Παράκαμψη προς το κυρίως περιεχόμενο

Πορτοκάλια από Μαρόκο με υπολείμματα εντομοκτόνου έπιασαν οι Ολλανδοί

03/03/2022 12:15 μμ
Οι αρχές της Ολλανδίας εξέδωσαν, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, προειδοποίηση μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για πορτοκάλια από το Μαρόκο, που εισήχθησαν στην χώρα, τα οποία είχαν αυξημένο όριο υπολειμμάτων.

Οι αρχές της Ολλανδίας εξέδωσαν, στις 28 Φεβρουαρίου 2022, προειδοποίηση μέσω του συστήματος ταχείας ειδοποίησης για τρόφιμα και ζωοτροφές (RASFF), για πορτοκάλια από το Μαρόκο, που εισήχθησαν στην χώρα, τα οποία είχαν αυξημένο όριο υπολειμμάτων (MRL).

Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση της RASFF, σε επίσημο έλεγχο που διεξήχθη στα πορτοκάλια διαπιστώθηκε υψηλό περιεχόμενο του εντομοκτόνου Chlorpyrifos, του οποίου η χρήση απαγορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Chlorpyrifos υπήρχε στα πορτοκάλια σε αναλογία 0,017 mg / kg - ppm, με το μέγιστο όριο υπολειμμάτων (MRL) να καθορίζεται στο 0,01 mg / kg - ppm.

Οι αρχές της Ολλανδίας ζήτησαν την άμεση απόσυρσης της συγκεκριμένης παρτίδας.

Διαβάστε την ανακοίνωση της RASFF (εδώ)

Παϊσιάδης Σταύρος
Σχετικά άρθρα
10/12/2024 10:21 πμ

Εγκρίθηκαν οι μεταποιητικές επιχειρήσεις για τη Συνδεδεμένη Πορτοκαλιού χυμοποίησης για την περίοδο 2025.

Όπως αναφέρει η σχετική απόφαση του ΥπΑΑΤ, εγκρίνουμε, σύμφωνα με το άρθρο 8 της 2776/275358/07-09-2023 ΥΑ (B’ 5453), τις μεταποιητικές επιχειρήσεις, προκειμένου να συμμετάσχουν στο καθεστώς της συνδεδεμένης ενίσχυσης Πορτοκαλιού Χυμοποίησης, για την περίοδο μεταποίησης έτους 2025.

Συνολικά αφορά 13 μεταποιητικές επιχειρήσεις χυμού πορτοκαλιού.

Δείτε τις επιχειρήσεις μεταποίησης (εδώ)

Τελευταία νέα
11/12/2024 10:36 πμ

Στην ανάγκη για την ανάπτυξη κατάλληλου νομικού πλαισίου, ώστε να διευκολυνθεί η χρήση drones στη φυτοπροστασία, τόνισε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ.

Όπως ανέφερε ο Έλληνας υπουργός, η χρήση των drones και νέων τεχνολογικών θα βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής γεωργίας.

Παράλληλα, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει αξιόπιστες μεθοδολογίες αξιολόγησης, επισημαίνοντας ότι η χώρα μας είναι έτοιμη να συνεισφέρει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Για τη μελλοντική ΚΑΠ ο κ. Τσιάρας, υπογράμμισε τη σημασία της σταθερότητας του γεωργικού εισοδήματος, της ανανέωσης των γενεών και των επενδύσεων που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα.

«Η διατήρηση των δύο πυλώνων είναι καίριας σημασίας για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τους γεωργούς μας, ιδιαίτερα στις μικρές και παραδοσιακές εκμεταλλεύσεις», τόνισε.

Εξίσου σημαντική, κατά τον Υπουργό, είναι η ενίσχυση των κινήτρων για την εκπλήρωση περιβαλλοντικών υποχρεώσεων, η απλοποίηση των διαδικασιών και η παροχή ευελιξίας στα κράτη-μέλη.\

Υπενθύμισε, δε, ότι το ΕΛΚ παρέδωσε στον νέο Επίτροπο κ. Χάνσεν ένα κείμενο που συμπληρώνει τον Στρατηγικό Διάλογο, «ένα κείμενο που κατάφερε να συγκεράσει διαφορετικές απόψεις και προτεραιότητες, ένα κείμενο που μεταφέρει τη φωνή των Κρατών Μελών, τη φωνή των αγροτών από κάθε πλευρά της Ένωσης».

Για το θέμα της μεταφοράς ζώων, ανέφερε ότι «η προστασία των ζώων κατά τη μεταφορά αγγίζει τον πυρήνα του πολιτισμού μας», ενώ υποστήριξε ένθερμα την ανάγκη εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, με ιδιαίτερη έμφαση στις θαλάσσιες μεταφορές, λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας της Ελλάδας.

Ταυτόχρονα, υπογράμμισε την ανάγκη σταδιακής εφαρμογής των νέων κανονισμών, ώστε να μην επιβαρυνθούν δυσανάλογα οι μικροί μεταφορείς και οι παραδοσιακές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Παράλληλα, ο Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στις σοβαρές προκλήσεις που αντιμετωπίζει η μελισσοκομία, λόγω της κλιματικής αλλαγής. Επεσήμανε ότι «οι μέλισσες δεν είναι μόνο παραγωγοί μελιού, αλλά αποτελούν ζωτικής σημασίας επικονιαστές για το οικοσύστημα», ζητώντας άμεση δράση για τη στήριξη των μελισσοκόμων και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.

Τέλος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υποστήριξε σθεναρά την ενίσχυση των μέτρων βιοασφάλειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην προσέγγιση «Μία Υγεία», που προωθεί τη συνεργασία και την αποτελεσματικότητα.

09/12/2024 05:23 μμ

Τα στοιχεία με την πορεία των τιμών για τα πορτοκάλια κατά την περσινή περίοδο (2023/2024) δημοσιοποίησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με αυτά τον Οκτώβριο του 2024, η μέση τιμή παραγωγού στα πορτοκάλια, σε επίπεδο ΕΕ, διαμορφώθηκε στα 98 λεπτά το κιλά, σημειώνοντας μια αύξηση σε σχέση με τον Οκτώβριο που ήταν στα 85 λεπτά αλλά σημαντική πτώση, κατά 26,26%, σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2023.

Οι συνολικές εισαγωγές πορτοκαλιών στην ΕΕ την περσινή εμπορική περίοδο (από Οκτώβριο 2024 έως Σεπτέμβριος 2024) ανήλθαν στους 929.000 τόνους, ποσότητα που είναι αυξημένη σε σχέση με τον μέσο όρο 5ετίας (871.587 τόνοι).

Η Ελλάδα τον Οκτώβριο του 2024 είχε μέση τιμή πορτοκαλιού στα 74 λεπτά το κιλό, έχοντας μια μεγάλη πτώση, κατά 40%, σε σχέση με την τιμή που είχε τον Οκτώβριο του 2023, που ήταν στα 1,20 ευρώ το κιλό. Επίσης η τιμή αυτή είναι μειωμένη, κατά 11,10%, σε σχέση με τον μέσο όρο της τελευταίας 5ετίας.

Το Νοέμβριο η πτώση της τιμής συνεχίστηκε στην χώρα μας και έφτασε στα 61 λεπτά το κιλό.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχουν ότι η μεγάλη πτώση της τιμής έγινε από το Νοέμβριο έως το Δεκέμβριο του 2024 (από 1,04 ευρώ έπεσε στα 57 λεπτά).

Η χώρα μας την χαμηλότερη τιμή κατά την περσινή εμπορική περίοδο (Οκτωβριος 2023 - Σεπτέμβριος 2024) την είχε καταγράψει τον Μάιο, που η τιμή έφτασε στα 50 λεπτά το κιλό (το χαμηλότερο επίπεδο σε όλη την ΕΕ). Από τον Ιούνιο και μετά άρχισε η σταδιακή άνοδος της τιμής.

Η Ελλάδα πάντως παρουσίασε την μεγαλύτερη πτώση της τιμής πορτοκαλιού στην ΕΕ.

Η Ισπανία, ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς εσπεριδοειδών στην ΕΕ, τον Οκτώβριο του 2024 κατέγραψε τιμές πορτοκαλιού στα 88 λεπτά το κιλό. Αυτό αντιπροσωπεύει μια πτώση τιμή, κατά 7,38%, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ωστόσο οι τιμές παραμένουν 29,62% πάνω από τον μέσο όρο της 5ετίας.

Από την πλευρά της η Πορτογαλία, τον Οκτώβριο του 2024, είχε μια μέση τιμή στα πορτοκάλια στα 83 ευρώ το κιλό, εμφανίζοντας μια μικρή αύξηση, κατά 0,92%, σε σχέση με τον Σεπτέμβριο. Οι τιμές αυτές είναι κατά 36,01% υψηλότερες σε σχέση με τον μέσο όρο της πενταετίας, υποδηλώνοντας μια σχετικά σταθερή απόδοση της αγοράς σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Ιταλία εμφανίζει μια σταθερότητα στις τιμές, από τα 1,43 ευρώ το κιλό που ήταν τον Οκτώβριο του 2023, φτάνει στα 1,14 ευρώ το κιλό τον Ιούνιο του 2024. Για το υπόλοιπο διάστημα δεν ανέφερε συγκεκριμένα στοιχεία στην ΕΕ για τις τιμές του πορτοκαλιού.

05/12/2024 01:36 μμ

Στις περισσότερες περιοχές της χώρας, οι καλλιεργητές, κυρίως οι επαγγελματίες, αυτή την περίοδο έχουν αρχίσει τη συγκομιδή στις ελιές ή μερικοί έχουν ήδη πάρει το ελαιόλαδο.

Οι παρατεταμένοι καύσωνες και η λειψυδρία φέτος δεν επέτρεψαν σε πολλές περιπτώσεις τη συγκομιδή να είναι η προσδοκώμενη, αλλά αυτό το ζήτημα θα το θίξουμε σε επόμενη αρθρογραφία. Στο άρθρο αυτό θα μιλήσουμε για τις ορθές πρακτικές που πρέπει να εφαρμοστούν αυτή την περίοδο καθώς και μετά τη συγκομιδή της ελιάς, διότι αυτό το διάστημα πρέπει να βοηθήσουμε τα δέντρα να επουλώσουν τις πληγές της συγκομιδής και να αναπληρώσουν μέρος των χαμένων κατά τη συγκομιδή θρεπτικών στοιχείων, ώστε η επόμενη χρονιά να είναι παραγωγική και απαλλαγμένη κατά το δυνατόν από προβλήματα.

Κλάδεμα

Το κλάδεμα είναι μια από τις πιο σημαντικές καλλιεργητικές φροντίδες. Οι στόχοι του κλαδέματος είναι αφενός η δημιουργία ισχυρού σκελετού με κατάλληλο σχήμα, που να διευκολύνει τις καλλιεργητικές φροντίδες και να επηρεάζει θετικά τη σχέση βλάστησης / καρποφορίας, ανάλογα με τις συνθήκες της περιοχής και αφετέρου η μείωση της παρενιαυτοφορίας στην ελιά. Σημαντικοί παράγοντες που παίζουν ρόλο σε ένα ορθολογικό κλάδεμα είναι ο τρόπος καρποφορίας της ελιάς, η παρουσία λαίμαργων βλαστών, ο φωτισμός της κόμης, οι συνθήκες καλλιέργειας, η ευρωστία των δένδρων και η ηλικία τους.

Το κλάδεμα διακρίνεται:

  • Σε κλάδεμα διαμόρφωσης στα νεαρά δένδρα.
  • Σε κλάδεμα καρποφορίας στα παραγωγικά δένδρα και
  • Σε κλάδεμα ανανέωσης στα ηλικιωμένα δένδρα
  • Κλάδεμα διαμόρφωσης ή ανανέωσης πρέπει να γίνεται με το τέλος της χειμερινής περιόδου και την αρχή της εαρινής. Ο λόγος είναι ότι η κόμη δεν είναι καλό να αραιώνει πολύ κατά τους χειμερινούς μήνες, καθώς αποτελεί παράγοντα που βοηθά το δέντρο να αντέξει το κρύο του χειμώνα, προστατεύοντας τα κλαδιά και τον κορμό.

Διαχείριση εδάφους και ζιζανίων

Παραδοσιακά πολλοί καλλιεργητές, καίνε τα κλαδιά στο χωράφι. Στη σημερινή εποχή, καλό είναι αυτή η πρακτική να εγκαταλειφθεί. Είτε συνεταιρικά, είτε κατά μόνας, αν το μέγεθος της εγκατάστασης το επιτρέπει, ένας θρυμματιστής κλαδιών και μια εγκατάσταση κομποστοποίησης είναι μια λύση πολύ προτιμότερη. Αφενός για το περιβάλλον, που δεν επιβαρύνεται με διοξείδιο του άνθρακα και μικροσωματίδια κατά την καύση και αφετέρου για το έδαφος όπου η προσθήκη κομπόστ αυξάνει την οργανική ουσία του και με την απόθεση στην επιφάνειά του θρυμματισμένων κλαδιών, περιορίζεται η απώλεια της εδαφικής υγρασίας κατά την περίοδο που η ελιά έχει αυξημένες υδατικές και θρεπτικές ανάγκες (άνοιξη – καλοκαίρι), καθώς και η ανάπτυξη ζιζανίων.

Τα ζιζάνια ανταγωνίζονται τα δένδρα στην προσρόφηση νερού και θρεπτικών στοιχείων, δημιουργούν προβλήματα στη συγκομιδή και όταν είναι ξερά αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιάς. Όμως, είναι πολλές φορές χρήσιμα γιατί προστατεύουν το έδαφος από τη διάβρωση, φιλοξενούν ωφέλιμα έντομα και εμπλουτίζουν το έδαφος με οργανική ουσία. Η διαχείριση των ζιζανίων στον ελαιώνα είναι σημαντική και εξαρτάται από την ηλικία των δένδρων, την εποχή και από το αν ο ελαιώνας είναι αρδευόμενος ή όχι.

Τα ζιζάνια πρέπει να περιορίζονται τους χειμερινούς μήνες γιατί εκτός των άλλων αποτελούν ευνοϊκό περιβάλλον σε περίπτωση παγετού. Τα ζιζανιοκτόνα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει άλλη κατάλληλη μέθοδος καταπολέμησης. Στις περιπτώσεις αυτές συνιστάται ο συνδυασμός μηχανικής και χημικής καταπολέμησης (χορτοκοπή, σκάλισμα ή ελαφρά άροση μεταξύ των γραμμών) ενώ τα χημικά ζιζανιοκτόνα πρέπει να εφαρμόζονται μόνο επί της γραμμής. Η χρήση ζιζανιοκτόνων πρέπει να είναι στοχευμένη, προσεκτική και αποτελεσματική. Η χρήση ουσιών νανοτεχνολογίας που βοηθούν την καλύτερη διείσδυση των ζιζανιοκτόνων μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητα και να μειώσει την απαιτούμενη ποσότητά τους.

Λίπανση

Κατά τη διάρκεια της καρποφορίας και μέχρι τη συγκομιδή, απομακρύνονται πολλά θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος, τα οποία πρέπει να αναπληρωθούν. Γενικά για κάθε 50Kg ελαιοκάρπου απομακρύνονται από το έδαφος 450g άζωτο, 100g φώσφορος, 500g κάλιο και 200g ασβέστιο. Η χρήση σύνθετων λιπασμάτων αυξάνει υπερβολικά το φώσφορο στο έδαφος με αποτέλεσμα να παρεμποδίζεται η πρόσληψη άλλων θρεπτικών στοιχείων. Η χημική ανάλυση του εδάφους και η φυλλοδιαγνωστική είναι οι απαραίτητες μέθοδοι που μπορούν να καθορίσουν την ορθολογική λίπανση των ελαιόδεντρων. Λίγο πριν την έναρξη της συγκομιδής οι καλλιεργητές μπορούν να εφαρμόσουν διαφυλλική θρέψη, το αργότερο μέχρι τον Νοέμβριο καθώς, όσο ο καιρός κρυώνει, η δραστηριότητα και η μετακίνηση θρεπτικών από τη ρίζα προς τα φύλλα μειώνεται. Πιο συγκεκριμένα μια διαφυλλική εφαρμογή θρεπτικών πρέπει να περιλαμβάνει όξινο κάλιο και πυρίτιο, ενώ αμέσως μετά το φούσκωμα των ματιών πρέπει να χορηγηθεί ασβέστιο, άζωτο, βόριο και μαγνήσιο. Σημειωτέον ότι η επάρκεια ασβεστίου στους βλαστούς στα αρχικά στάδια της βλάστησης βοηθά την ανθοφορία και τη μείωση των προσβολών από γλοιοσπόριο. Ο δε συνδυασμός του καλίου με πυρίτιο, μπορεί να αποδειχθεί ευεργετικός, καθώς αποτελούν δύο στοιχεία που βοηθούν το δέντρο να ανταποκριθεί στο αβιοτικό στρες που προκαλείται από το κρύο και τους χειμωνιάτικους παγετούς. Η μεγάλη ποσότητα αζώτου πρέπει να αποφεύγεται πριν τον χειμώνα, καθώς δεν είναι επιθυμητή η παράταση της βλάστησης ή και ανάπτυξη νέας βλάστησης πρόωρα, διότι αυτή η βλάστηση δεν θα μπορέσει να αντέξει το κρύο του χειμώνα. Ιχνοστοιχεία όπως το μολυβδαίνιο, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο και ο σίδηρος που υποστηρίζουν τη διαφοροποίηση των οφθαλμών, μπορεί να χρησιμεύσουν, ώστε τα δέντρα να μπουν στη φάση της χειμερινής ανάπαυσης ομαλά. Στο τέλος του χειμώνα, αναπληρώνουμε τις ανάγκες όλων εκείνων των θρεπτικών στοιχείων που θα βοηθήσουν στη επερχόμενη νέα βλάστηση και την προετοιμασία για την επόμενη ανθοφορία.

Φυτοπροστασία

Μετά το πέρας της συγκομιδής, τα δέντρα μπορεί να είναι πληγωμένα από τη χρήση των εργαλείων συλλογής (ραβδιστικές μηχανές, λανάρια, πριόνια). Ακόμη, η δραστηριότητα των εντόμων που είναι αυξημένη κατά το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, μπορεί να έχει λειτουργήσει ως φορέας μετάδοσης ασθενειών. Οι ασθένειες αυτές είναι κυρίως μυκητολογικές και βακτηριακές. Οι σημαντικότερες από αυτές είναι η βακτηριακή καρκίνωση, το γλοιοσπόριο, το κυκλοκόνιο κλπ. Γι’ αυτό η περίοδος μετά τη συγκομιδή είναι κατάλληλη για να εφαρμόσουμε μυκητοκτόνα. Όσο περισσότερους πληθυσμούς εξουδετερώσουμε, τόσο λιγότεροι βλαβεροί μικροοργανισμοί θα διαχειμάσουν, και τόσο λιγότερους θα χρειαστεί να καταπολεμήσουμε κατά την περίοδο της άνθησης και της καρποφορίας. Τα σκευάσματα καλό θα είναι να είναι βιολογικά και κυρίως χαλκούχα. Η δραστηριότητα των εντόμων κατά τη χειμερινή περίοδο είναι περιορισμένη, διότι τα περισσότερα διαχειμάζουν.

Σημείωση για τη μετασυλλεκτική φροντίδα του προϊόντος

Η συσκευασία και αποθήκευση του τελικού προϊόντος, είτε αυτό είναι ελαιόλαδο, είτε είναι βρώσιμη ελιά, είναι πολύ σημαντική γιατί προσθέτει και διαφυλάσσει την αξία του προϊόντος και συνακόλουθα το εισόδημα του παραγωγού. Προτείνουμε αυτή να μην γίνεται κατ’ οίκον, αλλά σε πιστοποιημένα ελαιουργεία και τυποποιητήρια, είτε συνεταιρισμών, είτε ιδιωτικά.
Εκεί μπορούν να τηρηθούν τα πρωτόκολλα τύπου HACCP που απαιτούνται ώστε το τελικό προϊόν να είναι εμπορεύσιμο και αξιόπιστο, να πωλείται στην καλύτερη δυνατή τιμή και οι πωλήσεις αυτές να επαναλαμβάνονται, καθώς ο καταναλωτής μπορεί βάσιμα να το θεωρεί αξιόπιστο και να δημιουργήσει σχέση εμπιστοσύνης με το προϊόν.

Επίλογος

Μιλήσαμε για τις καλλιεργητικές πρακτικές που προτείνουμε να υιοθετούνται, καθώς και ποιες χρειάζεται να ξεπεραστούν, για τη θρέψη και τους χρόνους εφαρμογής της, την απαραίτητη φυτοπροστασία από τις ασθένειες, και θίξαμε επίσης και το θέμα της μετασυλλεκτικής διαχείρισης του τελικού προϊόντος.
Η διεθνής και εγχώρια έρευνα και η καλλιεργητική εμπειρία έχει αποδείξει τη σημασία της ορθής γεωργικής πρακτικής για την ποιοτική παραγωγή ελαιόλαδου καθώς και της μετασυλλεκτικής φροντίδας της ελιάς. Ας την αποδώσουμε κι εμείς στην καλλιέργεια του σημαντικότερου δέντρου της ελληνικής γης.

ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΤΑΣΚΑΣ
Τεχνολόγος Γεωπόνος
Geogreen Agro Solutions

26/11/2024 11:33 πμ

Κατά την συνάντηση, που είχε ο Πρωθυπουργός, στο ΥπΑΑΤ, τον Ιούνιο του 2024, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα, είχε κάνει αναφορά στο υψηλό κόστος αγροτικών εφοδίων στην χώρα μας.

Ειδικά για τα φυτοφάρμακα ο κ. Μητσοτάκης είχε επισημάνει ότι «θα υπάρξει παρέμβαση υπάρχουν πολυεθνικές που τα διαθέτουν σε διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με τις τιμές που έχουν στις γειτονικές χώρες και αυτό είναι ένα θέμα προς εξέταση. Δεν θα γίνουν ανεκτές αυτές οι πρακτικές των πολυεθνικών». Από τότε όμως δεν έχει γίνει καμιά παρέμβαση ή ανακοίνωση από την κυβέρνηση.

Ερώτηση στην Βουλή

Για το θέμα κατέθεσε ερώτηση, προς τους κ.κ. Υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Ανάπτυξης, ο βουλευτής της Νέας Αριστεράς, Ζεϊμπέκ Χουσεΐν, στην οποία αναφέρει τα εξής:

«Έχουν περάσει πέντε (5) μήνες από την τελευταία επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, μετά το πέρας της οποίας δήλωνε ότι «Είναι πολύ ενδιαφέρον ότι η ηγεσία του υπουργείου μου υπέδειξε κάτι το οποίο δεν γνώριζα, ότι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε με τις πολυεθνικές στον τομέα των τροφίμων, φαίνεται να τα αντιμετωπίζουμε και στον τομέα των φυτοφαρμάκων. Όπου τα ίδια προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες. Θα επαναλάβω ότι και στον τομέα αυτό τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές».

Μία δήλωση από την οποία προκύπτει εμφανώς ότι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία είναι ενήμερα για την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων.

Επειδή το κόστος παραγωγής αγροτικών προϊόντων είναι ιδιαίτερα υψηλό στη χώρα μας, κάτι που έχει παραδεχθεί και ο αρμόδιος Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων,
Επειδή το υψηλό αυτό κόστος οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις υψηλές τιμές αγροτικών εφοδίων,
Επειδή το υπερβολικό κόστος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων και ανεβάζει τις τιμές των τροφίμων στο ράφι,
Επειδή ο αγροτικός κόσμος έχει την απαίτηση από την κυβέρνηση και από τον Πρωθυπουργό προσωπικά, πέρα από την διαπίστωση των προβλημάτων, να εφαρμοστούν και συγκεκριμένες πολιτικές για την επίλυσή τους,
Επειδή μετά την αναγνώριση από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό του προβλήματος δεν απαιτείται προφανώς να υποβληθούν «συγκεκριμένες καταγγελίες σχετικά με την ύπαρξη φαινομένων αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων προκειμένου να επέμβουν άμεσα οι αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες του Υπουργείου Ανάπτυξης», όπως απαντούσε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου σε προηγούμενες κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις, αλλά θα έπρεπε οι αρμόδιες αρχές να προβούν αυτοβούλως στις απαραίτητες ενέργειες,

Ερωτώνται οι Υπουργοί:

1. Σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση του φαινομένου που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός, ώστε η δήλωση του ότι «τέτοιες πρακτικές δεν θα γίνουν ανεκτές» να μην αποτελεί κενό γράμμα;

2. Σε πόσους ελέγχους έχουν προβεί οι αρμόδιες ελεγκτικές αρχές από τον Ιούνιο για την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας στην αγορά αγροτικών εφοδίων και με ποια αποτελέσματα;

3. Έχει προσκομίσει ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα στοιχεία που είναι εις γνώσιν του και ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό, στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που δείχνουν ότι τα ίδια φυτοπροστατευτικά προϊόντα πωλούνται σε πολύ διαφορετικές τιμές στην Ελλάδα σε σχέση με γειτονικές χώρες, ώστε η Επιτροπή να τα εξετάσει και να επιβάλει εάν διαπιστωθούν παραβάσεις, διοικητικές κυρώσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της;».

25/11/2024 05:24 μμ

Οι Ισπανοί παραγωγοί πορτοκαλιού καταγγέλλουν την κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης που ασκούν οι βιομηχανίες που ασχολούνται με την παραγωγή χυμού, οι οποίες έχουν κάνει τις πρώτες τους προσφορές αγοράς σε πολύ χαμηλές τιμές.

Οι αγροτικές οργανώσεις ASAJA Alicante και η ASAJA-Andalucía τονίζουν ότι τα τελευταία χρόνια η τιμή του χυμού πορτοκαλιού κινείται ανοδικά. Φέτος όμως αυτό δεν φαίνεται να ισχύει, αφού οι παραγωγοί λαμβάνουν προσφορές για τιμή 15 λεπτών το κιλό, για πορτοκάλια που πάνε για χυμοποίηση, τα οποία έχχουν ήδη συγκομιστεί και φορτωθεί σε φορτηγά. «Αυτές οι τιμές κάτω από το κόστος παραγωγής και πολύ χαμηλότερες από τις τιμές της διεθνούς αγοράς», τονίζουν οι Ισπανοί αγροτοσυνδικαλιστές.

Οι ισπανικές αγροτικές οργανώσεις προσθέτουν ότι «φέτος οι καιρικές συνθήκες αλλά και τα προβλήματα φυτοπροστασίας έχουν μειώσει τις ποσότητες πορτοκαλιών στις κύριες χώρες παραγωγής. Το παγκόσμιο έλλειμμα παραγωγής έχει εκτοξεύσει την τιμή των φρούτων και του παγωμένου συμπυκνώματος πορτοκαλιού. Επίσης αυτή την εποχή υπάρχει αυξημένη ζήτηση που δεν καλύπτεται από την προσφορά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος η μεταποίηση να μην υποστηρίξει την παραγωγή των Ισπανών αγροτών, στην προκειμένη περίπτωση δύο ιδιαίτερα σημαντικών περιοχών παραγωγής εσπεριδοειδών της χώρας, όπως είναι το Αλικάντε και η Ανδαλουσία».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν οι αγροτικές οργανώσεις, στην Ισπανία η τιμή πώλησης στην λιανική αγορά του χυμού πορτοκαλιού είναι μεταξύ 2,5 και 4 ευρώ ανά λίτρο, τιμή που είναι ιδιάιτερα υψηλή. Το λίτρο χυμού πορτοκαλιού έχει διπλασιαστεί σε σχέση με πέρυσι, παρότι είναι ένα από τα βασικά προϊόντα για μια υγιεινή διατροφή.

«Ο καταναλωτής αναγκάζεται να πληρώσει έως και 4 ευρώ το λίτρο στις ισπανικές αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Για τον φρεσκοστυμμένο χυμό η τιμή είναι 6 ευρώ για το συσκευασμένο λίτρο. Πλήρης δυσαναλογία, αν λάβουμε υπόψη ότι ένα κιλό πορτοκάλι βγάζει 0,5 λίτρο χυμό. Ο χυμός θα πρέπει να πωλείται στην λιανική μεταξύ 1,5 και 2,5 ευρώ το λίτρο, ενώ ο αγρότης θα πρέπει να πληρώνεται για τα πορτοκάλια μεταξύ 30 έως 35 λεπτά κιλό», τονίζει ο πρόεδρος της ASAJA Alicante, José Vicente Andreu.

25/11/2024 12:05 μμ

Ο συνολικός όγκος της παραγωγής εσπεριδοειδών στην ΕΕ, στις χώρες της Μεσογείου εκτός ΕΕ και στις ΗΠΑ, αναμένεται να μειωθεί την φετινή περίοδο (2024/2025).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εσπεριδοειδών (WCO) δημοσίευσε την ετήσια πρόβλεψή του για το Βόρειο Ημισφαίριο για την επερχόμενη περίοδο εσπεριδοειδών, προβλέποντας μια πτώση του συνολικού όγκου σε σχέση με την περσινή.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών εκτιμάται σε λίγο λιγότερο από 27,3 εκατ. τόνους, που αντιπροσωπεύει μείωση, κατά 8,73%, σε σχέση με την προηγούμενη σεζόν.

Η παραγωγή εσπεριδοειδών της Ισπανίας, αναμένεται να μειωθεί κατά 3,3% σε σχέση με τις προηγούμενες σεζόν, στα 6,18 εκατομμύρια τόνους, με αποτέλεσμα τη μείωση των λεμονιών, κατά 21,01% σε σχέση με το περσινό έτος ρεκόρ. Τα δραματικά καιρικά φαινόμενα στην Ισπανία «δεν αναμένεται να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στη συνολική προσφορά», η οποία παραμένει όπως είχε προβλεφθεί, σημείωσε ο οργανισμός.

Οι όγκοι της Ιταλίας αναμένονται μειώμένοι, κατά 12,32%, στους 2,77 εκατ. τόνους, με πτώση 17,51% στα πορτοκάλια, ενώ η Ελλάδα παραμένει σταθερή στους 1,09 εκατ. τόνους.

Στις άλλες μεσογειακές χώρες, η Τουρκία προβλέπεται να μειώσει την παραγωγή της κατά 17,575 σε 4,95 εκατομμύρια τόνους μετά τα νούμερα ρεκόρ της περασμένης σεζόν.

Η Αίγυπτος με 4,35 εκατ. τόνους θα είναι μειωμένη κατά 19,55% σε σχέση με το 2023/24, ενώ η παραγωγή του Μαρόκου αναμένεται να αυξηθεί κατά 11,97% σε 2,14 εκατ. τόνους.

Η παραγωγή του Ισραήλ εκτιμάται επίσης ότι θα ανακάμψει στους 560.000 τόνους, αυξημένη κατά 18,5%.

Η Πορτογαλία, η οποία συνέβαλε για πρώτη φορά στις προβλέψεις του WCO, εκτιμά μείωση 3,37% την ερχόμενη σεζόν, ή 380.000 τόνους συνολικά).

Η παραγωγή στις ΗΠΑ αναμένεται να συρρικνωθεί σε 4,55 εκατ. τόνους, μειωμένη κατά 4,28%, συνεχίζοντας να μειώνεται σε σύγκριση με τον μέσο όρο των προηγούμενων σεζόν (μείωση 11,52%).

Ο κ. Philippe Binard, γενικός γραμματέας του WCO, δήλωσε: «Οι εξαγωγές εσπεριδοειδών του βορείου ημισφαιρίου θα μειωθούν, κατά 8,94%, σε σύγκριση με την περασμένη σεζόν και θα ανέλθουν σε 8,38 εκατ. τόνους, ενώ στην μεταποίηση και χυμοποίηση θα μειωθούν σε 5,16 εκατ. τόνους (κατά 4,15%), αφήνοντας 13,76 εκατ. τόνους για τις εγχώριες πωλήσεις (μείωση 10,21%)».

18/11/2024 04:00 μμ

Σήμερα Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ενέκρινε μια στοχευμένη αναθεώρηση της φυτοϋγειονομικής νομοθεσίας, η οποία βελτιώνει τον τρόπο με τον οποίο η ΕΕ καταπολεμά τα παράσιτα των φυτών, διασφαλίζει ότι τα φυτά που εισέρχονται στην ΕΕ είναι ασφαλή, ενώ παράλληλα απλοποιεί τις διαδικασίες.

«Αυτός ο κανονισμός θα διασφαλίσει ένα συνεχές υψηλό επίπεδο φυτοϋγειονομικής προστασίας σε ολόκληρη την ΕΕ και θα μας προστατεύσει από απειλές. Η αναθεώρηση περιορίζει επίσης τη γραφειοκρατία και εξορθολογίζει τους υφιστάμενους κανόνες, κάτι που θα ωφελήσει τις εθνικές αρχές, καθώς και τους φορείς του κλάδου», επισήμανε σε δηλώσεις του ο κ. István Nagy, υπουργός Γεωργίας της Ουγγαρίας.

Κύρια στοιχεία

Ένας από τους τρόπους με τους οποίους η αναθεώρηση βελτιώνει το υπάρχον πλαίσιο και προστατεύει καλύτερα την υγεία των φυτών είναι μέσω της δημιουργίας μιας ενωσιακής φυτοϋγειονομικής ομάδας έκτακτης ανάγκης. Η ομάδα θα αποτελείται από εμπειρογνώμονες ειδικευμένους στην υγεία των φυτών που μπορούν να παρέχουν βοήθεια σε περίπτωση νέων εστιών παρασίτων στην ΕΕ. Η ομάδα μπορεί επίσης να παράσχει επείγουσα βοήθεια και τεχνογνωσία σε γειτονικές χώρες εκτός ΕΕ σε περίπτωση εστιών, με σκοπό την πρόληψη της εισόδου επιβλαβών φυτικών παρασίτων στην ΕΕ.

Επιπλέον, ο αναθεωρημένος κανονισμός μειώνει τον διοικητικό φόρτο για τις αρμόδιες αρχές αυξάνοντας τη διάρκεια των πολυετών προγραμμάτων ερευνών τους. Αυτά θα καλύπτουν πλέον περίοδο πέντε έως δέκα ετών, αντί για τα σημερινά πέντε έως επτά έτη. Για να εξασφαλιστεί η έγκαιρη ανίχνευση των παρασίτων, τα προγράμματα αυτά επανεξετάζονται και ενημερώνονται όταν χρειάζεται, προκειμένου να ανταποκρίνονται αποτελεσματικά στη φυτοϋγειονομική κατάσταση.

Η αυξημένη ψηφιοποίηση θα μειώσει επίσης τη γραφειοκρατία τόσο για τους φορείς εκμετάλλευσης όσο και για τις εθνικές αρχές.

Επόμενα βήματα

Η επίσημη έγκριση σήμερα σηματοδοτεί το τελικό βήμα στη συνήθη νομοθετική διαδικασία.
Ο κανονισμός θα υπογραφεί τώρα και θα δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Ε.Ε. Θα τεθεί σε ισχύ την 20ή ημέρα από τη δημοσίευσή του.

Διαβάστε τον Κανονισμό (εδώ)

13/11/2024 09:58 πμ

Μέχρι την Παρασκευή (15 Νοεμβρίου 2024) θα γίνονται οι δηλώσεις για τις αγωγές κατά ΕΛΓΑ που αφορούν τον παγετό Ιανουαρίου 2022

Όπως αναφέρει η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), με βάση νεότερα δεδομένα οι δηλώσεις των παραγωγών για τις ομαδικές αγωγές κατά του ΕΛΓΑ για τον παγετό του 2022 θα γίνουν έως την Παρασκευή (15/11/2024).

Και προσθέτει: «Οι παραγωγοί μέλη των Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΑΣ) πρέπει να δηλώσουν στον συνεταιρισμό τους την αίτηση καταβάλλοντας 25 ευρώ. Μη μέλη ΑΣ μπορούν επίσης να δηλώσουν σε όποιον από τους παρακάτω ΑΣ τους εξυπηρετεί, καταβάλλοντας 50 ευρώ.

Οι αγωγές αφορούν την μη επιστροφή της αποζημίωσης των 300 ευρώ/στρέμμα, που έχουν λάβει οι παραγωγοί για τον παγετό του Ιανουαρίου 2022 και καλούνται να επιστρέψουν με τα πορίσματα των ενστάσεων που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι «εκτιμήσεις» των ενστάσεων πραγματοποιήθηκαν από τον ΕΛΓΑ, μέσα 736 ημέρες μετά τον παγετό, όταν είχαν καταστραφεί τα στοιχεία τεκμηρίωσης των ζημιών, κατά παράβαση της νομοθεσίας».

Την αγωγή υπογράφουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί:
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. COOPERATIVE (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΓΟΥΣ), Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΑΜΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

08/11/2024 02:35 μμ

Να ανακοινώσουν τα χυμοποιεία τιμή χυμού για να ξεκινήσουν οι παραλαβές πορτοκαλιών στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης, ζητούν οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συνεταιρισμών της Αργολίδας.

Όσον αφορά την πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία, ζητούν αυτή να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Τα παραπάνω αναφέρει το Μνημόνιο, που υπέγραψαν, στις 5/11/2024, οι 23 Αγροτικοί Συνεταιρισμοί της Αργολίδας, με σκοπό - όπως υποστηρίζουν - να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης, που καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.

Το Μνημόνιο Συνεργασίας των Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας για το 2024/2025 αναφέρει τα εξής:

Στο Άργος, σήμερα 5 Νοεμβρίου 2024, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί που υπογράφουν το παρόν Μνημόνιο Συνεννόησης και Συνεργασίας, αναγνωρίζουν από κοινού ότι:

1. Υπάρχει έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στον τρόπο που διαμορφώνεται η τιμή των πορτοκαλιών χυμοποίησης.

2. Οι παραγωγοί πορτοκαλιών είναι υποχρεωμένοι με βάση την νομοθεσία να παραδίδουν 7 τόνους/εκτάριο πορτοκαλιών στις βιομηχανίες χυμοποίησης για να λάβουν την «συνδεδεμένη ενίσχυση» εσπεριδοειδών και κατά συνέπεια είναι αναγκασμένοι να δέχονται τις τιμές που επιβάλλουν μονομερώς τα χυμοποιεία.

3. Τα χυμοποιεία έχουν επίσης καθοριστικό ρόλο και στο εμπορικό κύκλωμα των επιτραπέζιων πορτοκαλιών και επειδή στην Αργολίδα αποτελούν ολιγοψώνιο, αυξάνεται η δυνητική τους ευχέρεια να επιβάλλουν χαμηλές τιμές.

4. Η τιμή του χυμού πορτοκαλιού διαμορφώνεται στο Διηπειρωτικό Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης (ICE). Είναι ένας αξιόπιστος δείκτης συγκριτικής αξιολόγησης της τιμής των πορτοκαλιών χυμοποίησης και εάν λειτουργούσε υγιής ανταγωνισμός θα υπήρχε ευθεία συσχέτιση.

5. Από την συγκριτική ανάλυση των τιμών του χυμού πορτοκαλιού και των τιμών πορτοκαλιών χυμοποίησης φαίνεται ότι ενώ τα τελευταία χρόνια η τιμή του χυμού αυξάνεται, η τιμή των πορτοκαλιών μειώνεται αναλογικά.

6. Στον πίνακα που ακολουθεί φαίνεται ότι για τα έτη 2020 και 2021 οι τιμές των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού σε σχέση ποσότητας 1:1 ήταν ίσες με το 3% και 3,1% αντίστοιχα, αλλά το 2022 και 2023 μειώθηκαν στο 1,8% και 2,3%, αντίστοιχα.

7. Αν η τιμή των πορτοκαλιών προς την τιμή του χυμού είχε την σχέση του 2020 και 2021 (3%), το 2022 θα ήταν 130 αντί για 80 ευρώ/τόνο, και το 2023 θα ήταν 260 αντί για 200 ευρώ/τόνο.

8. Μια ακόμη ένδειξη της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού είναι ότι στο τέλος της σεζόν 2023-2024, η τιμή των πορτοκαλιών μειώθηκε αυθαίρετα από τα χυμοποιεία από τα 200 στα 170 ευρώ/τόνο, ενώ η τιμή του χυμού σταδιακά αυξήθηκε την ίδια περίοδο.

9. Ενώ έχει ξεκινήσει η παράδοση πορτοκαλιών προς χυμοποίηση για την σεζόν 2024-2025 και η τιμή του χυμού έχει διαμορφωθεί στα 10.056 ευρώ/τόνο (17/10/2024), τα χυμοποιεία δεν έχουν δηλώσει τιμές, όπως θα όφειλαν στα πλαίσια μια υγιούς εμπορικής σχέσης. Στοιχείο που και αυτό αναδεικνύει την δεσπόζουσα θέση που κατέχουν.

10. Τα παραπάνω στοιχεία δείχνουν ότι η έλλειψη υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης καθιστά τους παραγωγούς ευάλωτους σε ενδεχόμενες εναρμονισμένες πρακτικές ή ενδεχόμενη καταχρηστική εκμετάλλευση συλλογικής δεσπόζουσας θέσης των χυμοποιείων.

11. Τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά στην αγορά και για το σκοπό αυτό υπάρχει σχετική νομοθεσία, όπως η «Επιτροπή Καταπολέμησης Αθέμιτων Εμπορικών Πρακτικών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων» του νόμου 4792/2021, όσο και η Επιτροπή Ανταγωνισμού, η οποία ελέγχει, τόσο Απαγορευμένες Συμπράξεις (επίσημες ή όχι), ή εναρμονισμένες πρακτικές βάσει των οποίων επιχειρήσεις συμφωνούν να επιβάλουν τους δικούς τους κανόνες στην αγορά, όπως χαμηλότερες τιμές αγοράς (άρθρο 1 ν. 3959/2011 και 101 ΣΛΕΕ), όσο και περιπτώσεις Κατάχρησης δεσπόζουσας θέσης (άρθρα 2 ν. 3959/2011 και 102 ΣΛΕΕ), η οποία μπορεί να είναι και συλλογική.

Σκοπός

Ο σκοπός του παρόντος μνημονίου είναι να διορθωθεί το πρόβλημα της έλλειψης υγιούς ανταγωνισμού στην αγορά των πορτοκαλιών χυμοποίησης.

Δράσεις

Θα κοινοποιηθεί το παρόν μνημόνιο σε όλες τις βιομηχανίες χυμοποίησης ώστε να έχουν σαφή εικόνα των προβληματισμών και των απόψεων των συνεταιρισμών που το υπογράφουν και θα γίνει αίτημα σε κάθε μία:
Να εκφράσει - αν επιθυμεί - γνώμη/άποψη για τον τρόπο που μπορεί να υπάρξει ένας αξιόπιστος τρόπος, ώστε τα χυμοποιεία να αποδίδουν στους παραγωγούς μια εύλογη και δίκαιη τιμή για τα πορτοκάλια χυμοποίησης.
Να δηλώσει τις τιμές αγοράς των πορτοκαλιών χυμοποίησης για την τρέχουσα εμπορική περίοδο και ότι η πληρωμή των προϊόντων θα πραγματοποιείται εντός των προβλεπόμενων από τον νόμο χρονικών ορίων.

Αλλά θέματα

Επιπλέον συμφωνούνται τα ακόλουθα:
Πώληση πορτοκαλιών εμπορίας μόνο με επιστρεφόμενα.
Ακολουθούνται 2 τρόποι πώλησης των πορτοκαλιών για εμπορία:
α) με «επιστρεφόμενα» και
β) με «ποσοστό αφαίρεσης».
Με τον 2ο τρόπο τα πορτοκάλια πωλούνται από τους εμπόρους - εξαγωγείς στις βιομηχανίες χυμοποίησης και οι παραγωγοί «αποξενώνονται» από το προϊόν τους. Για να διορθωθεί αυτό συμφωνούμε η πώληση των πορτοκαλιών για εμπορία να πραγματοποιείται μόνο με «επιστρεφόμενα» και το «ποσοστό επιστροφής» να είναι ελεύθερα διαπραγματεύσιμο ανάμεσα στις 2 πλευρές.

Αποφασίστηκε ακόμη η Διαρκής Επιτροπή Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ), που δημιουργήθηκε στις 3 Οκτωβρίου 2023, να λειτουργεί ως κέντρο συντονισμού, ενημέρωσης, διαβούλευσης και συλλογικής εκπροσώπησης των αγροτικών συνεταιρισμών της Αργολίδας που υπογράφουν το παρόν.

Το Μνημόνιο υπογράφουν οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί
Α.Σ. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ, Α.Σ. ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ, Α.Σ. ΑΝΥΦΙΟΥ, Α.Σ. ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΓΗ, Α.Σ.Ε.Π.Κ.Π. ΚΟΥΤΣΟΠΟΔΙΟΥ, Α.Σ. ΑΤΡΕΑΣ, Α.Σ. ΔΑΛΑΜΑΝΑΡΑΣ, Α.Σ. ΗΛΙΟΣ, Α.Σ. ΗΡΑΙΟΥ, Α.Σ. ΗΡΑΣ, Α.Σ. ΙΝΑΧΟΥ, Α.Σ. COOPERATIVE (ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΑΣ & ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΩΝ & ΚΗΠΕΥΤΙΚΩΝ ΑΡΓΟΥΣ), Α.Σ. ΚΙΒΕΡΙΟΥ, Α.Σ. ΚΟΥΡΤΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΛΑΛΟΥΚΑ, Α.Σ. ΜΕΛΙΣΣΑ, Α.Σ. ΚΕΦΑΛΑΡΙΟΥ, Α.Σ. ΠΗΓΑΣΟΣ, Α.Σ. ΠΥΡΑΜΙΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ, Α.Σ. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ.Ε.Π.Ε. ΠΥΡΓΕΛΑΣ, Α.Σ. ΣΚΑΦΙΔΑΚΙΟΥ, Α.Σ. ΧΟΥΝΗΣ

06/11/2024 05:13 μμ

Αν και είχαμε ένα καλό ξεκίνημα φέτος στα λεμόνια όταν άρχισαν να αυξάνουν οι κοπές και ξεκίνησαν οι εισαγωγές από Τουρκία άρχισε η «πίεση» στις τιμές παραγωγού.

Πάντως τα λεμόνια φέτος λόγω της ξηρασίας έχουν μειωμένη παραγωγή και ποιοτικά προβλήματα.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «από τα μέσα Οκτωβρίου που είχαμε αύξηση στις κοπές λεμονιών ξεκίνησαν και οι εισαγωγές από Τουρκία και άρχισε να υποχωρεί η ζήτηση και οι τιμές παραγωγού.

Επίσης φέτος βλέπουμε να έχουμε ίδιες τιμές στα Ιντερντονάτο και τα Μαγληνά. Πάντως στα Μαγληνά λόγω της ξηρασίας πήγε πίσω η συγκομιδή.

Από τα μέσα του Οκτωβρίου είχαμε απότομη πτώση στις τιμές παραγωγού. Στα συμβατικά από τα 90 λεπτά που ξεκίνησε η τιμή παραγωγού σήμερα έχει φτάσει στα 40 λεπτά το κιλό. Στα βιολογικά ξεκίνησαν από 84 λεπτά το κιλό και έφτασαν σήμερα στα 57 - 60 λεπτά.

Επίσης έχουμε το φαινόμενα λόγω της ξηρασίας σε πολλά λεμόνια να σκίζεται η σάρκα τους που οφείλεται στην συνεχιζόμενη ξηρασία.

Το πρόβλημα που έχει η παραγωγή λεμονιών στην χώρα μας είναι ότι δεν υπάρχει σταθερή ζήτηση και έχουμε απότομη πτώση των τιμών λόγω των εισαγωγών που κάνουμε από Τουρκία. Με μεροκάματα στα 50 ευρώ και αύξηση κόστους καλλιέργειας δεν μπορούμε σε καμιά περίπτωση να ανταγωνιστούμε τα τούρκικα λεμόνια. Από την άλλη στην λιανική αγορά δεν βλέπεις πουθενά να αναγράφουν χώρα προέλευσης της Τουρκία».

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουμε μια μείωση της τιμής που αυτή την περίοδο είναι στα 45 λεπτά το κιλό. Η παραγωγή είναι μειωμένη λόγω υψηλών θερμοκρασιών και προβλημάτων φυτοπροστασίας.

Επίσης λόγω της ξηρασίας τα λεμόνια δεν έχουν καλά μεγέθη και σκίζεται η σάρκα τους. Πάντως αξίζει να αναφέρουμε ότι τα ελληνικά Μαγληνά είναι πολύ καλύτερα στον χυμό και δεν έχουν καμιά σχέση με τα τούρκικα που είναι στεγνά».

Ισπανία

Ο αντίκτυπος από τα πρόσφατα έντονα καιρικά φαινομένων στην Ισπανία ήταν καταστροφικός για πολλά είδη εσπεριδοειδών. Εξαίρεση όμως αποτελούν τα λεμόνια, που καλλιεργούνται κυρίως στην περιοχή της Μούρθια, τα οποία τροφοδοτούν κανονικά ισπανική την αγορά.

Αν και αρχικά είχαν προβλήματα μικροκαρπίας στην συνέχεια οι βροχοπτώσεις βοήθησαν και έδωσαν καλά μεγέθη.

Τα πρώτα λεμόνια ξεκίνησαν με τιμές παραγωγού πάνω από 30 λεπτά το κιλό και φαινόταν ότι λόγω μειωμένης παραγωγής θα υπάρξει ανοδική πορεία αλλά έγιναν μεγάλες εισαγωγές από Νότια Αφρική, με αποτέλεσμα αυτή την εποχή οι τιμές να έχουν μειωθεί στα 14 - 15 λεπτά το κιλό.

H αγροτοσυνδικαλιστική οργάνωση ASAJA - Murcia τονίζει ότι η φετινή παραγωγή λεμονιών θα είναι μειωμένη κατά περίπου 30%. Εκτιμά ότι κατά 20% λιγότερο είναι φέτος λεμόνι της ποικιλίας Fino και κατά 30% της ποικιλίας Verna.

Σε σχέση το κόστος παραγωγής υπολογίζεται ότι κυμαίνεται περίπου στα 22 - 28 λεπτά το κιλό.

Πάντως καταδικάζει την μεγάλη διαφορά τιμών από το χωράφι στο ράφι ένα φαινόμενο που έχουμε και στην χώρα μας. Όπως δείχνουν τα στοιχεία από το Παρατηρητήριο Τιμών, στα σημεία λιανικής πώλησης οι τιμές στους καταναλωτές κυμαίνονται μεταξύ 1,79 και 2,39 ευρώ το κιλό, όταν στο χωράφι η τιμή δεν έχει ξεπεράσει τα 18 λεπτά το κιλό.

06/11/2024 09:46 πμ

Έως 22 Νοεμβρίου 2024 οι δηλώσεις των παραγωγών για την Ομαδική Αγωγή κατά ΕΛΓΑ που οργανώνει η Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ).

Όπως επισημαίνει η ΔΕΣΑ, «736 ημέρες μετά τον παγετό στην Αργολίδα, στις 26/01/2022, έκανε «επανεκτιμήσεις» ζημίας ο ΕΛΓΑ, χωρίς μάλιστα οι ελεγκτές να επισκεφθούν τα αγροκτήματα. Από τα γραφεία.

Αυτές τις μοναδικές «πρωτοτυπίες» της εκτιμητικής επιστήμης που εισάγει ο ΕΛΓΑ, διότι προφανώς θεωρεί ότι απευθύνεται σε μη νοήμονες, θα καταγγελθούν με ομαδικές αγωγές που οργανώνει η ΔΕΣΑ.

Οι παραγωγοί, που έχουν αδικηθεί, μπορούν να ενταχθούν στις ομαδικές αγωγές ΔΕΣΑ απευθυνόμενοι, έως 22 Νοεμβρίου 2024, στον Αγροτικό Συνεταιρισμό τους.

Το κόστος για κάθε παραγωγό έχει διαμορφωθεί μέχρι στιγμής στα 25 ευρώ και εφόσον αυξηθεί η συμμετοχή, ενδέχεται να μειωθεί και άλλο».

04/11/2024 01:08 μμ

Με χαλαρούς ρυθμούς γίνονται αυτή την εποχή οι κοπές στα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια στην Λακωνία.

Αν και έχουν βγει στην αγορά Ναβελίνες από άλλες περιοχές της χώρας η ζήτηση για τα Βαλέντσια παραμένει σε καλά επίπεδα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστή διαλογή των πορτοκαλιών και δεν πάνε τα καλής ποιότητας πορτοκάλια για νωπή χρήση.

Πάντως αυτή την εποχή όσοι παραγωγοί έχουν κάνει σωστές καλλιεργητικές πρακτικές έχουν ένα πολύ καλής ποιότητας Βαλέντσια χυμώδη και με καλό χρωματισμό. Το πρόβλημα είναι ότι την καλή ποιότητα δεν την πληρώνεται ο παραγωγός.

Ο κ. Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «αυτή την εποχή η μέση τιμή παραγωγού κυμαίνεται στα 27 λεπτά το κιλό, ενώ η τιμή χυμού είναι στα 16 λεπτά. Μιλάμε για χαμηλά επίπεδα αν σκεφτεί κανείς ότι σήμερα η διεθνή τιμή συμπυκνωμένου χυμού είναι στα 10 - 11 ευρώ το κιλό.

Από το 2021 και μετά λόγω ζημιών στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Βραζιλία και ΗΠΑ οι διεθνείς τιμές χυμού βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα και αναμένεται να παραμείνουν και τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη στα Βαλέντσια έχουμε αναλογία 11 κιλά πορτοκαλιού για 1 κιλό συμπυκνωμένου χυμού. Κάποτε θα πρέπει να κερδίσει ο παραγωγός από την καλή ποιότητα πορτοκαλιού.

Προβλημα είναι ότι δεν γίνεται σωστή διαλογή πορτοκαλιών αλλά δίνουν τιμή «σκούπα» στους παραγωγούς. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνουν για νωπή χρήση πορτοκάλια που δεν έχουν καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και το αντίστροφο τα καλής ποιότητας πάνε για χυμοποποίηση. Όλα αυτά γίνονται για να μειωθεί η χονδρική τιμή τους.

Σίγουρα έχουμε αυτή την περίοδο έχουμε μειωμένες ποσότητες Βαλέντσια στην Λακωνία αλλά στην χώρα μας δεν υπάρχουν στοιχεία (αυτό συμβαίνει και σε άλλες καλλιέργειες).

Το σίγουρο είναι ότι αυτή την εποχή είμαστε στα τελειώματα και οι παραγωγοί έχουν ανάγκη για οικονομική ρευστότητα, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους. Αυτό τους αναγκάζει να πουλάνε υπό πίεση. Το θετικό πάντως είναι ότι παραμένει σταθερή η ζήτηση για Βαλέντσια αν και σε άλλες περιοχές ξεκίνησαν να κάνουν κοπές στις Ναβαλίνες.

Μεγάλο πρόβλημα επίσης για τους παραγωγούς είναι η μαύρη αμοιβή των εργατών. Οι παραγωγοί φορολογούνται για αυτήν αλλά δεν μπορούν να τη δικαιολογήσουν σαν έξοδο».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «εδώ και μια εβδομάδα έχει «ζεσταθεί» ξανά το εμπόριο για τα Βαλέντσια και υπάρχει καλή ζήτηση. Όπως φαίνεται η αγορά θα απορροφήσει όλη την παραγωγή.

Οι τιμές παραγωγού ξεκινούν για νωπή κατανάλωση από τα 22 λεπτά και πάνω ανάλογα με την ποιότητα του πορτοκαλιού.

Εκτιμώ ότι ακόμη έχουμε περίπου 2 έως 3 χιλιάδες τόνους πορτοκαλιών αυτής της ποικιλίας με καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά (χρώμα και χυμό).

Μετά από τις 20 Νοεμβρίου θα ξεκινήσουν οι κοπές για τις Ναβαλίνες στην περιοχή της Λακωνίας».

01/11/2024 12:16 μμ

Ξεκίνησε στην Αργολίδα η συγκομιδή πορτοκαλιών Ναβελίνας με την παραγωγή να είναι μειωμένη όπως και το εμπορικό ενδιαφέρον, ενώ το κόστος αυξημένο λόγω της άρδευσης και των εργατικών.

Οι τιμές παραγωγού (μικτά) για τα πορτοκάλια εξαγωγής είναι από 35 έως 40 λεπτά το κιλό για τα καλής ποιότητας, ενώ για την εγχώρια αγορά στα 45 λεπτά.

Από τον συνεταιρισμό Σταθέικων του Δήμου Άργους Μυκηνών η κ. Άννα Λαμπάδα, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «υπάρχει σοβαρό πρόβλημα λειψυδρίας στην περιοχή. Υπάρχουν πρόβλημα στα μεγέθη λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Έχουμε φτάσει Νοέμβριο και ποτίζουμε σαν να είμαστε καλοκαίρι. Εδώ και 9 μήνες κάνουμε συνεχώς άρδευση. Αν δεν έχουμε βροχές φέτος τον επόμενο χρόνο τα εσπεριδοειδή στην Αργολίδα θα έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Όσον αφορά τις προκαταβολές του παγετού που έδωσε ο ΕΛΓΑ, τα 300 ευρώ το στρέμμα, μας κάνουν συμψηφισμούς αλλά τελικά δεν γνωρίζουν οι παραγωγοί τι χρωστάνε και πότε θα τα εξοφλήσουν τις οφειλές. Είμαστε σε ένα θολό τοπίο και ζητάμε ενημέρωση».

Συνάντηση εσπεριδοπαραγωγών Αργολίδας

Στο μεταξύ στις 4 Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί στην ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ στην Πυργέλλα, η 1η συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Συνεταιρισμών Αργολίδας (ΔΕΣΑ) για τη σεζόν 2024/2025, όπου θα συζητηθούν θέματα εμπορίας των εσπεριδοειδών, καθώς και η αγωγή κατά του ΕΛΓΑ για τα πορίσματα παγετού της 26/01/2022. Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

«Η περσινή εμπειρία από την λειτουργία της ΔΕΣΑ έδειξε ότι υπάρχει ανάγκη για κοινή οργάνωση και συντονισμό των συνεταιρισμών, καθώς ο κάμπος της Αργολίδας έχει περάσει στο τελικό στάδιο μια μεγάλης ιστορικής καμπής, με μια σειρά από παθογένειες να έχουν κορυφωθεί.

Είναι λοιπόν προφανές ότι η μαζική συμμετοχή των συνεταιρισμών, αλλά και των παραγωγών, είναι αυτό που θα ενισχύσει το κύρος και την δυναμική της πρωτοβουλίας, ιδιαίτερα στην 1η συνεδρίαση της σεζόν.

Αξιοποιώντας την εμπειρία της προηγούμενης περιόδου, έχουν σχεδιαστεί μια σειρά από βελτιώσεις στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας της Επιτροπής που θα παρουσιαστούν στην σύσκεψη, προκειμένου η ΔΕΣΑ να γίνεται συνεχώς πιο αποτελεσματική στην στήριξη του τομέα».

30/10/2024 03:12 μμ

Άρχισαν οι κοπές για τις πρώιμες Κλημεντίνες στις ζώνες καλλιέργειας της χώρας, με την ζήτηση να είναι σε καλά επίπεδα και τις ποσότητες να είναι μειωμένες αλλά με καλή ποιότητα. Οι μειωμένες ποσότητες έφεραν ένα καλό ξεκίνημα όσον αφορά τις τιμές.

Ο κ. Αριστοτέλης Μπακάκης, παραγωγός μανταρινιών από το Μάστρο του Μεσολογγίου, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος έχουμε μια πρωιμότητα στα μανταρίνια Κλημεντίνες λόγω των καιρικών συνθηκών. Οι κοπές ξεκίνησαν εδώ και 15 ημέρες στην περιοχή και γίνονται με αυξημένους ρυθμούς στα περιβόλια. Έχουμε μια καλή παραγωγή με καλή ποιότητα και μεγέθη. Η ζήτηση είναι πολύ καλή και συνεχώς φεύγουν φορτία από την περιοχή. Φέτος έχουμε ένα καλό ξεκίνημα στα μανταρίνια με τις υπερπρώιμες ποικιλίες (Clement Ruby κ.α.) στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας να δίνουν τιμές παραγωγού από 1 ευρώ το κιλό. Τώρα για τις Κλημεντίνες οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται από 50 έως 60 λεπτά το κιλό».

Ξεκίνησαν οι κοπές στις Κλημεντίνες αυτές τις ημέρες στην Θεσπρωτία, με τις αποδόσεις να είναι μειωμένες και τις τιμές να κυμαίνονται από 60 έως 65 λεπτά. Οι παραγωγοί ελπίζουν οι μειωμένες ποσότητες να φέρουν καλές τιμές, μιας και η ζήτηση να είναι σε καλά επίπεδα. Το πρόβλημα είναι ότι στην περιοχή δεν είναι οργανωμένοι οι παραγωγοί για να μπορέσουν να διεκδικήσουν κάτι καλύτερο.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο κ. Θωμάς Φάκλαρης από την περιοχή Σκαφιδακίου στην Αργολίδα, «αυτές τις ημέρες μπήκαν στα περιβόλια οι παραγωγή και ξεκίνησαν τις κοπές μανταρινιών. Η Αργολίδα έχει πρόβλημα από την ξηρασία και η παραγωγή είναι μειωμένη κατά 20 - 30% αλλά έχει πολύ καλή ποιότητα. Οι Κλημεντίνες, όπως και πέρυσι, έχουν κάνει ένα καλό ξεκίνημα με τις τιμές παραγωγού (μικτές) της εξαγωγής για την καλή ποιότητα να κυμαίνονται 1,70 έως 1,80 ευρώ το κιλό, ενώ στην εσωτερική αγορά φτάνουν και στο 1 ευρώ το κιλό. Προς το παρόν η ζήτηση είναι σε καλά επίπεδα».

Από την πλευρά του ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι κοπές μανταρινιών στην περιοχή. Πάντως από μια πρώτη εικόνα φαίνεται μειωμένη η φετινή παραγωγή. Αναμένεται να ξεκινήσουν να κόβουν Κλημεντίνες μετά από τις 10 Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τις εισαγωγές μανταρινιών στην ΕΕ, τα στοιχεία της Κομισιόν αναφέρουν ότι κατά την εμπορική περίοδο Οκτώβριος 2023 - Σεπτέμβριος 2024 ανήλθαν σε 445.000 τόνους, μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο (482.000 τόνους). Οι κυριότερες εισαγωγές μανταρινιών στην ΕΕ γίνονται από την Νότια Αφρική (162.000), την Τουρκία (84.500) και το Μαρόκο (74.000).

21/10/2024 10:53 πμ

Οι προσβολές από τον φυλλορύκτη της τομάτας (Tuta absoluta) έχουν πλήξει σημαντικά την ελληνική παραγωγή τομάτας τα τελευταία χρόνια. Αλλά με τη βοήθεια ενός καινοτόμου βιοεντομοκτόνου, ορισμένοι παραγωγοί αρχίζουν να έχουν το πάνω χέρι ενάντια σε αυτό το καταστροφικό εχθρό.
«Το πρόβλημα του φυλλορύκτη της τομάτας στη Μεσόγειο έχει γίνει τεράστιο, προκαλώντας ζημιές έως και 100% της συγκομιδής των παραγωγών», δήλωσε η Βίκυ Τριανταφυλλίδου, γεωπόνος της Oxygen AgroShield.
«Δυστυχώς, το έντομο έχει αναπτύξει ανθεκτικότητα σε πολλές ομάδες χημικών ουσιών που είναι διαθέσιμες για την καταπολέμησή του και οι αγρότες χρειάζονται επειγόντως αποτελεσματικές, νέες εναλλακτικές λύσεις που να είναι επίσης βιώσιμες».
Αναγνωρίζοντας αυτή την ανάγκη, η Ελλάδα νωρίτερα φέτος έγινε η πρώτη χώρα στην Ευρώπη που χορήγησε κατά παρέκκλιση άδεια χρήσης στο SPEAR® LEP, ένα νέο βιοεντομοκτόνο της αμερικανικής εταιρείας Vestaron Crop Protection. Σε μελέτες που διεξήχθησαν στην Ευρώπη και αλλού, το προϊόν αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά του φυλλορύκτη της τομάτας και άλλων λεπιδοπτέρων, ενώ παράλληλα είναι ήπιο για τους ανθρώπους και τους επικονιαστές.
Τα δεδομένα αποτελεσματικότητας συνεχίζουν να συλλέγονται, αλλά οι καλλιεργητές τομάτας που χρησιμοποιούν το προϊόν σε όλη την Ελλάδα δήλωσαν ότι τα πρώτα αποτελέσματα είναι άκρως ελπιδοφόρα.
Δείτε βίντεο με Έλληνες καλλιεργητές τομάτας να μοιράζονται τις εμπειρίες τους με το SPEAR LEP:

Αποτελεσματικότητα και ανθεκτικότητα

Πριν από την κατά παρέκκλιση έγκριση του SPEAR LEP τον Φεβρουάριο του 2024, ο Γρηγόρης Σμυρνής, γεωπόνος - παραγωγός ο οποίος ελέγχει 40 εκτάρια τομάτας στα Φιλιατρά, χρησιμοποιούσε συνδυασμό βιολογικών και χημικών σκευασμάτων για την καταπολέμηση του φυλλορύκτη της τομάτας με μικτά αποτελέσματα.
«Σε γενικές γραμμές ο έλεγχος ήταν δύσκολος, επειδή όλο αυτό το διάστημα το έντομο αποκτούσε ανθεκτικότητα, ιδίως στα χημικά σκευάσματα», δήλωσε ο Σμυρνής.
«Ήμασταν από τους πρώτους που δοκιμάσαμε το SPEAR LEP στην Ελλάδα και ειδικά στις αρχικές εφαρμογές είδαμε αποτελέσματα που δεν είχαμε ξαναδεί, τόσο από πλευράς αποτελεσματικότητας όσο και από πλευράς διάρκειας. Είχαμε καλή εμπειρία και καλά σχόλια από τους πελάτες μας, γι' αυτό συνεχίζουμε να το παρακολουθούμε στις καλλιέργειες, σε διαφορετικές περιπτώσεις και διαφορετικές πιέσεις εντόμων».
Ο Νίκος Νικολαΐδης, γεωπόνος - παραγωγός από την περιοχή της Θεσσαλονίκης, ο οποίος ελέγχει 20 εκτάρια τομάτας, ανέφερε μια παρόμοια θετική εμπειρία.
«Άρχισα να χρησιμοποιώ το SPEAR πριν από τέσσερις μήνες, μόλις πήρε την άδεια έκτακτης ανάγκης, και μπορώ να πω ότι τα αποτελέσματα ήταν θεαματικά», είπε. «Είχαμε πολύ καλή και γρήγορη αποτελεσματικότητα κατά της Tuta absoluta και καλή υπολειμματική δράση».

Μοναδικός τρόπος δράσης

Το SPEAR LEP έχει μοναδικό τρόπο δράσης (ομάδα IRAC 32) και δεν έχει γνωστή ανθεκτικότητα ή διασταυρούμενη ανθεκτικότητα με άλλα συνθετικά φυτοφάρμακα, γεγονός που το καθιστά χρήσιμο εργαλείο τόσο για την διαχείριση της ανθεκτικότητας όσο και για την ολοκληρωμένη διαχείριση των παρασίτων.
Βασισμένο σε φυσικά πεπτίδια που βρίσκονται στο δηλητήριο της αράχνης, το προϊόν προσλαμβάνεται από τις προνύμφες καθώς τρέφονται από τα φύλλα. Όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μια χαμηλή δόση του ευρέως χρησιμοποιούμενου εντομοκτόνου Bacillus thuringiensis (Bt), το οποίο διαταράσσει το έντερο της προνύμφης, η δραστική ουσία του προϊόντος εισέρχεται στην κυκλοφορία του αίματος του παρασίτου και επιτίθεται στο κεντρικό νευρικό του σύστημα, καταστρέφοντας τις προνύμφες μέσα σε μόλις δύο ημέρες.
Το SPEAR LEP, όσο σκληρό και αν είναι για την Tuta, είναι επίσης πολύ εξειδικευμένο για τα λεπιδόπτερα , πράγμα που σημαίνει ότι είναι λιγότερο τοξικό για τις μέλισσες και άλλα ωφέλιμα έντομα. Πλήρως βιοδιασπώμενο, είναι επίσης εξαιρετικά ασφαλές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, με μηδενικό διάστημα πριν από τη συγκομιδή (PHI) και χωρίς θεσπισμένα ανώτατα όρια υπολειμμάτων (MRL).

Πολύτιμο εργαλείο

«Ως το μοναδικό προϊόν στην κατηγορία του, το SPEAR LEP είναι ένα ιδιαίτερα σημαντικό και πολύτιμο εργαλείο, διότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί αποτελεσματικά μόνο του ή σε συνδυασμό με άλλα προϊόντα, χωρίς να βλάψει τα ωφέλιμα έντομα», δήλωσε η κα. Τριανταφυλλίδου, η οποία διανέμει το προϊόν μέσω της Oxygen AgroShield και υπέβαλε την πρώτη αίτηση για την κατά παρέκκλιση έγκρισή του εκ μέρους δεκαεννέα ελληνικών ομάδων καλλιεργητών.
«Τα μηδενικά PHI και το MRL είναι επίσης εξαιρετικά σημαντικά για τον παραγωγό».
«Μας βοήθησε πολύ το γεγονός ότι το PHI ήταν μηδενικό», επανέλαβε ο Θανάσης Τρύπας, γεωπόνος - παραγωγός ο οποίος ελέγχει 40 εκτάρια τομάτας στη περιοχή της Θεσσαλίας. «Είναι επίσης σημαντικό ότι δεν έχει δείξει καμία τοξικότητα για τις μέλισσες, γιατί σε όλα τα θερμοκήπια η επικονίαση γίνεται με μέλισσες».
Ο κ. Νικολαΐδης πρόσθεσε: «Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το προϊόν χωρίς φόβο, καθώς είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τον χρήστη, ακόμη και τις μέλισσες και μας βοηθάει στο πρόγραμμα ψεκασμών μας, ώστε να μην έχουμε ανθεκτικότητα των εντόμων».
Ο κ. Σμυρνής επιβεβαίωσε ότι το SPEAR LEP έχει πολλά σημαντικά πλεονεκτήματα και για τη δική του επιχείρηση.
«Το πρώτο είναι ότι ο καταναλωτής μπορεί να φάει την τομάτα του και να είναι ασφαλής χάρη στην απουσία MRL", είπε. «Είναι επίσης φιλικό προς τον χρήστη και το παρασκεύασμα δεν βλάπτει τα ωφέλιμα έντομα, κάτι που μας ενδιαφέρει πολύ στην ολοκληρωμένη διαχείριση στο θερμοκήπιο».

Απαιτούνται νέες λύσεις

Από τότε που η Ελλάδα χορήγησε για πρώτη φορά έγκριση έκτακτης ανάγκης στο SPEAR LEP τον Φεβρουάριο του 2024, ακολούθησαν η Ιταλία και η Κύπρος. Το SPEAR LEP έχει λάβει πλήρη κανονιστική έγκριση και χρησιμοποιείται στις ΗΠΑ και τον Καναδά από το 2020 και έχει υποβληθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για πλήρη έγκριση στην Ευρώπη, η οποία αναμένεται το 2026. Τον περασμένο Ιούλιο, το ελληνικό Υπουργείο Γεωργίας παράτεινε την περίοδο επείγουσας χρήσης μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου 2024, καθώς το προϊόν αναμένει την πλήρη έγκριση της ΕΕ,
«Είναι πολύ σημαντικό οι παραγωγοί εδώ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη να έχουν πρόσβαση σε νέα βιολογικά σκευάσματα, καθώς δεν υπάρχουν πολλές λύσεις και δραστικές ουσίες που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά την Tuta στις καλλιέργειες τομάτας», δήλωσε ο κ. Νικολαΐδης.
«Στην Ελλάδα και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν καταργηθεί πάρα πολλές δραστικές ουσίες και δεν έχουμε όπλα για την καταπολέμηση των λεπιδοπτέρων», πρόσθεσε ο Τρύπας.
Ενώ οι εγκρίσεις έκτακτης ανάγκης διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην παροχή νέων προϊόντων, όπως το SPEAR LEP, στα χέρια των αγροτών που τα χρειάζονται επειγόντως, απαιτείται και είναι σημαντική η πλήρης έγκριση από την ΕΕ για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική και βιώσιμη καταπολέμηση του φυλλορύκτη της τομάτας και άλλων δαπανηρών παρασίτων, τόνισε η Τριανταφυλλίδου.
«Είναι ζωτικής σημασίας για τους Έλληνες παραγωγούς να γνωρίζουν ότι θα έχουν αυτό το προϊόν διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή και γι' αυτό είναι σημαντικό για το SPEAR LEP να αποκτήσει κανονική ευρωπαϊκή άδεια - ένα προϊόν που είναι φιλικό προς το περιβάλλον, τον άνθρωπο και τους επικονιαστές και που μπορεί να διαδραματίσει βασικό ρόλο στη διαχείριση της ανθεκτικότητας», δήλωσε.
«Προϊόντα όπως το SPEAR LEP είναι τα ιδανικά εργαλεία για τη βιώσιμη γεωργία».
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το SPEAR LEP και τον τρόπο πρόσβασης σε αυτό κατά την περίοδο έκτακτης χρήσης, οι καλλιεργητές τομάτας στην Ελλάδα μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα Vestaron.gr

09/10/2024 04:52 μμ

Λίγες μόνο εβδομάδες πριν ξεκινήσει η συγκομιδή πορτοκαλιού στις πρώιμες περιοχές της Ισπανίας οι καλλιεργητές εσπεριδοειδών ελπίζουν σε καλές τιμές την φετινή εμπορική περίοδο λόγω της έλλειψης χυμού στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οργανώσεις των Ισπανών παραγωγών, υπάρχει αυξημένη ζήτηση και τιμές λόγω της συνεχόμενης ξηρασίας που έχει πληξει την Βραζιλία, η οποία είναι ο κύριος προμηθευτής κατεψυγμένου χυμού πορτοκαλιού στη διεθνή αγορά.

Δεδομένης αυτής της κατάστασης, οι Ισπανοί παραγωγοί πορτοκαλιών αναμένουν μια λογική τιμή στον χυμό πορτοκαλιού, η οποία, με τη σειρά της, θα βοηθήσει να παραμείνουν σε καλά επίπεδα οι τιμές του νωπού.

Παράλληλα η Ένωση Νέων Αγροτών (Asociación Agraria Jovenes Agricultores - ASAJA) ζητά από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε ελέγχους στις εισαγωγές πορτοκαλιών από τρίτες χώρες, στις οποίες δεν πληρούνται τα πρότυπα καλλιέργειας που απαιτούνται από τους Ισπανούς παραγωγούς, σχετικά με την χρήση φυτοϋγειονομικών προϊόντων και περιβαλλοντικών απαιτήσεων.

Επίσης η οργάνωση αγροτών της Ισπανίας ζητάει να γίνονται στα εισαγόμενα πορτοκάλια ελέγχοι υπολειµµάτων (MLRS) για φυτοφάρμακα που είναι απαγορευμένα στην ΕΕ.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι στην περσινή εμπορική περίοδο, οι τιμές παραγωγού για τα ισπανικά πορτοκάλια ξεκίνησαν από πολύ ικανοποιητικά επίπεδα αλλά από τον Φεβρουάριο και μετά μειώθηκαν απότομα, λόγω της εισαγωγής μεγάλων ποσοτήτων πορτοκαλιών από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως από την Αίγυπτο. Σημειώθηκε σημαντική αύξηση των εισαγωγών από τρίτες χώρες «χωρίς καμία αμοιβαιότητα εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θέματα εργασίας και υγείας», τονίζει η ισπανική οργάνωση.

08/10/2024 04:50 μμ

Ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές υπερπρώιμων μανταρινιών στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Τα Clement Ruby είναι μια νέα υπερπρώιμη ποικιλία μανταρινιάς που έχει αρχίσει να καλλιεργείται στα δυτικά της χώρα.

Ο κ. Νίκος Τσακαλόζος, παραγωγός από την Κατοχή Αιτωλοακαρνανίας, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «ξεκίνησαν οι πρώτες κοπές των υπερπρώιμων μανταρινιών στην περιοχή του Μεσολογγίου και αναφερόμαστε στην ποικιλία Clement Ruby.

Η ζήτηση από τους εμπόρους είναι καλή και οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, πάνω από 1 ευρώ το κιλό.

Οι ποσότητες είναι καλές όπως και η ποιότητα των μανταρινιών. Βέβαια λόγω των υψηλών θερμοκρασιών υπάρχουν αυξημένες ανάγκες άρδευσης στις καλλιέργειες.

Φέτος αναμένεται να έχουμε μια πρωιμότητα στα μανταρίνια κατά 10 έως15 ημέρες. Οι Κλημεντίνες που είναι οι μεγάλες ποσότητες αναμένεται να βγουν στην αγορά από τις αρχές Νοεμβρίου».

Πολύ μικρές ποσότητες πρώιμων μανταρινιών κόπηκαν στην Αργολίδα.

Όπως δηλώνει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σκαφιδακίου από την Αργολίδα, Θωμάς Φάκλαρης, «μετά τις 20 Οκτωβρίου αναμένεται να ξεκινήσουν οι κοπές στις Κλημεντίνες στην περιοχή.

Φέτος οι υψηλές θερμοκρασίες και οι καύσωνες επηρέασαν αρνητικά την καλλιέργεια και αναμένεται να έχουμε μειωμένες αποδόσεις. Ακόμη και σήμερα έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού στην Αργολίδα και οι απαιτήσεις για άρδευση είναι μεγάλες. Πάντως εκτιμώ ότι φέτος θα έχουμε καλή ζήτηση στα μανταρίνια όταν βγουν στην αγορά».

Όσον αφορά την περιοχή της Θεσπρωτίας, οι κοπές στα πρώιμα μανταρίνια αναμένεται ξεκινήσουν από 20 έως 25 Οκτωβρίου στις παραθαλάσσιες περιοχές. Όσοι έκαναν τις σωστές καλλιεργητικές εργασίες αναμένεται να έχουν ικανοποιητικές αποδόσεις.

Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι να κάνουν εμπορικές συμφωνίες με εμπόρους που είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Εμπόρων Νωπών Οπωροκηπευτικών (ΜΕΝΟ).

04/10/2024 03:03 μμ

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εντομολογικής Εταιρείας Ελλάδος και η Οργανωτική Επιτροπή του 20ου Πανελλήνιου Εντομολογικού Συνεδρίου, αποφάσισαν την αναβολή του 20ου ΠΕΣ, το οποίο είχε προγραμματιστεί να διεξαχθεί από 11-14 Νοεμβρίου 2024, στο Συνεδριακό Κέντρο ΚΕΔΕΑ, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Η αναβολή του συνεδρίου οφείλεται σε οργανωτικά προβλήματα που προέκυψαν λόγω περιορισμένου διαθέσιμου χρόνου και έθεταν σε κίνδυνο την επιτυχημένη διενέργεια του Συνεδρίου.

Με νεότερη ανακοίνωση θα ενημερωθείτε για τις νέες ημερομηνίες διενέργειας του Συνεδρίου. Παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας ότι το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί εντός του 2025.

01/10/2024 12:06 μμ

Οι παραγωγοί εσπεριδοειδών μπορούν να ενταχθούν σε δύο Οικολογικά Σχήματα της ΚΑΠ τα οποία δίνουν καλά χρήματα με την χρησιμοποίηση παγίδων και σκευασμάτων για αντιμετώπιση ακάρεων και ημίπτερων.

Τα συγκεκριμένα Οικολογικά Σχήματα εντάχθηκαν τις τελευταίες ημέρες (Κυριακή - 29/9) αλλά μετά την παράταση στο ΟΣΔΕ που δόθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (μέχρι 4/9) μπορούν να πάνε στα ΚΥΔ και να συμπληρώσουν την δήλωση και να καταθέσουν τα παραστατικά.

Τα Οικολογικά Σχήματα αφορούν:

(6.26) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμηση των ακάρεων σε εσπεριδοειδή (τετράνυχος κ.α.)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς σκευασμάτων για καταπολέμιση ακάραιων
Ενδεικτική ενίσχυση 95,1 ευρώ το στρέμμα

(6.25) Ετήσια ενίσχυση για την καταπολέμιση ημίπτερων σε εσπεριδοειδή (αφίδες κ.α.)
Δικαιολογητικά: παραστατικό αγοράς ωφέλιμων αρπακτικών εντόμων
Ενδεικτική ενίσχυση 40 ευρώ το στρέμμα

27/09/2024 04:56 μμ

Μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου αναμένεται να γίνονται κοπές για τα πορτοκάλια ποικιλίας Βαλέντσια στην Λακωνία, με τις ποσότητες να μειώνονται καθημερινά.

Αυτό που θα πρέπει να ξέρουν οι παραγωγοί είναι ότι οι Αιγύπτιοι ήρθαν Ελλάδα για να μείνουν και κάθε χρόνο θα τους βλέπουν μπροστά τους οι Έλληνες παραγωγοί.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν δίκτυο στην ελληνική αγορά για τα πορτοκάλια της χώρας τους.

Ο κ. Μιχάλης Καρούνης, παραγωγός εσπεριδοειδών από τους Μολάους, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «έχουν μειωθεί οι ποσότητες των πορτοκαλιών και πολλά λόγω των υψηλών θερμοκρασιών έχουν πέσει στο έδαφος. Οι τιμές παραγωγού αυτή την εποχή είναι στα 40 - 50 λεπτά το κιλό. Όμως λόγω των αιγυπτιακών πορτοκαλιών περίπου το 60% της παραγωγής Βαλέντσια πωλήθηκε σε χαμηλές τιμές της τάξης των 12 λεπτών.

Κανείς δεν αντιδρά για αυτές τις τιμές που είναι κάτω του κόστους και κάποτε θα πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγοί για να δουν πως θα αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του ανταγωνισμού της Αιγύπτου που θα το έχουν κάθε χρόνο».

Ο κ. Πέτρος Μπλέτας, παραγωγός από την Σκάλα Λακωνίας, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι μέχρι 10 Νοεμβρίου θα έχουμε κοπές στα Βαλέντσια. Οι τιμές εδώ και 1,5 μήνα (μετά τις 20 Αυγούστου) είναι στα επίπεδα των 40 - 50 λεπτών. Οι Αιγύπτιοι έχουν στραφεί στην ευρωπαϊκή αγορά και θα είναι πολύ δύσκολο να τους αντιμετωπίσουμε.

Από την άλλη προβλέπω ότι και τα επόμενα χρόνια θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι διεθνείς τιμές του χυμού. Για τα Βαλέντσια μια υψηλή τιμή χυμού που θα μπορούσε να δώσει λύση στον παραγωγό θα ήταν στα 35 λεπτά το κιλό.

Πρέπει όμως να γίνουν σωστές αρδεύσεις για να δίνει το πορτοκάλι χυμό. Θα πρέπει στην περιοχή της Λακωνίας να γίνουν έργα υποδομών για να μην φεύγει το νερό στην θάλασσα».

Από την πλευρά του ο Βασίλης Δεληκωνσταντίνου, παραγωγός εσπεριδοειδών από την Σκάλα Λακωνίας, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «η εκτίμησή μου είναι ότι έχουμε ακόμη 7 - 8 χιλιάδες τόνους εμπορεύσιμα πορτοκάλια Βαλέντσια.

Τώρα τα δίνουν οι παραγωγοί από 35 έως και 55 λεπτά το κιλό. Θα πρέπει να μάθουν να ζητάνε τιμή από τους εμπόρους και να κάνουν κοπές όταν τους συμφέρει η τιμή που τους δίνουν.

Πρέπει να οργανωθούν οι παραγωγοί γιατί αν ζητάνε υψηλή τιμή τότε θα την κερδίζουν. Το να σταματάνε οι κοπές δεν είναι λύση γιατί χάνονται αγορές επειδή έχουμε σκληρό ανταγωνισμό.

Αυτή την εποχή η χονδρική στην Ιταλία στο πορτοκάλι είναι 1,10 - 1,20 ευρώ το κιλό, που σημαίνει γύρω στα 75 λεπτά η τιμή παραγωγού. Στην χώρα μας η χονδρική είναι στα 85 - 90 λεπτά.

Για τον χυμό προβλέπω ότι και τα επόμενα χρόνια θα μείνει σε υψηλά επίπεδα στη διεθνή αγορά. Στην χώρα μας όμως είναι σε χαμηλά οι τιμές γύρω στα 17 λεπτά το κιλό».

27/09/2024 03:17 μμ

Από τις αρχές της εβδομάδας ξεκίνησαν οι κοπές των λεμονιών, με λίγες αρχικά ποσότητες και την ζήτηση να είναι αυξημένη.

Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα μιας και ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι εισαγωγές μεγάλων ποσοτήτων από την Τουρκία.

Ο κ. Κώστας Δεληγιάννης, παραγωγός από την περιοχή Αιγιαλείας, δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο τονίζει ότι «ξεκινήσαμε από αρχές της εβδομάδας τα πρώιμα λεμόνια Ιντερντονάτο, συμβατικά και βιολογικά. Ακόμη δεν έχουν έρθει τα τούρκικα λεμόνια στην χώρα μας και η ζήτηση στην εγχώρια αγορά είναι αυξημένη.

Φέτος για πρώτη φορά οι τιμές των συμβατικών είναι υψηλότερες από τις τιμές των βιολογικών. Αυτό συμβαίνει επειδή τα βιολογικά πάνε κυρίως για εξαγωγή και έχουν ανταγωνισμό, ενώ τα συμβατικά πάνε στην εγχώρια αγορά που αυτή την εποχή έχει έλλειψη για λεμόνια. Οι τιμές παραγωγού κυμαίνονται στα 84 λεπτά το κιλό για τα βιολογικά, ενώ στα συμβατικά ξεκινούν από 85 και φτάνουν στα 90 λεπτά.

Πάντως οι ποσότητες αυτή την εποχή είναι μειωμένες. Όσα λεμόνια δεν ποτίστηκαν σωστά έχουν πάει πίσω επειδή είχαμε το καλοκαίρι υψηλές θερμοκρασίες.

Φέτος αναμένεται να έχουμε μειωμένη παραγωγή και θα έχουμε και προβλήματα ποιότητας.

Στα λεμόνια ποικιλίας Μαγληνό η εικόνα της παραγωγής είναι καλύτερη ποσοτικά. Αναμένεται σε περίπου 20 ημέρες να ξεκινήσουν οι κοπές για το πρώτο χέρι.

Φέτος από την εικόνα της παραγωγής και της ζήτησης φαίνεται ότι τα Ιντερντονάτο θα καταφέρουν να κρατήσουν τις υψηλές τιμές και το επόμενο χρονικό διάστημα»

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπούρμπουλας, πρόεδρος στον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ξυλοκάστρου και καλλιεργητής λεμονιών, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «σήμερα ξεκίνησαν οι κοπές στην περιοχή για τα πρώιμα λεμόνια. Η παραγωγή θα είναι μειωμένη λόγω υψηλών θερμοκρασιών και προβλημάτων φυτοπροστασίας.

Από την άλλη στην αγορά έχουμε αυτή την εποχή μεγάλη ζήτηση μιας και ακόμη δεν ξεκίνησαν οι εισαγωγές. Αυτό φαίνεται και στις τιμές παραγωγού που είναι πάνω από 80 λεπτά το κιλό. Το θέμα των τιμών εξαρτάται πάντως τα τελευταία χρόνια με την πορεία των εισαγωγών».

Εισαγωγές και εξαγωγές λεμονιών στην ΕΕ

Τα διαθέσιμα εμπορικά στοιχεία της Κομισιόν δείχνουν ότι από τον Οκτώβριο του 2023 μέχρι τον Αύγουστο του 2024 είχαμε εισαγωγές στην ΕΕ 315.000 τόνων λεμονιών.
Μόνο οι εισαγωγές του Αυγούστου το 2024 της ΕΕ έφτασαν στους 72.460 τόνους λεμονιών.

Αυξημένες αποστολές λεμονιών έχουμε από την Τουρκία, η οποία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής της ΕΕ κατά την παραγωγική περίοδο του Βορείου Ημισφαιρίου. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της εκτός εποχής, η Νότια Αφρική, η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι οι κορυφαίοι προμηθευτές λεμονιών στην ΕΕ.

Οι εξαγωγές λεμονιού της ΕΕ για το 2023-2024 προβλέπονται να είναι υψηλότερες σε σχέση με το 2022-2023 (140.000 τόνοι έναντι 122.000 τόνοι). Οι κύριοι προορισμοί για τα λεμόνια της ΕΕ περιλαμβάνουν το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ελβετία.

25/09/2024 09:37 πμ

Εντατικοποιούνται οι έλεγχοι επαγγελματιών χρηστών φυτοπροστατευτικών προϊόντων με τη συνδρομή των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών των τοπικών ΔΑΟΚ των ΠΕ και των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου του ΥπΑΑΤ.

Σύμφωνα με το υπουργείο ο στόχος της εντατικοποίησης των ελέγχων είναι διπλός:

  • Πρώτον, η ενημέρωση και θωράκιση των αγροτών φυτικής παραγωγής να αποφεύγουν πρακτικές μη ορθολογικής παραγωγικής διαδικασίας και
  • Δεύτερον, η προστασία του καταναλωτή και του περιβάλλοντος.

Οι έλεγχοι αφορούν κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα (φυτοπροστατευτικά προϊόντα) κατά την επαγγελματική του δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων των ψεκαστών, αγροτών-παραγωγών, γεωπόνων ή άλλων που εφαρμόζουν γεωργικά φάρμακα στο γεωργικό τομέα ή σε άλλους τομείς δραστηριότητάς τους.

Οι έλεγχοι των αρμόδιων ελεγκτικών αρχών περιλαμβάνουν επιτόπιους ελέγχους κατά την εφαρμογή τους, ελέγχους ψεκαστικού υγρού και μηχανήματος εφαρμογής του, δειγματοληψία και ελέγχους φυτικών ιστών κτλ, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και τις διαδικασίες που περιγράφονται στην Εγκύκλιο του ΥΠΑΑΤ με Αριθ. Πρωτ. 8222/108917/03-08-2018.

Οι επαγγελματίες χρήστες καλούνται να συμμορφώνονται πλήρως με τις ορθολογικές διαδικασίες που επιτάσσει η σύγχρονη παραγωγή τροφίμων φυτικής προέλευσης και είναι νομοθετημένες τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο και ιδίως σε ό,τι αφορά στη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.

Υπενθυμίζεται ότι τα διοικητικά πρόστιμα που επιβάλλονται στους παραβάτες δύναται να ανέρχονται έως και του ποσού των 30.000 ευρώ αναλογικά της φύσης του παραπτώματος.