ζημιές αλλά μέχρι στιγμής, και ωσότου στεγνώσουν τα χωράφια, δεν έχουν δει από κοντά το μέγεθος της καταστροφής.
Ο κ. Βαγγέλης Μισαηλίδης, παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σημάντρων, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η χαλαζόπτωση είχε μεγάλη ένταση και διάρκεια, για τουλάχιστον ένα τέταρτο ήταν συνεχόμενη. Επίσης χτύπησε μεγάλη έκταση σχεδόν όλη την περιοχή καλλιέργειας βερικόκων. Εκτιμώ ότι όλες οι πρώιμες ποικιλίες έχουν πρόβλημα. Η καλλιέργεια ήταν στο στάδιο καρπιδίου και πρώτου αραιώματος. Η ζημιά θα είναι μεγάλη και πολλά βερίκοκα θα είναι μη εμπορεύσιμα και αναγκαστικά θα πάνε για μεταποίηση».
Ο κ. Αθανάσιος Κασσαμανώλης, παραγωγός και γεωπόνος από την Πορταριά, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες βερικόκων έχουν καρπό σε μέγεθος φουντουκιού. Κανονικά θα έπρεπε αυτή την περίοδο να είμαστε στα αραιώματα περιμένουμε όμως να δούμε τις ζημιές. Όσα βερίκοκα έχουν χτυπηθεί θα είναι μη εμπορεύσιμα. Η ζημιά αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ και θα πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν οι εκτιμήσεις».
Στο μεταξύ πριν ένα μήνα είχε στείλει επιστολή ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου της περιοχής, Γιάννης Κουφίδης, στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, με την οποία ζητούσε την ένταξη της Χαλκιδικής στο πρόγραμμα της χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα του Οργανισμού. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Χαλκιδικής, το εθνικό πρόγραμμα Χαλαζικής προστασίας με αεροπλάνα σποράς των Χαλαζοφόρων νεφών από τον ΕΛΓΑ, εφαρμόζεται σε δύο περιοχές της Βόρειας και Κεντρικής Ελλάδας, συνολικής έκτασης 5.197.000 στρεμμάτων.
Η περιοχή Μακεδονίας σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης και Πιερίας καλύπτει έκταση 2.741.000 στρεμμάτων και η Περιοχή Κεντρικής Ελλάδας (κυρίως Θεσσαλία) σε τμήματα των περιφερειακών ενοτήτων Λάρισας, Τρικάλων, Καρδίτσας και Φθιώτιδας έκταση 2.456.000 στρεμμάτων. Ο κ. Κουφίδης ζητούσε να ενταχθεί και η Χαλκιδική στο συγκεκριμένο πρόγραμμα.
Με μειωμένη ζήτηση συνεχίζονται οι κοπές στα λεμόνια, με τις τιμές στον παραγωγό να είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι.
Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «αν και είμαστε λίγες ημέρες πριν την Μεγάλη Εβδομάδα η ζήτηση για λεμόνια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να γίνονται με αργούς ρυθμούς οι κοπές και να είναι καθηλωμένες σε χαμηλά επίπεδα οι τιμές παραγωγού, γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Αν και φέτος ξεκίνησαν καλά τα λεμόνια στα 60 λεπτά στην συνέχεια είχαμε μια αρνητική εξέλιξη όσον αφορά την πορεία των τιμών, που κυμαίνονται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρυσι. Αυτή την εποχή έχουμε λεμόνια ποικιλίας Μαγληνά. Πάντως οι πρόσφατες βροχοπτώσεις έχουν βοηθήσει την καλλιέργεια».
Από την πλευρά της η παραγωγός από το Ξυλόκαστρο, Αικατερίνα Γκινοπούλου, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «πέρυσι αυτή την εποχή τα λεμόνια είχαν τιμή στα 35 - 37 λεπτά το κιλό. Φέτος με την αύξηση κόστους και εργατικών η τιμή έχει πέσει στα 30 λεπτά. Δηλαδή πουλάμε φτηνότερα σε σχέση με πέρυσι. Από την άλλη στην λιανική το λεμόνι έχει τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό».
Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει μειωμένη ζήτηση αυτή την εποχή στα λεμόνια με αποτέλεσμα οι τιμές να είναι στα 30 λεπτά το κιλό. Αυτή την εποχή και οι εξαγωγές γίνονται με πολύ χαμηλούς ρυθμούς επειδή έχουν βγει και ανταγωνιστές μας στις αγορές. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς και ευτυχώς που έχουμε τις πρόσφατες ποτιστικές βροχές αν και θέλουμε περισσότερες».
Κακοκαιρία προβλέπεται να επηρεάσει τη χώρα μας από σήμερα Δευτέρα (3/4/2023) έως και την Τρίτη (4/4/2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.
Α. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται τη Δευτέρα:
α) από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο
β) από τις προμεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά και τη δυτική και νότια Πελοπόννησο
γ) από τις μεσημβρινές ώρες στη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία και την κεντρική Στερεά
δ) από το απόγευμα στην ανατολική Μακεδονία και βαθμιαία μέχρι τις βραδινές ώρες στη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Τα φαινόμενα στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τη Θεσσαλία και την κεντρική Στερεά τις βραδινές ώρες θα εξασθενήσουν.
Β. Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες συνεχίζονται την Τρίτη:
α) μέχρι τη νύχτα στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα
β) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη
γ) και τις πρωινές ώρες θα εκδηλώνονται κατά διαστήματα στις Κυκλάδες, την Κρήτη, τη νότια Εύβοια και τη νότια Πελοπόννησο.
Ισχυροί νότιοι νοτιοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα επικρατήσουν στο ανατολικό Αιγαίο από τη Δευτέρα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Τρίτης.
Ισχυρό παγετό είχαμε το βράδυ της Τετάρτης (29/3) σε περιοχές της Μακεδονίας αλλά ακόμα και σε πεδινά τμήματα της Θεσσαλίας. Σε κάποιες περιοχές η άπνοια έφερε τον υδράργυρο σε πολύ χαμηλά επίπεδα και είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν προβλήματα σε καλλιέργειες.
Ο κ. Σάββας Παστόπουλος, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νέο Μυλότοπο Γιαννιτσών, δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «είχαμε παγετό στην Πέλλα στον κάμπο Γιαννιτσών και Αριδαίας και τα θερμόμετρα σήμερα Πέμπτη (30/3) το πρωί έδειχναν -3 βαθμούς Κελσίου. Όλες οι ποικιλίες των πυρηνοκάρπων βρίσκονται στο στάδιο ανθοφορίας - πτώση κάλυκα, ενώ όλα τα ακτινίδια και οι λωτοί έχουν βλαστήσει. Οι όποιες ζημιές θα εκδηλωθούν το επόμενο 48ωρο. Η διάρκεια του φαινομένου ήταν από 3 έως 6 ώρες».
Από την πλευρά του ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «ο παγετός αυτή την φορά χτύπησε τον κάμπο της Ημαθίας. Οι θερμοκρασίες έφτασαν το βράδυ μέχρι και στους -3 βαθμούς Κελσίου. Όλες οι ποικιλίες πυρηνόκαρπων αυτή την περίοδο είναι ανθισμένες με καρπίδιο. Μεγαλύτερη ζημιά αναμένεται να έχουν τα βερίκοκα που ήταν πιο προχωρημένα. Να δούμε την εξέλιξη του καιρού γιατί το επόμενο διάστημα αν έχουμε χιόνια στα ορεινά θα δούμε και τις επόμενες ημέρες χαμηλές θερμοκρασίες στον κάμπο».
Επίσης σε κάποιες περιοχές της Αγιάς το θερμόμετρο έδειξε -4 βαθμούς Κελσίου.
Συνεχίζεται με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή και εξαγωγή πορτοκαλιών. Προς το τέλος τους βρίσκονται τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane ενώ ένα καλό ξεκίνημα είχαν τα Βαλέντσια.
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Σύνδεσμου Incofruit - Hellas, συνολικά οι εξαγωγές πορτοκαλιών, από 1/9/2022 - 24/3/2023, ανέρχονται στους 269.418 τόνους, παρουσιάζοντας μια αύξηση, κατά +24,4%, έναντι της αντίστοιχης περυσινής περιόδου 2021/2022. Η ανάγκη της Ευρώπης για εσπεριδοειδή ήταν υψηλή και διατήρησε καλή ζήτηση για αυτή την εμπορική περίοδο.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Ολοκληρώθηκε σχεδόν η συγκομιδή στα πορτοκάλια ποικιλίας Lane που φέτος είχαν πολύ καλή τιμή παραγωγού που έφτασε στα 42 - 43 λεπτά το κιλό.
Στο μεταξύ έχουν ξεκινήσει οι κοπές πορτοκαλιών Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με καλές προοπτικές. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από τα 18 λεπτά και στη συνέχεια ανέβηκε στα 20 λεπτά. Αυτή την περίοδο έχουμε κοπές με τιμή που φτάνει στα 25 λεπτά το κιλό, που θεωρώ ότι είναι ικανοποιητική για τους παραγωγούς».
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Πριν περίπου μια εβδομάδα ολοκληρώθηκαν οι κοπές και η ζήτηση ήταν μεγάλη με αποτέλεσμα να απογειωθούν οι τιμές παραγωγού που έφτασαν μέχρι και τα 48 λεπτά.
Τώρα είμαστε στην συγκομιδή στα πορτοκάλια Βαλέντσια, οι κοπές γίνονται με υψηλούς ρυθμούς και οι τιμές κυμαίνονται σε καλά επίπεδα. Έφτασε ακόμη και στα 28 έως 30 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού. Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής έχει ήδη συγκομιστεί στην περιοχή».
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στην Ελλάδα από αύριο Τετάρτη (15/3) έως και το μεσημέρι της Παρασκευής (17/3) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται κατά τόπους από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, πιθανώς από χαλαζοπτώσεις και από ενισχυμένους ανέμους.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εξέδωσε η Εθνική Μετωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Α. Την Τετάρτη (15/3)
α) από τις πρώτες πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά και από το μεσημέρι στη δυτική Πελοπόννησο. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) από τις απογευματινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και από αργά το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Β. Την Πέμπτη (16/3)
α) μέχρι τις απογευματινές ώρες στα νησιά του βορείου και του ανατολικού Αιγαίου
β) από το μεσημέρι κατά διαστήματα στις Κυκλάδες και την Κρήτη
γ) στα Δωδεκάνησα νωρίς το πρωί και ξανά από το απόγευμα.
Γ. Την Παρασκευή (17/3) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.
Σε ΦΕΚ η απόφαση Οικονομικών-Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Όπως προανήγγειλε εδώ και αρκετό καιρό ο ΑγροΤύπος, έρχονται de minimis για μανταρινοπαραγωγούς ποικιλίας Κλημεντίνη από το νομό Θεσπρωτίας. Η ενίσχυση δίδεται με βάση το ΟΣΔΕ του ΟΣΔΕ και αφορά σε αυτή τη φάση, όσους είχαν μείνει εκτός από πληρωμή που έγινε πριν μήνες, λόγω λαθών στον ΟΣΔΕ.
Η απόφαση έχει τίτλο: «Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι» στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας και λεπτομέρειες εφαρμογής στα πλαίσια εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 1408/2013 της Επιτροπής (ΕΕ L 352, 24.12.2013) όπως τροποποιήθηκε».
Ύψος ενίσχυσης και δικαιούχοι
1. Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για την παρούσα Απόφαση ορίζονται οι γεωργοί που δραστηριοποιούνται στην Περιφερειακή Ενότητα Θεσπρωτίας που έχουν υποβάλλει δήλωση εκμετάλλευσης ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2020, διαθέτουν παραγωγικά δέντρα (μεγαλύτερα των τεσσάρων ετών) και και διατηρούν τουλάχιστον 1 (ένα) στρέμμα μανταρινιών ποικιλίας «μανταρίνι». Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται σε 70 ευρώ/στρέμμα.
2. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να μην έχουν λάβει οι ίδιοι ή επιχείρηση δυνάμενη να λογισθεί ενιαία με αυτούς, σύμφωνα με το άρθρο 3 του ΕΚ 1408/2013, κατά το τρέχον έτος και τα δύο προηγούμενα οικονομικά έτη ενισχύσεις ήσσονος σημασίας το ύψος των οποίων, συμπεριλαμβανόμενης της χορηγούμενης με την παρούσα, υπερβαίνει το ποσό των 20.000,00 ευρώ.
Δείτε εδώ το ΦΕΚ
Σε απελπιστική κατάσταση χιλιάδες οικογένειες αγροτών στις περισσότερες παραγωγικές ζώνες της χώρας με εσπεριδοειδή και ελιές.
Με καθαρά... αρνητικό πρόσημο η καλλιέργεια Κλημεντίνης φέτος στην Ελλάδα, αλλά και της ελιάς Καλαμών, με τους παραγωγούς να δηλώνουν απογοητευμένοι όχι μόνο από την κατάσταση στο εμπόριο, αλλά και από την χαρακτηριστική αδράνεια της πολιτείας και ειδικά του ΥπΑΑΤ, που όπου θέλει βρίσκει και δίνει ενισχύσεις και de mimimis. Οι παραγωγοί τονίζουν με νόημα μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι η ώρα της κάλπης πλησιάζει και ότι θα τιμωρήσουν παραδειγματικά, όσους αδιαφορούν για την κατάστασή τους.
Ο κ. Αντώνης Σταμάτης είναι μεγάλος παραγωγός με Κλημεντίνες και ελιές Καλαμών από την περιοχή της Γουριάς Μεσολογγίου, μια περιοχή που βασίζεται στην καλλιέργεια κυρίως της ελιάς Καλαμών, αλλά και των εσπεριδοειδών. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «φέτος η κατάσταση στην περιοχή μας είναι απερίγραπτα κακή και ο αγροτικός κόσμος αδυνατεί να καλύψει και τις βασικές του υποχρεώσεις. Εκτός από κάποια πολύ πρώιμα μανταρίνια που έπιασαν στο ξεκίνημα 40 λεπτά το κιλό, η συντριπτική πλειοψηφία των αγροτών με Κλημεντίνες, είτε εισέπραξε ψίχουλα, είτε και τίποτα. Τα πιο πολλά κτήματα έμειναν αμάζευτα και υπάρχουν κτήματα που πληρώθηκαν 8 και 10 λεπτά το κιλό. Την ίδια ώρα, τα συλλεκτικά στοίχιζαν 15 ολόκληρα λεπτά το κιλό, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα να μη μπει πολύς κόσμος στο χωράφι να μαζέψει. Εκτός όλων των άλλων είχαμε και τα γνωστά θέματα με τους εργάτες γης, που έχουν εξελιχθεί σε είδος... πολυτελείας, μαζεύουν όποτε θέλουν και ζητάνε όσα θέλουν. Σαν να μην έφτανε αυτό με τις Κλημεντίνες, ήρθε και το τελειωτικό χτύπημα με τις ελιές Καλαμών. Οι έμποροι βγήκαν στο ξεκίνημα με τιμή τελάρου στα 1,10-1,20 το 200άρι και ο περισσότερος κόσμος πήγε το προϊόν στις κάδες για να πουλήσει αργότερα. Λόγω της μικροκαρπίας το στήσιμο, μια μέση τιμή δηλαδή στον παραγωγό, δεν ξεπερνά φέτος τα 70 λεπτά το κιλό, δηλαδή είμαστε κάτω από το κόστος και δεν μιλάει κανένας. Αντίθετα βλέπουμε να δίνονται ενισχύσεις έκτακτες και de minimis σε άλλες καλλιέργειες και άλλες περιοχές. Ο αγροτικός κόσμος θέλει να λιπάνει και να περιποιηθεί τα δέντρα του, αλλά όπως πάει η κατάσταση, θα δυσκολευτεί πολύ φέτος».
Για εξαιρετικά δυσχερή θέση στην οποία έχουν περιέλθει φέτος οι οικογένειες των ελαιοπαραγωγών στη Φθιώτιδα κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Μπουραμάς, αγρότης με ελιές Καλαμών, αλλά και άλλα προϊόντα, από τις Λιβανάτες Φθιώτιδας. Όπως τονίζει: «φέτος στην περιοχή μας υπήρχε μεγάλη και έντονη μικροκαρπία στις ελιές Καλαμών. Οι τιμές είναι στα τάρταρα και δεν κουνιέται φύλλο. Ο αγροτικός κόσμος έχει ανάγκες να καλύψει καλλιεργητικές και ο λογαριασμός φέτος είναι... μείον. Στο στήσιμο η ελιά δεν πιάνει ούτε 70-80 λεπτά επειδή είναι ψιλή και γενικά είμαστε κάτω από το κόστος. Πρέπει το κράτος να σκεφτεί σοβαρά να μας ενισχύσει ή να βάλει τάξη στην αγορά και να πατάξει επιτέλους τυχόν ελληνοποιήσεις, που καταρρακώνουν το εισόδημά μας».
Στα κάγκελα οι αγρότες και στην Άρτα, έμειναν δίχως εισόδημα
Για πολλά περιβόλια, τα οποία έμειναν αμάζευτα, κάνει λόγο από την πλευρά του μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας. «Βασικό πρόβλημα παραμένει η εκτίναξη του κόστους παραγωγής. Πέρσι καλλιεργήσαμε με τα πάντα στα ύψη. Φέτος υπάρχει μια αποκλιμάκωση στις εισροές, αλλά δεν έχουμε επιστρέψει σε καμιά περίπτωση στο 2021. Μέσα σε όλα αυτά αναγκαστήκαμε σε πολλές περιπτώσεις να αφήσουμε τα μανταρίνια, της Κλημεντίνες αμάζευτες, καθώς είτε δεν τις έπαιρναν οι έμποροι, είτε δεν συνέφερε με τις τρέχουσες τιμές να τις μαζέψουμε. Βασικό πρόβλημα για μας είναι τα πανάκριβα εργατικά. Ο καθένας ζητάει ό,τι θέλει. Αν οι τιμές στις Κλημεντίνες ήταν 25 λεπτά, στον παραγωγό δεν έμειναν παρά 10 λεπτά το κιλό. Αυτό επαναλαμβάνω, αν κατάφερε να πουλήσει, γιατί πολλές έμειναν στα δέντρα. Για ενίσχυση, φυσικά, ούτε λόγος...», σημειώνει ο ίδιος.
Αναλυτικό ρεπορτάζ-συνεντεύξεις για το θέμα των μανταρινιών και της ελιάς μπορείτε να διαβάσετε στο Περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία που κυκλοφορεί από τις 4 Μαρτίου στα περίπτερα όλης της χώρας
Ολοκληρώνεται η συγκομιδή πορτοκαλιών της ποικιλίας Lane Late και ξεκινούν τα Βαλέντσια, με καλές τιμές λόγω ανταγωνισμού και υψηλής ζήτησης.
Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από Ιταλούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους και προχωρούν σε αγορές, αφού η Ισπανία φαίνεται ότι έχει πρόβλημα στην παραγωγή της. Ειδικά τα Lane Late έχουν μια άριστη ποιότητα και έχουν γίνει ανάρπαστα στην αγορά. Θετική πορεία φαίνεται να έχουμε και στα Βαλέντσια, που από νωρίς βγήκαν με καλές τιμές στην αγορά.
Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαν μια πολύ καλή πορεία πορτοκάλια Lane Late. Η τιμή παραγωγού ξεκίνησε από 20 λεπτά το κιλό (τιμή στο δέντρο) αλλά οι παραγωγοί δεν βιάστηκαν να πουλήσουν. Στη συνέχεια έκαναν την εμφάνισή τους οι Ιταλοί έμποροι. Φέτος ο αριθμός τους 5πλασιάστηκε λόγω των προβλημάτων που είχαν οι Ισπανοί και της καθυστέρησης των Μαροκινών να βγουν στην αγορά. Αποτέλεσμα να φτάσει η τιμή τους σήμερα στα 35 λεπτά το κιλό (καθαρά).
Οι πρόσφατες βροχές βοήθησαν τα δέντρα και τα πορτοκάλια πήραν βάρος. Επίσης οι καιρικές συνθήκες βοηθούν αυτή την εποχή τις κοπές που γίνονται με γρήγορους ρυθμούς και αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί τα Lane Late τις επόμενες ημέρες.
Δυναμική είσοδο στην αγορά έκαναν και τα Βαλέντσια. Ξεκίνησαν οι κοπές από 16 λεπτά αλλά στη συνέχεια με τον ανταγωνισμό και την καλή ποιότητα ανέβηκαν και αυτή την περίοδο έφτασαν στα 25 λεπτά το κιλό. Φέτος είχαμε αντίθετη εικόνα σε σχέση το παρελθόν. Τα μανταρίνια Κλημεντίνες δεν είχαν καλή πορεία λόγω των προβλημάτων καιρού και ποιότητας ενώ τα πορτοκάλια έχουν μια δυναμική και φαίνεται από την καλή ζήτηση.
Καλή πορεία έχουμε φέτος και στην Λακωνία. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα, «πολύ καλά πάνε φέτος τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Πάντως το 2022 ήταν μια άσχημη χρονιά για τις εξαγωγές στα πορτοκάλια. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών Incofruit – Hellas, οι εξαγωγές πορτοκαλιών πέρυσι ανήλθαν στους 226.000 τόνους και ήταν αξίας 136,6 εκατ. ευρώ, μειωμένες σε σχέση με αυτές του 2021 που ανήλθαν στους 328.000 τόνους και ήταν αξίας 156,2 εκατ. ευρώ.
Συνεχίζονται με καλούς ρυθμούς οι κοπές και εξαγωγές μανταρινιών ποικιλίας Ορτανίκ από την Λακωνία.
Προς το τέλος τους είναι οι Κλημεντίνες και τα Πέιτζ στην Αργολίδα, ενώ ολοκληρώθηκαν οι κοπές Νόβα στην Αιτωλοακαρνανία.
Οι εξαγωγές, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit Hellas, από την αρχή της εμπορικής περιόδου (2022/2023) παρουσιάζουν μια αύξηση της τάξης του 29,5% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή (149.460 τόνους φέτος έναντι 115.408 τόνων πέρυσι).
Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «με καλούς ρυθμούς γίνονται οι κοπές μανταρινών ποικιλίας Ορτανίκ. Έχει μείνει στα δέντρα περίπου το 30% της παραγωγής τους. Πηγαίνουν κυρίως προς εξαγωγή και πολύ λίγα θα κατευθυνθούν προς την εγχώρια αγορά. Η τιμή τους κυμαίνεται στα 30 λεπτά το κιλό. Παράλληλα καλά πάνε και τα πορτοκάλια ποικιλίας Lane με τιμή στα 35 λεπτά, ενώ έκαναν ένα καλό ξεκίνημα και τα πορτοκάλια Βαλέντσια, που αν και έχουμε μεγάλη παραγωγή φέτος, βγήκαν στην αγορά με τιμή στα 20 λεπτά το κιλό».
Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του συνεταρισμού Sparta Orange Σκάλας Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχη καλή ζήτηση αυτή την εποχή για εσπεριδοειδή στην Λακωνία. Οι κοπές για τα μανταρίνια Ορτανίκ γίνονται με καλούς ρυθμούς. Υπήρξαν ζημιές σε τοπικό επίπεδο σε κάποια περιβόλια από τις πρόσφατες χαλαζοπτώσεις. Στις υπόλοιπες περιοχές, που δεν έπληξε το χαλάζι, τα μανταρίνια έχουν καλή ποιότητα και πάνε για εξαγωγές».
Ο κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, γεωπόνος και παραγωγός μανταρινιών από την Σκάλα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο έχουν ολοκληρωθεί οι κοπές στα Νόβα και έχουν μείνει τα μανταρίνια Ορτανίκ. Οι ποσότητες δεν είναι μεγάλες γιατί φέτος ξεκίνησαν νωρίτερα οι κοπές τους. Κάποιες περιοχές επλήγησαν από την ισχυρή χαλαζόπτωση της περασμένης Πέμπτης (2/3). Αν και το φαινόμενο ήταν τοπικό όσοι έπαθαν ζημιά θα είναι δύσκολο να αποζημιωθούν».
Όπως αναφέρει ο Θωμάς Φάκλαρης, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου, «ουσιαστικά έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή στα μανταρίνια Κλημεντίνες και προς το τέλος είναι τα Πέιτζ. Σε όσα χωράφια δεν κατάφεραν να συγκομιστούν οι Κλημεντίνες (λόγω βροχοπτώσεων, έλλειψης εργατών γης κ.α.) τα μανταρίνια δεν είναι κατάλληλα για εμπορία και θα πάνε για χυμοποίηση».
Τη μεγάλη σε έκταση ζημιά σε κτήματα με μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη επισημαίνει με έγγραφό της προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγής, Επεξεργασίας και Εμπορίας Εσπεριδοειδών Άργους Η Μέλισσα.
Όπως τονίζεται στην επιστολή από τον Συνεταιρισμό, η ζημιά αυτή η οποία προήλθε από ακραίο καιρικό φαινόμενο, ήταν αναπόφευκτη και καμία ενέργεια εκ μέρους των παραγωγών, είτε πριν, είτε μετά, δεν ήταν δυνατόν να αντιστρέψει το αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον ΑΣ, το ακραίο αυτό καιρικό φαινόμενο σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες (μεγάλη έλλειψη εργατικών χεριών, που επηρέασε άμεσα την συγκομιδή, την διαλογή και συσκευασία του εξαγώγιμου προϊόντος τους μήνες Νοέμβρη και Δεκέμβρη) οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής με αποτέλεσμα αυξημένες ποσότητες να βρίσκονται πάνω στα δέντρα, όταν αυτό συνέβη.
Καταλήγοντας, ο εν λόγω Αγροτικός Συνεταιρισμός ζητά να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να αποζημιωθούν ή να ενισχυθούν οι παραγωγοί ώστε να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην επόμενη καλλιεργητική περίοδο.
Ακόμα και πάνω από 1.000 ευρώ μπορεί να ανήλθε το κόστος παραγωγής.
Έκθεση για τις ζημιές στα μανταρίνια ποικιλίας Κλημεντίνη στην Αργολίδα συνέταξε ο Σύλλογος Γεωπόνων Ελεύθερων Επαγγελματιών του εν λόγω νομού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, μέχρι ώρας δεν έχει υπάρξει κάποια (συντονισμένη τουλάχιστον) κίνηση εκ μέρους παραγωγικών φορέων για να αίτημα αναπληρώσης εισοδήματος.
Στην έκθεση των γεωπόνων Αργολίδας πάντως αναφέρονται τα ακόλουθα:
Κατά τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου 2022-2023 ένα πλήθος συγκυριών οδήγησαν στο να παραμείνει σημαντικό μέρος της παραγωγής μανταρινιών ποικ. Κλημεντίνη ασυγκόμιστο έως τα τέλη Γενάρη και τελικά να υποβαθμιστούν ποιοτικά, να καταστούν μη εμπορεύσιμα και να μείνουν αδιάθετα ύστερα από την έντονη και μεγάλης διάρκειας βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023.
Οι λόγοι που οδήγησαν στην καθυστέρηση της συγκομιδής πολλών αγροτεμαχίων που καλλιεργούνται με μανταρίνια ποικ. Κλημεντίνη είναι οι εξής:
- Οψίμιση της παραγωγής κατά 25-30 ημέρες λόγω των κλιματολογικών συνθηκών που επικράτησαν από την περσινή άνοιξη (παγετός) έως και το φθινόπωρο (ανομβρία, υψηλές φθινοπωρινές νυχτερινές θερμοκρασίες, ξηροθερμικό κλίμα) που είχαν σαν αποτέλεσμα την καθυστερημένη ανθοφορία και στη συνέχεια την καθυστερημένη ωρίμανση και τον καθυστερημένο χρωματισμό των καρπών. Αυτό τεκμηριώνεται και από το ότι για πρώτη φορά ο τεχνητός αποπρασινισμός στα συσκευαστήρια συνεχίστηκε έως και το δεύτερο δεκαήμερο Νοεμβρίου.
- Έλλειψη εργατικών χεριών που επιβράδυναν τόσο τον ρυθμό της συγκομιδής όσο και την ένταση λειτουργίας των εξαγωγικών βιομηχανιών.
- Η μονοπώληση από αρχές Δεκέμβρη της συγκομιδής μανταρινιών από την ποικιλία ΝΟΒΑ, η οποία οφείλεται στο μικρότερο κόστος συγκομιδής και συσκευασίας, στην καλύτερη συντηρησιμότητα και στο μικρότερο ποσοστό ακατάλληλων καρπών, στην καλύτερη ποιοτική κατάσταση των καρπών έναντι αυτών της Κλημεντίνης που είχαν ήδη υποβαθμιστεί παρουσιάζοντας συμπτώματα μαλακώματος και φουσκώματος ("puffing") λόγω των υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών (θερμότερος Δεκέμβρης των πολλών τελευταίων ετών).
- Η δυσκολία διακίνησης σημαντικών ποσοτήτων στην εσωτερική αγορά λόγω της μειωμένης αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών.
Τα παραπάνω αίτια οδήγησαν στο να υπάρχουν μέχρι και τέλη Γενάρη σημαντικές ποσότητες Kλημεντίνων ασυγκόμιστες. Οι καρποί ήταν ήδη «καταπονημένοι» από τις καιρικές συνθήκες που είχαν προηγηθεί το προηγούμενο διάστημα. Ήδη είχαν εμφανιστεί κάποια πρώτα σημάδια ελαιοκυττάρωσης και υδαρούς κηλίδωσης («water mark»), λόγω κάποιων πρώτων βροχών που εκδηλώθηκαν στα τέλη Νοεμβρίου, ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες είχαν συμβάλει στις μειωμένες αντοχές των καρπών στις καιρικές μεταβολές.
Η χαριστική βολή δόθηκε ύστερα από την παρατεταμένη και έντονη βροχόπτωση του Ιανουαρίου 2023 ύψους 57,2mm. Η διάρκεια της συνεχούς βροχόπτωσης ξεπέρασε τις 15 ώρες και ο καρπός παρέμεινε βρεγμένος για πάνω από 40 ώρες. Αποτέλεσμα αυτού ήταν η μαζική εκδήλωση συμπτωμάτων υδαρούς κηλίδωσης και κατάρρευσης του φλοιού των καρπών. Τα συγκεκριμένα χωράφια έμειναν ασυγκόμιστα αφού τα μεγάλα ποσοστά ακατάλληλου καρπού έκαναν ασύμφορη την όποια διαλογή και συγκομιδή.
Η ζημιά που υπέστησαν οι παραγωγοί είναι καθολική, τη στιγμή που το κόστος καλλιέργειας της μανταρινιάς κλημεντίνης ξεκινά από τα 800 και μπορεί να υπερβεί τα 1000 ευρώ/στρέμμα σύμφωνα και με πρόσφατη μελέτη του συλλόγου μας. Κρίνουμε ότι η ενίσχυση των παραγωγών είναι αναγκαία προκειμένου να επιβιώσουν και να συνεχίσουν να καλλιεργούν.
Η πτώση της παραγωγής γενικότερα των εσπεριδοειδών, δεν αφορά μόνο την Ισπανία, αλλά και χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Τουρκία.
Από καλή εμπορική αφετηρία αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα το πορτοκάλι Βαλέντσια φετινής εσοδείας (2023), λόγω της μείωσης της παραγωγής σε ανταγωνίστριες χώρες. Ειδικά στην Ισπανία, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών όλη την προηγούμενη περίοδο, αναμένεται μια πτώση πάνω από 15% σε σχέση με πέρσι γενικότερα στην παραγωγή των εσπεριδοειδών, κάτι που σίγουρα θα επιδράσει και στα Βαλέντσια. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, οι πρώτες πράξεις αναμένονται στο νομό Αιτωλοακαρνανίας.
Ο κ. Θεόδωρος Μιχαλόπουλος, παραγωγός εσπεριδοειδών από το Πεντάλοφο Μεσολογγίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «το αμέσως επόμενο διάστημα, ανάλογα και με την ωρίμανση, αναμένεται έναρξη των πρώτων κοπών στα Βαλέντσια της περιοχής μας. Η παραγωγή είναι καλή, αλλά ίσως υπάρξει πρόβλημα, αν συνεχιστούν οι συνθήκες ανομβρίας. Ήδη κλείνουμε ένα μήνα χωρίς βροχή. Τα δέντρα προέρχονται από καλή παραγωγή πέρσι. Ένα καλό κτήμα με Βαλέντσια μπορεί να χει απόδοση γύρω στα 200 κιλά το δέντρο, αν γίνει καλή φροντίδα. Για τις τιμές στα φετινά Βαλέντσια, είναι ακόμα πολύ νωρίς, αλλά το θετικό είναι πως έχουν πάρει τα πάνω τους, οι τιμές στα Lane, άρα και στα Βαλέντσια αναμένονται οι πρώτες τιμές κοντά στα 22-25 λεπτά τουλάχιστον. Οι παραγωγοί αντιμετωπίζουν προβλήματα φέτος, γιατί και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή αλλά και οι ελιές στην περιοχή μας, δεν έχουν καλές τιμές, με ελάχιστες ίσως εξαιρέσεις».
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή Μεσολογγίου δήλωσε τα εξής: «Είναι θετικό πως τα Lane είναι στα 27 - 30 λεπτά για όλα τα εσπεριδοειδή που ακολουθούν. Στα Βαλέντσια έχουν αρχίσει στον κάμπο κάποιες δοκιμαστικές κοπές. Ορόσημο είναι η περίοδος πριν το Πάσχα των Καθολικών, καθώς τότε γίνονται οι μεγάλες φορτώσεις για εξαγωγή. Σε γενικές γραμμές είναι πιο κάτω η παραγωγή στα Βαλέντσια φέτος λόγω προβλημάτων πέρσι από τον πάγο. Επίσης, έχει κάποιες μικροζημιές από ελαφρύ χαλάζι στο Ευηνοχώρι, αλλά γενικά οι ποιότητες, θα είναι πολύ καλές και οι πρώτες πράξεις αναμένονται στα 20 λεπτά στον παραγωγό και άνω. Το ποσό αυτό είναι καθαρό».
Το Μάιο αρχίζουν να μαζεύουν στη Λακωνία
Ο κ. Δημήτρης Μπόκος καλλιεργεί 30 στρέμματα με πορτοκάλια Βαλέντσια στο Βλαχιώτη Λακωνίας και όπως λέει στον ΑγροΤύπο: «είναι πολύ νωρίς ακόμα για τα Βαλέντσια, καθώς μετά τα Μέρλιν, κόβουμε τα Lane Late που είναι πολύ γλυκά. Παραδοσιακά κόβουμε τα πρώτα Βαλέντσια εδώ το Μάιο. Το ίδιο αναμένεται να συμβεί και φέτος παρά την έλλειψη κρύου. Σε γενικές γραμμές τα δέντρα είναι φορτωμένα με πολύ καρπό και αναμένουμε, όπως πάντα και υψηλή ποιότητα. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε προβλήματα από αλευρώδεις. Το προηγούμενο διάστημα κάναμε εφαρμογή βασικής λίπανσης και χαλκούχων σκευασμάτων. Πιστεύω να είναι μια καλή χρονιά στα Βαλέντσια και να ανοίξει γρήγορα η εξαγωγή για να έχουμε απορρόφηση και ικανοποιητικές τιμές».
Μικρή η παραγωγή στη Σαγιάδα
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας κ. Γιάννης Γκουγκούλης, «είναι λίγα τα κτήματα με Βαλέντσια εδώ και μάλιστα φέτος αναμένουμε και πτώση παραγωγής από πέρσι. Πριν από ένα μήνα περίπου έριξε και χαλάζι σε αρκετές περιοχές και μάλιστα δυο φορές. Οι πρώτες κοπές πρέπει να αναμένονται μέσα στο Μάρτιο».