Νέες καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις έρχονται από τις επόμενες ημέρες σε πολλές περιοχές της χώρας.
Όπως υποστηρίζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) ασταθείς αέριες μάζες από τα βορειοδυτικά Βαλκάνια σε συνδυασμό με αβαθές χαμηλό κινούμενο από τις ακτές της Αφρικής προς το Αιγαίο θα προκαλέσουν επιδείνωση του καιρού στη χώρα μας, από αύριο Παρασκευή (16/6/2023) έως και την Κυριακή (18/6/2023).
Βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και πιθανώς χαλαζοπτώσεις θα επηρεάσουν σχεδόν το σύνολο της χώρας συμπεριλαμβανομένων και νησιωτικών περιοχών, ενώ τα έντονα φαινόμενα στα ηπειρωτικά θα εκδηλώνονται κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες.
Οι περιοχές όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα είναι:
Την Παρασκευή, η Ήπειρος, η δυτική και κεντρική Στερεά, η δυτική και κατά τόπους η κεντρική Μακεδονία, η δυτική Θεσσαλία, πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος και πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες τα νησιά του Ιονίου.
Το Σάββατο, η κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα η περιοχή της Χαλκιδικής), η ανατολική Μακεδονία , η Θράκη, η Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων), η Εύβοια, η κεντρική και ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης πρόσκαιρα της Αττικής), η βόρεια Πελοπόννησος, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τμήματα της Χαλκιδικής, της ανατολικής Θεσσαλίας, των Σποράδων και της Εύβοιας.
Α. Πιο συγκεκριμένα για σήμερα Δευτέρα (04-12-2023) τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στην ανατολική και νότια χώρα έως αργά το απόγευμα. Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν κατά τόπους οι Σποράδες, η Εύβοια, η ανατολική Στερεά, η ανατολική και νότια Πελοπόννησος και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.
Β. Νέα πρόσκαιρη επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας από το βράδυ της Τρίτης (05-12-2023) και από τα δυτικά μέχρι το βράδυ της Τετάρτης (06-12-2023).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
1. Την Τρίτη (05-12-2023)
α) Από το βράδυ στο Ιόνιο, την Ήπειρο και την Πελοπόννησο.
β) Τη νύχτα τα φαινόμενα θα επεκταθούν ανατολικότερα και θα επηρεάσουν την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες και τις δυτικές Κυκλάδες.
2. Την Τετάρτη (06-12-2023)
α) Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, την Πελοπόννησο, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια έως το μεσημέρι.
β) Στη Θεσσαλία (κυρίως τα ανατολικά τμήματα), τις Σποράδες, την Κεντρική Μακεδονία (κυρίως Πιερία), τις Κυκλάδες και την Κρήτη έως αργά το απόγευμα.
γ) Από το πρωί και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο προβλέπεται να προκαλέσει επιδείνωση του καιρού το Σαββατοκύριακο με κύρια χαρακτηριστικά τους θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα, τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, τα βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας.
Η πτώση της θερμοκρασίας θα γίνει αισθητή από το Σάββατο το βράδυ και κυρίως την Κυριακή οπότε θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις άνεμοι θα πνέουν από τις απογευματινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις βραδινές ώρες της Κυριακής (26-11-23). Συγκεκριμένα:
α. στα δυτικά από τις απογευματινές ώρες θα πνέουν αρχικά δυτικοί νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 μποφόρ στρεφόμενοι το βράδυ σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
β. στα ανατολικά από τις βραδινές ώρες νοτιοδυτικοί εντάσεως 7 με 8 και πρόσκαιρα στο ανατολικό Αιγαίο έως 9 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε βορειοδυτικούς με την ίδια ένταση.
γ. Εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα δυτικά και τη νύχτα και στα ανατολικά.
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται
α. από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (25-11-23) στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα και από το πρωί στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τη Θράκη.
β. από τις μεσημβρινές ώρες στη Μακεδονία και πρόσκαιρα στη νότια Πελοπόννησο, τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και τη δυτική Θεσσαλία.
γ. Τα ισχυρά φαινόμενα τη νύχτα του Σαββάτου θα περιοριστούν στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα, ενώ στην υπόλοιπη χώρα θα εξασθενήσουν.
Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν από τις βραδινές ώρες του Σαββάτου (25-11-23) μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Κυριακής (26-11-23) στα ηπειρωτικά ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης και της Μακεδονίας με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός με ισχυρές βροχές και καταιγίδες από σήμερα Τρίτη (21-11-23) στα δυτικά και κυρίως αύριο, στα νότια της χώρας καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο, αναφέρει ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Πιο αναλυτικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Τρίτη (21-11-23)
Από αργά το βράδυ στη δυτική Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στο Ιόνιο, την Ήπειρο και τη δυτική Στερεά.
Αύριο Τετάρτη (22-11-23)
α. Στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
β. Πρόσκαιρα μέχρι το μεσημέρι στη νότια Πελοπόννησο, τη δυτική Κρήτη και τις Κυκλάδες.
γ. Από το μεσημέρι στα ανατολικά τμήματα της Θράκης.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν τη νύχτα της Τετάρτης (22-11-23) προς την Πέμπτη (23-11-23).
Την Πέμπτη (16/11) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να παραπέμψει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή δεν παρείχε επικαιροποιημένους χάρτες κινδύνων πλημμύρας και επικινδυνότητας πλημμύρας, όπως απαιτείται από την οδηγία 2007/60/ΕΚ για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας («οδηγία για τις πλημμύρες»).
Όπως τονίζει με ανακοίνωσή της η Επιτροπή, το άρθρο 14 παράγραφος 2 της εν λόγω Οδηγίας υποχρέωνε τα κράτη μέλη να επανεξετάσουν και, εφόσον απαιτείται, να επικαιροποιήσουν τους χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και τους χάρτες κινδύνων πλημμύρας, έως τις 22 Δεκεμβρίου 2019, ενώ, σύμφωνα με το άρθρο 15 παράγραφος 1, τα κράτη μέλη όφειλαν να κοινοποιήσουν στην Επιτροπή την επανεξέταση και, κατά περίπτωση, την επικαιροποίηση των εν λόγω χαρτών τρεις μήνες μετά την εν λόγω ημερομηνία, δηλαδή έως τις 22 Μαρτίου 2020.
Οι χάρτες επικινδυνότητας πλημμύρας και οι χάρτες κινδύνων πλημμύρας αποτελούν βασικά μέσα για τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας. Συμβάλλουν στην ευαισθητοποίηση σχετικά με τις περιοχές που κινδυνεύουν από πλημμύρες και βοηθούν τις κοινότητες να αναπτύξουν στρατηγικές για τη μείωση αυτών των κινδύνων. Οι φορείς πολιτικής προστασίας και πρώτης επέμβασης μπορούν να χρησιμοποιούν τους χάρτες για τον σχεδιασμό της αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, καθώς και ως βάση για αποφάσεις σε θέματα ασφάλισης. Οι χάρτες υποστηρίζουν επίσης τον χωροταξικό σχεδιασμό και την αστική ανάπτυξη, ιδίως με στόχο να αποφευχθεί η δημιουργία νέων κινδύνων.
Δεδομένου ότι η Επιτροπή δεν έλαβε τις απαιτούμενες πληροφορίες από την Ελλάδα, απέστειλε προειδοποιητική επιστολή στο εν λόγω κράτος μέλος τον Φεβρουάριο του 2022 και, στη συνέχεια, τον Σεπτέμβριο του 2022, απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη. Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που υπέχει δυνάμει της οδηγίας, καθώς οι υφιστάμενοι χάρτες δεν έχουν επανεξεταστεί.
Η Ελλάδα είναι το μόνο κράτος μέλος που δεν έχει συμμορφωθεί με την υποχρέωση αυτή.
Οι χάρτες είναι απαραίτητοι για την κατάρτιση αξιόπιστων σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας, τα οποία θα έπρεπε να είχαν καταρτιστεί έως τις 22 Δεκεμβρίου 2021 και να είχαν υποβληθεί έως τις 22 Μαρτίου 2022. Έχει κινηθεί επίσης διαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας [INFR(2022)2191] για την καθυστερημένη έγκριση των εν λόγω σχεδίων διαχείρισης των κινδύνων πλημμύρας.
Η Επιτροπή θεωρεί ότι οι προσπάθειες που έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα οι ελληνικές αρχές δεν ήταν ικανοποιητικές και επαρκείς και, επομένως, παραπέμπει την Ελλάδα στο Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Βαθύ βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια - βορειοδυτικά συνοδευόμενο από ψυχρό μέτωπο, πρόκειται να προκαλέσει το Σαββατοκύριακο επιδείνωση του καιρού, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Κύρια χαρακτηριστικά της κακοκαιρίας θα είναι οι θυελλώδεις άνεμοι σε όλη σχεδόν τη χώρα και οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη βόρεια και την ανατολική νησιωτική Ελλάδα.
Η θερμοκρασία στα βόρεια θα υποχωρήσει κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
Α. Θυελλώδεις βορειοδυτικοί άνεμοι εντάσεων 8 με 9 και πρόσκαιρα με ριπές έως 10 μποφόρ θα πνέουν από τις προμεσημβρινές ώρες του Σαββάτου (18-11-23) στα δυτικά και βαθμιαία και στα ανατολικά. Οι άνεμοι σταδιακά θα εξασθενήσουν από το απόγευμα της Κυριακής (19-11-23).
Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου (18-11-23) έως και το απόγευμα της ίδιας ημέρας στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και πρόσκαιρα νωρίς το πρωί στη Θράκη.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού που εκδόθηκε από την ΕΜΥ, στις 9-11-2023/12:30 τοπική ώρα, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από τις επόμενες ώρες σήμερα Παρασκευή (10-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, στα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην υπόλοιπη δυτική χώρα. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο.
Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Σήμερα Παρασκευή (10-11-23)
α. Στο Ιόνιο (περιοχή Κεφαλλονιάς - Ζακύνθου - Ιθάκης - Λευκάδας) και από νωρίς το απόγευμα στη δυτική Πελοπόννησο (κυρίως Αχαΐα - Ηλεία).
β. Από τις απογευματινές ώρες στη δυτική Στερεά, τις υπόλοιπες περιοχές της Πελοποννήσου, πρόσκαιρα στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Εύβοια (κυρίως στα κεντρικά και νότια).
γ. Από το βράδυ στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου Λέσβος, Λήμνος, Χίος, το βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών) και την Ήπειρο.
Αύριο Σάββατο (11-11-23)
α. Στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου (κυρίως Χίο - Σάμο), στο βόρειο Ιόνιο (περιοχή Κέρκυρας - Παξών - Λευκάδας), την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν τη Θράκη.
γ. Από το βράδυ στα Δωδεκάνησα.
Από το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα όπου θα εξασθενήσουν το πρωί της Κυριακής.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως τοπικά 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Γ. Επισημαίνεται πως από το απόγευμα της Κυριακής (12-11-23) και μέχρι το απόγευμα της Δευτέρας (13-11-23) νέο καιρικό σύστημα από τα βορειοδυτικά με ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα επηρεάσει αρχικά τη δυτική Ελλάδα και τη Δευτέρα τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία και το ανατολικό Αιγαίο.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από το μεσημέρι της Παρασκευής (10-11-23) μέχρι αργά το βράδυ του Σαββάτου (11-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα νησιά του Ιονίου και τη δυτική Πελοπόννησο και βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά. Τα φαινόμενα θα επεκταθούν σταδιακά προς τα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στο ανατολικό Αιγαίο. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (10-11-23)
α. Από το μεσημέρι στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη Δυτική Στερεά και τη Δυτική Πελοπόννησο.
β. Από τις απογευματινές ώρες θα επηρεαστεί η υπόλοιπη Στερεά και Πελοπόννησος, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και πιθανόν τα νότια τμήματα της Θεσσαλίας.
Το Σάββατο (11-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη δυτική Στερεά, τα νότια τμήματα της Ανατολικής Πελοποννήσου και τα Κύθηρα.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και πιθανόν την Θράκη.
γ. Προς το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (11-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Το Έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης Καιρού επικαιροποιείται σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ).
Η επιδείνωση του καιρού θα ξεκινήσει από τις απογευματινές ώρες σήμερα Παρασκευή (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά και βόρεια με επέκταση των φαινομένων στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από τις απογευματινές ώρες στην περιοχή της Κέρκυρας - Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, το βορειοανατολικό Αιγαίο, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στο ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα.
Β. Από το πρωί του Σαββάτου οι νότιοι νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν σημαντικά στα ανατολικά, ακόμα και πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές της Ελλάδας, φθάνοντας τα 7 με 8 μποφόρ. Τοπικά στο κεντρικό και το βόρειο Αιγαίο προβλέπονται πρόσκαιρα εντάσεις έως και 9 μποφόρ.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.
Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:
Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.
Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.
Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους
Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).
Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.
Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).
Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.
Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο:
Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.
Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.
Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.
Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.
Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.
Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).
Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.
Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.
Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.
Όπως αναφέρει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στις περισσότερες περιοχές της χώρας από αργά το απόγευμα της Παρασκευής (03-11-23) έως και το μεσημέρι της Κυριακής (05-11-23).
Θα έχουμε ισχυρές βροχές και καταιγίδες, που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, αρχικά στα βορειοδυτικά, βαθμιαία στα υπόλοιπα δυτικά, τα βόρεια με επέκταση των φαινομένων προς τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά, το ανατολικό Αιγαίο και τα Δωδεκάνησα. Οι άνεμοι στα πελάγη θα είναι ενισχυμένοι.
Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Την Παρασκευή (03-11-23)
α. Από αργά το απόγευμα στην περιοχή της Κέρκυρας-Παξών.
β. Από τις βραδινές ώρες στην Ήπειρο και κατά τη διάρκεια της νύχτας στη δυτική Στερεά.
Το Σάββατο (04-11-23)
α. Από τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και τη δυτική Μακεδονία.
β. Από το μεσημέρι στην κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και την Θράκη καθώς και τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και πιθανόν πρόσκαιρα τη Θεσσαλία.
γ. τις βραδινές ώρες τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν στις περισσότερες περιοχές και θα περιοριστούν στη Θράκη, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Την Κυριακή (05-11-23)
α. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
Β. Άνεμοι νοτίων διευθύνσεων εντάσεως 7 με 8 και πιθανόν τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν στο Αιγαίο από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου (04-11-23) μέχρι αργά το απόγευμα.
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη δυτική Ελλάδα, από σήμερα το βράδυ (Τετάρτη 25-10-2023) μέχρι και αύριο το απόγευμα (Πέμπτη 26-10-2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά θα επηρεαστούν:
α. από τις βραδινές ώρες σήμερα (Τετάρτη 25-10-2023) η περιοχή της Κέρκυρας-Παξών και η Ήπειρος.
β. από τις πρωινές ώρες αύριο (Πέμπτη 26-10-2023) η δυτική Στερεά και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου.
γ. από το μεσημέρι πιθανώς η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
Τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν, από το μεσημέρι στα βόρεια τμήματα και από τις απογευματινές ώρες και στα υπόλοιπα.
Ζημιές προκλήθηκαν στην αγροτική παραγωγή και κυρίως στον ελαιόκαρπο, από την ισχυρή χαλαζόπτωση που είχαμε την Τρίτη, 17 Οκτωβρίου 2023, η οποία έπληξε την Τριφυλία.
Οι παραγωγοί για ακόμη μια χρονιά είδαν το προϊόν τους να χάνεται λίγες μόνο ημέρες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή του.
Είχαμε φέτος μειωμένη παραγωγή ελιάς ήρθε και το χαλάζι και αποτελείωσε τους παραγωγούς. Πολλοί «προφητεύουν» εδώ και καιρό για καλές τιμές στο ελαιόλαδο αλλά μέχρι να πάει η ελιά στο ελαιοτριβείο έχει μεγάλο δρόμο και κανείς δεν γνωρίζει αν θα φέρει εισόδημα στους παραγωγούς.
Εκτός από τις ελιές σημαντικές είναι οι ζημιές και σε υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών.
Τα καιρικά φαινόμενα ήταν ιδιαίτερα έντονα σε αρκετές περιοχές, όπου πέρα από το χαλάζι είχαμε έντονη βροχόπτωση, με αποτέλεσμα να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα τόσο στην πόλη των Γαργαλιάνων, όσο και στο οδικό δίκτυο της περιοχής αλλά και σε θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις.
Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο Διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας, Αντώνη Παρασκευόπουλο, που αμέσως μετά βρέθηκε στις περιοχές που επλήγησαν, υπάρχουν μεγάλες ζημιές στην φυτική παραγωγή της περιοχής. Έχουν έρθει ήδη συνεργεία του ΕΛΓΑ. Ζημιές έχουμε στους Γαργαλιάνους στις περιοχές Κοκκινοχώραφα, καθώς και στην Βάλτα στα βόρεια και βορειοανατολικά και στις περιοχές Άγιος Αθανάσιος και Χρυσοβίτσι. Επίσης ζημιές έχουν προκληθεί στη περιοχή από Γρηγοράκη μέχρι Τραγάνα, όπως και στις περιοχές Εξοχικό και Αγρίλης.
Για τις ζημιές υπήρξε ενημέρωση από τους Αγροτικούς Συλλόγους Φιλιατρών και Γαργαλιάνων, όπου καλούν όλους τους αγρότες της περιοχής που έχουν υποστεί ζημιές από τα έντονα καιρικά φαινόμενα να απευθυνθούν στους κατά τόπους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ για να δηλώσουν τις ζημιές που έχουν γίνει. «Καλείται ο ΕΛΓΑ να ανταποκριθεί άμεσα στο κάλεσμα μας για να διαπιστωθούν οι ζημιές που έχουν γίνει. Επίσης θα πρέπει να γίνει πρόωρη συγκομιδή της ελιάς», τονίζουν.
Πρόσκαιρη επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, κυρίως στη δυτική και τη βόρεια Ελλάδα, από σήμερα το μεσημέρι (Τρίτη 17/10/2023), με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Πιο αναλυτικά σύμφωνα με την ΕΜΥ θα επηρεαστούν:
α. από τις μεσημβρινές ώρες η περιοχή της Κέρκυρας - Παξών και η Ήπειρος.
β. από νωρίς το απόγευμα τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου, η δυτική Στερεά, η δυτική Μακεδονία και η βορειοδυτική Πελοπόννησος.
γ. από αργά το απόγευμα η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα τα φαινόμενα στις προαναφερθείσες περιοχές θα εξασθενήσουν, αλλά πρόσκαιρα θα επηρεαστούν με έντονα φαινόμενα η Θεσσαλία και πιθανώς η βόρεια Εύβοια.
Επιδείνωση προβλέπεται να παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας, από τη Δευτέρα, με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα επηρεάσουν τη Δυτική, την Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα.
Σύμφωνα ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) τα φαινόμενα θα είναι τοπικά ισχυρά και τη Δευτέρα θα σημειωθούν κυρίως στα δυτικά τμήματα της Θεσσαλίας την Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία και πιθανόν το Ιόνιο. Την Τρίτη και την Τετάρτη θα επηρεαστούν περισσότερες περιοχές.
Πιο αναλυτικά:
Τη Δευτέρα (25-09-2023) στα δυτικά, τα κεντρικά και τα βόρεια προβλέπονται βροχές ενώ σποραδικές καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν κυρίως στην Ήπειρο, τη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και πιθανόν το Ιόνιο. Σημειώνεται ότι στη Θεσσαλία θα επηρεαστούν κυρίως τα δυτικά τμήματα (νομοί Τρικάλων και Καρδίτσας) και τα δυτικά και βόρεια του νομού Λάρισας.
Την Τρίτη (26-09-2023) στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά (πλην της ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης) προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές και τοπικά ισχυρές καταιγίδες. Στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα σημειωθούν κυρίως στα βόρεια και ανατολικά τμήματα του νομού Μαγνησίας, καθώς επίσης και στους νομούς Καρδίτσας, Τρικάλων και τις νότιες περιοχές του νομού Λάρισας.
Την Τετάρτη (27-09-2023) σε όλη σχεδόν τη χώρα προβλέπονται βροχές, ενώ καταιγίδες τοπικά ισχυρές θα εκδηλωθούν στο Ιόνιο, την ηπειρωτική χώρα και το βόρειο Αιγαίο. Επισημαίνεται ότι στη Θεσσαλία τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα εκδηλωθούν στο νομό Καρδίτσας, Λάρισας και Τρικάλων, καθώς επίσης και στα ανατολικά τμήματα της Μαγνησίας. Ισχυρές καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης και στην περιοχή των Σποράδων.
Δεδομένου ότι μεσολαβούν τρία εικοσιτετράωρα από την έναρξη των ισχυρών φαινομένων, η ΕΜΥ θα ανανεώνει τα έκτακτα δελτία της ανά δωδεκάωρο και οι επικαιροποιήσεις των εκτάκτων δελτίων θα αποτελούν συνέχεια του παρόντος δελτίου.
Μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.
Τόνοι λάσπης έχουν καλύψει μεγάλες εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα ηλεκτροδότησης και υδροδότησης.
Η κυβέρνηση θα πρέπει άμεσα να χορηγήσει προκαταβολές αποζημιώσεων σε γεωργούς και κτηνοτρόφους.
Το μεγαλύτερο μέρος των νομών Τρικάλων και Καρδίτσας έχει κατακλυστεί από τα νερά χειμάρρων και παραποτάμων του Πηνειού. Στην ανατολική Θεσσαλία, η έκταση της Λίμνης Κάρλα είναι σχεδόν ίση με την έκταση που είχε πριν την αποξήρανσή της το 1962. Σε πολλές περιοχές το δίκτυο ύδρευσης είναι κατεστραμμένο όπως και οι περισσότεροι δρόμοι. Δραματική είναι η κατάσταση στο Πήλιο. 11 οικισμοί είναι αποκομμένοι από τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ δεν υπάρχει νερό και ρεύμα για τέταρτη συνεχή ημέρα.
Την Παρασκευή (8/9) έσπασε ανάχωμα στον Πηνειό και εκκενώνονται Βρυότοπος και Αμπελώνας. Εξαιτίας των πλημμυρικών φαινομένων που εξελίσσονται στην περιοχή, λόγω της πρωτοφανούς κακοκαιρίας που έπληξε τη Θεσσαλία, θα πραγματοποιηθεί εκκένωση των χωριών Φαλάνη, Δασοχώρι και Κουλούρι.
Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο Δρ. Σταμάτης Σεκλιζιώτης, Γεωπόνος και πρώην Ακόλουθος Γεωργικών υποθέσεων Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (USDA), όταν εγκαταλείπεις την ύπαιθρο, όταν την αγροτική παραγωγή την περιφρονείς, όταν δεν ασχολεισαι με τα έργα εγγείων βελτιώσεων και δεν δαπανάς για να συντηρείς τα υπάρχοντα στραγγιστικά, αναχώματα, αντιπλημμυρικά, οδοποιίες, υδατοδεξαμενές και φράγματα ανάσχεσης... αυτά είναι τα αποτελέσματα.
Στο μεταξύ με το ελικόπτερο ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πετάει πάνω από πλημμυρισμένες περιοχές της Καρδίτσας και των Τρικάλων για να διαπιστώσει το μέγεθος της καταστροφής και τη σημερινή εικόνα. Αμέσως μετά θα μεταβεί στο συντονιστικό κέντρο, στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στη Λάρισα, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τους αρμόδιους για το συντονισμό του έργου της διάσωσης κατοίκων και αποκατάστασης υποδομών.
Ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε αποζημιώσεις πρέπει να ακολουθηθεί ότι έγινε με την καταστροφή του «Ιανού». Με εικόνες από δορυφόρους πριν και μετά την καταστροφή. Αιτήσεις ζημιάς δεν έχει νόημα να γίνουν γιατί θα είναι χιλιάδες και δεν υπάρχει το προσωπικό για να τις παραλάβει.
Δύσκολα θα συγκομιστεί το βαμβάκι, ενώ αμπέλια, βιομηχανική ντομάτα, και καλαμπόκι θα έχουν μεγάλες καταστροφές. Έχουμε αναφέρει επίσης τις μεγάλες ζημιές σε δενδρώσεις καλλιέργειες (μήλα, ροδάκινα κ.α.). Κτηνοτροφικές μονάδες γέμισαν νερά και πολλά ζώα έχουν πνιγεί και όσα έζησαν πρέπει να τραφούν με ζωοτροφές άμεσα.
Εξατομίκευση ζημιών δεν μπορεί να γίνει σε μια τέτοια καταστροφή. Η ζημιά είναι μεγαλύτερη από την καταστροφή του «Ιανού» (χρειάστηκαν 700 εκατ. ευρώ) και οι αποζημιώσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 2 δις ευρώ. Χρήματα μπορεί να βρεθούν από την ΕΕ αλλά και από μια έκτακτη φορολόγηση των κερδών που είχαν οι εταιρείες ΑΠΕ και ηλεκτρικού ρεύματος όλο το προηγούμενο διάστημα.
Σήμερα, Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023, η ΕΜΥ εξέδωσε επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο.
α) Σήμερα Τετάρτη ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως τους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας) και την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια). Προς το βράδυ θα υπάρξει μικρή εξασθένηση των φαινομένων, αλλά από πολύ νωρίς το πρωί της Πέμπτης τα φαινόμενα, κυρίως στα ανατολικότερα τμήματα της Θεσσαλίας και τις Σποράδες, θα ενταθούν εκ νέου. Από τις απογευματινές ώρες της Πέμπτης τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
β) Παροδικά έντονα φαινόμενα θα εκδηλωθούν σήμερα Τετάρτη και στην ανατολική και νότια Πελοπόννησο, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως τους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής) και την Αττική (κυρίως τα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα), καθώς επίσης στη δυτική Κρήτη, τα δυτικά τμήματα των Κυκλάδων και την Ήπειρο. Σε αυτές τις περιοχές τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν προοδευτικά αργά το βράδυ και κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός στη χώρα μας από τη Δευτέρα (4-9-2023) έως την Τετάρτη (6-9-2023) με ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από χαλαζοπτώσεις και μεγάλη συχνότητα κεραυνών, με ενισχυμένους ανέμους και αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο που εξέδωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Βαρομετρικό χαμηλό από τα βόρεια Βαλκάνια με ψυχρές αέριες μάζες προβλέπεται να κινηθεί νότια (έως το νότιο Ιόνιο) και θα επηρεάσει τις περισσότερες περιοχές της χώρας μας.
Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής θα δεχτούν η Θεσσαλία, οι Σποράδες, η κεντρική και ανατολική Στερεά, η βόρεια Εύβοια και η Πελοπόννησος. Πιο αναλυτικά:
Α. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:
Τη Δευτέρα (4-9-2023)
α. Από τις προμεσημβρινές ώρες στη δυτική και κεντρική Μακεδονία και πρόσκαιρα στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα περιοριστούν στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας και Ημαθίας).
β. από τις μεσημβρινές ώρες στην Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τις Σποράδες και βαθμιαία στα νησιά του Ιονίου, τη Στερεά και την Εύβοια
γ. από νωρίς το απόγευμα στην Πελοπόννησο (κυρίως τη δυτική και τη βόρεια).
Την Τρίτη (5-9-2023)
α. κατά περιόδους έως το απόγευμα στην Ήπειρο, τα νησιά του Ιονίου, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο
β. στην κεντρική Μακεδονία (κυρίως στους νομούς Πιερίας, Ημαθίας και Χαλκιδικής), τη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως στους νομούς Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας και πρόσκαιρα στο νομό Αττικής, κυρίως στα δυτικά και βόρεια τμήματά του), την Εύβοια (κυρίως τη βόρεια), την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική Κρήτη
γ. από το μεσημέρι έως το βράδυ στις δυτικές Κυκλάδες και τα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου.
Την Τετάρτη (6-9-2023)
Στη Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά (κυρίως οι νομοί Ευρυτανίας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας), τη βόρεια Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τη δυτική και νότια Κρήτη. Από το βράδυ τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν εκτός από τις περιοχές της Θεσσαλίας και των Σποράδων όπου θα συνεχίσουν έως τις πρωινές ώρες της Πέμπτης.
Β. Ενισχυμένοι βορειοανατολικοί άνεμοι εντάσεως 7 με 8 μποφόρ θα πνέουν στο βόρειο Αιγαίο από το βράδυ της Δευτέρας (4-9-2023) έως το βράδυ της Τρίτης (5-9-2023).
Γ. Από τη Δευτέρα (4-9-2023) η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση από βορρά προς νότο κατά 6 με 8 βαθμούς Κελσίου στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά.
Καιρικό σύστημα με την ονομασία PETAR, όπως ονομάστηκε από τη Μετεωρολογική Υπηρεσία της Ιταλίας, κινούμενο ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει πρόσκαιρη επιδείνωση του καιρού σε περιοχές της δυτικής και της βόρειας Ελλάδας, από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου 05-08-2023 έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 06-08-2023, με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες που θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις.
Οι περιοχές που θα επηρεαστούν είναι:
Από τις μεσημβρινές ώρες του Σαββάτου, το βόρειο Ιόνιο (κυρίως η περιοχή Κέρκυρας - Παξών), η Ήπειρος, βαθμιαία η δυτική Μακεδονία και η δυτική Στερεά και από αργά το απόγευμα η βορειοδυτική Πελοπόννησος, η δυτική και βόρεια Θεσσαλία και η κεντρική Μακεδονία.
Τη νύχτα του Σαββάτου προς την Κυριακή τα φαινόμενα στη βορειοδυτική χώρα θα εξασθενήσουν.
Το θέμα της ένταξης του Δήμου Κιλελέρ στο Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα είχε συζητήσει πριν από λίγες ημέρες, ο δήμαρχος Κιλελέρ, Θανάσης Νασιακόπουλος, με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο, στην Αθήνα.
Είχε προηγηθεί επιστολή του Δημάρχου στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, με κοινοποίηση στον Σπύρο Σπυρόπουλο, προϊστάμενο του Περιφερειακού Καταστήματος Λάρισας του ΕΛΓΑ, στην οποία ζητούσε την ένταξη του Δήμου στο πρόγραμμα.
Στην επιστολή αναφέρονταν τα εξής: «Τα τελευταία χρόνια σημαντικό τμήμα καλλιεργούμενων εκτάσεων του Δήμου Κιλελέρ πλήττεται από επαναλαμβανόμενα ακραία φαινόμενα χαλαζόπτωσης. Στο Δήμο μας πλήττονται κάθε χρόνο κυρίως δενδρώδεις καλλιέργειες (φιστίκια κ.α.), βιομηχανική τομάτα, βαμβάκι, ψυχανθή, αμπέλια, σιτηρά. Οι χαλαζοπτώσεις απειλούν με ολοκληρωτική καταστροφή την παραγωγή των πληγέντων περιοχών. Ο Δήμος Κιλελέρ είναι ένας κατεξοχήν αγροτικός Δήμος. Καλλιεργούνται περίπου 770 χιλιάδες στρέμματα. Η περιορισμένη εφαρμογή του Εθνικού Προγράμματος χαλαζικής Προστασίας, αποτελεί σημαντική αιτία απώλειας της παραγωγής, η οποία προκαλεί όχι μόνο την οικονομική καταστροφή των αγροτών αλλά και την έλλειψη βασικών προϊόντων για τους καταναλωτές. Η κλιματική αλλαγή έχει αυξήσει την ένταση και τη συχνότητα των ακραίων καιρικών φαινομένων. Επιβάλλεται η λήψη μέτρων για τη διατήρηση και ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα αλλά και την αντιμετώπιση του διαφαινόμενου πιθανού κινδύνου επισιτιστικής κρίσης. Η πρόληψη των ζημιών από το χαλάζι στις καλλιέργειες επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μείωση των ασφαλιστικών αποζημιώσεων που καταβάλλονται για τις απώλειες στη γεωργική παραγωγή».
Από την πλευρά του ο ΕΛΓΑ (Διεύθυνση Μελετών και Εφαρμογών) απάντησε στο αίτημα τμε την ακόλουθη επιστολή: «Το αίτημά σας θα εξεταστεί στο πλαίσιο του έργου της επιστημονικής διυπουργικής Ομάδας Εργασίας, της οποίας τη συγκρότηση έχει αποφασίσει το διοικητικό συμβούλιο του ΕΛΓΑ, προκειμένου να επανασχεδιαστεί το Εθνικό Πρόγραμμα Χαλαζικής Προστασίας με εναέρια μέσα και συγκεκριμένα να διερευνηθεί η δυνατότητα ένταξης νέων περιοχών πέρα από αυτές που ήδη εφαρμόζεται, συνεκτιμώντας καλλιεργητικά, κλιματικά και οικονομικά κριτήρια».
Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα με την ονομασία CLEON σε πολλές περιοχές της χώρας επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία.
Α. Σήμερα Δευτέρα 17-7-2023, αύριο Τρίτη 18-7-2023 και την Τετάρτη 19-7-2023 οι περιοχές που θα επηρεάζονται από πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα είναι περιορισμένες στα δυτικά τμήματα της χώρας, ενώ στα ανατολικά οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλότερες, αλλά και η ένταση της ζέστης μικρότερη, κυρίως επειδή θα πνέουν Ετησίες άνεμοι (μελτέμια) που θα φθάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ.
Β. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι άνεμοι θα εξασθενήσουν και η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει.
Γ. Ειδικότερα από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή 23-7-2023 η νέα θερμική έξαρση θα γίνει αισθητή σε όλη τη χώρα, ενώ τη Δευτέρα 24-7-2023 και από τα βόρεια αναμένεται υποχώρηση των πολύ υψηλών θερμοκρασιών.
Πιο συγκεκριμένα :
1. Από σήμερα Δευτέρα 17-7-2023 και έως και την Τετάρτη 19-7-2023 η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα δυτικά ηπειρωτικά τους 38 με 40 και κατά τόπους στη δυτική Στερεά και τη βορειοδυτική Πελοπόννησο τους 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα νησιά του Ιονίου τους 38 με 39 και την Τετάρτη τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 37 και την Τετάρτη τους 37 με 38 και τοπικά στη Θράκη τους 39 βαθμούς Κελσίου
δ. στα ανατολικά ηπειρωτικά τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου και
ε. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Πέμπτη 20-7-2023 οι μέγιστες τιμές της θερμοκρασίας θα φθάσουν στα ηπειρωτικά τους 40 με 42 και κατά τόπους τους 43 βαθμούς Κελσίου, στα νησιά του Ιονίου τους 39 με 41 και στα νησιά του Αιγαίου τους 37 με 39 βαθμούς Κελσίου.
3. Από την Παρασκευή 21-7-2023 έως και την Κυριακή προβλέπεται περαιτέρω άνοδος της θερμοκρασίας στα ηπειρωτικά με τις μέγιστες τιμές να φθάνουν τους 41 με 43 και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας τους 44 βαθμούς Κελσίου.
Από τη Δευτέρα 24-7-2023 η θερμοκρασία προβλέπεται να υποχωρήσει, κυρίως στα βόρεια, κατά 2 με 3 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από σχετικό άρθρο του ΑγροΤύπου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προχώρησε σε συστάσεις προς τους παραγωγούς, με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούν στη χώρα μας.
Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
- η άρδευση να γίνεται μόνο σε πολύ πρωινές, απογευματινές και βραδινές ώρες και η αποφυγή της κατά τις μεσημβρινές ώρες, από 05:00 μέχρι τις 10:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 02:00, εφ’ όσον είναι εφικτό.
- δεν συστήνεται η εφαρμογή υπερβολικά αυξημένων ποσοτήτων νερού, καθώς είναι βέβαιο ότι οδηγεί σε ασυνέχεια στην διανομή νερού και σημαντικά προβλήματα στο υφιστάμενο μοντέλο διαχείρισης και οργάνωσης της άρδευσης.
- συστήνεται η κατά το δυνατό αποφυγή έκθεσης σε υψηλές θερμοκρασίες και η αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας κατά τις ώρες αυτές.
Ενισχυτικό ρόλο στην προσπάθεια για προστασία φυτών και καλλιεργειών κατά την διάρκεια του καύσωνα έχουν ενέργειες όπως:
- η αποφυγή λιπάνσεων (ιδιαίτερα με αμμωνιακά λιπάσματα ή κοπριά που επιφέρουν σημαντικό στρες στα φυτά),
- η σκίαση των φυτών,
- το σωστό κλάδεμα και η φροντίδα τους (για βελτίωση του αερισμού),
- ο ψεκασμός του φυλλώματος με χρήση οικολογικών σκευασμάτων (όπως καολίνη ή ζεόλιθος),
- η εδαφοκάλυψη (με υλικά όπως βότσαλα, φλοιό πεύκου κ.α),
- η διαβροχή των φύλλων (για φυτά εσωτερικού χώρου),
- η χρήση ανθοκομικού περλίτη κ.α.
Όσον αφορά στην παραγωγή ή στην λειτουργία των δημοσίων έργων αρμοδιότητας του ΥπΑΑΤ, προτεραιότητα δίνεται στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων.
Ιδιαίτερα σε έργα αρδευτικών δικτύων, φραγμάτων και λοιπών τεχνικών έργων και στις εργασίες σε μη στεγασμένους χώρους, όπου λόγω της φύσης των παραγωγικών διαδικασιών μπορεί να υπάρχει επιπλέον θερμική επιβάρυνση από υψηλές τιμές θερμοκρασίας-υγρασίας και ακτινοβολούμενη θερμότητα (π.χ. σε κατασκευή ξυλοτύπων, σκυροδετήσεις, τοποθέτηση σωλήνων κ.α.) ή σε κλειστούς χώρους χωρίς κλιματισμό, όπως αντλιοστάσια και ιδίως στις χειρωνακτικές εργασίες (π.χ. μεταφορά βαρέων αντικειμένων, οικοδομικών υλικών), επιβάλλεται η αυστηρή τήρηση της προβλεπόμενης νομοθεσίας .
Όπως αναφέρει η ΕΜΥ το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε τη Δευτέρα (10/7/2023) και το οποίο αναφέρεται στο θερμό κύμα ζέστης που προκαλεί συνθήκες καύσωνα, με την ονομασία CLEON, επικαιροποιείται σύμφωνα με τα νεώτερα προγνωστικά στοιχεία.
Από την Κυριακή (16/7/2023) και μετά προβλέπεται πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα ανατολικά και τα βόρεια. Η ζέστη πάντως θα διατηρηθεί μέχρι τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας με τιμές στα ηπειρωτικά περί τους 39 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Πιο αναλυτικά:
1.Την Πέμπτη (13-7-2023) υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν σε όλη σχεδόν τη χώρα. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 με 41 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40 και στο εσωτερικό της Στερεάς και της Θεσσαλίας τους 41 με 42 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 33 με 35 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 38 βαθμούς Κελσίου.
2. Την Παρασκευή (14-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα κορυφωθούν. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 38 με 39 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 40 με 42 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 40 με 41, στο εσωτερικό της Στερεάς τους 41 με 43 και στο εσωτερικό της Θεσσαλίας τους 43 και πιθανόν τους 44 βαθμούς Κελσίου.
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 30 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
3. Το Σάββατο (15-7-2023) οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.
4. Την Κυριακή (16-7-2023) και τη Δευτέρα (17-7-2023) προβλέπεται περαιτέρω πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά. Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς και την Κυριακή στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και την Κυριακή στη Στερεά και τη Θεσσαλίας τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και την Κυριακή στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 37 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας για το διήμερο αυτό θα κυμανθούν περί τους 24 με 26 βαθμούς και την Κυριακή κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.
Συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την επικράτηση των υψηλών θερμοκρασιών απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας λόγω του καύσωνα που επικρατεί στη χώρα. Στις περιοχές όπου προβλέπεται η επικράτηση υψηλών θερμοκρασιών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας εφιστά την προσοχή στα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις επόμενες ημέρες, ώστε να αποφευχθούν προβλήματα υγείας, όπως θερμική εξάντληση και θερμοπληξία, που μπορεί να προκληθούν εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών που θα επικρατήσουν.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οδηγίες αυτοπροστασίας από τις υψηλές θερμοκρασίες, συνιστάται στους πολίτες:
- Να παραμένουν σε χώρους δροσερούς και σκιερούς μακριά από συνωστισμό, να χρησιμοποιούν κλιματιστικά μηχανήματα ή ανεμιστήρες και να αποφεύγουν τη βαριά σωματική εργασία σε χώρους με υψηλή θερμοκρασία, άπνοια και μεγάλη υγρασία.
- Να αποφεύγουν την ηλιοθεραπεία, όπως και το βάδισμα ή το τρέξιμο κάτω από τον ήλιο και να φορούν καπέλο και γυαλιά ηλίου και ρούχα ανοιχτόχρωμα από ύφασμα που επιτρέπει στο δέρμα να αερίζεται και διευκολύνει την εξάτμιση του ιδρώτα, αποφεύγοντας τα συνθετικά υφάσματα.
- Να καταναλώνουν ελαφρά γεύματα με φρούτα και λαχανικά, περιορίζοντας τα λιπαρά και την ποσότητα του φαγητού.
- Να πίνουν άφθονο νερό και χυμούς φρούτων, αποφεύγοντας τα οινοπνευματώδη.
Καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, ωριαίες προγνώσεις θερμοκρασίας για τους αγρότες θα βγάζει η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ).
Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, υπέγραψε «Μνημόνιο Συναντίληψης και Συνεργασίας» με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), με στόχο τον εκσυγχρονισμό και την ανάπτυξη του αγροτικού τομέα στη χώρα μας.
Στη συνάντηση, που έγινε στις 11 Ιουλίου, παρευρέθηκε ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ Δρ. Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης και, εκ μέρους της ΕΜΥ, ο Διοικητής Ταξίαρχος (ΜΤ) Σπυρίδωνας Μπαρσάκης.
Όπως αναφέρει το ΥπΑΑΤ, σε άριστο κλίμα συνεργασίας συμφωνήθηκαν οι βασικοί άξονες, οι στόχοι και οι ανάγκες που καλύπτονται από το Μνημόνιο.
Πιο συγκεκριμένα, η κοινή συνεργασία εστιάζει στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση των αγροτών της χώρας για ζητήματα που σχετίζονται με τον καιρό και το κλίμα. Συμφωνήθηκε πως, για την επίτευξη των παραπάνω, η ΕΜΥ θα παρέχει καθημερινά, δύο φορές την ημέρα, ωριαίες προγνώσεις θερμοκρασίας, στο ύψος των δύο μέτρων, και αναλαμβάνει την αδιάλειπτη ροή των δεδομένων στο G-Cloud του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, εξασφαλίζοντας έτσι την άμεση και ταχεία ενημέρωση των αγροτών.
Είναι επιπλέον εξαιρετικά σημαντική η συνεργασία μεταξύ ΥπΑΑΤ και ΕΜΥ στο κομμάτι που αφορά στην τοποθέτηση του δικτύου των ραντάρ καιρού που θα προμηθευτεί ο ΕΛΓΑ. Συνδυαστικά με το υφιστάμενο δίκτυο της ΕΜΥ, αναμένεται να υπάρξει η βέλτιστη μετεωρολογική κάλυψη της χώρας μας και να διευκολυνθεί η ανταλλαγή και η διασπορά δεδομένων υψηλής ακρίβειας σε πραγματικό χρόνο.
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε: «Η υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης και Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας είναι σημείο τομής για τις δυνατότητες πρόσβασης και τη διακίνησης πληροφοριών, απευθείας στους αγρότες. Η άμεση, γρήγορη και ακριβής ενημέρωση του αγροτικού κόσμου για καιρικές και κλιματικές αλλαγές αλλάζει τα δεδομένα προς το καλύτερο, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιούν τα νέα δεδομένα και να λαμβάνουν τα κατά το δυνατόν καλύτερα μέτρα προστασίας.
Ο Υπηρεσιακός Γραμματέας του ΥπΑΑΤ, Δρ.Εμμανουήλ Αναδρανιστάκης, δήλωσε: «Με χαρά υποδεχτήκαμε τον Διοικητή της ΕΜΥ Ταξίαρχο Σπυρίδωνα Μπαρσάκη και υπογράψαμε Μνημόνιο Συνεργασίας με στόχο την υλοποίηση καινοτόμων δραστηριοτήτων σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος και την ανάπτυξη εξειδικευμένων προϊόντων που θα συμβάλλουν στον εκσυγχρονισμό του αγροτικού τομέα της χώρας».
Μέτρα για την προστασία από τη θερμική καταπόνηση των εργαζομένων λόγω καύσωνα, ανακοίνωσε το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μεταξύ άλλων κάνει αναφορά στις υπαίθριες εργασίες που αφορούν τους γεωργούς και κτηνοτρόφους. Τα μέτρα που μπορεί να ληφθούν για να αντιμετωπιστεί τυχόν θερμική καταπόνηση των εργαζομένων στην ύπαιθρο περιλαμβάνουν:
- Χορήγηση και χρήση κατάλληλου καλύμματος κεφαλής όπου δεν προβλέπεται χρήση κράνους προστασίας, καθώς και προστατευτικών μέσων δέρματος.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους για διαλείμματα.
- Διαμόρφωση / επιλογή σκιερού μέρους ή κατασκευή κατάλληλων στεγάστρων για την εκτέλεση των εργασιών, όπου αυτό είναι δυνατόν.
- Προγραμματισμός των εργασιών έτσι ώστε οι πλέον επιβαρυμένες (π.χ. εργασίες ασφαλτόστρωσης) να γίνονται τις ώρες που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες.
- Μείωση της απασχόλησης ή/και παύση εργασιών κατά το χρονικό διάστημα μεταξύ των ωρών 12:00 - 17:00
- Χορήγηση πόσιμου δροσερού νερού (10 - 15 °C).
ΠΟΓΕΔΥ για γεωτεχνικούς
Στο μεταξύ η ΠΟΓΕΔΥ ζητά η κυβέρνηση να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας των Γεωτεχνικών από τον καύσωνα. Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής:
Με αφορμή τις συνθήκες καύσωνα που θα επικρατούν τις επόμενες 10 μέρες στη χώρα καλούμε την κυβέρνηση, τα συναρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ) να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για τη ζωή των εργαζομένων και να προχωρήσουν σε μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, έτσι ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι για εργατικά ατυχήματα, συνέπεια της εντατικοποίησης της εργασίας λόγω υποστελέχωσης, των υψηλών θερμοκρασιών και της έλλειψης μέτρων ασφάλειας.
Απαιτούμε:
- Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38 βαθμούς C σε εξωτερικούς χώρους εργασίας.
- Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.ά.) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36 βαθμούς C ).
- Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (αυτοψίες, επιβλέψεις, υλοτομικές εργασίες), οι Υπηρεσίες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
- Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη των προϊσταμένων των Υπηρεσιών, πρέπει να προστατευτούν από την έκθεσή τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
- Ειδικά για το κτίριο της οδού Σκαλιστήρη του ΥπΑΑΤ καλούμε τον νέο Υπουργό κ. Αυγενάκη να αναλάβει πολιτική πρωτοβουλία επίλυσης του προβλήματος με την ψύξη και θέρμανση, αφού φαίνεται ότι ο αρμόδιος για την εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών αδυνατεί να το πράξει εφαρμόζοντας την μέθοδο της μετάθεσης ευθυνών. Η αδιαφορία για την επίλυση του προβλήματος την καθιστά ενδεχομένως πειθαρχικά ερευνητέα και σε κάθε περίπτωση που υπάρξει πρόβλημα με την υγεία Συναδέλφου, ποινικά κολάσιμη, κάτι το οποίο θα συζητήσει η Ομοσπονδία στο προσεχές Διοικητικό της Συμβούλιο.
ΥπΑΑΤ για άλογα
Εξεδόθη εγκύκλιος από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων μέσω της Γενικής Διεύθυνσης Κτηνιατρικής και Προστασίας των Ζωών με θέμα: «Προστασία των ιπποειδών εργασίας και των ζώων που μεταφέρονται κατά τη διάρκεια των θερινών διακοπών υπό ακραίες καιρικές συνθήκες».
Πιο συγκεκριμένα, με τη σχετική εγκύκλιο που απεστάλη προς όλες τις Διευθύνσεις Κτηνιατρικής και τις λιμενικές αρχές της χώρας, ενόψει των ακραίων καιρικών συνθηκών που αναμένεται να επικρατήσουν στη χώρα μας, με τον καύσωνα «Κλέων», τονίζεται:
«Τις ημέρες κατά τις οποίες επικρατούν θερμοκρασίες από 35οC έως 39οC υπό σκιά, τα ζώα εργασίας δεν θα εργάζονται σε ώρες υψηλού θερμικού φορτίου, και ιδιαίτερα κατά τις ώρες από 12.00-17.00. Τις ημέρες ακραίου καύσωνα με θερμοκρασία άνω των 39οC απαγορεύεται η εργασία των ζώων καθ΄ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Επίσης απαιτείται η ελεύθερη πρόσβαση των ζώων αυτών σε φυσική σκιά ή υπόστεγο και η ελεύθερη παροχή νερού κατά τη διάρκεια του 24ωρου.
Σε ό,τι αφορά στη μεταφορά των ζώων, γίνεται υπό πλήρη προστασία στις ακραίες καιρικές συνθήκες και όταν οι θερμοκρασίες στα γκαράζ των επιβατηγών και φορτηγών πλοίων Ro Ro είναι ανώτερες των 35 βαθμών C, δεν επιτρέπεται η μεταφορά ζώων χωρίς κλιματισμό».
Σε σχετική δήλωσή του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, επισημαίνει: «Η επικράτηση ακραίων καιρικών φαινομένων του καύσωνα επιβάλλει τη μέριμνα για την τήρηση των κανόνων προστασίας και τον έλεγχο των συνθηκών υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων. Η τήρηση των κανόνων ευζωίας αποτελεί πρωταρχικό μας μέλημα».
Πάντως ο ΑγροΤύπος θα πρέπει να επισημάνει ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων - που είναι αρμόδιο για τους αγρότες - αν και ανακοίνωσε εγκύκλιο για προστασία στα άλογα και τα μουλάρια που εργάζονται, δεν έκανε κάποια αναφορά στον κλάδο του πρωτογενούς τομέα, ούτε σαν μέτρο προστασίας ούτε σαν οδηγία. Μιλάμε για χιλιάδες άνθρωπους που εργάζονται στην ύπαιθρο, κάτω από τον ήλιο και χωρίς τα μέσα ψύξης, που απολαμβάνουν οι υπάλληλοι στα γραφεία.
Κανονικά λειτουργούν οι λαϊκές
Κανονικά θα λειτουργήσουν οι λαϊκές αγορές και τις επόμενες ημέρες λαμβάνοντας όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία καταναλωτών και πωλητών εν όψει της έλευσης του καύσωνα.
Μάλιστα ύστερα από σχετική συνεννόηση του προέδρου της Παναττικής Ομοσπονδίας Σωματείων Επαγγελματιών Πωλητών Λαϊκών Αγορών(ΠΟΣΠΛΑ), Δημήτρη Μουλιάτου, με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, συστήνεται σε όλους τους καταναλωτές να επισκεφθούν τις λαϊκές αγορές τις πρωινές ώρες ώστε να αποφευχθεί η έκθεση τους στις υψηλότερες θερμοκρασίες που αναμένεται να σημειωθούν κατά τις μεσημβρινές ώρες.
Ταυτόχρονα, με επιστολή της ΠΟΣΠΛΑ, έχουν ενημερωθεί όλα τα σωματεία μέλη της Ομοσπονδίας, ώστε να μεριμνήσουν οι πωλητές μας προκειμένου μετά το πέρας του ωραρίου των λαϊκών αγορών να παραδώσουν τα σημεία που δραστηριοποιούνται εξόχως καθαρά, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι στους τομείς της καθαριότητας των δήμων να προστατευθούν, μειώνοντας στο ελάχιστο την έκθεση τους στον ήλιο κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών καθαρισμού.