Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Σε πρώτη φάση θα αφορά απώλειες στο νομό Πιερίας για το έτος 2020.

Την πίστωση για χορήγηση de minimis στους καστανοκαλλιεργητές του νομού Πιερίας ενέκρινε στις 12 Δεκεμβρίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

«Εγκρίνουμε την δέσμευση πίστωσης ύψους ( 590.400,00 €) πεντακόσιες ενενήντα χιλιάδες τετρακόσια Ευρώ για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης σε βάρος της πίστωσης του Προϋπολογισμού εξόδων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ειδικός φορέας 1029 - 501. - 0000000, Λογαριασμός 2390901002- οικ. έτους 2022 για την “κάλυψη δαπάνης Χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα στον τομέα της καλλιέργειας καστανιάς στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, στα πλαίσια εφαρμογής του Καν. (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 (L352/24-12- 2013) της Επιτροπής όπως τροποποιήθηκε με τον Καν.(Ε.Ε.) αριθ. 316/2019 ( l51/1/22-02-2019)”», τονίζεται στην σχετική απόφαση. Το πλέον πιθανό είναι η πληρωμή τους, να γίνει εντός του τρέχοντος έτους.

Υπενθυμίζεται πως ένα ακόμα αίτημα για ζημιές στο κάστανο έχει σταλεί για έγκριση στο υπουργείο Οικονομικών. Οι ζημιές αφορούν τη φετινή χρονιά.

Δείτε εδώ την απόφαση

Σχετικά άρθρα
09/10/2024 02:25 μμ

Μεγάλη αναστάτωση υπάρχει στους καστανοπαραγωγούς της Αγιάς που μένουν εκτός αποζημίωσης για τις απώλειες στην παραγωγή που είχαν λόγω Daniel.

Δηλαδή στην ίδια περιοχή έχουμε τους μηλοπαραγωγούς να αποζημιώνονται για τον Daniel, ενώ τα διπλανά χωράφια με τα κάστανα να μην έχουν αποζημίωση.

Όπως αναφέρει η ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας) και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγιάς, «οι καστανοπαραγωγοί της Αγιάς αντιμετωπίζονται σαν αγρότες δεύτερης κατηγορίας με δύο μέτρα και σταθμά. Είναι απαράδεκτο να εξαιρούνται των αποζημιώσεων και να οδηγούνται σε οικονομική καταστροφή και ξεκλήρισμα.

Ο αποκλεισμός τους εντάσσεται στην λογική του «διαίρει και βασίλευε» που εφαρμόζει και σε άλλες περιπτώσεις το Υπουργείο, και στόχο έχει να διαχωρίσει τους αγρότες, να σπείρει διχόνοια και να τραυματίσει την ενότητα μας».

Και προσθέτουν: «Ο αποφασιστικός και πολύμηνος αγώνας των παραγωγών της Αγιάς από τον περασμένο χειμώνα, ανάγκασε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να δεσμευτούν ότι θα διατεθεί ένα ποσό 4 εκατ. ευρώ στην Αγιά για να αποζημιωθούν οι ζημιές στην παραγωγή μήλων από τον Daniel.

Η ενότητα των Αγιωτών παραγωγών, η αποφασιστικότητα, και πάνω από όλα η μεγάλη μαζική συμμετοχή στις πολύμορφες κινητοποιήσεις ήταν οι παράγοντες αλλαγής της άδικης και παράλογης αρχικής απόφασης του Υπουργείου και του ΕΛΓΑ να εξαιρέσουν την Αγιά από τις αποζημιώσεις του Daniel.

Από τον Ιανουάριο στην Αγιά εκτός της συμμετοχής τρακτέρ στο μπλόκο Πλατυκάμπου, πραγματοποιήθηκαν 6 μεγάλα συλλαλητήρια με συμμετοχή εκατοντάδων τρακτέρ και αγροτών εκ των οποίων τα 2 κατακαλόκαιρο, 20 Ιουλίου και 31 Αυγούστου, 3 μεγάλες συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στις φιέστες που διοργάνωσε η Κυβέρνηση με κλιμάκιο Υπουργών στην Λάρισα αλλά και όταν ήρθε ο Πρωθυπουργός, βγήκαν τρακτέρ στα εκλογικά τμήματα την ημέρα των Ευρωεκλογών και ασκήθηκε αφόρητη πίεση στην Κυβέρνηση.

Αυτοί ήταν οι λόγοι που οδήγησαν σε στροφή 180 μοιρών την Κυβέρνηση στο θέμα της Αγιάς και πετύχαμε την εν μέρει αποζημίωση των παραγωγών.

Λέμε εν μέρει διότι το ποσό της αποζημίωσης δεν προσεγγίζει τα χρήματα που δόθηκαν για αποζημίωση από τον Daniel –και πολύ σωστά δόθηκαν- στους συναδέλφους μας στο Πήλιο και συνεχίζουμε να διεκδικούμε το ίδιο ποσό αποζημίωσης για τον ίδιο ακριβώς λόγο ζημιάς που υπέστησαν οι δυο περιοχές.

Αυτό όμως που καταγγέλλουμε με δριμύτητα είναι ο αποκλεισμός της αποζημίωσης του Καστάνου στην περιοχή της Αγιάς για τις απώλειες στην παραγωγή από τον Daniel.

Διεκδικούμε και απαιτούμε οι καστανοπαραγωγοί του Δήμου Αγιάς να αποζημιωθούν για τον Daniel όπως έγινε και ορθώς με τους αντίστοιχους συναδέλφους στο Πήλιο.

Διεκδικούμε να δοθεί το αντίστοιχο ποσό αποζημίωσης στα μήλα για να μην υπάρχουν ανισότητες και διαχωρισμός των αγροτών.

Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους Αγιώτες παραγωγούς, όπως έχουν δοθεί σε όλους τους δικαιούχους Θεσσαλούς αγρότες για τις καταστροφές του Daniel.

Καλούμε τους συναδέλφους να κλείσουν τα αυτιά τους στους καλοθελητές και να συνειδητοποιήσουν τι πετύχαμε με την δύναμη του αγώνα μας και την οργάνωση μας.

Δείχνουμε τον δρόμο πώς έχει αποτελέσματα ο αγώνας μας. Με την λειτουργία των Α.Σ, το δυνάμωμα της ΕΟΑΣΝΛ και τον συντονισμό από την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων (ΠΕΜ) μπορούμε να τα καταφέρουμε!».

Τελευταία νέα
10/10/2024 04:33 μμ

Το ΥπΑΑΤ σχεδιάζει να υπάρξει τμηματική επιστροφή των ποσών, σε έως και τέσσερεις δόσεις, μέσω παρακράτησης μέρους μελλοντικών ενισχύσεων.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, στην συνάντηση που είχε με τον βουλευτή Μεσσηνίας, Περικλή Μαντά, αναφερόμενος στο πρόβλημα των «αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών», τα οποία αναζητά για επιστροφή ο ΟΠΕΚΕΠΕ από περίπου 196.000 αγρότες πανελλαδικά.

Παράλληλα, διευκρινίστηκε ότι παρότι το πρόβλημα αφορά σε σφάλμα υπολογισμού από την πλευρά του οργανισμού, ύψους περίπου 50 εκ. ευρώ, το ποσό είναι απαραίτητο να επιστραφεί λόγω ευρωπαϊκών κανονισμών.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον υπουργό, το 71% των περιπτώσεων αφορά σε ποσά έως 250 ευρώ, το 21% από 251 έως 750 ευρώ και μόνο το 1,3% αφορά σε ποσά άνω των 2.000 ευρώ.

Όσον αφορά τον ΕΛΓΑ, ο βουλευτής κ. Μαντάς είχε τη δυνατότητα να επισημάνει στον υπουργό την ανάγκη να δρομολογηθεί αναδιάρθρωση του μηχανισμού αποζημιώσεων που εφαρμόζει ο Οργανισμός, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται ταχύτερα και πληρέστερα οι πραγματικές ανάγκες των αγροτών.

Σε αυτό το πλαίσιο είναι απαραίτητο να σχεδιασθεί η αύξηση της ανταποδοτικότητας των εισφορών των αγροτών μέσα από τη βελτίωση της συσχέτισης με τις αποζημιώσεις που λαμβάνουν, καθώς και να υπάρξει καλύτερη προσαρμογή του πλαισίου λειτουργίας του οργανισμού, έτσι ώστε με νέες καλύψεις να είναι σε θέση να ανταποκριθεί με μεγαλύτερη επάρκεια στις ιδιαίτερες συνθήκες που έχει προκαλέσει η κλιματική κρίση.

10/10/2024 12:18 μμ

Η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή, τη Δευτέρα (7 Οκτωβρίου 2024), προς τον ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ για την ανάκληση καταχρηστικής οδηγίας, που - όπως αναφέρει - κοινοποιήθηκε από άσχετο φορέα με το ΟΣΔΕ 2024, για τη χρήση του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST, που διαθέτει δωρεάν ο ΟΠΕΚΕΠΕ, για την καταχώριση χωρίς κόστος των στοιχείων και δεδομένων για τα Οικολογικά Σχήματα.

Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

«Για την ΕΑΕ του 2024 και σύμφωνα πάντα με τις νέες απαιτήσεις και τις παραμέτρους του Θεσμικού Πλαισίου για τα οικολογικά σχήματα (π.χ. ΥΑ 3430-5/8/2024), οι παραγωγοί υπέβαλαν εμπρόθεσμα στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης τους και επέλεξαν την ίδια ψηφιακή εφαρμογή FAST, όπως και το 2023. Παρόλα αυτά, και μετά από απόπειρες που έγιναν το προηγούμενο διάστημα μέχρι και σήμερα, υπάρχει αδυναμία εισόδου στην πλατφόρμα, ενώ έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες επικοινωνίας με τους υπαλλήλους του οργανισμού σχετικά με το τεχνικό σφάλμα, και δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση για την επίλυσή του.

Στις 2.10.2024 εστάλη σε Συνεταιριστικά ΚΥΔ μέλη μας, καθώς και σε πληθώρα άλλων ΚΥΔ, η ακόλουθη οδηγία, από άσχετο με το ΟΣΔΕ 2024 πάροχο υπηρεσιών, με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Στα αποτελέσματα διασταυρωτικού ελέγχου που έχετε διαθέσιμα στην εφαρμογή της ΕΑΕ 2024 στο gov.gr, έχει προστεθεί ένα νέο εύρημα με κωδικό 37098 και περιγραφή «Έχετε Δηλώσει Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων η οποία είναι μη επιλέξιμη …… Αυτό το εύρημα αφορά ΑΦΜ για τους οποίους έχει δηλωθεί το FAST ως Ψηφιακή Εφαρμογή Διαχείρισης Εισροών και Παρακολούθησης Περιβαλλοντικών Παραμέτρων ….. Αυτό σημαίνει ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί θα πρέπει να επιλέξουν κάποια άλλη ψηφιακή εφαρμογή εκτός του Fast, αλλιώς δεν θα πληρωθούν…».

Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε είναι σοβαρότατο και έχει αναστατώσει χιλιάδες παραγωγούς, που ήδη έχουν προβεί στην επιλογή κατά τη δήλωση των οικολογικών σχημάτων, του ψηφιακού εργαλείου FAST και οι οποίοι ενημερώνονται ξαφνικά ότι δεν θα λάβουν ενισχύσεις, ενώ το εργαλείο αυτό λειτουργούσε πλήρως το 2023. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, με την αναφορά του παρόχου στις 02/10/2024 σε διασταυρωτικό έλεγχο των δεδομένων των δηλώσεων των αγροτών, όταν κανένα συνεταιριστικό ΚΥΔ και παραγωγός που κατέθεσε online την αίτηση ΟΣΔΕ 2024, δεν έχει λάβει το παραμικρό αποτέλεσμα διασταυρωτικού ελέγχου. Επιπρόσθετα, ο πάροχος που δίνει την οδηγία ως ένα είδος εγκυκλίου, υποκαθιστώντας τον ΟΠΕΚΕΠΕ, τυγχάνει να είναι και προμηθευτής ψηφιακού εργαλείου.

Για το θέμα αυτό απευθύνθηκαν άμεσα μέλη της ΕΘΕΑΣ, όπως ο ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, αλλά ακόμη καμία επίσημη απάντηση δεν έχει δοθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και η αβεβαιότητα που τεχνηέντως δημιουργήθηκε παραμένει εις βάρος των αγροτών. Ως εκ τούτου, επανερχόμαστε, και ζητάμε την πλήρη και προβλεπόμενη από το ΣΣ της ΚΑΠ 2023-2027 λειτουργία του κοινοτικού ψηφιακού εργαλείου FAST - χωρίς κόστος για τους παραγωγούς - και την απάντηση του ΟΠΕΚΕΠΕ σε όσα αναφέρονται στο παρόν έγγραφο.

Παρακαλούμε, να μας βεβαιώσετε, ότι δεν υφίσταται κάποιο πρόβλημα λειτουργικότητας με τη χρήση της συγκεκριμένης εφαρμογής, ότι το πρόβλημα είναι προσωρινό και θα επιλυθεί άμεσα και δεν θα τεθούν σε «κίνδυνο» οι πληρωμές των οικολογικών σχημάτων των παραγωγών μας. Είμαστε στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία ή διευκρίνιση σας είναι απαραίτητη».

09/10/2024 02:43 μμ

Επιβεβαίωση όσων γράφαμε εδώ και καιρό στον ΑγροΤύπο για Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) δύο ταχυτήτων. Το ΟΣΔΕ όπως έχει στηθεί δουλεύει για τους «εκλεκτούς» και όχι ισότιμα.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μένουν χωρίς διασταυρωτικούς αποσφαλμάτωσης πολλά ΚΥΔ την πιο κρίσιμη εβδομάδα. Χιλιάδες δηλώσεις ΟΣΔΕ δεν μπορούν να προχωρήσουν σε διαταυρωτικούς, με αποτέλεσμα να μην ξέρει κανείς πως θα πληρωθούν οι προκαταβολές του τσεκ σε λίγες ημέρες.

Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) αναφέρει τα εξής:

«Με λύπη μας διαπιστώνουμε για ακόμα μία χρονιά ότι το καλά δομημένο σύστημα του ΟΣΔΕ δουλεύει για τους εκλεκτούς και όχι για όλους ισότιμα.
Σας μεταφέρουμε, λοιπόν, ότι βάσει εξακριβωμένων πληροφοριών που φτάνουν από συναδέλφους στα αυτιά μας, τα ΚΥΔ που ανήκαν στην ευρύτερη ομάδα των εκλεκτών (καλοπληρωτών) του τεχνικού συμβούλου, λαμβάνουν διαφορετικές υπηρεσίες απ’ αυτές που παρέχονται στα υπόλοιπα ΚΥΔ.

Και συγκεκριμένα, ο περιβόητος διασταυρωτικός έλεγχος που παραλάβαμε την προηγούμενη Τρίτη, αφού έχει τροποποιηθεί αρκετές φορές, έχει παραμείνει στην πρώτη έκδοση, ενώ σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο θα έπρεπε να λαμβάνουμε διασταυρωτικό έλεγχο κάθε τρεις ημέρες.

Άρα, σήμερα, θα έπρεπε να είχαμε λάβει ήδη τον τρίτο. Το περίεργο είναι ότι κάποια ΚΥΔ εκλεκτών έχουν λάβει και 3ο διασταυρωτικό μέχρι σήμερα ενώ κάποιοι μένουν στο σκοτάδι. Και εδώ γεννιούνται δύο ερωτήματα:

1) Η παροχή υπηρεσιών γίνεται από εταιρεία της οποίας κύριος μέτοχος είναι ένας εκ των τεχνικών συμβούλων του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρα το ίδιο πρόσωπο. Πως, λοιπόν, μπορεί να παρέχει την ίδια υπηρεσία με διαφορετικούς όρους που παρέχει για τον ΟΠΕΚΕΠΕ (με σύμβαση 20 εκατομμυρίων ευρώ) σε ΚΥΔ που πληρώνουν για αυτήν; Αποτελεί ή όχι στρεβλό και αθέμιτο ανταγωνισμό;

2) Η μαζική επεξεργασία δεδομένων από τρίτους για ένα ΚΥΔ εμπεριέχει δύο σημεία, κόκκινες γραμμές για τον ίδιο τον οργανισμό. Το πρώτο, παράνομη χρήση προσωπικών δεδομένων από τρίτους, το δεύτερο, παραχώρηση έργου σε τρίτους. Και στα δύο, έπρεπε να διενεργηθεί άρση πιστοποίησης για τα συγκεκριμένα ΚΥΔ που παρέχεται υπηρεσία, καθώς και νομική εντολή για την διασφάλιση προσωπικών δεδομένων των παραγωγών. Υπάρχει τέτοια βούληση από τον οργανισμό ή απλώς κλείνετε το μάτι στις εταιρείες;

Η με δόλο καθυστέρηση έκδοσης διασταυρωτικών από τον τεχνικό σύμβουλο γίνεται λοιπόν για ευνόητους λόγους, για να παρέχεται η υπηρεσία σε τρίτους. Ο οργανισμός έχει δώσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για διασταυρωτικούς ελέγχους; Γιατί η ενημέρωση που είχαμε από το Υπουργείο και βάσει της εισήγησης της διοίκησης του οργανισμού, το Σάββατο θα παραλαμβάναμε τον δεύτερο. Σας ενημερώνουμε για τελευταία φορά ότι για να προχωρήσουμε σε έγκυρη πληρωμή, χωρίς λάθη, χρειαζόμαστε τουλάχιστον πέντε εκδόσεις με τρεις ημέρες μεσοδιάστημα για την σωστή ολοκλήρωση του έργου.

Σε κάθε άλλη περίπτωση, διατηρούμε τις επιφυλάξεις μας για το αποτέλεσμα και κάθε νόμιμο δικαίωμα που απορρέει από την μεταξύ μας σύμβαση-ΣΔΕΠΥΑΠ».

Αν ανατρέξουμε στην σχετική σύμβαση θα δούμε ότι στις υποχρεώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνεται η παράγραφος 7 που αναφέρει ότι ο Οργανισμός είναι υποχρεωμένος να «υποστηρίζει τεχνικά τα ΚΥΔ στη διόρθωση και αποστολή διορθωμένων αιτήσεων για την οριστικοποίησή τους».

09/10/2024 10:55 πμ

Μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του έτους 2024 ξεκίνησε η διαδικασία αποσφαλμάτωσης των οριστικών αιτήσεων και διορθώσεων.

Συγκεκριμένα το σύστημα θα παραμείνει ανοικτό, έως και 15 Οκτωβρίου 2024, για να γίνουν διορθώσεις επί των οριστικών αιτήσεων.

Όπως ενημερώνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ επιτρέπονται αλλαγές όλων των κατηγοριών. Ενδεικτικά αναφέρει:

  • σταθερά στοιχεία
  • προσθήκη/διαγραφή/τροποποίηση αιτημάτων συνδεδεμένων ενισχύσεων και οικολογικών σχημάτων, τόσο σε επίπεδο ΑΦΜ όσο και σε επίπεδο αγροτεμαχίου
  • προσθήκη/διαγραφή/τροποποίηση αιτημάτων ζωικού κεφαλαίου
  • προσθήκη/διαγραφή διακιολογητικών

Μετά από την ολοκλήρωση των διαδικασιών πληρωμής της προκαταβολής της ΕΑΕ 2024 (τσεκ) θα δοθεί η δυνατότητα υποβολής όσων απαραίτητων δικαιολογητικών δεν θα έχουν υποβληθεί.

Σε ότι αφορά την εφαρμογή FAST (δωρεάν λογισμικό που τρέχει οικολογικά σχήματα) ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι το 2024 είναι τελευταίο έτος λειτουργίας της καθώς παύει η υποστηριξη της τεχνολογίας Flexible Engine της εταιρείας Orange σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα υπάρχει πια δωρεάν εφαρμογή (που έτσι και αλλιώς είχε προβλήματα).

09/10/2024 10:17 πμ

Μέχρι τα τέλη του Οκτώβρη αναμένεται να ξεκινήσουν οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ στους αγρότες που έχουν υποβάλλει δήλωση καλλιέργειας ΟΣΔΕ. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας.

Επίσης ανέφερε ότι ήταν «σωστή η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ, που έδωσε το έργο σε μια ιδιωτική εταιρεία (τεχνικό σύμβουλο), προκειμένου αυτή να έχει την πραγματική ευθύνη στην ανάρτηση και συμπλήρωση των δηλώσεων ΟΣΔΕ, καθώς και για τις επερχόμενες πληρωμές των αγροτικών ενισχύσεων».

Ο υπουργός ΑΑΤ υποστηρίζει ότι μέχρι τέλος του μήνα θα πραγματοποιηθεί η πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ. Παράλληλα φωτογραφίζει τον τεχνικό σύμβουλο για όσα λάθη θα γίνουν στις πληρωμές των ενισχύσεων για να φύγει η ευθύνη από το ΥπΑΑΤ (παρελθέτω ἀπ' ἐμοῦ τό ποτήριον τοῦτο).

Την ίδια στιγμή σε αδιέξοδο έχουν περιέλθει οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι με τα ειδοποιητήρια του ΟΠΕΚΕΠΕ και τα ποσά που ζητά να του επιστραφούν, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και ξεπερνούν το 50% των επιδοτήσεων που πρόκειται να λάβουν με την επικείμενη πληρωμή της προκαταβολής του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που διέρρευσε το ΥπΑΑΤ, το 71% των 197.034 αγροτών (οι 139.589 παραγωγοί) θα καταβάλλουν ποσά από 1 έως και 250 ευρώ, ενώ σε 29.906 παραγωγούς (το 15%) θα παρακρατηθούν από 250 έως 500 ευρώ. Συνολικά, από το σύνολο των 197.034 οι 169.495 δηλαδή το 86% είναι στην κατηγορία από 1 έως 500 ευρώ, ενώ το υπόλοιπο 14%, δηλαδή 27.538 παραγωγοί είναι σε ποσά από 501 έως 5.000 ευρώ.

Το σενάριο που μελετά η ηγεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ είναι να γίνει συμψηφισμός με την καταβολή της προκαταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης, που θα γίνει τις επόμενες ημέρες.

Ο συμψηφισμός πάντως αποτελεί κόκκινη γραμμή για τους αγροτοσυνδικαλιστές που αναφέρουν ότι αν γίνει η πλειοψηφία των αγροτών όχι μόνο δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους αλλά δεν θα καταφέρουν να καλλιεργήσουν ξανά φέτος. Για αυτό η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ) καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, την Πέμπτη (10 Οκτωβρίου) και ώρα 11 το πρωί, στον ΟΠΕΚΕΠΕ μαζί με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας. Θα προηγηθεί διαμαρτυρία την ίδια ημέρα έξω από τα γραφεία του ΕΛΓΑ.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει ενημερώσει παραγωγούς και συνεταιριστικούς φορείς για τα ποσά που ζητά να επιστρέψουν οι αγρότες, ενώ ο τεχνικός σύμβουλος δεν αναφέρει ότι υπέγραψε σύμβαση, στις 8/6/2023, με τον ΟΠΕΚΕΠΕ και πήρε 24.552 ευρώ για να κάνει την λάθος πληρωμή.

08/10/2024 02:05 μμ

Συνεχίζει να στέλνει ειδοποιήσεις ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε αγρότες και κτηνοτρόφους για να επιστρέψουν τα αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά, έως τις 29 Οκτωβρίου, προκαλώντας οργή και αναστάτωση σε όλη την χώρα.

Αυτό όμως που δεν απαντάει ο Οργανισμός είναι γιατί έγινε το λάθος με τα δικαιώματα του έτους 2021 και αν κάποιοι «ωφελήθηκαν» από αυτό το λάθος. Επίσης θα επιστρέψει χρήματα σε όσους αδικήθηκαν;

Η συμπεριφορά του δημόσιου οργανισμού πάντως προς τους ανθρώπους που παράγουν είναι το λιγότερο ανεπίτρεπτη και δείχνει έλλειψη σεβασμού.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ είναι οργανισμός πληρωμών αλλά και ελέγχων, κάτι που φαίνεται να το έχει ξεχάσει τα τελευταία χρόνια. Και πως θα μπορεί να γίνουν έλεγχοι όταν έχουμε τα προβλήματα με τις καθυστερήσεις στη δήλωση ΟΣΔΕ για να κάνει τα χατίρια των ιδιωτών. Θυμόμαστε πως συμπεριφέρθηκε υπουργός ΑΑΤ σε πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ γιατί τόλμησε να κάνει ελέγχους. Και μάλιστα πριν λίγες ημέρες είχαμε την πρώτη καταδίκη για τις παρανομίες με τα βοσκοτόπια στην Τζιά, με ποινές φυλάκισης.

Πάντως η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ για επιστροφή χρημάτων, στην παρούσα φάση, δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο σε πολλές οικογένειες παραγωγών.

Η ειρωνία είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ δίνει το δικαίωμα στους παραγωγούς υποβολής ένστασης, έως 29/10/2024, αλλά δεν λέει ότι αν γίνει θα μείνει απλήρωτος στην προκαταβολή του Οκτώβρη και μέχρι την εξέταση της ένστασής του.

Θυμίζουμε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανακοίνωσε ότι οι παραγωγοί έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν ενστάσεις, έως 29 Οκτωβρίου, στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στα Αχρεώστητα, με επισυναπτόμενα τα αποδεικτικά στοιχεία.

Ανακοίνωση ΠΕΦΑΣΥ

Η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει τα εξής:

Από τα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας δεκάδες χιλιάδες αγροτών λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για επιστροφή χρημάτων, έως 29/10/2024, αφού, όπως αναφέρει η επιστολή του οργανισμού, «προέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά που πρέπει να ανακτηθούν».

Όπως ήδη γνωρίζουμε από προηγούμενη ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής με την οποία πραγματοποιήθηκε η εξόφληση Δεκεμβρίου έτους 2022.

Το εν λόγω σφάλμα αφορά 196.083 παραγωγούς με προσδιορισθέν ποσό άνω των 53 εκατομμυρίων ευρώ.

Ως σύνδεσμος είχαμε ενημερώσει πολλάκις και εγγράφως την διοίκηση και τους αρμόδιους διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ για τις παράλογες εκκαθαρίσεις που κακώς καταβληθήκαν τον Ιούνιο του 2023 αλλά οι απαντήσεις που λάβαμε ήταν καθησυχαστικές και ενημέρωναν ότι είχε προκύψει ποσό το οποίο είχε κρατηθεί ως αποθεματικό από την εξόφληση του Δεκεμβρίου χωρίς τελικά να προκύψουν ανάγκες για την χρήση του, για αυτό και δόθηκε στην εκκαθάριση του Ιουνίου σε όλους τους δικαιούχους με αύξηση της μοναδιαίας αξίας ΔΒΕ και μεταβολή του ποσοστού πρασινίσματος (ποινικά κολάσιμο).

Λόγω αυτού του λάθους ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητάει αιφνιδιαστικά από σχεδόν 200.000 παραγωγούς να επιστρέψουν εντός Οκτωβρίου όσα χρήματα αναφέρει η επιστολή που έλαβαν με την αιτιολογία ότι έλαβαν λανθασμένο ποσό επιδοτήσεων το έτος 2022.

Δίνει μάλιστα το δικαίωμα υποβολής ένστασης (χωρίς καμία τύχη) το οποίο όμως δεν θα έχει κανένα αποτέλεσμα εφόσον ο οργανισμός θεωρεί ότι πλήρωσε με λάθος ποσό το 2022 και ότι τα νέα ποσά που προσδιόρισε είναι πλέον σωστά.

Ξεχνά όμως να αναφέρει στην επιστολή του ότι όποιος καταθέσει ένσταση κατά των αποτελεσμάτων, έως 29/10/2024, θα μείνει απλήρωτος στην προκαταβολή του Οκτώβρη και μέχρι την εξέταση της ένστασής του, όπως δηλαδή γινόταν όλα τα έτη κατόπιν υποβολής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων για καταλογισμό από αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Δόθηκαν 10 μόλις ημέρες για διορθώσεις των αιτήσεων και με τις επιστολές αχρεωστήτων που έστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος 2024 εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχοι θα πρέπει να μεταβούν στα ΚΥΔ για να ενημερωθούν για τα αχρεώστητα προκειμένου να λάβουν αποφάσεις εντός του Οκτωβρίου πράγμα το οποίο πρακτικά είναι αδύνατο αφού δεν υπάρχει εικόνα των αχρεωστήτων για τους αγρότες του κάθε ΚΥΔ αλλά θα πρέπει να δημιουργηθεί λογαριασμός με τα προσωπικά στοιχεία του κάθε δικαιούχου με έγκυρο email και με ταυτοποίηση μέσω κωδικών Taxis προκειμένου να συνδεθεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα για έλεγχο της επιστολής.

Η συγκεκριμένη απόφαση στην παρούσα φάση δημιουργεί ένα οικονομικό αδιέξοδο για τους περισσότερους αγρότες οι οποίοι δεν δύναται να καλύψουν τα ποσά που ζητάει πίσω ο οργανισμός επικαλούμενος δικά του λάθη. Τα χρήματα αυτά έχουν προϋπολογιστεί στον λογαριασμό της κάθε εκμετάλλευσης έχουν χρησιμοποιηθεί και έχουν φορολογηθεί.

Σε αυτή την χρονική συγκυρία μιας μόνιμης οικονομικής δυσπραγίας για τους αγρότες κάτι τέτοιο θα αποτελεί για κάποιους χαριστική βολή. Εκφράζουμε την ιδιαίτερη ανησυχία μας για το κατά πόσο η πληρωμή του 23 έγινε με τον σωστό τρόπο και αν θα προκύψουν καινούργια αχρεωστήτως καταβληθέντα.

Ζητούμε:

  • Την αναστολή της απόφασης επιστροφής ποσών ή συμψηφισμού με τις πληρωμές του 2024.
  • Την κατάρτιση σχεδίου για κάλυψη των αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών για όλους τους αγρότες μέσω εθνικής χρηματοδότησης.
  • Τον έλεγχο των αρμόδιων αρχών για όλους όσους εμπλέκονται στην τραγική διαχείριση και εν τέλη λανθασμένη πληρωμή σε εκατοντάδες χιλιάδες δικαιούχους.
  • Την επιβολή των αντίστοιχων κυρώσεων και απαίτηση αποζημιώσεων για την κατασπατάληση πόρων, για παράβαση καθήκοντος και για την μη τήρηση συμβατικών υποχρεώσεων των εμπλεκομένων. Θα πρέπει όλοι όσοι έβαλαν την υπογραφή τους να καταστούν υπόλογοι.
  • Την έκδοση επίσημου τίτλου δικαιωμάτων για όλη την προγραμματική περίοδο.
  • Την άμεση συνάντηση με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για εξεύρεση λύσης.

Δεν μπορεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ να κάνει λάθη και να στέλνει το λογαριασμό στους αγρότες, αλλά όταν κάνουν λάθη οι αγρότες, τα λάθη τους να περνάνε στην αιωνιότητα σαν απλήρωτα.

Ανακοίνωση ΠΑΣΟΚ

Κοινή ανακοίνωση Τομέα Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής και των βουλευτών Μανόλη Χνάρη – Χριστίνας Σταρακά, αναφέρει τα εξής:

Η κυβερνητική ανεπάρκεια στη διαχείριση απλών διοικητικών πράξεων, οι αστοχίες, οι λανθασμένες κυβερνητικές επιλογές και παρεμβάσεις, έχουν προκαλέσει ανασφάλεια στον αγροτικό πληθυσμό της χώρας.

Μόλις πριν λίγες ημέρες τεράστια αναστάτωση προκάλεσαν στους αγρότες, τα χιλιάδες ειδοποιητήρια που αιφνιδιαστικά στάλθηκαν για την επιστροφή χρηματικών ποσών άμεσων ενισχύσεων.

Συγκεκριμένα, από τις 2 Οκτωβρίου 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά από 196.083 δικαιούχους Ενιαίας Ενίσχυσης την άμεση επιστροφή ως αχρεωστήτως καταβληθέντων, χρηματικών ποσών που αφορούν μέρος των ενισχύσεων που δόθηκαν για το έτος αιτήσεων ΟΣΔΕ 2022.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ΟΠΕΚΕΠΕ: «το σφάλμα προέκυψε από την εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023».

Ως ΠΑΣΟΚ Κίνημα Αλλαγής, με ανακοίνωση μας, από τις 04/07/2024, είχαμε επισημάνει την έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που εντόπιζε οριζόντιο σφάλμα στη διαδικασία υπολογισμού πληρωμών των αγροτικών ενισχύσεων αρχικής εκτίμησης 63.035.249 ευρώ, το οποίο ο ΟΠΕΚΕΠΕ σύμφωνα με δικούς του υπολογισμούς προσδιόρισε σε 50.755.440 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, αντί η κυβέρνηση να παρέμβει και να προστατέψει το αγροτικό εισόδημα που καθημερινά βάλλεται από το υψηλό κόστος παραγωγής, μετακυλά το κόστος των δικών της λαθών στους αγρότες.

Συνεπώς, πρέπει άμεσα να μας απαντήσει ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ως πολιτικός προϊστάμενος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ποιος ευθύνεται για το νέο αυτό φιάσκο.

Για μας στο ΠΑΣΟΚ στο κέντρο της πολιτικής μας παραμένει αδιαπραγμάτευτα, η ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, η προστασία της ποιότητας ζωής της υπαίθρου και της αγροτικής παραγωγής. Πολιτικές όπως αυτές, που οδηγούν στην απαξίωση των αγροτών θα μας βρουν σθεναρά αντίθετους.

08/10/2024 01:26 μμ

Με το Σύστημα Παρακολούθησης Εκτάσεων (monitoring) εντοπίστηκαν αγροτεμάχια και καταγράφηκαν στην εφαρμογή διεπαφής, που έχουν πέραν της μιας διακριτές καλλιέργειες (ετερογένεια).

Αφορά αγροτεμάχια με λάθος σχεδίαση-ψηφοποίηση, στο οποίο για παράδειγμα εντοπίζεται τμήμα επιλέξιμο για ειδική ενίσχυση βάμβακος και τμήμα με άλλη καλλιέργεια ή μη επιλέξιμο τμήμα (κίτρινα αγροτεμάχια).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται αλλαγή σχεδίασης ή μείωση έκτασης ή κατάτμηση του αγροτεμαχίου αυτού.

Αφορά αγροτεμάχια που το 2023 εφαρμόστηκε το monitoring (βαμβάκι, καλαμπόκι, κ.α.).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζήτησε να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και τα ΚΥΔ να κάνουν τις καταχωρήσεις με τις αλλαγές.

Ενημέρωσε τα ΚΥΔ τον Ιούνιο για το πρόβλημα και στην συνέχεια έδωσε προθεσμία για να γίνουν οι τροποποιήσεις, από τις 20 Αυγούστου έως τις 6 Σεπτεμβρίου, για να καταχωρηθούν στο σύστημα οι διορθώσεις.

Επειδή όμως ο τεχνικός σύμβουλος δεν έχει παραδώσει στον ΟΠΕΚΕΠΕ τα αρχεία για να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι, ο οργανισμός ενημέρωσε τους παραγωγούς ότι αυτές οι περιπτώσεις θα πάνε στην επόμενη εκκαθάριση.

07/10/2024 04:24 μμ

Την Παρασκευή (4/10/2024) τα μεσάνυχτα εξέπνευσε και η δεύτερη παράταση που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ και ολοκληρώθηκε η υποβολή των αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) του έτους 2024.

Όπως υποστηρίζει το ΥπΑΑΤ, υπεβλήθησαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ μέσω του GOV.GR, συνολικά 642.356 οριστικές - παραδεκτές αιτήσεις. Από αυτές, οι 20.304 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ απ’ ευθείας από τους παραγωγούς μέσω της online διαδικασίας, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) έχουν υποβληθεί 622.052 οριστικές αιτήσεις.

Επόμενος στόχος είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας αποσφαλμάτωσης των οριστικών αιτήσεων των παραγωγών και διορθώσεων, για ένα δεκαήμερο (έως και τις 15/10/24) προκειμένου για τη διεξαγωγή των απαιτούμενων διασταυρωτικών ελέγχων, ώστε βάση του χρονοδιαγράμματος πληρωμών που έχει ήδη ανακοινωθεί, να πραγματοποιηθεί η προκαταβολή της πληρωμής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα, έτους 2024.

«Ταυτόχρονα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ μέσα από δύσκολες αλλά απαραίτητες αποφάσεις, που έχουν περιληφθεί στο Σχέδιο Δράσης για την εξυγίανσή του και οι οποίες θεμελιώνουν την βιωσιμότητά του και την διαφάνεια και δικαιοσύνη στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς, αξιοποιώντας το διάστημα κατά το οποίο βρίσκεται σε επιτήρηση, με γοργά και ασφαλή βήματα διορθώνει σφάλματα του παρελθόντος και με σταθερά βήματα επανέρχεται στην κανονικότητα, ανακτώντας την αξιοπιστία του, βάζοντας στέρεες βάσεις για την απρόσκοπτη και ομαλή εφαρμογή του Σ.Σ. Κ.Α.Π., αφήνοντας πίσω του το παρελθόν, κάνοντας άλμα προς το μέλλον, πάντα προς όφελος των αγροτών και κτηνοτρόφων της χώρας», αναφέρει το ΥπΑΑΤ.

07/10/2024 10:06 πμ

Ο μεγάλος αιφνιδιασμός έγινε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ με τα ειδοποιητήρια για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών συνολικού ύψους 50.755.440 ευρώ.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μπορεί ο Τσιάρας μπροστά στην αφόρητη πίεση των 200.000 αγροτών που πήραν τα ραβασάκια του ΟΠΕΚΕΠΕ να ανέφερε χαριτολογώντας «πληρώνω αμαρτίες άλλων» αλλά μέσα του «έβραζε» γιατί ήξερε ότι τα δύσκολα είναι πίσω. Δεν αναφερόταν στον Αυγενάκη που πολλοί νόμισαν αλλά στον Μπαμπασίδη και τον παλαιό τεχνικό σύμβουλο, που ποίησαν την νήσσαν για το λάθος με τα δικαιώματα του 2021, που χρησιμοποίησε αντί του 2022.

Ζήτησε εξηγήσεις ο υπουργός από τον Μπαμπασίδη και αυτός του ανέφερε, ότι τα «μπιλιετάκια» στους παραγωγούς τα έστειλαν δύο Διευθυντές του ΟΠΕΚΕΠΕ (Πληρωμών και Άμεσων Ενισχύσεων) χωρίς να το γνωρίζει καν και ζήτησε τις παραιτήσεις τους για να βγάλει την ευθύνη από πάνω του. Η ανευθυνότητα σε όλο το μεγαλείο της.

Ο Τσιάρας είπε στον Μπαμπασίδη γράψε και την δική σου να την έχεις έτοιμη. Από την άλλη πλευρά ο τεχνικός σύμβουλος ανέφερε δικαολογίες ότι δεν είναι δική του ευθύνη και ότι δεν είχε σύμβαση κ.α. Το ότι δεν είχε σύμβαση ο τεχνικός σύμβουλος δεν αληθεύει βέβαια γιατί είχαμε την απευθείας ανάθεση για την παροχή υπηρεσιών διαχείρισης βάσεων δεδομένων και διαχείρισης συστημάτων με την πληρωμή 24.552 ευρώ (με ημερομηνία 8/6/2023).

Όλα αυτά δείχνουν στον υπουργό ΑΑΤ ότι δεν θα πρέπει να τους έχει εμπιστοσύνη για το τι θα γίνει με τις πληρωμές της 15ης Οκτωβρίου, με τα υπόλοιπα του 2023 και κυρίως με την προκαταβολή του 2024.

Γιατί με την τραγελαφική διαχείριση που έκανε ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποσπά τους αγρότες και τα ΚΥΔ από τις αναγκαίες διορθώσεις για να γίνουν οι πληρωμές του 2024 και τους στέλνει να κάνουν ενστάσεις για τα αχρεώστητα των προηγούμενων ετών.

Ο κ. Νίκος Κακαβάς, πρόεδρος στην ΠΟΓΕΔΥ, αναφερόμενος στις τελευταίες εξελίξεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «δυστυχώς όλα αλλάζουν και όλα τα ίδια μένουν. Αν δεν βαθύ μπει μαχαίρι στον ΟΠΕΚΕΠΕ θα ζήσουμε ακόμη χειρότερες καταστάσεις. Πρέπει ο νυν υπουργός να διαγράψει όλο το φαύλο παρελθόν που δημιούργησαν στον Οργανισμό Πληρωμών και Ελέγχων οι προκάτοχοί του».

Εμείς από τον ΑγροΤύπο θα θυμίσουμε στο νυν υπουργό ότι λέγαμε και στον προκάτοχό του. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κρίνεται κάθε χρόνο από τις πληρωμές που κάνει ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Συνάντηση ζητά η ΕΘΕΑΣ

Για το θέμα ζήτησε άμεση συνάντηση η ΕΘΕΑΣ από στο ΥΠΑΑΤ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ προτείνοντας τρείς άμεσες ενέργειες για να επιλυθεί το πρόβλημα.

Το ΥπΑΑΤ που είναι αιφνιδιασμένο από τις εξελίξεις φαίνεται να αποδέχεται αυτές τις προτάσεις ως λογικές και αναμένεται η τελική απόφαση για να γίνει τμηματική παρακράτηση των 50,3 εκατ. ευρώ.

Η ΕΘΕΑΣ σε επιστολή που έστειλε στο Υπουργό ΑΑΤ, Κώστα Τσιάρα, αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,
Από τις 2.10.2024, χιλιάδες αγρότες-μέλη μας λαμβάνουν επιστολές από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, χωρίς να έχει υπάρξει καμία προηγούμενη ενημέρωση των αγροτών και της ΕΘΕΑΣ, στην οποία αναφέρει ότι κατά τον τελευταίο διασταυρωτικό έλεγχο πληρωμών του Οκτωβρίου 2023, για το έτος αιτήσεων 2022, ροέκυψαν αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά τα οποία πρέπει να ανακτηθούν. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ ζητά τα χρήματα να επιστραφούν έως 29/10/2024.
Εκτιμούμε ότι η εν λόγω ενέργεια του ΟΠΕΚΕΠΕ οφείλεται σε όσα περιλάμβανε η Διοίκηση στην ανακοίνωση, που εξέδωσε στις 2.7.2024 και συγκεκριμένα μεταξύ άλλων ανέφερε: «Αναλυτικότερα, το σφάλμα προέκυψε από εκ παραδρομής χρησιμοποίηση γραμμής δικαιωμάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριμένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλμένη πληρωμή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλμα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίμησης ήταν 63.035.249,77€, το οποίο μετά από επανα-υπολογισμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 €».

Στη συνέχεια, έγινε κατανοητό ότι ενώ είχαν χρησιμοποιηθεί τα σωστά δικαιώματα κατά την προκαταβολή του 2022 (18 Οκτωβρίου 2022) και στην εξόφληση του 2022 (21 Δεκεμβρίου 2022) τα δικαιώματα που χρησιμοποιήθηκαν από τον τεχνικό σύμβουλο κατά την εκκαθάριση του 2022 (Ιούνιος 2023) ήταν αυτά του 2021, τα οποία διέφεραν σημαντικά από αυτά του 2022 για όσους παραγωγούς εφαρμοζόταν η σύγκλιση δικαιωμάτων. Λόγω αυτού του λάθους, τα ποσά που καταβλήθηκαν επιπλέον και για τα οποία σήμερα ζητείται η επιστροφή ως αχρεωστήτως, αφορούν κατά βάση παραγωγούς που τα δικαιώματα τους μειώθηκαν, τόσο το 2022, όσο και τα έτη 2023, 2024 και επομένως η απαίτηση να συμψηφιστούν με την προκαταβολή του 2024, δημιουργεί οικονομικό αδιέξοδο σε αυτούς τους αγρότες.

Επίσης, πέρα από τον αιφνιδιασμό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την αναστάτωση, δημιουργείται σε εκατοντάδες χιλιάδες παραγωγούς ένα άλλο εξίσου σημαντικότατο πρόβλημα, αυτό της επιβάρυνσης των αγροτών και των συνεταιριστικών ΚΥΔ.

Στις 4.10.2024 ήταν τελευταία ημέρα υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 και θα ακολουθήσει η ολιγοήμερη περίοδος, που θα πρέπει να δοθούν διασταυρωτικοί έλεγχοι για να γίνουν οι διορθώσεις για κατά το δυνατόν ορθές πληρωμές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ με την οδηγία του ΟΠΕΚΕΠΕ: «Μπορείτε να υποβάλετε έγγραφες παρατηρήσεις, εφόσον δεν ισχύει οτιδήποτε από τα ανωτέρω, έως 29/10/2024 στην εφαρμογή του ΟΣΔΕ στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά σας», αποσπά όλους από τη βασική εργασία του 2024 και δημιουργεί αδιέξοδο στα συνεταιριστικά ΚΥΔ και αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω η ΕΘΕΑΣ, για να αποφευχθεί το αδιέξοδο και η επιβάρυνση των 196.083 αγροτών και των Συνεταιριστικών και άλλων ΚΥΔ, τόσο από το λάθος του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου όσο και από τον αδικαιολόγητο αιφνιδιασμό, ζητάει:

1) Συνάντηση ΑΜΕΣΑ της ΕΘΕΑΣ με τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο ΥΠΑΑΤ για την επίλυση μιας σειράς θεμάτων και προβλημάτων, που έχουν δημιουργηθεί και αφορούν το ΟΣΔΕ 2024, γιατί ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει μέχρι σήμερα απαντήσει.

2) Την αναστολή της προθεσμίας 29.10.2024, που ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει δώσει ως καταληκτική για την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων στις 30.6.2023.

3) Την επεξεργασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ πρότασης, ώστε οι συμψηφισμοί να γίνουν σε 5 ισόποσες δόσεις κατά την αναλογία της εφαρμογής της σύγκλισης των δικαιωμάτων μεταξύ 2022-2027. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα υπάρχει σημαντική απώλεια εισοδήματος για τους 196.083 αγρότες το 2024.

Επιπλέον, ζητάμε να θεσμοθετηθεί, όπως έχουμε ζητήσει επανειλημμένα μεικτή ομάδα διαχείρισης των θεμάτων του ΟΣΔΕ, ώστε να προλαμβάνονται κατά το δυνατόν τέτοια φαινόμενα».

04/10/2024 12:23 μμ

Την Παρασκευή (4/10) λήγει η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024.

Σήμερα λοιπόν τελευταία ημέρα κατάθεσης των αιτήσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποφάσισε να δώσει διευκρινήσεις στα ΚΥΔ για τους 4 νέους κωδικούς ενισχύσεων στα Οικολογικά Σχήματα (ECO-04.05, ECO-06.25, ECO-06.26 και ECO-06.24).

Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ΚΥΔ οι αποδεκτές ημερομηνίες τιμολογίων για τους συγκεκριμένους κωδικούς είναι:

1) Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (ECO-04.05)
Tιμολόγιο αγοράς μικροβιακού σκευάσματος από 1/1/2024 έως 31/12/2024

2) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.25)
Παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμηση ωφέλιμων εντόμων από 1/11/2023 έως 31/10/2024

3) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ECO-06.26)
Παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμηση ακάρεων από 1/11/2023 έως 31/10/2024

4) Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες (ECO-06.24)
Παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση από 1/11/2023 έως 31/10/2024
Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισμού για την λίπανση από 1/11/2023 έως 31/10/2024.

Κατά τα άλλα λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων ΟΣΔΕ αλλά παραμένουν τα προβλήματα στην πλατφόρμα και τα ΚΥΔ έχουν σηκώσει τα χέρια με όλα αυτή την κατάσταση.

Αντί από τον Απρίλιο να ξεκαθαρίσει ολοκληρωμένα την κατάσταση προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης κάνοντας τα χατίρια ιδιωτικών συμφερόντων αγνοώντας επιδεικτικά τους αγρότες.

Είμαστε στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ να βελτιωθούν τα πράγματα τελικά χειροτέρεψαν.

04/10/2024 10:47 πμ

Αντί να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ τελικά πληρώνεται.

Συγκεκριμένα, ο ΟΠΕΚΕΠΕ στέλνει ειδοποιητήρια, από τις 29 Σεπτεμβρίου 2024, για επιστροφή αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών στο πλαίσιο των καθεστώτων άμεσων ενισχύσεων σε όλη την Ελλάδα.

Τα ποσά αφορούν τις λάθος πληρωμές που έγιναν, στα τέλη Ιουνίου του 2023, κατά την εξόφληση της ενίσχυσης του 2022.

Οι αγρότες θα κληθούν να επιστρέψουν χρήματα για τις λάθος πληρωμές που έκανε ο Τεχνικός Σύμβουλος με βάση τα δικαιώματα του 2021 και όχι του 2022. Το γιατί έγινε ένα τέτοιο λάθος και αν ήταν ηθελημένο ή όχι δεν έχει απαντηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν. Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι βρέθηκε μετά την επιτήρηση του Οργανισμού.

Αναλυτικότερα, όπως υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «το σφάλµα προέκυψε από εκ παραδροµής χρησιµοποίηση γραµµής δικαιωµάτων έτους 2021 αντί της ορθής έτους 2022, σε συγκεκριµένο διασταυρωτικό έλεγχο που οδήγησε σε εσφαλµένη πληρωµή τον Ιούλιο του 2023. Το εν λόγω σφάλµα αφορά σε 196.083 δικαιούχους και το ποσό αρχικής εκτίµησης ήταν 63.035.249,77 ευρώ, το οποίο µετά από επαναυπολογισµό από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προσδιορίστηκε σε 50.755.440,32 ευρώ».

Το θέµα προέκυψε στις αρχές Ιουλίου του 2024, όταν έγγραφο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλούσε την ελληνική αρχή να δώσει εξηγήσεις για το παραπάνω ποσό, καθώς ο έλεγχος είχε ήδη εντοπίσει το σχετικό πρόβληµα.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ στα ειδοποιητήρια που έστειλε ζητά να κατατεθούν ως αχρεωστήτως καταβληθέν τα ποσά, έως 29 Οκτωβρίου του 2024, στην Τράπεζα Πειραιώς και στην συνέχεια να σταλεί αποδεικτικό κατάθεσης στην αρμόδια Περιφερειακή Υπηρεσία του ΟΠΕΚΕΠΕ που ανήκει η εκμετάλλευση.

Οι παραγωγοί θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν τις έγγραφες παρατηρήσεις τους στην εφαρμογή (εδώ) στην οθόνη Αχρεώστητα με την επιλογή «Υποβολή έγγραφων παρατηρήσεων» με επισυναπτόμενα αποδεικτικά στοιχεία, που να ενισχύουν τα επιχειρήματά τους.

03/10/2024 02:54 μμ

Την Παρασκευή (4/10) λήγει η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων της φετινής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διευκρινίζει ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5/10/2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

Ο ΑγροΤύπος από την πρώτη στιγμή που άνοιξε το ΟΣΔΕ για τα ΚΥΔ είχε αναφέρει ότι λόγω του μειωμένου χρόνο υποβολής της φετινής δήλωσης έρχεται ακόμη μια άσχημη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024 και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι παραγωγοί. Μάλιστα τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) με ανακοίνωσή που εξέδωσαν ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων στον ίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για το τι πρόκειται να συμβεί.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο ΟΠΕΚΕΠΕ από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο (5/10/2024), εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της αποσφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής. Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

Δηλώσεις για πληρωμές

Η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ και συνυπεύθυνη του ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Χριστίνα Σταρακά, σχετικά με την παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 αλλά και τα προβλήματα που έχει αναδείξει ο ΑγροΤύπος, δήλωσε τα εξής:

«Η ολιγοήμερη παράταση των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024 ήταν αναμενόμενη και δείχνει ότι η κυβέρνηση αρέσκεται να υποβάλει τους αγρότες στο μαρτύριο της σταγόνας.

Αντί από τον Απρίλιο να ξεκαθαρίσει ολοκληρωμένα την κατάσταση προώθησε την απαράδεκτη διαδικασία υποβολής των Ενιαίων Αιτήσεων Ενίσχυσης κάνοντας τα χατίρια ιδιωτικών συμφερόντων αγνοώντας επιδεικτικά τους αγρότες.

Αντί στη δεύτερη χρονιά εφαρμογής της ΚΑΠ να βελτιωθεί η κατάσταση, χειροτέρεψε και για πρώτη φορά φέτος οι αιτήσεις για το ΟΣΔΕ ξεκίνησαν και δεν τελείωσαν τον Ιούλιο ταλαιπωρώντας αγρότες και ΚΥΔ μέχρι τον Οκτώβριο.

Αντί για πληρωμές γίνονται ακόμα αιτήσεις με τον ΟΠΕΚΕΠΕ να βρίσκεται σε βαθιά κρίση αξιοπιστίας δημιουργώντας παρατεταμένη ανασφάλεια για τις πληρωμές των αγροτών που βαδίζουν στο δρόμο για το άγνωστο με βάρκα την ελπίδα.

Οι διαμαρτυρίες και οι καταγγελίες από φορείς εκπροσώπησης των αγροτών πέφτουν βροχή. Το ίδιο και οι φωνές για ανάληψη της πολιτικής ευθύνης από το ΥΠΑΑΤ. Η αδυναμία του Οργανισμού να συμβάλει στην έγκαιρη υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ θέτει σε κίνδυνο τις προκαταβολές της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024 που κάθε χρόνο γίνεται στα τέλη Οκτωβρίου.

Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως πολίτες με δικαιώματα και αξιοπρέπεια για τον μόχθο τους.

Παρότι ο Υπουργός πριν λίγες ημέρες στη Βουλή μας δήλωσε ότι έθεσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ υπό την επιτήρηση του, ο Οργανισμός εξακολουθεί την ίδια απαράλλακτη και απαξιωτική αντιμετώπιση τους.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι το ΥΠΑΑΤ δια του νόμου εποπτεύει έτσι και αλλιώς τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Συνεπώς, δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τα σκάνδαλα, η κακοδιαχείριση και οι λάθος πληρωμές έγιναν εν αγνοία του Υπουργείου.

Δεν μπορεί να μην τα γνώριζε αυτά η ηγεσία του και να τα γνωρίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που επέβαλε το πρόστιμο των 280 εκατ. ευρώ και η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία που έχει βάλει τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο στόχαστρο με σκοπό να διερευνήσει παράνομες χρηματοδοτήσεις και διασπάθιση κοινοτικών κονδυλίων.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη οξύτερο από το γεγονός ότι το 2023 έλαβε χώρα μεγάλη μεταφορά ενισχύσεων μέσα από την κακή εφαρμογή των οικολογικών σχημάτων, ενώ η κατάσταση αυτή δείχνει να έχει χειροτερεύσει, αλλιώς πώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής δόθηκαν οδηγίες για τα οικολογικά σχήματα;

Επομένως μέσα σε ένα τέτοιο περιβάλλον κρίσης και αναξιοπιστίας ποιος μπορεί να εγγυηθεί στους χιλιάδες αγρότες ότι θα ολοκληρωθούν οι αιτήσεις τους, θα λάβουν έγκαιρα τις προκαταβολές και δε θα λέμε πάλι τα ίδια σε ένα χρόνο από τώρα; Ας ελπίσουμε η νέα ηγεσία του ΥΠΑΑΤ να μας διαψεύσει».

01/10/2024 10:35 πμ

Στις 30/09/2024, εξέπνευσε η προθεσμία που έθεσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ για την υποβολή των παραδεκτών αιτήσεων, (χωρίς ποινή), της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (Ε.Α.Ε.) έτους 2024.

Όπως έγραψε ο ΑγροΤύπος, ο Οργανισμός ανακοίνωσε ολιγοήμερη παράταση μέχρι και την Παρασκευή (4/10). Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής

Σύμφωνα μα τα στοιχεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί μέσω του GOV.GR, 634.253 οριστικές αιτήσεις.

Από αυτές, οι 19.400 αιτήσεις έχουν υποβληθεί από τους παραγωγούς online, ενώ μέσω των πιστοποιημένων Κέντρων Υποβολής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) έχουν υποβληθεί οριστικά 614.853 παραδεκτές αιτήσεις, από το σύνολο των 625.425 δεσμευμένων αιτήσεων. Συνεπώς 10.572 αιτήσεις βρίσκονται αυτή την στιγμή υπό επεξεργασία, ως δεσμευμένες από τα Κ.Υ.Δ., αλλά μη οριστικοποιημένες (από τα Κ.Υ.Δ.).

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αξιολογώντας την πορεία της υποβολής των αιτήσεων, λαμβάνοντας υπόψη τα αιτήματα των παραγωγών και των Κ.Υ.Δ., προκειμένου να μην υπάρξει κάποιος παραγωγός που δεν θα υποβάλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης για το έτος 2024, ενώ το επιθυμεί, δίνει μια ολιγοήμερη, τελική, παράταση, για την οριστική υποβολή τους, χωρίς ποινή, μέχρι και την Παρασκευή (4/10).

Παρακαλούνται, τόσο οι παραγωγοί, όσο και τα Κ.Υ.Δ. να επισπεύσουν τις ενέργειές τους, ώστε με το πέρας της παραπάνω καταλυτικής ημερομηνίας, η διαδικασία της υποβολής των αιτήσεων να ολοκληρωθεί με επιτυχία για το σύνολο των παραγωγών της χώρας.

Διευκρινίζουμε ότι αιτήσεις με ημερομηνία υποβολής 5.10.2024 θεωρούνται απαράδεκτες.

Από την επομένη ημέρα, δηλαδή το Σάββατο (5.10.2024), εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες, προκειμένου να δοθεί για ένα δεκαήμερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιημένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλμάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτημάτων πληρωμής.

Αμέσως μετά ο Οργανισμός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωμή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηματικής Στήριξης για την Βιωσιμότητα έτους 2024.

Άρα η πληρωμή, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του ΟΠΕΚΕΠΕ, πάει για 15 Οκτωβρίου 2024.

30/09/2024 02:51 μμ

Σήμερα Δευτέρα (30 Σεπτεμβρίου) είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΕΑΕ) για το έτος 2024.

Συνεπώς, όλες οι αιτήσεις, που θα υποβληθούν έως 30.09.2024, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε online, λογίζονται έγκαιρες και παραδεκτές.

Πάντως ακούγεται από κύκλους του ΟΠΕΚΕΠΕ για λίγες ημέρες παράταση, μέχρι την Παρασκευή (4/10), συν 15 ημέρες για διόρθωση.

Ωστόσο τα προβλήματα με στο ΟΣΔΕ παραμένουν και κανείς δεν γνωρίζει πως θα εξελιχθούν οι φετινές πληρωμές.

Μια ημέρα πριν την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας (29/9/2024) έγινε η προσθήκη του Οικολογικών Σχημάτων. Ωστόσο δεν υπήρξε κάποια ενημέρωση των ΚΥΔ σχετικά με προϋποθέσεις ένταξης.

Υπάρχουν ερωτήματα από ΚΥΔ όμως για το εάν υπάρχει δυνατότητα προσθήκης Οικολογικών Σχημάτων και μετά την λήξη της προθεσμίας χωρίς πρόστιμα. Επίσης δεν γνωρίζουν πότε θα έχουν ενημέρωση τα ΚΥΔ για τα νέα οικολογικά σχήματα.

Το σίγουρο είναι ότι μέχρι σήμερα οι αιτήσεις δεν έχουν ποινή. Επίσης αν δεν έχει πάρει αριθμό πρωτοκόλλου ο παραγωγός με την κατάθεση της αίτησης τότε από 1/10/2024 θα έχει ποινή.

Ειδικότερα, λίγο πριν την λήξη της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2024, ο ΟΠΕΚΕΠΕ ενημερώνει ότι είναι πλέον διαθέσιμες για επιλογή οι ακόλουθες δράσεις Οικολογικών Σχημάτων:

1) Ετήσια ενίσχυση για την εφαρμογή επί τόπου κομποστοποίησης (31.4-5)
Δικαιολογητικά: τιμολόγιο αγοράς μικροβιακού σκευάσματος 1/11/2023 - 31/10/2024

2) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιμα αρπακτικά)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων

3) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (ωφέλιμα αρπακτικά)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμιση ακάραιων

4) Ετήσια ενίσχυση για χρήση υπηρεσιών γεωργίας ακριβείας κατά τη διάρκεια της λίπανσης σε αρόσιμες και μόνιμες καλλιέργειες
Δικαιολογητικά: Φορολογικό παραστατικό αγοράς εξοπλισμού για την λίπανση ή παραστατικό παροχής υπηρεσιών από τρίτο για τη λίπανση.

Με όσα γίνονται πάντως την τελευταία στιγμή προβλέπεται και φέτος να έχουμε πρόβλημα στις πληρωμές Οικολογικών Σχημάτων.

26/09/2024 05:05 μμ

Έρχεται ακόμη μια άσχημη πληρωμή της προκαταβολής του τσεκ για το 2024 και θα πρέπει να είναι προετοιμασμένοι οι παραγωγοί.

Τα Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ρίχνουν την ευθύνη για τα προβλήματα στην πληρωμή των ενισχύσεων στον ίδιο ΟΠΕΚΕΠΕ και προετοιμάζουν το έδαφος για το τι πρόκειται να συμβεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, αν γίνει πληρωμή προκαταβολής στα τέλη Οκτωβρίου, θα γίνει χωρίς να ακολουθηθεί η κοινοτική νομοθεσία, με αποτέλεσμα να έχει η χώρα μας ακόμη ένα πρόστιμο. Αυτό βέβαια φαίνεται να μην απασχολεί σε μεγάλο βαθμό όσους έχουν την ευθύνη των πληρωμών.

Στο μεταξύ τα Οικολογικά Σχήματα - μετά από δύο χρόνια εφαρμογής - έχουν εξελιχθεί σε φάμπρικα οικονομικών συμφερόντων. Κανείς δεν γνωρίζει πως βγαίνουν οι εγκύκλιοι και τι πληρώνεται.

Επίσης κανείς δεν γνωρίζει τι είδους και αν έχουν κάποια πιστοποίηση όλες αυτές οι εφαρμογές που τρέχουν τα Οικολογικά Σχήματα. Οι αγρότες πληρώνουν αλλά κανείς δεν θέλει να κάνει έλεγχο για το αν και πως λειτουργούν.

Υπάρχει μια αδιαφορία για τον αγροτικό κλάδο που φαίνεται να έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του. Κάποιος θα πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα πόσα χρήματα από τα κονδύλια της ΚΑΠ καταλήγουν στις τσέπες των αγροτών.

Επιστολή ΚΥΔ

Η απόλυτη ευθύνη μιας πιθανόν κακής πληρωμής, μην έχετε αυταπάτες, βαραίνει αποκλειστικά τον ΟΠΕΚΕΠΕ και τις πράξεις του, αναφέρει επιστολή που έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Φορέων Αγροτικών Υπηρεσιών (ΠΕΦΑΣΥ) στον ΟΠΕΚΕΠΕ και προσθέτει:

«Όπως πολλάκις σας έχουμε επικοινωνήσει και εντόνως επισημάνει η καταληκτική ημερομηνία για την ολοκλήρωση των δηλώσεων καλλιέργειας παραμένει άπιαστο όνειρο για την διεξαγωγή του έργου του ΟΣΔΕ 2024. Όπως δεκάδες φορές έχουμε προβλέψει με απόλυτη ακρίβεια, έτσι και τώρα, η καταληκτική ημερομηνία θα βρει:

1. Δεκάδες χιλιάδες αγρότες να μην έχουν διεκπεραιώσει μερικώς ή ολικώς την δήλωση καλλιέργειας.

2. Εκατοντάδες χιλιάδες Αιτήσεις Ενιαίας Ενίσχυσης χωρίς το σύνολο των απαραίτητων δικαιολογητικών και με δεκάδες τεχνικές ατέλειες.

3. Λόγω της μη παραλαβής διασταυρωτικού ελέγχου δεν έχει διεκπεραιωθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η αποσφαλμάτωση των δηλώσεων καλλιέργειας, πράγμα που σημαίνει εκατοντάδες χιλιάδες λάθη θα οδηγήσουν σε μία πολύ κακή πληρωμή. Σας αναφέρουμε ότι μόνο τα σφάλματα των επικαλυπτόμενων αγροτεμαχίων θα ξεπερνούν τις 100.000.

4. Πάρα πολλά τεχνικά προβλήματα βασικών λειτουργιών στην εφαρμογή δεν έχουν επιλυθεί ακόμα και σήμερα, απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες καθώς και τροποποιήσεις υπουργικών αποφάσεων που θα ολοκληρώσουν το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας.

Το φετινό χρονοδιάγραμμα ήταν στα πλαίσια του παρανοϊκού και εκτός καμίας λογικής καθώς, ζητήθηκε από τα ΚΥΔ να διεκπεραιώσουν ένα έργο που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα σε τουλάχιστον 80 ημερολογιακές ημέρες, αυτήν την φορά να γίνει σε 50.

Πραγματικά, μας είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως ο οργανισμός αδυνατεί να κατανοήσει τα βασικά σε αυτή την δύσκολη χρονική συγκυρία και οδηγεί την πληρωμή της προκαταβολής σε όλεθρο.

Δεν είμαστε αυτοί που θα ξανασυζητήσουμε για το χρονοδιάγραμμα και δεν θα ζητήσουμε παράταση γιατί οι όποιες παροτρύνσεις μας καταλήγουν στο κενό. Θα σας προειδοποιήσουμε, όμως, ενημερώνοντας παράλληλα κι αυτούς που πραγματικά μας ενδιαφέρουν, τους Έλληνες αγρότες, ότι εάν:

1. Δεν προβλεφθεί διαδικασία αποσφαλμάτωσης τουλάχιστον 15 ημερών

2. Δεν αποκατασταθούν όλες οι ελλείψεις και τα τεχνικά προβλήματα του έργου

3. Δεν αλλάξει πλήρως το χρονοδιάγραμμα για την προσθαφαίρεση των οικολογικών σχημάτων και των συνδεδεμένων ενισχύσεων, καθώς και της ανάρτησης των δικαιολογητικών που και οι δύο διαδικασίες θα πρέπει χρονικά να φύγουν μετά την προκαταβολή και κατά τον μήνα Νοέμβριο, οι συνέπειες θα είναι ανεπανόρθωτες για τις πληρωμές και θα ξαναζήσουμε τα σενάρια των 2 τελευταίων ετών.

Τα ΚΥΔ υπερβάλλαν και υπερβάλλουν εαυτό σε άλλη μια αλλοπρόσαλλη χρονικά χρονιά αλλά αυτό που ζητάτε δεν μπορεί για κανένα μας να πραγματοποιηθεί.

Τα παραπάνω έχουμε κοινοποιήσει στον οργανισμό με εξώδικο από την 13η Αυγούστου το οποίο ακόμα και σήμερα παραμένει αναπάντητο. Γίνετε εκτενής αναφορά όλων των σφαλμάτων όσο των παραλείψεων αλλά καιτης κακής λογικής χρονοδιαγράμματος που διέπει το ΟΣΔΕ του 2024».

25/09/2024 01:22 μμ

Κυρώσεις, που σχετίζονται με το φυτικό ή το ζωικό κεφάλαιο στις δηλώσεις ΟΣΔΕ του 2024, προβλέπει τροποποιητική απόφαση του ΥπΑΑΤ, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα επιβάλλονται περικοπές των ενισχύσεων σε περιπτώσεις που στο φυτικό κεφάλαιο η έκταση που δηλώνεται είναι μεγαλύτερη από την πραγματική, ενώ στο ζωικό κεφάλαιο όταν μεταξύ των δηλωθέντων και των προσδιορισθέντων επιλέξιμων ζώων παρατηρούνται αποκλίσεις. Συγκεκριμένα:

Φυτικό κεφάλαιο

α) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως εξής:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση ήτοι «η μικρότερη έκταση που προκύπτει μετά από όλους τους ελέγχους διοικητικούς, επιτόπιους και κεντρικούς μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς» για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό από 0% έως και 10%,
εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό από 0% έως και 10%.

β) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως ακολούθως:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και έως 30%, εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 10% και έως 30%.

γ) Δήλωση έκτασης μεγαλύτερης από την πραγματική, ως ακολούθως:
Εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, η ενίσχυση υπολογίζεται με βάση την προσδιορισθείσα έκταση, μειωμένη κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και έως 50%, εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση για δεύτερη χρονιά, δεν χορηγείται καμία στρεμματική ενίσχυση βάση της έκτασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση κυμαίνεται σε ποσοστό μεγαλύτερο του 30% και έως 50%,

δ) εάν η έκταση που δηλώνεται για στρεμματική ενίσχυση υπερβαίνει την προσδιορισθείσα έκταση για τη συγκεκριμένη παρέμβαση, δεν χορηγείται καμία στρεμματική ενίσχυση βάση της έκτασης, εφόσον η εν λόγω υπέρβαση είναι μεγαλύτερη από το ποσοστό του 50%.

Ζωικό κεφάλαιο

α) Εάν διαπιστωθεί διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος στο πλαίσιο της συνδεδεμένης ενίσχυσης, υπολογίζεται από τα προσδιορισθέντα ζώα εφόσον οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης δεν αφορούν περισσότερα από τρία (3) ζώα. Εάν διαπιστωθεί ότι η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι μέχρι τρία (3) ζώα, για δεύτερη συνεχή χρονιά, το ποσό το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος, μειώνεται κατά το ποσοστό που καθορίζεται σύμφωνα με την περ. β) της παρ. 4 του παρόντος άρθρου (ο αριθμός των δηλωθέντων ζώων για τα οποία διαπιστώνονται περιπτώσεις μη συμμόρφωσης διαιρείται με τον αριθμό των προσδιορισθέντων ζώων).

β) εάν η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι περισσότερα από τρία (3) ζώα, το συνολικό ποσό της ενίσχυσης το οποίο δικαιούται ο κτηνοτρόφος, μειώνεται κατά το ποσοστό που καθορίζεται ανωτέρω, εφόσον η υπέρβαση δεν υπερβαίνει το 10%. Εάν η διαφορά μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων ζώων είναι περισσότερα από τρία (3) ζώα για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση μειώνεται κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης, εφόσον η υπέρβαση δεν υπερβαίνει το 10%,

γ) εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 10% έως και 30%, η ενίσχυση μειώνεται κατά μιάμιση (1,5) φορά της διαπιστωθείσας υπέρβασης. Εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 10% έως και 30% για δεύτερη συνεχή χρονιά, η ενίσχυση μειώνεται κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης,

δ) εάν η υπέρβαση κυμαίνεται από 30% έως και 50%, η ενίσχυση μειώνεται κατά το διπλάσιο της διαπιστωθείσας υπέρβασης. Εάν το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από 30% έως και 50% για δεύτερη συνεχή χρονιά, ο κτηνοτρόφος αποκλείεται της ενίσχυσης,

ε) εάν το ποσοστό υπερβαίνει το 50 %, ο κτηνοτρόφος αποκλείεται της χορήγησης ενίσχυσης.

Δεν επιβάλλονται κυρώσεις όταν:

α) Η μη συμμόρφωση οφείλεται σε ανωτέρα βία και έκτακτες ή εξαιρετικές περιστάσεις,

β) όταν η μη συμμόρφωση οφείλεται σε σφάλμα της αρμόδιας αρχής ή άλλης αρχής και εφόσον το σφάλμα δεν μπορούσε να εντοπιστεί εύλογα από το πρόσωπο το οποίο αφορά η κύρωση».

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

24/09/2024 02:20 μμ

Προς τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή κάστανου, ενώ οι προβλέψεις για τις τιμές δείχνουν ότι μένουν στα ίδια επίπεδα με πέρυσι με ανοδικές τάσεις, όμως η παραγωγή για ακόμη μια χρονιά είναι μειωμένη.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι συζητήσεις των Ιταλών εμπόρων με τους Έλληνες παραγωγούς για τις φετινές τιμές.

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, «πέρυσι είχαμε μια μείωση κατά 15 - 20% σε σχέση με τον μέσο όρο της παραγωγής κάστανου. Φέτος αναμένεται μια μείωση κατά περίπου 20% σε σχέση με την περσινή. Η μείωση φέτος οφείλεται στον ήπιο χειμώνα και τις υψηλές θερμοκρασίες της άνοιξης και του καλοκαιριού.

Στην φυτοπροστασία κάνουμε κάποια θετικά βήματα. Ήδη τα πρώτα καστανοχώραφα που εμφάνισαν κρούσματα της σφήκας με την βιολογική αντιμετώπιση έχουν πολύ καλή εικόνα και βλέπουμε ότι τα ωφέλιμα έκαναν καλή δουλειά. Βέβαια συνεχίζεται η εξάπλωση. Ελπίζουμε να έχουμε καλά αποτελέσματα και από το πρωτόκολλο που εφαρμόσαμε φέτος για την φαιά σήψη.

Η καλή ποιότητα και το μέγεθος του κάστανου Μελιβοίας διαμορφώνει την τιμή του κάστανου στην χώρα μας. Πέρυσι τα κάστανα της πρώτης κατηγορίας είχαν τιμή παραγωγού στα 4 - 4,20 ευρώ το κιλό, ενώ η μέση τιμή κυμάνθηκε στα 3,10 ευρώ. Φέτος βλέπουμε να κινηθούν οι τιμές στα περσινά επίπεδα αλλά με ανοδικές τάσεις.

Οι Ιταλοί δείχνουν εμπορικό ενδιαφέρον γιατί φέτος αναμένεται να έχουν μια παραγωγή περίπου 50.000 τόνους.

Θα πρέπει η πολιτεία να στηρίξει την καλλιέργεια κάστανου της χώρας μας. Δεν είναι τυχαίο ότι στους καστανεώνες έχουμε σπάνια φωτιές. Επίσης βοηθούν να μείνουν ζωντανά τα χωριά μας.

Φέτος θα κάνουμε και ένα πιλοτικό πρόγραμμα ορθής διαχείρισης του νερού με την βοήθεια των αναβαθμίδων. Στο παρελθόν πολλά που έκαναν οι παραγωγοί ήταν σωστά και θα πρέπει να μάθουμε από αυτά».

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής, τέως Δ/ντης στο Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών της Θεσσαλονίκης ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές του Σεπτεμβρίου έκαναν καλό στην καλλιέργεια κάστανου αν και καλύτερα θα ήταν να ξεκινούσαν από τον Αύγουστο.

Η καλλιέργεια φέτος είχε πρόβλημα στην ανθοφορία και την καρπόδεση λόγω των καιρικών συνθηκών. Υπήρξαν και χαλαζοπτώσεις στα Τζουμέρκαπου δημιούργησαν προβλήματα στους ορεινούς καστανεώνες.

Στην συνέχεια οι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού ταλαιπώρησαν τις καστανιές και η ξηρασία δημιούργησε πολλά προβληματα σε πολλές περιοχές.
Φέτος αναμένεται μια μείωση της παραγωγής κάστανου κατά 20 - 30% σε σχέση με πέρυσι. Αυτή η μείωση δεν θα οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά λόγω των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν στην χώρα μας.

Επειδή βλέπουμε ότι το κλίμα δημιουργεί προβλήματα στην παραγωγή καλό θα ήταν να μελετήσουμε τι αποτελέσματα θα είχαμε αν φέρναμε το κρητικό κάστανο (που ήδη αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα στην Κρήτη λόγω ξηρασίας) πιο βόρεια στην κεντρική και βόρεια Ελλάδα, αντί να φέρνουμε καστανιές από εξωτερικό (Γαλλία κ.α.).

Πέρυσι είχαμε πρόβλημα με τις τιμές στο κάστανο. Φέτος λόγω της μειωμένης παραγωγής και της καλής ποιότητας που αναμένουν οι παραγωγοί προβλέπεται να έχουμε καλύτερες τιμές.

Μεγάλο ρόλο βέβαια στη διαμόρφωση της τιμής θα έχουν οι Ιταλοί έμποροι που αγοράζουν τις μεγάλες ποσότητες που πάνε για την μεταποίηση».

14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days

Στο μεταξύ στις 13 - 15 Σεπτεμβρίου 2024, πραγματοποιήθηκε στην Αγιά και τη Μελιβοία, το 14ο Ετήσιο Συνέδριο European Chestnut Days, που διοργανώνει το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Κάστανου Eurocastanea. Το Eurocastanea είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο για το κάστανο που αποτελείται από οργανισμούς που παράγουν κάστανο, από 6 χώρες, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία, την Αυστρία και την Ελλάδα.

Ο Δρ. Στέφανος Διαμαντής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «η εκδήλωση για τις ευρωπαϊκές ημέρες κάστανου (Eurocastanea) διοργανώνεται κάθε χρόνο τον μήνα Σεπτέμβριο λίγο πριν ξεκινήσει η συγκομιδή. Η Ελλάδα με τον συνεταιρισμό Μελιβοίας έγινε μέλος του διτύου από το 2020 - 2021. Φέτος ήταν η σειρά της να διοργανώσει την εκδήλωση στην χώρα μας. Το θετικό είναι ότι την παρακολούθησαν εκπρόσωποι παραγωγών, μεταποιητών και εμπόρων από τις χώρες μέλη.

Παρουσίασαν οι εκπρόσωποι των χωρών τις προβλέψεις τους για την φετινη παραγωγή και τις αναμενόμενες τιμές.
Η μείωση της φετινής παραγωγής κάστανου δεν οφείλεται σε προβλήματα φυτοπροστασίας αλλά στις καιρικές συνθήκες.

Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε πολλά προβλήματα από το έλκος της καστανιάς τα οποία καταφέραμε να τα ξεπεράσουμε στην χώρα μας. Επίσης καταφέραμε και αντιμετωπίζουμε την μελάνωση.

Την σφήκα της καστανιάς την αντιμετωπίζουμε με βιολογικά μέτρα.

Η φαιά σήψη, που εμφανίστηκε πριν δέκα χρόνια στην χώρα μας και οφείλεται σε μύκητα, μας δημιούργησε πολλά προβλήματα. Φέτος σχεδιάσαμε ένα πρωτόκολλο, που μεταφράσαμε σε όλες τις χώρες του Eurocastanea, το οποίο αναφέρει τι πρέπει να κάνει ο παραγωγός για την αντιμετώπισή της. Με την έναρξη της συγκομιδής θα δούμε τα αποτελέσματα που έφερε η σχετική προσπάθεια.

Η καστανοκαλλιέργεια με την βοήθεια της έρευνας κατάφερε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα φυτοπροστασίας. Τώρα θα πρέπει να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει από τις καιρικές συνθήκες».

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Αγροτικού Συνεταιρισμού Μελιβοίας «Η Αθανάτη» κ. Ευάγγελος Κρανιώτης, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στα προβλήματα φυτοπροστασίας που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια. «Ψάχνουμε να βρούμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κάστανο. Η σφήκα της καστανιάς, η φαιά σήψη και η μελάνωση είναι μερικά από αυτά που δεν βοηθούν να έχουμε αύξηση στην παραγωγή του κάστανου.

Ο τζίρος που προκύπτει από τη μεταποίηση του κάστανου ξεπερνά τα 800 εκατ. ευρώ στην Ευρώπη, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο φτάνει το ποσό των 5,5 δισ. ευρώ. Είναι ένα ασφαλές προϊόν, χωρίς γλουτένη, και θέλουμε ο κόσμος να μάθει τα προϊόντα που προκύπτουν από τη μεταποίηση», πρόσθεσε.

Ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενούς Τομέα και Αγροτικής Οικονομίας Θεσσαλίας, Δημήτρης Τσέτσιλας, αναφέρθηκε στις ενέργειες της περιφέρειας για τη στήριξη της καστανοκαλλιέργειας. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στους φακέλους για πιστοποίηση του κάστανου της περιοχής του Δήμου Αγιάς, του Δήμου Τεμπών, αλλά και της Ζαγοράς ως ΠΟΠ, «διαδικασία με την οποία η περιφέρεια υποστηρίζει οικονομικά και με ειδικό τεχνικό σύμβουλο».

Επίσης, αναφορά έγινε και στα προγράμματα που «τρέχει» η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας σε συνεργασία με τον Δήμο Αγιάς και άλλα ερευνητικά ιδρύματα, για την αντιμετώπιση προβλημάτων της καλλιέργειας, όπως η φαιά σήψη και η σφήκα της καστανιάς και η μελάνωση.

24/09/2024 11:29 πμ

Χαλαζόπτωση είχαμε στις αρχές Σεπτεμβρίου σε περιοχές της Ελασσόνας, η οποία έπληξε πολλές καλλιέργειες μεταξύ αυτών και τις αμυγδαλιές.

Ο κ. Ζήσης Τσιόγκας, αμυγδαλοπαραγωγός και πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κελυφωτών Ελασσόνας, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «ζητήσαμε από τον ΕΛΓΑ να κάνουμε δήλωση για τη χαλαζόπτωση αλλά μας απάντησε ότι και να γίνει δεν πρόκειται να αποζημιωθούμε αλλά θα πρέπει να τα μαζέψουμε από το έδαφος. Θα αποζημιωθούν για την χαλαζόπτωση μόνο τα καρύδια.

Είναι πρώτη φορά που μας ανακοινώνει τέτοια απόφαση ο ΕΛΓΑ. Δεν είναι μόνο η απώλεια παραγωγής φέτος αλλά τα δέντρα χτυπήθηκαν και θα υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή και τον επόμενο χρόνο.

Δεν αποζημιώνει ακαρπία ο ΕΛΓΑ τώρα δεν αποζημιώνει τα χαλάζια τότε γιατί οι αμυγδαλοπαραγωγοί να πληρώνουν εισφορές στον Οργανισμό.

Μας είπαν ότι μπορούμε να αποζημιωθούμε μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (ΚΟΕ - ΠΣΕΑ) αλλά για να πάρουμε χρήματα θα πρέπει να έχει δηλωθεί ζημιά στο 30% του νομού Λάρισας, κάτι που δεν μπορεί να γίνει.

Πέρυσι η μέση τιμή για το άσπαστο αμύγδαλο ήταν στα 2,20 ευρώ το κιλό. Φέτος ακόμη δεν έχει διαμορφωθεί η τιμή αν και έχουμε μειωμένη παραγωγή».

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση στην Βουλή ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης,

Αναλυτικά η ερώτηση αναφέρει τα εξής:

«Στις 7 Σεπτεμβρίου 2024, χωριά της Επαρχίας Ελασσόνας επλήγησαν από έντονα φαινόμενα χαλαζόπτωσης, τα οποία και προκάλεσαν τεράστιες ζημιές σε χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών.

Κατά την επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στiς πληγείσες περιοχές από το μικτό κλιμάκιο της Περιφέρειας, του Δήμου και του ΕΛΓΑ, διαπιστώθηκε ότι από τη σφοδρή χαλαζόπτωση επλήγησαν κυρίως καρυδιές, αμυγδαλιές, αμπέλια, κηπευτικά, καλαμπόκι, μηδική και άλλες δενδρώδεις καλλιέργειες. Όμως από τη διαδικασία υποβολής δηλώσεων ζημίας για τη φυτική παραγωγή που ακολούθησε, αποκλείστηκαν οι αμυγδαλοκαλλιεργειες, καθώς η διοίκηση του ΕΛΓΑ εκτίμησε ότι δεν ζημιώθηκε η παραγωγή των αμυγδαλοκαλλιεργειών, αλλά απλώς έπεσε από τα δέντρα, βρίσκεται στο έδαφος και οι παραγωγοί οφείλουν να την συλλέξουν!

Επειδή η προτεινόμενη λύση συλλογής των αμυγδάλων από το έδαφος εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους ανάπτυξης αφλατοξινών, είναι άδικη, μη ρεαλιστική και απαιτεί υπερβολικά πολύ χρόνο και αυξημένο εργατικό κόστος.

Επειδή από τις ζημιές που προκλήθηκαν στο φυτικό κεφάλαιο έχει επηρεαστεί αρνητικά και η μελλοντική του παραγωγή και απαιτούνται επιπλέον πολυδάπανες φροντίδες για την αποφυγή προσβολών από ασθένειες.

Επειδή οι αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση καθώς οι παραγωγές τους καταστράφηκαν μέσα σε λίγα λεπτά και απώλεσαν το εισόδημα ολόκληρης της χρονιάς.

Επειδή πρόκειται για μια βιβλική καταστροφή των αμυγδαλοκαλλιεργειών και η δυνατότητα δήλωσης ζημίας και δίκαιης καταβολής αποζημιώσεων αποτελεί αναφαίρετο δικαίωμα των πληττόμενων.

Επειδή η Πολιτεία οφείλει να στηρίξει τους αμυγδαλοκαλλιεργητές της περιοχής οι οποίοι παραμένουν διαρκώς αδικημένοι και αποκλεισμένοι από τη λήψη αποζημιώσεων αλλά και κρατικών οικονομικών ενισχύσεων.

Ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει για την αποκατάσταση της αδικίας και την ορθή και δίκαιη αποζημίωση των πληττόμενων από χαλαζόπτωση αμυγδαλοκαλλιεργειών του Δήμου Ελασσόνας;»

24/09/2024 10:38 πμ

Όπως έχουμε αναφέρει καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Τα βασικά που θα πρέπει να προσέξουν φέτος οι παραγωγοί για την μεταβίβαση των δικαιωμάτων αναφέρονται σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ.

Αρχικά η αίτηση γίνεται στην πλατφόρμα (εδώ) και δεν απαιτείται η αποστολή φυσικού φακέλου αλλά παραμένει η υποχρέωση τήρησης προσωπικού φακέλου με τα πρωτότυπα δικαιολογητικά για μία πενταετία τουλάχιστον.

H υποβολή της αίτησης μεταβίβασης μετά την καταληκτική ημερομηνία είναι δυνατή μόνο για περιπτώσεις ανωτέρας βίας ή εξαιρετικών περιστάσεων. Στην περίπτωση αυτή συνυποβάλλεται και ηλεκτρονικό αρχείο με τις κατά περίπτωση αποδείξεις στοιχειοθέτησης ανωτέρας βίας ή της εξαιρετικής περίστασης.

Μεταβίβαση δικαιωμάτων και γης και μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη

Τα δικαιώματα ενίσχυσης των τριών περιφερειών ΠΕ1, ΠΕ2 και ΠΕ3, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων της κληρονομιάς, μπορούν να μεταβιβάζονται και να ενεργοποιούνται μόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕ1, ΠΕ2 και ΠΕ3.
Αυτό σημαίνει ότι:

  • σε περίπτωση που η μίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση των δικαιωμάτων ενίσχυσης ΠΕi συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση γης αντίστοιχα, επιτρέπεται μόνο εάν συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση τουλάχιστον ισοδύναμου αριθμού επιλέξιμων εκταρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως περιφέρεια ΠΕi
  • σε περίπτωση που η μίσθωση ή η οριστική μεταβίβαση των δικαιωμάτων ενίσχυσης ΠΕi δε συνοδεύεται από μίσθωση ή μεταβίβαση γης ΠΕi αντίστοιχα, μπορεί ο αποδέκτης να τα ενεργοποιήσει μόνο σε επιλέξιμες εκτάσεις ισοδύναμου ή μεγαλύτερου αριθμού εκταρίων, τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως περιφέρεια ΠΕi

Σε περίπτωση μίσθωσης δικαιωμάτων ενίσχυσης με γη, τα δικαιώματα και η έκταση μισθώνονται για την ίδια χρονική περίοδο.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφιστά την προσοχή των αγροτών στις τρεις περιπτώσεις:

1. Για το έτος 2024, η υποβολή της αίτησης µεταβίβασης ξεκινάει από τον µεταβιβαστή. Όµως, για να υποβληθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ απαιτείται και η αποδοχή της από τον αποδέκτη. Εποµένως, για την υποβολή
της αίτησης µεταβίβασης στον ΟΠΕΚΕΠΕ είναι απαραίτητη:

  • Η υποβολή της από τον µεταβιβαστή (status ΠΡΟΣ ΥΠΟΒΟΛΗ)
  • Η αποδοχή της από τον αποδέκτη (status ΟΡΙΣΤΙΚΗ)

Τόσο ο µεταβιβαστής όσο και ο αποδέκτης πιστοποιούνται µέσω των προσωπικών κωδικών TAXISnet.

2. Με την πιστοποίηση των συµβαλλόµενων µέσω κωδικών TAXISnet δεν είναι πλέον αναγκαία η εκτύπωση του υποδείγµατος της µεταβίβασης, η υπογραφή και η θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του κάθε συµβαλλόµενου ξεχωριστά από αρµόδια αρχή.
Εξαίρεση:

  • Σε περίπτωση που εµπλέκεται νοµικό πρόσωπο στη µεταβίβαση
  • Στην Υ/∆ αποδοχής των δικαιωµάτων από τους κληρονόµους

3. Για το έτος 2024, είναι υποχρεωτική η επισύναψη όλων των δικαιολογητικών στην εφαρµογή και στην αίτηση µεταβίβασης.

Τρόποι μεταβίβασης

  • Τα δικαιώματα μπορούν να μεταβιβαστούν οριστικά (με πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς επιλέξιμη έκταση.
  • Τα δικαιώματα μπορούν να ενοικιαστούν μαζί με επιλέξιμη έκταση ή χωρίς (με τη λήξη της ενοικίασης τα δικαιώματα επιστρέφουν αυτόματα στον κάτοχο, χωρίς να απαιτείται καμία περαιτέρω ενέργεια).

Στην οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη (δηλαδή πώληση ή οποιασδήποτε μορφής οριστική παραχώρηση) εφαρμόζεται παρακράτηση 25% επί του αριθμού των δικαιωμάτων που μεταβιβάζονται. ΕΞΑΙΡΕΣΗ

  • μεταβίβαση δικαιωμάτων λόγω κληρονομιάς
  • Οριστική μεταβίβαση δικαιωμάτων χωρίς γη, όταν οι συμβαλλόμενοι είναι συγγενείς α' βαθμού ή σύζυγοι

Προϋποθέσεις συµβαλλόµενων

1. Ο µεταβιβαστής είναι κάτοχος δικαιωµάτων ενίσχυσης.
2. Ο αποδέκτης είναι ενεργός γεωργός το 2024, µόνιµα και νόµιµα εγκατεστηµένος εντός της ελληνικής επικράτειας (εξαιρείται η περίπτωση κληρονοµιάς) και δηλώνει επιλέξιµες εκτάσεις.
3. ∆εν µεταβιβάζονται δικαιώµατα που χορηγήθηκαν από τα περιφερειακά αποθέµατα έτους 2023 για µια πενταετία. Εξαιρείται η περίπτωση ανωτέρας βίας, η οποία δεν επιτρέπει στον µεταβιβαστή να συνεχίσει την αγροτική δραστηριότητα και η περίπτωση κληρονοµιάς.
Ο αποδέκτης της μεταβίβασης δικαιωμάτων 2024 θα πρέπει οπωσδήποτε να πληροί τις προϋποθέσεις του ενεργού γεωργού το 2024.
Ο έλεγχος του κριτηρίου του ενεργού γεωργού γίνεται αποκλειστικά από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε συνεργασία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Απαραίτητη προϋπόθεση η υποβολή και εκκαθάριση της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2023.
4. Η µεταβίβαση δικαιωµάτων ΠEi µε γη είναι δυνατή µόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠΕi. Π.χ.: µεταβίβαση δικαιωµάτων περιφέρειας µόνιµων καλλιεργειών (ΠΕ3) είναι δυνατή µόνο µε εκτάσεις, που έχουν«περιφερειοποιηθεί» ως ΠΕ3.
5. Η ενεργοποίηση δικαιωµάτων ΠΕi είναι δυνατή µόνο εντός της ίδιας περιφέρειας ΠEi. π.χ.: µεταβίβαση δικαιωµάτων περιφέρειας µόνιµων καλλιεργειών (ΠΕ3) χωρίς γη είναι δυνατή, αλλά τα ∆ΒΕ «ενεργοποιούνται» µόνο µε εκτάσεις, που έχουν «περιφερειοποιηθεί» ως ΠΕ3.

Να επισημάνουμε ότι η αξία των δικαιωμάτων ενίσχυσης δεν είναι οριστική. Η αξία των δικαιωμάτων οριστικοποιείται μετά την επεξεργασία τους για τη «Σύγκλιση δικαιωμάτων βασικής ενίσχυσης για το έτος 2024» και τη διασφάλιση της τήρησης του εθνικού ανώτατου ορίου του καθεστώτος βασικής ενίσχυσης κάθε έτους σύμφωνα με το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο ΚΑΠ, όπως τροποποιημένο ισχύει, με ενδεχόμενη εφαρμογή γραμμικής μείωσης ή αύξησης της αξίας των δικαιωμάτων.

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)

23/09/2024 04:31 μμ

Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αλλά είναι «παγωμένη» η αγορά στο κελυφωτό φιστίκι αυτή την εποχή, ενώ ακόμη δεν έχουν κλείσει κάποια εμπορική συμφωνία οι Ιταλοί έμποροι.

Άτομα της αγοράς από την Φθιώτιδα αναφέρουν στον ΑγροΤύπο ότι αν και η τιμή παραγωγού φέτος ξεκίνησε κατά την εναρξη της συγκομιδής, τον Αύγουστο, από τα 10 ευρώ το κιλό στα ανοικτά φιστίκια, τώρα έχουμε μια μείωση τιμής και έχουν φτάσει στα 9 ευρώ, ενώ τα κλειστά φιστίκια κυμαίνονται γύρω στα 8 ευρώ το κιλό.

Από την πλευρά του ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «οι παραγωγοί έχουν πάει στην αποθήκευση το φιστίκι και περιμένουν μια καλύτερη τιμή για να πουλήσουν. Αυτή την περίοδο οι τιμές για κλειστά είναι στα 8 ευρώ το κιλό και για τα ανοικτά στα 9 έως 9,5 ευρώ το κιλό.

Επίσης υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την έλλειψη εργατών γης. Για αυτό αναγκάστηκα να προχωρήσω σε μηχανική συγκομιδή που μειώνει τα εργατικά. Αν δεν γινόταν αυτό περίπου το 50% της παραγωγής μου θα έμενε ασυγκόμιστο στα δέντρα».

Πάντως μεγάλο πρόβλημα έχουν οι ετεροεπαγγελματίες φιστικοπαραγωγοί που δεν συμφέρει να πουλήσουν τις μικρές ποσότητες που διαθέτουν λόγω της υψηλής φορολογίας (20%) και να βγάλουν τιμολόγια. Το κράτος γενικότερα δεν έχει ασχοληθεί καθόλου με τους ετεροεπαγγελματίες στον αγροτικό κλάδο. Μπορεί να έχουν μικρές ποσότητες ο καθένας αλλά είναι μεγάλος αριθμός σαν σύνολο και οι έμποροι μπορούν και αγοράζουν από αυτούς σε χαμηλές τιμές.

Την ίδια στιγμή η μεταποίηση που χρησιμοποιεί ψίχα φιστικιού, με την τιμή της να φτάνει στα 20 έως 22 ευρώ το κιλό (κόστος εργατικά - σπαστήρα είναι στα 80 λεπτά το κιλό), ενώ η τούρκικη ψίχα φτάνει στην Ελλάδα παραδοτέα στα 16 λεπτά το κιλό, όμως δεν είναι ίδια η ποιότητα. Παρόλα αυτά δεν μπορεί η εγχώρια παραγωγή να ανταγωνιστεί την τούρκικη λόγω αυξημένου κόστους.

23/09/2024 03:02 μμ

Ξεκίνησε η συγκομιδή πρώιμων ποικιλιών καρυδιών, ενώ σε κάποιες περιοχές από τα τέλη της εβδομάδας αναμένεται να ξεκινήσει και η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler που έχει τις μεγάλες ποσότητες.

Ο κ. Κώστας Γκόνος, από το Αγρόκτημα Γκόνου στην Πέλλα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι πρώιμες ποικιλίες καρυδιών (Serr κ.α.) έχουν ξεκινήσει την συγκομιδή και θα συνεχιστούν μέχρι αρχές Οκτωβρίου. Στην περιοχή η ποικιλία Chandler, που έχει τις μεγάλες ποσότητες, αναμένεται να ξεκινήσει από 10 Οκτωβρίου.

Φέτος όλες οι ποικιλίες καρυδιών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών αντιμετώπισαν πρόβλημα από την καρπόκαψα και είχαν μεγάλες ανάγκες για άρδευση. Οι υψηλές θερμοκρασίες έφεραν μια μικροκαρπία στα καρύδια ειδικά στις περιοχές που είχαμε ξηρασία. Επίσης κάποια έχουν πάθει εγκαύματα από τον ήλιο και αναμένεται να έχουν καρπόπτωση.

Από την συγκομιδή της ποικιλίας Chandler θα δούμε φέτος πως θα κινηθεί η αγορά στο καρύδι.

Πάντως στο χλωρό καρύδι που εμπορεύομαι αυτή την εποχή το αγοράζουν στα 3 - 3,5 ευρώ το κιλό. Βεβαια είναι περιορισμένη η ζήτηση στην χώρα μας για χλωρό καρύδι λόγω της πικρής γεύσης και της μικρής διατηρησιμότητας που έχουν.

Φέτος αναμένουμε να υπάρξει μια υψηλότερη σε σχέση με πέρυσι της τιμή παραγωγού, μιας και όλα τα έξοδα της καλλιέργειας έχουν αυξηθεί αλλά την ανηφόρα έχουν πάει και τα εργατικά.

Έχω στα χωράφια μου μηχανική συγκομιδή αλλά όσα μηχανήματα και να έχω είναι απαραίτητη η παρουσία εργατών. Η επεξεργασία στο άσπαστο καρύδι είναι αυξημένη από 80 λεπτά που ήταν πέρσι στα 90 λεπτά φέτος.

Την περσινή περίοδο το άσπαστο καρύδι είχε μέση τιμή παραγωγού στα 3,5 ευρώ το κιλό. Φέτος αυτή η τιμή δεν συμφέρει τον παραγωγό.

Αποθέματα από την προηγούμενη περίοδο δεν υπάρχουν, αφού πέρυσι είχαμε μειωμένη παραγωγή.

Από τα μέσα Νοεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι εισαγωγές καρυδιών που θα διαμορφώσουν και την τιμή στην αγορά».

Ο κ. Γιώργος Παπακώστας, παραγωγός καρυδιών Chandler από τον Άγιο Σώστη Σπερχειάδας και υπεύθυνος της επιχείρησης Sperchios Valley, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα καρύδια ποικιλίας Chandler θέλουν ακόμη περίπου 15 ημέρες να ξεκινήσουν την συγκομιδή.

Η φετινή παραγωγή ποσοτικά είναι σε μέτρια επίπεδα. Λόγω των καιρικών συνθηκών έχουμε ένα ποσοστό 40% μικροκαρπία λόγω άσχημης γονιμοποίησης εξαιτίας των καιρικών συνθηκών που επικράτησαν τον χειμώνα και την άνοιξη.

Εμείς δεν έχουμε πρόβλημα γιατί δουλεύουμε ψίχα καρυδιού όλο τον χρόνο. Η τιμή χονδρικής για την ψίχα καρυδιού την περσινή περίοδο κυμαίνόταν στα 7 με 8 ευρώ το κιλό η πεταλούδα (μισό καρύδι). Φέτος αναμένεται να έχουμε ίδιες τιμές.

Ένα φαινόμενο που συμβαίνει τα τελευταία χρόνια είναι ότι έχουμε μεγάλο αριθμό εγκατάλειψης καρυδεώνων επειδή με το κόστος είναι υψηλό και δεν είναι βιώσιμοι. Οι τιμές παραγωγού στα άσπαστα καρύδια είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Με 20 στρέμματα (περίπου 300 καρυδιές) δεν μπορεί ο παραγωγός να κάνει επένδυση για να αγοράσει μηχανήματα. Έτσι είτε θα εγκαταλειφθεί το χωράφι είτε θα νοικιαστεί. Αναμένεται τα επόμενα χρόνια να αλλάξουν πολλά στην καλλιέργεια καρυδιών».

Ο κ. Βάιος Λιάνος, παραγωγός και ιδιοκτήτης του αγροκτήματος Καρυάτις Ολύμπου, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε πρωιμότητα και αναμένεται από αρχές από τα τέλη με αρχές της επόμενης εβδομάδας να ξεκινήσει η συγκομιδή της ποικιλίας Chandler.

Φέτος έχουμε λιγότερα εγκαύματα στα καρύδια σε σχέση με πέρσι. Η ποσότητα είναι καλύτερη επειδή δεν είχαμε βροχοπτώσεις την περίοδο της γονιμοποίησης.

Μέχρι τέλος Νοεμβρίου θα φύγουν οι περισσότερες ποσότητες καρυδιών στην αγορά και θα δούμε που θα πάει η τιμής τους. Οι προβλέψεις μιλάνε για μια αύξηση της τιμής παραγωγού κατά 20%. Την περσινή περίοδο τα άσπαστα ήταν στα 3 ευρώ το κιλό, ενώ φέτος αναμένεται να φτάσουν στα 3,30 - 3,40 ευρώ. Πρέπει όμως να επισημάνουμε ότι φέτος είχαμε αύξηση στο κόστος άρδευσης.

Εισαγωγές με μεγάλες ποσότητες καρυδιών αναμένονται από το Νοέμβριο και μετά και τότε θα δούμε που θα πάει η τιμή στην αγορά. Οι κυριότερες χώρες από τις οποίες κάνουμε εισαγωγές καρυδιών είναι η Ουκρανία, η Ρουμανία και η Χιλή (έχει συγκομιδή την άνοιξη)».

16/09/2024 06:21 μμ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης για το 2024 ορίζεται η 20η Οκτωβρίου 2024 και θα είναι δυνατή αποκλειστικά με την χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής.

Η εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης μεταβίβασης για το 2024 απαιτεί τόσο η οριστικοποίηση της αίτησης μεταβίβασης από τον μεταβιβαστή όσο και η αποδοχή της από τον αποδέκτη να γίνουν ως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της αίτησης μεταβίβασης δικαιωμάτων, δηλαδή έως 20/10/2024.

Αιτήσεις μεταβίβασης, οι οποίες έχουν καταχωρηθεί στη διαδικτυακή εφαρμογή αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή ή έχουν οριστικοποιηθεί από τον μεταβιβαστή αλλά δεν έχουν γίνει αποδεκτές από τον αποδέκτη (δηλαδή δεν έχουν υποβληθεί) ως την ως άνω καταληκτική ημερομηνία θεωρούνται ως μη υποβληθείσες στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος ενίσχυσης 2024.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, εκτός περιπτώσεων αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας, η οποία οφείλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ και της περίπτωσης «ΛΥΣΗ ΜΙΣΘΩΣΗΣ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΜΕ Ή ΧΩΡΙΣ ΓΗ», αιτήσεις μεταβίβασης δικαιωμάτων ενίσχυσης, που αποστέλλονται σε έντυπη μορφή δεν εξετάζονται επί της ουσίας και τίθενται στο αρχείο της υπηρεσίας με ταυτόχρονη ενημέρωση των συμβαλλόμενων.

Η αίτηση μεταβίβασης υποβάλλεται στον ΟΠΕΚΕΠΕ αποκλειστικά με τη χρήση ηλεκτρονικής διαδικτυακής εφαρμογής (εδώ)

Διαβάστε όλη την εγκύκλιο (εδώ)