Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Με 80 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι κοπές για τα πρώιμα μανταρίνια

11/10/2021 01:15 μμ
Με τιμή παραγωγού στα 80 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών. Στη λαϊκή αγορά της Αθήνας η τιμή τους φτάνει στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Με τιμή παραγωγού στα 80 λεπτά το κιλό ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών. Στη λαϊκή αγορά της Αθήνας η τιμή τους φτάνει στο 1,5 ευρώ το κιλό.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «ξεκίνησαν οι κοπές πρώιμων ποικιλιών μανταρινιών στην περιοχή (Σπινόζο κ.α.) αλλά οι ποσότητες είναι μικρές. Σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει στα ορεινά η συγκομιδή Κλημεντίνων. Υπάρχουν περιοχές που έχουν ζημιές και άλλες που έχουν μια καλή παραγωγή. Γενικά όμως η φετινή παραγωγή αναμένεται να είναι φέτος μειωμένη για τα μανταρίνια κατά περίπου 30-40%.

Όσα χωράφια έχουν πρόβλημα από τη λειψυδρία έχουν μικροκαρπία. Επειδή όμως τα δέντρα δεν είναι φορτωμένα με καρπό υπάρχει πιθανότητα αν συνεχιστούν οι βροχοπτώσεις να επανέλθουν και να έχουν καλά μεγέθη και ποιότητα. Αυτό που προβληματίζει τους παραγωγούς όμως είναι το υψηλό κόστος καλλιέργειας (ρεύμα, πετρέλαιο κ.α.). Επίσης οι εργάτες γης είναι λίγοι και ακόμη δεν γνωρίζουμε που θα φτάσει το κόστος συγκομιδής. Από τέλος Οκτωβρίου πάντως αναμένεται να ξεκινήσει με καλούς ρυθμούς η συγκομιδή στην περιοχή».

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από τη Λακωνία, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή μανταρινιών φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη σε σχέση με πέρσι. Από 10 μέχρι 15 Νοεμβρίου θα ξεκινήσει η συγκομιδή μανταρινιών Νόβα και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν οι Κλημεντίνες. Οι βροχές θα βοηθήσουν να έχουμε μια καλή ποιότητα».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «άρχισαν οι κοπές για τα πρώιμα μανταρίνια στην περιοχή. Όσα χωράφια δεν χτυπήθηκαν από το χαλάζι έχουν καλή παραγωγή και ποιότητα. Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 80 λεπτά το κιλό. Από αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει με κανονικούς ρυθμούς η συγκομιδή».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παραγωγών Εσπεριδοειδών Σαγιάδας, κ. Γιάννης Αναστασιάδης, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στη Θεσπρωτία φέτος είναι μειωμένη. Λόγω των καιρικών συνθηκών αναμένεται να πάει πιο πίσω η συγκομιδή. Από αρχές Νοεμβρίου θα πρέπει κανονικά να ξεκινήσουν οι κοπές για τις Κλημεντίνες αλλά θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναμένουμε πάντως καλή ποιότητα και μεγέθη καρπών».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
07/12/2021 03:48 μμ

Τις τελευταίες ημέρες άρχισε να μεγαλώνει η ζήτηση για λεμόνια στην αγορά, με αποτέλεσμα οι τιμές παραγωγού να αυξάνουν, μετά μια περίοδο που είχαν φτάσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα. 

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός λεμονιών από την περιοχή του Αιγίου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή έχει αυξηθεί η ζήτηση λόγω των εορτών και έχουμε μια αύξηση της τιμής παραγωγού στα λεμόνια που κυμαίνεται από 25 μέχρι 30 λεπτά το κιλό.

Η συγκομιδή φέτος καθυστέρησε λόγω ξηρασίας και ακόμη γίνονται κοπές λεμονιών ποικιλίας Ιντερντονάτο. Πάντως οι καιρικές συνθήκες τώρα βοηθούν τη συγκομιδή και οι βροχές βοήθησαν την παραγωγή. Υπάρχει ένα μικρό πρόβλημα με πολλά μεγάλα μεγέθη λεμονιών που δεν προτιμά η αγορά και η εστίαση. 

Το θετικό είναι ότι τώρα η αγορά έχει μια σταθερή ροή που απορροφά την παραγωγή. Πρόβλημα υπάρχει με τις τιμές στα βιολογικά λεμόνια. Φέτος η τιμή παραγωγού είναι κατά 8 λεπτά αυξημένη σε σχέση με τα συμβατικά (τις προηγούμενες χρονιές έφταναν να πωλούνται 15 έως 20 λεπτά ακριβότερα σε σχέση με τα συμβατικά).

Σε σχέση με τις προηγούμενες εμπορικές περιόδους φέτος στο ξεκίνημα τιμή παραγωγού δεν κρατήθηκε για αρκετό καιρό σε υψηλά επίπεδα. Τα λεμόνια βγήκαν στην αγορά στα 60 λεπτά το κιλό αλλά η τιμή αυτή κράτησε μόλις 5 ημέρες. Μετά άρχισε η πτωτική πορεία μέχρι πριν 4-5 ημέρες που το κλίμα στην αγορά άλλαξε».

Το καλό κλίμα στην αγορά για τα λεμόνια επιβεβαιώνει και ο κ. Κώστας Κάτσακλας, παραγωγός και έμπορος από την Πρέβεζα. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «εδώ και μια εβδομάδα έχει αυξηθεί η ζήτηση για λεμόνια.

Η τιμή παραγωγού κυμαίνεται από 30 έως 35 λεπτά το κιλό. Από την άλλη όμως τα έξοδα και το κόστος καλλιέργειας έχουν αυξηθεί. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση θα υπάρξει πρόβλημα τον επόμενο χρόνο για τις καλλιέργειες».  

Τελευταία νέα
07/12/2021 10:44 πμ

Το καθεστώς που θα διέπει τα πορτοκάλια στη νέα ΚΑΠ 2021 - 2027 και συγκεκριμένα την ένταξή τους στη συνδεδεμένη ενίσχυση στη νέα ΚΑΠ, αποτέλεσε το αντικείμενο τηλεδιάσκεψης στελεχών της Περιφέρειας Πελοποννήσου, βουλευτών, καθώς επίσης χυμοποιών και συνεταιριστών παραγωγών, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργο Στύλιο.

Κεντρικό αίτημα προς το υπουργείο αποτέλεσε να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027, καθώς εικάζεται η κατάργηση του εν λόγω καθεστώτος το οποίο ίσχυε από το 2015 μέχρι τώρα. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι μία τέτοια κατάργηση θα είναι προς τη λάθος κατεύθυνση», τονίστηκε χαρακτηριστικά. Προς τον υφυπουργό στην εν λόγω σύσκεψη, επισημάνθηκε -μεταξύ άλλων- ότι το πιο πάνω διατυπωνόμενο αίτημα αφορά όλες τις περιοχές παραγωγής εσπεριδοειδών.

Τους λόγους για τους οποίους θα πρέπει, στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ 2021 - 2027, να συμπεριληφθούν τα πορτοκάλια στα προϊόντα συνδεδεμένης ενίσχυσης, έχουν επισημάνει με έγγραφό τους συνεταιρισμοί, εξαγωγείς νωπών φρούτων και χυμοποιοί.

Σε αυτό το έγγραφο επισημαίνεται ότι:

 • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων.
 • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός - νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία.
 • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
 • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β' και γ' ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
 • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
 • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β' και γ' διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής.
 • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα και αιθέρια έλαια
 • Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Αντιδράσεις από ΣΥΡΙΖΑ
Σε κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -Προοδευτική Συμμαχία, Σ. Αραχωβίτη και Γ. Γκιόλα, αναφέρουν τα εξής:

«Καμία δέσμευση δεν υπήρξε από την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, διά του υφυπουργού κ. Γ. Στύλιου, σχετικά με το θέμα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο πορτοκάλι, μετά τη συνάντηση φορέων παραγωγών εσπεριδοειδών, χυμοποιών, αυτοδιοικητικών και βουλευτών της Λακωνίας και της Αργολίδας για το συγκεκριμένο θέμα.

Πάρα την τεκμηρίωση που έχει δοθεί από τους φορείς των παραγωγών εσπεριδοειδών, τους συνεταιρισμούς και του χυμοποιούς, αλλά και το πάνδημο αίτημα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των βουλευτών, ο Υφυπουργός δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δέσμευση μέχρι τώρα, αλλά και ότι ο ίδιος δεν μπορεί να εκφράσει τη βούληση της Κυβέρνησης.

Ως Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και βουλευτής Λακωνίας, μαζί με τον συνάδελφο βουλευτή Αργολίδας Γ. Γκιόλα, τονίσαμε ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική κατεύθυνση προς την ομάδα εργασίας των έγκριτων πανεπιστημιακών για το ποιες συνδεδεμένες ενισχύσεις θα διατηρηθούν και γιατί.

Η συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια, με κατεύθυνση τον χυμό, συνέβαλε τα μέγιστα στην εγχώρια παραγωγή και το εισόδημα των καλλιεργητών. Αν η Κυβέρνηση έχει στοιχεία που συνηγορούν στο αντίθετο, να τα παρουσιάσει και να αιτιολογήσει την απόφασή της να καταργήσει την ενίσχυση.

Στη λήξη της προθεσμίας υποβολής του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αποκαλύπτεται περίτρανα αυτό που από καιρό καταγγέλλαμε. Ότι δηλαδή, η περίφημη διαβούλευση ήταν παντελώς προσχηματική, αφού για τα σημαντικά επίδικα του σχεδίου, δεν υπήρξε αλλά και ακόμη δεν εκφράζεται σοβαρή στρατηγική πρόταση από την Κυβέρνηση της ΝΔ.

Φτάσαμε στο παρά πέντε και η Κυβέρνηση, με τις παλινωδίες της και σε πλήρη σύγχυση, αποδεικνύεται παντελώς αναξιόπιστη να αντιληφθεί τα επίδικα και να διαμορφώσει σοβαρή και υπεύθυνη πρόταση για την υπεράσπιση των σημαντικών συμφερόντων του αγροτικού κόσμου.

Την καλούμε να αναθεωρήσει και να μην απεντάξει τα πορτοκάλια από τη συνδεδεμένη ενίσχυση».

06/12/2021 02:22 μμ

Στα πορτοκάλια, η κατανάλωση στη Δυτική Ευρώπη έχει αποκατασταθεί πλην όμως λόγω αυξημένων πωλήσεων ισπανικών προϊόντων οι τιμές είναι χαμηλές, σύμφωνα με τον Σύλλογο Εξαγωγέων Incofruit - Hellas.

«Δυστυχώς και εφέτος στις παραγωγικές περιοχές της Πελοποννήσου παρατηρούνται φαινόμενα διακίνησης ατυποποίητων εσπεριδοειδών (κατ΄ ευθεία από τον αγρό) από «βαλκάνιους εμπόρους», που δεν έχουν φορολογικό εκπρόσωπο και δεν είναι εγγεγραμμένοι ως οφείλουν στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ) χωρίς κανένα έλεγχο και την τρέχουσα εμπορική περίοδο εκτοπίζοντας από τις αγορές της Ρουμανίας και Βουλγαρίας τις υγιείς ελληνικές εξαγωγικές μονάδες», προσθέτει.

Πάντως οι εξαγωγές πορτοκαλιών είναι μειωμένες φέτος, κατά 15%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (29.145 τόνοι φέτος και 34.461 τόνοι πέρσι).

Ο κ. Νικόλαος Βασιλακάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange», τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υποτονικά και με χαμηλή ζήτηση υπάρχει για τα πορτοκάλια Ναβαλίνες. Οι ποσότητες στην περιοχή είναι μικρές για αυτή την ποικιλία και οι παραγωγοί δεν βιάζονται να κάνουν κοπές περιμένοντας να ανέβουν οι τιμές». 

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι «οι καιρικές συνθήκες βοηθούν την συγκομιδή και οι βροχές είναι ποτιστικές και βοηθούν την παραγωγή. Η ζήτηση είναι όπως κάθε χρόνο. Οι τιμές κυμαίνονται από 20 έως 25 λεπτά. Υπάρχουν όμως «πιέσεις» αυτή την εποχή για να πέσουν και κάτω από 20 λεπτά. Κυρίως εξάγουμε σε χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπου  αυτές τις ημέρες λόγω των εορτών οι αλυσίδες των σούπερ μάρκετ βάζουν τα πορτοκάλια σε προσφορές λόγω της υψηλής ζήτησης. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πιέζουν την τιμή παραγωγού στην χώρα μας».  

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «υπάρχει καθυστέρηση στις κοπές επειδή δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες γης. Το κόστος συγκομιδής έχει αυξηθεί και το μεροκάματα κυμαίνεται στην περιοχή από 35 έως 40 ευρώ. Η τιμή παραγωγού για της καλής ποιότητας Ναβαλίνες είναι στα 25 λεπτά και φτάνει στα 22 λεπτά (μικτές). Δεν υπάρχει καλή ζήτηση για τα πορτοκάλια και έχουμε πίεση των τιμών».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι τιμές στις Ναβαλίνες αυτή την εποχή είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τις προηγούμενες ημέρες πουλήθηκαν φορτία από 17 έως 19 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή υπάρχει εμγάλη ζήτηση για μανταρίνια αλλά δεν υπάρχει ζήτηση για πορτοκάλια. Οι Ναβαλίνες αν και φέτος έχουμε μειωμένη παραγωγή εκτιμώ ότι οι τιμές κυμαίνονται από 26 έως 28 λεπτά το κιλό».

03/12/2021 02:44 μμ

Συγκέντρωση πραγματοποίησαν οι Ισπανοί καλλιεργητές εσπεριδοειδών, την Παρασκευή (3 Δεκεμβρίου 2021), στους δρόμους της Βαλένθια, διαμαρτυρόμενοι για την αύξηση του κόστους παραγωγής και την χαμηλή τιμή των πορτοκαλιών Ναβαλίνες.

Τη συγκέντρωση διοργάνωσαν όλες οι αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις της περιοχής (AVA-ASAJA, ASAJA Alicante-Jóvenes Agricultores, CCPP-COAG, UPA-PV κ.α.). Στη διαμαρτυρία συμμετείχαν μεγάλος αριθμός παραγωγών και τρακτέρ. 

Αφορμή ήταν το άσχημο ξεκίνημα της φετινής εμπορικής περιόδου για τα πορτοκάλια στην Ισπανία, με τις τιμές παραγωγού να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα στα 15 λεπτά το κιλό, πολύ κάτω από το κόστος καλλιέργειας. Όπως τονίζουν οι παραγωγοί η εγχώρια αγορά έχει κατακλυστεί από εισαγόμενα πορτοκάλια από τρίτες χώρες με χαμηλό κόστος. Αντίστοιχα προβλήματα υπάρχουν στις τιμές παραγωγού για τις κλημεντίνες και τους λωτούς (που αντιμετωπίζουν και προβλήματα στην φυτοπροστασία).

Οι αγροτικές ενώσεις υποστηρίζουν ότι υπάρχει μια μεγάλη αύξηση της ηλεκτρικής ενέργειας για την άρδευση κατά 270%. Ακόμη το πετρέλαιο που χρησιμοποιούν οι αγρότες αυξήθηκε κατά 73%, τα λιπάσματα κατά 48%, οι λογαριασμοί άρδευσης κατά 33%, τα πλαστικά συσκευασίας κατά 46%. Επίσης στον κτηνοτροφικό τομέα οι ζωοτροφές αυξήθηκαν φέτος κατά 20%. Όλα αυτά έχουν οδηγήσει τα αγροκτήματα και τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις σε οικονομική ασφυξία και απειλείται η βιωσιμότητά τους.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι Ισπανοί αγροτές μιλάνε για μια Μεσογειακή Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) στην ΕΕ και μια συνολική αναθεώρηση όλων των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ με τις τρίτες χώρες μαζί με αύξηση των ελέγχων για υπολείμματα φυτοφαρμάκων, με στόχο τον περιορισμό των αδασμολόγητων εισαγωγών τροφίμων χαμηλού κόστους και επικίνδυνων για την υγεία των καταναλωτών της Ευρώπης. Οι αγροτοσυνδικαλιστές δεν αποκλείουν την συνέχιση των συγκεντρώσεων διαμαρτυρίας στις μεγάλες πόλεις αλλά και στη Μαδρίτη. 

02/12/2021 02:35 μμ

Σε καλό τέμπο και με έντονη ζήτηση οι Κλημεντίνες, των οποίων οι κοπές προχωρούν σβέλτα.

Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου, αλλά και παραγωγός εσπεριδοειδών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι: «οι κοπές στις Κλημεντίνες είναι τώρα στο... φουλ και όπως πάνε τα πράγματα σε 10 ημέρες δεν θα υπάρχει προϊόν στον κάμπο μας. Η ζήτηση είναι μεγάλη και υπάρχει πολύ καλή ποιότητα. Οι δε τιμές που πιάνει ο παραγωγός κυμαίνονται μεταξύ 25 και 29 λεπτών το κιλό, σε ικανοποιητικά επίπεδα δηλαδή, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλά περιποιημένα κτήματα, με καλές αποδόσεις. Εκτιμώ πως, όπως έχουν έλθει τα πράγματα, η ζήτηση αυτή θα συμπαρασύρει ψηλά και τα μανταρίνια Νόβα. Στα Νόβα οι πρώτες κοπές, πρέπει να αναμένονται γύρω στις 10 Δεκεμβρίου». Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, στην ίδια περιοχή, η ζήτηση είναι τόσο έντονη για Κλημεντίνες, που κόβονται ακόμα και τα χαλαζόπληκτα και μάλιστα σκούπα με τιμή 20 λέπτά ανά κιλό.

Ο κ. Λάμπρος Πόρκος από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Εσπεριδοειδών Στράτου Αγρινίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως όλες σχεδόν οι ποσότητες Κλημεντίνης της ευρύτερης περιοχής (Καλύβια, Αγγελόκαστρο, Αγρίνιο κ.λπ.) έχουν κοπεί και πουληθεί, καθώς δεν είναι και πολλές, εν αντιθέσει με τις Ναβαλίνες, που κυριαρχούν στις περιοχές αυτές. Σύμφωνα με τον κ. Πόρκο, οι Κλημεντίνες περπάτησαν φέτος καλά, αφήνοντας ικανοποιητικό εισόδημα στον παραγωγό. Οι πρώτες Κλημεντίνες κόπηκαν με τιμή 50 λεπτά μικτά, ενώ γενικά οι τιμές που έπαιξαν, κυμάνθηκαν μεταξύ 43-53 λεπτά μικτά.

Τέλος, ο κ. Νίκος Γκίζας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι οι κοπές στις Κλημεντίνες στην Άρτα κινούνται με αργούς ρυθμούς, αλλά το καλό είναι γίνονται κοπές, οι οποίες μπορεί να συνεχιστούν όλο το Δεκέμβριο. Ο καιρός, μας λέει ο κ. Γκίζας, δεν βοηθά ιδιαίτερα, καθώς βρέχει συνεχώς τις τελευταίες ημέρες, όμως οι τιμές κυμαίνονται στα 33-35 λεπτά το κιλό μικτά. Η παραγωγή κατ΄ όγκο είναι μειωμένη κατά 40 με 50% από πέρσι, αλλά οι ποιότητες είναι ικανοποιητικές.

29/11/2021 12:43 μμ

Μεγαλώνουν οι αντιδράσεις από ολόκληρο τον κλάδο κατά της πρότασης του ΥπΑΑΤ για κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στα πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση.

Στη Σπάρτη, στις 26 Νοεμβρίου, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των τριών Συνεταιρισμών Εσπεριδοειδών της Λακωνίας με τους βουλευτές του νομού με σκοπό να παρουσιαστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει σχετικά με την επικείμενη από το 2023 κατάργηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης πορτοκαλιών προς χυμοποίηση. Αντίστοιχες συναντήσεις έχουν πραγματοποιηθεί και στην Αργολίδα με την συμμετοχή συνεταιρισμών από όλη την χώρα.

Ο κ. Φάνης Λάζαρης, Γεωπόνος του συνεταιρισμού ΑΣΣΕ (Αγροτικός Συνεταιρισμός Επεξεργασίας Εσπεριδοειδών) Αμυκλών Λακωνία, δήλωσε στον Αγροτύπο ότι «στο παρελθόν στο πορτοκάλι η συνδεδεμένη είχε καταργηθεί αλλά στη συνέχεια επανήλθε. Η επαναφορά είχε σαν αποτέλεσμα να κρατηθούν «ζωντανά» τα χυμοποιητήρια της χώρας και να έχουν πρώτη ύλη. Αποτρέπει επίσης τις εξαγωγές δεύτερης και τρίτης κατηγορίας νωπών πορτοκαλιών που μπορούν να οδηγηθούν προς χυμοποίηση. 

Θέλουμε να παραμείνει η συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια και είμαστε σε επιλοινωνία με εκπροσώπους από την Αργολίδα για να συντονίσουμε τις προσπάθειες μας και να πιέσουμε την ηγεσία του ΥπΑΑΤ. Ζητάμε συνάντηση με Λιβανό και εκπροσώπους των παραγωγών, εμπόρων και συσκευαστών τέλος της εβδομάδας. Θα είναι καταστροφικό για τους χυμούς και τις εξαγωγές μας αν καταργηθεί η ενίσχυση. Έχουμε καταφέρει να δημιουργήσουμε ένα brand name για το ελληνικό πορτοκάλι στις αγορές της ΕΕ και τώρα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί. Ζητάμε κονδύλι 5 - 6 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένη στους παραγωγούς πορτοκαλιών».

Στην σχετική ανακοίνωση, που υπογράφεται από τους Δημάκο Δημήτριο για τον ΑΣΕΕ Αμυκλών Σπάρτης «ΛΑΚΩΝΙΑ», Μπουγάδη Χρήστο για τον ΑΣΠΕ Σπάρτης και Σαρρή Στέλιο για τον ΑΣΕ Σκάλας, αναφέρονται τα εξής:
«Οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών αναφέρθηκαν εκτενώς στα οφέλη της ενίσχυσης αυτής τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους χυμοποπιούς, μεταποιητές και εξαγωγείς και παρουσίασαν το σχετικό κείμενο που έχει ήδη υποβληθεί στη δημόσια διαβούλευση της νέα ΚΑΠ. Οι κύριοι Βουλευτές της περιοχής και ο κύριος Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κατανοώντας τη σημασία της συνδεδεμένης ενίσχυσης των πορτοκαλιών για όλους τους εμπλεκόμενους, παραγωγούς και φορείς, αλλά και την εν γένει οικονομία του Νομού, αποφάσισαν για τις περαιτέρω ενέργειές τους προκειμένου να διεκδικηθεί εκ νέου η συνδεδεμένη επιδότηση για τη νέα ΚΑΠ που θα ισχύσει από το 2023. Πιο συγκεκριμένα αποφασίσθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό κ. Λιβανό έως το τέλος της επόμενης εβδομάδας, προκειμένου να συζητηθούν οι προτάσεις και να ζητηθεί, επίσης, η παρουσία των εμπλεκόμενων φορέων στη συνεδρίαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Βουλής που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Δεκεμβρίου και θα παρουσιαστεί το υποβαλλόμενο σχέδιο της νέας ΚΑΠ». 

Από την πλευρά του ο κ. Σπύρος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος ΕΑΣ Αργολίδας «ΡΕΑ», αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μέχρι σήμερα πραγματοποιήσει τρεις συναντήσεις στην Αργολίδα για την συνδεδεμένη ενίσχυση στα πορτοκάλια, στις οποίες συμμετείχαν συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών από όλη την Ελλάδα. Αφορά ολόκληρο τον κλάδο των εσπεριδοειδών. Βοηθά την παραγωγή χυμών της χώρας αλλά και τους ίδιους τους παραγωγούς. Υπογράψαμε και κοινό ψήφισμα στο οποίο αναφέρουμε τις θέσεις μας. Οι τοπικοί βουλευτές έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες για να γίνει όσο το δυνατόν  συντομότερα συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ».

Κοινό ψήφισμα
Το κοινό ψήφισμα που αφορά τη συνδεδεμένη ενίσχυση πορτοκαλιών αναφέρει τα εξής:
Οι βασικοί λόγοι που τα πορτοκάλια θα πρέπει να συμπεριληφθούν στα προϊόντα της συνδεδεμένης ενίσχυσης στη νέα ΚΑΠ 2021-2027:

 • Στηρίζει τη βιομηχανία χυμοποίησης μια βασική παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα της χώρας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων. 
 • Ενδυναμώνει την εγχώρια παραγωγή ζωοτρόφων από τα υποπροϊόντα της χυμοποίησης (ξερός φλοιός - νωπός φλοιός και μελάσα εσπεριδοειδών) τα οποία διατιθονται σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές, στηρίζοντας έτσι την Ελληνική κτηνοτροφία. 
 • Στηρίζει τον παραγωγικό κλάδο χυμών και αναψυκτικών της Ελλάδος με Ελληνικές πρώτες ύλες μειώνοντας σημαντικά τις εισαγωγές χυμών και άλλων υλών από άλλες χώρες.
 • Στηρίζει την εμπορία του νωπού φρούτου πορτοκαλιού οπού έχει μεγάλη συνεισφορά στις εξαγωγές των γεωργικών προϊόντων της χώρας. Παράλληλα αποτρέπει τα πορτοκάλια διαλογής (β’ και γ’ ποιότητας) να κατευθύνονται στην εμπορία του νωπού όπου θα επιφέρουν σημαντική μείωση της αξίας αυτών και του βασικού εισοδήματος των παραγωγών.
 • Δίνει στον παραγωγό τον απαραίτητο χρόνο για την αναδιάρθρωση των καλλιεργειών που λόγω της οικονομικής κρίσης των τελευταίων ετών και του COVID-19 δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.
 • Συμβάλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος γιατί οι ποσότητες β’ και γ’ διαλογής που δεν θα έχουν άλλη διέξοδο δεν θα καταλήγουν σε προορισμούς όπου θα ρυπαίνουν το περιβάλλον.
 • Στηρίζει και ενισχύει την βιώσιμη ανάπτυξη με την πλήρη αξιοποίηση πρώτων υλών εγχώριας παραγωγής. 
 • Ενισχύει την απασχόληση στην ελληνική επαρχία, παράγοντας όχι μόνο χυμούς αλλά και ειδικά προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας όπως αρώματα, εκχυλίσματα  και αιθέρια έλαια
 • Προκύπτει από τις δηλώσεις ΟΣΔΕ ότι η πτωτική πορεία που είχαν οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις πορτοκαλιών τα τελευταία χρόνια, μετά την λειτουργία της συνδεδεμένης ενίσχυσης όχι μόνο την σταμάτησε αλλά την γύρισε και σε ανοδική πορεία.

Το κείμενο υπογράφουν

Συνεταιρισμοί                
Ένωση Αγροτών Συνεταίρων Αργολίδας - ΡΕΑ    
Κ.Α.Σ.Ο.Α. ΔΑΝΑΟΣ ΑΕΣ - ΑΕ            
Α.Σ.Π.Ε.Π.Α.Π. Νέας Τίρυνθας «ΠΗΓΑΣΟΣ»        
Α.Σ. Εσπεριδοκαλλιεργειτών Αγίας Τριάδας Αργολίδας                    
Α.Σ. Εσπεριδοκαλλιεργειτών Ήρας Αργολίδας    
Αργολική Γη Ο.Π.                
Α.Σ.Ε.Α.Π. Ανυφίου Αργολίδας            
Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. Κουτσοποδίου            
Α.Σ. Σκαφιδακίου Αργολίδας
Α.Σ. Εσπεριδοκαλλιεργειτών Σταθέικων Αργολίδας
Α.Σ. Ινάχου «ΑΣΤΕΡΙΩΝ» - Αργολίδας 
Α.Σ. Εσπεριδοκαλλιεργειτών Ηραίου Αργολίδας
Α.Σ. Εμπορίας Αγροτικών Προϊόντων & Ελαιουργίας Κιβερίου Αργολίδας
Α.Σ. Αεροδρομίου Αργολίδας
Α.Σ. Δαλαμαναρας Αργολίδας    
Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑΣ Αργους                                                          
Α.Σ. Εσπεριδοκαλλιεργειτών Σκάλας Λακωνίας
Α.Σ.Ε. Αμυκλών Σπάρτης Λακωνίας
Α.Σ.Π.Ε.Σ. Λακωνίας
Γενικός Αγροτικός Συν/σμος Άρτας Φιλιπιάδας
«Ένωση» Αγροτικός Συνεταιρισμός Άρτας Φιλιπιάδας
Αγροτικός Συνεταιρισμός Χανίων
Αγροτικός Συνεταιρισμός Κάμπου Ανδραβίδας

Εξαγωγείς νωπών φρούτων -  Χυμοποιοί
Αφοι Μπαλακανάκη ΑΒΕΕ
Ι Παναγής - Β Σιατερλής Ο.Ε
Μητροσύλης Α.Ε.
Εξτρα Φρουτα Α.Ε.
Σούρσος Α.Ε.
Αγροτοβιομηχανική φρούτων εμπορική εφοδίων «ΠΕΝΤΕ Α.Ε.»
Λεβεντογιάννης Ο.Ε., Δημ. & Κων/νος Λεβεντογιάννης Ο.Ε
JUST FRUIT, Μητροσύλη Παν.- Αικ. Ο.Ε.
BEST FRUIT, Ψυχογιός Α.Ε.
Αφοι Χριστοδούλου Α.Ε.
Alberta A.E.B.E.
Ελληνική Βιομ. Χυμών Κ. Δέδες ΑΣΠΙΣ ΑΕ
Χυμοί Αργολίδας Α.Ε.

24/11/2021 10:18 πμ

Ζητούν σοβαρούς και εκτεταμένους ελέγχους οι Λάκωνες από όλους τους αρμόδιους, εμπλεκόμενους φορείς.

Ελέγχους στην αγορά ώστε να σταματήσει η πρόωρη κοπή μανταρινιών Ορτανίκ, ζητούν με επιστολή τους προς τους αρμόδιους φορείς, καλλιεργητές - παραγωγοί μανταρινιών Νόβα από τη Λακωνία.

Όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί και σημειώνει στον ΑγροΤύπο ο γεωπόνος από την Σκάλα και παραγωγός με 50 στρέμματα εσπεριδοειδή κ. Θεμιστοκλής Θεοδωρακάκος, το φαινόμενο της πρόωρης κοπής έχει επίσης ως αποτέλεσμα επειδή είναι άγουρα οι καταναλωτές όταν τα δοκιμάζουν να μη μένουν ικανοποιημένοι και έτσι μετέπειτα να μην τα προτιμούν. Αυτό, συνεχίζει ο ίδιος, έχει ως αποτέλεσμα να δυσφημείται το μανταρίνι Ορτανίκ γενικότερα και να μην έχει ροή και ζήτηση στην αγορά. Παράλληλα, με την επιστολή τους, οι παραγωγοί τονίζουν πως επιβάλλεται επίσης να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει το ανακάτεμα Νόβα με Ορτανίκ, που παρατηρείται στην αγορά.

Δείτε την επιστολή πατώντας εδώ

19/11/2021 01:55 μμ

Το συγκεκριμένο είδος μανταρινιάς αναπτύσσεται τα τελευταία χρόνια, κυρίως στον κάμπο του Μεσολογγίου.

Χτίζουν στρέμματα, αργά αλλά σταθερά τα μανταρίνια Afourer, που διακρίνονται για την εμφάνισή τους και το γεγονός ότι έχουν από καθόλου έως λίγους σπόρους. Φυτεύσεις Afourer, γίνονται, σύμφωνα με το ρεπορτάζ μας, σε Αιτωλοακαρνανία, Άρτα και σε περιοχές της Πελοποννήσου, όπως Λακωνία και Αργολίδα.

Ο κ. Στράτος Βίτσιος, ιδιοκτήτης φυτωριακής μονάδας με έδρα στην περιοχή Βλαχέρνα Άρτας δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για φύτευση μανταρινιών Afourer, το οποίο εντοπίζεται κυρίως στον κάμπο του Μεσολογγίου, εκεί όπου αναπτύσσονται ραγδαία τα τελευταία χρόνια, οι καλλιέργειες των εσπεριδοειδών. Φυτά έχει, όπως μας είπε, στείλει ο ίδιος και στο νομό Αργολίδας, ενώ και στην Άρτα έχουν γίνει ορισμένες φυτεύσεις από το συγκεκριμένο είδος, σε περιορισμένη κλίμακα όμως και για λίγα στρέμματα. Όπως μας εξήγησε ο κ. Βίτσιος «το καλό με το συγκεκριμένο μανταρίνι είναι ότι καρπίζει γρήγορα, δηλαδή από το δεύτερο με τρίτο έτος πιάνει κιλά το δέντρο. Επίσης καλό είναι ότι χωράνε πολλές τέτοιες μανταρινιές σε ένα στρέμμα. Συνήθως φυτεύονται σε αποστάσεις 2,5 επί 3 ή 3 επί 3. Έχω περίπτωση παραγωγού με κοντά 70 στρέμματα που έπιασε παραγωγή στην πενταετία 60 τόνους. Τα Afourer κόβονται το Φεβρουάριο, είναι όψιμα, είναι γυαλιστερά και με λίγους ή καθόλου σπόρους, ενώ ξεφλουδίζονται εύκολα. Φέτος απ’ ό, τι ξέρω έχουν παραγωγή. Προβλήματα από ασθένειες ή κάτι άλλο δεν μου έχουν αναφερθεί. Καλλιεργητικά είναι όπως όλα τα εσπεριδοειδή, ενώ όσον αφορά στις τιμές, πέρσι πουλήθηκαν από παραγωγούς προς 80 λεπτά το κιλό».

Από την πλευρά του, ο Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Μεσολογγίου λέει στον ΑγροΤύπο ότι το συγκεκριμένο μανταρίνι φυτεύεται με γρήγορο ρυθμό στην Ισπανία σε παλμέτα. Έχει λίγα κουκούτσια, αλλά και πολλά πλεονεκτήματα, όπως ότι καρπίζει γρήγορα κι όταν μεγαλώσει σε ηλικία δίνει αποδόσεις ρεκόρ που ξεπερνάνε ακόμα και τα Νόβα, δηλαδή έως και 300 κιλά το δέντρο. Επίσης, είναι ανθεκτικά, συνεχίζει ο ίδιος, δεν προσβάλλονται από μονίλια, ενώ λόγω του ότι μαζεύονται το Φεβρουάριο, δηλαδή εκτός εποχής για μανταρίνια, πιάνουν τιμές υψηλές, δηλαδή από 50 έως και 70 λεπτά, στην περίπτωση της χώρας μας. Σύμφωνα με τον ίδιο βάζει κόσμος Afourer, αλλά η επέκταση δεν είναι και ραγδαία στο Μεσολόγγι.

Σύμφωνα τέλος με τον κ. Διονύση Οικονόμου, παραγωγό εσπεριδοειδών από τα Καλύβια Αγρινίου, στο κάμπο του Αγρινίου λίγα στρέμματα έχουν μπει, αλλά υπάρχει ενδιαφέρον από παραγωγούς για φυτεύσεις λόγω των καλών τιμών που φεύγει το προϊόν. Βέβαια, όπως επισημαίνει ο ίδιος, σε περιοχές που πιάνει πάγος δημιουργούνται προβλήματα στα συγκεκριμένα μανταρίνια, με αποτέλεσμα να μην πιάνουν και την υψηλότερη τιμή.

15/11/2021 12:56 μμ

Ως μέσο πίεσης... προκαταβολικά στους εμπόρους της περιοχής, η απόφαση των αγροτών.

Με τιμές γύρω στα 50 λεπτά ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές μανταρινιού Κλημεντίνης, όμως μετέπειτα μόλις άρχισαν οι εξαγωγείς να κόβουν, υπήρξε πίεση και έπεσαν στην Θεσπρωτία. Κάπως έτσι υπήρξε προβληματισμός στους αγρότες της περιοχής, οι οποίοι άρχισαν να συσκέπτονται πώς θα αντιμετωπίσουν την πίεση των εμπόρων για μειωμένες τιμές, όταν όλοι γνωρίζουν πως παραγωγή δεν υπάρχει, όπως μας εξήγησε ο γεωπόνος του Συνεταιρισμού Σαγιάδας, κ. Γιάννης Γκουγκούλης.

Συνέστησαν έτσι μια επιτροπή από τις περιοχές Κεστρίνης - Σαγιάδας- Ασπροκκλησίου- Ραγίου και οργάνωσαν την Κυριακή 14 Νοεμβρίου συγκέντρωση - συζήτηση, η οποία επικεντρώθηκε στην τιμή πώλησης των εσπεριδοειδών σε συνδυασμό με την αναμενόμενη αύξηση του κόστους παραγωγής. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι αγρότες που μαζεύτηκαν σε ανοικτό χώρο τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας για τον κορονοϊό αποφάσισαν να σταματήσουν τις κοπές, σε περίπτωση που οι προσφερόμενες από εμπόρους και μεσίτες τιμές πέσουν κάτω από τα 35 λεπτά το κιλό.

15/11/2021 12:39 μμ

Καθοριστικό το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οργανωμένες υποδομές στις περισσότερες περιοχές για τους μετακλητούς, που φέτος προτίμησαν καθώς φαίνεται, άλλες χώρες.

Πολλά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί ελιάς, κυρίως, αλλά και εσπεριδοειδών της χώρας, λόγω της έλλειψης διαθέσιμων εργατικών χεριών στην ύπαιθρο. Στην κατάσταση αυτή έχει επιδράσει αρνητικά και το κλείσιμο της πλατφόρμας που είχαν ενεργοποιήσει τα συναρμόδια υπουργεία και μπλοκάρισε πρόσφατα, σχετικά με τη μετάκληση των αλλοδαπών. Οι ελαιοπαραγωγοί πιέζονται πλέον από τον καιρό και φοβούνται πως δεν θα συγκομίσουν. Ακόμα πιο δύσκολη έχει γίνει η κατάσταση και με τον κορονοϊό, ειδικά για τις μεγάλες ηλικίες παραγωγών, που δυσκολεύονται πολύ για να περαιώσουν τις διαδικασίες. Βοηθητικά στην κατάσταση είναι, όπως μας είπαν κάποιοι παραγωγοί, οργανωμένα γραφεία που αναλαμβάνουν τη μετάκληση αγρεργατών από τρίτες χώρες (π.χ. την Αλβανία), όμως απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν υποδομές για την προσωρινή τους στέγαση.

Τραγική η κατάσταση στο Μεσολόγγι

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί στον κάμπο του Μεσολογγίου, με την συγκομιδή της ελιάς Καλαμών να είναι στο φόρτε της και των εσπεριδοειδών να έχει επίσης ξεκινήσει, καθώς όπως μαθαίνουμε επικρατεί τεταμένο κλίμα στις πλατείες της περιοχής κάθε πρωί για το ποιός θα πρωτο-βρει εργάτες.
Ο κ. Ηλίας Μαυράκης, γεωπόνος με κατάστημα εφοδίων στο Νεοχώρι Μεσολογγίου και ελαιοπαραγωγός λέει στον ΑγροΤύπο ότι εργάτες γενικώς δεν υπάρχουν λόγω του ότι απ’ ό,τι φαίνεται προτίμησαν να πάνε σε άλλες χώρες, με καλύτερες υποδομές από τις δικές μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η περιοχή του Μεσολογγίου έχει ανάγκη για εργατικά χέρια καθώς η συγκομιδή της ελιάς Καλαμών συμπίπτει χρονικά με την συγκομιδή των εσπεριδοειδών. Φέτος η παραγωγή της ελιάς δεν είναι μεγάλη και κανείς δε μπορούσε να φανταστεί τι θα γινόταν αν ήταν μεγάλη σε όγκο. Όσοι παραγωγοί έχουν δημιουργήσει υποδομές και έχουν εργάτες, Αλβανούς κυρίως, μόνιμους κατοίκους, δεν έχουν πρόβλημα. Τα δε μεροκάματα παίζουν στα 30-35 ευρώ το 7ωρο, ενώ κόβεται και εργόσημο με χρέωση του παραγωγού. Όσον αφορά στους μετακλητούς, πρέπει να έλθουν έπειτα από πρόσκληση των εργοδοτών-αγροτών, αλλά απαιτείται να έχουν μέρος για να μείνουν.

Στην Χαλκιδική οι παραγωγοί ζητούν άνοιγμα της πλατφόρμας

Υπό αντίξοες συνθήκες προσπαθούν να ολοκληρώσουν το μάζεμα της ελιάς και οι ελαιοπαραγωγοί της Χαλκιδικής, καθώς όπως λένε το κλείσιμο της πλατφόρμας για μετακλήσεις εργατών από τρίτες χώρες τους... έκοψε τα χέρια. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, ο κ. Πίνδαρος Ψιρούκης από την Ποτίδαια. το μέτρο με την πλατφόρμα ήταν εξαιρετικά χρήσιμο για τον αγροτικό κόσμο, ενώ και το κράτος έπαιρνε για κάθε εισαγόμενο εργάτη από εμάς 135 ευρώ το κεφάλι. Σε Ορμύλια, Πολύγυρο και Κασσάνδρα οι ελαιοπαραγωγοί παραπονιούνται ότι δεν έχουν εργάτες να μαζέψουν τα προϊόντα τους. Όσον αφορά στα μεροκάματα, αυτά κυμαίνονται στα 40 ευρώ το 8ωρο.

Στην Σαγιάδα δεν υπάρχει φέτος πρόβλημα λόγω μειωμένης παραγωγής

Για επάρκεια εργατικού δυναμικού φέτος -σε αντίθεση με πέρσι- στην περιοχή της Σαγιάδας Θεσπρωτίας, όπου υπάρχουν κυρίως καλλιέργειες εσπεριδοειδών, κάνει λόγο από την πλευρά του ο γεωπόνος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σαγιάδας, κ. Γιάννης Γκουγκούλης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό οφείλεται στο ότι φέτος δεν υπάρχει πολλή παραγωγή.

12/11/2021 02:26 μμ

Αυξάνουν οι έλεγχοι στα τούρκικα λεμόνια για υπολείμματα φυτοφαρμάκων με απόφαση της Κομισιόν.

Ειδικότερα, από τις 23 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα αυξήσει τους επίσημους ελέγχους των τουρκικών λεμονιών κατά τουλάχιστον 20% (μέχρι σήμερα πραγματοποιούνται μόνο τυχαίοι έλεγχοι χωρίς ελάχιστο ποσοστό), έτσι ώστε ένα στα πέντε φορτία τουρκικών λεμονιών, που θα εισέρχονται στην ΕΕ, θα πρέπει να υπόκεινται σε αυστηρούς συνοριακούς ελέγχους και για ανάλυση υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit - Hellas, «χαιρετίζουμε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενισχύσει τους ελέγχους στις εισαγωγές τουρκικών λεμονιών μετά την αύξηση των απορρίψεων στα σύνορα της ΕΕ λόγω της παρουσίας φυτοφαρμάκων, που υπερβαίνουν τα επίσημα όρια της ΕΕ. Αυτή η απόφαση είναι απαραίτητη για υπεράσπιση των Ευρωπαίων παραγωγών λεμονιών που η παραγωγή τους προβλέπει υψηλότερα πρότυπα».

Στο μεταξύ συνεχίζονται οι εξαγωγές ελληνικών λεμονιών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, μέχρι τις 12/11/2021 οι εξαγωγές των λεμονιών ανέρχονταν σε 6.992 τόνους, έναντι 5.134 τόνων που ήταν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

12/11/2021 10:05 πμ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ψήφιση σχετικής τροπολογίας με την οποία θα ανοίγει η πλατφόρμα για αλλοδαπούς μετακλητούς εργάτες γης από τρίτες χώρες.

Να θυμίσουμε ότι η σχετική πλατφόρμα είχε κλείσει από τις 30 Σεπτεμβρίου και τότε είχε αναφερθεί σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου. Αυτή την περίοδο ο μόνος τρόπος να έρθουν εργάτες από Τρίτες Χώρες είναι μέσω προξενείου, η οποία όμως είναι χρονοβόρα.

Και όλα αυτά συμβαίνουν όταν βρίσκεται σε εξέλιξη η συγκομιδή ελιάς και ξεκινάνε τα εσπεριδοειδή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ ετοιμάζει να καταθέσει την σχετική τροπολογία στη Βουλή με σχέδιο νόμου για την κτηνοτροφία. Η πλατφόρμα θα μείνει ανοικτή μέχρι τις 31/12/2021.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός από τους Μολάους, «πέρσι η διαδικασία ήταν μέσα από την Περιφέρεια. Φέτος ξεκίνησε η ηλεκτρονική πλατφόρμα και έκανε τη διαδικασία πιο γρήγορη. Όμως μάθαμε ξαφνικά ότι τέλος Σεπτεμβρίου την έκλεισαν».

Όπως δήλωνε στον ΑγροΤύπο ο κ. Χρήστος Γιαννακάκης, πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, «η πλατφόρμα έκλεισε από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει η κλασική διαδικασία με αιτήσεις στα κατά τόπους τμήματα Αλλοδαπών στις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Θα πρέπει να γνωρίζουν οι παραγωγοί ότι αυτή η διαδικασία είναι χρονοβόρα. Χρειάζονται 10 ημέρες να πάνε οι αιτήσεις στα προξενεία και αυτά έχουν προθεσμία 3 μηνών για να απαντήσουν στο αίτημα». 

10/11/2021 01:52 μμ

Υποτονική είναι η ζήτηση στην εγχώρια αγορά για τα γκρέιπφρουτ. Η συγκομιδή ξεκίνησε πριν από περίπου ένα μήνα (Οκτώβριο) και θα συνεχιστεί μέχρι τον Μάιο.

Παράγουμε ετησίως περίπου 3.400 τόνους στην χώρα μας, από τους οποίους εξάγονται κατά μέσο όρο περίπου 500 τόνοι και άλλοι 500 τόνοι οδηγούνται στη χυμοποίηση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γεώργιος Κάτσουρας, που είναι υπεύθυνος πωλήσεων στην εταιρεία Creta Taste, «η παραγωγή φέτος είναι κανονική και δεν επηρεάστηκε από τις καιρικές συνθήκες όπως άλλες καλλιέργειες. Η ελληνική παραγωγή είναι συγκεντρωμένη κυρίως στα Χανιά. Αφορά τόσο τις ποικιλίες που «δίνουν» τα λευκόσαρκα γκρέιπφρουτ (ποικιλία Mar Seedless) όσο και τις ποικιλίες που παράγουν κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ (Ruby Star). 

Φέτος η αγορά είναι υποτονική όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα φρούτα. Η τιμή παραγωγού στα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ στην χώρα μας είναι περίπου διπλάσια σε σχέση με τα λευκόσαρκα. Αυτή την εποχή η τιμή παραγωγού για τα κοκκινόσαρκα γκρέιπφρουτ κυμαίνεται στα 60 λεπτά. Στα 30 - 35 λεπτά είναι η τιμή παραγωγού για τα λευκόσαρκα.

Το θετικό είναι ότι φέτος δεν υπάρχουν πολλά εισαγόμενα. Μεγάλος ανταγωνιστής στην εγχώρια αγορά είναι η Τουρκία και η Κύπρος. Αλλά φέτος οι τιμές τους ήταν σε ψηλά επίπεδα. Τα λευκόσαρκα είχαν τιμή στα 1,20 ευρώ το κιλό, ενώ τα κοκκινόσαρκα κυμαίνονται από 1,20 έως 1,30 ευρώ. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην γίνουν πολλές εισαγωγές».  

10/11/2021 10:50 πμ

Ραγδαία η πτώση της ζήτησης και των τιμών στο λεμόνι, με τους παραγωγούς στα... κάγκελα.

Παρότι οι πρώτες κοπές άρχισαν με τιμές πάνω από 50 λεπτά το κιλό, εν συνεχεία, όπως καταγγέλλουν οι παραγωγοί και οι σύλλογοί τους, η αγορά... έσπασε από το εισαγόμενο λεμόνι. Όπως χαρακτηριστικά καταγγέλλουν στον ΑγροΤύπο αρκετοί αγρότες, στο ράφι όμως όλα ή σχεδόν όλα, έχουν ετικέτα ότι είναι... ελληνικά.

Καμπανάκι κινδύνου για το μέλλον του προϊόντος, της καλλιέργειας, αλλά και των παραγωγών που έχουν επενδύσει σε αυτήν, κρούει ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή της Αιγιαλείας, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Όπως αναφέρει η χρονιά είναι όψιμη λόγω του αλλοπρόσαλλου καιρού, τώρα κόβονται Ιντερντονάτο και ακολουθούν μετά τα Μαγληνό. Σύμφωνα με τον κ. Δεληγιάννη που πιάνει κάθε χρόνο μια παραγωγή της τάξης των 100 τόνων, η κατάσταση είναι δραματική στην αγορά, ζήτηση δεν υπάρχει, τα συσκευαστήρια ζητάνε προϊόν κάπου και... που και οι παραγγελίες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Όπως σημειώνει, για όλα αυτά φταίει το τούρκικο λεμόνι, που εισάγεται αθρόα στην χώρα μας σε εξευτελιστικές τιμές, αλλά και το κράτος που δεν διασφαλίζει ότι δεν γίνονται ελληνοποιήσεις, με αποτέλεσμα ο κόπος των ντόπιων παραγωγών να πηγαίνει... χαμένος. Είναι ενδεικτικό, λέει ο κ. Δεληγιάννης ότι οι κοπές ξεκίνησαν από τα 60 λεπτά τιμή παραγωγού στις 15 Σεπτεμβρίου, αλλά έκτοτε κατρακυλά η τιμή, με αποτέλεσμα σήμερα να μην ξεπερνά τα 25-30 λεπτά το κιλό. Η λαχαναγορά πουλάει λεμόνι στα μανάβικα μόλις προς 45 λεπτά το κιλό. Όπως αναφέρει καταλήγοντας ο κ. Δεληγιάννης υπό αυτές τις συνθήκες η καλλιέργεια βαίνει προς εγκατάλειψη στην χώρα μας.

Σε σοβαρές καταγγελίες για την κατάσταση στην αγορά έχει προχωρήσει και ο Ανεξάρτητος Αγροτικός Σύλλογος Αιγιαλείας, κάνοντας λόγο για καθηλωμένη έως ανύπαρκτη ζήτηση, κάτι που αποδίδεται στον ανταγωνισμό από την ανεξέλεγκτη είσοδο λεμονιών από άλλες χώρες στην εγχώρια αγορά. Ενώ λοιπόν οι λεμονοπαραγωγοί προσδοκούσαν σε ικανοποιητικό εισόδημα από την καλλιέργεια, που φέτος είναι καλής ποιότητας αν και μειωμένης σχετικά παραγωγής, τα έως τώρα δεδομένα για τη διάθεση της εγχώριας παραγωγής είναι απογοητευτικά. Οι έμποροι έχουν σταματήσει να αγοράζουν το προϊόν και οι συνεταιρισμοί δεν έχουν πού να το διοχετεύσουν, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί να μην αποφασίζουν να προχωρήσουν στη συλλογή τους, διότι η αγορά είναι γεμάτη λεμόνια τρίτων χωρών όπως Νοτίου Αφρικής, Αργεντινής και Τουρκίας, επισημαίνουν από τον εν λόγω σύλλογο.

Ο κ. Κώστας Πάππας από το Κιάτο, από τους μεγάλους παραγωγούς της περιοχής λέει στον ΑγροΤύπο πως η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη για τον έλληνα παραγωγό, με μείωση του όγκου παραγωγής λόγω και της ξηρασίας, προβλήματα από έξαρση του τετράνυχου και εξευτελιστικές τιμές της τάξης των 35 λεπτών το κιλό. Όπως αναφέρει ο κ. Πάππας, η αγορά έχει πλημμυρίσει από λεμόνι εισαγωγής, κυρίως τούρκικο, με αποτέλεσμα να μένει στα αζήτητα το ντόπιο, παρότι ελάχιστο. Ο ίδιος κάνει λόγο και για δυσκολίες όσον αφορά στην παραγωγική διαδικασία, που έχουν να κάνουν κυρίως με το γεγονός ότι οι περισσότερες γεωτρήσεις στέρεψαν, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει επαρκής άρδευση για πολλά κτήματα. Σχετικά καλή παραγωγή για να μαζευτεί πιο μετά έχουν κτήματα με δυνατότητα ποτίσματος όλη την περίοδο, λέει καταλήγοντας ο κ. Πάππας.

Ο κ. Λευτέρης Ντουντουνάκης, τέλος, παραγωγός από την περιοχή των Χανίων δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι η τωρινή περίοδος για το λεμόνι στην Κρήτη είναι σχεδόν... νεκρή με τις όποιες κοπές γίνονται να αφορούν κάλυψη ιδίων αναγκών. Πιο μαζικά θα γίνουν κοπές το επόμενο διάστημα, ώστε να καλυφθεί η υψηλή ζήτηση της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Σύμφωνα με τον ίδιο όσα κόπηκαν, κυρίως δίφορα, έφυγαν με τιμή παραγωγού γύρω στα 80 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με τον κ. Ντουντουνάκη, στην Κρήτη, δεν υπάρχουν πάνω από 2.000 στρέμματα με λεμόνια, με αποτέλεσμα το προϊόν να φεύγει εύκολα και να μην υπάρχει πρόβλημα διάθεσης. Ο ίδιος σημειώνει βέβαια πως όλα τα κόστη για τον παραγωγό έχουν αυξηθεί.

09/11/2021 12:14 μμ

Σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες προσπάθεια εμπόρων να ρίξουν την τιμή στο Μεσολόγγι άνευ λόγου και αιτίας, λένε οι αγρότες.

Με πολύ αργούς ρυθμούς προχωρά η συγκομιδή στα πορτοκάλια Ναβαλίνες της χώρας. Στο νομό Λακωνίας, όπου ακόμα υπάρχουν και τα Βαλέντσια, γίνονται κοπές και στις Ναβαλίνες, με τις τιμές στα 28-30 λεπτά καθαρά στο χέρι του παραγωγού. Στην περιοχή αυτή δεν υπάρχουν και τόσες πολλές Ναβαλίνες.

Αντιθέτως στην Αιτωλοακαρνανία, όπως λέει το ρεπορτάζ, όπου υπάρχει ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής και φέτος πάλι κυριαρχούν οι εξαιρετικές ποιότητες και τα πολύ καλά μεγέθη, γίνεται προσπάθεια να πιεστούν οι τιμές παραγωγού. Κοπές γίνονται δειλά - δειλά και περισσότερο δοκιμαστικά από τους παραγωγούς, ως απάντηση στην τακτική συγκεκριμένων εμπόρων από άλλες περιοχές και κοντινούς νομούς, που προσπαθούν τις τελευταίες ώρες να ρίξουν τις τιμές 5 λεπτά κάτω από τα επίπεδα των 25 -28 λεπτών το κιλό καθαρά στον παραγωγό, που έφυγαν οι ποσότητες που κόπηκαν πρώτα. Σημειωτέον ότι οι πρώτες ποσότητες σε ένα μεγάλο ποσοστό κατέληξαν στο φούρνο, προκειμένου μετά να εξαχθούν.

Όπως μας εξηγεί ο Πέτρος Μπλέτας, έμπειρος παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας και συνεταιριστής το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, αναμένεται ένταση της ζήτησης για Ναβαλίνες, από το εξωτερικό, όπως γίνεται παραδοσιακά και συγκεκριμένα από Βαλκανικές χώρες, που ειδικά τις γιορτινές ημέρες καταναλώνουν πολύ πορτοκάλι.

Στο νομό Αργολίδος η παραγωγή Ναβαλίνας είναι μειωμένη, σε σύγκριση με πέρσι, κατά 30 έως 50%. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας, κοπές δεν γίνονται πολλές τώρα λόγω του ότι περπατάει πολύ η Κλημεντίνη αυτές τις ημέρες, οι δε τιμές είναι στα 29-32 λεπτά μικτά για εξαγωγή. Στο Άργος οι Ναβαλίνες φέτος μπορεί να μην έχουν τα μεγέθη της Αιτωλοακαρνανίας, είναι όμως πολύ καλά σε εμφάνιση, γεύση και ανθεκτικότητα.

Τέλος, στην Άρτα, όπως μας ανέφερε ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού (πρώην ΕΑΣ), κ. Νίκος Γκίζας, οι κοπές θα πάνε για πιο μετά.

03/11/2021 02:06 μμ

Συνεχίζονται οι κοπές με αργούς ρυθμούς στις Κλημεντίνες, με τη ζήτηση είναι καλή στην εγχώρια αγορά, ενώ ξεκίνησαν και οι πρώτες εξαγωγές. Από την επόμενη εβδομάδα θα αυξηθούν οι ροές εξαγωγές. 

Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου μετά τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να καταβληθούν τα 70 ευρώ το στρέμμα ως ενίσχυση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού στις Κλημεντίνες.

Η παραγωγή στη Θεσπρωτία φέτος είναι μειωμένη. Λόγω των καιρικών συνθηκών πήγε πίσω η συγκομιδή και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «η παραγωγή στα μανταρίνια Κλημεντίνες είναι μειωμένη. Από την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές στην περιοχή».

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν στην περιοχή με πολύ μικρές ποσότητες οι κοπές για τις Κλημεντίνες. Μετά από τις 10 Νοεμβρίου αναμένεται να αυξηθούν οι ποσότητες συγκομιδής. Οι τιμές παραγωγού (μικτά) κυμαίνονται από 45 έως 50 λεπτά το κιλό».

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «εδώ και μια εβδομάδα έχει ξεκινήσει στην περιοχή η συγκομιδή των μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνης. Η παραγωγή φέτος αναμένεται να είναι μειωμένη λόγω του παγετού που είχαμε τον περασμένο Απρίλιο. Οι τιμές παραγωγού (μικτά) ξεκίνησαν από 60 λεπτά για εγχώρια αγορά και για εξαγωγές στα 55 λεπτά, ενώ σήμερα έφτασαν στα 50 λεπτά».

02/11/2021 10:43 πμ

Η παραγωγή των λεμονιών είναι σημαντικά μειωμένη φέτος ωστόσο η εγχώρια ζήτηση φαίνεται ότι καλύπτεται με τις αυξημένες εισαγωγές οι οποίες γίνονται με προϊόντα κατώτερης ποιότητας.

Ξεκίνησε η συγκομιδή των λεμονιών στην περιοχή του Κιάτου Κορυνθίας, όπως μας λέει ο κ. Γεώργας Χρήστος, πρόεδρος του ΑΣ Κιάτου. «Αυτήν την στιγμή έχει συγκομισθεί το 20% της συνολικής παραγωγής με τον κύριο όγκο να αναμένεται από αρχές Δεκεμβρίου. Εκτιμάται μείωση 30% συγκριτικά με την περσινή παραγωγή η οποία ήταν ικανοποιητική. Η μείωση οφείλεται στις ακραίες καιρικές μεταβολές, δηλαδή στους παγετούς του Απριλίου και στους καύσωνες μεγάλης διάρκειας κατά τη θερινή περίοδο. Οι ποικιλίες που συγκομίζονται είναι η Ιντερντονάτο και η Μαγληνή.

Η τιμή παραγωγού σήμερα είναι στα 50 λεπτά το κιλό, ενδέχεται όμως, όπως ακούγεται στην αγορά, να υπάρχει μείωση εξαιτίας των αυξημένων εισαγωγών που γίνονται από την Τουρκία. 

Καλλιεργητικά, ήταν μία δύσκολη χρονιά. Εκτός από τις καιρικές συνθήκες, στην περιοχή εμφανίσθηκε ο κόκκινος τετράνυχος (Panonychus cirti) πριν ένα μισή μήνα. Το συγκεκριμένο ακάρι είχε να φανεί εδώ και τέσσερα χρόνια. Οι υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν ακόμα ευνοούν τον αυξημένο του πληθυσμό και η αντιμετώπισή του, η οποία γίνεται με χημικά μέσα, είναι πολύ δύσκολη».

Στο Ηράκλειο Κρήτης, ο γεωπόνος κ. Κόζης Αριστείδης κάνει λόγο για ικανοποιητική απορρόφηση των λεμονιών από την τοπική αγορά. «Αυτήν την περίοδο γίνεται η συγκομιδή των όψιμων ποικιλιών, Βακάλου, Ιντερντονάτο και της Κυπριακής ποικιλίας λεμονιών Λαπήθου, οι οποίες έχουν και το πιο μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον. Η συγκομιδή ξεκίνησε από τα μέσα καλοκαιριού και ολοκληρώνεται τώρα. Στην Κρήτη, η παραγωγή λεμονιών γίνεται στο Ηράκλειο, το Ρέθυμνο και τα Χανιά.

Οι τιμές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αλλά και τώρα είναι πολύ ικανοποιητικές. Αυτές τις μέρες οι τιμές παραγωγού είναι στα 60 - 80 λεπτά το κιλό. Η ζήτηση φέτος ήταν ανοδική λόγω του αυξημένου τουρισμού, των ξενοδοχείων και της ανοιχτής εστίασης.

Υπάρχει ανταγωνισμός από τα τούρκικα λεμόνια ωστόσο αυτά δεν προτιμώνται από τα μαγαζιά εστίασης και τα ξενοδοχεία εξαιτίας της μειωμένης ποιότητάς τους. Η φετινή παραγωγή δεν ήταν ικανοποιητική, καθώς την Άνοιξη, κατά την περίοδο της ανθοφορίας, οι νότιοι άνεμοι κατά τόπους επηρέασαν σημαντικά την ανθοφορία. Επίσης, προβλήματα προκλήθηκαν λόγω της εμφάνισης δύο εντόμων, του φυλλοκνίστη των εσπεριδοειδών (Phyllocnistis citrella) και του εριώδους αλευρώδη (Aleurothrixus floccosus). Η καταπολέμησή τους είναι πολύ δύσκολη και απαιτούνται συνεχόμενα ραντίσματα κάθε δέκα ημέρες», όπως αναφέρει ο έμπειρος γεωπόνος.

27/10/2021 01:38 μμ

Η καταβολή αναμένεται το επόμενο διάστημα.

Εγκρίθηκε έκτακτη ενίσχυση για τις Κλημεντίνες, όπως πρώτος είχε προαναγγείλει ο ΑγροΤύπος (δείτε εδώ).

Το ποσό που θα δοθεί ανέρχεται σε 70 ευρώ το στρέμμα ως κορονοενίσχυση για τις συνέπειες της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο βουλευτής Αργολίδας της Νέας Δημοκρατίας κ. Γιάννης Ανδριανός έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Σε επικοινωνία που είχα με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Υφυπουργό κ. Γιώργο Στύλιο ενημερώθηκα ότι εγκρίθηκε αποζημίωση 70 ευρώ ανά στρέμμα η οποία θα καταβληθεί στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα στους δικαιούχους παραγωγούς κλημεντίνης που επλήγησαν λόγω των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19 η οποία προκάλεσε δυσκολία πρόσβασης στις αγορές ιδίως καθώς οι κλημεντίνες έχουν μικρό χρονικό περιθώριο διάθεσης».

25/10/2021 02:05 μμ

Μεγάλη η μείωση της παραγωγής από πέρσι στο μανταρίνι Κλημεντίνη.

Δειλά-δειλά προχωρούν οι κοπές στις Κλημεντίνες, των οποίων η εξαγωγή δεν έχει ακόμα ανοίξει. Παρ’ όλα αυτά, το προϊόν, γνωρίζει ιδιαίτερη ζήτηση. Στο νομό Λακωνίας  οι κοπές αρχίζουν πιο μετά.

Καλά μεγέθη, υψηλή ποιότητα στο Μεσολόγγι

Ο κ. Λάμπρος Κότσαλος, παραγωγός και έμπορος από το Μεσολόγγι δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ελάχιστες είναι αυτές τις ημέρες οι κοπές στις Κλημεντίνες στον κάμπο Μεσολογγίου-Οινιάδων. Σύμφωνα με τον ίδιο, το εμπορικό ενδιαφέρον είναι έντονο, ενώ αναμένεται να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο, μόλις ξεκινήσει η εξαγωγή. Οι Κλημεντίνες που κόβονται τώρα αφορούν στην εσωτερική αγορά. Σύμφωνα με τον κ. Κότσαλο, οι τιμές ποικίλουν και κυμαίνονται αναλόγως της ποιότητας κάθε κτήματος, στα 50 με 70 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου από την περιοχή της Κατοχής, υπάρχουν αναφορές για πράξεις έως και 80 λεπτά το κιλό. Στις αρχές του επόμενου μήνα βλέπει ένταση των κοπών στις Κλημεντίνες ο κ. Ηλίας Μαυράκης, που διατηρεί κατάστημα αγροτικών εφοδίων στο Νεοχώρι. Σύμφωνα με τον κ. Μαυράκη η πτώση της παραγωγής από πέρσι στις Κλημεντίνες είναι της τάξης του 30 με 40%.

50% κάτω από πέρσι η παραγωγή στην Θεσπρωτία

Ο κ. Σπύρος Γεωργίου καλλιεργεί γύρω στα 20 στρέμματα με μανταρίνια Κλημεντίνες στο νομό Θεσπρωτίας και συγκεκριμένα στο χωριό Γλυκή Αχέροντα. Όπως εκτιμά, η παραγωγή στην περιοχή θα είναι μειωμένη κατά 50% περίπου, όπως μειωμένη θα είναι σε όλη την Ελλάδα. Κοπές, σύμφωνα με τον ίδιο, δεν έχουν αρχίσει ακόμα, αφού δεν έχουν πάρει χρώμα οι καρποί, κάτι που πρέπει μάλλον να αναμένεται από αρχές Νοεμβρίου. Σε σχέση με τη ζήτηση, ο ίδιος, λέει πως είναι ιδιαίτερα έντονη φέτος, ενώ οι τιμές θα διαμορφώνονται ημέρα με την ημέρα.

Κάμψη παραγωγής και στην Άρτα

Ο κ. Κώστας Μολώνης καλλιεργεί 8 στρέμματα με μανταρίνια Κλημεντίνες στην Άρτα. Συνήθως πιάνει μια παραγωγή 50-60 τόνους, όμως φέτος, όμως μας εξηγεί ίσα που έχει προϊόν για κατανάλωση στο... σπίτι, μιας και η ακαρπία του χτύπησε την πόρτα. Σύμφωνα με τον κ. Μολώνη, όμως, η κατάσταση αυτή δεν αφορά όλα τα κτήματα. Ο ίδιος υπολογίζει στο νομό Άρτας, τη μείωση της παραγωγής φέτος στο 30 με 35%, ενώ οι ποιότητες αναμένονται πολύ καλές.

Πιο μετά κοπές στην Ηλεία

Ο κ. Αποστόλης Χιόνας από τη Γαστούνη Ηλείας, μια περιοχή με αρκετές Κλημεντίνες, μας είπε επίσης πως στην περιοχή δεν έχουν ακόμα αρχίσει οι κοπές και πως δεν υπάρχει ακόμα ξεκάθαρη εικόνα σχετικά με το ύψος της παραγωγής, δηλαδή αν θα είναι μειωμένη ή αυξημένη από πέρσι.

Στα 55 μικτά οι τιμές σήμερα στην Αργολίδα

Ο κ. Δημήτρης Σέλλης από το Σκαφιδάκι Αργολίδος καλλιεργεί 80 στρέμματα με μανταρίνια, πρώιμες ποικιλίες, αλλά και Κλημεντίνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν αρχίσει οι κοπές, η χρονιά είναι με προοπτική φέτος, όμως πρέπει απαραίτητα να μη γίνουν ζημιές από τον καιρό. Όπως τέλος αναφέρει ο κ. Σέλλης, η τιμή παραγωγού είναι στα 55 λεπτά μικτά σήμερα, δηλαδή στα 47 με 50 λεπτά καθαρά το κιλό.

21/10/2021 01:11 μμ

Με πολύ καλές τιμές παραγωγού ολοκληρώνεται η σεζόν στα πορτοκάλια Βαλέντσια, ενώ έχει αρχίσει και υπάρχει κινητικότητα για τις Ναβαλίνες.

Ο Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός εσπεριδοειδών, μεταξύ άλλων και Ναβαλίνας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως εντός ολίγων ημερών ετοιμάζονται αρκετοί παραγωγοί να αρχίσουν τις κοπές. Σύμφωνα με τον ίδιο, η παραγωγή είναι μειωμένη από τα στοιχεία που διαθέτει, τόσο στη Λακωνία, όσο και σε άλλες περιοχές (π.χ. Μεσολόγγι). Ο κ. Μπλέτας εκτιμά πως οι τιμές εκκίνησης θα είναι ικανοποιητικές και ίσως προσεγγίσουν τις περσινές, που ειδικά στο νομό Λακωνίας, ήταν αυτή την εποχή στα 38 λεπτά ανά κιλό. Οι αποδόσεις στις Ναβαλίνες μπορεί να κυμανθούν μεταξύ 8-11 τόνων το στρέμμα, όμως ο μέσος όρος στη Λακωνία, αφορά ως επί το πλείστον αποδόσεις στους 5-6 τόνους το στρέμμα. Η ποιότητα αναμένεται και φέτος καλή, όμως η παραγωγή θα είναι μειωμένη, όπως προ-είπαμε, λόγω των ζημιών από τους παγετούς, αλλά και μετέπειτα τους καύσωνες του καλοκαιριού. Σύμφωνα τέλος με τον ίδιο, αυτές τις ημέρες ολοκληρώνονται οι κοπές στα τελευταία πορτοκάλια Βαλέντσια, που αφορούν τη Λακωνία, με τις πράξεις να αφορούν τιμές στο 60λεπτο για τον παραγωγό, ίσως και παραπάνω.

Μειωμένη παραγωγή αναμένεται και στη περιοχή της Αργολίδας. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο Θωμάς Φάκλαρης από τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Σκαφιδακίου Αργολίδας, ανά περιοχή η κάμψη της παραγωγής σε σχέση με πέρσι, θα αγγίξει το 30-50%. Σύμφωνα με τον ίδιο οι κοπές θα αρχίσουν δειλά-δειλά σε δυο-τρεις ημέρες, με καλές ποιότητες, λόγω και των τελευταίων ευεργετικών βροχοπτώσεων που σημειώθηκαν στην περιοχή, μη προκαλώντας προβλήματα. Σε σχέση με τις τιμές, όπως αναφέρει ο κ. Φάκλαρης, υπάρχει η πεποίθηση πως θα είναι πολύ καλές για τον παραγωγό. Σημειωτέον πως οι πρώτες Ναβαλίνες της Αργολίδας προορίζονται για εξαγωγή, αφού πρώτα μπουν στο φούρνο.

Στην Άρτα η παραγωγή έχει οψιμίσει και οι πρώτες κοπές Ναβαλίνας δεν αναμένονται πριν τις αρχές Νοεμβρίου. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Άρτας, κ. Νίκος Γκίζας, φέτος θα υπάρξει σημαντική μείωση της παραγωγής, της τάξης του 40 με 50% από πέρσι, λόγω των αντίξοων καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη. Ποιοτικά προβλήματα δεν υπάρχουν, μας εξηγεί ο ίδιος, ενώ για τις τιμές και το εμπόριο είναι πολύ νωρίς για να γίνουν εκτιμήσεις.

Τέλος, στο νομό Αιτωλοακαρνανίας, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αρχίσουν οι πρώτες οι κοπές. Εδώ το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου αναφέρει πως εδώ και δυο ημέρες μεγάλος εξαγωγέας έκανε μια πρώτη κοπή για φούρνο, με το προϊόν όμως να προορίζεται για την εσωτερική αγορά. Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Νίκος Μεσογίτης, παραγωγός-έμπορος από τα Καλύβια Αγρινίου που ο ίδιος έχει μια παραγωγή κάθε χρόνο 600-700 τόνους σε Ναβαλίνα, υπάρχει κάμψη στις αποδόσεις, όμως τη διαφορά από πέρσι φαίνεται πως θα καλύψουν τα νεαρά δέντρα, που γίνονται παραγωγικά. Όπως μας εξήγησε ο κ. Μεσογίτης, η ζήτηση είναι ήδη ζωηρή και αρκετοί εξαγωγείς βρίσκονται αυτές τις ημέρες στην περιοχή για να δουν κτήματα και να κάνουν τις πρώτες κουβεντες. Η ποιότητα στην περιοχή αναμένεται και πάλι εξαιρετική, ενώ φέτος το καλό είναι πως το ξεκίνημα θα γίνει χωρίς κάποιο περιορισμό στις διεθνείς αγορές, όπως έγινε πέρσι δηλαδή λόγω του κορονοϊού. Υπενθυμίζεται πως πέρσι, οι πρώτες τιμές για τις Ναβαλίνες στην περιοχή, ήταν στα 30 λεπτά το κιλό καθαρά στον παραγωγό, όμως εν συνεχεία πιέστηκαν και έπεσαν και κάτω από τα 15 λεπτά.

15/10/2021 03:28 μμ

Κυριαρχεί η Αίγυπτος στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες στην αγορά της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε το ισπανικό Υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Τροφίμων, οι συνολικές εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες στην ΕΕ, το 9μηνο του 2021, ανήλθαν στους 700.834 τόνους.

Η Αίγυπτος ήταν ο βασικός προμηθευτής στην αγορά της ΕΕ και ακολουθούν η Νότια Αφρική και το Μαρόκο.

Ειδικότερα, το διάστημα από τον Ιανουάριο μέχρι τον Σεπτέμβριος του 2021 πραγματοποιήθηκαν εισαγωγές 307.782 τόνων πορτοκαλιών από την Αίγυπτο στην ΕΕ. Το ίδιο χρονικό διάστημα είχαμε εισαγωγές 252.020 τόνων πορτοκαλιών από τη Νότια Αφρική και 45.845 τόνων από το Μαρόκο.

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές πορτοκαλιών τρίτων χωρών στην ΕΕ αυξήθηκαν σταδιακά μεταξύ 2014 (701.331 τόνοι) και 2020 (943.718 τόνοι), με εξαίρεση το 2019 (839.360 τόνοι), χρονιά που παρουσίασε μείωση.

Το 2021 οι περισσότερες εισαγωγές από την Αίγυπτο έγιναν τον μήνα Απρίλιο (84.105 τόνοι), από τη Νότια Αφρική τον Σεπτέμβριο (103.393 τόνοι) και από το Μαρόκο τον Ιούνιο (11.170 τόνοι).

Πάντως οι εισαγωγές της ΕΕ φαίνεται να είναι μειωμένες σε σχέση με το αντίστοιχο 9μηνο του 2020, που είχαν ανέλθει σε 814.300 τόνους, κάτι που δείχνει ότι είχαμε μια μείωση της κατανάλωσης σε σχέση με την πρώτη χρονιά της πανδημίας. Είναι όμως λίγο υψηλότερες σε σχέση με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2019 που ανήλθαν σε 693.000 τόνους.

15/10/2021 11:39 πμ

Με καθυστέρηση ο ΕΛΓΑ ανακάλυψε την ακαρπία των πρώιμων ποικιλιών εσπεριδοειδών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛΓΑ άργησαν να στείλουν τα πορίσματα ζημιών στην κεντρική διοίκηση, με αποτέλεσμα αν και σε λίγες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή, ο Οργανισμός δεν έχει αποφασίσει τον τρόπο που θα αποζημιώσει τους παραγωγούς.

Για τις ζημιές στα εσπεριδοειδή, οι οποίες προήλθαν από τους παγετούς της Άνοιξης, είχε συναντήσεις στην Περιφέρεια Πελοποννήσου ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας, Θεόδωρος Βασιλόπουλος.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Βασιλόπουλος, «το πρόβλημα της ακαρπίας στις πρώιμες ποικιλίες πορτοκαλιών είναι μεγάλο. Σε επικοινωνία που είχα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ μου ανέφεραν ότι ο Οργανισμός θα εξαντλήσει κάθε προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

Μιλάμε για τις ποικιλίες Ναβαλίνες και Μέρλιν. Τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν ότι στην Ηλεία αυτές οι ποικιλίες έχουν ζημιά που φτάνει στο 90%, στην Αχαΐα στο 60%, στην Αιτωλοακαρνανία στο 40%, στην Αργολίδα στο 30%.

Από το Νοέμβριο, που θα ξεκινήσει η συγκομιδή αυτών των ποικιλιών, θα έχουν μια εικόνα στον ΕΛΓΑ για το μέγεθος της ζημιάς και θα δουν αν μπορέσουν να εντάξουν την ακαρπία σε κάποιο πρόβλημα αποζημιώσεων».

«Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ και σε συνεργασία με τις κατά τόπους ΔΑΟΚ, βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή», δήλωσε πρόσφατα στη Bουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Στύλιος.  

12/10/2021 02:15 μμ

Ανοικτό αφήνει το ενδεχόμενο με έγγραφή του απάντηση στη βουλή ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στύλιος.

Συγκεκριμένα, απαντώντας την 1η Οκτωβρίου 2021 σε ερώτηση του Απόστολου Αβδελά, βουλευτή Α΄ Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Λύσης με θέμα: «Ζημιές από ακαρπία σε ελαιοκαλλιέργειες και εσπεριδοκαλλιέργειες της ευρύτερης περιοχής των Περιφερειακών Ενοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Φωκίδας», σημειώνει τα ακόλουθα: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δια των υπηρεσιών του ΕΛ.Γ.Α. και σε συνεργασία με τις κατά τόπους Δ.Α.Ο.Κ., βρίσκεται σε διαδικασία συλλογής των απαραίτητων δεδομένων προκειμένου να αξιολογηθεί η έκταση της ζημιάς στην παραγωγή».

Όπως ανέφερε ο Απόστολος Αβδελάς στην ερώτησή του, σύμφωνα με παραγωγούς ελιάς της περιοχής του Αγρινίου αλλά και με παραγωγούς – συνεταιριστές εσπεριδοειδών, η κατάσταση της φετινής σοδιάς για τα προηγούμενα αγροτικά προιόντα δεν είναι καθόλου καλή φέτος και απαιτείται παρέμβαση της Πολιτείας, καθώς οι απώλειες είναι της τάξης του 90%. Τεράστιο είναι το πρόβλημα στη φετινή παραγωγή κυρίως βρώσιμης ελιάς (καλαμών και χονδροελιάς), λόγω ακαρπίας, σε Αιτωλοακαρνανία και Φωκίδα. Οι απώλειες στο εισόδημα αναμένονται δραματικές, φέρνοντας σε αδιέξοδο πολλούς παραγωγούς. Οι ζημιές αυτές δεν καλύπτονται από τον τρέχοντα κανονισμό του ΕΛΓΑ και συνεπώς, δεν μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες ενέργειες για να τις δηλώσουν αναλόγως οι αγροτοπαραγωγοί.

Δείτε την απάντηση Στύλιου πατώντας εδώ