Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Η ασυνήθιστη καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες, τροχοπέδη για την παραγωγή της νέας χρονιάς.

Μετά τα προβλήματα στην ελαιοπαραγωγή ως αποτέλεσμα της έξαρσης του δάκου και του γλοιοσπόριου, για τα οποία γράψαμε την Τρίτη, τις ζημιές στα εσπεριδοειδή που σαπίζουν πάνω στα δέντρα λόγω του αυξημένου ποσοστού υγρασίας, μεγάλες δυσχέρειες παρατηρούνται και στις καλλιέργειες σιτηρών, ελαιοκράμβης, αλλά και σε πυρηνόκαρπα (ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ.) - γιγαρτόκαρπα (μηλιά, αχλαδιά, κυδωνιά). Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ από τις παραγωγικές ζώνες της χώρας, ήδη παρατηρείται... αφύσικη ανάπτυξη για τα δεδομένα της εποχής στα σιτηρά, αλλά και στις ελαιοκράμβες. «Τα σιτάρια, αλλά και τα κριθάρια έχουν αναπτυχθεί παρά... φύσιν θα λέγαμε λόγω των πολύ υψηλών, για την εποχή, θερμοκρασιών που επικρατούν στη χώρα. Κάποιοι παραγωγοί μπορεί να θεωρούν ότι αυτό είναι καλό, ωστόσο υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για ανάπτυξη μυκήτων ειδικά την άνοιξη και σε περίπτωση που τότε είναι πολύ υγρός ο καιρός», επισημαίνει ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου, προσθέτοντας ότι κάτι αντίστοιχο έχει συμβεί και στην ελαιοκράμβη. Καμπανάκι κινδύνου χτυπά ο κ. Κούντριας και για άλλες καλλιέργειες και προϊόντα, όπως των πυρηνόκαρπων και των γιγαρτόκαρπων, για τα οποία αναφέρει ότι δεν έχουν συμπληρώσει -λόγω της καλοκαιρίας- τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά πιθανό, να βγάλουν προβλήματα στην καρποφορία και να υπάρξει απώλεια εισοδήματος για χιλιάδες παραγωγούς.

Προβληματισμένος με την εικόνα των καλλιεργειών της περιοχής εμφανίζεται μιλώντας στον ΑγροΤύπο και ο κ. Χρήστος Μιχαηλίδης, γεωπόνος στο κατάστημα εφοδίων του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επισκοπής Νάουσας. Όπως εξηγεί στον ΑγροΤύπο, σίγουρα η παρατεταμένη περίοδος υψηλών θερμοκρασιών δεν είναι ό, τι καλύτερο για τις καλλιέργειες της περιοχής. Στο ακτινίδιο για παράδειγμα, όπως μας τόνισε, η φυσιολογική φυλλόπτωση που θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί ένα μήνα πριν, τελείωσε μόλις τις προηγούμενες ημέρες και υπάρχει φόβος πως δεν θα συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους, με ό,τι αυτό (αρνητικό) συνεπάγεται για την καρποφορία τους. Το ίδιο ισχύει για ροδάκινα, βερίκοκα, νεκταρίνια κ.λπ. που ενδεχομένως θα έχουν πρόβλημα να καρπίσουν για τους ίδιους λόγους. Παράλληλα, όπως επισημαίνει ο κ. Μιχαηλίδης, αν πάει πίσω ο καιρός και αναπτυχθούν όψιμοι παγετοί, τότε θα υπάρξει μεγάλη επίπτωση στην τότε ηρτημένη εσοδεία.

Στην περιοχή της Κομοτηνής, όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο έμπειρος παραγωγός, κ. Χρήστος Παρασκευούδης, «ακόμα τουλάχιστον δεν μπορούμε να πούμε για την περιοχή μας και τα σιτάρια, ότι έχουν πάει σε αφύσικη ανάπτυξη, ωστόσο με το δεδομένο ότι η καλοκαιρία και οι υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν για μια ακόμα εβδομάδα τουλάχιστον, είναι βέβαιο πως θα αναπτυχθούν πολύ περισσότερο από όσο ενδεχομένως θα έπρεπε. Αυτό σημαίνει ότι μέσα στο χειμώνα θα είναι πιο αναπτυγμένα και άρα πιο ευπρόσβλητα σε περίπτωση παγωνιάς. Αυτό ισχύει για όλη τη βόρεια Ελλάδα και είναι συνέπεια της αλλαγής στο κλίμα, αλλά δεν μπορούμε με τα σημερινά δεδομένα να κάνουμε και κάτι...».

Ο κ. Χρήστος Κουκουτσέλος, αντιπρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Θεσσαλικό Φιστίκι» με έδρα στη Μαγνησία, ανέφερε από την πλευρά του στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι στιγμής τις καλλιέργειες της περιοχής.. σώζει η ομίχλη που πέφτει λόγω της λίμνης Κάρλας και η οποία κρατάει για αρκετές ώρες την ημέρα τη θερμοκρασία σε αρκετά χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με άλλες, κοντινές περιοχές, όπως για παράδειγμα ο Βόλος. Κατ' επέκταση, δεν έχουν δημιουργηθεί προβλήματα στα δέντρα.

Σημαντικό πρόβλημα στα ακρόδρυα της Φθιώτιδας

Ανήσυχοι είναι την ίδια ώρα και οι παραγωγοί ξηρών καρπών. Για παράδειγμα, ο κ. Γιάννης Χονδρόπουλος από το νομό Φθιώτιδας θεωρεί πως αν συνεχιστεί και τις επόμενες εβδομάδες το ίδιο σκηνικό με τον καιρό, οι φιστικιές, οι καρυδιές κ.λπ. δεν πρόκειται να συμπληρώσουν τις απαραίτητες ώρες ψύχους ή να ανοίξουν οι οφθαλμοί πρόωρα, με αποτέλεσμα αυτό να έχει σοβαρή επίπτωση στην καρποφορία την ερχόμενη χρονιά. Κατά τα άλλα, όπως τονίζει ο κ. Χονδρόπουλος, αυτή την περίοδο αρχίζει το κλάδεμα στην περιοχή και εφαρμογή βασικής λίπανσης.

Ενημέρωση για την πορεία συσσώρευσης χειμερινού ψύχους στη Νάουσα

Οι ροδακινιές, όπως κι άλλα φυλλοβόλα οπωροφόρα δένδρα ανέπτυξαν ένα μηχανισμό προσαρμογής για να μπορούν να επιβιώνουν στις χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα. Για να ανθίσουν και να παράξουν κανονικά, απαιτείται η έκθεσή τους σε χαμηλές θερμοκρασίες και κατόπιν σε υψηλές θερμοκρασίες, έχουν δηλαδή ‘απαιτήσεις’ σε ψύχος κα μετά σε ‘θερμότητα’ για να καρπίσουν. Σύμφωνα με δεδομένα προηγούμενων ετών ερευνητών του Τμήματος Φυλλοβόλων Οπωροφόρων Δένδρων Νάουσας, συμπεραίνεται πως η συσσώρευση ψύχους, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, είναι μειωμένη 32% (37 και 56 μερίδες ψύχους, αντίστοιχα), και λιγότερο μειωμένη με το έτος 2019. Δεδομένα παρουσιάζονται μόνο με το Δυναμικό Μοντέλο μέτρησης διότι είναι το περισσότερο αξιόπιστο. «Επειδή ο χειμώνας είναι ‘μπροστά’ περιμένουμε να έρθει το ψύχος τους επόμενους δύο μήνες. Για την πορεία της συσσώρευσης ψύχους θα γίνονται ανακοινώσεις κάθε δεκαπενθήμερο. Συνιστάται να αποφεύγεται η φύτευση ποικιλιών με μικρές απαιτήσεις σε ψύχος στη περιοχή της Ημαθίας και Πέλλας, γιατί θα ανθίσουν νωρίς, κινδυνεύοντας από ανοιξιάτικο παγετό, αλλά ούτε και με υψηλές απαιτήσεις σε ψύχος, γιατί μπορεί να μην καλυφθούν», επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους από το εν λόγω Ινστιτούτο.

Σχετικά άρθρα
07/03/2025 02:51 μμ

Επιπλέον 3 λεπτά εκκαθάριση έδωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Βόλου για τα καλαμπόκια που παρέλαβε το προηγούμενο διάστημα καταβάλλοντας 20 λεπτά ανοιχτή τιμή τότε στους παραγωγούς.

Συγκεκριμένα, στην συνεδρίαση της Πέμπτης (6/3/2025), το Διοικητικό Συμβούλιο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, αποφάσισε τη χορήγηση συμπληρωματικής τιμής στους παραγωγούς που παρέδωσαν καλαμπόκι εσοδείας 2024 στο Συνεταιρισμό, η οποία θα ανέρχεται στο ποσό των 0,03 ευρώ το κιλό.

Έτσι η τελική τιμή παραγωγού για το καλαμπόκι, μετά και την ήδη χορηγηθείσα προκαταβολή των 0,20 ευρώ το κιλό, κατά την παράδοση, διαμορφώνεται στο ποσό των 0,23 ευρώ το κιλό (23 λεπτά το κιλό).

Οι παραγωγοί θα μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου, στην Α’ ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, για την εξόφληση, από την Τρίτη (11/03/2025), προσκομίζοντας και τα σχετικά παραστατικά.

Τελευταία νέα
13/03/2025 04:08 μμ

Δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) που υπογράφηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Αθανάσιο Πετραλιά, η ΚΥΑ για χορήγηση ενισχύσεων και αποζημιώσεων στους παραγωγούς μήλων.

Ειδικότερα, με την απόφαση υπ. αριθμ. 65910 ανατίθεται στον ΕΛΓΑ η υλοποίηση του ad hoc προγράμματος κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, που αφορά μέτρα υπέρ των παραγωγών των Περιφερειακών Ενοτήτων Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς παρουσίασε μείωση παραγωγής, κατά το έτος 2023, ως άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023.

Το ποσό δέσμευσης ανέρχεται σε 16.000.000 ευρώ

Σύμφωνα με το ΦΕΚ, οι υψηλές θερμοκρασίες στο στάδιο του λήθαργου των οφθαλμών και η μη επαρκής συσσώρευση αριθμού μονάδων ψύχους επέδρασαν στην ποιότητα των ανθέων και είχαν ως συνέπεια μειωμένη καρπόδεση και αυξημένη καρπόπτωση για την καλλιέργεια της μηλιάς, που επιδεινώθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις, που ακολούθησαν κατά τη γονιμοποίηση και ιδιαίτερα στο κρίσιμο στάδιο της επικονίασης.

Η αξία της Απωλεσθείσας Παραγωγής θα προσδιορίζεται με βάση τον ακόλουθο τύπο: Μέση Απόδοση Περιόδου Αναφοράς (αποδόσεις τριετίας πριν τη ζημιά 2020, 2021, 2022) επί Μέση Τιμή ίδιας Περιόδου Αναφοράς μείον Απόδοση Έτους Ζημιάς 2023 επί Μέση Τιμή Έτους Ζημιάς 2023.

Δικαιολογητικά

Φυσικά πρόσωπα
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, μετά την έγκριση του προγράμματος, για όσους υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης, για αντιστάθμιση των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023, προκειμένου για φυσικά πρόσωπα είναι:
Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος (Ε1) και του αντίστοιχου Εκκαθαριστικού Σημειώματος έτους 2022. Εφόσον κρίνεται απαραίτητο μπορεί να ζητηθούν, κατά περίπτωση, επιπλέον φορολογικά στοιχεία και άλλων ετών.
Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα ΚΕΠ.
Τα προαναφερόμενα δικαιολογητικά θα ζητηθούν με Ανακοίνωση Τύπου που θα δημοσιευθεί και θα σταλεί στους ανταποκριτές ΕΛΓΑ των Περιφερειακών Ενοτήτων που ανήκουν στο πρόγραμμα.
Για νέους αγρότες, φωτοαντίγραφο της Απόφασης Ένταξης Νέων Αγροτών, από όπου αποδεικνύεται ότι ο ενδιαφερόμενος είναι ενταγμένος σε καθεστώς ενίσχυσης νέων αγροτών και η ένταξη έγινε πριν την επέλευση του ζημιογόνου αιτίου.

Νομικά πρόσωπα
Τα δικαιολογητικά που θα απαιτηθούν, μετά την έγκριση του προγράμματος, για όσα Ν.Π. υποβάλουν την Αίτηση Χορήγησης Ενίσχυσης για αντιστάθμιση των ζημιών από τις υψηλές θερμοκρασίες του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023, προκειμένου για νομικά πρόσωπα είναι:
1. Φωτοαντίγραφο του Καταστατικού της Εταιρείας και τυχόν τροποποιήσεις του
2. Φωτοαντίγραφα του Μετοχολογίου και των Δηλώσεων Φορολογίας Εισοδήματος των μετόχων με τα αντίστοιχα Εκκαθαριστικά Σημειώματα, έτους 2022
3. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος της Εταιρείας (Ε5) ή του μηχανογραφικού δελτίου οικονομικών στοιχείων επιχειρήσεων και επιτηδευματιών (Ε3), κατά περίπτωση
4. Φωτοαντίγραφο της Δήλωσης Ακίνητης Περιουσίας της Εταιρείας ή του Ιδιωτικού Συμφωνητικού Μίσθωσης
5. Φορολογική και Ασφαλιστική Ενημερότητα
6. Υπεύθυνη Δήλωση του ν. 1599/1986, θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής από οποιαδήποτε διοικητική αρχή ή τα ΚΕΠ.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

13/03/2025 10:58 πμ

Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η απόφαση για την πληρωμή de minimis στους παραγωγούς και τις επόμενες ημέρες αναμένονται οι πληρωμές.

Η απόφαση αφορά την χορήγηση ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στον τομέα της παραγωγής γεωργικών προϊόντων και ειδικότερα:

α) στην καλλιέργεια ροδάκινων και νεκταρινιών (παραμορφωμένων φρούτων)

β) σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε Έβρου, και

γ) σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.

Ειδικότερα οι ενισχύσεις στην παραγωγή ροδάκινων και νεκταρινιών, αφορούν τα αγροτεμάχια υπέστησαν ζημία ≥ 30%, λόγω της προσβολής τους από το φαινόμενο των παραμορφωμένων φρούτων, κατά το έτος 2024, η οποία καθιστά τα εν λόγω προσβεβλημένα αγροτικά προϊόντα μη εμπορεύσιμα, όπως αυτά καταγράφηκαν κατόπιν επιτόπιων ελέγχων από γεωπόνους, μέλη του ΓΕΩΤΕΕ σε πληροφοριακό σύστημα, υπό την επίβλεψη της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) και των Αντιπεριφερειών Ημαθίας και Πέλλας με τις αρμόδιες υπηρεσίες τους.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται:
α) σε 170€ ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
β) σε 210 € ανά στρέμμα καλλιέργειας ροδακινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω,
γ) σε 190 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 30% έως 70%,
δ) σε 230 € ανά στρέμμα καλλιέργειας νεκταρινιάς για τα αγροτεμάχια των οποίων τα δέντρα προσεβλήθησαν σε ποσοστό τουλάχιστον 70% και άνω.

Το ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τους καλλιεργητές δασικών δέντρων (ακακίες) του Έβρου, που έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2023, διατηρούν τουλάχιστο στον ένα (1) στρέμμα καλλιέργειας, καθορίζεται σε 186 € ανά στρέμμα.

Οι καλλιεργητές, που υπέστησαν ζημία από την πτώση του αεροπλάνου Antonov, στις 16 Ιουλίου 2022, στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας, πρέπει να έχουν υποβάλλει ενιαία αίτηση ενίσχυσης για το έτος 2022 και να διατηρούν τουλάχιστον ένα στρέμμα καλλιέργειας. Το ύψος του ποσού ενίσχυσης de minimis ανά στρέμμα και καλλιέργεια καθορίζεται σε:
108 € για τον ηλίανθο,
530 € για το σπανάκι,
688 € για τα φασολάκια,
204 € για τριφύλλι,
265 € για ελιές,
236 € για καρυδιές,
204 € για αραβόσιτο,
850 € για οπωροκηπευτικά,
186 € για λεύκες.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

12/03/2025 02:25 μμ

Ο ΑγροΤύπος συνομίλησε με τον Δρ. Δημήτρη Σταυρίδη, γενικό διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Θεσσαλίας, ώστε να μας αποτυπώσει την εικόνα της καλλιέργειας της αμυγδαλιάς και των παθογόνων στην περιοχή.

Ο Δρ. Σταυρίδης δήλωσε αναλυτικά:

«Η μονίλια είναι μια ασθένεια που σε γενικές γραμμές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα αλλά αντιμετωπίζεται, μέσω προληπτικών ψεκασμών σε συγκεκριμένα χρονικα σημεία. Η ασθένεια η οποία μας έχει δημιουργήσει ανησυχία είναι η Φόμοψη.»

«Η ασθένεια κάνει την εμφάνισή της κατά περιόδους και δεν δημιουργεί κάθε χρόνο προβλήματα. Το 2017 υπήρξε έξαρση της ασθένειας, δημιουργώντας πολύ μεγάλη μείωση στην παραγωγή στην ποικιλία Φυρανιά. Οι παραγωγοί έφτασαν σε σημείο να ζητήσουν παύση της καλλιέργειας και εκρίζωση των φυτών. Το πρόβλημα παρουσιάστηκε εκ νέου το 2023, επηρεάζοντας και την παραγωγή του 2024. Το αποτέλεασμα είναι οι παραγωγοί να ζητήσουν εκ νέου παύση της καλλιέργειας. Κάποιοι παραγωγοί με απομονωμένες φυτείες κατάφεραν να αντιμετωπίσουν την ασθένεια σε ικανοποιητικό επίπεδο, οι περισσότεροι όμως δεν είχαν αυτή την τύχη, χάνοντας σημαντικό κομμάτι της παραγωγής τους.»

«Φέτος, το 2025, η ασθένεια είναι σε ύφεση, ωστόσο γνωρίζουμε πως το δυναμικό μολύσματος υπάρχει και πρέπει να βρεθεί μια λύση αντιμετώπισης κι όχι αναδιάρθρωσης. Οι παραγωγοί είναι σύμφωνοι με αυτό, καθώς δεν θέλει κανείς μας να χαθεί η ποικιλία της Φυρανιάς, η οποία καθιστά την Ελλάδα ξεχωριστή στο εμπόριο αμυγδάλων.

Πρόκεται για σύμπλεγμα παθογόνων κι όχι για έναν μόνο οργανισμό, κάτι που καθιστά την αντιμετώπιση της ασθένειας δύσκολη έως αδύνατη. Λόγω αυτού, έχουμε εισηγηθεί, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ένα πρόγραμμα αντιμετώπισης της Φόμοψης. Συγκεκριμένα, στο πρόγραμμα συμμετέχουν οι κ. Βαγγέλας Ιωάννης από το τμήμα Φυτοπαθολογίας, κ. Μαδέσης Παναγιώτης του τμήματος Κυτταρικής και Μοριακής Βιολογίας και κ. Νάνος Γεώργιος του τμήματος Δενδροκομίας. Το πρόγραμμα που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Γεωργίας, και το οποίο αναμένουμε να εγκριθεί τις επόμενες ημέρες, θα εισηγηθεί δειγματοληψίες από την περιοχή, μοριακή εξέταση ώστε να αναγνωριστούν τα παθογόνα και μεταγονιδιωματική ανάλυση των δειγμάτων. Θα δοκιμαστούν επίσης τρόποι βιολογικής καταπολέμισης, με τη χρήση βιολογικών παραγόντων και βιοδιεγερτών, εξετάζοντας την ευρωστία των φυτών στην κάθε εφαρμογή.»

Ο Δρ. Γεώργιος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και εκ των εισηγητών του προγράμματος, δήλωσε για την εικόνα στην καλλιέργεια της Φυρανιάς:

«Η φυρανιά είναι η ναυαρχίδα στην ελληνική παραγωγή αμυγδάλων και η μόνη ανταγωνιστική ελληνική ποικιλία αμυγδαλιάς, όμως η καλλιέργειά της βρίσκεται σε άμεσο κίνδυνο. Η ασθένεια της Φόμοψης, πριν μερικά χρόνια έφτασε σε επίπεδα πανδημίας στην περιοχή. Η καταστροφή άρχισε από τη Λάρισα και επεκτάθηκε αρκετά. Η ασθένεια πλήττει μόνο την Φυρανιά.Οι καλλιέργεις της ποικιλίας εγκαταλήφθηκαν από πολλούς παραγωγούς, με αποτέλεσμα τα χωράφια να παραμείνουν ως εστίες μόλυνσης. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα μεγάλο στα Κανάλια, στο Συκούριο και ακόμα και στον Τύρναβο.»

«Χωρίς την έγκριση του προγράμματος το οποίο εισηγηθήκαμε δυστυχώς δεν γίνεται να αντιμετωπιστεί η ασθένεια. Το να προβαίνουμε στις ίδιες πρακτικές ξανά και ξανά δεν θα οδηγήσει κάπου. Το ζήτημα χρήζει σφαιρικής επιστημονικής προσέγγισης, εξ ’ου και η σημασία του προγράμματος, ώστε να έχουμε απτά στοιχεία στα χέρια μας και να πράξουμε βάσει αυτών.

Το πρόγραμμα έχει ως σκοπό να δοθούν κατευθυντήριες γραμμές ως προς τη χρήση συγκεκριμένων φυτοφαρμάκων, την εύρεση του παθογόνου μέσω μοριακών τεχνικών και πόσα και ποιά παθογόνα βρίσκονται πάνω στα φυτά. Αν για παράδειγμα η ασθένεια ξεκινά από έναν μύκητα και στη συνέχεια εμφανίζονται κι άλλοι, που σχετίζονται με την καταστροφή της παραγωγής, σε ποιο στάδιο θα πρέπει να καταπολεμηθεί ο κάθε μύκητας, όλα αυτά αποτελούν ερωτήσεις στις οποίες πρέπει να δοθεί απάντηση. Ο κ. Βαγγέλας, ως φυτοπαθολόγος θέλει να εστιάσει στον κύκλο της ασθένειας μέσω του προγράμματος. Εγώ, σαν δενδροκόμος, θα ήθελα να εξετάσω την επαγωγή της άμυνας των φυτών και τη χρήση βιοδιεγερτών σε αυτόν τον τομέα.»

Ο κ. Ιωάννης Κωτούλας, παραγωγός αμυγδάλων στη Λάρισα, δήλωσε στον ΑγροΤύπο:

«Υπάρχει όντως πρόβλημα και φόβος γύρω από την ασθένεια της Φόμοψης. Το πρόβλημα ξεκινά από το γεγονός πως έχουν αποσυρθεί τα σκευάσματα και οι δραστικές ουσίες που κρατούσαν την ασθένεια υπό έλεγχο και δεν έχουν αντικατασταθεί. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει θεραπεία για τη Φόμοψη. Άπαξ και ο παραγωγός ανακαλύψει την προσβολή, κλαδεύει και καταστρέφει τους προσβεβλημένους κλάδους αλλά η εξάπλωση της ασθένειας συνήθως συνεχίζεται. Υπάρχουν παραγωγοί που τα προηγούμενα έτη έχουν χάσει ολικώς τη σοδειά τους ή ακόμα και την καλλιέργειά τους. Μιλάμε λοιπόν για καταστροφή φυτικού κεφαλαίου και σε αυτή την περίπτωση τα κτήματα που καταστράφηκαν θα χρειάστουν τουλάχιστον μια 5ετία για να επανέλθουν.

Περιμένουμε να μεριμνήσει η πολιτεία για το ζήτημα. Σε αυτή τη φάση, επειδή δεν υπάρχει θεραπεία για την ασθένεια, η ασφαλέστερη πρακτική είναι η καταστροφή ενός χωραφιού προσβεβλημένου, ζητώντας από τους αρμόδιους φορείς να αποζημιώσουν τους παραγωγούς που θα προβούν σε κάτι τέτοιο. Η ασθένεια δείχνει να μεταφέρεται με τον αέρα και με τα έντομα, οπότε η καταστροφή της καλλιέργειας είναι ένα μέτρο για την πρόληψη εξάπλωσης σε γειτονικές καλλιέργειες

Φυσικά το ιδανικό θα ήταν να βρεθεί μια μέθοδος πρόληψης και θεραπείας της Φόμοψης. Περιμένουμε από τους γεωπόνους επιστήμονες επίσημες οδηγίες περι αυτού. Ίσως και την επισημοποίηση ποικιλιών ως ανθεκτικές, καθώς αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση για ανθεκτικότητα ποικιλιών στη Φόμοψη, παρά μόνο όσα λέγονται από στόμα σε στόμα ανάμεσα στους παραγωγούς. Εάν κάποια ποικιλία είναι όντως ανθεκτική, τότε θα πρέπει να γίνει χρήση της σε πληγείσες περιοχές.»

Τα εγκεκριμένα μυκητοκτόνα για το Phomopsis amygdali στην αμυγδαλιά έχουν δραστική ουσία το captan.
Δείτε εδώ σχετική γεωργική προειδοποίηση

11/03/2025 04:22 μμ

Υπογράφηκε, με αρκετές ημέρες καθυστέρηση, από τον υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Θάνο Πετραλιά, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών.

Να θυμίσουμε ότι από τα τέλη Ιανουαρίου είχε υπογραφεί η σχετική απόφαση από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

Το εγκεκριμένο ποσό υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ (ενίσχυση 200 ευρώ το στρέμμα).

Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν στην σχετική ηλεκτρονική βάση τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

10/03/2025 12:00 μμ

Έπεσαν οι υπογραφές έρχεται το ΦΕΚ για την πληρωμή 16 εκ. ευρώ του προγράμματος ad hoc της αποζημίωσης των μηλοπαραγωγών, ύψους 16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπογράφηκε από τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομία και Οικονομικών κ. Θάνο Πετραλιά και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ).

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να δημοσιευθεί το σχετικό ΦΕΚ και θα ακολουθήσει η πληρωμή της ενίσχυσης στους μηλοπαραγωγούς. Στο ΦΕΚ θα αναφέρονται οι περιοχές και τα ποσά της στρεμματικής ενίσχυσης που θα καταβληθούν στους παραγωγούς.

Όπως είχε δηλώσει ο υπουργός ΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, στην Καστοριά, επειδή η ζημιά που υπέστησαν δεν προβλεπόταν από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, θα υπάρξει ένα ad hoc πρόγραμμα ύψους 16 εκατ. ευρώ που θα αφορά στους μηλοπαραγωγούς της χώρας.

07/03/2025 01:54 μμ

Με λίγα αποθέματα φιστικιών, λόγω της περσινής μειωμένης παραγωγής, έχουμε μια σημαντική άνοδο των τιμών.

Ωστόσο λόγω έλλειψης στοιχείων δεν μπορεί η καλλιέργεια της φιστικιάς να ενταχθεί Μέτρο 23 του ΠΑΑ, που επιτρέπει τη χορήγηση στρεμματικών αποζημιώσεων σε παραγωγούς που έχουν υποστεί μείωση παραγωγής άνω του 30%.

Για την μειωμένη παραγωγή του 2024 αλλά και τα προβλήματα της καλλιέργειας κελυφωτού φιστικιού, αναφέρονται οι παραγωγοί σε δηλώσεις τους στον ΑγροΤύπο.

Ο κ. Ιωάννης Χονδρόπουλος, παραγωγός από το Μώλο Φθιώτιδας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «το 2024 είχαμε πολύ μειωμένη παραγωγή φιστικιών λόγω του ήπιου χειμώνα που δεν είχε το δέντρο τις απαραίτητες ώρες ψύχους και των υψηλών θερμοκρασιών του καλοκαιριού. Κανονικά θα έπρεπε να ενταχθεί η καλλιέργεια της φιστικιάς στο Μέτρο 23 του ΠΑΑ σε πανελλαδικό επίπεδο. Όπως δόθηκε η ενίσχυση 400 ευρώ το στρέμμα για τα φιστίκια της Ανατολικής Αττικής θα έπρεπε να δοθεί και στην υπόλοιπη χώρα. Δεν υπάρχουν όμως στοιχεία που να στοιχειοθετούν τη μείωση της παραγωγής κατά, τουλάχιστον 30%. Πάντως φαίνεται ότι φέτος τον χειμώνα είχαμε περισσότερες ώρες ψύχους σε σχέση με πέρσι και ελπίζουμε να εξελιχθεί καλύτερα η καλλιέργεια.
Όσον αφορά τις αγροτικές εργασίες, αυτή την εποχή, γίνονται τα κλαδέματα των δέντρων και κάποιοι προληπτικοί ψεκασμοί για την ψύλλα.
Πάντως υπάρχει ζήτηση για φιστίκια και το εμπόριο δίνει 10 ευρώ το κιλό για τα ανοικτά αλλά δεν υπάρχει παραγωγή.

Ο κ. Παναγιώτης Μούρτζης, παραγωγός από την Αίγινα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι πέρσι είχαμε μεγάλη μείωση της παραγωγής λόγω του ήπιου χειμώνα. Φέτος ο χειμώνας ήταν καλύτερος σε σχέση με πέρσι και ελπίζουμε να έχουμε μια καλύτερη εικόνα στην παραγωγή φιστικιών.
Επίσης μεγάλο πρόβλημα έχει το νησί από την ανομβρία που δημιουργεί προβλήματα στην άρδευση. Ευτυχώς συνδέθηκε το νερό με την Αθήνα και από τις γεωτρήσεις του νησιού κάνουμε τώρα μόνο ποτίσματα. Η Αίγινα είναι ένα πυκνοκατοικημένο νησί και είναι δύσκολο να κάνουμε ψεκασμούς. Τα τελευταία χρόνια εμφανίστηκε και η ψύλλα και μας δημιουργεί προβλήματα στην καλλιέργεια. Αυτή την εποχή κάνουμε τα κλαδέματα και το φρεζάρισμα του χωραφιού.

Ο κ. Γεώργιος Παπαβασίλης, παραγωγός κελυφωτού φιστικιού από τα Μέγαρα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι αυτή την εποχή ολοκληρώθηκαν τα κλαδέματα και καθαρίζουμε τα χωράφια.Επίσης βάζουμε τα λάστιχα γιατί σε λίγο θα ξεκινήσει η άρδευση. Μέσα στον Μάρτιο τα δέντρα θα χρειαστούν δύο ποτίσματα.
Προληπτικούς ψεκασμούς έκανα τον Σεπτέμβριο αλλά τώρα τα δέντρα θέλουν παρακολούθησει. Από τον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι ψεκασμοί.
Τα αποθέματα φιστικιών είναι μειωμένα. Οι τιμές αυτή την εποχή για τα φιστίκια είναι στα 10 ευρώ το κιλό το ανοικτό και στα 9 ευρώ το κλειστό.
Πέρσι ο χειμώνας ήταν ήπιος και σε συνδιασμό με τους καύσωνες του καλοκαιριού είχαμε σαν αποτέλεσμα μια μείωση της παραγωγής πάνω από 50%.
Ο ΕΛΓΑ αν και ασφαλίζει την παραγωγή δεν αποζημιώνει την ακαρπία. Οπότε δεν κάνει πορίσματα ζημιάς όταν έχουμε μειωμένη παραγωγή. Ένα επίσης σοβαρό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουμε στατιστικά στοιχεία που να δείχνουν τις θερμοκρασίες. Συνήθως οι μετεωρολογικοί σταθμοί δεν τοποθετούνται στα χωράφια αλλά στις πόλεις. Χωρίς στοιχεία είναι δύσκολο να αποδείξεις τις ζημιές στην παραγωγή.
Επικοινωνήσαμε πάντως με τη ΔΑΟΚ Δυτικής Αττικής, που έκανε γνωμοδότηση για την περσινή ακαρπία και αναφέρει ότι υπήρχε μειωμένη παραγωγή φιστικιών και ζητά την ενίσχυση των παραγωγών.

Δείτε το έγγραφο (εδώ)

05/03/2025 02:32 μμ

Σε αγωνία βρίσκονται οι παραγωγοί επειδή το πρόγραμμα προστασίας από το χαλάζι με εναέρια μέσα του ΕΛΓΑ δεν θα τεθεί σε λειτουργία κατά την απαιτούμενη ημερομηνία έναρξής του, στις 20 Μαρτίου 2025.

Ο διαγωνισμός ήταν άγονος το 2024 και τελικά δεν θα επεκταθεί το 2025 το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας σε Χαλκιδική, Κοζάνη και Φλώρινα, ούτε σε Καβάλα, Ξάνθη και Ροδόπη.

Τώρα ο ΕΛΓΑ προχώρησε σε επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού, για μικρότερη έκταση, συνολικά 5,2 εκατ. στρέμματα και σε λιγότερες περιοχές που είναι:

  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας (Περιοχή 1), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Θεσσαλονίκης, Κιλκίς.
  • Περιοχή Προστασίας της Κεντρικής Ελλάδας (Περιοχή 2), που περιλαμβάνει τμήματα των Π.Ε. Λάρισας, Καρδίτσας, Τρικάλων, Μαγνησίας, Φθιώτιδας.

Ο συνολικός προϋπολογισμός με το νέο διαγωνισμό συρρικνώθηκε στα 6,4 εκατ. ευρώ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Μάκης Αντωνιάδης, παραγωγός πυρηνόκαρπων από τη Νάουσα, «την πιο δύσκολη περίοδο από Μάρτο μέχρι Μάιο, μένει η περιοχή μας χωρίς αντιχαλαζική προστασία από τον ΕΛΓΑ. Το κενό στην κάλυψη αφήνει τις καλλιέργειές μας ευάλωτες και εκτεθειμένες. Κατά την ανθοφορία αλλά και τον Απρίλιο που θα έχουμε καρπίδιο αν χτυπηθεί η καλλιέργεια από χαλάζι θα έχουμε μεγάλη ζημιά.

Να επισημάνουμε ότι μας έλεγε ο πρωθυπουργός ότι η Πέλλα και η Ημαθία εισπράττει το μισό προϋπολογισμό του ΕΛΓΑ με την αντιχαλαζική προστασία. Τώρα που δεν θα την έχουμε τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα.

Εμείς οι παραγωγοί δεν θέλουμε να έχουμε ζημιές γιατί καμιά αποζημίωση δεν μπορεί να αναπληρώσει το χαμένο εισόδημα. Από τις αρχές Ιανουαρίου ρωτούσαμε, με επιστολή μας προς τον πρωθυπουργό, αν είναι έτοιμο το πρόγραμμα της εναέριας αντιχαλαζικής προστασίας να ξεκινήσει, στις 20 Μαρτίου, από τον ΕΛΓΑ, όπως οφείλει να ξεκινά κάθε χρόνο, στην Κεντρική Μακεδονία, για να μην έχουμε ζημίες από το χαλάζι. Πρέπει να βρει τρόπο η διοίκηση του ΕΛΓΑ άμεσα να λύσει το πρόβλημα».

Μέτρο 23 και ροδάκινα

Στο μεταξύ μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024. Οι ζημιές αφορούν μεταξύ άλλων επιτραπέζια και βιομηχανικά ροδάκινα.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ, το ΥπΑΑΤ - σε άτυπη ενημέρωση - αναφέρει ότι ετοίμασε φάκελο για να αποζημιωθούν από το Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

Κύκλοι από το ΥπΑΑΤ όμως διαρρέουν ότι θα ενταχθούν μόνο τα βιομηχανικά ροδάκινα. Αυτό όμως αν συμβεί θα είναι άδικο.

Οι ποσότητες επιτραπέζιων που έπαθαν ζημιά δεν είναι μεγάλες και μπορεί να τις καλύψει ο προϋπολογισμός του Μέτρου. Επίσης η απώλεια εισοδήματος (λόγω προστιθέμενης αξίας) είναι μεγάλη για το επιτραπέζιο ροδάκινο και θα πρέπει να αναπληρωθεί.

Παραγωγοί επιτραπέζιων ροδάκινων τονίζουν στον ΑγροΤύπο ότι θα υπάρξουν μεγάλες αντιδράσεις αν βγουν εκτός οικονομικής στήριξης.

04/03/2025 05:04 μμ

Στα χέρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται ο φάκελος του ΥπΑΑΤ, που προβλέπει την σχετική διαδικασία με την οποία η χώρα μας θα πάρει άδεια προκειμένου να εφαρμόσει τις ενισχύσεις του Μέτρου 23 του ΠΑΑ.

Σύμφωνα με όσα είχε αναφέρει, στην Αλεξάνδρεια της Ημαθίας, ο Υφυπουργός ΑΑΤ, Διονύσιος Σταμενίτης, σε περίπου 142 εκ. ευρώ ανέρχονται τα υπόλοιπα του ΠΑΑ για την περίοδο 2021-2022 που θα κατευθυνθούν στο Μέτρο 23. Το µέγιστο ποσό στήριξης δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 42.000 ευρώ ανά δικαιούχο.

Το ποιες καλλιέργειες περιλαμβάνονται στον φάκελο δε μπορεί να είναι γνωστό, όμως θα αφορούν μια μείωση της παραγωγής, κατά µέσο όρο 30%, που οφείλεται σε καιρικά φαινόμενα για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέσα στις επιλέξιμες καλλιέργειες θα είναι και τα σιτηρά.

Η στήριξη λαµβάνει την µορφή κατ’ αποκοπή ποσού, που πρέπει να καταβληθεί έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2025, βάσει των αιτήσεων παροχής στήριξης που εγκρίνονται από την αρµόδια αρχή έως τις 30 Ιουνίου 2025.

«Διαχρονικά τα σιτηρά στην χώρα μας μειώνονται σε επικίνδυνα επίπεδα για την επισιτιστική ασφάλεια, ως συνέπεια του ολοένα και πιο μειωμένου εισοδήματος, σε μόλις 7 εκατ. στρέμματα την διετία 2021-22 από 12 εκατ. στρέμματα που ήταν την τριετία 2008-2010. Ειδικά για φέτος η κατάρρευση των τιμών του κριθαριού στα 18 λεπτά του μαλακού στα 20 λεπτά και του σκληρού σιταριού στα 25 λεπτά, σε συνδιασμό με τις χαμηλές αποδόσεις και το υψηλό κόστος,είχαν σαν αποτέλεσμα ,να καταγραφεί πρωτοφανή οικονομική ζημία που ξεπερνά τα 40 ευρώ το στρέμμα», τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας.

Η μείωση της παραγωγής στα σιτηρά θα φανεί από τις παραδόσεις των τιμολογίων από το Υπουργείο Οικονομικών.

Το σίγουρο είναι ότι θα εξαιρεθούν κάποιες εκτάσεις που είναι επιλέξιμες σε άλλα μέτρα (νιτρικά, Κάρλα κ.α.). Επίσης συνήθως η έκτακτη ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος δίνεται σε κατά επάγγελμα αγρότες, που σημαίνει ότι μειώνονται οι δικαιούχοι.

Υπολογίζεται ότι από το Μέτρο 23 θα πάνε για τα σιτηρά γύρω στα 25 εκ. ευρώ, με μια στρεμματική ενίσχυση της τάξης των 17 ευρώ το στρέμμα. Τα νούμερα είναι εφικτά και η κυβέρνηση φαίνεται ότι μπορεί να τα υποστηρίξει στην ΕΕ.

27/02/2025 12:55 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.

Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».

Δικαιούχοι συνδεδεμένης

Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.

Αγορά ζώων

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.

Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.

27/02/2025 12:32 μμ

Μεγάλες ήταν οι ζημιές των ροδακινοπαραγωγών, στις όψιμες ποικιλίες, από τις βροχοπτώσεις στις 18 και 20 Αυγούστου 2024.

Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή ο ΑγροΤύπος, ο ΕΛΓΑ, συνεχίζοντας την θέση που έχει εδώ και χρόνια, αρνείται να ικανοποιήσει την αξίωση των πληγέντων παραγωγών να υπάρξει ασφαλιστική κάλυψη για τις ζημίες που υπέστησαν, επικαλούμενος την απόφαση του 2017 (παρά την τότε αντίθετη άποψη που τότε είχε ανακοινώσει η σχετική επιτροπή).

Να θυμίσουμε ότι τον περασμένο Αύγουστο είχε κατατεθεί στο ΥπΑΑΤ αίτημα σύστασης επιστημονικής επιτροπής για τις ζημίες στα πυρηνόκαρπα, έτσι ώστε να εφαρμοστεί ο νόμος 3877/2010 και να αποζημιωθούν οι ζημιές των αγροτών από τις άκαιρες βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ).

Με βάση τα στοιχεία της μετεωρολογικής υπηρεσίας, στην περιοχή της Βέροιας ενώ όλες τις ημέρες του μήνα Αυγούστου το ύψος της βροχόπτωσης ήταν μηδενικό, στις ημερομηνίες 18 Αυγούστου και 20 Αυγούστου, το ύψος βροχής ανήλθε στα 60,8 και 20,8 χιλιοστά αντίστοιχα και στην περιοχή της Αριδαίας στις 20 Αυγούστου στα 42,8 χιλιοστά.

Στις εν λόγω ημερομηνίες είχαμε και τις ζημίες της καρπόπτωσης. Επομένως στοιχειοθετείται και από επίσημα στοιχεία, το ύψος της βροχόπτωσης για τις συγκεκριμένες ημερομηνίες, το οποίο είναι υψηλό. Επίσης πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το γεγονός της καρπόπτωσης σημειώθηκε αμέσως μετά τη βροχόπτωση, άρα είναι εμφανές ότι αυτό ήταν το ζημιογόνο αίτιο.

Τέλος, επισημαίνουμε ότι η βροχόπτωση δεν προκάλεσε την καθυστέρηση της συγκομιδής, για να θεωρηθεί ότι αυτή αποτέλεσε το αίτιο της ζημιάς, διότι η καρπόπτωση επισυνέβη αμέσως μετά τη βροχόπτωση και μάλιστα σε όλες τις ποικιλίες επιτραπέζιων, νεκταρινιών και συμπύρηνων ροδακίνων.

Επειδή οι ροδακινοπαραγωγοί δεν αποζημιώθηκαν από τον ΕΛΓΑ για την απώλεια παραγωγής, θα πρέπει το ΥπΑΑΤ και ο αρμόδιος για την φυτική παραγωγή Υφυπουργός κ. Διονύσης Σταμενίτης, να ετοιμάσει φάκελο για να αποζημιωθούν από Μέτρο 23 για απώλεια παραγωγής.

25/02/2025 10:31 πμ

«Οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ παρακολούθησαν και παρακολουθούν την καλλιέργεια αμυγδαλιάς με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων. Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα διερευνηθεί η ύπαρξη κατάλληλου εθνικού ή ενωσιακού εργαλείου ενίσχυσης», τόνισε στην Βουλή ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύσης Σταμενίτης.

«Τα αμύγδαλα στο νομό Λάρισας είναι μια καλλιέργεια που πρέπει να στηριχθεί και να αναδιαρθρωθεί, καθώς τα προβλήματά της τείνουν να γίνουν μόνιμα. Οι παραγωγοί τονίζουν ότι το εισόδημά τους βαίνει μειούμενο και το μέλλον τους απειλείται αν δεν υπάρξουν αποφάσεις για ενισχύσεις μέσω de minimis. Στην Ελασσόνα αναμένουν και τον εξορθολογισμό των πορισμάτων για τον παγετό, ενώ έκδηλη είναι η ανησυχία των παραγωγών για το αν τα αμύγδαλα θα είναι ανάμεσα στις καλλιέργειες που θα προταθούν για ενίσχυση από τη χώρα μας στα ευρωπαϊκά όργανα». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μετά την απάντηση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Διονύση Σταμενίτη, στην ερώτησή του για τους αμυγδαλοπαραγωγούς και τα αιτήματά τους για ενίσχυση της καλλιέργειας.

Ο Θεσσαλός πολιτικός, είχε υπογραμμίσει ότι οι αμυγδαλοπαραγωγοί διαμαρτύρονταν διότι τα πορίσματα του παγετού του 2023 δεν ήταν αντιπροσωπευτικά της ζημιάς και ζητούσαν την επανεξέτασή τους. Επιπλέον, ζητούσε ενέργειες για την οικονομική ενίσχυση της καλλιέργειας λόγω μείωσης της παραγωγής για το 2024.

Ο αρμόδιος υφυπουργός στην απάντησή του, μεταξύ άλλων, αναφέρει ότι «σύμφωνα με το ισχύον θεσμικό πλαίσιο για τις γεωργικές Ασφαλίσεις, αποζημιώνονται μόνο οι άμεσες ζημιές στην ηρτημένη παραγωγή, που οφείλονται σε ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Δεν αποζημιώνονται οι δευτερεύουσες ή εκείνες που οφείλονται σε μη ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια. Ως εκ τούτου, μείωση της παραγωγής που οφείλεται σε ένα ή περισσότερα αίτια όπως ελλιπής γονιμοποίηση, η εναλλαγή θερμοκρασιών ή οι φυτοπαθολογικές προσβολές δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.

Ωστόσο, οι γεωτεχνικοί του ΕΛΓΑ παρακολούθησαν και παρακολουθούν την καλλιέργεια με σκοπό τη συγκέντρωση των απαραίτητων στοιχείων και ακολούθως την αξιολόγησή τους από τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

Εφόσον κριθεί απαραίτητο, θα διερευνηθεί η ύπαρξη κατάλληλου εθνικού ή ενωσιακού εργαλείου ενίσχυσης, πάντα στη βάση τεκμηριωμένων αιτημάτων φορέων των παραγωγών και εντός του δημοσιονομικού πλαισίου.

Επανέλεγχος των πορισμάτων παγετού

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τον παγετό του 2023, αυτές έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους παραγωγούς. Οι εκτιμήσεις εν προκειμένω έγιναν με τη διαδικασία των συνολικών εκτιμήσεων, όπως θεσμικά προβλέπεται υπό συνθήκες. Στην περίπτωση αυτή, δεν προβλέπεται διαδικασία υποβολής αίτησης αναθεώρησης από τους παραγωγούς. Ωστόσο, με εσωτερική διαδικασία του Οργανισμού είναι εν εξελίξει διαδικασία επανελέγχου των εν λόγω πορισμάτων ως προς την παραγωγική κατηγοριοποίηση των δένδρων. Στις περιπτώσεις που θα προκύψουν διαφορές, θα γίνουν οι ανάλογες πιστώσεις στους λογαριασμούς των παραγωγών σε επόμενη πληρωμή».

18/02/2025 03:44 μμ

Παλαιότερα μας είχε απασχολήσει ο νομός Πέλλας και Ημαθίας, με τις προσβολές από τα ακάρεα που παραμόρφωσαν καρπούς ροδάκινων, καθιστώντας τους μη εμπορεύσιμους. Στις τότε συναντήσεις και ομιλίες των παραγωγών με τις θεσμικές αρχές, δεν είχε γίνει λόγος για κάποια αποζημίωση. Να σημειωθεί πως οι παραγωγοί αντιμετώπιζαν ήδη οικονομικά προβλήματα λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι το οποίο αναμένεται να ενταθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες.

Ο κ. Αναστάσιος Χαλκίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, δήλωσε αναλυτικά στον ΑγροΤύπο:
«Κοιτάξτε να δείτε. Όπως γνωρίζετε βρισκόμαστε σε πολυήμερο αγώνα για τα συμφέροντά μας. Είχαμε συναντήσεις με θεσμικούς φορείς του υπουργείου και με τον κ. Τσιάρα τον ίδιο στην Αθήνα. Ενώ φαίνεται η θεσμική αρχή να μοιράζεται τους προβληματισμούς μας και να πιστεύει πως πρέπει να αποζημιωθούμε για την κλιματική αλλαγή και για όποιο άλλο πρόβλημα αντιμετωπίζουμε, δεν έχουμε λάβει κάτι ακόμα. Το μοναδικό μας όπλο είναι το τρακτέρ, έτσι λοιπόν βγαίνουμε στους δρόμους»
«Η κατάσταση στο νομό Ημαθίας και πιο συγκεκριμένα στη Βέροια, είναι οριακή. Οι τιμές του συμπύρηνου ροδάκινου είναι στα τάρταρα. Αυτό, σε συνδυασμό με την έλλειψη εργατικών χεριών ώστε να ολοκληρωθεί η παραγωγική διαδικασία, μας έχει φέρει σε πολύ δυσχερή θέση. Θα πρέπει να καταλάβουν όλοι πως εάν σταματήσουμε να παράγουμε ή στραφούμε σε άλλη καλλιέργεια, θα υπάρξουν επιπτώσεις τις οποίες ούτε εμείς θέλουμε. Θα αναγκαστεί η Ελλάδα να εισάγει ροδάκινα ίσως και αμφιβόλου ποιότητας από το εξωτερικό, χωρίς την γνώση τι φυτοφάρμακα έχουν χρησιμοποιηθεί στις καλλιέργειες αυτές, χωρίς τίποτα. Το δικό μας προϊόν έχει καταγεγραμμένη όλη την παραγωγική διαδικασία, τη λίπανση που χρησιμοποιήθηκε, τα φυτοφάρμακα, όλα. Και φυσικά πάντα με τη συμβουλή γεωπόνου»
«Στα μάτια του κόσμου ίσως μοιάζουμε επαίτες, αλλά στην πραγματικότητα πρέπει να ξέρετε ότι έχουμε κοπιάσει πολύ και ζητούμε απλά όσα δικαιούμαστε. Τίποτε παραπάνω. Η δουλειά του αγρότη είναι συνεχής, δεν σταματάει ποτέ. Και παρουσιάζει δεκάδες διαφορετικά προβλήματα που ούτε τα φαντάζεται κάποιος που δεν είναι στο χώρο».

Ο κ. Στέφανος Τοπαλίδης, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας, δήλωσε για την κατάσταση στο νομό Πέλλας:
«Η κατάσταση στο νομό Πέλλας είναι τραγική. Ακόμα περιμένουμε να βγει ΦΕΚ για τις παραμορφώσεις στα ροδάκινα, ενώ σε άλλες καλλιέργειες μικρότερης οικονομικής σημασίας έχουν εκδοθεί. Έχει υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση και στην πληρωμή από τα οικολογικά σχήματα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ αντιμετωπίζουμε προβλήματα και με τον ΕΛΓΑ. Είχαμε ενημέρωση για την πληρωμή των οικολογικών σχημάτων τα Χριστούγεννα, μετά μας είπαν το Φεβρουάριο και τώρα πάμε για αρχές Μαρτίου.
«Οι παραγωγοί πυρηνόκαρπων εδώ πέρα είναι απλήρωτοι μήνες, ζητούν εξηγήσεις και λαμβάνουν σαν απάντηση κλειστές πόρτες ή τις ίδιες διαβεβαιώσεις πως κάτι θα γίνει, ενώ στην πραγματικότητα για ακόμη μια φορά δεν συμβαίνει τίποτα. Ταυτόχρονα τα έξοδα τρέχουν, οι χειρισμοί στις δενδροκαλλιέργειες έχουν ήδη αρχίσει για φέτος. Η κατάσταση παραμένει απαράλλακτη , από το 2014 που ασχολούμαι ενεργά με τον κλάδο βλέπω το ίδιο πράγμα.»

Διαβάστε στο περιοδικό Γεωργία - Κτηνοτροφία, τεύχος 10/2024, σελίδα 22, σχετικό άρθρο:
Παραμόρφωση καρπών ροδακινιάς: Μία στενή σχέση με την παρουσία ακάρεων της οικογένειας Eriophyidae σε οφθαλμούς (Β. Μαλιόγκα, Χρ. Ορφανίδου, Ν. Βασιλείου, Μ. Γεωργούση, Λ. Λώτος, Ν. Κατής, Δ. Κωβαίος, Γ. Φλώρος, Αν. Κοκκάρη, Ε. Κοπρίτη, Ν. Κουλούσης)

12/02/2025 09:12 πμ

Η Αλγερία εισάγει σήμερα το 100% των αναγκών της σε καλαμπόκι και ελαιούχους σπόρους. Συνολικά διαθέτει 3,24 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως για την εισαγωγή αυτών των προϊόντων.

Για να μειώσει αυτή την εξάρτηση από τις εισαγωγές η αλγερινή κυβέρνηση ξεκίνησε ένα στρατηγικό πρόγραμμα ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών στην χώρα.

Το πρόγραμμα, που θα ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2025, προβλέπει την ανάπτυξη, σε συνολική έκταση 5.200.000 στρεμμάτων, της καλλιέργειας καλαμποκιού και ελαιούχων σπόρων (ηλίανθου, ελαιοκράμβης και σόγιας), μέχρι το 2028.

Σε δηλώσεις της η κα η Hanane Labiad, Διευθύντρια Ανάπτυξης και Προώθησης Αγροτικών Προϊόντων στο Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας, τόνισε ότι η χώρα «διαθέτει τους γεωργούς, την αγροτική γη και τους υδάτινους πόρους, που είναι απαραίτητοι, για να αναπτύξει τις συγκεκριμένες καλλιέργειες». Το πρόγραμμα στρατηγικής ανάπτυξης καλλιεργειών το χαρακτήρισε ένα «φιλόδοξο έργο» που στοχεύει στη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας της χώρας.

Για να το επιτύχει αυτό, η Αλγερία έχει θέσει ως στόχο να καλλιεργήσει συνολικά 2.200.000 στρέμματα με καλαμπόκι και μια έκταση 3.000.000 στρέμματα με ελαιούχους σπόρους, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Γεωργίας.

Επίσης επισήμανε στους ενδιαφερόμενους αγρότες και επενδυτές, την ανάγκη τήρησης του στρατηγικού προγράμματος ανάπτυξης αυτών των καλλιεργειών. Ήδη τον ερχόμενο Μάρτιο προγραμματίζεται η καλλιέργεια καλαμποκιού σε 300.000 στρέμματα και ελαιούχων σπόρων σε 600.000 στρέμματα.

07/02/2025 04:49 μμ

Παραγωγοί δημητριακών από όλη την χώρα συμφώνησαν να συντάξουν υπόμνημα προ το ΥπΑΑΤ, στο οποίο να ζητούν την οικονομική στήριξη για ζημιά στην καλλιέργεια που είχαν τις προηγούμενες δύο χρονιές.

Αυτό αποφασίστηκε στην συνάντηση, που έγινε, την Πέμπτη (7/2), στο Αιγίνιο της Πιερίας.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Τάσος Λιολιόπουλος, εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας, «τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε στα σιτηρά μειωμένες αποδόσεις και χαμηλές τιμές. Αυτό συμβαίνει ενώ έχουμε μια μεγάλη αύξηση του κόστους καλλιέργειας.

Από την άλλη έχουμε μια διαχρονική πολιτική του ΥπΑΑΤ με την οποία μεταφέρονται πόροι της ΚΑΠ από τα σιτηρά σε άλλες καλλιέργειες. Αυτή την πολιτική ζητάμε να την αλλάξει και να στηρίξει την καλλιέργεια γιατί την έχει ανάγκη.

Ένα τρίτο θέμα που αποφασίσαμε, το οποίο βέβαια είναι πιο μακροχρόνιο, είναι η σύσταση Διεπαγγελματικής Δημητριακών, όπως έχει γίνει και σε άλλες καλλιέργειες».

Πάντως το πρώτο θέμα της συνάντησης που αφορά την οικονομική στήριξη των παραγωγών σιτηρών φαίνεται να έχει προχωρήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το ΥπΑΑΤ έχει καταθέσει φάκελο στην ΕΕ για στήριξη της καλλιέργειας λόγω καιρικών συνθηκών.

Να θυμίσουμε ότι η ρουμανική κυβέρνηση κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις (περιλάμβαναν και την καλλιέργεια σιτηρών) από την ΕΕ. Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

06/02/2025 01:38 μμ

Μια καλή εικόνα έχει μέχρι στιγμής η καλλιέργεια σκληρού σιταριού στην χώρα μας. Οι βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα στις περισσότερες περιοχές της χώρας.

Πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι η έλλειψη ρευστότητας των παραγωγών μετά από μια δύσκολη περσινή χρονιά.

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και έχουμε καλά φυτρώματα. Οι σπορές έγιναν σε δύο δόσεις γιατί πολλοί περίμεναν τις βροχές για να μαλακώσει το χώμα και να μπουν στα χωράφια. Ακόμη είμαστε σε μικρό στάδιο η καλλιέργεια και δεν έχει εμφανίσει κάποιο πρόβλημα φυτοπροστασίας. Τις επόμενες ημέρες, από τέλη Φεβρουαρίου μέχρι αρχές Μαρτίου αναμένεται θα γίνει η λίπανση.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για τους παραγωγούς με μειωμένες αποδόσεις λόγω ξηρασίας και χαμηλές τιμές. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί το σκληρό σιτάρι ήταν στα 23 λεπτά το κιλό, που, σε συνδιασμό με τα μειωμένα κιλά, σημαίνει μειωμένο εισόδημα και μεγάλη έλλειψη ρευστότητας.
Και τα πράγματα δεν φαίνεται να βελτιώνονται τα επόμενα χρόνια για μια καλλιέργεια που έχει αυξηθεί το κόστος της. Έχουμε μια στροφή των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης και της Ρωσίας από το μαλακό στο σκληρό σιτάρι. Στο παρελθόν όλοι βλέπαμε την καλλιέργεια στον Καναδά. Τώρα έχουν αυξηθεί οι ανταγωνιστές μας που έχουν πολύ μειωμένο κόστος καλλιέργειας. Επίσης με τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικού ρεύματος και αρδευόμενο χωράφι να έχει κάνεις λιγότερα ποτίσματα με αποτέλεσμα να μειώνονται τα κιλά».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή έχουμε καλά φυτρώματα. Σε άλλες περιοχές που επλήγησαν από τον Daniel είχαμε προβλήματα στα φυτρώματα και σε κάποιες περιπτώσεις αναγκάστηκαν οι παραγωγοί να κάνουν επανασπορές.
Οι παραγωγοί ετοιμάζονται σε περίπου 15 ημέρες να κάνουν τις επιφανειακές λιπάνσεις. Αυτές θα γίνουν είτε σε μια δόση είτε σε δύο. Τα στρεσαρισμένα φυτά θα χρειαστούν κάποιους βιοδιεγέρτες για να επανέλθουν και να μπορέσουν να προσλάβουν τα θρεπτικά στοιχεία μέσω της λίπανσης.
Αυτή την περίοδο οι σιτοπαραγωγοί θα πρέπει να προσέχουν πολύ για τους μύκητες λόγω της αυξημένης υγρασίας. Επειδή δεν μπορεί ο παραγωγός να είναι συνεχώς στο χωράφι προτείνω να γίνουν και κάποιες προληπτικές εφαρμογές με μυκητοκτόνα, αν έχουν την οικονομική δυνατότητα οι παραγωγοί. Αν εμφανιστεί ο μύκητας στο φυτό θα είναι πολύ αργά. Είναι πολύ βασικό να μην έχουμε προσβολή από μύκητα για να έχουμε μια αυξημένη παραγωγή.
Είναι γεγονός ότι αυτή την εποχή έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες λόγω χειμώνα. Προτιμώ να υπάρχουν τώρα τα κρύα παρά αργότερα να έχουμε παγετούς που θα δημιουργήσουν προβλήματα στην καλλιέργεια.
Το 2024 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα σιτάρια. Οι αποδόσεις ήταν μειωμένες και είχαμε προβλήματα με την ποιότητα. Επίσης είχαμε και χαμηλές τιμές, ξεκίνησαν από 23 λεπτά και αυτή την εποχή έχουν φτάσει στα 27 λεπτά. Μια μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί πέρυσι ήταν στα 25 λεπτά που είναι πολύ χαμηλή. Αυτό σημαίνει ότι φέτος έχουμε πρόβλημα οικονομικής ρευστότητας στους παραγωγούς, με ότι αυτό σημαίνει για τις οφειλές που έχουν στα μαγαζιά εφοδίων και στις άλλες υποχρεώσεις τους. Όσον αφορά τα στρέμματα καλλιέργειας εκτιμώ ότι μπορεί να αυξήθηκαν σε πανελλαδικό επίπεδο, μιας και δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις, αφού και οι υπόλοιπες καλλιέργειες έφεραν μειωμένα εισοδηματα (βαμβάκια, καλαμπόκια κ.α.)».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί σιτηρά στην Χαλκιδική, «η καλλιέργεια φέτος πάει μέχρι στιγμής πολύ καλά σε όλη την χώρα. Οι βροχές βοήθησαν την καλλιέργεια και δεν φαίνεται να έχουμε προβλήματα φυτοπροστασίας. Ήδη στα πρώιμα σιτάρια έγινε η επιφανειακή λίπανση και θα ακολουθήσει σε λίγες ημέρες και στα υπόλοιπα. Το πρόβλημα στην καλλιέργεια είναι το υψηλό ρίσκο. Υπάρχει μια μεγάλη αύξηση του κόστους στα δημητριακά λόγω της αύξησης των εφοδίων. Στο παρελθόν με αποδόσεις 200 κιλά το στρέμμα θα έφερνα εισόδημα στον παραγωγό. Σήμερα χρειαζόμαστε 400 κιλά το στρέμμα για να καλύψουμε το κόστος και να έχουμε εισόδημα.
Η Τουρκία που είναι μια μεγάλη δύναμη στην παραγωγή σκληρού σιταριού έχει κόστος για τη ζιζανιοκτονία γύρω στο 1,5 ευρώ το στρέμμα. Στην χώρα μας το κόστος είναι δεκαπλάσιο και κυμαίνεται στα 9 έως 10 ευρώ. Αυτό μας βγάζει εκτός ανταγωνισμού. Επίσης στην Τουρκία αναγράφουν τις τιμές λιανικής στην συσκευασία των φυτοπροστατευτικών κάτι που δεν συμβαίνει στην χώρα μας.
Πέρυσι χαμηλές αποδόσεις και μειωμένες τιμές στο σκληρό σιτάρι, από 23 έως 25 λεπτά το κιλό, έφεραν μια έλλειψη ρευστότητας στους παραγωγούς. Θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να στηρίξει την καλλιέργεια. Γενικά στην Ελλάδα δεν συμφέρει να κάνεις καλλιέργεια δημητριακών σε μικρές εκτάσεις. Έχουν μείνει μόνο οι μεγάλοι παραγωγοί και τα πράγματα θα πάνε ακόμη χειρότερα αν δεν υπάρξουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας. Θα πρέπει να υπάρξει σχεδιασμός στην αγροτική πολιτική της χώρας μας.
Επενδύουμε 100 ευρώ το στρέμμα για να βγάλουμε 110 ευρώ το στρέμμα. Δεν αφήνει εισόδημα η καλλιέργεια. Η μόνη εναλλακτική λύση για τους παραγωγούς σιτηρών είναι να στραφούν στη δενδροκαλλιέργεια».

Ο κ. Γιάννης Μαργαριτίδης, παραγωγός από τον Έβρο, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι φέτος η καλλιέργεια έχει μια καλύτερη εικόνα σε σχέση με πέρυσι. Οι λίγες βροχές βοήθησαν και έχουμε καλά φυτρώματα. Η βασική λίπανση έγινε με την σπορά. Τις επόμενες ημέρες προς τα τέλη του μήνα θα γίνει η επιφανειακή λίπανση. Ακόμη είναι μικρά τα σιτάρια και δεν έχουμε κάποια προβλήματα. Η ζιζανιοκτονία θα γίνει κατά τον Μάρτιο.
Πέρυσι ήταν μια δύσκολη χρονιά για το σκληρό σιτάρι. Η μέση τιμή που πούλησαν οι παραγωγοί ήταν στα 26 λεπτά το κιλό. Είχαμε και μειωμένες αποδόσεις, σε αρδευόμενο μια μέση απόδοση ήταν στα 500 κιλά. Με αυτές τις αποδόσεις και τις τιμές δεν βγαίνει οικονομικά η καλλιέργεια. Έχουμε και το πρόβλημα στην άρδευση λόγω της Βουλγαρίας. Για όλα αυτά τα προβλήματα οι αγρότες βρίσκονται εδώ και μέρες στο μπλόκο στις Καστανιές του Έβρου και ζητάμε στήριξη του εισοδήματος».

04/02/2025 04:25 μμ

Σε επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, ο δήμαρχος Μεγαρέων ζητά τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) σε φιστικοπαραγωγούς του Δήμου Μεγαρέων, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών κατά το έτος 2024.

Αφορμή ήταν η ΚΥΑ της 30ής Ιανουαρίου, που προβλέπει αντίστοιχη ενίσχυση σε φιστικοπαραγωγούς της Ανατολικής Αττικής για τους ίδιους λόγους. Σημειώνεται ότι σημαντικά παραγωγικά κέντρα κελυφωτού φιστικιού στην περιφέρεια Αττικής υπάρχουν στο Μαρκόπουλο (Ανατ. Αττική) και στα Μέγαρα (Δυτ. Αττική).

Η επιστολή του δημάρχου Μεγαρέων αναφέρει:

Με την υπ’ αριθμ. ΚΥΑ 26685/30-01-2025 (ΦΕΚ 286/Β’/2025) θεσπίστηκε καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) με σκοπό τη στήριξη των παραγωγών γεωργικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, και η καλλιέργεια φιστικιών στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής για ζημιές από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το έτος 2024.

Ίδιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες, δηλαδή παρατεταμένη ανομβρία από τον Φεβρουάριο σε συνδυασμό με το πρωτοφανές κύμα παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών (καύσωνας) τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, επικράτησαν και στο Δήμο Μεγαρέων της Π.Ε. Δυτικής Αττικής, όπου καλλιεργούνται 4.000 στρέμματα με φιστικιές, στις οποίες προκάλεσαν ανύπαρκτα έως πολύ χαμηλά επίπεδα καρποφορίας.

Σύμφωνα με δηλώσεις εκπροσώπων του τοπικού Γεωργικού Συνεταιρισμού και του Αγροτικού Συλλόγου, η παραγωγή φιστικιών το έτος 2024 δεν ξεπέρασε τους 250 τόνους και σημειώθηκε μείωση σε ποσοστό 75% περίπου. Διαφαίνεται επομένως ότι και οι φιστικοπαραγωγοί του Δήμου μας ζημιώθηκαν από το φαινόμενο της ακαρπίας, αφού αντιμετώπισαν τις ίδιες δυσμενείς καιρικές συνθήκες που επικράτησαν το έτος 2024 στην Π.Ε. Ανατολικής Αττικής και σε όλη την Περιφέρεια Αττικής γενικότερα.

Υπό τα ανωτέρω δεδομένα παρακαλούμε να ανταποκριθείτε στο δίκαιο αίτημά τους για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) για τις ζημίες που υπέστησαν το έτος 2024.

Με εκτίμηση,
Δήμαρχος Μεγαρέων
Παναγιώτης Μαργέτης

30/01/2025 01:41 μμ

Σε κοινή επιστολή τους οι αμυγδαλοπαραγωγοί της Λάρισας τονίζουν ότι κινδυνεύει να αφανιστεί το αμύγδαλο λόγω των προβλημάτων της φόμοψης που αντιμετωπίζει η καλλιέργεια στις περιοχές Τεμπών και Ελασσόνας.

Ζητούν οικονομική ενίσχυση στις συγκεκριμένες περιοχές, ύψους 680 ευρώ ανά στρέμμα, για την κάλυψη της απώλειας του χαμένου εισοδήματος.

Η επιστολή των αμυγδαλοπαραγωγών αναφέρει τα εξής:

«Στα δημοτικά διαμερίσματα Συκουρίου, Όσσας, Πουρναρίου, Κυψελοχωρίου, Ελάτειας, Νέσσωνα, Καλοχωρίου και Μακρυχωρίου καλλιεργείται κυρίως μια σημαντικά μεγάλη έκταση αμυγδάλων.

Την ίδια ώρα στα δημοτικά διαμερίσματα του Δήμου Ελασσόνας (περιοχές Ποταμιάς, Ολύμπου, Σαρανταπόρου, Αραδοσιβίων) και συγκεκριμένα σε χωριά όπως το Δομένικο, το Παλαιόκαστρο, η Γεράνεια, η Αετοράχη, η Γαλανόβρυση, η Κοκκινόγη, το Πύθιο, η Δολίχη, η Μηλέα, το Σαραντάπορο καλλιεργούνται επίσης τεράστιες εκτάσεις αμυγδάλων. Το ίδιο συμβαίνει και στην περιοχή του Αργυροπουλίου. Μαζί οι συγκεκριμένες περιοχές των Δήμων Τεμπών και Ελασσόνας καθώς και ένα κομμάτι του Δήμου Τυρνάβου παράγουν το 1% παγκοσμίως στο αμύγδαλο για τη χώρα μας. ​

Η καλλιέργεια αμυγδάλων στην περιοχή του Δήμου Τεμπών καλύπτει το 80% της έκτασης, αποτελεί την κύρια ενασχόληση των κατοίκων με την οποία βιοπορίζονται.​

Στην επαρχία Ελασσόνας καλύπτει το 45% της έκτασης στη βόρεια και νότια περιοχή του διευρυμένου Δήμου Ελασσόνας και αποτελεί επίσης την κύρια ενασχόληση των κατοίκων με την οποία ασχολούνται επαγγελματικά εδώ και δεκαετίες. Στο Αργυροπούλι Τυρνάβου απασχολεί επίσης το 70% της τοπικής δενδροκαλλιέργειας.

Από πενταετίας και πλέον η αμυγδαλοκαλλιέργεια έχει χτυπηθεί από την ασθένεια της ΦΟΜΟΨΗΣ στην ποικιλία της φυρανιάς που καλύπτει περίπου το 70% της συνολικής έκτασης που καλλιεργούνται στις παραπάνω περιοχές του Νομού Λάρισας.

Η εν λόγω ασθένεια προσβάλλει τους καρποφόρους οφθαλμούς και προξενεί ακαρπία και μόνιμη βλάβη του δένδρου. Κανένα αντίδοτο μέχρι σήμερα δεν έχει ανακαλυφθεί για την αντιμετώπισή της. Αποτέλεσμα η συνεχής οικονομική αιμορραγία των αγροτών, με την χωρίς αποτέλεσμα τελικά χρήση διαφόρων φυτοφαρμάκων και στο τέλος, η λύση είναι η εκρίζωση αγροτεμαχίων προκειμένου να προβούν σε νέα φύτευση δένδρων. Χάσιμο χρόνου και χρήματος συνέχεια, λοιπόν, για όλους.​

Καμία παρέμβαση του κράτους μέσω των αρμοδίων υπηρεσιών του ΥπΑΑΤ δεν έγινε ποτέ, καμία αποζημίωση - ενίσχυση δεν καταβλήθηκε, αλλά στον γειτονικό Νομό Μαγνησίας δόθηκε ενίσχυση στους παραγωγούς αμυγδάλων προ τριετίας κατ΄ εξαίρεση, κάτι που ακόμη προσπαθούμε όλοι μας να καταλάβουμε γιατί έγινε. Καλώς οι συνάδελφοι αποζημιώθηκαν αλλά γιατί κατ' εξαίρεση;

Στα τρέχοντα χρόνια της δημοσιονομικής κρίσης, το κόστος παραγωγής εκτινάχτηκε λόγω ενέργειας, καυσίμων, φυτοφαρμάκων, κόστους εργασίας κλπ, ενώ ταυτόχρονα η τιμή του προϊόντος μειώθηκε έως και 0,50 €/κιλό μεσοσταθμικά. ​

Όλα τα παραπάνω έχουν δημιουργήσει μια κακή εικόνα στους αγρότες που βλέπουν τα θλιβερά αποτελέσματα της ενασχόλησής τους με την αμυγδαλοκαλλιέργεια. Οι νέοι αντιλαμβάνονται άμεσα το πρόβλημα, γυρνούν την πλάτη στον πρωτογενή αυτόν τομέα και επιλέγουν την φυγή από τον τόπο τους.​

Περπατώντας στα ΔΔ που προαναφέρθηκαν παραπάνω, ένα έμπειρο μάτι θα καταλάβει την δεινή οικονομική κατάσταση που βιώνει η μικρή αυτή τοπική κοινωνία.

Συνοψίζοντας, μετά τα παραπάνω αναφερθέντα, ζητάμε από την πολιτεία να σκύψει πάνω στο πρόβλημα της μικρής αυτής κοινωνίας που ζούμε και εργαζόμαστε, εκπονώντας μια γενναία οικονομική ενίσχυση/επιδότηση στους αμυγδαλοπαραγωγούς του Νομού Λάρισας στις συγκεκριμένες περιοχές που προαναφέραμε, ύψους 680 ευρώ ανά στρέμμα για την κάλυψη της απώλειας του χαμένου εισοδήματος στο αγροτικό προιόν του αμυγδάλου και παράλληλα βοηθώντας τους, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ στην λύση του εν λόγω προβλήματος (επιστημονική τεκμηρίωση για αντιμετώπιση/αναδιάθρωση/ανασύσταση αμυγδαλοκαλλιέργειας)».

Την επιστολή υπογράφουν: Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Νέσσωνος και Ελάτειας Τεμπών, Σύλλογος Αμυγδαλοπαραγωγών Όσσας Τεμπών, Σύλλογος Δενδροκαλλιεργητών Δομενίκου Ελασσόνας, Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Σαρανταπόρου Ελασσόνας, Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος Ολύμπου Ελασσόνας, Αγροτικός Σύλλογος Αργυροπουλίου Τυρνάβου.

28/01/2025 12:58 μμ

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο αποζημίωσης των αμυγδαλοπαραγωγών, της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Διονύσης Σταμενίτης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή, που κατέθεσε ο Τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Βουλευτής Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία κ. Βασίλης Κόκκαλης.

Συγκεκριμένα το κυβερνητικό στέλεχος τόνισε πως το σχετικό αίτημα για αποζημίωσης μέσω του προγράμματος «De minimis» που κατατέθηκε τον Μάιο του 2023 από τους Λαρισαίους παραγωγούς θα εξεταστεί από τις υπηρεσίες του Υπουργείου μόλις ολοκληρωθούν οι διαδικασίες και αποσταλεί από την ΔΑΟΚ Λάρισας.

Στην εισήγησή του, ο κ. Κόκκαλης τόνισε τα εξής για το ζήτημα: «Η παρούσα επίκαιρη ερώτηση έχει να κάνει με μια αδικία εις βάρος των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Λάρισας και είναι αδικία για δύο λόγους, πρώτον, διότι έπαθαν ζημιά και δεν έχουν αποζημιωθεί και δεύτερον, είδαν αμυγδαλοπαραγωγούς σε γειτονικούς νομούς να αποζημιώνονται για την ίδια ζημία. Καλά έκαναν οι άνθρωποι και αποζημιώθηκαν, αλλά αυτοί δεν έλαβαν ούτε ένα ευρώ.

Ενδεικτικό, κύριε Υπουργέ, - και εδώ θέλουν μια σαφή απάντηση πλέον του Υπουργείου και της Κυβέρνησης - είναι ότι τον Απρίλιο του 2023 δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η κοινή υπουργική απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Οικονομικών σύμφωνα με την οποία αποζημιώθηκαν αμυγδαλοπαραγωγοί του Νομού Μαγνησίας. Η αιτιολογία της απόφασης ήταν: «λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά ιδίως λόγω προσβολής από έναν μύκητα».

Μετά από δύο μήνες η παραγωγή, οι αμυγδαλοπαραγωγοί με τα θεσμικά τους όργανα –συνεταιρισμούς και δήμους- καταθέτουν ένα αίτημα στην ΔΑΟΚ της Λάρισας, απευθυνόμενοι στο Υπουργείο και λένε ότι: Για την αιτιολογία που δώσατε στη Μαγνησία, εμείς την αποδεικνύουμε κιόλας τη ζημιά, άρα πρέπει να χορηγηθεί αποζημίωση de minimis και στα αμύγδαλα του Νομού Λάρισας. Από τις 9 Μαΐου του 2023 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει βέβαια καμία απάντηση. Εντός των ημερών θα κοινοποιήσουν και σχετικό αίτημα στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αξιώνοντας το αυτονόητο και την αποκατάσταση αυτής της αδικίας.

Και εδώ θέλω μια συγκεκριμένη απάντηση, εάν προτίθεται η Κυβέρνηση να αποκαταστήσει την αδικία. Διότι όλα τα χρόνια τα προηγούμενα, κύριε Υπουργέ, ο ΕΛΓΑ ανέφερε στους αμυγδαλοπαραγωγούς ότι «Δεν σας αποζημιώνω, διότι είναι από τον μύκητα η μείωση της παραγωγής» και ήρθε τώρα η Κυβέρνηση και δίνει για τον μύκητα αποζημίωση στη Μαγνησία και απουσιάζει η Λάρισα».

Στην απάντησή του ο κ. Σταμενίτης σημείωσε μεταξύ άλλων ότι «γενικά, όταν φτάνει αίτημα στις υπηρεσίες μας και αποσταλεί τεκμηριωμένο επίσημο αίτημα, είναι δεδομένο ότι δεν θα το αγνοήσουμε. Θα το αξιολογήσουμε και θα διερευνήσουμε την ύπαρξη κάθε διαθέσιμου μέσου εντός του πλαισίου της εθνικής και ενωσιακής νομοθεσίας. Άρα, λοιπόν, όταν θα κατατεθεί το αίτημα στον Υπουργό, εκεί ανήκουν και οι αμυγδαλοκαλλιέργειες».

27/01/2025 01:57 μμ

Σε απελπιστική οικονομική κατάσταση βρίσκονται οι μηλοπαραγωγοί της ορεινής Πέλλας. Δεν έχουν αποζημιωθεί από τις χαλαζοπτώσεις του καλοκαιριού του 2024.

Η ζημιά στην παραγωγή μήλων ήταν ολική και έφτασε στο 100%.

Όπως τονίζουν οι μηλοπαραγωγοί στον ΑγροΤύπο «μετά την ολοκληρωτική καταστροφή χαλαζόπτωσης μαζί με ανεμοθύελλα, που μας έπληξε στις 2 Ιουλίου του 2024, η οποία όπως παραδέχτηκαν όλοι οι αρμόδιοι φορείς ήταν ολοκληρωτική, υποσχέθηκαν προκαταβολή αποζημίωσης, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα να πληρώσουμε τις ασφαλιστικές μας εισφορές».

Οι μηλοπαραγωγοί ζητούν να αποζημιωθούν έγκαιρα από τον ΕΛΓΑ για να μπορέσουν να συνεχίζουν τις καλλιεργητικές φροντίδες για το επόμενο έτος.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ υποστηρίζει ότι από αρχές Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι πληρωμές από τον ΕΛΓΑ για αποζημιώσεις στις ζημιές του 2024.

Πάντως το επόμενο διάστημα θα πρέπει να «ανοίξει» η συζήτηση για το νέο Κανονισμό Ασφάλισης του ΕΛΓΑ και να συμμετέχουν στο διάλογο αγρότες - κτηνοτρόφοι αλλά και τα πολιτικά κόμματα.

24/01/2025 04:18 μμ

Υπεγράφη, την Πέμπτη, 23 Ιανουάριου 2025, από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Τσιάρα, η απόφαση για την εισοδηματική ενίσχυση των παραγωγών πυρηνοκάρπων, οι οποίοι επλήγησαν από την ασθένεια παραμόρφωσης των καρπών.

Το εγκεκριμένο ποσό υπερβαίνει τα 5 εκατομμύρια ευρώ (200 ευρώ το στρέμμα). Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις θα δοθούν στους πληγέντες παραγωγούς πυρηνόκαρπων που δήλωσαν τα στρέμματα με παραμορφωμένα φρούτα.

Στο προσεχές χρονικό διάστημα, θα ακολουθήσουν σχετικές οδηγίες για την υλοποίηση της απόφασης και την καταβολή των ενισχύσεων.

Υπενθυμίζει η ΕΘΕΑΣ, σε ανακοίνωσή της, πως καθ’ όλη τη διάρκεια καταγραφής του φαινομένου των παραμορφωμένων πυρηνοκάρπων, κατέθετε λεπτομερείς αναφορές προς την πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ, για την πληρέστερη εικόνα και ενημέρωση των εμπλεκόμενων φορέων.

Συγκεκριμένα, για την εξυπηρέτηση των ανωτέρω σκοπών δημιουργήθηκε ηλεκτρονική βάση για την παρακολούθηση της ασθένειας, με αξιόπιστα δεδομένα που βασίστηκαν στις Δηλώσεις ΟΣΔΕ της προηγούμενης χρονιάς. Μάλιστα δε, υπήρξε από τους αρμοδίους ενημέρωση των ΚΥΔ των περιοχών Κεντρικής, Δυτικής Μακεδονίας και Θεσσαλίας, τόσο για την εξέλιξη του φαινόμενου, όσο και για τη λειτουργία της βάσης δεδομένων.

Όπως αναφέρει η ΕΘΕΑΣ, το ηλεκτρονικό σύστημα καταχώρησης έκλεισε, στις 3 Σεπτεμβρίου 2024, αφού είχαν λάβει γνώση όλα τα ΚΥΔ, οι αγρότες και ακολούθως η ηγεσία του ΥπΑΑΤ.

Θα ακολουθήσει πρόγραμμα αναδιάρθρωσης των καλλιεργειών, με κονδύλι 14 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει όμως οι παραγωγοί να βάλουν άλλη καλλιέργεια και να βάλουν αντιχαλαζικό και στάγδην άρδευση στη νέα φύτευση. Επίσης θα πρέπει να πληρώσουν οι παραγωγοί μέρος της επένδυσης.

21/01/2025 10:53 πμ

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΟΠΕΚΕΠΕ, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:

1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.

2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.

3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.
Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.

4. Επίσης, η συνδεδεμένη αυτή ενίσχυση χορηγείται υπό την προϋπόθεση ότι, εκτός από την συμβατότητα με την Οδηγία-πλαίσιο για τα ύδατα (δηλ. 2000/60/ΕΚ), τηρείται και η Εθνική νομοθεσία σχετικά με την προστασία και διαχείριση των υδατικών πόρων δηλαδή ο ν. 3199/2003 (Α’ 280), τα Σχέδια Διαχείρισης των Λεκανών Απορροής Ποταμών των 14 Υδατικών Διαμερισμάτων της χώρας, η Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή και το π.δ. 51/2007 (Α’ 54).
Οι Λεκάνες Απορροής Ποταμών και τα Υδατικά Διαμερίσματα έχουν καθορισθεί με την απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων της 16/07/2010. Στα αναθεωρημένα ΣΔΛΑΠ όπως ισχύουν υπάρχουν για κάθε Υδατικό Διαμέρισμα επικαιροποιημένα προγράμματα βασικών και συμπληρωματικών μέτρων για την προστασία και την αποκατάσταση των υδατικών πόρων. Επίσης, στην Εθνική Στρατηγική Προσαρμογής στην Κλιματική Αλλαγή περιλαμβάνεται πλαίσιο για δράσεις και μέτρα που αφορούν και τους γεωργικούς υδατικούς πόρους.

5. Εάν διαπιστωθεί τυχόν μη συμμόρφωση κατά τη διάρκεια των ελέγχων τήρησης της αιρεσιμότητας, επιβάλλεται η αντίστοιχη κύρωση, όπως προβλέπεται στο άρθρο 10 της υπ’ αρ. 1313/178948/9-6-2023 υπουργικής απόφασης. Η εν λόγω αστοχία κοινοποιείται στην αρμόδια αρχή ελέγχου εφαρμογής της Οδηγίας - πλαίσιο για τα νερά, προκειμένου να διαπιστώσει εάν όντως λαμβάνει χώρα παράνομη χρήση αυτού του πόρου.
Επιπλέον, εκτός από τα παραπάνω στοιχεία που εφαρμόζονται άμεσα στην Κοινοτική νομοθεσία, θα γίνονται αναφορές που θα προκύπτουν από διασταυρωτικούς ελέγχους μεταξύ των αρχών ελέγχων των απαιτήσεων και προτύπων που σχετίζονται με την αιρεσιμότητα και των αρχών ελέγχου χρήσης νερού (φορείς λεκάνης απορροής).
Εάν, ως αποτέλεσμα αυτών των κοινοποιήσεων, στους αιτούντες ενίσχυσης έχουν επιβληθεί οριστικά κυρώσεις από την αρμόδια υδατική αρχή για παράνομη χρήση αυτού του πόρου, αυτοί οι γεωργοί δεν θα λάβουν κανένα ποσό για τα αρδευόμενα εκτάρια, για τα οποία έχουν υποβάλει αίτηση για συνδεδεμένη ενίσχυση.

6. Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται στην καταχώρηση των αποτελεσμάτων εκτιμήσεων ζημιών στη σχετική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου του επόμενου έτους από το έτος υποβολής ΕΑΕ.

Υποχρεώσεις Δικαιούχων

Οι γεωργοί προκειμένου να τύχουν της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου υποχρεούνται:
1. Να τηρούν στο σύνολο της εκμετάλλευσης τους τα πρότυπα της Ε.Ε. για την καλή γεωργική και περιβαλλοντική κατάσταση της γης (ΚΓΠΚ), με βάση τον υπ ́αρ. 2115/2021 Κανονισμό (Ε.Ε.), τον υπ ́αρ. 126/2022 κατ’ εξουσιοδότηση Κανονισμό (Ε.Ε , τον υπ ́αρ. 2022/1317 εκτελεστικό κανονισμό (Ε.Ε.) και σύμφωνα με την υπουργική απόφαση που αφορά την αιρεσιμότητα.
2. Να δέχονται και να διευκολύνουν τους προβλεπόμενους ελέγχους από τις αρμόδιες Εθνικές και Ενωσιακές αρχές ελέγχου παρέχοντας οποιοδήποτε συμπληρωματικό στοιχείο ή πληροφορία τους ζητηθεί.
3. Να υποβάλλουν αίτημα λήψης συνδεδεμένης ενίσχυσης. Το αίτημα λήψης της εν λόγω συνδεδεμένης ενίσχυσης γίνεται σε ειδική θέση του εντύπου της δήλωσης καλλιέργειας - ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (επιλογή του κωδικού καθεστώτος 0114: «ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΑΡΑΒΟΣΙΤΟΥ»), ανεξάρτητα αν οι ενδιαφερόμενοι είναι δικαιούχοι ή όχι της βασικής ενίσχυσης.
Για την εν λόγω δήλωση συμμετοχής ισχύουν τα οριζόμενα από τις σχετικές αποφάσεις για τη βασική ενίσχυση συμπεριλαμβανομένων και των προθεσμιών υποβολής της. Η δήλωση συμμετοχής του γεωργού συνεπάγεται ότι ο/η γεωργός αποδέχεται τα οριζόμενα στην σχετική απόφαση σχετικά με τη διαδικασία χορήγησης της ενίσχυσης, τους ισχύοντες όρους και τις προϋποθέσεις, καθώς και την κοινοποίηση των στοιχείων του.
4. Να διατηρούν τα επίσημα παραστατικά τα οποία τεκμηριώνουν την παράδοση της πρώτης ύλης στις μεταποιητικές επιχειρήσεις ή τους φορείς ή και οποιαδήποτε άλλα στοιχεία απαιτούνται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τουλάχιστον για 3 έτη.

Υποχρεώσεις Φορέων

Οι φορείς, στους οποίους οι γεωργοί παραδίδουν το προϊόν υποχρεούνται:
1. Να έχουν υποβάλλει αίτηση ένταξης το αργότερο πριν την έναρξη των παραδόσεων στο σχετικό μητρώο του ΟΠΕΚΕΠΕ, προσκομίζοντας κατά περίπτωση:

  • Απόφαση αναγνώρισης (για τις ΑΣΟ)
  • Έναρξη επιτηδεύματος και/ή
  • Βεβαίωση Γ.Ε.ΜΗ. (για εμπόρους).

Οι φορείς μπορούν να απεντάσσονται από το σχετικό μητρώο με αίτηση διαγραφής στα ανωτέρω διαστήματα, από το επόμενο έτος της ένταξής τους.

2. Εφόσον εντάσσονται στο ανωτέρω μητρώο, να καταχωρούν στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα απαιτούμενα στοιχεία για κάθε γεωργό. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν τουλάχιστον το ΑΦΜ του γεωργού, τη συνολική παραλαμβανομένη ποσότητα προϊόντος και τα αναλυτικά στοιχεία του Δελτίου ποσοτικής παραλαβής - τιμολογίου. Τα τιμολόγια αγοράς υποβάλλονται σε ηλεκτρονική μορφή στην εφαρμογή, προκειμένου να είναι διαθέσιμα σε κάθε έλεγχο.

3. Να τηρούν αρχείο όλων των απαραίτητων δικαιολογητικών εγγράφων και παραστατικών τα οποία απαιτούνται για τους οποιουσδήποτε διοικητικούς ή λογιστικούς ελέγχους

4. Να συνεργάζονται και να διευκολύνουν τις αρμόδιες αρχές κατά την πραγματοποίηση των ελέγχων.

Διαδικασία χορήγησης ενίσχυσης

Οι δικαιούχοι γεωργοί υποχρεούνται να υποβάλλουν τα τιμολόγια αγοράς σπόρου κατά την επιλογή της ενίσχυσης καθώς και να συμπληρώνουν τα αντίστοιχα απαιτούμενα πεδία. Η δήλωση των σπόρων προς σπορά μπορεί να γίνεται είτε σε κιλά είτε σε αριθμό σπόρων ανάλογα με την περίπτωση αγοράς. Επιπλέον:
Για την περίπτωση ιδιοκατανάλωσης του προϊόντος, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:

  • να υποβάλλον ηλεκτρονικά το αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή
  • να επιλέγεται το πεδίο «Ιδιοκατανάλωση» στην αίτηση με την υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «Κιλά Προϊόντος για Ιδιοκατανάλωση»

Για την περίπτωση παραδόσεων σε κτηνοτρόφους, οι δικαιούχοι υποχρεούνται επιπλέον:

  • να συμπληρώνουν τα πεδία «ΑΦΜ Αγοραστή Κτηνοτρόφου», «Κιλά Προϊόντος προς Πώληση» και «Ημερομηνία Τιμολογίου»
  • να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το σχετικό παραστατικό (Κωδικός δικαιολογητικού 194: Τιμολόγιο αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε κτηνοτρόφο - Αραβόσιτος).

Σε περίπτωση απώλειας ή άλλης επίσημης χρήσης των πρωτότυπων τιμολογίων, ο παραγωγός πρέπει να προσκομίσει γνήσια αντίγραφα τους, από το στέλεχος του τιμολογίου του προμηθευτή σπόρου, σφραγισμένα και υπογεγραμμένα από τον εκδότη.
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ διενεργεί τους προβλεπόμενους ελέγχους επαλήθευσης των όρων επιλεξιμότητας και πριν την πληρωμή του καθεστώτος, προχωρά σε μηχανογραφικούς διασταυρωτικούς ελέγχους προκειμένου:
- Να καθοριστούν οι δικαιούχοι γεωργοί που τηρούν τους όρους επιλεξιμότητας, δηλαδή όσοι:

  • έχουν υποβάλλει αίτημα λήψης της συνδεδεμένης ενίσχυσης
  • έχουν χρησιμοποιήσει σπόρο σποράς τουλάχιστον 25 κιλά ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο στα αγροτεμάχια με αραβόσιτο, σύμφωνα με τα ανωτέρω παραστατικά
  • έχουν παραδώσει τουλάχιστον 9 τόνους προϊόν ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο σε μεταποιητική μονάδα/έμπορο του προϊόντος ή σε κτηνοτρόφο από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως 28/02 του επόμενου έτους και έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα πεδία ή διατηρούν κτηνοτροφική εκμετάλλευση και έχουν επιλέξει το πεδίο της ιδιοκατανάλωσης

- Να υπολογιστούν οι προσδιορισθείσες επιλέξιμες εκτάσεις αραβόσιτου προκειμένου να καθοριστεί η μοναδιαία τιμή.
- Να πραγματοποιηθεί η χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης.
- Nα κοινοποιηθούν τα προκύπτοντα στατιστικά στοιχεία στη Δ/νση Συστημάτων Καλλιέργειας & Π.Φ.Π. του ΥπΑΑΤ

Σημειώνεται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι γεωργοί που δεν τηρούν το σύνολο των ανωτέρω όρων επιλεξιμότητας, δεν λαμβάνουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση.

16/01/2025 03:33 μμ

Δυσαρέσκεια έχει προκαλέσει στους κόλπους των μηλοπαραγωγών και καστανοπαραγωγών του Δήμου Αγιάς, η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, σύμφωνα με την οποία η ενίσχυση που θα δοθεί στους παραγωγούς, αφορά τις ζημιές που προκλήθηκαν το 2024 και όχι το 2023 λόγω Daniel, όπως ήταν το πάγιο αίτημα μας, και οι διαβεβαιώσεις που λάβαμε, τον Σεπτέμβριο, από τον υπουργό.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση των Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών του Δήμου Αγιάς, αυτό σημαίνει ότι πολλοί παραγωγοί θα μείνουν απλήρωτοι, διότι πολλά κτήματα εκριζώθηκαν και δεν υφίστανται το 2024 και δεν δηλώθηκαν στο ΟΣΔΕ ως παραγωγικά.

Συνέπεια όλων αυτών των «μαγειρεμάτων» είναι πως κάποιοι απεργάζονται την μη ένταξη των μήλων της Αγιάς στις ενισχύσεις του προγράμματος ad hoc, ύψους 16.000.000 ευρώ, όπως θα είναι για την υπόλοιπη Ελλάδα και όπως δεσμεύτηκε ο υπουργός ΑΑΤ για όλα τα μήλα της Ελλάδος (5/12/2024).

Για δεύτερη φορά προσπαθούν να βάλουν τους μηλοπαραγωγούς της Αγιάς απέναντι με τους μηλοπαραγωγούς των άλλων περιοχών (η πρώτη ήταν με την Μαγνησία).

«Δεν θα επιτρέψουμε να αδικηθούμε για δεύτερη φορά. Θα μας βρουν πάλι απέναντι», τονίζουν.