Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Διαμαρτυρία πτηνοτρόφων στην Αθήνα για ΦΠΑ και 120 δόσεις

02/02/2023 02:41 μμ
Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν.

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν.

Το επόμενο διάστημα ετοιμάζουν μαζική κινητοποίηση και κάθοδο στην Αθήνα με σκοπό να υπάρξει συνάντηση στο Υπουργείο Οικονομικών για το θέμα του ΦΠΑ.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «το Σάββατο (4/2/2023) θα υπάρξει πανελλαδική συνάντηση των πτηνοτρόφων στην Θεσσαλονίκη για να αποφασίσουν τον τρόπο που θα κατέβουν στην Αθήνα για να συναντηθούν με τον Υπουργό Οικονομικών. Στην συνάντηση θα υπάρχει και εκπρόσωπος του ΥπΑΑΤ.

Οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς. Είναι αδικία για τις εταιρείες που δεν μπορούν να πάρουν τα χρήματά τους και για τους παραγωγούς που βγαίνουν πάντα χρεωμένοι».

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
10/03/2023 04:50 μμ

Για τις προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο κλάδος της παραγωγής αυγών μίλησε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Βλαχάκης, πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, που ανακοίνωσε η Κομισιόν, στις 10 Μαρτίου 2023, η τιμή των αυγών στην ΕΕ τον Ιανουάριο του 2023 ήταν, κατά μέσο όρο, κατά 30% υψηλότερη σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2022. Πολύ μικρότερες ήταν οι αυξήσεις τιμών καταγράφηκαν τον Ιανουάριο του 2022 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2021 (+7%). Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, η υψηλότερη αύξηση στην τιμή των αυγών καταγράφηκε στην Τσεχία (+85% τον Ιανουάριο του 2023 σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (+80%) και τη Σλοβακία (+79%). Μικρότερες αλλά και πάλι σημαντικές αυξήσεις καταγράφηκαν στη Γερμανία και Λουξεμβούργο (+18%) και στην Αυστρία (+19%).

Όπως αναφέρει ο κ. Βλαχάκης στον ΑγροΤύπο «υπάρχει μεγάλη έλλειψη αυγών σε όλη την Ευρώπη. Οφείλεται στο υψηλό κόστος ζωοτροφών, στο υψηλό ενεργειακό κόστος αλλά και στα προβλήματα από την γρίπη των πτηνών. Ευτυχώς στην χώρα μας μέχρι στιγμής δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στην παραγωγή λόγω της γρίπης των πτηνών.

Όμως το κόστος παραγωγής αυγών έχει μεγάλη αύξηση το 2022 που έχει ξεπεράσει το 45%. Δεν είναι μόνο το κόστος των ζωοτροφών, ενέργειας αλλά και τα υλικά συσκευασίας, τα καύσιμα, καθώς και τα εργατικά που έχουν αυξηθεί. Η αύξηση αυτή είναι αδύνατον να μετακυλιστεί στις τιμές της λιανικής αγοράς γιατί δεν θα μπορεί να αγοράσει τα αυγά ο Έλληνας καταναλωτής. Αποτέλεσμα αυτού είναι η τεράστια πίεση που υφίστανται οι παραγωγοί και πλέον  τίθεται θέμα βιωσιμότητας, για μεγάλο αριθμό παραγωγών.  

Σοβαρό πρόβλημα στον κλάδο είναι ότι σταμάτησε και η επιδότηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος από την κυβέρνηση.

Το ΥπΑΑΤ έδωσε κάποιες οριζόντιες ενισχύσεις για τις ζωοτροφές στους αυγοπαραγωγούς με ένα ποσό των 15.000 ευρώ. Η ενίσχυση αυτή επ ουδενί  δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μεσαίων και μεγάλων εκτροφών της χώρας μας.

Τα τελευταία χρόνια έχουμε μια μείωση του ζωικού κεφαλαίου από περίπου 5,5 εκατομμύρια όρνιθες σε 3,5 εκατομμύρια. Αυτό μας οδήγησε στο να μην είμαστε αυτάρκης στην ελληνική αγορά.

Θετικό την παρούσα περίοδο  είναι ότι αρχίζουμε να έχουμε  μια τάξη σχετικά  με το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων αυγών στην χώρα μας. Σε αυτό έχει βοηθήσει το σύστημα ελέγχων «Άρτεμις», που ελέγχει την διακίνηση και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων. Ένας επιπλέον παράγοντας που έχει βοηθήσει στον περιορισμό των ελληνοποιήσεων είναι και οι πολύ αυξημένες τιμές των αυγών στις χώρες της Ευρώπης.

Για το θέμα της κατάργησης των κλωβών με τις ελλείψεις που υπάρχουν στα αυγά φαίνεται ότι δεν θα παρθεί κάποια απόφαση από την Κομισιόν και θα πάμε σε παράταση. Επειδή όμως θα βρούμε το πρόβλημα στο μέλλον θα πρέπει στην χώρα μας να υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις γιατί μειώνεται ο αριθμός των ζώων ανά τετραγωνικό μέτρο στις μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να γίνει επέκταση των εγκαταστάσεων των εκτροφών, ενώ ήδη ο κλάδος βρίσκεται σε πολύ δυσμενή οικονομική θέση.

Τις ημέρες του Πάσχα στο παρελθόν είχαμε μια σημαντική αύξηση της κατανάλωσης αυγών. Δεν γνωρίζουμε πως θα εξελιχθεί φέτος η αγορά λόγω της οικονομικής κρίσης και των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες καταναλωτές.

Στην αγορά κυκλοφορούν πολλές κατηγορίες αυγών. Αυτή την εποχή στην απλή κατηγορία τα 6 αυγά έχουν μια τιμή λιανικής από 1,30 ευρώ έως 1,80 ευρώ κατά μέσο όρο, η οποία όπως σας είπα δεν καλύπτει την μεγάλη αύξηση του κόστους παραγωγής».

Τελευταία νέα
24/02/2023 04:03 μμ

Μεγάλο πρόβλημα έλλειψης οικονομικής ρευστότητας αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι, ένα θέμα που πρώτος ο ΑγροΤύπος το ανέδειξε με σχετικό ρεπορτάζ. 

Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Για το πρόβλημα η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (Π.Ε.Ο.Π.Π.) έστειλε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, στην οποία τόνιζε την μεγάλη ανησυχία των μελών της λόγω του προβλήματος της διαφοράς ΦΠΑ αγορών - πωλήσεων.

Όπως αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή της η Π.Ε.Ο.Π.Π. παρόλη την βοήθεια της κυβέρνησης με την επιστρεπτέα προκαταβολή και τις αποζημιώσεις για τις ζωοτροφές, η μεγάλη πλειοψηφία των μελών της έχει περιέλθει σε δυσχερέστατη οικονομική θέση. Σε αυτό έχει συμβάλει σημαντικά το μέτρο που πάρθηκε αμέσως μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές της Εύβοιας, για αλλαγή του ΦΠΑ των ζωοτροφών από το 13% στο 6%.

Το μέτρο μπορεί να είναι σωστό για τους άλλους κλάδους της κτηνοτροφίας αλλά όχι για τον δικό μας κλάδο της εντατικής πτηνοτροφίας. Τα πτηνοτροφεία παραλαμβάνουν από τις πτηνοτροφικές επιχειρήσεις τους νεοσσούς την 1η ημέρα της ζωής τους μαζί με τις ζωοτροφές όλης της εκτροφής. Στο τέλος του κύκλου εκτροφής είναι υποχρεωμένα να παραδώσουν τα ζωντανά ορνίθια στην εταιρεία που συνεργαζόμαστε προς σφαγή, σε προσυμφωνημένες τιμές. Το πρόβλημα προκύπτει από τη διαφορα ΦΠΑ μεταξύ των ζωοτροφών (6%) και των ζωντανών πουλιών (13%).

Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή των τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους, οι παραγωγοί δεν έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν εισπράξει ακόμη. Επίσης πολλοί πτηνοτρόφοι χρησιμοποίησαν τα συγκεκριμένα ποσά για την αντιμετώπιση του αυξημένου λειτουργικού κόστους τους με αποτέλεσμα να αδυνατούν να αποδώσουν τον ΦΠΑ.

Πρόταση της Π.Ε.Ο.Π.Π. είναι η εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και πωλήσεων ζώντων ζώων στο 6% με ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα. Ρύθμιση όλων των χρεών που έχουν δημιουργηθεί σε 100 μηνιαίες δόσεις για να ανασάνει η πρωτογενής παραγωγή. Η πρόταση αυτή πρέπει να νομοθετηθεί πριν την διάλυση της παρούσας βουλής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «όσο περνάει ο καιρός τα χρέη αυξάνουν για τους πτηνοτρόφους. Οι ρυθμίσεις θα πρέπει να γίνουν άμεσα από αυτή την κυβέρνηση. Σε αντίθετη περίπτωση το πρόβλημα δεν πρόκειται να λυθεί πριν από τον προσεχή Σεπτέμβριο κάτι που θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα ρευστότητας στον κλάδο με ότι αυτό συνεπάγεται στην εγχώρια παραγωγή κρέατος κοτόπουλου».

25/01/2023 11:43 πμ

Όπως αναφέραμε σε σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο η επιδότηση για τις ζωοτροφές δεν είναι ακατάσχετη. Αυτό έφερε μεγάλες αντιδράσεις από κτηνοτροφικούς συλλόγους. 

Σοβαρό πρόβλημα φαίνεται ότι θα έχουν και οι πτηνοτρόφοι. Θυμίζουμε ότι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές ζωοτροφών σε σχέση με τις πωλήσεις κρέατος που κάνουν οι πτηνοτρόφοι τους βγάζει χρεωστικούς. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), αυτή την στιγμή οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς.

Όλοι οι πτηνοτρόφοι χρωστάνε ΦΠΑ και αναμένουν από τον Υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, να φέρει την ρύθμιση έως 120 δόσεις για να ενταχθούν και να πληρώσουν. 

Τελικά την επιδότηση των ζωοτροφών δεν θα μπορέσουν να την εισπράξουν οι πτηνοτρόφοι αλλά το υπουργείο Οικονομικών. Αυτό δημιούργησε το πρόβλημα με το ΦΠΑ και αυτό θα μπλοκάρει την ενίσχυση στις ζωοτροφές. Θα έπρεπε την όλη διαδικασία να την σχεδίαζε το ΥπΑΑΤ για να μην είχαμε όλα αυτά τα προβλήματα. Δυστυχώς όμως στην Ελλάδα (σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ) δεν έχει πολλές αρμοδιότητες». 

30/12/2022 09:43 πμ

Διευκρινίσεις για το εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών παρέχει με εγκύκλιό της η Γενική Διεύθυνση Κτηνιατρικής του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, την οποία υπογράφει ο προϊστάμενος του τμήματος, Θωμάς Αλεξανδρόπουλος.

α) Όσον αφορά τις ενεργές εκμεταλλεύσεις ωοτόκων ορνίθων, τα εκκολαπτήρια και τα αναθρεπτήρια, έχει παρέλθει το μεταβατικό διάστημα για την εγγραφή ή επικαιροποίηση των στοιχείων τους, κατά περίπτωση, στο εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Στους ιδιοκτήτες μονάδων των εν λόγω κατηγοριών που δε συμμορφώνονται θα επιβάλλεται, εφεξής, διοικητικό πρόστιμο περί μη εγγραφής στους επίσημους καταλόγους εκμεταλλεύσεων των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τον ν. 4235/2014 (άρθρο 23, παράγραφος δ - τομέας υγείας των ζώων, σημείο 3). Παράλληλα, η υπηρεσία θα προβεί σε διασταύρωση των στοιχείων και σε διαγραφή από το σύστημα Traces των μονάδων αυτών.

β) Δεδομένης της λήξης της μεταβατικής περιόδου για την επικαιροποίηση των στοιχείων των εκτροφών ωοτόκων ορνίθων που είχαν λάβει στο παρελθόν έγκριση και κωδικό αριθμό βάσει του π.δ. 216/2003, οι κτηνιατρικές υπηρεσίες καλούνται να ταυτοποιήσουν τις εκμεταλλεύσεις που έχουν διακόψει μόνιμα τη λειτουργία τους και να προχωρήσουν σε καταχώριση ημερομηνίας οριστικής διακοπής σε όσες έχουν μεταπέσει στο νέο ηλεκτρονικό μητρώο από την παλιά βάση, κατόπιν ανάκλησης της σχετικής έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εάν δεν είναι δυνατή η συμπλήρωση στο ηλεκτρονικό σύστημα όλων των προαπαιτούμενων πεδίων που επιτρέπουν την καταχώριση ημερομηνίας οριστικής διακοπής, θα αποστέλλεται σχετικό αίτημα στην υπηρεσία μας αναφέροντας τουλάχιστον το ΑΦΜ, το ονοματεπώνυμο/επωνυμία και το πατρώνυμο (φυσικά πρόσωπα) του ιδιοκτήτη, ενώ ταυτόχρονα θα επισυνάπτεται η απόφαση ανάκλησης της έγκρισης και του κωδικού αριθμού. Εφόσον δεν είναι διαθέσιμες ούτε οι ανωτέρω ελάχιστες πληροφορίες, η εκμετάλλευση θα διαγράφεται ολοκληρωτικά από το σύστημα και ο κωδικός θα δύναται να επαναχορηγηθεί.

γ) Η διάρκεια τυχόν προσωρινής διακοπής της δραστηριότητας μιας εκμετάλλευσης δεν μπορεί να ξεπερνάει το ένα έτος. Μετά την πάροδο αυτού του διαστήματος, θα πρέπει να καταχωρίζεται η οριστική διακοπή της στο ηλεκτρονικό σύστημα.

δ) Ως λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις, για τις οποίες δύναται να εγγράφεται στο μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που πληροί τις απαιτήσεις περί ευζωίας ακόμα και αν αυτή υπερβαίνει την αδειοδοτημένη (βλ. σχετ. 2 και 3), νοούνται οι εκμεταλλεύσεις εκείνες που βρίσκονταν σε λειτουργία την ημερομηνία δημοσίευσης της ανωτέρω σχετ. 1 απόφασης, δηλαδή στις 10 Δεκεμβρίου 2021.

ε) Δεν πρέπει να παραλείπεται η συμπλήρωση των στοιχείων των θαλάμων στο ηλεκτρονικό μητρώο, όπως έχει ήδη τονιστεί από την υπηρεσία μας, ειδάλλως η εγγραφή της εκμετάλλευσης θεωρείται ελλιπής. Για τον σκοπό αυτό, οι αρμόδιες κτηνιατρικές αρχές πρέπει άμεσα να ελέγξουν το μητρώο και να διορθώσουν τυχόν τέτοιες εγγραφές.

στ) Όταν τιμολόγια, ζυγολόγια ή λοιπά έγγραφα που τεκμηριώνουν την πυκνότητα εκτροφής στις λειτουργούσες εκμεταλλεύσεις κρεοπαραγωγών ορνιθίων δεν είναι διαθέσιμα ή αποδεικνύουν υπέρβαση της επιτρεπόμενης δυναμικότητας βάσει των διατάξεων περί προστασίας των ζώων, ο ιδιοκτήτης θα δηλώνει υπεύθυνα και θα περιγράφει την λεπτομερή παραγωγική διαδικασία που θα ακολουθείται, συμπεριλαμβανομένων των αραιώσεων [αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την είσοδο, αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά την αραίωση (πρώτη, δεύτερη τρίτη κλπ. ανάλογα με τον αριθμό καιτο βάρος), χρονικό στάδιο αραίωσης (πρώτης, δεύτερης, τρίτης κλπ), αριθμός πουλιών και εκτιμώμενο βάρος κατά τη σφαγή, ύψος εκτιμώμενης θνησιμότητας στα διάφορα χρονικά στάδια της εκτροφής κ.λπ].

Με τον τρόπο αυτό θα υπολογίζεται η πυκνότητα εκτροφής σε όλα τα στάδια και θα καταχωρίζεται στο ηλεκτρονικό μητρώο η μέγιστη πραγματική δυναμικότητα που συμμορφώνεται με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας για την προστασία των ζώων. 

ζ) Προκειμένου να υπολογιστεί η ωφέλιμη επιφάνεια του θαλάμου, πρέπει οπωσδήποτε να προσκομίζεται κάτοψη με τις διαστάσεις του και σχεδιάγραμμα ή τουλάχιστον μέγεθος και αριθμός των στοιχείων του εξοπλισμού (ποτίστρες, ταΐστρες κλπ), του οποίου το συνολικό εμβαδό πρέπει να μπορεί να υπολογιστεί, προκειμένου να αφαιρεθεί από το εμβαδό του θαλάμου. Τα ανωτέρω ισχύουν εξίσου και για τυχόν εξοπλισμό που απομακρύνεται και επανατοποθετείται κατά διαστήματα (π.χ. ανυψούμενες ταΐστρες).

Διαβάστε την εγκύκλιο (εδώ)

21/12/2022 10:48 πμ

Τα κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) που καταγράφηκαν στην Ευρώπη μεταξύ πουλερικών και υδρόβιων πτηνών είναι αυξημένα, αναφέρει έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA), του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) και του εργαστηρίου αναφοράς της ΕΕ (EURL).

Σημειώνεται ότι η γρίπη βρίσκεται ακόμη σε έξαρση λόγω του χειμώνα. Η EFSA επισημαίνει ότι «για πρώτη φορά» δεν υπήρξε κάποια ανάπαυλα ανάμεσα στα δύο κύματα της επιδημίας, αφού ο ιός δεν εξαφανίστηκε το καλοκαίρι. Αλλά και το φθινόπωρο η επιδημία φάνηκε να επιδεινώνεται σε σύγκριση με την περσινή περίοδο.

Ενώ ο αριθμός των ανιχνεύσεων του ιού HPAI σε αποικίες αναπαραγωγής θαλάσσιων πτηνών μειώθηκε από την προηγούμενη περίοδο αναφοράς (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος 2022), ο αριθμός των κρουσμάτων σε υδρόβια πτηνά και πουλερικά έχει αυξηθεί. Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων στα πουλερικά από το καλοκαίρι εκτιμάται ότι συνδέεται με την εξάπλωση του ιού μέσω των υδρόβιων πτηνών.

Κατά το πρώτο έτος της επιδημίας, που διήρκεσε από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Σεπτέμβριο του 2022, κοινοποιήθηκαν συνολικά 2.520 κρούσματα σε πουλερικά, 227 σε πτηνά σε αιχμαλωσία και 3.867 ανιχνεύσεις σε άγρια πτηνά σε 37 ευρωπαϊκές χώρες. 

Περίπου 50 εκατομμύρια πτηνά θανατώθηκαν στις πληγείσες φάρμες. Εκτιμάται όμως ότι ο αριθμός των πτηνών που σφαγιάστηκαν είναι μεγαλύτερος, καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτό το νούμερο τα πτηνά που σφαγιάστηκαν προληπτικά γύρω από τις εστίες της νόσου.

Στην τρέχουσα περίοδο αναφοράς, μεταξύ 10 Σεπτεμβρίου και 2 Δεκεμβρίου 2022, αναφέρθηκαν 1.163 ανιχνεύσεις ιού HPAI σε 27 ευρωπαϊκές χώρες σε πουλερικά (398), σε αιχμαλωσία (151) και άγρια πτηνά (613). 

Τους επόμενους μήνες προειδοποιεί η EFSA ότι ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος μόλυνσης στα πουλερικά, με πιθανή περαιτέρω εξάπλωση της ασθένειας, κυρίως σε περιοχές με υψηλή πυκνότητα πτηνών σε εκτροφές.

19/12/2022 05:12 μμ

Συνάντηση είχε, τη Δευτέρα (19/12/2022), ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Σίμος Κεδίκογλου, με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ένωσης Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και τις τοπικές οργανώσεις πτηνοτρόφων κρεατοπαραγωγής από όλη την χώρα.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ, «ακούσαμε στην συνάντηση υποσχέσεις αλλά όχι λύσεις. Εκφράζουμε την πικρία και την αγανάκτηση των πτηνοτρόφων μελών των ενώσεών μας για την μη επίλυση των μεγάλων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. 

Αν και στα λόγια εμφανίζεται ότι έχουμε την αμέριστη υποστήριξη του υπουργείου λόγω της σημαίνουσας θέσης της ελληνικής πτηνοτροφίας στην επισιτιστική ασφάλεια της χώρας, η μεγάλη πλειοψηφία των υποσχέσεων έχουν αποδειχτεί κούφια λόγια. 

Ακόμη και ο τρόπος υπολογισμού της έκτακτης επιχορήγησης λόγω του πολέμου που αποφασίστηκε είναι εις βάρος της πτηνοτροφίας. Συζητούσαμε για διάθεση 15 εκατ. ευρώ στην πτηνοτροφία και τελικά με την κατανομή που έγινε θα καταβληθεί μικρότερο ποσό και από το πρώτο πακέτο ενίσχυσης για αγορά ζωοτροφών του 2%. Ζητάμε επαναφορά ενίσχυσης του 2% επί του τζίρου. Για παράδειγμα ο κάθε παραγωγός έχει ένα μέσο τζίρο 3,1 ευρώ ανά τεμάχιο. Θελουμε κατά ελάχιστο 0,07 ευρώ ανά παραδοτέο πτηνό για την χρονική περίοδο υπολογισμού της ενίσχυσης, με συμπληρωματική πληρωμή εντός Ιανουαρίου. Επίσης στις 31/12 κλείνει και ο πρώτος κύκλος πληρωμών για την αγορά ζωοτροφών, με ένα μεγάλο ποσοστό 23% να μην έχει καταφέρει να εισπράξει την ενίσχυση. Είναι ο ορισμός της αδικίας στα μάτια των συναδέλφων μας που δεν κατάφεραν να πάρουν την ενίσχυση με την εμπλοκή που υπάρχει στους κατόχους πτηνοτροφικών εκμεταλεύσεων».

Από την πλευρά του ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), τονίζει στον ΑγοΤύπο ότι «στον προηγούμενο κύκλο του Αναπτυξιακού υπήρχε τροποποιητική απόφαση που επέτρεπε την ένταξη της πτηνοτροφικής μονάδας. Στο τρέχων κύκλο που κλείνει στις 31/12 δεν ανανεώθηκε η τροποποιητική με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν πτηνοτροφικές μονάδες για ίδρυση και επέκταση παρά μόνο για εκσυγχρονισμό. Για πια ανάπτυξη μιλάμε όταν δεν μπορεί να μπει ο βασικός κλάδος της διατροφής των Ελλήνων καταναλωτών; Ζητάμε επανένταξη της εντατικής πτηνοτροφίας σε όλους τους Αναπτυξιακούς γιατί ο κλάδος θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται για να αντέξει τον ανταγωνισμό από τις άλλες χώρες.  

Η έλλειψη ρευστότητας στις πτηνποτροφικές μονάδες είναι μεγάλη από τότε που αποφάσισαν να μειώσουν τον ΦΠΑ στις ζωοτροφές. Οι ζωοτροφές αγοράζονται με 6% ΦΠΑ και τα ζώντα ζώα πωλούνται με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί κρέατος κοτόπουλου να είναι πάντα χρεωστικοί στο ΦΠΑ. Επειδή όμως η πληρωμή τιμολογίων από τις εταιρείες πραγματοποιείται από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους οι παραγωγοί δεν έχουν δυνατότητα να αποδόσουν στο κράτος χρήματα που δεν έχουν ακόμη εισπράξει. Ο νόμος για νωπά και ευαλλοίωτα δεν εφαρμόζεται. Ζητάμε εξίσωση των συντελεστών αγοράς ζωοτροφών και ζώντων ζώων στο 6%».

συνέντευξη πτηνοτρόφων στον ΑγροΤύπο

Ο κ. Ευάγγελος Μαυρίδης, πρόεδρος Ένωσης Πτηνοτρόφων Μακεδονίας, ανέφερε ότι «για την έκπτωση της φορολογίας 50% λόγω συμβολαιακής οι εταιρείες δεν επωφελούνται από την διάταξη του νόμου γιατί αφορά μόνο τα φυσικά πρόσωπα. Για την τεράστια έλλειψη εργατικού δυναμικού ο υφυπουργός μας ανέφερε ότι αναμένεται η υπογραφεί συμφωνίας με την Ινδία που θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος».

Όπως επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Δημήτριος Τζίμας, από την Οργάνωση Παραγωγών - Η Πίνδος, «δεν υπάρχει κανένα δημοσιονομικό κόστος για αυτή την απόφαση με το ΦΠΑ. Δεν μας εξηγεί κανένας γιατί δεν θέλουν να την υπογράψουν. Είμαστε ο μόνος κλάδος που δεν εισέπραξε καμιά ενίσχυση λόγω της πανδημίας COVID. Επίσης δεν έχουμε καμιά ενίσχυση (τσεκ) όπως έχουν άλλοι κλάδοι. 

Το μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι το υψηλό κόστος ενέργειας και θέρμανσης. Η κυβέρνηση λέει ότι το υγραέριο δεν θα πάρει επιδότηση. Επίσης στο ρεύμα η 1 KW από 7 λεπτά έχουν φτάσει στα 15 λεπτά. Σε μια περιοχή που η θερμοκρασία είναι στους 0 βαθμούς Κελσίου η πτηνοτροφία θέλει να φτάσουμε στους 33 έως 27 βαθμούς καταλαβαίνεται πόση ενέργεια χρειάζονται οι μονάδες για να θερμάνουν την εγκατάσταση».

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Πτηνοτρόφων Δυτικής Ελλάδας, «υπάρχει πρόβλημα βιωσιμότητας σε όλα τα μέλη των Συλλόγων. Ήδη έχουν κλείσει τρεις μονάδες στη δυτική Ελλάδα, δυναμικότητας 80.000 πτηνών η καθεμία».

Όλοι οι πτηνοτρόφοι τόνισαν ότι από τον Μάρτιο του 2020 οι εκτροφές λειτουργούν με χαμηλή κερδοφορία. Ήρθε και το ενεργειακό κόστος και έδωσε την χαριστική βολή. Τα σούπερ μάρκετ οι προσφορές στο κρέας κοτόπουλου από 1,99 πήγαν στα 2,99 ευρώ το κιλό. Οι παραγωγοί δεν πήραν χρήματα από αυτή την αύξηση. 

Δίνουμε προθεσμία στο ΥπΑΑΤ μέχρι τον Ιανουάριο του 2023 για να δώσει λύσεις στα προβλήματα του κλάδου. Αν δεν δούμε λύσεις και δεν εισακουστούμε θα αναλάβουμε να προχωρήσουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις. Εμείς δεν μιλάμε για ανώδυνες απεργίες αλλά για να σταματήσουμε τις σφαγές κοτόπουλων. Αν είναι είναι να διαλέξουμε από την πτηνοτροφία ή τις οικογένειές μας εμείς θα επιλέξουμε να ζήσουμε τις οικογένειές μας. 

14/12/2022 01:33 μμ

Συνάντηση στο ΥπΑΑΤ θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα (19/12) μεταξύ των πτηνοτρόφων και της ηγεσίας του Υπουργείου.

Στη συνάντηση από την πλευρά των πτηνοτρόφων έχουν προσκληθεί να συμμετάσχουν η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πτηνοτροφίας (ΕΔΟΠ), η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ) και οι τοπικές οργανώσεις παραγωγών από όλη την χώρα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «ο κλάδος έχει πολύ σοβαρά προβλήματα που απειλούν την βιωσιμότητα των εκτροφών. Στη συνάντηση που θα γίνει στο ΥπΑΑΤ περιμένουμε να υπάρξουν άμεσα λύσεις.

Βασικό πρόβλημα είναι η διαφορά ΦΠΑ στις αγορές σε σχέση με τις πωλήσεις που κάνουν οι πτηνοτρόφοι. Αυτή την στιγμή οι ζωοτροφές αγοράζονται με ΦΠΑ 6% ενώ τα ζώντα πτηνά με 13% ΦΠΑ. Αυτό έχει σαν συνέπεια οι παραγωγοί να βγαίνουν χρεωστικοί στο ΦΠΑ ανά τρίμηνο (φυσικά πρόσωπα και νομικά με β΄ κατηγορίας βιβλία) ή ανά μήνα (νομικά πρόσωπα με γ΄ κατηγορίας βιβλία). Η πληρωμή των τιμολογίων όμως από τις εταιρείες πραγματοποιείται στην καλύτερη περίπτωση από 4 έως 12 μήνες μετά την έκδοσή τους. Η χρονική αυτή υστέρηση δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα ρευστότητας στους παραγωγούς. 

Ζητάμε ακόμη παρέμβαση στην αγορά προπανίου που χρησιμοποιούμε στις εκτροφές. Αυτή την στιγμή το κόστος είναι απαγορευτικό και έρχεται ο χειμώνας. Η μεσοσταθμική επιβάρυνση που έχουν οι πτηνοτρόφοι από την αύξηση τιμής σε προπάνιο και πέλετ (οι δύο συνηθέστερες πρώτες ύλες που χρησιμοποιούν για θέρμανση στα πτηνοτροφία) είναι της τάξης των 0,8 - 0,12 ευρώ ανά πτηνό ανά εκτροφή για τις 4 εκτροφές τον χρόνο (στοιχεία του 2021) κατά τις οποίες γίνεται αυξημένη χρήση θέρμανσης.

Θέλουμε επίσης ενημέρωση για το επιδοτούμενο πρόγραμμα που αφορά το net metering στις αγροτικές εγκαταστάσεις. Το όριο των 10 KW που συζητά η κυβέρνηση δεν καλύπτει τις ανάγκες της πτηνοτροφίας.

Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της έλλειψης εργατικού δυναμικού. Επίσης ζητάμε νομοθετική παρέμβαση για δραστική μείωση των δημοτικών τελών και αποσύνδεσή τους από τα τετραγωνικά της σταυλικής εγκατάστασης.

Έχουμε σοβαρό πρόβλημα στις αδειοδοτήσεις των εκτροφών λόγω της εγγραφής στο μητρώο των εμπορικών εκμεταλλεύσεων πουλερικών. Αυτή την στιγμή υπάρχουν καταγγελίες ότι με την εγγραφή παύει να ισχύει η αδειοδότησή τους ως υφίστανται μέχρι πρότινος ή απειλούνται με εξοντωτικά πρόστιμα. Αφορούν μονάδες που είτε δεν έχουν κωδικό εκμετάλλευσης είτε δεν έχουν ολοκληρώσει την αδειοδότησή τους σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία είτε βρίσκονται σε περιοχές που έχουν γίνει προβληματικές (π.χ. κοντά σε οικισμούς που έχουν επεκταθεί, νέους αυτοκινητοδρόμους, νέες επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, όλα μεταγενέστερα των πτηνοτροφείων).

Επίσης ο κλάδος της πτηνοτροφίας βγαίνει εκτός ενίσχυσης από τον Αναπτυξιακό Νόμο».

18/11/2022 02:59 μμ

Επιστολή διαμαρτυρίας έστειλε η Πανελλήνια Ένωση Οργανώσεων Πτηνοτρόφων Παραγωγών (ΠΕΟΠΠ), την οποία συνυπογράφουν όλες οι πρωτοβάθμιες ενώσεις πτηνοτρόφων της χώρας, στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ για τις αποζημιώσεις στις ζωοτροφές.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ηλίας Αλεξίου, πρόεδρος της ΠΕΟΠΠ, «στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές μοιράστηκαν συνολικά 50 εκατ. ευρώ και στο δεύτερο πακέτο θα μοιραστούν 89 εκατ. ευρώ. Θα περιμέναμε ότι θα διπλασιαζόταν το κονδύλι που θα έδιναν για την πτηνοτροφία. Όμως δεν θα γίνει κάτι τέτοιο γιατί είναι διαφορετικός ο τρόπος κατανομής των χρημάτων. Έτσι από 7 εκατ. ευρώ που πήραν οι πτηνοτρόφοι στο πρώτο πακέτο τώρα θα πάρουν 2 - 3 εκατ. ευρώ. Δηλαδή τα μισά χρήματα θα πάνε στην πτηνοτροφία για ζωοτροφές σε σχέση με την προηγούμενη πληρωμή, όταν όλοι οι άλλοι κλάδοι θα πάρουν περισσότερα χρήματα. Επίσης να αναφέρουμε ότι ένα ποσοστό 23,6% των ΑΦΜ (πτηνοτρόφοι) δεν έλαβαν καμιά ενίσχυση με το πρώτο πακέτο. Μιλήσαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ και κατάλαβαν ότι έγιναν λάθη αλλά δεν είδαμε να διορθώνονται και αυτοί οι πτηνοτρόφοι δεν έχουν πάρει μέχρι σήμερα καμιά ενίσχυση και όπως φαίνεται δεν πρόκειται να πάρουν ούτε στη νέα πληρωμή». 
 
Η επιστολή της ΠΕΟΠΠ αναφέρει τα εξής: 
Η πτηνοτροφία στη χώρα μας αποτελεί τον πιο αναπτυγμένο και εξελισσόμενο κλάδο της ζωικής παραγωγής κάνοντας τη χώρα μας αυτάρκη σε προϊόντα κοτόπουλου σε ποσοστό 80% και αναπτύσσοντας τα τελευταία χρόνια και έναν εξαγωγικό προσανατολισμό.

Τα τελευταία δυο χρόνια η πτηνοτροφία δέχτηκε ένα μεγάλο πλήγμα με την αύξηση του κόστους παραγωγής λόγω της μεγάλης αύξησης των τιμών των δημητριακών, το οποίο μεγάλωσε με την έναρξη του Ρωσοουκρανικού πολέμου.

Η ετήσια επιβάρυνση της το 2021 ξεπέρασε τα 50 εκατ. ευρώ και το 2022 τα 100 εκατ. ευρώ. Επιπλέον το κόστος επιβαρύνθηκε με την αύξηση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας και των καυσίμων.

Η συμβολή της πολιτείας μέχρι σήμερα θεωρείται πολύ μικρή και δεν καλύπτει στο ελάχιστο το κόστος παραγωγής.

Κύριοι Υπουργοί
Μόνο με κατάφωρη αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας από πλευράς του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων μπορεί να χαρακτηριστεί η διαπίστωση των τελευταίων ημερών αναφορικά με την κατανομή των κονδυλίων για την ζημιά που έχει υποστεί ο κλάδος από την ανεξέλεγκτη αύξηση των ζωοτροφών.

Ενώ το ύψος της ενίσχυσης για όλη την κτηνοτροφία έχει διπλασιαστεί συγκριτικά με την προηγούμενη κατανομή 2% και παρά τις υποσχέσεις που είχαν επανειλημμένα δοθεί, παραδόξως στον κλάδο της πτηνοτροφίας αντί του διπλασιασμού μειώθηκε στο ήμισυ. 

Αυτό χωρίς καμία απόλυτος εξήγηση από πλευράς της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Προφανώς η κατανομή έγινε με αλλά κριτήρια, χωρίς να ληφθεί υπόψιν η αντικειμενική, οικονομική και ποσοτική ζημιά του κάθε κλάδου της ζωικής παραγωγής και ο νοών νοείτω.

Δυστυχώς επαναλαμβάνεται και μάλιστα σε χειρότερη εκδοχή το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην πρώτη κατανομή (2%), όπου περισσότερο από το 20% των πτηνοτρόφων δεν έχει ακόμα πληρωθεί εδώ και οκτώ μήνες, ενώ έχει εντοπιστεί το πρόβλημα αλλά δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα παρόλο που υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια από τα προϋπολογισθέντα.

Ενδεχόμενος η πολιτική ηγεσία του ΥπΑΑΤ να μην ενδιαφέρεται για την ασφαλή επισιτιστική επάρκεια του καταναλωτικού κοινού σε προϊόντα κοτόπουλου, καθώς επίσης να θέλει να τιμωρήσει την οργανωμένη παραγωγή ελληνικών πτηνοτροφικών προϊόντων και το σύνολο των πτηνοτρόφων της χώρας, όταν γνωρίζει πολύ καλά ότι η πτηνοτροφία δεν άνηκε ούτε ανήκει στην βασική ενίσχυση, ούτε στις συνδεδεμένες της ΚΑΠ, αλλά ούτε σε οποιαδήποτε άλλη ενίσχυση.

Διαμαρτυρόμενοι έντονα, ζητάμε πριν να είναι αργά να άρετε την αδικία σε βάρος της ελληνικής πτηνοτροφίας και να σταθείτε στο ύψος των περιστάσεων αποδίδοντας αυτά που μας αναλογούν και τίποτα περισσότερο και μάλιστα χωρίς αυτό να είναι σε βάρος οποιουδήποτε άλλου κλάδου της ζωικής παραγωγής.

27/10/2022 04:56 μμ

Για τις προτεραιότητες της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ) και για τις αναγκαίες παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, ενημέρωσε τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γιώργο Γεωργαντά το προεδρείο της.

Στη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κας Χριστιάνας Καλογήρου, της ηγεσίας της Γενικής Διεύθυνσης Τροφίμων και άλλων αξιωματούχων, οι εκπρόσωποι της Διεπαγγελματικής εστίασαν στους τέσσερις πυλώνες των πολιτικών που θέτει η Διεπαγγελματική ως προτεραιότητες:

1. Οικονομική στήριξη του κλάδου έναντι της κρίσης ακρίβειας

2. Ενίσχυση της ελληνικής παραγωγής

3. Εκσυγχρονισμός της παραγωγής με βάση τις διεθνείς τάσεις

4. Εξωστρέφεια του κλάδου

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, «αναφέραμε στον υπουργό ότι ο κλάδος έχει αγνοηθεί όλο αυτό το διάστημα και από την έναρξη της πανδημίας. Όπως μας ανέφερε ο κ. Γεωργαντάς γίνεται προσπάθεια από την πλευρά της χώρας μας να αποδεσμευτούν εκτός από εθνικούς πόρους και κοινοτικά κονδύλια για να ενισχυθεί ο πρωτογενής αγροτικός τομέας και μαζί με αυτόν η παραγωγή αυγών. Επίσης έγινε συζήτηση για το πρόβλημα με τους ελέγχους του ισοζυγίου των αυγών. Αναφέραμε ακόμη το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη κεφαλαίων για επενδύσεις στον κλάδο, αφού ο Αναπτυξιακός έχει μειωμένα πλαφόν. Θα γίνει προσπάθεια το επόμενο διάστημα για την συνέχιση των επαφών με στόχο την επίλυση των προβλημάτων του κλάδου μέσω της ΕΔΟΑΠΑ».   

«Είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε το έργο μας με ενθουσιασμό και δημιουργική διάθεση αλλά και με απόλυτη επίγνωση των συσσωρευμένων προβλημάτων και των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο κλάδος του αυγού τα τελευταία, πολλά χρόνια», είπε ο πρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Γιάννης Βλαχάκης. Όπως εξήγησε, «στα προβλήματα του κόστους παραγωγής, της υψηλής φορολογίας, της έλλειψης ρευστότητας, της πολυνομίας και σύγκρουσης αρμοδιοτήτων, της απουσίας επενδυτικών κινήτρων και, κυρίως, της συστηματικής παράνομης εισαγωγής, «ελληνοποίησης» και «αναβάθμισης» αυγών, που αντιμετωπίζει ο κλάδος εδώ και χρόνια, έχουν πλέον προστεθεί και σοβαροί εξωγενείς παράγοντες που καθορίζουν το κόστος της ενέργειας, των μεταφορικών, των πρώτων υλών και των υλικών συσκευασίας, έναντι των οποίων ο κλάδος δεν μπορεί να προστατευτεί χωρίς τη γενναία στήριξη της Πολιτείας». 

Ο κ. Βλαχάκης πρόσθεσε: «Με την νομιμοποίηση που της δίνει το θεσμικό πλαίσιο για τις διεπαγγελματικές οργανώσεις, η ΕΔΟΑΠΑ θα είναι στο εξής ο επίσημος συνομιλητής και συνεργάτης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τόσο στην προσπάθεια αντιμετώπισης των παραπάνω προβλημάτων όσο και στην προσπάθεια εκσυγχρονισμού και μετασχηματισμού του κλάδου, ώστε να ανταποκριθεί στα διεθνή κελεύσματα για σύγχρονη και ανταγωνιστική διεθνώς παραγωγή και μεταποίηση. Σε αυτή την προσπάθεια κανείς δεν περισσεύει, για αυτό το αμέσως επόμενο διάστημα θα απευθύνουμε προσκλητήριο στους συναδέλφους που δεν συμμετέχουν ακόμα στην ΕΔΟΑΠΑ να ενώσουν μαζί μας τις δυνάμεις τους για τα κοινά μας συμφέροντα». 

Τα μέλη του προεδρείου της Διεπαγγελματικής στάθηκαν ιδιαίτερα στην ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης των αυγοπαραγωγικών επιχειρήσεων στα πρότυπα των ενισχύσεων που δόθηκαν σε άλλους κλάδους της πρωτογενούς παραγωγής, καθώς όπως τόνισαν ο κλάδος έως σήμερα δεν έχει στηριχθεί έναντι των επιπτώσεων πανδημίας και ακρίβειας, κάτι που αναγνώρισε και ο Υπουργός. Ο κ. Γεωργαντάς δεσμεύτηκε να επανέλθει εντός του Νοεμβρίου με συγκεκριμένη πρόταση στήριξης του κλάδου, αφού θα έχει διερευνήσει τις δυνατότητες χρηματοδότησης τόσο από εθνικούς όσο και από κοινοτικούς πόρους.

Παράλληλα, συζητήθηκαν θέματα προσαρμογής του κλάδου σε ευρωπαϊκές πολιτικές που στοχεύουν να μεταρρυθμίσουν την αυγοπαραγωγή, όπως η σταδιακή κατάργηση των κλωβοστοιχιών, με τις δύο πλευρές να συμφωνούν ότι πρέπει να συνεργαστούν στενά ώστε αφενός να δημιουργηθούν χρηματοδοτικά εργαλεία που θα στηρίξουν τους παραγωγούς στην προσπάθεια μετασχηματισμού και αφετέρου να υπάρξουν ρεαλιστικά χρονοδιαγράμματα που θα λαμβάνουν υπόψη την κατάσταση του κλάδου στην Ελλάδα σήμερα.

«Είμαστε έτοιμοι να εργαστούμε με όλους ανεξαιρέτως του ανθρώπους του κλάδου, μεθοδικά και συστηματικά, και είμαστε στη διάθεση του Υπουργείου ως ο ανοιχτός χώρος συζητήσεων και ανταλλαγής πληροφορίων και τεχνογνωσίας για το αυγό και τα προϊόντα του, ώστε να συμβάλουμε στον καλύτερο συντονισμό του τρόπου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά, στην πληρέστερη αξιοποίηση του δυναμικού των προϊόντων και στην ανάπτυξη πρωτοβουλιών ενίσχυσης της οικονομικής ανταγωνιστικότητας, προς όφελος της αγροτικής οικονομίας συνολικά», δήλωσε από την πλευρά του ο Αντιπρόεδρος της ΕΔΟΑΠΑ κ. Παναγιώτης Φραγκούλης.

13/10/2022 01:18 μμ

Με μεγάλη καθυστέρηση αναγνωρίστηκε τελικά η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ), με πρόεδρο τον κ. Ιωάννη Βλαχάκη.

Μάλιστα η αναγνώρισή της συμπίπτει με την Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Λιάρος, διευθυντής της ΕΔΟΑΠΑ, «ένα μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι οι ελληνοποιήσεις αυγών. Υπάρχει πρόβλημα με την λειτουργία στο σύστημα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ που μετρά τα ισοζύγια αυγών. Στην πράξη δεν λειτουργεί αν εδώ και ένα χρόνο είναι νόμος του κράτους η διαδικτυακή σύνδεση των επιχειρήσεων παραγωγής, συλλογής, συσκευασίας και εμπορίας αυγών στην εφαρμογή «Άρτεμις». Η Διεπαγγελματική θα αναλάβει πρωτοβουλία για να λυθεί το πρόβλημα γιατί μόνο με ελέγχους μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των ελληνοποιήσεων.

Ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι τα μειωμένα κονδύλια που του αναλογούν στα επενδυτικά προγράμματα (Αναπτυξιακός, ΠΑΑ κ.α.). Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για επενδύσεις που πρέπει να γίνουν το επόμενο διάστημα ενόψει και της αλλαγής στην Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αυγοπαραγωγή με κλωβοστοιχίες. Επίσης πολλές εκτροφές πρέπει να γίνουν βιολογικές. Από το 2027 αλλάζουν πολλά στον κλάδο και χρειάζεται κονδύλια για να γίνουν επενδύσεις. Θα πρέπει να αυξηθούν οι εκτάσεις στις εκτροφές και χρειάζονται χρήματα. Ο χρόνος δεν είναι πολύ μεγάλος και θα πρέπει να υπάρξει μια στρατηγική».  

Η σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΔΟΑΠΑ αναφέρει τα εξής:

Την Παρασκευή, 14 Οκτωβρίου, οι λάτρεις των αυγών σε όλο τον κόσμο γιορτάζουμε για μία ακόμα χρονιά την δύναμη του αυγού και όλα τα θρεπτικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυγού, που γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Παρασκευή του Οκτωβρίου, είναι μια ευκαιρία για να τιμήσουμε τη μοναδική συνεισφορά των αυγών στην διατροφή δισεκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο.

Το αυγό συγκαταλέγεται στις πιο θρεπτικές τροφές στον πλανήτη, καθώς ένα αυγό προσφέρει στον οργανισμό 13 βασικές βιταμίνες και μέταλλα, και 6 γραμμάρια πρωτεΐνης. Πολλά από τα θρεπτικά συστατικά που βρίσκονται στα αυγά συνήθως δεν τα καταναλώνουμε μεμονωμένα σε επαρκείς ποσότητες, παρότι είναι απαραίτητα ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Γι’ αυτό και η κατανάλωση αυγών είναι το τέλειο «πακέτο» υγιεινής και οικονομικής διατροφής για άτομα κάθε ηλικίας.

Στα βασικά θρεπτικά συστατικά που περιέχουν τα αυγά περιλαμβάνονται η χολίνη, που υποστηρίζει την ανάπτυξη και τη λειτουργία του εγκεφάλου, η βιταμίνη Α για την υγεία των ματιών, το υγιές δέρμα και τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, και η βιταμίνη D, η οποία παίζει ουσιαστικό ρόλο στην υγεία των οστών. Τα αυγά είναι επίσης γεμάτα με πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, απαραίτητη για την υγεία και την αποκατάσταση των μυών και των ιστών.

Παράλληλα με τη θρεπτική τους αξία, τα αυγά είναι η πιο περιβαλλοντικά βιώσιμη και προσιτή πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, που βοηθά στη διατροφική υποστήριξη των οικογενειών σε όλο τον κόσμο.

Ειδικά για την Ελλάδα, η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι ευκαιρία για... διπλή γιορτή, καθώς συμπίπτει με την αναγνώριση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αυγού και Προϊόντων Αυγού (ΕΔΟΑΠΑ).

Με την Υπουργική Απόφαση 2997/289011, που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5199 / 06.10.2022, η ΕΔΟΑΠΑ αναγνωρίστηκε από το αρμόδιο υπουργείο ως Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση στον τομέα των αυγών και εγγράφηκε στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισμών και άλλων συλλογικών φορέων. 

Έτσι πλέον ο τομέας των αυγών αποκτά πιο ισχυρή φωνή για όλους όσοι δραστηριοποιούνται στον κλάδο, παραγωγούς, εμπόρους και μεταποιητές αυγών, με στόχο ο κλάδος που πέρασε από πολλές δοκιμασίες τα προηγούμενα χρόνια να ενισχυθεί ουσιαστικά και να αυξηθεί η παραγωγή ελληνικών αυγών και, κατ’ επέκταση η κατανάλωση τους.

Μεταξύ των στόχων της ΕΔΟΑΠΑ είναι η ενίσχυση της παραγωγής στις υφιστάμενες μονάδες και η προσέλκυση νέων παραγωγών, η ανάπτυξη μεθόδων και μέσων για την βελτίωση των προϊόντων σε όλα τα στάδια παραγωγής και εμπορίας, η ανάληψη κάθε δυνατής δράσης για την προάσπιση και προστασία της ελληνικής παραγωγής, όλων των ειδών εκτροφής, η ανάληψη πρωτοβουλιών για ολοκληρωμένη και βιώσιμη παραγωγή, με μεθόδους φιλικές προς το περιβάλλον, η ενίσχυση της εξωστρέφειας του κλάδου και η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης σχετικά με την οικονομική, κοινωνική, περιβαλλοντική, πολιτιστική και διατροφική σπουδαιότητα των αυγών και των προϊόντων τους.

Για την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αυγού και Προϊόντων Αυγού η σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Αυγού είναι μια εξαιρετική ευκαιρία να στείλει ένα πρώτο μήνυμα για τον ενθουσιασμό με τον οποίο ξεκινάει το έργο της, με στόχο να κάνει πράξη το διεθνές μήνυμα της ημέρας: Τρώμε αυγά για να έχουμε καλύτερη ζωή!

10/10/2022 11:16 πμ

Συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μεταξύ του υπουργού κ. Γεώργιου Γεωργαντά και του υφυπουργού κ. Σίμου Κεδίκογλου, με εκπροσώπους του Συλλόγου Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων Κρήτης.

Οι εκπρόσωποι των πτηνοτρόφων εξέθεσαν τα προβλήματα και τα αιτήματά τους στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου και, όπως δήλωσαν μετά τη συνάντηση, βρήκαν ικανοποιητική ανταπόκριση σε αρκετά από αυτά.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Αριστείδης Λεβεντάκης, πρόεδρος του Συλλόγου Πτηνοτροφικών Εκμεταλλεύσεων Κρήτης, «στο πρώτο πακέτο ενίσχυσης για ζωοτροφές, που ήταν στο 2% επί του τζίρου, τα μισά μέλη μας δεν εισέπραξαν τα ποσά. Κανείς δεν μας ενημέρωσε επίσημα γιατί έγινε αυτό. Οι ζωοτροφές στην πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής είναι ένα μεγάλο ποσοστό του κόστους παραγωγής. Τα πουλιά θέλουν κυρίως καλαμπόκι και σόγια. Από τα 300 ευρώ ο τόνος έφτασαν τα 600 ευρώ, δηλαδή μιλάμε για διπλασιασμό. Επίσης στην Κρήτη τα κοτόπουλα τα σφάζουμε στις 70 ημέρες αντί στις 40-45 ημερών που είναι στην υπόλοιπη Ελλάδα, δηλαδή έχουμε διπλάσια ζήτηση για ζωοτροφή. 

Ένα ακόμη πρόβλημα που συζητήσαμε με την ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι η έλλειψη εργατών γης, η οποία είναι μεγάλο «αγκάθι» για όλους τους κλάδους της αγροτικής οικονομίας στην Κρήτη. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα φέτος από εργάτες που θα έρθουν από την Ασία.

Ζητήσαμε ακόμη να γίνει ένα «μίνι» Αναπτυξιακός που θα αφορά επενδύσεις με προϋπολογισμό μέχρι 150.000 ευρώ. Μικρότερα ποσά επένδυσης για να μπορέσουν να ενταχθούν περισσότεροι πτηνοτρόφοι στο πρόγραμμα. Σήμερα η χρηματοδότηση είναι περίπου στο 50% και τα ποσά της ιδιοχρηματοδότησης είναι μεγάλα λόγω της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος. Το ΥπΑΑΤ μας ανέφερε ότι θα εξετάσει το θέμα».

06/10/2022 03:35 μμ

Ξεκίνησε, από 3 Οκτωβρίου, η υποβολή των αιτήσεων υπαγωγής στο καθεστώς ενίσχυσης της αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου 4887/2022. Όμως με έκπληξη οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής ανακάλυψαν ότι στην σχετική πρόσκληση μένει εκτός η χρηματοδότηση για δημιουργία νέων μονάδων. 

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), «χωρίς να έχουμε καμιά ενημέρωση και όταν ανακοινώθηκε η σχετική πρόσκληση για επενδύσεις αγροδιατροφής του Αναπτυξιακού Νόμου, είδαμε ότι η δημιουργία νέων μονάδων μένει εκτός χρηματοδότησης. Επιλέξιμες είναι μόνο επενδύσεις για αναβάθμιση ήδη υφιστάμενων πτηνοτροφικών μονάδων (χρηματοδότηση 40%). Κανείς δεν μας είχε ενημερώσει για αυτή την απόφαση. 

Αυτή την περίοδο πολλές παλιές μονάδες αναγκάζονται να κλείσουν γιατί δεν είναι παραγωγικές. Εμείς δεν διαφωνούμε για χρηματοδότηση επένδυσης με στόχο την αναβάθμιση της μονάδας. Είναι γνωστό όμως ότι παλιές εγκαταστάσεις, που είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 70, δεν είναι εφικτό να αναβαθμιστούν και να γίνουν ανταγωνιστικές».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑγροΤύπου για το τι χρειάζονται οι πτηνοτροφικές μονάδες για να γίνουν βιώσιμες, ο κ. Δεληκωνσταντής ανέφερε ότι «για να επιβιώσει μια πτηνοτροφική μονάδα κρεατοπαραγωγής στην δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε θα πρέπει να διαθέτει πρώτα μεγάλο ζωικό κεφάλαιο. Για 90.000 κοτόπουλα πριν λίγα χρόνια ήθελες κεφάλαιο 1 εκατ. ευρώ, σήμερα θες πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ. Επίσης πρέπει η μονάδα να διαθέτει σύγχρονο αυτοματοποιημένο εξοπλισμό για να μπορεί να απασχολεί λιγότερους εργάτες γης».

Μεγάλο πρόβλημα του κλάδου είναι το υψηλό κόστος ενέργειας. Όπως επισημαίνει ο πρόεδρος της Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε. «ζητήσαμε και έγινε αποδεκτό να χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις εκτροφές. Όμως θα πρέπει να αυξηθεί η επιλέξιμη ισχύ γιατί με αυτό που ισχύει σήμερα το φωτοβολταϊκό δίνει ενέργεια μόλις για μια πομώνα.

Η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας είναι μεγάλη. Κάθε πουλί από 10 λεπτά που χρειαζόταν πέρσι έχει αυξηθεί φέτος στα 19 λεπτά. Το γκάζι (υγραέριο) από 0,88 ευρώ το λίτρο που ήταν πέρσι έχει φτάσει φέτος στα 1,02 ευρώ και μέχρι τον χειμώνα αναμένεται να ξεπεράσει τα 1,22 ευρώ. Τα πέλετ από φλοιό ηλιόσπορου, πουχρησιμοποιούμε στην πτηνοτροφία από 0,16 ευρώ το κιλό που ήταν πέρσι έχουν φτάσει στα 0,30 ευρώ.

Χρειάζονται νέες εγκαταστάσεις που να διαθέτουν καλή μόνωση και φωτοβολταϊκά στις στέγες. Με τον συμψηφισμό του ρεύματος που θα γίνει θα καλύψουμε το κόστος ψύξης των ανεμιστήρων το καλοκαίρι. Επίσης με τα ηλεκτρικά κανόνια (αερόθερμα) που ήδη χρησιμοποιούν στην Ολλανδία, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν με φωτοβολταϊκά πάνελ, θα μπορούσαμε να καλύψουμε το κόστος θέρμανσης». 

04/10/2022 04:35 μμ

Επενδύσεις ύψους 30 εκατ. ευρώ σχεδιάζει να πραγματοποιήσει η εταιρεία Κοτόπουλα Αγγελάκης, με απώτερο σκοπό και στόχο να διπλασιάσει την παραγωγή της, να αυξήσει τους κωδικούς προϊόντων της και να επεκτείνει τα μερίδιά της στην αγορά και του εξωτερικού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022 ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Θάνος Αγγελάκης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου με αφορμή τη συμπλήρωση 60 ετών από την ίδρυση της «Κοτόπουλα Αγγελάκης», οι επενδύσεις αφορούν στα εξής:

  • 7,5 εκατ. ευρώ για διπλασιασμό της δυναμικότητας του πτηνοσφαγείου στα 5.000 κοτόπουλα την ώρα
  • 7,5 εκατ. ευρώ για νέους ψυκτικούς θαλάμους
  • 2,5 εκατ. ευρώ για εκσυγχρονισμό του εργοστασίου ζωοτροφών
  • 2,5 εκατ. ευρώ για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων
  • 1,5 εκατ. ευρώ για μονάδα παραγωγής πατρογονικών
  • 2,5 εκατ. ευρώ για αντικατάσταση του στόλου οχημάτων με νέα που χρησιμοποιούν LNG
  • Μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων και υποπροϊόντων για παραγωγή ενέργειας από βιοαέριο
  • Νέες γραμμές για συσκευασία προϊόντων και
  • Νέα μονάδα παραγωγής έτοιμων προϊόντων για μαγείρεμα.

αγγελάκης

Ταυτόχρονα, ως τα τέλη του τρέχοντος μηνός, η εταιρεία θα προχωρήσει στην εξαγορά έναντι 600.000 ευρώ εκκολαπτηρίου που σήμερα νοικιάζει.

Ανατιμήσεις 30% σε ένα έτος

Παρά τις αντίξοες συνθήκες, όπως αναφέρθηκε, η εταιρεία διαπραγματεύεται την αναδιάρθρωση των δανείων της και στο 8μηνο του 2022 «τρέχει» με ανάπτυξη 35%, με τον τζίρο του 2021 να έχει ανέλθει σε 28 εκατ. ευρώ. «Από αυτό το 35%, το 17% οφείλεται στον πληθωρισμό, το υπόλοιπο είναι πραγματική ανάπτυξη», τόνισε ο κ. Αγγελάκης.

16/09/2022 09:49 πμ

Συνάντηση με την Ένωση Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.).

«Η πτηνοτροφία είναι ο μόνος κλάδος που πετυχαίνει μια σχετική αυτάρκεια, δηλαδή το 90% των αναγκών της χώρας», τόνισε ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμος Κεδίκογλου στη συνάντηση με εκπροσώπους της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.), όπου συζήτησαν καίρια και επίκαιρα ζητήματα που απασχολούν την πτηνοτροφία.

Ενδεικτικά, αναλύθηκε από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης, τον πρόεδρο κ. Γιώργο Δεληκωνσταντή, τον ταμία κ. Γιώργο Αλεξόπουλο και το μέλος κ. Απόστολο Ζιώγα, η επιδότηση κόστους θέρμανσης πτηνοτροφικών μονάδων για τους επικείμενους χειμερινούς μήνες, η σημερινή κατάσταση στην εγχώρια πτηνοτροφία και οι σχέσεις πτηνοτρόφων-εταιρειών επεξεργασίας και εμπορίας.

Επιπρόσθετα, έθεσαν τον προβληματισμό τους για τη δυνατότητα μόνιμης απασχόλησης εργατών γης από τρίτες χώρες με τριετές ανανεώσεις, το ενδεχόμενο παρέμβασης στην αγορά προπανίου με μείωση του φόρου και για τις νέες σχεδιαζόμενες καταβολές έκτακτων ενισχύσεων.

Από την πλευρά του ο ΥφΑΑΤ ανέπτυξε την πολιτική που θα ακολουθήσει το Υπουργείο το επόμενο διάστημα σε σχέση με τον κλάδο. Επισήμανε επίσης, ότι προτεραιότητά του είναι η ενεργειακή αυτονομία για τις αγροτικές εγκαταστάσεις με φωτοβολταϊκά για τη μείωση του κόστους.

«Χρέος μας ως πολιτεία είναι να ενισχύσουμε την πτηνοτροφία στο μέγιστο δυνατό βαθμό, γιατί ο κλάδος έχει ανάγκες», σημείωσε και υπογράμμισε ότι θα εξασφαλίσει επαφές με τα συναρμόδια Υπουργεία για την επίλυση των θεμάτων.

Παρών στη συνάντηση ήταν και ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας, κ. Σπύρος Ντουντουνάκης, τονίζεται στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥπΑΑΤ.

04/08/2022 03:00 μμ

Σε ανοδικό κανάλι, παγκοσμίως, αλλά και στη χώρα μας, έχει εισέλθει το αυγό.

Η αύξηση φαίνεται να σχετίζεται διεθνώς με την απειλή της γρίπης των πτηνών και φυσικά με το ράλι στις ζωοτροφές. Μάλιστα υπάρχουν χώρες που κάθε λίγες ημέρες, έχουν και διαφορετική τιμή τα αυγά.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ιωαννίνων, κ. Χάρη Λιούρη, που διαθέτει μεγάλη πτηνοτροφική και αυγοπαραγωγική μονάδα, με ημερήσια παραγωγικότητα 28.000 αυγά, τα οποία όμως πάνε κυρίως για εκκόλαψη, μέχρι ένα μήνα πριν τουλάχιστον και από τον περασμένο Οκτώβρη οι τιμές των αυγών διαπραγματεύονταν συνεχώς σε ολοένα υψηλότερες τιμές, με την αύξηση στις αρχές Ιουλίου σε επίπεδο ΕΕ να αγγίζει το 22%. Ο κ. Λιούρης αποδίδει το ράλι των τιμών στο φόβο της έλλειψης λόγω της απειλής εκ νέου της γρίπης των πτηνών, αλλά και στο άλμα των ζωοτροφών το τελευταίο διάστημα, όπως επίσης και της ενέργειας, ένα κοκτέιλ εκρηκτικό δηλαδή που κάνει ακριβότερο το αυγό.

Πάνω από 56% η αύξηση σε ένα έτος

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο τιμών που διαθέτει η Κομισιόν, η τιμή στις 3 Αυγούστου 2022 ήταν στην ΕΕ για τα αυγά 186, 94 ευρώ τα 100 κιλά, δηλαδή 1,8 ευρώ το κιλό. Η τιμή αυτή είναι αυξημένη, βάσει των ίδιων στοιχείων κατά 3,4% σε σχέση με μια εβδομάδα πριν, κατά 4% σε σχέση με ένα μήνα πριν και κατά 56,1% σε σύγκριση με ένα έτος πριν!

Ιδιαίτερα έντονη ζήτηση λόγω τουρισμού

Ο κ. Σταύρος Γεωργάκογλου από την Αυγοσερραϊκή Σερρών δήλωσε στον ΑγροΤύπο πως τον τελευταίο μήνα η τιμή του αυγού στην Ελλάδα έχει ανεβεί κατά 25-30%, κάτι που οφείλεται στην ιδιαίτερα έντονη ζήτηση για το προϊόν, λόγω του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει στη χώρα μας. Σύμφωνα με τον ίδιο, η αύξηση οφείλεται διεθνώς στο αυγό, στη γενικότερη συγκυρία, τον πόλεμο στην Ουκρανία και έχει αρχίσει 1-1,5 χρόνο πίσω. Όπως μας λέει ο κ. Γεωργάκογλου, η επιχείρησή του παράγει τεσσάρων τύπων αυγά, τα οποία τα διαθέτει κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, σε πολλά σημεία πώλησης (μίνι μάρκετ κ.λπ.). Σύντομα ο κ. Γεωργάκογλου κάνει νέα επένδυση, ενώ μέσω του Αναπτυξιακού, σε τρία - τέσσερα χρόνια από σήμερα, πάει και σε νέες επεκτάσεις, με στόχο να φτάσει την παραγωγικότητά της μονάδος στα 80.000 αυγά ημερησίως.

02/08/2022 02:33 μμ

Επιδότηση για αυτοπαραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, μείωση ΦΠΑ στο κρέας και διόρθωση στα προβλήματα με την ενίσχυση για τις ζωοτροφές, ήταν τα βασικά θέματα που συζήτησαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας (Ε.Π.ΚΕ.Ν.Ε.) με τον Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Σίμο Κεδίκογλου.

Ειδικότερα, ο Υφυπουργός ενημερώθηκε από την αντιπροσωπεία του Δ.Σ. της Ένωσης, αποτελούμενη από τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Δεληκωνσταντή, τον Αντιπρόεδρο κ. Πέτρο Αλεξίου, τον ταμία κ. Γιώργο Αλεξόπουλο και το μέλος κ. Απόστολο Ζιώγα, για μια σειρά από θέματα που απασχολούν συνολικά τον κλάδο της πτηνοτροφίας.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την αύξηση του κόστους ενέργειας στα πτηνοτροφεία που παράγουν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε να δημιουργηθεί πρόγραμμα για την χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταΐκών στις στέγες. Ζητάμε την επιδότηση τουλάχιστον του 60% του κόστους μέσω προγράμματος. Έχουμε κάνει έρευνα και για ένα θάλαμο με 20.000 πουλιά το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε περίπου 60.000 ευρώ. Αυτό το κονδύλι είναι πολύ μεγάλο για τον πτηνοτρόφο για αυτό ζητάμε να επιδοτηθεί και μόνο έτσι θα έχουμε μηδενικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στις εκτροφές. Ο Υφυπουργός μας ανέφερε ότι θα πρέπει να έρθουμε σε επαφή με τον Υπουργός Περιβάλλοντος για να συζητήσουμε το θέμα.

Το επόμενο ζήτημα που συζητήσαμε είναι ο ΦΠΑ. Έχουμε στις ζωοτροφές μείωση του ΦΠΑ στα 6%. Από την άλλη πουλάμε το κρέας κοτόπουλου με ΦΠΑ 13%. Αν πληρωνόμασταν από τις εταιρείες που πουλάμε το κρέας κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πληρωνόμαστε όμως μετά από 6μηνό ή 7μηνό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδουμε το ΦΠΑ κάθε μήνα ή δίμηνο και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εκτροφές να έχουν ρευστότητα. Εμείς ζητάμε να μειωθεί το ΦΠΑ του κρέατος στο 6% για να λυθεί το πρόβλημα. 

Το μεγάλο ζήτημα όμως που αναφέραμε στην ηγεσία του ΥπΑΑΤ είναι το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την πληρωμή της ενίσχυσης για τις ζωοτροφές. Οι μισοί πτηνοτρόφοι δεν εισέπραξαν την ενίσχυση. Αυτό οφείλεται σε προβλήματα με το ΟΣΔΕ. Επίσης αν δηλώνει ο παραγωγός ότι έχει και μια δεύτερη επαγγελματική ιδιότητα τότε αυτομάτως βγαίνει εκτός της ενίσχυσης. Ζητάμε να διορθωθούν οι αδικίες με την πληρωμή του πρώτου πακέτους της ενίσχυσης και ελπίζουμε στο δεύτερο πακέτο να μην υπάρξουν τα ίδια προβλήματα».

24/05/2022 01:46 μμ

Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ αποφάσισε την ανάπτυξη του εμβολιασμού ως συμπληρωματικού εργαλείου για την πρόληψη και τον έλεγχο της υψηλής παθογονικότητας γρίπης των πτηνών (HPAI).

Στη Γαλλία υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λόγω της  γρίπης των πτηνών, με περίπου το 8% των πουλερικών αυγοπαραγωγής να έχουν θανατωθεί. Όταν μολύνονται τα πουλερικά, ολόκληρα κοπάδια θανατώνονται για να περιοριστεί η ασθένεια, η οποία συχνά μεταδίδεται από άγρια πτηνά. Οι τιμές χονδρικής των αυγών έχουν αυξηθεί κατά 69% σε σχέση με πέρυσι. Η EFSA έχει προειδοποιήσει ότι η πολύ παθογόνος γρίπη των πτηνών (HPAI) θα μπορούσε να εξαπλωθεί γρήγορα στη δυτική Ευρώπη.

Στις συζητήσεις τους, οι υπουργοί υπογράμμισαν τη διασυνοριακή φύση της νόσου των ζώων και την ικανότητά της να εξαπλώνεται πολύ γρήγορα, ανεξάρτητα από τα εθνικά σύνορα, προκαλώντας σοβαρές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες που παρεμποδίζουν τη γεωργία και διαταράσσουν το εμπόριο. Υπενθύμισαν επίσης τον κίνδυνο που θα μπορούσε να θέσει η HPAI για την ανθρώπινη υγεία. Συμφώνησαν ακόμη ότι ο εμβολιασμός θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εξάπλωσης μεταξύ των οικόσιτων πουλερικών. 

Ζήτησαν επίσης περαιτέρω επιστημονικές γνώσεις, συμπεριλαμβανομένων ενημερωμένων αξιολογήσεων κινδύνου, και ζήτησαν από τα κράτη μέλη και την Επιτροπή να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανάπτυξη στρατηγικών εμβολιασμού που στοχεύουν σε περιοχές κινδύνου, είδη και γεωργικές πρακτικές. Τα κράτη μέλη ενθαρρύνθηκαν επίσης να πραγματοποιήσουν δοκιμές εμβολιασμού και να μοιραστούν τα αποτελέσματά τους μέσω επιστημονικής συνεργασίας.

Τα τελευταία χρόνια, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών και ένας μεγάλος αριθμός χωρών παγκοσμίως, έχουν προσβληθεί από επιζωοτίες υψηλής παθογονικότητας της γρίπης των πτηνών (HPAI), με την τρέχουσα επιζωοτία στην Ευρώπη να είναι η πιο σοβαρή στην πρόσφατη ιστορία. Ως μέρος των προτεραιοτήτων της στον κτηνιατρικό τομέα, η Γαλλική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε μια στρατηγική συζήτηση για τον εμβολιασμό κατά της HPAI. 

06/05/2022 12:40 μμ

Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι λόγω της αύξηση του κόστους παραγωγής, αναφέρεται στις δηλώσεις που έκανε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιώργος Δεληκωνσταντής, που έχει πτηνοτροφείο κρεατοπαραγωγής στη Θήβα και είναι πρόεδρος της Ένωσης Πτηνοτρόφων Κεντρικής και Νότιας Ελλάδας.

Υπάρχει αύξηση κόστους ενέργειας τον χειμώνα στα πτηνοτροφεία;

Τα πτηνοτροφεία που παράγουν κοτόπουλα κρεατοπαραγωγής έχουν 3 χειμωνιάτικες εκτροφές και 2 - 3 καλοκαιρινές. Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα από την αύξηση του κόστους. Τα πτηνοτροφεία χρησιμοποιούν για θέρμανση υγραέριο ή βιομάζα (ελαιοπυρήνα ή πέλετ).

Ας πάρουμε πρώτα το υγραέριο που είδε μια μεγάλη αύξηση και από τα 0,88 ευρώ το λίτρο που το αγοράζαμε πριν την κρίση έφτασε στα 1,50 - 1,60 ευρώ συν ΦΠΑ (24%). Ο ελαιοπυρήνας επειδή είχαμε μια μικρή παραγωγή φέτος επίσης έχει αυξηθεί λόγω έλλειψης και από 9 λεπτά το κιλό έφτασε στα 15 λεπτά. Αύξηση είχαμε και στα πέλετ και από 12 λεπτά έφτασε στα 27 λεπτά. Όλα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το κόστος ενέργειας. 

Μια εκτροφή με 16.000 πουλιά είχε πάγια έξοδα περίπου 3.000 ευρώ. Με την αύξηση του κόστους τα πάγια έξοδα έφτασαν στα 5.000 έως 5.500 ευρώ. Δηλαδή περίπου διπλασιάστηκαν.

Τι έγινε με την τιμή του κρέατος κοτόπουλου;

Η τιμή του κρέατος κοτόπουλου είχε μείωση κατά 3 λεπτά το κιλό και αυτή την περίοδο κυμαίνεται από 1,12 - 1,15 ευρώ το κιλό. Οι εταιρείες (σφαγεία) μας προμηθεύουν τις ζωοτροφές (φύραμα) και αυξήθηκε και εκεί το κόστος. Από την άλλη στα σούπερ μάρκετ αυξήθηκαν οι τιμές αλλά όχι σε τέτοια επίπεδα για να καλύψουν το κόστος αύξησης της παραγωγής. Ουσιαστικά χαμένοι είναι οι πτηνοτρόφοι και τα πτηνοσφαγεία.

Μειώθηκε με απόφαση της κυβέρνησης το ΦΠΑ στις ζωοτροφές αυτό δεν βοήθησε τον κλάδο;

Ο ΦΠΑ στις ζωοτροφές μειώθηκε στα 6%. Από την άλλη πουλάμε το κρέας κοτόπουλου με ΦΠΑ 13%. Αν πληρωνόμασταν από τις εταιρείες που πουλάμε το κρέας κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Πληρωνόμαστε όμως μετά από 6μηνό ή 7μηνό. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποδίδουμε το ΦΠΑ κάθε μήνα ή δίμηνο και για να γίνει αυτό θα πρέπει οι εκτροφές να έχουν ρευστότητα. Αυτό όμως είναι πολύ δύσκολο αυτή την εποχή και στην πράξη περισσότερα προβλήματα μας δημιουργεί. Για αυτό ζητάμε να μειωθεί το ΦΠΑ στο κρέας στο 6% για να μην είμαστε οι εισπράκτορες του κράτους στην απόδοση του ΦΠΑ.

Για να πούμε τώρα τι προβλήματα σας έχει δημιουργήσει η ρήτρα αναπροσαρμογής στο ρεύμα;

Μια πτηνοτροφική μονάδα που πλήρωνε λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος γύρω στα 600 - 700 ευρώ με την ρήτρα ξεπέρασε τα 1.200 ευρώ. Σε αυτό το κόστος ήρθε να προστεθεί η αύξηση των εργατικών, καθώς και στο άχυρο που χρησιμοποιείται στο έδαφος των εκτροφών μας.

Η ρήτρα εκτιμώ ότι ήρθε στη ζωή μας για να μείνει. Δεν νομίζω ότι υπάρχει πολιτική βούληση για να καταργηθεί. Για την αντιμετώπιση του προβλήματος ζητάμε να δημιουργηθεί πρόγραμμα για την χρηματοδότηση εγκατάστασης φωτοβολταΐκών στις στέγες. Ζητάμε την επιδότηση τουλάχιστον του 60% του κόστους. Έχουμε κάνει έρευνα και για ένα θάλαμο με 20.000 πουλιά το κόστος εγκατάστασης φωτοβολταϊκών ανέρχεται σε περίπου 60.000 ευρώ. Αυτό το κονδύλι είναι πολύ μεγάλο για τον πτηνοτρόφο για αυτό ζητάμε να επιδοτηθεί και μόνο έτσι θα έχουμε μηδενικό κόστος ηλεκτρικού ρεύματος στις εκτροφές.

Το καλοκαίρι έχουμε ηλεκτρικούς ανεμιστήρες, ταΐστρες και φωτισμό. Ακόμη και οι πομώνες για το πότισμα είναι με ηλεκτρικό ρεύμα. Από την άλλη το επιχειρηματικό ρίσκο είναι μεγάλο και αν έχουμε μια διακοπή ρεύματος λόγω καύσωνα η οικονομική ζημιά μπορεί να είναι μεγάλη.

Στον λογαριασμό του ρεύματος όμως πληρώνετε και δημοτικά τέλη;

Εδώ υπάρχει ένα μπάχαλο γιατί άλλοι δήμοι βάζουν στον λογαριασμό του ρεύματος των πτηνοτροφικών μονάδων δημοτικά τέλη και άλλοι όχι. Αυτό βέβαια δημιουργεί και αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των εκτροφών. Ουσιαστικά καλούμε να πληρώσουμε δημοτικά τέλη χωρίς να υπάρχει κανένα ανταποδοτικό όφελος. Ούτε περισυλλέγουν τα απόβλητα και επειδή οι εκτροφές είναι εκτός αστικού ιστού δεν έχουν κανένα φωτισμό. 

Εγώ καλούμε να πληρώσω γύρω στα 1,80 ευρώ το τετραγωνικό. Μια εκτροφή με 20.000 πουλιά έχει τουλάχιστον 1.400 τετραγωνικά. Και καλούμε να τα πληρώνω κάθε 2μηνο. Αν δεν πληρωθούν θα κοπεί το ρεύμα. Οι δήμαρχοι ζητούν παρέμβαση από το υπουργείο Εσωτερικών για να προχωρήσουν στην κατάργησή τους. Από την πλευρά μας βρισκόμαστε με τους δήμους στα δικαστήρια και ζητούμε την κατάργησή τους. 

24/03/2022 09:52 πμ

Το ΥπΑΑΤ, σε συνεργασία με τον ΕΛΓΟ ανταποκρίθηκε θετικά στο πάγιο αίτημα των αυγοπαραγωγών για έναρξη της διαδικασίας καταγραφής στην ηλεκτρονική εφαρμογή Άρτεμις, όλων των επιχειρήσεων του κλάδου παραγωγής –εμπορίας αυγών.

Στο πλαίσιο αυτό, με στόχο να επιτευχθεί η διαδικτυακή σύνδεση με τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καλούνται να εγγραφούν στην εφαρμογή «Άρτεμις»:

  • Οι μονάδες παραγωγής αυγών
  • Τα κέντρα συλλογής αυγών
  • Τα κέντρα συσκευασίας αυγών
  • Οι έμποροι λιανικής και χονδρικής πώλησης «αυγών κατανάλωσης» (που εμπορεύονται περισσότερα από 800.000 αυγά ετησίως)
  • Οι μονάδες μεταποίησης και παραγωγής προϊόντων αυγού.

Μέσω συστηματικών επιτόπιων ελέγχων από τα κλιμάκια του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ και της διασύνδεσης του «Άρτεμις» με άλλες βάσεις δεδομένων του ΥπΑΑΤ και των εποπτευόμενων φορέων του, επιτυγχάνεται η διαφάνεια στην εμπορία αυγών. Η ιχνηλάτηση και παρακολούθηση της πορείας των εισαγόμενων αυγών αναμένεται να δράσει αποτρεπτικά στις ελληνοποιήσεις, δράση που ζημιώνει τους Έλληνες παραγωγούς και κατ’ επέκταση την εθνική οικονομία. 

Ο ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ, ορίστηκε αρμόδιος φορέας της χώρας για την παρακολούθηση της παραγωγής και εμπορίας των αυγών κατανάλωσης, τη διακίνηση και την τήρηση των μηνιαίων ισοζυγίων αυγών (Υ.Α. 2734/ ΦΕΚ Β’ 1618/162339/25-06-2021).

09/03/2022 04:50 μμ

Την Τρίτη (8/3/2022) υπήρξε συνάντηση στο ΥπΑΑΤ του Υφυπουργού Σίμου Κεδίκογλου με την Ένωση Πτηνοτρόφων Μακεδονίας.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Γιάννης Γκουγκούδης, Γραμματέας της Ένωσης Πτηνοτρόφων Μακεδονίας, που έχει εκτροφή στη Νιγρίτα Σερρών, «ο υφυπουργός μας τόνισε πως υπάρχει σοβαρό πρόβλημα έλλειψης δημητριακών, κάτι τους απασχολεί σοβαρά, καθώς δεν θα υπάρχουν πρώτες ύλες για τις ζωοτροφές.

Από την πλευρά μας τονίσαμε ότι είμαστε ο μόνος κλάδος ζωικής παραγωγής που δεν πήρε κανένα είδος ενίσχυσης κατά την πανδημία. Θα πρέπει να ενισχυθούν και οι πτηνοτρόφοι κρεατοπαραγωγής για την αγορά ζωοτροφών. Σε αυτό συμφώνησε ο υφυπουργός και μας ανέφερε ότι μελετά το ΥπΑΑΤ επιδότηση στο 4% με βάση τον τζίρο του δεύτερου εξάμηνου του 2021. Ακόμη δεν έχει αποφασιστεί αν θα χορηγηθεί με αυτό τον τρόπο η ενίσχυση. Το σίγουρο είναι ότι η πτηνοτροφία κρεατοπαραγωγής θα ενισχυθεί για την αγορά ζωοτροφών, δήλωσε ο υφυπουργός.

Όσον αφορά την επιδότηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο υφυπουργός μας δήλωσε ότι θα συνεχιστεί μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2022.

Οι πτηνοτρόφοι ζήτησαν να χορηγηθεί επιστροφή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το υγραέριο που καταναλώνουν στις μονάδες τους. Το 90% των εκτροφών στην πτηνοτροφία θερμαίνεται με υγραέριο. Σήμερα πωλείται με 1,34 ευρώ το κιλό, ενώ πέρσι αυτή την εποχή ήταν στα 67 λεπτά το κιλό.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι είναι το ηλεκτρονικό μητρώο πτηνοτροφικών μονάδων, το οποίο θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος 2022. Εμείς ζητάμε να υπάρξει μια παράταση και να γίνει αλλαγή στα κριτήρια αδειοδότησης των υφιστάμενων μονάδων. 

Υπάρχει αλλαγή των αποστάσεων μεταξύ των εκτροφών και των σπιτιών στα χωριά λόγω αστικής ανάπτυξης με την πάροδο του χρόνου. Δεν φταίνε για αυτό οι πτηνοτρόφοι αλλά είναι απαγορευτικό για την αδειοδότηση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο. Όσες μονάδες δεν ενταχθούν δεν θα μπορεί να είναι βιώσιμες. Ζητήσαμε να υπάρξει ένα πρόγραμμα μετεγκατάστασης αλλά αυτό δεν προβλέπεται μας ανέφερε ο κ. Κεδίκογλου γιατί δεν υπάρχουν κονδύλια. 

Οι τιμές παραγωγού για το κρέας κοτόπουλου πριν την πανδημία ήταν στα 1,19 ευρώ το κιλό. Στη συνέχεια λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας και της πτώσης στην κατανάλωση μειώθηκε στα 1,10 ευρώ και από το τέλος Σεπτεμβρίου του 2021 αυξήθηκε στα 1,15 ευρώ. Εμείς ζητάμε να επανέλθει στα επίπεδα των 1,19 ευρώ για να καλύψουμε το αυξημένο κόστος παραγωγής.

Η μείωση του ΦΠΑ στις ζωοτροφές στο 6% δεν είχε κάποιο θετικό αντίκτυπο στους πτηνοτρόφους γιατί εμείς πουλάμε το κρέας κοτόπουλου με ΦΠΑ στα 13%. Ζητάμε μέτρα ενίσχυσης για την αγορά ζωοτροφών ανά κεφαλή ζώου».   

18/02/2022 02:31 μμ

Ο Λεωνίδας Τσιαντής, από τις Ηπειρωτικές Φάρμες, παλιός συνεταιριστής μιλά στον ΑγροΤύπο για την κατάσταση στην πτηνοτροφία.

Κε Τσιαντή έχετε μεγάλη εμπειρία στην πτηνοτροφία κι έχετε ασχοληθεί και στο παρελθόν και με τα συνεταιριστικά. Πώς έχει σήμερα η κατάσταση για τους παραγωγούς-πτηνοτρόφους;

Είναι σαφές πως οι πτηνοτρόφοι - παραγωγοί έχουν υποστεί καθίζηση του εισοδήματός τους, ιδιαίτερα την τελευταία διετία λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Παράλληλα το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν σωρεία διαταγών πληρωμής για πτηνοτροφικές μονάδες, των οποίων οι ιδιοκτήτες είχαν λάβει δάνεια μετά την περίοδο του 2006 με 2007 για τις απώλειες στον κλάδο από τη γρίπη των πτηνών. Τότε μας είχαν πει πως θα μας ενισχύσουν μετέπειτα, αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ.

Επί Βορίδη στο ΥπΑΑΤ δεν είχε κινηθεί διαδικασία για κορονοενίσχυση; Τι έγινε με αυτό; Υπάρχει κάποια εξέλιξη;

Έτσι είναι. Είχε κινηθεί διαδικασία τότε για να δοθεί στις μονάδες ανά εκτρεφόμενο ζώο ένα ποσό. Ο προϋπολογισμός έφθανε τότε όπως λέγονταν στα 12 εκατ. ευρώ περίπου, αλλά το αίτημα δεν προχώρησε ποτέ.

Για ποιό λόγο έγινε αυτό;

Tο γεγονός ότι ο γενικός τζίρος των πτηνοτρόφων-παραγωγών δεν εμφάνισε μειώσεις ή εμφάνισε μικρές μειώσεις δημιούργησε την ψευδαίσθηση, ότι όλα βαίνουν καλώς στον κλάδο κι αυτός άλλωστε είναι και ο λόγος που το υπουργείο Οικονομικών απέρριψε το σχετικό αίτημα ενίσχυσης λόγω covid.

H πραγματικότητα δηλαδή είναι άλλη;

Η πραγματικότητα είναι τελείως διαφορετική και ρεαλιστικά τραγική, μπορώ να πω. Το πραγματικό κέρδος ενός παραγωγού στον κλάδο της πτηνοτροφίας δεν αφορά στον τζίρο, αλλά στον συντελεστή απόδοσης βάρους, σε σχέση με την τροφή που το πτηνό καταναλώνει. Για παράδειγμα μπορεί το κοτόπουλο να έχει ικανοποιητικό βάρος, επειδή ωστόσο έχει καταναλώσει υπερβολική τροφή το τελικό αποτέλεσμα, να βγαίνει ζημιογόνο για τον πτηνοτρόφο.

Με το κόστος παραγωγής τι γίνεται; Ο νέος υπουργός έχει ενημερωθεί;

Λόγω της τρομακτικής αύξηση του κόστους των ζωοτροφών το τελευταίο έτος δημιουργήθηκε ένας επιπλέον πονοκέφαλος στις μονάδες, καθώς ταυτόχρονα οδήγησε στη μείωση των αποδόσεων βάρους, αυξάνοντας περαιτέρω τη ζημία. Αν στα παραπάνω συνυπολογίσουμε την αύξηση κατά 50% του κόστους θέρμανσης των πτηνοτροφικών θαλάμων, εξαιτίας αύξησης της τιμής του υγραερίου, καθώς και την αύξηση κατά 300% του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν όλοι να αντιληφθούν την δύσκολη κατάσταση που η πλειοψηφία των παραγωγών έχει περιέλθει. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι παραγωγοί δεν μπορούν να μετακυλίσουν κάπου την αύξηση του κόστους, καθώς δεν διαθέτουν απευθείας τα προϊόντα στην αγορά αλλά στις εμπορικές επιχειρήσεις του κλάδου που ο καθένας συνεργάζεται. Δεν θα αναφερθώ στην ζημία που έχουν υποστεί οι εμπορικές επιχειρήσεις, γιατί εκεί τα αποτελέσματα είναι... Η πτηνοτροφία στάθηκε στα δύσκολα της χώρας προσφέροντας φθηνό, αλλά ποιοτικό κρέας σε εποχές για όλους δύσκολες. Οι επενδύσεις που έχουν γίνει από όλους είναι τεράστιες. Πρέπει οι παραγωγοί να στηριχθούν. Για το νέο υπουργό που με ρωτάτε, ξέρω ότι θα κάνει επαφές με όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα, οπότε μάλλον θα έχουμε την ευκαιρία να του εκθέσουμε την κατάσταση. Χρειαζόμαστε όμως λύσεις.

27/01/2022 10:47 πμ

Σοβαρά προβλήματα αντιμετωπίζουν οι πτηνοτρόφοι λόγω της πανδημίας και της αύξησης του κόστους εκτροφής.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Ιωάννης Μπαλάτσας, πτηνοτρόφος από την Άρτα, «ακόμη περιμένουμε την κορονοενίσχυση στους πτηνοτρόφους, ύψους 12 εκατ. ευρώ, που μας είχε υποσχεθεί ο πρώην υπουργός ΑΑΤ κ. Βορίδης.

Παραδίνω κάθε χρόνο περίπου 650 τόνους κρέατος κοτόπουλου και συνεργάζομαι με την Πίνδο. Εγώ - όπως και οι υπόλοιποι παραγωγοί - αυτή την εποχή αδυνατώ να βγάλω τα έξοδά μου. Η πανδημία έχει φέρει απώλεια εισοδήματος λόγω μείωσης της ζήτησης.

Επίσης η αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις εκτροφές κοτόπουλου. Πλήρωνα ηλεκτρικό ρεύμα πριν την ρήτρα γύρω στα 800 ευρώ το μήνα. Τώρα πληρώνω στα 1.200 ευρώ και δεν λειτουργούν τα κλιματιστικά επειδή είναι χειμώνας. Το καλοκαίρι θα ξεπεράσω τα 2.000 ευρώ κάθε μήνα. Επίσης το κόστος στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιώ στη μονάδα μου έχει διπλασιαστεί.

Αλλά και οι ζωοτροφές έχουν αυξηθεί σε σχέση με πέρσι κατά 50%. Το μεγαλύτερο κόστος από την αύξηση το επιβαρύνονται οι πτηνοτρόφοι. Ακόμη περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ να ανακοινώσει μέτρα για την αγορά ζωοτροφών.

Όλα αυτά δημιουργούν μια πολύ δύσκολη κατάσταση στον κλάδο. Τα πτηνοσφαγεία που κθορίζουν τις τιμές δίνουν εφόδια και αγοράζουν το κρέας. Είναι σαν να πουλάμε με ανοικτές τιμές. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι πτηνοτρόφοι να μην μπορούν να πληρώσουν ούτε τις δόσεις των δανείων που έχουν πάρει στο παρελθόν από τις τράπεζες. 

Θα πρέπει η ηγεσία του ΥπΑΑΤ να ασχοληθεί με τον κλάδο και τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν. Πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να στηρίξει οικονομικά τους πτηνοτρόφους γιατί αλλιώς κινδυνεύουν να κλείσουν οι εκτροφές με ότι αυτό συνεπάγεται για την κατανάλωση κοτόπουλου σητν χώρα μας».

17/01/2022 01:49 μμ

Επίσκεψη Μητσοτάκη στα Μέγαρα.

Την απόφαση της κυβέρνησης να συνεχίσει την παροχή στήριξης για όσο θα διαρκέσει η κρίση στην παγκόσμια αγορά ενέργειας τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του σε πτηνοτροφική μονάδα καθετοποιημένης παραγωγής, η οποία ήταν ο πρώτος σταθμός της επίσκεψής του στα Μέγαρα το Σάββατο 15 Ιανουαρίου.

«Για όσο κρατήσει αυτή η αναταραχή θα υπάρχει μία όχι ευκαταφρόνητη στήριξη από το κράτος για να σας βοηθήσουμε στο κοστολόγιο σας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Όπως ξέρετε, από αρχές Ιανουαρίου θα υπάρξει μία επιδότηση της ενέργειας από το κράτος για όλες τις παραγωγικές μονάδες, για όλες τις επιχειρήσεις, η οποία πιστεύω ότι θα καλύψει ένα σημαντικό κομμάτι, ως το 50% της αύξησης της ενέργειας», ανέφερε.

«Οπωσδήποτε θα υπάρχει μία επιβάρυνση, γιατί αυτό είναι αναμενόμενο λαμβάνοντας υπόψη τις τεράστιες μεταβολές που είχαμε στις τιμές του φυσικού αερίου. Ελπίζω ότι αυτή η μεγάλη αναταραχή θα κρατήσει τους πρώτους μήνες του έτους και μετά θα μπορέσουμε να επανέλθουμε σε μία σχετική κανονικότητα», πρόσθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Υπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση υποστηρίζει σταθερά τη δημιουργία υποδομών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα μειώσουν την εξάρτηση από εισαγόμενη ενέργεια καθώς και το κόστος παραγωγής.

«Εμείς θέλουμε να σας ενθαρρύνουμε -και υπάρχει πια το πλαίσιο- να κάνετε επενδύσεις στην αυτοπαραγωγή. Ουσιαστικά να επενδύσετε σε φωτοβολταϊκά τα οποία θα χρησιμοποιήσετε για τις δικές σας ανάγκες, στις στέγες και σε χώρους που διαθέτετε», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνομιλώντας με την οικογένεια που έχει το «Αγρόκτημα Μουστάκα».

«Υπάρχει πια το νομικό πλαίσιο το οποίο σας επιτρέπει να το κάνετε και νομίζω ότι είναι μία επένδυση η οποία μεσομακροπρόθεσμα θα μπορέσει να σας εξασφαλίσει φθηνή ενέργεια, χωρίς να είμαστε εξαρτημένοι από εισαγόμενη ενέργεια, η οποία όμως -όπως βλέπετε- μπορεί να έχει πάρα πολλές αρνητικές αυξομειώσεις», προσέθεσε ο πρωθυπουργός.

Στο νέο θεσμικό πλαίσιο για τη βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία και πτηνοτροφία, αναφέρθηκε ό Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνος Μπαγινέτας. «Η πτηνοτροφία και η χοιροτροφία είναι απ’ αυτες τις εκτροφές που είναι πολύ εντατικές, οπότε προωθείται ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που προωθεί την ευζωία των ζώων, όπως αναφέρατε βιολογική γεωργία και ελευθέρας βοσκής». «Υπάρχουν προγράμματα, υπάρχουν επιδοτήσεις που θα σας βοηθήσουν σε αυτήν την μετάβαση», συμπλήρωσε.

Τον πρωθυπουργό συνόδευαν ο Υφυπουργός Δικαιοσύνης και βουλευτής Δυτικής Αττικής της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Κώτσηρας, ο Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης αρμόδιος για τις Τηλεπικοινωνίες και το Κτηματολόγιο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο Γενικός Γραμματέας του ΥΠΑΑΤ αρμόδιος για Αγροτική Πολιτική και Διεθνείς Σχέσεις Κωνσταντίνος Μπαγινέτας, οι βουλευτές Δυτικής Αττικής της ΝΔ, Θανάσης Μπούρας και Ευάγγελος Λιάκος και ο Δήμαρχος Μεγαρέων Γρηγόρης Σταμούλης.

Το «Αγρόκτημα Μουστάκα» αποτελεί μέρος της εκτεταμένης πτηνοτροφικής, κτηνοτροφικής και γεωργικής δραστηριότητας στην περιοχή των Μεγάρων, όπου δραστηριοποιούνται σχεδόν 270 πτηνοτροφικές επιχειρήσεις, η δυναμικότητα των οποίων υπερβαίνει τα 1,15 εκατομμύρια αυγοπαραγωγά ζώα.