Το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα βρίσκεται στις Σέρρες.
Η Μηδική Σερρών ΑΕ είναι το μεγαλύτερο εργοστάσιο αφυδάτωσης μηδικής στην Ελλάδα, με δυνατότητα παραγωγής άνω των 27.000 τόνων προϊόντος ανά έτος και καλλιέργειας 20.000 στρεμμάτων. Όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Γιάννης Μυλωνάκης, το φετινό Μάρτιο-Απρίλιο, δηλαδή σε 2-3 μήνες από σήμερα η μονάδα θα λειτουργήσει για τρίτη χρονιά. Συνολικά σήμερα, σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχουν σε ισχύ συμβόλαια με 100 παραγωγούς από το νομό Σερρών, σε απόσταση 20-30 χιλιομέτρων πέριξ της μονάδας για λόγους... logistics. Μέσα σε αυτούς συμπεριλαμβάνονται μικροί με 5-10 στρέμματα παραγωγοί μηδικής, αλλά και μεγάλοι με 100, 500, ακόμα και 1.000 στρέμματα.
Σκοπός της εταιρείας, όπως αναφέρει ο κ. Μυλωνάκης, είναι η επέκταση των συμβολαίων, ώστε να αυξηθούν οι συνεργαζόμενοι παραγωγοί. Σήμερα, οι εκτάσεις που καλύπτουν τα συμβόλαια με τους παραγωγούς αγγίζουν τα 8.000 με 10.000 στρέμματα. Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι σε εξέλιξη η επέκταση της γραμμής παραγωγής του εργοστασίου, που είναι κοντά στο αυτοκινητοδρόμιο των Σερρών, ώστε να μπορεί να επεξεργάζεται μια παραγωγή, που αντιστοιχεί σε 15.000 στρέμματα, δηλαδή σχεδόν διπλάσια από τη σημερινή, ενώ στο μέλλον στόχος είναι να αυξηθεί η έκταση αυτή σε 25.000 - 30.000 στρέμματα.
Με τεχνική καθοδήγηση η καλλιέργεια
Στο πλαίσιο του μοντέλου συμβολαιακής γεωργίας που εφαρμόζει η επιχείρηση, προσφέρεται τεχνική καθοδήγηση στους παραγωγούς, που έχουν συνάψει συμβόλαια, οι οποίοι επί της ουσίας το μόνο που κάνουν είναι να βάλουν τα χωράφια, να σπείρουν και να καλλιεργήσουν. Από κει και έπειτα, όλο το υπόλοιπο κομμάτι (κοπή, φόρτωση, μεταφορά), το αναλαμβάνει το εργοστάσιο, εξηγεί στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, ο οποίος και στέκεται ιδιαίτερα στο θέμα της ποιοτικής στάθμης του παραγόμενου προϊόντος και της περιεκτικότητάς του, π.χ. σε πρωτεΐνες.
«Η κοπή, μεταφορά και αφύγρανση της μηδικής γίνονται εξ ολοκλήρου από την εταιρεία, χωρίς να εξαρτώνται άμεσα από τις καιρικές συνθήκες, δίνοντας περιθώριο στον παραγωγό να επικεντρωθεί στο κομμάτι της καλλιέργειας. Επιπλέον, οι συνεργαζόμενοι αγρότες έχουν εγγυημένες τιμές, γνωστές από την αρχή του έτους, και άμεσες πληρωμές. Η αφύγρανση πραγματοποιείται στο υπερσύγχρονο ξηραντήριο, ακολουθώντας μια καινοτόμα διαδικασία που μεγιστοποιεί τη θρεπτική αξία της μηδικής, εξοικονομώντας πόρους και προστατεύοντας το περιβάλλον. Η θερμική ενέργεια που απαιτείται, προέρχεται από συγκεκριμένη επιχείρηση, σε μορφή ζεστού νερού, φιλική προς το περιβάλλον. Η αφύγρανση της μηδικής πραγματοποιείται εντός 45’ σε ταινιόδρομο 165 μέτρων, σε ήπιες συνθήκες αφυδάτωσης -έως 90 βαθμούς Κελσίου- που προστατεύουν τα θρεπτικά στοιχεία της μηδικής και εξασφαλίζουν την παραγωγή ποιοτικής τυποποιημένης ζωοτροφής, υψηλής διατροφικής αξίας», μας εξήγησε.
Οι τιμές των συμβολαίων
Το παραγόμενο προϊόν μηδικής κατατάσσεται σε διάφορες κατηγορίες, με βάση την ποιότητά του και κυρίως ως προς τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά, τα οποία είναι ωφέλιμα για τη διατροφή των ζώων. Φέτος, όπως τόνισε στον ΑγροΤύπο, ο κ. Μυλωνάκης, οι παραγωγοί που συνεργάζονται με την επιχείρηση πληρώθηκαν για κάθε κιλό μηδικής που παρήγαγαν 5-7 λεπτά, ανάλογα την ποιότητα. Ενώ, το προϊόν έφυγε από την εταιρεία για μονάδες κτηνοτροφικές (κυρίως στην Ελλάδα), στην τιμή των 32-36 λεπτών το κιλό.
Από την πλευρά του, ο κ. Συμεών Θεοφάνης, αγρότης από την περιοχή του Προβατά Σερρών συνεργάστηκε φέτος με το συγκεκριμένο εργοστάσιο για την παραγωγή της μηδικής. Όπως μας είπε: «η περιοχή των Σερρών έχει μεγάλη παράδοση στις μηδικές και τα τριφύλλια και έχουμε μεγάλη εμπειρία. Τα τελευταία χρόνια φύγαμε από την καλλιέργεια ρυζιού που έχει πολλές απαιτήσεις και μικρές από την άλλη αποδόσεις και στραφήκαμε στη μηδική. Η επεξεργασία που γίνεται στο εργοστάσιο κάνει ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας και είμαστε πολύ ικανοποιημένοι. Όσον αφορά στην τιμή, προσωπικά πληρώθηκα 6,5 λεπτά το κιλό, αλλά το καλό είναι ότι με το συμβόλαιο δεν έχουμε ρίσκο καλλιεργητικά και με τον καιρό».
Η ροβίτσα ή ψιλοφάσουλο είναι ένα πολύ λεπτό πράσινο φασολάκι στο μέγεθος της φακής. Είναι μια καλλιέργεια η οποία στην Μεσσηνία κατάφερε να ξαναγεννηθεί χάρις στις προσπάθειες του παραγωγού κ. Παναγιώτη Περρωτή από την Σπερχογεία.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «η απόφαση πάρθηκε μετά από συνεννόηση με τον φίλο παραγωγό κ. Παναγιώτη Ξυνό από τη Μεσσήνη, που μελέτησε πως πρέπει να κάνουμε την καλλιέργεια μηχανικά έναντι των παλιών χρόνων, που γινόταν χειρωνακτικά.
Η καλλιέργεια αυτού του όσπριου είχε σταματήσει στην περιοχή της Μεσσηνίας από τα μέσα της δεκαετίας του 70.
Εγώ καλλιεργώ ρύζι στην περιοχή της Σπερχογείας. Έκανα μια πρώτη δοκιμή πριν από 7 χρόνια αλλά δεν έφερε καλά αποτελέσματα. Επαναλάβαμε την προσπάθεια το 2020 και προχωρήσαμε στην καλλιέργεια μιας έκτασης 80 στρεμμάτων. Εκεί έβαζα ρύζι αλλά θέλησα να προχωρήσω σε αμειψισπορά του χωραφιού μου. Αγόρασα τους σπόρους από το εξωτερικό.
Πριν ξεκινήσει η σπορά γίνεται η απαραίτητη κατεργασία του εδάφους, ένα καλό φρεζάρισμα και κατάκλυση νερού. Όταν στη συνέχεια στεγνώσει το έδαφος κάνουμε την σπορά, η οποία θα πρέπει να γίνεται μέχρι τέλος Μαΐου το αργότερο, ενώ η συγκομιδή ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Η φύτευση γίνεται γραμμικά όπως και στο καλαμπόκι.
Στην περιοχή και στα εδάφη μας είναι μια ξηρική καλλιέργεια. Η απόδοση φτάνει στα 200 κιλά το στρέμμα. Είναι πολύ εύκολη καλλιέργεια δεν έχει ανάγκες λίπανσης ούτε φυτοπροστασίας. Μοιάζει με την καλλιέργεια του μαυρομάτικου φασολιού αλλά δεν θέλει άρδευση.
Στο παρελθόν η καλλιέργεια είχε σταματήσει γιατί ήταν δύσκολη η συγκομιδή από τους εργάτες γης. Τώρα γίνεται με αλωνιστική μηχανή όπως και στα άλλα όσπρια. Αυτό είναι και το μόνο έξοδο της καλλιέργειας.
Στα σούπερ μάρκετ μπορείς να βρεις εισαγόμενη ροβίτσα. Εμείς πουλάμε εγχώρια. Ζήτηση υπάρχει κυρίως από τους καταναλωτές στην Μεσσηνία που γνωρίζουν το προϊόν. Στην Αθήνα δεν είναι τόσο ευρέως γνωστή. Η τιμή παραγωγού είναι στα 2,5 ευρώ το κιλό. Έχει αυξηθεί το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια, το 2022 και τρίτος παραγωγός αποφάσισε να καλλιεργήσει ροβίτσα στην περιοχή της Μεσσηνίας».
Αυτό σίγουρα θα έχει επίπτωση στην αγορά και τις τιμές.
Νέα δεδομένα στα τριφύλλια δημιουργούν οι συνεχιζόμενες συνθήκες καλοκαιρίας, με τελικούς ευνοημένους, τους Έλληνες κτηνοτρόφους, που παίρνουν ανάσα λόγω μείωσης τιμών. Από την άλλη, όσοι (παραγωγοί και έμποροι) έχουν ακόμα τριφύλλια στις αποθήκες, αισθάνονται ήδη πιέσεις.
Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Σάκης Λουκμακιάς, γεωργο-κτηνοτρόφος από το δήμο Τοπείρου Ξάνθης: «μέχρι και την περσινή χρονιά που ήταν ο καιρός χειμωνιάτικος, κόβαμε τα πρώτα κτηνοτροφικά φυτά την 1η Μάη όσον αφορά στην περιοχή μας. Αυτό λόγω της καλοκαιρίας φέτος θα αλλάξει και αναμένουμε τα πρώτα τριφύλλια γύρω στις αρχές Απριλίου. Η χρονιά δηλαδή θα είναι πρώιμη κατά 1 μήνα τουλάχιστον και όλο αυτό έχει ήδη επίπτωση στην αγορά, από την άποψη ότι έχουν πέσει οι τιμές στα κτηνοτροφικά φυτά αρκετά».
Τουλάχιστον 20 ημέρες νωρίτερα από το κανονικό αναμένεται να μπουν οι πρώτες μηχανές στα χωράφια, τονίζει από την πλευρά του και ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο Βοιωτίας. Όπως συνεχίζει ο ίδιος μιλώντας στον ΑγροΤύπο: «απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει αυτό, είναι να συνεχιστούν οι συνθήκες καλοκαιρίας που επικρατούν. Σίγουρα θα υπάρχει επίπτωση στην αγορά. Ήδη έχουν πέσει οι τιμές, που κυμαίνονται πλέον στα 25-33 λεπτά ανά κιλό, ενώ στην αρχή της σεζόν ήταν 33 με 40 λεπτά το κιλό».
Σε κάποιες περιοχές μάλιστα οι αγρότες αναφέρουν ότι τα πρώτα κοψίματα ίσως έλθουν ακόμα και πάνω από 1,5 μήνα πιο γρήγορα απ' ό,τι πέρσι.
Οι βροχές ευνοούν τους παραγωγούς, που έσπειραν ή ετοιμάζονται να σπείρουν.
Στο... φουλ αναμένονται το επόμενο διάστημα οι σπορές τριφυλλιών, οι οποίες σε μερικές περιοχές έχουν ήδη αρχίσει. Τα τριφύλλια σπέρνονται δυο φορές το χρόνο, ή το φθινόπωρο ή το Μάρτιο.
Βοιωτία-Φθιώτιδα: 7 στους 10 με τριφύλλια σπέρνουν τώρα
Ιδιαίτερα έντονο είναι το ενδιαφέρον για σπορές τριφυλλιών σε Βοιωτία και Φθιώτιδα. Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς: «η σπορά τριφυλλιών γίνεται στην περιοχή μας, είτε τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, είτε τώρα. Αρκετοί παραγωγοί προτίμησαν να κάνουν σπορά αργότερα, δηλαδή την περίοδο που διανύουμε, ούτως ώστε να ελαχιστοποιήσουν το ρίσκο της ζημιάς από ενδεχόμενο παγετό, που τα προηγούμενα χρόνια τέτοια εποχή, δεν ήταν και ιδιαίτερα απίθανο να συμβεί καίγοντας τα φυτά. Θεωρώ ότι ένα 30% των παραγωγών έσπειρε το φθινόπωρο και το υπόλοιπο τώρα. Όσοι έσπειραν το φθινόπωρο, από την άλλη, έχουν πλεονέκτημα γιατί τα φυτά έχουν αποκτήσει τώρα καλό ριζικό σύστημα. Οι συγκεκριμένοι θα κάνουν τις πρώτες κοπές αρχές Μάη, ενώ όσοι σπέρνουν τώρα, στα τέλη Ιουνίου. Κατά τα άλλα βλέπω μια αύξηση στις καλλιεργούμενες εκτάσεις με τριφύλλια φέτος. Όσον αφορά στα αποθέματα έχουν σαφώς περιοριστεί ιδίως όσον αφορά στην πρώτη ποιότητα. Οι δε τιμές για την πρώτη ποιότητα είναι στα 35 με 38 λεπτά το κιλό, ενώ τα πιο... δεύτερα τριφύλλια είναι κοντά στα 30 λεπτά το κιλό. Τέλος, σε σχέση με τον τριφυλλόσπορο υπάρχουν αρκετές επιλογές και μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές».
Καρδίτσα: Σταθερά τα στρέμματα, υπάρχουν αποθέματα
Ο κ. Κώστας Κόκκουλης, γεωργο-κτηνοτρόφος από την περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας λέει στον ΑγροΤύπο τα εξής: «τις επόμενες ημέρες θα αρχίσουν σε καλούς ρυθμούς οι σπορές τριφυλλιών από τους παραγωγούς της περιοχής μας. Πιο πολύ προτιμάμε να σπέρνουμε αυτή την περίοδο και όχι το φθινόπωρο για να έχουμε καλύτερης ποιότητας τριφύλλι. Βέβαια, όσοι κάνουν σπορά τον Οκτώβριο ή το Νοέμβριο, βγάζουν πρώτοι τριφύλλι και παίρνουν μια κοψιά παραπάνω συνήθως. Όσο για τις εκτάσεις, νομίζω, πως ή θα είναι σταθερές ή θα μειωθούν λίγο στην περιοχή μας, καθώς το ζωικό κεφάλαιο έχει μειωθεί για τους γνωστούς λόγους με την ακρίβεια. Μεγάλο πρόβλημα υπάρχει και με την ενίσχυση των τροφών που πολλοί δεν πήραμε λόγω των ΚΑΔ. Την έδωσαν με τέτοιο τρόπο, που πήραν οι μικροί κτηνοτρόφοι, όσοι είχαν δηλαδή μέχρι 100 ζώα και εμείς με τζίρο 80.000 ευρώ, δεν πήραμε ούτε ένα ευρώ λόγω του ΚΑΔ που είχαμε δηλώσει το 2020». Σύμφωνα με τον κ. Κόκκουλη, αποθέματα από περσινά τριφύλλια υπάρχουν, λόγω του ότι δεν έκανε βαρύ χειμώνα, ενώ οι τιμές παίζουν γύρω στα 30 λεπτά το κιλό.
Αύξηση εκτάσεων και στον κάμπο Αγρινίου
Ο κ. Διονύσης Οικονόμου, παραγωγός από τα Καλύβια Αγρινίου δήλωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «αυτή την περίοδο είμαστε στη φάση των σπορών τριφυλλιών. Απ' ό,τι φαίνεται μπαίνουν τώρα αρκετά νέα στρέμματα με τριφύλλια, αλλά και καλαμπόκια στον κάμπο του Αγρινίου, δηλαδή θα έχουμε αύξηση και μάλιστα ικανή».
Αρκετοί παραγωγοί έχουν προχωρήσει στις σπορές, υπάρχουν όμως κι άλλοι, πιο βόρεια, που δεν μπήκαν ακόμα να σπείρουν λόγω ανομβρίας.
Με το ψυχολογικό και όχι μόνο... ατού της ικανοποιητικής τιμής, αρκετοί παραγωγοί στράφηκαν φέτος στα όσπρια, βάζοντας παραπάνω εκτάσεις.
Αρκετές εκτάσεις κερδίζουν φέτος τα όσπρια στην περιοχή της Λάρισας, όπως αναφέρει ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, μιλώντας στον ΑγροΤύπο. Σύμφωνα με τον κ. Σαπουνά: «η περσινή χρονιά έφερε καλές πωλήσεις στα όσπρια και σε επίπεδο Συνεταιρισμού και σε επίπεδο παραγωγού, γι' αυτό και υπάρχει ενθουσιασμός γενικά και έχουν μπει και θα μπουν περισσότερες εκτάσεις από πέρσι. Αυτό ισχύει κυρίως για το ρεβίθι που είναι και το βασικό προϊόν της ομάδας παραγωγών με τα 100 μέλη-αγρότες, αλλά και τη φακή, το λαθούρι, το φασόλι. Μακάρι να πάει όπως πέρσι η χρονιά για να ευνοηθούν και οι παραγωγοί μας. Η αυξητική αυτή τάση στα στρέμματα σχετίζεται και με τη νέα ΚΑΠ και τις εναλλαγές καλλιεργειών που επιλέγει κάθε παραγωγός. Και για αυτά όμως απαιτείται ενημέρωση των αγροτών».
Η κα Ανθούλα Πολυχρονίδου καλλιεργεί μικρόσπερμα τύπου Θηβών ρεβίθια στην περιοχή της Ραχώνας στο νομό Πέλλας. Συνολικά βάζει μαζί με τον πατέρα της γύρω στα 20-30 στρέμματα με ρεβίθι κάθε χρόνο, ενώ την παραγωγή της την διαθέτει στη λιανική με τιμές όχι κάτω από 3 ευρώ και σε κάποιες περιπτώσεις έως και 6 ευρώ. Όπως μας είπε στην περιοχή έχουν μπει και φέτος όσπρια και σίγουρα δεν έχουν μειωθεί οι εκτάσεις, λόγω της καλής τιμής παραγωγού. Πέρσι, βέβαια, όπως τονίζει, ήταν γενικά μια πολύ κακή χρονιά με πεσμένες λόγω καιρού αποδόσεις. Σύμφωνα με την ίδια, λίγοι είναι οι παραγωγοί που έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία της σποράς, λόγω της ανομβρίας.
Περισσότερες εκτάσεις με όσπρια σε Λάρισα-Φθιώτιδα όπου και δραστηριοποιείται, βλέπει για τη νέα χρονιά ο κ. Βασίλης Γιουρούκος, που ασχολείται με τα όσπρια και είναι και γεωπόνος. «Η εμπορική τιμή του ρεβιθιού πέρσι στην χονδρική έφτασε και τα 2 ευρώ το κιλό, ενώ κατά μέσο όρο στα 1,50 κυμάνθηκε και η τιμή παραγωγού στη φακή. Οι παραγωγοί έχουν βάλει περισσότερα στρέμματα φέτος γενικά στα όσπρια, που δεν απαιτούν και τόσες πολλές εισροές», σημειώνει, προσθέτοντας ότι: «έχουν σπείρει τώρα οι παραγωγοί τις φακές και τα ρεβίθια και ευνοήθηκαν και από τις βροχές».
Ενημερωτική συνάντηση πραγματοποιεί ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας την ερχόμενη Δευτέρα.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Επαρχίας Φαρσάλων Ο Ενιπέας και η ομάδα παραγωγών οσπρίων θα πραγματοποιήσουν ενημερωτική συνάντηση για την καλλιέργεια και σπορά οσπρίων 2023 – φασόλι, ρεβίθι Αμοργός και ρεβίθι Μακαρένα. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στα γραφεία του συνεταιρισμού στο Ευύδριο Φαρσάλων τη Δευτέρα 20/2/2023 και ώρα 7 το απόγευμα.
Όπως δήλωσε εκ μέρους του Συνεταιρισμού ο κ. Νίκος Γούσιος, αντιπρόεδρος, υπάρχει ενδιαφέρον από τους παραγωγούς για τα συγκεκριμένα προϊόντα και οι τάσεις είναι αυξητικές. Ο Συνεταιρισμός θα συλλέξει προθέσεις σποράς για τη νέα χρονιά. Στο φασόλι η σπορά γίνεται στα Φάρσαλα στις αρχές Μαρτίου, ενώ την ίδια περίπου περίοδο, γίνεται η σπορά και στο ρεβίθι, Αμοργός και Μακαρένα. Ιδιαίτερο βλέπει το ενδιαφέρον για το ρεβίθι Αμοργός ο κ. Γούσιος και όπως τονίζει μέσα σε ένα έτος αυξήθηκαν τα στρέμματα που έβαλαν (πέρσι) οι παραγωγοί από τα 50 σε 200, ενώ φέτος αναμένεται και νέα αύξηση.
Οι τιμές παραγωγού κατά την περσινή χρονιά
Καλό είναι το κλίμα και για το ρεβίθι Μακαρένα, όπως επίσης και το φασόλι. Σύμφωνα με τον κ. Γούσιο, πέρσι ήταν αυξημένες οι τιμές παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα. Συγκεκριμένα στο φασόλι ήταν στα 1,60 ευρώ, στο ρεβίθι Αμοργός 1 ευρώ και στο ρεβίθι Μακαρένα 1,5 ευρώ το κιλό. Μια τριετία πριν οι τιμές του παραγωγού σε αυτά τα προϊόντα ήταν σαφώς χαμηλότερες. Όπως αναφέρει ο αντιπρόεδρος του Συνεταιρισμού, ο ΑΣ συνάπτει συμβόλαια με τους αγρότες για να απορροφά την παραγωγή, την οποία μετέπειτα ο ίδιος ο ΑΣ διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική.
Μόνο σε περίπτωση νέας και παρατεταμένης κακοκαιρίας, ίσως πάρουν ξανά τα πάνω τους, αλλά και πάλι οι κοπές της νέας σεζόν πλησιάζουν.
Καθοδική τροχιά διαγράφουν οι τιμές στα βασικά είδη κτηνοτροφικών φυτών, που χρησιμοποιούνται ως ζωοτροφή, καθώς τα διαθέσιμα χρήματα των κτηνοτρόφων, είναι περιορισμένα. Το γεγονός αυτό όμως οδηγεί σε μείωση των αποδόσεων σε γάλα στα ζώα.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τα εξής: «οι τιμές για την πρώτη ποιότητα τριφυλλιού είναι σήμερα στα 30-32 λεπτά το κιλό. Αποθέματα δεν υπάρχουν πολλά στην αγορά, καθώς πλησιάζουμε στις πρώτες κοπές της επόμενης χρονιάς, που αναμένονται περί τις 15 με 20 Απριλίου. Αν μέχρι τότε πέσει πάλι κανένα χιόνι και αναγκαστούν οι κτηνοτρόφοι να κλείσουν μέσα τα ζώα τους και πάλι, τότε ίσως δημιουργηθεί πρόσθετη ζήτηση. Κατά τα άλλα, τώρα, η ζήτηση είναι σχετικά περιορισμένη λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτροφικών μονάδων, που ζητάνε να πληρώνουν με επιταγές δίμηνες και τρίμηνες. Εμείς από την πλευρά μας ζητάμε μετρητά γιατί έχουμε ανάγκες και μεις να εξυπηρετήσουμε. Πριν την πρόσφατη κακοκαιρία και τον χιονιά, υπήρξαν συνάδελφοι, που έδωσαν καθαρά τριφύλλια ακόμα και με 26 λεπτά το κιλό. Είναι βέβαιο ωστόσο πως οι κητνοτροφικές μονάδες δεν έχουν ευχέρεια για να αγοράσουν πολύ τριφύλλι αυτή την περίοδο και γι' αυτό βγάζουν και τα ζώα για βοσκή περισσότερες ημέρες. Αυτό όμως, όπως μας λένε οι ίδιοι οι κτηνοτρόφοι, έχει επίπτωση στις αποδόσεις στο γάλα που έχουν τα ζώα. Όσον αφορά τέλος το άχυρο, η τιμή του από σιτάρι είναι στα 3,5 ευρώ ανά δέμα».
Ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι: «η συντριπτική πλειοψηφία των πράξεων στο ανώτερο ποιοτικά τριφύλλι στην περιοχή της Βοιωτίας και της Φθιώτιδας αφορά στα 38 λεπτά το κιλό, όμως στις πιο κάτω ποιότητες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες και κυμαίνονται ακόμα και στα 25-26 λεπτά το κιλό. Τα 25-26 αυτά λεπτά αφορούν το χορταροτρίφυλλο και όχι το καθαρό προϊόν. Μεγάλο ρόλο παίζει η απόσταση βέβαια, καθώς στις πιο βόρειες περιοχές, από Καρδίτσα κι άνω, οι τιμές μπορεί να διαφέρουν. Όσον αφορά στο άχυρο το δέμα από κριθάρι έχει 4 ευρώ και το δέμα από σιτάρι 3 ευρώ. Η σανοβρώμη πιάνει 28 λεπτά το κιλό σήμερα, το δε καλαμπόκι από 32 στα αλώνια έχει τώρα 29 λεπτά. Το σακιασμένο ανάλογα το μαγαζί μπορεί να πιάνει και τα 40 λεπτά το κιλό».
«Η ζήτηση και οι τιμές των κτηνοτροφικών φυτών έχουν σημειώσει κάμψη το τελευταίο διάστημα. Τα τριφύλλια έχουν στον παραγωγό γύρω στα 30 λεπτά τα καλής ποιότητας, όμως δεν υπάρχουν και πολλά αποθέματα. Προσωπικά, μου έχουν τελειώσει τα αποθέματα τριφυλλιού και αναμένουμε τη συλλογή της νέας χρονιάς τους επόμενους μήνες. Στο άχυρο από σιτάρι οι τιμές είναι στα 10 λεπτά ανά κιλό», τόνισε από την πλευρά του ο παραγωγός κτηνοτροφικών φυτών από τον Αμπελώνα Λάρισας, κ. Θανάσης Φάκας.
Η τάση θα ανακοπεί μόνο με παρατεταμένο χειμώνα, λένε οι γνώστες, αλλά πόσο πιθανό είναι αυτό;
Καθοδικές είναι οι τάσεις στις τιμές του τριφυλλιού, προκαλώντας προβληματισμό σε όσους έχουν αποθηκευμένες μεγάλες ποσότητες, αλλά και... ανακούφιση στις κτηνοτροφικές μονάδες.
Βοιωτία: Κατρακύλα για τριφύλλια και άχυρα, κρατάει η σανοβρώμη
Για σταδιακή υποχώρηση των τιμών κάνει λόγο, μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, έμπορος ζωοτροφών από την περιοχή του Κάστρου Βοιωτίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο: «η ζήτηση έχει πέσει πολύ τελευταία, λόγω της καλοκαιρίας που επιτρέπει σε πολλούς κτηνοτρόφους να βόσκουν τα ζώα τους έξω αφενός και λόγω της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτρόφων αφετέρου. Από εκεί που τους προηγούμενους μήνες διώχναμε 500 και 600 τόνους ζωοτροφή το μήνα, πλέον, με δυσκολία φεύγουν από μας 100 τόνοι το μήνα. Φυσικά μεγάλος είναι ο ρόλος και της καλοκαιρίας. Παρότι στην ηπειρωτική Ελλάδα έχει βάλει πλέον κρύο, εντούτοις στην Κρήτη, που έχει μεγάλη κατανάλωση σε τροφές, υπάρχει ακόμα αυξημένη θεμοκρασία και τα ζώα βόσκουν στο ύπαιθρο κατά κόρον. Στο αποθηκευμένο τριφύλλι που δίνουμε εμείς, η μέση τιμή είναι σήμερα στα 35 λεπτά, από 40 λεπτά που ήταν μέχρι πριν κάποιες εβδομάδες. Πράξεις γίνονται με τιμές από 32 έως 37 λεπτά. Σε πιο βόρειες περιοχές μαθαίνουμε ότι γίνοναι πράξεις και με 28 λεπτά, ενώ παράλληλα έχει κατρακυλήσει η τιμή και στο άχυρο, ακόμα και κάτω από τα 15 λεπτά το κιλό. Αντοχή επιδικνύει η τιμή στο σανό βρώμης, επειδή δεν υπάρχει μεγάλη διαθεσιμότητα στην αγορά».
Ο καλός καιρός κάνει πολλούς να... ξεστοκάρουν
Ο κ. Τηλέμαχος Ζαχαριάδης είναι αγρότης και καλλιεργεί 50 στρέμματα τριφύλλια κάθε χρόνο στα Γιαννιτσά. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο, τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μεγάλη πίεση στις τιμές και οι κτηνοτρόφοι δεν αγοράζουν όπως πριν. «Αυτή τη στιγμή πουλάω στα 28 λεπτά, απευθείας σε κτηνοτροφικές μονάδες. Έχω ασχοληθεί και προσωπικά με την κτηνοτροφία και ξέρω πολύ καλά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μονάδες με την ακρίβεια. Στην αγορά υπάρχουν και υψηλότεερες τιμές. Για τη νέα χρονιά δεν έχω ακόμα αποφασίσει πόσα στρέμματα θα βάλω», τονίζει.
«Στα μέσα Απριλίου θα αρχίσει να βγαίνει η νέα σοδειά. Οι πιο πολλοί κτηνοτρόφοι κάνουν συντήρηση στα ζώα τους, υπάρχει βοσκή στο ύπαιθρο, αλλά και εκτός αυτού πολλοί έχουν αγοράσει νωρίς τροφές, έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Τώρα έρχονται κτηνοτρόφοι για τριφύλλια, ζητάνε πίστωση, τα αποθέματα έχουν σχεδόν αδειάσει. Έχουν γίνει πωλήσεις στην Καρδίτσα και με 26 λεπτά. Προσωπικά έδωσα με 32 λεπτά τώρα και πιο πριν με 36 λεπτά. Οι κτηνοτρόφοι το μόνο σίγουρο είναι πως είναι ζορισμένοι με την ακρίβεια», αναφέρει από την πλευρά του ο Αποστόλης Εκίζογλου, από τις Σοφάδες Καρδίτσας.
Τέλος, ο κ. Θωμάς Στεργιάτος, αιγοπροβατοτρόφος από το χωριό Καραϊσκάκης Αιτωλοακαρνανίας δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι στην περιοχή του όσοι αγρότες και όχι μόνον διαθέτουν πάρα πολλά αποθέματα στην αποθήκη από πέρσι, βλέποντας την καλοκαιρία που επικρατεί και τον ζεστό έως και μέχρι πρότινος χειμώνα, έχουν ξεκινήσει και ξεστοκάρουν για να μην τους μείνει στα χέρια το προϊόν, αλλά και γιατί σιγά-σιγά πρέπει να έχουν χώρο, για όταν με το καλό ξεκινήσουν να κόβουν τριφύλλια τη νέα σεζόν. Το ακόμα πιο... εντυπωσιακό ωστόσο στοιχείο είναι πως υπάρχουν περιπτώσεις παραγωγών με απόθεμα, που διαπραγματεύονται να... διώξουν προϊόν β' ποιότητας όμως από την αποθήκη σε τιμές λίγο πάνω από τα 20-22 λεπτά το κιλό, επίπεδα που μέχρι και ένα μήνα πριν, δεν σκέπτονταν καν να πουλήσουν.
Ενημέρωση από την ΔΑΟ Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας.
Τα προβλήματα που έχουν προκαλέσει στα σιτηρά οι συνθήκες καλοκαιρίας και οι πολλές υγρασίες, τα οποία και αναδείξαμε από την περασμένη Παρασκευή (δείτε εδώ), επιβεβαιώνει με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε την Δευτέρα και η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Λάρισας.
Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.
Εκτός όμως από τα σιτηρά και δη το σκληρό σιτάρι, προβλήματα φαίνεται πως παρατηρούνται και στις καλλιέργειες φακής, με βασικό την προσβολή από περονόσπορο. Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ιωάννης Βαγγέλας του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που συμμετέχει σε επιτοπίους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών, όσον αφορά στις φακές, το πρόβλημα με τον περονόσπορο αφορά κυρίως τις πρώιμες. Έχει δε να κάνει και με τις πολύωρες ομίχλες που επικρατούν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συγκεκριμένα στον άξονα από τη Λάρισα ως και τα Φάρσαλα.
Ενημέρωση Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε παραγωγούς σκληρού σίτου και φακής
Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε. Λάρισας ανακοινώνει ότι γεωπόνοι της Υπηρεσίας σε συνεργασία με τον Επίκουρο Καθηγητή κ. Ιωάννη Βαγγέλα του Εργαστηρίου Φυτοπαθολογίας του Τμήματος Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πραγματοποιούν επιτοπίους ελέγχους και δειγματοληψίες σε καλλιέργειες σκληρού σίτου και φακής, καθώς και εργαστηριακή εξέταση δειγμάτων ασθενών φυτών.
Ο συνδυασμός της υψηλής θερμοκρασίας και σχετικής υγρασίας που επικράτησαν το τελευταίο χρονικό διάστημα, ευνόησαν την ανάπτυξη και εξέλιξη μυκητολογικών ασθενειών στις ανωτέρω καλλιέργειες, γι’ αυτό και οι παραγωγοί της Π.Ε. Λάρισας θα πρέπει να ελέγχουν τις καλλιέργειές τους για τυχόν προσβολές.
Σιτάρι σκληρό: Οι μέχρι στιγμής παρατηρήσεις δείχνουν ότι η κατάσταση των σιτοκαλλιεργειών χαρακτηρίζεται σε γενικές γραμμές καλή. Τοπικά και κυρίως στις σιτοκαλλιέργειες που δεν χρησιμοποιήθηκε επενδεδυμένος με μυκητοκτόνα σπόρος, έχουν παρατηρηθεί προσβολές κυρίως από τη μυκητολογική ασθένεια Ελμινθοσπορίωση, προσβολές οι οποίες κατά τόπους είναι έντονες.
Φακή: Τοπικά και κυρίως στις πρώιμες καλλιέργειες φακής έχουν παρατηρηθεί έντονες προσβολές από Περονόσπορο.
Η χημική επέμβαση εφόσον κριθεί ότι είναι αναγκαία, πρέπει να πραγματοποιηθεί με εγκεκριμένο μυκητοκτόνο, ενώ η απόφαση για ψεκασμό θα πρέπει να λαμβάνεται σε συνεργασία με τους τοπικούς γεωπόνους.
Σε νέες ποικιλίες στρέφονται οι παραγωγοί σε Φλώρινα και Καστοριά.
Αυξημένη ζήτηση έχουν φέτος τα φασόλια, γίγαντες και πλακέ, που καλλιεργούνται σε Φλώρινα και Καστοριά. Η χρονιά είναι καλή από άποψη αποδόσεων και ειδικά σε όσες περιοχές δεν έγιναν ζημιές από τον καιρό. Γενικά πάντως οι παραγωγοί εμφανίζονται προβληματισμένοι λόγω του υψηλού κόστους παραγωγής και της έλλειψης εργατικών χεριών.
Ο κ. Τάσος Ναλπαντίδης καλλιεργεί φασόλια Πρεσπών, γίγαντες και πλακέ, έχοντας μια παραγωγή της τάξης των 10-15 τόνων κατ' έτος. Όπως αναφέρει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, φέτος η παραγωγή του δεν ξεπέρασε τους 6 τόνους, λόγως μιας μεγάλης χαλαζόπτωσης, που χτύπησε την περιοχή την 1η Οκτωβρίου. «Η συγκομιδή στα φασόλια μας γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Φέτος δεν είχαμε μεγάλη παραγωγή λόγω των χαλαζοπτώσεων που έπληξαν τις καλλιέργειες. Ευτυχώς έχει κινηθεί διαδικασία για αποζημιώσεις και περιμένουμε χρήματα από τον ΕΛΓΑ. Στα καλά χωράφια οι στρεμματικές αποδόσεις στους γίγαντες μπορεί να φτάσουν με καλή φροντίδα και τα 400 κιλά ανά στρέμμα, αλλά στα πλακέ, είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, της τάξης των 300 κιλών. Φέτος, εκτός από τις ζημιές, είχαμε να αντιμετωπίσουμε και τα τσουχτερά κόστη παραγωγής. Αν αυτή τη στιγμή πάρεις χαρτί και μολύβι και υπολογίσεις όλα τα έξοδα, βλέπεις εύκολα πως το κόστος αυξήθηκε 65% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Υπολογίζω πως το κόστος παραγωγής ανά κιλό αγγίζει τα 2,80 με 3 ευρώ ανά κιλό. Με αυτό το δεδομένο και λόγω του ότι και πρόπερσι πολλοί παραγωγοί έπαθαν ζημιές στα φασόλια τους από τον καύσωνα, τα πράγματα είναι δύσκολα. Όσον αφορά στις τιμές παραγωγού, έχουν μεν ανεβεί, αλλά κυρίως στην χονδρική είναι δύσκολα. Προσωπικά έχω επιλέξει να πουλάω όλη μου την παραγωγή στη λιανική. Έχω συνεργασίες με μαγαζιά από όλη την Ελλάδα. Φέτος πουλάω 6 ευρώ τους γίγαντες και 5 τα πλακέ. Στη χονδρική οι τιμές αυτές είναι στα 4,90 και 4,30 ευρώ αντίστοιχα. Την περσινή χρονιά οι τιμές στη χονδρική ήταν 3,60 και 3 αντιστοίχως. Το καλό είναι πως έχει φύγει όλη σχεδόν η παραγωγή. Από σχεδόν 6 τόνους φέτος, έχουν μείνει ήδη στην αποθήκη μόλις 200 με 250 κιλά και η ζήτηση είναι καλή. Σε κάθε περίτπωση πάντως θεωρώ πως λόγω των συνεχόμενων απωλειών στην παραγωγή επί δυο έτη, του χρόνου τα στρέμματα θα είναι μειωμένα», υπογραμμίζει.
Για διαφοροποιήσεις στις αποδόσεις των χωραφιών την εφετινή χρονιά κάνει λόγο από την πλευρά του ο κ. Αντώνης Μαρκόπουλος, από τον Άγιο Αχίλλειο Πρεσπών, που καλλιεργεί 15 στρέμματα. Όπως μας λέει καλλιεργεί τρεις ποικιλίες φασολιών και φέτος δεν είχε ζημιές από τον καιρό. Όσον αφορά στη ζήτηση που έχει το προϊόν του, το οποίο διαθέτει στην χονδρική, αλλά και στη λιανική, τονίζει πως δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλη φέτος.
Στροφή και σε νέες ποικιλίες φασολιών
Τέλος, ο κ. Κοσμάς Λιόλιος καλλιεργεί στον Κορησσό Καστοριάς 35 συνολικά στρέμματα με φασόλια, γίγαντες, πλακέ και μαύρους γίγαντες πιο πολύ δοκιμαστικά. Όπως μας ανέφερε σκοπεύει ο ίδιος να αυξήσει την παραγωγή του και τα στρέμματα που καλλιεργεί τα επόμενα χρόνια, όμως γενικώς η καλλιέργεια στην περιοχή της Καστοριάς διέρχεται κρίση, λόγω υψηλού κόστους παραγωγής και έλλειψης εργατικών. Για την εφετινή χρονιά μας λέει τα εξής: «Κάναμε τη συλλογή το Νοέμβριο, όπως κάθε χρόνο. Είχαμε φέτος ζημιές από χαλάζι που χτύπησε τα φασόλια δυο φορές, αλλά και απώλειες στην παραγωγή από τον αέρα. Κατά τα άλλα δεν είχαμε προβλήματα. Τελευταία δοκιμάζουμε και τους μαύρους γίγαντες, τους οποίους προτιμούν οι διαβητικοί γιατί έχουν χαμηλότερα σάκχαρα. Επίσης πολλοί τους βάζουν στη σαλάτα. Η γεύση δεν έχει διαφορά από τους άλλους γίγαντες. Οι τιμές στη χονδρική είναι φέτος στα 4 ευρώ για τους γίγαντες, στα 3,80 για τα πλακέ και στα 4,50 με 4,70 στους μαύρους γίγαντες. Στην λιανική, η τιμή που πουλάει ο παραγωγός είναι 1 ευρώ παραπάνω. Οι τιμές που πουλάμε αυξήθηκαν, αλλά με τα υψηλά κόστη είμαστε μία... η άλλη».
Σε 100.000 στρέμματα εκτείνεται το πρόβλημα, σύμφωνα με τους αγρότες, οι οποίοι έχουν απευθυνθεί και στο ΥπΑΑΤ, χωρίς ακόμα να δουν... λύση.
Σε μάστιγα εξελίσσονται οι ζημιές από τα ποντίκια στο νομό Βοιωτίας από το φθινόπωρο έως σήμερα, με τους αγρότες να βρίσκονται σε αδιέξοδο.
Όπως επισημαίνει ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από τη Λιβαδειά, το μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί με τριφύλλια, σιτάρια και λοιπά χειμερινά σιτηρά, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αναγκάζονται να προχωρήσουν σε επανασπορές των χωραφιών τους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα κόστη. Όπως λέει ο κ. Βάγκος, που ζητά από το ΥπΑΑΤ να βρεθεί λύση, το πρόβλημα υπήρχε κι άλλες χρονιές, αλλά φέτος είναι σε ιδιαίτερη έξαρση λόγω των συνθηκών ξηρασίας τους προηγούμενους μήνες. Μάλιστα ο ίδιος επισημαίνει πως ως αποτέλεσμα των πολλών ζημιών στα τριφύλλια, παραμένουν ακόμα σε πολύ υψηλά επίπεδα για τους κτηνοτρόφους τα συγκεκριμένα προϊόντα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ακρίβεια και στο ράφι (π.χ. γαλακτοκομικά, τυροκομικά) προϊόντα και να την... πληρώνουν όλοι μαζί.
Για τεράστιο πρόβλημα με τις ζημιές από τα ποντίκια, που προκαλούν χιλιάδες τρύπες ανά χωράφι παρότι πολύ μικρά σε μέγεθος κάνει λόγο μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο έμπορος ζωοτροφών από το Κάστρο κ. Δημήτρης Σερακιώτης, ο οποίος προσθέτει ότι όλο αυτό έχει επίπτωση και στο εμπόριο, από την άποψη ότι λείπουν ποσότητες από την αγορά (π.χ. τριφυλλιού).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα στις περιοχές της Κωπαίδας, στη γραμμή από Χαιρώνεια έως Ακραίφνιο.
Φρένο στη ζήτηση έχει βάλει εν πολλοίς η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας, που έχει ως αποτέλεσμα τα κοπάδια να βόσκουν ακόμα στο ύπαιθρο.
Στον περιορισμό της ζήτησης για τριφύλλια έχει βάλει -εκτός της οικονομικής δυσπραγίας των κτηνοτρόφων-και η παρατεταμένη περίοδος καλοκαιρίας. Ήδη, βρισκόμαστε στις αρχές Ιανουαρίου, οι ζέστες επιμένουν και έχουν περάσει δυο μήνες (Νοέμβριος, Δεκέμβριος), με τα ζώα να μπορούν να βόσκουν, εφόσον υπάρχουν τέτοιες προϋποθέσεις, στο ύπαιθρο, σε αντίθεση με άλλες χρονιές που είχε χαμηλές θερμοκρασίες αυτή την περίοδο. Σε περίπτωση που η καλοκαιρία συνεχίσει, θα μπορούμε να μιλάμε για... χείρα βοηθείας στις κτηνοτροφικές μονάδες και πολλές χιλιάδες ευρώ για την καθεμιά οικονομία.
Ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Δρυμού Θεσσαλονίκης δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι ο ίδιος πήρε πέντε χέρια τριφύλλια από τα κτήματα που καλλιεργεί και πως δεν τον συνέφερε από άποψη αποδόσεων να κάνει νέες κοπές λόγω της καλοκαιρίας, που συνεχίζεται. «Ο μέσος όρος αποδόσεων είναι στις 10 μπάλες ανά στρέμμα, αλλά οι αποδόσεις ποικίλουν ανάλογα την κοψιά. Τα πρώτα χέρια έχουν καλύτερες αποδόσεις σε όγκο, ωστόσο από άποψη ποιότητας καλύτερα είναι το δεύτερο και τρίτο χέρι. Σίγουρα, η παρατεταμένη καλοκαιρία έχει ωθήσει αρκετό κόσμο, ακόμα και σήμερα να κόβει τριφύλλια, ιδίως πιο νότια από εμάς. Επίσης, είναι δεδομένο πως λόγω της ζέστης, πολλοί κτηνοτρόφοι δεν αναγκάζονται να έχουν σταβλισμένα τα κοπάδια τους, τα οποία τα βγάζουν στο ύπαιθρο, έτσι δηλαδή έχουν ρίξει και τα κόστη των ζωοτροφών. Οι τιμές σήμερα για τριφύλλια από αποθήκες είναι στον παραγωγό στα 28 με 29 λεπτά, αλλά από έμπορο παραμένουν πολύ ψηλά για τους κτηνοτρόφους. Το γεγονός πάντως ότι μήνες όπως ο Νοέμβριος, ο Δεκέμβριος και μέχρι τώρα ο Ιανουάριος λόγω του καιρού επιτρέπουν τη βοσκή στην ύπαιθρο για τα ζώα, έχει ευνοήσει τις μονάδες», μας είπε.
Αλλά και ο κ. Γιάννης Βάγκος, παραγωγός από την περιοχή της Λιβαδειάς τόνισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ότι οι όποιες κοπές γίνονται έχουν περισσότερο αντίκτυπο στο κομμάτι του ψυχολογικού, παρά στην αγορά. Ωστόσο, όσο συνεχίζεται ο καλός καιρός οι αποθήκες με τριφύλλια χάνουν, γιατί τα ζώα βόσκουν στο ύπαιθρο, δεν υπάρχει η ζήτηση που θα υπήρχε με ψυχρό καιρό και έτσι η τιμή στο τριφύλλι, έχει κατά κάποιο τρόπο φρενάρει. Σύμφωνα με τον κ. Βάγκο ο παραγωγός σήμερα στη Λιβαδειά δίνει τριφύλλι με 40 λεπτά στην αποθήκη, αλλά σε πιο βόρειες ζώνες, οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες, λόγω του ότι η Βοιωτία έχει πλεονέκτημα όσον αφορά στην εγγύτητά της σε λιμάνια, όπως ο Πειραιάς.
Σημειώνεται πως σε κάποιες περιοχές της χώρας με μεγάλη ηλιοφάνεια και αρκετές βροχές (όπως η Δυτική Ελλάδα) υπάρχουν αγρότες που έχουν κόψει τριφύλλια 7-8 φορές ήδη φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι συγκεκριμένοι αγρότες θεωρούνται κερδισμένοι, όχι όμως και οι αποθήκες, που περίμεναν να κρυώσει ο καιρός για να πουλήσουν σε υψηλότερες τιμές το προϊόν...
Στη νέα ΚΑΠ θα ενισχύεται η καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.
Με βάση τα γεωπονικά χαρακτηριστικά των καλλιεργειών θα δοθούν οριζόντιες κατευθύνσεις με χειμερινά σιτηρά (όπως για παράδειγμα το κριθάρι) και ψυχανθή (όπως για παράδειγμα ο βίκος) μικρού βιολογικού κύκλου σύμφωνα με τη γεωργική πρακτική που εφαρμόζεται μέχρι σήμερα.
Οι κατευθύνσεις αυτές θα περιλαμβάνονται και στον κατάλογο καλλιεργειών στην αίτηση του ΟΣΔΕ το 2023 και μετά.
Όπως υποστηρίζει το Στρατηγικό Σχέδιο της νέας ΚΑΠ, οι παραγωγοί δύνανται να αξιοποιήσουν για την επιλογή των καλλιεργούμενων ειδών και ποικιλιών και τους γεωργικούς συμβούλους (αν και ακόμη δεν έχει τρέξει το σχετικό πρόγραμμα).
Η αντικατάσταση της καλλιέργειας θα διαπιστώνεται από τον έλεγχο της αίτησης ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς, αναφέρει το ΥπΑΑΤ.
Σε περίπτωση νέας μίσθωσης αγροτεμαχίων θα πρέπει να είναι γνωστή η καλλιέργεια της προηγούμενης χρονιάς, δυνητικά για παράδειγμα στο ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης θα μπορούν να αναφέρονται όλες οι σχετικές πληροφορίες με τις καλλιέργειες.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται. Σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο της νέας ΚΑΠ, η ενίσχυση για αντικατάσταση αφορά:
μηδική σε βίκο - 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε βίκο - 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε βίκο - 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
μηδική σε χειμερινά σιτηρά - 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά - 14,3 ευώ ανά στρέμμα
αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά - 29,7 ευρώ ανά στρέμμα
Ακόμα και τιμές κοντά στα 50 λεπτά αναγκάζονται να πληρώνουν οι κτηνοτρόφοι για τα τριφύλλια, που βρίσκονται στην αποθήκη αυτή την περίοδο.
Σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο σημείο έχει περιέλθει η εγχώρια αγορά του τριφυλλιού, εξαιτίας της αδυναμίας των κτηνοτροφικών μονάδων να προμηθευτούν προϊόν -όπως θα θέλαν- λόγω έλλειψης ρευστότητας. Οι περισσότεροι προσπαθούν να κινηθούν με επιταγές από γαλατάδες, όμως οι τιμές του προϊόντος, έχουν ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα και οι αγρότες θέλουν μετρητό για να καλύψουν κι εκείνοι τις ανάγκες τους. Αποθέματα στις αποθήκες υπάρχουν, αλλά όχι τεράστια, κάτι που προμηνύει ακόμα πιο δύσκολο χειμώνα για τις τιμές.
Ιδιαίτερα υποτονική χαρακτηρίζει την κίνηση στην αγορά του τριφυλλιού τις τελευταίες ημέρες και λίγο πριν τα Χριστούγεννα, ο κ. Δημήτρης Πανούσης, παραγωγός και έμπορος από την περιοχή του Δρυμού Θεσσαλονίκης. Όπως εξηγεί μιλώντας στον ΑγροΤύπο, ο κτηνοτροφικός κόσμος είναι οικονομικά στριμωγμένος λόγω του ότι δεν έχει πάρει έγκαιρα επιδτοήσεις-ενισχύσεις-προγράμματα, με αποτέλεσμα να κάνει... κράτει. Σύμφωνα με τον κ. Πανούση, έχει συντελέσει σίγουρα και το γεγονός ότι πολλές μονάδες έχουν από φέτος μειώσει το δυναμικό τους. Όσον αφορά στις τιμές, τα τριφύλλια από την αποθήκη φεύγουν στα 29-30 λεπτά το κιλό, αλλά με τα φορτωτικά, τα μεταφορικά, το κέρδος του εμπόρου κ.λπ., φθάνει στο σημείο ο κτηνοτρόφος να το πληρώνει έως και 35 λεπτά το κιλό.
Σε χαμηλούς ρυθμούς κινείται η αγορά λέει και ο Τηλέμαχος Ζαχαριάδης, παραγωγός τριφυλλιού από την Αξό Πέλλας, ο οποίος τόνισε τα εξής στον ΑγροΤύπο: «ζήτηση υπάρχει, αλλά όχι τίποτα το ζωηρό κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει ακόμα επιδοτήσεις. Προσωπικά έχω μπάλες μικρές από όλα τα χέρια που έκοψα και στέλνω σε όλη την Ελλάδα, όπου χρειαστεί δηλαδή. Οι τιμές αγγίζουν, ανάλογα και την περιοχή αποστολής, τα 35-45 λεπτά ανά κιλό. Οι υψηλότερες τιμές είναι για τα νησιά, που έχουν μεγάλα μεταφορικά κόστη. Τη νέα χρονιά, εκτιμώ, πως δεν θα μπουν πολλά τριφύλλια στην περιοχή μας, γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού. Ειδικά, όταν μιλάμε για μικρές μπάλες, που εξυπηρετούν όλες τις μονάδες, απαιτούνται αρκετά εργατικά χέρια. Ως εκ τούτου, θεωρώ, πως θα έχουμε μείωση εκτάσεων».
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου από τις Σοφάδες Καρδίτσας σημείωσε στον ΑγροΤύπο τα εξής: «ζήτηση υπάρχει και μάλιστα μεγάλη από τις μονάδες... λεφτά δεν υπάρχουν. Έχουν πάρει προϊόν κτηνοτρόφοι με τρίμηνες επιταγές μέχρι και στην τιμή των 38 λεπτών το κιλό. Αν δεν αποκτήσει ρευστότητα ο κτηνοτροφικός τομέας, είναι δύσκολα τα πράγματα. Επίσης, τη νέα χρονιά αναμένεται μείωση παραγωγής, γιατί πολλά νεόφυτα που βάλαμε, έχουν πρόβλημα...».
Στην περιοχή της Φλώρινας, τέλος, όπως μας είπαν αγρότες τα τριφύλλια πιάνουν στην αποθήκη μια τιμή γύρω στα 31 με 32 λεπτά ανά κιλό.
Βίκος για συγκαλλιέργεια, αμειψισπορά, ζωοτροφή και χλωρά λίπανση με ενσωμάτωση στο έδαφος.
Ιδιαίτερα αυξημένο καταγράφεται το ενδιαφέρον για την καλλιέργεια βίκου την εφετινή χρονιά, με πολλούς παραγωγούς μάλιστα, όπως μας ανέφεραν να βρίσκουν μετά... δυσκολίας σπόρο για να σπείρουν. Η σπορά του βίκου γίνεται, συνήθως, το φθινόπωρο στη χώρα μας. Το συγκεκριμένο είδος το προτιμούν οι αγρότες για συγκαλλιέργεια, ακόμα και με δενδρώδεις καλλιέργειες (ελιές), για αμειψισπορά (καλαμπόκι και άλλα σιτηρά), αλλά και για σανό που προορίζεται για ζωοτροφή.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο αγρότης Γιάννης Βάγκος από την περιοχή της Λιβαδειάς, φέτος υπάρχει τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για το βίκο, που δύσκολα μπορείς να βρεις και σπόρο ακόμα από και από χέρι σε χέρι (ελεύθερο δηλαδή), κάτι που δείχνει πως υπάρχει αύξηση στα στρέμματα και λόγω της κατάστασης με την κτηνοτροφία. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι περισσότεροι αγρότες στην Λιβαδειά σπέρνουν βίκο το φθινόπωρο, για να αλωνίσουν τον Απρίλιο-Μάιο. Για όψιμες ποικιλίες βίκου προτιμάται η συγκαλλιέργεια με βρώμη.
Στο ίδιο πνεύμα μιλώντας και ο Χρήστος Σιδερόπουλος, πρώην πρόεδρος του ΑΣ Λαρισαίων Αγροτών: «Το ενδιαφέρον για σπόρο βίκου και καλλιέργεια είναι μεγάλο. Προσωπικά δεν κατάφερα να βρω σπόρο για βίκο για να καλλιεργήσω και προτίμησα το μπιζέλι. Το γεγονός ότι ο βίκος είναι μέσα στις λύσεις που προωθεί η χώρα μας και το ΥπΑΑΤ για τα Οικολογικά Σχήματα με τη νέα ΚΑΠ, έχει ανεβάσει κατακόρυφα το ενδιαφέρον στην περιοχή μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο έμπειρος συνεταιριστής.
«Έχει εξαντληθεί ο πιστοποιημένος σπόρος και το ενδιαφέρον είναι μεγάλο. Έχουν μπει περισσότερες εκτάσεις, τόσο για σποροπαραγωγή, που κάνουμε εμείς, όσο και για ζωοτροφή. Εκτιμώ πως αυτό έγινε γιατί πέρσι υπήρξε μεγάλη μείωση στις εκτάσεις. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η συνδεδεμένη να αυξηθεί πέρσι και οι αγρότες να το προτιμήσουν φέτος ως καλλιέργεια», τόνισε από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Αλεξανδρής, γεωπόνος από το κατάστημα του Βασίλη Μιχαήλ στη Λάρισα.
Τέλος, ο κ. Θανάσης Κούντριας, από την Αγρομηχανική Βόλου, εξήγησε μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως ο βίκος είναι από τα πιο αζωτοδεσμευτικά ψυχανθή και ως εκ τούτου και στην περιοχή της Μαγνησίας το ενδιαφέρον των αγροτών για καλλιέργεια βίκου φέτος είναι αυξημένο, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις στους σπόρους και δύσκολα θα είναι πολύ αυξημένα τα στρέμματα.
Ζήτηση υπάρχει, αλλά δεν μεταφράζεται απαραίτητα και σε πράξεις, δεδομένης της οικονομικής στενότητας των μονάδων, με αποτέλεσμα να φρενάρει η τιμή.
Κόπωση εμφανίζει τελευταία η εγχώρια αγορά του τριφυλλιού, ως αποτέλεσμα της γενικότερης δυσπραγίας των κτηνοτρόφων, αλλά και της καθυστέρησης εκ μέρους της πολιτείας, να πληρώσει την έκτακτη ενίσχυση για ζωοτροφές. Οι πιο πολλοί κτηνοτρόφοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ αναζητούν ταυτόχρονα και πιο προσιτές λύσεις για τροφή.
Ο κ. Τριαντάφυλλος Μπεκιαρης από τη Νέα Ηράκλεια σημειώνει μιλώντας στον ΑγροΤύπο πως η καλοκαιρία που επικράτησε το προηγούμενο διάστημα, είχε ως αποτέλεσμα οι παραγωγοί να κόψουν έξι και επτά χέρια. Μάλιστα, όπως αναφέρει, μέχρι πριν λίγες ημέρες κιόλας κόβονταν τριφύλλια. Το πιο ποιοτικό προϊόν όμως βρίσκεται στην αποθήκη και σε μεγάλο βαθμό έχει πουληθεί σε μονάδες. «Μέχρι πριν λίγες εβδομάδες το προϊόν έφευγε με 30-32 λεπτά το κιλό στην περιοχή μας. Τα καλά τριφύλλια έχουν όλα φύγει κι έχουν απομείνει τα πιο... δεύτερα. Ζήτηση υπάρχει, όμως, λεφτά δεν υπάρχουν στις μονάδες, που είναι πιεσμένες. Τώρα όσον αφορά στη νέα χρονιά, εκτιμώ, πως θα μπουν περισσότερα στρέμματα από άλλες χρονιές, γιατί το βαμβάκι έχει πέσει η τιμή του. Αν το βαμβάκι είχε τιμή, θα έβαζε ο κόσμος παραπάνω στρέμματα. Τώρα, βλέπω αύξηση στα τριφύλλια. Προσωπικά φέτος τα μείωσα από άλλες χρονιές, εξαιτίας του κοστολογίου», προσθέτει ο κ. Μπεκιάρης.
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας τόνισε στο ΑγροΤύπο τα εξής: «η τιμή για το τροφύλλι από την αποθήκη παίζει τώρα στα 34 με 36 λεπτά το κιλό. Ζήτηση και ενδιαφέρον υπάρχουν, όμως οι κτηνοτροφικές μονάδες πιέζονται από τα κοστολόγια και ζητούν ως επί το πλείστον να πάρουν προϊόν, πληρώνοντας με επιταγή στα τέλη Δεκέμβρη. Ελάχιστοι έως καθόλου είμαστε οι αγρότες που δεχόμαστε να πληρωθούμε με επιταγές, γιατί έχουμε και μεις με τη σειρά μας ανάγκη από ρευστότητα. Πριν λίγες εβδομάδες, το έκτο χέρι που έκοψα, έφυγε από το χωράφι με 28 λεπτά το κιλό. Οι κτηνοτρόφοι που βγάζουν τα ζώα για βοσκή στο ύπαιθρο έχουν να αντιμετωπίσουν και την...ξέρα από την ανομβρία, με αποτέλεσμα να ψάχνουν εναλλακτικές». Σύμφωνα πάντως με τον κ. Εκίζογλου, στις αποθήκες, υπάρχουν μεν τριφύλλια, αλλά σε καμιά περίπτωση, οι ποσότητες δεν φθάνουν εκείνες που ήταν αποθηκευμένες πρόπερσι τέτοια εποχή. Παράλληλα, όπως αναφέρει έγιναν νέες φυτεύσεις τον Σεπτέμβριο, ακόμα πιο πολλές θα γίνουν την άνοιξη, όμως είναι αμφίβολο αν θα υπάρξουν καλές αποδόσεις από την πρώτη χρονιά. Όσον αφορά στις τιμές του τριφυλλόσπορου, ο ίδιος λέει, πως δεν έχει ανεβεί η τιμή του, όπως στα σπόρια άλλων προϊόντων, με αποτέλεσμα να κυμαίνεται στα 4-5 ευρώ το κιλό.
Λαμία: Στάσιμες οι τιμές, εναλλακτικές αναζητούν οι κτηνοτρόφοι
Ο κ. Δημήτρης Σπαθούλας καλλιεργεί τριφύλλια στην περιοχή της Λαμίας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, υπάρχει μια στασιμότητα στις τιμές και στις πράξεις με τριφύλλια, καθώς δεν υπάρχει χρήμα στις μονάδες και εκτός αυτού, οι κτηνοτρόφοι αναζητούν πιο προσιτές εναλλακτικές. «Η τιμή στα τριφύλλια είναι σήμερα γύρω στα 30 λεπτά το κιλό. Ενδιαφέρον υπάρχει, αλλά επικρατεί στασιμότητα στις πράξεις, που περνάει και στις τιμές ως τάση. Φαίνεται πως οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι πάνε πίσω τις αγορές, όσο αυτό είναι εφικτό. Επίσης πολλοί έχουν αγοράσει τα πρώτα χέρια και πιο φθηνά άχυρα και βολεύονται. Προσωπικά καλλιεργώ και μπιζέλι με σιτηρά, μαλακό ή σκληρό σιτάρι και αυτό το διαθέτω δεμένο σε μπάλες στα 25-26 λεπτά. Έχουν αρχίσει και το προτιμούν οι κτηνοτρόφοι γιατί είναι 5-6 λεπτά πιο φθηνό από το τριφύλλι. Βέβαια και τα τριφύλλια που έχουμε στις αποθήκες δεν θα μείνουν. Θα φύγουν και σε πιο υψηλές τιμές το χειμώνα», επισημαίνει ο κ. Σπαθούλας.
Χρήση ανθεκτικών και προσαρμοσμένων στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής ειδών και ποικιλιών αποτελεί μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ. Η παρέμβαση εφαρμόζεται στις εκτάσεις που εντάσσονται στην αγρονομική περιφέρεια των αροσίμων καλλιεργειών.
Αφορά την ενίσχυση παραγωγών για την καλλιέργεια ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος.
Όπως αναφέρει το Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, τα είδη και οι ποικιλίες μικρού βιολογικού κύκλου αλλά και οι τοπικές, τοπικά προσαρμοσμένες ποικιλίες ή οι άγριοι συγγενείς, που παρουσιάζουν καλύτερη προσαρμογή στις επικρατούσες συνθήκες και ειδικότερα στις ξηροθερμικές συνθήκες της Μεσογείου, καλύπτουν τις αρδευτικές ανάγκες τους από το νερό της βροχής ή ακόμα και σε περιπτώσεις παρατεταμένης ξηρασίας, όπως οι αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής κρίσης, οι ανάγκες σε άρδευση αλλά και οι ανάγκες σε θρέψη είναι σημαντικά μικρότερες.
Επίσης οι ειδικά επιλεγμένες για την ανθεκτικότητά τους στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής καινοτόμες καλλιέργειες όπως η Κινόα, Χια, Τεφ, Μαύρο Σινάπι, Νιγκέλα, Καμελίνα, Μουκούνα, Σιταροκρίθαρο, Γλυκοπατάτα, Τσουκνίδα για ίνα και Λινάρι για λάδι ή και ίνα, έχουν δοκιμαστεί στη χώρα μας και υπάρχει σχετική τεχνογνωσία.
Η δέσμευση των παραγωγών έγκειται στην επιλογή καλλιέργειας με βάση τις παρακάτω επιλογές:
α) ποικιλιών χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών μικρού βιολογικού κύκλου, σε αντικατάσταση υδροβόρων καλλιεργειών και συγκεκριμένα αραβοσίτου, μηδικής και βάμβακος,
β) τοπικών ποικιλιών ετησίων ή και ειδών και ποικιλιών προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ή και άγριων συγγενών καλλιεργούμενων ειδών, για τροφή ή ζωοτροφές,
γ) στην εισαγωγή νέων καινοτόμων ή και με καινοτόμο χρήση καλλιεργειών ανθεκτικών στις ξηροθερμικές συνθήκες και στις αναμενόμενες, λόγω της κλιματικής αλλαγής, μεταβολές.
Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τα είδη που αντικαθίσταται και αυτά που εγκαθίσταται.
Ενίσχυση για αντικατάσταση:
- μηδικής σε βίκο - 48,8 ευρώ ανά στρέμμα
- βαμβάκι σε βίκο - 10,9 ευρώ ανά στρέμμα
- αραβόσιτο σε βίκο - 31,6 ευρώ ανά στρέμμα
- μηδικής σε χειμερινά σιτηρά - 52,2 ευρώ ανά στρέμμα
- βαμβάκι σε χειμερινά σιτηρά - 14,3 ευώ ανά στρέμμα
- αραβόσιτο σε χειμερινά σιτηρά - 29,7 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών ψυχανθών 62,8 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών χειμερινών σιτηρών 31,3 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για καλλιέργεια προσαρμοσμένων ποικιλιών φαρμακευτικών - αρωματικών 82,4 ευρώ ανά στρέμμα
Ενίσχυση για την εισαγωγή καινοτόμων ανθεκτικών καλλιεργειών 60,6 ευρώ ανά στρέμμα
Ολοκληρώθηκε η συγκομιδή αραχίδας (αράπικο φιστίκι) με τιμές αυξημένες ονομαστικά σε σχέση με πέρσι οι οποίες όμως δεν ικανοποίησαν τους παραγωγούς λόγω της αύξησης στο κόστος παραγωγής.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Δούβα, παραγωγός και αντιπρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Καλαμάτας, που καλλιεργεί 120 στρέμματα με αραχίδα, «η παραγωγή που υπάρχει στην Ελλάδα είναι ελλιπής και για αυτό προωθείται κυρίως στην εσωτερική αγορά. Στην περιοχή της Μεσσήνης και της Καλαμάτας καλλιεργούνταν περίπου 2.000 στρέμματα, φέτος όμως μειώθηκαν σε περίπου 1.300 στρέμματα και του χρόνου αναμένεται να μειωθούν ακόμη περισσότερο.
Έχουμε πάνω από το διπλάσιο αύξηση του κόστους καλλιέργειας. Πέρσι ήταν στα 330 ευρώ το στρέμμα ενώ φέτος ξεπέρασε τα 580 ευρώ το στρέμμα. Μεγάλη είναι η αύξηση στα καύσιμα, στα λιπάσματα και στην άρδευση λόγω του ενεργειακού κόστους. Επίσης οι αποδόσεις φέτος ήταν μειωμένες λόγω κάποιων βροχοπτώσεων που είχαμε στα τέλη της καλλιέργειας (Σεπτέμβριος - Οκτώβριος) που έφεραν μυκητολογικές ασθένειες που δεν ήταν δυνατόν να αντιμετωπιστούν με ψεκασμούς λόγω συγκομιδής.
Πέρυσι η τιμή παραγωγού ήταν στα 1 ευρώ το κιλό, με τους παραγωγούς να κερδίζουν 45 - 55 ευρώ το στρέμμα. Φέτος αυξήθηκε στα 1,30 ευρώ το κιλό αλλά οι παραγωγοί δεν είχαν κέρδος. Υπάρχει ζήτηση στην αγορά για το φιστίκι αράπικο (αραχίδα) αλλά θα πρέπει να προσέξουν οι έμποροι και να στηρίζουν τους παραγωγούς για να μπορέσουν να καλλιεργούν το προϊόν».
Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο Γραμματέας του Α.Σ. Μεσσήνης και παραγωγός κ. Παναγιώτης Δουρουμής, «ολοκληρώθηκε η συγκομιδή με την τιμή παραγωγού να είναι αυξημένη σε σχέση με πέρυσι αλλά είχαμε μειωμένες αποδόσεις λόγω των καιρικών συνθηκών. Πάντως η καλλιέργεια ακολουθεί φθίνουσα πορεία και τα στρέμματα κάθε χρόνο είναι μειωμένα, ενώ τα προβλήματα λόγω της έλλειψης πιστοποιημένου σπόρου, που θα έδινε υψηλές αποδόσεις, να συνεχίζονται».
Ο κ. Τάσος Αγριανίδης παραγωγός και ιδιοκτήτης της εταιρίας Ελληνικός Καρπός, ο οποίος δραστηριοποιείται στην επεξεργασία και εμπορία αράπικου φιστικιού στις Σέρρες, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος είχαμε μεγάλη μείωση των στρεμμάτων καλλιέργειας σε σχέση με πέρυσι. Καλλιεργήθηκαν στην περιοχή περίπου 2.000 στρέμματα, ενώ την περσινή χρονιά η καλλιέργεια έφτανε στα 20.000 στρέμματα. Αυτό οφείλεται στην μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας που σχεδόν τριπλασιάστηκε αλλά και επειδή οι παραγωγοί προτίμησαν να στραφούν σε επιδοτούμενες καλλιέργειας (συνδεδεμένη) όπως το βαμβάκι και τα σιτηρά.
Επίσης υπήρξαν μειωμένες αποδόσεις λόγω καιρικών συνθηκών. Εμείς προσπαθούμε να κρατήσουμε τους παραγωγούς στην καλλιέργεια και δώσαμε αυξημένη σε σχέση με πέρσι τιμή στα 1,5 ευρώ το κιλό. Σαν καλλιέργεια δεν είναι πολύ απαιτητική από άποψη φυτοπροστασίας και ως προς την άρδευση χρειάζονται 10 ποτίσματα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής σεζόν. Μεγάλη σημασία ωστόσο έχει η ποιότητα του χώματος καθώς επηρεάζει την εξαγωγή των φυτών πριν την συγκομιδή. Διαθέτουμε μια σύγχρονη μονάδα επεξεργασίας φιστικιού και παραγωγής φιστικοβούτυρου που παράγεται από φιστίκι παραγωγής Αμμουδιάς Σερρών, καθώς και άλλα προϊόντα βουτύρου από ξηρούς καρπούς (αμυγδαλοβούτυρο, φουντουκοβούτυρο κ.α.). Τα τελευταία χρόνια υπάρχει όλο και μεγαλύτερη αύξηση της ζήτησης για φιστικοβούτυρο και οι Έλληνες καταναλωτές το προτιμούν. Για αυτό κάνουμε προσπάθεια να διατηρηθεί η καλλιέργεια στην περιοχή».
Η εφαρμογή βελτιωμένων πρακτικών φυτοκάλυψης αποτελεί μια δράση από τη λίστα των οικολογικών σχημάτων (eco-schemes) της νέας ΚΑΠ. Η παρέμβαση εφαρμόζεται σε εκτάσεις με μόνιμες και αρόσιμες καλλιέργειες.
Σε ότι αφορά στις μόνιμες καλλιέργειες η παρέμβαση αφορά σε:
-σπορά εντός των καλλιεργειών και ενδιαμέσως των δένδρων ή πρέμνων, ειδών που δεν προορίζονται για παραγωγή και ιδιαίτερα φυτών ξενιστών ωφελίμων ή και επικονιαστών ή και ειδών με στόχο την προστασία από τη διάβρωση, τη διατήρηση ή και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος (π.χ. ψυχανθών), τη μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών των καλλιεργειών σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης
-στη δημιουργία λωρίδων πλάτους 1,5 τουλάχιστον μέτρου και εμπλουτισμού αυτών με τη φύτευση ποωδών, πολυετών ή και θάμνων που δεν προορίζονται για παραγωγή, φυτών ξενιστών ωφελίμων ή και επικονιαστών, στα περιθώρια των αγροτεμαχίων με μόνιμες φυτείες.
Στις ζώνες αυτές δεν επιτρέπεται η χρήση συνθετικών λιπασμάτων.
Όταν η παρέμβαση εφαρμόζεται σε αρόσιμες εκτάσεις αφορά στην εφαρμογή συγκεκριμένων πρακτικών φυτοκάλυψης με μη παραγωγική κατεύθυνση:
-επίσπορων καλλιεργειών,
-σπορά ποωδών γρασιδιών,
-σπορά ειδών (π.χ. ψυχανθών), με στόχο την διατήρηση ή και αύξηση της οργανικής ουσίας στο έδαφος και την μείωση της χρήσης συνθετικών λιπασμάτων μέσω της μερικής κάλυψης των αναγκών της κύριας καλλιέργειας σε θρεπτικά δια της χλωρής λίπανσης,
-σπορά φυτικών ειδών που λειτουργούν ως ξενιστές επικονιαστών και ωφελίμων οργανισμών.
Στις παραπάνω καλλιέργειες φυτοκάλυψης δεν επιτρέπεται η χρήση λιπασμάτων.
Οι βελτιωμένες πρακτικές κάλυψης του εδάφους με τη σπορά αζωτοδεσμευτικών έχουν σαν αποτέλεσμα την προστασία από τη διάβρωση, τη βελτίωση της γονιμότητας των εδαφών λόγω της αύξησης οργανικής ουσίας (με την παράλληλη δέσμευση άνθρακα), τη μείωση των αναγκών για τη χρήση συνθετικών λιπασμάτων συμβάλλοντας έτσι στην προστασία των υδατικών πόρων από τη ρύπανση και τη μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου.
Ικανότητες δέσμευσης αζώτου έχουν οι εξής καλλιέργειες (ψυχανθή): i. Μηδική ii. Φασόλια iii. Μαυρομάτικα κ.α. iv. Λωτός v. Ρεβύθια vi. Τριφύλλια vii. Βρώσιμα κουκιά viii. Φακές ix. Λούπινα x. Μπιζέλια xi. Βίκος κ.α.
Επίσης για όλα τα αγροτεμάχια αροσίμων και δενδρωδών καλλιεργειών, που βρίσκονται σε εδάφη με κλίση άνω του 10%, επιβάλλεται να υπάρχει φυτική κάλυψη κατά την ευαίσθητη περίοδο. Ως «ευαίσθητη περίοδος» για τα ελληνικά δεδομένα ορίζεται η περίοδος των υγρών μηνών του έτους (περίοδος βροχοπτώσεων), δηλαδή η περίοδος 1/11 έως 15/3, και οπωσδήποτε όχι νωρίτερα από την προετοιμασία του εδάφους για την επόμενη εαρινή σπορά, ανάλογα με την καλλιέργεια. Η φυτοκάλυψη θα πρέπει να διατηρείται όσο το δυνατόν περισσότερο εντός της υγρής περιόδου.
Η κάλυψη του εδάφους μπορεί να γίνεται με ένα ή περισσότερους από τους παρακάτω τρόπους:
-κύρια χειμερινή καλλιέργεια
-φυτικά υπολείμματα
-αυτοφυή βλάστηση
Για τη διατήρηση της φυτοκάλυψης του εδάφους στις αρόσιμες καλλιέργειες στο πλαίσιο της ενισχυμένης αιρεσιμότητας οι παραγωγοί υποχρεούνται να την εξασφαλίζουν είτε αφήνοντας την κύρια καλλιέργεια είτε επιτρέποντας την αυτοφυή βλάστηση είτε με τον απλό διασκορπισμό των φυτικών υπολειμμάτων στο έδαφος.
Στην περίπτωση των μονίμων καλλιεργειών, η υποχρέωση για φυτοκάλυψη καθόλη τη διάρκεια της υγρής περιόδου ισχύει για τις εκτάσεις που βρίσκονται σε περιοχές με κλίση άνω του 10% και αφορά σε αυτοφυή βλάστηση ή και διασκορπισμό φυτικών υπολειμμάτων.
Στο προτεινόμενο ecoscheme (οικολογικό σχήμα) οι παραγωγοί ενισχύονται:
α. για να προετοιμάσουν το αγροτεμάχιο και
β. να σπείρουν τα επιθυμητά είδη φυτοκάλυψης και όχι απλώς να παραμείνουν αδρανείς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι σε αγροτεμάχια που γειτνιάζουν με υδάτινα σώματα, οι γεωργοί οφείλουν να διατηρούν ζώνη ανάσχεσης (bufferstrip), όπου δε χρησιμοποιούνται λιπάσματα, ανόργανα ή οργανικά, κοπριά και φυτοπροστατευτικά προϊόντα. Το ελάχιστο πλάτος αυτής της ζώνης ορίζεται στα τρία μέτρα κατά μήκος φυσικών επιφανειακών υδάτινων σωμάτων (ποτάμι, υδατόρεμα, λίμνη, διώρυγες, τάφροι, κανάλια). Οι εκμεταλλεύσεις που συμμετέχουν στο συγκεκριμένο eco-schemes θα πρέπει να εμπλουτίζουν τις υποχρεωτικές ζώνες των τριών μέτρων με τη φύτευση φυτών ξενιστών επικονιαστών με παράλληλη συμμόρφωση στην υποχρέωση μη εφαρμογής θρεπτικών και φυτοπροστατευτικών.
Ποσά ενίσχυσης
Στις μόνιμες καλλιέργειες χορηγείται 10 ευρώ/στρέμμα ενίσχυση, τόσο για τη σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσμευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών), όσο και για τη δημιουργία λωρίδων 1,5 μέτρου στα περιθώρια του χωραφιού ή και για τον εμπλουτισμό των υποχρεωτικών ζωνών ανάσχεσης με φυτά ξενιστές επικονιαστών.
Στις αρόσιμες καλλιέργειες δίνεται ενίσχυση 5 ευρώ για τη σπορά επίσπορων καλλιεργειών, σπορά ποωδών γρασιδιών και σπορά αζωτοδεσμευτικών ειδών (π.χ. ψυχανθών).
Και στις δύο περιπτώσεις όταν η εκμετάλλευση εμπλουτίζει το σύνολο των ενταγμένων αγροτεμαχίων με φυτά ξενιστές επικονιαστών ή και ωφελίμων παρέχεται πρόσθετη ενίσχυση 5 ευρώ/στρέμμα.
Η δυνατότητα καλλιέργειας μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού στην Ελλάδα, ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές, προτάθηκε στο πλαίσιο του 36ου Επιστημονικού Συνεδρίου της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας. Μάλιστα σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε έδειξε ότι στρεμματική απόδοση σόγιας μπορεί να ξεπεράσει τα 650 κιλά.
Η καινοτόμος αυτή πρόταση αποτελεί προϊόν συνεργασίας της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και του Ινστιτούτου Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών (Ε.Ζ.Π.Γ.) του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.
Το συγκεκριμένο ερευνητικό έργο είχε ως τίτλο «Πιλοτική καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές» και έφερε την υπογραφή των: Β. Κοτσάμπαση, Γ. Συμεών και Γ. Ζέρβα.
Ο Ομ. Καθηγητής Γ.Π.Α., κ. Γεώργιος Ζέρβας αναφερόμενος στις συνθήκες που οδήγησαν στην ανάγκη εκπόνησης του συγκεκριμένου έργου, ανέφερε ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ελλειμματική σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές. Για τον λόγο αυτό προωθούνται πολιτικές, που στοχεύουν στην αύξηση των καλλιεργούμενων εκτάσεων για παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών, με μακροπρόθεσμο στόχο τη σημαντική μείωση των εισαγωγών σόγιας και τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας σε αυτές. Το πρόβλημα εμφανίζεται σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό στην Ελλάδα, επομένως είναι απολύτως αναγκαία η ανάληψη πρωτοβουλιών για τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας μας σε πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».
Ο κ. Ζέρβας επεσήμανε επιπλέον, πως «το σογιάλευρο παίζει σημαντικό ρόλο στην κατάρτιση σιτηρεσίων γαλακτοπαραγωγών ζώων, εξαιτίας της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας. Η καλλιέργεια σόγιας, αν και δεν είναι διαδεδομένη στη χώρα μας, κυρίως λόγω των μη επιτυχών προσπαθειών του παρελθόντος, θα μπορούσε να αποτελέσει μια εναλλακτική λύση για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, ιδιαίτερα γι’ αυτές που έχουν τη δυνατότητα να ιδιοπαράγουν κάποιες από τις ζωοτροφές, που χρησιμοποιούν για τη διατροφή του ζωικού τους κεφαλαίου».
Στην ομιλία του ο κ. Γ. Συμεών, Ερευνητής του Ινστιτούτου Ε.Ζ.Π.Γ. του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, ανέφερε ότι «στόχος της μελέτης ήταν να διερευνηθεί η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας και κτηνοτροφικού κουκιού, ώστε να διαπιστωθεί η δυνατότητα καλλιέργειάς τους στη χώρα μας και η αξιοποίηση τους ως εναλλακτικές πρωτεϊνούχες ζωοτροφές».
Ως συμπέρασμα της μελέτης προέκυψε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας για παραγωγή σογιόσπορου, είναι εφικτή στη χώρα μας σε αρδευόμενες εκτάσεις με ικανοποιητικές αποδόσεις, εφόσον βέβαια εξασφαλιστούν οι συνιστώμενες καλλιεργητικές φροντίδες. Η στρεμματική απόδοση σόγιας ξεπέρασε τα 650 κιλά. Επιπλέον, μπορεί να θεωρηθεί και οικονομικά συμφέρουσα ως πρωτεϊνούχος ζωοτροφή με υψηλή θρεπτική αξία, που βελτιώνει την παραγωγική ικανότητα του σιτηρεσίου των γαλακτοπαραγωγών ζώων.
Διαπιστώθηκε ότι η καλλιέργεια μη γενετικά τροποποιημένης σόγιας στις συνθήκες της χώρας μας μπορεί να επιφέρει ένα σημαντικό κέρδος και επομένως ενθαρρύνεται η καλλιέργειά της σε αντικατάσταση της εισαγόμενης γενετικά τροποποιημένης σόγιας, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία υπό τις επικρατούσες συνθήκες στον κλάδο των ζωοτροφών και της αγροτικής παραγωγής.
Ο κ. Ι. Βασταρδής, Δ/ντής Ζώνης Γάλακτος της ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ, ανέφερε ότι «η ΔΕΛΤΑ υλοποιεί ήδη από το 2012 το Σχέδιο Δράσης ΓΑΙΑ, μια πρωτοβουλία για τη βιώσιμη ανάπτυξη και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας. Στο πλαίσιο αυτό, προωθούνται δράσεις έρευνας, εκπαίδευσης και τεχνικής υποστήριξης των παραγωγών, και πρωτοβουλίες προώθησης αποδοτικών καλλιεργειών, με υψηλή διατροφική αξία σαν ζωοτροφές, με στόχο τη βελτίωση του βαθμού αυτάρκειας της χώρας και την αξιοποίηση της ελληνικής γης για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών.
Για τον σκοπό αυτό η ΔΕΛΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ έχει συνεργαστεί επί σειρά ετών με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ινστιτούτο Επιστήμης Ζωικής Παραγωγής Γιαννιτσών του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, πραγματοποιώντας πιλοτικές καλλιέργειες, για τη διερεύνηση τεχνικά εφικτών και αποδοτικών λύσεων. Οι προτάσεις που έχουν υποβληθεί αποτελούν σημαντικές εναλλακτικές λύσεις ως πηγή για την παραγωγή πρωτεϊνούχων ζωοτροφών και καθίστανται ιδιαίτερα επίκαιρες, σήμερα που ο κλάδος της γαλακτοπαραγωγού κτηνοτροφίας αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις και προβλήματα επάρκειας και υψηλού κόστους ζωοτροφών».
Ανοδικά κινείται η ζήτηση, αλλά και οι τιμές παραγωγού για τα ντόπια ρεβίθια.
Όσο το ρεβίθι γίνεται γνωστό στους καταναλωτές και ο παραγωγός βρίσκει τρόπους διάθεσης της παραγωγής του σε ικανοποιητικές τιμές, είτε μέσω συνεταιρισμών, είτε απευθείας στην αγορά και άνευ μεσαζόντων, τόσο το προϊόν θα προσελκύει αγρότες για να το προτιμήσουν. Πρόβλημα ωστόσο συνιστούν για τους παραγωγούς, όπως μας είπαν οι καιρικές συνθήκες των τελευταίων ετών που επηρεάζουν αρνητικά τις αποδόσεις, όπως επίσης και οι ζημιές από τα αγριογούρουνα που καταστρέφουν πολλά προϊόντα.
Τιμές εκκαθάρισης ακόμα και άνω του 1,40 στον ΘΕΣΤΟ
Ο κ. Αστέριος Σαπουνάς, διευθυντής στον Αγροτικό Συνεταιρισμό ΘΕΣΤΟ, στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και ομάδα παραγωγών οσπρίων δήλωσε τα εξής στον ΑγροΤύπο: «στην ομάδα μας συμμετέχουν 60 παραγωγοί, οι οποίοι καλλιεργούν ρεβίθι, λαθούρι αλλά και φακές. Στην περιοχή μας τα όσπρια μπαίνουν κυρίως για το πρασίνισμα, όμως σιγά-σιγά τα προτιμούν οι παραγωγοί και λόγω των τιμών και της ζήτησης. Οι τιμές στο ρεβίθι έχουν ανεβεί, όπως και σε όλα τα προϊόντα, σε σχέση με τα προηγούμενα έτη. Ενδεικτικά να σας πω ότι με την εκκαθάριση που κάνει ο Συνεταιρισμός, υπάρχουν αγρότες που πληρώνονται το ρεβίθι 1,30-1,40 ή και παραπάνω το κιλό. Η ζήτηση για το προϊόν κυμαίνεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Εκτιμώ ότι με τη συνδεδεμένη των 30 ευρώ το στρέμμα στη νέα ΚΑΠ, θα υπάρξει ώθηση στην καλλιέργεια και κίνητρο για τους παραγωγούς». Σημειωτέον ότι στον κάμπο της Λάρισας, αλλά και στις πιο νότιες ζώνες καλλιέργειας, προτιμάται το μεγαλόσπερμο ρεβίθι (κυρίως Μακαρένα), σε αντίοθεση με τη βόρεια Ελλάδα, που καλλιεργείται κυρίως το μικρόσπερμο.
Πρόβλημα οι πολύ χαμηλές αποδόσεις στα Γρεβενά
Ο κ. Θεοφάνης Γιαγκόζογλου καλλιεργεί βιολογικά ρεβύθια μικρόσπερμα στα ορεινά των Γρεβενών και συγκεκριμένα Ελληνικές ποικιλίες Αμοργός και Θηβών, τα οποία σπέρνονται στις αρχές της άνοιξης και συγκεκριμένα το Μάρτιο. Τα συγκεκριμένα ρεβύθια, μας εξηγεί ο κ. Γιαγκόζογλου, είναι ιδιαίτερα νόστιμα, έχουν καλή ζήτηση, αλλά πρόβλημα για την περιοχή, συνιστούν οι πολύ χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις. Παλιότερα, μας λέει ο ίδιος, οι παραγωγοί έπιαναν και 200 κιλά το στρέμμα, ενώ τώρα το ανώτερο είναι 100-150, με την πλειοψηφία να μην πιάνει πάνω από 50-70 κιλά μόλις. Το κόστος παραγωγής την ίδια ώρα έχει ανέλθει λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και ιδίως του πετρελαίου, ενώ είναι ενδεικτικό πως μόνο η θεριστική πήρε αύξηση κατά 5 ευρώ το στρέμμα από πέρσι, φθάνοντας φέτος στα 15 ευρώ (το στρέμμα). Συνολικά μαζί με τα υπόλοιπα κόστη, ίσως φθάνει και τα 60 ευρώ το στρέμμα, ενώ στα συμβατικά όσοι κάνουν ψεκασμούς, πληρώνουν περισσότερα. Αναφορικά με τις τιμές παραγωγού, τέλος, ο κ. Γιαγκόζογλου σημειώνει πως το συμβατικό κυμαίνεται στον παραγωγό στα 80 λεπτά με 1 ευρώ το κιλό, ε ενώ το βιολογικό έως και στα 1,20 ευρώ ανά κιλό.
Το χαλάζι φέτος κατέστρεψε τις καλλιέργειες πριν τη συγκομιδή στην Πέλλα
Η κα Ανθούλα Πολυχρονίδου καλλιεργεί μικρόσπερμα τύπου Θηβών ρεβίθια στην περιοχή της Ραχώνας στο νομό Πέλλας. Συνολικά βάζει μαζί με τον πατέρα της γύρω στα 20-30 στρέμματα με ρεβίθι κάθε χρόνο. Όπως μας αναφέρει τα τελευταία χρόνια και οι 10-15 παραγωγοί ρεβιθιών έρχονται αντιμέτωποι με τις χαμηλές αποδόσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες. Φέτος για παράδειγμα, μας λέει η ίδια, λίγες ημέρες πριν τη συγκομιδή, το χαλάζι κατέστρεψε την παραγωγή, με αποτέλεσμα την απώλεια εισοδήματος, όμως ο ΕΛΓΑ μέχρι σήμερα δεν έχει δώσει αποζημίωση ούτε 1 ευρώ... Στις καλές χρονιές οι αποδόσεις στα ρεβίθια μπορεί να φθάσουν και στα 150-280 κιλά το στρέμμα, όμως αυτό γίνονταν πολύ παλιότερα. Όσον αφορά στη ζήτηση, η κα Πολυχρονίδου μας ανέφερε πως έχουν μεγάλη, καθώς τα χει μάθει ο καταναλωτής, αλλά δυστυχώς δεν μπαίνουν και πολλά στρέμματα.
Στα 37 λεπτά ανά κιλό έφυγαν τα πρώτα φορτία τριφυλλιού από αποθήκη.
Στα τελειώματα είναι οι κοπές τριφυλλιού, που πιάνει υψηλές τιμές στην αγορά και βάζει (όσον αφορά στο αποθηκευμένο προϊόν), υποθήκες για ακόμα υψηλότερες τιμές μέσα στο χειμώνα. Από την άλλη, οι κτηνοτροφικές μονάδες, ανάλογα πώς θα πάει και ο καιρός, θα κληθούν να σηκώσουν μεγάλα βάρη, προκειμένου να αντεπεξέλθουν.
Νομός Βοιωτίας: Μεγάλη η ζήτηση, με 37 λεπτά το πρώτο φορτίο από αποθήκη
Ο κ. Δημήτρης Σερακιώτης από το Κάστρο Βοιωτίας κάνει εμπόριο ζωοτροφών και συνεργάζεται με μεγάλους παραγωγούς της περιοχής, τους οποίους και προμηθεύει με σπόρο, με τελικό στόχο, όπως προσθέτει τις καλύτερες αποδόσεις. Σύμφωνα με τον κ. Σερακιώτη, το τριφύλλι σίγουρα θα είναι σε μεγάλη έλλειψη το χειμώνα. Ο ίδιος έχει κλεισμένες από τώρα τις ποσότητες που έχει αποθηκεύσει. Από το χωράφι, συνεχίζει μιλώντας στον ΑγροΤύπο, το προϊόν έπιανε φέτος 28-30 λεπτά το κιλό, ενώ από την αποθήκη τα πρώτα φορτία που έφυγαν πωλήθηκαν προς 37 λεπτά. Ο κ. Σερακιώτης εκτιμά πως μέσα στο χειμώνα τα τριφύλλια θα πάνε και πάνω από τα 42 λεπτά το κιλό, καθώς η ζήτηση είναι μεγάλη. Τέλος, ο έμπειρος έμπορος ζωοτροφών αναφέρεται και στο θέμα της έλλειψης εργατών, που πλήττει όλες τις αγροτικές επιχειρήσεις. Όπως χαρακτηριστικά τονίζει, έβαλε μέσα στην αποθήκη 2,5 ρκατ. κιλά βρώμη και δυσκολέυτηκε πολύ, καθώς είναι δύσκολο να βρεις νέα εργατικά χέρια. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο, καταλήγει, πάει στις μεγάλες μπάλες τριφυλλιού από φέτος.
Νομός Λάρισας: Μεγάλα τα κόστη για άρδευση
Ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός τριφυλλιού από το Καστρί Αγιάς Λάρισας δήλωσε τα εξής στον ΑγροΤύπο: «ολοκληρώσαμε και το έκτο χέρι και έχουμε το τριφύλλι στην αποθήκη. Ζήτηση υπάρχει μεγάλη από τους κτηνοτρόφους. Από την αποθήκη δεν δίνουμε ακόμα προϊόν. Η τιμή φέτος όλη τη σεζόν κυμάνθηκε στο χωράφι στα 25 με 28 λεπτά ανά κιλό στον παραγωγό. Στα τέλη Οκτωβρίου θα κόψουμε ακόμα ένα, το τελευταίο και θα το κάνουμε ενσίρωμα. Αυτό θα είναι έτοιμο να καταναλωθεί από αρχές Δεκεμβρίου. Το έκτο χέρι είχε απόδοση ικανοποιητική, στα 280 κιλά ανά στρέμμα. Γενικά φέτος οι αποδόσεις ήταν καλές. Μοναδικό πρόβλημα για μας φέτος ήταν τα υπέρογκα κόστη για νερά, ρεύματα, πετρέλαια και λοιπά αναλώσιμα. Τη νέα χρονιά θα βάλω και πάλι τριφύλλι σταθερά, γύρω στα 200 στρέμματα, ίσως και λίγο παραπάνω».
Καρδίτσα: Στο... φουλ δούλεψε η προπώληση φέτος, λίγα τα τριφύλλια
Ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός τριφυλλιού από τις Σοφάδες Καρδίτσας τόνισε στον ΑγροΤύπο πως τα τριφύλλια ήταν από το ξεκίνημα και παραμένουν... ανάρπαστα. Σε 10 ημέρες περίπου υπολογίζει ο κ. Εκίζογλου ότι θα κόψει το πέμπτο χέρι, στο οποίο οι αποδόσεις ανά στρέμμα, δεν αναμένονται πάνω από 200 κιλά το στρέμμα. Σύμφωνα με τον κ. Εκίζογλου, το πέμπτο χέρι, ο ίδιος το διαπραγματεύεται ήδη με κτηνοτροφικές μονάδες στα 32 λεπτά από το χωράφι, ενώ το δεύτερο, τρίτο και τέταρτο έπιασε στην αποθήκη έως και 36-38 λεπτά το κιλό. «Η κατάσταση με τα κοστολόγια έχει ξεφύγει. Για το πέμπτο χέρι, που θα κόψουμε, έχουμε κάνει ήδη τρία ποτίσματα. Υπολογίζω πως το πότισμα φέτος θα μας στοιχίσει εν τέλει γύρω στα 70 ευρώ το στρέμμα, όταν πρόπερσι ήταν 20 ευρώ μόλις. Τριφύλλια δεν υπάρχουν πολλά στην περιοχή μας, όπως επίσης και επάρκεια στις αποθήκες. Από την άλλη πρέπει να δεχθούμε πως οι τιμές στα ζωοτροφικά φυτά έχουν ξεφύγει για τον κτηνοτρόφο, όμως και για μας είναι πολλά τα κόστη. Αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι, που ζητούν να μας πληρώσουν λόγω έλλειψης ρευστού με επιταγές τρίμηνες και τετράμηνες από γαλατάδες. Είναι δύσκολο να το δεχθούμε αυτό καθώς και μεις έχουμε προβλήματα ρευστότητας».
Λείπει χρήμα από την αγορά
Καθισμένη βλέπει την εγχώρια αγορά πλέον ο κ. Κώστας Καραγιώργος, έμπορος τριφυλλιού από την περιοχή των Φαρσάλων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στον ΑγροΤύπο δεν υπάρχει πλέον ιδιαίτερη ζήτηση καθώς οι μονάδες δυσκολεύονται κι ενώ οι τιμές για το προϊόν από αποθήκη κυμαίνονται στα 30 με 33 λεπτά το κιλό.
Με 40 λεπτά αγοράζουν τριφύλλια οι κτηνοτρόφοι στον Άγιο Νικόλαο Λασιθίου
Σε φυσιολογικά επίπεδα κινείται η ζήτηση για τριφύλλι στην Κρήτη αυτή την περίοδο, λέει στον ΑγροΤύπο, η κα Μαρία Γραμματικάκη, που διαθέτει κατάστημα εμπορίας ζωοτροφών μαζί με τον άντρα της στο Καστέλι Αγίου Νικολάου Λασιθίου, στην Κρήτη. Σύμφωνα με την ίδια, η τιμή που αγοράζει σήμερα ο κτηνοτρόφος τριφύλλι είναι στα 40 λεπτά ανά κιλό. Όπως εξάλλου τονίζουν κτηνοτρόφοι από άλλες περιοχές του νησιού, ήδη αναγκάζονται να πληρώνουν για τα τριφύλλια 45 λεπτά ίσως και παραπάνω.
Έχουν χαθεί πολλά κιλά λόγω του βροχερού καιρού και υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Εδώ και μια εβδομάδα έπρεπε να έχει κοπεί το τέταρτο χέρι στα τριφύλλια, τόνισε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αποστόλης Εκίζογλου, παραγωγός από την περιοχή των Σοφάδων Καρδίτσας, όμως η βροχή δεν... αφήνει. Σύμφωνα με τον ίδιο, γενικότερα στη Θεσσαλία, τα τριφύλλια ήταν λιγότερα φέτος, ενώ υπάρχουν και πολλές απώλειες από τον κακό καιρό. Όπως εξάλλου αναφέρει ο ίδιος, το τέταρτο χέρι έχει ήδη πουληθεί προς 24 λεπτά καθαρά με τα έξοδα για τα κοπτικά στον κτηνοτρόφο. Παράλληλα, όπως τονίζει ο κ. Εκίζογλου, η μικρή μπάλα από προηγούμενα χέρια πιάνει 28 λεπτά συν ΦΠΑ, ενώ υπάρχουν και προσφορές από μονάδες για μικρή μπάλα τριφύλλι ακόμα και στα 32 λεπτά το κιλό.
Στα 27 με 28 λεπτά ανά κιλό πωλείται το τριφύλλι στην περιοχή της Κωπαΐδας, με τον έμπειρο παραγωγό κ. Γιάννη Βάγκο από τη Λιβαδειά να μιλάει στον ΑγροΤύπο για καλή ζήτηση από τις κτηνοτροφικές μονάδες αυτή την περίοδο και μάλιστα από ένα μεγάλο κομμάτι της χώρας. Σύμφωνα με τον ίδιο, σε Βοιωτία-Φθιώτιδα, οι παραγωγοί κόβουν ή ετοιμάζονται να κόψουν το τέταρτο χέρι, με τον καιρό να προκαλεί καθυστερήσεις στον εφοδιασμό της αγοράς.
Το πέμπτο χέρι έκοψε πριν τρεις ημέρες ο κ. Στέλιος Ευσταθίου, παραγωγός τριφυλλιού από την Αγιά Λάρισας. Όπως μας ανέφερε έπιασε απόδοση γύρω στα 400 κιλά το στρέμμα κι ενώ οι τιμές για φορτωμένο τριφύλλι σε μεγάλη μπάλα παίζουν στα 27 λεπτά το κιλό. Σημειωτέον ότι ο καιρός δημιούργησε προβλήματα στους παραγωγούς, από την άποψη ότι είτε βράχηκαν κομμένα τριφύλλια, είτε φοβούνταν οι αγρότες να τα κόψουν και να τα αφήσουν στο χωράφι, υπό το φόβο της βροχής. Όπως μας αναφέρει τέλος ο κ. Ευσταθίου, αν ο καιρός κρατήσει θα κόψει δυο ακόμα χέρια, ένα ξερό κι ένα χλωρό. Ο ίδιος μας λέει πως το προϊόν έχει μεγάλη ζήτηση, από μονάδες αρκετών περιφερειών της χώρας κι ως εκ τούτου ο ίδιος αποθηκεύει για να πιάσει ακόμα καλύτερες τιμές, πουλώντας μέσα στο χειμώνα.
Μια καλή παραγωγή αναμένουν φέτος οι φασολοπαραγωγοί σε Καστοριά και Φλώρινα.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ναλπαντίδης, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών «Πελεκάνος», μετά μια δύσκολη χρονιά που είχαμε πέρσι με μείωση της παραγωγής λόγω των υψηλών θερμοκρασιών που έπληξαν την ανθοφορία των φυτών, φέτος οι καιρικές συνθήκες βοήθησαν και αναμένουμε μια καλή παραγωγή.
Ο κ. Μανώλης Δημητρόπουλος, παραγωγός και εκπρόσωπος της εταιρείας Prespa Top, από την Φλώρινα αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος μέχρι στιγμής έχουμε γλυτώσει από τις χαλαζοπτώσεις και τις υψηλές θερμοκρασίες και δεν υπάρχουν ζημιές στην καλλιέργεια. Η εταιρία μας δραστηριοποιείται στην καλλιέργεια και την παραγωγή και τυποποίηση των φασολίων.
Η καλλιέργεια φέτος έχει μια οψίμιση της παραγωγής κατά 10 - 15 ημέρες. Στα πρώιμα φασόλια η ανθοφορία έχει ξεκινήσει και μέχρι στιγμής δεν έχουμε υψηλές θερμοκρασίες. Το φασόλι δεν θέλει για μεγάλο χρονικό διάστημα (10 - 15 ημέρες) υψηλές θερμοκρασίες (από 35 βαθμούς Κελσίου και πάνω) γιατί έχουμε απώλεια παραγωγής.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα η συγκομιδή φασολιών Πλακέ Μεγαλόσπερμα αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου και Γίγαντες - Ελέφαντες από 20 Οκτωβρίου. Πάντως η ζήτηση είναι αυξημένη, αφού δεν υπάρχουν περσινά αποθέματα λόγω της μειωμένης παραγωγής».
Όπως επισημαίνει στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πενταβρύσου της Καστοριάς κ. Δημήτριος Λαζαρίδης, «μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να υπάρχει πρόβλημα στην καλλιέργεια ξερού φασολιού αν και δεν έχουν ακόμη τα φυτά κάνει καρπόδεση. Πάντως οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών και η πτώση θερμοκρασίας βοήθησαν τα φασόλια.
Ελπίζουμε να μην έχουμε τις περσινές υψηλές θερμοκρασίες (άνω των 32 βαθμών Κελσίου) για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με τα σημερινά δεδομενα η συγκομιδή φέτος στα φασόλια αναμένεται να ξεκινήσει από αρχές Οκτωβρίου.
Η ζήτηση στην αγορά πάντως είναι μεγάλη αφού πέρσι η παραγωγή ήταν πολύ μειωμένη στα φασόλια Καστοριάς. Από την άλλη φέτος το κόστος είναι πολύ αυξημένο, ενώ έχει μειωθεί ο αριθμός των εργατών γης. Όλοι μιλάνε για μείωση στρεμμάτων καλλιέργειας. Πέρσι το κόστος ήταν στα 550 - 600 ευρώ ανά στρέμμα. Φέτος έχει φτάσει στα 750 - 800 ευρώ. Οι αποδόσεις κυμαίνονται στην περιοχή από 250 έως 300 κιλά το στρέμμα. Η περσινή χονδρική τιμή των φασολιών κυμάνθηκε στα 4 ευρώ το κιλό. Αν φέτος πέσει κάτω από αυτά τα επίπεδα θα έχει πρόβλημα το εισόδημα του παραγωγού.
Σε ό,τι αφορά στην κατασκευή του αρδευτικού φράγµατος Νεστορίου έχει καθυστερήσει εδώ και πολλά χρόνια. Αν και η δημοπρασία για την κατασκευή του έργου έχει γίνει από το 2010 ακόμη έχει κατασκευαστεί μόλις το 25%. Οι αγρότες δεν νοιάζονται τι φταίει και καθυστερεί να παραδοθεί αλλά βλέπουν ότι ένα έργο που θα μπορούσε να αρδεύσει 70.860 στρέμματα δεν προχωρά. Χωρίς νερό δεν έχει μέλλον η καλλιέργεια φασολιών αλλά και σιτηρών γιατί οι αποδόσεις στα ξηρικά είναι πολύ μειωμένες».