Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Προσπάθεια στην ΕΕ να μειωθούν εισαγωγές ρυζιού με απαγορευμένο μυκητοκτόνο από Ασία

17/05/2024 09:56 πμ
Η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια ομάδας χωρών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) της ΕΕ για να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη.

Η Ελλάδα αποφάσισε να στηρίξει την προσπάθεια ομάδας χωρών (Ιταλία, Ισπανία και Γαλλία) της ΕΕ για να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη.

Η χρήση της τρικυκλαζόλης στην ΕΕ έχει απαγορευτεί από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη.

Επίσης το Δεκέμβριο του 2023 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αποφάσισε να απορρίψει την πρόταση της Κομισιόν για αύξηση του ορίου τρικυκλαζόλης (από 0,01 σε 0,09 mg /kg) στις εισαγωγές ρυζιού από ορισμένες χώρες της Ασίας και της Νότιας Αμερικής.

Αυτή η απόφαση είναι σημαντική για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαίων παραγωγών ρυζιού και τη διασφάλιση της ασφάλειας των τροφίμων για τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΑγροΤύπου, οι εισαγωγές ρυζιού από την Ινδία, το Πακιστάν, το Βιετνάμ, τη Μιανμάρ και την Καμπότζη ξεπέρασαν τα 149.000 τόνους στην Ιταλία μόνο στους πρώτους εννέα μήνες του 2023.

Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

Με πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρη Αυγενάκη και στο πλαίσιο των δράσεών του για την ενίσχυση της εξωστρέφειας του αγροτικού τομέα, γίνεται προσπάθεια να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ασιατικού ρυζιού που περιέχουν τη δραστική ουσία τρικυκλαζόλη. Έτσι μπαίνει τέλος στις ολέθριες συνέπειες για τους Έλληνες αγρότες από τον αθέμιτο ανταγωνισμό εισαγόμενων προϊόντων από τρίτες χώρες που δεν πληρούν τις ίδιες προϋποθέσεις παραγωγής με την ΕΕ.

Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ε.Ε. από το 2016, αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86 % των εισαγωγών το 2022).

Πρόσφατα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για την αύξηση του ανώτατου ορίου καταλοίπων (MRL) για την τρικυκλαζόλη στο εισαγόμενο ρύζι. Η αλλαγή αυτή θα επέφερε πολύ σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στους Έλληνες και Ευρωπαίους παραγωγούς ρυζιού, οι οποίοι βρίσκονται ήδη σε σημαντικό ανταγωνιστικό μειονέκτημα έναντι των παραγωγών τρίτων χωρών.

Ο Έλληνας υπουργός υποστηριζόμενος από την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία και στο πλαίσιο των δράσεων του στο EUMED 9, κατόρθωσε να δημιουργήσει «ειδική πλειοψηφία» και έτσι να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.

Όπως είπε ο Έλληνας Υπουργός, η οποιαδήποτε αυξημένη ανοχή αυτού του φυτοφαρμάκου αποκλειστικά για εισαγόμενο ρύζι θα έδειχνε ασυνέπεια των πολιτικών της ΕΕ απέναντι στον στόχο για μείωση της παρουσίας φυτοφαρμάκων στα τρόφιμα και κυρίως θα παραβίαζε την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων σχετικά με τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η Ελλάδα είναι από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ρυζιού της Ευρώπης (αντιπροσωπεύει το 30% της παραγωγής της ΕΕ) με πολλές καλλιεργούμενες ποικιλίες και τύπους ρυζιού που ενισχύουν τον ρόλο της αναφορικά με τη διατήρηση της βιοποικιλότητας. Παράλληλα μέσω της αξιοποίησης συγκεκριμένου τύπου εδαφών συμβάλλει στη διατήρηση σημαντικών υγροτόπων της χώρας.

Ανακοίνωση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελληνικού Ρυζιού (ΕΔΟΡΕΛ) αναφέρει τα εξής:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερωθήκαμε για την πρωτοβουλία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αυγενάκη, η οποία είχε ως στόχο να σταματήσουν οι ευνοϊκές εισαγωγές ρυζιού από τρίτες χώρες που περιέχουν την δραστική ουσία τρικυκλαζόλη .

Η τρικυκλαζόλη είναι ένα απαγορευμένο μυκητοκτόνο στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2016 αλλά χρησιμοποιείται ευρέως από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που εξάγουν ρύζι στην Ευρώπη (άνω του 86% των εισαγωγών του 2022).

Για εμάς είναι πολύ σημαντικό το γεγονός, ότι ο Έλληνας Υπουργός αξιοποιώντας τις συμμαχίες που έχει με χώρες που έχουν κοινά συμφέροντα κατόρθωσε να δημιουργήσει "ειδική πλειοψηφία" και έτσι ανάγκασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πάρει πίσω τον καταστροφικό κανονισμό.

Η ΕΔΟΡΕΛ έχει ως πρώτο και κύριο στόχο την ανάδειξη της ιδιαιτερότητας του Ελληνικού ρυζιού και των ποιοτικών χαρακτηριστικών του και σε αυτό το πλαίσιο κάθε πρωτοβουλία του Έλληνα Υπουργού, που θα διασφαλίζει την αρχή της αμοιβαιότητας των κανόνων, σχετικά με την χρήση φυτοφαρμάκων, μας γεμίζει με ιδιαίτερη ικανοποίηση.

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λευτέρη Αυγενάκη και να τονίσουμε ότι θα είμαστε αρωγοί σε κάθε πρωτοβουλία που θα αναλαμβάνει το Υπουργείο για την προστασία της Ορυζοκαλλιέργειας.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
10/12/2024 03:37 μμ

Συνεντεύξεις παραγωγών Χ. Δήμου και Γ. Κωστακόπουλου

Τελευταία νέα
11/12/2024 10:36 πμ

Στην ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η χρήση των drones και νέων τεχνολογικών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Για τη μελλοντική ΚΑΠ ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.

«Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε.

Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη.\

Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο κ. Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».

Για το θέμα της μεταφοράς ζώων, ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.

06/12/2024 10:40 πμ

Επιβεβαίωση της ΕΘΕΑΣ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ ότι προχώρησε στην κατάργηση του οικολογικού σχήματος Π1.31.1 Β «Καλλιέργεια προσαρμοσμένων στις τοπικές συνθήκες ειδών και ποικιλιών», που αφορούσε τις προσαρμοσμένες στις τοπικές συνθήκες ποικιλίες.

Μιλάμε για μια αλλαγή (χωρίς καμιά διαβούλευση) που αφορά το 25% των ενισχύσεων των οικολογικών σχημάτων. Οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 θα στερούνται αυτή τη δυνατότητα.

Δηλαδή κατάργησε τη δράση με την οποία μπορούσαν να λάβουν ενισχύσεις, στο πλαίσιο των οικολογικών σχημάτων, χειμερινά ψυχανθή και σιτηρά, ασχέτως της εναλλαγής από υδροβόρα καλλιέργεια (Μηδικής, αραβόσιτου, βαμβακιού) που υπήρχε στο αγροτεμάχιο κατά το προηγούμενο καλλιεργητικό έτος.

Απαντώντας στην Βουλή σε ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Λάρισας κ. Β. Κόκκαλης, ο κ. Τσιάρας αναφέρει:

Ειδικότερα, σε ότι αφορά στο οικολογικό πρόγραμμα 31.1, οι παραγωγοί των καλλιεργειών βαμβακιού, μηδικής και αραβόσιτου, οι οποίοι εναλλάσσουν τις καλλιέργειες αυτές με καλλιέργειες χειμερινών σιτηρών και ψυχανθών, συνεχίζουν να είναι δικαιούχοι της δράσης 31.1-Α, λαμβάνοντας για το 2024 τις ενισχύσεις του ΣΣ ΚΑΠ που ελάμβαναν και το 2023.

Επίσης, δεν αλλάζουν τα προϋπολογισμένα ποσά ενίσχυσης ανά εκτάριο (€/Ha).

Η αλλαγή που περιλήφθηκε στην 2η τροποποίηση του ΣΣ ΚΑΠ και υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνέχεια διαβούλευσης και έγκρισής της από την αρµόδια Εθνική Επιτροπή Παρακολούθησης του Στρατηγικού Σχεδίου, ενοποιεί συναφείς δράσεις οικολογικών σχηµάτων (3.1-Α και 31.1-Β) µε κοινές επιλέξιµες καλλιέργειες και µε τρόπο ώστε:

  • να αποφεύγονται οι επικαλύψεις µε άλλες παρεµβάσεις του ΣΣ ΚΑΠ,
  • να απλοποιείται η εφαρµογή τους,
  • να διασφαλίζεται η µέγιστη δυνατή ωφέλεια για το περιβάλλον και να εξισορροπείται η ζήτηση σε σχέση µε τους διαθέσιµους πόρους.

Ως εκ τούτου οι καλλιέργειες σιτηρών, οσπρίων και κτηνοτροφικών ψυχανθών ενισχύονται εφόσον στο αγροτεμάχιο το προηγούμενο έτος καλλιεργούνταν βαμβάκι, αραβόσιτος και μηδική.

Πέραν των ανωτέρω οι παραγωγοί σιτηρών, οσπρίων και βάμβακος έχουν να επιλέξουν από μια ευρεία γκάμα οικολογικών προγραμμάτων από όπου μπορούν να ενισχυθούν και οι οποίες έχουν να κάνουν με:

  • πρακτικές φυτοκάλυψης,
  • αξιοποίηση των υπολειμμάτων των καλλιεργειών στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας,
  • εφαρμογή γεωργίας ακριβείας μέσω πρακτικών ορθολογικής εφαρμογής των ψεκασμών και της λίπανσης,
  • ενίσχυση για βιολογική παραγωγή, κ.ά.
05/12/2024 01:36 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.

Το κλάδεμα διακρίνεται:

  • Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
  • Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
  • Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.

Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων

Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.

Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.

Λίπανση

Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.

Φυτοπροστασία

Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.

Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος

Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.

Επίλογος

Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions

27/11/2024 04:03 μμ

Η αυξημένη ζήτηση για εισαγωγές καλαμποκιού από τις ΗΠΑ αναμένεται να οδηγήσει βραχυπρόθεσμα σε αύξηση των διεθνών τιμών.

Στο μεταξύ, την Τρίτη (26/11), έγινε μια αγορά σε δημοπρασία για συνολική ποσότητα 133.000 μετρικών τόνων καλαμποκιού από εταιρεία ζωοτροφών της Νότιας Κορέας. Αγοράστηκαν δύο φορτία καλαμποκιού (65.000 και 68.000 τόνους) από τους εμπορικούς οίκους Cofco και Pan Ocean. Οι τιμές c&f ήταν στα 224,25 και 224,06 ευρώ ανά τόνο.

Στις ΗΠΑ η συγκομιδή καλαμποκιού ήταν φέτος πιο πρώιμη σε σχέση με πέρσι, σύμφωνα με την έκθεση Νοεμβρίου που δημοσιοποίησε το USDA. Η παραγωγή καλαμποκιού στις ΗΠΑ αναμένεται να είναι μειωμένη και να ανέλθει στα 15,143 δισ. μπουσέλ, με μια μέση απόδοση στα 183,1 μπουσέλ ανά στρέμμα. Τα τελικά αποθέματα καλαμποκιού αναμένεται να ανέλθουν στα 1,938 δισεκατομμύρια μπουσέλ, τα οποία είναι μειωμένα κατά 61 εκατομμύρια μπουσέλ σε σχέση τον προηγούμενο μήνα.

Το USDA ανακοίνωσε επίσης μια παραγωγή καλαμποκιού στην Βραζιλία στα 122 εκ. τόνους, ενώ η παραγωγή καλαμποκιού Αργεντινής προβλέπεται να είναι στους 50 εκ. τόνους. Οι εξαγωγές καλαμποκιού για την φετινή εμπορική περίοδο προβλέπονται ελαφρώς μειωμένες. Αναμένονται μειωμένες εξαγωγές για την Βραζιλία, που εν μέρει αντισταθμίζονται από μια αύξηση εξαγωγών της Αργεντινής, Βιρμανίας και Ουγκάντας. Όσον αφορά τα παγκόσμια αποθέματα καλαμποκιού προβλέπονται χαμηλότερα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης καλαμποκιού στις ΗΠΑ υποχώρησαν ελαφρά, κατά 1 έως 5 σεντς, την Τρίτη (26/11). Ωστόσο ακόμη η διεθνή αγορά δεν έχει αντιδράση σε δημοσιεύματα που ανέφεραν ότι ο πρόεδρος Τραμπ δήλωσε ότι «θα υπογράψει εκτελεστικό διάταγμα για να επιβάλει, σε Μεξικό και Καναδά, δασμό 25% σε όλα τα προϊόντα που θα εισάγονται στις ΗΠΑ».

Και ενώ αυτά συμβαίνουν στο εξωτερικό στην χώρα μας έχει «μπλοκαριστεί» το εμπόριο καλαμποκιού λόγω των μέτρων της ευλογιάς. Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, «προσπαθούμε να πουλήσουμε 3.000 τόνους καλαμποκιού. Υπάρχει προσφορά από τους Βούλγαρους να αγοράσουν καλαμπόκι του συνεταιρισμού με τιμή 230 ευρώ ο τόνος αλλά δεν μπορούμε να το εξάγουμε λόγω της ευλογιάς. Ούτε στην εγχώρια αγορά μπορούμε να πουλήσουμε. Δεν μας αφήνει το ΥπΑΑΤ.

Ευτυχώς φέτος η ποσότητα καλαμποκιού είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με πέρσι που ήταν στους 14.000 τόνους.

Πάντως οι καιρικές συνθήκες όπως όλα δείχνουν θα δημιουργήσουν προβλημα στην επερχόμενη παραγωγή. Οι λίγες βροχές έκαναν πολλούς παραγωγούς στην Βόρεια Ελλάδα να κάνουν σπορές αλλά το επόμενο διάστημα δεν έχουμε βροχοπτώσεις με αποτέλεσμα να αναμένουμε μειωμένες αποδόσεις και κιλά».

26/11/2024 11:33 πμ

Κατά την συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, στο ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2024, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων στην χώρα μας.

Ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών». Από τότε όμως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Ερώτηση στην Βουλή

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει πέντε (5) μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της οποίας δήλωνε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μία δήλωση από την οποία προκύπτει εμφανώς ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενήμερα για την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων.

Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Επειδή το υψηλό αυτό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές αγροτικών εφοδίων,
Επειδή το υπερβολικό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων στο ράφι,
Επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει την απαίτηση από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, πέρα από την διαπίστωση των προβλημάτων, να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυσή τους,
Επειδή μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του προβλήματος δεν απαιτείται προφανώς να υποβληθούν «συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως απαντούσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να προβούν αυτοβούλως στις απαραίτητες ενέργειες,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του φαινομένου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ώστε η δήλωση του ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές» να μην αποτελεί κενό γράμμα;

2. Σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων και με ποια αποτελέσματα;

3. Έχει προσκομίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν του και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δείχνουν ότι τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, ώστε η Επιτροπή να τα εξετάσει και να επιβάλει εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, διοικητικές κυρώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;».

25/11/2024 04:38 μμ

Στις προοπτικές και στις απειλές για τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας, αναφέρεται ανακοίνωση που δημοσιοποίησε η Ένωση Κονσερβοποιών Ελλάδας (ΕΚΕ). Συγκεκριμένα τονίζει τα εξής:

Σημαντικές είναι οι διεργασίες που λαμβάνουν χώρα την τελευταία περίοδο στο διεθνές εμπορικό περιβάλλον και που μπορούν ανάλογα με τι αποφάσεις που θα ληφθούν είτε να ενισχύσουν είτε όμως και να μειώσουν τις εξαγωγές της ελληνικής κομπόστας αλλά και των αντίστοιχων χυμών και κατεψυγμένων φρούτων. Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για προϊόντα που συμβάλλουν στην εθνική οικονομία με εξαγωγές ±500 εκατομμύρια ευρώ ετησίως.

Πιο συγκεκριμένα

Α. Διαπραγματεύσεις ΕΕ/MERCOSUR

Μετά από πολλά χρόνια συνομιλιών είμαστε πλέον μπροστά στην οριστικοποίηση της συμφωνίας. Οι αγορές των χωρών της MERCOSUR ήταν εξαιρετικά σημαντικές για την ελληνική κομπόστα ροδακίνου (π.χ. εξαγωγές του 1998 22.000 τόνους), μέχρις ότου επιβλήθηκαν αρχικοί εισαγωγικοί δασμοί 55%, που στη συνέχεια περιορίστηκαν στο 34% αργότερα.

Οι δασμοί αυτοί μηδένισαν ουσιαστικά τις εξαγωγές μας εκεί.

Στην προς υπογραφή συμφωνία προβλέπεται η σταδιακή υποχώρησή τους κατά 5% ετησίως, μέχρι τον μηδενισμό τους.

Είναι προφανές ότι αυτό θα δώσει νέα ώθηση των εξαγωγών μας, ώθηση που την έχουν απόλυτη ανάγκη ιδίως τα τελευταία χρόνια που η κατανάλωση μειώνεται στις χώρες της Ε.Ε. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον όλων (αγροτών - μεταποιητών - εργαζομένων) η γρήγορη λειτουργία της συμφωνίας και καλούμε την Κυβέρνηση να την υποστηρίξει δυναμικά.

Β. ΗΠΑ - Δασμοί

Οι ΗΠΑ είναι πλέον ο σημαντικότερος προορισμός για την κομπόστα ροδακίνου, αφού η αξία των εξαγωγών εκεί ανήλθε σε 80 εκατομμύρια ευρώ το 2023 και το 2024 έχει αυξητική τάση.

Η προεδρεία Trump, που μετά την νίκη του στις τελευταίες εκλογές των ΗΠΑ, αναλαμβάνει στις αρχές του 2025, έχει ευθέως δηλώσει ότι θα επιβάλλει δασμούς, ύψους 10-20% ,στα ευρωπαϊκά προϊόντα που εξάγονται στις ΗΠΑ.

Την προηγούμενη περίοδο της διοίκησης Trump επιβλήθηκαν πρόσθετοι δασμοί στις ελληνικές κομπόστες ροδακίνου, ύψους 25%, πλήττοντας τις εξαγωγές μας.

Οι δασμοί αυτοί ανεστάλησαν από την διοίκηση Biden και οι εξαγωγές έφθασαν σταδιακά στα επίπεδα που παραπάνω αναφέραμε.

Σήμερα ο κίνδυνος είναι περισσότερο από υπαρκτός για την πιθανότητα επιβολής νέων δασμών.

Καλούμε, λοιπόν, την Κυβέρνηση σε εγρήγορση με στόχο την αποτροπή μιας τέτοιας καταστροφικής εξέλιξης.

20/11/2024 12:00 μμ

Οι εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθούν την περίοδο εμπορίας 2024/25 λόγω μειωμένων παραγωγών, λιγότερων αποθεμάτων και των συνεχιζόμενων προβλημάτων της ναυτιλίας στην Μαύρη Θάλασσα. Αυτό αναφέρει η υπηρεσία του USDA (Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ) από το γραφείο του Κιέβου.

Σύμφωνα με αυτές τις προβλέψεις, οι συνολικές εξαγωγές καλαμποκιού της Ουκρανίας, την περίοδο 2024/2025, προβλέπεται τώρα να μειωθούν κατά 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, σε 17,8 εκατομμύρια τόνους.

Η υπηρεσία του USDA υπολόγισε τις εξαγωγές σιταριού το 2024/2025 σε 15,2 εκατομμύρια τόνους, οι οποίες φαίνεται να είναι μειωμένες κατά 18%.

Οι εξαγωγές κριθαριού προβλέπεται να μειωθούν κατά 19% στους 2 εκατ. τόνους.

Επίσης το USDA προσδιόρισε την φετινή παραγωγή ουκρανικού καλαμποκιού στους 23,3 εκατομμύρια τόνους, η οποία ήταν μειωμένη κατά 25% σε σχέση με την παραγωγή που υπήρξε το 2023/2024.

Η παραγωγή κριθαριού μειώθηκε, κατά 5%, σε σχέση με πέρυσι, στους 5,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ το ουκρανικό σιτάρι παρέμεινε σταθερό στους 22,3 εκατομμύρια τόνους.

Πάντως ήδη έχουν παρουσιαστεί προβλήματα στις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία από τον Ιανουάριο μέχρι Οκτώβριο του 2024, από το λιμάνι της Κωνστάντζας στη Ρουμανία έγιναν εξαγωγές 5,6 εκατομμύρια τόνους ουκρανικών σιτηρών, μειωμένες κατά 52% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2023. Μόνο τον μήνα Οκτώβριο έγιναν εξαγωγές της τάξης των 490.000 τόνων ουκρανικών σιτηρών μέσω της Κωνστάντζας.

Πάντως, λόγω της ρωσικής εισβολής και του ναυτικού αποκλεισμού της Οδησσού και άλλων ουκρανικών λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, η δυνατότητα εξαγωγών της Ουκρανίας έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες.

18/11/2024 04:00 μμ

Σήμερα Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια στοχευμένη αναθεώρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, η οποία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταπολεμά τα παράσιτα των φυτών, διασφαλίζει ότι τα φυτά που εισέρχονται στην ΕΕ είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες.

«Αυτός ο κανονισμός θα διασφαλίσει ένα συνεχές υψηλό επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μας προστατεύσει από απειλές. Η αναθεώρηση περιορίζει επίσης τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζει τους υφιστάμενους κανόνες, κάτι που θα ωφελήσει τις εθνικές αρχές, καθώς και τους φορείς του κλάδου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. István Nagy, υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.

Κύρια στοιχεία

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αναθεώρηση βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο και προστατεύει καλύτερα την υγεία των φυτών είναι μέσω της δημιουργίας μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ. Η ομάδα μπορεί επίσης να παράσχει επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία σε γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ σε περίπτωση εστιών, με σκοπό την πρόληψη της εισόδου επιβλαβών φυτικών παρασίτων στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών τους. Αυτά θα καλύπτουν πλέον περίοδο πέντε έως δέκα ετών, αντί για τα σημερινά πέντε έως επτά έτη. Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά επανεξετάζονται και ενημερώνονται όταν χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Η αυξημένη ψηφιοποίηση θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τις εθνικές αρχές.

Επόμενα βήματα

Η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

13/11/2024 05:05 μμ

Με προβλήματα ξεκίνησε η φετινή καλλιεργητική περίοδος για τα χειμερινά σιτηρά.

Σε πολλές περιοχές ακόμη δεν έχουμε βροχές κάτι που εμπόδισε την κατεργασία του εδάφους. Σε άλλες περιοχές έγινε η κατεργασία αλλά οι παραγωγοί περιμένουν πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να κάνουν την σπορά.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις που κάποιοι βιάστηκαν να κάνουν σπορές αλλά υπάρχει πρόβλημα γιατί δεν υπήρξαν στην συνέχεια βροχοπτώσεις.

Στο μεταξύ υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις σε πολλές περιοχές της χώρας με την τροποποίηση στα Οικολογικά Σχήματα, που έχει υποβάλει το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ, με βάση την οποία καταργείται το ειδικό πριμ σποράς στα χειμερινά σιτηρά, τουλάχιστον με τον τρόπο που ίσχυε την προηγούμενη διετία 2023 και 2024. Αυτό σημαίνει ότι οι 139.649 δικαιούχοι καλλιεργητές που καλλιέργησαν 5.453.715 στρέμματα και έλαβαν 97,22 εκατ. ευρώ το 2023, από το 2025 στερούνται αυτό το ποσό.

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα είχαμε πρώτη ημέρα βροχή. Αλλά με μια βροχή δεν λύνεται το πρόβλημα. Σε όλη την περιοχή δεν έχει γίνει καμιά επεξεργασία εδάφους γιατί το χώμα είναι σκληρό. Πρώτα θα κάνουμε την κατεργασία του εδάφους και μετά θα περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθεί ο καιρός για να προχωρήσουμε στην σπορά. Τα σιτάρια επειδή έχουν μικρό ριζικό σύστημα θέλουν και μετά την σπορά υγρασία για να έχουν καλές στρεμματικές αποδόσεις.

Επίσης η επανασπορά είναι απαγορευτική λόγω του υψηλού κόστους. Η τιμή παραγωγού σήμερα στο σκληρό είναι στα 23 - 24 λεπτά το κιλό. Ένα στρέμμα θέλει έως 25 κιλά σπόρο (ανάλογα την ποικιλία). Το κόστος του πιστοποιημένου σπόρου είναι στο 1 ευρώ το κιλό. Στα αρδευόμενα χωράφια το κόστος κάθε ποτίσματος είναι επίσης υψηλό. Πολλοί παραγωγοί πέρυσι δεν έκαναν το δεύτερο πότισμα την άνοιξη λόγω του κόστους.

Ακόμη η περιοχή μας έχει πρόβλημα με τον υδροφόρο ορίζοντα και οι γεωτρήσεις έχουν υποχωρήσει. Τα κανάλια της Κωπαΐδας είναι άδεια. Η ΕΥΔΑΠ για να καλύψει τις ανάγκες της Αθήνας επειδή έχει μειωθεί το νερό στον Μόρνο από το καλοκαίρι παίρνει νερό από την Υλίκη. Όταν είναι γεμάτη νερό η Υλίκη εμπλουτίζει με νερό τις γεωτρήσεις της περιοχής. Τώρα που αδειάζει γίνεται το αντίστροφο μειώνεται η στάθμη των γεωτρήσεων. Αν έχουμε και τον επόμενο χρόνο τις ίδιες καιρικές συνθήκες τότε θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα με την άρδευση στην Βοιωτία».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, δηλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «στην περιοχή ολοκληρώθηκε η κατεργασία του εδάφους και εδώ και 4 ημέρες έχουν ξεκινήσει κάποιοι να κάνουν σπορές. Πάντως οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί γιατί δεν έχουμε πολλές βροχές. Επίσης πολλοί ακόμη δεν έχουν πληρωθεί για τα περσινά σιτάρια. Το κόστος είναι μεγάλο και αν υπάρξει πρόβλημα με μειωμένες αποδόσεις θα έχει πρόβλημα ο παραγωγός. Οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχοπτώσεων οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Δημήτρης Μόσχος, αγροτοκτηνοτρόφος και μέλος του Αγροτικού Συλλόγου Καστοριάς Μακεδνός, «σε όλη την Καστοριά δεν έχει βρέξει καθόλου. Δεν έχει σπαρθεί ούτε ένα στρέμμα με σιτηρά. Δεν μπορούν να κάνουν οργώματα επειδή είναι ξερό το χώμα».

Καμιά βροχή δεν έχουμε όμως ούτε στις Σέρρες. Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Στέργιος Λίτος, παραγωγός από την Βισαλτία, «δεν έχουμε βροχή και δεν μπορούμε να κάνουμε κατεργασία του εδάφους ούτε να προχωρήσουμε σε σπορές. Όλοι περιμένουν τις βροχοπτώσεις».

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών Ορεστιάδας «Η Ένωση», Λάμπης Κουμπρίδης, στη βόρεια Ελλάδα πολλοί παραγωγοί βιάστηκαν να κάνουν σπορά σιτηρών. Αποτέλεσμα επειδή δεν έχουμε βροχές υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην έχουμε παραγωγή. Αν δεν αλλάξει κάτι τις επόμενες ημέρες θα έχουμε σοβαρό πρόβλημα».

11/11/2024 04:12 μμ

Αρχίζει να ζεσταίνεται η παγκόσμια αγορά σκληρού σιταριού, μετά τον πρόσφατο διαγωνισμό, που έκανε η Τυνησία, στις αρχές Νοεμβρίου.

Συγκεκριμένα η Υπηρεσία Σιτηρών της Τυνησίας (ODC) διεξήγαγε τον διαγωνισμό για την αγορά 75 χιλιάδων τόνων σκληρού σίτου, για αποστολή φορτίων από τις 20 Νοεμβρίου έως τις 25 Δεκεμβρίου 2024.

Οι εταιρείες που πλειοδότησαν στον διαγωνισμό ήταν:

  • Raya για 25 χιλιάδες τόνους με τιμή 353,07 $ (331,73 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
  • Casillo για 25 χιλιάδες τόνους στα 354,27 $ (332,85 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F
  • EuroAgricola για 25 χιλιάδες τόνους στα 353,96 $ (332,56 ευρώ) ο τόνος τιμή C&F

Στο μεταξύ το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) δημοσίευσε τις τιμές πώλησης σκληρού σίτου Νοεμβρίου 2024, που είναι παρόμοιες με αυτές του Οκτωβρίου 2024. Οι τιμές σκληρού στην ελεύθερη αγορά αυτό τον μήνα κυμαίνονται από 11.200 έως 11.600 TL/τόνος ή περίπου 305,35 - 319,45 ευρώ/τόνος.

Θυμίζουμε ότι απαγορεύονται οι εισαγωγές σκληρού σίτου στην Τουρκία έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Αυτή την στιγμή η τιμή πώλησης FOB του τουρκικού σκληρού σίτου δεν μπορεί να είναι μικρότερη από 328,84 - 333,54 ευρώ/τόνος.

Υπό αυτές τις συνθήκες τιμολόγησης, η εξαγωγή από την Τουρκία δεν φαίνεται εφικτή, καθώς το τουρκικό σκληρό σιτάρι θα δυσκολευόταν να ανταγωνιστεί τον πρόσφατο διαγωνισμό της Τυνησίας. Ομοίως το καναδικό σκληρό σιτάρι έχει καλύτερες πιθανότητες να ανταγωνιστεί την ιταλική αγορά από το τουρκικό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, μέχρι σήμερα η Τουρκία έχει καταφέρει να εξάγει περίπου 450.000 τόνους σκληρού σιταριού.

Την ίδια στιγμή τρέχει διαγωνισμός από την Ένωση Ελασσόνας για τους αποθηκευμένους περίπου 957 τόνους μαλακού σίτου, 105 τόνους σκληρού σίτου και 847 τόνους κριθαριού. Θα δέχεται κλειστές γραπτές προσφορές στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού μέχρι και την Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου, για την αγοραπωλησία των παραπάνω ποσοτήτων.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αθανάσιος Στούπας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φυτικής & Ζωικής Παραγωγής Ένωση Ελασσόνας, «υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για την αγορά αυτών των σιτηρών. Θα δούμε με τι τιμές θα συμφωνήσουμε».

Είχε προηγηθεί η πώληση σκληρού σίτου στα 27 λεπτά το κιλό της ΕΒΟΛ για τους περίπου 5.000 τόνους που συγκέντρωσε φέτος από τους παραγωγούς μέλη της. Όσον αφορά το κριθάρι, (1.500 τόνοι) υπήρξε συμφωνία για τιμή παραγωγού στα 19 λεπτά.

05/11/2024 04:55 μμ

Κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βόλου (ΕΒΟΛ), που έλαβε χώρα στις 04/11/2024, ανοίχτηκαν προσφορές στο πλαίσιο του σχετικού διαγωνισμού για την πώληση των σιτηρών εσοδείας 2024.

Όπως αναφέρει ο συνεταιρισμός, μετά την ολοκλήρωση της ως άνω διαδικασίας, η τιμή πώλησης του σκληρού σίτου συμφωνήθηκε στο ποσό των 0,288 ευρώ/κιλό για συνολική ποσότητα 5.000 τόνων περίπου, εκ των οποίων το ποσό των 0,27 ευρώ/κιλό θα αποδοθεί στους παραγωγούς, οι οποίοι είχαν παραδώσει το σιτάρι τους στον ΑΣ Βόλου.

Να σημειωθεί ότι αρχικά είχε καταβληθεί στους ίδιους ως άνω παραγωγούς ποσό 0,22 ευρώ/κιλό ως προκαταβολή και τώρα θα καταβληθεί εντός των προσεχών ημερών επιπλέον ποσό 0,05 ευρώ/κιλό ως συμπληρωματική τιμή.

Η πώληση του ΕΒΟΛ ήρθε μετά τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» που έκλεισε συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό) και του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που ανακοίνωσε στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.

31/10/2024 10:59 πμ

Αρχίζει η εγχώρια αγορά να δίνει την τιμή των 26 λεπτών το κιλό για το σκληρό σιτάρι.

Θυμίζουμε ότι μετά από τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης που έκανε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ» είχε κλείσει συμφωνία σκληρό σιτάρι στα 260 ευρώ/τόνο (26 λεπτά το κιλό).

Αυτές τις ημέρες ακολούθησε ανακοίνωση του Συνεταιρισμού Αγροτών Θεσσαλίας «ΘΕΣ γη» που δίνει στους παραγωγούς τιμή κλεισίματος στα 26 λεπτά το κιλό.

Αυτό είναι αποτέλεσμα ότι δεν υπάρχουν φτηνά σιτάρια για εισαγωγή με αποτέλεσμα να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην αγορά.

Θυμίζουμε ότι σε σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου είχαμε αναφέρει ότι στην Τουρκία οι τιμές της εγχώριας αγοράς στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο, από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.

Επίσης δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024.

Από την άλλη στην Ιταλία η αυτάρκεια σκληρού είναι κάτω από το 50%, λόγω μειωμένης παραγωγής από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις.

25/10/2024 05:11 μμ

Σημαντική είναι η πτώση της παραγωγής σκληρού σίτου στην Ιταλία τα τελευταία χρόνια, κάτι που αναγκάζει την χώρα να στραφεί σε εισαγωγές για να καλύψει τις ανάγκες της.

Ο κ. Massimiliano Giansanti, πρόεδρος των ευρωπαϊκών οργανώσεων Copa - Cogeca και της Confagricoltura, μιλώντας στο World Durum and Pasta Forum 2024, που έγινε, 18 Οκτωβρίου, στην Ιταλία, τόνισε ότι «στην χώρα το 2012 το ποσοστό αυτάρκειας του σκληρού σίτου ήταν 78%, το 2023 είναι έπεσε στο 56% και το 2024 πιθανότατα θα κλείσει κάτω από το 50%, επηρεασμένο από τις καιρικές συνθήκες που επηρέασαν αρνητικά τις στρεμματικές αποδόσεις. Έπεσε όμως και η τιμή παραγωγού λόγω των αυξημένων εισαγωγών σκληρού από την Τουρκία».

Επιβεβαίωση της άποψης του Ιταλού προέδρου είναι και τα στοιχεία που παρουσίασε η ιταλική Anacer (Εθνική Ένωση Παραγωγών Δημητριακών) που κάνουν λόγο για μια αύξηση των εισαγωγών σκληρού κατά 6% το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουλίου 2024 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023 (1.551.928 τόνοι έναντι 1.463.396 τόνων).

Στο μεταξύ στην Τουρκία οι τιμές στο σκληρό σιτάρι παρέμειναν σε σταθερά επίπεδα τον Οκτώβριο και κυμαίνονται από 288 έως 310 ευρώ ο τόνος, ανάλογα με την ποιότητα και την τοποθεσία.

Οι τιμές πώλησης που κάνει το τουρκικό κρατικό συμβούλιο σιτηρών (TMO) είναι υψηλότερες από τις τιμές της τοπικής αγοράς.

Πάντως όσο περνά ο καιρός μειώνεται η ποσότητα σκληρού σίτου που διατίθεται προς πώληση από αγρότες και εμπόρους της Τουρκίας. Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν πάνω από 2 εκατομμύρια τόνοι σκληρού σίτου στα χέρια της TMO.

Πέρυσι οι τουρκικές εξαγωγές σκληρού έφτασαν στους 1,6 εκατομμύρια τόνους, ενώ φέτος μέχρι στιγμής βρισκόμαστε σε εξαγωγή 400 χιλιάδων τόνων. Εάν οι τιμές εξαγωγής σκληρού σε Ιταλία ή Βόρεια Αφρική κυμαίνονται μεταξύ 337 και 346 ευρώ/τόνος δεν θα έχει νόημα η TMO να προχωρήσει σε πώληση.

Από την άλλη δόθηκε παράταση στην απαγόρευση της εισαγωγής σκληρού σίτου στην Τουρκία, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024 (από 15 Οκτωβρίου). Και αυτό θα ένας ακόμη παράγοντας που θα αποτρέψει τις τουρκικές εξαγωγές.

24/10/2024 05:46 μμ

Στην έκθεσή της για τη Φυτική Παραγωγή, που δημοσίευσε τον Οκτώβριο του 2024, η Εθνική Υπηρεσία Γεωργικής Στατιστικής του USDA (NASS), προβλέπει μια μείωση των παγκόσμιων αποθεμάτων καλαμποκιού λόγω αυξημένης ζήτησης για την φετινή εμπορική περίοδο.

Πάντως οι φετινές εξαγωγές καλαμποκιού στις ΗΠΑ ξεκίνησαν δυναμικά. Μέχρι τις 3 Οκτωβρίου είχαν καταφέρει να ξεπεράσουν τους όγκους του 2023 κατά 22%. Αυτό είναι αξιοσημείωτο, δεδομένου ότι οι τιμές εξαγωγής καλαμποκιού της Αργεντινής (που είναι από τους κύριους ανταγωνιστές των ΗΠΑ στην παγκόσμια αγορά) είναι σε χαμηλότερα επίπεδα, με τις ΗΠΑ ωστόσο να παραμένουν ανταγωνιστικές με τη Βραζιλία.

Υπήρχε μια υποτονική ζήτηση εξαγωγών προς την Κίνα, η οποία όμως φαίνεται να αντισταθμίζεται από μια αυξημένη ζήτηση (σε σχέση με την περσινή) για καλαμπόκι από άλλους σημαντικούς εξαγωγικούς προορισμούς, όπως η Ιαπωνία, η Κολομβία και το Μεξικό.

Το 48% των εξαγωγών καλαμποκιού των ΗΠΑ, έως τις 3 Οκτωβρίου 2024, πήγε στην αγορά του Μεξικού. Συνολικά 2,4 εκατομμύρια τόνους υψηλότερη ποσότητα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, που είχε ανέλθει στους 17,7 εκατομμύρια τόνους.

Πάντως το USDA εκτιμά ότι μια ενδεχόμενη αύξηση στις εισαγωγές καλαμποκιού στην Κίνα από τις ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, λόγω μειωμένης κινεζικής παραγωγής, αναμένεται να ενισχύσει τη διεθνή τιμή του.

Επίσης, όπως αναφέρει το USDA, η παραγωγή καλαμποκιού στην Ουκρανία, την φετινή περίοδο (2024/2025), αναμένεται να ανέλθει στους 27,2 εκατομμύρια τόνους, εμφανίζοντας μια μείωση, κατά -16%, σε σχέση με πέρυσι.

Στο μεταξύ το καλαμπόκι στο χρηματιστήριο του Μπορντό στην Γαλλία, στις 15/10/2024, έδινε τιμή FOB στα 221 ευρώ ο τόνος, μια τιμή συμβολαίων που είναι αυξημένη κατά 11% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή.

Γενικά μια συνολικά μειωμένη παγκόσμια προσφορά (παραγωγή και αποθέματα) λόγω της αυξανόμενης ζήτησης, όπως καταγράφεται από το USDA, αναμένεται να έχει θετική επίδραση στην τιμή του.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα, με τον αλωνισμό να πάει για ολοκλήρωση, έχουμε φέτος μειωμένες αποδόσεις, ενώ όσοι παραγωγοί δεν έκαναν αποθήκευση υποχρεώθηκαν να πουλήσουν στα επίπεδα των 19 έως 23 λεπτών το κιλό ανάλογα την περιοχή. Για όσους αποθήκευσαν μένει να φανεί τι θα γίνει με τις τιμές στις εισαγωγές και κατά πόσο θα γίνει εφικτό να ακολουθήσει η αγορά μια ανοδική πορεία των διεθνών τιμών το επόμενο διάστημα.

24/10/2024 04:33 μμ

Οι Έλληνες αγρότες νιώθουν απαξιωμένοι στην Ευρώπη, αφού βλέπουν συναδέλφους τους από άλλα κράτη της ΕΕ να καταφέρνουν να κερδίζουν αποζημιώσεις, ενώ οι ίδιοι να μένουν μόνο στο «διάλογο» με το ΥπΑΑΤ.

Θυμίζουμε πρόσφατα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ απέρριψε αίτημα να αποζημιωθούν οι Έλληνες ελαιοπαραγωγοί λόγω της φετινής ξηρασίας.

Η ρουμανική κυβέρνηση όμως κατέθεσε φάκελο και κέρδισε τις αποζημιώσεις από την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, σήμερα Πέμπτη (24/10/2024), το καθεστώς κρατικής ενίσχυσης της Ρουμανίας, ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ, για την αποζημίωση των αγροτών που επλήγησαν από σοβαρή ξηρασία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενέκρινε, βάσει των κανόνων της ΕΕ, ένα ρουμανικό πρόγραμμα 400 εκατομμυρίων ευρώ (2 δισεκατομμύρια RON) για την αποζημίωση των αγροτών για τις ζημιές που υπέστησαν λόγω της σοβαρής ξηρασίας, για την περίοδο μεταξύ Σεπτεμβρίου 2023 και Αυγούστου 2024.

Το πρόγραμμα αφορά την αποζημίωση σε παραγωγούς 39 επιλεγμένων καλλιεργειών (όπως για παράδειγμα σιτάρι, τριτικάλε, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, ελαιοκράμβη, μπιζέλια, ηλίανθος, καλαμπόκι κ.α.) που επηρεάστηκαν άμεσα από τη σοβαρή ξηρασία.

Για να επωφεληθούν από την ενίσχυση, οι παραγωγοί γεωργικών προϊόντων πρέπει να έχουν χάσει περισσότερο από το 30% της παραγωγής τους το χρονικό διάστημα μεταξύ φθινοπώρου 2023 - καλοκαιριού 2024, λόγω της ξηρασίας.

Στο πλαίσιο του καθεστώτος, η ενίσχυση θα λάβει τη μορφή άμεσων ενισχύσεων.

Το ποσό ενίσχυσης είναι 20 ευρώ (1.000 RON) το στρέμμα για απώλεια 100%, που δεν θα υπερβαίνει το 30% των επιλέξιμων δαπανών. Το πρόγραμμα θα διαρκέσει έως τις 31 Δεκεμβρίου 2024, που σημαίνει ότι μέχρι τότε θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις στους Ρουμάνους αγρότες.

21/10/2024 03:43 μμ

Μόνο οι Ρώσοι εξαγωγείς θα μπορούν να προμηθεύουν σιτηρά σε 13 χώρες χωρίς ξένους μεσάζοντες, ανακοίνωσε η Ρωσική Ένωση Σιτηρών.

Αυτή η νέα στρατηγική στοχεύει να αποτρέψει τις πωλήσεις σε χαμηλές τιμές και να εξαλείψει την πρακτική των μεσαζόντων που μεταπωλούν ρωσικά σιτηρά.

Με βάση την απόφαση αυτή, από τις 11 Οκτωβρίου 2024, τα ρωσικά σιτηρά εξάγονται απευθείας στους αγοραστές.

Τα ρώσικα σιτηρά εξάγονται κυρίως στην Αίγυπτο, την Τυνησία, την Αλγερία, το Μαρόκο, την Ιορδανία, τη Σαουδική Αραβία, το Μπαγκλαντές, το Κατάρ, το Κουβέιτ, τη Νότια Κορέα, το Πακιστάν, την Ινδία και το Ιράκ, σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της Ρωσικής Ένωσης Σιτηρών κ. Έντουαρντ Ζέρνιν.

Το ρωσικό Υπουργείο Γεωργίας υποστήριξε την πρόταση της Ένωσης για προώθηση των άμεσων πωλήσεων για εξαγωγές. «Αυτή η πρωτοβουλία στοχεύει να αποθαρρύνει την πώληση σε χαμηλές τιμές, ειδικά επειδή το ρωσικό σιτάρι είναι επί του παρόντος το φθηνότερο στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας», αναφέρει.

Στο μεταξύ η Ρωσική Ένωση Σιτηρών δημοσίευσε, στις 15 Οκτωβρίου, τις ενδεικτικές τιμές συμβολαίων για το ρώσικο σιτάρι τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Σύμφωνα με αυτές για το ρωσικό σιτάρι με 12,5% πρωτεΐνη, η τιμή FOB είναι στα 221,08 ευρώ/mt για αποστολές Οκτωβρίου, 225,68 ευρώ/mt για το Νοέμβριο και στα 230,29 ευρώ/mt για τον Δεκέμβριο.

Κύκλοι του εμπορίου στην Ρωσία αναφέρουν ότι έχει προταθεί να υπάρξει μια ανεπίσημη κατώτατη ελάχιστη τιμή (πλαφόν) για τις εξαγωγές σιταριού στους διαγωνισμούς τα 230,29 ευρώ/mt.

Προβλήματα όμως υπάρχουν με τις σπορές. Η υπουργός Γεωργίας της Ρωσίας, Oksana Lut, ανέφερε ότι η σπορά χειμερινών καλλιεργειών στην Ρωσία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας, αφού σε ορισμένες περιοχές της χώρας δεν έχει βρέξει από τον περασμένο τον Απρίλιο. Η εκτίμηση της υπουργού είναι πάντως ότι τελικά θα σπαρθούν 20 εκατομμύρια στρέμματα χειμερινών καλλιεργειών σιτηρών στην χώρα.

Πάντως στην 16η σύνοδο της ομάδας χωρών BRICS, που θα γίνει στην ρωσική πόλη Καζάν, στις 22-24 Οκτωβρίου 2024, θα κατατεθεί πρόταση που θα προβλέπει τη δημιουργία μιας πλατφόρμας διαπραγμάτευσης για τα σιτηρά και άλλα σημαντικά εμπορεύματα, με έναν σχετικό οργανισμό τιμολόγησης που θα παρέχει δεδομένα τιμών και αναλύσεις αγοράς. Επί του παρόντος, οι διεθνείς τιμές για τα κύρια εμπορεύματα καθορίζονται στα δυτικά χρηματιστήρια.

21/10/2024 10:53 πμ

Οι προσβολές από τον φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta) έχουν πλήξει σημαντικά την ελληνική παραγωγή τομάτας τα τελευταία χρόνια. Αλλά με τη βοήθεια ενός καινοτόμου βιοεντομοκτόνου, ορισμένοι παραγωγοί αρχίζουν να έχουν το πάνω χέρι ενάντια σε αυτό το καταστροφικό εχθρό.
«Το πρόβλημα του φυλλορύκτη της τομάτας στη Μεσόγειο έχει γίνει τεράστιο, προκαλώντας ζημιές έως και 100% της συγκομιδής των παραγωγών», δήλωσε η Βίκυ Τριανταφυλλίδου, γεωπόνος της Oxygen AgroShield.
«Δυστυχώς, το έντομο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλές ομάδες χημικών ουσιών που είναι διαθέσιμες για την καταπολέμησή του και οι αγρότες χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικές, νέες εναλλακτικές λύσεις που να είναι επίσης βιώσιμες».
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Ελλάδα νωρίτερα φέτος έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια χρήσης στο SPEAR® LEP, ένα νέο βιοεντομοκτόνο της αμερικανικής εταιρείας Vestaron Crop Protection. Σε μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη και αλλού, το προϊόν αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά του φυλλορύκτη της τομάτας και άλλων λεπιδοπτέρων, ενώ παράλληλα είναι ήπιο για τους ανθρώπους και τους επικονιαστές.
Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας συνεχίζουν να συλλέγονται, αλλά οι καλλιεργητές τομάτας που χρησιμοποιούν το προϊόν σε όλη την Ελλάδα δήλωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ελπιδοφόρα.
Δείτε βίντεο με Έλληνες καλλιεργητές τομάτας να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το SPEAR LEP:

Αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα

Πριν από την κατά παρέκκλιση έγκριση του SPEAR LEP τον Φεβρουάριο του 2024, ο Γρηγόρης Σμυρνής, γεωπόνος - παραγωγός ο οποίος ελέγχει 40 εκτάρια τομάτας στα Φιλιατρά, χρησιμοποιούσε συνδυασμό βιολογικών και χημικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση του φυλλορύκτη της τομάτας με μικτά αποτελέσματα.
«Σε γενικές γραμμές ο έλεγχος ήταν δύσκολος, επειδή όλο αυτό το διάστημα το έντομο αποκτούσε ανθεκτικότητα, ιδίως στα χημικά σκευάσματα», δήλωσε ο Σμυρνής.
«Ήμασταν από τους πρώτους που δοκιμάσαμε το SPEAR LEP στην Ελλάδα και ειδικά στις αρχικές εφαρμογές είδαμε αποτελέσματα που δεν είχαμε ξαναδεί, τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας όσο και από πλευράς διάρκειας. Είχαμε καλή εμπειρία και καλά σχόλια από τους πελάτες μας, γι' αυτό συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε στις καλλιέργειες, σε διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικές πιέσεις εντόμων».
Ο Νίκος Νικολαΐδης, γεωπόνος - παραγωγός από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ελέγχει 20 εκτάρια τομάτας, ανέφερε μια παρόμοια θετική εμπειρία.
«Άρχισα να χρησιμοποιώ το SPEAR πριν από τέσσερις μήνες, μόλις πήρε την άδεια έκτακτης ανάγκης, και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά», είπε. «Είχαμε πολύ καλή και γρήγορη αποτελεσματικότητα κατά της Tuta absoluta και καλή υπολειμματική δράση».

Μοναδικός τρόπος δράσης

Το SPEAR LEP έχει μοναδικό τρόπο δράσης (ομάδα IRAC 32) και δεν έχει γνωστή ανθεκτικότητα ή διασταυρούμενη ανθεκτικότητα με άλλα συνθετικά φυτοφάρμακα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο εργαλείο τόσο για την διαχείριση της ανθεκτικότητας όσο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων.
Βασισμένο σε φυσικά πεπτίδια που βρίσκονται στο δηλητήριο της αράχνης, το προϊόν προσλαμβάνεται από τις προνύμφες καθώς τρέφονται από τα φύλλα. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια χαμηλή δόση του ευρέως χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου Bacillus thuringiensis (Bt), το οποίο διαταράσσει το έντερο της προνύμφης, η δραστική ουσία του προϊόντος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του παρασίτου και επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό του σύστημα, καταστρέφοντας τις προνύμφες μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Το SPEAR LEP, όσο σκληρό και αν είναι για την Tuta, είναι επίσης πολύ εξειδικευμένο για τα λεπιδόπτερα , πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο τοξικό για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα. Πλήρως βιοδιασπώμενο, είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με μηδενικό διάστημα πριν από τη συγκομιδή (PHI) και χωρίς θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL).

Πολύτιμο εργαλείο

«Ως το μοναδικό προϊόν στην κατηγορία του, το SPEAR LEP είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα, χωρίς να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα», δήλωσε η κα. Τριανταφυλλίδου, η οποία διανέμει το προϊόν μέσω της Oxygen AgroShield και υπέβαλε την πρώτη αίτηση για την κατά παρέκκλιση έγκρισή του εκ μέρους δεκαεννέα ελληνικών ομάδων καλλιεργητών.
«Τα μηδενικά PHI και το MRL είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για τον παραγωγό».
«Μας βοήθησε πολύ το γεγονός ότι το PHI ήταν μηδενικό», επανέλαβε ο Θανάσης Τρύπας, γεωπόνος - παραγωγός ο οποίος ελέγχει 40 εκτάρια τομάτας στη περιοχή της Θεσσαλίας. «Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν έχει δείξει καμία τοξικότητα για τις μέλισσες, γιατί σε όλα τα θερμοκήπια η επικονίαση γίνεται με μέλισσες».
Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε: «Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το προϊόν χωρίς φόβο, καθώς είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τον χρήστη, ακόμη και τις μέλισσες και μας βοηθάει στο πρόγραμμα ψεκασμών μας, ώστε να μην έχουμε ανθεκτικότητα των εντόμων».
Ο κ. Σμυρνής επιβεβαίωσε ότι το SPEAR LEP έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα και για τη δική του επιχείρηση.
«Το πρώτο είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να φάει την τομάτα του και να είναι ασφαλής χάρη στην απουσία MRL", είπε. «Είναι επίσης φιλικό προς τον χρήστη και το παρασκεύασμα δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα, κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ στην ολοκληρωμένη διαχείριση στο θερμοκήπιο».

Απαιτούνται νέες λύσεις

Από τότε που η Ελλάδα χορήγησε για πρώτη φορά έγκριση έκτακτης ανάγκης στο SPEAR LEP τον Φεβρουάριο του 2024, ακολούθησαν η Ιταλία και η Κύπρος. Το SPEAR LEP έχει λάβει πλήρη κανονιστική έγκριση και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά από το 2020 και έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πλήρη έγκριση στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται το 2026. Τον περασμένο Ιούλιο, το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας παράτεινε την περίοδο επείγουσας χρήσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2024, καθώς το προϊόν αναμένει την πλήρη έγκριση της ΕΕ,
«Είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να έχουν πρόσβαση σε νέα βιολογικά σκευάσματα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές λύσεις και δραστικές ουσίες που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την Tuta στις καλλιέργειες τομάτας», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.
«Στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταργηθεί πάρα πολλές δραστικές ουσίες και δεν έχουμε όπλα για την καταπολέμηση των λεπιδοπτέρων», πρόσθεσε ο Τρύπας.
Ενώ οι εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή νέων προϊόντων, όπως το SPEAR LEP, στα χέρια των αγροτών που τα χρειάζονται επειγόντως, απαιτείται και είναι σημαντική η πλήρης έγκριση από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και βιώσιμη καταπολέμηση του φυλλορύκτη της τομάτας και άλλων δαπανηρών παρασίτων, τόνισε η Τριανταφυλλίδου.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες παραγωγούς να γνωρίζουν ότι θα έχουν αυτό το προϊόν διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και γι' αυτό είναι σημαντικό για το SPEAR LEP να αποκτήσει κανονική ευρωπαϊκή άδεια - ένα προϊόν που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τους επικονιαστές και που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαχείριση της ανθεκτικότητας», δήλωσε.
«Προϊόντα όπως το SPEAR LEP είναι τα ιδανικά εργαλεία για τη βιώσιμη γεωργία».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SPEAR LEP και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτό κατά την περίοδο έκτακτης χρήσης, οι καλλιεργητές τομάτας στην Ελλάδα μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα Vestaron.gr

17/10/2024 09:54 πμ

Δημοσιεύθηκε εγκύκλιος της ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων) στην οποία κοινοποιούνται διατάξεις που αφορούν στις υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο του τομέα των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων με Προστατευόμενες Ονομασίες Προέλευσης (Π.Ο.Π.), Προστατευόμενες Γεωγραφικές Ενδείξεις (Π.Γ.Ε.) και Εγγυημένων Παραδοσιακών Ιδιότυπων Προϊόντων (Ε.Π.Ι.Π.).

Συγκεκριμένα στο Άρθρο 6 «Υποχρεώσεις επιχειρήσεων παραγωγής, συσκευασίας και εμπορίας που έχουν ενταχθεί στο Μητρώο» αναφέρει τα εξής:

Οι επιχειρήσεις που έχουν καταχωριστεί στο Μητρώο, τηρούν αρχεία σχετικά με τους προμηθευτές πρώτης ύλης, τις εισερχόμενες ποσότητες και την προέλευση των πρώτων υλών, την κίνηση της παραγωγής, της συσκευασίας και ανασυσκευασίας των τελικών προϊόντων τους, τους αποδέκτες και τον προορισμό των εξερχόμενων ποσοτήτων, καθώς και τη σχέση μεταξύ κάθε παρτίδας εισροών πρώτων υλών και κάθε παρτίδας εκροών τελικού προϊόντος.

Επίσης, κατά τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων ή τροφίμων με Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π., μη προσυσκευασμένων ή συσκευασμένων, αυτά συνοδεύονται από τα καθορισμένα από τη φορολογική νομοθεσία έγγραφα, στα οποία αναγράφονται η καταχωρισμένη ονομασία και η ένδειξη Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π..

Οι επιχειρήσεις υποβάλλουν ηλεκτρονικά στον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ, μέσω του πληροφοριακού συστήματος που χρησιμοποιεί, αρχεία με δηλώσεις παραγωγής και αποθεμάτων, στοιχεία για τις ποσότητες ανά προϊόν που διακίνησαν στην εσωτερική αγορά, στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις ποσότητες που εξήγαγαν σε τρίτα κράτη, τον κύκλο εργασιών της προηγούμενης οικονομικής χρήσης τους, καθώς και οποιοδήποτε άλλο στοιχείο τους ζητηθεί σχετικά με το αντικείμενο των δραστηριοτήτων τους στον τομέα των Π.Ο.Π., Π.Γ.Ε. ή Ε.Π.Ι.Π..

Οι επιχειρήσεις ενημερώνουν άμεσα εγγράφως τον ΕΛ.Γ.Ο. ΔΗΜΗΤΡΑ για κάθε μεταβολή που δύναται να επηρεάσει την καταχώρισή τους στο Μητρώο, όπως της αλλαγής ή τροποποίησης της νομικής τους μορφής, της επωνυμίας, της ετικέτας, αλλαγές στον μηχανολογικό εξοπλισμό, στο διάγραμμα ροής της παραγωγής, στους αποθηκευτικούς χώρους που διαθέτουν, ιδίως δεξαμενές ή ψυγεία, καθώς και οποιαδήποτε τροποποίηση της διαδικασίας και των μέσων παραγωγής που χρησιμοποιούν.

16/10/2024 03:52 μμ

Η συνολική παραγωγή δημητριακών στην ΕΕ, για την περίοδο 2024/2025, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι θα ανέλθει στα 260,9 εκατομμύρια τόνους, περίπου 7% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Πρόκειται για την χαμηλότερη παραγωγή της τελευταίας δεκαετίας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επηρεάζουν τις αποδόσεις και, εν μέρει, της μείωσης της καλλιεργούμενης έκτασης (4% κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

Τον περσινό χειμώνα, η υπερβολική βροχή διέκοψε τη φύτευση στη βορειοδυτική Ευρώπη, μειώνοντας τη συνολική έκταση φύτευσης και την παραγωγή μαλακού σίτου της ΕΕ (-9,5% από έτος σε έτος). Η υπερβολική υγρασία παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια του χειμώνα και της άνοιξης του 2024, επηρεάζοντας αρνητικά την ανάπτυξη των φυτών.

Επίσης σε πολλά μέρη της Ευρώπης, η ξηρασία και οι καύσωνες (ιδιαίτερα στις νοτιοανατολικές και μεσογειακές περιοχές όπως και στην Ελλάδα) επηρέασαν τις αποδόσεις του καλαμποκιού.

Στην ΕΕ η παραγωγή αραβόσιτου και τριτικάλε αναμένεται να μειωθεί κατά περίπου 4% και 6% σε ετήσια βάση αντίστοιχα.

Αντίθετα, η παραγωγή κριθαριού και σκληρού σίτου είναι αυξημένη, κατά περίπου 6% και 3% αντίστοιχα σε σχέση με την περσινή, αν και παραμένει κάτω από τον μέσο όρο της πενταετίας.

Η παραγωγή βρώμης στην ΕΕ το 2024/2025 αναμένεται να φθάσει τα 8 εκατομμύρια τόνους, σημειώνοντας αύξηση περίπου 37% σε σχέση με πέρυσι (11% πάνω από τον μέσο όρο της πενταετίας).

Η συγκομιδή των χειμερινών καλλιεργειών είχε προβλήματα σε κάποιες χώρες από υπερβολικές βροχοπτώσεις το 2024, βλάπτοντας την ποιότητα της συγκομιζόμενης παραγωγής.

Επίσης, οι πλημμύρες στην κεντρική Ευρώπη δημιούργησαν προβλήματα στην καλλιέργεια αραβοσίτου.

Συνολικά, οι αποδόσεις των δημητριακών αναμένεται να είναι μειωμένες, κατά περίπου 2% σε σχέση με πέρυσι,, με τις μεγαλύτερες μειώσεις για τον αραβόσιτο να έχουμε σε Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία.

Πάντως η Κομιισιόν αποφάσισε να πληρώσει συνολικά 119,7 εκατομμυρίων ευρώ από το γεωργικό αποθεματικό για την άμεση στήριξη αγροτών από τη Βουλγαρία, τη Γερμανία, την Εσθονία, την Ιταλία και τη Ρουμανία, που έχουν επηρεαστεί από εξαιρετικά δυσμενή καιρικά φαινόμενα στις αρχές του καλοκαιριού. Συγκεκριμένα αποφάσισε να διατεθούν 10,9 εκατ. ευρώ στη Βουλγαρία, 46,5 εκατ. ευρώ στη Γερμανία, 3,3 εκατ. ευρώ στην Εσθονία, 37,4 εκατ. ευρώ στην Ιταλία και 21,6 εκατ. ευρώ στη Ρουμανία.

Για τις ζημιές που υπήρξαν λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων από τα μέσα του καλοκαιριού και μετά, η Κομισιόν περιμένει την κατάθεση φακέλων με αιτήσεις ζημιών από τα κράτη μέλη για να τους αξιολογήσει αν δικαιούνται αποζημιώσεις.

15/10/2024 02:55 μμ

Μέτρα που απευθύνονται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες αλλά και συνολικά στη μεσαία τάξη και κυρίως στα νέα ζευγάρια, και τα οποία αφορούν προϊόντα με μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών, Μάκης Κεραυνός, ύστερα από σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Συγκεκριμένα, μετά τη σύσκεψη, ο κ. Κεραυνός είπε ότι τα προϊόντα θα είναι οι παιδικές πάνες, οι πάνες ενηλίκων, το παιδικό γάλα, τα είδη γυναικείας υγιεινής προστασίας, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία θα πωλούνται «με μηδενικό ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένη περίοδος» λήξης του μέτρου.

Η συγκεκριμένη πρόταση για το μηδενικό ΦΠΑ θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

Ο Υπουργός Οικονομικών της Κύπρου είπε ότι η οικονομική πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση «είναι μια πολιτική που στοχεύει, μεταξύ άλλων, πέραν από τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και βιωσιμότητα και αντοχή της οικονομίας μέσα σε αυτό το δύσκολο γεωπολιτικό περιβάλλον που ζούμε στην ενίσχυση της μεσαίας τάξης και των ευάλωτων ομάδων».

10/10/2024 03:26 μμ

Τις εκκαθαριστικές τιμές παραγωγού σιτηρών δημοσίευσε, σήμερα Πέμπτη (10/10), ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Δημητριακών Ορεστιάδας «Η ΕΝΩΣΗ», ενώ παράλληλα, ξεκίνησε και τις πληρωμές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του συνεταιρισμού η τιμή για το σκληρό σιτάρι, που παρέδωσαν οι παραγωγοί στην Ένωση, διαμορφώθηκε στα 26 λεπτά/κιλό και για τη σποροπαραγωγή του σκληρού στα 30 λεπτά/κιλό.

Πιο συγκεκριμένα, για όλα τα προϊόντα, που διακινεί η οργάνωση, η ανακοίνωση αναφέρει τις εξής τιμές (μη συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ):

  • Σκληρό σιτάρι 260 ευρώ/τόνο
  • Μαλακό σιτάρι 180 ευρώ/τόνο
  • Σιτοσίκαλη 180 ευρώ/τόνο
  • Κριθάρι 180 ευρώ/τόνο
  • Σποροπαραγωγή σκληρού σίτου 300 ευρώ/τόνο
  • Σποροπαραγωγή μαλακού σίτου 220 ευρώ/τόνο

Θυμίζουμε την Τετάρτη (2/10), ο συνεταιρισμός ανακοίνωσε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού πώλησης σκληρού και μαλακού σιταριού.

Η διοίκηση της Ένωσης Ορεστιάδας αποφάσισε να συμφωνήσει με «Μύλους Σόγιας Α.Ε.» στην τιμή των 278 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 26 λεπτά το κιλό η τιμή παραγωγού.

Για το μαλακό σιτάρι υπήρξε συμφωνία με τη Νιτσιάκος στην τιμή των 201 ευρώ ο τόνος, που σημαίνει στα 18 λεπτά το κιλό τιμή παραγωγού.

10/10/2024 02:38 μμ

Αυτή την περίοδο οι αγρότες προετοιμάζουν τα χωράφια τους για να σπείρουν τις επόμενες ημέρες τα χειμερινά σιτηρά.

Η κατεργασία του εδάφους από τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών γίνεται με όργωμα. Περιμένουν τις πρώτες βροχές και ακολουθεί όργωμα (σε βάθος 25 εκατοστών) και συνήθως δύο περάσματα με σβάρνες (με δίσκους ή οδοντωτές).

Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι μισοί παραγωγοί σκληρού στην περιοχή οργώνουν μετά τα αλώνια. Οι υπόλοιποι κάνουν μια επιφανειακή επεξεργασία του εδάφους που έχει λιγότερο κόστος (πετρέλαια) αλλά θα φέρει στον αλωνισμό χαμηλές αποδόσεις.

Εμείς δεν ρισκάρουμε να κάνουμε πρώιμες σπορές γιατί δεν θέλουμε να έχουμε απώλεις σπόρου και να μην έχουμε βροχοπτώσεις. Ξεκινάμε την λίπανση και στην σπορά από αρχές Νοεμβρίου και την ολοκληρώνουμε τον Δεκέμβριο.

Πάντως οι παραγωγοί σκληρού τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα στην καλλιέργεια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι αποδόσεις. Για παράδειγμα στο παρελθόν κάθε Άνοιξη είχαμε δύο ποτίσματα (Μάρτιο και Απρίλιο) αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η τιμή του ρεύματος κάνουμε ένα πότισμα και έχουμε μειωμένες παραγωγές.

Φέτος στην περιοχή πουλήσαμε το σκληρό στα 23 λεπτά το κιλό. Όμως η αγορά δεν φαίνεται να έχει εμπορικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η τιμή το επόμενο διάστημα θα έχει φθίνουσα πορεία. Αυτό πρέπει να προβληματίζει τους παραγωγούς ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος ευτυχώς είχαμε βροχές και έγιναν τα οργώματα. Η βροχή μαλάκωσε το χώμα και δεν είχαμε πολλά έξοδα σε πετρέλαια. Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και καθυστέρησαν τα οργώματα λόγω ξηρασίας.

Η εποχή σποράς εξαρτάται από την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες. Όμως οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχών οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές. Για αυτό την σπορά την κάνουμε στην περιοχή μετά τις 5 Νοεμβρίου.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι αν τους φέρει εισόδημα η καλλιέργεια. Από τις πωλήσεις σπόρων φέτος φαίνεται ότι πολλοί εγκαταλείπουν το σκληρό και στρέφονται στο κριθάρι. Αυτό οφείλεται στις τιμές παραγωγού.

Τώρα η αγορά δίνει στο σκληρό δίνει 23 λεπτά το κιλό και στο κριθάρι 20 λεπτά το κιλό. Όμως το κριθάρι θέλει λιγότερες βροχές, λιγότερα ραντίσματα και λίπανση. Επίσης έχει καλύτερες αποδόσεις. Για αυτό είναι μια πιο ελκυστική καλλιέργεια για τον παραγωγό.

Πέρυσι ενημερώθηκα για την πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία, που έχει σαν στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Με αυτή την μέθοδο δεν γίνεται αναμόχλευση του εδάφους και η μόνη παρέμβαση είναι η διάνοιξη του αυλακίου για την τοποθέτηση του σπόρου. Το αρνητικό όμως είναι για τη σπορά χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές που έχουν κόστος γύρω στα 170.000 ευρώ, που είναι πολύ υψηλό για τα σημερινά δεδομένα και δεν μπορεί ο παραγωγός να την αγοράσει αν δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι πάντως που παρακολουθησαν τη νέα μέθοδο δεν την ακολούθησαν αλλά επέστρεψαν στην παραδοσιακή σπορά.

Επίσης στα χειμερινά σιτηρά εφαρμόζεται γραμμική σπορά με ελαφρά κάλυψη του σπόρου με σβάρνισμα, ενώ σημαντικό είναι να αφήνονται οι κατάλληλες και ενδεδειγμένες αποστάσεις.

Πάντως το μέλλον της καλλιέργειας σιτηρών εξαρτάται από το αν έχει τιμή το προϊόν. Παρά όμως τις μειωμένες τιμές παραγωγού βλέπουμε στην λιανική να υπάρχουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στα τρόφιμα. Με 23 λεπτά σκληρό και 18 λεπτά το μαλακό στο χωράφι έχουμε τιμή του ψωμιού στα 3,60 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά είναι μεγάλη και δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα οργώματα έχουν ολοκληρωθεί στα χωράφια και σε αυτό βοήθησαν φέτος οι καιρικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει η λίπανση και μετά από μια εβδομάδα ξεκινάνε οι σπορές. Εκτιμώ ότι οι σπορές στα χειμερινά σιτηρά θα ξεκινήσουν στην περιοχή μετά από 20 έως 30 ημέρες. Πάντως αρνητικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές που είναι στο κριθάρι 20 λεπτά και στο σκληρό 23 λεπτά. Αυτές οι τιμές δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Τις τιμές της Ένωσης Ορεστιάδας (26 λεπτά το κιλό για το σκληρό) δεν τις ακολούθησε η υπόλοιπη Ελλάδα».

Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η αγορά έχει μια ανασφάλεια αυτή την εποχή. Πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τα σιτάρια. Επίσης με τα προβλήματα στο ΟΣΔΕ πολλοί δεν γνωρίζουν τα χρήματα της προκαταβολής του τσεκ που θα πάρουν.

Όμως αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα και στις άλλες καλλιέργειες. Στο βαμβάκι έχουμε τιμές στα 55 λεπτά και στο καλαμπόκι με 21 λεπτά και πολλά μένουν απούλητα ή έχουν προβλήματα με αφλατοξίνες. Οπότε αναγκαστικά θα συνεχίσουν την καλλιέργεια σκληρού σιταριού και ας μην έχει ικανοποιητικές τιμές γιατί έχει μειωμένο κόστος.

Το σιτάρι είναι κατά βάση ξηρική καλλιέργεια οπότε οι παραγωγοί περιμένουν βροχές για να ξεκινήσουν τις σπορές. Μεγάλος αριθμός παραγωγών ακόμη δεν έχει αγοράσει τα λιπάσματα (η λίπανση γίνεται μαζί με την σπορά).

Κανονικά αυτή την εποχή έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα οργώματα αλλά έχουμε σε κάποιες περιοχές καθυστέρηση. Από την εμπειρία φαίνεται ότι τα όψιμα σιτάρια πάνε καλύτερα από τα πρώιμα όσον αφορά τις αποδόσεις. Για αυτό δεν βιάζονται οι παραγωγοί και αναμένεται από το Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις σπορές».