Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Χαλάζι χτύπησε την Λακωνία, τα πορτοκάλια πάνω στα δέντρα λίγο πριν την συγκομιδή

03/03/2023 10:22 πμ
Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.

Ισχυρή χαλαζόπτωση έπληξε, το μεσημέρι της Πέμπτης (2/3), μεγάλη περιοχή της Σκάλας στην Λακωνία.

Χτυπήθηκε ο καρπός πάνω στα δέντρα με ότι αυτό συνεπάγεται. Οι αγρότες ανησυχούν και ήδη ζητούν την άμεση παρέμβαση της Πολιτείας προκειμένου να δρομολογηθούν όσα προβλέπονται. Λίγο πριν γίνει η συγκομιδή και οι κόποι μιας χρονιάς φαίνονται να χάνονται μέσα σε λίγα λεπτά.

Από το χαλάζι οι δρόμοι και τα χωράφια άσπρισαν, ενώ οι πρώτες εικόνες από το έντονο καιρικό φαινόμενο προϊδεάζουν για ζημιές στις καλλιέργειες.

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας Sparta Orange, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι είχε διάρκεια περίπου μισή ώρα. Χτυπήθηκαν περιοχές ανατολικά του Ευρώτα και μέχρι την Βλαχιώτη. Είναι μια εποχή που τα πορτοκάλια είναι πάνω στα δέντρα έτοιμα για συγκομιδή. Μιλάμε για τα Λάνε και τα Μέρλιν που αυτή την εποχή συγκομίζονται και τα Βαλέντσια που θα συγκομιστούν το επόμενο διάστημα. Θα περιμένουμε τις επόμενες ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς και περιμένουμε να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα της Λακωνίας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι δεν είχε μεγάλο μέγεθος αλλά κράτησε αρκετά και όλα έγιναν κάτασπρα σαν να χιόνισε. Ήταν τοπικό φαινόμενο χτύπησε το ανατολικό μέρος του Δήμου Έλους (Μακρυνάδα, Λυκόβρυση κ.α.). Θα περιμένουμε τις επόμενες 15 ημέρες για να δούμε το μέγεθος της ζημιάς στα πορτοκάλια της περιοχής».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
19/07/2024 11:25 πμ

Για άλλη μια φορά, επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, απογοητευόμαστε από τη συμπεριφορά του ΕΛΓΑ, απέναντι στους συνεπείς καλλιεργητές που πληρώνουν έγκαιρα την ετήσια συνδρομή τους.

Αυτό καταγγέλλει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μανόλης Ντουντουνάκης, παραγωγός εσπεριδοειδών και Μ.Δ.Ε. Ηλεκτρολόγος Μηχανικός Ε.Μ.Π. - Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολυτεχνείου Κρήτης, ΕΔΙΠ Πολυτεχνείου Κρήτης.

Και προσθέτει: «Εδώ και πολλά χρόνια είναι καθεστώς ότι πορίσματα του ΕΛΓΑ που κοινοποιούνται στο παραγωγό, είναι άμεσα πληρωτέα στην επόμενη πληρωμή του Οργανισμού. Όμως τείνει να γίνει καθεστώς, επι κυβερνήσεων Μητσοτάκη, οι καθυστερημένες πληρωμές.

Πιο συγκεκριμένα:

Για τις ζημίες του περυσινού χειμώνα, Φεβρουάριος του 2024, κοινοποιήθηκαν τα πορίσματα, στα Χανιά τέλη Απριλίου. Ενώ περιμέναμε να πληρωθούμε στη πληρωμή του Μαΐου, μας είπαν τελευταία στιγμή, ότι θα πληρωθούν τα πορίσματα που αφορούν ζημιές, μέχρι τέλος του 2023. Έτσι, μας ενημέρωσαν, ότι θα πληρωθούμε στην επόμενη πληρωμή, του Ιουνίου.

Όμως μέσα Ιουνίου, μας ενημέρωσαν ότι η πληρωμή του Ιουνίου, τελικά θα γίνει 24 Ιουλίου, θα αφορά μόνο ζημιές φυτικής παραγωγής από τα ακραία καιρικά φαινόμενα «Daniel» και «Elias» της Θεσσαλίας.

Έτσι πάμε, πιθανά, για την επόμενη πληρωμή - μετά από αυτή του Ιουλίου - που άγνωστο πότε θα γίνει, δεδομένου, ότι τα οικονομικά του ΕΛΓΑ, δεν είναι ανθηρά.

Όμως, η προβληματική λειτουργία του ΕΛΓΑ, δεν έχει τέλος.

Στον καύσωνα του Ιουνίου, που κύρια έπληξε τα Χανιά, εντελώς αυθαίρετα και ενάντια σε οποιαδήποτε λογική, οι αναγγελίες για ζημιές από το καύσωνα - επί 4 συνεχόμενες ημέρες θερμοκρασίες γύρω στους 44 βαθμούς Κελσίου - αφορούσαν μόνο αβοκάντο και αμπέλια.

Όμως, ο παρατεταμένος καύσωνας άφησε πίσω του τεράστιες ζημιές σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών.

Τώρα παραπέμπουν, στο μέλλον για αποζημιώσεις από τα Κ.Ο.Ε., για τις τεράστιες ζημίες σε όλες τις καλλιέργειες εσπεριδοειδών, χωρίς να είναι σίγουροι ούτε και για αυτό.

Όμως, τα δεινά των παραγωγών δεν έχουν τέλος.

Με τα γνωστά προβλήματα στον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ 2024, μόλις άνοιξε, και ίσως τελειώσει το Σεπτέμβριο, με πιθανότερο σενάριο για τέλη Οκτωβρίου.

Πέρα από τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν στη καταβολή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης, τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, πρέπει να περαστούν στις λίστες του ΟΣΔΕ 2024 που θα στείλει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον ΕΛΓΑ.

Δηλαδή για τις ζημιές από τον καύσωνα του Ιουνίου, σε ότι αφορά τα αβοκάντο και τα αμπέλια, ίσως, αν υπάρχουν χρήματα, πληρωθούμε την Άνοιξη του 2025, για δε τα εσπεριδοειδή είναι εντελώς απροσδιόριστο το πότε και το αν θα πληρωθούμε.

Ντροπή, ντροπή και μόνο ντροπή».

Τελευταία νέα
09/09/2024 09:41 πμ

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, το βαρομετρικό χαμηλό που δημιουργήθηκε στη Δυτική Μεσόγειο, προκαλεί την κακοκαιρία «ATENA» στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά.

Το σύστημα αυτό προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας από το βράδυ της Δευτέρας (9/9/24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9/24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες, κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

Πιο αναλυτικά:

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

1. Από το βράδυ της Δευτέρας (09-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο.

2. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την ανατολική Στερεά.

3. Από νωρίς το απόγευμα της Τρίτης (10-09-24) μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.

4. Από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

Δεν έχει χρήματα ο ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις

Δεν μπορούν να ασκηθούν μαξιμαλιστικές πολιτικές όσον αφορά τις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, δήλωσε ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας σε εκδήλωση για τους νέους γεωργούς.

Και πρόσθεσε: «Πρέπει με σοβαρότητα να προσεγγίζουμε τα προβλήματα για να μη βιώσουμε ξανά καταστάσεις όπως αυτές που βιώσαμε τη δεκαετία του 2010.

Σε ό,τι αφορά στις αποζημιώσεις που έχουν καταβληθεί είπε ότι την τελευταία 5ετία έχουν καταβληθεί 1,5 δις περίπου για αποζημιώσεις μέσω ΕΛΓΑ όταν ο Οργανισμός από ασφαλιστικές εισφορές έχει εισπράξει μόνο 800 εκατ. ευρώ».

07/09/2024 11:09 μμ

Σφοδρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε, στο Βελβεντό της Κοζάνης, το Σάββατο (7/9/2024) το απόγευμα.

Μέσα σε λίγα λεπτά οι ροδακινοπαραγωγοί είδαν να χάνεται ο κόπος μιας ολόκληρης χρονιάς.

Η περιοχή χτυπήθηκε ανελέητα από την κακοκαιρία, όπως περιγράφουν αγρότες της περιοχής, που κάνουν λόγο για «πρωτόγνωρες καταστάσεις».

Το χαλάζι, που έπεφτε για περίπου 15 λεπτά με σφοδρότητα, σε συνδυασμό με τη βροχή και τον αέρα, δημιούργησε συνθήκες «κόλασης», ήταν σαν να ήρθε ο χειμώνας, αναφέρει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βελβεντού, Βασίλης Τζιούρας.

Για μια ακόμη φορά οι καιρικές συνθήκες δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην παραγωγή των αγροτών στην περιοχή. Είχαμε ζημιές εκτός από τα ροδάκινα σε μήλα και σταφύλια.

Οι παραγωγοί δεν μπορούν να μπορούν να πιστέψουν στην συνεχιζόμενη καταστροφή που για μια ακόμη φορά έχουν υποστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα, τα προϊόντα που την περίοδο αυτή συγκομίζουν.

Οι ροδακινοπαραγωγοί αναφέρουν ότι στα χωράφια που χτύπησε το χαλάζι είχαμε ολική καταστροφή.

01/09/2024 11:03 πμ

Οι παραγωγοί περίμεναν με αγωνία τις βροχές μετά από τόσο καιρό ξηρασίας. Ο Αύγουστος όμως μας αποχαιρέτησε με καταιγίδες και τοπικές χαλαζοπτώσεις σε πολλές περιοχές της χώρας, που έφεραν πολλές ζημιές στις καλλιέργειες.

Από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας του ΕΛΓΑ δεν δίνει αισιοδοξία στους παραγωγούς που επλήγησαν για δίκαιες αποζημιώσεις στην παραγωγή που καταστράφηκε.

Η έτσι κι αλλιώς μειωμένη ελαιοπαραγωγή, λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας και των συνεχόμενων καύσωνων του καλοκαιριού, χτυπήθηκε από το χαλάζι.

Έντονη χαλαζόπτωση είχαμε την Παρασκευή (30/8) το βράδυ σε περιοχές βόρεια της Φθιώτιδας, κοντά στον Δομοκό. Τα ισχυρά αυτά φαινόμενα, προκάλεσαν όμως και ζημιές σε καλλιέργειες 5.000 στρεμμάτων στον οικισμό Πετριλίων στην Σοφιάδα μέχρι και το χωριό Θαυμακού του δήμου Δομοκού. Ζημιές έχουμε σε καλλιέργειες καρυδιών, φιστικιών, βαμβακιού και κηπευτικών.

Μεγάλη καταστροφή σε καλλιέργειες περιοχών του Αγρινίου, ειδικά στη Νέα Αβώρανη εώς Καινούργιο και Καμαρούλα, Παναιτώλιο και άλλα χωριά, προκάλεσαν η σφοδρή χαλαζόπτωση και η ανεμοθύελλα το απόγευμα του Σαββάτου (31/8). Σε απόγνωση είναι οι παραγωγοί από τις καταστροφές σε καλλιέργειες, ειδικά στα ελαιόδεντρα όπου έπεσε το μεγαλύτερο ποσοστό του καρπού λίγες μέρες πριν τη συγκομιδή. Οι επιτραπέζιες ελιές που έχουν απομείνει στα δέντρα θα καταστούν μη εμπορεύσιμες, με αποτέλεσμα την ολοκληρωτική καταστροφή των παραγωγών. Υπάρχουν αναφορές για μεγάλες ζημιές και σε αμπέλια, ροδιές κ.α. ωστόσο το μέγεθος της καταστροφής θα εκτιμηθεί τις επόμενες ημέρες.

Στην Μεσσηνία σφοδρή χαλαζόπτωση έπληξε το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι αλλά και περιοχές των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος. Το χαλάζι έριξε τον καρπό από τα ελαιόδεντρα, αφήνοντας τους αγρότες σε απόγνωση, καθώς οι ζημιές σε πολλές περιπτώσεις είναι ανυπολόγιστες.

Ζημιές στην Λακωνία είχαμε από την χαλαζόπτωση, του Σαββάτου (31/8), σε πολλές περιοχές γύρω από την Συκιά και το Φοινίκι και τα διπλανά χωριά. Έχουμε ζημιές στην παραγωγή ελαιόδεντρων αλλά και εσπεριδοειδών. Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι έχουμε ζημιές στις περιοχές που έπεσε χαλάζι με μεγάλη ένταση. Στις ελιές ο καρπός έπεσε κάτω αλλά και όσοι καρποί έμειναν στα δέντρα θα πρέπει να τους προσέχουν οι παραγωγοί για μυκητολογικές προσβολές επειδή τις επόμενες ημέρες θα αυξηθούν πάλι οι θερμοκρασίες. Στις πορτοκαλιές θα έχουμε προβλήματα στην επερχόμενη παραγωγή και αυτό θα φανεί αργότερα. Πρέπει άμεσα να έρθουν οι γεωπόνοι του ΕΛΓΑ για να κάνουν εκτιμήσεις.

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης είχαμε ισχυρές βροχοπτώσεις, ενώ σε κάποιες εξ αυτών έριξε ακόμα και χαλάζι (Μονοφάτσι και Γόρτυνα στο Ηράκλειο) προκαλώντας μεγάλες ζημιές στα ελαιόδεντρα.

29/08/2024 12:19 μμ

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα θα βρεθούν πάνω από τη χώρα μας το επόμενο τριήμερο.

Aναμένεται επιδείνωση του καιρού από σήμερα Πέμπτη (29/08/2024) μέχρι και το Σάββατο (31/08/2024) στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Αναλυτικά:

Α. Σήμερα Πέμπτη
1. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ήπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή
1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο
1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την Εύβοια.
2. Τις μεσημβρινές - απογευματινές ώρες στην Ήπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

26/08/2024 03:11 μμ

Στην Θεσσαλονίκη θα βρεθεί, την Τρίτη (27/8), ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος θα πραγματοποιήσει τις καθιερωμένες συναντήσεις με παραγωγικούς και επιστημονικούς φορείς εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης.

Μεταξύ των φορέων θα έχει συνάντηση με το Περιφερειακό Παραρτήματο Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. κ. Αθανάσιος Σαρόπουλος επισκέφτηκε σήμερα Δευτέρα (26/8) το Γραφείο του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, προκειμένου να ενημερώσει την αρμόδια Συντονίστρια κ. Έλενα Σώκου σχετικά με την υποβολή Υπομνήματος των προτάσεων των οκτώ (8) Ομάδων Εργασίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης στην πρωτογενή παραγωγή και στο φυσικό περιβάλλον στη γεωγραφική περιοχή του Περιφερειακού Παραρτήματος Κεντρικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. (Ημαθία, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς, Πέλλα, Πιερία, Χαλκιδική), στο οποίο επισυνάπτονται και τα Πορίσματα – Εκθέσεις των Ομάδων Εργασίας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε ενόψει της αυριανής σύσκεψης του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη και Υπουργών της Κυβέρνησης με τους επιστημονικούς φορείς της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με το υποβληθέν Υπόμνημα, η κλιματική κρίση που βιώνουμε δεν είναι η κλιματική αλλαγή - μεταβολή που πάντα υπήρχε μέσα στην ιστορία της γης. Είναι μία πολύ πιο οξεία και ταχεία στην εκδήλωσή της, αλλά και ανθρωπογενής στην προέλευσή της, μεταβολή του κλίματος, οφειλόμενη στην έκλυση των αερίων του θερμοκηπίου μετά τη βιομηχανική εποχή. Είναι η κρίση που προκάλεσε η αλόγιστη και μονοδιάστατη χρήση του τεχνολογικού πολιτισμού χωρίς φιλοπεριβαλλοντική συνείδηση – διάσταση.

Συνεπώς, είναι μία κρίση με βάση ηθική, κοινωνική και πολιτική και για αυτό το λόγο για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται πρώτα από όλα η συνειδητοποίηση του λάθους και η αλλαγή νοοτροπίας. Η κλιματική κρίση δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει άλλοθι συγκάλυψης λανθασμένων πολιτικών, ανεπαρκειών και σοβαρών παραλείψεων, ούτε να εργαλειοποιηθεί για την προώθηση διεθνών επιχειρηματικών συμφερόντων και σχεδίων (π.χ. πολεμική κατά της ζωικής παραγωγής προς όφελος του «εναλλακτικού κρέατος»). Από αυτόν το ζητούμενο νέο τρόπο σκέψης και πράξης, ο οποίος είναι συμβατός με τη βιώσιμη πράσινη ανάπτυξη, εμπνέονται οι αναλυτικές προτάσεις των Ομάδων Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας που κατατέθηκαν.

Οι εβδομήντα πέντε (75) ειδικοί επιστήμονες του Α.Π.Θ., του ΔΙ.ΠΑ.Ε. και του ΕΛΓΟ - ΔΗΜΗΤΡΑ που συμμετείχαν στις Ομάδες Εργασίας του ΓΕΩΤ.Ε.Ε. Κεντρικής Μακεδονίας με τις μελέτες και τις προτάσεις τους, τις οποίες κατέθεσαν στις τριακόσιες σαράντα πέντε (345) σελίδες των πορισμάτων - εκθέσεών τους, ετοίμασαν έναν «οδικό χάρτη» για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσουμε ώστε να θωρακίσουμε την πρωτογενή παραγωγή και το φυσικό περιβάλλον από την κλιματική κρίση και να διαβούμε τα χρόνια που έρχονται με όσο το δυνατό μικρότερες απώλειες.

Αυτός ο «οδικός χάρτης», ο οποίος αναμένεται να συμπληρωθεί και με νέα κεφάλαια στη συνέχεια, δεν αφορά μόνο στην Κεντρική Μακεδονία, αλλά αναλογικά, στη φιλοσοφία του και στους κεντρικούς του άξονες αφορά σε όλη την Ελλάδα και συνεπώς, μπορεί να αποτελέσει τη βάση για ένα αποτελεσματικό Εθνικό Σχέδιο Προσαρμογής της Πρωτογενούς Παραγωγής και του Φυσικού Περιβάλλοντος στην Κλιματική Κρίση.

Οποιοδήποτε, όμως, σχέδιο ή οποιαδήποτε πρόταση αποκτούν αξία μόνο όταν εφαρμόζονται επιτυχώς στην πράξη και στη συγκεκριμένη περίπτωση η επιτυχημένη εφαρμογή αποτελεί επιτακτική και αδήριτη ανάγκη. Απαιτείται αποφασιστικότητα και θέληση για ριζικές αλλαγές με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος.

Απαιτείται άμεση και στοχευμένη δράση της Κυβέρνησης σε πέντε (5) άξονες δημόσιας πολιτικής με υποχρεωτικό το δημόσιο χαρακτήρα της λόγω της εξυπηρέτησης της δημόσιας ασφάλειας, της δημόσιας υγείας και του δημοσίου συμφέροντος:

1. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εξειδικευμένης γεωτεχνικής έρευνας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης.

2. Εθνική ή ευρωπαϊκή χρηματοδότηση εκπόνησης μελετών και κατασκευής γεωτεχνικών / τεχνικών έργων για την εξοικονόμηση νερού και για την προστασία από τις πλημμμύρες.

3. Ανασύσταση των Γεωργικών Εφαρμογών, ώστε να διαχυθεί στους Έλληνες αγρότες έγκαιρα, βιωματικά και αποτελεσματικά η γνώση των απαιτούμενων προσαρμογών των καλλιεργειών / εκτροφών στις νέες συνθήκες.

4. Ανασύσταση των Δασικών Υπηρεσιών με καθοριστικό ρόλο στην πρόληψη και στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών, καθώς και επαναλειτουργία μίας οργανικής μονάδας Υδρονομικών (τεχνικών και φυτοτεχνικών) και Αντιπλημμυρικών έργων & Δασικής Υδρολογίας.

5. Στελέχωση και χρηματοδότηση των Γεωτεχνικών Υπηρεσιών.

Κατά τη σημερινή συνάντηση, συμφωνήθηκε αφενός η αδήριτη ανάγκη για άμεση δράση όσον αφορά στην προσαρμογή της πρωτογενούς παραγωγής και του φυσικού περιβάλλοντος της Κεντρικής Μακεδονίας στην κλιματική κρίση και αφετέρου η στενή συνεργασία του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία με το Παράρτημα Κεντρικής Μακεδονίας του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.) για την υλοποίηση των προτάσεων του Υπομνήματος.

24/07/2024 01:05 μμ

Σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις και πρόσκαιρα από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια), θα σημειωθούν:

Α. Σήμερα Τετάρτη (24-07-2024) το απόγευμα - βράδυ στη δυτική Μακεδονία, την κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και τη Θεσσαλία.

Β. Αύριο Πέμπτη (25-07-2024)

1. από τις πρώτες πρωινές ώρες μέχρι το απόγευμα, στην κεντρική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένου του νομού Θεσσαλονίκης) και την ανατολική Μακεδονία (συμπεριλαμβανομένης της Θάσου)

2. από τις προμεσημβρινές ώρες μέχρι το βράδυ, στη Θράκη (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα και της Σαμοθράκης)

3. από τις πρωινές ώρες μέχρι το μεσημέρι πρόσκαιρα στην περιοχή Σποράδων - βόρειας Εύβοιας.

24/07/2024 11:39 πμ

Την Τετάρτη (24/7) το πρωί κλιμάκιο του ΕΛΓΑ πήγε στην Αγιά για την καταγραφή των ζημιών.

Άμεση επικοινωνία με τους επιτελείς του ΕΛΓΑ, είχε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χρήστος Κέλλας, μετά τη σφοδρή κακοκαιρία, που έπληξε την Τρίτη την περιοχή της Αγιάς Λάρισας, με αποτέλεσμα μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες.

Συγκεκριμένα, ο Χρήστος Κέλλας δήλωσε: «Αμέσως μετά τη μεγάλη χαλαζόπτωση το πρωί της Τρίτης στην περιοχή της Αγιάς, επικοινώνησα με τον ΕΛΓΑ, για να ενεργοποιηθεί άμεσα ο μηχανισμός καταγραφής των ζημιών στις δενδροκαλλιέργειες.

Ήδη, βρέθηκε στην περιοχή ο επόπτης του ΕΛΓΑ και, σήμερα Τετάρτη, κλιμάκιο του φορέα, με επικεφαλής τον προϊστάμενο του καταστήματος Λάρισας, θα επισκεφτεί την πληγείσα περιοχή, ώστε να ξεκινήσει άμεσα η αναγγελία ζημιάς και η καταγραφή όλων των καλλιεργειών που επλήγησαν, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία των αποζημιώσεων».

Παράλληλα, ο υφυπουργός τόνισε: «Ο όγκος νερού που έπληξε την περιοχή, με ταυτόχρονη χαλαζόπτωση, ήταν μεγάλος και έντονος. Οι αγρότες μας δεν πρέπει να ανησυχούν. Θα είμαστε στο πλευρό τους και δεν θα αφήσουμε να χαθεί ούτε μέρα για την καταγραφή των ζημιών και την καταβολή των αποζημιώσεων».

Στο μεταξύ χαλαζόπτωση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης 23/7 στο Δήμο Ιάσμου Ροδόπης και συγκεκριμένα στον οικισμό Παλλαδίου. Η χαλαζόπτωση δεν ήταν τόσο σφοδρή και μεγάλης διάρκειας, ωστόσο, έπληξε ελαιόδεντρα και άλλες καλλιέργειες της περιοχής. Σήμερα θα επισκεφθεί τις πληγείσες περιοχές ο επόπτης του ΕΛΓΑ Αλεξανδρούπολης.

23/07/2024 11:33 πμ

Ισχυρή καταιγίδα με δυνατούς ανέμους και χαλαζόπτωση σημειώθηκε σήμερα - πρωί της Τρίτης (23/7) - στο Δήμο Αγιάς της Λάρισας.

Η χαλαζόπτωση προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε δενδροκαλλιέργειες (μήλα, αχλάδια, ροδάκινα) στο Βαθύρεμα, τα Καλύβια και τους Νερόμυλους.

Ο κ. Γιώργος Ζέικος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ο Κίσσαβος», δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι στις περιοχές που έπεσε δημιούργησε μεγάλες καταστροφές στην παραγωγή.

Ειδικότερα η ζημιά έρχεται μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά για τους μηλοπαραγωγούς της περιοχής.

Πολλά μήλα από την περσινή παραγωγή, που δεν έχουν διατεθεί, παραμένουν στα ψυγεία των εμπόρων και των συνεταιρισμών. Αυτό σημαίνει κόστος αποθήκευσης σε μια χρονιά που είναι υψηλή η τιμή της ενέργειας.

Έχουμε επίσης αύξηση των εισαγωγών στα μήλα (κυρίως πράσινα) από Σερβία και Πολωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει «πίεση» στις τιμές.

Ακόμη θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μήλα στην Αγιά δεν πήραν προκαταβολές αποζημίωσης λόγω των ζημιών από τη θεομηνία Daniel, ενώ άλλες περιοχές πληρώθηκαν.

Όσον αφορά τη νέα παραγωγή μήλων, ο ήπιος φετινός χειμώνας αναμένεται να δημιουργήσει προβλήματα στα μήλα. Ήδη βλέπουμε στα δέντρα κάποιες ποικιλίες (κυρίως κόκκινες) να έχουν μειωμένη παραγωγή. Και το κερασάκι στην τούρτα ήρθε με την σημερινή χαλαζόπτωση».

09/07/2024 02:19 μμ

Τον τελευταίο χρόνο η πατρίδα μας βρέθηκε να αντιμετωπίζει όλο και συχνότερα ένα νέο περιβάλλον πρωτόγνωρων θεομηνιών, αδυσώπητων φυσικών φαινομένων, πολύπλευρων κρίσεων και σύνθετων προκλήσεων, με επιπτώσεις που επηρεάζουν άμεσα και με τον χειρότερο τρόπο, τις ζωές χιλιάδων συμπολιτών μας στον πρωτογενή τομέα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου με επιστολή του προς τους αρμόδιους φορείς ενημερώνει για τα προβλήματα που απασχολούν την φετινή καλλιεργητική περίοδο τους παραγωγούς του, σε δυναμικές καλλιέργειες όπως τα σύκα (βασιλικά και μαύρα) και τα φιστίκια.
Η παρατεταμένη ανομβρία, συνέπεια της κλιματικής κρίσης, οδήγησε αρχικά σε προβληματική ανάπτυξη της βλάστησης στην αρχή της άνοιξης με κυριότερα συμπτώματα την έλλειψη ανθοφορίας και κακής εικόνας των κύριων καλλιεργειών (σύκα και φιστίκια).

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΣΥΚΙΑΣ στην περιοχή του Μαρκοπούλου

  • Οι παραγωγοί σύκων αναγκάστηκαν να προχωρήσουν σε προμήθεια φυτικού υλικού κατάλληλου για την επικονίαση (ερινεασμό) από άλλες περιοχές της χώρας με τεράστιο κόστος, κάτι που τις προηγούμενες χρονιές δεν συνέβαινε ή συνέβαινε αλλά για πολύ μικρές ποσότητες.
  • Ενώ οι παραγωγοί, είχαν προβεί στις κατάλληλες καλλιεργητικές τεχνικές και η παραγωγή εξελισσόταν ομαλά για την καλλιέργεια, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ κύμα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνα) τον μήνα Ιούνιο. Ο συγκεκριμένος μήνας θεωρείται κομβικός για την ορθή ανάπτυξη του καρπού και σύμφωνα με τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας ο φετινός Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός όλων των εποχών.
  • Το αποτέλεσμα είναι ότι υπήρξε καρπόπτωση που έφθασε σε ορισμένες περιοχές στο 85%
  • Τα υψηλά επίπεδα καρποπτώσεων συνεχίζονται και θα οδηγηθούμε σε ποσοστά ΟΛΙΚΗΣ απώλειας της παραγωγής.

Δεδομένου ότι η εν λόγω καλλιέργεια είναι πολύ δυναμική, προσφέρει την κύρια πηγή εισοδήματος για δεκάδες παραγωγούς της περιοχής, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Μαρκοπούλου προτρέπει τους αρμοδίους να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την καταγραφή και αποζημίωση των ζημιών στο ακέραιο ώστε να μην εγκαταλειφθεί μια τόσο σημαντική καλλιέργεια για την χώρα και τον τόπο μας.
Ενδεικτικά, στο Μαρκόπουλο καλλιεργούνται περίπου 10.800 δένδρα ποικιλιών Βασιλικά, Μαύρα, ΣΥΚΑ ΒΡΑΥΡΩΝΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΠΓΕ. Σύνολο καλλιεργούμενης έκτασης: 1.100 στρέμματα περίπου.
Το συγκεκριμένο προϊόν, κατά 80% εξάγεται στο εξωτερικό και λόγω εισροής συναλλάγματος προσφέρει στο ΑΕΠ της χώρας και συμβάλλει στο εμπορικό της ισοζύγιο τα μέγιστα, γιατί είναι προϊόν με υπεραξία, εξαγώγιμο και αναγνωρίσιμο για τα υψηλής ποιότητας χαρακτηριστικά του.

ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΦΙΣΤΙΚΙΑΣ στην περιοχή του Μαρκοπούλου

Η παρατεταμένη ανομβρία σε συνδυασμό με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες έχουν προκαλέσει πολύ χαμηλά έως και ανύπαρκτα επίπεδα καρποφορίας μιας πολύ δυναμικής και αποδοτικής καλλιέργειας στην περιοχή του Μαρκοπούλου όπως αυτή της φιστικιάς. Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες δεν επέτρεψαν στα φυτά να υποστούν διαφοροποίηση των οφθαλμών τους κατά την διάρκεια του χειμώνα, συνέπεια της έκθεσής τους σε θερμοκρασίες πολύ υψηλότερες από αυτές που ορίζονται για να προκύψουν καρποφόροι βλαστοί.

  • Τα ποσοστά ανθοφορίας στις περισσότερες περιοχές ήταν μηδενικά.
  • Η παρατεταμένη ανομβρία, θέτει σε κίνδυνο την ορθή ανάπτυξη των ξερικών καλλιεργειών της φιστικιάς στην περιοχή μας που αποτελεί και αυτή μεγάλο μέρος της καλλιεργούμενης έκτασης του συγκεκριμένου είδους.
  • Δεδομένου των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν περιοχές όπου το φαινόμενο της παρενιαυτοφορίας συνεχίζετε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά με απώλεια εισοδήματος για τους παραγωγούς.

Ενδεικτικά, στο Μαρκόπουλο καλλιεργούνται περίπου 22.000 δένδρα με σύνολο καλλιεργούμενης έκτασης: 1.600 στρέμματα περίπου και πλέον.
Ενόσω συντασσόταν η συγκεκριμένη επιστολή από τον Αγροτικό συνεταιρισμό Μαρκοπούλου (Πέμπτη 4 Ιουλίου) το απόγευμα της ίδιας μέρας υπήρξε σφοδρή βροχόπτωση στην περιοχή της Βραυρώνος η οποία συνοδεύτηκε και από χαλαζόπτωση, επηρεάζοντας περαιτέρω τις καλλιέργειες.
Τα μέλη του Αγροτικού Συνεταιρισμού ζητούν την άμεση αποστολή κλιμακίου για την καταγραφή των ζημιών.

Φωτεινή Νάσσου
ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ, ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑΣ, ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ

09/07/2024 11:04 πμ

Το θέμα με την αύξηση των στρεμμάτων καλλιέργειας πορτοκαλιών το 2023 που φάνηκε στην πληρωμή της συνδεδεμένης το είχε αναφέρει πρώτος ο ΑγροΤύπος.

Με δεύτερη επιστολή της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) προς τον Πρωθυπουργό ζητά να μάθει που «φύτρωσαν» το 2023 ξαφνικά 80.000 στρέμματα με πορτοκάλια και έλαβαν επιδότηση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Πάντως ακόμη δεν υπάρχει επίσημη απάντηση από το ελληνικό κράτος για το θέμα αυτό που δείχνει για ακόμη μια φορά την απαξίωση που έχει οδηγηθεί ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου.

Η επιστολή, που απηύθυνε στον Πρωθυπουργό, στις 08/05/2024, η ΔΕΣΑ με κοινοποίηση στον Υπουργό ΑΑΤ, αναφέρει τα ακόλουθα:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Στις 23.05.2024 σας απευθύναμε επιστολή σχετικά με την εξαιρετικά μεγάλη μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Πορτοκαλιών 2023. Απευθυνθήκαμε σε εσάς διότι το Υπ.Α.Α.&Τ. δεν απαντά σε σχετικές με το θέμα επανειλημμένες επερωτήσεις Βουλευτών.
Όπως αναφέρουμε και στην 1η επιστολή, το κρίσιμο ζήτημα για το θέμα είναι η ξαφνική εμφάνιση το 2023 για να λάβουν επιδότηση επιπλέον 80.000 στρέμματα πορτοκαλιών, δηλαδή τα διπλάσια από ότι ήταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Τα πορτοκάλια όμως δεν είναι μονοετής καλλιέργεια. Επομένως, πώς ξαφνικά διπλασιάστηκαν οι επιλέξιμες εκτάσεις, σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» τα επιπλέον 80.000 στρέμματα και σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» γι' αυτά;

Στις 28.06.2024 εκδόθηκε τροποποιητική απόφαση από τον Υπουργό Α.Α.&Τ. που αναπροσαρμόζει την ενίσχυση από 21,84€ στα 34,23€, χωρίς όμως καμία περαιτέρω εξήγηση.

Το γεγονός αυτό αυξάνει τα ερωτηματικά αναφορικά με τα δεδομένα «έκτασης πορτοκαλιών» που χρησιμοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και των πράξεων υπολογισμού της ενίσχυσης. Τι είχε γίνει λάθος στον υπολογισμό της 1ης τιμής και πώς διαμορφώθηκε η 2η;
Επειδή με όλα τα παραπάνω τίθεται ζήτημα διαφάνειας, παρακαλούμε για την παρέμβασή σας ώστε να δοθούν επαρκείς εξηγήσεις σχετικά με τα παραπάνω εύλογα ερωτήματα».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

05/07/2024 03:08 μμ

Ετοιμάζεται ο φάκελος με ζημιές από τα παραμορφωμένα ροδάκινα, ο οποίος πρόκειται να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στο ΥπΑΑΤ.

Αυτό τόνισε στον ΑγροΤύπο ο ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Ιορδάνης Τζαμτζής. Στόχος είναι τα στοιχεία να κατατεθούν στην ΕΕ για να υπάρξουν κονδύλια για την αποζημίωση των παραγωγών.

Στο μεταξύ όπως αναφέρει ο κ. Τζαμτζής, οι ζημιές από την πρόσφατη χαλαζόπτωση στην περιοχή είναι μεγάλη. «Φτάνει στο 100% για τα ασυγκόμιστα μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κάστανα, καθώς και τα όψιμα κεράσια στις ορεινές περιοχές. Όμως ήταν τόσο μεγάλη η ένταση του φαινομένου που έχουμε και ζημιές στο φυτικό κεφάλαιο (κορμούς, φύλλα κ.α.)». δήλωσε στον ΑγροΤύπο.

Συνάντηση είχε, την Τετάρτη (3/7), ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας, Ιορδάνης Τζαμτζής με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, τον οποίο ενημέρωσε για τις καταστροφές που προξένησε, την Τρίτη (2/6/2024), το χαλάζι στον καρπό σε κεράσια, μήλα, ροδάκινα, δαμάσκηνα και κάστανα αλλά και στο φυτικό κεφάλαιο, σε χωριά των Δήμων Έδεσσας και Αλμωπίας.

Ο κ. Τζαμτζής ζήτησε να γίνουν άμεσα εκτιμήσεις των ζημιών και να υπάρξει έγκαιρα πληρωμή των αγροτών, διότι σε πολλές καλλιέργειες δεν συγκομίστηκε το προϊόν και υπάρχει θέμα επιβίωσης των αγροτών, αλλά και συνέχισης της καλλιέργειας.

Κάλεσε δε τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ να επισκεφθεί την Πέλλα και ορίστηκε η επίσκεψη στις 19/6/2024.

Ακολούθως, συναντήθηκε στο ΥπΑΑΤ με τον Υπουργό κ. Τσιάρα Κων/νο, τον οποίο ενημέρωσε για τις ζημιές στις καλλιέργειες, αλλά και για το μεγάλο θέμα των παραμορφωμένων ροδάκινων.

Ο κ. Τσιάρας ζήτησε να κατατεθεί από την ΠΕ Πέλλας πλήρης φάκελος των ενεργειών που έχουν γίνει μέχρι σήμερα σχετικά με τα παραμορφωμένα ροδάκινα αλλά και μια ολοκληρωμένη έκθεση με τις ζημιές από το χαλάζι.

Στην συνέχεια ο κ. Τζαμτζής συμμετείχε στην σύσκεψη που είχαν οι συνεταιρισμοί με τους Υφυπουργούς κ.κ. Διονύση Σταμενίτη και Χρήστο Κέλλα σχετικά με την πολύ χαμηλή τιμή στο συμπύρηνο ροδάκινο και το υψηλό κόστος παραγωγής.

Ο κ. Τζαμτζής παίρνοντας τον λόγο τόνισε ότι η τιμή στο συμπύρηνο, στα 33 λεπτά όπως συζητείται, δεν καλύπτει το κόστος παραγωγής και πρέπει το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με την Διεπαγγελματική του Ροδάκινου, να πιέσουν την ΕΚΕ ώστε η τιμή να δίνει την δυνατότητα επιβίωσης στους αγρότες και να καθιστά βιώσιμη την καλλιέργεια του ροδάκινου.

Επιπλέον δεν πρέπει να γίνονται κρατήσεις 3 λεπτών από τους αγρότες που φέρνουν το προϊόν στην πόρτα του εργοστασίου.

Επισήμανε δε ότι τα βερίκοκα από την Αργολίδα τα εργοστάσια τα αγόρασαν 45-49 λεπτά, ενώ από τους παραγωγούς της Πέλλας η τιμή ήταν πολύ χαμηλότερη.

03/07/2024 10:01 πμ

Μεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες και κτήματα προκάλεσε η χαλαζόπτωση που έπληξε την Έδεσσα, το απόγευμα της Τρίτης, 2 Ιουλίου.

Το χαλάζι, σε μέγεθος καρυδιού, έπεφτε για μισή ώρα στις παραπάνω περιοχές και κατέστρεψε ακόμη και στο 100% καλλιέργειες με κεράσια, ροδάκινα, μήλα, κ.α.

Η κακοκαιρία έπληξε όλη την περιοχή της Βεγορίτιδας σε Άρνισσα, Παναγίτσα, Ζέρβη, Άγιο Αθανάσιο, Ξανθόγια, καθώς αλλά και τα χωριά Κερασιά, Καρυδιά, Νησί και Κορυφή του Δήμου Έδεσσας.

Ο κ. Κοσμάς Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βεγορίτιδα «Βόρας», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι πολλές καλλιέργειες στην ορεινή Πέλλα θάφτηκαν κυριολεκτικά από το χαλάζι. Οι ζημιές είναι μεγάλες για τα κεράσια, τα ροδάκινα και τα μήλα. Περιμένουμε τους γεωπόνους του ΕΛΓΑ να κάνουν σωστές εκτιμήσεις των ζημιών και να γίνουν δίκαιες αποζημιώσεις των παραγωγών που καταστράφηκαν από την χαλαζόπτωση».

Ο ΑγροΤύπος εδώ και καιρό ζητούσε να στείλουν γεωπόνους - εκτιμητές στον ΕΛΓΑ της Βέροιας για να προχωρήσουν οι εκτιμήσεις των ζημιών που έχουμε φέτος.

02/07/2024 02:07 μμ

Ασταθείς αέριες μάζες που έρχονται από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια προς την περιοχή μας θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια, από Τέταρτη (03/07/24) μεσημέρι έως αργά το απόγευμα της Πέμπτης (04-07-24) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Πιο αναλυτικά:
Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Την Τετάρτη (03-07-24)
Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και τα ανατολικά τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας.

Την Πέμπτη (04-07-24)
α. Στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και περιοχές της κεντρικής Μακεδονίας (κυρίως Χαλκιδική).
β. Στη Θεσσαλία (κυρίως στα δυτικά τμήματά της) και τις Σποράδες.
γ. Στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), τη βορειοανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια.

01/07/2024 02:01 μμ

Με Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, τροποποιείται το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι χυμοποίησης, για το έτος ενίσχυσης 2023.

Σύμφωνα με την τροποποιητική απόφαση το ποσό της συνδεμένης ανέρχεται πλέον στα 34,9 ευρώ ανά στρέμμα, από 21,84 ευρώ ανά στρέμμα που είχε καθορισθεί με την Υπουργική Απόφαση της 26ης Απριλίου.

Πρόκειται για μια σημαντική αναπροσαρμογή, σε μια προσπάθεια να εξισορροπηθούν οι συνεπεία πολλών παραγόντων απώλειες των παραγωγών. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η πληρωμή.

Θυμίζουμε ότι ο ΑγροΤύπος την Παρασκευή (28/6) είχε κάνει σχετικό ρεπορτάζ για τα πορτοκάλια και είχε αναφέρει το θέμα της συνδεδεμένης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

«Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα, θα γινόταν διόρθωση και θα είχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ», ανέφερε το ρεπορτάζ.

28/06/2024 02:23 μμ

Παγωμένες είναι οι εξαγωγές πορτοκαλιών της χώρας μας, με τις κοπές στα Βαλέντσια να γίνονται με αργούς ρυθμούς γιατί υπάρχει ελάχιστο εμπορικό ενδιαφέρον.

Όπως δηλώνουν οι εξαγωγικοί φορείς στον ΑγροΤύπο, περίπου 71.000 τόνοι ελληνικών πορτοκαλιών χάθηκαν φέτος λόγω της Αιγύπτου και αυτές οι ποσότητες δεν πρόκειται να αναπληρωθούν.

Όμως εκτός από τα εμπορικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί έχουμε και την «σιωπή των αμνών» από το ΥπΑΑΤ για το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια προς χυμοποίηση.

Και επειδή το κράτος θα πρέπει να έχει συνέχεια να θυμίσουμε ότι η προηγούμενη ηγεσία του ΥπΑΑΤ είχε παραδεχτεί ότι υπήρχε κάποιο λάθος με τα επιλέξιμα στρέμματα θα γινόταν διόρθωση και θα ειχαμε συμπληρωματική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αυτά όμως είναι στα λόγια γιατί κανείς δεν γνωρίζει πέρα από τα 22 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν αρχικά, τι ποσό και πότε θα πληρωθεί.

Η φετινή χρονιά όμως στα πορτοκάλια έχει πολλά προβλήματα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «υπάρχει πρόβλημα με τους εργάτες γης γιατί είναι λίγοι και αυτοί αποφασίζουν πότε θα κάνουν την συγκομιδή. Η τιμή για τα πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι 13 λεπτά για τον παραγωγό και 7,5 τα εργατικά.
Το εμπόριο για να νωπά έχει παγώσει. Μπορεί να σου πει ο έμπορας μια τιμή και σε μια εβδομάδα να την μειώσει.
Ο καθένας κάνει ότι θέλει και αυτή η κατάσταση είναι τραγική γιατί κανένας δεν αντιδρά».

Από την πλευρά του ο κ. Νίκος Σκάλκος, παραγωγός από την Σκάλα και πρώην πρόεδρος του Λεήμονα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή είναι πια ορατή η φτώχεια στον κόσμο. Δεν έχει καμιά σχέση η σημερινή εικόνα με αυτά που βλέπαμε στο παρελθόν.
Το εμπόριο νωπού πορτοκαλιού είναι παγωμένο και οι τιμές για τα πολύ καλής ποιότητας είναι στα 20 λεπτά το κιλό. Για τα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση η καθαρή τιμή στον παραγωγό είναι στα 13 λεπτά το κιλό.
Τα πορτοκάλια όμως δεν μπορούν να μένουν πολύ καιρό στα δέντρα γιατί αυξάνουν τα έξοδα λόγω φυτοπροστασίας.
Επίσης είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε συνεχώς ποτίσματα αλλά υπάρχει πρόβλημα με τα νερά.
Έχουμε και αυξημένο κόστος στα εργατικά, αφού φτάσαμε να πληρώνεται ο εργάτης την κλούβα στα 50 λεπτά.
Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να έχουν μεγάλες οφειλές. Αν συνεχιστεί και τον επόμενο χρόνο αυτή η εικόνα είναι πολύ αβέβαιο το μέλλον της καλλιέργειας πορτοκαλιού στην Λακωνία».

18/06/2024 11:23 πμ

Σοβαρές ζημιές στο βόρειο Έβρο είχαμε από την ισχυρή χαλαζόπτωση που έπληξε, στις 14 Ιουνίου, περιοχές του Διδυμοτείχου και της Ορεστιάδας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «η ζημιά είναι ανάλογα την περιοχή που επλήγηκε από το χαλάζι. Χτυπήθηκαν 20 χωριά και υπολογίσαμε με τον ΕΛΓΑ πως είναι περίπου 100.000 στρέμματα τα οποία έχουν πληγεί. Από την ερχόμενη Παρασκευή θα ξεκινήσουν οι δηλώσεις ζημιάς. Οι αγρότες θα πρέπει να αφήσουν στα σιτηρά τους «μάρτυρες» ένα μέτρο σε όλη την περίμετρο του αγροτεμαχίου».

Με αφορμή την πρόσφατη χαλαζόπτωση οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ν. Βύσσας, Τριγώνου και Ορεστιάδας, εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση εξηγώντας τη δύσκολη χρονιά που διανύουν οι αγρότες της περιοχής. Όπως εξηγούν, η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Σε μια δύσκολη καλλιεργητική χρονιά εξελίσσεται αυτή που διανύουμε. Η αρχή έγινε με την παρατεταμένη ανομβρία την άνοιξη, με τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο της σποράς του βαμβακιού, και συνεχίζεται με την καταστροφική χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή του Βορείου Έβρου και είχε ως αποτέλεσμα την ολική καταστροφή πολλών καλλιεργειών.

Είναι αυτονόητο πως πρέπει να βγει άμεσα αναγγελία από τον ΕΛΓΑ ώστε να δηλωθούν και να αποζημιωθούν οι αγρότες της περιοχής.

Σε όλα αυτά έχουμε να αντιμετωπίσουμε και τα χρόνια προβλήματα με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τον απαρχαιωμένο κανονισμό του ΕΛΓΑ και τις πετσοκομμένες επιδοτήσεις.

Ενώ στην περιοχή μας συνεχίζει να προβληματίζει η μη υπογραφή σύμβασης με τη Βουλγαρία για το νερό του ποταμού Άρδα, που είναι απαραίτητο για την απρόσκοπτη συνέχιση της άρδευσης.

Δυστυχώς οι τελευταίες εξελίξεις μας δικαιώνουν και η ενημέρωση που έχουμε είναι πως η πλευρά της Βουλγαρίας δεσμεύεται μόνο για μέχρι τη λήξη της υπάρχουσας σύμβασης (9 Ιουλίου 2024).

Επίσης δε μας προκάλεσε καμία εντύπωση η επιτήρηση που μπήκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την ΕΕ καθώς οι αδιαφανείς διαδικασίες και η προβληματική λειτουργία του ήταν κάτι που το επισημάναμε όλοι οι αγροτικοί σύλλογοι τα τελευταία χρόνια.

Αλλά δε θα περιμέναμε στη νέα πρόσκληση για το επερχόμενο πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, οι ενδιαφερόμενοι παραγωγοί να υποχρεούνται να συνάψουν σύμβαση με εταιρείες πιστοποίησης προτού να γνωρίζουν αν θα ενταχθούν.

Για άλλη μια φορά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κλείνει το μάτι στους παρόχους υπηρεσιών εξασφαλίζοντας τους πλήθος «πελατών» με αυτήν την φωτογραφική διάταξη, χωρίς να υπολογίζει το κόστος για τους αγρότες.

Τέλος το κλίμα τρομοκρατίας και εκφοβισμού που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση με την κλήση δεκάδων αγροτών απ΄ όλη την Ελλάδα – και από την περιοχή μας- σε απολογία για την περίοδο των κινητοποιήσεων δε μας κάμπτει. Γνωρίζουμε ότι έχουμε το δίκαιο και την κοινωνία με το μέρος μας. Θα συνεχίσουμε να παλεύουμε και να διεκδικούμε ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειες μας και την περιοχή.

Υ.Γ. Τα πρόσωπα δεν έχουν καμία σημασία όταν η πολιτική της απαξίωσης παραμένει ίδια…

10/06/2024 01:09 μμ

Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), οι θερμές αέριες μάζες από Αφρική θα προκαλέσουν στη χώρα μας πολύ υψηλές θερμοκρασίες, από την Τρίτη (11-6-2024) έως και την Παρασκευή (14-6-2024).

Οι υψηλότερες θερμοκρασίες θα σημειωθούν στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδας, κυρίως στα κεντρικά και τα νότια, σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη θαλάσσια αύρα. Συγκεκριμένα:

1. Την Τρίτη (11-6-2024) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 36 με 37 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
β. στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
γ. στην ανατολική Στερεά, τη Θεσσαλία και την ανατολική Πελοπόννησο τους 39 με 40 και τοπικά τους 41 βαθμούς Κελσίου.
δ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου και τα Δωδεκάνησα τους 37 με 38 βαθμούς και στο εσωτερικό της Κρήτης τους 39 βαθμούς Κελσίου.

2. Την Τετάρτη (12-6-2024) και την Πέμπτη (13-6-2024) οι θερμοκρασίες θα κορυφωθούν και ως προς τις μέγιστες, αλλά και ως προς τις ελάχιστες τιμές τους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τοπικά τους 40 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς Κελσίου.
β. Στη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 38 με 40 βαθμούς και στη Θεσσαλία τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου με τις ελάχιστες τιμές της περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
γ. Στην ανατολική Στερεά και την ανατολική Πελοπόννησο τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου και πιθανόν κατά τόπους τους 43 βαθμούς, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
δ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα τους 38 με 39 βαθμούς, ενώ τοπικά στο εσωτερικό της Κρήτης είναι πιθανόν να φτάσει τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου. Οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 29 βαθμούς Κελσίου.
ε. Στην Αττική οι μέγιστες θερμοκρασίες θα φτάσουν στο εσωτερικό τους 40 με 41 βαθμούς και πιθανόν την Πέμπτη τους 42 βαθμούς Κελσίου, ενώ στις παραθαλάσσιες περιοχές θα είναι 3 με 5 βαθμούς χαμηλότερες.

3. Την Παρασκευή (14-6-2024) η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια, αλλά στις υπόλοιπες περιοχές θα διατηρηθεί σε πολύ υψηλά επίπεδα, ενώ από τις απογευματινές ώρες αναμένεται μεταβολή του καιρού στη βόρεια Ελλάδα με καταιγίδες που θα συνοδεύονται απο ισχυρούς ανέμους.
α. Στα βόρεια ηπειρωτικά η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς Κελσίου.
β. Στα υπόλοιπα ηπειρωτικά η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 36 με 38 βαθμούς, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Θεσσαλίας και της Πελοποννήσου τους 39 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι ελάχιστες τιμές θα κυμανθούν περί τους 25 με 27 βαθμούς.
γ. Στη νησιωτική χώρα η μέγιστη θερμοκρασία θα φτάσει τους 34 με 36 βαθμούς και στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και το εσωτερικό της Κρήτης τους 37 με 39 και πιθανόν 40 βαθμούς Κελσίου ενώ οι ελάχιστες τιμές της θα κυμανθούν περί τους 27 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Επισημαίνεται από την ΕΜΥ πως το Σαββατοκύριακο σε όλη τη χώρα, η θερμοκρασία θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς και θα επανέλθει σε κανονικά για την εποχή επίπεδα. Παράλληλα θα επικρατήσουν ενισχυμένοι βόρειοι άνεμοι.

06/06/2024 01:29 μμ

Άστατος θα είναι ο καιρός την Πέμπτη 06/06, σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Πιο συγκεκριμένα, ταχέως κινούμενη ατμοσφαιρική διαταραχή θα προκαλέσει τοπκές βροχές και καταιγίδες στα ηπειρωτικά αλλά και στα ορεινά της Κρήτης. Στα ορεινά και ημιορεινά ηπειρωτικά αλλά και σε περιοχές χαμηλότερου υψομέτρου, κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, τα φαινόμενα κατά τόπους θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις. Οι αυξημένες ποσότητες σκόνης στην ατμόσφαιρα θα έχουν ως αποτέλεσμα την εκδήλωση λασποβροχών. Το επεισόδιο βροχόπτωσης για την Πέμπτη 06/06 κατατάσσεται στην Κατηγορία 2 (Μέτρια).
Αναδημοσίευση από το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.
Περισσότερες πληροφορίες για τον καιρό της Πέμπτης, εδώ

05/06/2024 12:51 μμ

Η έντονη χαλαζόπτωση, που σημειώθηκε το βράδυ της Κυριακής (2 Ιουνίου), σε περιοχές της Ημαθίας (Ροδοχώρι), Έδεσσας, Αλμωπίας και Σκύδρας, δημιούργησε πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες, προκαλώντας την έντονη ανησυχία των παραγωγών.

Από τη Νάουσα ο παραγωγός πυρηνόκαρπων, Μάκης Αντωνιάδης, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «το χαλάζι ξεκίνησε από την κοινότητα Ροδοχωρίου Ημαθίας και στην συνέχεια κατευθύνθηκε προς την Πέλλα. Στην περιοχή χτυπήθηκαν κερασιές και μηλιές».

Η Δέσποινα Καϊτίδου, παραγωγός από την Σκύδρα Πέλλας, επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ότι το χαλάζι χτύπησε πολλές περιοχές στην Σκύδρα. Όλα τα φρούτα που ήταν στα δέντρα χτυπήθηκαν. Επίσης στις ακτινιδιές χτυπήθηκαν οι καρποί αλλά και τα φύλλα και πολλά κλαδιά έσπασαν».

Ο Στέφανος Τοπαλίδης, παραγωγός επίσης από την Σκύδρα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχουν σοβαρές ζημιές στις περιοχές που έπεσε το χαλάζι σε όλες τις καλλιέργειες, όπως σε ροδάκινα, κεράσια, βερίκοκα, ακτινίδια. Να δούμε πότε θα γίνουν οι εκτιμήσεις ζημιάς και θα πληρωθούν οι αποζημιώσεις.

Στο μεταξύ ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσης Σταμενίτης, πραγματοποίησε συνάντηση με πολλούς παραγωγούς, χθες Τρίτη (4/6), στις περιοχές Άγρα, Καρυδιά και Κερασιά.

Όπως δήλωσε στους παραγωγούς ο κ. Σταμενίτης, «ο μηχανισμός του ΕΛΓΑ ήδη έχει κινητοποιηθεί για την καταγραφή και τις αναγγελίες ζημιάς. Τα τελευταία χρόνια έχουμε κάνει μια σημαντική προσπάθεια να ανασυγκροτήσουμε τον ΕΛΓΑ, ώστε να μπορεί να ενεργεί στους σωστούς χρόνους, ενώ στην τρέχουσα θητεία σχεδιάζουμε το νέο Κανονισμό του Οργανισμού, τον οποίο σύντομα θα παρουσιάσουμε αναλυτικά. Και σε αυτήν την περίπτωση, η εντολή μας είναι να κινηθούν γρήγορα οι διαδικασίες, με ακρίβεια στις εκτιμήσεις».

Ο Υφυπουργός, το πρωί της Τετάρτης (5/6), παραβρέθηκε στη συνάντηση εργασίας της Διοίκησης και των εργαζομένων του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Βεροίας.

Όπως ανέφερε μετά την συνάντηση, «είχα την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω για την προσπάθεια τους να ανταποκρίνονται στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν τα τελευταία χρόνια, λόγω κυρίως της αλλαγής των καιρικών φαινομένων, αλλά και να τους ενημερώσω για τις αλλαγές που προωθούμε ως ηγεσία του ΥΠΑΑΤ ώστε να ο ΕΛΓΑ να οχυρωθεί σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού».

Το ερώτημα είναι πέταξε το αεροπλάνο του ΕΛΓΑ για την αντιχαλαζική προστασία πάνω από την περιοχή;

04/06/2024 03:42 μμ

Ολοκληρώθηκε η φετινή εμπορική περίοδος για τα πορτοκάλια στην Ισπανία. Πρακτικά είμαστε στο τέλος της συγκομιδής πορτοκαλίων στην χώρα της Ιβηρικής.

Όπως επισημαίνει η Ένωση Νέων Αγροτών της Córdoba, παρά τη μεγάλη μείωση της παραγωγής φέτος σε όλη την Ισπανία, λόγω της ξηρασίας και των προβλημάτων με την άρδευση που υπήρξαν το περασμένο καλοκαίρι, ολοκληρώνεται η συγκομιδή με την ζήτηση είναι πολύ μειωμένη λόγω των εισαγωγών πορτοκαλιών από την Αίγυπτο, σε χαμηλές μη ανταγωνιστικές τιμές.

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού των ισπανικών πορτοκαλιών, νωπών και για χυμοποίηση, ήταν σε καλά επίπεδα στο πρώτο μέρος της φετινής περιόδου αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά υπήρξε κάθετη πτώση, λόγω της εισόδου πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, κυρίως από Αίγυπτο.

Υπήρξε αύξηση των εισαγωγών πορτοκαλιών από τρίτες χώρες «χωρίς καμία αμοιβαιότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα συνθηκών εργασίας και φυτοϋγείας», όπως αναφέρουν οι Ισπανοί παραγωγοί, που έκαναν το προηγούμενο διάστημα πολλές κινητοποιήσεις για το συγκεκριμένο πρόβλημα.

Η τελευταία δημοπρασία στην Κόρδοβα έδωσε τιμές για τα νωπά πορτοκάλια Valencia στα 22 - 25 λεπτά το κιλό, όταν πέρυσι αυτό το διάστημα είχαν τιμή παραγωγού στα 46 έως 50 λεπτά το κιλό.

Για τα πορτοκάλια που πήγαν για χυμοποίηση έδωσαν τιμή στα 18 - 20 λεπτά το κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή ήταν στα 30 λεπτά.

Η Κόρδοβα είναι η τρίτη πιο σημαντική επαρχία από άποψη παραγωγής εσπεριδοειδών και η δεύτερη σε παραγωγή πορτοκαλιού, σύμφωνα με στοιχεία του ισπανικού Υπουργείου Γεωργίας.

Όσον αφορά την χώρα μας πορτοκάλια Valencia έχει πια μόνο η Λακωνία.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «στα πορτοκάλια έχουμε μείωση της τιμής παραγωγού στο χωράφι αλλά δεν μειώνεται η τιμή λιανικής στο ράφι.

Χτες Δευτέρα (3/6) πούλησα για χυμό πορτοκάλια με τιμή στα 10 έως 13 λεπτά. Για τα νωπά γίνονται πολύ λίγες κοπές, με τιμές που ξεκινούν από 15 λεπτά και για τα καλής ποιότητας φτάνουν στα 20 λεπτά.

Όμως τα έξοδα καλλιέργειες συνεχώς τρέχουν. Αυτή την περίοδο στα πορτοκάλια έχουμε την φυτοπροστασία για την μύγα της Μεσογείου, ενώ κάνουμε συνεχώς ποτίσματα.

Όλα αυτά αυξάνουν το κόστος και με τις χαμηλές τιμές δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό».

Από την περιοχή της Σκάλας ο παραγωγός κ. Πέτρος Μπλέτας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι Ισπανοί έχουν ολοκληρώσει την συγκομιδή πορτοκαλιών.

Οι τιμές στην περιοχή για πορτοκάλια που πάνε στον χυμό είναι από 17 έως 20 λεπτά το κιλό με τα εργατικά στον παραγωγό (12 έως 14 λεπτά καθαρά) και για νωπή κατανάλωση είναι από 18 έως 20 λεπτά το κιλόκαθαρά για τον παραγωγό.

Όλα τα προηγούμενα χρόνια τα αιγυπτιακά πορτοκάλια φεύγουν από τις αγορές από τις 20 έως τα τέλη Ιουνίου. Οπότε θα είναι ευκαιρία να ανακτήσουμε κάποιες αγορές στο εξωτερικό - που χάσαμε το προηγούμενο διάστημα - και να αυξήσουμε τις εξαγωγές μας».

29/05/2024 10:01 πμ

Χαλαζοπτώσεις έπληξαν την Τρίτη (28/5) πολλές περιοχές της Πέλλας και της Φλώρινας.

Η κακοκαιρία φαίνεται να έπιασε στον ύπνο το αντιχαλαζικό σύστημα του ΕΛΓΑ.

Χαλάζι υπήρξε στην Πέλλα και συγκεκριμένα στους Σαρακηνούς Αλμωπίας, την Κερασιά Έδεσσας και σε μικρότερο βαθμό στο Μαυροβούνι Σκύδρας. Ολοκληρωτική καταστροφή στις κερασιές σε όλες τις ποικιλίες από το δυνατό χαλάζι που έπεσε στις περιοχές της Κερασιάς και της Καρυδιάς - Έδεσσας αργά το απόγευμα της Τρίτης (28/5).

Η κακοκαιρία ξεκίνησε με έντονους ανέμους και βροχή και στο τέλος έριξε δυνατό χαλάζι πάνω από 10 λεπτά της ώρας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος στον Αγροτικό Σύλλογο Σκύδρας της Πέλλας, Στέφανος Τοπαλίδης, «το χαλάζι χτύπησε συγκεκριμένες περιοχές και προξένησε ζημιές στην παραγωγή. Πρόβλημα όμως υπάρχει και από τις βροχοπτώσεις που έχουμε συνέχεια τις τελευταίες ημέρες. Γενικότερα έχουμε μεγάλη εναλλαγή θερμοκρασίας από ηλιοφάνεια σε βροχόπτωση και το αντίστροφο. Όλα αυτα δημιουργούν πρόβλημα στην παραγωγή».

Καταστροφές όμως σε καλλιέργειες προκάλεσε το χαλάζι και η έντονη βροχόπτωση, που είχαμε την ίδια ημέρα στην περιοχή του Αμυνταίου της Φλώρινας.

Όπως αναφέρουν αγρότες των τοπικών κοινοτήτων Μανιακίου και Βεγόρας, η ζημιά ήταν μεγάλη, καθώς, μπορεί να διήρκησε λίγα λεπτά το χαλάζι, ωστόσο, ήταν αρκετό για να καταστρέψει τις καλλιέργειές τους. Στη συνέχεια ακολούθησε βροχή η οποία, όπως υποστηρίζουν, έδωσε και το τελειωτικό χτύπημα, αφού πλημμύρισαν αρκετές καλλιέργειες.

Η κα Διαμάντω Κρητικού, παραγωγός, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμυνταίου και μέλος της διοίκησης της ΕΘΕΑΣ, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «από το χαλάζι χτυπήθηκε ο αμπελότοπος της Βεγόρας και οι καλλιέργειες κερασιών (χτυπήθηκαν τα δέντρα γιατί έχουμε ακαρπία) και ροδάκινων σε Βεγόρα, Αντίγονο και Μανιάκι. Το χαλάζι είχε μικρό μέγεθος αλλά μεγάλη διάρκεια. Μετά την χαλαζόπτωση είχαμε ισχυρή βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να έχει πλημμυρίσει ολόκληρος ο κάμπος».

24/05/2024 10:03 πμ

Το ΥπΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν ακόμη απαντήσει για την αύξηση των στρεμμάτων στην συνδεδεμένη ενίσχυση του πορτοκαλιού.

Κανείς δεν ξέρει που βρέθηκαν τα επιπλέον 80.000 στρέμματα που έφεραν μια μείωση στην συνδεδεμένη ενίσχυση, από 58,8 € που ήταν το 2022 στα 21,84 € ανά στρέμμα.

Το ερώτημα του ΑγροΤύπου είναι έστω ότι υπήρχαν αυτά τα στρέμματα με τα πορτοκάλια στην χώρα μας αλλά για να πάρουν την ενίσχυση θα έπρεπε να παραδώσουν 700 κιλά / στρέμμα στα χυμοποιεία. Που πήγαν αυτές οι ποσότητες;

Επιστολή της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (Δ.Ε.Σ.Α.) προς τον Πρωθυπουργό ζητάει να μεσολαβήσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ για να λυθεί αυτός ο γρίφος. «Θα απαντήσει στον Πρωθυπουργό ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τα επιπλέον 80.000 στρέμματα πορτοκαλιών που «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 και έλαβαν επιδότηση;», ρωτάει.

Ειδικότερα, επιστολή υπέβαλε στον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, η ΔΕΣΑ, κατά την σημερινή του επίσκεψη στο Άργος, αναφορικά με την ανεξήγητη μείωση της Συνδεδεμένης Ενίσχυσης Εσπεριδοειδών 2023.

Η πάνω από 50% μείωση της ενίσχυσης οφείλεται στο παράξενο γεγονός ότι το 2023 «εμφανίστηκαν» στην Ελλάδα επιπλέον 80.000 στρέμματα εσπεριδοειδή από αυτά του 2022, που μάλιστα «παρέδωσαν» και 56.000 τόνους πορτοκάλια για χυμοποίηση και έτσι έλαβαν επιδότηση.

Στην Επιστολή αναφέρονται συγκεκριμένα τα εξής:

«Αξιότιμε Πρωθυπουργέ,
Μια εξαιρετικά μεγάλη μείωση στην Συνδεδεμένη Ενίσχυση των Εσπεριδοειδών συνέβη φέτος για την οποία ούτε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ούτε ο Υπουργός Α.Α.&Τ. έχουν δώσεις απαντήσεις σε σχετικές επερωτήσεις Βουλευτών.

Συγκεκριμένα, καταβλήθηκαν 21,84 € ανά στρέμμα, έναντι 58,8 € το 2022.

Θα θέλαμε λοιπόν να μεταφέρετε στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα παρακάτω ερωτήματα, μήπως και απαντήσουν σε εσάς και έτσι, πληροφορηθούν και οι αγρότες, αναδειχθεί το λάθος και υπάρξει διόρθωση:

1. Πώς είναι δυνατόν να διπλασιάστηκε η επιλέξιμη έκταση εσπεριδοειδών στα 16.357 εκτάρια το 2023, από 8.358 εκτάρια το 2022;

2. Σε ποιες περιοχές της χώρας «εμφανίστηκαν» ξαφνικά το 2023 τα 8.000 εκτάρια εσπεριδοειδών;

3. Σε ποια χυμοποιεία οδηγήθηκαν οι 56.000 τόνοι πορτοκαλιών που αναλογούν ως «υποχρέωση παράδοσης» στα επιπλέον 8.000 εκτάρια;

4. Γιατί υπήρξε μείωση της ενίσχυσης από 5.357.695 € το 2022 σε 3.573.460 € το 2023;».

Οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ , Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ