Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Έντονο το εμπορικό ενδιαφέρον για τις Κλημεντίνες, εφικτά τα 50 λεπτά στο ξεκίνημα

15/10/2020 02:01 μμ
Τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη θα αρχίσουν να κόβονται σε λίγες ημέρες, με την παραγωγή να αναμένεται καλή και τις ποιότητες εξαιρετικές.

Τα μανταρίνια της ποικιλίας Κλημεντίνη θα αρχίσουν να κόβονται σε λίγες ημέρες, με την παραγωγή να αναμένεται καλή και τις ποιότητες εξαιρετικές.

Στο νομό Αργολίδας, όπου υπάρχουν αρκετές πρώιμες περιοχές με Κλημεντίνες, η συγκομιδή προβλέπεται να ξεκινήσει μετά τις 25 Οκτωβρίου, λόγω οψίμισης της παραγωγής. Όπως μας είπε ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου, κ. Θωμάς Φάκλαρης, υπάρχει ικανοποιητική παραγωγή φέτος, ωστόσο από μια κανονική χρονιά θα είμαστε στο μείον 20% σε ποσότητα. Ο κ. Φάκλαρης μας ανέφερε επίσης, ότι οι ποιότητες είναι εξαιρετικές, ενώ σε σχέση με τις τιμές, δεν έχουν γίνει ακόμα επαφές με τους εμπόρους, αν και είναι βέβαιο το ενδιαφέρον τους. Πέρσι οι πρώτες τιμές για τις Κλημεντίνες της Αργολίδας, που πωλούνται στις υψηλότερες τιμές πανελλαδικά, ήταν στα 50 λεπτά το κιλό.

Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από το Νεοχώρι Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης «σε 10 με 15 ημέρες θα ξεκινήσουν οι πρώτες κοπές στις Κλημεντίνες στο κάμπο μας. Πρώτη θα βγει η Αργολίδα στην αγορά, ενώ μετά το Μεσολόγγι βγαίνει συνήθως η Σαγιάδα. Παραγωγή υπάρχει καλή, οι δε τάσεις με τους εμπόρους και τη ζήτηση δείχνουν πως θα έχουμε μια ακόμα καλή χρονιά και οι παραγωγοί γενικώς θα μπορούν να αποκομίζουν εισόδημα έως το καλοκαίρι από τη δραστηριότητα. Η ποιότητα αναμένεται εξαιρετική. Από την άποψη των τιμών για τις πρώτες Κλημεντίνες εκτιμώ ότι θα αρχίσουμε με 40-45 λεπτά, αλλά το θέμα δεν είναι πώς θα αρχίσουμε με τις τιμές, αλλά πώς θα εξελιχθούν και στην πορεία».

Παραμένοντας στον ίδιο νομό τώρα στην Αιτωλοακαρνανία, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μεσογίτης - παραγωγός εσπεριδοειδών (και Κλημεντίνης) - γεωπόνος από τα Καλύβια Αγρινίου που ασχολείται με το εμπόριο αναμένεται μια καλή χρονιά από άποψη παραγωγής και ποιότητας φέτος στην Κλημεντίνη στην περιοχή γεγονός που οφείλεται σε δυο παράγοντες: Πρώτον, στον ευνοϊκό καιρό που δεν έφερε χαλάζια και δεν προκάλεσε ζημιές φέτος, όπως επίσης στις αρκετές βροχές που έπεσαν ιδιαίτερα τελευταία με αποτέλεσμα να φουσκώσει σε μέγεθος ο καρπός και δεύτερον, στο γεγονός ότι οι παραγωγοί επένδυσαν χρήματα φέτος στην καλλιέργεια λόγω των υψηλών τιμών που έλαβαν πέρσι. Ο κ. Μεσογίτης εκτιμά ότι οι τιμές στις πρώτες Κλημεντίνες που θα πάνε για αποπρασινισμό μαζί με τα εργατικά θα φθάσουν φέτος στα 45 λεπτά ανά κιλό, ενώ πέρσι είχαν ξεκινήσει με 35 λεπτά. Παράλληλα, όπως μας είπε ο έμπειρος παραγωγός-γεωπόνος ήδη εξαγωγείς έχουν εμφανισθεί στην περιοχή και κάνουν τις απαραίτητες μετρήσεις, ώστε να αρχίσουν οι κοπές, που αναμένονται σε 10 περίπου ημέρες.

Μια καλή χρονιά από την άποψη του όγκου παραγωγής αναμένουν και οι παραγωγοί της Άρτας, που καλλιεργούν το συγκεκριμένο είδος μανταρινιού. Όπως λοιπόν δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας υπάρχει παραγωγή αρκετά ικανοποιητική, αλλά σε σχέση με μια κανονική χρονιά αναμένεται μείωση 10 με 20%. Οι ποιότητες είναι καλές και το μάζεμα αναμένεται να αρχίσει σε 10-15 ημέρες. Εμπορικές πράξεις δεν έχουν γίνει ακόμα, ούτε συμφωνίες, οπότε είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι για τις τιμές. Πέρσι στην Άρτα οι πρώτες Κλημεντίνες πληρώθηκαν στον παραγωγό 40 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Γκίζα, το ζητούμενο είναι να υπάρχει συνέχεια με τις τιμές κι όχι σκαμπανεβάσματα, δηλαδή να είναι σταθερά σε υψηλά επίπεδα.

Αυξημένη, τέλος, παραγωγή σε σχέση με πέρσι κατά 20% τουλάχιστον αναμένεται στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, όπου δραστηριοποιείται μεταξύ άλλων ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας. Στον κάμπο Σαγιάδας-Ασπροκκλησίου-Κεστρίνης παράγονται κάθε χρόνο περίπου 4.000 με 5.000 τόνοι Κλημεντίνες. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνεταιρισμού, κ. Γιάννη Αναστασιάδη, «η παραγωγή θα είναι αυξημένη σε σχέση με πέρσι, οι πρώτες κοπές αναμένεται να ξεκινήσουν στις 7-8 Νοεμβρίου και η ζήτηση με βάση το εμπορικό ενδιαφέρον σήμερα αναμένεται έντονη».

Μπίκας Αλέξανδρος
Σχετικά άρθρα
01/02/2023 03:00 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές λεμονιών αλλά οι τιμές παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα, κάτι που φέρνει απογοήτευση στους παραγωγούς σε μια χρονιά που το κόστος καλλιέργειας είναι τόσο αυξημένο.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι θερμοκρασίες είναι για την εποχή σε καλά επίπεδα. Επίσης οι πρόσφατες βροχοπτώσεις βοήθησαν την καλλιέργεια. Οι τιμές παραγωγού όμως βρίσκονται σε πολύ χαμηλά για την εποχή επίπεδα. Ήταν στα 35 λεπτά και έφτασαν στα 30 λεπτά. Πρώτη φορά έχουμε τον Ιανουάριο τοσο χαμηλές τιμές. Το κόστος όμως είναι αυξημένο για τους παραγωγούς. Κάτω από αυτή την τιμή δεν θα συμφέρει την συγκομιδή. Οι κοπές έχουν πάει πίσω λόγω εργατών και μειωμένης ζήτησης και υπάρχουν ακόμη ποσότητες στα δέντρα».

Από την πλευρά του ο λεμονοπαραγωγός και Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ Αιγιαλείας κ. Βασίλης Καρέλης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ακόμη αρκετή παραγωγή ασυγκόμιστη στα δέντρα. Όμως φεύγουν σε χαμηλές τιμές τα λεμόνια αυτή την περίοδο. Η τιμή παραγωγού είναι στα 35 λεπτά το κιλό. Με τόσο υψηλό κόστος αυτή η τιμή δεν ικανοποιεί τους παραγωγούς. Ζητάνε να πάει τουλάχιστον στα 40 λεπτά για να μπορούν να βγάλουν τα έξοδά τους. Σε συναντήσεις που είχα πρόσφατα με υπουργούς αναφέρθηκε στην μεγάλη διαφορά τιμών που υπάρχει από το χωράφι μέχρι το ράφι (στα 1,20 - 1,50 ευρώ το κιλό η λιανική). Ζητάμε να γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Επίσης η Κομισιόν ζητά να κάνουμε ελέγχους στις εισαγωγές λεμονιών από Τουρκία. Η απάντηση όμως από το ΥπΑΑΤ είναι ότι δεν υπάρχει προσωπικό για να τους κάνει».

«Ελάχιστα έχουν απομείνει αυτή την εποχή τα λεμόνια που είναι για εμπορική εκμετάλλευση», αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την περιοχή της Σκάλας. «Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη για τα λεμόνια η διακίνηση γινόταν με αργούς ρυθμούς και οι τιμές ήταν σε χαμηλά επίπεδα. Πολλά λεμόνια έμειναν στο χωράφι», προσθέτει.

Πάντως οι εξαγωγές λεμονιών εμφανίζονται αυξημένες σε σχέση με πέρυσι κατά 36%. Συγκεκριμένα μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου οι εξαγωγές ανήλθαν στους 5.392 τόνους, ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα κυμαίνονταν στους 3.964 τόνους.

Τελευταία νέα
31/01/2023 03:01 μμ

Αυξημένη είναι η εμπορική ζήτηση αυτή την περίοδο για τα εσπεριδοειδή. Έχουν μπει σε καλούς ρυθμούς οι εξαγωγές στα μανταρίνια και τα πορτοκάλια.

Όπως αναφέρουν στον ΑγροΤύπο κύκλοι του εξαγωγικού εμπορίου, οι χαμηλές θερμοκρασίες στις αγορές της Ευρώπης είχαν σαν αποτέλεσμα να στραφεί το ενδιαφέρον των καταναλωτών στα εσπεριδοειδή. Από την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου, όταν μειώθηκαν στο εξωτερικό τα αποθέματα των γιορτών των Χριστουγέννων, είχαμε μια αύξηση του εμπορικού ενδιαφέροντος, κάτι που οδήγησε σε αυξητική τάση και στις τιμές. Η ροή των εξαγωγών τώρα κινείται με κανονικούς ρυθμούς.

Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late στην Αιτωλοακαρνανία και θα ακολουθήσουν οι άλλες περιοχές. 

Ζεστάθηκε επίσης η ζήτηση για τα μανταρίνια. Αυτή την εποχή έχουμε κοπές στα Ορτανίκ και της ποικιλίας Αφούρερ, που είναι μια όψιμη ποικιλία που ξεχωρίζει για την γυαλιστερή της φλοίδα (περίβλημα).

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές παραγωγού στα πορτοκάλια αυτή την εποχή κυμαίνονται στα 26 - 28 λεπτά το κιλό. Από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιών Lane Late και Navel Late. Προβλήματα δεν υπάρχουν και φαίνεται να υπάρχει ζήτηση.

Από την άλλη αυξήθηκε η ζήτηση για τα μανταρίνια Αφούρερ, που είναι νέα ποικιλία η οποία έχει αρκετό εμπορικό ενδιαφέρον και τιμή παραγωγού στα 45 λεπτά. Επίσης τα Ορτανίκ έχουν τιμή παραγωγού από 20 έως 33 λεπτά το κιλό».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μείνει πολύ λίγες ποσότητες στα πορτοκάλια Μέρλιν κυρίως στην Αργολίδα. Σε περίπου 10 ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές για τα πορτοκάλια Lane Late και Navel Late. Επίσης έχουμε συγκομιδή στα μανταρίνια Νόβα και Ορτανίκ.

Η ζήτηση αυτή την εποχή στην εγχώρια αγορά αλλά και στις εξαγωγές είναι καλή. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να υπάρχει μια αύξηση στις τιμές παραγωγού. Αυτή την εποχή στα πορτοκάλια Μέρλιν οι τιμές (καθαρές) κυμαίνονται από 17 έως 20 λεπτά το κιλό. Στα μανταρίνια Νόβα από 40 έως 42 λεπτά και στα Ορτανίκ είναι σταθερές στα 25 λεπτά το κιλό. Ειδικότερα στα Ορτανίκ οι κοπές έχουν φτάσει στο 50% της παραγωγής. Στην περιοχή έχουν και λίγες ποσότητες Αφούρερ που εμπορικά μέχρι στιγμής κινούνται σε καλά επίπεδα». 

30/01/2023 12:59 μμ

Κινητοποιήσεις αποφάσισαν οι αγρότες που συγκεντρώθηκαν στα γραφεία «ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ» ΑΕΣ, στην Πυργέλα του Άργους, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί και Σύλλογοι Αργολίδας, με αφορμή τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Όπως δηλώνει ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας κ. Κωνσταντίνος Πιπέρος, η αδιαφορία της κυβέρνησης, σε συνδυασμό με το αυξημένο κόστος παραγωγής και τις χαμηλές τιμές πώλησης των αγροτικών προϊόντων μας αναγκάζει να κινητοποιηθούμε. Αποφασίσαμε την Τετάρτη, 1 Φεβρουαρίου, να βγάλουμε τα τρακτέρ στο δρόμο, με προσυγκέντρωση 11 η ώρα το πρωί, στην Πυργέλα. Θα ακολουθήσει πορεία στούς δρόμους του Άργους, πού θα καταλήξει στην ΔΕΗ Αργους.

Τα αιτήματά τους είναι:
1. Αγροτικό πετρέλαιο στη μάνικα (σαν το ναυτιλιακό).
2. Αγροτικό τιμολόγιο της ΔΕΗ με πλαφόν 0,07 ευρω ανά KWH.
3. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και τις ζωοτροφές.
4. Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση.
5. Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος 300 ευρω ανά στρέμμα, σε μια σειρά προϊόντα (πορτοκάλια, βερίκοκα) που έχουν πωληθεί κάτω από το κόστος παραγωγής παρότι φτάνουν στην κατανάλωση αρκετές φορές ακριβότερα. Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των απωλειών αγορών, του πολέμου στην Ουκρανία, ζημιές από καιρικά φαινόμενα, φαινόμενα αισχροκέρδειας σε παραγωγούς και καταναλωτές κλπ.
6. Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ. Να μην ισχύσει ο συμψηφισμός που αποφάσισε ο ΕΛΓΑ για την προκαταβολή ζημιάς 300 ευρώ/στρέμμα. Να προχωρήσει άμεσα η εκδίκαση των ενστάσεων με αποζημίωση στο πραγματικό ύψος της ζημιάς από τον παγετό σύμφωνα με την έκθεση της ΔΑΟΚ Αργολίδας.
7. Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους στο 100%. Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για έγκαιρες εκτιμήσεις - αποζημιώσεις.

30/01/2023 10:24 πμ

Συνεργασία του Συνεταιρισμού Μελιβοίας με τοπική ζυθοποιία.

Μια νέα συνεργασία για την παραγωγή ενός πρωτότυπου προϊόντος προέκυψε στην Λάρισα, μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας και της τοπικής ζυθοποιίας.

Σκοπός της συνεργασίας είναι η παραγωγή ενός πρωτότυπου και καινοτόμου προϊόντος, λέει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του τοπικού Συνεταιρισμού, κ. Βαγγέλης Κρανιώτης.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίσημη παρουσίαση του προϊόντος αναμένεται την Τρίτη. Όπως μας εξηγεί: «εμείς από την πλευρά μας θα προμηθεύουμε με πρώτη ύλη την ζυθοποιία Πηνειός που είναι διακεκριμένη, έχοντας πολλά ποιοτικά προϊόντα, τα οποία και διαθέτει σε Ελλάδα και εξωτερικό. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε περαιτέρω την ποιότητα του κάστανου της περιοχής μας, από το οποία θα παράγεται με ειδική επεξεργασία αλεύρι. Αυτό θα αναμιγνύεται με τη βύνη και άλλα συστατικά, για να παρασκευαστεί εν συνεχεία η μπύρα. Πρόκειται για μια πρωτοτυπία, που θα συνδράμει στην περαιτέρω ανάδειξη των ποιοτικών χαρακτηριστικών του κάστανου Μελιβοίας και θα του προσδώσει περαιτέρω υπεραξία».

27/01/2023 03:33 μμ

Την ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα του αγροτικού τομέα ανακοίνωσαν ο Ισπανός υπουργός Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων κ. Luis Planas και ο Γάλλος υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων Marc Fesneau, στο πλαίσιο της 27ης διμερούς συνόδου κορυφής, που πραγματοποιήθηκε, την Πέμπτη (19/1/2023), στην Βαρκελώνη.

Οι δύο υπουργοί δεσμεύτηκαν να «συνεχίσουν να εργάζονται για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στην αγροτική πολιτική». Επίσης προχώρησαν στην υπογραφή συμφωνίας η οποία προσδιορίζει τους βασικούς τομείς συνεργασίας αλλά και τους στόχους που θα πρέπει από κοινού οι δύο χώρες να έχουν. 

Η συμφωνία αντιμετωπίζει μια σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την γεωργία, την αλιεία και τα τρόφιμα, αντικατοπτρίζοντας την σημασία που έχουν για την Ισπανία και τη Γαλλία οι κοινές αγροτικές και αλιευτικές πολιτικές λόγω της θεμελιώδους επιρροής τους στην επισιτιστική ασφάλεια της ΕΕ. 

Οι ηγεσίες των δύο χωρών θα συνεργαστούν εν προκειμένω για την ανάπτυξη βιώσιμης γεωργίας και αλιείας, που θα εγγυώνται τον όγκο τροφίμων που είναι απαραίτητος για τη διατροφή των καταναλωτών.

Ακόμη δεσμεύτηκαν να συνεργαστούν ώστε στις εμπορικές συμφωνίες της ΕΕ με τρίτες χώρες, να θεσπίζονται μηχανισμοί αμοιβαιότητας, όπως συγκεκριμένες ρήτρες, που θα διασφαλίζουν ότι τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα θα παράγονται υπό τους ίδιους όρους με αυτούς που απαιτούνται από τους Ευρωπαίους αγρότες.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «πρέπει και η Ελλάδα να συμμετέχει σε αυτές τις συναντήσεις. Επίσης πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι της χώρας μας στις εισαγωγές αγροτικών προϊόντων από τρίτες χώρες όπως κάνουν άλλες γειτονικές μας χώρες.

Ακόμη πρέπει να αρχίσει να απαιτείται συστηματικά στις διεθνείς συμφωνίες της ΕΕ ότι τα προϊόντα που εισάγονται από τρίτες χώρες πρέπει να πληρούν τις ίδιες φυτοϋγειονομικές, περιβαλλοντικές και απαιτήσεις ασφάλειας, με εκείνες που προβλέπονται για τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά προϊόντα και η Ελλάδα να στηρίξει αυτή την θέση».

27/01/2023 03:16 μμ

Οι τελευταίες προβλέψεις του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) για τη σεζόν 2022-2023.

Η παγκόσμια παραγωγή μανταρινιών το 2022/23 προβλέπεται μειωμένη κατά 1,2 εκατ. τόνους, (θα ανέλθει στους 36,6 εκατ. τόνους), λόγω της αναμενόμενης μείωσης στην Κίνα, το Μαρόκο και την Τουρκία, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Η κατανάλωση αναμένεται να είναι χαμηλότερη, ενώ οι εξαγωγές προβλέπονται επίσης μειωμένες. Η παραγωγή της Κίνας εκτιμάται μειωμένη κατά 2%, σε 26,5 εκατομμύρια τόνους, λόγω των χαμηλότερων αποδόσεων. Η Ινδονησία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές.

Στην ΕΕ, συνεχίζει το USDA, η παραγωγή προβλέπεται μειωμένη κατά 5%, σε 3 εκατ. τόνους, καθώς η υψηλότερη παραγωγή στην Ελλάδα λόγω των ευνοϊκών συνθηκών κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης δεν είναι αρκετή για να αντισταθμίσει τη χαμηλότερη παραγωγή στην Ισπανία λόγω της ξηρασίας στη διάρκεια του καλοκαιριού. Η κατανάλωση προβλέπεται χαμηλότερη μετά την κορύφωσή της το 2020/21 και το 2021/22, όταν οι καταναλωτές, λόγω του covid-19 αναζητούσαν φυσικές πηγές βιταμίνης C.

Από την άλλη, οι εισαγωγές προβλέπεται να μειωθούν με την αναμενόμενη επιστροφή στα κανονικά επίπεδα κατανάλωσης, ενώ οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν με τη μείωση των προμηθειών. Το Μαρόκο και η Νότια Αφρική αναμένεται να παραμείνουν οι κύριοι προμηθευτές. Η παραγωγή της Τουρκίας εκτιμάται ότι θα μειωθεί κατά 330.000 τόνους (σε 1,5 εκατ. τόνους), καθώς ο παγετός επηρέασε την ανθοφορία. Οι εξαγωγές αναμένεται να παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, ενώ η κατανάλωση θα μειωθεί λόγω των μειωμένων προμηθειών. Η παραγωγή του Μαρόκου προβλέπεται να συρρικνωθεί κατά 34% σε 900.000 τόνους λόγω της θερμικής καταπόνησης, της λειψυδρίας και του αυξημένου κόστους εισροών. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να μειωθούν.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν οι κορυφαίες εξαγωγικές αγορές. Η αμερικανική παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 23%, σε 820.000 τόνους, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και των υψηλότερων αποδόσεων στην Καλιφόρνια. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές είναι υψηλότερες με τις αυξημένες προμήθειες, ενώ οι εισαγωγές προβλέπονται μειωμένες.

Τέλος, στην Χιλή, η παραγωγή εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 67.000 τόνους (σε 237.000 τόνους), λόγω των αναμενόμενων ευνοϊκών καιρικών συνθηκών μετά τον περσινό παγετό και τις υψηλότερες αποδόσεις. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να ανακάμψουν με την αύξηση των διαθέσιμων αποθεμάτων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένεται να παραμείνουν η κορυφαία εξαγωγική αγορά, καταλαμβάνοντας περίπου 95% του μεριδίου αγοράς.

Πορτοκάλια

Η παγκόσμια παραγωγή πορτοκαλιών για το 2022/23 εκτιμάται κατά 5% χαμηλότερη, σε 47,5 εκατομμύρια τόνους, καθώς η χαμηλότερη παραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τις Ηνωμένες Πολιτείες αντισταθμίζεται μόνο εν μέρει από μια μεγαλύτερη σοδειά στην Αίγυπτο. Η κατανάλωση και τα φρούτα που πηγαίνουν στη μεταποίηση είναι αμφότερα μειωμένα.

Η παραγωγή των ΗΠΑ προβλέπεται να μειωθεί κατά 697.000 τόνους (σε 2,5 εκατομμύρια τόνους), το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 56 ετών. Οι αποδόσεις συνεχίζουν να μειώνονται στη Φλόριντα λόγω μεγάλου ποσοστού καρπόπτωσης. Η Καλιφόρνια προβλέπεται να παράξει υπερδιπλάσια ποσότητα πορτοκαλιών από τη Φλόριντα το 2022/23. Η κατανάλωση είναι σταθερή με λιγότερους καρπούς να πηγαίνουν στη μεταποίηση, ενώ οι εξαγωγές είναι χαμηλότερες με την πτώση της παραγωγής.

Η παραγωγή της Βραζιλίας προβλέπεται να μειωθεί κατά 408.000 τόνους (στα 16,5 εκατομμύρια τόνους), λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της δεύτερης άνθισης, με αποτέλεσμα τη μειωμένη καρπόδεση. Η κατανάλωση και τα φρούτα προς μεταποίηση προβλέπονται σε χαμηλότερα επίπεδα.

Η παραγωγή της Κίνας προβλέπεται ελαφρώς αυξημένη, σε 7,6 εκατομμύρια τόνους, σε ύψος ρεκόρ δηλαδή, λόγω της αύξησης των καλλιεργούμενων εκτάσεων. Η κατανάλωση προβλέπεται αυξημένη λόγω της υψηλότερης παραγωγής, ενώ αναμένεται να χρησιμοποιηθούν λιγότεροι καρποί για μεταποίηση. Οι εισαγωγές αναμένεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης ζήτησης και οι εξαγωγές αναμένεται να αυξηθούν με την αύξηση των αποθεμάτων. Η παραγωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να μειωθεί κατά 13% σε 5,9 εκατομμύρια τόνους λόγω των ξηρών και ασυνήθιστα θερμών συνθηκών του καλοκαιριού στην Ισπανία και την Ιταλία. Η μειωμένη εγχώρια διαθεσιμότητα αναμένεται να αντισταθμιστεί μόνο εν μέρει από τις εισαγωγές. Ως αποτέλεσμα, η νωπή κατανάλωση, τα φρούτα για μεταποίηση και οι εξαγωγές μειώνονται με τις χαμηλότερες προμήθειες. Η Αίγυπτος και η Νότια Αφρική αναμένεται να συνεχίσουν να είναι οι κύριοι προμηθευτές.

Η παραγωγή του Μεξικού προβλέπεται να μειωθεί κατά 395.000 τόνους στα 4,2 εκατομμύρια λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στο βορειοανατολικό Μεξικό που επηρέασε περισσότερο τις πολιτείες Tamaulipas και Nuevo Leon. Ενώ τα φρούτα προς μεταποίηση μειώνονται με τη μειωμένη παραγωγή, η κατανάλωση παραμένει αμετάβλητη και οι εξαγωγές αμετάβλητες. Η παραγωγή της Αιγύπτου εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 600.000 τόνους σε 3,6 εκατομμύρια τόνους λόγω της αυξημένης έκτασης καλλιέργειας και των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας που ευνόησαν την καρπόδεση. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές προβλέπεται να αυξηθούν λόγω της υψηλότερης προσφοράς, ενώ μεγαλύτερο ποσοστό της προσφοράς αναμένεται να κατευθυνθεί προς τις εξαγωγές για να καλυφθεί η υψηλή παγκόσμια ζήτηση για το φρούτο. Οι κυριότερες εξαγωγικές αγορές αναμένεται να περιλαμβάνουν την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Ρωσία και τη Σαουδική Αραβία.

Η παραγωγή της Νότιας Αφρικής προβλέπεται αυξημένη κατά 3% σε 1,7 εκατομμύρια τόνους ως αποτέλεσμα των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών και της ελαφρώς υψηλότερης συγκομισθείσας έκτασης. Η κατανάλωση και οι εξαγωγές (σε επίπεδο ρεκόρ για τρίτη συνεχή χρονιά) εκτιμάται ότι θα αυξηθούν με τις μεγαλύτερες διαθέσιμες προμήθειες. Η Νότια Αφρική εξάγει πορτοκάλια σε περισσότερες από 100 χώρες σε όλο τον κόσμο, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να παραμείνει η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά.

23/01/2023 11:12 πμ

Καταγγελίες από αγρότες της περιοχής Βαλένθια στην Ισπανία περί μαζικής εισαγωγής στην Ε.Ε. «προβληματικών» φρούτων και λαχανικών, κυρίως από Τουρκία και Αίγυπτο. Αυτό αναφέρει σε έγγραφό του, προς τον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στην Μαδρίτη.

Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι εντείνονται οι διαμαρτυρίες από την τοπική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση (Unió Llauradora i Ramadera) της περιοχής Βαλένθια, σχετικά με την είσοδο στην Ε.Ε. νωπών φρούτων και λαχανικών με υπερβολική παρουσία φυτοφαρμάκων, υπερβαίνουσα τα θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων καταλοίπων (MRL).

Όπως καταγγέλλει η Ισπανική Αγροτική και Κτηνοτροφική Ένωση, ήδη το ποσοστό των επιθεωρήσεων και ελέγχων από τις ενωσιακές Αρχές σε αποστολές πορτοκαλιών, λεμονιών, μανταρινιών και πιπεριών από χώρες εκτός Ε.Ε. έχει αυξηθεί και αναμένεται να αυξηθεί πολύ σύντομα ακόμη στις αρχές του τρέχοντος έτους, μέσω νέας τροποποίησης του σχετικού ενωσιακού κανονιστικού πλαισίου, κατόπιν πιέσεων που έχει δεχθεί η Ε.Ε. από κλαδικές οργανώσεις. 

Η Unió Llauradora i Ramadera τονίζει τη σημασία της εντατικοποίησης των επίσημων ελέγχων στην είσοδο εμπορευμάτων από τις δύο χώρες, ενώ φαίνεται να ζητά την λήψη επειγόντων μέτρων από την Ε.Ε. για την αντιμετώπιση των «παράνομων» εισαγωγών, με επιστολή της προς τον Ισπανό Υπουργό Γεωργίας, κ. Luis Planas και τη Γενική Διεύθυνση Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων της Ε.Ε. (DG Santé), με το σκεπτικό ότι οι εισαγωγές από τις δύο χώρες αυτές, με τα τόσο υψηλά επίπεδα ειδοποιήσεων για υψηλά επίπεδα φυτοφαρμάκων, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία των ευρωπαίων πολιτών.

Η Ένωση κάλεσε εξάλλου την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσπαθεί συστηματικά πλέον, στο πλαίσιο της διεθνούς αγροτικής της στρατηγικής, να διασφαλίζει με τις χώρες με τις οποίες υπογράφει εμπορικές συμφωνίες ότι αυτές δεσμεύονται να μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων και παρασιτοκτόνων και να επιταχύνουν τις εργασίες τους προς εναρμόνιση με τα διεθνώς ισχύοντα και τα ενωσιακά πρότυπα.

Οι Ισπανοί αγρότες ζητούν από την Κομισιόν οι εξωτερικές εμπορικές σχέσεις της Ε.Ε. να ευθυγραμμιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα της αγροτικής παραγωγής.

Διαβάστε το έγγραφο που έστειλε η ελληνική πρεσβεία στην Μαδρίτη στον Σύνδεσμο Incofruit Hellas (εδώ)

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «στην χώρα μας όλο το προηγούμενο διάστημα δεν υπάρχουν απορρίψεις στις εισαγωγές τούρκικων φρούτων και λαχανικών λόγω φυτοφαρμάκων. Σε αντίθεση στη Βουλγαρία υπάρχει μεγάλος αριθμός απορρίψεων στα συγκεκριμένα προϊόντα που εισάγονται από Τουρκία. Ζητάμε να υπάρξει εκσυγχρονισμός των εργαστηρίων ελέγχων στην χώρα μας για να έχουμε ασφαλή προϊόντα στους καταναλωτές, όπως κάνουν και οι άλλες χώρες την ΕΕ».

19/01/2023 05:07 μμ

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Αλβανικού Υπουργείου Γεωργίας και της Αλβανικής Στατιστικής Αρχής (INSTAT), το 2022 η Αλβανία κατάφερε να αυξήσει, κατά 25%, τον όγκο του εμπορίου των αγροτικών προϊόντων με την Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. 

Συγκεκριμένα, οι αλβανικές αγροτικές εξαγωγές στη Σερβία αυξήθηκαν κατά 58,2% σε αξία και κατά 13,6% σε ποσότητα, ενώ οι εξαγωγές στη Βόρεια Μακεδονία αυξήθηκαν κατά 37,2% σε αξία και 32% σε ποσότητα.

Η αναλογία εισαγωγών-εξαγωγών με αυτές τις χώρες έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά, καθώς οι αγροτικές εισαγωγές από τη Σερβία μειώθηκαν κατά 9% και από τη Βόρεια Μακεδονία κατά 22%.

Συνολικά οι εξαγωγές αγροτικών προϊόντων της Αλβανίας ανήλθαν στα 51,7 δισ. Λεκ (1 ευρώ = 116,97 Λεκ), νούμερο ρεκόρ για την χώρα. Σε σύγκριση με το 2021, παρουσίασαν αύξηση, κατά 15,6% σε όγκο και 18,1% σε αξία, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου. Η αύξηση αυτή οφείλεται στις επενδύσεις σε εξαγωγικές αλυσίδες και χώρους αποθήκευσης.

Σύμφωνα με έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας του 2022, ο γεωργικός τομέας της Αλβανίας αντιμετωπίζει προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών και ανεκμετάλλευτο δυναμικό. Στην έκθεση σημειώνεται ιδιαίτερα ότι οι ντομάτες αποτελούν σημαντική ευκαιρία για ανάπτυξη. Ωστόσο, έχουν χαμηλές τιμές πώλησης στα 0,5 δολάρια (0,48 ευρώ) το κιλό, ενώ η Ιταλία εξάγει το ίδιο προϊόν στο Ηνωμένο Βασίλειο προς 2,4 δολάρια (2,3 ευρώ) το κιλό. Η έκθεση προτείνει η Αλβανία να εξάγει τα προϊόντα της σε πιο ανεπτυγμένες αγορές, όπως η Δυτική Ευρώπη, για να αποκτήσουν αυξημένη προστιθέμενη αξία.

Άλλα προϊόντα που προσδιορίζονται από την Παγκόσμια Τράπεζα ως καλές πηγές εισοδήματος για τους Αλβανούς αγρότες είναι τα ψάρια, οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και οι ελιές.

18/01/2023 01:05 μμ

Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 ευρώ το στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις.

Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ, όπως καταγγέλλει ο δήμαρχος Μονεμβασίας, κ. Ηρακλής Τριχείλης έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.

Αναλυτικά το κείμενο της επιστολής έχει ως εξής:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

κ. Γεώργιο Γεωργαντά

Επιστολή Δημάρχου Μονεμβασίας σε Έλγα Γεωργαντά

Πέρυσι δόθηκε από τον ΕΛΓΑ προκαταβολή 150 € ανά στρέμμα στα εσπεριδοειδή για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022.

Για τα πορίσματα ζημιάς έγιναν από τους παραγωγούς ενστάσεις για τις οποίες ακόμη δεν έχουν γίνει οι επανεκτιμήσεις!!!

Όμως ήδη ο ΕΛΓΑ έχει ξεκινήσει και παίρνει τα χρήματα πίσω με συμψηφισμούς με ποσά από ζημιές σε άλλες καλλιέργειες π.χ. Συκιές, πριν καν περατωθεί η διαδικασία των επανεκτιμήσεων.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ

ΗΡΑΚΛΗΣ ΤΡΙΧΕΙΛΗΣ

18/01/2023 12:29 μμ

Συνεχίζεται η συγκομιδή πορτοκαλιών με πολύ αργούς ρυθμούς λόγω της έλλειψης εμπορικού ενδιαφέροντος αλλά και εργατών. Οι τιμές παραγωγού παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος καλλιέργειας.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Παραλαβές πορτοκαλιών γίνονται από τα εργοστάσια χυμοποίησης. Ακόμη όμως δεν έχουν ανακοινωθεί οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση για τη συνδεδεμένη στα πορτοκάλια. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ έχουμε ανακοινώσει να γίνεται η τήρηση των περσυνών διαδικασιών.

Όσον αφορά την εμπορία οι εξαγωγές πορτοκαλιών, μέχρι 31/12, παρουσιάζουν μείωση κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 18 έως 21 λεπτά το κιλό. Μιλάμε για πολύ χαμηλές τιμές που δεν μπορούν να καλύψουν το αυξημένο κόστος. Η ποικιλίες που κόβουν τώρα είναι τα Νάβελ αλλά υπάρχουν ακόμη κάποιες ποσότητες Ναβελίνες.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλειψης εργατών γης αλλά και εργατών στα τυποποιητήρια. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς το ίδιο και η συσκευασία. Παρά τις διακρατικές συμφωνίες με χώρες του τρίτου κόσμου (Αίγυπτο και Μπαγκλαντές) εμείς δεν έχουμε δει ακόμη κανένα εργάτη να έρθει. Αποτελεί μεγάλο πρόβλημα στην αγροτική παραγωγή».

Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Λάμπρος Πόρκος, παραγωγός και μέλος του Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου, «βρισκόμαστε στα τελειώματα στις Ναβελίνες. Οι κοπές γίνονται με αργούς ρυθμούς. Φέτος αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα στη συνέχεια οι τιμές παραγωγού βρίσκονται συνεχώς σε χαμηλά επίπεδα κάτω του κόστους καλλιέργειας. Δεν υπάρχει εμπορικό ενδιαφέρον για το πορτοκάλι και οι παραγωγοί είναι απογοητευμένοι όταν αναγκάζονται να το πουλοάνε σε τόσο χαμηλές τιμές. Αυτή την εποχή δίνουν τιμή παραγωγού από 11 έως 12 λεπτά».

Ο κ. Νίκος Γκίζας, από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας, «η κατάσταση είναι απογοητευτική για τους παραγωγούς. Αν και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές γίνονται ελάχιστες κοπές στον κάμπο λόγω μειωμένης ζήτησης. Οι τιμές είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν μπορούν να καλύψουν το κόστος».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «αυτή την περίοδο έχει αρχίσει να κινείται κάπως η αγορά. Όμως μεγάλες ποσότητες πορτοκαλιών θα μείνουν αδιάθετες. Υπάρχει μηδενική ζήτηση σε πορτοκάλια ποικιλίας Ναβελίνας, ενώ μεγάλες ποσότητες παραμένουν ασυγκόμιστες. Όλη την φετινή εμπορική περίοδο η ζήτηση ήταν υποτονική στα πορτοκάλια. Εξαίρεση ήταν δύο εβδομάδες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων που - όπως κάθε χρόνο - έχουμε καλή ροή των εξαγωγών. 

Αναγκαία είναι η στήριξη από την Πολιτεία με ενίσχυση του αυξημένου κόστους προς αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητάς τους. Επίσης θα πρέπει να λυθεί, έστω και με προσωρινά μέτρα, το πρόβλημα της έλλειψης των εργατών γης. Από την αρχή της φετινής εμπορικής περιόδου ζητάμε να υπάρξει απόσυρση ποσοτήτων για δωρεάν διανομή σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και δομές φιλοξενίας εντός της χώρας γιατί θα μείνουν ασυγκόμιστα πολλά φρούτα και θα εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια». 

17/01/2023 04:15 μμ

Η καλοκαιρία έφερε την ωρίμανση πολύ πιο γρήγορα, λένε οι παραγωγοί.

Εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να μπει στο... φουλ η συλλογή των συγκεκριμένων μεγαλόκαρπων μανταρινιών, αν και σε περιοχές, όπως η Αιτωλοακαρνανία, έχει αρχίσει δειλά-δειλά. Στις υπόλοιπες πάντως περιοχές της χώρας (και κυρίως στη Σκάλα Λακωνίας), όπου εντοπίζεται και ο βασικός όγκος παραγωγής, η συγκομιδή θα αρχίσει πιο μετά.

Ο έμπορος εσπεριδοειδών κ. Λάμπρος Κότσαλος, από το Μεσολόγγι δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι στα μανταρίνια Ortanique δεν έχουν ακόμα γίνει μεγάλες πράξεις, γιατί είναι νωρίς ακόμα και οι παραγωγοί κάνουν ως επί το πλείστον δοκιμαστικές κοπές. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, το φορτίο στην περιοχή αναμένεται αρκετά μειωμένο στα συγκεκριμένα μανταρίνια, λόγω του ότι πολλοί είναι οι αγρότες που φεύγουν από την συγκεκριμένη ποικιλία, γιατί αντιμετωπίζουν διάφορα προβλήματα και όπως λέγεται υπάρχει σοβαρό ζήτημα από κορυφοξήρα. Κατά τα άλλα, λέει ο κ. Κότσαλος στην περιοχή γενικώς υπάρχει απογοήτευση για την κατάσταση στα εσπεριδοειδή (Ναβαλίνες, Κλημεντίνες κ.λπ.), ως προς τις τιμές και την απορρόφηση, με εξαίρεση τα Νόβα, που έχουν μια καλύτερη πορεία.

Ο καλός καιρός έχει ωριμάσει γρήγορα τον καρπό στα Ortanique και αναμένεται εντός των επόμενων εβδομάδων να κοπούν τα πρώτα μανταρίνια, τονίζει από την πλευρά του ο έμπορος γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, κ. Ηλίας Μαυράκης. Όπως εξηγεί, τα συγκεκριμένα δέντρα έχουν πολύ καλές αποδόσεις και δίνουν καλά κιλά, αν προσεχθούν, αλλά στην περιοχή του Μεσολογγίου τα κτήματα σταδιακά μειώνονται, γιατί έχει εμφανιστεί κορυφοξήρα και υπάρχουν πολλές ζημιές. Μάλιστα, οι παραγωγοί στρέφονται σε άλλες ποικιλίες τα τελευταία χρόνια. Πέρσι, σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη, οι τιμές παραγωγού στα Ortanique ήταν στα επίπεδα των 23-25 λεπτών το κιλό στο ξεκίνημα, ενώ τα προηγούμενα χρόνια, είχαν γίνει πράξεις και με 30 λεπτά στον παραγωγό. Φέτος, υπάρχει κάποια παραγωγή στην περιοχή, αλλά σίγουρα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με άλλες χρονιές.

Ο κ. Δημήτρης Κολώνιας, παραγωγός εσπεριδοειδών, αλλά και μεσίτης από την περιοχή Λεσινίου Μεσολογγίου τόνισε στον ΑγροΤύπο πως ήδη έχουν αρχίσει και γίνονται κοπές και η τιμή επί του αυτοκινήτου είναι γύρω στα 31 λεπτά το κιλό, σε σχετικά ικανοποιητικά για την εποχή επίπεδα. Η ποιότητα είναι καλή και υπάρχει παραγωγή, ενώ ο καιρός τα έχει ευνοήσει και έχει μπει ο κόσμος και κόβει καθώς τέλειωσαν οι Κλημεντίνες και τα Νόβα. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν βγει πολλές ζημιές στο συγκεκριμένο είδος στην περιοχή του Μεσολογγίου και οι αγρότες πάνε σε άλλες ποικιλίες. Σε περιπτώσεις καλών και περιποιημένων κτημάτων στην περιοχή, οι στρεμματικές αποδόσεις μπορεί να αγγίξουν και τους 3,5 με 4 τόνους.

Την προσοχή των παραγωγών, αλλά και των αρμόδιων Αρχών ελέγχου εφιστά την ίδια ώρα ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, αναφορικά με το θέμα των πρώιμων κοπών, καθώς υπάρχει, όπως αναφέρει κίνδυνος κίνδυνος να δυσφημιστεί σε Ελλάδα, αλλά και εξωτερικό, η ποιότητα των Ελληνικών φρούτων, την στιγμή, μάλιστα, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει δεν έχουν ακόμα τελειώσει ούτε οι κοπές σε άλλες ποικιλίες (π.χ. Κλημεντίνες κ.λπ.). Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη «αναμένεται η συγκομιδή να ξεκινήσει όχι πριν τις 15 Φεβρουαρίου και αναμένεται καλή παραγωγή στη χώρα μας».

17/01/2023 10:40 πμ

Δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα οι αγρότες της Άρτας, που έχουν χάσει το εισόδημά τους από την κλιματική κρίση.

Στη βουλή συζητήθηκε η υπ' αριθμόν 301/9-1-2023 επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Άρτας του Κινήματος Αλλαγής κ. Χρήστου Γκόκα προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με θέμα: «Προβλήματα για τους παραγωγούς μανταρινιών στην Περιφερειακή Ενότητα Άρτας και ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος».

Εξ όσων είπε ο υπουργός κ. Γεωργαντάς, οι παραγωγοί δεν πρέπει να περιμένουν και πολλά πράγματα. «Σωστά αναφέρετε ότι δυστυχώς οι περιπτώσεις που περιγράφονται των ζημιών που έχουν προκληθεί είναι από αυτές οι οποίες δεν μπορούν να καλυφθούν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποτελούν μια άμεση ζημία, ακριβώς επειδή κυρίως είναι από ασθένειες λόγω αυξημένων τιμών υγρασίας και υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών. Αυτές οι διακυμάνσεις στις θερμοκρασίες δημιουργούν ζήτημα στην ποιότητα των προϊόντων. Βεβαίως, όπου υπήρχε η δυνατότητα της κάλυψης από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, το πράξαμε και άμεσα και σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βαθμό. Απλά να θυμίσω εδώ –είναι γνωστά φαντάζομαι σε εσάς- ότι για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 καταβλήθηκαν 4.485.000 ευρώ στις εσπεριδοκαλλιέργειες. Επίσης για ζημία στα ακτινίδια από ανεμοθύελλα τον Μάιο 2022 καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 3.200.000 ευρώ και συνολικά δηλαδή 7.808.000 ευρώ. Και τέλος έχουμε και τις ζημίες από χαλάζι, που έγιναν Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2022, οι οποίες κι αυτές έχουν πάρει τον δρόμο της πληρωμής τους», σημείωσε ο κ. Γεωργαντάς.

Ωστόσο εξήγησε πως «τα χρήματα δεν είναι απεριόριστα και πρέπει να μην υπάρξει κάποιος εκτροχιασμός, τον οποίο αργότερα να κληθούμε να πληρώσουμε ακριβότερα, αλλά υπάρχει και ένα πλαίσιο κανονιστικό, το οποίο θα πρέπει να τηρείται σε σχέση με τις καταβολές αυτών των χρημάτων. Ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι οι αποζημιώσεις ήσσονος σημασίας τα λεγόμενα «De Minimis» έχουν συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία και αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο ανά τριετία που είναι μερικές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο, είναι γνωστό σε όλους πόσο είναι, πρέπει η αξιολόγησή του να γίνεται με μεγάλη προσοχή από το Υπουργείο. Κατανοούμε τις ανάγκες όλων των περιοχών των αγροτών μας, που θέλουμε να τους στηρίξουμε αλλά οφείλουμε να κάνουμε μια ιεράρχηση που ξεκινάει από τις ζημιογόνες καλλιέργειες. Δεν θέλω να πω τώρα αν η συγκεκριμένη που αναφέρετε είναι ή δεν είναι, γίνεται τεκμηρίωση ανά περίπτωση. Προσπαθούμε, δηλαδή, πρώτα να απευθυνθούμε σε αυτούς που η καλλιέργειά τους, λόγω όλων των ειδικών συνθηκών τις οποίες περιγράφουμε κατέστη ζημιογόνος και μετά να δούμε αν μπορούμε να στηρίξουμε και κάποιους οι οποίοι είχαν μια σχετική μείωση του εισοδήματός τους. Αυτή την ιεράρχηση είμαστε υποχρεωμένοι να την κάνουμε και αυτό κάνουμε αυτό το διάστημα το Υπουργείο, προσπαθώντας να εξαντλήσουμε και με τις κρατικές οικονομικές ενισχύσεις και με τη βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση».

16/01/2023 12:45 μμ

Συζητήθηκε στο πλαίσιο ερώτησης Πουλά (ΠΑΣΟΚ) στη βουλή το ενδεχόμενο για ενισχύσεις.

Για καθεστώς μεγάλης ανασφάλεια και αβεβαιότητας στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών της Αργολίδας με την αυγή του νέου έτους και μετά από μία πολύ δύσκολη χρονιά που σημαδεύτηκε από τις ζημιές του παγετού του Ιανουαρίου 2022 και τις παλινωδίες τις κυβέρνησης σχετικά με τον τρόπο και το χρόνο αποζημίωσής τους έκανε λόγο ο κ. Πουλάς από το ΠΑΣΟΚ.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο είχαν καταβληθεί από τον ΕΛΓΑ προκαταβολές για τις εν λόγω ζημιές και στη συνέχεια τον Οκτώβριο είχαν κοινοποιηθεί τα πορίσματα των ζημιών τα οποία όμως σε πολλές περιπτώσεις έδιναν ποσοστά ζημιάς πολύ μικρότερα από τα αναμενόμενα, δεν ανταποκρίνονταν στο μέγεθος της ζημιάς που είχε προκληθεί και εκφράστηκαν φόβοι για επιστροφές προκαταβολών από τους παραγωγούς. Για τον λόγο αυτό κατατέθηκαν χιλιάδες ενστάσεις για την εξέταση των οποίων δεν υπάρχει ακόμη καμία ενημέρωση, σημείωσε. Επιπλέον, πρόσθεσε πως προβλήματα εντοπίζονται και στη συγκομιδή και διάθεση πορτοκαλιών και μανταρινιών. Ειδικότερα, η απορρόφηση των πορτοκαλιών γίνεται με πολύ αργούς ρυθμούς. Οι εξαγωγές πορτοκαλιών από 1/10/22 έως 31/12/2022 ανέρχονται σε 45.402.605 κιλά ενώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα ανέρχονταν σε 48.829.827 κιλά. Οι μέχρι τώρα εξαγωγές αφορούν κυρίως τις Ναβαλίνες καθώς η συγκομιδή του Μέρλιν ξεκινάει τώρα. Η ετήσια παραγωγή του νομού Αργολίδας ανέρχεται σε 350.000 τόνους. Πρόβλημα υπάρχει και στην απορρόφηση της Kλημεντίνης, όπου δεν συγκομίστηκε το σύνολο της παραγωγής στην ώρα της και πλέον οι ποσότητες που έμειναν στα χωράφια παρουσιάζουν προβλήματα ποιότητας, που καθιστούν ανέφικτη την διάθεση τους μέσω των εξαγωγών.

Απαντήσεις Γεωργαντά

Σε σχέση με παρακρατήσεις ποσών αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ σε παραγωγούς, που ανέφερε ο κ. Πουλάς, ο ΥπΑΑΤ σημείωσε πως δεν υπάρχει περίπτωση να έγινε κάτι τέτοιο. Για τις εφαρμοστικές που απαιτούνται για τη συνδεδεμένη στο πορτοκάλι χυμού, τόνισε, πως θα εκδοθούν το επόμενο διάστημα. Για το ενδεχόμενο ενισχύσεων κατά το πρότυπο των μήλων στα πορτοκάλια, αρκέστηκε να πει πως ναι μεν οι εξαγωγές υπολείπονται σε ποσότητες από πέρσι, αλλά δεν... έχει τελειώσει η χρονιά, οπότε πρέπει να συνεκτιμηθεί κι αυτό σε ενδεχόμενες αποφάσεις...

11/01/2023 05:03 μμ

Έχουν μπει... μέσα για μέσα με τα κόστη παραγωγής και τις ζημιές φωνάζουν οι αγρότες της περιοχής.

Μια χρονιά με αρνητικό ως επί το πλείστον... πρόσημο για τους παραγωγούς μανταρινιών Κλημεντίνης στην Αιτωλοακαρνανία, η εφετινή, αλλά και γενικότερα για τα εσπεριδοειδή.

Όπως καταγγέλλει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Μάκης Καλόκληρος, ο καιρός (παρατεταμένη ζέστη και υγρασία), σε συνδυασμό με την έλλειψη εμπορικού ενδιαφέροντος, αλλά και επάρκειας εργατικών χεριών, οδηγούν σε οικονομικό μαρασμό τους αγρότες-παραγωγούς εσπεριδοειδών και κατ' επέκταση την τοπική κοινωνία.

Σύμφωνα με τον κ. Καλόκληρο, οι αυξήσεις στα κόστη παραγωγής ήταν... απαγορευτικές φέτος, αλλά τα μανταρίνια δεν είχαν την απορρόφηση, που ενδεχομένως περίμεναν οι χιλιάδες παραγωγοί που έχουν επενδύσει στις συγκεκριμένες καλλιέργειες. Όλο αυτό, έχει αφήσει στο δέντρο μεγάλο ποσοστό της παραγωγής που πλήττεται και από τις βροχές, ενώ οι έμποροι προσφέρουν στους παραγωγούς μόλις 10 λεπτά το κιλό. Ο κ. Καλόκληρος κάνει λόγο για κοροϊδία και ζητά από τους αρμόδιους φορείς να κινηθεί η διαδικασία για de minimis έναντι του εισοδήματος που χάνουν.

«Οι τιμές που δίνονται στους παραγωγούς αυτή την περίοδο, δεν ξεπερνούν τα 15 λεπτά. Υπάρχει μεγάλη απογόητευση στον αγροτικό κόσμο, που δεν ξέρει πώς θα ανταποκριθεί στα έξοδα της νέας χρονιάς. Ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής είναι αμάζευτο ακόμα στα δέντρα και οι προοπτικές δεν είναι καλές», επιβεβαιώνει και από την πλευρά του ο παραγωγός και έμπορος από το Μεσολόγγι, κ. Λάμπρος Κότσαλος.

11/01/2023 02:20 μμ

Επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Γεωργαντά απέστειλαν ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Αλέξανδρος Καχριμάνης κι ο Αντιπεριφερειάρχης Άρτας κ. Βασίλης Ψαθάς, με θέμα τα προβλήματα που έχουν παρουσιαστεί στη φετινή παραγωγή των εσπεριδοειδών και κυρίως των μανταρινιών Κλημεντίνες στην περιοχή της ΠΕ Άρτας.

Στην επιστολή ζητούν από τον Υπουργό να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να αποκατασταθεί το εισόδημα των εσπεριδοκαλλιεργητών της περιοχής της ΠΕ Άρτας, δεδομένου ότι οι παραπάνω ζημιές δεν καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ.

Όπως αναφέρουν εξαιτίας των πολλών και παρατεταμένων βροχοπτώσεων του διμήνου Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου 2022, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες πάνω από τις συνήθεις για την εποχή που διανύουμε, δημιουργήθηκαν προβλήματα σήψεων των καρπών ιδιαίτερα της ποικιλίας κλημεντίνης καθώς και καρπόπτωσης, ενώ παρατηρήθηκε επίσης πρόωρη αποκόλληση του φλοιού των καρπών.

Εκτιμάται ότι από τη συνολική παραγωγή 30.000 τόνων μανταρινιών θα υπάρχει απώλεια 13.000 - 15.000 τόνων μανταρινιών, τα οποία θα μείνουν ασυγκόμιστα ως μη εμπορεύσιμα.

Ο κ. Κώστας Τσόγκας, παραγωγός από την Άρτα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το πρόβλημα έχουν οι Κλημεντίνες ενώ στα Νόβα έχει ολοκληρωθεί η συγκομιδή τους. Στις Κλημεντίνες έχουμε μεγάλες ποσότητες που δεν έχουν συγκομιστεί και σαπίζουν στα δέντρα. Τα μανταρίνια δεν ήταν εμπορεύσιμα και οφείλεται στις παρατεταμένες βροχοπτώσεις αλλά και στις απότομες εναλλαγές των θερμοκρασιών. Ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει αυτές τις ζημιές. Αν και το αναφέρουμε σχεδόν κάθε χρόνο, καμία θετική ανταπόκριση δεν υπάρχει. Όμως και οι Κλημεντίνες που πωλήθηκαν είχαν μέση τιμή στα 28 λεπτά το κιλό (μικτά). Σε πολλές περιπτώσεις η τιμή τους έφτασε ακόμη και στα 24 λεπτά».

Τα προβλήματα στα μανταρίνια έφερε στη Βουλή, με επίκαιρη ερώτηση, ο Βουλευτής Άρτας του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Χρήστος Γκόκας. Ο κ. Γκόγκας ερωτά τον Υπουργό κ. Γεωργαντά εάν είναι στις προθέσεις του ΥπΑΑΤ η στήριξη του εισοδήματος των παραγωγών, και εάν θα καλυφθεί η απώλεια του εισοδήματος των παραγωγών μανταρινιών μέσω Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων ή άλλων προγραμμάτων.

11/01/2023 11:12 πμ

Αρχίζουν και βολιδοσκοπούν τους παραγωγούς οι έμποροι.

Ο κ. Παναγιώτης Βαλασωτήρης από το Μεσολόγγι καλλιεργεί 2.000 δέντρα με πορτοκάλι Lane Late στην περιοχή του πρώην δήμου Οινιάδων και στο Βάλτο και όπως λέει στον ΑγροΤύπο, φέτος υπάρχει καλύτερη παραγωγή από πέρσι, αλλά και ποιότητα. Τέλη του μήνα με αρχές Φεβρουαρίου εκτιμά, πως θα αρχίσει η συλλογή, ενώ το θετικό είναι πως ήδη οι έμποροι και οι μεσάζοντες βολιδοσκοπούν τους αγρότες και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Πέρσι, όπως μας είπε ο ίδιος, έκοψε το πορτοκάλι στις αρχές Φεβρουαρίου με τιμή καθαρά 24 λεπτά το κιλό.

Για ένα όψιμο πορτοκάλι που εμπορικά κάθε χρόνο έχει γενικώς καλύτερη προοπτική κάνει λόγο από την πλευρά του για τα Lane Late o γεωπόνος, αλλά και παραγωγός, από την Κατοχή Μεσολογγίου, κ. Παναγιώτης Ρόμπολας. Όπως αναφέρει αναμένονται πολύ καλές ποιότητες, τα πρώτα πορτοκάλια θα κοπούν αρχές Φεβρουαρίου, αλλά το θετικό είναι πως δεν υπάρχουν ζημιές και η υψηλή ποιότητα κυριαρχεί. Αυτό που αναμένεται να δυσκολέψει τους παραγωγούς, παρά το γεγονός ότι μαζεύτηκαν ήδη οι Καλαμών και τα πιο πολλά μανταρίνια, είναι η έλλειψη εργατικών, καθώς οι περισσότεροι Αλβανοί εργάτες, έχουν αποχωρήσει.

Στο νομό Αργολίδας τα κτήματα με Lane Late είναι διάσπαρτα, αλλά όχι και πάρα πολλά, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης, από τον Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου. Σύμφωνα με τον ίδιο, φέτος δεν υπάρχει μεγάλο φορτίο στα δέντρα, οι δε κοπές θα αργήσουν, καθώς προηγούνται οι κοπές στα Μέρλιν, αυτή την περίοδο και αργότερα, που είναι και αρκετά στην περιοχή. Τα Μέρλιν κόβονται με 18-20 λεπτά μικτά και η κατάσταση πάει... χάλια, τονίζει, καθώς δεν βγαίνουν ούτε τα έξοδα. Όσο για τα Lane Late ο κ. Φάκλαρης επισημαίνει πως θα αρχίσουν να μαζεύονται περί τα τέλη Μαρτίου στην Αργολίδα. Πέρσι τα Lane στην Αργολίδα είχαν ξεκινήσει με 30-32 λεπτά το κιλό.

Στη Λακωνία, τέλος, όπως μας είπαν παραγωγοί και έμποροι, η συγκομιδή αργεί ακόμα και αναμένεται προς τον Απρίλιο με καλή μάλιστα παραγωγή. Τώρα κόβονται Ναβαλίνες ακόμα, αλλά και Μέρλιν και η αγορά αρχίζει και κινείται. Στα Lane, όπως και κάθε χρόνο συνήθως υπάρχει καλή παραγωγή, οι δε τιμές είναι πάντα οι υψηλότερες της χώρας.

10/01/2023 12:53 μμ

Μπορεί να πάνε καλά οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών στις ΗΠΑ αλλά παραμένουν οι δασμοί και τα προβλήματα στις εξαγωγές των ισπανικών ελιών.

Σχεδόν ένα χρόνο από τότε που οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν πλήρως την απόφαση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), η οποία δικαίωσε τους ελαιοπαραγωγούς της ΕΕ, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια για τη συμμόρφωση με τις συστάσεις από την κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε και στη συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην οποία οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, σε παρέμβασή τους ζήτησαν την άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΠΟΕ του 2021 και την κατάργηση όλων των δασμών.

Οι Αμερικάνικοι δασμοί των ΗΠΑ (αντισταθμιστικοί δασμοί), από 30% έως και 44% στις εισαγωγές μαύρων επιτραπέζιων ελιών από την Ισπανία, επιβλήθηκαν το 2018, με το Υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το οποίο ισχυρίζεται ότι οι επιδοτήσεις σε Ισπανούς παραγωγούς στο πλαίσιο της ΚΑΠ προκαλούσε ζημία στους Αμερικανούς ελαιοπαραγωγούς.

Η ΕΕ έφερε την υπόθεση στον ΠΟΕ και μετά από μια τριετή δικαστική μάχη, που προκάλεσε ζημίες εκατομμυρίων για τους Ισπανούς ελαιοκαλλιεργητές, αποφάνθηκε, το Νοέμβριο του 2021, ότι οι δασμοί των ΗΠΑ είναι παράνομοι. 

Η Κομισιόν έδωσε εντολή στις ΗΠΑ να συμμορφωθεί με τις συστάσεις του ΠΟΕ. Μετά από ΤΗΝ απόφαση του Δικαστηρίου Διεθνούς Εμπορίου των ΗΠΑ, που εκδόθηκε στις 20 Δεκεμβρίου 2022, κατέστη προφανές ότι οι ΗΠΑ δεν σκοπεύουν να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές στη νομοθεσία τους.

Ο Πρόεδρος της Cogeca, Ramon Armengol, δήλωσε: «οι δασμοί των ΗΠΑ έχουν επηρεάσει σοβαρά την οικονομική βιωσιμότητα του ισπανικού ελαιοκομικού τομέα. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι εξαγωγές μαύρων ελιών στις ΗΠΑ μειώθηκαν σχεδόν κατά 67% σε ποσότητα και πάνω από 70% σε αξία. Αυτό έχει προκαλέσει μεγάλες οικονομικές ζημιές στις αγροτικές περιοχές της Ισπανίας, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας, ενώ υπονόμευσε την ανταγωνιστικότητα και την οικονομική βιωσιμότητα των παραγωγών.

Δεν πρόκειται μόνο για την Ισπανία και όχι μόνο για τις ελιές· πρόκειται για την ΕΕ και την ΚΑΠ. Εάν επιτραπεί να συνεχιστούν αυτοί οι δασμοί, παρά την απόφαση του ΠΟΕ του 2021, υπάρχει κίνδυνος οποιαδήποτε άλλη τρίτη χώρα αύριο να κατηγορήσει οποιονδήποτε άλλον αγροτικό κλάδο της ΕΕ για ντάμπινγκ και πιθανώς να αμφισβητήσει τη νομιμότητα της ΚΑΠ».

09/01/2023 12:18 μμ

Οι αιγυπτιακές τράπεζες εξακολουθούν να δυσκολεύουν την εισαγωγή ελληνικών νωπών φρούτων και λαχανικών.

Ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος στον Σύνδεσμο Εξαγωγέων Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (Incofruit Hellas), τόνισε ότι «η κατάσταση δεν άλλαξε, είναι η ίδια όπως ήταν πριν. Ενώ η κεντρική τράπεζα της Αιγύπτου αποφάσισε να ακυρώσει την υποχρέωση εισαγωγής με πιστωτική επιστολή και δήλωσε ότι θα επιστρέψει στην πληρωμή με Cash Against Documents, στο τέλος Δεκεμβρίου, όπως ήταν πριν γίνει η αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2022, εντούτοις οι τράπεζες της χώρας εξακολουθούν να μην επιτρέπουν τις εισαγωγές εάν μια εταιρεία δεν έχει νόμισμα για να αγοράσει η ίδια προϊόντα μέσω των εξαγωγών.

Συγκεκριμένα οι τράπεζες στην Αίγυπτο αρνούνται να συνεχίσουν να εργάζονται μέσω Cash Against Documents, επειδή δεν έχουν αρκετό συνάλλαγμα και εάν ο πελάτης δεν έχει το νόμισμα από την εξαγωγή, που μπορεί να το χρησιμοποιήσει για εισαγωγή ή να το έχει αγοράσει  απαιτούνται πολλές διαδικασίες για να αγοράσει οπωροκηπευτικά. 

Αναμένουμε επίλυση την ερχόμενη εβδομάδα από την Αίγυπτο για την ομαλοποίηση των εξαγωγών μας προς αυτή την αγορά».
 

04/01/2023 01:46 μμ

Να δώσει de minimis ο Γεωργαντάς, όπως δίνει σε άλλες περιοχές και προϊόντα, ζητούν οι αγρότες.

Με αρνητικό πρόσημο βγαίνει η χρονιά σε Κλημεντίνες και Νόβα, ως αποτέλεσμα της αναιμικής ζήτησης και της έλλειψης εργατικών χεριών. Χιλιάδες οικογένειες σε πολλές ζώνες παραγωγής έχουν μείνει χωρίς εισόδημα, με την πολιτεία και το ΥπΑΑΤ, να είναι πλέον επιβεβλημένο να παρέμβουν με όποια εργαλεία διαθέτουν.

Ο κ. Θανάσης Κερασιώτης, παραγωγός Κλημεντίνης από την περιοχή των Καλυβίων, λίγο έξω από το Αγρίνιο, μια περιοχή με μακρά παράδοση και στα εσπεριδοειδή δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι εξαρχής η χρονιά ήταν προβληματική για τις Κλημεντίνες στην περιοχή, αλλά και τα υπόλοιπα εσπεριδοειδή, καθώς πέρασε χαλάζι δυο και τρεις φορές, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί πρόβλημα και στην ποιότητα. Πλέον, τονίζει ο ίδιος, όπως έχει εξελιχθεί και εμπορικά η χρονιά, ευτύχημα θα είναι να μη μείνει στο δέντρο το προϊόν, καθώς η ζήτηση είναι πεσμένη. Σύμφωνα με τον κ. Κερασιώτη, σε αυτό έχει συμβάλλει ο ζεστός καιρός, που δεν ευνοεί την κατανάλωση εσπεριδοειδών κι ενώ οι τιμές παίζουν κάτω από τα 20 λεπτά στις συμβατικές Κλημεντίνες. Τα βιολογικά πάντως έπιασαν στο ξεκίνημα γύρω στα 38 λεπτά το κιλό, με τα ερτγατικά όμως στα επίπεδα των 11-12 λεπτών, αντί 8 πέρσι.

Πληροφορίες από την περιοχή του Μεσολογγίου, που τελευταία έχει μεγάλη ανάπτυξη στα εσπεριοδειδή, κάνουν λόγο για τιμές που δεν καλύπτουν καν το κοστολόγιο, της τάξης ακόμα και των 15 λεπτών ανά κιλό.

Στην κοντινή Άρτα, οι παραγωγοί της περιοχής παρουσιάζουν δραματική την κατάσταση που επικρατεί, αφού ο μεγαλύτερος όγκος του προϊόντος, παραμένει αμάζευτος, δεν υπάρχει ζήτηση και οι αγρότες παρακαλάνε τους εμπόρους για να πουλήσουν προϊόν. Όπως αναφέρει ο κ. Κώστας Παντελής, που καλλιεργεί 20 στρέμματα με Κλημεντίνες κοντά στην πόλη της Άρτας, σημαντικό πρόβλημα αποτελεί η συνεχιζόμενη έως και σήμερα έλλειψη στα εργατικά χέρια, αφού ακόμα κι αν υπάρξει έμπορος που θα θέλει το προϊόν, ο παραγωγός δεν είναι σε θέση να κάνει τη συλλογή. Και μίλαμε μάλιστα για ένα άριστο ποιοτικά προϊόν.

Καλύτερη είναι η κατάσταση για τις Κλημεντίνες στην Αργολίδα, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχει κάτσει γενικώς η αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Νίκο Καραγιάννη, παραγωγό με Κλημεντίνες από την περιοχή του Ναυπλίου, μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα γίνονταν κοπές στις Κλημεντίνες με μικτή τιμή το ανώτερο 45 λεπτά, με ένα κόστος για τα κοπτικά στα 6,5 λεπτά. Τις τελευταίες ημέρες όμως και παρά τις πολύ καλές ποιότητες, η αγορά έχει φρενάρει, κάτι στο οποίο συντελεί και το γεγονός ότι συμπέφτει και η κοπή των Νόβα, που είναι και αρκετά στην περιοχή.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασίλης Ντόκος, παραγωγός από την Αργολίδα «στις Κλημεντίνες συνεχίζονται αν και με αργό ρυθμό οι κοπές. Έχουν μείνει περιβόλια πίσω, γιατί είχαν αρχίσει στο μεσοδιάστημα οι κοπές και στα Νόβα. Οι ποιότητες είναι καλές, αλλά οι τιμές στις Κλημεντίνες δεν ξεπερνούν τα 35 με 40 λεπτά μικτά, με τα κόστη της κοπής να αγγίζουν και τα 12 λεπτά το κιλό». Σύμφωνα με τον κ. Ντόκο, τα Νόβα έχουν σχεδόν τελειώσει, με τις τιμές παραγωγού στα 45 λεπτά μικτά και τα κοπτικά (έξοδα) στα 8 με 10 λεπτά ανά κιλό.

Στη Λακωνία τέλος παρά πολλά είναι τα κτήματα με Κλημεντίνες που έμειναν χωρίς να μαζευτούν οι καρποί. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Μένεγας, παραγωγός από την περιοχή, με Κλημεντίνες και Νόβα «η χρονιά φέτος είναι δύσκολη από την άποψη της ζήτησης και των τιμών. Οι περισσότερες Κλημεντίνες έχουν μείνει στα δέντρα. Προσωπικά κατάφερα να κόψω την περασμένη εβδομάδα με 25 λεπτά καθαρά. Στα Νόβα φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη κινητικότητα από τους εμπόρους, αλλά δεν παύει να είναι δύσκολη η σεζόν. Ποιοτικά είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Όμως το κόστος παραγωγής είναι υψηλό, στα 300 ευρώ το στρέμμα για τα Νόβα. Όμως και οι στρέμματικές αποδόσεις είναι καλές, καθώς με 10-20 στρέμματα, ανάλογα και το κτήμα, μπορεί να πάρεις 6-7 τόνους το στρέμμα».

03/01/2023 01:24 μμ

Τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών αλλά έως σήμερα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση.

Ουσιαστικά οι παραγωγοί παραδίδουν τα πορτοκάλια χωρίς να γνωρίζουν τι θα ισχύσει στη νέα ΚΑΠ για την συνδεδεμένη.

Πάντως στο στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ αναφέρει ότι λόγω της Πράσινης Συμφωνίας στην ΕΕ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια (που αφορά αρδευόμενες καλλιέργειες) θα χορηγηθεί υπό την προϋπόθεση ότι εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία - πλαίσιο για τα νερά, θα τηρηθεί ολόκληρη η εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων (Νόμος 3199/2003). Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία, που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών διαχείρισης της πολλαπλής συμμόρφωσης και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής). 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «ακόμη δεν υπάρχει ενημέρωση από το ΥπΑΑΤ για το τι θα ισχύσει με τη νέα περίοδο της ΚΑΠ στην συνδεδεμένη των πορτοκαλιών που πάνε προς χυμοποίηση. Ήδη όμως έχουν ξεκινήσει οι βιομηχανίες χυμού να παραλαμβάνουν πορτοκάλια».

Από την πλευρά της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) με στόχο να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη της που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες πορτοκαλιών για χυμοποίηση, εφιστά την προσοχή στην τήρηση των περσυνών διαδικασιών.

Ο κ. Φάνης Λάζαρης, Διευθυντής του συνεταιριστικού εργοστασίου ΑΣΣΕ Αμυκλών «Λακωνία» αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε ξεκινήσει να παραλαμβάνουμε πορτοκάλια (Νάβελ και Ναβαλίνες) που πάνε για χυμοποίηση. Ακόμη όμως δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το τι θα ισχύσει με την συνδεδεμένη ενίσχυση». 

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Αργολίδας και μέλος του ΔΣ της ΕΘΕΑΣ κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «κάναμε μεγάλο αγώνα να παραμείνει στη νέα ΚΑΠ η συνδεδεμένη στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση. Στην πρόσφατη συνάντηση που είχαμε με τον υπουργό κ. Γεωργαντά τον ενημερώσαμε για το θέμα. Σαν ΕΘΕΑΣ καλέσαμε τα μέλη μας να κάνουν ότι έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια. Περιμένουμε την επόμενη εβδομάδα να βγουν οι εφαρμοστικές διατάξεις. Αν δεν γίνει αυτό θα έχουμε νέα συνάντηση με τον υπουργό στο ΥπΑΑΤ».

«Παραδίνουμε τα πορτοκάλια αλλά δεν γνωρίζουμε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης που θα πάρουμε», τονίζει στον ΑγροΤύπο η κ. Άννα Λαμπάδα, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Σταθέικων της Αργολίδας.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι ισχύει το κατά ελάχιστο 700 κιλά ανά στρέμμα (7 τόνους πορτοκάλια ανά εκτάριο) το μέρος της παραγωγής που μπορεί να διατεθεί προς χυμοποίηση. Δεν έχουμε άλλη πληροφόρηση για τις εφαρμοστικές διατάξεις», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης. 

02/01/2023 04:19 μμ

Τι αναφέρει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA) στην τελευταία του έκθεση.

Για το 2022/23 η παραγωγή πορτοκαλιού στην ΕΕ αναμένεται στα 5,8 εκατομμύρια τόνους, μειωμένη κατά 12% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν και οφείλεται στη μείωση της παραγωγής κυρίως σε Ισπανία και Ιταλία, οι οποίες παράγουν πάνω από το 50 και 25% των πορτοκαλιών της ΕΕ αντίστοιχα. Στην Ισπανία η μείωση της παραγωγής προβλέπεται να φθάσει και το 20%, αναφέρει το USDA, λόγω της ξηρασίας στην καρπόδεση που επηρέασε τις αποδόσεις. Στην Ιταλία, τονίζει το USDA, η παραγωγή πορτοκαλιού προβλέπεται να μειωθεί ελαφρά, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν, καθώς η ξηρασία στην Σικελία έπληξε μεταξύ άλλων και τις όψιμες ποικιλίες. Αντίθετα στην Ελλάδα, τονίζει το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η παραγωγή πορτοκαλιών, η οποία όμως μαστίζεται από εξευτελιστικές τιμές, αναμένεται αυξημένη περίπου 4% σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Στην Πορτογαλία, το ποσοστό μείωσης της παραγωγής το 2022/23 εκτιμάται σε σχέση με ένα χρόνο πριν, μεταξύ 20 και 30% κι ενώ στην Ισπανία παρατηρείται επέκταση των φυτειών.

Αναφορικά με τις τιμές, σύμφωνα με τον πίνακα ελέγχου εσπεριδοειδών της ΕΕ, το 2022/23 ξεκίνησε με τις μέσες τιμές του πορτοκαλιού στην ΕΕ σε υψηλότερα επίπεδα από το μέσο όρο της τελευταίας πενταετίας, ως αποτέλεσμα των μειώσεων στην παραγωγή. Την ίδια ώρα, η κατανάλωση φρέσκου πορτοκαλιού, όμως λέει το USDA, μειώθηκε το 2021/22 σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, ως αποτέλεσμα του ελέγχου της πανδημίας που στο ξεκίνημά της είχε τροφοδοτήσει τη ζήτηση για προϊόντα με βιταμίνες, όμως μετά... ξεφούσκωσε. Στην ΕΕ, περίπου το 80% των πορτοκαλιών της ΕΕ καταναλώνονται φρέσκα.

Σε σχέση με το εμπόριο, τώρα, το 2022/23, οι εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ αναμένεται να μειωθούν κάτω από τα επίπεδα της προηγούμενης σεζόν, παρά τη σημαντική μείωση της παραγωγής πορτοκαλιού στην ΕΕ, ως απάντηση στην επιβράδυνση της εσωτερικής ζήτησης. Παρόλο που τα πορτοκάλια αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ, εμφανίζουν έλλειμμα στις εισαγωγές. Η ΕΕ εισήγαγε κατά μέσο όρο 870 χιλιάδες τόνους φρέσκων πορτοκαλιών τα τελευταία πέντε χρόνια, κυρίως από χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αίγυπτος, το Μαρόκο, τη Ζιμπάμπουε κ.λπ. Η ΕΕ είναι ηγέτης παγκοσμίως στις εξαγωγές φρέσκου πορτοκαλιού.

Όσον αφορά τέλος γενικά την παραγωγή εσπεριδοειδών στην ΕΕ, για το έτος 2022/23, προβλέπεται αυτή να φτάσει στα 10,5 εκατ. τόνους, με την αύξηση του πληθωρισμού να επηρεάζει αρνητικά τα διαθέσιμα εισοδήματα των καταναλωτών και κατ' επέκταση την ζήτηση.

02/01/2023 10:48 πμ

Στο πλαίσιο της στρατηγικής εξωστρέφειας του τομέα των φρούτων και λαχανικών υποβλήθηκε αίτημα της χώρας μας για έγκριση εισαγωγής ακτινιδίων και άλλων φρούτων στην αγορά του Ισραήλ και κατόπιν σχετικής διαβούλευσης των αρμοδίων Υπηρεσιών των δύο χωρών επίκειται η υπογραφή του πρωτοκόλλου που θα καθορίζει τις απαιτήσεις για εισαγωγή ακτινιδίων στο Ισραήλ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Incofruit - Hellas, «εκτιμούμε ότι θα γίνει σύντομα η σύναψη του σχετικού πρωτοκόλλου και κατά συνέπεια το ελληνικό ακτινίδιο θα δύναται πλέον να εξαχθεί και στο Ισραήλ (την ακριβή ημερομηνία θα την γνωρίσουμε εγκαίρως στα μέλη μας). Το άνοιγμα της αγοράς του Ισραήλ αντιπροσωπεύει άλλο ένα σημαντικό βήμα για τον τομέα των εξαγωγών νωπών οπωροκηπευτικών της χώρας μας, που έχει στοχεύσει πολλές διαφορετικές αγορές κατά την τελευταία δεκαπενταετία».

Επίσης εκμεταλλευόμενη η χώρα μας την απαγόρευση εισαγωγής ακτινιδίων στην Ινδία από Ιράν την τρέχουσα εμπορική περίοδο, προχώρησε στην σύναψη συμβάσεων για πώληση ελληνικών ακτινιδίων στην ινδική αγορά. «Η Ινδία είναι μια αγορά, που οι εισαγωγές της σε ακτινίδια ανέρχονται σε 68 - 70 χιλιάδες τόνους τον χρόνο και πιστεύουμε ότι μετά την γνωριμία των Ινδών καταναλωτών με τα ελληνικά προϊόντα θα διατηρηθεί η παρουσία μας και θα διευρυνθεί παρά του ότι αναμένεται η άρση του εμπάργκο στα Ιρανικά ακτινίδια», σχολιάζει ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης, παραθέτοντας δήλωση Ινδού εισαγωγέα, ο οποίος σημείωσε ότι «εάν το ιρανικό ακτινίδιο επιτρεπόταν να επιστρέψει στην αγορά, θα είχαν αντίκτυπο τα ιταλικά ακτινίδια περισσότερο από τα ελληνικά». Συμπληρώνει δε, ότι ως εκ τούτου είναι επιβεβλημένη η αυστηρή τήρηση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των εξαγομένων προϊόντων μας προκειμένου να διατηρηθεί αυτή η αγορά για τα ελληνικά ακτινίδια και στο μέλλον.

Πάντως εισημαίνει ότι ιδιαίτερα εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι παρά τα προβλήματα διάθεσης φέτος του προϊόντος, εισήχθησαν ακτινίδια στο σύνολό τους 750 τόνοι, από τους οποίους οι 317 τόνοι από Ιταλία (οι 220 ποικιλίας Hayward) και 124 τόνοι από Βέλγιο, βάσει στοιχείων που καταχωρήθηκαν στο ΜΕΝΟ, πλην όμως υπήρξε εισαγωγή, σύμφωνα με πληροφορίες μας, φορτίου ακτινιδίων 21 τόνων από το Ιράν.
 

02/01/2023 10:06 πμ

Η ΕΘΕΑΣ καλεί τα μέλη της να πράξουν... ό,τι και πέρσι, μέχρις ότου εκδώσει οδηγίες το ΥπΑΑΤ.

Ύστερα από αγώνα των Ομάδων Παραγωγών Εσπεριδοειδών της ΕΘΕΑΣ αλλά και με τη θετική συμβολή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η χυμοποίηση πορτοκαλιών συμπεριλήφθηκε στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο 2023-2027, που εγκρίθηκε πρόσφατα και θα συνεχίσουν οι παραγωγοί να λαμβάνουν συνδεδεμένη ενίσχυση και για την περίοδο 2023-2027.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΕΘΕΑΣ, επειδή:

1) έως τώρα δεν έχουν βγει οι εφαρμοστικές διατάξεις και εγκύκλιοι για την επιλεξιμότητα των ποσοτήτων που θα παραδοθούν για χυμοποίηση,

2) τα εργοστάσια χυμοποίησης άρχισαν να παραλαμβάνουν όπως κάθε χρόνο ποσότητες πορτοκαλιών μελών των συνεταιρισμών και των ομάδων μας.  

Καλούμε τα μέλη μας να πράξουν ακριβώς ότι έκαναν και την προηγούμενη περίοδο όσον αφορά τις διαδικασίες και τα παραστατικά παράδοσης των πορτοκαλιών προς χυμοποίηση, μέχρι το Υπουργείο να εκδώσει άμεσα τις αντίστοιχες εφαρμοστικές αποφάσεις.

Στόχος μας είναι να μην χαθούν ενισχύσεις από τα μέλη μας που ήδη ξεκίνησαν να παραδίδουν ποσότητες για χυμοποίηση.