Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Κονδύλια από την ΕΕ πήρε η Ελλάδα για τον Daniel αλλά όχι για την πανώλη

24/09/2024 09:47 πμ
Η Ελλάδα εισέπραξε από την ΕΕ 101,53 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» αλλά δεν πήρε κονδύλια για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Η Ελλάδα εισέπραξε από την ΕΕ 101,53 εκατ. ευρώ για τις καταστροφές από την κακοκαιρία «Daniel» αλλά δεν πήρε κονδύλια για την πανώλη των αιγοπροβάτων.

Μετά από ένα χρόνο το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συμφώνησε να κινητοποιήσει το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας για τις καταστροφές που σημειώθηκαν στην Θεσσαλία και άλλες περιοχές της κεντρικής Ελλάδας. Μέσα σε αυτές τις καταστροφές περιλαμβάνονται και απώλειες στο ζωικό κεφάλαιο από την θεομηνία αλλά όχι από την πανώλη που ακολούθησε.

Οι κτηνοτρόφοι περιμένουν άμεση χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών τους και παροχή κεφαλαίου κίνησης για τη συνέχιση της δραστηριότητάς τους.

Kυβερνητικός σχεδιασμός για αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων στην κτηνοτροφία δεν υπάρχει ούτε ανακοινώνονται μέτρα για αναπλήρωση του ζωικού κεφαλαίου στην χώρα μας. Όλοι περίμεναν τα χρήματα από την ΕΕ.

Ο υπουργός ΑΑΤ είχε δηλώσει ότι για το θέμα των αποζημιώσεων των κτηνοτρόφων για την πανώλη θα το θέσει και ο ίδιος στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, στις 23 Σεπτεμβρίου, στους ομολόγους του της ΕΕ και στους αρμοδίους Επιτρόπους Γιάννους Βόιτσεσχόφσκι και Στέλλα Κυριακίδου (Επίτροποι Γεωργίας και Αλιείας και Υγείας των Τροφίμων, αντιστοίχως). Όπως φαίνεται όμως δεν υπήρξε κάποια συμφωνία για τις αποζημιώσεις της πανώλης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ μετά το Συμβούλιο για το θέμα αναφέρει τα εξής:

Την ανάγκη επανεξέτασης των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση των ζωονόσων, όπως της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών και της ευλογιάς, επισήμανε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του, στο πλαίσιο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας, που διεξάγεται, σήμερα, στις Βρυξέλλες.

Όπως υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι απαραίτητο «να εξεταστεί εκ νέου το ποσοστό της ευρωπαϊκής συμμετοχής σε όλες τις δαπάνες διαχείρισης επιδημιών και κυρίως στις αποζημιώσεις των παραγωγών για τη θανάτωση και αντικατάσταση του ζωικού τους κεφαλαίου».

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας πρότεινε την υποβολή αιτήματος χρηματοδότησης από το γεωργικό αποθεματικό, προκειμένου να βρεθούν όσο το δυνατόν περισσότερα κονδύλια για την ανακούφιση των κτηνοτρόφων. «Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μας για την αντιμετώπιση της κρίσης, την προστασία της κτηνοτροφίας και την υποστήριξη των πληγέντων. Ας συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, ώστε να ενισχύσουμε την ανθεκτικότητα του τομέα και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικότερα σε κάθε πρόκληση», υπογράμμισε ο Υπουργός.

Πρότεινε τη δημιουργία ενός συντονισμένου δικτύου κτηνιατρικών υπηρεσιών μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των γειτονικών χωρών, το οποίο θα ενισχύσει την ταχεία και πιο αποτελεσματική διαχείριση διασυνοριακών ασθενειών των ζώων, διασφαλίζοντας την κτηνοτροφία και τη δημόσια υγεία.

«Η προσέγγιση «Μία υγεία» επισημαίνει την αλληλεξάρτηση μεταξύ της υγείας των ανθρώπων, των ζώων και του περιβάλλοντος, τονίζοντας τη διεπιστημονική συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων τομέων και φορέων ως εργαλείο αποτελεσματικού ελέγχου των υγειονομικών κινδύνων», σημείωσε ο Κώστας Τσιάρας.

Άλλα θέματα που τέθηκαν από το ΥπΑΑΤ στο Συμβούλιο Υπουργών

Σε ό,τι αφορά, στην ηλεκτρονική καταχώριση της χρήσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων συντάχθηκε με την πρόταση της Πολωνίας να δοθεί περισσότερος χρόνος προκειμένου να δημιουργηθούν τα κατάλληλα εργαλεία πληροφορικής και κυρίως να ενημερωθούν σωστά οι αγρότες μας. «Ιδιαίτερα σε μια περίοδο που οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν πολλαπλά προβλήματα, δεν πρέπει να τους επιβαρύνουμε με επιπλέον διοικητικό φόρτο. Ως εκ τούτου, κρίνουμε σκόπιμο η Επιτροπή να δείξει ευελιξία και να κινήσει τη νομοθετική διαδικασία για αναβολή της έναρξης ισχύος του σχετικού κανονισμού», επισήμανε.

Σχετικά με την λειψυδρία, ο κ. Τσιάρας ξεκαθάρισε ότι το ζήτημα αυτό απαιτεί άμεσες παρεμβάσεις για την προσαρμογή του αγροτικού τομέα στην κλιματική κρίση, μέσα από μια βιώσιμη διαχείριση του νερού, με ευελιξία στη χρήση των διαθέσιμων εργαλείων της ΚΑΠ, νέες επενδύσεις σε υποδομές και προώθηση της καινοτομίας και συνεργασίας. Προσέθεσε, δε, ότι η ευρωπαϊκή Στρατηγική για την ανθεκτικότητα του νερού οφείλει να λάβει υπόψη τις περιφερειακές και τοπικές ιδιαιτερότητες.

Τέλος, τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για τον περιορισμό των εισαγωγών αδασμολόγητων ποσοτήτων ρυζιού από τρίτες χώρες, με στόχο την αποτελεσματική προστασία τηςευρωπαϊκής παραγωγής ρυζιού.

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
21/03/2025 01:05 μμ

Ξεκίνησε η μάχη του οβελία, με τις τιμές να είναι σε καλά για την εποχή επίπεδα. Μετά τις 25 Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση και να αρχίζει να φαίνεται το κλίμα της αγοράς.

Πάντως ο ταυτόχρονος εορτασμός ορθόδοξου και καθολικού Πάσχα έχει φέρει ζήτηση στο εξωτερικό για τα ελληνικά αμνοερίφια.

Επιπλέον, οι ζωονόσοι ευλογιά και πανώλη αλλά και οι καταστροφές στο ζωικό κεφάλαιο που άφησε πίσω της η θεομηνία «Ντάνιελ» παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της τιμής.

Κατά την περίοδο του Πάσχα η τιμή λιανικής στο αρνί και στο κατσίκι εκτιμάται πως θα κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με πέρσι.

Να δούμε όμως και τις εισαγωγές που θα γίνουν φέτος στην χώρα μας. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, αυτή την περίοδο στη Ρουμανία η τιμή παραγωγού στο αρνί είναι στα 4,4 ευρώ το κιλό.

Αυτή την περίοδο στην χώρα μας στα σφαγμένα αμνοερίφια η τιμή παραγωγού στα αμνοερίφια κυμαίνεται από 6,70 έως 7 ευρώ το κιλό. Τα ζωντανά ζώα για πάχυνση έχουν τιμή παραγωγού στα 5,5 ευρώ το κιλό.

Ο κ. Δημήτρης Μπαλούκας, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την περίοδο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ελληνικά αμνοερίφια στο εξωτερικό λόγω και της ίδιας ημέρας εορτασμού με το Καθολικό Πάσχα. Καθημερινά γίνονται σφαγές και εξάγονται ελληνικά αρνιά σε Ισπανία και Ιταλία.
Τώρα σφάζονται αρνιά στον παραγωγό με τιμή 7 ευρώ το κιλό. Μετά την 25η Μαρτίου αναμένεται να αυξηθεί η ζήτηση και παράλληλα και η τιμή παραγωγού. Τα ελληνικά αρνιά θα είναι λίγα και η τιμή στην αγορά εκτιμώ ότι θα κυμανθεί πάνω από 14 ευρώ το κιλό.
Αυτό που ζητάμε από την πολιτεία είναι να γίνονται έλεγχοι στην αγορά. Δεν μπορεί να πουλάει ο κτηνοτρόφος στα 8 ευρώ το κιλό και να έχει τιμή στο σούπερ μάρκετ 10 ευρώ. Ο καταναλωτής πρέπει να ξέρει αν το αρνί είναι ελληνικό ή ρουμάνικο».

Ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνοτρόφων, Νίκος Παλάσκας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ζήτηση αλλά δεν υπάρχουν αμνοερίφια. Αυτή την περίοδο σφάζουν στα 7 ευρώ το κιλό τιμή για κτηνοτρόφο. Το ζωικό κεφάλαιο όμως είναι μειωμένο και δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μόσχος, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ), τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει ενδιαφέρον από την αγορά αλλά ακόμη είναι νωρίς να πούμε πως θα διαμορφωθεί η τιμή φέτος το Πάσχα. Πάντως πολλά αρνιά πάνε για εξαγωγή. Μετά το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου θα μπορούμε να βγάλουμε ασφαλή συμπεράσματα για την φετινή πορεία των τιμών»

Τελευταία νέα
21/03/2025 11:46 πμ

Παραμένουν οι περιορισμοί στις μετακινήσεις ζώων, λόγω επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων, αναφέρει σε έγγραφό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι οποίοι θα ισχύσουν έως τις 27 του τρέχοντος Μαρτίου.

Αναλυτικότερα, η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής αναφέρει εξής:

«Κατόπιν της συνεχιζόμενης εμφάνισης εστιών Ευλογιάς των προβάτων στη χώρα μας και με στόχο την αποτροπή εξάπλωσης, τον έλεγχο και την εκρίζωση της επιζωοτίας Ευλογιάς, από 21/03/2025 έως και 27/03/2025 λαμβάνονται τα κάτωθι μέτρα:

1) Εφαρμόζονται οι διατάξεις για τις ζώνες προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένες ζώνες, όπως ορίζονται στον Καν. 687/2020, στις Εκτελεστικές Αποφάσεις της Επιτροπής καθώς και στις σχετικές εγκυκλίους της υπηρεσίας μας όπως ισχύουν κάθε φορά.

2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή.

3) Επιτρέπονται μόνο οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων με σκοπό την πάχυνση και την αναπαραγωγή εκτός ζωνών προστασίας, επιτήρησης και περαιτέρω απαγορευμένων ζωνών (μόνο σε ελεύθερες περιοχές), από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο όχημα μεταφοράς το οποίο διαθέτει φορητό εξοπλισμό απολύμανσης, μετά από κλινική εξέταση των ζώων 24 ώρες πριν την αναχώρηση και κατόπιν διαύλων επικοινωνίας και πρότερης συννενόησης μεταξύ των αρμόδιων κτηνιατρικών αρχών αποστολής και προορισμού των ζώων.

4) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις βοοειδών, αιγοπροβάτων και χοίρων εντός της ελληνικής επικράτειας με σκοπό την συμμετοχή τους σε εκθέσεις ζώων.

5) Επιτρέπονται οι μετακινήσεις αιγοπροβάτων προς σφαγή, ως κάτωθι:
α) Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από νοσήματα Περιφέρειες, προς σφαγεία που βρίσκονται στις Περιφερειακές Ενότητες αυτών, καθώς και σε όμορες ελεύθερες Περιφέρειες ή Περιφερειακές Ενότητες, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
β) Από κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις που βρίσκονται στις ελεύθερες από νοσήματα Περιφερειακές Ενότητες, Περιφερειών που έχουν διαπιστωθεί εστίες των νοσημάτων, σε σφαγεία που βρίσκονται εντός αυτών, καθώς και σε όμορες ελεύθερες Περιφερειακές Ενότητες ή Περιφέρειες, βάσει ανάλυσης κινδύνου.
γ) Τέλος, στις υπόλοιπες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας, εφαρμόζονται οι διατάξεις της παρ.1 της παρούσας.
δ) Οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές των Περιφερειών και των Περιφερειακών Ενοτήτων της χώρας, έχουν τη δυνατότητα, βάσει ανάλυσης κινδύνου, να εφαρμόσουν παρεκκλίσεις των μέτρων που πρέπει να εφαρμόζονται στις Περαιτέρω Απαγορευμένες Ζώνες, βάσει του άρθρου 23§α του Καν.687/2020 και να δώσουν στην κατανάλωση, εντός της ελληνικής επικράτειας τα εντόσθια των αιγοπροβάτων που προέρχονται από αυτές, με συστηματική εποπτεία της εφαρμογής των μέτρων βιοπροφύλαξης.

Οι υπεύθυνοι των σφαγείων μεριμνούν για την απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων υγιεινής και εφαρμογής των προγραμμάτων καθαρισμού και απολύμανσης (χώρων, εξοπλισμού και οχημάτων). Οι μετακινήσεις πραγματοποιούνται, με εφαρμογή αυστηρών μέτρων βιοπροφύλαξης (καθαρισμός, απολύμανση τροχών μεταφορικών μέσων πριν την φόρτωση, πριν την εκφόρτωση και μετά την εκφόρτωση των ζώων, μέτρα ατομικής προστασίας των οδηγών κλπ.).

Σύμφωνα με την περίπτωση γ) του άρθρου 1 της Εκτελεστικής Απόφασης (ΕΕ) 2025/525 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απαγορεύονται οι μετακινήσεις αιγοειδών και προβατοειδών από ολόκληρη την επικράτεια της Ρουμανίας προς προορισμό που βρίσκεται σε άλλο κράτος μέλος.

Οι εισαγωγές ζώντων αιγών και προβάτων από άλλα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξακολουθούν να λαμβάνουν χώρα, σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας ενωσιακής νομοθεσίας και την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας.

Στις 27/03/2025 θα επαναξιολογηθούν από τη Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής και τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές τα επιδημιολογικά δεδομένα των επιζωοτιών και θα καθορισθούν στοχευμένες δράσεις για τον έλεγχο και εκρίζωση των νοσημάτων.

Δεδομένου ότι η κατάσταση παραμένει ακόμα εξαιρετικά κρίσιμη και προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή αυστηρότερων μέτρων από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εφιστούμε την προσοχή σας και παρακαλούμε να είστε σε επιφυλακή για την τήρηση των μέτρων και την αποφυγή με κάθε πρόσφορο μέσο της διασποράς της νόσου».

Πληρώνουν αποζημιώσεις κτηνοτρόφων

Τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενίσχυση και στήριξη των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από ζωονόσους ανέλυσε ο αρμόδιος Υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, απαντώντας στη Βουλή σε σχετική ερώτηση του Βουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» Παράσχου Παπαδάκη.

Όπως επισήμανε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «με βάση την ΚΥΑ του 2024, το ύψος των αποζημιώσεων, που έχει εγκριθεί και καταβληθεί στους κτηνοτρόφους από τη Διεύθυνση Υγείας Ζώων, ανέρχεται μέχρι τώρα στα 13,3 εκατομμύρια ευρώ. Μάλιστα προβλέπονται γενναίες αυξήσεις, σε σχέση με την ΚΥΑ του 2023, καθώς αυξάνονται οι τιμές σε όλες τις κατηγορίες και όλες τις ηλικίες αιγοπροβάτων, πάνω από 100%.

Όλα τα αιτήματα που έχουν έρθει μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου από τις Περιφέρειες για αποζημίωση αιγοπροβάτων, που έχουν θανατωθεί λόγω πανώλης ή ευλογιάς, έχουν αποπληρωθεί.

Για αιτήματα που ήρθαν μετά τις αρχές Δεκεμβρίου και εντεύθεν και αφορούν αποζημιώσεις για θανατωθέντα ζώα, η νέα ΚΥΑ, για το 2025, προβλέπει συνολικά 20 εκατομμύρια ευρώ. Τα 18 εκατομμύρια αφορούν τις αποζημιώσεις των κτηνοτρόφων, εκ των οποίων ήδη τα 16.560.000 έχουν ενσωματωθεί για κατανομή, έχουν υπογραφεί από τους αρμόδιους υπουργούς και αποστέλλονται τις επόμενες ημέρες στις περιφέρειες».

18/03/2025 12:37 μμ

Με νομοθετική ρύθμιση, που περιλαμβάνεται σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το οποίο έχει κατατεθεί στην Βουλή προς επεξεργασία και ψήφιση, παρατείνεται από τη λήξη της, έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για προσωρινής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία.

Αναλυτικά το πλήρες περιεχόμενο της ρύθμισης έχει ως εξής:

Άρθρο 205

Παράταση προθεσμιών αδειών διαμονής για προσωρινή απασχόληση στην αγροτική οικονομία, αδειών διαμονής πολιτών του άρθρου 193 του ν. 5078/2023 και πράξεων παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου

1. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων των παρ. 1 και 1α του άρθρου δέκατου έκτου του ν. 4783/2021 (Α΄ 38), περί διαδικασίας προσωρινής απασχόλησης πολιτών τρίτων χωρών στην αγροτική οικονομία, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.

2. Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων για τη χορήγηση της άδειας διαμονής του άρθρου 193 του ν. 5078/2023 (Α’ 211), περί χορήγησης νέου τύπου άδειας διαμονής για εργασία σε πολίτες τρίτων χωρών, όπως αυτή προσδιορίζεται στην παρ. 4 του ανωτέρω άρθρου 193, παρατείνεται από τη λήξη της έως την 30η Σεπτεμβρίου 2025.

3. Η προθεσμία της παρ. 3 του άρθρου 153 του ν. 4887/2022 (Α’ 16), περί των πράξεων παραχώρησης ακινήτων του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α.) α’ και β’ βαθμού και άλλων νομικών προσώπων δημοσίου δικαίου, στα οποία έχουν εγκατασταθεί και λειτουργούν δομές της παρ. 4 του άρθρου 8 και του άρθρου 10 του ν. 4375/2016 (Α’ 51), παρατείνεται από τη λήξη της έως την 31η Δεκεμβρίου 2025.

Διαβάστε το σχετικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στην Βουλή (εδώ)

14/03/2025 03:49 μμ

Την ένταξη του βαμβακιού στο Μέτρο 23 ανακοίνωσε ο ΥπΑΑΤ, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο 5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Βάμβακος στην Καρδίτσα που διοργάνωσε η Διεπαγγελματική Βάμβακος σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ.

Συγκεκριμένα τόνισε ότι: «Το Mέτρο 23, το οποίο ενεργοποιείται για πρώτη φορά στην πατρίδα μας, θα επιτρέψει σε μια σειρά καλλιεργειών να τύχουν ενίσχυσης σε αυτή τη δύσκολη περίοδο. Ένα από τα προϊόντα που θα συμπεριληφθούν είναι το βαμβάκι. Άρα λοιπόν μέσα σε αυτούς τους φακέλους που έχουμε ετοιμάσει και αποστέλλουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι και το βαμβάκι».

Ένα ακόμη σημαντικό μέτρο στο οποίο έκανε ειδική μνεία είναι η εφαρμογή του αποτυπώματος άνθρακα, που προβλέπει οικονομική στήριξη 31,7 ευρώ/στρέμμα. «Υιοθετήσαμε το μέτρο για τη µείωση του αποτυπώµατος άνθρακα στη βαμβακοκαλλιέργεια, το οποίο θα τεθεί σε εφαρμογή από το επόμενο έτος. Παράλληλα, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας».

Σημαντική ήταν η αναφορά του Υπουργού στη συνεργασία με τη Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, καθώς, όπως τόνισε «το προηγούμενο διάστημα επαναπροσδιορίσαμε από κοινού θέματα και ζητήματα που αφορούν στην καλλιέργεια και είδαμε τα προβλήματα του συγκεκριμένου κλάδου και δρομολογήσαμε λύσεις».

Αναφερόμενος στις προοπτικές εξαγωγής του ελληνικού βαμβακιού, υπογράμμισε ότι «ο στόχος μας είναι, πέρα από την ενίσχυση των εξαγωγών, να διασφαλίσουμε ότι το ποιοτικό ελληνικό βαμβάκι θα απορροφάται από αγορές με ανεπτυγμένη κλωστοϋφαντουργία».

Σχεδιασμός ΕΕ για πρωτογενή τομέα

Μιλώντας σε πάνελ για την αγροτική ανάπτυξη, ο Κώστας Τσιάρας, τόνισε ότι «πρώτη προτεραιότητα είναι η Ευρώπη να αποφασίσει τι σχεδιασμό έχει για τον πρωτογενή τομέα».

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), η οποία δίνει έμφαση στη στήριξη των νέων αγροτών, των γυναικών, καθώς και των παραγωγών σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Και συμπλήρωσε πως «ένα θέμα το οποίο έθεσα και εγώ κι άλλοι συνάδελφοί μου είναι η διασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα».

Υπογράμμισε, επίσης, ότι «παλιά θέλαμε την αειφορία και την ανάπτυξη, σήμερα με την κλιματική κρίση και με όλα όσα γίνονται στην παγκόσμια αγορά, μιλάμε για έναν πρωτογενή τομέα που πρέπει να είναι ανθεκτικός στο πέρασμα του χρόνου».

Τόνισε επίσης πως η κυβέρνηση εργάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας πολιτικές που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα και την προσαρμοστικότητα του αγροτικού τομέα στις νέες προκλήσεις.

Για το αρδευτικό νερό ο Κώστας Τσιάρας επισήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός για τη διασφάλιση των πόρων του αρδευτικού νερού και για την ορθολογική διαχείριση του.

«Αυτό γίνεται με τα μεγάλα έργα που βρίσκεται σε εξέλιξη που έχουν ενταχθεί στο Ύδωρ 2.0. Δύο εξ αυτών που έχουν ενταχθεί είναι στη Θεσσαλία και έχουν συγκεκριμένη αναφορά στην Καρδίτσα. Σύντομα, μάλιστα, θα δημιουργήσουμε μια πρόσκληση για τα αρδευτικά έργα που θα απευθύνονται στις περιφέρειες και για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα που θα απευθύνονται στους δήμους», δήλωσε.

14/03/2025 11:35 πμ

Τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.

Το Σάββατο (15/3) θα γίνει η ορκωμοσία των νέων μελών της Κυβέρνησης στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνου Τασούλα και αμέσως μετά θα συνεδριάσει το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό.

Η νέα σύνθεση της κυβέρνησης είναι:

Πρωθυπουργός: Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης: Κωστής Χατζηδάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Υπουργός: Κυριάκος Πιερρακάκης
Αναπληρωτής Υπουργός: Νίκος Παπαθανάσης
Υφυπουργός: Γιώργος Κώτσηρας
Υφυπουργός Θάνος Πετραλιάς

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Γιώργος Γεραπετρίτης
Υφυπουργός: Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου
Υφυπουργός: Τάσος Χατζηβασιλείου
Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο Ελληνισμό: Γιάννης Λοβέρδος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Υπουργός: Νίκος Δένδιας
Υφυπουργός: Θανάσης Δαβάκης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Υπουργός: Θοδωρής Λιβάνιος
Υφυπουργός: Βασίλης Σπανάκης
Υφυπουργός για θέματα Μακεδονίας Θράκης: Κώστας Γκιουλέκας
Υφυπουργός: Βιβή Χαραλαμπογιάννη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Σοφία Ζαχαράκη
Αναπληρωτής Υπουργός με αρμοδιότητα τον Αθλητισμό: Γιάννης Βρούτσης
Υφυπουργός αρμόδιος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση: Νίκος Παπαϊωάννου
Υφυπουργός: Κώστας Βλάσης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Άδωνις Γεωργιάδης
Αναπληρώτρια: Υπουργός Ειρήνη Αγαπηδάκη
Υφυπουργός: Δημήτρης Βαρτζόπουλος
Υφυπουργός: Μάριος Θεμιστοκλέους

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
Υπουργός: Χρίστος Δήμας
Αναπληρωτής Υπουργός αρμόδιος για τις μεταφορές: Κωνσταντίνος Κυρανάκης
Υφυπουργός: Νίκος Ταχιάο

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Υπουργός: Σταύρος Παπασταύρου
Υφυπουργός: Νίκος Ταγαράς
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα ενέργειας: Νίκος Τσάφος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ
Υπουργός: Τάκης Θεοδωρικάκος
Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα έρευνας και καινοτομίας: Αρίστος Δοξιάδης
Υφυπουργός: Λάζαρος Τσαβδαρίδης

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ
Υπουργός: Νίκη Κεραμέως
Υφυπουργός: Κώστας Καραγκούνης
Υφυπουργός: Άννα Ευθυμίου

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ
Υπουργός: Μιχάλης Χρυσοχοΐδης
Υφυπουργός: Γιάννης Λαμπρόπουλος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ
Υπουργός: Γιώργος Φλωρίδης
Υφυπουργός: Γιάννης Μπούγας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Λίνα Μενδώνη
Υφυπουργός: Ιάσονας Φωτήλας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΣΥΛΟΥ
Υπουργός: Μάκης Βορίδης
Υφυπουργός: Σέβη Βολουδάκη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ
Υπουργός: Δόμνα Μιχαηλίδου
Υφυπουργός: Έλενα Ράπτη

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Υπουργός: Κώστας Τσιάρας
Υφυπουργός: Διονύσης Σταμενίτης
Υφυπουργός: Χρήστος Κέλλας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΝΗΣΙΩΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ
Υπουργός: Βασίλης Κικίλιας
Υφυπουργός: Στέφανος Γκίκας

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Υπουργός: Όλγα Κεφαλογιάννη
Υφυπουργός: Άννα Καραμανλή

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Υπουργός: Δημήτρης Παπαστεργίου
Υφυπουργός: Χρήστος Μπουκώρος

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ
Υπουργός: Γιάννης Κεφαλογιάννης
Υφυπουργός: Κώστας Κατσαφάδος
Υφυπουργός: Ευάγγελος Τουρνάς
Υπουργός Επικρατείας: Άκης Σκέρτσος
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Θανάσης Κοντογεώργης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Παύλος Μαρινάκης
Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ: Γιώργος Μυλωνάκης

13/03/2025 03:22 μμ

Σήμερα Πέμπτη (13/3/2025) επιβεβαιώθηκε κρούσμα ευλογιάς των προβάτων σε εκτροφή στο Δήμο Βόλβης, στα ανατολικά της Π.Ε. Θεσσαλονίκης, στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Η εκτροφή είχε 160 πρόβατα τα οποία θα οδηγηθούν άμεσα για θανάτωση.

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Γεώργιος Κεφαλάς, «στην περιοχή βρίσκονται τρεις κτηνίατροι με στόχο να βρουν την ιχνηλασιμότητα του κρούσματος. Ήδη καθορίστηκαν οι ζώνες προστασίας και επιτήρησης για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νοσήματος».

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, υπάρχουν «πιέσεις» από Αυστρία και άλλες χώρες της ΕΕ για εμβολιασμό των ζώων αλλά και να υπάρχουν έλεγχοι στο ενδοκοινοτικό εμπόριο ζώντων ζώων στις ευρωπαϊκές χώρες που έχουν κρούσματα.

Επίσης εκπρόσωποι της Κομισιόν βρίσκονται, αυτή την περίοδο, στην Ελλάδα και κάνουν ελέγχους για την εξάπλωση της ευλογιάς και τα μέτρα προστασίας που έχουν παρθεί μέχρι σήμερα στην χώρα μας.

12/03/2025 12:47 μμ

Δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, που φέρει την υπογραφή του ΥπΑΑΤ κ. Κώστα Τσιάρα και του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Νίκου Παπαθανάση.

Θυμίζουμε πρώτoς ο ΑγροΤύπος σε σχετικό άρθρο είχε ανέφερε ότι «έπεσαν οι υπογραφές στο υπουργείο Οικονομικών και αναμένεται τις επόμενες μέρες να πληρωθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι το τρίτο πακέτο αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά».

Στο ΦΕΚ αναφέρει την έγκριση προγράμματος οικονομικών αποζημιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών, που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών μέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας, (διερεύνηση, πρόληψη, επιτήρηση, έλεγχος, εκρίζωση, έκτακτες επεμβάσεις), στο πλαίσιο εφαρμογής των ισχυουσών ειδικών κτηνιατρικών διατάξεων, για το έτος 2025.

Από την εφαρμογή της παρούσας προκαλείται δαπάνη, για το έτος 2025, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 20.000.000 ευρώ, (η οποία αναλύεται σε 18.000.000 ευρώ για αποζημιώσεις κτηνοτρόφων, σε 1.000.000 ευρώ για ενισχύσεις και σε 1.000.000 ευρώ για κάλυψη λειτουργικών δαπανών των Περιφερειών).

Μετά το ΦΕΚ αναμένεται μέσα στον Μάρτιο να πληρωθούν οι αιγοπροβατοτρόφοι το τρίτο πακέτο αποζημιώσεων για πανώλη και ευλογιά.

Διαβάστε το ΦΕΚ (εδώ)

12/03/2025 10:17 πμ

Στην Αυστρία εντοπίστηκε κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων, πρόκειται για πρόβατα που εισήχθησαν από την Ρουμανία.

Όπως αναφέρει η επίσημη ανακοίνωση της αυστριακής κυβέρνηση, σε ένα κοπάδι 300 προβάτων ανιχνεύτηκαν κρούσματα πανώλης. Η εκτροφή βρίσκεται πολύ κοντά στα αυστριακά σύνορα (25 χιλιόμετρα) με Σλοβενία και Ουγγαρίας. Τα ζώα είχαν εισαχθεί για πάχυνση από την Ρουμανία και συγκεκριμένα από μια περιοχή που θεωρείται ότι είναι εκτός ζώνης καραντίνας για την πανώλη αιγοπροβάτων.

Τα μέτρα που ανακοίνωσε η Αυστρία μετά το επιβεβαιωμένο κρούσμα της πανώλης στα πρόβατα διαφέρουν από αυτά που ανακοίνωσε η χώρα μας, με πρώτο την απαγόρευση των εισαγωγών από τις χώρες που έχουν βεβαιωμένα κρούσματα.

Όπως τονίζει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Μόσχος, κατηνοτρόφος και Τεχνικός Σύμβουλος του ΣΕΚ (Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας) «πρώτο μέτρο της Αυστρίας ήταν η απαγόρευση εισαγωγών από την Ρουμανία και την Ουγγαρία, όπου υπάρχουν και εκεί κρούσματα. Δεύτερο βήμα της Αυστρίας πρόσθετες προϋποθέσεις για εισαγωγές από Ελλάδα και Βουλγαρία.

Εν ολίγοις οι Αυστριακοί μόλις διέψευσαν τον υπουργό μας, τον υφυπουργό μας, το επιστημονικό τους επιτελείο και όλους όσους μας λέγανε κάποτε κουνώντας μας το δάχτυλο ότι δεν γίνεται να διακοπεί το ενδοκοινοτικό εμπόριο με τις ευρωπαϊκές χώρες και ότι αν εμβολιάσουμε θα έχουμε πρόβλημα εξαγωγών.

Τελικά και το εμπόριο απαγορεύεται όταν υπάρχει κίνδυνος και οι εξαγωγές γίνονται υπό προϋποθέσεις.

Και τώρα στην δική μας πραγματικότητα, κύριε υπουργέ ΑΑΤ φαίνεται ότι η πανώλη δεν εξαλείφθηκε από την Ρουμανία, αφού εντοπίστηκε ήδη κρούσμα.

Εν όψη Πάσχα μήπως πρέπει να σταματήσουμε και εμείς τις εισαγωγές λόγω κινδύνου διασποράς, όπως έκαναν στην Αυστρία και να κάνουμε προληπτικούς ελέγχους πριν ξεφύγει η κατάσταση ή αυτοί είναι λιγότεροι Ευρωπαίοι από εμάς;

Μήπως να αποζημιώσουμε τους κτηνοτρόφους που περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους και τα de minimis, που θα εξοφλούσατε, στις 21/2/2025, ή θα περιμένουμε να πάμε σε δεύτερο γύρο σφαγών;

Και μήπως ήρθε η ώρα επιτέλους να ακούσετε και τα θεσμικά όργανα των κτηνοτρόφων;».

11/03/2025 01:21 μμ

Την στήριξη της πολιτείας ζητούν οι παραγωγοί για τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, μετά από μια δύσκολη χρονιά, με αυξημένο κόστος παραγωγής, μειωμένες τιμές και φυσικές καταστροφές.

Αυτό αναφέρει το υπόμνημα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, το οποίο συνυπογράφουν επίσης ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Φρούτα Μανιακίου Βεγορίτιδας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός 551, καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Πύργων, ενώ με αυτά δηλώνει πως συντάσσεται και ο Δήμος Εορδαίας.

Συγκεκριμένα, οι αγρότες αιτούνται:

1) δέσμευση καταβολής αποζημιώσεων για κεράσια, μήλα και ροδάκινα που επλήγησαν από την κλιματική αλλαγή το 2024 στις περιοχές Κοζάνης και Φλώρινας και είναι εκτός Κανονισμού ΕΛΓΑ,

2) πληρωμή εκκρεμοτήτων προανθικού σταδίου για το 2021,

3) επαναφορά συνδεδεμένης σε όλους τους μηλοπαραγωγούς αλλά και σε όλους τους καλλιεργητές καλαμποκιού,

4) μείωση του κόστους παραγωγής (μέσω μείωσης του ΦΠΑ σε αγροτικά εφόδια, καύσιμα και ζωοτροφές, κρατικής επιδότησης για την αγορά λιπασμάτων και σπόρων, πρόσβαση σε χαμηλότοκα δάνεια για επενδύσεις σε αγροτικές μονάδες),

5) επικαιροποίηση και προσαρμογή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ στις νέες καιρικές συνθήκες, ώστε να ασφαλίζει και να καλύπτει περισσότερες φυσικές καταστροφές, καθώς και να εξασφαλίζει δίκαιες αποζημιώσεις, σύμφωνα με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής,

6) εντατικοποίηση ελέγχων στα σύνορα, με τακτικό έλεγχο κατά των ελληνοποιήσεων αγροτικών προϊόντων, με στόχο την προστασία των Ελλήνων παραγωγών από αθέμιτο ανταγωνισμό και την Προστασία της Ελληνικής Παραγωγής.

Ερώτημα στην Βουλή

Τα αιτήματα του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου μετέφερε μετέφερε με ερώτησή του στην Βουλή ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης στην Β' Θεσσαλονίκης κ. Κωνσταντίνος Χήτας.

Συγκεκριμένα όπως τονίζει ο βουλευτής η στήριξη του Έλληνα αγρότη κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική, καθότι η μείωση της διατροφικής αυτάρκειας της χώρας μας είναι άκρως απογοητευτική και επικίνδυνη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια της υγείας (κατανάλωση τροφίμων μη παραγόμενων στην Ελλάδα αλλά με υψηλά «διατροφικά μίλια» και αυξημένα απαγορευμένα φυτοφάρμακα) αλλά και για τη ζωή των πολιτών σε περίπτωση κρίσης ή παύσης εξαγωγών των χωρών προέλευσης για οιονδήποτε λόγο.

Η στήριξη του Πρωτογενούς Τομέα θα οδηγήσει σε μείωση της εξάρτησης της αγοράς της χώρας από τις εισαγωγές τροφίμων και στην κατανάλωση ει δυνατόν τροφίμων «μηδενικών χιλιομέτρων», σε αντίθεση με τα εισαγόμενα τρόφιμα τα οποία φθάνουν στη χώρα από εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά, ενώ θα πέσουν οι τιμές για τον καταναλωτή, θα αυξηθεί η κατανάλωση τοπικά παραγόμενων και εποχικών προϊόντων και επιπλέον θα λειτουργήσει ως μέτρο μείωσης και του οικολογικού αποτυπώματος και των περιβαλλοντικών επιπτώσεων λόγω της μεταφοράς των εισαγόμενων τροφίμων από μεγάλες αποστάσεις.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Προτίθεστε να προβείτε σε ενέργειες, ώστε να υπάρξει δέσμη λήψης ουσιαστικών μέτρων ικανοποίησης των παραπάνω αιτημάτων των αγροτών του Βερμίου προς όφελος της ευρύτερης τοπικής αγροτικής κοινωνίας, ως απαραίτητη στήριξη για τη συνέχιση της παραγωγικής τους δραστηριότητας με μεγαλύτερη ασφάλεια και προοπτική αλλά και προς όφελος του Πρωτογενή Τομέα της χώρας μας και τη βιωσιμότητα αυτού; Αν ναι, σε ποια μέτρα θα προβείτε και ποιο είναι το αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα κάθε μέτρου, το οποίο θα παρθεί προς αντιμετώπιση όλων των προαναφερθέντων προβλημάτων;

10/03/2025 05:34 μμ

Αυξημένα αναμένονται τα ευρωπαϊκά κοπάδια βοοειδών (2,1%) και αιγών (1,1%), το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Eurostat.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις η Ελλάδα διατηρεί την πρωτιά της ως ο μεγαλύτερος παραγωγός αιγών στην ΕΕ

Αντίθετα, τα κοπάδια προβάτων στην ΕΕ, κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, προβλέπεται να είναι, κατά 7%, μειωμένα (στα 14,5 εκατομμύρια κεφάλια) σε σχέση με το ίδιο εξάμηνο του 2024.

Επίσης οι προβλέψεις στην χοιροτροφία (που πραγματοποιούνται σε τριμηνιαία βάση) δείχνουν μια μείωση κοπαδιών, κατά 2,7%, το τελευταίο τρίμηνο του 2025 (σε 57,1 εκατομμύρια κεφάλια) σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2024.

Ανά χώρα η Eurostat αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να παραμείνει ο κύριος παραγωγός αιγείου κρέατος στην ΕΕ, φτάνοντας τα 1 εκατ. κεφάλια ζώων κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025.

Ακολουθεί η Ισπανία, η οποία αναμένεται να παράγει 0,6 εκατομμύρια κεφάλια (αύξηση περίπου 12% σε σύγκριση με το δεύτερο εξάμηνο του 2024).

Την ίδια στιγμή, στην Ισπανία, προβλέπεται μείωση, κατά 14,6%, των προβάτων, το δεύτερο εξάμηνο του 2025, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2024. Ωστόσο, η Ισπανία θα παραμείνει η κύρια χώρα εκτροφής προβάτων στην ΕΕ.

Η Γαλλία προβλέπεται να παραμείνει ο μεγαλύτερος παραγωγός βοείου κρέατος μεταξύ των χωρών της ΕΕ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025, αντιπροσωπεύοντας το 22% της συνολικής παραγωγής της ΕΕ.

Ωστόσο, η γαλλική παραγωγή προβλέπεται να μειωθεί (-1,6% σε 2,6 εκατομμύρια κεφάλια) κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ αναμένονται αυξήσεις: Γερμανία (+1,0% έως 1,9 εκατ. κεφάλια), Ισπανία (+17,4% έως 1,2 εκατ. κεφάλια) και Ιρλανδία (+7,5% έως 1,1 εκατ. κεφάλια).

Στην ΕΕ η Ισπανία, κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2025, προβλέπεται ότι θα παράγει 12 εκατομμύρια κεφάλια χοίρων, που αντιστοιχεί περίπου στο 21% του συνόλου της παραγωγής στην ΕΕ. Το νούμερο αυτό υποδηλώνει, σύμφωνα με τις προβλέψεις, μια πολύ μεγάλη μείωση της ισπανικής παραγωγής, κατά 9%, σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Στην υπόλοιπη ΕΕ προβλέπονται μειώσεις στη Δανία (-3,2% σε 7,9 εκατ. κεφάλια) και στη Γαλλία (-1,0% σε 5,7 εκατ. κεφάλια), ενώ σχετικά μικρές αυξήσεις στη Γερμανία (+0,6% σε 8,9 εκατ. κεφάλια) και στις Κάτω Χώρες (+0,1% σε 5,6 εκατ. κεφάλια).

07/03/2025 03:40 μμ

Παρουσιάστηκε, την Παρασκευή (7/3), στα πλαίσια της Agrothessaly, η πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δημήτρη Κουρέτα, για τη δημιουργία της νέας φυλής «Κάρλα» μέσω της διασταύρωσης του Καραγκούνικου προβάτου και του προβάτου Λακών.

Ο κ. Κουρέτας σε δηλώσεις του ανέφερε ότι «γίνεται μία προσπάθεια που κάνει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας με διάφορους συναδέλφους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Ζωοτεχνίας και της Γενετικής για να ξεκινήσει η προσπάθεια δημιουργίας μιας καινούργιας φυλής προβάτου, που θα είναι ένα κράμα του Καραγκούνικου και του Λακών».

Σύμφωνα με την Περιφέρεια Θεσσαλίας, στην Ελλάδα υπάρχουν εγχώριες φυλές με μοναδικά χαρακτηριστικά σε ότι αφορά στην ποιότητα του παραγόμενου κρέατος και γάλακτος, οι οποίες είναι πολύ καλά προσαρμοσμένες στις κλιματικές συνθήκες και έχουν χαρακτηριστική ανθεκτικότητα σε νοσήματα. Εντούτοις, μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει καμία ουσιαστική προσπάθεια γενετικής βελτίωσης των εγχώριων φυλών, δεν υπάρχουν αξιόπιστα δεδομένα σχετικά με την παραγωγικότητά τους και οι όποιες μελέτες έγιναν βασίστηκαν μόνο σε φαινοτυπικά χαρακτηριστικά. Αποτέλεσμα ήταν να εκτοπιστούν σταδιακά οι εγχώριες φυλές από ζώα βελτιωμένων ξενικών φυλών από τη Γαλλία (Λακών) και την Ισπανία (Ασσαφ. Ε).

Με βάση τα παραπάνω η Περιφέρεια Θεσσαλίας ξεκίνησε μια διαβούλευση με ερευνητές από Ακαδημαϊκά και Ερευνητικά Ιδρύματα της χώρας καθώς και επιχειρήσεων και φορέων που δραστηριοποιούνται στο τομέα της Προβατοτροφίας ώστε να διερευνηθούν οι δυνατότητες αξιοποίησης του γενετικού υλικού των εγχώριων φυλών σε συνδυασμό με τις υφιστάμενες ξενικές φυλές που κυριαρχούν στις εκτροφές. Απώτερος στόχος είναι η δημιουργία νέων γενοτύπων που θα βασιστούν σε εγχώριες φυλές όπως η Θεσσαλική φυλή Καραγκούνικο που αποτελεί μία από τις καλύτερες ελληνικές φυλές, αλλά και η Φυλή προβάτων Μυτιλήνης που είναι η πολυπληθέστερη ελληνική φυλή. Από τις ξενικές φυλές στόχος είναι η χρησιμοποίηση της φυλής Λακών που αποτελεί την πλέον διαδεδομένη ξενική φυλή στις ελληνικές εκτροφές. Η πρωτοβουλία αυτή δεν είναι εύκολη και βασίζεται σε μια μακροχρόνια στρατηγική που έχει καθορισμένα βήματα-στόχους.

Το πρώτο και σημαντικότερο βήμα είναι να γίνει απογραφή και αξιολόγηση των διαθέσιμων στοιχείων σε ότι αφορά στα εκτρεφόμενα ζώα (εγχώριων και ξενικών φυλών) σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο πληθυσμών εστιάζοντας σε φαινοτυπικά δεδομένα, γενεαλογικά αλλά και γονιδιωματικά, καθώς επίσης και σε διαχειριστικά στοιχεία σε επίπεδο εκτροφών.

Το δεύτερο βήμα είναι να γίνει μια προκαταρκτική ανάλυση των διαθέσιμων φαινοτυπικών και γενεαλογικών στοιχείων ώστε να εξαχθούν αντικειμενικά συμπεράσματα σχετικά με τη διακύμανση, παραλλακτικότητα και κληρονομησιμότητα των χαρακτηριστικών των ζώων ώστε να υπάρξει μια βάση για τη γενετική αξιολόγηση κριαριών και προβατίνων αρχικά ανά φυλή και στη συνέχεια για τους γενότυπους που θα προκύψουν από σχήματα διασταυρώσεων.

Το τρίτο βήμα, το οποίο θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των προηγούμενων είναι να γίνει προσδιορισμός του βελτιωτικού στόχου με ιεράρχηση και στάθμιση των χαρακτηριστικών των ζώων. Με τον τρόπο αυτό θα δοθεί η δυνατότητα για την επιλογή γεννητόρων για διασταυρώσεις.

Το τέταρτο και περισσότερο χρονοβόρο βήμα αυτής της στρατηγικής είναι η ανάπτυξη εναλλακτικών σεναρίων για διασταυρώσεις με τρεις άξονες:
α) Σχεδιασμός: σχήμα, αριθμός ζώων
β) Εκτέλεση: συζεύξεις, γέννες, καταγραφή αποδόσεων
γ) Αξιολόγηση: επεξεργασία στοιχείων, γονιδιωματικός έλεγχος

Στόχος, της προσπάθειας αυτής είναι να παράγονται γεννήτορες (ζώα αντικατάστασης) με σημαντικά βελτιωμένη παραγωγικότητα, υψηλή προσαρμοστικότητα στις προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής και αντοχή σε ασθένειες, χαρακτηριστικά που θα επιλέγονται με συνεχή γενοτυπικό έλεγχο και κατάλληλες διασταυρώσεις ώστε να επιτευχθεί σταθερότητα στα επιθυμητά χαρακτηριστικά στους απογόνους τους.

Η θέση της «Αμάλθεια» για τη νέα φυλή προβάτου

Η ΜΚΟ «Αμάλθεια», η οποία ασχολείται με τη διάσωση, διατήρηση και ανάδειξη των ελληνικών αυτοχθόνων φυλών αγροτικών ζώων, σχολιάζει την πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας για τη δημιουργία της συνθετικής φυλής Κάρλα μέσω της διασταύρωσης του Καραγκούνικου προβάτου και του προβάτου Λακών. Μιλώντας ο πρόεδρος της «Αμάλθεια» κ. Νίκος Κωστάρας στον ΑγροΤύπο ανέφερε ότι αυτή την στιγμή στην χώρα μας υπάρχουν μόλις 3.000 πρόβατα καθαρόαιμα της Καραγκούνικης φυλής. Δεν είμαστε καταρχήν αντίθετοι με το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργίας της συνθετικής φυλής «Κάρλα», αλλά θεωρούμε χρέος μας να ασκήσουμε καλόπιστη κριτική, ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες από την εκπόνησή του.

Στην ανακοίνωση της «Αμάλθεια» αναφέρονται τα εξής:

«Από δημοσιεύματα ενημερωθήκαμε ότι η Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Ιδρύματα που εδρεύουν στη Θεσσαλονίκη προτίθενται, μέσω ελεγχόμενων διασταυρώσεων μεταξύ προβάτων της ελληνικής φυλής Καραγκούνικου και της γαλλικής φυλής Lacaune (Λακών), να δημιουργήσουν μία νέα συνθετική φυλή προβάτων με την επωνυμία «Κάρλα».

Η φυλή Lacaune είναι γνωστή για την υψηλή γαλακτοπαραγωγή της, η οποία αποτελεί επίτευγμα της στενής συνεργασίας των Γάλλων εκτροφέων της φυλής, τοπικών τυροκομικών επιχειρήσεων και του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωπονικής Έρευνας της Γαλλίας επί μία τριακονταετία. Η φυλή του Καραγκούνικου προβάτου, ως τυπικός εκπρόσωπος των πεδινών αυτοχθόνων φυλών, είναι ανθεκτική σε ακραίες θερμοκρασίες και υψηλή υγρασία, καθότι εξελίχθηκε στο περιβάλλον του θεσσαλικού κάμπου όπου οι διακυμάνσεις της θερμοκρασίας και της υγρασίας κατά τη διάρκεια του έτους είναι έντονες. Επίσης είναι μία φυλή που έχει μακροβιότητα, προσαρμοστικότητα στη μηχανική άμελξη και εξίσου καλές αποδόσεις στη γαλακτοπαραγωγή και στην παραγωγή αρνιών.

Συνεπώς το πρόγραμμα δημιουργίας μίας νέας συνθετικής φυλής προβάτων στοχεύει στην σύζευξη των συγκριτικών πλεονεκτημάτων και των δύο φυλών. Ωστόσο λόγω της μακρόχρονης ενασχόλησής μας με τις αυτόχθονες ελληνικές φυλές προβάτων και την προβατοτροφία γενικότερα, θεωρούμε χρέος μας να προβούμε στις ακόλουθες επισημάνσεις:

1. Για την επιτυχία αυτού του εγχειρήματος απαιτείται μακροχρόνιος σχεδιασμός και προσήλωση στο στόχο αυτό επί μία εικοσαετία, κατά μέσο όρο. Υπάρχει το προηγούμενο παράδειγμα της φυλής «Φριζάρτα» που δημιουργήθηκε κατά την περίοδο 1960-1980 και προήλθε από τη διασταύρωση του εγχώριου πεδινού προβάτου Άρτας με κριούς της φυλής Ανατολικής Φρισλανδίας.

2. Επίσης θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η συνθετική φυλή που θα προκύψει, ενδεχομένως να έχει καλύτερες αποδόσεις, αλλά πιθανότατα θα έχει αυξημένες διατροφικές ανάγκες που θα πρέπει να καλύπτονται αφενός με τη βόσκηση πλούσιων πεδινών βοσκοτόπων και αφετέρου με τη χορήγηση μιγμάτων συμπυκνωμένων ζωοτροφών. Αυτό συνεπάγεται αφενός ότι εύφορες γαίες της Θεσσαλίας θα πρέπει να διατεθούν ως βοσκότοποι ή για τη καλλιέργεια κτηνοτροφικών φυτών και αφετέρου ότι το κόστος παραγωγής των προϊόντων της φυλής (γάλακτος και αρνίσιου κρέατος) θα αυξηθεί. Αυτές οι παράμετροι είναι δέον να ληφθούν υπόψη από τους ιθύνοντες του προγράμματος, καθώς ένα μεγάλο πρόβλημα της σύγχρονης εντατικής προβατοτροφίας είναι το αυξημένο κόστος των ζωοτροφών.

3. Αν δοθεί έμφαση στη βελτίωση της γαλακτοπαραγωγής, λόγω της παρείσφρησης γενετικού υλικού που αυταπόδεικτα δεν ανήκει στο γεωγραφικό περιβάλλον της Θεσσαλίας, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος να τροποποιηθούν τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του παραγόμενου τυριού «Φέτα», το οποίο ως γνωστόν αποτελεί το σημαντικότερο τυποποιημένο εξαγώγιμο προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) της χώρας μας.

4. Αν δοθεί έμφαση στη βελτίωση της κρεοπαραγωγής, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι επί του παρόντος, τουλάχιστον, οι αμνοί ελληνικής παραγωγής που συνιστούν εξαγώγιμο προϊόν σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, είναι τα λεγόμενα «αρνάκια γάλακτος», το σφάγιο των οποίων έχει καθαρό σωματικό βάρος που δεν ξεπερνά τα δέκα έως δώδεκα κιλά. Επομένως η παραγωγή μεγαλόσωμων αρνιών, με διαφορετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά, δεν είναι βέβαιο ότι θα αποφέρει ουσιώδες κέρδος για τους προβατοτρόφους, διότι αρνιά αυτού του τύπου παράγονται εδώ και δεκαετίες από κράτη της Βόρειας Ευρώπης σε μεγάλες ποσότητες και με μικρό κόστος παραγωγής, λόγω των εκτενών βοσκοτόπων που διαθέτουν οι χώρες αυτές.

5. Επίσης θα πρέπει να επισημανθεί ότι το εν λόγω πρόγραμμα δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος της αυτόχθονης ελληνικής φυλής του Καραγκούνικου προβάτου, δηλαδή θα πρέπει να διασφαλιστεί από το Κέντρο Ζωικών Γενετικών Πόρων Καρδίτσας, που είναι η αρμόδια εποπτεύουσα Κρατική Αρχή στη Θεσσαλία, ότι δεν θα αφομοιωθεί η εν λόγω ελληνική φυλή από τη γαλλική φυλή Lacaune στο πλαίσιο της δημιουργίας της νέας συνθετικής φυλής προβάτου «Κάρλα». Επισημαίνεται ότι από το έτος 2003 η εν λόγω αποκεντρωμένη Υπηρεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σε συνεργασία με τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Προβατοτρόφων Καραγκούνικων Προβάτων, με την οικονομική ενίσχυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εφαρμόζει πρόγραμμα διάσωσης και διατήρησης της εν λόγω ελληνικής φυλής (1), η οποία είναι στενά συνδεδεμένη με την πολιτιστική κληρονομιά της Θεσσαλίας.

Το εν λόγω εγχείρημα προσπαθεί να συστηματοποιήσει, την ήδη επιχειρούμενη από πολλούς κτηνοτρόφους, διασταύρωση του Καραγκούνικου προβάτου με το γαλλικό πρόβατο Lacaune. Ως εκ τούτου, η επιστημονική καθοδήγηση των κτηνοτρόφων είναι αναγκαία ώστε να μην γίνονται άσκοποι πειραματισμοί με αβέβαια αποτελέσματα.
Κατά αυτήν την έννοια, δεν είμαστε καταρχήν αντίθετοι με το εν λόγω πρόγραμμα δημιουργίας της συνθετικής φυλής «Κάρλα», αλλά θεωρούμε χρέος μας να ασκήσουμε καλόπιστη κριτική, ώστε το εν λόγω πρόγραμμα να στεφθεί με επιτυχία χωρίς να υπάρξουν δυσμενείς συνέπειες από την εκπόνησή του.

Ως εκ τούτου, επισημαίνουμε ότι θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα για τη διατήρηση του γενετικού υλικού των καθαρόαιμων Καραγκούνικων προβάτων, τα οποία συνιστούν ένα μικρό υποσύνολο του πληθυσμού των εκτρεφόμενων προβάτων στη Θεσσαλία, δεδομένου ότι πολλά θεσσαλικά πρόβατα έχουν καταβολές από το Καραγκούνικο πρόβατο, αλλά δεν είναι καθαρόαιμα, λόγω των επιμειξιών τους με άλλες φυλές, ως επί το πλείστον ξενικές. Επομένως, λόγω της συρρίκνωσής του, θα πρέπει να περιφρουρηθεί ο υφιστάμενος πληθυσμός των καθαρόαιμων Καραγκούνικων προβάτων, ο οποίος αποτελεί αναντικατάστατη γονιδιακή δεξαμενή για τη θεσσαλική προβατοτροφία.

Εν κατακλείδι, για τη διασφάλιση της καθαροαιμίας του Καραγκούνικου προβάτου, η εν λόγω επιχειρούμενη πειραματική διασταύρωση θα πρέπει να είναι απόλυτα ελεγχόμενη και να διενεργηθεί υπό την εποπτεία των Υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που είναι υπεύθυνες για τη διατήρηση των ελληνικών φυλών αγροτικών ζώων.

Επιπλέον, για την διατήρηση και αύξηση του πληθυσμού των καθαρόαιμων Καραγκούνικων προβάτων, φρονούμε ότι θα ήταν προτιμότερο η φυλή «Κάρλα» να προκύψει από τη διασταύρωση κριών της φυλής του Καραγκούνικου προβάτου με προβατίνες της φυλής Lacaune, ώστε οι καθαρόαιμες καραγκούνικες προβατίνες να εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για τη διαιώνιση της ελληνικής αυτής φυλής προβάτου.

07/03/2025 10:12 πμ

«Η επιβίωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα δεν είναι ζήτημα που αφορά κάποια κόμματα. Είναι εθνικό ζήτημα που οφείλουμε να προτάξουμε. Έχουμε χρέος να κρατήσουμε τον πρωτογενή τομέα ζωντανό και να ενισχύσουμε τη συμβολή του στην παραγωγική δράση, αλλά και στην πατρίδα μας», ανέφερε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια των εγκαινίων της 14ης Agrothessaly.

«Η κυβερνητική πολιτική είναι σαφώς προσανατολισμένη στην ανάπτυξη του αγροτικού τομέα» ανέφερε ο Κώστας Τσιάρας και τόνισε ότι «έχει σημασία να δώσουμε όραμα, αλλά και τη δυνατότητα στον παραγωγικό κόσμο να κάνει βήματα στο μέλλον», επισημαίνοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι με συγκεκριμένα μέτρα να καταστήσει τον πρωτογενή τομέα βασικό πυλώνα της οικονομικής πολιτικής δημιουργώντας τις συνθήκες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις για τη νέα ΚΑΠ, μετά το 2027, σημείωσε ότι στόχος της θα είναι η ανθεκτικότητα του πρωτογενούς τομέα, η προσέλκυση νέων στην παραγωγή, η ενίσχυση των απομακρυσμένων και μειονεκτικών περιοχών και η λήψη μέτρων για ενίσχυση του αγροτικού κόσμου. Ο ΥπΑΑΤ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία της αγροτικής παραγωγής, στην προσπάθεια για διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, καθώς τα αγροτικά προϊόντα συμβάλλουν καθοριστικά στην επισιτιστική επάρκεια.

Τα κυβερνητικά μέτρα

Παράλληλα αναφέρθηκε στα τελευταία γενναία, όπως τα χαρακτήρισε, μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου:

Μέτρο 23, ύψους 142,7 εκατ ευρώ για την ενίσχυση καλλιεργειών που έχουν υποστεί απώλειες στην παραγωγή άνω του 30%. Οφειλόμενες σε επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

Εκδόθηκε και για το 2025 η ΚΥΑ των αποζημιώσεων για τη θανάτωση των ζώων από τις ζωοονοσους, με τιμές επαυξημένες σε πολλές περιπτώσεις άνω του 100%

Έκδοση εντός του Μαρτίου της ΥΑ για το νέο 5.2, με στόχο την ενίσχυση σε ποσοστό 100%, για την αγορά νέου Ζωικού κεφαλαίου σε όσους κτηνοτρόφους θανατώθηκε το κοπάδι τους, εξ αιτίας των ζωονόσων.

Αυτήν την εβδομάδα εκδόθηκε η πρόσκληση για το μέτρο των σπάνιων φύλων αγροτικών ζώων

Στο νομοσχέδιο του ΥΠΑΑΤ που ψηφίστηκε την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή, ρυθμίσαμε θέματα των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, των υδατοκαλλιεργειών και διαγράψαμε πάνω από 7.000 λιμνάζουσες αλιευτικές πρόσφυγες που επί δεκαετίες ταλαιπωρούν τους αλιείς μας. Επίσης,ρυθμίζονται για πρώτη φορά τα κόκκινα αγροτικά δάνεια για φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς

Το καλοκαίρι που μας πέρασε σχεδιάσαμε και εκτελέσαμε την μεγαλύτερη κτηνιατρική επιχείρηση και καταφέραμε να εκριζώσουμε την πανώλη από τη χώρα, ενώ στο μέτωπο της ευλογιάς αυτήν τη στιγμή έχουμε μόνο 2 ενεργές περιφερειακές ενότητες από τις 21 που είχαν διαπιστωθεί κρούσματα

Υπεγράφη η πρόσκληση για επενδύσεις ύψους 300 εκατ ευρώ για θερμοκηπιακές καλλιέργειες

Είναι σε εξέλιξη τα μέτρα για την αγροτική οδοποιία και των νέων αγροτών. Οι αιτήσεις για έργα ξεπέρασαν τις 1.000 και το ποσό των προτάσεων υπερβαίνει την προβλεπόμενη υπεδέσμευση.

Στις 31/12/24 έκλεισε η προγραμματική περίοδος του επιχειρησιακού προγράμματος αλιείας - θάλασσας, με απορρόφηση που ξεπέρασε το 102%, γεγονός που συνέβη για πρώτη φορά στη χώρα

Ήδη εκτελούνται με πολύ υψηλά ποσοστά απορρόφησης τα τομεακά προγράμματα του οίνου, ελαιολάδου, οπωροκηπευτικών και μελισσοκομικών.

Υλοποιούνται την τρέχουσα περίοδο 28 προγράμματα προβολής προώθησης αγροτικών προϊόντων, ύψους 54 εκατ. ευρώ, κατατάσσοντας τη χώρα μας πολύ ψηλά στον τομέα αυτό σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη

Βρίσκονται σε εξέλιξη σε συνεργασία με τρίτες χώρες η δημιουργία πρωτοκόλλων για την εξαγωγή αγροτικών προϊόντων με στόχο το άνοιγμα νέων Αγορών. Έχουν κατατεθεί τα τελευταία χρόνια πάνω από 60 αιτήσεις με τους αντίστοιχους τεχνικούς φακέλους σε 15 χώρες ενδιαφέροντος των Ελλήνων εξαγωγέων. Πολλοί απ’ αυτούς τους φακέλους αφορούν και προϊόντα της θεσσαλικής γης, όπως το αχλάδι, μήλο, ακτινίδιο, επιτραπέζιο σταφύλι, κεράσι, ροδάκινο αλλά και σπόρους βαμβακιού.

Ξαναδίνουμε όραμα στη Θεσσαλία

Σε ό,τι αφορά στη Θεσσαλία, όπως είπε ο κ. Τσιάρας, οι όποιες εκκρεμότητες αφορούν τον Daniel βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, όπως η πληρωμή από το μέτρο 5.2 για την αποκατάσταση του ζωικού κεφαλαίου και την ανακατασκευή των κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων.

«Η συζήτηση για το τι έχει περάσει η Θεσσαλία το προηγούμενο διάστημα είναι μεγάλη και θα μας απασχολήσει και στο μέλλον. Έχει όμως μεγάλη σημασία, μέσα από έναν συγκεκριμένο σχεδιασμό, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές να ξαναδώσουμε και το όραμα και πολύ περισσότερο τη δυνατότητα σε όλο τον παραγωγικό κόσμο, και της Θεσσαλίας, αλλά και της πατρίδας μας να κάνει τα απαραίτητα βήματα στου στο μέλλον», είπε ο κ. Τσιάρας.

Απαντώντας για τα έργα ορεινής υδρονομίας που υλοποιεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπως και στη συνεργασία που θα έχει με τον ΟΔΥΘ είπε ότι ήταν μία συνειδητή επιλογή η δημιουργία του, με στόχο , όχι μόνο τον χειρισμό, αλλά και την ορθολογική διαχείριση των υδάτινων πόρων.

«Δεν πρόκειται για μια εύκολη άσκηση και εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Μέσα από την αξιοποίηση των πόρων του ΣΣ ΚΑΠ πολύ σύντομα θα έχουμε την πρόσκληση που θα απευθύνεται στις Περιφέρειες για τα μεγάλα αρδευτικά έργα και σε δεύτερο χρόνο την πρόσκληση για τα μικρά εγγειοβελτιωτικά έργα. Προσπαθούμε με αυτόν τον τρόπο και με πολύ σημαντικά ποσά, να δώσουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα, μέσα από ένα πρόγραμμα που θα εντάσσεται στο συνολικό σχεδιασμό και θα βοηθάει και στο ζήτημα της επάρκειας, αλλά και στο ζήτημα της διαχείρισης του αρδευτικού νερού.

Θυμίζω ότι ήδη τρέχουν τα προγράμματα του ύδωρ 2.0. Έξι από αυτά τα μεγάλα έργα βρίσκονται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και, από ό,τι είμαι σε θέση να γνωρίζω, έχουν ολοκληρωθεί οι περισσότερες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τους εκπροσώπους των εταιρειών που θα κάνουν τα έργα.

Νομίζω ότι αυτή την περίοδο μπορεί κανείς να διαπιστώσει ότι για πρώτη φορά στην πατρίδα μας υπάρχει ένας ολιστικός σχεδιασμός που αφορά το νερό».

Πρόγραμμα για στήριξη των σπάνιων φυλών

Τέλος, αναφερόμενος στο Θεσσαλικό πρόβατο, για το οποίο θα γίνει εκδήλωση στην AgroThessaly από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, σημείωσε ότι «έχει την υποστήριξη του ΥπΑΑΤ και της Περιφέρειας. Το μέτρο για τις σπάνιες φυλές είναι «ήδη στον αέρα και τρέχει». Το Υπουργείο μέσα από τις δικές του πολιτικές στηρίζει τις σπάνιες φυλές και δημιουργεί, με αυτόν τον τρόπο, τη δυνατότητα της διατήρησης αυτών των φυλών, αλλά και του ζωικού κεφαλαίου συνολικά.

Στην εφετινή Agrothessaly συμμετέχουν 800 εκθέτες από 34 χώρες και περιλαμβάνονται περισσότερες από 20 παράλληλες εκδηλώσεις. Η έκθεση, στη Σκεπαστή Αγορά της Νεάπολης, στη Λάρισα, θα διαρκέσει ως τις 9 Μαρτίου. Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Helexpo, Αναστάσιος Τζήκας, και μέλη της Διοίκησης και επισκέφθηκαν περίπτερα της Έκθεσης.

Στα εγκαίνια ήτα παρόντες ο υφυπουργός Χρήστος Κέλλας, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, ο Δήμαρχος Λάρισας Αθανάσιος Μαμάκος, οι ΓΓ του ΥΠΑΑΤ Γιώργος Στρατάκος και Δημήτρης Παπαγιαννίδης και ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ Αντώνης Φιλιππής και Παναγιώτης Χατζηνικολάου.

04/03/2025 03:58 μμ

Ψηφίσθηκε από την Ολομέλεια το νομοσχέδιο «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Το σχέδιο νόμου, επί του συνόλου ψηφίσθηκε από τη ΝΔ. Το καταψήφισαν ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας.

Επίσης, ψηφίσθηκε από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, η υπουργική τροπολογία του ΥπΑΑΤ για:
Την καταβολή έκτακτης αποζημίωσης στο προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και άλλων δομών των Περιφερειακών Υπηρεσιών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Τη σύναψη συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων.
Την επίλυση ζητημάτων αλιευτικών προσφυγών.
Τη ρύθμιση για την εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Τη διάταξη με μισθολογικά θέματα του Υπουργείου Ανάπτυξης και
Τη διάταξη για την χρηματοδότηση της εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας.

Την καταψήφισαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Νίκη και Σπαρτιάτες, ενώ με «παρών» τοποθετήθηκαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας.

Κατά πλειοψηφία ψηφίσθηκε και η βουλευτική τροπολογία για την «προστασία φθοράς αγροτικού κτήματος από ανεπιτήρητα παραγωγικά ζώα», που είχε γίνει αποδεκτή από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Με την τροπολογία «προβλέπεται η δυνατότητα επιβολής προστίμων τόσο από τα δασικά όργανα, όσο και την Ελληνική Αστυνομία, γεγονός που ενισχύει τον κατασταλτικό και προληπτικό χαρακτήρα της ρύθμισης». Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, «μέσω της κλιμακούμενης οικονομικής επιβάρυνσης και της διευρυμένης εποπτείας, στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα αποτρεπτικό πλαίσιο που θα προστατεύει αποτελεσματικά την αγροτική περιουσία και τα συμφέροντα των αγροτών».

Η τροπολογία προβλέπει υψηλά πρόστιμα για τους παραβάτες. Συγκεκριμένα, τα χρηματικά ποσά των προστίμων, που θα πρέπει να καταβάλλονται άμεσα, θα διαμορφώνονται σε 500 ευρώ για την πρώτη φορά πρόκλησης αγροτικών φθορών, αυξανόμενο σε 1.500 ευρώ για την επόμενη φορά και για κάθε επόμενη προβλέπεται διπλασιασμός μέχρι ποσού 12.000 ευρώ. Μέχρι σήμερα τα πρόστιμα κυμαίνονταν από 50 έως 1.000 ευρώ.

Δείτε το νομοσχέδιο με τις τροπολογίες (εδώ)

28/02/2025 09:34 πμ

«Είναι ένα σχέδιο νόμου που απαντά στις πραγματικές ανάγκες των ανθρώπων της υπαίθρου», δήλωσε ο υπουργός, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του ΥπΑΑΤ.

To νομοσχέδιο φέρει τον τίτλο: «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η ψήφιση επί της αρχής του νομοσχέδιου και η υπουργική τροπολογία που περιλαμβάνει τις ρυθμίσεις: Έκτακτη αποζημίωση στο προσωπικό των κτηνιατρικών υπηρεσιών και άλλων δομών των περιφερειακών υπηρεσιών και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Σύναψη συμβάσεων προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου από τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων. Επίλυση ζητημάτων αλιευτικών προσφυγών. Εγκατάσταση μονάδων ΑΠΕ σε αγροτική γη υψηλής παραγωγικότητας.

Ο ΥπΑΑΤ ξεκαθάρισε ότι η Νέα Δημοκρατία βλέπει τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις ως έναν ουσιαστικό θεσμικό εταίρο για τη χάραξη αγροτικής πολιτικής και ενισχύει τον ρόλο τους, εφαρμόζοντας τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις. «Ενισχύουμε τη φωνή των αγροτών και κάνουμε τις οργανώσεις πραγματικούς εταίρους στην άσκηση αγροτικής πολιτικής».

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για τον ΟΠΕΚΕΠΕ, υπογράμμισε: «Μιλάτε για αδιαφάνεια, αλλά όταν κάνουμε τολμηρά βήματα για να βάλουμε τέλος στις σκιές, στέκεστε απέναντι. Αποφασίστε: Θέλετε λύσεις ή συντήρηση του προβλήματος;» Στο φλέγον ζήτημα των «κόκκινων» αγροτικών δανείων, ο κ. Τσιάρας τόνισε: «Για πρώτη φορά, κυβέρνηση τολμά να βάλει τάξη. Για πρώτη φορά, η Τράπεζα της Ελλάδος επιτρέπει ειδικό χειρισμό. Δεν κρυβόμαστε. Βγάλτε τις μάσκες και πείτε ευθέως εαν θέλετε να στηριχθούν οι αγρότες ή όχι».

Χαρακτήρισε την εξυγίανσή του ΟΠΕΚΕΠΕ εθνικό στοίχημα, καθώς μέσω αυτού διοχετεύονται πάνω από 2,5 δισ. ευρώ κάθε χρόνο στους Έλληνες αγρότες. «Όποιος αμφισβητεί τη σημασία αυτών των πόρων, ας το πει καθαρά και ανοιχτά στους ανθρώπους της παραγωγής», επεσήμανε , προσθέτοντας ότι η ΚΑΠ εξασφαλίζει 19,3 δισ. ευρώ για τον αγροτικό κόσμο και τις υποδομές.

Ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στις μεγάλες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης:

  • Υλοποιούμε το μεγαλύτερο πρόγραμμα αγροτικής οδοποιίας στην ιστορία της χώρας.
  • Ενισχύουμε τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες με μια νέα πρόσκληση που ξεκινά άμεσα.
  • Πραγματοποιούμε πρόγραμμα 600 εκατ. ευρώ για αρδευτικά έργα και έργα μεταποίησης.
  • Ενεργοποιούμε το Μέτρο 23 του ΠΑΑ για να καλυφθούν οι αγρότες, όταν οι απώλειες ξεπερνούν το 30%.

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ μείωσε τον ΦΠΑ στο 6% για λιπάσματα και εφόδια και στο 13% για τα αγροτικά μηχανήματα, θέσπισε την επιστροφή του ΕΦΚ στο πετρέλαιο στο 100%, χωρίς πλαφόν, έριξε την τιμή της κιλοβατώρας στα 9,3 λεπτά, κάτω από το κόστος παραγωγής.

«Δεν ισχυριζόμαστε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματα, αλλά δεν κρυφτήκαμε ποτέ. Δίνουμε μάχες, φέρνουμε λύσεις και είμαστε δίπλα στους ανθρώπους της παραγωγής. Όσοι μιλούν γενικά και αόριστα, ας πουν καθαρά: Είναι με τους αγρότες ή με τη μιζέρια και τη διατήρηση της αδιαφάνειας;» υπογράμμισε.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόνισε πως για τη Νέα Δημοκρατία ο πρωτογενής τομέας δεν είναι απλώς αριθμοί. «Είναι οι άνθρωποι της υπαίθρου, η ψυχή της ελληνικής οικονομίας, η ποιότητα των προϊόντων μας που αποτελούν τη βάση της μεσογειακής διατροφής. Ο πρωτογενής τομέας χρειάζεται rebranding, και αυτό το rebranding το χτίζουμε με έργα και όχι με λόγια».

27/02/2025 12:55 μμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί καλαμποκιού με την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024.

Αν και το ΥπΑΑΤ έχει υποσχεθεί την μείωση του αναγκαίου πλαφόν για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης στο καλαμπόκι ακόμη δεν έχει ανακοινώσει κάτι επίσημα. Την ίδια στιγμή οι παραγωγοί κάνουν αγώνα δρόμου για να βρουν τιμολόγια για να τα καταθέσουν στο σύστημα μέχρι 15/3 και να μην χάσουν την στρεμματική ενίσχυση.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας, αγροκτηνοτρόφος από την Καρδίτσα, «φέτος λόγω των καιρικών συνθηκών είχα μια μέση απόδοση 750 κιλά το στρέμμα. Άλλοι παραγωγοί είχαν ακόμη πιο χαμηλές αποδόσεις. Που θα βρω ποσότητες για να ακλύψω το πλαφόν των 900 κιλών το στρέμμα για να τις πουλήσω ώστε να πάρω την συνδεδεμένη ενίσχυση του 2024. Όλη η Ελλάδα είχε μειωμένες αποδόσεις και θα πρέπει το ΥπΑΑΤ να έκανε τις απαραίτητες ενέργειες για να μην χαθεί η ενίσχυση».

Δικαιούχοι συνδεδεμένης

Να θυμίσουμε ότι δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης αραβόσιτου είναι οι ενεργοί γεωργοί που πληρούν τους παρακάτω όρους επιλεξιμότητας:
1. Να χρησιμοποιούν τουλάχιστον 25 κιλά σπόρου αραβοσίτου ανά εκτάριο ή 70.000 σπόρους ανά εκτάριο, δηλαδή η απαιτούμενη ελάχιστη ποσότητα σπόρου προς σπορά ποικιλιών (υβριδίων) αραβοσίτου να είναι 2,5 κιλά/στρέμμα ή 7.000 σπόροι/στρέμμα, για τον οποίο πρέπει να προσκομίζουν αντίστοιχο τιμολόγιο αγοράς.
2. Να καλλιεργούν αραβόσιτο σε επιλέξιμες εκτάσεις. Οι επιλέξιμες αυτές εκτάσεις πρέπει να βρίσκονται σε περιοχές με υδατικά συστήματα των οποίων τα ύδατα είναι σε καλή κατάσταση από ποσοτικής και ποιοτικής πλευράς.
3. Να παραδίδουν κατ’ ελάχιστον 9 τόνους προϊόν ανά εκτάριο ή 40 τόνους ενσίρωμα ανά εκτάριο, από 15/07 του έτους ενίσχυσης έως τις 28/02 του επόμενου έτους. Προϋπόθεση για τη χορήγηση της ενίσχυσης είναι η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης του προϊόντος σε μεταποιητική μονάδα, κτηνοτρόφο ή έμπορο του προϊόντος.

Αγορά ζώων

Στην περίπτωση που οι δικαιούχοι διατηρούν παράλληλα κτηνοτροφική εκμετάλλευση, απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς σπόρου για το μέρος της παραγωγής που προορίζεται για ζωοτροφή και αυτό υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο. Δεν απαιτείται η προσκόμιση τιμολογίου αγοράς ή πώλησης για το μέρος της ζωοτροφής που προορίζεται για τα ζώα της
εκμετάλλευσής τους, το οποίο θα υπολογίζεται σε συνάρτηση με τον αριθμό, το είδος και τις διατροφικές απαιτήσεις εκάστου ζώου σε αραβόσιτο.
Εδώ όμως υπάρχει ένα πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους που αγόρασαν ζώα το 2024.

Ο κ. Γιάννης Καλογρίτσας τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «λόγω της θεομηνίας Ντάνιελ έχασε τα πρόβατά του. Αγόρασε αρνάδες αλλά όταν πήγε να τα δηλώσει του ανέφεραν ότι μόνο όσοι μέχρι 15/5 μπόρεσαν να τα δηλώσουν στο ΟΣΔΕ. Μετά από την συγκεκριμένη ημερομηνία τα ζώα έμειναν αδήλωτα. Το καλαμπόκι δεν φτάνει να ταΐσω τα ζώα μου και μου ζητούν τιμολόγια πώλησης». Αυτό σημαίνει ότι θα έχανε την συνδεδεμένη στο καλαμπόκι.

Αυτό που θα πρέπει να κάνουν οι κτηνοτρόφοι είναι να προχωρήσουν σε συμπληρωματική δήλωση ΟΣΔΕ για να δηλώσουν τα ζώα που αγόρασαν αλλά και αυτά που γεννήθηκαν. Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να τα έχουν δηλώσει τον περασμένο Δεκέμβριο και στην βάση του ΥπΑΑΤ για τον αριθμό αιγοπροβάτων.

26/02/2025 10:50 πμ

Νέα κρούσματα ευλογιάς εντοπίστηκαν σε δύο μονάδες στην περιοχή του Γέροντα του δήμου Νέστου στην Καβάλα.

Μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα έχουμε ξανά κρούσματα ευλογιάς σε αιγοπρόβατα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης. Παρά τα μέτρα φαίνεται ότι το πρόβλημα παραμένει στην χώρα.

Στο μεταξύ πληροφορίες του ΑγροΤύπου από το ΥπΑΑΤ αναφέρουν ότι «μελετούν ακόμη τις ενισχύσεις de minimis για τις ζωοτροφές».

Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ ανέφερε τα εξής:
«Για τους πληγέντες κτηνοτρόφους από την πανώλη και την ευλογιά, εκτός από τις υψηλές αποζημιώσεις για τα ζώα που θανατώθηκαν, δρομολογείται και η αντικατάσταση του ζωικού κεφαλαίου μέσω της ενεργοποίησης μέτρου αντίστοιχου με το Μέτρο 5.2 (με κάλυψη 100% για τους πληγέντες κτηνοτρόφους)».

Από την πλευρά τους οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι και κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης (ΑΜ-Θ), ζητούν άμεση αποζημίωση για απώλεια εισοδήματος της εκμετάλλευσης με 50 ευρώ / ζώο, με την αποζημίωση αυτή να επαναλαμβάνεται σε περίπτωση πλήρους επανασύστασης του κοπαδιού, με τη συμπλήρωση ενός έτους από την πρώτη καταβολή. Ακόμη ζητούν:

  • Αναστολή των ασφαλιστικών εισφορών προς τον ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα μέχρι την πλήρη επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου.
  • Πάγωμα για 3 έτη όλων των οφειλών και των ρυθμίσεων των κτηνοτρόφων, προς φορείς του δημοσίου.
  • Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος αποπληρωμής, για οφειλές των κτηνοτρόφων προς ιδιώτες προμηθευτές.
  • Άμεση προκύρηξη του μέτρου (τύπου 5.2), για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου, με απλοποιημένες διαδικασίες και ξεκάθαρους όρους ένταξης. Ταυτόχρονα χρονοδιάγραμμα έγκρισης των αιτήσεων των κτηνοτρόφων και οδικός χάρτης ολοκλήρωσης του μέτρου, που θα συμβαδίζει με το χρονοδιάγραμμα επανασύστασης που θα αποφασίσει η κτηνιατρική υπηρεσία.
  • Χρηματοδότηση με άτοκο δάνειο για την αγορά ζώων, για όσους ενταχθούν στο μέτρο επανασύστασης ζωικού κεφαλαίου, με εγγύηση την έγκριση ένταξης σε αυτό.
  • Άτοκο δάνειο με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, με τριετή περίοδο χάριτος, για όσους δεν μπορέσουν ή δεν θελήσουν να ενταχθούν στο μέτρο.
  • Άμεση ολοκλήρωση της διαδικασίας έγκρισης και ολοκλήρωσης του μέτρου 5.2, για τους δικαιούχους των καταστροφών από τον Daniel της Θεσσαλίας και τις φωτιές του Έβρου.
  • Άμεση ενεργοποίηση της πλατφόρμας που αφορά την ανωτέρα βία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που μέχρι σήμερα είναι ανενεργή, για την ενεργοποίηση της πληρωμής των ενισχύσεων των κτηνοτρόφων που επλήγησαν από τις ζωονόσους, λόγω ανωτέρας βίας, χωρίς περαιτέρω γραφειοκρατικές διαδικασίες και για όσο χρονικό διάστημα ορίσει η κτηνιατρική υπηρεσία ότι χρειάζεται, για την επανασύσταση του ζωικού κεφαλαίου των εκμεταλλεύσεων.

Από την πλευρά του το ΥπΑΑΤ δεν έχει κάνει τίποτα από όλα αυτά.

25/02/2025 12:26 μμ

Απαιτούνται πρόσθετα μέτρα της ΕΕ για την προσέλκυση νέων στην αγροτική οικονομία και την εξασφάλιση δίκαιου εισοδήματος, τονίστηκε στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, που έγινε, στις 24 Φεβρουαρίου 2025, στις Βρυξέλλες.

«Ένας στους τέσσερις πολίτες της ΕΕ ζει σε αγροτικές περιοχές. Απαιτείται μια ευρύτερη κατανόηση των αναγκών και των προκλήσεων που αντιμετωπίζουν οι αγροτικοί πληθυσμοί και οι αγρότες για να εξασφαλιστεί μια ισχυρή και ζωντανή ύπαιθρος. Υποστηρίζουμε ότι η χρηματοδότηση αυτών των περιοχών θα πρέπει να παρέχεται όχι μόνο από την Κοινή Γεωργική Πολιτική (ΚΓΠ), αλλά και από άλλες πολιτικές της ΕΕ. Επιπλέον, εργαζόμαστε για διατομεακές λύσεις για την πρόληψη της ερήμωσης της υπαίθρου», δήλωσε ο κ. Czesław Siekierski, Πολωνός Υπουργός Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Συμβούλιο η Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για τη γεωργία και τα τρόφιμα, το οποίο δημοσιεύτηκε στις 19 Φεβρουαρίου 2025. Ο κύριος στόχος του οράματος είναι να καταστήσει την ΕΕ έναν τόπο όπου η γεωργία είναι ελκυστική για τις μελλοντικές γενιές και ο αγροδιατροφικός τομέας ανταγωνιστικός, ανθεκτικός και δίκαιος.

Κατά την συζήτηση αναφέρθηκαν τα εξής θέματα: η ανάγκη η ΚΓΠ να έχει κατάλληλο και χωριστό προϋπολογισμό βασισμένο σε δύο πυλώνες, η σημασία της συνεχούς στήριξης για τις αγροτικές περιοχές, η ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα διατροφής και η ανάγκη για απλοποίηση της ΚΓΠ

Την ανάγκη να υπάρξουν μέτρα για προσέλκυση νέων στον πρωτογενή τομέα και πέραν της ΚΑΠ, επισήμανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Τσιάρας σε παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ, στις Βρυξέλλες, όπου είχε συνάντηση και με τον Ευρωπαίο Επίτροπο κ. Κριστόφ Χάνσεν.

«Χωρίς νέους δεν υπάρχει μέλλον στον τομέα», τόνισε ο κ. Τσιάρας και πρόσθεσε ότι «είναι σημαντική η εξασφάλιση ενός δίκαιου εισοδήματος για τους αγρότες μας που χρειάζονται τη στήριξη των άμεσων ενισχύσεων, καθώς τα εισοδήματά τους εξακολουθούν να είναι χαμηλά και ευάλωτα στις γεωπολιτικές αναταραχές και στις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης. Στο πλαίσιο αυτό η ενίσχυση της εργαλειοθήκης αντιμετώπισης των κινδύνων είναι απαραίτητη».

Ο Έλληνας υπουργός, αναφέρθηκε «στον καθοριστικό ρόλο της ακμάζουσας υπαίθρου στην επισιτιστική ασφάλεια, την κοινωνική συνοχή, τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την οικονομία. Η ΚΑΠ και η πολιτική συνοχής αποτελούν βασικούς μοχλούς για την υποστήριξη των αγροτικών κοινοτήτων, ωστόσο η διαμόρφωση μιας ολιστικής, πολυτομεακής στρατηγικής είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική αξιοποίησή τους». Το πρόβλημα της ευρωπαϊκής υπαίθρου, είπε, αγγίζει το σύνολο της κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής της Ένωσης.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΕ, η μείωση του πληθυσμού στην ύπαιθρο είναι μεγαλύτερη του 2% ανά έτος, κατά τα τελευταία 20 χρόνια. Και αυτό, σημείωσε, γίνεται δυσμενέστερο γιατί φεύγουν από την ευρωπαϊκή ύπαιθρο, κυρίως, άτομα νεαρής ηλικίας. «Αυτό σημαίνει ότι σε λίγα χρόνια η μείωση θα είναι εκθετική, εξαιτίας της μη ανανέωσης του πληθυσμού. Συνεπώς, το κοινωνικό και οικονομικό πλέγμα μέτρων που πρέπει να εφαρμοστεί υπερβαίνει εμφανώς τα στενά όρια χρηματοδότησης της ΚΑΠ. Και μολονότι υπάρχει κάποιο απόθεμα γνώσης, ιδίως λόγω της προσέγγισης LEADER, τα μέτρα και η χρηματοδότηση υπερβαίνουν αυτό το πλαίσιο, αφού το πρόβλημα σε λίγα χρόνια θα αποτελεί ένα εκ των σημαντικότερων δομικών θεμάτων της Ένωσης».

Θωράκιση της υπαίθρου

Για τη θωράκιση της υπαίθρου ο κ. Τσιάρας τόνισε ότι «πρέπει να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες των αγροτικών περιοχών, να βελτιωθεί η συλλογή δεδομένων και η κατάρτιση, καθώς και να ενισχυθεί η μεθοδολογία αξιολόγησης με εστίαση στα ποιοτικά χαρακτηριστικά για τις επιπτώσεις στις αγροτικές κοινότητες. Επιπλέον, οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στο πλαίσιο χάραξης πολιτικής, καθώς επηρεάζουν ποικιλοτρόπως τη ζωή στην ύπαιθρο: από την έλλειψη νερού, στην αναγκαιότητα αλλαγής καλλιεργειών και την αλλαγή των τουριστικών ροών».

Προϋπόθεση για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας των μηχανισμών της ΕΕ ο κ. Τσιάρας έθεσε τον καλύτερο συντονισμό των χρηματοδοτικών εργαλείων της Ένωσης καθώς και στοχευμένες παρεμβάσεις και κίνητρα, κυρίως για την ηλικιακή ανανέωση και την ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας. Σε αυτήν την κατεύθυνση, ο Έλληνας υπουργός τόνισε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση δράσεων όπως το Leader, ενίσχυση εθνικών πολιτικών, αλλά και απλούστευση των ευρωπαϊκών διαδικασιών και των απαιτήσεων που διευκολύνουν τους δικαιούχους στην απορρόφηση χρηματοδοτικών πόρων.

Σε άλλη παρέμβασή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επισήμανε την ανάγκη επικαιροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου που αφορά την ανταγωνιστικότητα των τοπικών προϊόντων οπωροκηπευτικών, καθώς το υφιστάμενο καθιστά τις εισαγωγές από χώρες όπως η Αίγυπτος και η Τουρκία πιο ελκυστικές. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις αναφορές που γίνονται στην Κτηνοτροφία στο νέο όραμα της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα και έθεσε τα προβλήματα που έχουν ανακύψει στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων σε ό,τι αφορά στον οίνο και στη χρήση του ονόματος «Μακεδονία» από παραγωγούς των Σκοπίων.

«Η ονομασία «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ» αποτελεί προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη για οίνους που παράγονται αποκλειστικά στην Ελλάδα και έχει κατoχυρωθεί από το 2004. Δεδομένου ότι οι γεωγραφικές ενδείξεις εμπίπτουν στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διμερούς συμφωνίας, όπως αυτή των Πρεσπών. Η Βόρεια Μακεδονία, ως υποψήφια χώρα, έχει αναλάβει την υποχρέωση, όχι μόνο να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, αλλά και να την εφαρμόσει πλήρως, καθώς αυτό αποτελεί προϋπόθεση για την ενταξιακή της πορεία. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και δεδομένου ότι τα κράτη μέλη της Ένωσης έχουν την υποχρέωση να συμμορφώνονται με τη νομοθεσία, θεωρώ κρίσιμο να διασφαλίζεται σε όλα τα επίπεδα ο σεβασμός και η ορθή εφαρμογή της».

Στην συνάντηση με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Γεωργίας, Κριστόφ Χάνσεν, ο κ. Τσιάρας συζήτησε θέματα που αφορούν το νέο όραμα της ΕΕ για τον πρωτογενή τομέα και την εφαρμογή των πολιτικών απορρόφησης κοινοτικών χρηματοδοτικών πόρων από την χώρα μας.

25/02/2025 11:37 πμ

Σε δηλώσεις, που έκανε στις 15 Φεβρουαρίου 2025, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, είχε αναφέρει ότι «θα δώσουμε ένα οριζόντιο de minimis για τις ζωοτροφές σε όλα τα γαλακτοπαραγωγά ζώα».

Προανήγγειλε, δε, ότι η διαδικασία θα ολοκληρωθεί την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή µέχρι και την Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου.

Φτάσαμε 25 Φεβρουαρίου και ακόμη οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν δει το χρώμα του χρήματος.

Μάλιστα ο υπουργός ΑΑΤ είχε αναφέρει ότι για περιοχές όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και ο Έβρος, όπου η διακίνηση ζώων έχει διακοπεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, προανήγγειλε ειδική ρύθμιση και προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης.

Ούτε κάτι νεότερο για την ειδική ρύθμιση και τα προσαρμοσμένα μέτρα στήριξης έχει ανακοινώσει το ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με την παραδοσιακή συνήθεια, που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια το ΥπΑΑΤ, κάποια μέτρα θα ανακοινωθούν με την μέθοδο της «διαρροής» για να δει τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων.

Όταν δεν υπάρχει εικόνα από το πεδίο καταφεύγεις σε τέτοιες μεθόδους.

21/02/2025 09:49 πμ

Τροπολογία με την οποία θα νομοθετείται το έκτακτο επίδομα στους κτηνιάτρους για τη συμμετοχή τους στην επιτυχή αντιμετώπιση τόσο της πανώλης των μικρών μηρυκαστικών όσο και της ευλογιάς, προανήγγειλε ότι θα καταθέσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην τρίτη συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου που επεξεργάζεται το σχέδιο νόμου υπό τον τίτλο «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Με την ίδια τροπολογία θα ρυθμίζονται ζητήματα του ΕΛΓΑ. «Επιχειρούμε να κλείσουμε μικρές εκκρεμότητες οι οποίες υπήρχαν και να δώσουμε μια ακόμη απάντηση σε προβλήματα, τα οποία είτε λίμναζαν, είτε δεν είχαν απαντηθεί. Πιστεύω ότι αυτό το νομοσχέδιο έρχεται για να δώσει ένα αποτύπωμα στη γενικότερη προσπάθεια που γίνεται στον πρωτογενή τομέα της χώρας», υπογράμμισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια, ο κ. Τσιάρας διευκρίνισε ότι «σήμερα, σύμφωνα με το νόμο, ο ειδικός εκκαθαριστής δεν μπορεί να κάνει κουρέματα και απομειώσεις κεφαλαίου. Αντίθετα ο εκκαθαριστής μπορεί να το πράξει. Για αυτό τον λόγο υπάρχει και η συγκεκριμένη παρέμβαση».

Ταυτόχρονα, τόνισε πως η ρύθμιση αφορά πάνω από 20.000 αγρότες, δίνοντας μια δεύτερη ευκαιρία σε δανειολήπτες που είχαν βρεθεί σε δύσκολη οικονομική κατάσταση.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δέχεται μια διαδικασία που το προηγούμενο χρονικό διάστημα ήταν εκτός συζήτησης», ανέφερε χαρακτηριστικά. «Θεωρούμε ότι θα απαλλάξουμε από βάρη δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους, θα δώσουμε τη δυνατότητα της πραγματικής αγροτικής ανάπτυξης μέσα από την απελευθέρωση περιουσιών», τόνισε.

Απαντώντας στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχολίασε: «Δεν θέλετε να γίνεται αυτή η ρύθμιση για περισσότερο από 20.000 ανθρώπους; Πιστεύετε ότι υπάρχει κάποια κυβέρνηση που θα μπορεί να πει ότι θέλω να κάνω σεισάχθεια, ότι θέλω να μηδενίσω τα δάνεια;»


Σχετικά με το ζήτημα της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, και ειδικότερα της περιουσίας που βρίσκεται υπό τη διαχείριση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο υπουργός τόνισε ότι πρόκειται για ένα «κεφαλαιώδες ζήτημα», υπογραμμίζοντας ότι αυτή η δημόσια περιουσία «σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό παραμένει αναξιοποίητη, προϊόντος του χρόνου απαξιώνεται και, για πολλούς λόγους, δεν δίνεται ούτε με ταχύτητα, ούτε με ένα συγκεκριμένο τρόπο, εκεί που θα μπορούσε να αξιοποιηθεί». Και πρόσθεσε: «Βλέπετε κάτι αρνητικό σε σχέση με αυτό; Για μένα είναι αυτονόητο ότι πρέπει να συμφωνήσουμε», ανέφερε, προσθέτοντας ότι πρόθεση του Υπουργείου είναι να προχωρήσει με τον ταχύτερο δυνατό τρόπο.

Για την υγειονομική ταφή των ζώων ξεκαθάρισε ότι «υπήρχε ένα τεράστιο ζήτημα, καθώς υπήρχαν παράθυρα στην κείμενη νομοθεσία». Όπως εξήγησε, η νέα διάταξη καθορίζει ξεκάθαρα την ευθύνη και την αρμοδιότητα της υγειονομικής ταφής των ζώων, κλείνοντας τα νομικά κενά που επέτρεπαν διαφορετικές ερμηνείες και καθυστερήσεις στη διαδικασία.

Τέλος, ο Κώστας Τσιάρας τόνισε ότι θα εξεταστούν οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις. «Έχω αποδείξει ότι, όταν και όπου υπάρχουν αιτιάσεις που εδράζονται σε λογικά επιχειρήματα, πάντα εξετάζονται και πάντα θα υπάρχουν οι απαραίτητες βελτιώσεις», δήλωσε.

Το σχέδιο νόμου υπερψηφίσθηκε επί της Αρχής στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

20/02/2025 09:59 πμ

Η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) ζητά τροποποίηση των μέτρων μετακίνησης ζώων λόγω επιζωοτίας ευλογιάς των προβάτων, για τη διευκόλυνση των κτηνοτρόφων, χωρίς να διακυβεύεται η δημόσια υγεία και η προστασία του ζωικού κεφαλαίου.

Όπως τονίζει σε επιστολή της προς το ΥπΑΑΤ, «σύμφωνα με τα ισχύοντα μέτρα, η μεταφορά των ζώων επιτρέπεται από μία κτηνοτροφική εκμετάλλευση προς μία και μόνο κτηνοτροφική εκμετάλλευση, με κατάλληλα αδειοδοτημένο όχημα.

Ωστόσο, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς και να αποφευχθούν περιττές διαδρομές, προτείνουμε να επιτραπεί η μεταφορά ζώων από διαφορετικούς κτηνοτρόφους στο ίδιο φορτηγό, υπό την προϋπόθεση ότι:

1. Όλα τα μεταφερόμενα ζώα έχουν ελεγχθεί και πιστοποιηθεί ως υγιή από τις αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές.

2. Τα ζώα προορίζονται για τον ίδιο προορισμό (π.χ. ίδιο σφαγείο ή ίδια κτηνοτροφική μονάδα).

3. Τηρούνται αυστηρά τα πρωτόκολλα βιοασφάλειας κατά τη μεταφορά, συμπεριλαμβανομένου του καθαρισμού και της απολύμανσης του οχήματος πριν και μετά τη μεταφορά.

Για παράδειγμα, εάν δύο κτηνοτρόφοι της ίδιας περιοχής έχουν λάβει έγκριση μετακίνησης των ζώων τους προς το ίδιο σφαγείο, αντί να απαιτούνται δύο ξεχωριστά δρομολόγια με διαφορετικά φορτηγά, θα μπορούσαν να μεταφερθούν όλα τα ελεγμένα ζώα με ένα μόνο όχημα, μειώνοντας το κόστος και τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο των μεταφορών.

Θεωρούμε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση διατηρεί την αποτελεσματικότητα των υγειονομικών μέτρων, ενώ παράλληλα ενισχύει τη βιωσιμότητα των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.

Παρακαλούμε όπως εξετάσετε την πρότασή μας και προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες για την προσαρμογή των μέτρων».

19/02/2025 04:03 μμ

Η στήριξη του αγροτικού και παραγωγικού κόσμου αποτελεί εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση, ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, κατά τη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου.

Κώστας Τσιάρας: Εθνική προτεραιότητα για την κυβέρνηση η στήριξη της αγροτικής παραγωγής

Η επιτροπή επεξεργάζεται το νομοσχέδιο με τίτλο: «Διεπαγγελματικές οργανώσεις, ενίσχυση του αγροτικού τομέα, οργάνωση των υπηρεσιών και εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και επανεκκίνηση της αγροτικής οικονομίας».

Έχουμε λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής

Αναφερόμενος στο κόστος παραγωγής, ο Κ. Τσιάρας επισήμανε: «Η κυβέρνηση έχει λάβει συγκεκριμένα και ουσιαστικά μέτρα για τη μείωση του κόστους παραγωγής, ώστε να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα των Ελλήνων αγροτών. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται η θεσμοθετημένη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, η οποία δίνει ανάσα στον αγροτικό κόσμο, αλλά και η διασφάλιση χαμηλότερης τιμής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω της δημιουργίας ειδικού ενεργειακού χώρου στη ΔΕΗ».

Τόνισε, επίσης, ότι πέρσι κατά τη διάρκεια της συνάντησης των αγροτών με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη συμφωνήθηκε ότι υπήρχαν τρία θέματα τα οποία έπρεπε να απαντηθούν. Το ένα ήταν η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο το δεύτερο ήταν το φθηνό ρεύμα και το τρίτο θέμα ήταν το ζητήμα της αποκατάστασης και των αποζημιώσεων λόγω Daniel.

«Για πρώτη φορά στην ελληνική πολιτεία έχουμε θεσμοθετημένη με νόμο την επιστροφή του ΕΦΚ για τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, κάτι που επιβεβαιώνει τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον παραγωγικό κόσμο. Υπήρξαν, όμως, κάποια θέματα τα οποία ξεκαθαρίστηκαν.

Το πρώτο αφορούσε αν το ποσό των 100 εκ. ευρώ ήταν το πλαφόν για την επιστροφή. Το ξεκαθαρίσαμε: όσα τιμολόγια έλθουν θα επιστραφεί το ποσό», είπε.

Ταυτόχρονα, ο κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση είναι προφανώς θετική για να συζητηθεί το θέμα αλλαγής των κριτηρίων επιστροφής του ΕΦΚ. «Το θέμα έχει πλέον ξεκαθαριστεί και θα συσταθεί άμεσα Επιτροπή μεταξύ του υπουργείου Οικονομικών, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπηρεσιακών παραγόντων και αγροτών προκειμένου να γίνει αυτός ο επαναπροσδιορισμός», δήλωσε.

Σε ό,τι αφορά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος ο κ. Τσιάρας υπενθύμισε ότι τα 9,3 λεπτά είναι κάτω από το κόστος παραγωγής. «Μάλιστα, για να μπορέσει να διασφαλιστεί αυτή η τιμή δημιουργήθηκε ειδικός ενεργειακός χώρος εντός της ΔΕΗ. Και με μια γενναία κυβερνητική απόφαση δεσμεύεται για 2+8 χρόνια η χαμηλή τιμή του αγροτικού ρεύματος. Αλλά εδώ είμαστε και για να συζητήσουμε για μετά».

Για πρώτη φορά κυβέρνηση ρυθμίζει υπέρ των αγροτών τα «κόκκινα δάνεια»

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο ζήτημα των κόκκινων αγροτικών δανείων, υπογραμμίζοντας ότι «για πρώτη φορά δόθηκε η δυνατότητα ειδικής διαχείρισης των κόκκινων αγροτικών δανείων από έναν ειδικό εκκαθαριστή, με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος. Η διαχείριση αυτή δίνει ελπίδα σε χιλιάδες φυσικά πρόσωπα και συνεταιρισμούς, καθώς επιτρέπει την απομείωση ή ακόμη και την αναχρηματοδότηση των δανείων, με στόχο την ανακούφιση των αγροτών από χρόνια οικονομικά βάρη και την αναζωογόνηση της αγροτικής οικονομίας». Και πρόσθεσε: «Εκτιμώ ότι γίνεται ένα τεράστιο βήμα για την επίλυση ενός προβλήματος που χρονίζει».

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε στην σωστή λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, επισημαίνοντας ότι ο Οργανισμός βρίσκεται σε μία διαδικασία συνολικής αναδιοργάνωσης. «Εμείς από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι δεν θα μείνει κάτι που να μην εξεταστεί από τη δικαιοσύνη. Είμαστε σε συνεννόηση και με την ευρωπαϊκή εισαγγελία και με την ευρωπαϊκή επιτροπή και προσπαθούμε να ξεκαθαρίσουμε οποιοδήποτε σημείο δημιουργούσε μια ασάφεια. Αλλά το ζήτημα είναι ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ γυρίζει σελίδα με μια νέα διοίκηση, ώστε να κλείσουμε το κεφάλαιο της αβεβαιότητας και της αμφισβήτησης και από τον αγροτικό παραγωγικό κόσμο της χώρας αλλά και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Έχω πει πολλές φορές και θα το επαναλάβω ότι το μεγαλύτερο στοίχημα της δικής μου παραμονής στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι η εξυγίανση του Οργανισμού και θεωρώ ότι μέσα από ένα πλάνο και έναν σχεδιασμό που υλοποιούμε, το επόμενο χρονικό διάστημα θα δώσουμε την ευκαιρία στον ΟΠΕΚΕΠΕ να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων».

Υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση αναγνωρίζει τις προκλήσεις που έχει επιφέρει η κλιματική κρίση, σημειώνοντας ότι «έχει ενεργοποιήσει το Μέτρο 23 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο προβλέπει αποζημιώσεις για παραγωγές που έχουν μειωθεί αποδεδειγμένα κατά 30% και άνω. Αυτό το μέτρο αποτελεί μια σημαντική ασπίδα προστασίας για τους παραγωγούς που αντιμετωπίζουν σοβαρές δυσκολίες λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων».

Μιλώντας για τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη υπέρ του αγροτικού κόσμου από το 2019 και έπειτα, ο Υπουργός τόνισε: «Είναι ηλίου φαεινότερον ότι από το 2019 και μετά, ο αγροτικός κόσμος της χώρας έχει ακολουθήσει μια διαφορετική πορεία. Οι ασφαλιστικές εισφορές έχουν μειωθεί σημαντικά, οι φορολογικοί συντελεστές έχουν προσαρμοστεί προς όφελος των αγροτών, ενώ παράλληλα έχουν θεσπιστεί χαμηλότεροι συντελεστές ΦΠΑ για τα αγροτικά εφόδια, τα λιπάσματα και τα μηχανήματα. Η κυβέρνηση στάθηκε με έναν γενναίο τρόπο δίπλα στον παραγωγικό κόσμο της χώρας, ειδικά σε δύσκολες περιόδους, όπως αυτή της θεομηνίας Daniel και των ζωονόσων. Αυτά τα μέτρα αποδεικνύουν έμπρακτα τη βούληση της κυβέρνησης να στηρίξει τον πρωτογενή τομέα σε κρίσιμες στιγμές».

Σχετικά με τις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις επισήμανε ότι στο θεσμό εντάσσονται οι τομείς αλιείας και υδατοκαλλιέργειας ενώ πλέον διευκολύνεται -γενικά- η σύστασή τους.

Τέλος, ο Κ. Τσιάρας υπογράμμισε ότι η στήριξη του αγροτικού κόσμου αποτελεί εθνική προτεραιότητα και όχι κομματική πολιτική. «Η κυβέρνηση, με ρεαλισμό και συνείδηση της ευθύνης της, συνεχίζει να λαμβάνει μέτρα που εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του πρωτογενούς τομέα, ενισχύοντας τους αγρότες και διασφαλίζοντας το μέλλον της ελληνικής αγροτικής παραγωγής. Αυτή η πολιτική δεν είναι μια συγκυριακή προσέγγιση, αλλά μια στρατηγική που αποσκοπεί στη μακροπρόθεσμη ευημερία του ελληνικού αγροτικού τομέα».

19/02/2025 01:55 μμ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε το όραμά της για το μέλλον της γεωργίας και των τροφίμων στην Ευρώπη.

Όπως υποστηρίζει η Επιτροπή, ο εν λόγω οδικός χάρτης θέτει τις βάσεις για ένα ελκυστικό, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, προσανατολισμένο στο μέλλον και δίκαιο αγροδιατροφικό σύστημα για τις σημερινές και τις μελλοντικές γενιές γεωργών και επιχειρήσεων γεωργικών προϊόντων διατροφής.

Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί δεν θα αναγκάζονται να πωλούν συστηματικά τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής

Η περαιτέρω απλούστευση των πολιτικών μας και η αύξηση της υιοθέτησης της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης αποτελούν προαπαιτούμενα για όλες τις δράσεις που περιγράφονται στο σχέδιο. Αργότερα το 2025, η Επιτροπή θα προτείνει μια ολοκληρωμένη δέσμη μέτρων απλούστευσης για το ισχύον γεωργικό νομοθετικό πλαίσιο, μαζί με μια ψηφιακή στρατηγική της ΕΕ για τη γεωργία με σκοπό τη στήριξη της μετάβασης στη γεωργία έτοιμη για ψηφιακή τεχνολογία.

Η Επιτροπή θα παρουσιάσει το 2025 μια νέα στρατηγική για την ανανέωση των γενεών

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δήλωσε: «Οι γεωργοί μας πρωτοστατούν στο σύστημα παραγωγής τροφίμων της ΕΕ. Χάρη στην καθημερινή και σκληρή δουλειά τους, όλοι μας έχουμε ασφαλή και υψηλής ποιότητας τρόφιμα. Ωστόσο, οι αγρότες μας αντιμετωπίζουν τις αυξανόμενες προκλήσεις του παγκόσμιου ανταγωνισμού και της κλιματικής αλλαγής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σήμερα προσφέρουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική που καθιστά τη γεωργία πιο ελκυστική, πιο ανθεκτική και πιο βιώσιμη».

Τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, λέει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Το όραμα της ΕΕ έχει τέσσερις τομείς προτεραιότητας:

Ένας ελκυστικός τομέας:

Η γεωργία πρέπει να διαθέτει την απαραίτητη σταθερότητα για να ενθαρρύνει τους νέους να εισέλθουν στο επάγγελμα, μεταξύ άλλων μέσω δίκαιων εισοδημάτων και καλύτερης στοχευμένης δημόσιας στήριξης. Πρέπει επίσης να υποστηριχθούν ενεργά για να αποκομίσουν τα οφέλη της καινοτομίας και των νέων επιχειρηματικών μοντέλων, μεταξύ άλλων από τον άνθρακα, ως συμπληρωματικές πηγές εισοδήματος. Η Επιτροπή δεσμεύεται να διασφαλίσει ότι οι γεωργοί δεν θα αναγκάζονται να πωλούν συστηματικά τα προϊόντα τους κάτω από το κόστος παραγωγής και θα λάβει συγκεκριμένα μέτρα για τον σκοπό αυτό, μεταξύ άλλων μέσω της αναθεώρησης της οδηγίας για τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. Η Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης μια στρατηγική για την ανανέωση των γενεών το 2025, με συστάσεις σχετικά με τα μέτρα που απαιτούνται τόσο σε ενωσιακό όσο και σε εθνικό/περιφερειακό επίπεδο για την αντιμετώπιση των εμποδίων για την είσοδο νέων και νέων ατόμων στο επάγγελμα.

Ένας ανταγωνιστικός και ανθεκτικός τομέας:

Η ΕΕ θα συνεχίσει να δίνει προτεραιότητα στην επισιτιστική ασφάλεια και κυριαρχία με διάφορους τρόπους. Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις και συμφωνίες θα χρησιμοποιηθούν στο έπακρο, προστατεύοντας παράλληλα τα συμφέροντα των ευρωπαίων γεωργών. Το όραμα ανταποκρίνεται επίσης στα αιτήματα των γεωργών, των πολιτών και της κοινωνίας γενικότερα για μεγαλύτερη ευθυγράμμιση των προτύπων παραγωγής για τα εισαγόμενα προϊόντα, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα φιλόδοξα πρότυπα της ΕΕ δεν οδηγούν σε ανταγωνιστικό μειονέκτημα, ενώ παράλληλα συνάδουν με τους διεθνείς κανόνες. Για τον λόγο αυτό, η Επιτροπή θα αρχίσει να λαμβάνει μέτρα το 2025 για να αξιολογήσει τον αντίκτυπο της μεγαλύτερης συνοχής των προτύπων όσον αφορά τα επικίνδυνα φυτοφάρμακα που απαγορεύονται στην ΕΕ και την καλή διαβίωση των ζώων. Επιπλέον, η αυστηρή επιβολή και οι έλεγχοι των προτύπων ασφάλειας των τροφίμων εξακολουθούν να αποτελούν αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα. Η Επιτροπή θα ενισχύσει την εστίασή της στο ζωικό κεφάλαιο για την προώθηση του τομέα.

Ένας διαχρονικός τομέας:

Ο γεωργικός τομέας της Ευρώπης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Το όραμα αναγνωρίζει την ανάγκη συνδυασμού της δράσης για το κλίμα με την επισιτιστική ασφάλεια και τις ειδικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας. Οι γεωργοί θα πρέπει να ανταμείβονται για την υιοθέτηση φιλικών προς τη φύση πρακτικών. Στο πλαίσιο αυτό, η Επιτροπή θα εξετάσει προσεκτικά τυχόν περαιτέρω απαγόρευση της χρήσης φυτοφαρμάκων εάν δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις σε εύλογο χρονικό διάστημα και θα εξορθολογίσει την πρόσβαση στα φυτοφάρμακα στην αγορά της ΕΕ. Η Επιτροπή θα αναπτύξει επίσης ένα εθελοντικό σύστημα συγκριτικής αξιολόγησης,την «πυξίδα βιωσιμότητας στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις», για να βοηθήσει τους γεωργούς να μετρήσουν και να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους σε επίπεδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Μια στρατηγική για την ανθεκτικότητα των υδάτων θα προετοιμαστεί επίσης για την αντιμετώπιση της πιεστικής ανάγκης για αποδοτικότερες χρήσεις του νερού.

Δίκαιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας στις αγροτικές περιοχές:

Η Επιτροπή θα υποβάλει επικαιροποιημένο αγροτικό σχέδιο δράσης για να διασφαλίσει ότι οι αγροτικές περιοχές παραμένουν ζωντανές, λειτουργικές και βαθιά συνδεδεμένες με την πολιτιστική και φυσική κληρονομιά της ΕΕ. Θα δρομολογηθεί επίσης ετήσιος διάλογος για τα τρόφιμα με ευρύ φάσμα παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων των καταναλωτών, των γεωργών, της βιομηχανίας και των δημόσιων αρχών για την εξεύρεση λύσεων για ζητήματα όπως η οικονομική προσιτότητα των τροφίμων και η καινοτομία. Η μείωση της σπατάλης τροφίμων και η αντιμετώπιση των κοινωνικών ανησυχιών για την καλή διαβίωση των ζώων θα εξεταστούν επίσης προσεκτικά από την Επιτροπή στο μέλλον.

Όσον αφορά την μελλοντική κοινή γεωργική πολιτική (ΚΓΠ), στο πλαίσιο της επικείμενης πρότασης για το ΠΔΠ, θα είναι απλούστερη και πιο στοχευμένη, με μεγαλύτερη στήριξη προς τους γεωργούς που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή τροφίμων, με ιδιαίτερη έμφαση στους νέους γεωργούς και τους γεωργούς σε περιοχές με φυσικούς περιορισμούς. Θα ευνοηθούν τα κίνητρα και όχι οι όροι.

19/02/2025 09:54 πμ

Πρόσφατα ξεκίνησε τις εργασίες της η ομάδα που έχει συσταθεί για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ.

Όπως τονίζει η ΠΟΓΕΔΥ, οφείλουμε ως γεωτεχνικοί να κάνουμε γνωστή την άποψή μας για τον Οργανισμό του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ που είναι σε εξέλιξη είναι η τρίτη μέσα σε 10 περίπου χρόνια

Επειδή κάθε παρέμβαση στον Οργανισμό έχει ιδιαίτερη επίδραση στη λειτουργία του Υπουργείου και στον τρόπο που αυτό ανταποκρίνεται στις ανάγκες του πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη σύνεση από όλες τις πλευρές για τις όποιες αλλαγές προτείνουν. Σε κάθε περίπτωση, άποψή μας είναι ότι πριν ξεκινήσει η εν λόγω προσπάθεια τροποποίησης του Οργανισμού πρέπει να αποφασιστεί τι υπουργείο θέλουμε.

Θέλουμε ένα Υπουργείο σύγχρονο και παραγωγικό με όραμα, σύμβουλο, συνεργάτη και συνοδοιπόρο των αγροτών και των εν γένει εμπλεκόμενων στον πρωτογενή τομέα; ένα υπουργείο που θα παράγει και θα ασκεί εθνική πολιτική λαμβάνοντας υπ’ όψη και τα σύγχρονα δεδομένα συντελώντας στην ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα με ότι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας; ένα Υπουργείο που θα αφουγκράζεται τα δίκαια αιτήματα των αγροτών, που θα τους παρέχει κάθε δυνατή βοήθεια που θα αξιοποιεί και την τελευταία δυνατότητα ανάπτυξης;

Ή μήπως αντίθετα θέλουμε ένα Υπουργείο απλό διαβιβαστή των οδηγιών της ΕΕ αποκομμένο από τους αγρότες και τα προβλήματά τους; ένα υπουργείο ακρωτηριασμένο, μίζερο, σχεδιασμένο μέσα από μια κοντόφθαλμη λογιστική οπτική που παραπέμπει στην εποχή της μαύρης μανσέτας; Ένα υπουργείο άβουλο παρατηρητή των εξελίξεων;

Στο παρελθόν άστοχες παρεμβάσεις είχαν αρνητικές επιδράσεις, όχι μόνο στη λειτουργία του Υπουργείου αλλά και στη πρωτογενή παραγωγή γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η κατάργηση των γεωργικών εφαρμογών που είχαν καθοριστικό ρόλο στην επίτευξη της σιτάρκειας της χώρας. Επίσης σήμερα όλοι συμφωνούν με τη διαπίστωση ότι ο ακρωτηριασμός του Υπουργείου με την μεταφορά των ΔΑΟΚ στις Περιφέρειες ήταν ένα ολέθριο σφάλμα με καταστροφικές συνέπειες στον πρωτογενή τομέα.

Πρόσφατο παράδειγμα άστοχης επιλογής σχετικά με τη δομή του Υπουργείου είναι και η μεταφορά στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Αγροτικών Υποδομών

Δυστυχώς όμως από ότι έχουμε πληροφορηθεί στο πλαίσιο των εργασιών της ομάδας για τον νέο οργανισμό του ΥΠΑΑΤ έχουν γίνει προτάσεις εκτός πραγματικότητας.
Αναφερόμαστε σε εισήγηση για περιορισμό των δομών του Υπουργείου με τη δημιουργία πολυδύναμων τμημάτων, με σκοπό να «εξοικονομηθούν πόροι» και κυρίως ανθρώπινοι πόροι. Τέτοιες προτάσεις προέρχονται προφανώς από άτομα που αδυνατούν να αντιληφθούν την αποστολή και σημασία των υπηρεσιών του ΥΠΑΑΤ και μας φέρνουν στο νου παρόμοιες αποτυχημένες προτάσεις του παρελθόντος που απορρίφθηκαν πανηγυρικά για λειτουργικούς και διοικητικούς λόγους. Επειδή τέτοια πισωγυρίσματα μόνο ολέθριες επιπτώσεις μπορεί να έχουν, ας φροντίσουν οι συμμετέχοντες στην ομάδα εργασίας για την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ να αντιληφθούν τη σοβαρότητα του εγχειρήματος που καλούνται να υλοποιήσουν.

Όσο αφορά την «έλλειψη πόρων» ας φροντίσουν οι αρμόδιοι να εξασφαλίσουν τους απαραίτητους πόρους για τη λειτουργία των αποκεντρωμένων δομών, αν και αμφιβάλουμε για την ικανότητά τους να το επιτύχουν, παρά να σχεδιάζουν την περεταίρω εκμετάλλευση των συναδέλφων γεωτεχνικών με ανερμάτιστες προτάσεις.

Δυστυχώς προς το παρόν οι αρμόδιοι επιδίδονται σε ακόμη μεγαλύτερο περιορισμό των πόρων εξωθώντας τους υπαλλήλους να αποχωρήσουν από το Υπουργείο. Απλά ας αναλογιστούν πόσοι έμπειροι υπάλληλοι που θα μπορούσαν να προσφέρουν στο υπουργείο έχουν αποχωρήσει και εξακολουθούν να αποχωρούν εξαιτίας των αυθαιρεσιών των διοικητικών υπηρεσιών.

Μια άλλη πρόταση που διακινείται παρασκηνιακά προβλέπει οι περιφερειακές υπηρεσίες του ΥΠΑΑΤ να ενταχθούν σε δομές εκτός αυτού. Αυτή η πρόταση, μια άκρως συμφεροντολογική πρόταση, που θεωρεί τους υπαλλήλους των περιφερειακών δομών αναλώσιμους αποσκοπεί απλά και μόνο στην εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων υπαλλήλων εκτός Υπουργείου. Από ότι φαίνεται οι εμπνευστές της δεν διδάχτηκαν τίποτα από το καταστροφικό πείραμα με τις ΔΑΟΚ.
Οι αποκεντρωμένες δομές του ΥΠΑΑΤ είναι νευραλγικές υπηρεσίες σε κάθε περιοχή της χώρας, υπηρεσίες που αφ’ ενός αποτελούν εργαλείο άσκησης της πολιτικής και αφ’ ετέρου σύμβουλος και συνεργάτης των εμπλεκόμενων στο πρωτογενή τομέα.

Το ΥΠΑΑΤ είναι Υπουργείο άρρηκτα συνδεδεμένο με την ύπαιθρο, ασκεί αρμοδιότητες που δεν έχουν τοπικό χαρακτήρα και επομένως δεν μπορεί να μην έχει «μάτια και αυτιά» στο πεδίο. Ας συνειδητοποιήσουν λοιπόν όσοι επιβουλεύονται το μέλλον των αποκεντρωμένων δομών του ΥΠΑΑΤ, ότι αυτές οι δομές έχουν ιδιαίτερη σημασία και πρέπει να ενδυναμωθούν.

Προκειμένου να ενδυναμωθούν οι αποκεντρωμένες δομές του ΥΠΑΑΤ προτείνουμε την ένταξη των Διευθύνσεων Αγροτικών Υποθέσεων (ΔΑΥ) των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων στο ΥΠΑΑΤ, πρόταση της οποίας ένθερμοι υποστηρικτές είναι ο Γρ. Αγροτ. Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων και ο Δ/ντης του γραφείου του, οι οποίοι προέρχονται από τις ΔΑΥ.

Ως γεωτεχνικοί οφείλουμε να επισημάνουμε μία εμφανή αστοχία του ισχύοντος οργανισμού και η οποία πρέπει να διορθωθεί με την τροποποίηση του Οργανισμού του ΥΠΑΑΤ. Αυτή η αστοχία είναι η Γεν. Δ/νση Γεωργίας. Μία Γενική Δ/νση με πολύ μεγάλο αριθμό ανομοιογενών αντικειμένων (προστασία φυτικής παραγωγής, πολλαπλασιαστικό υλικό συστήματα καλλιέργειας, ζωοτροφές εκτροφή και γενετική βελτίωση ζώων) που κάνει εξαιρετικά δύσκολη τη διαχείρισή της. Επομένως ο διαχωρισμός της σε δυο Γενικές Δ/νσεις, Γεν. Δ/νση Φυτικής και Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής είναι επιτακτική ανάγκη.

Με βάση τα ανωτέρω η πρότασή μας ως προς τις Γεν. Δ/νσεις που θα πρέπει να περιέχει ο νέος οργανισμός είναι: Γεν. Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεν. Δ/νση Φυτικής Παραγωγής, Γεν. Δ/νση Ζωικής Παραγωγής, Γεν. Δ/νση Τροφίμων, Γεν. Δ/νση Κτηνιατρικής, Γεν. Δ/νση Αλιείας και Γεν. Δ/νση Αποκεντρωμένων Δομών.

Κλείνοντας η ΠΟΓΕΔΥ κάνει γνωστό προς κάθε κατεύθυνση ότι, όπως και τις προηγούμενες φορές, θα παρακολουθήσουμε κάθε στάδιο της τροποποίησης του Οργανισμού και θα παρέμβουμε όπου χρειασθεί προκειμένου να διασφαλίσουμε τα συμφέροντα των γεωτεχνικών αλλά και το μέλλον του Υπουργείου.