Έχει ξεκινήσει η συγκομιδή καρυδιών, με τις ποσότητες να είναι μειωμένες στις πρώιμες ποικιλίες αλλά η ποιότητα να είναι καλή και να φέρνει αισιόδοξα μηνύματα και για την φετινή τιμή παραγωγού.
Οι βροχές των προηγούμενων ημερών άνοιξαν τα καρύδια και έφεραν όλες σχεδόν τις ποικιλίες να συγκομίζονται ταυτόχρονα.
Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εμφανιστούν οι έμποροι για να κλείσουν οι εμπορικές συμφωνίες με τους παραγωγούς.
Ο κ. Βαγγέλης Μητρόπουλος, παραγωγός από την Βλαχοκερασιά της Αρκαδίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι ξεκίνησε η συγκομιδή καρυδιών μετά τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Οι όψιμες ποικιλίες δεν έχουν επηρεαστεί από τους ανοιξιάτικους παγετούς και έχουν παραγωγή αλλά οι υπόλοιπες ποικιλίες έχουν πρόβλημα. Μετά από 15 ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η συγκομιοδή καρυδιών και θα κάνουν την εμφάνισή τους οι έμποροι για να μας ανακοινώσουν τις τιμές.
Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας του νομού Φθιώτιδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι από αύριο Τετάρτη (8/20) ξεκινάμε την συγκομιδή καρυδιών. Φέτος στα Chandler έχουμε καλές αποδόσεις και πολύ υψηλή ποιότητα. Ευτυχώς φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε τις περσινές υψηλές θερμοκρασίες και δεν δημιουργήθηκαν προβλήματα στην παραγωγή καρυδιών. Οι βροχοπτώσεις όμως των προηγούμενων ημερών άνοιξαν πολλά καρύδια και θα κάνουμε συγκομιδή σε ένα χέρι. Όσα καρύδια δεν έχουν ανοίξει θα γίνει συγκομιδή με δύο χέρια.
Τα ελληνικά καρύδια έχουν πολύ καλή γεύση και τα προτιμούν οι καταναλωτές. Φέτος βλέπουμε τα καρύδια από Χιλή να εισάγονται στην χώρα μας με υψηλές τιμές. Αυτό μπορεί να φέρει μια αύξηση της τιμής και για τα ελληνικά. Αυτή την στιγμή η περσινή ψίχα καρυδιού έχει τιμή χονδρικής στα 11 ευρώ το κιλό. Ένα φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε εγκατάλειψη μεγάλου αριθμού καρυδεώνων επειδή με το κόστος είναι υψηλό και δεν είναι βιώσιμοι. Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να γίνουν επενδύσεις για αγορά σπαστήρα και ψυκτικών θαλάμων και να γίνει μια καθετοποίηση της παραγωγής για να μπορεί να είναι βιώσιμη η καλλιέργεια καρυδιών.
Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή ξεκίνησε η συγκομιδή καρυδιών πριν από λίγες ημέρες ταυτόχρονα για όλες τις ποικιλίες. Αυτό έγινε επειδή οι βροχοπτώσεις άνοιξαν τα καρύδια και θα πρέπει να συγκομιστούν. Οι πρώιμες ποικιλίες (Serr κ.α.) έχουν μειωμένη παραγωγή λόγω των ανοιξιάτικων παγετών. Αντίθετα οι όψιμες Franquette και Chandler φαίνεται να έχουν μια κανονική παραγωγή και καλή ποιότητα. Φέτος το καλοκαίρι δεν είχαμε τους περσινούς καύσωνες και δεν υπήρξε πρόβλημα στην παραγωγή.
Ακόμη πάντως δεν έχουν κάνει την εμφάνισή τους οι έμποροι για να κλείσουν συμφωνίες με τους παραγωγούς. Μετά την συγκομιδή τα καρύδια θα πρέπει να πάνε για πλύσιμο και αποφλοίωση για την αφαίρεση της πράσινης εξωτερικής φλούδας. Στην συνέχεια κάνουμε την ξήρανση που διαρκεί δύο με τρεις ημέρες. Μετά όσοι παραγωγοί θέλουν τα πουλάνε άσπαστα στους εμπόρους και οι υπόλοιποι τα πάνε στον σπαστήρα για να πουλησουν την ψίχα. Το χλωρό καρύδι έχει καλή τιμή αλλά πρέπει να το πουλήσει σε 2 έως 3 ημέρες από την συγκομιδή του. Πέρσι η μέση τιμή παραγωγού για τα άσπαστα καρύδια κυμάνθηκε στα 3,5 ευρώ το κιλό. Φέτος αναμένεται να έχουμε καλύτερη τιμή επειδή λόγω των προβλημάτων στο διεθνές εμπόριο υπάρχει αυξημένη τιμή στα εισαγόμενα. Πάντως το επόμενο δεκαήμερο θα δούμε τις τιμές που θα ανακοινώσουν οι έμποροι.

