Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Λιγοστά τα πρώτα αγουρέλαια λόγω οψίμισης της παραγωγής, αισιοδοξία για τιμή στα 4 ευρώ

08/10/2019 11:13 πμ
Με τιμή παραγωγού στα 3,80 ευρώ το κιλό έκλεισε η πρώτη συμφωνία απορρόφησης αγουρέλαιου στη χώρα μας για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020. Βέβαια αγρότες και συνεταιριστές ευελπιστούν ότι τα αγουρέλαια που θα βγουν στη συνέχεια θα έχουν ανεβασμένες τιμές.

Με τιμή παραγωγού στα 3,80 ευρώ το κιλό έκλεισε η πρώτη συμφωνία απορρόφησης αγουρέλαιου στη χώρα μας για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020. Βέβαια αγρότες και συνεταιριστές ευελπιστούν ότι τα αγουρέλαια που θα βγουν στη συνέχεια θα έχουν ανεβασμένες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε 5 βυτία ελαιολάδου (28 τόνους το καθένα) από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, ο οποίος ξεκίνησε την ελαιοποίηση το προ-περασμένο Σάββατο. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες χρονιές, δεν έχουν γίνει γνωστές επισήμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, δηλαδή για ποια περίοδο ακριβώς παραγωγής αγουρέλαιου, ισχύει η συγκεκριμένη τιμή.

Την ελαιοποίηση ξεκίνησε την Κυριακή και ο Συνεταιρισμός Παντάνασσας, ο οποίος, όμως δεν έχει προβεί ακόμα σε πράξη πώλησης. Όπως μας ανέφεραν από τον Συνεταιρισμό και συγκεκριμένα ο κ. Βαγγέλης Νικηφόρος «τώρα που έβρεξε αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο ως προς την τιμή». Στη Μεταμόρφωση Λακωνίας, η ελαιοποίηση αναμένεται να αρχίσει αργότερα, καθώς η χρονιά είναι όψιμη, ενώ το γεγονός ότι έβρεξε τις προηγούμενες ημέρες βελτίωσε την κατάσταση των ελαιώνων.

Αγουρέλαιο με ισχυρισμό υγείας από τον ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» που εδρεύει στην Ερμιονίδα Αργολίδας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα», ο Συνεταιρισμός έχει ήδη έτοιμο προς πώληση το πρώτο βυτίο αγουρέλαιου φετινής σοδειάς Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρώτη εμπορική πράξη εκ μέρους του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα»

«Από τις αναλύσεις σε εγκεκριμένο εργαστήριο, που έθεσε στην διάθεσή μας, ο Συνεταιρισμός, πρόκειται για ένα premium εξαιρετικό παρθένο αγουρέλαιο με μοναδικά χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα, η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,23 το Κ268 και Κ232 κυμαίνονται στα 0,137 και 1,529 αντιστοίχως ενώ ο ΔΚ κινείται κάτω του 0,004, όπως και ο Αριθμός Υπεροξειδίων στα 4,1. Τέλος εντυπωσιακή είναι η περιεκτικότητα σε Ολικές Βιοφαινόλες, οι οποίες υπερβαίνουν τα 400 mg/kg. Δηλαδή πρόκειται για αγουρέλαιο το οποίο είναι ικανό να φέρει ισχυρισμό υγείας (health claim) και σε συνάρτηση με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά το καθιστά μοναδικό και περιζήτητο στην αγορά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο», μας εξήγησε ο πρόεδρος Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Χ. Μέλλος.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Μέλλος, πρόκειται για ελαιόλαδο που έχει υψηλότατο κόστος παραγωγής, αφού λόγῳ της όψιμης χρονιάς, η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού ήταν χαμηλή (12,5%), και για το λόγο αυτό η διάθεσή του καθίσταται επιβεβλημένη σε τιμές που υπερβαίνουν τα 4 ευρώ το κιλό.

Αχτίδα αισιοδοξίας εν τω μεταξύ, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη γεννά η είδηση της εξαίρεσης από τους αυξημένους δασμούς Τραμπ του Ελληνικού ελαιολάδου και όλων των επιτραπέζιων ελιών, έπειτα από προσπάθειες της Κυβέρνησης. Μάλιστα ήδη δεν λείπουν κύκλοι της αγοράς, που αναφέρουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο, από την άποψη ότι οι Ιταλοί πρέπει οπωσδήποτε να βρουν διέξοδο διαφυγής για τα ελαιόλαδά τους στην αγορά των ΗΠΑ αν τους επιβληθούν δασμοί όπως απειλεί ο Τραμπ, μια διέξοδο που ίσως περνά από την χώρα μας...

Σχετικά άρθρα
28/03/2024 05:44 μμ

Στις πρώιμες περιοχές της ελαιοκαλλιέργειας στην χώρα μας άρχισε να υπάρχει μια εικόνα για την ερχόμενη ανθοφορία με μια καλή εξέλιξη.

Στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας η καλλιέργεια βρίσκεται σε προανθικό στάδιο με τους παραγωγούς να είναι προβληματισμένοι από τις καιρικές συνθήκες .

Πάντως οι παραγωγοί ελαιόλαδου αλλά και βρώσιμων ελιών φέτος είναι διατεθειμένοι να «επενδύσουν» στην καλλιέργεια, με λίπανση και προληπτικούς ψεκασμούς, για να έχουν μια καλή ποσοτικά και ποιοτικά παραγωγή. Αλλά αυτό δεν αρκεί θα πρέπει να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες.

Ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός και πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Νηλέας, από την Χώρα της Μεσσηνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σε γενικές γραμμές η χρονιά από την εξέλιξη της ανθοφορίας φαίνεται να είναι ικανοποιητική με μια ομοιογένεια. Οι υψηλές θερμοκρασίες το προηγούμενο διάστημα έχουν επιταχύνει τη διαδικασία. Οι παραγωγοί έχουν κάνει διαφυλλική λίπανση στη διαφοροποίηση των οφθαλμών. Οι καιρικές συνθήκες το επόμενο διάστημα θα παίξουν βασικό ρόλο για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Η εικόνα της καρπόδεσης θα φανεί μετά τις 15 Απριλίου. Ένα πρόβλημα είναι ότι υπάρχει έλλειψη σε έμπειρους εργάτες γης αυτή την εποχή».

Ο κ. Ασημάκης Ντεμερούκας, γεωπόνος και παραγωγός από τους Γαργαλιάνους, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «από αυτή την εβδομάδα ξεκίνησαν οι προληπτικοί ψεκασμοί κατά της καλοκόρης. Επίσης οι παραγωγοί έχουν κάνει διαφυλλική, ιχνοστοιχεία και βόριο. Οι τιμές στο ελαιόλαδο έχουν αυξήσει το ενδιαφέρον των παραγωγών για την καλλιέργεια. Φέτος δεν μπορούσες να βρεις βόριο στην αγορά. Όλοι θέλουν να έχουν μια καλή παραγωγή. Μέχρι στιγμής στις πρώιμες περιοχές η ανθοφορία φαίνεται να είναι ικανοποιητική. Πέρσι δεν είχαμε καλή παραγωγή. Όλοι περιμένουν φέτος να δουν την καπρόδεση. Οι βροχές του Μαρτίου βοήθησαν την καλλιέργεια. Μέχρι το πρώτο 15ήμερο του Απριλίου θα βοηθήσει την καλλιέργεια αν έχουμε βροχοπτώσεις. Αυτό που δεν θέλουμε τώρα είναι να έχουμε ισχυρούς νοτιάδες».

Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο ο κ. Θανάσης Χαλάτης, παραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών από την Χαλκιδική, «αυτή την περίοδο έχουμε μια καλή εικόνα οφθαλμών. Τα μάτια γίνονται μπουμπούκια και θέλει περίπου ένα μήνα για να ανθίσουν αν και θα εξαρτηθεί από τις καιρικές συνθήκες που θα επικρατήσουν το επόμενο διάστημα. Κάναμε λίπανση και ψεκασμό για κυκλοκόνιο και θα γίνονται τρεις προληπτικοί ψεκασμοί για άκαρη (ένας έγινε ένας στην άνθιση και ένας στο καπρίδιο). Αυτή την προσπάθεια και τα έξοδα τα κάνουμε για να έχουμε φέτος μια καλή παραγωγή. Ελπίζουμε να βοηθήσουν και οι καιρικές συνθήκες».

Ο κ. Χρήστος Λιγδής, ελαιοπαραγωγός και πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αταλάντης στην Φθιώτιδα, ανέφερε στον ΑγροΤύπο ότι «είμαστε στο στάδιο των οφθαλμών. Κάποιες πρώιμες περιοχές θα έχουν σε μια εβδομάδα εικόνα για την άνθιση. Πάντως μέχρι στιγμής φαίνεται να έχουμε μια καλή εικόνα στην καλλιέργεια. Ειδικά οι ποικιλίες Μεγάρων και Αμφίσσης αλλά ακόμη δεν έχει δείξει εικόνα η Καλαμών. Κάναμε ψεκασμούς με βόριο, χαλκό και ψευδάργυρο. Επίσης έγινε και η διαφυλλική λίπανση. Λόγω του ήπιου χειμώνα βλέπω φέτος μια πρωίμιση της παραγωγής. Αρνητικό είναι ότι δεν είχαμε πολλές βροχοπτώσεις. Πάντως κάνουμε τα καλλιεργητικά έξοδα μετά από μια δύσκολη χρονιά. Πέρσι ήταν καταστροφική χρονιά για την παραγωγή, αφού από τα 4.500 ελαιόδεντρα που έχω κατάφερα να βγάλω μόλις 55 κιλά ελαιόλαδο».

Ο παραγωγός από το Μεσολόγγι κ. Ανδρέας Κότσαλος δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «ακόμη περιμένουμε τους οφθαλμούς. Είχαμε πολλές μεταπτώσεις στην θερμοκρασία και ακόμη δεν έχουμε εικόνα για την εξέλιξη της καλλιέργειας. Βροχές είχαμε το προηγούμενο διάστημα. Σε γενικές γραμμές οι πεδινές περιοχές είναι όψιμες και οι ορεινές πρώιμες αλλά παίζει ρόλο και το μικροκλίμα της κάθε περιοχής. Έχουμε ήδη κάνει λιπάνσεις σε αζωτούχα και πάμε για διαφυλλικές και βιοδιεγέρτες. Επίσης κάνουμε προληπτικους ψεκασμούς για πυρηνοτρήτη».

Από την πλευρά του ο Γιάννης Ξαγοραράκης, παραγωγός ελιάς Καλαμών από το Μεσολόγγι, τόνισε στον ΑγροΤύπο ότι «πέρσι δεν είχαμε παραγωγή. Η εικόνα φέτος δείχνει ότι δεν θα είναι μια τόσο καλή παραγωγική χρονιά όσο περιμέναμε. Αυτή την περίοδο έχει σχηματιστεί μούρο. Αν τον Απρίλιο δεν έχουμε βροχοπτώσεις θα υπάρξει πρόβλημα. Επίσης υπάρχει προβληματισμός στους παραγωγούς γιατί δεν είχαμε φέτος τον χειμώνα χαμηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα».

Τελευταία νέα
29/03/2024 11:37 πμ

Οι μικροί συνεταιρισμοί αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του συνεταιρίζεσθαι στην Ελλάδα, τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο, Μύρωνα Χιλετζάκη και τα νέα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου των μικρών Συνεταιρισμών που συμμετέχουν στην ΕΘΕΑΣ.

Ήταν η πρώτη θεσμική συνάντηση του υπουργού με το προεδρείο της αποκαλούμενης «μικρής ΕΘΕΑΣ», υπό τη νέα σύστασή του.

Όπως είπε ο ΥπΑΑΤ πολιτική του Υπουργείου είναι η ενδυνάμωση του συνεταιριστικού κινήματος στη χώρα μας καθώς και του θεσμικού του ρόλου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στην ανάγκη ενδυνάμωσης των Διεπαγγελματικών Οργανώσεων, καθώς στη χώρα μας λειτουργούν μόνο οκτώ, ενώ σύντομα μπορούν να λειτουργήσουν ακόμα έξι. Ο υπουργός ενημέρωσε το προεδρείο ότι σύντομα θα φέρει στη Βουλή νομοσχέδιο για τη στήριξή τους.

Στη συζήτηση, μεταξύ άλλων, ξεχώρισε το ζήτημα της συμβολαιακής γεωργίας και των προοπτικών ενδυνάμωσής της και για το ζήτημα αυτό ο υπουργός ζήτησε τις προτάσεις τους.

Τέλος, ο υπουργός ενημέρωσε τους αγροτοσυνεταιριστές για τις εξελίξεις γύρω από τις αλλαγές στην ΚΑΠ και το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες, ενώ έγινε ενημέρωση για τον επικείμενο νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, για το αγροτικό 112 που έρχεται στο πλαίσιο του ψηφιακού εκσυγχρονισμού του Οργανισμού, καθώς και για τα τελευταία στοιχεία των ελέγχων των μεικτών κλιμακίων, οι οποίοι ενισχύονται εν όψει Πάσχα και στο κρέας, πέραν του γάλακτος, των παραγόμενων από αυτό προϊόντων, των οπωροκηπευτικών και του μελιού.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ, Μύρων Χιλετζάκης, δήλωσε: «Το συμβούλιο των Μικρών Αγροτικών Συνεταιρισμών της ΕΘΕΑΣ συνεδρίασε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με τον Υπουργό. Συζητήσαμε θέματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα της χώρας, τις εξελίξεις που είχαμε στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες και συζητήθηκαν περαιτέρω θέματα όπως οι νέες Διεπαγγελματικές Οργανώσεις, οι εργάτες γης.

Σε πολύ καλό κλίμα η συζήτηση μας και ο Υπουργός άκουσε τα αιτήματά μας, μιλήσαμε για τον νέο Κανονισμό του ΕΛΓΑ, τις αλλαγές που απαιτούνται και είπαμε πως τα συνεταιριστικά όργανα πρέπει να πάρουν πάνω τους δράσεις όπως η δακοκτονία και οι γεωργικοί σύμβουλοι».

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Μύρων Χιλετζάκης, «μικρή ΕΘΕΑΣ ανήκουν σήμερα το 85% των μικρών συνεταιρισμών της χώρας με ετήσιο προϋπολογισμό έως 500.000 ευρώ.

Ο υπουργός ΑΑΤ, μας επισήμανε ότι θα χρηματοδοτήσει ένα διήμερο φόρουμ στο οποίο θα μπορούν οι μικροί συνεταιρισμοί να παρουσιάσουν τα προϊόντα που παράγουν στους καταναλωτές και τους εμπόρους.

Ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα που έχουμε στην χώρα μας είναι ότι λόγω της κλιματικής αλλαγής έχουμε μείωση της παραγωγής αγροτικών, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα πολλοί μεγάλοι συνεταιρισμοί να έχουν μείωση του τζίρου τους και να εντάσσονται στην μικρή ΕΘΕΑΣ».

29/03/2024 10:40 πμ

Όπως είχε αναφέρει εδώ και καιρό ο ΑγροΤύπος ανεφάρμοστο είναι το υπομέτρου 5.2 για την αναπλήρωση ζωικού κεφαλαίου και την αποκατάσταση των ζημιών στις σταυλικές εγκαταστάσεις.

Η πρόσκληση με τον τρόπο που ανακοινώθηκε λειτουργεί αποτρεπτικά, αφού και μόνο που ζητά άδειες βγάζει εκτός επιλιξιμότητας την μεγάλη πλειοψηφία των κτηνοτρόφων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ (28/03/2024), συζητήθηκαν εκτενώς τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υπάρχουν στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, μετά τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023 και δη, οι σημαντικές καταστροφές, που έχουν υποστεί οι κτηνοτρόφοι, γεγονός που έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας.

«Ένα μείζον πρόβλημα για το οποίο αναμενόταν η γρήγορη αντιμετώπισή του με κάλυψη του 100% των ζημιών (δαπανών), ήταν η ανασύσταση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που απώλεσαν από τις μεγάλες πυρκαγιές και την καταιγίδα Daniel τα ζώα και τις εγκαταστάσεις. Για την αντιμετώπιση αυτής της καταστροφής προτάθηκε η ενεργοποίηση του υπομέτρου 5.2 για να μπορέσουν, να αποκτήσουν οι κτηνοτρόφοι άμεσα ζώα και εγκαταστάσεις, ώστε να αρχίσουν τη νέα τους παραγωγική προσπάθεια.

Όπως κατέθεσαν στο ΔΣ της ΕΘΕΑΣ οι κτηνοτροφικοί συνεταιρισμοί των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας και της Θράκης, με τη δημοσίευση της πρόσκλησης του Υπομέτρου 5.2 «Επενδύσεις αποκατάστασης των ζημιών που προκαλούνται στο γεωργικό κεφάλαιο (ζωικό και πάγιο) από φυσικά φαινόμενα, δυσμενείς καιρικές συνθήκες και καταστροφικά γεγονότα» επήλθε μεγάλη αναστάτωση και απογοήτευση στους κτηνοτρόφους. Με τις πρώτες έρευνες εφαρμογής κατά τη διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους κτηνοτρόφους, παρατηρήθηκαν μια σειρά από σοβαρά προβλήματα.

Γι’ αυτόν τον λόγο, η ΕΘΕΑΣ απέστειλε επιστολή προς το ΥπΑΑΤ τονίζοντας τα εξής σημεία:

Ειδικότερα:

1) Για την κατάθεση της αίτησης είναι απαραίτητη η φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, ωστόσο πολλοί κτηνοτρόφοι (μετά τις μεγάλες πυρκαγιές και τις σφοδρές πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023), δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους, καθώς δεν είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμεροι.

2) Κτηνοτρόφοι με άδεια πρόχειρου καταλύματος, δεν μπορούν να κάνουν παρεμβάσεις, οι οποίες θα επιδοτηθούν στον στάβλο τους, που έχει υποστεί ζημιές, τη στιγμή που αυτό είναι το μόνο εφικτό για να γίνει άμεσα.

3) Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη, εάν για την αγορά του ζωικού κεφαλαίου είναι απαραίτητη η άδεια λειτουργίας κατά την υποβολή της αίτησης ή θα πρέπει να υπάρχει κατά την υποβολή των αιτημάτων πληρωμής.

4) Δεν έχουν αναρτηθεί όλα τα πορίσματα από τον ΕΛΓΑ και ως εκ τούτου δεν γνωρίζουν τον ακριβή αριθμό ζώων, για τον οποίο αναγνωρίσθηκε ζημιά, ώστε να υποβληθεί αίτημα ένταξης στο υπομέτρο 5.2.

5) Το υπομέτρο 5.2 παραβλέπει το πραγματικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν καμία χρηματοδοτική επάρκεια. Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί, αναλώθηκαν ήδη για τις προϋπάρχουσες υποχρεώσεις των κτηνοτροφικών μονάδων. Ως εκ τούτου, υπάρχει αδυναμία εξόφλησης των τιμολογίων αγοράς των ζώων για να υποβληθεί αίτημα πληρωμής στο υπομέτρο 5.2. Χωρίς κάλυψη της χρηματοδότησης αγοράς των ζώων, το μέτρο είναι πρακτικά ανενεργό για πολλούς κτηνοτρόφους λόγω απώλειας των αγροτικών εκμεταλλεύσεων και των περιουσιών τους και αδυνατούν να προπληρώσουν τα ζώα.

6) Δεν υπάρχουν οδηγίες για την ορθή συμπλήρωση της αίτησης στο πληροφορικό σύστημα ΟΠΣΑΑ.

Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω προβλήματα, προτείνουμε, όπως τροποποιηθεί άμεσα η διαδικασία στα θέματα που τέθηκαν και κυρίως να προβλεφθεί η δυνατότητα πρόσβασης στη χρηματοδότηση από τις Τράπεζες, με εγγύηση του δημοσίου και χρηματοδότησης με ευνοϊκούς όρους, έως ότου γίνει η εκταμίευση των χρημάτων.

Εναλλακτικά, να προβλεφθεί η απευθείας πληρωμή των πωλητών μέσα από δάνειο και η κάλυψη του από την εξόφληση του φακέλου, εφόσον βέβαια αυτό γίνει σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Είναι επίσης αδήριτη ανάγκη να στηριχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να βρουν ζωϊκό κεφάλαιο στην περιοχή, με την εξεύρεση στις λοιπές περιοχές της χώρας, να αποτελεί μονόδρομο, στο πλαίσιο μιας οργανωμένης αναζήτησης για την αποφυγή λανθασμένων επιλογών, που θα λειτουργήσουν σε βάρος των κτηνοτρόφων. Οι αλλαγές κρίνονται απαραίτητες, γιατί με τον τρόπο που προτείνεται η συγκρότηση του φακέλου είναι αδύνατη η υποβολή του στην ταχθείσα προθεσμία, καθώς είναι χρονοβόρα η συλλογή των δικαιολογητικών ιδιαίτερα, όταν πρόκειται για σταβλική εγκατάσταση, επισκευή ή μετεγκατάσταση είναι από τις πιο αργές στη δημόσια διοίκηση για σειρά ετών.

Οι κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και την πλημμύρα παραμένουν 8 και 9 μήνες μετά χωρίς ζώα και εγκαταστάσεις και συνεπώς έχασαν μια ολόκληρη γαλακτοκομική και κρεταοπαραγωγική περίοδο και είναι χωρίς εισόδημα. Εάν δεν γίνουν αλλαγές στο υπομέτρο 5.2 για να αποκτήσουν ζώα και εγκαταστάσεις άμεσα θα χάσουν και την επόμενη περίοδο πράγμα που θα τους οδηγήσει σε ολοκληρωτική καταστροφή και εγκατάλειψη».

28/03/2024 05:37 μμ

Ρυθμίσεις και προτάσεις για τη στήριξη του αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων ΕΝΙΠΕΑΣ, και την ενίσχυση των αγροτών της περιοχής, εξετάσθηκαν κατά τη σύσκεψη που είχαν στο ΥπΑΑΤ ο Υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, ο Γ. Γρ. του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, με αντιπροσωπεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού.

Ο Συνεταιρισμός αριθμεί 101 μέλη και 30 συνεργαζόμενους παραγωγούς που στελεχώνουν κατά βάση τις τέσσερις ομάδες παραγωγών: Αγελαδινού γάλακτος, Βάμβακος, Σιτηρών και Οσπρίων.

Λόγω των καταστροφών από τη θεομηνία Daniel, οι εκπρόσωποι του Συνεταιρισμού ζήτησαν διετή παράταση για την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου που είχε αναλάβει με τον τίτλο «Εκσυγχρονισμός πρωτογενούς τομέα και ίδρυση αποθηκευτικής μονάδας».

Ζήτησαν επίσης διευκολύνσεις προκειμένου να ενισχυθεί η ρευστότητα των μελών τους ώστε να καταστεί δυνατή η αγορά αγροεφοδίων και προϊόντων για τις ανάγκες της καλλιέργειάς τους.

Ο υπουργός επισήμανε ότι ο ΕΝΙΠΕΑΣ αποτελεί πρότυπο αγροτικού συνεταιρισμού και επαίνεσε το προεδρείο του για τον τρόπο λειτουργίας του καθώς αποτελεί μοντέλο προς μίμηση για τις καινοτόμες δράσεις του. Ανέλυσε στους εκπροσώπους τω αγροτών τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την στήριξη του πρωτογενούς τομέα στη Θεσσαλία, και τους διαβεβαίωσε ότι τα αιτήματα τους θα εξετασθούν μέσα στο πλαίσιο των δυνατοτήτων που προσφέρει το κοινοτικό πλαίσιο, ενώ άλλα θα διαβιβασθούν από τον ίδιο στα αρμόδια υπουργεία, με στόχο την εξεύρεση της προσφορότερης για τους αγρότες λύσης.

Ο ΥπΑΑΤ, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους του Συνεταιρισμού ότι το υπουργείο και η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους μέχρι την πλήρη ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας.

Στη συνάντηση εκ μέρους του Συνεταιρισμού μετείχαν ο πρόεδρος, Θάνος Καραίσκος, ο αντιπρόεδρος, Νίκος Γούσιος, ο Ταμίας, Κώστας Ζάνγκας, και ο Νομικός Σύμβουλος, Γιώργος Αποστολόπουλος.

27/03/2024 02:11 μμ

«Τον πρωτογενή ελαιοκομικό τομέα τον γνωρίζουμε καλά, καθώς καθημερινά βρισκόμαστε στους ελαιώνες μας, βιώνουμε τα προβλήματα της κλιματικής κρίσης, του αυξημένου κόστους παραγωγής, της έλλειψης εργατικών χεριών και της διάθεσης της παραγωγής σε τιμές κάτω του κόστους», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ).

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Ένωσης: «πριν δύο χρόνια ξεκίνησε η προσπάθεια των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Οργανώσεων/Ομάδων Παραγωγών επιτραπέζιας ελιάς.

Στις 6 Μαρτίου 2024 δημοσιεύθηκε το Καταστατικό ίδρυσης της Πανελλήνια Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Και Οργανώσεων Επιτραπέζιας Ελιάς (ΠΕΑΣΟΕΠΕ) δίνοντας σάρκα και οστά στην προσπάθεια μας.

Στις 24 Μαρτίου 2024, στην Ιερά Πόλη του Μεσολογγίου, συστάθηκε σε σώμα το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ ως εξής:

Πρόεδρος: Μαυροειδής Ανέστης (Α.Σ. Λιβανατών Φθιώτιδος ΚΥΝΟΣ)
Αντιπρόεδρος: Μπαλτάς Αθανάσιος (Α.Σ. Αρχαία Ωλένεια ΑιτΜας STAMNA OLIVES)
Γραμματέας: Μιχαλούτσος Στυλιανός (Α.Σ. Γερακίου Λακωνίας)
Ταμίας: Σιαδήμας Κωνσταντίνος (Α.Σ. Αιτωλία Μεσολόγγι)
Μέλη:
Βλάχος Χρήστος (Ο.Π. Κυνουρίας Αρκαδίας)
Ευαγγελινός Δημήτρης (Biolivia Όλινθος Χαλκιδικής)
Παπασάϊκας Περικλής (Α.Σ. Καινούργιου Αιτωλοακαρνανίας)
Χαντζησάββας Χαράλαμπος (Ο.Π. Αγίου Ανδρέα Καβάλα)
Χαλάτης Αθανάσιος (Α.Ε.Σ. Καλυβίων Χαλκιδικής).

Κατόπιν αιτήσεως τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΕΑΣΟΕΠΕ γίνονται δεκτά τα παρακάτω νέα μέλη:

  • Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Ελαιοχώρια Χαλκιδικής
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Ελαιοπαραγωγών Κεφαλόβρυσο Αιτ/νιας Ελαία
  • Αγροτικός Συνεταιρισμός Aitoliko Olives
26/03/2024 11:33 πμ

Νέες διαμαρτυρία σχεδιάζουν για σήμερα Τρίτη (26/3) οι αγρότες στις Βρυξέλλες.

Οι αγρότες διαμαρτύρονται για την υπερβολική γραφειοκρατία, τα αυξημένα περιβαλλοντικά μέτρα, τις εισαγωγές και τις αθέμιτες εμπορικές πρακτικές. «Αφήστε μας να ζήσουμε από το επάγγελμά μας», είναι το σύνθημα πάνω σε ένα από τα τρακτέρ που έκλεισαν τους δρόμους της Βελγικής πρωτεύουσας.

Σύμφωνα με τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, περίπου 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου, όπου θα συνεδριάζουν οι υπουργοί Γεωργίας.

Είναι η τρίτη φορά από την αρχή του έτους που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στις Βρυξέλλες.

Στο μεταξύ ο Επίτροπος Γεωργίας, Janusz Wojciechowski, είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία 60 μελών της Λέσχης Ρουμάνων Αγροτών (Romanian Farmers’ Club), τη Δευτέρα (25 Μαρτίου).

Συμμετείχαν στα πλαίσια του διαλόγου σχετικά με την απλούστευση της ΚΓΠ, το μέλλον της γεωργίας στην ΕΕ και τον κεντρικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν οι νέοι αγρότες και η νέες τεχνολογίες στη διαμόρφωσή της.

Η αντιπροσωπεία των Ρουμάνων αγροτών πρότεινε στον Επίτροπο μια σειρά συστάσεων για την επανεξέταση και την αναμόρφωση της ΚΓΠ 2023 - 2027.

Το έγγραφο παρουσιάζει μια οικονομική ανάλυση του αντίκτυπου των πολλών κρίσεων που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Ευρώπη στη σταθερότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας στην Ρουμανία.

Ζητήθηκε η αύξηση των κονδυλίων που λαμβάνει η Ρουμανία από την ΚΓΠ με στόχο την επισιτιστική ασφάλεια και την στήριξη της νέας γενιάς αγροτών.

Ο Επίτροπος κ. Wojciechowski εξέφρασε ενδιαφέρον και συμφωνεί με πολλά από τα αιτήματα και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν κατά τη συνάντηση.

Σε απάντηση στα αιτήματα των αγροτών για μείωση της γραφειοκρατίας στον γεωργικό τομέα, ο Επίτροπος Wojciechowski παρουσίασε την πρόσφατη δέσμη προτάσεων απλούστευσης, που ενέκρινε η Επιτροπή, στις 15 Μαρτίου.

Ανέφερε επίσης την παράταση για ένα έτος της «απελευθέρωσης» του εμπορίου για την Ουκρανία και τους μηχανισμούς διασφάλισης, που εισήχθησαν, για την αντιμετώπιση πιθανών διαταραχών που προκαλούνται από τις ουκρανικές εισαγωγές στην ΕΕ ή στην εσωτερική αγορά των κρατών μελών της.

Συμφώνησε επίσης με την ανάγκη για ισχυρές πολιτικές της ΕΕ για την ενθάρρυνση της νεότερης γενιάς να αναλάβει τη γεωργία, υπογραμμίζοντας πώς η ΕΕ ήδη υποστηρίζει μια τέτοια αλλαγή, στηρίζοντας πολιτικές και στρατηγικές, όπως η ΚΓΠ, το πρόγραμμα Horizon Europe κ.α.

Εκτιμήθηκε η βοήθεια των αγροτών στην σύνταξη της νέας ΚΓΠ και ο Επίτροπος εξέφρασε την προθυμία να διατηρήσει τον στενό διάλογο, ώστε να ξεκινήσει η οικοδόμηση μιας νέας και αποτελεσματικής ΚΓΠ, για μετά το 2027, αν και αναγνωρίζει ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στο μέλλον από τα σχετικά όργανα.

22/03/2024 02:06 μμ

Εκδήλωση στον Δήμο Στυλίδας θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης 27 Μαρτίου από μεγάλο Γαλλικό όμιλο εταιρειών, Έλληνες συνεργάτες & τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ για την παρουσίαση του πλαισίου & των πρώτων αποτελεσμάτων πολυετούς έργου για την αειφορία της παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς.
Το τετραετές έργο με το με το Ελληνικό όνομα “KALYTERA” αποτελεί καρπό της συνεργασίας του ομίλου Labeyrie Fine Foods με έδρα τη Γαλλία, κύριος προμηθευτής για τις αγορές Γαλλίας & Βελγίου, με τη Θεσσαλική PVG Hellas. Υλοποιείται από Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας, Ινστιτούτο Ελιάς Υποτροπικών Φυτών και Αμπέλου (ΙΕΛΥΑ) του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με πιλοτικές ομάδες παραγωγών από κύριες ελαιοκομικές περιοχές της κεντρικής & βόρειας Ελλάδος, όπως η Στυλίδα, το Πήλιο, η Λάρισα και η Χαλκιδική.
Το έργο στοχεύει στην παροχή τεχνικής βοήθεια για την εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών ελαιοκομικών πρακτικών βασισμένων σε αγροοικολογικές αρχές. Κύριος στόχος, το να δοθούν μακροπρόθεσμες λύσεις για την μείωση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων & αύξηση της ποιότητας των προϊόντων επιτραπέζιας ελιάς.

«Η εφαρμογή φιλο-περιβαλλοντικών πρακτικών στη γεωργία, είναι πια μονόδρομος» δηλώνει ο Βασίλης Γκισάκης, εντεταλμένος ερευνητής του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, Τμήμα Ελαίας & Οπωροκηπευτικών Καλαμάτας. «Η αγορά, η νέα ΚΑΠ και το ίδιο το περιβάλλον δίνουν σήμα πως αν θέλουμε ο ελαιοκομικός κλάδος να έχει μέλλον πρέπει να προστατεύσουμε και να αναδείξουμε το φυσικό κεφάλαιο ως κύρια προστιθέμενη αξία των τοπικών προϊόντων. Το “KALYTERA” αποτελεί πολύ καλό παράδειγμα για τους Έλληνες παραγωγούς, σχετικά με το πως μπορούν να βελτιωθούν χωρίς να βάζουν σε ρίσκο την ποιότητα & ποσότητα της παραγωγής τους, καθώς αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες τους ώστε να προσαρμόσουμε κατάλληλα & με “οριζόντιο” τρόπο λήψης αποφάσεων τις πιλοτικές πρακτικές που πραγματοποιούνται».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει συνάντηση διάφορων εμπλεκόμενων φορέων (επιστήμονες, παραγωγούς, τοπικούς φορείς και εκπρόσωπους του τομέα της μεταποίησης τροφίμων), επίσκεψη σε πιλοτικό ελαιώνα όπου υλοποιούνται οι καινοτόμες δράσεις του έργου καθώς και γευσιγνωσία προϊόντων του LABEYRIE.

22/03/2024 12:34 μμ

Ανταλλαγή απόψεων για τα μέτρα τροποποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) 2023-2027 θα κάνουν οι Υπουργοί της ΕΕ στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας, που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024.

Επίσης το Συμβούλιο θα συζητήσει την τρέχουσα κατάσταση στις γεωργικές αγορές της ΕΕ, ιδίως σε συνέχεια του πολέμου στην Ουκρανία. Η ανταλλαγή απόψεων θα βασιστεί σε πληροφορίες προερχόμενες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τα κράτη μέλη.

Ο Υπουργός Αγροτικής Πολιτικής και Τροφίμων της Ουκρανίας, Mykola Solskyi, θα μιλήσει στο Συμβούλιο πριν από την ανταλλαγή απόψεων των υπουργών.

Ακόμη η βελγική Προεδρία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με τις εκδηλώσεις που διοργάνωσε για το μέλλον της γεωργίας και της κοινής γεωργικής πολιτικής (ΚΓΠ). Στην συνέχεια η Προεδρία θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα του συνεδρίου με αντικείμενο «Έκκληση για μέριμνα για την καλή διαβίωση των ζώων» (Βρυξέλλες, 29 Ιανουαρίου 2024), ενώ η ισπανική αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με την πρόσφατη απόφαση του Δικαστηρίου σχετικά με την αλιεία στην υπόθεση C-330/22 (αφορά απόφαση Ιρλανδίας για όρια στον αριθμό των ιχθύων που μπορούν να αλιευθούν από ιρλανδικά σκάφη).

Η πορτογαλική αντιπροσωπία θα παράσχει δημόσια πληροφορίες σχετικά με την ευρωπαϊκή στήριξη στους τομείς της ναυτιλίας, της αλιείας και της υδατοκαλλιέργειας.

Επιπλέον, κατόπιν αιτήματος της γαλλικής αντιπροσωπίας, θα γίνει η επιλογή νέου Γενικού Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων.

Η αυστριακή αντιπροσωπία θα παράσχει πληροφορίες σχετικά με τις προκλήσεις που θέτει ο κανονισμός για την αποψίλωση των δασών για τις ευρωπαϊκές γεωργικές και δασοκομικές επιχειρήσεις, ενώ η λιθουανική αντιπροσωπία θα ενημερώσει το Συμβούλιο σχετικά με τα αποτελέσματα της συνόδου των υπουργών Γεωργίας της Βόρειας Βαλτικής.

Τέλος, κατόπιν αιτήματος της ισπανικής αντιπροσωπείας, θα υπάρξει διευκρινιστική συζήτηση για το θέμα των νέων γονιδιωματικών τεχνικών.

Εξηγήσεις ζητούν οι αγροτικές οργανώσεις

Στα πλαίσια του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιεία της ΕΕ, σε επιστολή που έστειλαν οι ευρωπαϊκές αγροτοσυνδικαλιστικές οργανώσεις Copa - Cogeca, με την οποία ζητούν διευκρινίσεις και λεπτομέρειες για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με στόχο την απλούστευση της ΚΓΠ, που παρουσιάστηκαν στις 15 Μαρτίου 2024. Ειδικότερα ζητά εξηγήσεις για τις τροποποιήσεις τα πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης (ΚΓΠΚ), τις διαδικασίες αναθεώρησης Στρατηγικών Σχεδίων των κρατών μελών και τις εξαιρέσεις για εκμεταλλεύσεις μικρότερες των 10 εκταρίων (100 στρεμμάτων).

22/03/2024 10:59 πμ

Παρά υψηλές τις τιμές στο ελαιόλαδο - που πολλοί τις παρομοιάζουν με πτήσεις αεροπλάνων - τελικά δεν φαίνεται να πάνε καλά τα πράγματα στην ελληνική ελαιοκαλλιέργεια και υπάρχουν σοβαρά προβλήματα.

Τα προβλήματα αυτά αναφέρονται αναλυτικά σε υπόμνημα, που υπέβαλε πρόσφατα ο ΣΕΔΗΚ στο ΥπΑΑΤ, μετά από πρόσκληση του Υπουργού κ. Αυγενάκη, το οποίο επισημαίνει την δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Ελαιοκομία στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα υποβάλλει προτάσεις για την επαναφορά της στην ανοδική πορεία, στην οποία βρισκόταν πριν από μερικά χρόνια.

Τα κυριότερα σημεία του υπομνήματος, το οποίο υπογράφεται από τον πρόεδρο του ΣΕΔΗΚ, Γιώργο Μαρινάκη, Δήμαρχο Ρεθύμνου, έχουν ως εξής:
Κύριε Υπουργέ
Το ΔΣ του ΣΕΔΗΚ, παρά το ότι με τα αρ. 71/14-4-2021, 133/16-12-2021 και 23/16-6-2022 Υπομνήματα του προς ΥπΑΑΤ, έχει ήδη υποβάλλει τις επισημάνσεις του για τα προβλήματα της ελαιοκαλλιέργεια και τις προτάσεις του για αντιμετώπιση τους με τη νέα ΚΑΠ, χωρίς καμιά ανταπόκριση, αποφάσισε ομόφωνα όπως τις επαναφέρει επικαιροποιημένα, με την ελπίδα ότι η νέα ηγεσία του ΥπΑΑΤ θα τις εξετάσει με μεγαλύτερη προσοχή και κατανόηση.

Η στρατηγική αξία και η υποβάθμιση της ελαιοκαλλιέργειας

Η ελαιοκαλλιέργεια στην χώρα μας, η οποία επί χιλιάδες χρόνια είναι άρρηκτα δεμένη με την πολιτιστική, θρησκευτική και οικονομική ζωή των κατοίκων της, εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να έχει ιδιαίτερα υψηλή στρατηγική αξία.
Προσφέρει εισόδημα και απασχόληση άμεσα στο 40% των αγροτικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, συμβάλλει σημαντικά στο εξαγωγικό εμπόριο, ενισχύει την επισιτιστική ασφάλεια, ενώ παράλληλα αποτελεί ένα φυσικό δάσος που με τεράστια θετική συμβολή στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης. Συνεπώς συμβάλλει αποφασιστικά στις νέες στρατηγικές της ΕΕ «Από το χωράφι στο τραπέζι» και «Βιοποικιλότητα».
Ωστόσο, παρόλα αυτά, άγνωστο γιατί, χωρίς καμιά επίσημη επιστημονική και πολιτική τεκμηρίωση, η Ελαιοκαλλιέργεια τίθεται υπό εμφανέστατη δυσμένεια και περιθωριοποιείται, στα πλαίσια της ΚΑΠ, με συνέπεια η ελαιοπαραγωγή από το 2005 και μετά, ειδικά στην Κρήτη, να ακολουθεί μια έντονη καθοδική πορεία.

Τα κυριότερα πλήγματα που δέχτηκε η ελαιοκομία, κατά τις τελευταίες ΚΑΠ ήταν:

  • Oι ελαιώνες, ενώ δεν αποτελούν μια απλή εδαφική έκταση, αλλά μια μόνιμη επένδυση, η οποία απαιτεί μόχθους γενεών, εντάχθηκαν αδικαιολόγητα στην Περιφέρεια «Δενδρώδεις» και ενισχύονται με βάση την έκταση που καταλαμβάνουν και όχι με την πραγματική δική τους αξία, η οποία είναι πολλαπλάσια της αξίας του εδάφους.
  • Οι ενισχύσεις που προβλέπονται για τους ελαιοπαραγωγούς είναι αντιστρόφως ανάλογες με τον συνολικό αριθμό τους. Αυτό φαίνεται καθαρά από στοιχεία του ΟΣΔΕ, σύμφωνα με τα οποία οι ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις, ενώ αποτελούν το 40% περίπου του συνόλου των γεωργικών εκμεταλλεύσεων της χώρας, απολαμβάνουν μόνο το 20% περίπου του συνόλου των ενισχύσεων.
  • Οι ενισχύσεις των περίπου 550 εκατ. €, που επί δεκαετίες παρεχόταν μόνο στους ελαιώνες, αφού μειώθηκαν αρχικά σε μόνο 470 εκατ. €, κατανεμήθηκαν στην συνέχεια σε σειρά άλλων δενδρωδών καλλιεργειών, με αποτέλεσμα η ανά στρέμμα αναλογούσα ενίσχυση να μειωθεί μέχρι και 70%.

Οι συνεχείς περικοπές των ενισχύσεων

α) Η ενίσχυση των 152,9 €/στρ που ελάμβαναν κατά μ.ο. οι ελιές, πριν το 2014, στην Κρήτη, με συνεχείς περικοπές (συγκλίσεις) έφτασαν στα 48,5 €/στρ με την προηγούμενη ΚΑΠ και με την τρέχουσα οδηγούνται στα 28 €/στρ., εξισούμενες περίπου με εκείνες των ασκεπών εκτάσεων και βοσκότοπων.
β) Η περικοπή από τις ενισχύσεις των μικρών εκμεταλλεύσεων, που έχουν εκτάσεις κάτω από 4 στρ. ή λαμβάνουν ενισχύσεις χαμηλότερες των 250 ευρώ, η όποια - με δεδομένο ότι η μέση έκταση ελαιώνων ανά ελαιοπαραγωγό στην Κρήτη είναι μόλις 11 στρ. - συνετέλεσε ώστε χιλιάδες ελαιοπαραγωγοί, άνω του 30% του συνόλου, να τεθούν εκτός ενισχύσεων.

Η άστοχη αναδιανεμητική ενίσχυση

Η αναδιανεμητική ενίσχυση (περί τα 11 €/στρ), η οποία προβλέφθηκε για να εξομαλύνει αδικίες, τελικά εξοστρακίζει από τις ενισχύσεις χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς, αφού η χορήγηση της στις «Δενδρώδεις», στις οποίες η ελιά εντάσσεται, προβλέπεται μόνο για εκμεταλλεύσεις 10 - 40 στρεμμάτων. Έτσι ελαιοκαλλιεργητές με κάτω από 10 στρέμματα στην Κρήτη, όπου ο μέσος κλήρος είναι 11 στρέμματα, αποτελούν την πλειοψηφία, εξοστρακίζονται.
Επομένως η σύγκλιση, για τους συντάκτες των εθνικού σχεδίου της ΚΑΠ, δεν γίνεται με την μείωση των μεγάλων ενισχύσεων και αύξηση των μικρών αλλά με την εξαφάνιση των μικρών.

Τα επικίνδυνα Οικολογικά Σχήματα

Οι πράσινες ενισχύσεις ή τα λεγόμενα «οικολογικά σχήματα» αποτελούν μια άλλη ενίσχυση, η οποία, ενώ μέχρι τώρα παρεχόταν αυτοδίκαια στις ελιές, ως ποσοστό 30% της συνολικής, αφού τηρούν όλες τις περιβαλλοντικές προϋποθέσεις, με την ερχόμενη ΚΑΠ αποτιμούνται σε 35 €/στρ. και θα καταβάλλονται με τήρηση αντιφατικών όρων, που τις καθιστούν όχι μόνο ασύμφορες αλλά και ανασφαλείς από πλευράς ... Δάκου!
Οι ενδιαφερόμενοι γεωργοί για να τύχουν της ενίσχυσης των 35 €/στρ. μεταξύ άλλων πρέπει:
α) Να εφαρμόζουν για τον Δάκο τη μέθοδο της μαζικής παγίδευσης, μέθοδος που δεν έχει αποδειχτεί επιστημονικά ασφαλής και θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τα οικολογικούς αλλά και γενικά όλους τους γύρω από αυτούς ελαιώνες.
β) Να τηρούν Σχέδια Περιβαλλοντικής Διαχείρισης (ΣΠΔ), που απαιτούν επί πλέον δαπάνες.

Η εγκατάλειψη των δύσβατων ελαιώνων

Οι παραδοσιακοί ελαιώνες της χώρας, που βρίσκονται σε επικλινείς δύσβατες περιοχές, έχουν τεράστια κοινωνική και περιβαλλοντική αξία.
Λειτουργούν ως ένα φυσικό δάσος που με το αειθαλές φύλλωμά τους αποτελούν ένα μόνιμο και ανέξοδο απορροφητήρα CO2 που λειτουργεί σε ετήσια βάση, συμβάλλοντας αποφασιστικά στην αποτροπή της κλιματικής κρίσης.
Ωστόσο, έχουν υψηλότερο κόστος καλλιέργειας και χαμηλή παραγωγικότητα, η οποία οδηγεί σε συνεχή εγκατάλειψη και ακαλλιέργεια τους.
Έτσι, καταλαμβάνονται από ζιζάνια που λειτουργούν ως προσάναμμα για την καταστροφή τους από πυρκαγιές, με οδυνηρές συνέπειες στο περιβάλλον, το κλίμα και την διάβρωση του εδάφους!
Οι ελαιώνες αυτοί ήδη στην Ισπανία και πρόσφατα στην Ιταλία εντάσσονται σε ειδικά προγράμματα και ενισχύονται για την διατήρηση και ανάκαμψη.

Προτάσεις του ΣΕΔΗΚ για την ελαιοκομία

O ΣΕΔΗΚ με βάση τα όσα αναφέρθηκαν κατέληξε στο ότι για την ανακοπή και αναστροφή της πτωτικής πορείας της ελαιοκομίας, το ΥπΑΑΤ πρέπει, στα πλαίσια της ΚΑΠ και της Εθνικής πολιτικής, να εξετάσει τις εξής προτάσεις:

Προτάσεις στα πλαίσια της ΚΑΠ:

1. Οι ελαιώνες να ενταχτούν σε χωριστή ειδική κατηγορία ή «αγρονομική περιφέρεια» με το όνομα «Ελαιώνες», μέσα στην οποία οι άμεσες ενισχύσεις θα πρέπει να αυξηθούν στα προ της νέας ΚΑΠ επίπεδα και, αν χρειαστεί, να τεθούν σε πλαίσια μόνο αγρονομικής Περιφερειακής σύγκλισης.
2. Οι παραδοσιακοί ελαιώνες που βρίσκονται σε δύσβατες επικλινείς περιοχές, πρέπει να υποστηριχτούν ιδιαίτερα και να ενταχτούν στις συνδεδεμένες και αναδιανεμητικές ενισχύσεις, ανεξάρτητα από την έκταση τους.
3. Οι μικροί ελαιοπαρα-γωγοί με ελαιώνες κάτω των 4 στρ. και ενισχύσεις κάτω από 250 ευρώ, που έχουν εξαιρεθεί με την προηγούμενη ΚΑΠ, πρέπει να αποκατασταθούν και να υπαχθούν ανεξάρτητα από τη έκταση τους σε ειδικό μέτρο ενιαίας ενίσχυσης 1.000 € ανά εκμετάλλευση, όπως είχε προταθεί αρχικά από θεσμούς της ΕΕ για μικρούς παραγωγούς.
4. Η αναδιανεμητική ενίσχυση για τις ελιές πρέπει να ισχύσει για όλους τους μικρούς παραγωγούς, με εκτάσεις ελαιώνων κάτω από 20 στρ.
5. Στα πλαίσια των οικολογικών σχημάτων πρέπει να ενταχτούν όλοι οι ελαιώνες που προστατεύονται με την «συλλογική κρατική δολωματική δακοκτονία», η οποία, όπως αποδείχτηκε μετά από πολυετείς πειραματισμούς, αποτελεί την πλέον ασφαλή και οικολογική μέθοδο δακοπροστασίας.

Προτάσεις στα πλαίσια της εθνικής πολιτικής:

1. Η διάθεση του ελαιολάδου θα πρέπει να εξυγιανθεί, με θέσπιση μέτρων για τη διάθεση του χύμα με πλειοδοτικούς διαγωνισμούς από όλα τα Συν/κα και ιδιωτικά ελαιοτριβεία, που επιχορηγούνται από Εθνικά η Κοινοτικά προγράμματα.
2. Οι ζημιές από καύσωνες στους ελαιώνες ή και θερμούς ανέμους κατά την άνθηση – καρπόδεση θα πρέπει να τύχουν ασφαλιστικής κάλυψης από τον ΕΛΓΑ, διότι η εξαίρεση τους, με τον ισχύοντα κανονισμό, είναι άδικη και δεν έχει καμία επιστημονική ή αγρονομική βάση.
3. Η συλλογική δολωματική Δακοκτονία, που εφαρμόζεται επί δεκαετίες από το Κράτος, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η να καταστεί ανασφαλής, χάρη άλλων ανασφαλών δράσεων. Αντίθετα πρέπει να αναδιοργανωθεί ριζικά, να χρηματοδοτηθεί ανάλογα και να περιφερειοποιηθεί διοικητικά και επιστημονικά.

21/03/2024 02:16 μμ

Νέες κινητοποιήσεις και μάλιστα στον επίσημο κρατικό εορτασμό της επετείου του Κιλελέρ, που γίνεται στις 31 Μαρτίου, αποφάσισαν στην συνέλευση που είχαν, το βράδυ της Τετάρτης, οι εκπρόσωποι από τα μπλόκα της Θεσσαλίας.

Η επιλογή δείχνει να στοχεύει στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αγενάκη, που τυπικά θα πρέπει να παρίσταται στις εκδηλώσεις, καθώς και άλλους τυχόν εκπροσώπους της κυβέρνησης.

Η απόφαση για το συλλαλητήριο πάρθηκε μετά τις συνελεύσεις των μπλόκων της Καρδίτσας, των Φαρσάλων των παρακάρλιων χωριών και του Πλατυκάμπου, ενώ η 31η Μαρτίου είναι η ημέρα όπου διεξάγεται η επετειακή εκδήλωση για την εξέγερση των αγροτών κολίγων στον κάμπο της Θεσσαλίας.

Το κάλεσμα έχει γίνει από όλα τα θεσσαλικά μπλόκα και αναμένεται μαζική συμμετοχή από εκατοντάδες αγρότες.

Αναμένεται τρακτέρ να περιφρουρήσουν τον χώρο στο μνημείο της εξέγερσης. Σκοπεύουν, μάλιστα, να αποκλείσουν την περίμετρο και να στείλουν το μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι η εκδήλωση - που αφορά τον αγροτικό αγώνα - θα διεξαχθεί μόνο εάν και εφόσον λάβουν ουσιαστικές απαντήσεις για την επόμενη της Θεσσαλίας.

Όπως όλα δείχνουν οι Ολλανδοί, με όσα αναφέρουν στην μελέτη τους, έχουν φέρει μεγάλη οργή στους αγρότες του Θεσσαλικού κάμπου.

21/03/2024 01:18 μμ

Συνεχίζεται η αντιπαράθεση για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» μεταξύ του βουλευτή της ΝΔ στην Μεσσηνία, Περικλή Μαντά, με την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών – Τυποποιητών - Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ).

Όλα ξεκίνησαν όταν ο βουλευτής Μεσσηνίας κατέθεσε ερώτηση προς τον αρμόδιο Υπουργό ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις για το θέμα και την προστασία του ΠΟΠ προϊόντος και η ΠΕΜΕΤΕ εξέδωσε ανακοίνωση επιτιθέμενη στον κ. Μαντά (είχαμε γράψει σχετικό ρεπορτάζ στον ΑγροΤύπο).

Αλλά είχαμε συνέχεια γιατί ακολούθησε η νέα απάντηση του βουλευτή Μεσσηνίας με τον ίδιο να τονίζει πως θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό των παραγωγών προστατεύοντας τα συμφέροντά τους.

Συγκεκριμένα αναφέρει τα εξής: «Με πρόσφατη παρέμβασή μου μέσω της Βουλής ζήτησα να ανοίξει ένας νέος διάλογος για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, υπερασπιζόμενος την ευρωπαϊκή νομιμότητα, αλλά πρωτίστως αναδεικνύοντας τα συμφέροντα των Ελλήνων παραγωγών. Αφορμή ήταν το πρωτοφανές συμβάν, να διακινούνται πράσινες τουρκικές ελιές Καλαμών ως Ελιά Καλαμάτας. Ή, για να το πούμε ξεκάθαρα, «Ελιά Καλαμάτας» και η «ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας» και η ελληνική Καλαμών «Ελιά Καλαμάτας» και η πράσινη εισαγόμενη εκ Τουρκίας!

Σε αυτή τη τραγική εξέλιξη, για την οποία προειδοποιούμε εδώ και χρόνια, αντέδρασε η Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών - Τυποποιητών, με στόχο διττό και προφανή: Να με πιέσουν να σωπάσω. Αλλά και να ασκήσουν την όποια επιρροή τους εν όψει της απόφασης του ΣτΕ, κατόπιν προσφυγής του ΣΥΜΕΠΟΠ για το θέμα. Στην προσπάθεια, όμως, αυτή η έλλειψη των επιχειρημάτων είναι έκδηλη.

Πρώτον, διότι για πρώτη φορά γίνεται ανοικτή παραδοχή ότι υπάρχει «fake» και μάλιστα εισαγόμενο προϊόν. Και η απάντηση που δίνεται είναι ότι «δεν πειράζει, διότι είναι ποιοτικά υποδεέστερο και ο κόσμος το αναγνωρίζει». Μα είναι δυνατόν να αφήνουμε τον καταναλωτή στο έλεος της παραπληροφόρησης και να υποστηρίζουμε ότι δήθεν είναι σε θέση «να μην την πατήσει»;

Και δεύτερον, πραγματοποιείται και μια ακόμα παραδοχή: ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο η Ελιά Καλαμάτας να επανέλθει αποκλειστικά στη ζώνη ΠΟΠ. Και τι ζητούν να πράξουμε; Μα να αποσύρουμε μια κατά τη δική τους εκτίμηση βάσιμη και ουσιαστική προσφυγή, και στη συνέχεια να πάμε στο τραπέζι του διαλόγου!

Ας μη ματαιοπονούν οι συγγραφείς αυτής της ανακοίνωσης. Ας μην προσπαθούν να τρομοκρατήσουν με δήθεν “απώλεια 100.000 τόνων”. Και ας μην εγκαλούν ένα βουλευτή του ελληνικού Κοινοβουλίου, όταν αποκαλύπτονται οι πραγματικοί σκοποί και οι σχεδιασμοί τους.

Διότι με την καταστρατήγηση της προστασίας του ΠΟΠ, ζημιωμένοι βγαίνουν μόνο οι Έλληνες παραγωγοί, της Αιτωλοακαρνανίας, της Φθιώτιδας, της Λακωνίας και της Μεσσηνίας, την ώρα που οι εισαγωγές «Kalamata Olives» καλά κρατούν.

Και ωφελούμενοι είναι μόνο οι ξένοι και οι έμποροι, με την ονομασία να αποτελεί ουσιαστικά το «δούρειο ίππο» για τη «χύμα» διακίνηση επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών, από όπου κι αν προέρχεται, και στην πιο συμφέρουσα τιμή για το διακινητή.

Απέναντι στα συμφέροντα, η θέση μας είναι πάντα σαφής και ξεκάθαρη:

  • Θωράκιση του ΠΟΠ και απόλυτη τήρηση της ευρωπαϊκής νομιμότητας
  • Διεύρυνση της ζώνης ΠΟΠ και σε άλλους νομούς.
  • Εκσυγχρονισμός των προδιαγραφών του ΠΟΠ.
  • Θέσπιση νέων ΠΓΕ, προς όφελος κάθε Έλληνα παραγωγού επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών.

Θεσμικά, νόμιμα και καθαρά».

Στην συνέχεια η ΠΕΜΕΤΕ, στις 20 Μαρτίου, εξέδωσε νέα ανακοίνωση απάντηση στον βουλευτή, στην οποία αναφέρει τα εξής:
«Aκόμα μία φορά ο κύριος Μαντάς, ο οποίος μέχρι χθες εξέφραζε την πρόθεσή του να καθίσουμε στο τραπέζι του διαλόγου με στόχο την εξεύρεση κοινής πορείας για το προϊόν της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών/Καλαμάτα, επιδίδεται σε προσωπική επίθεση εις βάρος της ΠΕΜΕΤΕ, με απαράδεκτες και άκρως συκοφαντικές δηλώσεις και υπονοούμενα εις βάρος της Ένωσης και για τους δήθεν υποκρυπτόμενους και αφανείς σκοπούς της.
Επιφυλασσόμαστε παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Για να ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από την πλευρά του βουλευτή της ΝΔ, η οποία αναφέρει τα εξής:
«Όσες προσωπικές επιθέσεις κι αν δεχθώ από την Πανελλήνια Ένωση Μεταποιητών Επιτραπέζιας Ελιάς υπερασπιζόμενος το ορθό και το δίκαιο, να έχουν υπόψη τους ότι δεν υπάρχει η παραμικρή περίπτωση να κάνω πίσω.
Δεν πρόκειται ποτέ να πάψω να υπερασπίζομαι τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα του Έλληνα παραγωγού και οι φωνές υπεράσπισης της νομιμότητας και της κανονικότητας δεν μπορούν να φιμωθούν.
Το ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας και είναι αποτέλεσμα της σκληρής δουλειάς προγόνων μας, οι οποίοι με πολύ κόπο, μόχθο και μεράκι καλλιεργούσαν το προϊόν και το παρέδωσαν στις επόμενες γενιές να το διαχειριστούν. Είναι χρέος μας να το διαφυλάξουμε και να το προασπίσουμε από κάθε προσπάθεια υπονόμευσης και καταστρατήγησής του.
Να ξέρουν λοιπόν ότι με κάθε απειλή ή εκφοβισμό που εξαπολύουν, το μόνο που καταφέρνουν είναι να ενισχύουν την αποφασιστικότητά μου!».

21/03/2024 11:58 πμ

Τις προτάσεις τους για τις αλλαγές στην ΚΓΠ 2023-2027 στον τομέα της κτηνοτροφίας κατέθεσαν στο ΥπΑΑΤ οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ).

Ο κ. Νίκος Δημόπουλος, πρόεδρος του Συνδέσμου Κτηνοτρόφων Καβάλας, δηλώνει στον ΑγροΤύπο ότι «όλοι σήμερα μιλάνε για απλοποίηση της ΚΓΠ και αναφέρονται στα προβλήματα με τα Οικολογικά Προγράμματα. Δεν είναι όμως εκεί τα προβλήματα. Όπως εφαρμόζεται σήμερα η ΚΓΠ στην χώρα μας οι πραγματικοί «παραγωγοί» έχουν πρόβλημα. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν κατανέμονται δίκαια τα χρήματα. Να σας αναφέρω για παράδειγμα ότι στη νέα ΚΓΠ παραμένουν σε σχέση με την προηγούμενη τα ίδια δικαιώματα και η ίδια κατανομή βοσκοτόπων. Επίσης όσοι είχαν μείωση ζωικού σταδιακή για 2 συνεχόμενα έτη κάτω από 30% δεν έχουν μείωση δικαιωμάτων. Όλοι αυτοί έχουν εγκλωβίσει μεγάλο αριθμό βοσκοτόπων στην χώρα μας και δεν μπορεί να γίνει μια δίκαιη κατανομή. Από την άλλη ο ΥπΑΑΤ δηλώνει ότι δεν μπορεί να γίνει αύξηση των στρεμμάτων στα βοσκοτόπια. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να έχουμε μια μεγάλη μείωση στο ζωικό κεφάλαιο και στην κτηνοτροφική παραγωγή της χώρας. Τα νούμερα υπάρχουν και λένε αλήθειες. στην Περιφέρεια ΑΜΘ το 2015 είχαμε 1.214.000 αιγοπρόβατα και το 2023 έφτασαν στα 752.000. Αυτό θα έπρεπε να σημάνει τον κώδωνα του κινδύνου για κάποιους εκεί στο ΥπΑΑΤ».

Η επιστολή που έστειλαν οι κτηνοτρόφοι στο ΥπΑΑΤ αναφέρει τα εξής:

«Από τις 23/2/2021 αποστείλαμε προς το ΥπΑΑΤ τις προτάσεις μας για το ΣΣ της ΚΓΠ 2023-2027.
Ζητούσαμε την άμεση κατάργηση των ιστορικών δικαιωμάτων, ώστε οι ενισχύσεις μέσω του Σ.Σ. να κατευθυνθούν σε όσους δουλεύουν και παράγουν στην κτηνοτροφία, σε ενεστώτα χρόνο, αναλογικά και δίκαια.

Με παρεμβάσεις μας και μετά την κατάθεση του Σ.Σ, επισημάναμε ανεφάρμοστες σχεδιαζόμενες δράσεις, λανθασμένες αποφάσεις κατανομής κονδυλίων και παράλογες αποφάσεις, με χαρακτηριστικότερη την εξόφθαλμη περίπτωση, της συνδεδεμένης ενίσχυσης των βοοειδών, όπου με παρεμβάσεις μας, όλοι μαζί οι φορείς τον κτηνοτρόφων, καταφέραμε να αλλάξουμε την αρχική απαράδεκτη, άδικη και καταστροφική πρόταση.

Δυστυχώς για την ελληνική κτηνοτροφία και γεωργία, οι συντάκτες του Σ.Σ. της ΚΓΠ 2023-2027, δηλαδή η επιστημονική ομάδα εργασίας του ΓΠΑ, οι αρμόδιοι πολιτικοί προϊστάμενοί τους, αλλά κυρίως η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και η κυβέρνηση που το ενέκρινε, αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων.
Κάποιες ετεροχρονισμένες αχνές απολογητικές δηλώσεις, από τον αγαπητό καθηγητή κ. Κλωνάρη, περί παρεμβάσεων κάποιου λόμπι βοοτρόφων, χωρίς να κατονομάζει πρόσωπα και θέσεις που αυτά κατέχουν, αποδεικνύουν τα συναισθήματα ενοχής των άμεσα εμπλεκομένων στην υλοποίηση του Σ.Σ, και τις εξωθεσμικές πολιτικές παρεμβάσεις που υπήρξαν.

Δυστυχώς, όπως συνήθως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις, όλα τα παραπάνω δημοσιοποιήθηκαν, αφού η ομάδα των επιστημόνων είχε εισπράξει τη νόμιμη αμοιβή της, όπως δικαιούνταν και αφού έφερε όλους τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα προ τετελεσμένων, άρα η «καταγγελία» δεν είχε καμία ουσιαστική αξία!

Ετεροχρονισμένα και μετά το φιάσκο των πληρωμών του 2023, αλλά και την αδυναμία του ΟΠΕΚΕΠΕ να εφαρμόσει το απαράδεκτο Σ.Σ., το οποίο «μόνοι μας ως χώρα δημιουργήσαμε, για να μη μας παίρνει τη δόξα η Ε.Ε», όπως ένας «γίγαντας» της πολιτικής ανέφερε παλαιότερα, το ΥΠΑΑΤ ζητάει από τους φορείς του αγροτικού τομέα, μέσω των περιφερειακών διοικήσεων της χώρας, προτάσεις αλλαγών για την ΚΓΠ!

Παρά τη μέχρι σήμερα απαξιωτική συμπεριφορά του ΥΠΑΑΤ απέναντί μας, αποφασίσαμε ν’ ανταποκριθούμε γι’ ακόμη μία φορά, παρότι θεωρούμε πλεονασμό την επαναλαμβανόμενη διατύπωση των ίδιων προτάσεων.

Πάντα στην πατρίδα μας το πρόβλημα δεν ήταν η εισροή κονδυλίων από την Ε.Ε αλλά ο τρόπος κατανομής τους, με ευρηματικές λύσεις τύπου ιστορικών δικαιωμάτων!

Υπενθυμίζουμε και επικαιροποιούμε τις θέσεις και προτάσεις μας, με βάση τον ήδη υφιστάμενο σχεδιασμό, οι οποίες θα πρέπει να εφαρμοστούν αυστηρά με τη σειρά που τις διατυπώνουμε, ολοκληρωμένα κι όχι αποσπασματικά.

ΒΑΣΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ

Οριζόντια καταμέτρηση του ζωικού κεφαλαίου, στις περιοχές υπέρμετρης αύξησής του, από το 2015 μέχρι σήμερα.
Υπενθυμίζουμε ότι το 2021 ο τότε υπουργός κ. Σ. Λιβανός, είχε επισημάνει την υπέρμετρη αύξηση των αμνοεριφίων της Κρήτης κατά 600%!

Συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων, στους κτηνοτρόφους των περιοχών της χώρας, που από το 2015 τους κατανεμήθηκε βοσκότοπος με υψηλότερη πυκνότητα βόσκησης, ίση με τη διαφορά από τη χαμηλότερη πυκνότητα, που αντιστοιχεί στην κατηγορία Χωρικής Ενότητας που ανήκουν (ηπειρωτική χώρα ή νησιά).

Στόχος η κοινή πυκνότητα βόσκησης ανά είδος χωρικής ενότητας (ηπειρωτική χώρα ή νησιά). Επανυπολογισμός των Μοναδιαίων Αξιών ανά εκτάριο της Βασικής Ενίσχυσης, μετά τη συμπληρωματική κατανομή επιλέξιμων βοσκοτοπικών εκτάσεων. Μετά τον επανυπολογισμό, ατομική ενημέρωση όλων των δικαιούχων.

Είναι απαράδεκτο, άδικο κι εκτός λογικής, να μην επικαιροποιούνται οι ατομικές μοναδιαίες αξίες των δικαιωμάτων, αφού αποφασίσατε να μην τα καταργήσετε άμεσα και να ισχύουν τα δικαιώματα του 2015 και οι μοναδιαίες αξίες του 2019, όπως αυτές εξελίχθηκαν μετά τη μερική σύγκλιση!

Οι συμπληρωματικές επιλέξιμες εκτάσεις βοσκοτόπων θα χρησιμοποιηθούν για όλες τις ενισχύσεις που αφορούν εκτάσεις βοσκοτόπων.

Η ενεργοποίηση δικαιωμάτων βοσκοτόπων, θα γίνεται μόνο με την κατοχή ζωικού κεφαλαίου, υπολογιζόμενο με την πυκνότητα βόσκησης της χωρικής ενότητας που ανήκει η έκταση.

ΑΝΑΔΙΑΝΕΜΗΤΙΚΗ

Δικαιούχοι θα πρέπει να είναι όλοι όσοι πληρούν τα εκτατικά όρια και όχι μόνο όσοι είναι δικαιούχοι της Βασικής Ενίσχυσης.

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΗΜΑΤΑ

Επαναπροσδιορισμός δράσεων και ποσών ενίσχυσης, μετά από διάλογο με τους φορείς των κτηνοτρόφων και αφού προηγουμένως προσδιοριστούν με ακρίβεια, τα είδη των εκτροφών (εκτατικές ή εντατικές) και η παραγωγική τους κατεύθυνση (γαλακτοπαραγωγή, μικτή, κρεοπαραγωγή, αναπαραγωγή).
Συνδυασμός δράσεων ανά είδος εκτροφής, αλλά και δράσεων που μπορούν να έχουν και τοπικό χαρακτήρα.

ΕΞΙΣΩΤΙΚΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ

Επιστροφή του όρου επιλεξιμότητας της μόνιμης κατοικίας, για την είσπραξη της Ε.Α.
Αύξηση των ποσών των δικαιούχων κτηνοτρόφων της Ε.Α για τις ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς και με ειδικά μειονεκτήματα περιοχές, στα επίπεδα του 2015, ώστε ν’ αποτελέσει οικονομικό κίνητρο, γεωργικής και δημογραφικής ανάπτυξης, αυτών των περιοχών.

Οι πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ από το 2015 μέχρι σήμερα και χωρίς κανένα ουσιαστικό λόγο, αύξησαν τους δικαιούχους της ενίσχυσης, από τις 90.000 σε 405.000 κι εκτόξευσαν το κονδύλι της Ε.Α από τα 120.000.000 € στα 255.000.000 €, με όλους τους κτηνοτρόφους να εισπράττουν υποπολλαπλάσια ποσά απ’ ότι στο παρελθόν.

Κατάφεραν να μοιράσουν στα 2/3 όσων κάνουν δήλωση ΟΣΔΕ, μια στοχευμένη ενίσχυση που ενίσχυε κατά κύριο λόγο την εκτατική κτηνοτροφία των περιοχών αυτών.

Δηλαδή, εφαρμόστηκε η γνωστή και επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά και πολιτικά πετυχημένη συνταγή «δώσε και σε μένα μπάρμπα», με τον «μπάρμπα» να κάνει επιδοματική πολιτική εις βάρος των κτηνοτρόφων αυτών των περιοχών.

ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ

Αύξηση του ηλικιακού ορίου επιλεξιμότητας των αγελάδων για το Μέτρο Α στη συνδεδεμένη ενίσχυση των βοοειδών, από τα 12 στα 14 έτη.

Αύξηση της ενίσχυσης για το Μέτρο Α, στα 200 ευρώ ανά γέννα αγελάδας.

Ενίσχυση με νέο μέτρο συνδεδεμένης ενίσχυσης, των μοσχίδων αναπαραγωγής. Για κάθε μοσχίδα 500 ευρώ, συν 200 ευρώ για τις μοσχίδες ελληνικών πιστοποιημένων φυλών.

Περιορισμός επιλεξιμότητας των σφαγίων των Μέτρων Β και Γ, μόνο σε αυτά που έχουν γεννηθεί σε ελληνικές εκτροφές και οδηγούνται για σφαγή από τους ίδιους εκτροφείς.

Ενίσχυση παχυντών με 50 ευρώ ανά σφάγιο και μόνο για τα σφάγια που γεννήθηκαν σε ελληνικές εκτροφές.

Κατάργηση του ελάχιστου ορίου των έξι σφαγείων ανά κωδικό εκτροφής στα Μέτρα Β και Γ.

ΕΥΖΩΙΑ ΤΩΝ ΒΟΟΕΙΔΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΩΝ

Άμεση ενεργοποίηση των προγραμμάτων από το 2024 και ενημέρωση για την κατεύθυνση των κονδυλίων που δε χρησιμοποιήθηκαν το 2023.
Δικαιούχοι όλων των παραπάνω ενισχύσεων θα πρέπει να είναι οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι, δηλαδή όσοι το γεωργικό τους εισόδημα υπερβαίνει το εξωγεωργικό, με εξαίρεση όσους κατοικούν μόνιμα σε ορεινές, με φυσικούς περιορισμούς, με ειδικά μειονεκτήματα και σε νησιωτικές περιοχές.

Αν οι παραπάνω προτάσεις μας υλοποιηθούν ολοκληρωμένα, τα ποσά των ενισχύσεων που θα εισπράξουν οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι, θα είναι σίγουρα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που προβλέπεται να εισπράξουν με το ισχύων καθεστώς και για τους περισσότερους μεγαλύτερα και από αυτά που εισέπρατταν τα προηγούμενα χρόνια!

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι αυτό θα επιτευχθεί χωρίς επιβάρυνση των «λεφτόδεντρων», αλλά με την ανακατανομή των ενισχύσεων, προς το δικαιότερο.

Τέλος, θα θέλαμε ν’ αφιερώσουμε με σεβασμό, συμπάθεια και κατανόηση, για το έργο τους, στις πολιτικές ηγεσίες του ΥΠΑΑΤ, στους βουλευτές της περιφέρειάς μας, αλλά και στην κοινοβουλευτική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης, τα χειροπιαστά αποτελέσματα της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής, από το 2015 μέχρι και σήμερα, τους πίνακες απογραφής των αιγοπροβάτων και των εκτροφών, στην περιφέρεια της ΑΜ-Θ. Μέχρι σήμερα σε όλες τις διαπιστώσεις και προτάσεις μας, στο ΥΠΑΑΤ λειτουργήσατε ως κωφοί!».

21/03/2024 09:43 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. μέσω επιστολής της προς το YπΑΑΤ και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, παρεμβαίνει για τις σοβαρές στρεβλώσεις, που προκύπτουν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων για το 2023, τονίζοντας πως είναι αδήριτη ανάγκη να εξεταστούν εναλλακτικές λύσεις σε μια προσπάθεια αποφυγής και επανάληψης παρόμοιων προβλημάτων.

Επιπλέον, ζητά να ληφθούν μέτρα για την απαράδεκτη αισχροκέρδεια και απόσπαση ενισχύσεων από τους αγρότες μέσω του αδικαιολόγητου υπερβολικού κόστους από τη συμπλήρωση των αιτημάτων ενίσχυσης για τα Οικολογικά Σχήματα.

Ολόκληρη η επιστολή:

«Από την έναρξη της εφαρμογής των Οικολογικών Σχημάτων το 2023, όπως σας έχουμε αναφέρει, τόσο στις συναντήσεις μας, όσο και μέσω επιστολών, οι εγγενείς αδυναμίες σχεδιασμού και καθυστερήσεων προδιάγραφαν σοβαρές στρεβλώσεις στην καταβολή των ενισχύσεων στους παραγωγούς.

Οι εν λόγω αδυναμίες δημιούργησαν κλίμα αβεβαιότητας ανάμεσα στους παραγωγούς για τις ενισχύσεις τις οποίες τελικά, θα λάμβαναν από την εφαρμογή των Οικολογικών Σχημάτων. Την αβεβαιότητα αυτή, εκμεταλλεύθηκαν διάφοροι επιτήδειοι και φορείς υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ, ζητώντας υπερβολική αμοιβή ύψους 7-8% της ενίσχυσης για κάθε Οικολογικό Σχήμα, πέραν της χρέωσης των αγροτών για τη συμπλήρωση της δήλωσης ΟΣΔΕ, εκτινάσσοντας αδικαιολόγητα το κόστος των αγροτών, με το πρόσχημα μάλιστα, της δήθεν βελτιστοποίησης των ενισχύσεων που θα λάμβαναν.

Μάλιστα, με τις επιστολές μας (17.11.2023 και 12.03.2024) έχουμε επισημάνει τι δημιουργεί αυτή τη στρέβλωση, όπως ότι δεν μετείχαν όλες οι εκτάσεις και όλοι οι παραγωγοί στα Οικολογικά Σχήματα και πως το 8% των δικαιούχων του πρασινίσματος το 2022 ή το 15% των δικαιούχων των Οικολογικών Σχημάτων του 2023, θα λάβει το 50% των ενισχύσεων, που αφορούν τα Οικολογικά Σχήματα.

Όμως, το άνοιγμα του ΟΣΔΕ 2023 για έναν μήνα, από 15 Φεβρουαρίου μέχρι 15 Μαρτίου του 2024, μετέβαλε δραματικά τα δεδομένα, με βάση τις πληροφορίες που έχουν περιέλθει στη δημοσιότητα.

Συγκεκριμένα:

Το ύψος των αιτούμενων ενισχύσεων για τα Οικολογικά Σχήματα υπερβαίνει πάνω από 500 εκατ. ευρώ τον προϋπολογισμό των 425 εκατ. ευρώ, δηλαδή έχουμε μια υπέρβαση 120%.

Σε ορισμένα μάλιστα Οικολογικά Σχήματα, η υπέρβαση είναι 3 και 4 φορές μεγαλύτερη από τον ενδεικτικό προϋπολογισμό, πράγμα που συνεπάγεται αντίστοιχη μείωση κατά 3 ή 4 φορές της ενίσχυσης που υπολόγιζαν ότι θα λάβουν.

Δεν έχουν γίνει οι μεταφορές πιστώσεων προς τα δύο Οικολογικά Σχήματα της κτηνοτροφίας.

Οι καταχρηστικές πρακτικές αδικαιολόγητης χρέωσης των δικαιούχων με βάση τις ονομαστικές αξίες ενίσχυσης των αιτήσεων (950 εκατ. ευρώ περίπου) οδηγούν σε μια βίαιη μείωση των εισοδημάτων των αγροτών, πολύ μεγαλύτερη των 35 εκατ. ευρώ, που είχε αρχικά εκτιμηθεί. Οι ενισχύσεις των Οικολογικών Σχημάτων περιλαμβάνονται στις άμεσες ενισχύσεις και το κόστος τους περιλαμβάνεται σε αυτό της υποβολής της δήλωσης ΟΣΔΕ. Οι διάφοροι επιτήδειοι χρεώνουν τους αγρότες σαν να πρόκειται για φάκελο διαρθρωτικού μέτρου του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στο Οικολογικό Σχήμα 9 (βιολογικές καλλιέργειες και εκτροφές), πολλοί δικαιούχοι θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα τήρησης των ελάχιστων απαιτήσεων και του πλημμελούς τρόπου έκδοσης των πιστοποιητικών.

Η ίδια απογοητευτική και κοστοβόρα κατάσταση για τους αγρότες φαίνεται ότι πηγαίνει να επαναληφθεί και το 2024, αφού έχει ανακοινωθεί το άνοιγμα της δήλωσης ΟΣΔΕ 2024 μέχρι το τέλος Μαρτίου 2024 και καμιά αλλαγή δεν έχει επέλθει στις αποφάσεις και εγκυκλίους των Οικολογικών Σχημάτων.

Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, ζητάμε άμεση συνάντηση μαζί σας για να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για την αντιμετώπιση της κατάστασης, ώστε πριν από οποιαδήποτε απόφαση μεταφοράς πιστώσεων ή τρόπου πληρωμής να υπάρξει πλήρης καταγραφή της κατάστασης και εξέτασης εναλλακτικών λύσεων. Επίσης, τα Οικολογικά Σχήματα του 2024 δεν μπορεί να είναι αντιγραφή του 2023.

Για το θέμα της αισχροκέρδειας από την αδικαιολόγητη χρέωση των αγροτών για την απλή δήλωση - επιλογή των Οικολογικών Σχημάτων 2023, αναμένουμε τους ελέγχους σας, ώστε οι αγρότες να προστατευθούν και να μην καταβάλουν τις αδικαιολόγητες διπλές χρεώσεις, που μεταφέρουν τις ενισχύσεις, που δικαιούνται σε ενδιάμεσους, χωρίς κανέναν λόγο».

20/03/2024 02:23 μμ

«Συζητάνε για τους κτηνοτρόφους χωρίς τους κτηνοτρόφους και έτσι θέλουν να μας λύσουν τα προβλήματα», τονίζει στην συνέντευξη που έδωσε στον ΑγροΤύπο η κτηνοτρόφος κα Νικολέτα Τζιωρτζιώτη.

Η Νικολέτα Τζιωρτζιώτη είναι Αντιπρόεδρος, ως εκπρόσωπος των Τρικαλινών κτηνοτρόφων, στην Ομοσπονδία Κτηνοτρόφων και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Θεσσαλίας. Μάλιστα βγήκε πρώτη, με 227 ψήφους, στις εκλογές για το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ομοσπονδίας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο «το ζωικό κεφάλαιο που διαθέτω αποτελείται από βοοειδή και αιγοπρόβατα, με τις σταβλικές εγκαταστάσεις να βρίσκονται στους πρόποδες του όρους Κερκίτιον. Επίσης καλλιεργώ ζωοτροφές για το κοπάδι μου. Ασχολούμε με την κτηνοτροφία από μικρό παιδί και σπούδασα στην Αμερικάνικη Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, καθώς και στην Αβερώφεια Σχολή Κρεάτων στη Λάρισα.

1) Ποια είναι τα βασικά προβλήματα σήμερα στην κτηνοτροφία;

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κτηνοτροφία είναι τεράστια και πολυσύνθετα.
Η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει διάλογο με τους κτηνοτρόφους από όλες τις περιοχές της χώρας. Κάθε περιοχή έχει διαφορετικά προβλήματα που θέλουν την λύση τους.
Τα κυριότερα προβλήματα πάντως είναι:
1. Μειωμένη Παραγωγή.
2. Έλλειψη Γνώσης.
3. Έλλειψη κινήτρων.
4. Αύξηση ενέργειας, ζωοτροφών, εφοδίων, ασφαλιστικών εισφορών, φορολογίας.
5. Μειωμένη τιμή στην πώληση κτηνοτροφικών και γεωργικών προιόντων (π.χ γάλακτος, κρέατος κ.α.)
6. Έλλειψη υποδομών για διαθεσιμότητα των προιόντων που παράγουν.
Όλα τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την κυβέρνηση να συζητά με τα ίδια πρόσωπα για τα προβλήματα των κτηνοτρόφων. Θα πρέπει να «ανοίξει» ο διάλογος και να επικαιροποιηθεί και αυτό είναι μια ευθύνη του ΥπΑΑΤ.

Οι λύσεις που ανακοινώθηκαν πρόσφατα από την κυβέρνηση βασίζονται σε προβλήματα του παρελθόντος. Ζητάμε λύσεις για τα προβλήματα που υπάρχουν σήμερα.
Για να έρθει η ανάπτυξη στον κλάδο θα πρέπει να υπάρξει αντικατάσταση των μηχανημάτων και για αυτό δεν ακούμε τίποτα.
Επίσης εταιρείες και ετεροεπαγγελματίες πήραν άδειες για φωτοβολταϊκά και δεν έδωσαν στους κτηνοτρόφους για να έχουν μια ενεργειακή αυτονομία στις εκτροφές τους και να μειώσουν το κόστος παραγωγής.
Πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΛΓΑ και αποζημιώσεις δεν βλέπουμε. Περιμένουμε από το ΥπΑΑΤ να βγάλει σε διαβούλευση το νέο Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού για να πάρουμε θέση.

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη

2) Περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίζει η εντατική ή η εκτατική κτηνοτροφία;

Υπάρχουν τα υπέρ και τα κατά σε κάθε είδους εκτροφής αλλά υπάρχουν και για τα δύο είδη σοβαρά προβλήματα.
Στην εντατική κτηνοτροφία έχουμε εγκλεισμό των ζώων και η εκτροφή τους είναι περιορισμένη. Υπάρχει αυξημένη ποσότητα παραγωγής κρέατος, γάλακτος και άλλων προιόντων. Αυτή η μέθοδος χαρακτηρίζεται απο τις υψηλές αποδόσεις. Όμως το σημαντικόντερο πρόβλημα είναι ότι χρειάζεσαι διπλάσιες και τριπλάσιες ποσότητες ζωοτροφών, σύγχρονες κτιριακές εγκαταστάσεις, νέες τεχνολογικές μεθόδους, συστηματική χρήση αντιβιοτικών και συχνή απολύμανση του χώρου για την καταπολέμηση μικροοργανισμών, γιατί σε αυτές τις συνθήκες εκτροφής τα ζώα απαιτούν περισσότερη φροντίδα από πλευράς παραγωγού.
Στην εκτατική κτηνοτροφία η μέθοδος που εφαρμόζεται για την εκτροφή των ζώων είναι η παραδοσιακή, δηλαδή η βόσκηση στα λιβάδια σε μια δεδομένη έκταση γης. Με αυτή τη μέθοδο εκτρέφονται βοοειδή, αίγες, πρόβατα σε ορεινά, ημιορεινά αλλά και πεδινά βοσκοτόπια, παράγοντας προιόντα υψηλής διατροφικής αξίας και αρίστης ποιότητας. Η μορφολογία και το κλίμα κάθε περιοχής καθορίζουν τις ανάγκες των ζώων. Το μειονέκτημα είναι η μειωμένη ποσότητα των προιόντων, η απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω επίθεσης άγριων ζώων, η έλλειψη βοσκοτόπιων, η έλλειψη ζωοτροφών λόγω καιρικών φαινομένων και μη προσβάσιμων μέσων για την επιβίωσή τους σε περιπτώσεις δυσμενών καιρικών συνθηκών. Το πλεονέκτημα είναι οτι διατηρεί την βιολογική ισορροπία, προστατεύει το περιβάλλον και η διαβίωση των ζώων είναι καλύτερη. Ωστόσο η πολιτεία δεν έχει λάβει ουσιαστικά μέτρα στήριξης ανάπτυξης και επιβίωσης της κτηνοτροφίας σε κανένα είδος εκτροφής στην χώρα μας. Όσο για τις ενισχύσεις, τις αποζημιώσεις και τις επιδοτήσεις, θα έπρεπε να δίνονται με γνώμονα των αναγκών για την κάθε περίπτωση εκτυροφής είτε είναι εντατική είτε εκτατική.

3) Τι συμβαίνει με την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα; Κάποιοι λένε ότι είναι σε υψηλότερα επίπεδα σε σχέση με το παρελθόν, ισχύει;

Όχι αυτό δεν ισχύει ... όλοι γνωρίζουμε ότι η ανοδική τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος κάνει καλό στην οικονομία του τόπου. Όμως αυτή τη στιγμή η τιμή του γάλακτος είναι ίση με την αξία που έχει 1 λίτρο νερού.
Έχουμε μια μείωση της παραγωγής γάλακτος και αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, είναι ένα σήμα κινδύνου για την ελληνική κτηνοτροφία που θα πρέπει να φτάσει στο ΥπΑΑΤ.
Επίσης δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την σημερινή τιμή γάλακτος με αυτήν που είχαμε στο παρελθόν. Έχουν αλλάξει τα μεγέθη του κόστους.
Αυτό που θα πρέπει να γίνει είναι την τιμή του γάλακτος να την προσδιορίζει ο κτηνοτρόφος. Αυτός γνωρίζει το κόστος και τις ανάγκες που υπάρχουν.
Όσον αφορά τις ζωοτροφές σήμερα εξακολουθούν να παραμένουν οι τιμές τους σε υψηλά επίπεδα. Μια επιπλέον ενίσχυση για ζωοτροφές (ανα κεφαλή ζώου) προς τους κτηνοτρόφους θα ήταν σήμερα μια οικονομική ανάσα για τις εκτροφές στην χώρα μας.

4) Τεχνική λύση ΟΠΕΚΕΠΕ σωστή ή λάθος;

Η τεχνική λύση θα έπρεπε να μην εφαρμοστεί, έτσι ώστε τα βοσκοτόπια να τα έχουν μόνο όσοι έχουν ζωικό κεφάλαιο. Στα προβλήματα της κτηνοτροφίας δεν χωράνε τεχνικές λύσεις αλλά μόνο λύσεις πρακτικής φύσεως. Ειναι λάθος επίσης να γίνεται κατανομή βοσκοτόπων και σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις στις οποίες δεν γίνεται χρήση τους.

5) Υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία για να γίνουν επενδύσεις στον κλάδο;

Κανείς δεν αμφισβητεί ότι η κτηνοτροφία είναι ο βασικός πυλώνας ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας και θα πρέπει να στηριχτεί με κάθε μέσο. Μέτρα ανάπτυξης και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα έπρεπε να εφαρμοστούν για την κτηνοτροφία είναι:

  • Άμεσες ενισχύσεις για την αγορά ζωοτροφών ανα κεφαλήν ζώου.
  • Χορήγηση αδειών για εγκατάσταση φωτοβολταικών και βιοαερίου για κτηνοτροφική χρήση.
  • Μείωση φορολογικών επιβαρύνσεων στα ακίνητα (στάβλους, αποθήκες κ.α.)
  • Καθετοποίηση της παραγωγής και δημιουργία μικρών μεταποιητικών μονάδων με ποιοτικά προϊόντα που δίνουν προστιθέμενη αξία και οικονομική στήριξη στον παραγωγό.
  • Ειδική χρηματοδότηση για αγορά ή αντικατάσταση κτηνοτροφικών μηχανημάτων και σταβλικών εγκαταστάσεων.
  • Ενίσχυση της παραγωγικής βιολογικής κτηνοτροφίας για να δημιουργηθούν νέες αγορές για την διαθεσιμότητα των προιόντων.

Πάντως ο ουσιαστικός χρηματοδότης μας είναι ο καταναλωτής και αυτός έχει τον πρώτο λόγο. Όταν το κόστος μετακυλήσει στον καταναλωτή ειναι λογικό να μην είναι σε θέση να αγοράσει τα προιόντα μας. Αυτή την κατάσταση βιώνουμε σήμερα. Θα πρέπει όμως να γνωρίζουν όλοι ότι ο κτηνοτρόφος παράγει την πρώτη ύλη και την ποιότητα. Χωρίς την βιωσιμότητά του παραγωγού η μεταποίηση θα καταρρεύσει και αυτή αργά ή γρήγορα με την σειρά της.

Νικολέτα Τζιωρτζιώτη

6) Ασχολείστε με τον συνδικαλισμό, οι κτηνοτρόφοι θέλουν να συμμετέχουν σε συνδικαλιστικές οργανώσεις;

Συνδικαλισμός σημαίνει: ένωση, συνεργασία, οργάνωση, δράση. Θα πρέπει όμως να υπάρξει υποστήριξη και σεβασμός στις γυναίκες που συμμετέχουν σε τέτοιου είδους οργανώσεις.
Στην χώρα μας είναι εύκολο οι κτηνοτρόφοι να οργανωθούν και να δημιουργήσουν κάποιο συνδικαλιστικό φορέα. Το δύσκολο είναι πόσο θα αντέξουν να είναι μέσα σε αυτή την οργάνωση.
Ο συνδικαλισμός είναι μια συλλογική δραστηριότητα ανθρώπων, όπου η επίλυση των προβλημάτων δεν θα πρέπει να στηρίζεται στον ένα αλλά στους πολλούς.
Και αυτό θα πρέπει να γίνεται και στον κλάδο μας για να έχουμε ισχυρές και μαζικές συνδικαλιστικές οργανώσεις.

7) Μπορούμε να φέρουμε τη νέα γενιά κοντά στο επάγγελμα του κτηνοτρόφου;

Επίκαιρο το ερώτημα σας. Το επάγγελμα του γεωργοκτηνοτρόφου θεωρείται ένα απο τα δυσκολότερα επαγγέλματα λόγω των ανθυγιεινών συνθηκών εργασίας, των αυξημένων ωρών απασχόλησης, των δύσκολων καιρικών συνθηκών. Όμως παρόλα αυτά ένας κτηνοτρόφος πρέπει να διαθέτει αγάπη, υπευθυνότητα, ευσυνειδησία και υπομονή.
Η αγάπη για την φύση και τα ζώα, η χαρά, το μεράκι, η γνώση και η οργάνωση, γίνονται το όραμα των νέων που ξεκινούν την προσπάθειά τους. Η στήριξη όμως της πολιτείας είναι απαραίτητη σε κάθε νέο ξεκίνημα για να μπορέσει ο νέος να σταθεί στα πόδια του.

Οι νέοι για να παραμείνουν στο χώρο της κτηνοτροφίας θα πρέπει να έχουν νοοτροπία επιχειρηματικότητας. Αυτό σημαίνει ότι οπωσδήποτε είναι απαραίτητη:
1) η εκπαίδευση, η ενημέρωση και η επαγγελματική κατάρτιση μέσω ενός δημόσιου ΙΕΚ και η πιστοποίηση.
2) η αξιοποίηση προγραμμάτων, ορθολογικές ενέργειες για την αποφυγή της υπερεπένδυσης και η σωστή χρήση τεχνολογίας.
3) η στήριξη εισοδήματος με χρηματοδοτικές ενισχύσεις, ουσιαστικές επιδοτήσεις και επιβραβεύσεις.
Σήμερα ο νέοι έχουν όραμα και ιδέες αλλά θα πρέπει να τις εμπλουτίσουν με γνώσεις, μέσα απο την εκπαίδευση και όχι μόνο μέσα απο την εμπειρία.

8) Είναι εύκολο για μια γυναίκα και μάνα να ασχολείται με την κτηνοτροφία;

Είναι πολύ δύσκολο για μια γυναίκα και μάνα να ασχοληθεί με την κτηνοτροφία. Ωστόσο μεγάλος αριθμός γυναικών στην χώρα μας έχει καταφέρει ασχοληθεί με τον κλάδο και πολλές γυναίκες έχουν δείξει τις ικανότητες τους.
Μάνα - Κτηνοτρόφος - Γυναίκα, ο συνδυασμός και ο δυναμισμός αυτών των τριών λέξεων αποδεικνύει την ψυχή της ελληνικής αγροτικής οικογένειας που έχει μια προϊστορία αγώνα.
Η γυναίκα κτηνοτρόφος έχει τη δύναμη της σκέψης και μεγάλες αντοχές. Όμως θα πρέπει να την στηρίξει και η ελληνική πολιτεία γιατί κάνει ένα πολύ σκληρό επάγγελμα».

19/03/2024 11:51 πμ

Καμία προστασία για την ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας» αναφέρει σε ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας της ΝΔ κ. Περικλής Μαντάς, το προϊόν δεν κινδυνεύει από τους Τούρκους αλλά από τους Μεσσήνιους του απαντά η ΠΕΜΕΤΕ.

Την επιτακτική ανάγκη να ανοίξει εκ νέου και με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς το ζήτημα της ονομασίας για την ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, ανέδειξε με νέα του παρέμβαση μέσω της Βουλής ο βουλευτής Μεσσηνίας, Περικλής Μαντάς, στον απόηχο της εμφάνισης τουρκικών προϊόντων πράσινων και μαύρων επιτραπέζιων ελιών με την επωνυμία «ελιές Καλαμάτας», κατά τη διεθνή έκθεση αγροτικών προϊόντων Food Expo, η οποία πραγματοποιήθηκε, στις αρχές Μαρτίου, στην Αθήνα.

Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Μαντάς είναι εμφανής η δυσαρέσκεια του βουλευτή για αυτές τις εξελίξεις, τις οποίες συνδέει άμεσα με την απόφαση της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να καταχωρίσει τον όρο «Καλαμάτα» ως συνώνυμο της ποικιλίας επιτραπέζιας ελιάς «Καλαμών». Όπως σημειώνει μάλιστα ο βουλευτής, «με τον τρόπο αυτό δόθηκε σε κάθε προϊόν της ποικιλίας η δυνατότητα χρήσης ενός προστατευόμενου όρου, ο οποίος όφειλε να χρησιμοποιείται αποκλειστικά και μόνο από τα ΠΟΠ προϊόντα, τα οποία, ως γνωστόν, ακολουθούν πολύ συγκεκριμένες και αυστηρές προδιαγραφές», κάνοντας παράλληλα λόγο για «φθηνή και κοντόφθαλμη εκχώρηση μιας προστατευόμενης εθνικής ονομασίας».

Επίσης, αναφέρει ότι είχε προειδοποιήσει επανειλημμένως για τις επιπτώσεις αυτής της απόφασης, κάνοντας χρήση πληθώρας κοινοβουλευτικών μέσων, χωρίς όμως ουδέποτε να λάβει, όπως σημειώνει, «πειστικές ή ικανοποιητικές απαντήσεις».

Κατά τον κ. Μαντά, με την επιλογή αυτή «όχι μόνο υπονομεύθηκαν οι προσπάθειες για επέκταση της ζώνης ΠΟΠ σε όμορους νομούς της Μεσσηνίας και ακυρώθηκαν στην πράξη οι ενέργειες για τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό των προδιαγραφών του ΠΟΠ, αλλά κυρίως καταστρατηγήθηκε η θωράκιση της επωνυμίας ΠΟΠ απέναντι σε ξένα προϊόντα», ενώ πλέον έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες ώστε τα προϊόντα αυτά «να κάνουν ευρεία και ανεξέλεγκτη χρήση μιας καθ’ όλα προστατευόμενης ονομασίας, ακόμα και εντός της Ε.Ε.».

Ο κ. Μαντάς ζητά να ενημερωθεί για το σχεδιασμό του υπουργείου υπό το φως των νέων εξελίξεων για την προστασία της ΠΟΠ Ελιάς Καλαμάτας, καταθέτοντας εκ νέου την πρότασή του για «ανοικτό και ειλικρινή διάλογο», με τη συμμετοχή όλων των πλευρών και με στόχο την κατάρτιση μιας κοινά αποδεκτής και ολοκληρωμένης εθνικής λύσης.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΠΕΜΕΤΕ αναφέρει τα εξής:

«Ο Παρθενώνας είναι Ελλάδα και έτσι είναι καταχωρημένος στην συνείδηση των πολιτών του κόσμου. Έτσι ακριβώς και το kalamata olives είναι καταχωρημένο στην συνείδηση της παγκόσμιας εφοδιαστικής αλυσίδας και του καταναλωτή, ως ένα από τα πιο εμβληματικά ελληνικά προιόντα. Η μοναδική ποιότητα του προϊόντος που προσδίδει η ελληνική γη μαζί με τις ατέρμονες προσπάθειες δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων ελαιοκαλλιεργητών και δεκάδων μεταποιητικών/εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών από όλη την χώρα, συνέβαλαν σε αυτή την θεαματική εξαγωγική επίδοση τα τελευταία 100 χρόνια. Οφείλουμε να είμαστε ρεαλιστές.

Το προϊόν ΔΕΝ κινδυνεύει από κανένα ποιοτικά υποδεέστερο «fake» προϊόν, Τουρκίας κ.λ.π. που εμφανίσθηκε αποδεδειγμένα από το 2006 και η αγορά δείχνει να μην εμπιστεύεται τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Κινδυνεύει όμως από το γεγονός ότι αυτό το μοναδικό προϊόν έχει συρθεί επίμονα στην αίθουσα των δικαστηρίων με απαίτηση την Ακύρωση Αποφάσεων δύο Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης, από δύο διαφορετικές κυβερνήσεις του δημοκρατικού τόξου.

Κινδυνεύει από μία ενδεχόμενη αλλά απευκταία απόφαση του ΣτΕ που θα αποκλείσει την χρήση του ονόματος kalamata για την εθνική ετήσια παραγωγή των 100.000 τόνων και θα την περιορίσει μόνο στους 1.500 τόνους της οριοθετημένης ζώνης του προιόντος ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/ PDO «Elia Kalamatas». Τότε μόνο θα ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της διεθνούς αγοράς στους επίδοξους ανταγωνιστές μας. Είναι σαν να γκρεμίζουμε τον Παρθενώνα με τα δικά μας χέρια.

Η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μαντά στο Κοινοβούλιο έχει εσφαλμένο προσανατολισμό.

Εστιάζει μεταφορικά και κυριολεκτικά στο «δένδρο» (Π.Ε. Μεσσηνίας) και ΑΓΝΟΕΙ το «δάσος» (την Ελλάδα), στοχεύοντας ένα κλάδο δυναμικό που έχει προσφέρει τα μέγιστα στον τομέα των εξαγωγών και στην ανάπτυξη του πρωτογενούς τομέα της χώρας και που έχει οδηγηθεί πολλές φορές σε απόγνωση από λάθος επιλογές τις τελευταίες δεκαετίες.

Αλλά το σημαντικότερο σε αυτή την κρίσιμη χρονική στιγμή είναι ότι δίνει -εν αγνοία; ή επί τούτου;- εσφαλμένα μηνύματα προς το Κοινοβούλιο, τους φορείς, τους ΘΕΣΜΟΥΣ και την κοινωνία.

Απευθυνόμενοι στον κ. Μαντά, αλλά και σε κάθε άλλον φορέα της Π.Ε. Μεσσηνίας τους καλούμε να αποδείξουν ότι ενδιαφέρονται πραγματικά και όχι προσχηματικά για το εθνικό μας προϊόν, αποσύροντας άμεσα την Αίτηση Ακύρωσης της «Απόφασης Γεωργαντά».

Έτσι μόνο θα εκλείψει το καθεστώς αβεβαιότητας που ταλανίζει τις ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία 20 χρόνια και την αμέσως επόμενη ημέρα καλόπιστα όλοι οι φορείς να συνεργαστούμε, και κάτω από μία διευρυμένη γεωγραφική ομπρέλα που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον τις Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας - που καλύπτουν πλέον του 90% της εθνικής ετήσιας παραγωγής - να μπορέσουμε το Kalamata olives που είναι αναγνωρισμένο στην διεθνή αγορά ως ελληνικό προϊόν να το κατοχυρώσουμε και νομικά με τον πιο εμφατικό τρόπο.

Έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό μας Προϊόν, έτσι μόνο θα υπηρετήσουμε το Εθνικό συμφέρον. Οτιδήποτε διαφορετικό είναι προς εξυπηρέτηση τοπικών εμμονικών συμφερόντων και μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων. Ιδού η Ρόδος...».

15/03/2024 04:28 μμ

Η διοίκηση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ενιπέας Φαρσάλων προσηλωμένη στο στόχο παροχής χρήσιμων και έγκυρων πληροφοριών σχετικά με την σύγχρονη γεωργία και την αποτελεσματική καλλιεργητική πρακτική, διοργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση για τα μέλη της στο Ευύδριο, σε συνεργασία με την Εταιρεία Corteva.
Οι αγρότες μέλη του Συνεταιρισμού Ενιπέα Φαρσάλων ενημερώθηκαν από τα στελέχη της εταιρείας κ.κ. Γκίζας Δημήτρης, Παππάς Ευάγγελος, Παπαδόπουλος Βασίλης, Ζανάκης Γιώργος, Βλάχος Χρήστος για τους ποιοτικούς σπόρους βαμβακιού και καλαμποκιού, οι οποίοι εγγυώνται υψηλές αποδόσεις, για τη σωστή χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων, που συμβάλλουν στη δημιουργία καινοτόμων και ποιοτικών προϊόντων αλλά και για το πώς η τεχνολογία μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε μία ανταγωνιστική γεωργία.

Φωτογραφία από την εκδήλωση

Ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αθανάσιος Καραΐσκος ευχαρίστησε τα στελέχη της εταιρείας Corteva για την ενημέρωση που παρείχαν στους αγρότες της περιοχής και δεσμεύθηκε ότι «ανάλογες ενημερωτικές εκδηλώσεις θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, καθώς στόχος της Διοίκησης είναι οι παραγωγοί να μπούνε στα χωράφια τους με εφόδια τη γνώση και την πεποίθηση ότι ο Συνεταιρισμός θα συνεχίσει να βρίσκεται στο πλευρό τους με κάθε τρόπο».

15/03/2024 03:22 μμ

Στις 14 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, στις Βρυξέλλες, η δεύτερη συνεδρίαση της ολομέλειας του Στρατηγικού Διαλόγου για το μέλλον της γεωργίας της ΕΕ.

Ο διάλογος σχετικά με την ΚΑΠ 2023-2027 και τις αλλαγές που ζήτησαν οι αγρότες, μέσω των ευρωπαϊκών συλλόγων και των κρατών μελών, ξεκίνησε στις 25 Ιανουαρίου, από την Πρόεδρο της Επιτροπής, Ursula von der Leyen, γίνεται με την συμμετοχή 29 ενδιαφερόμενων μερών, υπό την προεδρία του καθηγητή Peter Strohschneider.

Από την χώρα μας συμμετείχε ο κ. Θωµάς Μόσχος, σαν εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων (ECVC).

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο «η συνεδρίαση κράτησε περίπου 9 ώρες, χωρισμένη σε δύο μέρη σχετικά με την φυτική και ζωική παραγωγή. Συμμετείχαν όλες οι ομοσπονδίες αγροτικών συλλόγων είτε με φυσική παρουσία είτε διαδικτυακά, ευρωβουλευτές και διάφορα θεσμικά όργανα αγροτών από κράτη μέλη. Το θετικό είναι ότι πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΕ όλες οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων είχαν κοινή γραμμή και κοινά αιτήματα με ελάχιστες διαφοροποιήσεις.

Αυτά που υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων είναι περιληπτικά τα εξής:

1. Η ΚΑΠ είναι σε σωστή κατεύθυνση ως προς το περιβάλλον και τους στόχους που έχει θέση

2. Χρειάζονται 30% επιπλέον κονδύλια από την παλιά ΚΑΠ, δηλαδή 50% επιπλέον από την ΚΑΠ 2023-2027 ώστε να επιτευχθεί η πράσινη μετάβαση

3. Χρειάζεται περισσότερος χρόνος εφαρμογής και περισσότερη διαβούλευση με τους αγρότες για τα μέτρα που παίρνονται, πως θα εφαρμόζονται, σε τι χρονικά περιθώρια και με τι κονδύλια

4. Η αγορά έχει αποσταθεροποιηθεί και δεν είναι δυνατόν να παράγουμε στην ΕΕ προϊόντα με συγκεκριμένα πρωτόκολλα παραγωγής ενώ μπορεί οποιοσδήποτε να εισάγει προϊόντα τα οποία δεν ακολουθούν τα ίδια πρωτόκολλα. Είτε θα απαγορεύεται να εισάγονται τέτοια προϊόντα, είτε αυτά θα πρέπει να πληρώνουν δασμούς ανάλογους με τα περιβαλλοντικά πρότυπα που θα έπρεπε να τηρούν

5. Η φορολόγηση άνθρακα θα πρέπει να ανασταλεί και να μπει σε διαβούλευση από την αρχή διότι:

  • Η αγροτική παραγωγή δεν μπορεί να έχει μηδενικό αποτύπωμα, αφού μπορεί να έχεις ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδενικούς ρύπους αλλά δεν μπορείς να έχεις ηλεκτρική αγελάδα με μηδενικούς ρύπους, τα ζώα συνεισφέρουν στην ανακύκλωση του άνθρακα με την βοσκή και την πρόληψη πυρκαγιών και προσφέρουν περισσότερο σχετικά με αυτό που «ρυπαίνουν»
  • Οι μελέτες που χρησιμοποιήθηκαν είναι πολύ παλιές μερικές είναι από το 1990 και υπολογίζουν το αποτύπωμα άνθρακα διαφορετικά από τις αναθεωρημένες μελέτες από τις οποίες δεν έχει ληφθεί καμία υπόψιν.
  • Η αγροτική παραγωγή είναι υπεύθυνη μόνο για το 13% των εκπομπών άνθρακα θα πρέπει να παρθούν μέτρα μείωσης και από άλλους κλάδους όχι μόνο από τους αγρότες, είναι σημαντικό να περιοριστεί η σπατάλη τροφίμων και θα πρέπει να ενισχυθούν οι τοπικές αγορές προϊόντων ώστε να μην αυξάνεται το αποτύπωμα άνθρακα από τις αποστάσεις που ταξιδεύουν τα προϊόντα με αποτέλεσμα να εξάγουμε ποιοτικά προϊόντα ανά τον κόσμο και να εισάγουμε προϊόντα κατώτερης ποιότητας προς κατανάλωση για τους πολίτες της ΕΕ.

6. Έχουν τεθεί ζητήματα όπως κλιματική κρίση, για κρίση του υδροφόρου ορίζοντα, για κρίση θερμοκρασίας αλλά δεν έχει τεθεί το ζήτημα της κρίσης της εγκατάλειψης της υπαίθρου το οποίο είναι ένα πρόβλημα που φαίνεται να μην απασχολεί κανέναν διότι θα φανεί σε λίγα χρόνια όχι άμεσα. Στο ίδιο θέμα θα πρέπει να τονιστεί αλλά και να λαμβάνεται υπόψιν το κοινωνικό αντίκτυπο που έχει η πολιτική της ΚΑΠ τα τελευταία χρόνια και έχει οδηγήσει σε σημαντική στην μείωση του πληθυσμού της υπαίθρου, καθώς και η ψυχική υγεία των αγροτών.

7. Τα κονδύλια της ΚΑΠ θα πρέπει να διαμορφώνονται σε κάθε κράτος ξεχωριστά διότι οι ανάγκες δεν είναι ίδιες σε κάθε κράτος και η αγορά διαφέρει πολύ

8. Το εισόδημα των αγροτών πρέπει να αυξηθεί άμεσα διότι με τα νέα μέτρα οι αγρότες παλεύουν περισσότερο να ανταπεξέλθουν στις ήδη δύσκολες συνθήκες για πολύ μικρότερο εισόδημα σε σχέση με την εργασία που πραγματοποιούν και τα οφέλη που προσφέρουν στην κοινωνία αλλά και το περιβάλλον.

9. Η γραφειοκρατία θα πρέπει να μειωθεί άμεσα. Σήμερα ένας αγρότης καταναλώνει 12 ώρες την εβδομάδα σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί με την παραγωγή.

10. Το μοντέλο των οικολογικών σχημάτων θα πρέπει να αλλάξει, να γίνει λειτουργικό, να έχει μεγαλύτερα κονδύλια, καθώς υπάρχει μεγάλη ζήτηση και θα πρέπει να μπορεί να συμμετέχει όποιος θέλει είτε συμμετέχει και σε άλλους πυλώνες (όπως πχ βιολογική καλλιέργεια) είτε όχι.

11. Οι μελέτες στις οποίες στηρίζονται οι εισηγήσεις θα πρέπει να συνοδεύονται από σενάρια πρόβλεψης και αποτελεσμάτων και να κρίνονται εκ των αποτελεσμάτων κάθε χρόνο οι εφαρμοστικές πράξεις ώστε να αναθεωρούμε όταν κάτι δεν λειτουργεί και να ενισχύονται αυτά που λειτουργούν.

12. Το μέτρο των γεωργικών συμβούλων θα πρέπει να αναθεωρηθεί και να αλλάξει, οι γεωργικοί σύμβουλοι δεν πρέπει να πληρώνονται από την ΚΑΠ αλλά από κάθε κράτος, θα πρέπει να έχουν εμπειρία στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 5 έτη και θα πρέπει να επαρκούν ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ότι η στην Κροατία αυτήν την στιγμή υπάρχει ένας γεωργικός σύμβουλος για 1500 αγρότες ενώ στην Αυστρία 1 για 70 αγρότες.

13. Το σύστημα του monitoring πρέπει να αναθεωρηθεί ώστε να μπορούν οι αγρότες να ενοποιούν διάφορα αγροκτήματα και το κάθε κράτος θα πρέπει να είναι έτοιμο να το λειτουργεί όπως απαιτείται.

14. Αυτήν την στιγμή πολλές καλλιέργειες είναι ασύμφορες και υπάρχουν λόγο των επιδοτήσεων, αυτό σημαίνει ότι οι αγρότες στηρίζονται στις εκάστοτε κυβερνήσεις για να έχουν εισόδημα, αυτό θα πρέπει να αλλάξει και οι τιμές των προϊόντων να είναι αυτές που παράγουν το εισόδημα των αγροτών και όχι οι επιδοτήσεις. Δεν μπορεί να μιλάμε για βιωσιμότητα όταν δεν έχουμε ξεκαθαρίσει τι εννοούμε με τον όρο βιωσιμότητα, θα πρέπει να αυξηθεί η παραγωγή για τις μελλοντικές γενιές και το εισόδημα των αγροτών να είναι ελκυστικό ώστε οι μελλοντικές γενιές να έχουν κίνητρο να ακολουθήσουν το επάγγελμα, αυτό θα επιτευχθεί με την πραγματική σύνδεση επιστήμης-καινοτομίας - παραγωγής - σωστού συστήματος εμπορίας αγροτικών προϊόντων.

15. Ο πληθυσμός θα αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, η ζήτηση τροφίμων αναμένεται να αυξηθεί κατά 40% ως το 2040 και η ΚΑΠ 2023-2027 στοχεύει σε μείωση παραγωγής αντί για αύξηση παραγωγής ώστε να μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες, χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι αυτήν την στιγμή η παραγωγή κόκκινου κρέατος στην ΕΕ καταρρέει με γοργούς ρυθμούς. Στην ΕΕ αυτήν την στιγμή έχουμε πολλές καλές φάρμες και παράγουμε ποιοτικά τρόφιμα ίσως από τα κορυφαία σε ποιότητα στον κόσμο, αυτό δεν πρέπει να αλλάξει αντίθετα θα πρέπει να ενισχυθεί.

16. Η πρωτογενής παραγωγή δεν έχει ωράρια και προθεσμίες λόγο αυτού θα πρέπει οι παραγωγοί να μπορούν να διορθώνουν συνεχώς τις δηλώσεις καλλιέργειας τους και τα πρότυπα που ακολουθούν χωρίς ποινές διότι το κλίμα αλλάζει συνεχώς και θα πρέπει να εξασφαλίζεται η παραγωγή.

17. Το κόστος της ενέργειας τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αυξηθεί ραγδαία. Θα πρέπει η ΕΕ να λάβει μέτρα άμεσα ώστε να αξιοποιηθούν τα υπολείμματα των ζώων για παραγωγή ενέργειας, δηλαδή να ενισχυθούν και αναπτυχθούν οι μονάδες βιοαερίου, διότι είναι και από τις λίγες ΑΠΕ που έχουν σταθερή και όχι κυμαινόμενη παραγωγή.

18. Θα πρέπει να μπει ένα φρένο στις επενδύσεις των φωτοβολταϊκών σε αγροτική παραγωγική γη, διότι πολλές χώρες αντιμετωπίζουν ήδη πρόβλημα (μία από αυτές είναι και η Ελλάδα).

19. Η ΚΑΠ θα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αυτάρκειας κάθε κράτους με τοπικές παραγωγές, σε τοπικά μεταποιητήρια και τοπικές αγορές, με γνώμονα την υγεία του εδάφους, των ζώων και της βιοποικιλότητας ώστε να απεξαρτοποιηθούμε από τις εισαγωγές ζωοτροφών και άλλων ειδών.

20. Η σωστή εκπαίδευση των αγροτών και η κατανόηση τους ως προς τους τρόπους παραγωγής και αποδόσεων είναι απαραίτητη και αναγκαία ώστε να υπάρξει πράσινη μετάβαση, θα πρέπει να ενισχυθεί άμεσα με διάφορους τρόπους ώστε να έχουμε ένα άρτια καταστισμένο αγροτικό δυναμικό που θα μπορεί να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες και μεθόδους για να καθίσταται αποδοτικό με ελάχιστες εισροές και μεγάλες παραγωγές.

Από την πλευρά της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απάντησε τα εξής:

1. Δεν μπορεί η Ευρωπαϊκή επιτροπή να παρέμβει στο ελεύθερο εμπόριο και τις συμφωνίες της ΕΕ με άλλες χώρες, αυτό είναι δουλεία των Ευρωβουλευτών (δηλαδή οι αθρόες εισαγωγές τροφίμων αμφιβόλου ποιότητας τροφίμων θα συνεχιστούν εκτός αν πάρει μέτρα η Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο). Το καλύτερο που μπορούν να κάνουν είναι να δημιουργήσουν ένα παρατηρητήριο αγροτικών προϊόντων και τιμών και να ζητήσουν ελέγχους στα σύνορα…

2. Είναι θετικές οι προτάσεις των αγροτών και επεξεργάζονται ήδη λύσεις στα σημεία που μπορούν να παρέμβουν, καθώς ήδη σε μερικά έχουν παρέμβει, όπως τα περιβαλλοντικά πρότυπα τα οποία έγιναν προαιρετικά αλλά και η αλλαγή στο σύστημα των ποινών σε περίπτωση που δεν τηρούνται τα πρότυπα λόγο ανωτέρας βίας (δηλαδή αλλαγές σε καλλιέργειες κ.α. λόγο έντονων βροχοπτώσεων ή παρατεταμένης ξηρασίας).

3. Όλες οι αλλαγές που έχουν γίνει μέχρι τώρα αφορούν μόνο το έτος 2024 και για το 2025 θα υπάρξει διαβούλευση εκ νέου, ώστε να διαμορφωθεί μια πρόταση για το πως θα συνεχιστεί η ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει ότι έχουμε πολύ δρόμο ακόμα μπροστά μας».

15/03/2024 02:56 μμ

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε σήμερα Παρασκευή (15/3) με θεσμικούς εκπροσώπους αγροτικών φορέων σε διευρυμένη σύνθεση, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού:

«Όπως βλέπετε, οι συναντήσεις και οι συσκέψεις για τα ζητήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, και ειδικά τα θέματα της Θεσσαλίας, είναι συχνές και θέλαμε να δώσουμε συνέχεια στην προηγούμενη συζήτησή μας για να συζητήσουμε λίγο πιο αναλυτικά και να ακούσουμε τις απόψεις των θεσμικών εκπροσώπων του πρωτογενούς τομέα.

Όπως είστε συγκεντρωμένες και συγκεντρωμένοι σήμερα σε αυτό το τραπέζι, δεν θα επαναλάβω εισαγωγικά αυτά τα οποία είπαμε και την προηγούμενη φορά, να σταθώ μόνο σε δύο σημεία τα οποία νομίζω ότι έχουν ένα ενδιαφέρον και χάριν της επικαιρότητας: δρομολογήθηκε η νομοθετική ρύθμιση σχετικά με τη δέσμευση την οποία είχαμε αναλάβει να μπορούμε να προσφέρουμε χαμηλού κόστους ηλεκτρικό ρεύμα στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους μας σε ορίζοντα δεκαετίας. Είναι μία σημαντική παρέμβαση η οποία, αν μη τι άλλο, εξασφαλίζει προβλεψιμότητα για έναν σημαντικό συντελεστή κόστους για πολλούς από τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους μας.

Tο δεύτερο το οποίο θέλω να τονίσω και νομίζω ότι είναι και επίκαιρο: λαμβάνοντας υπόψιν το πού βρισκόμαστε στον ευρύτερο εκλογικό κύκλο, σε τρεις μήνες από τώρα, κάτι λιγότερο από τρεις μήνες, θα έχουμε ευρωεκλογές και ένα από τα σημαντικά ζητήματα τα οποία θα κληθούμε να συζητήσουμε στις ευρωεκλογές θα είναι τι θα γίνει την επόμενη μέρα με την Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η άποψη η δική μας είναι πολύ σαφής και διατυπωμένη και σε επίπεδο Υπουργού: χρειάζονται παρεμβάσεις στην Κοινή Αγροτική Πολιτική και άμεσες παρεμβάσεις. Ήδη, το Υπουργείο έχει καταθέσει μία σειρά από σκέψεις στο Συμβούλιο Υπουργών σχετικά με τη μείωση της γραφειοκρατίας και τη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τα εργαλεία της ΚΑΠ. Αλλά ενδεχομένως θα χρειαστεί και μια πιο ουσιαστική μεσομακροπρόθεσμη συζήτηση, η οποία πιθανώς να φτάσει και στο δικό μας το επίπεδο, για την ταχύτητα με την οποία υλοποιούμε την πράσινη μετάβαση και τι σημαίνει αυτό για τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις των αγροτών μας και των κτηνοτρόφων την επόμενη και τη μεθεπόμενη μέρα.

Να τονίσω επίσης, τελειώνοντας, πόση σημασία αποδίδουμε - και νομίζω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εκφράζεται και σε αυτό το τραπέζι - στη γενικότερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα.

Ξέρετε πολύ καλά ότι έχουμε στηρίξει τα συνεργατικά σχήματα μέσα από μια σειρά από φορολογικά και άλλα κίνητρα και επενδύουμε και στην τεχνολογία και στην τεχνογνωσία και σε αυτή την ποιοτική μετάπτωση του πρωτογενούς μας τομέα σε έναν τομέα ο οποίος μπορεί πραγματικά να είναι ανταγωνιστικός, καινοτόμος και εξαγωγικός, έτσι ώστε η αξία η οποία δημιουργείται, ειδικά όσον αφορά στις εξαγωγές μας, να μπορεί να παραμένει στη χώρα και να την καρπώνονται όλοι οι κρίκοι της παραγωγικής και της μεταποιητικής αλυσίδας. Σταματώ εδώ, και πάλι καλώς ήρθατε και είμαστε στη διάθεσή σας να ακούσουμε τις σκέψεις σας».

Στην σύσκεψη μετείχαν εκ μέρους της κυβέρνησης ο Υπουργός Υπουργός Υποδομών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης, ο Υπουργός Επικρατείας Σταύρος Παπασταύρου, ο Υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος. Συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Κυριάκος Μπαμπασίδης και ο Αντιπρόεδρος Γιάννης Κουρδής.

Ικανοποιημένοι, δηλώνουν μετά την συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη θεσμικοί αγροτικοί φορείς. Ωστόσο, όπως ισχυρίστηκαν, έθεσαν υπόψη του πρωθυπουργού προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν, ζήτησαν άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να δοθεί λύση στο θέμα της Λίμνης Κάρλα και σημείωσαν ότι το βαμβάκι δεν πρέπει να φύγει από τη Θεσσαλία ενώ αναφέρθηκαν και στα θέματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.

«Για εμάς είναι κόκκινη γραμμή να φύγει το βαμβάκι από τη Θεσσαλία», είπε μετά το τέλος της συνάντησης ο Πρόεδρος της Διεπαγηματικής Οργάνωσης Βάμβακος, Ευθύμιος Φωτεινός. Ανέφερε ότι η ολλανδική εταιρεία στο master plan για τη Θεσσαλία έκανε μια πρόταση σχετικά με το βαμβάκι και πρόσθεσε ότι «εμείς θα απαντήσουμε με μελέτες από τα πανεπιστήμια ότι το βαμβάκι δεν είναι τόσο υδροφόρο που λένε και ότι πρέπει να παραμείνει στον κάμπο».

Ο πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς ζήτησε από την πλευρά του να καταβληθούν άμεσα οι αποζημιώσεις προς τους Θεσσαλούς αγρότες, για να έχουν ρευστότητα ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου. Επίσης, ζήτησε την άμεση αποκατάσταση των ζημιών στα χωράφια και στάθηκε στη Λίμνη Κάρλα που όπως τόνισε «κανείς παραγωγός δεν μπορεί να καλλιεργήσει» προσθέτοντας πως «όσο καιρό θα χρειαστεί για να γίνουν τα χωράφια πάλι καλλιεργήσιμα, θα πρέπει να έχουν ένα εισόδημα».

Ο πρόεδρος της παράκτιας αλιείας Μαγνησίας, Παναγιώτης Περάκης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό ζητήθηκε οι αποδείξεις να στέλνονται στο my data μια φορά το μήνα και όχι κάθε μέρα όπως ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, ζητήθηκε η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η κατάργηση των «τελών κυκλοφορίας» στα σκάφη όπως είπε.

15/03/2024 02:32 μμ

Κλειστά κρατά τα χαρτιά του το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς του 2023.

Μέχρι σήμερα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ έχει ανακοινώσει ότι έχει προβεί:

  • σε συναντήσεις με ομολόγους της υπουργούς των χωρών του Νότου της ΕΕ, κυρίως της Ιταλίας και της Ισπανίας που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα για τον συντονισμό των ενεργειών σε επίπεδο ΕΕ και
  • στις πρώτες ενέργειες, αρχής γενομένης από την καταγραφή των ζημιών στις Περιφερειακές Ενότητες της χώρας για τις περαιτέρω ενέργειες.

Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, το αίτημα που έχει κατατεθεί στην ΕΕ θα αφορά τις δενδροκαλλιέργειες και τα προβλήματα που υπήρξαν λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Για την ελαιοκαλλιέργεια εκτιμούμε ότι θα καταβληθεί μια οριζόντια αποζημιώση, με μια διαφοροποίηση στην ενίσχυση προς τις επιτραπέζιες ελιές που θα είναι πιο αυξημένη σε σχέση με τις λαδοελιές. Αν υπάρχει διαφοροποίηση της αποζημίωσης ανάλογα το ποσοστό ζημιάς τότε αναμένεται να υπάρξουν «πολιτικές» πιέσεις στην κάθε περιοχή.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιοκομικού Συνεταιρισμού Καλυβών κ. Θανάσης Χαλάτης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «τις αποφάσεις αναμένεται να τις πάρουν στο Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα γίνει στις 26 Μαρτίου 2024. Εμείς θα ζητήσουμε συνάντηση από τον κ. Αυγενάκη τον Απρίλιο να μας ενημερώσει επίσημα για το τι θα συμβεί. Πάντως κάθε περιοχή στην χώρα μας έχει διαφορετικό ποσοστό ζημιάς στην παραγωγή ελιάς, με την Χαλκιδική να έχει το μεγαλύτερο. Θα πρέπει κάθε περιοχή ελαιοκαλλιέργειας να έχει φτιάξει μελέτη για το μέγεθος ζημιάς της ζημιάς σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΑ».

Πάντως το ΥπΑΑΤ απέφυγε να απαντήσει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα στην Βουλή για το θέμα της ακαρπίας. Σε ερώτηση της βουλευτή Άρτας, Όλγας Γεροβασίλη, για την ακαρπία της ελιάς και την κραυγή αγωνίας των ελαιοπαραγωγών, το ΥπΑΑΤ επιχειρεί να απαντήσει αλλά στην ουσία δεν δίνει απάντηση.

Όπως αναφέρει η κ. Γεροβασίλη, «δυστυχώς για τους ελαιοπαραγωγούς, το ΥπΑΑΤ, στη συνημμένη από 13/13/2024 απάντησή του, απλά περιορίζεται να αναφέρει ότι «η ακαρπία δεν καλύπτεται ασφαλιστικά». Στα ερωτήματά μας, λοιπόν, αν θα ληφθούν μέτρα για την ικανοποίηση των αιτημάτων των ελαιοπαραγωγών, ποια μέτρα θα είναι αυτά, ώστε να κλείσει η ψαλίδα τιμών από το χωράφι στο ράφι και αν θα αναπληρωθεί το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών από de minimis ή κρατικές επιχορηγήσεις, καθώς φαίνεται οι απαντήσεις της Κυβέρνησης είναι αρνητικές. Στην απάντησε χωρίς να απαντήσει το ΥπΑΑΤ για την ακαρπία της ελιάς στην Άρτα».

Διαβάστε την απάντηση του ΥπΑΑΤ (εδώ)

14/03/2024 11:54 πμ

Η ΕΘ.Ε.Α.Σ. έστειλε έγγραφο στο ΥπΑΑΤ με προτάσεις βελτίωσης της νέας ΚΑΠ 2023-2027 για την καλύτερη εφαρμογή των αποφάσεων στη χώρα μας.

Όπως επισημαίνεται το βασικότερο πρόβλημα της αποδεδειγμένα προβληματικής εφαρμογής της Νέας ΚΑΠ, δημιουργείται από τους τρεις ακόλουθους παράγοντες:
1. Υποβάθμιση της σημασίας της παραγωγικής δραστηριότητας των παραγωγών και των μακροχρόνιων λειτουργικών υποχρεώσεων.
2. Αγνόηση της οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας της διατήρησης των εκμεταλλεύσεων ως παραγωγικές οντότητες στην περιφέρεια και ειδικά στις ορεινές, μειονεκτικές και νησιωτικές περιοχές.
3. Αυξημένη πολυπλοκότητα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ συνοδευόμενη από σημαντικό γραφειοκρατικό κόστος για τους αγρότες.

Με βάση τα ανωτέρω δεδομένα, βασικός κορμός των προτάσεων της ΕΘ.Ε.Α.Σ., οι οποίες δεν εξαντλούνται στην παρούσα επιστολή αφορούν την αξιοποίηση των ενισχύσεων για την παραγωγική γεωργία.

Δεν πρέπει να διαφεύγει ότι η ΚΑΠ ενισχύει τους γεωργούς και τη γεωργική δραστηριότητα που έχει ως στόχο την παραγωγική γεωργικών προϊόντων.

Οι βασικοί άξονες τoυ εγγράφου της ΕΘΕΑΣ:

Α. Το Πρόβλημα: Με λίγα λόγια τι δημιουργεί το πρόβλημα που πρέπει να θεραπευτεί

Α1. Σε επίπεδο ΕΕ
Α1.1. Μεταβολή στο εισόδημα
Α.1.2. Νέα κοστοβόρα πολυπλοκότητα σε δυσμενές περιβάλλον αγοράς και χωρίς καμία μεταβατική περίοδο
Α.1.3. Μείωση της σημασίας των γεωργών και της παραγωγής κατά την ελλιπή διαβούλευση

Α2. Για τη χώρα μας
Α.2.1. Διοικητική πολυπλοκότητα, καθυστερήσεις και μείωση του ρόλου των Συνεταιρισμών

Β. Τα αποτελέσματα και παραδείγματα από τη μέχρι στιγμής εφαρμογή του ΣΣ ΚΑΠ
Β1. Μεταφορά πόρων από τις παραγωγικές εκμεταλλεύσεις των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε άλλες εκμεταλλεύσεις που έχουν τη γεωργία ως συμπληρωματική ενασχόληση.
Β2. Άνιση πρόσβαση παραγωγών στα Eco Schemes – Λανθασμένη κατανομή των πόρων.
B3. Αιρεσιμότητες
Β4. Εξισωτική Αποζημίωση
Β5. Ενίσχυση νέων και νεοεισερχόμενων
Β6. Καθυστέρηση αλλαγών του ΣΣ ΚΑΠ και υστέρηση στην ανταπόκριση των έκτακτων συνθηκών
Β7. Πολυπλοκότητα της Αίτησης ΟΣΔΕ – Κόστος- υπο-απορρόφηση.

Γ. Προτάσεις βελτίωσης

Οριζόντια μείωση των υπερβολικών διατάξεων και ρυθμίσεων

  • Οι Άμεσες ενισχύσεις πρέπει να επανέλθουν στο καθεστώς της απλοποιημένης καταβολής και να σταματήσει η μετατροπή τους σε Πυλώνα ΙΙ, που επιχειρήθηκε με τον Κανονισμό 2115/2021.
  • Κατάργηση της αναδιανεμητικής με τη σημερινή της μορφή και μεταφορά μέρους των πόρων με στόχο την αύξηση της ενίσχυσης και τη δημιουργία κινήτρου μόνο για τους νέους γεωργούς και τους νέους νεοεισερχόμενους.
  • Να έχουν όλοι οι παραγωγοί πρόσβαση στα Οικολογικά Σχήματα με αλλαγή του τρόπου κατανομής των ποσών και σύνδεση των οικολογικών σχημάτων με την ανθρακοδεσμευτική γεωργία.
  • Οι βιολογικές καλλιέργειες να μεταφερθούν στον 2ο Πυλώνα μιας και έχουν νόημα ως μακροχρόνιες δεσμεύσεις συνδεδεμένες με την παραγωγή βιολογικών προϊόντων.
  • Απλοποιημένη καταβολή μέρους του επιτοκίου των δανείων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών.
  • Βελτίωση των συνδεδεμένων ενισχύσεων των προϊόντων με ποιοτικά χαρακτηριστικά και εξαγωγικό χαρακτήρα και εκείνων που η παραγωγή τους είναι ελλειμματική στη χώρα μας.
  • Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης - Επείγει η ολοκλήρωσή τους


Ενέργειες και αλλαγές στο εθνικό θεσμικό πλαίσιο στην τρέχουσα περίοδο

  • Ένας κύριος υπεύθυνος συντονιστής και λειτουργία συμβουλευτικής επιτροπής από τους φορείς των αγροτών.
  • Αλλαγή και απλοποίηση της διαδικασίας υποβολής της Αίτησης ΟΣΔΕ στο gov.gr
  • Κατανομή Εθνικού Αποθέματος από τις επιστροφές και τις αποχωρήσεις.
  • Συμμετοχή των Αγροτικών Συνεταιρισμών στις γεωργικές συμβουλές.
  • Προκήρυξη όλων των τομεακών προγραμμάτων άμεσα για να μη χαθεί και το 2024 όπως το 2023.
  • Ευελιξία στη μεταφορά κονδυλίων στο τέλος του έτους.


Συμπληρωματικά μέτρα για τη διασφάλιση της σταθερότητας των εισοδημάτων

  • Δημιουργία ταμείου για τις ζημιές από την Κλιματική Κρίση
  • Εναρμόνιση των κανόνων της αγοράς για τις εισαγωγές και εμπορία αγροτικών προϊόντων από χώρες εκτός ΕΕ.

Δείτε εδώ αναλυτικά τις προτάσεις (εδώ)

14/03/2024 10:29 πμ

«Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει να μάθουν να συνεργάζονται για να επιβιώσουν», υποστηρίζουν οι Ολλανδοί. Σύνθημα τους θα πρέπει να είναι «ένας για όλους και όλοι για έναν», τονίζουν.

Ενδιαφέρον έχει ακόμη ότι προτείνουν να γίνουν οι αγρότες πιο καινοτόμοι αλλά και ... «νόμιμοι». Μάλιστα ζητούν από την κυβέρνηση να αυξήσει τους ελέγχους και να επιβάλλει «πρόστιμα» στους αγρότες που παρανομούν.

Συγκεκριμένα η έκθεση αναφέρει τα εξής:

«Παραδοσιακά οι αγρότες της Θεσσαλίας δείχνουν προτίμηση σε δοκιμασμένες και γνωστές τεχνικές, καθώς αποφεύγουν το ρίσκο του να έχουν μια αποτυχημένη σοδειά. Ωστόσο, προκειμένου η Θεσσαλία να αντιμετωπίσει το ζήτημα της έλλειψης νερού και τις περιβαλλοντικές προκλήσεις του μέλλοντος, οι αγρότες θα πρέπει να ωθηθούν στο να υιοθετήσουν καινοτόμες και νέες πρακτικές.

Η υιοθέτηση νέων τεχνολογιών και τεχνικών είναι ένας ενδεδειγμένος τρόπος για την επιβίωση των αγροτικών τομέων που αντιμετωπίζουν προβλήματα, και γίνεται αναφορά στο σχετικό κεφάλαιο, παραδειγμάτων από άλλες ευρωπαϊκές χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοιες δυσκολίες.

Η κρίσιμη συνιστώσα για την επιτυχία αυτής της διαδικασίας είναι η προώθηση ενός ισχυρού πνεύματος συνεργασίας μεταξύ των αγροτών που θα μετουσιωθεί μέσα από ενώσεις παραγωγών.

Ενώ οι αγρότες στη Θεσσαλία έχουν ισχυρή κοινωνική συνοχή και κοινότητες με δυνατούς δεσμούς, προς το παρόν δεν υπάρχει έντονη παράδοση επαγγελματικής/ επιχειρηματικής συνεργασίας μεταξύ τους, οδηγώντας σε περεταίρω αποδυνάμωση της θέσης τους.

Προτείνουμε εντατικότερους ελέγχους ως προς την τήρηση των κανόνων και των νόμων καθώς και τη θέσπιση προστίμων σε περίπτωση μη τήρησης αυτών. Σήμερα, η μη συμμόρφωση με κανόνες είναι για πολλούς αγρότες κοινωνικά αποδεκτή ή γίνεται ανεκτή, όμως θα πρέπει να τεθεί τέλος σε αυτήν την ατομικιστική νοοτροπία των λίγων που ζημιώνουν τους πολλούς.

Οι αγρότες της Θεσσαλίας θα πρέπει γενικά να υιοθετήσουν μια νοοτροπία αλληλεγγύης και συμμόρφωσης, εστιάζοντας στο βέλτιστο για το συλλογικό καλό, τηρώντας τους κανονισμούς ώστε όλοι να επωφεληθούν μακροπρόθεσμα. Εάν το παραπάνω επιτευχθεί, είναι πολύ πιθανό να δούμε τη Θεσσαλία να εξελίσσεται σε έναν ακμάζων, ανταγωνιστικό προμηθευτή υψηλής ποιότητας γεωργικών προϊόντων.

Το κλειδί είναι για τους αγρότες να κατανοήσουν ότι θα ευημερούν μόνον εάν ευημερεί ολόκληρη η περιοχή. Με άλλα λόγια, πρέπει να υιοθετήσουν μια νοοτροπία του «ένας για όλους και όλοι για έναν».

Δεδομένου ότι οι αγρότες αντιμετωπίζουν τώρα έναν ισχυρό, κοινό εχθρό, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες στο να συμφωνήσουν να συνεργαστούν και να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή και την αναπόφευκτη κρίση από την επερχόμενη έλλειψη νερού.

Ένα επιπρόσθετο κοινωνιολογικό εμπόδιο που πρέπει να υπερνικηθεί είναι αυτό της γραφειοκρατίας».

13/03/2024 03:25 μμ

Το σοβαρό πρόβλημα των «ελληνοποιήσεων» στα μήλα στην χώρα μας ήταν μεταξύ των θεμάτων που συζήτησε η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, σε σειρά συναντήσεων που είχε, στην Αθήνα, με στελέχη της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης.

Οι συναντήσεις των εκπροσώπων του συλλόγου έγιναν με τον υφυπουργό ΑΑΤ κ. Διονύσιο Σταμενίτη, με τον τομεάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΣΥΡΙΖΑ βουλευτή Λάρισας κ. Βασίλειο Κόκκαλη, με τον βουλευτή νομού Αρκαδίας κ. Γιώργο Παπαηλίου. Στη συνέχεια, εποικοδομητική ήταν και η συνάντηση, με τους υπεύθυνους ΚΤΕ αγροτικής ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ κ. Μανώλη Χνάρη, βουλευτή Ρεθύμνης και κα Χριστίνα Σταρακά, βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας, ενώ παρών και ο βουλευτής Κοζάνης κ. Πάρις Κουκουλόπουλος. Εξίσου σημαντική συνάντηση έγινε με τον κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, πρόεδρο του ΕΛΓΑ, όπου συζητήθηκαν θέματα του οργανισμού ασφάλισης.

Όπως δήλωσε στον ΑγροΤύπο ο κ. Κωνσταντίνος Ελευθεριάδης, μέλος της διοίκησης του Αγροτικού Συλλόγου Βερμίου, «οι ελληνοποιήσεις στα μήλα αποτελούν μεγάλο πρόβλημα για τους μηλοπαραγωγούς αλλά και τους καταναλωτές στην χώρα μας.

Φέτος έχουμε μεγάλες εισαγωγές μήλων από Πολωνία, Αλβανία, Σερβία και Ουκρανία. Μιλάμε για μήλα με χαμηλές τιμές που δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε αλλά και χρήση φυτοπροστατευτικών που εδώ και χρόνια έχει απαγορεύσει η Κομισιόν.

Εισαγωγές μήλων δεν απαγορεύονται στην ΕΕ αλλά δεν μπορεί να τα πουλάνε σαν ελληνικά και να έχουν τεράστια κέρδη. Πουθενά στα καταστήματα λιανικής δεν υπάρχουν να αναφέρουν ότι είναι προέλευσης χωρών που σας ανέφερα. Και μιλάμε για μια χρονιά που έχουμε παραγωγή και προβλήματα στις εξαγωγές προς Αίγυπτο.

Να σας αναφέρω χαρακτηριστικά ότι ο Έλληνας μηλοπαραγωγός έχει ένα κόστος καλλιέργειας 28 - 30 λεπτά το κιλό, την στιγμή που ο Αλβανός συνάδελφός του έχει κόστος μόλις 5 λεπτά.

Η αντιμετώπιση των ελληνοποιήσεων απαιτεί ενιαίους ελεγκτικούς μηχανισμούς, για ελέγχους με κύριο πεδίο αυτό της φυτοπροστασίας.

Στην περιοχή του Βερμίου κυριαρχεί η παραγωγή μήλων και κερασιών. Συζητήθηκαν ακόμη η μείωση της τιμής του ρεύματος, μέσω της επιβολής πλαφόν, η κατάργηση του ΕΦΚ στο αγροτικό πετρέαιο, η μείωση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια και στην αγορά αγροτικών προϊόντων, η χρηματοδότηση των αγροτών και κτηνοτρόφων με τη χορήγηση μικροπιστώσεων, η ρύθμιση των αγροτικών χρεών αποτελούν κινήσεις που μπορούν να μειώσουν το κόστος παραγωγής.

Στη Δυτικής Μακεδονίας γίνεται το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. Ζητάμε να είμαστε μέτοχοι στα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν από τις μεγάλες εταιρείες στην περιοχή σε 40.000 στρέμματα. Αν δεν γίνει αυτό δεκτό τότε να μας δώσουν κάποια έκταση να τοποθετήσουμε τα δικά μας αγροτικά φωτοβολταϊκά. Δεν είναι δυνατόν σε μια περιοχή με τόσες ΑΠΕ να μην έχουν φτηνό ηλεκτρικό ρεύμα οι αγρότες.

Ακόμη με τον Υφυπουργό κ. Σταμενίτη συζητήσαμε το θέμα της περσινής ακαρπίας στα μήλα. Έχουν γίνει οι σχεετικές διαδικασίες από τη ΔΑΟΚ και τον ΕΛΓΑ και έχει βεβαιωθεί η ζημιά. Αναμένεται η σχετική έγκριση για να πληρωθούν οι παραγωγοί Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις (ΚΟΕ - πρώην ΠΣΕΑ).

Για τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ, αναφέραμε στον πρόεδρο κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο ότι θα καταθέσουμε ολοκληρωμένες τις προτάσεις μας. Ζητάμε γενικά να υπάρχουν πολλές κατηγορίες ασφάλισης στον ΕΛΓΑ. Να πληρώνουν μια βασική οι παραγωγοί και να επιλέγουν εκείνοι για ποιο αίτιο θα ασφαλίζουν την παραγωγή τους. Στην περιοχή μας το 80% των καλλιεργειών έχουν αντιχαλαζικά δίχτυα και οι μηλοπαραγωγοί πληρώνουν ασφάλιση για το χαλάζι, αυτό είναι κάτι που επιβαρύνει την καλλιέργεια χωρίς κανένα λόγο.

Τέλος θα ήθελα να σας επισημάνω ότι ο Αγροτικός Σύλλογος Βερμίουδεν έχει κάποιο χρώμα και αγωνίζεται όλο τον χρόνο για τα αγροτικά προβλήματα της περιοχής μας».

12/03/2024 03:13 μμ

Η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (Εθνική ΔΟΕΠΕΛ) απαντά στον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας» για την Ελιά Καλαμάτας ΠΟΠ.

Θυμίζουμε σε ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Ένωση Μεσσηνίας» ανακοίνωσε ότι προχωρά στην καταχώριση και στο Διεθνές Μητρώο της Πράξης της Γενεύης, της Συμφωνίας της Λισαβόνας, της προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) «Ελιά Καλαμάτας», με σχετική αίτηση του και την αντίστοιχη καταβολή των απαιτούμενων τελών.

Συγκεκριμένα η ΔΟΕΠΕΛ αναφέρει τα εξής:

«Είναι σαφές, όπως πολλές φορές έχουμε τονίσει, ότι ουδείς αντιμάχεται ή προσπαθεί να καταργήσει-καταστρατηγήσει το προϊόν ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Άλλωστε όπως είναι γνωστό, η Aπόφαση 1773/251445/2.9.2022 του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αποκαλούμενη και «Απόφαση Γεωργαντά», η οποία έλυσε τον γόρδιο δεσμό της κατοχύρωσης των εξαγωγών του 99,7% των εξαγόμενων ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» της χώρας (80.000+ τόνοι), αυξάνοντας το εθνικό προϊόν κατά +250 εκατ. ευρώ, δεν εμποδίζει ούτε κατ’ ελάχιστο τη διακίνηση και τις εξαγωγές του προϊόντος με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas».

Ωστόσο πρέπει να αναφέρουμε ότι το εν λόγω ΠΟΠ δεν παρουσιάζει καμιά απολύτως εξαγωγική δυναμική.

Ειδικότερα, η μεγαλύτερη ποσότητα που εξήχθη από το 1996 που αναγνωρίστηκε μέχρι σήμερα, δεν έχει ξεπεράσει τους 247 τόνους ή το 0,30% των ελληνικών εξαγωγών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives» (+80.000 τόνοι).

Επομένως δεν είναι καθόλου κατανοητό από το παραπάνω άρθρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Ένωση Μεσσηνίας» ποιο είναι το συμφέρον όλων αυτών που απεργάζονται τη δήθεν κατάργηση - καταστρατήγηση του ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», μιας ονομασίας που δεν πουλάει!!!

Η Εθνική ΔΟΕΠΕΛ αντιμετωπίζει και τους δύο εμπορικούς τύπους των επιτραπέζιων ελιών Kalamata olives και ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας/PDO Elia Kalamatas, ως εθνικά προϊόντα, ανάλογα βέβαια με την σπουδαιότητα που παρουσιάζει ο κάθε ένας εμπορικός τύπος:

1. Εμπορικός τύπος μ ε την ονομασία Kalamata olives των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου Καλαμών/Καλαμάτα: που παράγεται σε όλες τις παραγωγικές Π.Ε. της χώρας, καθιερωμένος στην παγκόσμια αγορά από το 1930 και θεσμοθετημένος στην Ελλάδα ως υποχρεωτική εμπορική ονομασία με το Βασιλικό Διάταγμα 10/1954 και το Προεδρικό Διάταγμα 221/1979:
+110.000 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από όλη την χώρα συλλέγονται από:
+27.000 γεωργικές εκμεταλλεύσεις από όλη τη χώρα και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία «Kalamata olives» από:
+150 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις από όλη τη χώρα ο ι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
+90.000 τόνους έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν από όλη τη χώρα, εκ των οποίων:
+80.000 τόνοι αξίας +250 εκατ. ευρώ εξάγονται με την εμπορική ονομασία Kalamata olives σε:
+100 χώρες και
10.000 τόνοι καταναλώνονται στην Ελληνική αγορά

2. Εμπορικός τύπος με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» των επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας του δέντρου «Καλαμών/ Καλαμάτα»: που παράγεται και μεταποιείται μέσα στην οριοθετημένη ζώνη της Π.Ε. Μεσσηνίας (ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ) και που αναγνωρίσθηκε το 1996.
300 τόνοι ελαιόκαρπος της ποικιλίας Καλαμών/Καλαμάτα από την οριοθετημένη ζώνη/προέλευση (Π.Ε. Μεσσηνίας), συλλέγονται από
γεωργικές εκμεταλεύσεις της οριοθετημένης ζώνης της Π.Ε. Μεσσηνίας και οδηγούνται στην μεταποίηση για την παρασκευή του εμπορικού τύπου με την ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από:
1 ή 2 σύγχρονες μεταποιητικές/εξαγωγικές επιχειρήσεις της Π.Ε. Μεσσηνίας οι οποίες παρασκευάζουν συνολικά:
277 τόνους (η καλύτερη επίδοση των τελευταίων ετών) έτοιμο προς κατανάλωση προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας εκ των οποίων:
247 τόνοι αξίας, έως 1 εκατ. ευρώ, εξάγονται με την εμπορική ονομασία PDO «Elia Kalamatas» από την Π.Ε. Μεσσηνίας
42 χώρες και
30 τόνοι πωλούνται στην Ελληνική αγορά με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας».

Μετά τα παραπάνω διαχειριστικά στοιχεία προκύπτει εύλογα το ερώτημα:

Δεν είναι παράξενο κάποιοι λίγοι Μεσσήνιοι εκπρόσωποι να επιχειρούν τόσα χρόνια, από το 1996, με Διοικητικά μέτρα να σταματήσουν τις εξαγωγές οι οποίες σήμερα ανέρχονται στους +80.000 τόνους ελληνικών επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας «Καλαμών/Καλαμάτα» με την εμπορική ονομασία «Kalamata olives», καθιερωμένη στην παγκόσμια αγορά από τ ο 1930, για να εξάγουν σήμερα 200 τόνους προϊόν, με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas» και να πιστεύουν ότι τους «πνίγει και το δίκιο»;

Επίσης θα μπορούσε να μας εξηγήσει η πλευρά τον Μεσσηνίων πώς έγινε παγκοσμίως γνωστό το προϊόν με την εμπορική ονομασία ΠΟΠ «Ελιά Καλαμάτας»/PDO «Elia Kalamatas», όπως αναφέρεται στο άρθρο της Ένωσης.

Μήπως από τις ελάχιστες ποσότητες εξαγωγής του προϊόντος, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, τα οποία ούτε οι ίδιοι αμφισβήτησαν ποτέ».