Αυτή την περίοδο οι αγρότες προετοιμάζουν τα χωράφια τους για να σπείρουν τις επόμενες ημέρες τα χειμερινά σιτηρά.
Η κατεργασία του εδάφους από τη μεγάλη πλειονότητα των αγροτών γίνεται με όργωμα. Περιμένουν τις πρώτες βροχές και ακολουθεί όργωμα (σε βάθος 25 εκατοστών) και συνήθως δύο περάσματα με σβάρνες (με δίσκους ή οδοντωτές).
Ο Νίκος Τούτουζας, παραγωγός σκληρού σιταριού από την Θήβα, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «οι μισοί παραγωγοί σκληρού στην περιοχή οργώνουν μετά τα αλώνια. Οι υπόλοιποι κάνουν μια επιφανειακή επεξεργασία του εδάφους που έχει λιγότερο κόστος (πετρέλαια) αλλά θα φέρει στον αλωνισμό χαμηλές αποδόσεις.
Εμείς δεν ρισκάρουμε να κάνουμε πρώιμες σπορές γιατί δεν θέλουμε να έχουμε απώλεις σπόρου και να μην έχουμε βροχοπτώσεις. Ξεκινάμε την λίπανση και στην σπορά από αρχές Νοεμβρίου και την ολοκληρώνουμε τον Δεκέμβριο.
Πάντως οι παραγωγοί σκληρού τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να μειώσουν τα έξοδα στην καλλιέργεια και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μειώνονται και οι αποδόσεις. Για παράδειγμα στο παρελθόν κάθε Άνοιξη είχαμε δύο ποτίσματα (Μάρτιο και Απρίλιο) αλλά επειδή τα τελευταία χρόνια έχει αυξηθεί η τιμή του ρεύματος κάνουμε ένα πότισμα και έχουμε μειωμένες παραγωγές.
Φέτος στην περιοχή πουλήσαμε το σκληρό στα 23 λεπτά το κιλό. Όμως η αγορά δεν φαίνεται να έχει εμπορικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα να φαίνεται ότι η τιμή το επόμενο διάστημα θα έχει φθίνουσα πορεία. Αυτό πρέπει να προβληματίζει τους παραγωγούς ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».
Ο κ. Δημήτρης Παπαδάκης, γεωργοκτηνοτρόφος που καλλιεργεί 5.000 στρέμματα με σιτηρά στην Χαλκιδική, αναφέρει στον ΑγροΤύπο ότι «φέτος ευτυχώς είχαμε βροχές και έγιναν τα οργώματα. Η βροχή μαλάκωσε το χώμα και δεν είχαμε πολλά έξοδα σε πετρέλαια. Πέρυσι τα πράγματα ήταν πιο δύσκολα και καθυστέρησαν τα οργώματα λόγω ξηρασίας.
Η εποχή σποράς εξαρτάται από την ποικιλία και τις κλιματικές συνθήκες. Όμως οι πρώιμες σπορές σε συνδυασμό με έλλειψη βροχών οδηγούν σε προβληματικές παραγωγές. Για αυτό την σπορά την κάνουμε στην περιοχή μετά τις 5 Νοεμβρίου.
Αυτό που θα πρέπει να προσέξουν οι παραγωγοί είναι αν τους φέρει εισόδημα η καλλιέργεια. Από τις πωλήσεις σπόρων φέτος φαίνεται ότι πολλοί εγκαταλείπουν το σκληρό και στρέφονται στο κριθάρι. Αυτό οφείλεται στις τιμές παραγωγού.
Τώρα η αγορά δίνει στο σκληρό δίνει 23 λεπτά το κιλό και στο κριθάρι 20 λεπτά το κιλό. Όμως το κριθάρι θέλει λιγότερες βροχές, λιγότερα ραντίσματα και λίπανση. Επίσης έχει καλύτερες αποδόσεις. Για αυτό είναι μια πιο ελκυστική καλλιέργεια για τον παραγωγό.
Πέρυσι ενημερώθηκα για την πειραματική σπορά σίτου με μηδενική κατεργασία, που έχει σαν στόχο την μείωση του κόστους παραγωγής. Με αυτή την μέθοδο δεν γίνεται αναμόχλευση του εδάφους και η μόνη παρέμβαση είναι η διάνοιξη του αυλακίου για την τοποθέτηση του σπόρου. Το αρνητικό όμως είναι για τη σπορά χρησιμοποιούνται ειδικές μηχανές που έχουν κόστος γύρω στα 170.000 ευρώ, που είναι πολύ υψηλό για τα σημερινά δεδομένα και δεν μπορεί ο παραγωγός να την αγοράσει αν δεν έχει ενταχθεί σε κάποιο επενδυτικό πρόγραμμα. Οι περισσότεροι πάντως που παρακολουθησαν τη νέα μέθοδο δεν την ακολούθησαν αλλά επέστρεψαν στην παραδοσιακή σπορά.
Επίσης στα χειμερινά σιτηρά εφαρμόζεται γραμμική σπορά με ελαφρά κάλυψη του σπόρου με σβάρνισμα, ενώ σημαντικό είναι να αφήνονται οι κατάλληλες και ενδεδειγμένες αποστάσεις.
Πάντως το μέλλον της καλλιέργειας σιτηρών εξαρτάται από το αν έχει τιμή το προϊόν. Παρά όμως τις μειωμένες τιμές παραγωγού βλέπουμε στην λιανική να υπάρχουν αδικαιολόγητα υψηλές τιμές στα τρόφιμα. Με 23 λεπτά σκληρό και 18 λεπτά το μαλακό στο χωράφι έχουμε τιμή του ψωμιού στα 3,60 ευρώ το κιλό. Αυτή η διαφορά είναι μεγάλη και δεν έχει καμιά λογική εξήγηση».
Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πλατυκάμπου, Γιάννης Κουκούτσης, τονίζει στον ΑγροΤύπο ότι «τα οργώματα έχουν ολοκληρωθεί στα χωράφια και σε αυτό βοήθησαν φέτος οι καιρικές συνθήκες. Θα ακολουθήσει η λίπανση και μετά από μια εβδομάδα ξεκινάνε οι σπορές. Εκτιμώ ότι οι σπορές στα χειμερινά σιτηρά θα ξεκινήσουν στην περιοχή μετά από 20 έως 30 ημέρες. Πάντως αρνητικός παράγοντας είναι οι χαμηλές τιμές που είναι στο κριθάρι 20 λεπτά και στο σκληρό 23 λεπτά. Αυτές οι τιμές δεν αφήνουν εισόδημα στον παραγωγό. Τις τιμές της Ένωσης Ορεστιάδας (26 λεπτά το κιλό για το σκληρό) δεν τις ακολούθησε η υπόλοιπη Ελλάδα».
Ο κ. Θανάσης Κούντριας, γεωπόνος από την Αγρομηχανική Βόλου δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «η αγορά έχει μια ανασφάλεια αυτή την εποχή. Πολλοί παραγωγοί δεν έχουν ακόμη πληρωθεί για τα σιτάρια. Επίσης με τα προβλήματα στο ΟΣΔΕ πολλοί δεν γνωρίζουν τα χρήματα της προκαταβολής του τσεκ που θα πάρουν.
Όμως αυτή την εποχή έχουμε προβλήματα και στις άλλες καλλιέργειες. Στο βαμβάκι έχουμε τιμές στα 55 λεπτά και στο καλαμπόκι με 21 λεπτά και πολλά μένουν απούλητα ή έχουν προβλήματα με αφλατοξίνες. Οπότε αναγκαστικά θα συνεχίσουν την καλλιέργεια σκληρού σιταριού και ας μην έχει ικανοποιητικές τιμές γιατί έχει μειωμένο κόστος.
Το σιτάρι είναι κατά βάση ξηρική καλλιέργεια οπότε οι παραγωγοί περιμένουν βροχές για να ξεκινήσουν τις σπορές. Μεγάλος αριθμός παραγωγών ακόμη δεν έχει αγοράσει τα λιπάσματα (η λίπανση γίνεται μαζί με την σπορά).
Κανονικά αυτή την εποχή έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί τα οργώματα αλλά έχουμε σε κάποιες περιοχές καθυστέρηση. Από την εμπειρία φαίνεται ότι τα όψιμα σιτάρια πάνε καλύτερα από τα πρώιμα όσον αφορά τις αποδόσεις. Για αυτό δεν βιάζονται οι παραγωγοί και αναμένεται από το Νοέμβριο να ξεκινήσουν τις σπορές».